Германия започна контрола по границите

http://europe.actualno.com/Germanija-zapochna-kontrola-po-granicite--news_495458.html

От снощи германската полиция контролира границата с Австрия, за да попречи на бежанците да влизат безконтролно в страната. Полицията започна да спира всички автомобили и пешеходци на ГКПП Фрайлесинг. Още в самото начало на проверките трима обявили се за сирийци бяха задържани встрани на пътя за установяване на статута им. Баварската община се намира срещу Залцбург в Австрия. Граничният контрол бе въведен часове преди днешната извънредна среща в Брюксел на Съвета във формат "министри на вътрешн

Шотландските националисти пак напират за референдум

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257574_%D0%A8%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D0%BA+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%

 Шотландските националисти ще предложат провеждането на нов референдум за независимост на Шотландия от Велико-британия, съобщи Ройтерс.

 

Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън обяви, че формацията й, която

 

настоява за отцепването

 

на Шотландия от Великобритания, ще включи предложение за провеждане на референдум в програмата си за изборите за регионален парламент през 2016 г.

 

Стърджън изтъкна, че нов референдум за независимост от Обединеното кралство може да има след 5 до 10 години.

 

В нашия манифест ще бъде посочено, че ние разглеждаме обстоятелствата и времевите рамки, в които провеждането на втори референдум би имало смисъл, но ние можем само да предложим неговото провеждане. След това народът , на тези избори или следващите, ще реши дали иска да гласува за нашия манифест, заяви Стърджън.

 

През юли британският премиер Дейвид Камерън отхвърли възможността да бъде проведен нов референдум за независимост в Шотландия. По думите му, от такова допитване няма нужда и то няма да се проведе, докато той е премиер.

 

Тогава Никола Стър-джън предупреди Каме-рън, че той ще бъде персонално отговорен, ако не изпълни обещанията си за предоставяне на повече власт и това стане причина Единбург да проведе втори референдум.

 

Първият референдум се проведе през септември миналата година и

 

 55% казаха „не”

 

на отделянето на Шотландия от Великобритания. Тогава Камерън обеща повече правомощия и декларира, че Шотландия ще стане най-независимата автономия.

 

Според последното социологическо проучване 55% от шотландците биха гласували за независимост при провеждане на нов референдум.

Лавров: САЩ знаят къде са позициите на джихадистите, но няма удари по тях

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257573_%D0%9B%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B6%

 Москва има информация, че САЩ знаят точно къде са разположени позициите на “Ислямска държава”, но не дават заповед за нанасяне на удари. Това заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС. “Надявам се, че няма да подведа никого, като кажа, че някои наши колеги от влизащи в коалицията страни казват, че понякога имат информация къде конкретно, на какви позиции се намират едни или други подразделения на “Ислямска държава”, а командващият коалицията (естествено, САЩ) не дава съгласие за нанасяне на удари”, обясни Лавров. “Не искам да правя никакви изводи - кой знае какви оценки, информация и висши съображения има командващият и възможно е другите да не разполагат с това - но такива сигнали има”, допълни Лавров.

 

Преди това Лавров отбеляза, че е възможно САЩ, които на той нарече “нашите американски партньори”, или от самото начало да са създали коалицията си “не много обмислено”, или да са я замислили така, че тя да има не тези цели, които са били обявени. Коалицията се създаваше много спонтанно - буквално за няколко дни бе обявено, че в нея влизат редица страни, започнаха някакви удари, каза руският външен министър. Той каза също, че когато се анализира работата на авиацията на страните, влизащи в антиджихадистката коалиция, се създавало “странно впечатление” и че понякога се “прокрадвала мисълта, че освен заявената цел - борба с “Ислямска държава”, коалицията има и някакви други задачи.

 

Ден преди това президентът на САЩ Барак Обама заяви, че подкрепата на руснаците за режима на Башар ал Асад е голяма грешка и е обречена на провал. И допълни: „Време е малко да се вразуми, защото проблемът с „Ислямска държава” няма да засегне толкова нас, колкото нея с мюсюлманското й население в Кавказ.” Ходовете на Москва нямало да попречат на основната мисия на САЩ в Сирия - да громят халифата, но щели да осуетят намирането на политическо уреждане на кризата в страната. На страната на Обама срещу Русия застана германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер: „Не бива да се допуска всеки да се меси в Сирия по свое усмотрение!”

 

„Досега никой не можа да предложи „вразумителна” алтернатива за обезпечаване на сигурността в Сирия от усилията на действащото легитимно сирийско ръководство”, отвърна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

Междувременно властите в Дамаск съобщиха, че в Латакия в петък са кацнали два руски самолета с 80 тона хуманитарна помощ. Москва предупредила Кипър да пренасочва полетите си идната седмица, защото ще има военни учения по сирийското крайбрежие - на стотина километра от острова.

Елтън Джон си пожела Путин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257572_%D0%95%D0%BB%D1%82%D1%8A%D0%BD+%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD

 Британският певец и композитор сър Елтън Джон е изразил готовност да се срещне с президента на Русия Владимир Путин, за да обсъдят отношението на държавния глава към правата на гейовете, съобщи Би Би Си.

 

Музикантът определя идеята като утопична. “Бих искал да се срещна с Путин. Той може да се присмее зад гърба ми, когато затвори вратата зад мен, и да ме нарече пълен идиот, но поне ще знам, че съм имал

 

достатъчно съвест

 

да опитам”, казва сър Елтън Джон.

 

Музикантът е в Киев за XII международен форум “Ялтенска европейска стратегия”. В изказването си на него Елтън Джон призова украинците да изградят ново общество, толерантно, проявяващо търпимост, включително към ЛГБТ обществото, съобщи в. “Индипендънт”.

 

По време на посещението си в Киев британският музикант се срещна с президента на Украйна Петро Порошенко. Държавният глава подари на музиканта тениски с изображенията на Олег Сенцов и Александър Колченко, осъдени в Ростов на Дон за тероризъм на 20 и съответно на 10 години лишаване от свобода, а също Надежда Савченко, която е задържана в Русия. Снимките от срещата са качени на страницата му във Фейсбук.

 

Сър Елтън Джон не за пръв път

 

изразява желанието си да обсъжда с Владимир Путин въпросите за правата на гейовете. През ноември 2014 г. той искаше да се срещне с руския държавен глава и да говори с него. В Кремъл обаче не бяха информирани за плановете на музиканта.

“Путин не е Господ, нито ще живее вечно.”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257571_%E2%80%9C%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%93%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%2C+%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%BE.%E2%80%9D

 Шест месеца след убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов пред Кремъл един от най-близките му съюзници се опита да се пребори с партията на Владимир Путин “Единна Русия” на вчерашните регионални избори, макар да не е оптимист, съобщи Ройтерс.

 

Активист ветеран само на 32 години, Иля Яшин, видна фигура в партията ПАРНАС и един от най-близките приятели на Немцов, продължи тактиката на убития опозиционен лидер за постигане на малки и постепенни победи като кандидат за парламента в Костромска област, на около 300 км североизточно от Москва.

 

Руснаците избираха вчера губернатори в 21 региона, депутати - в 11 регионални парламента, както и градски и общински съвети.

 

Гласуването е тест за опозицията, която остава маргинална дори във време, когато Кремъл се мъчи да овладее задълбочаващата се икономическа криза, предизвикана от падащите цени на петрола и санкциите заради Украйна. Въпреки растящото недоволство на руснаците от покачването на цените и обезценяването на рублата перспективите на опозицията остават мрачни обаче. И докато някои от опозиционните фигури се радват на голяма популярност на Запад, много руски избиратели нито ги познават, нито се интересуват от тях.

 

ПАРНАС подаде документи за регистрация в четири региона, но властите й позволиха да участва само в един – Кострома, обширна област с над 670 хиляди жители, чиято едноименна столица, известна с църквите с куполи като кромид лук, е разположена на река Волга. Малко преди вчерашното гласуване полицията арестува шефа на предизборния щаб на Яшин - Андрей Пивоваров, по скалъпено обвинение за кражба на лични данни.

 

ПАРНАС се оплаква, че не е имала достъп до медиите в Кострома, че са плащали на бандити да разстройват предизборните й митинги. Властите твърдят, че изпълняват стриктно изборните закони и че изборите са организирани според конституцията.

 

Яшин и ПАРНАС се опитаха да компенсират липсата на медиен достъп с организиране на срещи с избиратели. Но резултатите бяха отчайващи, посочва Ройтерс. На една от тези срещи присъстваха само четирима пенсионери. След като започна да говори за корупцията в страната, те го попитаха защо е толкова негативно настроен. Други избиратели го нарекоха американски или украински шпионин.

 

Запитан защо толкова малко хора идват на предизборните му срещи, Яшин обясни, че хората се страхуват да не ги видят с опозиционен политик.

 

Яшин, който пътува с телохранител, казва, че е наясно с рисковете и че само луд човек не би се страхувал. Той признава, че няма основание да бъде оптимист и че неговата партия едва ли ще спечели и едно място на днешните избори. Но казва, че все някога ще дойде времето на опозицията. “Путин не е Господ, нито ще живее вечно.”

Здравната карта осигурява качествено лечение на всички

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257570_%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%BB%

 - Д-р Дариткова, как ще коментирате възможността болниците, оставащи извън националната здравна карта, да сключват договор с НЗОК, ако отговарят на критерии, които тепърва ще се определят от Министерския съвет? Как ще отговорите на критиците на реформата, според които това създава вратичка за „приятелските” лечебни заведения?

 
Визитка
Родена е на 28 септември 1966 година в Пловдив

 

Завършила е медицина в Санктпетербургския медицински педиатричен институт

 

Работи като титуляр на практика за първична медицинска помощ

 

Преди да влезе в НС, е била общински съветник

 

Депутат е от ГЕРБ в 41-вото и 42-рото народно събрание

 

Председател е на здравната комисия в парламента

Народът мина на зимнина от магазините

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257569_%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Българите трайно се ориентират към зимнината, произведена в консервните фабрики. През миналата година почти половината от зеленчуковите консерви, произведени у нас, се реализират в страната. За сравнение през 2008 г. делът на продадените у нас преработени зеленчуци е бил 35 на сто. Това става ясно от данните на агростатистиката. За 2014 г. 23.1% от продукцията заминава за страните от ЕС, а износът в трети страни е 8.0%. Близо 1/4 от зеленчуковата продукция остава на склад.

 

През миналата година у нас сме изяли 23,7% от всички компоти и сладка, излезли от фабриките. Изпращанията за ЕС са 25.3%. Износът за трети страни е 15.7% от общата продукция. Голямо количество от плодовата продукция обаче е на склад към края на миналата година - 35.3%, става ясно от данните на аграрното министерство.

 

През 2014 година са

 

преработени 77.6 хил. т плодове и 95.8 хил. т зеленчуци

 

в 196 предприятия. Черешите заемат една трета от общото количество преработени плодове, следват ябълките, прасковите и сливите. В първата година след приемането ни в ЕС картината е била по-различна, тогава ябълките са лидери с 23% дял, следват череши, праскови При зеленчуците лидер е доматът, неговият дял е 43%, следват пиперът – 16%, и патладжанът – 6%. През 2008 г. делът на пипера е 31%, а на доматите – 24%.

 

196 предприятия са работили през миналата година, от тях повечето са търговски дружества, но с тази дейност са се наели също така еднолични търговци и физически лица, има и две кооперации.

 

Преработените плодове са 77.6 хил. тона, което е с 13% по-малко от предходната година. От тях с най-голям дял са доставените от български производители – 66.3%, следват доставките от ЕС – 16.7%, и внос от трети страни – 9.4%. Прави впечатление, че консервните фабрики имат и собствени градини, от тях са доставени 3.1% от преработените плодове. Под чужда марка, на ишлеме са преработени около 5 % от плодовете.

 

В производството на готова продукция

 

има вложени 2.5 хил. тона плодови концентрати

 

От тях само една трета са местно производство, вносът от трети страни е 35.1%, а доставките от страните на ЕС са 28.1%. Най-голямо е количеството от праскови – 721 тона, следвани от ябълки – 421 тона, и от сливи – 390 тона.

 

В 134 са предприятия са преработвани пресни зеленчуци през 2014 г. Преработени са 95.8 хил. т пресни зеленчуци. Това е с 9% повече от предходната година, съобщават от МЗХ. С най-голям дял е зарзаватът доставен от български производители – 82.6%, следват доставките от ЕС и вносът от трети страни. Тук дялът на ишлемето е почти незабележим – едва 1 %, а от собствени градини са 8.1% от преработените зеленчуци. В производството на готова продукция са използвани 5.5 хил. т зеленчукови концентрати.

Направите невероятна шоколадова торта само за няколко минути без печене

http://petel.bg/Napravite-neveroyatna-shokoladova-torta-samo-za-nyakolko-minuti-bez-pechene__126637

Източник: Framar Необходими продукти: 100 грама шоколад 100 милилитра течна сметана или прясно мляко 50 грама масло 150 грама бисквити по...

Брюксел решава за задължителните квоти за бежанци

http://petel.bg/Bryuksel-reshava-za-zadalzhitelnite-kvoti-za-bezhantsi__126638

Предложението за задължителни квоти на разпределение на бежанците ще бъде разгледано отново днес на извънредно заседание Брюксел....

Бедстващите българи от Анталия се прибраха в София

http://petel.bg/Bedstvashhite-balgari-ot-Antaliya-se-pribraha-v-Sofiya__126639

Илюстрация: Булфото архив Късно снощи на летище София се завърнаха българските туристи, които часове наред бяха блокирани на летището в...

Възраждат изчезващия български зарзават

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257568_%D0%92%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D

 Норвежки проект предвижда запазване на старите български сортове зеленчуци. Институтът в Садово е в сътрудничество с Института по горите и ландшафта към Министерството на храните и селското стопанство на Норвегия и норвежкия Генетичен център, с цел консервация на наследени стари семена чрез активна култивация. За това разказва Пенка Стефанова от каварненското село Вранино, която се е заела със запазването на изчезващия сорт шабленска камба. Камбата, която расте тук, е уникална и по форма, и на вкус. Тя е изцяло гладка, без нарезите, характерни за разновидностите, виреещи на другите места в България. Месото е дебело, със съвсем изчезващи лeко семки. Заради многото слънце, което събира по време на растежа си, има добре изразени вкусови качества - захарност и аромат. Местните я приготвят както на туршии, така и пълнена с карфиол, морков, със сирене, месо или яйца.

 

„Не се прави селекция на шабленската камба, не се произвеждат семена. Преди 20 години една камба тежеше до 220 - 250 грама, сега е едва 70 - 80 г, като копчета. Сортът се разпада и унищожава”, обяснява Пенка. Тя съдейства на норвежкия проект и е заделила 10 декара от стопанството, които е засяла с изчезващата капия. Хибридът е добър, добивът - също, но нито плътността, нито вкусът на камбата е както трябва и ако не се обърне внимание, до 2 - 3 години сортът ще изчезне, предупреждава Стефанова.

 

Според нея на изчезване е и куртовската капия. България беше известна в цял свят нея, която се отличава с висока плътност. Унгария я взе от нас и сега там имат много високи добиви. Пред заличаване е и софийската капия. Бабините сортове, които са предавани от поколения, също са на изчезване, защото все повече намаляват зеленчукопроизводителите у нас, твърди Стефанова и посочва като една от причините бюрокрацията у нас. Половин ден минава в регистриране на трудови договори, подписи и разни инструктажи.

Обикновеният бензин и дизел вървяха средно по 2,14 лв./л

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257567_%D0%9E%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BD+%D0%B8+%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BB+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B2%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5

 Средната цена на масовия бензин А-95 и обикновения дизел вчера бе еднаква - 2,14 лв. за литър, сочат данните на сайта fuelo.net.

 

Бензинът А-95 в неделя варираше от 2,00 до 2,15 лв./л, като на максималната цена продаваха 5 от големите вериги. На средното ниво предлагаха горивото трима от търговците, една от веригите - по 2,11 лв./л и друга - на минимума., сочи още статистиката.

 

Донякъде сходни бе конюнктурата и при обикновения дизел, който вървеше от 2,04 до 2,15 лв./л. 7 от търговците го продаваха на максималната цена, един по 2,11 лв./л и само един на най-ниската.

 

Средната цена на автогаза в неделя бе 0,90 лв./л. За разлика от бензина и дизела, предлагането по различните бензиностанции бе в не много широк диапазон - от 0,85 до 0,91 лв./л. На горната граница продаваха 6 от веригите. Под 0,90 лв./л предлагаха екогоривото само трима от търговците.

 

Бензин А-98 вчера бе със средна цена от 2,35 лв./л, като офертите варираха от 2,13 до 2,40 лв./л. На максимума продаваха обаче само 2 от веригите. При останалите дори нямаше повторение на цените.

Обновяват още 3 стари виадукта по аутобаните

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257566_%D0%9E%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%89%D0%B5+3+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B2%D0%B8%D0%B0%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%B0%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%

 От пролетта трябва да започнат ремонти на поне още 3 виадукта в старата част на автомагистрала „Тракия” и един на „Хемус”, научи „Монитор”. Според шефа на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров по аутобана към Бургас трябва да се ремонтират поне още 2 виадукта близо Елин Пелин, които не са в добро състояние. Той смята, че това ще може да стане, ако се отпуснат пари от бюджета.

 

„По „Тракия” и за догодина ще останат да се ремонтират

 

още доста отсечки от старата част

 

на аутобана”, каза още Лазаров. „От тунела при Траянови врата до 61-и км настилката трябва да се обновява, защото е стара”, добави той. По думите му по същата причина да се полага нов асфалт и в участъка след Пловдив.

 

Пътният шеф припомни, че догодина ще бъде ремонтирано дясното платно в посока Варна на виадукта „Елешница” на автомагистрала „Хемус” „На съоръжението вече е направено обследване, но още не е изготвен още проект за самия бъдещ ремонт”, уточни той и увери, няма да има проблеми мостът да издържи и тази зима.

 

„През следващия строителен сезон ще трябва да се подмени настилката и фугите, защитаващи конструкцията им от вода на останалите съоръжения по „Хемус”, обясни Лазаров. „Други големи ремонти по тази част на автомагистралата догодина, освен втората част на виадукта при „Елешница” няма да отваряме”, прогнозира той.

 

Шефът на АПИ каза още за „Монитор”, че тазгодишните ремонти по „Тракия” и „Хемус” ще завършат до 1 ноември. „Целта ни е това

 

да стане до въвеждане на зимната поддръжка,

 

която започва в началото или в средата на ноември. Всички виадукти, по които в момента се работи също ще бъдат готови. Изключение прави този на 67-и км на „Тракия”. Там ремонтът е по-сложен заради подмяната на хоризонталната конструкцията на съоръжението. То ще бъде пуснато изцяло до края на годината”, допълни Лазаров.

 

По думите му известните на всички бабуни и кръпки по автомагистралата преди Пазарджик ще останат в историята още от тази есен. По „Хемус” ремонтите откъм Варна трябва да приключат най-късно между 1 и 15 ноември.

 

„Общата цена на всички тазгодишни ремонти, започнали през пролетта, заедно с виадуктите е 100 млн. лв. с ДДС, но не мога да кажа какви са точните стойности за отделните обекти. Най-скъпи са мостовете. Най-много пари ще отидат за този на 67-и км на „Тракия”, както и тези на 61-и, 63-и км и 77-и. Само лявото платно на виадукта на „Елешница” на „Хемус”, който сега се работи е някъде около 7 млн. лв.”, поясни Лазаров.

Продължават инициативите на Пътна полиция за подобряване безопасността на децата на пътя преди началото на новата учебна година

http://press.mvr.bg/NEWS/news150914_01.htm

В 11.30 часа днес ще бъде направено освежаване на пешеходната пътека пред ЧГЕХП „Проф. д-р Васил Златарски“ на бул. „Св. Климент Охридски“ в Студентски град

Баскетболист прави рекордно дарение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257565_%D0%91%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5

 Баскетболистът на “Голдън Стейт Уориърс” Дреймонд Грийн направи изключителен жест към бившия си университет, след като дари 3,1 млн. долара. Рецепиент на дарението е “Мичиган Стейт Юнивърсити”. Това е най-голямото дарение на действащ професионален атлет към учебно заведение по данни на сп. “Форбс” и най-голямото дарение, което е получавал университетът от студент-спортист.

 

“Дължа всичко на “Мичиган Стейт” - каза Грийн. - Имах достатъчно много късмет, за да попадна тук и да получа шанса, който ми даде треньорът. Той вярваше в мен и благодарение на него аз успях. Ако не бяха университетът и отборът на “Спартанс”, никога нямаше да стана човекът, който съм днес. Чрез това дарение искам повече деца да получат шанса, който аз имах.”

Американски боксьор стана руснак

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257564_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D1%81%D1%8C%D0%BE%D1%80+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D0%BA

 Американската боксова легенда Рой Джоунс-младши вече има руски паспорт. Звездата поиска да работи за развитието на бокса в Русия и още през август подаде молба за руско гражданство.

 

“Отговорихме на молбата за руско гражданство на Рой Джоунс-младши, роден на 16 януари 1969 година в САЩ. Президентът Владимир Путин подписа постановление и процедурата е завършена”, пише в съобщение на руското президентство.

 

Рой Джоунс има намерение да създаде цяла мрежа боксови академии. Първата от тях, която ще е под руски флаг, ще бъде открита на 10 октомври във Венесуела. Освен това ще има и мрежа от негови школи в Русия. “Позицията на Рой Джоунс е да сближи народите чрез спорта и особено - Русия и Америка”, каза мениджърът на спортиста Владимир Хрюнов.

 

В Русия боксьорът има сериозни планове. На 26 септември например той ще присъства в ролята на треньор на мача между Фьодор Чудинов и Франк Бульони в Лондон.

12 туристи бяха убити в Египет, сбъркали ги с джихадисти

http://africa.actualno.com/12-turisti-bjaha-ubiti-v-Egipet-sbyrkali-gi-s-djihadisti-news_495453.html

Египетски полицаи и военни избиха в неделя 12 души по погрешка. Оказа се, че това са невинни мексикански туристи и египетските им водачи, които те взели за джихадисти. Според съобщението на вътрешното ведомство в Египет туристите били на сафари в пустинята в западната част на страната. Мястото, популярно сред туристите, обаче е и едно от скривалищата за джихадистки групировки от египетския клон на „Ислямска държава”. Същите бойци обезглавиха през август млад хърватин, работещ за ф

Депресията е физиологично, а не психическо заболяване

http://curious.actualno.com/Depresijata-e-fiziologichno-a-ne-psihichesko-zaboljavane-news_495233.html

Възникването на депресивно състояние протича в хипокампа – област от главния мозък, която отговаря за състоянието на стрес, паметта и обучението. Там се намират фибробластите FGF9 и щом човек се озове в неголяма стресова ситуация, те започват да въздействат върху мозъка. Учените са доказали, че тяхното количество в депресирания мозък е много по-високо, отколкото в недепресирания. Опитите били провеждани на образци от мозъчна тъкан, взети след смъртта на хора с тежки депресивни разстройст

Премиерът и Калина Симеонова с титла на тенис

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257563_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%B8+%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81+%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%

 Премиерът на България Бойко Борисов и партньорката му Катина Симеонова са супершампионите на България в аматьорския тенис. Двойката спечели

 

най-големия турнир

 

за непрофесионалисти “ПИК Мастърс”. На финала на централния корт на Националния тенис център “Академик” в Борисовата градина те се наложиха над Ботьо Пеев и Венци Тодоров, които пък триумфираха в предишното издание на надпреварата.

 

Пеев и Тодоров стигнаха до сблъсъка с премиера и Симеонова, след като надиграха преди това Мартин Захариев и посланика на Китай Н. Пр. Уей Дзинхуа. Партньорката на каре на премиера, чието име се пазеше в тайна до последно, се включи в надпреварата по спешност, тъй като партньорът на Бойко Борисов Любослав Пенев получи разтежение преди старта на състезанието. Премиерът обяви, че посвещава победата на мъжкия национален отбор по тенис, който ще играе на кортовете на БНТЦ “Академик” следващия уикенд с Унгария за Купа Дейвис (неофициално световно отборно първенство) за влизане в Евро-африканската дивизия.

 

Победителите получиха купи, докато подгласниците

 

бяха отличени

 

с медали. За всяка двойка обаче имаше кошница със селектирани сладки изделия. Призьорите бяха наградени от издателя на ПИК Неделко Недялко, главният редактор на в-к “Стандарт” г-жа Славка Бозукова и главния редактор на агенция БЛИЦ Ивайло Крачунов.

Задигат пешеходните пътеки в Перник

http://pik.bg/задигат-пешеходните-пътеки-в-перник-news398912.html

Задигат пешеходните пътеки в Перник

Пешеходните пътеки на най-натоварените места и около училищата в Перник ще бъдат задигнати, пише Мироглед. Целта е това да накара шофьорите да карат там по-бавно и да пазят пешеходците.

Пешеходната пътека на едно от най-натоварените кръстовища в квартал Димова махала вече е задигната. Днес бе обновена и маркировката й. Очаква се това да се случи и в района на всички училища. Ще бъдат поставени и светещи знаци за пешеподна пътека.

Предстои до няколко седмици за започне премахване и на старите изкуствени неравности. „Легналите полицаи“ трябваше да бъдат премахнати и заменени със задигнати пешеходни пътеки още през май. Заради изпълнението на проекта по „Зелена и достъпна градска среда“ обаче това не бе направено.  След като той бъде финализиран старите „легнали полицаи” ще се махнат.

Помощта за родилки в Гърция – 100% от заплатата им

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257562_%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8+%D0%B2+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%E2%80%93+100%25+%D0%BE%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82

 За да получат майчинство, жените в Гърция трябва да са се осигурявали не по-малко от 6 месеца в последните 2 г. преди датата на раждане. Отпускът по майчинство започва 56 дни преди термина и завършва 2 месеца след датата на раждане. В това време жената получава обезщетение в размер на пълната й заплата.

 

Обезщетение за временна нетрудоспособност или безработица получават осигурявалите се поне 4 месеца през последната година. Сумата, която получават служители в болнични, е 50% от заплатата, като за всеки член на издръжка сумата нараства с 10%. Обезщетението се изплаща от 4-тия ден след установяване на заболяването, а за самоосигуряващите се и тези, които плащат вноски в частни фондове, изплащането на обезщетението започва от 7-ия ден.

Майчинството в Германия - 13 евро дневно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257561_%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+-+13+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE

 В Германия обезщетението за бременност и раждане е 14 седмици - 6 седмици преди раждането и 8 след това. Докато е в отпуск по майчинство, жената получава по 13 евро на ден. Това е сумата, която се полага само на здравноосигурените жени. Останалите имат право на еднократна помощ в размер на 210 евро от провинцията, в която живеят.

 

В Германия служителите, излезли в болнични, продължават да получават заплатата си в продължение на 6 седмици. След този период болните вземат между 70 и 90 на сто от възнаграждението си от бюджета на здравноосигурителната каса. Тя обаче не изплаща обезщетение за едно и също заболяване за повече от 78 седмици в рамките на 3-годишен период. По данни на немската Агенция по заетостта всеки четвърти българин в страната получава обезщетение за безработица. Статистиката показва, че към май 2015 г. безработицата при българите в Германия е била 16,2%, докато при румънците -  6,4 на сто.

Условна присъда за пияна германка, катастрофирала в ограда на къща

http://pik.bg/условна-присъда-за-пияна-германка-катастрофирала-в-ограда-на-къща-news398909.html

Условна присъда за пияна германка, катастрофирала в ограда на къща

Германката Р.Е., която катастрофира пияна в ограда в пернишкото село Кралев дол е сключила споразумение с  прокуратурата, а районният съд го утвърдил. Съдът й наложи наказание лишаване от свобода от 3 месеца с тригодишен изпитателен срок, пише Мироглед. Съдът я лишава и от правоуправление на МПС за срок от 6 месеца.

52-годишната немска гражданка се забила с мерцедеса си на 18 август към 13 ч. в оградата на къща на улица „Славей“, а пристигналите на място полицаи установил, че е употребила алкохол. Химическата експертиза от кръвната й проба е показала 2,53 промила.

Съдът присъди тя да заплати по сметката на ОД МВР 270 лева разноски по досъдебното производство за лицензиран преводач както и 80 лв. по сметката на съда  също разноски за лицензиран преводач- писмен и устен превод. Отменена й е наложената мярка за неотклонение „подписк

Близо 27 000 българи взимат пенсии от чужбина

http://petel.bg/Blizo-27-000-balgari-vzimat-pensii-ot-chuzhbina__126632

26 757 българи получават пенсии от чужбина, показват данни на НОИ за 2014 година. Това са хора, които са работили зад граница и взимат пенсии на...

Днес е Кръстовден! Ето какво не трябва да се яде

http://petel.bg/Dnes-e-Krastovden--Eto-kakvo-ne-tryabva-da-se-yade__126634

Илюстрация: Булфото архив На 14 септември се отбелязва църковния празник Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан от народа...

Ето къде няма да има ток днес във Варна и региона

http://petel.bg/Eto-kade-nyama-da-ima-tok-dnes-vav-Varna-i-regiona__126635

Снимка: Булфото архив Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес ще бъде...

Появи се непознато насекомо от Африка

http://petel.bg/Poyavi-se-nepoznato-nasekomo-ot-Afrika__126636

Снимка: Блиц Непознато в България насекомо се появи в Пловдив. Неговото име е нилска водоплавка. Животното се появи сякаш с...

Кръстовден е!

http://celebrate.actualno.com/Krystovden-e-news_495443.html

На 14 септември православната ни църква отбелязва големия църковен празник Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден. Според църковното предание света Елена, майката на император Константин Велики, била ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, където се родил, живял, умрял и възкръснал Господ Иисус Христос, за да потърси гроба Господен. Два века по-рано той бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех. Намерили пещ

Слънчево начало на новата седмица

http://society.actualno.com/Slynchevo-nachalo-na-novata-sedmica-news_495445.html

Новата работна седмица, а с нея и новата учебна година, започва със слънчево време. На 14 септември, понеделник, сутринта на места в низините и котловините ще е мъгливо. С напредването на деня, видимостта ще се подобрява и в повечето райони ще се установи слънчево време. Временни увеличения на облачността ще има в Източна България. Вятърът ще е слаб, от изток. Ще е малко по-топло, с максимални температури от 23 до 28 градуса, съобщи БГНЕС по информация на НИМХ. И във времето ще се задържи пред

Хороскоп за седмицата 14-20 септември

http://curious.actualno.com/Horoskop-za-sedmicata-14-20-septemvri-news_495439.html

Овен През тази седмица е много важно да изясните какво точно искате и по-точно дали действително ще има полза за вас. Пуснете се по течението без да насилвате събитията, обстоятелствата сами ще ви подсказват как точно да действате. Освен това понякога е добре да показвате смирение и скромност, тя също краси човека. Отстоявайте правата си, но по един по-дипломатичен начин. При доказване на позицията ви аргументите ви трябва да са обосновани и реалистични. Празните приказки ще понижат цената на и

Проди: Спирането на войната в Сирия зависи от компромиса между Русия и САЩ

http://europe.actualno.com/Prodi-Spiraneto-na-vojnata-v-Sirija-zavisi-ot-kompromisa-mejdu-Rusija-i-SASht-news_495444.html

Сирийската криза може да бъде решена само, ако се стигне до компромис между Русия и САЩ. Това каза бившият председател на Европейската комисия /ЕК/ Романо Проди. "Единственият начин за разрешаване на сирийската криза е постигането на компромис между Русия и САЩ, което ще позволи и продължаване на съвместните усилия в борбата срещу тероризма и халифата, както и вземането на властта от Башар Асад при определени условия", каза Проди пред италианския вестник "Месаджеро". Според него "подобно нещо

Вашият хороскоп за деня

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-denya__126628

Овен  Днес ще имате особена нужда от консултация с близък човек, относно отношенията Ви с Вашата втора половинка. Тя ще е нужна, защото...

Слънчево време по Черноморието днес

http://petel.bg/Slanchevo-vreme-po-CHernomorieto-dnes__126629

Снимка: Булфото архив Днес над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността, по-значителни над...

Характерът на Джокович подчини гения на Федерер за трофея в Ню Йорк

http://petel.bg/Harakterat-na-Dzhokovich-podchini-geniya-na-Federer-za-trofeya-v-Nyu-York__126630

Новак Джокович показа характер като за цяла армия и изпълни мисията, за която пристигна в Ню Йорк - втора титла от US Open и общо десета от...

Арестуваха жена, държала децата си в пещера

http://petel.bg/Arestuvaha-zhena--darzhala-detsata-si-v-peshhera__126631

24-годишната американка Бритъни Мугро била арестувана заради жестокото си отношение към своите малолетни деца. Поне за няколко дена със...

Джокович победи за трети път Федерер на финал от Шлема

http://tennis.actualno.com/Djokovich-pobedi-za-treti-pyt-Federer-na-final-ot-Shlema-news_495452.html

И отново, и отново – в 3 от 5 сета Новак Джокович е твърде силен за Рожър Федерер. На финала на US Open, в 42-рата среща между двамата Джокович спечели 21-вата си победа, с 3:1 сета – 6:4, 5:7, 6:4, 6:4 и завоюва втората си титла в Ню Йорк. Това беше и 10-та титла от Големия шлем за Ноле, който е безспорният доминант в мъжкия тенис и взе три от четирите титли в турнирите от Шлема през тази година. За Федерер остава удовлетворението, че и на 34 години успява да остане в голямата битк

Убит е американският президент Уилям Маккинли

http://chronicles.actualno.com/Ubit-e-amerikanskijat-prezident-Uiljam-Makkinli-news_494994.html

На 14 септември 1901 година умира 25-ият президент на САЩ – Уилям Маккинли. Той е прострелян на 6 септември същата година от анархиста Леон Чолгош. След като в продължение на една седмица се бори за живота си, американският президент умира от усложнения на огнестрелната си рана. Маккинли остава известен в американската история с териториалното и колониално развитие на САЩ. Той допринася за анексирането на Куба и Филипините, а по време на неговия мандат Хавай става американска собственост.

Онлайн магазини за ученически стоки мамили клиентите си

http://pik.bg/онлайн-магазини-за-ученически-стоки-мамили-клиентите-си-news398869.html

Онлайн магазини за ученически стоки мамили клиентите си

Онлайн магазини за ученически стоки са мамили клиентите си, съкращавайки законовия срок за връщане на стока, купена през интернет, от 14 на 7 дни. Това показват резултатите от стартиралата кампания на Комисията за защита на потребителите за проверки на обекти, в които се продават ученически пособия, пише "Труд". Законът не задължава търговците да приемат обратно стоката, която клиентът им е решил да върне, ако е закупена на място. При онлайн покупките обаче не е така и срокът за рекламация е 14 дни. Изключение се прави само за онлайн покупки на дискове със звуко- и видеозаписи и компютърен софтуер, вестници, периодични издания и списания при липса на абонамент, както и за стоки по специална поръчка на клиента.

Вчера председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов уточни, че при упражняването на правото за отказ от покупката е възможно търговецът да поиска пощенските разходи за пратката да са за сметка на клиента.

По време на кампанията инспекторите на комисията ще следят за безопасността на облеклата и обувките за ученици, както и за спазването на забраната да не се продават цигари на непълнолетни.

Трагедия! Покосен от инсулт мъж лежал седмица до трупа на майка си

http://pik.bg/трагедия-покосен-от-инсулт-мъж-лежал-седмица-до-трупа-на-майка-си-news398846.html

Трагедия! Покосен от инсулт мъж лежал седмица до трупа на майка си

81-годишна жена е открита мъртва в апартамента си в Русе. На съседното легло лежал 61-годишният й син, който прекарал една седмица до трупа на майка си, съобщава „Утро”.

Драмата се разиграла на четвъртия етаж на в бл. 106 на бул. „Скобелев“ 16 в града. Мъжът не могъл да се обади за помощ, тъй като получил инсулт. Така той бил принуден да стои затворен в апартамента с мъртвата си майка.

Полицията в Пловдив създаде стройна организация за безопасността на учениците

http://pik.bg/полицията-в-пловдив-създаде-стройна-организация-за-безопасността-на-учениците-news398845.html

Полицията в Пловдив създаде стройна организация за безопасността на учениците

 В ОДМВР - Пловдив е създадена организация и са предприети мерки за гарантиране на сигурността и опазването на обществения ред при откриването на новата учебна 2015-2016 година, съобщиха от пресцентъра на Пловдивската полиция. Преди откриването на учебната година служители на ОДМВР – Пловдив са провели срещи с представителите на местната власт, РИО, директори на училища и детски градини, ръководствата на частни охранителни фирми. По време на разговорите са набелязани конкретни мероприятия и са съгласувани съвместните действия по обезпечаване на обществения ред и сигурността при провеждане на тържествата в районите на детските и учебни заведения. Обсъдени са възможностите за допълнителни мерки за физическата защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. От страна на полицейските инспектори са разяснени начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления на Областна дирекция на МВР - Пловдив. Спрямо служителите на частните охранителни фирми е предвидено изискване да следят с повишено внимание за лица със съмнително поведение в и около охраняваните обекти, като е определен и редът за подаване на сигналите за констатирани противообществени прояви.

С началото на новата учебна година мерките за пътна безопасност на децата и младежите се засилват и в тази връзка от 1 септември до края на октомври е създадена организация за провеждане на традиционната „Акция на полицията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, при която полицейски патрули ще дежурят на най-критичните точки около всички училища и детски градини в Пловдив и областта. В рамките на акцията, съвместно с представители на местната власт, в районите на всички детски и учебни заведения са извършени обследвания на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради, обезопасяване на входовете и др., като за всяка констатирана слабост са дадени съответните писмени предписания.

По време на тържествата за първия учебен ден полицейски служители ще запознаят родители и педагози с риска от пътнотранспортни произшествия с деца и ще отправят конкретни препоръки към тях. Беседи за безопасно поведение на пътя ще бъдат изнесени в детски градини и в началния и гимназиални курсове на училищата - по илюстративен и демонстративен начин и чрез използване на изградени учебни площадки, пред децата ще бъдат представени различни ситуации на пътни злополуки и ще бъдат дадени практически съвети.

Мирчев ще отиде на балотаж в София, убеден е Миков

http://bulgarski.pogled.info/news/67630/Mirchev-shte-otide-na-balotazh-v-Sofiya-ubeden-e-Mikov

/Поглед.инфо/ По думите на лидера на социалистите коментарите около Кадиев ще приключат с напредването на предизборната кампания

The National Interest разказа за геополитическите сигнали на Путин за Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/67629/The-National-Interest-razkaza-za-geopoliticheskite-signali-na-Putin-za-Siriya

/Поглед.инфо/ Чрез сътрудничеството между Русия и Сиря във военно-техническата област руският президент Владимир Путин „изпраща на света пет геополитически сигнала“, смята редакторът в списание The National Interest, професор Николас Гвоздев.

След Русе "Назарет" тръгва на турне в Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4980757

След концерта на Грийн рок фест тази вечер в Русе легендарната банда "Назарет" ще замине идната седмица на едномесечно турне в Европа. "Ще бъдем основно в Германия, Австрия, Словакия, Чехия, Швейцария, ще имаме и шоу в Москва, съобщи  единственият член на оригиналния "Назарет" Пийт Ангю. Идния януари той се надява да запишат нов албум с новия им
След концерта на Грийн рок фест тази вечер в Русе легендарната банда "Назарет" ще замине идната седмица на едномесечно турне в Европа. "Ще бъдем основно в Германия, Австрия, Словакия, Чехия, Швейцария, ще имаме и шоу в Москва, съобщи  единственият член на оригиналния "Назарет" Пийт Ангю. Идния януари той се надява да запишат нов албум с новия им

Немски политици: Без Русия сирийският конфликт не може да бъде решен

http://svetoven.pogled.info/news/67628/Nemski-polititsi-Bez-Rusiya-siriiskiyat-konflikt-ne-mozhe-da-bade-reshen

/Поглед.инфо/ Ръководството на партията Християн-социален съюз (ХСС), която е част от управляващата коалиция в Германия, има намерение да разгледа в понеделник възможни сценарии за сътрудничество с Русия за решаване на сирийския въпрос, пише списание Spiegel.

САЩ знаят къде са позициите на ИД, но не ги бомбардират

http://svetoven.pogled.info/news/67627/SASHT-znayat-kade-sa-pozitsiite-na-ID-no-ne-gi-bombardirat

/Поглед.инфо/ Русия има данни, които показват, че САЩ знаят къде са позициите на „Ислямска държава“, но не ги бомбардират, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА «Новости». Лавров добави, че Русия ще продължи да оказва военно-техническа помощ на сирийското правителство в борбата срещу тероризма.

Bloomberg: в Източна Европа се обидиха на Запада заради „Северен поток-2“

http://svetoven.pogled.info/news/67626/Bloomberg-v-Iztochna-Evropa-se-obidiha-na-Zapada-zaradi-Severen-potok-2

/Поглед.инфо/ Представителите на няколко източноевропейски страни изказаха резки критики по адрес на своите западни съседи заради сделката с Русия за газопровода „Северен поток – 2”, пише Bloomberg.

Столтенберг: Русия не представлява заплаха за НАТО

http://svetoven.pogled.info/news/67625/Stoltenberg-Rusiya-ne-predstavlyava-zaplaha-za-NATO

/Поглед.инфо/ Русия не представлява заплаха за страните на НАТО, тъй като Северноатлантическият алианс предоставя на държавите-членки на организацията надеждни гаранции за сигурност, заяви в интервю за словашкия вестник Pravda генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Затворници пишат до медиите: Сиси е монополист на наркотиците в Централния затвор

http://www.zapernik.com/pernik/zatvornici-pishat-do-mediite-sisi-e-monopolist-na-narkoticite-v_39892/

„Защо до ден-днешен не е повдигнато обвинение на Станислав Методиев (Сиси) за бягството от затвора на Николай Кръстев-Шатката и Хосе Мартинез?!, питат в писмо до нас затворници от Централния софийски затвор и поясняват: За това по закон се предвижда 5 години вътрешна присъда за план на бягство.

Мина повече от една година, но до ден-днешен няма повдигнато обвинение, въпреки че Сиси в заседание на спецсъда на 10 февруари т.г. заяви, че е организирал бягството: „Аз и Николай...

Продължава

Анерикански генерал: САЩ с опасение следят действията на РФ в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/67624/Anerikanski-general-SASHT-s-opasenie-sledyat-deistviyata-na-RF-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Върховният главнокомандващ силите на НАТО в Европа американски генерал Филип Брийдлав каза, че властите на САЩ не разполагат с информация за намеренията на Русия в Сирия, но следят нейната дейност с опасения.

Липсата на контакт между военните на РФ и САЩ тревожи анализаторите

http://svetoven.pogled.info/news/67623/Lipsata-na-kontakt-mezhdu-voennite-na-RF-i-SASHT-trevozhi-analizatorite

/Поглед.инфо/ Едни дипломатически канали при липсата на пряк контакт между военните на Русия и САЩ не са достатъчни за разрешаване на сирийския конфликт, пише американско издание.

Патриархът оглавява празничната литургия за Кръстовден

http://pik.bg/патриархът-оглавява-празничната-литургия-за-кръстовден-news398806.html

Патриархът оглавява празничната литургия за Кръстовден

Днес, когато църквата чества Въздвижение на светия Кръст Господен - Кръстовден патриарх Неофит ще възглави празничната света литургия.Тя започва в 09:30 часа, а посрещането на партриарха ще бъде в 09:10 часа, съобщиха от Светия синод

"Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще възглави празничната св. Литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Заедно с него ще служи и храмовото духовенство, се казва в съобщението.

На 14 септември православната ни църква отбелязва големия църковен празник Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден. Според църковното предание света Елена, майката на император Константин Велики, била ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, където се родил, живял, умрял и възкръснал Господ Иисус Христос, за да потърси гроба Господен. Два века по-рано той бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех. Намерили пещерата в която бил погребан Христос. Намерили и три кръста. Кой от тях е Христовият разбрали, като докоснали до него наскоро починал човек и той възкръснал. Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст положили в главната Йерусалимска църква. След време над пещерата на гроба Господен построили храм, който съществува и до днес.

Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът. На този голям празник БПЦ "приканва вярващите да отдадат благоговейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение; на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта", се казва в съобщението от Синода. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. 

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4967754

Акад. Антон Дончев, писател, 85 г.
Антоанета Добрева-Нети, актриса и певица.
И всички, които празнуват на
Акад. Антон Дончев, писател, 85 г. Антоанета Добрева-Нети, актриса и певица. И всички, които празнуват на

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване