Без коледни бонуси за полицаите и военните

http://pik.bg/без-коледни-бонуси-за-полицаите-и-военните-news265136.html

Без коледни бонуси за полицаите и военните

Военните, както и полицаите няма да получат коледни бонуси тази година за разлика от предишната 2013 година. Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви вчера, че вместо предпразнични премии в армията вече са получили пари за дрехи и възможностите на МО не позволяват по-големи разходи, с които да бъдат зарадвани военните.

„Те вече са получили средствата, които се предвиждат за дрехи, така че това също е някаква форма, но толкова бяха нашите възможности”, каза министърът, който в началото на месеца заяви, че за тази година армията няма да има проблем с изплащането на заплати и осигуровки и затова се предвиждало и коледен бонус.

От министерството уточниха, че служителите под пагон, които не са се възползвали от полагаемите им се средства за дрехи или са използвали само част от тях, сега ще могат да получат вместо тях пари в брой.

Въпросните суми варират според чина на военнослужещите, като минималната е 440 лв., а генералите могат да приберат 700 лв., пише в. Монитор. Ненчев напомни, че бюджетът на министерството за 2015 година е орязан с близо 87 млн. лв. и изрази надежда, че ще бъде актуализиран, за да могат военните да поддържат висок боен дух. Вчера министърът проведе традиционната видеовръзка в навечерието на коледните и новогодишните празници с командирите на контингентите ни зад граница. „Спомням си времето, когато ви изпращах.

Спомням си, когато бях с вас. Тогава ви казах, че ще ви нося в сърцето си. Днес искам да ви уверя, че сте в сърцата и мислите ни”, дръпна пламенна реч при обръщението си към представителите на контингента ни в Афганистан Ненчев.

С 13-ата заплата освен полицаите и военните ще се разминат и данъчните, както и служителите в МП, към които за зачислени и надзирателите и охранителите на съдебната власт. За сметка на това магистратите взеха допълнително 6,3 млн. лв. от държавния бюджет, които трябваше да бъдат изхарчени за текущи разходи като ток и вода. Впоследствие се оказа, че те са успели да заделят тези средства за премии.

На всеки магистрат в зависимост от ранга и прослуженото в системата време се падат от 450 лв. до 1100 лв., колкото ще вземат членовете на ВСС.

 

Да бъдем отговорни - препоръки за предотвратяване на пътни злополуки по празниците на МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=275048

По време на Коледните и Новогодишните празници възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради значително увеличената интензивност на движението в дните преди и в края на почивните дни; зимните условия за движение; неосветени или слабо осветени улици в населените места; потегляне на път с неподготвени за зимата автомобили; неправилно движение на пешеходци, употребили алкохол; склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; значително намалена светла част от денонощието и рязко повишена опасност от блъскане на пешеходци в периода след смрачаване до около 21:00 ч.

Европа подкрепи закона "Пеевски-Цонев"

http://pik.bg/европа-подкрепи-закона-пеевски-цонев-news265135.html

Европа подкрепи закона "Пеевски-Цонев"

Европейската централна банка подкрепи поправките в закона за кредитните институции на депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев. В писмо до БНБ ЕЦБ приветства въвеждането на мерки, които съдействат за възстановяването на активи и подобряват условията за събиране на вземания при преструктурирането на банки, какъвто е случаят с КТБ, която беше поставена под особен надзор, а в момента е в процедура по отнемане на лиценза. В законопроекта бяха залегнали няколко основни реформи, които помагат за увеличаване на прозрачността, в случай че се отнеме лиценз на банка.

С него се изисква разкриването на самоличността на лицата, които имат кредити и влогове в такива банки. Освен това, преди да бъдат изплатени влоговете на офшорните дружества, те трябва да разкрият самоличността на действителните собственици. „ЕЦБ приветства това изискване”, се казва в писмото.

Разкриването на кредитните досиета също е подкрепено, ако се прави „балансирано с изискванията за закрила на личните данни”, пише още в него. „Препоръчвам на РБ да прочетат сега становището на най-висшия банков орган в ЕС относно нашия текст”, коментира Цонев.

Поправката за разкриване на информация относно банки, поставени под особен надзор или с отнет лиценз, беше одобрена на първо четене от временната бюджетна комисия на парламента почти веднага след сформирането на 43-тото НС.

След това обаче партиите от правителството записаха в коалиционното си споразумение, че предложеният от Пеевски и Цонев закон няма да бъде приет.

Вместо това управляващите изявиха намерение да направят поправки в закона за БНБ, с които да се дава прозрачност на банките, но това да стане с техен законопроект. „Сега нека реформаторите не ми изтъкват глупави доводи, ами да видят какво е становището на ЕЦБ”, призова Цонев, пише в.Монитор.


Ден на траур в Девин! Погребения, вместо балове!

http://www.bnews.bg/article-125189

Жителите на града погребват трите 18-годишни момчета, загинали при катастрофа.

Ако ще гледате телевизия по Коледа

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/24/2443526_ako_shte_gledate_televiziia_po_koleda/?ref=rss


Интересни концерти и основно стари филмови заглавия предлагат телевизиите в дните около Коледа. Всеки от каналите е заложил на няколко ленти с култов статус, като "Сам в къщи" (от 1 до 4 по Би Ти Ви в 16 часа от 24 до 27 декември включително) и "Умирай трудно" (от първа до четвърта част в 22 часа по Би Ти Ви екшън от сряда до събота). Към старите, но златни филми, можем да добавим и "Полицаят от Бевърли Хилс" по Диема (вторник, сряда и четвъртък от 22 часа).

Премиерните заглавия са...

300 на час се изнасят към Гърция

http://pik.bg/300-на-час-се-изнасят-към-гърция-news265130.html

300 на час се изнасят към Гърция

Двете последователни почивни петдневки, които мнозина съчетаха в една над 10-дневна коледна ваканция, опразниха централните градски улици още от обяд. Институции и фирмени офиси спуснаха кепенците до 14 часа.

Повечето училища също имаха тържества и извън класни занимания. Колони от автомобили и интензивен трафик се образуваха главно на изходите на София и големите градове в страната. По предварителни данни на Института за анализи и оценки в туризма около 800 000 българи са напуснали домовете си, за да празнуват Коледа и Нова година навън. Повечето от сънародниците ни се прибират по родните си места, не малка част са предпочели да празнуват в българските курорти.

Близо 80 000 българи са направили предварителни резервации за празниците в Гърция, а около 90 000 в други държави, като почти 10 000 отиват за Нова година в Сърбия, а около 3000 в Македония. Според анализ на "Гранична полиция" очакванията са над 150 000 българи да посрещнат Коледа и Нова година в Гърция.

Повечето предпочели южната ни съседка ще останат там за 3 дни. Тази година се наблюдава бум на новогодишни резервации от българи в Сърбия, информира в. Стандарт.

Една от основните причини е, че при съседите няма ограничения за пушачи, а и цените са значително по-ниски отколкото в нашите ресторанти. Всички по-известни кафани от Пирот до Белград са резервирани основно от българи.

С ниски цени привличат и в Македония, най-вече Охрид, който е традиционна дестинация за българи по време на коледни празници. Колони от автомобили, напускащи София, и интензивен трафик по главните пътни артерии се наблюдаваха още от обяд вчера. Най-натоварено бе на изходите на столицата и по магистралите. Насочилите се към Гърция предпочитаха големите гранични пунктове "Кулата" и "Маказа", където се оформиха локални колони от коли.

Струпване на много автомобили и автобуси с организирани екскурзии имаше и на "Дунав мост" и "Калотина".

Натовареният трафик към границата бе увеличен допълнително и от множество румънци, които също пътуват към Гърция за Коледа. За да облекчат движението, от "Пътна полиция" бяха изкарали допълнителни патрули на изходите на София към Владая и магистралите "Хемус" и "Тракия". Катаджиите спряха тежкотоварните камиони за времето от 18 до 21 часа вчера.

Същите ограничения ще бъдат въведени в неделя и в навечерието на новогодишните празници. Единствено ще се пропускат камиони, които превозват бързоразвалящи се хранителни продукти, животни и опасни товари.

Пътните полицаи призовават за повишено внимание в участъците, където традиционно стават тежки катастрофи - Симитли - Кресна - Сандански, Пловдив - "Капитан Андреево" и Бяла - Русе.

Празнични албуми за коледно настроение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504976

Докато подреждате подаръците под елхата или събирате игличките от килима, забърквате си яйчен пунш или си наливате греяно вино, а дори и само за да си пуснете нещо, с което да заглушите Марая Кери, която продължава да иска разни неща за Коледа, новите празничните албуми на звездите ще ви свършат добра работа. 
Съвсем в реда на нещата си беше
Докато подреждате подаръците под елхата или събирате игличките от килима, забърквате си яйчен пунш или си наливате греяно вино, а дори и само за да си пуснете нещо, с което да заглушите Марая Кери, която продължава да иска разни неща за Коледа, новите празничните албуми на звездите ще ви свършат добра работа. Съвсем в реда на нещата си беше

Хакерите се провалиха: Над 200 кина ще излъчат филма на "Сони"

http://www.bnews.bg/article-125188

Въпреки хакерските заплахи срещу филмовата компания, над 200 кина в САЩ ще покажат филма.

Най-важното от Варна във вчерашния 23 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=275040

Варна влиза с летящ старт по проекта за безплатно саниране на жилища Собствениците на жилища в панелни блокове ще могат да кандидатстват пред общините за безвъзмездно финансиране за саниране на сградите. Условието е да кандидатства цял блок, в който има поне 36 апартамента, а не отделни входове.

Работно място - точно под звездите

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/12/24/2444603_rabotno_miasto_-_tochno_pod_zvezdite/?ref=rss


Професията на бъдещето за много хора означава нещо, свързано с високите технологии и с невидимата им на пръв поглед сила. Или пък нещо, което отговаря на нуждите на хората от друга епоха, за което в момента все още не подозираме. За тези, които наистина обичат планините, бъдещето е там. Където дишаш с пълни гърди, не бързаш и предизвикателствата на природата са тези, с които най-вече се бориш.

За Емилия Готева, която от година и половина се грижи за хижа "Амбарица", професията й не...

Днес честваме Малката Коледа - Бъдни вечер

http://pik.bg/днес-честваме-малката-коледа---бъдни-вечер-news265128.html

Днес честваме Малката Коледа - Бъдни вечер

Днес, на 24 декември, празнуваме Бъдни вечер. В очакване на раждането на Божия син от днес започват празненствата за Рождество Христово. Това е един от най-важните семейни празници, както и денят преди раждането на Христос. Наричаме я още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка.

Във всички православни църкви се отслужва света литургия. 24 декември е последният ден на Рождественския пост и затова на трапезата трябва да има само постни ястия.

Ястията според повечето вярвания трябва да са нечетно число. Бройката им е: 7 - колкото са дните на седмицата или 9 - колкото трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия - колкото са месеците в годината. Те представляват сърми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др. Всяко от ястията на трапезата има важна за българина символика. Обредните хлябове са три вида - посветени на Коледа, на селските занаяти и за коледарите. Те се месят придружени с ритуали и песни. Стопанката на дома произнася молитва, а след това се разчупва питата със сребърната пара.

Най-възрастният член на семейството прекадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник.

Празничната атмосфера от Бъдни вечер се преливала в нощната Коледа. Коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. Те обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание. Това е традицията, която се спазва в трапезата в желанието да се събере семейството, но в нашия променен и противоречив свят дали ще бъдем изпълнени със светли мисли? Да почувстваме едно ново начало като стремеж към доброто - заслужава си.

 

"24 часа"

Изложиха знака на публичен дом в Римските терми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4503936

Камък с еротична рисунка, обозначавал преди векове публичния дом в четвъртите по големина в Европа Римски терми е сред най-любопитните експонати в обновената експозиция на Археологическия музей във Варна. Рисунката изобразява огромен фалос с още два по-малки, които принадлежат на един и същи мъж. До нея в ремонтираната с над 20 000 лв.
Камък с еротична рисунка, обозначавал преди векове публичния дом в четвъртите по големина в Европа Римски терми е сред най-любопитните експонати в обновената експозиция на Археологическия музей във Варна. Рисунката изобразява огромен фалос с още два по-малки, които принадлежат на един и същи мъж. До нея в ремонтираната с над 20 000 лв.

Бъдни вечер е!

http://society.actualno.com/Bydni-vecher-e-news_448047.html

Един от най-милите спомени из ранните години на всеки благочестив българин християнин е денят срещу Рождество Христово на 25 декември, завършващ с постната вечеря, свързана с вековни християнски тради...

Моят коледен спомен: Спане под елхата

http://actualno.actualno.com/Mojat-koleden-spomen-Spane-pod-elhata-news_444337.html

Нямам спомен съзнателно и искрено да съм вярвала в Дядо Коледа, но когато си малък и родителите ти ти казват, че той съществува, си пазиш вътрешните съмнения за себе си. Поне докато не достигнеш норма...

Аванта в "синята зона" на Пловдив за Коледа и Нова година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504922

Престоят на всички автомобили в "синята зона" на Пловдив, която разполага с близо 2000 паркоместа в центъра на града под тепетата, ще бъде напълно безплатен по Коледа и Нова година, съобщи ресорният зам.-кмет Александър Държиков. Дежурства ще дава само един от двата взети под наем от общината "паяка",
Престоят на всички автомобили в "синята зона" на Пловдив, която разполага с близо 2000 паркоместа в центъра на града под тепетата, ще бъде напълно безплатен по Коледа и Нова година, съобщи ресорният зам.-кмет Александър Държиков. Дежурства ще дава само един от двата взети под наем от общината "паяка",

На 24 декември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504326

Иван Гранитски, писател и литературен критик, директор на издателство
Иван Гранитски, писател и литературен критик, директор на издателство "Захари Стоянов" Константин Цеков, пианист и композитор Буги Барабата (Марио Събев), музикант Петър Кърджилов, кинокритик, писател Проф. Рупен Крикорян, председател на Националния съвет на религиозните общности, бивш депутат Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор

Топло начало и смразяващ край на празниците

http://www.bnews.bg/article-125187

Атмосферното налягане е по-високо от средното за декември и през деня слабо ще се понижи. Днес времето ще бъде слънчево и топло за сезона.

Пътна обстановка в страната - 24 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=275043

СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия”: област Пазарджик: при виадукта на км 63+197, в участъка от км 63+100 до км 63+200, в посока гр.Бургас - ремонт на средна дилатационна фуга. Затворени за движение са интензивна/активна/ и изпреварваща лента.

Пропадна вечно дерби по Коледа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504379

След Коледа няма да има вечно дерби между ЦСКА и „Левски". „Сините" отказаха да участват на традиционния турнир за ветерани на 27 декември в комплекс „Царско село". Досега потвърждение има за ЦСКА с треньор Димитър Пенев, „Локомотив" (Сф) и шампиона от последните две издания „Витоша" (Бистрица). На мястото на „Левски", който остана последен миналат
След Коледа няма да има вечно дерби между ЦСКА и „Левски". „Сините" отказаха да участват на традиционния турнир за ветерани на 27 декември в комплекс „Царско село". Досега потвърждение има за ЦСКА с треньор Димитър Пенев, „Локомотив" (Сф) и шампиона от последните две издания „Витоша" (Бистрица). На мястото на „Левски", който остана последен миналат

Днес честваме Малката Коледа - Бъдни вечер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4505395

Днес, на 24 декември, празнуваме Бъдни вечер. В очакване на раждането на Божия син от днес започват празненствата за Рождество Христово.
Това е един от най-важните семейни празници, както и денят преди раждането на Христос. Наричаме я още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка.
Днес, на 24 декември, празнуваме Бъдни вечер. В очакване на раждането на Божия син от днес започват празненствата за Рождество Христово. Това е един от най-важните семейни празници, както и денят преди раждането на Христос. Наричаме я още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка.

Времето ще бъде слънчево и топло за сезона

http://pik.bg/времето-ще-бъде-слънчево-и-топло-за-сезона-news265126.html

Времето ще бъде слънчево и топло за сезона

Атмосферното налягане е по-високо от средното за декември и през деня слабо ще се понижи. Днес времето ще бъде слънчево и топло за сезона. Такава е прогноза за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от запад, но привечер и там вятърът ще отслабне и ще се ориентира от юг-югозапад. Максимални температури, предимно между 13° и 18°, в София около 13°. Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа умерен западен вятър, който вечерта ще отслабне и ще се ориентира от юг-югозапад. Максимални температури между 12° и 15°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините затоплянето ще продължи. Ще бъде слънчево с умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра - около 6°.

Бъдни вечер е! Какво да сложим на трапезата?

http://www.bnews.bg/article-125186

Днес е Бъдни вечер, вечерта, в която християнският свят очаква раждането на Христос.

Внимание! Грипът мутира, ще разболява повече хора

http://pik.bg/внимание-грипът-мутира-ще-разболява-повече-хора-news265093.html

Внимание! Грипът мутира, ще разболява повече хора

Грипът "Тексас", който ще ни разболява тази зима с познатия "Калифорния" или свински, е мутирал. Това означава, че защитата на противогрипната ваксина ще е по-ниска, заразата ще разболява повече хора и случаите на тежко протичане на болестта ще са над нормалното ниво, съобщи за "Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Новината идва от Центъра за контрол на заболяванията в американския град Атланта и се базира на изолираните доказани случаи на грипа при пациенти от Северна Америка. А каквото се случва там, същото се наблюдава всяка зима в Европа и България.
"Според центъра грипът от тип А "Тексас" H3N2 генетично е доста по-различен от включения във ваксината. Именно на тези промени ще се дължат и нежеланите тенденции - повече болни и повече пациенти с по-тежко протичане на болестта", разясни д-р Кунчев. Затова, ако хора с хронични заболявания бъдат повалени от грип, веднага да търсят лекар, защото рискуват бързо влошаване и дори фатални усложнения. Същото важи и за децата. 

"В момента разпространението на типа А "Тексас" H3N2 в Северна Америка е много високо, на него се дължат 90% от заболелите, а в останалите 10 на сто се наблюдава А "Калифорния" H1N1 (свинския). Очакваме такова развитие и в България", посочи още експертът. Според наблюдението Европа навлиза в сезона на грипа, но епидемия у нас може да се очаква чак в края на януари. Ако масовото разболяване на стария континент тръгне от Турция, тогава първите градове с епидемия у нас ще са Хасково, Ямбол и тези в района им. "Зависи откъде ще дойдат заразените в България", каза д-р Кунчев.
Болните у нас в момента са средно 106 души на всеки 10 000 от населението, но те страдат от респираторни заболявания като адено- и парагрипни вируси. Най-много са повалените на легло в Плевен, Варна, Видин и Силистра.

Ден на траур в Девин

http://smolyan.actualno.com/Den-na-traur-v-Devin-news_448050.html

Общинският съвет в Девин обяви 24 декември за Ден на траур заради нелепата смърт на три 18-годишни момчета, загинали в катастрофа на 22 декември т.г. Отменени са всички прояви, свързани с Коледните и...

Отново слънчево, снегът явно няма да дойде за коледните празници

http://society.actualno.com/Otnovo-slynchevo-snegyt-javno-njama-da-dojde-za-kolednite-praznici-news_448063.html

През деня ще бъде предимно слънчево и топло за сезона. Минималните температури сутринта ще са предимно между 1° и 6°, а максималните ще бъдат между 12° и 17°. В Източна...

Слави и Маестрото сравниха победителката в "Гласът на България" с Шер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504295

“Спомням си само как цялата изтръпнах, започнах да мигам, някакви неща падаха около мен, всички ме прегръщаха. Цялото ми семейство беше в публиката и плачеше. Все още не мога да осъзная какво стана”, казва Кристина Иванова часове след като бе обявена за Гласът на България. Музикалният формат по Би Ти Ви приключи в неделя вечерта и зрителите избраха
“Спомням си само как цялата изтръпнах, започнах да мигам, някакви неща падаха около мен, всички ме прегръщаха. Цялото ми семейство беше в публиката и плачеше. Все още не мога да осъзная какво стана”, казва Кристина Иванова часове след като бе обявена за Гласът на България. Музикалният формат по Би Ти Ви приключи в неделя вечерта и зрителите избраха

В очакване на Бъдни вечер

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/24/2444636_v_ochakvane_na_budni_vecher/?ref=rss


Днес християните празнуват един от най-светлите, семейни, религиозни празници - Бъдни вечер. Според Библията на този ден започват родилните мъки на Дева Мария. Празникът е посветен на дома, огнището, семейството и на починалите предци. По традиция семейството се събира в очакване на раждането на Исус Христос.

"На Бъдни вечер - вечерта преди Рождество Христово, най-важното, което трябва да помним, е какво ни е събрало с най-близките ни хора около празничната трапеза - Раждането в плът...

24 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=275042

Събития 1161 г. — Уилям I става крал на Шотландия. 1717 г. — В резултат на ураган откъм Северно море са наводнени обширни територии от Нидерландия, Дания и Германия, загиват между 11 500 и 14 000 души. 1801 г. — Направена е демонстрация на първият автобус в света с парен двигател, произведен същата година от Ричард Тревитик.

Един от уроците на 2014 г. е "който банка вади, от банка умира"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/12/24/2437119_edin_ot_urocite_na_2014_g_e_koito_banka_vadi_ot_banka/?ref=rss


Традиция на "Дневник" е в края на годината да потърси мнението на социолози и политолози за важните  събития и процеси, за скандалите и личностите на отминаващите месеци. Всички мнения за 2014 може да намирате в специалната тема "Годината". След Нова година чететеи и прогнозите на анализаторите за 2015. Поредицата започва с мнението на Боряна Димитрова от социологическата агенция "Алфа Рисърч".  

Какво показа "Скандалът КТБ"?

- Скандалът КТБ осветли:

- Глинените...

религиозен календар за 24 декември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4503984

Св. прпмчца Евгения. Преп. Николай воин, българин (Утреня, Царски часове, Вечерня със св. Вас. лит.) (Бъдни вечер)
 Днешният ден е началото на празненството, възславящо Христовото рождение. Според Библията на днешния ден са започнали родилните мъки на Божията майка. В навечерието на празника, на Бъдни вечер, трапезата е постна - боб, сарми, ошав и
Св. прпмчца Евгения. Преп. Николай воин, българин (Утреня, Царски часове, Вечерня със св. Вас. лит.) (Бъдни вечер) Днешният ден е началото на празненството, възславящо Христовото рождение. Според Библията на днешния ден са започнали родилните мъки на Божията майка. В навечерието на празника, на Бъдни вечер, трапезата е постна - боб, сарми, ошав и

Създаден е Ку Клукс Клан

http://chronicles.actualno.com/Syzdaden-e-Ku-Kluks-Klan-news_447994.html

Ку-клукс-клан (ККК) е нелегална расистка организация възникнала в южните щати на САЩ след премахване на робството и даването на права на чернокожите, непосредствено след Американската гражданска война...

Св. преподобномъченица Евгения

http://celebrate.actualno.com/Sv-prepodobnomychenica-Evgenija-news_448048.html

Св. Евгения била римлянка, дъщеря на знатни родители – езичници. Баща й Филип бил управител на гр. Александрия и целия Египет. Тя се отличавала с бляскаво образование и красота. Родителите ...

Прогноза за времето - 24 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=275041

Днес ще бъде предимно слънчево и топло за сезона. В Източна България ще духа умерен вятър от запад, но привечер и там ще отслабне и ще се ориентира от юг-югозапад. Минималните температури сутринта ще са между 1° и 6°, максималните - предимно между 13° и 18°.

Малина избяга при патриотите зад граница

http://www.bnews.bg/article-125155

Препълнени зали посрещнаха Малина в Канада. Звездата остана изключително развълнувана от домакините.

Патриарх Неофит: Усетeте евангелския мир в душите си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247690_%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%85+%D0%9D%D0%B5%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%82%3A+%D0%A3%D1%81%D0%B5%D1%82e%D1%82%D0%B5+%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%B8%D1

 Отново е Рождество Христово и всички ние, заобиколени от най-близките си хора, с трепет посрещаме радостната вест за Въплъщението на Божия Син, вест, която вече повече от 2000 г. ни изпълва с вяра и надежда.

"На земята мир, между човеците благоволение!" ­ пеят ангелите край Витлеем в Рождественската нощ. В тази тиха празнична вечер, когато си спомняме Рождението по плът на Господ Иисус Христос, пожелавам на всички вас, скъпи сънародници, да усетите този евангелски мир в душите си, към който светиите се стремят цял живот.

Мирът и радостта, които даром изобилно се изливат върху нас в светлите и тържествени дни на празника Рождество Христово, нека подобно на Витлеемската пътеводна звезда да ни направляват по пътя ни през това бурно житейско море и да ни укрепяват в скърбите, а в радостните ни дни да ни направят щедри и любвеобилни към всички хора около нас.

Да не затваряме очите си и да не отвръщаме сърцата си от онези, които са в скърби и притеснения, които боледуват, живеят в нищета или са самотни. Да им даряваме, без да се щадим, своите усмивки, своето внимание, загриженост и съпричастност.

През изминалата година неведнъж се обръщахме към вас, призовавайки вашето милосърдие, за да окажете помощ и подкрепа на пострадалите наши сънародници. И аз с благодарност виждах как вашите сърца състрадателно и с готовност откликваха на чуждата мъка и притеснение. Нека Господ да възнагради вашата отзивчивост с изобилните Си благодатни дарове и милости!

Бедствени наводнения сполетяха не едно и две селища в България, взеха човешки жертви, оставиха скърбящи и сиротни близките на загиналите, мнозина загубиха имуществото си и най-необходимото за преживяването си. Това беше изпитание за всички нас, изпитание за нашата човечност и способност да съчувстваме и състрадаваме, готовност да отделяме от своето, за да облекчим мъката на другия, готовност да отделим от своето време, сили и средства, за да помогнем, да утешим онези, които са в отчаяние и безнадеждност.

Тези бедствия бяха и подсещане за всички нас колко несигурно и преходно е всичко в този свят и че когато загубим в един миг всичко, което сме считали за източник на сигурност и щастие, онова, което ни остава, са вярата, надеждата и любовта.

Празнуваме Рождество Христово всяка година и така не само отдаваме възхвала и благодарение към Господа, Който снизходи в човешка плът заради нас, човеците, но и за да погледнем на живота си и на всичко около нас от вярната гледна точка - тази на вечността. От тази перспектива осъзнаваме, че много от нещата, които са ни се стрували с огромна важност и значение, са преходни и маловажни и че Божествената истина трябва да ни служи като главен ориентир за развитието ни и като общество, и като личности.

С отеческа любов ви пожелавам, скъпи братя и сестри, радостно посрещане на празника Рождество Христово. Нека Христос, чието Рождество по плът ние днес възпоменаваме, да бъде наша обща радост и неизчерпаем извор на надежда и упование в този несигурен и изменчив свят. "Надявай се на Господа, бъди мъжествен, и укрепявай сърцето ти; надявай се на Господа!" (Псалом 26: 14).

Честито Рождество Христово! Благословена и мирна 2015 година!

















БГНЕС/Klassa.bg

Днес е Бъдни вечер!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504964

Днес, на 24 декември, празнуваме Бъдни вечер. Това е денят преди Рождество Христово. 
Във всички православни църкви се отслужва света литургия. 24 декември е последният ден на Рождественския пост и затова на трапезата трябва да има само постни ястия.
Бъдни вечер в някои райони е наричан още Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа,
Днес, на 24 декември, празнуваме Бъдни вечер. Това е денят преди Рождество Христово.  Във всички православни църкви се отслужва света литургия. 24 декември е последният ден на Рождественския пост и затова на трапезата трябва да има само постни ястия. Бъдни вечер в някои райони е наричан още Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа,

Община Пловдив купува поща и гей бар

http://pik.bg/община-пловдив-купува-поща-и-гей-бар-news265122.html

Община Пловдив купува поща и гей бар

Община Пловдив започна процедура за придобиване на държавните дялове в Централната поща, които възлизат на 39% от общата площ на сградата, съобщи кметът Иван Тотев.

"Положителното е, че има много подробно разписан протокол за делба и в тези проценти попадат цялото мазе и половината от първия етаж. Това много добре кореспондира с проекта на португалското студио "Фора", което спечели проекта за новата визия на площад "Централен" и за експониране на археологията. Ще стартираме разговори с държавата и се надяваме цените да бъдат в съответствие с бюджета на Пловдив, за да можем да си го позволим", заяви Тотев. Той вече е разговарял с изпълнителния директор на "Български пощи" Деян Дънешки за изкупуване на държавния дял, а до дни ще бъде изпратено и писмо до Министерството на транспорта. "С изпращането на писмената заявка ще започне процедура по оценяване на дяловете, така че на този етап е много рано да се говори за сума. По-важното е, че Централна поща трябва да се социализира в площадното пространство", допълни Тотев. Идеята е там да се построи обществена многофункционална сграда с възможност за изнасяне на експонати от местните музеи. Пощенските служители няма да бъдат местени.
Кметът на Пловдив подписа и договор с „Прокредит банк" за изкупуването на бившия гей бар "Калигула", който ще бъде превърнат във филиал на Градската художествена галерия. Стойността на сделката е 750 000 лв. за имот от 800 кв. м в сърцето на града. Сделката е ключова и за реализацията на проекта за водна каскада, която ще наподобява Испанските стълби в Рим, но ще е по-атрактивна.

 

"Труд"

“Манчестър Юнайтед” вади 153 милиона евро за Бейл

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247689_%E2%80%9C%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%AE%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5%D0%B4%E2%80%9D+%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B8+153+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0

 „Манчестър Юнайтед” е готов да извади 120 милиона паунда или 153 милиона евро по сегашния курс за звездата на „Реал” (Мадрид) Гарет Бейл, пише AS. Ван Гаал вече поиска уелсеца от следващото лято, а за „червените дяволи” подобна сума не би била особен проблем. Любопитен момент е, че фиксираната клауза в

 

договора на Бейл

 

с „Реал” възлиза

 

на колосалните

 

1 милиард

 

евро, което означава по-скоро, че „Белия балет” не иска да се разделя със своята звезда. Решат ли обаче да продадат Бейл, световните и европейските клубни шампиони биха преговаряли за далеч по-ниска сума от фиксираната.

 

Очакваната супероферта контрастира ярко на фона на думите на Луис ван Гаал в началото на месеца, че подобни суми за футболисти са нереални и обидни към футболистите в тима на „Манчестър Юнайтед”. Самият той обаче през лятото плати точно 152 милиона евро за трансферите на Анхел ди Мария, Люк Шоу, Андер Ерера, Маркос Рохо, Дейли Блинд и Радамел Фалкао.

 

„За мен е отвратително постоянно да се пише за цифри - каза Ван Гаал. - Не мисля, че нашият изпълнителен директор Ед Уудуърд е казал нещо по този въпрос, нито пък аз. Неуважително към футболистите и не ми харесва да говоря по тази тема. Трябва да работя със състава, който имам. Храня уважение към тези момчета. Вярвам в играчите си.”

 

Тогава на Острова направиха интересно сравнение между „червените дяволи” и един от другите доскорошни лидери във Висшата лига - „Саутхемптън”. Докато

 

„Юнайтед” е тимът, пръснал най-много пари

 

 за нови играчи, то „светците” са тези, генерирали най-много финанси чрез продажба на футболисти – 93 милиона паунда. „Не мисля, че главното в този случай са парите. Когато „Манчестър Юнайтед” поиска даден играч, от неговия клуб винаги искат по-висока сума, а ние сме длъжни да я платим, понеже сме „Юнайтед”, каза по този повод холандският мениджър.

Български скулптор създаде леден хотел в шведска Лапландия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247688_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%BF%D1%82%D0%BE%D1%80+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB+

 Българският скулптор Виктор Царски в сътрудничество с италианеца Маурицио Перон и холандеца Волтер Бигелар създаде леден бар в 25-ти леден хотел в шведска Лапландия.

Хотелът вече отвори врати в град Юкасъярви в северната част на Швеция.

Той разполага със стаи, над които са работили над 40 артисти.

Освен това тук има ледена църква, нощен бар и театрална зала. Цялата площ на хотела е 5500 кв. м.

Той се строи всяка година от 1000 тона лед от река Турне Елв в Швеция и приема гости до средата на април, когато започва да се топи.

Луксозният пакет на хотела включва нощувка в апартамент с уникален дизайн, изработен ръчно от известни скулптори, 10-степенно меню и частно среднощно приключение.

Хотелът разполага със само два луксозни апартамента, които са двойно по-големи от останалите стаи.

Апартаментите разполагат със собствена сауна и баня. Менюто предлага шведски деликатеси, приготвени от един от най-добрите готвачи в света.

Източник: БТА      

8 подценявани дестинации в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247687_8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

 Когато правим плановете си за следващо пътуване, обикновено се оглеждаме за популярни дестинации като Рим, Париж, Лондон, Ню Йорк и т.н. Има обаче много прекрасни и подценявани от туристите места, които със сигурност заслужават малко повече внимание. Може да не са известни като Франция и Италия, но са фантастични страни, които впечатляват с живописни градове, зрелищни гледки, вкусни ястия и приятни хора, пише сайтът „Уоманайтли“.

Ето 8 от най-подценяваните страни в Европа според сайта:

1. Сърбия

Източник: Thinkstock/Guliver

Ако предпочитате тиха ваканция в някой красив планински курорт, може да включите Сърбия в списъка за следващото ви пътуване. Столицата на страната е Белград, който привлича много туристи всяка година. Можете да запълните програмата си с изучаване на богатата история на града, да посетите множеството музеи, средновековни манастири, стари църкви, а и да се насладите на гледката на реките Дунав и Сава. Сърбия е популярна също с условията си за катерене през лятото и ски курортите през зимата.

2. Люксембург

Източник: Thinkstock/Guliver

Люксембург предлага за всеки по нещо – от богата история, та до живописни гледки. В страната има над 100 замъка. Дори названието на столицата – Люксембург – идва от името на старинен замък, който през 963 г. бил купен от граф Зигфрид, който го направил център на своите владения по река Мозел и в Ардените. Това поставя началото на историята на Люксембург.

Един от основните туристически центрове на Люксембург е Вианден, който е известен с музея "Виктор Юго". В него са запазени оригинални писма и рисунки от къщата на писателя.

3. Лихтенщайн

Източник: Thinkstock/Guliver

Княжество Лихтенщайн е малка държава в Централна Европа. Граничи с Швейцария на запад и с Австрия на изток. Страната е изключително подходяща за почитателите на ски спортовете. Популярен за туристите е курортът Малбун, който  разполага с 23 км писти, 3 седалкови лифта и многобройни съоръжения за деца.

Вадуц е столицата на малкото княжество.Сред най-прочутите забележителности на града е замъкът Вадуц. Смята се, че замъкът е построен през XII в. като отбранителна крепост, а през XVIII в. става собственост на княжеското семейство. В началото на миналия век замъкът става резиденция на князете на Лихтенщайн, а днес може да се види само отдалеч.

В центъра на столицата Вадуц се намира музеят на изящните изкуства, който със сигурност трябва да посетите.

4. Босна и Херцеговина

Източник: Thinkstock/Guliver

Историята на страната е сложна смесица от религия, култура и невероятна красота. Просто си представете – девствена природа, тучни зелени поля и пейзажи, величествени гори и голямо разнообразие от диви животни и птици. Босна и Херцеговина със сигурност е добра дестинация за любителите на природата. Столицата Сараево също има какво да предложи на своите посетители.  

Най-доброто време да посетите Босна и Херцеговина е от май до септември. Средната лятна температура е около 27 градуса. Ски сезонът започва през декември и продължава до края на февруари.

Още една положителна новина е, че няма да си ви необходими много финансови средства, тъй като страната не е сред скъпите за туристите дестинации.

5. Беларус

Източник: Thinkstock/Guliver

Има хора, които даже не предполагат за съществуването на тази страна. Ето защо Беларус е сред най-подценяваните страни в Европа, която туристите трябва да включат в списъка си за посещение, пише сайтът „Уоманайтли“.

Република Беларус, се намира в Източна Европа. Граничи с Русия, Украйна, Полша, Литва, Латвия. Провъзгласена е за независима република през 1991 г.
Интересна забележителност е столицата на Беларус – Минск, също така природният парк "Лясковичи", старинният град Туров, национален парк "Припятски", град Гомел. Беларус има ресурси за развитие на морски, планински и екотуризъм.

6. Албания

Източник: Thinkstock/Guliver

Албания е известна с археологическите си забележителности, впечатляващи плажове, богата култура и красивите панорамни пътища. Страната може да се похвали и с много красива природа – като величествени планини, които са идеални за ски и катерене. Ако посетите страната, не пропускайте да видите и замъците.

Няма как да не споменем и град Гирокастра, който се намира само на 30 километра от гръцката граница. Наричат го Каменният град заради множеството  средновековни каменни къщи.

Постройките са съхранени и до днес от времето на Османската империя, когато градът е носел турското име Ергири, те дават облика на Гирокастра. Огромна част от посетилите Албания смятат този град за нейната перла. Някои го наричат и Сребърният град заради старото му гръцко название – Аргирокастро, което означава "сребърна крепост".

Никъде другаде на Балканите такива къщи, построени между XVII и XX век, не са се съхранили толкова добре. По тази причина Гирокастра е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

7. Словакия

Източник: Thinkstock/Guliver

Въпреки че Словакия не е много голяма страна, тя има забележителна история и богато културно наследство. Словакия се гордее със средновековните си крепости и градове, 9 национални парка, стотици пещери (15 от тях са отворени за посетители), както и многобройни реки и езера. Там може да откриете и някои от най-добрите спа и ски курорти.

8. Латвия

Източник: Thinkstock/Guliver

Латвия не е популярна дестинация като Франция и Испания, но има своите безценни съкровища. От динамичния град Рига до малките Рибарски селища, от старите замъци и дворци, та до забележителните паркове и реки – със сигурност няма да скучаете в Латвия. Страната разполага и с няколко страхотни за плуване плажове.
Латвия също е подходяща за любителите на природата. Жителите на страната обичат цветята и може да се насладите на невероятни гледки.

Вижте още статии за пътешествия тук

Източник: "Уоманайтли"    

Русия изпита нова ракета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247686_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0

 Тестовият старт на новата руска ракета-носител от тежък клас „Ангара-А5“ се състоя на космодрума в Плесецк. Президентът на Русия Владимир Путин взе участие в церемонията по изстрелването чрез видеоконферентна връзка, информира ТАСС. 

Стартът на ракетата се състоя в 7,57 ч. наше време. Полетът на ракетата носител продължи 12 минути. След това от третата степен на ракетата се отдели главната част, съставена от ускорителния блок „Бриз-М“ и макет на космически апарат. 

„Условният“ спътник ще бъде изведен на целева орбита с помощта на четири включвания на двигателя „Бриз-М“ около 17 ч. наше време. Тогава се очаква и отделянето на макета на спътника от ускорителния блок. 

Путин заяви, че

новата ракета-носител ще се използва не само за нуждите на икономиката, но и за целите на отбраната,

предаде ТАСС. Руският президент уточни, че новата ракета ще се използва за „предупредителни системи за ракетно нападение, разузнаване, навигация, свързване и препредаване на различни сигнали за нуждите на отбраната“.

Тестовата програма на ракетите „Ангара“ предвижда 10 старта –

първите два с макети, а следващите – с реални космически апарати. Първите изстрелвания с реални космически апарати се очакват през 2016 – 2017 г. 

„Ангара-А5“ е предназначена да извежда в ниска кръгова орбита полезни товари с маса до 24,5 тона, на високоелиптична орбита товари до 7 тона и на геостационарна орбита – товари до 3,4 тона.

През тази година ще бъде осъществен

рекорден брой стартове на ракети-носители „Союз-2“ – 14,

съобщава още ТАСС. Досега са били направени 12 изстрелвания, като последният от тях се състоя на 18 декември от космодрума Куру във Френска Гвиана. Тогава ракетата носител „Союз- СТ“ изведе в орбита четири телекомуникационни спътника О3b. До края на годината са планирани още два старта. 

Първият старт на „Союз-2.1“ беше осъществен на 8 ноември 2004 г. За едно десетилетие бяха извършени над 40 изстрелвания на този вид ракети и на техните модификации. 

„Союз-2“ се отличава от базовата ракета „Союз-У“ по цифровизираната си система за управление с комплекс от прибори с висока точност, която лесно се адаптира към условията на полета, включително и при случайни външни въздействия.

Източник: БТА    

Личният секретар папата: Франциск е легитимен папа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247685_%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80+%D0%BF%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0%3A+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%81%D0%BA+%D0%B5+%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0

 Личният секретар на папа Франциск и на почетния папа Бенедикт Шестнадесети

монсеньор Георг Генсвайн даде интервю

за италианския седмичник "Ил мио папа" (Моят папа).

Един от въпросите е свързан със спекулациите, че "легитимен папа" продължава да бъде Бенедикт Шестнадесети, тъй като не се е отказал от понтификата, а само от активното изпълнение на изискваните от него функции.

Макар спекулациите да нямат официален източник, те се разпространяват извън ватиканските стени и вероятно отразяват настроенията на някои клерикални среди, които са недоволни от политиката на Франциск за реформа на Римската курия - централния административен апарат на Държавата Ватикана и на Светия престол.

"Смятам, че това е теологична и логическа глупост. Словото на оттегляне (от Свети-Петровото служение), което Бенедикт Шестнадесети произнесе на 11 февруари 2013 година в Залата на консисторията (събранието на кардиналите), е неоспоримо ясно.

Няма никакво място за "тълкувания". Оттеглянето бе последвано от периода на Овакантения престол, от конклава и накрая от избора на нов папа.

Легитимният папа се казва Франциск,"

отговаря монсеньор Генсвайн.

По-нататък той разкрива подробности как лично Бенедикт Шестнадесети го е уведомил за решението си още на Коледа 2012 година.

"Да, знаех (предварително). Естествено, трябваше да пазя тайната. Който познава папа Бенедикт знае, че веднъж вземе ли решение, не отстъпва от него и не се разколебава. Дълбоко бях натъжен, но не можех да го показвам външно.

Той ме извика. Бяхме само двамата и ми каза, че след много размисъл и молитви е стигнал "пред Господа Бога" до решение от огромна важност -

за доброто на Църквата желае да се оттегли от Свети-Петровото служение.

Подчерта, че решението е взето при пълна свобода на волята и със съзнанието за тежките последици. Когато ми го заяви, решението бе вече взето. Още двама души знаеха, но бяха обвързани с папската тайна.

Бях шокиран. Понечих да му противореча, но безуспешно. Много време ми бе необходимо, за да преглътна това решение. Помогна ми спокойствието и
решителността, с която папа Бенедикт бе изживял този избор, подкрепян от вярата и от Божието милосърдие.

Само веднъж говорих (на тази тема) с едно от двете лица, които също знаеха. Направих го, за да си вдъхна кураж, по-скоро да се окуражим взаимно. Оттогава все повече неща проумявам...

На 24 април 2005 година, на тържественото богослужение за началото на понтификата, папа Бенедикт Шестнадесети каза: Молете се за мен, за да не побягна от страх пред вълците.

В своя понтификат той не побягна пред вълците, а се изправи срещу тях със смелост, решителност и сила. Със същата смелост, решителност и сила взе
изключителното решение, когато почувства, че силите му го напускат," разказва отец Георг, който е на 58 години и също като почетния папа е роден в Германия.

Той отговаря и на почти интимния въпрос: В живота ви на свещеник как ви се отразява вашият външен вид и телосложение, как се чувствате пред жените, които не свалят поглед от вас?

"Време е да престанем да драматизираме.

Да, в началото бях впечатлен, когато ме сравняваха с актьора Джордж Клуни и с други лица от киното.

Подсмивах се, а после престанах да обръщам внимание. Знам, че някои се спират пред външния вид и телосложението. От нас зависи обаче да дадем да се разбере, че има нещо друго, нещо по-духовно и дълбоко, което е много по-важно," споделя монсеньор Генсвайн.

Попитан дали тази Коледа трябва да бъде прекарана под знака на бедността заради многобройните икономически проблеми в Италия и извън нея, личният секретар на двамата живи папи посочва, че и в предходните години положението не е било по-добро, защото винаги има бедствия, бедност, самота и болка.

Според него

Коледният дар се състои в намирането на смелост да се приемат тези предизвикателства, съчетана с дух на благодарност и надежда.

Списанието "Ил мио папа" бе пуснато тази година от издателството "Арналдо Мондадори едиторе" с подзаглавието "Единственият в света седмичник за папа Франциск". Издателската къща е собственост на бившия премиер Силвио Берлускони, а неин президент е дъщеря му Марина.

Източник: БТА    

БЪДНИ ВЕЧЕР

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247684_%D0%91%D0%AA%D0%94%D0%9D%D0%98+%D0%92%D0%95%D0%A7%D0%95%D0%A0+

 Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни. Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия - тогава се викат гости. На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня. Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти - земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват. Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея - нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия - всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден. На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама. До трапезата се поставят различни предмети - ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили. Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла. От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място - за мъртвите (починал близък или роднина). През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите. 
Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича "коледуване". Всяко коледарче носи дрянова пръчка. Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Предлагаме ви за Бъдни вечер да си направите погача със сребърна пара. На този член от семеяството, на когото се падне паричката, през цялата година ще му върви и ще бъде здрав и щастлив. 
 

ПОГАЧА

Необходимите продукти 
  • 1 кг брашно 
  •  мая за хляб колкото кибритена кутийка 
  • 1/2 чаена лъжица захар 
  • 1 чаена лъжица сол 
  • 1 супена лъжица олио 
 
  Приготовление В два пъти пресятото брашно направете "кладенче", в което сложете маята за хляб, размита с малко вода и захарта. Сложете и солта и замесете тесто. В средата на погачата сложете попарена с вряла вода сребърна пара. Печете погачата в намаслена тава, докато отгоре леко се зачерви. След това я намажете с подсладена вода и я допечете още десетина минути. 
 

Като основно ястие можете да приготвите постен чомлек. 
 

ПОСТЕН ЧОМЛЕК

Необходими продукти
  • 1 кг малки лукчета
  • 2 големи глави кромид лук
  • 1 кафяна чашка олио
  • 4 червени домата - пресни или от консерва
  • 1 глава чесън
  • 1 супена лъжица брашно
  • 1 чаена лъжица червен пипер
  • 1 дафинов лист
  • 1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер, сол, чубрица
  • 1 кафяна чашка червено вино
          Приготовление

Нарежете на ситно големите глави лук и ги задушете в олиото.  
Когато лукът стане златист, прибавете червените домати - обелени и настъргани, заедно с предварително обелените малки лукчета, нарязаните на ситно скилидки чесън, червения и черния пипер и дафиновия лист. 

Прибавете към тези продукти и вода колкото те да бъдат покрити с течност. Налейте виното, посолете и прибавете стритата чубрица. Задушете продуктите на слаб огън. 

Когато лукчетата омекнат, прибавете брашното. То трябва да е предварително препечено на сух тиган и размито с една кафяна чашка хладка вода. Задушете ястието още десетина минути. 

Чомлекът става много по-вкусен, ако го сготвите в глинено гърне, а не в обикновена тенджера. Ястието е подходящо за вегетарианци и почитатели на ароматизираната кухня, заради различните подправки, които то съдържа. И в двата случая хората, на които го предлагате, трябва да бъдат с изключително здрава храносмилателна система. Кромидият лук и чесънът дразнят чувствителните стомаси, въпреки че на някои хора действат много добре. 

 

Друго ястие, което се приготвя на Бъдни вечер са зелевите сърми, пълнени с ориз и домати. Тук трябва да отбележим, че се използва кисело зеле, което в България се приготвя по специален начин с морска сол и се консумира през зимата. Ако не разполагате с кисела зелка, можете да напълните сушени или пресни чушки по същия начин.

ЗЕЛЕВИ СЪРМИ

Необходими продукти
  • 10-15 листа от кисела зелка 
  • 4 глави кромид лук
  • сол, 
  • 1 кафяна чашка ориз 
  • 2 червени домата - пресни или от консерва 
  • 1 чаена лъжица стрита чубрица
  • 1 чаена лъжица смлян черен пипер
  • 1 супена лъжица нарязан магданоз
  • 2 сухи червени чушки,
  • 2 сурови чушки /за предпочитане червени/, 
  • 1 морков,
  • 1 1/2 кафяна чашка олио
Приготовление

Нарежете на ситно лука, суровите чушки и моркова. Посолете на вкус и запържете сместта в олиото. 

Когато лукът омекне, прибавете ориза. Той трябва предварително да е изчистен, измит и изсушен.  
След това прибавете обелените и настъргани домати, черния пипер, чубрицата и нарязания на ситно магданоз. 

Разбъркайте добре тази смес. След това с нея напълнете зелевите сърми и добре ги завийте. 

На дъното на тенджерата сложете един пласт ситно нарязано кисело зеле, а между сърмите поставете сухите червени чушки, които предварително трябва да сте държали 6 часа в студена вода. Залейте сърмите с равни части вода и зелев сок или само с топла вода. Течността трябва да покрие изцяло сърмите. 

Варете на тих огън, докато зелевите листа омекнат. 

 

На трапезата на Бъдни вечер трябва задължигтелно да присъства и вареното жито. 
 

ВАРЕНО ЖИТО

Необходими продукти
  • 2 чаени  чаши грухано жито ( ако нямате  - може и негрухано)
  • 3 кафяни чашки захар 
  • 2 кафяни чашки смлени орехови ядки
 
Приготовление Изчистете житото и го измийте. 

Залейте го със студена вода и го варете докато омекне. След това завийте тенджерата, в която сте варили житото с двойно прегъната хавлиена кърпа и го оставете да "нацъхти". 

Изцедете водата. Смесете житото със захарта и ореховите ядки. За предпочитане е да използвате пудра захар. Тя по-лесно и бързо ще се разтопи. 

 

Друг десерт на трапезата са приготвените по специален начин орехови ядки. Предлагаме ви да ги изпечете и да ги предложите на гостите си. Това е един прекрасен десерт, а може да се сервира и като хранителна залъгалка с алкохола и виното. 
 

ОРЕХОВИ ЯДКИ ПО ТРАКИЙСКИ

Необходими продукти
  • 1 1/2 чаена чаша цели орехови ядки
  • 2 яйца
  • захар на вкус
Приготовление Разбийте яйцата със захарта. Смесете ореховите ядки с получената смес и разбъркайте добре. Сипете ги в намаслена тавичка. 

Печете в умерена фурна, като от време на време разбърквате с дървена лъжица. 

Когато яйчната смес полепне по орехите, извадете тавичката от фурната и оставете да изстине.

 

В дните около Коледа и Бъдни вечер в много краища на България се пече и тиква. От нея става невероятен десрт, който свен всичко останало е и много полезен за хората със стегнат стомах. 
 

ДЕСЕРТ "БЪРЗА ТИКВА"

Необходими продукти
  • тиква кестенка около 2 килограма 
  • 1 1/2 чаена чаша пудра захар
Приготовление  Срежете тиквата на две половини. Почистете я от семките и влакнестата част и я сложете в тава. 

Печете в умерена фурна и не отваряйте, докато не стане готова.  
След като тиквата се изпече, трябва да я поръсите със захар. 

Ако я сервирате топла, можете да я поръсите с кристална захар. Но ако я сервирате студена, непременно трябва да използвате пудра захар. 

Един типично български вид компот, който се приготвя на Бъдни вечер е ошавът. Много е лесен за приготвяне и е част от празничната трапеза. 
 

ОШАВ

Необходимите продукти
  • 3 чаени чаши сушени плодове - кайсии, ябълки, сини сливи, дюли, 
  • 3 кафяни чашки кристална захар
 
Приготовление Добре измитите сушени плодове трябва да накиснете в студена вода от вечерта и да ги оставите да престоят в нея през цялата нощ. 

След това ги сварете в същата вода докато омекнат.  
Подсладете ошава със захарта или с мед - според предпочитанията. 

 

Ястията на Бъдни вечер изискват много повече време и труд от страна на домакинята. Но трябва да знаете, че в дните преди този празник жените стават много рано и през целия ден се приготвят за празничната трапеза. Те не жалят сили и време, за да бъде всичко наред в навечерието на Коледа. Според поверието, както мине Бъдни вечер, така ще върви животът през цялата година. Затова цялото семейство помага при извършването на обредите и приготвянето на трапезата. Освен това през зимния период няма работа на нивите и всички усилия на семейството са съсредоточени у дома. А празник като Бъдни вечер заслужава да бъде отбелязан, както  подобава. 
 

КОНСУЛТИРАНИ ИЗТОЧНИЦИ: 
Димитър Мантов, "Народна трапеза" 
М. Арнаудов, "Български народни празници", София, 1943 г. 
Р. Дражева, "Календарни празници и обичаи" 
Етнография на България, сборник, 1983 г. 
Българска митология, М. Василева 
 

Трапезата за Бъдни вечер – у нас и по света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247683_%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80+%E2%80%93+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%8

 Коледа е зад ъгъла, а преди нея престои Бъдни вечер- най- известният ежегоден празник, честван в християнски свят, на който, заедно със семейството си очакваме Раждането на Исус. На този ден от основно значение е тържественото настроението и трапезата, която се подготвя през целия ден. Международната платформа за поръчка на храна foodpanda , проследи какви са традиционните предколедни, сервирани на трапезата в тази свята нощ.





В България менюто се състои от нечетен брой постни ястия. Те обикновено са традиционните сърми, боб чорба, печен боб, пълнени чушки, ядки, сушени плодове, жито и питка, която се разчупва от най-възрастния на трапезата. В повечето случай, в нея се поставя паричка. Вечерята е придружена с червено вино или ракия. Този ден е последният от Коледните пости и на следващия ден е разрешена консумацията на месо.

В Италия отбелязват този ден с „празника на седемте риби”. Сервират се 7 броя рибни ястия, като вечерта преди Бъдни вечер, за 24 часа не се консумира абсолютно нищо. Коледният пост не е толкова популярен в Италия.

В Полша, броят на ястията също е нечетен, като най-често се сервират 9 блюда. Трапезата на по-бедните, включва 5 ястия, на средната класа -9, а на най-заможните- 11. Задължително условие, всеки един от присъстващите на трапезата, да опита от всяко едно блюдо. 

В Русия, Украйна и Литва се сервират по 12-ястия на Бъдни вечер. Вечерята се нарича „Свето хранене”. Традицията е цялото семейство да се събере около масата и след вечеря да се поднесат Коледните подаръци. В центъра на масата се поставя бяла кърпа, която символизира пелените на Исус, и свещ, символизираща Светлината на света. До нея се поставя питката. 12-те ястия символизират дванадесетте апостоли. В Украйна, задължително присъства зърнен пудинг, борш и варенки, както и традиционен коледен компот. 

В Сърбия празничната трапеза е богата и разнообразна на храни. Сервира се кръгъл безквасен хляб, сол, печена риба, зеле, мед, вино и спагети с орехи. 

В Германия се сервира, популярният по цял свят Щолен, който символизира Исус Христос. Това е сладък десерт с пудра захар, стафиди и орехи. Другото традиционно ястие е пълнената гъска. 

В Америка, Бъдни вечер не е официален празник, а традициите са взаимствани от английската кухня. Типичната вечеря се състои от печена пуйка, пиле или друг вид птици, придружени със задушени картофи или брюкселско зеле. За десерт се сервира Коледен сливов пай. 

В Мексико се сервират тропически плодове и салати, качамак с чили сос, заедно с традиционна супа, направена от говеждо месо. За десерт се консумира пържена питка със захар и канела.

В някой славянски страни, на трапезата се оставят две празни места, намеквайки за Мария и Йосиф, който търсят подслон във Витлеем. 

Където и да се намирате по света, Бъдни вечер оставя положителни емоции във всеки човек. Нека на този семеен празник, да се насладим на вкусната трапеза, споделена с любимите хора.

Защо България изглежда като колабирала държава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247682_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0+

 „Законът е врáта у поле“ - казва шопът и с тази без съмнение живописна метафора сублимира не само разпространения манталитет, но и културно-историческото минало на страната. Столетия наред българите живеят в селски общности, където писаните закони нямат особено значение. Първо, защото законите са създадени от една по определение враждебна власт („турците”) и второ - защото в тези общности важни са съвсем други правила и йерархии. В родово-общинно устроената селска общност роля играят най-вече роднинските отношения и властови конфигурации, там тежи не общозадължителното правило, а традицията и решението на старейшината. Още една българска „народна мъдрост” образно описва ситуацията: „Бог високо, цар далеко”. Преведено на съвременен език, това означава: „Важното е ние някак да се оправим, моралът и законът нямат значение”.

Историческото изоставане на България

Когато в Европа започват да възникват градовете, а законите постепенно се превръщат в инструмент за регулиране на все по-сложните отношения между класите, прослойките, гилдиите и различните общности, в днешна България (пък и навсякъде околовръст) все още властват нормите на задругата. За всичко това е писано много, така че ще го съкратя до извода: историческото изоставане очевидно не може да се навакса толкова бързо.

Александър Андреев

Само „будалите” минават през вратата в полето - това светоусещане може да се нарече и „правен нихилизъм”, но в същината си то не толкова отрича законите, колкото не разбира предназначението им. „Да, законите са важни”, мисли и казва средностатистическият българин, „но за мен те са разтегливи. Да ги спазват другите!”. И още: „Спазвам закона, ако ми е удобно. Ако не ми е удобно - какъв е тоя закон тогава? Хич не ми трябва!”. А законите всъщност са създадени включително и с такава цел: да бъдат неудобни за част от хората. Те регулират отношения, тоест - няма как да са удобни за всички.

Предмодерност и бели лястовици

Върховенството на закона и взаимното доверие са темелите на днешния ЕС. Европейците са си „отгледали” тези ценности, заплащайки със столетия ужасяващи кръвопролития, несправедливости, борби и усилия. Българите са се закачили само периферно към този мъчителен опит. Поради това в днешна България върховенството на закона и доверието са бели лястовици, в чиято реалност малцина вярват истински. Българите вярват по-скоро в „изконните ценности на българското село”. И точно тази предмодерност ги прави толкова дезориентирани и нещастни в съвременния свят.

 

 

 

 

 

 

 

 

Киното в КНДР - отвличания и зли американци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247681_%D0%9A%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%9A%D0%9D%D0%94%D0%A0+-+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%B7%D0%BB%D0%B8+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1

 Северна Корея ненавижда спрения от разпространение холивудски филм за покушение срещу любимия си лидер, но тази страна отдавна има любовен роман с киното, но в свой собствен стил. През шестте десетилетия, откакто Северна Корея започна да развива своя филмова индустрия, в нея имаше имаше отвличане на южнокорейски режисьор и неговата съпруга, филмова звезда, вдъхновен от Годзила филм за чудовища, които нападат Юга, бегълци от Америка в антиамерикански пропагандни филми и даже навлизане в темата за “силата на момичетата” с излезлия наскоро “Другарката Ким започва да лети”.

САЩ обвиняват Северна Корея за кибератаката срещу “Сони пикчърс”, производител на “Убийствено интервю” и за терористичните заплахи срещу кина в САЩ. От “Сони” отложиха пускането на филма. Северна Корея отрече да е замесена в хакването, но похвали решението като “правилна постъпка”.

Пхенян започва да изгражда своята киноиндустрия през 50-те години като част от пропагандната машина за възвеличаване на починалия впоследствие основател на държавата Ким Ир-сен, дядо на настоящия лидер Ким Чен-ун. Навремето старият Ким е обявил, че филмите са най-важното средство за образоване на масите, сочат архивни материали, с които разполага южнокорейското правителство.

Оттогава севернокорейските кинематографисти правят от време на време научна фантастика, екшън или роматична комедия, но от тях се очаква най-вече да подклаждат омразата към враговете Вашингтон и Сеул и да обрисуват семейство Ким като безстрашен бастион срещу злите чуждестранни империалисти.

Напредъкът на Северна Корея в кинематографичните технологии е бавен, особено ако се направи сравнение с южнокорейската филмова промишленост, на която завиждат в Азия. Относителната изолация на Севера означава, че севернокорейските филмови дейци рядко имат възможност да работят с чуждестранни творци. Забележително изключение в това отношение е филмът “Другарката Ким започва да лети” - романтична комедия от 2012 г. за млада жена, миньор в каменовъглена мина, която мечтае да стане акробат на трапец. Филмът е копродукция със западни партньори.

Осемдесетте години бяха връх в севернокорейското кино. Тогава Чим Чен-ир, бащата на сегашния лидер, който е запален привърженик на киното, отпуска щедро финансиране за кинематографистите. След като Ким установява ниското качеството на филмите, произведени от неговите съграждани, през 1978 г. той разпорежда да бъде отвлечен южнокорейския кинорежисьор Шин Сан-ок и тогавашната му съпруга Чой Юн-хи, разказва самият Шин след бягството си от Севера през 1986 г.

Шин разтърсва севернокорейската кинематографи с творбите си, ориентирани към забавление Сред тях са “Любов, любов, моя любов” от 1984 г., който съдържа първата целувка в севернокорейски филм, и “Бягство” - екшън от същата година, в който е показана експлозия на влак, ако се съди по информация в южнокорейски правителствен уебсайт.

Шин и Чой успяват да избягат по време на командирова във Виена през 1986 г., година след като Шин приключва снимките за “Пулгасари” - научнофантастичен филм, вдъхновен от прочутите японски филми за Годзила. “Пулгасари”, в който актьор се клатушка, облечен в костюм на чудовище, не предизвика интерес, когато бе прожектиран през 2000 г. в Южна Корея в период на затопляне на отношенията между двете корейски държави.

Във филмите си Северна Корея отдавна изобразява американците като злодеи. Ролите им се играят от корейци с грим, но понякога и от американци, избягали в Северна Корея през 60-те години. Четирима такива американци се появяват заедно като злобни капиталисти и военни в “Безименни герои”, пропаганден сериал в 20 епизода, заснет през периода 1979-1981 г., пише южнокорейски правителствен сайт.

БТА

Унгария е новата гореща точка на пътя на имигрантите в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247680_%D0%A3%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0

 Средиземно море става все по-опасно, други пътища са преградени от огради с бодлива тел, така че кандидат-имигрантите поемат по нов към към ЕС - през Унгария.

Идвайки от далечни страни като Афганистан и Сирия или от по-близките Косово или Албания, хиляди имигранти всяка седмица влизат в Унгария и искат убежище, превръщайки страната в гореща транзитна точка.

Нарастващият брой на имигрантите засили риториката на крайнодесните и антиислямските движения в Западна Европа. Но увеличаващата се имиграция предизвика напрежение дори в отдалечени населени места като Ашотхалом, унгарско село близо до границата със Сърбия, залято за последните три години от мигрантския поток.

“Ситуацията тази година стана на практика непоносима”, заяви кметът на селото Ласло Торочкай.

Това лято той сформира група от охранители, които прекарват повечето време в ловене на имигранти и откарването им в полицейски участък на град Сегед, където повечето от тях подават молба за убежище. После, точно както правят и мигрантите, влизащи в страни от ЕС през Италия, имигрантите в Унгария продължават пътя си към Германия, Швеция или друго място в Западна Европа, където се надяват да започнат нов живот или да се присъединят към роднините си, които вече са се установили там.

“Много хора идват и искат да ги заловим”, казва Кити Маккинси, говорителка на регионалното представителство за Централна Европа на Върховния комисариат за бежанците на ООН. “Те кандидатстват за убежище и отиват в центровете от отворен тип, а после после много от тях, без да се крият, направо изчезват към Западна Европа”, допълва тя.

Полковник-лейтенант Габор Еберхард, ръководител на граничната полиция в Сегед, заяви, че само тази година е образувано съдебно производство срещу над 26 000 души от 61 националности за незаконно проникване на унгарска територия. През 2004 г., когато Унгария стана член на ЕС, съдопроизводство за незаконно влизане на унгарска територия, беше образувано само срещу 34 души.

В Унгария само през настоящата година бяха подадени 35 000 молби за убежище. През 2013 г. те бяха едва 18 900. Потокът от имигрантите нарасна през последните няколко месеца. През март имаше 683 молби за убежище, а през ноември 9125. Смята се, че през декември ще бъдат подадени 12 500 молби за убежище.

Около половината от кандидатстващите за убежище са имигранти от Косово, което е на юг от унгарската граница със Сърбия.

“Напуснах Косово, защото исках да си пробия път в живота, казва Албана Шабани, 22-годишна косоварка, избягала със съпруга си. Двамата са безработни и мислят, че няма изгледи да намерят работа в Косово, една от най-бедните страни в Европа.

Пътували са с автобус до Суботица, Северна Сърбия. После, направлявани от джипиеса на мобилния си телефон, са вървели три часа до Унгария и са били заловени от охранителите в Ашотхалом.

Подобно на много косовари те са се насочили към Германия, една от най-силните европейски икономики. Някои косовски мигранти дори са били родени там или са живели вече там като бежанци, но са били депортирани след след 2010 г., когато Косово бе сметната за достатъчно безопасна страна.

След косоварите афганистанците са втората най-голяма група бежанци в Унгария. Тази година там пристигнаха 7400 афганистанци. На трето място са сирийските бежанци - тази година те са 6600.

При посещение в района на границата миналата седмица репортери на Асошиейтед прес видяха много групи имигранти. Мъж, който се представи само като палестинец от Сирия, обясни на развален английски, че е напуснал Дамаск през август и е вървял пеша през повечето време. В полицейския пункт на Сегед медици бинтоваха крака на афганистанско момче, което изглеждаше не по-голямо от 12 години.

Според представители на службите за бежанците мигрантите, насочващи се към Унгария, често прибягват до мрежи за трафик на хора, за да преминат през Турция и през Балканите. Веднъж влезли в Унгария, която е част от Шенгенската зона за свободно движение, те могат да пътуват безпрепятствено в повечето от 28-те страни членки на ЕС.

ФРОНТЕКС, европейската агенция за външни граници, обяви, че пътят за Унгария през Западните Балкани стана по-привлекателен, след като гръцките власти преди две години значително засилиха контрола на сухопътната граница с Турция на граничния пункт в област Еврос. България тази година постави 33-километрова ограда от бодлива тел по границата си с Турция, намалявайки броя на незаконните мигранти.

“Пътят през Западните Балкани стана по-важен, особено след като хората са наясно с опасностите, пред които се изправят, ако решат да прекосят Средиземно море”, казва Марта Пардави от унгарския Хелзинкски комитет, който предоставя безплатна юридическа помощ на търсещите убежище.

Върховният комисариат за бежанците на ООН смята, че над 3400 мигранти са загинали тази година в опит да преминат през Средиземно море, тъй като нарастващата мигрантска вълна кара каналджиите да използват още по-ненадеждни лодки, а беззаконието в Либия позволява на трафика на хора да процъфтява.

Изправена пред тази имигрантска вълна, граничната полиция в Сегед получава помощ от охранители и от доброволци, които задържат мигрантите, които след това биват прехвърляни в импровизиран център за задържане. Там имигрантите, които рядко имат документи за самоличност, оставят пръстовите си отпечатъци, подложени са на медицински преглед и на лечение, ако имат нужда от такова. После получават храна и подслон. Онези от тях, които искат убежище - а те са около 95 процента по думите на Еберхард - се изпращат в имиграционната служба, която решава съдбата им.

Местните жители се оплакват от боклука, който имигрантите оставят след себе си - четки за зъби, мокри дрехи, скъсани обувки - както и от огньовете, който палят в околните гори, докато чакат посред нощ да ги вземат трафикантите.

От 18 900 кандидати за получаване на убежище през 2013 г. в Унгария, над 11 000 са се отказали от молбите си, което е в подкрепа на теорията, че повечето имигранти се придвижват до друга дестинация.

“Много хора искат да отидат при семействата си в Западна Европа, но много хора биха искали да останат в Унгария, ако има по-добри перспективи за интегриране, ако могат да получат работа”, казва Маккинси, призовавайки правителството да помага по-добре на онези, които искат да започнат нов живот в Унгария.

Малко вероятно е обаче това да се получи. Унгарският премиер Виктор Орбан се обяви против либералната имиграционна политика.

Марта Пардави от унгарския Хелзинкски комитет посочва, че програмите за подпомагане на бежанците са силно зависими от европейските фондове и получават малко пари от Унгария. Правителството на Орбан по думите й нарочно полага усилия да изглежда така, като че ли страната не предлага нищо привлекателно за незаконните имигранти и за хората търсещи убежище.

На границата охранителят от Ашотхалом Винс Салма очаква по-голям брой мигранти да пристигнат точно за Коледа. Той разказва, че мигранти от Косово са му казали, че 2500-3000 жители от едно косовско село са тръгнали към Унгария.

БТА

Помириха се американски гиганти на ГМО бизнеса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247679_%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B3%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%9C%D0%9E+%D0%B

 Американските производители на генетично модифицирани семена (ГМО) "Монсанто" (Monsanto) и "Дюпон", присъстващ в селскостопанския бизнес с марката Pioneer (DuPont Pioneer), обявиха във вторник, че са приключили всички съдебни спорове за взаимни патентни нарушения.

Условията на споразумението не са оповестени. Миналата година двата съперничещи си гиганта постигнаха споразумение по спор за нарушения при производството на генномодифицирана соя по технология на DuPont от Монсанто.







АФП

Програмисти и продавачи ще са най-търсени за работа през 2015 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247678_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%B

 Софтуерен инженер с маркетингови умения, който владее английски и френски език. Този тип специалист ще е най-големият хит на пазара на труда у нас през 2015 г., прогнозираха експерти по подбора на кадри пред "Труд". Работодателите са наясно, че хора с подобна квалификация се срещат рядко в България и затова се опитват да ги привлекат с космическите за родните стандарти заплати от 4000-5000 лв. на месец.

Ще продължи тенденцията от последните години сред най-дефицитните кадри да са компютърните специалисти, оператори в кол центрове и продавачите. Според Асоциацията на софтуерните компании браншът може да осигури работа на още поне 70 000 души.

И през 2015 г. търсенето ще се определя от разширяващия се аутсорсинг на различни дейности от международни компании у нас - най-вече финанси, обслужване на клиенти, административна дейност и човешки ресурси, коментира Мария Темелкова, мениджър в "Менпауър". Очакванията са, че през 2015 г. ще се открият работни места в и производството, тъй като международни компании, свързани с автомобилния сектор и в други области на електрониката планират да изнесат дейността си в България. Засега обаче няма нищо сигурно, каза Светлозар Петров, управител на "Джобтайгър".

В следващите години ще се изостри търсенето на лекари, медициснки сестри и парамедици. Ще има голям глад и за учители, прогнозира Томчо Томов, експерт в Българската стопанска камара. Половината от педагозите ще се пенсионират в следващите 4-5 години, а сред младите няма мераклии за техните места, добави той.

Ще продължи засиленото търсене на кадри със средно техническо образование в производството и преработващата промишленост. Сред най-дефицитните работници са и шофьорите. Освен професионалната квалификация за работодателите стават все по-важни т. нар. меки умения – работа в екип, способност за учене, постоянство, отговорност, адаптивност. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Мачовете по телевизията по празниците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504362

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Орбан обвини САЩ, че се бъркат в Централна Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247677_%D0%9E%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%A1%D0%90%D0%A9%2C+%D1%87%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%

 Унгарският премиер Виктор Орбан обвини във вторник САЩ в намеса във вътрешните работи на страните от Централна Европа, определяйки като "претекст" обвиненията в корупция, отправени от Вашингтон срещу Будапеща.

"Съединените щати не се задволяват с намесата, но и въздействат активно върху политическия живот на страните от Централна Европа", казва Орбан в интервю за края на годината, излъчено по държавната телевизия M1 във вторник вечерта. "Ние навлязохме в нова ера".

Климат на студена война се установява между САЩ и Русия заради конфликта в Украйна, заяви унгарският премиер, казвайки, че страната му (член на Европейския съюз и НАТО) трябва да "остане извън това".

Те искат да ни въвлекат в конфликт, в който ние няма какво да спечелим", настоява той.

В средата на октомври Вашингтон обяви за нежелани на своя територия шестима висши унгарски служители, поради съмнения за корупция. Те не бяха обявени, но няколко медии цитират името на ръководителката на унгарската данъчна служба.

"Всеки мислещ човек знае, че твърденията за корупция са само претекст", каза Орбан. "Съединените щати искат да влияние".

Президентът на САЩ Барак Обама посочи през септември Унгария сред страните, които потискат гражданското общество.

В началото на декември бившият републикански кандидат за Белия дом Джон Маккейн нарече Виктор Орбан "неофашистки диктатор" пред Сената. "Независимостта на Унгария е атакувана", отговори Орбан по държавното радио. 

 

АФП

Голямото пътуване за празниците започна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247676_%D0%93%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%

 Столичани масово тръгнаха на път към родните си места, за да посрещнат Коледа заедно с роднините си, предаде репортер на БГНЕС.

Изходните артерии на града се задръстиха от автомобили. Въпреки натоварения трафик нямаше нервни шофьори и всеки спокойно изчакваше да излезе от тапата. Излизането от столицата отнемаше не по-малко от 40-50 минути.

Основният поток за Коледните празници е по двете магистрали – АМ "Хемус" и АМ "Тракия" и пътя от Югозападна България. На ГКПП Кулата съобщават за образувала се колона от пътуващи за Гърция. Засилен е контролът по основните пътища.

Българинът по традиция се събира на Бъдни вечер с родата и си пожелава берекет, късмет и здраве. В по-малките селища и до днес стопаните колят прасета по Коледа, но топлото време тази година сигурно ще отложи начинанието. Всички зимни курорти са почти на сто процента заети. Очакванията за повече клиентела са обаче за Новогодишните празници.











БГНЕС

Историята на Коледа по света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247675_%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0

 От незапомнени времена милиони хора по света отбелязват Коледа. Корените на този обичай се губят в дълбоката древност.

Всяка страна има своя специфична традиция, наред с която в наши дни се утвърждават и все повече общи символи на празника.

В южната ни съседка Гърция почитат свети Никола като закрилник на моряците. Легендите го описват като побелял старец, носещ мокри дрехи, от чиято брада капе морска пияна. Неговият образ е прототип на модерния Дядо Коледа.

В Германия коледната подготовка започва още в нощта преди 6 декември. Децата оставят обувките си пред вратата, а на сутринта послушните ги намират пълни с лакомства, а по-палавите със съчки вместо сладки. Германците вярват, че Христос праща своите ангели да обикалят Земята в цялата нощ, за това традицията повелява децата да се обличат в бяло и да обикалят къщите за здраве и късмет.

Празненствата в Италия започват 8 дни пред Коледа, но големите подаръци се раздават на 6-ти януари. Тогава с метлата си долита милата, но грозновата магьосница Бефана, която раздава подаръците. На непослушните деца се полага само по парченце въглен, но захарен.

В Холандия традицията свързват със Свети Николаус, който акостира на холандските брегове още през ноември. През лятото той има испански адрес и резиденция, в която води записки кои деца слушат и кои не. А наближи ли Коледа и стъпи ли на сушата, той се качва на бял кон и язди из града за радост на малки и големи.

В навечерието на Коледа във Финландия има по-необичайна традиция. Всички от семейството отиват на сауна, за да седнат чисти на масата. Празничната вечеря започва, когато изгрее първата звезда в небето.

В много френски домове на Рождество Христово поставят макети на ясли, които напомнят раждането на Христос. Характерен елемент на празника е шоколадовият сладкиш във формата на дънер, но празничното меню се различава в различните части на страната.

Вместо с шейни на снега, австралийците по-скоро празнуват Коледа с бански на плажа. Температурите при тях рядко падат под 30 градуса по това време от годината. Дядо Коледа в Австралия задължително идва със сърф.

За разлика от Австралия Канада е една от редките страни, където задължително ще отпразнувате Коледа в бяло - с много сняг и ... елени. Малки групи, преоблечени хора ходят по домовете, дрънчейки със звънци. Наричат ги "маскирани коледари".

Коледният период в Дания започва, когато палав елф на име Нисе реши да се позабавлява. Датчаните вярват, че той живее по таваните на стари фермерски къщи, а любимото му занимание е да погажда номера. Угощението на Бъдни вечер започва с оризов пудинг, в който е скрит "вълшебен бадем". Традицията изненадващо наподобява нашата пита с паричка.

Според преданията чешкият Дядо Коледа се спуска от небето по златно въже, следван от един ангел и един дявол. Младите момичета в Чехия гадаят бъдещето си, като на 4 декември поставят черешова клонка във вода. Ако тя цъфне до Коледа, следващата година ще срещнат съпруга си.

В Англия вярват в традиционния вариант на Дядо Коледа, облечен с дълга червена или зелена роба. Докато всички спят той обикаля домовете и оставя подаръци в празни чорапи, закачени около огнището.

Около месец преди празника в Ливан завиват семена от леща, боб или жито в памук, напоен с вода. Поливат ги всеки ден, за да може до Коледа семената да покълнат, а стръковете се използват за украса на макети на яслата, в която се ражда Исус.

Руската трапеза за празника се състои от 12 ястия, всяко едно от които символизира един от светите апостоли. Освен Дядо Мраз и неговата внучка Снежанка, друга фигура навестява руските домове – Бабушка. Подобно на италианската Бефана тя отказала да последва Витлеемската звезда, когато Христос се родил и до днес се скита да търси яслите. Бабушка се отбива във всеки дом, където има деца, мислейки, че там е Божият син.

Испанската Коледа се нарича Навидад. След вечерята на Бъдни вечер испанците излизат на улицата да наблюдават танцьори на специфичен танц, наречен хота. Хората в Испания почитат кравите, защото според преданието, когато Исус се родил кравата в обора топлила бебето с дъха си в мразовитата нощ.

В Швеция преди зазоряване най-малкото момиче в семейството облича бяла рокля с червен колан. На главата си слага венец с горящи свещи. Подобни шествия със свещи се организират в църквите по време на празничната служба. По Коледа в Швеция козелът е много почитано животно, защото именно той раздава в кош подаръците. На Бъдни вечер някой от семейството се маскира като Коледен гном, който уж излиза от мазетата и плевните и раздава подаръци.











БГНЕС

Възстановено е движението във всички пътни ленти на АМ "Хемус"

http://pik.bg/възстановено-е-движението-във-всички-пътни-ленти-на-ам-хемус-news265116.html

Възстановено е движението във всички пътни ленти на АМ "Хемус"

Възстановено е движението във всички пътни ленти след тунел Витиня /в района на с.Чурек/ на АМ "Хемус", в посока София, съобщиха за "Фокус"от Агенция „Пътна инфраструктура”. В последните часове движението се регулираше от служители на сектор Пътна полиция. Мярката бе във връка с възникнало пътно-транспортно произшествие в активната лента в участъка. 

ООН: Суверенна Украйна може сама да решава за своето бъдеще

http://news.ibox.bg/news/id_873654078

Украйна като суверенна държава има право самостоятелно да взема решения за своето бъдеще, заяви Стефан Дюжарик, официален представител на генералния секретар на ООН, по повод на решението на украинската Върховна рада...

Стари такси "детска градина" и при по-висока минимална заплата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504250

Досегашната такса за детска градина в Кюстендил, която е 51 лева за месец, да остане и при обявеното увеличение на минималната работна заплата на 360 лева от 1 януари и 380 лева - от 1 юли догодина, предлага кметската администрация в града. Това ще се гласува на последното заседание на минипарламента на 29 декември т.г.
Досегашната такса за детска градина в Кюстендил, която е 51 лева за месец, да остане и при обявеното увеличение на минималната работна заплата на 360 лева от 1 януари и 380 лева - от 1 юли догодина, предлага кметската администрация в града. Това ще се гласува на последното заседание на минипарламента на 29 декември т.г.

Цената на газа пада с 30 стотинки

http://pik.bg/цената-на-газа-пада-с-30-стотинки-news265107.html

Цената на газа пада с 30 стотинки

От Нова година до края на март "Булгаргаз" ще продава природния газ за 603,14 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС, реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Цената е с 30 ст. по-ниска от сегашната (намаление с 0,0497%). От своя страна общественият доставчик поиска поскъпвате на газа с 2% - до 615,35 лв., с мотива, че ръстът трябва да покрие драстично забавените приходи от топлофикациите, съдебни разходи на дружеството и други надценки, пише "Стандарт". По принцип доставените цени на природния газ от Русия се определят по формула, която взема под внимание петрола и алтернативните горива, чиито цени на международните пазари падат стабилно от половин година. От "Булгаргаз" обаче коментират, че по-чувствително намаление на цената на петрола се наблюдава след септември, а формулата отчита цените на алтернативните горива за деветмесечен период преди срока на доставка.

Сред мотивите за поисканото 2-процентно увеличение "Булгаргаз" посочва и спада на местния добив, и курса на лева спрямо долара. От ДКЕВР обаче отказват да признаят мотива на компанията цената да се увеличи за покриване на недовзети приходи от предходни периоди.

 

Франция иска осъден за банкови карти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504965


В Шумен е задържан 29-годишният Дарий Страхилов, който се опитал да избегне излежаване на ефективна присъда, наложена от френски съд. Младият мъж е открит от полицията в понеделник и е задържан по силата на европейска заповед за арест. През 2012 г. заедно с още двама души шуменецът е бил осъден за притежание на оборудване за изработка на банкови
В Шумен е задържан 29-годишният Дарий Страхилов, който се опитал да избегне излежаване на ефективна присъда, наложена от френски съд. Младият мъж е открит от полицията в понеделник и е задържан по силата на европейска заповед за арест. През 2012 г. заедно с още двама души шуменецът е бил осъден за притежание на оборудване за изработка на банкови

Оперираха Кали по спешност в Истанбул

http://pik.bg/оперираха-кали-по-спешност-в-истанбул-news265084.html

Оперираха Кали по спешност в Истанбул

Смелата Кали от Добрич бе оперирана по спешност. 8-годишната Калояна Енчева продължава битката с коварната диагноза - тумор в мозъка, в турска клиника в Истанбул. Родителите на малката чаровница се молеха за коледно чудо - операцията да бъде успешна, пише "Стандарт".

Детето през септември е оперирано в столична клиника, но два месеца по-късно кошмарът се връща, защото се оказва, че туморът се е възстановил и Кали започва отново да губи зрението си. Тогава решени на всичко, родителите започват акция по събиране на средства за операция в турска клиника. "Пристигнахме за преглед, но в понеделник вечерта рязко състоянието на Кали се влоши - не можеше да движи ръката и крака си, и веднага започнаха спешни изследвания за операция по спешност, защото лекарите предположиха, че има и кръвоизлив в мозъка" - през сълзи сподели от Истанбул майката на Кали и добави: "Тя е в операционната, а ние със съпруга ми седим и чакаме всичко да приключи и се молим за детето си и за чудо".

Павлина и Енчо Енчеви са подали молба и до Фонда за лечение на деца в чужбина и оттам са им казали, че във вторник ще има извънредно заседание, за да се разгледа случаят на Кали и да им отпуснат пари за операцията. "Сумата, която успяхме да съберем с помощта на множеството добри хора - 53-54 000 лв. не е цялата, която е нужна за операцията. Дано и от фонда се обадят", плачеше майката на детето.

 

Скандал барековисти-ЛИДЕР в Кюстендил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504104

Хората на Николай Бареков и ЛИДЕР в Кюстендил заформиха лют скандал помежду си в навечерието на Коледа с остри обвинения за некоректност, лъжи и "изкривяване на вота", обяви вчера регионалният лидер на България без цензура Васил Иванов.
В импровизирано изявление на открито, на бул. "България", в центъра на града и последвала декларация вчера
Хората на Николай Бареков и ЛИДЕР в Кюстендил заформиха лют скандал помежду си в навечерието на Коледа с остри обвинения за некоректност, лъжи и "изкривяване на вота", обяви вчера регионалният лидер на България без цензура Васил Иванов. В импровизирано изявление на открито, на бул. "България", в центъра на града и последвала декларация вчера

Алекс Фъргюсън: Ван Гаал ще направи "Юнайтед" велик тим

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504353

До миналото лято сър Алекс Фъргюсън бе може би най-великият действащ треньор във футбола. Днес шотландецът е пенсионер, а работата му като посланик на "Манчестър Юнайтед" не е тежка. Въпреки това сър Алекс много рядко дава интервюта - каквото е имал да казва, го правеше 26 години на "Олд Трафорд". И все пак всяко правило има изключения. Фъргюсън ще
До миналото лято сър Алекс Фъргюсън бе може би най-великият действащ треньор във футбола. Днес шотландецът е пенсионер, а работата му като посланик на "Манчестър Юнайтед" не е тежка. Въпреки това сър Алекс много рядко дава интервюта - каквото е имал да казва, го правеше 26 години на "Олд Трафорд". И все пак всяко правило има изключения. Фъргюсън ще

13 000 души може да останат без личен асистент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4505029

Близо 13 000 души с увреждания в цялата страна може да останат без личен асистент от януари идната година. "Причината за това е, че оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", по която асистентите получават заплати, все още не е договорена и евросредствата не са осигурени", оплакаха се родители на деца инвалиди от Велико Търново.
Близо 13 000 души с увреждания в цялата страна може да останат без личен асистент от януари идната година. "Причината за това е, че оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", по която асистентите получават заплати, все още не е договорена и евросредствата не са осигурени", оплакаха се родители на деца инвалиди от Велико Търново.

Градът и речниците

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/12/24/2442237_gradut_i_rechnicite/?ref=rss


Текстът е публикуван в портала "Култура". Акцентите са на "Дневник". 
 
Напоследък често става така, че не мога да спя. Един от многото съм, които не могат да заспиват и да спят. Поради притеснения, поради мисли за неизвестността и мисли за смъртта. Или от радост. От усещане за преизпълненост в сърцето.

В такива случаи излизам посред нощ и се запилявам по улиците. Имам си маршрути всъщност, имам план, но понякога импровизирам.

Оставям се на улиците

Аз...

Защо празнуваме Рождество на 25 декември и кой всъщност е Дядо Коледа?

http://offnews.bg/news/n_1/n_428212.html

Коледа или Рождество Христово е един от най-големите и важни християнски празници, който се празнува и от нерелигиозни хора на 25 декември. Но защо го отбелязваме точно на тази дата?  В Библията никъде не се споменава точна дата на Христовото рождество, затова през IV век император Константин Велики решава да използва това, за да наложи християнската вяра над римският народ, който тогава чествал езически празници, въпреки че християнството било прието за официална религия. Тогава се вярвало, че на 25 декември се е родил бог Митра, свързан със семитския бог слънце, чието влияние е доста силно в Римската империя. Причината поради, която хората вярвали в това, е че на тази дата е и зимното слънцестоене. С други думи - денят спира да намалява и започва да нараства. Затова императорът решава да слее двата празника и християнската традиция постепенно се налага.  През годините Коледа се е празнувала и на различни дати като 6 януари, както арменската църква все още го празнува. В България денят се отбелязва от българската църква през 1968 година. В България отново е официален празник с решение на 9-ото Народно събрание от 28 март 1990 г. Още един обичай, който произлиза от езическите вярвания, са именно коледарите. Вярвало се, че по време на зимното слънцестоене, адът се отварял и на земята бродели зли създания, които коледарите прогонват с песните си. Но освен адът се вярвало, че се отваря и раят, затова се смята, че коледната молитва е най-силна. В празника се намесва и Свети Николай, чийто празник отбелязваме на 6 декември. След като получава голямо богатство от баща си, светецът го раздава на бедните, което полага основите на днешните традиции. В негова памет днес си подаряваме подаръци.  До 1989 г. в България подаръци се подарявали на Нова година, а Рождество Христово се отбелязвало само в тесен семеен кръг. Името на щедрия старец идва от холадците, които съкращават Sint Nicolaas до Sinterklaas, а американците го преработват до Santa Claus.  За образа на Дядо Коледа голяма отговорност има и Coca-Cola. Напитката се пиела най-много през горещите сезони, затова бива създаден белобрадият весел дядо с червен костюм, който всички познаваме с цел да се разпространи съобщението, че "Жаждата сезон не познава."  Дядо Коледа е и единственият маркетингов образ, който продава най-много стоки по Коледа, но за него няма наложени авторски права. С други думи, всеки може да рекламира и продава стоката си с образа на Дядо Коледа, без за това да е необходимо да плаща авторски права на някого. В днешно време се разказва, че Дядо Коледа живее в Лапландия заедно с елфи и джуджета, които изработват подаръците за всички деца по света, които Дядо Коледа раздава с помощта на шейната или елените си. Имената на елените са: Дашер, Дансер, Прансер, Виксен, Комет, Кюпид, Донер, Блитцен и Рудолф. В България, Коледа е и имен ден на хората носещи имената: Христа, Христо, Рада, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Радомира, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина.

Бъдни вечер!

http://offnews.bg/news/n_1/n_435920.html

На този ден християните се подготвят духовно – чрез пост, изповед и молитва, да приемат Светото причастие и така достойно да посрещнат Христовото Рождество. В народните обичаи могат да се открият различни традиции, някои от които и езически. Част от символиката на празника е самата трапеза – храната е задължително постна и в изобилие. Вярва се, че каквато е трапезата, такава ще е следващата година. Ястията задължително трябва да са 7,9 или 12 - това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. (Кабалата е учение, смятано за мистично, като основната идея е, че всеки човек е свързан с Бог и че трябва да работи върху различни аспекти на своята душа, за да постигне хармония). Под масата се поставя слама, напомняща за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария. Освен постните ястия, се меси и обреден хляб, питка. Най-възрастният, обикновено мъж, в къщата разчупва питката и първото парче символично се оставя под иконата на Богородица, после - за къщата, а следващите парчета се раздават на всеки член от семейството според възрастта. След вечеря трапезата не се прибира в символ на очаквания гост. В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането на Христос. През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни, разнасят радостна вест за Христовото Рождество. Според езическите традиции по някои краища на нашите земи се вярва, че в навечерието на Рождество Христово стопанката на дома трябва да залъже с погача злия бог Коледо. Питката трябва да е кръгла или завита като кравай, но замесена постна, без яйца и мляко. Ако някой е сторил тежък грях в дома през годината, отгоре й се намазва малко мед за омилостивяване на злопаметния Коледо. Друга от езическите традиции е свързана с вярването, че от този ден зависи плодородието. Затова на трапезата се поставят храни, които при приготвянето си набъбват. Извършват се магически действия (гадаене) за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството.

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4501696

Проф. Андрей Аврамов, театрален режисьор, 71 г.Велизар Шаламанов, министър на отбраната в служебното правителството на Близнашки, 53 г.Иван Гранитски, писател и литературен критик, директор на издателство "Захарий Стоянов", 61 г.Константин Цеков, музикант от ФСБ, 62 г.Лютви Местан, председател на ДПС, депутат в 38, 39, 40, 41 и 42 и 43-ото НС,
Проф. Андрей Аврамов, театрален режисьор, 71 г.Велизар Шаламанов, министър на отбраната в служебното правителството на Близнашки, 53 г.Иван Гранитски, писател и литературен критик, директор на издателство "Захарий Стоянов", 61 г.Константин Цеков, музикант от ФСБ, 62 г.Лютви Местан, председател на ДПС, депутат в 38, 39, 40, 41 и 42 и 43-ото НС,

Къде какво интересно можете да видите в България през януари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504151

1 ЯНУАРИ
Разлог - Новогодишен кукерски карнавал, централен площад, 10 ч.
Банско - Новогодишен кукерски карнавал и фолкорен концерт на Сестри Филатови, пл.
1 ЯНУАРИ Разлог - Новогодишен кукерски карнавал, централен площад, 10 ч. Банско - Новогодишен кукерски карнавал и фолкорен концерт на Сестри Филатови, пл. "Никола Вапцаров", 11,30 ч. Кюстендилско - В селата Жабокрът, Ябълково, Слокощица и Граница има кукерски празници. 3 ЯНУАРИ Русе - Концерт на Anti Future, клуб Legacy.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване