Има ли двойни стандарти с лимитите за гориво в МВР?

http://pik.bg/има-ли-двойни-стандарти-с-лимитите-за-гориво-в-мвр-news388663.html

Има ли двойни стандарти с лимитите за гориво в МВР?

На 8 май 2015г., началникът на логистиката в РДПБЗН-Варна е запитан от СФСМВР на какво се дължи забраната за зареждане на пожарните автомобили при положение,че не са си използвали лимита за месеца. Неговият отговор е, че при справка е установил, че горивото е изразходвано през уикенда от микробуси "Пежо Боксер" и "Форд Транзит".

Това заявяват в своя позиция от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), която е най-голямата синдикална организация в МВР Те уточняват, че въпросните микробуси са били командировани в Чехия със Заповед на главния секретар на МВР.

Съгласно тази заповед разходите за гориво, пътни такси, застраховки, и др. е следвало да бъдат за сметка на "СК по ППС-Варна" /Спортен клуб по пожаро-приложен спорт – Варна/. Това е организация с нестопанска цел извън МВР, но ръководителят на командированата групата гл. инспектор Стоянов - началник сектор "Пожарогасителни и спасителни дейности" в РДПБЗН-Варна е пренебрегнал заповедта и зарежда микробусите със служебна карта на МВР, т.е. с гориво предназначено за пожарни автомобили.

"В отговор от извършена проверка на Инспектората на МВР се казва, че спортният клуб е възстановил горивото. Е и питаме се това ли е финалът? Хванали ги, върнали го и виновни няма! А забраната за зареждане на пожарните автомобили с гориво? А създаденият риск при възникване на пожари и автомобилите, които нямаше как да отидат на адрес, защото не са заредени?", питат от федерацията. Те подчертават, че "този случай показва една притеснителна, но категорична тенденция: в МВР се мери с различен аршин".

На 15 януари 2013 г. бе уволнен началникът на КАТ - Варна, гл. инспектор Валери Борисов. Заповедта за освобождаване бе уронване на престижа. Причината е, че той е зареждал гориво в личния си автомобил със служебна карта на МВР - един път за 11 лева и втори за около 50-60 лв. Твърди се, че през почивните дни Борисов е пътувал до къщата си в село Климентово със служебното "Порше" на КАТ. От обясненията на Борисов става ясно, че е пътувал до болния си от рак баща, който дни по-късно почива.

Според вътрешните правила на ведомството, "използването на служебен автомобил или служебно гориво за лични нужди или нужди, които не са регламентирани в ЗМВР е сериозно нарушение", а МВР за пореден път доказа,че "Етичния кодекс" важи само за изпълнителския състав или за премахване на неудобните. За никого не е тайна, че в момента министерството се намира във финансов колапс. Отделно от това лимитът на много служебни автомобили е недостатъчен, поради което не могат да патрулират в районите си. Служителите масово използват личните си автомобили за изпълнение на служебните си ангажименти, поради липсата на гориво, а в същото време малкото останало такова се използва за пътуване до Чехия и участие в състезание.

Според разследващият орган в МВР употребата на гориво за пожарни автомобили не е нарушение, защото е върнато. Ние питаме къде са границите между употреба и злоупотреба със служебно положение и до кога в МВР ще има двоен аршин – едни няма да могат да си вършат работата, поради липса на гориво, а други ще ходят по състезания в чужбина, питат синдикалистите.

Паднало дърво смаза коли в центъра на Бургас, по чудо не пострадаха хора (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_550843.html

Огромен кестен се срути върху няколко автомобила в центъра на Бургас. Инцидентът стана малко след 7 ч., на ул. „Климент Охридски“, зад автобусната спирка на сградата на операта. Нямаше дори полъх на вятър, разказаха живеещи в къщата, пред която се намираше дървото. „Това дърво, кестенът, е крехко. По-голямо е от къщата, натежава, има наклон. Другото до него също ще падне. Сигурно са на един век. Аз съм ходил и ги молих да ги подкастрят. Никаква реакция“, коментираше живеещият в съседната къща Кръстан. Съседите казваха, че само по чудо тогава не е минавал човек наблизо. Джипът на Пламена е напълно потрошен от падналото дърво. „Много са големи щетите. Стъклата са изпочупени, вътре не знам какво е. Не знам какво е положението под капака, след като е изкривен целия, сигурно и двигателят е пострадал“. Тя бе категорична, че ще си търси правата, защото вината, според нея е в общината. „Аз какво съм направила? Паркирала съм си колата пред дома“ , коментира Пламена. От дирекция „Икономика и стопански дейности“ към община Бургас вече са се свързали със застраховател. Администрацията има сключена застраховка за подобни случаи и гарантираха, че собствениците ще бъдат обезщетени. На място пристигнаха и от отдел „Озеленяване“. Елена Овчарова, която не отговаря за този район, а е по заместване, поясни, че няма видими белези за заболяване на дървото. „Ще се обследва дървото каква е причината да падне. По външни белези няма никакви нарянявания. Не съм фитопатолог, но по външни белези няма хралупа, няма дупка, няма сух клон“, коментира Овчарова. От община Бургас поясниха, че дърветата в града се подменят, където се извършва реконструкция на улиците, но жалби на еколози спъват тези процеси. На мястото на инцидента дойде и главният експерт в отдел „Озеленяване“ и бивш негов началник Светлана Танева, която отказа коментар, както по въпроса с дървото, така и по темата какво се случва с изготвянето на паспорти и обследване на дърветата в община Бургас. „Много бързо забравихте Пейо “, подхвърли на Танева минаваща наблизо жена, която сподели, че е подавала сигнали и за опасни дървета на нейната улица, но от общината я посъветвали да пусне жалба. Кой е Пейо? На 17 септември 2012 г. именно кестен пада на ул. „Гурко“ в Бургас върху 26 – годишния Пейо Янчев и го смазва. Роднините на загиналия мъж осъдиха общината, като собственик на дървото, на три инстанции по гражданското дело. Експертизата тогава, показа, че кестенът е бил заболял отдавна, но не са били взети мерки за това. До ден днешен, дело в съда така и не е влязло и инцидентът е на етап разследване. Наблюдаващият прокурор не одобри изготвената експертиза и назначи нова, която се бави заради липсата на подобни експерти. А на 17 септември, роднините на загиналия мъж, който остави съпруга и малко дете без баща, ще почетат паметта му, три години след нелепата му смърт.

Владивосток очаква чудовищен тайфун “Гони”

http://www.cross.bg/goni-zhitelite-vladivostok-1478514.html

/КРОСС/ Градският щаб по ликвидирането на последиците от тайфуна „Гони" е издал препоръка към жителите на Владивосток в Русия да се запасят с храна, вода и лекарства за близките два дни, съобщава ТАСС. „Препоръчва се на жителите да бъдат максимално готови, за всеки случай да се запасят с питейна вода, храна и на когото е необходимо - лекарствени препарати. Молим също така жителите да спазват мерките за лична сигурност", заяви кметът на Владивосток Игор Пушкарев. Мощният тайфун „Гони" връхлетя вчера югозападна Япония и рани най-малко 20 души, съобщи агенция Киодо. „Гони" е 15-ият тайфун за сезона в Азия и вече взе 26 жертви във Филипините. Той пристигна в Япония с пориви на вятъра до 198 км. в час и се отправя на север към остров Хоншу. Според очевидци в крайбрежните райони вятърът е обръщал с лекота по-малките автомобили. Повечето пострадали са ранени при такива инциденти или от счупени от вятъра прозорци. Има опасност от проливни дъждове и гигантски вълни с височина до 12 метра.  

Американски финансист: Кризата е тук, ще се усети след 1 октомври (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4943643

Новата световна икономическа криза вече е тук, но истинските й размери ще могат да се видят след 1 октомври. Това заяви известният американски финансов експерт Мартин Армстронг в радиошоуто на Алекс Джоунс "Информационни войни". Финансистът посочи и етапите на кризата: първо Франция ще се изправи срещу икономиите и съкращенията на работни места и

Американски финансист: Кризата е тук, ще се усети след 1 октомври (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943634

Новата световна икономическа криза вече е тук, но истинските й размери ще могат да се видят след 1 октомври. Това заяви известният американски финансов експерт Мартин Армстронг в радиошоуто на Алекс Джоунс "Информационни войни". Финансистът посочи и етапите на кризата: първо Франция ще се изправи срещу икономиите и съкращенията на работни места и

EVN готова с първите фактури след влизането в сила на новите цени на тока

http://www.cross.bg/tzeni-period-otchitane-1478513.html

/КРОСС/ EVN България напомня, че от 1 август 2015 г. е в сила решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за нови цени на електроенергията. Това означава, че електроенергията се фактурира по новите цени на отделните тарифи, считано от тази дата. Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията във фактурите - в случая за август 2015 г. - е разделена на два отделни периода: • потребление по стари цени до 31 юли 2015 г. включително и • потребление по нови цени от 1 август 2015 г. Новите фактури могат да се заплащат в касовите салони на „Български Пощи" ЕАД, както и директно през интернет страницата на компанията www.evn.bg, чрез системата „EVN Онлайн плюс" на https://www.evn.bg/Online-Services/Login.aspx Срокът за заплащане на фактурите за първата група битови клиенти е до 15 септември 2015 г. Примерен модел на фактура за електроенергия клиентите могат да намерят в сайта на EVN България: https://www.evn.bg/Chastni_klienti/Elektricheska-energia/Faktura-obrazec.aspx Във всяка фактура за електроенергия, издавана от EVN България Електроснабдяване, се съдържа конкретният период, за който е отчетена електроенергията, количеството консумирана електроенергия, срокът на следващо отчитане, срокът на следващо плащане, както и телефонен номер за връзка с дружеството. Както дружеството обяви при влизането в сила на новите цени, изготвянето на фактурите за aвгуст 2015 г

"Да вдишаме по едно" - бар предлага алкохол на мъгла

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/08/26/2597376_da_vdishame_po_edno_-_bar_predlaga_alkohol_na_mugla/?ref=rss


Слизате към подземието на сградата по почти тъмни спираловидни стълби под мрачните акорди на орган. След това обличате дъждобран и влизате в помещение с гъста бяла мъгла от пулверизиран алкохол. Видимостта е около 1 метър, но някои опитват да си направят селфи, други пият коктейли от чаши с формата на черепи, всички дишат дълбоко.

Така изданието The Verge описва преживяването в открития преди месец лондонски бар Alcoholic Architecture. В него ексцентричната дизайнерска фирма Bompas &...

Удивителните Крушунски водопади

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/udivitelnite-krushunski-vodopadi-6041678

За удобство на туристите е изградена екопътека, по която човек може с часове да се любува на изящната картина, вдъхновен от кристалната вода на водопадите и свежата растителност на околността

Доналд Тръмп с нов скандал – изгони журналист от пресконференция

http://www.mediapool.bg/donald-tramp-s-nov-skandal-izgoni-zhurnalist-ot-preskonferentsiya-news238433.html

Американският милиардер и кандидат за републиканската президентска номинация Доналд Тръмп влезе в нов скандал, след като изгони от своята пресконференция журналист от най-голямата испаноезична телевизия в САЩ, съобщава АП. Хорхе Рамос от телевизия "Юнивижън" зададе на Тръмп въпроси за идеята му да не се дава автоматично гражданство на родените на територията на САЩ деца, чиито родители са незаконни имигранти. Щом Рамос заговори, Тръмп го прекъсна и каза, че не му е дал думата, след което няколко пъти го прикани да седне. Накрая му каза: "Връщай се в "Юнивижън". Това доведе до незабавна реакция на охраната, което започна да бута Рамос към изхода на залата. Докато го отвеждаха от залата, Рамос повтаряше "Не можете да депортирате 11 милиона души" и "Не можете да издигнете 1900 мили стена". По-късно на Рамос бе позволено да се върне в залата. Тръмп го поздрави любезно, но въпреки това двамата подновиха спора си, като постоянно се прекъсваха един друг.

Гришо се запали по йогата

http://www.cross.bg/grisho-iiogata-zapali-1478512.html

/КРОСС/ Първата ни тенис ракета Григор Димитров се запали по йогата. Гришо вече залага и на физически и духовни техники, чиято цел е да се трансформират тялото и ума. Хасковлията пусна снимки във Фейсбук, на които медитира. Дали това ще му даде повече увереност за предстоящия турнир от Големия шлем - US Open, ще разберем.Междувременно стана ясно, че той ще влезе в основната схема на Откритото първенство на САЩ под №17. Позизията на Гришо означава, че в първите два кръга българинът ще играе срещу непоставени тенисисти, а в третия ще срещне някой от поставените от девето до 16-о място. Това са шампионът от 2014 г. Марин Чилич, Милош Раонич, Жил Симон, Ришар Гаске, Джон Иснър Давид Гофен, Кевин Андерсън и Гаел Монфис.

Русия ограничи продажбата на западни почистващи препарати

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/rusiia-ogranichi-prodajbata-na-zapadni-pochistvashti-preparati-201185/

Проведени тестове от държавния надзорен орган разкриват редица нарушения при безопасността на сапуни, перилни и почистващи продукти

"За 25 години не сте напреднали в борбата с корупцията"

http://offnews.bg/news/n_1/n_550839.html

За 25 години страната ни е напреднала в много области, но икономиката и борбата с корупцията не са сред тях, каза временният посланик на САЩ в България Родерик Мур пред Нова тв. Той уточни, че изразява мнението на хората в страната, а не своето. "Българските граждани смятат, че корупцията се шири в тази страна на всички нива и има една класа от хора, които са над закона. Преди 15 години, когато бях в България, задавах един и същ въпрос - колко висши държавни чиновници са били осъдени за корупция. В отговор ми се усмихваха. От две седмици задавам същия въпрос и отговорът е същият", разказа за наблюденията си у нас Мур. Според него, щом у нас има усещане, че една класа е над закона, това е проблем. Той уточни, че на година в САЩ се водят над хиляда дела за корупция на всякакви нива. Посланикът не се съгласи с твърдението, че страната му чрез своите действия е предизвикала мигрантската вълна. "В Сирия тече трагична гражданска война. САЩ участват по много начини за намирането на мирно решение", обясни той. По повод публикации в британския "Гардиън", че САЩ ще разположи в България изтребители F-22, Мур каза, че няма такава информация. Той допълни, че в Европа ще бъдат дислоцирани подобни самолети. Дипломатът каза също, че няма информация и за намерение на щатите да използват бази в България по подобие на тези в Турция - за удари срещу цели в Сирия. "В България има временно разполагане на американска техника. Това ще продължи да се случва периодично", каза още Родерик Мур. За Мур е странна истерията покрай разполагането на американска военна техника и военни в България, след като САЩ и България са съюзници. Той подчерта, че ние сме суверенна държава, със суверенни решения и и всяко разполагане на военни и техника става със съгласието на правителството. Посланикът припомни, че една от причините за увеличеното военното присъствие на САЩ в Европа са агресивните и незаконни действия на Русия в Украйна.

Доведоха Вальо Пахама до бургаския съд, той не иска медии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943618

Преди минути в Бургаския окръжен съд започна заседанието за определяне на мярката за неотклонение на Валентин Стойков - Пахама.   Той е обвинен заедно с Божидар Благоев - Даката за опит за кражба на луксозен джип
Преди минути в Бургаския окръжен съд започна заседанието за определяне на мярката за неотклонение на Валентин Стойков - Пахама. Той е обвинен заедно с Божидар Благоев - Даката за опит за кражба на луксозен джип "Ауди Q 7". Съдебният състав обаче остави медиите в колоарите, тъй като Пахама не искал журналисти в залата.

Истина или лъжа: Иван Ласкин подстригал косата на Александра Сърчаджиева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942827


ЖЪЛТИНИТЕ

Причината за късата подстрижка на Александра Сърчаджиева, с която тя води новия сезон на “Биг Брадър”, е Иван Ласкин, писа много жълт столичен всекидневник. Според изданието актьорът е отрязал няколко кичура от дългата коса на Сърчаджиева, след което тя започнала да плаче.
Ето каква е истината.
Лъжа е.
ЖЪЛТИНИТЕ Причината за късата подстрижка на Александра Сърчаджиева, с която тя води новия сезон на “Биг Брадър”, е Иван Ласкин, писа много жълт столичен всекидневник. Според изданието актьорът е отрязал няколко кичура от дългата коса на Сърчаджиева, след което тя започнала да плаче. Ето каква е истината. Лъжа е.

Вчера във Варна започна общоармейският шампионат по волейбол

http://www.moreto.net/novini.php?n=299616

Вчера в Пункт за базиране Варна с тържествена церемония беше открит общоармейският шампионат по волейбол, съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили за Moreto.net. Състезание от подобен ранг се провежда за първи път в спортния комплекс на формированието.

Гръцкият президент ще назначи временен кабинет в петък

http://www.cross.bg/liderite-stranata-naznachi-1478511.html

/КРОСС/ Гръцкият президент Прокопис Павлопулос ще разпусне настоящия парламент и ще назначи временно правителство в петък, след като не се очаква лидерът на третата по големина партия в парламента Панайотис Лафазанис да формира правителство в тридневния срок, предвиден за това до четвъртък. Това съобщава гръцкият вестник "То вима", цитиран от БГНЕС. Според изданието в петък Павлопулос ще назначи и избори за 20 септември.Прогнозите са временен министър-председател да бъде председателката на Върховния съд Василики Тану. Водят се преговори за постовете на ключови министерства като тези на финансите, външните работи и отбраната.Ден преди това, в четвъртък, държавният глава ще се свърже с лидерите на политическите сили в страната, за да организира среща с тях, въпреки че вече лидерите на СИРИЗА Алексис Ципрас, на "Независимитие гърци" Панос Каменос, както и генералният секретар на гръцката комунистическа партия Димитрис Куцумпас заявиха, че няма да участват в нея.В същото време обаче лидерите на други политически сили - на "Нова демокрация" Вангелис Меймаракис, на "Потами" Ставрос Теодоракис, на ПАСОК Фофи Генимата и на отцепилия се от СИРИЗА "Популярен съюз" на Панайотис Лафазанис, ще настояват за организирането на срещата.Според Конституцията на страната обаче подобно събиране не може да се състои, ако на него не присъстват всички политически лидери в страната.

На кръстовище във Варна: Шофьор на червено прати в болница моторист с „Дукати“

http://petel.bg/Na-krastovishhe-vav-Varna--SHofor-na-cherveno-prati-v-bolnitsa-motorist-s----Dukati---__124481

снимка: БулФото, архив Около 19:30 часа вчера на кръстовището на бул. «Цар Освободител» и ул. «Битоля» във Варна, 46 -годишен водач на „Фиат“...

Страшни резултати от аутопсията на момчето, което откриха мъртво в Рила

http://petel.bg/Strashni-rezultati-ot-autopsiyata-na-momcheto--koeto-otkriha-martvo-v-Rila__124484

Мехмед, когото няколко дни стотици издирваха в местността „Яденица”, е починал, защото е паднал и е счупил първи прешлен на гръбнака....

Унгария изпраща 2100 полицаи на границата със Сърбия

http://europe.actualno.com/Ungarija-izprashta-2100-policai-na-granicata-sys-Syrbija--news_491998.html

Унгарската полиция съобщи, че ще изпрати повече от 2100 свои служители на границата си със Сърбия, след като рекорден брой бежанци навлязоха на нейна територия. "Охраната на границата ще бъде подсилена от допълнителни 2106 полицаи от 5 септември", каза Кароли Пап, ръководител на полицията в страната пред репортери в Будапеща. Подкрепленията, наречени "гранични ловци", ще патрулират по дължината на границата, като те ще са в помощ на повече от 1000 полицаи, които вече са изпратени там, ка

Koи диктатори са убили най-много хора?

http://curious.actualno.com/Koi-diktatori-sa-ubili-naj-mnogo-hora-news_491973.html

Само преди три дни отбелязахме Деня на жертвите на комунизма и фашизма. По този повод решихме да ви запознаем с фактите, свързани с броя на жертвите на най-жестоките диктатори в човешката история. Адолф Хитлер е известен по цялата Земя със своята безгранична жестокост. Но се оказва, че заради античовешките действия на други диктатори са загинали много повече хора, отколкото заради фюрера на Нацистка Германия по време на Втората световна война. Най-големият убиец в човешката история е китайския

Митов изпадна в ступор: Как така ще стреляме по бежанците?

http://politics.actualno.com/Mitov-izpadna-v-stupor-Kak-taka-shte-streljame-po-bejancite-news_491997.html

Как ще стреляме срещу бежанците, защо ми задавате такива въпроси? Инструкциите и заповедите, които са дадени, питайте министрите, които са ги дали. Въпросът не е към мен. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов, който беше запитан дали идеята на картечниците по границата с Македония е да стрелят по бежанците, предаде репортер на ГНЕС. Ясно е, че българската държава трябва да охранява границите и ние това го правим, и го правим добре. Миграционният поток не е насочен към България,

Българка стана втора на един от най-престижните конкурси за красота World Beauty Queen

http://curious.actualno.com/Bylgarka-stana-vtora-na-edin-ot-naj-prestijnite-konkursi-za-krasota-World-Beauty-Queen--news_491995.html

Вероника Велинова Стефанова представи достойно страната ни на международния конкурс World Beauty Queen 2015, който се проведе в Инчеон, Южна Корея между 10-24 август, 2015. 23-годишната красавица е носителка на титлите „Мис Автомобилизъм 2014“ и „Мис Туризъм Европа 2015“, която спечели преди месец в Гърция. За короната World Beauty Queen 2015 се бориха тридесет претендентки от цял свят. Конкурсът премина в няколко етапа. При първите елиминации красавиците имаха инте

МС одобри наредбата за прехвърлянето на осигуровките от частен фонд в НОИ

http://society.actualno.com/MS-odobri-naredbata-za-prehvyrljaneto-na-osigurovkite-ot-chasten-fond-v-NOI-news_491994.html

Приета е новата наредба за осигурителните вноски. Правителството прие Наредбата за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ и обмен на информация. Наредбата се издава на основание чл. 179, ал. 3 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и във връзка с приетия на 28 юли 2015 г. от Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване

ОИК в Бургас ще се назначи от ЦИК

http://burgas.actualno.com/OIK-v-Burgas-shte-se-naznachi-ot-CIK-news_491993.html

Парламентарно представените партии и коалиции в Бургас не постигнаха съгласие за състава на Общинската избирателна комисия (ОИК). Консултациите между местните ръководства се проведоха в заседателната зала на Общината. По закон Общинската избирателна комисия в Бургас трябва да се състои от 13 души – един председател, двама зам.-председатели, секретар и 9 членове, в съотношение – ПП ГЕРБ - 4, коалиция БСП Лява България - 2, ДПС - 2, коалиция РБ - 1, коалиция ПФ - 1, ББЦ - 1, АТАКА - 1

Валери Симеонов с остро изказване заради кандидат за кмет на Велико Търново

http://velikotarnovo.actualno.com/Valeri-Simeonov-s-ostro-izkazvane-zaradi-kandidat-za-kmet-na-Veliko-Tyrnovo-news_491989.html

Категорично не подкрепям кандидатурата на Пламен Легкоступ за кмет на Велико Търново. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” съпредседателят на Коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” и председател на НФСБ Валери Симеонов във връзка с издигането на проф. Пламен Легкоступ за кмет на Велико Търново. Легкоступ беше представен като кандидатура на Патриотите. „Информацията не отговаря на истината. Не е коректно изнесена или представена защото НФСБ е по-голямата

Отразява ли се безтегловността на вкуса на уискито?

http://interest.actualno.com/Otrazjava-li-se-bezteglovnostta-na-vkusa-na-uiskito-news_491978.html

Японският космически товарен кораб "Конотори" ("Аист"), който в понеделник успешно се скачи с МКС, е занесъл на станцията вода, хранителни продукти и научно оборудване, а също така експериментални образци от уиски, изпратени в Космоса от японския производител на алкохол Suntory. Шестте образеца от алкохол ще отлежават поне година на МКС, след това ще бъдат върнати на Земята и специалистите на компанията ще проведат дегустация и изследване на напитката, за да изяснят как пребиваването в условият

Лавина от жалби заля омбудсманите на столичното парно

http://pik.bg/лавина-от-жалби-заля-омбудсманите-на-столичното-парно-news388657.html

Лавина от жалби заля омбудсманите на столичното парно

За по-малко от месец, откакто бе отворена приемната на тримата обществени посредници на "Топлофикация София", клиентите на дружеството са подали повече от сто жалби. 62 от сигналите са подадени писмено, а 40 са устни. Повечето от жалбите са свързани с несъгласие с изравнителните сметки за парно и топла вода, каза за "Хоризонт" един от тримата обществени посредници Деян Дянков.

Повечето от клиентите обаче не са наясно, че преди да стигнат нещата до фактуриране от страна на „Топлофикация“, изравнителната сметка е трябвало да бъде възразена в топлинния счетоводител. И при положение, че абонатът не го е направил това нещо, не си е направил труда да възрази изравнителната сметка, да каже, че не е съгласен с нея, вече като се стигне до фактура от „Топлофикация“ нещата стават по-сложни.

„Мисля, че и там могат да се намерят някои решения, но основно абонатите трябва да гледат и да сравняват с предходен период какво са ползвали, защото така излизат общо взето отговори на много въпроси”, казва още Дянков.

До края на тази седмица ще бъде готов сайтът на тримата омбудсмани на "Топлофикация София". На него ще има качено типово заявление за жалби, което да улесни потребителите във връзката им с обществените доставчици.

Влак прегази човек в Перник

http://www.cross.bg/chovek-zapernikcom-pernik-1478509.html

Перник /КРОСС/ Влакът София-Кюстендил, който тръгва в 7.55ч. от София, сгази човек в района на спирка "Метал", научи zaPernik.com. Инцидентът е станал на 200 метра преди моста до блокове Албени, между гарите Даскалово и Метал.Според свидетели блъснатия човек все още помръдвал. Към 9 часа на място дойдоха криминалисти. По първоначална информацият мъжът, прегазен от влака е на средна възраст. Когато машиниста го е видял, запонал да надува тромбата. Има предположения, че пострадалият е пиян.На метри от катастрофата рибари си ловят риба, без да им пука от нищо.   Снимка: zaPernik.com.

Извънземни над Петрич кале край Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943567


През 1858 г. Илия Блъсков документира първото НЛО в небето на България.
Първото НЛО в небето на България е регистрирано през 1858 г. Тогава над Петрич кале край варненското село Аврен се появяват извънземни пришълци. Феноменът е документиран от възрожденския книжовник Илия Блъсков.
На Гергьовден селяните се събрали на обща трапеза.
През 1858 г. Илия Блъсков документира първото НЛО в небето на България. Първото НЛО в небето на България е регистрирано през 1858 г. Тогава над Петрич кале край варненското село Аврен се появяват извънземни пришълци. Феноменът е документиран от възрожденския книжовник Илия Блъсков. На Гергьовден селяните се събрали на обща трапеза.

Кметът евроотличник излиза от мода

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4942953

Категорията „харчене на европейски средства“ вече не е решаваща за победата във вота за кметските кресла. Шампионът по умело облагодетелстване от обществени поръчки, без да го„хванат“ с дронове, ще бъде истинският победител на този вот, дори и да не стане отново кмет.
Защо евъргрийнът „кмет евроотличник“ загуби своята актуалност?
Категорията „харчене на европейски средства“ вече не е решаваща за победата във вота за кметските кресла. Шампионът по умело облагодетелстване от обществени поръчки, без да го„хванат“ с дронове, ще бъде истинският победител на този вот, дори и да не стане отново кмет. Защо евъргрийнът „кмет евроотличник“ загуби своята актуалност?

Петролът поскъпна леко, но все още се търгува под 40 долара за барел

http://econ.bg/Новини/Петролът-поскъпна-леко-но-все-още-се-търгува-под-40-долара-за-барел_l.a_i.693210_at.1.html

Цената на петрола се изкачи леко в сряда (26 август), но въпреки това все още остава близо до най-ниското си ниво за последните шест години и...

Велизар Енчев започва акция за легализиране на марихуаната като лекарство

http://www.cross.bg/marihyana-enchev-velizar-1478510.html

/КРОСС/Независимият депутат Велизар Енчев пусна онлайн петиция в подкрепа на легализирането на употреба на марихуана за медицински цели. До момента петицията е събрала над 2 800 подписа. "В последните години темата за употребата на медицинска марихуана става все по-актуална, дори в България", отбелязва в петицията депутатът. „Моля ви, гласувайте тук. Нека чуем гласа на народа", приканва Велизар Енчев. Той възнамерява през септември да внесе проектозакон за легализиране на канабиса за медицински цели.Идеята на отцепника от Патриотичния фронт и лидер на нофосформираното ляво движение "Българска пролет" е продължение на въпроса, който през юни отнесе към здравния министър Петър Москов по време на парламентарен контрол. Тогава Велизар Енчев попита дали е извършен у нас анализ на международните научни изследвания за целесъобразността и необходимостта от прилагането на марихуана при лечение на тежки заболявания, както и дали се обмисля възможността да се разреши използване на марихуана и нейни деривати за медицински цели. Питането му бе подкрепено с изследвания върху пациенти с множествена склероза, които установяват, че канабиноидите могат да облекчат не само симптомите, но също могат и да забавят развитието на заболяването. Орален спрей, съдържащ THC канабиноиди, е рецептурно легален за пациенти с множествена склероза в САЩ, Канада, Великобритания, Нова Зеландия, Германия и Испания

Слави Трифонов прдава недостроената си вила в Делта Хил, след раздялата с балерината Мартина

http://www.zapernik.com/hailaif/slavi-trifonov-prdava-nedostroenata-si-vila-v-delta-hil-sled_39725/

Слави Трифонов явно още не може да прежали предателството

на последната си голяма любов – балерината Мартина, пише Intrigi.bg.

Въпреки че двамата са разделени от миналата есен, той не можел да се отърси от шока и депресията, че е загубил жената, с която е смятал да създаде най-после семейство и да има и дете. Той непрекъснато се опитвал да дави мъката си в работа, товарел се с различни задачи, започвал нови проекти, за да няма време да мисли, но вечер, сам в спалнята,...

Продължава

Чудодеен извор в Баня лекува очи

http://pik.bg/чудодеен-извор-в-баня-лекува-очи-news388652.html

Чудодеен извор в Баня лекува очи

Легендарен извор в панагюрското село Баня привлича посетители не само от цялата област, но вече и от Софийско. Столичани, които са били на рехабилитация в местните санаториуми, стават едни от най-верните почитатели на целебната минерална вода. След това минават пътьом, за да се заредят с една кола пълни туби или дори пътуват специално до мястото с тази цел, разказват местните. Това разказва Марица.бг.

Кметът на селото Стоян Ножделов потвърди, че интересът към избора е силен. Той има дълга предистория. Местна легенда разказва как преди години мъж довел момичето си и след като то си измило очите, прогледнало. Той пръв каптирал водата. Чешмата много време била в услуга на хората, но тъй като е близо до реката, започнала да се затрупва и вече не било сигурно дали водата е чиста и безопасна. Затова било взето решение да бъде затрупана.

До момента, когато местен патриот - Вельо Мутев, не получил пророческо съновидение - да възстанови извора. Тръгнал да дири помощ и получил финансовата подкрепа на крупна панагюрска компания. С общи усилия се стигало до ренесанса на чудодейната чешма. Вече 4 години тя отново събира хора от близо и далеч.

Повечето си мият очите и вярват, че така подобряват зрението си. Местни баби пък си знаят, че заболят ли ги костите, трябва да си покиснат краката във водата. Говори се, че под нея има находища на лечебна кал. Някои са пробвали процедури с нея и твърдят, че помага. Досега обаче не е правено експертно проучване за потвърждаване на тези факти, признава Ножделов.

Изворът обаче е изследван лабораторно и е доказано безопасен. Той се намира извън селото, в местността Манастирчето, след баните и санаториума. До мястото води приличен път, по който може да се стигне с кола.

Бомба в пернишкия съд?

http://pik.bg/бомба-в-пернишкия-съд-news388654.html

Бомба в пернишкия съд?

Сигнал за бомба опразни сградата на пернишкия Съд. Магистрати и граждани са евакуирани.

Към 9:00ч. на тел.112 е подаден анонимен сигнал за поставено взривно устройство в сградата на пернишкия съд. Сигналът е подаден от мъж, пише zapernik.com. Полицията незабавно отцепила района и евакуирала намиращите се в сградата хора. Към този момент сградата се претърсва от екипи на ДОТИ.

Припомняме, че преди време отново бе подаден сигнал за бомба в съда, който се оказа фалшив.

Назад към победата на комунизма!

http://svetoven.pogled.info/news/67128/Nazad-kam-pobedata-na-komunizma

/Поглед.инфо/ Призракът на комунизма отново броди(1) не само в Европа. В Гърция управлява/упрявляваше-б.р./ и критикува ЕС социалистическата и антиглобалистка СИРИЗА, в Испания набира сила "Podemos". В същото време, движението "Окупирай" в САЩ и победата на левицата в Латинска Америка ни принуждават да се замислим за възраждането на лявото движение в Новия свят. Махалото се люшка, ако през 1990 г. изглеждаше, че комунизмът и марксизмът са погребани завинаги, след кризата от 2008-2009 г., повече говорят за неизбежния срив на капитализма във формата, в която го познаваме. Какво бъдеще ни подготвят новите леви? Какво ни очаква - реализирането на нова социална утопия или мрачна антиутопия? /Рус.ез./

"Духът на Испания" се пренася в зала 1 на НДК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943586

“Духът на Испания” ще зала 1 на Националния дворец на културата (НДК) по време на 29-то издание на
“Духът на Испания” ще зала 1 на Националния дворец на културата (НДК) по време на 29-то издание на "Новогодишен музикален фестивал”. Творбите, въплътили страстния испански темперамент, ще звучат в първия ден на новата година - на 1 януари 2016 г. от 18:30 ч. Фестивалният симфоничен оркестър ще бъде под диригентството на испанеца Хосе Луис Гомес,

"Духът на Испания" се пренася в зала 1 на НДК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4943605

“Духът на Испания” ще зала 1 на Националния дворец на културата (НДК) по време на 29-то издание на "Новогодишен музикален фестивал”. Творбите, въплътили страстния испански темперамент, ще звучат в първия ден на новата година - на 1 януари 2016 г. от 18:30 ч.
Фестивалният симфоничен оркестър ще бъде под диригентството на испанеца Хосе Луис Гомес,
“Духът на Испания” ще зала 1 на Националния дворец на културата (НДК) по време на 29-то издание на "Новогодишен музикален фестивал”. Творбите, въплътили страстния испански темперамент, ще звучат в първия ден на новата година - на 1 януари 2016 г. от 18:30 ч. Фестивалният симфоничен оркестър ще бъде под диригентството на испанеца Хосе Луис Гомес,

Намериха канабис в банското село Гостун

http://pik.bg/намериха-канабис-в-банското-село-гостун-news388650.html

Намериха канабис в банското село Гостун

34 кг. канабис намериха полицейските служители вчера в банското село Гостун, съобщиха от пресцентъра на МВР - Благоевград.

Проверката е извършена в местността „Горен Седрул”, землище на Гостун. При полицейската акция са открити и унищожени 93 броя зелени, тревисти растения с общо тегло 34 кг., които след направен полеви тест са реагирали положително на канабис, предаде "Дарик".

По случая е образувано досъдебно производство

"Духът на Испания" се пренася в НДК

http://www.cross.bg/ispaniya-dyhut-otkusi-1478508.html

София /КРОСС/ "Духът на Испания" ще зала 1 на Националния дворец на културата (НДК) по време на 29-то издание на "Новогодишен музикален фестивал". Творбите, въплътили страстния испански темперамент, ще звучат в първия ден на новата година - на 1 януари 2016 г. от 18:30 ч. Фестивалният симфоничен оркестър ще бъде под диригентството на испанеца Хосе Луис Гомес, а солисти ще бъдат сопраното Федерика Ломбарди от Италия и цигуларят Веско Ешкенази.Програмата "Духът на Испания" включва премиерни за България произведения като: песента "Тъмничарките" из сарсуелата "Дъщерите на Зеведий" от Руперто Чапи за сопран и оркестър, "Малабо" от Алберто Хинастера, по-рядко изпълнявани откъси из балета "Тривърхата шапка" на Мануел де Файя, заедно с наелектризиращия "Танц на огъня". Всички те ще бъдат изпълнявани наред с популярните и обичани от публиката творби като: "Испанско капричио" от Николай Римски-Корсаков, "Болеро" из операта "Сицилиански вечерни" на Верди, "Испански танц" от де Файя и Нavanaise от Сен-Санс, откъси от сюитата "Кармен" на Бизе, "Испания" от Шабрие и много други известни творби.

Гръцкият президент ще назначи временен кабинет в петък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943583

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос ще разпусне настоящия парламент и ще назначи временно правителство в петък, след като лидерът на третата по големина партия в парламента Панайотис Лафазанис не се очаква да формира правителство в тридневния срок, предвиден за това до четвъртък.
Това съобщава гръцкият вестник
Гръцкият президент Прокопис Павлопулос ще разпусне настоящия парламент и ще назначи временно правителство в петък, след като лидерът на третата по големина партия в парламента Панайотис Лафазанис не се очаква да формира правителство в тридневния срок, предвиден за това до четвъртък. Това съобщава гръцкият вестник "То вима" като в същото време

След 30 години у нас ще има 2,8 млн. роми и 1,7 млн. българи

http://www.moreto.net/novini.php?n=299617

През 2050 г. населението на България ще бъде едва 5,2 млн. души – с 2 млн. по-малко в сравнение с тази година. Това сочат данните от стряскащ доклад за демографската ситуация по света, изготвен от ООН. След 30 години българите ще бъдат едва 1,7 млн.

Йорданов: Не е бежанска вълна, а преселение на народите

http://frognews.bg/news_96729/Iordanov-Ne-e-bejanska-valna-a-preselenie-na-narodite/

Не трябва да определяме наплива на имигранти само като бежанска вълна, става дума за преселение на народите, заяви по БТВ бившият посланик Александър Йорданов. По думите му трябва да се погледне сериозно на гледната точка на унгарския премиер Виктор Орбан, че става дума за преселение на хора, което може да застраши европейските ценности.

Китайка врътна бутилка коняк на екс на летище в Пекин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943557

Китайка изпи бутилка скъп коняк на екс на летище в Пекин. Това се
Китайка изпи бутилка скъп коняк на екс на летище в Пекин. Това се "наложи" след като служителите на летището не ѝ позволиха да се качи с бутилка в самолета. Жената с фамилия Чжао носила питието за 190 долара в ръчния си багаж и се готвела за вътрешен полет, пише БиБиСи. В крайна сметка обаче китайката така и не се качила на борда,

Китайка врътна бутилка коняк на екс на летище в Пекин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4943592

Китайка изпи бутилка скъп коняк на екс на летище в Пекин. Това се "наложи" след като служителите на летището не ѝ позволиха да се качи с бутилка в самолета.
Жената с фамилия Чжао носила питието за 190 долара в ръчния си багаж и се готвела за вътрешен полет, пише БиБиСи.
В крайна сметка обаче китайката така и не се качила на борда,
Китайка изпи бутилка скъп коняк на екс на летище в Пекин. Това се "наложи" след като служителите на летището не ѝ позволиха да се качи с бутилка в самолета. Жената с фамилия Чжао носила питието за 190 долара в ръчния си багаж и се готвела за вътрешен полет, пише БиБиСи. В крайна сметка обаче китайката така и не се качила на борда,

Танкове бранят границата с Македония от бежанци

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/tankove-braniat-granicata-s-makedoniia-ot-bezhanci-6041676

До момента обаче нито един имигрант не е опитал да премине границата със западната ни съседка

БТР-и бранят границата с Македония от бежанци

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/btr-i-braniat-granicata-s-makedoniia-ot-bezhanci-6041676

До момента обаче нито един имигрант не е опитал да премине границата със западната ни съседка

Влак прегази мъж в Перник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943563

Влакът София-Кюстендил, който тръгва в 7.55ч. от София, сгази човек в района на спирка Метал, съобщава zaPernik.com. Инцидентът е станал на 200 метра преди моста до блокове Албени, между гарите Даскалово и Метал.
Към 9 часа на място са дошли криминалисти. По първоначална информация мъжът, прегазен от влака, е на средна възраст.
Влакът София-Кюстендил, който тръгва в 7.55ч. от София, сгази човек в района на спирка Метал, съобщава zaPernik.com. Инцидентът е станал на 200 метра преди моста до блокове Албени, между гарите Даскалово и Метал. Към 9 часа на място са дошли криминалисти. По първоначална информация мъжът, прегазен от влака, е на средна възраст.

Ел-Ериан: Волатилността на глобалните финансови пазари е обезпокоителна

http://www.investor.bg/drugi/338/a/el-erian-volatilnostta-na-globalnite-finansovi-pazari-e-obezpokoitelna-201181/

Главният икономически съветник на Allianz смята, че това ще накара Фед да отложи вдигането на лихвените проценти

Влак прегази мъж в Перник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4943577

Влакът София-Кюстендил, който тръгва в 7.55ч. от София, сгази човек в района на спирка Метал, съобщава zaPernik.com. Инцидентът е станал на 200 метра преди моста до блокове Албени, между гарите Даскалово и Метал.
Към 9 часа на място са дошли криминалисти. По първоначална информация мъжът, прегазен от влака, е на средна възраст.
Влакът София-Кюстендил, който тръгва в 7.55ч. от София, сгази човек в района на спирка Метал, съобщава zaPernik.com. Инцидентът е станал на 200 метра преди моста до блокове Албени, между гарите Даскалово и Метал. Към 9 часа на място са дошли криминалисти. По първоначална информация мъжът, прегазен от влака, е на средна възраст.

Първо в BLife: И Татяна влиза във ВИП Брадър

http://www.bnews.bg/article-140656

Хонорарът на Татяна бил наполовина по-малък от този на колежката й, разкриват запознати.

Германски съд обяви патенти на Apple за невалидни

http://www.investor.bg/novini/261/a/germanski-syd-obiavi-patenti-na-apple-za-nevalidni-201184/

Според съда истинските патенти за спорната технология принадлежат на компанията Neonode

Григор Димитров практикува йога (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943556

Българският тенисист Григор Димитров вече залага и на физически и духовни техники, като практикува йога, съобщи Gong.bg.
Той пусна снимки във Facebook, на които медитира. Дали тенисистът медитира и дали това ще му даде повече увереност за предстоящия турнир от Големия шлем – US Open, ще разберем.
Междувременно стана ясно,
Българският тенисист Григор Димитров вече залага и на физически и духовни техники, като практикува йога, съобщи Gong.bg. Той пусна снимки във Facebook, на които медитира. Дали тенисистът медитира и дали това ще му даде повече увереност за предстоящия турнир от Големия шлем – US Open, ще разберем. Междувременно стана ясно,

Григор Димитров практикува йога (Снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4943564

Българският тенисист Григор Димитров вече залага и на физически и духовни техники, като практикува йога, съобщи Gong.bg.
Той пусна снимки във Facebook, на които медитира. Дали тенисистът медитира и дали това ще му даде повече увереност за предстоящия турнир от Големия шлем – US Open, ще разберем.
Междувременно стана ясно,
Българският тенисист Григор Димитров вече залага и на физически и духовни техники, като практикува йога, съобщи Gong.bg. Той пусна снимки във Facebook, на които медитира. Дали тенисистът медитира и дали това ще му даде повече увереност за предстоящия турнир от Големия шлем – US Open, ще разберем. Междувременно стана ясно,

Къртни Лав още тъгува по Кобейн

http://www.cross.bg/kurtni-instagram-kurt-1478507.html

/КРОСС/ Вдовицата на музиканта Кърт Кобейн Къртни Лав написа трогателно послание до покойната си половинка, съобщава Metro.Наскоро в Instagram тя публикува стара снимка, на която са запечатани тя, съпругът й и малката им дъщеричка. "Толкова съм тъжна. Детето ни вече е голямо. Боже, Кърт, погледни лицето й, за какво си мислеше... ??? Господи, толкова ми липсваш", написа в Instagram Къртни. По данни на изданието, фотографията е част от фотосесията на семейството, публикувана от списание Spin през 1992 г.    

Без изненади! Слънчев бряг и Несебър – рекордьори по нарушения на плажа

http://pik.bg/без-изненади-слънчев-бряг-и-несебър-–-рекордьори-по-нарушения-на-плажа-news388646.html

Без изненади! Слънчев бряг и Несебър – рекордьори по нарушения на плажа

На цели 53 плажа търговските обекти са се разпрострели повече от разрешеното, стана ясно от репортаж на Нова телевизия.Нарушителите рекордьори са Слънчев бряг-север и Южният плаж в Несебър.

Според прокуратурата най-големите нарушители са в северната част на плажа на Слънчев бряг. Заведенията и търговските обекти там са заели над 1300 квадратни метра повече от позволеното.

„Още навремето взехме плажа без приемно-предавателен протокол от държавата. Има много стари обекти, за които сме писали писма за премахването им, тъй като ние нямаме право самостоятелно да ги премахваме, защото това се води самоуправство”, коментира Владимир Кисьов, концесионер на плажа Слънчев бряг-север.

Заведенията, които са се разпрострели по-нашироко, били в заварено положение след приемането последните промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие през 2014.

По над 1000 квадратни метра са незаконно заетите територии на плажовете Поморие-централен, Бургас - север и Бургас-централен.

Другото сериозно нарушение, за което призна прокуратурата, е, че на десетки плажове, свободната зона за чадърите е по-малко от 50 %.

Дърво се стовари в центъра на Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-tzentura-horata-1478506.html

Бургас /КРОСС/ Дърво се срути върху три автомобила на ул. "Климент Охридски" в центъра на Бургас. Огромният кестен падна пред домовете на хората и препречи цялата улица. „Истинско чудо е, че няма пострадали, тъй като тук районът е изключително оживен и е късмет, че в този момент не е минавал човек", коментираха местни жители пред Флагман.бг. Улицата се намира точно до сградата на Операта в Бургас и хората се опасяват да няма други подобни случаи, които да причинят инцидент.На място пристигна екип на „Гражданска защита", който реже дървото, за да го премахне от мястото.Проблемът с дърветата в града предизвиква противоположни коментари сред бургазлии. Част от тях защитават всяко растение, а друга - искат безопасна среда, особено след фаталния инцидент с 27-годишния Пейо Янчев, който загина, затиснат от паднал кестен на ул. Гурко в центъра на града на 17 септември 2012 година.

10 дни в Тайланд не стигат, но пък си заслужават (видео)

http://www.vesti.bg/10-dni-v-tajland-ne-stigat-no-pyk-si-zasluzhavat-video-6041673

В Тайланд има толкова много какво да се види, че 10 дни надали биха стигнали на един турист, за да се потопи напълно в източната екзотика

Инженери предлагат Аспаруховият мост да бъде повдигнат с 10 метра

http://www.moreto.net/novini.php?n=299587

Държавата трябва да намери начин за цялостно реновиране на Аспаруховия мост във Варна вместо да прави козметичен ремонт за 35 млн. лева. В това са убедени инженерите Генчо Георгиев и Иван Якимов, научи Moreto.net. Още през 2011 година двамата представили на конференция своята идея за бъдещото развитие на съоръжението и лансирали идеята за повдигането му с 10 метра.

Двойка от Маями се ожени под водата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943537

Двойка от Маями се ожени под водата. Кимбърли и Хорхе се ожениха под водата край подводна бронзова статуя на Исус, потопена точно преди 50 години и известна като
Двойка от Маями се ожени под водата. Кимбърли и Хорхе се ожениха под водата край подводна бронзова статуя на Исус, потопена точно преди 50 години и известна като "Христос от дълбините", съобщава bTV. Церемонията се проведе в присъствието на упълномощено лице. Двойката получи и документ за бракосъчетанието, изработен от непромокаема материя.

Amazon ще доставя алкохол в рамките на час

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/26/2597309_amazon_shte_dostavia_alkohol_v_ramkite_na_chas/?ref=rss


Amazon е започнала тестове за доставка на алкохол в рамките на час от поръчката, съобщава онлайн изданието Re/Code. Освен това компанията ще предлага и доставка на храна от ресторанти за същия времеви период.

Услугата е част от Amazon Prime и за момента се предлага пробно в Лондон и Сиатъл. Постепенно ще бъдат добавяни и други градове.

Потребителите ще могат да си поръчват алкохол от Amazon и да избират време на доставката - един или два часа. Услугата е достъпна чрез...

Двойка от Маями се ожени под водата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4943549

Двойка от Маями се ожени под водата. Кимбърли и Хорхе се ожениха под водата край подводна бронзова статуя на Исус, потопена точно преди 50 години и известна като "Христос от дълбините", съобщава bTV.
Церемонията се проведе в присъствието на упълномощено лице. Двойката получи и документ за бракосъчетанието, изработен от непромокаема материя.
Двойка от Маями се ожени под водата. Кимбърли и Хорхе се ожениха под водата край подводна бронзова статуя на Исус, потопена точно преди 50 години и известна като "Христос от дълбините", съобщава bTV. Церемонията се проведе в присъствието на упълномощено лице. Двойката получи и документ за бракосъчетанието, изработен от непромокаема материя.

Тест: 9 латински сентенции – какво означават те?

http://curious.actualno.com/Test-9-latinski-sentencii--kakvo-oznachavat-te-news_491944.html

Как се справяте с латинския? Ще ви предложим девет латински сентенции и под всяка три възможни отговора за нейното значение. Направете този тест и проверете знанията си. Отговорите ще намерите в края на статията. 1. O tempora! O mores! a). „Времената са весели!” б). „О, свещена простота!” в ). „О, времена! О, нрави!”   2. Tertium non datur a). „За вкусовете не се спори.” б). „Трети вариант няма.” в ). „Третият е и

Мечките от зоопарк "Кайлъка" се разхождат в обезопасено заграждение

http://goodnews.actualno.com/Mechkite-ot-zoopark-Kajlyka-se-razhojdat-v-obezopaseno-zagrajdenie--news_491987.html

Кафявите мечки в зоопарк "Кайлъка" вече са пуснати извън убежището си в рамките на външното ограждение, след обезопасяването му, предаде кореспондентът на БГНЕС в Плевен. Предписанията за обезопасяване на външното ограждение на кафявите мечки в зоопарк "Кайлъка" е направено от експерти на РИОСВ-Плевен, след проверка по сигнал от 1 август, при която бе установено, че една от двете кафяви мечки в зоопарка беше избягала от заграждението. Предписанията са изпълнени и външното ограждение веч

Томислав Дончев отговоря за организацията на местните избори и референдума

http://politics.actualno.com/Tomislav-Donchev-otgovorja-za-organizacijata-na-mestnite-izbori-i-referenduma-news_491984.html

Вицепремиерът Томислав Дончев ще отговаря за организационно-техническата подготовка на местните избори и на националния референдум, съобщиха от Правителствената информационна служба. В задълженията на Дончев влизат още и дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Министърът на финансите трябва да внесе в Министерския съ

Защо мъжете са агресивни?

http://curious.actualno.com/Zashto-myjete-sa-agresivni-news_491924.html

Психолози от щата Джорджия в САЩ са стигнали до извода, че агресивното поведение и насилие е присъщо на неуверения в своята мъжественост представител на силния пол. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Injury Prevention. Психолозите се интересували от поведението на представители на силния пол, които не са уверени в своята мъжественост. Оказало се, че последните, след като не открият потвърждение на своята мъжественост, доста по-често от уверените в себе си мъже прибягват към актове

Ловеч получи дарение от 28 картини на Никола Манев

http://lovech.actualno.com/Lovech-poluchi-darenie-ot-28-kartini-na-Nikola-Manev-news_491980.html

28 картини от големия Никола Манев получи Ловеч като дарение. Творбите пристигнаха вчера от Чирпан, предоставени бяха лично от световноизвестния художник на зам.-кмета Пламен Петков и директора на Художествената галерия Спас Дочев, съобщават от пресцентъра на общината за кореспондента ни от града. Работите ще бъдат подредени в изложбена зала „Вароша“ в началото на септември, изложбата ще бъде открита лично от Никола Манев. След това община Ловеч ще предостави подходяща сграда във Ва

Преди посещението на Меркел - нови нападения над бежански центрове в Германия

http://europe.actualno.com/Predi-poseshtenieto-na-Merkel---novi-napadenija-nad-bejanski-centrove-v-Germanija--news_491977.html

Два дома за настаняване на бежанци в Германия бяха нападнати през нощта, часове преди канцлерът Ангела Меркел да посети друг такъв център, който също беше разтърсен от протести срещу емигранти миналата седмица. Мъж е бил забелязан да хвърля коктейл "Молотов" в дом за настаняване на бежанци в Лайпциг, където е трябвало да отседнат 56 човека, съобщи полицията в изявление. В същото време властите в град Пархим са задържали двама души, които са проникнали в бежански център, въоръжени с ножов

Зрелищна катастрофа: Популярният в Пиринско бизнесмен Цирката ударил с 200 км/ч камион с грозде

http://petel.bg/Zrelishhna-katastrofa--Populyarniyat-v-Pirinsko-biznesmen-TSirkata-udaril-s-200-km-ch-kamion-s-grozde__124483

снимка: "Струма" Един от популярните бизнесмени в Пиринско Валентин Костадинов-Цирката катастрофира с джипа си на АМ „Струма”....

Екшън във Варна! Германски турист нападна българин!

http://petel.bg/Ekshan-vav-Varna--Germanski-turist-napadna-balgarin--__124476

снимка: БулФото, архив 20-годишен германски турист с инициали Х.П. е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред,...

Доналд Тръмп изгони журналист от пресконференция

http://petel.bg/Donald-Tramp-izgoni-zhurnalist-ot-preskonferentsiya__124480

Кандидатът за следващ американски президент Доналд Тръмп влезе в спор с водещ на най-голямата испаноезична телевизия в Съединените щати...

70 години Томатина

http://www.vesti.bg/70-godini-tomatina-6041675

Тази година в продажба са пуснати 22 хил. билета и на участниците ще бъдат предоставени близо 145 хил. кг домати

Столарски: Проверките на горивата няма да доведат до никакъв ефект

http://www.cross.bg/stolarski-razlikata-litur-1478505.html

/КРОСС/Миролюб Столарски - председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, е убеден, че има картелно споразумение за цените на горива у нас, въпреки че Комисията за защита на конкуренцията излезе със станвище, че няма.  В бранша са скептично настроени за решението на проблема и проверките на горивата няма да доведат до ефект. От доста време големите транспортни фирми зареждат гориво в чужбина. Разходът на гориво от българска нафта и разходът на горивото от Сърбия, напр. е един литър или един литър и половина разлика. Цената е много по-ниска и качеството в България е много по-лошо, каза Миролюб Столарски. По думите му  разликата в цената на нафтата в Гърция и България е 12 стотинки. Ако зареждаме в Румъния, там разликата е 45-50 стотинки разликата.        

Зловещо! Останки от труп на мъж откриха в частен имот във Видинско

http://pik.bg/зловещо-останки-от-труп-на-мъж-откриха-в-частен-имот-във-видинско-news388641.html

Зловещо! Останки от труп на мъж откриха в частен имот във Видинско

Откриха останки от труп на 46-годишен мъж в частен имот във видинското село Ракитница, съобщиха от ОД на МВР-Видин. Сигналът в дежурната част на полицията е получен вчера около 17.30 часа.

Установено е, че трупът е на самотноживущ 46-годишен жител на селото. Към момента не са констатирани данни за насилствена смърт. Останките са транспортирани за аутопсия в МБАЛ-Видин. По случая е образувано досъдебно производство.

Гришо загрява с йога за Откритото първенство на САЩ

http://frognews.bg/news_96728/Grisho-zagriava-s-ioga-za-Otkritoto-parvenstvo-na-SASHT/

Българският тенисист Григор Димитров вече залага и на физически и духовни техники, като практикува йога, съобщи Gong.bg.

Нова атракция радва видинчани

http://pik.bg/нова-атракция-радва-видинчани-news388643.html

Нова атракция радва видинчани

Младежите от сдружение "Активно общество" пуснаха в крайдунавския парк на Видин нов атракцион. Това са самобалансиращи се скутери. Двуколесните уреди развиват до 10 километра в час, а едноколесните достигат до 20 км/ч. Желаещите да вдигнат адреналина си са много, коментира Людмил Иванов, който е и инструктор, предаде Радио Видин.

"Това са електрически скутери. Едните са едноколесни, а другите- двуколесни. Интересът е голям. Предимно млади хора се качват на тях, но има и възрастни. Момичета също се возят. Ние сме тук, за да ги научим. Бързо се учи. Има и предпазни средства. Скутерите са снабдени с GPS и можем да проследим къде се намират във всеки един момент."

Лио за втори път се качва на скутера и вече не изпитва никакъв страх:

"Лесно се научих да го карам. Не изпитвам страх и е много интересно. Карам двуколесния, но ще опитам и другия."

Желаещите да се качат на скутерите трябва да са над 14-годишна възраст. Носенето на предпазни средства е задължително, напомнят от "Активно общество".

„Ди Велт“ за МАКС: И тук Русия се обръща на Изток

http://svetoven.pogled.info/news/67127/Di-Velt-za-MAKS-I-tuk-Rusiya-se-obrashta-na-Iztok

/Поглед.инфо/ Русия сега търси купувачи за своята авиационна техника в Китай, Индия и в Близкия изток, пише немското издание „Ди Велт“, коментирайки откриването на авиокосмическото изложение МАКС-2015, предаде РИА „Новости“.

Приета е новата наредба за осигурителните вноски

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/F-H913rZJQY/

Правителството прие нова Наредба за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ и обмен на информация. Наредбата се издава на основание чл. 179, ал. 3 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и във връзка с приетия на 28 юли 2015 г. от Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.
Текстовете в наредбата произтичат от измененията и допълненията в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с усъвършенстване на тристълбовия пенсионен модел. Те са свързани с правото на свободен избор на осигуряване в държавното обществено осигуряване и универсален пенсионен фонд или само в държавното обществено осигуряване, както и с възможността категорийните работници, ползващи правата на ранното пенсиониране, да изберат да се осигуряват само във фондовете на държавното обществено осигуряване или да се осигуряват и в професионалните пенсионни фондове.
С наредбата се уреждат и доразвиват редът за внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Учителския пенсионен фонд, фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване и вноски за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“, както и редът и начинът за избор за промяна на осигуряване и произтичащите от това действия и операции на отговорните институции и на осигурените лица. С наредбата се урежда също обменът на информация между НАП, НОИ, НЗОК, Министерството на финансите и пенсионно-осигурителните дружества.

Ловешките общинари заседават извънредно заради незаконните гонки

http://www.cross.bg/lovech-izvunredno-gonki-1478504.html

Ловеч /КРОСС/ Общинският съвет в Ловеч ще заседава извънредно по повод пътната обстановка в общината и проблемите с незаконните гонки. Свикването на зеседанието беше провокирано от зачестилите инциденти. В цялата Ловешка област през последите две седмици, при пътни инциденти, загинаха седем души, сред които три деца, предаде БНР.Искането за извънредно заседание на Общинския съвет в Ловеч беше внесено от групата на СДС, подкрепено с подписите на 12 съветници. "На прага сме на новата учебна година и превенцията за запазване живота и безопасността на нашите деца е точка №1. Изключително строг контрол на движението с несъобразена скорост в градя. Задължителна е пътната сигнализация, пешеходни пътеки, т.нар. "легнали" полицаи пред училищата да бъдат подновени, огледани. Да се видят местата, които са особено опасни", коментира един от инициаторите - общинският съветник Георги Митев.Той е категоричен, че гонки все още има и дори се случват на централни улици в Ловеч:"Голяма част от тях тръгват пред сградата на полицията. Превъртане на гуми 8 пъти подред за една нощ в разстояние на 500 м на бул. „България". Не се ли чува там? Има дежурен полицай, който стои постоянно".

Слънчев бряг и Несебър водят по нарушения на плажа

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/slynchev-briag-i-nesebyr-vodiat-po-narusheniia-na-plazha-6041674

По думите на концесионера на плажа Слънчев бряг – север голяма част от заведенията, заели повече от позволената площ, били в заварено положение

Вълната от бежанци стигна до Унгария

http://www.bnews.bg/article-140655

Унгария строи дълга над 170 километра ограда по границата със Сърбия.

Доналд Тръмп изгони журналист от своя пресконференция

http://www.cross.bg/trump-izgoni-donald-1478503.html

/КРОСС/ Американският милиардер Доналд Тръмп изгони журналист от испаноезичния канал Univision от своя пресконференция в Айова, съобщава „Ройтерс". Репортерът се опитал да зададе въпрос какви Тръмп смята да спре предоставянето на американско гражданство на децата на нелегалните имигранти, родени в страната. Милиардерът първо помолил журналиста да изчака реда си, след което помолил охраната да го изведе от залата. В края на срещата Тръмп все пак позволил на репортера да зададе въпроса си отново. Коментирайки случилото се, той заяви, че журналистът сам си бил виновен, защото задал въпроса си прекалено емоционално. video:https://www.youtube.com/watch?v=v8fX3W8h2b0

Една от берачките, намерили Мехмед: Животно трябва да го е подплашило

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943536

Чух виковете на жената, отидох и видях детето по корем, с ръчичката напред. Това си спомни пред bTV една от жените, намерили вчера 21-годишния Мехмед. След 4-дневно издирване момчето бе открито мъртво на скат между местността Балабаница, където за последен път е видяно живо, и Яденица. Над 300 души се включиха в издирването, сред които доброволци,
Чух виковете на жената, отидох и видях детето по корем, с ръчичката напред. Това си спомни пред bTV една от жените, намерили вчера 21-годишния Мехмед. След 4-дневно издирване момчето бе открито мъртво на скат между местността Балабаница, където за последен път е видяно живо, и Яденица. Над 300 души се включиха в издирването, сред които доброволци,

Йоканович: Очаква ни прекрасна есен в Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/26/2597357_iokanovich_ochakva_ni_prekrasna_esen_v_shampionskata/?ref=rss


Треньорът на "Макаби" Славиша Йоканович остана силно развълнуван от класирането за групите в Шампионската лига. Израелците направиха 1:1 с "Базел" и след равенството 2:2 в Швейцария постигнаха целта си.

"Наистина се гордея, че ще доведем най-добрите отбори и футболисти на Европа в Израел", каза Йоканович.

Бившият треньор на "Левски" заяви, че отборът му ще опита да подобри играта си за групите на Шампионската лига. "Очаква ни прекрасна есен."

Според Йоканович...

Една от берачките, намерили Мехмед: Животно го е подплашило, затова е отишъл толкова далеч

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4943541

Чух виковете на жената, отидох и видях детето по корем, с ръчичката напред. Това си спомни пред bTV една от жените, намерили вчера 21-годишния Мехмед. След 4-дневно издирване момчето бе открито мъртво на скат между местността Балабаница, където за последен път е видяно живо, и Яденица. Над 300 души се включиха в издирването, сред които доброволци,
Чух виковете на жената, отидох и видях детето по корем, с ръчичката напред. Това си спомни пред bTV една от жените, намерили вчера 21-годишния Мехмед. След 4-дневно издирване момчето бе открито мъртво на скат между местността Балабаница, където за последен път е видяно живо, и Яденица. Над 300 души се включиха в издирването, сред които доброволци,

Ще има предварителна и последваща оценка на въздействието в законодателния процес

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/yiI3QR1e6zA/

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за нормативните актове. Той е разработен в изпълнение на Концепцията за практическо въвеждане на оценката на въздействието на законодателството в нормотворческия процес в България, одобрена от Съвета за административната реформа през април т. г.
Предлаганите със законопроекта промени имат за цел въвеждането на института на оценката на въздействието в нормотворческия процес като инструмент за усъвършенстване на изготвянето, съгласуването и приемането на нормативни актове. Оценката на въздействието (ОВ) представлява аналитичен подход за изследване на възможните икономически, социални, екологични и други последици, на разходите, ползите и рисковете от различни варианти на действие за разрешаване на съществуващи проблеми. ОВ гарантира, че процесът на вземане на решения и приемане на законодателство се базира на доказателства и данни.
Със законопроекта се определят два вида ОВ – предварителна и последваща. От своя страна предварителната ОВ е също два вида – частична и цялостна. Предлага се разработването на всеки законопроект или подзаконов нормативен акт на Министерския съвет да бъде предшестван от изготвянето на частична ОВ. На база на частичната оценка ще се вземе решение дали да се изготви цялостна ОВ, за чието прецизно изготвяне са необходими повече време и ресурси.
Със законопроекта са предложени и разпоредби, свързани с обществените консултации. Предложено е срокът за обществени консултации от 14 дни да бъде увеличен на 30 дни, като е оставена възможност при изрична обосновка в мотивите срокът да бъде по-кратък, но не по- малко от 14 дни. Предлага се също провеждането на обществени консултации на проекти, изготвени от изпълнителната власт или орган на местно самоуправление, да се извършва едновременно и на Портала за обществени консултации, поддържан от администрацията на Министерския съвет.
Законопроектът предвижда и въвеждане на задължение за извършването на предварителен преглед на съответствието на проектите на нормативните актове с Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи и практиката на Европейския съд по правата на човека.
Предложените промени са в съответствие с Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014-2018 г. и Стратегията за развитие на държавната администрация 2014 – 2020 г.

Велизар Енчев започва акция за легализиране на марихуаната като лекарство

http://www.mediapool.bg/velizar-enchev-zapochva-aktsiya-za-legalizirane-na-marihuanata-kato-lekarstvo-news238432.html

Независимият депутат Велизар Енчев пусна онлайн петиция в подкрепа на легализирането на употреба на марихуана за медицински цели. До момента петицията е събрала над 2 800 подписа. "В последните години темата за употребата на медицинска марихуана става все по-актуална, дори в България. Моля ви, гласувайте тук. Нека чуем гласа на народа“, се казва в призива към петицията. През септември Енчев ще внесе и проектозакон за легализиране на канабиса за медицински цели. Идеята на отцепника от Патриотичния фронт и лидер на нофосформираното ляво движение "Българска пролет" е продължение на въпроса, който през юни отнесе към здравния министър Петър Москов по време на парламентарен контрол. Тогава Велизар Енчев попита дали е извършен у нас анализ на международните научни изследвания за целесъобразността и необходимостта от прилагането на марихуана при лечение на тежки заболявания, както и дали се обмисля възможността да се разреши използване на марихуана и нейни деривати за медицински цели. Питането му бе подкрепено с изследвания върху пациенти с множествена склероза, които установяват, че марихуаната облекчава симптомите и забавят развитието на заболяването. Орален спрей, съдържащ активните съставки на марихуаната, е легален за пациенти с множествена склероза в САЩ, Канада, Великобритания, Нова Зеландия, Германия и Испания. “12 държави от Европейския съюз легализираха медицинската марихуана, като последни направиха това в Румъния“, казва депутатът.

Заплашиха с бомба съда в Перник, магистрати и граждани евакуирани, претърсват за взривно устройство

http://www.zapernik.com/krimi/zaplashiha-s-bomba-suda-v-pernik-magistrati-i-grajdani-evakuirani_39724/

Сигнал за бомба опразни сградата на пернишкия Съд. Магистрати и граждани са евакуирани.

Към 9:00ч. на тел.112 е подаден анонимен сигнал за поставено взривно устройство в сградата на пернишкия съд. Сигналът е подаден от мъж. Полицията незабавно отцепила района и евакуирала намиращите се в сградата хора. Към този момент сградата се претърсва от екипи на ДОТИ.

Припомняме, че преди време отново бе подаден сигнал за бомба в съда, който се оказа фалшив.

Осигуряването на заетост е основен акцент в двугодишния План за действие за борба с бедността

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9fXRihI_Zlg/

Осигуряване на заетост и повишаване на доходите от труд са акцентите в одобрения от кабинета План за действие за борба с бедността за периода 2015-2016 г.
Проектът съдържа конкретни мерки и дейности, индикатори, отговорни институции, източници на финансиране и срокове за изпълнение на заложените приоритети в Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 2020. В контекста на Стратегия „Европа 2020”, през 2010 г. българското правителство прие национална цел за намаляване на броя на живеещите в бедност с 260 000 души до 2020 г.
Осигуряването на равен достъп до предучилищно и училищно образование, до качествено здравеопазване и устойчивост на социалните плащания са сред политиките, които са заложени за намаляване на бедността и социалното изключване. Предвижда се да се подобри взаимодействието в сферата на образованието, здравеопазването, заетостта и социалните услуги при реализирането на общи цели за социално включване.
В приетия документ са заложени и мерки за подобряването на жилищните условия на уязвимите групи и подкрепа на бездомните. За постигането на целите в Плана и Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 2020 се поставя акцент върху партньорството между централната, местната власт и неправителствения сектор.
Проектът на План за действие за борба с бедността за периода 2015-2016 г. е публикуван в интернет страницата на МТСП.

Управляващите в Турция няма да имат мнозинство след изборите според ново проучване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/26/2597350_upravliavashtite_v_turciia_niama_da_imat_mnozinstvo/?ref=rss


Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПРС) няма да може да спечели еднолично мнозинство на изборите на 1 ноември, сочи последното социологическо проучване в страната, предаде "Ройтерс".

Подкрепата за ПРС е 41.7% в сравнение с 40.9%, които партията спечели на изборите през юни, според изследването на Metropoll.

ПСР загуби мнозинството в парламента на изборите през юни за първи път след идването си на власт през 2002 г. След провала на преговорите за...

Радан Кънев: Има ли антимонополен орган? Не, няма

http://www.cross.bg/kunev-organ-radan-1478502.html

/КРОСС/Големият въпрос е дали в България ще има обединен Реформаторрски блок, или ще продължава да е разпасаната команда, която много често бяхме миналата година. Това каза лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев в студиото на Нова телевизия.  Нашите министри не получиха необходимата подкрепа от нас, например да изградят силни екипи - напротив, получаваха партизански натиск за назначаване на тоя и оня по партийна линия, каза още Кънев и даде пример за прокарването на закони, при които половината от блока отсъствали от залата, а цялата група на ГЕРБ била там. Въпросът е имаме ли силите да изградим модерни институции, риторично запита Кънев. В момента, в който империята на Пеевски продължава да се разширява, важно е дали Комисията за защита на конкуренцията ще бъде пак пълна с негови хора. Въпросът е има ли монопол - в пресата, в енергетиката, в горивата, и има ли антимонополен орган, който да се бори с това. В продължение на 12 години отговорът бе - не, няма такъв орган, каза Кънев.   

Радан Кънев: На много места ще издигнем български турци

http://pik.bg/радан-кънев-на-много-места-ще-издигнем-български-турци-news388637.html

Радан Кънев: На много места ще издигнем български турци

„На много места ще издигнем хора, които са български турци. ГЕРБ също ще издигнат такива. Издигането на хора мюсюлмани, български турци е елемент от разграждането на монопола на ДПС”, заяви в предаването „Здравей, България” съпредседателят на РБ Радан Кънев.

Така той отговори на обвиненията, че реформаторите ще подкрепят едни и същи кандидатури с ДПС. Според Кънев между подкрепа за даден кандидат и издигането му има разлика.

„Такива кандидати ще има в няколко общини в Смолянско, Кърджалийско и в смесените райони”, обясни Кънев.

Що се отнася до думите на премиера Борисов, че съдебната реформа се прави за след Цацаров, Радан Кънев заяви, че не го разбира.

„Няма никакъв юридически, политически или житейски смисъл нещо да влиза в сила след мандата на Цацаров”, коментира Кънев.

„На 1-2 септември, в първите парламентрани дни, ще имаме среща с Борисов за парламентарната програма и на нея ще настоявам да изясним този въпрос в детайли. Не виждам какво има да се отлага за след края на мандата на Цацаров", заяви Кънев.

Той отново каза, че за Реформаторския блок реформа в прокуратурата също трябва да има, но я искат само те.

Радан Кънев коментира още, че от началото на кабинета „Борисов” министрите на РБ не са получили нужната им политическа подкрепа.

„Не получиха подкрепа да изградят най-силните експертни екипи. Напротив, получиха партизански натиск да назначават партийни секретарки. Често пъти не срещнаха подкрепа в пленарна зала”, заяви Кънев.

Според него обаче проблем е и това, че Реформаторският блок не е единен политически субект.

„Не може в такова насипно състояние да се свърши голямата работа”, допълни Кънев.

Янкова: Давидково е живо и се развива, благодарение на изключителния кмет Севда Чолакова

http://www.cross.bg/yankova-davidkovo-davidkovtzi-1478501.html

Смолян /КРОСС/ Народният представител от БСП лява България Дора Янкова бе официален гост на традиционния празник на село Давидково, община Баните. Заедно с нея събитието уважи и съветникът от БСП и номиниран за кмет на общината от левицата Севдалин Хъшинов. Стотици жители и гости на селото изпълниха централния площад, където бе организирана богата културна и развлекателна програма.„Щастлива съм, че представлявам интересите на Давидково в Народното събрание", обърна се към множеството Янкова. Тя отчете, че въпреки трудностите в държавата всяка година Давидково се обновява и променя. За пример тя посочи, че само за последната година рехабилитирани и обновени улици, нови детски площадки и ремонтирано читалище. „Давидково е живо и със своята духовност - богата читалищна самодейност и автори, които показват красотата на този родопски край", изтъкна още Янкова. Тя подчерта, че случващото се в селото се дължи на голямото давидковско семейство, начело на което е кметицата Севда Чолакова.„Винаги ще бъда до давидковци в радостни и тъжни моменти, защото силата на родопчани и единството и родовия корен", заяви още Янкова. Тя отбеляза и изключителните качества на давидковци - честност, духовност и трудолюбие, с които покоряват цяла Европа. „Поклон и уважение към труда на давидковци. Нека помним всичко родопско и да го славим на всякъде по света", заключи Дора Янкова

Гледат мярката за неотклонение на тъста-убиец

http://www.cross.bg/nedelya-kabakym-varnenskiya-1478500.html

Варна /КРОСС/ Варненският окръжен съд ще гледа мярката за неотклонение на 57-годишния Р.И., задържан за убийството в местността „Кабакум". Припомняме, че в неделя вечерта 34-годишен мъж беше убит в дома си в района на варненския плаж „Кабакум". Задържан за престъплението е неговият 57-годишен тъст. Жертвата е била застреляна след семеен скандал и се е опитала да избяга преди да издъхне. Драмата се разигра в неделя вечер в имот близо до плажа „Кабакум".Окръжният съд ще реши дали да остави в ареста и двамата задържани за наркоразпространение в дискотека на варненския плаж, по време на специализирана операция в почивните дни.Арестуваните са 35-годишен варненец и 32-годишен русенец, срещу които са повдигнати обвинения за разпространяване на наркотици. При обиск у двамата бяха открити опаковани разфасовки с кокаин, амфетамини и марихуана. Мъжете са участвали в схема за разпространение на дрогата. На определено място в една от дискотеките на плажа били оставяни дозите, а клиентите се самообслужвали, като оставяли на същото място парите.

Спука ли се поредният балон?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942831

Спука ли се
поредният
балон
За два дни акциите на публичните компании в Китай понижиха стойността си с 15%. Заедно с няколкото предишни срива към днешна дата индексите са горе-долу на нивата от края на 2014 г. Борсите в развитите икономики също последваха тренда, макар и с по-скромни спадове. Основните суровини поевтиняха с около 5% за пет дни,
Спука ли се поредният балон За два дни акциите на публичните компании в Китай понижиха стойността си с 15%. Заедно с няколкото предишни срива към днешна дата индексите са горе-долу на нивата от края на 2014 г. Борсите в развитите икономики също последваха тренда, макар и с по-скромни спадове. Основните суровини поевтиняха с около 5% за пет дни,

Радан Кънев в неведение за съдебната реформа “за след Цацаров“

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-v-nevedenie-za-sadebnata-reforma-za-sled-tsatsarov-news238431.html

Не разбирам думите на премиера Бойко Борисов, че съдебната реформа се прави за след Цацаров, каза в сряда съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. В петък Борисов направи изненадващо изказване, от което се разбра, че предстоящите промени в съдебната власт ще влязат в сила през 2020 година. "Много е важно хората да разберат, че всичко, което се прави (в съдебната реформа-бел.ред.) е за след Цацаров", обяви министър-председателят. Мандатът на главния прокурор изтича през декември 2019 година, а конституционните промени, засягащи съдебната власт, ще бъдат гледани от парламента през есента на тази година. Така от изказването на премиера се разбра, че той отлага съдебната реформа и разделянето на Висшия съдебен съвет с близо пет години. "...Всичките тези промени ще влязат след неговия мандат (на Сотир Цацаров). Това е много важно да го знаят, да не си мислят хората, че той прави нещо (се съпротивлява на реформата) заради себе си. Когато браниш своята прокуратура или съдиите своята независимост, това не означава, че се бориш за собствения си пост", обясни Борисов. Изказването на Борисов породи много въпроси и Mediapool изпрати до премиера следния въпрос: "Г-н премиер, правилно ли сме разбрали, че сутринта по телевизията отложихте съдебната реформа с пет години?". Редакцията получи единствено лаконичен отговор: "Не". Все още не е ясно какво Борисов е имал предвид с изказването си за мандата на Сотир Цацаров. Сега Радан Кънев подчерта, че до сега подобно "отлагане" на съдебната реформа не е обсъждано. Той уточни, че след връщането си от САЩ не е разговарял с премиера. "В първите парламентрани дни, 1-2 септември, ще имаме среща с Борисов за парламентарната програма и на нея ще настоявам да изясним този въпрос в детайли", съобщи Кънев. Той за пореден път каза, че Реформаторският блок настоява и за реформа в прокуратурата. Лидерът на ДСБ каза още, че от началото на кабинета "Борисов" министрите на РБ не са получили нужната им политическа подкрепа. "Не получиха подкрепа да изградят най-силните експертни екипи. Напротив, получиха партизански натиск да назначават партийни секретарки. Често пъти не срещнаха подкрепа в пленарна зала", заяви той.  Според него обаче проблемът се корени и в това, че Реформаторският блок не е единен политически субект. "Не може в такова насипно състояние да се свърши голямата работа", каза Кънев.

Легендата Лада, но с двигател на Порше, хит на автокушиите в София

http://www.bnews.bg/article-140654

Мъже от 20 до 25 г., със средно образование, от обикновени работнически семейства - това е профилът на състезателите в автогонките.

Мъж се изкъпа в Дунав – загуби слуха си!

http://pik.bg/мъж-се-изкъпа-в-дунав-–-загуби-слуха-си-news388635.html

Мъж се изкъпа в Дунав – загуби слуха си!

Млад мъж загуби 30% от слуха си, след къпане в река Дунав. След последното си влизане в речните води, той получава множество инфекции.

„Излязох от водата и изведнъж нищо не чувах. Уплаших се. Отидох в Бърза помощ. Лекарите ми обясниха, че някакъв бацил ми е засегнал тъпанчето. Изрязаха ми някакви израстъци от ушите. Загубих 30% от слуха си“, каза пред камерата на ТВ7 Миглен Кирилов.

След случая със замърсяването на водата в морския ни курорт Лозенец, се оказва, че подобен казус има и във Видин. И други хора от дунавския град се оплакват от бактериални инфекции, след като плували в реката. Според тях, в нея се изливат фекални води. Местните власти обаче бездействат с оправданието, че плуването и плажът по бреговете на реката са забранени.

Миналата седмица имаше полицаи, които не ни пускаха да се къпем, тъй като са изпуснали нови боклуци, сподели един от плажуващите.

На метри от екологичната бомба тренират надеждите ни по кану-каяк. Освен лошите условия, които им предоставя гребната база, талантливите гребци, които ежегодно носят стотици медали и отличия, са принудени да търпят ужасната миризма.

От общината отричат да са запознати с проблема и прехвърлят към областната управа, която отговаря за плажната ивица във Видин. Оттам също отказват да поемат отговорност.

Има издадена заповед за къпане в реката, която обаче масово не се спазва. Ежедневно градският плаж е пълен с хора.

От РИОСВ – Видин нито отричат, нито потвърждават, че във водата има бактерии. Постоянен контрол липсва.

35 000 нарушения по пътищата у нас от началото на август

http://offnews.bg/news/n_1/n_550833.html

Близо 35 000 нарушения на пътя са регистрирани само от началото на месеца. Цифрите са от справка на полицията, цитирани от Нова тв. Катаджиите са издали близо 17 000 фиша и 12 000 акта. За последните три седмица у нас са работили 25 стационарни и 148 мобилни камери. Те са засекли близо 20 000 нарушители и са издали 19 000 електронни фиша. Над половината от всички нарушения са свързани с неспазване на ограниченията на скоростта. За съжаление, стотици са жертвите на безразсъдното каране у нас. От началото на август са загинали 54 души, а близо 700 са ранени.

Изложба на Симеон Халачев в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1_PrgVHPo4g/

На 27-ми август 2015 г., от 18,30 ч. в  НЧ „Просвета 1888“-Поморие ще бъде открита седмата самостоятелна изложба на Симеон Халачев.

Симеон Халачев е роден през 1977 г. в София. Завършва Националната художествена гимназия , а през 2002 г. Националната художествена академия – специалност „Плакат“.
Участва в множество изложби в страната и чужбина. Печели награди в редица студентски конкурси, с награда за съвременна графика на музея Пол Вебер – Германия .

Откриване на изложбата – 27.08.2015 г. от 18.30 ч.

plakat moni

 

Павлова: Края на октомври ще са готови повечето инфраструктурни проекти

http://pik.bg/павлова-края-на-октомври-ще-са-готови-повечето-инфраструктурни-проекти-news388633.html

Павлова: Края на октомври ще са готови повечето инфраструктурни проекти

Почти всички инфраструктурни проекти в страната ще приключат в края на октомври, тогава е краят на програмния период за финансиране. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Ще има връзка на АМ "Струма" за Рилския манастир. На карта в студиото на бТВ тя показа къде ще бъде отбивката, на 2 км от тунел на аутобана. И пътен възел при Бобошево дава възможност да се хване пътят за светата обител. 72% има физическо изпълнение на участъка от Дупница до Благоевград, мисля, че в края на октомври ще бъде открита, посочи министърът. Паралелно започваме 2 нови участъка Благоевград - Крупник и от Сандански до Кресна – единият 17 км, другият 21 км. Ще ни остане преходът през Кресненското дефиле – това е най-трудният участък. Там на места магистралата ще минава на места на две нива, ще има тунели, виадукти и сложни съоръжения. За тунела под Шипка Павлова заяви, че има проектна готовност. До края на октомври ще завършим окончателно и АМ "Марица" , увери Павлова. Обходът на Враца е готов, в края на октомври ще завърши и на Монтана. Довършваме и западната дъга на Околовръстното шосе на София. Северната скоростна тангента, която ще прави бързата връзка от града в посока Калотина също се стане в края на октомври. Тя отрече че съвпада октомври с изборите е защото до тогава е програмният период за отпускане на средства. Срокът всъщност е края на ноември, но през октомври трябва да се разплатим, затова планираме крайните срокове за октомври, подчерта министърът. За плажовете по Черномерието Павлова каза че от 209 плажа, колкото има на територията на страната ни, 95 от тях не са отдадени за стопанисване. При проверката е установено, че има нарушения почти навсякъде. Очевидно че ще има прекратяване на договори за концесия и на наеми. През октомври ще предложа в МС прекратяване на договори за концесия и наеми. Слънчев бряг - Север, Обзор, Ахтопол – това са най-арогантните – те си плащат глобите и не правят нищо, за да спрат нарушенията, обясни строителният министър. Такова поведение, системното нарушаване на правилата няма как да бъде толерирано, заяви Павлова. /БГНЕС 

Разкриха причината за смъртта на Мехмед от с. Света Петка

http://crime.actualno.com/Razkriha-prichinata-za-smyrtta-na-Mehmed-ot-s-Sveta-Petka-news_491974.html

21-годишният Мехмед Сечков, който вчера по обяд бе открит в подножието на връх Белмекен след 4-дневно издирване, е починал от счупване на врата. Това сочат резултатите от аутопсията, съобщи 24 часа, позовавайки се на директора на полицията в Пазарджик Йордан Рогачев, цитиран от "24 часа". По трупа на младия мъж не са били открити абсолютно никакви следи от насилие. При огледа на мястото, където бе открито тялото, криминалисти обаче са намерили ясна следа от подхлъзване на терен с голям на

AES към НЕК: Платете ни, за да платим на "Мини Марица" и да има по-евтин ток

http://business.actualno.com/AES-kym-NEK-Platete-ni-za-da-platim-na-Mini-Marica-i-da-ima-po-evtin-tok-news_491972.html

Възможността една от американските централи в лицето на ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” да свали цената за разполагаемост и с това и цената, която България плаща за произведения от ТЕЦ-а ток, зависи изцяло от НЕК. Това се казва в официално съобщение на инвеститора AES България. След като AES България получи пълното плащане на просрочените задължения от НЕК ще покрие веднага задълженията си към "Мини Марица Изток", казват от AES. Именно покриването на задълженията към "Мини Марица Изток" е ус

Мъж падна под влака София-Кюстендил

http://crime.actualno.com/Myj-padna-pod-vlaka-Sofija-Kustendil-news_491968.html

Бързият влак София-Кюстендил, който се движи с мотрисите на Сименс блъсна мъж тази сутрин около 8.50 ч., съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Инцидентът е станал между гарите "Драгичево" и "Перник-Разпределителна". Машинистът е забелязал мъж да върви до релсите и му е подал звуков сигнал да се отмести, но той не се отдръпнал навреме. Машинистът не е успял да спре и е ударил пешеходеца. Мъжът е откаран в болницата в Перник в съзнание и от там съобщават, че няма опасност за живота му. Пациентът е на

Страхотен гол украси историческо постижение на Испания за Шампионска лига (Видео)

http://football.actualno.com/Strahoten-gol-ukrasi-istorichesko-postijenie-na-Ispanija-za-Shampionska-liga-Video-news_491976.html

Невероятно красиво попадение, дело на Алваро Негредо още в 4-тата минута на мача-реванш на Валенсия с Монако прати "прилепите" в тазгодишното групова фаза на Шампионската лига. Така Негредо записа името си в историята. Попадението дойде след грешка на защитата на французите, но тя изгледаше не толкова голяма, след като срещу Негредо имаше защитник на Монако. Но въпреки това испанецът, който се завърна в родината си след престой в Манчестър Сити, изненада и впечатли всички с нестандартното си ре

Драматичен театър „Стоян Бъчваров” открива своя юбилеен 95 творчески сезон с 3 премиери

http://www.moreto.net/novini.php?n=299609

През септември 2015 г. Драматичен театър „Стоян Бъчваров” навлиза в своя юбилеен 95-ти творчески сезон. Датата 12 март 1921 г. остава в културната история на Варна с първия спектакъл на първата професионална театрална трупа в града.

Преглед на печата, сряда, 26 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-сряда-26-август_l.a_i.693190_at.1.html

Омбудсманът иска правила за тока Oмбудсманът Константин Пенчев изпрати препоръки до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради...

Чесновото масло помага на кръвоносните съдове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4943530


Изчистете и разтрийте на кашица една глава чесън, поставете в буркан и залейте с една чаша слънчогледово масло (по възможност нерафинирано). Поставете в хладилник за едно денонощие.
Целия материал чети
Изчистете и разтрийте на кашица една глава чесън, поставете в буркан и залейте с една чаша слънчогледово масло (по възможност нерафинирано). Поставете в хладилник за едно денонощие. Целия материал чети

Чесновото масло помага на кръвоносните съдове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943526

Изчистете и разтрийте на кашица една глава чесън, поставете в буркан и залейте с една чаша слънчогледово масло (по възможност нерафинирано). Поставете в хладилник за едно денонощие.
На следващия ден смесете 1 чаена лъжичка пресен лимонов сок и чаена лъжичка чесново масло. Разбъркайте.
Приема се 3 пъти на ден по чаена лъжичка половин час преди
Изчистете и разтрийте на кашица една глава чесън, поставете в буркан и залейте с една чаша слънчогледово масло (по възможност нерафинирано). Поставете в хладилник за едно денонощие. На следващия ден смесете 1 чаена лъжичка пресен лимонов сок и чаена лъжичка чесново масло. Разбъркайте. Приема се 3 пъти на ден по чаена лъжичка половин час преди

Бегълци от интернат тормозят две села

http://www.cross.bg/turnovo-veliko-selo-1478499.html

Велико Търново /КРОСС/ Пети ден полицията във Велико Търново издирва 16-годишно момче, което е избягало на 21 август от Възпитателното училище в дряновското село Керека. В понеделник през нощта Емил Рашев, заедно с още две момчета, също избягали от интерната, са извършили поредица от кражби в свищовското село Алеково. Двамата съучастници вече са задържани, но 16-годишният Емил остава в неизвестност.Хората в родното му село Александрово се страхуват и споделят, че не за първи път бяга от възпитателното училище. Потвърждават го и близките му, които не искат и да чуват за него.От полицията във Велико Търново заявиха за TV7, че по случая вече е образувано досъдебно производство и издирването на избягалото момче продължава.

Нова касапница на пътя! Двама българи загинаха край Пирот

http://petel.bg/Nova-kasapnitsa-na-patya--Dvama-balgari-zaginaha-kray-Pirot__124479

снимка: БулФото, архив Двама български граждани са загинали при жестока катастрофа по пътя Ниш – Димитровград, в югоизточната част на...

Влак сгази човек в Перник - СНИМКИ

http://www.zapernik.com/pernik/vlak-sgazi-chovek-v-pernik-snimki_39723/

Влакът София-Кюстендил, който тръгва в 7.55ч. от София сгази човек в района на спирка Метал, научи zaPernik.com. Инцидентът е станал на 200 метра преди моста до блокове Албени, между гарите Даскалово и Метал.

Според свидетели блъснатия човек все още помръдвал. Към 9 часа на място дойдоха криминалисти. По първоначална информацият мъжът, прегазен от влака е на средна възраст. Когато машиниста го е видял, запонал да надува тромбата. Има предположения, че...

Продължава

Влак блъсна човек в Перник, мъжът бил пиян, оказана му е лекарска помощ - СНИМКИ

http://www.zapernik.com/pernik/vlak-blusna-chovek-v-pernik-mujut-bil-piyan-okazana-mu_39723/

Влакът София-Кюстендил, който тръгва в 7.55ч. от София сгази човек в района на спирка Метал, научи zaPernik.com. Инцидентът е станал на 200 метра преди моста до блокове Албени, между гарите Даскалово и Метал.

Според свидетели блъснатия човек все още помръдвал. Към 9 часа на място дойдоха криминалисти. По първоначална информацият мъжът, прегазен от влака е на средна възраст. Когато машиниста го е видял, запонал да надува тромбата. Има предположения, че...

Продължава

Влак прегази човек в Перник, мъжът бил пиян, оказана му е лекарска помощ - СНИМКИ

http://www.zapernik.com/pernik/vlak-pregazi-chovek-v-pernik-mujut-bil-piyan-okazana-mu_39723/

Влакът София-Кюстендил, който тръгва в 7.55ч. от София сгази човек в района на спирка Метал, научи zaPernik.com. Инцидентът е станал на 200 метра преди моста до блокове Албени, между гарите Даскалово и Метал.

Според свидетели блъснатия човек все още помръдвал. Към 9 часа на място дойдоха криминалисти. По първоначална информацият мъжът, прегазен от влака е на средна възраст. Когато машиниста го е видял, запонал да надува тромбата. Има предположения, че...

Продължава

EVN България е готова с първата група фактури след влизането в сила на новите цени на тока

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/m-cRtPsnGT8/

Фактурите за първата група битови клиенти на EVN България за потребена електроенергия за последния месец могат да се заплащат от 26 август 2015 г.

EVN България напомня, че от 1 август 2015 г. е в сила решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за нови цени на електроенергията. Това означава, че електроенергията се фактурира по новите цени на отделните тарифи, считано от тази дата. Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията във фактурите – в случая за август 2015 г. – е разделена на два отделни периода:
• потребление по стари цени до 31 юли 2015 г. включително и
• потребление по нови цени от 1 август 2015 г.

Новите фактури могат да се заплащат в касовите салони на „Български Пощи“ ЕАД, както и директно през интернет страницата на компанията www.evn.bg, чрез системата „EVN Онлайн плюс” на https://www.evn.bg/Online-Services/Login.aspx
Срокът за заплащане на фактурите за първата група битови клиенти е до 15 септември 2015 г.

Примерен модел на фактура за електроенергия клиентите могат да намерят в сайта на EVN България: https://www.evn.bg/Chastni_klienti/Elektricheska-energia/Faktura-obrazec.aspx

Във всяка фактура за електроенергия, издавана от EVN България Електроснабдяване, се съдържа конкретният период, за който е отчетена електроенергията, количеството консумирана електроенергия, срокът на следващо отчитане, срокът на следващо плащане, както и телефонен номер за връзка с дружеството.

Както дружеството обяви при влизането в сила на новите цени, изготвянето на фактурите за aвгуст 2015 г. се извърши на база следния принцип, който се прилага успешно от години при всяка промяна на цени:
o Количеството консумирана енергия по стари цени е изчислено като произведение на броя на дните от датата на отчитането през юли 2015 г. до 31 юли 2015 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период.
o Количеството консумирана енергия по нови цени е изчислено като произведение на броя на дните от 1 август 2015 г. до датата на отчитане през август 2015 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период.

Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане.

Ново пет! Летният сезон и летището в Букурещ виновни за задръстванията на Дунав мост

http://pik.bg/ново-пет-летният-сезон-и-летището-в-букурещ-виновни-за-задръстванията-на-дунав-мост-news388628.html

Ново пет! Летният сезон и летището в Букурещ виновни за задръстванията на Дунав мост

Летният сезон, камионите и летището в Букурещ са трите основни причини, които водят до задръстванията на Дунав мост. Това обясни зам. областният управител на Русе Явор Янчев по повод напрежението и огромните опашки от автомобили на граничния пункт.

"Летният сезон е отпускарски и това налага предимно петък, събота и неделя румънските граждани да влизат и да излизат от територията на нашата страна. Те отиват да почиват и се връщат от почивка и предпочитаният маршрут е през Дунав мост.Това налага и създава предпоставки за допълнително задръстване. Другият момент е големият поток от товарни автомобили. Не на последно място близостта на столицата Букурещ с нашата страна, която има доста бизнес контакти. Има доста наши граждани, които предпочитат да ползват летището на Букурещ и това също създава натовареност на съоръжението Дунав мост", коментира Янчев.

Една от предприетите мерки за облекчаване на трафика е разделянето на автомобилния поток на части – товарни и лекотоварни превозни средства, но това става само на територията в подстъпа към ГКПП-то. След това те отново се обединяват и "тапата" е отново налице. Проблем създава и светофарната уредба, която регулира движението по самия мост.

"Тя е в интервал от 50 минути, но се управлява изцяло от румънската страна и понякога не можем да контролираме този процес и се получава разминавания в интервала на пропускателното време и периода, за които се пропускат превозните средства", каза Янчев. Той препоръча шофьорите да си дават толеранс за преминаване на съоръжението от час до час и половина. Колкото до оплакванията на шофьорите от липса на тоалетни, зам.областният управител обясни, че тоалетни има само на самия пункт. Те са ремонтирани и оборудвани с необходимото.

По протежение на самите опашки няма, защото изчакването е в рамките на часове, а не на дни, коментира още Янчев. В момента ремонтът на Дунав мост от румънска страна продължава с изграждане на скеле в едното платно. То ще се използва за обработка и пребоядисване на металната конструкция. 

Два тира се удариха край Дупница, пожарникари вадят ранен

http://www.cross.bg/pozharnikari-ranen-dypnitza-1478498.html

/КРОСС/ Два тира се удариха на главен път Е-79 на изхода на Дупница в посока София. Инцидентът стана около 6.00 часа тази сутрин. Шофьорът на единият камион е ранен и е транспортиран в болница. Наложило се пожарникари да ражет ламарини, тъй като тялото му било заклещено в кабината, съобщава struma.bg.

Два района във Варна остават без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=299614

От ВиК дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради аварии без вода остават следните райони: - централна и ниска част на кв."Галата" от 10 часа 15 часа; - висока зона на кв."Виница" и абонатите окол

Защо е важно да посетим ревматолог, докато сме млади

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/on2XgmHj7Dg/

Защо е важно да посетим ревматолог, докато сме млади? Да чакаме ли болката в гърба да премине от само себе си? Болят ни ръцете от влажния въздух, или причината е друга? Това обясняваха ревматолозите от МБАЛ Бургас д-р Иван Казмин и д-р Ирина Момчева на включилите се в националната кампания „Малките неща имат голямо значение“. Кампанията е организирана от „Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит – АПРА” и „Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България – ОПРЗБ”и цели ранно откриване и профилактиране на възпалителни ставни заболявания чрез безплатни прегледи, които се проведоха в Бургаската болница през юли т.г.
Кампанията протича под това мото, защото болните осъзнават значението на малките и важни неща в ежедневието, едва след като промените станат необратими. Затова организаторите на кампанията бяха поставили в Морската градина големи статуи на дамска обувка с ток, на лъжица, на връзки за обувки. Тези предмети илюстрират какво няма да успеят хората в напреднал стадий на болестта – да носят обувки с ток, да вдигнат сами лъжицата, да закопчеят копчето на ризата, разясняват медиците.
Подобна кампания се прави в Бургас за втори път, но според д-р Казмин и д-р Момчева в безплатните прегледи трябва да се включват повече млади хора. „Целта е ревматолог да посетят хора на възраст 20-50 години, които имат малка давност на оплакванията – не повече от 1 година. Ако ви безпокоят болки или отоци в ставите на ръцете и краката в покой, болка в гръбнака, която не преминава след отдих, добре е да посетите ревматолог“, обясняват лекарите. Тази болка може да е знак за артрити, спондилити, болест на Бехтерев, възпалителни заболявания на съединителната тъкан.
Колкото по-рано се назначи лечение, толкова по-голям е шансът пациентът да има добро качество на живот. Ако лечението се забави, инвалидизацията е неминуема. Освен, че не може да работи, човек не може и да се обслужва сам и трябва някой от близките да се грижи за него. Предразположени са и фамилно обременените – ако в рода ви има болен от артрит, консултацията с ревматолог е задължителна. Рискът нараства, ако сте жена. Изключение прави само болестта на Бехтерев – от нея боледуват повече мъжете.
През безплатните прегледи по време на сегашната кампания преминаха 44 души. 25% от тях са с констатирани възпалителни ставни заболявания. Най-младият от записалите се пациенти е бил на 20 години, най-възрастният – на 83, а общата средна възраст – 58 г. „Много често особено по-младите мислят, че могат да се справят сами с помощта на обезболяващи без рецепта. Това е сериозна заблуда. Медикаментите за тези заболявания са специфични, в последните 7 години медицината постигна забележителен напредък. Това е т.нар. биологична терапия. Лечението се провежда в зависимост от възрастта, от пола, от това дали жената е със запазени фертилни функции“, обясняват лекарите.
Отделението по ревматология на МБАЛ Бургас е единственото в Югоизточна България, където се диагностицират възпалителни, дегенеративни обменни ставни заболявания, възпалителна и дегенеративна патология на гръбначния стълб и системни заболявания на съединителната тъкан. Тук идват пациенти от Сливен и Ямбол, дори от Кърджали и Хасково. Годишно минават близо 1500 пациенти. Сред тях нерядко има хора, които не са обръщали внимание на симтомите като по-млади, или са ги заглушавали с обезболяващи. Има пациенти с деформирани крайници, които за всичко разчитат на децата си.
Мит е, че ревматичните заболявания възникват само при хората на тежкия физически труд, или пък се причиняват от влажния бургаски въздух. „Вярно е, че въздухът може да спомогне на заболяването да се обостри, но няма разлика в статуса на пациентите“, обяснява началникът на Отделението по ревматология д-р Иван Казмин. Можем да намалим риска, като поддържаме нормално тегло, храним се природосъобразно със свежи продукти (без консерви, салами и пушени меса), движим се и не се ядосваме. „Стресът и инфекциозните заболявания също са фактор, затова трябва да ги избягваме“, пояснява д-р Казмин.
За пръв път това лято Отделението по ревматология работи непрекъснато. Досега то излизаше в отпуск през август, тъй като нямаше достатъчно лекари, които да поемат смените на колегите си в почивка. От тази година в отделението работят петима лекари, от които двама със специалност ревматология и трима специализанти. Това позволява обезпечаване на непрекъснат денонощен прием в отделението.

Когато Големия Сатана се ръкува с Оста на злото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4942974

В края на всяка петъчна молитва иранската държавна телевизия редовно предава от Голямата джамия в Техеран на фона на гледка, която се е превърнала в емблема на ислямски Иран - пред вожда аятолах Хаменей разгневена тълпа с вдигнати юмруци скандира „Смърт за Америка - Големия Сатана“. И до ден днешен всяка сутрин висшите ирански държавници,
В края на всяка петъчна молитва иранската държавна телевизия редовно предава от Голямата джамия в Техеран на фона на гледка, която се е превърнала в емблема на ислямски Иран - пред вожда аятолах Хаменей разгневена тълпа с вдигнати юмруци скандира „Смърт за Америка - Големия Сатана“. И до ден днешен всяка сутрин висшите ирански държавници,

200 дупнични излязоха на протест

http://pik.bg/200-дупнични-излязоха-на-протест-news388626.html

200 дупнични излязоха на протест

Около 200 работници на обувното предприятие "А.М.ШУУС" в Дупница излязоха рано тази сутрин на протест. Исканият им са свързани с ниските и неизплатени заплати, пише Струма.бг.

Също така работниците не са получили и ваучерите си за храна за месец юли, които са на стйност 80 лв. Те дадоха отсрочка до петък и се заканиха, че ако не си получат парите обявяват безсрочна ефективна стачка. 

Преговорите между работниците и представителите на фирмата в лицето на Галя Караджова и Людмила Владимирова продължиха около час. Бригадирките заявиха, че контрагентите не са изплатени и те ще получат заплатите си на 1 септември.

Зеленогорски: В 95% от общините РБ ще се яви единно на изборите

http://www.cross.bg/blok-reformatorskiya-slychai-1478497.html

София /КРОСС/ Представители на Реформаторския блок срещат незаконна съпротива в някои общини, където на задължителните по закон предварителни консултации за сформиране на общински и секционни комисии пълномощници на местните кметове и техните администрации възпрепятстват регистрацията на блока. "Законът ясно е разписал при какви обстоятелства, кои политически сили трябва да бъдат поканени от кметовете да участват в тези консултации. В някои случаи пълномощниците не биват допускани. Има случаи, при които вероятно това е свързано с некомпетентност, не одобряват пълномощните. Всъщност това са пълномощни, които са подписани от петте лидери на Реформаторския блок. Сред общините, в които има такъв проблем са Сатовча, Неделино, Харманли. Вече има жалби в ЦИК. По една от жалбите Централната избирателна комисия вече се е произнесла, че Реформаторският блок трябва да бъде поканен за участие в разговорите. Надявам се това да не е опит за намеса в политическия процес:", каза пред БНР председателят на щаба на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.Той уточни, че в 90-95 процента от българските общини Реформаторският блок ще се яви единно на изборите.

Два тира се удариха край Дупница, пожарникари вадят ранен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943507

Два тира се удариха на главен път Е-79 на изхода на Дупница в посока София, съобщи struma.bg. Инцидентът стана около 6.00 часа тази сутрин.Шофьорът на единият камион е ранен и е транспортиран в болница. 
Наложило се пожарникари да режат ламарини, тъй като тялото му било заклещено в
Два тира се удариха на главен път Е-79 на изхода на Дупница в посока София, съобщи struma.bg. Инцидентът стана около 6.00 часа тази сутрин.Шофьорът на единият камион е ранен и е транспортиран в болница.  Наложило се пожарникари да режат ламарини, тъй като тялото му било заклещено в

Черните дупки водят към други вселени, смята Стивън Хокинг

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/26/2597344_chernite_dupki_vodiat_kum_drugi_vseleni_smiata_stivun/?ref=rss


Информацията, "всмукана" от космическото явление, известно като черна дупка, може да се появи в друга вселена. Това смята световно известният физик Стивън Хокинг в нова своя теория.

Британската агенция "Прес асосиейшън" цитира думите му от реч в Стокхолм: "Ако попаднете в черна дупка, не се предавайте. Има начин за измъкване". След това той обясни, че е открил механизъм", чрез който информацията се връща от черната дупка".

Конференцията "Радиацията на Хокинг" в Кралския...

Икономическа полиция погна община Перущица

http://pik.bg/икономическа-полиция-погна-община-перущица-news388624.html

Икономическа полиция погна община Перущица

Икономическа полиция проверява община Перущица за длъжностно присвояване. Районната прокуратура в Пловдив е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 201 от Наказателния кодекс, съобщиха пред Радио "Фокус от пресцентъра на прокуратурата.

Проверката е по сигнал на общинския съветник Георги Злачев. Сигналът е внесен още през 2014 година, срокът за разследването е удължен. До момента няма привлечени обвиняеми лица, уточняват от прокуратурата.

Проверката се води щателно. От институцията определят като некоректно цитирането на името на кмета на Перущица Ради Минчев на този етап, както и цитирането на различни деяния, извършени от него, в информация, изнесена по медиите.

Кукушева: Опитът на държавата да определя полезни и вредни храни е повече от смешен, абсурден и деспотичен

http://pik.bg/кукушева-опитът-на-държавата-да-определя-полезни-и-вредни-храни-е-повече-от-смешен-абсурде-news388623.html

Кукушева: Опитът на държавата да определя полезни и вредни храни е повече от смешен, абсурден и деспотичен

Опитът на държавата да определя полезни и вредни храни е повече от смешен, абсурден и деспотичен. Това каза за „Фокус” Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите във връзка с данък „вредни храни”.

“Нашата позиция е категорична и окончателна. Твърдо отхвърляме желанието, на което и да е министерство, да налага допълнителни данъци и тежести върху и без това бедстващата хранително-вкусовата промишленост в България. Според нас това е една акция, чийто текст и мотив, да напълним част от липсващите милиони в здравната каса, няма да се случи”, подчерта Кукушева. Според нея дефицитът в бюджета ще остане и дори ще се увеличи, защото когато един бизнес не е в състояние да плаща задълженията си към държавата, той не изчезва, а просто минава в сивото пространство на икономиката. „България е в едно от челните места за наличие на сива икономика според една последна класация на ЕС. В момента е виден дефицитът в държавния бюджет, който не е малък. Неслучайно текат акции „Не на контрабандата”, отбеляза Мариана Кукушева. Тя добави, че асоциацията ще оповести акция, свързана с производство на хлебни, тестени и сладкарски изделия в края на месец септември, тогава, когато започва учебна година и целият цикъл на годината.

„Има европейски регламенти и европейско законодателство, което определя риска за човешкото здраве при наличието на определени съставки в дадена храна”, посочи Кукушева.

„Изумрудената принцеса” ще краси Морска гара Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-morska-gara-1478496.html

Бургас /КРОСС/ "Изумрудената принцеса" - най-големият круизен кораб, посещавал Черно море ще акостира на 27 август на Морска гара Бургас. С посрещането му, на Морска гара Бургас ще бъде открит круизен сезон 2015 година. Пасажерите, заявили предварителни екскурзии са предпочели да посетят града на ЮНЕСКО-Несебър и Поморие. Една част ще се отправят към Варна, а други ще се запознаят с древния Созопол.Пристанище Бургас е с потвърдени още пет посещения на големи пасажерски лайнера - от тях две на 294 метровия MSC ORCHESTRA и две на 252 метровия МSС SINFONIА, които ще се случат през септември и октомври. Над 15 000 туристи ще пристигнат в Бургас по време на настоящия крузен сезон.Гигантът „Изумрудената принцеса" е истинска атракция със своите внушителни параметри: 290 м. дължина, 36 м. широчина, 113 561 бруто-регистров тонаж /GT/ и 22 възела крейсерска скорост. Гордостта на италианската корабостроителница "Финкантиери"- Emerald Princess е Grand клас круизни кораби и е един от най-големите във флота на Princess, част от групата на Carnival cruise. Пет звездният плаващ курорт разполага с 15 пасажерски палуби, 900 каюти с балкон, луксозни ресторанти, казино, театър за шоу-представления, нощни клубове, релакс зони със спа център и фитнес, няколко открити басейна. На борда му ще бъдат 3080 пасажери и 1200 души екипаж, което ще е своеобразен рекорд за Бургас

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване