Реформаторите министри пишат тайно на Бойко Борисов

http://www.bnews.bg/article-142110

Човекът на Иван Костов директно нападна и втория в йерархията на ГЕРБ - Цветан Цветанов.

Меркел иска от Зукърбърг цензура за антимигрантски постове във ФБ

http://frognews.bg/news_98694/Merkel-iska-ot-Zukarbarg-tsenzura-za-antimigrantski-postove-vav-FB/

Германия иска по-голяма цензура върху антимигрантски постове във Фейсбук. Канцлерът Ангела Меркел беше записана да разговаря по темата с шефа на социалната мрежа Марк Зукърбърг на случайно включен микрофон в централата на ООН в Ню Йорк.

Русия пусна видео от ударите в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_565534.html

Министерството на външните работи на Русия публикува видео, което показва извършването на удари в Сирия. Вчера Русия нанесе първите си въздушни удари в Сирия и обяви, че те са били насочени срещу цели на "Ислямска държава". САЩ осъди ударите, а американски държавници се усъмниха, че ударите действително са били срещу "Ислямска държава". Те твърдят, че по-скоро Русия е ударила опозицията на режима на Башар ал-Асад, след което Русия поиска доказателства за това. На среща руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери се договориха много скоро да има разговори за Сирия между двете страни. Руските удари бяха извършени два дена след среща на четири очи между руския президент Владимир Путин и американския му колега Барак Обама. Снощи руският държавен глава обяви мобилизация за 147 100 руски граждани.

Патриарх Неофит днес в Самоков за празника Покров Богородичен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016254

На 1 октомври патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, ще посрещне църковния празник Покров Богородичен в едноименния Самоковски девически манастир, където литургия ще отслужи неговият викарий епископ Григорий. Самоковската обител посреща и Лопушанската чудотворна икона на Света Богородица, която ще остане за поклонение до 4 октомври
На 1 октомври патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, ще посрещне църковния празник Покров Богородичен в едноименния Самоковски девически манастир, където литургия ще отслужи неговият викарий епископ Григорий. Самоковската обител посреща и Лопушанската чудотворна икона на Света Богородица, която ще остане за поклонение до 4 октомври

1st anniversary of tragedy at gunpowder plant in NW Bulgaria Thursday

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258374_1st+anniversary+of+tragedy+at+gunpowder+plant+in+NW+Bulgaria+Thursday

It has been one year this Thursday since the tragedy that claimed the lives of 15 people occurred at the Videx plant [former Midzhur] in the village of Gorni Lom, district of Vidin, Northwest Bulgaria.

A memorial service will be held at 10:00 a.m. at the plant. The plant produced explosive substances and dismantled ammunitions. The signal about the incident was filed at 5:05 p.m. to the 112 emergency hotline. The lives of 13 men and 2 women were tragically claimed. October 3, 2014 was declared a day of national mourning.

Biological material from the victims was found when the blast site was inspected. The explosion took place vertically and things at the plant melted due to the very high temperature.

Armed forces members spent months inspecting the explosion site and dismantling mines and ammunitions afterwards.

6г. затвор за мъж от Пещера за опит за убийство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5015632

Окръжният съд в Пазарджик осъди на 6г. затвор, при първоначален строг режим, Георги С. от Пещера по обвинение в опит за убийство.
В края на март, т.г., в зала за хазартни игри в родопското градче обвиняемият извадил незаконен пистолет
Окръжният съд в Пазарджик осъди на 6г. затвор, при първоначален строг режим, Георги С. от Пещера по обвинение в опит за убийство. В края на март, т.г., в зала за хазартни игри в родопското градче обвиняемият извадил незаконен пистолет " Екол" и опитал да застреля С.И. след скандал. Още преди да натисне спусъка обаче мъжът бил обезоражен.

Нашествие. Спомени за робството

http://frognews.bg/news_98693/Nashestvie-Spomeni-za-robstvoto/

Има доста начини за спиране на бежанската вълна. Но ето един причудлив на пръв поглед. Бежанците искат в Европа, нали така. И се мъчат по морета и по суша да я достигнат, нали така. Ами тогава вместо да се мъчат да се докопат до Европа защо Европа да не се докопа до тях. Вместо те да ходят до Европа, Европа да отиде при тях.

Ген. Спасов: Въздушното пространство на страната трябва да се охранява от български изтребители

http://www.cross.bg/prostranstvo-vuzdyshnoto-sili-1482577.html

/КРОСС/Въздушното пространство на страната трябва да се охранява от български изтребители. Това е мнението на председателя на Фондация "Български военно-въздушни сили" ген. Спас Спасов. От предложенията за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените силистана ясно, че правителството официално предлага чужди самолети да се включат в охраната на въздушното пространство на България.  В интервю за БНР ген. Спасов заяви, че правителството трябва да купи нов самолет, а не чужди сили да охраняват въздушното ни пространство, както предлага Министерството на отбраната. България е една страна с много силна история по отношение на авиацията. Аз поддържам това, че ние трябва да засилим нашите възможности по отношение охраната на въздушното пространство. Трябва да го усилим съвместно с нашите партньори, но трябва да го усилим преди всичко със собствени сили, с един нов самолет, който да замени сегашните МиГ-29 и МиГ-21, коментира той.       

И Конгресът не допусна изпадане в дефолт

http://www.investor.bg/sasht/337/a/i-kongresyt-ne-dopusna-izpadane-v-defolt--203278/

Приетият текст има статут на законопроект и бе подписан от американския президент Барак Обама

Ген. Михо Михов: Не приемам да се откажем от авиацията си

http://pik.bg/ген-михо-михов-не-приемам-да-се-откажем-от-авиацията-си-news409025.html

Ген. Михо Михов: Не приемам да се откажем от авиацията си

"Не бива да натрапваме на нашия народ, че се отказваме от собствената си авиация. Аз лично не бих приел това", заяви председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Михо Михов за "Здравей, България". Изказването дойде по повод предложението на Военното министерство, което породи съмнения, че чужди самолети могат да пазят небето ни за в бъдеще. 

"Темата е тревожна, но не е драматична", заяви бившият началник на Генералния щаб, като изтъкна, че по въпроса още не е взето крайно решение. 

Той поясни, че ако в бъдеще законопроектът бъде приет, това значи въздушното пространство на България да се охранява не само от българска армия, но и съвместно със съюзни сили. Това се преплита със закона за преминаване и пребиваване на съюзни и чужди сили на територията на страната ни.

"Това е новото и стряскащото. И за мен е неприемливо. Българите трябва да разберат, че нашата авиация може и трябва самостоятелно да осигури охраната на въздушното ни пространство. 16-18 изтребители могат да решат този проблем", изтъкна ген. Михов. 

Той допусна, че ако промените в закона бъдат въведени е твърде възможно турски изтребители да пазят въздушното ни пространство. 

Ген. Михов коментира изказването на военния министър, който заподозря съмнителна схема около ремонта на изтребителите ни.

"Важна е безопасността и сигурността на полетите. Това са интриги", изтъкна председателят на Комисията по отбрана, като допълни, че не е давал адреса си на руснаците. 

4800 леки коли в България са със скандалния двигател на Volkswagen

http://society.actualno.com/4800-leki-koli-v-Bylgarija-sa-sys-skandalnija-dvigatel-na-Volkswagen-news_498695.html

В България има 3500 леки автомобила Volkswagen и 1300 от марката Audi, както и 900 лекотоварни автомобила Volkswagen, които са с ЕА 189 дизелов двигател. Именно това е типът двигател, за който бе разкрито, че специален софтуер прикрива количеството вредни емисии, изхвърляни от него в атмосферата. Цифрите са установени в резултат на вътрешна проверка на Volswagen AG и бяха оповестени от българското представителство на компанията. „Упоменатите автомобили от марките на Фолксваген Груп с

Американците или руснаците са по-отзивчиви?

http://america.actualno.com/Amerikancite-ili-rusnacite-sa-po-otzivchivi-news_498648.html

На публикуваното по-долу видео можете да видите един и същ експеримент, проведен от руски младежи и в САЩ, и в Русия. Човек моли хора от улицата за помощ - казва им, че телефонът му се е развалил, а в същото време чака приятел, който закъснява. Моли ги да се свърже с тях от техния мобилен. Повечето американци веднага се отзовават. Щатските граждани или не допускат, или пренебрегват страха си, че молещият ги за помощ би могъл да открадне телефона им. Докато болшинството от руснаците, не че не

Има голямо пробуждане в "Левски", смята Кирил Ивков

http://bgfootball.actualno.com/Ima-goljamo-probujdane-v-Levski-smjata-Kiril-Ivkov-news_498698.html

Според бившия защитник на "Левски" Кирил Ивков треньорът на "сините" Стойчо Стоев е накарал халфовата линия да заработи, което е донесло голяма стабилност в защита. Ивков похвали Стоев за добре свършената работа в отбора. "Има голямо пробуждане в "Левски". В последните мачове от първенството бяха победени сериозни противници като Берое и "Ботев". Може би се направи голяма издънка с Поморие, но е важно, че се продължи напред. Преди година имахме подобен случай срещу Монтана на Ферарио Спасов, но

България пред опасността да остане без техника за гасене на пожари

http://society.actualno.com/Bylgarija-pred-opasnostta-da-ostane-bez-tehnika-za-gasene-na-pojari-news_498699.html

Заради опасността страната да остане без въздушна техника за гасене на пожари, Министерството на отбраната обяви ускорена процедура по избор на изпълнител за ремонт на един вертолет Ми-17. Прогнозната стойност на поръчката възлиза на 3 750 000 лв., без ДДС, предаде БГНЕС. “Ми-17 е единственото средство, с което разполагат Военновъздушните сили, притежаващо способности за гасене на пожари в труднодостъпни райони от въздуха. Поради интензивното използване на вертолети Ми-17 в борбата

Асен Блатечки и Диляна Попова показаха порасналото си дете

http://curious.actualno.com/Asen-Blatechki-i-Diljana-Popova-pokazaha-porasnaloto-si-dete-news_498701.html

Красивата моделка Диляна Попова за първи път показа порасналия си син Борил. Баща на детето е актьора Асен Блатечки. Диляна и малкият красят корицата на новия брой на сп. Hello. "Медиите я искат, за да я разкъсат. Аз я поканих, за да сподели. Този проект е най-специалният, защото е посветен на приятелството. Родено служебно, превърнало се в интимно, създало красота. Един от най- смислените уроци. Благодаря Ди, Бори, Коко, Тути, Елиза, Финчи, Ава, Омая. Посвещавам този проект на приятелство

Руската православна църква: Русия води свещена война в Сирия

http://asia.actualno.com/Ruskata-pravoslavna-cyrkva-Rusija-vodi-sveshtena-vojna-v-Sirija-news_498705.html

Руското военно участие в Сирия се вписва в рамките на свещена война срещу тероризма, заяви Руската православна църква, предаде Франс прес. "Борбата срещу тероризма е свещена война и днес нашата страна е може би най-активно борещата се срещу него", заяви говорителят на Руската православна църква Всеволод Чаплин, цитиран от Интерфакс и КРОСС. "Това решение отговаря на международното право, на нагласите на нашия народ и на специалната роля, която страната ни винаги е играла в Близкия изток", доба

Facebook със сериозни промени по личните ни профили

http://curious.actualno.com/Facebook-sys-seriozni-promeni-po-lichnite-ni-profili-news_498706.html

Facebook анонсира нови промени в личните профили, които съвсем скоро ще достигнат до всички потребители на социалната мрежа. Промените през последните години бяха насочени почти изцяло към Newsfeed-а на потребителите, докато този път те са свързани с личните ни профили. Новостите включват: - 7-секундни анимирани видеа за профилните снимки - нова функционалност “Избрани моменти” (Featured Photos), която ще позволява на потребителите да покажат избрани свои снимки от Facebook - по-

12 тежки катастрофи с 13 ранени за денонощие

http://pik.bg/12-тежки-катастрофи-с-13-ранени-за-денонощие-news409027.html

12 тежки катастрофи с 13 ранени за денонощие

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 12 тежки катастрофи с 13 ранени, съобщават от пресцентъра на МВР.

В района на столицата са станали 146 леки и три тежки катастрофи с четирима ранени.

От началото на годината по пътищата в 5415 катастрофи са загинали 520 души и са ранени и 6733 души.

Стоилов: Продължаваме да мечтаем, защо да не атакуваме третото място

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/01/2619653_stoilov_produljavame_da_mechtaem_zashto_da_ne/?ref=rss


Треньорът на "Астана" Станимир Стоилов заяви, че отборът му все още не е подготвен да постигне най-големите си мечти. Думите му дойдоха след 2:2 с "Галатасарай" и спечелването на първа точка в Шампионската лига.

"Мечтите са безплатни, така че ние продължаваме да мечтаем. Всичко ще зависи най-вече от резултатите на нашите противници. Смятам, че можем да създадем проблеми на всеки отбор, когато играем като домакини. Като гости ще разчитаме на дисциплината, за да спечелим евентуално...

Изчезна и съдружникът на издирвания бизнесмен от Плевен

http://web.barometar.net/81894/

48-годишният Роберт Трейн, съдружник на безследно изчезналия плевенски бизнесмен Йоско Исаев, също е обявен за издирване. Двамата са собственици на “Плевенски хляб” ООД с равни дялове от капитала. В Софийската градска прокуратура е образувано дело за отвличане на 50-годишния Исаев, който е в неизвестност от 10 септември. Тогава Йоско Исаев дошъл в София с джипа си […]

САЩ изразиха готовност за спешни преговори с Русия в борбата срещу ИД

http://svetoven.pogled.info/news/68096/SASHT-izraziha-gotovnost-za-speshni-pregovori-s-Rusiya-v-borbata-sreshtu-ID

/Поглед.инфо/ Съединените щати са информирали Русия, че са готови за провеждането на преговори за борбата срещу „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия колкото се може по-бързо през тази седмица, заяви на заседанието на Съвета за сигурност на ООН Държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Скандал! Георги Лозанов изригна заради програмата на БНР в Кърджали: Джамбазки си прави предизборна пропаганда

http://pik.bg/скандал-георги-лозанов-изригна-заради-програмата-на-бнр-в-кърджали-джамбазки-си-прави-пред-news409019.html

Скандал! Георги Лозанов изригна заради програмата на БНР в Кърджали: Джамбазки си прави предизборна пропаганда

Проф. Георги Лозанов определи като типично използване на враждебна реч атаките на депутатите от ВМРО срещу медийния регулатор относно програмата на БНР в Кърджали.

"Няма програма на турски език", категорично заяви Лозанов. "Депутатите ни атакуват, обаче те стоят зад своя имунитет. Такъв тип обиди по принцип попадат под санкциите на закона. За тях това няма проблем, някак си като, че ли депутатите могат да стоят извън закона", коментира проф. Лозанов.

По думите му политиците имат усещането, че могат да правят с думите каквото си искат. "Даде се на едни депутати от ВМРО да влязат в ролята на медийни експерти. Това им е предизборна кампания. Постепенно се създава напрежения чрез фалшиви послания", каза Лозанов. По думите му Джамбазки си прави партийна програмата и агитация.

Бюджетът завърши август с излишък, какъвто се чака и през септември

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/10/01/2619634_bjudjetut_zavurshi_avgust_s_izlishuk_kakuvto_se_chaka/?ref=rss


Бюджетът завършва август с излишък, прогнозата е така да завърши и септември, сочат данните на Министерството на финансите.

Данните на първостепенните разпоредители с бюджета към края на август сочат, че осмият месец от годината завършва с излишък (по консолидираната фискална програма, която включва освен републиканския бюджет и бюджетите на социалното осигуряване, бюджета на съдебната власт, бюджетите на общините, бюджетите на ВУЗ, БАН, БНТ и БНР, извънбюджетни фондове и сметки -...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/01/2619480_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.


И отново: Пореден запис на крадци в софийски заведения

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/i-otnovo-poreden-zapis-na-kradci-v-sofijski-zavedeniia-6043217

Кадрите показват, че престъпникът влиза без чанта и излиза с моята на рамо. Вътре имаше лични документи, пари, телефон и други ценни вещи

Разработват доживотна ваксина срещу грип

http://www.cross.bg/vaksina-zashtita-shveiitzariya-1482576.html

/КРОСС/Тази зима ще ни атакува новият вирус „Швейцария H3 N2". На база на статистиката от минали години може да се очаква грипът да достигне епидемични стойности в края на януари - началото на февруари, каза пред "Монитор" главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев.  Щамът, който се очаква тази година - „Швейцария H3 N2", е класически по своя генетичен състав, едва ли ще има някакви особености във времето и начина на протичане. Това наистина е нов щам, изолиран е в края на 2013 година в Швейцария и не е циркулирал из нашето население. Срещу него няма създадени антитела, така че има потенциала да предизвика епидемия, обясни той.  Д-р Кунчев заяви, че в момента сме в сезона за имунизиране и ваксините са налични в аптечната мрежа, като п рипомни, че е добре да имаме добра имунна система до започването на грипната вълна. Препоръчително е ваксинацията да е през ноември, за да може точно през зимния сезон да имаме защита. Според специалиста единственият начин за сигурна защита си остава ваксинацията. Друг е въпросът, че грипната ваксина има две слабости. За разлика от другите тя трябва да се прави всяка година, посочи той и добави: Това е наистина неприятно и хората се дразнят. Точно заради това в момента се хвърлят луди пари да се разработи ваксина, която не е срещу двата основни повърхностни антигена и се променят непрекъснато. Целта е, ако я направим веднъж, да сме защитени. Дали обаче това ще се случи, не знам

Ден на отворените врати в НОИ-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302649

Днес в НОИ-Варна ще има Ден на отворените врати, научи Moreto.net. По този начин институцията ще отбележи Международния ден на възрастните хора. Служителите на института ще отговарят на запитвания относно придобиването право на пенсия, актуалните изисквания за пенсиониране в различните категории труд и възможностите за закупуване на недостигащ осигурителен стаж.

Всеки пети се отказва от парното

http://www.cross.bg/parnoto-sravnenie-namalenie-1482575.html

/КРОСС/Всеки пети абонат на топлофикациите се отказва от парното заради високите сметки и с надеждата да не плаща сградна инсталация. Според данни на министерството на енергетиката топлофицираните жилища у нас са 618 583. В 104 192 от тях хората не ползват централното парно като начин за отопление от много години, а други 29 130 попадат в тази група, защото са необитаеми от дълго време. Само за последната година и половина 1056 абонатни станции са били спрени поради отказ на клиентите от услугата, пише "Монитор". Статистиката идва на фона на вчерашното решение на енергийния регулатор да намали цените на топлото. В резултат на него столичани ще пестят 16 от всеки 100 лева сметка за парно тази зима в сравнение с миналата. Считано от днес цената на парното в София пада с 4,3%, а сумарно в сравнение с миналия отоплителен сезон процентът на намаление е 16,35 на сто. В сравнение с миналата зима съществено намаление на цените има във всички топлофикации, които произвеждат парното от природен газ. Най-голямо то е в Разград - 17% и във Велико Търново - 16,80%. Врачани би следвало да усетят 15% поевтиняване, а бургазлии - 14,36%. За Плевен сметките на КЕВР сочат спад на тарифата с 12,84%. За Варна този процент е 10,95 на сто, а за Пловдив - 8,95 на сто.

Пентагонът е осъществил контакт с Русия, за да бъдат избегнати конфликти в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/68095/Pentagonat-e-osashtestvil-kontakt-s-Rusiya-za-da-badat-izbegnati-konflikti-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Представители на Белия дом подчертаха, че предотвратяването на евентуални конфликти между въоръжените сили на Русия и САЩ в Сирия „продължава да бъде приоритет“

САЩ: Русия налива масло в огъня, екстремизмът в Сирия може да нарасне

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5017030

Съобщенията за резултатите от първите удари на руската авиация в Сирия са противоречиви. Малко след като Москва съобщи, че са бомбардирани позиции на екстремистката групировка "Ислямска държава", лидерът на опозицията Халед Ходжа и местни жители съобщиха за големи опустошения и десетки жертви в райони извън контрола на джихадистите.
Съобщенията за резултатите от първите удари на руската авиация в Сирия са противоречиви. Малко след като Москва съобщи, че са бомбардирани позиции на екстремистката групировка "Ислямска държава", лидерът на опозицията Халед Ходжа и местни жители съобщиха за големи опустошения и десетки жертви в райони извън контрола на джихадистите.

Русия поиска от САЩ да предоставят доказателства за това, че руските самолети не бомбардират позиции на ИД

http://www.cross.bg/ydari-predostavyat-dokazatelstva-1482573.html

/КРОСС/ Русия поиска от САЩ да предоставят доказателства за това, че руските ВКС нанасят удари не по позициите на „Ислямска държава“. За Москва такава информация е неизвестна, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости. „Налице е безпокойство от страна на нашите американски партньори за това, че целите (на РФ – бел. ред.) не са били тези. Те ни казаха за съмненията си и твърдяха, че разполагат с доказателства. Помолихме да ги предоставят, защото ние отговаряме за целите си. Още веднъж ще кажа, на сайта на министерството на отбраната всичко е разяснено. Започнаха разговори за това, че са пострадали мирни граждани в резултат на тези удари, за нас такава информация е неизвестна. Ние изключително внимателно следим за това, тези удари да бъдат точни и целта им да бъдат единствено позициите, обектите и въоръжението на терористичните отряди“, каза Лавров след преговори с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Могерини: Дойде моментът да обединим усилията си в борбата с тероризма

http://www.cross.bg/borbata-obshtnost-obedini-1482574.html

/КРОСС/ Международната общност трябва да се обедини в борбата с тероризма и в стремежа да се постигне мирно разрешаване на конфликта в Сирия. Това заяви на среща с журналисти в централата на ООН върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, отговаряйки на въпрос за ролята на Русия в Сирия, цитирана от ТАСС. „ЕС не е въвлечен във военна операция, но признава, че военният компонент в борбата срещу тероризма е необходим, – заяви тя. – Както вече казах днес на заседанието на Съвета за сигурност, настъпи моментът международната общност да обедини силите си, да се обедини в изпълняването на програмата от две точки: в сферата на сигурността това е борбата с „Ислямска държава“. Това е военният компонент. А втората е начало на политически процес, водещ до мирен политически преход в Сирия. Това са двете страни на една монета и те са неразделими. Смятам, че международната общност трябва да съсредоточи усилията си към постигането на тези две цели“.

Путин мобилизира армията

http://petel.bg/Putin-mobilizira-armiyata__128917

Снимка: Булфото Русия обяви мобилизация на армията си. Президентът Владимир Путин подписа указ, по силата на който от днес до края на...

Фестивалът „Золотой Витязь“ в България ще стане още по-мащабен

http://petel.bg/Festivalat----Zolotoy-Vityaz----v-Balgariya-shhe-stane-oshhe-po-mashhaben__128918

Фестивалът «Золотой Витязь» - Камчия 2015 се провежда за шести път в света и за втори път в Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия»....

Идея как да разнообразите хляба! Вкусни домашни пърленки без мая

http://petel.bg/Ideya-kak-da-raznoobrazite-hlyaba--Vkusni-domashni-parlenki-bez-maya-__128868

Необходими продукти за 4 порции : брашно - 300 г кисело мляко - 1 кофичка кашкавал - 50 г захар - 1/2 ч.л. сол - 1/2 ч.л. сода - 1/2 ч.л....

Според разпечатка: Изчезналият от Пловдив студент не е говорил с друг по телефона

http://petel.bg/Spored-razpechatka--Izcheznaliyat-ot-Plovdiv-student-ne-e-govoril-s-drug-po-telefona__128919

Снимка: архив Mомчил Семерджиев от Пловдив вече 12 дни е в неизвестност. Семейството моли всеки, който има информация, да се обади на...

Деца всеки ден пътуват до училище, натъпкани в багажник на кола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5017017

Деца от три велинградски села всеки ден пътуват до училище, натъпкани като сардели. Учениците се извозват с миниван, но са толкова много, че първолаците се товарят в багажника, съобщава bTV.
Заради дупките по пътя училищният автобус се счупил. Известно време децата се извозвали до школото с уазка. Родителите са правили подписка.
Деца от три велинградски села всеки ден пътуват до училище, натъпкани като сардели. Учениците се извозват с миниван, но са толкова много, че първолаците се товарят в багажника, съобщава bTV. Заради дупките по пътя училищният автобус се счупил. Известно време децата се извозвали до школото с уазка. Родителите са правили подписка.

Деца всеки ден пътуват до училище, натъпкани в багажник на кола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5017028

Деца от три велинградски села всеки ден пътуват до училище, натъпкани като сардели. Учениците се извозват с миниван, но са толкова много, че първолаците се товарят в багажника, съобщава bTV.
Заради дупките по пътя училищният автобус се счупил. Известно време децата се извозвали до школото с уазка. Родителите са правили подписка.
Деца от три велинградски села всеки ден пътуват до училище, натъпкани като сардели. Учениците се извозват с миниван, но са толкова много, че първолаците се товарят в багажника, съобщава bTV. Заради дупките по пътя училищният автобус се счупил. Известно време децата се извозвали до школото с уазка. Родителите са правили подписка.

Експерт: Започва промяна на политическата карта на света

http://www.bnews.bg/article-142109

"Ислямска държава" не може да се победи само с бомби, трябва война срещу идеологията й.

БСП поиска оставката на военния министър

http://web.barometar.net/81892/

Оставката на военния министър Николай Ненчев поиска в специална декларация от трибуната на Народното събрание депутатът от БСП – Лява България Атанас Мерджанов. Той мотивира позицията на партията си с аргумента, че Ненчев води „пагубна политика“ в своя сектор и таази „подигравка с въоръжените сили трябва да бъде прекратена“. Мерджанов заяви, че „целият свят е […]

Русия е уведомила ЕС за нанасянето на удари по терористите в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/68094/Rusiya-e-uvedomila-ES-za-nanasyaneto-na-udari-po-teroristite-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Постоянният представител на Руската Федерация в ЕС Владимир Чижов съобщи, че от европейска страна засега няма коментар по повод провеждането на операцията на руските ВВС в Сирия. По думите му, Москва действа открито.

Скоростни трамваи ще возят столичани със средна скорост 25-30 км в час

http://www.cross.bg/tramvai-bylevarda-skorost-1482572.html

/КРОСС/Скоростни трамваи ще возят столичани след две години по една от входните магистрали на София - бул. „Цар Борис III". По дългото 9 километра трасе мотрисите по линии 4 и 5 ще се движат почти двойно по-бързо отсега. Наземните влакчета ще развиват средна скорост около 25-30 км в час, която е близка до тази на метровлакчетата - 38 км в час. Очакванията са бързите трамваи да вземат разстоянието от кв. „Княжево" до Съдебната палата за около 17-20 минути, а не както е сега за 30. Това ще стане възможно благодарение на новото релсово трасе, което се очаква да бъде изградено до края на 2017 г., съобщи за „Новинар" главният архитект Петър Диков. Мотрисите по него ще правят и експресна връзка между трите линии на метрото - 1-ва и 2-ра на пл. „Света Неделя", и третата, която ще е готова до 2019 г. и ще има станция при близката до булеварда ул. „Житница". „Така експресните трамваи ще станат част от метросистемата на София", изтъкна Диков. Проектът включва освен сериозна реконструкция на остарелия и силно амортизиран релсов път и доставката на 20 нови трамвая от най-новото поколение. Те са нископодови, с климатици и с възможности да развиват по-голяма скорост. За това ще им помага и организацията на движението по булеварда, която ще им дава предимство на светофарите

Родители на деца, за които няма ваксини, могат да съдят държавата

http://www.cross.bg/vaksini-detza-durzhavata-1482571.html

/КРОСС/Родители на деца, за които няма ваксини, могат да съдят държавата, припомниха от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Проблеми със задължителните имунизации има от няколко години, а тези дни стана ясно, че в момента няма 4-валентни ваксини за шестгодишните деца. Те са за защита срещу дифтерия, коклюш, тетанус и полиомиелит. По закон здравното министерство е длъжно да осигури ваксини за задължителния имунизационен календар. Всяка от четирите болести, за които са ваксините, е тежка и може да завърши фатално, а с липсата на ваксини държавата поставя неимунизираните в риск. "Родителите на тези деца имат право на иск за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на граждани. Делата се водят пред административните съдилища. Държавната такса е 10 лева", обясняват от центъра, информира "Сега". Първокласниците масово са тръгнали на училище без задължителна ваксина, съобщи БТВ. Препаратите за тях са били пренасочвани към новородените. За тях пък ваксини няма, защото нито една фирма не се е явила на обявения от здравното министерство търг. Пред телевизията д-р Радосвета Филипова от здравното министерство обвини производителите на ваксини в рекет. От там успокоиха, че при 6-годишните деца липсата на реимунизация не е толкова рискова, тъй като те вече имат изграден частичен имунитет и ваксинацията им може да се отложи с няколко месеца

Майката-побойница: Изнервена бях и насиних окото на учителката

http://frognews.bg/news_98692/Maikata-poboinitsa-Iznervena-biah-i-nasinih-okoto-na-uchitelkata/

Майката, която би учителка, разказа, че от детето си разбрала, че е било ударено и отишла да и й насини окото. "Съжалявам и й се извинявам. Бях изнервена. Все пак за детето съм си го направила. Ако го искат, пак там ще го оставя, ако не ще го местя", заяви ромката Галя.

Вицеканцлерът на Австрия заплаши да напусне правителството заради бежанците

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/01/2619644_vicekanclerut_na_avstriia_zaplashi_da_napusne/?ref=rss


Вицеканцлерът на Австрия и лидер на Консервативната партия заплаши да напусне коалиционното правителство в сряда, ако партньорите от Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) не затегнат политиките за мигрантите и не свият разходите за социално подпомагане, предаде "Ройтерс".

Райнхолд Митерленер от Австрийската народна партия (АНП) претърпя изборен неуспех в неделя, като загуби гласове на регионалните избори в провинция Горна Австрия в полза на Австрийска партия на свободата...

САЩ: Русия налива масло в огъня, екстремизмът в Сирия може да нарасне

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5017015

Съобщенията за резултатите от първите удари на руската авиация в Сирия са противоречиви. Малко след като Москва съобщи, че са бомбардирани позиции на екстремистката групировка
Съобщенията за резултатите от първите удари на руската авиация в Сирия са противоречиви. Малко след като Москва съобщи, че са бомбардирани позиции на екстремистката групировка "Ислямска държава", лидерът на опозицията Халед Ходжа и местни жители съобщиха за големи опустошения и десетки жертви в райони извън контрола на джихадистите.

It is high time to fight cause, not aftermaths of crises

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258373_It+is+high+time+to+fight+cause%2C+not+aftermaths+of+crises

“It is high time to fight causes rather than aftermaths of crises.” That is what Bulgarian President Rosen Plevneliev said in his address before the UN General Assembly in New York, the press office of the Bulgarian head of stated announced.

“Now is the time to outline the path forward. “Strong UN. Better World.” This is the motto of this 70th anniversary. But if today we are stronger as a community? Whether we build a better world for our children?” President Plevneliev asked.

“We live in turbulent times. Number of crises around the world is a record high. The situation is even more unpredictable because of their interactions. Failed states, frozen conflicts, wars and terrorism create uncertainty about Europe. Citizens feel that instability. They expect politicians to act boldly, to solve not to deepen the crisis,” the Bulgarian President said during the jubilee 70th session of the General Assembly of the world organization.

“Raging conflicts in Syria, in the Middle East and in North Africa threaten the lives of millions of people. Growing extremism, which does not recognize borders, is a serious challenge to the international community. The deteriorating humanitarian situation in several conflict areas, is forcing millions of people to leave their homes, to pack their life in a suitcase and take on the dangerous and sometimes deadly path to salvation.

Hundreds of thousands of people stand on the threshold of Europe, reached out for help, fighting for their right to life. As a result, nationalist parties, which are fed by fears of people, take advantage of the situation. The language of hatred, racism, xenophobia, aggressive nationalism, populism is gaining pace again,” the head of state warned in his speech.

“The time has come for a woman from Eastern Europe to be appointed at the top of the UN Secretariat.” Bulgarian President Rosen Plevneliev said further in his address before the UN General Assembly in New York.

President Rosen Plevneliev stressed in his speech before the General Assembly of the United Nations, that among the eight former Secretaries-General of the United Nations, all of which men there has never been a representative from the Eastern European regional group. “Recently adopted Resolution 69/321 by the UN General Assembly stressed the need in the election of the Secretary-General to ensure equitable and fair distribution based on gender balance and geographical feature, and at the same time to meet the highest requirements,” the head of state said.

“The time has come the highest post in the UN Secretariat to be entrusted to a woman from Eastern Europe. Once, as provided in the resolution be circulated joint letter from the Presidents of the General Assembly and the Security Council of the United Union and thus begin the process of selecting candidates, Bulgaria will be ready to nominate the candidate who is best suited for the post. This will be the person with exceptional qualities, with vast experience in international relations, with great interpersonal skills, effective manager and communicator, a true leader,” President Rosen Plevneliev said further.

“Annexation of the Crimea was a gross violation of international law and its principles. Bulgaria stands firmly behind the sovereignty and territorial integrity of Ukraine. Crimea is Ukraine for us, and Ukraine is Europe,” President Rosen Plevneliev said before the UN General Assembly.

“My country condemns all attempts to further destabilisation of Ukraine. Full implementation of Minsk agreements is essential,” the head of state added.

“We urge all affected countries to engage in constructive political dialogue in order to achieve a just political solution,” Rosen Plevneliev said.

Защо Путин реши да прати сега руската армия в Сирия?

http://www.investor.bg/sviat/6/a/-zashto-putin-reshi-da-prati-sega-ruskata-armiia-v-siriia-203259/

Русия иска да бъде възприемана сериозно в Близкия изток в ерата на силно американско влияние в региона, пише CNN

Тестват сирени в 11 града

http://www.cross.bg/testvat-sireni-v-grada-1482570.html

/КРОСС/Сирени ще огласят 11 града днес в 13.00 часа. Системите за тревога ще се тетсват във Варна, Бургас, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца, също така и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй", съобщават от МВР. Тестът се провежда, за да се провери техническото състояние на националната система.

Здравното министерство дава 5 млн. лв. за психичноболните

http://www.cross.bg/psihichnobolnite-zdrave-hora-1482569.html

/КРОСС/ Министерството на здравеопазването ще отпусне 5 млн. лв. за подобряването на психичните услуги у нас. За целта ведомството сключи 24 договора с болници, сдружения и общини по програмата "Инициативи за обществено здраве". Инициативата трябва да тръгне през април догодина и е насочена към това да се премахне стигмата за психичноболните, пише "Новинар". "Стартираме с едно социологическо проучване, на базата на което експертите психиатри да променят тази нагласа да гледаме на психичноболните като на престъпници. Да разберем всички ние като граждани, че това са хора, които боледуват от нещо, че и те са хора като нас и това, че са с психично заболяване, не ги прави по-лоши или по-опасни от всеки един от нас", посочи председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването Стойчо Кацаров. Той добави, че с помощта на 24-те проекта ще се ремонтират или оборудват болнични зали, ще се осигурят нови услуги за психичното здраве и ще се подобри качеството на грижите за деца с различни заболявания, както и сексуалното здраве в рисковите и уязвимите групи.  

New Bulgarian App Gives Information on Traffic, Road Incidents

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258372_New+Bulgarian+App+Gives+Information+on+Traffic%2C+Road+Incidents

A new application has been launched to give up-to-date information on traffic across Bulgaria, along with other important data, Regional Minister Lilyana Pavlova has said.

Pavlova told Focus News Agency on Wednesday that the new software was created under the EU's Operational Program Technical Assistance.

LIMA, which is available both as a map on PC and as a downloadable app, is free and can be used on any kind of device, the minister added.

Commissioned by the state-owned Road Infrastructure Agency (RIA) of Bulgaria, the software allows for swift connection and data exchange between the agency itself, the ministry and regional departments across the country. For its part, this helps set up an "interactive database", she added.

LIMA will also provide information on the time it takes to drive through a traffic jam and which the alternative routes are.

The software also shows place names on the map in English, though this does not work on all devices.
 

КАТ започва акция срещу неправилно паркираните автомобили

http://pik.bg/кат-започва-акция-срещу-неправилно-паркираните-автомобили-news409018.html

КАТ започва акция срещу неправилно паркираните автомобили

От днес КАТ започва акция срещу неправилно паркираните автомобили. Ще се снимат нарушителите и ще бъдат глобявани.

Вчера стана ясно, че екипите на КАТ, които следят с камери спазват ли се ограниченията за скоростта, вече ще снимат автомобилите, които са спрелите неправилно. Често те затрудняват и движението на градския транспорт.

В първия ден на акцията ще се санкционират нарушителите в центъра на столицата, съобщава "Стандарт". Глобите ще са между 20 и 50 лева, но ще бъдат съставяни актове, както ще бъдат вземани и талоните на водачите.


Бедняк с две коли на опашка за помощи

http://www.bnews.bg/article-142108

Според магистратите автомобилите не носели достатъчно средства за прехрана.

Сирия заяви пълното си доверие към Русия и Путин

http://svetoven.pogled.info/news/68093/Siriya-zayavi-palnoto-si-doverie-kam-Rusiya-i-Putin

/Поглед.инфо/ Ръководството на Сирия напълно се доверява на позицията на Русия и нейния президент Владимир Путин по отношение на Сирийска Арабска Република, заяви министърът на външните работи Уалид Муалем.

Година от взрива в Горни Лом. Работници: На смяна се обработваха 960 мини

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5017012

Днес се навършва една година от експлозията в оръжейния завод край видинското село Горни Лом. При инцидента загинаха всички работници от втората смяна, директорът на завода и синът на собственика на предприятието.
Една година след взрива, в който загубиха живота си 15 души, все още няма отговор на най-важния въпрос - каква е причината за
Днес се навършва една година от експлозията в оръжейния завод край видинското село Горни Лом. При инцидента загинаха всички работници от втората смяна, директорът на завода и синът на собственика на предприятието. Една година след взрива, в който загубиха живота си 15 души, все още няма отговор на най-важния въпрос - каква е причината за

Финансов експерт: Сегашните пенсионери - с по-високи пенсии, но по-самотни

http://pik.bg/финансов-експерт-сегашните-пенсионери---с-по-високи-пенсии-но-по-самотни-news409017.html

Финансов експерт: Сегашните пенсионери - с по-високи пенсии, но по-самотни

Сегашните пенсионери получават номинално по-високи пенсии от техните връстници преди десетина години, но са много по-самотни, каза в интервю за БТА независимият финансов експерт Мика Зайкова.

Причината е, че за двадесет и пет години разрушихме ценностна система, която не беше пригодна за сегашната обстановка, заради измислените идеали като светлото бъдеще, което никога не идва, но не съградихме нова, коментира Зайкова в днешния Международен ден на възрастните хора. Оставихме две - три поколения да се лумпенизират, нарушихме човешките взаимоотношения, солидарността между нас, връзката между поколенията, допълни експертът.

Според Зайкова заради мизерията и липсата на пари, българските семейства се капсулираха и връзките в обществото се разрушиха. Тези, които сега излизат в пенсия, са герои, те преживяха смазващите промени на няколко режима, и въпреки това оживяха и продължават да дават, заяви Мика Зайкова. По думите й никой от тях не желае да бъде героизиран, но са нужни малко почит и уважение и то не само на първи октомври.

В деня, в който обществото трябва да покаже уважение и почит към направеното от възрастните хора, тъжната равносметка, според Зайкова е, че то ги е забравило. За това говорят и нивото на пенсиите, и здравна грижа, и скайп-бабинството, каза Зайкова. Средната пенсия в България е 317 лева - много близко до прага на бедност Средната пенсия в България е 317 лева, което е много близко до прага на бедност - 286 лева.

Двадесет и пет процента от пенсионерите са с пенсия под 200 лева, което не е мизерия, а дъното на мизерията, допълни Зайкова. Възрастните с високи доходи са 16 на сто. Това са тези, които получават над 561,90 лева, колкото са парите за нормално съществуване, каза експертът. Тя обобщи, че в България имаме най-ниският процент на пенсията като заместващ доход от заплатата. Така за родените преди 1960 година той е 35 на сто, а за тези след 1960 години - 42 на сто.

По думите на Зайкова се очаква пенсиите на хората с ниски доходи да намалеят още повече занапред, заради промяната във формулата и отпадането на трите най-добри години преди 1997 година. Освен, че са оставени на дъното на мизерията, възрастните хора в България са принудени и да висят на опашки с дни, за да получат направление за необходимата им здравна грижа, посочи Зайкова.

Според нея огромен проблем е, че и във времето, когато човек излиза от активния живот, на него му трябва време за адаптация, както и грижа от децата, за да не се асоциализира и да не изпадне в тежка депресия, но децата са далече. При тежката демографска криза, държавата и обществото трябва да мислят за мерки, с които активният живот на възрастните хора да бъде продължен.

Вярно е, че в България 70 на сто от пенсионерите работят, но те работят от мизерия, много от тях на неподходяща заетост, пряко сили, отбеляза експертът и допълни, че сред тях има прекрасни специалисти, които могат да помагат на младежи в програмите за чиракуването. Зайкова смята, че и възрастните са в дълг към децата. "Направихме ги съвсем други хора - или са самотни и депресирани пред компютрите и със слушалките, или виждат скандалите в семейството, а те са главно за пари и негативни неща", коментира Зайкова.

Въпреки всичко обаче тя вижда светлина в тунела, разчитайки на младото поколение, което е по-отворено към света и глобализацията ще го направи по-човечно. Пенсионерите у нас към 30 юни са 2 177 216 По данни на НОИ броят на пенсионерите към 30 юни 2015 г. е 2 177 216 души. Това е с 2 766 по-малко спрямо същия период на 2014 г. Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер за юни е 313,39 лв.

Спрямо юни 2014 г. пенсията е нараснала номинално с 12,80 лв. (4,3 процента), а реално за едногодишен период с 4,9 на сто, сочат данните на НОИ. За последните 14 години продължителността на получаване на лична пенсия се е повишила с 6,4 години, сочат данните от експертен анализ на НОИ, публикуван на сайта на Института. Общата средна продължителност на получаване на лична пенсия от 16,4 години за 2000 година е нараснала на 22,8 години за 2014 година, или с 6, 4 години повече.

Данните показват, че възрастните хора у нас по-дълго време се радват на пенсиите си, като годишният разход на държавата за пенсии е нараснал почти три пъти. Броят на пенсионерите, получаващи пенсии за осигурителен стаж и възраст (лични и наследствени), е намалял с 406 667 души или с 19,7 на сто за периода от 2000 г. до 2014 година, като отпуснатите пенсии за осигурителен стаж и възраст са с 19,8 на сто по-малко, сочат данните.

Според тях от 2000 г. до 2014 г. броят на пенсионерите се е "стопил" с близо 20 на сто. За 14 години броят на пенсионерите с инвалидни пенсии поради общо заболяване е нараснал от 208 438 към края на 2000 г. на 450 346 към края на 2014 година, или с 241 908 броя (2 ,1 пъти ), показват данните. Средният осигурителен стаж е нараснал от 34,1 години за 2000 г. на 37, 5 години за 2014 година, или с 3, 4 години повече; общата средна възраст на пенсионерите с лични пенсии за осигурителен стаж и възраст от 67,7 години за 2000 г. е нараснала на 72, 3 години за 2014 година, или с 4, 6 години повече, сочи анализът.

Общата средна продължителност на получаване на лична пенсия от 16,4 години за 2000 година е нараснала на 22, 8 години за 2014 година, или с 6, 4 години повече. Средният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 от КСО от 95,33 лв. за 2001 г. е нараснал на 326,77 лв. за 201 4 г., или повече от 3 пъти, а по чл. 69 от КСО от 143,42 лв. за 2001 г. е нараснал на 527,85 лв., или над 3,5 пъти.

Годишният разход за пенсии за периода 2000 - 2014 г. в абсолютна стойност е нараснал с 4 200 ,6 млн. лв., или почти три пъти, сочат данните на НОИ. Според европейската статистика българите над 65 години са най-често заплашените от бедност в ЕС Хората в България на възраст над 65 години са най-често заплашените от бедност в ЕС, показват данни от проучване на Евростат, представени преди дни от Европейската комисия. Средно в ЕС от бедност са заплашени 25,9 на сто от хората под 65-годишна възраст, а при пенсионерите делът е 18,2 на сто.

Всеки десети в трудоспособна възраст е застрашен от тежки материални лишения, а в групата на пенсионерите този дял намалява до 6,9 на сто. Общо в ЕС тенденцията сочи, че през 2080 г. всеки осми пенсионер ще бъде на възраст над 80 години и това ще е удвоен брой спрямо данните за 2014 година. Миналата година 18,5 на сто от хората в ЕС са били на възраст над 65 години.

Bulgarian C-Bank's Supervision Head Resigns

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258371_Bulgarian+C-Bank%27s+Supervision+Head+Resigns

Neli Kordovska, the Bulgarian National Bank's Director General in charge of Banking Supervision, has stepped down, officials have said.

Kordovska is not taking the respective office at Bulgaria's central bank BNB as of October 1.

Representatives of the institution have announced on the BNB's Bulgarian-language website that a procedure is already underway to pick her successor.

Kordovska, employed by the Banking Supervision department since 1992, made headlines in the days around last year's crisis at collapsed Corporate Commercial Bank (KTB) amid allegations she had been aware of the forthcoming developments and withdrew her assets from her own account there just before a bank run prompted the BNB to place the bank under special supervision.
 

Русия и САЩ ще преговарят, за да бъдат избегнати сблъсъци в Сирия

http://www.cross.bg/rysiya-durzhava-siriya-1482568.html

/КРОСС/ Представители на армиите на САЩ и Русия ще проведат разговори възможно най-скоро, за да бъдат избегнати сблъсъци в Сирия, обявиха първите дипломати на страните. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че е необходимо да се „установят канали за комуникация, за да се избегнат всякакви непредвидени инциденти". Неговият американски колега Джон Кери заяви, че преговорите ще бъдат проведени „възможно най-скоро", вероятно още в четвъртък. Кери и Лавров казаха пред репортерите, че в идните дни ще проучат направените предложения. Те казаха също, че САЩ и Русия ще започнат дискусии на ниво армии още днес, за да предотвратят сблъсъци между руските сили и водената от Вашингтон коалиция, воюваща срещу „Ислямска държава" в Сирия. Русия обяви, че в сряда нейните самолети са извършили около 20 мисии срещу цели на „Ислямска държава", предаде ВВС. НАТО заяви, че координацията между Русия и водените от САЩ сили е била недостатъчна. „Любопитно е, че те не удрят „Ислямска държава". Сами си правете заключенията", каза министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан заяви пред френските депутати. Ударите, извършвани от Русия в Сирия, са взели на прицел зони, в които вероятно няма сили на групировката „Ислямска държава", заяви американският министър на отбраната Аштън Картър, предаде „Ройтерс"

Унгария: Мигрантите да се разпръсват по света

http://www.moreto.net/novini.php?n=302572

Унгарският външен министър Петер Сийярто предложи да се създаде глобална система за преразпределение на мигрантите, които пристигат в Европа. Сийярто съобщи, че неговата страна ще защитава тази позиция по време на министерската среща, която ще се проведе в рамките на ООН.

EU Should Use Azerbaijan's Anti-Corruption Experience - Bulgaria VP

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258370_EU+Should+Use+Azerbaijan%27s+Anti-Corruption+Experience+-+Bulgaria+VP

Bulgarian Vice President Margarita Popova has said the European Union should draw upon Azerbaijan's experience in anti-corruption.

In an interview with the Trend.az website, Popova has argued Brussels should "cooperate in this sphere with Azerbaijan not through instruction, but on an equal footing.

Popova has added that Sofia and Baku should work "in the name of peace on Earth".

Congratulating President Ilham Aliyev and First Lady Mehriban Aliyeva on the efforts to turn their country into "an independent, stable and economically successful [one]," she has added that the two respective states need not limit their cooperation to energy and economics, but also to the humanitarian sphere, culture and tourism.

Bulgaria is also interested in developing relations in judicial affairs, she has noted.

In Popova's words, there already is cooperation on a bilateral basis within the International Anti-Corruption Academy.

"No Western or Eastern country can call another country corrupt or non-corrupt. Corruption surmounts borders, it is a trans-national, international affair. It is a vice of the present-day global world."
 

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1482567.html

/КРОСС/Пламен Петков - икономист Недим Генджев - бивш главен мюфтия Илия Богданов - писател Лъчезар Танев - футболен мениджър Владимир Уручев - евродепутат проф. Даниела Дашева - зам.-ректор на НСА Мария Столарова - художничка Валентина Атанасова - поетеса Драгомира Бонева - актриса Тодор Чуров - дипломат  

Безплатнимамологични прегледи и консултации с психолог в Първа САГБАЛ "Св. София"

http://healthy.actualno.com/Bezplatnimamologichni-pregledi-i-konsultacii-s-psiholog-v-Pyrva-SAGBAL-Sv-Sofija-news_498689.html

През октомври – Световния месец за борба с рака на гърдата, Първа САГБАЛ „Св. София“ организира безплатни мамологични прегледи и консултации с психолог за диагностицирани със заболяването жени. Прегледите при мамолог ще се провеждат всеки петък от месеца (2-ри, 9-ти, 16-ти, 23-ти, 30-ти) от 8:30 до 12:30 часа. Те ще се състоят от клиничен и ехографски преглед, като при ехографията ще се използва цветен доплер при съмнителни образувания. На всички диагностицирани със заболяване

Гробницата в Амфиполис може да е на любовника на Александър Македонски

http://balkani.actualno.com/Grobnicata-v-Amfipolis-moje-da-e-na-lubovnika-na-Aleksandyr-Makedonski-news_498690.html

Гръцки археолози считат, че гробница, която бе открита в северна Гърция, е посветена на Хефестион - най-близък приятел, генерал, телохранител, организатор и вероятно любим на Александър Велики, предаде БГНЕС. "Ние предполагаме, че става дума за паметник, издигнат за герой, посветен на Хефестион", каза Катерина Перистери, която ръководи разкопките на Амфиполис. "Не зная дали той е погребан в него", поясни тя. Според древния историк Плутарх, когато Хефестион умира в Ектабан, Иран, Алекса

ДПС поиска свикване на КСНС

http://politics.actualno.com/DPS-poiska-svikvane-na-KSNS-news_498693.html

ДПС поиска свикване на КСНС. Тази позиция беше заявена от председателя на партията Лютви Местан в декларация от името на парламентарната група, предаде Фокус. „Срещата в Ню Йорк показа, че е невъзможно да се постигне обща позиция в рамките на съвета за сигурност на ООН по кризата в Близкия изток и Украинската криза. След срещата на президентите на двете суперсили – на САЩ и Русия стана ясно, че двамата президенти имат различни позиции за решаването на проблема с Ислямска държава. Пр

Employers’ Associations Report Irregularities in Bulgaria’s Energy Sector to Chief Prosecutor

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258369_Employers%E2%80%99+Associations+Report+Irregularities+in+Bulgaria%E2%80%99s+Energy+Sector+to+Chief+Prosecutor

The heads of four employers’ associations submitted tip-offs with the prosecuting authority for three types of irregularities in the energy sector.

Vasil Velev, Chair of the Bulgarian Industrial Capital Association (BICA), Bozhidar Danev, Chair of the Bulgarian Industrial Association (BIA), Tsvetan Simeonov, Chair of the Bulgarian Chamber of Commerce and Industry (BCCI), and Kiril Domuschiev, Chair of the Confederation of Employers and Industrialists in Bulgaria (CEIBG), told Bulgaria’s Chief Prosecutor Sotir Tsatsarov on Wednesday that the elimination of the flaws identified by them could result in a reduction in electricity prices.

Tsatsarov, as cited in a media statement of the BIA, reminded the chairmen of the four organizations that a working group including representatives of the Energy Ministry, the State Agency for National Security (DANS), and the prosecuting authority was investigating potential offences in the sector and vowed that the results of the probe would be published in November.

One of the tip-offs concerns offences committed by renewable energy plants, including photovoltaic plants which functioned at night and plants from which electricity was bought before their official launch, conflict of interest over the actual ownership of renewable energy plants, and a failure of regulatory bodies to exercise appropriate control and hold the offenders responsible for their actions.

The four organizations suggest that the prosecuting authority notify the competent US bodies about the privatization of the two thermal power plants in the Maritsa Iztok Complex, AES-3C Maritza East 1 EOOD and ConturGlobal Maritza - East 3, currently owned by US investors.

The tip-off related to the two US-owned thermal power plants says that they concluded unfavorable deals for electricity supplies which also violated EU competition rules.

The third signal involves an alleged breach on the part of the Commission for Energy and Water Regulation (KEVR). On July 31, a decision was published on the website of the energy watchdog, which was subsequently replaced with another version, which was more favorable to photovoltaic plants, according to the four employers’ organizations.
 

Година от взрива в Горни Лом. Работници: На смяна се обработваха 960 мини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5017002

Днес се навършва една година от експлозията в оръжейния завод край видинското село Горни Лом. При инцидента загинаха всички работници от втората смяна, директорът на завода и синът на собственика на предприятието.
Една година след взрива, в който загубиха живота си 15 души, все още няма отговор на най-важния въпрос - каква е причината за
Днес се навършва една година от експлозията в оръжейния завод край видинското село Горни Лом. При инцидента загинаха всички работници от втората смяна, директорът на завода и синът на собственика на предприятието. Една година след взрива, в който загубиха живота си 15 души, все още няма отговор на най-важния въпрос - каква е причината за

Александър Македонски лично поръчал гробницата на приятеля си Хефестион в Амфиполи

http://www.grreporter.info/aleksandr-makedonski-lichno-porchal-grobnitsata-na-priyatelya-si-khefestion-v-amfipoli/17985

Гробницата била завършена след смъртта на великия пълководец от един от най-важните негови приемници – Антигон I Монофталм (Антигон Едноокия) през първата половина на 4 в.пр.Х

прочети повече

Какви самолети ще прати Русия в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/68092/Kakvi-samoleti-shte-prati-Rusiya-v-Siriya

/Поглед.инфо/ В рускита военновъздушна операция в Сирия ще участват основно щурмовици Су-25 и бомбардировачи Су-24. Това каза в сряда (30 септември) президентът на Академията за геополитически проблеми, доктор на военните науки Константин Сивков, цитиран от „Комсомолская правда“.

Bulgarian Energy Exchange – new solution in power engineering field

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258368_Bulgarian+Energy+Exchange+%E2%80%93+new+solution+in+power+engineering+field

The Bulgarian Energy Exchange is to start functioning in December 2015. The announcement was made during a meeting which aimed at acquainting the potential participants with the principles of the energy market.

The Independent Bulgarian Energy Exchange is a subsidiary of the Bulgarian Energy Holding. Its main activity is to launch a market in the power engineering field with energy products such as electricity, coal, natural gas, etc.

Although the project was expected to start several months ago, it has been slightly delayed. According to experts in the energy field, the delay was due to the will of the authorities to protect the local electricity producers and the local electricity and energy market. Initially, the energy exchange will trade electricity produced at the Kozloduy nuclear power plant, Maritsa Iztok 2 thermal power plant and the water power plants. The negotiations with these companies still continue. The energy exchange allows the country to create mergers with neighboring markets such as the one in Turkey. All registered energy dealers will have the opportunity to buy and resell energy one day in advance. The households will have the chance to step on the free energy market in March next year.

The Executive Director of the Independent Bulgarian Energy Exchange Konstantin Konstantinov told Radio Bulgaria details about the liberalization of the energy market and the energy prices.

“With regard to the liberalization of the energy market I would say that the energy market will only provide a referential market price. This price will be formed in a very transparent and non-discriminative manner. The market price will be formed by the correlation between demand and supply. That is why we believe that that price would be real.”

According to people who participated at the meeting, the free energy exchange will encourage competition in the sector and allow the consumer to choose between various suppliers. Gradually the domestic consumers will have the opportunity to benefit from these options, which would improve the quality of the service provided by the companies in the sector.

Konstantin Konstantinov has more about the changes that are expected to be made after the launch of the energy exchange

“Currently we do not have to make amendments to the Energy Act, in order to start functioning. The only changes that have to be made regard the obligation of the distribution companies to buy the so-called grid losses through the market platform. It would increase our liquidity, business and financial condition. The changes regarding the rules of electricity trade are mandatory. The energy experts from the state energy regulator have assured us that these changes will be made within a month or so.”

The Bulgarian energy experts have not reached a consensus about how the energy exchange would influence the electricity prices. Anton Ivanov from the Bulgarian Energy and Mining Forum contends that the free energy market does not necessarily mean that the electricity prices would go up.

Author: Luiza Lazarova

Блага Димитрова: Любовта не се губи

http://www.cross.bg/izgybish-lyubovta-blaga-1482566.html

/КРОСС/ Блага Димитрова: Човекът е това, което му остава, след като изгуби всичко. А какво остава, след като изгубиш любовта? Нищо. И всичко. Защото любовта не се губи. Можеш да изгубиш човека, когото обичаш, но не и любовта. Можеш да изгубиш мечтите си с него, но не и спомените. Можеш да изгубиш присъствието му, но не и усещането за него...

Отрицателната инфлация в еврозоната поставя ЕЦБ в ъгъла

http://www.investor.bg/analizi/91/a/otricatelnata-inflaciia-v-evrozonata-postavia-ecb-v-ygyla-203274/

По-лошото от очакваното поскъпване притиска централната банка да увеличи програмата си за количествено облекчаване

3D-принтирани къщи от лед може да подслонят първите хора на Марс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258367_3D-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D1%8F%D

 Едно от най-големите предизвикателства при изграждането на жилища на Марс ще бъдат материалите, пише CNET. Транспортирането им от Земята би увеличило твърде много товара на космическия кораб, така че плановете предвиждат жилищата бъдат се построят от налични на Червената планета материали. В търсене на изход от тази главоблъсканица, екип от архитекти се е спрял на вещество, което се превърна в предмет на оживени дискусии напоследък. 
За триизмерно принтирания си замръзнал хабитат, наречен „Марсианска ледена къща“ (Mars Ice House) екипът „Space Exploration Architecture and Clouds Architecuture Office” e получил първа награда и 25 000 долара от конкурса на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) за 3D-принтирани марсиански жилища. 
„Тъй като водата е базовият ресурс за бъдещи експедиции до редица въглеродни небесни тела, NASA е възприела изследователския подход „следвай водата“. Като такава, водата - ключова градивна част на живота, е основният ресурс за изграждане на „Ледната къща“, се посочва на уебсайта на проекта. Прозрачната конструкция на конусовидното жилище ще позволява на естествената светлина да прониква във вътрешността му. В същото време водата е изключително ефективна защита срещу радиация. Постройката се състои от външна ледена обвивка, в която е разположено жилището. В него има множество нива, съдържащи както общо, така и лично пространство за обитателите. Вертикална хидропонна градина осигурява кислород и храна.
Предвижда се жилището да се изгради в зоната на Марс, където има достъп до ледената плоча под повърхността на планетата и където температурите целогодишно са под точката на замръзване. Теоретично, при контакт с тънката и с ниско налягане атмосфера на Марс ледът би се превърнал в газ (процес, познат като сублимация). Идеята е този газ да се улавя и превръща в течност с помощта на слънчевото лъчение. Течността ще с изпомпва от робот. След това машината ще нанася пласт след пласт със струйника си смес от вода, нишки и аерогел. Екипът е демонстрирал успешно тази техника на Земята. Структурата ще бъде покрита със специална защитна пластмасова мембрана, за да не се допусне сублимацията й.

Ярките петна на планетата-джудже Церера остават загадка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258366_%D0%AF%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%B6%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B5+%D0%A6%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%80%D0%B0

 Екипът зад експедицията на сондата Dawn до Церера публикува впечатляващи нови изображения, но все още не е в състояние да обясни най-интригуващата мистерия на планетата-джудже, пише BBC News. Ярките петна в широк 90 километра кратер са загадка за учените, откакто космическият апарат ги засече при доближаването към небесното тяло. Вече в орбитата на Церера Dawn събира подробна информация за геологията й състава й. 
Изследователите предполагат, че петната са залежи от вид сол, но това остава само догадка. „Все още не сме определили източника на белия материал“, казва Крис Ръсел от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. „Смятаме, че това е сол, която по някакъв начин е достигнала до повърхността. Измерваме контурите, опитвайки се да разберем какво показват промените на повърхността в този кратер.“
Планина със странна форма, която се издига на 6 километра над относително плосък терен също озадачава учените, тъй като не изглежда като резултат от познат геоложки процес. „Трудно ни е да разберем как се е формирала тази планина“, отбелязва Каръл Реймънд. 
Церера е планета-джудже с диаметър 950 километра, която се намира в астероидния пояс на Слънчевата система. В момента Dawn орбитира на 1470 километра над повърхността й, заснемайки цялата повърхност на всеки 11 дни. Сондата беше изстреляна преди осем години от космическия център Кейп Канаверал във Флорида. През октомври Dawn ще започне да се спуска, за да достигне на 375 километра от Церера, където ще остане, превръщайки се в част от небето на планетата-джудже. 

NASA тества прототип на луноход

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258365_NASA+%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BF+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4

 Прототип на роувър, проектиран да търси воден лед на полюсите на Луната, е преминал през серия изпитания на Земята, очаквайки възможности за финансиране и потенциални партньорства за реализиране на експедиция, пише Space. Екип на американската Национална космическа агенция (NASA) е изпробвал прототипната версия на Resource Prospector, наричан RP15, в центъра “Джонсън”, тествайки част от технологиите, необходими за функционирането му на лунната повърхност. 
Дан Андрюс, който е мениджър на проекта, казва, че идеята за създаването на RP15 се е родила през есента на 2014 година. Хардуерът е създаден от екипа, конструирал хуманоидния робот Robonaut на Международната космическа станция (МКС), a софтуерът е базиран на програмия код, използван за апарата Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer. 
Тестовете на RP15 са преминали успешно, демонстрирайки възможностите на някои от ключовите технологии, сред които са инструментите за извършване на сондажи и взимане на проби. Според плановете в момента луноходът ще бъде изстрелян с ракета от среден клас като Falcon 9 на компанията SpaceX през 2020 година. Апаратът ще се приземи близо до един от полюсите на Луната. Роувърът ще бъде оборудван с неутронен спектрометър, за да изследва залежите на воден лед в лунната повърхност. Захранваният със соларни панели луноход ще се придвижи до намиращите се във вечна сянка кратери, където вероятността да намери лед е най-голяма, а след това ще върне в огряна от Слънцето зона, за да анализира пробите. Андрюс изтъква, че експедицията може да се осъществи в рамките на дългия две седмици лунен ден, като така ще се избегне по-сложната и по-скъпа разработка на роувър, който да издържи дългата лунна нощ. 

Швеция въвежда 6-часов работен ден

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016998

В Швеция въвеждат 6-часов работен ден в почти всички предприятия на страната. Доводът за това решение е, че ако хората работят по-малко ще могат по-добре да съвместят личния живот и работата, съобщи Нова телевизия.
Досега работният ден в скандинавската държава беше 8
В Швеция въвеждат 6-часов работен ден в почти всички предприятия на страната. Доводът за това решение е, че ако хората работят по-малко ще могат по-добре да съвместят личния живот и работата, съобщи Нова телевизия. Досега работният ден в скандинавската държава беше 8

Инженери използват гъби, за да конструират батерии

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258364_%D0%98%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B3%D1%8A%D0%B1%D0%B8%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B8%D1

 Опитвайки се да намерят екологични материали за батерии, изследователи от Калифорнийския университет в Ривърсайд са създали батерия, която съдържа кожа от гъби портобело, пише Gizmag. Технологията може да доведе не само до по-природосъобразно и по-евтино производство, но и до разработка на батерии, чийто капацитет се увеличава с течение на времето.
Традиционно батериите се състоят от три основни компонента: катод, анод и твърдо вещество или течност, което разделя двете - електролит. В литиево-йонните батерии анодът обичайно е от синтетичен графит, но пречистването и подготовката на този материал изисква употребата на токсични химикали. Процесът е не само скъп, но и произвежда опасни отпадъци, които са вредни за околната среда. 
Учените от Калифорния са решили да изследват потенциала на гъбите портобело като природен заместител на графита по две причини. Предишни проучвания показват, че гъбите са със силно изразена пореста структура, което е желана характеристика що се отнася до производството на батерии, тъй като миниатюрните кухини предоставят допълнително пространство за складиране и пренос на енергия. От друга страна, гъбите съдържат калиева сол, която активира все по-голям брой пори, увеличавайки нивото на електролитно активен материал и следователно капациетата на батерията. 
Екипът е открил, че чрез нагряване кожата на портобело се превръща във взаимосвързана пореста мрежа от въглеродни нанолентички, която осигурява относително голяма повърхност за съхраняване на енергия. Изследователите посочват, че след оптимизиране на технологията анодите от гъби портобело биха могли да заместят конвенционалните аноди от графит. 

Покров на Пресвета Богородица

http://www.cross.bg/bogoroditza-andreii-vreme-1482564.html

/КРОСС/ В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви († ок. 936 г.). Светият източник в храма на Животоносния източник във Влахерна, от който започнало празнуването на празника Покров на Пресвета Богородица.  В църквата във Влахерна, близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие; след явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания. Празникът Покров на Божията Майка се извършва само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около XII век. В Константинопол макар и да не празнували този празник, но възпоменавали видението на св. Андрей. Във Влахернската църква имало икона на Божията Майка в този вид, както Тя се явила на св. Андрей. Какво разказва Преданието Покров Богородичен, руска иконаНа 1 октомври 910 г

1 октомври в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-vreme-durzhaven-1482565.html

/КРОСС/ 331 пр.н.е. - Александър Македонски побеждава в битка при Гавгамела армията на персийския владетел Дарий III и завладява Персийската империя.1218 г. - Папа Хонорий III освобождава тевтонските рицари от съдебната власт на местните епископи.1791 г. - Провежда се първото заседание на Законодателното събрание на Франция.1814 г. - Започва Виенският конгрес, който цели да преначертае политическата карта на Европа след победата над Наполеон по-рано.1874 г. - Избухва голям пожар в Поморие - унищожени са над 550 сгради.1888 г. - Основан е Софийският университет „Св. Климент Охридски".1890 г. - Светият Синод на Българската православна църква окончателно се установява в София.1890 г. - Създаден е Национален парк Йосемити в Калифорния, САЩ.1899 г. - Съставено е 19 Правителство на България на Либералната партия начело с Тодор Иванчов.1910 г. - Терористи взривяват сградата на вестник Лос Анджелис Таймс, загиват 21 души.1934 г. - В испанския парламент влизат трима министри от Испанската конфедерация на независимата десница, което довежда до въстания на социалисти и анархисти в Астурия и Каталония.1936 г. - Генерал Франциско Франко става генералисимус и държавен глава на националистическото правителство в Испания.1938 г. - Германия анексира Судетската област.1942 г. - Извършен е първият полет на първия американски реактивен самолет Bell XP-59 "Aircomet".1946 г

Бивш британски министър представи технология за безплатно електричество от въздуха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258363_%D0%91%D0%B8%D0%B2%D1%88+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%

 Безплатно електричество от въздуха – звучи като фантазия, но всъщност е нова технология, представена от предприемача и бивш министър на науката на Великобритания лорд Дрейсън, пише BBC News. Той твърди, че изобретението му, наречено Freevolt, може да осигури енергиен източник за „интернет на нещата“, позволявайки на устройства с ниско потребление да функционират, без да са включени в мрежата. 
Технологията събира енергията на радиочестотите на съществуващите безжични мрежи – от 4G до дигиталната телевизия. Лорд Дрейсън изтъква, че това е първата по рода си система в света. „Тя не изисква допълнителна инфраструктура или допълнителна енергия, тя рециклира енергията, която не се използва в момента.“
Демонстрирайки възможностите на технологията в театралната зала на Кралския институт на Великобритания, Дрейсън е измерил нивото на енергия на радиочестотите в помещението, а след това е използвал системата, за да захрани високоговорител. Първият продукт, който ще функционира с новата технология е персонален датчик за замърсяване. Той е създаден от Drayson Technologies като част от усилията за подобряване на качеството на въздуха в градовете. Батерията на устройството се зарежда непрекъснато от Freevolt. 
Анализаторът Дийн Бъбли обаче е предпазлив в оценката си за изобретението. След демонстрацията той посочва, че наблюдението на въздуха с персонални сензори би могло да се постигне и без Freevolt, а с батерия и нискоенергиен трансмитер. Експерът повдига въпроса и за възможния ефект върху мобилните мрежи, притежаващи честотите, които използва технологията. Може да се окаже, че „безплатната“ енергия всъщност е нужна за комуникация, отбелязва Бъбли. 

Листовките за шофьори на таблети от днес, кандидатите си правят селфи

http://offnews.bg/news/n_1/n_565507.html

Всички теоретични изпити за шофьори се провеждат на таблети от днес. Кандидатите за книжки ще си правят селфи на място.  Целта е справяне с корупцията и измамите, които да доведат до подобряване на безопасността на движение. Промяна при формулиране на въпросите няма и тяхното съдържание е идентично на това с хартиените листовки, каза изпълнителният директор на Автомобилната администрация Цветелин Цветанов, цитиран от БНР. За да се прекратят практиките на явяване на чужд човек на мястото на кандидата, в началото всеки изпитван сам си прави снимка чрез таблета. По време на изпита електронното устройство ще прави още снимки, като те ще се сравняват с тази в бъдещата шофьорска книжка на изпитвания. Предстои въвеждането на нови четящи устройства на личните документи. Водим разговори с МВР да ни бъдат предоставени база данни за личните данни, които ще съпоставят снимката в момента на изпита и снимката, която е представена към личните документи. Ще премахнем и т.нар. явление явяване на един вместо друг кандидат. От началото на годината имаме близо 300 анулирани изпита на кандидати. Едни са за представяне на документ с невярно съдържание, фалшиви дипломи, явяват се под чужда самоличност, има направени опити за преписване, каза още Цветелин Цветанов.

Предлагат частните съдебни изпълнители също да събират глоби за пътните нарушения

http://petel.bg/Predlagat-chastnite-sadebni-izpalniteli-sashho-da-sabirat-globi-za-patnite-narusheniya__128900

Снимка: Булфото Належащо е по пътищата на страната да се поставят средства за контрол като стационарните камери, а не да се разчита само...

В момента: Катастрофа до Затвора във Варна

http://petel.bg/V-momenta--Katastrofa-do-Zatvora-vav-Varna__128915

Снимка: Булфото, архив Катастрофа е станала до затвора във Варна в посока към Варна мол. Блъснали са се "Рено Рапид" и "Опел Зафира"....

ДДС в Гърция скача

http://petel.bg/DDS-v-Gartsiya-skacha__128916

От днес скача данъкът добавена стойност  на шест гръцки острова, съобщи британският „Дейли Телеграф”, цитиран от Нова телевизия. Това...

Швеция въвежда 6-часов работен ден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016987

В Швеция въвеждат 6-часов работен ден в почти всички предприятия на страната. Доводът за това решение е, че ако хората работят по-малко ще могат по-добре да съвместят личния живот и работата, съобщи Нова телевизия.
Досега работният ден в скандинавската държава беше 8
В Швеция въвеждат 6-часов работен ден в почти всички предприятия на страната. Доводът за това решение е, че ако хората работят по-малко ще могат по-добре да съвместят личния живот и работата, съобщи Нова телевизия. Досега работният ден в скандинавската държава беше 8

Предстоящи събития в страната за днес, 1 октомври

http://www.cross.bg/sofiya-kmet-provede-1482562.html

***София. От 8 ч. по повод празника „Покров Богородичен" за пета поредна година ще се проведе поклоннически път до Кремиковския манастир. Събитието е по инициатива на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски" и се осъществява със съдействието на ОП „Туризъм" при Столична община и с благословението на Софийската митрополия. Походът ще започне от храм „Св. Петка" в кв. „Кремиковци". След това поклонниците ще се отправят пеша към Кремиковския манастир „Св, Георги Победоносец", намиращ се на 3 километра северно от квартала. Там те ще се включат в Божествената Св. Литургия, която отбелязва и храмовия празник на манастира. ***София. От 9 ч. ще започне редовното заседание на Народното събрание. ***София. От 9 ч. ще бъде отслужена Божествена Света Литургия "Покров на Пресвета Богородица" по повод храмовия празник на известния столичен храм. ***София. От 9.30 ч. ще се проведе заседание на Висшия съдебен съвет. ***София. От 9.30 ч. Българският Червен кръст организира състезание по бедствена готовност за възрастни хора. Събитието ще се състои в НУЛЦ на БЧК - с. Лозен. ***София. От 9.30 ч. 4-ти състав на СГС ще разгледа делото срещу Валентин Димитров. От 10 часа 18-ти състав на СГС ще разгледа делото - срещу Владимир Владимиров и Петър Маринов (делото Инвестбанк). ***София. От 10 ч. въззивна мярка на Николай Колев - Босия. 6 въззивен състав. ***София. От 10 ч

Първолаците догодина ще започнат да учат по новите учебни планове

http://www.cross.bg/klas-ychilishta-obrazovanie-1482563.html

/КРОСС/Децата, които догодина ще бъдат в първи и в пети клас, ще са първите, които ще започнат да учат по нови учебни планове и програми, утвърдени с новия Закон за предучилищното и училищното образование. Сегашните шестокласници пък първи ще усетят ефектите от новата образователна структура, според която основното образование приключва в седми, а не в осми клас. Това решиха депутатите вчера, след като успяха да приемат окончателно новия училищен закон, реформиращ из основи средното образование у нас. Основните промени, които въвежда законът, са в структурата на образованието - основно образование до седми клас, разделяне на гимназията на два етапа - до десети и до 12-и клас. С други текстове се въвеждат възможности за алтернативни форми на обучение, дава се автономия на училищата, която обаче тепърва ще се изпълва със съдържание. Либерализира се пазарът на учебници и по един предмет вече ще може да има неограничен брой варианти. Участието на родителите и обществото в системата също ще става по нови правила. Профилираните гимназии ще получат свободата да избират сами част от предметите в 11-и и 12-и клас. От 2018 г. държавната субсидия ще следва детето и в частни училища и детски градини, но срещу допълнителни условия, които вероятно ще обезсмислят промяната. Срещу държавните пари частните учебни заведения ще трябва да приемат 20% от децата безплатно, а при ниски резултати субсидията ще се спира

НС ще гласува на първо четене промените в Закона за обществените поръчки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258362_%D0%9D%D0%A1+%D1%89%D0%B5+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%

 Народното събрание ще гласува на първо четене промените в Закона за обществените поръчки, внесени от Министерски съвет. По време на вчерашното заседание бяха прочетени докладите на парламентарните комисии, а днес ще се премине към дебати. Самият законопроект създава възможност Министерският съвет с постановление да може да създава централни органи за обществени поръчки, обслужващи други сектори, или да възлага осъществяването на тези функции на орган на изпълнителната власт. Също така, законопроектът предлага Агенцията по обществени поръчки да премине към министъра на финансите. Сред залегналите предложения на Министерски съвет фигурират и текстове, с които се отменя забраната възложителите да поставят изисквания за икономическото и финансовото състояние, квалификацията и техническите възможност по отношение на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания. Също така се предвижда поне 80 на сто от предмета на поръчката да се изпълнява от специализирано предприятие и кооперация на хора с увреждания със собствено производство или ресурс или с подизпълнители, или с ресурсите на трети лица, които също трябва да бъдат такива предприятия или кооперации.

Оставаме без авиация поне три години

http://www.bnews.bg/article-142106

Дори да се договорим с Полша за ремонта на МиГ-овете, това няма да стане за по-малко от 2 години.

Путин обяви мобилизация

http://offnews.bg/news/n_1/n_565506.html

Руският президент Владимир Путин подписа указ за мобилизация. Документът, публикуван на сайта на държавния глава на 30 септември вечерта, призовава за задължителна военна служба. Мобилизацията ще се осъществи от 1 октомври до 31 декември 2015 г. Тя се отнася за 147 100 душигражданите на възраст 18 - 27 години, които не са в запаса.

Майката, пребила учителка: Бях изнервена, отидох и й насиних окото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016990

Майката-биячка разказа своята версия за побоя над учителката на сина си. "Детето ми каза, че е било ударено и аз отидох и й насиних окото. Съжалявам и й се извинявам. Бях изнервена. Все пак за детето съм си го направила. Ако го искат пак там ще го оставя, ако не ще го местя", споделя през сълзи Галя в ефира на БТВ.
Майката-биячка разказа своята версия за побоя над учителката на сина си. "Детето ми каза, че е било ударено и аз отидох и й насиних окото. Съжалявам и й се извинявам. Бях изнервена. Все пак за детето съм си го направила. Ако го искат пак там ще го оставя, ако не ще го местя", споделя през сълзи Галя в ефира на БТВ.

Пускаме със закон чужди самолети да ни охраняват небето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258361_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%

 Поправките в Закона за отбраната и въоръжените сили, които ще позволят съвместна охрана със съюзниците ни на въздушното ни пространство, са разписани. Това стана ясно от коментар по темата на зам.-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев.

Измененията на нормативната ни уредба позволяват българското небе да се пази не само от родните ВВС, но и съвместно със сили на съюзници в рамките на алианса. Тази промяна в закона е абсолютно необходима с оглед на приетите в Уелс мерки за осигуряване на сигурността на югоизточния фланг на НАТО, заяви Кюмюрджиев.

Идеята за въвеждането на т.нар. балтийски модел при ерполисинга, при който се разчита на чужди самолети, не е нова. Министърът на отбраната Николай Ненчев я лансира още през лятото, заради проблемите около удължаването на ресурса на родните МиГ-29. Някои депутати обаче предупредиха, че въвеждането на този модел би било в разрез с конституцията ни.

Всички страни в нашия регион – Румъния, Албания, Словения, Гърция осъществяват съвместно функцията ерполисинг. Единствената страна, която към момента не осъществява съвместно ерполисинга е България, застъпи се за идеята Кюмюрджиев. Той подчерта, че охраната ще бъде съвместна, а не само на съюзнически сили.

Днес правителството прие и Програмата да развитието на отбранителните способности на родните въоръжени сили. До края на месеца документът ще бъде предложен за утвърждаване на НС с надеждата да бъде приет до края на 2015 година. Този документ създава правните основи за стартиране на редица реформи в армията.

Междувременно в доклад на Северноатлантическия пакт за състоянието на българската отбрана НАТО постави България твърдо в лагера на консуматорите, а не на източниците на сигурност, съобщи БГНЕС. В доклада неколкократно е обърнато особено внимание на факта, че разходите за армията ни непрекъснато спадат, което намалява качествата на войската ни.

Д-р Николай Михайлов: С Европа е свършено, ако се остави на течението за бежанците

http://pik.bg/д-р-николай-михайлов-с-европа-е-свършено-ако-се-остави-на-течението-за-бежанците-news409013.html

Д-р Николай Михайлов: С Европа е свършено, ако се остави на течението за бежанците

Тонът на изявлението на Светия синод за бежанците е административен и съдържа скрита паника, а не ясно духовно послание.

Това каза в сутрешния блок на БНТ психиатърът д-р Николай Михайлов. Да кажеш повече бежанци да не се приемат в страната е недопустимо. Бежанец е човек, който няма избор. Това изявление на Светия синод освещава страховете на много хора, посочи той. Цялата история трябва да съдържа и някакъв елемент на разумност.

България трябва да даде убежище на тези хора в православния смисъл на думата, коментира психиатърът. Има някаква йерархия на страховете. Страхът да поискат от теб от собствената ти оскъдица доминира. Има и страх от загуба на самоличност, който е повече от основателен.

Този страх се преодолява с господство на разума над страстите. Но да искаш от слабия да се справи със собствените си страхове, е един вид морално издевателство с чувствата на хората, заяви д-р Михайлов. Ако Европа се остави на течението по отношение на мигрантските маси, с нея е свършено. Бежанският проблем предполага глобално решение на политическо ниво, каза още д-р Николай Михайлов.

Пенсионерите - забравени от обществото и много самотни

http://news.ibox.bg/news/id_1070976100

Оставили сме две-три поколения да се лумпенизират, според Мика Зайкова

От днес се въвеждат електронните шофьорски изпити

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/01/2619630_ot_dnes_se_vuvejdat_elektronnite_shofyorski_izpiti/?ref=rss


От 1 октомври се въвеждат електронните теоретични изпити за кандидат-шофьори. От Автомобилната администрация уверяват, че областните отдели са снабдени с необходимите таблети за провеждането на изпитите, предаде БНР.

Няма да има промяна във формата и съдържанието на въпросите, каза изпълнителният директор на автомобилната администрация Цветелин Цветанов.

Целта на нововъведението е да се подобри движението по пътищата и да се спрат корупционните практики при провеждането на изпитите.

По време на изпита електронното устройство ще прави и снимки на кандидатите, като те ще се сравняват с тази в бъдещата шофьорска книжка на изпитвания.

"Предстои въвеждането на нови четящи устройства на личните документи. Водим разговори с МВР да ни бъдат предоставени база данни за личните данни, които ще съпоставят снимката в момента на изпита и снимката, която е представена към личните документи. Ще премахнем и т.нар. явление явяване на един вместо друг кандидат. От началото на годината имаме близо 300 анулирани изпита на кандидати. Едни са за представяне на документ с невярно съдържание, фалшиви дипломи, явяват се под чужда самоличност, има направени опити за преписване", каза Цветанов.

Tаня Райковска влиза в КС от съдебната квота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258360_T%D0%B0%D0%BD%D1%8F+%D0%A0%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%B2+%D0%9A%D0%A1+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%B2%D0

 Зам.-председателят на ВКС и ръководител на Търговската колегия Таня Райковска е избрана за конституционен съдия от Общото събрание на ВКС и ВАС, което се проведе днес. На балотаж тя спечели 112 гласа в съревнование със зам.-председателя на ВАС Боян Магдалинчев, който получи 52 гласа.

Кандидатите бяха общо четирима - Райковска, Магдалинчев и съдиите от ВКС Симеон Чаначев и Борислав Белазелков. Гласуваха общо 177 съдии от ВКС и ВАС.


Половин час преди началото на Общото събрание, обявено за 14 ч., е бил подаден анонимен сигнал за бомба в Съдебната палата. Веднага след получаването му служители от съдебната охрана спряха достъпа на граждани и магистрати до палатата. Така навън останаха и част от съдиите от ВАС. След намеса на председателите на ВКС и ВАС те бяха допуснати.

Тази есен изтичат мандатите на Димитър Токушев и Пламен Киров от президентската квота, както и на Благовест Пунев - представител на съдебната власт, и на Красен Стойчев от парламентарната квота.

Йончева: Ако ИД превземе Дамаск, бежанският поток ще се увеличи

http://frognews.bg/news_98690/Ioncheva-Ako-ID-prevzeme-Damask-bejanskiiat-potok-shte-se-uvelichi/

Информацията на Пентагона е, че може би Русия е ударила по умерената сирийска опозиция, заяви журналистката Елена Йончева. Големият въпрос е кого представлява тя. Тя преля в ИД заедно с обучените си хора - такава информация идва от Турция и от журналистически източници. Путин брани преди всичко Русия, в редовете на ИД воюват джихадисти от Кавказ и част от тези сили могат да се пренасочат към Кавказ. Така че ИД е заплаха за Русия, обясни тя.

Fox: Русия е помолила САЩ незабавно да изтегли самолетите си от сирийското небе

http://svetoven.pogled.info/news/68091/Fox-Rusiya-e-pomolila-SASHT-nezabavno-da-iztegli-samoletite-si-ot-siriiskoto-nebe

/Поглед.инфо/ Руски официални лица са поискали от САЩ да изтеглят американските самолети от въздушното пространство на Сирия, съобщи американската телевизия Fox News.

КАТ снима неправилно паркирали коли

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258359_%D0%9A%D0%90%D0%A2+%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8

 КАТ-София започва от 1 октомври масово да заснема неправилно паркиралите автомобили в столицата и да глобява водачите. Виновните ще се бъркат между 20 лв. и 50 лв., а в по-тежки случаи ще отнасят и актове, съобщи пред БНР началникът на КАТ Тенчо Тенев. „Основният ни проблем в момента в столицата е неправилното паркиране на неподходящи места и на таксиметровите автомобили, и на леките автомобили, и по джобовете, особено там, където има отбивки за автобусния транспорт. И поради тази причина КАТ-София предложи нашите автомобили, с които в момента снимаме превишението на скоростта, имаме такава възможност, вътре в самите камери да направим снимков материал за неправилно паркиралите автомобили по пътните платна в центъра на София”, обясни Тенев. По думите му акцията ще бъде насочена и в определени райони на София, където движението на автобуси е проблемно, защото пътят е затворен заради неправилно паркирани автомобили. „Ще записваме с нашите камери, ще им пращаме призовки на водачите на тези автомобили, които са нарушили закона за движение по пътищата, и ще ги санкционираме. За този вид нарушения глобата ще е от 20 лв. до 50 лв., но ще съставяме и актове и ще изземваме контролните талони на водачите”, уточни шефът на столичния КАТ.

Франция ще загуби 250 млн. евро от препродажбата на „Мистрал”-ите на Египет

http://www.cross.bg/egipet-frantziya-evro-1482561.html

/КРОСС/ Франция може да загуби до 250 млн. евро от продажбата на двата кораба „Мистрал“ на Египет, чиито първоначален купувач бе Русия, според френската финансова комисия, съобщи RT, цитирана от “Поглед инфо”. Загубата можеше да е един милиард евро, ако Египет не бе проявил интерес, което щеше да донесе бюджетен дефицит от 556,7 милиона евро. „Изключвайки сделката с Египет, Франция щеше да загуби около 1,1 милиард евро. Ако сделката с Египет мине, загубата може да бъде редуцирана до 200-250 милиона евро“, се казва в изявление на комисията пред френския вестник La Tribune. Париж има намерение да продаде плавателните съдове на Египет за 950 милиона евро, което включва и цената за обучението на 400 египетски моряци във Франция. „Мистралите“ ще бъдат доставени през март 2016 година, след като Египет се съгласиха да ги купят в началото на месеца. Цената е същото количество, което Париж плати на Москва като компенсация за неосъществената сделка. Все пак, има и наказателна клауза в договора, ако Франция не достави корабите навреме. Така Франция ще загуби повече от официалните 250 милиона евро. Във вторник член на комитета по външни работи във френския сенат призна, че Франция е отказала сделката с „Мистралите“ с Русия, заради външен натиск от НАТО.

В Швеция въвеждат 6-часов работен ден

http://frognews.bg/news_98689/V-SHvetsiia-vavejdat-6-chasov-raboten-den/

В Швеция въвеждат 6-часов работен ден в почти всички предприятия на страната. Доводът за това решение е, че ако хората работят по-малко ще могат по-добре да съвместят личния живот и работата.

Майката, пребила учителка: Бях изнервена, отидох и й насиних окото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016983

Майката-биячка разказа своята версия за побоя над учителката на сина си.
Майката-биячка разказа своята версия за побоя над учителката на сина си. "Детето ми каза, че е било ударено и аз отидох и й насиних окото. Съжалявам и й се извинявам. Бях изнервена. Все пак за детето съм си го направила. Ако го искат пак там ще го оставя, ако не ще го местя", споделя през сълзи Галя в ефира на БТВ.

Лавров: Не слушайте изявленията на Пентагона за руските въздушни удари в Сирия

http://www.cross.bg/lavrov-siriya-izyavleniyata-1482554.html

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров призова да не се слушат изказванията на американското отбранително ведомство за действията на Русия в Сирия, предаде РИА Новости. „Всичко вече бе казано от министерството на отбраната на РФ, не слушайте изявленията на Пентагона за нашите въздушни удари“, каза Лавров в отговор на въпрос на журналисти преди срещата си с с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Цацаров погна КЕВР за чадър над зеления ток

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258358_%D0%A6%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%95%D0%92%D0%A0+%D0%B7%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%

 

Ексдепутат на Костов и хората му променили наредба в полза на ВЕИ-тата

По нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров започва разследване дали Комисията за енергийно и водно регулиране е разпъвала чадър над фотоволтаиците.

Това обявиха вчера от държавното обвинение, след като национално представените работодателски организации внесоха общо 3 сигнала, единият от които е за „подаръци“ на регулатора за фотоволтаиците, поднесени им в края на юли. Както е известно, основна част от фотоволтаиците у нас, се държат от групата бизнесмени около кръга „Капитал“ на енергийния олигарх Иво Прокопиев. Начело на КЕВР в момента пък е ексдепутатът на Иван Костов – Иван Иванов. Връзката между Прокопиев и Командира и съвпадащите им в момента интереси в областта на политиката е всеизвестна.

Сигналите ще бъдат проверени от работна група, съставена от представители на прокуратурата (ВКП и ВАП), ДАНС и Министерството на енергетиката. В началото на месец ноември т. г. главният прокурор ще уведоми работодателските организации за резултатите от проверката.

Три са сигналите, предоставени на главния прокурор – те касаят реализацията и договарянето на двата енергийни проекта на централите "Ей И Ес-3с Марица Изток 1" ЕООД и "Контурглобал Марица Изток 3"АД в Маришкия басейн, и присъединяването и производството от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Първият съдържа данни за нарушения, свързани с работата на фотоволтаични централи през нощта (когато липсва слънцегреене) и за изкупуване на електрическа енергия от централи преди въвеждането им в експлоатация. Освен това, в сигнала се повдига въпросът за крайната собственост на търговски дружества, експлоатиращи ВЕИ-централи, свързани с длъжностни лица, в чиито правомощия влиза вземането на решения относно ВЕИ-сектора, т.е. при явен конфликт на интереси. Излагат се и данни за действия и бездействия на държавни регулаторни органи, които не се упражнили достатъчен контрол и не са реализира административно-наказателна отговорност срещу нарушителите.

Вторият сигнал се отнася до т.нар. Американски централи – ТЕЦ „Мариза изток 1“ и ТЕЦ „Марица изток 3“. В сигнала е изложена хронологията по изграждане на обектите, свързана с редица нарушения на процедурите за определяне на чуждестранните инвеститори, неразкриване на действителните собственици на капитала на проектните дружества, както и сключването на неизгодни за държавните енергийни дружества сделки с ел.енергия, които водят до задължително изкупуване на ел.енергия, в нарушение на правилата за конкуренция на ЕС. Предвид обстоятелството, че първоначалните инвеститори са американски компании, които са подчинени на американското законодателство, НПРО предлагат на Прокуратурата на РБ да сезира компетентните американски власти по реда на щатския Закон за чуждестранните корупционни практики.

Третият сигнал е за евентуални закононарушения във връзка с публикуването на административен акт, постановен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В сигнала се представят данни, според които на сайта на КЕВР първоначално публикуваният PDF-файл с текст на Решение № СП-1 от 31.07.2015 г. е бил подменен с нов PDF-файл, но с друг текст на същото решение, със същия номер и мотиви, но с множество различия в частта за утвърждаване на нетното специфично производство на ел.енергия от фотоволтаични електрически централи (ФЕЦ). Вторият вариант на файла е изцяло в полза и облагодетелства производителите на електрическа енергия от фотоволтачини централи, тъй като чрез нея се определят по-големи количества електрическа енергия от ФЕЦ за изкупуване по преференциални цени. От друга страна, такава евентуално извършената промяна на текста е във вреда на българските граждани и бизнес, които следва да поемат тази финансова тежест чрез плащането на добавката „задължения към обществото“. Ако данните в сигнала бъдат потвърдени, то е налице нарушение на административно-производствените правила и извършване на длъжностни престъпления.

НАП проверява театрите и концертите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258357_%D0%9D%D0%90%D0%9F+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Инспекторите от „Оперативни проверки“ извършват проверки на театри, музеи и концерти на територията на цяла Североизточна България, съобщиха от НАП - Добрич. Проверките имат за цел да установят спазени ли са промените в Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Промените в наредбата се отнасят за всички търговци и институции, които издават билети срещу своите услуги и трябваше да купят и регистрират в НАП касов апарат, с който да отчитат продажбите си след 20 юли.

Контрол за спазването на новите изисквания е извършен и на филмови и музикални фестивали, представления на цирк, историко-археологически резервати и др. При извършените 19 проверки до момента са съставени 4 акта за административно нарушение. При един от проверените театри данъчните са установили, че продажбите за спектаклите се извършват без наличието на касов апарат, за което е съставен акт, като размерът на санкцията за това нарушение може да достигне до 10 000 лева. Останалите актове са съставени за други нарушения на данъчните закони.

При извършените проверки на концерти, провеждани в гр. Добрич, данъчните не са установили нарушения на новите законови изисквания.

От НАП напомнят, че изключение от новото правило за издаване на касови бележки при продажба на билети срещу услуги се прави в случаите, когато става въпрос за продажба на билети, карти, абонаментни карти за превоз на пътници, когато издаването им е задължително съгласно нормативен акт, както и при продажбата на билети, фишове, талони и други удостоверителни знаци за участие в хазартни игри. Тези билети за транспорт или участие в хазартни игри обаче трябва да съдържат трайно вписана при отпечатването номинална стойност и най-малко два защитни елемента върху хартията и/или при печата, както и да са отпечатани по реда на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа. Контролът по изпълнението и спазването на въведените данъчни промени продължава на територията на цяла Североизточна България, като се разширява обхватът на проверяваните търговци и институции, уточняват от приходната агенция в Добрич.

Законопроект предвижда съюзни сили да пазят небето ни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016974


"Не бива да натрапваме на нашия народ, че се отказваме от собствената си авиация. Аз лично не бих приел това", заяви председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Михо Михов за "Здравей, България". Изказването дойде по повод предложението на Военното министерство, което породи съмнения,

НС ще приеме окончателно поправките в Закона за държавното разузнаване

http://www.cross.bg/razyznavane-zakona-razyznavane-1482559.html

/КРОСС/ Депутатите ще приемат окончателно поправките в Закона за държавното разузнаване и ще гласуват на първо четене промени в Закона за обществените поръчки.  Държавната агенция „Разузнаване" да бъде пряко подчинена на министър-председателя - това е заложено в промените в Закона за държавното разузнаване. Съгласно разпоредбите Агенция „Разузнаване" ще се води от председател, назначаван с указ на президента по предложение на Министерски съвет за срок от пет години. При изпълнение на служебните си задължения държавните служители на Агенцията ще могат да използват оръжие при въоръжено нападение или заплаха с огнестрелно оръжие и ако лицето оказва съпротива или се опитва да избяга. С този законопроект се въвежда нова фигура в българското разузнаване - инспектор, който ще бъде на пряко подчинение на председателя на Държавна агенция „Разузнаване", но ще бъде назначаван от министър-председателя. Очаква се на първо четене народните представители да гласуват и промените в закона за обществените поръчки. В законопроектът е предвидено поне 80 на сто от предмета на поръчката да се изпълнява от специализирано предприятие и кооперации на хора с увреждания. Предлага се агенцията по обществените поръчки да премине към министъра на финансите. В програмата на НС са и окончателните текстове за законопроекта за военното разузнаване.

Красимир Янков: Президентът да свика КСНС

http://pik.bg/красимир-янков-президентът-да-свика-кснс-news409009.html

Красимир Янков: Президентът да свика КСНС

Красимир Янков от БСП коментира в сутрешния блок на ТВ7 темата за чуждите самолети, които ще охраняват въздушното ни пространство.

По думите му това не може да се случва с едноличното решение на който и да е политик. Резултатите от последните парламентарни избори са такива, че самият Бойко Борисов не може да взима еднолични решения, каза депутатът от БСП. Президентът да свика КС по национална сигурност и въпросът за охраняването с чужди самолети да влезе като точка, защото това касае националната ни сигурност, каза Красимир Янков.

Трябва да е ясна позицията на правителството колко бежанци можем да приемем и до кога може да ги приемем, допълни той.

Служители на КАТ-Варна следят днес за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=302629

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 1 октомври, за превишена скорост по пътищата в областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:30 - 09:30 гр. Провадия, борса "Урал", в посока гр.

Русия няма да се въвлича в дългосрочен конфликт в Близкия изток

http://svetoven.pogled.info/news/68090/Rusiya-nyama-da-se-vavlicha-v-dalgosrochen-konflikt-v-Blizkiya-iztok

/Поглед.инфо/ Възможността Русия да бъде въвлечена в дългосрочен конфликт в Близкия изток е изключена, заяви в сряда (30 септември) председателят на комисията по международни въпроси към Съвета на федерацията Константин Косачев, цитиран от „Взгляд“.

Посланикът на Швейцария Денис Кнобел: Ако правителството определя райони като защитени, то трябва да гарантира защитата им

http://www.dnevnik.bg/intervju/2015/10/01/2611654_poslanikut_na_shveicariia_denis_knobel_ako/?ref=rss


Швейцарската общност в България бързо нараства, в момента надхвърля 1 000 души. Отчасти това обяснява едно ново събитие от последния месец: посолството на Швейцария и Българо-швейцарската търговска камара организираха съвместно "SwiSSSoirée" (Вечер на Швейцария). Идеята им е това събитие да се превърне в ежегодна традиция, с която да дадат по-реалистична представа за страната си и да представят общността си.

"Има много клишета за сиренето и кравите ни, за часовниците и банките ни, но...

627 млн. лв. излишък в хазната към края на септември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258356_627+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D1%88%D1%8A%D0%BA+%D0%B2+%D1%85%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1

 627 млн. лв. е излишъкът в хазната към края на септември, сочат  предварителни данни и оценките на финансовото министерство. За същия период на миналата година беше отчетен дефицит по консолидирания бюджет от 1,47 млрд. лв., припомнят от ведомството. По-високите приходи и помощи продължават да бъдат основните фактори за подобрението в бюджетната позиция към края на септември.
Приходите в хазната към 30 септември се очаква да бъдат в размер на 24,1 млрд. лв.  (79,5% от годишния разчет), като спрямо същия период на 2014 г. се отбелязва ръст от 12%. Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, и постъпления от пари по европейските програми. Те се увеличават съответно с 1,6 млрд. лв. и 940 млн. лв.
Разходите към края на септември са 23,5 млрд. лв., което е 71,6% от годишния разчет, сочат още оценките на МФ. Частта от вноската на България в бюджета на ЕС възлиза на 624,5 млн. лв. и е внесена изцяло.

Експерт: Политическата карта на света тепърва ще се променя

http://pik.bg/експерт-политическата-карта-на-света-тепърва-ще-се-променя-news409008.html

Експерт: Политическата карта на света тепърва ще се променя

Политическата карта на света тепърва ще се променя. Това каза в сутрешния блок на БНТ експертът по международна политика Симеон Николов по повод започналата вчера руска военна акция в Сирия, насочена срещу "Ислямска държава".

С това Русия иска да изпрати посланието, че няма да се съобразява с предупрежденията на САЩ за Башар Асад. Ударите в Сирия са демонстрация на твърдост.

Друго послание към САЩ е: "Вие трябва да ни приемате сериозно", коментира Николов. Вероятно Русия иска да повлияе колкото се може по-рано на преговорите между сирийските власти и опозицията и да си върне влиянието в региона, добави експертът. Той определи военната операция като авантюра, която не се знае как ще завърши.

Симеон Николов е категоричен, че "Ислямска държава" не може да бъде победена само с вонна операция. По думите му Великите сили трябва да обединят сили и да работят и срещу идеологията на джихадистите.

Майката разказа своята версия за побоя над учителката на сина си

http://pik.bg/майката-разказа-своята-версия-за-побоя-над-учителката-на-сина-си-news409007.html

Майката разказа своята версия за побоя над учителката на сина си

Майката-биячка разказа своята версия за побоя над учителката на сина си. "Детето ми каза, че е било ударено и аз отидох и й насиних окото. Съжалявам и й се извинявам. Бях изнервена. Все пак за детето съм си го направила. Ако го искат пак там ще го оставя, ако не ще го местя", споделя през сълзи Галя в ефира на БТВ.

27-годишната майка на ученик от сливенското Шесто училище бе задържана в Районното управление на полицията веднага след инцидента. Поводът е причиняване на телесна повреда на длъжностно лице.

Родителката нападнала и ударила 58-годишна учителка пред деца и родители в класната стая във вторник. Учителката е с насинено лице и счупени очила. Побойничката напуснала училището след инцидента, но охранителни камери заснели деянието. Според колегите ѝ учителката е с отлична репутация.

 

Инцидентът се случва, след като в понеделник нападнатата преподавателка направила забележка на сина на побойничката за непристойно поведение спрямо момичетата.

В Шесто основно училище "Братя Миладинови" учат деца предимно от ромския квартал "Надежда". Срещу извършителката на побоя е образувано бързо досъдебно производство по чл.131, ал.2 от НК, за нападение на длъжностно лице по време на изпълнение на служебните му задължения.

Колежки на учителката споделиха, че пострадалата е много всеотдаен учител. "Огорчението и обидата са големи. Не заслужаваме това, категорични са колегите на учителката". Те настояват за ефективни присъди за нападение над учител и допълниха, че законът е длъжник на учителите.

От своя страна директорът на Шесто основно училище "Братя Миладинови" съобщи, че от утре пропускателния режим в училището ще се затегне, а родителите няма да бъдат допускани до учениците. В случаите, в които това се налага, те ще бъдат придружени от охраната.

 

Нападната учителка е в предпенсионна възраст, има някои заболявания, коментира директорът. Той разкри, че тя е под голям стрес, но изрази надежда, че след като излезе от болница, ще се върне в училище.

Меркел против ксенофобски постове във "Фейсбук"

http://www.vesti.bg/sviat/merkel-protiv-ksenofobski-postove-vyv-fejsbuk-6043216

Още на 11 септември Меркел призова ръководството на "Фейсбук" да се бори по-активно с разпространението на ксенофобски изказвания

Порошенко: ЕС не може да оцелее без Украйна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258355_%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE%3A+%D0%95%D0%A1+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%

 Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че страната му трябва да бъде член на ЕС. „Няма значение готови ли са европейците да приемат Украйна или не. Аз настоявам, ЕС не може да оцелее без Украйна. Демократична Украйна трябва да е в ЕС. Оптимист съм, че мечтата ми ще се сбъдне“, каза украинския държавен глава.

Освен това Порошенко сподели и какво иска да работи след като е президент. Според него той няма да се занимава с производство и търговия с шоколадови бонбони, а ще стане депутат в Европейския парламент.

Междувременно стана известно, че по време на престоя си в Ню Йорк Порошенко сериозно е настинал и имал температура 38,5.

Порошенко използва трибуната на ООН, за да отпрати обвинения срещу Русия. Той постави по съмнение постоянното членство на Русия в състава на Съвета за сигурност на ООН.

Според Порошенко е съмнителен фактът, че Съветският съюз е предал постоянното си членство на Русия при разпада си пред 1991 г. Също така по време на речта си той няколко пъти нарече Русия „агресивна страна, която не се бори, а финансира тероризма“.

Според него страната трябва да се лиши от правото на вето в Съвета за сигурност на ООН и се обяви за ограничаването и отмяната му.

Изчезна и вторият съдружник в "Плевенски хляб" ООД

http://www.bnews.bg/article-142105

Неуредени финансови взаимоотношения е предполагаемата причина за отвличанията на бизнесмените.

Поредният фалшификат на КАТ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016580

Какви са бъдещите законотворчески планове на КАТ? И без никой да им задава този въпрос, поне веднъж месечно пътните полицаи обвяват какви ли не идеи за промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Над 90% от тях или никога не стигат до парламента, или биват отхвърлени още в комисиите.
За катаджиите няма значение - те изглежда са щастливи,
Какви са бъдещите законотворчески планове на КАТ? И без никой да им задава този въпрос, поне веднъж месечно пътните полицаи обвяват какви ли не идеи за промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Над 90% от тях или никога не стигат до парламента, или биват отхвърлени още в комисиите. За катаджиите няма значение - те изглежда са щастливи,

Къде в Европа са най-толерантни към еднополовата любов

http://europe.actualno.com/Kyde-v-Evropa-sa-naj-tolerantni-kym-ednopolovata-lubov-news_498651.html

Международната асоциация ILGA, която работи за приемането на еднополовите връзки в обществата по света, ежегодно прави разбор на политиките на различните правителства по отношение на дискриминацията, законите за престъпленията от омраза и свободата на изразяване на нетрадиционната сексуална ориентация. Изводът и от тазгодишния (2015 г.) доклад е, че колкото по на изток се намира една страна на Стария континент, обикновено толкова по-малка е толерантността към „различните“ в нейното о

Kато приберем 6-7 Porsche-та и BMW-та, да видим другата вечер с какво ще се гонят

http://cite.actualno.com/Kato-priberem-6-7-Porsche-ta-i-BMW-ta-da-vidim-drugata-vecher-s-kakvo-shte-se-gonjat-news_498682.html

С тази закана премиерът Бойко Борисов настоя за твърди мерки срещу нарушителите на пътя. На заседанието на Министерския съвет министър-председателят поръча на правосъдния министър Христо Иванов да е готов до понеделник (5 октомври) с новите мерки, за да "ги изчете". "Това не може да продължава. Поне мен ме вбесява. И нощно време като засвирят гуми по кварталите и хората не могат да спят… С добро правихме, правихме – не става. След като не става – слагаме този драстичен закон

Мъри: Успяхме да покажем силен характер

http://football.actualno.com/Myri-Uspjahme-da-pokajem-silen-harakter-news_498685.html

"Това е исторически мач за казахстанския футбол", заяви наставникът на Астана Станимир Стоилов, след като тимът му спечели първата си точка в дебюта си в груповата фаза на Шампионската лига. Отборът на българския треньор направи равенство 2:2 при домакинството си на Галатасарай и донесе радост на страната. "Бяхме под сериозен натиск през първото полувреме, но след почивката успяхме да покажем силен характер. Като цяло съм доволен от резултата, но мисля, че заслужавахме да спечелим днес, тъй ка

Испанската танцова компания DANIEL ABREU открива ONE DANCE WEEK със спектакъла ЖИВОТНО

http://art.actualno.com/Ispanskata-tancova-kompanija-DANIEL-ABREU-otkriva-ONE-DANCE-WEEK-sys-spektakyla-JIVOTNO-news_498687.html

Компания DANIEL ABREU, носител на Националната награда за танц на Испания за 2014 г., ще открие тазгодишното, осмо поред, издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK. На 17 октомври в залата на пловдивския Дом на културата “Борис Христов” (ул. „Гладстон“ 15) испанците ще представят спектакъла ЖИВОТНО, който ще покани зрителите да се впуснат във фантазно пътешествие из лабиринтите на потребностите, желанията, копнежите и подсъзнателните

Хакнаха сайтовете на "Движение 21"

http://politics.actualno.com/Haknaha-sajtovete-na-Dvijenie-21-news_498688.html

Тази нощ са били  хакнати всички 28 регионални сайта на ПП "Движение 21", съобщават от организацията. Още днес ще бъдат пуснати и всички български граждани ще могат да се информират за кандидатите на партията за общински съветници, кметове на общини, райони и населени места, както и за всички дейности и инициативи, допълват още от "Движение 21".

Ето как се разпространява опасно заболяване в организма (ВИДЕО)

http://interest.actualno.com/Eto-kak-se-razprostranjava-opasno-zaboljavane-v-organizma-VIDEO-news_498680.html

Медици заразили риба зебра с криптокок и заснели на видео процеса по разпространение на опасното гъбично заболяване в нейния организъм. Това може да помогне в търсенето на пътища за неговото лечение. Криптокок (Cryptococcus) са гъби от базидиомицетите, растящи в клетъчна култура по типа на дрождите. Най-известен и важен от гледна точка на медицината е видът Cryptococcus neoformans – той предизвиква тежка форма на менингит при болните от СПИН. За да проследят динамиката на разпространение

Ислямска държава ще убие милиони

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258354_%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B5+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8

 Ядрен апокалипсис по земното кълбо подготвя джихадистка терористична групировка. Това твърди в своята книга „Вътре в ИД – Десет дни в Ислямска държава“ германският журналист Юрген Тоденхьофер , който успял да проникне в редиците на джихадистите, предаде ДПА.

„Планът на терористите е да избият няколкостотин милиона души. Западът драстично подценява силата на Ислямска държава. ИД възнамерява да се добере до ядрени оръжия“, казва Тоденхьофер, определяйки групировката като „ядрено цунами, подготвяно за най-голямото религиозно прочистване в историята“. Те сега контролират територия, по-голяма от Великобритания и са подкрепяни с екзалтиран ентусиазъм, какъвто досега не съм виждал във военна зона. Всеки ден пристигат хиляди желаещи да бъдат бойци. Те са най-бруталния и опасен враг, който съм виждал през живота си. Не виждам никой с реален шанс да може да ги спре. Само араби могат да спрат ИД. Върнах се като голям песимист“, пише Юрген Тоденхьофер.

Преди седмица журналистът писа в „Берлинер цайтунг“, че все повече западни политици говорят за това, че ИД ще бъде победена с бомби. По-глупаво нещо не може да се случи, пише Тоденхьофер. В иракския Мосул 10 000 джихадисти са се смесили с 1,5 милиона жители на града. За да бъдът ликвидирани терористи, да не би да трябва целият Мосул да бъде сравнен със земята, така ли? - пита журналистът и допълва тази стратегия ще струва живота на прекалено много мирни жители и ще насърчи разцвет на тероризма.

Охранителни камери уловиха крадец в столично заведение (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016978

Зрител на Нова телевизия изпрати запис от охранителна камера в столично заведение, от който се вижда как крадец излиза от ресторанта с открадната чанта. „Кадрите показват, че престъпникът влиза без чанта и излиза с моята на рамо. Вътре имаше лични документи, пари, телефон и други ценни вещи”, пише зрителят.

САЩ не потвърдиха гибелта на мирни жители при руските удари в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/68089/SASHT-ne-potvardiha-gibelta-na-mirni-zhiteli-pri-ruskite-udari-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Изявленията на сирийската опозиция, че руските въздушни удари в Сирия са довели до гибелта на мирни жители, не отговарят на истината, заяви ръководителят на Пентагона Аштън Картър.

Шефът на „Амазон“ печели по 45 милиона долара на ден

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258353_%D0%A8%D0%B5%D1%84%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%90%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%BD%E2%80%9C+%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+45+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D

 Богаташът, увеличил най-много състоянието си за последната година, е изпълнителният директор на „Амазон" Джеф Безос - с 16,5 милиарда долара или с други думи американският милиардер печели 45 милиона на ден. Въпреки това той остава четвърти в списъка с 47 млрд. долара, 11 позиции нагоре спрямо 2014 г.

Най-богатите 400 американци са по-богати от всякога. Те разполагат рекордно богатство в размер на 2,34 трилиона долара, което е с 50 млрд. повече в сравнение с миналата година, показват новите данни на сп. „Форбс".

Основателят на „Майкрософт" Бил Гейтс продължава да е лидер в престижния списък за 22-ри пореден път с богатство от 76 милиарда долара, запазвайки първото място в класацията, въпреки загубата на 5 млрд. долара от 2014 г досега.

За първи път в историята създателят на „Фейсбук" Марк Зукърбърг влиза в топ 10 с богатство в размер на 40 млрд. долара. Солидната сума му донесе седмото място в списъка.

85-годишният Уорън Бъфет, чието състояние се оценява на 68 млрд. долара, заема второто място в класацията от 2001 г. насам.

Въпреки че напуска поста си на главен изпълнителен директор на софтуерната компания „Oracle Corp" миналата година, Лари Елисън е запазил своята трета позиция в списъка на „Форбс" с богатство в размер на 47,5 млрд. долара.

Охранителни камери уловиха крадец в столично заведение (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016970

Зрител на Нова телевизия изпрати запис от охранителна камера в столично заведение, от който се вижда как крадец излиза от ресторанта с открадната чанта. „Кадрите показват, че престъпникът влиза без чанта и излиза с моята на рамо. Вътре имаше лични документи, пари, телефон и други ценни вещи”, пише зрителят.

С удоволствие бихме обучавали наполовина по-малко студенти

http://www.cross.bg/obrazovanie-yniversiteti-stydenti-1482558.html

/КРОСС/ Днес Софийският университет „Св. Климент Охридски" открива академичната учебна година. За това какво е новото, какви промени са нужни във финансирането на висшето образование и къде се къса връзката със средното, „Стандарт" пита ректора проф. Иван Илчев.   - Проф. Илчев, какво ново с новата учебна година в Софийския университет? - Вероятно трябва да отговоря с думите на Веселин Ханчев от едно от неговите последни стихотворения „Жив съм. Нажежено е до бяло всичко в мен". Шегата настрана, задържаме броя на новоприетите и университетът тази година приема малко по-малко студенти от миналата година, което си е чудо при демографската картина. За мен това никога не е било беда. Винаги съм казвал, че ние с удоволствие бихме обучавали само 50 на сто от този брой студенти, стига да бъдат по-добрите 50% от тези, които влизат. Проблемът е чисто финансов, тъй като въпросът за качеството все още не стои сериозно пред българската държава. И тази година финансирането ще бъде най-вече въз основа на бройката студенти. Ние имаме 104 бакалавърски програми и над 400 магистърски. Това осигурява достатъчно голямо разнообразие пред кандидатите, които искат да получат висше образование. Новата бакалавърска програма, която направихме тази година и е първа по рода си в цяла Югоизточна Европа, е хебраистиката

Германия интегрира бежанците с конституция на арабски

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258352_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%

 Германия преведе на арабски първите 20 члена от конституцията си, които касаят основни права като свободата на словото, с цел да помогне на бежанците да се интегрират, предаде Ройтерс. Вече са отпечатани 10 000 бройки и се раздават в бежанските центрове в страната.

Германия се опитва да поеме приток на икономически мигранти и бежанци от Близкия изток и Африка, чийто брой в страната се очаква да достигне 800 000 души тази година.

Вицеканцлерът и лидер на социалдемократите Зигмар Габриел заяви пред в. "Билд", че бежанците са добре дошли, но трябва да положат усилия да се впишат в обществото.

Хората, които идват тук, не само трябва да научат немски, а трябва да научат и правилата на играта на съжителството, каза Габриел. Никой, който идва в Германия, не е принуден да променя религията си и личния си живот. Важното за нашата култура обаче е принципите на нашето демократично общество да важат за всички, отбеляза Габриел.

Бежанците трябва да приемат принципи като разделението на църквата и държавата, равните права на мъжете и жените, правото на различна сексуална ориентация и свободата на словото, каза германският вицеканцлер.

Бежанската криза бележи вододел в германската политика, заяви в същото време канцлерът Ангела Меркел. Тя "ще промени политиката ни радикално. Всяка епоха носи свои предизвикателства. Ако помислим за бежанците, си даваме сметка, че ставащото в Сирия или Афганистан вече не се случва някъде надалеч, а вече е на прага ни. То ни засяга", каза Меркел. Трябва да се отделят повече пари за обхванатите от криза региони, "защото не можем да решим всички проблеми в Германия", отбеляза тя. Меркел е загубила популярност в последно време, макар и да се задържа на 49 процента подкрепа в последните две седмици. Това е най-ниският й рейтинг за тази година до момента, отбелязва ДПА.

Bulgaria's Security Agency Gets Additional Funding over Migrant Crisis

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258334_Bulgaria%27s+Security+Agency+Gets+Additional+Funding+over+Migrant+Crisis

The Bulgarian government has approved the allocation of BGN 0.5 M in additional funding to the State Agency for National Security (DANS) amid increased migratory pressure coming from the border with Turkey.

Part of the funding for the country's domestic security and counter-intelligence agency will also be used to repair one of the buildings used by the institution, according to the cabinet's press service.

The money will be secured through restructuring of the 2015 state budget.

Bulgaria is currently not among the countries severely affected by the migrant crisis, with most people arriving in Europe from the Middle East, bound for Germany, use a route via Greece and then Macedonia.

However, authorities have warned they are ready to "protect the borders" if the influx of migrants goes up.
 

Я дай тоя телефон, к'во ш'се разправяме с модерни работи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016506


КОНТРА


От учителите зависи дали децата ще ползват
телефона за търсене на информация, за работа
с образователни приложения и т.н.

Със закон забраниха телефоните в училище. Идеята, че като забраниш на децата да ползват телефона в час, ще подобриш дисциплината, е близка до тази, че ако забраниш автомобилите, ще намалеят катастрофите.
КОНТРА От учителите зависи дали децата ще ползват телефона за търсене на информация, за работа с образователни приложения и т.н. Със закон забраниха телефоните в училище. Идеята, че като забраниш на децата да ползват телефона в час, ще подобриш дисциплината, е близка до тази, че ако забраниш автомобилите, ще намалеят катастрофите.

МВнР на Русия: Информацията за жертвите от въздушните удари в Сирия е част от информационната война

http://www.cross.bg/rysiya-operatziya-medii-1482553.html

/КРОСС/ Много западни, регионални и украински медии съобщиха, че по време на военната операция, която осъществи Русия, загиват мирни жители. Информацията в някои чужди медии за това, че в Сирия има жертви сред мирното население в резултат от въздушните удари, нанесени от руските ВС, е част от информационната война, заяви официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова, предаде РИА Новости. „Още не бяха прозвучали първите думи на външния министър Лавров на Съвета за сигурност, когато започна да се появява многобройна лъжлива информация в западните и регионалните медии, в това число и украинските, че в хода на военната операция, която осъществява Русия, загиват мирни жители и че едва ли не тази операция не е насочена в полза на демократичните сили на мирното население. Искам да кажа, че всичко това е тази същата информационна атака, същата информационна война, за която толкова пъти сме слушали. Очевидно, някой добре се е подготвил”, заяви Захарова в ефира на телевизия “LifeNews”.

Жители и гости отпразнуваха 32 г. от създаването на община Аврен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016208

Празничният 27 септември започна с Божествена света литургия за здравето и благоденствието на жителите на община Аврен. Тя бе отслужена в православния храм “Света Великомъченица Параскева-Петка”.
За всички любители на народната музика на площад “Ефрейтор Иван Арабаджиев” млади таланти от общината представиха богатата концертна програма -
Празничният 27 септември започна с Божествена света литургия за здравето и благоденствието на жителите на община Аврен. Тя бе отслужена в православния храм “Света Великомъченица Параскева-Петка”. За всички любители на народната музика на площад “Ефрейтор Иван Арабаджиев” млади таланти от общината представиха богатата концертна програма -

Жители и гости отпразнуваха 32 г. от създаването на община Аврен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016043

Празничният 27 септември започна с Божествена света литургия за здравето и благоденствието на жителите на община Аврен. Тя бе отслужена в православния храм “Света Великомъченица Параскева-Петка”.
За всички любители на народната музика на площад “Ефрейтор Иван Арабаджиев” млади таланти от общината представиха богатата концертна програма -
Празничният 27 септември започна с Божествена света литургия за здравето и благоденствието на жителите на община Аврен. Тя бе отслужена в православния храм “Света Великомъченица Параскева-Петка”. За всички любители на народната музика на площад “Ефрейтор Иван Арабаджиев” млади таланти от общината представиха богатата концертна програма -

В обгазеното Красново искат спиране на цеха за дървени въглища

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016956

На протест излязоха хората в обгазеното село Красново, община Хисаря, показа Нова тв. РИОС Пловдив е установило голямо превишение на въглероден диоксид. Причината е работата на цех за дървени въглища близо до училището.
Пчелите измряха, а през лятото спим с маски на лицето, казаха хората пред камерата на Нова тв.
На протест излязоха хората в обгазеното село Красново, община Хисаря, показа Нова тв. РИОС Пловдив е установило голямо превишение на въглероден диоксид. Причината е работата на цех за дървени въглища близо до училището. Пчелите измряха, а през лятото спим с маски на лицето, казаха хората пред камерата на Нова тв.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване