Заловено в България сирийче проплака: Не искам в Германия, върнете ме обратно

http://petel.bg/Zaloveno-v-Balgariya-siriyche-proplaka--Ne-iskam-v-Germaniya--varnete-me-obratno__125887

Кадър: БНТ, Блиц В гранично полицейско управление Малко Търново са настанени десетки бежанци, сред които майки с много малки деца....

Слаби превалявания и температури до 26 градуса във вторник

http://www.cross.bg/denya-raiioni-ymeren-1479998.html

/КРОСС/ Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. През следващото денонощие ще има променлива облачност, намаляваща през нощта до ясно, а през деня до слънчево. По-често значителна ще е в южните райони от страната, където е възможно през деня и слабо да превали. Ще духа слаб до умерен вятър от запад, в източните райони от северозапад. Температурите ще се понижат още малко и максималните ще са между 21° и 26°, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките, цитиран от „Фокус". Облачността по Черноморието ще бъде променлива, по южното крайбрежие по-късно през деня е възможно да превали слабо. Вятърът през по-голямата част на деня ще е от северозапад - до умерен, като към края на деня ще отслабне. Максималните температури ще са 23°-24°, а температурата на морската вода - с 1-2° по-висока. Вълнението ще е 1-2 бала. И в планините ще е с променлива облачност, по-значителна в Рило-Родопската област, където около и след обяд на отделни места слабо и краткотрайно ще превали. Вятърът по билата ще е умерен от северозапад. Дневна температура на 1200 м - около 15°, на 2000 м - около 8°. В сряда повече слънце ще има сутринта. Около и след обяд ще започне увеличение на облачността, средна и висока, без валежи. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще бъде слаб, в източните райони до умерен

Проф. Танев не си пие кафето в Библиотекарския институт

http://frognews.bg/news_97331/Prof-Tanev-ne-si-pie-kafeto-v-Bibliotekarskiia-institut/

Министърът на образованието проф. Тодор Танев отрече категорично, че си пие кафето с шефовете в Библиотекарския институт и получава указания от тях. Той е бил там единстмено за да си получи разписките за данъците от миналата година.Това каза самият той в студиото на "Лице в лице" по bTV.

Пияна шофьорка се заби в бетонен водосток

http://pik.bg/пияна-шофьорка-се-заби-в-бетонен-водосток-news395370.html

Пияна шофьорка се заби в бетонен водосток

Пияна шофьорка се заби в бетонен водосток. Инцидентът станал в района трънското село Главановци вчера около 20 ч, съобщи МВР.

Жената се напила в деня на Съединението и седнала зад волана на лек автомобил “Опел Астра“, със софийска регистрация. В следствие на рискована маневра обаче загубила контол над автомобила и катастрофирала в бетонен водосток. При тестването за употреба на алкохол, дрегера отчел 2 промила в кръвта на 30 годишната И. Т. от София.

След преглед в Пернишката болница са констатирани ожулвания и е взета и кръвна проба. Задържана е за 24 ч с полицейска заповед.

Още три бързи производства за шофиране слесд употреба на алкохол са образувани в Пернишко.
Събота рано сутринта на улица “Д. Благоев“ в квартал Църква патрулен екип проверил 48-годишен водач на лек автомобил ‘’Ауди А4’’с пернишка регистрация. При изпробването му с техническо средство за употреба на алкохол са отчетени 2,64 промила. Мъжът отказал да даде проба за химичен анализ.
Малко по-късно в град Радомир на ул. „Пирин“полицаи спрели за проверка 64-годишен мъж от града, управляващ лек автомобил „Лада“. При изпробването му с техническо средство за употреба на алкохол са отчетени 1,64 промила. Мъжът дал проба за химичен анализ.

Същият ден отново в Радомир на ул. „Хр. Смирненски“, патрулен екип спрял за проверка лек автомобил „Фолксваген Туран“ с пернишка регистрация, управляван от 58-годишен радомирец. Алкохолната му проба се оказала положителна – 2,08 промила. Взета му е и кръвна проба.

Ауди с арабски надписи плаши пловдивчани: „Сто метра назад или ще те застрелям”

http://pik.bg/ауди-с-арабски-надписи-плаши-пловдивчани-„сто-метра-назад-или-ще-те-застрелям”-news395371.html

Ауди с арабски надписи плаши пловдивчани: „Сто метра назад или ще те застрелям”

Ауди с пловдивска регистрация обикаля града с притеснителен надпис, сигнализира TrafficNews.bg. Колата е забелязана на няколко места в града, а върху залепения черен стикер е изписано на английски " Сто метра назад или ще те застрелям" след което следват и два реда арабски текст.

След като цялото обществено внимание е обърнато върху кризата в Близкия изток и "Ислямска държава" е нормално такъв стикер да не се приема добре и да събужда негативни асоциации. Дори и да е безобиден, очевидно се е приел недобре от пловдивчани.

Франсоа Оланд обеща нова серия данъчни облекчения

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/07/2605492_fransoa_oland_obeshta_nova_seriia_danuchni_oblekcheniia/?ref=rss


Френският президент Франсоа Оланд обеща нова серия данъчни облекчения през следващите две години на стойност 2.23 милиарда долара, съобщи "Ройтерс". Мярката е част от усилията на президента за намаляване на високата безработица и връщане на доверието на избирателите преди изборите през 2017 г., коментира агенцията.

По време на двучасовата си пресконференция Оланд заяви, че растежът в страната набира скорост, но не достатъчно, за да се намали безработицата. Президентът заяви, че иска...

Еврокомисията отпусна 500 млн. евро за фермерите, докато 1 500 трактора блокираха Брюксел

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/07/2605498_evrokomisiiata_otpusna_500_mln_evro_za_fermerite/?ref=rss


Европейската комисия предложи 500 млн. евро за подкрепа на европейските фермери.

Парите ще бъдат отпуснати под формата на "цялостен пакет от мерки".

"Този пакет ще позволи 500 млн. Евро от европейските фондове да бъдат използвани в полза на фермерите незабавно. Това е мащабен и решителен отговор на проблема, който показва, че Комисията поема отговорността си към фермерите", заяви европейският комисар за растежа и работните места Юрки Катайнен.

Средствата ще...

Приятелката на Григор все пак се отказа от US Open

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4967786

Kанадката Йожени Бушар се отказа в последния момент от мача си с Роберта Винчи (Ит) от осминафиналите на откритото по тенис на САЩ.
Приятелката на Григор Димитров се подхлъзна в съблекалнята след мача си с Доминика Цибулкова и при падането си нарани главата. Оказа се, че има мозъчно сътресение, и лекарите я посъветваха да не играе.
Kанадката Йожени Бушар се отказа в последния момент от мача си с Роберта Винчи (Ит) от осминафиналите на откритото по тенис на САЩ. Приятелката на Григор Димитров се подхлъзна в съблекалнята след мача си с Доминика Цибулкова и при падането си нарани главата. Оказа се, че има мозъчно сътресение, и лекарите я посъветваха да не играе.

Атракция! Maйката на Стоичков нахлу на терена: Ицо ще ви е*е майката, като вземе футбола! (снимки)

http://pik.bg/атракция-maйката-на-стоичков-нахлу-на-терена-ицо-ще-ви-е*е-майката-като-вземе-футбола-сним-news395360.html

Атракция! Maйката на Стоичков нахлу на терена: Ицо ще ви е*е майката, като вземе футбола! (снимки)

Леля Пенка, майката на Христо Стоичков, задмина сина си по пиперлив език. Тя извади завиден арсенал от попръжни по време на мача Вихър-Ясно поле във Войводиново. Гневът на известната родителка се отприщи след няколко спорни решения на рефера Георги Кабаков, пише Марица.бг.

Запалената фенка си изпусна нервите и забесня на тъчлинията след отменен гол заради измислена засада в полза на тима от селото на легендарната осмица. Неотсъдена дузпа съвсем разгневи Пенка. Наложи се местни жители да я укротяват, за да спасят страничния рефер от линч.

Имаш ли тебешир да нарисуваш дузпата? Дайте му очила на байрактаря! Този няма да яде бой тук, ама в наше село, като дойде... Ицо, като вземе футбола, ще ви .... майката, викаше афектираната жена. Тя заподозря, че мачът е решен на маса с репликата: "Май теле са обещали тук!".

Немалко критики от устата на Пенка отнесе главният рефер Георги Кабаков. Той ръководи в стил Христо Ристосков - без да си дава зор от центъра на терена, тъй като предната вечер бе кум на сватбата на Тодор Тимонов.

Преди началото на мача във Войводиново Пенка Стоичкова отиде при Кабака, като му предложи да опита няколко джанки, които беше събрала. Реферът отказа, а майката на Модерния лев на шега му заяви, че ако не свири правилно, ще извади прашката да го цели с костилките. До стрелба не се стигна, защото леля Пенка беше забравила оръжието с ластиците у дома, а и езикът бе достатъчно остър, за да се налага да стреля. Докато преживяваше мача, в който любимият Ясно поле падна с 2:1, Стоичкова изпафка дузина цигари.

Нищо обаче не можеше да спаси гостите от загубата, дошла след попадения на Николай Каламов и Самуил Мартинов. 

Екшън край Радомир! Мъж в болница след побой

http://pik.bg/екшън-край-радомир-мъж-в-болница-след-побой-news395364.html

Екшън край Радомир! Мъж в болница след побой

Скандал и побой между двама мъже в Ковачевци изяснява полицията в Радомир.

 Инцидентът е станал около 9,20 ч. в събота, когато в РУ Радомир е подаден сигнал, че на една от улиците в Ковачевци, лежи мъж в безпомощно състояние. Органите на реда предприели разследване по случая и бързо установили участниците в свадата. Това са двама мъже от селото – О.Д. на 53 – години и 38 – годишния К.Я. Възрастният мъж е закаран в пернишката болница, където е установено, че е с фрактура на бедрена кост и счупен нос.

Неговият опонент е задържан за 24 ч с полицейска заповед. Причините за инцидента са в процес на установяване. Работата по започнатото досъдебно производство продължава.

183 тела на имигранти открити на либийския бряг

http://www.moreto.net/novini.php?n=300724

183 тела са били открити на брега на град Зувара в Либия. Хората са загинали при корабокрушение миналия месец, като в морския съд е имало около 450 души, съобщават световните информационни агенции. Само 197 души са успели да оцелеят, което означава, че около 70 души се водят безследно изчезнали.

Екстрадицията на българския гражданин, обвинен за смъртта на 71 бежанци в Австрия, се отлага

http://www.cross.bg/tzvetanov-smurtta-ekstraditziyata-1479997.html

/КРОСС/ Екстрадицията на Цветан Цветанов, задържан миналата седмица в Лом заради открития в Австрия камион с телата на 71 бежанци, се отлага с 10 дни, съобщи ВTV. Прокуратурата в Монтана иска още информация от колегите си в Анщат, както и гаранция, че Цветан Цветанов може да бъде върнат в България.Австрийските власти очакват Цветанов да им бъде предаден заради връзката му с камиона на смъртта, в който бяха намерени 71 мъртви бежанци.Срещу него има три обвинения, сред които умишлено причиняване на смъртта на огромен брой хора. Според законодателството, страната ни може да поиска той да изтърпи наказанието си у нас.Делото за екстрадиция ще се гледа отново след 10 дни, докогато се очаква допълнителната информация от австрийската прокуратура.

Условна присъда за мъж убил двама на пътя край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=300710

Варненският окръжен съд постанови присъда „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, отложена с 5-годишен изпитателен срок, спрямо 43-годишния Нерзин Кямилов, научи Moreto.net. ВОС постанови пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от две години.

Омотаният с тоалетна хартия от полицаи крещял: Болен съм от СПИН (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4967767

Мъжът, омотан от полицаи с тоалетна хартия в столицата крещял на полицаите, че е болен от СПИН, съобщи bTV. Това била причината те да го докосват с предмети, от страх да не се заразят. По техния разказ, по тялото му имало бяло прахообразно вещество. Оказал им и съпротива и се опитал да избяга. Освен това той е на 36 години,
Мъжът, омотан от полицаи с тоалетна хартия в столицата крещял на полицаите, че е болен от СПИН, съобщи bTV. Това била причината те да го докосват с предмети, от страх да не се заразят. По техния разказ, по тялото му имало бяло прахообразно вещество. Оказал им и съпротива и се опитал да избяга. Освен това той е на 36 години,

Мъжът, омотан от полицаи с тоалетна хартия, крещял: Болен съм от СПИН!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4967778

Мъжът, омотан от полицаи с тоалетна хартия в столицата крещял на полицаите, че е болен от СПИН, съобщи bTV. Това била причината те да го докосват с предмети, от страх да не се заразят. По техния разказ, по тялото му имало бяло прахообразно вещество. Оказал им и съпротива и се опитал да избяга. Освен това той е на 36 години,
Мъжът, омотан от полицаи с тоалетна хартия в столицата крещял на полицаите, че е болен от СПИН, съобщи bTV. Това била причината те да го докосват с предмети, от страх да не се заразят. По техния разказ, по тялото му имало бяло прахообразно вещество. Оказал им и съпротива и се опитал да избяга. Освен това той е на 36 години,

Акад. Марков: САЩ тръгнаха по пътя на Коминтерна

http://frognews.bg/news_97302/Akad-Markov-SASHT-tragnaha-po-patia-na-Kominterna/

„Европа е под заплаха, тя не разбира, че идват новите варвари“, категоричен е акад. Георги Марков и добавя, че трябва да си спомним за Римската империя. Американците така разбутаха ислямския свят, че Европа и днес тегли последиците от тази тяхна грешна стратегия. Според историка нашите политици трябва да си мерят приказките.

Възстановяват се ремонтните дейности на автомагистрала „Тракия“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4967755

Днес се възстановяват превантивните ремонтни дейности на АМ „Тракия“. Подновява се работата на моста при 9-ти километър в платното в посока София и в платното в посока Пловдив при съоръжението на 63-ти километър. Утре ще бъде затворено дясното платно на моста над река Тополница при 77-ми км, директното трасе от 75-ти до 81-ви километър в посока
Днес се възстановяват превантивните ремонтни дейности на АМ „Тракия“. Подновява се работата на моста при 9-ти километър в платното в посока София и в платното в посока Пловдив при съоръжението на 63-ти километър. Утре ще бъде затворено дясното платно на моста над река Тополница при 77-ми км, директното трасе от 75-ти до 81-ви километър в посока

Днес се възстановяват ремонтните дейности на автомагистрала „Тракия“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4967762

Днес се възстановяват превантивните ремонтни дейности на АМ „Тракия“. Подновява се работата на моста при 9-ти километър в платното в посока София и в платното в посока Пловдив при съоръжението на 63-ти километър. Утре ще бъде затворено дясното платно на моста над река Тополница при 77-ми км, директното трасе от 75-ти до 81-ви километър в посока
Днес се възстановяват превантивните ремонтни дейности на АМ „Тракия“. Подновява се работата на моста при 9-ти километър в платното в посока София и в платното в посока Пловдив при съоръжението на 63-ти километър. Утре ще бъде затворено дясното платно на моста над река Тополница при 77-ми км, директното трасе от 75-ти до 81-ви километър в посока

Шефът на СДВР разпореди проверка след новия клип с насилие от полицаи!

http://www.bnews.bg/article-141198

В рамките на проверката, разпоредена от директора на СДВР, ще се изяснява и правомерността на действията на полицейските служители.

Реалните заплати са скочили с 35% по време на кризата

http://econ.bg/Новини/Реалните-заплати-са-скочили-с-35-по-време-на-кризата_l.a_i.695552_at.1.html

Реалните заплати са се увеличили с 35% по време на кризата. Рязкото намаляване на заетостта и брутния вътрешен продукт след 2008 г. е съпроводено с...

Ремонтите на "Тракия" се подновяват

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/07/2605485_remontite_na_trakiia_se_podnoviavat/?ref=rss


От днес се подновяват превантивните ремонтни дейности на автомагистрала "Тракия", прекъснати през юли и август заради засиления туристически трафик, съобщи агенция "Пътна инфраструктура".

Вече се работи на моста при 9-ти километър в платното в посока София и в платното в посока Пловдив при съоръжението на 63-ти километър.

Утре ще бъде затворено дясното платно на моста над река Тополница при 77-ми км, директното трасе от 75-ти до 81-ви километър в посока София - Пловдив. По...

ISIS.ru хакна сайта на Джамбазки

http://society.actualno.com/ISISru-hakna-sajta-na-Djambazki-news_494137.html

Сайтът на евродепутата и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки бе хакнат от неизвестна, засега, групировка, представяща се за "Ислямска държава" и оставен имейл адрес с разширение mail.ru. На 3 септември Джамбазки публикува снимка в социалната мрежа Facebook, от която се вижда автомобил с пловдивска регистрация, който е брандиран със знамето на терористичната групировка "Ислямска държава". По-късно проверка на Actualno.com показа, че знамето не е на Ислямска държава и че не всяко черно

Дачич: ЕС не ни дава пари за бежанците, но ни определя бежански квоти

http://balkani.actualno.com/Dachich-ES-ne-ni-dava-pari-za-bejancite-no-ni-opredelja-bejanski-kvoti-news_494215.html

Когато се разпределят средства от ЕС за бежанците Сърбия не е част от фонда, но когато се разпределят квоти, тогава нашата държава е в списъка. Това каза сръбският външен министър Ивица Дачич. Той съобщи, че правителството в Белград не е обсъждало варианта Сърбия да бъде приемен център за бежанците. Според него "Сърбия не може сама да се бори с бежанската криза". Дачич очаква ЕС да излезе с обща позиция за разрешававнето на този проблем. "Аз не казвам, че ние сме против човешкото отношение към

Съдът отложи екстрадицията на задържания за камиона ковчег в Австрия

http://crime.actualno.com/Sydyt-otloji-ekstradicijata-na-zadyrjanija-za-kamiona-kovcheg-v-Avstrija--news_494212.html

С 10 дни се отлага екстрадицията на Цветан Цветанов, който беше задържан миналата седмица в Лом заради трагедията в Австрия с камиона, в който намериха телата на 71 бежанци, предаде bTV. Прокуратурата в Монтана е поискала още информация от колегите си в Анщат, както и гаранции Цветан Цветанов да може да бъде върнат в България. Австрийските власти очакват Цветанов да им бъде предаден заради връзката му с камиона-ковчег. Срещу него има три обвинения, сред които умишлено причиняване на смъртта на

Великобритания ще приеме 20 000 бежанци през следващите пет години

http://europe.actualno.com/Velikobritanija-shte-prieme-20-000-bejanci-prez-sledvashtite-pet-godini-news_494213.html

Великобритания ще приеме до 20 000 сирийски бежанци през следващите пет години, обяви премиерът Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс и ТАСС. "Предлагаме Великобритания да пренастани до 20 000 сирийски бежанци до края на мандата на този парламент. Ако направим това, ще продължим да показваме на света, че тази страна се отличава с изключителна състрадателност", казва Камерън в послание до парламента, посочва БТА. Бежанците, които ще бъдат разселени във Великобритания, ще дойдат от лагери в съседни

Рекорден брой пътници през август през летище "София"

http://www.mediapool.bg/rekorden-broi-patnitsi-prez-avgust-prez-letishte-sofiya-news238930.html

Рекорден брой пътници са преминали през терминалите на летище "София" през август – 418 846 души. Това е ръст от 11% на пасажерите на годишна база, отчетоха от държавното дружество. Традиционно август е най-натоварен за аеропорта, но тази година пътникопотокът през двата терминала достигна най-високото си ниво, похвалиха се от летището. Над 14 300 пасажери са пътували по новите пет директни линии, които бяха открити в края на юли – до Женева, Неапол, Кьолн, Мюнхен (Меминген), Бари. Общо пътникопотокът на терминал 1 се е увеличил с 25% през август и е достигнал над 152 хил. обслужени пътници, а преминалите през терминал 2 са 263 хил. пътници, което е ръст от 2.6 на сто. Увеличение е отчетено както при пътуващите по международни линии (9.6%), така и по вътрешни редовни полети (4.8%). Броят на транзитно преминалите пътници през летище "София" е 372, а туристическите чартъри имат ръст от 38 на сто. Има нарастване и на обслужените самолети – с 9% спрямо август 2014 г. до 4233. 77% от тях са полети по международни дестинации, а 7% - по вътрешни линии. Лятото е сезонът на т.нар. "малка авиация” - леки самолети, използвани за бизнес и частни полети. И по този показател се отчита увеличение от 23% спрямо предходната година. Отчита се и съществен ръст на общия карго тонаж. Той достига 16% на съпоставима годишна база. Обработените товари и поща са 1434 тона, като 8.5 т са преминали транзитно. Увеличението се дължи на по-големите обеми, превозени с товарни самолети (+30%). По редовните пътнически линии обаче има лек спад.

Хиляди фермери протестират в Брюксел. ЕК отпуска спешна помощ от 500 млн. евро

http://www.cross.bg/bryuksel-embargo-evro-1479996.html

/КРОСС/ Европейската комисия ще деблокира 500 млн. евро спешна помощ за земеделските стопани и по-конкретно за производителите на мляко. Новината бе съобщена на извънредното заседание на министрите на земеделието от ЕС в Брюксел. Решението бе взето, за да бъде намерен изход от кризата в сектора. По-рано днес белгийската полиция използва водни струи, за да попречи на 5 хиляди фермери да се приближат до сградите на Европейския съюз в Брюксел, предаде Reuters. Протестиращите възнамеряваха да издигнат искания за приемането на мерки в подкрепа на сектора, който е силно засегнат от руското ембарго. Москва прекрати вноса от ЕС на някои хранителни продукти, в отговор на западните санкции. През август 2014 г. Русия наложи ембарго на вноса на месо, млечни продукти и зеленчуци от страните от ЕС, САЩ, Норвегия, Канада и Австралия. Това ембарго лишава Евросъюза от основния му канал за износ, Русия, който се оценява на 5,5 млрд. евро годишно, посочва Reuters. Тази сутрин няколкостотин трактора и хиляди производители на мляко и свинско месо се събраха в Брюксел, за да протестират срещу тежката икономическа криза, която преживяват. Протестът им започна преди днешното извънредно заседание на европейските министри на земеделието, съобщава АFP. Кварталът с европейските институции в Брюксел бе напълно блокиран от полицейски кордони и заграждения. Общественият транспорт в района бе блокиран, а белгийската полиция призова гражданите да избягват придвижването с автомобил в града

Военнослужещи от Военноморските сили във Варна ще участват в учението Sea breeze 2015

http://www.moreto.net/novini.php?n=300712

От 31 август до 12 септември 2015 година на територията на Република Украйна и в северозападната част на Черно море се провежда украинско-американското военноморско учение с международно участие SEA BREEZE 2015, научи Moreto.net. Фокусът на отработваните въпроси е насочен върху планирането и провеждането на многонационална операция по морска сигурност и стабилност.

Отлага се екстрадацията на българина, обвинен за смъртта на 71 бежанци в Австрия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4967741

С 10 дни се отлага екстрадицията на Цветан Цветанов, който беше задържан миналата седмица в Лом заради трагедията в Австрия с камиона, в който намериха телата на 71 бежанци, съобщи bTV.
Прокуратурата в Монтана иска още информация от колегите си в Анщат, както и гаранции Цветан Цветанов да може да бъде върнат в България.
С 10 дни се отлага екстрадицията на Цветан Цветанов, който беше задържан миналата седмица в Лом заради трагедията в Австрия с камиона, в който намериха телата на 71 бежанци, съобщи bTV. Прокуратурата в Монтана иска още информация от колегите си в Анщат, както и гаранции Цветан Цветанов да може да бъде върнат в България.

Лиляна Павлова: Няма да спираме багерите

http://petel.bg/Lilyana-Pavlova--Nyama-da-spirame-bagerite__125886

Снимка: Булфото, архив От ноември у нас ще има софтуер за ползващите навигация в колите, който ще показва дали има катастрофа,...

Отлага се екстрадацията на българина, обвинен за смъртта на 71 бежанци в Австрия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4967728

С 10 дни се отлага екстрадицията на Цветан Цветанов, който беше задържан миналата седмица в Лом заради трагедията в Австрия с камиона, в който намериха телата на 71 бежанци, съобщи bTV.
Прокуратурата в Монтана иска още информация от колегите си в Анщат, както и гаранции Цветан Цветанов да може да бъде върнат в България.
С 10 дни се отлага екстрадицията на Цветан Цветанов, който беше задържан миналата седмица в Лом заради трагедията в Австрия с камиона, в който намериха телата на 71 бежанци, съобщи bTV. Прокуратурата в Монтана иска още информация от колегите си в Анщат, както и гаранции Цветан Цветанов да може да бъде върнат в България.

"Турски поток" тръгва с една тръба, ще се развива според търсенето в Европа

http://www.mediapool.bg/turski-potok-tragva-s-edna-traba-shte-se-razviva-spored-tarseneto-v-evropa-news238929.html

Газопроводът "Турски поток" ще започне работа с една тръба, а развитието на проекта ще се оценява след това и ще зависи от търсенето на руски природен газ от европейските потребители. Това заяви зам.-шефът на руския монополист "Газпром"Александър Медведев, цитиран от "Комерсант" в понеделник. След като миналия декември руският президент Владимир Путин закри "Южен поток" до България и обяви "Турски поток" за негова алтернатива плановете бяха за четири тръби с обща мощност 63 млрд. куб. м. После офертата на Москва се трансформира на от една до три тръби, като първата е само за турския пазар. Сега Медведев заяви, че изхождайки от договореностите с турската страна първо трябва да се вземе решение за първата тръба, а после "ще разглеждаме останалите". По думите на Медведев Турция не се е отказала от участие в строежа на втората и третата тръбна, но "всичко ще зависи от това какво ще е търсенето в Европа". Зам.-шефът на "Газпром" каза още, че спадът на вътрешния добив е не само неизбежен, но и става с ускорени темпове итака още през 2025 г. може да са необходими 80 млрд. куб. м допълнителен внос. "Комерсант" припомня, че през август Анкара изпрати на Москва свой проект на междуправителствено споразумение за първата тръба на "Турски поток", но подписването му на този етап е невъзможно заради това, че в Турция не бе съставено правителство и ще има нови парламентарни избори през октомври . Освен по политически причини, двете страни не могат да постигнат договорка и по търговски, тъй като турската компания БОТАШ иска солидна отстъпка в цената на доставяния руски газ. През август "Газпром" за пръв път назова официално стойността на "Турско поток" – 11.4 млрд. евро без ДДС или 13.6 млрд. евро с налозите. Според анализатори това е адекватна цена и компанията може да намери пари за проекта, но все още не е ясен нито срокът за строежа, нито на кого ще се доставя суровината.

Контролата на Испания с Англия бе преместена заради освирквания към Пике

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/07/2605481_kontrolata_na_ispaniia_s_angliia_be_premestena_zaradi/?ref=rss


Испанският футболен съюз вече взе официално решение и премести контролата на националния тим с Англия в Аликанте.

Причината за това са освиркванията към защитника на "Барселона" Жерар Пике.

Двубоят трябваше да се състои на стадиона на вечния съперник на каталунците "Реал" (Мадрид) "Сантяго Бернабеу", но бе преместен на далеч по-малкото съоръжение в Аликанте поради опасения от лошото отношение на феновете към играча на "Барса".

Пике бе бурно освиркван от...

Daimler ще подсилва работната си сила с бежанци

http://www.investor.bg/novini/444/a/daimler-shte-podsilva-rabotnata-si-sila-s-bejanci-201894/

Повечето бежанци са млади, добре образовани и високо мотивирани, твърди главният изпълнителен директор на концерна Дитер Цетче

Престъпленията срещу мюсюлмани в Лондон се увеличили със 70%

http://offnews.bg/news/n_1/n_555987.html

Престъпленията срещу мюсюлмани в Лондон са се увеличили с цели 70% през последната година, съобщи Би Би Си, позовавайки се на проучване. За последните 12 месеца са извършени 816 престъпления срещу мюсюлмани, като година преди това престъпленията за същия период са били 478. Най-много престъпления срещу мюсюлмани са отчетени в Уестминстър,където за година са станали 54, сочат данните на Скотланд Ярд. Според неправителствената организация Tell MAMA 60% от жертвите на престъпления срещу мюсюлмани са жени. Жените, които носят бурка, са сред основните мишени на тези престъпления, обясни директорът на организацията Фиаз Мугхал. Те основно се придвижват по улиците сами или с деца. Освен това е по-лесно за престъпниците да нападат жени, отколкото мъже, подчерта Мугхал. По думите му увеличаващия се брой престъпления с мюсюлмани може да е и заради това, че тези престъпления много по-често се докладват. Въпреки това според него мюсюлманките често отбягват да съобщават за престъпленията в полицията, защото са на мнение, че това само ще утежни ситуацията.

"Министърът на културата не дарява, а продава скулптури"

http://offnews.bg/news/n_1/n_555977.html

Министърът на културата Вежди Рашидов подари на джаз музиканта и композитор Милчо Левиев бронзов портрет на неговия брат и виден български творец Йоан Левиев (1934-1994). „Бях много близък с Йоан Левиев. Чрез тази скулптура брат ти сякаш ще е до теб. Затова казвам, че изкуството не си отива дори когато ние си отидем. Портретът наистина е нещо велико. Портретът е и послание за образ във времето”, каза министърът. Той заяви, че е изработил главата на художника още през 1987 година, като е изваял още една такава бронзова скулптура, която се намира в Националната галерия на Армения в Ереван "През 1988 г. с моя приятел Георги Трифонов веднага щом научихме за катастрофалното земетресение в Армения, решихме да дарим всички пари от откупките на наша съвместна изложба за страдащата Армения и така осигурихме за най-пострадалия район в Спитак 60 000 долара", изтъкна Рашидов. Рашидов коментира, че е бил приятел с "цялата бохемска компания на известните пловдивски художници - Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Георги Божилов, Димитър Киров, Колю Витковски, Христо Стефанов", а през годините е направил портрети на редица свои приятели - Емил Стойчев, Георги Трифонов, Кръстан Дянков, Галин Малакчиев, Виктор Пасков, Генко Генков Пред журналисти министърът сподели, че не дарява, а продава скулптури, като сегашният подарък е извинение за дълго отлагана среща. „Миналият път имахме една среща, трябваше да говорим за сериозни неща, но не можах да отида. Реших, за да му се извиня, да му подаря портрета на Йоан. Но съм ревнив към неща, които са добри и симпатични, трудно се разделям с работи. Например, аз не дарявам скулптури. Продавам ги и мога да даря парите - това е по-разумно", каза той, цитиран от "Дарик".

Във Варна започна „Седмица на пожарната безопасност”

http://www.moreto.net/novini.php?n=300723

По случай професионалния празник на пожарникарите (14 септември) е обявена „Седмица на пожарната безопасност”, която ще се състои от 07.09.2015 г. до 14.09.2015 г., научи Moreto.net. В миналото, честването на професионалния празник на пожарникарите от страната е отбелязвано на различни църковни празници: Спасовден, Арахангеловден, Гергьовден, Опална неделя, Богоявление и Илинден.

Фермери протестират в защита на автентичните италиански продукти

http://www.cross.bg/prodykti-italiya-lipsata-1479995.html

/КРОСС/ Италианската националната конфедерация на земеделските производители Coldiretti проведе протест край граничния пункт с Австрия при град Бренеро. Протестът е срещу липсата на ясни правила за етикетите в Европа за произхода на селскостопанските продукти и последствията от това за Италия. От началото на кризата, в страната са закрити 172 хиляди ферми или средно по 60 на ден. Повече от 2 хиляди души от цяла Италия се събраха край Бренеро да изразят несъгласие за вноса на селскостопански продукти от ЕС с неуточнен произход поради липсата на ясни изисквания за това. Със съдействието на полицията се проверяват камиони идващи от други държави на ЕС натоварени с различни стоки, най-много месо и мляко предназначени за италиански предприятия. Както уточни вицепрезидентът на  Coldiretti Еторе Прандини, Брюксел трябва да установи изискването за произхода на всички хранителни продукти в защита на италианските фермери и животновъди и в израз на етично отношение към потребителя. Прандини обърна внимание, че при направените проверки днес по време на протеста, се е видяло как в страната вече влизат стоки с етикет „Произведено в Италия". Един парадокс или както още посочват от  Coldiretti: „всичко е наред, защото няма ред или правилата оскъдни"

Мигрантите - необходимостта на Европа

http://www.investor.bg/evropa/334/a/migrantite-neobhodimostta-na-evropa-201885/

Европейските страни имат нужда от имигранти, за да запълнят работните места, които местните не могат или не искат да заемат

Условна присъда за пиян шофьор, убил двама при катастрофа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4967703

Варненският окръжен съд постанови присъда „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, отложена с 5-годишен изпитателен срок, спрямо 43-годишния Нерзин Кямилов. ВОС постанови пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от две години.
Кямилов е лишен от право да управлява МПС за срок от 1 година.
Варненският окръжен съд постанови присъда „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, отложена с 5-годишен изпитателен срок, спрямо 43-годишния Нерзин Кямилов. ВОС постанови пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от две години. Кямилов е лишен от право да управлява МПС за срок от 1 година.

Условна присъда за пиян шофьор, убил двама при катастрофа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4967685

Варненският окръжен съд постанови присъда „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, отложена с 5-годишен изпитателен срок, спрямо 43-годишния Нерзин Кямилов. ВОС постанови пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от две години.
Кямилов е лишен от право да управлява МПС за срок от 1 година.
Варненският окръжен съд постанови присъда „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, отложена с 5-годишен изпитателен срок, спрямо 43-годишния Нерзин Кямилов. ВОС постанови пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от две години. Кямилов е лишен от право да управлява МПС за срок от 1 година.

Шокиращо: Откриха разчленен труп на дете!

http://www.bnews.bg/article-141195

Униформените от Чикаго са на мнение ,че останките са на дете между 2 и 4 години.

Министър Ненчев мисли да дарява военни имоти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4967691

Военните имоти, които пустеят на много места в странатаq могат да бъдат дарени на общините, за да се ползват от хората. Местните управи обаче първо трябва да ги поискат, заяви в Монтана министърът на отбраната Николай Ненчев.
Той се срещна с кмета на общината Златко Живков и двамата обсъдиха съдбата на армейските сгради и терени с отпаднала
Военните имоти, които пустеят на много места в странатаq могат да бъдат дарени на общините, за да се ползват от хората. Местните управи обаче първо трябва да ги поискат, заяви в Монтана министърът на отбраната Николай Ненчев. Той се срещна с кмета на общината Златко Живков и двамата обсъдиха съдбата на армейските сгради и терени с отпаднала

Арестуваният от клипа с петимата полицаи крещял, че е болен от СПИН!

http://pik.bg/арестуваният-от-клипа-с-петимата-полицаи-крещял-че-е-болен-от-спин-news395353.html

Арестуваният от клипа с петимата полицаи крещял, че е болен от СПИН!

МВР излезе с официална позиция по случая с видеоклипа, който беше разпространен днес в медиите с твърдения за полицейско насилие. От нея става ясно, че мъжът, за когото се твърди, че е бил бит от униформени, е криминално проявен и заплашвал служителите на реда.

Ето какво обясняват от полицията: 

„По повод излъчен в медиите запис на действията на полицаи от столичното Трето РУ, в СДВР е започнала проверка. На този етап е изяснено следното: 

На 6 септември към 04.30 часа, при обход на маршрут, дежурен автопатрул на районното управление забелязал мъж близо до жилищна кооперация на бул. „Възкресение“. Той притичал между паркираните коли и зад една от тях изхвърлил чанта, която носел на гърба си. В изхвърлената от него чанта били намерени: три клещи тип резачка, шило, фенер, отвертка, множество употребявани и неупотребявани спринцовки с игли. Мъжът нямал документ за самоличност. 

След доклад по случая в оперативната дежурна част, на място били изпратени още четирима служители на районното управление, които започнали проверка за разбити автомобили в междублоковото пространство. Проверяващите не открили поражения върху околните автомобили и по входните врати. Междувременно мъжът отправил закани към униформените. 

Отведен е в районното управление за установяване на самоличността му. При направената справка е изяснено, че задържаният с инициали С.П. /36 г./ е регистриран в полицията за 6 кражби, за 4 унищожавания на имущество и за притежание на наркотични вещества. Осъждан е и е излежавал наказание „лишаване от свобода“ за кражба и наркотици.

В рамките на проверката, разпоредена от директора на СДВР, ще се изяснява и правомерността на действията на полицейските служители. Случаят е докладван на Софийската районна прокуратура по компетентност”.

Мъжът крещял на полицаите, че е болен от СПИН, съобщи bTV. Това била причината те да го докосват с предмети, от страх да не се заразят. По техния разказ, по тялото му имало бяло прахообразно вещество. Оказал им и съпротива и се опитал да избяга. Освен това той е на 36 години, а не както твърди авторът на клипа – „възрастен мъж”.

Рецидивистът е задържан за 24 часа и е освободен.

Хората от квартала споделиха, че не са изненадани от случката. По думите на възрастна жена, суматоха около блока има постоянно заради навъртащите се подозрителни типове.

Един български бизнесмен за страстта към изкуството

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/interviu/edin-bylgarski-biznesmen-za-strastta-kym-izkustvoto-6042247

С Николай Неделчев си поговорихме за изкуството, за колекционерските страсти, за меценатството и за това как би обрисувал своя автопортрет. Какво ни разказа, вижте в интервю на Наталия Такова-Мазгарева от Vesti.bg

Фиксинг на БНБ, понеделник, 7 септември

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-понеделник-7-септември_l.a_i.695549_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за понеделник, 7 септември, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Нов бисер! Авторите на табели, с които се обозначават ремонтите в София, отново блеснаха с грамотност

http://pik.bg/нов-бисер-авторите-на-табели-с-които-се-обозначават-ремонтите-в-софия-отново-блеснаха-с-гр-news395350.html

Нов бисер! Авторите на табели, с които се обозначават ремонтите в София, отново блеснаха с грамотност

Авторите на табели, с които Столична община обозначава ремонтите по улиците, отново блеснаха с грамотност. Фейсбук за пореден път превърна в хит една снимка, разкриваща нов творчески „бисер”.

Табелата гласи „Локала на бул. „Цариградско шосе” е затворен”. За обърканите шофьори трябва да се поясни – става дума за локалното платно, не за увеселително заведение. Бдителни граждани веднага са засекли гафа.

Това не е първият случай, в който на временните табели се виждат фрапиращи грешки. Едно от най-показателните недоразумения беше с неправилното изписване на името на Фритьоф Нансен, на когото е кръстен централен столичен булевард.

Чуждите имена изглежда са голям проблем, тъй като и името на Михай Еминеску беше сбъркано неотдавна.

Не е ясно кой е авторът на грешните надписи – фирмата, изработила табелите, или общинарите, които ги поръчват. Все пак контролът за качеството на изпълнението би трябвало да се осъществява от поръчителя.

Твърдо го отнасяме за ветропарковете в Калиакра

http://www.moreto.net/novini.php?n=300720

Европейският съд, в лицето на генералния секретар потвърди, че страната ни е нарушила еврозаконодателството като е дала разрешението си за строеж на ветропаркове в защитената зона за птиците "Калиакра" и построяването на голф игрище и туристически обекти в защитена зона "Белите скали".

Отлагат екстрадицията на шофьора от камиона-ковчег

http://www.bnews.bg/article-141194

Делото за екстрадиция ще се гледа отново след 10 дни, до когато се очаква допълнителната информация от австрийската прокуратура.

БСК: Реалните заплати са се увеличили с 35% през кризата

http://www.cross.bg/zaplata-proizvoditelnostta-yvelichila-1479994.html

/КРОСС/ Реалните заплати са се увеличили с 35% по време на кризата, изчисляват от Българската стопанска камара. На база данните на националната статистика и размера на минималната заплата за съответните години, работодателите изчисляват, че между 2008 и 2014 г. реалната средна заплата (измерена чрез покупателната способност) се е увеличила със 135 на сто за периода. Минималната заплата се е увеличила със 154,5%. Реалната минимална заплата - със 137,5 на сто. Инфлацията се е увеличила със 112%. Брутният вътрешен продукт на един зает се е покачил с почти 112%. „Проблем №1 за българската икономика остава необходимостта от увеличаване на производителността и заетостта, и съответстващ на тях ръст на възнагражденията. Българската стопанска камара многократно е отправяла предложения за промени в законодателството, работещи мерки и инструменти за намаляване на регулаторната тежест, насърчаване на инвестициите, реформиране на публичните институции и бюджетната сфера, промени в енергийните политики, които да доведат до икономическо възстановяване, ускорен растеж и увеличаване на производителността, заетостта и доходите", пишат от камарата. „Следва да се отбележи, че рязкото намаляване на заетостта и брутния вътрешен продукт след 2008 г. е съпроводено с номинално и реално увеличение на средната и минималната работна заплата, изпреварващо значително ръста на икономиката и производителността (БВП/зает, БДС/зает) - с над 20-30% за посочените периоди

Жена в мозъчна смърт даде шанс за нов живот на двама души

http://pleven.actualno.com/Jena-v-mozychna-smyrt-dade-shans-za-nov-jivot-na-dvama-dushi-news_494211.html

64-годишна жена от Плевен, изпаднала в мозъчна смърт, даде шанс за живот на двама души, информира Дарик нюз. След инцидента близките взели решение да дарят органите на пацентката, за да спасят тежко болни хора. В столичната болница „Лозенец" са извършени две бъбречни трансплантации. Органите са получили мъж на 47 години и 54-годишна жена. От Здравното министерство посочват, че и двамата са в добро следоперативно състояние.

Д-р Росен Михайлов с отговор на обвиненията в злоупотреби

http://pik.bg/д-р-росен-михайлов-с-отговор-на-обвиненията-в-злоупотреби-news395337.html

Д-р Росен Михайлов с отговор на обвиненията в злоупотреби

Д-р Росен Михайлов, за когото ПИК съобщи, че грубо нарушава Закона за лечебните заведения (Виж в Още по темата)., ни изпрати писмено становище като право на отговор. 
Публикуваме го без редакция:

Събориха още 4 цигански къщи в Гърмен, мъж припадна пред багера

http://petel.bg/Saboriha-oshhe-4-tsiganski-kashhi-v-Garmen--mazh-pripadna-pred-bagera__125885

Снимка: Булфото, архив “Утре отиваме в София за операция на детето ми. Вижте го, сляпо е! Къде да спим тази вечер”, крещеше обезумял Стоян...

Учителите ни прогресивно застаряват

http://pik.bg/учителите-ни-прогресивно-застаряват-news395347.html

Учителите ни прогресивно застаряват

В Българя повечето преподаватели се оплакват от закъсненията на учениците за час. 10% от българските учители работят в училища, където 60% от децата идват от социално слаби семейства, а 18,2% от учителите преподават в училища, където на 60% от децата българският език не им е майчин, предава репортер на БГНЕС. Освен това повечето учители в страната ни са вече възрастни. 5,8% са на възраст над 60 години, 40.9% са между 50 и 59 годишни, а 31.5% са на възраст между 40 и 49 години. Повечето млади не желаят да преподават. Повечето учители у нас имат 20-годишен опит.

По тази причина е много важно да се развива наставничеството, защото така ще може да се обърне специално внимание на младите учители и да се предотврати изпадането им от системата. Това става ясно след проведено за втори път международно изследване за преподаване и учене TALIS. Това е международно сравнително изследване на условията за преподаване и учене в различни образователни системи. Въпросното изследване е направено у нас през април 2013 г. и обхваща 197 училища и директорите им.

Едва днес данни от него представи зам. -министърът на образованието Ваня Кастрева. Фокусът на изследването през 2013 г. пада върху ролята на училищното ръководство за подпомагане на работата на учителите. Целта на самото проучване е да подпомогне страните, в това да създадат политики в ключови области в образованието. Сравнението за страната ни е на базата на събраните данни от първото проучване, направено през 2008 г., както и на базата на средните за 24 страни показатели. От въпросното изследване става ясно, че 94% от учителите са доволни от избора си на професия, но са оценени само от 20% от обществото. Кастрева посочи и някои от основните проблеми в образованието в момента у нас като засегна темата за т.нар. “мъртви души” в училищата.

Става въпрос за тези ученици, които по документи се водят в дадено школо, но де факто, не учат там. Тя посочи, че е направена от инспектората проверка по случая с 500 мъртви души, като е установено, че те са от вечерни училища или самостоятелна и задочна форма на обучение. На директорите, където са установени въпросните случаи са наложени административни наказания. Всички случаи са от София-област, София - град и от Пазарджик. 

Откриха разчленен труп на малко дете в парк в Чикаго (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4967654

Разчленен туп на двегодишно детенце е открит в парка Гарфилд, в западната част на Чикаго, съобщи breaking911.com. Засега не е известно кое е детето и къде е живяло. Не са ясни мотивите за зверството. Частите от тялото са намерени, след като хора се оплакали на полицията, че не могат да се разхождат из парка от непоносима миризма.

YouTube подава ръка на рекламодателите

http://www.investor.bg/web/456/a/youtube-podava-ryka-na-reklamodatelite-201890/

Компанията ще позволи на фирмите да виждат каква част от рекламите им в платформата са видими за потребителите

Откриха разчленен труп на двегодишно дете в парк в Чикаго (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4967673

Разчленен туп на двегодишно детенце е открит в парка Гарфилд, в западната част на Чикаго, съобщи breaking911.com. Засега не е известно кое е детето и къде е живяло. Не са ясни мотивите за зверството. Частите от тялото са намерени, след като хора се оплакали на полицията, че не могат да се разхождат из парка от непоносима миризма.

Нетаняху: Не давайте уроци на Израел как да помага на нуждаещи се сирийци

http://www.cross.bg/izrael-bezhantzi-hertzog-1479993.html

/КРОСС/ „Макар Израел да не е безразличен към човешката трагедия на бежанците от Сирия и Африка, нашата малка страна няма как да отвори широко вратите си, за да ги приеме", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху на ежеседмичното заседание на кабинета, ден след като неговият опонент Исаак Херцог от Ционисткия съюз призова израелското правителство да поеме колкото се може повече бежанци от Сирия.  Нетаняху коментира основните причини, поради които Израел няма да отвори границите си, като напомни: „Бяхме солидарни, като помогнахме за лечението на хиляди ранени от сраженията в Сирия, дадохме им шанс да се върнат към живота. Но Израел е много малка страна, нямаме нито демографска, нито географска дълбочина, следователно трябва да контролираме границите си". Според израелския премиер, държавата му трябва да защити границите си освен от нелегалните мигранти, така и от търсещите работа, но и от терористи. Нетаняху е в контакт с африкански и европейски държави, като обсъжда с тях разработването на многостранни икономически пакети, с които да се помогне на държавите, от които икономическите бежанци масово се изтеглят. В реч пред активисти на дясноцентристката консервативна партия Ликуд, Нетаняху предизвикателно попита: „Кой помогна на пострадалите при природните бедствия в Непал, Филипините и Хаити? - Израел. Така че никой не може да ни казва, че не помагаме. Това е помощта, която даваме"

Вход свободен този четвъртък в Националната галерия

http://offnews.bg/news/n_1/n_555969.html

В традиция с обещанието си всеки втори четвъртък от месеца музеят да е с безплатен вход, на 10 септември Националната галерия „Квадрат 500“ отваря своите врати за посетители. Този път обаче входът обаче ще е свободен не само за залите на „Квадрат“-а, но и за експозициите в Двореца на пл. „Княз Александър I” №1, в Музея на християнското изкуство в криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски", в Музея на социалистическото изкуство и в Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство /САМСИ/. Акцент на месеца ще е творбата на големия български живописец Николай Павлович (1835 - 1894) - „Портрет на Петър Берон“, която е експонирана в зала 2 на галерията. Картината е създадена към 1886 г. с маслени бои и е с размерите 68.5 х 50 см. "Портретът на д-р Петър Берон и скиците към него имат забележителна история в богатата галерия от светски портрети на Николай Павлович", отбелязва изкуствоведът Весела Христова-Радоева. Видният учен и бъдещият художник се запознават вероятно през 1854 г., когато Павлович следва във виенската Художествена академия. С финансовата подкрепа на д-р Петър Берон той продължава обучението си там още една година, след което се записва в мюнхенската Художествена академия. През есента на 1858 г. двамата заминават за Крайова, където в продължение на няколко месеца Павлович прави цветни илюстрации към научните трудове на д-р Берон и по-специално – за „Космобиографически атлас“ и „Космобиологически атлас“. От запазената кореспонденция е ясно, че през следващите години Павлович изпраща на д-р Берон парични суми, събрани от продажби на неговите литографски цикли на историческа тематика. Така той издължава част от издръжката, която е получил за следването си. За близостта и уважението между двамата свидетелстват обръщенията и подписите в писмата: „Добродетелний господине д-р Петър Берон… Ваш покорний и послушливий Н. Павлович“; „Оставам твой като брат: П. Берон“. Ето какво споделя художникът в писмо от 13 февруари 1886 г. до племенника на д-р Петър Берон: „Г. Ст. Р. Берон, През половината от изтеклата 1885 г. аз се преместих да живея в София, по която причина пренесох от Свищов и книжа и хартии що имах. Между тия книжа намерих, за голямо щастие, оня чартеж с лика на покойния старец доктор П. Берон, за който лик бях Ви казал веднъж, че съм снел повърхностно и крадешком, когато покойният в Крайова ми разправяше и разгледваше един астрономически чертеж, що бях изобразил според разказите му. И така, слава Богу, ние, или по-добре – нашият български свят, ще има увековечен ликът на този славен човек. С поздрав: Н. Павлович.“ Художникът прави два живописни портрета – по-малкият е този от фонда на Националната галерия, а по-големият, с размери 147 х 117 см, е откупен от Министерството на просвещението, но изгаря при бомбардировките над София през 1944 г. Николай Павлович оставя богато творческо наследство – потрети, графични и живописни произведения на историческа тематика, църковна живопис. През 1867 г. издава програмния документ “Заведение за живопис, как да се устрои в България”, воден от убеждението за необходимостта от специализирано образование в тази област по примера на европейските държави. От 1951 до 1995 г. Висшият институт за изобразителни изкуства (днес Национална художествена академия) носи неговото име. Във фонда на Националната галерия се съхраняват произведения на художника, откупувани през 1911, 1920, 1921 и 1939 г. В Двореца ще може да се види откритата на 8 септември изложба "Завръщането" на Данаил Дечев (1891-1962). Софийският Арсенал ще открие на 10-и от 18:30 часа изложбата "Крепост".

Всяко пето варненче е с наднормено тегло

http://www.moreto.net/novini.php?n=300718

19, 7 % от варненчета или всяко пето дете в предучилищна е със затлъстяване. Между 6 и 18-годишна възраст, непълнолетните прекарват прекалено много време в седнало положение, не спортуват и гледат телевизия повече от препоръчителното.

Акцентите в бизнеса на 7 септември

http://www.investor.bg/bylgariia/5/a/akcentite-v-biznesa-na-7-septemvri-201889/

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

БЕЗУМИЕ! Притискат свидетели да оттеглят показанията си срещу Сумиста, дават им колкото пари искат

http://frognews.bg/news_97339/BEZUMIE!-Pritiskat-svideteli-da-ottegliat-pokazaniiata-si-sreshtu-Sumista-davat-im-kolkoto-pari-iskat/

Бизнесмени и непознати мъже, които се представят за адвокати, започнаха нагло да притискат ключови свидели срещу групата за мокри поръчки „Килърите “ на Петър Стоянов Сумиста , с искане да да си оттеглят показанията срещу него. В замяна на това им обещават пари „колкото те си поискат“. Това разкриха сензационно пред Фрог нюз свидетелите, които с риск за живота си застанаха пред Темида и разказаха за поредицата от убийства и издевателства на престъпната банда.

БЕЗУМИЕ! Притискат свидетели да оттеглят показанията си срещу Сумиста, плащат яко

http://frognews.bg/news_97339/BEZUMIE!-Pritiskat-svideteli-da-ottegliat-pokazaniiata-si-sreshtu-Sumista-plashtat-iako/

Бизнесмени и непознати мъже, които се представят за адвокати, започнаха нагло да притискат ключови свидели срещу групата за мокри поръчки „Килърите “ на Петър Стоянов Сумиста , с искане да да си оттеглят показанията срещу него. В замяна на това им обещават пари „колкото те си поискат“. Това разкриха сензационно пред Фрог нюз свидетелите, които с риск за живота си застанаха пред Темида и разказаха за поредицата от убийства и издевателства на престъпната банда.

Министър Ангелкова ще представи онлайн Регистърa на туристическите атракции в България

http://pik.bg/министър-ангелкова-ще-представи-онлайн-регистърa-на-туристическите-атракции-в-българия-news395342.html

Министър Ангелкова ще представи онлайн Регистърa на туристическите атракции в България

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще представи он-лайн Регистъра на туристическите атракции в България. Събитието ще се състои утре (8 септември), от 10:00 часа, в заседателната зала на Министерството на туризма, съобщиха от пресцентъра на министерството

За първи път се създава регистър, който ще предоставя на едно място наличната информация за различните видове туристически атракции на територията на цялата страна – културни и природни обекти, фестивали, религиозни храмове и др. 

Цветанов: В България не трябва да бъде допуснато явление като СИРИЗА

http://frognews.bg/news_97303/TSvetanov-V-Balgariia-ne-triabva-da-bade-dopusnato-iavlenie-kato-SIRIZA/

„Това, което трябва да направим в България, е да не допуснем явлението СИРИЗА, явлението „Подемос". Популизмът е с огромни предимства пред реалните системни партии, защото малките партии, които залагат на популизма, могат да обещаят всичко, но реално не могат да свършат нищо. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветанов: Не трябва да допуснем явление като СИРИЗА

http://frognews.bg/news_97303/TSvetanov-Ne-triabva-da-dopusnem-iavlenie-kato-SIRIZA/

„Това, което трябва да направим в България, е да не допуснем явлението СИРИЗА, явлението „Подемос". Популизмът е с огромни предимства пред реалните системни партии, защото малките партии, които залагат на популизма, могат да обещаят всичко, но реално не могат да свършат нищо. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Проверяват полицаите, навивали тоалетна хартия на главата на задържан

http://news.ibox.bg/news/id_1459884171

От МВР уточняват, че мъжът е регистриран за кражби, унищожаване на имущество и наркотици

"Газпром" за пръв път пусна на търгове 3.2 млрд. куб. м газ

http://www.mediapool.bg/gazprom-za-prav-pat-pusna-na-targove-32-mlrd-kub-m-gaz-news238928.html

За първи пот в историята си "Газпром" пусна на продажба през търгове 3.2 млрд. куб. м природен газ, разпределени в 127 лота с уговорени географски точки на доставка в Западна Европа. Аукционите се провеждат от дъщерната компания на газовия монополист "Газпром Експорт" и ще продължат от 7 до 10 септември. Стартът на наддаването бе даден от зам.-шефът на "Газпром" Александър Медведев и генералния директор на "Газпром Експорт" Елена Бурмистова. Това е прецедент в търговията на руския монополист, който досега предпочиташе дългосрочни двустранни договори с цени на суровината, определяни по ценова формула, свързана с котировките на петрола. "Газовият пазар на Европа постоянно се мени и отвръщайки на неговите нужди ние искаме да обявим нова форма на търговия с газ и да разберем какви изгоди тя може да донесе за продавача и купувачите", каза Медведев. По думите му новият вид търговия ще стане допълнителен инструмент към дългосрочните договори, гарантиращи енергийната сигурност на Европа. Реално аукционът бе обявен на 31 юли, а на 14 август приключи приемът на заявки за участие. Предварителният подбор на кандидат-купувачите са преминали 39 компании. Във всеки от четирите дни на търговия ще се проведат по три рунда търгове. Претендентите ще получават за всяка сесия информация за количеството достъпни лотове и минималните цени. В рамките на 30 минути те ще имат възможност да отправят своите предложения с ценова оферта, обем и предпочетен продукт. В аукцион А ще се предложат 48 лота по 60 МВтч всеки с пункт на предаване на суровината в Грайфсвалд по газопровода НЕЛ, както и с опция за доставка на "Газпул" ВП в периода от 1 октомври до 31 март 2016 г Със същия период на доставка са и 57 лота по 60 МВтч всеки с пункт за предаване Олбернау II с възможност газът да се купи и на входа на газотранспортната система на Чехия. В третата сесия са предвидени 22 лота по 60 МВтч всеки отново с доставка на Грайфсвалд, но по газопровода ОПАЛ като свързващи мощности с тръбата могат да се купят допълнително от мрежовия оператор за зимния период, уточняват от "Газпром Експорт".

Четвъртото поколение на "Рено Меган" е готово за Франкфурт

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/09/07/2605331_chetvurtoto_pokolenie_na_reno_megan_e_gotovo_za/?ref=rss


Седмица преди да отвори врати автосалонът във Франкфурт, от "Рено" представиха първите снимки на четвъртото поколение на модела си "Меган". На пазара от 20 години, автомобилът е намерил над 6.5 млн. клиенти.

Следвайки дизайна на флагмана "Талисман", който заменя "Лагуна", "Меган" предлага специфичен светлинен подпис отпред във формата на буквата С, който прелива в предната броня. Отзад този дизайнерски елемент увеличава възприятията за големина на автомобила.

"Меган" е с...

Разселените бежанци в ЕС без право да пътуват в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=300714

Бежанците, пристигнали досега в Италия, Гърция и Унгария, които ще бъдат разселени в други държави от ЕС, няма да имат правото да пътуват в Шенгенското пространство. Това съобщи на пресконференция говорителят на Европейската комисия Наташа Берто, цитирана от кореспондента на БТА в Брюксел.

Петев: Тръгвам си след 10 минути, ако аз съм причината

http://www.bnews.bg/article-141193

И в двата мача допуснахме елементарни голове – тук с Норвегия и при дузпата, която направихме срещу Италия.

Европейският съюз отпуска 500 млн. евро помощ за фермерите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4967616

Европейският съюз ще отпусне 500 млн. евро помощ за европейските фермери, пострадали от руското ембарго, предаде AFP. Решението беше взето след като земеделските производители организираха протест в белгийската столица Брюксел.
„Европейската комисия обяви днес цялостен пакет за подкрепа от 500 млн. евро“ ,
Европейският съюз ще отпусне 500 млн. евро помощ за европейските фермери, пострадали от руското ембарго, предаде AFP. Решението беше взето след като земеделските производители организираха протест в белгийската столица Брюксел. „Европейската комисия обяви днес цялостен пакет за подкрепа от 500 млн. евро“ ,

Европейският съюз отпуска 500 млн. евро помощ за фермерите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4967624

Европейският съюз ще отпусне 500 млн. евро помощ за европейските фермери, пострадали от руското ембарго, предаде AFP. Решението беше взето след като земеделските производители организираха протест в белгийската столица Брюксел.
„Европейската комисия обяви днес цялостен пакет за подкрепа от 500 млн. евро“ ,
Европейският съюз ще отпусне 500 млн. евро помощ за европейските фермери, пострадали от руското ембарго, предаде AFP. Решението беше взето след като земеделските производители организираха протест в белгийската столица Брюксел. „Европейската комисия обяви днес цялостен пакет за подкрепа от 500 млн. евро“ ,

Новият план на ЕК за бежанците - подбор при разпределението и финансова помощ

http://www.investor.bg/evropa/334/a/noviiat-plan-na-ek-za-bejancite-podbor-pri-razpredelenieto-i-finansova-pomosht-201888/

Бежанците няма да имат право на свободно движение в Шенгенското пространство и ще могат да пребивават постоянно само в страната, която им е предоставила убежище

Хиляди войници от страните от Персийския залив са разположени в Йемен

http://www.mediapool.bg/hilyadi-voinitsi-ot-stranite-ot-persiyskiya-zaliv-sa-razpolozheni-v-yemen-news238927.html

Хиляди войници от държави от Персийския залив, които са част от оглавяваната от Саудитска Арабия сунитска коалиция срещу шиитските бунтовници хуси в Йемен, са били изпратени в тази държава, за да се борят срещу подкрепяните от Иран метежници, предаде Франс прес, като се позова на регионални медии. Това стана броени дни след като 60 военни от коалицията - 45 от Обединените арабски емирства, 10 от Саудитска Арабия и 5 от Бахрейн плюс четирима от Йемен - бяха убити при ракетен обстрел на оръжеен склад във военна база в централната йеменска провинция Мариб. Катарската сателитна телевизия Ал Джазира съобщи, че страната е изпратила в Йемен 1000 войници с 200 бронирани автомобила и 30 хеликоптера "Апачи". Катарското министерство на външните работи отказа коментар. Ако тази информация се потвърди, това ще е първото известно разполагане на катарски войски в Йемен. Саудитска Арабия е изпратила вчера в Мариб елитни части, съобщиха други арабски медии. Става въпрос за 1000 войници с танкове и бронетранспортьори, уточниха йеменски военни източници. Според Ал Джазира коалицията вече има около 10 000 военни в Йемен. Страните от Персийския залив начело със Саудитска Арабия продължиха и в понеделник да нанасят въздушни удари по позиции на хусите. 16 шиитски бунтовници са били убити през нощта в Мариб. Близо 4400 души са били убити и 1,3 милиона - принудени да напуснат дома си, според данни на ООН, от началото на конфликта в бедната страна на Арабския полуостров, отбелязва АФП. 21 милиона човека имат нужда от хуманитарна помощ или от защита.

Жестока катастрофа във Варна! Моторист пострада тежко, към мястото на инцидента летят линейки

http://pik.bg/жестока-катастрофа-във-варна-моторист-пострада-тежко-към-мястото-на-инцидента-летят-линейк-news395315.html

Жестока катастрофа във Варна! Моторист пострада тежко, към мястото на инцидента летят линейки

Нова катастрофа е станала във Варна - този път на бул. "Сливница". Моторист е паднал и е пострадал.

"Водачът на мотора беше откаран с линейка в съзнание...", посочва очевидец, цитиран от "Петел".

Очаквайте подробности!

200 млн. от новата ОПОС отиват за стари проекти

http://econ.bg/Новини/200-млн-от-новата-ОПОС-отиват-за-стари-проекти_l.a_i.695537_at.1.html

11 стари ВиК проекти ще бъдат довършени със средства от новата Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014 – 2020 г. Причината е, че те не могат...

Американците правят феерични грешки

http://www.cross.bg/rysiya-evropa-elit-1479992.html

/КРОСС/ Отношенията на Русия със Запада достигнаха най-ниската си точка в първата половина на 2015 г. и няма изгледи да се подобрят. Вината за това е нежеланието на елитите да направят компромис. Интервю с политолога Сергей Караганов, декан на факултета за световна икономика и политика към Националния изследователски университет.   Съществуват мнения, че сегашното състояние на руско-американските отношения е напълно естествено. Че конфронтацията и острата конкуренция е съвсем нормална, така ли е? В основата на отношенията между Русия и САЩ лежи сложен комплекс от фактори. Един от тези фактори е, че ние действително сме конкуренти. Сега по ред причини тази конкуренция сериозно се изостри. Първо, САЩ през последното десетилетие претърпяха няколко крупни поражения и сега се опитват да се реваншират. Към тези поражения се отнасят както очевидните провали в Афганистан и Ирак, а така също и по-малко очевидните като например отслабване на влиянието на САЩ в Азия и Латинска Америка. Второ, Русия видя, че САЩ и Европа губят своята мощ и реши да ускори този процес като едновременно с това го използва за да спре настъплението на Запада към зоната на своите интереси. Трето, Русия вкара в задънена улица икономическото си развитие (нашият политически елит не успя да формулира концепция за икономически растеж), поради което започнаха да я възприемат като изоставаща държава

Инфаркт покосил починалият у нас руски ватерполист

http://www.moreto.net/novini.php?n=300719

Инфаркт на миокарда е причината за внезапната смърт на 23-годишния национален състезател на Русия по водна топка Владислав Тимаков. Това съобщиха от МБАЛ “Св. Анна” (Варна), където беше извършена аутопсията. Патоанатомите не са установили следи от удавяне или други причини, които да доведат до фаталния край.

Шефът на СДВР разпореди проверка заради новия клип с полицейско насилие

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/07/2605453_shefut_na_sdvr_razporedi_proverka_zaradi_noviia_klip_s/?ref=rss


Директорът на СДВР разпореди проверка за правомерността на действията на служители от Трето районно управление, съобщи пресцентърът на МВР. 

Нов клип, показващ как полицаи се гаврят и малтретират безпомощен човек, преди да го задържат, се споделя из социалните мрежи. Материалът, качен в сайта за видеосподеляне YouTube на 6 септември със заглавие "Полицейска гавра", беше излъчен днес и от няколко телевизии.

От МВР уточняват, че на този етап е изяснено, че на 6 септември към...

България ще трябва да приеме 2172 бежанци според новия план на Европейската комисия

http://society.actualno.com/Bylgarija-shte-trjabva-da-prieme-2172-bejanci-spored-novija-plan-na-Evropejskata-komisija-news_494205.html

Според новите бежански квоти, които Европейската комисия ще представи в сряда, България трябва да приеме общо 2172 бежанци. Тази бройка включва 572 души съгласно първоначалното предложения за преразпределяне на 40 000 бежанци в ЕС плюс 1600 от допълнителните 120 000, информира БТА. Новият пакет предвижда Германия да приеме над 40 000, а Франция - 30 000, от общо 160 000 кандидати за убежище, пристигнали в Италия, Гърция и Унгария, заявиха източници от Европейския съюз, цитирани от Ройтерс. Пре

„Ислямска държава” завзе последното контролирано от режима в Сирия нефтено находище

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-zavze-poslednoto-kontrolirano-ot-rejima-v-Sirija-nefteno-nahodishte-news_494206.html

Бойци на групировката „Ислямска държава“ са завзели последното голямо нефтено находище в Сирия, което досега беше под контрола на правителството в Дамаск, информира bTV. Находището Джазал, което в момента е затворено, е преминало под контрола на джихадистите след сражения между тях и армията за широка пустинна централна част на страната, съобщи Сирийският център за човешки парва, цитиран от агенция Ройтерс. Сирийската армия предаде, че по-рано е отблъснала атака в същия район, но о

Мъжът от клипа с полицейско насилие лежал в затвора за наркотици

http://offnews.bg/news/n_1/n_555970.html

Мъжът от клипа с полицейско насилие, който беше разпространен от Нова телевизия, е криминално проявен и познат на полицията. От МВР съобщиха, че след като е отведен в полицейското управление за установяване на самоличността, е станало ясно, че 36-годишният мъж има регистрация за 6 кражби, за 4 унищожавания на имущество и за притежание на наркотични вещества. Осъждан е и е бил в затвора за кражба и наркотици. Шефът на Столичната дирекция на вътрешните работи е разпоредил проверка на случая.  Изпратеното от зрител видео е било заснето в малките часове на 6 септември на територията на Трето районно управление на полицията. Случаят е докладван на Софийската районна прокуратура по компетентност От МВР оповестиха някои обстоятелства, които са станали по повод започналата проверка. На 6 септември към 04.30 часа, при обход на маршрут, дежурен автопатрул на районното управление забелязал мъж близо до жилищна кооперация на бул. „Възкресение“. Той притичал между паркираните коли и зад една от тях изхвърлил чанта, която носел на гърба си. По-късно в чантата били намерени три броя клещи тип резачка, шило, фенер, отвертка, множество употребявани и неупотребявани спринцовки с игли. Мъжът нямал документ за самоличност. След доклад по случая в оперативната дежурна част, на място били изпратени още четирима служители на районното управление, които започнали проверка за разбити автомобили в междублоковото пространство. Проверяващите не открили поражения върху околните автомобили и по входните врати. Междувременно мъжът отправил закани към униформените. 

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/09/07/2605441_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 17 часа:

- Бежанците, разселени в ЕС, няма да имат правото да пътуват в шенгенското пространство, обяви говорителят на Европейската комисия Наташа Берто.

- Френският президент Франсоа Оланд разпореди началото на подготовка за въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия.

- Представител на "Ислямска...

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=300689

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 8 септември (вторник), ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко райони на Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

19,7% от децата във Варна са затлъстели

http://petel.bg/19-7--ot-detsata-vav-Varna-sa-zatlasteli__125884

Снимка: Булфото Децата до 18 години във Варна се заседяват много повече сега, отколкото преди две години. В града има 19,7 % деца от 6 до 18...

Пагубното разединение на европейците

http://www.mediapool.bg/pagubnoto-razedinenie-na-evropeitsite-news238926.html

Множащите се кризи в Европа имат един общ белег. Независимо дали говорим за банки, за държавен дълг, или, както е в случая, за бежанци, за ЕС се оказва трудно да действа. Сблъскваме се с класически проблем на колективното действие, подобен на онзи, който бе описан от Мансър Олсън, политикономист, през 1960-те години.   Хората имат общ интерес да действат, но не успяват да го направят, защото им пречат лични интереси. Дори сърцераздирателните снимки на мъртвото момченце няма да решат проблема за колективното действие. Единственият резултат ще бъде забележима хиперактивност.   Трите кризи имат и друг общ знаменател. Всяка от тях е практически неразрешима, ако я гледаш от микроперспектива, от гледната точка на една гръцка банка или на Източната гара в Будапеща. Но ако погледнем на имиграцията от общоевропейска перспектива, картината е много по-нюансирана.   В ЕС живеят 500 млн. души. Ако не броим бежанците, нетната имиграция - разликата между пристигащите и заминаващите от ЕС - бе 539 000 през 2013 г., или около 0,1 процента от общото население. Нетната имиграция бе по-висока през 2010 г. - цифрата тогава бе 750 000. Според агенцията на ООН за бежанците 300 000 бежанци и мигранти са пресекли Средиземно море между януари и август тази година срещу 219 000 за цялата 2014-а. При този темп до края на годината ще пристигнат около 450 000, или с около 230 000 повече от миналата.   Тези цифри обаче не показват цялата картина. Много имигранти, тези от Сирия в частност, използват сухопътни маршрути. Така нетната имиграция тази година може да се окаже най-високата за последните години, но все още нищожна цифра в сравнение с общото население на ЕС. Нетната имиграция, включваща и бежанците, очевидно расте. Това обаче все още не е имиграционна криза. Това е криза на колективното действие. Нейното разрешаване нямаше да има никакъв проблем при наличието на централна власт с пълномощия да взема решения.   ЕС обаче не функционира така. Той действа чрез координация и хармонизация - чрез фискални правила, банково регулиране и политики спрямо близките съседи. Нищо от това обаче не предотврати кризата и никой от тези механизми не помага за решаването й.   Проблемът никога не е бил в липсата на правила или политики, а в простия факт, че някои неща в живота просто не могат да бъдат координирани.   А и страните членки не са достатъчно големи, за да действат самостоятелно - дори Германия. Ангела Меркел наистина заема правилна позиция. Унгарският премиер популист Виктор Орбан е добър пример за онзи тип мислене, който поражда проблемите пред колективното действие. Миналата седмица той каза, че това не е европейска, а германска криза, тъй като всички бежанци искат да отидат в Германия. Бих припомнил, че Германия действаше по същия кавалерски начин по време на кризите на еврозоната.   За проблема на колективното действие няма конкретен виновник. Той е дълбоко присъщ на системата. Работата на ЕС не е да предотвратява финансови кризи, нито да спасява деца от удавяне в Средиземно море. Неговата работа е да управлява програми за пазарна интеграция или да договаря сложни търговски споразумения. Когато възникне криза извън тясната му сфера на действие, инстинктът му е да постига политически компромис. Точно така се стигна до спасителния чадър за еврозоната и до създаване на неефикасен банков режим. Предложената сега квотна система за прием на мигранти е замислена в същия дух.   Ейнджъл Юбайд от Института "Питърсън" във Вашингтон свързва неуспеха на банковия съюз в еврозоната с приоритета на координацията над взаимодействието. Мисля, че това разкрива същината на проблема. Вместо взаимно поемане или споделяне на рисковете държавите членки на ЕС споделят само процедурите и следват общи правила. Рисковете си остават за самите страни членки. Има много сфери, в които този подход е прагматичен и разумен. Внезапният взрив на имиграцията обаче не е един от тях. Квотната система е твърде недодялана и политически неосъществима, както и фискалните трансфери между страните. Такива политики пораждат негодувание и в крайна сметка се провалят. Квотната система не е като да подритваш консервени кутии по пътя, това са хора.   Реалната алтернатива в дългосрочен план не е между координация и взаимодействие, а между разединение и взаимодействие. Тези, които подкрепят по-нататъшната европейска интеграция, имат добър повод да изложат силния си аргумент, че само ЕС е в състояние да реши кризата. Дебатът няма да бъде за предаване на пълномощия от столиците към Брюксел. Той ще бъде за това дали ние възлагаме на ЕС задачи, които никой друг не може да разреши, и дали ще му дадем необходимите (за целта) финансови ресурси.   Опасявам се, че това дълго време няма да се случи - по две причини. По-маловажната е, че хора като Орбан са сред тези, които ще трябва да вземат решението. По-дълбоката причина е, че за европейците ножът още не е опрял до кокала, за да приемат "Логиката на колективното действие", както е озаглавена книгата на Олсън, издадена през 1965 г.   По БТА

Разходка с кола без цел убила двете деца от Ямбол на сливенския път

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4967581

Момиче на 14 години загина на място, а момче на 18 години издъхна в сливенската болница след зверска катастрофа, станала на разклона за село Камен на пътя от Сливен за Ямбол. Сигнал за нея е подаден на тел. 112 в 21,19 часа в неделя.
Жертвите - Яна и Иво, са пътували на задната седадалка в лек автомобил
Момиче на 14 години загина на място, а момче на 18 години издъхна в сливенската болница след зверска катастрофа, станала на разклона за село Камен на пътя от Сливен за Ямбол. Сигнал за нея е подаден на тел. 112 в 21,19 часа в неделя. Жертвите - Яна и Иво, са пътували на задната седадалка в лек автомобил "Пежо 307", управляван от 19-годишния Васил.

Вижте чудодейните качества на Изворна вода "Балдаран"

http://pik.bg/вижте-чудодейните-качества-на-изворна-вода-балдаран-news395334.html

Вижте чудодейните качества на Изворна вода "Балдаран"

Профил на компанията Балдаран Спринг АД предлага на българския пазар изворна вода “Балдаран” - един висококачествен и здравословен продукт от екологично чист район в Родопите. Екипът на фирмата е съставен от професионалисти, работещи в бранша вече повече от 20 години.

Въпреки, че инвестициите от български фирми през последните години в България не са много, Балдаран Спринг АД е един от малкото български инвеститори. Заводът за бутилиране на изворна вода “Балдаран” се намира в град Девин и е построен през месец март на 2014 година. Фирмата дори е номинирана в престижната категория “Инвеститор на годината” за 2014. Номинацията е получена на база направени устойчиви инвестиции, разкрити нови работни места и осигуряване на заетост в община с висока безработица както и предприети мерки за опазване на околната среда. Към момента, във фирмата работят над 100 души от цяла България.

Заводът

Изворната вода се бутилира в оборудвания с едни от най-модерните технологии завод в гр. Девин. Оборудването е доставено от водещи компании в бранша от Италия и Германия. Цикълът включва бутилиране на изворна вода, етикетиране и подреждане в специално пригодени за стоката палети. Заводът разполага и с модерна лаборатория направена по европейски стандарти както и с екип от лаборанти с богат опит в сектора, които извършват постоянен химичен и микробиологичен анализ на изворната вода. Това гарантира качествата на водата, която достига до потребителя. Цялото производство на “Балдаран Спринг” АД е сертифицирано по ISO 9001:2008.

Изворната Вода “Балдаран” – Вода от върха

Изворната вода “Балдаран” е с много ниска минерализация, мек и натурален вкус. Ниското съдържание на (Na 5,72) натрий и (F<0,1) флуор я прави изключително подходяща за всекидневна консумация от всички възрасти без да е необходимо да се редува с друга вода. Общата минерализация е 90mg/l, а pH е 7,68. Вода “Балдаран” не натоварва организма ни и помага да се грижим по-добре за своето здраве. Нивото на рН в тялото ни се променя в зависимост от храните и напитките, които консумираме. Когато нивото на рН спадне драстично или надхвърли нормалната си стойност, равновесието между киселинност и алкалност в кръвта се нарушава - всеки такъв дисбаланс в организма може да доведе до заболяване. Ето защо, изворна вода “Балдаран” предлага един висококачествен продукт с неутрално рН, което осигурява естествена и здравословна среда за нормална функция на всички човешки органи.

Историята на изворът

Изворна вода Балдаран се добива от каптиран естествен извор БАЛДАРАН в Родопите. Изворната вода носи името на извора - естествен извор на 1327 м. надморска височина. Той е един от най-високите извори в цяла България. Дебита на извора е 50 литра, температурата е 12 градуса по Целзий – това прави изворна вода “Балдаран” вкусна, студена планинска вода. Извор Балдаран се намира в подножието на връх „Баташки снежник” (2082 м), в землището на с. Фотиново. Още от далечното минало местността е известна с водните си ресурси. Позната е като „Балдарански чаркове”, където едно време занаятчии са изграждали множество работилници за тепавици и мелници, задвижвани от вода.

Продуктова Гама

Балдаран Спринг АД предлага на българския и международен пазар разнообразие от разфасовки на изворна вода - 0,33л, 0,5л, 1,5л, 2,5л, 6л, 11л както и 19л галони за еднократна употреба. Галоните за еднократна употреба съхраняват най-добре състава на водата и гарантират качеството на продукта, което достига до крайния потребител. Фирмата предлага и газирана вода в разфасовки от 0.5л и 1.5л.
За улеснение на всички потребители на изворна вода, “Балдаран Спринг” АД вече предлага съвсем нова и революционна услуга ДОСТАВКА ДО ДОМА. Доставките до дома важат за всички големи градове в страната и се осъществяват в удобно за клиента време. Заявка за изворна вода “Балдаран” може да направите много лесно и бързо през нашия интернет сайт на: www.baldaran.bg/delivery/
Пазарният дял, който заема изворна вода “Балдаран” само за една година е около 8% за сегмента бутилирани изворни води.

Изворна вода Балдаран и по света

“Балдаран Спринг" АД изнася изворна и газирана вода в САЩ, Русия и др. Интересът за износ на продуктите на фирмата все повече се увеличава, което прави потенциалът за развитие в тази сфера значителен.

Изворна вода “Балдаран” и вашето здраве

Тялото ни съдържа най-малко 70% вода, която трябва да се обновява всекидневно. Водата е най-чистата природна напитка. Повече от 2/3 от човешкото тегло е „водно тегло“ (кръвта е 83% вода, мускулите – 75%, мозъкът съдържа 74% вода, а костите - 22%).

Изворната вода е единствената вода, която може да се употребява ежедневно и не води до натрупване на минерали в организма и претоварването му тоест може да се пие всеки ден в неограничени количества дори от малки деца, подходяща е и за кърмачета.

Голямо предимство в състава на изворна вода “Балдаран” е нейният показател PH 7.68 и ниската минерализация, които позволяват ежедневна употреба на водата, без тя да натоварва човешкия организъм. Качествата и съдържанието на минeрaлите и солите в изворна вода “Балдаран”, отговарят на ежедневните нужди на човешкия организъм и я правят подходяща за ежедневна употреба от цялото семейство – тя е подходяща дори и за захранване на кърмачетата.

Пиенето на достатъчно количество на вода е изключително важно за правилно функциониране на човешкия организъм, за правилното протичане на жизнените процеси в него. Водата е неизменен спътник за спортистите и хората работещи при тежки натоварвания. Изворна вода „Балдаран” поддържа естествения баланс на организма, необходим за добро здраве.

Гарелов: Страхът, че с бежанците ще дойдат терористи, е неоснователен

http://www.cross.bg/evropa-islyamska-durzhava-1479991.html

/КРОСС/ Страхът на хората, че с бежанския поток в Европа ще навлязат и членове на „Ислямска държава" е неоснователен, каза журналистът Иван Гарелов в интервю за БНР. Ако някой от терористичната организация има специална мисия, той няма да пътува с потока от хора, да се дави в морето, да рискува живота си, да ходи пеша, а ще пристигне до желаната дестинация с необходимите фалшиви документи. Течението е в точно обратна посока. От Европа отиват кандидати, които искат да станат бойци на „Ислямска държава". Това са опасните хора, коментира Иван Гарелов. Според него западните държави са допринесли за кризата, която наблюдаваме в момента: „И това се отнася не само за Сирия. Това важи и за Ирак. Не смятам, че това е плод на конспиративен план, но се мислеше, че ако режимите в тези страни бъдат свалени, държавите ще станат прозападни и там ще бъде установена демокрация. Това бяха илюзии. Главна цел не трябва да бъде свалянето на Башар ал Асад, а унищожаването на „Ислямска държава". Проблем на Европа и САЩ е, че не подреждат приоритетите си. Опасностите трябва да бъдат степенувани. Трябва да се разбере, че ИД представлява най-сериозната опасност за западната цивилизация. Не Русия е главният проблем".

Серена Уилямс се притеснява единствено от сестра си по пътя към Големия шлем

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/07/2605445_serena_uiliams_se_pritesniava_edinstveno_ot_sestra_si/?ref=rss


Серена Уилямс призна, че се притеснява единствено от сестра си Винъс в преследването на календарния Голям шлем. 

Американската тенисистка вече спечели Аустрелиън оупън, "Ролан гарос" и "Уимбълдън", а на US Open достигна четвъртфиналите, където и предстои сблъсък с по-голямата й сестра. 

Двете се срещнаха и на "Уимбълдън" преди около два месеца, като тогава световната №1 надделя в два сета.

Сестрите са се срещали 26 пъти в официални мачове, като настоящата...

Две деца загинаха при катастрофа край Сливен - вижте какво остана от колата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4967583

Две деца загинаха при тежка катастрофа на главния път от Сливен за Ямбол, преди разклона за сливенското с.Камен - съобщиха от ОД на МВР-Сливен. Сигнал за произшествието е получен в 21,19 ч. на 6 септември. Жертвите са момиче на 14 и момче на 18 години, от Ямбол.
Те са пътували заедно с двама приятели, също момче и момиче от Ямбол,
Две деца загинаха при тежка катастрофа на главния път от Сливен за Ямбол, преди разклона за сливенското с.Камен - съобщиха от ОД на МВР-Сливен. Сигнал за произшествието е получен в 21,19 ч. на 6 септември. Жертвите са момиче на 14 и момче на 18 години, от Ямбол. Те са пътували заедно с двама приятели, също момче и момиче от Ямбол,

Нощта на изкуствата в Пловдив с мобилна навигация в програмата

http://offnews.bg/news/n_1/n_555956.html

Нощта на изкуствата в Пловдив, която ще се проведе на 11 срещу 12 септември, ще пусне мобилно приложение, с което всеки ще може лесно да се ориентира и упъти в програмата на фестивала. „Нощ/ Пловдив“ стартира с 5 теми – Музеи и галерии, Град и публични пространства, Култура и клуб, Кураторска програма и Малката Нощ за деца. Традиционните участници - регионалните музеи и читалища, подготвиха ново и специално за събитието съдържание. Пълната програма може да намерите на сайта на събитието , като културният фестивал е подготвил  100 събития на повече от 70 локации в града. „Нощта е едно от най-популярните и обичани събития в града, което не спира да се развива и да привлича десетки хилядна публика, не само от Пловдив, но и от цялата страна. Щастлив съм от факта, че фестивалът успява да обедини всички големи културни институти в града в своята програма“, отбеляза зам.-кмета Стефан Стоянов. „Прави впечатление през последните години, че фестивалът вече не е само Нощ на музеите и галериите, а обхваща много по-голям спектър от събития и локации. С тази промяна логично дойде и новото име „Нощ/ Пловдив“, което обединява в себе си тази по-широка концепция за Нощта като културен фестивал. Важна част от програмата ни през 2015 г. е, че всички традиционни участници подготвиха ново и специално за Нощта съдържание. Пример са регионалните музеи и читалища в Пловдив, които се развиват положително“, отбеляза фестивалният директор Виктор Янков. За първи път тази година посетителите на Нощта ще могат да използват официално мобилно приложение за Android и iOS , с което ще могат да прегледат пълната програма на Нощта, да създават своя лична програма с Нощните събития, които искат да посетят, да преглеждат подробно информация за места, организатори и снимки от 5-те теми на фестивала. Друга полезна функционалност на мобилното приложение са възможностите за навигиране до локации на събития с помощта на карта и за получаване на нотификации за предстоящи събития от личната програма на потребителя. Потребителите ще могат да споделят съдържанието от мобилното приложение и в социалните мрежи. „За следващото издание на фестивала ще добавим нови функционалности и ще продължим да развиваме приложението", коментира Стефан Цанев, оперативен директор на Ментормейт в България.

Toshiba отчете 318 млн. долара нетна годишна загуба

http://www.investor.bg/novini/261/a/toshiba-otchete-318-mln-dolara-netna-godishna-zaguba-201881/

Компанията успя да представи финансовите си резултати в срок въпреки опасенията, че няма да успее да се справи

Довлякоха Джимито от Гърция - чакат го в Пловдивския затвор

http://pik.bg/довлякоха-джимито-от-гърция---чакат-го-в-пловдивския-затвор-news395329.html

Довлякоха Джимито от Гърция - чакат го в Пловдивския затвор

Скандалният бизнесмен Стоян Анастасов-Джимито Орфея е бил доведен под конвой от Гърция, след като в продължение на повече от половин година той се кри от правосъдието и бе открит от Интерпол в Кавала, съобщи от граничната бразда 24родопи.ком.

Очаква се той да бъде доведен в пловдивския затвор, където ще излежи тригодишната си присъда. Бизнесменът води дълга битка в съда с държавното обвинение за неплатени данъци и измамени купувачи на жилища, сред които и ВИП персони като фолкзвездата Ивана и Мисис България Паолина Петракиева.

Джимито е и първият строителен бос, осъден да лежи в затвора. Това е най-тежката присъда на български предприемач, произнасяна досега.

Както вече 24родопи.ком писа, Джими Орфея успя да „запали" с апартаменти и офиси кърджалийци, които напразно чакаха от строителният предприемач да довърши сграда в центъра на Кърджали. Става дума за кооперацията на улица „Стефан Караджа", между дирекцията на полицията и сградата, в която се намират Общинска и Областна администрации.

43-годишният бизнесмен, в качество на управител е признат за виновен в това, че е избегнал плащането на ДДС в размер на 500 000 лева. Това е ставало с издаване на фактури с невярно съдържание от счетоводителите му. Визира се фактура по доставка на стойност 2,5 милиона лева с данъчна основа 3 милиона и ДДС 500 000 лева.

След като присъдата му бе потвърдена обаче, Джимито мистериозно изчезна от България и последва светлия пример на братя Галеви и Брендо. Марица.бг припомня, че бе в гръцка клиника, където се лекува от хипертония.

След това бе обявен за международно издирване с Европейска заповед.

Алдин от Везенково, затрил приятел: Не исках да го убивам

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4967580

Не исках да убивам Георги, каза пред Апелативния съд в Бургас днес 34-годишният Алдин Емилов от сунгурларското село Везенково.
В нощта на 30 август той прободе с нож в гърдите своя колега-дървосекач и приятел Георги К. на 32 г.
Убийството станало след пиянска свада.
Според съдебно-медицинската експертиза причина за смъртта е остра анемия,
Не исках да убивам Георги, каза пред Апелативния съд в Бургас днес 34-годишният Алдин Емилов от сунгурларското село Везенково. В нощта на 30 август той прободе с нож в гърдите своя колега-дървосекач и приятел Георги К. на 32 г. Убийството станало след пиянска свада. Според съдебно-медицинската експертиза причина за смъртта е остра анемия,

Австрийската полиция засили проверките за трафиканти, но не контролира границите

http://www.mediapool.bg/avstriyskata-politsiya-zasili-proverkite-za-trafikanti-no-ne-kontrolira-granitsite-news238925.html

Австрийската полиция по границата с Унгария засилва проверките за заподозрени трафиканти на хора, но няма да засили контрола на пресичащите границата, заяви говорител на полицията в провинция Бургенланд, цитиран от Ройтерс. Австрийският канцлер Вернер Файман съобщи вчера, че Виена планира да постепенно да премахне извънредните мерки и да спре безпрепятствено преминаване на хиляди мигранти от Унгария до Австрия и Германия. "Няма да има граничен контрол. Това би противоречало на споразумението от Шенген", заяви говорителят на канцлера Хелмут Марбан. Той добави, че проверките за залавяне на трафиканти на хора ще бъдат засилени и ще се извършват по-явно. Сутринта районът беше спокоен. Около 260 мигранти преминаха границата с Унгария преди полунощ, предава Ройтерс. Германия очаква до 10 000 мигранти днес, предаде ДПА, като се позова на представител на регионалните власти в югоизточната провинция Бавария. Предвидено е с три влака от Австрия да пристигнат 2100 души. Близо 20 000 мигранти пристигнаха в Германия през уикенда, за да кандидатстват за политическо убежище, две трети от тях - в Бавария.

МВР: Мъжът от клипа е осъждан за кражба и наркотици, заканвал се е на полицаите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4967536

По повод излъчен в медиите запис на действията на полицаи от столичното Трето РУ, в СДВР е започнала проверка, съобщава пресцентърът на МВР. На този етап е изяснено следното: На 6 септември към 04.30 часа, при обход на маршрут, дежурен автопатрул на районното управление забелязал мъж близо до жилищна кооперация на бул. „Възкресение“.

Властите в Брюксел се опасяват от санитарна криза заради притока на бежанци

http://www.mediapool.bg/vlastite-v-bryuksel-se-opasyavat-ot-sanitarna-kriza-zaradi-pritoka-na-bezhantsi-news238924.html

Властите в Брюксел изразиха опасения, че градът може да бъде заплашен от санитарна криза заради притока на стотици бежанци в столицата в последните дни, предаде БТА от белгийската столица. Пред Службата за чужденците в Брюксел преди няколко дни бяха разпънати палатки, където временно да бъдат приютени очакващите да подадат документите си бежанци. Медиите критикуват държавните власти, които според тях са пасивни. Представителите на градската управа заявяват, че неколкократно и безрезултатно са се опитвали да се свържат с правителството. Докато държавата засега по-скоро отсъства от решаването на проблема, много доброволци се включват в настаняването на бежанците и в разпределянето на получените от гражданите помощи - храна, дрехи, лекарства. В края на миналата седмица, след като се стигна до сблъсъци, правителството реши да предостави място за 500 бежанци в обществена сграда в района на Службата за чужденците. В тази сграда обичайно работят държавни служители и още не е известно дали помещенията ще бъдат достъпни за бежанците само нощем, или чиновниците ще отстъпят изцяло канцелариите си. Според белгийските власти бежанската криза ще струва на държавния бюджет догодина допълнителни 120 милиона евро. Генералният комисариат за бежанците прогнозира, че в следващата година в Белгия ще бъдат издавани по 2500 решения за предоставянето на бежански статут месечно - два пъти повече, отколкото тази година. Белгийските власти поясниха, че засега възможностите на Службата за чужденците са да приема по 250 бежанци на ден, чиито документи да бъдат подложени на оценка. Белгия одобрява около 60 на сто от подадените молби за убежище. Това означава, че догодина около 24 000 бежанци ще получат статут в кралството. Междувременно властите в област Фландрия съобщиха, че дори да имат бежански статут, чужденците няма да получават достъп до социални жилища, ако имат жилище в родината си. За облекчаване на режима за разглеждане на молбите за статут общинските власти в Брюксел настояват Службата за чужденците да разкрие изнесени приемни навсякъде в Белгия.

Изследваха водите на Варненското езеро заради мъртвата риба

http://www.moreto.net/novini.php?n=300711

Експерти на Басейновата дирекция и РИОСВ-Варна, съвместно с Регионалната лаборатория при Изпълнителната агенция по околна среда, извършиха проверка на място във връзка с получен днес сигнал за мъртва риба във Варненското езеро, в района пред с.

Жена и дете са в болница след тежка катастрофа във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4967523

Челен сблъсък между „Рено Меган“ с варненска регистрация и „Жигула“ стана на пътя за Каменар, малко след изхода на Варна, съобщи petel.bg.
Сигнал за инцидента е подаден в полицията в около 13:25 часа.
По данни на пресцентъра на варненската полиция 27-годишен шофьор на „Мазда“ се движил в посока Каменар, но предприел неправилно изпреварване.
Челен сблъсък между „Рено Меган“ с варненска регистрация и „Жигула“ стана на пътя за Каменар, малко след изхода на Варна, съобщи petel.bg. Сигнал за инцидента е подаден в полицията в около 13:25 часа. По данни на пресцентъра на варненската полиция 27-годишен шофьор на „Мазда“ се движил в посока Каменар, но предприел неправилно изпреварване.

Жена и дете са в болница след тежка катастрофа във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4967532

Челен сблъсък между „Рено Меган“ с варненска регистрация и „Жигула“ стана на пътя за Каменар, малко след изхода на Варна, съобщи petel.bg.
Сигнал за инцидента е подаден в полицията в около 13:25 часа.
По данни на пресцентъра на варненската полиция 27-годишен шофьор на „Мазда“ се движил в посока Каменар, но предприел неправилно изпреварване.
Челен сблъсък между „Рено Меган“ с варненска регистрация и „Жигула“ стана на пътя за Каменар, малко след изхода на Варна, съобщи petel.bg. Сигнал за инцидента е подаден в полицията в около 13:25 часа. По данни на пресцентъра на варненската полиция 27-годишен шофьор на „Мазда“ се движил в посока Каменар, но предприел неправилно изпреварване.

Хуманитарните агенции на ООН са на ръба на банкрута

http://www.mediapool.bg/humanitarnite-agentsii-na-oon-sa-na-raba-na-bankruta-news238923.html

Хуманитарните агенции на ООН са на ръба на банкрута и нямат възможността да задоволят основните нужди на милиони хора заради мащабите на бежанската криза в Близкия изток, Африка и Европа, съобщи в. "Гардиън", като цитира върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) Антонио Гутериш. Влошаващите се условия в Ливан и Йордания, особено липсата на храна и здравни услуги, са станали непоносими за много от четирите милиона души, избягали от Сирия, което довежда до нови вълни от бежанци към Европа. Според Гутериш през 2010 г. всекидневно са били разселвани 11 000 души от конфликти, докато миналата година броят им е бил 42 000. Бюджетът на неговата агенция, който през тази година е с около 10 процента по-малък в сравнение с предходната, не може да смогне на драстично нарастващите нужди. По-голямата част от хуманитарната дейност на ООН е финансирана изцяло от доброволни дарения от правителства и частни дарители, а агенции като ВКБООН и УНИЦЕФ не получават нито стотинка от бюджета на ООН, пише "Гардиън".

Борисов свел на парламентарната група да подкрепи закона за болниците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/07/2605426_borisov_svel_na_parlamentarnata_grupa_da_podkrepi/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов обяви днес, че е свел до парламентарната група на ГЕРБ подпрепата си за здравната реформа на министъра от Реформаторския блок Петър Москов и изрази надежда в кратки срокове Законът за лечебните заведения да бъде приет. 

"Предложенията на Петър Москов, на когото аз много вярвам, ще получат пълната подкрепа и в парламента. Поел съм личен ангажимент към него в тази програма. Свел съм на парламентарната ни група и се надявам в най-кратки срокове законът да бъде...

Болниците в Бургаско съгласни да се обединят

http://pik.bg/болниците-в-бургаско-съгласни-да-се-обединят-news395325.html

Болниците в Бургаско съгласни да се обединят

Болниците от Бургас и региона постигнаха съгласие за учредяването на гражданско сдружение - консорциум, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Обединението на лечебните заведения ще има за цел да осигури комплексно медицинско обслужване за пациентите, да повиши качеството на медицинските услуги и да задържи добрите медицински специалисти в региона. Другата цел на консорциума ще бъде да договори увеличение на бюджета на областта за здравеопазване.

„Радвам се, че всички по-малки и частни болници от Бургас и региона се обединяват около МБАЛ - Бургас в този консорциум, тъй като ние сме най-голямата болница. Разполагаме с 32 отделения. МБАЛ - Бургас е единствената в региона, която притежава реанимация, патоанатомия и кръвен център, който обслужва цялата Бургаска област. Болницата е единствената, която разполага с барокамера. Апаратът се използва при лечението на тежки случаи. Нормално е МБАЛ - Бургас да бъде основният стълб в консорциума и приемаме с приветствие идеята за неговото създаване”, каза директорът на лечебното заведение д-р Георги Матев. Към момента болниците са в очакване да бъдат приети изменения в Закона за лечебните заведения, с които се въвеждат и изменения в Закона за здравното осигуряване. С тях ще бъде възможно болниците да се обединят в гражданско сдружение.

„Когато говорим за създаването на консорциум, това е едно надграждане на здравеопазването в нашия град. За да работи една такава идея, са нужни и промени в нормативната база. Когато тези промени в закона настъпят, ние ще бъдем готови да започнем веднага работа по новите стандарти в здравеопазването”, каза зам.-кметът на община Бургас д-р Лорис Мануелян.

На разговорите за учредяването на консорциум присъстваха представители на МБАЛ - Бургас, КОЦ - Бургас, МБАЛ „Дева Мария”, МБАЛ „Бургасмед”, МБАЛ „Д-р Маджуров”, СБАЛО - Бургас, СБАЛК „Сити Клиник”, СБП - Бургаски минерални бани, МБАЛ - Поморие, МБАЛ - Средец, МБАЛ - Карнобат, зам.-кметът на община Бургас д-р Лорис Мануелян, народният представител Семир Абу Мелих, представител на РЗИ - Бургас и съветникът на министъра на здравеопазването по юридическите въпроси Ив. Кръстева.

Минало-незабравимо: БДЖ връща вагон ресторантите

http://frognews.bg/news_97304/Minalo-nezabravimo-BDJ-vrashta-vagon-restorantite/

"БДЖ - Пътнически превози" възстановява от 7 септември, вагоните от тип "бистро" в бързите влакове със задължителна резервация между София и Варна, съобщиха от пресцентъра на компанията.

Латвийски министър: Миграционната криза може да е началото на края на Шенген

http://www.mediapool.bg/latviyski-ministar-migratsionnata-kriza-mozhe-da-e-nachaloto-na-kraya-na-shengen-news238922.html

Споразумението за свободно придвижване в пределите на Шенгенската зона е под заплаха заради кризата с бежанците от Африка и Близкия изток в Европа и страните членки на ЕС може да възстановят КПП-тата по границите помежду си, каза външният министър на Латвия Едгарс Ринкевич, цитиран от Ройтерс в понеделник. Според него Европа се е сблъскала с най-голямата от Втората световна война насам миграционна криза. Балтийските страни и други държави от ЕС имат различно мнение по въпроса за нелегалната имиграция от Западна Европа. "В тази сфера се образува дълбока пукнатина. Ако не бъде намерен общ език, то последствията за всички нас могат да се окажат много по-сериозни", отбеляза латвийският външен министър. Според него в случай, че страните членки на ЕС не успеят да стигнат до приемливо за всички решение по въпроса за бежанците, това може да се окаже началото на края на Шенгенската зона. Ринкевич повтори, че Латвия и много други страни от ЕС са против предложените от Европейската комисия задължителни квоти за прием на бежанци. Според първоначално одобрения план Латвия трябваше да приеме около 250 мигранти, а според новия план на шефа на Еврокомисията Юнкер, който се очаква да бъде представен в сряда, от Рига вероятно ще бъде поискано да приеме около 2240 души.

Унгарският премиер се присмя на плана с квотите за мигранти

http://www.mediapool.bg/ungarskiyat-premier-se-prismya-na-plana-s-kvotite-za-migranti-news238921.html

Унгарският премиер Виктор Орбан се присмя на усилията на ЕС да разпредели мигрантите по квотна система, съобщи Асошиейтед прес. На среща с унгарски дипломати в понеделник той каза, че планът за квотите на европейските лидери е напълно безсмислен, тъй като принципът за свободно движение в ЕС го прави невъзможен за осъществяване. "И как ще стане това? Някой въобще замислил ли се е?" - попита риторично той. Орбан отново изрази мнение, че мигрантите, които искат да продължат на Запад, след като са стигнали до безопасни страни като Турция или Македония, "просто искат да живеят германски живот. Това няма нищо общо със сигурността им". Премиерът добави, че ЕС трябва да предостави финансова помощ на Турция и други страни извън ЕС, за да им помогне да се справят с наплива на мигранти, които се опитват да стигнат до Европа. Орбан изрично подчерта, че тези хора трябва да бъдат наричани "имигранти", а не бежанци. И отново каза, че страната му не е готова да приема мюсюлмански мигранти, предаде ДПА. Орбан подчерта, че това не значи, че той споделя антиислямски позиции, и изрази надежда, че мигрантската криза няма да се отрази върху отношенията на Будапеща с мюсюлманските страни. "Ние сме доволни, че по улиците ни има дюнерджийници", каза Орбан.

Нетаняху: Израел е малка държава, не може да приеме бежанци, строим ограда

http://asia.actualno.com/Netanjahu-Izrael-e-malka-dyrjava-ne-moje-da-prieme-bejanci-stroim-ograda-news_494208.html

Израел е прекалено малка страна за да приеме бежанци. Това каза израелският премиер Бенямин Нетаняху по повод масовото бягство на сирийци. Той каза, че веднага трябва да бъдат взети мерки за да не може нито "един да се инфилтрира през границата". "Израел е малка държава. Ние нямаме нито географска, нито демографска дълбочина за да ги приемем. Поради тази причина трябва да контролираме границата, да спрем "инфилтриращите се" /използван термин от Нетаняху, бел.ред./, работниците, мигрантите или г

Мъжът от клипа с полицейско насилие бил криминално проявен

http://crime.actualno.com/Myjyt-ot-klipa-s-policejsko-nasilie-bil-kriminalno-projaven-news_494202.html

МВР разпореди проверка на действията на служители от Трето районно управление, които бяха заснети да се гаврят с безпомощен мъж. Случаят е докладван и на прокуратурата, съобщава Нова телевизия. До момента се знае, че на 6 септември около 4.30 часа дежурен автопатрул на районното управление е забелязал мъж близо до жилищна кооперация на бул. „Възкресение". Той притичал между паркираните коли и зад една от тях изхвърлил чанта, която носел на гърба си. В изхвърлената от него чанта били нам

Омотаният с тоалетна хартия от полицаи бил крадец и бивш затворник (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4967517

По повод излъчен в медиите запис на действията на полицаи от столичното Трето РУ, в СДВР е започнала проверка. На този етап е изяснено следното: На 6 септември към 04.30 часа, при обход на маршрут, дежурен автопатрул на районното управление забелязал мъж близо до жилищна кооперация на бул. „Възкресение“.

Франция ще подкрепи отмяна на санкциите срещу Русия при уреждане на украинската криза

http://www.moreto.net/novini.php?n=300713

Франция ще подкрепи вдигане на санкциите срещу Русия, ако мирният процес за Украйна бъде успешен. Това заяви френският президент Франсоа Оланд. „Минските споразумения трябва да бъдат изпълнени до края на годината... Ако този процес бъде завършен, аз ще предприема стъпки по вдигането на санкциите", обеща Оланд, цитиран от "Франс прес".

Клади пламнаха пред сградата на ЕК, 1000 полицаи на крак зад бодлива тел

http://petel.bg/Kladi-plamnaha-pred-sgradata-na-EK--1000-politsai-na-krak-zad-bodliva-tel-__125883

Снимки: Reuters Европейският съюз ще отдели 500 млн. евро извънредна помощ за фермерите, пострадали от падналите изкупни цени, което частично...

Рибите във Варненското езеро не са умрели от нефтено отравяне

http://pik.bg/рибите-във-варненското-езеро-не-са-умрели-от-нефтено-отравяне-news395319.html

Рибите във Варненското езеро не са умрели от нефтено отравяне

Експерти на Басейновата дирекция и РИОСВ-Варна, съвместно с Регионалната лаборатория при Изпълнителната агенция по околна среда, извършиха проверка на място във връзка с получен днес сигнал за мъртва риба във Варненското езеро, в района пред с. Езерово.Това предаде ''Петел''.

При направения на 7 септември оглед, бяха открити единични екземпляри от мъртва риба (попчета и трицона). Не се установи мазни петна от разливи на нефтопродукти или други брегови източници на замърсяване, както по брега, така и по крайбрежието на Варненското

Взетата водна проба в района ще бъде изследвана по показатели активна реакция (pH), температура, БПК5, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, фосфати и общ фосфор. От контролираните показатели, към момента са налични данни за: pH е 8,77 - в нормите, температурата на водата е повишена - 26 °С, съдържанието на разтворен кислород - 12,32 и наситеността с кислород – 130,5 % също са завишени. Водата в езерото е с кафеникаво оцветяване и с миризма на гниещи водорасли, явление известно като „цъфтеж на водата“ и обичайно за края на лятото.

Резултатите по останалите показатели се очакват на 11 септември 2015 г., след приключване на анализите.

Алемайеху – откраднатият етиопски принц

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/alemajehu-otkradnatiiat-etiopski-princ-6042248

Историята за принца, откраднат от Британската империя, която все още го държи като заложник

Утре ще има слаби превалявания, температурите до 26 градуса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4967502

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. През следващото денонощие ще има променлива облачност, намаляваща през нощта до ясно, а през деня до слънчево. По-често значителна ще е в южните райони от страната, където е възможно през деня и слабо да превали. Ще духа слаб до умерен вятър от запад,
Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. През следващото денонощие ще има променлива облачност, намаляваща през нощта до ясно, а през деня до слънчево. По-често значителна ще е в южните райони от страната, където е възможно през деня и слабо да превали. Ще духа слаб до умерен вятър от запад,

Валутните резерви на Китай се стопяват с 93,9 млрд. долара през август

http://www.investor.bg/novini/130/a/valutnite-rezervi-na-kitai-se-stopiavat-s-939-mlrd-dolara-prez-avgust-201884/

В абсолютно изражение понижението е най-голямото в историята, а в относително – най-голямото от повече от три години насам

Утре ще има слаби превалявания, температурите до 26 градуса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4967514

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. През следващото денонощие ще има променлива облачност, намаляваща през нощта до ясно, а през деня до слънчево. По-често значителна ще е в южните райони от страната, където е възможно през деня и слабо да превали. Ще духа слаб до умерен вятър от запад,
Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. През следващото денонощие ще има променлива облачност, намаляваща през нощта до ясно, а през деня до слънчево. По-често значителна ще е в южните райони от страната, където е възможно през деня и слабо да превали. Ще духа слаб до умерен вятър от запад,

Мистериозно огнено кълбо в небето над Банкок (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/azia/misteriozno-ogneno-kylbo-v-nebeto-nad-bankok-video-6042249

Според съобщенията в местните медии горящият обект е видян от жителите на тайландската столица около 8:30 сутринта в понеделник

Убиецът на лъва Сесил: Не съм направил нищо лошо

http://offnews.bg/news/n_1/n_555936.html

Американският стоматолог Уолтър Палмър, станал известен като убиецът на лъва Сесил от Зимбабве, се очаква утре да отвори отново клиниката си в Минеаполис, съобщава BBC. Палмър беше принуден да се скрие и да затвори клиниката си заради протестиращите пред сградата и в социалните мрежи хора. "Не съм направил нищо нередно. Подчинените ми и пациентите ми ме подкрепят и искат да се завърна", казва Палмър, цитиран от "Дейли Експрес". През 2008 година той е признат за виновен за лов на черна мечка в забранена територия, осъден е на едногодишна пробация и на глоба от 2 хиляди долара. Убийството на лъва Сесил през юли предизвика дискусии по цял свят за практикувания от заможни хора лов на диви животни срещу заплащане в Африка, Аляска и други природни резервати, припомня британското издание. Зимбабве и други африкански държави забраниха лова на големи котки и слонове, редица авиолинии спряха превоза на ловни трофеи.

Капитанът Дяков: Треньорът не е виновен, толкова си можем

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/07/2605425_kapitanut_diakov_trenyorut_ne_e_vinoven_tolkova_si/?ref=rss


Футболните национали на България трябва да бъдат сменени, за да тръгне тимът нагоре. Това заяви капитанът на отбора Светослав Дяков при завръщането на играчите от Палермо, където загубиха от Италия с 0:1.

"Не търся вината за слабото представяне никъде. Сигурно и треньорът е допуснал грешки, но основната вина е в нас, играчите. Все пак ние излизаме на терена. Не мога да кажа нищо лошо за Петев, тъй като според мен работи добре", заяви халфът на "Лудогорец".

"Определено ни...

Капитанът Дяков подкрепи треньора и обяви, че отборът толкова си може

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/07/2605425_kapitanut_diakov_podkrepi_trenyora_i_obiavi_che/?ref=rss


Футболните национали на България трябва да бъдат сменени, за да тръгне тимът нагоре. Това заяви капитанът на отбора Светослав Дяков при завръщането на играчите от Палермо, където загубиха от Италия с 0:1.

"Не търся вината за слабото представяне никъде. Сигурно и треньорът е допуснал грешки, но основната вина е в нас, играчите. Все пак ние излизаме на терена. Не мога да кажа нищо лошо за Петев, тъй като според мен работи добре", заяви халфът на "Лудогорец".

"Определено ни...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване