Част от столичен булевард се наводни при дъждовете след ремонт (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_563386.html

Едно от пътните платна на бул. "Ген. Скобелев" при кръстовището с бул. "Витоша" в София се наводни след вчерашните дъждове, съгнализира читател на OFFNews. Снимките са направени около 22 часа снощи. Той обясни, че водата е стигала до глезените му. Именно в този участък наскоро приключиха ремонтни дейности, подчертава читателят ни. Ремонтиран беше бул. "Витоша" и това беше причина движението по трамвайните линии № 7 и №1, беше забранено и минаването на автомобили.  Читателят ни обясни, че и трамвайните релиси в този участък са били изцяло под водата. Той алармира, че много от тротоарите в този район все още са без плочки и на пешеходците се налага да ходят по пясък и прах. "Преди ремонта на това място никога не се е събирала толкова много вода. Възможно е това да се е случило заради запушване на шахти, причинено от ремонтните дейности. Но не е трябва ли работниците да почистят след себе си?", обясни нашият читател. Припомняме, че преди месец  ремонтиран участък на Цариградско се наводни от дъждовете . 

Втори заразен с антракс в Оброчище

http://www.cross.bg/zhena-zarazen-obrochishte-1482004.html

/КРОСС/ Днес се очаква да приключи ваксинацията на домашните животни в балчишкото село Оброчище, където 73-годишна жена почина от антракс. До края на деня трябва да бъдат ваксинирани 567 овце, 153 кози, осем говеда и четири коня.Очакват се и вторите проби от изследванията на починалата жена, които да потвърдят, че причина за смъртта е антракс.50-годишният й син, който е заколил животното, също е заразен. Той е настанен в Инфекциозната болница във Варна. На близките, които са консумирали от заразеното месо, е назначено антибиотично лечение.

Станишев и Греъм Уотсън на дебат за бежанците в Лондон

http://frognews.bg/news_98323/Stanishev-i-Gream-Uotsan-na-debat-za-bejantsite-v-London/

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев ще участва като специален гост в дебат "Нов Договор за Нова Европа" в Лондон. Основни теми са бежанската криза в Европа и предстоящият референдум в Обединеното кралство за напускане на ЕС. В дебата, организиран от БСП-Лондон с подкрепата на фондация "Новите Европейци", са поканени за участие водещи политици от всички парламентарно представени партии във Великобритания.

БСП - Варна работи за реалното развитие на икономиката във Варна

http://pik.bg/бсп---варна-работи-за-реалното-развитие-на-икономиката-във-варна-news406209.html

БСП - Варна работи за реалното развитие на икономиката във Варна

решение да вземе, загърбвайки често собствените си интереси и виждания. На Варна не й подхождат кредити, а икономика. Няма ли икономика, няма ли работни места, няма как да коментираме здравеопазване и всякакви социални дейности. Икономиката е ключът към развитието на нашия град”.

С тези думи се обърна водачът на листата на БСП-Варна, Борислав Гуцанов, към стотиците хора при откриване на предизборната кампания на социалистите в града. Той каза, че БСП е единствената партия, устояла на времето,  която с доброто, лошото, възходите и паденията, дава най-много на обществото. „ След като държавата не иска да развива икономиката, БСП-Варна ще го направи на местно ниво, за да покаже добрия модел, новия модел на управление и на града, и на държавата. БСП - Варна работи за реалното развитие на икономиката във Варна”, допълни Гуцанов.

Той подчерта, че Варна не може да продължава да създава само високообразовани емигранти и покани на сцената независимия кандидат за кмет на града, подкрепен от социалистите, проф. Анелия Клисарова. „Това е човекът, който се съгласи да поеме тази огромна отговорност да застане пред Вас, пред цяла Варна, със своята готовност да промени града и да промени философията на управление, защото е сигурна, че така не може да се продължава”, обясни водачът на листата на БСП.

„Заедно сме и можем заедно да променим Варна. Заедно сме силни, защото искаме по-добрия живот за града си. Убедени сме, защото го можем. Крайно време е да спрем спиралата на регресия надолу. Стига толкова затъване и отчаяние. Варна не го заслужава. Не бива градът ни да остане само в спомените ни със своята красота и слава. Варна трябва да живее сега, за да го има и утре”, каза под бурните аплодисменти на варненци Клисарова. Думите й бяха подкрепени от адмирал Петър Петров, който е от гражданската квота в листата за кандидатите за общински съветници на партията. „С вярата, че ако се обединим, можем да имаме и кмет, и администрация, които да работят за гражданите на Варна. Любовта ми към всички варненци ми дава силата и увереността, че заедно можем да успеем”, изтъкна той.

За откриването на кампанията на БСП в морския град своята подкрепа дойде да обяви и евродепутатът на левицата Илияна Йотова. „Ние сме първите, за да бъдем първи и на изборите. Започнахме неслучайно с прекрасните момчета и момичета от състава на Нешка Робева. За нас тя е символа на българската гордост и на национално самочувствие. На златните медали и на победите. Искаме част от това самочувствие и от тези победи”, обърна се към присъстващите Йотова.

От името на младите и нови лица в листата на БСП-Варна от сцената говори Павел Раличков. „Градът ни се превърна се в град на услугите, в който все по-малко хора идват да живеят, да работят тук и да създадат семейства. Град, от който перспективните млади хора бягат. Затова трябва промяна. Вярвам, че тя може да се случи единствено чрез Българската социалистическа партия”, каза той.

Предизборната кампания на БСП във Варна беше открита с концерт на поп звездата Михаела Филева и невероятните танцьори на Нешка Робева, и представяне на листата с кандидатите за общински съветници на партията. Спектакълът премина под мотото "Младостта и мъдростта в силата на поколенията". 

 

Генерал Бен Ходжис посочи три ахилесови пети на НАТО при конфликт с Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5006247

Командващият американските въоръжени сили в Европа генерал Фредерик Бен Ходжис изтъкна три слаби места на евроатлантическите съюзници, в случай на руска агресия срещу тях. Тази информация бе разпространена от изследователския център Atlantic Counsil, цитиран от БГНЕС.
Първият фактор, негативно влияещ на отбранителната способност,
Командващият американските въоръжени сили в Европа генерал Фредерик Бен Ходжис изтъкна три слаби места на евроатлантическите съюзници, в случай на руска агресия срещу тях. Тази информация бе разпространена от изследователския център Atlantic Counsil, цитиран от БГНЕС. Първият фактор, негативно влияещ на отбранителната способност,

Генерал Бен Ходжис посочи три ахилесови пети на НАТО при конфликт с Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5006253

Командващият американските въоръжени сили в Европа генерал Фредерик Бен Ходжис изтъкна три слаби места на евроатлантическите съюзници, в случай на руска агресия срещу тях. Тази информация бе разпространена от изследователския център Atlantic Counsil, цитиран от БГНЕС.
Първият фактор, негативно влияещ на отбранителната способност,
Командващият американските въоръжени сили в Европа генерал Фредерик Бен Ходжис изтъкна три слаби места на евроатлантическите съюзници, в случай на руска агресия срещу тях. Тази информация бе разпространена от изследователския център Atlantic Counsil, цитиран от БГНЕС. Първият фактор, негативно влияещ на отбранителната способност,

Рекордно ялов „Левски“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5005337

На двайсет километра от Бургас
сияеше едно градче пред нас.
Едно градче със себе си заето,
Поморие се казваше градчето.”
Преди 40 г. хитът на Стефка Берова и Йордан Марчинков звучеше навред. В четвъртък отборът на „Поморие“ остана на едни дузпа от славата също да звучи навред. И да е вторият от „Б“ група в историята, отстранил „Левски“ за купата.
На двайсет километра от Бургас сияеше едно градче пред нас. Едно градче със себе си заето, Поморие се казваше градчето.” Преди 40 г. хитът на Стефка Берова и Йордан Марчинков звучеше навред. В четвъртък отборът на „Поморие“ остана на едни дузпа от славата също да звучи навред. И да е вторият от „Б“ група в историята, отстранил „Левски“ за купата.

Димитър Главчев, Десислава Атанасова и Владимир Тошев бяха гости на празника на гр. Димово

http://frognews.bg/news_98322/Dimitar-Glavchev-Desislava-Atanasova-i-Vladimir-Toshev-biaha-gosti-na-praznika-na-gr-Dimovo/

Заместник-председателят на 43-тото Народно събрание Димитър Главчев и народните представители от ПП ГЕРБ Десислава Атанасова и Владимир Тошев бяха специални гости на празника на община Димово, по покана на кандидата за кмет на ПП ГЕРБ Лозан Лозанов. Празникът се отбелязва всяка година в последната седмица на септември и е по повод обявяването на Димово за град на 27 септември 1969 година.

Швейцария забрани продажбата на дизели на "Фолксваген"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/26/2616574_shveicariia_zabrani_prodajbata_na_dizeli_na_folksvagen/?ref=rss


Швейцария временно забрани продажбата на дизеловите модели на "Фолксваген", в които може да има уреди за манипулиране на тестовете за вредни емисии.

Мярката може да засегне 180 хиляди автомобила от категорията Euro5, които още не са продадени или регистрирани.

Тя идва като резултат от разкритието за наличие на софтуер, който манипулира данните за нивата на вредните емисии и последвалото признание от германската компания за нарушенията.

Забраната беше наложена от швейцарската служба за федералните пътища. В свое становище тя поясни, че се забранява продажбата на дизеловите автомобили с 1.2, 1.6 и двулитрови двигатели, произведени в периода 2009-2014 г. от всички дъщерни компании на "Фолксваген", включително "Ауди", "Сеат" и "Шкода".

Забраната не важи за вече регистрираните в страната автомобили или такива, които са в категорията Euro6. 

Швейцарските власти също така създават работна група, която да проучва казуса. 
 

Варна се включва в Европейската седмица на езиците

http://www.moreto.net/novini.php?n=302244

Варна ще бъде част от Европейската седмица на езиците, научи Moreto.net. Днес от 17.30 до 22 часа, ще се проведат редица интересни събития в подкрепа на инициативата, а също така и за "Европейска младежка столица 2017".

67 хиляди еднодневни трудови договори са регистрирани за два месеца

http://www.cross.bg/dogovori-proizvoditeli-ednodnevni-1482003.html

/КРОСС/ Само за два месеца, откакто в Кодекса на труда действа новата възможност земеделските производители да наемат работници за един ден, в Главна инспекция по труда са регистрирани 67539 образци на новия вид договори, съобщава инспекцията. Големият брой е постигнат, въпреки че разпоредбата влезе в сила, когато активният земеделски сезон бе към края си. Най-много еднодневни трудови договори са предоставени на земеделските стопани от Пловдив - 7654, Търговище - 6812 и Стара Загора - 6078. По отношение на обработваните култури най-голям брой еднодневни договори са предоставени на производители, обработващи лозови масиви - 19555 и малинови насаждения - 11697, отчита ГИТ. От 21 юли до 23 септември т.г. инспекторите по труда са проверили 799 земеделски производители с 8675 наети работници. Най-много проверки на земеделски производители във връзка с еднодневните трудови договори са извършени в Пазарджик - 64, Сливен - 61 и Варна - 60 проверки. Проверявали се както работодатели, заверили образци на еднодневни договори, за да се установи дали те на практика се използват, така и такива, които не са се възползвали от новата възможност или броят на регистрираните образци е недостатъчен предвид големината на обработваемите площи. Установените случаи на работа без договор са 37. Санкцията е от 1500 до 15 хил. лева. По време на извънредната кампания в селското стопанство са установени общо 2480 нарушения

Цветанов: Стефан Радев ще постигне видими резултати в Сливен (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5006238

ГЕРБ трябва да бъде безспорният лидер в Сливен. Трябва някой да оправи сметката от банкета с харченето на обществени средства и това е икономистът Стефан Радев. Той е новото лице в политиката. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на кампанията на
ГЕРБ трябва да бъде безспорният лидер в Сливен. Трябва някой да оправи сметката от банкета с харченето на обществени средства и това е икономистът Стефан Радев. Той е новото лице в политиката. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на кампанията на

Еврокомисар Йоханес Хан: Премахва се визовият режим с Турция след 2 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5006234

Еврокомисарят по разширяване на ЕС Йоханес Хан очаква да бъде премахнат визовия режим с Турция след около две години.
Според мен е напълно възможно след две години да отпадне визовия режим за турските граждани, които пътуват в Шенгенското пространство, каза Хан, но поясни, че това може да се случи, ако бъдат изпълнени предвидените условия.
Еврокомисарят по разширяване на ЕС Йоханес Хан очаква да бъде премахнат визовия режим с Турция след около две години. Според мен е напълно възможно след две години да отпадне визовия режим за турските граждани, които пътуват в Шенгенското пространство, каза Хан, но поясни, че това може да се случи, ако бъдат изпълнени предвидените условия.

Кошмар: Млад любовник уби жестоко 20-години по-възрастната си изгора в Шумен

http://petel.bg/Koshmar--Mlad-lyubovnik-ubi-zhestoko-20-godini-po-vazrastnata-si-izgora-v-SHumen__128308

илюстрация: Булфото   Полицията в Шумен задържа 32-годишния Ерджан Бюнеминов за убийство на 51-годишна жена тази сутрин, съобщиха от...

Започва ремонт по бул."Трети март", затварят едното платно над "Кайсиева градина"

http://petel.bg/Zapochva-remont-po-bul-Treti-mart--zatvaryat-ednoto-platno-nad-Kaysieva-gradina__128309

снимка: bgmaps.bg     От 28 септември, понеделник, ще бъде затворено за движение северното платно на бул. „Трети март" - в участъка от ул. „Асен...

За превишения на реките предупреждават от екоминистерството

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/09/26/2616573_za_previsheniia_na_rekite_preduprejdavat_ot/?ref=rss


За повишения на речните нива и валежи в Западна и Централна България през целия уикенд и понеделник предупреждават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

В събота, валежи ще има главно в Западна и Централна България. Очакваните количества ще са от 5 до15 л/кв.м. като в отделни райони са възможни и по-големи количества.

В неделя и понеделник валежите ще са повече в Западна и Централна България, между 10 и 20 л/кв.м на денонощие, локално дори повече....

Валежи и превишения на реките се очакват през уикеднда

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/09/26/2616573_valeji_i_previsheniia_na_rekite_se_ochakvat_prez/?ref=rss


За повишения на речните нива и валежи в Западна и Централна България през целия уикенд и понеделник предупреждават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

В събота, валежи ще има главно в Западна и Централна България. Очакваните количества ще са от 5 до15 л/кв.м. като в отделни райони са възможни и по-големи количества.

В неделя и понеделник валежите ще са повече в Западна и Централна България, между 10 и 20 л/кв.м на денонощие, локално дори повече....

БНБ очаква сливане на банки

http://www.cross.bg/banki-hristov-bulgariya-1482002.html

/КРОСС/ БНБ очаква сливания на банки в страната, става ясно от интервю на подуправителя на Централната банка Калин Христов пред Reuters. По думите му финансовите институции с пазарен дял от 5% и повече ще бъдат най-атрактивни. „Определено знаем, че ще има силно търсене на банки, които имат около 5% пазарен дял", коментира той, без да посочва кои лица проявяват интерес към подобни сделки. Предвид слабия ръст на кредитирането и увеличаването на регулациите в цяла Европа, единственият начин да се спечели от капитал е уедряването, добавя Христов. БНБ повишава прогнозата си за икономически растеж за тази година от 1,8 до 2,2-2,3 процента, съобщава още той. По отношение на планираната оценка на активите на българските банки и предстоящите стрестестове, Христов заявява, че те ще завършат до средата на 2016 г. и може да поставят България в състояние да кандидатства за Европейския банков съюз. Подуправителят е категоричен, че банковата система на България е стабилна. По повод гръцката криза, Христов заявява, че гръцките банки притежават под 1/5 от банковите активи в България. Той припомня скорошното придобиване на Алфабанк от Пощенска банка. И добавя, че България е препоръчала на всички български банки, които имат гръцко участие, да поддържат по-висок коефициент на ликвидност от останалите. „Имаше малки изходящи потоци, но не значително", каза Христов, запитан дали българските вложители са изтеглили пари от гръцките собственост кредитори тази година

Два автомобила паднаха в дере, изхвърчали от пътя между селата Пирин и Катунци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5006223

Два автомобила паднаха в дере, след като изхвърчали от пътя между селата Пирин и Катунци след големия завой. Инцидентът станал тази сутрин. Тежко пострадали няма, съобщава struma.bg.
Екип на Спешен център - Сандански е на място. Най-вероятната причина за каскадата на двете коли е несъобразена с пътните условия скорост.
Два автомобила паднаха в дере, след като изхвърчали от пътя между селата Пирин и Катунци след големия завой. Инцидентът станал тази сутрин. Тежко пострадали няма, съобщава struma.bg. Екип на Спешен център - Сандански е на място. Най-вероятната причина за каскадата на двете коли е несъобразена с пътните условия скорост.

БНБ очаква сливане на банки

http://www.cross.bg/banki-hristov-pazaren-1482002.html

/КРОСС/ БНБ очаква сливания на банки в страната, става ясно от интервю на подуправителя на Централната банка Калин Христов пред Reuters. По думите му финансовите институции с пазарен дял от 5% и повече ще бъдат най-атрактивни. „Определено знаем, че ще има силно търсене на банки, които имат около 5% пазарен дял", коментира той, без да посочва кои лица проявяват интерес към подобни сделки. Предвид слабия ръст на кредитирането и увеличаването на регулациите в цяла Европа, единственият начин да се спечели от капитал е уедряването, добавя Христов. БНБ повишава прогнозата си за икономически растеж за тази година от 1,8 до 2,2-2,3 порцента, съобщава още той. Неотдавна стана ясно, че Пощенска банка, която е част от гръцката „Юробанк", ще придобие клоновете на „Алфа банк" в страната.

Лот 2 на АМ "Струма" е готов на 90%

http://politics.actualno.com/Lot-2-na-AM-Struma-e-gotov-na-90-news_497749.html

На 90% са изпълнени строителните дейности по Лот 2 на АМ „Струма“ между Дупница и Благоевград. Това установиха на място министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Двамата огледаха цялото трасе на магистралната отсечка в строителство и проведоха среща с представители на консорци

Кошмар на магистрала „Хемус“! Километрично задръстване, шофьорите в истерия!

http://pik.bg/кошмар-на-магистрала-„хемус“-километрично-задръстване-шофьорите-в-истерия-news406178.html

Кошмар на магистрала „Хемус“! Километрично задръстване, шофьорите в истерия!

Истински ужас преживяват стотици шофьори, тръгнали днес да изкарат уикенда далеч от София, предава Bnews.

Още на третия километър на „Хемус“ те попаднаха в капан. Ремонт на виадукта затвори едното платно и тотално блокира движението с невъзможност да поеме трафика.

Магистралният ад докара до истерия шофьорите. Колоната е близо 9 километра, а колите пъплят с 10 км/ч. Патрулна кола на полицията се движи в аварийната лента и предупреждава водачите да намалят и отбият.

Повечето от колите са изключили двигателите си, защото почти няма раздвижване.

Не е лошо да се правят ремонти, но това тотално ни проваля уикенда, оплака се oчевидец. 

Така няма да стигнем до довечера и целият ден ни е загубен, ядосваше се шофьор от безкрайната колона, тръгнал със семейството си на кратка ваканция в Стара Планина.

Цветанов: Стефан Радев ще постигне видими резултати в Сливен (Снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5006242

ГЕРБ трябва да бъде безспорният лидер в Сливен. Трябва някой да оправи сметката от банкета с харченето на обществени средства и това е икономистът Стефан Радев. Той е новото лице в политиката. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на кампанията на
ГЕРБ трябва да бъде безспорният лидер в Сливен. Трябва някой да оправи сметката от банкета с харченето на обществени средства и това е икономистът Стефан Радев. Той е новото лице в политиката. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на кампанията на

Цветан Цветанов: Стефан Радев ще постигне устойчиво развитие и видими резултати в Сливен

http://pik.bg/цветан-цветанов-стефан-радев-ще-постигне-устойчиво-развитие-и-видими-резултати-в-сливен-news406199.html

Цветан Цветанов: Стефан Радев ще постигне устойчиво развитие и видими резултати в Сливен

ГЕРБ трябва да бъде безспорният лидер в Сливен. Трябва някой да оправи сметката от банкета с харченето на обществени средства и това е икономистът Стефан Радев. Той е новото лице в политиката. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на кампанията на кандидата на ГЕРБ за кмет на Сливен Стефан Радев.

Специален гост на събитието бе олимпийската гордост за България Станка Златева. Присъстваха и успешните кметове от ГЕРБ Димитър Николов - кмет на Бургас и на Стара Загора - Живко Тодоров. Подкрепата си за Радев заяви и областният координатор на ГЕРБ-Сливен Десислава Танева.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Стефан Радев ще направи връзката с централната власт и ще даде тласък и развитие за региона. „Време е да има устойчиво развитие и видими резултати за Сливен. На 25-ти октомври изберете номер 8 в бюлетината за Стефан Радев кмет на Сливен”, призова Цветанов.

„Жителите на Сливен искат видима промяна. Това означава по-високо качество на живот, инвестиции, нови работни места и прозрачно управление, обърнато към хората“, заяви Стефан Радев. Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Сливен посочи, че разполага с експертен екип и има ясна визия как да превърне Сливен в град, за който хората да говорят с гордост и самочувствие. „Разчитам на подкрепа за победа още на първи тур. Заедно можем да се противопоставим на статуквото и на лошата практика на управление. Ние можем да променим Сливен“, категоричен бе Радев.

ПИК TV: Фук-Так - ресторант и скривалище за войводи

http://pik.bg/пик-tv-фук-так---ресторант-и-скривалище-за-войводи-news406223.html

ПИК TV: Фук-Так - ресторант и скривалище за войводи

Край Дойранско езеро в съседна Република Македония се намира един от най-легендарните и най-стари ресторанти на Балканите - Фук-Так. Създаденият от Дедо Туше Янев ресторант отваря врати през 1884 година и до днес неговите наследници поддържат славата, духа и гостоприемството на стария Янев.

Дедо Туше нарекъл ресторанта Фук-Так, защото така е чувал звукът от парния локомотив, който с изумление заставал да гледа, когато преминавал край Дойран. "На мен точно така ми се звучеше - Фук-Так и години по-късно на това място, където седите в момента създадох този ресторант", пише по-късно Дедо Туше. А в този ресторант са влизали и сядали най-светлите македонски фигури като се започне от революционера Гоце Делчев та се стигне до националните фолклорни икони Никола Бадев и Васка Илиева. В мирни времена ресторантът е място за веселби, сватби, празненства и най-различни чествания, но в размирни времена той е скривалище, при това най-сигурното за войводите, разказват местните хора с гордост. 

Ген. Атанасов: Службите може би покровителстват каналджии

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/gen.-atanasov-sluzhbite-mozhe-bi-pokrovitelstvat-kanaldzhii-6043008

Генералът посочи, че каналджиите на контрабандни стоки много бързо са се превърнали в трафиканти на хора и „използват същите стари чадъри в службите, за да осъществяват тази дейност“

Финландия харчи по 15 хил. евро годишно за издръжката на един бежанец

http://www.cross.bg/finlandiya-stranata-bezhantzi-1482001.html

/КРОСС/ Финландия харчи по 15 хил. евро годишно за издръжката само на един бежанец, заяви премиерът Юха Сипиля. „Тази сума включва заплатите на служителите, разходите на центровете и изплащането на първоначална издръжка на бежанеца", поясни той.  От началото на годината Финландия е приела повече от 15 хиляди бежанци. Миграционните служби информират, че ежедневно приемат повече от 600 молби от лица, кандидатстващи за хуманитарен статут на закрила. С тези темпове до края на 2015 г. общият брой на бежанците във Финландия може да надхвърли 50 хиляди души, предупредиха властите. Антиимигрантските настроения в страната нарастват. Вчера автобус, превозващ 49 бежанци, бе замерян с камъни от протестиращи срещу „безконтролния прием на имигранти" в страната. Нападението било организирано след появила се информация, че на територията на бивша казарма в град Хейнола ще бъдат настанени хора от регистрационния лагер в Торнио. На новото място трябвало да отидат 450 бежанци, което ще го направи сред най-големите бежански центрове в страната. Във Финландия има 22 центъра за настаняване на мигранти, които вече са препълнени. Подготвят се още осем.

Румяна Нейкова: Не бива да съдим Гришо

http://frognews.bg/news_98320/Rumiana-Neikova-Ne-biva-da-sadim-Grisho/

"Да вземе това решение за Гришо не е било лесно. Не трябва да го съдим за това". Това заяви Румяна Нейкова по НТ, олимпийски и световен шампион по гребане по повод решението на тенисиста Григор Димитров да не участва в мачове за купа Дейвис.

Две коли се хвърлиха в дере на прокълнат завой в Пиринско

http://pik.bg/две-коли-се-хвърлиха-в-дере-на-прокълнат-завой-в-пиринско-news406198.html

Две коли се хвърлиха в дере на прокълнат завой в Пиринско

Два автомобила паднаха в дере, след като изхвърчали от пътя между селата Пирин и Катунци след големия завой. Инцидентът станал тази сутрин. Тежко пострадали няма, съобщава struma.bg.

Екип на Спешен център - Сандански е на място. Най-вероятната причина за каскадата на двете коли е несъобразена с пътните условия скорост.

Преди няколко месеца на същия завой се преобърна кола с работници от Гоцеделчевско. Тя също падна в дерето. Тогава един от работниците почина.

Заради честите пътни произшествия на този завой шофьори и местни жители вече го наричат прокълнат.

Ловец с 2 счупени крака пълзя 4 дни насред пустошта, за да се спаси (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5006205

Ловец, който пълзял четири дни, след като си счупил и двата крака, в пустошта на централен Айдахо, се възстановява в болница и казва, че любовта му към семейството му дала сила и му попречила да не се самоубие. Джон Сейн е следял елен в отдалечен район близо до МакКал миналата седмица, когато се подхлъзнал, паднал и си счупил и двата крака.

Люк Шоу ще бъде извън игра поне половин година

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/26/2616564_ljuk_shou_shte_bude_izvun_igra_pone_polovin_godina/?ref=rss


Защитникът на "Манчестър юнайтед" Люк Шоу ще отсъства от терените най-малко шест месеца, обяви мениджърът на "червените дяволи" Луис ван Гаал.

Английският национал получи двойна фрактура на десния крак след грубо влизане на футболиста на ПСВ (Айндховен) Ектор Морено в двубой от Шампионската лига през миналата седмица. 20-годишният ляв бек претърпя операция в Холандия и вече започна възстановителните процедури.

"Не можем да предвидим как ще се развие рехабилитацията му, но...

Повишават се нивата на реките, алармират от МОСВ

http://frognews.bg/news_98319/Povishavat-se-nivata-na-rekite-alarmirat-ot-MOSV/

Очакват се повишения на речните нива в Западна и Централна България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Д-р Людмила Емилова си вдига хемоглобина с... вегетарианска храна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5006164


Вижте с какво се храни и как готви лекарката, която лекува със здравословно хранене? В клиниката обядва с менюто на екипа и пациентите си, домакинства в селската си къща. Задължителните правила: винаги да е вкусно, а порцията да “пълни” и очите


Първият опит на д-р Людмила Емилова да готви е катастрофален.
Вижте с какво се храни и как готви лекарката, която лекува със здравословно хранене? В клиниката обядва с менюто на екипа и пациентите си, домакинства в селската си къща. Задължителните правила: винаги да е вкусно, а порцията да “пълни” и очите Първият опит на д-р Людмила Емилова да готви е катастрофален.

Две братчета се събраха заедно при приемната си майка след месеци раздяла

http://pik.bg/две-братчета-се-събраха-заедно-при-приемната-си-майка-след-месеци-раздяла-news406195.html

Две братчета се събраха заедно при приемната си майка след месеци раздяла

Две братчета от Берковица- Иван/11/ и Гошко/4/ отново се прегърнаха, след като бяха разделени в продължение на месеци, разказва в репортаж Нова телевизия. Майката на децата умира, таткото отказва да се грижи за тях. Над малчуганите опекунства баба им. Но жената се разболява. И те трябва да отидат по социални домове. Точно тук са разделени.Малкият Гошко попада в семейство, което му дава цялото си сърце. Той почти не говори и не иска да се храни. От време на време само казва една дума:

"Бати". Това кара и приемната му майка да се разрови и да издири братчето му. 

"Нямате представа колко е силна обичта между двете братчета. Сега те са щастливи. Ние не бяхме подготвени с мъжа ми за такава реакция, но на момента решихме да вземем и голямото момче", разказа пред камерите приемната майка на момчетата. От около 20 дена и баткото е при Гошко. 

Иван обожава историята и математиката. Приемната им майка им обяснила, че от тук насетне трябва да вървят само нагоре. Лошите неща са останали зад гърба им.

Ген. Атанасов: Руско-турска игра поддържа бежанската вълна в световен план

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5006203

Координирана руско-турска игра поддържа бежанската вълна в световен план. Това заяви пред камерите на Нова телевизия шефът на вътрешната комисия в парламента ген. Атанас Атанасов. 
"Турция има сериозен проблем с кюрдите и не иска те да станат автономни. А Русия използва бюрократична Европа и слаба Америка,
Координирана руско-турска игра поддържа бежанската вълна в световен план. Това заяви пред камерите на Нова телевизия шефът на вътрешната комисия в парламента ген. Атанас Атанасов.  "Турция има сериозен проблем с кюрдите и не иска те да станат автономни. А Русия използва бюрократична Европа и слаба Америка,

Ген. Атанасов: Руско-турска игра поддържа бежанската вълна в световен план

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5006199

Координирана руско-турска игра поддържа бежанската вълна в световен план. Това заяви пред камерите на Нова телевизия шефът на вътрешната комисия в парламента ген. Атанас Атанасов. 
Координирана руско-турска игра поддържа бежанската вълна в световен план. Това заяви пред камерите на Нова телевизия шефът на вътрешната комисия в парламента ген. Атанас Атанасов.  "Турция има сериозен проблем с кюрдите и не иска те да станат автономни. А Русия използва бюрократична Европа и слаба Америка,

ЕС бил предупреден отдавна за шашмите с дизеловите коли

http://petel.bg/ES-bil-predupreden-otdavna-za-shashmite-s-dizelovite-koli--__128306

снимка: Ройтерс, архив Страните от Европейския съюз са били предупредени преди четири години, че производители на автомобили използват...

Най-дълбоките земетресения са сезонни, според изследователи

http://www.moreto.net/novini.php?n=302259

Някои земетресения се проявяват сезонно, но това няма обяснение, пише New Scientist. Чонгуен Чан от Калифорнийския технологичен институт и Питър Ширър от Института по океанография Скрипс са изследвали глобален каталог на земетресенията от 1900 година досега.

Крадци упояват спящи стопании ги обират

http://www.bnews.bg/article-141939

Браниполе пропищя от бандата, само за еддна нощ овършали 6 къщи.

Българин рискува живота си два пъти, за да спаси италианки от пожар

http://www.moreto.net/novini.php?n=302261

Българин не се поколеба да се хвърли в пламъците на два пъти, за да спаси две възрастни жени в Италия, пише италианският в. "Стампа". Героят е 36-годишният Иван Николов, който вчера рискува живота си при пожар в жилищна сграда в италианския град Вогера в областта Ломбардия.

Ерос Рамацоти за Actualno.com: Любовта е основата на света

http://music.actualno.com/Eros-Ramacoti-za-Actualnocom-Lubovta-e-osnovata-na-sveta-news_497755.html

Чувствам се добре, защото музиката ме кара да се чувствам добре, и любовта, както и успехът с публиката, много неща са смесени, които ме карат да се чувствам добре. Това сподели италианската звезда Ерос Рамацоти в навечерието на втория си концерт у нас по време на специална среща с медии. На въпрос на iWoman, какво помни от първото си гостуване в България, Ерос Рамацоти отговори: "Бяхме го направили на един стадион и имаше много хора, беше един изключително успешен концерт." Звездата спод

Представиха официалния химн на Детската Евровизия

http://music.actualno.com/Predstaviha-oficialnija-himn-na-Detskata-Evrovizija-news_497748.html

Крисия Тодорова представи официалния химн на Детската Евровизия, на която страната ни ще е домакин. Талантливата певица от Разград, която миналата година спечели второ място на конкурса, изпълни песента "#Discover" /"#Откривай" на живо пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в столицата, предаде Стандарт нюз. Събитието, което е част от националната инициатива на БНТ "Откривай България", посветена на домакинството на Детската Евровизия, бе днес по обяд и събра доста публика. Снощи Крисия пя

В Хага започва първият процес за унищожаване на културно и историческо наследство

http://news.ibox.bg/news/id_1985225180

Обвиненията Ахмад ал Факи е член на организацията „Ансар Дин" - групировка, тясно свързана с терористичната мрежа на „Ал Кайда"

Пловдивчанин стана част от отбора на Полина Гагарина в руския тв проект „Голос” (видео)

http://www.cross.bg/golos-shoyto-ryskiya-1482000.html

/КРОСС/ 31-годишният Константин Работов от Пловдив вече е част от отбора на Полина Гагарина в проекта на руския Первый канал „Голос" („Глас"). Освен финалистката в Евровизия, наставници в четвъртия сезон на шоуто са Александър Градски, певецът и продуцент Григорий Лепс и рапърът Василий Вакуленко (Баста). „Голос" е уникално шоу без аналог в руските телевизии. Вече четвърта година проектът приковава вниманието на милиони любители на музиката. Четвъртият сезон на шоуто започна на 4 септември.

РСК „МиГ” до М. Михов: Полша не може да ремонтира самолетите ни

http://www.cross.bg/polsha-samoletite-korotkov-1481999.html

/КРОСС/ Генералният директор на руската самолетостроителна корпорация „МиГ" Сергей Коротков е уведомил България за невъзможността изтребителите й да бъдат ремонтирани в Полша, съобщава ТАСС.  „Руската страна не е предоставила на Полша лиценз и актуална техническа документация за изпълнението на ремонтни дейности по двигателите на самолетите", се посочва в писмо, адресирано до председателя на Комисията по отбрана в Народното събрание ген. Михо Михов. „Ако такъв ремонт бъде извършен, РСК „МиГ" ще прекрати изпълнението на договора за поддръжка и експлоатация на самолетите", заявява Коротков и припомня, че Полша няма право да предоставя резервни части от летателните машини на трети страни.

„МиГ” до М. Михов: Полша не може да ремонтира самолетите ни

http://www.cross.bg/polsha-samoletite-mig-1481999.html

/КРОСС/ Генералният директор на руската самолетостроителна корпорация „МиГ" Сергей Коротков е уведомил България за невъзможността изтребителите й да бъдат ремонтирани в Полша, съобщава ТАСС.  „Руската страна не е предоставила на Полша лиценз и актуална техническа документация за изпълнението на ремонтни дейности по двигателите на самолетите", се посочва в писмо, адресирано до председателя на Комисията по отбрана на Народното събрание ген. Михо Михов. „Ако такъв ремонт бъде извършен, РСК „МиГ" ще прекрати изпълнението на договора за поддръжка и експлоатация на самолетите", заявява Коротков и припомня, че Полша няма право да предоставя резервни части от летателните машини на трети страни.

Станишев и Греъм Уотсън на дебат за бежанците в Лондон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5006174

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев ще участва като специален гост в дебат
Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев ще участва като специален гост в дебат "Нов Договор за Нова Европа" в Лондон. Основни теми са бежанската криза в Европа и предстоящият референдум в Обединеното кралство за напускане на ЕС. В дебата, организиран от БСП-Лондон с подкрепата на фондация "Новите Европейци",

Станишев и Греъм Уотсън на дебат за бежанците в Лондон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5006178

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев ще участва като специален гост в дебат "Нов Договор за Нова Европа" в Лондон. Основни теми са бежанската криза в Европа и предстоящият референдум в Обединеното кралство за напускане на ЕС. В дебата, организиран от БСП-Лондон с подкрепата на фондация "Новите Европейци",
Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев ще участва като специален гост в дебат "Нов Договор за Нова Европа" в Лондон. Основни теми са бежанската криза в Европа и предстоящият референдум в Обединеното кралство за напускане на ЕС. В дебата, организиран от БСП-Лондон с подкрепата на фондация "Новите Европейци",

Атанас Атанасов: Службите покровителстват каналджии

http://offnews.bg/news/n_1/n_563382.html

"Имам тежки съмнения за покровителстване на каналджии на средно ниво в службите". Това заяви председателят на вътрешната комисия в НС ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок пред Нова телевизия по повод преминаването на незаконни мигранти на територията на страната. Според него каналджиите на контрабандни стоки много бързо са се превърнали в трафиканти на хора и "използват същите стари чадъри в службите, за да осъществяват тази дейност".  "След като службите нямат разработки, какво значи това? Имам много притеснителна информация. Питам какво прави изобщо професионалното ръководство на МВР? Казвам го сериозно. Питам къде са службите. На този етап ми се струва, че те са неефективни. Ще ги накарам да дойдат в парламента да обяснят", заяви Атанасов. По думите му камионът с бежанци, който бе открит вчера в Перник , не е единственият подобен случай. "Миналата седмица пак в хладилен камион за малко да бъдат задушени хора – заловени са на „Капитан Андреево”. Митничарите са направили откритието, а граничарите- ни лук яли, ни лук мирисали. Има нещо гнило в Дания", каза още Атанасов. Той заяви, че няма опасност 10 милиона бежанци да тръгнат към България. "Битката на българските институции е да ни чуят в Европа, че у нас наистина има риск да се получи гореща точка на пробив. За да посрещнем този риск, ни трябват финансови средства", изтъкна Атанасов. Той каза още, че ако е необходимо, в страната ще бъдат изградени разпределителни центрове.

Банда в пловдивско село упоява с газ спящи стопани и ги обира

http://pik.bg/банда-в-пловдивско-село-упоява-с-газ-спящи-стопани-и-ги-обира-news406184.html

Банда в пловдивско село упоява с газ спящи стопани и ги обира

Апаши влизат в къщите посред нощ, упояват спящите стопани и овършават жилищата им за пари и ценности. За масови обири на къщи и магазини, извършени по този начин, алармираха пострадали жители на Браниполе пред „Марица”. Явно цяла банда вилнее и тараши наред, оплакват се потърпевшите.

Собственик на кафене в Браниполе сподели, че по негова информация на 23 септември през нощта са били обрани поне 6 къщи. Окрадени са по-заможните имоти, като са били задигани предимно скъпа техника - лаптопи, мобилни телефони, таблети, а така също злато и пари.

Хората се съмняват, че някой дава точна информация къде апашите могат да намерят богата плячка. Най-страшното е, че повечето от потърпевшите са били упоени, за да могат крадците да действат без притеснение. „Хората идваха на сутринта в кафенето със силно главоболие, като споделяха, че едва-едва са се събудили”, каза собственикът на заведението. Освен къщи е имало проникване и в един хранителен магазин. 

Никой от пострадалите обаче не е потърсил намесата на полицията. Кметицата на Браниполе Златка Манолова коментира, че знае само за две обрани къщи, които са в края на селото. Тя обаче не е чула за упоени собственици.

Борисов е прав за бежанците и без преводачи и натегачи

http://frognews.bg/news_98318/Borisov-e-prav-za-bejantsite-i-bez-prevodachi-i-nategachi/

Премиерът Борисов заяви позицията на правителството за бежанците и "горещата точка". Случайни и неслучайни преводи, шумове по трасето и манипулации го принудиха да дообяснява какво точно е искал да каже.

Правната комисия на НС ще изслушва кандидатите за конституционен съдия Пенчев и Кожарев на 2 октомври

http://pik.bg/правната-комисия-на-нс-ще-изслушва-кандидатите-за-конституционен-съдия-пенчев-и-кожарев-на-news406183.html

Правната комисия на НС ще изслушва кандидатите за конституционен съдия Пенчев и Кожарев на 2 октомври

На 2 октомври 2015 г. (петък) от 14.00 часа Правната комисия на Народното събрание ще изслуша двамата кандидати за Конституционен съдия от квотата на Народното събрание. 

Номинацията на омбудсмана Константин Пенчев бе издигната от ГЕРБ, а номинацията на члена на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев от Патриотичния фронт. Очаква се кандидатурата на досегашния омбудсман да бъде подкрепена от реформаторите. Не е изключено Михаил Кожарев обаче да събере подкрепа, освен от ПФ, но така също и от БСП, ДПС, БДЦ, “Атака”, АБВ и независими.


Двамата кандидати ще разполагат с по 15 минути, за да представят професионалната си биография и вижданията си относно правомощията и дейността на Конституционния съд.  


Депутатите ще разполагат с до три минути, за да отправят въпроси към Пенчев и Кожарев. Отговорите също трябва да са в рамките на до три минути. Председателят на Правната комисия Данаил Кирилов ще има задачата да представи становищата и въпросите на неправителствени и професионални организации, които са постъпили до изслушването. Към момента е постъпило едно становище в подкрепа на кандидатурата на Константин Пенчев. То е от Центъра за изследване на демокрацията.

Българският институт за правни инициативи е изпратил седем въпроса до двамата кандидати, сред които е и как конституционните съдии следва да съхраняват баланса между необходимостта от утвърждаване на правовия ред и избягване на намесата в политическата сфера и законодателните прерогативи на парламента. От БИПИ питат Пенчев и Кожарев – какво е мнението им за нуждата от индивидуалната конституционна жалба.

Възможността гражданите, чрез Висшия адвокатски съвет, да сезират КС е една от възможните промени, които депутатите ще обсъждат при промените на Конституцията преди второто гласуване. От неправителствената организация, чийто бивш председател е настоящият министър на правосъдието Христо Иванов, уточняват, че ще изпратят въпросите и до другите двама кандидати за конституционни съдии – номининираните от президента Росен Плевнелиев – бивш премиер Филип Димитров и проф. Мариана Карагьозова-Финкова, преподавател по конституционно право в СУ “Св. Климент Охридски”. 


Четвъртият конституционен съдия, който трябва да бъде избран през тази есен е от квотата на съдебната власт. Очаква се това да е един от тримата съдии от Върховния касационен съд – Павлина Панова, която е заместник-председател на съда, Борислав Белазелков, който е председател на Съюза на съдиите и Росица Ковачева, съпруга на бившия конституционен съдия Владислав Славов.


Изслушването на Константин Пенчев и Михаил Кожарев ще се проведе на открито заседание на Правната комисия в зала “Запад” на парламента и ще бъде излъчвано и на интернет-страницата на Народното събрание. Изборът на нов член на КС от квотата на парламента, за което са необходими гласовете на половината от присъстващите в залата депутати, се очаква да се проведе преди изборната ваканция на Народното събрание, която започва в средата на октомври.

Панайот Рейзи даде старт на кампанията на ГЕРБ в Созопол

http://pik.bg/панайот-рейзи-даде-старт-на-кампанията-на-герб-в-созопол-news406181.html

Панайот Рейзи даде старт на кампанията на ГЕРБ в Созопол

Досегашният кмет през мандат 2011-2015 и кандидат-кмет на община Созопол Панайот Рейзи откри официално предизборната кампания, като представи в Созопол кандидатите за съветници и за кметове на населени места от листата на ПП ГЕРБ. Официални гости на събитието бяха бургаските депутати от ГЕРБ Диана Йорданова и Димитър Бойчев.

От сцената на Амфитеатъра Панайот Рейзи благодари на своите съграждани за доверието, което са му гласували на предходните избори и за подкрепата през втория му мандат. „Аз и моят екип успяхме да направим много за Созопол и общината. Завършихме много обекти, спечелихме и  реализирахме много проекти. Успяхме да изградим пречиствателната станция, която да пречиства водите на Созопол и Черноморец, една изключително важна придобивка, чакана с години. Тя се случи през нашия мандат и сега можем уверено да кажем, че Созопол върви по верния път и може да развива туризъм на европейско ниво“, заяви Панайот Рейзи. Той сподели с присъстващите на Амфитеатъра, че е получил поздравления от премиера Бойко Борисов за успешно реализиарния проект и обещание да се работи в посока остров Свети Иван да бъде предоставен за стопанисване на община Созопол.

Кандидат- кметът и водач на листата за общински съветници на ГЕРБ представи кандидатите за общински съветници. Панайот Рейзи подчерта голямото значение на общинските съветници и важността на тяхната работа за реализирането на политиката на общинската администрация. „ Работили сме за доброто на община Созопол и дори когато сме имали различия, сме ги обсъждали и изглаждали, за да могат обектите и придобивките на които се радваме сега, да ги има“, каза още Панайот Рейзи. 

Панайот Рейзи обяви и кандидатите за кметове на населените места в община Созопол. „Няма нови лица сред кандидатите за кметове, защото досегашните кметове се справиха добре и аз ще разчитам на тях както на изборите, така и след това“, заяви Панайот Рейзи. Събитието продължи с концерт на група „Фондацията“.      

ПП ГЕРБ в община Созопол се явява на предстоящите местни избори с бюлетина №1. 

Става страшно!Бежанците минават през България с цигански лични карти

http://www.bnews.bg/article-141938

Организатори на каналите са цигански барони, които прибират сериозна печалба срещу услугите, предоставяни на бежанците.

Нова организация на движението по бул. "Осми приморски полк" във Варна от днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=302260

От днес има нова организация на движението по бул. "Осми Приморски полк", видя репортер на Moreto.net. Двете платна в района между "Цар Освободител" и бул. "Чаталджа" са отворени за движение. В момента е започнал ремонт по северното платно в от бул.

Освободиха гръцката министерска дъщеря, която уби българин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5006162

37-годишната Стефания Сиуфа, която бе задържана за убийството на 43-годишния българин Йордан Петров, е пусната на свобода. Тя бе задържана за една нощ в полицейски участък в Атина след фаталния инцидент, съобщава
37-годишната Стефания Сиуфа, която бе задържана за убийството на 43-годишния българин Йордан Петров, е пусната на свобода. Тя бе задържана за една нощ в полицейски участък в Атина след фаталния инцидент, съобщава "Български новини". Инцидентът стана в сряда в атинския квартал Колонаки, близо до дома на министерската дъщеря,

Освободиха гръцката министерска дъщеря, която уби българин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5006170

37-годишната Стефания Сиуфа, която бе задържана за убийството на 43-годишния българин Йордан Петров, е пусната на свобода. Тя бе задържана за една нощ в полицейски участък в Атина след фаталния инцидент, съобщава "Български новини".
Инцидентът стана в сряда в атинския квартал Колонаки, близо до дома на министерската дъщеря,
37-годишната Стефания Сиуфа, която бе задържана за убийството на 43-годишния българин Йордан Петров, е пусната на свобода. Тя бе задържана за една нощ в полицейски участък в Атина след фаталния инцидент, съобщава "Български новини". Инцидентът стана в сряда в атинския квартал Колонаки, близо до дома на министерската дъщеря,

Румяна Нейкова: Не бива да съдим Гришо

http://petel.bg/Rumyana-Neykova--Ne-biva-da-sadim-Grisho__128305

кадър: Нова тв "Да вземе това решение за Гришо не е било лесно. Не трябва да го съдим за това".Това заяви за "Събуди се" Румяна Нейкова,...

30 катастрофи за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302258

Един човек в пострадал при катастрофа през денонощието във Варна . Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. Пострадалият е с леки контузии и без опасност за живота. Във Варна са регистрирани общо 30 катастрофи през денонощието.

За антихристиянския призив на българската църква и има ли смисъл от нея

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/09/26/2616502_za_antihristiianskiia_priziv_na_bulgarskata_curkva_i/?ref=rss


"Единствената "позиция" която Църквата може да има относно бежанците, е изразена в Евангелието, и тя е че те са наши ближни, и наш дълг е да бъдем солидарни с тях, да ги приемем и обичаме, независимо от етноса и религията им. Това е и единствената "позиция" която аз като християнин следвам и отстоявам, и ще следвам и отстоявам. Всичко друго е от лукавия." 

Това написа във "Фейсбук" - Рафаил-Росен Стефанов, игумен на Кладнишкия манастир след разпространеното в петък извънредно...

Митов в ООН: Европа не може да си позволява повече да стимулира бежанците

http://politics.actualno.com/Mitov-v-OON-Evropa-ne-moje-da-si-pozvoljava-poveche-da-stimulira-bejancite-news_497746.html

Решаването на кризата в Сирия и стабилизацията ѝ като държава е основният въпрос, върху който трябва да се фокусират усилията на международната общност. Това подчерта външният министър Даниел Митов в рамките на всички свои срещи в централата на ООН, съобщава БНТ. Митов е в Ню Йорк като член на ръководената от президента Плевнелиев българска делегация на юбилейната 70 та среща на върха на Общото събрание на ООН. В дневен ред на ООН през тези дни, насочен изцяло към одобрението на глобалните цел

Швейцария спира продажбите на дизелови Volkswagen-и

http://europe.actualno.com/Shvejcarija-spira-prodajbite-na-dizelovi-Volkswagen-i-news_497747.html

Швейцария стана поредната държава, която спря продажбите на някои дизелови модели на "Volkswagen". Временната мярка може да засегне 180 000 автомобила, които все още не са продадени или регистрирани в страната, предаде БГНЕС. Решението на швейцарските власти беше взето на фона на задълбочаващия се скандал с манипулираните данни за вредните емисии при дизеловите модели на "Volkswagen". По-рано новият главен изпълнителен директор на концерна Матиас Мюлер увери, че най-спешната му задача е да въз

Какви са причините за женското обрязване?

http://health.actualno.com/Kakvi-sa-prichinite-za-jenskoto-obrjazvane-news_497492.html

Швейцарски учени опровергаха един от най-важните аргументи, които пречат в борбата с женското обрязване – че този жесток ритуал се явява социална норма, която се подкрепя от всички членове на обществото. Социолозите са изяснили, че лишаването от външни полови органи невинаги е критерий за непорочността на момичето и задължително условие за нейния брак, пише Science. Отношението към женското обрязване като към социална норма (с неспазването на която семейството рискува да лиши своите дъще

Русия: Полша не може да ремонтира МиГ-овете ви

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/rusiia-polsha-ne-mozhe-da-remontira-mig-ovete-vi-6043006

Руският самолетостроител МиГ е уведомил Михо Михов, че не е давал лиценз на Полша да ремонтира двигатели на самолети

Четирима пострадаха при тежка катастрофа край Якоруда

http://offnews.bg/news/n_1/n_563354.html

Четирима души пострадаха при катастрофа тази нощ на пътя Якоруда-Юндола-Велинград, съобщава БГНЕС. Сигналът за инцидента е подаден към 2 часа след полунощ. Автомобилът е катастрофирал в участъка между гр. Якоруда и разклона за с. Аврамово. Колата се е преобърнала по капак. Пострадали са четиримата пътници. Към мястото на инцидента са изпратени две линейки от спешните центрове в Разлог и Велинград. В МБАЛ-Разлог са приети двама от пострадалите, като единият с контузия на крака, а другият - с фрактура на раменна става. И двамата са от с. Аврамово, община Якоруда. Първият е хоспитализиран в разложката болница, а вторият е транспортиран за МБАЛ-Благоевград. Настанен е към 6 часа тази сутрин в отделението по травматология. Третият пострадал е 16-годишен и е с контузия на главата и комоцио. Той е отказал хоспитализация. Няма данни за четвъртия пострадал, възможно е той да е транспортиран за болницата във Велинград. „Въведена е временна организация на движение в участъка с катастрофата”, казаха за БГНЕС от ОД МВР-Благоевград, отказвайки повече информация.

Бивш учител по физическо: Имам дарба - познавам повече от Ванга

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5006152

Георги Коларов твърди, че притежава феноменални способности. Бившият учител по физическо в Русе и треньор по лека атлетика и зам.-председател на АФД Тракия смята, че има невероятна дарба да открива таланти, да мотивира спортистите и да прогнозира с удивителна точност събития и спортни резултати, пише marica.bg.
Георги Коларов твърди, че притежава феноменални способности. Бившият учител по физическо в Русе и треньор по лека атлетика и зам.-председател на АФД Тракия смята, че има невероятна дарба да открива таланти, да мотивира спортистите и да прогнозира с удивителна точност събития и спортни резултати, пише marica.bg.

Бивш учител по физическо: Имам дарба - познавам повече от Ванга

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5006155

Георги Коларов твърди, че притежава феноменални способности. Бившият учител по физическо в Русе и треньор по лека атлетика и зам.-председател на АФД Тракия смята, че има невероятна дарба да открива таланти, да мотивира спортистите и да прогнозира с удивителна точност събития и спортни резултати, пише marica.bg.
Георги Коларов твърди, че притежава феноменални способности. Бившият учител по физическо в Русе и треньор по лека атлетика и зам.-председател на АФД Тракия смята, че има невероятна дарба да открива таланти, да мотивира спортистите и да прогнозира с удивителна точност събития и спортни резултати, пише marica.bg.

Германски вицеканцлер: Не можем да молим РФ за партньорство, като продължаваме санкциите

http://www.cross.bg/sanktziite-gabriel-rysiya-1481997.html

/КРОСС/ Вицеканцлерът на Германия и министър на икономиката Зигмар Габриел намекна за възможността да бъдат отменени санкциите в случай на сътрудничество с Русия при разрешаването на кризата в Сирия, съобщи Die Zeit. „Ние трябва да променим отношението си към Русия”, каза политикът. Началото на сближаването, според него, може да стане строителството на втора тръба на газопровода „Северен поток”, а завършването на процеса – отмяна на санкциите. „Конфликтът около Украйна не може дотолкова силно да влияе на отношението към Русия от страна на Германия, Европа и САЩ, че Русия да престане да бъде партньор в Сирия”, добавя вицеканцлерът. По такъв начин Габриел косвено се застъпва за отмяна на санкциите срещу Русия извън зависимостта от изпълнение на Минските споразумения, счита Die Zeit. „Всеки трябва да разбере, че не може от една страна продължително време да подкрепяш санкциите, а от друга страна да молиш за сътрудничество”, подчертава Габриел. Вицеканцлерът засяга и темата за бежанците от страните в Близкия Изток. По неговите думи, САЩ и страните от Персийския залив трябва на международно равнище да се борят с миграционната криза. „САЩ трябва да предприемат повече усилия, тъй като те отчасти носят отговорност за появата на бежанците заради войната в Ирак”, подчерта Габриел.

Washington Times: Путин ще покаже на Обама как да се държи в Сирия

http://www.cross.bg/obama-pytin-vladimir-1481998.html

/КРОСС/ Заради политиката на Барак Обама САЩ отстъпиха лидерството на Русия в Близкия Изток, счита наблюдателят на The Washington Times. По неговите думи сега Владимир Путин ще дава указания на президента на САЩ как американските войски следва да действат в региона, пише „Руски дневник“. Близкоизточната политика на Барак Обама доведе до това, че указания за по-нататъшните действия в региона ще му дава руският президент Владимир Путин, пише анализаторът на The Washington Times Тод Ууд. По негово мнение именно това следва да се очаква от срещата между двамата лидери в Ню Йорк. По думите на Ууд това е свързано с факта, че Русия, укрепвайки позициите си в Сирия за защитата на базата в Тартус и заради подкрепата на президента Башар ал-Асад, ” САЩ победи в сирийския конфликт и стана доминираща сила в региона”. “Отказвайки се от лидерството на САЩ в Близкия Изток и при това, изгубвайки хиляди животи и около трилиона долара, президентът Обама се съгласи да се срещне с руския президент Владимир Путин по време на посещението му в Ню Йорк, където ще изнесе реч (пред Общото събрание) на ООН”, пише Ууд. “Путин преди всичко ще каже на Обама как американските войски могат да действат в региона, за да не пречат на руската военна активност”, предполага анализаторът. Авторът отбелязва, че подобна ситуация възниква и през 2013 г

Гръцката министерска дъщеря, убила българин, е на свобода

http://frognews.bg/news_98317/Gratskata-ministerska-dashteria-ubila-balgarin-e-na-svoboda/

Стефания Сиуфа, която бе задържана за убийството на 43-годишния българин Йордан Петров, е пусната на свобода. Тя бе задържана за една нощ в полицейски участък Атина след фаталния инцидент, съобщи НТ.

Washington Post: Искате да успеете в бизнеса – учете руски

http://www.cross.bg/ezitzi-avtorut-miliona-1481996.html

/КРОСС/ Популярността на чуждестранните езици сред американските служители спада, но онези, които искат да изградят успешна кариера, въобще не трябва да ги изхвърлят, пише американското издание The Washington Post. „Според изследване на Асоциацията по изучаване на съвременните езици, от 2009 до 2013 година броят на американските студенти, учещи чуждестранни езици, е спаднал с 100 000. Мнозина предпочитат курс по икономика пред уроците по френски, но оправдано ли е това?”, задава въпрос авторът на статията. Журналистът цитира няколко авторитетни изследвания, които оценяват мястото на чуждестранните езици в света и показват, на които от тях трябва да обърнат внимание амбициозните млади хора. Ако се говори са численост на носители на езика, то, безусловно, води китайският, който превъзхожда всеки друг език по този показател, и хинди. „На трето място се нарежда английският с 527 милиона носители, а четворката се допълва от арабският език, на който говорят 467 милиона души”, пише авторът. Руският в момента е говорен от 254 милиона души. Авторът на статията продължава с анализа на икономическите показатели на различните страни и на това, кои пазари ще бъдат най-привлекателни в бъдеще, позовавайки се на доклад на Британския съвет. Изследователският център е анализирал 20-е най-динамични пазари в световната икономика и по-специално Бразилия, Индия, Русия и Китай

Три сбъркани аргумента за акцизите върху цигарите

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/09/26/2616255_tri_sburkani_argumenta_za_akcizite_vurhu_cigarite/?ref=rss


"Дневник" публикува анализа на Петър Ганев от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. 

През тази седмица парламентарната бюджетна комисия разгледа на първо четене предложенията за пълна промяна на акцизната политика спрямо цигарите у нас. Вече коментирахме, че предложението да се зачеркне приетият единодушно преди година акцизен календар и да се приеме набързо нов, който изповядва съвсем различна философия на облагане, е колкото странно, толкова и опасно (виж "Държавата...

Русия и Украйна се споразумяха по условията за доставки на газ от 1 октомври до края на март (обновена)

http://www.cross.bg/ykraiina-banka-rysiya-1481994.html

/КРОСС/ Цената на газа за Украйна през четвъртото тримесечие ще бъде около 230 долара за 1000 куб. м с отстъпката, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС. В същото време пред телевизия „Россия 1" ръководителят на „Газпром" Алексей Милер изтъкна, че споразумението за доставката на 2 млрд. куб. м газ не гарантира, че Украйна ще има средства да плати допълнителните доставки през зимата. Русия и Украйна се споразумяха по условията за доставки на газ за зимния сезон от 1 октомври до края на март 2016 година. Енергийните министри на двете страни се ангажираха в Брюксел да осигурят непрекъснат транзит на природния газ през украинска територия за останалите Европейски страни. Окончателният документ, който определя финансовите параметри на споразумението, не беше подписан снощи, но двете страни се договориха това да стане скоро. Русия се съгласи да намали цената, на която продава газа до равнища, сходни с тези, които плащат съседните на Украйна държави. „Сигурен съм, че днешните споразумения ще ни позволят да гарантираме нормалното обезпечаване с руски газ на много милиони наши европейски потребители през тази зима", заяви руският министър на енергетиката Александър Новак. Украйна обещава да нагнети още следващия месец 2 млрд. куб. м газ, като резерв, в подземните си хранилища, чрез които да поддържа налягането в тръбопроводите през нейна територия в посока Югоизточна Европа

Русия и Украйна се споразумяха по условията за доставки на газ от 1 октомври до края на март

http://www.cross.bg/ykraiina-banka-strani-1481994.html

/КРОСС/ Русия и Украйна се споразумяха по условията за доставки на газ за зимния сезон от 1 октомври до края на март 2016 година. Енергийните министри на двете страни се ангажираха в Брюксел да осигурят непрекъснат транзит на природния газ през украинска територия за останалите Европейски страни. Окончателният документ, който определя финансовите параметри на споразумението, не беше подписан снощи, но двете страни се договориха това да стане скоро. Русия се съгласи да намали цената, на която продава газа до равнища, сходни с тези, които плащат съседните на Украйна държави. „Сигурен съм, че днешните споразумения ще ни позволят да гарантираме нормалното обезпечаване с руски газ на много милиони наши европейски потребители през тази зима", заяви руският министър на енергетиката Александър Новак. Украйна обещава да нагнети още следващия месец 2 млрд. куб. м газ, като резерв, в подземните си хранилища, чрез които да поддържа налягането в тръбопроводите през нейна територия в посока Югоизточна Европа. В този документ Украйна потвърждава непрекъснатия транзит на руски природен газ за европейските държави, посочи украинският министърът на енергетиката и въглищата Володимир Демчишин. Поне 500 млн

97 съдебни сгради без охрана заради липса на средства

http://www.cross.bg/sgradi-sudebni-sgrada-1481995.html

/КРОСС/ Деветдесет и седем съдебни сгради са без охрана, а други 42 се пазят само от един служител на Главна дирекция „Охрана" при Министерство на правосъдието. Причината за това е липсата на пари, посочва министърът на правосъдието Христо Иванов в писмен отговор на депутатски въпрос. Министърът уточнява, че през юни тази година 72 щатни бройки на ГДО са били закрити, като е бил съкратен и охранителен състав. Заради липсата на достатъчно служители новата сграда на Софийския районен съд на бул. „Цар Борис III" е само с един вход, през който, макар и обособено, преминават както магистрати и адвокати, така и граждани.След дълго забавяне, тази година Гражданското отделение на СРС бе преместено в бившата сграда на ГУСВ. Единствените две съдебни сгради, които имат обособен служебен вход, са Съдебната палата и старата сграда на СРС, в която продължават да правораздава Наказателното отделение на съда. Министърът признава, че според наредба всички съдебни сгради трябва да имат три обособени входа - един за магистрати и разследващи, един за граждани, адвокати и представители на държавни институции и трети за задържани и принудително доведени лица

МОСВ: Очакват се повишения на речните нива

http://pik.bg/мосв-очакват-се-повишения-на-речните-нива-news406173.html

МОСВ: Очакват се повишения на речните нива

Очакват се повишения на речните нива в Западна и Централна България.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите . В рамките на деня, главно в Западна и Централна България ще има валежи. Очакваните количества ще са от 5 до15 л/кв.м. В отделни райони са възможни и по-големи количества. В неделя и понеделник валежите ще са повече в Западна и Централна България, между 10 и 20 л/кв.м на денонощие, локално дори повече.

През изминалото денонощие (от 8 часа на 24.09 до 8 часа на 25.09) нивата на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната са се повишили незначително. В по-голямата част от страната те са около праговете за средни и ниски води. Нивата на реките в долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн) и в средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води. Регистрираните изменения на наблюдаваните от НИМХ реки са: Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -6 см до +36 см. Повишение от 36 см е отчетено на р. Русенски Лом при с. Божичен. Черноморски басейн: Регистрирани са колебания на водните нива от -7 см до +6 см; Източнобеломорски басейн: Регистрирани са незначителни повишения на нивата на: р. Тунджа с до +9 см при гр. Елхово, р. Марица с до +22 см при гр. Пловдив, в поречието на р. Арда с +3 см. , както и повишение на нивото на р. Въча при Забрал с +87 см в резултат на работата на хидротехническите съоръжения; Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -2 см до +4 см. Според метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН за Дунавския басейн, днес и утре, се очакват повишения на нивата на реките на запад от р. Огоста (р. Тополовец, р. Войнишка, в горното течение на р. Лом, р. Цибрица и р. Огоста) и в целия водосбор на притока й Скът, както и в средното и долно течение на р. Искър.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества във вечерните часове на 26, 27 и 28 септември над средната многогодишна стойност.

На 26, 27 и 28 септември ще започне покачване на водните нива и на реките във водосборите на реките Лесновска, Блато, Искрецка, Златна Панега и Гостиля. По-значително повишение ще има на 27 и 28септември в долното течение на основната река.

Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 26, 27 и 28 септември около средномногогодишната стойност. Те ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира за 26, 27, 28 и 29 септември нива на реките около и под средномногогодишната стойност. До 27 септември нивата ще се понижават плавно. От 28 се очакват известни повишения, първоначално в горните части на водосбора, а от 29 и в останалата част на водосбора. В Черноморски басейн днес и през следващите два дни нивата на реките ще останат без съществена промяна. В Източнобеломорски басейн днес и утре са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките в средното течение на р. Марица (по-значителни в поречията Тополница, Въча, Пясъчник, Чепеларска, Стряма, Черкезица).

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира, че нивата на реките ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение за водосбора на р.Арда на НИМХ-БАН прогнозира възможно повишение на нивото на р. Черна при гр. Смолян около жълтия праг за предуреждение в следобедните часове на 26 септември.

Водното количество на р. Върбица при гр. Златоград е възможно да се повиши и да бъде около жълтия праг за предуреждение в следобедните и вечерните часове на 26 септември. В Западнобеломорски басейн днес и утре ще има повишение на водните нива на реките в средното и долното течение на р. Струма и р. Места. По-значително покачване се очаква във водосбора на р. Струмешница (десен приток на р. Струма).

Сеп Блатер ще съдейства на швейцарските власти

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/26/2616554_sep_blater_shte_sudeistva_na_shveicarskite_vlasti/?ref=rss


Президентът на ФИФА Сеп Блатер ще съдейства на швейцарските власти в разследването срещу него, обяви адвокатът на швейцареца Ричард Калън.

Вчера главната прокуратура в Швейцария потвърди, че срещу дългогодишния шеф на световния футбол е започнало криминално производство за злоупотреба със служебно положение и със средства.

Блатер вече е бил разпитван от швейцарските власти в централата на ФИФА в Цюрих. Прокуратурата публикува съобщение, в което го обвинява в "нарушение на...

Варненци питат кандидат-кметове за влиянието на ТИМ в града

http://frognews.bg/news_98316/Varnentsi-pitat-kandidat-kmetove-za-vliianieto-na-TIM-v-grada/

От 640 строежа в Аспарухово, само 40 са законни. Това каза Костадин Костадинов, кандидат кмет на Варна, в предаването „Тази събота” по bTV.

Световното в Катар ще е през зимата, швейцарската прокуратура разследва Ббатер

http://www.moreto.net/novini.php?n=302257

ФИФА най-накрая взе решение за периода на провеждане на Мондиал 2022 в Катар. На продължилото два дни съвещание на Изпълкома на световната футболна централа е прието световното първенство след седем години да се проведе от 21 ноември до 18 декември.

Швейцария спира продажбите на дизелови VW

http://www.cross.bg/dizelovi-otdelyanite-shveiitzariya-1481993.html

/КРОСС/ Швейцария спира продажбата на някои модели на Volkswagen, оборудвани с дизелови двигатели заради разкритията, че компанията е манипулирала данните за отделяните от тях вредни емисии, предадоха информационните агенции. Ограничението засяга моделите, при които има възможност да са отчитат неверни показатели за отделяните газове. Около 180 хиляди нови автомобили от марките Audi, Seat, Skoda и VW, датиращи от периода 2009-2014 г., може да бодат спрени от продажба заради съмнения за аналогични нарушения, съобщава швейцарската пътна служба. Забраната ще бъде в сила докато властите изяснят каква е реалната ситуация с отделяните от двигателите на някои дизелови модели вредни газове. В целия свят в нарушение може да се окажат около 11 милиона автомобила, а глобите за VW може да достигнат до 18 млрд. долара.

Българин спаси две жени от пожар в Италия

http://offnews.bg/news/n_1/n_563366.html

36-годишният Иван Николов спасил две възрастни жени по време на пожар в италианския град Вогера. Огънят обхванал жилищна сграда, където живеел Николов, както и двете му съседки, пише днес вестник "Стампа", цитиран от БНР. При пожара няма жертви. 13 души са били настанени в болница заради вдишване на дим. Не се съобщава дали сънародникът ни е пострадал.

Евродепутатът Владимир Уручев обяви конкурс за есе на тема: "Искам да живея в родния си град, защото ...."

http://www.zapernik.com/politika/evrodeputatut-vladimir-uruchev-obyavi-konkurs-za-ese-na-tema_40011/

По случай 26-ти септември, провъзгласен за Европейски ден на езиците, евродепутатът Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) обяви конкурс за есе на тема:

"Искам да живея в родния си град, защото ...."

Целта на инициативата, освен да насърчи изучаването на чужди езици в българските училища, е да провокира младите хора, вече притежаващи солидни езикови умения, да помислят какво би ги накарало да останат и да се реализират в професионален и личен план там, където са родени, разясни...

Продължава

НА УЛИЦА БРЕЗНИК И КЪРДЖАЛИ Е ПРОЕКТАНСКА И ИЗПЪРНЕНИЕ ОТ СТАРАТА УПРАВЕ И СЕГАШНАТА РЕВНОСТНО ПОДРЪЖА В ТОВА СЪСТОЯНИЕ

http://www.zapernik.com/obshtestvo/na-ulica-breznik-i-kurdjali-e-proektanska-i-izpurnenie-ot_39999/

ДВИЖЕИКИ СА ОТ ЦЕНТАРА И ЗАВИВАШ ПО КЪРДЖАЛИ ТРЯБВА ДА НАВЛЕЗЕШ В НАСРЕШНОТО ДВИЖЕНИЕ НА ДВЕТЕ УЛИЦИ-СЛЕДВА П Т С?-ВИЖТЕ

ПАЗИ БАЖЕ ОТ БЕЗОТГОВОРНИ УПРАВНИЦИ, ОТ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, ТАКАВА Е ДЕИСТВИТЕЛНОСТА ВИЖТИ ГРАФИКИТЕ!?!???

Луна влезе във “ВИП Брадър” за 50 хил. лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5005089

Започва да пее по заведения на 15 г., баща ѝ ходи с нея, за да я пази
Твърде кратко продължи съюзът между Луна и Джорджано в къщата на “ВИП Брадър”. След странна разправия, породила се от нищото, певицата остана без единствената си подкрепа и се озова сама срещу всички съквартиранти.
Луна се включи в шоуто срещу хонорар от 50 хиляди лева,
Започва да пее по заведения на 15 г., баща ѝ ходи с нея, за да я пази Твърде кратко продължи съюзът между Луна и Джорджано в къщата на “ВИП Брадър”. След странна разправия, породила се от нищото, певицата остана без единствената си подкрепа и се озова сама срещу всички съквартиранти. Луна се включи в шоуто срещу хонорар от 50 хиляди лева,

Постът на Йордан Бакалов във военното разузнаване е под въпрос

http://www.cross.bg/bakalov-razyznavane-voennoto-1481992.html

/КРОСС/ Постът на Йордан Бакалов във военното разузнаване е под въпрос. Съдбата му ще стане ясна следващата седмица, когато се очаква да бъдат гласувани на второ четене двата закона за разузнаването.  Проблемът на Бакалов е в липсата на 10 години стаж в сферата на националната сигурност или Въоръжените сили. Дни след назначаването му на поста стана ясно, че бившият депутат от СДС не отговаря на това условие. С разрешаването на казуса се заеха Методи Андреев от ГЕРБ, Петър Славов, Мартин Димитров и Корман Исмаилов от РБ и Явор Хайтов от БДЦ-Народен съюз-ББЦ. Те внесоха предложение-доуточнение на текста в законопроекта. Текстът гласеше, че професионален стаж в сферата на националната сигурност може да бъде придобит и в Народното събрание, Президенството или Министерския съвет. Достатъчно било депутатът или експертът да са попаднали в парламентарна комисия, чийто предмет на дейност е свързан с националната сигурност и отбраната. Въпросната поправка обаче не мина при второто четене на законопроекта за военното разузнаване в комисията за контрол над службите за сигурност. Въпросът на Епицентър „Какво следва оттук нататък за Бакалов" подразни Методи Андреев. „Питайте него", отсече той. Репортерската проверка показа, че единствено реформаторите стоят зад Бакалов. В ГЕРБ оставането му на шефския пост във военното разузнаване се приема с резерви. АБВ категорично стоят зад позицията, изразена от ген

Путин и Ципрас потвърдиха интереса си към сътрудничество в енергетиката

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/26/2616553_putin_i_cipras_potvurdiha_interesa_si_kum/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Алексис Ципрас потвърдиха в телефонен разговор интереса към по-нататъшно засилване на сътрудничеството във всички направления, включително в енергийната сфера. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Руският президент е поздравил лидера на партия СИРИЗА за победата на парламентарните избори в Гърция и встъпването му в длъжност като министър-председател, уточнява БТА.

"Владимир Путин и Алексис Ципрас дадоха...

ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Николай Цонев разкри как е патентовал марките на партиите на Валери Симеонов, Татяна Дончева и Светльо Витков!

http://pik.bg/ексклузивно-в-пик-николай-цонев-разкри-как-е-патентовал-марките-на-партиите-на-валери-симе-news406157.html

ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Николай Цонев разкри как е патентовал марките на партиите на Валери Симеонов, Татяна Дончева и Светльо Витков!

Преди броени дни се оказа, че бившият военен министър Николай Цонев е подал заявления за запазване на правата върху имената на политическите формации "Патриотичен фронт" на Валери Симеонов, "Движение 21" на Татяна Дончева и "Глас народен" на Светльо Витков.

Този факт предизвика редица от коментари в политическото пространство.

ПИК потърси лидера на партия "Нова алтернатива" да разкаже подробности и как се е оказал притежател на трите марки.

Интервю на Явор Белчев

- Г-н Цонев, как се стига до там, че вие патентовахте правата върху имената на "Патриотичен фронт", "Движение 21" и "Глас народен"?

- Всяка една политическа партия има 3 начина за регистрация на своето наименование и на своята марка. На първо място в съда трябва марката да бъде регистрирана и да получи уникалност на името. След това трябва марката да се запази в патентното ведомство и накрая трябва да се запази и логото на партията, така нареченият промишлен дизайн.

- Изпълнили ли са трите партии тези изисквания?

- Не, разбира се. "Патриотичния фронт" нямат нищо запазено нито в съда, нито в патентното ведомство, нито в промишления дизайн. За това, аз, възмущавайки се като гражданин и нямайки възможност да им опонирам по медиите, че те не са патриоти, реших да се боря по други начини.

- С каква цел марката се патентова от политическите партии?

- Марката се патентова и се запазва от политическите партии с цел някой да не злоупотреби с нея и да започне да я използва не по предназначение. Явно тези три партии този въпрос на ги интересува. Естествено нямат й елементарна административна и правна култура, за да ръководят своите партии. А щом те не могат да ръководят своите партии как утре ще управляват държавата?

- Значи всичко, което Вие сте направили е по закон?

- Да, аз съм използвал закона. След като тази марка не е запазена аз мога да постъпя по този начин. Някой бил казал, че евентуално могат да ме обвинят, че са откраднати марките. Те могат да бъдат откраднати от мен, защото те са мое притежание, а не аз да ги крада от някой.

- Защо сте патентовали марките и на партиите на Татяна Дончева и Светльо Витков?

- Защото и на тях марките не са им запазени. Искам да ги предпазя, за да не може някой друг да ги запази и да злоупотреби с тях. Просто, ако си бяха взимали изпитите по интелектуална собственост, нямаше да се стигне и до това положение. А в "Патриотичния фронт" мисля, че почти никой не е учил нищо.

Димитър Бербатов каза кога ще прекрати кариерата си

http://petel.bg/Dimitar-Berbatov-kaza-koga-shhe-prekrati-karierata-si__128304

снимка: Булфото, архив Би Ти Ви   Димитър Бербатов продължава да е в центъра на медийното внимание. С трансфера в гръцкия ПАОК...

Честваме Европейския ден на езиците

http://frognews.bg/news_98315/CHestvame-Evropeiskiia-den-na-ezitsite/

Европейската комисия в България ще се включи в традиционното честване на Европейския ден на езиците със забавни игри и викторини.

В БНБ очакват сливания на банки в страната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5006138

Очакват се сливания на банки в страната, финансовите институции с пазарен дял от 5% и повече ще бъдат най-атрактивни. БНБ повишава прогнозата си за икономически растеж за тази година от 1,8% до 2,2%-2,3%.
Това заяви подуправителят на Централната банка Калин Христов в интервю пред Ройтерс, цитирано от БГНЕС.
Очакват се сливания на банки в страната, финансовите институции с пазарен дял от 5% и повече ще бъдат най-атрактивни. БНБ повишава прогнозата си за икономически растеж за тази година от 1,8% до 2,2%-2,3%. Това заяви подуправителят на Централната банка Калин Христов в интервю пред Ройтерс, цитирано от БГНЕС.

Мария Календерска благодари на Светия Синод за позицията му за бежанците

http://www.bnews.bg/article-141937

Позицията на църковниците съвпада с нееднократно изразяваната от самата Календерска.

ЦИК не очаква проблеми с провеждането на изборите и референдума

http://politics.actualno.com/CIK-ne-ochakva-problemi-s-provejdaneto-na-izborite-i-referenduma-news_497745.html

Не се очакват затруднения в провеждането на местните избори и референдума на 25 октомври. Това заяви пред Дарик говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. По думите му машинно гласуване на изборите ще има в 50 избирателни секции, само в столицата. Андреев обясни, че този път машинният вот няма да бъде експериментален. „Машинно гласуване ще има в София в 50 секции, където ще може да се гласува за общински съветници. То вече няма да е експериментално, а ще е ре

Сирийските бежанци в Германия ще получават автоматично хуманитарен статут

http://europe.actualno.com/Sirijskite-bejanci-v-Germanija-shte-poluchavat-avtomatichno-humanitaren-statut-news_497743.html

За да бъде облекчена работата на Федералната служба за миграция и бежанци, германското правителство планира да премахне процедурата за предоставяне на убежище за сирийците, съобщава германското издание Der Spiegel. Роднините на гражданите на близкоизточната държава обаче няма да се ползват със същото право, ако изостанат от близките в пътуването си. Лицата, търсещи убежище от гражданския конфликт в родината си, ще получават автоматично право на пребиваване в Германия, което ще бъде в сила три

Унгария махна бодливата тел по границата си със Словения

http://frognews.bg/news_98314/Ungariia-mahna-bodlivata-tel-po-granitsata-si-sas-Sloveniia/

Унгарското вътрешно министерство съобщи, че е премахнало макарите с бодлива тел от сектора по границата със Словения, предаде Асошиейтед прес. Именно този участък бе смятан за нарушени на правилата на Европейския съюз за свободно пътуване в рамките на по-голямата част от територията му, съобщи БТВ.

Матиас Мюлер е новият главен изпълнителен директор на VW

http://www.cross.bg/myuler-modeli-dvigateli-1481991.html

/КРОСС/ Ръководителят на подразделението на Volkswagen за спортни модели Porsche - Матиас Мюлер, е утвърден за нов главен изпълнителен директор на германския автомобилен гигант. Той заема мястото на Мартин Винтеркорн, отстранен заради скандала с манипулираните данни за вредните емисии при дизеловите модели. Като свой приоритет Мюлер посочи възвръщането на доверието към групата. Той заяви, че под неговото ръководство VW ще развива и прилага най-строгите стандарти за спазване на правилата.Надзорният съвет на VW определи скандала с манипулираните двигатели като морален и политически провал, но смята за отговорни малка група хора.Междувременно VW спря да рекламира в САЩ своите автомобили с двигатели чист дизел.Регулаторни органи от двете страни на Атлантика обещаха да затегнат тестовете след признанието на концерна за измама при дизеловите емисии.

Розберг изпревари Хамилтън и ще стартира пръв в Япония

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/26/2616549_rozberg_izprevari_hamiltun_i_shte_startira_pruv_v/?ref=rss


Пилотът на "Мерцедес" Нико Розберг спечели квалификацията за Гран при на Япония, която беше прекратена около 30 секунди преди края заради тежък удар в предпазните ограждения на Данийл Квят от "Ред бул".

Въпреки сериозните поражения по болида, за щастие младият руснак се измъкна невредим. В същото време част от пилотите не успяха да направят последните си обиколки, което остави на върха Розберг с минимален аванс от 0.076 сек. пред съотборника му Люис Хамилтън.

Германецът...

Румяна Таслакова: Липсата на сплотеност ни прави несретни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5006130

Дългогодишната журналистка от „Дойче Веле” присъстваше на спектаклите на Софийската опера във Фюсен, Германие, и даде специално интервю за „Труд”

- Откривам ви във Фюсен, където Софийската опера е на гастрол с “Пръстенът на нибелунга”. Маестро Карталов ми каза, че сте “един от съзаклятниците” на това начинание,
Дългогодишната журналистка от „Дойче Веле” присъстваше на спектаклите на Софийската опера във Фюсен, Германие, и даде специално интервю за „Труд” - Откривам ви във Фюсен, където Софийската опера е на гастрол с “Пръстенът на нибелунга”. Маестро Карталов ми каза, че сте “един от съзаклятниците” на това начинание,

Джанет Джаксън прие исляма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258153_%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82+%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0%BA%D1%81%D1%8A%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0

 Джанет Джексън е приела исляма и вече е мюсюлманка. Певицата разкри това наскоро, въпреки че е станало още преди три години, когато попзвездата сключи брак с Уизам ал Мана. Оттогава сестрата на покойния крал на попа Майкъл Джексън спря да носи и похотливи сценични костюми и облекла, както и да прави по-провокативни танцови движения на своите концерти.

49-годишната певица се омъжи за 40-годишния милиардер от Катар през 2012-та. „Тя чувства, че ислямът е нейната религия. Членовете на нейното семейство зачитат избора ѝ. Освен това тя прекара доста време в изучаване на въпросната религия и нейните последователи“, споделя източник, близък до Джексън пред Hollywood reporter. Певицата дори завършвала последната песен от световното си турне „Unbreakable“ с думите „Insha Allah“, което означава „Ако е по волята на Аллах”.

Бежанците хвърляли паспортите си в пощите на софиянци

http://pik.bg/бежанците-хвърляли-паспортите-си-в-пощите-на-софиянци-news406170.html

Бежанците хвърляли паспортите си в пощите на софиянци

Афганистанци си изхвърляли паспортите си по пощите на хората, живеещи на столичната улица "Симеон".

Без документите те твърдели,че са бежанци от Сирия. Това споделиха пред Диана Найденова в рубриката "Карай направо" по Нова телевизия Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки.

"Хвърлят си документите в нашите пощи и после стоя и твърдят, че са сирийци - бежанци. Видяхме колко са бежанци. И освен друго- ползват вътрешните ни дворове като тоалетни. А да не говорим, че след 18 часа вечер на тази улица жени не минават. Излизат по 10 човека и застават на тротоарите. И е невъзможно да ги мръднеш. Тръгнеш ли да им правиш забележка, почват да те гледат лошо", казаха столичани пред камерите на Нова телевизия.

Цветан Цветанов: На изборите ГЕРБ ще е №1, ДПС - втора сила, независимите - трета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258152_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%E2%84%961%2C

 На 1 ноември може да ме питате за предположения за президент

Преди второ четене удължаваме максимално срока за предложения в конституцията

Няма да дам конкретна прогноза по общини за вота - ще е много потискаща за опонентите

Каквото и да кажем отсега за промяна в управленската формула след 25 октомври, ще се ползва за интерпретации

С лидера на ПГ на ГЕРБ, зам.-председател на партията и шеф на националния й предизборен щаб разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Цветанов, в 9 ч тази сутрин имаше проблем с кворума. Да не би депутатите да са се застояли пред телевизорите, за да проследят какво ще каже премиерът?

- Знаете, че във връзка с Курбан Байрама депутатите от ДПС са сред своите близки, познати и приятели. Но кворумът пострада заради политическо решение от БСП, които не се регистрираха.

- Започнаха ли предизборните игри?

- Очаквам подобни варианти да бъдат разигравани в предстоящите две седмици, за да се търси бламирането на пленарния ден или да се генерира някакво изкуствено напрежение в сегашния парламент, който се отличава с изключително голяма конструктивност и с постигането на политически консенсус по важни за страната приоритети. Затова в последните седмици сме на удължено работно време - заседанията не приключват в 14, а в 16 ч, след което работата продължава и по комисии. Те няма да почиват и в двете седмици преди изборите, когато няма да има пленарни заседания.

Би могло да се предположи, че ще се стигне до проблеми с кворума в оставащите преди вота пленарни дни до 18 октомври, но от ГЕРБ доказахме, че сме много конструктивни и диалогични с опозицията. По-важното е, че 

в днешното НС имаме доста по-спокойна среда,

доста повече възможности за реални реформи и за очертаването на по-дългосрочни цели, които обединяват всички ПГ и в голямата си част постигат мнозинства около 180 гласа.

- Ще стигнем след малко до 180-те гласа. Но нека уточним в оставащите дни преди изборната ваканция какво ще приемете спешно? Ще придвижите ли промените в конституцията към второ четене?

- Не може да се обвързваме само с основните цели. Имаме текуща програма, закони по секторните политики. Знаете, че близо две седмици гледаме Закона за предучилищното и училищното образование. Убеден съм, че на извънредното заседание във вторник ще имаме финализиране на всички текстове от него, а те са над 460 страници.

- Може ли да предположим кога ще минат второ и трето четене на конституцията? Възможна ли е ревизия в прословутата част за квотите в прокурорската колегия?

- Основната ни цел е да намерим политическия консенсус, за да можем да реализираме целите, които са заложени в конституционните промени. За да избегнем политически спекулации и различни тълкувания, другата седмица ще внесем искане за удължаване с максимално допустимия срок - три седмици, за внасяне на предложения между първо и второ четене.

- Това е новина.

- Да. Така ще отворим по-голяма възможност за повече разговори и търсене на политически консенсус. Защото тези 184 гласа, които бяха реализирани на първо четене, доведоха до изключително висока оценка за постигнатия консенсус, който бе отчетен от всички. Затова благодарих от парламентарната трибуна на всички, дори и на БСП, които бяха против.

- Резултатът бе наистина впечатляващ, но сега на дневен ред е въпросът как може да повторите успеха на второ четене, при положение че позициите на РБ и на ДПС остават диаметрално противоположни и изглежда, че никой няма да отстъпи за политическата квота в прокуратурата?

- С повече разговори и с повече отрезвяване. Ако се върнем два месеца назад, знаете, че ДПС и РБ бяха на диаметрално противоположни позиции, след което остротата в поведението на РБ беше обрана достатъчно, което даде възможност г-н Радан Кънев и г-н Лютви Местан да направят много срещи помежду си, след което се стигна до събирането на първите 180 подписа, за да внесем промените. А сега постигнахме малко по-добър резултат със 184 гласа, което показва, че политиците могат да намерят общ език за постигането на националните приоритети, които трябва да реализираме всички заедно.

- Разглеждате ли в ГЕРБ и крайния вариант, заявен от г-н Кънев на няколко пъти: “Ако се стигне до промяна на квотите, РБ няма да остане в управлението”?

- Нормално е по-малкият да бъде по-непремерен в изказванията си. Но това, което е изключително важно и на което съм се научил в краткото време, в което участвам в политиката, е, че трябва да се съобразяваме и с различното мнение. Когато проявяваме по-голяма търпимост, когато даваме по-голяма възможност за търсене и постигане на политически консенсус, смятам, че подобни

ултимативни тези не трябва въобще да стоят на дневен ред, и то в 43-ия парламент

 Защото има много законопроекти, които минават през постигането на този политически консенсус между управляващото мнозинство и представителите на опозицията. Дори някой път имаме пропукване на парламентарното мнозинство - по плоския данък например, където получихме подкрепа от опозицията.

- От ДПС.

- Да. Което по никакъв начин не означава, че имаме някакво заиграване. Не, просто се водим от интересите на държавата, които минават през реализиране на управленската програма на ГЕРБ.

- И все пак, има ли вариант след изборите, за които и премиерът каза, че на тях ще се види колко вярват хората на партиите в управлението, да се стигне до някаква ревизия на формулата?

- Каквото и да кажа на такъв въпрос, винаги ще се направят различни интерпретации. За мен по-важното е, че всеки един избор е възможност за всяка партия да види какво е нейното състояние и какво е одобрението на обществото към нея. Затова заявихме на партньорите си от РБ, че излизаме самостоятелно, че не можем да участваме заедно, защото ние искаме да променим моделите на работа в немалко общини, където те имат кандидати.

- Атакувате нови областни градове, сред които Хасково, Шумен, Монтана и част от които в момента се управляват от РБ.

- Давам за пример Хасково. Не мога да приема, че моделът на управление там е реформаторски и че е демократичен. Не мога да приема това, което се случва в Монтана, Карлово, Петрич. Не мога да приема кандидатурата на РБ във Варна - че това е реформаторско. Не. 

Ние представяме видими резултати от политиките, които са реализирали кметовете

и общинските съвети с доминиращо участие на ГЕРБ. Избирателите са тези, които могат да назначат отново досегашните кметове и да дадат шанс за реалното развитие на общини, които вие също споменахте - Шумен, Разград, Търговище, Сливен, Враца, Монтана, Кърджали и Видин.

- Колко от тези общини ще спечелите? И имате ли готовност да попълните анкетата - прогноза за изборните резултати, която Борисов получи преди малко в bTV?

- Когато правя нещо, се опитвам да го правя с много сърце и с много душа. Винаги давам всичко от себе си, за да постигна максимално високия резултат.

 

Така съм научен в спорта, когато бях среден и дълъг бегач,

и зная, че колкото повече усилия полагаш и колкото повече работиш, ще получиш по-добри резултати. Затова и кметовете на ГЕРБ ще получат добър резултат - работили са много през мандата си. Когато правя съответните прогнози, те са на базата на реалните им резултати и на анализите, които имаме от всички избори досега. Бих попълнил всяка анкета за прогнозни резултати от вота, но смятам, че тя ще бъде много потискаща за някои от политическите ни опоненти. Затова ще се въздържа и няма да го направя. Единствено ще посетя колкото е възможно повече населени места и ще се срещна с колкото е възможно повече граждани, които искат реалната промяна да стигне и до тях в споменатите общини, които сме амбицирани да спечелим.

- Вие разбрахте ли ще я има ли у нас Г-точката, която възпламени през последните 2 дни България? Имате ли информация колко в крайна сметка ще са бежанците и кога се очаква да удари голямата вълна? Турският премиер говори за 10 милиона души, които могат да тръгнат и част от тях да минат и през нас...

- Европа е подложена на засилваща се бежанска вълна. Нерешаването на конфликта в Близкия изток винаги ще генерира сериозен бежански поток. По-важното е Европа и най-вече САЩ в диалог с Русия да решат кризата в Сирия максимално бързо и да стане Близкият изток спокойно за живеене място. Убеден съм, че голяма част от бежанците, които бягат от смъртта, ще се върнат обратно в родните си места. Но сега трябва да решим проблема с адекватни мерки.

Що се касае до тези горещи точки, всички държави, граничещи с Турция и през които има възможност да се засили бежанският поток, са гореща точка за Европа. В момента най-засегнати са Италия и Гърция. Говори се за центровете, които да дадат възможност за преразпределение на договорените квоти. Тук по-важното е 

да сме готови за всяко предизвикателство, което може да възникне

Убеден съм, че с влошаване на метеорологичните условия този бежански поток временно ще намалее, но това по никакъв начин не трябва да ни успокоява. Трябва да сме максимално активни в търсенето на общите европейски политики. Виждате, че се говори за засилване на ролята на Фронтекс за създаването на възможност в тези горещи точки чрез агенцията да има представители на държавите от ЕС, които да подпомогнат институциите в най-засегнатите от тях. Имаме дъблинско споразумение - всеки един бежанец трябва да бъде обработен и да се въведат дактилоскопските му отпечатъци. Когато имаш капацитет да обслужиш 1000 човека, а те станат 30 хил., няма да си в състояние да изпълниш ангажимента си по това споразумение. Точно затова се предприемат подобни мерки - за да могат да се подпомогнат националните институции на най-засегнатите държави от ЕС. Премиерът даде много ясни отговори, за да спрат спекулациите.

- С какво авторство са тези спекулации?

- Нека не влизаме в тези детайли. Когато има неразбиране по дадена тема, допълнителните разяснения могат да допринесат за обективното възприемане от обществото. Може би трябваше представители на правителството да направят предварително запознаване на вътрешната комисия и на тази за контрол над службите, за да може да се намали това спекулативно поведение и неразбиране, което възникна у всички депутати, от различни ПГ. Затова и вчера на комисията за контрол над службите се взе решението вицепремиерите Кунева и Румяна Бъчварова да бъдат изслушани, за да може при необходимост депутатите да вземат важни законодателни решения, които да подпомогнат реализирането на общия пакет мерки на българското правителство.

- Къде ще бъдат изслушани вицепремиерите и кога?

- Външната, вътрешната и комисията за контрол над службите ще направят съвместно заседание, на което ще бъдат изслушани външният и вътрешният министър, и вицепремиерът Кунева.

- Ще ви върна малко във вътрешната политика. Четин Казак смята, че след местните избори ДПС ще е вече втора сила. Във вашия щаб има ли такива индикации?

- Да. В общи линии анализът, който и ние сме направили в националния предизборен щаб като разпределение на кметовете, които ще бъдат избрани, сочи това: първа сила - ГЕРБ, втора - ДПС, трета - независимите кандидати, издигнати от инициативни комитети и подкрепени от N на брой партии в коалиции. Четвърто и пето място вече ще бъдат разпределени измежду другите участници в надпреварата.

- Възможно ли е президентските избори догодина да доведат до промени в изпълнителната власт, ако вашият лидер реши да се кандидатира за държавен глава?

- Сама разбирате, че няма как да коментирам президентските избори, при положение че днес стартира кампанията за местния вот. Повече ще бъде популистко изказване.

- Понеже сте изборджия номер 1 в държавата и сте казвали, че когато започне една кампания, вие вече работата по този наближаващ вот сте я свършили и вече мислите за следващия.

- Разбира се, че за мен кампанията реално е приключила в момента, в който вече имаме постигането на всички заложени в националния щаб цели - с цялата логистика, свързана с рекламните материали, с провеждането на номинационните събрания и регистрирането на кандидатите за кметове и общински съветници. Днес, когато вече се открива кампанията, аз просто изпълнявам всичко, което е заложено от националния щаб - да посетя колкото е възможно повече населени места, да направя колкото е възможно повече срещи. Но това вече са рутинните мероприятия от всяка една кампания.

От 6 до 8 месеца е реалната подготовка за една национална кампания,

която ГЕРБ прави винаги. Затова се учудвам на тези, които смятат, че всичко в едни избори зависи от един месец кампания. Тя започва, след като приключат последните избори, в които си участвал. След като приключат местните избори на 1 ноември, в кратки срокове ще направим цялостен анализ за представянето на партията и започваме да планираме следващата стратегия - за националната кампания, която трябва да бъде реализирана за президентските избори. Тогава вече може да отворим възможността за евентуални предположения и разговори във всяка една посока.

- Понеже на местни избори всички се изкарват победители, кажете какъв е измеримият критерий за резултата? Включително, за да проверим класацията, която очертахте преди минути в разговора ни?

- Изборният критерий е резултатът от избраните кметове и общинските съветници на всяка партия, регистрирана самостоятелно в ЦИК.

- Гледаме и двете графи - кметове и съветници?

- Разбира се. Аз затова казах, че третият като резултат политически субект в тези избори ще бъдат независимите, издигнати от комитети.

Имигранти хвърлят паспортите си в пощите на хората

http://frognews.bg/news_98313/Imigranti-hvarliat-pasportite-si-v-poshtite-na-horata/

Афганистанци си изхвърляли паспортите си по пощите на хората, живеещи на столичната улица "Симеон". Без документите те твърдели,че са бежанци от Сирия. Това споделиха Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки по НТ.

Част от кв. "Левски" остана без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=302256

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите карето между ул. "Ген. Георги Попов", бул. "Христо Смирненски" ул. "Дубровник" и бул. "Левски" Водоподаването в района се очаква да бъде възстановено до 17 часа.

Един човек загина, други 20 са ранени, след сблъсък между два кораба край Банкок

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5006123

Двадесет туристи от Южна Корея пострадаха при сблъсък на два кораба в близост до тайландската столица Банкок, съобщава информационната агенция Yonhap, цитирана от
Двадесет туристи от Южна Корея пострадаха при сблъсък на два кораба в близост до тайландската столица Банкок, съобщава информационната агенция Yonhap, цитирана от "Фокус". По информация на местната медия Bangkok Post 61-годишна жена от Унгария е загинала. На превозните средства са пътували и туристи от други държави,

Отбелязваме Европейския ден на езиците

http://news.ibox.bg/news/id_328896010

Тазгодишното мото е "Да пазаруваш на чужд език - мисията възможна!"

Очакват сливания на банки у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=302255

Очакват се сливания на банки в страната, като финансовите институции с пазарен дял от 5% и повече ще бъдат най-атрактивни. Освен това БНБ повишава и прогнозата си за икономически растеж за тази година от 1,8% до 2,2%-2,3%. Това заяви в интервю пред Ройтерс подуправителят на БНБ Калин Христов.

Спират движението при виадукт "Елешница" за кратко

http://frognews.bg/news_98312/Spirat-dvijenieto-pri-viadukt-Eleshnitsa-za-kratko/

Между 10 часа и 15 часа, на два интервала от по половин час, ще бъде спряно движението при виадукт "Елешница", на 15-ти км по магистрала "Хемус", поради ремонт.

Самолетите ни остават без ремонт?

http://petel.bg/Samoletite-ni-ostavat-bez-remont---__128302

снимка: Булфото, архив   Генералният директор на руската самолетостроителна корпорация МиГ Сергей Коротков е уведомил в писмо...

Сеймът ратифицира споразумението за разполагане на ПРО в Полша

http://www.cross.bg/chast-redzhikovo-protivoraketna-1481990.html

/КРОСС/ Долната камара на полския парламент ратифицира техническото споразумение за изграждането на база за противоракетна отбрана (ПРО) в Реджиково в северната част на страната.За да влезе в сила документът, той трябва да бъде подписан от президента Анджей Дуда, предаде ТАСС.Споразумението е част от договора за разполагането на противобалистични ракети в Полша.Изграждането на американската база в Реджиково трябва да започне през 2016 година. Тя ще достигне пълна бойна готовност след две години и заедно с тази в Румъния ще бъде част от европейския щит за противоракетна отбрана.Според последната ревизия на плановете, в Полша ще бъдат инсталирани само ракети със среден обсег.  

Рекорд в Хърватия: Над 10 хил. бежанци са пристигнали в страната в петък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5006109

Нов рекорд в Хърватия – повече от 10 хил. бежанци са пристигнали на територията на страната в петък. Това заяви вътрешният министър на най-младата европейска членка Ранко Остоич, съобщава FOCUS.
За последните десет дни през балканската държава са преминали транзитно около 65 хил. лица, настояващи за получаването на хуманитарен статут.
Нов рекорд в Хърватия – повече от 10 хил. бежанци са пристигнали на територията на страната в петък. Това заяви вътрешният министър на най-младата европейска членка Ранко Остоич, съобщава FOCUS. За последните десет дни през балканската държава са преминали транзитно около 65 хил. лица, настояващи за получаването на хуманитарен статут.

Няма пари за ремонт на пътя София-Перник през Владая

http://pik.bg/няма-пари-за-ремонт-на-пътя-софия-перник-през-владая-news406165.html

Няма пари за ремонт на пътя София-Перник през Владая

Пътят София-Перник през Владая скоро няма да бъде ремонтиран. Това става ясно от писмен отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на депутатски въпрос. 


“За участъка има готов проект за основен ремонт, разгледан и приет на Експертен технико-икономически съвет в Агенция “Пътна инфраструктура”.

На този етап за реализацията на проекта все още няма осигурено финансиране, като се търсят различни възможности”, допълва Павлова.


Данните на АПИ показват, че много от шофьорите пътуващи по направлението София-Перник предпочитат да минават през Княжево и Владая, независимо от факта, че преди повече от четири години открита за движение бе магистрала “Люлин”, която е с дължина от почти 20 км. 

Това поражда затруднено движение през Владая, особено в почивни и празнични дни. Оценката на специалистите е, че трасето е в незадоволително състояние. Въпреки това в периода март-юли тази година са били закърпени едва шест километра от пътния участък, става ясно още от отговора на регионалния министър.

Путин и Ципрас потвърдиха, че ще си сътрудничат

http://www.investor.bg/evropa/334/a/putin-i-cipras-potvyrdiha-che-shte-si-sytrudnichat-202992/

Руският президент е поздравил лидера на СИРИЗА за победата на парламентарните избори

БСП – Варна работи за реалното развитие на икономиката във Варна

http://web.barometar.net/81833/

„Ние сме единствената партия, която знае в кой момент какво решение да вземе, загърбвайки често собствените си интереси и виждания. На Варна не й подхождат кредити, а икономика. Няма ли икономика, няма ли работни места, няма как да коментираме здравеопазване и всякакви социални дейности. Икономиката е ключът към развитието на нашия град”. С тези думи […]

Днес във Варна ще се проведе четвъртото издание на ТУ рок фест

http://www.moreto.net/novini.php?n=302243

Таз вечер от 18.00 часа на входа на Морската градина (под ФК) ще се проведе четвъртото поредно издание на ТУ рок фест, научи Moreto.net. И тази година организаторите от Технически университет обещават страхотен купон с участието на специални гости и на селекция от най-добрите ученически банди.

Иран: Отношенията със САЩ се подобриха, но още има какво да се желае

http://asia.actualno.com/Iran-Otnoshenijata-sys-SASht-se-podobriha-no-oshte-ima-kakvo-da-se-jelae--news_497737.html

Иранският президент Хасан Рухани заяви, че отношенията на страната му със САЩ значително са се подобрили, въпреки че „все още има дълъг път за изминаване“ преди двете държави да имат нормални отношения, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БГНЕС. “Ситуацията със сигурност се подобри“, каза иранският държавен глава в Ню Йорк, който е в САЩ за общото събрание на ООН. Той също така посочи сделката за ядрения арсенал на Иран като „голям тест“ за отношенията м

Първанов поиска прошка от жителите на Белене заради нереализирания проект за АЕЦ

http://politics.actualno.com/Pyrvanov-poiska-proshka-ot-jitelite-na-Belene-zaradi-nerealiziranija-proekt-za-AEC-news_497741.html

Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и председател на ПП АБВ, поиска прошка от жителите на Белене заради нереализирания проект за ядрена централа, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. На среща с хора от общината той коментира, че за целия период на прехода по-значим проект от АЕЦ „Белене“ не е имало и заради това ПП АБВ продължава да търси начин за реализацията му. Първанов е категоричен, че ако не искаме българската енергетика да изпадне в още по-дълбока криза, мерки

Гигантска свръхмасивна черна дупка озадачава учените

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258151_%D0%93%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D0%B7%D0%B0%

 Свръхмасивната черна дупка в сърцето на наскоро открита галактика е значително по-голяма от обичайното и астрономите не знаят защо, пишеSpace. Галактиката SAGE0536AGN e разположена на 2 милиарда светлинни години от Земята и съдържа приблизително 25 милиарда пъти масата на Слънцето. Галактики с такъв размер обикновено имат централна черна дупка с еквивалента на 12 милиона слънчеви маси, но SAGE0536AGN е с около 30 пъти по-тежка с маса, равняваща се на 350 милиона пъти масата на Слънцето, показва ново изследване. 
“Галактиките се отличават с огромна маса и това важи и за черните дупки в сърцевината им”, казва ръководителят на проучването Яко ван Луун, астрофизик от Университета Кийл във Великобритания. “Тази (черна дупка) обаче наистина е твърде голяма - просто не би трябвало да е възможно да е толкова огромна”, изтъква ученият. 
Свръхмасивните черни дупки и галактиките им растат заедно, но SAGE0536AGN е изключение от това правило. Възможно е централната черна дупка да е увеличавала размера си по-бързо или пък галактиката да е спряла да расте по-рано. Времето ще покаже дали SAGE0536AGN е изключение или просто е първата от нов клас галактики, посочват от Кралското астрономическо общество.
SAGE0536AGN е открита през 2011 година при анализ на данни, събрани от телескопа Spitzer на Националната космическа агенция на САЩ (NASA). Възрастта й се изчислява на най-малко 9 милиарда години. 

Руската армия обмисля използването на роботи-хлебарки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258150_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%80

 Изследователи са създали вдъхновени от вид гигантска хлебарка роботи-насекоми, които сканират помещения и наблюдават обкръжаващата ги среда, пише MailOnline. Оборудваните със сензори механизирани буболечки изминават 31 сантиметра в секунда. Технологията вече е привлякла вниманието на руската армия. 
Бионичните хлебарки са разработени от инженерите Данил Борчевкин и Алексей Белусов от университета „Имануел Кант“ в Калининград. Всеки робот е дълъг десет сантиметра и е снабден с фоточувствителни датчици, както и със сензори, засичащи докосване, като това им позволява да засичат препятствия. 
Прототипът изминава самостоятелно до 20 минути еднократно, но се очаква бъдещите модели да издържат по-дълги периоди от време. Белусов и екипът му работят върху камуфлажни покрития, които да направят роботите-хлебарки трудно забележими. В момента пълзящите машинки нямат камери, но конструкцията им дава възможност да носят тежест до 10 грама, което ще бъде достатъчно за миниатюрна преносима камера. 
Изследователите са изучили движенията и поведението на първообраза на роботите-насекоми в природата - хлебарките Мъртвешка глава, които се срещат в Южна Америка. Екипът е работил в продължение на два месеца, за да създаде роботизирана версия, която имитира истинското насекомо възможно най-добре. 
Планира се роботите да бъдат използвани за разузнавателни и наблюдателни мисии, включително за издирване на хора в бедствени зони. От университета посочват, че руската армия е проявила интерес към технологията и учените подготвят мости, които да изпратят на въоръжените сили за тестване. 

Кандидатът за кмет на ГЕРБ за община Карлово Теодор Шойлеков събра експерти по туризъм на кръгла маса

http://frognews.bg/news_98311/Kandidatat-za-kmet-na-GERB-za-obshtina-Karlovo-Teodor-SHoilekov-sabra-eksperti-po-turizam-na-kragla-masa/

Кандидатът за кмет на ГЕРБ за община Карлово Теодор Шойлеков и общинската структура на ГЕРБ - Карлово организираха кръгла маса, посветена на Международния ден на туризма.

Джанет Джаксън прие исляма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5006079

Джанет Джексън е приела исляма и вече е мюсюлманка. Певицата разкри това наскоро, въпреки че е станало още преди три години, когато попзвездата сключи брак с Уизам ал Мана. Оттогава сестрата на покойния крал на попа Майкъл Джексън спря да носи и похотливи сценични костюми и облекла, както и да прави по-провокативни танцови движения на своите
Джанет Джексън е приела исляма и вече е мюсюлманка. Певицата разкри това наскоро, въпреки че е станало още преди три години, когато попзвездата сключи брак с Уизам ал Мана. Оттогава сестрата на покойния крал на попа Майкъл Джексън спря да носи и похотливи сценични костюми и облекла, както и да прави по-провокативни танцови движения на своите

Джанет Джаксън прие исляма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5006091

Джанет Джексън е приела исляма и вече е мюсюлманка. Певицата разкри това наскоро, въпреки че е станало още преди три години, когато попзвездата сключи брак с Уизам ал Мана. Оттогава сестрата на покойния крал на попа Майкъл Джексън спря да носи и похотливи сценични костюми и облекла, както и да прави по-провокативни танцови движения на своите
Джанет Джексън е приела исляма и вече е мюсюлманка. Певицата разкри това наскоро, въпреки че е станало още преди три години, когато попзвездата сключи брак с Уизам ал Мана. Оттогава сестрата на покойния крал на попа Майкъл Джексън спря да носи и похотливи сценични костюми и облекла, както и да прави по-провокативни танцови движения на своите

Снимки на NASA показват настръхналата кожа на Плутон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258149_%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+NASA+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D1%8A%D1%85%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%B6%D0%B0+%

 Ако има нещо, което хората научиха при прелитането на сондата New Horizons на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) покрай Плутон на 14 юли, то е колко непълни са познанията ни за планетарната еволюция, пише Discovery News. Сега, нови изображения на апарата разкриват непознати черти на релефа на планетата-джудже, за които няма обяснение. 
Наблюдения на линията, която отделя осветената от неосветената част на небесното тяло (терминатор) показват странен пейзаж с равномерни гънки, приличащи на настръхнала кожа. Както за повечето фотографии с висока резолюция, изпратени на Земята от пояса на Кайпер, планетарните учени имат само бегли предположения за естеството на тези форми. “Това е уникален и объркващ пейзаж, простиращ се на стотици километри”, казва Уилям Маккинън от екипа на New Horizons. “Изглежда повече като кора на дърво или люспи на дракон, отколкото като геология. Наистина ще отнеме време да разберем какво е. Може би е комбинация от вътрешни тектонски сили и топене на лед, предизвикано от слабото слънчево греене на Плутон.”
Хората едва сега започват да проучват Плутон и извънземните му пейзажи и новите наблюдения са доказателство, че вероятно ни делят десетилетия от пълното разбиране на динамиката зад състава и структурата на атмосферата и повърхността на планетата-джудже. New Horizons ще продължи да изпраща данни за малкия свят в покрайнините на Слънчевата система. 

Моуриньо: Стоичков е един от великаните във футбола

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/26/2616545_mourinyo_stoichkov_e_edin_ot_velikanite_vuv_futbola/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Жозе Моуриньо за пореден път се изказа ласкаво за най-успешния български футболист Христо Стоичков. Португалецът заяви, че българинът е бил изключителен играч, който няколко пъти е наказвал неговите отбори.

"За първи път го видях на един летен турнир в Сетубал, а това беше много отдавна, през 80-те години. Бях изумен от състава на ЦСКА - Стоичков, Пенев, Костадинов... Просто разгромиха моя отбор. Разбиха ни. Стоичков беше съвсем млад играч, но какво впечатление...

Обучени от САЩ сирийски бунтовници са предали оборудването си на Фронта „Ан Нусра”

http://www.cross.bg/predali-nysra-oborydvane-1481989.html

/КРОСС/ Обучени от САЩ сирийски бунтовници са предали част от оборудването си на свързания с Ал Кайда Фронт "Ан Нусра", в замяна на безопасно преминаване, съобщи американски военен говорител. Това е поредният удар по американската програма за обучение на местни партньори, които да се бият с "Ислямска държава", предаде Ройтерс. Бунтовниците предали пикапи и боеприпаси, една четвърт от зачисленото им оборудване, на предполагаем посредник от "Ан Нусра". Ако информацията се окаже вярна, това представлява нарушение на директивите за обучение и оборудване за Сирия, каза говорителят полковник Райдър.  

Суперкомпютърът Watson учи роботи на социални умения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258148_%D0%A1%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82+Watson+%D1%83%D1%87%D0%B8+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD

 IBM използва част от техниките за изкуствен интелект, разработени с помощта на суперкомпютъра Watson, за да учи роботи по-добре да разбират и имитират човешката комуникация, пише Technology Review. В речта си по време на конференцията RoboBusiness в Сан Хосе, Калифорния, Робърт Хай, технологичен директор на проекта Watson в IBM разкрива детайли от работата на екипа му с малък хуманоиден робот. 
Роботът Нео на компанията Alderbaran демонстрира умението си да говори с реалистична интонация и да придружава речта си с подходящи жестове. По време на разговор с Хай машината дори изразява нетърпение и сарказъм, като поглежда „часовника“ си и подканя Хай да приключи изказването си по-бързо. 
В разговор с Technology Review Хай признава, че този разговор е бил записан предварително, тъй като системата не винаги функционира добре в шумна среда. Той изтъква обаче, че демонстрацията отразява действителните постиженията на изследването. Екипът му си служи с алгоритми за машинно учене, с чиято помощ, гледайки видеокадри, роботът се научава да свързва различни фрази с подходящи интонация и жестове. Хай посочва, че това е важно, тъй като езикът сам по себе си е само част от комуникацията. 
“Допълваме думите с физически жестове, за да изясним значението”, казва Хай. С навлизането на машините в нови сфери - все по-близо до хората, взаимодействието с роботи се превръща във все по-важен въпрос. Компаниите се опитват да създадат роботи, които да изпълняват определени задачи в магазини, офиси и дори в домовете. Хай добавя, че проектът е все още в ранна фаза на развитие. IBM е използвала редица техники от сферата изкуствения интелект, за да разработи суперкомпютъра Watson, който успя да спечели телевизионното състезание “Jeopardy!” в надпревара с хора играчи чрез обработка на огромни количества информация и извличане на смисъл от текст. 

Заради липса на средства - 97 съдебни сгради са без охрана

http://pik.bg/заради-липса-на-средства---97-съдебни-сгради-са-без-охрана-news406161.html

Заради липса на средства - 97 съдебни сгради са без охрана

97 съдебни сгради са без охрана, а други 42 се пазят само от един служител на Главна дирекция “Охрана” при Министерство на правосъдието. 

Причината – липса на финансов ресурс. Това посочва министърът на правосъдието Христо Иванов в писмен отговор на депутатски въпрос.

Министърът уточнява, че през юни месец тази година 72 щатни бройки на ГДО са били закрити, като съкратен е бил и охранителен състав. 
Заради липсата на достатъчно служители новата сграда на Софийския районен съд на бул. “Цар Борис III” 54 е само с един вход, през който макар и обособено преминават, както магистратите и адвокатите, така и гражданите. В бившата сграда на ГУСВ тази година, след дългогодишно забавяне, бе преместено Гражданското отделение на СРС. Единствените две съдебни сгради, които имат обособен служебен вход са Съдебната палата и старата сграда на СРС, в която продължават да правораздава Наказателното отделение на съда.
Министърът признава, че според Наредба всички съдебни сгради трябва да имат три обособени входа – един само за магистрати и разследващи, един за граждани, адвокати и представители на държавни институции и един за задържани и принудително доведени лица. Неспазването на Наредбата, освен на липсата на достатъчно персонал на ГДО се дължи и на обстоятелството, че повечето сгради не са приспособени напълно за нуждите на съдебната власт и архитектурните им особености не позволяват възможност за откриването на повече от един вход, през които се случва често съдии и прокурори да се разминават с подсъдими.

Най-дълбоките земетресения са сезонни, според изследователи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258147_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%2C+%D1

  Някои земетресения се проявяват сезонно, но това няма обяснение, пише New Scientist. Чонгуен Чан от Калифорнийския технологичен институт и Питър Ширър от Института по океанография Скрипс са изследвали глобален каталог на земетресенията от 1900 година досега. От 60 мощни, дълбоки земетресения в каталога 42 са се случили между месеците април и октомври. Сезонността не се наблюдава при плитки трусове, но ясно се откроява при земетресения с магнитуд над 7 по скалата на Рихтер на дълбочина повече от 500 километра. Причината е неизвестна. “От физична гледна точка в това няма логика”, казва Чан. 
Феноменът може да е свързан с приливните сили, генерирани под въздействието на слънчевата гравитация, посочва Чан, или с колебанията в оста на въртене на Земята заради сезонното движение на водата и въздуха около планетата. 
На дълбочина между 500 и 700 километра скалите са изложени на високи температура и налягане, които ги преместват плавно, без да причиняват земетресение. Соларните сили обаче може да са в състояние да предизвикват дълбоки трусове. 
Чан изтъква, че са необходими още няколко десетилетия данни от земетресения, за да се установи дали сезонността е действителен феномен или случайно явление. По думите на учения, ако тенденцията се потвърди, това може да доведе до създаването на инструменти за предсказване на земетресения.

Изследователи телепортираха информация на 96 километра

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258146_%D0%98%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0

 Учени са пренесли квантова информация, носена от светлинни частици - фотони, на разстояние 96 километра по оптични влакна, пише Discovery News. Технологията не би могла да ни транспортира от едно място на друго, но е в състояние да допринесе за разработката на квантов компютинг, неразбиваемо криптиране на компютърни данни и дори да доведе до създаване на квантов интернет в бъдеще.
В случая квантовата информация е информацията, съдържаща се в един фотон. Тя се нарича квантово състояние и обяснението й, подобно на другите аспекти на квантовата наука, е отвъд нормалните величини на всекидневието ни.
Хироки Такесуе, гостуващ учен в Националния институт за стандартизация и технология на САЩ (NIST), и колегите му са успели да пренесат квантовото състояние на един фотон в друг фотон на разстояние над 96 километра.
Такива опити са правени и преди, но телепортирането на квантово състояние по оптични нишки не е лесно. Често голяма част от квантовите данни се загубват в нишките, а темпът на трансмисия е много нисък. “Само около един процент от фотоните преминават целия 100-километров път по влакната”, казва изследователят Марти Стивънс.
Такесуе и екипът му са използвали нов вид детектор на единични фотони, разработен от NIST. Въпреки че разстоянието на пренос е рекордно, учените трябва да извървят дълъг път, преди да станем свидетели на стабилен квантов интернет, а да стигнат още по-далече, за да можем да се телепортираме от офиса си, избягвайки автомобилния трафик.

Коледни добавки само за най-бедните пенсионери

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258145_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%8

 Пари за коледни добавки могат да се заделят само за най-бедните пенсионери, коментира в парламента финансовият министър Владислав Горанов. „Полагаме всички усилия това, което направихме в края на миналата година и пролетта за Великден, да успеем да го направим и за тази Коледа и то с подобен мащаб“, каза министърът. И уточни, че става дума за около 50 млн. лв. за добавки към пенсиите.

Владислав Горанов коментира отново, че обещаните от премиера 20 млн. лева за учителите ще бъдат дадени като еднократно възнаграждение, а от 1 януари идната година със сигурност ще има увеличение на учителските заплати. Какво точно ще е то, ще стане ясно след като е готов проектът на бюджета за догодина.

Финансовият министър посочи още, че е рано да се определи какъв ще е дефицитът в държавния бюджет за годината. Според него има два основни риска пред изпълнението на бюджета. Те са свързани основно със силовите министерства и с успешното приключване на оперативните програми. Ще има огромното струпване на разходи до края на годината, част от които няма да могат да бъдат възстановени в рамките на тази година от ЕС. Със сигурност ще бъдем под предварително планирания за 2015 г. дефицит, смята обаче Горанов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване