Раздадоха 300 хляба вместо курбан в Пловдив на Кръстовден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982535

300 хляба получиха миряните в район
300 хляба получиха миряните в район "Тракия" на Кръстовден. Това стана пред храма "Свето Преображение Господне", който е с нов витраж, посочи кметът Костадин Димитров. Направен е с дарения в размер на 30 000 лева и по инициатива на църковното настоятелство. Отец Теодосий благодари за проявената съпричастност.

България е на 8-о място по усвояване на евросредства

http://econ.bg/Новини/България-е-на-8-о-място-по-усвояване-на-евросредства_l.a_i.696800_at.1.html

България се нарежда на 8-о място по усвояване на евросредства. Това заяви заместник-председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси...

Става страшно: Свършиха местата в центровете за прием на бежанци във Финландия

http://www.bnews.bg/article-141485

В момента в центровете се намират повече от 9100 бежанци, а максималният им капацитет е вече превишен с 40%.

Над 6000 нарушения при заплащане на труда засякоха инспектори

http://www.cross.bg/tryda-slyzhiteli-narysheniya-1480684.html

/КРОСС/ Над 6000 са нарушенията при заплащането на труда от началото на годината. Това сочат данни на Главната инспекция по труда. В сравнение с миналата година има спад на случаите, в които работодателите не плащат или бавят заплати. За първите шест месеца от годината 275 компании са оставили своите служители на произвола на съдбата. Общата сума на забавените възнаграждения възлиза на над 17 млн. лева. За пореден случай на работодателски произвол сигнализираха служители на фуражно предприятие в Бургас. Марулка и съпругът й вече четири месеца живеят без заплата - пари, които са заработили съвсем честно. Предприятието им дължи общо около 3500 лева. Не са единствените, които оцеляват по този начин, но пък са сред малкото, които са решени да търсят правата си. Марулка тегли чертата и напуска. И разказва за още нарушения, на които самата тя е попаднала. Персоналът в предприятието бил недостатъчен и на практика се налагало всеки да върши всичко. Напусналите вече служители свидетелстват за груби пропуски в счетоводството. Често се случвало на клиенти да не се издават касови бележки в близкия магазин. В Инспекцията по труда в Бургас вече знаят за проблема с неизплатените заплати. Получили са общо пет жалби от бивши служители във фуражния завод, съобщи Дарик.  

Календерска издига олимпийския шампион Петър Лесов за кмет на Слатина

http://pik.bg/календерска-издига-олимпийския-шампион-петър-лесов-за-кмет-на-слатина-news399262.html

Календерска издига олимпийския шампион Петър Лесов за кмет на Слатина

С пълно единодушие структурата на ПП „България без цензура” в район „Слатина” в София номинира за кандидат за районен кмет олимпийския шампион по бокс от Москва ’80 и двукратен европейски шампион Петър Лесов вчера. „За първи път се съгласих да участвам в политиката, въпреки че са ме канили много пъти. Виждам че в тази партия има млади хора и добри идеи. Имам много приятели в Слатина, за които съм сигурен, че ще ме подкрепят”, заяви шампионът пред кандидата за кмет на София Мария Календерска, председателя на Младежката организация на ББЦ Никола Митев, членове и симпатизанти.

„Спортистите имат воля, дисциплина и се пречупват по-трудно. За това съм сигурна, че кандидатурата за кмет на Слатина на г-н Лесов е най-достойната”, каза Календерска. „Гордея се, че такъв световно признат шампион е част от екипа ни. Не се съмнявайте, че заедно ще почерним живота на търтеите, които са били в Общинския съвет от години. Не смятаме да пускаме фъндък”, закани се кандидатът за кмет на София. 

На въпрос кое ще е първото нещо, което ще направи за столицата, ако бъде избрана за кмет, Календерска обяви, че ще пусне подставени лица, които да ползват услугите на Столична община, за да се разбере колко служители ще поискат подкуп и ще вземат белязани пари. „Уверявам ви, че броят на корумпираните звена в столичната администрация е фрапиращ”. 

Част от пакета с първоначални управленски мерки на София включва премахването на паяците и реформирането на цялото общинско дружество „Градска мобилност”. „Управлението на столичния транспорт и паркиране година след година записва финансови загуби, които се покриват от джоба на данъкоплатците. Не може срещу приходи от паяци, скоби, глоби и служебен абонамент да има 22 млн. лв. приход и 7 млн. лв. загуба”, възмути се Календерска.

„Искам Столична община да инвестира в образованието и специализацията на лекарите и медицинските работници, които работят на територията на общината. Има недостиг на специалисти, както в спешната помощ, така и в болниците. Българските лекари предпочитат да работят в чужбина, заради по-добри условия на труд и заплащане. В тази ситуация една богата община като София, която има 1,5 млрд. лв. бюджет годишно, е задължена да се намеси и да подсигури столичното здравеопазване с модерна техника и  допълнителни стипендии и социално-образователни програми за лекарите на София. Най-циничното е, че поредният ремонт на едни и същи отсечки на Цариградско шосе струва 20 млн. лв., а годишния бюджет за здравеопазване е едва 14 млн. лв.”, заключи кандидатът за кмет на София.

ЕС продължи санкциите срещу Русия

http://www.mediapool.bg/es-prodalzhi-sanktsiite-sreshtu-rusiya-news239237.html

Европейският съюз продължи с половин година санкциите срещу 149 руски граждани и 37 организации, съобщиха информационните агенции. Ограничителните мерки на ЕС са във връзка с действията против териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Замразяването на активите и забраната за влизане на територията на ЕС на 149 граждани и 37 организации се продължават до 15 март 2016 година, е посочено в документа. Санкциите трябваше да приключат утре, уточнява ДПА, цитирана от БТА. Продължението беше одобрено от министрите по европейските въпроси от ЕС, посочи европейски източник. Преди това посланиците на страните членки са се споразумели за тази стъпка. Европейските санкции засягат сътрудници и приближени на руския президент Владимир Путин, както и негови съветници и високопоставени членове на руското правителство. Мерките се отнасят и за руски военни и парламентарни представители, представители, работещи с или на анексирания от русия полуостров Крим и водещи проруски сепаратисти в Източна Украйна. Организациите, обект на санкциите, са повечето на територията на Крим и в сепаратистките райони в Украйна, но сред тях са и руски държавни компании. Продължаването на санкциите ще влезе в сила след публикуването на решението в Официалния вестник на ЕС, отбеляза пред ДПА източник, пожелал анонимност.

Зам.-кметица успяла да роди близнаци докато чака Завода за боклук

http://news.ibox.bg/news/id_1823932033

Заводът за преработка на отпадъци за мен винаги е бил ключов, обяви Фандъкова

Откраднаха близо 24 000 лева от апартамент край Кооперативния пазар

http://www.moreto.net/novini.php?n=301332

23 800 лева бяха откраднати от апартамент на улица "Капитан Райчо" във Варна, съобщиха за Moreto.net от МВР в града ни. Неизвестно лице си отключило вратата и влязло в жилището. Оттам отмъкнало въпросната сума пари, 150 грама златни накити, 50 грама сребърни накити и таблет.

Избран е консултант за българското трасе от газовата връзка със Сърбия

http://www.mediapool.bg/izbran-e-konsultant-za-balgarskoto-trase-ot-gazovata-vrazka-sas-sarbiya-news239236.html

Договор за проектирането и консултантските дейности по газовата връзка на България със Сърбия в участъка й на наша територия  подписаха Министерството на енергетиката и фирмата "Контрол инженеринг“ АД, съобщиха от ведомството в понеделник. Срещу 174 800 лв. консултантът ще следи дали съответстват параметрите на техническия проект с извършваните работи, както и ще осъществява строителен надзор при строежа на връзката. "Контрол инженеринг“ АД ще трябда също така да изготви окончателен доклад и технически паспорт на строежа на междусистемната газова връзка. Дължината в българския участък на газопровода “България-Сърбия” е 61.6 км., а годишният му капацитет е проектиран за пренос на около 3.5 милиарда куб. метра природен газ, припомнят от енергийното министерство. Проектът се финансира с 49 млн. евро от оперативна програма "Конкурентоспособност“. Очаква се изграждането на трасето да създаде най-малко 2500 нови работни места – както при самото строителство, така и в сферата на производство на  газови уреди и компоненти за газови системи. Междусистемната газова връзка “България–Сърбия” е един от трите проекта с българско участие, който е сред седемте приоритетни проекта в Плана за действие към Меморандума за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на доставките на природен газ. Документът бе подписан през юли в Дубровник. 

Около 130 мастербокса контрабандни цигари са задържани при спецоперация на служители от ГДБОП

http://press.mvr.bg/NEWS/news150914_07.htm

Операцията е реализирана под наблюдението на Специализираната прокуратура

Пресцентърът предоставя видеоматериал!

Разпознахте ли убиеца на Георги от Борисовата градина? Вижте кадрите, обработени от ФБР

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4982500

Столичните криминалисти продължават да работят по изясняването на самоличността на мъж, установен на кадри от видеозапис на камера. Той е издирван като свидетел на тежко криминално престъпление, извършено на 2 юни т.г. в Борисовата градина.
СДВР търси съдействие от гражданите, разпознали издирвания. Те могат да сигнализират на тел.
Столичните криминалисти продължават да работят по изясняването на самоличността на мъж, установен на кадри от видеозапис на камера. Той е издирван като свидетел на тежко криминално престъпление, извършено на 2 юни т.г. в Борисовата градина. СДВР търси съдействие от гражданите, разпознали издирвания. Те могат да сигнализират на тел.

Малкълм Търнбул изненадващо стана премиер на Австралия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/14/2609553_malkulm_turnbul_iznenadvashto_stana_premier_na/?ref=rss


Австралия ще има пети премиер в рамките на 8 години, след като днес управляващата Либерална партия свали подкрепата си от министър-председателя Тони Абът в полза на дългогодишния му съперник Малкълм Търнбул, предаде "Ройтерс".

Промяната е предизвестена, но донякъде е неочакван моментът, в който става - броени дни преди частични избори в Западна Австралия, смятани за тест за популярността на Абът и партията му. Освен това преди няколко часа премиерът отхвърляше твърденията в медиите,...

Испанско-руско предприятие за пуешко месо започва производство край Тамбов

http://www.cross.bg/meso-tona-godishno-1480682.html

/КРОСС/ Въпреки всички санкции, най-голямата в Испания група от компании за производство на пуешко месо и руски месопреработвателен холдинг вложиха значителен капитал и създадоха край Тамбов грандиозно предприятие, което в бъдеще ще осигурява диетично пуешко месо в цяла Русия, а и не само. Мащабът на комплекса наистина е впечатляващ: оборудване с инкубатор по последна дума на науката и техниката, където ще се появяват на бял свят над 5,5 млн. пуйки годишно, четири площадки за доотглеждане и девет за хранене по 12 корпуса всяка, като само в един от тях ще бъдат събрани 47 хил. птици. Предприятието ще си осигурява само фуража за животните, за което е предназначен силоз за съхранение на 120 хил. тона зърно и фуражен завод с мощност 150 хил. тона годишно. Що се отнася до кланицата, то нейната производителност е над 2 хил. глави в час. Всичко това, взето заедно, ще позволи производството на над 50 хил. тона диетично пуешко месо годишно. При това мощността се планира да бъде увеличавана, и както бе заявено по-рано на откриването, целта в близко бъдеще е производството да достигне до 200 хил. тона месо годишно. Продукцията ще се доставя в руските региони и в страните, както в близост, така и далече от Русия, включително и в ЕС. Тоест, това не е просто „потискане на вноса“, а „настъпление в износа“, при което с помощта на самите европейски партньори

Крадец открадна във Варна чанта от кола, откри ключове в нея и обра апартамент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4982485

 23 800 лева, 150 гр злато, сребро и таблет - това успя да отнеме крадец от апартамент на ул. „Капитан Райчо“ във Варна.
Крадецът проникнал в жилището, като си отключил вратата, съобщава регионалният сайт Petel.bg.
По–късно е установено, че от автомобила на собственичката, паркиран на ул. „Македония", е извършена кражба на дамската й чанта,
 23 800 лева, 150 гр злато, сребро и таблет - това успя да отнеме крадец от апартамент на ул. „Капитан Райчо“ във Варна. Крадецът проникнал в жилището, като си отключил вратата, съобщава регионалният сайт Petel.bg. По–късно е установено, че от автомобила на собственичката, паркиран на ул. „Македония", е извършена кражба на дамската й чанта,

МВР се сети за изчезнал бизнесмен четири дни по-късно

http://frognews.bg/news_97647/MVR-se-seti-za-izcheznal-biznesmen-chetiri-dni-po-kasno/

МВР официално съобщи за изчезнал плевенски бизнесмен четири дни по-късно. Фрог първи информира читателите си, че в четвъртък около обяд се загубили следите на Йоско Исаев-Хлебаря, който е собственик на завода „Плевенски хляб”.

Крадец открадна чанта от кола, откри ключове в нея и обра апартамент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982444

 23 800 лева, 150 гр злато, сребро и таблет - това успя да отнеме крадец от апартамент на ул. „Капитан Райчо“ във Варна.
Крадецът проникнал в жилището, като си отключил вратата, съобщава регионалният сайт Petel.bg.
По–късно е установено, че от автомобила на собственичката, паркиран на ул. „Македония
 23 800 лева, 150 гр злато, сребро и таблет - това успя да отнеме крадец от апартамент на ул. „Капитан Райчо“ във Варна. Крадецът проникнал в жилището, като си отключил вратата, съобщава регионалният сайт Petel.bg. По–късно е установено, че от автомобила на собственичката, паркиран на ул. „Македония", е извършена кражба на дамската й чанта,

Societe Generale Експресбанк назначи нов изпълнителен директор

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/societe-generale-ekspresbank-naznachi-nov-izpylnitelen-direktor-202334/

Директорът „Корпоративни клиенти“ Мартина Мачева заема поста на Мария Русева, която вече е главен изпълнителен директор на Societe Generale Сърбия

Спомени от кльона

http://petel.bg/Spomeni-ot-klona__126749

Булфото Димитър Божилов Войнишките спомени на тези от нас, които "отбиваха задължителна военна служба" са безкрайни и до голяма степен...

От последните минути! Намериха мъртва красивата българка Нина във Великобритания

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Nameriha-martva-krasivata-balgarka-Nina-vav-Velikobritaniya__126750

Снимка dailymail.co.uk Нина Паунова, дъщеря на професора по химия от университета в град Хъл, Великобритания, Веселин Паунов, е намерена мъртва...

Календерска издига олимпийския шампион Петър Лесов за кмет на Слатинa

http://www.bnews.bg/article-141484

„Гордея се, че такъв световно признат шампион е част от екипа ни. Не се съмнявайте, че заедно ще почерним живота на търтеите, които са били в Общинския съвет от години. Не смятаме да пускаме фъндък”, закани се кандидатът за кмет на София.

Как се изду балонът на китайската фондова борса?

http://www.investor.bg/novini/130/a/kak-se-izdu-balonyt-na-kitaiskata-fondova-borsa-202338/

Спукването му открива нови възможности за инвестиции, особено чрез борсово търгувани фондове, посочва Климент Робев от ЕЛАНА Трейдинг

Двама министри в дебат за здравето на учениците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982412


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов ще участват в дискусия на тема „Здрави в училище”. Събитието ще се проведе утре, 15 септември, от 10.30 часа в Полиграфическия комбинат. Форумът е организиран от вестниците „Труд” и „24 часа”, съобщиха от Министерството на спорта.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов ще участват в дискусия на тема „Здрави в училище”. Събитието ще се проведе утре, 15 септември, от 10.30 часа в Полиграфическия комбинат. Форумът е организиран от вестниците „Труд” и „24 часа”, съобщиха от Министерството на спорта.

Министрите на младежта и спорта Красен Кралев и на здравеопазването д-р Петър Москов ще участват в дискусия „Здрави в училище”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4982457

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов ще участват в дискусия на тема „Здрави в училище”. Събитието ще се проведе утре, 15 септември, от 10.30 часа в Полиграфическия комбинат. Форумът е организиран от вестниците „Труд” и „24 часа”, съобщиха от Министерството на спорта.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов ще участват в дискусия на тема „Здрави в училище”. Събитието ще се проведе утре, 15 септември, от 10.30 часа в Полиграфическия комбинат. Форумът е организиран от вестниците „Труд” и „24 часа”, съобщиха от Министерството на спорта.

Вижте нови снимки и видео на убиеца на Георги в Борисовата градина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982401

Нови снимки и видео на самотния бегач, тичащ в района на убийството на 16-годишния ученик Георги Игнатов, пуснаха от столичната полиция. Кадрите са по-ясни от досегашните, защото са били изчистени от екипи на ФБР, научи
Нови снимки и видео на самотния бегач, тичащ в района на убийството на 16-годишния ученик Георги Игнатов, пуснаха от столичната полиция. Кадрите са по-ясни от досегашните, защото са били изчистени от екипи на ФБР, научи "24 часа".  Те се пускат сега заради предстоящия първи учебен ден. Георги Игнатов бе наръган на 2 юни в Борисовата градина и

Airbus представя водещия широкофюзелажен самолет на авио изложението в Пекин

http://www.cross.bg/airbus-kitaii-samoleti-1480683.html

/КРОСС/ Airbus участва в 16-то Aviation Expo China в Пекин от 16 до 19 септември и ще представи своята водеща фамилия широкофюзелажни самолети. Airbus ще покаже 1/20 умалени модели на А380 (разрез) и A330 на компанията в Националния конгресен център на Китай (Hall E G2-1).Airbus организира пресконференция на 16 септември (от 12:30-13:30 часа във VIP зала E2-1 и E2-4, втори етаж, зала E), за да запознае медиите с най-новото в бизнес развитието на Airbus в Китай. "Радваме се, че сме част от авиошоуто в Пекин от неговия първи дни и сме напълно отдадени на китайския пазар, който определено е най-големия пазар за гражданската авиация в света."каза Ерик Чен, президент и главен изпълнителен директор на Airbus China. "Ние сме ангажирани с дългосрочното развитие на китайската авиационна индустрия, осигурявайки на китайските авиокомпании най-ефективните самолети в света и най-високото ниво на услуги и подкрепа в индустрията. Също така си сътрудничим с Китай всестранно в различни области, включително авиационно производство, управление на въздушния трафик, както и изследвания и технологии", добави той. Аirbus има значително индустриално присъствие в Китай с поточна линия в Тиендзин за финално производство на A320, Airbus (Пекин) инженеринг център и Центъра за производство в Харбин. През юли Airbus обяви също рамково споразумение с китайски партньори в Tianjin Free Zone търговията и AVIC център за завършване и доставка на A330 в Тиендзин

Задържаха половин тон ракия без платен акциз, предлагана в интернет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4982451

Половин тон ракия, предлагана в интернет, откриха служителите на отдел „Митническо разузнаване и разследване" на Митница Варна. Обявата „Продавам домашна ракия - кайсиева, сливова, прасковена. 7лв./литър" била публикувана в популярен сайт, но привлякла вниманието на митническите служители.
Те установили,
Половин тон ракия, предлагана в интернет, откриха служителите на отдел „Митническо разузнаване и разследване" на Митница Варна. Обявата „Продавам домашна ракия - кайсиева, сливова, прасковена. 7лв./литър" била публикувана в популярен сайт, но привлякла вниманието на митническите служители. Те установили,

Изоставен куфар до метрото в "Младост" 3, отцепиха района

http://offnews.bg/news/n_1/n_558365.html

Полицията е отцепила района около изоставен куфар на един от изходите на метростанция „Младост 3“, съобщава bTV. Сигналът е постъпил около 14.30 часа. На мястото се изпращат екипи на полицията.

Задържаха мъж, опитал да прокара в обръщение фалшиви банкноти в Созопол

http://pik.bg/задържаха-мъж-опитал-да-прокара-в-обръщение-фалшиви-банкноти-в-созопол-news399230.html

Задържаха мъж, опитал да прокара в обръщение фалшиви банкноти в Созопол

Полицията в Созопол задържа 29-годишен мъж, направил опит да прокара в обръщение фалшиви банкноти, съобщиха от ОД на МВР-Бургас.

Сигналът в полицията постъпил снощи, около 20.30 часа – в казино в града млад мъж получил кредит за игра на рулетка в размер на 1330 лева срещу седем неистински банкноти по 100 евро.

Х.Х. на 29 г. е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Янка Такева: Нямаме начални учители

http://www.moreto.net/novini.php?n=301310

„Няма вече преподаватели по математика, физика, химия. Нямаме начални учители, нямаме учители в предучилищния сектор, нямаме инженерни специалности с педагогически профил”, коментира в студиото на „Здравей,България” председателят на Съюза на българските учители Янка Такева.

Задържаха половин тон ракия без платен акциз, предлагана в интернет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982435

Половин тон ракия, предлагана в интернет, откриха служителите на отдел „Митническо разузнаване и разследване
Половин тон ракия, предлагана в интернет, откриха служителите на отдел „Митническо разузнаване и разследване" на Митница Варна. Обявата „Продавам домашна ракия - кайсиева, сливова, прасковена. 7лв./литър" била публикувана в популярен сайт, но привлякла вниманието на митническите служители. Те установили,

Пияни биха полицаи в Златоград, друг изхвърли мебелите на кръчма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4982426



Двама полицаи са пострадали след меле в Златоград с пияни мъже.
На зазоряване през уикенда от ресторант в стария град се оплакали, че двама мъже вдигат много шум. Наряд на полицията отишъл на място да ги усмирява. Ченгетата казали на мъжете да си тръгват, но двамата пияни отговорил с псувни и обиди.
Двама полицаи са пострадали след меле в Златоград с пияни мъже. На зазоряване през уикенда от ресторант в стария град се оплакали, че двама мъже вдигат много шум. Наряд на полицията отишъл на място да ги усмирява. Ченгетата казали на мъжете да си тръгват, но двамата пияни отговорил с псувни и обиди.

ООН: Унгария вече не регистрира бежанците, направо ги кара към Австрия

http://europe.actualno.com/OON-Ungarija-veche-ne-registrira-bejancite-napravo-gi-kara-kym-Avstrija-news_495634.html

Унгария е спряла регистрирането на хилядите мигранти, които пресичат границата със Сърбия и ги транспортира директно към Австрия, съобщиха от ООН, предаде БГНЕС. „Нашата информация е, че специални влакове превозват мигранти от гарата в Рьоске директно без спиране към австрийската граница“, заяви Ерньо Симон, регионалният представител за Централна Европа на Върховния комисариат за бежанците на ЕС. Той каза още, че това е „приблизително четиричасово пътуване, вчера (в не

2Cellos в България: Лудост към Вселената

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982304

Ако класическите инструменти носят тържественост и определена строгост – официалност, дрескод, разположение на сцената, концентрираност, то музикантите от 2Cellos използват класическия инструмент като израз на лудост към Вселената – онази лудост, която създава нов свят и всичко останало извън момента спира да съществува.
Ако класическите инструменти носят тържественост и определена строгост – официалност, дрескод, разположение на сцената, концентрираност, то музикантите от 2Cellos използват класическия инструмент като израз на лудост към Вселената – онази лудост, която създава нов свят и всичко останало извън момента спира да съществува.

60-сантиметрова пепелянка пропълзя в кола в Смолян

http://pik.bg/60-сантиметрова-пепелянка-пропълзя-в-кола-в-смолян-news399226.html

60-сантиметрова пепелянка пропълзя в кола в Смолян

Спасителен екип извади пепелянка от автомобил в Смолян, съобщиха очевидци, цитирани от БТА.

Пропълзялото в колата влечуго е уловено и пуснато на подходящо място в природата. Змията е открита в лек автомобил, паркиран в града.

Собственикът Георги Малаков /27 г./ изненадващо намерил пепелянката на кълбо, свита под капака.

Пристигналият екип на "Спасителна дейност" извадил от зоната около двигателя 60-сантиметрова пепелянка. Защитеното животно е пуснато на свобода в местност край града.

Полиция и бойци влязоха в сблъсъци в Диарбекир

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/67639/Politsiya-i-boitsi-vlyazoha-v-sblasatsi-v-Diarbekir

/Поглед.инфо/ Изстрели са се чували периодично през тази нощ в района на град Диарбекир – най-големият в населената предимно с кюрди югоизточна част на страната, където в сила остава вечерен час, а полицията е влязла в сблъсък с бойци, съобщават свидетели, цитирани от агенция Ройтерс.

Топ 10 богаташи в технологиите

http://econ.bg/Новини/Топ-10-богаташи-в-технологиите_l.a_i.696796_at.1.html

Технологичният бранш е доста доходоносен. Това става ясно от различни проекти, които всеки ден се появяват, за да подчертаят умопомрачаващите суми,...

EVN България набира кандидати за втори мандат на „Клиентски съвет" на компанията

http://www.cross.bg/suvet-kompaniyata-klientski-1480681.html

/КРОСС/ Чрез участието си в „Клиентски съвет" битовите клиенти имат възможност да предложат идеи и препоръки към дейността на дружеството. В периода 15 септември - 15 октомври 2015 г. EVN България набира кандидати за участие във втория мандат на „Клиентски съвет" на компанията. Новият състав на „Клиентски съвет" на компанията ще започне да действа в края на тази година и също ще има двегодишен срок. За участие може да се кандидатира всеки пълнолетен гражданин, който ползва услугите на дружеството по доставка на електроенергия. Съставът на „Клиентски съвет" е от максимум 24 участници. Участието е доброволно и безвъзмездно като EVN България покрива единствено пътните разноски до и от мястото на провеждане на срещите, които са минимум два пъти годишно. Достатъчно е кандидатите да изпратят до компанията писмено заявление за участие в свободна форма със следната информация: лична мотивация за участие, трите имена, клиентски номер или ИТН (измервателна точка номер), населено място, адрес, телефон и лична мотивация за участие. Примерен формуляр, както и електронна онлайн-форма за кандидатстване са налични на:http://www.evn.bg/Chastni_klienti/Elektricheska-energia/Klientski-savet/Kandidatstvai.aspx Кандидатите могат да изпращат своите заявления до 15 октомври 2015 г. включително по един от следните начини:• по имейл на адрес klientski_savet@evn

Съдът в Русе даде доживотна присъда на баща-убиец

http://www.bnews.bg/article-141483

Това стана по време на повторното разглеждане на делото, след като то бе върнато от Великотърновския апелативен съд заради процесуални нарушения.

Стойчо Стоилов: Заради "Лудогорец" БФС иска да срине "Литекс", както направи с ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/14/2609497_stoicho_stoilov_zaradi_ludogorec_bfs_iska_da_srine/?ref=rss


Главният мениджър на "Литекс" Стойчо Стоилов нападна Българския футболен съюз, че води война срещу клуба от Ловеч, както е било преди това срещу ЦСКА. Според него всичко това се прави в помощ на шампиона "Лудогорец".

"Използва се същият метод срещу нас сега като този срещу ЦСКА миналата година. ЦСКА беше разбит до един селски отбор, а тенденцията е в полза на "Лудогорец". Много ясно, че всичко идва от БФС", каза Стоилов в студио "Дерби".

Според него оранжевите са...

Москва иска генерален секретар на ООН от Източна Европа

http://www.mediapool.bg/moskva-iska-generalen-sekretar-na-oon-ot-iztochna-evropa-news239235.html

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че за поста генерален секретар на ООН вече има няколко кандидати от източноевропейски страни. "Що се отнася до избора на нов генерален секретар на ООН, трябва да отбележим, че много уважаваме Бан Ки-мун, имаме добри отношения с него, той неведнъж е бил в Русия, с него също така много пъти се е срещал руският президент Владимир Путин", каза Лавров в интервю за ТАСС. Сегашният генерален секретар на ООН Бан Ки-мун ще напусне поста в края на 2016 г. след два петгодишни мандат. За негов наследник се спрягат няколко имена: бившата премиерка на Нова Зеландия Хелън Кларк, президентката на Чили Мишел Бачелет и две българки - генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова и еврокомисарката Кристалина Георгиева. Лаврова посочи, че този пост вече неведнъж е бил заеман от представители на Западна Европа, Азия, Африка и Латинска Америка, но никога от източноевропеец. Според него в източноевропейската регионална група се оформя единно мнение, което се поддържа от Русия и всички държави в нея, независимо дали са членове на НАТО или не. "Беше подписано писмо, разпространено между всички членове на ООН, за това, че сме убедени, че следващият генерален секретар на ООН трябва да бъде представител на източноевропейските страни", заяви Лавров. "Тези кандидати сега са около 10 (сред тях, между другото, има и жени), те са обявени от отделни страни", каза той. По думите му не е изключено източноевропейската група да внесе за обсъждане в Общото събрание на ООН няколко кандидатури. Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин наскоро коментира, че има "много достойни хора, които могат да оглавят организацията, сред тях има и жена - Ирина Бокова".

Фрог научи: Сръбският Димитровград-новият център на БГ мафията

http://frognews.bg/news_97646/Frog-nauchi-Srabskiiat-Dimitrovgrad-noviiat-tsentar-na-BG-mafiiata/

Сръбският Димитровград е новият център на БГ бандитите. Причината е, че в последно време те отиват там да се договарят на четири очи, като по този начин избягват евентуално външно наблюдение от страна на МВР.

Фрог научи: Сръбският Димитровград-новият център на БГ бандитите

http://frognews.bg/news_97646/Frog-nauchi-Srabskiiat-Dimitrovgrad-noviiat-tsentar-na-BG-banditite/

Сръбският Димитровград е новият център на БГ бандитите. Причината е, че в последно време те отиват там да се договарят на четири очи, като по този начин избягват евентуално външно наблюдение от страна на МВР.

Остави автомобила, ела при нас с колело

http://www.moreto.net/novini.php?n=301335

Забавни и полезни мероприятия е планирала Община Варна по повод Европейската седмица на мобилността. Събитията се осъществяват в рамките на проект „Интегриран градски транспорт на Варна” и целта им е да напомнят на варненци, че има много и различни начини за придвижване в града.

Дариха иззета риба на дом за стари хора

http://www.moreto.net/novini.php?n=301329

Иззета при акции на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), риба, бе дарена на Дома за стари хора в тутракан. Това съобщиха от ИАРА за Moreto.net. Общо 20 килограма каракуда и щука ще ядат живущите в дома. През изминалата седмица служителите на агенцията са извършили 249 проверки.

Издирват бизнесмен от Плевен, изчезнал преди 4 дни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982342



Полицията в Плевен обяви в понеделник за издирване бизнесмена Йоско Михайлов Исаев, изчезнал без следа преди 4 дни. 50-годишният Исаев, който е съсобственик на завода
Полицията в Плевен обяви в понеделник за издирване бизнесмена Йоско Михайлов Исаев, изчезнал без следа преди 4 дни. 50-годишният Исаев, който е съсобственик на завода "Плевенски хляб", е видян за последно в четвъртък, 10 септември, в София. Там той се срещнал с бизнес партньор, разделили се малко след 14 ч и оттогава е в неизвестност.

ПИК TV: Кристалина Георгиева: На 8-мо място сме по усвояване на евросредства

http://pik.bg/пик-tv-кристалина-георгиева-на-8-мо-място-сме-по-усвояване-на-евросредства-news399213.html

ПИК TV: Кристалина Георгиева: На 8-мо място сме по усвояване на евросредства

През последната година България постигна рекордно ниво на усвояване, откакто сме влезли в ЕС. На 8- мо място сме, бяхме на опашката от предпоследно място преди години. Това заяви заместник-председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева при откриването на завода за механично-биологично третиране на отпадъци площадка „Садината”, в с. Яна, район „Кремиковци”.

Ще закрием наказателната процедура срещу страната ни, която се влачеше толкова много години, добави Георгиева.

Георгиева представи поздравления от председателя на ЕК-Жан-Клод Юнкер. „Ако той беше тук щеше да каже браво Бойко, браво Фандъкова, браво България. Той изпраща най-топлите си приятелски приветствия към премиера и към всички българи, много обича страната ни”, добави тя.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви, че днес е изключително важен и емоционален ден за всички. „София има изградена най-модерна система за управление на отпадъците, с която всички можем да се гордеем. Това е най-големият завод на Балканите. Този проект е уникален, защото е най-големият проект, изпълнен успешно и в срок по ОПОС. Тази инвестиция осигурява добро качество на живот и здравето на хората”, добави Василева.

Русия започна мащабни военни учения

http://www.mediapool.bg/rusiya-zapochna-mashtabni-voenni-ucheniya-news239234.html

Руската армия започна най-широкомащабните си военни учения от началото на годината с участието на 95 000 войници в центъра на страната, съобщи Франс прес. Военните учения "Център-2015" ще продължат до неделя. В тях участват и 170 самолета, 20 бойни кораба и над 7000 единици тежко въоръжение. Руското министерство на отбраната заяви, че това са най-значимите военни учения за годината и ще се състоят в 20 различни зони от Централния военен окръг, който обхваща обширни територии от Урал до Централен Сибир. "Ще бъдат подложени на проверка бойната подготовка и капацитетът за мобилизация на войските в Башкирия и Новосибирска, Самарска и Челябинска област", уточни министерството. Мобилизиран е и руският Каспийски флот. В ученията участват войници от Организацията на договора за колективна сигурност, която включва няколко бивши съветски републики. Военните ще изпробват "способността си да овладеят международен въоръжен конфликт" и ще симулират "унищожаването на незаконни въоръжени групи в рамките на съвместни операции", се казва в изявлението на руското министерство на отбраната. Ученията ще протекат основно в Уралска и Алтайска област и в зоната на Каспийско море, каза командващият Централния военен окръг генерал Владимир Зарудницки. На ученията ще присъстват като наблюдатели военни представители на Никарагуа, добави той. Миналата седмица Русия предупреди властите на Кипър, че е възможно да извърши военноморски учения край Сирия между 14 и 17 септември. Русия обаче не е потвърдила тези учения, които биха се състояли край базата й в сирийския град Тартус, в обстановка на полемика за евентуално засилване на руското военно присъствие в тази обхваната от война страна.

Суматоха в центъра на Варна! Арести на пътя (Снимки)

http://petel.bg/Sumatoha-v-tsentara-na-Varna--Aresti-na-patya--Snimki-__126746

Орлин Филиповски, "Блиц" Екшън в центъра на Варна, разиграл се около 19 часа вчера вечерта, съобщи "Блиц" и показа снимки на читател. Двама...

Ограбиха рускиня, докато тича за здраве в Бургас

http://petel.bg/Ograbiha-ruskinya--dokato-ticha-za-zdrave-v-Burgas__126748

55-годишна рускиня стана жертва на брутален грабеж докато бягала по "Алеята на здравето" край к-с "Зорница" в Бургас. Инцидентът е станал...

Спират водата в някои части на столицата на 16 септември

http://pik.bg/спират-водата-в-някои-части-на-столицата-на-16-септември-news399209.html

Спират водата в някои части на столицата на 16 септември

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 16 септември, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

На 16 септември (сряда), във връзка с ремонт на уличен водопровод до бл. 711 в жк . „Люлин“ 7 , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бл. 705, бл. 706, бл. 707, бл. 708, бл. 709, бл. 711, бл. 711А, бл. 712, бл. 713, бл. 714, бл. 715, бл. 750, бл. 752,
по ул. „Джавахарал Неру“ от ул. „Индира ганди“ до ул. „Полк. Стоян Топузов“
по бул. „Царица Йоана“ от ул. „Луи Пастьор“ до ул. „Ген. Асен Николов“, ул. „Луи Пастьор“ №30 и ул. 398
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: на паркинга между бл. 711 и бл. 712.
На 16 септември (сряда), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Урвич“, с. Кокаляне , се налага спиране на водоподаването от10:00 до 15:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
вилна зона „Китката“, вилна зона „Василица“, вилна зона „Терасите“, ул. „Урвич“, ул. „Ралица“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Слатин дол“ ъгъла с ул. „Портин дол“.
На 16 септември (сряда), във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Кишинев“, кв. „Хладилника“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Кишинев“ от ул. „Козяк“ до ул. „Банат“
по ул. „Банат“ от ул. „Кишинев“ до ул. „Христо Ценов“
по ул. „Христо Ценов“ от ул. „Козяк“ до ул. „Рилски езера“
по ул. „Рилски езера“ от ул. „Кишинев“ до ул. „Христо Ценов“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Банат“ ъгъла с ул. „Христо Ценов“.
На 16 септември (сряда), във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. „Тулово“, Център , се налага спиране на водоподаването от 14:00 до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ от бул. „Цар Освободител“ до ул. „Проф. Асен Златаров“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ ъгъла с ул. „Тулово“.
На 16 септември (сряда), във връзка с подмяна на спирателен клан на ул. „Позитано“, Център , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по бул. „Христо Ботев“ от ул. „Позитано“ до бул. „Александър Стамболийски“
по бул. „Александър Стамболийски“ от бул. „Христо Ботев“ до ул. „Братя Миладинови“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бул. „Александър Стамболийски“ ъгъла с бул. „Христо Ботев“.
На 16 септември (сряда), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Ангел Кънчев“, Център , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Ангел Кънчев“ от ул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Неофит Рилски“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Ангел Кънчев“ ъгъла с ул. „Хан Аспарух“.
На 16 септември (сряда), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Ангел Маджаров“, кв. „Челопечене“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Яне Стоянов“,ул. „Китка“, ул. „Карашка“, ул. „Лесновска“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред ЦДГ ул. „Яне Стоянов“.
На 16 септември (сряда), във връзка с ремонт на сградно водопроводно отклонение на ул. 19, кв. „Симеоново - Драгалевци“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Жасмин“, ул. 18
по ул. „Горска ела“ от ул. 18 до бул. „Симеоновско шосе“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 19 ъгъла с ул. „Жасмин“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Борисов: 410 000 т отпадъци ще преминават през завода в с. Яна за 1 година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4982368

Около 410 000 тона отпадъци ще преминават през този завод за една година, което представлява около 1,300 тона боклуци на ден. Това написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов след откриването на завода за механично-биологично третиране в село Яна, район „Кремиковци. "Със заработването си, заводът ще намали депонирането с общо 52%,
Около 410 000 тона отпадъци ще преминават през този завод за една година, което представлява около 1,300 тона боклуци на ден. Това написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов след откриването на завода за механично-биологично третиране в село Яна, район „Кремиковци. "Със заработването си, заводът ще намали депонирането с общо 52%,

Доживотен затвор за Пламен Петров, пребил до смърт дъщеричката си Пламена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982318

Окръжният съд в Русе осъди на доживотен затвор при първоначален специален режим бащата убиец на 7-годишната Пламена. Пламен Петров /39 г./ беше признат за виновен, че навръх Великден преди 2 г. е пребил до смърт по особено жесток и мъчителен начин малолетната си дъщеричка. Според комплексната съдебно-псииатрична експертиза той е вменяем.
Окръжният съд в Русе осъди на доживотен затвор при първоначален специален режим бащата убиец на 7-годишната Пламена. Пламен Петров /39 г./ беше признат за виновен, че навръх Великден преди 2 г. е пребил до смърт по особено жесток и мъчителен начин малолетната си дъщеричка. Според комплексната съдебно-псииатрична експертиза той е вменяем.

Цветанов е оправдан, прокуратурата има още един ход

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/14/2609494_cvetanov_e_opravdan_prokuraturata_ima_oshte_edin_hod/?ref=rss


Четиридесет дни преди изборите Софийският апелативен съд (САС) е оправдал бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за 6-те отказа за сптециални разузнавателни средства (СРС), предаде специализираният сайт "Правен свят". Решението не е окоинчателно, на ход е прокуратурата, която има право да протестира оправдателното решение пред Върховниь касационен съд /ВКС/.

По това дело Цветанов бе осъден на две инстанции на 4 години затвор, защото е отказал прилагане на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП - Велико Търново, Орлин Тодоров и още двама души, като е поставил под искането за разрешените от съд СРС 6 пъти "НЕ!!!".

Според обвинението Цветанов е сложил чадър над Тодоров заради близостта на Тодоров със Станимир Флоров. Такава връзка отричаха и Цветанов, и адвокатът му Менко Менков.

През юни Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата и върна делото на САС, след като прецени, че съставът на апелативния съд е бил пристрастен.п Тогава с  два на един гласа върховните съдии подложиха на критика мотивите на втората инстанция и заключиха, че заради пристрастността й на Цветанов не е бил осигурен справедлив съдебен процес.

Прокуратурата беше започнала серия от разследвания срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, след като първият кабинет на Борисов подаде оставка и ГЕРБ излезе в опозиция. Тогава след сигнал на Сергей Станишев обвинението започна проверка по данни, че Цветанов е провеждал масови и безконтролни подслушвания, включително и с мобилна техника.

Делото зах шестте "НЕ", след като беше върнато от ВКС на САС, трябваше да бъде гледано от състав на САС с докладчик Надежда Трифонова, но тя си направи отвод, защото е сестра на съдия Екатерина Роглекова от Районен съд - Пловдив, която оправда Цветанов по делото за клевета, заведено срещу него от съдия Мирослава Тодорова. При новото разпределение за докладчик бе определена съдия Маргаритка Шербанова. Председател на състава пък е шефката на Наказателното отделение Петя Шишкова, а в него влезе и съдия Милена Панева.

След като делото се върна в САС, беше разпитан и бившият главен секретар на МВР  Калин Георгиев, но преди да приключи процесът, съдът поиска да разпита още двама свидетели - бившия шеф на ГДБОП и приятел на Цветанов Станимир Флоров, за когото се твърди, че е бил близък с Орлин Тодоров, и бизнесмена Петър Христов от Велико Търново, сочен за приближен до Цветанов. Отделно САС поиска справки за хода на делата срещу Орлин Тодоров.

В съда срещу Цветанов бяха внесени три дела, като нито едно от тях не беше за незаконно подслушване. Първото е за отказа да разпореди подслушване, второто дело е за длъжностно присвояване, а третото - за неупражнен контрол над звеното за подслушване.

По казуса с т.нар. присвояване, свързан също с Орлин Тодоров,  Цветанов беше оправдан на две инстанции и се чака решението на върховната инстанция. А по делото за неупражнения контрол на СРС-та Цветанов беше оправдан, след като прокуратурата спря да поддържа обвинението, като изложи спорен мотив -  че законова промяна наложила това.

Първата в страната Зона ЗаКрила отвори врати в Монтана

http://www.cross.bg/nasilie-zakrila-zona-1480680.html

/КРОСС/ В Монтана беше открит първият в страната Детски център за застъпничество и подкрепа Зона ЗаКрила. Това е иновативна услуга за деца жертви на насилие и престъпления, която обединява добри юридически, медицински, психологически и социални практики и поставя детето във фокуса на всички техни усилия. Зона ЗаКрила е създадена благодарение на даренията по време на кампанията на Детския фонд на ООН - „Осъдени без детство", която получи широка медийна подкрепа. Функционирането на услугата ще бъде възможно с подкрепата на bTV и на десетки хиляди дарители на УНИЦЕФ, които се включиха в общите усилия срещу насилието над деца по време на благотворителния концерт-телетон „Бъдеще без насилие за всяко дете", излъчен през януари 2015 г. Зона ЗаКрила се създава съвместно от УНИЦЕФ, Института по социални дейности и практики и Община Монтана в партньорство с Министерство на вътрешните работи и Агенцията за социално подпомагане. „Най-важното е, че със Зона ЗаКрила се опитваме да прекъснем омагьосания кръг на насилието. Ние работим с децата в най-голяма нужда и разчитаме на партньорите ни, защото е важно заедно да даваме закрила и крила, за да има бъдеще без насилие за всяко дете.", каза г-жа Милена Харизанова, Програмен директор „Закрила на детето" в УНИЦЕФ България при откриването на Зона ЗаКрила

Съдът оправда Цветанов за отказа за използване на разузнавателни средства

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/14/2609494_sudut_opravda_cvetanov_za_otkaza_za_izpolzvane_na/?ref=rss


Софийският апелативен съд (САС) е оправдал бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за отказани специални разузнавателни средства (СРС), предаде специализираният сайт "Правен свят".

По това дело Цветанов бе осъден на две инстанции на 4 години затвор, защото е отказал прилагане на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП - Велико Търново, Орлин Тодоров и още двама души, като е поставил под искането за разрешените от съд СРС 6 пъти "НЕ!!!".

Според обвинението Цветанов е...

Първата в страната Зона ЗаКрила отвори врати в Монтана

http://www.cross.bg/nasilie-detza-zakrila-1480680.html

В Монтана беше открит първият в страната Детски център за застъпничество и подкрепа Зона ЗаКрила. Това е иновативна услуга за деца жертви на насилие и престъпления, която обединява добри юридически, медицински, психологически и социални практики и поставя детето във фокуса на всички техни усилия. Зона ЗаКрила е създадена благодарение на даренията по време на кампанията на Детския фонд на ООН - „Осъдени без детство", която получи широка медийна подкрепа. Функционирането на услугата ще бъде възможно с подкрепата на bTV и на десетки хиляди дарители на УНИЦЕФ, които се включиха в общите усилия срещу насилието над деца по време на благотворителния концерт-телетон „Бъдеще без насилие за всяко дете", излъчен през януари 2015 г. Зона ЗаКрила се създава съвместно от УНИЦЕФ, Института по социални дейности и практики и Община Монтана в партньорство с Министерство на вътрешните работи и Агенцията за социално подпомагане. „Най-важното е, че със Зона ЗаКрила се опитваме да прекъснем омагьосания кръг на насилието. Ние работим с децата в най-голяма нужда и разчитаме на партньорите ни, защото е важно заедно да даваме закрила и крила, за да има бъдеще без насилие за всяко дете.", каза г-жа Милена Харизанова, Програмен директор „Закрила на детето" в УНИЦЕФ България при откриването на Зона ЗаКрила

Борисов: 410 000 т отпадъци ще преминават през завода в с. Яна за 1 година (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982302

Около 410 000 тона отпадъци ще преминават през този завод за една година, което представлява около 1,300 тона боклуци на ден. Това написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов след откриването на завода за механично-биологично третиране в село Яна, район „Кремиковци. 
Около 410 000 тона отпадъци ще преминават през този завод за една година, което представлява около 1,300 тона боклуци на ден. Това написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов след откриването на завода за механично-биологично третиране в село Яна, район „Кремиковци. "Със заработването си, заводът ще намали депонирането с общо 52%,

Огнен ад! Тонове зърно и домашни животни изгоряха при пожар в село край Разград

http://pik.bg/огнен-ад-тонове-зърно-и-домашни-животни-изгоряха-при-пожар-в-село-край-разград-news399207.html

Огнен ад! Тонове зърно и домашни животни изгоряха при пожар в село край Разград

2 тона зърно, домашни животни и 180 кв м покривна конструкция изгорахя при пожар в село Пороище, община Разград, съобщиха от ОД на МВР-Разград.

Пожарът е пламнал в селскостопанска постройка днес в 03.30 часа в село Пороище. Огънят в имота на 47-годишна жена унищожил 180 кв м покривна конструкция, 2 каруци, 2 ярмомелки, 2 тона зърно, 50 бали люцерна, 30 зайци, 22 кокошки и едно куче. Води се досъдебно производство по чл.331, ал.1 от НК. 

Стигат ли 11 месеца затвор за един трафикант

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4982265

Миналата седмица полицаи от ГПУ-Царево хванаха край Ахтопол микробус с 54 бежанци. Чуждите граждани, сред които и 16 деца на възраст между 2 и 12 г., били натъпкани на площ 4,25 кв. метра в товарния автомобил. Задържан е трафикантът - бургазлията Калчо Илиев. Осъждан за кражби и противозаконно отнемане на МПС.
Миналата седмица полицаи от ГПУ-Царево хванаха край Ахтопол микробус с 54 бежанци. Чуждите граждани, сред които и 16 деца на възраст между 2 и 12 г., били натъпкани на площ 4,25 кв. метра в товарния автомобил. Задържан е трафикантът - бургазлията Калчо Илиев. Осъждан за кражби и противозаконно отнемане на МПС.

Австрия и Словакия връщат контрола по границите

http://offnews.bg/news/n_1/n_558330.html

Австрия ще последва примера на Германия и временно ще наложи контрол и по-строги проверки по границите си. Освен това там ще бъде разположена и армия, която да помога за овладяването на бежанската вълна, съобщи вицеканцлерът на страната Райнхолд Митерленер на съвместна пресконференция с канцлера Вернер Файман, цитиран от Би Би Си. "Ако Германия извършва граничен контрол, то и Австрия трябва да засили проверките по границите", обясни Митерленер. Канцлерът Файман пък каза, че откакто е възстановен граничният контрол, няма данни Берлин да е връщал бежанци на Виена. Министърът на виншните работи Себастиан Курц каза, че, ако Австрия не вземе същото решение като Германия, то страната му до дни "ще е напълно препълнена". "Трябва да сме наясно, че ако оставим границите ни отворени, всеки ден ще приемаме по 10 000 бежанци, които може да останат в страната", обясни той. "Нашето географско положение е такова, че ние сме последната привлекателна страна във веригата преди Германия". Междувременно ТАСС съобщи, че и Словакия въвежда контрол границите си с Унгария и Австрия. "След обявеното от Германия временно възстановяване на граничния контрол на границите с Австрия Словакия временно ще въведе проверки по границата си с Австрия и Унгария", пише в съобщение, обнародвано на сайта на външното министерството на страната. За целта са мобилизирани 220 граничаря. Властите на страната внимателно следят ситуацията в чужбина и координират своите усилия със съседни Австрия, Унгария и Чехия. Според някои експерти това е поредният удар върху Шенгенското пространство.

Откъде накъде ние ще бъдем солидарни с грешките на САЩ, Франция и Англия!?

http://svetoven.pogled.info/news/67638/Otkade-nakade-nie-shte-badem-solidarni-s-greshkite-na-SASHT-Frantsiya-i-Angliya

/Поглед.инфо/ България не може да бъде отговорна за грешките на други държави в отношенията им с Близкия изток, това не е солидарност.

Вижте снимки от откриването на завода за преработка на отпадъци в Яна

http://pik.bg/вижте-снимки-от-откриването-на-завода-за-преработка-на-отпадъци-в-яна-news399197.html

Вижте снимки от откриването на завода за преработка на отпадъци в Яна

Днес премиерът Бойко Борисов откри официално завода за механично-биологично третиране в село Яна, район „Кремиковци”.

На откриването присъстваха още кметът на София Йорданка Фанъдкова, заместник- председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева,  ръководителят на ГД „Околна среда“ на ЕК Джордж Кремлис, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка г-н Ласло Бараняй, министри и евродепутати.

Вижте снимки от официалната церемония:

Ужас: Превозват бежанци под ремаркето на камион. Оказва се доходоносно (СНИМКИ)

http://www.bnews.bg/article-141482

Чужденците, от които 10 мъже, 9 жени и 13 деца, са били без документи за самоличност. Първоначално те се представили за сирийски граждани, а впоследствие е установено, че са от Ирак.

Лавров: В речта си в ООН Путин ще засегне темите за кризата в Украйна и ситуацията в Сирия

http://www.cross.bg/lavrov-pytin-vladimir-1480678.html

/КРОСС/ В речта си на 70-тата сесия на Генералната Асамблея на ООН руският президент Владимир Путин ще представи основните оценки на РФ по най-актуалните проблеми на съвременния свят, съобщи руският външен министър Сергей Лавров. „Присъствието на президента Владимир Путин на сесията на ГА на ООН преди всичко е свързано с това, че сесията не е рутинна, а юбилейна“, отбеляза министърът. „Съдържателно президентът на Русия винаги има какво да каже по въпросите от международната политика, – обърна внимание Лавров. – През тази година, отчитайки факта, че юбилейният характер на сесията предполага участието на висшия ръководител на РФ, ние изхождаме от това, че Владимир Путин ще представи нашите основни оценки по най-актуалните проблеми на съвременния свят“. „Такива най-вече са системните въпроси, възникващи във връзка с опитите да се забави обективният процес на формиране на нов многополюсен световен ред, което би отразявало обективното формиране на нови центрове на икономическа и финансова мощ и политическо влияние, – поясни Лавров. – Оттук нарастват и темите, които всички чуваме: борбата с тероризма, която трябва да се води без двойни стандарти, без да се делят терористите на добри и лоши, без да се предполага, че с някои от тези „лоши“ екстремистки настроени хора може да се сътрудничи за постигането на някакви конкретни конюнктурни геополитически цели

Убиецът на Вероника: Малко е да кажа, че съжалявам

http://offnews.bg/news/n_1/n_558356.html

„Малко е да кажа, че съжалявам, наистина”. Това каза пред съда Илиян Здравков , който е обвинен за убийството на студентката Вероника Здравкова . 40-годишният рецидивист призна вината си и по тази причина делото срещу него ще се гледа по съкратената процедура. Това означава, че ако бъде признат за виновен, Илиян ще получи с 1/3 по-малка присъда. Майката и бащата на Вероника заявиха пред журналисти, че не вярват на думите на Здравков и според тях това е трик, за да избегне най-тежката присъда. Трайчо и Надя Трайкови бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци. Те предявиха иск за 200 000 лв. кръвнина. Великотърновският окръжен съд днес реши, че самопризнанията на Илиян Здравков се потвърждават от събраните доказателства. Пред съда прокурорът Цани Попов изчете обвинителния акт, от който стана ясно, че 23-годишната студентка е починала в резултат на тежка черепно-мозъчна травма. Тя е получена, след нанасянето на 8 удара с брадва в областта на главата и тила - шест от тях са били с тъпата част на брадвата, а останалите два - с острата. От медицинската експертиза стана ясно, че момичето е починало преди тялото ѝ да попадне във водите на река Янтра . Като веществени доказателства по случая бяха редявени дрехите на Илиян Здравков, дрехите и вещите на Вероника, както и предметът на убийството. От съдебно-психологическата експертиза, направена на Илиян Здравков, е станало ясно, че той е бил и към момента е в добро психологично здраве. В момента на извършване на престъплението, поведението му се определя като дисоциално, но той напълно е осъзнавал действията си. Освен това стана ясно, че той е осъждан три пъти – два за грабеж и едни за грабеж, придружен с убийство, за което е излежал 10-годишна присъда.

Bloomberg стартира Bloomberg TV Bulgaria

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982305

Bloomberg L.P. и Bulgaria ON AIR обявиха днес дългосрочното си споразумение за създаване на нов бизнес новинарски ТВ канал на български език. Bloomberg TV Bulgaria ще се появи скоро в мрежите на кабелните и сателитните оператори в страната със съдържание, фокусирано върху задълбоченото отразяване на икономическото и бизнес развитие на България,
Bloomberg L.P. и Bulgaria ON AIR обявиха днес дългосрочното си споразумение за създаване на нов бизнес новинарски ТВ канал на български език. Bloomberg TV Bulgaria ще се появи скоро в мрежите на кабелните и сателитните оператори в страната със съдържание, фокусирано върху задълбоченото отразяване на икономическото и бизнес развитие на България,

Пожарникарите отбелязаха професионалния си празник

http://press.mvr.bg/NEWS/news150914_06.htm

Над 340 огнеборци бяха наградени с писмена похвала от ръководствата на вътрешното министерство и на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”

Учат варненски роми как да внасят предложения в Общинския съвет

http://www.moreto.net/novini.php?n=301330

Филм, който ще обучи ромите във Варна как да предлагат решения на Общинския съвет ще бъде прожектиран в циганските махали на морската столица. Това научи репортер на Moreto.net. 50-минутния филм ще може да се гледа във "Владиславово", "Максуда", "Аспарухово" и "Каменар".

Нова отсрочка за паспортите на сгради

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4981970

Задължителното изкарване на технически паспорти на съществуващите сгради, срокът за което изтича в края на тази година, се отлага за пореден път. Вместо собствениците на сгради да плащат глоби за липсата на този документ от началото на 2016 г., те ще имат спокойствието чак до 2022 г., за да уредят книжата,
Задължителното изкарване на технически паспорти на съществуващите сгради, срокът за което изтича в края на тази година, се отлага за пореден път. Вместо собствениците на сгради да плащат глоби за липсата на този документ от началото на 2016 г., те ще имат спокойствието чак до 2022 г., за да уредят книжата,

Концертът на Roisin Murphy в София се отменя!

http://music.actualno.com/Koncertyt-na-Roisin-Murphy-v-Sofija-se-otmenja--news_495630.html

Въпреки голямото желание на екипа на EventEase да включат България в тур-графика на Roisin Murphy по случай официалното ѝ завръщане на сцената, около нея се случиха непредвидени обстоятелства, които налагат отлагането на концерта у нас. Всеки ще може да възстанови цялата сумата от билет си в период от два месеца от 16.09.2015 до 17.11.2015 от мястото на неговото закупуване. Ако сте закупили билета си онлайн от www.eventim.bg, можете да го върнете в централния офис на Eventim (ул. „Граф И

Все още не се знае конкретната причина за убийството на сириец в центъра на София

http://sofia.actualno.com/Vse-oshte-ne-se-znae-konkretnata-prichina-za-ubijstvoto-na-siriec-v-centyra-na-Sofija-news_495633.html

Конкретната причина за скандала, който доведе до убийството на сирийския гражданин в София, все още не изяснена, защото трябва да се разговаря с другите пострадали лица. Това каза пред журналисти старши комисар Младен Маринов, директор на СДВР, във връзка с убития вчера сирийски гражданин в центъра на София, предаде "Фокус". Той посочи, че здравословното състояние на другите пострадали лица, в момента не позволява да бъдат разпитани от органите на МВР. "След разговор със свидетелите ще б

Григор се смъкна до 19-о място в световната ранглиста

http://tennis.actualno.com/Grigor-se-smykna-do-19-o-mjasto-v-svetovnata-ranglista-news_495629.html

Григор Димитров се смъкна до 19-о място в световната ранглиста на ATP. Най-добрият български тенисист отстъпва с две позиции, след като отпадна във втория кръг на US Open от казахстанеца Михаил Кукушкин. Димитров има актив от 1 600 точки. В „Топ 10“ Кей Нишикори падна до шестото място, а четвърти и пети са съответно Стан Вавринка и Томаш Бердих. Рафаел Надал се изкачва до седмата позиция, като испанецът успя да измести своя сънародник Давид Ферер. Миналогодишният шампион от US Open

Турски тираджии стават каналджии на бежанци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982294



Турски шофьори на камиони масово започнаха да прекарват бегълци у нас изкушени от високите тарифи за трафик на хора. Само за денонощие срещу 3-ма водачи на тирове Свиленградската районна прокуратура образува бързи производства за трафик на хора, съобщи Пловдивската апелативна прокуратура.
В ареста за по 72 часа са 53-годишният Мехмед Ч.
Турски шофьори на камиони масово започнаха да прекарват бегълци у нас изкушени от високите тарифи за трафик на хора. Само за денонощие срещу 3-ма водачи на тирове Свиленградската районна прокуратура образува бързи производства за трафик на хора, съобщи Пловдивската апелативна прокуратура. В ареста за по 72 часа са 53-годишният Мехмед Ч.

Районна прокуратура-Свиленград образува три бързи производства за каналджийство на бежанци

http://www.cross.bg/tyrski-litza-grazhdanin-1480679.html

/КРОСС/ Районна прокуратура-Свиленград образува три бързи производства и привлече като обвиняеми трима турски шофьори на товарни камиони за превеждане през границата на страната на хора без разрешение на органите на властта - престъпление по чл. 280 ал. 2 от Наказателния кодекс. С постановление на наблюдаващия прокурор те са задържани за 72 часа в следствения арест в Свиленград, а откритите в камионите лица са приведени в Центъра за временно настаняване на чужденци към дирекция „Миграция" на МВР в гр. Любимец. На 13 септември 2014 г., в 4 часа сутринта, на ГКПП-Капитан Андреево е извършена проверка с уред „газ анализатор" на ремарке на товарен камион марка „ДАФ" с турска регистрация. Уредът е отчел високи стойности на въглероден двуокис в товарното помещение, без да е нарушена целостта на митническата пломба. При отваряне на каросерията, в присъствието на митнически и гранични полицейски служители, са открити 32 лица между превозваната стока - врати за асансьори, генератори за ток и палети с конци за шиене. Чужденците, от които 10 мъже, 9 жени и 13 деца, са били без документи за самоличност. Първоначално те се представили за сирийски граждани, а впоследствие е установено, че са от Ирак. 48-годишният шофьор Реджеп Б., турски гражданин, е заявил пред българските власти, че товарил стоката от няколко места и не знае за превозваните хора

Районна прокуратура-Свиленград образува три бързи производства за каналджийство на бежанци

http://www.cross.bg/tyrski-litza-kamion-1480679.html

Районна прокуратура-Свиленград образува три бързи производства и привлече като обвиняеми трима турски шофьори на товарни камиони за превеждане през границата на страната на хора без разрешение на органите на властта - престъпление по чл. 280 ал. 2 от Наказателния кодекс. С постановление на наблюдаващия прокурор те са задържани за 72 часа в следствения арест в Свиленград, а откритите в камионите лица са приведени в Центъра за временно настаняване на чужденци към дирекция „Миграция" на МВР в гр. Любимец. На 13 септември 2014 г., в 4 часа сутринта, на ГКПП-Капитан Андреево е извършена проверка с уред „газ анализатор" на ремарке на товарен камион марка „ДАФ" с турска регистрация. Уредът е отчел високи стойности на въглероден двуокис в товарното помещение, без да е нарушена целостта на митническата пломба. При отваряне на каросерията, в присъствието на митнически и гранични полицейски служители, са открити 32 лица между превозваната стока - врати за асансьори, генератори за ток и палети с конци за шиене. Чужденците, от които 10 мъже, 9 жени и 13 деца, са били без документи за самоличност. Първоначално те се представили за сирийски граждани, а впоследствие е установено, че са от Ирак. 48-годишният шофьор Реджеп Б., турски гражданин, е заявил пред българските власти, че товарил стоката от няколко места и не знае за превозваните хора

Крадец удари кьоравото! Уж открадна проста дамска чанта, а си тръгна с цяло съкровище

http://pik.bg/крадец-удари-кьоравото-уж-открадна-проста-дамска-чанта-а-си-тръгна-с-цяло-съкровище-news399199.html

Крадец удари кьоравото! Уж открадна проста дамска чанта, а си тръгна с цяло съкровище

Сумата от 23 800 лева, 150 гр злато, сребро и таблет. Това успя да отнеме крадец от апартамент на ул. „Капитан Райчо“ във Варна, пише "Петел". Крадецът проникнал в жилището, като си отключил вратата. По–късно е установено, че от автомобила на собственичката, паркиран на ул. „Македония“, е извършена кражбата на дамска чанта, оставена вътре, съдържаща лични документи, банкови карти и ключове за дома й. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Варна.

На Кръстовден денят и нощта се кръстосват

http://www.cross.bg/krustovden-krust-vreme-1480677.html

/КРОСС/ На 14 септември е празникът на Кръста или Кръстовден. Празникът се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните култури, време за гроздобер. Смята се, че гроздетото преди Кръстовден не е добре узряло, на този ден се плетат и кошниците за гроздобер, затова на места наричат деня и Гроздоберник. На този ден най-възрастната жена в домакинството, опича Кръстова пита с украса от кръст върху него. Когато се съберат домашните, го разчупва над трапезата и го нарича „Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли“, цялото домочадие повтаря словата. Смята, се че от Кръстовден Слънцето се връща назад към зимата, деня и нощта се кръстосват, студа наближава и може да те боли кръста. За това с тези ритуални думи всички смятали, че се предпазват от болки в кръста, през идната година. На 14 септември се отбелязва църковния празник „Въздвижение на Светия кръст Господен“ – той е един от четирите дни в година, в който според православната религия се извършва поклонение. На Кръстовден свещениците правят водосвет по домовете. Същият ден по време на богослужението в църквата, свещениците изнасят кръста в средата на храма за да се поклонят вярващите, информира infosi.bg

Спряха 140 кг нелегален тютюн на Дунав мост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4982285

Турско семейство на път за Австрия е спряно на Дунав мост при опит да изнесе нелегално 140 кг тютюн за наргиле, съобщиха от Агенция "Митници". Контрабандната стока е открита по метода „анализ на риска".При проверка на минивана в митническо хале се оказва, че багажникът на автомобила бил постлан дебело с опакован ароматизиран тютюн от марката „Al
Турско семейство на път за Австрия е спряно на Дунав мост при опит да изнесе нелегално 140 кг тютюн за наргиле, съобщиха от Агенция "Митници". Контрабандната стока е открита по метода „анализ на риска".При проверка на минивана в митническо хале се оказва, че багажникът на автомобила бил постлан дебело с опакован ароматизиран тютюн от марката „Al

Германия очаква 1 млн. бежанци тази година

http://www.mediapool.bg/germaniya-ochakva-1-mln-bezhantsi-tazi-godina-news239233.html

До един милион бежанци може да влязат в Германия тази година, заяви вицеканцлерът Зигмар Габриел. "Много признаци подсказват, че тази година няма да приемем 800 000 бежанци, както предвиди министерството на вътрешните работи, а един милион", пише Габриел в писмо до членовете на Германската социалдемократическа партия, поместено на сайта на партията. Официалната прогноза на Берлин бе за 800 000 бежанци.

Кебапчета, бира и песни на Неврокопския панаир

http://frognews.bg/news_97640/Kebapcheta-bira-i-pesni-na-Nevrokopskiia-panair/

Започна традиционният есенен панаир в Гоце Делчев, който тази година ще бъде до 22 септември. Панаирът се организира ежегодно от Община Гоце Делчев и вече няколко поредни години е разположен в района на бившата казарма в града, където е подсигурен и голям паркинг за посетителите.

Министър Василева: Софиянци трябва да са спокойни - няма никакви притеснения за замърсяване на водата на река Искър

http://pik.bg/министър-василева-софиянци-трябва-да-са-спокойни---няма-никакви-притеснения-за-замърсяване-news399191.html

Министър Василева: Софиянци трябва да са спокойни - няма никакви притеснения за замърсяване на водата на река Искър

Нека софиянци бъдат спокойни, защото няма никакви опасения и притеснения за замърсяването на водата на р. Искър. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в отговор на въпрос дали е застрашена водата на софиянци от новото депо за боклуци край Самоков.

"Река Искър има едни от най-прекрасните качества на питейната вода. Това, което днес видяхме, е нагледен пример, че новите технологии са точно тези, които в пълна степен гарантират недопускането на каквото и да било замърсяване на води, почви и въздух. Моят апел е да се спре да се спекулира с тази тема, да не се всяват страхове в хората, които са абсолютно неоснователни", заяви Василева. 

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова допълни, че традиционно такива спекулации се използват с предизборни цели. "Традиционно уви се използва за политически цели", каза Василева.

42-ри сме по икономическа свобода в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=301327

България се нарежда на 42-ро място от 157 държави и територии в света, по икономическа свобода. Това пише в годишен доклад на канадския институт „Фрейзър", и разпространен за България от Института за пазарна икономика. Миналата година България е на 39-то място, сочи анализът.

Повишават учителските заплати средно с около 70 лв.

http://econ.bg/Новини/Повишават-учителските-заплати-средно-с-около-70-лв-_l.a_i.696797_at.1.html

Средно с около 70 лв. - или под 10%, ще се повишат учителските заплати. Това заяви министърът на образованието Тодор Танев пред bTV. Той обясни, че...

България излезе от периода на дефлация

http://offnews.bg/news/n_1/n_558341.html

България излезе от продължилия няколко месеца период на дефлация. Индексът на потребителските цени за август спрямо юли е 100%, т.е. месечната инфлация е 0.0%, отчете НСИ. За периода от началото на годината (август спрямо декември 2014 г.) има 0.3% дефлация. Средногодишо за периода септември 2014 - август 2015 спрямо септември 2013 - август 2014 г. също има дефлация от 0.2%. През август поскъпват храните и безалкохолните (с 0.6%) и алкохолът и цигарите (с 0.2%). Намаление има при облеклото и обувките (с 2.4%), наемите и режийните разходи (с 0.1%), транспорта (с 0.4%), развлечения и култура (с 0.1%). На същото равнище спрямо предходния месец остават жилищното обзавеждане, домакинските уреди, здравеопазването, съобщенията, образованието, цените в ресторантите и хотелите. При храните са поскъпнали хляб "Добруджа", макаронените и зърнени изделия, свинското месо, сиренето, кашкавала, яйцата, олиото, цитрусовите плодове, краставиците, листните зеленчуци, кафето, твърдият алкохол и бирата. Поевтинели са оризът, белият хляб, кайма, рибата, ябълките, доматите, морковите, картофите. Електроенергията е поевтиняла с 0.3%, течните горива за битови нужди - с 3.8%, дизелово гориво - с 2.3%, бензин А95Н - с 1.6%, бензин А98Н - с 1.3%, метан - с 0.4%.

Б. Борисов: Заводът за боклука е общински. Няма мечки, лисици, вълци

http://www.cross.bg/borisov-zavod-po-dobur-1480676.html

/КРОСС/ Амбицирахме се да направим най-доброто нещо, правено на Балканите. В Европа само Берн има по-добър завод, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на завода за механично-биологично третиране на отпадъци на площадка „Садината", в с. Яна, район „Кремиковци".  „С министър Москов ще дойдем след два месеца да видим дали ще е така чисто и ще мирише хубаво. Това е действително много важно за хората. Заварих преди няколко години затвореното депо в Суходол и балиращи машини", каза Борисов. „На днешния ден искам да бъдем повече отговорни и да не допускаме никога чрез политически и личните амбиции на лидерите на партии да се подлага на изпитание здравето и финансите на цял град. Това предприятие е 100 % общинско и е 100 % на софиянци. Няма мечки, вълци, лисици, знаете как заварих София (фирма Wolf на Румен Гайтански, бел. ред.)", добави премиерът. „Всички са оказали своя принос и затова благодаря на моя приятел Станишев за маковете, които ми остави. Те стоят на входа, по това време на годината са изкуствени, но на пролет цялото поле ще е в макове, защото то ни амбицира да направим най-доброто нещо, което е правено на Балканите. В Европа само Берн има по-добър завод", заяви Борисов. За магистрала „Струма", за Кресна цялата ми надежда е в тези хора, каза той, сочейки екипа си и представителите на ЕК

Потресаващи кадри от кървавото меле на пътя в Плевен (Снимки)

http://petel.bg/Potresavashhi-kadri-ot-karvavoto-mele-na-patya-v-Pleven--Snimki-__126738

Снимки: plevenzapleven.bg. Военен е един от участниците в зверската касапница в Плевен. Затова и на мястото на първата катастрофа са пристигнали...

Показаха дрехи на Вероника - присъдата на убиеца й Илиян Здравков ясна утре

http://petel.bg/Pokazaha-drehi-na-Veronika---prisadata-na-ubietsa-y-Iliyan-Zdravkov-yasna-utre__126742

Снимка: "24 часа" В съдебната зала в окръжния съд във Велико Търново бе излъчен 3-часов филм на следствения експеримент, който бе направен...

Изгоря единственият жител на граничното селце Брест

http://petel.bg/Izgorya-edinstveniyat-zhitel-na-granichnoto-seltse-Brest__126745

Снимка: Булфото, архив Единственият жител на граничното кюстендилско село Брест Иво Кацарски/49 г./изгорял в къщата, която обитавал,...

Само във Фрог: Длъжници връщат борчове, като прекарват бежанци

http://frognews.bg/news_97645/Samo-vav-Frog-Dlajnitsi-vrashtat-borchove-kato-prekarvat-bejantsi/

Маститите лихвари измислиха нова схема как да си прибират борчовете от нередовните длъжници. Те ги принуждават да прекарват бежанци през страната на своя отговорност. Това разкриха пред Фрог нюз източници от полицията.

Фанъдкова ще присъства на среща между академици и столични учители в БАН

http://pik.bg/фанъдкова-ще-присъства-на-среща-между-академици-и-столични-учители-в-бан-news399189.html

Фанъдкова ще присъства на среща между академици и столични учители в БАН

Кметът на Столична община Йорданка Фанъдкова ще присъства на среща между академици и столични учители в БАН. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община

На срещата ще присъстват академик Антон Дончев,зам. председателят на БАН академик Дамян Дамянов, академик Васил Гюзелев, академик Георги Марков, академик Константин Косев, академик Михайл Виденов, директори на столични училища и учители по история и български език.

Инициативата се организира по повод откриването на предстоящата учебна година и е по идея на БАН и Столичната община. По време на срещата ще се разисква ролята на преподавателя за духовното израстване на младите хора. 

Стагнация през август и на месечна, и на годишна база

http://www.mediapool.bg/stagnatsiya-prez-avgust-i-na-mesechna-i-na-godishna-baza-news239232.html

Стагнация на потребителските цени през август и на месечна, и на годишна база, отчете Националният статистически институт, според чиито данни инфлацията предходния месец е била нулева спрямо юли 2015 г. и също 0.0% спрямо август 2014 г. В сравнение с декември миналата година пък е отчетена дефлация от 0.3 на сто. Средногодишната инфлация за периода септември 2014 - август 2015 г. спрямо същия период година по-рано е минус 0.2%. През август са поевтинели горивата за бита (3.8%), дизел (2.3%), бензин (1.6%), облекла и обувки (2.4%), част от млечните и месните продукти, някои от плодовете и зеленчуците. Поскъпване има при алкохола (0.2%), при хлебните и зърнените изделия, олио, захар (1%), кафе (2.7%) и някои храни, плодове и зеленчуци. Без промяна остават цените на жилищното обзавеждане, образование, здравеопазване и хотели и ресторанти. Индексът на цените за малката кошница за август 2015 г. спрямо юли 2015 г. е 100.2%, а от началото на годината (август 2015 г. спрямо декември 2014 г.) е 98.9% . През август 2015 г. цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили и хранителни продукти са поскъпнали с 0.5%, нехранителни стоки са поевтинели с 0.1%, а цените на услугите са намалели с 0.2%.

Новите Alienware пращат игрите в 4K

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/novite-alienware-prashtat-igrite-v-4k-6042537

Alienware 15 е първият и единственият ноутбук на пазара, който може да се конфигурира с AMD Radeon R9 M395X

Следващите две години може да са най-топлите в историята, прогнозират британски учени

http://www.cross.bg/okean-slyzhba-meteorologichnata-1480675.html

/КРОСС/ Следващите две години може да бъдат най-горещите в историята в световен мащаб, показва изследване на Метеорологичната служба на Великобритания. Изследването предупреждава, че може да се очакват големи промени в климата, както и увеличаване на въздействието на парниковите газове върху естествените климатични процеси, предаде Би Би Си. Допълнително въздействие върху нарастващата температура тази година ще има и заради очакваното особено силно явление "Ел Ниньо" в Тихия океан. В същото време летните сезони в Европа може да са по-хладни за известен период, докато останалата част от света се затопля. Учените потвърждават, че през 2015 г. средната температура на повърхността на Земята е била на или близо до рекордни нива (0.68C над средната за периода 1961 г. - 1990 г.). "Знаем, че някои естествени процеси допринасят за глобалните температури през дадена година, но особено високите температури досега тази година показват трайното въздействие на парниковите газове, които са резултат на човешка дейност", заяви директорът на Метеорологичната служба Стивън Белчър. "Освен ако няма голямо вулканично изригване, изглежда много вероятно, че в световен мащаб 2014 г., 2015 г. и 2016 г. ще бъдат сред най-топлите години, регистрирани някога. Това не е случайност. Свидетели сме на въздействието на енергията, която непрекъснато се акумулира в океаните и атмосферата на Земята заради парниковите газове", допълва Роуан Сътън от Метеорологичната служба

Подарък за учениците в Плевен: Градският транспорт безплатен през първия учебен ден

http://pik.bg/подарък-за-учениците-в-плевен-градският-транспорт-безплатен-през-първия-учебен-ден-news399182.html

Подарък за учениците в Плевен: Градският транспорт безплатен през първия учебен ден

Градският транспорт в Плевен ще бъде безплатен за всички ученици в утрешния първи учебен ден - 15 септември. Това съобщи пресцентърът на общината.

Инициативата е на кмета проф. д-р Димитър Стойков и е жест към учащите се, се посочва в съобщението.

Кметът е изказал благодарност на управителите на транспортните фирми, които са оказали съдействие, за да се реализира тази идея. В Плевен и региона утре ще прекрачат за първи път училищния праг над 2400 първокласници - с 200 повече, в сравнение с миналата година.

Паралелките с първокласници ще бъдат десетина повече спрямо учебната 2014/15 г. Само в Плевенската община утре първокласниците ще бъдат над 1300.

Увеличеният брой на децата в Плевен през последните години наложи построяването на нова детска градина, открита неотдавна от кмета Димитър Стойков. Той предвижда в близко време да започне строителство на още едно детско заведение.

Пламен Петров, убил дъщеричката си Пламена, е осъден на доживотен затвор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4982259

Окръжният съд в Русе осъди на доживотен затвор при първоначален специален режим бащата убиец на 7-годишната Пламена. Пламен Петров /39 г./ беше признат за виновен, че навръх Великден преди 2 г. е пребил до смърт по особено жесток и мъчителен начин малолетната си дъщеричка. Според комплексната съдебно-псииатрична експертиза той е вменяем.
Окръжният съд в Русе осъди на доживотен затвор при първоначален специален режим бащата убиец на 7-годишната Пламена. Пламен Петров /39 г./ беше признат за виновен, че навръх Великден преди 2 г. е пребил до смърт по особено жесток и мъчителен начин малолетната си дъщеричка. Според комплексната съдебно-псииатрична експертиза той е вменяем.

Bloomberg стартира Bloomberg TV Bulgaria в партньорство с Bulgaria ON AIR

http://www.investor.bg/medii/455/a/bloomberg-startira-bloomberg-tv-bulgaria-v-partniorstvo-s-bulgaria-on-air-202333/

Bloomberg TV Bulgaria ще е с фокус върху задълбоченото отразяване на икономическото и бизнес развитие на България

Шофьор без книжка удари полицейска кола, докато бяга от униформените в Нова Загора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4982257

Шофьор без книжка се ударил в полицейски автомобил, докато се е опитвал да избяга от униформените. Инцидентът станал в Нова Загора, съобщават от полицията в Сливен, цитирани от Дарик.
В събота следобед на ул. „Капитан Петко Войвода" полицаи се опитали да спрат за проверка лек автомобил, управляван от 27-годишен мъж.
Шофьор без книжка се ударил в полицейски автомобил, докато се е опитвал да избяга от униформените. Инцидентът станал в Нова Загора, съобщават от полицията в Сливен, цитирани от Дарик. В събота следобед на ул. „Капитан Петко Войвода" полицаи се опитали да спрат за проверка лек автомобил, управляван от 27-годишен мъж.

В Плевенска област са готови за новата учебна година

http://pik.bg/в-плевенска-област-са-готови-за-новата-учебна-година-news399181.html

В Плевенска област са готови за новата учебна година

Всички 114 училища на територията на Плевенска област са готови за началото на новата учебна година. Засега се закрива само едно училище – основното училище „Св. Св. Кирил и Методий" в село Тотлебен, където се закрива и детската градина. Само в две учебни заведения все още не са приключили ремонтите – в Математическата гимназия „Гео Милев" в Плевен и основното училище „Св. Св. Кирил и Методий" в село Търнене. Ремонтите обаче няма да попречат на нормалното начало на учебната година.

Всички учебни заведения в областта са получили нужната учебна документация, доставени са и безплатните учебници и помагала. Очакванията са учебната година да започне навсякъде нормално. С повече записани първокласници в сравнение с миналата година ще започне учебната 2015/2016 в област Плевен, съобщават от Регионалния инспекторат в Плевен. Засега записаните в първи клас в областта деца са 2395, а по традиция най-много - 1309 са в община Плевен. По официални данни на ГРАО обаче 2817 деца в Плевенска област, подлежат на обучение в първи клас е 2817. Това означава, че има още 422 незаписани деца. Най-вероятно тази статистика включва и децата, които са напуснали областта В цифрата на незаписаните обаче са включени и децата, които по една или друга причина са напуснали областта или дори страната.

Мерките преди началото на учебната година са съвместни с Регионалния инспекторат по образованието, директорите на училищата и детските градини, както и кметовете предприемат мерки за ограничаването на тютюнопушенето и употребата на алкохол. Заедно с полицията те са засилили контрола на питейните и увеселителни заведения с оглед спазването на забраната за продажба на алкохол и цигари на непълнолетни и малолетни и ограничителния режим за посещения след определения час. Изготвени са графици за осигуряване на безопасността на децата през първия учебен ден и в рамките на акцията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” Засилени дежурства ще има освен в районите на учебните заведения и на рисковите кръстовища около училищата. В акцията са включени всички полицейски сили на територията на Плевенска област.

Матурата по български език догодина ще е в 3 модула

http://education.actualno.com/Maturata-po-bylgarski-ezik-dogodina-shte-e-v-3-modula-news_495624.html

Държавният зрелостен изпит по български език и литература в 7 клас догодина ще бъде разделен на три модула, а явилите се на матурата ще научават темата за писането на интерпретативно съчинение или есе, след като приключат работата си по предишните два модула. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева на пресконференция в понеделник, предаде Mediapool. В момента зрелостниците по БЕЛ се явяват на тест с 41 въпроса, като последният от тях е зададена тема за написван

3-ма убити след 2 тежки катастрофи в Плевен, включително на линейка

http://pleven.actualno.com/3-ma-ubiti-sled-2-tejki-katastrofi-v-Pleven-vkluchitelno-na-linejka-news_495627.html

Два тежки пътни инцидента станаха днес в Плевен, съобщава bTV. В катастрофа между три автомобила, "Фолксваген", рено и военен микробус, са загинали трима души, а други петима са били тежко ранени. Сигналът за инцидента, станал на виадукта над ж.п. линията в Плевен, е подаден около 14.00. На място оглед се извършва от Военна полиция Плевен. Линейката, поела сигнала, е била ударена по пътя към местопроизшествието. Лекарят е с множество травми, а шофьорът е в тежко състояние с черепно-мозъчна тр

ЕС продължи санкциите срещу Русия

http://europe.actualno.com/ES-prodylji-sankciite-sreshtu-Rusija-news_495626.html

Европейският съюз продължи с половин година санкциите срещу 149 руски граждани и 37 организации, съобщиха информационните агенции, предаде Mediapool. Ограничителните мерки на ЕС са във връзка с действията против териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Замразяването на активите и забраната за влизане на територията на ЕС на 149 граждани и 37 организации се продължават до 15 март 2016 година, е посочено в документа. Санкциите трябваше да приключат утре, уточнява Д

Шофьор без книжка удари полицейски автомобил, докато бяга от униформените в Нова Загора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982252

Шофьор без книжка се ударил в полицейски автомобил, докато се е опитвал да избяга от униформените. Инцидентът станал в Нова Загора, съобщават от полицията в Сливен, цитирани от Дарик.
В събота следобед на ул. „Капитан Петко Войвода
Шофьор без книжка се ударил в полицейски автомобил, докато се е опитвал да избяга от униформените. Инцидентът станал в Нова Загора, съобщават от полицията в Сливен, цитирани от Дарик. В събота следобед на ул. „Капитан Петко Войвода" полицаи се опитали да спрат за проверка лек автомобил, управляван от 27-годишен мъж.

Партията на Путин спечели местните избори в Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=301324

По предварителни данни партията на Владимир Путин "Единна Русия" печели местните избори, които се проведоха в страната. Все още няма официална информация с каква преднина Путин печели вота, но агенциите съобщават за добри резултати за опозицията.

Привърженик на банковата национализация стана "финансов министър" на лейбъристите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/14/2609500_privurjenik_na_bankovata_nacionalizaciia_stana/?ref=rss


Новият лидер на лейбъристите Джеръми Корбин е изправен пред първото си сериозно изпитание, след като избра близкия си сътрудник Джон Макдонъл за финансов министър в т.нар. "правителство в сянка".

64-годишният Макдонъл, известен като праволинеен бивш синдикалист, се застъпва за повторна национализация на банките и по-високи данъци за богатите, пише "Ройтерс".

Изборът му може да се окаже голям проблем за новия лидер на лейбъристите. Мнозина от тях се боят, че крайно лявата...

Пребиха и ограбиха старица в Ивайловградско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982249

Неизвестен нападател влезе с взлом в дома на 78-годишна жена в ивайловградското село Попско, преби я зверски и и отне спестяванията от 200 лева. Инцидентът стана малко след полунощ в понеделник, съобщи ОД на МВР - Хасково.
Нападателят на възраст към 40 годишен, висок 170 см. и облачен в тъмни дрехи извадил старицата с инициали Е. Ш.
Неизвестен нападател влезе с взлом в дома на 78-годишна жена в ивайловградското село Попско, преби я зверски и и отне спестяванията от 200 лева. Инцидентът стана малко след полунощ в понеделник, съобщи ОД на МВР - Хасково. Нападателят на възраст към 40 годишен, висок 170 см. и облачен в тъмни дрехи извадил старицата с инициали Е. Ш.

Путин предложи създаването на културно-исторически център на християнството в Крим

http://www.cross.bg/tzentur-hersones-tavricheski-1480674.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин предложи да бъде основан в близост до резервата „Херсонес Таврически“ културно-исторически център на християнството. „Ние имаме идея. Вчера с господин Берлускони (бившият италиански премиер) говорихме, че някъде недалеч от тук, за да не пречи на Севастопол, е подходящо да бъде основан културно-исторически център на християнството“, заяви руският президент по време на посещението си в музея-резерват „Херсонес Таврически“ заедно с бившия премиер на Италия Силвио Берлускони. Путин подчерта, че има предвид център „не само на православието, но и на всички направления в християнството“. Руският президент отбеляза, че подобен център няма никъде в света. Според него, „трябва да се съберем заедно и да помислим как да поставим този проект на крака и да го реализираме“. „Много ми хареса идеята да създаване на културно-исторически център“, заяви пред журналисти Силвио Берлускони. По думите му, „ако президентът Путин сметне за необходимо, аз съм готов да изпратя тук италиански архитекти и да доставим растения от Италия“. В състава на резервата „Херсонес Таврически“ влизат древно селище, участъци от уникалната селска територия на града, така наречената хора, както и средновековните крепости Чембало и Каламита. Колекцията на музея включва около 220 хил

Така се паркира на пешеходна пътека в центъра на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_558315.html

От OFFNews продължаваме да получаваме снимки и сигнали за шофьори, които не желаят да спазват правилата за движение или паркиране. Наш читател ни изпрати снимка на кола, паркирана на пешеходна пътека на натоварен булевард в центъра на София. Кадърът е заснет днес около 12:20 часа на кръстовището на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша". "От снимката не се вижда, но паркираният автомобил пречеше не само на пешеходците, но и на движението на колите по булеварда. Често се случва там да паркират коли, но досега не е било чак толкова нагло", разказа нашият читател.

Шуменският университет прие 1500 нови студенти

http://pik.bg/шуменският-университет-прие-1500-нови-студенти-news399173.html

Шуменският университет прие 1500 нови студенти

1 500 първокурсници прекрачиха днес прага на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. Те ще се обучават в 53-те бакалавърски специалности на ВУЗ-а.

За тържествената церемония пред сградата на Ректората дойдоха депутатите Иван Иванов и Бюнямин Хасан и кметът на Шумен Красимир Костов. “Шуменският университет винаги е заемал особено място, винаги е бил важен за Шумен, шуменци го наричат нашия университет.

Университетът е общност от творци и откриватели, от хора, обединени от идеи и ценности”, каза в словото си кметът Костов и пожела на първокурсниците да бъдат постоянни и да вървят уверено към целите си.

Ректорът на Университета Маргарита Георгиева връчи студентските книжки на 14 първокурсници, влезли с максимален бал. След това церемонията продължи с полагане на академична клетва, докосване на ректорския жезъл и знамето на ШУ. С новоприетите 1500 в бакалавърски и около 500 в магистърски програми студентите на Университета достигат 8000.

Опозицията в шахмата ще опита да свали Силвио Данаилов на извънредно събрание

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/14/2609430_opoziciiata_v_shahmata_shte_opita_da_svali_silvio/?ref=rss


Опозицията в българския шахмат работи за свалянето на настоящото ръководство на федерацията (БФШ) в лицето на Силвио Данаилов, научи "Дневник".

Методи Стойнев от "Марек Юнион Ивкони" обясни, че се събират подписи за свикването на извънредно общо изборно-отчетно събрание. "Трябва да обединим една трета от клубовете, членуващи във федерацията, или около 30 клуба, за да свикаме събрание", каза той.

Очакванията му са положителна развръзка да има в средата на октомври....

Кръчма в Прага инсталира тоалетна за повръщане

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982225

Посетителите на кръчма в Прага вече спокойно ще могат да препиват и повръщат, след като бе инсталирана специална тоалетна за повръщане, съобщава в.
Посетителите на кръчма в Прага вече спокойно ще могат да препиват и повръщат, след като бе инсталирана специална тоалетна за повръщане, съобщава в. "Дейли мирър". Съоръжението е високо малко над кръста и е снабдено и с две дръжки, за които пияният да се хване. Нововъведението е направено в пражкия "Клуб Котелна".

Кръчма в Прага инсталира тоалетна за повръщане

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4982238

Посетителите на кръчма в Прага вече спокойно ще могат да препиват и повръщат, след като бе инсталирана специална тоалетна за повръщане, съобщава в. "Дейли мирър".
Съоръжението е високо малко над кръста и е снабдено и с две дръжки, за които пияният да се хване. Нововъведението е направено в пражкия "Клуб Котелна".
Посетителите на кръчма в Прага вече спокойно ще могат да препиват и повръщат, след като бе инсталирана специална тоалетна за повръщане, съобщава в. "Дейли мирър". Съоръжението е високо малко над кръста и е снабдено и с две дръжки, за които пияният да се хване. Нововъведението е направено в пражкия "Клуб Котелна".

Най-опасните каскади, изпълнени от актьори (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/naj-opasnite-kaskadi-izpylneni-ot-aktiori-video-6042533

Не винаги професионалисти изпълняват най-опасните каскади във филмите, а главните актьори са тези, които рискуват в трудните ситуации по време на снимки

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване