Коритаров: Ислямът е полезен, а не вреден за Европа

http://frognews.bg/news_97307/Koritarov-Isliamat-e-polezen-a-ne-vreden-za-Evropa/

Изключително мъдра и хуманна беше реакцията на папа Франциск към бежанците, той призова католическата църква да отвори вратите си за тях, заяви по НТВ журналистът Георги Коритаров. Необяснимо е да говорим за опасения от ислямизация. Ислямът няма как да издоминира, защото ЕС е изграден на базата на мултикултурализма, аргументира се той.

Всеки трети учител работи на две места

http://www.cross.bg/ychiteli-rabotyat-ychitelite-1479873.html

София /КРОСС/ Тенденцията все повече български учители да се хващат на втора работа, за да свържат двата края, се задълбочава. Вместо да се отдадат на заслужен отдих през лятото, почти всички наши преподаватели работят. Всеки втори учител и всяка трета учителка имат и второ работно място през учебната година, като има случаи на хора дори с две допълнителни работи. Това показва проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".От синдиката решили да проверят дали почиват, или работят родните учители по време на лятната си ваканция. "За съжаление се оказа, че много малка част от педагозите въпреки високата им средна възраст имат време за почивка. Само 8% от учителите успяват да почиват, без да работят", констатират оттам.От профсъюза отчитат, че бумът на несвойствените работи за педагогическите специалисти е през лятото. Въпреки това огромна част от тях работели и през учебната година, когато имат поне по 50 часа седмично в клас. Около 50% от учителите мъже работят като пазачи, шофьори, хотелиери, сервитьори, селскостопански работници, на временна работа в чужбина и др., констатират от синдиката. Някои от тях дори са признали, че се издържат и с две допълнителни работи. Затова и преподавателите от силния пол са под 8%, смятат оттам. На подобна втора работа работят и около 30% от дамите в учителската професия въпреки високата си средна възраст от 59 години

Пожар горя в пловдивско училище

http://www.cross.bg/pozhar-gorya-plovdiv-1479891.html

Пловдив /КРОСС/ Пожар горя в Строителният техникум в Пловдив. Пламъците са овладяни, 8 пожарни автомобила са се включили в гасенето. Огънят е тръгнал от няколко изоставени бараки в двора, основната сграда на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия не е засегната.Леко обгазен е бездомник, живеещ в постройките.Пожар вдигна на крак и огнеборците от Стара Загора. Пламъците са избухнали северно от местността Зайчева поляна в квартал Лозенец и са стигнали близо до пътя за Дъбрава.Бързата намеса на пожарникарите е предотвратила разрастването на пламъците до гората наблизо, съобщава bTV.

Дайнов: За ЕС всеки проблем е счетоводен, няма политики

http://frognews.bg/news_97308/Dainov-Za-ES-vseki-problem-e-schetovoden-niama-politiki/

Има само една страна в ЕС, където мюсюлманите са над 10% и не се колят помежду си и това е България, каза по НТВ политологът Евгений Дайнов.

Преглед на печата - 7 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300634

„Цената на хляба замръзва", пише „Новинар" на първа страница. От Съюза на хлебарите и сладкарите уверяват, че едва ли ще има повишение, защото потребителите не биха го понесли и така опровергават появили се прогнози за поскъпване.

Чистят МВР и отбраната от пенсионери

http://www.cross.bg/pensionirani-voenni-promeni-1479890.html

София /КРОСС/ Закон,който да позволи веднъж вече пенсионирани военни и полицаи да бъдат освободени от цивилната администрация на министерствата на отбраната и вътрешните работи, предложила група депутати от всички управляващи партии. Предложението е за поправка в закона за държавния служител, която да позволява униформени да се освобождават с едномесечно предизвестие, ако са назначени, след като са упражнили правото си на пенсия. В момента законът позволява това единствено за хора, които са пенсионери от масовата трета категория, но не и за пенсионираните по-рано военни и полицаи. Това ще помогне за уволнението на пенсионирани полковници, назначени след пенсия. Според вносителите промяната се прави, за да може да се оптимизират администрациите на МВР и МО и да се спестят разходи за заплати. Наскоро финансовият министър Владислав Горанов обяви, че МО и МВР няма да имат достатъчно пари за заплати до края на годината. Според данни от пролетта на тази година само в МО работят 70-80 пенсионирани офицери. В подкрепа на законовите промени за освобождаване на вече пенсионирани полковници се обявява и социалният министър Ивайло Калфин, става ясно от негово становище по депутатския проект до социалната . комисия на парламента. С проекта се изравняват възможностите за освобождаване на всички „работещи пенсионери"в страната, пише в становището си вицепремиерът

Twitter пусна инструмент за автоматично откриване на грешки в кода

http://www.cross.bg/twitter-koda-instryment-1479889.html

/КРОСС/ Twitter анонсираха пускането за свободно ползване на Diffy, инструмент с открит код, който може да се използва от програмистите, за да откриват бъгове, когато правят промени по части от кода. Diffy представлява инструмент, разработен от инженерите в Twitter за откриване на проблеми в кода, писан от тях за страницата на социалната мрежа. Предполага се, че инструментът ще е особено полезен за разработчици, които често пускат ревизии на кода за специфични части от разработваните от тях продукти. "С нарастването на сложността на системите, става все по-трудно да се прави коректен анализ посредством ръчно изготвени тестове. Това е причината да се търсят по-съвършени, автоматизирани техники, които изискват минимум усилия от страна на разработчиците. "Diffy представлява един подобен подход, който ние използваме", обяснява Пунит Кандури от Twitter в публикация в блога на компанията. Това не е първият инструмент на Twitter, който компанията пуска в открит вид за всички. Предишни подобни проекти са Scalding и Summingbird. Други от големите компании, които пускат инструменти, разработени от тях и използвани за оптимизиране на работата на разработчиците са Facebook и LinkedIn, съобщава kaldata.com.  

Чрез робота Грег проф. Горчев прегледа от Ню Йорк пациентка в Плевен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965809

Скоро от САЩ пристига негов “колега” - ще работи в операционните на “Св. Марина”, най-умната болница в Югоизточна Европа
Проф. Григор Горчев, който е на световен конгрес в Ню Йорк, прегледа своя пациентка в многопрофилната болница “Св. Марина” в Плевен чрез робота Грег.
Управлявайки робота
от 7700 километра,
Скоро от САЩ пристига негов “колега” - ще работи в операционните на “Св. Марина”, най-умната болница в Югоизточна Европа Проф. Григор Горчев, който е на световен конгрес в Ню Йорк, прегледа своя пациентка в многопрофилната болница “Св. Марина” в Плевен чрез робота Грег. Управлявайки робота от 7700 километра,

Второто издание на "Фотофабрика" предлага среща с "Маргиналния човек"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/07/2604789_vtoroto_izdanie_na_fotofabrika_predlaga_sreshta_s/?ref=rss


Шест изложби с художествена и репортажна фотография от България и света, кинопрожекция, лекции и творчески ателиета ще предложи второто издание на фестивала "Фотофабрика", което започва на 9 септември в София. 

След като миналата година показа "Протестиращият човек", сега фестивалът се фокусира върху маргиналния - онзи, който по собствено желание или стечение на обстоятелствата води живот извън обществото. Официалният старт на "Фотофабрика" ще бъде даден на 9 септември от 20 ч. в One...

Специалист: Средата в България не е насърчаваща да имаш повече деца

http://www.cross.bg/detza-semeiistvo-dimitrova-1479888.html

София /КРОСС/ Икономическите причини са най-голямата бариера родителите да имат повече деца. Това коментира пред БНТ доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН. Тя добави, че голяма част от младите хора живеят в среда, в която има повече възможности. Някои предпочитат да учат, други - да излязат на пазара на труда, трети да емигрират. Формирането на семейство се измества към един по-късен етап. Средната възраст на раждане на първо дете е 28 години. Сключването на брак и създаване на семейство се случва малко по-късно, коментира тя. Средата в България не е насърчаваща да имаш повече деца. Емиграцията допълнително утежнява демографската картина, каза още доц. Димитрова.

Ромите от Гърмен: Не ни бутайте къщите!

http://pik.bg/ромите-от-гърмен-не-ни-бутайте-къщите-news394962.html

Ромите от Гърмен: Не ни бутайте къщите!

Събарянето на незаконните постройки в Гърмен се подновява. Днес трябва да паднат още пет ромски къщи.

В края на юни бяха съборени 4 от 124-те незаконни къщи. Съдът за правата на човека в Страсбург обаче спря процедурата с мотив, че Община Гърмен първо трябва да намери временен подслон на хората.

Ромите, обаче, отказаха да бъдат настанени на друго място.

По-рано тази седмица напрежението в селото ескалира, а общината осъмна с изпочупени прозорци.

Според ромите от квартала те не са готови да напуснат домовете си, информира Би Ти Ви. 

"Ако ми дойдат багерите - влизам с децата ми някъде и ще се запаля. Да гориме заедно!", заяви една от ромките. По думите им има къщи с по 15 души в тях и те няма къде да отидат, проблемът може да бъде решен - като не им бутат къщите. 

"Не искам на друго място, тука съм научена и тука знам. Ще си плащаме данъците", обясни ромката и добави, че са направо болни и няма живот за тях. 

HTC губи мястото си на водещата тайванска борса

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/09/07/2604812_htc_gubi_miastoto_si_na_vodeshtata_taivanska_borsa/?ref=rss


Считано от 21-ви септември т.г., HTC повече няма да се търгува на водещата тайванска фондова борса FTSE TWSE Taiwan 50 Index, съобщава местната текевузуя Focus Taiwan. Решението е на ръководството на борсата, не на HTC.

Причината е сриването на компанията, която заради големите загуби и мрачните прогнози за нейното бъдеще вече не отговаря на критериите, за да бъде в топ 50 на тайванската борса. Новината идва няколко дни след като HTC обяви, че ще съкрати 15% от служителите си и през...

Жена със съмнение за лаймска болест в Благоевград, още двама приети в спешното

http://petel.bg/ZHena-sas-samnenie-za-laymska-bolest-v-Blagoevgrad--oshhe-dvama-prieti-v-speshnoto__125810

Илюстрация: Булфото Двама, ухапани от кърлеж, сред тях 52-годишна жена с възпалителен процес и съмнение за лаймска болест, са обслужени...

Спрягат различни специалисти за нов национален селекционер по футбол

http://petel.bg/Spryagat-razlichni-spetsialisti-za-nov-natsionalen-selektsioner-po-futbol__125809

Снимка: Булфото архив Различни мнения се чуват в БФС за нов национален селекционер. Дните на Ивайло Петев са преброени, след като...

Чужденци плащат луди пари за млада булка от България, но после влизат в ад

http://petel.bg/CHuzhdentsi-plashhat-ludi-pari-za-mlada-bulka-ot-Balgariya--no-posle-vlizat-v-ad__125808

Илюстрация: Булфото Чужденци си плащат, за да открият български хубавици, които само им обещавали да се омъжат за тях, а всъщност са ги...

Ципрас получи фланелка на Бербатов

http://petel.bg/TSipras-poluchi-flanelka-na-Berbatov__125813

Бившият премиер на Гърция Алексис Ципрас получи фланелка на новата звезда на ПАОК Димитър Бербатов, съобщи newsunited.com, пише "24 часа". Ципрас...

Гурбетите създадоха "мъртви души" в училище

http://www.bnews.bg/article-141170

В началния курс мигрират с родителите, а в гимназията започват работа

Патриарх Кирил: Господ ще възнагради с мир историческа Рус

http://www.cross.bg/moskva-petur-edinstvoto-1479881.html

/КРОСС/ Повече от 10 хил. души участваха в литийното шествие, което се проведе в неделя в Москва от Успенския събор до Високо-Петровския манастир, и което бе водено от предстоятеля на Руската православна църква. Отбелязването на 700-та годишнина от създаването на Високо-Петровския манастир – най-древната монашеска обител в града – се проведе в деня на памет на основателя на манастира светителя Петър, митрополит Киевски, който пренесъл катедрата от Владимир в Москва и положил началото на издигането на Москва като център на руската държавност. Руският патриарх в обръщението си към вярващите припомни, че светителят Петър, пренесъл преди 700 години центъра на управление на Руската православна църква в Москва, „е вложил всичките си сили в съхранението на единството на руската земя“ и неслучайно е носил титлата „митрополит Киевски, Московски и на цяла Рус“. „Почитайки неговата памет, неговото свято име, ние на първо място си спомняме за подвига за съхраняването на единството на Рус, на историческа Русия

Патриотични тетрадки с Кирил и Методий влизат в клас

http://www.cross.bg/tetradki-izdatelite-shiroki-1479880.html

София /КРОСС/ Патриотични тетрадки с велики българи са хит сред пособията в онлайн книжарниците дни преди първия учебен ден. Инициативата тръгна още миналата година, когато на пазара се появиха тетрадки с добре познатите Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, цар Симеон Велики и Паисий Хилендарски. От тази година на ученическите пособия ще бъдат изобразени и светите братя Кирил и Методий. Идеята на издателите е да възпитат и засилят чувството на родолюбие сред учениците чрез стимулиране на любознателността им към великите личности в историята ни. „Поставили сме си целта всеки български ученик да има такава тетрадка и ще направим всички възможно това да се случи", споделят издателите на онлайн страницата си във Фейсбук „БГ учебник".Тетрадките са два вида. Едните са изцяло цветни във формат А5, с тесни и широки редове и с широки редове. Другите пък са с цветна лента във формат А4 и А5 - с широки редове, а някои и със спирала, като броят на листовете им е от 24 до 80. Цените им започват от 65 ст. за най-тънките пособия от 24 страници и стигат до 4,2 лв. за луксозните тефтер - тетрадки с твърди корици. На промоция в нета пък са обявени тетрадки с меки корици с 80 листа с лицата на Васил Левски и Паисий Хилендарски

Архитекти обсъждат идеята за тунел между столиците на Естония и Финландия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4966016

Архитекти от Естония и Финландия ще проведат тридневна среща, на която ще обсъдят идеята за строеж на тунел между Талин и Хелзинки, предаде Интерфакс.
„Архитектите ще анализират влиянието на един толкова мащабен инфраструктурен проект като строителството на тунел между Талин и Хелзинки“, съобщи председателят на Съюза на архитектите на Естония
Архитекти от Естония и Финландия ще проведат тридневна среща, на която ще обсъдят идеята за строеж на тунел между Талин и Хелзинки, предаде Интерфакс. „Архитектите ще анализират влиянието на един толкова мащабен инфраструктурен проект като строителството на тунел между Талин и Хелзинки“, съобщи председателят на Съюза на архитектите на Естония

Дайнов: ЕС реагира на бежанците като счетоводител, не като политик

http://offnews.bg/news/n_1/n_555720.html

ЕС в последните 10 г. е неспособен да мисли и реагира политически и да произвежда политики, особено в кризисни ситуации. Казва си "Аха, ще го решим с технически средства", които за тях са счетоводни. Няма капацитет за политическа реакция, което е много опасно. Политическа реакция е ЕС да си спомни, че е политическа общност, да кажат: "Идват еди колко си хора, ние с тях ще правим това. Първо, обаче, ще спрем войната". Така проф. Евгений Дайнов коментира кризата с бежанската вълна в Европа в студиото на Нова тв тази сутрин. "Има само една членка на ЕС, в която процентно мюсюлманите са над 10%. Тази страна се казва България. В нея хората не се чувстват ислямизирани и не се колят помежду си", допълни той. Според втория събеседник в студиото - Георги Коритаров - също няма опасност от ислямизация на Европа. "Ако имаше предпоставки за ислямизация, едва ли католическата църква би реагирала така", каза той, визирайки решението на Ватикана да приеме бежанци и призива на папата членовете на европейските религиозни общности да приемат семейства на мигранти в знак на милосърдие.

Служители на КАТ-Варна ще следят днес - 7 септември за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=300574

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 7 септември за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10-09:30 гр.Варна Южен пътен възел до Хидробазата 11:00-12:30 гр.

Коритаров: Ислямът няма как да издоминира в Европа

http://frognews.bg/news_97307/Koritarov-Isliamat-niama-kak-da-izdominira-v-Evropa/

Изключително мъдра и хуманна беше реакцията на папа Франциск към бежанците, той призова католическата църква да отвори вратите си за тях, заяви по НТВ журналистът Георги Коритаров. Необяснимо е да говорим за опасения от ислямизация. Ислямът няма как да издоминира, защото ЕС е изграден на базата на мултикултурализма, аргументира се той.

Daily Express: Над 4000 бойци на Ислямска държава пристигнали в ЕС като бежанци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4966024

Повече от четири хиляди бойци на „Ислямска държава“ са проникнали на територията на Европейския съюз като бежанци, съобщава британският вестник Daily Express.
Бойците са преминали първо сирийско-турската граница. От началото на гражданската война в Сирия броят на бежанците достигнали Турция е достигнал до 1.5 млн. души.
Повече от четири хиляди бойци на „Ислямска държава“ са проникнали на територията на Европейския съюз като бежанци, съобщава британският вестник Daily Express. Бойците са преминали първо сирийско-турската граница. От началото на гражданската война в Сирия броят на бежанците достигнали Турция е достигнал до 1.5 млн. души.

България падна от Италия 0:1 след глупава дузпа за сбогом на Евро 2016

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257183_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F+0%3A1+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B3%D0%BB%D1%83%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B

 Италия би България с 1:0 след гол от много глупава дузпа още в началото на мача в Палермо. С този мач селекцията на Ивайло Петев се сбогува с идеята и за бараж за Евро 2016, като само луди биха вярвали в чудо. То минава през победа над Хърватия в Загреб, като отбележим поне два гола, победа над Азербайджан и загуба на хърватите от Малта. Плюс потвърждаване на отнетата една точка от актива на Хърватия, което изглежда единственото сигурно нещо. 

Срещу Италия българите показаха живец за разлика от безумното 0:1 от Норвегия в София, но крайният резултат беше същият. А двете последователни поражения просто потвърдиха, че пропускаме пореден голям форум.

Още в 50-ата секунда домакините направиха поредица от пропуски - първо Кандрева, а след това и Грациано Пеле не успяха да преодолеят Божидар Митрев, който отрази втория изстрел. Последва удар и на Ел Шаарауи, но топката мина над вратата.

В 5-ата мин след много колеблива игра в българската защита и размяна на пасове между Бодуров и Веселин Минев, защитникът на "Левски" спъна нелепо Антонио Кандрева, а реферът Сергей Карасьов отсъди дузпа. Бодуров буквално набута Минев, който посегна да изчисти леко топката, но връхлетялият зад гърба му Кандрева го изпревари и последва неволното нарушение за дузпата от съвсем безопасна ситуация.

Даниеле де Роси отбеляза хладнокръвно, но Бонучи бе навлязъл в наказателното поле преди удара от бялата точка. И реферът нареди дузпата да се изпълни наново. В 6-ата мин обаче Де Роси отбеляза и при второто изпълнение. Този път стреля в долния ляв ъгъл на вратата на Митрев, който усети посоката, но не успя да хване топката - 1:0 за Италия.

В 19-ата мин България изпусна прекрасен шанс. След грешка в центъра на терена за Италия Мицански открадна топката и напредна към наказателното поле, подпомаган от Ивелин Попов, който увлече двама бранители вдясно. Мицански стреля силно по земя към десния ъгъл, но играещият своя мач номер 150 за "скуадрата" Джиджи Буфон отрази майсторски в корнер.

В 26-ата мин Грациано Пеле пропусна отлична възможност да удвои след центриране на Верати, но с глава прати топката над вратата.

В 39-ата мин Митрев улови шут на Кандрева.

В 42-ата мин България организира многоходова атака, но Неделев я завърши със слаб удар.

В 45-ата мин Пароло отправи удар след разиграване пред наказателното ни поле, но Бодуров се намеси и го парира.

Още в 50-ата секунда и на второто полувреме Италия пак имаше отличен шанс - след удар на Пароло и рокошет на Митрев се наложи да показва класа и да избие, демонстрирайки отличен рефлекс.

В 55-ата мин съдията показа два директни червени картона - по един за двата отбора. Този за българския отбор обаче определено бе пресилен. Илиян Мицански извърши фаул в гръб срещу Де Роси и леко закачи с бутоните крака на падналия италианец. Де Роси обаче отвърна гневно, изритвайки Мицански, който падна на тревата. Реферът вдигна червен картон на Де Роси, но не посмя да остави "скуадрата" с човек по-малко, показвайки жълт за Мицански. Изчака го да стане от терена, след което изгони и него.

В 62-ата мин Божидар Митрев направи поредна решителна намеса - този път излезе предвидливо, предотвратявайки голов удар на Ел Шаарауи.

В 64-ата мин пак Ел Шаарауи развинти трима българи и стреля, но Митрев пак спаси.

В 86-ата мин Светослав Дяков се ядоса за отсъден фаул от съдията и му се развика, което доведе до жълт картон за капитана на България. Това значи, че срещу Хърватия на 10 октомври друг ще носи лентата, тъй като Дяксов пропуска мача в Загреб поради наказание.

В 91-ата мин Буфон отрази изстрел на Георги Миланов.

Въпреки всичко на стадиона в Палермо се чува подкрепа от български фенове за селекцията на Ивайло Петев.

Два кръга преди края Италия оглавява класирането в група Н с 18 точки. Норвегия би Хърватия с 2:0 и изпревари "шахматистите" за второто място. Скандинавците имат 16 точки. Хърватия е с 15, но на 17 септември се очаква да се потвърди решението, че ще им бъде отнета една точка заради феновете им. България има 8 точки. Азербайджан е с 6 и ще опита да измести България от 4-ото място. Малта има две точки, спечелени от България и Азербайджан.

 

 

СЪСТАВИТЕ:
ИТАЛИЯ: Буфон, Дармиан, Бонучи, Киелини, Де Шилио, Верати (77 - Сориано), Де Роси, Пароло, Кандрева, Пеле (71 - Дзадза), Ел Шаарауи (73 - Флоренци)


БЪЛГАРИЯ: Митрев, Й. Минев (63 - Бандаловски), А. Александров, Бодуров, В.Минев, Дяков (к), Чочев, Неделев (68 - М. Александров), И. Попов (71 - Рангелов), Г. Миланов, Мицански

Пътна полиция започва засилени проверки за колани

http://society.actualno.com/Pytna-policija-zapochva-zasileni-proverki-za-kolani-news_494058.html

Стартира засилена проверка за използването на обезопасителните колани от водачи и пътници в моторни превозни средства. В рамките на операция на TISPOL пътните полицаи ще проверяват и ползването на обезопасителни каски от мотористи и техните спътници, съобщиха от пресцентъра на МВР. От днес до 13 септември, по инициатива на TISPOL, на територията на всички държави-членки на европейската организация, ще се проведе полицейска операция за контрол на пътното движение. Проверките ще се със

Димитров: Ще има нова КЗК след наше предложение

http://politics.actualno.com/Dimitrov-Shte-ima-nova-KZK-sled-nashe-predlojenie-news_494055.html

Ще има нова Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) след предложение на Реформаторския блок (РБ). Това стана ясно от думите на депутата от Реформаторския блок и член на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров. Дизелът в България миналата седмица беше вторият най-скъп в ЕС, без данъците. Това е проблем не просто за нас като битови потребители, а за цялата икономика, защото дизелът е в основата на транспорта. Това пречи и на икономическия растеж, каза Димитров пред БНР. "За да има

Сестрите Уилямс ще се изправят една срещу друга в четвъртфиналите в САЩ

http://tennis.actualno.com/Sestrite-Uiljams-shte-se-izpravjat-edna-sreshtu-druga-v-chetvyrtfinalite-v-SASht-news_494054.html

Сестрите Серина и Винъс Уилямс ще се изправят една срещу друга в 1/4 финалите на Откритото първенство на САЩ по тенис. По-малката от сестрите Серина не срещна проблеми в мача срещу сънародничката си Мадисън Кийс - 6-3, 6-3 за 68 минути. Винъс пък разгроми естонката Анет Контавейт с 6-2, 6-1 само за 50 минути. Серина води в мачовете с кака си с 15-11 и спечели последния мач помежду им на Уимбълдън 2015 в два сета. Тя има предимство и в двубоите от Големия шлем - 8-5. Всички подробности четете

И след поевтиняването, горивата у нас са сред най-скъпите в Европа

http://business.actualno.com/I-sled-poevtinjavaneto-gorivata-u-nas-sa-sred-naj-skypite-v-Evropa-news_494050.html

Въпреки че цените на бензина и дизела само за три седмици у нас намаляха с 16 стотинки на литър, те остават сред най-скъпите в ЕС. Това показва справка на сайта energy.eu за цените, преди в тях да бъдат включени данъците. Само в две страни нафтата е по-скъпа преди ДДС и акциз - в Дания и в Малта, допълва „Труд". Бензинът е с по-висока цена в Дания, Италия и Малта. Според изчисленията на сайта цените на А95 и на дизела у нас са съответно 0,553 евро и 0,586 евро. Средната цена на тези две

БФС подготвя пълна промяна на националния отбор

http://bgfootball.actualno.com/BFS-podgotvja-pylna-promjana-na-nacionalnija-otbor-news_494049.html

Пълна промяна се подготвя от БФС след резилите на националния отбор в квалификациите за Евро 2016. Ще бъдат сменени и изпълнителите и треньора, твърди "Тема Спорт". Според изданието смяната на селекционера Ивайло Петев не е единствената промяна, готвена от централата. Очаква се също така да бъдат сменени и играчите, които обличат националната фланелка, тъй като голяма част от сегашните национали са се компрометирали с издънките си. Планира се да бъде даван път на нови играчи от "А" група, какт

Изкарват бежанците от България с гумени лодки през Дунава

http://society.actualno.com/Izkarvat-bejancite-ot-Bylgarija-s-gumeni-lodki-prez-Dunava-news_494048.html

Каналджии печелят милиарди от трафика на бежанци за Западна Европа. У нас, както и на Стария континент, се използват схеми както за бедни, така и за богати бегълци от военните конфликти. Наши трафиканти използват и надуваем лодки, за да прехвърлят на румънски бряг чужденци, тръгнали на запад. Бандитите копирали схемата от наркотиците - гарант плащал парите при пристигне в Германия. Бежанците влизат в България през река и напускат през река. За да влязат в страната ни, те трябва да преодолеят с

Ето как ще се пие уиски в Космоса

http://sciencelogy.actualno.com/Eto-kak-shte-se-pie-uiski-v-Kosmosa-news_494033.html

Откритата космическа агенция (OSA) – британски разработчик на първата в света роботизирана обсерватория – е създала чаша, с която може да се пие уиски в безтегловност по същия начин, както и на Земята. Разработчиците са поставили в пластмасовата чаша спирален пръстен, който задържа течността вътре, пише Naked Science. Новата чаша за пиене на уиски в безтегловност е разработена с финансирането на производителя на уиски Ballantine. Според учените новата разработка ще позволи да се у

Войски и полиция в Лесбос след сблъсъците с бежанци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4966018

Гърция е изпратила войски и полицейски подкрепления в Лесбос след новите сблъсъци между полицията и мигрантите, а сирийските бежанци на острова станаха обект на атаки с коктейли „Молотов“, съобщава гръцкият вестник Ekathimerini.
По думите на гръцкия министър на миграционната политика във временното правителство Йоанис Музалас властите се стараят
Гърция е изпратила войски и полицейски подкрепления в Лесбос след новите сблъсъци между полицията и мигрантите, а сирийските бежанци на острова станаха обект на атаки с коктейли „Молотов“, съобщава гръцкият вестник Ekathimerini. По думите на гръцкия министър на миграционната политика във временното правителство Йоанис Музалас властите се стараят

15 души са загинали и 40 са ранени при автобусна катастрофа в Бразилия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257182_15+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B8+40+%D1%81%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%

 Поне 15 души са загинали, а още 40 са били ранени след автобусна катастрофа в бразилския курорт Парати, предаде AFP.

„Инцидентът се е случил на пътя между курортния град и Рио де Жанейро“, съобщиха от местната противопожарна служба, цитирани от Фокус.

Спасителните екипи още работят на мястото на катастрофата.

Попова: Укрепването на правосъдието е дълга работа за грамотни хора

http://www.cross.bg/politika-hora-bulgariya-1479879.html

Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България, пред в. „Труд"   - Г-жо Вицепрезидент, новият политически сезон стартира в дните, когато празнуваме Съединението и Независимостта на България. Това съвпадение сигурно е случайно, но не буди ли размисъл? - Има преломни моменти в националната ни история, които във фокус събират епохи. Не просто дати от историческия ни календар, а отражение на дълбоки трансформационни процеси, направлявани и вещо, и вероломно в продължение на столетия и оставили до днес последици с болезнени усещания за вечните интереси на империите на Балканите - нашият дом в Европа. Отбелязваме тези събития с механично повтарян церемониал. А напоследък, за огромно съжаление, и със страх - да не би да поставим националните ни тежнения и интереси пред евроатлантическите. - Права сте. Едно твърде жалко, страхливо внимание прозира в някои речи на държавници и репортажи по случай националните празници на България - да не засегнем с националната си гордост някого. - Съединението, Независимостта, национално-обединителните борби в началото на 20-то столетие, както и последвалите ги войни, вкл. Студената война, са последици от тежки исторически несправедливости. По тези въпроси разсъждават немалко хора, които милеят за България и са посветени в европейските и световните дела. Родолюбци, интелектуалци и учени размишляват за поуките от историята

Трус с магнитуд 4,5 по Рихтер в Източна Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257181_%D0%A2%D1%80%D1%83%D1%81+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%B4+4%2C5+%D0%BF%D0%BE+%D0%A0%D0%B8%D1%85%D1%82%D0%B5%D1%80+%D0%B2+%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%

 Земетресение с магнитуд 4.5 по скалата на Рихтер е било регистрирано в Източна Турция, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Трусът е регистриран в 03:37 местно време (отговарящо на софийското) на34 километра северозападно от град Бингел в едноименната провинция. Дълбочината на земетресението е била на 10 км. 

Няма информация за жертви и разрушения.

Може да съдим ДАНС при отказ за работа с тайни

http://www.cross.bg/rabota-otkaz-taiini-1479878.html

София /КРОСС/ Хората, които получат отказ или им бъде отнет допускът за работа с тайни, ще могат да съдят Държавна агенция „Национална сигурност". Това право се дава с постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за ДАНС, публикувано в сайта на МС.„Лицето се уведомява в писмена форма за издадения отказ или отнемане, като се посочва правното основание за отказа или отнемането. Отказът за издаване на разрешение и отнемането на издадено разрешение за работа или за извършване на конкретно възложена задача в стратегическите зони на стратегическите обекти и в зоните, свързани с изпълнението на стратегически дейности, подлежат на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс", се казва в предложените промени.Досега търсенето на справедливост в съд беше невъзможно, тъй като при случаи на недаване и на отнемане на разрешителни за работа с тайни не се посочваха писмено никакви мотиви за това.В постановлението е публикуван и образец на въпросник, който трябва да се попълни при кандидатстване за допуск за работа в стратегически зони и със секретна информация. Първият въпрос е дали лицето е осъждано, а вторият дали боледува или е боледувало от психическо заболяване, пише "Труд".

Внукът на Първия: На последния пленум дядо не беше омърлушен, а подпухнал от спането

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257180_%D0%92%D0%BD%D1%83%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%9D%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%83%D0%BC+%D0%B4%D1%8F%D

 Обидно ми е това, което се говори за смъртта на майка ми. Това каза Тодор Славков – внука на Тодор Живков, за майка си Людмила Живкова пред Нова тв.

Според Тодор Славков няма конспирации около смъртта на майка му.

"Истината е, че тя почина от естествена смърт", каза Славков.

Според него дядо му Живков е знаел, че ще го свалят власт. Живков събрал семейството в деня преди 10 ноември 1989 г. и им казал, че си е подал оставката, както и какво ще се случи по-нататък.

Тодор Живков бил подпухнал на партийния пленум, понеже спал преди това, а не бил омърлушен заради това, че е бил свален от власт, обясни Славков.

Той добави, че ще се кандидатира за общински съветник от партията на покойния си баща Иван Славков-Батето – „Движение Напред България”.

Славков бил канен в редиците на БСП, но и на ДПС. Той симпатизирал на партията на Доган, както и на лидера на „Атака" Волен Сидеров, който говорел много истини.

„Не съм мислил да се кандидатирам за кмет на Правец, сегашният кмет ми е приятел и не бих го лишил от възможността да изкара още някой и друг мандат”, каза още Тодор Славков.

Местим парите си за втора пенсия

http://www.cross.bg/pensiya-vuzrast-dostigane-1479877.html

Родените след 1959 г. вече могат да избират къде да отиват осигуровките им за втора пенсия - в Държавното обществено осигуряване (НОИ) или в частните универсални пенсионни фондове. Законовата възможност за това беше дадена преди 9 месеца, но едва тези дни беше приета необходимата наредба, която разписва реда за прехвърляне на средствата. Според промените в Кодекса за социално осигуряване, родените след 1959 г. могат многократно по време на трудовия си живот да местят натрупаните средства за втора пенсия от частните в държавните фондове и обратно, но не по-късно от 5 г. преди навършване на пенсионна възраст. До момента задължително 5% от вноската за пенсия (която е 17,8%) влизат в универсален професионален фонд, където средствата се натрупват в индивидуални партиди. Те се инвестират в определени финансови инструменти, за да се трупа доходност и трябва да се изплатят като добавка към държавната пенсия от НОИ. Според правителството и управляващата коалиция в парламента обаче не е гарантирана положителна доходност върху тези средства в пенсионните фондове. Затова се взе решението всеки сам да решава къде да отиват вноските му за втора пенсия. Осигурените, които желаят да напуснат универсалния фонд и цялата им осигуровка за пенсия да отива в държавния фонд "Пенсии", трябва да подадат заявление в данъчната служба по местоживеене. За тази промяна не се изисква заверка от нотариус, за разлика от сегашната практика при смяна на един универсален пенсионен фонд с друг

Багерите пак влизат в Гърмен, събарят още пет незаконни къщи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4966000

Още пет незаконни къщи в Гърмен ще бъдат съборени днес. Очаква се за втори път багерите да влязат в  ромския квартал
Още пет незаконни къщи в Гърмен ще бъдат съборени днес. Очаква се за втори път багерите да влязат в  ромския квартал "Кремиковци", съобщава Нова телевизия.  В края на юни бяха съборени четири къщи. За незаконни обаче са обявени общо 124.  Съдът за правата на човека в Страсбург обаче спря процедурата с мотив,

Германия отпуска 6 млрд. евро за бежанците

http://www.cross.bg/evro-miliarda-germaniya-1479876.html

/КРОСС/ Управляващата коалиция в Германия отпуска 6 милиарда евро за приемането на бежанци в страната. Преговорите между лидерите на партиите продължиха до късно снощи.3 милиарда евро ще бъдат включени в бюджета за следващата година. Още 3 милиарда ще бъдат предоставени на провинциите и местните власти. По време на преговорите лидерите на Християндемократическия съюз и на Социалдемократическата партия разискваха и въпроса дали на кандидатите за убежище трябва да се окаже материална помощ, вместо да им се дават пари в брой. Този въпрос е бил един от най-спорните в разговорите. Продължава бежанският поток към Германия. Според изчисленията на властите, вчера в страната са влезли рекордните 10 хиляди души. Френският президент ще предложи днес план за справяне с бежанската криза. Франсоа Оланд трябва да обяви колко бежанци е готова да приеме Франция, съобщава БНТ.

Войски и полиция в Лесбос след сблъсъците с бежанци (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4966010

Гърция е изпратила войски и полицейски подкрепления в Лесбос след новите сблъсъци между полицията и мигрантите, а сирийските бежанци на острова станаха обект на атаки с коктейли „Молотов“, съобщава гръцкият вестник Ekathimerini.
По думите на гръцкия министър на миграционната политика във временното правителство Йоанис Музалас властите се стараят
Гърция е изпратила войски и полицейски подкрепления в Лесбос след новите сблъсъци между полицията и мигрантите, а сирийските бежанци на острова станаха обект на атаки с коктейли „Молотов“, съобщава гръцкият вестник Ekathimerini. По думите на гръцкия министър на миграционната политика във временното правителство Йоанис Музалас властите се стараят

Хомосексуалист - кандидат за кмет на София

http://bulgarski.pogled.info/news/67450/Homoseksualist-kandidat-za-kmet-na-Sofiya

/Поглед.инфо/ Български политици са били изнудвани заради сексуалната си ориентация. Някои от тях все още са действащи, заяви пред Нова телевизия Виктор Лилов, книгоиздател, музикален мениджър и вероятно първият хомосексуалист - кандидат за кмет на София, но не пожела да разкрива имена.

250 лева е еднократната помощ за първокласник в Сливенско

http://pik.bg/250-лева-е-еднократната-помощ-за-първокласник-в-сливенско-news394959.html

250 лева е еднократната помощ за първокласник в Сливенско

1082 молби-декларации за отпускане на целева помощ за първокласниците са подадени в област Сливен до 21 август, съобщават от Регионалната дирекция за социално подпомагане. Размерът на помощта се определя ежегодно с акт на Министерски съвет по предложение на министъра на труда и социалната политика. За учебната 2015/2016г. еднократната помощ за първокласниците се изплаща в пари, като размерът й е 250 лв.

Молби-декларации за отпускане на еднократна помощ за ученици, записани в първи клас се приемат до един месец от началото на учебната година. Изключение се прави само, когато поради здравословни причини, установени с протокол на ЛКК, детето не може да започне училище. В тези случаи молба-декларацията се подава  не по-късно от 6 месеца от началото на учебната година.

Помощта подлежи на възстановяване, ако детето не постъпи в училище или не посещава редовно училище до завършване на първи клас.

През 2014 г. в областта са издадени 2085 Заповеди за отпускане на целеви помощи за 2101 деца.

Предпразненство на Рождество Богородично

http://www.cross.bg/deva-boga-iioakim-1479875.html

Рождество на пресвета Богородица Рождество Богородично е един от най-големите празници на Православната църква. Божият промисъл подготвил постепенно появяването на св. Дева Мария. В дълга редица поколения благородството се издигало непрекъснато, човешката природа ставала по-съвършена, докато най-после благословената двойка - Йоаким и Ана - се явила като благодатна почва, на която могла да поникне такава чудна издънка - пресвета Богородица. На три дни път от Йерусалим се намирал малкият градец Назарет. Там живели праведните Йоаким и Ана, които светата Църква нарича "богоотци". Йоаким произхождал от Давидовия род, а света Ана - от рода на Аарон. Били много щедри, милосърдни. За себе си изразходвали само една трета от доходите си. Другата трета жертвали за храма, а последната трета раздавали на бедните. Всекидневна скръб помрачавала живота на тези добри хора: нямали деца. У израилтяните това се считало за голямо нещастие, понеже бездетните родители се лишавали от надеждата да имат за свой потомък очаквания Месия. На един от големите празници Йоаким дошъл със свои роднини в Йерусалимския храм. Искал да принесе жертва на Бога. Храмът бил препълнен с народ. Застанал Йоаким пред първосвещеника и му открил желанието си. Първосвещеникът започнал да го укоряла, че заради греховете му Бог не го благословил с деца. При това положение той не бил достоен да принася жертва. Йоаким се натъжил дълбоко

“Национален съвет за възход на Велико Търново” учредиха изявени личности в исторически храм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965794


26 изявени интелектуалци, общественици и бизнесмени учредиха на 5 септември “Национален съвет за възход на Велико Търново”. Организацията се създава по идея на бившия ректор на Великотърновския университет “Св. св .Кирил и Методий” проф. Пламен Легкоступ, който влиза в кметската надпревара като кандидат на ВМРО.
26 изявени интелектуалци, общественици и бизнесмени учредиха на 5 септември “Национален съвет за възход на Велико Търново”. Организацията се създава по идея на бившия ректор на Великотърновския университет “Св. св .Кирил и Методий” проф. Пламен Легкоступ, който влиза в кметската надпревара като кандидат на ВМРО.

Проговарят тайните руски грами за Съединението

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257179_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%82+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%A1%D1%8A%D0%B5%D0%B4%D0%B8

 Съединението.

Един от най-светлите и силни празници, олицетворяващи българщината и силата на истинския български дух, убит целенасочено и умишлено през последните седем десетилетия.

Неслучайно този велик, истински български празник не се честваше, след като през 1944 г. по нашите земи отново нахлуха руските орди.

Не бива да гледаме на Съединението като на отделен акт, а като на продължение на национално-революционното ни освободително движение в постигане на националния идеал – обединение на всички български земи в рамките на Българската екзархия, обявена за независима официално със султански ферман още през 1870 г. и обхващаща всички територии с преобладаващо българско население – близо 220 000 кв. км.

През последните десетилетия една камара псевдоисторици с титли на професори или други академични звания, произведени от марионетния режим на БКП и последвалото статукво, за да обслужват идеологемите на руския империализъм, умишлено и целенасочено тровеха и продължават да тровят националния ни дух и принизяваха както ролята на националноосвободителното ни движение, така и изтриваха или преиначаваха цели епизоди от славната ни история в безродния си слугинаж към една алчна паразитна империя.

И никой българин не бива да си прави илюзии относно методите, целите и средствата на руския империализъм. Те си остават непроменени, било то на царска Русия, съветска Русия или съвременна олигархична Русия – завладяване и паразитиране на гърба на десетки народи, един от които е българският. Методите, целите и средствата на руския империализъм само сменят носителите си.

Тук ще ви представя нов поглед върху Съединението, отправен през призмата на секретните руски дипломатически грами на консулствата им в София, Пловдив, Букурещ и Истанбул, както и отговорите на руския външен министър, някои от които с лични резолюции на руския император.

Документи, които недвусмислено показват коварната и двулична политика на руския империализъм в осъществяване на целите, заложени в Райхщадското споразумение от 8 юли 1876 г. и Будапещенската конвенция от 15 януари 1877 г., подписани между двете властващи в Централна и Източна Европа империи - Руската и Австро-Унгарската, в опита им да предотвратят образуването на голяма и сплотена българска държава и осигуряващи им поле за експанзия на Балканите и в българските земи.

Отново да припомня – веднага след Априлското въстание, на 8 юли 1876 г., в Райхщад Русия и Австро-Унгария разпарчетосват Балканите в сфери на влияние и се споразумяват да не се възпрепятстват при експанзия на Балканите, а в случай на разпад на Османската империя да не допуснат образуването на голяма и сплотена българска или каквато и да е друга държава, която би могла да възпрепятства експанзията. Когато през декември 1876 г. в Цариград започва конференцията на Великите сили, свикана, за да реши Българския въпрос, след като цяла Европа се вдига в защита на българската национална кауза заради зверствата на османските власти, последвали Априлското въстание, Русия и Австро-Унгария паралелно с конференцията, на която участват и техни представители, подписват секретната Будапещенска конвенция, която скрепява на най-високо ниво коварните им планове от Райхщадското споразумение. С Будапещенската конвенция те се задължават да пазят в тайна постигнатото споразумение и да си оказват взаимна дипломатична подкрепа при последвало уреждане на въпросите от Великите сили. Нещо, което се случва на Берлинския конгрес – Берлинският договор, съставен изцяло под диктата на двете властващи в Централна и Източна Европа империи – Руската и Австро-Унгарската.

Окончателният вариант за територия на новата българска държава, приет от Цариградската конференция, е по предложение на Англия и той почти напълно съвпада с територията на Българската екзархия, като обединява всички български земи от делтата на Дунав, Пиротско и Нишко, Македония и Беломорието.

Конференцията е саботирана от руския консул в Цариград – граф Игнатиев, който е уведомен телеграфически за постигнатите договорености между Русия и Австро-Унгария и още на другия ден гарантира на султана запазване на значителни територии на Османската империя на Балканите. Обещание, което Русия спазва с Берлинския договор, по силата на който Македония, Родопите и Беломорието остават в пределите на Османската империя чак до 1912 г., Северна Добруджа е подарена на Румъния, а Пиротско и  Нишко - на Сърбия. 

С Берлинския договор

от 1878 г. не само безжалостно са разкъсани българските земи, но съгласно чл. 22 България е задължена да изплаща издръжката на „руския окупационен корпус”. Чл. 22 от Берлинския договор е буквално преписан от чл. 8 на временния Санстефански договор и заедно с други задължения, натресени на България, съставлява 24% от бюджета на държавата ни. Едно от тези задължения е България да финансира и построяването на железница, която да свърже Виена с Цариград и Близкия изток в опита на Австро-Унгария да си осигури конкурентен път на английските кораби към Близкия изток.

България ще изплаща издръжката на руския окупационен корпус до 1902 г.

Русия ще използва текстовете на Берлинския договор и за да принуди България, под претекст, че го нарушаваме, когато през 1908 г. България обявява своята пълна независимост и се прогласява за царство, да подпише през април 1909 г. Руско-български протокол, с който задължава България да изплаща на Русия колосалната за времето си сума от 82 милиона златни франка, платими за 75 години.

България ще изплаща и тази сума до 1916 г., когато Русия напада България.

Документите на руските дипломатически мисии, които показват организирането на преврати и метежи в България, убийства на български патриоти и политици, създаване на въоръжени шайки, които да дестабилизират Източна Румелия с цел предизвикване на повторна окупация или най-малко реакция на суверена - турския султан, за да може да бъде обвинена България в нарушаване на Берлинския договор, са публикувани за първи път през 1934 г., когато по линия на Коминтерна Васил Коларов е допуснат до секретните царски архиви със задача да докаже на българското общество колко коварна и двулична е била имперската политика на руския царизъм и по този начин да убеди обществеността ни, че Съветска Русия е добронамерена към България. Да припомня, че това се случва само година след като в Москва официално прогласяват съществуването на „македонска” нация и език в унисон и продължения на политиката на Кремъл по разкъсване на българския етнос. Само след 10 години „македонската” националност ще бъде наложена с убийства и терор над хиляди българи, когато българските земи отново са окупирани от тристахиляден контингент на Червената армия за три години.

Васил Коларов издава документите в книга със заглавието „Авантюрите на руския царизъм в България”. Книгата е преиздадена само веднъж в ограничен тираж през 1991 г. и умишлено и целенасочено е игнорирана от т.нар. „историци” – хабилитирани жалки безродници и слуги на руския империализъм в опита им да подменят истинската история и да облъчват с отровна пропаганда ученици, студенти и цялото ни общество.
Защото Съединението показа едно. Това, че не е вярно онова, което днес всички дебилни идиоти повтарят: "Нищо не зависи от нас. Малки сме!"
Защото с акта на Съединението българската нация се опълчи на три империи едновременно - Руската, Австро-Унгарската и Османската, и завря Берлинския договор в гъза на руския император, който принуди машата си Сърбия да ни нападне и скъса дипломатически отношения с България в жалкия си опит да го спре.
И въпреки всичко успяхме да съединим двете най-големи парчета от разкъсаната българска плът!
Нищо не зависи ли?! Малки ли?!
На територия от над 220 000 кв.км и с население над 4 000 000 българи тогава. Малки ли?!
Няма малки и големи народи. Има народи с дух и без дух.
Да възкресим оня дух, онази воля, онази, истинската БЪЛГАРИЯ!!!

Ето и част от самите секретни грами. Представям ги в контекста на времето, който също трябва да се има предвид. След Руско-турската война България е поставена под временно руско управление.

Според параграфи 6 и 7 на Берлинския договор престоят на руските войски в България е ограничен от останалите Велики сили от 2 години на 9 месеца. Пребиваването им се използва за превръщане на временната окупация в постоянна, а България – в Задунайская губерния.

Тези цели принуждават Русия да търси подкрепа сред българската „общественост”, а след като не я намира – да я създаде. Царската дипломация залага на старите едри търговци и земевладелци, които са оформили Консервативната партия. За огромно съжаление на руските дипломати още на първите избори техните мекерета са попилени и пълно мнозинство печели Либералната партия, съставена основно от бившите участници в БРЦК и революционното крило в националноосвободителното ни движение.

В този период България се управлява „самовластно и безконтролно” от имперския комисар княз Дондуков. Неговият проект за „Органичен устав” пропада в свиканото Народно събрание, защото либералите имат огромно мнозинство и вместо руския проект те приемат демократичната Търновска конституция – своеобразен връх в българската политическа мисъл и една от най-демократичните конституции за времето си.

Това не спира Русия, макар да е принудена да допусне либералите до властта. Руските емисари не спират да агитират населението против либералите, използвайки временните трудности, данъчните тежести и разпадналите се пазари за българските стоки, като хвърлят вината изцяло върху либералите.

Да не забравяме, че за български княз е назначен племенникът на руския император Александър Батенберг, който още през 1881 г. уволнява либералните министри. За военен министър е назначен руският сатрап ген. Ернрот, който сменя друг руснак – Паренсов. В правителството ни са назначени само руски мекерета-консерватори и руски генерали. Милицията, създадена от либералното правителство, е заменена от жандармерия. Провеждат се избори в атмосфера на насилие и терор срещу българските патриоти, отстояващи пробългарската политика и позиции. Новото Народно събрание предоставя извънредни пълномощия на княза и напълно 

игнорира Конституцията

В кратки срокове антибългарската руска политика успява да отблъсне широки народни слоеве, а далаверите, кражбите и лакомията, проявени от руснаците около строежа на железопътната линия и данъчните тежести по нея, отблъскват дори и представителите на Консервативната партия.

През март 1883 г. Батенберг заминава за коронацията на новия руски император и България преминава под управлението на Соболев. Той веднага се заема със задачата да прокара официалното признаване от България на задължението по изплащане на руския окупационен дълг – колосалната сума от 25 милиона златни франка. Заедно с това се опитва да вкара резервния фонд на Княжество България, състоящ се от 10 милиона златни франка, под управлението изцяло на руски кредитни учреждения.

Тази поредна руска свинщина обръща дори княз Батенберг против господарите му и след връщането му от Русия князът възлага управлението на либералите на Каравелов. През септември 1883 г. е възстановена Търновската конституция, съставено е правителство на либералите, начело с Цанков, а в страната е прогласен лозунгът на управление: „БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ!”

Това залага основите и на скорошното Съединение, защото позволява пълно съгласуване на действията и подкрепа между Източна Румелия и Княжество България.

Макар че още през 1881 г. между Бисмарк и руския император има споразумение, допускащо обединението на двете разкъсани парчета българска плът, новият руски император Александър III Българомразец категорично се противопоставя, защото осъзнава, че имперската дипломация е изтървала юздите на българския народ и не може да го обязди.

Тук няма да се спирам на подвига, извършен от майор Данаил Николаев, майор Райчо Николов,Сава МуткуровДимитър РизовГеорги СтранскиЧардафонАнгел Чолаков, от хилядите знайни и незнайни българи, както и на ролята на самия княз Батенберг и дейците на Либералната партия, опълчили се смело на попълзновенията на руския империализъм. Тук няма да споменавам за духа на българите, които се опълчиха на три империи и в нарушение на техните договорености прогласиха Съединението, за да докажат, че няма малки и големи народи. За да докажат, че всичко зависи от нас самите!

Трябва да отбележим, че актът на Съединението веднага е признат от Англия в опита й да парира силното руско влияние и да си спечели още един съюзник – младата българска държава. Неслучайно и днес една от софийските улици носи името на английския премиер Гладстон.

Този акт на мощната Английска империя осигурява глътка въздух за дипломацията на българите, възпира от директна намеса Австро-Унгария, Русия и Османската империя. Последната още след признаването на независимата Българска екзархия със султански ферман през 1870 г. е започнала да гледа на българската нация по-скоро като на предпазен буфер срещу плановете на Русия за превземане на проливите и осъществяване на вековната мечта на династията Романови за възраждане на псевдовизантийска империя.

Разпадащата се разкапана Османска империя

балансираща между Великите сили в опита си да оцелее и запази територии, превърнала се, заедно с българските земи, в разменна монета и полузависима пионка, отказва на руския император да възстанови статуквото.

Суверенът на Източна Румелия – султанът, отказва военна намеса, което принуждава Русия и Австро-Унгария да подтикнат машата им Сърбия да нападне България в гръб. Резултата го знаем!

В контекста на тези събития са и следните грами на руските дипломати, разкриващи мръсната антибългарска, подла и двулична политика на Русия.

Първият изнесен факт касае добре познатото и днес подкупване на родни политици, които да обслужват имперските интереси.

В предговора на книгата Васил Коларов изнася подробности, обясняващи разкола в самата Либерална партия и странната позиция и измятането като фурнаджийска лопата на Драган Цанков в опита си да обслужи имперските цели:

Ето и част от текста на самата грама, преведена от Васил Коларов, изпратена от дипломатическия агент в руското консулство А. Кояндер до директора на Азиатския департамент Иван Алексеевич Зиновиев.

В грама до пом. министъра на външните работи Александър Егорович Влангали от август 1885 г., от същия дипломат, предхождаща събитията на Съединението, се вижда безсилието на руската дипломация да спре силните антируски настроения сред българското население и започналите процеси, довели до Съединението:

От телеграмата на руския дипломатически агент Богданов до външния министър Гирс се вижда, че лично руският император Александър III Българомразец следи за раздаваните пари на безродните си платени помияри и добре си води сметките, отчитайки, че щом веднъж си станал помияр, то вероятно ще си такъв за цял живот. Нормално е този, който дава парите, да се притеснява, че те ще бъдат присвоени, защото много добре знае кому ги дава:

Днес от позицията на времето ние можем да видим с очите си и да усетим по джоба си подобни помияри, които продават Родината за жълти стотинки, докато българинът плаща най-скъпите руски горива в Европа, най-скъпия руски газ, а сметките му за електричество са натоварени от най-скъпия ток, произведен от руските собственици на ВЕИ в България.

Можем да различим и онези помияри „историци”- псевдопрофесори, псевдодоценти, произведени на килограм, за да обслужват идеологемите на руския империализъм, укривайки умишлено и целенасочено истината от българския народ и от своите ученици и студенти.

Можем да различим и онези т.нар. национални медии, изцяло контролирани и платени от руското финансово лоби, които продължават да убиват и принизяват българския национален дух.

В следващата грама министърът на външните работи на Русия Гирс уведомява дипломатическия си агент за волята на императора.

Уточнявам, че предателят се финансира с парите на българите, платени за издръжката на руския окупационен корпус. Нещо подобно на случилото се в наши дни с руската Корпоративна търговска банка и парите, дадени за изкупуване, финансиране или създаване на медии в България под формалното управление на ДПС.

В следващата грама, вече от 1886 г., се вижда, че финансирането на предателите с парите на българското население продължава, Бурмов, Балабанов и Цанков дори са принудени да подпишат клетвена декларация за вярност към целите на руския империализъм:

От следващия документ на руския дипломатически агент в Пловдив разбираме за предателската антибългарска същност на т.нар. опозиция, която обсъжда с руските дипломати възможни средства, които да предизвикат евентуална реакция на султана или друга европейска държава, които да дадат повод на Русия отново да окупира България:

От една последваща грама разбираме, че руските дипломати стоят в основата на организирания преврат с цел сваляне на законната власт в България и присъединяването й като губерния към Русия. Опасенията на руския император, които Васил Коларов е извадил като забележка под грамата, се оказват основателни. Всички знаем за съдбата на предателите, а един от главните организатори – Радко Димитриев,

бяга от София, преоблечен като овчар

укрива се в руското консулство в Пловдив, оттам е преведен в Истанбул и откаран с руски кораб в Русия, за да бъде пратен по-късно през 1886 г. отново в България, където отново организира нов метеж в Силистра и Русе, който е жестоко потушен от великия патриот и политик Стамболов. Всички участвали в преврата са разжалвани, а много от офицерите-предатели са осъдени на смърт от военнополеви съд и застреляни като бесни кучета. Заслужена съдба за предатели. Такава съдба ще застигне и самия ген. Радко Димитриев през 1918 г.:

Със следващата грама руският дипломат в София докладва на руския външен министър за осъществения преврат и изпраща копия до мисиите в Пловдив и Константинопол. Видно е, че платените руски мекерета са съставили правителство, което скоро ще бъде пометено от българския народ:

Резултатите от преврата са катастрофални за предателите-русофили, както е видно и от рапорта на руския военен агент в София:

Допълнително ще ви запозная с още секретни грами на руските дипломатически мисии от този период и умишлено пропускам рездица от тях.

Една обаче считам за особено важна, защото тя отразява истинското настроение на българите по онова време и ясното съзнание на българското общество за антибългарската политика на Русия. Грамата отразява събитията по време на изборите за Народно събрание, когато платена безродна сган се опитва да гласува за проруските измекяри. Сами можете да прецените как истинските българи са се отнасяли тогава с платения вот и безродните предатели-помияри, които за жълти стотинки са продавали родния интерес на руския империализъм. Нищо ново под слънцето:

За подобно високопатриотично отношение не само към предателите-измекяри свидетелства и самият Симеон Радев в епохалния си исторически труд „Строители на съвременна България”, където описва отношението на огромното мнозинство от българите,

отстояващи националния ни интерес,

когато пред тях застава назначеният за военен министър руски сатрап Александър Василиевич Каулбарс:

Най-сетне Каулбарс се качи на трибуната. Сне фуражката си, поздрави, сетне се спря, за да си поеме дъх. Той бе дебел, с широка руса брада, сини твърди очи на немец и оголяла глава. В белия си кител и над масата той изглеждаше още по-нисък, отколкото бе. Той простря ръка към народа, даде му знак да млъкне и почна на един вид руско-български език:

— Господа! Току-що донесоха в агентството бития до полусмърт руски поданик, който извикал тук: „Да живее Русия!“ Вие нямате право да постъпвате по тоя начин...

Очарованието се изпари: вместо носител на блага вест, какъвто го помислиха, Каулбарс се явяваше като враг. Някои по-смели националисти го прекъснаха:

— Това е лъжа!

— Не, това не е лъжа — настояваше генералът, — в бития се намери руски паспорт.

— Лъжа е — упорстваше сега цялата тълпа.

Тия, които бяха до трибуната, поискаха да му обяснят, че битият е извикал „Долу България!“ — но той отсече нервозно:

— Оставете ме да говоря, ще говорите сетне вие...

И като се обърна пак към публиката, продължи:

— Вам е известно, господа, с каква цел аз съм изпратен тук от руския император. Последните събития направиха страната нещастна. Искреното желание на господаря е да ви помогне да излезете из това затруднително положение, да ви даде възможност, щото при ново правителство да работите за благоденствието на вашето отечество.

— Да живее руският цар! — извика множеството от едно гърло.

— В Русия е известно — продължи генералът оратор, — известно е, че вие се управлявате сега с помощта на сопаджиите...

— Това е лъжа! Лъжа е! — викаше сега същото множество.

Настана смущение; публиката се залюля по площада. Каулбарс направи знак, че иска още да говори, но шумът продължаваше заплашително.

— Който не желае да ме слуша, да си върви! — заповяда генералът, като се надигна над масата и направи един широк жест, който трябваше да бъде внушителен.

— Всички ще си отидем, всички — отговаряше множеството....”

Подобно е отношението към Каулбарс и в провинцията, когато тръгва на агитация за обявяване волята на руския император. Примерно в Шумен, където е обкръжен от шуменци и едва не се насира от страх. Жалко, че моите съграждани още тогава не са видели сметката този имперски плъх:

На другия ден рано сутринта Каулбарс взе трена за Шумен.

Каулбарс заминаваше двояко недоволен: Филов бе го излъгал и населението го бе посрещнало враждебно...

Каулбарс тръгваше за Шумен тъкмо в деня, когато цялата тая съзаклетническа история бе вече ликвидирана. Никой от полковите командири не излезе да го посрещне. Няколкото офицери, които полюбопитстваха да го видят, бяха пръснати между публиката.

Но илюзиите му трябваше скоро да се разсеят. Щом слезе в определената му квартира — къщата на Димитриева, — на улицата се струпа голямо множество. Някой си Маркеевич, руски заточеник, наскоро избягал от Сибир, бе събрал опълченците и командуваше. Иваница Данчев, един от редките комити, останали живи от Ботевата чета, яростен привърженик на Регентството сега, се бе качил на едно празно каче и ораторстваше. „Искаме, викаше той, клатейки се над качето и сочейки с пръст прозорците, искаме да излезе Каулбарс, за да чуе волята на народа.“

Тълпата подемаше:31

— Абе, г. генерал; абе, г. Каулбарс, нали си дошел да ни видиш? Ето ни: ела тука!

Излезе Шатохин на балкона и извика:

— Генералът не желае да говори с пияна тълпа.

Данчев, на когото езикът се заплиташе, възрази:

— Абе, брате, тълпа ли сме ние, бе? Тълпа ли сме?

— Не сме тълпа! Не сме! — отговаряше множеството.

Данчев продължаваше:

— Абе, тук народ сме ние, български народ...

Но Шатохин се бе вече оттеглил. Между туй качето, над което Иваница Данчев формулираше волята на народа, се проби и той падна в него. Посред широкия смях на тълпата спуснаха се да го вадят; извадиха го и той пак почна да апострофира с умолителни и иронически фрази отсъствующата фигура на Каулбарса.

В това време влезе при генерала една русофилска депутация начело с Т. Икономова. Множеството викаше: „Долу предателите!“ Чуха се гласове:

— Продават сега България тия синковци!

— Нека слязат само, ще им покажем ние дебелия край.

Депутацията горе се уплаши. Някой каза на Каулбарса, че между публиката е и Рачо Петров. Той прати да го викат.

— Вие, майор Петров — каза му той сурово, — отивате пред мене, за да ми устройвате скандали от пияни тълпи.

— Аз отивам — възрази Рачо Петров — по своята служба и вашата мисия не ме интересува.

Каулбарс смекчи тона си:

— Сега може да се случи някое нещастие. Понеже сте старши в гарнизона, моля ви да вземете мерки.

Рачо Петров отказа:

— Тук има власти, отнесете се до тях...

Между туй множеството не мърдаше от улицата. Цялата Чобан махала беше тук и дигаше шум колкото за две дивизии. Всяка минута се издигаха викове: „Да живее независима България!“

Най-сетне депутацията се реши да си отиде. Когато тя се показа на улицата, екна един страшен рев „Долу“. Опълченците се с

Най-важното от Варна във вчерашния 6 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300595

Десетки варненци се включиха в градското шествие за Деня на Съединението Десетки варненци, представители на местната власт, политици и общественици се включиха в инициативите за отбелязването на 130-тата годишнина от Съединението на България, предаде репортер на Moreto.

Прекарват бежанците с лодки през Дунава

http://www.cross.bg/bezhantzite-germaniya-bulgariya-1479874.html

София /КРОСС/ Каналджии печелят милиарди от трафика на бежанци за Западна Европа. У нас, както и на Стария континент, се използват схеми както за бедни, така и за богати бегълци от военните конфликти. Наши трафиканти използват и надуваем лодки, за да прехвърлят на румънски бряг чужденци, тръгнали на запад. Бандитите копирали схемата от наркотиците - гарант плащал парите при пристигне в Германия Бежанците влизат в България през река и напускат през река. За да влязат в страната ни, те трябва да преодолеят сравнително плитката Резовска река край Малко Търново. За да стигнат до Румъния обаче, трябва да преминат през Дунава. Това е последния използван маршрут от българските мафиотски групи, научи „Стандарт". За целта местни бандити около Видин в последните 3-4 месеца масово купували гумени лодки, а след това им слагали мощни двигатели. Всяко надуваемо съоръжение побирало по 7-8 души, а разстоянието от километър-два до румънския бряг се минавал за не повече от 10 минути. От другата страна стоели отново българи заедно с водач-румънец. Само за час с 3-4 лодки се прекарвали по 150 души. Те били натоварвани в 12-15 буса и тръгвали към следващата граница. Преминаването през Турция, България и Румъния били само отделни етапи от цял перфектно функциониращ канал от Сирия до Германия, разказват столични бандити

И Валенса ли се плаши от мажоритарни избори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965347



Някогашният лидер на източноевропейския бунт срещу Стената Лех Валенса не е подкрепил референдума в Полша за мажоритарни избори.  Явно е минал в редиците на политиците от статуквото.
Подобна позиция на лидер от неговия ранг само показва за пореден път, че когато политиците застанат на страната на статуквото,
Някогашният лидер на източноевропейския бунт срещу Стената Лех Валенса не е подкрепил референдума в Полша за мажоритарни избори.  Явно е минал в редиците на политиците от статуквото. Подобна позиция на лидер от неговия ранг само показва за пореден път, че когато политиците застанат на страната на статуквото,

Танева ще участва в заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел

http://pik.bg/танева-ще-участва-в-заседание-на-съвета-на-европейския-съюз-по-земеделие-и-рибарство-в-брю-news394958.html

Танева ще участва в заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел

инистърът на земеделието и храните Десислава Танева ще вземе участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

На срещата ще се обсъди ситуацията с продължаващото руско ембарго и развитието на пазарите на селскостопански продукти, включително и сектор „Мляко“.

Максимум 28 градуса днес, дъжд - от четвъртък до неделя

http://offnews.bg/news/n_1/n_555713.html

От днес започва чувствително захлаждане на времето. Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса, в София - 23. Над планините ще има разкъсана облачност, намаляваща и до слънчево. По-значителна ще се задържи облачността над Родопите, където ще превали слабо. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максимална температура на 1200 метра ще е 16°, на 2000 метра - около 8°. Над Черноморието облачността ще е предимно значителна. По южното крайбрежие не е изключено да превали слабо. Ще духа до умерен северозападен вятър, който в следобедните часове ще се ориентира от изток. Максималните температури ще са 24°-25°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.° Във вторник и сряда ще е сухо, с минимални температури 15-17 градуса и максимални - 24. От четвъртък до неделя ще вали, а максималната температура ще паднат до 22 градуса (в събота и неделя). Минималната вече ще е 14 градуса. Първият учебен ден ще е с хубаво време, без валежи. Метеоролозите очакват циганско лято към края на октомври.

Над 200 хиляди македонци чакат за български документи

http://www.cross.bg/komisiya-bulgarite-grazhdanstvo-1479872.html

София /КРОСС/ Поне 200 хиляди македонци искат да станат българи. Такава е оценката на председателя на парламентарната комисия за българите в чужбина Румен Йончев. Депутатите в спецкомисията обмислят мерки, с които да прецизират процедурата по признаване на българския корен на хора от историческите български общности зад граница.Издаването на удостоверения за произход е особено проблематично през последните 2 години заради конфликта между Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и Съвета по гражданство към правосъдното министерство. Причината е в направените разкрития в края на 2014 г., че агенцията е издала голям брой такива документи на чужденци, без да поиска от тях адекватни доказателства, че имат българско родословие. Удостоверенията улесняват много процеса по получаване на българско гражданство. Затова съветът фактически замрази преписките по молби за гражданство, придружени с такива документи, докато подателите не ги подкрепят с доказателства. Това разгневи както ДАБЧ, така и ресорната парламентарна комисия, които обвиниха правосъдното министерство, че нарушава закона, като отказва да признае административни актове на друг държавен орган. Министър Христо Иванов пое ангажимент в средата на май да представи до един месец пълен доклад по казуса, но заради вълненията около конституционната реформа това така и не случи

В Свиленград осъдиха каналджии на нелегални мигранти

http://pik.bg/в-свиленград-осъдиха-каналджии-на-нелегални-мигранти-news394957.html

В Свиленград осъдиха каналджии на нелегални мигранти

Двама тунизийци от т.нар племе – „бербери” и един мароканец получиха ефективна присъда по обвинение за каналджийство. Те са били арестувани през август край свиленградското село Маточина. Тогава на зелена граница е заловена група от 20 сирийци.

Според представеното споразумение пред районния съдия Недялко Паталов, тримата мъже ще лежат ефестивно в затвора за 10 и 11 месеца, а третият подсъдим – 1 година и 6 месеца, пише topnovini.bg.

Освен това 3-мата трябва по отделно да платят и глоба по 1000 лв.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

Това не е първата осъдителна присъда за каналджийство в Районен съд Свиленград.

По-хладно днес, но лятото се връща след седмица

http://www.bnews.bg/article-141169

На морето вода и въздух с еднаква температура - около 25 градуса.

Разединението, апатията и отчаянието на българите се коренят в комунистическия режим

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257178_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE%2C+%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B0%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%

 - Проф. Павлов, ключови събития в българската история са обрасли с митове. Кои според вас са най-големите митове, свързани със Съединението?

- Аз не бих казал, че това паметно събитие е силно митологизирано. Доколкото за него има една обективна оценка, то се вписва стабилно в националната памет. Но може би има съществено неразбиране за голяма част от нещата, които се случват по време на Съединението и непосредствено след него. Има един опит, ако това може да бъде наречен мит, някак си да бъде извадено от контекста на новата ни история и да бъде пришито към съвременната българска действителност. Може това да прозвучи националистически, но се прави опит то да се свърже със съвременната карта на България. Когато обаче е замислено и осъществявано Съединението, неговите създатели са имали съвършено друга представа за българското пространство. Нека да не пропускаме обстоятелството, че комитетът на апостола на Априлското въстание Захари Стоянов – БТРЦК, има като първостепенна цел не само да съедини Източна Румелия с Княжество България, но и да освободи Македония. Тоест, в него са поставени много по-големи национални задачи. Ако Съединението е осъществило от наша гледна точка обединението на две български формации – Васалното княжество България с Източна Румелия, която се води като автономна област в рамките на самата Османска империя, и това е така да се каже следващият етап от освобождаването на част от българските земи, то дейците на Съединението тогава са влагали в тази задача много по-голямо съдържание – те го схващат като опит за национално обединение. Защото в представите на нашите предци за българска земя се е смятала територията на Българската Екзархия, на Санстефанска България. И тя не е националистическа, а е напълно обективна от гледна точка на 19 век. Така че, от една страна, е било извършено съединение на двете части, които са били относително освободени, но като цялостен замисъл – националното обединение остава в бъдещето и за съжаление то никога не се случва.

- И в историографията, а и в учебниците по история тази светла дата ни беше представяна години наред с русофилски прочит. Ако погледнем на това събитие като българофили, какво трябва да знаем за политиката на Русия за този период?

- Именно политиката на Русия е силно замъглявана, особено по време на комунистическия режим. В историографията тя е представяна в съвършено пропагандна насоченост, твърде внимателно, без особени коментари. Дори се търсят оправдания за негативното отношение на Русия към този положителен акт на българската държава. Нейната политика се оправдава с недостатъците на Александър Трети. Но за тогавашните българи това е такъв шок, като студен душ, защото на практика Русия тръгва срещу собственото си дело – Сан Стефанският мирен договор. Това създава сериозни напрежения в българо-руските отношения, като основната вина тук е на Русия, а не на българите. В днешна Русия има един националистичен, дори бих казал враждебен подход към България, като в руски форуми и пък и от журналисти, макар и не в основни медии, се промъкват доста грозни обвинения към българите в предателство към Русия – това са неща, които нямат абсолютно никаква основа. Напротив, обективният подход показва, че виновна в огромната си част за напрежението е самата руска политика. Какво означава да не признаеш един акт, който е извършен със собствени сили, който е извършен в интересите на цялата българска общност – и в Княжеството, и в Румелия. Какво означава да си изтеглиш офицерите от българската армия и да оставиш една млада армия на практика в тежка ситуация срещу готвената турска агресия и очакваната агресия от страна на Сърбия. Така, че за влошаването на българо-руските отношения огромната вина е на Петербург. И това не е просто само от грешките на Александър Трети, на неговия екип или пък на руската външна политика, но и заради отношението към България. Русия е гледала на нас като на една марионетъчна държава, като на една – хайде да не кажа Задунайска губерния, но като на едно пространство, къде всеки може да прави каквото си иска. Това българската интелигенция, при всичките си емоции и положително отношение към руската култура, не го приема.

- Какви интереси стоят зад това неглижирано отношение на Петербург към възродената българска държава?

- Тази позиция на Русия е абсолютно недалновидна и това го показва близкото бъдеще, както и последващия ход на процесите в българо-руските отношения. На първо място, подобно отношение говори за капризното поведение на една велика сила, която се е самообявила за освободителка на България. Защото в Руско-Турската война през 1877-1878 г. Русия преди всичко преследва собствения си интерес. Те наистина са съвпадали с българския, но да вярваме на моралния патос на онези времена е пресилено. Можем да говорим за това, но само, когато става дума за доброволците, за хората, филантропи, но не и за официалната руска политика. Тя е съвсем целенасочено премерена, макар и да съвпада с интересите на българската нация, което е факт. Обаче, всичко останало - като поведение и отношение, говори за пренебрежително отношение към една нация, към една държава, която считат по принцип за незряла. Такова отношение между впрочем Русия е имала и към други държави. Но доколкото нас ни интересува отношението и към нас, то е било дълбоко обидно към тогавашния български елит, към българската интелигенция, което нанася сериозни вреди на имиджа на Русия. От друга страна – нежеланието на Русия да има силна България. Това е факт, който не трябва да забравяме, колкото и странно да му се стори на някого. Той съвпада и с днешното отношение на руската политика към България. Русия още тогава показва, че на нея и трябва слаба България, една зависима държава. А в този случай става дума за две Българии, защото по това време ние имаме две български княжества – Княжество България, с център София и автономната провинция Източна Румелия, която де факто се е превърнало във второ българско княжество и то пак против желанието на Великите сили, включително и на Русия. Така че, желанието на руската политика е на Балканите да има една зависима от нея, на първо място, българска държава. Тоест, да няма силен политически субект, който да противодейства на руските претенции за излаз към южните морета и към така мечтаните Проливи. Това основополагащото начало в руската политика към България. А тъй като България е на пътя не руския експанзионизъм към проливите, естествено отношението към нас да е много по-драстично и дори бих казал брутално, отколкото към любимките Сърбия и Черна Гора, към Гърция, към която Русия също има някакви симпатии, та дори ако щете към Турция.

- Захари Стоянов казва, че Съединението е „чисто българска работа“, как да тълкуваме тези негови паметни думи?

- Захари Стоянов като казва, че Съединението е „българска работа“, не влага днешното ни самоиронично отношение. Въпреки леката ирония, в подтекста на този израз има и посланието, че това наистина си е чисто българска работа, че не е инспирирано нито от Англия, нито от Германия, нито от Австро-Унгария, нито от някой друг. Разбира се в публицистиката на Захари Стоянов има твърде много емоция и това е напълно разбираемо. Но като цяло той е прав – нашият тогавашен елит проявява единство, макар и да има конюнктурни колебания в официалната позиция на София – дали сега му е времето, например, има едни типични, наследени от миналото комплекси, които донякъде забавят съединисткия процес. Трябва да кажем и още нещо, което може би кореспондира с въпроса ви за митовете – че ние схващаме Съединението като някакво еднократно действие. На практика още в Берлинския договор в България започва едно мощно движение за не приемане на решението от договора. В самото Учредителното събрание в Търново има делегати от Източна Румелия и Македония. Разбира се те не са допуснати под въздействието на руските комисари, които не искат усложнения. Но така или иначе стремежът към национално обединение, към постигането на единство на територията, на която доминира българския народ, където Екзархията е фактор номер едно в духовния и културен живот, е факт от самото начало. Така, че съединистките опити са едно постоянно явление, с една или друга интензивност. Не бива да забравяме и това, че Съединението е предшествано от събития, които започват още на 2 септември в Панагюрище. Аз даже бих си позволил тук да кажа, че на практика Съединението показва много сериозна приемственост с Възраждането, което е един период от нашата история. Изключително активни по време на Съединението са били родолюбивите българи от Панагюрище, Батак, Сливен, Стара Загаро, Перущица, във всички големи центрове на революционното движение. Не случайно Захари Стоянов и неговите съмишленици, донякъде съзнателно, донякъде съвсем инстинктивно използват създадената мрежа от Левски – всичко онова, което е действало преди и по време на Априлското въстание. Това говори за големия национален подем на българския народ в онези времена, защитил собствената си идентичност, защитил своите национални интереси. Това показва и дълбокото непознаване от страна на Русия на народа, който уж тя е освободила. Тя продължава да го разглежда като една аморфна маса, при все че е видяла какво правят опълченците, видяла е на какво са способни младите български офицери. Но Великите сили, особено деспотия като Русия, гледат с пренебрежение на подобни държави.

- 130 години след Съединението, което е един апотеоз в нашата история, българите сме разединени, противопоставени, застрашени от скорошно изчезване, кои според вас са причините за тази разпад в българската нация?

- Съединението наистина е един от върховите моменти в историята ни от последните 130 години. Това е една сериозна дистанция, от която трябва да се гледат нещата – нали историята е учителка на живота и трябва да си вземаме някакви поуки!? Но причините за сегашното ни разединение, за апатията и за отчаянието дори, което е обхванало националния ни организъм, на първо място, се коренят комунистическия режим. Няма какво да се лъжем. В последните години от различни медии и посоки ни се втълпява, че всичките ни беди се дължат едва ли не на промените след 10 ноември 1989 година. Някои го правят от наивност, други го правят съвсем целенасочено. Неблагополучието през последните 25 години са и заради предишните 45. Всичките деформации, престъпни нюанси и рецидиви се дължат на обстоятелството, че България продължава да бъде контролирана от бившата ДС, от тези политико-мафиотски структури, които днес са олицетворявани от БСП, от ДПС и със сигурност и от други субекти. Целият ни политически живот е пропит от подобни негативни тенденции и процеси, от тежкото наследство. И затова новият стремеж към съединение минава през борбата с корупцията, с политическото инженерство, което наблюдаваме и то осъществявано от едни не особено кадърни хора през последните 25 години. Но пак казвам, основната причина е в предишните 45 години, които бяха отрицание и на посланията на Съединението, и на идеята за независимост на България. Нека да не забравяме, че в живковската Конституция пишеше, че патриот е онзи, който обича Съветския съюз, а условие за патриотизъм бе важността на една чужда сила, която на практика следва собствените си и то глобални, планетарни интереси. Цялата беда е, че тези 45 години не са свършили. Тези 45 години продължават, защото нашият политически, културен и интелектуален елит се оказа неспособен да преодолее опасните рецидиви на тоталитарния режим поради зависимостта си от едни или други сили от миналото, поради своята собствена незрялост, поради своята склонност към чуждопоклонство – неща, които са изобличавани още от нашите възрожденски автори.

- Има ли кауза, която може да ни обедини и възроди като нация?

- Каузата е написана на сградата на Народното събрание – Съединението прави силата. Сега аз го казвам малко афористично. Но аз виждам това съединение в смисъл на всичко позитивно, на всичко градивно, на всичко здраво в нацията, а не съединение, което се гради на пазарлъци и компромиси, на едно задкулисие, което решава, ако не всичко, то поне основните насоки на развитието на страната. Колкото и да се множат враговете на демокрацията и привържениците на руско-азиатския модел, виждаме ги на практика и във водената „хибридна война“ в България, особено през последните две години, спасението е в повече демокрация. А демокрацията значи ред, законност и справедливост, не всичко онова, което ни внушава проруската пропаганда, която се води у нас и обслужва чужди интереси и тези на българската олигархия. Новата тенденция към съединение, към обединени включва и отношението ни към българите извън пределите на България, към многобройните български общности в чужбина. Разбира се през тези 25 години в тази посока има известен напредък. Но с референдума за изборни промени, с тези колебания и пазарлъци около него, се видя, че не се оценява онзи потенциал, който имаме извън България. Това се отнася разбира се към държавната политика към българските училища в чужбина, към българските медии навън. България обаче няма цялостна стратегия за българите в чужбина. Някой ще каже, че ние не сме си решили проблемите в страната. Това е дълбоко погрешно мислене, защото би трябвало да се съобразяваме с процесите в съвременния свят. Всъщност, възрожденските българи не делят българите на българи в България и българи в чужбина. И Захари Стоянов, и нашите публицисти, и писатели, и национални дейци не делят българската нация, а я смятат за една интегрална нация, независимо от това кой къде се намира. Разбира се аз не бих могъл да формулирам някаква кауза, нямам претенциите да съм на нивото на нашите национални водачи от миналото. Но за мене това е тенденцията – повече ред и демокрация, защита на българските интереси и просперитет на нацията. Това означава да бъдем безкомпромисни към корупцията, към кръгове, обслужващи чужди интереси, и към олигархичния модел, който в българския вариант е много уродлив и много прилича на руския, и страшно далеч от тенденциите в западния свят.

- Виждате ли стремеж и воля у нашия политически елит да реализират подобна кауза?

- Днешните анализи на социално-политическата действителност в България не внушават особен оптимизъм. Но има процеси в обществото, особено сред младите хора, хората от бизнеса, които са обнадеждаващи. Ако няма големи сътресения, те ще катализират положителните тенденции в нашето общество, които са започнали. Голяма част от политиците не ги забелязват или не желаят да ги забележат. Но за мене именно гражданското общество ще бъде този фактор, който надявам се ще има своето положително въздействие върху консолидацията на нацията и просперитета на държавата, дай боже, да е в близко бъдеще.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/miliona-sofiya-vodeshtoto-1479871.html

София /КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса: „Цената на хляба замръзва", пише „Новинар" на първа страница. От Съюза на хлебарите и сладкарите уверяват, че едва ли ще има повишение, защото потребителите не биха го понесли и така опровергават появили се прогнози за поскъпване. „Дори и след намалението, дизелът и бензинът остават сред най-скъпите в Европейския съюз", констатира „Труд". Дизелът е по-скъп само в Дания и Малта, а бензинът - в Дания, Италия и Малта. От Комисията за защита на конкуренцията обаче твърдят, че еднакво високите цени у нас не означават картел. „Срив на туризма", но въпреки това министърът на туризма Ангелкова иска три пъти по-голям бюджет за догодина, пише „Земя" на първа страница. Парите, в размер на 36 милиона лева, били, за да се справи министерството с отлива на туристи. „Сливат спешни центрове заради пари от Европа", информира водещото заглавие на „Дума". Вестникът цитира медици, според които обединяването преследва лобистки интереси за разпределение на 40 милиона лева по оперативната програма "Региони в растеж" за София-град и София-област. Според водещото заглавие на „Сега", всеки трети учител работи на още едно място. Данните са на синдикатите. Тяхно проучване показало и че преподавателите в училищата ни нямат възможност да почиват през отпуските си

Човек за никъде, или колко е толерантна България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/07/2603847_chovek_za_nikude_ili_kolko_e_tolerantna_bulgariia/?ref=rss


Без право да напускаш страната, без право на работа, на здравна помощ, на социално подпомагане, на правна защита. Без какъвто и да било документ. Без родина, без гражданство. Без каквото и да било доказателство, че те има, че си човек. Несъществуващ.

Това в момента е съдбата на някои хора, имали лошия късмет да се окажат в България, бягайки от страните, в които са родени. Никой не знае колко са. Понякога техни казуси нашумяват, когато например биват намерени в безпомощно състояние из...

Проверяват пешеходните пътеки и знаци преди 15 септември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257177_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D0%B8+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8+%D0%BF

 Засилени полицейски проверки се провеждат около училищата и детските градини у нас преди първия учебен ден. Служители на Пътната полиция проверяват състоянието на пешеходните пътеки и пътните знаци в районите около учебните заведения, съобщи вчера bTV.Всички знаци за безопасност трябва да са поставени до 15 септември.В тази връзка полицаите трябва да направят проверки в над 3500 училища и детски градини в страната. В случай, че се установят нередности, общините трябва да ги отстранят в най-кратки срокове. Най-рискови за малчуганите са училищата в големите градове, намиращи се на оживени булеварди.

 

Както „Монитор” вече писа по данни на Министерството на образованието близо 65 хиляди деца са записани в първи клас за новата учебна година. Това е с близо 2500 по-малко от миналата година, но министерството уточнява, че данните са към 1 август и са прогнозни.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/politik-izpulnitelen-direktor-1479870.html

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС честити рождените дни на: Антонина Зетова - волейболистка Апостол Димитров - политик, ексдепутат Проф. Атанас Куртев - пианист Виолета Донева - актриса Войн Войнов - треньор по футбол Георги Дюлгеров - поппевец Гинка Чавдарова - изпълнителен директор на Национално сдружение на общините Димитър Буюклийски - Мичи - художник Искрен Пецов - композитор и певец Искра Михайлова - политик Любомир Пеевски - белетрист и драматург Милена Лилова - поетеса Сашо Дончев - изпълнителен директор на "Овергаз Инк" Стайка Гьокова - народна певица    

Шотландия призова за привличане на Русия към решаване на миграционната криза

http://svetoven.pogled.info/news/67449/SHotlandiya-prizova-za-privlichane-na-Rusiya-kam-reshavane-na-migratsionnata-kriza

/Поглед.инфо/ Ръководителката на шотландското правителство Никола Стърджън заяви за необходимостта от привличането на Русия и Иран към разрешаването на миграционната криза в Европа.

Ирландец вдига празник за деца със специални нужди

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257176_%D0%98%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%86+%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B

 Уникален фестивал с благородна кауза ще се проведе за радост на всички варненци в дните от 18 до 20 септември в зелената градина на Карин дом. Занаятчийски и фермерски пазар с над 30 участници, 15 работилници, сред които такива по роботика и конна езда, музика на живо, поднесена от варненски музиканти и актуални звезди на българската сцена са само част от забавленията, които фестивалът „Усмихни се, Карин дом” ще подари на своите гости.

 

Проявата е с благотворителна цел, като 100% от събраните средства отиват за децата в Карин дом. В основата на идеята и организацията е един млад мъж, който е роден в Ирландия, но може да се приеме като гражданин на света, който заедно със съпругата си българка и куп свои съмишленици се е нагърбил с благотворителната проява. Джъс-тин Боланд, който живее и работи във Варна, се е заел с тази благородна задача, за да зарадва децата със специални нужди от Карин дом в началото на учебната го-дина.  „Мисията ни е да стартираме новата учебна година с усмивка, като в същото време се опитаме да информираме по-добре децата и техните родители за невероятната селекция от здравословни храни, която е само на една крачка разстояние, както и да се научим да бъдем по-толерантни към онези, които не са така привилегировани като нас”, коментира Джъстин.

 

Как стига до идеята?

 

„Като тийнейджър аз общувах много с деца - както на моята, така и на по-малка възраст. Обичам да се занимавам с децата. По-голямата част от летните си ваканции прекарвах, като се грижех за децата на съседите. Един от най-скъпите ми спомени е времето, през което трябваше да се грижа за брата на моя приятелка, едно лъчезарно момче със синдрома на Даун, което се казваше Спенсър. Днес той е 26-годишен мъж, но след прекараните няколко години с него аз си обещах, че един ден, ако имам възможност, отново бих работил с деца със специални нужди, бих помагал със средства и с каквото друго трябва. След многото години, през които продължавам да живея и работя в България, много бързо разбрах, че

 

държавата тук не полага грижи

 

за тези деца и техните семейства и само места като Карин дом им подават ръка, а с това и надежда. Така организацията на фестивала „Усмихни се, Карин дом” бе много бърз и лесен избор от моя страна, който срещна разбиране от ръководството на дома”, разказва Джъстин. Той членува в организацията ”Кръглата маса”, голяма част от инициативите на която цели да подпомогне други хора, към които по една или друга причина животът не е толкова благосклонен. Във Варна се запознава с Милена, чиято малка дъщеря Алис е родена глуха. Джъстин помага, като насочва родителите към поставянето на импланти и днес детето учи заедно с другите деца в Карин дом. След това продължава да го прави и за други, които имат нужда от помощ. „Бихме искали да запознаем колкото се може повече хора с дейността на Карин дом и грижата им към децата със специални нужди и техните семейства.

 

От друга страна целим да подпомогнем за набирането на средства, защото без подобни благотворителни инициативи домът не би могъл да съществува и да се грижи за децата със специални нужди и техните семейства.

 

Понякога и аз започвам смело да мечтая, че „Усмихни се, Карин дом” ще бъде дотолкова успешно начинание и ние заедно бихме променили живота на тези деца завинаги. Просто си го представете, ти и аз, ние променяме съдби. Това е прекрасна възможност за всеки един от нас”, казва Джъстин. Идеята му е да покаже пътя, когато някой прави нещо хубаво за другите, като им помага да променят живота си към по-добро.

 

Така след него да се появят и други, които да помагат на други хора и по този начин да се създаде едно общество, което помагайки на хора със специфични нужди, превръща живота им в усмивка. „Щом аз го правя, значи и ти можеш”, категоричен е Боланд.

 

Той кани всички варненци на фестивала,

 

като се надява на хиляди гости. „Мероприятието ще е с по-голяма продължителност от обикновено, ще протече в няколко дни,като за целта ще има обособен базар, на който фермери от региона ще предлагат продукти собствено производство.  Също така ще има и няколко занаятчийски щан-да, на които ще се предлагат цветни скулптури, сувенири и изделия от стъкло, ръчно направени бижута, плетива и много други. В допълнение сме подготвили и няколко страхотни занимания за децата, като например сами да направят десерт или пък керамичен съд, да рисуват, да изработят сами свои собствени бижута с наша помощ. Също така сме поканили аниматори, с които иг-рите никога не свършват, а усмивките не слизат от детските лица.

 

Клоунът Мимо ще се присъедини към нас като един истински магьосник. На разположение ще има два батута, пуканки, захарен памук, сладолед, както и барбекю, щанд за вино и десерти за възрастните. Почти през целия ден ще има музика на живо, което ще предразположи децата да се отпуснат, да се забавляваме заедно и надявам се, защо не, и да открием някой музикален талант”, коментира още Джъстин.

 

Разказвайки за предстоящия фестивал, Боланд не пропуска да припомни, че много световноизвестни личности като деца са били със специални нужди, но днес са на върха. Такива са били Дарил Хана, Тим Бъртън, Дан Акройд, Моцарт - с аутизъм, Лудвиг Ван Бетовен с глухота, Пабло Пикасо, Стивън Спилбърг, Ричард Брансън – с дислексия, Стиви Уондър - слепота.

 

„Ние не знаем кое детско краче за първи път прекрачва прага на Карин дом заедно със своите родители. Може би един ден оттук ще тръгне следващият Лудвиг Ван Бетовен, затова нека помогнем”, призовава Джъстин Боланд.

 

„Усмихни се, Карин дом” има амбицията да се

 

превърне в ежегодно събитие

 

което варненци да очакват с нетърпение и ентусиазъм. Организаторите се надяват да създадат общност в подкрепа на децата със специални нужди и да дадат повод за много усмивки.

 

Фестивалът се открива на18 септември от 14 ч. и ще продължи до 22 ч. На следващия ден ще бъде между 10 ч. и 22 ч., а на 20 септември - от 10 ч. до 20 ч.




Джъстин Боланд е на 39 години, роден е в Дъблин, Ирландия. Там живял до 6-годишната си възраст, след което заедно с цялото му семейство се местят в Марбея, Испания. Казва, че като малък му откриват дислексия, което е различие в начина, по който информацията се обработва от мозъка. Дислексията е затруднение с лексиката, предимно при четене и писане, като хората виждат буквите разбъркано и обърнати на обратно или усвояват учебния материал бавно или със затруднение. Важното е, че проблемът не означава, че такива хора са глупави или умствено увредени, което Джъстин показва през целия си живот. Попречило му е обаче за влизане в университет, но затова пък учи в Дъблин актьорско майсторство, което му помага да бъде артистичен и упорит и в конкретната работа, която върши. Признава, че е много амбициозен и иска винаги да довърши докрай започнатото.

 

Житейският му път минава през Израел, където отива като доброволец и работи в кибуц, учи актьорско майсторство в Дъблин, бил е брокер на недвижими имоти в Лондон, докато стига до... България, където намира своя пристан във Варна. „Женен съм от 10 години за съпругата ми Анелия, която е най-прекрасната жена на света. Имаме 2 момчета – 9-годишния Алекзандър и 5-годишния Райън. Живеем щастливо във Варна заедно с домашния ни любимец котето Клеопатра”, разказва Джъстин. Идва в България по предложение на брат си, с когото създават фирма за недвижими имоти. Преди това обаче е турист в Слънчев бряг и е очарован от красотата на страната ни и затова веднага се съгласява да работи тук. Това съвпада с годините на бума на покупки на домове от англоговорящи, които преди десетина години се преселваха масово в различни кътчета на страната ни. След икономическата криза покупките на имоти секнали и семейство Боланд се ориентирало към други пазарни ниши, за да продължат бизнеса и живота си. Днес те ръководят няколко малки компании, две от които са ориентирани в бизнеса с детски играчки на световно ниво. Семейството има и кафене в центъра на Варна, където развива сладкарството, а Ани Боланд собственоръчно прави бутикови торти и чудни десерти.

7 септември в историята

http://www.cross.bg/nachelo-sustaveno-otkrit-1479869.html

На днешната дата през 70 г. римската армия начело с Тит превзема Втория храм и плячкосва Йерусалим. През 1776 г. САЩ за първи път в света използват подводница - „Американ Търтъл" за военни цели. През 1812 г. Бородинската битка - Наполеон побеждава при Бородино войските на Александър I и седмица по-късно влиза в Москва. През 1822 г. Бразилия обявява независимостта си от Португалия. През 1855 г. се състои коронацията на Александър II в Московския кремъл. През 1862 г. Първата Българската легия в Белград е разпусната по решение на военния министър на Сърбия. През 1883 г. е съставено първото в българската история коалиционно правителство начело с Драган Цанков. През 1886 г. княз Александър I абдикира от престола под натиска на Русия и окончателно напуска страната; съставено е правителство начело с Васил Радославов и регентство в състав Стефан Стамболов, Петко Каравелов и Сава Муткуров (26 август стар стил). През 1897 г. Иван Вазов е назначен за министър на образованието. През 1913 г. избухва Охридското въстание на българското и албанското население срещу сръбската власт в Македония. През 1932 г. е съставено четиридесет и осмото правителство на България, начело с Никола Мушанов. През 1936 г. последният оцелял екземпляр тилацин умира в зоологическа градина в Тасмания. През 1940 г. Втората световна война - нацистка Германия започва масирани нощни бомбардировки над Лондон (първата от 57 последователни бомбардировки). През 1940 г

15 души са загинали и 40 са ранени при автобусна катастрофа в Бразилия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965985

Поне 15 души са загинали, а още 40 са били ранени след автобусна катастрофа в бразилския курорт Парати, предаде AFP.
„Инцидентът се е случил на пътя между курортния град и Рио де Жанейро“, съобщиха от местната противопожарна служба, цитирани от Фокус.
Спасителните екипи още работят на мястото на катастрофата.
Поне 15 души са загинали, а още 40 са били ранени след автобусна катастрофа в бразилския курорт Парати, предаде AFP. „Инцидентът се е случил на пътя между курортния град и Рио де Жанейро“, съобщиха от местната противопожарна служба, цитирани от Фокус. Спасителните екипи още работят на мястото на катастрофата.

Може да съдим ДАНС при отказ за работа с тайни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4965334

Хората, които получат отказ или им бъде отнет допускът за работа с тайни, ще могат да съдят Държавна агенция „Национална сигурност“. Това право се дава с постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за ДАНС, публикувано в сайта на МС. „Лицето се уведомява в писмена форма за издадения отказ или
Хората, които получат отказ или им бъде отнет допускът за работа с тайни, ще могат да съдят Държавна агенция „Национална сигурност“. Това право се дава с постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за ДАНС, публикувано в сайта на МС. „Лицето се уведомява в писмена форма за издадения отказ или

Дъжд и студ до събота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257175_%D0%94%D1%8A%D0%B6%D0%B4+%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4+%D0%B4%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0

 Дъжд и студ ще сковат страната до събота. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Още днес ще трябва да извадим чадърите, защото почти навсякъде ще превали. Температурите ще паднат още и живакът ще сочи максимум до 25 градуса и ще духа до умерен северозападен вятър.

 

Във вторник и сряда термометърът ще се движи от 8 до 22 градуса. Времето ще бъде облачно, на много места в страната ще превалява дъжд, а поривите на вятъра ще достигнат до 3 метра в секунда.

 

В четвъртък вече ще трябва да извадим и якетата, защото максималните температури няма да надвишат 18 градуса. Валежите ще спрат в събота, а на следващия ден лятото ще се завърне и температурите ще скочат до 25 градуса и вятърът ще отслабне до 1,7 метра в секунда.

 

Вчера над страната беше обявен жълт код за силен вятър в 11 области в страната. Същият код, но за високи температури пък бе валиден за 8 области в югоизточните части на страната, където живакът стигна 38 градуса.

Възобновяват ремонтите по "Тракия"

http://www.cross.bg/vuzobnovyavat-remontite-po-trakiya-1479868.html

София /КРОСС/ От днес започват отново ремонтите по магистрала "Тракия". Дейностите бяха замразени заради засиления трафик по време на летните отпуски. Ще се работи по три от най-амортизираните участъци, както и на пътния възел край Пазарджик, съобщава Нова телевизия.    

Плевнелиев награждава посланика на Швеция с орден "Мадарски конник"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965993

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи орден „Мадарски конник“ I степен на извънредния и пълномощен посланик на Кралство Швеция у нас Хелена Пилсас Алин, съобщиха от прессекретариата на държавния глава
Посланик Алин ще получи ордена за заслугите си за укрепването и развитието на българо-шведските
На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи орден „Мадарски конник“ I степен на извънредния и пълномощен посланик на Кралство Швеция у нас Хелена Пилсас Алин, съобщиха от прессекретариата на държавния глава Посланик Алин ще получи ордена за заслугите си за укрепването и развитието на българо-шведските

Плевнелиев награди македонски патриоти в САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257174_%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D

 Държавният глава Росен Плевнелиев удостои с Почетния знак на президента Македонската патриотична организация за нейната роля за съхранението на българския дух, култура и традиции сред емигрантите в САЩ и Канада от географската област Македония. Награден бе и председателят на организацията Джордан Лебамоф. Отличията бяха връчени от посланика на България в Рим Марин Райков, който участва като специален представител на държавния глава в 94-тaта годишна конференция на Македонската патриотична организация, която се проведе в Детройт.

 

„Съвременна България е признателна за всичко, което Македонската патриотична организация като българска организация въплъщава, символизира и е направила през годините”, написа Плевнелиев в своя поздравителен адрес.

 

Задокеанското обединение е основано през 1922 г. в САЩ от наши сънародници и си поставя за цел да запази и разпространи сред поколенията историческата памет, традициите, вярата и българския език.

До 28° днес, облачно на места

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4965987

Днес облачността над по-голямата част от страната ще намалее до слънчево, като по-значителна ще се задържи тя над южните райони и Черноморието.
Само на отделни места там ще превали слабо. Ще духа до умерен северозападен вятър. Дневните температури в цялата страна ще се понижат и максималните ще бъдат между 23° и 28°, в София около 23°.
Днес облачността над по-голямата част от страната ще намалее до слънчево, като по-значителна ще се задържи тя над южните райони и Черноморието. Само на отделни места там ще превали слабо. Ще духа до умерен северозападен вятър. Дневните температури в цялата страна ще се понижат и максималните ще бъдат между 23° и 28°, в София около 23°.

Гърция отказа на САЩ да затвори небето си за руски полети към Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/67448/Gartsiya-otkaza-na-SASHT-da-zatvori-nebeto-si-za-ruski-poleti-kam-Siriya

/Поглед.инфо/ Гърция отказа на искането на посолството на САЩ да затвори въздушното си пространство (FIR Athens) за полети на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия, заяви днес дипломатически източник в Атина.

Продължава събарянето на незаконни постройки в Гърмен

http://www.cross.bg/subaryaneto-postroiiki-gurmen-1479867.html

/КРОСС/ Днес продължава събарянето на незаконните постройки в ромския квартал „Кремиковци" в Гърмен. Акцията се подновява след временната забрана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.Очаква се да бъдат разрушени поне пет къщи. В края на юни бяха съборени само четири от общо 124 сгради. Акцията е съпроводена с ромски протести и напрежение сред жителите на селото, които от 23 май протестират срещу незаконното строителство. Миналата седмица пък неизвестни вандали счупиха с камъни прозорците на пет кабинета и входната врата на сградата на общината. Кметът Минка Капитанова поиска охрана заради заплахи срещу нея и предупреди, че ситуацията излиза извън контрол, съобщава БНТ.

Бутат още незаконни постройки в Гърмен

http://www.cross.bg/aktziyata-postroiiki-gurmen-1479867.html

/КРОСС/ Днес продължава събарянето на незаконните постройки в ромския квартал „Кремиковци" в Гърмен. Акцията се подновява след временната забрана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.Очаква се да бъдат разрушени поне пет къщи. В края на юни бяха съборени само четири от общо 124 сгради. Акцията е съпроводена с ромски протести и напрежение сред жителите на селото, които от 23 май протестират срещу незаконното строителство. Миналата седмица пък неизвестни вандали счупиха с камъни прозорците на пет кабинета и входната врата на сградата на общината. Кметът Минка Капитанова поиска охрана заради заплахи срещу нея и предупреди, че ситуацията излиза извън контрол, съобщава БНТ.

Борисов договаря износ на храни за Катар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257173_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D1%81+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%8

 България и Катар да създадат съвместна компания – акционерно дружество, което да бъде специализирано в областта на храните.  За това се разбраха вчера премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда на Катар Ахмед бин Амер ал Хумейди и водената от него делегация. По време на срещата Ал Хумейди предложил да бъде създадена компанията. Планира се в дружеството да бъдат включени между 15 и 20 от най-добрите български компании, произвеждащи месо, плодове и зеленчуци. Условията по създаването на компанията ще бъдат предмет на обсъждане между двете страни през следващите два дни от посещението на делегацията.

 

„Доброто приятелство между Катар и България е предпоставка за едно добро начало за задълбочаване на съвместната ни работа”, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

 

Двете страни изразиха надежда, че по време на днешните срещи между катарската делегация и представители на български фирми, производители на плодове, зеленчуци и агнешко месо ще бъдат постигнати конкретни договорености.

Отваряме секции в поне 40 държави за 25 октомври

http://www.cross.bg/sektzii-glasyvane-mesta-1479866.html

София /КРОСС/ В поне 40 държави ще има секции за референдума, който ще се проведе заедно с местния вот на 25 октомври. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия. С него се посочва, че на въпроса дали да се въведе електронно гласуване ще могат да отговорят сънародниците ни извън граница в 307 места, които се разкриват автоматично на база активността на последните избори. Затова и тази бройка не окончателна. До 29 септември емигрантите ни могат да заявят писмено желанието си за разкриване на допълнителни секции. То трябва да бъде изпратено до дипломатическото или консулското ни представителство в съответната държава. До 3 октомври пък ЦИК ще определи окончателно местата в държавите, в които ще се поставят урни за гласуване извън страната, както и броят на секциите за гласуване във всяко място. Според изборния кодекс автоматично се разкриват тъмни стаи на места, където през последните 5 години са гласували повече от 100 души, пише в. "Монитор". Засега като държава с най-много секции се очертава Турция. Дори без подадените заявления, там са определени над 80 места за гласуване. От справката на ЦИК става ясно,че българите в Испания, Великобритания, САЩ и Германия също лесно ще участват в националното допитване. Там секции ще има на значителен брой места. Не така седят нещата в Русия например, където засега единственото място, определено за гласуване, е Москва. Урни ще има и в Кувейт, Афганистан, Израел

Двойната покана за концерта на Roisin Murphy отива при...

http://games.actualno.com/Dvojnata-pokana-za-koncerta-na-Roisin-Murphy-otiva-pri-news_494046.html

Actualno.com за пореден път ще зарадва един от своите фенове с билети за концерт. Миналата седмица ви зададохме въпрос относно заглавието на новия албум на Roisin Murphy, който изпълнителката ще представи пред българската публика. Верният отговор е Hairless Toys, а всички, отогворили правилно участваха в тегленето на наградата. Томбола определи двойната покана за концерта да отиде при:  Йорданка Стратева Ще помолим Йорданка да се свърже с нас до 11.09.2015 като ни изпрати лично съобщен

Ивайло Петев: Липсва класа в определени моменти

http://bgfootball.actualno.com/Ivajlo-Petev-Lipsva-klasa-v-opredeleni-momenti-news_494042.html

"Може би ще дам шанс на някои нови хора". Това заяви националният селекционер Ивайло Петев след загубата на България от Италия с 1:0. На българският национален отбор предстои гостуване на Хърватия и домакинството на Азербайджан. Той сподели, че е вярвал в спечелването на точки за отбора в Италия и че е забелязал съживяване в играта ни. "Имаше съживяване, определено. Класата на Италия всички я знаем. Имахме нашите шансове, не успяхме да ги реализираме, но това е футболът. Вярвах, вярвах, че мож

Според Марин Льо Пен Германия гледа на мигрантите като на роби

http://europe.actualno.com/Spored-Marin-Lio-Pen-Germanija-gleda-na-migrantite-kato-na-robi-news_494041.html

Лидерът на Френската партия „Национален фронт“ Марин Льо Пен обвини Германия за това, че властите на страната откриват националните си граници за мигрантите и бежанците, за да наема на работа „роби“ и да снижи нивото на работната заплата, предаде Reuters. „Германия явно смята, че населението на страната се намира на границата на оцеляването и властите се стремят да снижат нивото на работната заплата и да наемат роби, благодарение на масираната миграция“, заяв

От ПФ отдавна били посочили какво не харесват в антикорупционния закон, но без отзвук

http://politics.actualno.com/Ot-PF-otdavna-bili-posochili-kakvo-ne-haresvat-v-antikorupcionnija-zakon-no-bez-otzvuk-news_494039.html

На нас ни омръзна да си говорим и да не се слушаме. По този начин съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Красимир Каракачанов коментира в ефира на bTV защо националистическото обединение не подкрепи в пленарна зала антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева. Лидерът на ВМРО посочи, че преди 3 месеца Кунева представила текстовете пред парламентарните групи, а от ПФ  сапосочили 3-4 проблемни области. Според него е недопустимо новият антикорупционен орган да работи по анонимни

По-хладно днес, температурите до 28°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965983

Днес облачността над по-голямата част от страната ще намалее до слънчево, като по-значителна ще се задържи тя над южните райони и Черноморието.
Само на отделни места там ще превали слабо. Ще духа до умерен северозападен вятър. Дневните температури в цялата страна ще се понижат и максималните ще бъдат между 23° и 28°, в София около 23°.
Днес облачността над по-голямата част от страната ще намалее до слънчево, като по-значителна ще се задържи тя над южните райони и Черноморието. Само на отделни места там ще превали слабо. Ще духа до умерен северозападен вятър. Дневните температури в цялата страна ще се понижат и максималните ще бъдат между 23° и 28°, в София около 23°.

Зипи и изкуството децата да приемат и ценят различията

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/09/07/2597745_zipi_i_izkustvoto_decata_da_priemat_i_ceniat/?ref=rss


"Приятелите на Зипи" е международно призната програма за насърчаване на емоционалната стабилност и социалната адаптивност на деца на възраст 5 – 7 години. Целта й е да научи децата

да се справят по здравословен и конструктивен начин с проблеми и кризисни ситуации

в настоящия момент от живота им или в бъдеще, чрез придобиване на умения за разрешаване на конкретни проблеми и разбиране и овладяване на емоциите – своите и на другите.

Зипи е насекомо - т.нар....

Европа на война срещу 30 000 каналджии

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257172_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+30+000+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B8

 След шока, предизвикан от картините с удавеното сирийско момченце, изхвърлено на турски плаж, европейските власти имат приоритета да се борят срещу 30-хилядна армия от каналджии, заподозрени в търговия с хора. Това е главният ни приоритет, няма съмнение – не само за Европол, но и за всички държави на ЕС – обяснява Робер Крепинко, отговарящ за борбата с организираната престъпност в Евро­пейс­ката полицейска организация (Евро­пол), предаде АФП.

 

Не само че излага кандидатите за имиграция на огромен риск, трафикът на хора представлява и огромно предизвикателство към всички държави членки както в хуманитарен план, така и по отношение на сигурността, отбелязва Крепитко в интервю за Франс прес.

 

Този смъртоносен бизнес, който върти милиарди долари, се храни от отчаянието на все по-нарастващ брой хора,

 

бягащи от войната и бедността

 

в техните страни – Сирия, Афганистан, Еритрея, Сомалия. Все по-добре организираните банди от трафиканти използват социалните мрежи, добре отработените маршрути и експедитивните методи, за да прехвърлят вълни от бежанци и мигранти в Европа.

 

През юли Европейският съюз предприе мащабна операция срещу каналджиите в Средиземно море, събирайки най-напред информация, преди да се подготви да действа с военна сила – по принцип през следващите седмици – срещу корабите на трафикантите, главно покрай либийските брегове. От месец март досега европейските власти са идентифицирали международна банда от 30 000 заподозрени в цяла Европа, от които 3000 действащи в Средиземно море, като някои са от страни, нечленуващи в ЕС, с които Европол разменя информации, разяснява Крепинко.

 

Тези трафиканти от различни националности и религии загърбват различията си, за да си сътрудничат във всеки отделен случай според нуждите и там, където има пари за печелене, разкрива той, като сочи за пример банда от 16 трафиканти, разбита в Гърция сред ареста на двама румънци, двама египтяни, двама пакистанци, седем сирийци, един индиец, един филипинец и един иракчанин. Тези каналджии, които за няколко месеца са спечелили близо 7,5 милиона евро, прехвърляли главно сирийци в Европа, като ги прекарвали с фалшиви турски документи в Гърция, използвайки както морския път, така и по въздух и суша.

 

Търговията с човешки същества, съчетана понякога със

 

сексуално робство

 

и експлоатация с мизерно заплащане, е вероятно най-печелившият бизнес от всички престъпни дейности, изпреварващ дори трафика на оръжие и контрабандата на дрога, твърди говорителката на Фронтекс (Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните членки) Изабела Купър.

 

Според Европол и Фрон­текс все повече каналджии използват социалните мрежи, Фейс­бук и други, за да популяризират услугите си, да преговарят за цените и да организират трафика на мигранти. Така Фронтекс, която разменя информации със страните членки на ЕС, е разкрила мрежа, ръководена от еритрейци, които изпращат мигранти от Еритрея към Либия, преминавайки през Су­дан с крайна дестинация Италия, свидетелства Купър.

 

В Западна и Под­са­харска Африка каналджиите използват камиони и скривалища, за да прехвърлят мигрантите в Либия. Един от използваните пътища бил през Гана, Буркина Фасо и Нигер. След като мигрантите вече са пристигнали в Либия, специализирани банди ги изпращат през Среди­земно море на

 

претоварени риболовни корабчета

 

или пневматични лод­ки (които, подозира Фрон­текс, може да са внесени от Китай). Според свидетелски показания, събрани от Фронтекс, някои каналджии дори принуждавали кандидатите за емигриране да се качват на тези разнебитени корабчета, заплашвайки ги с пистолет, тъй като те си давали сметка за опасностите от корабокрушение на подобни съдове в Средиземно море. Либия наистина е манна небесна, тъй като там няма закон, казва Купър в интервюто за АФП.

Блумбърг: Русия измества САЩ от пазара на зърно

http://svetoven.pogled.info/news/67447/Blumbarg-Rusiya-izmestva-SASHT-ot-pazara-na-zarno

/Поглед.инфо/ Руските доставчици на зърно, които се възползват от ситуацията на валутния пазар и намаляващите цени на превозите, са в състояние да подкопаят позициите на повечето конкуренти, пише агенция Bloomberg, цитирана РИА „Новости“.

Колко ще струват бежанците?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257171_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5%3F

 Броят на влизащите в Германия бежанци расте, разходите по тях – също, а това поражда предразсъдъци. Има ли място за безпокойство? Ще трябва ли германците да се разделят с част от социалните си облаги заради пришълците?

 

„Цифри срещу предразсъдъците”- под това заглавие „Зюддойче цайтунг” предложи факти, свързани с бежанците. От тях излиза, че през 2013 г. издръжката на кандидатите за убежище в Германия е струвала 1,5 млрд. евро. Ако приемем, че издръжката на един бежанец излиза по €12 500 на година, може да се изчисли, че общите разходи още през 2015 г. вероятно ще стигнат до €10 млрд.  Тази сума обаче не е толкова огромна, като се има предвид, че общият бюджет на страната възлиза на над €301 млрд. С други думи- става дума за разходи, кои-то са едва 3,31% от германския бюджет. Министър-ката на тру-да и социалното дело Анд-реа Налес смята, че в бюд-жета за идната 2016 г. ще трябва да се предвидят 1,8 до €3,3 млрд.  допълнителни разходи за езикови курсове, квалификация и издръжка на бежанците. Тя предполага, че тези разходи ще се увеличат до 7 млрд. през 2019 г.

 

Германското правителство е принципно наясно

 

с размера на разходите и обема на работата, която предстои да се извърши. През 2016 г. в Германия ще има допълнително между 240 000 и 460 000 души, които ще имат право на социални помощи. Предпо-лага се, че трудоспособните сред тях ще са между 175 000 и 370 000.  От разчетите на министерството на труда излиза, че през 2019 г. в Германия ще има около един милион бежанци, които ще разчитат на социални помощи. Цифрите биха могли да се окажат, разбира се, и по-различни, в зависимост от това колко бежанци и членове на техните семейства ще пристигнат, както и от ефективните посреднически усилия на агенцията по труда. асега се предполага, че в Германия ежегодно ще пристигат по около 800 000 бежанци, като уважените молби за убежище вероятно ще са между 35 и 45 %.

 

Федералната агенция по труда също смята, че идната година ще има голям наплив от бежанци към трудовите бюра. „Ние също ще спечелим от това, защото сме зависими от миграцията”, казва министърката на труда Андреа Налес. На много места в Германия се чувства остра липса на специалисти. „Хората, които идват при нас като бежанци, бързо трябва да станат наши съседи и колеги”, подчертава тя.

 

Налес настоява за отпускането на повече средства

 

с които да се ускори интеграцията на бежанците на трудовия пазар в Германия. Добрите езикови познания са от решаващо значение за намирането на работа. Анализът на „Зюддойче цайтунг” се позовава на изследване на Центъра за европейски икономически проучвания, поръчано от фондация Бертелсман.

 

Според студията, живеещите в Германия чужденци имат сериозен принос към социалната система. В изследването се посочва, че гражданите, които не са притежавали германски паспорт през 2012 г., а това са били 6,6 млн. души, са допринесли за създаването на бюджетни приходи в размер на €22 млрд. Щефен Ангененд от берлинската фондация „Наука и политика” казва, че не бива да се правят бакалски сметки за ползите или разходите, свързани с бежанците. „Нима ще откажем да приемем един бежанец, ако той не ни носи чиста печалба от - да речем - €2 000 годишно? Целият този дебат е просто абсурден”, казва той. Щефен Ангененд подчертава, че е изключително трудно да се предвидят разходите и евентуалните пол-зи от бежанците. „Различ-ни икономисти наскоро дис-кутираха по тази тема и стигнаха да крайно противоположни изводи.  Според него бежанците трябва да получат възможно най-бърз достъп до трудовия пазар. „В същото време трябва да сме наясно, че приемаме хората, не защото гледаме на тях като на работна сила, а защото те имат нужда от нашата зак-рила. Това трябва да е приоритетната ни задача”, казва Щефен Ангененд.

Вече можем да избираме къде да отиват вноските ни за старини

http://pik.bg/вече-можем-да-избираме-къде-да-отиват-вноските-ни-за-старини-news394954.html

Вече можем да избираме къде да отиват вноските ни за старини

Родените след 1959 г. вече могат да избират къде да отиват осигуровките им за втора пенсия - в Държавното обществено осигуряване (НОИ) или в частните универсални пенсионни фондове. Законовата възможност за това беше дадена преди 9 месеца, но едва тези дни беше приета необходимата наредба, която разписва реда за прехвърляне на средствата. Според промените в Кодекса за социално осигуряване, родените след 1959 г. могат многократно по време на трудовия си живот да местят натрупаните средства за втора пенсия от частните в държавните фондове и обратно, но не по-късно от 5 г. преди навършване на пенсионна възраст, разяснява "Стандарт".

До момента задължително 5% от вноската за пенсия (която е 17,8%) влизат в универсален професионален фонд, където средствата се натрупват в индивидуални партиди. Те се инвестират в определени финансови инструменти, за да се трупа доходност и трябва да се изплатят като добавка към държавната пенсия от НОИ. 

Според правителството и управляващата коалиция в парламента обаче не е гарантирана положителна доходност върху тези средства в пенсионните фондове. Затова се взе решението всеки сам да решава къде да отиват вноските му за втора пенсия.

Осигурените, които желаят да напуснат универсалния фонд и цялата им осигуровка за пенсия да отива в държавния фонд "Пенсии", трябва да подадат заявление в данъчната служба по местоживеене. За тази промяна не се изисква заверка от нотариус, за разлика от сегашната практика при смяна на един универсален пенсионен фонд с друг. 

Още от следващия месец след подаване на заявлението НАП ще започне да насочва цялата осигуровка в НОИ. До 6 месеца пък универсалният фонд трябва да преведе натрупаната сума от личната партида в т.нар. Сребърен фонд, който е на управление в БНБ. Там парите остават до пенсионирането на лицето или до решението му отново да възобнови осигуряването си в универсален фонд. 

По време на престоя в Сребърния фонд доходност върху тези средства не се трупа. Когато обаче човек, който е избрал осигуряване само в Държавното обществено осигуряване, реши да се пенсионира, НОИ ще му изплати пълния размер на полагащата се пенсия, а не орязана с 28% заради осигуряването и в частен фонд. Със заявление ще се преместват и парите от Сребърния фонд обратно в някой от частните универсални фондове. 

То обаче ще се подава в избрания универсален фонд. Покрай дебатите около разпоредбите в наредбата се изказаха съмнения от пенсионно-осигурителните дружества, че има опасност от загуби при прехвърлянето на партиди, тъй като има луфт във времето между оценяването и осребряването на средствата.

Право на избор къде да се осигуряват се дава и на категорийните работници. В момента за тях работодателите внасят осигуровки за пенсия в т.нар. професионални пенсионни фондове. Тези вноски са много по-високи от масовата трета категория - 12% за първа категория и 7% за втора категория.

На работещите при тежки условия, избрали Държавното обществено осигуряване, партидите от професионалните фондове ще бъдат преведени директно във фонд "Пенсии" на НОИ. Тези работници обаче няма да имат право повторно да се върнат към осигуряване в професионален фонд.

Стартира засилена проверка за използването на обезопасителните колани от водачи и пътници в моторни превозни средства

http://press.mvr.bg/NEWS/news150907_01.htm

В рамките на операция на TISPOL пътните полицаи ще проверяват и ползването на обезопасителни каски от мотористи и техните спътници

Предстоящи събития в страната за днес, 7 септември

http://www.cross.bg/kross-sofiya-zala-1479865.html

***София /КРОСС/ В 14.30 часа в Гербовата зала на „Дондуков2" държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи орден „Мадарски конник" I степен на извънредния и пълномощен посланик на Кралство Швеция у нас Хелена Пилсас Алин, за заслугите й за укрепването и развитието на българо-шведските отношения. ***София /КРОСС/ Министърът на външните работи, външната търговия и европейските въпроси на Кралство Белгия Дидие Рейндерс пристига на официално посещение в България на 7 и 8 септември. Официалните разговори ще се състоят в Министерството на външните работи на 8 септември - вторник, като в 12.20 часа министър Даниел Митов и министър Дидие Рейндерс ще дадат съвместна пресконференция в Министерството на външните работи. ***София /КРОСС/ От 11.30 часа в зала „Колегиум" на Министерството на културата министър Вежди Рашидов ще подари на легендарния джаз музикант и композитор Милчо Левиев портрет на големия български художник Йоан Левиев (1934 - 1994). ***София /КРОСС/ В 12.00 часа здравният министър Петър Москов ще посети СБАЛ по Онкология - ЕАД, София, за да се запознае с напредъка по разширяването на лъчетерапевтичния комплекс към лечебното заведение. ***София /КРОСС/ От 09.00 часа посланикът на Обединеното кралство, нейно превъзходителство Ема Хопкинс ще открие новата учебна година в Британско училище в София. ***София /КРОСС/ От 09

Слънчево, но хладно начало на работната седмица

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/slynchevo-no-hladno-nachalo-na-rabotnata-sedmica-6042205

Дневните температури в цялата страна ще се понижат и максималните ще бъдат между 23 и 28 градуса

Риболовният сезон започна по-рано тази година

http://pik.bg/риболовният-сезон-започна-по-рано-тази-година-news394953.html

Риболовният сезон започна по-рано тази година

Риболовният сезон тръгна тази година по-рано от обикновено, казват добруджанските рибари. В момента на север риба няма кой знае колко, но за сметка на това около Несебър ври от барбун. Други години царската риба, наречена е така, защото навремето царското семейство е консумирало само барбун, се появява в средата на септември, а тази година – още в края на август, пише "Телеграф". 

Кораби от Каварна са на юг и влизат по два пъти на ден, вадят по 200 – 300 кила пресен барбун. Всеки собственик на кораби до обяд събира тон и двеста, тон и триста. Обледената риба веднага потегля за Гърция. 

„За да избегнем матрапазите, си организирахме собствен транспорт до Гърция. Те ни дават по 2-3 лв. за килограм барбун, докато гърците плащат по 4-6 евро. Ситуацията там се подобрява, банките им работят и гърците могат да правят преводи”, обясни рибар от Каварна.

Около Златни пясъци започна да се появява сафрид, но все още в малки количества. На ден се вадят около 100-150 кг. От рибарите сафридът се купува за 7-8 лв. кг, докато в магазините вече става 12-14 лв.

Заради ранното появяване на барбуна, рибарите чакат добър сезон. Есенният улов ще бъде изключително добър и ще има по много от всичко. Всеки момент на нос Калиакра ще се появи бяла риба. 

Тепърва ще идва и сафридът на пасажи. Той идва от Румъния и първо ще се появи на нос Калиакра. Ще върви на юг и ние след него. През октомври вече сме до Поморие, обясняват морските вълци и се готвят след средата на септември за улов на паламуд, лефер и всякакви други риби в морето.

Порошенко "разреши" Русия да остане в СС на ООН, но без право на вето

http://svetoven.pogled.info/news/67446/Poroshenko-razreshi-Rusiya-da-ostane-v-SS-na-OON-no-bez-pravo-na-veto

/Поглед.инфо/ Русия трябва да бъде лишена от правото на вето в Съвета за сигурност в случаите, когато се взимат решения за конфликти, в които тя участва, е заявил президентът на Украйна Петро Порошенко в интервю за „Гласът на Америка“, съобщи РИА „Новости“.

Иманяри обезкостяват Хераклея Синтика

http://www.cross.bg/petrich-vagalinski-grad-1479864.html

/КРОСС/ Античният град Хераклея Синтика отново е подложен на иманярски грабеж, обезпокоен сигнализира доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към БАН. „От 7 години всяко лято и есен провеждаме археологически разкопки, разкриваме много ценни неща от древния град, който се намира само на 1 км от храма на баба Ванга на Рупите, но няма сигурна охрана, която да възпира иманярите. Те копаят след нас в профилите ни, подриват ги с различни механични средства в търсена на ценности, пише в. "Монитор". Гледката е неприятна, но ние археолозите сме безпомощни пред тази вандалщина, защото не срещаме никакво съдействие от община Петрич и кмета Вельо Илиев. Миналата година сложихме табели на пътя и колкото и нескромно да звучи, това се случи благодарения на моят екип, защото 7 години чаках общината нещо да направи, но накрая взех нещата в свои ръце", оплаква се доц Вагалински. Той е категоричен, че археолозите няма да се откажат от проучванията си, въпреки че тази година министерство на културата е отпуснало само 10 хил. лева за разкопките, независимо, че бюджетът на министерството е бил завишен в сравнение с миналата година. „Това са пари само за 10 работни дни на екипа. Ние отново сме неприятно изненадани от поредното неизпълнение на обещанията, които непрекъснато ни дава кмета на Петрич. В други години ни се отпускаха по 10 хил. лева, а сега не ни помогнаха нито с лев

Трус с магнитуд 4,5 по Рихтер в Източна Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965977

Земетресение с магнитуд 4.5 по скалата на Рихтер е било регистрирано в Източна Турция, предаде РИА Новости, цитирана от
Земетресение с магнитуд 4.5 по скалата на Рихтер е било регистрирано в Източна Турция, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". Трусът е регистриран в 03:37 местно време (отговарящо на софийското) на34 километра северозападно от град Бингел в едноименната провинция. Дълбочината на земетресението е била на 10 км.

Пътна обстановка в страната - 7 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300623

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик: поради ремонтно-възстановителни работи на виадукта при км 67 на АМ „Тракия“, се въвежда ВОБД за улеснение на трафика: - в началото на почивните дни /от петък 16:00 ч.

Температурите падат, облачно на морето

http://frognews.bg/news_97309/Temperaturite-padat-oblachno-na-moreto/

Облачността над по-голямата част от страната ще намалее до слънчево, като по-значителна ще се задържи тя над южните райони и Черноморието. Само на отделни места там ще превали слабо. Ще духа до умерен северозападен вятър. Дневните температури в цялата страна ще се понижат и максималните ще бъдат между 23° и 28°, в София около 23°.

Цените на почивките падат с евтини полети

http://www.cross.bg/destinatzii-izbirat-ekskyrziya-1479863.html

/КРОСС/ След фалитите на няколко големи родни туроператора през последните две години има нова тенденция в самолетните пътувания, организирани от български туроператори. Вместо да вдигат чартъри до избраните дестинации, все повече фирми предпочитат да резервират седалки в редовните полети. По този начин си спестяват риска от неосъществяване на полетите. По принцип при групово купуване на места от туроператори цените са по-високи в сравнение с тези за индивидуалните клиенти. Така например, ако пътувате за Тайланд и фирмата организатор иска да купи билети за група - те автоматично поскъпват. Освен ако не купи поотделно индивидуален билет на всеки клиент. Когато обаче туропрераторът и авиопревозвачът се договорят за местата предварително - цената става по-ниска и от редовната. Това е и причината значително да поевтинеят все по-популярните през последните години почивки в Испания, Италия и Португалия. Според избраната дестинация за седмица с включен самолетен билет, нощувки, закуски и вечери в хотел 4 звезди и в повечето случаи с една включена в цената екскурзия, можете да намерите пакети в рамките на 750-1300 лв. Именно падащите цени са една от причините българите все повече да почиват в Южна Европа, вместо в традиционните Гърция и Турция, обясни Красимир Златанов, управител на една от големите агенции в бранша, член на АБТТА. Заради големия интерес към Турция, особено преди кризата в Русия, всяко лято цените на почивките скачаха плавно с 10-15%

Стартира седмица на пожарната безопасност

http://pik.bg/стартира-седмица-на-пожарната-безопасност-news394951.html

Стартира седмица на пожарната безопасност

От 7 до 14 септември в районите служби за пожарна безопасност и защита на населението в област Велико Търново ще се проведе традиционната седмица на пожарната безопасност и честване на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН-МВР – 14 септември.

Седмицата на пожарната безопасност има за цел да популяризира професията на българските пожарникари и спасители, а също и провеждане на информационно-разяснителни мероприятия, демонстриране на професионални умения и техника, работа с подрастващите, срещи с граждани и партньорски организации, представители на местната и изпълнителната власт и други.

В районните служби на пожарната в областта се откриват временни приемни за граждани с отворени телефонни линии и ще се проведат дни на отворените врати. Предвидени са демонстрации на професионалните способности на пожарникарите и спасителите своевременно и адекватно да реагират и да се справят с последиците от пожари, природни и предизвикани от човека бедствия. Ще се проведат работни срещи с представителите на местната изпълнителна власт за подобряване на взаимодействието, срещи с бивши служители и редица прояви за децата и учащите се. Ще бъдат отслужени църковни водосвети по случай професионалния празник на служителите на ГДПБЗН-МВР – 14 септември.

В навечерието на професионалния си празник огнеборците ще се включат в традиционната благотворителна дарителска кампания за подпомагане децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения свои колеги. Оpгaнизиpaнa e cpeщa и c пeнcиoниpaнитe oгнeбopци вeтepaни, кoитo щe cпoдeлят oпит c пo-млaдитe cлyжитeли и щe cи пpипoмнят интepecни cлyчки oт дългoгoдишнaтa cи cлyжбa.

Пo-гoлямaтa чacт oт пpeдвидeнитe мepoпpиятия щe ce пpoвeдaт нa caмия пpaзник 14 ceптeмвpи в cгpaдaтa нa РД “ПБЗН” – Вeликo Tъpнoвo. Щe бъдe извъpшeн тъpжecтвeн вoдocвeт, a нa oфициaлнa цepeмoния щe бъдaт нaгpaдeни oтличилитe ce oгнeбopци и cпacитeли. Гpaждaнитe щe мoгaт дa нaблюдaвaт дeмoнcтpaция c пpoтивoпoжapнa тeхникa, кaктo и дa paзглeдaт излoжбa нa eкипиpoвкa и cpeдcтвa зa гaceнe, изпoлзвaни пpeз минaлия вeк.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=300602

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 7 септември (понеделник), ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко райони на Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

„Гардиън“: Испания и Италия мислят как да върнат руските туристи

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67445/Gardian-Ispaniya-i-Italiya-mislyat-kak-da-varnat-ruskite-turisti

/Поглед.инфо/ Италия и Испания са притеснени от рязкото спадане на потока от руски туристи и планират да предприемат мерки, за да ги върнат обратно, пише вестник „Гардиън“.

Спасиха 61 имигранти в морето край Лесбос

http://www.grreporter.info/spasikha-61-imigranti-v-moreto-krai-lesbos/17860

До момента няма данни за изчезнали хора. Разследването по случая се очаква да продължи, след като спасените бъдат пренесени на остров Лесбос.

прочети повече

Давутоглу: Европа се превръща в християнска крепост

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/67444/Davutoglu-Evropa-se-prevrashta-v-hristiyanska-krepost

/Поглед.инфо/ Турският премиер Ахмет Давутоглу отправи тежки обвинения срещу Европа по повод мигрантската криза.

Да следваме опита на ЕС, за да запазим летище Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965592


Д-р ДАНИ КАНАЗИРЕВА*
Пловдивското летище е в тежка ситуация. И в това няма новина - поредната държавна фирма, която е докарана почти до фалит, за да може после транспортното съоръжение да попадне в неслучайни ръце и почти без пари. Това поведение не е последователно, защото в последните години държавата инвестира 50 милиона лева за
Д-р ДАНИ КАНАЗИРЕВА* Пловдивското летище е в тежка ситуация. И в това няма новина - поредната държавна фирма, която е докарана почти до фалит, за да може после транспортното съоръжение да попадне в неслучайни ръце и почти без пари. Това поведение не е последователно, защото в последните години държавата инвестира 50 милиона лева за

Красимир Велчев: При корупция съдът да дава на министри максимални присъди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965433

Хванат ли някого в администрацията, че се е изкушил, веднага уволнение и да губи трудов стаж
Със зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА
- Г-н Велчев, пленарната зала препъна закона “Кунева” за антикорупцията.
- Доколкото зная, един от най-ефективните закони срещу корупцията е в Германия.
Хванат ли някого в администрацията, че се е изкушил, веднага уволнение и да губи трудов стаж Със зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Велчев, пленарната зала препъна закона “Кунева” за антикорупцията. - Доколкото зная, един от най-ефективните закони срещу корупцията е в Германия.

Рекорд - 81 359 фенове на “Борусия” (Д) изпратиха бразилец (СНИМКИ)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965388

 

Феновете на германския “Борусия” (Дортмунд) отново доказаха, че нямат равни по вярност към отбора и любов към играчите в Европа.
С общо 81 359 запалянковци на “Сигнал Идуна парк” те поставиха рекорд на Стария континент по посещение на мач, с който се отбелязва краят на кариерата на даден футболист.
  Феновете на германския “Борусия” (Дортмунд) отново доказаха, че нямат равни по вярност към отбора и любов към играчите в Европа. С общо 81 359 запалянковци на “Сигнал Идуна парк” те поставиха рекорд на Стария континент по посещение на мач, с който се отбелязва краят на кариерата на даден футболист.

Вицепрезидентът Маргарита Попова: Укрепването на правосъдието е дълга работа за грамотни хора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4964909

- Г-жо Вицепрезидент, новият политически сезон стартира в дните, когато празнуваме Съединението и Независимостта на България. Това съвпадение сигурно е случайно, но не буди ли размисъл?
- Има преломни моменти в националната ни история, които във фокус събират епохи. Не просто дати от историческия ни календар,
- Г-жо Вицепрезидент, новият политически сезон стартира в дните, когато празнуваме Съединението и Независимостта на България. Това съвпадение сигурно е случайно, но не буди ли размисъл? - Има преломни моменти в националната ни история, които във фокус събират епохи. Не просто дати от историческия ни календар,

Всеки трети учител работи на две места

http://pik.bg/всеки-трети-учител-работи-на-две-места-news394945.html

Всеки трети учител работи на две места

Тенденцията все повече български учители да се хващат на втора работа, за да свържат двата края, се задълбочава. Вместо да се отдадат на заслужен отдих през лятото, почти всички наши преподаватели работят. Всеки втори учител и всяка трета учителка имат и второ работно място през учебната година, като има случаи на хора дори с две допълнителни работи. Това показва проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", пише "Сега". От синдиката решили да проверят дали почиват, или работят родните учители по време на лятната си ваканция.

"За съжаление се оказа, че много малка част от педагозите въпреки високата им средна възраст имат време за почивка. Само 8% от учителите успяват да почиват, без да работят", констатират оттам.

От профсъюза отчитат, че бумът на несвойствените работи за педагогическите специалисти е през лятото. Въпреки това огромна част от тях работели и през учебната година, когато имат поне по 50 часа седмично в клас. Около 50% от учителите мъже работят като пазачи, шофьори, хотелиери, сервитьори, селскостопански работници, на временна работа в чужбина и др., констатират от синдиката. Някои от тях дори са признали, че се издържат и с две допълнителни работи. Затова и преподавателите от силния пол са под 8%, смятат оттам. На подобна втора работа работят и около 30% от дамите в учителската професия въпреки високата си средна възраст от 59 години. Само малка част от учителите успявали да се занимават с педагогически дейности като възпитание на деца и частни уроци по някои учебни предмети. 

Преди година подобно проучване направи и Синдикатът на българските учители към КНСБ. Изследването тогава показа малко "по-розова" картина - че 24%, или всеки четвърти преподавател, работят на втора работа, като само 3% от тях почиват през лятото, без да се трудят.

От синдикат "Образование" констатират, че българският учител е "много уморен, пределно изтощен и прогресивно остаряващ". "Пределно ясно е, че работейки упорито през времето за почивка, през отпуска и през годината, без да успеят да си дадат време за квалификации и релакс, учителите трудно ще отговорят на огромните очаквания на българското общество за образователни реформи или на българските политици за нови стратегии или закони", категорични са от синдиката. Оттам са установили, че у нас има добре подготвени специалисти, и то по всички търсени предмети. Повечето от младите дипломирани педагози обаче нямали мотив да влязат в училище тъкмо заради ниското заплащане и трудните и стресови условия. Затова от КТ "Подкрепа" настояват за увеличение с 20 на сто на заплатите на учители, директори и началници на инспекторати от 1 септември 2015 г.

Преди дни шефът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че финансовият министър Владислав Горанов е одобрил отпускането на 20 млн. лв. за увеличаване на учителските заплати за последното тримесечие на тази година. Ако средствата се разпределят поравно и се насочат изцяло към педагогическия състав, възнагражденията на преподавателите може да скочат между 7-8%. За да се обезпечи увеличението за 2016 г., в бюджета за догодина трябва да се заложат още 99.3 млн. лв., са изчислили от синдиката. Преди време от съюза на работодателите в системата на народната просвета също настояха за увеличение на заплатите, но значително - поне с 20% сега, което да се вдига с по още 20% всяка година до 2020 г.

Кола блъсна 7-годишно дете във Варна

http://petel.bg/Kola-blasna-7-godishno-dete-vav-Varna__125806

7-годишно дете е пострадало при катастрофа вчера, съобщиха за Дарик от Пътна полиция. Детето е било блъснато от лек автомобил, докато е...

Орбан: Австрия и Германия ще провокират вълна от милиони мигранти

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67443/Orban-Avstriya-i-Germaniya-shte-provokirat-valna-ot-milioni-migranti

/Поглед.инфо/ Премиерът на Унгария Виктор Орбан призова Австрия и Германия да прекратят приемането на мигранти. Според него тази политика ще провокира още по-голяма вълна на преселение, която ще се устреми към Европа.

Обсъжда се идеята за тунел между столиците на Естония и Финландия

http://europe.actualno.com/Obsyjda-se-idejata-za-tunel-mejdu-stolicite-na-Estonija-i-Finlandija-news_494037.html

Архитекти от Естония и Финландия ще проведат тридневна среща, на която ще обсъдят идеята за строеж на тунел между Талин и Хелзинки, предаде Интерфакс. „Архитектите ще анализират влиянието на един толкова мащабен инфраструктурен проект като строителството на тунел между Талин и Хелзинки“, съобщи председателят на Съюза на архитектите на Естония Индрек Алман. На срещата ще участват по 20 архитекти и от двете страни. По време на работата си те ще използват програми за архитектурни сим

Унгарският принос: една ограда и няколко лицемерни фрази

http://features.actualno.com/Ungarskijat-prinos-edna-ograda-i-njakolko-licemerni-frazi-news_494030.html

Виктор Орбан е майстор на силните фрази. С тях той клейми слабостите на европейската бежанска политика. И щеше да е прав, ако зад тези фрази се криеше истинско желание за решаване на проблема, твърди Щефан Льовенщайн. И най-отявлените критици на унгарския премиер Виктор Орбан не могат да отрекат едно - че показва слабостите на европейската, а и германската бежанска политика. В същото време обаче неговата собствена политика е противоречива, а своеволните му изяви всъщност са част от пробле

Депардийо иска да изиграе първия руски цар

http://svetoven.pogled.info/russia/news/67442/Depardiio-iska-da-izigrae-parviya-ruski-tsar

/Поглед.инфо/ Френският актьор с руски паспорт Жерар Депардийо заяви, че би искал да научи руски и да изиграе във филм ролята на първия руски цар Иван IV Василевич Грозни.

От днес раздават ваучери за гориво

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257170_%D0%9E%D1%82+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BE

 На 7 септември започва раздаването на ваучерите на втория етап във връзка с прилагането на схема за държавна помощ „Намалена акцизна ставка върху газьола” за 2014 г.,. Земеделските стопани могат да получат ваучерите си в общинските служби „Земеделие”. Раздаване на ваучерите ще продължи до 25 септември.  През втория етап на помощта земеделският стопанин получава ваучери за количеството гориво, представляващо разликата между действително изразходения през календарната 2014 г. газьол и вече получената помощ с ваучерите от първия етап. Номиналната стойност на ваучерите се изчислява от софтуера. Ваучери не се предоставят, ако земеделският стопанин на първия етап е получил помощ за повече гориво отколкото реално е изразходил.

Отваряме изборни секции в 40 държави по света

http://pik.bg/отваряме-изборни-секции-в-40-държави-по-света-news394940.html

Отваряме изборни секции в 40 държави по света

В поне 40 държави ще има секции за референдума, който ще се проведе заедно с местния вот на 25 октомври. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия. С него се посочва, че на въпроса дали да се въведе електронно гласуване ще могат да отговорят сънародниците ни извън граница в 307 места, които се разкриват автоматично на база активността на последните избори. Затова и тази бройка не окончателна. До 29 септември емигрантите ни могат да заявят писмено желанието си за разкриване на допълнителни секции. То трябва да бъде изпратено до дипломатическото или консулското ни представителство в съответната държава.

До 3 октомври пък ЦИК ще определи окончателно местата в държавите, в които ще се поставят урни за гласуване извън страната, както и броят на секциите за гласуване във всяко място. Според изборния кодекс автоматично се разкриват тъмни стаи на места, където през последните 5 години са гласували повече от 100 души, пише в. "Монитор". Засега като държава с най-много секции се очертава Турция. Дори без подадените заявления, там са определени над 80 места за гласуване. От справката на ЦИК става ясно,че българите в Испания, Великобритания, САЩ и Германия също лесно ще участват в националното допитване. Там секции ще има на значителен брой места. Не така седят нещата в Русия например, където засега единственото място, определено за гласуване, е Москва. Урни ще има и в Кувейт, Афганистан, Израел.

По сметки на външния министър Даниел Митов секциите извън страната ще бъде над 430. Дипломат №1 обаче изрази притеснение, че ще има проблеми с осигуряването на членове на секционните избирателни комисии. Това е първият път, когато на референдум сънародниците ни в чужбина ще могат да гласуват и на други места, освен в дипломатическите ни мисии. Досега на национално допитване секции можеха да се разкриват само на територията на България, което включва и мисиите. Депутатите обаче ремонтираха Изборния кодекс и така улесниха нашенците в чужбина, които искат да пуснат бюлетина. ЦИК обяви конкурс за фирма, която да се заеме с компютърната обработка на данните от вота 2 в 1. Офертите за участие в надпреварата могат да се подават от идния петък, а пликовете ще бъдат отворени четири дни по-късно. По традиция надпреварата обикновено се печели от „Информационно обслужване”.

Държавната компания обикновено дава най-добрата оферта. Този път се очаква преброяването на резултатите от вота да стане по-трудно. Ще трябва да се обработят гласовете, дадени за кметовете, районните кметове, общинските съветници, преференциите, както и резултатите от референдума. ЦИК обаче многократно подчертава, че сроковете по Изборния кодекс за обявяване на резултатите ще бъдат спазени.


Люис Хамилтън най-бърз и в гнездото на „Ферари”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257169_%D0%9B%D1%8E%D0%B8%D1%81+%D0%A5%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%8A%D0%BD+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7+%D0%B8+%D0%B2+%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%A4

 Люис Хамилтън с „Мерцедес” спечели и Гран при на Италия на пистата „Монца”, с което вече има 7 победи за сезона от 12 кръга на Формула 1. Той

 
Резултати
1. Л. Хамилтън (Вбр), „Мерцедес”    1.18:00,688 ч.

 

2. С. Фетел (Гер), „Ферари”    +25,0 сек.

 

3. Ф. Маса (Браз), Уилямс”    +47,63

 

4. В. Ботас (Фин), „Уилямс”    47,90

 

5. К. Райконен (Фин), „Ферари”    +1:08,8 мин.

 

6. С. Перес (Мекс), „Форс Индия”    +1:12,7

 

7. Н. Хюлкенберг (Гер), „Форс Индия”    1 об.

 

8. Д. Рикардо (Авл), „Ред Бул”    + 1 об.

 

9. М. Ериксон (Шв), „Заубер”    + 1 об.

 

10. Д. Квят (Рус), „Ред Бул”    + 1 об.

 

11. К. Сайнц (Исп), „Торо Росо”    1 об.

 

12. М. Верстапен (Хол), „Торо Росо”    1 об.

 

13. Ф. Насър (Браз), „Заубер”    1 об.

 

14. Дж. Бътън (Вбр), „Макларън”    1 об.

 

15. У. Стивънс (Вбр), „Маруся – Менор”    2 об.

 

16. Р. Мери (Исп), „Маруся – Менор”    2 об.

 

Н. Розберг (Гер), „Мерцедес”    51-а об.

 

Ф. Алонсо (Исп), „Макларън”    50-а об.

 

Р. Грожан (Фр), „Лотус”    2-а об.

 

П. Малдонадо (Вен), „Заубер” -     2-а об.
 
Класиране
Пилоти

 

1. Л. Хамилтън  252 т.

 

2. Н. Розберг    199

 

3. С. Фетел    178

 

4. Ф. Маса    97

 

5. К. Райконен    92

 

6. В. Ботас    91

 

7. Д. Квят    58

 

8. Д. Рикардо    55

 

9. Р. Грожан    38

 

10. С. Перес    33

 

11. Н. Хюлкенберг    30

 

12. М. Верстапен    26

 

13. Ф. Насър    16

 

14. П. Малдонадо    12

 

15. М. Ериксон    9

 

16. К. Сайнц    9

 

17. Дж. Бътън    6

 

КОНСТРУКТОРИ

 

1. “Мерцедес”451

 

2. Ферари    270

 

3. Уилямс    188

 

4. Ред Бул    113

 

5. Форс Индия    63

 

6. Лотус    50

 

7. Заубер    25

 

8. Макларън    17

7 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=300565

Събития[редактиране | редактиране на кода] Тит превзема Ерусалим и срутва Втория храм Коронацията на император Александър II 70 г. — Римската армия начело с Тит превзема Втория храм и плячкосва Йерусалим. 451 г. — Римската войска нанася поражение на хуните в Каталуния.

Ципрас смята да остане на власт още 8 години

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/67441/TSipras-smyata-da-ostane-na-vlast-oshte-8-godini

/Поглед.инфо/ Бившият гръцки премиер Алексис Ципрас представи нова предизборна програма на коалицията на радикалната левица СИРИЗА. Програмната декларацията Ципрас направи в Солун в неделя на в Солун, където преди година също представи партийната програма на СИРИЗА.

Италия страната на безброй панаири

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257168_%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B9+%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B8%D1%80%D0%B8

 В Италия никой не може да каже колко са на брой нейните „сагре” или казано на български – събори, панаири. Защото общините в страната са 8 206, а почти всяка от тях през годината си има поне един такъв фестивал на всенародната радост. Но за разлика от нашите събори или панаири, които обикновено са посветени на някой светия и са царство на лакомствата за деца и възрастни, на всевъзможни сергийни стоки и на импровизираните луна-паркове, на Апенините сагрите са винаги тематични. Тоест те могат да се определят като „празник на нещо си”, покрай който се завихрят и познатите от двете страни на Балкана шарени фиести. Да не говорим за историческите възстановки, които също са си чиста проба панаири, тъй като ведно с бутафорните битки и съвсем истинските конни надбягвания, се харчи яко за хапване, пийване и дребни подаръци. А що се отнася до „нещото си”, то то на Апенините може да бъде някакъв типичен за дадено населено място хранителен продукт, изделие, природна забележителност, плод, зеленчук, дивеч, гъба, та даже и трева. Като понякога „нещото” може да няма нищо общо с честващата го територия, но важното е да се намери  повод, за да се завихри купон.

 

В Милано празнуваха лютата чушка,

 

Бегъл поглед на сагрите, случили се през последния уикенд на август и първия на септември на територията на областта Ломбардия с главен град Милано, показва, че те са били общо над двайсет. Сред тях се откроява „най-горещият панаир” – този на лютата чушка, който се състоя на 29 и 30 август в намиращото се до Комо градче Вила Гуардия. Гвоздеят на програмата бе надяждането с пресни чушлета, като победителят в него трябваше да изгълта най-много бройки в рамките на 30 минути, „гарнирайки” ги само с хляб и зехтин. За настроението на дошлите за събора на лютата чушка стотици местни хора и гости пък се грижеха музикална банда, улични артисти, скари-бири и ред още атрибути на народното веселие.

 

В Ломелина наблегнаха на манджите с охлюви

 

Другият забележителен панаир бе този на охлюва, състоял се от 3 до 5  септември в разположеното южно от Милано селище Ломелина. Тук пък основното събитие бе вечерята–дегустация за всички мераклии, които срещу доста скромната за тези географски ширини сума от 15 евро можеха да опитат куп специалитети – охлюви с лимон, спагети със сос от тях, качамак пак с този сос, пържени охлюви, печени на шишчета и т.н. В Олмо ди Брембо недалеч от Бергамо пък вниманието на лакомниците бе насочено към местните горски гъби, в близкото до Милано - Сареньо към телешките наденички, а в недалечното Сенаго – на мидите, нищо, че най-близкото море е на 140 км. Любопитен бе празникът на скалните пещерички в намиращия се в Алпите на Ломбардия град Киавена. Но само някой да не си помисли, че поводът за събора са въпросните природни образования. Не, той е чисто гастрономически, тъй като обектът на интереса на малки и големи са съхраняваните или оставени да отлежават в тези пещерички храни, вина, грапи и т.н.

 

Е 100 хил. оборот в малко градче, милиони в мегаполисите

 

Ако се приеме че през същите два уикенда в останалите двайсетина области на Италия са се състояли долу горе еднакъв брой сагре като в Ломбардия, то общият им брой между Алпите и Сицилия ще надхвърли 400. Като трябва да се знае, че краят на август и началото на септември не са най-оборотния период за тези народни панаири. Те се вихрят преди всичко през есенните месеци и пролетта, при това навсякъде. Като отговорът на въпроса защо става това е съвсем лесен – причините за популярността им са няколко и №1 сред тях е  икономическата. Ами според публикациите в италианския печат стокооборотът на един събор варира от 50 – 100 хиляди евро в малките населени места, до няколко милиона евро в градове като Сиена, Фолиньо, Орвието и др., известни със съборите си за конски кушии или рицарски „битки”. На второ място сред причините би трябвало да се постави популяризирането на даден район, неговата пряка и косвена реклама по конкретния повод в медии, по билбордове и т.н. Сагрете или панаирите на Апенините са важни и като социален отдушник, защото хората отиват на тях сигурни, че ще се повеселят и забравят проблемите на всекидневието.

Димитър Бербатов извежда гръцкия футбол на по-високо ниво

http://www.grreporter.info/dimitr-berbatov-izvezhda-grtskiya-futbol-na-po-visoko-nivo/17859

Голямата футболна звезда на България е шампион и във фейсбук - личната му фен-страница събра над 2 милиона и 140 хиляди харесвания - повече от харесванията на 4-те най-популярни гръцки футболни отбори взети заедно

прочети повече

Броим 5 стотака, за да усетим духа на Октоберфест

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257167_%D0%91%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%BC+5+%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%83%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BC+%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B

 Около 500 лева излиза автобусна екскурзия от до Мюнхен в дните на прочутият фестивал Октоберфест. Офертите на родните туроператори обаче включват само няколко часа престой в баварската столица. Времето стига на туристите, колкото да усетят празничното настроение в града, да си направят пешеходна разходка в центъра и ако са много запалени фенове на пивото – да изпият по една халба бира. За да не излиза престоят твърде скъп, организаторите са предвидили нощувка на 80 км от града в района на известен ски курорт. Всъщност да се преспи в Мюнхен

 

между 19 септември и 4 октомври е истински лукс

 

защото цените на хотелите скачат няколко пъти и на места има надценка от 1000 %.

 

Все пак за абсолютните фенове на Октоберфест посещението му е задължително поне веднъж в живота. Около 6,5 млн. Човека идват годишно на този празник. Освен специално сварената бира в еднолитрова халба, гостите тази година може да опитат и сладолед от бира. За най-смелите посетители са гигантските люлки, за които организаторите препоръчват да се посещават преди консумацията на бира. Мащабите на Октоберфест не са за подценяване във всяко едно отношение. Шатрите ще бъдат разположени на 42 хектара.

 

По принцип бира може да се пие навсякъде, но има нюанси и на Октоберфест съвсем не е престижно халбата да се налива ей така под открито небе. Важно е да се попадне в една от 14 – те шатри, където е шумно, горещо, задушно и тясно, но си в сърцето на събитието. Това обаче не може да стане просто така, добре е да се помисли за осигуряването на място предварително. Без предварителна заявка ще трябва да се чака дълго на опашка пред входа, без да има гаранция за успех.

 

През всяка от шатрите минават по няколко хиляди човека, като

 

най-голямата е разчетена за 10 000 гости

 

Общо местата по масите са 118 хиляди. Освен това има разположени 20 малки павилиона, кафета и закусвални. Те приемат от стотина до 500 човека едновременно.

 

Здравото похапване на празника също е добре известно. Освен традиционното меню от кнедли и печени пилета, вече домакините мислят и за вегетарианците. Не случайно вече в менюто има специални блюда за тях и за диабетиците. Доходността на мюнхенските поляни не е за подценяване и се оценява на повече от 1 млрд. евро.  

 

При последното издание на фестивала гостите са изяли 482 361 печени пилета, 78216 свински джолана, 114 бика и 85 телета на шиш, както и 112 772 двойни свински колбаси. Тоалетните на Октоберфест са безплатни, има около хиляда и петстотин кабинки, а писоарите са разположени на почти един километър.

Германия отделя 6 милиарда от бюджета за пристигащите мигранти

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67440/Germaniya-otdelya-6-miliarda-ot-byudzheta-za-pristigashtite-migranti

/Поглед.инфо/ Управляващата в Германия коалиция, водена от Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел, реши да отпусне 6 милиарда евро за приемане на бежанци и мигранти, пристигащи в страната, съобщава ДПА.

Прогноза за времето - 7 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300597

Днес облачността над по-голямата част от страната ще намалее до слънчево, като по-значителна ще се задържи тя над южните райони и Черноморието. Само на отделни места там ще превали слабо. Ще духа до умерен северозападен вятър. Дневните температури в цялата страна ще се понижат и максималните ще бъдат между 23° и 28°, в София около 23°.

Възобновяват ремонтите по магистрала "Тракия"

http://petel.bg/Vazobnovyavat-remontite-po-magistrala-Trakiya__125803

Снимка: Булфото архив От днес започват отново ремонтите по магистрала "Тракия". Дейностите бяха замразени заради засиления трафик по...

Полицейска жестокост! Петима униформени се гаврят с безпомощен мъж (видео)

http://petel.bg/Politseyska-zhestokost--Petima-uniformeni-se-gavryat-s-bezpomoshhen-mazh--video-__125804

Безпрецедентна гавра на петима полицаи с възрастен човек. Случката е заснета от очевидец, а кадрите са изпратени на Нова телевизия. На...

Ето къде във Варненско няма да има днес ток

http://petel.bg/Eto-kade-vav-Varnensko-nyama-da-ima-dnes-tok__125805

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 7 септември (понеделник), ще бъде прекъснато...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване