Нова е най-гледаният канал за пореден път

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/nova-e-naj-gledaniiat-kanal-za-poreden-pyt-6042526

Вече 27 поредни седмици Нова запазва лидерството си на най-предпочитан ТВ канал в България

Майка заряза невръстните си деца сами в пещера

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4981962

24-годишна американка е арестувана за жестоко отношение към децата си. Бритъни оставила синовете си на 4 и 6 години за няколко дни в подземна пещера край Канзас Сити, съобщава The Telegraph.
Служителите на реда били потресени от окаяния вид на хлапетата, които живеели в дървена кутия за доставка на стоки.
24-годишна американка е арестувана за жестоко отношение към децата си. Бритъни оставила синовете си на 4 и 6 години за няколко дни в подземна пещера край Канзас Сити, съобщава The Telegraph. Служителите на реда били потресени от окаяния вид на хлапетата, които живеели в дървена кутия за доставка на стоки.

Еврогрупата: Заемите за Гърция зависят от скоростта на реформите в страната

http://www.cross.bg/programa-moskovisi-gurtziya-1480654.html

/КРОСС/ Предстоящите заеми за Гърция може да бъдат изплащани на по-малки по размер траншове, в зависимост от способността на новото гръцко правителство да се споразумее със своите европейски кредитори относно следващ кръг от предварителни действия и ключови мерки, заяви през уикенда европейският икономически комисар Пиер Московиси, цитиран от агенция Market News International. Говорейки на пресконференция след неофициална среща на Еврогрупата в Люксембург, проведена в събота (12 септември), Московиси и председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум изглеждаха уверени, че изборите в Гърция на 20 септември няма да представляват проблем за договорената през август трета спасителна програма, тъй като по-голямата част от гръцките партии гласуваха в подкрепа на Меморандума за разбирателство, съпътстващ постиганото споразумение за свежо финансиране в размер до 86 млрд. евро. В същото време обаче Дейселблум, Московиси, Беноа Кьоре (член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ) и Клаус Реглинг (управител на Европейски механизъм за стабилност) предупредиха, че няма време за губене и че новото гръцко правителство трябва да покаже решителност при прилагане на необходимите реформи

Вижте новото гадже на Риана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981913

След множество медийни спекулации, дивата Риана разкри кой е човекът до нея. 27-годишната поп звезда се среща с рапъра Травис Скот, предаде БГНЕС.
„Той е много влюбен в нея. Нещата между двамата са сериозни
След множество медийни спекулации, дивата Риана разкри кой е човекът до нея. 27-годишната поп звезда се среща с рапъра Травис Скот, предаде БГНЕС. „Той е много влюбен в нея. Нещата между двамата са сериозни", заявил източник, близък до двойката. Новината идва само два дни, след като Риана беше видяна да целува 23-годишния Скот на парти след ревю

820 първокласници ще прекрачат училищния праг в Добрич

http://pik.bg/820-първокласници-ще-прекрачат-училищния-праг-в-добрич-news399066.html

820 първокласници ще прекрачат училищния праг в Добрич

На 15 септември училищния праг в Добрич ще прекрачат 820 първокласници. Всички малчугани, които за първи път ще чуят училищния звънец ще получат от Кмета на Добрич детската книжка „Добрич - моят роден край“ с лично поздравление.  

В повечето училища учебната година ще бъде открита в 9.00 часа с издигане на Националния флаг и Химна на Република България.

През учебната 2015/2016 година целодневните детски градини ще посрещнат за първи път 548 деца в 23 групи. В общинските училища ще се обучават над 8 250 ученика в 365 паралелки и групи. Държавният план за прием на ученици след завършен седми клас и след завършено основно образование в общинските училища е изпълнен.

Ремонтите в учебните заведения приключиха навреме. В училищата са ремонтирани отоплителни инсталации, физкултурни салони, санитарни възли, спортни площадки и съоръжения. Извършена е хидроизолация на покриви, обновяване на фасади, подмяна на дограма, подови настилки  и бояджийски ремонти  на стойност над 330 хил. лв. Ремонтните дейности в ЦДГ № 23 и ЦДГ № 24, пострадали от наводнението през 2014 г., също приключиха в срок. Възстановяването  на сградния фонд дава възможност за нормално протичане на възпитателно-образователния процес и  благоприятни условия за отглеждане  и възпитание на децата.

В общинските училища и ЦДГ са създадени отговарящи на нормите санитарни и хигиенни условия за безопасно обучение.

Закупени са и са доставени навреме необходимите учебници и учебни помагала за учениците от първи до седми клас и за подготвителните групи от детските градини и училищата на стойност около 250 хиляди лева.

От Община Добрич изказват своята благодарност на всички училищни ръководства, педагози, служители и родители за проявената съпричастност в решаване на основната ни задача - добричките деца да се обучават, възпитават и да получат модерно и качествено образование.

Московчанка се удави край Иракли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981909

38-годишна рускиня е поредната жертва на морето този сезон. Сигнал за давеща се жена в района на Иракли е получен в полицейското управление на Несебър около 13 ч. в неделя.
Разпитаните свидетели заявили, че жената е влязла да се къпе в неохраняемата зона на плажа. На близка ивица, подсигурена със спасители, се веел червен флаг.
38-годишна рускиня е поредната жертва на морето този сезон. Сигнал за давеща се жена в района на Иракли е получен в полицейското управление на Несебър около 13 ч. в неделя. Разпитаните свидетели заявили, че жената е влязла да се къпе в неохраняемата зона на плажа. На близка ивица, подсигурена със спасители, се веел червен флаг.

Мтел открива нови магазини в Попово, Разлог и Тутракан със специални оферти

http://www.cross.bg/mtel-magazini-popovo-1480653.html

/КРОСС/ Новите магазини на Мтел в Попово и в Разлог ще отворят врати на 16 септември, сряда, и ще предложат специални оферти за клиентите. Потребителите, посетили търговските обект, ще могат да закупят на промоционална цена от 1 лев апаратa Nokia 220, а Nokia 225 ще се предлага срещу 15 лева. Срещу 20 лв. те ще могат да вземат смартфоните Alcatel C7 и HTC Desire 310. Офертите важат при сключване на двугодишен договор с някой от плановете Мтел трансфер. Телекомът е подготвил предложение и за тези, които обичат да са постоянно онлайн. Таблетът Nextbook NX007 ще може да бъде закупен за 9,90 лв. с Мтел сърф М. Офертите важат от 16 до 23 септември. Новите магазини се намират на бул. „България” 68 в Попово,  на ул. „Екзарх Йосиф" 3 в Разлог и на ул. „Гео Милев" 1 в Тутракан. В новите магазини на Мтел клиентите могат да намерят специално място за тестване на устройства и домашна зона, в която ще се запознаят с телевизионните услуги, които предлага телекомът. В началото на 2014 г. Мтел започна поетапно да обновява своите магазини, като голяма част от тях ще бъдат и с променени локации. Интериорният дизайн на обновените клиентски центрове е унифициран и е дело една от най-известните компании в бранша. Така телекомът цели да гарантира още по-доброто обслужване на своите клиенти, независимо от офиса, който са избрали да посетят.

Мтел открива нови магазини в Попово и в Разлог със специални оферти

http://www.cross.bg/mtel-magazini-razlog-1480653.html

/КРОСС/ Новите магазини на Мтел в Попово и в Разлог ще отворят врати на 16 септември, сряда, и ще предложат специални оферти за клиентите. Потребителите, посетили търговските обект, ще могат да закупят на промоционална цена от 1 лев апаратa Nokia 220, а Nokia 225 ще се предлага срещу 15 лева. Срещу 20 лв. те ще могат да вземат смартфоните Alcatel C7 и HTC Desire 310. Офертите важат при сключване на двугодишен договор с някой от плановете Мтел трансфер. Телекомът е подготвил предложение и за тези, които обичат да са постоянно онлайн. Таблетът Nextbook NX007 ще може да бъде закупен за 9,90 лв. с Мтел сърф М. Офертите важат от 16 до 23 септември. Новите магазини се намират на бул. „България” 68 в Попово и на ул. „Екзарх Йосиф" 3 в Разлог. В новите магазини на Мтел клиентите могат да намерят специално място за тестване на устройства и домашна зона, в която ще се запознаят с телевизионните услуги, които предлага телекомът. В началото на 2014 г. Мтел започна поетапно да обновява своите магазини, като голяма част от тях ще бъдат и с променени локации. Интериорният дизайн на обновените клиентски центрове е унифициран и е дело една от най-известните компании в бранша. Така телекомът цели да гарантира още по-доброто обслужване на своите клиенти, независимо от офиса, който са избрали да посетят.

Мтел открива нов магазин в Разлог със специални оферти

http://www.cross.bg/mtel-magazin-razlog-1480653.html

/КРОСС/ Новият магазин на Мтел в Разлог ще отвори врати на 16 септември, сряда, и ще предложи специални оферти за клиентите. Потребителите, посетили търговския обект, ще могат да закупят на промоционална цена от 1 лев апаратa Nokia 220, а Nokia 225 ще се предлага срещу 15 лева. Срещу 20 лв. те ще могат да вземат смартфоните Alcatel C7 и HTC Desire 310. Офертите важат при сключване на двугодишен договор с някой от плановете Мтел трансфер. Телекомът е подготвил предложение и за тези, които обичат да са постоянно онлайн. Таблетът Nextbook NX007 ще може да бъде закупен за 9,90 лв. с Мтел сърф М. Офертите важат от 16 до 23 септември. Адресът на новия магазин е на ул. „Екзарх Йосиф" 3. В новия магазин на Мтел в Разлог клиентите могат да намерят специално място за тестване на устройства и домашна зона, в която ще се запознаят с телевизионните услуги, които предлага телекомът. В началото на 2014 г. Мтел започна поетапно да обновява своите магазини, като голяма част от тях ще бъдат и с променени локации. Интериорният дизайн на обновените клиентски центрове е унифициран и е дело една от най-известните компании в бранша. Така телекомът цели да гарантира още по-доброто обслужване на своите клиенти, независимо от офиса, който са избрали да посетят.

Френската комедия "В ляво от асансьора" с премиера на пернишка сцена

http://www.zapernik.com/hailaif/frenskata-komediya-v-lyavo-ot-asansiora-s-premiera-na-pernishka_39894/

На 24 септември, 19.00ч. Общински драматичен театър „Боян Дановски“ – Перник ще представи премиерния си спектакъл „Вляво от асансьора“ – френска комедия от Жерар Лозие, постановка Васко Чушев. Сценографията е на Стоян Чифлички – Танани. Любов, флирт, съмнения,...

Продължава

Откъс от "В разредения въздух" на Джон Кракауер

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/14/2609216_otkus_ot_v_razredeniia_vuzduh_na_djon_krakauer/?ref=rss


Публикуваме откъс от "В разредения въздух" на Джон Кракауер, любезно предоставен от издателство "Кибеа". Обявена за една от най-забележителните приключенски книги на всички времена, книгата е следствие на участието на Кракауер в трагичните експедици от май 1996 г. Историята им е филмирана в новия филм "Еверест", където ролята на Кракауер се изпълнява от Майкъл Кели ("Къща от карти").

Филмът тръгва по кината от 18 септември, а "Дневник" дава шанс на петима читатели да спечелят...

Вижте новото гадже на Риана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4981954

След множество медийни спекулации, дивата Риана разкри кой е човекът до нея. 27-годишната поп звезда се среща с рапъра Травис Скот, предаде БГНЕС.
„Той е много влюбен в нея. Нещата между двамата са сериозни", заявил източник, близък до двойката.
Новината идва само два дни, след като Риана беше видяна да целува 23-годишния Скот на парти след ревю
След множество медийни спекулации, дивата Риана разкри кой е човекът до нея. 27-годишната поп звезда се среща с рапъра Травис Скот, предаде БГНЕС. „Той е много влюбен в нея. Нещата между двамата са сериозни", заявил източник, близък до двойката. Новината идва само два дни, след като Риана беше видяна да целува 23-годишния Скот на парти след ревю

Криминализират записването на фалшиви ученици

http://www.moreto.net/novini.php?n=301305

Нелегалното записване на нелегални ученици е престъпление и то трябва да бъде криминализирано. За това настоя и в „Тази сутрин” министърът на образованието Тодор Танев. По този начин министърът отново подчерта, че борбата с „мъртвите души” ще бъде една от основните теми в дневния му ред.

Техническите паспорти за сградите се отлагат за 2022 г.

http://www.cross.bg/sgradite-pasporti-tehnicheski-1480652.html

/КРОСС/ Поредно удължаване на срока за изготвяне на задължителни технически паспорти на сгради предложи регионалното министерство. Новата дата е краят на 2022 г., пише в предложение за промяна на наредбата от 2006 г. за техническите паспорти на строежите. Сроковете се променяха през 2012 и 2014 година. В момента разпоредбите предвиждат сградите първа, втора и трета категория да се паспортизират до 31 декември 2015 г., четвърта категория - до 31 декември 2017 г., а пета категория - до 31 декември 2019 г. Техническият паспорт е документ, който съдържа информация за техническите параметри на сградите, извършените основни ремонти и преустройства. Той се прави, за да се установи устойчивостта на сградите при земетресения, като се проверява потъването на сградите, пропуквания, наводняване на мазетата с подпочвени води и т.н. Технически паспорти се правят на всички строежи, а не само на сградите. Документът е залегнал в европейска директива и е задължителен за сградите държавна, общинска и частна собственост, получили разрешение за строеж от 2007 г. насам. Обследването на сградите и изготвянето на паспорта обаче не е евтино и е от порядъка на неколкокостотин до няколко хиляди лева в зависимост от застроената площ. Държавата и общините се оправдават с липса на средства, а жилищните кооперации не могат да се организират и да си поделят средствата

Берн гледа под лупа подписани от Блатер договори за тв права

http://www.investor.bg/novini/346/a/bern-gleda-pod-lupa-podpisani-ot-blater-dogovori-za-tv-prava-202309/

ФИФА е продала права за две първенства за общо 600 хил. долара, които след това са препродадени за до 20 млн. долара

Съдът даде ход на делото срещу Цветанов за шестте "Не"-та

http://pik.bg/съдът-даде-ход-на-делото-срещу-цветанов-за-шестте-не-та-news399063.html

Съдът даде ход на делото срещу Цветанов за шестте "Не"-та

Съдът даде ход на делото срещу Цветан Цветанов за скриване на доказателно производство.

Като свидетели по делото се явяват Станимир Флоров - бивш шеф на ГДБОП и Петър Христов.

Двамата ще бъдат разпитани, за да се установи дали, отказвайки да разпореди подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, поставяйки шест пъти „Не" под разрешени от съдия СРС, Цветанов е сложил чадър над него, заради близостта на Тодоров със Станимир Флоров. Нещо, което Цветанов отрича. 

По нареждане на ФИФА отнемат 15 точки на ЦСКА

http://offnews.bg/news/n_1/n_558231.html

Световната футболна централа ФИФА е разпоредила на БФС да отнеме 15 точки от актива на ЦСКА заради задълженията на клуба от Борисовата градина. Това обяви на специална пресконференция изпълнителният директор на БФС Борислав Попов. От ЦСКА са поискали отлагане на процедурите. Ако клуба "червените" не изплатят своите задължения към бивши играчи и треньори, ще бъде изваден от "В" група и ще трябва да играе в аматьорската "А" окръжна. Очаквайте подробности!

Съдът и МВР теглят икономическата ни свобода надолу

http://offnews.bg/news/n_1/n_558238.html

България е на 42-ро място от 157 държави и територии, включени в „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2015”, изготвен от канадския институт „Фрейзър” и разпространен от Института за пазарна икономика.  Миналата година България беше на 39-то място, но в тазгодишното издание резултатът ѝ намалява и страната вече е на 42-ро място. В световен мащаб икономическата свобода слабо се увеличава от 6,84 миналата година до 6,86 от максимум 10 точки тази година. Хонконг отново е начело на класацията и за поредна година е следвана от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. На дъното са Ангола, Централноафриканската република и Зимбабве. Докладът измерва икономическата свобода (свободния избор, конкурентните пазари, сигурността на частната собственост, принципите на правовата държава и т.н.), анализирайки политиките и институциите в 157 държави и територии. Данните недвусмислено показват, че икономическата свобода води до по-висок стандарт на живот и просперитет на населението. Държавите в първата една четвърт на класацията имат среден БВП на човек от населението (ППС, 2013 г.) в размер на 38 601 щатски долара, а тези на дъното – 6 986 щатски долара. Средната продължителност на живот в най-свободните икономики пък надхвърля 80 години, а тази в най-несвободните е 63 години. Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7,33 т. от максималните 10 точки (при 7,38 т. и 39-то място в миналогодишното), което нарежда страната на 42-ро място заедно с Чехия, Ямайка и Швеция. Този резултат поставя страната на 15-то място в ЕС, като средният резултат на страните в ЕС е малко по-висок (7,36 т.). Мястото на България е обусловено от оценката на икономическата свобода по няколко показателя: Размер на правителството (6,88 т.) – тук България получава максимални точки за плоския данък, но общият резултат е намален заради нарастващия размер на правителствените разходи. Най-ниският резултат в тази категория отново е заради относително високото ниво на държавните трансфери и субсидии.  Съдебна система и право на собственост (4,93 т.) - България продължава да получава най-ниска оценка именно за тази група показатели. Основните причини за това са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията. Резултатът на България дори намалява през 2013 г. спрямо предходната точно в тези най-проблемни области. От всичките 42 индикатора в индекса най-ниската оценка за поредна година е за независимостта на съда – 2,22 т. от максималните 10 точки. Достъп до сигурни и стабилни пари (9,43 т.) – в тази категория България от години получава най-високата си оценка. Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията през 2013 г. остава сравнително ниска. Страната отново получава максималния брой точки за възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чуждестранна валута. Свобода на международната търговия (7,62 т.) – резултатът отразява ниските мита в международната търговия, но и отрицателното влияние на регулаторните пречки. Ако се подпише готвеното споразумение между САЩ и ЕС за свободна търговия, резултатът най-вероятно ще се подобри. Регулиране на кредита, труда и бизнеса (7,80 т.) – резултатът е следствие от относително слабото регулиране на кредитните пазари и същевременно - от тежките регулации за труда и бизнеса. Оценките отразяват сериозните регулации при наемането и освобождаването на работници, тежката и скъпа бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, както и високото ниво на корупция. Увеличението на минималната работна заплата през 2013 г. също сваля резултата на България, а след ударното ѝ увеличаване през 2014-2015 г. и плановете за последващи увеличения, може да се очаква по-нататъшно влошаване на оценките в последващите издания на индекса. “Високото ниво на преразпределение и вмешателство от страната на държавата, изключително неефективната съдебна система и задушаващата бюрокрация отново се доказват като основните фактори, спъващи икономическата свобода в България. Тазгодишният доклад показва, че страната не само че не отбелязва напредък, но и задълбочава регулирането на бизнеса и гражданите. По-притеснително е, че най-проблемните сфери като независимостта и безпристрастността на съда, доверието в полицията и административната тежест продължават да пречат на развитието на икономиката и намаляват доходите. Тази ситуация за поредна година показва липсата на политическа воля за реформи и все по-голямата намеса на държавата.” – Зорница Славова, ИПИ. Изследването за поредна година очертава прекия път към по-висок растеж и доходи на България. Този път минава през намаляване на регулирането за бизнеса, по-малко държавни харчове, свиване на данъчно-осигурителното бреме, гарантиране на върховенство на закона и независимост на съдебната власт. 

Издирват се извършителите на две домови кражби в Созопол за над 3 бона

http://pik.bg/издирват-се-извършителите-на-две-домови-кражби-в-созопол-за-над-3-бона-news399060.html

Издирват се извършителите на две домови кражби в Созопол за над 3 бона

 Полицията издирва извършителите на две домови кражби в Созопол за над 3 000 лева, съобщиха от ОД на МВР-Бургас. Вчера около 00.30 часа в Районно управление - Созопол е получено съобщение от 49-годишна бургазлийка за това, че чрез натиск върху PVC прозорец на терасата е проникнато в обитавания от нея апартамент, разположен на първия жилищен етаж на созополската улица ''Ропотамо'', откъдето е извършена кражба на сумата от 2 000 лв., 1 000 евро и златни накити / пръстени, медальони, гривни и обеци/.

Точната стойност на извършената кражба, както и грамажа на златните накити са в процес на изясняване от служители на Районно управление – Созопол. По същото време през незатворен прозорец на съседен апартамент, разположен също на първия жилищен етаж, обитаван от 40-годишен мъж от Търговище, е извършена кражба на сумата от 3 400 лв. и 420 евро. 

Вулканът Асо в Япония изригна (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981800

Най-големият действащ вулкан в Япония Асо започна да изригва, съобщи Ройтерс. Кадри показват, че от кратера на вулкана се издига черен дим. Експертите прогнозират, че изригването може да продължи с дни. При изригването по трасето към кратера е имало 10 туристи, които са били евакуирани. Високият 1592 метра вулкан се намира в южната част на

Египетските сили за сигурност убиха туристи случайно

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/egipetskite-sili-za-sigurnost-ubiha-turisti-sluchajno-6042525

Мексикански туристи и египетските им водачи са навлезли в забранена територия и са използвали нелицензирани автомобили

Майката на децата на Илиян Здравков дойде на делото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4981880

На процеса срещу 40-годишния Илиян Здравков дойде и жената, от която той има 5 деца. Елка Димитрова на 27 години заяви в колоарите на съда, че Здравков никога не е проявявал агресия към нея. 
"Не съм изпитвала страх от него, но сега, като разбрах какво убийство е извършил, вече се страхувам", призна Елка Димитрова. Тя бе придружена от майка си.
На процеса срещу 40-годишния Илиян Здравков дойде и жената, от която той има 5 деца. Елка Димитрова на 27 години заяви в колоарите на съда, че Здравков никога не е проявявал агресия към нея.  "Не съм изпитвала страх от него, но сега, като разбрах какво убийство е извършил, вече се страхувам", призна Елка Димитрова. Тя бе придружена от майка си.

Египетските сили за сигурност убиха 12 души случайно

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/egipetskite-sili-za-sigurnost-ubiha-12-dushi-sluchajno-6042525

Мексикански туристи и египетските им водачи са навлезли в забранена територия и са използвали нелицензирани автомобили

ФИФА разпореди да бъдат отнети 15 точки на ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/14/2609232_fifa_razporedi_da_budat_otneti_15_tochki_na_cska/?ref=rss


ФИФА е поискала от БФС да отнеме 15 точки от актива на ЦСКА заради задълженията на клуба, обяви футболният съюз.

Ако от българската централа не изпълнят разпоредбата на световната футболна федерация, БФС ще бъде глобен, а всички национални отбори ще бъдат извадени от международните първенства и турнири.

Очаквайте подробности!

Нова стратегия на Орбан цели да криминализира бежанците

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/14/2609241_nova_strategiia_na_orban_celi_da_kriminalizira/?ref=rss


Унгарското правителство ще приложи две мерки през следващата седмица, за да предотврати влизането на имигранти на територията на страната, предаде Евроактив, позовавайки се на публикации в унгарските медии.

Виктор Орбан ще обяви извънредно положение в мирно време, без оглед на острата реакция, която се очаква да предизвика това решение от страна на ЕС.

Втората мярка са промени в наказателния кодекс на Унгария, които ще позволят на граничните власти да връщат имигрантите в...

Минималните осигурителни доходи ще скочат рекордно

http://www.cross.bg/protzent-yvelichenie-minimalnite-1480651.html

/КРОСС/ Поредно вдигане на цената на труда очаква бизнесът през 2016 година. Вече е сигурно, че за над половината от секторите минималните суми, върху които се осигуряват служителите, ще нараснат средно с 8%, вероятно с толкова ще скочат и при останалите браншове. Догодина ще се вдигне и осигурителната вноска с един пункт, продължава и рязкото увеличение на минималната работна заплата. Всички тези административни движения нагоре могат да спрат съживяването на пазара на труда и да преместят работодатели в сивия сектор. Средното повишение на минималните осигурителни доходи за 47-те икономически дейности, в които работодатели и синдикати са постигнали споразумения, е 8%. Това е най-високият ръст на минималните прагове от 2009 г., когато имаше рекордно високо увеличение от 26,6%. За останалите 38 сектора, където споразумения не бяха постигнати, тепърва ще се обсъжда възможността административно да се разпростре този среден процент, обявиха от социалното министерство. Част от причината за високия скок е, че сметките за увеличението на осигурителните прагове при нискоквалифицираните работници са направени на база предвижданото ново увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2016 г. до 420 лв. спрямо 360 лв. в началото на 2015 г. Това ще бъде трето увеличение на минималната заплата в рамките на 12 месеца, след като през юли тя беше вдигната до 380 лв., посочва Капитал Daily

Предстоят двете най-горещи години в историята

http://offnews.bg/news/n_1/n_558184.html

Следващите две години вероятно ще бъдат най-горещите в историята на света, предупреди метеорологичната служба на Великобритания, цитирана от Би Би Си. Тя предупреждава, големи промени в климатичната система са напът да се случат Изследванията показват, че се очаква Ел Ниньо да повиши температурите в целия свят. Но, в същото време, учените отбелязват, че летата в Европа могат да станат по-хладни за известно време, докато останалата част от планетата се затопля. Учените потвърждават, че през 2015 г. средната температура на повърхността на Земята се приближава и почти достига рекордни нива. Тя е с 0.68 градуса над средната за периода 1961-1990 г. Две тенденции, които влияят на климатичния модел, са в Тихия океан. Едната от тях е климатичното явление Ел Ниньо, повтарящо се средно през около пет години, което предизвиква проливни дъждове там, където обикновено има суша и суша там, където нормално има валежи. Очаква се Ел Ниньо да предизвика повишаване на температурите. Възможно е също да се увеличи риска от засушаване в Южна Африка, Източна Азия и Филипините, както и да има наводнения в Южна Америка. Добро последствие може да е краят на 4-годишната суша в Калифорния. Втората промяна ще е при десетгодишните трептения в Северния Тихи океан. През последното десетилетие те бяха в хладна фаза и това забави повишаването на средната температура. Сега влиза в топлата си фаза, което ще доведе до затопляне. Но има и друг фактор. Тези две събития, които ще доведат до затопляне, ще бъдат частично компенсирани от температурния модел на Атлантическия океан, който влиза в студена фаза. Тя може да доведе и до възстановяването на ледовете на Антарктика. Това, което учените могат да кажат в момента е, че промените в Атлантическия океан вероятно ще доведат до по-хладни и по-сухи лета в Европа за десетилетие, но те не са сигурни чие влияние ще надделее - на Тихия или на Атлантическия океан. Според учените няма да има реално спиране на затоплянето на Земята, защото океаните продължават да се затоплят, а ледът продължава да се топи.

Пускат 500 живи пеперуди в Природонаучния музей в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4980838

Близо 500 тропически пеперуди ще пърхат в пловдивския природонаучен музей, заяви директорът му Огнян Тодоров. На последния етаж на сградата вече е направена специална зала с височина на купола 8 м, в която ще има палми, орхидеи, папрати и птици като в истинска джунгла.
Близо 500 тропически пеперуди ще пърхат в пловдивския природонаучен музей, заяви директорът му Огнян Тодоров. На последния етаж на сградата вече е направена специална зала с височина на купола 8 м, в която ще има палми, орхидеи, папрати и птици като в истинска джунгла. "Ще поръчаме през интернет какавиди от екзотични пеперуди,

Училищен директор: Аз съм циганин, ром е измислена дума

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4981892

Аз съм циганин, ром е измислена дума, заяви Румен Андреев пред бтв. Той е първият директор от цигански произход на 162-о училище в софийския квартал "Ботунец".
Андреев е роден в циганско семейство в плевенското село Беглеж. От екрана поздрави брат си, който и сега живее в селото, но не и баща си, който не само че не го е поощрявал да учи,
Аз съм циганин, ром е измислена дума, заяви Румен Андреев пред бтв. Той е първият директор от цигански произход на 162-о училище в софийския квартал "Ботунец". Андреев е роден в циганско семейство в плевенското село Беглеж. От екрана поздрави брат си, който и сега живее в селото, но не и баща си, който не само че не го е поощрявал да учи,

35-годишен турист от Беларус загина на място след скок от 3 етаж на "Елените"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981881

Турист от Беларус е намeрил смъртта си при инцидент във вилно селище
Турист от Беларус е намeрил смъртта си при инцидент във вилно селище "Елените" край Несебър. Сигналът в полицията е получен на 13 септември . около 18.10 ч. Огледът на място показал, че 35-годишният М.Л. скочил от терасата на третия етаж на хотел "Роял Парк Виктория". Тялото на туриста е открито във вътрешния двор на хотела,

Срещу трима чужди граждани са започнати бързи производства за каналджийство

http://press.mvr.bg/NEWS/news150914_02.htm

С постановление на прокурор  те са задържани за 72 часа в следствения арест в Свиленград

Училищен директор: Аз съм циганин, ром е измислена дума

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981882

Аз съм циганин, ром е измислена дума, заяви Румен Андреев пред бтв. Той е първият директор от цигански произход на 162-о училище в софийския квартал
Аз съм циганин, ром е измислена дума, заяви Румен Андреев пред бтв. Той е първият директор от цигански произход на 162-о училище в софийския квартал "Ботунец". Андреев е роден в циганско семейство в плевенското село Беглеж. От екрана поздрави брат си, който и сега живее в селото, но не и баща си, който не само че не го е поощрявал да учи,

Убиецът на Вероника призна вината си в съда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4981860

Убиецът на 23-годишната Вероника Здравкова призна пред съда, че той е извършител на зверството и желае делото да се гледа по съкратената процедура.
Процесът се води в окръжния съд във велико Търново.
"Получих  навреме обвинителния акт, прочетох го и разбрах последиците от признанието ми при разпитите",
Убиецът на 23-годишната Вероника Здравкова призна пред съда, че той е извършител на зверството и желае делото да се гледа по съкратената процедура. Процесът се води в окръжния съд във велико Търново. "Получих  навреме обвинителния акт, прочетох го и разбрах последиците от признанието ми при разпитите",

Община Варна обяви обществена поръчка за синята зона

http://www.moreto.net/novini.php?n=301306

Обществена поръчка за изработване и поддържане на централизирана система за управление на платеното паркиране, която ще обслужва синята зона във Варна, е обявена от Община Варна. Прогнозната стойност е до 1.65 млн. лева без ДДС, а общата продължителност е 42 месеца.

САМО В ПИК! "Виваком", "Мтел" и "Теленор" изтрещяха! Промоциите им на телефони излизат 10 пъти по-скъпо от тези в САЩ! Телекомите се гаврят с клиентите си!

http://pik.bg/само-в-пик-виваком-мтел-и-теленор-изтрещяха-промоциите-им-на-телефони-излизат-10-пъти-по-с-news399017.html

САМО В ПИК! "Виваком", "Мтел" и "Теленор" изтрещяха! Промоциите им на телефони излизат 10 пъти по-скъпо от тези в САЩ! Телекомите се гаврят с клиентите си!

Мародерството от страна на мобилните оператори в България продължава да къса нервите и джобовете на хората.

Големите фирми, които лапат милиони левове на гърба на гражданите, нямат намерение да вземат пример от белите държави и да се държат коректно с клиентите си.

Проучване на ПИК показа поредната гавра на мобилен оператор с абонатите си. Ако във "Виваком" поискате да си вземете айфон или смартфон на промоция, Ви чакат невиждани приключения. Ако например абонаментния Ви план от 100 лева на месец е бил направен на 50 лева, защото са ви вързали с договор за 2 години, то Вие може да си купите телефон, но при условие, че месечната ви такса отново се увеличи на 100 лева.

Като се направи една проста сметка, излиза, че по този начин телефонът, който уж трябва да е на промоция, Ви излиза минимум 1000 лева. Доста хитро от страна на "Виваком" и доста неблагоприятно за клиентите на компанията.

"Какъв е този ужас", беснеят читатели на медията ни.

Проверка на ПИК установи, че едни от най-скъпите и луксозни айфони от моделите 6 и 6+ в САЩ струват най-много между 99 и 199 долара с абонаментен план. В България обаче, понеже стандартът на живот е много "висок", мобилните гиганти решават да ни дерат с цени, около 10 пъти по-скъпи от тези в "бедната" Америка.

Подобно на "Виваком", същата е ситуацията и в другите два големи оператора - "Мтел" и "Теленор". Те също цакат нагло клиентите си с цените на GSM-те.

ПИК ще продължи зорко да следи за безумията на българските телефонни фирми.

Полицията пази пресконференция на ЦСКА пред стадион "Васил Левски"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981867

1 микробус полицаи е пред стадион
1 микробус полицаи е пред стадион "Васил Левски". На пресконференцията, която ще се проведе след минути, ще стане ясно бъдещето на ЦСКА. Очаквайте

Д. Камерън: Великобритания е вторият най-голям донор за бежанските лагери

http://www.cross.bg/bezhanskite-lageri-velikobritaniya-1480650.html

/КРОСС/ Британският премиер Дейвид Камерън, който е на визита в Ливан по повод бежанската криза, посети лагери на сирийци: „Исках да дойда тук, за да видя и да чуя историите на бежанците и от какво имат нужда. Великобритания е вторият най-голям донор за бежанските лагери и за цялата криза. Ние наистина помагаме по начин, по който много други страни не могат, със сериозни средства. Ще продължим да го правим, като в същото време ще увеличим сумите, които даваме за образованието на сирийските деца тук, в Ливан и на други места". По-рано британският премиер заяви, че се очаква Великобритания да приеме до 20 хиляди сирийски бежанци през следващите пет години. В тази връзка е назначен за специален министър по бежанските въпроси - Ричард Харингтън.

Из делниците на един луд (7 – 11 септември)

http://offnews.bg/news/n_1/n_558223.html

Понеделник, 7 септември Писах на Зукърбърг. Много се дразня как ме посреща във ФБ. Влизам, разбираш ли, и веднага ме блъска с въпрос: „What's on your mind?” А в my mind nothing, нема никой. Главата ни е празна като градинска лейка. Да се надяваме, че при нас е временно състояние, дължащо се на току-що прекаран отпуск. Обаче във ФБ влизат и хора, за които този въпрос звучи като подигравка. Представете си, че Цветанов влезе във ФБ. И Зукърбърг го тресне с въпроса „What's on your mind?” В конкретния случай бих казал, че това е направо подсъдно преувеличение. На конференция под надслов „Бъдещето на политическите партии“ рекъл: „В смесените райони и в тези, в които живеят хора с нисък социален статус, трудно се прави политика – там популизмът е силно изразен." Това преобръщане на причинно-следствената верига би било много тежка демагогия, ако не беше обикновена глупост. От лидера на младежкото ГЕРБ Георг Георгиев научаваме повече за споменатата конференция и нейната цел: „Да видим ние що е политическа партия (ПП), с какво се занимава тя, каква е нейната роля. Това беше и един от основните изводи, до които достигна конференцията, че именно ПП е това политическо тяло, което е незаменимо в хода на представителната демокрация… ПП е тази, която излъчва политическите представители. ПП е тази, която може да състави отговорно правителство, да излъчи управление и т. н. Именно това беше основната, генералната идея, до която искахме да достигнем и в която искахме да убедим и нашите събеседници…” Казвал сме, че много от журналистите откриват света описвайки го. Но тия отиват по-далеч - откриват света управлявайки го. Малко е страшно. Даже не малко… „Политиката, продължава с вълнуващите си открития Георг, освен своето практическо приложение, има и своята теоретична страна. Тоест, политиката съществува като наука, науката, която изучава политиката, е политологията, а окончанието „логия" предполага, че тя е в подкрепа и в полза на хората.” Не сме единодушен. Това твърдение на младежа издава или пълно невежество, или много задълбочена философска култура. На български най-често „логос” се превежда като наука. Обаче в Библията е преведено като слово. А при Хераклит и древните гърци е означавало най-различни неща – върховен разум, върховен закон, дума, план, и т.н. Все работи, които са в полза на хората. Малий, Дженифър Анистън как се е нагуцала! Не е истина! И това само месец, след като се ожени за Джъстин Теру и отиде на меден месец на Бора Бора. Да, след сватба и след избори човек никога не получава това, на което се е надявал. Да не си помислите, че нещо лично! Не, сакън! Докторът е мъдър човек и знае, че никога не трябва да се оплакваме от това, което получаваме, а да са радваме, че не сме получили това, което заслужаваме. Ние и повече заслужавахме. Но пък от изборите, това не можете да отречете, редовно получаваме повече, отколкото заслужаваме. Или греша? Не, този свят наистина отива на провал! Да го духа Лайбниц! Може някога да е бил най-добрият възможен свят, но вече се е изчанчил окончателно! На научна конференция край Хамбург 29 германски лекари се надрусали с амфетамини до умопомрачение. Натъркаляли се по поляната пред заседателната зала, та ги спасявали с пожарникари, линейки, хеликоптери… Повтарям – 29, лекари, германски! Вторник, 8 септември Божидар Лукарски вика: „Обичам да се виждам с Борисов, не да се чуваме. Комуникацията чрез Фейсбук и интернет не ми е сила, обичам комуникацията очи в очи.” И не си отказвал удоволствието. Често се виждали и обсъждали футболните си пристрастия, в които имали сериозни различия, за разлика от политиката, където различията им били доста по-малко. Имаше една депутатка от НДСВ, която викаше: “Обичам го тоя цар!” Помнете ми думата, че Божо скоро ще я задмине. Кметът на Сливен Кольо Милев съобщи, че закупили регистрационни табели за каруците на циганите от кв. „Надежда”. Собствениците се задължават да ги боядисат в жълто и да им поставят приспособления за събиране на отработеното гориво. Неизрядните ще бъдат спирани от движение. Как се спира циганска каруца от движение ми е трудно да кажа, но сливенските общинари вероятно знаят чалъм. Изискването каруците да имат номера се въведе с една промяна на ЗДП през 2004 г. Но явно едва сега е стигнала до Сливен… Спомням си добре, защото тогава кметът на родното на д-р Филипов село почна да продава щастливите номера – за №1 искаше 100 лв., за 11, 22, 33, 44 – по 50 лв. Като се свършиха щастливите, кметът пуснал тарифа за простите и съставните числа на табелите. Простите ги продаваше два пъти по-скъпо. Щото, вика, до 50 има само 15 прости числа. За 2, което е единственото четно просто число, искаше тройно. Също и за съвършените числа, които до 50 били само две - 6 и 28. Простото число, за който не знае, е такова число, което се дели само на себе си и на 1. Между другото, простите числа са безкрайно много. Полани учени от Лос Анджелис откриха просто число с 13 млн. цифри. Което ме кара да мисля, че простото си е просто, независимо от милионите. Както и да е. Този феномен – как един завършено прост човек може да притежава такъв математически гений ме измъчваше докато не попаднах на „Шахматна новела” на Стефан Цвайг. Тя ми помогна, между другото, да си обясня и феномени като Стоичков например и някои политици, да не ги споменавам сега… И тогава ми светна, че в този живот успяват хора, на които Господ е дал по много в една област, а не тези, на които е дал по малко в много области. Векът на познанието направи енциклопедистите ненужни. Помня, че през 2005 г. софийските общинари въведоха регистрационни талони за каруците. С имената и адреса на собственика – физическо лице или организация. (Организация! Щото може и НЗОК да си купят талига с цел икономия на народна пара.) Изискваше се в талона да бъде посочен и видът на тягата – кон, вол. В София, това го казвам за читателите от провинцията, във всяка втора къща има вол или друго някакво говедо. Да не ви излъжа, но май се изискваше да се посочи и мощността, в смисъл колко коня е волът… Американският химик Дейвид Уитлок от Масачузетския технологичен институт съветва: „Не се къпете, бактериите ще си свършат работата.” Прадедите ни се радвали на завидно здраве, понеже не използвали хигиенни средства, които отстраняват полезните бактерии от тялото. Той самият престанал да се къпе преди 12 г. Какво нещо! Народите, които имат нужда от точно такива учени, ги нямат. Появяват се сред народи, които могат да минат и без тях. Струва ми се, че много по-лесно бих се примирил с миризмите в рейса, ако знаех, че са следствие на една осъзната здравна философия. Така, де, не е ли така? Сряда, 9 септември Кандидатът на БСП за кмет на Пловдив Георги Гергов рекъл пред антифашистите и ветераните от ВСВ: "Ако не беше Девети, нямаше да има всичко построено с пот и кръв от вас и от нашата партия, което 25 г. продават…" Мислехме, че след червеното тамагочи Станишев нищо в сферата на лицемерието вече не може да ни учуди, но Гергов успя. Човекът, който буквално открадна Пловдивския панаир, който си купи хотел в центъра на Пловдив и цял курортен комплекс за жълти стотинки, този човек говори за построено и продадено. И връчил почетни медали на участниците в съпротивата и сърдечно им благодарил за смелостта в боя и усилията в труда. Председателят на едно текезе (ТКЗС) раздавал награди. „Пена, Нане и Вуте награждавам с по един чифт галоши.” Ръкопляскания. „Партийният секретар награждавам с екскурзия до Париж.” Доволни гласове от залата: „Нека оди бос, нека оди бос...” Та и в нашето ТКЗС така стана. Нека оди Гергов без медал. Пък Антон Кютев разправя: „Най-малко 10 000 пенсионера умират, защото не могат да си платят лекарствата…” А когато неговата партия беше на власт умираха само по 9000! Казвам ви, тия са всемирни подлеци и архилицемери. На 9 септември се навършват 63 г. и 216 дни откак английската кралица Елизабет II се възкачва на престола. С това тя изравнява рекорда на кралица Виктория и от утре, ако е рекъл господ, става най-дълго управлявалият британски монарх. На тържествената вечеря по случая щели да присъстват съпругът на кралицата, Кейт Мидълтън и принц Уилям. Принц Чарлс нямало да присъства, бил възпрепятстван. Възпрепятстван ще е, разбира се. Заради амбициите на майка си да стане най-дълго управлявалият монарх, на него така и не му доде ред да седне на престола. Тя накрая ще вземе и да го надживее. Майка ѝ откара до 101 г. Татко ѝ, Джордж VI, живял само 57 г., но него докторите са го уморили. Понеже той пелтечел („Речта на краля”), та те го карали да пуши за успокоение на нервите. И след 30 г. успокояване на нервите умрял от рак на белия дроб. Кралицата се радва на това как британският художник Pegasus я е изрисува полугола на вратата на кръчма в Северен Лондон Четвъртък, 10 септември Премиерът направил три открития днес в рамките на два часа само. При откритието на обновения център на село Красен, Русенско, рекъл: „3,7 млрд. лв. сме дали за 7-8 месеца само да покриваме дупката КТБ…” Въпреки, че Иван Костов изрично му обърна внимание, че тия пари не се плащат от държавата, а от гаранционния фонд на банките, той продължава да ни баламосва. Но по-интересното е, че никой вече не отваря дума за кардците и тяхната вина. Не се чува за постъпки на прокуратурата за връщането на банкера-беглец. Нито пък за някакви разследвания на довчерашния му ортак Пеевски. Чета, че държавните енергийни дружества имали блокирани над 150 млн. лв. в КТБ, и ще пият една студена вода. Ние, де, щото държавата, поне в приходната ѝ част, сме ние. В разходната е различно, но сега говорим за приходната. "Топлофикация-София" има блокирани около 80 млн. лв., "Булгартрансгаз" - 60 млн. лв, "Мини Марица-изток" -18 млн., НЕК има 15 млн. лева. Къде отидоха паретата? На много места по малко и на малко места по много. Например вчера научихме, че „великата” журналистка Малария Велева е получавала по 20 хил. лв. месечно в „Преса”. Колко е получавал другарят Тошев, не научихме. Обаче „Преса” предвидливо фалира и няма кой да връща кредита към КТБ. „Преса”, каквото и да разправя Тошев, беше на Василев и Пеевски. Не изключвам корпулентният да участва и в новия проект на Тошко и Малария. За толкова години, през които се подмятам из медиите, не съм видял журналист (те колко са журналисти е отделен въпрос!) да прави медия със собствени пари. Все се намират балъци… Вместо това научаваме за нови бонуси, които успелият млад мъж получава. С лицемерния мотив "да не се насърчава контрабандата" правителството предложи най-масовите цигари, производство главно на „Булгартабак”, да поскъпнат най-малко. Пак по предложение на правителството (Борисов) депутатите отмениха забраната за производство и продажба на цигарени гилзи, приета от НС през 2012 г. по предложение на правителството (пак Борисов), която принуди пловдивската фабрика за производство на заготовки "Юрий Гагарин" да спре работа. Следите ли ми мисълта? А през април 2015 г. КЗК разреши на двете фабрики на "Булгартабак" - "Благоевград-БТ“ и "София-БТ“ да придобият "Юрий Гагарин“. И сега и готови цигари да си купите, и заготовки да си купите, и от вестник да си свиете, все гушката на Пеевски пълните. Някои писаха, че и премиерската гушка също. Но ние не сме в състояние да ги опровергаем. Поне засега. От с. Красен премиерът минал през Русе, където също направил откритие и отпрашил за Търново за откритието на обновения онкоцентър и ремонтирания стадион "Ивайло". И рекъл: „И както пише по книгите, без Господа нищо не можем да направим!” Да е чел Библията, не ми се вярва. Тя е обезкуражаващо дебела за начинаещ читател. Друга книга ще да е. Другата. Ако си спомняте, преди да издъхне, Винету призна пред Олд Шетърхенд, че се чувства християнин: „Шарли, вярвам в Спасителя. Винету е християнин. Прощавай!” Но дали някъде е казвал, че без Господ нищо не можем да направим, не си спомням. Пътната идиотия ескалира. По телевизора показват запис на втори ненормалник, който кара в насрещното по магистралата. Първият поне караше в аварийната лента, но тоя пердаши със 120 км. в бързата. Действителен случай, за който научих от Бойка Къдрева. Една се обажда на мъжа си, който се прибира от Пловдив: - Муцко, внимавай. По телевизията съобщиха, че един откачалник кара в насрещното! - Не е един, муцко, всичките карат в насрещното! Соломон Паси: "Не бива да забравяме, че един от първите големи имигранти в България е Хан Аспарух. Така че не е добре да гледаме негативно на тези хора.” Така погледнато, всички извън Южна Африка са бежанци. Ей, чухте ли, че татъка открили още един изчезнал вид човек - Homo naledi. Имал голяма уста и малък мозък. Което ми дава повод да повторя: еволюцията си знае работата. Само дето нямаме време да я изчакаме. Директорът на НИМ Божидар Димитров вика: "Евреите, а не комунистите са виновни за Народния съд." Защото НС бил изрично условие за примирието от 28 октомври 1944 г. „Едно от изискванията на проеврейското лоби в САЩ и Великобритания е прогерманският политически елит, управлявал в страната до 9-ти, да бъде жестоко наказан. А управляващите в България просто се престарават, като избиват над 2200 души…” Homo naledi! Не, вече не е достатъчно само да бъде пенсиониран. Еко-тоалетна в разделителната градинка между платната на бул."8-ми Приморски полк" във Варна. Както виждате, на това мястото няма пешеходна пътека. Зорлиите трябва сами да си решат дали да се напикаят, или да рискуват да бъдат прегазени. Еми трябва да има съспенс в тоя живот, екшън трябва… Петък, 11 септември В понеделник 14 посланици се изказаха в подкрепа на отхвърления антикорупционен закон на Кунева. Вчера Техни Превъзходителства отишли в парламента, очи в очи да кажат на депутатите ни какво мислят за тях. По тоя повод Цецерон вика: "Присъствието на посланиците е по покана на парламента. Трябва да се отнасяме все пак с необходимото уважение.” Така, де, малко уважение не пречи после да си правим пак каквото си искаме. Понеже по-горе цитирахме Лайбниц. В аргументирането на своята теодицея той различава три вида злини. Първата е malum metaphysicum, метафизичната злина. Творението е по необходимост несъвършено, тъй като в противен случай би било идентично с Бог. Явно голям страх го е тресъл Бог, когато е създавал Цветанов. Така се е престарал… Ще ми се да кажа нещо, но се страхувам как ще прозвучи баш на 11 септември, годишнината от атентата върху кулите близнаци в САЩ. Не върви някак си точно в тоя момент да хваля Ал Кайда. Но и не мога да скрия от вас, че съм радостен от решението им да турят Бил Гейтс в черния си списък. В нашия черен списък е турен още през далечната 1986 г. във връзка с един „Правец” 16, който работеше под MS-DOS. По-точно отказваше да работи… И ще продължи да ни бъде в черния списък. Личният ни компютър нахалства вече трети месец да ни инсталира безплатно Windows 10, но ние деликатно го сиктирдосваме. И в същото време правителството дава 60 млн., за да го инсталира на компютрите на държавната администрация. Оня ден някакъв английски сайт се гавреше. Бил Гейтс може и да не знае за тази балканска далавера, но това не го оправдава. И ще го извадя от списъка си когато изтегли всичките си милиарди от американските банки и ги инвестират у нас. По телевизора разпитват Красимир Велчев дали българинът е предприемчив и е успял да се възползва от предимствата на демокрацията. „Аз, вика, вече не вярвам чак толкова да е трудолюбив и предприемчив. Но хората, които искаха, успяха. Вярно е, че голям процент от тези, които се занимаваха с бизнес, не бих казал, че по съвсем законен и честен път забогатяха.” И аз не бих. Даже обратното бих. И бих добавил едно много пред голям. И понеже някои апологети на Новобогатешев се пънат да ни обясняват как да си богат не е срамно, та ще ми позволите да цитирам Конфуций: „В една държава, която се управлява с разум, бедността и нищетата са срамни. А в държава, която се управлява без разум, богатството и почестите са срамни.” Хванали някаква пенсия да краде бордюри. Повтарям: бордюри. Повечето от вас вероятно са редили бордюри и могат да си въобразят как едно 68-годишно бабе вдига 70-килограмов бордюр. Пенсиите, не съм против да се включите във вторичното и третичното преразпределение на доходите, ама мислете малко, бе! Ще се изсипете! За една херния докторите искат 800-900 лв. само за избор на екип. Пък Никола Николов от село Горна Гращица, Кюстендилско, тоже хронична пенсия, го осъдили на шест месеца пробация за кражба на ток. За разлика от нормалните българи, които крадат от енергото, бай Никола се закачил за електромера на съседа си. И нали е казано, чужда жена кокали нема, харчел ябанджийски. И съседът му изревал на умряло. Та да напомня и това: у нас кражбата от отделен човек се приема за осъдителна. Обществено приемлива традиционно е кражбата от държавата. Бареков пак при Митко Цонев. Защо този банкрутирал и морално, и политически, и журналистически субект получава редовно национален ефир, трябва да питате Цонев. „Българските политици, вика, не са научили буквара.” Лъже! Разполагаме със собственоустните показания на премиера, че до късни години е препрочитал буквара: - Коя е книгата, която най-много ви харесва? - Читанката, защото там е описан животът. - Как? - Ами как агънцето пие вода под вълка и му мъти водата. Имайте предвид, че в ония години така е било възпитавано обществото - че винаги вълкът има право и че агнето ще бъде изядено. - Каква друга поука сте извлякъл от читанката? - Че какъвто сам си направи живота човек, такъв ще бъде той. Така е направил чичо Пейо, като казал "Дий!" на кобилката. Тя тръгнала и той паднал. ("Стандарт", 30.11.2002) Така че Бареков да не обобщава едно към гьотере. Борисов е научил буквара. Ние дали сме го научили е съвсем различен въпрос… To be continued

Петролът започна седмицата със спад

http://econ.bg/Новини/Петролът-започна-седмицата-със-спад_l.a_i.696765_at.1.html

Петролът започна седмицата със спад, след като цените на суровината се понижиха на борсите в Азия в понеделник, информира „Ройтерс“. Петролът...

Убиецът на Вероника пратил 20 лв. на жена си в Мъглиж преди да го арестуват

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981879

Илиян ме излъга, че отива да си търси работа, да прави пари, за да припознае децата. Той не стоеше вкъщи, постоянно ходеше напред-назад, ама аз не исках децата ми да останат сираци и последно ми прати 20 лв. през зимата. Това разказа жената на убиеца Елка Димитрова, която пристигна в съда във Велико Търново,
Илиян ме излъга, че отива да си търси работа, да прави пари, за да припознае децата. Той не стоеше вкъщи, постоянно ходеше напред-назад, ама аз не исках децата ми да останат сираци и последно ми прати 20 лв. през зимата. Това разказа жената на убиеца Елка Димитрова, която пристигна в съда във Велико Търново,

Митов: Имаме изградена система за координация с всички държави-членки на ЕС за бежанците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4981877

Когато говорим за трафик на хора, трябва да си признаем, че има още много работа да се свърши, не само в България, но и в рамките на целия ЕС. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти след официалната церемония по повод преизбирането на Горан Свиланович за генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество.
Когато говорим за трафик на хора, трябва да си признаем, че има още много работа да се свърши, не само в България, но и в рамките на целия ЕС. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти след официалната церемония по повод преизбирането на Горан Свиланович за генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество.

Воден ад! Руска туристка се удави край Иракли

http://pik.bg/воден-ад-руска-туристка-се-удави-край-иракли-news399055.html

Воден ад! Руска туристка се удави край Иракли

38- годишна руска гражданка се е удавила в района на местността Иракли, съобщиха от ОД на МВР-Бургас. Около 13.09 часа вчера в Районно управление - Несебър е получено съобщение за давеща се в морето жена в района на местността Иракли.

Установено е, че трупът е на руската туристка – М.Д., 38-годишна от Москва, пристигнала в България на 11 септември и отседнала в село Равда. По данни на свидетели жената влязла да се къпе в морето при червена флагова сигнализация в неохраняемата зона на плажа. Тялото на М.Д. е откарано за аутопсия в Катедра "Съдебна медицина" при МБАЛ – Бургас. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Несебър.

Това са участниците в новия сезон на VIP Brother

http://curious.actualno.com/Tova-sa-uchastnicite-v-novija-sezon-na-VIP-Brother-news_495529.html

Снощи започна един от най-гледаните риалити формати в последните години в България VIP Brother. Както обикновено, шоуто оправда напълно очакванията на своите фенове, като им поднесе изключителна селекция от най-популярните лица от българския шоубизнес. С грандиозно шоу Къщата посрещна първите си 13 VIP Съквартиранти на 13 септември, които веднага приковаха вниманието на българските зрители. Кои са те вижте в iwoman.bg!

Цензурата навлиза и във фотографията (ВИДЕО)

http://sciencelogy.actualno.com/Cenzurata-navliza-i-vyv-fotografijata-VIDEO-news_495464.html

Немският фотограф Филип Шмит е измислил необичаен апарат с вградена система за цензура, която е призвана да отърве обществото от повтарящи се снимки. Устройството с названието Camera Restricta (от думата Restrict – "ограничаване") представлява комплект от iPhone и микроконтролер ATTiny85 с динамик, GPS датчик, оптичен сензор и антена. Всичко това е опаковано в апарат, напечатан на 3D принтер. Смартфонът встъпва в ролята на основно управляващо устройство и е снабден със специално мобилно

Военното министерство ще ремонтира и старите съветски изтребители МиГ 21

http://society.actualno.com/Voennoto-ministerstvo-shte-remontira-i-starite-syvetski-iztrebiteli-MiG-21-news_495570.html

Военното министерство има намерение да ремонтира и останалите все още на въоръжение в българските военновъздушни сили изтребители от съветско време МиГ 21. Ведомството е обявило обществена поръчка за целта, но от нея не става ясно колко точно машини ще бъдат ремонтирани. Военното министерство планира да ги ремонтира в българските авиозаводи, предаде Mediapool. Наскоро военният министър Николай Ненчев допусна, че и тези машини могат да бъдат привлечени в охраната на въздушното ни простр

Съдът оправда Цветан Цветанов по делото за отказаните СРС-та

http://crime.actualno.com/Sydyt-opravda-Cvetan-Cvetanov-po-deloto-za-otkazanite-SRS-ta-news_495572.html

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е обявен от Апелативния съд за невинен по обвинението, че от 26 август до 18 септември 2010 г. е осуетил разпореждането със СРС срещу Орлин Тодоров, Милен Димитров и Пламен Вачков. Цветанов е оневинен по всички обвинения по делото, станало по-известно като "делото за с шестте "НЕ"-та, съобщи БГНЕС. Софийският апелативен съд (САС) гледа за втори път делото срещу бившия вътрешен министър и настоящ председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов за отказаните

Общините ще могат да налагат местен данък над подоходния от 10%

http://business.actualno.com/Obshtinite-shte-mogat-da-nalagat-mesten-danyk-nad-podohodnija-ot-10-news_495573.html

Всяка община да може да облага жителите си с местен подоходен данък, освен сегашния от 10%. Това предлага Министерството на финансите (МФ), като идеята е публикувана за обществено обсъждане на сайта на ведомството, информира bTV. Ставката ще е от 0 до 2% и ще бъде горница над събираните от държавата 10%. Тя ще се определя от общинските съвети до 31 декември предходната година. Ако решение няма, ставката ще е нула. Данъкът ще се събира чрез Националната агенция за приходите (НАП), за да не се н

Гръцките герои на Пърси Джаксън

http://books.actualno.com/Gryckite-geroi-na-Pyrsi-Djaksyn-news_495574.html

Кой е отрязал главата на Медуза? Кой е опитомил Пегас? Кой е отгледан от мечка? Само един полубог би могъл да ви разкаже цялата история и кой друг, ако не Пърси Джаксън ще знае всички подробности за делата на Персей, Аталанта, Белерофонт, Херкулес и останалите гръцки герои. Така че вземи горящото си копие, облечи палтото си от лъвска кожа, излъскай щита си и се увери, че разполагаш с достатъчно стрели. Ще се върнем във времето преди четири хиляди години, за да обезглавим едно-две чудовища, да

Балконинг взе жертва в Елените, вълните в Иракли

http://offnews.bg/news/n_1/n_558222.html

35-годишен турист от Беларус е починал на място, след скок от третия етаж на хотел във вилно селище Елените, съобщи МВР-Бургас.  М.Л., пристигнал в България на в последния ден на август, балконингът, довел до трагичния край, е извършен вчера вечерта. Тялото на туриста е Откарано е за аутопсия в МБАЛ – Бургас.  38- годишната М.Д. от Москва пък се е удавила в Иракли. Тя е дошла на море в Равда преди три дни, но влязла в бурното море в неохраняма зона на плажа вчера. 

Доклад: Икономическата свобода в България намалява

http://pik.bg/доклад-икономическата-свобода-в-българия-намалява-news399052.html

Доклад: Икономическата свобода в България намалява

България се нарежда на 42-ро място от 157 държави и територии, включени в „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2015”, изготвен от канадския институт „Фрейзър”. Докладът представя картината през 2013 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.

Миналата година България беше на 39-то място, но в тазгодишното издание резултатът ѝ намалява и страната вече е на 42-ро място, отбелязват от Института за пазарна икономика, които разпространяват анализа за страната ни. Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7,33 т. от максималните 10 точки (при 7,38 т. и 39-то място в миналогодишното), което нарежда страната на 42-ро място заедно с Чехия, Ямайка и Швеция.

Този резултат поставя страната на 15-то място в ЕС, като средният резултат на страните в ЕС е малко по-висок (7,36 т.). Мястото на България е обусловено от оценката на икономическата свобода по няколко показателя: Размер на правителството (6,88 т.) –  тук България получава максимални точки за плоския данък, но общият резултат е намален заради нарастващия размер на правителствените разходи.

Най-ниският резултат в тази категория отново е заради относително високото ниво на  държавните трансфери и субсидии. Съдебна система и право на собственост (4,93 т.) - България продължава да получава най-ниска оценка именно за тази група показатели. Основните причини за това са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията. Резултатът на България дори намалява през 2013 г. спрямо предходната точно в тези най-проблемни области.

От всичките 42 индикатора в индекса най-ниската оценка за поредна година е за независимостта на съда – 2,22 т. от максималните 10 точки.   Достъп до сигурни и стабилни пари (9,43 т.) – в тази категория България от години получава най-високата си оценка. Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията през 2013 г. остава сравнително ниска. Страната отново получава максималния брой точки за възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чуждестранна валута.

Свобода на международната търговия (7,62 т.) – резултатът отразява ниските мита в международната търговия, но и отрицателното влияние на регулаторните пречки. Ако се подпише готвеното споразумение между САЩ и ЕС за свободна търговия, резултатът най-вероятно ще се подобри. Регулиране на кредита, труда и бизнеса (7,80 т.) – резултатът е следствие от относително слабото регулиране на кредитните пазари и същевременно - от тежките регулации за труда и бизнеса.

Оценките отразяват сериозните регулации при наемането и освобождаването на работници, тежката и скъпа бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, както и високото ниво на корупция. Увеличението на минималната работна заплата през 2013 г. също сваля резултата на България, а след ударното ѝ увеличаване през 2014-2015 г. и плановете за последващи увеличения, може да се очаква по-нататъшно влошаване на оценките в последващите издания на индекса. В световен мащаб икономическата свобода слабо се увеличава от 6,84 миналата година до 6,86 от максимум 10 точки тази година. Хонконг отново е начело на класацията и за поредна година е следвана от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария.

На дъното са Ангола, Централноафриканската република и Зимбабве. Докладът измерва икономическата свобода (свободния избор, конкурентните пазари, сигурността на частната собственост, принципите на правовата държава и т.н.), анализирайки политиките и институциите в 157 държави и територии. Данните недвусмислено показват, че икономическата свобода води до по-висок стандарт на живот и просперитет на населението. Държавите в първата една четвърт на класацията имат среден БВП на човек от населението (ППС, 2013 г.) в размер на 38 601 щатски долара, а тези на дъното – 6986 щатски долара. Средната продължителност на живот в най-свободните икономики пък надхвърля 80 години, а тази в най-несвободните е 63 години. 

Борисов, Фандъкова и Кристалина Георгиева откриват завода за отпадъци на София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981825

Премиерът Бойко Борисов, еврокомисарят Кристалина Георгиева и кметът на София Йорданка Фандъкова ще открият завода за преработка на битови отпадъци на столицата.   Сред официалните лица, които вече разглеждат фабриката, която от тази сутрин функционира, са министърът на околната среда и водите Ивелина Василева,
Премиерът Бойко Борисов, еврокомисарят Кристалина Георгиева и кметът на София Йорданка Фандъкова ще открият завода за преработка на битови отпадъци на столицата. Сред официалните лица, които вече разглеждат фабриката, която от тази сутрин функционира, са министърът на околната среда и водите Ивелина Василева,

Митов: Имаме изградена система за координация с всички държави-членки на ЕС за бежанците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981853

Когато говорим за трафик на хора, трябва да си признаем, че има още много работа да се свърши, не само в България, но и в рамките на целия ЕС. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти след официалната церемония по повод преизбирането на Горан Свиланович за генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество.
Когато говорим за трафик на хора, трябва да си признаем, че има още много работа да се свърши, не само в България, но и в рамките на целия ЕС. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти след официалната церемония по повод преизбирането на Горан Свиланович за генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество.

Най-уникалните ламборгинита

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4981854

Топ 5 на моделите на италианците с най-ограничен тираж, скъпотия и мощ
Италианската компания Lamborghini обяви, че ще прави флаг­мански суперавтомобил, който да е способен да се конкурира с коли като Ferrari LaFerrari, McLaren P1 и Porsche 918 Spyder. Говори се, че ще бъдат сглобени едва 20 машини от новия модел на стойност по 1 милион евро
Топ 5 на моделите на италианците с най-ограничен тираж, скъпотия и мощ Италианската компания Lamborghini обяви, че ще прави флаг­мански суперавтомобил, който да е способен да се конкурира с коли като Ferrari LaFerrari, McLaren P1 и Porsche 918 Spyder. Говори се, че ще бъдат сглобени едва 20 машини от новия модел на стойност по 1 милион евро

Талибани освободиха 350 затворници в Афганистан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981816

Талибани атакуваха затвор в източната афганистанска провинция Газни, убивайки поне четирима полицаи и освобождавайки около 350 затворници, съобщава Би Би Си. Шестима талибани, облечени в афганистански военни униформи, взривиха кола бомба пред входа, след това стреляха с гранатомет и нахлуха в затвора,
Талибани атакуваха затвор в източната афганистанска провинция Газни, убивайки поне четирима полицаи и освобождавайки около 350 затворници, съобщава Би Би Си. Шестима талибани, облечени в афганистански военни униформи, взривиха кола бомба пред входа, след това стреляха с гранатомет и нахлуха в затвора,

Шотландска партия иска нов референдум за независимост

http://www.moreto.net/novini.php?n=301252

Шотландските националисти ще предложат да бъде проведен нов референдум за независимост на Шотландия, предава AFP. Премиерът Никола Стърджън заяви, че нейната Шотландска национална партия ще включи предложение за референдума в програмата си за изборите за регионален парламент през 2016 година.

Колко е важно децата да учат програмиране

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/09/14/2608035_kolko_e_vajno_decata_da_uchat_programirane/?ref=rss


Вече шеста година образователна инициатива "Академия на Телерик" обучава безплатно хора от различни възрасти с различни занимания да се научат да програмират. Целта: да предизвика революция в образованието, предоставяйки безплатно съвременно обучение на хиляди българи. 

В последните години инициативата на технологичната компания "Телерик" се обърна и към децата със специализираните школи "Детска академия на Телерик" (за ученици от 4 до 6 клас), "Училищна академия на Телерик" (за...

Видео от ада! Русия показва как действа новото оръжие! Монтаж или истина?

http://petel.bg/Video-ot-ada--Rusiya-pokazva-kak-deystva-novoto-orazhie--Montazh-ili-istina-__126699

В интернет върви дискусия дали това видео е истинско. Според някой е напълно автентично, а според други е монтаж. Тиражирана бе...

Паника във форумите! Тийнейджъри в ужас: Тест за наркотици с първия звънец!

http://petel.bg/Panika-vav-forumite--Tiyneydzhari-v-uzhas--Test-za-narkotitsi-s-parviya-zvanets--__126703

Илюстрация: Булфото „Ох, искам да попитам колко време остават следи от марихуана в кръвта? А от цигарите? Последният път пуших марихуана...

Трагедия почерни Гоце Делчев! Папиката заклал балдъзата си в Германия

http://petel.bg/Tragediya-pocherni-Gotse-Delchev--Papikata-zaklal-baldazata-si-v-Germaniya__126704

Снимка Блиц Тъжна вест за град Гоце Делчев дойде от Германия. След семеен скандал между сестри и баджанаци, известният ром от Гоце...

Почти 400 000 българи се стягат за пътуване в четирите почивни дни

http://petel.bg/Pochti-400-000-balgari-se-styagat-za-patuvane-v-chetirite-pochivni-dni__126705

Снимка: Булфото архив Над 360 000 българи ще пътуват извън дома си на почивка за идните 4 почивни дни около празника на Независимостта. Над...

До 2% допълнителен данък върху доходите може да налагат общините от 2016 г.

http://www.cross.bg/dohodite-danuk-obshtinite-1480649.html

/КРОСС/ До 2% допълнителен данък върху доходите може да налагат общините от догодина. Тази законова промяна се предлага от Министерството на финансите в рамките на пакета с промени на данъчните закони. С нея са дава право общинските съвети да въведат нов налог върху доходите на гражданите си в диапазона между 0 и 2 процента. Така може да се окаже, че хора с един и същ доход, но постоянен адрес в различни общини, ще плащат различен данък. Според проекта на финансовото министерство 10-процентата ставка върху доходите ни се запазва, като събраните от нея средства ще бъдат насочвани към държавната хазна. Всяка община ще има право да налага нов данък върху доходите, като ставката е между 0 и 2 процента и ще се облагат хората по постоянен адрес. Новият данък ще се събира от Националната агенция за приходите и ще се препраща към общините. Идеята, част от данъка върху доходите да остава в общините, съществува от много години, но досега обсъжданите идеи са били част от 10-процентовия налог да се насочва към тях, а не всяка от тях да решава дали да обложи допълнително гражданите си, или не. Промените ще наложат и авансов данък върху доходите при еднократно получаване на средства от т. нар. „други източници". Обикновено това са пари, спечелени от награди. Досега те се декларираха веднъж годишно в рамките на данъчната кампания. С промените ще се извърши и очакваното намаляване на прага на кешовите разплащания. От догодина максимално ще може да плащаме по 5 хил. лв

„Ислямска държава” търгува с човешки органи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981811

Терористичната групировка Ислямска държава започна търговия с човешки вътрешни органи, съобщава ТВ каналът Ал Арабия.  Джихадистите били открили специализирана клиника в иракския град Мосул.
Терористите оборудвали в един от дворците на сваления иракски диктатор Саддам Хюсейн в Мосул клиника, специализирана в покупка и продажба на човешки органи.
Терористичната групировка Ислямска държава започна търговия с човешки вътрешни органи, съобщава ТВ каналът Ал Арабия.  Джихадистите били открили специализирана клиника в иракския град Мосул. Терористите оборудвали в един от дворците на сваления иракски диктатор Саддам Хюсейн в Мосул клиника, специализирана в покупка и продажба на човешки органи.

Новата "Ланча Ипсилон" почти не се промени

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/09/14/2607831_novata_lancha_ipsilon_pochti_ne_se_promeni/?ref=rss


"Ланча Ипсилон" тази година отбелязва 30 години пазарно присъствие, а петото поколение на компактния автомобил не впечатлява с кой знае колко различна визия. Италианците са на мнение, че 2.7-те милиона продадени коли от 1995 година насам са достатъчно доказателство, че моделът се харесва, и надграждат основно по отношение на скритите за окото елементи на колата.

Петата "Ланча Ипсилон" ще дебютира на автосалона във Франкфурт, който ще се проведе от 15 до 27 септември. Продажбите в...

Министър Митов: Бежанската криза е много сериозна

http://pik.bg/министър-митов-бежанската-криза-е-много-сериозна-news399044.html

Министър Митов: Бежанската криза е много сериозна

 Когато говорим за трафик на хора, трябва да си признаем, че има още много работа да се свърши, не само в България, но и в рамките на целия ЕС. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти след официалната церемония по повод преизбирането на Горан Свиланович за генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество.

Споразумението за поемане на длъжността бе подписано от министър Даниел Митов, в качеството му на настоящ ротационен председател на ПСЮИЕ в периода 01.07.2015 г. – 30.06.2016, предаде агенция "Фокус".

Пред журналисти Даниел Митов коментира това, че Унгария и Германия са предприели мерки по затваряне на границите си заради бежанската вълна.

„Бежанската криза е много сериозна и всички държави-членки очевидно се опитват да намерят начин, с който да контролират своите граници и миграционния натиск. България отдавна е направила това – ние не само контролираме границите си, а имаме и добре изградена система за регистрация и координация с всички останали държави-членки”, обясни той.

„Когато става въпрос за хора, които се придвижват в рамките на ЕС, проблемът е , че когато говорим за трафик на хора, трябва да си признаем, че има още много работа да се свърши, не само в България, но и в рамките на целия ЕС. Това е ужасяващ феномен, с който трябва да се борим по максимално твърд начин. За това съм призовавал няколко пъти всички-държави членки да обърнат много сериозно внимание на това и да изградят системи, с които да увеличат наказателната отговорност за хората, които се занимават с подобен род дейност”, каза още Даниел Митов. 

Арестуваха пиян шофьор с 3,13 промила в Нова Загора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4981821

Полицията в Нова Загора задържа 49-годишен водач е задържан с 3,13 промила алкохол в кръвта, съобщиха от ОД на ВМР-Сливен.
Вчера в 03,30 часа е спрян лек автомобил “Фолксваген Голф”, управляван от 49-годишен мъж с инициали Г.П. от същия град. Водачът е изпробван за употреба на алкохол, като е показал положителна проба от 3,13 промила. Г.П.
Полицията в Нова Загора задържа 49-годишен водач е задържан с 3,13 промила алкохол в кръвта, съобщиха от ОД на ВМР-Сливен. Вчера в 03,30 часа е спрян лек автомобил “Фолксваген Голф”, управляван от 49-годишен мъж с инициали Г.П. от същия град. Водачът е изпробван за употреба на алкохол, като е показал положителна проба от 3,13 промила. Г.П.

Арестуваха пиян шофьор с 3,13 промила в Нова Загора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981819

Полицията в Нова Загора задържа 49-годишен водач е задържан с 3,13 промила алкохол в кръвта, съобщиха от ОД на ВМР-Сливен.
Вчера в 03,30 часа е спрян лек автомобил “Фолксваген Голф”, управляван от 49-годишен мъж с инициали Г.П. от същия град. Водачът е изпробван за употреба на алкохол, като е показал положителна проба от 3,13 промила. Г.П.
Полицията в Нова Загора задържа 49-годишен водач е задържан с 3,13 промила алкохол в кръвта, съобщиха от ОД на ВМР-Сливен. Вчера в 03,30 часа е спрян лек автомобил “Фолксваген Голф”, управляван от 49-годишен мъж с инициали Г.П. от същия град. Водачът е изпробван за употреба на алкохол, като е показал положителна проба от 3,13 промила. Г.П.

Дани Каназирева:В гетата не трябва да се договаряме предизборно, а да наложим ред

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4980874

Като кандидат-кмет на Пловдив отказвам да се пазаря за гласове в “Столипиново”
Дани Каназирева е родена на 16 януари 1979 г. Завършва специалност “Право” в ПУ “Паисий Хилендарски”, доктор по конституционно право, адвокат към Адвокатска колегия - Пловдив. Специализирала “Британско право и право на Европейския съюз” в Кеймбридж. През 2014 г.
Като кандидат-кмет на Пловдив отказвам да се пазаря за гласове в “Столипиново” Дани Каназирева е родена на 16 януари 1979 г. Завършва специалност “Право” в ПУ “Паисий Хилендарски”, доктор по конституционно право, адвокат към Адвокатска колегия - Пловдив. Специализирала “Британско право и право на Европейския съюз” в Кеймбридж. През 2014 г.

Най-уникалните ламборгинита

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981817

Топ 5 на моделите на италианците с най-ограничен тираж, скъпотия и мощ
Италианската компания Lamborghini обяви, че ще прави флаг­мански суперавтомобил, който да е способен да се конкурира с коли като Ferrari LaFerrari, McLaren P1 и Porsche 918 Spyder. Говори се, че ще бъдат сглобени едва 20 машини от новия модел на стойност по 1 милион евро
Топ 5 на моделите на италианците с най-ограничен тираж, скъпотия и мощ Италианската компания Lamborghini обяви, че ще прави флаг­мански суперавтомобил, който да е способен да се конкурира с коли като Ferrari LaFerrari, McLaren P1 и Porsche 918 Spyder. Говори се, че ще бъдат сглобени едва 20 машини от новия модел на стойност по 1 милион евро

Започва изграждането на площадките за разходки на кучета във "Владиславово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=301299

От днес стартира изграждането на площадките за разходки на кучета във "Владиславово", научи Moreto.net. Ограждането, което стартира на няколко места в района ни е свързано с началото на строежите на въпросните площадки, а не с някакви други строителни дейности, предварително успокои жителите кметът на района Неделчо Михайлов.

Пак тръгнаха влаковете между Австрия и Германия

http://news.ibox.bg/news/id_1899311403

Главната линия Залцбург-Мюнхен обаче първоначално остана затворена

Двама нови директори заемат ключови позиции в Мтел

http://www.cross.bg/mtel-direktor-donev-1480648.html

/КРОСС/ Двама нови директори ще заемат ключови позиции в Мтел. Това са Симеон Донев и Георги Томов. Симеон Донев ще е директор дирекция „Продукти и услуги" в компанията. Той е завършил специалност „Компютърни системи и технологии" в Техническия университет в София. Своята кариера в телекомуникациите започва преди 15 години в магазините на Германос, като през годините е заемал различни ръководни постове. Симеон Донев се присъединява към екипа на Мтел от Виваком, където в последните 7 години заема позицията директор „Продукти и услуги". Георги Томов поема позицията директор направление „Индивидуални клиенти". Той е доказан професионалист с повече от 12 години опит в управлението на продажбите, както и с задълбочени познания за българския телеком пазар и потребителското поведение. Той също се присъединява към Мтел от Виваком, където е изпълнявал ролята на директор „Директни продажби" от 2012 г. насам. Преди това Георги Томов е заемал и различни управленски позиции в Германос, Виваком и ЕСЕТ България.  

Шофьор без книжка удари полицейски автомобил при опит да избяга от проверка

http://pik.bg/шофьор-без-книжка-удари-полицейски-автомобил-при-опит-да-избяга-от-проверка-news399037.html

Шофьор без книжка удари полицейски автомобил при опит да избяга от проверка

Неправоспособен водач удари полицейски автомобил при опит да избегне проверка на пътна полиция в Нова Загора. Инцидентът е станал на 12 септември на ул. “Кап. Петко войвода”. Полицейските служители предприемат действия по извършване на проверка  на лек автомобил “Фолксваген шаран”, управляван от А.С.(27г.) от Нова Загора.

Водачът не спира на стоп палка,  прави опит да избяга, като  на кръстовището с ул. “Петко Енев” се удря в полицейски автомобил “Лада Нива”, собственост на ОД на МВР-Сливен. Няма пострадали от произшествието. А.С. е задържан за 24 часа в РУ-Нова Загора. Взети са проби за употреба на алкохол и наркотични вещества. Срещу него е образувано досъдебно производство.

Инцидентът е станал на 12 септември в деня за превенция, който е част от инициативите на Пътна полиция в седмицата за пътна безопасност “Да пазим децата на пътя!”. Засилено полицейско присъствие ще има по улиците на град Нова Загора в дните от началото на новата учебна година до края на месец септември. Предвидени са полицейски операции по безопасност на движението до края на октомври.

България с рекорд по усвояване на европари - на 8 място сме

http://politics.actualno.com/Bylgarija-s-rekord-po-usvojavane-na-evropari---na-8-mjasto-sme-news_495560.html

България постигна рекордно ниво на усвояване на евросредства - на 8 място сме. Това каза заместник-председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева по време на официалното откриване на завода за механично-биологично третиране в село Яна, район „Кремиковци”, предаде "Фокус". "Приятно ми е да съм тук от името на Жан-Клод Юнкер, той много искаше да присъства. Той щеше да каже: "Браво, Бойко, браво, г-жо Фандъкова, браво, България". "През последната година

След години на чакане заводът за отпадъци в София вече работи

http://sofia.actualno.com/Sled-godini-na-chakane-zavodyt-za-otpadyci-v-Sofija-veche-raboti-news_495561.html

След почти 10-годишно чакане официално заработи заводът за преработка на отпадъци на площадка „Садината” в София. В петък обектът получи разрешение с акт 16 от държавния строителен контрол, информира БНР. По думите на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, работата му няма да доведе до повишаване на такса смет за гражданите. Системата ще гарантира над 50% рециклиране на отпадъците и ще произвежда и специално гориво, а общината ще кандидатства за европейски средства за изграждане на

Понта: Тези, които искат солидарност за бежанците са същите, които казват, че Румъния не е добра за Шенген

http://europe.actualno.com/Ponta-Tezi-koito-iskat-solidarnost-za-bejancite-sa-syshtite-koito-kazvat-che-Rumynija-ne-e-dobra-za-Shengen-news_495563.html

„Румъния не може да приеме нещо, за което не е подготвена”, заяви румънският премиер Виктор Понта, като отбеляза, че тези, които искат солидарност за бежанците са същите, които казват, че Румъния не е добра за Шенген. „Румъния има координирана позиция във връзка с бежанската криза, но това не е обикновен проблем. Важно е страната ни да не изпадне в ксенофобия. Румъния иска да бъде европейска страна, да прилага някои европейски ценности. Не можем да предприемем нещо, за което н

Проста хранителна добавка спира старческото слабоумие

http://health.actualno.com/Prosta-hranitelna-dobavka-spira-starcheskoto-slaboumie-news_495515.html

Учени от САЩ потвърждават, че простата хранителна добавка ресвератрол е способна да забави развитието на Алцхаймер. Ресвератролът се съдържа в червеното грозде, червеното вино и малините и може да забави прогресирането на болестта, твърдят учените от Джорджтаунския университет във Вашингтон. В плодовете и виното обаче количеството на ресвератрола е недостатъчно, но в хранителните добавки той е значително повече и те се продават свободно и без рецепти в повечето аптеки. Учените наблюдавали 119

Новата шампионка на US Open се изкачи до 8-ма позиция в световната ранглиста

http://tennis.actualno.com/Novata-shampionka-na-US-Open-se-izkachi-do-8-ma-pozicija-v-svetovnata-ranglista-news_495564.html

Флавия Пенета, новата шампионка на US Open, се изкачи от 26-та на осма позиция в световната ранглиста на Женската тенис асоциация (WTA). Това е най-предната позиция в класирането, която 33-годишната италианка заема в кариерата си. Тя заяви, че спира с тениса след края на сезона. Значителен прогрес отбелязва и другата италианска финалистка в Ню Йорк Роберта Винчи, която е 19-та (43-та в предното издание). Първата ракета на България Цветана Пиронкова пада с две позиции до 46-а. Лидер остава Сери

Това са участници в новия сезон на VIP Brother

http://curious.actualno.com/Tova-sa-uchastnici-v-novija-sezon-na-VIP-Brother-news_495529.html

Снощи започна едно от най-гледаните риалити формати в последните години в България VIP Brother. Както обикновено, шоуто оправда напълно очакванията на своите фенове, като им поднесе изключителна селекция от най-популярните лица от българския шоубизнес. С грандиозно шоу Къщата посрещна първите си 13 VIP Съквартиранти на 13 септември, които веднага приковаха вниманието на българските зрители. Кои са те вижте в iwoman.bg!

Автомобилният сектор в Пловдив се разраства

http://econ.bg/Новини/Автомобилният-сектор-в-Пловдив-се-разраства_l.a_i.696749_at.1.html

Успешното съчетание на ИТ ресурс и развити индустриални зони в Пловдив привлича все повече инвеститори от автомобилния сектор. Комбинацията от ИТ...

Инициативен комитет подготвя възстановяването на Каменния кръст в „Лозенец”

http://www.cross.bg/krust-kamenniya-komitet-1480647.html

/КРОСС/ Родолюбива инициатива предвижда възстановяването на Каменния кръст в столичния квартал „Лозенец". Днес се събира инициативен комитет, който трябва да създаде организацията. Сред инициаторите е и депутатът от Реформаторския блок Петър Славов. Идеята за възстановяването на Каменния кръст е отдавна, но едва в последно време успява да привлече активни хора в помощ на каузата. Днес стигаме до учредяването на инициативен комитет, чиято цел е да съдейства за възстановяване на историческата памет на кръста, каза Славов в интервю за БНР.Той обясни, че според историческите извори Каменният кръст е първият паметник на загиналите войници, издигнат след Освобождението, още в началото на 1878 година.Дълги години кръстът е бил захвърлен в съседна градинка и потънал в забвение. В последните години беше реставриран и преместен в двора на един от съседните храмове - „Преображение Господне". Там се пази и до днес, каза депутатът.Идеята е да бъде направена реплика на Каменнния кръст и да бъде поставен на автентичното място, на което е бил издигнат.

Истината зад холивудските сценарии

http://www.investor.bg/hai-tek/350/a/istinata-zad-holivudskite-scenarii-202307/

Успява ли филмовата индустрия да представи по реален начин новите интелигентни машини?

Русия строи самолетна писта в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981789

Русия строи самолетна писта близо до военно летище в Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение за правата на човека.
Русия строи самолетна писта близо до военно летище в Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение за правата на човека. "Руски сили са на път да изградят дълга писта, която може да приема големи самолети, близо до военното летище "Хемеймим" в провинция Латакия", казаха от центъра. Латакия е една от крепостите на режима на президента Башар ал Асад.

ВиК оставя половин Варна без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=301300

Хиляди варненци ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. До 17 часа на сухо ще са абонатите в голяма част от кварталите "Левски" и "Чайка", местностите "Св.Никола", "Бриз" до "Горчивата чешма".

Българската международна телевизия започна излъчване от София

http://www.cross.bg/sveta-televiziyata-bulgari-1480646.html

/КРОСС/ От тази сутрин BIT (Bulgarian International Television) вече излъчва и от студиото си в София. Телевизията има студио в Чикаго и ще предава за всички българи по света. Началото мина без гафове, всички са много вдъхновени, каза програмният директор на BIT Ралица Ковачева в интервю за БНР: „Проектът стартира преди две години в Чикаго и вече две години колегите там работят активно. Идеята да направим и софийска централа на телевизията идва от там, че самата кауза на телевизията е да покаже, че българите навсякъде по света са обединени от нещо - от това, че са българи, че обичат Родината си, че независимо къде живеят, искат да направят нещо добро не само за себе си, а и за обществото, да покажат едно добро лице на България и българите".Цялата програма на BIT е направена така, че да може във всеки един момент хората по света да намерят нещо интересно за себе си, казва още Ралица Ковачева. Тя обясни, че в бъдеще смятат да направят отделни часови пояси за различните български общности по света.Референдумът за електронното гласуване е не е просто тема, а кауза за телевизията, допълва Кочева. Според екипа на BIT темата е подценена и цинично се пренебрегва за сметка на местните избори.

13-годишно дете намерено мъртво в река Чепинска

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4981803

13-годишно момче от рудоземското село Чепинци е намерено починало, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Смолян.
Вчера около 12.20 часа в РУ-Мадан чрез тел. 112 е получено съобщение, че в с. Чепинци, общ. Рудозем, в река Чепинска е намерено починало 13-годишно момче от с. Чепинци, общ. Рудозем. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна
13-годишно момче от рудоземското село Чепинци е намерено починало, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Смолян. Вчера около 12.20 часа в РУ-Мадан чрез тел. 112 е получено съобщение, че в с. Чепинци, общ. Рудозем, в река Чепинска е намерено починало 13-годишно момче от с. Чепинци, общ. Рудозем. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна

Варненски митничари иззеха половин тон домашна ракия, продавана в сайт

http://petel.bg/Varnenski-mitnichari-izzeha-polovin-ton-domashna-rakiya--prodavana-v-sayt__126698

Снимки: Митница "Варна" Близо половин тон ракия, предлагана чрез интернет, откриха служителите на отдел „Митническо разузнаване и...

Марчин ще показва, че не е свършен за Черно море

http://petel.bg/Marchin-shhe-pokazva--che-ne-e-svarshen-za-CHerno-more__126695

Позабравеният Марчин Буркхардт е амбициран да покаже, че не е свършен за Черно море. Както е известно, от началото на сезона той загуби...

Видео от ада! Русия показва как действа новото оръжие! Ето какво се случва с джихадистите за един миг

http://petel.bg/Video-ot-ada--Rusiya-pokazva-kak-deystva-novoto-orazhie--Eto-kakvo-se-sluchva-s-dzhihadistite-za-edin-mig__126699

Русия е доставила ново оръжие на Сирийската арабска армия. Няма какво толкова да се говори – на видеото се вижда всичко. Може само да се...

Адресирано до медиите: Българите са истинските бежанци в Родината си

http://petel.bg/Adresirano-do-mediite--Balgarite-sa-istinskite-bezhantsi-v-Rodinata-si__126701

Публикуваме без редакция материал от spodeli.eu. Посочете в коментарите дали сте съгласни с мнението на автора: Всеки ден ревете за...

Преди минути: Оправдаха Цветан Цветанов по делото за шестте "Не"-та

http://petel.bg/Predi-minuti--Opravdaha-TSvetan-TSvetanov-po-deloto-za-shestte-Ne-ta__126702

Снимка: Булфото архив Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бе оправдан по делото за отказа му да разреши използването на СРС....

Откриха тяло на момче в река край Чепинци

http://offnews.bg/news/n_1/n_558212.html

13-годишно момче от рудоземското село Чепинци е намерено починало, съобщиха от ОД на МВР – Смолян. Вчера около 12:20 часа в РУ-Мадан на тел. 112 е получено съобщение, че в река Чепинска е намерено починало 13-годишно момче, което е било от същото село. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група при РУ Мадан. Засега не са установени следи от насилствена смърт. Тялото на детето е транспортирано в смолянската болница за извършване на аутопсия. По случая е образувано досъдебно производство.

Bulgaria Warns Citizens Against Travel Through Hungary

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257608_Bulgaria+Warns+Citizens+Against+Travel+Through+Hungary

Bulgaria has warned its citizens to avoid travel by train or road through the territory of Hungary due to concentration of refugees at the country’s borders with Austria and Serbia.

The Bulgarian Foreign Ministry recommended to use alternative routes through Romania and Slovakia or via Serbia and Slovenia.

Travellers should also bear in mind that international trains from Hungary to Austria have been temporarily suspended since Saturday, according to information from the Bulgarian Embassy in Budapest, the Foreign Ministry said on its website.

It also advised Bulgarians that the border between Hungary and Serbia, as well as the border between Hungary and Austria could possibly be closed from September 15 to September 20 as new Hungarian legislation against illegal border crossings goes into force.

With the situation at Hungary's borders and motorways changing by the hour depending on the flow of refugees, updated information on potential delays at the borders can be found on the website of the Hungarian police www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo, the Bulgarian Foreign Ministry advised.

АБВ ще предложи свой антикорупционен закон

http://offnews.bg/news/n_1/n_558203.html

АБВ ще внесе свой проектозакон за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това стана ясно то думите на партийния лидер Георги Първанов пред БНТ. Така бившият държавен глава коментира отказа на подкрепа от страна на депутатите от АБВ за правителствения проектозакон, въпреки участието на политическата формация в правителството. По думите на Първанов в момента се работи по текстовете и когато бъдат готови, от АБВ ще ги предложат на вниманието на коалиционните си партньори. Според него предложението, внесено от екипа на Кунева, не е прецизирано. "Създаването на антикорупционно бюро, което ще работи по анонимни сигнали, нямало да доведе до желаните резултати, а дори може да се окаже вредно", категоричен беше лидерът на АБВ. „Г-жа Кунева каза, че ще внесе същия законопроект след три месеца. Така ли ще спечелят нашата подкрепата? Защо не направят като социалния министър Ивайло Калфин, който се срещна с всички заинтересовани страни при подготовката на пенсионната реформа“, попита Първанов. Той коментира и темата с кандидатурата на депутата от БСП Георги Кадиев за кмет на София, въпреки че столетницата вече е издигнала за поста проф. Михаил Мирчев. Бившият президент заяви, че Кадиев има шансове да отиде на балотаж. АБВ съвместно с "Български социалдемократи” ще подкрепи Кадиев в битката му за София. До решението за това се стигнало след много дълги дни на разговори за формулата и начинът на издигането му. Той определи "червения" депутат като "преди всичко столичанин - и като поведение, и като компетентност."

Европол: Над 30 000 се занимават с трафик на бежанци

http://www.moreto.net/novini.php?n=301297

Има най-малко 30 хиляди души, замесени в трафик на имигранти и бежанци в Европа, заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт пред гръцкия вестник „Катимерини". Мрежите обикновено са сформирани от дребни престъпници от Сирия, Турция, Ирак и Гърция.

Рекордните 5809 имигранти са влезли в Унгария в неделя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981790

Рекордните 5809 имигранти са влезли в Унгария в нова вълна в неделя, съобщи полицията, цитирана от АФП.
От началото на годината в Унгария са пристигнали над 180 000 мигранти, припомня
Рекордните 5809 имигранти са влезли в Унгария в нова вълна в неделя, съобщи полицията, цитирана от АФП. От началото на годината в Унгария са пристигнали над 180 000 мигранти, припомня

Депутат: Не съм собственик на имот край Евксиноград

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/deputat-ne-sym-sobstvenik-na-imot-kraj-evksinograd-6042522

Финансистът Кольо Парамов обяви, че Явор Хайтов е заменил парчета земя в Троянския Балкан за парцел в местността Траката

School year in Bulgaria to start everywhere as scheduled: education minister

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257607_School+year+in+Bulgaria+to+start+everywhere+as+scheduled%3A+education+minister

“The school year will start everywhere as scheduled,” said Bulgarian Minister of Education and Science Todor Tanev, speaking Monday for bTV.

The school year in Bulgaria starts on September 15.

“There are 57 schools where repair works are underway. There will be probably more but if they have not notified us, they will be imposed sanctions. However, the repairs will not be an obstacle to school activities,” Minister Tanev remarked.

In his words, 5 schools have had to be closed in the 9 months since he became minister.

Tanev assured the authorities were doing their best not to close schools and the solutions to handle the issue include changes to the minimum number of pupils per class, drawing young teachers, and drawing unemployed specialists with higher education diplomas to teaching jobs.

Между 3 и 15 стотинки разлика за литър бензин в центъра и покрайнините на Пловдив

http://pik.bg/между-3-и-15-стотинки-разлика-за-литър-бензин-в-центъра-и-покрайнините-на-пловдив-news399025.html

Между 3 и 15 стотинки разлика за литър бензин в центъра и покрайнините на Пловдив

Драстична разлика в цените на бензина се наблюдава в района на Пловдив. За проблема сигнализираха очевидци, съобщава TrafficNews.bg

Хората се натъкнали на бензиностанции в центъра на града, на които горивото в града е по-евтино с около 20 % от това на тези в периферията.

При проверка се отчита, че цените варират между 3 и 15 стотинки разлика за литър бензин. Тенденция за различни цени се наблюдават дори в бензиностанции на една и съща верига, разположени в центъра на Пловдив и периферията на града.

 

Берлин иска данъкът върху финансовите трансакции да важи за целия ЕС

http://www.investor.bg/novini/130/a/berlin-iska-danykyt-vyrhu-finansovite-transakcii-da-vaji-za-celiia-es-202304/

Засега обаче само 11 страни членки на съюза подкрепят инициативата за налог върху търговията с акции и облигации

15 деца загинаха в лодка с бежанци

http://www.bnews.bg/article-141471

34 души са загинали в неуспешен опит да стигнат до свободна земя.

Студент спаси жертва на побой в Хасково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981785

Студен по стоматология в 3-ти курс успя да спаси клиент на нощно заведение, който си глътна езика и бе на косъм от смъртта. 37-годишният пострадал бил клиент на нощно заведение край Хасково, когато към 3,30 часа сутринта в събота възникнал конфликт между две компаниии.
 Скандалджията бил изведен навън ог гардовете,
Студен по стоматология в 3-ти курс успя да спаси клиент на нощно заведение, който си глътна езика и бе на косъм от смъртта. 37-годишният пострадал бил клиент на нощно заведение край Хасково, когато към 3,30 часа сутринта в събота възникнал конфликт между две компаниии. Скандалджията бил изведен навън ог гардовете,

Таван от 5000 лв. за плащания в брой и до 2% данък за общините предлага законопроект

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/09/14/2609164_tavan_ot_5000_lv_za_plashtaniia_v_broi_i_do_2_danuk_za/?ref=rss


Таван за плащания в брой до 5000 лв. и нов данък в полза на общините предлага законопроект на Министерството на финансите, публикуван на неговия сайт за обществено обсъждане. 

Ведомството на Владислав Горанов предлага прагът за плащанията, разрешени в брой, да бъде намален от 15 хил. лв., колкото е сега, на 5000 лв. Така според вносителите ще е по-ефективна борбата със сивата икономика, а и европейската практика е плащанията в брой да се ограничават в рамките на 2000 - 3000 евро. Ограничението ще се прилага и когато плащането е в по-малък размер, но е част от договор на стойност над 5000 лв., както и при разплащания в чуждестранна валута, ако равностойността в левове е над прага. 

С друго изменение общините могат да получат право да облагат доходите на физическите лица с данък до 2 процента. Ставката ще се определя от общинските съвети до 31 декември предходната година. Ако решение няма, ставката ще е нула.  Данъкът ще се събира чрез Националната агенция за приходите, за да не се натоварват гражданите и общините, а оттам ще се пренасочва към местните бюджети. "Разширяването на приходната база на общините ще създаде възможност за повишаване на ефективността, по-пълно съобразяване с местните потребности и предоставяне на повече и по-качествени услуги на населението", се казва в мотивите на законопроекта. 

Двата нови текста са записани в преходните и заключителните разпоредби за проектозакона. С тях се предлага изменение на Закона за ограничаване на плащанията в брой и Закона за занъците върху доходите на физическите лица. 

 

13-годишно дете намерено мъртво в река Чепинска

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981786

13-годишно дете е открито мъртво в коритото на река Чепинска. Момчето от село Чепинци, община Рудозем е било с приятел на риба в реката.
Предполага се , че момчето се подхлъзнало и е паднало във вир. Приятелят му, по-малък от него се е засуетил. След подадения сигнал на тел.112 мястото на инцидента е било посетено от дежурна оперативна група при
13-годишно дете е открито мъртво в коритото на река Чепинска. Момчето от село Чепинци, община Рудозем е било с приятел на риба в реката. Предполага се , че момчето се подхлъзнало и е паднало във вир. Приятелят му, по-малък от него се е засуетил. След подадения сигнал на тел.112 мястото на инцидента е било посетено от дежурна оперативна група при

Железопътната връзка между Германия и Австрия е възстановена

http://www.cross.bg/germaniya-avstriya-transport-1480645.html

/КРОСС/ Железопътният транспорт между Германия е Австрия е бил възобновен тази сутрин. „Движението на влаковете между Австрия и Германия е възобновено то 7 ч. сутринта", пише в съобщение, публикувано на сайта на австрийските държавни железници. В съобщението си те се обръщат към гражданите с молба да отчетат факта, че на границата на Германия ще бъдат подлагани на допълнителни проверки. Вчера Германия усили контрола на границите си, а по-късно прекъсна железопътния си транспорт към Австрия.

Американец застреля тримата си приятели, избрали музика, която не му харесала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4981783

Мъжки купон в град Сентрал, щата Луизиана, завърши трагично. Четиримата мъже, които се събрали да гледат мач, са мъртви, събщава „Дейли Мейл”. Един от тях убил тримата си приятели и се самоубил.
Компанията се възползвала от съботната вечер, за да погледа американски футбол и да послуша музика. Именно изборът на музеката се превърнал в причина за
Мъжки купон в град Сентрал, щата Луизиана, завърши трагично. Четиримата мъже, които се събрали да гледат мач, са мъртви, събщава „Дейли Мейл”. Един от тях убил тримата си приятели и се самоубил. Компанията се възползвала от съботната вечер, за да погледа американски футбол и да послуша музика. Именно изборът на музеката се превърнал в причина за

Престъпността – естествено състояние на нещата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242632_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%E2%80%93+%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%

        Новините  в България отдавна приличат на Криминална хроника. Всички медии ни заливат с детайлна информация за различни престъпления, сгазени деца на пешеходни пътеки, убити босове от престъпния свят демонстративно на улицата, корупция по висшите етажи на властта, изнасилени и ограбени възрастни хора, убити младежи без никакъв повод, наркотрафик, проституция, автомобилни кражби, гавра с работници от работодатели..... Много, много  тъжна и много дълга хроника!   По тъжното е , че  има безспорна връзка между  всичките престъпления. Това е тяхната безнаказаност!   Трите власти законодателна, изпълнителна и съдебна имат специално отношение към нея. Всяка една от тях се поставя с действие, или бездействие в полза на престъпниците.

     Почти половината българи  не вярват в полицията, а едва 5 на сто са изразили доверие в съдебната система. Според социолозите липсата на сигурност допълнително нагнетява усещането за криза в страната, а хората продължават да приемат, че „България никога не е излизала от кризата”.  Мнозинството измежду 20-годишните, повечето от които са прекарали живота си единствено в условията на постоянен стрес, несигурност и бедност, възприемат тази ситуация като „естествено състояние на нещата”.

 

      Такова престъпление е извършено  в Костинброд на 11 и 12 ануари 1998 година. Тогава управителят на фабриката "Олинеза" Христо Кръстев и бизнесменът Станимир Жарков, който е собственик на фирма, произвеждаща опаковки за фабриката за лютеница и майонеза, пребиват 17 работници. Според обясненията им по-късно двамата заподозрели подчинените си, че крадат системно от фабриката.Затова викнали мутри и заедно с тях ги набили както трябва. Но това не ги удовлетворило. Побоят се превърнал в извращение, защото биячите съблекли жертвите голи, обгаряли със запалени вестници половите им органи и гасили фасове по телата им. Гаврата продължава 48 часа. На 11 януари вечерта е пребита първата нощна смяна, а на следващата вечер и втората.

 

     След наказателната акция работниците били принудени да дадат между 200 и 250 хил. стари лв., 2 лади и златни бижута. Уж, за да покрият кражби на майонеза.

 


       МВР в полза на престъпницте

 

 

 

     След втората нощ на побои две от майките на работниците отиват след полунощ при дежурния в местното районно полицейско управление с идеята да се оплачат. Дежурния изненадващо отвръща – „В полицията знаем за тоя случай, а шефовете пък знаят какво да правят с работниците”.
     Налага се майките да търси помощ от кмета на Костинброд и от местната прокуратура. МВР дефакто научава за случая от въпрос на журналист до областната дирекция на МВР в София на 14 януари. Така става ясно, че местната полиция въобще си е затворила очите за скандалното пребиване на 17 души.

 

Районната прокуратура в полза на престъпниците

 


     Разнобоят между полиция и прокуратура продължава с чутовна сила.
     Проверка на окръжния прокурор на София, (тогава - сегашния вицепрезидент Маргарита Попова) показва, че в районната прокуратура е заведена единствено докладна записка, че има данни работниците да са извършили кражба и едно обяснение от един от управителите на "Олинеза"  Генов за "кражбите". В прокуратурата няма един ред за побоищата, макар 15 от общо 17-те бити са си извадили медицински свидетелства, като част от тях са от "Пирогов".
       Седмица по-късно, на 21 януари в Костинброд пристигат окръжният прокурор Маргарита Попова, шефът на столичното следствие Цветан Димитров и следователя Боби Сарафов (сега зам.-главен прокурор). Искат да бъдат намерени битите, за да бъдат разпитани. Макар пострадалите да са добре известни в града, прокурорите получават странен отговор от шефа на РПУ-то полк. Йорданов - той не можел да доведе пострадалите, защото сега не може да ги намери и му е свършило работното време!?
      Обвинителите откриват хората с помощта на секретарката на прокуратурата и чрез познанствата й в града.
      Маргарита Попова, Цветан Димитров и Боби Сарафов виждат единствен изход от бездействието на МВР като пишат писмо до президента Петър Стоянов. В него те описват "трагичен, драстичен инцидент в "Олинеза" и се оплакват че "вместо действия от страна на органите за охрана на обществения ред, предотвратяване и разкриване на престъпление, гражданите срещнаха отказ от изпълнение на служебните си задължения".
     "За такъв чудовищен инцидент българската и чуждата преса до момента не са информирани. Той провокира дълбоко гражданската и професионалната ни съвест, постави за пореден път много въпроси: "Кой къде стои в обществото? Това ли е моделът на гражданското общество? Къде унижените и малтретирани млади хора ще бъдат съпричастни от сега към проблемите на страната?", пишат те до президента.

 

Съдебната система полза на престъпниците

 


      Впрочем сагата в съдебната система е не по-малко тягостна.
      Управителят Христо Кръстев, който впрочем и досега продължава да управлява "Олинеза", и бизнесменът Станимир Жарков, който за малко да стане кмет на Божурище през 2011 г., очевидно са с големи протекции.
     Първоначално са бити 17 души. 15 от тях си вадят медицински свидетелства. Само 12 от тях застават пред съда. Накрая само 5 от битите, изтезавани и унижавани работници разказват ужасяващата истината за гаврата от страна на Христо Кръстев и Станимир Жарков.
     Според обвинителния акт Кръстев и Жарков извършвали изнудвания, отличаващи се с изключителен цинизъм и дързост. Кръстев отговаря и за нанасяне на лека телесна повреда на работничка. Деянията са извършени в различно съучастие на двамата с непознати лица. Срещу Кръстев бяха повдигнати седем обвинения, но той беше признат за виновен само по три
     Жарков отговаря пред съда за 12 престъпления, но е осъден по пет от тях.
     Докато тече делото Кръстев и Жарков са на свобода срещу парична гаранция от по 2000 лв. Прокуратурата иска да им се наложи максималната предвидена в закона присъда от по 10 години затвор.
     На първа инстанция в Софийския окръжен съд, на 20 ноември 2000 г. Станимир Жарков и Христо Кръстев са осъдени да лежат по 5 години ефективна присъда и да платят 5000 лв. Глоба.
     Дори присъдата в Окръжния съд е подписана с "особено мнение" от съдебния заседател Иван Дамянов. Той държи до последно двамата да получат по 10 години затвор. 
     Както винаги се случва в Апелативния съд нещата започват да изглеждат различно. Там сагата се точи цели 3 години. През ноември 2003 г. апелативните съдии преквалифицират обвинението на Кръстев в по-леко и намаляват присъдата му от 5 на 3 години затвор, Жарков пък е осъден на 2 години затвор. Голямата разлика е, че и  двете присъди вече не са ефективни, а условни - с 5-годишен изпитателен срок. Намалени са и глобите на двамата с по 1000 лв. Така Кръстев и Жарков трябва да платят по 4000 лв.
     Година по-късно, през 2004 г. Върховният касационен съд потвърждава присъдата на апелативните съдии.
     Нито един от работниците от двете набедени  за кражби бригади не работи вече в "Олинеза".
     Сред тях цари омертата, но слуховете в Костинброд казват, че са млъкнали срещу солидни парични възнаграждения. Част от получилите премия за мълчанието си дори убеждавали бившите си колеги да се откажат от показанията си.
     А работниците просто са били разменна монета в една по-голяма игра - кражбите на две палета майонеза всъщност били измислени, за да оправдаят липсите пред съдружниците си, които живеели в чужбина. Така, независимо от свестните прокурори, намесата на президента Петър Стоянов и обсъждането на въпроса в българския парламент, Кръстев и Жарков не лежат нито ден в затвора заради гаврата със служителите.

 

 

Американец застреля тримата си приятели, избрали музика, която не му харесала

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981779

Мъжки купон в град Сентрал, щата Луизиана, завърши трагично. Четиримата мъже, които се събрали да гледат мач, са мъртви, събщава „Дейли Мейл”. Един от тях убил тримата си приятели и се самоубил.
Компанията се възползвала от съботната вечер, за да погледа американски футбол и да послуша музика. Именно изборът на музеката се превърнал в причина за
Мъжки купон в град Сентрал, щата Луизиана, завърши трагично. Четиримата мъже, които се събрали да гледат мач, са мъртви, събщава „Дейли Мейл”. Един от тях убил тримата си приятели и се самоубил. Компанията се възползвала от съботната вечер, за да погледа американски футбол и да послуша музика. Именно изборът на музеката се превърнал в причина за

Читател: Ремонти и неправилно паркирали коли блокират част от район "Младост"

http://www.moreto.net/novini.php?n=301296

Заради ремонтните дейности по булевард "Ян Хунияди" и изоставени автомобили, сме с блокиран достъп до собствените си жилища и детската кухня в район "Младост". Това алармира на редакционната поща на Moreto.net нашият читател Евгени Гавраилов.

България: Постоянният механизъм за бежанците не е трайно решение

http://www.euinside.eu/bg/news/bulgaria-the-permanent-relocation-mechanism-is-not-sustainable

Министрите на вътрешните работи и правосъдието се събират днес на извънредна среща, по време на която трябва да одобрят обновеното предложение на ЕК за презаселването на 160 хиляди бежанци от Италия, Гърция и Унгария. Освен временното решение, ЕК предложи миналата сряда в Европарламента и постоя ...

350 талибани избягаха от затвор в Афганистан след нападение

http://asia.actualno.com/350-talibani-izbjagaha-ot-zatvor-v-Afganistan-sled-napadenie-news_495554.html

Повече от 350 затворници са избягали от затвор в град Газни в централната част на Афганистан след нападение на талибански сили рано сутринта. Мохамед Али Ахмади, заместник-управител на провинция Газни, заяви пред Al Jazeera, че нападението е започнало към 2:30 часа местно време, когато 6 души, преоблечени в униформи, взривяват кола-бомба пред вратите на затвора. След това е имало гранaтометен обстрел и щурм на затвора. Най-малко четирима полицаи и трима талибански бойци са били убити при нападе

От ЦСКА не са подавали молба за участие в Областната група

http://bgfootball.actualno.com/Ot-CSKA-ne-sa-podavali-molba-za-uchastie-v-Oblastnata-grupa-news_495558.html

От ЦСКА не са подавали молба за участие е Областната група, в случай че санкциите на ФИФА влязат в сила. Това обявиха представителите на БФС на днешната си пресконференция. Отлагането на Областната  група е било за да се даде такава възможност за "червените". "Отлагането на Областната група бе за да се даде такава възможност. Това ни даде възможност да удължим срока, защото едната група е с 12 отбора, а другата с - 14. Тези първенства ще завършат на 5-6 декември. До този момент няма индик

Започнаха номинациите за конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“

http://offnews.bg/news/n_1/n_558202.html

Вече стартира конкурса за наградата „Валя Крушкина – журналиситка за хората“. В продължение на един месец - от 11 септември до 15 октомври 2015 г., журналисти от различни медии ще могат да бъдат номинирани или да се самономинират в 6 категории: Печатна медия, Радио, Телевизия, Онлайн медия, Снимащ журналист и Млад журналист. Конкурсът се провежда за четвърта поредна година. Миналата година бяха номинирани 70 журналисти с над 160 публикации. Представителят на OFFNews Николаос Цитиридиц спечели наградата в категорията "Млад журналист". Още два журналисти на OFFNews бяха в призовата тройка в техните категории. Александра Маркарян беше сред първите трима с най-много гласове в категорията "Онлайн медия" за материала си "Как ДПС прави чистка в администрацията". Сергей Антонов пък влезе в тройката на най-добрите фотографи за фоторепортажа си от барикадите в Киев.

Майка заточи децата си в пещера край Канзас Сити

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4981736

24-годишна американка е арестувана за жестоко отношение към децата си. Бритъни оставила синовете си на 4 и 6 години за няколко дни в подземна пещера край Канзас Сити, съобщава The Telegraph.
Служителите на реда били потресени от окаяния вид на хлапетата, които живеели в дървена кутия за доставка на стоки.
24-годишна американка е арестувана за жестоко отношение към децата си. Бритъни оставила синовете си на 4 и 6 години за няколко дни в подземна пещера край Канзас Сити, съобщава The Telegraph. Служителите на реда били потресени от окаяния вид на хлапетата, които живеели в дървена кутия за доставка на стоки.

Georgi Kadiev stands chance of run-off vote: Bulgaria’s ex-president

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257606_Georgi+Kadiev+stands+chance+of+run-off+vote%3A+Bulgaria%E2%80%99s+ex-president

“Georgi Kadiev stands the chance of [participating in] a run-off vote and such a possible in view of the high number of [mayor] candidates and the partitioning of the vote,” said Georgi Parvanov, leader of the Alternative for Bulgarian Revival (ABV) party and former Bulgarian president, speaking for the Bulgarian National Television (BNT) on Monday.

The ABV and the Bulgarian Social Democrats party signed Friday a political agreement on the establishment of a local coalition called Serdika in the capital city Sofia for the forthcoming local elections in Bulgaria

Lawmaker Georgi Kadiev will be the mayor candidate of the coalition in Sofia.

Georgi Parvanov commented the nomination of Kadiev for mayor runner in Sofia was a product of very long days of talks on the formula and manner of nominating him as well as the election campaign.

“What is more important is not the chronology of this decision but why namely Georgi Kadiev [is the nominee]? Because this is politician that is most of all a capital city resident. A capital city resident in terms of behaviour and competence,” Parvanov stated.

In his words, the coalition between the ABV and the Bulgarian Social Democrats party did not accidentally referred to Sofia’s glorious past through its name.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване