Гари Левсли, "Контур Глобал Марица-изток 3": В България все още има силни бизнес групи, които крадат от енергетиката

http://www.dnevnik.bg/intervju/2015/08/26/2596825_gari_levsli_kontur_global_marica-iztok_3_v_bulgariia/?ref=rss


На 14 август компанията "Контур Глобал Марица-изток 3" и държавната Национална електрическа компания подписаха предварително споразумение за намаляване на цената, по която НЕК изкупува произведения в ТЕЦ-а ток през следващите 10 години. По този повод "Дневник" разговаря с главния изпълнителен директор за Европа на американското дружество Гари Левсли.  

Защо се забави подписването на финалното споразумение между "Контур Глобал Марица-изток 3" и Националната електрическа компания...

Обсъдиха готовността за провеждане на изборите и референдум на 25 октомври

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CgXdTxDgJBA/

Държавата ще задели публичен ресурс за разкриването на секции в чужбина за националния референдум, но може да се окаже, че в голяма част от тях няма желаещи да гласуват. Това стана ясно от анализ на Министерството на външните работи, обсъден на днешното правителствено заседание.
За да се предотврати опасността от слаб интерес към националното допитване, кабинетът обмисля провеждането на информационна кампания, чрез която да се подчертаят широките възможности, които законът предоставя на българите в чужбина за упражняването на правото им на глас. Правителството апелира и към политическите партии да запълнят в максимална степен своите квоти в съставите на СИК извън страната.

Шоуто започва във Варна с Funcity

http://www.moreto.net/novini.php?n=299662

Още предната седмица Funcity стартира със серия от подгряващи събития, но дойде време и за официалното откриване. Фестивалът ще има няколко обособени културни пространства, където участници и гости ще могат да се наслаждават на различни видове дейности според интересите си, съобщиха организаторите за Moreto.

Последно: „Златният орфей” отиде на кино

http://frognews.bg/news_96742/Posledno-Zlatniiat-orfei-otide-na-kino/

Международният фестивал „Златният орфей” пропада. Това става ясно от официално писмо на организаторите от Фондация „Генко Генов“. Причината е липса на достатъчно средства.

Ивет Лалова на полуфинал на 200 метра с отличен резултат

http://offnews.bg/news/n_1/n_551109.html

Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова се класира за полуфиналите на 200 метра на световното първенство по лека атлетика в Пекин. Българката завърши на трето място в своята серия с време от 22 секунди и 54 стотни. Това е личен рекорд за Лалова в дисциплината през сезона. Първа в серията на Ивет завърши Дина Ашър-Смит от Великобритания, която финишира за 22 секунди и 22 стотни. На 100 метра българката достигна до 1/2-финалите.

А. Бабиш: Не се знае кой се нуждае повече от помощта на НАТО за справяне с бежанците - македонската или българската армия

http://www.cross.bg/babish-nato-bulgarskata-1478582.html

/КРОСС/ Външните граници на Шенгенското пространство трябва да бъдат затворени незабавно заради огромния приток на бежанци и те да бъдат защитавани от НАТО, заяви чешкият вицепремиер Андрей Бабиш, цитиран ог унгарската информационна агенция Origo. „Ако погледнете картата, Шенген има специфична форма. Както виждаме, Гърция е част от него, но е изолирана, докато по пътя на мигрантите пред следващата граница - тази Унгария, стоят българската и македонската армии. Не е сигурно дали македонската, или българската армия не се нуждаят повече от помощта на НАТО", каза Бабиш в коментар на бежанската криза. Ако защитата на границите на Шенген е непосилна за страните от региона, проблемът трябва да се разглежда на по-високо ниво. Мигрантите трябва да предвидят това, че не може да дойдат при нас, за да бъдат безработни и само да получават получавате социални помощи, посочи той. Необходимо е да се построи на подходящо място огромен бежански лагер, където да се подбират тези мигранти, които наистина се нуждаят от помощ. Трябва да се отделят тези бежанци, които наистина се нуждаят от помощ, особено майките с децата си, от тези , които идват чисто и просто по икономически причини, посочи Бабиш.

10-метров конски кестен падна и премаза 3 автомобила

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/IiVmM2r2Q2Q/

10-метров конски кестен падна на ул. “Климент Охридски“ до Бургаската опера и затисна 3 автомобила. Огромното дърво не е имало никакви видими признаци за увреждания.
„Този вид растителни видове имат свойството да „страдат“ от вътрешно-гнилостни процеси без видими индикации за това“, обясниха от специализираната фирма „Дендропротект“, която е ангажирана от Общината да обследва дървета в града.
Падналото дърво е на около 60 години, без суховършия, хралупи и механични наранявания. Според експертите конският кестен, тополите и липите живеят по-малко в урбанизирана среда, което налага периодичен мониторинг, както и подмяна на растителността.
С цел превенция от по-сериозни инциденти Община Бургас засажда млади растения на мястото на отстранените стари и опасни дървета. Този процес обаче често се стопира, заради жалби на екоактивисти, които оспорват актовете за премахване на старите дървета. Всички издадени от Община Бургас разрешения за премахване на дълготрайна дървесна растителност до настоящия момент са оспорвани в съда, сочи статистиката. Това забавяне може да доведе до сериозни материални щети, както в случая, но и до необратими или фатални последици. Ситуацията става още по-опасна, когато има бури, градушки, интензивни валежи или дълги сухи периоди.
При последната буря паднаха 10 дървета, които по чудо нанесаха само материални щети.
Общината е възложила на фирма „Дендропротект“ на кои улици приоритетно да бъдат обследвани дърветата – това са улици с по-стара растителност и такива, където има голям пътникопоток. Диагностицирането се извършва със специализирана техника, която може да покаже сериозно заболяване и при дърво, което няма никакви видими признаци за увреждания, както в случая с кестена, който падна днес.
За да се вземе решение за премахване на дърво, се правят обстойни проверки и огледи на всеки екземпляр със специалисти, както от Общината, така и външни експерти, за да се изследва фитосанитаното състояние, като след това се изготвят и санитарни експертизи.

Портних плете финансови схеми! Кой прибра милионите от зала Конгресна?

http://www.bnews.bg/article-140674

Кметът на Варна се опитва да използва служебното си положение, за да облагодетелства трето лице - в случая това е фирмата "Хидрострой" АД.

Син съсече майка си с брадва и легна да спи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944335

49-годишен мъж е убил с брадва собствената си майка в монтанското село Медковец. Убиецът е задържан, той е с психични отклонения, съобщиха от полицията, цитирани от
49-годишен мъж е убил с брадва собствената си майка в монтанското село Медковец. Убиецът е задържан, той е с психични отклонения, съобщиха от полицията, цитирани от "Труд". Жестокото престъпление е била извършено в нощта срещу сряда. Призори жител на Медковец се натъкнал на улицата в близост до общинския пазар на окървавеното тяло на възрастна

Работник загина при ремонт до храма в Шипка, техник падна фатално в "Марица изток 2"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944311

Двама работници загинаха при инциденти в старозагорско. В понеделник при ремонт на покрива на битова сграда до храма "Рождество Христово" в Шипка е паднал 63-годишният Е.М., който е подменял керемидите на помещението ползвано за църковен магазин.
Работникът е паднал от около 2,5 метра, но се е ударил лошо в главата.
Двама работници загинаха при инциденти в старозагорско. В понеделник при ремонт на покрива на битова сграда до храма "Рождество Христово" в Шипка е паднал 63-годишният Е.М., който е подменял керемидите на помещението ползвано за църковен магазин. Работникът е паднал от около 2,5 метра, но се е ударил лошо в главата.

В Бургас не се разбраха за състава на Общинската избирателна комисия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mulWT56MfP4/

Парламентарно представените партии и коалиции в Бургас не постигнаха съгласие за състава на Общинската избирателна комисия /ОИК/. Консултациите между местните ръководства се проведоха в заседателната зала на Общината.
В тях взеха участие упълномощени представители на 8-те парламентарно представени партии и коалиции – Димитър Бойчев и Димитър Людиев /ПП ГЕРБ/, Евгений Мосинов и Жени Илиева /Коалиция „БСП Лява България”/, Шерафет Мехмед/ПП ДПС/, Живко Табаков, Тошко Иванов, Георги Митев и Дойчо Дойчев/Коалиция Реформаторски блок/, Ангел Божидаров и Георги Дракалиев (Коалиция Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО/, Димитър Колев/Коалиция ББЦ/, Сергей Зайранов /ПП Атака/ и Георги Бинев /АБВ/, както и зам.-кметът Йорданка Ананиева и Божидар Кънчев – секретар на Община Бургас.
По закон Общинската избирателна комисия в Бургас трябва да се състои от 13 души – един председател, двама зам.-председатели, секретар и 9 членове, в съотношение – ПП ГЕРБ – 4, коалиция БСП Лява България – 2, ДПС – 2, коалиция РБ – 1, коалиция ПФ – 1,ББЦ – 1, АТАКА – 1, АБВ – 1.
Единодушно съгласие беше постигнато само за кандидатурата на Елка Стоянова, издигната от ГЕРБ за поста председател на ОИК-Бургас.
До края на седмицата протоколът и материалите с предложенията на партиите ще бъдат изпратени на Централната избирателна комисия /ЦИК/,която ще назначи окончателния състав на ОИК-Бургас.

Мачовете на ЦСКА във "В" група тръгват по телевизията

http://www.cross.bg/televiziyata-tzska-grypa-1478581.html

/КРОСС/Отлична новина за феновете на ЦСКА. Мачовете на "червените" във "В" група тръгват по телевизията. Медията Канал 3, която има договор с БФС, ще излъчи двубоя на "армейците" с Ботев Ихтиман още тази неделя. Срещата ще е с начален час 15:30. Канал 3 и БФС са подписали двустранен протокол и вече всичко е уточнено. Нещо повече - ръководството на телевизията е постигнало официална договорка с футболната централа и ще излъчва срещите на ЦСКА до 20 септември, информира Sportal.bg. В това число влизат мачовете с Ботев Ихтиман, Велбъжд, Чико Бяга и София 2010. След това ще бъде насрочена нова среща, в която да се уточнят останалите мачове. Това ще се случи след като бъде направена програмата на "А" група. Така феновете, които нямат възможност да присъстват на "Армията", ще могат да наблюдават представянето на своите любимци.  

Глобите за плажните концесионери са около 1.5 млн. лв. годишно

http://www.mediapool.bg/globite-za-plazhnite-kontsesioneri-sa-okolo-15-mln-lv-godishno-news238458.html

Приходите от глоби на концесионери и наематели на плажове са средно 1.5 млн. лева годишно. За сравнение, тези от концесионни такси и наеми възлизат на около 10 млн. лв. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред бТВ по повод констатациите на прокуратурата, че нарушителите не се глобяват. "Ние проверяваме, санкционираме, както е според договора, даваме три дни да се отстранят нередностите, след това проверяваме отново и налагаме съответните глоби. Това, което прокуратурата казва, е, че извън тези финансови глоби, които ние налагаме по договор като процент, трябва да налагаме и глоби по Закона за административните нарушения – нещо, което досега никога не е правено", обясни министър Павлова. Тя допълни, че препоръката на прокуратурата ще бъде изпълнена. Според регионалния министър обаче "в случая със системните нарушители най-добре е просто да прекратим договорите". За това Павлова обеща да предложи на правителството прекратяване на договори на концесионери на плажове след края на сезона през октомври. Стопанисващите плажовете в Слънчев бряг, Царево и Ахтопол са тези, които системно нарушават правилата, посочи Павлова. След проверката на регионалното министерство по плажовете през лятото над 56 от концесионерите и наемателите са получили уведомления за санкции, както и предписания какви мерки трябва да предприемат, за да отстранят нередностите.  Нарушенията са свързани най-вече с изискването за 50% свободна зона, недостиг на спасителите, хигиенните условия и наличното медицинско оборудване, каза Павлова. Регионалният министър изрази възмущението си от арогантността на някои от концесионерите и чувството за безнаказаност заради увереността им, че могат многократно да си плащат глобите и да продължават да нарушават договорите. Някои концесионери и наематели непрекъснато намират начини да заобикалят правилата, този път върху тях обаче ще се стовари цялата тежест на закона, закани се регионалният министър. Лиляна Павлова припомни, че през 2012 г. по нейно предложение са прекратени няколко концесионни договора заради системно неизпълнение на задълженията по тях. Министърът на регионалното развитие поздрави хората за активния граждански контрол, защото макар и МРРБ да се опитва максимално да следи всичко по плажовете да е изрядно, не може да бъде постоянно навсякъде.

Ивет Лалова се класира с лекота за полуфиналите на 200 метра

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/26/2597668_ivet_lalova_se_klasira_s_lekota_za_polufinalite_na_200/?ref=rss


Ивет Лалова направи добро бягане в пресявките на 200 метра и си гарантира участие на полуфиналите на дисциплината на световното първенство по лека атлетика в Пекин.

Българката завърши на трето място в своята серия с време 22.54, което е и нейното най-добро през този сезон.

Очаквайте подробности!

Украйна трупа войски край Донбас

http://www.moreto.net/novini.php?n=299658

Въоръжените сили на Украйна продължават да концентрират техника и войски край линията за съприкосновение в Донбас, също така водят обстрел със забранените в Минското споразумение тежки въоръжения. Това заявява пред журналисти заместник началникът на щаба на сепаратистите в Донецк Едуард Басурин.

Вицепремиер на Чехия: Външните граници на Шенген трябва да бъдат затворени незабавно заради наплива на бежанци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944305

Външните граници на Шенгенското пространство трябва да бъдат затворени незабавно заради огромния приток на бежанци и те да бъдат защитавани от НАТО. Това смята заместник министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш, предаде унгарската информационна агенция Origo.
Външните граници на Шенгенското пространство трябва да бъдат затворени незабавно заради огромния приток на бежанци и те да бъдат защитавани от НАТО. Това смята заместник министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш, предаде унгарската информационна агенция Origo. "Ако погледнете картата, Шенген има специфична форма.

Вицепремиерът на Чехия Андрей Бабиш: Не е ясно на кого НАТО трябва да помогне за бежанците - на македонската или на българската армия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944323

Външните граници на Шенгенското пространство трябва да бъдат затворени незабавно заради огромния приток на бежанци и те да бъдат защитавани от НАТО. Това смята заместник министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш, предаде унгарската информационна агенция Origo.
"Ако погледнете картата, Шенген има специфична форма.
Външните граници на Шенгенското пространство трябва да бъдат затворени незабавно заради огромния приток на бежанци и те да бъдат защитавани от НАТО. Това смята заместник министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш, предаде унгарската информационна агенция Origo. "Ако погледнете картата, Шенген има специфична форма.

Прокуратурата и ДАНС проверяват бензиностанции

http://www.vesti.bg/pari/stoki-i-ceni/prokuraturata-i-dans-proveriavat-benzinostancii-6041701

Най-честите нарушения до момента са наличие на касови разлики, липса на декларации за съответствие на горивото, деклариране на части от наличното гориво, а не цялото му количество, смесване на партиди

Инициативен комитет събира подписи, за да агитира за електронното гласуване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/26/2597665_iniciativen_komitet_subira_podpisi_za_da_agitira_za/?ref=rss


Бившата тенисистката Мануела Малеева оглави инициативен комитет "Гласувай без граници", основан в подкрепа на въпроса в националния референдум на 25 октомври 2015 г. "Подкрепяте ли да може да се гласува дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

За създаването на комитета беше съобщено в общността "Подкрепям електронното гласуване" в социалната мрежа "Фейсбук", която вече има близо 1500 последователи.

От днес започва и събиране на...

Симеон Райков аут и за мача с Ботев

http://petel.bg/Simeon-Raykov-aut-i-za-macha-s-Botev__124529

Футболистът на Черно море Симеон Райков ще пропусне и мача срещу Ботев от седмия кръг на „А“ група. Крилото има проблеми с ахилеса и ще...

Явор Дачков изригна: Крисия вече пее като лелка. В гласа й няма цветове!

http://petel.bg/YAvor-Dachkov-izrigna--Krisiya-veche-pee-kato-lelka--V-glasa-y-nyama-tsvetove-__124540

Снимка: Булфото, архив Журналистът Явор Дачков се обяви категорично против участието на деца в риалити програми в своя статия,...

Какво се случи със задържаните при спецакцията на плажа във Варна тази събота

http://petel.bg/Kakvo-se-sluchi-sas-zadarzhanite-pri-spetsaktsiyata-na-plazha-vav-Varna-tazi-sabota__124539

Снимка: "Петел" Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на Пл. Б. и парична гаранция в...

Нова акция потвърди - в Слънчев бряг се лее съмнителен алкохол

http://petel.bg/Nova-aktsiya-potvardi---v-Slanchev-bryag-se-lee-samnitelen-alkohol__124538

Илюстрация: Булфото, архив Големи количества скъпи алкохолни напитки - уиски, метакса, водка, коняк, с изтекъл срок на бандерола или без...

Илиан Мицански: Ако за мача с Норвегия стадионът не е пълен, за какви амбиции говорим

http://petel.bg/Ilian-Mitsanski--Ako-za-macha-s-Norvegiya-stadionat-ne-e-palen--za-kakvi-ambitsii-govorim__124537

Снимка: Булфото Нападателят на националния тим на България Илиан Мицански даде специално интервю за Гонг от Южна Корея, където играе...

Димитър Божилов: Как да спрем садизмът на чиновническото бездушие...

http://petel.bg/Dimitar-Bozhilov--Kak-da-sprem-sadizmat-na-chinovnicheskoto-bezdushie---__124536

Димитър Божилов Родната държавна администрация представлява сложна конфигурация от омагьосани триъгълници,квадрати и други фигури,...

Утре само за плаж

http://petel.bg/Utre-samo-za-plazh-__124542

Снимка: Булфото През нощта ще е ясно, утре слънчево, топло и почти тихо. Максимални температури между 29° и 34°, в София 29°. По...

Българите в Турция не се интересуват от референдума у нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_550991.html

Българите в Турция не проявяват голям интерес към насрочения от президента за 25 октомври  референдум, на който гражданите ще кажат дали да се въведе електронно гласуване. Това обяви министърът на външните работи Даниел Митов след заседанието на Министерския съвет.  Той обясни, че при някои секции в Испания за момента също липсва интерес към допитването, което се провежда едновременно с местните избори у нас. По думите на Митов ЦИК ще е длъжна да открие зад граница повече от 430 секции, където такива е имало през последните 5 години и в които са гласували не по-малко от 100 българи. „Има риск обаче в някои държави да липсва голям интерес към гласуването и да бъдат отворени секции, в които на практика няма да се явят голям брой граждани“, обясни министърът. Той обяви и че съществува и риск да не бъдат попълнени секционни избирателни комисии (СИК). „Апелирам партиите да съдействат и да попълнят своите квоти“, обърна се той към политическите партии. Друг риск, който не е съобразен според министъра, е че хората, които трябва да се командироват в СИК няма да могат да гласуват за местния вот. "Това означава, че трябва да намерим формула, по която да командироваме тези хора, защото практически възниква конфликт между конституционно право на българските граждани и тяхното административно задължение", изтъкна Митов. Той припомни, че на последните избори около 600 души от родната администрация са проявили желание да участват в изборите зад граница. 388 са били командировани.

Лукарски: Радвам се, че има скок на потреблението по бензиностанциите с 10-12%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944307

Радвам се, че има скачане на потреблението. Това коментира пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на въпрос за повишеното потребление по бензиностанциите с 10 – 12%, предаде Фокус. Той уточни, че това са проверки, които ще текат регулярно. „Надявам се, че не е в резултат само на потреблението”, добави той.
Радвам се, че има скачане на потреблението. Това коментира пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на въпрос за повишеното потребление по бензиностанциите с 10 – 12%, предаде Фокус. Той уточни, че това са проверки, които ще текат регулярно. „Надявам се, че не е в резултат само на потреблението”, добави той.

И Дарко Савич в "Локо 1929"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944293

Още един ветеран, подвизавал се в силния отбор на
Още един ветеран, подвизавал се в силния отбор на "Локо" (Сф) от първата декада на века - Дарко Савич, ще играе за "Локо 1929", разбра "24 часа". Така се казва новорегистрираният тим, който започва участие в северната областна група на София (4-а дивизия). Негов собственик е бившият футболист на "Локо" Иван Василев.

През 2025 година частните космически станции може да бъдат реалност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944306

Има реални изгледи в следващите десет години да бъдат изградени комерсиални космически станции, стига американската Национална космическа агенция на САЩ(NASA) и предприемачите от частния сектор да успеят да преминат сложния преход от държавно към частно изграждани и управлявани съоръжения, смятат експерти, цитирани от Space.com, съобщава Фокус.
Има реални изгледи в следващите десет години да бъдат изградени комерсиални космически станции, стига американската Национална космическа агенция на САЩ(NASA) и предприемачите от частния сектор да успеят да преминат сложния преход от държавно към частно изграждани и управлявани съоръжения, смятат експерти, цитирани от Space.com, съобщава Фокус.

Изгоря вила със сеновал край Хасково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944303



Покривите на вила със залепен да нея сеновал изгоряха час след полунощ край Хасково. От полицията и пожарната съобщиха, че са изпепелени общо 270 кв. м покриви, 2 кубика дървен материал и 80 бали със сено. Пламналият имот се намира в местността Идимирлийските лозя между областния център и най-голямото село в региона - Узунджово.
Покривите на вила със залепен да нея сеновал изгоряха час след полунощ край Хасково. От полицията и пожарната съобщиха, че са изпепелени общо 270 кв. м покриви, 2 кубика дървен материал и 80 бали със сено. Пламналият имот се намира в местността Идимирлийските лозя между областния център и най-голямото село в региона - Узунджово.

Лукарски: Радвам се, че продажбите по бензиностанциите скочиха с 10-12%

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944316

Радвам се, че има скачане на потреблението. Това коментира пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на въпрос за повишеното потребление по бензиностанциите с 10 – 12%, предаде Фокус. Той уточни, че това са проверки, които ще текат регулярно. „Надявам се, че не е в резултат само на потреблението”, добави той.
Радвам се, че има скачане на потреблението. Това коментира пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на въпрос за повишеното потребление по бензиностанциите с 10 – 12%, предаде Фокус. Той уточни, че това са проверки, които ще текат регулярно. „Надявам се, че не е в резултат само на потреблението”, добави той.

Въздействието на нормативните актове ще се оценява и предварително, и след влизането в сила

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/26/2597638_vuzdeistvieto_na_normativnite_aktove_shte_se_oceniava/?ref=rss


Нормативните актове в България вече ще преминават две оценки на въздействието им върху обществения живот - и преди да влязат в сила, и след като заработят. Това предвиждат промени в Закона за нормативните актове, които Министерският съвет предлага на Народното събрание да приеме. 

Според сегашните разпоредби нормативните актове трябва да са съпроводени само с мотиви, които да изясняват причините, които налагат приемането, целите, които се поставят, финансова обосновка, очаквани...

Доларът поскъпна на фона на мерките на Китай за стимулиране на икономиката

http://www.investor.bg/analizi/9/a/dolaryt-poskypna-na-fona-na-merkite-na-kitai-za-stimulirane-na-ikonomikata-201216/

Кризата в Китай вероятно ще се превърне в катализатор за решението на Федералния резерв на САЩ за лихвените нива

Службите подгониха разпространителите на горива

http://frognews.bg/news_96746/Slujbite-podgoniha-razprostranitelite-na-goriva/

Специализирана операция по проверка на търговски обекти, занимаващи се с разпространение на горива, извършват съвместно прокуратурата, МВР, ДАНС, агенцията "Митници" и НАП, съобщиха от държавното обвинение. Проверяват се количеството и качеството на продаваното гориво и фискалното отчитане.

Запечатаха 660 тона гориво, проверяват бензиностанции и бази

http://offnews.bg/news/n_1/n_551076.html

Специализирана операция по бензиностанции и петролни бази тече в страната, прокуратурата съвместно с МВР, ДАНС, Агенция „Митници“ и НАП проверяват търговски обекти, занимаващи се с разпространение на горива. Проверяват се количеството и качеството на продаваното гориво и фискалното отчитане, съобщиха от държавното обвинение.  Установено е и наличието на незаконна мобилна бензиностанция в микробус. Капацитетът й е за 3 тона гориво и е оборудвана с всички необходими приспособления. Бензиностанцията е функционирала нелегално, без да са платени данъци и акциз. По линия на качеството на горивата са проверени 24 обекта, от които 4 бази и 20 бензиностанции. Иззети са 15 проби за бензин и 20 проби за дизел. По линия на метрологичния контрол са проверени 27 обекта, от които 3 бази и 27 бензиностанции. Установени са общо 12 нарушения на бензиностанции, които се изразяват в несъответствие на нивомерните системи. Най-честите нарушения до момента са наличие на касови разлики, липса на декларации за съответствие на горивото, деклариране на части от наличното гориво, а не цялото му количество, смесване на партиди. Досега са запечатани 660 тона гориво. Данните са неокончателни. Проверките продължават и към момента, уточняват от прокуратурата. 

При проверката на търговците на горива е открита нелегална бензиностанция в микробус

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/08/26/2597664_pri_proverkata_na_turgovcite_na_goriva_e_otkrita/?ref=rss


Незаконна мобилна бензиностанция, монтирана в микробус, е открита при съвместната операция на търговски обекти, занимаващи се с разпространение на горива, с участието на прокуратурата МВР, ДАНС, Агенция "Митници" и НАП. В нея са се превозвали 3 тона гориво, които са продавани, без да се плащат данъци и акциз.

Подобни микробуси обикновено зареждат по заявка, като обикалят от квартал на квартал. Цената на литър дизел е около 1.80 лева при 2.24 на бензиностанциите. Наскоро шефът на...

Незаконна бензиностанция-микробус открита в акцията срещу измами с горивата

http://www.mediapool.bg/nezakonna-benzinostantsiya-mikrobus-otkrita-v-aktsiyata-sreshtu-izmami-s-gorivata-news238457.html

Незаконна мобилна бензиностанция в микробус, оборудвана с всички приспособления за зареждане и капацитет от три тона гориво, е хваната по време на специализираната акция на прокуратурата, МВР, ДАНС, агенцията "Митници" и НАП срещу измамите с горивата. Това съобщиха от държавното обвинение в сряда и допълниха, че движещата си бензиностанция е работила без платени данъци и акциз. В рамките на операцията, която съвпада с обявената от премиера Бойко Борисов битка срещу скъпите дизел и бензин и нарушенията по бензиностанциите, са проверени множество петролни бази и бензиностанции. По линия на качеството на горивата са проверени 24 обекта, от които четири бази и 20 бензиностанции. Иззети са 15 проби за бензин и 20 проби за дизел. По линия на метрологичния контрол са проверени 27 обекта, от които три бази и 27 бензиностанции. Установени са общо 12 нарушения на бензиностанции, които се изразяват в несъответствие на нивомерните системи. Най-честите нарушения до момента са наличие на касови разлики, липса на декларации за съответствие на горивото, деклариране на части от наличното гориво, а не цялото му количество, смесване на партиди, посочват от държавното обвинение. Досега са запечатани 660 тона гориво. Данните са неокончателни. Проверките продължават и към момента.

Бензиностанция на колела зареждала незаконно в Пловдивско

http://www.mediapool.bg/benzinostantsiya-na-kolela-zarezhdala-nezakonno-v-plovdivsko-news238457.html

Незаконна мобилна бензиностанция в микробус, оборудвана с всички приспособления за зареждане и капацитет от три тона гориво, е хваната по време на специализираната акция на прокуратурата, МВР, ДАНС, агенцията "Митници" и НАП срещу измамите с горивата. Това съобщиха от държавното обвинение в сряда. Бензиностанцията-микробус обикаляла в Пловдивско и зареждала по предварителни поръчки, направени по телефона от доверени хора. Тя носела чиста печалба на собствениците си, тъй като работила без платени данъци и акциз. По случая има образувано дело срещу хората, които са били замесени в нелегалната търговия. В рамките на операцията, която съвпада с обявената от премиера Бойко Борисов битка срещу скъпите дизел и бензин и нарушенията по бензиностанциите, са проверени множество петролни бази и бензиностанции. По линия на качеството на горивата са проверени 24 обекта, от които четири бази и 20 бензиностанции. Иззети са 15 проби за бензин и 20 проби за дизел. По линия на метрологичния контрол са проверени 27 обекта, от които три бази и 27 бензиностанции. Установени са общо 12 нарушения на бензиностанции, които се изразяват в несъответствие на нивомерните системи. Най-честите нарушения до момента са наличие на касови разлики, липса на декларации за съответствие на горивото, деклариране на части от наличното гориво, а не цялото му количество, смесване на партиди, посочват от държавното обвинение. Досега са запечатани 660 тона гориво. Данните са неокончателни. Проверките продължават и към момента.

Съдът остави в ареста единия от биячите на 3-годишния Христо

http://offnews.bg/news/n_1/n_551039.html

Днес Софийският градски съд отхвърли молбата на единия от биячите на 3-годишния Христо - Патрик Първев - за промяна на мярката му на неотклонение от задържане под стража на домашен арест. Адвокатът на Първев изтъкна като мотиви за молбата, че обвиняемият не е бил през цялото време в жилището, където е извършено престъплението, и освен това не е конкретно установено какво е било неговото участие. Според защитата домашният арест би помогнал на Първев да продължи своето образование. Съдът отхвърли молбата. Сред мотивите беше това, че все още има голяма вероятност обвиняемият да извърши ново престъпление. Съдът подчерта факта, че той е обитавал жилището на майката на Христо, Невена Велинска, без нейното разрешение. Според показания, дадени от нея, тя е разрешила единствено на Александър Донов да влиза в живее в апартамента ѝ и да се грижи за детето ѝ. Именно редовното нарушаване на тази забрана и влизането при напълно беззащитно дете утежнява отговорността на Първев. Мотивът за продължаването на обучението на обвиняемия беше отхвърлен, поради високият обществен интерес спрямо делото, който трябва да бъде поставен над интересите на Първев. Съдът взе предвид и факта, че предстои Патрик да навърши 18 години, а през септември му предстои да запише 9-ти клас. Това говори, че и самият обвиняем не е особено заинтересован от своето образование. Следващото гледане на делото ще бъде от Софийския апелативен съд на 1 септември от 10 ч.

Приятелят на убитата репортерка в САЩ: Тя беше най-сияйната жена

http://america.actualno.com/Prijateljat-na-ubitata-reporterka-v-SASht-Tja-beshe-naj-sijajnata-jena-news_492065.html

Тя беше най-сияйната жена, която някога съм срещал. Поради някаква причина тя ме обичаше. Тя обичаше семейството си, родителите си и брат си. Това написа в социалната мрежа Twitter водещият в телевизия WDBJ7 Крис Хърст за убийството на 24-годишната репортерка Алисън Паркър по време на репортаж на живо в град Монета, Вирджиния. Паркър и 27-годишният оператор Адам Уорд за телевизия WDBJ7 бяха убити по време на интервю с Вики Гарднър, председателя на местната търговска камара. Темата на интервюто

Бъчварова заяви, че България има план за председателството на ЕС през 2018г.

http://politics.actualno.com/Bychvarova-zajavi-che-Bylgarija-ima-plan-za-predsedatelstvoto-na-ES-prez-2018g--news_492051.html

България разполага с план и потенциал да бъде добре подготвена за председателството на Европейския съвет през 2018 г. Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова по време на първото заседание на тематичната работна група "Административен капацитет" за подготовка на българското председателство на съвета на ЕС през 2018 г. В качеството си на вицепремиер по държавната администрация и коалиционната политика Бъчварова беше определена за ръководител на работната група. Пред членовете й тя представи пла

Болт и Гатлин ще имат нов дуел - на 200 метра

http://moresport.actualno.com/Bolt-i-Gatlin-shte-imat-nov-duel---na-200-metra-news_492040.html

Големите фаворити за титлата на 200 метра при мъжете Юсеин Болт и Джъстин Гатлин се класираха без проблем за финала, който ще се проведе утре (27 август). Гатлин пробяга дистанцията за 19,87 секунди, което е и най-доброто време. Болт се справи за 19,95 секунди, като определено спря да тича в последните 50-тина метра. Въпреки това времето на Болт е негов личен резултат за сезона. Интересен факт е, че на финала ще видим и представител на Турция. Това е натурализираният азербайджанец Рамил Гулиев

Велев: Все по-малко работещи ще плащат пенсията на все повече пенсионери в бъдеще

http://www.cross.bg/fond-velev-stulb-1478580.html

София /КРОСС/ Става дума за технически въпроси, фундаментът е уреден в Кодекса за социално осигуряване и въпросите касаят всъщност родените след 1959 година само. Тези, които се осигуряват в универсални пенсионни фондове. Това каза пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, който по време на дискусията на Тристранен съвет отправи критика и заяви, че има някои спорни текстове, които пораждат съмнение, че движението на средствата не е достатъчно равнопоставено.Нашите притеснения са свързани именно с това спазване на информирания избор. Така както са уредени разпоредбите, различен е редът за прехвърляне в двете посоки - от капиталовия стълб към солидарния.Велев поясни, че прехвърлянето към първия стълб на Държавното обществено осигуряване става много лесно, но обратното - трудно. И много трудно е прехвърлянето от един фонд в друг, допълни още той и подчерта, че при самото прехвърляне не е необходимо лицето да е запознато досега къде се е осигурявало, нито каква е сумата по неговата партида:И заради това не можем да говорим, че се предполага информираност на такъв избор. Това са някои основания да твърдим, че не са равнопоставени, както и движението в двете посоки не се извършва по един и същи начин

Данъчните във Варна продават бетонни блокчета

http://www.moreto.net/novini.php?n=299651

С продажбата на бетонни блокчета са се заели служителите на Националната агенция за приходите (НАП) в града ни. Това установи репортерска проверка на Moreto.net в сайта на приходната агенция. Бетонните блокчета са с размери 40х20х7сантиметра и са точно 2000 на брой.

"Червеният" юноша Чапаев ще рита за 2-ия тим на богаташи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944283



Чапаев ще рита за
2-ия тим в Лайпциг
Юлиян първо ще тренира с втория състав и ще играе за него. Това обяви треньорът на германския втородивизионен “РазенБалшпорт” (Лайпциг) Ралф Рангник по адрес на Юлиян Чапаев.
Юношата на ЦСКА от 2 седмици се подготвя с този тим. Думите на Рангник означават, че 18-годишният централен защитник ще подпише
Чапаев ще рита за 2-ия тим в Лайпциг Юлиян първо ще тренира с втория състав и ще играе за него. Това обяви треньорът на германския втородивизионен “РазенБалшпорт” (Лайпциг) Ралф Рангник по адрес на Юлиян Чапаев. Юношата на ЦСКА от 2 седмици се подготвя с този тим. Думите на Рангник означават, че 18-годишният централен защитник ще подпише

Театър “София” играе "Антигона" край ротондата "Св. Георги"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944171

Не само опера, балет, духова музика и моноспектакли могат да се случват под звездите на София. На 18 септември сред археологическите останки край столичната ротонда “Св. Георги” около 300 зрителите ще гледат и една от най-мащабните напоследък театрални постановки - “Антигона” от Жан Ануи. Режисьор е проф.
Не само опера, балет, духова музика и моноспектакли могат да се случват под звездите на София. На 18 септември сред археологическите останки край столичната ротонда “Св. Георги” около 300 зрителите ще гледат и една от най-мащабните напоследък театрални постановки - “Антигона” от Жан Ануи. Режисьор е проф.

Ново звено ще се грижи за пътната безопасност в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-organizatziya-dvizhenieto-1478577.html

Бургас /КРОСС/ Новата общинска структура за безопасност и организация на движението започва работа. Тя се оглавява от Иван Гюлев, който има дългогодишен опит в сферата на пътния контрол като служител на МВР.Отделът "Безопасност и организация на движението" бе създаден по предложение на кмета Димитър Николов и одобрен от Общински съвет Бургас. Повод за това е все по-интензивното движение в морския град, непрестанно нарастващия брой на автомобилите, инцидентите с пешеходци, особено през лятото, новите проекти, които Община Бургас осъществява, както и липсата на единна координация между всички звена по отношение на организацията и безопасността на движението.Отделът ще работи за облекчаване на трафика и намаляването на конфликтните точки между автомобили, велосипедисти и пешеходци. В него ще работят още експерти в сферата на транспорта и пътното строителство.Първата задача на новото звено е да направи цялостен анализ на състоянието и актуалността на пътните знаци, светофарите и пешеходните пътеки. Сигнализацията ще бъде съобразена с изискванията на нормативната уредба, каза Иван Гюлев.Усъвършенстването на методите за организация на движението на територията на община Бургас е един от приоритетите, по който ще работят експертите от отдела. Ще се разглеждат жалби и сигнали на граждани и неправителствени организации. Специалистите ще контролират поставянето на знаци и съоръжения при въвеждането на временна организация на движението по улиците в Бургас

Отчайващо сравнение за цените на горивата у нас и в страни от ЕС

http://www.bnews.bg/article-140672

Не се смейте, когато Гърция се вдигне на протест, ние сме за смях, че не протестираме, ядосва се Йордан Дудински

Четирима българи пред влизане в Шампионската лига тази вечер

http://offnews.bg/news/n_1/n_550966.html

Българският треньор Станимир Стоилов (Астана) и футболистите Валери Божинов, Иван Бандаловски (Партизан) и Георги Миланов (ЦСКА Москва) са родните представители, които тази вечер ще се борят за своето място в груповата фаза на Шампионската лига. Тази вечер с начален час 21:45 ч. ни очакват още пет плейофни мача за определяне на последните пет тима, които ще станат част от груповата фаза на настоящия сезон на Шампионската лига. Снощи като победители от плейофите излязоха Динамо Загреб, Макаби (Тел Авив), Валенсия, Малмьо и Шахтьор Донецк, а българското участие в лицето на Иван Иванов (Базел) и Венцислав Хрисов (Шкендерберу) претърпя неуспех и отборите им ще се задоволят с участие в Лига Европа.  Днес останалите четирима български представители имат своя шанс за класиране. Най-голям изглежда този на Станимир Стоилов. Воденият от Мъри казахстански Астана спечели първия си мач срещу Апоел Никозия с 1-0 у дома. Преди реваншът в Кипър Астана е в серия от 7 поредни мача без загуба, а при евентуално класиране Стоилов ще е първият български треньор, вкарал и български и чуждестранен отбор в групите на Шампионската лига. Пред сръбския Партизан и българите в състава му Валери Божинов и Иван Бандаловски задачата изглежда по-сложна. "Гробарите" загубиха първия мач срещу БАТЕ Борисов в Беларус с 0-1 и днес ще търсят реванш в Белград, като се очаква нашенците да се появят в игра като резерви. Георги Миланов и неговият ЦСКА Москва също влизат във втория мач след поражение. Руският клуб допусна загуба с 1-2 като гост в Лисабон, Португалия, и днес ще търси задължителна победа в Москва над Спортинг, където също са играли няколко известни български футболисти. В останалите два плейофни двубоя Манчестър Юнайтед гостува на Брюж след победа с 3-1 в първия мач на ст. "Олд Трафорд", а Байер Леверкузен от своя страна посреща Лацио на "БайАрена", след като загуби двубоя в Италия с 0-1.

Румънецът, прегазил двама на "Хемус", окончателно в затвора

http://www.cross.bg/vilky-reshenieto-zashtitata-1478576.html

София /КРОСС/ Румънецът Мариан Вилку, който преди две години предизвика тежка катастрофа на магистрала "Хемус" край гара Яна, в която загинаха двама души, а трима бяха ранени, окончателно е осъден на 3 години и 4 месеца затвор. Това е решил Върховният касационен съд (ВКС) миналия месец, показа справка на "Правен свят". С решението си ВКС е оставил в сила присъдата на Софийския апелативен съд (САС). В началото на годината САС намали размера на наказанието на Вилку, който първоначално бе осъден на 5 години затвор от градския съд.Както пред САС, така и пред последната инстанция, защитата на Вилку настояваше за условна присъда заради множеството смекчаващи вината му обстоятелства и заради нехайство на органите на реда, които не поставили табели за новооткрития към момента на инцидента участък от магистралата. Делото бе гледано по съкратената процедура, тъй като подсъдимият призна вината си.Катастрофата, за която Вилку е осъден, стана на 19 август 2013 г. Около 11,30 ч. той се движел с 95 км/ч. по пътя за София, когато около гара Яна се образувало задръстване от спрели и спиращи автомобили. Въпреки че колоната била видима от 300 метра, румънецът не намалил скоростта, докато не се приближил на 78 метра от колоната. Тогава обаче успял да намали едва до 75 км/ч. преди да връхлети върху колите и да предизвика верижна катастрофа

Картофи с пиле и гъби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944277


Картофите се сваряват небелени. Оставят се да изстинат, обелват се и се срязват на две половини.
Виж рецептата
Картофите се сваряват небелени. Оставят се да изстинат, обелват се и се срязват на две половини. Виж рецептата

Патрик Първев, задържан за побоя над 3-годишния Христо, остава в ареста

http://www.cross.bg/patrik-hristo-purvev-1478579.html

/КРОСС/Софийски градски съд отказа да освободи от ареста Патрик Първев, задържан за побоя над 3-годишния Христо в столичния кв. „Зона Б-19″. След като се запозна с аргументите на обвинението и защитата, съдът остави без уважение искането на обвиняемия, мярката му за неотклонение "задържане под стража" да бъде заменена с по-леката мярка "домашен арест". Защитата излезе с аргумента, че Патрик все още е ученик, обявил е постоянния си адрес и няма опасност да се укрие, с което да възпрепятства воденето на наказателно производство срещу него. Според адвоката на обвиняемия, на този етап не са събрани достатъчно доказателства за това, какво е участието му в престъплението, за което е обвинен, а съдействието му за извикването на спешна помощ при спасяването на детето, бе посочено като смекчаващо вината обстоятелство. Прокуратурата обаче счете, че събраните доказателства на този етап в никакъв случай не свидетелстват за отпадането на обоснованото предположение на Софийски градски съд, а по късно и Софийски административен съд, че обвиняемият действително е извършил престъпното деяние, в което е обвинен. Държавното обвинение изтъкна и високата степен на обществена опасност на извършеното деяние. Според съда от материалите може да се направи обосновано предположение за участието на обвиняемия Първев в престъплението, за което е обвинен

Учим Беларус на селско стопанство

http://www.moreto.net/novini.php?n=299641

Наши експерти в селското стопанство ще обучават свои колеги в Беларус. Това стана ясно по време на днешното заседание на правителството, на което бе одобрен проект за споразумение между двете държави за сътрудничество в земеделието, научи Moreto.

Лукарски се похвали с ръст в продажбата на горивата

http://www.cross.bg/proverkite-ministur-metrologiya-1478575.html

София /КРОСС/ Министерството на икономиката отчита 10-12 % ръст в продажбата на горивата. Това стана ясно от думите на ресорния министър Божидар Лукарски."Радвам се, че има скачане на потреблението. Надявам се това да не е резултат само от проверките", каза министърът пред журналисти след заседанието на Министерски съвет и уточни, че проверките, които се правят по бензиностанциите, ще са регулярни. По отношение на критиките към Агенцията по метрология и на Българския институт по метрология министър Лукарски обясни, че правомощията им много ясно са разписани в закона. „В момента подготвяме законодателни промени, свързани със засилването на контрола", каза още министърът.

Картофи с пиле и гъби

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944264

Картофите се сваряват небелени. Оставят се да изстинат, обелват се и се срязват на две половини.
Нареждат се в намазана с масло тава.
Гъбите се запържват леко заедно с пилешкото и кромид лук.
Добавя се малко сметана и подправки.
Върху всяка половинка от картофа се поставя от гъбената смес.
Отгоре се настъргва кашкавал и се поставя в загрята фурна
Картофите се сваряват небелени. Оставят се да изстинат, обелват се и се срязват на две половини. Нареждат се в намазана с масло тава. Гъбите се запържват леко заедно с пилешкото и кромид лук. Добавя се малко сметана и подправки. Върху всяка половинка от картофа се поставя от гъбената смес. Отгоре се настъргва кашкавал и се поставя в загрята фурна

С извънредно заседание на 1 септември започва второ четене на Закона за лечебните заведения

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/08/26/2597644_s_izvunredno_zasedanie_na_1_septemvri_zapochva_vtoro/?ref=rss


На извънредно заседание на здравната комисия в парламента още на 1 септември ще започне второ четене на Закона за лечебните заведения. Амбицията е през първата работна седмица след ваканцията на депутатите да се постигне съгласие по текстовете и да се премине към гласуване в пленарна зала, за да може до края на годината да влязат в сила Националната здравна карта и новите правила, по които Националната здравноосигурителна каса ще подбира партньорите си от 2016 г. 

Такива са плановете...

Изборите наесен ще струват 50 млн. лева

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/izborite-naesen-shte-struvat-50-mln-leva-201214/

Отговорник за провеждането на местния вот и референдума ще бъде вицепремиерът Томислав Дончев

Младежите, пребили малкия Христо, остават в ареста

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/mladezhite-prebili-malkiia-hristo-ostavat-v-aresta-6041700

СГС отказа да измени мярката на Патрик Първев, който заедно с Александър Донов е обвинен в опит за убийство на 3-годишния Христо

Управляващите приеха новата наредба за осигурителните вноски

http://econ.bg/Новини/Управляващите-приеха-новата-наредба-за-осигурителните-вноски_l.a_i.693255_at.1.html

Новата Наредба за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски бе приета от кабинета. Наредбата се...

Министерският съвет стяга 80 законопроекта

http://frognews.bg/news_96745/Ministerskiiat-savet-stiaga-80-zakonoproekta/

Министерският съвет прие законодателната си програма за второто полугодие на 2015 г. В нея са включени 80 законопроекта, като сред тях са предложения за промени в приоритетни за правителството области, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Търговията на дребно във Великобритания се ускорява през август

http://www.investor.bg/novini/130/a/tyrgoviiata-na-drebno-vyv-velikobritaniia-se-uskoriava-prez-avgust-201211/

Продажбите през месеца са водени от търсенето на облекло и хранителните продукти след двата месеца на стагнация

Откриха мозъчна аномалия на бебе в утробата на майката

http://petel.bg/Otkriha-mozachna-anomaliya-na-bebe-v-utrobata-na-maykata__124528

Снимка: 24chasa.bg Рядка аномалия на плода у бременна бе открита с модерен 4D ехограф в пловдивска болница. Според специалиста по фетална...

Важно! Прочетете, ако вие или съседите ви ползвате газова бутилка

http://petel.bg/Vazhno--Prochetete--ako-vie-ili-sasedite-vi-polzvate-gazova-butilka__124527

От полицията във Варна разпространиха превантивно съобщени за безопасност. Във връзка със зачестилите случаи на инциденти при...

11 случая на чума с трима починали в САЩ

http://petel.bg/11-sluchaya-na-chuma-s-trima-pochinali-v-SASHH__124526

11 случая на заразяване на хора с чума в САЩ са регистрирани от 1 април досега, а трима от пациентите са починали, съобщи Си Ен Ен. Болните...

Времето остава слънчево и топло утре. Температурите стигат до 34 градуса

http://petel.bg/Vremeto-ostava-slanchevo-i-toplo-utre--Temperaturite-stigat-do-34-gradusa__124535

Илюстрация: Булфото Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. През нощта ще е ясно, утре слънчево, топло и...

Опрощават дълговете! Вижте при какви условия

http://petel.bg/Oproshhavat-dalgovete--Vizhte-pri-kakvi-usloviya__124531

Дават шанс на гражданите с борчове да започнат живота си на чисто Практиката хората да бъдат длъжници цял живот ще бъде прекратена. Да се...

С приходи от Евро 2015 по волейбол изграждат сензорна стая за деца с аутизъм

http://petel.bg/S-prihodi-ot-Evro-2015-po-voleybol-izgrazhdat-senzorna-staya-za-detsa-s-autizam__124530

Най-голямото спортно събитие в България за годината – eвропейското първенство по волейбол за мъже 2015, се ангажира социално с мисията на "И...

Палестина търси мляко и зеленчуци от Първомай

http://pik.bg/палестина-търси-мляко-и-зеленчуци-от-първомай-news388812.html

Палестина търси мляко и зеленчуци от Първомай

Палестинска делегация пристигна на бизнес посещение в Община Първомай вчера. Тя е от община Ал Бире, с която Първомай има споразумение за приятелски връзки и сътрудничество, предаде Марица.бг.

Гостите се интересуват от закупуването на млечни продукти, тютюн  и свежи зеленчуци. Те посетиха фирмите "Бор Чвор", "Шипка 99" , "Грийн" , както и Първомай -БТ . Следобед делегацията се срещна с бизнеса на града. На срещата присъства и посланикът на Палестина у нас проф. д-р Ахмед Мохамед ал Мадбух. Паметен плакет домакините връчиха на посланика и на кмета на палестинската община Фаузи Салем, който води делегацията.

В ареста остава Патрик Първев - единият от биячите на малкия Христо (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944233

Софийски граски съд отказа да пусне от ареста Патрик Първев, задържан за побоя над 3-годишния Христо в столичния кв.
Софийски граски съд отказа да пусне от ареста Патрик Първев, задържан за побоя над 3-годишния Христо в столичния кв. "Зона Б-19", предаде БГНЕС. В края на юли Софийският апелативен съд (САС) остави в ареста и двамата 18-годишни младежи Александър Донов и Патрик Първев. След това единият от тях - Патрик Първев e внесъл молба за изменение на мярката

Опит за "Гинес" във Варна - стягат най-дългата вечеря на плажа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944017

Опит за поставяне на рекорд на Гинес за най-дългата вечеря на плажа ще направят варненци идната събота. Дългата софра ще бъде разпъната на плажа в кв. Аспарухово, където от 18,30 до 23,30 ч на 5 септември безплатно артисти и музиканти ще забавляват вечерящите на открита сцена, осигурена от общината.
Опит за поставяне на рекорд на Гинес за най-дългата вечеря на плажа ще направят варненци идната събота. Дългата софра ще бъде разпъната на плажа в кв. Аспарухово, където от 18,30 до 23,30 ч на 5 септември безплатно артисти и музиканти ще забавляват вечерящите на открита сцена, осигурена от общината.

Кабинетът прие новия ред за прехвърляне на пенсионните вноски

http://www.mediapool.bg/kabinetat-prie-noviya-red-za-prehvarlyane-na-pensionnite-vnoski-news238456.html

Правителството прие новите правила за прехвърляне на парите за втора пенсия от частните фондове към НОИ и обратно. Новата наредба предвижда прехвърлянето на средства от частен фонд в НОИ да става със заявление до НАП. След получаването на заявлението приходната агенция ще започне от следващия месец да превежда пенсионната вноска на човека изцяло във фонд ”Пенсии” на НОИ. Ако хората решат да се върнат и да се осигуряват и в частен фонд, ще трябва да подадат заявление до пенсионноосигурителното дружество. Тази наредба засяга родените след 31 декември 1959 г. Прехвърлянето между частните фондове и НОИ може да става до 5 години преди пенсионирането. Хората, които работят тежък труд, ще могат да прехвърлят със заявление вноските си от професионалните пенсионни фондове от догодина. Но те няма да имат право да сменят решението си. Срещу новия ред възражения имаха бизнесът и частните фондове. Според тях редът не защитава достатъчно парите на хората от загуби и манипулации. Така например не се изисква нотариално удостоверяване на самоличността при подаването на заявление за прехвърляне от частен фонд в НОИ, каквото се изисква при преместването на партидите между два отделни частни фонда.

Две кенийки с положителни допинг проби на Световното

http://offnews.bg/news/n_1/n_551020.html

Две кенийски атлетки са дали положителни допинг проби на Световното първенство по лека атлетика в Пекин. Пробите на Коки Манунга и Джойс Закари са взети в дните преди началото на шампионата - на 20 и 21 август, а те са приели временното спиране на правата им. Закари участва в сериите на 400 метра жени и се класира за полуфиналите, след като постигна национален рекорд в дисциплината – 59.71 сек. Полуфиналът се се проведе вчера, но Закари така и не се появи на стартовата линия. Коки Манунга участва в сериите на 400 метра с препятствия жени, но не се класира за следващата фаза. До момента кенийските атлети се представят отлично на шампионата, като страната води в класирането по медали с 4 златни, 3 сребърни и 2 бронзови отличия.

Група “Caramel” пеят пред Неда Украден

http://frognews.bg/news_96744/Grupa-Caramel-peiat-pred-Neda-Ukraden/

Група “Caramel” бяха гости на третата фестивална вечер за поп музика на международния фестивал „Охрид фест“ 2015. Никол, Ивайла и Карина се потопиха в атмосферата му преди техния дебют днес на 26 август. Момичета се насладиха на прекрасния рецитал на хървато-сръбската звезда Неда Украден.

В 5-звездна ферма гледат прасета с климатик и класическа музика /видео/

http://www.cross.bg/myzika-klasicheska-ferma-1478573.html

/КРОСС/ Петзвездна ферма за прасета отвори врати в испанската провинция Хаен. За да не са стресирани животните, в помещенията звучи класическа музика. Фермата е климатизирана, а обитателите й могат да се „развличат" със специални играчки. Собственикът на фермата Франциско Момблан признава, че след нововъведенията прасетата му са по-спокойни, а месото им - по-качествено. video:https://www.youtube.com/watch?v=UlCMpII7iyg

Подземна система за събиране на отпадъци заработи в Бургас

http://www.cross.bg/otpadutzi-byrgas-konteiineri-1478572.html

/КРОСС/ Подземни контейнери за разделно събиране на отпадъци са инсталирани на ул. „Сливница" в Бургас, съобщава пресцентърът на Община Бургас.Подземните контейнери са пригодени за разделно събиране на отпадъци. Общата им вместимост е 12 куб. метра. Това е обем, който трудно може да бъде осигурен с поставянето на обикновени контейнери върху площадка на тротоара. Така се осигурява и повече пространство за коли и пешеходци, което е плюс за оживени райони.Изхвърлянето на отпадъци в модерните съдове, които Община Бургас въвежда в употреба, става лесно и удобно. Цилиндричният капак се отваря чрез завъртане и отпадъците се поставят в неговата кухина. При обратното движение сметта попада в контейнера под земята. Механизмът не позволява достъп до изхвърлените отпадъци, което ще възпрепятства клошарите.Ако системата заработи добре, Община Бургас ще постави такива контейнери и на други места в града.

Крайнодесни демонстранти освиркаха Меркел при посещение в бежански център

http://europe.actualno.com/Krajnodesni-demonstranti-osvirkaha-Merkel-pri-poseshtenie-v-bejanski-centyr-news_492047.html

Германският канцлер Ангела Меркел беше посрещната с освиркване и викове „предателка” от крайнодесни протестиращи при пристигането ѝ в бежанския център в град Хайденау в провинция Саксония, предаде ДПА. Протестиращите се събрали около центъра след като станало ясно, че Меркел ще е на посещение, информира bTV. При появата на канцлера около 150 протестиращи започнаха да скандират „Предателка!” и „Ние сме глутницата!”. Скандиранията им са били свързани с определе

Музика и емоции завладяват Бургас на Живей Активно! на 30 август

http://moresport.actualno.com/Muzika-i-emocii-zavladjavat-Burgas-na-Jivej-Aktivno-na-30-avgust-news_492057.html

На 30 август с грандиозен концерт в Бургас ще бъде закрито третото издание на Живей Активно! за 2015 година. Събитието се организира с подкрепата на Община Бургас и е част от отбелязването на 10-тата годишнина на инициативата на Нестле България за балансирано хранене и активен начин на живот. От 18:30 часа на сцената пред Пантеона ще се качат някои от най-актуалните музикални звезди у нас. Лора Караджова, Рафи, Лео, Играта, Skiller, Сантра, Кристина Дончева, Ангел Ковачев, Павел и Вен

Двама журналисти от САЩ бяха застреляни в ефир (Видео)

http://america.actualno.com/Dvama-jurnalisti-ot-SASht-bjaha-zastreljani-v-efir-Video-news_492055.html

Двама американски журналисти бяха застреляни по време на репортаж на живо, предаде BBC. 24-годишната репортерка Алисън Паркър и 27-годишният оператор Адам Уорд за телевизия WDBJ7 са били убити по време на интервю в град Монета, област Бедфорд в САЩ. По време на живото включване са се чули изстрели.  BBC съобщава, че Паркър е вземала интервю в мол "Бриджуотър Плаза". "Не знаем нищо за мотива. Не знаем кой е заподозреният или убиецът", каза шефът на регионалното студио Джефри Маркс. Той д

Общоевропейска стачка на животновъдите ще има в Брюксел на 7 септември

http://europe.actualno.com/Obshtoevropejska-stachka-na-jivotnovydite-shte-ima-v-Bruksel-na-7-septemvri-news_492060.html

Млекопроизводители, животновъди и браншови организации взеха решение да се включат в общата европейска стачка, която ще се проведе на 7 септември в Брюксел, съобщава Радио Стара Загора. На тази дата ще се състои заседание на министрите на земеделието от страните членки на Съюза, които ще коментират секторните проблеми и пътищата за тяхното решаване. Сред темите, на провелата се днес национална среща на фермерите в Стара Загора, бяха коментирани проблемите с ниската изкупна цена на млякото, какт

Давутоглу покани кюрдски депутати в служебния кабинет

http://balkani.actualno.com/Davutoglu-pokani-kurdski-deputati-v-slujebnija-kabinet-news_492063.html

Турският премиер Ахмет Давутоглу покани трима депутати от прокюрдската Народна демократична партия (НДП) в служебното правителство, информира БГНЕС. Ако те приемат, това ще бъде първият случай в историята на Турция, в който представители на кюрдска партия ще влязат в правителството.    

В Бейрут е заловен заподозрян за атентат преди 20 години

http://www.mediapool.bg/v-beirut-e-zaloven-zapodozryan-za-atentat-predi-20-godini-news238455.html

Главният заподозрян за атентата през 1996 г. срещу кулите Хобар, използвани по онова време като щаб на американската военна база в едноименния град в Саудитска Арабия, е бил заловен, след като се укриваше в продължение на 20 години, предаде Ройтерс.   Според саудитския вестник "Ашарк ал Аусат" Ахмед ал Мугасил, лидер на Хизбула ал Хиджас (крило на ливанската шиитска групировка Хизбула, действало по онова време в Саудитска Арабия, Кувейт и Бахрейн) е бил заловен в ливанската столица Бейрут и прехвърлен в Рияд.   Саудитските власти не са коментирали съобщението.   Ахмед ал Мугасил е осъден в САЩ за бомбения атентат, при който загинаха 19 американски войници и близо 500 души бяха ранени.   Саудитска Арабия и САЩ обвиниха Иран, че е организатор на атаката. През 2006 г. американски магистрат осъди Иран да изплати 254 милиона долара обезщетения на семействата на загиналите войници. По време на делото беше установено, че бомбата е била сглобена в база на Хизбула в долината Бекаа в Ливан, използвана и от иранските революционни гвардейци, и че иранският духовен водач аятолах Али Хаменей е дал благословия за нападението.

Зверско убийство в търговищко село: Жена наръгана 9 пъти с нож (снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944095

Убийство на 51-годишна жена на улицата стресна търговищкото село Ловец. Местните хора треперят, че убиецът е неизвестен и на свобода.
Трагедията е станала към 15,30 ч. във вторник, но трупът на Шафие Рафидова бил намерен от съсед към 18,30-19 ч. Тялото на жената, която била по очи, било цялото в кръв. "Главата й била разбита отзад.
Убийство на 51-годишна жена на улицата стресна търговищкото село Ловец. Местните хора треперят, че убиецът е неизвестен и на свобода. Трагедията е станала към 15,30 ч. във вторник, но трупът на Шафие Рафидова бил намерен от съсед към 18,30-19 ч. Тялото на жената, която била по очи, било цялото в кръв. "Главата й била разбита отзад.

„Самсунг“ за проблема с Note 5: Четете си ръководството

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/samsung-za-problema-s-note-5-chetete-si-rykovodstvoto-6041699

В последното предложение на корейците има възможност да объркате посоката, в която стилусът влиза в корпуса на телефона, и така да повредите устойството

Правосъдното министерство до Страсбург: Събарянето в „Максуда“ няма да продължи

http://www.moreto.net/novini.php?n=299652

Към момента общинските власти във Варна не планират никакви действия за принудително извеждане на жители от квартал „Максуда“. Това гласи текстът на писмото, изпратено в понеделник от правосъдното ни министерство до секретаря на отделение в Съда по правата на човека в Страсбург(ЕСПЧ) Карен Рейд, научи Moreto.

Съдът остави в ареста Патрик Първев - единият от биячите на малкия Христо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944250

Софийски граски съд отказа да пусне от ареста Патрик Първев, задържан за побоя над 3-годишния Христо в столичния кв. "Зона Б-19", предаде БГНЕС.
В края на юли Софийският апелативен съд (САС) остави в ареста и двамата 18-годишни младежи Александър Донов и Патрик Първев. След това единият от тях - Патрик Първев e внесъл молба за изменение на мярката
Софийски граски съд отказа да пусне от ареста Патрик Първев, задържан за побоя над 3-годишния Христо в столичния кв. "Зона Б-19", предаде БГНЕС. В края на юли Софийският апелативен съд (САС) остави в ареста и двамата 18-годишни младежи Александър Донов и Патрик Първев. След това единият от тях - Патрик Първев e внесъл молба за изменение на мярката

В Гърция отчитат нов рекорд в туризма въпреки кризата

http://www.cross.bg/gurtziya-tyrizma-ostrovi-1478574.html

/КРОСС/В Гърция отчитат нов рекорд в туризма - 26 милиона чужденци до края на сезона, съобщи председателят на Асоциацията на туристическите фирми Андреас Андреадис, цитиран от БНР. Това е с 2 милиона повече от миналата година, която се смяташе като най-успешната през последните 10 години. Приходите възлизат на над 14 милиарда евро, съобщи министърът на туризма Елена Кондура. Според министър Кондура този успех на туристическия сектор е следствие и от усилията на правителството в търсене на нови туристически пазари, както и предлаганите програми със съчетаване на почивка с различни видове алтернативен туризъм. Островите Санторини, Миконос и Крит се превърнаха в желано място за сватби на чужденци. Силната туристическа години намали и безработицата в Гърция. Нито затворените банки, нито политическата несигурност в Гърция оказаха влияние върху желаещите от цял свят да почиват на гръцките острови. Намаляването на руските гости, в сравнение с миналата година, се компенсира от 11% увеличение на германците, около 15% нарасна броят на британците. Туристите от Полша и Румъния показват засилен интерес към някои острови, което според хотелиерите, е резултат от добрата реклама и достъпни цени на услугите. Хотелиерите обещават, че ще запазят цените непроменени и през следващата година, въпреки увеличените ставки на ДДС.  

Вътрешни и транспортни министри от ЕС се събират за сигурността на жп транспорта

http://www.mediapool.bg/vatreshni-i-transportni-ministri-ot-es-se-sabirat-za-sigurnostta-na-zhp-transporta-news238454.html

В събота, осем дни след нападението във влака "Талис" от Амстердам до Париж, във френската столица се свиква среща на вътрешните и транспортните министри от страните с които Франция има трансгранични железопътни връмзки, уточни Франс прес, като цитира съобщение на френското правителство.   В срещата освен френските министри, ще участват техни колеги от осем европейски страни: Германия, Великобритания, Италия, Испания, Белгия, Люксембург, Холандия и Швейцария. Министрите ще обсъдят съвсем конкретни предложения за допълване на мерките за бдителност в рамките на борбата с тероризма, каза френският вътрешен министър Бернар Казньов пред радио "Франс ентер".   Трябва да проучим дали могат да се въведат мерки, които дават възможност за по-систематичен и съгласуван контрол на пътниците по летищата и в обществения транспорт, каза министърът. Стои въпросът дали може да се въведат едновременни и координирани проверки в страните от ЕС, при които да се използват прословутите досиета от категория Ес (латинско S - картотека на лицата, регистрирани от разузнавателните служби като заплаха за националната сигурност - бел. ред.), посочи Казньов.   Мароканецът Аюб ел Хазани, който в петък откри стрелба във високоскоростния влак "Талис", бил регистриран от разузнавателните служби в Испания, където живял няколко години, за изповядване на радикален ислям. Той бил картотекиран и в досиетата Ес във Франция, но при престоя си в страната в началото на 2014 г. нямал незаконни прояви и не бил подложен на наблюдение, отбелязва АФП.

Сигнали за нерегламентирано доплащане в болница или за лекарства са най-често подаваните в НЗОК

http://www.cross.bg/kasa-zdravnata-prava-1478571.html

/КРОСС/Гражданите подават най-често сигнали в Националната здравноосигурителна каса за нерегламентирано доплащане в болница или за лекарства, за лошо лекарско отношение и за лечение в чужбина, съобщиха от Здравната каса. Конфедерация защита на здравето съвместно с НЗОК започва национална кампания за пациентските права на здравноосигурените. От септември до края на годината конфедерация "Защита на здравето" с експерти от Здравната каса ще раздават книжки в 28-те областни града за нашите здравни права. Кампанията се провежда чрез европроект за подкрепа на неправителствения сектор у нас по финансовия механизъм на европейското икономическо пространство, каза Дияна Хаджиангелова. Пред общините ще имаме масичка, която ще обособим с книжките. Ще могат да си поставят въпросите, да получат книжката. Това в крайна сметка, което сме се помъчили да подготвим е нещо, което наистина ще им проследи пътя, до медицинските услуги, до лекаря. Пред БНР Марияна Димитрова от Здравната каса обясни, че книжката обхваща най-важните здравни права: Районните каси също ще съдействат за информирането на пациентите. Съвсем достъпна е тази книжка. Те трябва да съдействат на лекарите и от там вече ще има една взаимопомощ между пациент и изпълнител. Догодина ще е готова още една книга с най-важните за пациентите въпроси.  

"Борисов 2" продължава по принуда процедурите по "Южен поток"

http://frognews.bg/news_96743/Borisov-2-prodaljava-po-prinuda-protsedurite-po-IUjen-potok/

България продължава да следва процедурите по строителството на газопровода "Южен поток" през своя територия близо 9 месеца, след като Русия обяви, че се отказва от проекта. Причината е, че досега в София не е получено писмено потвърждение за спирането му.

Ексклузивно! Разбиха бардак в Слънчев бряг, двама са задържани сред полуголи танцьорки

http://pik.bg/ексклузивно-разбиха-бардак-в-слънчев-бряг-двама-са-задържани-сред-полуголи-танцьорки-news388803.html

Ексклузивно! Разбиха бардак в Слънчев бряг, двама са задържани сред полуголи танцьорки

Двама са задържани при полицейска спецакция в бардак, маскиран като еротичен бар до хотел "Кубан" в Слънчев бряг. Полицаите атакували заведението в нощните часове пред очите на клиентите. Барът бил пълен с разголени танцьорки и зажаднели за женска плът клиенти, предаде Флагман.бг.

Част от стрийптизьорките предлагали и допълнителни услуги – работели като проститутки.

Кабинетът прие новите правила за прехвърляне на парите за втора пенсия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944181

Правителството прие нова Наредба за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ и обмен на информация. Наредбата се издава на основание чл. 179, ал. 3 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и във връзка с приетия на 28 юли 2015
Правителството прие нова Наредба за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ и обмен на информация. Наредбата се издава на основание чл. 179, ал. 3 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и във връзка с приетия на 28 юли 2015

Скандал сред патриотите: Валери Симеонов против кандидатурата на проф. Легкоступ за кмет на Велико Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944190

Валери Симеонов е категорично против проф. Пламен Легкоступ да е кандидат за кмет на Велико Търново от името на Патриотичния фронт. Това казва съпредседателят на Коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” и председател на партия НФСБ в интервю за агенция "Фокус"
" Категорично не. Информацията не отговаря на истината.
Валери Симеонов е категорично против проф. Пламен Легкоступ да е кандидат за кмет на Велико Търново от името на Патриотичния фронт. Това казва съпредседателят на Коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” и председател на партия НФСБ в интервю за агенция "Фокус" " Категорично не. Информацията не отговаря на истината.

Кабинетът прие новите правила за прехвърляне на парите за втора пенсия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944188

Правителството прие нова Наредба за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ и обмен на информация. Наредбата се издава на основание чл. 179, ал. 3 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и във връзка с приетия на 28 юли 2015
Правителството прие нова Наредба за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ и обмен на информация. Наредбата се издава на основание чл. 179, ал. 3 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и във връзка с приетия на 28 юли 2015

Кметът на Перущица е разследван заради сигнал от общински съветник

http://www.mediapool.bg/kmetat-na-perushtitsa-e-razsledvan-zaradi-signal-ot-obshtinski-savetnik-news238453.html

Прокуратурата е започнала разследване срещу кмета на Перущица Ради Минчев (ДСБ) след сигнал от общинския съветник и негов конкурент за кметския пост Георги Злачев от БСП. От държавното обвинение съобщават, че сигналът е от миналата година, извършена е проверка и е образувано досъдебно производство. Делото се води за длъжностно присвояване срещу неизвестен извършител и няма повдигнати обвинения.   Материалите по случая се проверяват от икономическа полиция.   В сигнала на общинаря Георги Злачев се посочват нередности по проектите за изграждане на Мултифункционалната спортна зала в града, ремонта на Историческия музей, създаването на на Информационен туристически център и за поставянето на соларно улично осветление, съобщава сайтът "Пловдив24". Нарушенията, за които говори Злачев, са за съставяне на документ с невярно съдържание. Той обяснява как посочения в документите за ремонта на Историческия музей строителен надзорник не е знаел, че е такъв. Договорът за строеж на туристическия информационен център на свой ред бил подписан от човек, който отдавна не работи в строителната фирма, която ще го изгражда.   Общинският съветник сигнализира и за 10 тона желязо за над 5000 лв, свалени от сградата на Историческия музей, които са подарени. Георги Злачев пише, че желязото е дадено на частна строителна фирма, чиято управителка Цвета Шопова месеци преди това е била външен експерт на община Перущица. Тя е била и член на комисии по избор на изпълнител по предходни процедури за обществени поръчки в община Перущица.   Малко по-късно през деня кметът Ради Минчев каза, че ще потърси правата си в съда заради неверните твърдения на общинския съветник.   "Нападките идват от този човек, който е за трети път кандидат за кмет, номиниран от БСП”, каза Минчев, цитиран от агенция "Фокус". Според него Злачев не познава наредбите в общината, за които сам е гласувал в Общинския съвет.   "Нищо не е било скрито от Общинския съвет, за него е гласувано, всичко е документирано. Това са европроекти, за които има предварителен и последващ контрол, обществените поръчки се гледат под лупа, има одити”, каза кметът на Перущица.   Той посочи още, че има много общини, които сега трябва да връщат пари заради провалени европроекти, но Перущица не е сред тях. Минчев изказа надежда, че скоро проверката на Икономическа полиция ще завърши и истината ще излезе наяве. Тогава смята да съди и общинаря.

Двe кенийски атлетки бяха хванати с допинг на световното в Пекин

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/26/2597623_dve_keniiski_atletki_biaha_hvanati_s_doping_na/?ref=rss


Първите положителни допинг проби на световното по лека атлетика вече са факт.

Това стана ясно, след като организаторите на турнира съобщиха, че две атлетки са били уличени в употреба на забранени стимуланти.

Това са кенийските бегачи Коки Манунга и Джойс Закари.

Манунга участва в сериите на 400 метра с препятствия и записа резултат от 58.96 секунди, който не й бе достатъчен да влезе в полуфиналите.

Закари се състезава на 400 метра при жените и в...

80 закона трябва да се приемат до края на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=299642

80 законопроекта са включени в законодателната програма на правителството за второто полугодие, научи Moreto.net. В парламента финансовото министерство ще внесе Законопроект на Кодекс за застраховането, с който ще бъдат въведени изисквания на три европейски директиви.

Германски съд обяви още патенти на Apple за невалидни

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/26/2597321_germanski_sud_obiavi_oshte_patenti_na_apple_za/?ref=rss


Федералният апелативен съд в Германия отхвърли обжалването на Apple и потвърди, че патентите за отключване на смартфон чрез плъзгане на пръст по екрана са невалидни, съобщава Reuters. По този начин съдът потвърждава решение от 2013 г.

Решението на съда посочва всички патенти, които са свързани с функцията, за невалидни. Причината - година преди първият iPhone да се появи през 2007 г., шведската компания Neonode Inc е направила мобилен телефон с подобна функционалност.
...

И в Радомир се хванаха за гушите за зам. председателското място на Общинската избирателна комисия

http://www.zapernik.com/politika/i-v-radomir-se-hvanaha-za-gushite-za-zam-predsedatelskoto_39730/

Политическите сили в Радомир не постигнаха съгласие относно състава на Общинската избирателна комисия и тя ще бъде назначена служебно от ЦИК, съобщава БНР.

В Радомир, в ябълка на раздора се е превърнало зам.-председателското място. Претенции към него са имали БСП-лява България, Реформаторският блок и партия АБВ. Упълномощените от тях представители не са отстъпили от позициите си и така след комисията в Перник и тази в Радомир ще бъде назначена по служебен път.

Общинската...

Продължава

Ток уби 35-годишен майстор в Полски Тръмбеш

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944156

35-годишен майстор почина след удар от ток в Полски Тръмбеш. Нещастието станало около 11.30 ч. във вторник, докато мъжът извършвал строително-ремонтни дейности в дома на съседа си. Той пробивал с електрическа дрелка, но бос стъпил на мокра повърхност и за секунди бил покосен от електричеството. На място бил извикан спешен екип,
35-годишен майстор почина след удар от ток в Полски Тръмбеш. Нещастието станало около 11.30 ч. във вторник, докато мъжът извършвал строително-ремонтни дейности в дома на съседа си. Той пробивал с електрическа дрелка, но бос стъпил на мокра повърхност и за секунди бил покосен от електричеството. На място бил извикан спешен екип,

Хиляди микроби живеят в домашната прах

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/hiliadi-mikrobi-zhiveiat-v-domashnata-prah-6041698

Оказва се, че видовете бактерии и гъбички варират в зависимост от локацията на дома, обитателите му и от това дали хората си имат домашен любимец

Неделино получи близо 1 млн. лв. за нов мост

http://www.cross.bg/nedelino-putya-most-1478570.html

София /КРОСС/ Кабинетът ще прехвърли допълнителни 900 000 лв. по бюджета на родопската община Неделино за изграждане на мост на река Тикленска. Той ще се намира край село Крайна по пътя гр. Неделино - с. Козарка - с. Тънка бара.Построяването на моста ще позволи да се осъществи връзка между два значими за областта пътя, финансирани предимно с европейски средства. С реализирането на обекта ще се осигури достъпът на жителите на с. Крайна от десния бряг на р. Неделинска с основните пътни връзки на общината, прекъснат изцяло поради проливни дъждове.

Рио де Жанейро също се обяви против Uber

http://econ.bg/Новини/Рио-де-Жанейро-също-се-обяви-против-Uber-_l.a_i.693250_at.1.html

Още един град, а именно Рио де Жанейро, се изправи срещу Uber, след като градският съвет там гласува забрана за нерегламенираните услуги за споделено...

Нощни животни оживяват в Екомузей с аквариум в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944158

Ултрамодерният Екомуей с аквариум в Русе изненадва с нощна атракция на препарирани животни, съобщиха от Регионалния исторически музей /РИМ/. Бухалът, лисицата, охлювът, скорпионът, белката и дъждовникът са част от диорама в интерактивна образователна инсталация. Играта в стил "звук и светлина" въвежда посетителите в естествената среда на
Ултрамодерният Екомуей с аквариум в Русе изненадва с нощна атракция на препарирани животни, съобщиха от Регионалния исторически музей /РИМ/. Бухалът, лисицата, охлювът, скорпионът, белката и дъждовникът са част от диорама в интерактивна образователна инсталация. Играта в стил "звук и светлина" въвежда посетителите в естествената среда на

Лукарски: Радвам се, че има скок на потреблението по бензиностанциите с 10-12%

http://pik.bg/лукарски-радвам-се-че-има-скок-на-потреблението-по-бензиностанциите-с-10-12-news388798.html

Лукарски: Радвам се, че има скок на потреблението по бензиностанциите с 10-12%

Радвам се, че има скачане на потреблението. Това коментира пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на въпрос за повишеното потребление по бензиностанциите с 10 – 12%, предаде „Фокус”. Той уточни, че това са проверки, които ще текат регулярно. „Надявам се, че не е в резултат само на потреблението”, добави той.

Премиерът поиска доклад за числеността, заплатите и функционалната ангажираност на Агенцията по метрология и на Българския институт по метрология.

На въпрос за критиките към Агенцията по метрология и на Българския институт по метрология министър Лукарски обясни, че правомощията им много ясно са разписани в закона. „В момента подготвяме законодателни промени, свързани със засилването на контрола”, каза още министър Божидар Лукарски.

Припомняме, че на правителсвеното заседание миналата сряда министър-председателят Бойко Борисов поиска препломбиране на всички бензиностанции вследствие на извършена проверка в периода 14 – 17 август. По време на проверката бяха констатирани нарушения по отношение на търговията с горива. Финансовият министър Владислав Горанов сподели, че е необходимо завишаване на контрола, тъй като по сегашния начин, по който са поставени пломбите, допуска много възможности за нарушения при продажбата на дребно, от които може да се ощетяват както крайните клиенти, така и фискът - с разминаване във физическия обем на горивата и обема, отчетен от бензиноколоконките и този, който се предава към НАП. Вчера от Министерство на икономиката разпространиха резултата от проверката. Били са проверени 10 862 разходомери по бензиностанциите в страната като са затворени 87 от тях.

Летният сезон е пълен провал за туризма по Черноморието! Спадът на туристите е рекорден

http://petel.bg/Letniyat-sezon-e-palen-proval-za-turizma-po-CHernomorieto--Spadat-na-turistite-e-rekorden__124524

Снимка: Булфото Запазва се тенденцията за 20 процента отлив на туристи по българското Черноморие тази година, каза министърът на туризма...

Вижте 7 начина за прогонване на хъркането

http://petel.bg/Vizhte-7-nachina-za-progonvane-na-harkaneto__124523

Илюстрация: Булфото Важно условие да се спасим от този проблем е да знаем на какво се дьлжи хъркането. Този неприятен проблем се свързва...

Скандалджията Мапуку замесен в нощен екшън. Отписаният от Хубчев нападател бяга от фенове

http://petel.bg/Skandaldzhiyata-Mapuku-zamesen-v-noshhen-ekshan--Otpisaniyat-ot-Hubchev-napadatel-byaga-ot-fenove__124522

Нападателят на Берое Жуниор Мапуку продължава да върти номера на всички в клуба с цел най-после да си издейства разтрогване на договора....

Отлична новина за "червена" България - мачовете на ЦСКА във "В" група тръгват по телевизията

http://petel.bg/Otlichna-novina-za-chervena-Balgariya---machovete-na-TSSKA-vav-V-grupa-tragvat-po-televiziyata__124525

Снимка: sportal.bg Отлична новина за феновете на ЦСКА. Мачовете на "червените" във "В" група тръгват по телевизията. По този начин хилядите...

Сигналът за бомба в съда заради хванатия с наркотици пернишки дилър Бизона?

http://www.zapernik.com/pernik/signalut-za-bomba-v-suda-zaradi-hvanatiya-s-narkotici-pernishki_39729/

Твърде вероятно е сигналът за бомба, който опразни съда тази сутрин да е заради пернишкия накодилър Бисер Димитров - Бизона, който наскоро бе задържан с наркотици. По непотвърдена информация тази сутрин е трябвало да се гледа мярката за неотклонение на Бизона.

Припомняме, че към 9:00ч. на тел.112 е подаден анонимен сигнал за поставено взривно устройство в сградата на пернишкия съд. Сигналът е подаден от мъж. Полицията незабавно отцепи района и евакуира намиращите се в сградата хора....

Продължава

Iron Maiden издават новия си албум на 4 септември, готвят и световно турне

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/08/26/2597619_iron_maiden_izdavat_noviia_si_album_na_4_septemvri/?ref=rss


Британската хеви метъл група Iron Maiden ще издаде първия си нов албум от повече от пет години насам на 4 септември, а през следващата година ще тръгне на световно турне, съобщиха от "Орфей Мюзик". The Book of Souls е шестнадесетият албум на бандата и първият двоен. Новината идва няколко месеца след като стана ясно, че вокалистът на групата Брус Дикенсън се е излекувал от рак на езика.

Любопитна подробност е, че за световното си турне Iron Maiden ще използват самолет "Бойнг" 747-400...

Деца от осем страни смаяха с талант и умения на Международния фестивал „Съзвездия в Несебър”

http://www.cross.bg/nesebur-rysiya-obshtina-1478569.html

Несебър /КРОСС/ С много награди, настроение и усмивки завърши петото издание на Международния Арт фестивал „Съзвездия в Несебър", който събра на малкия полуостров 600 деца от 8 държави - все таланти в своята област. Множество отличия бяха раздадени в категориите хореография, вокал, инструментал и изобразително изкуство в пет възрастови категории. Бяха присъдени и ГРАН ПРИ за хореография на хореографски колектив „Щелкунчик"- Нижний Новгород, Русия с рък. Екатерина Сомова, и на хореографски ансамбъл „Подснежник"-Уфа, Република Башкортостан, Русия, с рък. Eлеонора Найденко. ГРАНД ПРИ за вокал отиде при Николай Дегтярев - Самара, Русия, Детски музикален театър „Задумка" с рък.Нина Кузнецова. Духовият оркестър "Завидзане" -Завидз, Полша, с диригент Ярослав Гижински, грабна ГРАН ПРИ в категория инструментал. Бяха раздадени и шест специални награди на община Несебър. Диригентът на духов оркестър "Завидзане", Завидз, Полша Ярослав Гижински бе отличен като най-добрия музикален педагог. Като най-добра в своята област бе отличена и Нина Кузнецова, вокален педагог на Детски музикален театър „Задумка"- Самара, Русия. Ирина Гоца, Андрей Гоца, ръководители на танцов ансамбъл „Жар-птица"-Нижний Новгород, Русия бяха отличени като художник педагог и хореограф педагог

Скандал! В Кения вземали пари да крият положителни проби

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944154

Нов скандал с допинг разтърси световното първенство в Пекин. Бившият кенийски атлет Фирмин Киплагат Кипчоге призна през ARD, че са искани пари да се покриват положителни тестове или атлетите да бъдат предупреждавани кога ще бъдат проверени.
Думите му пред германската телевизия бяха потвърдени от Роналд Кипчунга,
Нов скандал с допинг разтърси световното първенство в Пекин. Бившият кенийски атлет Фирмин Киплагат Кипчоге призна през ARD, че са искани пари да се покриват положителни тестове или атлетите да бъдат предупреждавани кога ще бъдат проверени. Думите му пред германската телевизия бяха потвърдени от Роналд Кипчунга,

Тримесечната печалба на Сбербанк се потопи с 44%

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/trimesechnata-pechalba-na-sberbank-se-potopi-s-44-201208/

Най-голямата руска банка задели повече провизии за лоши кредити, но въпреки това нетната печалба се оказва по-голяма от очакванията на анализаторите

Закриват село Бързея, община Кирково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944116

Правителството прие решение за закриване на с. Бързея, община Кирково, съобщиха от правителствената пресслужба.
За извършване на административно-териториалната промяна е прието решение на Общинския съвет на Кирково по предложение на кмета на общината. Село Бързея не отговаря на предвидените изисквания в чл. 3, ал.
Правителството прие решение за закриване на с. Бързея, община Кирково, съобщиха от правителствената пресслужба. За извършване на административно-териториалната промяна е прието решение на Общинския съвет на Кирково по предложение на кмета на общината. Село Бързея не отговаря на предвидените изисквания в чл. 3, ал.

Закриват село Бързея, община Кирково

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944142

Правителството прие решение за закриване на с. Бързея, община Кирково, съобщиха от правителствената пресслужба.
За извършване на административно-териториалната промяна е прието решение на Общинския съвет на Кирково по предложение на кмета на общината. Село Бързея не отговаря на предвидените изисквания в чл. 3, ал.
Правителството прие решение за закриване на с. Бързея, община Кирково, съобщиха от правителствената пресслужба. За извършване на административно-териториалната промяна е прието решение на Общинския съвет на Кирково по предложение на кмета на общината. Село Бързея не отговаря на предвидените изисквания в чл. 3, ал.

Издевателско послание към обществото

http://www.mediapool.bg/izdevatelsko-poslanie-kam-obshtestvoto-news238452.html

Вчера в руските съдилища бе ден на жестокост и на хуманизъм. В едни дела бе проявен хуманизъм, в други – жестокост. Судогодският районен съд във Владимировска област реши да освободи предсрочно главния подсъдим по делото "Оборонсервис" Евгения Василиева (бивша високопоставена служителка в руското Министерство на отбраната, осъдена за финансова измама, довела през 2012 г. до оставката на министъра на отбраната – бел.прев.). Областният съд в Тула постанови отказ по аналогична молба на осъдения по "блатното дело" (делото за размириците на Блатния площад в Москва през май 2012 г. по време на протест срещу връщането в Кремъл на Владимир Путин – бел.прев.) Денис Луцкевич. Северо-Кавказкият окръжен военен съд осъди украинския режисьор Олег Сенцов на 20 години затвор за организиране на "терористични актове". Другият подсъдим по същото дело, Александър Колченко, бе осъден на 10 години.   Осъдената на 5 години лишаване от свобода Василиева е излежала малко повече от половината от присъдата си, като през значителна част от това време бе в домашеен арест, когато бившата чиновничка от Министерството на отбраната можеше да се разхожда из Москва и да посещава любимите си магазини. В затвора е прекарала едва малко повече от месец. Луцкевич е излежал по-голямата част от присъдените му 3 и половина години в затвора. Него не го освободиха, въпреки че до края на наказанието му остават само 3 месеца.   Делото на Сенцов е поразително не само заради демонстративно суровата присъда. Режисьорът не се е канел да взривява гара и да убива десетки хора или да поставя бомба на важен обект. Според версията на следствието той е подготвил нощно подпалване на кримския офис на Партията на регионите, станал местно отделение на "Единна Русия" (пострадали няма), и възнамерявал да взриви паметник на Ленин. Основните доказателства са показанията на двамата осъдени, вероятно дадени под въздействието на изтезания или психологически натиск. Делото на Сенцов и заседанията по него бяха засекретени.   Трите съдебни решения, разбира се, съвпаднаха случайно, но това съвпадение изглежда като откровено издевателско послание на властите към обществото: "Ще правим всичко, каквото си искаме, и това ще ви харесва".   Хуманността спрямо Василиева е показателна на фона на статистиката. През 2007 г. съдилищата са одобрили 68,4% от молбите за предсрочно освобождаване, през 2011-та – 56,4%, през 2014-та – 41,4%. По думите на председателя на сдружението "Бизнес-солидарност" Яна Яковлева има негласно разпореждане да не бъдат освобождавани бизнесмени преди да бъде възстановена нанесената от тях хипотетична щета и съдилищата освобождават изключително рядко предприемачи предсрочно. Накрая, освобождаването на Василиева е храчка в лицето на онези, които се надяваха, че делото "Оборонсервис" ще прерасне в системна борба с корупцията във висшите ешелони на властта.   Делото на Сенцов е друга история. Неговата цел е да бъдат сплашени хората с всемогъществото на специалните служби. Тук посланието е просто: ако поискаме, можем да вкараме в затвора всеки, дори и ако обвиненията изглеждат абсурдни и ако за попадналия в мелницата на службите се застъпят Педро Алмодовар, Анджей Вайда, Вим Вендерс и даже Никита Михалков. Изходът от тези три дела не е бил решаван в единен център. Това е случаен набор от несвързани помежду си "обикновени" дела и сделки. Но тези истории и сделки се подреждат в една картина, която властите рисуват страни. Това произведение, по-ярко от всякакви опозиционни текстове и филми, демонстрира пред обществото какво ниво на равнодушие към собствения си произвол и цинизъм е достигнала държавата в Русия.

Пак затвориха достъпа до плажа Силистар, полиция махна оградата

http://offnews.bg/news/n_1/n_550956.html

Нов спор между частен собственик и община Царево за път към плажа Силистар. В рамките на ден достъпът до ивицата бе преграден, а полиция премахна оградата. Казусът не е свързан с предния участък, който бе затворен преди месец, съобщи кметът на Царево Георги Лапчев. Земята е земеделска, дали сме я на публична продан, за нея сме дали собственика на трима съдия – изпълнители, защото е длъжник на общината, но той няма право да я огражда, каза Лапчев. Той определи случая като самоуправство. Собственикът, фирма „Евробул България Холдинг“, не е подал документи за подобно действие: „ Още снощи научихме за това. Дори са предупреждавали хората, че на следващия ден плажът няма да работи. Явно става въпрос за конфликт между собствениците на имотите зад плаж Силистар и концесионера. И Гранична полиция, и РУП – Царево, са реагирали с полицейски разпореждания, тъй като не може да бъде ограничен единственият достъп на линейки, на служители на МВР до граничната зона “, каза Лапчев. Говорили сме и с областния управител на Бургас, че трябва да се изготви парцеларен план, за да може да издам заповед за преминаване през частния имот, уточни кметът на Царево. Според него и по Закона за защитените територии също не може да се огради този път. Управителят на фирмата Пламен Бенински каза, че имотът, бивш свинекомплекс, е закупен от него още през 1992 г. „ От тогава до сега общината си е прекарала път през средата на моя имот. Тоя път го няма на нито една карта. Той трябва да минава покрай имота, покрай реката. Най-накрая се принудих да уведомя нотариално всички заинтересовани, че спирам достъпа до имота ми “, каза Бенински и добави, че е имало законов начин общината да му предложи отчуждаване. Според него, незаконно е премахната сложената ограда. Пламен Бенински каза, че ще си търси правата и по друг начин, ще уведоми омбудсмана и ще попита министъра на вътрешните работи защо полицаите са извършили незаконни действия. Той е категоричен, че държавата трябва да осигури друг път на концесионера на плажа. „ Дали са ми имота на трима съдия – изпълнители, опитват се да ми го вземат, като са начислили едни безумни данъци. За последните 5 години са 130 000 лв. Това е имот, на който няма сметоизвозване, който е в полето и ми пречат години наред да предприема всякакви инвестиционни намерения “, добави Пламен Бенински.

Дават още 2 милиона лева за спорт в училищата и детските градини

http://www.moreto.net/novini.php?n=299643

Над 2 милиона лева ще бъдат отпуснати допълнително за подпомагане на физическото възпитание и спорта в училищата и детските градини на България. Това реши на днешното си заседание Министерския съвет, научи Moreto.net. Средствата се предоставят по бюджета на Министерство на образованието и културата за учебно-тренировъчната и спортно-състезателна дейност на децата и учениците и за материално-техническото обезпечаване на спортните дейности в училищата, реши кабинетът.

ПИК TV: Летният сезон и летището в Букурещ водят до задръстванията на Дунав мост

http://pik.bg/пик-tv-летният-сезон-и-летището-в-букурещ-водят-до-задръстванията-на-дунав-мост-news388777.html

ПИК TV: Летният сезон и летището в Букурещ водят до задръстванията на Дунав мост

Летният сезон, камионите и летището в Букурещ са трите основни причини, които водят до задръстванията на Дунав мост. Това обясни зам. областният управител на Русе Явор Янчев по повод напрежението и огромните опашки от автомобили на граничния пункт.

"Летният сезон е отпускарски и това налага предимно петък, събота и неделя румънските граждани да влизат и да излизат от територията на нашата страна. Те отиват да почиват и се връщат от почивка и предпочитаният маршрут е през Дунав мост.Това налага и създава предпоставки за допълнително задръстване. Другият момент е големият поток от товарни автомобили. Не на последно място близостта на столицата Букурещ с нашата страна, която има доста бизнес контакти. Има доста наши граждани, които предпочитат да ползват летището на Букурещ и това също създава натовареност на съоръжението Дунав мост", коментира Янчев.

Една от предприетите мерки за облекчаване на трафика е разделянето на автомобилния поток на части – товарни и лекотоварни превозни средства, но това става само на територията в подстъпа към ГКПП-то. След това те отново се обединяват и "тапата" е отново налице. Проблем създава и светофарната уредба, която регулира движението по самия мост. "Тя е в интервал от 50 минути, но се управлява изцяло от румънската страна и понякога не можем да контролираме този процес и се получава разминавания в интервала на пропускателното време и периода, за които се пропускат превозните средства", каза Янчев. Той препоръча шофьорите да си дават толеранс за преминаване на съоръжението от час до час и половина.

Колкото до оплакванията на шофьорите от липса на тоалетни, зам.областният управител обясни, че тоалетни има само на самия пункт. Те са ремонтирани и оборудвани с необходимото. По протежение на самите опашки няма, защото изчакването е в рамките на часове, а не на дни, коментира още Янчев.

В момента ремонтът на Дунав мост от румънска страна продължава с изграждане на скеле в едното платно. То ще се използва за обработка и пребоядисване на металната конструкция.

Валери Симеонов против проф. Легкоступ да е кандидат на Патриотите за кмет на Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944141

Валери Симеонов е категорично против проф. Пламен Легкоступ да е кандидатът за кмет на Велико Търново на Патриотичния фронт. Това казва съпредседателят на Коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” и председател на партия НФСБ в интервю за агенция
Валери Симеонов е категорично против проф. Пламен Легкоступ да е кандидатът за кмет на Велико Търново на Патриотичния фронт. Това казва съпредседателят на Коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” и председател на партия НФСБ в интервю за агенция "Фокус" " Категорично не. Информацията не отговаря на истината.

Планът Юнкер стартира първите си проекти

http://www.investor.bg/analizi/91/a/planyt-iunker-startira-pyrvite-si-proekti-201200/

Анализаторите обаче остават скептични за въздействието на плана за 315 млрд. евро върху икономиката на ЕС

Италианският премиер: Противопоставянето с Русия е трагична грешка

http://frognews.bg/news_96741/Italianskiiat-premier-Protivopostavianeto-s-Rusiia-e-tragichna-greshka/

Министър-председателят на Италия Матео Ренци определи като „трагична грешка" опитите на някои държави в Европейския съюз да организират противопоставянето на Европа с Русия, цитират РИА „Новости".

За пример! МВР отличи бургазлията Диян Димов за задържането на наркомана, нападнал жена (снимки)

http://pik.bg/за-пример-мвр-отличи-бургазлията-диян-димов-за-задържането-на-наркомана-нападнал-жена-сним-news388792.html

За пример! МВР отличи бургазлията Диян Димов за задържането на наркомана, нападнал жена (снимки)

МВР отличи бургазлията Диян Димов на 29 години, който реагира светкавично и задържа до идването на полицията наркомана, нападнал жена с мотор в центъра на Бургас на 21 август (виж нашата тема в развитие). На Диян Димов му беше връчена грамота от името на директора на ОДМВР- Бургас старши комисар Калоян Калоянов, предаде Флагман.бг.

„От името на ръководството на ОД на МВР -Бургас и лично от свое име Ви благодаря за бързата и адекватна реакция при задържането на 35-годишен криминално проявен бургазлия, осъществено на 21 август. Поздравявам Ви и за активната гражданска позиция, демонстрирана посредством действията Ви, която следва да е пример за подражание и съпричастност в критични ситуации. Пожелавам ви крепко здраве и бъдещи предизвикателства, както и борбен дух, с който да продължите да защитавате обществено полезни каузи”, се казва в грамотата.

Бургазлията Диян Димов даде пример за мъжка постъпка, когато крехката Магдалена беше внезапно нападната от непознат мъж и съборена на земята на ул. "Шейново". По-късно се оказа, че нападателят й е криминално проявеният Петко Великов от ж.к. „Меден рудник”. В момента на нападението е бил с жена си, като двамата побягнали и се качили в спрелия на спирката на Операта автобус, с който се опитали да избягат. Диян Димов обаче измъкнал потърпевшата жена изпод мотора, след което заедно с други притекли се на помощ младежи, препречили пътя на автобуса и свалили от него Петко Великов. Задържали го на място и се обадили веднага на полицията. Преди пристигането на униформените репортер на Флагман.бг беше на място, който завари Диян Димов да пази нападателя, който се тръшкаше на земята. Постъпката на бургазлията намери широко обществено одобрение.

„Бях на спирката с дъщеря ми, младежът с военните шорти се държа като полицай или военен, действаше професионално. Наркоманът го кълнеше и заплашваше, а той дори не трепваше, като през цялото време го пазеше и да не се самонарани. Евала на такива мъже, а не на комплексарите, които веднага искаха да го линчуват, за да си избият комплексите”, са само част от коментарите на очевидци.

Диян Димов е член на Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ), която през последните месеци придоби широка популярност в Бургас, както и е член на Съюза на българските командоси.

„Приемам благодарността от ОДМВР като изключително признание, което ме стимулира. Смятам, че всеки от нас трябва да постъпи по този начин, а не да гледа безучастно. Направи ми впечатление, че по време на инцидента, много млади хора се включиха да помагат, искам да им благодаря на всички. Това е правилният начин на реакция, не се знае дали следващият път пострадалият няма да бъде вашата майка, жена, дъщеря. Аз смятам, че всеки трябва да изпълни своя граждански дълг. Трябва да се действа, като се мисли. Показахме, че сме град, който няма да търпи агресия и ще се бори срещу нея с добри примери”, каза Диян Димов. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване