ООН: До края на 2015 г. по море в Европа ще пристигнат 700 000 мигранти

http://www.moreto.net/novini.php?n=302747

До края на годината в европейските държави по море ще пристигнат 700 000 мигранти, вместо очакваните по-рано 400 000. Прогнозата е на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), предаде Reuters . ВКБООН предвижда, че 700 000 души ще потърсят убежище и международна защита в Европа през 2015 година, показват данните на организацията.

След гонка задържаха 35 бежанци, натъпкани в "Мерцедес" (снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5018530

Бус,  натъпкан с бежанци, задържаха в Стара Загора. Около 16,30 часа във вторник бус "Мерцедес" със старозагорска регистрация не спрял при сигнал за проверка на полицейски патрул. След кратка гонка униформените успели да избутат от пътя превозното средство и то се спряло, килнато в канавка на пътя за село Богомилово.
Бус,  натъпкан с бежанци, задържаха в Стара Загора. Около 16,30 часа във вторник бус "Мерцедес" със старозагорска регистрация не спрял при сигнал за проверка на полицейски патрул. След кратка гонка униформените успели да избутат от пътя превозното средство и то се спряло, килнато в канавка на пътя за село Богомилово.

Кандидатът за кмет Росица Кирова поздрави пенсионерите във Видин по случай Международния ден на възрастните хора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018717

Международният ден на възрастните хора - 1 октомври, отбелязаха днес в клуб на пенсионера
Международният ден на възрастните хора - 1 октомври, отбелязаха днес в клуб на пенсионера "Белия Дунав" във Видин. Гост на празника беше Росица Кирова - кандидат за кмет от коалиция "Единни за промяна", която видимо се развълнува от радушното посрещане и аплодисменти от присъстващите на празника. Първата дама на "Единни за промяна" пожела на

Молбите за помощи при безработица в САЩ продължават да намаляват

http://www.investor.bg/novini/130/a/molbite-za-pomoshti-pri-bezrabotica-v-sasht-prodyljavat-da-namaliavat-203338/

Общият брой на американците, получаващи помощи, е 2,19 милиона души - най-ниското ниво от ноември 2000 г. насам

Държавата дава 480 хиляди лева за здравето на бежанците

http://pik.bg/държавата-дава-480-хиляди-лева-за-здравето-на-бежанците-news409507.html

Държавата дава 480 хиляди лева за здравето на бежанците

480 хиляди лева ще даде държавата за лечението на бежанците у нас през тази година. Това стана ясно по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Всички бежанци, които идват в страната, се преглеждат веднага от екипи на Спешна помощ, каза зам.-министърът д-р Ваньо Шарков.

След това, ако има някои, които се нуждаят от допълнителни медицински дейности, те се насочват към регионалните здравни инспекции. Там могат да им се сложат примерно ваксини или да се установи дали са носители на някакви зарази. В общежитията от затворен тип, където живеят бежанците, влизат лекари само от МВР-болница, допълни още Шарков.

За медицинското обслужване на имигрантите държавата ще отпусне 480 хиляди лева. С тях ще се плати както на болниците, така и на РЗИ-та за 2015 година, уточнява "Стандарт".

Сакскобургготски за Русия: Без нея не може в Сирия

http://www.cross.bg/sakskobyrggotski-rysiya-evropa-1482677.html

/КРОСС/Бившият български премиер Симеон Сакскобургготски нарече Русия важна и значима страна, без която не може да мине в Сирия. "Участието на великите сили е желателно. И ако някой си е представял, че може да се мине без Русия в този край на света, е голяма грешка", каза той пред БНР. Затова според него е много положително да се стига до участието на Москва в преговорите или в решението на проблема. "Всеки знае, че Русия си е, където си е и представлява една много значима и важна страна политически", каза още Сакскобургготски. Той призна, че има големи симпатии към района на Близкия Изток е загрижен за ситуацията там. Според бившия премиер може да се спори дали сегашната бежанска криза е най-голямата. Той върна времето през 1984 година. "България я напуснаха над 300 000 души, което е доста по-малко", коментира той. Сакскобургготски призна, че е с лично предубеждение за бежанската криза. Той припомни, че самият той е бил много години бежанец и обясни, че знае какво е да се чувстваш "немил-недраг". Бившият премиер обаче даде да се разбере, че бежанският поток в Европа не е толкова страшен. "Чух, че в ЕС съотношението бежанци към население е 1 към 1000. В Ливан са около 60 на сто бежанци. Докато стигнем до такива цифри, много трябва да извървим и едва ли това ще се случи", каза той. Някогашният лидер на НДСВ се застъпи за Европейския съюз и обясни, че според него той е най-доброто за Европа и България

Кандидатът за кмет Росица Кирова поздрави пенсионерите във Видин по случай Международния ден на възрастните хора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5018743

Международният ден на възрастните хора - 1 октомври, отбелязаха днес в клуб на пенсионера "Белия Дунав" във Видин. Гост на празника беше Росица Кирова - кандидат за кмет от коалиция "Единни за промяна", която видимо се развълнува от радушното посрещане и аплодисменти от присъстващите на празника.
Първата дама на "Единни за промяна" пожела на
Международният ден на възрастните хора - 1 октомври, отбелязаха днес в клуб на пенсионера "Белия Дунав" във Видин. Гост на празника беше Росица Кирова - кандидат за кмет от коалиция "Единни за промяна", която видимо се развълнува от радушното посрещане и аплодисменти от присъстващите на празника. Първата дама на "Единни за промяна" пожела на

ЕС направи поредната стъпка към премахване на роуминга

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/01/2620250_es_napravi_porednata_stupka_kum_premahvane_na_rouminga/?ref=rss


Съветът на Европейския съюз одобри премахването на таксите за роуминг от средата на 2017-а г. Новият приет закон също включва разпоредби за защита на отворения интернет достъп, съобщи прес центърът на институцията.

Очаква се Европейският парламент да одобри текста на пленарната си сесия този месец, като това ще сложи край на законодателната процедура.

Новият закон ще влезе в сила вероятно през ноември.

По-рано тази година беше постигнато споразумението между...

Лауреат на испанска национална награда ще открие Седмицата на танца в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/01/2620245_laureat_na_ispanska_nacionalna_nagrada_shte_otkrie/?ref=rss


Трупата на хореографа Даниел Абреу, носители на националната награда за танц на Испания за 2014 г., ще открие предстоящото издание на седмицата на танца One Dance Week в Пловдив на 17 октомври. Представлението им "Животно" рисува натрупващи се една върху друга сцени на физически и емоционални реакции в екстремни ситуации, когато се активира инстинктът, пишат организаторите от "Едно".

Животинското и импулсът, в движенията и в човешкото подсъзнание, е вдъхновението за този спектакъл....

Караянчева: С песни на турски ДПС си консолидират електората

http://pik.bg/караянчева-с-песни-на-турски-дпс-си-консолидират-електората-news409504.html

Караянчева: С песни на турски ДПС си консолидират електората

Като провокация от страна на ДПС определи политикът от ГЕРБ Цвета Караянчева изпяването на песента „Кой уши байряка“ на турски по време на предизборен митинг на ДПС. Мнението си Караянчева даде в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

„Аз мисля, че това е провокация от страна на ДПС, защото те знаят, че пеейки песен за българска светиня, неминуемо ще се породят такива настроения“, аргументира се тя. „Патриотичните партии веднага реагираха, аз също се подразних. Това ще помогне на ДПС, за да консолидират електората си“, изтъкна членът на Контролната комисия на ГЕРБ. По повод искането на ДПС за свикване на КСНС при президента във връзка с цялата ескалация на напрежението покрай бежанците Караянчева отбеляза:

„Предстои да разговаряме в ръководството каква ще бъде нашата позиция. Президентът винаги е отговарял адекватно на подобни ситуации. Предстои да дадем позиция. Това са неща, които изникнаха в последните няколко часа, все още нямаме решение“. Депутатът бе помолена да коментира и подкрепата от страна на ГЕРБ към БСП за второто четена на Закона за военното разузнаване.

С новите поправки директор на службата може да бъде само военнослужещ на действителна военна служба, т.е. досегашният шеф и бивш служебен вътрешен министър Йордан Бакалов се наложи да сдаде поста си. „Аз гласувах със „За“. Може да има известно напрежение, но аз мисля, че имаме много по-важни цели от кадруването“, посочи Цвета Караянчева.

Това не означава, че ще подкрепяме всяко едно предложение на опозицията, побърза да изтъкне тя и на искането на БСП военният министър Николай Ненчев да подаде оставка отговори: „Министър Ненчев се справя добре, той е част от екипа на правителството“.

 

Бус катастрофира на магистрала "Струма" край Долна Диканя

http://pernik.actualno.com/Bus-katastrofira-na-magistrala-Struma-kraj-Dolna-Dikanja--news_498865.html

Микробус с благоевградска регистрация се преобърна днес на Автомагистрала „Струма”, водачът е с порезни рани и охлузвания, предаде БГНЕС. Сигналът за инцидента е подаден към 15.30 часа днес от ЛОТ-1 на АМ „Струма” след село Долна Диканя, община Радомир. Водачът на микробуса, който е от петричкото село Коларово и движещ се в лентата в посока Дупница, на плавна дясна крива предприема в последния момент изпреварване на товарен автомобил, превозващ инертни материали. При ма

Убиецът на Вероника Здравкова поиска още по-лека присъда

http://crime.actualno.com/Ubiecyt-na-Veronika-Zdravkova-poiska-oshte-po-leka-prisyda-news_498867.html

Илиян Здравков, осъден на 30 години затвор за убийството на студентката Вероника, обжалва наказанието, което му наложи Великотърновският окръжен съд, информира "Дарик нюз". 40-годишният рецидивист бе признат за виновен за убийството, извършено на 28 февруари тази година в района на жп гарата във Велико Търново. Здравков нападнал и съсякъл с брадва младата жена, за да я ограби. Той умъртвил Вероника с няколко удара по главата, а вещите, които задигнал, са на стойност около 400 лв. Илиян Здравко

Русия с нова серия атаки в Сирия

http://www.investor.bg/drugi/338/a/rusiia-s-nova-seriia-ataki-v-siriia-203340/

Иран подкрепя руските военновъздушни удари, според Ройтерс ирански войници се присъединяват към руската армия в страната за сухопътна операция

Учен може да разруши индустрия за 1.7 трлн. долара

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/uchen-mozhe-da-razrushi-industriia-za-1.7-trln.-dolara-6043250

Технологията, която може да гарантира оригиналността на всеки продукт по света, вече е готова и работи

Служители на КАТ-Варна ще следят утре за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=302731

Служители на пътната полиция във Варна ще следят утре - 2 октомври, за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10 - 09:30 гр. Варна, Южен пътен възел, до кръста 11:00 - 12:30 гр.

Полицията задържа бус с 35 емигранти на изхода на Стара Загора след гонка (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018647

Около 16,30 часа днес полицията в Стара Загора задържа бял бус със старозагорска регистрация с 35 емигранти на изхода на Стара Загора в посока Чирпан. По непотвърдена информация те са само млади мъже, най-вероятно от Сирия и Афганистан.
Бусът, в който чужденците пътували прави и натъпкани като сардели,
Около 16,30 часа днес полицията в Стара Загора задържа бял бус със старозагорска регистрация с 35 емигранти на изхода на Стара Загора в посока Чирпан. По непотвърдена информация те са само млади мъже, най-вероятно от Сирия и Афганистан. Бусът, в който чужденците пътували прави и натъпкани като сардели,

ДБГ и БЗНС подкрепиха кандидатурата на д-р Вяра Церовска от ГЕРБ за кмет на Перник

http://pik.bg/дбг-и-бзнс-подкрепиха-кандидатурата-на-д-р-вяра-церовска-от-герб-за-кмет-на-перник-news409498.html

ДБГ и БЗНС подкрепиха кандидатурата на д-р Вяра Церовска от ГЕРБ за кмет на Перник

ДБГ и БЗНС подкрепиха кандидатурата на д-р Вяра Церовска от ГЕРБ за кмет на Перник. Това обявиха представители на двете партии на съвместна пресконференция, която се проведе в централния офис на ПП ГЕРБ-Перник.

„Движение България на гражданите, като част от Реформаторския блок ясно заявява подкрепата си за кандидатурата на д-р Вяра Церовска, защото смятаме, че тя ще управлява Перник по-добре, по-прозрачно и с ангажимент за решаване на проблемите”, заяви Людмил Веселинов, член на ИС на ДБГ. Председателят на общинското ръководство на ДБГ Кристина Георгиева добави, че местната структура на партията категорично подкрепя Вяра Церовска , защото тя е един достоен кандидат и е човекът, който ще промени статуквото и със сигурност ще работи за превръщането на Перник в по-модерен и по-красив град.

„Въпреки, че Реформаторския блок беше лишен от възможността да участва със свой кандидат на местния вот, това не ни лиши от правото на избор. Ние сме тук, за да заявим пред цялата общественост, че гласуваме цялото си доверие на д-р Вяра Церовска, както и на цялата общинска листа. Вярваме, че една промяна задължително преминава през промяна на статуквото. В тези избори е важно тази промяна да се случи категорично, в общинския съвет да има дясно мислещи хора , които да работят за интересите на общината”, изтъкна Галина Димитрова, председател на областното настоятелство на БЗНС .

Тя подчерта, че БЗНС иска да мобилизира всички свои членове и симпатизанти да гласуват доверие на д-р Церовска. По думите на председателя на общинското настоятелство на БЗНС Венцислав Евгениев младите хора трябва да са ангажирани с управлението на града и да работят за неговото развитие.”Призовавам всички земеделски производители в Перник да се обединят около кандидатурата на д-р Вяра Церовска. Нека докажем, че искаме истинска промяна за града си”, каза още Евгениев.

„Тази подкрепа за нас е изключително голяма отговорност и ние сме много щастливи, че я получаваме от две толкова утвърдени политически формации. С общи усилия ще превърнем Перник в модерен европейски град с развита икономика и културен живот. Благодаря на всички, за оказаното доверие”, заяви кандидатът на ГЕРБ за кмет на Перник д-р вяра Церовска.

 

Леопард заклещи главата си в гърне, търсел вода (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018693

Мъжки леопард заклещи главата си в метално гърне в село в северния индийски щат Раджастан, предаде Би Би Си. Обърканият и стреснат хищник се лутал така над пет часа. Животното е търсило вода и злополучно надникнало в малкия гюм, обяснили пред репортери местни хора, които заснели премеждието му. Повикани от тях специалисти приспали леопарда и го

Отново "закърпват" магистрала "Марица"

http://www.cross.bg/otnovo-zakurpvat-magistrala-maritza-1482676.html

/КРОСС/Работници и техника от АПИ от няколко дни ремонтират северното платно на магистрала "Марица" от Любимец до Харманли, пише Булфото. Поне на 25 участъка износващия пласт е повреден, образували са се опасни дупки и коловози. Последното "закърпване" на асфалта се случи през юни, но бързо се разруши. Този участък от магистралата е строен повече от 20 години, а ремонтите по него са поне три.    

Фиксинг на БНБ, четвъртък, 1 октомври

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-четвъртък-1-октомври_l.a_i.699131_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за сряда, 1 октомври, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Десетки възрастни граждани на район „Слатина“ посетиха безплатните прегледи, организирани от ГЕРБ

http://pik.bg/десетки-възрастни-граждани-на-район-„слатина“-посетиха-безплатните-прегледи-организирани-о-news409496.html

Десетки възрастни граждани на район „Слатина“ посетиха безплатните прегледи, организирани от ГЕРБ

Десетки възрастни граждани на район „Слатина“ посетиха безплатните консултации и прегледи за възрастни хора, които организираха ГЕРБ- район "Слатина", кандидатът на ГЕРБ за кмет на района Наталия Стоянова и кандидатите за общински съветници Живка Новкова и Нина Чанева.

Консултациите бяха организирани по повод Mеждународния ден на възрастните хора.

На разположение  бяха следните специалисти - офталмолог, дерматолог и вътрешни болести. 

Жаден леопард заклещи главата си в гърне

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5018702

Мъжки леопард заклещи главата си в метално гърне в село в северния индийски щат Раджастан, предаде Би Би Си. Обърканият и стреснат хищник се лутал така над пет часа. Животното е търсило вода и злополучно надникнало в малкия гюм, обяснили пред репортери местни хора, които заснели премеждието му. Повикани от тях специалисти приспали леопарда и го

Жени ГЕРБ-Видин организират дискусия на тема „Превенция на рисковото поведение сред подрастващите"

http://pik.bg/жени-герб-видин-организират-дискусия-на-тема-„превенция-на-рисковото-поведение-сред-подрас-news409492.html

Жени ГЕРБ-Видин организират дискусия на тема „Превенция на рисковото поведение сред подрастващите"

Жени ГЕРБ-Видин канят жителите и гостите на Видин на дискусия на тема „Превенция на рисковото поведение сред подрастващите. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ - Видин.

Промоция на женското здраве“, на 02 октомври (петък), от 18:00 часа в конферентния център на Областна администрация Видин. Гост-лектор – Невена Цветанова.

Танева: Правим изцяло нов закон за храните

http://pik.bg/танева-правим-изцяло-нов-закон-за-храните-news409489.html

Танева: Правим изцяло нов закон за храните

Правим изцяло нов закон за храните, съвместно с потребителите и производителите, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в ефира на Би Ти Ви.

Това е важно, за да има по-голямо доверие на потребителите към произведената стока и да се улесни и подпомогне контрола над храните. Санкциите драстично ще бъдат завишени и ще се конфискува всичко, което е нередно, категорична е Танева.

Не всеки продукт се проверява от Агенцията по безопасност на храните, цялата система от производител до краен потребител трябва да е ефективна, за да има по-добър контрол, допълни министърката. Аз предпочитам българската стока, по отношение на сигурността и безопасността, щом един продукт е в магазините, то той трябва да е качествен, посочи Танева.

Когато на пазара има група хора, които не могат да си позволят хубавото сирене, тогава ще има и предлагане, допълни тя. Категорично не може да попадат храни в България, които застрашават здравето на хората. МЗХ изпрати уведомителни писма, с които категорично се обяви против приемането на ГМО продукти, каза министърката.

Храните с ГМО са обозначени, има такива храни, които идват от САЩ, Канада и други европейски страни, припомни Танева.

Подготвяме промени за вменяване на нови задължения на всички фермери и ветеринари против установяването на заразни болести. Всяка година в България е имало животно с антракт, категорична е министърката. Спорите на антракса живеят около 50 години. Има 31 огнища в страната, ние ваксинираме всяка година, но тази година имаше нови огнища, допълни тя. България се подготви и ще платим 70% авансово на животновъдите в седмицата 16-23 октомври, завърши тя.

Григор Димитров на 1/4-финал в Куала Лумпур след обрат

http://offnews.bg/news/n_1/n_566074.html

Григор Димитров се класира за 1/4-финалите на тенис турнира "Malaysian Open" в Куала Лумпур след победа в оспорван мач срещу Жоао Соуса, продължил над два часа. Мачът започна много добре за португалеца Соуса, който спечели категорично първия сет. Нашенецът обаче съумя да обърне резултата и да фиксира крайното 2:6, 6:3, 6:4. По този начин Гришо си осигури място в Топ 8 на надпреварата в Куала Лумпур, $27 725 от наградния фонд и 45 точки за световната ранглиста. На четвъртфиналите Димитров ще срещне Бенямин Бекер от Германия. 34-годишният Бекер е 74-и в класацията на АТП в момента, а най-високата му позиция досега е 35-а.

Икономически анализатор: Най-голямата световна криза започва днес, лошото предстои

http://petel.bg/Ikonomicheski-analizator--Nay-golyamata-svetovna-kriza-zapochva-dnes--loshoto-predstoi__128978

Снимка manager.bg САЩ губят влиянието си, пенсионните системи са пред срив, твърди икономическият анализатор Армстронг Спорният...

Надрусаният англичанин, вилнял в Слънчев бряг, е с три повдигнати обвинения

http://www.mediapool.bg/nadrusaniyat-anglichanin-vilnyal-v-slanchev-bryag-e-s-tri-povdignati-obvineniya-news239914.html

Англичанинът Джон Кери, който буквално изправи на нокти полицията в Слънчев бряг в понеделник вечерта, след като вилня под влиянието на наркотици с краден мотокар, а после заплаши униформени с гаечен ключ, е с повдигнати три обвинения, съобщиха от прокуратурата. Британецът е привлечен към наказателна отговорност за кражба на движима вещ и повреждане на чужда собственост, за хулиганство, съпроводено със съпротива на органите на реда, както и за повреждане и унищожаване на чужди движими вещи. Въпреки разнообразието на извършените от Кери деяния Районната прокуратура в Несебър му е определила най-леката мярка за неотклонение – "подписка", "с оглед критичното отношение на обвиняемото лице към извършените престъпления и предвид влошеното му здравословно състояние". Британецът сътвори истински екшън – първо открадна и вилня с мотокар, чупейки оградата на склад и блъскайки последователно бус "Форд Транзит" и БМВ. След това нападна полицай с гаечен ключ и дори не реагира на стоп-патроните, с които бе улучен от друг униформен. По-късно Кери се скри в бензиностанция, откъдето започна да обстрелва полицаите с бутилки, като дори извади ножове, с които започна да ги заплашва. В крайна сметка англичанинът бе арестуван едва след пристигането на специализирани полицейски сили от Бургас, които успяха да го усмирят с цели пет чифта белезници.

Надрусаният англичанин, вилнял в Слънчев бряг, е с повдигнати три обвинения

http://www.mediapool.bg/nadrusaniyat-anglichanin-vilnyal-v-slanchev-bryag-e-s-povdignati-tri-obvineniya-news239914.html

Англичанинът Джон Кери, който буквално изправи на нокти полицията в Слънчев бряг в понеделник вечерта, след като вилня под влиянието на наркотици с краден мотокар, а после заплаши униформени с гаечен ключ, е с повдигнати три обвинения, съобщиха от прокуратурата. Британецът е привлечен към наказателна отговорност за кражба на движима вещ и повреждане на чужда собственост, за хулиганство, съпроводено със съпротива на органите на реда, както и за повреждане и унищожаване на чужди движими вещи. Въпреки разнообразието на извършените от Кери деяния Районната прокуратура в Несебър му е определила най-леката мярка за неотклонение – "подписка", "с оглед критичното отношение на обвиняемото лице към извършените престъпления и предвид влошеното му здравословно състояние". Британецът сътвори истински екшън – първо открадна и вилня с мотокар, чупейки оградата на склад и блъскайки последователно бус "Форд Транзит" и БМВ. След това нападна полицай с гаечен ключ и дори не реагира на стоп-патроните, с които бе улучен от друг униформен. По-късно Кери се скри в бензиностанция, откъдето започна да обстрелва полицаите с бутилки, като дори извади ножове, с които започна да ги заплашва. В крайна сметка англичанинът бе арестуван едва след пристигането на специализирани полицейски сили от Бургас, които успяха да го усмирят с цели пет чифта белезници.

Европа дръпна в класация на университетите по света

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018688


Начело е Технологичният институт в Калифорния, Харвард пада

Калифорнийският технологичен институт оглави за 5-а поредна година рейтинга на университетите, който всяка година се изготвя от авторитетното издание “Таймс хайър едюкейшън”. Проучени са 800 университета в 70 страни.
Според класацията най-много са качествените висши училища в САЩ - 147.
Начело е Технологичният институт в Калифорния, Харвард пада Калифорнийският технологичен институт оглави за 5-а поредна година рейтинга на университетите, който всяка година се изготвя от авторитетното издание “Таймс хайър едюкейшън”. Проучени са 800 университета в 70 страни. Според класацията най-много са качествените висши училища в САЩ - 147.

Мартин Шулц: Русия и Иран трябва да бъдат включени в коалицията срещу ИД

http://www.cross.bg/shyltz-rysiya-iran-1482675.html

/КРОСС/Смятам, че ни трябва международна коалиция, в която да участват Русия и Иран, каза председателят на Европейския парламент Мартин Шулц на брифинг, предаде Интерфакс. По думите на лидера на органа на законодателната власт на Европейския съюз е необходимо ясно противопоставяне на лудостта на терористите от „Ислямска държава" (ИД). В отговор на въпрос за ролята на Русия, Шулц коментира, че руското присъствие в Сирия вече е очевидна. Нужна е международна коалиция, в която да бъдат включени също Русия и Иран. Шулц съобщи, че скоро ще пътува до Иран, след като е получил покана за посещение от властите в Техеран. „Ще трябва да разговаряме с Москва и да се опитаме да изградим обща стратегия", допълни председателят на ЕП. „Държавите в тази коалиция трябва да бъдат искрени в отношенията си", отбеляза Шулц по повод действията на Русия в Сирия. Той добави, че за решаването на сирийската криза следва да бъдат използвани и дипломатическите канали, и точно в тази посока вижда ролята на ЕП.

Микробус с мигранти катастрофира край Стара Загора

http://offnews.bg/news/n_1/n_566080.html

Микробус с над 30 имигранти катастрофира край Стара Загора. Бусът е бил спрян на изхода на града в посока София. Когато видял полицейската кола, шофьорът на микробуса опитал да избяга. След гонка той е бил застигнат, като шофьорът в паниката си спрял микробуса в канавката. В микробуса са открити около 35 мигранти. Няма данни за пострадали, съобщи Топ новини. Имигрантите и шофьора на буса са били задържани. Все още не е ясно от кои държави са имигрантите и дали са влезли нелегално в страната. Те ще бъдат разпитани и след това ще бъдат насочени към бежански лагер.

Фрог око: Небето ни не пазят Радан и Соломон, а ген. Радев

http://frognews.bg/news_98685/Frog-oko-Nebeto-ni-ne-paziat-Radan-i-Solomon-a-gen-Radev/

Мотивите за оставката ми са изключително тревожното състояние на българската военна авиация, липсата на стабилна програма и промените предлагани в Закона за отбраната - съвместната охрана на въздушните граници. Това каза на брифинг в МС командирът на ВВС ген-майор Румен Радев.И даде достоен отговор на появилите се по-рано коментари на Радан Кънев и Соломон Паси, че не е страшно, че си отива един генерал и че чужди зтребители ще пазят небето ни.

Русия с 30 удара в Сирия, уцелила щаб за коли бомби (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018675

Вашингтон и Москва се кординират,за да не се сбият помежду си
Руски бойни самолети нанесоха най-малко 30 въздушни удара в Сирия през втория ден от атаките, които започна Москва, предадоха агенциите.
Отново бяха атакувани бази не на “Ислямска държава”, а на съперничаща им бунтовническа коалиция, съобщи базираният в Ливан канал “Ал Маядийн”,
Вашингтон и Москва се кординират,за да не се сбият помежду си Руски бойни самолети нанесоха най-малко 30 въздушни удара в Сирия през втория ден от атаките, които започна Москва, предадоха агенциите. Отново бяха атакувани бази не на “Ислямска държава”, а на съперничаща им бунтовническа коалиция, съобщи базираният в Ливан канал “Ал Маядийн”,

Иран предлага бартер газ срещу вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=302754

Изпитващ остър недостиг на вода Техеран има намерение да се сдобие с животворната течност от Таджикистан, Армения и Грузия. При това Техеран разглежда и възможността за бартерна сделка – енергоносители срещу вода. Депутатите от иранския парламент изпратили за обсъждане съответния проект в министерство на отбраната, Съвета за целесъобразност на страната и други правителствени органи.

Бесен шофьор натупа служители на Синя зона в Пловдив

http://pik.bg/бесен-шофьор-натупа-служители-на-синя-зона-в-пловдив-news409480.html

Бесен шофьор натупа служители на Синя зона в Пловдив

За пореден път служител на Синя зона е бил нападнат от разбеснял се шофьор, съобщи TrafficNews.bg.

Случаят отново е бил идентичен, както останалите – шофьор спрял в платената зона, но не си платил за престоя. Когато служителите на общинското предприятие му сложили скоба, шофьорът на синият ситроен ги нападнал с обиди закани, че ще ги пребие.

„След като се стискат за един лев, ние ли сме виновни, че им слагаме скоба? Има си знак, трябва да си мазохист, за да паркираш без да си платиш Синята зона”, заяви потърпевшият служител.

Той допълни, че най-често има проблеми с хора извън Пловдив, докато повечето пловдивчани са доволни, че има платено паркиране, тъй като винаги има места около Главната.

Припомняме, че наскоро служител на общинското предприятие бе пребит в на ул. "Цоко Каблешков" /зад Четвъртък пазара/. Пловдивчанин паркирал автомобила си на Синя зона и когато се върнал, видял, че гумата му е закопчана със скоба. Шофьорът се разкрещял защо в събота колата му е закопчана, а служителят на зоната Огнян Димитров му обяснил, че събота е обявен за работен ден. След това шофьорът и неговият спътник се нахвърлили с юмруци върху инкасатора и започнали да го удрят. Минувачи се намесили и п

Георги Гергов: България е ваше дело и не заслужавате това положение

http://www.cross.bg/gergov-georgi-vuzrastnite-1482673.html

/КРОСС/„България е ваше дело и днес съм тук с екипа си, за да ви изкажа лично своето уважение към онова, което направихте" - с тези думи кандидатът за кмет на Пловдив от БСП Георги Гергов се обърна към членовете на Съюза на пенсионерите -2004 по повод Деня на възрастните хора - 1 октомври. Той не изпрати поздравителен адрес, а дойде в ДНА заедно с районните кметове на БСП, за да поднесе лично поздравления. В обръщението си към възрастните пловдивчани той заяви, че две неща не може да прости на прехода - съсипването на армията и отношението към възрастните хора. „Имахме армия, която възпитаваше мъже, която само 20 години след Освобождението е наброявала 700 000 души и е воювала с 42 държави" - изтъкна Георги Гергов. Още по- критичен и безкомпромисен беше за състоянието, в което са поставени българските пенсионери. „Вие изградихте България - държавата, която 25 години съсипват, и не заслужавате това унизително отношение" - подчерта кметът с №5 и допълни „Стига с тази брутална съсипия, време е за промяна". В заключение Георги Гергов посочи, че пловдивските пенсионери трябва да дадат знак на несъгласие с настоящото положение. „Не съм дошъл да ви агитирам, а да ви призова да гледате внимателно кой какво обещава и с какви екипи работи. Гласувайте по съвест и със съзнанието, че така повече не може" - завърши кметът на промяната Георги Гергов, а аудиторията в ДНА го аплодира

Бус с бежанци катастрофира край Стара Загора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5018676

Бус с бежанци катастрофира край Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Стара Загора за "Фокус".
Оттам уточниха, че по-късно ще бъде предоставена повече информация за случая.
Очаквайте
Бус с бежанци катастрофира край Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Стара Загора за "Фокус". Оттам уточниха, че по-късно ще бъде предоставена повече информация за случая. Очаквайте

У нас тръгва световното първенство на барманите, Васил Колев иска трета титла

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016018

Ще бие ли двукратният победител сред барманите в света Васил Колев актуалната шампионка Жана Каркусова от Словакия? Това ще разберем на световното първенство на барманите, което започва на 10 октомври и на което сме домакини. През петте дни, в които ще премерят уменията си най-големите звезди на коктейлите,
Ще бие ли двукратният победител сред барманите в света Васил Колев актуалната шампионка Жана Каркусова от Словакия? Това ще разберем на световното първенство на барманите, което започва на 10 октомври и на което сме домакини. През петте дни, в които ще премерят уменията си най-големите звезди на коктейлите,

Министър Танева: Категорично сме против ГМО храни от САЩ, Канада и Европа

http://frognews.bg/news_98755/Ministar-Taneva-Kategorichno-sme-protiv-GMO-hrani-ot-SASHT-Kanada-i-Evropa/

Категорично не може да попадат храни в България, които застрашават здравето на хората. МЗХ изпрати уведомителни писма, с които категорично се обяви против приемането на ГМО продукти, каза министърката. Храните с ГМО са обозначени, има такива храни, които идват от САЩ, Канада и други европейски страни, каза министърът на замеделението и храните Десислава Танева вефира на bTV.

Никола Казаков: В момента няма данни за засилен бежански наплив

http://pik.bg/никола-казаков-в-момента-няма-данни-за-засилен-бежански-наплив-news409475.html

Никола Казаков: В момента няма данни за засилен бежански наплив

На този етап в България не може да има наплив на бежанци като в Хърватия, няма данни за това, заяви председателят на Агенцията за бежанците у нас Никола Казаков, цитиран от БГНЕС.

Той е днес в НС, на заседание на комисията по вероизповеданията и правата на човека, където се дискутират  на първо четене  промени в закона за убежището и бежанците. 

„С поправките траспонираме европейска директива на Съвета на Европа, която регламентира процедурата за предоставяне на закрила“, подчерта Казаков и добави: „и ние като страна-членка на ЕС сме длъжни да я въведем в нашите норми“. 

„Няма нещо особено в тези правила, но се удължава срока на предоставяне на закрила, която сега е 6 месеца, но с опция за още 9 месеца. Целта е да имаме повече време за проучване на бежанската история, т.е. да се изясни ситуацията около отделните хора. Както и да допуснем тези от тях, които действително търсят убежище, а не са просто икономически емигранти, поясни той. При засилен емиграционен натиск имаме съкращаване на процедурата до месец, месец и половина, както е в момента“, добави Казаков.

Лавров: В Сирия руските ВВС ще нанасят удари по позициите на Ислямска държава

http://asia.actualno.com/Lavrov-V-Sirija-ruskite-VVS-shte-nanasjat-udari-po-poziciite-na-Isljamska-dyrjava--news_498854.html

В Сирия руските ВВС ще нанасят удари по позициите на Ислямска държава. В същото време Русия не възнамерява да нанася въздушни удари по терористите на територията на Ирак. Възпитаните хора не ходят на гости, ако не са поканени. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, посочва БГНЕС. „Ние не възнамеряваме да разширяваме нашите въздушни удари и на територията на Ирак, никой не ни е молил“, каза той. Лавров подчерта, че Москва не може да влиза в коалиция, която действа без ма

"Хора от кариерата" убедили депутатите от ГЕРБ да махнат Бакалов

http://politics.actualno.com/Hora-ot-karierata-ubedili-deputatite-ot-GERB-da-mahnat-Bakalov-news_498852.html

Военни от парламентарната група на ГЕРБ са лобирали сред колегите си за предложените от БСП текстове в Закона за военното разузнаване, с които настоящият началник на Служба „Военна информация” Йордан Бакалов на практика беше отстранен от поста. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на групата Цвета Караянчева в студиото на „Лице в лице” по bTV. „Имаше колеги в групата, които наистина бяха за това предложение – хора от кариерата, които имат своето мне

Унгария чака решението на Берлин и Виена, за да „запечата“ границата с Хърватия

http://europe.actualno.com/Ungarija-chaka-reshenieto-na-Berlin-i-Viena-za-da-zapechata-granicata-s-Hyrvatija--news_498857.html

Унгария може да „запечати“ границата с Хърватия, както това направи преди известно време със Сърбия, но в момента очаква решението на Австрия и Германия дали тези две страни ще приемат още бежанци, информира БГНЕС. Това заяви Януш Лазар, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан. „Вярно е съществува коридор, който не се прие от австрийските ръководители, когато бяхме във Виена. Той би могъл да функционира само след като Унгария запечата границата с Хърватия. В то

Нефертити е погребана в гробницата на Тутанкамон?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018619

Легендарната египетската царица Нефертити може да е погребана в 2 тайни стаи, вградени в гробницата на Тутанкамон в Долината на царете в Египет, предадоха сензационно Си Ен Ен и Би Би Си.
Двете стаи били открити при сканиране с радар на стените на гробницата, съобщи британският археолог Никълъс Рийвз.
Легендарната египетската царица Нефертити може да е погребана в 2 тайни стаи, вградени в гробницата на Тутанкамон в Долината на царете в Египет, предадоха сензационно Си Ен Ен и Би Би Си. Двете стаи били открити при сканиране с радар на стените на гробницата, съобщи британският археолог Никълъс Рийвз.

МВР е политизирана система! Гражданите не се чувстват сигурни!

http://www.bnews.bg/article-142137

Реформите в МВР трябва да бъдат дългосрочни, както и да има дългосрочна стратегия за реформи със съответните финансови инструменти.

Поставят нови улични лампи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302752

2736 интелигентни светлодиодни (LED) осветителя поставят във Варна по проект „Интелигентно улично осветление“, финансиран по фонд „Козлодуй“. Те ще заменят старите натриеви лампи с осветители последно поколение, предназначени за транспортни артерии с високи изисквания към светлинната среда, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна за Moreto.

Лекарски картел пази доктори убийци

http://www.cross.bg/greshka-lekar-lekarski-1482672.html

/КРОСС/Лекарски картел, отказ за аутопсия и недефиниране на понятието "лекарска грешка" са причините, заради които в България няма нито един лекар, влязъл с присъда в затвора. "Лекарска грешка", "медицинска грешка", "системна грешка", "оправдан медицински риск", "неизпълнени професионални задължения", "неправомерно поведение" или "нарушение на етичните правила" - все едно как ще се нарече. За близките на умрелия в ръцете на лекар остават болката и самообвинението, а за пострадалите от лекарското нехайство остават последиците за здравето им и обидата, че не получават дори едно "Извинявай!" Медицинското съсловие е особено докачливо за тъмната страна на професията си, защото риск винаги има и така е по цял свят. Навсякъде статистиката е стряскаща. През последните години данните за Америка са фрапантни. Там лекарските грешки убиват повече хора, отколкото наркотиците, рака на гърдата и СПИН. Жертвите са повече от 400 000 на година и са класифицирани като третата най-честа причина за смърт след сърдечните заболявания и рака. На този фон въпросът трябва ли лекарят да влиза в затвора след толкова фатална грешка се разисква екзистенциално от години. У нас има проблем със съдебните дела срещу лекари, който до голяма степен е чисто процесуален

Цените на имотите в Кипър показват признаци на стабилизиране

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/cenite-na-imotite-v-kipyr-pokazvat-priznaci-na-stabilizirane-203330/

Цените като цяло продължават да падат, но с много по-слаби темпове, а в някои райони се отчитат и леки ръстове

Ученик - каналджия от Хасково превежда с екшън 12 нелегални от Турция (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018529

Районна прокуратура-Свиленград води бързо производство срещу 18-годишния Добромир Д, от град Хасково, ученик от 12 клас, за превеждане на границата на страната на хора без разрешение на органите на властта – престъпление по чл. 280 ал. 2 точка 1, 3 и 4 от Наказателния кодекс, съобщиха по Прокуратурата.
На 27 септември 2015 г.
Районна прокуратура-Свиленград води бързо производство срещу 18-годишния Добромир Д, от град Хасково, ученик от 12 клас, за превеждане на границата на страната на хора без разрешение на органите на властта – престъпление по чл. 280 ал. 2 точка 1, 3 и 4 от Наказателния кодекс, съобщиха по Прокуратурата. На 27 септември 2015 г.

Мъри: Още не съм решил накъде след Нова година, търся нови предизвикателства

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018588

За момента не съм взел решение накъде ще поема след Нова година. Може да потърся нови спортно-технически и финансови предизвикателства. Това обяви първият български треньор, спечелил точка с чужд отбор в Шампионската лига, Станимир Стоилов.
Воденият от него “Астана” направи 2:2 с турския гранд “Галатасарай” в Казахстан.
За момента не съм взел решение накъде ще поема след Нова година. Може да потърся нови спортно-технически и финансови предизвикателства. Това обяви първият български треньор, спечелил точка с чужд отбор в Шампионската лига, Станимир Стоилов. Воденият от него “Астана” направи 2:2 с турския гранд “Галатасарай” в Казахстан.

В петък пак ще бъде слънчево, максималните температури се вдигат до 22°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5018597

През нощта облачността над страната ще е разкъсана, по-значителна над североизточната половина. В сутрешните часове на места в низините видимостта ще е намалена или ще има ниска облачност.
По- късно облачността ще намалее, в много райони до предимно слънчево. Повече облаци ще има над Източна България, където ще духа слаб до умерен северен вятър.
През нощта облачността над страната ще е разкъсана, по-значителна над североизточната половина. В сутрешните часове на места в низините видимостта ще е намалена или ще има ниска облачност. По- късно облачността ще намалее, в много райони до предимно слънчево. Повече облаци ще има над Източна България, където ще духа слаб до умерен северен вятър.

Бандит преби и обра жена пред банка в Асеновград

http://www.cross.bg/bandit-prebi-i-obra-zhena-pred-banka-v-asenovgrad-1482671.html

/КРОСС/Служителка на фирма е била нападната пред банка в Асеновград. Жената седяла в колата, когато маскиран бандит й нанесъл няколко удара, душил я, а накрая задигнал чанта с 5000 лева. От областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че полицията в Асеновград издирва престъпника. Преглеждат се записи от охранителните камери на банката. По описание на жертвата той е мургав, на около 40 г., с брада. Носел е шапка и очила.  

Северна Корея решена да изстреля балистични ракети през октомври

http://offnews.bg/news/n_1/n_566063.html

Северна Корея е решена да изстреля ракети с далечен обсег през октомври, по случай 70-годишнината от основаването на Работническата партия, независимо от налаганите от Запада санкции. Това обяви посланикът на Северна Корея в Лондон, цитиран от The Guardian. Той подчерта, че ракетите ще бъдат изстреляни, за да се даде тласък на новосъздадената космическа програма на страната. Според САЩ обаче става въпрос за балистични ракети, част от програма за развитие на ядрено въоръжение. Ние нямаме от какво да се страхуваме, непременно ще изстреляме ракети. Имаме готовност по всяко време, подчерта посланик Хьон. Северна Корея се опитва да усъвършенства от години ракетите си с далечен обсег. От ООН обвяха, че Северна Корея няма право да изпитва технология за балистични ракети, както и ракети за изстрелване на спътници, и наложи на страната санкции. Пхенян обаче настоява, че изстрелването на спътник е мирно и наложените ограничения са несправедливи. В средата на септември Северна Корея обяви, че главният ядрен комплекс в страната – този в Йонбьон, отново работи в нормален режим и се работи по подобряването на ядрения потенциал на страната. Преди дни САЩ, Япония и Южна Корея предупредиха Пхенян да се въздържа от провокации по време на отбелязването на годишнината на управляващата партия, защото в противен случай ще има „сериозни последствия“.

Спестяват 40 милиона лева с отстъпки от лекарства

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018608

Отстъпки за около 40 млн. лв. са заявени до момента от фармацевтични фирми, чиито иновативни лекарства се купуват от здравната каса. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов по време на блиц контрола в парламентарната здравна комисия.
Задължителните отстъпки от 10% са заложени в нова наредба на МЗ.
Отстъпки за около 40 млн. лв. са заявени до момента от фармацевтични фирми, чиито иновативни лекарства се купуват от здравната каса. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов по време на блиц контрола в парламентарната здравна комисия. Задължителните отстъпки от 10% са заложени в нова наредба на МЗ.

Баскетболните "моряци" взимат нов играч най-рано през зимата

http://petel.bg/Basketbolnite-moryatsi-vzimat-nov-igrach-nay-rano-prez-zimata__128975

Вицепрезидентът на баскетболния Черно море-Порт Варна Симеон Варчев разкри, че тимът може да привлече нов играч едва през зимата. „Нищо...

Гранд Про изгуби тежко и от Бенфика в Шампионската лига

http://petel.bg/Grand-Pro-izgubi-tezhko-i-ot-Benfika-v-SHampionskata-liga__128976

Шампионът на България по футзал Гранд Про записа втора тежка загуба в основния кръг на Шампионската лига в Словения. Варненци паднаха от...

Акцентите в бизнеса на 1 октомври

http://www.investor.bg/bylgariia/5/a/akcentite-v-biznesa-na-1-oktomvri-203334/

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

Мъж, превозващ мигранти, е осъден на 1 г. и 7 м. затвор, защото блъснал граничар

http://www.mediapool.bg/mazh-prevozvasht-migranti-e-osaden-na-1-g-i-7-m-zatvor-zashtoto-blasnal-granichar-news239913.html

Една година и седем месеца ще лежи в затвора 31-годишният Стефан Георгиев, който се призна за виновен в това, че умишлено е причинил средна телесна повреда на служител на "Гранична полиция", блъскайки го при опит да избегне проверка. Освен това подсъдимият е лишен от правото да шофира за срок от две години. Наказанието му е част от споразумение, сключено с Хасковската окръжна прокуратура и одобрено от местния окръжен съд, съобщават в четвъртък от държавното обвинение. Инцидентът се случва на 3 април т.г., когато на третокласен път в землището на с. Варник, община Свиленград, Георгиев е спрян в момент, когато качвал в колата си няколко мигранти, преминали през граничния пункт, което станало повод за проверка на граничните служители. Пострадалият граничар опитал да спре подсъдимия, подавайки му сигнал с палка, но той дал газ и умишлено блъснал униформения. От делото са отделени материалите, които са свързани с превозването на мигрантите. Присъдата на Георгиев е окончателна.

Фандъкова иска да отвори отново минералната баня в „Горна баня“

http://pik.bg/фандъкова-иска-да-отвори-отново-минералната-баня-в-„горна-баня“-news409466.html

Фандъкова иска да отвори отново минералната баня в „Горна баня“

Йорданка Фандъкова настоява Министерство на здравеопазването (МЗ) да възстанови минералната баня в кв. „Горна Баня“, това стана ясно днес след среща на кандидата на ГЕРБ за кмет на София с Инициативния комитет „Горна баня“. По време на разговорите гражданите изразиха безпокойство от факта, че сградата, която е паметник на култура, се руши и не се предприемат действия от страна на собственика на имота в лицето на МЗ. Йорданка Фандъкова пое ангажимент да се срещне с представители на Министерство на здравеопазване и да обсъдят възможностите за ремонт на сградата, която е тяхна собственост. От думите й стана ясно, че Столична община е готова да съдейства за възстановяването на банята в нейната основна функция, ако държавата прехвърли собствеността върху имота, съобщиха от ГЕРБ.

От края на миналата година Столична община, район „Овча купел“ и инициативния комитет работят заедно за решаване на конкретни проблеми на квартала. „Изградихме детска площадка в парка на „Горна Баня“ и възстановяваме Ротондата. Изградена е и спортна площадка на ул. „Лотос““, каза Фандъкова. Тя посочи, че е приключило проектирането на здравен център на ул. „Перуника“ , осигурено е финансиране и строителството му започва до края на годината. В момента се изгражда и подлез при жп линията. 

„През тази година в кв. „Горна Баня“ асфалтирахме цялостно ул. „Равнище“, ул. „Пладнище“, ул. „Дъга“, ул. „757“, ул. „646“, „Невен“, „Маджарица“, ул. „Каменист път“, ул. „Ехо“, каза Йорданка Фандъкова. По думите й, предстои изграждането и на видеонаблюдение.

В последните години Столична община е изградила 3 главни канализационни колектора, които ще обслужват квартала и вилната зона. Изготвени са и проектите за изграждане на вътрешно-кварталната ВиК мрежа и общината ще кандидатства за европейско финансиране.

Утре пак ще бъде слънчево, максималните температури се вдигат до 22°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018579

През нощта облачността над страната ще е разкъсана, по-значителна над североизточната половина. В сутрешните часове на места в низините видимостта ще е намалена или ще има ниска облачност.
По- късно облачността ще намалее, в много райони до предимно слънчево. Повече облаци ще има над Източна България, където ще духа слаб до умерен северен вятър.
През нощта облачността над страната ще е разкъсана, по-значителна над североизточната половина. В сутрешните часове на места в низините видимостта ще е намалена или ще има ниска облачност. По- късно облачността ще намалее, в много райони до предимно слънчево. Повече облаци ще има над Източна България, където ще духа слаб до умерен северен вятър.

Фандъкова настоява да се възстанови минералната баня в кв. "Горна Баня"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5018595

Йорданка Фандъкова настоява Министерство на здравеопазването (МЗ) да възстанови минералната баня в кв. „Горна Баня“, това стана ясно днес след среща на кандидата на ГЕРБ за кмет на София с Инициативния комитет „Горна баня“. По време на разговорите гражданите изразиха безпокойство от факта, че сградата, която е паметник на култура,
Йорданка Фандъкова настоява Министерство на здравеопазването (МЗ) да възстанови минералната баня в кв. „Горна Баня“, това стана ясно днес след среща на кандидата на ГЕРБ за кмет на София с Инициативния комитет „Горна баня“. По време на разговорите гражданите изразиха безпокойство от факта, че сградата, която е паметник на култура,

БНБ увеличи списъка с потенциалните синдици на банките с още седем

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/10/01/2620226_bnb_uvelichi_spisuka_s_potencialnite_sindici_na/?ref=rss


Българската народна банка вписа още седем имена в Списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици на банка според Закона за банковата несъстоятелност.

Това са Теодора Георгиева Якимова - Дренска, Ангел Николов Донов, Кристи Христова Маринова, Стефан Стоянов Георгиев, Светлина Лечева Кортенска и Мария Георгиева Шукерова.

Така при нужда БНБ ще мое да избира между общо 32-ма експерти, а не 26, както досега. 

Заповедта и допълненият списък са...

Ген. Радев хвърлил оставка заради тревожното състояние на военната ни авиация

http://www.moreto.net/novini.php?n=302751

Изключително тревожното състояние на българската военна авиация, липсата на ясна стабилна програма за нейното развитие и промените в закона за отбраната и въоръжените сили, касаещо съвместната охрана на въздушното ни пространство с държави-членки на НАТО при тази ситуация, са основните мотиви за подадената оставка от командира на военновъздушните сили ген.

Американски конгресмен упрекна Вашингтон в лицемерие

http://www.cross.bg/siriya-habard-rysiya-1482670.html

/КРОСС/Конгресмен от САЩ упрекна Вашингтон в лицемерие. Тулси Хабард от Демократическата партия заяви в интервю за CNN, че Белият дом критикува Русия за въздушните й атаки срещу терористите в Сирия, но в същото време мълчи и подкрепя Турция, която пък нанася удари по кюрдските части. По думите на Хабард това е нелепо. Политиците и медиите в САЩ, които осъждат авиоударите на Русия в Сирия, са лицемерие, заяви в интервю за CNN Тулси Хабард, влиятелен член в Долната камара на Американския конгрес. Тя определи критиките към Москва за ударите по терористите в Сирия като непели, защото: "САЩ пазят пълно мълчание и подкрепят Турция, която нанася удари по кюрдите, които са най-надеждната и ефективна наземна сила в борбата с „Ислямска държава". Мисля, че подобна критика е лицемерна. Ние трябва отново да помислим какви са нашите цели, кой е нашият враг, с кого трябва да работим, за да го победим". Хабард, която е част от Комитета по външни работи на Американския конгрес и две години е служила в Ирак, подчерта, че най-ефективната стратегия за САЩ по отношение на Сирия е сътрудничеството й с Русия и Иран . Във връзка с това конгресменът препоръча САЩ да си спомнят за Втората световна война, когато Вашингтон и Москва са били съюзници: "Не бива да забравяме уроците от историята". Въздушните удари на Русия в Сирия продължават втори ден

Фандъкова настоява да се възстанови минералната баня в кв. "Горна Баня"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018584

Йорданка Фандъкова настоява Министерство на здравеопазването (МЗ) да възстанови минералната баня в кв. „Горна Баня“, това стана ясно днес след среща на кандидата на ГЕРБ за кмет на София с Инициативния комитет „Горна баня“. По време на разговорите гражданите изразиха безпокойство от факта, че сградата, която е паметник на култура,
Йорданка Фандъкова настоява Министерство на здравеопазването (МЗ) да възстанови минералната баня в кв. „Горна Баня“, това стана ясно днес след среща на кандидата на ГЕРБ за кмет на София с Инициативния комитет „Горна баня“. По време на разговорите гражданите изразиха безпокойство от факта, че сградата, която е паметник на култура,

Русия е взривила щаба на Ислямска държава?

http://www.bnews.bg/article-142136

За последните 24 часа, руските самолети са нанесли въздушни удари по 12 позиции на джихадистите, е официалната информация на Москва.

Мирчев: ГЕРБ много ги е страх, че ще загубят битката за София

http://offnews.bg/news/n_1/n_566040.html

"ГЕРБ много ги е страх, че ще загубят битката за София, защото това ще е началото на промяната в цяла България. БСП се движи в правилната посока. Смятам, че ще успеем да възпроизведем поне няколко изборни изненади в София и победата на БСП в район Сердика ще е една от тях". Това заяви кандидатът на БСП Лява България за кмет на София професор Михаил Мирчев в кино "Освобождение" на бул. "Мария Луиза" на среща с избирателите в района. "Водим кампания под мотото „Другото лице на София”, Сердика е един от районите, на които много им приляга това друго лице на София, което коренно се различава от жълтите павета в центъра. С кандидатурата на професор Михаил Мирчев ние казваме, че е време знаещите и можещите, интелектуалците да влязат в политиката, за да могат да решават интелигентно нашите проблеми.", заяви от своя страна водачът на листата за общински съветници Калоян Паргов. Кандидатът на БСП за кмет на район Сердика Ленко Петканин каза, че е роден и живее в район Сердика и иска, когато излиза да стъпва на хубав тротоар: "Нашият район прилича повече на лунен пейзаж, отколкото на това, което трябва да бъде един централен район на столицата".

Бандит преби и обра жена пред банка в Асеновград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018551

Служителка на фирма е била нападната пред банка в Асеновград. Жената седяла в колата, когато маскиран бандит й нанесъл няколко удара, душил я, а накрая задигнал чанта с 5000 лева.
От областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че полицията в Асеновград издирва престъпника. Преглеждат се записи от охранителните камери на банката.
Служителка на фирма е била нападната пред банка в Асеновград. Жената седяла в колата, когато маскиран бандит й нанесъл няколко удара, душил я, а накрая задигнал чанта с 5000 лева. От областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че полицията в Асеновград издирва престъпника. Преглеждат се записи от охранителните камери на банката.

Сценарист в „Стани богат“ е първият финалист в „Ръкописът“

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/scenarist-v-stani-bogat-e-pyrviiat-finalist-v-rykopisyt-6043247

Георги Бърдаров е университетски преподавател по география, има научна титла доцент и е запален пътешественик...

Забраниха на Джон Кери да напуска страната

http://frognews.bg/news_98753/Zabraniha-na-Djon-Keri-da-napuska-stranata/

Забраниха на буйстващия Джон Кери да напуска страната. Той вече е на свобода с мярка „подписка“.

Нагли крадци отмъкнаха микробус на варненец

http://www.cross.bg/nagli-kradtzi-otmuknaha-mikrobys-na-varnenetz-1482669.html

/КРОСС/Читател се обърна към нас с молба за помощ. От паркинга зад мол "Двете кули" крадци са задигнали микробус "Мерцедес Спринтер 318 CD" с рег.номер В2846РН. (2007 г.). Мъжът е чакал цяла седмица, но резултат няма и до днес. Ако някой има информация, молим да съдейства на телефон 0885686200 или на телефона на агенция КРОСС +359 2/ 975 25 32.

Филмче показва сглобяването на първия Boeing 787-9 Dreamliner

http://www.mediapool.bg/filmche-pokazva-sglobyavaneto-na-parviya-boeing-787-9-dreamliner-news239912.html

Първият Boeing 787-9 Dreamliner на авиокомпанията British Airways пристигна в сряда на лондонското летище Хийтроу. Кратко видео показва как машината е сглобена в гигантски завод в САЩ от различните части, произведени по целия свят, предаде Би Би Си. Американската авиокомпания, която тази година навършва 100 години, представи през юни новия си самолет Boeing 787-9 Dreamliner на авиошоуто в Париж.

Филмче показва как е сглобен Boeing 787-9 Dreamliner

http://www.mediapool.bg/filmche-pokazva-kak-e-sgloben-boeing-787-9-dreamliner-news239912.html

Първият Boeing 787-9 Dreamliner на авиокомпанията British Airways пристигна в сряда на лондонското летище Хийтроу. Кратко видео показва как машината е сглобена в гигантски завод в САЩ от различните части, произведени по целия свят, предаде Би Би Си. Американската авиокомпания, която тази година навършва 100 години, представи през юни новия си самолет Boeing 787-9 Dreamliner на авиошоуто в Париж.

Виждали ли сте го? Полицията го търси

http://pik.bg/виждали-ли-сте-го-полицията-го-търси-news409457.html

Виждали ли сте го? Полицията го търси

40-годишният мъж излязъл от дома си в София на 10 септември и оттогава е в неизвестност
По молба на близките столичното Девето РУ издирва 40-годишния Стелиян Панайотов Щерев от София.

Той излязъл от дома си рано сутринта на 10 септември т.г. и оттогава е в неизвестност.
Мъжът е висок 175 см, слаб, с овално лице и пъстри очи, косата му е кестенява. Бил е облечен със синьо поларено яке, светлосини джинсови панталони, обут със сини полукецове.

Хората, които разполагат с информация за издирвания мъж, могат да сигнализират на тел.: 112, 02/9825564 или в най-близкото поделение на МВР.

Кандидатът за кмет на община Видин Росица Кирова: Видин е по-важен, от която и да е партия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5018525

Лоша инфраструктура, дупки и трапове по улиците, пренебрежително отношение и липса на всякаква комуникация от страна на общината към видинчани. Това са само част от проблемите, които ежедневно тормозят жителите на видинския квартал "Акджамия". На среща с кандидата за кмет на Видин Росица Кирова и кандидат-съветници от листата на "Единни за
Лоша инфраструктура, дупки и трапове по улиците, пренебрежително отношение и липса на всякаква комуникация от страна на общината към видинчани. Това са само част от проблемите, които ежедневно тормозят жителите на видинския квартал "Акджамия". На среща с кандидата за кмет на Видин Росица Кирова и кандидат-съветници от листата на "Единни за

Заводът "Монтюпе" готов евроексперти да докажат, че не замърсява въздуха на Русе

http://www.mediapool.bg/zavodat-montyupe-gotov-evroeksperti-da-dokazhat-che-ne-zamarsyava-vazduha-na-ruse-news239911.html

Работници от завода за автомобилни части "Монтюпе" протестираха в центъра на Русе с четвъртък. Те заявиха, че несправедливо една от леярните им е затворена миналия петък от екоинспекцията в града, тъй като не предприятието е замърсителят на въздуха на Русе в нощта на 14 срещу 15 септември. Те призоваха държавата "с целия си авторитет да се ангажира с изясняване на действителността за въздуха в град Русе". Фирмата дори обявява готовност да привлече елитни европейски консултантски фирми от различни европейски страни за извършване на измервания и експертна оценка на въздействието на предприятието върху околната среда на града. "Искаме да се разбере най-накрая откъде са миризмите и кои са виновниците. Не искаме повече всички малки предприятия да се крият зад нашия голям гръб. Искаме да си запазим работните места. Става дума за 800 души", каза Анна Гончарова, която работи от осем години в "Монтюпе" като организатор на производство на една от линиите. Според протестиращите замерените емисии в затворената мощност са надхвърляли минимално допустимите норми на замърсяване и това няма как да причини силната миризма, от която се оплакваха русенци. Те носеха транспаранти с надписи "Монтюпе не сме виновни", "Защо укривате истинските замърсители", "Някой интересува ли се от работните ни места", "Нашите деца също живеят в Русе". Според работниците, организираният преди дни протест в Русе срещу обгазяването е бил предизборен. Те внесоха в общината и областната управа на града петиция, в която посочват, че предприетите действия срещу "Монтюпе" не обслужват интересите на гражданите на града. В подписаната от 667 служители петиция пише още, че "Монтюпе" е жертва на целенасочено и избирателно заклеймяване с неизвестни за компанията крайни цели.

Никола Казаков: В момента няма данни за засилен бежански наплив

http://society.actualno.com/Nikola-Kazakov-V-momenta-njama-danni-za-zasilen-bejanski-napliv--news_498845.html

На този етап в България не може да има наплив на бежанци като в Хърватия, няма данни за това, заяви пред БГНЕС днес председателят на Агенцията за бежанците у нас Никола Казаков. Той е днес в НС, на заседание на комисията по вероизповеданията и правата на човека, където се дискутират на първо четене промени в закона за убежището и бежанците. „С поправките траспонираме европейска директива на Съвета на Европа, която регламентира процедурата за предоставяне на закрила“, подчерта Каз

Руските удари в Сирия - срещу "Ислямска държава", но и срещу други терористи

http://asia.actualno.com/Ruskite-udari-v-Sirija---sreshtu-Isljamska-dyrjava-no-i-sreshtu-drugi-teroristi-news_498862.html

Мишени на руските въздушни удари в Сирия са добре известни терористични организации, съобщиха от Кремъл. По-рано през деня руският външен министър Сергей Лавров отхвърли като "необосновани", твърденията на Запада, че първите руски въздушни удари на сирийска територия не са били насочени срещу групировката "Ислямска държава" (ИД), информира bTV. "Тези организации (които са в списъка с цели) са добре познати и целите са избрани в сътрудничество със сирийските въоръжени сили", каза обаче по-късно

Автобуси 20 и 148 отново ще обслужват спирките по бул."Св. Елена" и ул. "Асен Разцветников" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302749

От утре 2-ри октомври се възстановява обслужването на автобусни линии № 20 и № 148 по бул. "Св. Елена" и ул. "Асен Разцветников". Ще се обслужват сп.”Кап. Петко” (до пазара), сп. „Химик” и сп. „Девня” двупосочно, съобщават от общинската фирма "Градски транспорт" за Moreto.

Спипаха 12-класник да прекарва бежанци през границата ни

http://frognews.bg/news_98751/Spipaha-12-klasnik-da-prekarva-bejantsi-prez-granitsata-ni/

18-годишният ученик Добромир Д, от гр. Хасково е бил задържан от граничните полицаи, докато се е опитвал да избяга от територията на ГКПП „Капитан Андреево".

Болт напълни дупето на стриптийзьорка с долари

http://frognews.bg/news_98686/Bolt-napalni-dupeto-na-striptiizjorka-s-dolari/

Световната звезда в леката атлетика Юсейн Болт се отдаде на мъжки страсти. Ямаецът бе спипан да пъха стотици долари в гащите на стриптийзьорка в нощен клуб в Маями.

Стрелата Болт напълни дупето на стриптийзьорка с долари

http://frognews.bg/news_98686/Strelata-Bolt-napalni-dupeto-na-striptiizjorka-s-dolari/

Световната звезда в леката атлетика Юсейн Болт се отдаде на мъжки страсти. Ямаецът бе спипан да пъха стотици долари в гащите на стриптийзьорка в нощен клуб в Маями.

Призив към Фандъкова да отвори приютите за кучета

http://offnews.bg/news/n_1/n_566018.html

В знак на солидарност към Международния ден за защита на животните, който е на 4 октомври, общинският съветник Марта Георгиева, прикани Йорданка Фандъкова да отвори за свободен достъп столичните приюти за кучета, стопанисвани от ОП „Екоравновесие“. Домовете за бездомни животни се намират в Сеславци и Горни Богров, като идеята е в неделния ден четириногите да се порадват на малко любящо отношение от гражданите, които иначе нямат достъп до тях - да бъдат разходени, нахранени, начесани и забавлявани. Георгиева изразява надежда достъпът да включва и право на снимане на кучетата, което да създаде възможност за бъдещи успешни осиновявания. В момента снимането на настанените в общинските приюти кучета е забранено по силата на издадена заповед от вече бившия директор на предприятието Манол Нейков. В края на юли т.г. бе алармирано, че отказът за свободен достъп в приютите, забраната за снимане и изолирането на опитните доброволчески организации са причини за ниските нива на осиновяемост на животните, задържани в общинските приюти. Очаква се кметицата на София да одобри в най-скоро време този жест към най-добрия приятел на човека и да бъде организирана доброволческа акция сред приятелите на кучетата.

MMA борецът, който вилня в Слънчев бряг, се размина с подписка

http://offnews.bg/news/n_1/n_565991.html

Джон Кери, който буйства в „Слънчев бряг“ преди два дни, е пуснат на свобода, с мярка за неотклонение „подписка“, но със забрана да напуска страната. Според прокурор от Районната прокуратура в Несебър, самият MMA борец имал „критично отношение“ към извършените от него престъпления, а е и във влошено здравословно състояние. Самият Кери ще бъде привлечен като обвиняем по няколко престъпления – за кражба на чужда движима вещ (откраднатият от него мотокар), хулиганство, съпроводено със съпротива на органи на властта (полицаите, които англичанинът нападна с гаечен ключ и ножове), противозаконно повреждане на чужди движими вещи (колите, които Кери повреди с мотокара). Припомняме, че Джон Кери сътвори истински екшън в „Слънчев бряг“. В понеделник вечерта англичанинът открадна мотокар и с него „набучи“ няколко автомобила. После нападна полицаи с гаечен ключ, изненада органите на реда, след като сам се удари с него. След това щурмува и бензиностанция, където се въоръжи и с кухненски ножове. ММА боецът не се стресна и от полицаите, които го стреляли със стоп – патрони. След ареста си в бургаската болница твърдеше, че не помни нищо от стореното, защото е бил под въздействието на наркотици.

Кандидатът за кмет на община Видин Росица Кирова: Видин е по-важен, от която и да е партия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018507

Лоша инфраструктура, дупки и трапове по улиците, пренебрежително отношение и липса на всякаква комуникация от страна на общината към видинчани. Това са само част от проблемите, които ежедневно тормозят жителите на видинския квартал
Лоша инфраструктура, дупки и трапове по улиците, пренебрежително отношение и липса на всякаква комуникация от страна на общината към видинчани. Това са само част от проблемите, които ежедневно тормозят жителите на видинския квартал "Акджамия". На среща с кандидата за кмет на Видин Росица Кирова и кандидат-съветници от листата на "Единни за

Volkswagen търси виновници

http://www.investor.bg/evropa/334/a/volkswagen-tyrsi-vinovnici-203332/

Автомобилният гигант се готви за гигантско изтегляне на автомобили

"168 часа": Лекарски картел пази доктори убийци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018474

Лекарски картел, отказ за аутопсия и недефиниране на понятието
Лекарски картел, отказ за аутопсия и недефиниране на понятието "лекарска грешка" са причините, заради които в България няма нито един лекар, влязъл с присъда в затвора. "Лекарска грешка", "медицинска грешка", "системна грешка", "оправдан медицински риск", "неизпълнени професионални задължения", "неправомерно поведение" или "нарушение на етичните

"Хизбула" предприема сухопътна операция в Сирия

http://frognews.bg/news_98750/Hizbula-predpriema-suhopatna-operatsiia-v-Siriia/

Ливанската радикална групировка „Хизбула", която е съюзник на Иран и сирийския режим, се подготвя да се присъедини към операцията. Това са съобщили ливански източници пред "Ройтерс".

Съюзът на съдиите към парламента: Изберете за инспектори необвързани и честни юристи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/01/2620192_sujuzut_na_sudiite_kum_parlamenta_izberete_za/?ref=rss

Ако бъдат избрани бъдещи инспектори за Инспектората на Висшия съдебен съвет /ИВСС/ без да се чуят мненията и без съдействието  на гражданските организации и на професионалните организации на съдии, прокурори и следователи, пак ще бъдат наложени политически марионетки в съдебния инспекторат.  Краткият срок от 17 дни за издигане на кандидати, който изтича на 5 октомври, подсилва подозренията  че това може да се  случи.

Опасения в този смисъл изразява Съюзът на съдиите в България /ССБ/...

Ученик арестуван за трафик на хора, гонят го из две ГКПП-та

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5018498

18-годишен ученик от Хасково бе арестуван за трафик на хора след гонка из граничните пунктове Капъкуле и Капитан Андреево.
От прокуратурата съобщиха, че по случая срещу дванадсетокласникът Добромир Д. е образувано бързо производство.
Добромир карал "Нисан Серена" с пазарджишка регистрация. В колата той качил 12 чужденци,
18-годишен ученик от Хасково бе арестуван за трафик на хора след гонка из граничните пунктове Капъкуле и Капитан Андреево. От прокуратурата съобщиха, че по случая срещу дванадсетокласникът Добромир Д. е образувано бързо производство. Добромир карал "Нисан Серена" с пазарджишка регистрация. В колата той качил 12 чужденци,

България 2015: Возят деца до училище в багажник на кола

http://petel.bg/Balgariya-2015--Vozyat-detsa-do-uchilishhe-v-bagazhnik-na-kola__128974

Илюстрация Булфото Въпреки че е миниван, возилото не може да поеме на седалките си десетте ученика Деца от три велинградски села са...

Край на хартиените листовки, от днес изпитът за книжка само на таблет

http://www.moreto.net/novini.php?n=302748

От днес листовките за кандидат-шофьорите са само на таблет. Хартиеният вариант на теоретичния шофьорски изпит отпада напълно във всички области на страната. Това съобщи днес директорът на ИА „Автомобилна администрация” Цветелин Цветанов.

Американско недоволство заради руските удари в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/68100/Amerikansko-nedovolstvo-zaradi-ruskite-udari-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Ню Йорк Таймс публикува наскоро една своя статия на име „Руските цели в Сирия не са част от ИД“, с което иска да покаже като опасни и нечестни руските удари в Сирия. В нея се казва следното: „Руски изтребители нанесоха бомбардировки срещу бойци на сирийската опозиция в сряда, включително поне една група, обучена от ЦРУ, което провокира протести от официални лица във Вашингтон и може да вкара комплексната сектантска война в нови опасни територии.“

Срокът за предложения за съдебни инспектори ще бъде удължен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/01/2620186_srokut_za_predlojeniia_za_sudebni_inspektori_shte_bude/?ref=rss


Парламентът ще удължи срока за издигане на кандидати за членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет с близо месец и депутатите ще могат да предлагат номинации до 10 ноември. Първоначално приетият срок от парламентарната правна комисия беше 5 октомври, но днес председателят й Данаил Кирилов внесе предложение за това. Най-вероятно това ще бъде гласувано утре в пленарната зала.

До края на годината целият състав на Инспектората - 10 души, който в началото на 2015 година се сдоби с...

Бус с бежанци катастрофира край Стара Загора

http://pik.bg/бус-с-бежанци-катастрофира-край-стара-загора-news409444.html

Бус с бежанци катастрофира край Стара Загора

Микробус с бежанци е катастрофирал на изхода на Стара Загора, съобщиха "Топновини".

Возилото се е обърнало, малко след табелата за края на града по стария път за София.

Районът е отцепен, на мястото има много полицейски автомобили.

Очаквайте подробности.

14 мигранти задържани на Дунав мост

http://www.bnews.bg/article-142135

Мигрантите са били осъдени на пет месеца условно с три години изпитателен срок. Изпратени са в специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Елхово.

Търсят изчезнал софиянец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018483

Столичната полиция издирва 40-годишния Стелиян Панайотов Щерев от София. Мъжът е излязъл от дома си рано сутринта на 10 септември и оттогава е в неизвестност.
Стелиян е висок 175 см, слаб, с овално лице и пъстри очи, косата му е кестенява. Бил е облечен със синьо поларено яке, светлосини джинсови панталони, обут със сини полукецове.
Столичната полиция издирва 40-годишния Стелиян Панайотов Щерев от София. Мъжът е излязъл от дома си рано сутринта на 10 септември и оттогава е в неизвестност. Стелиян е висок 175 см, слаб, с овално лице и пъстри очи, косата му е кестенява. Бил е облечен със синьо поларено яке, светлосини джинсови панталони, обут със сини полукецове.

Гришо преодоля трудно португалец на старта си в Куала Лумпур

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5018473

Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира в Куала Лумпур. Българинът победи трудно португалеца Жоао Соуса с 2:1 сета (2:6, 6:3, 6:4).
Успехът не дойде никак лесно. Димитров изигра много слаб първи сет, който загуби след два пробива.
Във втория сет Григор направи важен пробив за 4:2, след което спечели с 6:3.
Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира в Куала Лумпур. Българинът победи трудно португалеца Жоао Соуса с 2:1 сета (2:6, 6:3, 6:4). Успехът не дойде никак лесно. Димитров изигра много слаб първи сет, който загуби след два пробива. Във втория сет Григор направи важен пробив за 4:2, след което спечели с 6:3.

Танев ще иска повече пари за образование от бюджета за догодина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/01/2620194_tanev_shte_iska_poveche_pari_za_obrazovanie_ot/?ref=rss


По-висок процент от бюджета за образование и в частност за висшето образование през 2016 г. ще поиска министърът на образованието и науката Тодор Танев за 2016 г. Това обяви самият той пред журналисти след откриването на новата академична година в Софийския университет, предаде БНР. 

Министърът обаче не се ангажира да посочи какъв процент от БВП ще поиска. Това ще се изясни до седмица, допълни той. 
"Студентите в Софийския университет "Свети Климент Охридски" са добре подготвени...

Папа Франциск: Християните имат библейското задължение да приемат мигранти и бежанци

http://www.mediapool.bg/papa-frantsisk-hristiyanite-imat-bibleiskoto-zadalzhenie-da-priemat-migranti-i-bezhantsi-news239910.html

Християните имат библейското задължение да приемат мигранти и бежанци, каза папа Франциск, цитиран от ДПА. Библейското откровение ни призовава да приемаме чужденеца. То ни казва, че като го правим, ние отваряме вратата си за Бог, каза папата в послание по повод Световния ден на мигрантите и на бежанците, който Католическата църква отбелязва на 17 януари. Главата на Римокатолическата църква описа мигрантите като "наши братя и сестри в търсене на по-добър живот, далеч от бедността, глада, експлоатацията и несправедливото разпределение на ресурсите на планетата, които са предназначени да бъдат справедливо споделени от всички". Франциск отбеляза, че продължава да се води дебат относно условията и границите, които да бъдат установени над приема на мигранти, не само на ниво на националната политика, но и някои епархии, чието традиционно спокойствие изглежда застрашено. Папа Франциск е добре известен защитник на правата на мигрантите. Той избра италианския остров Лампедуза, на който най-често пристигат мигрантите, прекосили Средиземно море на път за Европа, за да направи първото си посещение като папа през юли 2013 г. Миналия месец Франциск призова всички европейски католически епархии да приемат мигрантски семейства и дори уреди две семейства да бъдат приютени във Ватикана. По време на неотдавнашната си визита в САЩ той припомни имигрантския си произход, тъй като е син на италианци, преселили се в Аржентина. Днес папата каза, че мигрантите не трябва да бъдат възприемани само въз основа на техния редовен или нередовен статут, но преди всичко като хора, чието достойнство трябва да бъде защитено и които са способни да допринесат за напредъка и общото благоденствие. Папата освен това подчерта необходимостта да се помогне на страните, от които произхождат мигрантите, като се предприемат действията на глобално ниво срещу глада, войната и икономическата несправедливост. Франциск изтъкна и необходимостта да се информира обществото, за да се избегнат неоправданите страховете и спекулации, които са в ущърб на мигрантите.

15-годишна датчанка уби майка си, след като гледа запис на "Ислямска държава"

http://offnews.bg/news/n_1/n_565955.html

Петнадесетгодишна датчанка, обсебена от групировката „Ислямска държава", убила майка си с около 20 удара с нож, съобщи италианският вестник "Кориере дела сера". Лиса Борш живеела с 40-годишната си майка, която била художничка, и пастрока си в град Квисел. Момичето извършило престъплението с приятеля си - 29-годишен иракчанин на име Бахтияр Мохамед Абдула. Той живеел в център за бежанци в района на дома на Лиса, а майка ѝ е била твърдо против връзката ѝ с него. Абдула е бил осъден на 13 години затвор за престъплението и ще бъде експулсиран от Дания, а 15-годишната Борш е получила присъда за 9 години. Двамата ще трябва да платят и около 40 000 паунда на съпруга на г-жа Борш - пастрок на Лиса. "Кориере дела сера" и британският "Дейли мейл" пишат още, че преди да убие майка си, Лиса гледала многократно видеоклиповете на „Ислямска държава", в които терористът Джон Джихадиста обезглавява двама британски заложници. Момичето само подало сигнал за убийството на майка си, но когато полицаите пристигнали на мястото, датчанката е била напълно безучастна към случилото се. Смята се, че тя и приятелят ѝ искали да заминат за Сирия и да се присъединят към "Ислямска държава"

Без ток утре във Варна областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=302725

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 2 октомври, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 09:00 до 16:00 часа - Варна - кв.

Софийската "Топлофикация" обяви, че е готова за отоплителния сезон

http://www.cross.bg/napomnya-gotova-sezon-1482668.html

/КРОСС/Топлофикация София" обявява, че е напълно готова за започването на новия отоплителен сезон и напомня, че според нормативната уредба е длъжна да осигурява подаването на топлинна енергия към абонатите си между 1 октомври и 30 април. Всички ремонти са приключени, абонатните станции са в готовност за включване, осигурено е резервно гориво. Парното ще бъде включено, когато в три последователни денонощия средната температура е по-ниска от +12°C, а прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология е за трайно застудяване. Дружеството може да пусне парното и предсрочно, ако общото събрание на съответната етажна собственост поиска това. "Топлофакиция" напомня на клиентите си да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на отоплението, както и да проверят електронните си уреди за дялово разпределение. Ако дисплеят е угаснал, те трябва незабавно да се обърнат към топлинния си счетоводител.  

Григор Димитров измъкна победа в Куала Лумпур

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018469

Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира в Куала Лумпур.
Напоследък най-добрият български тенисист не показва характер в мачовете си, но този път се пребори с Жоао Соуса (Пор), който в края на миналата седмица игра финал в Санкт Петербург.
Димитров изоставаше с пробив в третия сет, но все пак спечели 2:6, 6:3,
Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира в Куала Лумпур. Напоследък най-добрият български тенисист не показва характер в мачовете си, но този път се пребори с Жоао Соуса (Пор), който в края на миналата седмица игра финал в Санкт Петербург. Димитров изоставаше с пробив в третия сет, но все пак спечели 2:6, 6:3,

Богдана Петрова от “България търси талант” с Grand prix от Молдова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016031

Незрящата Богдана Петрова, която беше победител в първото издание на “България търси талант”, спечели международно отличие. Заради изпълнението си на “Лале ли си, зюмбюл ли си” тя получи най-голямата награда Grand prix на международния фестивал “Златната ябълка” в понеделник вечерта. “Много от участниците от други държави дойдоха да ме питат коя
Незрящата Богдана Петрова, която беше победител в първото издание на “България търси талант”, спечели международно отличие. Заради изпълнението си на “Лале ли си, зюмбюл ли си” тя получи най-голямата награда Grand prix на международния фестивал “Златната ябълка” в понеделник вечерта. “Много от участниците от други държави дойдоха да ме питат коя

Китай осъди руските удари в Сирия завоалирано, Саудитска Арабия - открито

http://www.mediapool.bg/kitai-osadi-ruskite-udari-v-siriya-zavoalirano-sauditska-arabiya---otkrito-news239909.html

В същото време китайският външен министър Уанг И е заявил по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, че светът не може да си позволи да стои и да наблюдава със скръстени ръце случващото се в Сирия, но трябва също така да не се "намесва произволно" в кризата, съобщи външното министерство на Китай, цитирано от агенция Синхуа. "Политическа резолюция за сирийската криза е единственият начин за излизане от кризата", е призовал Уанг без да споменава директно нито въздушните удари, нанесени от Русия, нито действията на сирийския президент Башар Асад. Китайският външен министър се е срещнал със сирийския си колега Уалид Муалем и го е уверил, че Китай смята, че светът трябва да зачита суверенитета на Сирия, независимостта и териториалната й цялост, добавя Синхуа. "Китай няма интерес в Близкия изток, така че Китай е готов да играе конструктивна роля", е заявил той. Китай многократно е призовавал за политическо решение и е предупреждавал, че военните действия няма да се сложат край на кризата, но традиционно гласува заедно с Русия по въпросите, свързани със Сирия. Саудитска Арабия настоява Русия да прекрати военните си действия срещу цели в Сирия, каза саудитски дипломат и добави, че в атакуваните от Русия райони няма бойци на групировката "Ислямска държава", предаде Ройтерс. Агенцията цитира изказване на постоянния представител на Саудитска Арабия по телевизия "Ал Арабия", която е саудитска собственост. Абдала ал Муалими заяви в ООН, че саудитската делегация изразява дълбоко безпокойство от военните действия, предприети вчера от руските сили в провинции Хомс и Хама, "където няма сили на ИДИЛ". Той добави, че при атаките е имало невинни жертви и заяви, че Саудитска Арабия настоява ударите незабавно да спрат и да не се повтарят. Саудитският дипломат обвини страните, заявили, че се присъединяват към борбата срещу тероризма на ИДИЛ, че не могат да го правят, след като в същото време подкрепят тероризма на сирийския режим.

Кралев: Футболният ЦСКА дължи 960 хил. лева за данък сгради и такса смет

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/01/2620190_kralev_futbolniiat_cska_dulji_960_hil_leva_za_danuk/?ref=rss


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев направи уточнения за думите си, че държавата плаща сметките на ЦСКА за ток, вода и данък сгради. Изказването му предизвика недоволдството на червените и от футболния клуб заявиха, че "леко се е заблудил и е имал предвид, че министерството плаща сметките на други стадиони в столицата и провинцията, но не и на "Българска армия".

Кралев обясни, че е направил разграничение между футболния и останалите спортни клубове на ЦСКА.
...

Русия няма да използва наборни военнослужещи в Сирия

http://www.mediapool.bg/rusiya-nyama-da-izpolzva-naborni-voennosluzheshti-v-siriya-news239908.html

Русия няма да използва по никакъв начин наборни военнослужещи в своята военна операция в Сирия; ситуацията там изобщо не се е отразила върху параметрите на есенния набор, обяви Дмитрий Песков. "Естествено цялата тази ситуация, операцията, изобщо никак не засяга наборниците", добави представителят на Кремъл. Повод за думите му са появили се тълкувания на по-раншното съобщение, че руският президент Владимир Путин е подписа указ "за призоваването през октомври-декември 2015 г. на граждани на Руската федерация за военна служба и за уволнение на вече преминаващи я призовани граждани". "Призовават се граждани на възраст 18-27 години, които не са в резерва и по законов ред подлежат на военна служба. Общият им брой е 147 100 души", се посочва в указа. "Абсолютно никак" - така отвърна Песков на журналистически въпрос дали положението в Сирия се е отразило върху параметрите на есенния набор в руските въоръжени сили, регламентиран с указа на държавния глава. "Това е редовен документ, какъвто президентът подписва два пъти в годината, (той) няма нищо общо със Сирия", подчерта президентският прессекретар.

Трамвай се вряза в автобус в столицата

http://sofia.actualno.com/Tramvaj-se-vrjaza-v-avtobus-v-stolicata-news_498856.html

Поредната тежка катастрофа, този път в столицата. Трамвай и автобус се сблъскаха на кръстовището на бул. "Ситняково" и ул. "Черковна" в София, съобщи "Фокус". Слушатели на радиото сигнализирали за тежкия инцидент. Според очевидците трамваят се е врязал в автобус от градския транспорт и разделил автобуса на две. Има ранени. Задръстването в района е сериозно. Трамваите по линии 20 и 23 са спрени от движение, а автобусите в посока Централна гара се отклоняват по улица "Иван Асен". На място има

Тежка катастрофа между трамвай и автобус блокира района около Румънското посолство

http://sofia.actualno.com/Tejka-katastrofa-mejdu-tramvaj-i-avtobus-blokira-rajona-okolo-Rumynskoto-posolstvo-news_498858.html

Тежка катастрофа блокира движението около Румънското посолство. Трамвай и автобус са се ударили на кръстовището на бул. "Ситняково" и ул. "Черковна" в София, съобщиха за Topnovini.bg от столичната полиция. По първоначални данни няма загинали, но има ранени. Все още не е ясно кой е виновен за катастрофата. Заради инцидента задръстването в района е много голямо. Трамваите по линии 20 и 23 не се движат, а автобусите в посока Централна гара се отклоняват по улица "Иван Асен".

Иракският премиер би приветствал руска операция в страната му

http://asia.actualno.com/Irakskijat-premier-bi-privetstval-ruska-operacija-v-stranata-mu--news_498851.html

Иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че би приветствал руска военна операция в Ирак и е разочарован от проамериканската коалиция, съобщава БГНЕС. „Путин ми каза, че Русия се бори с „Ислямска държава“ в Сирия“ и аз му вярвам. Аз съм отворен за въздушни удари на Русия срещу ИД в Ирак“, твърди Ал Абади в микроблога си, цитиран от френската телевизия France 24. Агенция Ройтерс уточни, че засега иракският премиер не е обсъждал с Путин възможността за участието на Р

"Катерина Измайлова" - музикалният и визуален триумф на Шостакович за пръв път на софийска сцена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5018462

Музикалният и визуален триумф на Шостакович “Катерина Измайлова” ще бъде представен на сцената на Зала 1 на НДК на 22 октомври. Новаторска, умна и шокираща – така критици и публика определят операта, базирана на новелата “Лейди Макбет от Мценска околия”. Продукцията на вече доказалия се тандем Монте Мюзик и Държавна опера Русе никога не е играна
Музикалният и визуален триумф на Шостакович “Катерина Измайлова” ще бъде представен на сцената на Зала 1 на НДК на 22 октомври. Новаторска, умна и шокираща – така критици и публика определят операта, базирана на новелата “Лейди Макбет от Мценска околия”. Продукцията на вече доказалия се тандем Монте Мюзик и Държавна опера Русе никога не е играна

5% по-малко контрабанда на цигари заради държавната кампанията

http://offnews.bg/news/n_1/n_565988.html

86% от българите подкрепят провеждането на кампанията „Не купувай контрабанда! Вредно е за всички”, сочат резултатите от онлайн проучване от 600 интервюта сред градското население на възраст 20-55 години, проведено от независимата агенция за пазарни проучвания IPSOS в периода 12-16 септември.  Целта на проучването е измерване на познатостта и отношението на аудиторията към втората вълна на националната информационна кампания, „Не купувай контрабанда! Вредно е за всички”. 71% от интервюираните заявяват, че тази кампания би ги подтикнала да спрат да купуват контрабанда. 91% твърдят, че разбират посланието на кампанията, 87% я харесват, 84% смятат, че казва истината, а 86% подкрепят провеждането на тази кампания. Слоганите на кампанията също са възприети много позитивно. „За да живеем нормално, трябва да започнем от самите нас“ се харесва от 91% от запитаните, а основното послание „Не купувай контрабанда! Вредно е за всички“ се харесва от 73% от респондентите. Според данните от проведеното онлайн проучване, 9 от всеки 10 от интервюираните са виждали видео клипа на кампанията, а 8 от всеки 10 са забелязали печатните материали. По-нисък е процентът на хората, за които кампанията казва нещо ново - 58%, което се дължи на факта, че това е продължение на първата кампания срещу контрабандата, започнала в средата на януари 2015. За ефекта от кампанията и положителното ѝ влияния върху хората може да се съди и от данните на периодичното изследването на агенцията за пазарни проучвания AC Nielsen. Според тях делът на контрабандните цигари е спаднал 4,7% спрямо последното тримесечие на 2014 г. и е достигнало нива от 13,4%. Това на практика е най-ниското ниво на контрабандни цигари от както е започнало провеждането на проучването през 2007 година (ACNielsen Empty pack survey report, Bulgaria 2015 Q2). Проучването на AC Nielsen се провежда 2 пъти в годината – всяко второ и четвърто тримесечие и е единственият достоверен източник за делът на незаконните цигари в страната. Последното проучване е проведено в периода 17-30 април 2015г., или непосредствено след края на първата информационна кампания срещу контрабандата.

ПИК TV: Ген. Радев: ВВС удариха дъното, разчитам че бързо ще преминем към първи етап на стабилизиране авиацията

http://pik.bg/пик-tv-ген-радев-ввс-удариха-дъното-разчитам-че-бързо-ще-преминем-към-първи-етап-на-стабил-news409429.html

ПИК TV: Ген. Радев: ВВС удариха дъното, разчитам че бързо ще преминем към първи етап на стабилизиране авиацията

Най-важното в този момент е да гарантираме здравето и живота на летателния състав, да не прекъснем носенето на дежурство и охраната на нашето въздушно пространство. За мен най-важното е че има ясен ангажимент за осигуряване на необходимите средства за това.

Това заяви на извънреден брифинг началникът на ВВС генерал-майор Румен Радев след среща с премиера Бойко Борисов, на която той оттегли оставката си.

Днес сутринта подадох оставка за прекратяване на моя договор във Въоръжените сили, заяви генералът. Мотивите са два - това е изключително тревожното състояние на авиацията, липсата на ясна, стабилна програма за нейното развитие и предлаганите промени в Закона за Въоръжените сили, касаещи съвместната защита на въздушното пространство и най-вече, че аз не мога да въздействам на процесите, каза Радев.

Той призна, че не е било лесно премиерът да го убеди да си оттегли рапорта за напускане на поста. ”Той ме извика спешно при него. Доложих категорично, ясно и откровено. Доложих относно сигурността на полетите и съхраняване на нашия летателен състав”, обясни Радев. По думите му премиерът изразил съпричастност и своята подкрепа.

Цветан Цветанов: Монтана се нуждае от реформаторско управление, което може да даде само инж. Дилян Димитров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5018447

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, заедно с кандидата на ГЕРБ за кмет на Монтана инж. Дилян Димитров и народния представител Десислава Атанасова направиха първа копка на обновяването на кръговото кръстовище на входа на град Монтана. „След четири мандата управление Монтана се нуждае
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, заедно с кандидата на ГЕРБ за кмет на Монтана инж. Дилян Димитров и народния представител Десислава Атанасова направиха първа копка на обновяването на кръговото кръстовище на входа на град Монтана. „След четири мандата управление Монтана се нуждае

Цветан Цветанов: Монтана се нуждае от реформаторско управление, което може да даде само инж. Дилян Димитров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018438


Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, заедно с кандидата на ГЕРБ за кмет на Монтана инж. Дилян Димитров и народния представител Десислава Атанасова направиха първа копка на обновяването на кръговото кръстовище на входа на град Монтана. „След четири мандата управление Монтана се нуждае
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, заедно с кандидата на ГЕРБ за кмет на Монтана инж. Дилян Димитров и народния представител Десислава Атанасова направиха първа копка на обновяването на кръговото кръстовище на входа на град Монтана. „След четири мандата управление Монтана се нуждае

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване