Миков: Никой не показа воля да заличи следите от палежа на Партийния дом

http://politics.actualno.com/Mikov-Nikoj-ne-pokaza-volja-da-zalichi-sledite-ot-paleja-na-Partijnija-dom-news_492041.html

Навършват се точно 25 години от събитие, чиято сянка съпътства целия преход и се усеща и до днес. В нощта на 26 август 1990 г. беше подпалена сградата на бившия Партиен дом. За четвърт век, шест обикновени и едно Велико народно събрание, никой не показа волята да заличи следите от този пожар. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в своя фейсбук профил по повод годишнината от подпалването на сградата, в която тогава се помещаваше БСП, съобщиха от партията. "И макар материалните щети вече

Приеха методика за обезщетенията във връзка с отчуждаването на земята за "Южен поток"

http://business.actualno.com/Prieha-metodika-za-obezshtetenijata-vyv-vryzka-s-otchujdavaneto-na-zemjata-za-Ujen-potok-news_492052.html

Правителството прие Методика за оценяване на размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху поземлен имот, представляващ морски плаж, част от крайбрежната плажна ивица, оценка на правото на строеж върху морското дъно и размера на преките разходи и пропуснатите ползи за България, произтичащи от ограниченията върху имота – публична държавна собственост, представляващ морско дъно, необходими за реализацията на обект „Морски газопровод Южен поток – български сектор", пише

Сънародниците ни в Турция и в Испания не проявявали интерес към референдума

http://www.cross.bg/interes-daniel-sektzii-1478568.html

София /КРОСС/ Възможно е в някои държави с изборни секции да няма достатъчно желаещи да гласуват на референдума на 25 октомври. За това предупреди министърът на външните работи Даниел Митов и призова партиите за съдействие. ЦИК ще трябва да открие над 430 изборни секции в чужбина, съществували през последните 5 години, в които са гласували и не по-малко от сто българи, припомни министър Даниел Митов.„Където има заявени проявен интерес от български общности в чужбина да гласуват, това е добре, но, от друга страна, съществува рискът в някои държави да няма такъв голям интерес и да отворим секции , в които практически няма да се явят голям брой хора", предупреди той. Турция и Испания са държавите, в които към момента сънародниците ни не проявяват голям интерес да участват в референдума, стана ясно още от думите на външния министър.Тъй като има риск съставът на Секционнати избирателни комисии в чужбина да не бъдат попълнени, Даниел Митов призова политическите партии за съдействие.Да намерим решение, така че те да попълнят до максимална степен своите квоти.Друг риск, който не е съобразен е, че хората, които трябва да се командироват в СИК-овете няма да могат да гласуват за местния вот.Това означава, че трябва да намерим формула, по която да командироваме тези хора, защото практически възниква конфликт между конституционно право на българските граждани и тяхното административно задължение, изтъкна министър Митов.

Изборите като туристическа атракция

http://www.grreporter.info/izborite-kato-turisticheska-atraktsiya/17799

Както знаем, гърците са изобретили много неща - от демокрацията до селфитата. Едно от тях е изборите като туристическа атракция.

прочети повече

Утре пускат номера с цифра 2 в КАТ-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=299654

От утре - 27 август, започва приемането на заявления за регистрационни номера по избор, започващи с цифрата 2 от серия ВС. Това съобщиха за Moreto.net от МВР-Варна. Номерата са изложени в списък, с който гражданите могат да се запознаят на място в КАТ, и да направят своя избор, съобщават още от полицията.

България продължава по принуда процедурите по "Южен поток"

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/08/26/2597608_bulgariia_produljava_po_prinuda_procedurite_po_jujen/?ref=rss


България продължава да следва процедурите по строителството на газопровода "Южен поток" през своя територия близо 9 месеца, след като Русия обяви, че се отказва от проекта. Причината е, че досега в София не е получено писмено потвърждение за спирането му. 

Днес правителството прие Методика за оценяване на размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху поземлен имот, представляващ морски плаж, част от крайбрежната плажна ивица, оценка на правото на строеж върху морското дъно и размера на преките разходи и пропуснатите ползи за България, произтичащи от ограниченията върху имота, който е публична държавна собственост. 

Следващите стъпки, които по закон Министерството на регионалното развитие е длъжно да предприеме, са избор на лицензиран оценител, определяне размера на обезщетенията и учредяване на вещните права с решение на Министерския съвет.

В съобщението на правителствената пресслужба се подчертава, че до днес България не е официално уведомена за прекратяването нa проекта за изграждане на газопровода "Южен поток". На 1 декември 2014 г. замяната на "Южен поток" с "Турски поток" беше обявена от руския президент Владимир Путин по време на посещение в Анкара.

Българската държава обаче е длъжна да изпълнява своите задължения съгласно българското законодателство, защото неспазването на някое от тях би могло да се счита за неизпълнение, което от своя страна да доведе до евентуални съдебни процедури и финансови санкции, се посочва в съобщението на правителствената пресслужба.

Коритаров пита: Искаме ли да бъдем съавтори на Холокост?

http://frognews.bg/news_96737/Koritarov-pita-Iskame-li-da-badem-saavtori-na-Holokost/

"Какво правим сега ние - искаме ли да повторим едно изтребление на милионни маси беззащитни хора, искаме ли да бъдем съавтори на нещо като нов Холокост, без да сме прочели историята и да сме си направили поуката от предишния", добави Коритаров.Това каза в интервю за Радио Пловдив журналистът Георги Коритаров,коментирайки проблема с бежанците у нас и около нас.

Обвиниха криминално проявен за неплащана 71 месеца издръжка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944112



Криминално проявен е привлечен като обвиняем за неплащане на издръжка в продължение на 71 месеца. Това съобщиха Областната дирекция на МВР във Велико Търново.
През юни тази година в полицейското управление в старата столица е образувано досъдебно производство срещу 36-годишния В.М. Търновецът е осъждан за шофиране в нетрезво състояние,
Криминално проявен е привлечен като обвиняем за неплащане на издръжка в продължение на 71 месеца. Това съобщиха Областната дирекция на МВР във Велико Търново. През юни тази година в полицейското управление в старата столица е образувано досъдебно производство срещу 36-годишния В.М. Търновецът е осъждан за шофиране в нетрезво състояние,

Митов: Трябва да пазим границите си и го правим добре

http://offnews.bg/news/n_1/n_550908.html

Ясно е, че българската държава трябва да охранява границите и ние това го правим, и го правим добре. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов на въпрос за разполагането на военни части по граничните ни пунктове с Македония. "Миграционният поток не е насочен към България, а към Запад и Север", посочи още министърът. Той заяви, че сме длъжни да отделяме внимание на охраната си по границите си. "Когато има заплаха от евентуален бежански натиск по някоя от другите ни граници превантивно сме длъжни да предприемем съответните мерки. Става въпрос за охрана на границата и наблюдение", каза външният министър. Той увери още, че е направено всичко възможно, за да се осигури охрана и наблюдение на границата с Македония, за да сме наясно какво се случва. "Ние трябва да знаем, ако започне такъв бежански натиск. Ще се прилагат същите процедури, каквито се прилагат и на българо-турската граница", добави Митов.

МС прие методика за уж спрения "Южен поток"

http://offnews.bg/news/n_1/n_550931.html

България продължава да изпълнява своите задължения по изграждането на проекта "Южен поток", защото "не е официално уведомена за прекратяването нa проекта за изграждане на газопровода". На днешното си заседание правителството прие методика за оценяване размера на обезщетението от правото на ползване на част от морски плаж и оценка на правото на строеж върху морското дъно по изграждането на морски газопровод „Южен поток”. Припомняме, че президентът на Русия Владимир Путин обяви, че спира проекта "Южен поток" още през декември 2014 г . Оттогава той говори за газапровода в минало време. "Към днешна дата България не е официално уведомена за прекратяването нa проекта за изграждане на газопровода „Южен поток”. В този смисъл българската държава е длъжна да изпълнява своите задължения съгласно българското законодателство. На министъра на регионалното развитие и благоустройството са законово вменени редица задължения – да разглежда и одобрява подробни устройствени планове, инвестиционни проекти, да издава разрешения за строеж и да възлага оценка на правото на строеж върху морското дъно и под морския плаж. Неспазването на всяко едно от тези задължения би могло да се счита за неизпълнение, което от своя страна да доведе до евентуални съдебни процедури и финансови санкции за Република България", обясняват от пресцентъра на Министерски съвет. Оттам обясняват, че със заповед на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова от 01.07.2014 г. е одобрен Подробен устройствен план – парцеларен план за обект „Морски газопровод „Южен поток - Български сектор” за част от общата дължина на линейната инфраструктура на сушата, представляващ морски плаж „Паша дере 1”, част от крайбрежната плажна ивица и за морската част на линейната инфраструктура, включваща трасето на газопровода в териториалните води на България до границата с Изключителната икономическа зона в Черно море. Заповедта е влязла в сила през месец октомври 2014 г. Преди одобряване на инвестиционните проекти и издаване на съответните разрешения за строеж е необходимо да бъдат уредени вещноправните отношения между държавата, от една страна, и дружеството, което ще изгражда обекта, от друга страна. Въз основа на одобреното задание е проведена обществена поръчка за избор на изпълнител за изготвяне на методиката. В нея са представени различни методи и подходи с оглед осигуряване на всеобхватност и прогнозируемост на евентуалните преки разходи и пропуснати ползи по време на строителството и експоатацията на обекта. По този начин ще бъде постигната оптимална защита на държавния интерес, включително в контекста на дългосрочните политики, провеждани от българската държава. Следващите стъпки в изпълнение на задълженията на България ще са избор на лицензиран оценител, определяне размера на обезщетенията и учредяване на вещните права с решение на Министерския съвет.

Доналд Тръмп изгони испански журналист от пресконференция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944121

Кандидатът за републиканската президентска номинация Доналд Тръмп се скара с водещ на най-голямата испаноезична телевизия в САЩ. В резултат журналистът бе изгонен от залата за пресконференции, съобщи АП.
Хорхе Рамос от базираната в Маями телевизия "Юнивижън" се изправи и започна да задава на Тръмп въпроси за предложението му да не се дава
Кандидатът за републиканската президентска номинация Доналд Тръмп се скара с водещ на най-голямата испаноезична телевизия в САЩ. В резултат журналистът бе изгонен от залата за пресконференции, съобщи АП. Хорхе Рамос от базираната в Маями телевизия "Юнивижън" се изправи и започна да задава на Тръмп въпроси за предложението му да не се дава

Прасешки живот в 5-звездна ферма (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/praseshki-zhivot-v-5-zvezdna-ferma-video-6041697

4000 прасета са жители на луксозната ферма и се радват на чистота, здравословна храна и дори играчки, с които да борят стреса

Миграционната парализа на Европа

http://www.mediapool.bg/migratsionnata-paraliza-na-evropa-news238451.html

В продължение на много векове Европа страдаше от войни, глад, бедност. Милиони европейци бяха принудени да емигрират в резултат на икономически и социални лишения. Те пресичаха Атлантическия океан към Северна и Южна Америка, даже и към по-далечни места, като Австралия, за да избягат от мизерията и да търсят по-добър живот за себе си и за своите деца. Всички те, ако използваме езика на сегашния дебат за имигрантите и бежанците, бяха "икономически мигранти". През 20 век пък расовите гонения, политическите преследвания и страданията, причинени от двете световни войни станаха основни причини за за такива преселения. Днес Европейският съюз е един от най-богатите икономически райони в света. Вече десетилетия наред огромното мнозинство от европейците живее в мирни и демократични страни, в които се спазват основните им права. За Европа страданията и миграцията останаха далечен (макар и не съвсем забравен) спомен. Въпреки това обаче много европейци отново се чувстват заплашени, но не от Русия, която агресивно се насочва срещу съседите си, а от бежанците и имигрантите - най-бедните от бедните. Стотици "хора от лодките" се издавиха в Средиземно море това лято, а в същото време от почти всеки ъгъл на Европа, 26 години след падането на Желязната завеса, се надигат гласове, призоваващи за изолация, за масови депортирания, строят се нови стени и прегради. Из цяла Европа ксенофобията и расизмът достигат невероятни равнища, а националистическите и дори крайно десните партии печелят терен. В същото време това е само началото на кризата, защото условията, тласкащи хората да бягат от собствените си страни, още повече ще се влошават. Обаче ЕС, мнозинството от чиито членки имат най-всеобхватните и най-добре оборудвани системи за социална сигурност, изглежда безсилен - политически, морално и административно - да се справи със ситуацията. Тази парализа поражда значителен риск за ЕС. Никой не вярва сериозно, че отделните страни членки, в частност Италия и Гърция - двете най-засегнати страни, могат да се справят в дългосрочен план с предизвикателствата, поставени от мощната миграционна вълна. В същото време много страни членки се противопоставят на единни европейски усилия и заемат позиция, която заплашва да ускори ерозията на солидарността в ЕС и да засили сегашната тенденция към дезинтеграция. Има три конкретни причини за сегашната миграционна вълна към Европа: продължаващата икономическа изостаналост на (страните от) Западните Балкани, безпорядъкът в района на Близкия изток, гражданските войни и конфликти в Източна Африка. Интензификацията и разширяването на войната в Източна Украйна може бързо да добави четвърта причина за масово преселение. С други думи, цялата миграция, пред която сега е изправена Европа, се държи на тежките кризи в районите около нея. Оказва се, обаче, че ЕС може да направи твърде малко за решаването на която и да е от тях. Очевидно е, че ЕС трябва значително да укрепи общата си външна политика и политиката за сигурността, включително и Европейската политика за съседство, за да може по-ефикасно да се бори с причините за миграцията в първоизточника им. Може би единственият по-очеваден провал от отказа на страните членки да подкрепят такива реформи, е собственото им бездействие, не на последно място защото то създава вакуум на легитимност, който сега се запълва от ксенофобски популисти. С оглед на външнополитическата си слабост Европа може да влияе твърде слабо върху войните и конфликтите, бушуващи в Африка и Близкия изток (макар че колкото и да е слабо, това влияние трябва да се използва и укрепва). Западните Балкани обаче са съвсем друга история. Хърватия вече е член на ЕС. Черна гора и Сърбия са започнали преговори за членство. Албания и Македония са кандидати за членство. Босна и Херцеговина и Косово са потенциални кандидати. Тук ЕС има значително влияние. Защо ЕС не се ангажира по-активно в Западните Балкани - регион, в който съюзът може да направи много, подкрепяйки програми за икономическа и административна модернизация и инфраструктурни проекти за свързване на региона с индустриалните центрове на ЕС - си остава тайна на Европейската комисия и на страните членки. Абсурдният резултат обаче е, че гражданите от страните кандидатки подлежат на процедури за предоставяне на убежище, защото за тях не съществува възможност за легална имиграция в ЕС. Един особен случай са ромите - голямо малцинство в Западните Балкани, които често са подложени на злостна дискриминация. Това е пан-европейски проблем. Ромите пострадаха несъразмерно тежко след рухването на комунизма през 1989 г., тъй като бяха заети главно с неквалифициран индустриален труд, и станаха първите, които бяха изхвърлени от работните си места. Така много от тях - сегашни или бъдещи европейски граждани - изпаднаха отново в дълбока бедност. Продължаващата дискриминация срещу тях представлява общоевропейски скандал и ЕС, отделните страни членки и страните кандидатки трябва да намерят разрешение на този въпрос. Бежанската криза от това лято повдига и друг - много по-голям - структурен проблем за Европа - демографския. С оглед на това, че европейското население старее и намалява, континентът спешно се нуждае от имиграция. Въпреки това обаче мнозина в Европа са яростни противници на имиграцията, защото тя води и до социална промяна. В дългосрочна перспектива политиците ще трябва да обяснят на своите народи, че те не могат да се радват на икономически просперитет, на високо равнище на социална сигурност, и да имат население, в което пенсионерите стават все по-тежко бреме за икономически активните хора. Работната сила в Европа трябва да се увеличава и това е само една от причините, изискващи европейците да престанат на третират мигрантите като заплаха, а да започнат да виждат в тях нова възможност.   По БТА.

Ще се справи ли Европа с бежанците?

http://www.cross.bg/ybezhishte-durzhavi-strani-1478567.html

/КРОСС/На 20 юли 2015 в сила влезе новата европейска директива за даване на убежище. Основната й цел е да опрости различните процедури на 28-те страни-членки на ЕС, въвеждайки по възможност еднакви критерии. Според новата директива, проверката на кандидатите за убежище може да трае максимално шест месеца, като през този период те трябва да имат право на приблизително еднаква защита, независимо в коя страна на Общността се намират. Изключения от общите процедури се допускат само ако притокът на бежанци на някое място е особено голям. Според важащите правила в ЕС, даването на убежище винаги става по усмотрение на националните държави. Там, където то е дадено, остава да важи единствено за конкретната държава, а не за цяла Европа. Скоро обаче някои правила може да се променят. През идната година например Европейската комисия възнамерява да подеме още една нова инициатива: идеята е даденото в една страна право на убежище да се признава и в останалите държави от Общността. Докато обаче това се осъществи на практика, могат да минат и години. ЕС се опитва да уеднакви политиката си по отношение на бежанците още от 1999-та насам. Засега без особен успех. Колко сигурни са "сигурните трети страни"? В момента не съществува списък от държави, които да са признати от всички членки на ЕС за "сигурни трети страни". Всяка членка на Общността си води собствен списък с такива държави. За някои от европейците например Косово е сигурна трета страна, за други обаче - не

Кайро иска да се бори срещу тероризма заедно с Русия

http://www.cross.bg/terorizma-borbata-sisi-1478566.html

/КРОСС/ Египет се интересува от засилване на сътрудничеството с Русия не само в сферата на икономиката, но и на борбата срещу тероризма. Това заяви египетският президент Абдел Фатах ал Сиси по време на срещата си с ръководителя на Руската федерация Владимир Путин."При всяка наша среща народът на Египет винаги разчита, гледа с надежда на развитието на нашите отношения във всички сфери, не само в икономическата, но и в рамките на борбата срещу тероризма, особено в региона, в Близкия Изток", каза ал Сиси. Той добави, че при борбата срещу тероризма са нужни не само силови методи, но и развитие на икономическото и социално положение.

Правителството отпусна 900 000 лв. на община Неделино за нов мост

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/26/2597616_pravitelstvoto_otpusna_900_000_lv_na_obshtina_nedelino/?ref=rss


Кабинетът ще прехвърли допълнителни 900 000 лв. по бюджета на родопската община Неделино за изграждане на мост на река Тикленска. Той ще се намира край село Крайна по пътя гр. Неделино - с. Козарка - с. Тънка бара, съобщи правителствената информационна служба.

Построяването на моста ще позволи да се осъществи връзка между два значими за областта пътя, финансирани предимно с европейски средства. С реализирането на обекта ще се осигури достъпът на жителите на с. Крайна от десния бряг...

Полицията в Унгария използва сълзотворен газ срещу имигранти на границата

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/08/26/2597609_policiiata_v_ungariia_izpolzva_sulzotvoren_gaz_sreshtu/?ref=rss


Полицията в Унгария е използвала сълзотворен газ, за ​​да разпръсне протестиращи бежанци край границата на страната със Сърбия.

Демонстрацията е избухнала е пренаселен лагер за имигранти в пограничния град Росжке. По-рано тази седмица Унгария обяви, че обмисля да използва армията си, за да се справи с имиграционния натиск, напомня Би Би Си.

Повечето от имигрантите имат за цел страните от Западна Европа, особено Германия.

Германският канцлер Ангела Меркел днес е...

Европейските фондови пазари последваха намалението в Китай

http://econ.bg/Новини/Европейските-фондови-пазари-последваха-намалението-в-Китай_l.a_i.693251_at.1.html

Европейските фондови пазари записаха нов спад след като акциите в Китай отчетоха загуби рано сутринта. Инвеститорите остават резервирани заради...

ПИК TV: Гледат мерките на подсъдимия за убийството на зет си

http://pik.bg/пик-tv-гледат-мерките-на-подсъдимия-за-убийството-на-зет-си-news388774.html

ПИК TV: Гледат мерките на подсъдимия за убийството на зет си

В Окръжния съд във Варна се гледаха мерките за неотклонение на извършителя на убийството в местността Кабакум, Румен Викторов Иванов на 57 години е обвиняемият, който застана пред съдиите за убийството на зет си при възникнал битов скандал. 

Държавата прехвърли езеро на Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944107

Община Русе вече е собственик на т.нар. Чифлишко езеро, съобщиха от кметската управа. Министерски съвет е прехвърлил безвъзмездно собствеността на изоставения язовир в местността "Трансформатора" край града. Министерството на земеделието не го поддържа от години.
Водоемът беше поискан от общината, за да се възстанови и стане част от близкия
Община Русе вече е собственик на т.нар. Чифлишко езеро, съобщиха от кметската управа. Министерски съвет е прехвърлил безвъзмездно собствеността на изоставения язовир в местността "Трансформатора" край града. Министерството на земеделието не го поддържа от години. Водоемът беше поискан от общината, за да се възстанови и стане част от близкия

Икономист: Заради ситуацията в Китай ще се пренастройват инвестиционни планове към Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944070

Заради ситуацията в Китай ще има пренастройване на някои инвестиционни планове. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Георги Стоев, икономист от „Индъстри Уоч”.   „Възможно е това да касае част от инвестиционните потоци и към Европа, най-вече в източната част”, заяви Стоев. Той обясни, че и към момента Европа е в инвестиционна стагнация.
Заради ситуацията в Китай ще има пренастройване на някои инвестиционни планове. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Георги Стоев, икономист от „Индъстри Уоч”. „Възможно е това да касае част от инвестиционните потоци и към Европа, най-вече в източната част”, заяви Стоев. Той обясни, че и към момента Европа е в инвестиционна стагнация.

Две от прожекциите на "Лятно кино в квартала" във Варна с нови дати

http://www.moreto.net/novini.php?n=299650

Дъждовното време отпреди дни, което отмени две прожекции на филми не можа да уплаши фестивала "Лятно кино в квартала" във Варна. "Отрова за мишки или как да си направим банка" ще се прожектира тази вечер от 21 часа в квартал "Галата", а на 2-и септември ще бъде излъчен "Твърде лично 2", от същия час, на Червения площад", съобщиха организаторите за Moreto.

БСП издигна кандидат за кмет на Елена с 4 минали мандата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944082

Областното ръководство на БСП във Велико Търново заложи за пети път на кандидатът за кмет на Община Елена Сашо Топалов.
От левицата се мотивират, че 56-годишният мераклия за поста е доказан боец и е член на Изпълнителното бюро на ОбПС на БСП Елена и на Областния съвет на БСП Велико Търново.
"Топалов познава в детайли възможностите за растеж на
Областното ръководство на БСП във Велико Търново заложи за пети път на кандидатът за кмет на Община Елена Сашо Топалов. От левицата се мотивират, че 56-годишният мераклия за поста е доказан боец и е член на Изпълнителното бюро на ОбПС на БСП Елена и на Областния съвет на БСП Велико Търново. "Топалов познава в детайли възможностите за растеж на

М. Ренци: Противопоставянето с Русия е трагична грешка

http://www.cross.bg/rentzi-rysiya-italiya-1478564.html

/КРОСС/ Министър-председателят на Италия Матео Ренци определи като „трагична грешка" опитите на някои държави в Европейския съюз да организират противопоставянето на Европа с Русия, цитират РИА „Новости". Ренци направи това изявление пред участниците в XXXVI християнски форум „Митинг за дружбата между народите", който се провежда в Римини. Италианският премиер отбеляза, че смята Италия за „носител на диалога" и вярва в нейната важна роля в международната политика. „Да се мисли за това да се организира в Европа противопоставянето с Русия, както правят някои страни, които неотдавна влязоха в нашата общност, е трагична грешка", каза Ренци. „Европа не може да бъде построена около противопоставянето със своя най-голям съсед", подчерта премиерът на Италия. Ренци отбеляза, че икономическият проблем на Русия в момента не са санкциите, а петролът, който струва по 40 долара за барел.  

12 000 лева парична гаранция за собственик на клуб на Златните, обвинен за набиране на проститутки

http://petel.bg/12-000-leva-parichna-garantsiya-za-sobstvenik-na-klub-na-Zlatnite--obvinen-za-nabirane-na-prostitutki__124521

Илюстрация Булфото Варненският окръжен съд увеличи драстично размера на паричната гаранция, определена от Районния съд във Варна на Д....

24-годишна от Синеморец натъпкала чантата си с екстази, продавала го в Слънчев бряг

http://petel.bg/24-godishna-ot-Sinemorets-natapkala-chantata-si-s-ekstazi--prodavala-go-v-Slanchev-bryag__124520

Снимка: Булфото, архив 24-годишна дама бе спипана от полицията в Слънчев бряг с големи количества марихуана и екстази вчера, съобщават от...

Грешно изпреварване погуби ром с колело. Шофьорът сам закарал пострадалия в болница, но той издъхнал

http://petel.bg/Greshno-izprevarvane-pogubi-rom-s-kolelo--SHoforat-sam-zakaral-postradaliya-v-bolnitsa--no-toy-izdahnal__124518

Илюстрация: Булфото, архив Изпреварване между две коли на бул. „Марица” в Пловдив погуби ром, бутащ велосипед. Катастрофата станала в...

Болт и Гатлин финалисти на 200 метра

http://petel.bg/Bolt-i-Gatlin-finalisti-na-200-metra__124517

Световният рекордьор Юсейн Болт (Ямайка) и Джъстин Гатлин (САЩ) се класираха за финала в спринта на 200 метра на Световното първенство по...

Експерт: Младите учители в системата на образованието са под 5 %

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944066

Младите учители в системата на образованието са под 5 %. Това каза Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” в интервю за Агенция „Фокус”.
По думите му директорите на училищата в момента предлагат заплата за младши учител в размер на 530 лв.
„Ако учителят е по-млад, той няма да получава допълнителни средства,
Младите учители в системата на образованието са под 5 %. Това каза Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” в интервю за Агенция „Фокус”. По думите му директорите на училищата в момента предлагат заплата за младши учител в размер на 530 лв. „Ако учителят е по-млад, той няма да получава допълнителни средства,

Пернишкият бандит Войната нахлу в офис през незатворен прозорец и открадна кафе-машина и телефон

http://www.zapernik.com/krimi/pernishkiyat-bandit-voinata-nahlu-v-ofis-prez-nezatvoren-prozorec-i_39728/

Криминално проявен е задържан за кражба от офис.

 

Вчера, в полицата бил подаден сигнал, че от офис на пернишка фирма са откраднати кафе-машина и мобилен телефон. По данни на потърпевшите, в сградата било проникнато през незатворен прозорец.

Криминалисти започнали разследване на случая и много бързо стигнали до извършителя – криминално проявения Д.Н./44 г./ - Войната от Перник. Мъжът е познат с кражби, наркотични вещества и унищожаване и повреждане на...

Продължава

КЗП забрани на Subway да представя топено сирене за кашкавал

http://offnews.bg/news/n_1/n_550883.html

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на веригата ресторанти за бързо хранене "Subway" да заблуждава клиентите си, че влага в сандвичите кашкавал, след като на практика ползва топено сирене. За подобно нарушение Законът за защита на потребителите (ЗЗП) предвижда и глоба до 30 000 лв, но от Комисията не са наложили глоба на ресторанта.  На ценоразписа, върху светещо табло и на витрината в обектите си, както и на своята интернет страница търговецът назовавал влаганата съставка „кашкавал”. При документална проверка на фактурите от производителя КЗП е установила, че артикулът е изписан като „топено сирене триъгълни парчета” или „триъгълни парчета” без подробно описание. Очевидно става дума за несъответствие между посочения от производителя вид на продукта и начина на представянето му в ресторантите от веригата, посочват от КЗП.  Пред OFFNews Диана Райкова, мениджър "Бизнес развитие" в " Subway" , коментира, че забраната от КЗП е от два месеца и вече са изпълнени всички нужни препоръки от Комисията. Във веригата ресторанти не се предлага "кашкавал", а топено сирене, като промените са отразени в сайта и надписите менюто на "Subway".

Обстановката по българско-македонската граница е спокойна

http://www.cross.bg/bezhantzi-granitzata-spokoiina-1478565.html

/КРОСС/От МВР съобщиха за БНР, че обстановката към момента по българско-македонската граница е спокойна. Няма данни за влизане на бежанци от територията на Република Македония към страната ни. Остава и присъствието на военни подразделения по границата, които оказват помощ на Гранична полиция. Сравнително спокойна остава ситуацията на сръбско-македонската граница при Прешево. Въпреки това прогнозите са, че вълната от емигранти, които влизат в Македония от Гърция, няма да намалее. Очакванията са на ден границата да преминават около 3000 сирийски бежанци. По 2000 бежанци влизат дневно от Сърбия в Унгария. До няколко дни Унгария ще издигне стена на границата си със Сърбия и затова те бързат да влязат на територията ѝ.  

ЦСКА излиза срещу Септември в мач за Купата на България

http://offnews.bg/news/n_1/n_550941.html

Лидерът в Югозападната "В" група ЦСКА излиза днес срещу Септември (София) в мач за Купата на България на ст. "Българска армия" в столицата с начален час - 18:45. Символичен домакин в срещата е Септември, но тя ще се проведе на ст. "Българска армия", заради засиления интерес на феновете.  Двата отбора ще играят един срещу друг за втори път в рамките на две седмици, като предишният двубой бе спечелен от ЦСКА с класическото 3-0. Мачът днес е от третия квалификационен кръг на Купата на България, а победителят в него ще влезе в редовната фаза на турнира като победител от район София-град. Треньорът на ЦСКА Христо Янев няма да може да разчита на Станислав Маламов, Александър Александров и Момчил Цветанов. Така, по всичко личи, че по крилата на "червените" ще действат юношите на тима Радой Божилов и Павел Головодов. Тимът на Септември от своя страна няма проблеми с контузии и селекционерът Николай Митов ще може да разчита на всичките си възпитаници в търсене на по-добър резултат от последната среща между двата столични отбора.

Гледат мярката на тъста, който уби зет си в Кабакум

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944052

В Окръжен съд Варна се гледа мярката за неотклонение на извършителя на убийството в местността Кабакум, Румен Викторов Иванов на 57 години, който е обвинен за убийство на зет си при възникнал битов скандал, предаде БГНЕС.
Окръжна прокуратура във Варна образува досъдебно производство срещу Иванов за разстрел на зет си по начин и със средства,
В Окръжен съд Варна се гледа мярката за неотклонение на извършителя на убийството в местността Кабакум, Румен Викторов Иванов на 57 години, който е обвинен за убийство на зет си при възникнал битов скандал, предаде БГНЕС. Окръжна прокуратура във Варна образува досъдебно производство срещу Иванов за разстрел на зет си по начин и със средства,

Кабинетът ни продължава работата по Южен поток

http://news.ibox.bg/news/id_1030665770

Без изрично разписани документи биха ни санкционирали, ако спрем

Приеха план за борба с бедността

http://www.moreto.net/novini.php?n=299645

Осигуряване на заетост и повишаване на доходите от труд са акцентите в одобрения от правителството днес "План за действие за борба с бедността 2015-2016 г", научи Moreto.net. Осигуряването на равен достъп до предучилищно и училищно образование, до качествено здравеопазване и устойчивост на социалните плащания са сред политиките, които са заложени за намаляване на бедността и социалното изключване.

Вижте кой влиза в българската делегация, която ще участва в редовните годишни срещи на Световната банка и на Международния валутен фонд

http://pik.bg/вижте-кой-влиза-в-българската-делегация-която-ще-участва-в-редовните-годишни-срещи-на-свет-news388782.html

Вижте кой влиза в българската делегация, която ще участва в редовните годишни срещи на Световната банка и на Международния валутен фонд

Правителството определи състава на делегацията, с която България ще участва в редовните годишни срещи на Съветите на управителите на Групата на Световната банка и на Международния валутен фонд (МВФ).

Форумите ще се проведат в периода 9-11 октомври в Лима, Перу. Българската делегация ще се води от управителя на БНБ Димитър Радев, който е управител за страната ни в МВФ. В състава й влизат още заместник-министърът на финансите Карина Караиванова – заместник-управител за България в МВФ, и подуправителят на БНБ Димитър Костов в качеството му на заместник-управител за страната в организациите от Групата на Световната банка.

В рамките на форума българските делегати ще се срещнат с представители на международни финансови институции, на инвестиционни и централни банки и с висши ръководни екипи на МВФ и Световната банка. Участието на България в предстоящите годишни срещи увеличава възможностите на страната ни за разширяване и стабилизиране на международните контакти. 

Верига за бързо хранене мами - слага топено сирене вместо кашкавал в сандвичите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944019

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на верига ресторанти за бързо хранене да заблуждава клиентите си, че слага в сандвичите кашкавал, след като на практика ползва заместител - топено сирене. За подобно нарушение Законът за защита на потребителите (ЗЗП) предвижда и глоба до 30 000 лв.
На ценоразписа,
Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на верига ресторанти за бързо хранене да заблуждава клиентите си, че слага в сандвичите кашкавал, след като на практика ползва заместител - топено сирене. За подобно нарушение Законът за защита на потребителите (ЗЗП) предвижда и глоба до 30 000 лв. На ценоразписа,

Летният сезон и летището в Букурещ задръствали Дунав мост

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944048

Летният сезон, камионите и летището в Букурещ са трите основни причини, които водят до задръстванията на Дунав мост. Това обясни зам. областният управител на Русе Явор Янчев по повод напрежението и огромните опашки от автомобили на граничния пункт, цитиран от БГНЕС.
Летният сезон, камионите и летището в Букурещ са трите основни причини, които водят до задръстванията на Дунав мост. Това обясни зам. областният управител на Русе Явор Янчев по повод напрежението и огромните опашки от автомобили на граничния пункт, цитиран от БГНЕС. "Летният сезон е отпускарски и това налага предимно петък,

Летният сезон и летището в Букурещ задръствали Дунав мост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944058

Летният сезон, камионите и летището в Букурещ са трите основни причини, които водят до задръстванията на Дунав мост. Това обясни зам. областният управител на Русе Явор Янчев по повод напрежението и огромните опашки от автомобили на граничния пункт, цитиран от БГНЕС.
"Летният сезон е отпускарски и това налага предимно петък,
Летният сезон, камионите и летището в Букурещ са трите основни причини, които водят до задръстванията на Дунав мост. Това обясни зам. областният управител на Русе Явор Янчев по повод напрежението и огромните опашки от автомобили на граничния пункт, цитиран от БГНЕС. "Летният сезон е отпускарски и това налага предимно петък,

Син съсече майка си с брадва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944041

49-годишен мъж е убил с брадва собствената си майка в монтанското село Медковец. Убиецът е задържан, той е с психични отклонения, съобщиха от полицията.
Жестокото престъпление е била извършено в нощта срещу сряда. Призори жител на Медковец се натъкнал на улицата в близост до общинския пазар на окървавеното тяло на възрастна жена.
49-годишен мъж е убил с брадва собствената си майка в монтанското село Медковец. Убиецът е задържан, той е с психични отклонения, съобщиха от полицията. Жестокото престъпление е била извършено в нощта срещу сряда. Призори жител на Медковец се натъкнал на улицата в близост до общинския пазар на окървавеното тяло на възрастна жена.

Чернев: Пудели извършват беззаконие заради циганските гласове!

http://frognews.bg/news_96736/CHernev-Pudeli-izvarshvat-bezzakonie-zaradi-tsiganskite-glasove!/

Съдът в Страсбург няма право да отменя съдебна процедура за събаряне на къщи в цегенското гето във Варна. Той не е апелативна институция, а българските власти трябва да спрат да козируват пред Брюксел и извършват беззакония.Това заяви в студиото на ТВ7 бившият депутат Павел Чернев.

Лекар: Причината за смъртта на Мехмед е травматична

http://pik.bg/лекар-причината-за-смъртта-на-мехмед-е-травматична-news388771.html

Лекар: Причината за смъртта на Мехмед е травматична

равматична е причината за смъртта на 21-годишния мъж от село Света Петка, който беше намерен мъртъв в планинска местност след три денонощия в неизвестност. Това каза за „Фокус” д-р Ангел Фингаров, патоанатом от Областната болница в Пазарджик. По думите му най-вероятно младежът е тичал, подплашен от диво животно. Бягал е хаотично и се е претъркулнал в района на един от скатовете в местността. Паднал е до ръба на една 300-метрова пропаст. „При падането си е ударил главата, счупил е първи прешлен, който веднага спира връзката с гръбначния мозък и смъртта е настъпила за веднага. Целият труп беше подгизнал във вода заради падналия дъжд. Дрехите му бяха на 200 метра от трупа. Дори и родителите му да са били с него, подобен удар в главата е несъвместим с живота”, уточни д-р Фингаров. По-рано бе извършена тройна съдебно-медицинска експертиза.

Припомняме, че 21-годишният Мехмед Сечков от велинградското село Света Петка изчезна преди четири дни в района на връх Белмекен. В акцията по издирването му в планината се включиха над 400 души, които обходиха почти целия периметър, от мястото където за последно той е брал горски плодове със семейството си.

Тенденцията се запазва – 20% по-малко руснаци на Черноморието

http://www.cross.bg/nadyavame-tyrizma-predpriemat-1478563.html

София /КРОСС/ Към момента се запазва тенденцията спадът на руските туристи да е около 20%. Това съобщи пред журналисти ресорният министър Николина Ангелкова. "Почти навсякъде се чува руска реч, но липсват тези туристи, които навремето са идвали изпращани от държавни предприятия, детските лагери", коментира министърът. Юли и август бяха много добри за туризма, надяваме се и септември да бъде така, за да може да компенсира много слабият месец юни, отчете още Ангелкова."Да се надяваме, че и септември ще бъде добър, така че да компенсира лошия юни, който беше изключително слаб", добави тя. Министърът изтъкна, че нарушенията на концесионерите на плажовете за свободните зони и случаите на замърсяване на морската вода със сигурност се отразяват негативно на туризма по Черноморието. И добави, че се предприемат предприемат мерки подобни нарушения и замърсявания на водата да не случват през следващата година и да не се проваля сезонът.Министърът подчерта, че екологичната и транспортната инфраструктура са приоритет на кабинета, непрекъснато се откриват пречиствателни станции, особено по морското крайбрежие, но е необходимо време, за да има ефект.

Тенденцията се запазва – 20% по-малко руснаци по Черноморието

http://www.cross.bg/nadyavame-predpriemat-tyrizma-1478563.html

София /КРОСС/ Към момента се запазва тенденцията спадът на руските туристи да е около 20%. Това съобщи пред журналисти ресорният министър Николина Ангелкова. "Почти навсякъде се чува руска реч, но липсват тези туристи, които навремето са идвали изпращани от държавни предприятия, детските лагери", коментира министърът. Юли и август бяха много добри за туризма, надяваме се и септември да бъде така, за да може да компенсира много слабият месец юни, отчете още Ангелкова."Да се надяваме, че и септември ще бъде добър, така че да компенсира лошия юни, който беше изключително слаб", добави тя. Министърът изтъкна, че нарушенията на концесионерите на плажовете за свободните зони и случаите на замърсяване на морската вода със сигурност се отразяват негативно на туризма по Черноморието. И добави, че се предприемат предприемат мерки подобни нарушения и замърсявания на водата да не случват през следващата година и да не се проваля сезонът.Министърът подчерта, че екологичната и транспортната инфраструктура са приоритет на кабинета, непрекъснато се откриват пречиствателни станции, особено по морското крайбрежие, но е необходимо време, за да има ефект.

Млад бургазлия стана математик номер едно в света

http://goodnews.actualno.com/Mlad-burgazlija-stana-matematik-nomer-edno-v-sveta-news_492049.html

Ученикът от математическата гимназия в Бургас Константин Гаров покори поредния връх в света на числата стана най-добрияматематик за възрастта си. 12-годишният талант, с ръководител Ваня Стоянова, спечели титла на световното първенство по математика в Тайпе, Тайван, предаде Burgas News. Само преди месец шампионът триумфира първи сред най-добрите руски младежи на престижното състезание - всерусийски фестивал на математиката "Златно руно" в Пицунда, Абхазия. Освен отличен математик 12-годишният Га

Какво пият хората по света, когато не пият вода?

http://curious.actualno.com/Kakvo-pijat-horata-po-sveta-kogato-ne-pijat-voda-news_491970.html

Неотдавна “The Washington Post” излезе с подробен анализ на консумацията на различни от вода напитки по целия свят. Водата е елемент, без който човешкият живот би бил напълно невъзможен. Но в днешния свят всякакви други напитки са много по-достъпни за масова консумация, отколкото когато и да било преди. С най-много газирани напитки, оказва се, се освежават хората в Централна Америка и в северните части на Южна Америка, по-точно в страните Мексико, Панама, Коста Рика, Куба, Колумбия

За разлика от Бургас, в Асеновград избраха ОИК

http://asenovgrad.actualno.com/Za-razlika-ot-Burgas-v-Asenovgrad-izbraha-OIK-news_492046.html

Членовете на политическите сили в Асеновград постигнаха съгласие на проведеното заседание и така бе сформирана Общинската избирателна комисия, предаде кореспондентът на Actualno.com от Асеновград. Нейният председател за предстоящите през октомври тази година избори ще бъде от ПП ГЕРБ. Ясно е и че заместник-председателят е предствител на БСП Лява България, а секретарят - на ДПС. Общо членовете на Общинската избирателна комисия са 11, като имената им все още се пазят в тайна. Те ще бъдат оповест

Прокуратурата започна проверка на петролни бази и бензиностанции

http://crime.actualno.com/Prokuraturata-zapochna-proverka-na-petrolni-bazi-i-benzinostancii-news_492039.html

Прокуратурата, съвместно с МВР, ДАНС, Агенция „Митници“ и НАП провеждат специализирана операция по проверка на търговски обекти, занимаващи се с разпространение на горива, на 25 и 26 август, информира bTV. Проверяват се количеството и качеството на продаваното гориво и фискалното отчитане. Проверени са множество петролни бази и бензиностанции, съобщиха от прокуратурата. Установено е и наличието на незаконна мобилна бензиностанция в микробус. Капацитетът й е за 3 тона гориво и е обо

Верига за бързо хранене мами - слага топено сирене вместо кашкавал в сандвичите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944050

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на верига ресторанти за бързо хранене да заблуждава клиентите си, че слага в сандвичите кашкавал, след като на практика ползва заместител - топено сирене. За подобно нарушение Законът за защита на потребителите (ЗЗП) предвижда и глоба до 30 000 лв.
На ценоразписа,
Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на верига ресторанти за бързо хранене да заблуждава клиентите си, че слага в сандвичите кашкавал, след като на практика ползва заместител - топено сирене. За подобно нарушение Законът за защита на потребителите (ЗЗП) предвижда и глоба до 30 000 лв. На ценоразписа,

Томислав Дончев ще отговаря за изборите и референдума

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/tomislav-donchev-shte-otgovaria-za-izborite-i-referenduma-6041696

На правителствено заседание бяха разпределени отговорностите между институциите за организирането на местния вот

Посланикът на САЩ: В България има политици над закона

http://www.bnews.bg/article-140668

Щом хората имат усещане, че една класа е над закона, това е проблем, казва Родерик Мур.

Правителството с цел да внесе в парламента 80 законопроекта до края на годината

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-s-tsel-da-vnese-v-parlamenta-80-zakonoproekta-do-kraya-na-godinata-news238450.html

Правителството си постави за цел да разгледа и одобри 80 законопроекта до края на 2015 г. Става въпрос за предложения за промени в приоритетни за правителството области, които трябва да бъдат внесени в парламента за приемане. Финансовото министерство ще внесе Законопроект на Кодекс за застраховането, с който ще бъдат въведени изисквания на три европейски директиви. Поправки в Закона за защита при бедствия готви МВР, а Министерството на отбраната ще предложи редакция на Закона за резерва на въоръжените сили.   Цел са и поправки в Закона за закрила и развитие на културата, с които да се въведат единни правила за финансиране чрез стандарти на държавните, регионалните и общинските културни институти в сферата на музеите и подводните археологически проучвания и библиотечното дело. Програмата на правителството предвижда да бъдат направени поправки и в Закона за висшето образование, които ще доведат стимулиране на научноизследователската дейност на висшите училища и развитието на иновациите. Предвижда се създаване на Център за оценка на риска по хранителната верига като самостоятелно звено на подчинение на министъра на земеделието и храните. Неговите компетентности и функции ще бъдат разписани в отделен закон. Министерството на околната среда и водите ще предложи промени в три закона – за управление на отпадъците, за биологичното разнообразие и за защитените територии. Здравното министерство готви изменение и допълнение на Закона за здравето, с които ще се създаде единна информационна здравна система, оптимизиране на органите на медицинската експертиза, съобщиха още от правителствата пресслужба след заседанието на кабинета в сряда.

Първи любовни трепети в Big Brother

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944018


Сформирането на лагери в Къщата продължава. След като Никита публично заяви, че се изправя срещу Богданов и Цветелин, днес тя ще се опълчи и на Кирил. Повод за създалото се напрежение отново ще е начинът, по който мъжете в Къщата комуникират. Татуираната дама ще се засегне от фондовия агент и категорично ще му забрани да говори с нея до края на
Сформирането на лагери в Къщата продължава. След като Никита публично заяви, че се изправя срещу Богданов и Цветелин, днес тя ще се опълчи и на Кирил. Повод за създалото се напрежение отново ще е начинът, по който мъжете в Къщата комуникират. Татуираната дама ще се засегне от фондовия агент и категорично ще му забрани да говори с нея до края на

Първи любовни трепети в Big Brother

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4944026

Сформирането на лагери в Къщата продължава. След като Никита публично заяви, че се изправя срещу Богданов и Цветелин, днес тя ще се опълчи и на Кирил. Повод за създалото се напрежение отново ще е начинът, по който мъжете в Къщата комуникират. Татуираната дама ще се засегне от фондовия агент и категорично ще му забрани да говори с нея до края на
Сформирането на лагери в Къщата продължава. След като Никита публично заяви, че се изправя срещу Богданов и Цветелин, днес тя ще се опълчи и на Кирил. Повод за създалото се напрежение отново ще е начинът, по който мъжете в Къщата комуникират. Татуираната дама ще се засегне от фондовия агент и категорично ще му забрани да говори с нея до края на

Областният управител на Перник Ирена Соколова откри ХIII-тото издание на Летен университет

http://www.zapernik.com/politika/oblastniyat-upravitel-na-pernik-irena-sokolova-otkri-hiii-toto-izdanie-na_39727/

Близо 400 студенти от над 20 университета от страната се включиха в поредното ХIII-то издание на Летен университет, организиран от Национално представителство на студентските съвети в Република България /НПСС/.

Областният управител Ирена Соколова даде официално начало на тазгодишното издание на бляскавото откриване в курортния комплекс Албена.

Скъпи студенти, състезатели, млади хора, поздравявам ви за активността и избора да влизате в спортни битки и...

Продължава

Изложба за унгарските крепости идва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=299635

Изложбата „Крепости в Карпатския басейн – Х-ХVІІІ век” ще бъде подредена във фоайето на Драматичния театър във Варна на 15 септември. Това съобщиха от пресцентъра на културната институция за Moreto.net. Фотосите са дело на известния унгарски фотограф Жолт Сабоки.

Първи любовни трепети в Big Brother

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/pyrvi-liubovni-trepeti-v-big-brother-6041695

Новата седмична мисия тества психическата издръжливост на Съквартирантите

Въоръжен обра магазин в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944014

Маскиран мъж е нахлул около 4 ч. в денонощен магазин за алкохол и цигари в Пловдив, насочил пистолет към 24-годишния продавач и му задигнал 450 лв. оборот, съобщиха от пловдивската полиция. Бандитът все още не е установен. Криминалисти преглеждат записи от охранителните камери и разпитват свидетели. Издирва се и крадец на 5000 лв. от камион МАН.
Маскиран мъж е нахлул около 4 ч. в денонощен магазин за алкохол и цигари в Пловдив, насочил пистолет към 24-годишния продавач и му задигнал 450 лв. оборот, съобщиха от пловдивската полиция. Бандитът все още не е установен. Криминалисти преглеждат записи от охранителните камери и разпитват свидетели. Издирва се и крадец на 5000 лв. от камион МАН.

Кабинетът даде 900 хил. лв. за мост в община Неделино

http://www.mediapool.bg/kabinetat-dade-900-hil-lv-za-most-v-obshtina-nedelino-news238449.html

Правителството отпусна допълнителни 900 хил. лв. на община Неделино за изграждане на мост над река Тикленска край с. Крайна по пътя от Неделино до селата Козарка и Тънка бара. Построяването на съоръжението ще свърже два важни за общината пътя, финансирани предимно с европейски средства. Освен това жителите на с. Крайна ще получат достъп от десния бряг на р. Неделинска с основните пътни връзки на общината, който бе прекъснат изцяло поради проливни дъждове. Средствата се предоставят по бюджета на община Неделино за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет.

Представители на НАТО няма да се срещат с Порошенко в Брюксел

http://www.cross.bg/nato-poroshenko-bryuksel-1478562.html

/КРОСС/ Представители на НАТО няма да се срещат с президента на Украйна Петро Порошенко по време на посещението му в Брюксел. Това съобщи пред РИА „Новости" представител на Алианса. "На този етап няма да има никакви срещи заради графиците", заяви представителят на НАТО, пожелал анонимност. По време на посещението си в Брюксел Порошенко ще има среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Разговорите между двамата са насрочени за сутринта на 27 юли. На 26-27 август пък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще бъде в Грузия, където ще открие съвместен учебно-тренировъчен център.

Бежанците не са опасност, става дума за тежка хуманитарна криза

http://www.cross.bg/koritarov-tezhka-oznachava-1478561.html

/КРОСС/България не е желана дестинация дори за хора, които бягат от райони на изключително тежки кризи и кръвопролитни войни. Това означава, че ние носим в себе си и в този образ, който излъчваме, доста сериозен проблем - цивилизационен проблем, който ни прави да изглеждаме деформирани. Това каза в интервю за Радио Пловдив журналистът Георги Коритаров. "Когато говорим за бежанската вълна от моя гледна точка тя представлява не толкова опасност, колкото става дума за една тежка хуманитарна криза в района на Близкия Изток. Към бежанската вълна трябва да подхождаме със хуманни критерии, защото това може да се случи някой ден и с нас. Да си представим какво означава, ако сме заобиколени от враждебно настроени страни", коментира той. В случая, според него, проблемът не опирал до България и тук няма да има проблем с бежанците в такава форма, каквато наблюдаваме в Македония или Турция. "Какво означава картечници срещу майки с деца. Това не е просто враждебност, въпросът е какво пазим и от какво се пазим. Броя на населението или етническия състав на населението, което намалява", коментира разполагането на военни и тежка техника по границата ни с Македония Коритаров. По думите му това е измислено от болни мозъци и хора без ценността система на хуманизма

Русия вече не праща в България на почивка държавни служители и деца

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2015/08/26/2597603_rusiia_veche_ne_prashta_v_bulgariia_na_pochivka/?ref=rss


Към момента се запазва тенденцията спадът на руските туристи да е около 20 процента, липсват туристите, изпращани от държавни предприятия и детските лагери, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА.

След заседанието на правителството министърът коментира, че юли и август са били много добри за туризма и изрази надежда, че тенденцията ще се запази и през септември, за да се компенсира по-слабият резултат от юни.

Думите на министъра потвърждават прогнозата на руските медии от преди началото на летния сезон, че заради европейските санкции по-малко руснаци ще почиват в чужбина. Властите в Москва бяха препоръчали на работещите във въоръжените сили, службите за сигурност и на членовете на техните семейства да отидат на курорт в страната.

Ангелкова изтъкна, че нарушенията на концесионерите на плажовете за свободните зони и случаите на замърсяване на морската вода със сигурност се отразяват негативно на туризма по Черноморието. Предприемаме мерки подобни нарушения и замърсявания на водата да не случват през следващата година и да не се проваля сезонът, увери тя.

Плажът на Лозенец е затворен и се проверява кога водата ще бъде годна за къпане. Ще направим всичко възможно това да не се случва отново, заяви министърът и напомни, че екологичната и транспортната инфраструктура са приоритет на кабинета. Непрекъснато се откриват пречиствателни станции, особено по морското крайбрежие, но е необходимо време, за да има ефект, допълни тя.

От миналия понеделник министерството провежда инспекционна обиколка на всички курортни селища по Черноморието от Резово до Дуранкулак.

Извънредно! Убиха журналисти при взимане на интервю (видео)

http://petel.bg/Izvanredno--Ubiha-zhurnalisti-pri-vzimane-na-intervyu--video-__124516

Журналист и фотограф са били убити при вземане на интервю на живо в американския щат Вирджиния, предаде Си Ен Ен, предаде "Пик". Очаквайте подробности!

Глобиха верига за "бързо хранене", защото лъже клиентите, че ядат кашкавал в сандвичите

http://petel.bg/Globiha-veriga-za-barzo-hranene--zashhoto-lazhe-klientite--che-yadat-kashkaval-v-sandvichite__124513

Илюстрация Булфото Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на верига ресторанти за бързо хранене да заблуждава клиентите си,...

Син преби зверски майка си в Сухиндол. 70-годишната жена е с опасност за живота

http://petel.bg/Sin-prebi-zverski-mayka-si-v-Suhindol--70-godishnata-zhena-e-s-opasnost-za-zhivota__124512

Илюстрация: Булфото, архив 48-годишен мъж е задържан за зверски побой над собствената си майка. 70-годишната жена е в болница с опасност за...

ДАИ започва проверка заради пламналия автобус в Асеновград

http://www.cross.bg/sredstvo-prevoznoto-avtobysa-1478560.html

Пловдив /КРОСС/ Държавната автомобилна инспекция в Пловдив започна проверка заради пламналия в движение градски автобус в Асеновград. Превозното средство изгоря напълно снощи на пътя за квартал „Горни Воден". Пламъците са тръгнали от двигателя на автобуса и за минути огънят се разраснал. Водачът опитал да потуши огъня с пожарогасител, но без успех. Най-вероятните причини за пожара са късо съединение или технически проблем. Изгоряла е и документацията на превозното средство. От ДАИ ще проверят кога за последно автобусът е минал технически преглед, ще бъде разпитан и шофьорът. От фирмата-превозвач твърдят, че в автобуса не е имало хора в момента на инцидента. Очевидци обаче разказват, че в превозното средство са пътували шестима пътници, съобщава Нова телевизия.

Живеещите в бедност у нас трябва да бъдат с 260 хил. души по-малко през 2020 г.

http://econ.bg/Новини/Живеещите-в-бедност-у-нас-трябва-да-бъдат-с-260-хил-души-по-малко-през-2020-г-_l.a_i.693249_at.1.html

Живеещите в бедност у нас трябва да бъдат с 260 хил. души по-малко през 2020 г. Това предвижда ангажиментът, който е поело българското правителство в...

ЦКБ, Трейс и Химимпорт формират 78% от оборота до обяд*

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/ckb-treis-i-himimport-formirat-78-ot-oborota-do-obiad-201206/

Акциите на Монбат поскъпват с 0,64% след новината за ръст на консолидираната печалба преди данъци

Спадът на капиталовите пазари – подранила корекция, основана на страхове

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/spadyt-na-kapitalovite-pazari--podranila-korekciia-osnovana-na-strahove-201136/

Корелацията на българския пазар със световния е малка, но някои инвеститори могат да пренесат емоционално разпродажбите, коментират експерти пред Investor.bg

Да пропаднеш в земята, докато чакаш автобус (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/azia/da-propadnesh-v-zemiata-dokato-chakash-avtobus-video-6041694

Точно това се случи в Китай, четирима души бяха погълнати от внезапно отворила се дупка на тротоара

Мирзакарим Норбеков повежда 110 души на поход в Родопите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942942

Лечителят тръгва с огромната компания на 30 август. В нея са Влади Въргала и Владимир Стратиев, който бе шеф на кабинета на Нора Караджова като министър на околната среда.
Многолюдната група тръгва от Смолян. Каньонът на водопадите, Роженската обсерватория, Чудните мостове, Триградско ждрело, Ягодинска пещера и пещерата Дяволското гърло,
Лечителят тръгва с огромната компания на 30 август. В нея са Влади Въргала и Владимир Стратиев, който бе шеф на кабинета на Нора Караджова като министър на околната среда. Многолюдната група тръгва от Смолян. Каньонът на водопадите, Роженската обсерватория, Чудните мостове, Триградско ждрело, Ягодинска пещера и пещерата Дяволското гърло,

Томислав Дончев ще отговаря за организацията на местните избори

http://www.moreto.net/novini.php?n=299646

Кабинетът възложи днес на вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев да координира изпълнението на дейностите по организационно-техническата подготовка на изборите за общински съветници и кметове, и на национален референдум.

Рогозенското съкровище се върна във Враца

http://www.cross.bg/bita-rogozenskoto-chast-1478558.html

/КРОСС/След тримесечно гостуване в парижкия музей „Лувър" 139 експоната от фондовете и експозициите на Регионален исторически музей - Враца вече са в музейните зали в града по Околчица.  Експонатите, сред които съкровището от Могиланската могила и част от Рогозенското съкровище, бяха част от представителната изложба „Епопеята на тракийските царе", която бе във френската столица повече от три месеца. В българската експозиция участваха 17 музея от страната, като врачанският бе представен с една от най-големите колекции, представяща бита на траките с широк кръг от артефакти, включително от керамика, желязо, въоръжения, стъкло - неща от бита и религията им.  

Легнали полицаи и камери срещу гонките в Ловеч

http://www.cross.bg/lovech-politzai-suvetnitzi-1478559.html

Ловеч /КРОСС/ Закон, който да определя автомобилните гонки като престъпление - за това настояватобщинските съветници в Ловеч. На извънредна сесия днес общинарите обсъдиха мерки, които да нормализират пътната ситуация в региона. Поводът - тежките катастрофи в Лесидрен и града, при които загинаха три деца. Общинските съветници настояха да бъде отворен телефон, на който гражданите да подават сигнали, ако станат свидетели на така наречените гонки.Тогава според тях полицията ще може да реагира бързо и да предотврати евентуални инциденти. Общинарите настояха още за поставяне на камери и легнали полицаи в града, които сериозно ще ограничат бързото шофиране.Те искат да се обръща и повече внимание на децата в училище за правилата за движение по пътищата.Само през последните две седмици в региона при катастрофи са загинали седем души, съобщи Нова телевизия.

Упс, Джордж Клуни развали снимката ми!

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/ups-dzhordzh-kluni-razvali-snimkata-mi-6041692

Той наистина може и да развали снимка. Това разбра Синди Крауфорд по трудния начин

България ще иска обезщетение за отреден за "Южен поток" терен

http://www.mediapool.bg/bulgaria-shte-iska-obezshtetenie-za-otreden-za-yuzhen-potok-teren-news238448.html

България ще търси обезщетение за учредяването на правото на ползване на терен от варненския плаж "Паша дере" и участък от икономическите й води на Черно море за част от трасето на газопровода "Южен поток", реши в сряда правителството като одобри методика за оценяване на размера на бъдещата компенсация за сервитута. Предстои да бъде обявен конкурс за избор на лицензиран оценител, който да определи сумата, а министерският съвет да учреди вещните права върху крайбрежната ивица. Макар и в началото на декември 2014 г. руският президент Владимир Путин да заяви, че Москва спира реализацията на газопровода "Южен поток", който трябваше да доставя руско синьо гориво по дъното на Черно море през България, Сърбия и Унгария до Австрия, все още страната ни не е получила официално уведомление от "Газпром" за прекратяване на дейността по проекта.    Българската държава е длъжна да изпълнява своите задължения, тъй като по закон регионалният министър трябва да разглежда и одобрява подробни устройствени планове, инвестиционни проекти, да издава разрешения за строеж и да възлага оценка на правото на строеж върху морското дъно и под морския плаж. Неспазването на всяко едно от тези задължения би могло да се счита за неизпълнение, което от своя страна да доведе до евентуални съдебни процедури и финансови санкции за Република България, посочват от пресслужбата на кабинета. В съобщението се припомня, че на 1 юли 2014 г. е бил одобрен Подробен устройствен план – парцеларен план за обект "Морски газопровод "Южен поток - Български сектор” за част от общата дължина на линейната инфраструктура на сушата. Става въпрос за терен от морския плаж "Паша дере", където трябваше да е връзката между морския и сухоземния участък от газопровода. Тази заповед е влязла в сила през месец октомври 2014 г. Преди одобряване на инвестиционните проекти и издаване на съответните разрешения за строеж е необходимо да бъдат уредени вещноправните отношения между държавата, от една страна, и дружеството, което ще изгражда обекта, от друга страна. В избраната методика за изчисляване на обезщетението за терена от икономическите ни води и плажа "Паша дере" са представени различни методи и подходи с оглед осигуряване на всеобхватност и прогнозируемост на евентуалните преки разходи и пропуснати ползи по време на строителството и експлоатацията на обекта. "По този начин ще бъде постигната оптимална защита на държавния интерес, включително в контекста на дългосрочните политики, провеждани от българската държава", посочват от правителството.

България ще иска обезщетение за терен, отреден за "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/bulgaria-shte-iska-obezshtetenie-za-teren-otreden-za-yuzhen-potok-news238448.html

България ще търси обезщетение за учредяването на правото на ползване на терен от варненския плаж "Паша дере" и участък от икономическите й води на Черно море за част от трасето на газопровода "Южен поток", реши в сряда правителството като одобри методика за оценяване на размера на бъдещата компенсация за сервитута. Предстои да бъде обявен конкурс за избор на лицензиран оценител, който да определи сумата, а министерският съвет да учреди вещните права върху крайбрежната ивица. Макар и в началото на декември 2014 г. руският президент Владимир Путин да заяви, че Москва спира реализацията на газопровода "Южен поток", който трябваше да доставя руско синьо гориво по дъното на Черно море през България, Сърбия и Унгария до Австрия, все още страната ни не е получила официално уведомление от "Газпром" за прекратяване на дейността по проекта.    Българската държава е длъжна да изпълнява своите задължения, тъй като по закон регионалният министър трябва да разглежда и одобрява подробни устройствени планове, инвестиционни проекти, да издава разрешения за строеж и да възлага оценка на правото на строеж върху морското дъно и под морския плаж. Неспазването на всяко едно от тези задължения би могло да се счита за неизпълнение, което от своя страна да доведе до евентуални съдебни процедури и финансови санкции за Република България, посочват от пресслужбата на кабинета. В съобщението се припомня, че на 1 юли 2014 г. е бил одобрен Подробен устройствен план – парцеларен план за обект "Морски газопровод "Южен поток - Български сектор” за част от общата дължина на линейната инфраструктура на сушата. Става въпрос за терен от морския плаж "Паша дере", където трябваше да е връзката между морския и сухоземния участък от газопровода. Тази заповед е влязла в сила през месец октомври 2014 г. Преди одобряване на инвестиционните проекти и издаване на съответните разрешения за строеж е необходимо да бъдат уредени вещноправните отношения между държавата, от една страна, и дружеството, което ще изгражда обекта, от друга страна. В избраната методика за изчисляване на обезщетението за терена от икономическите ни води и плажа "Паша дере" са представени различни методи и подходи с оглед осигуряване на всеобхватност и прогнозируемост на евентуалните преки разходи и пропуснати ползи по време на строителството и експлоатацията на обекта. "По този начин ще бъде постигната оптимална защита на държавния интерес, включително в контекста на дългосрочните политики, провеждани от българската държава", посочват от правителството.

Над 50 000 души ще протестират в Берлин срещу споразумението между ЕС и САЩ

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/08/26/2597600_nad_50_000_dushi_shte_protestirat_v_berlin_sreshtu/?ref=rss


Повече от 50 000 участници се очакват в една от най-големите демонстрации срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) и Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (Всеобхватно икономическо и търговско споразумение (ВИТС) в Берлин, предава "Евроактив Германия".

Зад масовата демонстрация, планирана за 10 октомври, застават над 30 неправителствени организации, сред които "Стоп ТПТИ и ВИТС", Конфедерацията на германските профсъюзи, селскостопански и...

Две патрулки търсиха 4-годишно дете в Кърджали

http://www.cross.bg/kurdzhali-godishno-dete-1478557.html

Кърджали /КРОСС/ 4-годишно дете е било намерено вчера от полицаи след подаден сигнал, че се е загубило в района на комплекс "Орфей" в Кърджали. Два патрулни автомобила, в единия от които е била майката на момченцето, издирвали детето, което е открито невредимо в района на автогарата.    

Димитър Радев ще води българската делегация за срещата на МВФ и Световната банка

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/08/26/2597596_dimitur_radev_shte_vodi_bulgarskata_delegaciia_za/?ref=rss


Управителят на Българската народна банка Димитър Радев ще застане начело на българската делегация, която ще участва в редовните годишни срещи на Съветите на управителите на Групата на Световната банка и на Международния валутен фонд (МВФ), реши правителството. Димитър Радев е и управител за страната в МВФ. 

Форумите ще се проведат между 9 и 11 октомври в Лима, Перу.

В състава на делегацията са още заместник-министърът на финансите Карина Караиванова – заместник-управител...

Министър Митов: Как ще стреляме срещу бежанците, защо ми задавате такива въпроси?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4943991

Как ще стреляме срещу бежанците, защо ми задавате такива въпроси? Инструкциите и заповедите, които са дадени, питайте министрите, които са ги дали. Въпросът не е към мен.
Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов, който бе запитан дали идеята на картечниците по границата с Македония е да стрелят по бежанците, съобщи БГНЕС.
Как ще стреляме срещу бежанците, защо ми задавате такива въпроси? Инструкциите и заповедите, които са дадени, питайте министрите, които са ги дали. Въпросът не е към мен. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов, който бе запитан дали идеята на картечниците по границата с Македония е да стрелят по бежанците, съобщи БГНЕС.

Голяма част от кв. "Левски" остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=299647

От ВиК дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради аварии без вода остават следните райони: - висока част на кв."Левски" от ул."Ген.Георги Попов" до бул."8-и приморски полк" до 24 часа; - абонатите от бл.

За Light In Babylon като част от музикалната програма на Беглика фест 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/08/26/2597537_za_light_in_babylon_kato_chast_ot_muzikalnata_programa/?ref=rss


Акустичното трио Light In Babylon  ще бъде на фестивалната сцена на Беглика фест тази събота (29 август), съобщават организаторите ден преди началото на събитието. Летният фестивал започва в четвъртък и ще продължи общо четири дни, запълнени със сгъстена музикална програма, работилници, спорт, игри и граждански инициативи до 30 август. Всичко ще се случва около езерото Голям Беглик в Родопите.

Концертът на формацията Light In Babylon ще е част от турнето им, което преминава и през...

За триото "Light In Babylon" като част от музикалната програма на Беглика фест

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/08/26/2597537_za_trioto_light_in_babylon_kato_chast_ot_muzikalnata/?ref=rss


Акустичното трио "Light In Babylon"  ще бъде на фестивалната сцена на Беглика фест тази събота (29 август), съобщават организаторите ден преди началото на събитието. Летният фестивал започва в четвъртък и ще продължи общо четири дни, запълнени със сгъстена музикална програма, работилници, спорт, игри и граждански инициативи до 30 август. Всичко ще се случва около езерото Голям Беглик в Родопите.

Концертът на формацията "Light In Babylon" ще е част от турнето им, което преминава и...

Живко Миланов: Нещата в "Левски" не са както преди

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/26/2597595_jivko_milanov_neshtata_v_levski_ne_sa_kakto_predi/?ref=rss


Завърналият се в "Левски" Живко Миланов заяви, че ситуацията в тима не е такава, каквато е била винаги, когато той е носел синята фланелка.

31-годишният защитник се включи вчера в тренировките на сините, но чака предложение от Русия до края на седмицата. Ако не получи такова, той ще подпише с тима от "Герена", където започна кариерата му.

"В отбора ме приеха много топло. Радвам се, че съм тук, все пак 17 години от живота ми са минали на този стадион. Ситуацията е такава,...

Как един студент в Германия реши да живее във влака, вместо да плаща наем

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/08/26/2597583_kak_edin_student_v_germaniia_reshi_da_jivee_vuv_vlaka/?ref=rss


Докато другите пътници слизат от влака, Леони Мюлер остава в купето, защото вече е стигнала до дома си. Влакът е нейното жилище и тя твърди, че обича да живее по този начин.

Студентката в Германия се отказала да живее в апартамент през пролетта на 2015 г. "Всичко започна с един спор, който имах с хазяина си. Реших, че не искам да живея по този начин, и тогава осъзнах, че не искам да живея за постоянно никъде вече", разказва тя пред The Washington Post.

Вместо това тя си...

2,5 млн. лева допълнително за физическо в училищата и детските градини

http://pik.bg/25-млн-лева-допълнително-за-физическо-в-училищата-и-детските-градини-news388760.html

2,5 млн. лева допълнително за физическо в училищата и детските градини

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 2 493 573 лева за 2015 г. за изплащане на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическото възпитание и спорт на държавните и общинските училища.

Средствата се предоставят по бюджета на Министерство на образованието и културата за учебно-тренировъчната и спортно-състезателна дейност на децата и учениците и за материално-техническото обезпечаване на спортните дейности в училищата. 

С половин милион лева Велико Търново обнови 25 училища и детски градина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943973

Близо половин милион лева са вложени в летните ремонти на училищата и детските градини, в община Велико Търново, информират от дирекция
Близо половин милион лева са вложени в летните ремонти на училищата и детските градини, в община Велико Търново, информират от дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" в кметството. За последните четири години общата стойност на инвестициите в учебната база надхвърлят пет милиона лева, уточниха от администрацията.

Тази нощ Марс няма да се вижда като втора луна, нито която и да е друга нощ

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/26/2597584_tazi_nosht_mars_niama_da_se_vijda_kato_vtora_luna_nito/?ref=rss


В интернет набира популярност информация, че в нощта срещу 27 август Марс ще е толкова близо до Земята, че ще се вижда като втора луна на небосклона. Това е, меко казано, невярно.

Краткият отговор на Канадската космическа агенция във Facebook е следният: "Не, не, не и не! Марс никога няма да изглежда като втора Луна. Това е просто поредната интернет измама!"

Този интернет мит се появява редовно по това време на годината. Причината е, че на 27 август 2003 г. Марс беше на...

Болт и Гатлинг ще имат нов дуел - на 200 метра

http://moresport.actualno.com/Bolt-i-Gatling-shte-imat-nov-duel---na-200-metra-news_492040.html

Големите фаворити за титлата на 200 метра при мъжете Юсеин Болт и Джъстин Гатлинг се класираха без проблем за финала, който ще се проведе утре (27 август). Гатлинг пробяга дистанцията за 19,87 секунди, което е и най-доброто време. Болт се справи за 19,95 секунди, като определено спря да тича в последните 50-тина метра. Въпреки това времето на Болт е негов личен резултат за сезона. Интересен факт е, че на финала ще видим и представител на Турция. Това е натурализираният азербайджанец Рамил Гули

Черните дупки отвеждат в други вселени, но няма връщане назад

http://interest.actualno.com/Chernite-dupki-otvejdat-v-drugi-vseleni-no-njama-vryshtane-nazad-news_491983.html

Черната дупка е проход от една вселена към друга и космонавтите, попадащи в нея, няма да заседнат и да се разтворят, а ще се появят някъде на друго място. Такава теория изказва известният физик теоретик Стивън Хокинг, пише Мегавселена. Съществуването на алтернативни истории с черни дупки предполага, че това може да е възможно. Дупката трябва да е голяма и ако тя се върти, има всички шансове през нея да може да се премине в друга вселена. Но при това няма да можете да се върнете назад, в своята

ЦИК ще трябва да осигури 430 секции в чужбина за референдума

http://politics.actualno.com/CIK-shte-trjabva-da-osiguri-430-sekcii-v-chujbina-za-referenduma-news_492033.html

Има рискове при организирането в чужбина на гласуването на предстоящия референдум, информира Дарик нюз. Това стана ясно от думите на външния министър Даниел Митов след заседанието на кабинета. По думите му ЦИК ще трябва да открие над 430 секции, но не се очаквало голям интерес в някои страни и даде за пример Турция и Испания. Очаква се местните избори и референдумът да струват близо 50 млн. лева. Темата за организацията на предстоящите през октомври местни избори и референдум е била обсъдена п

Вече са установени работещи на "черно" при земеделски стопани без еднодневни договори

http://business.actualno.com/Veche-sa-ustanoveni-raboteshti-na-cherno-pri-zemedelski-stopani-bez-ednodnevni-dogovori-news_492032.html

Вече са установени случаи на земеделски стопани, които са регистрирали в дирекция "Инспекция по труда" образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден, но в момента на проверката на контролните органи не са били представени сключени такива с установените на работа лица. От инспекцията все пак подчертават, че случаите са единични. Това означава, че те са полагали труд без сключен писмен договор. Санкцията за работа без договор е между 1500 лв. и 15 000 лв.,

Чешки вицепремиер се обяви за затваряне на Шенген заради имигрантите

http://europe.actualno.com/Cheshki-vicepremier-se-objavi-za-zatvarjane-na-Shengen-zaradi-imigrantite-news_492042.html

Чешки вицепремиер призова да бъде затворена външната граница на Шенгенското пространство и да бъде защитено с помощта на НАТО от сегашния наплив на имигранти към ЕС, съобщи Франс прес. "Трябва незабавно да затворим Шенгенското пространство, нужно е да защитим Шенген", заявява вицепремиерът Андрей Бабиш, който е също министър на финансите, за вестник "Право". "Трябва да спрем притока на мигранти", допълва Бабиш, който е от популисткото движение АНО ("Действие на недоволните граждани 2011 г."),

2,5 млн. лева допълнително за физическо в училищата и детските градини

http://www.cross.bg/-mln-leva-dopulnitelno-za-fizichesko-v-ychilishtata-i-detskite-gradini-1478555.html

/КРОСС/Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 2 493 573 лева за 2015 г. за изплащане на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическото възпитание и спорт на държавните и общинските училища. Средствата се предоставят по бюджета на Министерство на образованието и културата за учебно-тренировъчната и спортно-състезателна дейност на децата и учениците и за материално-техническото обезпечаване на спортните дейности в училищата.  

Ужасна смърт за младия Мехмед в Рила

http://frognews.bg/news_96731/Ujasna-smart-za-mladiia-Mehmed-v-Rila/

Младият Мехмед Али, когото няколко дни много хора издирваха в Рила, е починал, защото е паднал и е счупил първи прешлен на гръбнака. Травмата е прекъснала връзката с мозъка. Това е установила аутопсията в Съдебна медицина-Пазарджик, съобщи bTV. Както БЛИЦ вече писа, по трупа на Мехмед, който бе открит след 4 дни издирване,

Съдът реши: 23 години затвор за убиеца, съсякал с брадва жена си Троянка (снимки)

http://pik.bg/съдът-реши-23-години-затвор-за-убиеца-съсякал-с-брадва-жена-си-троянка-снимки-news388756.html

Съдът реши: 23 години затвор за убиеца, съсякал с брадва жена си Троянка (снимки)

23 години ще лежи в затвора убиецът Янко Йорданов. Това реши окръжният съд, който наложи най-тежкото наказание, поискано от прокурора, предаде Марица.бг. Според магистратите убиецът на Троянка заслужава доживотна присъда, но, тъй като делото мина по процедурата на съкратеното съдебно следствие, наказанието се намалява до 23 години.

Убих не само жена си, убих майката на децата си, каза в последната си дума пред съда Янко. Моите съмнения към нея са били напразни, призна в защитната си реч убиецът. 

Съдът реши: 23 години затвор за убиеца, съсякъл с брадва жена си Троянка (снимки)

http://pik.bg/съдът-реши-23-години-затвор-за-убиеца-съсякъл-с-брадва-жена-си-троянка-снимки-news388756.html

Съдът реши: 23 години затвор за убиеца, съсякъл с брадва жена си Троянка (снимки)

23 години ще лежи в затвора убиецът Янко Йорданов. Това реши окръжният съд, който наложи най-тежкото наказание, поискано от прокурора, предаде Марица.бг. Според магистратите убиецът на Троянка заслужава доживотна присъда, но, тъй като делото мина по процедурата на съкратеното съдебно следствие, наказанието се намалява до 23 години.

Убих не само жена си, убих майката на децата си, каза в последната си дума пред съда Янко. Моите съмнения към нея са били напразни, призна в защитната си реч убиецът. 

Жесток скандал! ГЕРБ в Лом се разцепи!

http://www.bnews.bg/article-140665

Местният лидер и част от ръководството на партията са подали оставки.

Пращат пожарни коли по състезания

http://www.cross.bg/gorivo-avtomobili-otgovor-1478556.html

София /КРОСС/ Синдикалната федерация на служителите в МВР не е съгласна с начина, по който се изразходва горивото на пожарните автомобили. Това става ясно от съобщение до медиите на най-големия полицейски синдикат.Според СФСМВР се изразходвало излишно количество гориво, като пожарните коли участвали в състезания.През май синдикатът поискал информация за забрана за зареждане на гориво в пожарната във Варна и получили отговор, че два микробуса са били командировани в Чехия със заповед на главния секретар на МВР.В отговор от извършена проверка на Инспектората на МВР се казва, че спортен клуб е възстановил горивото.От федерацията напомнят, че лимитът на много служебни автомобили е недостатъчен, поради което не могат да патрулират в районите си.Служителите масово използват личните си автомобили за изпълнение на служебните си ангажименти, поради липсата на гориво, а в същото време малкото останало такова се използва за пътуване до Чехия и участие в състезание, възмущават се от синдиката.    

Кабинетът прие новата наредба за осигурителните вноски

http://pik.bg/кабинетът-прие-новата-наредба-за-осигурителните-вноски-news388757.html

Кабинетът прие новата наредба за осигурителните вноски

Правителството прие нова Наредба за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и обмен на информация.

Наредбата се издава на основание чл. 179, ал. 3 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и във връзка с приетия на 28 юли 2015 г. от Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.

Текстовете в наредбата произтичат от измененията и допълненията в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с усъвършенстване на тристълбовия пенсионен модел. Те са свързани с правото на свободен избор на осигуряване в държавното обществено осигуряване и универсален пенсионен фонд или само в държавното обществено осигуряване, както и с възможността категорийните работници, ползващи правата на ранното пенсиониране, да изберат да се осигуряват само във фондовете на държавното обществено осигуряване или да се осигуряват и в професионалните пенсионни фондове.

С наредбата се уреждат и доразвиват редът за внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Учителския пенсионен фонд, фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване и вноски за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите", както и редът и начинът за избор за промяна на осигуряване и произтичащите от това действия и операции на отговорните институции и на осигурените лица. С наредбата се урежда също обменът на информация между НАП, НОИ, НЗОК, Министерството на финансите и пенсионно-осигурителните дружества.

Вложиха 500 000 лв в ремонт на 10 училища и 15 забавачки в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4943955



Близо половин милион лева са вложени по време на летните ремонти на 10 училища, 2 общежития и 15 детски градини в Община Велико Търново. Това съобщиха Дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" в кметството в старата столица.
За последните 4 г общата стойност на инвестициите в учебната база надхвърлят 5 млн. лв.
Близо половин милион лева са вложени по време на летните ремонти на 10 училища, 2 общежития и 15 детски градини в Община Велико Търново. Това съобщиха Дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" в кметството в старата столица. За последните 4 г общата стойност на инвестициите в учебната база надхвърлят 5 млн. лв.

Продължават ремонтите на бул. „Цариградско шосе“

http://pik.bg/продължават-ремонтите-на-бул-„цариградско-шосе“-news388754.html

Продължават ремонтите на бул. „Цариградско шосе“

През днешния ден строителните екипи на обединение „Цариградско“ ще полагат асвалтобетон и ще изграждат дъждоприемни и ревизионни шахти в южното платно на бул. „Цариградско шосе“ в участъка от бул. „Акад. Людмил Стоянов“ до моста над бул. „Г.М.Димитров“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична Община.

При надлеза „Михай Еминеску“ ще се извършва ремонт на подпорната стена ,както и на връхната конструкция.
Строителите продължават своята работа и по санирането на конструкцията на надлеза над река Искър, както и на транспортния подлез.

Българи работили в Тунис ще вземат пенсии

http://www.moreto.net/novini.php?n=299638

Българи, които са работили в Тунис ще могат да вземат пенсии за това. Възможността идва, след като правителството одобри проект на спогодба за социална сигурност между България и африканската страна, научи Moreto.net. Документът регулира осигуряването при работа в двете държави, както и реда за отпускане и изплащане на пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване и наследствените пенсии, изчислени от тях.

Приеха методика за оценяване размера на обезщетението по "Южен поток"

http://www.cross.bg/chast-stroezh-bulgariya-1478546.html

София /КРОСС/ Правителството прие Методика за оценяване на размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху поземлен имот, представляващ морски плаж, част от крайбрежната плажна ивица, оценка на правото на строеж върху морското дъно и размера на преките разходи и пропуснатите ползи за България, произтичащи от ограниченията върху имота - публична държавна собственост, представляващ морско дъно, необходими за реализацията на обект „Морски газопровод Южен поток - български сектор.Към днешна дата България не е официално уведомена за прекратяването нa проекта за изграждане на газопровода „Южен поток". В този смисъл българската държава е длъжна да изпълнява своите задължения съгласно българското законодателство. На министъра на регионалното развитие и благоустройството са законово вменени редица задължения - да разглежда и одобрява подробни устройствени планове, инвестиционни проекти, да издава разрешения за строеж и да възлага оценка на правото на строеж върху морското дъно и под морския плаж. Неспазването на всяко едно от тези задължения би могло да се счита за неизпълнение, което от своя страна да доведе до евентуални съдебни процедури и финансови санкции за Република България.Със Заповед №РД-02-15-98/01.07.2014 г

Виолета Гиндева с премиера в Народния театър след 20 г. отсъствие от сцената

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942893

С ролята си в “Лунатици” от Кен Лудвиг българската актриса Виолета Гиндева се завръща на театралната сцена след 20-годишно отсъствие.
Спектакълът е едно от премиерните заглавия в Народния театър през новия сезон. В комедията “Лунатици” на режисьорката Росица Обрешкова Гиндева си партнира с Аня Пенчева, Михаил Петров, Христо Чешмеджиев,
С ролята си в “Лунатици” от Кен Лудвиг българската актриса Виолета Гиндева се завръща на театралната сцена след 20-годишно отсъствие. Спектакълът е едно от премиерните заглавия в Народния театър през новия сезон. В комедията “Лунатици” на режисьорката Росица Обрешкова Гиндева си партнира с Аня Пенчева, Михаил Петров, Христо Чешмеджиев,

Министър Митов: Как ще стреляме срещу бежанците, защо ми задавате такива въпроси?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943952

Как ще стреляме срещу бежанците, защо ми задавате такива въпроси? Инструкциите и заповедите, които са дадени, питайте министрите, които са ги дали. Въпросът не е към мен.
Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов, който бе запитан дали идеята на картечниците по границата с Македония е да стрелят по бежанците, предаде репортер на БГНЕС.
Как ще стреляме срещу бежанците, защо ми задавате такива въпроси? Инструкциите и заповедите, които са дадени, питайте министрите, които са ги дали. Въпросът не е към мен. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов, който бе запитан дали идеята на картечниците по границата с Македония е да стрелят по бежанците, предаде репортер на БГНЕС.

Захарна фабрика - разрушена или център за модерни изкуства

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/26/2597416_zaharna_fabrika_-_razrushena_ili_centur_za_moderni/?ref=rss


Журналистът Йордан Мичев - главен редактор на седмичника "Новини Лондон", публикува във "Фейсбук" отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, премиера Бойко Борисов, министъра на културата Вежди Рашидов и до главния архитект на София Петър Диков с предложение Захарна фабрика да се превърне в културен център за модерни градски изкуства. Писмото е подписано от името на групата "Захарна фабрика - новата културна перла на София". "Дневник" го препечатва с разрешението на автора. Заглавието...

Близките на убитата жена от село Ловец: Застреляна е от упор с 4 куршума

http://petel.bg/Blizkite-na-ubitata-zhena-ot-selo-Lovets--Zastrelyana-e-ot-upor-s-4-kurshuma__124507

Снимка: Антоанета Марчева, труд 51-годишната Шафие Рафидова, намерена мъртва в търговищкото село Ловец, е била простреляна с 4 куршума....

На световното в Пекин: Ивет Лалова полуфиналистка на 200 метра

http://petel.bg/Na-svetovnoto-v-Pekin--Ivet-Lalova-polufinalistka-na-200-metra__124499

Илюстрация: Булфото, архив Ивет Лалова се класира на полуфиналите на 200 метра на Световното по лека атлетика в Пекин. В последната серия...

Търсят съкровището на Иван Шишман под Урвич

http://petel.bg/Tarsyat-sakrovishheto-na-Ivan-SHishman-pod-Urvich__124511

Гравюра от XIX век Столетия ентусиасти търсят съкровището на Иван Шишман под крепостта Урвич в Лозенската планина. Някога копаели на...

Миглена Ангелова: Имам мъж до себе си, но той живее в чужбина

http://petel.bg/Miglena-Angelova--Imam-mazh-do-sebe-si--no-toy-zhivee-v-chuzhbina__124510

Снимка: Булфото Тв водещата Миглена Ангелова има мъж до себе си, но няма да се омъжва за него, пише списание LOVE style. Той е българин, но...

КАТ-Варна набира заявления за номера, започващи с 2

http://petel.bg/KAT-Varna-nabira-zayavleniya-za-nomera--zapochvashhi-s-2__124509

Илюстрация Булфото В Деловодството на сектор „Пътна полиция” към отдел „Охранителна полиция” на ОДМВР – Варна, на бул. “Ян Хуняди» №...

Човещина: Уличен хладилник събира храна за бедни хора

http://petel.bg/CHoveshhina--Ulichen-hladilnik-sabira-hrana-za-bedni-hora__124508

Снимка: Булфото, архив От днес в София функционира първият уличен хладилник, в който всеки желаещ може да остави храна за бедните....

На НАТО и Русия са нужни нови правила за избягване на случайно избухване на война

http://www.mediapool.bg/na-nato-i-rusiya-sa-nuzhni-novi-pravila-za-izbyagvane-na-sluchaino-izbuhvane-na-voina-news238447.html

Русия и НАТО трябва да договорят общи правила за справяне с неочаквано възникващи военни инциденти, за да намалят риска от случайно избухване на война между Москва и Запада, заяви днес група от бивши външни и военни министри, цитирана от Ройтерс.   В тази група от 14 известни политици влизат бившият руски външен министър Игор Иванов, бившият германски военен министър Фолкер Рюе и техни колеги от Великобритания, Франция, Испания и Турция. Русия и НАТО провеждат все по-често големи военни учения заради кризата в Украйна и инциденти като опасни срещи във въздуха между бойни самолети от едната и от другата страна зачестяват. Затова, според бившите министри, са крайно необходими правила за комуникация във въздуха и в морето при такива ситуации. В доклад на групата, публикуван от Европейската лидерска мрежа - базиран в Лондон мозъчен тръст, те настояват за среща на високо равнище НАТО-Русия по въпроса. В документа се привеждат редица конкретни случаи от десетките, отбелязани през последните месеци, които биха могли да доведат до опасни недоразумения или недооценки на риска, в резултат на което да се провокира много тежка криза или дори директна военна конфронтация. Според групата подобно споразумение е необходимо и между САЩ и Китай. В него трябва конкретно да се опише какви действия трябва да се избягват, като например симулации на нападение близо до военен кораб или самолет на другата страна. Трябва да има договорени радиочестоти и взаимно одобрен речник на сигнализациите, за да може да се установява бърза връзка в рискови ситуации. НАТО отхвърли всякакво предположение, че военните учения на алианса засилват риска от война в Европа и посочи, че още преди постигането на някакви нови споразумение за целта, Русия може да предприеме стъпки за намаляване на напрежението. "Русия има на разположение много инструменти за избягване на непреднамерен конфликт, за намаляване на напрежението и за повишаване на прозрачността, като се започне от споразуменията за контрол над въоръженията и се стигне до доброволни мерки, - каза говорителката на НАТО Оана Лунджеску. - Тя трябва да се фокусира върху изпълнението на вече поетите ангажименти."

Вижте решенията на Министерския съвет от днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943934

„Национална организация малки български хора” получи нов мандат на представителност в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания
Кабинетът препотвърди за срок от три години представителността на Сдружение „Национална организация малки български хора” в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за срок от три години.
„Национална организация малки български хора” получи нов мандат на представителност в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Кабинетът препотвърди за срок от три години представителността на Сдружение „Национална организация малки български хора” в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за срок от три години.

Югозападният университет ще използва държавен имот за общежитие

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/26/2597578_jugozapadniiat_universitet_shte_izpolzva_durjaven_imot/?ref=rss


Правителството предостави имоти – публична държавна собственост, на община Благоевград и на Югозападния университет "Неофит Рилски" за нуждите на университета.

 Двата терена с построени в тях сгради се намират на ул. "Иван Михайлов" №60 и №62 в Благоевград. Досега те са ползвани от две професионални гимназии - по техника и по електротехника и електроника, които вече са обединени в Благоевградска професионална гимназия.

Теренът е в непосредствена близост до най-големия...

Вижте решенията на Министерския съвет от днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4943948

„Национална организация малки български хора” получи нов мандат на представителност в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания
Кабинетът препотвърди за срок от три години представителността на Сдружение „Национална организация малки български хора” в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за срок от три години.
„Национална организация малки български хора” получи нов мандат на представителност в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Кабинетът препотвърди за срок от три години представителността на Сдружение „Национална организация малки български хора” в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за срок от три години.

Двама българи загинаха в катастрофа край Пирот

http://offnews.bg/news/n_1/n_550886.html

Двама българи загинаха тази нощ в катастрофа по пътя Ниш-Димитровград, край град Пирот, съобщава сръбското радио B92. При катастрофата са ранени четирима души, които са турски граждани. Сред ранените е и шестгодишно дете. Лек автомобил "Ауди" е задминавал трактор с ремарке и след секунди челно се е ударил в насрещно идващ "Фолксваген". Шофьорът и неговият спътник в "Ауди"-то са загинали на място. И двамата са български граждани. Шофьорът и двама от пътниците в другия автомобил - турски граждани, са с леки наранявания, един от пътниците е с по-сериозни наранявания. Всички те са настанени в пиротската болница за лечение.

Няма да стреляме по бежанци, уверява Митов

http://news.ibox.bg/news/id_1087387008

По думите му, страната ни вземала превантивни мерки. Ние сме направили всичко възможно, за да осигурим охраната на границите, наблюдението

Томислав Дончев - на топа за местните избори

http://frognews.bg/news_96732/Tomislav-Donchev---na-topa-za-mestnite-izbori/

Вицепремиерът Томислав Дончев ще отговаря за организационно-техническата подготовка на местните избори и на националния референдум, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Правителството прие решение за подготовката и провеждането на местните избори и на национален референдум.

Работник почина след инцидент в църквата в Шипка

http://www.cross.bg/padna-bolnitza-muzhut-1478554.html

Стара Загора /КРОСС/ Мъжът, който падна при ремонтни дейности в църквата в град Шипка е починал в старозагорската болница, потвърди зам.-директорът на лечебното заведение д-р Живко Желязков.Инцидентът стана в понеделник. Мъжът падна от стълба при ремонт на покрива на църковния магазин. Работникът бе приет в старозагорската болница с мозъчен кръвоизлив, съобщава Дарик.

Неделино ще строи мост за 900 хил. лева

http://pik.bg/неделино-ще-строи-мост-за-900-хил-лева-news388750.html

Неделино ще строи мост за 900 хил. лева

Правителството одобри допълнителни трансфери за 2015 г. в общ размер 900 000 лева по бюджета на община Неделино за изграждане на мостово съоръжение на река Тикленска край село Крайна по пътя Неделино - Козарка - Тънка бара.

Построяването на моста ще позволи да се осъществи връзка между два значими за областта пътя, финансирани предимно с европейски средства.

С реализирането на обекта ще се осигури достъпът на жителите на село Крайна от десния бряг на река Неделинска с основните пътни връзки на общината, прекъснат изцяло поради проливни дъждове. Средствата се предоставят по бюджета на община Неделино за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет.

Чудеса от медиите: Жена проходи до аязмото в Плиска, работници вече не се карат с жените си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/26/2597516_chudesa_ot_mediite_jena_prohodi_do_aiazmoto_v_pliska/?ref=rss


В рубриката "Чудеса от медиите" редакцията публикува извадки от текстове в печатни и електронни издания без коментар. 

"Новите открития привличат тълпи от туристи", пише в днешния си брой вестник "Труд" в обширен репортаж, озаглавен "Депутат копае тайни тунели в Плиска".

Репортер на изданието разказва как вървят разкопките и консервацията в първата българска столица, за които правителството отпусна половин милион лева, с отговорник шефът на Националния исторически музей...

Местните избори и референдумът ще струват 50 млн. лева

http://www.mediapool.bg/mestnite-izbori-i-referendumat-shte-struvat-50-mln-leva-news238446.html

Местните изборите и референдумът ще струват 50 млн. лева, съобщи премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет в сряда.   Отговорник за провеждането им ще бъде вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев, реши още правителството.   До момента осем партии са подали документи за участие в изборите, съобщиха междувременно от ЦИК.   Външният министър Даниел Митов съобщил, че очаква проблеми с изборите в чужбина, тъй като за момента имало твърде малко регистрирани.   Очаквайте подробности

Сметката за местните избори и референдума може да стигне рекордните 50 млн. лева

http://www.mediapool.bg/smetkata-za-mestnite-izbori-i-referenduma-mozhe-da-stigne-rekordnite-50-mln-leva-news238446.html

Рекордно скъпи се очертава да бъдат местните избори и референдумът, които ще се проведат едновременно тази есен. Очертава се те да струват около 50 млн. лева. По предварителни данни, институциите, отговорни за организирането на изборите, са поискали 70 млн. лв., но вероятно кабинетът ще гласува 50 милиона, стана ясно след заседанието на Министерския съвет в сряда. Точна сметка все още не е ясна и трябва да бъде представена от финансовия министър Владислав Горанов. Отговорник за провеждането на изборите и референдума ще бъде вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев, реши кабинетът. Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова ще отговаря за опазването на реда, а регионалният министър Лиляна Павлова - за изготвянето на избирателните списъци. Външният министър Даниел Митов предупреди за проблеми с вота в чужбина заради малък брой регистрирани. Митов, който отговаря за провеждането на референдума зад граница, заяви, че съществува риск в някои държави като Турция и Испания например, да се отворят секции, в които да няма много желаещи да участват в референдума. Местни избори - от 9 млн. лв. през 1999 г. на 50 млн. лв. през 2015 г. В последните 15 години се оформя ясна тенденция за поскъпване на всеки следващ вот. За този период сумата е нараснала над пет пъти - от 9 млн. лв. за местните избори през 1999 г. до 50 млн. лв., колкото се очаква да бъдат сега. За сравнение, през 2011 г. също имаше гласуване две в едно – за кметове и за президент, като изборите излязоха 39 млн. лв. при първоначално обявени 26 млн. лв. Тогавашният финансов министър Симеон Дянков обясни поскъпването с инфлацията. През 2014 г. също гласувахме два пъти. Първо на европейските избори през май, което излезе 23.8 млн. лв., и след това през октомври на извънредния парламентарен вот, който струва 26 млн. лв. План-сметката предстои да бъде изготвена от финансовия министър Горанов. Тя трябва да бъде съгласувана и с Централната избирателна комисия, а след това одобрена и от правителството, се посочва в съобщението на МС. Горанов трябва да предложи и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще плащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове. Слаб интерес на българите в Турция към референдума Не се очаква голям интерес от българските граждани в Турция към насрочения от президента за 25 октомври референдум, на който гражданите ще кажат дали да се въведе електронно гласуване, стана ясно от изявлението на външния министър Даниел Митов след правителственото заседание. При някои секции в Испания за момента също липсва интерес към допитването, което се провежда едновременно с местните избори у нас. Външният министър информира и за риск в някои държави да не може да се попълнят секционните избирателни комисии (СИК). Той припомни, че Централната избирателна комисия е длъжна да открие зад граница над 430 секции, където те са съществували, и в които са гласували не по-малко от 100 български граждани. Във всяка една от тези секции трябва да има представител на външния министър, а останалите са представители на политически партии. "Ако няма достатъчно, такива се командироват от България или се намират на място хора от българските общности в чужбина. Ако няма достатъчно сериозен интерес, съществува рискът да не можем да попълним секционните избирателни комисии”, каза министърът. Затова призивът ми е към политическите партии, особено парламентарно представените, да окажат съдействие и да попълнят в максимална степен своите квоти, допълни той. Даниел Митов открои и друг проблем - служителите, които ще бъдат командировани от България за попълване на състава на СИК в чужбина, няма да могат да гласуват на местните избори. По думите му трябва да се намери изход от казуса, който възниква като конфликт между конституционното право на тези хора и тяхното участие в СИК. На последните избори са били командировани 388 души от администрацията. Митов настоя да се увеличи възнаграждението им, тъй като работата е тежка, а заплащането – минимално. Министърът не коментира колко ще струва допитването в чужбина, като уточни, че се водят разговори с Министерството на финансите. На последните парламентарни избори секциите в чужбина бяха близо 430. За референдума наесен ще се разкриват места за гласуване задължително в българските посолства или консулства, ако поне 20 души са подали заявление по образец. В градовете, където няма българско представителство, ще има секции, ако са подадени най-малко 40 заявления. Секции ще се създават и там, където на предишни избори е имало поне една секция, в която са гласували не по-малко от 100 души. Регистрацията на партиите за местния вот продължава Регистрацията на политическите сили за участие в местните избори продължава. Досега 8 партии са подали документи. ГЕРБ спазиха традицията си и във вторник се регистрираха първи, след като няколко дни преди това младежката организация на партията пазеше ред пред ЦИК. От ЦИК твърдят, че са взели всички мерки, за да не може в партийните подписки да се злоупотребява с личните данни на гражданите. През интернет страницата на ЦИК всеки гражданин ще може да провери с единния си граждански номер дали фигурира в подписка. Проверките ще станат възможни след няколко дни, веднага щом първите внесени подписки бъдат качени в интернет.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване