Катаджии проверяват за употребата на колани и детски столчета

http://www.cross.bg/obezopasitelni-sistemi-kolani-1479953.html

София /КРОСС/ От днес до 13 септември, по инициатива на TISPOL, на територията на всички държави-членки на европейската организация, ще се проведе полицейска операция за контрол на пътното движение. Проверките ще се съсредоточат върху използването на: обезопасителните колани от водачи и пътници в моторни превозни средства, на детските обезопасителни системи при превозването на деца в автомобилите, както и на обезопасителните каски от мотористи и техните спътници. Основната цел на операцията е превенция. От реализирана през март месец т.г. аналогична проверка е видно, че намалява броят на участниците в пътното движение, които не спазват въведените стандарти за използването на обезопасителни системи по време на пътуване. От проверените у нас 12 149 моторни превозни средства са установени 1 651 нарушения /13.6 %/. Така страната ни се доближава до водещите европейски държави. Същевременно се отчита, че не са постигнати необходимите резултати в ползването на обезопасителни колани на пътници на задните седалки и детски обезопасителни системи. През летните месеци се наблюдава и нарастване на установените нарушения от водачите и пътниците на мотоциклети.В рамките на предприетата операция ще се извършват и проверки за валидна задърлжителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилите.    

15 турски войници убити при нападение на ПКК

http://offnews.bg/news/n_1/n_555822.html

Около 15 турски войници са били убити при нападение на Кюрдската работническа партия в Югоизточна Турция, съобщи Би Би Си. Поставени от екстремистите експлозиви са избухнали край път в провинция Хакари, докато край мястото са преминавали два бронирани автомобила на турската армия. Инцидентът е станал в неделя вечерта. Засега броят на загиналите не е потвърден официално. Съобщава се и за ранени при атаката. Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че след тази атака борбата срещу тероризма ще продължи с още по-голяма решителност. Премиерът Ахмет Давутоглу свика извънредна среща по сигурността в Анкара след атаката на ПКК. В същото време турските власти обявиха, че два F-16 и два F-14 са поразили 13 мишени на ПКК. Борбата между ПКК и турските власти продължават вече три десетилетия, като през това време тя е отнела живота на 40 000 души. Атаките от страна на ПКК в Турция се увеличиха значително от юли насам, когато беше обявен край на примирието. От юли до момента те са отнели живота на над 70 представители на силите за сигурност и стотици кюрдски бойци.

Германски турист убит в хотелска стая в Златните

http://www.cross.bg/varna-otkrit-tyrist-1479952.html

Варна /КРОСС/ Труп на германски турист е бил открит малко след 18 часа вчера в хотел в курорта „Златни пясъци". Това съобщи пред Дарик говорителят на ОДМВР Варна Ивана Милева.Мъжът е на 48 години и е бил открит от свои близки в хотелската си стая. „Има улики за престъпление и данни за насилствена смърт. Работи се по случая, образувано е досъдебно производство", обясни Милева.

Германия ще приеме 31 хиляди бежанци, Франция – 24 хиляди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4966838

Германия и Франция ще приемат близо половината от 120-те хиляди бежанци, които трябва да бъдат преместени от държавите по границата на ЕС според план на председателя на европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това съобщава AFP, като се позовава на източник от ЕК.
Според предложението на Юнкер за точни квоти, което ще бъде оповестено публично в сряда,
Германия и Франция ще приемат близо половината от 120-те хиляди бежанци, които трябва да бъдат преместени от държавите по границата на ЕС според план на председателя на европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това съобщава AFP, като се позовава на източник от ЕК. Според предложението на Юнкер за точни квоти, което ще бъде оповестено публично в сряда,

Германия ще приеме 31 хиляди бежанци, Франция – 24 хиляди

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4966846

Германия и Франция ще приемат близо половината от 120-те хиляди бежанци, които трябва да бъдат преместени от държавите по границата на ЕС според план на председателя на европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това съобщава AFP, като се позовава на източник от ЕК.
Според предложението на Юнкер за точни квоти, което ще бъде оповестено публично в сряда,
Германия и Франция ще приемат близо половината от 120-те хиляди бежанци, които трябва да бъдат преместени от държавите по границата на ЕС според план на председателя на европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това съобщава AFP, като се позовава на източник от ЕК. Според предложението на Юнкер за точни квоти, което ще бъде оповестено публично в сряда,

Срамота! Хванаха шофьор с 3,15 промила в Карлово

http://pik.bg/срамота-хванаха-шофьор-с-315-промила-в-карлово-news395127.html

Срамота! Хванаха шофьор с 3,15 промила в Карлово

43-годишен водач на лек автомобил е заловен с 3,15 промила алкохол в Карлово, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Пловдив.

Около 14.00 часа за полицейска проверка бил спрян лек автомобил “Фолксваген”, управляван от Я.Т. на 43 години от града. Мъжът бил тестван с дрегер за алкохол и резултатът показал наличие на 3,15 промила в издишания въздух. 

Кошмар във водите край Варна! Хиляди риби обърнаха коремите край Езерово (снимки)

http://pik.bg/кошмар-във-водите-край-варна-хиляди-риби-обърнаха-коремите-край-езерово-снимки-news395124.html

Кошмар във водите край Варна! Хиляди риби обърнаха коремите край Езерово (снимки)

Хиляди риби се носят мъртви във водите на Варненското езеро, предаде „Петел“. Той изпрати и снимки на ситуацията, които са достатъчно красноречиви. Според очевидци целият бряг на езерото е покрит с мъртва риба, а кадрите показват само малка част от екологичното бедствие.

Засега няма информация да е започнала официална проверка от институциите по случая, както и предположения от какво е причинено масовата смърт.  

 

Окошариха трима за разпространение и производство на дрога

http://pik.bg/окошариха-трима-за-разпространение-и-производство-на-дрога-news395125.html

Окошариха трима за разпространение и производство на дрога

Трима мъже са задържани при спецакция за противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества на територията на ОД на МВР – Пловдив, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция.

Съвместната операция е проведена в събота от служители на РУ – Раковски, отдел “Криминална полиция” и сектор “Специализирани полицейски сили”. В хода на действията била предприета проверка в гориста местност в землището на Момино село. Между дърветата били открити около 42 корена зелени, тревисти растения с височина над 2 метра, реагирали положително на канабис. В момент на полагане на грижи за нарконасажденията, на място са заловени двама жители на Раковски – криминално проявеният П.И. /31 г./ и Н.Л. /25 г./.

При последвали процесуално-следствени действия от тях са иззети гръбна пръскачка, около 3 литра течност, наподобяваща препарат за растителна защита, земеделски сечива и други пособия, ползвани за незаконната дейност. Същия ден канабисови стръкове били открити и в частен имот в Раковски. При претърсване в двора на 27-годишния П.Н. разследващите се натъкнали на отглеждани 6 корена от наркокултурата, които са иззети по надлежния ред.

Тримата мъже са били задържани за 24 часа и срещу тях са образувани бързи производства по чл. 354В, ал.1 от НК. След доклад на материалите в Районна прокуратура – Пловдив П.И. и Н. Л. са приведени в ареста за срок до 72 часа. Работата по документиране и разследване на случаите продължава.

Орбан иска ЕС да финансира Турция за проблема с бежанците

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/07/2605050_orban_iska_es_da_finansira_turciia_za_problema_s/?ref=rss


Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че ЕС трябва да финансира Турция и други страни, които не са членки на съюза, за да им помогне да се справят с потока от бежанци, опитващи се да стигнат до Европа, предаде "Ройтерс".

Пред унгарски дипломати в Будапеща лидерът на десницата заяви, че дискусиите за квоти за бежанци са били преждевременни предвид факта, че ЕС не може да опази външните си граници.

"Би било много по-логично Европа да създаде фонд, с който по силата на...

Полиция изведе кмета на Гърмен от ромската махала

http://www.cross.bg/gurmen-tziganite-izvede-1479951.html

/КРОСС/ След събарянето на третата къща циганите в Гърмен станаха много неспокойно и поискаха да се видят с кметицата Минка Капитанова, която гледаше от страни акцията по събаряне на постройките. След като тълпата се насочи към нея се наложи полиция да я изведе от гетото по обиколен път. Междувременно някои от циганите казаха, че 90 микробуса с техни познати от цялата Благоевградска област са тръгнали към Гърмен да им окажат подкрепа, съобщава "24 часа".

Жена вися 30 минути с малки близнаци на лифта в Банско

http://petel.bg/ZHena-visya-30-minuti-s-malki-bliznatsi-na-lifta-v-Bansko__125851

Илюстрация: Булфото Гости на Банско висяха половин час на лифта край курорта, като накрая ги стовариха обратно в изходната точка - в...

От мястото! Ето защо има пожарни на "Севастопол" във Варна

http://petel.bg/Ot-myastoto--Eto-zashho-ima-pozharni-na-Sevastopol-vav-Varna__125854

Фото: Румен Сарандев Екипи на пожарна безопасност стоят в центъра на Варна, сигнализира наш читател. "Има няколко пожарни спрели на...

От последните минути! Челна катастрофа на изхода на Варна!

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--CHelna-katastrofa-na-izhoda-na-Varna-__125853

Илюстрация: Булфото Челна катастрофа е станала на изхода на Варна в посока към Каменар, съобщиха читатели на "Петел". Очаквайте...

Плувецът Александър Николов: Щастлив съм, че имах шанс да се уча от американските олимпийски шампиони

http://petel.bg/Pluvetsat-Aleksandar-Nikolov--SHHastliv-sam--che-imah-shans-da-se-ucha-ot-amerikanskite-olimpiyski-shampioni__125852

В момента, в който стъпих за първи път на стадиона в Казан, разбрах, че всички усилия, които съм положил, за да се класирам на световното по...

България привлича сицилианския бизнес

http://pik.bg/българия-привлича-сицилианския-бизнес-news395122.html

България привлича сицилианския бизнес

Сицилианският бизнес проявява огромен интерес за местене на производства в България. Това стана ясно по време на официалната среща на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева с кмета на Палермо проф. Леолука Орландо, съобщиха от агенцията.

Фирми от Сицилия са готови да преместят производствата си в България, тъй като я смятат за привлекателна заради ниските си данъци, квалифицираната работна ръка и политическата стабилност. Мариета Захариева представи потенциала на страната на бизнес форум, организиран от „Конфиндустрия Палермо“. Огромна сицилианска фирма е готова да отвори call център в България, която има 60 000 служители в цял свят.

Тя оперира включително и в Румъния. Друга компания иска да направи съвместно предприятие за оборудване на влакове. Трета фирма търси възможности за изграждане на фабрика за италиански сладолед в България. Председателят на Асоциацията на производителите занаятчии в Калтанисета Тарчизио Сберна проявява интерес към изграждането на занаятчийски продукти у нас. Бизнес делегация от Палермо се очаква да посети България през октомври.

Мариета Захариева предложи на кмета на Палермо проф. Леолука Орландо да бъде организирано представяне на България в сицилианската столица чрез изложение на български храни, стоки, бит и култура. От своя страна той прояви интерес към съвместна работа на регионално равнище с наши общини. По-конкретно развитието на проекти със Столична община за обмяната на опит. Представянето на Палермо в рамките на домакинството на Пловдив като европейска столица на културата.

С община Варна са готови да създадат общи проекти за развитие на корабостроителната индустрия. Изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева се срещна още с държавния секретар по въпросите на икономическото развитие сенатор Симона Викари. Двете обсъдиха създаването в България на регионална мрежа на Агенцията за малки и средни предприятия. Сенатор Викари гарантира своята институционална подкрепа и опит за проекта, тъй като подобна структура работи в Италия и италианският бизнес познава добре ползите от нея. Това би допринесло за улесняването на работата на италианския бизнес в България.

Сенатор Викари отчете политическата стабилност у нас. Тя изтъкна желанието и подкрепата от страна на италианското правителство за засилване на търговско-икономическите взаимоотношения между двете държави.

Ел.табло на заведение в Морската градина е горяло вчера

http://www.moreto.net/novini.php?n=300681

Вчера около 10:05 часа, е получен сигнал за пожар в електрическо табло, намиращо се до ресторант в Морската градина на Варна. Причината за инцидента е късо съединение, съобщиха от пресцентъра на пожарната за Moreto.net. Късно вечерта в петък варненските пожарникари са гасили пожар в лек автомобил "Рено".

ГЕРБ се регистрира първа в ОИК-Хасково за участие в местните избори

http://www.cross.bg/haskovo-gerb-izborite-1479950.html

Хасково /КРОСС/ ГЕРБ подаде документи за регистрация в ОИК-Хасково за участие в изборите на 25-ти октомври. Те бяха внесени от областния координатор на ГЕРБ в Хасково Делян Добрев и от общинския ръководител Евгения Ангелова. „ГЕРБ е първата регистрирана партия за изборите в Хасково. Надявам се и резултатите ни на 25-ти октомври да покажат, че сме първата политическа сила в региона. Максимално сме мобилизирани и сме уверени в успеха си, особено в община Хасково, където ще ни бъде най-трудно", заяви пред журналисти Делян Добрев.Днес ГЕРБ подаде документи за регистрация и в ОИК Димитровград.

Кристина Рашева спечели три златни медала от Германия

http://www.cross.bg/evrofytbol-specheli-shampionat-1479949.html

/КРОСС/ Кристина Ташева - Спортен талант на „Еврофутбол", спечели три златни медала от международния турнир по художествена гимнастика „Падер", който се проведе в германския град Падерборн през уикенда. Тя бе безапелационна при жените и в събота се качи на най-високото стъпало в многобоя. В неделя състезателката на столичния клуб „Академик" постигна едни от най-високите оценки в кариерата си - 17.700 на обръч и 17.650 на бухалки, което й осигури още две златни отличия на отделните уреди. „Изключително сме доволни от резултатите и от играта на Криси", сподели от летището треньорката й Елена Дукова. Припомняме, че миналата година 21-годишната софиянка спечели 4 медала от същото състезание - злато на бухалки и три сребърни - в многобоя, на обръч и на топка. Кристина Ташева е Спортен талант на „Еврофутбол" за втора поредна година, а състезателната й подготовка и възстановяване се поема от едноименната програма на българския букмейкър.Успехи постигнаха още от Спортните таланти на „Еврофутбол". Мариела Николова зае 9-о място при девойките на Балканиадата по ветроходство, която се състоя от 31 август до 06 септември в сръбския град Голубац. За съжаление, при почти пълно безветрие бяха проведени едва три гонки в класа на Мариела - „Лазер 4.7", което й донесе 20-а позиция в общото класиране

Задигнаха 9000 лв от офис във Велико Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4966832

Криминалисти от Велико Търново издирват дръзки апаши, които са проникнали във фирмен офис и са отмъкнали 9000 лв.Престъплението е извършено в нощта на 3 срещу 4 септември, чрез последователно счупване на секретени потрони на две входни врати и отключване на метална каса. По случая е образувано досъдебно производство.
Криминалисти от Велико Търново издирват дръзки апаши, които са проникнали във фирмен офис и са отмъкнали 9000 лв.Престъплението е извършено в нощта на 3 срещу 4 септември, чрез последователно счупване на секретени потрони на две входни врати и отключване на метална каса. По случая е образувано досъдебно производство.

Vassil Naydenov - a symbol of professionalism, expressiveness and unique presence

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257196_Vassil+Naydenov+-+a+symbol+of+professionalism%2C+expressiveness+and+unique+presence

 Renowned Bulgarian pop star Vasil Naydenov continues to be among the leading singers in the country's pop music, although he has been on the stage for 40 years now. On September 3 the Bulgarian pop star marks his 65th birthday. It is much easier to reach the top, than to stay there, even in times when music is of a different dimension. However, it turned out that time goes by quickly even for Vasil Naydenov and the other musicians of his music generation. When Vasil Naydenov started his career, composers such as Alexander Yosifov, Stefan Dimitrov, Lyubomir Denev, Todor Filkov, Mitko Shterev, Nayden Andreev, Kristian Boyadzhiev wrote the music to some of his most emblematic songs. Vasko performed these pieces with an exceptional sense of music. When Vasil Naydenov was front man in the Diana Express band he turned the song Sineva (by Alexander Yosifov and Pavel Matev) into a real music hit. The song was followed by the Adaptation song. The piece written by Mitko Shterev turned into music hit thanks to Vasil Naydenov's great music talent.

СнимкаThe disco music flourished in the beginning of the 1980's. However, some celebrated Bulgarian authors and musicians were not prepared for that new trend which involved a lot of dancing on stage. That is why the first successful Bulgarian hits came from the younger music generation. In this aspect we can say that this trend involved Vasil Naydenov's songs such as Burzash Nyama Vreme (In a hurry), Vsichko Mi e Nared (I have no problems), Rally, Mejduchasie (Break), Na More (Sea Holiday) and many others. 

A series of events contributed to the great career of Vasil Naydenov. It would be naive to claim that his great success was only due to the fact that he has a university degree in music, he plays on the piano and that his passion for music has genetic roots. All of the above can be a substantial precondition for his successful music career, but can not predetermine the attitude of thousands of Bulgarian music fans towards him. I will try to summarize the qualities that contributed to his great career starting with the artistic presence on the stage. I witnessed many time how Vasko polishes the smallest details of his behavior on stage. It is enough to take a good listen to the song Purvi Petli by Stefan Dimitrov and you will find out how perfect the two parts of the song are, especially the first one, where Vasko pours his soul into Mihail Belchev's wonderful lyrics. Vasil Naydenov sings with his heart and his soul and people have the feeling that he sings with every single piece of his body.

I Utre e Den is a song composed by Nayden Andreev. Vasil Naydenov recorded and performed this song for the first time 30 years ago. The piece was inspired and developed just like all other pieces in his music repertoire. Vasko showed everyone that the seemingly easy music genre can in fact be really serious. 

 

Balkan Developments

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257195_Balkan+Developments

 New Democracy overtakes Syriza: sociological survey

The leftist Syriza party in Greece has been losing supporters and was overtaken by its main political rival New Democracy, a recent sociological survey shows. Syriza was overtaken by the New Democracy for the first time since former Premier Alexis Tsipras resigned. Syriza is likely to earn 25% of the votes at the early elections on September 20, while the conservative new Democracy Party will probably win 25.3% of all votes, the results of the new poll of GPO polling agency show. The decision of Alexis Tsipras to demand early Parliamentary elections may influence negatively his party, Reuters comments.

Turkey will continue to cooperate with international coalition against Islamic State

 

The Turkish National Security Council voiced its intentions to continue the joint operation with the international coalition against the Islamic State in Syria. The council came up with the statement that Turkey will continue to fight vigorously the terrorist organization based in Iraq and Syria and that the project of an Area Free of Terrorist Groups on the border with Syria will play an important role in the protection of the rights of the Syrian people.

Serbia will not argue with friends for the sake of its EU accession

The conflict with traditional friends and partners for the sake of Serbia’s membership in the European Union would be equal to political suicide for that country, Serbia’s Foreign Minister Ivica Dacic said. Minister Dacic was asked whether the country’s participation in joint military trainings with Russia and Belarus would affect its European integration. The EU is not a military alliance, Minister Dacic replied. Ivica Dacic also noted that NATO did not make any objections to these trainings.

Kosovo insists on establishment of Union of Albanian Municipalities in South Serbia

 

Kosovo’s Minister Without Portfolio Edita Tahiri who is responsible for the country’s dialogue with Belgrade said that since both countries negotiated the establishment of the Association of the Serb-majority Municipalities in Kosovo they should also agree on the establishment of the Union of Albanian Municipalities in South Serbia between the three municipalities in Presevo Valley, populated mainly with ethnical Albanians. In Minister’s Tahiri’s view the Serbian government continues to violate the rights of the Albanians living in Presevo valley.

Nearly 60,000 refugees cross Macedonia on their way to Western Europe

 

Macedonia’s Ministry of Interior announced that over 57,000 refugees from the Middle East and North Africa crossed Macedonia on their way to Western Europe, of whom nearly 39,000 men, 8,000 women and 10,000 children. Most immigrants came from Syria - nearly 46,000. The number of the registered people from Afghanistan amounted to 3,000, from Iraq -2,600, from Pakistan - 1,600. Some refugees came from Palestine, Somalia, Bangladesh, Congo, Nigeria, Cameroon, Eritrea and Ethiopia.

 

USA insist on independent special prosecutor in Skopje

 

The US Embassy in Skopje called on the Macedonian cabinet and all political parties to prevent any actions aimed at restricting the full independence of the special prosecutor. We expect that all legal procedures in Macedonia will be carried out in full observance of the national and the international law, including the adequate judiciary practice set by the European Convention on Human Rights, the announcement of the USA embassy to Macedonia further reads.

Written by: Stoimen Pavlov

Министър Ивелина Василева се среща с папата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4966764

На 16 септември всички министри на околната среда ще имат уникалната възможност да се срещнат с папа Франциск. Това е едно от ключовите събития за Министерството на околната среда и водите, което бе обявено от екоминистър Ивелина Василева на работна закуска по повод 25-годишнината на Министерството на околната среда и водите.
На 16 септември всички министри на околната среда ще имат уникалната възможност да се срещнат с папа Франциск. Това е едно от ключовите събития за Министерството на околната среда и водите, което бе обявено от екоминистър Ивелина Василева на работна закуска по повод 25-годишнината на Министерството на околната среда и водите.

Gabrovo hosts 13th International Folk Crafts Fair

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257194_Gabrovo+hosts+13th+International+Folk+Crafts+Fair

 The 13th edition of the International Fair of Folk Crafts is to take place from September 4 to 6 in the Architectural ethnographic complex Etara close to Gabrovo. The event is organized under the patronage of the National Assembly Speaker of Bulgaria Mrs. Tsetska Tsacheva and is organized jointly by the Ministry of Culture, Gabrovo Municipality and Etara Ethnographic Complex. 

"We have many new exhibitors, which is satisfying for us”, says Blagovesta Bozhinova from the architectural-ethnographic complex. “We have nearly 80 masters from almost the entire country, as well as record international participation. Our visitors will see artists from Japan, South Korea, Belarus, Azerbaijan, Romania, Russia, Scotland, Ukraine, Italy and Syria, which will make this year's fair very colourful. The traditional competition which we organize this year will be between masters in wood carving. The winner will receive The Silver Cow-bell grand prize and the right of exhibiting in the museum. We have also prepared a rich folklore program for the guests featuring renowned artists like Nikolina Chakardakova and the Nevrokop Dance Ensemble, Thrace ensemble as well. The program also includes the Folk magic incredible show of the State Puppet Theatre of Stara Zagora." 

What’s new at this year’s fair is the First National Meeting of the master producers of folk musical instruments with the special participation of the Folk Music Orchestra of the Bulgarian National Radio. Its organizers are Etara complex and Rodolyubie (Patriotism) music company. 

"The meeting will have a competitive nature. A special jury composed of some of the best instrumentalists from the Folk Music Orchestra of the National Radio will determine the winner in five categories - bagpipe, shepherd’s flute (kaval), tambourine, drum and gadulka (rebec). The event will end with an open-air contest on 5 September. The official opening of the International Fair of Crafts will also be on September 5, Saturday, at 11 am on the lawn in front of the museum”,  explains Blagovesta Bojinova.

This year the fair is dedicated to the European Heritage Days. In this regard a special International Scientific Conference has been organized on Traditional Crafts - past, present and future. It will be attended by 37 ethnographers and historians from the country and abroad.


"We are very pleased that the Ministry of Culture has chosen precisely our event for the European days of culture, because I think that people are increasingly interested in crafts," says Bozhinova.

According to her, one of the most curious foreign crafts and products that the visitors will see are hand-made traditional dolls, tempting sweets of an Italian pastry master who came especially for the event and the painting of icons on glass, a craft which is typical and common in Romania, but unknown to Bulgaria.

 

English Rossitsa Petcova

Посланици: Отхвърлянето на закона "Кунева" е негативен сигнал в рамките на борбата срещу корупцията

http://www.cross.bg/koryptziyata-borbata-poslanitzite-1479948.html

София /КРОСС/ Това, че предложеният от правителството първоначален текст беше отхвърлен без по-нататъшно парламентарно обсъждане, е негативен сигнал в рамките на борбата срещу корупцията. Това се посочва в изявление на посланиците на Нидерландия, Франция, Германия, Великобритания, Австрия, Белгия, Ирландия, Полша, Дания, Финландия, Италия, Кипър, Испания, Люксембург, подкрепено от посланиците на Норвегия и Швейцария, по повод отхвърления от българския парламент проектозакон срещу корупцията по високите етажи на властта.Според тях ефективната борба срещу корупцията е решаващ елемент от върховенството на закона. „Европейската комисия поставя тази борба на водещо място в дневния ред в своите последователни доклади по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Тези доклади са одобрени от нашите правителства и от поредица правителства на Република България. Надяваме се, че отхвърлилите проектозакона политическите партии (включително онези, които не гласуваха) ще представят възможно най-скоро нови идеи за справяне с този проблем, като по този начин покажат, че неуспехът в това гласуване не означава, че народните представители омаловажават борбата с корупцията на всяко едно ниво", посочват дипломатите.

Архитект обяви магистрала "Струма" за опасна, поиска да бъде спряна

http://www.bnews.bg/article-141179

Удължава пътя със 7 км, има недопустими криви от 650 метра с наклон от повече от 4.5%, които я правят рискова за катастрофи.

Германия и Франция поемат половината от бежанския поток

http://frognews.bg/news_97326/Germaniia-i-Frantsiia-poemat-polovinata-ot-bejanskiia-potok/

Германия и Франция ще приемат близо половината от 120-те хиляди бежанци, които трябва да бъдат преместени от държавите по границата на ЕС според план на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, информира AFP, позовавайки се на източник от ЕК.

Canon отново спонсорира Празници на изкуствата „Аполония”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4966756

„Канон”, световен лидер в решенията за обработка на изображение отново спонсорира Празници на изкуствата „Аполония”. Наред с представянето на едни от най-добрите концерти, спектакли, филми, книги и художествени изложби, на фестивала бе представено и фотографското изкуство, с две фото изложби реализирани с подкрепата на „Канон“.
„Канон”, световен лидер в решенията за обработка на изображение отново спонсорира Празници на изкуствата „Аполония”. Наред с представянето на едни от най-добрите концерти, спектакли, филми, книги и художествени изложби, на фестивала бе представено и фотографското изкуство, с две фото изложби реализирани с подкрепата на „Канон“.

Bulgaria's Unification - against the dictate of the Great Powers

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257193_Bulgaria%27s+Unification+-+against+the+dictate+of+the+Great+Powers

 On September 6, 130 years ago the Bulgarian people realized one of the most remarkable deeds in their modern history - the Unification of Northern and Southern Bulgaria. It became possible seven years after the country's Liberation from five centuries of Ottoman rule during the Russo-Turkish War of 1877-78, which ended with the victory of Russia. Under the San Stefano peace treaty the newly-declared Bulgarian state included the lands inhabited predominantly by Bulgarian population. The Berlin Congress of the Great Powers, however, fragmented them. The territory between the Danube and the Stara Planina Mountain together with the Sofia district was included into the new Principality of Bulgaria. Lands south of the Balkan mountain, although with administrative autonomy, remained under the political power of the Sultan under the name of Eastern Rumelia with its capital Plovdiv. Macedonia and Eastern Thrace were returned to the Ottoman Empire.

More in an interview for Radio Bulgaria with Stefan Shivachev, director of the Regional History Museum in Plovdiv:

"The 19th century was the century of the dictate of the Great Powers. The international congresses in Paris, Vienna, and then in Berlin in 1878, prefigured the future of Europe and the world for decades. For the first time in 1885 a small nation - the Bulgarian one, dares to oppose the dictate of the Great Powers. While all recognize that the Treaty of Berlin was extremely unfair to Bulgaria, no one thought that its clauses could be overcome, and that this could happen at the will of the Bulgarian people. Even Russia as a great power did not allow itself to speak openly of Unification and of a revision of the decisions of the Berlin Congress. But it happened on September 6, 1985, after a long preparation by the old Bulgarian revolutionaries who created committees throughout the territory of Eastern Rumelia. Bulgarian Knyaz Alexander Battenberg was aware of it, as the military prepared their plans for the moment when it would be announced."

The coach of the first Governor General of Eastern Rumelia Alexander Bogoridy  /  Photo: Plovdiv History Museum

However, the Unification had to be protected because Serbia attacked our country. And Bulgarian troops - of the Principality and of Eastern Rumelia - were deployed at the border with Bulgaria's western neighbour within a period that was uniquely short for that time. The Unification was successful because, as great Bulgarian poet and writer Ivan Vazov said, it had already been performed within the minds and hearts of all Bulgarians.

"The Unification is probably the first event in the history of Bulgaria, unfortunately not repeated afterwards, in which all Bulgarians united around a national idea and acted on it”, Stefan Shivachev points out. “When on September 6th the revolutionaries using the help of the Bulgarian army and the Rumelian militia declared the Unification, they placed its defense and its future fate into the hands of the prince, of the Bulgarian political class, of the leaders of Bulgaria: Stefan Stambolov - Chairman of the National Assembly, Petko Karavelov - prime minister, foreign minister Iliya Tsanov, Bulgarian diplomats. And in the coming months all the most famous Bulgarians participated in delegations to the Russian Tsar and to the governments of all the great powers in Europe to promote the Bulgarian cause."

The Bulgarian army, which had little experience and was commanded by captains, succeeded in defeating the Serbian army built in the course of 50 years and led by generals.

"After the Unification was declared and during the next two months, at the battles of the Serbian-Bulgarian War, the Unification was the main event for Europe”, emphasizes Stefan Shivachev. “It was on the front pages of the European press, of all telegraph agencies. This was the first case in which Bulgarians stepped out on the European stage as a nation that has the abilities of statehood and creativity, not just as a nation that was massacred during the April Uprising of 1876 or sacrificed its heroes in the battles of the Russo-Turkish War."

The Berlin Congress of 1878, painter Anton von Werner (1881)  /   Photo: BTA

Now the Regional History Museum in Plovdiv is guest at the National Assembly with an exhibition dedicated to the 130th anniversary of the Unification. The exhibition contains testimonies of contemporaries, witnesses of the events of that time. In the exhibition one can see a copy of a large-scale work, recreating the Berlin Congress. Its author is the great German painter Anton von Werner who attended the meetings of the Congress and in the course of a year laboured on the canvas, capturing the spirit of the time and the protagonists. Today this painting is on display at the Town Hall in Berlin.

The welcoming of Prince Alexander Battenberg in Plovdiv on September 9 is depicted in the work of the Italian Pietro Montani - chief architect of Eastern Rumelia and a skilled artist. It recreates the atmosphere of the time, by painting an imaginary arch which he transported through his imagination from Paris onto Dzhumayata Square in Plovdiv. Austrian artist Franz Jaschke depicted the arrival of the prince, the announcement of the Unification, although he was drawing in Vienna, without coming to Plovdiv. But his works are very authentic because they are based on what he saw and read on the pages of the press. And these colourful drawings spread in Bulgaria and throughout Europe. The exhibition also showcases photos, some of them for the first time - for example of Bulgarian volunteers from Macedonia. They are about 400 people who come to Plovdiv to defend the Unification and take part in the Serbo-Bulgarian War.

Снимка: БГНЕС

"We want to show the faces of the people who actually made the Unification a fact, which prepared it, declared it and defended it. These are the revolutionaries as well as the politicians, ministers and diplomats. But also the ordinary Bulgarians in their traditional peasant shoes and clothes, with the sandals, old rifles from the 19th century who also go as volunteers to defend the cause."

The result of a scientific conference dedicated to the Unification is a collection of publications of famous Bulgarian historians - from BAS, universities, museums and archives. However, to this day new facts about it and the people who created it continue to come to light.

 

Задържаха псевдополицай

http://www.cross.bg/zadurzhaha-psevdopolitzaii-1479947.html

Кърджали /КРОСС/ Полицията в Джебел задържа мним катаджия. Облечен със светлоотразителна жилетка и използвайки полицейска палка, 43-годишният Е.С. се опитал да спира автомобили за проверка в района на спирката в село Вълкович в събота. Сигналът е подаден от преминаващ шофьор, който не спрял на подадения сигнал и се усъмнил, че мъжът не е полицейски служител. Стоп палката, фенерче и светлоотразителната жилетка са иззети. Работата по случая продължава.

Мъж е ранен при катастрофа в Гложене

http://pik.bg/мъж-е-ранен-при-катастрофа-в-гложене-news395113.html

Мъж е ранен при катастрофа в Гложене

Мъж е ранен след катастрофа в село Гложене, съобщават от областна дирекция на МВР във Враца. Инцидентът става в неделя около 13.15 ч. на кръстовище в козлодуйското село. Катастрофират ”Фолксваген” и ”Рено”. Ранен е един от водачите на возилата участници в птп-то. Пробите за алкохол са отрицателни.

Причина за катастрофата е отнето предимство.

Славчо Велков: САЩ да приемат 100 000 бежанци

http://www.moreto.net/novini.php?n=300665

Вместо ООН да се обръща към Европа, САЩ трябва да поеме своята отговорност – геополитиката на Вашингтон и на някои европейски държави като Великобритания и Франция доведе до това, което се случи в Либия. САЩ могат да поемат 100 000 човека.

МААЕ: Северна Корея разширява ядрените си обекти

http://asia.actualno.com/MAAE-Severna-Koreja-razshirjava-jadrenite-si-obekti-news_494147.html

Сателитни снимки показват, че Северна Корея разширява няколко ядрени обекта през последната година, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано, цитиран от ДПА и Дарик. "След последния ми доклад наблюдаваме ремонтни и строителни дейности на различни места", каза Амано на заседание във Виена. В отделен писмен доклад той посочи, че сградата, в която се предполага, че има центрофуги за обогатяване на уран, способни да произвеждат гориво за бомба, е раз

Катар е изпратил 1000 войници в Йемен

http://asia.actualno.com/Katar-e-izpratil-1000-vojnici-v-Jemen-news_494146.html

Катар е изпратил около 1000 военнослужещи в Йемен за участие в наземна офанзива срещу бунтовниците хути (хуси), съобщава Al Jazeera. По данни на телевизията, която се позовава на военни източници, катарските войски вече са на път за йеменската столица Сана, където ще се присъединят към нова операция срещу позициите на бунтовниците. Други пък заявяват, че военните не са разположени в Катар, а в Саудитска Арабия, за да защитават границата. Освен войниците, Катар е изпратил 200 бронирани машини

В София бежанците се следят и с камери

http://sofia.actualno.com/V-Sofija-bejancite-se-sledjat-i-s-kameri-news_494144.html

София се пази от бежанците с видеокамери. Виждаме какви сериозни проблеми имат нашите съседи и големите европейски страни, заради бежанците. Знаете, че преди две години, когато започна сериозната бежанска вълна към София, бяха разкрити три центъра за настаняване. Това заяви кметът н София Йорданка Фандъкова във връзка с бежанците, които полицията прибира от централната част на София, предаде БГНЕС. По думите на кмета ключово е решаването на въпроса със сигурността. “Създават се условия за

Профилактиката на съоръженията на ЧЕЗ е изпълнена на 70%

http://society.actualno.com/Profilaktikata-na-syoryjenijata-na-ChEZ-e-izpylnena-na-70-news_494143.html

Профилактика на съоръженията на ЧЕЗ е изпълнена на 70% и до края на месец октомври трябва да приключим до 100%, като се стараем в зимните месеци, когато вече температурите са минусови да спрем плановите изключвания, с цел да не смущаваме нашите клиенти. Това каза Васил Василев, ръководител направление „Експлоатация и поддържане” в „ЧЕЗ Разпределение България”, предаде Фокус. По думите му подготовката на съоръженията за предстоящия есенно-зимен сезон протича както всяка

10 забавни трика с вода, които можете да направите сами вкъщи (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4966642

Илюзионистът с прякор Brusspup публикува в своя канал в YouTube 10 забавни и образователни трика, които може да направите с течности. Лесни, забавни и дори образователни.
Целия текст и видеото вижте
Илюзионистът с прякор Brusspup публикува в своя канал в YouTube 10 забавни и образователни трика, които може да направите с течности. Лесни, забавни и дори образователни. Целия текст и видеото вижте

Canon отново спонсорира Празници на изкуствата „Аполония”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4966751

„Канон”, световен лидер в решенията за обработка на изображение отново спонсорира Празници на изкуствата „Аполония”. Наред с представянето на едни от най-добрите концерти, спектакли, филми, книги и художествени изложби, на фестивала бе представено и фотографското изкуство, с две фото изложби реализирани с подкрепата на „Канон“.
„Канон”, световен лидер в решенията за обработка на изображение отново спонсорира Празници на изкуствата „Аполония”. Наред с представянето на едни от най-добрите концерти, спектакли, филми, книги и художествени изложби, на фестивала бе представено и фотографското изкуство, с две фото изложби реализирани с подкрепата на „Канон“.

Съборени са нови три незаконни къщи в Гърмен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/07/2605072_suboreni_sa_novi_tri_nezakonni_kushti_v_gurmen/?ref=rss


Нови три от планираните за разрушаване днес пет незаконни къщи в ромската махала на Гърмен вече са съборени, съобщи Би Ти Ви. Работата по премахването временно е била спряна заради припадък на мъж, който си глътнал езика. Той е закаран в болница.

Разрушаването на къщите днес започна при сериозна охрана от страна на жандармерията, която се намеси, за да изведе невредима от района кметът на Гърмен Минка Капитанова. Живеещите в четвъртата предвидена за събаряне къща започнаха сами да я...

10 забавни трика с вода, които можете да направите сами вкъщи (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4966645

Илюзионистът с прякор Brusspup публикува в своя канал в YouTube 10 забавни и образователни трика, които може да направите с течности. Лесни, забавни и дори образователни.
Целия текст и видеото вижте
Илюзионистът с прякор Brusspup публикува в своя канал в YouTube 10 забавни и образователни трика, които може да направите с течности. Лесни, забавни и дори образователни. Целия текст и видеото вижте

19-годишен шофьор уби двама младежи в Ямболско

http://offnews.bg/news/n_1/n_555817.html

Двама младежи - момиче на 14 години и момче на 18 години, са загинали при катастрофа по пътя край  Ямбол преди разклона за село Камен, съобщиха от полицията в Сливен. В 21.19 часа снощи на спешния телефон 112 е получен сигнал за катастрофа. Изпратените на на място полицаи са установили, че автомобил "Пежо 307", управляван от 19-годиеш тийнейджър от Ямбол, след като е изгубил управление на автомобила, се е преобърнал в канавката извън пътното платно. Загиналите са се возили на задната седалка на автомобила. Момчето е било откарано в тежко състояние с травми на главата, гърдите и корема в сливенската болница, където е починало 15 минути след настаняването в реанимация. Водачът и возещото се на предна седалка 16-годишно момиче са получили леки наранявания, без опасност за живота. Пробата за употреба на алкохол е отрицателна. Трима души са загинали, а 28 са ранени при 20 тежки пътнотранспортни произшествия в страната през последното денонощие. В района на София са станали 56 леки катастрофи и едно тежко пътнотранспортно произшествие, при което има един ранен.

Refugees - the next great European policy

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257192_Refugees+-+the+next+great+European+policy

 "The solution to the refugee crisis is beyond the powers of any country, whichever it might be. Europe can solve different crises, whether Greek, Ukrainian, refugee or any other only when we are together", said yesterday President Rossen Plevneliev in his speech on the occasion of the 130th anniversary of the Unification of the Principality of Bulgaria and Eastern Rumelia. The day before, the two-day meeting of EU foreign ministers in Luxembourg ended with yet another failed attempt at consensus on the refugee crisis. Some of those present insisted on mandatory quotas for refugees, and others - first to tighten border controls and to combat traffickers. Foreign ministers of the EU countries have declared their desire for the establishment in third countries of safe areas for refugees and reception centers for their applications, reads a joint declaration adopted at the meeting.

 

"The European Commission and EU Member States need to establish operational limits in EU countries and perhaps in neighboring Balkan countries, reception centers for migrants where they will be identified and registered before their applications for asylum are considered. The EU and Member States must support this common effort by providing personnel and technical assistance," the document said. Brussels now focuses entirely on the quotas for refugees, not on the problem of illegal immigrants. According to the High Representative for Foreign Affairs Federica Mogherini," we should talk only about a refugee crisis, because the majority of the coming migrants are Syrians, Afghans, Eritreans and Iraqis fleeing the war." The EU plans to create a "permanent mechanism for settlement of migrants in countries of the community, as the number of incoming migrants should be determined in proportion to the size of the EU member states," is the opinion of the Minister for Foreign Affairs of Luxembourg Jean Asselborn, whose country holds the EU presidency.

 

A priority for Bulgaria is to maintain the high level of preparedness for a potential increase in migratory pressures and to provide the necessary organization, conditions and care for asylum seekers in the country.

 

"I think that the great merit of our policy is that we manage to deal with this problem and to register all who enter legally, to identify their origin, their personality and take their fingerprints,” Deputy Prime Minister and Interior Minister Rumyana Bachvarova said in the plenary hall during the first blitz control of the new plenary session. "From now on, our efforts are directed at having illegal migrants, mainly from Turkey, be detained and brought to the registration centers to channel the process. Despite the difficulties and the threefold increase in intensity, we manage to register the majority of people who enter our territory, to grant them this status and to provide them care in refugee centers, which requires our humane attitude.” 

 

According to Deputy PM Bachvarova, the government will take measures to deal even with higher migration pressure than the current one. The number of migrants across this country has declined significantly since their paths have shifted through our western neighbors to Hungary and Austria.

 

"We are ready to act in three different versions and we know what our steps would be. Currently we are acting under the first option, because we manage to master the situation. We are preparing for the possible second option by exploring the possibility of six more registration centers in order to avoid what is happening in Macedonia and Serbia," continues Deputy PM Bachvarova, adding that this policy eliminates the danger to create a threat to national security. More from her:

"The situation is very dynamic. The refugee pressure in neighboring countries is difficult to imagine, so we do not exclude the option that our powers might prove insufficient. One of the reasons that Bulgaria has about 16,000 refugees, as opposed to 160,000 in Macedonia and110,000 in Serbia and many more in Greece is that the people and those who help them know that it is very difficult to pass through Bulgarian territory," Interior Minister Bachvarova said in parliament.

Half of the fence along the Bulgarian-Turkish border should be completed by the end of this autumn, predicts Deputy Prime Minister Rumiana Bachvarova. Already about 20 km of the facility have been built, which should cover nearly 130 kilometers. She explained that special openings will be made in the facility through which people can pass, as the goal is to direct the immigrant flow to the official border crossings.

English Rossitsa Petcova

ФБР шпионирало Габриел Гарсия Маркес над две десетилетия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/07/2605068_fbr_shpioniralo_gabriel_garsiia_markes_nad_dve/?ref=rss


Световноизвестният писател Габриел Гарсия Маркес е бил шпиониран в продължение на десетилетия от агенти на ФБР, пише "Вашингтон пост". Досието на Маркес, който почина миналата година, е било секретно, а сега ФБР е предоставило части от него на американския вестник. "Вашингтон пост" е получил 137 разсекретени страници, а други 133 засега остават поверителни.   Досието на колумбийския писател е отворено през 1961 г., когато той е пристигнал в САЩ заедно със съпругата си и първородния си син. В...

Новият Apple TV ще е с фокус върху игрите?

http://www.investor.bg/novini/261/a/noviiat-apple-tv-shte-e-s-fokus-vyrhu-igrite-201854/

Според New York Times компанията ще се насочи към геймъри, които не търсят висок клас игрови конзоли

Проф. Отмар Исинг: Еврото може да се разпадне

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4966737

Eврото може да оцелее за определен период в рамките на настоящата си структура, но ще се разпадне, ако принципите на паричния съюз бъдат постоянни нарушавани, смята създателят на единната валута на Европейския съюз проф. Отмар Исинг.
Той предупреди, че финансово министерство, валидно на територията на единния валутен съюз,
Eврото може да оцелее за определен период в рамките на настоящата си структура, но ще се разпадне, ако принципите на паричния съюз бъдат постоянни нарушавани, смята създателят на единната валута на Европейския съюз проф. Отмар Исинг. Той предупреди, че финансово министерство, валидно на територията на единния валутен съюз,

Сигнал за бомба отцепи сградата на Столична община

http://frognews.bg/news_97325/Signal-za-bomba-ottsepi-sgradata-na-Stolichna-obshtina/

Районът между кръстовището на ул. "Московска" и ул. "11-ти август" е отцепен, на място има екипи на пожарната, полицията и бърза помощ, заради подаден сигнал за бомба в сградата на Столична община, предаде Фокус. Сигналът е подаден на тел. 112. Хората, които са били в сградата са евакуирани.

Сечин: ОПЕК предложи на Русия да стане член на организацията, но РФ остава като наблюдател

http://www.cross.bg/opek-rysiya-sechin-1479945.html

/КРОСС/ ОПЕК е предложила на Русия да стане член на организацията, но РФ остава като наблюдател. Това заяви по време на конференцията FT Commodities в Сингапур ръководителят на „Роснефт“ Игор Сечин, предаде ТАСС. „Преговорите, които се провеждат между РФ и ОПЕК са достатъчно позитивни, водят до обмен на мнения. ОПЕК предложи на РФ да стане член на организацията“, каза Сечин. Той отбеляза, че в страните от ОПЕК производството на нефт е дело на държавните компании, „а руската петролна промишленост е частна, което е нехарактерно за страните от ОПЕК“. Също така, по думите му, във връзка с климатичните особености РФ не може бързо да регулира производството на нефт. „Правителството на РФ, разбирайки различията в условията на производство и собственост, се съгласява на статут на наблюдател в ОПЕК, но да влезе в качеството на страна-членка Русия, разбира се, не може по силата на обстоятелствата, за които говорим“, каза Сечин. Ръководителят на „Роснефт“ счита, че „в последно време ОПЕК е изгубила функциите си на регулатор на пазара“. „За Русия няма смисъл да влиза в тази организация“, подчерта той. Консултациите между ОПЕК и страните, които не влизат в тази организация, активно продължават през последните месеци на фона на рязкото падане на цената на петрола

Нови тапи по „Тракия" от днес заради ремонти

http://pik.bg/нови-тапи-по-„тракия-от-днес-заради-ремонти-news395107.html

Нови тапи по „Тракия" от днес заради ремонти

От днес се възстановяват ремонтите по АМ „Тракия". Те ще са в лявото платно на моста при 9-и километър, в дясното платно на моста над река Тополница при 77-и километър, а също и в отсечката от 75-и до 81-и километър. Ремонти ще има в лявото и дясното платно в района на пътния възел край Пазарджик.

До края на строителния сезон трябва да приключи и работата по виадукта при 67-и километър на „Тракия".

Алтернативно направление на магистралата е първокласният подбалкански път София - Пирдоп - Карлово - Бургас. Той може да бъде използван както от шофьорите, пътуващи към Южна България, така и от тези, които са към Централна и Северна България, преминавайки през старопланинските проходи "Троянски", "Шипка" и "Републиката".

Пътуващите към Пазарджик може да ползват и първокласния път I-8 в отсечката след Ихтиман.

Преди началото на летния сезон бяха ремонтирани около 50 км от магистрала "Тракия" на територията на областите София, Пазарджик и Пловдив.

На 1 септември започна и ремонтът на магистрала „Хемус" между Варна и Шумен. По време на ремонта движението ще минава двупосочно в лявото платно, в посока Шумен. Същевременно продължават ремонтите и на виадуктите „Бебреш" и „Елешница", а също и на съоръженията между тунелите „Ечемишка" и „Топли дол".

 

Вежди Рашидов подари на музиканта и композитор Милчо Левиев бронзов портрет на неговия брат - художника Йоан Левиев

http://pik.bg/вежди-рашидов-подари-на-музиканта-и-композитор-милчо-левиев-бронзов-портрет-на-неговия-бра-news395105.html

Вежди Рашидов подари на музиканта и композитор Милчо Левиев бронзов портрет на неговия брат - художника Йоан Левиев

Министърът на културата Вежди Рашидов подари на легендарния джаз музикант и композитор Милчо Левиев бронзов портрет на неговия брат - големият български художник Йоан Левиев по време на специална церемония в зала „Колегиум” на Министерството на културата, предаде „Фокус”.

Министър Вежди Рашидов разказа, че е изваял бронзовия портрета на Йоан Левиев още през далечната 1987 година след шега между двамата. „Бях много близък с Йоан. Чрез тази скулптура все едно брат ти ще е до теб. Затова казвам, че изкуството не си отива, дори когато ние си отидем. Портретът е нещо велико. Това е послание за образ във времето”, заяви министър Рашидов.

„Да се разделиш с едно произведение е все едно да се разделиш с детето си”, допълни той. Министър Рашидов уточни, че има две такива скулптури на Йоан Леви, направени от него, като едната от тях се намира в Националната галерия на Армения в Ереван. Другата дълги години е стояла в ателието му, преди да реши да я подари на брата на художника. Министър Рашидов обясни, че стигнал до това решение първо на шега, след едно посещение на Милчо Левиев в кабинета му, при което се наложило министърът на културата да остави своя гост да го чака много дълго.

"После си казах защо да го държа при себе си. Не съм ревнив към красивите неща. Трудно дарявам скулптури. По-скоро бих ги продал, за да даря парите. Това е по-разумно. Хората, когато имат нужда от помощ, имат нужда от реални пари, а не от вещи", коментира министър Рашидов. "Така стигнах до това решение и дойде денят, в който да връча този портрет на именно на брата на Йоан. Той много се зарадва", добави министърът на културата.

Милчо Левиев обеща на министър Рашидов, че ще сложи скулптурата на видно място в дома си и ще я показва на всички свои гости.

Войната на предизборните спотове

http://www.grreporter.info/voinata-na-predizbornite-spotove/17863

Кратката предизборна кампания се намира в своя разгар и конкуренцията между партиите вече се пренесе и в рекламните паузи по водещите гръцки телевизии

прочети повече

Finance Minister: no updating of budget is planned

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257191_Finance+Minister%3A+no+updating+of+budget+is+planned

 Bulgarian Minister of Finances Vladislav Goranov announced that there are no plans for upgrading the country’s budget. “There are certain risks related to the fulfillment of some EU programmes because the end of 2015 is the expiry date for payments to be made under the current programme period. That is why I cannot say what the final results for the closing of the budget would be”, Goranov explained. According to him the major task should be to increase the efficiency of expenses, as the collecting of higher revenues is good news in itself, but if these revenues are spent inefficiently, the final result for the society would remain low.

 

Шок и ужас! Жив плъх изскочи от пакет с хляб, изкара акъла на жена (потресаваща снимка)

http://pik.bg/шок-и-ужас-жив-плъх-изскочи-от-пакет-с-хляб-изкара-акъла-на-жена-потресаваща-снимка-news395089.html

Шок и ужас! Жив плъх изскочи от пакет с хляб, изкара акъла на жена (потресаваща снимка)

Плъх изскочи от плик с хляб, купен от пазарджиклия, минути след като пакетът бил оставен в кухнята. Как и кога е попаднал гризачът там, остава загадка, но от нелепата ситуация съпругата на Валентин Цветанов останала в потрес, разказва Марица.бг. Докато подреждала покупките, животното се размърдало в дланите и задрапало да излиза. Последвали подобаващи писъци за помощ, а главата на семейството в последния момент стиснал с голи ръце измъкващия се натрапник и го смазал.

За мен беше интересно, че пликът не бе прояден никъде, а в същото време нито в завода са забелязали, нито в кварталния магазин, нито пък аз, докато съм носел самуна към дома, казва пазарджиклията. Чудя се къде се е крил и как е останал жив плъхът, след като пликът е цял и след като хлябът минава през резачка, също не мога да си обясня.

Понеже няма как да е сигурен къде животното е попаднало при хляба, потребителят първо отишъл още на другата сутрин да предупреди магазинерката. Докато дискретно показвал пакета обаче, влязъл съсед. Разгневил се и предложил заедно да занесат хляба в завода производител. Оттам снимали, прибрали всичко в още един плик и обещали да уведомят ръководството, като дали на посетителите си нов хляб и поднесли десетки пъти извинения.  

Валентин казва, че не е имал претенции към никого - на всеки може да се случи. Важното е да не се повтаря. Всеки средноинтелигентен човек знае, че именно гризачите разнасят повечето инфекциозни болести. С тази цел десетина дни след инцидента човекът пуснал снимка на находката си в социалните мрежи и предизвика буря от коментари. Шегаджии даже кръстиха мъртвия плъх Джери, като едноименния герой на детски анимационен филм. И питат вкусни ли са пържолите му. 

Щеше да е смешно, ако не беше страховито. На който и етап от поточната линия до ръцете на купувача да е попаднала мръсната твар в пакета, става дума за храна.

Това е невъзможно! - каза собственикът на завода Паун Лазаров. Самуните се режат на филии по 1 сантиметър, секунда след това пликът се отваря с въздух, а работничка пъха филиите вътре с ръкавица и машина поставя клипса. На това място работят три жени, всяка наблюдава. Плъхът е умно животно, би избягал. А и сами помислете - в пакета няма въздух, не би могъл да оцелее, без да диша, повече от 3 минути. 21 години произвеждам хляб, никога не сме имали проблеми, увери предприемачът. Въпреки това упорито се опитваше да ни убеди да не пускаме нищо по темата.

Паун Лазаров дори ни покани да видим на място организацията по пакетирането, за да докаже становището си. Оказа се, че неговите служители не са го уведомили за сигнала на пазарджиклията. Също сметнали, че не е възможно и затова няма смисъл да го занимават. Бизнесменът каза още, че не се сеща още какви мерки може да се предприемат, след като производството на храна се гледа под лупа и контролът перманентно е повече от стриктен. Скоро не е имало и напуснали, за които да се съмнява, че може нарочно да са сторили магарията.

Градска мълва от години твърди, че в хлебозаводите работници при напускане така си отмъщават на работодателите си - като саботират работата или подхвърлят по нещо мръсно в продукцията. Очевидци са намирали в самуните на различни фабрики топки коса, ръждясали гвоздеи, преди години ни донесоха дори "космат" хляб, на който гора от тънки влакънца стърчаха, захванати здраво в кората.

Конкуренцията в производството на хляб е мощна и жестока, отбелязва Паун Лазаров. Всеки от конкурентите ми може да ви изпрати не един, а трима души с плъхове или шепи хлебарки. Но нали разбирате, че клипсовете могат да се отварят и затварят многократно и не е задължително пропускът да е в завода. Предприемачът загатна, че атаки има и срещу други производители от Пазарджишко и предположи, че е дошъл негов ред. Не спести и обвиненията към нас, че материалът е поръчков.

3 години и половина решетки за рецидивист, издърпал чанта във вход във Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4966739

3 години и 6 месеца строг затвор даде Великотърновският окръжен съд на 37-годишен рецидивист за грабеж на дамска чанта. Наказанието е след споразумение с прокуратурата.
Нападението било извършено в нощта на 25 юли т.г. във вход на жилищен блок на ул.
3 години и 6 месеца строг затвор даде Великотърновският окръжен съд на 37-годишен рецидивист за грабеж на дамска чанта. Наказанието е след споразумение с прокуратурата. Нападението било извършено в нощта на 25 юли т.г. във вход на жилищен блок на ул. "Димитър Найденoв" във Велико Търново. Апашът издърпал със сила дамската чанта на 63-годишна жена,

Исландия е в шок от историческото си класиране за Евро 2016

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/07/2605025_islandiia_e_v_shok_ot_istoricheskoto_si_klasirane_za/?ref=rss


Исландия отвори златна страница във футболната си история, след като за първи път се класира за голямо първенство.

Исландските футболисти направиха нулево равенство срещу гостуващия Казахстан, което им беше достатъчно да си гарантират едно от първите две места в група А и да станат четвъртият отбор, който се класира за Евро 2016.

Те последваха домакините от Франция, лидера в група Е Англия и съперника си в група А Чехия, която в по-ранен мач победи Латвия с 2:1. Двата тима...

Бизнесът у нас разчита на ниските заплати

http://econ.bg/Новини/Бизнесът-у-нас-разчита-на-ниските-заплати_l.a_i.695497_at.1.html

Дори когато икономиката върви, заплатите не се увеличават толкова при нас. Бизнесът разчита на ниското заплащане на труда. Дупките основно са в...

Започна събарянето на ромските къщи в Гърмен, напрежението расте

http://www.mediapool.bg/zapochna-sabaryaneto-na-romskite-kashti-v-garmen-naprezhenieto-raste-news238904.html

Започна събарянето на незаконните ромски къщи в Гърмен. Първите две вече са съборени, напрежението расте, една жена припадна, предаде БНР.   В сградите живеят семейства с общо 20 деца. Те са отказали да се настанят в предлаганите им домове, каза кметът на Гърмен Минка Капитанова.   Пасторът в ромската махала "Клемиковци" заплаши, че ще се запали заедно с триетажната си къща.   Рано сутринта млада вдовица, майка на две деца, изнесе покъщнината си. В нея бе и ученическата чанта на първокласника Яков.   Според преписката между институциите на четири семейства, чиито къщи се събарят, е предложено временно жилище. Ромите са категорични, че ще останат в махалата. Всички родители заплашиха, че няма да пуснат децата си на училище.   От 271 ученици в местната гимназия 145 са от ромския квартал. Някои от жителите му заявиха, че са уговорили училищен автобус да извозва децата в близкото село Долно Дряново. От там не потвърдиха тази информация.   Ромите смятат, че това е наказателна акция с политически оттенък спрямо тях, защото никой не коментира незаконните къщи в ромските махали на съседните села Огняново и Дъбница. Те обвиниха местната власт, че са били излъгани с фалшиви скици и реално платени парцели.   На моста преди входа на ромската махала са поставени две знамена с националния флаг, обърнат надолу, което е знак за обявена война.   От инициативния комитет в квартала също заплашиха със саморазправа.   Очаквайте подробности

Клетви и припадъци при бутането на още четири незаконни ромски къщи в Гърмен

http://www.mediapool.bg/kletvi-i-pripadatsi-pri-butaneto-na-oshte-chetiri-nezakonni-romski-kashti-v-garmen-news238904.html

Обърнат национален флаг, клетви, припадъци и гълтане на език белязаха поредния епизод от сагата със събарянето на общо 124 незаконни постройки в ромската махала "Кремиковци" в Гърмен. Акцията тръгна на 29 юни, но беше спряна след намесата на Еврокомисията, сезирана от правозащитни институции. План-графикът за 7 септември беше премахването на пет къщи, в които живеят 25 деца. В руини се превърнаха само четири. Последната – триетажна масивна къща на ромския пастор, ще има поне още ден живот. Събарянето й беше отложено, защото изпратената техника се оказа неподходяща за нея. Началото на акцията беше белязано от трагичен инцидент. Около час преди да започне рушенето на домовете на ромите, насрочено за 11 часа, 46-годишен мъж загина в Гърмен при падане от строеж. Иначе ромите посрещнаха "големците" - заместник-областният управител на Благоевград Асим Адемов, кметът на община Гърмен Минка Капитанова, представители на дирекцията "Социално подпомагане" в Гоце Делчев и на ДНСК, със знак за война - два обърнати национални флага. Срещу тях беше изправена полиция и жандармерия. Така до сблъсъци реално не се стигна. По средата на акцията кметицата беше изведена от полицията, за да не дразни хората. Едно, две, три и линейка До към 11.30 часа бяха съборени първите три къщи. Тогава 32-годишен мъж припадна и си глътна езика. Незабавно се притекоха медици от намиращата се на мястото линейка, и полицаи. Те се бориха 5 минути да му извадят езика, след което потърпевшият беше откаран в болница. През това време ромите викаха и кълняха. При подготовката за събаряне на четвъртата незаконна къща напрежението се покачи. На собствениците беше позволено да свалят дограмата и керемидите. Един от мъжете отиде при жандармеристите и започна да ги пита какво трябва да направи с детето си, което е сляпо и трябва да го отведе в София на операция. Мъжът започна да крещи срещу тях: "Вие сте убийци", "Вие не сте хора", "Ще запалим Гърмен". Хората започнаха да викат и да дюдюкат срещу кметицата на Гърмен Минка Капитанова. Полицаите под ескорт я отведоха от мястото на събитията. Натовариха я на автомобил и я закараха в общината, за да не дразни хората. Петата къща се оказа непосилна за фадромата След като първите четири незаконни ромски постройки паднаха, събарянето спря на петата къща, предаде БГНЕС. Оказа се, че фадромата е малка за нея. Събарянето на незаконните постройки ще продължи във вторник с по-мощна техника. Коментарите: Хората не са виновни, прокуратурата да се намеси Тези хора са жертва на една голяма измама, коментира заместник-областният управител Асим Адемов пред БТА. Според него те са жертви на собствената си наивност и глупост, след като са купили терени, върху които не могат да строят. Това е причината в този момента да се чувстват ощетени, допълни Адемов. Според него до виновните в случая правосъдието все още не може да достигне. Той призова прокуратурата да се намеси и виновните да си понесат последиците. Законът трябва да се спазва и акцията не може да бъде спряна, защото заповедите за събаряне на тези къщи са от 2011 г., каза Асим Адемов. Собствениците на съборените къщи са отказали да подпишат декларации за временно настаняване, каза Петя Костова, директор на дирекцията "Социално подпомагане" в Гоце Делчев.

Мадан отново на воден режим

http://pik.bg/мадан-отново-на-воден-режим-news395104.html

Мадан отново на воден режим

Във връзка с продължилото засушаване и рязкото спадане на дебита на водоизточниците, захранващи Мадан е въведен режим на водоподаването, съощават от ВиК – Смолян. Вода в града ще има в часовете от 06.00 до 08.00 и от 20.00 до 22.00ч.

За кв.Батанци и Аврамовска часовете са от 06.30 до 08.00 и от 21.00 до 23.00ч. Режим на водоподаването е въведен и в селата Върбина и Ловци. Вода няма да има в следните часове: За с.Върбина от 7.00 до 19.00ч., а за с.Ловци от 18.00 до 7.30ч. През август, в Мадан отново бе въведен режим на водата.

Днес проблеми с водоподаването ще има и в Смолян. Заради възникнала авария на водопровода захранващ - Промишлена зона кв. Устово , ще бъде нарушено водоснабдяването в зоната, се казва още в съобщението на ВиК – Смолян.

Bulgaria to join international dialogue aimed at changing refugee policy

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257190_Bulgaria+to+join+international+dialogue+aimed+at+changing+refugee+policy

 The refugee crisis in Europe brought serious political, social and financial problems to the countries. Even a powerful state such as Germany is unable to receive 800,000 refugees in 2015. Berlin and Paris agreed that the European countries should negotiate to distribute the refugees fairly and equalize the rules regarding the refugee status of the immigrants. This week the Bulgarian politicians have been also discussing actively amendments to the immigration policy. Bulgaria’s Minister of Foreign Affairs Daniel Mitov and Bulgaria’s Defense Minister Nikolay Nenchev took active stand on this issue during informal international forums held during the week. Minister Mitov pointed out during the Bled Strategic Forum in Slovenia that the countries from the Western Balkans must join the common European measures aimed at dealing with the refugee crisis, due to the changing routes of the migratory flow. In a conversation with Slovenia’s President Minister Daniel Mitov said that the Dublin agreement, which regulates the agreements for readmission of refugees, had to be revised. The migration topic was also in the focus of Minister Mitov’s conversation with US Deputy Assistant Secretary for European and Eurasian Affairs Hoyt Brian Yee. Daniel Mitov told Hoyt Yee that the countries must fight against the reasons that caused the large-scale migration flows, rather than against the results of this crisis only. Bulgaria’s Defense Minister Nikolay Nenchev announced Sofia’s stand regarding the future refugee policy at an informal meeting of the EU Defense Ministers in Luxembourg. Earlier, Bulgaria’s Foreign and defense Ministers voiced their stand during national forums, too. Apparently, the announcement of Bulgaria’s position at international forums is part of the country’s plan to initiate a discussion within the EU aimed at revising the refugee strategy. The new strategy should also include work over its main elements such as the readmission, the deportation of immigrants and fight against human trafficking. Minister Mitov is to voice this stand during the informal meeting of the EU Foreign Ministers (Gymnich) on September 4 and 5 in Luxembourg. The cabinet’s activity regarding the refugee crisis coincided with large-scale operations against illegal immigration in Bulgaria. In two days only the State Agency for National Security and the Ministry of Interior detained in Sofia over 160 immigrants without IDs. Later the authorities seized 208 immigrants in Tsarevo Municipality and 40 immigrants in the village of Golyamo Buchino near Sofia. The Police operation still continues. So far, the situated in under control in Bulgaria unlike in other European states where refugees storm trains on their way to Western Europe.
English version: Kostadin Atanasov

Possible economic growth, exceeding government’s forecasts

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257189_Possible+economic+growth%2C+exceeding+government%E2%80%99s+forecasts

 

The GDP of this country went up by 0.5 percent on a quarterly base over the second trimester of 2015 after an intensive growth of 0.9 percent through the initial trimester, preliminary assessments of the National Statistical Institute show. Bulgaria’s GDP over the second trimester was to the tune of some EUR 11 bln.

НИМ се сдоби с антична ара с императорски надпис

http://www.cross.bg/mark-avreliii-yupiter-1479946.html

София /КРОСС/ Благодарение на усилията на служителите от специализираното звено на ГДБОП бе спасена от изнасяне извън страната и предадена на Националния исторически музей антична ара с отлично запазен римски надпис от ІІ в.сл.Хр. Надписът гласи:"На Юпитер Всеблаг Всемогъщ Долихен за здравето на императорите августи Л. Сепмтимий Север Пий Пертинакс и Марк Аврелий Антонин и на цезаря Л. Септимий Гета посветиха чрез августовия легат Гай Овиний Тертул жреците Нигрин, Квинт Гайан и Лонгин." От съдържанието на надписа става ясно, че със средства на прочутите римски императори Септимий Север и Марк Аврелий, вероятно на мястото, където е намерен надписа е издигнат храм на върховното римско божество Юпитер (Зевс в старогръцката митология). Парите за храма са били предадени от императорския легат (пратеник) Гай Тертул на жреците Нигрин, Квинт, Гайан и Лонгин. Марк Аврелий е и изтъкнат философ. По негово време Сенатът на Рим е взел решение, че след смъртта си всеки император се превръща в бог. На смъртния одър, императорският лекар успокоявал умиращия, че състоянието му се подобрява. Марк Аврелий намерил сили да се усмихне и да каже: „Нещо бъркаш лекарю, аз усещам, че се превръщам в бог". Националният исторически музей ще запази засега в тайна мястото на находката, тъй като възнамерява да извърши там археологически разкопки и се бои, че иманярите междувременно ще го разграбят. Храмовете на Юпитер обикновено са импозантни монументални постройки

Полицията разследва смъртта на германец в Златни пясъци

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/policiiata-razsledva-smyrtta-na-germanec-v-zlatni-piasyci-6042227

Тялото е намерено малко преди 18 ч. в неделя в хотелска стая в курорта. Има улики за извършено криминално деяние, съобщават още от полицията

Майчин дом“ оспорва епикризи на „Пирогов“ по случая с падналия асансьор

http://pik.bg/майчин-дом“-оспорва-епикризи-на-„пирогов“-по-случая-с-падналия-асансьор-news395102.html

Майчин дом“ оспорва епикризи на „Пирогов“ по случая с падналия асансьор

Болница "Майчин дом" оспорва епикризите, издадени от лекари от "Пирогов" по делото с падналия асансьор, съобщава в. „Сега“.

Изданието разполага с документи по гражданско дело срещу АГ болницата, сред които исковата молба на Наталия Гърдевска. Тя е завела иск, след като беше сред осемте пострадали при падането на асансьор в болницата през 2010 г., пълен с жени в напреднала бременност. Така заведените дела за обезщетение стават общо четири.

Към документите са приложени епикризи, издадени от "Пирогов", където Гърдевска е настанена след инцидента. В отговора на "Майчин дом" обаче пише: "оспорвам истинността и верността на представените експертизи". Подписан е от директора на АГ болницата проф. Виктор Златков, който е обвиняем по наказателното дело за инцидента заедно с още трима души. Не става ясно дали "Майчин дом" се съмнява в експертизата на колегите си от "Пирогов" или че епикризите изобщо са издадени от тази болница, уточнява вестникът.

Адвокатите на Гърдевска са подготвили писмо до лекарския съюз, с което искат да се провери дали със съмнението си в епикризите "Майчин дом" не нарушава етичното поведение и не клевети колеги. Отделно от това са поискали "Пирогов" да запази всички документи и епикризи, за да послужат като доказателства.

От отговора на болницата става ясно, че настоява, ако съдът уважи иска за обезщетение, към делото да бъде привлечена и фирмата, отговаряла за поддръжката - "Асансьор - МБ - 97" ООД, чийто собственик Красимир Паунов също има обвинения за инцидента. Експертизите, направени по време на разследването, показаха нарушения на правилата за поддръжката, експлоатацията и контрола на асансьорите.

От болницата обаче твърдят, че пострадалите сами са си виновни, защото в асансьора са се качили 14 души при максимална товароносимост 500 кг.

 

БЧК: Бежанците, които искат да останат у нас, могат да бъдат интегрирани

http://pik.bg/бчк-бежанците-които-искат-да-останат-у-нас-могат-да-бъдат-интегрирани-news395099.html

БЧК: Бежанците, които искат да останат у нас, могат да бъдат интегрирани

Една част от бежанците, които искат да останат в България и търсят ново място за своите семейства, могат да бъдат интегрирани. Това каза за ''Фокус'' Таня Георгиева, директор на БЧК-Пловдив, в коментар на възможностите на страната ни да се справи с евентуална бежанска криза.

По думите й много от бежанците имат професии и желание да работят. „Случаите са различни. Някои от бежанците тръгват с нагласата, че търсят убежище в Германия и Холандия. В подобни ситуации ние няма как да се справим”, каза още Георгиева.

Според нея е важно БЧК като хуманитарна организация да проповядва хуманното отношение, да осигурява подслон, да предоставя храна и медицинска грижа. „Бежанците са хора, които имат нужда от помощ”, категоричен е директорът на БЧК-Пловдив.

На въпрос дали населението в страната ни ще успее да прескочи границата на различието и да допусне бежанците близо до себе си, Таня Георгиева отговори, че точно това би трябвало да се случи. „Аз съм учудена от кратката памет на гражданите на Пловдив. Ние сме преминали през подобни моменти. В града има цял квартал, който е с бежанци от Беломорска Тракия. Имаме и бежански поток от Армения. Засега годините не са чак толкова, за да забравим всичко това”, коментира директорът на хуманитарната организация в Пловдив. 

Субсидиите за частни училища няма да са за сметка на държавните

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/subsidiite-za-chastni-uchilishta-niama-da-sa-za-smetka-na-dyrjavnite-201855/

Предвидените средства ще може да бъдат харчени само за обучение – за заплати на учителите и покриване на учебния план

Цонко Цонев: Заливът Болата е пред изчезване

http://www.moreto.net/novini.php?n=300674

Заливът Болата край каварненското село Българево, който преди време влезе в клуба на "Най-красивите заливи в света", е застрашен от изчезване. За това алармира кметът Цонко Цонев, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Господ да пази варненци! Огромно дърво се срути на Алеята на възрожденците край майки с колички

http://petel.bg/Gospod-da-pazi-varnentsi--Ogromno-darvo-se-sruti-na-Aleyata-na-vazrozhdentsite-kray-mayki-s-kolichki__125850

Автор: Мария Поповска, Нова тв Огромен клон падна от дърво на Централната алея в Морска градина във Варна в неделя 16.00 часа. Снимката е...

Фен на ЦСКА си татуира... Венци Стефанов

http://petel.bg/Fen-na-TSSKA-si-tatuira----Ventsi-Stefanov__125848

Повече от две години след равенството на Славия на "Герена", което отне титлата от "сините" за сметка на Лудогорец, фен на ЦСКА изпълни...

"Дарик": Този месец ще започне строителството на стадион "Варна"

http://petel.bg/Darik--Tozi-mesets-shhe-zapochne-stroitelstvoto-na-stadion-Varna__125847

Грубият строеж на стадион „Варна“ ще започне през този месец, както беше предвидено в инвестиционните намерения на „Химимпорт“. Новият...

Дават по 250 лв. социални за покриване разходите при започването на учебната година

http://petel.bg/Davat-po-250-lv--sotsialni-za-pokrivane-razhodite-pri-zapochvaneto-na-uchebnata-godina__125846

Снимка:Булфото Еднократната целева помощ за първокласници, която е в размер на 250 лв., е за покриване разходите на детето при започването...

Пак задържаха българин за каналджийство

http://www.cross.bg/lesbos-migranti-bezhantzi-1479944.html

/КРОСС/ Гръцки кораб спаси бедстващи мигранти в Егейско море. Само по случайност няма жертви. Мигрантите не са подали сигнал за помощ, а екипажът на минаващ ферибот забелязал хора в морето, на няколко мили от остров Лесбос. Морската охрана и фериботът спасили 61 мигранти, като сред тях има деца, които са били без спасителни пояси. Мигрантите са пътували с лодка. Все още няма информация за общия брой на мигрантите и не се знае дали има изчезнали.Според властите над 17 хиляди мигранти се намират в момента на Лесбос, без да има необходимите условия за настаняване. Според жителите броят на бежанците е повече от 30 хиляди.Кметът на Лесбос заяви, че островът е под обсада от бежанци и очаква спешни мерки, макар и късно.Всеки ден вече има сблъсъци между бежанците или бунтове срещу полицията. Охраната на град Митилини на Лесбос задържа двама местни жители, които хвърлиха бомби "Молотов" срещу палатки на бежанци, настанени в градския парк. Жертви няма.Жителите на Лесбос заплашват, че в знак на протест няма да гласуват на парламентарните избори.Днес полицията на Александруполис задържа отново българин, каналджия на бежанци. В товарен камион, шофиран от българина, бяха откри 26 сирийци, предаде БНР.

Учени откриха паметник, засенчващ Стоунхендж

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/ucheni-otkriha-pametnik-zasenchvasht-stounhendzh-6042226

90 огромни монолитни изправени камъка, подредени С-образно, са открити на около 3 километра от Стоунхендж. Те са били под плътен слой почва и са засечени с помощта на радари

18-годишно момче и 14-годишно момиче загинаха в катастрофа на пътя Сливен – Ямбол

http://www.mediapool.bg/18-godishno-momche-i-14-godishno-momiche-zaginaha-v-katastrofa-na-patya-sliven-yambol-news238903.html

18-годишно момче и 14-годишно момиче от Ямбол загинаха при катастрофа на пътя Сливен – Ямбол в неделя вечерта.   19-годишният водач на "Пежо 307" от Ямбол е изгубил управление над автомобила си и той се преобърнал в крайпътната канавка. Двамата загинали млади хора са пътували на задната седалка. Пробата за употреба на алкохол на водача е отрицателна.   Общо 20 тежки катастрофи са станали през изминалото денонощие, съобщават от Съюза на българските автомобилисти (СБА).   78-годишен мъж от Кюстендил е загинал, след като се преобърнал с колата си на пътя между селата Злогош и Драговищица, съобщиха от полицията. Катастрофата е станала в неделя вечерта.   Възрастният мъж е загубил контрол над автомобила. Съпругата му, на 76 години, която пътувала с него, е с повърхностни наранявания и без опасност за живота.

Столична община изпразнена заради сигнал за бомба

http://www.mediapool.bg/stolichna-obshtina-izpraznena-zaradi-signal-za-bomba-news238902.html

Сигнал за бомба изпразни Столична община, съобщиха от МВР.   Анонимното обаждане за поставено взривно устройство е получено в 11.25 часа.   Всички служители и намиращите се посетители са напуснали сградата на ул. "Московска" 33 в София.   В момента екипи на СДВР проверяват общината за наличие на взривно устройство.

Сицилиански компании анализират възможности за бизнес у нас

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sicilianski-kompanii-analizirat-vyzmojnosti-za-biznes-u-nas-201858/

В България може да заработи фабрика за производство на италиански сладолед и предприятие за оборудване на влакове

Путин поиска внезапна проверка, руски военни в пълна бойна готовност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4966701

Руският президент Владимир Путин поиска внезапна проверка на Централния военен окръг. Заради това в пълна бойна готовност са приведени както военните от окръга, така и авиацията от други военни окръзи, Военно-десантните войски и Военно-транспортната авиация.
Това коментира руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.
Руският президент Владимир Путин поиска внезапна проверка на Централния военен окръг. Заради това в пълна бойна готовност са приведени както военните от окръга, така и авиацията от други военни окръзи, Военно-десантните войски и Военно-транспортната авиация. Това коментира руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.

Путин прави внезапна проверка, руски военни в пълна бойна готовност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4966725

Руският президент Владимир Путин поиска внезапна проверка на Централния военен окръг. Заради това в пълна бойна готовност са приведени както военните от окръга, така и авиацията от други военни окръзи, Военно-десантните войски и Военно-транспортната авиация.
Това коментира руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.
Руският президент Владимир Путин поиска внезапна проверка на Централния военен окръг. Заради това в пълна бойна готовност са приведени както военните от окръга, така и авиацията от други военни окръзи, Военно-десантните войски и Военно-транспортната авиация. Това коментира руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.

Двама младежи загинаха при катастрофа край Ямбол

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/dvama-mladezhi-zaginaha-pri-katastrofa-kraj-iambol-6042223

Шофьорът и возещото се на предната седалка 16-годишно момиче са получили леки наранявания

Пореден скандален клип с полицейско насилие

http://www.bnews.bg/article-141177

Униформени ритат в главата заподозрян, маскират го като извънземно и го снимат.

Сигнал за бомба опразни Столична община

http://www.cross.bg/signal-obshtina-stolichna-1479943.html

София /КРОСС/ Сигнал за бомба е получен в Столична община. Информацията е получена в 11:25 часа. Всички служители на Общината са евакуирани от полицията. Специалисти претърсват сградата. Районът край Общината е отцепен.

10 пречиствателни станции са рискови заради изтичащ срок

http://news.ibox.bg/news/id_77767798

Предстои критичен период за ОП "Околна среда", предупреди министър Ивелина Василева

Синдиците на КТБ събрали над 2 млн. лв. за седмица

http://www.cross.bg/leva-sinditzite-fonda-1479942.html

София /КРОСС/ Над 2 млн. лева от вземанията на Корпоративна търговска банка /КТБ/ са събрани от синдиците Росен Ангелчев и Лазар Илиев през миналата седмица. Това става ясно от редовния им отчет.Две молби за разваляне на прихващания, направени след затварянето на Корпоративна търговска банка, са подготвени от синцидите. Едното прихващане е за близо 90 000 лева, а другото - за 35 000 лева.Синдиците са изискали и информация от одиторски фирми за финансовото състояние на банката към края на септември миналата година. Именно тогава бе установен отрицателният капитал на КТБ, което стана повод за отнемането на банковия лиценз.Към края на миналата седмица, когато изтече срокът за подаване на възражения по списъка с признатите вземания, синдиците отчитат, че все още обработват постъпилите писма. Справка по списъка с признатите вземания, който е публикуван в Търговския регистър, е изпратена във Фонда за гарантиране на влоговете. От сайта на Фонда става ясно, че към 4 септември са изплатени 3 652 300 000 лева от влоговете, гарантирани по закон.

Сигнал за бомба в Столична община отцепи района (обновена+снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4966680

Сигнал за бомба е подаден за сградата на Столична община, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Сигналът е подаден в 11:25 от мъж на телефон 112. Той е позвънил от мобилен телефон, който вече е изключен, но клетка на телефона е локализирана в
Сигнал за бомба е подаден за сградата на Столична община, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът е подаден в 11:25 от мъж на телефон 112. Той е позвънил от мобилен телефон, който вече е изключен, но клетка на телефона е локализирана в "Люлин", научи "24 часа". Обадилият се глас е бил на възрастен мъж с говорни проблеми.

Дрон засне многохилядния протест в Молдова (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/dron-zasne-mnogohiliadniia-protest-v-moldova-video-6042225

За да намалят напрежението, властите организираха в Кишинев безплатен концерт на открито. Той трябваше да започне час преди протестите, но мнозина от поканените артисти отказаха да участват

Линейката затънала в калта на Руски паметник заради пиян мъж на тревата

http://offnews.bg/news/n_1/n_555800.html

Линейката, която заседна в тревата на Руски паметник в 1.30 часа през нощта на 5 септември, се е отзовала на повикване за мъж в безпомощно състояние в тревните площи. Това обясни пред OFFNews зам.-директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София Светла Богданова. Линейката е останала в тревата повече от час, докато бъде избутана с помощта на таксиметрови шофьори и случайни минувачи. През това време мъжът в безпомощно състояние, който се оказал пиян, станал и си тръгнал, обясни Богданова. Поискахме писмено обяснение от шофьора на линейката за това какво е наложило да мине през тревните площи. Той все още не го е представил и очакваме това да се случи, подчерта Богданова. Въпреки това вече е получено обяснение от завеждащия работната смяна, според което не е имало обективна причина за шофьора да мине през тревата. След като получим обяснението, ако няма обективна причина за преминаването на линейката през тревата, шофьорът ще бъде наказан, увери зам.-директорът на ЦСМП-София.

Сигнал за бомба затвори Столична община

http://offnews.bg/news/n_1/n_555798.html

Административната сграда на Столична община беше евакуирана след сигнал за бомба, съобщи "Фокус". Сигналът е подаден в 11:25 ч. днес, като в момента сградата се проверява. Районът около Столична община на ул. "Московска" е отцепен. Очаквайте подробности!

20 000 бежанци са влезели в Германия през уикенда

http://www.cross.bg/germaniya-yikenda-bezhantzi-1479941.html

/КРОСС/ Около 20 000 бежанци са пристигнали в Германия през уикенда, полицията очаква още имигранти, съобщи пред РИА „Новости" Иво Прибе, говорител на федералната полиция. "Около 20 хиляди души са пристигнали през уикенда", съобщи той. Позовавайки се властите в Бавария, медиите съобщават, че федералната земя очаква още 11 хиляди бежанци, които ще пристигнат от Унгария и Австрия. Прибе не успя да потвърди тази цифра.По-рано беше съобщено, че Германия ще отпусне 6 милиарда евро за приемане и обслужване на бежанците.

Пилотите на "Луфтханза" стачкуват във вторник

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/07/2605043_pilotite_na_lufthanza_stachkuvat_vuv_vtornik/?ref=rss


Синдикатът на германските пилоти Vereinigung Cockpit (VC) обяви стачка във вторник, която ще засегне полетите на дълги разстояния и товарните полети на "Луфтханза" (Lufthansa), съобщи "Ройтерс".

Стачката във вторник ще бъде 13-ата поредна за година и половина и ще блокира полетите от Германия между 7 и 23 часа местно време (между 8 и 24 часа българско).

"Луфтханза" опитва да намали разходите, като същевременно запази пазарния си дял срещу конкуренти като нискотарифната...

Над 2 млн. лева от вземанията на КТБ са събрали синдиците през миналата седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=300669

Над 2 млн. лева от вземанията на Корпоративна търговска банка /КТБ/ са събрани от синдиците Росен Ангелчев и Лазар Илиев през миналата седмица. Това става ясно от редовния им отчет. Две молби за разваляне на прихващания, направени след затварянето на Корпоративна търговска банка, са подготвени от синцидите.

Референдумът за излизане от ЕС раздели депутатите на Дейвид Камерън

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/07/2605053_referendumut_za_izlizane_ot_es_razdeli_deputatite_na/?ref=rss


Британският премиер Дейвид Камерън се приготвя за сблъсък с евроскептичното крило на Консервативната си партия, след като направи предложения за поправка в закона за предстоящия референдум за излизане от ЕС, предаде EU Observer.

Поне 40 депутати са недоволни от промените, една от които е предвиден 4-седмичен период на размисъл преди вота, през който правителството трябва да спред да води кампания относно членството на Великобритания в ЕС.

Камерън вече предложи някои...

Напрежението в Гърмен ескалира! Роми не пускат машините до къщите си, заплашват и обиждат кмета

http://pik.bg/напрежението-в-гърмен-ескалира-роми-не-пускат-машините-до-къщите-си-заплашват-и-обиждат-км-news395085.html

Напрежението в Гърмен ескалира! Роми не пускат машините до къщите си, заплашват и обиждат кмета

Ескалира напрежението в циганския кв. „Кремиковци” в Гърмен, предаде „Фокус". Започна словесен спор между цигани и служители на реда по време на предприетото събаряне на четвъртата незаконна постройка в квартала. Циганите не позволяват квадромата да достигне постройката и са застанали пред не, а някои от тях започнаха да хвърлят бутилки по къщите. Голяма част от населението на квартала се насочиха към кмета на община Гърмен Минка Капитанова, която се опитва да напусне квартала. Капитанова се насочи към мястото, където са съсредоточени екипи на жандармерия и полиция, които не позволяват преминаването през кордона. Циганите обиждат кмета на община Гърмен и я упрекват за несгодите си, като някои от тях дори отправиха и закани за саморазправа. 

Най-младият депутат констатира очевидното в Асеновград - лоша инфраструктура

http://asenovgrad.actualno.com/Naj-mladijat-deputat-konstatira-ochevidnoto-v-Asenovgrad---losha-infrastruktura-news_494140.html

"Инфраструктурата в Асеновград е в недобро състояние". Това посочи най-младият депутат в българския парламент - Георг Георгиев, след срещата си с повече от 60 млади асеновградчани. Те споделиха с него проблеми и задаваха въпроси, касаещи община Асеновград. Граждани изразиха позицията си, че проблемът с инфраструктурата е основен и стои неразрешен от години. Георгиев се срещна с младежи от Асеновград по повод провеждане на семинар, посветен на поведението на потребителите в интернет пространство

2-те зодии, които никога не прощават

http://curious.actualno.com/2-te-zodii-koito-nikoga-ne-proshtavat-news_494102.html

Отмъщение? В никакъв случай! Най-голямото отмъщение на тези две зодии е, когато напълно изключат от живота си човека, който ги е излъгал или е забил нож в гърба им. Зодиите, които никога не прощават са...ТЕЛЕЦ Телците дават всичко от сърце и душа за хората, които обичат. Всеотдайни са, обичат до последно и не пазят сърцата си. Обичта им е силна, градивна и трябва да се случи нещо много сериозно, за да обърнат гръб на човека, пленил сърцето им. Когато някой им забие нож в гърба стават безпощадни

Двама хулигани са задържани в Старозагорско

http://pik.bg/двама-хулигани-са-задържани-в-старозагорско-news395088.html

Двама хулигани са задържани в Старозагорско

Двама мъже са задържани заради хулигански прояви през уикенда, съобщиха от полицията.

19-годишният Б.Р. от казанлъшкото село Хаджидимитрово е прибран в ареста в събота. Причината е, че около 2.00 часа в Казанлък на кръстовището на ул."Орешака" и ул."Любомир Кабакчиев", след катастрофа с лек автомобил "Фолксваген Венто", младежът е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Пак в събота около 14.30 часа, служители от полицейския участък в Гурково пристигнали на ул. "Стадиона" след сигнал за сбиване. Там намерили 36-годишния Я.Я., който във видимо нетрезво състояние отправил нецензурни думи, закани и заплахи спрямо 25-годишен мъж от същия град.

Полицаят, пристигнал пръв на мястото го предупредил неколкократно да спре, но Я.Я. не изпълнил разпореждането и започнал да обижда полицая.

На място са пристигнали и други двама служители на реда, които също отнесли псувни и обиди от почерпения мъж.

Тогава униформените му сложили белезниците и го откарали в ареста.

Срещу двамата са образувани бързи производства.

 

Полицията отцепи сградата на Столична община (обновена)

http://pik.bg/полицията-отцепи-сградата-на-столична-община-обновена-news395074.html

Полицията отцепи сградата на Столична община (обновена)

Около сградата на Столична община има много полиция, районът е отцепен, алармираха очевидци на случващото се, пише Блиц.

Заплаха за бомба е отправена на тел.112. Служителите и посетителите са били помолени да напуснат. След евакуацията в сградата е започнал оглед, заявиха от пресцентъра на Столична община. 

Като превантивна мярка е повикан и екип на Спешна помощ.

Районът между кръстовището на ул. "Московска" и ул. "11-ти август" е отцепен, на място има екипи на пожарната, полицията и бърза помощ, 

България има амбицията да направи запомнящо се Председателство на Съвета

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/RIw6hCdRDF0/

Председателството на Съвета на Европейския съюз през втората половина на 2018 г. е шанс държавата ни да се утвърди като равноправен и ефективен член на Съюза. То е и възможност да се постигнат в дългосрочен план целите на различни секторни политики чрез увеличаване на интереса към страната ни, повишаване на чуждестранните инвестиции, стимулиране на развитието на туризма във всичките му разновидности. Това подчерта министърът на културата Вежди Рашидов при откриването на първото заседание на тематичната работна група „Комуникационна стратегия и културна програма”, създадена за подготовката на българското председателство.
Министър Рашидов, който е председател на работната група, обвърза качеството на подготвяните от нея документи не само с начина, по който ще бъде възприето и оценено българското председателство, но и с цялостния имидж на страната ни като партньор, допринасящ за общия успех на ЕС, и с утвърждаване на политическия авторитет на България като възможност за по-сериозно влияние в процеса на вземане на решения в Съюза.
На заседанието беше отбелязано направеното в ранната фаза на подготовката на председателството – проучени са планови и аналитични документи на държави-членки, осъществени са контакти за придобиване на опит от осъществено председателство и се изготвя анализ на добрите практики и допуснати пропуски. „Амбицията ни е да направим запомнящо се председателство, чрез което България да бъде забелязана и идентифицирана като модерна страна с богата история и култура. Нашата формула е да се обединим като нация около тази кауза”, каза министър Рашидов.
Сред първите задачи на работната група са формулиране на визията за идентифициране на България като председател на Съвета, подготовката на концепция на комуникационна стратегия, стартиране на интернет страница на Българското председателство, формирането на пресцентър.
Вицепремиерът и национален координатор на подготовката на председателството Меглена Кунева изтъкна добрата подготвителна работа на всички тематични работни групи. Тя посочи, че комуникационната стратегия и културната програма ще дадат рамката за това как искаме да изглежда България в следващите години. По думите й, за успешното изпълнение на тези документи е необходима не само добра административна подготовка, но и постигането на обществено и политическо съгласие.

“Назарет” пристига с половин тон свръхбагаж за “Грийн рок фест Русе”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965461


От днес в Русе започва раздаването на безплатните билети за концерта на “Назарет”. Легендарната група пристига с половин тон свръхбагаж за концерта на 13 септември в “Арена Русе” в рамките на традиционния фестивал “Грийн рок фест”.
Това ще бъде и първият гастрол на рокдинозаврите в България, а той ще бъде наблюдаван напълно безплатно от русенци,
От днес в Русе започва раздаването на безплатните билети за концерта на “Назарет”. Легендарната група пристига с половин тон свръхбагаж за концерта на 13 септември в “Арена Русе” в рамките на традиционния фестивал “Грийн рок фест”. Това ще бъде и първият гастрол на рокдинозаврите в България, а той ще бъде наблюдаван напълно безплатно от русенци,

Стефани Музакова – републикански шампион и бронзов медалист от Балканиада

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JKAWIwDzOs8/

11923607_1039540799409468_6769709585628082644_nИзминаха десет напрегнати, но изключително успешни дни за състезателката на ОМСК „Циклон” Поморие Стефани Музакова.
Поредното си отличие Стефани пожъна на Държавното първенство „Oлимпийски класове” в Бургас. От 28.08.2015 г. до 30.08.2015 г. спортистката от общински младежки спортен клуб „Циклон” се състезава с представители на още 12 клуба от цялата страна. Стефани Музакова отново показа висок спортен дух и грабна шампионската титла в клас „Лазер Радиал” жени.
На последвалата 48-ма Балканиада по Ветроходство в Сърбия, младата поморийка влезе в надпреварата с повече от 170 състезатели от седем балкански страни. В рамките на седем дни те спориха в класовете Оптимист, Лазер 4.7, Лазер Радиал и Лазер Стандарт.
Националният отбор на България бе представен на това състезание от общо 25 състезатели по ветроходство. Единствено Стефани Музакова, обаче, се завърна от там с медал, като завоюва бронза в клас „Лазер Радиал”.

Унгария: Европа още не е осъзнала мащаба на бежанската криза

http://www.cross.bg/yngariya-neiinoto-germaniya-1479940.html

/КРОСС/ Европейските власти и обществеността все още не са осъзнали мащаба на кризата, предизвикана от наплива на имигранти, събитията, които се случват в момента - са само нейното начало, заяви високопоставен източник в правителството на Унгария, цитиран от сайта на унгарската телевизия M1."Това (споразумението между Унгария и Германия за прием на няколко хиляди бежанци) - е само началото на кризата, а не нейното решение. Това не е краят. По-нататък ще бъде още по-лошо. Западните страни още не са осъзнали колко голям е проблемът", казва правителственият източник в интервю, публикувано на сайта.„Друг изход нямаше, но сега границата трябва да се охранява по-добре. Трябва да се откриват центрове за мигрантите, да се решава кои да останат и кои да бъдат върнати обратно", отбелязва източникът. Той изрази опасения, че Германия ще избира бежанците, годни за работата, а „останалите ще ни оставя".

Спипаха шофьор, наказан за алкохол, пак да кара пиян в Берковица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4966692

Полицаи заловиха в Берковица мъж с отнета заради алкохол шофьорска книжка, пак да пришпорва автомобил на пияна глава. Гуляйджията така лъкътушел по шосето, че хвърлил в ужас останалите шофьори, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
В неделя към 20.30 ч. мъж се обадил на спешния телефон 112 и заявил,
Полицаи заловиха в Берковица мъж с отнета заради алкохол шофьорска книжка, пак да пришпорва автомобил на пияна глава. Гуляйджията така лъкътушел по шосето, че хвърлил в ужас останалите шофьори, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В неделя към 20.30 ч. мъж се обадил на спешния телефон 112 и заявил,

Мъж припадна, след като събориха къщата му в Гърмен

http://offnews.bg/news/n_1/n_555783.html

Мъж от ромския квартал "Кремиковци" в Гърмен е припаднал, след като багери са съборили незаконно построената му къща, съобщи "Фокус". При падането мъжът си е глътнал езика, а роднините му се опитват да го свестят с вода. Към момента мъжът остава в безсъзнание, на мястото е пристигнал медицински екип. Дейностите по събарянето на незаконните постройки са преустановени за момента. Очаквайте подробности!

Цветанов: В смесените региони трудно се формира реален политически живот

http://pik.bg/цветанов-в-смесените-региони-трудно-се-формира-реален-политически-живот-news395081.html

Цветанов: В смесените региони трудно се формира реален политически живот

В България има региони със смесено население, където много трудно се формира реален политически живот. Там популизмът и търсенето на етнически сблъсък е силно изразено.

Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на конференцията „Бъдещето на политическите партии“, организирана от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, Мартенс център и фондация „Конрад Аденауер“, съобщиха от партийния пресцентър. „Това е разликата между ГЕРБ и другите партии – ние обещаваме само това, което можем реално да изпълним като ангажимент. Затова участваме самостоятелно в изборите и провеждаме кампания „лице в лице“, каза Цветанов.

Според Цветанов, за да има бъдеще, всяка една партия трябва да бъде национално отговорна и присъствието й в политическия живот да се формира от реалните политики, които прилага. „Популизмът взе превес в Европа и в България, давайки обещания без покритие. Не трябва да допускаме явления като „Сириза“ или „Подемос“. Поеха се ангажименти пред обществото, тези партии получиха кредит на доверие, но нямаше как да избягат от ясните правила за съществуване на демократичната държава при решаването на проблемите“, обясни той. Цветан Цветанов посочи като основна предпоставка за независимост на партиите начинът за финансирането им.

„Държавната партийна субсидия е най-важният елемент, който беше постигнат в българското законодателство през 2009 година – показва много ясно дали една партия е демократична и прозрачна или зависима“, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ. Цветан Цветанов каза още, че ГЕРБ търси политика на толерантност и на взаимно уважение.

Председателят на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, заместник-председател на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова заяви, че големите кризи поставят фундаментални предизвикателства пред традиционните системни партии, които определят бъдещето им. „Голямо предизвикателство в момента е темата за бежанците, която изисква адекватен отговор, защото започват да се формират крайни националистически движения“, обясни Фандъкова. Тя посочи като важен въпрос и това как може да се увеличи доверието в политическата система.

„Способността да се носи отговорност е ключът към бъдещето на политическите партии“, подчерта още Йорданка Фандъкова. „Имате чудесен кмет на София в лицето на Фандъкова, с която си сътрудничим успешно. Искам да поздравя Цветан Цветанов за успешната му работа като ръководител на парламентарното мнозинство. С оглед на предстоящите местни избори, му желая успех“, каза Томи Хухтанен – директор на Центъра за европейски изследвания “Вилфред Мартенс“. Хухтанен очерта изпитанията, които срещат политическите партии в световен мащаб и в Европа.

„Политическите партии днес не са много по-различни от преди, но обществото се е развило много по-динамично. Наблюдава се загуба не на интерес към политиката, а на доверие и на ангажираност към политическите процеси“, обясни той. Според Томи Хухтанен бъдещето на политическите партии се съдържа в ценностите, които поддържат и в отговорността им към обществото. „Убеден съм, че ГЕРБ са дълбоко привързани към тези принципи и съм убеден, че партията ще получи подобаваща оценка на предстоящите местни избори“, категоричен бе Хухтанен. 

Полиция изведе кмета на Гърмен от циганската махала (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4966691

След събарянето на третата къща циганите в Гърмен станаха много неспокойно и поискаха да се видят с кметицата Минка Капитанова , която гледаше от страни акцията по събаряне на постройките. След като тълпата се насочи към нея се наложи полиция да я изведе от гетото по обиколен път. Междувременно някои от циганите казаха,
След събарянето на третата къща циганите в Гърмен станаха много неспокойно и поискаха да се видят с кметицата Минка Капитанова , която гледаше от страни акцията по събаряне на постройките. След като тълпата се насочи към нея се наложи полиция да я изведе от гетото по обиколен път. Междувременно някои от циганите казаха,

Неизвестен мъж отмъкнал от рускиня дамска чанта с пари и документи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5EfSjdZyxHU/

На 05.09.т.г. около 09.30 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 41 годишна руска туристка, отседнала в Поморие за това, че около 00.30 ч. на същата дата в района на ул. «Крайбрежна» №46 А, е нападната от непознат мъж, който чрез издърпване й отнел дамската чанта, съдържаща три мобилни телефона, лични документи и сумата от над 400 лева. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/09/07/2605021_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Имигрантският натиск на границата с Турция се увеличава.

Продължава бежанската вълна към Австрия и Германия.

Турски войници са били убити при атака на забранената Кюрдска работническа партия.

САЩ и ЕС са подписали споразумение за защита на личните данни и за съвместна...

Доходите на млекопроизводителите са намалели с 51 млн. евро за година

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/07/2605023_dohodite_na_mlekoproizvoditelite_sa_namaleli_s_51_mln/?ref=rss


Спадът на доходите на българските производители на мляко за една година се оценява на 51 млн. евро, както заради руското ембарго, така и заради отпадането на млечните квоти в ЕС през април, съобщи пред "Фокус" земеделският министър Десислава Танева.

Днес в Брюксел тя участва в Съвета по земеделие и рибарство на ЕС, където ще поиска компенсации за производителите на мляко, а не само на сухо мляко и масло, каквито в България почти няма. 

В България средната изкупна цена е...

СИРИЗА в търсене на начина и вълкът да е сит, и агнето да е цяло

http://www.investor.bg/analizi/91/a/siriza-v-tyrsene-na-nachina-i-vylkyt-da-e-sit-i-agneto-da-e-cialo-201837/

Бившите бунтари срещу европейските кредитори обещават в своята програма да изпълнят поетите ангажименти в споразумението, но и мерки за смекчаването им

Полицията разследва кражби от три автомобила

http://pik.bg/полицията-разследва-кражби-от-три-автомобила-news395078.html

Полицията разследва кражби от три автомобила

Служители на полицейското управление във В. Търново работят по разкриването на три кражби на вещи от леки автомобили, съобщиха от Областната дирекция на полицията.

Престъпленията са извършени вчера в землищата на селата Хотница и Емен. В землището на с. Хотница, чрез счупване на стъкло на задна врата от лек автомобил "Ситроен Ксара" са били откраднати две дамски чанти, с намиращи се в тях лични документи и сумата от 180 лева и 80 евро.

Същият ден от землището на с. Емен от два леки автомобила – "Субару Легаци" и "Шевролет Каптива", чрез счупване на патрон на врата и отключване на врата на втория автомобил са откраднати общо 1130 лв. и металотърсач.

По трите случая са извършени огледи на местопроизшествията. Образувани са досъдебни производства.

 

Бил Гейтс е бил бесен заради разработката на конзолата Xbox

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/09/07/2604827_bil_geits_e_bil_besen_zaradi_razrabotkata_na_konzolata/?ref=rss


Конзолата за видеоигри Xbox на Microsoft е предизвиквала доста спорове и негативни емоции в софтуерния гигант по време на нейната разработка, съобщава онлайн изданието BusinessInsider. Най-ядосан от Xbox е бил Бил Гейтс.

Дълго време хора в компанията са го убеждавали, че Microsoft трябва да направи конкурент на Sony PlayStation. Самият Гейтс обаче е бил против идеята, защото софтуерният гигант няма голям опит с игрите и не вижда смисъл да създава нещо, което не е част от екосистемата...

Сигнал за бомба в Столична община, отцепиха района

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4966685

Сигнал за бомба е подаден за сградата на Столична община, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Съгналът е подаден в 11:25. Сградата на Столична община се проверява и районът е отцепен.
Очаквайте
Сигнал за бомба е подаден за сградата на Столична община, съобщиха от пресцентъра на МВР. Съгналът е подаден в 11:25. Сградата на Столична община се проверява и районът е отцепен. Очаквайте

Ананиев: Част от политическата класа подценява очакванията на обществото за борба с корупцията

http://www.cross.bg/koryptziyata-politicheskata-klasa-1479939.html

София /КРОСС/ Част от политическата класа подценява очакванията на обществото за борба с корупцията. Абсолютно всеки се сблъсква с корупция под една или друга форма в ежедневието си. За съжаление вече сме претръпнали на този вид корупция и я приемаме, въпреки че ни дразни и ядосва, и продължаваме напред. Трябва да теглим чертата и да се предприемат стъпки за решаването й. Антикорупционният закон e стъпка в тази посока. Това заяви в студиото на БНТ народният представител от Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите" Настимир Ананиев.Той припомни, че Законопроектът е бил на практика приет от представителя на АБВ в правителството, вицепремиера Ивайло Калфин, който изказва забележки, но не гласува против, с което се внася в Народното събрание от Министерския съвет. Документът оттам премина през четири парламентарни комисии, в които депутати от различни групи, включително от ПФ и АБВ изказват забележки, но гласуват „за".И когато всички очакват да се даде ясен сигнал на обществото, че политическата класа има волята и желанието да се бори с корупцията, това не се случи. Точно обратното, създаде се впечатление за формиране на прокорупционно мнозинство срещу този закон, подчерта Настимир Ананиев

Разпадът на СИРИЗА предопределя изборната й загуба

http://www.grreporter.info/razpadt-na-siriza-predopredelya-izbornata-i-zaguba/17862

Кризата в доверието към разпадналата се радикалната левица може да повлияе негативно не само на нейното представяне на изборите, но и на политическата кариера на нейния лидер.

прочети повече

Разкриха коя е убитата жена в гората край Варна

http://petel.bg/Razkriha-koya-e-ubitata-zhena-v-gorata-kray-Varna__125845

Илюстрация: Булфото Разследващите установиха личността на жената, чието тяло бе намерено в напреднал стадий на разложение в гората...

20-годишна габровка задигна колата на германския си любовник. Плени го и тръгна към банката, за да...

http://petel.bg/20-godishna-gabrovka-zadigna-kolata-na-germanskiya-si-lyubovnik--Pleni-go-i-tragna-kam-bankata--za-da---__125844

Снимка: Булфото 20-годишна палавница прилъга и обра немския си любовник, след като му устроила капан с български приятели апаши. Истината...

Две от незаконните постройки в Гърмен са съборени

http://pik.bg/две-от-незаконните-постройки-в-гърмен-са-съборени-news395075.html

Две от незаконните постройки в Гърмен са съборени

Започна събарянето на втората порция от незаконните постройки в кв. Марчево на Гърмен.

В присъствието на полиция и жандармерия в 11 часа паднаха две къщи на ромски семейства.

Всеки момент ще започне събарянето на третата. По план трябва да бъдат съборени общо пет постройки. На 29 юни в Гърмен бяха съборени 4 постройки. Очаквайте подробности. 

На две колела в Европейската седмица на мобилността

http://www.moreto.net/novini.php?n=300666

На две колела ще премине през Варна Европейската седмица на мобилността тази година. Всеки ден от 16-и до 21-и септември на различни места в града ще се случват забавни и полезни неща, свързани с карането на велосипед и алтернативните начини на придвижване.

Криминално проявен открадна мобилен телефон на поморийка

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VoOsWaVDhtU/

На 04.09.т.г. около 10.00 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 55 годишна поморийка за това, че от дома й, разположен на ул. «Княз Борис I» е извършена кражба на мобилен телефон – в резултат на бързите полицейски действия е установен извършителя на деянието – това е 27 год. А.П. от Поморие, криминално проявен. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Намериха мъртъв немски турист в хотелска стая на „Златните“

http://www.moreto.net/novini.php?n=300667

Мъртвото тяло на 48-годишен немски турист е открито в хотелска стая в комплекс „Златни пясъци“. Това съобщиха за Moreto.net от полицията. Сигнал за случая е подаден вчера около 17.45 часа. По данни на полицията има улики за насилствена смърт и улики за престъпление.

Турция бомбардира обекти на ПКК след атентат срещу въоръжен конвой

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/07/2604992_turciia_bombardira_obekti_na_pkk_sled_atentat_sreshtu/?ref=rss


Турция съобщи, че военни самолети са бомбардирали обекти на Кюрдската работническа партия (ПКК) след съобщения за атентат срещу турски военни, предаде "Ройтерс".

ПКК обявиха, че са ликвидирали 15 турски войници при нападение на въоръжен конвой в провинция Хакари в неделя вечерта. Според източник на "Ройтерс" жертвите са 16. Това може да се окаже най-смъртоносният атентат след края на примирието през юли.

"Два бронирани автомобила на армията са пострадали тежко от ръчно...

Орбан предложи: Дайте пари на Турция за решаване на проблема с бежанците

http://www.cross.bg/orban-pomosht-tyrtziya-1479938.html

/КРОСС/ Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Европейският съюз трябва да предостави финансова помощ на страни като Турция, които се нуждаят от помощ по въпроса с мигрантите, съобщава „Ройтерс". Орбан отбеляза също, че обсъждането на квотите за разпределение на потока от имигранти между страните от ЕС е прибързано, тъй като основната задача е да се реши въпросът с укрепването на външните граници."В това би имало много повече смисъл, ако ЕС създаде фонд, който да оказва помощ на страни, имащи голямо значение за нас, например Турция, за решаването на проблемите на бежанците", каза Орбан.

Стартират засилени проверки за колани и детски столчета в колите

http://www.moreto.net/novini.php?n=300661

Засилени проверки за използването на обезопасителни колани от водачи и пътници в моторни превозни средства стартират днес и ще продължат до 13-ти септември в цялата страна, съобщават от дирекция „Национална полиция“. В рамките на операцията ще се следи още за ползването на обезопасителни каски от мотористи и техните спътници, както и за детски столчета в автомобилите.

Вижте 100-годишната история на дамското бельо в 2 минути (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4966606

Дамското бельо невинаги е изглеждало така, както го познаваме днес. В двуминутно видео е събрана 100-годишната история на бельото на жените.
През 1915 г. бельото е било бяло, памучно и приличащо на гащеризон. Използвало се е за удобство, а не за сексапил. Десетилетие по-късно бельото вече било много сексапилно,
Дамското бельо невинаги е изглеждало така, както го познаваме днес. В двуминутно видео е събрана 100-годишната история на бельото на жените. През 1915 г. бельото е било бяло, памучно и приличащо на гащеризон. Използвало се е за удобство, а не за сексапил. Десетилетие по-късно бельото вече било много сексапилно,

Вижте 100-годишната история на дамското бельо в 2 минути (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4966611

Дамското бельо невинаги е изглеждало така, както го познаваме днес. В двуминутно видео е събрана 100-годишната история на бельото на жените.
През 1915 г. бельото е било бяло, памучно и приличащо на гащеризон. Използвало се е за удобство, а не за сексапил. Десетилетие по-късно бельото вече било много сексапилно,
Дамското бельо невинаги е изглеждало така, както го познаваме днес. В двуминутно видео е събрана 100-годишната история на бельото на жените. През 1915 г. бельото е било бяло, памучно и приличащо на гащеризон. Използвало се е за удобство, а не за сексапил. Десетилетие по-късно бельото вече било много сексапилно,

Столични полицаи са снимани как ритат безпомощен човек в главата

http://www.mediapool.bg/stolichni-politsai-sa-snimani-kak-ritat-bezpomoshten-chovek-v-glavata-news238901.html

Петима столични полицаи са заснети как ритат в главата безпомощен човек. Видеото е подадено от анонимен зрител на Нова телевизия. Инцидентът се е случил на 6 септември в 4.30 сутринта на територията на Трето РПУ.   От видеото става ясно как полицаите ритат буквално в лицето седнал на земята мъж, който не оказва никаква съпротива,. Ченгетата увиват главата на човека с тоалетна хартия и го снимат, накрая го карат да стане и да влезе в патрулката и колата потегля.   Не е ясно защо е извършена тази гавра, от МВР казват, че им било трудно да отговорят на въпросите в неделя, когато видеото им е било изпратено за коментар. Щяло да има проверка и, евентуално, наказани.

Нов скандален клип показва полицейска гавра с безпомощен човек

http://www.mediapool.bg/nov-skandalen-klip-pokazva-politseiska-gavra-s-bezpomoshten-chovek-news238901.html

Нов скандален клип, показващ как полицаи се гаврят и малтретират безпомощен човек преди да го задържат, бе показан от Нова телевизия в понеделник. Видеото е изпратено от зрител, който обяснява, че не е запознат с предисторията на скандалната случка, но поведението на униформените, намиращи се на територията на столичното Трето РПУ е "безумно". Авторът на клипа обяснява, че полицаите десетина минути буквално се гаврели с безпомощен човек, седнал на бордюра, като го ритали в лицето, увивали главата му с тоалетна хартия, слагали му антена и го снимали. От обясненията към скандалните кадри става ясно още, че човекът, заснел сцената, впоследствие видял спринцовки на мястото, където се развива действието, заради което предполага, че задържаният е бил наркозависим. В началото на юли Нова телевизия излъчи друго подобно видео, показващо как петима полицаи спират за проверка момче и момиче и след кратък разговор предприемат брутален арест, придружен с блъскане, ритници и шамари срещу двамата. Впоследствие замесените в инцидента униформени бяха отстранени, като срещу тях бяха образувани дисциплинарни производства. Шефът на СДВР Младен Маринов пък обяви началото на мащабна проверка за дейността на столичното Първо РПУ, от което бяха провинилите се. Резултати от нея обаче все още не са уповестени.

Паргов: Приятелството с Русия няма цвят

http://www.cross.bg/rysiya-narod-partiya-1479937.html

По време на Дванадесетия национален събор на приятелите на Русия на язовир "Копринка", край град Казанлък, председателят на градския съвет на БСП-София Калоян Паргов даде интервю за rusofili.bg. - Според Вас, защо българският народ асоциира социалистическата партия с русофилството? - Това е традиционна група, която през тези 45 години - между 1945 и 1989 г. е традиционно развивана. Тя е крепка. Съветският съюз беше водещ в източния блок, част от който беше и България. Още повече, че България и Русия са свързани културно, религиозно и исторически, тъй като Русия е допринесла два пъти за освобождението на България. Един път от турско робство и след което тя допринесе за победата над хитлерофашизма през 1945 г. Тази година всички празненства, свързани с Втората световна война, преминават под знака на 70-годишнината от Победата. На 9 септември тази година ще празнуваме 71 години от победата над фашизма в България през 1944 г. Така че тази признателност към руския народ, към Съветската армия, няма как да не е жива и да не се предава от поколение на поколение. Днешният събор, който всяка година събира хиляди приятели на Русия, е доказателство за това, че няма цвят приятелството с Русия. То не е нито ляво, нито дясно, нито центристко. Тук са представителите на различни политически сили, обединени от любовта си към руския народ

Задържаха просещи, скитащи, бездомни и безнадзорни пълнолетни и подрастващи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/z8VEQS_YGbI/

В резултат на полицейските действия на служители от «Охранителна полиция» при ОДМВР – Бургас по отношение установяването на просещи, скитащи, бездомни и безнадзорни пълнолетни и подрастващи, на територията на Бургаска област е проведена специализирана полицейска операция. Целта й бе предприемане на превантивни мерки по ограничаване на противообществените прояви и престъпления от и срещу пълнолетни, непълнолетни и малолетни лица, свързани със скитничество, безнадзорност и просия.
От проверените лица в Районните управления са задържани 44-ма, чиято самоличност не е установена на място, като задържането е осъществено, съгласно действащите нормативни актове. Общо 23 са просещите, бездомни и намиращи се безнадзорност лица, от които девет са малолетни и непълнолетни. Трима от установените са били обявени за общодържавно издирване / едно от тях е подрастващ/. Малолетните и неполнолетните при необходимост са :
– настанявани в “Дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни”, ако отговарят на условията за това / едно дете/
– получили спешната мярка “Полицейска закрила на детето” / три деца/
– предадени на родителите си, като им е съставен полицейски предупредителен протокол.
Такъв предупредителен протокол е съставен и на пълнолетните лица в случаите на просия, като са предприети мерки за установяване на системност / в този случай материалите се изпращат в компетентната районна прокуратура/. В хода на специализираната полицейска операция са съставени 22 полицейски предупредителни протокола / четири от които спрямо родителите на подрастващи, установени при спец-акцията/. Образувани са 14 полицейски производства и са съставени 14 акта да установяване на административни нарушения.
За всички лица / включително малолетни и непълнолетни/, изпаднали в състояние на риск и нуждаещи се от помощ и закрила, са
уведомени съответните Дирекции “Социално подпомагане”. Установените лица, изпаднали в състояние на риск и нуждаещи се от помощ са транспортирани, хигиенизирани и настанени от служители на Община Бургас в Центъра за временно настаняване на бездомни лица в кв. “Акациите”. Лицата, които не са адресно регистрирани на територията на Община Бургас са транспортирани по местоживеене.

Мъж падна от покрив на къща, загина на място

http://www.cross.bg/pokriva-zagina-padna-1479936.html

/КРОСС/ 41-годишен мъж падна от покрива на къща в гърменското село Марчево и загина на място. Фалик С., който е от Туховица, се качил на покрива на къщата, подхлъзнал се и паднал. Трагичният инцидент стана днес около 10.00 часа. На място престигнал екип на Спешен център, който само констатирал смърта. Полицията изяснява причините за инцидента, съобщава struma.bg.

ЕС ще затрудни налагането на минимална цена на алкохола в Шотландия

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/07/2605010_es_shte_zatrudni_nalaganeto_na_minimalna_cena_na/?ref=rss


Намеренията на Единбург да наложи минимална цена на алкохола с цел грижа за общественото здраве, могат да срещнат пречка в лицето на европейското законодателство, предаде Евроактив Франция.

Единбург трябва да помисли за други средства, с които може да се опази общественото здраве, като например промяна в данъците, заяви съветник в Съда на Европейския съюз, след като беше предположено, че мярката на шотландското правителство може да наруши европейското право.

В свое мнение,...

Икономическа несигурност тегне над еврозоната

http://www.euinside.eu/bg/news/economic-uncertainty-weighs-on-the-euro-area

Икономическото възстановяване на еврозоната се забави, заради новите рискове, които се появиха в последните месеци, съобщи шефът на Европейската централна банка Марио Драги миналия четвъртък след първото заседание на Управителния съвет на банката след лятната ваканция. Реалният брутен вътрешен п ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване