Владимир Каролев: В Китай тепърва ще има сериозна безработица, най-засегната ще е икономиката на Америка

http://petel.bg/Vladimir-Karolev--V-Kitay-teparva-shhe-ima-seriozna-bezrabotitsa--nay-zasegnata-shhe-e-ikonomikata-na-Amerika__124453

Има проблем с Китай, но той не е толкова опасен. Няколко факта - през последните 10 г. 80% от световния ръст беше в Китай. Но скоростта, с която...

Славиша Йоканович в Шампионската лига

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943347


След като класира
След като класира "Уотфорд" във Висшата лига на Англия, бившият наставник на "Левски" Славиша Йоканович прати и "Макаби" (Тел Авив) в групите на Шампионската лига. В реванша неговият тим направи 1:1 с швейцарския "Базел", където е Иван Иванов и така с голове на чужд терен взе милионите от УЕФА. Първият мач завърши 2:2.

Мафията разтурва по община на месец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256728_%D0%9C%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86

 За почти четвърт век в Италия са разпуснати за заиграване с мафията 258 общински ръководства или долу-горе по едно всеки месец, пише в. „Република”. На мястото на уволнените местни управи държавата винаги е назначавала грижливо подбран екип от технократи начело със специален комисар най-често от службите за сигурност. Той властва обикновено до прочистването на общината от проникналата в нея Коза ностра и произвеждането на административни избори с цел формирането на нов и необвързан с организираната престъпност  ръководен орган.

 

Законът за разпускането на местните управи с дъх на мафия и поемането на управлението им от нарочен комисар е приет през 1991 г. след ужасна случка в калабрийския град Таурианова. Става дума за обезглавяването на сътрудничил на полицията член на местната организирана престъпност и последвалия на централния площад отстрел с пистолети от „колеги” на подхвърляната във въздуха глава на убития. Целта на приетия веднага след това от парламента нормативен акт предвижда разпускането на местните ръководства по нареждане на МВР и поемането на властта от негов човек. Като за да бъде предприета стъпката, е достатъчен убедителен сигнал за мафиотско присъствие в общините и не е нужно да  се чакат резултатите от бавните действия по решаването на проблема от прокуратурата и съда.  

 

Според статистиката на в. „Република” с 95 разкарани местни управи първенец е областта Кампаня и нейният главен град Неапол, където се шири прочутата Камора. Следва Калабрия, в която са уволнени 81 подвластни на Ндрангетата общински ръководства, и после идва ред на родината на мафията – Сицилия, с 64 предадени на комисари общини.

 

В коментар в. „Република“ подчертава, че за съжаление напоследък много често вместо за борба срещу мафията, законът от 1991 г. се използва за политическа разправа. Тоест притежаващата в даден момент изпълнителната власт в страната партия или коалиция нарочва за „просмукана” от Коза ностра община, управлявана от техни опоненти, и я разпуска.

Естония се загражда от Москва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256727_%D0%95%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0

 Естонските власти възнамеряват да построят стена на сухопътната граница с Русия,  пише местният в. “Пости-меес”. Предвижда се стената да бъде висока 2,5 метра и дълга около 108 километра. Планира се да има също така заграждение, възпрепятстващо движението на диви животни. В блатистите участъци няма да има ограда, а само гранични стълбове и контролна бразда. За охрана ще бъдат използвани също така видеокамери и безпилотни летателни апарати. Работата по укрепване на границата трябва да започне през 2018 г., а проектът ще струва 71 милиона евро.

 

Естония е втората прибалтийска държава с такива планове, припомнят информационните агенции. В началото на август за подобни планове се заговори в Латвия, но по-късно местните власти отрекоха да имат такива планове, а вместо това бе уточнено, че става дума за укрепване на съществуващата инфраструктура за спиране на нелегалната имиграция. Другите съседи на Русия, които се заграждат, са украинците - техният проект за стена е за 200 милиона долара.

В Русия спряха Уикипедия и праха за пране

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256726_%D0%92+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BF%D1%80%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D0%A3%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%

 В нощта срещу 25 август руските интернет доставчици започнаха да блокират достъпа до местната версия на онлайн енциклопедията Уикипе-дия, информира вчера НТВ. Това стана по нареждане на „Роском-надзор”, който откри в портала статия със забранена в Русия  информация за наркотичното вещество чарес.

 

Контролният орган нареди на доставчиците да блокират

 

само страницата

 

за дрогата, но интернет операторите обясниха, че това е невъзможно и ще се наложи да спрат изцяло Уикипедия. „Тъй като енциклопедията използва протокол HTPPS, в който е налице шифрован трафик, то доставчиците не могат да анализират отделната URL страница”, обясни прессекретарят на „Роском-надзор” Вадим Ампе-лонский пред РИА Новости. Към 10 часа вчера сутринта обаче ведомството обяви, че отменя собственото си решение за блокиране на Уикипедия.

 

„Информацията, която беше призната от съда за забранена, бе редактирана и вече не нарушава руското законодателство”, поясниха от контролния орган. Пресата припомня, че страницата за наркотика чарес попадна в регистъра на забранените източници на информация на 18 август т.г.

 

Въпреки препоръките на „Роскомнадзор” обаче Укипедия отказа да изтрие материала за дрогата, обяснявайки, че съдържанието на страницата е базирано на информация от открити научни източници и от сайта на ООН. В. „Новая газета” пише, че проблемите с достъпа до интернет енциклопедията в различни региони на страната са започнали още през нощта на понеделник срещу вторник. За невъзможност да се посети портала са съобщили потребителите „ЕР-Теле-ком” и „Таттелеком”, информира TJournal.

 

Междувременно по разпореждане на друг контролен орган – „Роспот-ребнадзор”, магазините в Русия започнаха да изтеглят от продажба редица миещи и чистещи препарати на

 

известни чуждестранни компании

 

пише в. „Комерсант”. От ведомството обясниха, че продукцията „не отговаряла на нормативните изисквания за безопасност”. В списъка на опасните препарати попаднаха омекотителят „Вернел пролетна свежест”, прахът за пране „Персил експерт сенситив”, миещите средства „Пемос детски” и „Фери платинум”, един от течните сапуни на „Палмолив” и др.

 

Контрольорите открили отклоненията от нормите при споменатите продукти по време на проверка и при последващи лабораторни изследвания, уточняват агенциите.

 

Euromonitor International оценява годишния обем на руския пазар на чистещи средства на около 1,2 млрд. евро, като на вносните продукти се падат близо 75% от този обем.

Меркел към Балканите: Не идвайте, за да помогнем на наистина нуждаещи се

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/26/2597284_merkel_kum_balkanite_ne_idvaite_za_da_pomognem_na/?ref=rss


Германският канцлер Ангела Меркел ще посети днес център за бежанци град Хайденау край Дрезден, където в ксенофобски протест в края на седмицата имаше сблъсъци между крайно десни, антифашисти и полицаи, в които пострадаха поне 30 униформени служители.

Инцидентът, в който повечето участници бяха пияни, съвпадна с 23-та годишнина от една от най-тежките прояви на групово насилие срещу чужденци от края на Втората световна война насам.

Между 22 и 24 август 1992г. стотици войнствено настроени крайно десни хвърляха коктейли молотов срещу убежища за имигранти в Рощок-Лихтенхаген под аплодисментите на близо 3000 местни жители. По чудо не пострада никой, но бяха арестувани над 370 души и пострадаха близо 250 полицаи, а властите бяха критикувани за бавната си реакция



Сега Меркел нарече събитията в Хайденау "отвратителни", но политици и пресата смятат, че канцлерът трябва да се намеси по-решително по проблема с бежанците и имигрантите, заливащи това лято Европа.

"Отвратително е да гледаш как крайно десни екстремисти и неонацисти крещят с омраза. Но също така безобразно е да видиш, че германски граждани и дори семейства с деца, ги подкрепят и участват в шествията им", добави тя.



Хайденау е с 16 000 жители, близо до границата с Чехия и е един от най-силните райони на Национал-демократическата партия, спечелила почти 9% на последните избори.

В града тя планира да се срещне с бежанци от новия център и да разговаря с общината с доброволци и органите на реда. Кметът Юрген Опиц настоя Меркел лично да дойде на място.

Канцлерът определя миграционната криза като най-голямото предизвикателство за 10-годиното ѝ управление и търси единна европейска реакция. "Три-четири държави поемат цялото бреме", каза тя във вторник в Дуисбург, макар страната да очаква през годината до 800 000 души да потърсят убежище.

Меркел заяви още, че икономическите имигранти от Балканите трябва да бъдат информирани, че е изключително нищожен шансът им да получат право на пребиваване. "Иначе няма да успеем да помагаме на онези, които наистина се нуждаят", добави тя.

Мнозина от пристигащите тази година бягат от Сирия, Афганистан, Ирак и Еритрея, но близо една трета са от страни като Албания, Сърбия и Косово.

В същото време социолозите казват, че още преди вълната от хора да е достигнала Германия, в страната растат ксенофобските настроения. В понеделник гимнастически салон в Науен (на 40 км западно от Берлин) бе опожарен, защото се подготвяше да настани стотина бежанци, разказва ДПА. Градът е известен с антиимигрантските си настроения и няколко протеста тази година, включително прекъснато от националисти общинско събрание през февруари.



"Тази тълпа, хората, сеещи това насилие, не трябва да получават и милиметър пространство", каза в понеделник в Хайденау вицеканцлерът Зигмар Габриел. Той е също министър на икономиката и лидер на коалиционните партньори от Социалдемократическата партия. Във вторник централата на партията в Берлин бе евакуирана заради заплаха за бомба, а от ръководството съобщиха, че са получили стотици заплашителни съобщения и обаждания, включително и за убийство на членове.

Полицията съобщи в понеделник и за друг инцидент в градската железница на Берлин. В събота двама неонацисти на 32 и 37 години са нападнали жена с двете ѝ деца, обиждали я и единият от тях уринирал върху нея. Те са били задържани на следващата гара, а в."Тагесшпигел" твърди, че семейството изглежда е от Източна Европа и децата са на 5 и 15 години.

"Те си мислят, че са защитници на истинската Германия, а истината е, че това са хора, които най-малко могат да се нарекат германци", каза Габриел за неонацистите, скандирали "Хайл Хитлер!" и замеряли полицията с бутилки и фойерверки.



Жители на Хайденау едновременно се срамуват от избухването на насилие и от действията на политиците за посрещане на имигрантите. "Чувстваме се напълно изоставени от държавата", казва 41-годишната служителка в пощата Силвия Целеман. "Те не схващат какво става, казват "Елате в Германия, ние сме открити". Но после не се интересуват какво става на терен. Полицията е напълно недостатъчно, видяхте какво стана през уикенда."

Франк, 55-годишен собственик на ресторант, допълва: "Възрастните хора тук са работили цял живот и сега трябва да гледат как тези хора идват им получават всичко наготово".

60 млн. бежанци напират към Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256725_60+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

 - Г-н Ковачев, обстановката на Балканите става все по-напрегната. Може ли изобщо да се овладее ситуацията около бежанците по границата с Македония?

 
Визитка
Роден е на 13 декември 1967 в София

 

Завършил е Университета в Саарланд, Германия, доктор на природните науки

 

Член на Комисията по външни работи и Подкомисията по правата на човека

 

Член на делегацията за връзки със Съединените американски щати

 

Заместник-член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните

 

Заместник-член на делегацията в Съвместния парламентарен комитет ЕС - Бивша югославска република Македония

 

Бил е търговски директор за България на шведската фирма „Алфа Лавал Агри/Тетра Пак”, директор за ОНД на американската компания “Джон Дир Интернешънъл”

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4943020

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Лукарски: Чуждите инвестиции наближават предкризисните нива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256724_%D0%9B%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%3A+%D0%A7%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B

 Преките чуждестранни инвестиции за полугодието са в размер на 799 млн. евро. Това е два пъти повече от същия период на миналата година и приближава нивата отпреди кризата през 2009 година. Това каза по Нова телевизия икономическият министър Божидар Лукарски. Той посочи, че икономическият ръст през първите шест месеца на годината е 2,2%, което е над средното за ЕС (1,6%).

 

Лукарски коментира и проверките на горивата по бензиностанциите. Във вторник от икономическото министерство съобщиха, че са проверили всички нивомери в страната – около 22 хил. Откритите нарушения са под 1% от всички проверени съоръжения, каза Лукарски. В същото време обаче нарушенията са сериозни и в Пловдив например в една от бензиностанциите отклоненията между отчетеното и зареденото гориво са били от 10%.

 

По-голямата част от нарушенията (60%) са били отчетени в „малките” бензиностанции, тоест тези, които са единични дистрибутори на горива, припомни investor.bg.

 

Министерството на икономиката не може да се произнесе има ли картел на пазара на горива, коментира още министърът. Той припомни, че отговорност за това има Комисията за защита на конкуренцията, която е независим орган.

 

Регулаторът е сезиран и в момента прави изследване на цените, допълни още Лукарски. По думите му отговорността на икономическото министерство по отношение на горивата е да следи качеството им и как се отчитат разходите.

Лидл с четвърти магазин във Варна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256723_%D0%9B%D0%B8%D0%B4%D0%BB+%D1%81+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0

 В разгара на лятото Лидл България откри четвъртия си магазин в град Варна - на ул. „Мир” 45. „Разрастването на веригата в морската столица е съвсем очаквано, предвид големия интерес към магазините ни и мащаба на града. Още една локация на Лидл ще осигури по-голямо удобство за жителите на близките квартали и ще даде възможност за бързо и лесно пазаруване” – споделят от веригата.

 

Атрактивни промоции  на избрани продукти ще зарадват посетителите на новооткрития магазин до 30 август. Клиентите имат възможност да закупят на много по-ниски цени разнообразни продукти - както хранителни, така и домакински уреди, строителни инструменти и други, които са включени само в промоционалната брошура за новооткрития магазин. В този период ще са актуални и националните промоции на веригата.

 

„За близо петте години от влизането на Лидл в България открихме 78 филиала в 41 града, като всеки нов обект разкрива между 15 и 25 нови работни места. До края на годината ни предстои откриването на още един магазин, както и следваща много сериозна стъпка на компанията в страната – първа копка на втора логистична база на Лидл до гр. Ямбол, в област Тунджа. Амбициите ни за развитие на българския пазар са дългосрочни и в съчетание с това да продължим да  предлагаме качествени стоки на достъпни цени винаги в полза на клиента. Отчитаме изминалите пет години на българския пазар като изключително успешни и продължаваме със същия устрем напред”- допълват от Лидл България.

И двамата българи аут на троен скок

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943345

И двамата българи, които участваха в квалификацията на троен скок на световното по лека атлетика в Пекин отпаднаха.
Георги Цонов, който през този сезон има над 17 метра, успя да уцели единствено последния си трети опит в квалификацията, но се приземи само на 16,59 м. Това му отреди 16-ото място в общото класиране, като последното,
И двамата българи, които участваха в квалификацията на троен скок на световното по лека атлетика в Пекин отпаднаха. Георги Цонов, който през този сезон има над 17 метра, успя да уцели единствено последния си трети опит в квалификацията, но се приземи само на 16,59 м. Това му отреди 16-ото място в общото класиране, като последното,

Wall Street се върна на зелено

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256722_Wall+Street+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE

 Шанхайската борса продължи спада си и вчера. Този път обаче тя не успя да повлече след себе си всички големи световни пазари, както се случи в „черния понеделник”.

 

След като в понеделник основният индекс на китайската борса Shanghai Composite изтри близо 9% от стойността си, вчера той загуби още 6,41 на сто, а търговията затвори със спад от 7,63%. Инвести-торите останаха  обезпокоени от признаците за икономическо отслабване на Китай, който е вторият по големина вносител на стоки и услуги в света.

 

За разлика от понеделник обаче шанхайската борса

 

не успя да повлече останалите големи световни пазари

 

Европейските фондови борси успяха да възстановят част от загубите, като индексът Dax във Франкфурт се покачи с над 3%, като доближи символичния праг от 10 000 пункта, съобщи Франс прес. В Париж e CAC 40 прибави 3,49 на сто, а лондонският FTSE-100 се повиши с 3,57 процента.

 

Wall street също отвори на зелено. След 3-дневно спадане, което в понеделник стигна най-големите загуби от 4 г. насам, всички индекси на Нюйоркската фондова борса вчера се върнаха на позитивна територия.

 

Промишленият индекс Dow Jones нарасна с 364 пункта (2,2%) при отварянето на борсата. По-широкообхватният индекс S&P 500 прибави 41 пункта (2,2%), а индексът високотехнологичните дружества Nasdaq нарасна със 131 пункта (3%), съобщи MarketWatch.

 

Положителните новини обаче останаха само в Европа и САЩ. Всички азиатски пазари и вчера отчетоха спад. Борсата в Токио затвори с близо 4 на сто спад.

 

Повишение беляза вчерашния ден и за котировките на петрола. След като в „черния понеделник“ барелът американски лек суров петрол падна под 39 долара, вчера той поскъпна и дори успя да мине това ниво. Петролът сорт „Брент” също мина над 43 долара, след като вчера проби 6,5-годишно дъно.

 

Еврото, което в понеделник след отварянето на Wall Street мина 1,17 долара, вчера

 

изгуби част от повишението си и се разменяше

 

за 1,15 долара вчера по обяд.

 

Междувременно Франс прес съобщи, че най-богатият китаец Ван Цзянлин е изгубил 3,6 милиарда долара за един ден след потъването на световните фондови пазари в понеделник, като се позова на индекса на милиардерите на Bloomberg.

 

Цзянлин е председател и основател на компанията Dalian Wanda Group, работеща в развлекателния сектор и сектора на недвижимите имоти. Вторият по богатство китаец Джак Ма, създател на гиганта за електронна търговия Alibaba е изгубил “само” 545 милиона, според индекса, допълва БТА.

Нараснало е германското бизнес доверие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256721_%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE+%D0%B5+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B5

 Германското бизнес доверие отчете изненадващо повишение за август, като ръководителите на компании в най-голямата европейска икономика са пренебрегнали несигурността около Гърция и опасенията от последиците за световната икономика от забавянето на растежа в Китай, информира вчера dpa, цитирана от БТА. Мюнхенският икономически институт Ifo съобщи, че неговият индекс се е повишил за втори пореден месец до 108,3 пункта за август спрямо 108 пункта през юли. Анализаторите очакваха спад до 107,6 пункта.

 

Германската икономика остава стабилна на фона на бурната световна икономика, посочи ръководителят на института Ханс-Вернер Зин. Индексът се изготвя въз основа на месечно проучване сред около 7000 компании в промишлеността. Неговото повишение сочи, че най-голямата европейска икономика е пренебрегнала опасенията за перспективите на водещите световни развиващи се пазари и на първо място за Китай.

 

Индексът на Ifo, измерващ очакванията на бизнес ръководителите за следващите шест месеца, се е повишил повече от очакваното до 102,2 пункта, както и индексът за сегашната икономическа ситуация, който отчита нарастване до 114,8 пункта.

Промени в движението в София заради ремонти

http://offnews.bg/news/n_1/n_550778.html

Влизането на пътни превозни средства по източната част от пътното платно на ул. „Никола Габровски“ между ул. „Баку” и ул. „Д-р Г. М. Димитров” се забранява от днес до 31 август, съобщи Столична община. Движението ще се извършва двупосочно в западната част от пътното платно на улицата. От 31 август до 24.00 ч на 5 септември се забранява влизането на автомобили по западната част от пътното платно на ул. „Никола Габровски“ между ул. „Баку” и ул. „Д-р Г. М.Димитров”. Движението ще се извършва двупосочно в източното платно. От 4.30 ч на 31 август до 24.00 ч на 5 септември се закрива автобусна спирка с код 0318 на ул. „Никола Габровски” в посока Студентски град. Промяната в организацията на движение се налага във връзка с рехабилитацията на пътната мрежа.  До 3 септември се забранява влизането на пътни превозни средства през кръстовището на ул. „Уошбърн”- ул. „Никола Войновски”.  Променят се маршрутите на автобусни линии 85 и 285 . В посока център автобусите ще се движат от ж.к „Хаджи Димитър“ по маршрута си до кръстовището на ул. „Клисура“ и ул. „Макгахан“, надясно по ул. „Макгахан“, наляво по ул. „Резбарска“ и по маршрутите си. В обратна посока маршрутът не се променя. Автобусите ще спират на всички спирки в променения участък. Разкрива се временна спирка на ул. „Клисура“ на 30 метра преди кръстовището с ул. „Макгахан“ и се закриват автобусни спирки на ул. „Макгахан с код 2042 и на ул. „Уошбърн“ с код 2223. Промяната в организацията на движение се налага във връзка с реконструкция на топлопровод на ул. „Никола Войновски“.

Депозитите минаха 60 млрд. лева

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256720_%D0%94%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+60+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0

 Депозитите в банките у нас минаха сумата от 60 млрд. лв. и вече представляват 71,6 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). Това показва статистиката на БНБ към края на юли. На годишна база влоговете са се увеличили с 4,8% на сто. В сравнение с края на юни пък сумата им е нараснала с внушителните 823 млн. лв.

 

Основната част от увеличението се пада на фирмените влогове, които в рамките на един месец са се увеличили с 589 млн. лв. до 16,44 милиарда лева (19,6% от БВП). Сравнено с миналия юли, това е ръст от депозираните от бизнеса пари със 7,7 на сто.

 

Физическите лица са вложили нови 256 млн. лв.

 

Така общата сума на депозитите на гражданите в банките е достигнала 40,836 млрд. лв. Това е годишно нарастване от 5,5 на сто. Общата сума на влоговете на физическите лица е близо 68 на сто от всички кътани пари в банковата ни система, показва още статистиката на БНБ. Като процент от БВП те представляват 48,6 на сто.

 

Единствените, които намаляват са влоговете на финансовите предприятията. Спрямо миналия юли за тях се отчита 16,4% спад до 2,821 млрд. лв. (3,4%). Само през юли намалението им е с 22 млн. лв.

 

За разлика от депозитите кредитите, отпускани от банките, продължават да намаляват. През юли тази година те са спаднали с 10 на сто в сравнение със същия месец на миналата година, като общата им сума според последните данни на БНБ възлиза на 50,187 млрд. лв. Като процент от БВП те се равняват на близо 60 на сто. От БНБ обясняват, че намалението е повлияно от нетните продажби на кредити, чийто обем за последните 12 месеца е 446,7 млн. лева.

 

Заемите, отпуснати на бизнеса, задържат темпа си на спад

 

В края на юли те са за 30,687 млрд. лв., което е годишно намаление от 14,6 на сто. В сравнение с юни намалението им е с 91 млн. лв.

 

Кредитите за домакинствата и неправителствените организации са 18,308 млрд. лв. (21,8% от БВП) в края на юли 2015 година. Намалението при тях е доста по-скромно – с 1,7% на годишна база. Над 47% от всички заеми за домакинствата са жилищни. В края на юли те са намалели с 2% годишно до 8,686 млрд. лв. Потребителските кредити възлизат на 7,360 млрд. лв. и макар и символично те се увеличават с 0,05% спрямо юли 2014 г. На годишна база другите кредити намаляват с 11,6%, като достигат 728.7 млн. лева.

7 лв. на нощ за есенно море

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256719_7+%D0%BB%D0%B2.+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D1%89+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5

 Поне 350 българи ще използват четирите почивни дни около Деня на Независимостта, за да пътуват из страната и в чужбина. От тях 280 хил. човека ще отмарят в родината, а около 70 хиляди ще предпочитат да отидат на кратка почивка в съседна Гърция или други страни зад граница. Това съобщи вчера за „Монитор” Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози в туризма. Освен хубавото време, стимул за пътуванията са и по-ниските цени, които са

 

свити между 30 и 50 на сто, спрямо нивата от лятото

 

В края на сезона малките хотели са свалили цената драстично и може да се намери без проблеми нощувка дори за 7 лева. В сайтовете за групово пазаруване има много оферти за хотелски отдих в Несебър, Кранево и другите малки градчета на юг по десетачка. От 12 лева тръгват нощувките в Банско, Пампорово и Трявна. Само за още два лева отгоре и може да се отседне в хотелски комплекс край Свищов, където за 14 лева предлагат не само чисто легло, но и закуска и термално джакузи. В последните дни на септември е еднакво изгодно да се почива и на море и на планина, по това време и СПА курортите вадят изгодни предложения, установи наша проверка. Затова не е изненада, че срещу 17 лева може да се получи нощувка, закуска и вечеря. Ол инклузивът пък започва от 29 лева.  Комшиите от Гърция също имат специални предложения за дните между 19 и 22 септември. За под 200 лева има оферти за Халкидики, които включват закуски и вечери.

 

На този етап кризата не се отразява на туризма в региона,

 

бежанците не застрашават българския туризъм

 

те не са заплаха, а трябва да ги разглеждаме като ресурс, каза още Румен Драганов. Голяма част от тях имат различни умения, които са свързани с туризма, както в кулинарията, така е в най-различни други занаяти, включително и в селското стопанство. От тази гледна точка тези хора дори представляват интерес за бранша, който страда в последните години от остър недостиг на кадри. Тези хора търсят такива работни места и са готови да работят това в Германия, Скандинавските държави и е добре България да има специфична политика по отношение на бежанците в каква степен могат да бъдат полезни за националната икономика и в частност в туризма.

МС решава за допълнителен трансфер по Бюджета на ДОО за 2015 г.

http://pik.bg/мс-решава-за-допълнителен-трансфер-по-бюджета-на-доо-за-2015-г-news388562.html

МС решава за допълнителен трансфер по Бюджета на ДОО за 2015 г.

На редното правителствено заседание се очаква министрите да обсъдят и да вземат решение по проект на постановление за одобряване на допълнителен трансфер по Бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г..
Министерският съвет ще вземе решение и по проект за приемане на законодателната програма на Министерския съвет за периода 1 юли – 31 декември 2015 г. Ще бъде обсъдено и приемане на план за действие за периода 2015-2016 г. за изпълнение на националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 2020.

Асад: Турските лидери са "марионетки" на Запада

http://asia.actualno.com/Asad-Turskite-lideri-sa-marionetki-na-Zapada-news_491905.html

Сирийският президент Башар ал Асад разгърна във вторник язвителна реторика срещу Анкара, като заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган и министър-председателят Ахмет Давутоглу са „просто марионетки“ на Запада. Асад каза това в интервю за ливанската телевизия Al Manar, в коментара си за турските планове за създаване на „зона за сигурност“ в Северна Сирия. „Ердоган и Давутоглу са просто марионетки, които си мечтаят за създаването на буферна зона на сир

Радан Кънев откри недоразумения в общуването с ГЕРБ

http://politics.actualno.com/Radan-Kynev-otkri-nedorazumenija-v-obshtuvaneto-s-GERB-news_491908.html

За пултовете на ГЕРБ не мога да отговоря, а за поведението на Реформаторския блок – подкрепих веднага позицията, дори да бях в САЩ. В продължение на една година повтаряме, че мажоритарен елемент е преференцията, а не едномандатните региони, които имаше опит да се тропосат. Затова и подкрепих отказа на Реформаторите да има въпрос за мажоритарен вот в изборния референдум. Това посочи лидерът на ДСБ Радан Кънев пред Нова телевизия. Според него има два варианта за промяна по отношение на дове

Влаковете в Токио блокираха

http://asia.actualno.com/Vlakovete-v-Tokio-blokiraha-news_491904.html

Около 360 хиляди души в Токио бяха принудени във вторник вечерта да се добират до домовете си с таксита или автобуси заради отмяна на електрическите влакове. Блокира автоматичната система за управление на влаковото движение и компанията реши да отмени движението на влаковете по три направления за да се избегнат инцидента по линиите. Компанията изяснява причините за повредата. Снимка: архив

Пуснаха билетите за галата с Кобрата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256718_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%9A%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Билетите за галавечерта на бокса в Берлин на 26 септември, когато Кубрат Пулев ще се завърне на ринга след година отсъствие, вече са в продажба.

Цените им за боксовото шоу в 12-хилядната зала „Макс Шмелинг” по случай 35-ата годишнина на компанията „Зауерланд” са от 18 евро, а местата във ВИП зоната край ринга надхвърлят 200 евро при покупките онлайн. В ъгъла на Кобрата за първия му бой след нокаута от световния шампион Владимир Кличко ще застане брат му Тервел Пулев. Все още обаче не е уточнен съперникът на най-успешния ни профибоксьор, стигнал до мач за световна титла в тежка категория.
„Вярвам на Кубрат. Той ме прие и двамата работим много добре заедно, коментира треньорът на Кобрата Ули Вегнер, легенда в германския бокс. - Убеден съм, че Пулев може да спечели световната титла в тежка категория и това е нашата обща цел.”
Вегнер, който готви Пулев от тази година, разказа и други детайли от работата си: „Наясно съм, че понякога дори боксьорите ми се уморяват от мен самия, но единственото, което целя, е да няма нито капка пропилян талант. Талантът трябва да бъде реализиран винаги на 100%. Просто моите боксьори трябва да бъдат най-добрите в света и те са именно такива.”

Валутни курсове на БНБ за 26 август 2015 година

http://pik.bg/валутни-курсове-на-бнб-за-26-август-2015-година-news388561.html

Валутни курсове на БНБ за 26 август 2015 година

Валутни курсове на БНБ за 26 август 2015 година.

1 EUR - 1.95583

1 USD - 1.69983

100 JPY - 1.41891

100 CZK - 7.21469

1 GBP - 2.68289

1000 HUF - 6.26246

10 PLN - 4.63006

10 RON - 4.41218

10 SEK - 2.04471

1 CHF - 1.80527

10 NOK - 2.08322

10 TRY - 5.81988

1 AUD - 1.22723

1 CAD - 1.28834

Волейболистка ще спори за „Мис Италия”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256717_%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9C%D0%B8%D1%81+%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F%E2%80%9D

 Волейболистките са един от най-красивите и привлекателни спортистки. Поредното потвърждение на тази теза е участието на аржентинката с италиански паспорт Лусила де Лука в конкурса за красота „Мис Италия 2015”.

 

Играещата на поста либеро чаровна волейболистка спечели титлата „Мис Сицилия”. Преди време тя направи специална фотосесия в чест на успех на съпруга си - аржентинския разпределител Сантяго Ордуна, който заедно със своя тим „Тонацо Падуа” спечели промоция за Серия А1.

 

“Падуа ни харесва много и искаме да се установим тук, но с нашия живот, който водим, нямаме възможност за по-дългосрочно планиране”, коментира още тогава аржентинката с двойно гражданство.

Без огледала в колите на бъдещето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256716_%D0%91%D0%B5%D0%B7+%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE

 Видеотехнологиите все повече навлизат в масовия автомобил. За първи път водещият германски производител на технологии и гуми за автомобилната индустрия Continental използва прототип на кола за да демонстрира как система за видеонаблюдение може да замени външните и вътрешни огледала на автомобила. Continental напълно премахва огледалата за обратно виждане и вместо тях водачът има на разположение три специални камери и два монитора с вградени OLED диоди, насочени към обичайните посоки на погледа и показвайки какво се случва зад и в страни от автомобила. Освен че дава на водача по-широк обзор, системата на Continental елиминира светлинните отблясъци, показва допълнителна информация за трафика, свързана със системите за асистиране на водача, елиминира натрупване на мръсотия и прах, оставя счупените странични огледала в миналото и дава на водачите по-добър поглед при лоша светлина и дъжд. Не на последно място потреблението на гориво и шумът от вятъра в колата също намаляват поради по-ниското въздушно съпротивление. „Чрез тази видеосистема вече няма да има слепи точки във визуалното поле на водача. Ефектите от нежеланите оптични феномени като блясък и слаба светлина също за елиминирани”, отбеляза Алфред Екерт, директор на подразделението за висш инженеринг на шасита и безопасност в Continental. „Чрез елиминиране на страничните огледала ние редуцирахме въздушното съпротивление, а ниският коефициент на съпротивление намалява консумацията на гориво и шума при високи скорости”.

 

Интегрирането на страничните камери към шасито е постигнато чрез малки отвори във формата на пирамида в триъгълника на предното стъкло. Третата камера е интегрирана в основата на GPS антената на тавана на автомобила. Система за обработка на образите обединява заснетото от трите камери за да създаде картина за всеки монитор. В допълнение на обикновените огледални образи, полето на визия на водача е разширено в пространство, обикновено недостъпно за него. Така водачът може да използва различни настройки за да покаже изглед от страни или задната част на собствения си автомобил. В комбинация с подходящата ориентация, това „пришиване” на образи предотвратява всякакви „дупки” в полето на виждане - особено опасните за инциденти слепи точки на конвенционалните огледала. Образите на камерите са проектирани на OLED екрани, създадени от Continental. Благодарение на собствената си покривна технология тази енергийно спестяваща система на Continental e непробиваема за директна светлина, осигурявайки по този начин постоянно ясно разчитане на екраните. Те са кристално ясни и консумират по-малко енергия от обикновените екрани. За разлика от конвенционалните огледала, трафик ситуацията е показана чрез камера, така че блясъка причинен от ниско слънце и светлини на автомобили е елиминиран. За да осигури най-добро качество на картината, камерите са оборудвани с функционалност, която елиминира яркото слънце в бяла повърхност без блясък и подобрява видимостта при сумрак. Покритите лещи на страничните камери са по-малко чувствителни и имат по-малка повърхност от традиционните огледала, които по-лесно се зацапват. Това подобрява погледа назад, дори и в лошо време. В момента Continental разработва система за почистване на камерите. С дигиталната система за наблюдение Continental не само постига изискванията за конвенционални огледала от клас I и III, но и предлага много по-голяма функционалност от основната им функция. „Вместо обикновено огледало ние разчитаме на фокусиран към водача интерфейс човек-машина, който не само дава по-добри визуални показатели, но и дава възможност за предоставяне на ситуационни инструкции на мониторите”, отбеляза д-р Отмар Шрайнер от Continental.

Разграбват новото Volvo XC90

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256715_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+Volvo+XC90

 Деветото поколение на Honda Civic дойде през 2012 година. Моделът бързо спечели симпатиите на познавачите, които го определиха като изключително напредничав и много вълнуващ за шофиране. Затова и сега, когато дойде време за обновяването на Civic, промените не са радикални, на са подсилили още повече спортния характер на модела. Новият Civic се отличава с дизайнерски и технологични подобрения, които правят този автомобил още по-привлекателен и емоционален. Едновременно с това за новата си гама за 2015 г., Honda пусна на пазара и нова версия Sport. Освен обновеното стилово оформление на външния и вътрешния дизайн, новият Civic се отличава с подобрено окачване и повишена устойчивост в завоите, нови системи за безопасност и информационно-развлекателна система, базирана на изцяло нови технологии.

 

Обновената Honda Civic е с нов екстериорен дизайн на предницата, който придава по-спортно излъчване на модела, акцентирано с нови фарове с интегрирани дневни светлини и нова аеродинамично оформена предна броня. Хечбекът Civic е също така с нови задна броня и странични престилки, черен заден спойлер и комбинирани задни LED светлини. Новият модел Civic Sport е базиран на хечбека и е оборудван със заден спойлер и със 17-цолови алуминиеви джанти. Някои от ефектните характеристики на дизайна на Civic Sport са заимствани и от бъдещия модел Type R, като например нова предна броня с по-ниско разположена решетка и черна облицовка на тавана на купето. Чрез промените в екстериорния дизайн на Civic е постигнато и

 

понижаване на аеродинамич-ната подемна сила

 

Зад спортния екстериорен дизайн на Civic се крие възможност за прилагане на гъвкави решения, отличаващи се с интелигентна функционалност и ненадмината практичност. Интериорът е усъвършенстван с нова текстилна тапицерия на седалките и нови шевове на върху подглавниците, нова вътрешна декоративна облицовка на вратите с хромирани дръжки и инструментален панел с черно покритие металик. Новият Civic е с просторен интериор, предлагащ гъвкави решения и багажно отделение с обем 477 литра, което е най-голямото постижение за този клас автомобили. Комбито Civic Tourer е най-компактното комби в C-сегмента, но багажникът му е с най-голям обем за този клас автомобили. При изправени задни седалки обемът на багажника е 624 литра до покривалото, а при сгънати задни седалки вместимостта до облицовката на тавана нараства до 1668 литра. Системата Magic Seats на Honda за сгъване на задните седалки създава един от най-практичните интериори в C-сегмента. Задните седалки се сгъват с едно движение, а подът на багажното отделение е повдигнат така, че да образува изцяло равна повърхност заедно със сгънатите седалки. Освен това долните части на задните седалки могат да се повдигнат нагоре, с което площта на багажното отделение се увеличава и дава възможност за превозване на дълги товари.

 

В обновения Civic дебютира изцяло новата информационна система Honda Connect, която предлага удобно управление и комуникационни възможности по време на пътуване, а основните функции включват например AM/FM, DAB и Internet Radio, Bluetooth интерфейс, навигация в Интернет, сателитна навигация и камера за задно виждане при паркиране. Honda Connect е съвместима с Android 4.0.4 - най-популярната операционна система за смартфони и позволява да се използват познатите начини за управление чрез докосване и плъзгане с пръсти върху 7-инчовия сензорен екран.

 

За задвижването на Honda Civic се предлагат познатите бензинови двигатели 1.4 i-VTEC и 1.8 i-VTEC, както и изцяло

 

новия

 

1,6-литров турбодизелов мотор i-DTEC

 

с мощност 120 к.с., който е най-лекият в този клас. Той се отличава с перфектен баланс между икономия на гориво и работни характеристики, облагодетелстващи водача при всякакви ситуации на пътя. Новият 1,6-литров турбодизелов двигател замества стария 2,2-литров мотор и е значително по-икономичен, като средният разход на дизел е редуциран до 3,6 л/100 км. Двигателят е комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия и развива максимален въртящ момент от 300 Нм. Тягата на мотора се разгръща пъргаво, а при ускорение от 80 км/ч за изпреварване агрегатът е много еластичен.

 

В новия Civic японците от Honda са въвели различни нови технологии за окачването и безопасността, които правят шофирането на автомобила много по-вълнуващо и приятно, а пътното му поведение в завои е по-стабилно. Подобренията включват системите Agile Handling Assist и усъвършенстваната Vehicle Stability Assist. Благодарение на съвместната работа на двете системи се повишава бързината на реакция и стабилността на автомобила, повишава се максимално сцеплението при движение в завой и при ускоряване върху хлъзгав път, а шофирането доставя още по-голямо удоволствие. Всеки модел от новата гама на Civic разполага със системата City-Brake Active на Honda като стандартно оборудване. Тази система е създадена специално с цел да спомогне за предотвратяване и намаляване на риска от инциденти при ниски скорости. Системата сканира пътя пред автомобила с помощта на радарни устройства и автоматично задейства спирачките при възникване на непосредствена опасност от удар.

Един от биячите на малкия Христо иска да излезе на свобода

http://petel.bg/Edin-ot-biyachite-na-malkiya-Hristo-iska-da-izleze-na-svoboda__124452

Патрик Първев - едно от момчетата, обвинени за побоя над детето на цигуларката Невена Велинска, поиска да излезе на свобода. В сряда...

Петролът слиза още надолу в Азия в сряда сутринта

http://petel.bg/Petrolat-sliza-oshhe-nadolu-v-Aziya-v-sryada-sutrinta__124451

Цените на петрола се спускаха отново в сряда в Азия в условията на пазар, станал нервен от притесненията за китайската икономика и в...

Заложническа драма в американско училище

http://news.ibox.bg/news/id_703081446

След преговори тийнейджърът освободи заложниците, сложи оръжие и се предаде, заявиха от местната полиция. Нападателят е откаран в болница за изследвания

Марс ще бъде максимално близо до Луната тази вечер

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HjMx7BzsBys/

В нощта срещу 27 август ще станем свидетели на изключително рядко природно явление – точно половин час след полунощ Марс ще бъде максимално близо до Луната. Планетата ще се намира само на 34,65 милиона мили от Земята. Учените споделят, че за невъоръженото око на човек Марс ще изглежда като втора Луна над Земята.

Следващият път, когато червената планета ще бъде толкова близо до нашата, ще бъде през далечната 2287 година. Явлението е много рядко и се случва само веднъж на 272 г. Според астрономите гледката ще бъде повече от уникална.

Роботите се научиха да правят палачинки (ВИДЕО)

http://sciencelogy.actualno.com/Robotite-se-nauchiha-da-pravjat-palachinki-VIDEO-news_491762.html

Изследователи от проекта RoboHow към Института за изкуствен интелект на Бременския университет научиха роботи да използват писмени инструкции за решаване на различни задачи, съобщава MIT Technology Review. Като източник на инструкциите немските специалисти по робототехника използвали портала WikiHow. Освен текстови инструкции роботът анализира и видеа, разказващи за производствения процес. След анализа на инструкциите и при необходимост – малка корекция от страна на човека, роботът се нау

Денят на Дългопол – 29 август, празникът, който обединява

http://petel.bg/Denyat-na-Dalgopol-----29-avgust--praznikat--koyto-obedinyava__124389

Този ден е кулминацията на празничната програма, подготвена тази година лично от кмета Маринка Иванова. Дългополци от всички поколения и...

Най-накрая евтина почивка! 7 лева на нощ за есенно море

http://petel.bg/Nay-nakraya-evtina-pochivka--7-leva-na-noshh-za-esenno-more__124450

снимка: БулФото, архив Поне 350 българи ще използват четирите почивни дни около Деня на Независимостта, за да пътуват из страната и в...

Атанас Щерев за изчезването ни: Само образованието ще ни спаси

http://society.actualno.com/Atanas-Shterev-za-izchezvaneto-ni-Samo-obrazovanieto-shte-ni-spasi-news_491900.html

Целият свят се притеснява, че България изчезва. На мен ми правиха интервю от Южна Корея в продължение на 45 минути, коментира академик Петър Иванов излезлите вчера (25 август) данни на ООН за изчезването на българите. През 2050 година, при сегашната тенденция ще има 2,8 млн. цигани и 1,7 млн. българи в България. Причината е проста – множат се тези, които не ползват контрацептиви, посочи Иванов пред Нова телевизия. Бившият депутат д-р Атанас Щерев не се съгласи напълно с тази прогноза, защ

Нарушенията с храна по Черноморието са малко, уверяват от БАБХ

http://society.actualno.com/Narushenijata-s-hrana-po-Chernomorieto-sa-malko-uverjavat-ot-BABH-news_491896.html

Нарушенията при съхранението на храна по Черноморието не са толкова много и толкова драстични, че да има масов отлив от туристи. В това увери д-р Дамян Миков от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Според статистиката са проверени над 500 обекта и броят на съставените актове е малък. Има и предписания, които също са малко, увери Миков пред БНТ. Година след година нарушенията намаляват, добави специалистът. Той направи уточнение, че храната като вкус вече е нещо съвсем различно

Св. мъченици Адриан и Наталия

http://celebrate.actualno.com/Sv-mychenici-Adrian-i-Natalija-news_491895.html

Император Максимиан в столицата си гр. Никодимия издал заповед грижливо да се издирят християните и да се дадат под съд. Били обещани парични награди на ония, които изпълняват тая заповед и откриват християни. Които пък ги укривали, заплашвали ги със строги наказания. И почнали езичниците да издават познатите християни и да ги довеждат на съд при царя. Веднъж по указанието на някои от жителите на Никодимия войниците на Максимиан намерили в една пещера 23 човека, които заявили, че вярват в

Пациентът става "светофар" за линейките, идват от 8 до 120 минути

http://offnews.bg/news/n_1/n_550767.html

Линейките ще пристигат от 8 до 120 минути, спешността ще се определя от състоянието на пациента. Това предвижда проектът на нов стандарт за спешна медицинска помощ, публикуван на сайта на МЗ.  Според документа пациентите ще бъдат групирани в три категории, които ще се обозначават с червен, жълт и зелен код. Най-бързо линейките трябва да пристигат при първата група - до 8 минути, когато "пациентът е със животозастрашаващи признаци и симптоми вследствие заболяване или увреждане с висока вероятност от летален изход, ако не се предприемат незабавни интервенции за предотвратяване на последваща нестабилност на дихателната функция, циркулацията и/или неврологичната функция". При тези хора се "налага незабавно осигуряване на максималните диагностични и терапевтични възможности в областта и обхвата на специалността Спешна медицина посредством приложение на напреднали техники за поддръжка на живота (Аdvanced Life Support) и всички останали ресурсни възможности от лекарски екип с най-висока компетентност", обясняват от МЗ.  Нестабилен/потенциално нестабилен спешен пациент (код жълто - В2) – относителна спешност - пациентът е с подозиран риск и потенциална опасност за живота, налице са признаци и симптоми вследствие заболяване или увреждане, които могат да прогресират по тежест и да доведат до усложнения с висока вероятност от настъпване на тежки последствия за жизненоважните функции, системи или органи, ако лечението не се приложи бързо в определена времева рамка при отностителна спешност на състоянието. Линейката трябва да пристигне до 20 минути.  Стабилен спешен пациент (код зелено - С3) - минимална спешност – при пациента са налични признаци и симптоми вследствие заболяване или увреждане с нисък потенциал и риск от настъпване на тежки последствия или усложнения, и прогрес към по-тежко състояние, пише още в текста на МЗ. Линейката трябва да дойде до два часа.  Документът съдържа алгоритмите за поведение при всеки тип спешно състояние. Досега у нас нямаше нито стандарт, нито алгоритми и работещите в спешната помощ настояват за бързото им приемане.  Има инструкции как се използва дефибрилатор, какво се прави при започнало раждане извън болница, при термична или огнестрелна травма, при задух, отравяне и др. В проекта са посочени и въпросите, чрез които се определя спешността при повикването, както и инструкции за околните до пристигането на медицинския екип.

Депутат копае тайни тунели в Плиска (преглед на печата)

http://petel.bg/Deputat-kopae-tayni-tuneli-v-Pliska--pregled-na-pechata-__124449

News.bg „24 часа" 25 военни с техника срещу 4000 бежанци откъм Македония, ЕС разреши 25 военнослужещи и армейска техника ще подсилят охраната...

На тази дата в историята - Александър Батенберг абдикира от българския престол

http://petel.bg/Na-tazi-data-v-istoriyata---Aleksandar-Batenberg-abdikira-ot-balgarskiya-prestol__124448

1768 г. — Капитан Джеймс Кук отплава от Англия на борда на Ендевър. 1789 г. — Във Версайския дворец е приета Декларацията за правата на...

Искате да видите дали някоя партия лъже с името ви - вижте при ЦИК

http://politics.actualno.com/Iskate-da-vidite-dali-njakoja-partija-lyje-s-imeto-vi---vijte-pri-CIK--news_491838.html

Днес, 25 август, започна регистрацията на политическите партии в ЦИК за местните избори. Поради тази причина и поради предишни случаи на злоупотреба, от ЦИК съобщават, че всеки заинтересован гражданин може да провери дали неговото име не фигурира в подписка на партия, регистрирана за изборите. Проверката може да бъде направена на официалния сайт на ЦИК, в графа „За избирателите”. Засега там още не са качени документи за регистрация, защото тепърва трябва да мине проверка на подписит

Южна Корея понижи степента на бойна готовност

http://asia.actualno.com/Ujna-Koreja-poniji-stepenta-na-bojna-gotovnost-news_491894.html

Армията на Южна Корея, приведена по-рано в състояние на пълна бойна готовност във връзка с кризисната ситуация на Корейския полуостров, е понижила нейната степен, съобщава Yonhap. Агенцията се позовава на анонимен източник сред южнокорейските военни. По негови думи, „равнището на пълна бойна готовност, въведено на границата, се понижава“. Въпреки това, нивото на готовност на подразделенията е „по-високо“ от обичайното, отбелязва източникът. Снимка:архив

Разработиха две универсални ваксини срещу грип

http://health.actualno.com/Razrabotiha-dve-universalni-vaksini-sreshtu-grip-news_491806.html

Всяка година медиците откриват нови епидемични грипни щамове, имунолозите разработват все нови ваксини, а отговорните граждани се ваксинират. Но на следващата година се появява нов щам и всичко започва отначало. Грипният вирус толкова бързо мутира, че, изглежда, сме обречени на вечно преследване с неговата рекордно висока изменчивост, пише Naked Science. Но наскоро две групи учени заявиха за създаването на универсални ваксини, подходящи за борба с всеки щам. За разлика от досегашните, които из

Хороскопът за сряда - 26 август

http://curious.actualno.com/Horoskopyt-za-srjada---26-avgust-news_491890.html

Овен Днес не се опитвайте да впечатлите всички и на всяка цена. Усилията няма да си заслужават очаквания ефект, а гаранция за успех няма да имате. Бъдете себе си, това най-много се цени. Телец Днес не се доверявайте на първото впечатление, относно някой човек. Понякога най-добрите приятелства се получават именно след първоначална неприязън. Бъдете по-широко скроени. Близнаци Ако може днес си останете у дома. Денят предполага прекалено много конфликтни ситуации с околните, от които нямате ну

Ако щете вярвайте, но това е "Лада"

http://petel.bg/Ako-shhete-vyarvayte--no-tova-e-Lada__124447

„Лада“ отдавна не е компанията, която прави моделите „Самара“ и „2107“. Руският автомобилен гигант сериозно изплаши не кой да е, а самата...

Вашият хороскоп за днес

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-dnes__124446

Horoscope.bg Овен – 21.03 до 20.04 Няма да преживеете големи радости днес, но ще прекарате един значително спокоен ден на работното място.  Важно е...

Слънчево и топло време

http://society.actualno.com/Slynchevo-i-toplo-vreme-news_491892.html

Над страната ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността над североизточните, а след обяд и над планинските райони. Валежи не се очакват. След обяд ще се появи слаб североизточен вятър. Температурите още малко ще се повишат и максималните ще са между 28° и 33°, съобщиха от НИМХ. Над планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива незначителна купеста облачност. Ще духа слаб изток-североизточен вятър. Максималната температура на височина 12

Родена е Майка Тереза

http://chronicles.actualno.com/Rodena-e-Majka-Tereza-news_490420.html

На 26 август 1910 година е родена католическата монахиня Майка Тереза. Нейното истинско име е Агнес Гонджа Бояджиу. Тя е по-известна с монашеското си име и факта, че посвещава целия си живот в борба срещу бедността. Майка Тереза е основател на ордена Мисионери на милосърдието и е носител на Нобелова награда за мир. Нейната благотворителна дейност продължава да се развива до ден днешен. Майка Тереза е родена през 1910 година в град Скопие, който в това време все още е част от Османската империя.

Гала се връща на 31 август в ефира много променена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942938

Новият сезон за “На кафе” започва в понеделник, 31 август, с променена концепция и друг фасон. Според екипа предаването ще бъде изключителна изненада за зрителите.
Новостите бяха подготвяни през август, докато “На кафе” беше във ваканция. Гала също е участвала активно в тях, след като изкара 10-ина дни на Малдивите с любимия си Стефан.
Новият сезон за “На кафе” започва в понеделник, 31 август, с променена концепция и друг фасон. Според екипа предаването ще бъде изключителна изненада за зрителите. Новостите бяха подготвяни през август, докато “На кафе” беше във ваканция. Гала също е участвала активно в тях, след като изкара 10-ина дни на Малдивите с любимия си Стефан.

Заличиха село Бързея от картата на България

http://pik.bg/заличиха-село-бързея-от-картата-на-българия-news388508.html

Заличиха село Бързея от картата на България

Обезлюденото село Бързея ще бъде заличено от картата на България, пише 24rodopi.com.

Общинският съвет в Кирково вече взе решение за закриване на населеното място, предстои и акт на Министерския съвет.

„Село Бързея, което е на брега на река Върбица, е обезлюдено.Преди 1989 година имало хора в 10-12 къщи, но последният жител е напуснал селото в зората на демокрацията", заяви кметът на Кирково Сали Рамадан. Отскоро без жители е и съседното на Бързея село Върли дол.

Актуален виц от фейсбук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942876

“Спря ми интернетът, нямам фейсбук. Реших да изляза навън, за да търся приятели. Взех моя снимка и започнах да заговарям непознати, като им споделям какво ядох, какво пих, къде бях, що за човек съм, как се чувствам. Дотук има трима, които ме следват - двама полицаи и един
“Спря ми интернетът, нямам фейсбук. Реших да изляза навън, за да търся приятели. Взех моя снимка и започнах да заговарям непознати, като им споделям какво ядох, какво пих, къде бях, що за човек съм, как се чувствам. Дотук има трима, които ме следват - двама полицаи и един

Перничани на нокти! Ромски партита подлудиха цял квартал

http://pik.bg/перничани-на-нокти-ромски-партита-подлудиха-цял-квартал-news388504.html

Перничани на нокти! Ромски партита подлудиха цял квартал

Неспирни ромски летни партита подлудиха цял квартал в Перник, пише Мироглед.

Жителите в Иван Пашов са подложени на непрестанен тормоз през уикендите, заради сватби, кръщенета и всякакви други поводи на обитателите на малцинствения квартал Хумни дол.

„Най-страшно е положението, когато има сватба. Тогава се разпъват едни големи бели шатри, идват им гости от цялата страна, а купона е 3 дни. През цялото време има силна музика, крясъци, а често се стига и до бой. Човек нито може да си отвори прозореца, нито може да спи“, обясняват потърпевшите.

Празненствата били причина в почти всяка събота и неделя хората от Иван Пашов да викат полиция. Органите на реда пристигали на място, музиката спирала за малко, но след известно време се подновявала с пълна сила. Проблемът бил нерешим.

„Понякога се случва патрулните коли да не идват. Явно и полицията се страхува, защото тези хора нападат на тумби и едва ли могат да бъдат озаптени от двама униформени“, твърдят още местните.

Славиша Йоканович вкара "Макаби" в Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/26/2597267_slavisha_iokanovich_vkara_makabi_v_shampionskata_liga/?ref=rss


Бившият треньор на "Левски" Славиша Йоканович постигна нов голям успех в кариерата си. Специалистът изведе "Макаби" (Тел Авив) до групите на Шампионската лига.

Израелският отбор завърши 1:1 с "Базел" у дома и с общ резултат 3:3 продължава в турнира. Ключови се оказаха равенството 2:2 в Швейцария и повечето отбелязани голове на чужд терен.

"Базел" успя да поведе в 11-ата минута. Тогава Зуфи изпълни отлично пряк свободен удар, топката срещна гредата и влезе във вратата....

Слънчев бряг и Несебър – челници по нарушения на плажа

http://frognews.bg/news_96720/Slanchev-briag-i-Nesebar-–-chelnitsi-po-narusheniia-na-plaja/

На цели 53 плажа търговските обекти са се разпрострели повече от разрешеното. Нарушителите рекордьори са Слънчев бряг-север и Южният плаж в Несебър.Според прокуратурата най-големите нарушители са в северната част на плажа на Слънчев бряг. Заведенията и търговските обекти там са заели над 1300 квадратни метра повече от позволеното.

На 26 август рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942847

Павел Станчев, главен изпълнителен директор на “bTV медиа груп”
Александър Цветков, бивш министър на транспорта
Велко Йотов, футболен национал от САЩ'94
Александър Мутафчийски, солист в Държавния музикален театър
Любомир Любенов, олимпийски шампион по кану-каяк
Хюсеин Хафъзов,
Павел Станчев, главен изпълнителен директор на “bTV медиа груп” Александър Цветков, бивш министър на транспорта Велко Йотов, футболен национал от САЩ'94 Александър Мутафчийски, солист в Държавния музикален театър Любомир Любенов, олимпийски шампион по кану-каяк Хюсеин Хафъзов,

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4921747

Александър Мутафчийски, солист в Националния музикален театър, 43 г.
Проф. д-р Владислав Христов, началник на Втора хирургична клиника в "Пирогов" и председател на БАР, 59 г.
Любомир Любенов, олимпийски шампион по кану-каяк, 58 г.
Павел Станчев, главен изпълнителен директор на "Би Ти Ви Медиа груп", 49 г.
Александър Мутафчийски, солист в Националния музикален театър, 43 г. Проф. д-р Владислав Христов, началник на Втора хирургична клиника в "Пирогов" и председател на БАР, 59 г. Любомир Любенов, олимпийски шампион по кану-каяк, 58 г. Павел Станчев, главен изпълнителен директор на "Би Ти Ви Медиа груп", 49 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване