Китайските пазари отвориха на по-ниско ниво, въпреки мерките на централната банка (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/08/26/2597300_kitaiskite_pazari_otvoriha_na_po-nisko_nivo_vupreki/?ref=rss


Китайските пазари продължиха спада си, въпреки усилията на централната банка да успокои търговците, предаде Би Би Си.

Shanghai Composite се понижи с 1.1% до 2 930.23 пункта, след бурната търговия по-рано днес.

Няколко часа по-късно индексът се повиши с 3.1% до 3 054.97.

Индексът вече е паднал с около 16% само тази седмица, което предизвика тревоги на световните пазари.

Загубите и нестабилността в Китай намали доверието на инвеститорите и доведоха до резки спадове в пазарите на Азия и САЩ през последните дни.

Намаляването на лихвения процес ще поевтини ресурсът, който банките вземат от китайската централна банка, което на свой ред ще доведе до по-голям достъп на бизнеса до кредити. Би Би Си коментира, че този ход има за цел да се отрази дългосрочно върху китайската икономиката, отколкото да успокоява инвеститорите.

Във вторник Китайската централна банка намали основния си лихвен процент с 0.25 процентни пункта до 4.6% в опит да успокои търговията след сътресенията през последните дни. Това бе петият пореден път, когато централната банка се намесва на пазара от ноември миналата година.

Индексът в Хонконг Hang Seng се справи малко по-добре, като се понижи с 0.3% до 21 328.55 пункта. По-късно се отбеляза повишение с 0.9%.

Китайските акции се радваха на добра година, подхранвана от взиманите от инвеститорите заеми, която приключи през юни.

Китайското правителство тогава се намеси в опит да запази инерцията в икономиката.

Преди две седмици централната банка девалвира валутата, юана, за да увеличи износа, което повдигна нови съмнения, че китайската икономика може да е в по-лошо състояние, отколкото се смяташе досега.

Японският Nikkei 225 започна по-високо в сряда с повишение от 0.4% до 17 877.49.

Южнокорейският индекс Kospi също се търгуваше с 1% по-високо при 1 865.54 пункта, докато в Австралия,  S&P/ASX 200 се понижи с 0.5% до 5 110.10.

Dow Jones Wall Street затвори с 1.3% надолу, отбелязвайки шести пореден ден на спад на американските акции. Индекс London FTSE 100 затвори с повишение от 3%. Основните пазари във Франция и Германия също се повишиха с около 4%.

Как в Белград помагат на бежанците

http://features.actualno.com/Kak-v-Belgrad-pomagat-na-bejancite-news_491936.html

Сърбия е може би най-лесният етап от пътя на бежанците към Западна Европа. Много от тях спират за почивка в Белград, където им оказват безплатна медицинска и правна помощ. А и белградчани са гостоприемни и отзивчиви. 17-годишният Ахмад е бежанец от Ирак. В Сърбия обаче той се казва Зияд, роден е на 1 януари и е на 21 години. Поне така пише в документа, издаден от сръбските власти, който му позволява да остане в страната легално за три дни. В Сърбия често процедират по този начин: ако бежанците

Издателство "Колибри" гостува на Аполония 2015

http://books.actualno.com/Izdatelstvo-Kolibri-gostuva-na-Apolonija-2015-news_491934.html

И тази година издателство "Колибри" ще стане част от необикновено артистичната и одухотворена атмосфера в Созопол, която привлича зрители, слушатели и читатели от всички краища на страната. Не пропускайте литературните събития, включени в програмата на Празници на изкуствата - Аполония 2015! На 31 август, понеделник, от 18.00 часа ще се състои представяне на „Доклад на зелената амеба за химическия молив” в Художествената галерия в Стария град. Дебютният роман на Велина Минкова пред

Войни и кризи подобряват екологията

http://climate.actualno.com/Vojni-i-krizi-podobrjavat-ekologijata-news_491929.html

Бойните действия са подобрили качеството на въздуха, като са намалили атмосферните емисии в Близкия изток – до този парадоксален извод са стигнали служителите на базираното в Германия Общество за научни изследвания "Макс Планк" по резултатите от изучаването на спътникови данни. Както съобщава Reuters, заедно с ръста на смъртността и миграцията на населението на Близкия изток в последните пет години учените са отбелязали в някои зони подобрение на климата. По-конкретно под наблюдението на

От 8 до 120 мин. ще идва линейката при пациента

http://healthy.actualno.com/-Ot-8-do-120-min-shte-idva-linejkata-pri-pacienta-news_491940.html

Линейките ще пристигат в различно време според спешността на пациента, като за различните медицински проблеми срокът за екипите ще бъде от 8 до 120 минути. Това е предвидено в отдавна чакания проект на нов стандарт за спешна медицинска помощ, публикуван на сайта на МЗ. Според проекта пациентите ще бъдат групирани в три категории, които ще се обозначават с червен, жълт и зелен код. До осмата минута екипите на спешната помощ ще трябва да пристигат при пациенти в най-критично състояние, които ще

Кънев: Не съм бил на инструктаж в САЩ

http://frognews.bg/news_96725/Kanev-Ne-sam-bil-na-instruktaj-v-SASHT/

Имаше страховити глупости по медиите, а аз бях в САЩ в рамките на дългогодишна посетителска програма за лидери там с наситена със срещи програма, заяви по НТВ Радан Кънев след връщането си от САЩ. Пътуването беше планирано в продължение на година и са ангажирани много хора от американска страна, а колегите знаеха отдавна, че през последната седмица няма да съм в НС.

Путин, Бан Ки Мун и 30 държавни ръководители на Парада на победата в Пекин

http://svetoven.pogled.info/news/67123/Putin-Ban-Ki-Mun-i-30-darzhavni-rakovoditeli-na-Parada-na-pobedata-v-Pekin

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин и още 30 държавни и правителствени ръководители са потвърдили участието си в тържествата, посветени на 70-годишнината от победата на китайския народ във войната против Япония, които ще се проведат на 3 септември в Пекин, предаде РИА „Новости“.

Акад. Иванов: Българският генофонд е увреден, ценното е навън

http://frognews.bg/news_96723/Akad-Ivanov-Balgarskiiat-genofond-e-uvreden-tsennoto-e-navan/

Днешната действителност е печална, а Департаментът по социални и икономически въпроси към ООН съобщи нещо изключително трагично и в цял свят се притесняват, че България се топи и изчезва, заяви по НТВ акад. Петър Иванов по повод прогнозите, че България е на първо място по изчезване. На 7 мин. намаляваме с по 1 човек.

YouTube пуска стрийминг на игри в реално време

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/26/2597296_youtube_puska_striiming_na_igri_v_realno_vreme/?ref=rss


YouTube е готов с гейминг стрийминг услугата си, която ще е конкурент на популярната платформа Twitch.tv, съобщава онлайн изданието Ars technica. YouTube Gaming ще бъде пусната официално в близките няколко часа на този адрес.

Освен това ще има и отделни мобилни приложения за Android и iOS. Чрез тях феновете на популярни игри и геймъри ще могат да наблюдават в реално време случващото се. Платформата ще обединява както предавания на живо, така и всякакво друго гейминг съдържание, което...

С европари: Умните светофари вече са в Пловдив

http://pik.bg/с-европари-умните-светофари-вече-са-в-пловдив-news388583.html

С европари: Умните светофари вече са в Пловдив

С нови светофари и видеокамерите ще бъдат оборудвани до края на тази година част от кръстовищата и пешеходните пътеки в Пловдив, пише Марица.бг. Смяната на старите уредби е част от транспортния проект, чиято стойност е 44 306 947 лева. От тази сума 6 223 620 лева са предвидени за новите светофари и Център за управление на трафика, от който ще се контролира движението на територията на Пловдив.

Стартът на монтажните работи беше даден вчера от зам.-министъра на регионалното развитие Деница Николова и кмета Иван Тотев. Двамата поставиха първите платки на таблото, сложено на кръстовището на Цариградско шосе и бул. "Шести септември", срещу бившия хотел на скандалния рапър Ванко1. Именно в тази сграда, на шестия етаж, ще се помещават два центъра - за управление на трафика и за градския транспорт.

Специално за медиите на голямо пано бяха окачени новите светофари, трафик детектори и видеокамери. Новите светофари са със светодиоди, чиито светлини ще се виждат отдалече в мъгла и дъжд, за разлика от старите крушки. За оборудване на кръстовищата са предвидени 1306 секции. Детекторите са 130 на брой, а тяхната роля е да броят преминаващите автомобили и да изпращат информация в Центъра за управление на трафика. Според тези данни ще се регулират светлините на светофарите, обясни ръководителят на проекта Борислав Кръстев. Автобусите на градския транспорт ще получават предимство за преминаване през кръстовищата, ако движението е натоварено. Светофари ще се подменят на бул. "Шести септември", Цариградско шосе" и "Кн. Мария-Луиза", "Цар Борис III Обединител", "Христо Ботев".

Видеокамерите са 15 и са във вид на въртящ се купол. Имат голям обхват и ще заснемат движението на най-натоварените места в реално време. Всички 42 кръстовища и 8 пешеходни пътеки трябва да бъдат пригодени за инвалиди, тоест тротоарите ще се скосяват.

Проектът, който предвижда още електронно таксуване, информационни табели по спирките и 48 км велоалеи, променя фундаментално транспортната система, коментира Иван Тотев.
Зам.-министърката припомни, че Пловдив получава 81 млн. лева по оперативна програма "Региони в растеж" и може да насочи част от тази безвъзмездна помощ за подобряване и безопасност на трафика. Очакваме с нетърпение инвестиционните проекти на общината, каза Деница Николова.

Старите светофари няма да се изключват, докато не бъде завършена цялата система.

Фигурата на Исус Христос, издигната преди време от Ванко 1 на покрива на хотела му, не е демонтирана. От католическата църква в Раковски бяха поискали да си вземат скулптурата, но нещо не идват, зачуди се вчера Иван Тотев. Пластиката не се връзва с административната сграда, която ще делят компютърните специалисти от двата нови центъра и служителите на кметството на район "Източен".

Сградата все още не е завършена и вчера беше пълна със строители. Центровете трябва да бъдат оборудвани със софтуер, изготвен по немска технология. Проектът е съгласуван с КАТ, каза неговият ръководител Борислав Кръстев.

От 1 януари всички фамилни сгради ще могат да кандидатстват за саниране

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943403

Програмата за саниране набира скорост - към момента сградите са вече 1570. За 3 дни имаме 30 нови сгради, които са добавени до списъка, каза Лиляна Павлова в
Програмата за саниране набира скорост - към момента сградите са вече 1570. За 3 дни имаме 30 нови сгради, които са добавени до списъка, каза Лиляна Павлова в "Тази сутрин" по Би Ти Ви. От 1 януари ще отворим програмата за абсолютно всички фамилни сгради, за да могат всички да кандидатстват, добави още тя.

Спасители: Мехмед вероятно се е подхлъзнал и буквално се е размазал в големите камъни на ската

http://petel.bg/Spasiteli--Mehmed-veroyatno-se-e-podhlaznal-i-bukvalno-se-e-razmazal-v-golemite-kamani-na-skata__124464

"Чухме от колегите, че Мехмед бил на 5-6 километра от мястото, където е видян за последно от родителите му. При това става въпрос за...

Морско чудовище едва не потопи туристи (видео)

http://petel.bg/Morsko-chudovishhe-edva-ne-potopi-turisti--video-__124462

Безобидно на пръв поглед развлечение – разходка с катер в океана, се оказа за няколко пътешественика доста шокиращо преживяване,...

Д-р Щерев: Ще ни заселят най-необразованите мигранти от Африка

http://frognews.bg/news_96724/D-r-SHTerev-SHTe-ni-zaseliat-nai-neobrazovanite-migranti-ot-Afrika/

Помощи за раждане не трябва да се дават, защото се раждат едни нещастни деца, заяви по НТВ д-р Атанас Щерев. Той посочи, че в България обикновено хората раждат по 1-2 деца.

Над 100 жалби от сметки при омбудсманите на парното

http://offnews.bg/news/n_1/n_550801.html

Над 100 жалби са подали клиенти на "Топлофикация" София за месец при тримата омбудсмани на дружеството. 62 от сигналите са подадени писмено, а 40 са устни. Повечето от жалбите са свързани с несъгласие с изравнителните сметки за парно и топла вода, каза един от тримата обществени посредници Деан Дянков, цитиран от БНР.  Преди да стигнат нещата до фактуриране от страна на „Топлофикация“, изравнителната сметка е трябвало да бъде възразена в топлинния счетоводител. И при положение, че абонатът не го е направил, нещата стават по-сложни, обясни Дянков. По думите му обаче могат да се намерят решения.  До края на тази седмица ще е готов и сайтът на омбудманите на столичната топлофикация.

Естония иска да построи двуметрова стена по границата с Русия

http://svetoven.pogled.info/news/67122/Estoniya-iska-da-postroi-dvumetrova-stena-po-granitsata-s-Rusiya

/Поглед.инфо/ Департаментът на полицията и граничната охрана на Естония възнамерява да изгради по протежение на 2/3 от границата с Русия стена с височина 2,5 метра, за да се предотвратят нарушенията на границата, съобщи вестник Postimees, цитиран от РИА „Новости“.

Ивайло Калфин отговаря: Таванът на пенсиите се вдига след 2018 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943234


В едни от последните дни на юли Народното събрание прие текстовете за пенсионната реформа. В. “Клуб 100” и в. “24 часа” дават възможност на своите читатели да получат отговор на своите питания за пенсиите лично от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин.
Питайте министъра за възрастта, стажа, размерите на пенсиите,
В едни от последните дни на юли Народното събрание прие текстовете за пенсионната реформа. В. “Клуб 100” и в. “24 часа” дават възможност на своите читатели да получат отговор на своите питания за пенсиите лично от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Питайте министъра за възрастта, стажа, размерите на пенсиите,

Ексклузивно! Роксана крие тайна афера с Тони Стораро

http://pik.bg/ексклузивно-роксана-крие-тайна-афера-с-тони-стораро-news388576.html

Ексклузивно! Роксана крие тайна афера с Тони Стораро

 Роксана крие тайна афера с Тони Стораро! Според запознати от около два месеца насам двамата изпълнители крият, че имат афера помежду си като се опитват да замаскират отношенията си като чисто професионални. Двамата се познават от доста време, но искрата пламнала едва преди два месеца, когато били ангажирани заедно за общо участие – циганска сватба в Монтана.

След като приключили с ангажимента си, изпълнителите се озовали в общ хотел, а както станало ясно в последствие – и в обща стая. От тогава насам прелюбодейците не пропускат възможност да се видят като се оправдават, че имат общи проекти. За да бъде алибито им още по-солидно, те дори записали общо парче – „От гордост да боли“, научиха от hotarena.net.

В момента срещите им са предимно по морето, където и двамата имат участия. Които гледали да съгласуват така, че след това да се засекат, за да могат да отседнат в едни и същи хотели, уж в различни стаи.

И макар да изглежда, че тръпката помежду им е силна, колегите им са убедени, че не става въпрос за нещо повече от лятна авантюра. Стораро от край време е известен с факта, че кръшка на жена си Валя, с която са женени от 20 години. И която е наясно с похожденията му, но предпочита да си мълчи, в името на семейството им.

Роксана пък се прочу повече покрай аферата си с Николай Бареков отколкото с някакви забележителни музикални постижения. Зложелатели дори са убедени, че пайнерката се възползва от Стораро, за да съживи позациклилата си кариера.

Служителки в пощата крали пари от сметки за ток

http://pik.bg/служителки-в-пощата-крали-пари-от-сметки-за-ток-news388582.html

Служителки в пощата крали пари от сметки за ток

Три пощенски служителки, присвоявали пари на клиенти, плащащи сметки за ток, са били уличени в злоупотребата, съобщиха вчера от пресцентъра на "Български пощи". Инспектори на предприятието попаднали на липсите по време на рутинните си проверки в Пещера, Величково и Калугерово. Две от жените вече са освободени, третата е в болнични, а когато се върне, шефовете ще умуват какво наказание да наложат, пише "Марица".

И в трите селища разликите са били за не повече от 1000 лева и са източени чрез сторниране на сметки. Няма ощетени клиенти, увери говорителката на пощите Дора Цветкова. Виновните сами са възстановили присвоените пари и те са преведени на EVN. Тя коментира, че се случва, когато човек работи с пари, да се поддаде на изкушението, но подобни опити винаги се хващат при вътрешнофирмените проверки.

От EVN дори не бяха разбрали за злоупотребата. На наше запитване оттам увериха, че са готови да съдействат и че е важно такива кражби да бъдат разкривани максимално бързо. От дружеството припомнят, че хората могат да ползват и безкасови плащания през сайта на фирмата, ако имат опасения за злоупотреби с парите им.

Костовист уредил родата си с плаж

http://pik.bg/костовист-уредил-родата-си-с-плаж-news388580.html

Костовист уредил родата си с плаж

Скандалният концесионер на плаж „Несебър-юг” Боян Бонев, за когото се твърди, че е племенник на бившия депутат и министър на Иван Костов- Евгени Чачев е сред нарушителите по морето, пише „Телеграф”, като се позовава на данни на МРРБ.

Чачев бе първо зам.-министър, а после стана и министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Иван Костов. После стана един от създателите и депутат от учредената от командира партия ДСБ.

Боян Бонев и фирмата му „Сироко” получават плажа през 1999 година, като именно Чачев урежда концесията. Година по-късно Бонев поема и плажовете „Поморие” и „Ахтопол”.

Той наследява и цялото имущество, съхранявано на плажовете като чадъри, заведения, наблюдателни вишки за спасителите, медицински пунктове. В Несебър даже има и кей за акостиране на яхти, който Бонев също прилапва и вместо да се занимава с летуващите, започва да развива развлекателна дейност с корабчета и водни колела.

Скандалният концесионер издига и 5-метрова стена пред един от хотелите, с която иска да загради плажа и едва през 2009 година държавата се произнася, че тя е незаконна и трябва да бъде съборена.

Проблемите с концесията на „Сироко” са още от началото на сезона, когато се видя, че фирмата е напълнила почти целия плаж в Несебър с чадъри. Оставени бяха само тесни ивици за свободно плажуване и то между хотелите.

Затова Бонев фигурира сред нарушителите по морето след проверката на МРРБ. Туристите се оплакват и от мръсотията по пясъка, пълен с фасове и боклуци. Голяма част от чадърите са в окаяно състояние, което не пречи на концесионера да си събира таксите.

Берлин: Германия се нуждае от перспектива в отношенията си с Москва

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67121/Berlin-Germaniya-se-nuzhdae-ot-perspektiva-v-otnosheniyata-si-s-Moskva

/Поглед.инфо/ Санкциите заради ситуацията в Украйна не могат да бъдат „последен отговор”, тъй като Берлин се нуждае от перспектива в отношенията си с Москва, заяви германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер.

Преглед на варненския печат - 26 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299604

Местните вестници пишат за изгорялата механа във Варна. „Пожар изпепели заведение на плажа”, е заглавието във вестник „Черно море”. Най-вероятно огнената стихия е тръгнала от кухнята, а пожарникарите са дошли около 20 минути след подаването на сигнала.

Шериф застрелял нападател с нож в лобито на съдебната палата в Западен Честър, Пенсилвания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943392

Въоръжен с нож нападател, който по-рано тази година се е опитал да проникне в Белия дом, е бил застрелян във вторник от щатски шериф в сградата на съда в Пенсилвания, съобщава AFP. Инцидентът, който не е свързан с пробива в сигурността на Белия дом, се е случил в лобито на съдебната палата в Западен Честър, Пенсилвания.
Въоръжен с нож нападател, който по-рано тази година се е опитал да проникне в Белия дом, е бил застрелян във вторник от щатски шериф в сградата на съда в Пенсилвания, съобщава AFP. Инцидентът, който не е свързан с пробива в сигурността на Белия дом, се е случил в лобито на съдебната палата в Западен Честър, Пенсилвания.

Яворов и джаз събота в Борисовата

http://www.cross.bg/yavorov-hayge-bulgarski-1478475.html

София /КРОСС/ Тази събота столичани и гостите на града ще могат да се насладят на емоциите в душата на поета Пейо Яворов под акомпанимента на завладяваща джаз музика.От 16.30 часа на Лятната сцена в Борисовата градина ще бъде показан музикално-поетичният спектакъл „Да бъдеш или да не бъдеш на 36".Той бе изигран за пръв път миналата година и е посветен на 100-годишнината от смъртта на Пейо Крачолов Яворов (1878-1914) и 20-годишнината от кончината на норвежкия поет Улав Хауге (1908 -1994).Актьорите Йоана Буковска, Александър Митрев и Божидар Попчев ще представят по вълнуващ начин копнежите и любовта на Пейо Яворов на сцената, решена в черно-бяло. Стиховете на най-нежния български поет ще звучат на български и на норвежки.Макар родени в два различни века и толкова далеч един от друг, поетичните светове на Яворов и Хауге се преплитат. И двамата са крайни в своя изказ, но и двамата са дълбоко чувствителни. Историята на Яворов е позната на всеки българин, а модернистът Хауге цял живот е работил като градинар в личното си имение и се е самообразовал благодарение на своята библиотека.Актрисата Мариана Йотова изпълнява завладяващо едни от най-прочутите стихове на Яворов под нежния акомпанимент на китара на композитора Руслан Купенов и Венко Захариев на саксофон и флейта. Йотова ще представи пет песни с музиката на Купенов - Желание, Сонет, Две хубави очи и Нирвана, както и една на норвежки по стиховете на Невинност свята на Яворов

Фабрика за въглища замърсява въздуха в Благоевград?

http://www.cross.bg/blagoevgrad-opazvane-fabrikata-1478474.html

Благоевград /КРОСС/ Жители на Благоевградския квартал "Струмско" се оплакаха, че фабрика за производство на дървени въглища замърсява въздуха. Сигналът е подаден до Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите. Хората коментират, че рано сутрин и късно вечер кварталът е обгазен от остра задушлива миризма.Енчо Лазаров живее на 500 метра от сградата, където от девет години се произвеждат дървени въглища. Казва, че ежедневно се усеща неприятна миризма от фабриката."Специално ето тоя квартал усещаме много добре. Отвратителна е миризмата. Особено вечерно време, когато стане по-хладничко. Сигурно вършат нещо там по пещта и мирише много", споделя Енчо Лазаров."Усеща се ужасна миризма, трябва да се направи нещо незабавно", казва Александър Лазаров.Собственикът на фабриката Кирил Беров е категоричен, че по време на работа се спазват всички изисквания за опазване на околната среда."На мен са ми правили проверки през нощта. Стоеха РИОСВ, има протокол в два часа през нощта, че ние не правим никакво обгазяване. Да вложиш милион и половина инвестиция, при мен работят 15 човека, това са 15 семейства, ще трябва да ги оставя без работа", посочва той.РИОСВ и Община Благоевград са извършили съвместна проверка, при която е установено, че фабриката не работи

Преглед на печата - 26 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299603

„24 часа": 25 военни с техника срещу 4000 бежанци откъм Македония, ЕС разреши 25 военнослужещи и армейска техника ще подсилят охраната на границите ни, за да не допуснем влизането на нови вълни от бежанци. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев.

Откриват щаба на НАТО в София на 3 септември

http://www.cross.bg/raketa-balchik-tochka-1478472.html

София /КРОСС/ Щабът на НАТО в София ще бъде открит на 3 септември, научи „Телеграф". В същия ден алиансът ще пререже лентичките на общо 6 нови офиса. Освен нашия ще отворят врати и щабове на пакта в Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония. Щабът у нас ще е разположен в сградата на военните на бул. „Тотлебен" 34. Официалното му наименование е „Щабен елемент за интегриране силите на НАТО", тъй като той ще бъде в състав от 40 души. От тях 20 ще са български военни. Ремонтните работи по сградата струваха около 2 млн. лева. Междувременно заради провеждащото се от 20 август до 13 септември международно учение край Балчик всички туристи, настанени в близките голф комплекси, бяха със забрана да напускат района си за два часа. От 20 до 22 часа в понеделник затворени останаха и подстъпите към главен път I-9 от километър 61+300 до 50+400. В продължение на два часа над Балчик летяха хеликоптери и гърмяха автомати. Част от балчиклиите, живеещи в близост до летището, изживяха учението с тапи на ушите. Според едни очевидци хеликоптерите са били шест, според други - десет. Всички обаче са категорични, че гърмежите са били с автомати, някои дори твърдят, че са „Калашников". Никой не е успял да види скокове с парашути, тъй като било тъмно. Вчера сутринта няколко хеликоптера отново са прелетели над Балчик и Каварна. Учението е най-голямото многонационално въздушнодесантно в Европа след края на Втората световна война

След „диаманта" край Белокопитово пътят отново влиза в тапа

http://www.cross.bg/turgovishte-putnata-traseto-1478471.html

София /КРОСС/ След пътен възел „Белокопитово" пътуващите от Варна за София се оказват на път в нищото. За това алармираха читатели на в. „Сега", които разказаха, че след модерното ново съоръжение по трасето на магистрала „Хемус" се натъкват на затворено шосе и се впускат в безкрайни и тежки обходи. Причината е в безкрайния ремонт по пътя Търговище - Омуртаг.„След удобното преминаване през големия пътен възел целият трафик се струпва в една лента - нареждат се коли и камиони, настава истински кошмар, защото движението по стария път е много бавно и е невъзможно да се изпреварва колоната, особено тировете", разказа Мария Иванова перипетиите си на връщане от предпочетеното от семейството й Българско Черноморие.Става дума за рехабилитацията на близо 63 км първокласен път, която се извършва по проект за обновяването на трасето по направлението Велико Търново - Севлиево, обясниха от пътната агенция. Той е част от програма „Транзитни пътища V", която се изпълнява с пари от бюджета и заем от Европейската инвестиционна банка и е част от програмата „Държавни инвестиционни заеми". По нея пътната агенция от години извършва сериозни ремонти на основни шосета в цялата страна.Трасето е разделено на 5 участъка, които се ремонтират поетапно

Ще изчезнат ли българите и България?

http://www.cross.bg/bulgariya-ivanov-bulgarite-1478473.html

/КРОСС/ През 2050 година в България ще има 2,8 млн. цигани, само 1,7 млн. българи и 700 000 турци. През 2100 година българите ще са някъде към 700 000.  Това каза в ефира на Нова телевизия академик Петър Иванов, директор на Демографския институт към БАН. Това е една възможна прогноза, но едва ли е вярна, защото не са отчетени имиграционните процеси, каза от своя страна доцент д-р Атанас Щерев Тази прекрасна територия България няма да остане ненаселена, допълни той и обясни, че тук най-вероятно ще се населят бежанци.  Българското семе е кораво, няма да изчезне българинът, но държавата ни е в опасност, каза той.  България е на първо място в света по изчезване като е далеч преди вторите, каза проф. Иванов. По думите му населението ни намалява с 9 души на час.  Намаляваме, остаряваме, циганицира се държавата и се ислямизира, допълни той.  Според академика правителствената демографска стратегия няма как да се изпълни с тези хора, които отговарят за това. Трябва свястна програма, трябват действия в много сфери - здравеопазване, образвание, посочи той. На първо място образование, посочи и... Според академик Петър Иванов генофондът на българит е увреден.  Ние сме най-болната нация в Европа, това е очевидно, каза той. Доцент Щерев обаче е на друго мнение. Той твърди, че българите са с една от най-здравата генетична формула. 

Ще изчезнат ли българите и България?

http://www.cross.bg/bulgariya-shterev-durzhavata-1478473.html

/КРОСС/ През 2050 година в България ще има 2,8 млн. цигани, само 1,7 млн. българи и 700 000 турци. През 2100 година българите ще са някъде към 700 000.  Това каза в ефира на Нова телевизия академик Петър Иванов, директор на Демографския институт към БАН. Това е една възможна прогноза, но едва ли е вярна, защото не са отчетени имиграционните процеси, каза от своя страна доцент д-р Атанас Щерев Тази прекрасна територия България няма да остане ненаселена, допълни той и обясни, че тук най-вероятно ще се населят бежанци.  Българското семе е кораво, няма да изчезне българинът, но държавата ни е в опасност, каза той.  България е на първо място в света по изчезване като е далеч преди вторите, каза проф. Иванов. По думите му населението ни намалява с 9 души на час.  Намаляваме, остаряваме, циганицира се държавата и се ислямизира, допълни той.  Според академика правителствената демографска стратегия няма как да се изпълни с тези хора, които отговарят за това. Трябва свястна програма, трябват действия в много сфери - здравеопазване, образвание, посочи той. На първо място образование, посочи и доцент Щерев. Според акушер-гинеколога обаче държавата трябва да спре помощите за раждане на деца. Това, по думите му, ще ограничи раждаемостта при ромите, които създавали „нещастни деца". Според академик Петър Иванов генофондът на българит е увреден.  Ние сме най-болната нация в Европа, това е очевидно, каза той

Нападателят от френския влак е обвинен в опит за убийство по терористични подбуди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943388

Мароканецът Аюб ел Казани, задържан заради опит за въоръжено нападение във високоскоростен френски влак минлата седмица, е бил обвинен за опит за убийство по терористични подбуди, съобщава AFP, цитиран от
Мароканецът Аюб ел Казани, задържан заради опит за въоръжено нападение във високоскоростен френски влак минлата седмица, е бил обвинен за опит за убийство по терористични подбуди, съобщава AFP, цитиран от "Фокус". Според източник на френската агенция от съдебната власт, Казани ще остане в ареста. Той е обвинен също за незаконно притежание на

Режисьорът Малина Петрова за пожара в Партийния дом: Истината няма давност

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/26/2593363_rejisyorut_malina_petrova_za_pojara_v_partiiniia_dom/?ref=rss

Днес се навършват 25 години от пожара в Партийния дом. Случаят все още не е официално изяснен. Според комунистическата партия - палежът и разграбването са извършени "стихийно и неорганизирано от екзалтирани екстремисти", според всички останали - е дело на самите управляващи, за да унищожат поне документалните следи от човеконенавистното си управление.

Преди две години, в разгара на протестите срещу кабинета "Орешарски", "Дневник" разговаря с режисьора Малина Петрова, автор на...

Foreign Policy съветва при зомби-апокалипсис да се бяга в Русия

http://svetoven.pogled.info/news/67120/Foreign-Policy-savetva-pri-zombi-apokalipsis-da-se-byaga-v-Rusiya

/Поглед.инфо/ Кои страни са най-добре приспособени за оцеляване при зомби-апокалипсис? Ще могат ли Владимир Путин и Ким Чен Ун да вземат крайни мерки за спасението на своите граждани? Ще обединят ли всички страни своите ресурси в името на общото благо?

Секциите в чужбина за референдума ще са над 400

http://www.cross.bg/chyzhbina-sektzii-izbori-1478470.html

София /КРОСС/ Поне на 400 места в чужбина ще може да се гласува на референдума, казаха за "Сега" от Централната избирателна комисия (ЦИК). Секциите може да надхвърлят и 500, ако има активност при подаването на заявления за образуване на секции. На парламентарните избори през октомври секциите извън България бяха 428. Сънародниците ни в чужбина за първи път ще участват в референдум.Вчера ЦИК реши, че при образуване на секции в чужбина за референдума ще важат същите условия като при провеждането на избори. Според Изборния кодекс места за гласуване задължително ще има там, където България има посолство или консулство, стига поне 20 избиратели да са подали заявление по образец. Това може да се направи лично, по пощата или чрез сайта на ЦИК. Там, където няма наши мисии, пак ще може да се гласува при 40 заявления. Секции ще се създават и там, където на предишни избори е имало поне една секция, в която са гласували не по-малко от 100 души. Когато броят на избирателите е повече от 500, ще се образуват толкова допълнителни секции, колкото пъти числото 500 се съдържа в броя на гласоподавателите в съответното населено място.Подаването на заявления все още не е започнало, но трябва да приключи до 29 септември. ЦИК трябва да е готова до 3 октомври с окончателния списък с местата за гласуване.

Акад. П. Иванов: Българският генофонд е увреден, ценният е навън

http://frognews.bg/news_96723/Akad-P-Ivanov-Balgarskiiat-genofond-e-uvreden-tsenniiat-e-navan/

Днешната действителност е печална, а Департаментът по социални и икономически въпроси към ООН съобщи нещо изключително трагично и в цял свят се притесняват, че България се топи и изчезва, заяви по НТВ акад. Петър Иванов по повод прогнозите, че България е на първо място по изчезване. На 7 мин. намаляваме с по 1 човек.

10 малки драми: Литературен "детектив" откри пиеси на Агата Кристи

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/08/26/2596991_10_malki_drami_literaturen_detektiv_otkri_piesi_na/?ref=rss


Teатралният продуцент и литературен "детектив" Джулиъс Грийн е намерил 10 изгубени пиеси на световноизвестната криминална писателка Агата Кристи, пише "Дейли мейл".

След като му е даден достъп до семейните и театрални архиви на авторката, Джулиъс успява да изрови 5 пиеси и 5 едноактни драми, които, разбира се, се придържат към криминалния жанр. Сред намерените работи е и първата сценичната версия на романа "Нула часът - развръзката" от 1945 г., която е напълно различна от театралната...

Петролът поевтиня още на азиатските пазари

http://www.cross.bg/petrol-sort-dolara-1478469.html

/КРОСС/Цените на петрола отново паднаха в Азия в условията на пазар, станал нервен от притесненията за китайската икономика и в очакване на данните за запасите от суров петрол в САЩ. Барел от референтния сорт тексаски петрол WTI с доставка през октомври отстъпи 13 цента до 39,18 долара. Европейският референтен сорт "Брент" изгуби също 13 цента до 43,08 долара за барел.

Служители на КАТ-Варна ще следят днес - 26 август за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=299594

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 26 август за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 11:00-12:00 гр.Варна кв.Аспарухово ул.Първи май до автомивкаAMG 14:10-15:00 гр.

Опитите да се организира противопоставяне между ЕС и Русия са трагична грешка

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67119/Opitite-da-se-organizira-protivopostavyane-mezhdu-ES-i-Rusiya-sa-tragichna-greshka

/Поглед.инфо/ Министър-председателят на Италия Матео Ренци определи като „трагична грешка“ опитите на някои държави в Европейския съюз да организират противопоставянето на Европа с Русия, предаде РИА „Новости“.

От септември фонд може да се смени с НОИ

http://www.cross.bg/fond-chastnite-fondove-1478468.html

София /КРОСС/ От септември родените след 1959 г. българи ще могат да прехвърлят партидите си за втора пенсия от частните универсални пенсионни фондове към Сребърния фонд и НОИ. Това стана ясно, след като във вторник тристранката разгледа проект на наредба за прехвърлянето.Наредбата трябва да бъде одобрена от правителството тази или следващата сряда и ще влезе в сила до септември, обясни финансовият министър Владислав Горанов, който е вносител на наредбата. Реално след обнародването на наредбата хората вече ще могат да прехвърлят партидите си, ако желаят. Парите, които вече са натрупани в частния фонд по личната партида, ще отиват в Сребърния фонд, където също ще се водят на името на човека. Бъдещите осигуровки ще постъпват в НОИ. Така ако човек реши да се върне към частния фонд, партидата му ще бъде възстановена чрез Сребърния фонд. Ако остане там до пенсионирането на човека, парите ще се влеят в НОИ, след като му бъде отпусната пенсия.Първото връщане на партиди от държавното осигуряване към частното ще може да бъде направено през септември 2016 г. Причината е, че е позволено по едно прехвърляне на партида на година и едва след 12 месеца човек може да поправи избора си между частен фонд или НОИ.Прехвърлянето на партидите от частните фондове към Сребърния фонд и НОИ ще става с подаване на декларация в Националната агенция по приходите. Това може да става лично или чрез пълномощник

От намаляването на ДДС върху лекарствата няма да спечелят потребителите

http://pik.bg/от-намаляването-на-ддс-върху-лекарствата-няма-да-спечелят-потребителите-news388575.html

От намаляването на ДДС върху лекарствата няма да спечелят потребителите

Световната банка ни препоръчва да намалим ДДС върху лекарствата в България, защото е твърде висок. Сигурно знаете, че всяка една теза може да бъде извадена от контекста. Не смятам, че това е добра идея. И ще обясня защо. Има едно основно правило, което и СБ поддържа и то е, че ако трябва да се прави политика на стимулиране и подпомагане, то тя би трябвало да мине не през приходната, а през разходната част на бюджета.

Унифицираната ставка позволява по-висока и по-добра събираемост, което благоприятства набирането на допълнителни приходи за финансиране на разходните политики и социални дейности. И ако сега не е лесно да се постигне ръст в събирането на ДДС, то при въвеждането на различни диференцирани ставки ще се създаде допълнителна административна трудност. Намаляването на ДДС върху лекарствата у нас не би решило основния проблем - необходимостта от намаляване на цените им.

Това е постижимо, но няма да стане по този начин. Опитът показва, че ако се пристъпи към намаляване на ДДС върху лекарствата ще се нанесе повече вреда на бюджета, отколкото ползи и няма да се стимулира намаляването на цените. Защо? На първо място, защото потреблението на лекарства е с ниска еластичност, както се изразяват икономистите. Там има постоянни обеми на потребление, а не може да бъдат намерени заместители на лекарствата, независимо дали са оригинални или генерици. Освен това намаляването на данъците не действа толкова директно върху цената, защото търговците предпочитат да увеличат печалбата. Убеден съм, че ако трябва да се направи нещо в тази посока за снижаване на цените, то трябва да се увеличи конкуренцията.

Пазарът на лекарства е много специфичен. Знам, че ставките на ДДС в рамките на два сектора могат да имат изключение от правилото на унифицираната ставка ДДС в ЕС. Ние имаме такова изключение в туризма и то в определен тип услуги, но той е един вид износ, който се консумира на местно ниво. Това бе логиката на тази промяна, за да се стимулира туристическия поток в страната. Докато, ако има дискусия ще се чуят гласове диференцирана ставка за ДДС да има върху детските стоки, а не върху лекарствата, например. Не съм убеден, обаче, че трябва да отваряме широк диалог върху темата, защото в България сме намерили добър и работещ данъчен модел.

Не смятам, че е необходима дискусия за отделен данък. Той е част от система и не може да твърдим, че като променим един неин сегмент, образно казано, сменяйки болт от обикновен да направим състезателен автомобил. Данъчните системи са базирани на определени модели и принципи. Един от тях за ДДС-то у нас е, че той има у нас широка база и унифицирана ставка. А и защо трябва да променяме нещо, което работи - като данъчно законодателство, като тип данъци нашата система е една от най-добрите в Европа. Тя показа, че може да осигурява стабилни приходи на бюджета. Имам любима формула - данъците не са създадени, за да бъдат намалявани, а за да осигуряват приходите в бюджета. При положение, че е налице дефицит, независимо от излишъка в хазната, който се дължи на временни обстоятелства, трябва или да се вдигат данъците или да се намаляват разходите.

А, когато хората искат по-малки данъци и ставки трябва да си изберат от какво да се откажат от другата страна на уравнението. Иначе е лесно да се спекулира и да се говори с популизъм. Данъчната система в България не е просто добра, тя, може би, е най-добрата в ЕС, което не означава, че няма необходимост от подобряване в сферата на администрирането. Този модел стимулира икономическия растеж и създаването на по-голяма заетост, като отговаря на най-добрите практики в Европа. Всяка година ЕС издава един обзор на данъчните системи на всички страни-членки и се прави оценка на въздействието на различните данъци. Ако погледнем препоръките там от последните години, прави впечатление, че те дават пример данъчна система, каквато ние имаме в момента. Разбира се, че е добре да бъдат по-ниски цените на лекарствата, но намаляването на ДДС за тях ще бъде само от полза за производителите, но не и на потребителите. Който се наема нека да прави такава политика през разходната, а не през приходната част на бюджета.

Любомир Дацов, икономист и заместник-министър на финансите

Днес да почерпят

http://www.cross.bg/dnes-da-pocherpyat-1478467.html

/КРОСС/Рождениците днес: Александър Мутафчийски - оперетен певец Александър Цветков - бивш министър на транспорта Велко Йотов - футболист и треньор Емануел Икономов - писател Любомир Любенов - шампион по кану Павел Станчев - изпълнителен директор на bTV Media Group Имен ден празнуват: Адриан, Адриана, Наталия и Натали

Башар Асад: Турските лидери са „марионетки“ на Запада

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943381

Сирийският президент Башар ал Асад разгърна във вторник язвителна реторика срещу Анкара, като заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган и министър-председателят Ахмет Давутоглу са „просто марионетки“ на Запада.  Асад, каза това в интервю за ливанската телевизия Al Manar, в коментара си за турските планове за създаване на „зона за
Сирийският президент Башар ал Асад разгърна във вторник язвителна реторика срещу Анкара, като заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган и министър-председателят Ахмет Давутоглу са „просто марионетки“ на Запада. Асад, каза това в интервю за ливанската телевизия Al Manar, в коментара си за турските планове за създаване на „зона за

800 потенциални терористи са се завърнали в Европа от "Ислямска държава"

http://news.ibox.bg/news/id_1904860684

Испанските служби са предупредили Европа за опасността от потенциални терористи след атаката срещу влака "Талис" по линията Амстердам - Париж. Потенциалните терористи, завърнали се в Европа, вероятно са тренирали в лагери в Сирия и Ирак.

14-годишен взе съученици и учител за заложници в САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_550796.html

Ученик е арестуван, след като опита да вземе съучениците си за заложници в Западна Вирджиния, съобщиха властите в щата.  Полицията била извикана заради въоръжен човек в училището. Пристигналите полицаи открили, че става дума за 14-годишен ученик, който се барикадирал в класната стая заедно с взетите от него за заложници ученици и учител, съобщи бТВ. След преговорите тийнейджърът се съгласил да пусне пистолета и да се предаде. Не са известни мотивите на непълнолетния. По време на инцидента училището е било евакуирано. Няма пострадали при произшествието. 

Алгафари: Още 15 милиона сирийци са си стегнали куфарите

http://frognews.bg/news_96722/Algafari-Oshte-15-miliona-siriitsi-sa-si-stegnali-kufarite/

Въпросът, който стои не само пред България, но и пред цяла Европа, е, че 15 млн. сирийци са си приготвили куфарите. Толкова са останалите в Сирия, които все още не са тръгнали, но всеки момент ще поемат към Европа, заявява в интервю за 24 часа Нидал Алгафари.

"Златният Орфей" окончателно пропадна

http://petel.bg/Zlatniyat-Orfey-okonchatelno-propadna__124461

Международният фестивал "Златният Орфей", който трябваше да започне на 31 август в Слънчев бряг, няма да се състои. Причината е в недостига...

Временният американски посланик: За 25 г. България няма напредък в борбата с корупцията

http://petel.bg/Vremenniyat-amerikanski-poslanik--Za-25-g--Balgariya-nyama-napredak-v-borbata-s-koruptsiyata__124460

България има напредък в много области за 25 години, но в две има тревожни тенденции - икономическото развитие и борбата с корупцията, каза...

Наш бизнесмен ошушка апартаментите на чужденци

http://www.bnews.bg/article-140646

Недялко Кацаров трябвало да поддържа имотите им в Пампорово и Смолян.

Властите в Крим са готови да посрещнат княз Димитрий Романов

http://svetoven.pogled.info/russia/news/67118/Vlastite-v-Krim-sa-gotovi-da-posreshtnat-knyaz-Dimitrii-Romanov

/Поглед.инфо/ Властите на Крим са готови да окажат съдействие за преместването и предоставянето на постоянно жителство на най-стария представител на императорския род Романови, княз Димитрий, ако неговото семейство вземе такова решение, съобщи във вторник вицепремиерът на републиката Дмитрий Полонски.

Св. мчци Адриан и Наталия

http://www.cross.bg/nataliya-adrian-muchenitzi-1478466.html

/КРОСС/Страдание на светите мъченици Адриан и Наталия Гонителят на Христовата Църква, нечестивият цар Максимиан (1), преследвайки и умъртвявайки навред много християни, пристигнал в град Никомидия (2). Там влязъл в идолското капище, поклонил се на скверните си богове, като паднал пред идолите и заедно с всички жители на града им принесъл мерзки жертви. После заповядал християните да бъдат залавяни и предавани на мъчения. Царят заплашвал с особени наказания онези, които се опитат да скрият християните. А на тези, които узнаят къде се крие някой християнин и донесат за него или намерят християнин и сами го представят на съд, обещавал награди и почести. Затова всички започнали да донасят един за друг: съсед за съседа, ближен за ближния си - кой от страх пред страшната заповед на царя, кой заради обещаните награди. (1) Максимиан Галерий (305-311 г.) бил зет на император Диоклетиан, а после и негов приемник.(2) Никомидия- източната столица на Римската империя, великолепен град в областта Витиния, на брега на Мраморно море, в северозападната част на Мала Азия. Някои от нечестивците донесли на своя военачалник, че в една пещера се крият християни и цяла нощ пеят и се молят на своя Бог. Незабавно били изпратени войници, които отишли в пещерата и заловили всички двадесет и трима християни, които били в нея. Оковали ги в железни вериги и ги отвели в града, за да ги изправят пред царя. По това време царят отивал с колесницата си в идолското капище, за да принесе жертви

Автогонките от София се местят към Враца

http://www.cross.bg/nelegalnite-sofiya-gonki-1478465.html

/КРОСС/ Любителите на гонки с автомобили вече се събират на пътя Ботевград -Враца, след като МВР засили контрола в столицата, разказа пред „24 часа" участник в нелегалните състезания. Момчетата с бензин в кръвта имат алтернативни трасета извън града и често ги сменят, за да не бъдат изненадани от служителите на реда. Едно от тях е магистралата към Перник. Начинаещите в екстремния спорт предпочитат новоасфалтирани улици в крайните квартали, на които няма легнали полицаи.След няколко пътни инцидента с жертви в страната в МВР ще правят карта на местата, където се провеждат нелегалните автогонки. В София това са отсечката от околовръстното шосе надолу по бул. „България" - от бул. „Гоце Делчев" до НДК и от околовръстното към Бояна, бул. „Рожен" в „Надежда", „Христофор Колумб" в , Дружба" и двете ленти на еднопосочния бул. 202, който започва от надлез „Надежда" и приключва с арката на Централните гробища в кв. „Орландовци". Тези трасета обаче напоследък рядко се използват от нелегалните състезатели, които от години мерят сили с тунинговани-те си автомобили.Мъже от 20 до 25 г., със средно образование, живеят в крайните квартали на столицата, от обикновени работнически семейства - това е профилът на състезателите в автокушиите. Автомобилите им най-често са БМВ-та и Голф 4-ки, които обаче са тунингова-ни за по 10-15 хил. лв

Касов апарат в Троянския манастир

http://www.cross.bg/manastir-aparat-kvitantzii-1478463.html

/КРОСС/ Троянският манастир вече има касов апарат. Устройството за отчитане на приходите е поставено след проверка от НАП по сигнал от „Труд" за даване на хвърчащи квитанции с надпис „Българска патриаршия" за платена такса от един лев за паркинг. Освен това за всички суми кръщенета, венчавки и др. тайнства се документираха с квитанции без касова бележка.Това е масова практика в храмовете и манастирите на Българската православна църква, която постоянно се оплаква, че няма средства и моли за помощ от държавната хазна. Тази година средствата за БПЦ дори бяха увеличени - заложени бяха 2 360 000 за ремонт на храмове и манастири.    

Политиката е твърде сериозно дело, че да го доверяваме на политиците

http://www.cross.bg/doveryavame-politikata-polititzite-1478464.html

/КРОСС/ Шарл де Гол (1890-1970) - френски държавник, президент на Франция: Политиката е твърде сериозно дело, че да го доверяваме на политиците.

Стивън Хокинг: Има изход от черните дупки (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943366

Създателите на „Интерстелар“ са били прави. Пропадането в черна дупка не е краят, твърди професор Стивън Хокинг, цитиран от Independent. Въпреки, че физиците предполагаха, че материята би трябвало да бъде унищожена от огромните гравитационни сили на черната дупка, Хокинг заяви на форум в Швеция, че всъщност би могла да избяга и дори да се появи в

София продава икаруси на борсата

http://www.cross.bg/sofiya-godni-ikarysi-1478462.html

София /КРОСС/ "Столичен автотранспорт" ще продава старите автобуси, които вече не се ползват по улиците на София, на борсата. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община за „Труд". Голяма част от возилата, които са „в пенсия", са икаруси, но има и от други марки.Те ще се предлагат за покупка поетапно. През годините старите автобуси са били предавани за вторични суровини, а частите - годни за втора употреба, са пазени за резерва. Подобна е и ситуацията с тролеите, от които също ще се оставят годни части. Възможно е и да се продадат на други общини. От всеки модел тролей задължително в депото ще бъде запазено по едно возило за музеен експонат.В момента тече процедура за купуване на още 110 нови автобуса.    

Обвиниха стрелеца от влака Амстердам-Париж

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/obviniha-streleca-ot-vlaka-amsterdam-parizh-6041661

Според прокуратурата твърдението на нападателя, че иска да обере пътниците е „изсмукано от пръстите“

Трима са убити в ромски лагер във Франция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943382

Трима души са убити, а четирима - ранени след инцидент в ромски лагер във Франция.
Загиналите са мъж, жена и бебе на 6 месеца. Нападателят е задържан, причината за насилието не е известна. Той нахлул в караваната, в която спяло семейството с малко дете и започнал да
Трима души са убити, а четирима - ранени след инцидент в ромски лагер във Франция. Загиналите са мъж, жена и бебе на 6 месеца. Нападателят е задържан, причината за насилието не е известна. Той нахлул в караваната, в която спяло семейството с малко дете и започнал да

Стивън Хокинг: Има изход от черните дупки (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4943369

Създателите на „Интерстелар“ са били прави. Пропадането в черна дупка не е краят, твърди професор Стивън Хокинг, цитиран от Independent. Въпреки, че физиците предполагаха, че материята би трябвало да бъде унищожена от огромните гравитационни сили на черната дупка, Хокинг заяви на форум в Швеция, че всъщност би могла да избяга и дори да се появи в

Най-важното от Варна във вчерашния 25 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299553

Шофьори паркират на детски площадки в строеж във Варна Нагли шофьори паркират на новострояща се детска площадка и пречат на работниците. За това алармира читателят на Moreto.net. Адвокат: МС се ангажира да спре събарянето на ромски постройки в кв.

Един от биячите на малкия Христо иска свобода от съда

http://offnews.bg/news/n_1/n_550792.html

Софийски градски съд гледа днес мярката на Патрик Първев, един от обвинените за побоя над детето на цигуларката Невена Велинска, който иска да излезе на свобода.  Инцидентът стана на 20 юли вечерта и потресе с жестокостта си цяла България. Невена Велинска оставя 3-годишното си момченце Христо на Александър Донов - син на неин близък приятел. Причината за това е, че музикантката трябва да замине спешно на круиз, парите от който са й нужни, за да издържа себе си и детето си, тъй като е самотна майка. Вместо да се грижи за детето, Александър вика приятеля си Патрик да живее с него в жилището и двамата заедно системно бият детето. На 20 юли обаче прекаляват с шамарите и 3-годишният Христо припада, заради което се налага да бъде извикана Спешна помощ, а детето е прието в „Пирогов“ с опасност за живота. Момченцето вече е изписано от болницата. Патрик Първев и Александър Донов са обвинени в опит за убийство на 3-годишното момче в столичния кв. "Зона Б-19

Новата С-класа купе стана полуавтономен автомобил

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/08/26/2596683_novata_s-klasa_kupe_stana_poluavtonomen_avtomobil/?ref=rss


Новото поколение на "Мерцедес" С-класа от зимата ще се обогати и с версия купе. Автомобилът ще дебютира на автосалона във Франкфурт след броени дни.

Както може да се очаква, колата ще е по-лека от предшественика си, по-икономична и с много повече асистиращи системи. В сравнение със седана, купето стои с 1.5 см. по-било до пътя. Освен стандартното окачване, купувачите могат да поръчат такова с променливи характеристики, както и въздушно, работещо в режими комфорт, спорт и спорт...

Стрелецът от влака Амстердам - Париж получи обвинения

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67117/Streletsat-ot-vlaka-Amsterdam-Parizh-poluchi-obvineniya

/Поглед.инфо/ Аюб ел Хазани, младият мароканец, който откри огън във влак по линията Амстердам-Париж, бе обвинен, включително за опит за убийство от терористичен характер и задържан под стража, съобщи в сряда за АФП съдебен източник.

26 август в годините назад

http://www.cross.bg/voiina-vtorata-svetovna-1478461.html

/КРОСС/1071 г. - Селджуците, ръководени от Алп Арслан, нанасят тежко поражение на Византийската империя в Битката при Манцикерт. 1278 г. - Ладислау IV и Рудолф I побеждават Отакар II в битката при Марсово поле в тогавашна Моравия.1346 г. - Стогодишната война: Състои се Битката при Креси между средновековните кралства на Англия и Франция, в която английските стрелци с дълги лъкове показват военно превъзходство пред френските арбалетчици и тежковъоръжени рицари.1466 г. - Разкрит е заговор срещу Пиеро ди Козимо Медичи във Флоренция, ръководен от Лука Пити.1498 г. - Микеланджело получава поръчка за Пиета.1768 г. - Капитан Джеймс Кук отплава от Англия на борда на Ендевър.1778 г. - Първото документирано изкачване на Триглав - най-високия връх в Словения.1789 г. - Във Версайския дворец е приета Декларацията за правата на човека и гражданина.1858 г. - Първите новини предадени чрез телеграф.1862 г. - Американска гражданска война: започва Второто сражение при Бул Рън.1877 г. - Руско-турска война (1877-1878): Край на Втората битка при Шипка.1883 г. - Вулканът Кракатау изригва и причинява огромни цунами, които разрушават селищата на островите Ява и Суматра в Индонезия, убивайки 36 000 души.1886 г. - Княз Александър Батенберг е принуден да абдикира от българския престол.1914 г. - Първа световна война: Германската колония Тоголанд е нападната от френски и британски войски, които я превземат след пет дни.1920 г

Най-малко осем души са загинали от свлачище в Индонезия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943362

Най малко осем души са загинали в резултат на свличане на земни маси в областта Яслимо на най-източната индонезийска провинция Папуа. Това съобщава вестник Kompas, като се позовава на изявление от местната полиция.  Според полицейски говорител, изпратените в района спасители изпитват сериозни затруднения заради проливните дъждове,
Най малко осем души са загинали в резултат на свличане на земни маси в областта Яслимо на най-източната индонезийска провинция Папуа. Това съобщава вестник Kompas, като се позовава на изявление от местната полиция. Според полицейски говорител, изпратените в района спасители изпитват сериозни затруднения заради проливните дъждове,

Жълти ъгли от тиксо ограничават заведенията по бул. "Витоша" да ползват пейки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/26/2596854_julti_ugli_ot_tikso_ogranichavat_zavedeniiata_po_bul/?ref=rss


Столичният инспекторат е поставил жълти ъгли от тиксо на границите, позволени на заведенията да поставят маси на открито по единствения пешеходен булевард в София "Витоша". До това решение се стигна, след като част от заведенията използваха общинските пейки за търговски цели.

Последва проверка, от която се установи, че след ремонта на целия булевард, не е била променена схемата за поставяне на маси, научи "Дневник". И в предходния вариант обаче не е имало издадено т.нар. тротоарно...

14-годишен взе съученици за заложници в САЩ

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/67116/14-godishen-vze-sauchenitsi-za-zalozhnitsi-v-SASHT

/Поглед.инфо/ Ученик в едно от училищата в американския град Филипи, Западна Вирджиния, бе арестуван, след като се опита да вземе за заложници съучениците си, съобщиха властите в щата.

Салата със зелен боб и киноа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942668

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Асад: Вярваме на руснаците

http://www.cross.bg/podkrepya-rysiya-printzipi-1478460.html

/КРОСС/ Дамаск подкрепя усилията на Русия да наложи междусирийския диалог и смята, че тя провежда политика, основана на солидни принципи. Това заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за ливанския телевизионен канал "Ал Манар"."Имаме голямо доверие на руснаците, те са доказали в продължение на десетилетия, че са искрени приятели. Русия не подкрепя тази или онази фигура или президент, тя има ясни принципи. Тя е за държавния суверенитет и уважава решението на народа", каза сирийският лидер.Асад заяви, че Дамаск "подкрепя и насърчава усилията на Русия да установи диалог с опозицията". Президентът не изключи междусирийските срещи, които се провеждат в момента в Москва, да доведат до конференция „Женева 3", която "няма да завърши с провал". "Всичко зависи от международната обстановка", смята той.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/sofiya-bulgariya-mehmed-1478459.html

/КРОСС/Новия стандарт за спешна помощ избира за уводно заглавие "Труд". В  публикацията се уточнява, че линейките ще стигат до нуждаещите се до 8, 20 или 120 минути, като диспечерите на телефон 112 ще определят степента на спешност с помощта на специален въпросник. Заедно с детайлите за нововъведенията в спешната помощ, вестник "Сега"съобщава, че здравният министър ще вдига заплатите на спешните медици в София област, за да потуши протеста им срещу предстоящото обединяване със спешния център в столицата. Вестник "Земя" формулира предстоящите промени със заглавието: "Линейки като катафалки". Обща тема за изданията тази сутрин е и обсъдената от Съвета за тристранно сътрудничество наредба, с която се регламентират вноските за втора пенсия. "Стандарт" акцентира, че преместването на вноските вече ще ще се извършва без нотариална заверка, а "Монитор"пояснява, че прехвърлянето може да започне от месец септември. На челно място "Дума" извежда информацията, че България е с най-тежък демографски срив в света. Вестникът цитира прогноза на ООН, според която през 2050 година населението на страната ще се свие с близо 28 %. Под различни форми темата е разработена и в останалите централни издания.Акцент в тях е и започналата регистрация на партии и коалиции за участие в предстоящите местни избори през октомври

На всеки 10 г. към Европа ще има поток от 1,5 млн. бежанци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943378

Да, това е бежанска вълна. От друга страна шефът на кабинета на Унгария направи изявление, че всъщност става дума за преселение на народите, каза Александър Йорданов, бивш посланик на Македония у нас.
Трябва да се обърне внимание именно на тази гледна точка. Защо се появи този емиграционен натиск към Европа, а към другаде?
Да, това е бежанска вълна. От друга страна шефът на кабинета на Унгария направи изявление, че всъщност става дума за преселение на народите, каза Александър Йорданов, бивш посланик на Македония у нас. Трябва да се обърне внимание именно на тази гледна точка. Защо се появи този емиграционен натиск към Европа, а към другаде?

Температурите пълзят нагоре, стигат 28°- 33°

http://www.bnews.bg/article-140645

Увеличения на облачността ще има над североизточните и над планинските райони след обяд, но валежи не се очакват.

Алгафари: Още 15 милиона сирийци са си стегнали куфарите

http://www.cross.bg/evropa-bezhantzite-bulgariya-1478458.html

Интервю на Нидал Алгафари пред „24 часа"   - Г-н Алгафари, новата бежанска вълна можели да застраши България? - Въпросът, който стои не само пред България, но и пред цяла Европа, е, че 15 млн. сирийци са си приготвили куфарите... - 15 милиона? - Да, толкова са останалите в Сирия, които все още не са тръгнали, но всеки момент ще поемат към Европа. Затова лидерите на Европа имат 3 варианта за изход от ситуацията. Първият е тези хора да бъдат избити по границите, което е абсурдно, защото не кореспондира с хуманността и ценностите на Европа. Вторият е да отворят границите и да ги пуснат свободно в Европа. И третият вариант е Европа и САЩ да разрешат конфликта в Сирия. Те имат нужното влияние да успокоят нещата, а не хората да бягат насам.Както е известно, при предишните режими - добри или лоши, бежански потоци нямаше. Сега след този невъобразим хаос, след като хората бяха доведени до оскотяване, след като им взеха и малките ресурси, които имаха, положението стана неудържимо. - Нашите управляващи ни успокояват, че голямата бежанска вълна ще ни подмине? - Тръгнат ли повече бежанци през съседите, и при нас ще има увеличение. Големият въпрос, който ни засяга, е, че тези хора не желаят да останат в България. Тяхната цел е Европа - Германия, Швеция, Англия, Норвегия. - Защо според вас България е първа в списъка на нежеланите от бежанците дестинации? Имало такъв наръчник, който се разпространявал сред кандидат-имигрантите

Джеймс Бонд може да мине на другия бряг

http://svetoven.pogled.info/news/67115/Dzheims-Bond-mozhe-da-mine-na-drugiya-bryag

/Поглед.инфо/ Следващият Джеймс Бонд може да бъде черен или гей, казва Пиърс Броснън, един от актьорите, който се превъплъти в ролята на тайния агент във филмовата поредица.

Д-р Дариткова: Темпът на промените в здравеопазването е леко забавен

http://healthy.actualno.com/D-r-Daritkova-Tempyt-na-promenite-v-zdraveopazvaneto-e-leko-zabaven-news_491902.html

Здравната комисия ще се заеме със законодателната си програма с летящ старт - още на 1 септември, за когато предвиждам извънредно заседание. На него ще започнем разглеждането на промените в Закона за лечебните заведения на второ четене. Имаме амбицията още първата работна седмица да приключим с текстовете в комисията и да бъдем готови за пленарната зала до втората седмица на септември, за да може да се спазят сроковете, предвидени в преходните и заключителните разпоредби. Така до края на годинат

Евросубсидиите ще са недостъпни за родните производители на плодове и зеленчуци, предупреждава агроном

http://business.actualno.com/Evrosubsidiite-shte-sa-nedostypni-za-rodnite-proizvoditeli-na-plodove-i-zelenchuci-preduprejdava-agronom-news_491927.html

Евросубсидиите ще останат недостъпни за българските производители на плодове и зеленчуци и през новия програмен период заради неизпълними критерии. Това предупреди агрономът Никола Недялков. Зеленчуците ще поскъпнат в близките седмици. Според Недялков основният проблем е, че българите ще продължат да консумират чужда продукция с лошо качество, смятат родни производители, предаде БНР. По думите на Недялков едно от изискванията за получава не европейски средства е да са се произвежда в необлаг

Един от биячите на малкия Христо иска да излезе на свобода

http://www.cross.bg/deteto-nevena-velinska-1478457.html

София /КРОСС/ Патрик Първев - едно от момчетата, обвинени за побоя над детето на цигуларката Невена Велинска, поиска да излезе на свобода. В сряда Софийският градски съд ще гледа мярката му за неотклонение. Инцидентът стана на 20 юли вечерта и потресе с жестокостта си цяла България. Невена Велинска оставя 3-годишното си момченце на Александър Донов - син на неин близък приятел. Причината за това е, че музикантката трябва да замине спешно на круиз, парите от който са й нужни, за да издържа себе си и детето си, тъй като е самотна майка.Вместо да се грижи за детето, Александър вика приятеля си Патрик да живее с него в жилището и двамата заедно системно бият детето. На 20 юли обаче прекаляват с шамарите и 3-годишният Христо припада, заради което се налага да бъде извикана Спешна помощ, а детето е прието в „Пирогов" с опасност за живота.По щастливо стечение на обстоятелствата момченцето оцелява и вече дори е изписано от болницата, съобщава Нова телевизия.

Високите температури се завръщат, слънчево и топло ще е днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943354

Днес температурите ще се повишат и максималните ще достигнат между 28° и 33°. Ще бъде предимно слънчево, но с временни увеличения на облачността над североизточните, след обяд и над планинските райони. Валежи не се очакват. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на
Днес температурите ще се повишат и максималните ще достигнат между 28° и 33°. Ще бъде предимно слънчево, но с временни увеличения на облачността над североизточните, след обяд и над планинските райони. Валежи не се очакват. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на

Високите температури се завръщат, слънчево и топло ще е днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4943356

Днес температурите ще се повишат и максималните ще достигнат между 28° и 33°. Ще бъде предимно слънчево, но с временни увеличения на облачността над североизточните, след обяд и над планинските райони. Валежи не се очакват. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на
Днес температурите ще се повишат и максималните ще достигнат между 28° и 33°. Ще бъде предимно слънчево, но с временни увеличения на облачността над североизточните, след обяд и над планинските райони. Валежи не се очакват. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на

Най-накрая евтина почивка! 7 лева на нощ за есенно море

http://pik.bg/най-накрая-евтина-почивка-7-лева-на-нощ-за-есенно-море-news388570.html

Най-накрая евтина почивка! 7 лева на нощ за есенно море

Поне 350 българи ще използват четирите почивни дни около Деня на Независимостта, за да пътуват из страната и в чужбина, пише "Монитор". От тях 280 хил. човека ще отмарят в родината, а около 70 хиляди ще предпочитат да отидат на кратка почивка в съседна Гърция или други страни зад граница. Това съобщи вчера за „Монитор” Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози в туризма. Освен хубавото време, стимул за пътуванията са и по-ниските цени, които са свити между 30 и 50 на сто, спрямо нивата от лятото.

В края на сезона малките хотели са свалили цената драстично и може да се намери без проблеми нощувка дори за 7 лева. В сайтовете за групово пазаруване има много оферти за хотелски отдих в Несебър, Кранево и другите малки градчета на юг по десетачка. От 12 лева тръгват нощувките в Банско, Пампорово и Трявна. Само за още два лева отгоре и може да се отседне в хотелски комплекс край Свищов, където за 14 лева предлагат не само чисто легло, но и закуска и термално джакузи. В последните дни на септември е еднакво изгодно да се почива и на море и на планина, по това време и СПА курортите вадят изгодни предложения, установи наша проверка. Затова не е изненада, че срещу 17 лева може да се получи нощувка, закуска и вечеря. Ол инклузивът пък започва от 29 лева. Комшиите от Гърция също имат специални предложения за дните между 19 и 22 септември. За под 200 лева има оферти за Халкидики, които включват закуски и вечери.

На този етап кризата не се отразява на туризма в региона, бежанците не застрашават българския туризъм, те не са заплаха, а трябва да ги разглеждаме като ресурс, каза още Румен Драганов. Голяма част от тях имат различни умения, които са свързани с туризма, както в кулинарията, така е в най-различни други занаяти, включително и в селското стопанство. От тази гледна точка тези хора дори представляват интерес за бранша, който страда в последните години от остър недостиг на кадри. Тези хора търсят такива работни места и са готови да работят това в Германия, Скандинавските държави и е добре България да има специфична политика по отношение на бежанците в каква степен могат да бъдат полезни за националната икономика и в частност в туризма.

Затвор за пускане на повреден асансьор

http://www.cross.bg/agentziyata-poddruzhka-nadzor-1478456.html

София /КРОСС/ Наказателна отговорност за самоволно пускане на спрян заради повреда или липса на поддръжка асансьор предлагат от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Санкцията ще бъде записана в новия закон за технически надзор Текстът му в момента се съгласува между заинтересованите ведомства, пише в. "Монитор". "Причината да поискаме подобна мярка е масовата практика асансьори и други опасни съоръжения да бъдат пускани в експлоатация самоволно от собствениците или ползвателите, след като са били спрени и запечатани от нас", каза председателят на агенцията Стефан Цанков. "Последният случай е от хотел в голям черноморски курорт. Там установихме, че за асансьора отговаря човекът, който сменя крушките по стаите и настройва телевизорите и няма необходимата квалификация да поддържа подемника. При последната ни проверка съоръжението бе спряно, но имаме информация, че след като нашите инспектори са си тръгнали, то е било пуснато отново", добави той. "Ние не запечатваме съоръжения безпричинно, а защото са опасни. Не може някой, защото щял да му се провали сезона, да прави каквото иска. Да е мислил преди това и да провери асансьора дали е годен за употреба и да е сключил договор за поддръжка. За агенцията водеща е безопасността. При инцидент в някой курорт целият туристически сезон ще се компрометира, а не само на един хотел", категоричен е шефът на агенцията

Еврдепутатът Андрей Ковачев: 60 млн. бежанци напират към Европа

http://petel.bg/Evrdeputatat-Andrey-Kovachev--60-mln--bezhantsi-napirat-kam-Evropa__124458

Интервю на Яна Йорданова, "Монитор" - Г-н Ковачев, обстановката на Балканите става все по-напрегната. Може ли изобщо да се овладее...

Депозитите минаха 60 млрд. лева

http://petel.bg/Depozitite-minaha-60-mlrd--leva__124459

снимка: БулФото, архив Депозитите в банките у нас минаха сумата от 60 млрд. лв. и вече представляват 71,6 на сто от брутния вътрешен продукт...

Реформаторите с единна регистрация до седмица

http://www.cross.bg/kyneva-sporazymenie-tumnosinite-1478455.html

/КРОСС/ Реформаторите са на път да изгладят противоречията помежду си за подписване на коалиционно споразумение за съвместно явяване на местния вот. Партиите в блока обаче се разминаха по въпроса на какъв етап от постигане на съгласие са. Според ДСБ консенсусът е налице и до края на седмицата споразумение ще бъде подписано. Представител на ръководството на тъмносинята партия заяви за "Стандарт", че след тежки неколкомесечни преговори коалиционните партньори са се разбрали по най-спорната точка - за единна регистрация. На това особено силно държаха от ДБГ - партията на Меглена Кунева. Това бе условието им за удържане единството на блока. От ДСБ обаче не бързаха да се съгласят. "Никога не сме били против, но за нас това е маловажен, технически въпрос. По-важно бе първо местните структури да постигнат консенсус и чак тогава да пристъпим към подписване на споразумение. Разбирателството вече е налице", коментираха вчера хората на Радан Кънев. От ДБГ обаче изразиха умерен оптимизъм. "Едва когато видим подписите, ще сме сигурни. Пък и споразумението може да е факт едва в началото на септември", контрираха от партията на Меглена Кунева. От три седмици в централата на тъмносините заседава предизборният щаб. Единен организационен отдел, съставен от представители на петте партии, вчера подписваше на пълномощните на членовете на Общински избирателни комисии. "Изгладили сме противоречията си, особено в големите областни градове

7 лв. за нощувка на морето през есента

http://www.cross.bg/leva-tyrizma-noshtyvka-1478454.html

/КРОСС/ Поне 350 българи ще използват четирите почивни дни около Деня на Независимостта, за да пътуват из страната и в чужбина. От тях 280 хил. човека ще отмарят в родината, а около 70 хиляди ще предпочитат да отидат на кратка почивка в съседна Гърция или други страни зад граница. Това коментира пред „Монитор" Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози в туризма. Освен хубавото време, стимул за пътуванията са и по-ниските цени, които са свити между 30 и 50 на сто, спрямо нивата от лятото В края на сезона малките хотели са свалили цената драстично и може да се намери без проблеми нощувка дори за 7 лева. В сайтовете за групово пазаруване има много оферти за хотелски отдих в Несебър, Кранево и другите малки градчета на юг по десетачка. От 12 лева тръгват нощувките в Банско, Пампорово и Трявна. Само за още два лева отгоре и може да се отседне в хотелски комплекс край Свищов, където за 14 лева предлагат не само чисто легло, но и закуска и термално джакузи. В последните дни на септември е еднакво изгодно да се почива и на море и на планина, по това време и СПА курортите вадят изгодни предложения. Затова не е изненада, че срещу 17 лева може да се получи нощувка, закуска и вечеря. Ол инклузивът пък започва от 29 лева. Комшиите от Гърция също имат специални предложения за дните между 19 и 22 септември. За под 200 лева има оферти за Халкидики, които включват закуски и вечери

Пътна обстановка в страната - 26 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299593

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик: поради ремонтно-възстановителни работи на виадукта при км 67 на АМ “Тракия“, се въвежда ВОБД за улеснение на трафика: - в началото на почивните дни /от петък 16:00 до неделя 10:00 часа/ две ленти в посока София-Бургас, една в посока Бургас-София, - в края на почивните дни /от неделя 10:00 часа до понеделник 10:00 часа/ две ленти в посока Бургас-София и една в посока София-Бургас в отбитите участъци.

Дърво расте наобратно от тераса в центъра на Бургас (видео)

http://pik.bg/дърво-расте-наобратно-от-тераса-в-центъра-на-бургас-видео-news388569.html

Дърво расте наобратно от тераса в центъра на Бургас (видео)

Дърво тръгна да расте наобратно от тераса в центъра на Бургас. Природната аномалия удиви бургазлии, които с нескрит интерес не спират да снимат странната прищявка на природата, пише Флагман.бг.

Коренните така са се впили в конструкцията на балкона, а дървото очевидно е намерило благодатна почва и с просто око се вижда, че зеленее. Пораснало е вече метър и както изглежда ще продължава да расте, нещо, което разрушава мазилката и я превръща в сериозна опасност за пешеходците, но и голяма атракция.

В известната като къщата на индустриалеца Аврам Чальовски, намираща се на ул.“Момина сълза“, може да се забележат и други удивителни шеги на природата – дърво поникнало на мансардния етаж и разбило прозореца, за да търси светлина навън.

„Нямам представа как това дърво е поникнало там, но подобен тип има в района на Новата поща и стават много големи – по 7-8 метра“, каза пред Флагман.бг мъж, който държи търговски обект в близост до изоставената сграда.

Къщата на индустриалеца Аврам Чальовски от години тъне в разруха. Тя е архитектурен паметник на културата и не може да бъде разрушена, а трябва да бъде възстановена в автентичния й вид. Намира се в един от най-скъпите райони на Бургас – до Търговската гимназия.

Наследниците на Чальовски – един от най-големите български индустриалци в края на 19 и началото на 20 век, водеха дълги дела с „Победа“, които загубиха и срещу тях бе изваден изпълнителен лист за 2 млн.лв., след което започна публичната продажба на най-атрактивните им имоти в Бургас. Те загубиха имотът на кафе „Силвър“, а в момента тече поредната продан на къщата на ул.“Момина сълза“. 1/8 част се продава за 100 хил.лв.

Предстоящи събития в страната за днес, 26 август

http://www.cross.bg/kross-zala-provede-1478453.html

***Финландия /КРОСС/ Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева ще бъде на работно посещение във Финландия на 26 и 27 август. ***София /КРОСС/ От 10 ч. в сградата на Министерски съвет ще се проведе седмичното правителствено заседание. ***София /КРОСС/ От 11 ч. в Национален пресклуб БТА ще бъде представен проект „Национална кампания за пациентски политики". Обявяване на инициативите в 28-те областни града в страната и представяне на книжка, проследяваща пътя на пациента, съвместно с НЗОК.Проектът е финансиран в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. ***София /КРОСС/ От 13.30 ч. 10 състав на Софийски градски съд ще разглежда молбата на Патрик Първев за изменение на мярката му за неотклонение „Задържане под стража". Мярката му е наложена по случая с малтретираното 3-годишно момче от София, чийто детегледач бе Първев. ***Балчик /КРОСС/ От 18 ч. в читалище "Паисий Хилендарски" в град Балчик жителите и гостите на града ще имат удоволствието да се насладят на изкуството на певци и танцьори от България, Израел, Испания и Румъния. ***Благоевград /КРОСС/ От 14 ч

Китайка втрещи службите на летище с алкохолен "подвиг"

http://svetoven.pogled.info/news/67114/Kitaika-vtreshti-sluzhbite-na-letishte-s-alkoholen-podvig

/Поглед.инфо/ Китайка реагира по странен начин, когато й забраниха да качи на борда на самолет бутилка скъпо питие.

Дърво от времето на динозаврите в ботаническата градина на Балчик

http://www.bnews.bg/article-140533

Университетската ботаническа градина пази уникални растителни видове от 60 години

Лиляна Павлова: Започваме два нови участъка на магистралата - от Благоевград до Крупник и от Сандански до Кресна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943353

В края на месец октомври магистралата от Дупница до Благоевград ще е напълно завършена, каза Лиляна Павлова в
В края на месец октомври магистралата от Дупница до Благоевград ще е напълно завършена, каза Лиляна Павлова в "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Паралелно започваме два нови участъка - от Благоевград до Крупник и от Сандански до Кресна. Единият е 17, другият 21 км. Вече имаме избран изпълнител за единия участък, започваме от есента.

Властта се договаря с остров Гърнси за мръсните пари

http://offnews.bg/news/n_1/n_550737.html

Кабинетът ще одобри днес споразумение за обмен на информация по данъчни въпроси с правителството на Гърнси. Решението за уреждане на парични данни с втория по големина остров в Ламанша е по предложение на финансовия министър Владислав Горанов и трябва да бъде ратифицирано от парламента.  Гърнси се води коронно владение на Великобритания. Островите в Ламанша обаче не са част от Обединеното кралство, а са подчинени директно на британската корона. Сложността на управлението го прави предпочитана зона за изпиране на пари от бандити от цял свят. Гърнси нашумя у нас през 2012 година, когато се появи информацията, че осъдените и изчезнали дупнишки бандити Ангел Христов и Пламен Галев са изпрали милиони долари през малкия остров. Родни криминалисти заявиха тогава, че братя Галеви не са първите, чиито милиони са минали през Ламанша.  През октомври 2013 г. правителството на Пламен Орешарски одобри проектоспоразуменията с островите Гърнси и Джърси за обмен на информация по данъчни въпроси. С решението кабинетът упълномощи министъра на финансите да проведе преговорите и да подпише споразуменията при условията на последваща ратификация.  Островите Гърнси и Джърси са сред най-големите офшорни финансови центрове в Европа, уточниха тогава от МС.  През юли миналата година правителствата на България и на британския остров Гърнси подписаха споразумение за обмен на информация по данъчни въпроси. Последащата ратификация на споразумението не успя да се състои, заради падането на властта.  В основата на икономиката на Гърнси стои финансовият сектор - банкови услуги, ивестиционни фондове, застрахователни дружества. Финансовата сфера осигурява заетост на една четвърт от населението и почти половината от приходите на страната. Благодарение на ниските данъци Гърнси се превръща в привлекателен офшорен център с отлична консултативна и финансова инфраструктура. Друг източник на приходи е позиционирането в Гърнси на центрове за съхранение и обработка на данни и предоставянето на хостинг услуги за онлайн казина. Площ: 78 кв. км Столица: Сейнт Питър Порт Население: 65 605 души (по данни от 2013г.) Официален език: английски, френски Национална валута: Гърнси паунд (със статут на Британски паунд)

Нидал Алгафари: Още 15 милиона сирийци са си стегнали куфарите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943115

С похода към Европа те търсят сметката на държави, които навремето са ги ограбвали
- Г-н Алгафари, новата бежанска вълна можели да застраши България?
- Въпросът, който стои не само пред България, но и пред цяла Европа, е, че 15 млн. сирийци са си приготвили куфарите...
- 15 милиона?
- Да, толкова са останалите в Сирия, които все още не са тръгнали,
С похода към Европа те търсят сметката на държави, които навремето са ги ограбвали - Г-н Алгафари, новата бежанска вълна можели да застраши България? - Въпросът, който стои не само пред България, но и пред цяла Европа, е, че 15 млн. сирийци са си приготвили куфарите... - 15 милиона? - Да, толкова са останалите в Сирия, които все още не са тръгнали,

От първо лице: За магията на телевизията и образованието

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/ot-pyrvo-lice-za-magiiata-na-televiziiata-i-obrazovanieto-6041648

Срещнахме се, за да си поговорим за магията на телевизията, актуалната ситуация на медийната среда, но изкарваме на преден план изначалното – необходимото адекватно образование, което би следвало да получи всеки бъдещ телевизионер

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=299592

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 26 август, сряда, ще бъде прекъснато електрозахранването в някои райони на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Пълен стадион за Мъри в Кипър и статистика в негова полза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4943140



Стадион GSP в Никозия ще е пълен за реванша от плейофния кръг за влизане в групите на Шампионската лига между АПОЕЛ и “Астана”. Воденият от българския треньор Станимир Стоилов първенец на Казахстан гостува в Кипър тази вечер с аванс от 1:0 след първата среща. Мачът е от 21,45 ч. До вторник бяха продадени 18 хил.
Стадион GSP в Никозия ще е пълен за реванша от плейофния кръг за влизане в групите на Шампионската лига между АПОЕЛ и “Астана”. Воденият от българския треньор Станимир Стоилов първенец на Казахстан гостува в Кипър тази вечер с аванс от 1:0 след първата среща. Мачът е от 21,45 ч. До вторник бяха продадени 18 хил.

Д-р Даниела Дариткова пред „Труд“: Няма да допуснем орязването на важни заболявания от основния пакет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4943113

- Д-р Дариткова, с какво ще започне работата на здравната комисия след броени дни?
- Здравната комисия ще се заеме със законодателната си програма с летящ старт - още на 1 септември, за когато предвиждам извънредно заседание. На него ще започнем разглеждането на промените в Закона за лечебните заведения на второ четене.
- Д-р Дариткова, с какво ще започне работата на здравната комисия след броени дни? - Здравната комисия ще се заеме със законодателната си програма с летящ старт - още на 1 септември, за когато предвиждам извънредно заседание. На него ще започнем разглеждането на промените в Закона за лечебните заведения на второ четене.

Земан: Само армия на Европейския съюз може да ни спаси от бежанската криза

http://petel.bg/Zeman--Samo-armiya-na-Evropeyskiya-sayuz-mozhe-da-ni-spasi-ot-bezhanskata-kriza__124457

Европейският съюз трябва да създаде обща армия за да защити границите си от бежанската вълна, защото тя е по-ефикасна от изграждането на...

26 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=299591

Събития: 1071 г. — Селджуците, ръководени от Алп Арслан, нанасят тежко поражение на Византийската империя в Битката при Манцикерт. 1278 г. — Ладислау IV и Рудолф I побеждават Отакар II в битката при Марсово поле в тогавашна Моравия.

Пияни германци уринирали върху деца, расистко нападение в метрото в Берлин

http://offnews.bg/news/n_1/n_550787.html

Двама ултрадесни германци уринирали върху деца от Източна Европа в берлинското метро, полицията ги освободи от ареста, съобщи ДПА. Расисисткият тормоз е извършен през миналия уикенд. Свидетели на грозната сцена повикали полиция, след като мъжете на 32 и 37 години се гаврили с жена и двете й деца. Според местен вестник задържаните са били пияни, съответно с 2,31 и 1,79 промила в кръвта, уточнява Дарик.  Малко вероятно е да може да се изгради дело срещу двамата мъже, местонахождението на жертвите им е неизвестно.  Според свидетели нападателите крещели "Хайл Хитлер" срещу семейството.  Заместник-кметът на Берлин Франк Хенкел се възмути от инцидента и заяви, че е премината граница, свързвайки случая с поредицата от нападения над бежански центрове в Германия в последните месеци, допълва БТА. Берлинското метро забрани на двамата мъже да пътуват в мрежата му в продължение на година.

Пращат Стоичков на Карибите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4943036

Христо Стоичков тръгва на нова тежка мисия - към Карибите. Американският телевизионен гигант „Унивижън“ изпраща Кавалера на „Златната топка“ на екзотичния остров Кюрасао. Там Камата трябва да интервюира звездата Патрик Клуйверт. 39-годишният холандец е национален селекционер на страната от 5 март. И вече записа първите си победи в квалификациите
Христо Стоичков тръгва на нова тежка мисия - към Карибите. Американският телевизионен гигант „Унивижън“ изпраща Кавалера на „Златната топка“ на екзотичния остров Кюрасао. Там Камата трябва да интервюира звездата Патрик Клуйверт. 39-годишният холандец е национален селекционер на страната от 5 март. И вече записа първите си победи в квалификациите

Путин разгледа "летяща брадва" на руско авиационно изложение (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/26/2597247_putin_razgleda_letiashta_bradva_na_rusko_aviacionno/?ref=rss


В детския павилион на откритото във вторник авиационно изложение МАКС-2015 руският президент Владимир Путин разгледа странно изобретение - летяща брадва. Тя е дълга около половин метър и тежи едва 200 грама.

"А може би ще измислите и литяща ютия", пошегува се президентът. След това той пожела на децата успехи с новите проекти. С него бе престолонаследника на Абу Даби принц Мохамед ал Нахаян.

Всъщност, летяща брадва показаха още през 2010г. десетокласници от Кемерово в...

Почиваме 4 дни през септември и отработваме в събота

http://society.actualno.com/Pochivame-4-dni-prez-septemvri-i-otrabotvame-v-sybota--news_491921.html

Тази година 22 септември Денят на независимостта се пада във вторник, което означава, че ни чака дълга почивка от 4 дни - събота, неделя, понеделник и вторник. Отработваме втората събота на месеца - 12 септември. Очаква се 300 хил. българи да се възползват от почивката, от които 70 хил. ще се разходят в съседна Гърция или друга близка страна, а останалите ще почиват у нас. Българското Черноморие е примамливо към края на сезона, заради по-ниските цени на хотелите и по-малкото туристи. Сайтовет

Планините и кратерите на Церера

http://cosmos.actualno.com/Planinite-i-kraterite-na-Cerera-news_491907.html

НАСА показа първите снимки на Церера, направени от станцията Dawn в рамките на третия етап от изследването на планетата джудже. На изображенията се виждат нови, както и неизвестни досега детайли от релефа. Снимките са направени на 18-19 август от разстояние 1470 километра от повърхността на планетата джудже. Всяко изображение има резолюция 140 метра на пиксел. В рамките на четвъртия етап, който започва през декември 2015 година, станцията ще се сближи към повърхността на Церера на разстояние 3

Три жертви на катастрофи през денонощието

http://crime.actualno.com/Tri-jertvi-na-katastrofi-prez-denonoshtieto--news_491919.html

Трима души са загинали и 37 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната, съобщават от пресцентъра на МВР. В София са станали 97 леки и осем тежки пътнотранспортни произшествия, при които има един загинал и 12 ранени.

Понякога ме изненадва как в България възниква истерия заради НАТО

http://cite.actualno.com/Ponjakoga-me-iznenadva-kak-v-Bylgarija-vyznikva-isterija-zaradi-NATO-news_491917.html

Това заяви временно управляващият американското посолство в България Родерик Мур. Така той отговори на въпрос на Нова телевизия относно последните твърдения на лидера на "Атака" Волен Сидеров, че НАТО пуска специални фекалии на плажа в Лозенец. САЩ и България са съюзници и имат взаимен ангажимент за защита. Мисля, че е напълно разбираемо защо съюзници провеждат съвместни учения и военни операция. Второ – България взема суверенни решения дали чужди военни сили ще дойдат на нейна територия.

Прогноза за времето - 26 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299590

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността над североизточните, а след обяд и над планинските райони. Валежи не се очакват. След обяд ще се появи слаб североизточен вятър. Температурите още малко ще се повишат и максималните ще са между 28° и 33°.

Депутат копае тайни тунели в Плиска

http://petel.bg/Deputat-kopae-tayni-tuneli-v-Pliska__124455

"Труд" Депутатът от „Атака“ проф. Станислав Станилов и това лято е зарязал морето и ваканцията и копае в археологическия комплекс...

Акад. Петър Иванов: След 30 години у нас ще има 2,8 млн. роми и 1,7 млн. българи

http://petel.bg/Akad--Petar-Ivanov--Sled-30-godini-u-nas-shhe-ima-2-8-mln--romi-i-1-7-mln--balgari-__124454

През 2050 г. населението на България ще бъде едва 5,2 млн. души – с 2 млн. по-малко в сравнение с тази година. Това сочат данните от стряскащ...

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942290

Св. мчци Адриан и Наталия
 Адриан и Наталия живели по времето на жестоки гонения срещу християните. Когато Адриан присъствал на мъчения на християни, бил потресен от силата на вярата им и решил да стане християнин. Съпругата му Наталия криела, че е християнка, но когато разбрала за решението му, щастие я озарило. Но то не траело дълго.
Св. мчци Адриан и Наталия Адриан и Наталия живели по времето на жестоки гонения срещу християните. Когато Адриан присъствал на мъчения на християни, бил потресен от силата на вярата им и решил да стане християнин. Съпругата му Наталия криела, че е християнка, но когато разбрала за решението му, щастие я озарило. Но то не траело дълго.

Приятен вятър ще разхлажда след обяд

http://offnews.bg/news/n_1/n_550726.html

Слънчева сряда с временно увеличение на облачността, но без валежи, прогнозират синоптиците за днес.  Слаб вятър от североизток ще ни разхлажда след обяд. Максималните температури ще са 28° и 33°. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа бриз. Максималните температури ще са 26°-28°. Морската вода е от 23° до 26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Над планините ще бъде слънчево, в следобедните часове – с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб изток-североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 22°, на 2000 метра – около 16°. През следващите дни ще бъде предимно слънчево и почти тихо. Температурите ще се повишат още малко и максималните в повечето места ще са между 30° и 35°.

Лада с двигател на порше е легендата на автогонките в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256735_%D0%9B%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D1%81+%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%88%D0%B5+%D0%B5+%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0

 Любителите на гонки с автомобили вече се събират на пътя Ботевград - Враца, след като МВР засили контрола в столицата, разказа пред “24 часа” участник в нелегалните състезания. Момчетата с бензин в кръвта имат алтернативни трасета извън града и често ги сменят, за да не бъдат изненадани от служителите на реда. Едно от тях е магистралата към Перник. Начинаещите в екстремния спорт предпочитат новоасфалтирани улици в крайните квартали, на които няма легнали полицаи.

След няколко пътни инцидента с жертви в страната в

МВР ще правят

карта на

местата, където

се провеждат

нелегалните

автогонки

В София това са отсечката от околовръстното шосе надолу по бул. “България” - от бул. “Гоце Делчев” до НДК и от околовръстното към Бояна, бул. “Рожен” в “Надежда”, “Христофор Колумб” в “Дружба” и двете ленти на еднопосочния бул. 202, който започва от надлез “Надежда” и приключва с арката на Централните гробища в кв. “Орландовци”. Тези трасета обаче напоследък рядко се използват от нелегалните състезатели, които от години мерят сили с тунингованите си автомобили. 

 

 

Мъже от 20 до 25 г., със средно образование, живеят в крайните квартали на столицата, от обикновени работнически семейства - това е профилът на състезателите в автокушиите. Автомобилите им най-често са БМВ-та и Голф 4-ки, които обаче са тунинговани за по 10-15 хил. лв. Много от участниците дори не живеят в София, а в селата около града. Там са и най-върлите автоманиаци, чието основно занимание е да тунинговат колите си в гаража на къщата. Уреждат си срещи по форумите в интернет, но напоследък са много предпазливи. Това важи за масовите състезатели, които са започнали отскоро и са най-рисковите в нелегалните гонки. Има и други, които са с луксозни коли и са от богати семейства или имат частен бизнес.

Те се наговарят за

гонка помежду

си, за да не

изтича

информация и да

не идват навлеци

Не липсват случаи в състезанията да се включват и държавни служители, разказва участник в нелегалните ралита.

Любимото време за състезания е късно през нощта, след полунощ, когато движението е най-спокойно. Обикновено в неделя срещу понеделник, когато хората лягат по-рано, защото са на работа следващия ден.

Пикът на гонките

е в късната

пролет и началото

на лятото

Най-любопитното в историята с автокушиите са колите на нелегалните състезатели.

Младежи дават старт на състезанието. На финала има жури, което следи кой е победителят.

Двигател на порше

е легендата

на автогонките в София

Всички те са тунинговани, за да издържат на натоварването.

“Целта на гонките не са само залогът или адреналинът. Много от участниците искат да покажат колите си. Състезават се както ламборгини и ферари, така и голфове и лади. Външният вид на по-старите коли подвежда. Под капака се крие звяр, който може да скъса на магистралата и последни модели от лимузините”, разказва дългогодишен участник в гонките по улиците на София. Той разказва за легендата на нелегалните участници и зрителите на състезанията. Това е стара лада 5-ица. Руското возило обаче нямало нищо общо с оригиналния си вариант, както е излязло от завода. Двигателят е на порше. Окачването е сменено със спортно. Скоростната кутия - също. И това са само част от подобренията на ладата. Собственикът на колата обаче все по-рядко се пускал по нелегалните гонки, защото бил на възраст. 

 

 

Другата легенда в

гонките по

софийските улици

е голф 4-ка с

32-клапанов

двигател на

мерцедес

Иначе в състезанията се пускат всякакви модели коли, които задължително са тунинговани.

Залогът между участниците в най-масовите софийски гонки са загубилият състезанието да плати бензина на победителя. Понякога обаче се залагат пари - от 50 до 20 хил. лв. за различните състезатели. Отделно зрителите също могат да залагат. Дилърът минава да събира сумите преди старта, като предварително е изчислил коефициенти и е записал сумите на играчите. Не липсват и облози ключ за ключ - победеният дава колата си на спечелилия. Все по-често след гонка вторият плаща на изпреварилия го, за да разгледа колата му под капака.

Най-опасният номер на гонкаджиите в София е руска рулетка. Най-често се практикува по бул. “България”. Участниците се движат с висока скорост и преминават през светофарите на червено. Шеговито наричат Моста на влюбените до НДК “Арката на смъртта”.

"Когато не сме на гонка и отиваме на работа, сме от най-примерните шофьори, които спазват всички знаци и ограничения на скоростта.

Нощем обаче

излизаме от

контрол. Тръпка,

его, адреналин,

не знам как да го нарека, но започнеш ли веднъж, няма спиране”, твърди участник в нелегалните гонки. Той не е ставал свидетел на катастрофи по време на ралита, но предполага, че е притеснил доста от съвестните участници в движението. 

 

 

Проблемът с “Пътна полиция” винаги е стоял пред нелегалните състезатели и не е от този сезон, когато се разшумя покрай жертвите на пътя. Те твърдят, че селските гонки като тази, при която загинаха момче и момиче в Лесидрен, нямат нищо общо с техните състезания. Обвиняват общината, че не им е осигурила място, където да практикуват хобито си. Нямало подходящи площадки в столицата, а и да има такива, те били апетитна хапка за строители или инвеститори в земя.

Напоследък патрули редовно обикалят около обичайните трасета на състезателите и затова предпочитат да си устройват гонките извън София. Години наред пръскат номерата на колите с лак за коса, за да не ги хванат камерите. Няколко слоя от спрея върху табелата и светкавицата на камерата, която засича превишената скорост, се отразява в номера. На снимката вместо цифри и букви на номера излиза бяло петно. Напоследък обаче облепят номера със специално фолио, което има същия ефект.

Асоциация

предлага

да станат

престъпление

 Криминализиране на нелегалните гонки предлагат от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Според Владимир Тодоров, председател на асоциацията, гонките, състезанията със залози, дрифтингът и шумното форсиране на двигателя трябва да се включат в чл. 325 от НК, който преследва хулиганството.

“Последното ПТП, отнело живота на две деца в Лесидрен, ни разгневи, както и много други хора в България. Причините са липсата на възпитание, самоконтрол, неуважение към обществото, а също така и липса на адекватни санкции. Няма държава в света, дори и от Третия свят, която да не може да се справи с всеки вид престъпност, стига да има разум и воля. Т. нар. демокрация у нас защитава правата на пътните хулигани чрез прекомерно либерални и продължителни процедури при администрирането на пътни нарушения, което в много от случаите води до трагичен край за невинни. И понастоящем оправданията са, че само Пътна полиция може да санкционира психопатите на пътя, и то само при установяване нарушенията в момента, и то само с глоба", казват от асоциацията. Другото предложение на организацията е автомобилното хулиганство да се включи в Указа за борба с дребното хулиганство, където санкцията се налага бърз о и ефективно от дежурен съдия, а осъденият може веднага да бъде задържан и да прекара 15 дни в ареста.

“Ако все пак младите хора с бензин в кръвта имат нужда от адреналин, нека държавата, местните власти и бизнесът да осигурят подходящи и безопасни места за това. Има десетки пустеещи писти, плацове на военни поделения, които са подходящи и бързо биха могли да се пригодят за тази цел”, казват от асоциацията.

Автомобилите от касовия хит вдъхновяват младежи от България да се гонят с далеч по-скромните си автомобили по улиците.

Стават популярни след

“Бързи и яростни 2”

Нелегалните гонки в България започват през 1997-а и пикът им е от 2000 до 2002 г. Тогава любителите им се събират на киноцентъра в Бояна или на резиденцията, като срещите се уговарят в тесен кръг хора. През 2003 г. излиза холивудският екшън “Бързи и яростни 2” с Вин Дизел и Пол Уокър. Касовият хит с тунинговани коли вдъхновява все повече младежи да се състезават и тогава гонките стават масови. В началото се провеждат състезания на пистата в Божурище, спомнят си по-възрастни любители на високите скорости. Около 2007-2008 г. обаче областната управа продала терена на чужда фирма.

Във втората част на филма героят на Пол Уокър е изгонен от полицията и изкарва пари от улични състезания с коли. По ирония на съдбата артистът умира при катастрофа на 30 ноември 2013 г. Той се вози в порше, управлявано от друг мъж. Колата се удря в дърво и двамата загиват. Според заключението на експертите са се движили със 160 км/ч.

NASA инвестира в плазмена ракетна технология

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256734_NASA+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B2+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D

 Компанията Ad Astra Rocket обяви, че е приключила преговорите по договора си с американската Национална космическа агенция (NASA) за партньорство в рамките на програмата Exploration Partnerships (NextSTEP) и навлиза във фаза на изпълнение, пише Space.com. С подкрепата на Агенцията Ad Astra ще проведе продължителен тест с висока мощност на обновената версия на прототипа си на плазмен двигател VX-200 VASIMR. Експериментът ще трае най-малко 100 часа при постоянна мощност 100 киловата. Двигателят VASIMR функционира с плазма - електрически зареден газ, който се нагрява до екстремно високи температури чрез радиовълни и се контролира от силни магнитни полета. Тестовете ще се проведат в модерната вакуумна камера на компанията, която се намира в щата Тексас. “Целта на опитите е да покажат новия дизайн на ядрото на двигателя и системата за термичен контрол, както и да установят издържливостта на компонентите”, се посочва в изявление на Ad Astra.
До момента компанията е развивала технологията изключително с частно финансиране. То е позволило провеждане на над 10 хиляди запалвания с висока мощност, които са демонстрирали надежността и начина на функциониране на двигателя. Тези тестове обаче са били с кратка продължителност - по-малко от една минута всеки. Необходими са опити, които да изпробват потенциала на VASIMR за дългосрочно функциониране в Космоса. Плазмените ракети постигат много по-силно ускорение от това на техните химични братовчедки, благодарение на което разходът на гориво е изключително нисък.
Договорът на Ad Astra с NASA предвижда равно финансово участие на компанията и Агенцията. Председател на борда и главен изпълнителен директор на Ad Astra e бившият астронавт Франклин Чанг-Диас, който е работил за NASA в продължение на 25 години и е ветеран от седем полета с космическа совалка. 

Шведската толерантност е под въпрос. Нападенията срещу мигранти се увеличават

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256733_%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81.+%D0%9D%D0%B0%D0%B

 Поредица нападения в Швеция срещу просяци, много от които роми, извадиха наяве тъмна страна на държава, смятана за бастион на толерантността, но в която крайната десница увеличава подкрепата си с твърдения, че обществото е под заплаха от вълните от имигранти. Благоденстващите шведи бяха шокирани от приток на хиляди мигранти, предимно роми, а просяците вече са се превърнали в обичайна гледка пред супермаркети, магазини ИКЕА и станциите на метрото в столицата.

Тъй като повечето от тях са от Румъния и България, те могат свободно да пътуват до Швеция като граждани на Европейския съюз, но тяхното присъствие подхранва твърденията на партия Шведски демократи, че страната постъпва наивно по отношение на мигрантите и е залята от тях.

“Първото нападение беше през ноември или декември 2014 г. Имаше стрелба”, заяви Василе, 38-годишен румънец. Той си изкарва прехраната, като работи на черно из Стокхолм, например в строителния бранш.

Василе живее със своята съпруга в колата си и по думите му е бил нападан няколко пъти. “Съпругата ми е много, много уплашена”, заяви той.

Швеция приема повече кандидати за убежище на човек от населението от всяка друга страна в Европа. Потърсилите такава закрила там през 2014 г. са 81 хиляди души - единствено Германия е по-напред по този показател.

Но макар кандидатите за убежище да са главно от страни като Сирия, Афганистан и Еритрея и да получават помощи от държавата, много от ромските мигранти опитват да изкарват прехраната си и чрез просия и събиране на бутилки да спестяват пари, които да отнесат в родината си. Често остават за кратко и понякога се връщат в Швеция, след като са посетили родните си страни.

Според властите около 5000 мигранти, някои от които идват също от Унгария, просят в Швеция. Много от тях живеят на улицата или в мизерни биваци. През последните месеци нападатели заливаха с киселина просяци и подпалваха палатки и каравани.

В гориста местност на 15 минути от метростанция Хьогдален в покрайнините на Стокхолм около 70 ромски мигранти са разположили палатки и първобитни колиби, направени от найлони, ламарини и други отпадъци. Няма електричество. Разполагат само със запалени на открито големи огньове, на които да готвят, и кофи, в които да перат.

“Няма какво да губиш”, каза Мариус Гаспар от благотворителната организация “Стокхолмс стадсмисион”, която организира подслон за мигрантите в столичния град. “По-добре е да си бездомен тук, отколкото да се прибереш в родината си”.

По данни на Евростат средната заплата в Швеция е към 2800 евро на месец. В Румъния, където освен това бездомниците са дискриминирани, заплата е по-малко от една четвърт от тази сума.

Шестте милиона роми в Европа са най-голямото етническо малцинство на континента. През по-голямата част от историята си те са били преследвани.

Много от мигрантите в Швеция казват, че искат да работят, но липсата на образование и езикови умения правят това невъзможно за повечето от тях и просията остава единствената алтернатива.

Този месец “Шведски демократи” започнаха рекламна кампания в центъра на Стокхолм, в която поднасят извинения на туристите заради създадената от просяците “бъркотия”.

“Нашето правителство не иска да направи това, което е нужно. Но ние ще го направим, а редиците ни се разрастват с рекордни темпове”, гласяха рекламните плакати на кампанията. След това протестиращи нахлуха в метространцията и скъсаха постерите, които те определиха като ксенофобски.

“Те искат хаос, искат Швеция да се поляризира, да делят хората на ние и те”, каза Свен Ховмьолер. Той е зам. председател на “Бездомни мигранти от ЕС” /ХЕМ/, доброволческа организация, подкрепяща мигрантите.

По данни на Шведския национален съвет за превенция на престъпността през 2014 г. е съобщено за около 300 нападения срещу роми, което представлява увеличение в сравнение с година по-рано. Според местната полиция тази бройка не показва в достатъчна степен размерите на проблема.

Напрежението в Швеция заради имиграцията стана още по-видимо, след като органите на реда завишиха мерките за сигурност около хостелите за търсещи убежище този месец. Това стана след нападение с нож в магазин ИКЕА, при което загинаха двама души. Заподозреният е кандидат за убежище.

Шведските демократи отхвърлят твърденията, че наливат масло в огъня. Говорителят им Хенрик Винге каза, че в рекламната кампания само е било казано, че просяците се експлоатират от престъпни банди.

“В никакъв контекст и по никакъв начин не сме се опитвали да очерняме когото и да било”, посочи той.

Шведските демократи, които искат да намалят броя на кандидатите за убежище с 90 процента, увеличиха подкрепата си над два пъти на миналогодишните избори и събраха около 13 процента от гласовете. Според социологическо проучване от този месец партията вече е най-популярната в Швеция и я подкрепят 25 процента от избирателите.

Мартин Валфридсон, шведският национален координатор за мигрантите в уязвимо положение, каза, че скандинавската страна, която през 2014 г. е похарчила към 1,4 процента от бюджета си за мерки в сферата на бежанците, продължава да е толерантна, но че много от шведите се дразнят от гледката на просяци.

Правителството обмисля варианта да се улесни процедурата за изгонване на хора от незаконни биваци и да затегне правилата по отношение на трафика на хора. То е засилило и контактите с Румъния, България и ЕС за справяне с проблема. “Решението трябва да е в техните родни страни”, посочи Валфридсон.

В краткосрочен план правителството не може да направи много. Поради правилата на ЕС за свободно движение страната не може да връща мигрантите на границата, а изгонванията само изместват проблема на друго място.

Ане Брит Юве, съавтор на доклад за румънските имигранти в Скандинавия, каза, че те са изключително издръжливи на тормоз. “Отчаяни са за пари и са готови да понасят изключително големи страдания”.

Без вода в части от столицата

http://offnews.bg/news/n_1/n_550721.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес , съобщиха от дружеството.  Във връзка с диагностика на уличен водопровод във в.з. „Бяла нива” в с. Кокаляне се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 17.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на в.з. „Бяла нива” и в.з. „Падинето” - ул. „Иван Асен II”, ул. „Димитър Благоев”, ул. „Грамада”, ул. „Тополите”, ул. „Лъката”, ул. „Ела”, ул. „Дъждов дол”, ул. „Буката”, ул. „Люляк”, ул. „Латинка”, ул. „Явор”, ул. „Еделвайс”, ул. „Теменуга”, ул. „Детелина”.  Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Луи Айер” в кв. „Манастирски ливади-изток” се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Тодор Каблешков”, ул. „Григор Чешмеджиев”, ул. „Безименна” и ул. „Георги Наджаков”. Във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Емануил Васкидович” в жк „Сухата река”, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Сава Цонев” от ул. „Емануил Васкидович” до ул. „Плакалница”, ул. „Плакалница” - бл. 54 и ул. 60. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение в кв. „Димитър Миленков” №207 се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 17.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на кв. „Димитър Миленков” от №200 до №300. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цанко Церковски” в жк „Лозенец”, се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 17.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Цанко Церковски”, от ул. „Милин камък” до ул. „Янко Софийски”, ул. „Янко Софийски” от ул. „Криволак” до ул. „Добри Войников”. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Ветрен” в с. Мировяне, се налага спиране на водоподаването от 9.30 до 14.30 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Петко Каравелов”, ул. „Ветрен”, ул. „Казанджийска”, ул. „Блато”, ул. „Мировско шосе”. Във връзка с ремонтни дейности на ул. „Ради Радев” в кв. „Витоша” се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Ради Радев”18. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Русия може да се отскубне от плена на Путин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256732_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%B1%D0%BD%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0

 Отношенията с Русия никога не са били лесни. Географски тя е огромна. Политическата й култура е белязана с потайност и твърдост. В епохата на съветския комунизъм спрямо нея се прилагаше политиката на “сдържане”. А след това Западът, обзет от бляна си, че в постсъветска Русия ще избуи свободна пазарна демокрация, с миролюбива средна класа, разчитаща на правото на собственост и на върховенство на закона, предприе усилия за изграждане на “стратегическо партньорство” с Москва.

Тези усилия днес са погребани на дъното на Черно море, потопени от руската анексия на Крим през март 2014 г., от нейната военна интервенция в Източна Украйна, както и от неудачно замислената и проведена западна политика в постсъветското пространство. Сега на мода се връща една предишна теория, според която съществува непреодолима пропаст между руските и западните ценности.

Според нея тази пропаст, макар че тя се разширява при управлението на Путин, в най-дълбокия смисъл на думата следва да се разбира като отражение на коренно различния исторически опит на днешна Русия и на Запада. От руска страна то намира израз в изключително критичен, антизападен консерватизъм по социалните въпроси и засилва склонността към използване на военна сила срещу съседите, както се видя в случаите с Грузия и Украйна. То се проявява и във войнственост спрямо страните от НАТО. Резултатът е, че Западът сега трябва да бъде нащрек.

Тази теория си има силни и слаби страни. Тя правилно подчертава значението на вътрешните фактори за това как Русия формулира и води своята външна политика. Но от друга страна, тя поражда риск от концептуална грешка, отъждествявайки властния диктатор с обществото като цяло, като че ли стремежите на на Путин и на 140-милионния руски народ съвпадат.
Презумпцията, че Путин се ползва с огромна популярност сред руснаците, които одобряват нарастващия милитаризъм на неговата външна политика, заслужава по-сериозен анализ от този, който срещаме в западните политически, научни и медийни кръгове. Първо, при една система на управление, която ограничава политическото състезание и контролира свободата на словото, каквато е систематичната практика в Русия, популярността е нещо различно от западното й разбиране.

Второ, руснаците по по-различен начин от всички останали оценяват как техните лидери допринасят за подобряването или влошаването на качеството на техния живот. Главно значение за тях имат резултатите от икономическата и социалната политика на правителството, а не неговите външнополитически авантюри, които може би впечатляват, но като правило с течение на времето губят своята привлекателност.

Основните проблеми пред руската икономика са съкращаването на числеността на трудоспособното население, крайно ниската ефективност на икономиката, прекомерната зависимост от природни ресурси, твърде слабите инвестиции и иновации, бягството на капитали, повсеместната корупция и жалката пародия на върховенство на закона. Мерки, които биха минимизирали влиянието на тези тежки проблеми върху жизнения стандарт на руснаците, са немислими, защото те биха изисквали по-малко конфронтация със Запада и по-слабо ограничителен вътрешнополитически климат.

След внимателно отработеното преизбиране на Путин през 2012 г. президентът и все по-стесняващият се кръг от приближените му затягат хватката си върху властта, засилвайки борбата срещу инакомислието в страната и следвайки антизападна външна политика. Изгледите за икономически реформи съответно стават все по-мъгляви и последствията от това са понижаването на жизнения стандарт и на стабилността на путинизма в дългосрочен план.

Анексирането на Крим бе посрещнато с одобрение от милиони руснаци - даже по-голямо, отколкото войната срещу Грузия през август 2008 г. През март 2014 г. около 58 на сто от запитаните в проучване на “Левада-център” (най-авторитетната социологическа агенция в Русия) одобриха анексирането на части от съседни страни, в които живеят руски етнически малцинства. Към март т.г. обаче това одобрение спадна до 34 на сто. В същото време 64 на сто от руснаците - срещу 54 на сто през 2009 г. - се изказаха срещу използването на каквито и да са средства, включително и сила, за удържане на бивши съветски републики под контрола на Москва.

Подобни социологически анкети показват, че руското общество не стои сляпо зад Кремъл по всички въпроси. Голяма част от него изглежда готова да приеме западната гледна точка, че международните отношения са колкото политическа и военна арена, толкова и област за развитие на обществени, културни и търговски отношения. Западът трябва да насърчава такива нагласи, поддържайки отворени каналите за връзка с руското общество.

Трябва да бъдем реалисти. Путин и неговият антураж не са задължени да се отчитат пред свободно избран парламент, нито пък да се съобразяват с общественото мнение, както е при едно западно правителство. Засега те вървят по линията на вътрешна и външна конфронтация, от която ще бъде много сложно да отстъпят. Фокусирайки се върху лъскането на глобалния имидж на Русия, потискайки критиките вътре в страната и извличайки лична изгода от държавните постове, на които се намират, те продължават, поне засега, да ни заливат с добре познатата и отегчителна пропаганда за враждебния загниващ Запад и неговите лакеи от “петата колона”.

Западните правителства трябва да не отстъпват от своята последователна политика, съчетавайки твърдост и единство на целта спрямо Москва, както и дългосрочни усилия Украйна да бъде превърната в една успешна страна. Те трябва да не допуснат да се хванат на уловките на Путин, представяйки днешните беди на Русия като свидетелство за наличието на някаква битка на живот и смърт между два конкурентни цивилизационни модела.

Москва и Западът враждуват не защото представляват две несъвместими ценностни системи и народи от различен тип, а главно защото на власт в Кремъл е една злокачествена машина. Западът трябва да бъде търпелив и да държи политическите си антени нащрек за деня - колкото и далечен да изглежда той, докато Путин е на власт, когато в резултат на вътрешнополитическа еволюция в Русия възникнат условия за намаляване на международното напрежение.

М. Ренци: Изграждането на Европа без Русия е трагична грешка

http://europe.actualno.com/M-Renci-Izgrajdaneto-na-Evropa-bez-Rusija-e-tragichna-greshka--news_491913.html

Италианският премиер Матео Ренци определи като трагична грешка изграждането на Европа, без в нея да бъде включена Русия. В речта си пред католическото движение "Общност и освобождение" Ренци предупреди, че сред определени европейски държави има намерение Русия да не бъде включена в Европа". Ренци не посочи имената на тези европейски държави, но няколко държави от източна и северна Европа, сред които са Полша и балтийските републики, са много критични към руския президент Владимир Путин и г

Американският посланик у нас не се съгласи, че САЩ носи вината за бежанците

http://politics.actualno.com/Amerikanskijat-poslanik-u-nas-ne-se-syglasi-che-SASht-nosi-vinata-za-bejancite-news_491915.html

Много трудно би било да се каже, че намесата на САЩ например в Афганистан е довела до сегашната бежанска вълна към Европа. Същото важи и за Сирия – там тече трагична гражданска война и САЩ участва активно в търсенето на мирно решение, така че е преувеличение да се казва, че ние сме виновни за идването на толкова много бежанци в Европа. Това заяви пред Нова телевизия временно управляващият американското посолство в България Родерик Мур. Не мисля, че Арабската пролет и новото състояние на в

Всички инфраструктурни проекти в страната ще приключат в края на октомври, увери Павлова

http://politics.actualno.com/Vsichki-infrastrukturni-proekti-v-stranata-shte-prikluchat-v-kraja-na-oktomvri-uveri-Pavlova-news_491911.html

Почти всички инфраструктурни проекти в страната ще приключат в края на октомври, тогава е краят на програмния период за финансиране и няма връзка с предстоящите местни избори. Това увери министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в студиото на bTV. Павлова успокои и че ще има връзка на АМ "Струма" за Рилския манастир, която ще е на 2 км от тунел на аутобана. Пътен възел при Бобошево също ще дава възможност да се хване пътят за Светата обител. 72% е физическото изпълнение на участъка о

Армията пое охраната на границата с Македония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256731_%D0%90%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B5+%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B

 Армията изпрати бронирани бойни машини заедно с военнослужещите към югозападните ни граници, където стана „горещо” заради бежанския натиск от Гърция към Македония и Сърбия. Подробности за включването на военните в охраната на браздата даде вчера полк. Николай Караиванов, зам.-шеф на дирекция „Операции и подготовка” в МО. Той уточни, че военната техника и армейците се разполагат

по граничните пунктове с Македония
Гюешево, Станке Лисич-ково и Златарево, както и на браздата с Гърция при Кулата. Включването на военните в охраната на границите бе договорено миналия петък на извънредна среща в МВР с участието на премиера Бойко Борисов. На нея властта бистри стратегии за справяне с евентуален наплив от множество имигранти към нашата страна след ексцесиите по гръцко-македонската граница, която бе пресечена от хиляди бежанци.
Засега МО дава заявка за изпращането на минимални сили - 25 военнослужещи и „съвсем малко бронирана техника”, като основно се изваждала транспортна техника. Още рано сутринта вчера обаче към границата с Македония потеглиха жива сила и военни машини, сред които бронирани джипове „Хъмви” с картечници на покрива, за да респектират имигрантите, които може да опитат да нахлуят нелегално на наша територия. „Целта е подпомагане на дейността на Гранична полиция.
Ще има и съвместни патрули
които ще бъдат разположени във вътрешността на страната”, заяви полк. Караиванов пред БНР. Той побърза да подчертае, че армията няма да изпълнява самостоятелни задачи, а само съвместни с граничарите, като ангажиментът й е единствено с охранителен характер. Думите му са в духа на цялостната политика на властта у нас да се въздържа от масирано разполагане на военни сили по границите за отблъскване на бежанската вълна, за да не бъдат разтълкувани действията ни като агресия от съответната съседна страна, както и от международната общност. Затова и по-рано при натиска от югоизток многократно бе подчертавано, че армията се включва само с логистична подкрепа. Освен това от ЕС и ООН вече ни размахаха пръст, когато вдигнахме оградата по браздата с Турция.
Вчера обаче при изпращането на военна техника към югозападните ни граници Брюксел смекчи тона, след като преди дни и германският канцлер Ангела Меркел обяви бежанския наплив за по-страшен за Европа и от гръцката криза. „България има право да използва армията за охрана на границите си”, заяви за БНР говорителят на ЕК Наташа Берто. Тя подчерта, че страните членки носят отговорност за опазването на собствената си бразда и мерките за тази цел остават в правомощията на националните власти.
Междувременно силовият вицепремиер Румяна Бъчварова уточни, че правителството работи по план за действие с три сценария за евентуално развитие на бежанската криза. „Най-апокалиптичният от тях е да има поток, какъвто наблюдаваме в Македония”, обясни тя, но посочи, че към момента
рискът за това е относително малък
Външният министър Даниел Митов, който се завърна от посещение в югозападната ни съседка, заяви от своя страна, че голяма част от хората, които преминават през Балканите по пътя си към Западна Европа, всъщност не са бежанци, а икономически мигранти.

Туркменски газ потича към България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256730_%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B3%D0%B0%D0%B7+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Реализирането на Транскас-пийския газопровод ще даде възможност за доставка на газ от Туркменистан за България чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция. Това заяви  премиерът Бойко Борисов след среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, която се проведе в Ашхабад.

 

Транскаспийският газопровод е част от подкрепяния от ЕС Южен газов коридор като

 

алтернатива на руските доставки в Европа

 

и замразения в момента „Южен поток”. Синьото гориво трябва да потече по тръба от Туркменистан, да мине през Азербайджан по дъното на Каспийско море. В Баку тя трябва да се свърже със съществуващия Южнокавказки газопровод, а чрез него и с планирания „Набуко”, тръгващ от Турция. В проекта е включено и изграждането на тръба от казахстанското находище „Тенгиз” в Туркме-нистан. Капацитетът на газопровода е 30 млрд. куб. м газ годишно. Така той ще достигне половината на обема на „Южен поток”, който според плановете трябваше да осигурява 63 млрд. куб. м годишно. Според Борисов това ще бъде сериозна стъпка за постигането на реална диверсификация на източниците за доставки на газ за страната ни.

 

Премиерът е утъпкал пътя на българските фирми

 

за проучването и добива на нефт и природен газ. Освен това родните компании ще могат да се включат активно в изпълнението на инфраструктурни проекти в азиатската държава.

 

Двамата лидери са обсъдили и възможността българските черноморски пристанища да се превърнат в интермодални центрове за транзитните превози на товари от Западна и Централна Европа към Азия. Според Борисов има потенциална възможност за развиване на редовен товарен железопътен превоз Варна - Турк-менбаши през Поти, Тбилиси и Баку.

 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която придружаваше премиера в Туркме-нистан, и колегата й Чаръй Атаев

 

подписаха споразумение

 

за сътрудничество между България и азиатската страна в областта на строителството и архитектурата. Така български фирми ще могат да строят сгради, съоръжения, пътища и жп инфраструктура. Освен това нашенци ще консултират Туркменистан как да се санират сградите и как да се вдигат така, че да издържат на земетресения.

ГЕРБ се стяга за люта битка за Севера

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256729_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%8F%D0%B3%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D1%8E%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B0

 ГЕРБ се стяга за ожесточена битка на 25 октомври за кметските кресла в Северна България, където са съсредоточени малкото останали червени крепости. Това стана ясно вчера, след като формацията на Бойко Борисов спази традицията и за пореден път се записа първа за участие в предстоящия вот - този път за местна власт. След нея вчера се регистрираха още 7 формации.

 

Шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов изброи ключовите градове, в които партията ще съсредоточи най-много усилия - Враца, Видин, Ловеч, Търговище, Разград и Шумен, които са все червени бастиони. Шансовете на ГЕРБ за победа там нарастват освен заради плачевното състояние на БСП и заради АБВ, която чрез свои кандидати ще опита да се настани в лявата ниша и на местно ниво за сметка на Столетницата.

 

„Искаме да направим така, че развитието в България навсякъде да бъде еднакво”, коментира Цветанов и посочи оста Пловдив-Стара Загора-Ямбол-Бургас като разделителна линия между по-богатия Юг и западналия Север. По думите му, когато ГЕРБ вземе управлението в региона на Враца, Видин и Монтана, натам ще потекат средства от оперативните програми на ЕС. Другата амбиция на партията на Борисов за местния вот била спечелването на кметове и в Кърджалийска област. ГЕРБ планира минимално сътрудничество с коалиционния си партньор РБ на местния вот, като съюз между двете формации щяло да има в едва 6-7 от общо 265 общини.

 

Първият ден за регистрация в ЦИК бе съпроводен с демонстрация на бунтуващ се гражданин, който си събу панталоните пред бившия Партиен дом и остана по червено бельо. Полицията обаче се намеси своевременно и предотврати по-нататъшния импровизиран стриптийз.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване