3000 дръвчета изчезнаха в Стара Загора, ще пазят новите с охрана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981438

През ноември миналата година на мястото на съборените незаконни ромски къщи в парк „Борова гора” бе проведена голяма залесителна акция. 9 месеца по-късно от 3000 дръвчета няма и следа, съобщи bTV.
Ромската махала на Стара Загора – „Лозенец”, парк „Борова гора”. От трийсетина години тази местност е парк само по документи. През пролетта на 2014 г.
През ноември миналата година на мястото на съборените незаконни ромски къщи в парк „Борова гора” бе проведена голяма залесителна акция. 9 месеца по-късно от 3000 дръвчета няма и следа, съобщи bTV. Ромската махала на Стара Загора – „Лозенец”, парк „Борова гора”. От трийсетина години тази местност е парк само по документи. През пролетта на 2014 г.

3000 дръвчета изчезнаха в Стара Загора, ще пазят новите с охрана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4981440

През ноември миналата година на мястото на съборените незаконни ромски къщи в парк „Борова гора” бе проведена голяма залесителна акция. 9 месеца по-късно от 3000 дръвчета няма и следа, съобщи bTV.
Ромската махала на Стара Загора – „Лозенец”, парк „Борова гора”. От трийсетина години тази местност е парк само по документи. През пролетта на 2014 г.
През ноември миналата година на мястото на съборените незаконни ромски къщи в парк „Борова гора” бе проведена голяма залесителна акция. 9 месеца по-късно от 3000 дръвчета няма и следа, съобщи bTV. Ромската махала на Стара Загора – „Лозенец”, парк „Борова гора”. От трийсетина години тази местност е парк само по документи. През пролетта на 2014 г.

Японският вулкан Асо отново изригва

http://news.ibox.bg/news/id_25414271

Вулканът изхвърли огромен стълб от дим и пепел, евакуирани са туристи

Фирми наемат стажанти за директори. Ето каква солидна заплата дават

http://petel.bg/Firmi-naemat-stazhanti-za-direktori--Eto-kakva-solidna-zaplata-davat__126657

Илюстрация Булфото Фирми наемат стажанти за директори - младежи до 29 години без опит, на завидната заплата от 1150 лева, пише „Сега”,...

Водеща, пренасяла листа кока по летищата: Изкараха ме втори Гълъбин Боевски

http://petel.bg/Vodeshha--prenasyala-lista-koka-po-letishhata--Izkaraha-me-vtori-Galabin-Boevski__126660

Кадър: "24 часа" Водещата на "Тази събота" и "Тази неделя" по bTV Жени Марчева е потресена от коментарите по неин адрес след любопитната...

Риана разкри новото си гадже

http://petel.bg/Riana-razkri-novoto-si-gadzhe__126662

След множество медийни спекулации, дивата Риана разкри кой е човекът до нея. 27-годишната поп звезда се среща с рапъра Травис Скот,...

Намериха мъртво 13-годишно дете в река Чепинска

http://petel.bg/Nameriha-martvo-13-godishno-dete-v-reka-CHepinska__126663

Илюстрация Булфото 13-годишно дете е открито мъртво в коритото на река Чепинска. Момчето от село Чепинци, община Рудозем е било с приятел...

Учебниците ще струват между 60 и 80 лв.

http://petel.bg/Uchebnitsite-shhe-struvat-mezhdu-60-i-80-lv-__126664

Снимка: Булфото архив Един учебник за горен курс е на средна цена между 10 и 12 лв. Сметката показва, че за една учебна година учебниците...

Американец застреля тримата си приятели - избрали музика, която не му харесала

http://petel.bg/Amerikanets-zastrelya-trimata-si-priyateli---izbrali-muzika--koyato-ne-mu-haresala__126665

Мъжки купон в град Сентрал, щата Луизиана, завърши трагично. Четиримата мъже, които се събрали да гледат мач, са мъртви, събщава „Дейли...

Външно препоръчва на българите да избягват пътуване през Унгария

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981408

По сведение от Посолството на Република България в Унгария, поради усложнената обстановка и струпване на бежанци по границата между Унгария и Австрия, от 12 септември отново временно са спрени международните влакове от Унгария към Австрия, съобщават от Министерство на външните работи. 
Актуална информация може да се намери на интернет страницата
По сведение от Посолството на Република България в Унгария, поради усложнената обстановка и струпване на бежанци по границата между Унгария и Австрия, от 12 септември отново временно са спрени международните влакове от Унгария към Австрия, съобщават от Министерство на външните работи.  Актуална информация може да се намери на интернет страницата

Назначават стажанти за директори със заплата по европрограма

http://frognews.bg/news_97633/Naznachavat-stajanti-za-direktori-sas-zaplata-po-evroprograma/

Фирми наемат стажанти за директори - младежи до 29 години без опит, на заплата от 1150 лв. Всички разходи на работодателите - за възнагражденията, социалните и здравните осигуровки - се поемат от ЕС за шест месеца. Процедурата е "Младежка заетост", финансира се от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Пътни полицаи следят днес за превишена скорост във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301280

Варненски катаджии ще следят днес - 14 септември, за превишена скорост по кръстовища в морската столица и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10 - 09:30 гр. Варна, Южен пътен възел до Хидробазата 11:00 - 12:30 гр.

Тръгна новата тв на Нери Терзиева

http://offnews.bg/news/n_1/n_558117.html

Телевизията с шеф Нери Терзиева - BIT, стартира тази сутрин.  Българска международна телевизия (Бългериън интернешънъл телевижън) е със студиа в Чикаго и София и ще предава за всички българи по света.  Започваме в 7 сутринта на 14 септември, понеделник. В Чикаго ще е 11 вечерта на 13 септември 2015... Моля, бъдете с нас, приятели. На www.bitelevision.com, както и на сателита и в мрежата на Виваком, написа на страницата си във фейсбук Нери Терзиева.  Шеф на студиото в Чикаго е Ралица Василева, която 23 години води емисии в Си Ен Ен.  Централната емисия на български, която ще води тя, ще се излъчва у нас в 19,30 ч. В 3 ч сутринта българско време ще има още една централна емисия, предназначена вече за българите в САЩ. Там те ще я гледат в 19 ч, а неин водещ ще е Ясен Дараков, предавал преди време от САЩ за Би Ти Ви, а после и за Нова тв. 

TV+ ще излъчва световната купа по ръгби

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/14/2609067_tv_shte_izluchva_svetovnata_kupa_po_rugbi/?ref=rss


Едно от най-значимите, но малко популярни в България световни първенства - по ръгби, ще бъде излъчвано за първи път в модерната българска телевизионна история.

Каналите TV+ и Film+ ще показват повечето от мачовете от световната купа, която тази година ще се състои в Англия от 18 до 31 октомври с участието на 20 държави. Началото ще бъде дадено с мача между Англия и Фиджи в петък.

Повечето двубои ще се показват в делничните дни, а през уикендите излъчването ще е...

Египетски спецчасти убиха "случайно" 12 туристи, преследвали екстремисти

http://offnews.bg/news/n_1/n_558116.html

Египетските сили за сигурност убиха 12 мексикански и египетски граждани и раниха 10 "случайно" в понеделник, като объркали туристически конвой с екстремисти, които преследвали в западната пустиня на страната, обяви Министерството на вътрешните работи на Египет. Най-малко двама мексиканци са били убити, мексиканци са петима от ранените, съобщи мексиканското министерство на външните работи в изявление. Огънят бил открит "по невнимание", когато египетски полицаи и военни преследвали екстремистите в голямата западна пустиня, която граничи с Либия, пише Reuters. Конвоят се е състоял от четири автомобила, съобщи египетското вътрешно министерство и допълни, че ще започне разследване как и защо туристите са влезли в забранена зона. Мексиканският президент Енрике Пеня Нието осъди атаката чрез профила си в Туитър, описвайки я като трагичен инцидент и настоявайки за пълно разследване. Говорител на Министерството на туризма на Египет каза пред държавната агенция MENA, че конвоят се е движил в забранена за достъп зона и е използвал нелицензирани автомобили. Конвоят е участвал в нелегално сафари, каза той. Борбата на Египет с бунтовниците се засили след свалянето на президента Мохамед Морси от "Мюсюлманско братство" след масовите протести срещу управлението му. По-рано, в неделя, "Ислямска държава" разпространи съобщение чрез Туитър, според което бойците й са отблъснали атака на египетските военни в западната пустиня.

Въздвижение на Св. Кръст Господен

http://www.cross.bg/krust-konstantin-zapovyada-1480626.html

/КРОСС/ Когато в Рим царуваше злочестивият мъчител Максентий (Максентий управлявал западната част на Римската империя от 306 до 312 г.), той причиняваше на народа много злини, като не само преследваше и мъчеше християните, но убиваше и езичниците, заграбваше имуществата им и живееше порочно, безчестейки много благородни семейства. Заради своята жестокост и нечистия си живот той стана тягостен и гнусен на целия Рим. Затова римляните тайно изпратиха до цар Константин, живеещ тогава заедно с майка си Елена в Британия, молба да дойде и да ги избави от този мъчител. Отначало Константин написа писмо до Максентий, като дружески го увещаваше да спре своите беззакония. Ала Максентий не само не го послуша, но още повече се озлоби. Скоро вдигна оръжие и срещу самия цар Константин, не желаейки той да царува наравно с него, въпреки че Константин беше избран за цар от цялото римско войнство, а Максентий се възкачи на престола самовластно. Народът не го искаше, а само няколко боляри, на които той обеща много дарове и почести, бяха съгласни той да стане цар, докато Константин беше избран единодушно от всички. Когато Константин чу, че Максентий не се е вразумил, но е станал още по-зъл, вдигна се срещу него на война. Виждайки малката сила на своята войска и като си помисли за злите магии, които прави Максентий, той започна да се смущава

14 септември в историята

http://www.cross.bg/pravitelstvo-imperiya-voiina-1480627.html

/КРОСС/ 1752 г. - Британската империя приема Григорианския календар и пропуска 11 дни (предишният ден е 2 септември). 1812 г. - Наполеонови войни: Седем дни след Бородинската битка, Наполеон влиза в Москва без бой, но намира градът изоставен и запален от отстъпващите руснаци.1829 г. - Руско-турска война (1828-1829): Османската империя сключва с Русия Одринския мирен договор, който слага край на войната.1867 г. - Излиза първото издание на „Капиталът" на Карл Маркс.1901 г. - Президентът на САЩ Уилям Макинли умира след покушението от 6 септември. Поста заема Теодор Рузвелт.1911 г. - При атентат в Киевския театър смъртоносно е прострелян министър-председателят на Русия Пьотр Столипин, който умира четири дни по-късно.1917 г. - Временното руско правителство обявява Руската империя за република.1918 г. - Първа световна война: Започва атаката на Антантата при Добро поле.1939 г. - VS-300 на Игор Сикорски става първият успешно изпробван хеликоптер.1943 г. - Назначено е правителство на България начело с Добри Божилов.1944 г. - Излиза първият брой на вестник „Земеделско знаме", орган на БЗНС с главен редактор Никола Петков.1959 г. - Съветският космически апарат „Луна 2" става първия обект с човешки произход на Луната, разбивайки се на нейната повърхност.1960 г. - Приключва срещата в Багдад на страните производителки на петрол, с която се създава ОПЕК.1978 г. - СССР изстрелва автоматичният космически апарат „Венера 12".1999 г

Предстоящи събития в страната за днес, 14 септември

http://www.cross.bg/provede-byrgas-turnovo-1480628.html

/КРОСС/ Брюксел.  Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова предоставя възможност за стаж в ЕП на студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" в Европейския парламент в Брюксел на 14 и 15 септември. *** Брюксел. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще участва в Съвет „Правосъдие и вътрешни работи" на ЕС на 14 септември в Брюксел. На извънредното заседание на Съвета във формат вътрешни министри ще бъде определен по-нататъшният курс на действие за справяне с настоящата миграционна криза. *** София. От 10 ч. в зала „Австралия", МВнР ще се състои церемония по встъпване в длъжност на Горан Свиланович за генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество. *** София. Oт 11 ч. на площадка „Садината", в с. Яна, район „Кремиковци" официално ще бъде открит завода за механично-биологично третиране. В официалното откриване ще вземат участие Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, Министър-председателят Бойко Борисов, Заместник- председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева, Ръководителят на ГД „Околна среда" на ЕК Джордж Кремлис, Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка г-н Ласло Бараняй, Зам. -кметът на СО - г-жа Мария Бояджийска и други официални лица гости. *** София. От 15 ч

Голямо насекомо от Африка стресна пловдивчани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981426

За голямо насекомо, непознато за ширините на България, сигнализираха зрители на Нова телевизия. В рубриката
За голямо насекомо, непознато за ширините на България, сигнализираха зрители на Нова телевизия. В рубриката "Моята новина" те изпратиха снимка на 7-сантиметрова буболечка, която по-късно станало ясно, че се нарича Нилска водоплавка. „Намерихме го на балкона си. Изпратихме екземпляра в Природонаучния музей в Пловдив, а оттам ни върнаха отговор,

Екшън в пловдивска болница: Пациент вилня с нож, скочи през прозореца и избяга

http://pik.bg/екшън-в-пловдивска-болница-пациент-вилня-с-нож-скочи-през-прозореца-и-избяга-news398953.html

Екшън в пловдивска болница: Пациент вилня с нож, скочи през прозореца и избяга

Полицията издирва пациент на клиниката по токсикология в УМБАЛ "Св. Георги", който заплаши с нож други пациенти, вилня в отделението, а след това скочи през прозорец и избяга.

Инцидентът е станал през уикенда по време на разразилата се над Пловдив буря, предаде "Марица". Щом започнали страховити гръмотевици, 20-годишен мъж от малцинствата внезапно се почувствал неспокоен и уплашен. Преди това момчето било прието на лечение с остра алергична реакция, обясни началникът на клиниката проф. Янко Илиев. Преди докторите да направят всички необходими изследвания, за да установят причините, младият мъж изпаднал в неадекватно състояние.

Малко след началото на бурята той измъкнал джобно ножче и го размахал срещу други пациенти в стаята. После се заканил да наръга с него и дежурните лекари и сестри, които се опитали да го успокоят. Крещейки, младият мъж започнал да бута и троши легла, столове и апаратура. После изхвърчал от стаята и побегнал по стълбите. На площадката между етажите той разбил с лакът стъклото на прозореца и скочил от височина 3 метра и духнал. От клиниката са подали сигнал за случая във Второ РУП.

В събота пък стоматоложка взела на работното си място двете си деца. За кратко хлапетата останали без наблюдение. Без майката да забележи, 5-годишната й дъщеря намерила таблетки, които зъболекарите използват за дезинфекция на инструменти. Докато майката реагира, хлапето погълнало цяла шепа.

По обяд паникьосаната зъболекарка донесла тичешком на ръце пострадалото дете в токсикологията. От там жената е насочена незабавно към Спешното детско отделение, където е направена стомашна промивка. Момиченцето е без опасност за живота, но натравянето с препарата е причинило изгаряния на лигавицата.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1480625.html

/КРОСС/ Акад. Антон Дончев, писател Антоанета Добрева-Нети, актриса и певица Николай Тишев, бивш директор на пристанище Бургас Стойко Танков, бивш депутат Явор Куюмджиев, бивш депутат  

Повечето французи подкрепят изпращането на войски в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/14/2609109_povecheto_francuzi_podkrepiat_izprashtaneto_na_voiski/?ref=rss


По-голямата част от французите подкрепят идеята да се изпратят войски в Сирия, за да се бият срещу "Ислямска държава", показва проучване, публикувано в неделя. Френският президент Франсоа Оланд отхвърли подобна възможност по-рано през седмицата, напомня "Ройтерс".

Близо 56% от анкетираните са подкрепили идеята Франция да участва в сухопътна операция като част от по-голяма международна коалиция, според проучването на IFOP за Le Journal du Dimanche.

Франция започна...

Метеоролозите с чудна прогноза за времето

http://pik.bg/метеоролозите-с-чудна-прогноза-за-времето-news398930.html

Метеоролозите с чудна прогноза за времето

Новата работна седмица, а с нея и новата учебна година, започва със слънчево време. На 14 септември, понеделник, сутринта на места в низините и котловините ще е мъгливо. С напредването на деня, видимостта ще се подобрява и в повечето райони ще се установи слънчево време. Временни увеличения на облачността ще има в Източна България.

Вятърът ще е слаб, от изток. Ще е малко по-топло, с максимални температури от 23 до 28 градуса. И във времето ще се задържи предимно слънчево. Вятърът ще е от изток-югоизток, слаб, в много райони ще е почти тихо.

Сутрин на места в равнините и котловините ще има условия за краткотрайна мъгла или ниска облачност.

Температурите ще се повишат още.

Бизнесът се жалва от американските централи в Брюксел

http://frognews.bg/news_97628/Biznesat-se-jalva-ot-amerikanskite-tsentrali-v-Briuksel/

Четирите работодателски организации в България - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, сезират Брюксел, че е нарушено правото на Общността относно държавните помощи. Става дума за изкупуването на електрическата енергия от Националната електрическа компания от двете американски топлоцентрали - "AES Гълъбово" и "Контур Глобал"- Марица-изток 3".

Днес е последният ден за участие във фотоконкурса "Спомен от лятото 2015"

http://www.dnevnik.bg/fotokonkursi/2015/09/14/2608160_dnes_e_posledniiat_den_za_uchastie_vuv_fotokonkursa/?ref=rss


Днес е последният ден за участие във фотоконкурса "Спомен от лятото 2015".  Снимки за фотоконкурса на "Дневник" изпращайте до 23.59 ч. днес (14 септември).

След това галериите ще останат отворени за гласуване до 22 септември. Победителите ще бъдат обявени в деня, в който лятото официално приключва и настъпва астрономическата есен - 23 септември. Голямата награда в "Спомен от лятото 2015" е предоставен от Acer таблет Iconia One 8 с  прецизно сензорно управление, което позволява да...

Германия пусна влаковете с Австрия, без връзката до Залцбург

http://europe.actualno.com/Germanija-pusna-vlakovete-s-Avstrija-bez-vryzkata-do-Zalcburg-news_495486.html

Германия възобнови жп връзката си с Австрия, която беше прекъсната заради бежанския поток. Това обяви представител на германският железопътен концерн Deutsche Bahn, информира ТАСС. Графикът на движение на влаковете е бил възстановен тази сутрин в 07:00 часа местно време, с изключение на връзката между Залцбург и Мюнхен. Според превозвача в тази област има много хора по релсите и движението все още не може да бъде възстановено. Германия спря железопътна линия в неделя по инициатива на федералн

Това е Smart! С 6 колела и 5,5 метра дължина

http://cars.actualno.com/Tova-e-Smart-S-6-kolela-i-55-metra-dyljina-news_495482.html

Идеята на Smart винаги е била една: да е изключително компактен. Е, Limouzine.de са решили, че тази първоначална идея е изключително погрешна и са направили това... нещо. Лимузината ще бъде показана на започващия утре Автомобилен салон Франкфурт 2015. Отговаряйки на въпрос, който никой не е задавал: как ще изглежда Smart ForTwo във формата на лимузина, Limouzine.de удължиха този стар ForTwo от оригиналните му 2,69 м до 5,5 метра. В процеса те са добавили трета ос, което е видно от снимките, а

Танев иска криминализиране на "мъртвите души" в училище

http://education.actualno.com/Tanev-iska-kriminalizirane-na-myrtvite-dushi-v-uchilishte-news_495495.html

Нелегалното записване на нелегални ученици е престъпление и то трябва да бъде криминализирано, настоя министърът на образованието Тодор Танев пред бТВ, цитиран от Стандарт нюз. За пореден път той подчерта, че борбата с „мъртвите души" ще бъде една от основните теми в дневния му ред. Той отбеляза, че има цели училища „фантоми" и подчерта, че знае няколко училища, в които редовно не се провеждат занятия. „Направили сме система, която да проверя, като с нея понякога заобикаляме

НАСА пуска UHD канал (ВИДЕО)

http://sciencelogy.actualno.com/NASA-puska-UHD-kanal-VIDEO-news_495488.html

В НАСА заявиха готовност да пуснат на територията на Северна Америка тв канал във формат Ultra HD. Съдържанието на тв канала, освен от НАСА, ще се осигурява и от компанията Harmonic. От Harmonic поясняват, че тв програмите във формат 2160p60 (UHD) ще се транслират на телевизори и други устройства на потребителите. Тестовият сигнал на тв канала е достъпен още сега от спътника AMC-18C. Датата на планирания старт на услугата е 1 ноември тази година. Основното съдържание ще бъдат видеа, заснети на

МВнР: Не пътувайте до Унгария

http://society.actualno.com/MVnR-Ne-pytuvajte-do-Ungarija-news_495499.html

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани по възможност да избягват пътуване с влак или по шосеен път през територията на Унгария, като използват алтернативни маршрути през Румъния, Словакия или през Сърбия и Словения, съобщават от пресцентъра на ведомството. По сведение от Посолството на Република България в Унгария, поради усложнената обстановка и струпване на бежанци по границата между Унгария и Австрия, от 12 септември отново временно са спрени международните влак

Броят на влезлите в Унгария бежанци стигна нов рекорд - над 5800

http://europe.actualno.com/Brojat-na-vlezlite-v-Ungarija-bejanci-stigna-nov-rekord---nad-5800-news_495497.html

Рекордните 5 809 имигранти са влезли в Унгария в неделя в нова бежанска вълна, която надминава предишния рекорд от 4330 души. Това съобщи унгарската полиция, цитирана от АФП и ТАСС. Рязкото увеличение идва на фона на новините за затягане на унгарските закони, което ще влезе в сила във вторник. Според по-строгите мерки всеки, който пресече границата на страната незаконно се изправя пред затвор. Според полицията вчера унгарската граница от Сърбия са преминали близо 6000 души, които възнамеряват

Огромен древен двоен кратер откриха в Швеция

http://interest.actualno.com/Ogromen-dreven-dvoen-krater-otkriha-v-Shvecija-news_495475.html

Геолози от университета на Гьотеборг в окръг Йемтланд за първи път откриха кратери, образувани от падането на два огромни метеорита. Последните вероятно се явяват отломки от древен сблъсък между два астероида в пояса между Марс и Юпитер, пише Phys.org. Падането на метеоритите и образуването на кратерите е станало, според оценките на учените, преди 458 милиона години. Големият кратер е разположен на 20 километра южно от гр. Йостершунд в Швеция и има диаметър 7,5 километра. По-малкият кратер се н

Най-важното от Варна във вчерашния 13 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=301281

Ирландски филм спечели Анимационния фестивал във Варна Ирландският филм "Песента на морето", на режисьора Том Муур, спечели голямата награда на Международния анимационен фестивал във Варна, научи Moreto.net. 8 варненци ухапани от кърлежи за седмица През изминалата седмица регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболяемост се движи в характерните за сезона граници, научи Moreto.

Сред блокираните 10 часа в Анталия българи имало бременна в осмия месец жена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981410

В неделя вечерта на летище София се завърнаха българските туристи, които часове наред бяха блокирани на летището в Анталия.
Самолетът на авиокомпания
В неделя вечерта на летище София се завърнаха българските туристи, които часове наред бяха блокирани на летището в Анталия. Самолетът на авиокомпания "Bulgaria Air" трябваше да излети в събота следобяд, но не успя. Причината - повреда в електрониката на машината. Почиващите се оплакаха пред Нова телевизия,

Още шест партии ще подкрепят независимя Чавдар Трифонов за кмет на Варна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/14/2609084_oshte_shest_partii_shte_podkrepiat_nezavisimia_chavdar/?ref=rss


Независимият кандидат за кмет на Варна Чавдар Трифонов ще бъде подкрепен от коалиция, която освен петте партии от Реформаторския блок ще включва още Народен съюз, ВМРО, НДСВ, "Български демократичен форум", Демократическата партия и "Обединени земеделци". Това бе обявено на специална пресконференция във Варна вчера.

Коалицията, кято ще се нарича "Реформатори и патриоти - Решение за Варна" ще издигне и свои кандидати за всички райони кметства в града, а листата й за общински съветници...

Сред блокираните 10 часа в Анталия българи имало бременна в осмия месец жена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4981422

В неделя вечерта на летище София се завърнаха българските туристи, които часове наред бяха блокирани на летището в Анталия.
Самолетът на авиокомпания "Bulgaria Air" трябваше да излети в събота следобяд, но не успя. Причината - повреда в електрониката на машината.
Почиващите се оплакаха пред Нова телевизия,
В неделя вечерта на летище София се завърнаха българските туристи, които часове наред бяха блокирани на летището в Анталия. Самолетът на авиокомпания "Bulgaria Air" трябваше да излети в събота следобяд, но не успя. Причината - повреда в електрониката на машината. Почиващите се оплакаха пред Нова телевизия,

Бързи содени питки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4980863

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Отбелязваме Кръстовден

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/otbeliazvame-krystovden-6042514

За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го “въздвижва” над главите на присъстващите. От това “въздвижение” получава своето име и празникът

Остави автомобила, ела при нас с колело

http://petel.bg/Ostavi-avtomobila--ela-pri-nas-s-kolelo__126656

NADIA, DJ Alex и Mr. VoG в хепънинг за Европейската седмица на мобилността във Варна Забавни и полезни мероприятия е планирала Община Варна по...

37 чужди компании се готвят да инвестират у нас

http://petel.bg/37-chuzhdi-kompanii-se-gotvyat-da-investirat-u-nas__126658

Снимка: Булфото архив 37 чужди инвеститори проучват сериозно възможността за проекти у нас. Работим по потенциални 37 преписки, а сме в...

Балчик с 24-та победа поред. Ивайло Лазаров вкара хеттрик

http://petel.bg/Balchik-s-24-ta-pobeda-pored--Ivaylo-Lazarov-vkara-hettrik__126659

Отборът на Черноморец (Балчик) постигна забележителна 24-та победа поред в Североизточна „В“ група. Подопечните на Георги Иванов-Геша...

Водеща, пренасяла листа с кокаин по летищата: Изкараха ме втори Гълъбин Боевски

http://petel.bg/Vodeshha--prenasyala-lista-s-kokain-po-letishhata--Izkaraha-me-vtori-Galabin-Boevski__126660

Кадър: "24 часа" Водещата на "Тази събота" и "Тази неделя" по bTV Жени Марчева е потресена от коментарите по неин адрес след любопитната...

Хартиеното билетче става история

http://frognews.bg/news_97629/Hartienoto-biletche-stava-istoriia/

Обикновеното хартиено билетче за градския транспорт в София, което се перфорира, изчезва окончателно през пролетта на 2017 г. Столичната община планира да въведе дотогава електронна система за таксуване в 600 автобуса в София.

Мексикански туристи бяха убити при операция срещу ислямисти в Египет

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/14/2609107_meksikanski_turisti_biaha_ubiti_pri_operaciia_sreshtu/?ref=rss


Силите за сигурност в Египет са убили по погрешка 12 души, включително мексикански туристи, по време на операция за борба с тероризма, съобщи министерството на вътрешните работи, предаде Би Би Си.

Туристите са пътували в четири превозни средства, които са влезли в забранена зона в района Уахат  в Западната пустиня, се казва в изявление на министерството.

Десет мексиканците и няколко египтяни са били ранени и са настанени за лечение в местната болница.
...

Вътрешните министри на ЕС преговарят разпределението на бежанците

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/14/2608253_vutreshnite_ministri_na_es_pregovariat_razpredelenieto/?ref=rss


Днес се провежда извънредната среща на Съвета по вътрешни въпроси на ЕС, на който ще се реши какви допълнителни мерки да се вземат за справяне с настоящата бежанска криза в Европа.

Вътрешните министри на държавите членки на ЕС ще изслушат европейските отговорни агенции – Фронтекс и Европейската агенция за подкрепа в областта на убежището и Европол, както и Агенцията на ООН за бежанците и Международната организация за имиграцията.

Плановете на Европейската комисия за...

Пътна обстановка в страната - 14 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=301284

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик: поради ремонтно-възстановителни работи на виадукта при км 67 на АМ “Тракия“, се въвежда ВОБД за улеснение на трафика: - в началото на почивните дни /от петък 16:00 до неделя 10:00 часа/ две ленти в посока София-Бургас, една в посока Бургас-София, - в края на почивните дни /от неделя 10:00 часа до понеделник 10:00 часа/ две ленти в посока Бургас-София и една в посока София-Бургас в отбитите участъци.

София със завод за отпадъците си от днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_558109.html

София има официално завод за боклука си от днес. Заводът за механично-биологично третиране на отпадъците ще бъде открит на площадка „Садината” в с. Яна от кмета Йорданка Фандъкова и премиера Бойко Борисов. На откриването ще бъдат и еврокомисарят ни Кристалина Георгиева, ръководителят на ГД „Околна среда“ на ЕК Джордж Кремлис, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка г-н Ласло Бараняй и др.  84 на сто от стойността на проекта е безвъзмездна, такса смет няма да се вдига, обясни Фандъкова.  Заводът ще обработва по 410 000 тона отпадъци годишно, от тях ще се произвеждат гориво, рециклируеми материали и компост. Строителството на завода се финансира от Оперативна програма “Околна среда”. Той е част от мащабния проект за управление на отпадъците, който включва и компостиращи инсталации за преработка на зелени и хранителни отпадъци и депо. Общината подготвя проект за инсталация за оползотворяване на горивото от завода в “Топлофикация София”. Тя ще намали с над 10% нужното количество природен газ, което трябва да свали и цената на парното в столицата. Така 30% от столичани ще се топлят с гориво от боклук през зимата, а през лятото то ще осигурява топла вода на живеещите в центъра. До средата на следващата година общината ще подаде апликационна форма за финансиране по ОП “Околна среда”. Проектът е за 135 млн. евро без ДДС. Целият проект за управление на отпадъците струва 345 млн. лв. Проектът беше започнат през 2007 г., а на първото заседание на правителството "Борисов" през 2009 г. се осигури държавното съфинансиране по проекта. 

Адвокат на Галеви брани ало-измамниците, ужилили баба с 600 бона

http://pik.bg/адвокат-на-галеви-брани-ало-измамниците-ужилили-баба-с-600-бона-news398947.html

Адвокат на Галеви брани ало-измамниците, ужилили баба с 600 бона

Осемдесетгодишната баба Елена от първомайския квартал Дебър да бъде привлечена като обвиняема за помагачество в дръзкия обир на около половин милион лева от дома . Абсурдната версия, огласена през уикенда в първомайския районен съд, се оказа далеч не лишена от логика. След безпрецедентно дълго - над 6 часа, нищене на казуса с двамата телефонни измамници, магистратите решиха да ги оставят с постоянна мярка задържане под стража. Така 33-годишният Еленко Зоев и 24-годишният Борислав Димитров не успяха да се спасят от оставане зад решетките. И двамата мъже са с криминално досие, имат общо 13 излежани присъди, най-честите от които отново за измами, пише Марица.бг.

Телефонната измама в Първомай от миналата седмица буквално втрещи държавата заради абсурдните обстоятелства по нея, а и заради огромната сума, изчезнала от домашен сейф след доброволно посочване от потърпевшата стопанка. Собственикът на около половин милион лева, Ангел Янков Янков, обяснил, че сейфът, който пазел в дома на баба си Елена, бил вкопан в пода под печката в селската къща.

Двамата задържани за телефонната измама мъже обаче се оказаха със солидна адвокатска защита, макар официално пред съда да заявиха, че са безработни. Защитата на Албенко бе поверена на пристигналата от София адвокат Капка Гергинова, придобила известност и като защитник на братя Галеви. Адвокат Красимир Елдъров пък пое защитата на Борислав.

Няма до момента никакви данни за това колко точно е ограбената сума от разрязания с флекс сейф, заявиха от защитата в съдебна зала. Ако изобщо е имало телефонна измама, то тя е за сумата от 500 лева, защото за толкова е пристигнал Еленко в къщата на бабата. Тя обаче сама го е насърчила да стигне до сейфа и да вземе оттам колкото пари са му нужни за уж операцията на пострадалия внук. Така сглобена версията наистина провокира искането старицата да бъде привлечена като неволен помагач на обира. Абленко пък да бъде оневинен за отмъкнатата сума от сейфа, защото просто бил отишъл за едни 500 лева.

Така и не е ясно как точно е изчислена фискираната сума на обира в размер на 268 000 евро, 18 000 щатски долари и кило злато. Разследването разполагало с показания на внука Ангел, който бил заявил, че държал фирмени пари в каса под бабината печка заради рисковете след срива на банковата система в страната. Нито внукът Ангел, нито друг роднина на баба Еленка се появи в съдебна зала по време на вземане на мярката за неотклонение на измамниците.

Съдът отказа да пусне под домашен арест или парична гаранция двамата измамници. Какво обаче ще става с разследването оттук насетне, не е ясно. Не е ясно и къде е останалата липсваща част от откраднатия сейф - около 70 000 евро. В крайна сметка, двамата задържани, Еленко и Борислав, продължават стоически да твърдят,че въобще не се познават помежду си. Еленко обаче се е държал добросъвестно и е съдействал при задържането си, стана ясно от адвокатската му защита. Той е задържан близо до неговото хасковско село с част от парите, а сам завел полицаите до къщата си, където държал останалите. Борислав пък е мъжът, който по телефона се представил на баба Елена като д-р Николов с обяснението, че ще прати посредник, за да му даде парите, нужни за спасяването на пострадалия внук. При задържането на Борислав в района на Севлиево обаче ченгетата не са успели да открият нито лев у него.

Слънце и до 28 градуса днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981397

Тази сутрин на места в низините и котловините ще е мъгливо. С напредването на деня, видимостта ще се подобрява и в повечето райони ще се установи слънчево време. Временни увеличения на облачността ще има в Източна България. Вятърът ще е слаб, от изток. Ще е малко по-топло, с максимални температури 23° до 28°.
Тази сутрин на места в низините и котловините ще е мъгливо. С напредването на деня, видимостта ще се подобрява и в повечето райони ще се установи слънчево време. Временни увеличения на облачността ще има в Източна България. Вятърът ще е слаб, от изток. Ще е малко по-топло, с максимални температури 23° до 28°.

Слънце и до 28 градуса днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4981403

Тази сутрин на места в низините и котловините ще е мъгливо. С напредването на деня, видимостта ще се подобрява и в повечето райони ще се установи слънчево време. Временни увеличения на облачността ще има в Източна България. Вятърът ще е слаб, от изток. Ще е малко по-топло, с максимални температури 23° до 28°.
Тази сутрин на места в низините и котловините ще е мъгливо. С напредването на деня, видимостта ще се подобрява и в повечето райони ще се установи слънчево време. Временни увеличения на облачността ще има в Източна България. Вятърът ще е слаб, от изток. Ще е малко по-топло, с максимални температури 23° до 28°.

Джокович надви Федерер за 10-а титла от Големия шлем

http://news.ibox.bg/news/id_408579366

За Джокович това е трета титла за 2015 г. от четирите най-важни турнира за сезона

Партията на Путин - първа на местните избори

http://frognews.bg/news_97630/Partiiata-na-Putin---parva-na-mestnite-izbori/

Партията на Владимир Путин „Единна Русия“ печели на местните избори, които се проведоха в неделя в Руската федерация, пише „Известия“. Основен конкурент в надпреварата беше КПРФ, която остана на второ място в предпочитанията на гражданите – резултат, „повече от очакван“, заяви вицепрезидентът на Центъра за политически технологии Ростислав Туровски.

Започва още една съдбоносна седмица за ЦСКА с дъх на А окръжна група

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/14/2609064_zapochva_oshte_edna_sudbonosna_sedmica_za_cska_s_duh/?ref=rss


Всеки, който си е мислел, че летните проблеми на футболния ЦСКА са приключили със започването на сезона във В група, се е лъгал.

ЦСКА е изправен пред нови изпитания, които могат да приключат с изпращането на отбора в А окръжна група - най-ниското ниво на столичния футбол. И всичко това може да се случи тази седмица.

Въпреки че червените изиграха шест мача в югозападната В група и спечелиха всичките без допуснат гол, финансовото състояние на клуба не се е променило...

Кръстовден- въздвижение на Светия Кръст Господен

http://frognews.bg/news_97631/Krastovden--vazdvijenie-na-Svetiia-Krast-Gospoden/

На този ден православната християнска църква празнува един от своите най-важни и тържествени празници - “въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен. Празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Къна, Кънчо.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=301277

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес ще бъде прекъснато електрозахранването в райони на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 9:00 до 16:30 часа - Варна, местност "Св.

Днес изтича крайният срок за регистрация за кампанията за референдума

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/14/2607407_dnes_izticha_krainiiat_srok_za_registraciia_za/?ref=rss


В 18 часа днес изтича крайният срок за регистрация на партиите, коалициите и инициативните комитети в общинските избирателни комисии за местния вот на 25 октомври. В края на миналата седмица Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира за изборите за местна власт 78 партии и три коалиции.

Самите кандидати пък трябва да се регистрират в ОИК до 22 септември.

Също днес изтича срокът за регистрация на формациите и инициативните комитети, които искат да участват в...

Милена Дамянова: Няма да закриват училища и да уволняват учители

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4980805

- Госпожо Дамянова, защо смятате, че формулата "парите следват ученика", върху която е изграден новият законопроект за образованието, ще доведе до реална положителна промяна в системата? Делегираните бюджети, при които училището получава пари на брой деца, показа доста лоши практики и накара учителите да се борят за бройка, а не за качество?
- Госпожо Дамянова, защо смятате, че формулата "парите следват ученика", върху която е изграден новият законопроект за образованието, ще доведе до реална положителна промяна в системата? Делегираните бюджети, при които училището получава пари на брой деца, показа доста лоши практики и накара учителите да се борят за бройка, а не за качество?

Вижте резултати и класирания в "А" и "Б" група

http://petel.bg/Vizhte-rezultati-i-klasiraniya-v-A-i-B-grupa__126652

„А“ група VIIІ кръг: Черно море – Локомотив (Пд) 2:1, Берое - Лудогорец 0:0, Славия – Левски 0:1, Ботев – Литекс 0:2, Пирин – Монтана 0:0...

865 ученици от Варненска област емигрирали с родителите си

http://petel.bg/865-uchenitsi-ot-Varnenska-oblast-emigrirali-s-roditelite-si__126654

Снимка: Булфото архив 865 ученици от Варна и областта, достатъчни да запълнят 30 паралелки, са емигрирали с родителите си през изтеклата...

Бащата на Вероника: Как да приема извинение от убиеца, да не ме е настъпил?

http://petel.bg/Bashhata-na-Veronika--Kak-da-priema-izvinenie-ot-ubietsa--da-ne-me-e-nastapil-__126655

Как да приема извинение от убиеца на дъщеря ми Илиян Здравков? Да не ме е настъпил, или да ме е ритнал? Той е пребил зверски детето ми, а сега...

Йорданка Фандъкова: Обновяване на кварталите е акцентът за следващите 4 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4980775

Промяната на града трябва да стигне и до
домовете на хората. Затова на 25 октомври
ще поискам отново доверието на софиянци


- Г-жо Фандъкова, защо ще поискате за трети път доверието на софиянци на изборите на 25 октомври?
- Благодарение на доверието на софиянци започнахме реалната промяна на града със сериозна работа и с реализирането на
Промяната на града трябва да стигне и до домовете на хората. Затова на 25 октомври ще поискам отново доверието на софиянци - Г-жо Фандъкова, защо ще поискате за трети път доверието на софиянци на изборите на 25 октомври? - Благодарение на доверието на софиянци започнахме реалната промяна на града със сериозна работа и с реализирането на

Български абсурд! Фирми наемат за директори стажанти без опит на заплата от 1150 лева

http://pik.bg/български-абсурд-фирми-наемат-за-директори-стажанти-без-опит-на-заплата-от-1150-лева-news398932.html

Български абсурд! Фирми наемат за директори стажанти без опит на заплата от 1150 лева

Фирми наемат стажанти за директори - младежи до 29 години без опит, на завидната заплата от 1150 лв. Всички разходи на работодателите - за възнагражденията, социалните и здравните осигуровки - се поемат от ЕС за шест месеца. Процедурата е "Младежка заетост", финансира се от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" и според правилата й заплатата за младите хора трябва да е в размер на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност. Затова и няколко от одобрените от Агенцията по заетостта работни стажантски места са с възнаграждение далеч над средното за страната и за ръководни постове, пише "Сега".

Абсурдното е, че стажантите директори трябва да имат задължително наставник, който да ги ръководи през шестте месеца. За поста финансов директор например това може да е самият управител или главният счетоводител, обясниха от Агенцията за заетостта, които ръководят схемата. Изискванията за наставника са той да е на трудов договор и да има поне три години опит по съответната специалност, за която ще помага на младежа. Така за 1150 лв. габровска фирма ще си назначи стажант за поста търговски директор. Фирма от Велико Търново - "Аглика Комерс", е одобрена с две стажантски места - за шеф на маркетинг отдел и за мениджър покупко-продажби, като и двете позиции са със заплата от 1150 лв. Ботевградска фирма също търси шеф на отдела си за продажби и маркетинг със същото възнаграждение. Ловешка фирма има по две одобрени места за три позиции - експерт продажби, инженер-механик и технически сътрудник. Фирма "Кимпо" в Гоце Делчев е одобрена с две места - за управител продажби и маркетинг за 1150 лв. и за счетоводител с 840 лв. Всички те са със заплата от 950 лв. В Русе пък се търси стажант за финансов директор за 902 лв. месечно. Справка в регистрите показва, че самата фирма - "Метаморфозис 87", е собственост на младеж по критериите на програмата - Мартин Попов е на 26 години, едноличен собственик.

Фирмата му е с широк обхват на дейност - от фотоуслуги за населението, фотореклама, счетоводни услуги, хотелиерство, туризъм, недвижими имоти, пчели и рибни продукти, гъби, охлюви, експлоатация на заведения за обществено хранене и много други. Агенцията по заетостта подбира безработните младежи - те трябва да са до 29 г. и да са регистрирани в бюрата по труда. С предимство са младите, които имат регистрация от над 3 месеца, обясниха от АЗ. Освен това кандидатът не трябва да е работил през последните 12 месеца във фирмата. Ако на интервюто обаче работодателят и кандидатът за съответната позиция не се харесат, фирмата може да избере сама кого да назначи, стига да отговаря на изброените условия.

Фирмите са поискали да наемат стажанти на разнообразни позиции - свободни места има за пекари, готвачи, продавачи, сервитьори, бармани, геодезисти, счетоводители, камериерки, рехабилитатори, заварчици, шлосери, бояджии и пр. Заплатите варират между 380 лв. (за технически сътрудник) до 840 лв. за счетоводители и специалисти продажби. Схемата е за 35 млн. лв. и се очаква да стигне за наемането на 8040 млади хора. Има две възможности за наемането им - като стажанти и на обучение по време на работа. Ако след изтичане на шестте месеца субсидиран период работодателят подпише безсрочен договор с младия служител, разходите му за социални и здравни осигуровки ще се покрият още за шест месеца. И при двете възможности е задължително работодателят да осигури наставник на младежа, но при стажуването разходите за наставника не се поемат от оперативната програма.

При обучението от Брюксел се поемат до 90% от минималната заплата и осигуровките. Тук се поема заплащането за наставника - половината от минималната заплата. И в двата случая, ако настоящият адрес на младежите е различен от града, в който е фирмата, се осигуряват средства за транспорт за първия месец. Справка на АЗ показва, че назначените към момента младежи са 1452. От тях стажанти са 685, а назначени на обучение - 767. 2460 работодатели са поискали разкриване на 6977 места, тоест остават около 1000 места. Срокът за заявките е краят на септември, а за одобрението на местата - месец след това.


14 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=301279

Събития: 1752 г. — Британската империя приема Григориански календар и пропуска 11 дни (предишният ден е 2 септември). 1812 г. — Наполеонови войни: Седем дни след Бородинската битка, Наполеон със своята Велика армия влиза в Москва без бой, но намира градът изоставен и запален от отстъпващите руснаци.

Кръстовден е, слънцето се обръща към зимата

http://offnews.bg/news/n_1/n_558103.html

Православната църква отбелязва днес Въздвижение на Светия кръст Господен, народът ни нарича празника Кръстовден. На този ден се прави водосвет по домовете на християните.  Патриарх Неофит ще отслужи празнична литургия в храм "Св. Александър Невски", съобщиха от Светия синод. Според църковното предание света Елена, майката на император Константин Велики, била ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, където се родил, живял, умрял и възкръснал Господ Иисус Христос, за да потърси гроба Господен. Два века по-рано той бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех. Намерили пещерата в която бил погребан Христос. Намерили и три кръста. Кой от тях е Христовият разбрали, като докоснали до него наскоро починал човек и той възкръснал. Частица от този животворящ кръст Елена изпратила н а сина си в Константинопол, а самият кръст положили в главната Йерусалимска църква.  След време над пещерата на гроба Господен построили храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът Според народните вярвания днес денят и нощта се изравняват, слънцето се обръща към зимата, идва есента и времето застудява. Спазва се строг пост, не се яде нищо червено, а имениците - Кръстю, Кръстьо, Кръстенa, Кристина, Кръстина, Кънчо и Ставри черпят с постни храни. 

Анкара пак блокира кюрдски град

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/67633/Ankara-pak-blokira-kyurdski-grad

/Поглед.инфо/ Турските власти върнаха в неделя вечерта полицейския час в населения предимно с кюрди град Джизре. Градът в югоизточната част на страната стана символ ожесточените боеве между силите за сигурност и кюрдските бунтовници.

Първанов за Ненчев: Помпане на мускули и комплексарщина

http://politics.actualno.com/Pyrvanov-za-Nenchev-Pompane-na-muskuli-i-kompleksarshtina-news_495472.html

Реакцията на военния министър към руските самолети за Сирия е помпане на мускули и комплексарщина. Това мнение изказа Георги Първанов в сутрешния блок на БНТ. Той сравни ситуацията с даването на въздушен коридор за ударите срещу Сърбия по времето на правителството на Иван Костов. И допълни, че у нас има политици, „които са готови да козируват и да кажат „да”, още преди да са им го поискали”, като по този начин „се пренатягат”. Първанов смята, че бизнесът е

Сирия - последният отбранителен рубеж на Москва

http://features.actualno.com/Sirija---poslednijat-otbranitelen-rubej-na-Moskva-news_495477.html

В Сирия Кремъл защитава не само режима на Асад, а най-вече принципа на абсолютния суверенитет - правото на правителствата да правят каквото си пожелаят с гражданите. Това твърди в коментара си Константин Егерт. Бил съм в сирийското пристанище Тартус. Това е типичен средиземноморски град, малко неугледен, но много мил. С плаж и крайбрежна улица. Тамошната военноморска база на съветския, а по-късно и на руския флот, съществува от началото на 1970-те години. Дори в разгара на Студената война

А може ли цялата провинция обратно по родните места?

http://viewpoint.actualno.com/A-moje-li-cjalata-provincija-obratno-po-rodnite-mesta-news_495449.html

Истерията с бежанската вълна продължава с пълна сила, нещо повече – набира все по-голяма скорост с увеличаването на броя на бежанците. Пардон, икономическите имигранти. Онези дето "са оставили жените и децата в размирните райони, вместо да вземат пушка в ръка и да се борят срещу": варелните бомби, ИД и най-вече великите сили, предизвикали цялата тази патаклама, които се мотат да я прекратят, изчаквайки удобния за тях момент. Икономическите мигранти идват тук от глезотия, да им имаме прете

Който компромат вади, от компромат си отива

http://cite.actualno.com/Kojto-kompromat-vadi-ot-kompromat-si-otiva-news_495480.html

„Който компромат вади, от компромат си отива.” Това каза Георги Първанов по повод на обвиненията за хотела, купен от сина му, и припомни как Петър Стоянов загуби изборите от него през 2001 г., при положение, че на страна на предизборната кампания доверието към предшественика му е било 45%, а към него – едва 9%.  

Абсурдният българин

http://literature.actualno.com/Absurdnijat-bylgarin-news_495450.html

Преди време писах за измисленото българско гостоприемство. Сега пиша за абсурдния българин. Българинът, който ме кара да се срамувам от себе си. Оревахме ортаклъка за „дискриминиращите английски закони”. За тези наредби в Англия, които ограничават българите да емигрират там. За тези закони, които защитават англичаните в собствената им родина и не позволяват да им подбиваме цената на труда, да им просим по улиците, да им пребъркваме джобовете в градския транспорт… Сърдихме се,

Близки на убитата Вероника искат доживотна присъда за обвиняемия

http://velikotarnovo.actualno.com/Blizki-na-ubitata-Veronika-iskat-dojivotna-prisyda-za-obvinjaemija-news_495481.html

На протест пред сградата на Съдебната палата във Велико Търново бе поискана доживотна присъда без право на замяна за обвинения в убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова. Делото срещу 40-годишния рецидивист Илиян Здравков, извършил тежкото престъпление на 28-ми февруари, започва в 10.00 часа, информира БНР. Роднини на момичето са изпратили до съда две подписки, в които 5 800 души искат доживотна присъда за рецидивиста. С портрети на убитото момиче в протеста участват двайсетина

Церемония по встъпване в длъжност на Горан Свиланович

http://pik.bg/церемония-по-встъпване-в-длъжност-на-горан-свиланович-news398936.html

Церемония по встъпване в длъжност на Горан Свиланович

Официална церемония по повод преизбирането на Горан Свиланович за генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество ще се състои на 14 септември в МВнР.

Споразумението за поемане на длъжността ще бъде подписано от министър Даниел Митов, в качеството му на настоящ ротационен председател на регионалната организация "Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа" (ПСЮИЕ) в периода 1 юли 2015 г. – 30 юни 2016 г.

НАТО се отказа да счита Русия за заплаха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257590_%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%85%D0%B0

 Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не вижда непосредствена заплаха от страна на Русия към нито една страна – членка на Северноатлантическия алианс. Той изказа мнението си в интервю за словашкия вестник Pravda.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не вижда непосредствена заплаха от страна на Русия към нито една страна – членка на Северноатлантическия алианс. Той изказа мнението си в интервю за словашкия вестник Pravda.

По думите на Столтенберг това е свързано с надеждната защита, която дава НАТО на своите членове и „всеки потенциален агресор знае, че нападение спрямо една държава е равностойно на нападение срещу всички други”.

Генералният секретар отбеляза, че ролята на Русия в света е „много сложна и комплексна”.

Независимо от разногласията с Москва по въпросите за присъединяването на Крим и конфликта в Източна Украйна според Столтенберг НАТО се стреми към продължаване на конструктивните отношения. 

„Считам, че няма никакво противоречие между засилването на отбранителните способности и опитите за политически диалог”, заяви той.

Седмицата започва със слънце и слаб вятър

http://offnews.bg/news/n_1/n_558064.html

Седмицата започва със слънце, малко облаци ще има в Източна България. Ще духа слаб вятър, а максималните температури ще са между 23 до 28 градуса.  Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността, по-значителни над южните райони, където на места съвсем слабо ще превали. Вятърът ще е до умерен от изток-североизток. Максималните температури ще са 22-24 градуса, колкото ще е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е около 3 бала. Над планините ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има в сутрешните часове. Ще духа слаб югозападен, по най-високите части до умерен вятър от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19 градуса, на 2000 метра - около 14 градуса.

865 ученици от Варненско емигрирали с родителите си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4980782

865 ученици от Варна и областта, достатъчни да запълнят 30 паралелки, са емигрирали с родителите си през изтеклата учебна година.
Броят им е близо 8 пъти по-голям от този на отпадналите от училище. Още по-тревожно е , че тръгналите на гурбет с майките и бащите си ученици от региона са се увеличили двойно само за последната година,
865 ученици от Варна и областта, достатъчни да запълнят 30 паралелки, са емигрирали с родителите си през изтеклата учебна година. Броят им е близо 8 пъти по-голям от този на отпадналите от училище. Още по-тревожно е , че тръгналите на гурбет с майките и бащите си ученици от региона са се увеличили двойно само за последната година,

Партията на Путин „Единна Русия“ печели на местните избори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257589_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%E2%80%9E%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F%E2%80%9C+%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB

 По предварителни данни на ЦИК кандидатите на партията на Владимир Путин „Единна Русия“ печелят на местните избори, които се проведоха в неделя в Руската федерация, пише „Известия“, цитиран от "Фокус".
  Основен конкурент в надпреварата беше КПРФ, която остана на второ място в предпочитанията на гражданите – резултат, „повече от очакван“, заяви вицепрезидентът на Центъра за политически технологии Ростислав Туровски.

Най-проблемни за управляващата партия се оказаха Иркутск, където комунистите разчитат на победа във втория тур, Новосибирск, Рязан и Костром, където „Единна Русия“ получи значително по-малка подкрепа от избирателите.

Експерти заключиха, че изборите са протекли спокойно и без изненади.

Бербомания в Гърция: Професор зададе въпрос за българина на изпит по макроикономика

http://petel.bg/Berbomaniya-v-Gartsiya--Profesor-zadade-vapros-za-balgarina-na-izpit-po-makroikonomika__126648

Трансферът на Димитър Бербатов в ПАОК предизвика истински фурор в Солун. Манията по българския нападател стигна до там, че...

Учителска криза! Няма кой да преподава по математика, физика и химия

http://petel.bg/Uchitelska-kriza--Nyama-koy-da-prepodava-po-matematika--fizika-i-himiya__126649

„Няма вече преподаватели по математика, физика, химия. Нямаме начални учители, нямаме учители в предучилищния сектор, нямаме инженерни...

Новата Мис Америка грабна журито с оперно пеене

http://petel.bg/Novata-Mis-Amerika-grabna-zhurito-s-operno-peene__126650

Снимка: Нова телевизия Бети Кантрел от щата Джорджия е новата Мис Америка. Тя успя да се наложи над 51 свои съпернички на бляскаво шоу в...

Извънредно! Предотвратиха атентат срещу папата в САЩ

http://petel.bg/Izvanredno--Predotvratiha-atentat-sreshhu-papata-v-SASHH__126651

Снимка: Булфото архив Американските спецслужби предотвратили вероятна заплаха за сигурността на папа Франциск по време на...

Прогноза за времето - 14 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=301278

Днес сутринта на места в низините и котловините ще е мъгливо. С напредването на деня, видимостта ще се подобрява и в повечето райони ще се установи слънчево време. Временни увеличения на облачността ще има в Източна България. Вятърът ще е слаб, от изток.

На 14 септември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4980877


Акад. Антон Дончев, писател
Антоанета Добрева - Нети, актриса и певица
Николай Тишев, бивш директор на пристанище Бургас
Стойко Танков, бивш депутат
Явор Куюмджиев, бивш
Акад. Антон Дончев, писател Антоанета Добрева - Нети, актриса и певица Николай Тишев, бивш директор на пристанище Бургас Стойко Танков, бивш депутат Явор Куюмджиев, бивш

Янка Такева: Положението с преподавателите е много трагично

http://education.actualno.com/Janka-Takeva-Polojenieto-s-prepodavatelite-e-mnogo-tragichno-news_495469.html

1600 учители са нередовни – идват направо от гимназия или нямат друго образование, за да преподават. Над 10 хил. са студентите в педагогическите факултети, но около 0-1% идват в образованието, а останалите не искат да влязат в образованието по обясними причини. Така обрисува състоянието в образованието председателят на Съюза на българските учители Янка Такева пред Нова телевизия. Много трагично е положението с преподавателите по природо-математическите предмети, допълни още тя. "Няма н

Православната църква чества Кръстовден

http://news.ibox.bg/news/id_1459468452

Патриарх Неофит ще отслужи празнична литургия, хиляди богомолци на Кръстова гора

"Другарят Лафазанис" проваля шансовете на Ципрас за нов мандат

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/14/2608077_drugariat_lafazanis_provalia_shansovete_na_cipras_za/?ref=rss


Седмици след падането на правителството на Ципрас бившият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис нанася удар след удар по неотдавнашния си лидер. Той краде избиратели от партията на подалия оставка премиер и се възползва максимално от печелившата реторика срещу спасителния план за Гърция.

Брадатият бивш комунист с очила, чиято огнена реторика никак не се вписва с безобидния му външен вид, отдавна причинява главоболия на Ципрас. Като енергиен министър Лафазанис редовно се...

Направете невероятна шоколадова торта само за няколко минути без печене

http://petel.bg/Napravete-neveroyatna-shokoladova-torta-samo-za-nyakolko-minuti-bez-pechene__126637

Източник: Framar Необходими продукти: 100 грама шоколад 100 милилитра течна сметана или прясно мляко 50 грама масло 150 грама бисквити по...

Депутатът Явор Хайтов – по-чист от сълза за заменка за 40 милиона

http://petel.bg/Deputatat-YAvor-Haytov-----po-chist-ot-salza-za-zamenka-za-40-miliona__126645

Снимка: Булфото архив От цялата тази шумотевица спечелих само ядове и грижи. Така лаконично депутатът от БДЦ и зам.-председател на...

В Япония започнаха да връщат в океана почистена от радиация вода

http://petel.bg/V-YAponiya-zapochnaha-da-vrashhat-v-okeana-pochistena-ot-radiatsiya-voda-__126646

Илюстрация Булфото Заразената от разрушената японска атомна електроцентрала във Фукушима вода, вече се излива океана, след като е...

Албенко се раздрал до кръв за кюлчето злато

http://petel.bg/Albenko-se-razdral-do-krav-za-kyulcheto-zlato__126647

Снимка: Булфото архив 34-годишният Албенко Методиев раздрал ръцете си в опитите си да измъкне килограма злато от сейфа в дома на...

Християните празнуват днес Кръстовден

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/14/2597714_hristiianite_praznuvat_dnes_krustovden/?ref=rss


На 14 септември християните празнуват Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан още Кръстовден.

Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение. Според църковното предание света Елена - майката на император Константин...

Спират водата в няколко столични квартала

http://offnews.bg/news/n_1/n_558056.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството.  Във връзка с подмяна на пожарен хидрант на ул. „Безименна“, жк. „Обеля“ I, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на бл. 110, бл. 111, бл. 112, бл. 113, бл. 114, бл. 115, бл. 116, бл. 117, бл. 121, бл.120. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска пред бл. 110. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.  Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Едисон“, кв. „Гео Милев“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Чар“, ул. „Л. В. Бетховен“ по ул. „Едисон“ от ул. „Трудолюбие“ до ул. „Елисавета Багряна“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Едисон“ ъгъла с ул. „Чар“.  Във връзка с направа на връзки на уличен водопровод на ул. „Света Троица“, кв. „Южен парк“ , се налага спиране на водоподаването от 8:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в кв. „Южен парк“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Света Троица“ до бл. 45.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Незабравка“, с. Герман , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи по ул. „Боне Хаджибонев“ от ул. „Градина“ до ул. „Незабравка“, ул. „Незабравка“, ул. „Дружба“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Незабравка“ ъгъла с ул. „Дружба“.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Йовановец“, с. Панчарево, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Йовановец“, ул. „Урвич“, ул. „Иван Шишман“, ул. „Детелина“, ул. „Каменоделна“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Йовановец“ ъгъла с ул. „Иван Шишман“.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Антон Кецкаров“, кв. „Модерно предградие“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 12:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи по ул. „Антон Кецкаров“ от ул. „Черни дрин“ до ул. „Светла“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Антон Кецкаров“ ъгъла с ул. „Светла“.  Във връзка с пресвързване на новоизграден уличен водопровод на ул. „Еловица“, кв. „Драгалевци“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 13:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи по ул. „Еловица“ от ул. „Акад. Стоян Аргиров“ до ул. „Еловица“№55 А. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Акад. Стоян Аргиров“ ъгъла с ул. „Еловица“. 

Китайци направиха пералнята двуетажна

http://sciencelogy.actualno.com/Kitajci-napraviha-peralnjata-dvuetajna-news_495454.html

Китайската компания Haier представи уникална перална машина на изложбата за потребителска електроника IFA-2015 в Берлин. Новата пералня притежава два барабана с възможност за едновременното им използване, като за всеки от тях може да се зададе отделна програма за изпиране. По такъв начин конструкцията позволява да се перат наведнъж дрехи от различни тъкани или цветове. При габарити на устройството 60 х 60 х 128 горният барабан поема 4 килограма, а долният – 8 килограма. За иновативната

Депутатът със заменката за 40 млн. евро: Това не е незаконна процедура

http://society.actualno.com/Deputatyt-sys-zamenkata-za-40-mln-evro-Tova-ne-e-nezakonna-procedura-news_495465.html

Само ядове и грижи спечелих от цялата тази шумотевица. Това каза депутатът от БДЦ и зам.-председател на парламента Явор Хайтов пред Нова телевизия в коментар на анализатора Кольо Парамов, за това,че се е облагодетелствал чрез неравностойна заменка с имот за 40 милиона евро. „Става въпрос за гори. Горите, които съм предложил за замяна, са широколистни, многолистни, на границата на Балкана. Някои от тях са наследствени, други са купувани – преди 7-8 години, когато съм бил адвокат, дал

Меркел: Без Русия Сирия няма да излезе от кризата

http://europe.actualno.com/Merkel-Bez-Rusija-Sirija-njama-da-izleze-ot-krizata--news_495467.html

Без участието на Русия не е възможно да се намери решение на сирийския конфликт, заявил Ангела Меркел на среща в Берлин, цитирана от Deutsche Welle, предаде РИА Новости. По този въпрос, както и в противопоставянето на ислямистите от групировката „Ислямска държава”, Германия трябва да сътрудничи както със САЩ, така и с Русия, отбелязва тя. Без това изход от кризисната ситуация в Сирия няма да бъде намерен. Други немски политици също се придържат към аналогична гледна точка. В частно

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4980565

Въздвижение на Св. Кръст Господен (Кръстовден)
 На този празник се прекланяме пред животворната сила на Кръста Господен. Според преданията царица Елена - майката на Константин Велики, отишла в Ерусалим на поклонение по светите места и открила мощите на различни светци. По указанията на възрастен евреин намерили три кръста и гвоздеи.
Въздвижение на Св. Кръст Господен (Кръстовден) На този празник се прекланяме пред животворната сила на Кръста Господен. Според преданията царица Елена - майката на Константин Велики, отишла в Ерусалим на поклонение по светите места и открила мощите на различни светци. По указанията на възрастен евреин намерили три кръста и гвоздеи.

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4980852

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Защо около въздушните коридори се получават толкова спорове и какво е тяхното значение?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257588_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87

 Заедно с безпрецедентната вълна бежанци в ЕС, един от най-актуалните пролмени през последните дни стана увеличаването на руската активност в Сирия. На 8 септември България отказа въздушен коридор на насочили се към Сирия военн-транспортни самолети, на 10 септември такова решение взе и Украйна. В четвъртък външният министър на България Даниел Митов обясни: коридор ще бъде предоставен, ако руските самолети започнат да извършват кацания в България за проверка: властите на страната желаят да се убедят, че в района на конликта пристигат хуманитарни пратки, а не оръжие. Същия ден стана известно, че Гърция е отклонила молбата на САЩ да забрани прелитането на руските самолети към Сирия. Аналогично решение според информация на агенция Интерфакс, дали на Москва иранските власти. Защо около въздушните коридори се получават толкова спорове и какво е тяхното значение? Маршрутът не е определен Ако се погледне картата, най-краткият въздушен път от Русия към Сирия минава над Черно море и Турция. Само че поради неприязънта на Анкара към режима на Башар Асад този вариант не се разглежда. През 2012 г. се разрази скандал, след като се изясни, че в самалоет, летящ от Москва към Дамаск и принуден да кацне в Турция, се намирало руско електронно военно оборудване, предназначено за системата на ПВО. Теоретично, при сегашните обстоятелства, руските самолети могат да стигнат до Сирия по два маршрута. Първият е извиващият се заобиолен маршрут над неутралните води на Черно море, Румъния, Сърбия, Македония и Гърция. Букурещ, Белград и Скопие засега не са взимали отношение по дадената тема, но не бива да се забравя, че Румъния е член на НАТО. Вторият е над Каспийско море и Иран. Само че Иран няма пряка граница със Сирия, поради което ще се наложи и пресичането над Ирак. Само че засега е неизвестно ще се съгласят ли иракските власти да предоставят въздушен коридор, при това този маршрут минава над територия, която не е контролирана от войските на сирийското правителство, а местата са над зоната на военни действия. Така че няма яснота. Официални представители на Русия засега не са обяснили как смятат да решат проблема. Освен това остава морски път, водещ до основното сирийско пристанище Латакия, който е под правителствен контрол. Статутът на Босфора и Дарданелите от 1936 г. се определя от Конвенцията от Мантрьо, съгласно която кораби от ВМФ от всякакъв клас на страните с излаз на Черно море в мирно време безпрепятствено минават през проливите при условие да бъдат уведомени предварително турските власти. Турция има право да закрие проливите само в случай на война или пряка военна заплаха към нея самата. Според анализатори проблемът не се е появил случайно точно сега. „Има влияние увличаването на доставки, свързани със ситуацията, която има в Сирия“, заяви пред руската редакция на Би Би Си директорът на аналитичния център на близкоизточните конфликти на Института САЩ и Канада на руската академия на науките Александър Шумилин. „Вече го няма правителството на „сирия“, Башар Асад и неговата армия понасят загуби, противниците им контролират около 80% от държавата.“ „Става дума не за контранастъпление, а за оцеляване на режима и следователно запазване в някаква степен ролята на Русия в найразвитата западна част на Сирия: Замаск, морското крайбрежие, Дамаск и Тартус.“ Шумилин прави извода, че изтичането на информация може и да не е било случайно. „Спешната помощ за Дамаск, може би, не е толкова решаваща във военно отношение, колкото че е демонстрацивна, за да се превърне в политически фактор“. Както е известно, шум се вдигна, след като в края на август пресслужбата на сирийската армия разпространи видеокадри от град Латакия, където правителствени войски водят боеве против ислямските бунтовници, на които експертите видяха най-новите руски бронетранспортьори БТР-82а. За разлика от доста по-старите БТР-80, такава техника Русия не е доставяла официално на Сирия. Появата в Дамаск на БТР-82а беше свърздана от наблюдатели с пътуването на десантния кораб на руския Черноморски флот „Николай Фильченков“, който на 20 август мина през Босфора и, предполага се, може да дстави на Сирия партида военна техника. Доколкото сирийските военни не са запознати с БТР-82а, се появиха подозрения, че Москва тайно изпраща в района на конфликта не само, но и личен състав. На 4 септември в. „Ню Йорк таймс“ съобщи, позовавайки се на неназовани служители на американската администрация, че Русия е изпратила към Сирия голяма група военни, а също и диспечерски център за ВВС, който бил развърнат на военно летище. На 5 септември държавният секретар Джон Кери позвъня по телефона на руския си колега Сергей Лавров и изрази загриженост от действията на Москва, които, според Кери, могат да доведат до ескалация на конфликта и нарастване броя на жертвите. Руското МвнР съобщи само провеждането на разговора, а съдържанието беше коментирано след два дни. „Лавров потвърди, че подобна помощ винаги се е оказвала и се оказва и че руската страна никога не е крила, че доставя военна техника на официалните сирийски власти за борба срещу тероризма , каза директорът на управлението за печата и информацията на министерството Мария Захарова. На 4 септември, още преди позвъняването на Кери, Владимир Путин в отговор на въпрос на пресконференция във Владивосток, каза, че „Русия оказва на Сирия достатъчно сериозна подръжка, техника и подготовка на военнослужещите, и доставка на оръжия“, но да се говори за директно участие в битката с Ислямска държава е преждевременно. Наистина няма доказателства за непосредствено участие както на руски, така и на западни военни в бойните действия. Но Москва ясно и недвусмислено призна намерението си за увеличаване доставките на оръжие за Сирия. В четвъртък на в. „Комерсант“ станаха известни подробности от споразумението за военно-техническа помощ на правителството на Башар Асад. Както съобщили на медията информирани руски източници, „в дадения момент се извършва или е близо до завършване доставката в Сирия на партида стрелково оръжие, гранатомети, бронетранспортьори БТР-82а, военни камиони „Урал“ и друго въоръжение, необходими за водене на локални бойни действия и прехвърляне на личния състав на сирийската армия“. Възможности Събитията около Сирия и доставката там на руско оръжие се разгръщат на фона на променящата се обстановка в Близкия изток, което според Александър Шумилин дава на Русия шанс да се завърне като важоен играч в региона. „Новата ситуация разкрива пролука за възможности. Не много обичащите Русия ръкомводители на Саудитска Арабия вървят в тази посока. Редица страни, макар и партньори на САЩ, се опитват да установят някакви отношения и с Русия, да привлекат нейната подкрепа в противост.авянето между сунити и шиити. Естествено, това е чист прагматизъм, трябва да бъдат забравени любовта и „антиимпериалистическата солидарност“, всичко внимателно да се пресметне“. Сирийският режим, при цялата му сегашна слабост, е особено ценен за Москва. Ако всеки - Кайро, Рияд и Техеран – води своя игра, и техните отношения с Русия напомнят поведението на плувец, внимателно проверяващ с крак температурата на водата, то Башар Асад е готов на безразсъдна дружба. Защото няма друг избор“. Към Ислямска държава Западът и Русия имат еднакво отношение. Само че Америка и Европа вярват, че и Асад трябва да си отиде, тъй като той е не жертва, а причина за войната. „Недопустимо е да бъде оказвана каквато и да е поддръжка на режима на Асад. Вместо да помага на сирийския народ да се обедини против екстремизма и ИД, Русия продължава да поддържа режим, чиито продължаващи злодеяния просто подхранват увеличаването на екстремизма“, заяви преди няколко дни Уилям Стивънс, прессекретарят на американското посолство в Москва. Москва отговаря, че светските демократи в сирия трябва да бъдат търсени с фенер на дневна светлина и призовава да се опираш на официален Дамаск в борбата с радикалните слямисти. „Сирийските правителствени войски са най-действената сила, противопоставяща се на ИД и другите терористи“, заяви на 7 септември Мария Захарова. „В Русия, господа, има само две сили – болшевиките и ние (белите)“, каза през 1918 г. героят Михаил Булгаков. Точно така и в Сирия, според мнението на Кремъл и Смоленския площад, има две реални сили: ИД и Асад. А диктаторските методи на последния не предизвикват в руския елит морално разкъсване.


Египетски военни убиха по погрешка 12 туристи

http://petel.bg/Egipetski-voenni-ubiha-po-pogreshka-12-turisti__126642

Eгипетски военни са убили 12 души по погрешка в неделя, съобщава BBC. Оказа се, че това са невинни мексикански туристи и египетските им...

Деца рисуват върху асфалт летни емоции

http://petel.bg/Detsa-risuvat-varhu-asfalt-letni-emotsii__126643

Конкурс за най-добра рисунка на асфалт на тема на ,,Моето хубаво лято” и откриване на постоянна експозиция от детски рисунки в...

Камион уби на място 70-годишен мъж на магистрала "Хемус"

http://petel.bg/Kamion-ubi-na-myasto-70-godishen-mazh-na-magistrala-Hemus__126644

Камион прегази 70-годишен мъж на магистрала "Хемус" край гара Яна, съобщи Блиц, позовавайки се на очевидци. Те са видели как тежката машина е блъснала човека, той е починал на място. Инцидентът е станал късно снощи. 

Авиокомпаниите отлитат от Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257587_+%D0%90%D0%B2%D0%B8%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F

 Един след друг чуждестранните авиопревозвачи отлитат от Руската федерация, пише „Коммерсант“. Британската нискобюджетна компания EasyJet обяви, че преустановява полетите си между Москва и Лондон от март 2016 г. Решението на превозвача е свързано с „политическата ситуация, слабостта на руската икономика и строгите процедури за получаване на виза“, но и преди всичко с намалелия в последните месеци интерес към дестинацията. Ако търсенето бъде възстановено, компанията не изключва възможността да възобнови изпълнението на полети по направлението Лондон-Москва. 
EasyJet обаче не са единствения превозвач, който се оттегля от Русия. На фона на кризата в руската икономика и намаляването на туристическия поток редица европейски авиокомпании една по една закриват линиите си до Русия. В началото на август германската „Луфтханза“ съкрати полетите си до евразийската държава и излезе от летище „Внуково“, а от всички руски градове, до които самолетите й летяха, останаха само Москва и Санкт Петербург. С това обаче броят на оттеглилите се от руския пазар не се изчерпват - Czech Airlines, Air Berlin и SAS също сложиха точка на голяма част от полетите, които изпълняваха към Русия. 
При това не само европейски компании съкратиха присъствието си в обслужването на руски маршрути. Израелската El Al закри линията си Тел Авив-Санкт Петербург, от края на март от Русия окончателно отлетя и Thai Airways. 

Канадски експерт: Москва ускорява края на войната в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257586_%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%3A+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F+%D0

 Ако Русия е засилила своето участие в сирийския конфликт, това може да приближи неговия край, твърди полк. Джордж Петролекас от канадския Институт за глобална политика, цитиран от изданието “Глоуб енд мейл”.

САЩ обещаха “внимателно да следят ситуацията”, а Белият дом счита, че заради участието на Русия конфликтът в региона може да стане още по-голям. Според Петролекас това твърдение е преувеличено. Как да стане кризата по-мащабна, след като са убити 300 хиляди души и милиони са бежанци, пита канадският експерт. И отговаря, че присъствието на Русия може само да приближи края на войната.

Т.нар. демократична опозиция в Сирия отдавна е всмукана в различните групировки на радикалния ислям. Но и Башар Асад е започнал да губи позиции и вече може да осигури защита само за част от населението на страната – основно за алавитското малцинство и сирийските християни, концентрирани в Дамаск и около него. От падането на Асад ще се възползват преди всичко “Ислямска държава” и по-малки радикални групировки като “Джебхат ан Нусра”.

Очевидно е, че за руския президент победата на тези групировки е немислима, защото тяхната победа ще се отрази на “руския тил” – Чечня. Според Джордж Петролекас много полеви командири на джихадистите са по произход чеченци. Канадският експерт заключава, че всички опити да бъде унищожена “Ислямска държава” трябва да бъдат посрещнати с одобрение. 

“Ал Кайда”: Атакувайте Запада

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257585_%E2%80%9C%D0%90%D0%BB+%D0%9A%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B0%E2%80%9D%3A+%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0

 Лидерът на “Ал Кайда” Айман ал Зауахири призова младите мюсюлмани в САЩ и други западни държави да извършват атентати в тези страни, съобщи Ройтерс.

“Приканвам всички мюсюлмани, които могат да навредят на страните от коалицията на кръстоносците, да не се колебаят. Ние трябва да се съсредоточим върху преместването на войната в сърцето на домовете и градовете на кръстоносния Запад и по-специално Америка”, призовава Зауахири в аудиопослание. Лидерът предложи на младите мюсюлмани на Запад да вземат пример от братята Куаши и Царнаеви. Първите извършиха кървавото нападение срещу редакцията на сатиричното списание “Шарли ебдо”, а Царнаеви организираха бомбена атака на 15 април 2013 г. по време на ежегодния Бостънски маратон.

Зауахири, който е египетски лекар, поиска единство между ислямистките екстремистки групировки в Сирия и Ирак, където западната коалиция бомбардира цели на джихадистите. 

Поляк откри бункер на Хитлер във Валбжих

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257584_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BA+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%B1%D1%83%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%A5%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%80+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D0%B6%D0%B8%D1%8

 Поляк твърди, че е открил бункера на Хитлер, където той трябвало да се скрие от атомна бомба, съобщи АП. Изследователят Кшиштоф Шпаковски намерил масивна подземна структура в Югозападна Полша, която била построена от нацистите.

Ученият нямал никакви съмнения около находката. Той събирал сведения в течение на десетки години - показания на очевидци, стари документи, резултати от изследвания на подземните пластове с помощта на радари и друга техника.

Пред телевизия TVN24 Шпаковски заяви, че “ядреното убежище” на фюрера било част от подземни жп тунели и галерии, изградени от нацистите около град Валбжих в Полша. Районът не бил добре проучен.

“Нацистите са построили цял подземен град в региона с площ от 200 хектара. Той е трябвало да позволи на близкото обкръжение на Хитлер да оцелее в течение на няколко години в случай на ядрена атака”, твърди Шпаковски. Той даде пресконференция, домакин на която бяха местните власти във Валбжих.

Изследователят показа снимки, направени с радар в два тунела, където се вижда обект, подобен на вагон. Несериозно е да се твърди, че в него има злато, но най-вероятно съдържа военна екипировка и строителни материали, твърди Шпаковски.

Полският изследовател посочва, че новината за открития влак със злато на нацистите го е накарала да се реши да разкаже за находката си. Двама мъже обявиха по-рано, че са открили тунел на друго място в района, където имало нацистки влак, натъпкан с оръжия и съкровища.

Новината за митичната находка запали златна треска в района на Валбжих, където прииждат стотици търсачи на скъпоценности. 

Навършиха се 5776 години от Сътворението на света спрямо Еврейския календар

http://pik.bg/навършиха-се-5776-години-от-сътворението-на-света-спрямо-еврейския-календар-news398917.html

Навършиха се 5776 години от Сътворението на света спрямо Еврейския календар

Навършиха се 5776 години от Сътворението на света спрямо Еврейския календар. В Централната Софийска синагога бе отслужена празнична церемония по случай празника. По традиция новият ден настъпва, в момента, в който на небето изгреят три звезди. В този миг свършва предходният ден и започва новият.

В деня на празника се отслужва служба, с която се отбелязва края на деня и началото на новия, но с него сега настъпва и началото на новата година за евреите. Службата е малко по-дълга от обичайната вечерна служба. Включва молитви на благодарност за това, което хората са получили през изминалата година и молитви за това да бъдат вписани в Книгата на живота. В тези дни, които са дни на равносметка и прошка, се моли Бог да ги запише в Книгата, която се обещава живота и мястото след смъртта. 

Новата еврейска година се празнува такава, каквато е била поне 4000 години, след като Мойсей е дал Божия закон на евреите. Едва тогава те от племе, каквито са били, се превръщат в народ. Празникът се нарича Рош а Шана - "рош", което означава глава, а "шахана" е година. Пада се на различни дати, тъй като евреите по Лунния календар. Празнува се по това време на годината, защото в Древен Израел реколтата е била събрана и имало малка почивка, а следващата реколта е през февруари. В тази почивка са съсредоточени израелските празници. От тази дата се отброяват 10 дни Йом Кипур - Денят на Всеопрощението. По традиция човек трябва да се опита да бъде честен и да поиска прошка от хората, от които прецени, че е засегнал. Те имат право два пъти да му откажат прошка, ако трети път го направят, грехът минавал върху самите тях. 
10-те най-свещени дни за евреите започнаха, които завършват на 23 септември с Йом Кипур. Тогава свири шифар - един вид рог и се смята, че който го чуе, Бог го е записал в Книгата на живота за следващата година. На еврейската Нова година се пожелава годината да е сладка, затова се черпи с парче ябълка, което се топи в мед.

По думите на Максим Бенвенисти от организацията на "Шалом" в София, който бе сред присъстващите има 1600 члена, а в цяла България – 3900 евреи. Заедно със близки и семейства са около 6000 души, които участват в евреския живот в България. 

Иран откри големи залежи на уран

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257583_%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BD

 В Иран са открити неочаквано големи залежи на уран в централните части на страната, съобщи Ройтерс.

Председателят на Организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи не разкри подробности, но се задоволи само с коментара, че находището внася увереност за резервите на страната за тази стратегическа суровина.

Ценният метал е ключова съставка в производството на ядрените оръжия.

Новината идва дни след като президентът на САЩ Барак Обама осигури ядрената сделка с Иран с лидерите в страната. 

Барак Обама е мюсюлманин според 43 % от републиканците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257582_%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B5+%D0%BC%D1%8E%D1%81%D1%8E%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4+43+%25+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%

 Ново проучване на американските медии CNN и ОRC, показва, че заблудите за произхода и религиозните убеждение на президента на САЩ Барак Обама не са „чак толкова разпространени“, колкото сочат други данни. Обама е роден на Хаваите и е християнин.

Като цяло, на въпроса „къде е роден Обама, доколкото знаете“, 80 % от американците са отговорили, че президентът е роден в Съединените щати, докато 20 % са посочили, че той е роден извън страната, предава "Фокус".

По-разпространени са заблудите за религиозната принадлежност на Обама. По данни от проучването, 29 % от американците мислят, че техният лидер е мюсюлманин, включително 43 % от републиканците.

Оказва се, че най-голям процент американци, смятащи Барак Обама за мюсюлманин, има сред онези, които подкрепят кандидатурата на Доналд Тръмп – 54 % от тях смятат държавния глава на САЩ за последовател на учението на Мохамед.

Как Галеви се “изпариха” с 50 млн. лева, скрити в 10 банки по света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257581_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%93%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%E2%80%9C%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0%E2%80%9D+%D1%81+50+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0%2C+%D1%81%D0%BA%D1

 Oколо 1700 осъдени престъпници, избягали от българското правосъдие в последните 20 години, се издирват и в момента в България и по света, сочат данни на прокуратурата. Това са убийци, рекетьори, наркобосове, похитители и други опасни бандити, които, вместо да изтърпяват наказанието си, се наслаждават на свободата си.


В много от случите тези подземни тартори харчат натрупани от престъпления милиони и тънат в лукс в най-екзотичните кътчета на земното кълбо, където и да ги заловят, няма да ги екстрадират у нас. Повече от 10 г. тече дебатът защо в България не успяват да бъдат вкарани зад решетките най-знаковите престъпници. От началото на 2015 г. отново серия от бягства повдигнаха въпроса какви нови законови промени ще гарантират справедливо възмездие за всеки, пристъпил закона. За да насочим вниманието към проблема и решаването му, в поредицата “Бегълци от правосъдието” ще ви разкажем за някои от най-прочулите се или останалите в сянка бандити, които успяха да се изплъзнат от наказание, какви пробойни в законите използваха и защо не са в затвора.

 

Сигнали от 10 държави,

че са засекли дупнишките

бизнесмени, са проверявани

от изчезването им до днес

 

12 декември 2011 г., София, трима върховни съдии се събират на заседание, за да решат ще влязат ли в затвора вече прочулите се Братя Галеви, които са подсъдими като тартори на банда за рекет. Магистратите са категорични, че Галеви са виновни, но обсъждат намаляване на присъдите на дупнишките бизнесмени, без да подозират, че изобщо няма да се стигне до излежаването им.

 

Декември 2011 г. на отдалечените на хиляди километри Вирджински острови, Сейшелите и остров Гърнси почти едновременно започва масиран трансфер на пари от различни банкови сметки на свързани офшорни фирми.

 

По същото време бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов привидно си живеят живота без никакви притеснения. Те са на почивка в Гърция и провеждат конферентни разговори с Вирджинските острови. Тези беседи не би трябвало да усъмнят случаен наблюдател, защото дупнишките бизнесмени официално са представители на няколко офшорни фирми от тези задморски територии на Великобритания.

 

Това, което привидно изглежда като лъскав живот на заможни предпиемачи, обаче е трескава подготовка на бягство от страната. Вместо обичайните бизнес разговори за нови инвестиции всъщност “братята” от Дупница

 

изпразват

всичките си

банкови сметки

 

в далечните екзотични острови Гърнси и Сейшелите, Вирджински острови, както и авоарите си в сигурна финансова институция в Швейцария. По-същото време Галеви са в южната ни съседка не на почивка преди коледните празници, а за да подготвят “изпаряването си” по най-сигурния начин.

 

Пламен Галев и Ангел Христов са започнали често да пътуват до Гърция, като всеки път минават през ГКПП Кулата, за да са сигурни, че ще пресекат вътрешната за ЕС граница безпроблемно. Вече са намерили хора, които да им изработят неразпознаваеми фалшиви документи под чужди имена, избрани са и няколко средно скъпи автомобила, които “не бият на очи” и са купени на името на фиктивни собственици. С тези возила бившите командоси планират да се “изпарят” от страната за часове, без да бъдат засечени.

 

5 месеца по-късно трескавата подготовка се превръща в перфектно изпълнен план на едно от най-успешните бягства от правосъдието в България. С авоари за повече от 50 милиона в непроследими сметки на повече от 10 банки в четирите краища на света и без следа изчезват осъдените на 5 години за рекет Братя Галеви, разказват спецполицаи, които са се опитвали да хванат дирите на осъдените престъпници в първите часове след изчезването им.

 

3 години по-късно, вместо да търкат наровете на някой затвор в България, те си живеят живота между Дубай и Република Южна Африка, като дори и да ги хванат на едно от тези места, няма да ги екстрадират, обясняват антимафиоти, които са ги разследвали.

 

“24 часа” научи, че за последните 36 месеца в българските служби са били получавани повече от 10 сигнала за местонахождението на Галеви в различни държави както в Европа, така и в Африка, Азия и Южна Америка, но така и до твърдо локализиране и искане за екстрадиция не се е стигнало до момента.

 

Освен “изпраните” 35,5 милиона лева, прехвърляни от счетоводителката Христинка и безработния инвалид Методи, Галеви са успели да изнесат от страната още близо 15 милиона лева, научи още “24 часа” от разследващи. Общата сума от над 50 милиона се съхранявала в отделни сметки в различни банки в поне 10 държави, като авоарите се местели на определен период от време, обясниха запознати. До момента е установено, че пари на Галеви са прехвърляни през Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Обединени арабски емирства, Великобритания, Вирджински острови, Кипър, Сейшели, Китай и ЮАР

 

Странно е обаче, че изнесените незаконно от страната 35 милиона са прехвърляни от 2003 до 2010 г., а крупното пране на пари

 

е засечено едва

след изчезването

 

на дупничаните в началото на май 2012 г., и то от агенти на ФБР, коментират спецполицаи. Разследващи разказаха, че американските федерални агенти получили информация за странно синхронизирано изпразване на сметки на свързани фирми в офшорните зони на Сейшелите, Вирджинските острови и на още няколко екзотични дестинации, така била подадена информация на българските власти, които започнаха разследване за пране на пари.

 

Почти всички милиони, изкарани от престъпната дейност на Галеви, обаче са изчезнали заедно с притежателите им. До момента е проследен само пътят на авоарите, но парите вече са прехвърлени в непроследими сметки.

 

Единствените печалби на дупнишките бандити, които държавата може да прибере, са 5 млн. лева в имоти, които Галеви оставиха в България и които са запорирани от комисията за отнемане на престъпно имущество.

 

Възходът на “братята”, които нямат истинска кръвна връзка, започва в зората на демокрацията в началото на 90-те години. Тогава пътищата на завършилия машиностроене в Кърджали Пламен Галев и на бореца от Сандански, завършил спортното училище на “Левски”, се пресичат в елитния отряд на баретите.

 

Двамата остават там за кратко до 1993-а, но от този момент до днес не само че бизнесът им е изцяло съвместен, но буквално живеят като кръвни братя, заради което всички започват да ги наричат с общия прякор.

 

Щом излизат от редиците на командосите, Пламен Галев и Ангел Христов започват работа като антимафиоти, но още докато са под пагон, започват първите сигнали, че рекетират и бият хора в Дупница и региона.

 

“Още с влизането едрият от Сандански (б.р. Ангел Христов) ме ритна в лицето..

 

Почнаха да ме

ритат, опитах се

да избягам,

 

но ме хванаха. Преди да ме изведат, ми казаха да донеса 10 хил. лева”, разказва пред следствието още през 1994 г. потърпевш бизнесмен, който бързо изоставя дейността си и бяга от града. Същата година друг дупничанин е пребит от Ангел Христов и негови хора, защото е набеден от приятел, че е откраднал пари:

 

“...шурна кръв, Геле (б.р. - Ангел Христов) ме хвана за носа и започна да го върти. издаваше хрускащ звук. Каза, че хрущялът е счупен и ще го извади”, разказва друга жертва на Галеви.

 

Дела по тези случаи са образувани едва 3 години по-късно, но в крайна сметка са покрити без последствия за “братята”. Галеви пък набират все по-страховита популярност в региона, като основно бият и рекетират за пари бизнесмени, които да си плащат за охрана.

“За да си жив и здрав и за да работи ресторантът, трябва да ни даваш по 20 хил. лева месечно”, заповядва Ангел Христов на ресторантьор според свидетелски показания от 1995 г. Кръчмарят казва, че няма възможност, а рекетьорите започват да го бият. Той се опитва да стигне до телефона, но е съборен и ритан като куче.

Пълзи по пода,

за да се скрие

под масата, но те продължават да го бият, след това си тръгват. В полицията пострадалият нарича биячите си “баретите на Галев” и “групировката на Галев” и разказва, че събират пари за охрана от заведения, а който не е съгласен, му трошали обекта. Ангел Христов обаче нагло твърди в показанията си, че всъщност потърпевшият няколко пъти паднал, изправял се и падал, защото бил пиян. И даже се наложило той да го бута, защото му се изпречил на пътя. Този случай стига до съда, но Христов и двамата му авери са оправдани благодарение на съдебните заседатели. При много от другите дела за побои и рекет пък свидетелите рязко получават амнезия или се отказват от показанията си.

По същото време има и оперативни сигнали, че Галеви покровителстват производство на синтетични наркотици и топят в полицията конкуренцията в бранша, за да продават по-големи количества. Доказателства за това обаче няма събрани никакви.

Така в началото на XXI век бившите барети са вече заможни бизнесмени и представители на няколко офшорни дружества, строят огромно имение в с. Ресилово и буквално завземат Дупница. Почти абсурдна е и историята как прокурор от Кюстендил наричал Галеви хората от Второ РПУ, след като охраната на “братята” почти го изхвърлила от пътя към имението в Ресилово. Галеви вече съветват кмета на града и планират да се включат в местните избори. Малко по-късно бившите барети се прочуха и на национално ниво, след като се разбра за тайната им среща с тогавашния вътрешен министър Румен Петков, който след това подаде оставка.

Съвсем логично, след като са натрупали повече от няколко милиона от разнообразна престъпна дейност, двамата дупнишки предприемачи започват да обмислят схеми за “изпиране” на печалбите. Така по данни на прокуратурата от началото на 2003 г. Пламен Галев и Ангел Христов започват да ръководят и престъпна структура за пране на пари чрез фиктивни сделки с луксозни коли втора употреба.

Главно действащо лице в тази дейност е счетоводителката на Галеви Христинка Ангелова и 60-годишният инвалид Методи Ковачев, ползван като “бушон”. На негово име е регистрирано едноличното дружество ЕТ “Мелита - Методи Ковачев”, чрез което са извършвани финансовите трансакции.

60-годишният инвалид отказва да посочи как е бил вербуван да участва и какво възнаграждение е получил за това. Най-вероятно Христинка Ангелова е тази, която го е намерила. Смята се, че Ковачев се препитавал основно от това - давал регистрираните на негово име дружества в услуга на бизнесмени за нечисти сделки. Той се води собственик още на фирмите “Вида Гуми” и “ИММС-Импекс”, регистрирани в столичния “Гео Милев”.

За 8 г. Ковачев - от 2003 до 2010 г., извършил над 600 трансакции на суми от порядъка от 30 до 100 хил. долара. Незначителна част от парите са в евро. Повечето са в долари. Основно правило било да не се превеждат много пари накуп, за да не бие на очи.

Методи носел парите кеш и ги

превеждал винаги

от едно гише в

софийски клон на

една банка

Обслужвала го винаги една и съща служителка. Основание за преводите били договори за доставка на автомобили втора употреба и авточасти. Контрактите били съвършено еднотипни. Сключвани са с две американски компании - “Виеро” и “Малоне”, швейцарската фирма “Аймакс” и компания в Кипър. От съответните страни отговарят в съдебни поръчки, че такива фирми не съществуват.

Така до края на 2010 г. Галеви успяват да прехвърят в чужбина над 35 млн. лв. по банков път. Още близо 10 милиона лева се смята, че са изнесени от техни хора на ръка, без да се надвишава лимитът от 10 000 евро.

Докато тече трескавият превод на милиони в чужбина, у нас Галеви все пак са арестувани, а после и дадени на съд като тартори на банда за рекет, действала от 2007 до 2009 г. 6 месеца след като са прибрани на топло, дупнишките бизнесмени измислят хитър начин да излязат на свобода, като се кандидатират за депутати. Въпреки че не станаха народни избраници, Галев и Христов останаха на свобода до края на делото на 1-а инстанция, когато на 4 ноември 2010 г. кюстендилските магистрати оправдаха ексбаретите.

8 месеца по-късно следва истински студен душ за Братя Галеви, когато софийският апелативен съд изцяло отменя първоинстационното решение и осъжда Пламен Галев и Ангел Христов да лежат общо 12 години зад решетките. Двамата остават безмълвни в съдебната зала, когато чуват решението. Най-вероятно обаче още в следващите месеци дупнишките бизнесмени са започнали да обсъждат възможността за бягство, ако Върховният касационен съд потвърди присъдите им.

“Минимум 5-6 месеца преди 3 май е започнала подготовката на Галеви по напускането им на страната”, категорични са разследващите.

Проучили са държавата, където ще се настанят, изпратили са доверени хора да оглеждат имоти и да ги купят на името на подставени лица. Подготовката е включвала и изготвянето на фалшиви документи за самоличност, с които безпроблемно да пребивават, изнасянето на бизнеса и парите, тегленето на суми от сметките, пак чрез подставени лица, прехвърлянето на натрупаните авоари в чужди сметки през няколко държави и банки, докато станат на пълно непроследими.

Активната подготовка за измъкването на Галеви е започнала през декември 2011 г. Всичко е било изпипано до най-дребния детайл в следващите 5 месеца, а Галеви няколко пъти са

тренирали

маршрута за

бягство през

Гърция

Така часове след като ВКС обяви решението си, Галеви вече не бяха в страната, а докато Съдебната охрана се задейства да ги потърси в имението им в Ресилово, двамата бивши командоси вече са летели с полети с прекачване към ЮАР, твърдят запознати с разследването. Смята се, че Пламен Галев и Ангел Христов са напуснали поотделно страната, защото така рискът бил по-малък. Събирането на “братята” е станало вероятно едва след като са напуснали пределите на Европейския съюз.

Днес, освен че са издирвани с червена бюлетина на Интерпол, за “братята” има издадена европейска заповед за арест, задочно ги съдят за още престъпления, има и дело за конфискация. Вече 3 г. представители на правоохранителните власти у нас повтарят неизменно, че рано или късно Галеви ще бъдат заловени.

Практиката в последните 25 г. обаче показва, че вероятността известните бегълци от правосъдието да си понесат последствията е минимална.

 
 
 
 
 
 

 

Цачева заклейми хвърлянето на домати по НС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257580_%D0%A6%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D0%B8+%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE

 Хвърлянето на домати не е акт на протест, а криминално деяние. Такава оценка на превърналото се в мода в последните години замеряне на парламента със зеленчуци даде Цецка Цачева.

 

Тя добави пред bTV, че има досъдебно производство срещу главния инициатор на този символичен „протест” и няколко негови последователи. „Не става въпрос дали са домати или нещо друго. Поругава се сграда на държавна институция”, подчерта Цачева.

 

Тя коментира и предстоящото разпускане на НС преди местния вот на 25 октомври, по време на което освен че няма да могат да използват трибуната за агитация, депутатите няма да разчитат и на служебните парламентарни коли за обиколки в страната. Според Цачева е съвсем естествено преди изборите да има напрежение между политическите сили. „Трябва да не се преминава границата. Това ще стане факт, когато след изборите така са се изпокарали политическите сили, че няма да има възможност парламентът да работи. Мисля, че всички колеги постъпиха достатъчно разумно. Уточнихме как ще работи НС преди изборите. Ще има дни, в които няма да се провеждат пленарни заседания. От 16 септември започваме да работим всеки ден с удължено време с желанието да сме си свършили законодателната програма. Дните преди вота няма да има заседания”, уточни Цачева, визирайки отработването на почивните за законотворците дни. „Ако конституционните промени не минат, това ще бъде провал за всички ни”, каза още парламентарната шефка, като изрази надежда поправките да минат на заседанието на 25 септември.

Най-големият действащ вулкан в Япония се събуди

http://petel.bg/Nay-golemiyat-deystvashh-vulkan-v-YAponiya-se-sabudi__126640

Снимка Булфото, архив Вулканът Асо в Япония започна да изригва, изпращайки в небето огромни стълбове от пепел и дом, съобщава Ройтерс,...

Метеоролози: Не прибирайте банските, лятото е още тук!

http://petel.bg/Meteorolozi--Ne-pribirayte-banskite--lyatoto-e-oshhe-tuk-__126641

Снимка: булфото архив След рязкото застудяване в последните дни лятото все още е тук, уверяват ни метеоролози. Слънцето ще напомни за...

Премиерът: Пуснах руски самолет за Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257579_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82%3A+%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%85+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1

 Руският самолет ИЛ-62М, който е прелетял над България на път за Сирия сутринта на 7 септември, а вечерта се е завърнал обратно в Москва по същия маршрут, е бил пуснат лично от премиера Бойко Борисов. Това призна самият той вчера пред препълнената зала „Арена Армеец”. Преди няколко дни имах едно действително много върховно изпитание. Една нощ, в която министърът на отбраната и шефът на Генералния щаб предадоха, че има план за полети на руски военни самолети през нашата територия, разказа пред симпатизантите си Борисов. Той подчерта, че военната ни доктрина е ясна, а основната ни задача е да охраняваме южния фланг на НАТО. Ясно са разписани какво трябва да направят нашите пилоти. Трябваше да се вземе решение как да постъпим в този момент. Началникът на щаба чакаше заповед. Дилемата бе дали да изпълним това, което имаме като поет ангажимент с ясното съзнание, че на другия ден трябва да събираме останки от хора и самолети по Черно море. Това не мога да го допусна и разпоредих, ако се наложи, да ги пропуснем, с ясното съзнание, че не изпълняваме своя ангажимент, но ми се видя по-лесно да се разбера с натовските партньори, отколкото да изкарват с ковчези пилоти, разказа Борисов. Премиерът обаче предупреди Москва да не експериментира с приятелските ни чувства и да не бъдем провокирани, защото това също не е добър пример за добросъседство и приятелство. Има дипломатически канали, по които може да мине всеки хуманитарен транспорт и ние ще го пропуснем, допълни той.

ГЕРБ се прицели в 3015 кметски кресла

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257578_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+3015+%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%B0

ГЕРБ се прицели в 3015 кметски кресла на предстоящите местни избори на 25 октомври. Партията влиза соло в битката в 248 общини, а на 8 тя ще бъде в коалиция, като са наредени и листите от 5141 общински съветници. Амбициозната задача, която си е поставил предизборният щаб, е 10-а поредна победа, като

 

още на първи тур

 

се е прицелил в 100 кметски поста

 

от които 16-18 в областни градове, както и в над 1600 места в общинските съвети в страната.

 

Искаме истинска политическа битка. Сигурен съм, че на Влади Горанов хич не му се иска да идват местни избори. Аз обаче искам да ви благодаря, че оцеляхме, въпреки че имаше директива партия ГЕРБ да бъде унищожена, обърна се премиерът и лидер на формацията Бойко Борисов към 15 000 души актив, които се събраха вчера в зала „Арена Армеец” за обявяването на кандидатите за кметове. Той обясни, че предстоящите местни избори са важни само за ГЕРБ и изведе БСП като „основен политически опонент”, но същевременно определи ДПС за най-равностойния съперник по организираност и мотивация. Само за ГЕРБ тези избори са важни, БСП, каквото и да направят, никого няма да учудят, каза Борисов, като призна, че слушал интервю на Михаил Миков, в което той недоволствал, че местният вот се превръща в състезание. Лидерът на ГЕРБ напомни, че именно социалистите са пускали подобни “състезателни” клипове с шахматисти и каратисти на изборите миналата година.

 

Той забрани на своите да преповтарят слуховете, че имат с ДПС „уйдурма”. „ДПС е особена партия. Ако ние имаме противник, който може да ни излезе като организация, ред, концентрация, това са те. Не бива да се подценява никой”, предупреди герберите Борисов. И пожела там, където има по-достоен кандидат от този на ГЕРБ, да победи, като ясно заяви, че

 

ГЕРБ не желае предсрочни избори

 

Готови сме във всеки един момент да отидем на избори, но няма да съм аз човекът, който ще ги предизвика. Който иска, нека си носи после цялата отговорност за това, което ще се случи с държавата, каза Борисов. Премиерът повтори и позицията си, че ще разглежда резултата от вота на ГЕРБ и РБ като знак за стабилност на коалицията. Той припомни, че когато  е поел държавата за пръв път през 2009 година е наследил 1% усвоени средства от ЕС, а сега техният дял е вече 93%. За да онагледят постигнатото от ГЕРБ пък завъртяха видеоклип с „видимите резултати за България”, в който е отчетено изграждането на 3190 км пътища за последните четири години.Борисов призова също така българите да бъдат толерантни и да подкрепят правителството за приема на още поне 1200 бежанци. Стотици хиляди хора бягат от ятагана. И ние сме бягали преди няколко века. Нека бъдем по-толерантни, апелира премиерът пред препълнената зала, като констатира, че сме свидетели на едно от най-големите преселения на хора. Той увери актива на ГЕРБ, че

 

направеното добро ще ни се върне след време

 

с благодарност, и цитира мъдрост, на която го научила майка му: „Хвърляй назад доброто и ще го намериш един ден напред.” Нека да направим всичко възможно да бъдем една от цивилизованите, хуманните европейски държави, потърси рамо от съпартийците си Борисов.

 

Сред обявените вчера номинации за местния вот бяха тези на досегашните кметове - на София Йорданка Фандъкова, Пловдив - Иван Тотев, Бургас - Димитър Николов, Варна - Иван Портних, и на Велико Търново Даниел Панов, както и на двама депутати. Народният представител от Перник Вяра Церовска ще влезе в битката за на миньорския град, а колежката й Корнелия Маринова за Ловеч. Зам.-министърът на спорта Калин Каменов пък ще се бори да спечели червената крепост Враца.

 

Новите кметове да търсят вече утвърдените градоначалници на ГЕРБ, когато имат трудности, а когато им е много трудно  направо Бойко Борисов, посъветва Николов. Той благодари на лидера си, че винаги е бил до кметовете си, дори и когато били в опозиция и ги мачкали. Имам последна мъничка молба към вас, колеги - нека да пестим средства,

 

приключете всичко още на първия тур

 

заръча Николов.

 

Фандъкова пък обясни, че убедителното мнозинство в столицата от 2007 година до сега винаги е означавало ясна отговорност. Тя отчете 21 км нови метролинии, завод за отпадъци, 130 км обновени улици и булеварди, 80 нови сгради на детски градини и училища. Ние, за разлика от всички останали, заставаме пред хората със свършена работа, заяви Фандъкова.

Проверяват сръбски чадър над Цветан Василев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257577_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%80%D1%8A%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%87%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81

 Сръбската агенция за борба с корупцията започва разследване дали мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев не си е подсигурил политическа подкрепа и чадър от страна на президента на западната ни съседка Томислав Николич, като е правил дарения за фондацията на съпругата му Драгица.

 

Това стана ясно от статия във вчерашния брой на сръбския в. „Блиц”. Преди два месеца лъсна, че фабриката за стъкло на Василев в Парачин, която дължи около 20 млн. евро за ток и парно на сръбската държава, е спонсорирала с 1,2 млн. динара организацията на Драгица Николич. Според „Блиц” благодарение на даренията забегналият банкер, който се укри от родното правосъдие именно в Сърбия, си е

 

подсигурил привилегии и отсрочки

 

за изплащане на задълженията. „Очевидно съществува специална връзка между Василев и кабинета на президента Николич. Доказателство за това е помощта за фондацията на първата дама, която миналата година беше на стойност 1,2 млн. динара. Съществуват и индикации, че някои от съветниците на президента са свързани с българина. Освен това фабриката за стъкло произвежда 10 000 бутилки за ракията на Николич”, е обяснил пред изданието източник от правителството, според когото сега Василев очаквал отплата за тези услуги.

 

Заради тези съмнения един от членовете на Съвета за борба с корупцията към сръбското правителство – Йелисавета Василич, е настояла Агенцията за борба с корупцията да се захване с дарението. От институцията пък от своя страна са обявили пред „Блиц”, че вече са започнали работа по случая. „Кой днес дава пари, а не очаква нищо? Пратихме молба до агенцията да провери какво точно е получила фондацията и дали тези пари са държавна собственост, тъй като законът постановява всички подаръци на членовете на семейството на политиците да стават държавна собственост”, коментира и самата Йелисавета Василич.

 

Междувременно стана ясно, че самият Цветан Василев е

 

пуснал в ход поредната си схема

 

за да избяга от отговорност. Сръбският в. „Вечерне новости” обяви, че пишман финансистът е изпратил писмо до сръбския премиер Александър Вучич, в което му предлага да върне фабриката за стъкла на сръбската държава, срещу което дълговете му да бъдат зачистени. Борчовете станаха повод за социално напрежение в западната ни съседка, както и за редица остри коментари от страна на Вучич, който на няколко пъти подчерта, че няма да позволи на Василев да трупа пачки върху гърба на сръбските данъкоплатци. „Ако Белград приеме офертата на ексбанкера и обмени дълга за акции от фабриката по борсова цена, държавата ще получи 1/8 от завода. Стойността на една негова акция е 430 динара, т.е. срещу борча Сърбия ще получи 2,2 милиона акции от общо 16,7 милиона дялове на дружеството”, посочва вестникът, като подчертава също, че Василев веднъж вече се е измъквал по същата схема от задлъжнялост, пак на завода в Парачин.

Външно: Не пътувайте към Унгария с влак и кола

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257576_%D0%92%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%A3%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%BA+%D0%B8+

 Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани по възможност да избягват пътуване с влак или с автомобил през територията на Унгария. Експертите препоръчват да се използват алтернативни маршрути през Румъния, Словакия или през Сърбия и Словения.  От пресцентъра на МвнР допълват, че от 12 септември отново временно са спрени международните влакове между Унгария и Австрия. Причината е струпването на бежанци между двете страни, информират от българското посолство в Унгария. Актуална информация за движението на международните влакове може да се намери на интернет страницата на унгарските железници. В периода 15 - 20 септември, поради влизане в сила на новите законови разпоредби на Унгария по пресичането на границата от нелегални имигранти, е възможно затваряне на границата между Унгария и Сърбия, както и на границата между Унгария и Австрия, в случаи на прекомерно струпване на бежанци. Възможно е значително да бъде затруднено и преминаването по двете основни магистрали М5 и М1 в Унгария. Следва да се има предвид, че ситуацията по границите и магистралите се променя ежечасово в зависимост от потока от бежанци. Актуална информация за забавянето на границата може да се намери на страницата на унгарската полиция, допълват от външно. Междувременно МВР шефът Румяна Бъчварова лично поздрави двамата граничари от ГКПП „Гюешево”, отказали подкуп от чужденец. Случката се разигра на 26 август т. г., когато двамата спрели за проверка косовски гражданин. Той беше задържан от граничния полицейски патрул заедно с четирима други косовски граждани, пребиваващи нелегално в страната ни. Бъчварова провери работата на полицаите на граничния пункт и се запозна с актуалната обстановка в граничната зона.

Любим виц на Буги Барабата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4980894


Любим виц на Буги Барабата
- По-добре си намери гадже и посвети на нея цялото свободно време, което иначе прекарваш в интернет.
- Да бе! Къде ще намеря гадже за 15
Любим виц на Буги Барабата - По-добре си намери гадже и посвети на нея цялото свободно време, което иначе прекарваш в интернет. - Да бе! Къде ще намеря гадже за 15

Мюнхен се пука по шевовете от бежанци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257575_%D0%9C%D1%8E%D0%BD%D1%85%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%83%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D1%88%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8

 Германският град Мюнхен е стигнал “до крайния предел” на възможностите си да приема бежанци, след като само в събота в него пристигнаха над 12 000, което е почти рекорд, съобщи местната полиция.

 

Предвид регистрираните през уикенда цифри е съвсем ясно, че сме достигнали крайния

 

предел на капацитета

 

си да приемаме кандидатите за убежище, прииждащи от Балканите през Унгария и след това Австрия, заяви говорител на мюнхенската полиция. Броят е близък до прогнозата на местните власти от предишния ден, които казаха, че в събота очакват до 13 000 души. Той се доближава и до рекорда на пристигналите за едно денонощие мигранти в Мюнхен на 6 септември, след като германското правителство реши да отвори врати за хора, бягащи от война или репресии, главно от Сирия.

 

Вчера сутринта притокът на мигранти изглеждаше по-слаб. Според полицията към 10 часа местно време новодошлите били няколкостотин, а до обяд те станаха 1600.

 

Целта е да превозим възможно най-много бежанци до центровете в останала част на страната, за да направим място тук за новопристигащите, каза полицейският говорител.

 

Поради липса на място в приемните центрове десетки мигранти са прекарали нощта на открито, спейки

 

на туристически матраци и увити в одеяла

 

както показаха кадри на баварската телевизия.

 

Тъй като в града няма достатъчно място, местните власти смятат да осигурят подслон на бежанците, използвайки стадиона, построен за олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. “Вече не знаем какво да правим с бежанците”, възкликна кметът на Мюнхен Дитер Райтер и предупреди, че много от тях ще се наложи “да спят под открито небе”.

 

Седмица преди началото на „Октоберфест” властите в Мюнхен изразяват опасения как градът ще се справи с очакваните за събитието 6 милиона посетители плюс хилядите бежанци.

 

Министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман призова за ускорено разполагане на федерална полиция в помощ на местните полицейски сили.

 

Ако вечерта или през уикенда гости на феста, които са си пийнали повече, се натъкнат на толкова много бежанци, колкото имахме през последните дни,

 

нещата може да излязат извън контрол

 

каза той.

 

Ежегодният празник на бирата, признат за най-голямото събитие от този вид в света, стартира в събота, когато кметът Дитер Райтер церемониално ще отвори първото буренце, и ще продължи до 4 октомври. През 16-те дни на феста се очаква около 2 млн. посетители да преминат през централната гара на града. Полагат се усилия в момента така да се организира и отклони маршрутът на бежанците, повечето от които пристигат с влак, че да се заобиколи Мюнхен, чийто капацитет за настаняване на новодошлите вече е на изчерпване. “Целта ни е да държим различните групи колкото е възможно най-далече една от друга, за да избегнем възникването на конфликтни ситуации между тях”, обясни Херман.

 

Провинция Долна Саксония вече обяви, че планира влаковете от Австрия да се движат до Бад Фа-

 

лингбостел, а после бежанците да се разпределят из Северна Германия, предаде АП. Рискът от терористична атака вече доведе до засилени мерки за сигурност на „Октоберфест” през последните години, припомня ДПА.

 

В същото време германският министър на транспорта Александър Добринт заклейми “пълния провал” на Европейския съюз, който според него не успява да контролира външните си граници и да спре наплива от мигранти. “В момента са необходими ефикасни мерки за спиране на наплива след пълния провал на ЕС, чиято защита на външните граници не функционира”, заяви министърът. Според него Германия е достигнала тавана на възможностите си, що се отнася до приема на мигранти, и останалите европейски страни трябва ясно да разберат това. “Германия помага по въпроса с бежанците от месеци, при това в много по-големи мащаби от другите европейски страни”, отбеляза със съжаление той.

 

Добринт представлява в правителството най-консервативното крило на управляващата коалиция - баварския Християнсоциален съюз. Думите му илюстрират засилващото се

 

вътрешно-политическо напрежение

 

с което се сблъсква Меркел по бежанския въпрос.

 

Същевременно германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер даде да се разбере, че мигрантите няма да могат да избират в коя страна да отидат, съгласно предложената квотна система. В интервю за в. “Тагесшпигел” той заяви, че ако бежанците получат защита в Европа, трябва да приемат да бъдат разпределени из ЕС. Не може да има свободен избор на местопребиваване за бежанците. Това не съществува никъде по света, каза министърът.

 

До момента Германия е приела най-много бежанци в Европа. До края на годината е запланувано техният брой да достигне 450 000 души.

 

Вчера вечерта стана известно, че германските власти въвеждат граничен контрол на границата с Австрия.

3000 дръвчета изчезнаха в Стара Загора

http://starazagora.actualno.com/3000-dryvcheta-izcheznaha-v-Stara-Zagora-news_495455.html

3000 дръвчета са изчезнали от парк „Борова гора” в Стара Загора, където миналата година бе проведена голяма залесителна акция, съобщи bTV. Къде са дръвчетата и кой е виновен за изчезването им – в ромската махала на Стара Загора ще получите толкова различни отговори на този въпрос, колкото пъти го зададете – от това, че са открадната от професионалисти, през това, че са изсъхнали. От общината обаче настояват, че отново ще залесят, но и ще осигурят охрана. „След м

Извънредна среща на външните министири от ЕС за бежанците

http://europe.actualno.com/Izvynredna-sreshta-na-vynshnite-ministiri-ot-ES-za-bejancite-news_495456.html

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз се събират на извънреден съвет в Брюксел, чиято основна тема е засиленият мигрантски поток. Министрите ще обсъдят предложенията на Европейската комисия за спешни мерки за разпределение на вече пристигналите мигранти и за създаване на постоянен механизъм за действие в подобни ситуации. Сред държавите обаче има разделение по няколко въпроса. Още от кореспондента на БНТ в Брюксел Владислав Велев. Най-тежката бежанска криза в Европа от Втората све

Над 1000 лв. заплата и пост директор за стажанти по европрограма

http://business.actualno.com/Nad-1000-lv-zaplata-i-post-direktor-za-stajanti-po-evroprograma-news_495457.html

Фирми наемат стажанти за директори - младежи до 29 години без опит, на завидната заплата от 1150 лв. Всички разходи на работодателите - за възнагражденията, социалните и здравните осигуровки - се поемат от ЕС за шест месеца, съобщи в „Сега“. Процедурата е "Младежка заетост", финансира се от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" и според правилата ѝ заплатата за младите хора трябва да е в размер на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност. Зат

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване