МЗХ: България продължава да бъде страна, в която са забранени ГМО културите

http://pik.bg/мзх-българия-продължава-да-бъде-страна-в-която-са-забранени-гмо-културите-news409177.html

МЗХ: България продължава да бъде страна, в която са забранени ГМО културите

Министерство на земеделието и храните отстоява позицията си България да е освободена от отглеждане на ГМО култури. Това се посочва в 10 уведомителни писма, които Министерството на земеделието и храните изпрати до Европейската комисия, за да гарантира, че в страната ни няма да се култивират ГМО продукти, съобщиха от земеделското ведомство.

По този начин се осигурява невъзможност да има коригиране на географския обхват на база постъпили заявления или разрешения на ГМО продукти за култивиране. Съгласно Директива 2001/18/ЕО в срок до 3 октомври 2015 г., всяка от държавите членки има възможност да посочи дали желае да забрани отглеждането на ГМО продукти, за които има подадено заявление или издадено разрешение.

"Ей И Ес" обяви, че ще съдейства на прокуратурата и напомни, че договорът й за ток неведнъж е проверяван

http://www.mediapool.bg/ei-i-es-obyavi-che-shte-sadeistva-na-prokuraturata-i-napomni-che-dogovorat-y-za-tok-nevednazh-e-proveryavan-news239879.html

Операторът на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" заяви, че ще предостави цялата информация, която бъде изискана от него по внесения в сряда сигнал в прокуратурата от четирите национално представени работодателски организации за нередности при изграждането на новата мощности и сключените споразумения за строежа и дългосрочния договор за изкупуване на ток от централата. В същото време от "Ей И Ес" (AES) напомниха, че споразумението за изкупуване на енергия, подписано между Националната електрическа компания и ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово“, е било обект на многократни проверки от страна на правоохранителните органи, включително и от прокуратурата, и тези проверки не са показали каквито и да било несъответствия със закона. "В дейността си "Ей И Ес България" стриктно спазва всички законови изисквания на българската държава и Европейския съюз, както и международното антикорупционно законодателство, включително и Закона срещу корупционните практики в чужбина на САЩ”, заяви изпълнителният директор на ЕЙ И ЕС България Оливие Маркет, цитиран в разпространено в четвъртък прессъобщение. Той припомни, че договорите на компанията с българската държава са публично достъпни. "Това е в синхрон с усилията на нашата корпорация да бъде лоялен и предсказуем партньор на обществото, на което служим“, посочи Маркет. "Ей И Ес България" ще продължи да подкрепя българското правителство и КЕВР в усилията им за стабилизиране на енергийния сектор и установяване на ясни пазарни правила, завършва съобщението.

Путин и Обама като римски императори (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/putin-i-obama-kato-rimski-imperatori-video-6043228

Скулпторът Павел Грешников казва, че иска творбите му да създават усещане за две противоположности

България отстоява позицията си срещу ГМО културите

http://www.moreto.net/novini.php?n=302690

Министерство на земеделието и храните отстоява позицията си България да е освободена от отглеждане на ГМО култури, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство за Moreto.net. 10 уведомителни писма прати министерството до Европейската комисия, за да гарантира, че в страната ни няма да се култивират ГМО продукти.

Кандидатът за кмет на Плевен проф. Димитър Стойков: В моя мандат реализирахме повече инвестиции спрямо последните 16 години

http://pik.bg/кандидатът-за-кмет-на-плевен-проф-димитър-стойков-в-моя-мандат-реализирахме-повече-инвести-news409174.html

Кандидатът за кмет на Плевен проф. Димитър Стойков: В моя мандат реализирахме повече инвестиции спрямо последните 16 години

- Проф. Стойков Вие се борите за втори кметски мандат в Плевен. Бъдете откровен какво беше състоянието, което заварихте?

- Управлението на общината изисква сериозно отношение в тези повече от сериозни времена. Общината е преди всичко човешки съдби. Който си мисли, че управлението на общината е песен и знае нотите, той просто лъже. За съжаление обаче, явно някои хора са го приемали точно игра да неистини, да не употребявам и по-груба дума. Но, що за градоначалник е този, която не изплаща възнагражденията на своите служители редовно. Факт с категорична сила. За по-малко от година успяхме да стабилизираме устойчиво финансите на местната власт. Ще отбележа и непрестанната работа  по подобряване структурата на бюджетните звена и всекидневна работа на всички служители в администрацията, на които съм благодарен.

- Всъщност целите от програмата ви в Плевен през последните четири години бяха ли постигнати?

- От 2011 година до сега Община Плевен реализира повече инвестиции спрямо последните 16 години. Без личната намеса на премиера Борисов това нямаше да е факт. Представяте ли си какво означава това, буквално захвърлен в нищото град да се съизмерва с най-добрите примери. Днес  повече от средствата от външно финансиране са управлявани успешно единствено и само в полза на хората от региона. Само по европейски програми общината осигури над 2100 работни места. И ще продължим по същия начин. Нови над 1200 работни места предстои да бъдат открити в следващия управленски период. Очакваме още близо хиляда човека да намерят професионална реализация през следващите до две години. Имам уверението на централната власт в лицето на премиера, че добрата координация се поддържа с добра съвместна работа.

- Казвате подкрепа и съвместна работа бъдете по-конкретен. Какво искате да ни кажете?

- Още в началото на мандата си дадохме сметка, че основната възможност, която не бива да пропскаме е работата по европейски програми. И успяхме, защото хората в моя екип са професионалисти с опит. Едни от важните проекти, които успяхме да реализираме са за младите семейства в града и двете нови детски градини са факт. Едната от които по европейска програма, а другата – със средства от правителството на г-н Борисов. Можете ли да повярвате, че това беше първата нова детска градина в Плевен от 25 години насам. Наред с това и новият площад, който продължава с втори етап – създадохме една прекрасна градска среда в Плевен. Подменихме и остарелия тролейбусен парк с 40 нови тролея. И още един шокиращ факт  – в Плевен не е имало нови тролеи от 1985г. Разбира се успяхме да подобрим и средата за младите хора – създадохме над осемнадесет детски и спортни площадки.

- И все пак, за какво не ви стигна времето през този мандат?

- Имаме да решаваме казуси, които са залежавали по чекмеджетата на старото управление години наред. Проектиране и изграждане на допълнителни зони за чистота и хигиена в ж.к. Сторгозия, ж.к. Дружба, ж.к. Дружба 2 и ж.к. Мара Денчева. Окончателно справяне с казуса „Презастрояване в централната градска част” и изграждане на два нови паркинга в централната част. Ремонт и реновиране на тротоарната настилка по улица „К. Константинов” и реновиране на спирките на градския транспорт по улицата. Добавяне на нови тела за сметосъбиране и разделно сметосъбиране по протежение на цялата улица. Реновиране на района около чешма „Балаклия”, ул. „Добрич” и пл.”Добруджа”. Обявяване на конкурс за проект и обществено обсъждане за реновиране и блогоустройство на района около арт галерия “Илия Бешков” до средата на 2016 година и начало на дейностите до края на годината. И още конкретни дейности има. Те са включени в програмата за управление на 2015 -2019 година, с която запознаваме хората в нашите директни срещи.

- Един последен въпрос в това блиц интервю. Що за човешка максима изповядвате?

- Може и да го приемете еретично, но ще го споделя с вас. Понякога човек може да изгради страхотна кариера и да се радва на блестящ успех за определен период от време, благодарение на това, че е държал в покорство другите. Повече от дванайсет години системно, тук в нашия град, експерти и качествени хора бяха поставяни в ъгъла за сметка на един двама любимци. Те и днес са любимци и кукли на конци. Плевен има и друга категория граждани. Тези, които се радват на успех година след година, след година, и те са онези, които постъпват почтено.  Това е лесната за разбиране истина от мен.

Янко Янков: Чрез бежанския поток у нас могат да проникнат и други заплахи

http://pik.bg/янко-янков-чрез-бежанския-поток-у-нас-могат-да-проникнат-и-други-заплахи-news409173.html

Янко Янков: Чрез бежанския поток у нас могат да проникнат и други заплахи

Проблемът с бежанския поток, чрез който могат да проникнат у нас и други заплахи, в момента е най-сериозният риск за България. Това заяви депутатът от ДПС Янко Янков.

Трябва да се направи подробен анализ на информацията, която имаме и дали наистина само президентът на Сирия Башар Асад е факторът, който пречи да се разберат Русия и САЩ или не, посочи той. И тогава да се вземе най-адекватното решение за българската национална сигурност с отчитане на интересите ни.

Той отказа да коментира ситуацията с въздушните удари на Русия в Сирия, защото, според него, такъв анализ трябва да бъде направен от компетентни органи, които са оторизирани за това – МВнР и МО. И затова е необходимо да се свика Консултативния съвет за национална сигурност, за да изработи България своя стратегическа позиция. От една такава позиция ще следват задължително политики, които страната трябва да спазва, допълни депутатът от ДПС. 

Австрийски вицеканцлер заплаши с оставка заради "меката" политика към бежанците

http://www.mediapool.bg/avstriyski-vitsekantsler-zaplashi-s-ostavka-zaradi-mekata-politika-kam-bezhantsite-news239878.html

Австрийският вицеканцлер и председател на Австрийската народна партия (АНП) Райнхолд Митерленер заплаши в интервю, че ще напусне коалиционното правителство, ако партньорите му от Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) не втвърдят политиката си към мигрантите и не ограничат социалната държава, предаде Ройтерс.   Партията на Митерленер претърпя изборен неуспех в неделя, като загуби гласове на регионалните избори в провинция Горна Австрия в полза на Австрийска партия на свободата (АПС).   На национално ниво АПС получава около 30 процента в социологическите проучвания и по този начин изпреварва АНП и АСДП, които традиционно управляват Австрия в коалиции от Втората световна война.   "Заявявам честно: не съм готов да бъда пасивен пътник по съдбоносния път след изборите в Горна Австрия", каза в интервю за вестник "Оберйостерайхише нахрихтен" Митерленер, който е и министър на икономиката.   Митерленер каза, че правителството трябва да ограничи социалната държава и да бъде твърдо в селектирането на мигрантите, получаващи закрила, за да си върне загубените гласове.   "Ако не покажем в близко бъдеще, и под това имам предвид близките месеци, че искаме и можем да управляваме, то няма смисъл да продължаваме в дългосрочен план", посочва той в интервюто.   "Не съм на разположение за такова нещо".

Сидеров в Москва: "Атака" ще подкрепи Русия за коалиция срещу тероризма

http://www.cross.bg/siderov-evropa-moskva-1482613.html

/КРОСС"Атака" смята да повдигне в парламента на страната въпроса за необходимост да бъде подкрепена руската инициатива за създаване на широка антитерористична коалиция. Това заяви пред журналисти партийният водач Волен Сидеров, който участва днес в Международния парламентарен форум в Москва, предаде ТАСС. По думите му, идеята на Москва за създаване на широка коалиция за борба с терористите в Сирия и Ирак е актуална.  Руската федерация спасява Европа с действията си срещу ислямистите, заяви той.  "Европа ще загине от тази мигрантска вълна и това е голяма опасност, включително за България", добави лидерът на "Атака", цитиран от ТАСС. С ударите в Сирия срещу „Ислямска държава" Русия на практика спасява Европа, обяви лидерът на „Атака" Волен Сидеров по време на Международния парламентарен форум в Москва, цитиран от РИА Новости. Европа е в опасност заради вълните от имигранти. Това е голяма опасност и за България, тъй като сме малка държава и не сме добре защитени, коментира Сидеров пред журналисти. Той подчертава, че това е мнението на неговата партия, макар и руската медия да обява в заглавието позицията на Сидеров като позиция на българския парламент. Лидерът на "Атака" участва във форума „Ролята на парламентите за осигуряване на международната сигурност в съвременните условия", организиран от Държавната дума и Министерството на външните работи на Руската федерация

Паси: На много места по света сигурността се отдава на концесия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5017601

Докладът на НАТО казва, че България е само като консуматор, а не генератор на сигурност, защото сигурността се измерва с пари. След като разходите за отбрана в България са паднали от почти 3% преди десетина години на 1,3% днес, естествено е, че няма как с този минимален военен принос ние да генерираме сигурност.
Докладът на НАТО казва, че България е само като консуматор, а не генератор на сигурност, защото сигурността се измерва с пари. След като разходите за отбрана в България са паднали от почти 3% преди десетина години на 1,3% днес, естествено е, че няма как с този минимален военен принос ние да генерираме сигурност.

Сидеров в Москва: "Атака" ще подкрепи Русия за коалиция срещу тероризма

http://www.cross.bg/siderov-moskva-evropa-1482613.html

/КРОСС"Атака" смята да повдигне в парламента на страната въпроса за необходимост да бъде подкрепена руската инициатива за създаване на широка антитерористична коалиция. Това заяви пред журналисти партийният водач Волен Сидеров, който участва днес в Международния парламентарен форум в Москва, предаде ТАСС. По думите му, идеята на Москва за създаване на широка коалиция за борба с терористите в Сирия и Ирак е актуална. По думите на Сидеров съпартийците му смятат, че "с действията си Русия спасява Европа". "Европа ще загине от тази мигрантска вълна и това е голяма опасност, включително за България", добави лидерът на "Атака", цитиран от ТАСС. С ударите в Сирия срещу „Ислямска държава" Русия на практика спасява Европа, обяви лидерът на „Атака" Волен Сидеров по време на Международния парламентарен форум в Москва, цитиран от РИА Новости. Европа е в опасност заради вълните от имигранти. Това е голяма опасност и за България, тъй като сме малка държава и не сме добре защитени, коментира Сидеров пред журналисти. Той подчертава, че това е мнението на неговата партия, макар и руската медия да обява в заглавието позицията на Сидеров като позиция на българския парламент.    

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/01/2619803_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

САЩ и Русия ще започнат дискусии на ниво армии още днес, за да предотвратят сблъсъци между водената от Вашингтон коалиция, биеща се срещу "Ислямска държава" в Сирия и руските сили.

ООН: Миграционната криза е световен проблем.

Повечето предприятия в Швеция преминават към стандартен...

Германия смята да забрани генетично модифицираните култури

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/01/2619821_germaniia_smiata_da_zabrani_genetichno_modificiranite/?ref=rss


Германия официално е уведомила Европейския съюз, че ще забрани отглеждането на култури с генетично модифицирани организми (ГМО), съгласно новите правила на съюза, които позволяват на държавите членки да се откажат от отглеждането на ГМО, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на правителствен документ.

Немският министър на земеделието Кристиан Шмит е информирал Европейската комисия (ЕК), че Германия няма да позволи отглеждането на ГМО на своя територия, в писмо на Министерството на...

Бизнесът поиска данъчни облекчения за дарения на храни и стоки

http://econ.bg/Новини/Бизнесът-поиска-данъчни-облекчения-за-дарения-на-храни-и-стоки_l.a_i.699123_at.1.html

Българската стопанска камара (БСК) и браншови организации от хранителната индустрия предлагат въвеждането на данъчни преференции за бизнеса, който...

Париж въвежда 68 евро глоба за хвърлен фас

http://www.mediapool.bg/parizh-vavezhda-68-evro-globa-za-hvarlen-fas-news239877.html

Всеки, който от днес, хвърли угарката си на улица в Париж, ще бъде глобен с 68 евро, предадоха световните агенции в четвъртък.   Решението е на властите на Париж в опит да направят френската столица по-чиста.   Всяка година 4900-те чистачи на Париж събират по улиците 350 тона угарки.   Пушенето е забранено във Франция в обществените сгради, ресторантите и баровете от 2008 г., но близо 30 процента от французите продължават да пушат редовно.

"Златните" бикини на принцеса Лея отиват на търг

http://www.cross.bg/printzesa-bikini-zlatnite-1482612.html

/КРОСС/Снимачен костюм на принцеса Лея ще бъде предложен на търг, както и други предмети от култовата сага "Междузвездни войни", съобщи Ройтерс. Аукционната къща "Профайлс ин хистъри" ще потърси купувач за над 50 "междузвездни" лота, свързани с продукцията на лентите. Златните метални бикини /направени в действителност от пластмаса/, носен от актрисата Кари Фишър в ролята на принцеса Лея, пленена от Джаба Хътянина в "Междузвездни войни: Епизод VI - Завръщането на джедаите", ще бъдат предложени на цена между 80 000 и 120 000 долара. Сред другите лотове на аукциона са камерите, с които са били заснети филмите от междугалактическата сага, сценарии, постери, прототипи на шлема на Дарт Вейдър.  

"Атака": Ще подкрепим Москва за руски съюз срещу тероризма

http://pik.bg/атака-ще-подкрепим-москва-за-руски-съюз-срещу-тероризма-news409170.html

"Атака": Ще подкрепим Москва за руски съюз срещу тероризма

"Атака" смята да повдигне в парламента въпроса за необходимост да бъде подкрепена руската инициатива за създаване на широка антитерористична коалиция, партийният водач Волен Сидеров, който участва днес в Международния парламентарен форум в Москва.

По думите на Сидеров съпартийците му смятат, че "с действията си Русия спасява Европа".

"Европа ще загине от тази имигрантска вълна и това е голяма опасност, включително за България", добави политикът, цитиран от ТАСС.

Графа прави музикално предаване по БНТ HD

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016299

Български изпълнител изнася акустичен концерт, в който представя свои песни, но в напълно нов аранжимент. Има и бенд, а публиката около сцената ще е малко и подбрана - истински фенове на звездите.
В общи линии това представлява музикалното шоу “БГ Версия”. БНТ HD ще излъчи пилотното му издание в неделя.
Български изпълнител изнася акустичен концерт, в който представя свои песни, но в напълно нов аранжимент. Има и бенд, а публиката около сцената ще е малко и подбрана - истински фенове на звездите. В общи линии това представлява музикалното шоу “БГ Версия”. БНТ HD ще излъчи пилотното му издание в неделя.

Париж въвежда глоби за хвърлени на улицата фасове

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/01/2619833_parij_vuvejda_globi_za_hvurleni_na_ulicata_fasove/?ref=rss


Париж ще глобява пушачите, които хвърлят фасовете от цигарите си по улиците, гласи най-новото правило, целящо да опази чиста френската столица, предаде "Ройтерс".

Всяка година 4900 служители на почистващи фирми събират 350 тона цигарени фасове от тротоарите и улиците на града, съобщи кметството на Париж.

Глобата ще бъде в размер на 68 евро. Забраната влиза в сила от днес.

"Освен че са естетически неприятни, цигарените фасове са много вредни за природата, тъй...

Защо повечето имигранти са млади мъже

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/10/01/2619824_zashto_povecheto_imigranti_sa_mladi_muje/?ref=rss


Младите несемейни мъже, които искат убежище, нерядко са склонни към агресия. Водени от архаични морални и религиозни представи, те създават и най-много проблеми. А точно тази група бежанци е най-многобройна. Защо? 

Този въпрос си задават милиони хора, включително и в България. Отговор търсят и редица германски медии. Александър Андреев от "Дойче веле" подбра за вас факти и мнения от седмичника "Ди цайт", от всекидневника "Зюддойче цайтунг" и от информационния портал "ИнФранкен"....

Пешеходна пътека на зиг-заг се появи в София (снимка)

http://pik.bg/пешеходна-пътека-на-зиг-заг-се-появи-в-софия-снимка-news409166.html

Пешеходна пътека на зиг-заг се появи в София (снимка)

Крива пешеходна пътека изненада преди дни столичани. Зебрата се е появила на кръстовището на улица „Пиротска” и булевард „Христо Ботев”, съобщава Би Ти Ви.

Хората от околните жилищни сгради се шегуват, че е първата стилово издържана зебра в столицата. По думи на очевидци работниците отказали да се представят, когато били питани от къде са и защо рисуват кривата пътека.

Начинанието им отнело по-малко от час. Столичани се шегуват, че критерии за форма и размери очевидно са липсвали. Някои минаващи коментираха, че пътеката е „малко по-крива” от тези в Германия. Други се радваха, че въобще има очертания.

Виж какво каза Махмуд Аббас пред ООН

http://frognews.bg/news_98712/Vij-kakvo-kaza-Mahmud-Abbas-pred-OON/

Президентът на Държавата Палестина Махмуд Аббас заяви, че палестинската страна не може да продължи да спазва споразуменията, подписани с Израел, докато той упорито не ги спазва, отказва да прекрати заселническата колонизация и да освободи политическите затворници. Израел трябва да понесе своята отговорност като окупационна власт, защото съществуващото положение не може да продължи.

Затяга се контролът върху обществените поръчки за фирми на хора с увреждания

http://www.mediapool.bg/zatyaga-se-kontrolat-varhu-obshtestvenite-porachki-za-firmi-na-hora-s-uvrezhdaniya-news239876.html

Контролът при възлагането на поръчки на предприятия на хора с увреждания се затяга с въвеждането на допълнителни изисквания. Това реши Народното събрание, което одобри експресно в четвъртък на първо и второ четене промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), внесени от правителството. С цел пресичане заобикалянето на закона от недобросъвестни фирми, вече поне 80% от предмета на поръчката ще трябва да се изпълнява от специализираното предприятие или от кооперация на хора с увреждания със собствено производство или ресурс, или от подизпълнители, които също са такива предприятия или кооперации, решиха депутатите. По този начин ще бъдат премахнати фирмите посредници, които се ползваха, за да спечелят поръчката, а след това работата се прехвърляше на компании, в които няма хора с увреждания. Преференциите в ЗОП за фирми на хора с увреждания станаха факт по време на управлението на БСП, ДПС и "Атака", които промениха закона в средата на 2014 г. Това позволи да се дават обществени поръчки на фирми и кооперации на хора с увреждания при облекчени условия, включително и без критерии за подбор на предприятията. Ефектът беше бум в регистрирането на фирми на хора с увреждания и злоупотреби. Освен това депутатите решиха в търговете за поръчки, запазени за предприятия с хора с увреждания, да могат да кандидатстват и други фирми. Така ако специализираните предприятия не могат да изпълнят поръчката, тя ще се дава на следващата класирана компания в процедурата и няма да се налага да се прави нов търг. По този начин няма да се бави изпълнението на самата поръчка, каквито случаи имаше до сега. Дава се и възможност на възложителя да поставя изисквания за техническия и финансовия капацитет на специализираните предприятия или кооперации на хора с увреждания, проеха народните представители. Агенцията по обществените поръчки минава на подчинение към министъра на финансите, решиха още депутатите. В момента ведомството е под шапката на Министерството на икономиката. Това се прави с цел  подобряване на контрола. В момента няколко звена, които са част от процеса на обществените поръчки, се намират в Министерството на финансите. Там са Агенцията за държавна финансова инспекция и Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС", които правят последващия контрол. Освен това единственият действащ Централизиран орган за обществени поръчки (ЦООП) също е към Министерството на финансите, което прави политиките по разходване на бюджета, и е заинтересовано да има пряк контрол върху качеството и изразходването на публичните средства. Целта на промените е целият контрол да бъде на едно и също място, за да действат еднакви правила. Когато АОП бъде заедно с всички контролни органи се очаква да има много по-голям синхрон в работата им, мотивираха се вносителите. Дава се също така възможност Министерският съвет да създава централни органи за обществени поръчки или да възлага тези функции на орган на изпълнителната власт. Промените в Закона за обществените поръчки бяха приети от правителството в края на април в Народното събрание. През лятото пък в парламента беше внесен изцяло нов ЗОП, съобразен с последните европейски директиви. Той трябва да бъде приет от парламента най-късно до средата на 2016 г. за да влезе в сила и да започне да се прилага до края на годината. Този закон е едно от предварителните условия, които страната ни трябва да изпълни, за да ползва без проблеми европейските средства. Този законопроект е част от реформата в сектора и предвижда възлагането да става на принципа най-доброто качество при най-добра цена за услуги, доставки и строителство при намаляване на корупцията. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ също отбеляза, че предстои приемането на изцяло нов проект на Закон за обществените поръчки, с който ще се регулират много от установените до момента проблеми.

Пешеходец в болница, минал на червено

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5017594

55-годишен пловдивчанин е в болница без опасност за живота, след като бе блъснат на кръстовище в града. Инцидентът е станал вчера около 21 ч. на кръстовището на между улиците “Гладстон” и “Преслав”. Според полицията пешеходецът тръгнал на пресича на червен светофар и тогава бил ударен от нисан, управляван от жител на с. Скутаре, на 27 г.
55-годишен пловдивчанин е в болница без опасност за живота, след като бе блъснат на кръстовище в града. Инцидентът е станал вчера около 21 ч. на кръстовището на между улиците “Гладстон” и “Преслав”. Според полицията пешеходецът тръгнал на пресича на червен светофар и тогава бил ударен от нисан, управляван от жител на с. Скутаре, на 27 г.

Курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” във Варна ще положат клетва

http://www.moreto.net/novini.php?n=302683

На 3 октомври в района на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” от 10.00 часа, ще се състои тържествен ритуал по полагане на военна клетва от курсантите от „Випуск 2020”, научи Moreto.net. 23-ма първокурсници, от които 8 девойки прекрачиха прага на Морско училище на 21 август, ще положат военна клетва и поединично ще преминат под знамената.

Руските и американските военни ще обменят информация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5017587

Между ръководствата на САЩ и Русия има „разбирателство за нуждата от тясно сътрудничество“ по Сирия. Това каза руският външен министър Сергей Лавров след третата си среща с американския държавен секретар Джон Кери в кулоарите на Общото събрание на ООН, съобщава вестник „Коммерсант“. Сирийската криза беше в центъра на разговорите между Лавров и
Между ръководствата на САЩ и Русия има „разбирателство за нуждата от тясно сътрудничество“ по Сирия. Това каза руският външен министър Сергей Лавров след третата си среща с американския държавен секретар Джон Кери в кулоарите на Общото събрание на ООН, съобщава вестник „Коммерсант“. Сирийската криза беше в центъра на разговорите между Лавров и

В Индия жаден леопард заклещи главата си в гърне (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_565694.html

Мъжки леопард заклещи главата си в метално гърне в село в северния индийски щат Раджастан, съобщи Би Би Си. Обърканият и стреснат хищник се лутал така над пет часа. Животното е търсило вода и злополучно надникнало в малкия гюм, обяснили пред репортери местни хора, които заснели премеждието му. Повикани от тях специалисти приспали леопарда и го освободили. Според тях той не е наранен. В Индия живеят на свобода между 12 000 и 14 000 леопарда, сочат оценки от неотдавнашно преброяване на дивите животни.

Култовата пиеса „Рейс” отново е в Сатиричния театър

http://www.cross.bg/stratiev-teatur-komediya-1482611.html

/КРОСС/ Култовата пиеса „Рейс" на Станислав Стратиев отново е в репертоарния афиш на Сатиричния театър. Не толкова защото текстовете на гениалния български абсурдист са безсмъртни - това го знаят дори някои политици, а защото великолепната сатирична комедия продължава да е актуална, признават с въздишка създателите на спектакъла. Защото Сатиричният театър е предан на своя автор, с чиито творби е разсмивал и замислял толкова пъти своята любима публика. Защото вече толкова години се смеем от сърце над ситуациите и персонажите на Стратиев, но все не успяваме да се разделим с тях. Защото да поставяш комедия на Стратиев, да играеш в нея, да я гледаш е духовен пир, от която някой едва ли би искал да се лиши. Сценичната версия и постановка са дело на Здравко Митков. Сценографията е на Петър Митев. В новия премиерен спектакъл ще видим познати и обичани актьори. Предпремиерата е на 3-ти, а премиерата - на 5 октомври.  

Шефът на ВВС подаде оставка

http://www.bnews.bg/article-142120

По първоначална информация мотивите за оставката му са непоследователна политика за стабилизиране на бойната авиация.

В Москва Сидеров похвали "идеята на Русия за коалиция срещу тероризма"

http://www.mediapool.bg/v-moskva-siderov-pohvali-ideyata-na-rusiya-za-koalitsiya-sreshtu-terorizma-news239875.html

Българската опозиционна партия "Атака" смята да повдигне в парламента на страната въпроса за необходимост да бъде подкрепена руската инициатива за създаване на широка антитерористична коалиция.   Това заяви пред журналисти партийният водач Волен Сидеров, който участва днес в Международния парламентарен форум в Москва, предаде ТАСС, цитирана от БТА.   По думите на Сидеров съпартийците му смятат, че "с действията си Русия спасява Европа".   "Европа ще загине от тази мигрантска вълна и това е голяма опасност, включително за България", добави лидерът на "Атака", цитиран от ТАСС.

Руските и американските военни ще обменят информация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5017576

Между ръководствата на САЩ и Русия има „разбирателство за нуждата от тясно сътрудничество“ по Сирия. Това каза руският външен министър Сергей Лавров след третата си среща с американския държавен секретар Джон Кери в кулоарите на Общото събрание на ООН, съобщава вестник „Коммерсант“. Сирийската криза беше в центъра на разговорите между Лавров и
Между ръководствата на САЩ и Русия има „разбирателство за нуждата от тясно сътрудничество“ по Сирия. Това каза руският външен министър Сергей Лавров след третата си среща с американския държавен секретар Джон Кери в кулоарите на Общото събрание на ООН, съобщава вестник „Коммерсант“. Сирийската криза беше в центъра на разговорите между Лавров и

Борис Станимиров: Срещу министър Ненчев има лобистка атака

http://pik.bg/борис-станимиров-срещу-министър-ненчев-има-лобистка-атака-news409163.html

Борис Станимиров: Срещу министър Ненчев има лобистка атака

Срещу министър Ненчев има лобистка атака, заяви в кулоарите на НС депутатът от РБ Борис Станимиров по повод исканата оставка на военния министър от страна на ПГ на БСП лява България.

Според Станимиров оценката на работата на военния министър е на премиера Бойко Борисов. Той защити тезата за необходимостта от съвместен военно-въздушен патрул по границите ни в случай на нарушение на въздушното ни пространство.

Но направи уговорката, че по принцип това не се прави от самолети на съседни държави и в нашия случай предположи, че за това могат да ни помогнат страни-членки на ЕС. Очаквайте подробности. 

Извънредно: Щаб на терористи и склад с боеприпаси унищожила Русия в Сирия

http://petel.bg/Izvanredno--SHHab-na-teroristi-i-sklad-s-boepripasi-unishhozhila-Rusiya-v-Siriya__128939

Снимка: army.lv Руската авиация е унищожила щаб на терористите и склад с боеприпаси в сирийската област Идлиб при ударите си по обекти на...

Вижте как ще изглеждат новите ни профили във Фейсбук съвсем скоро

http://petel.bg/Vizhte-kak-shhe-izglezhdat-novite-ni-profili-vav-Feysbuk-savsem-skoro__128942

Хората посещават профили във Facebook над 4 милиарда пъти на ден. Затова най-голямата социална мрежа непрекъснато търси нови начини за...

Читател от Варна: Вода извира от кран до Патриарха! Тече от няколко дни

http://petel.bg/CHitatel-ot-Varna--Voda-izvira-ot-kran-do-Patriarha--Teche-ot-nyakolko-dni__128938

Фото: Росен Добрев Течаща вода по локалното платно до подлеза на ул. „Патриарх Евтимий“ притесни живеещите в района. Според тях тя...

Момиче пи зелен чай за отслабване, но се разболя от страшна болест

http://petel.bg/Momiche-pi-zelen-chay-za-otslabvane--no-se-razbolya-ot-strashna-bolest__128944

Илюстрация Уикипедия Тийнейджърка от Йемен се разболя от хепатит, след като консумирала по три чаши зелен чай на ден в продължение на...

Командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев хвърлил оставка

http://frognews.bg/news_98711/Komandirat-na-VVS-gen--maior-Rumen-Radev-hvarlil-ostavka/

Командирът на Военно-въздушните сили генерал-майор Румен Радев е подал оставка, като я депозирал оставката си в Министерството на отбраната.

С какво новият Android е по-добър от стария

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/s-kakvo-noviiat-android-e-po-dobyr-ot-stariia-6043226

Дългоочакваната нова версия на Android, с име Marshmallow и обозначение 6.0, ще бъде пусната следващата седмица

В Асеновград почват ремонти на улици

http://asenovgrad.actualno.com/V-Asenovgrad-pochvat-remonti-na-ulici-news_498778.html

Стартира извършване на ремонт на девет от улиците в община Асеновград. Сред планираните за отремонтиране е и улица „Шейново“, съобщава кореспондентът на Actualno.com от града. Жителите на тази улица чакаха повече от две години, за да стартират ремонтните дейности там. Тогава бе подадена и жалба от асеновградчани, в която бе описано окаяното състояние на пътната отсечка. Така, улица „Шейново“ бе включена в Инвестиционната програма на Асеновград. Сега Общината реши да отд

Спортна инициатива в помощ на болна асеновградска учителка

http://asenovgrad.actualno.com/Sportna-iniciativa-v-pomosht-na-bolna-asenovgradska-uchitelka-news_498782.html

Близо 300 лева за благотворителна кауза събраха жени и мъже от Асеновград, в рамките на само един час. Средствата бяха дарени за лечението на предподавателя Любомила Ангелова. Салонът в ПГ „Цар Иван Асен II“ в Асеновград се оказа тесен за желаещите да участват в каузата „Спорт срещу болестта“, организирана от инструктора по аеробика Мария Лучинска. Преподаватели, студенти, спортисти, майки, асеновградчани с различни професии и интереси – всички се обединиха в името

36 цивилни загинаха при руски въздушен удар в Сирия

http://asia.actualno.com/36-civilni-zaginaha-pri-ruski-vyzdushen-udar-v-Sirija-news_498784.html

Руски въздушен удар уби 36 цивилни, включително пет деца в централната провинция Хомс, съобщава AFP. „Руснаците удариха северните части на Хомс, убивайки 36 невинни, които се бориха срещу екстремизма“, заяви пред AFP Халед Ходжа, ръководител на Националната сирийска коалиция. Опозицията е получила имената на всички 36 жертви и чака подробни доклади за останалите над 20 въздушни удари, които са извършени за последните два дни. „Всички жертви са цивилни“, заяви Ходжа в Н

Профилактика и лечение при рак на гърдата бе темата на уебинар в Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/Profilaktika-i-lechenie-pri-rak-na-gyrdata-be-temata-na-uebinar-v-Asenovgrad-news_498786.html

Каква е продължителността на хормоналното лечение при диагностицираните с рак на гърдата? Колко често трябва да се провежда изследването мамография, когато човек е здрав? Какви са лекарствата и съвременни методи за лечение на заболяването? Отговорите на тези и множество други въпроси бяха дискутирани онлайн по време на проведения днес уебинар, в койо се включи и Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград, предаде кореспондентът на Actualno.com от населеното място.  До

Какво трябва да знаете за референдума на 25 октомври?

http://politics.actualno.com/Kakvo-trjabva-da-znaete-za-referenduma-na-25-oktomvri-news_498788.html

На 25 октомври 2015 г. ще се проведе национален референдум за възможността да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите, предаде Дарик. Гражданите на Република България ще гласуват с "ДА" или с "НЕ" в отговор на следния въпрос ВЪПРОС: Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? МОТИВИ: Референдумът е форма на пряка демокрация, чрез която българският народ като суверен трябва

Кънев твърдо защити Ненчев, Атака също поиска оставката на военния министър

http://politics.actualno.com/Kynev-tvyrdo-zashtiti-Nenchev-Ataka-syshto-poiska-ostavkata-na-voennija-ministyr-news_498789.html

Не виждам непоследователна политика от страна на министър Ненчев. С тези думи лидерът на ДСБ Радан Кънев защити военния министър, след като по-рано днес в рамките на няколко часа началникът на ВВС подаде оставка и след това размисли. Кънев подчерта, че трайното за България решение по отношение на техниката е да имаме оборудване от НАТО, но засега това не е така. Много добро, временно решение, е да се направи ремонт на МИГ-овете ни в Полша, сигурен е тъмносиният политик. Той добави, че силната о

Сидеров в Москва: Русия спасява Европа с ударите в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_565679.html

С ударите в Сирия срещу „Ислямска държава“ Русия на практика спасява Европа. Това обяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров по време на Международния парламентарен форум в Москва, цитиран от РИА Новости. Европа е в опасност заради вълните от имигранти. Това е голяма опасност и за България, тъй като сме малка държава и не сме добре защитени, коментира Сидеров пред журналисти. Той подчертава, че това е мнението на неговата партия, макар и руската медия да обява в заглавието позицията на Сидеров като позиция на българския парламент.  Лидерът на „Атака“ казва още, че идеята на Москва за създаване на широка коалиция за борба с терористите в Сирия и Ирак е актуална. Ще поставя въпроса за подкрепа на инициативата на Русия за създаване на широка коалиция за борба с тероризма и в българския парламент, обещава Сидеров. Руският парламент одобри в сряда предложението на президента Владимир Путин за изпращане на бойна авиация в Сирия. В рамките на същия ден бойни самолети действително бяха изпратени и започнаха първите удари срещу "Ислямска държава".  Руското министерство на отбраната обяви в сряда вечерта, че в Сирия са нанесени 20 удара по 8 бази на "Ислямска държава", като са унищожени всички позиции на джихадистите в планините.  САЩ обаче изрази опасение, че ударите не са били срещу "Ислямска държава", а срещу бази на опозицията. 

Даниел Панов предлага безплатно обучение по чужди езици в детските градини

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5017559

Часовете ще се дофинансират от общината
Пред близо 40 директори, педагози и служители на детските градини във Велико Търново и населените места от общината Даниел Панов предложи да се въведе обучение по чужди езици още в предучилищна възраст. Кандидатът за кмет на старата столица от партия ГЕРБ разясни,
Часовете ще се дофинансират от общината Пред близо 40 директори, педагози и служители на детските градини във Велико Търново и населените места от общината Даниел Панов предложи да се въведе обучение по чужди езици още в предучилищна възраст. Кандидатът за кмет на старата столица от партия ГЕРБ разясни,

Даниел Панов предлага безплатно обучение по чужди езици в детските градини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5017550


Часовете ще се дофинансират от общината
Пред близо 40 директори, педагози и служители на детските градини във Велико Търново и населените места от общината Даниел Панов предложи да се въведе обучение по чужди езици още в предучилищна възраст. Кандидатът за кмет на старата столица от партия ГЕРБ разясни,
Часовете ще се дофинансират от общината Пред близо 40 директори, педагози и служители на детските градини във Велико Търново и населените места от общината Даниел Панов предложи да се въведе обучение по чужди езици още в предучилищна възраст. Кандидатът за кмет на старата столица от партия ГЕРБ разясни,

Най-възрастният бежанец - 110-годишният Абдул

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/naj-vyzrastniiat-bezhanec-110-godishniiat-abdul-6043225

Азизи няма акт за раждане, с който да удостовери възрастта си, но роднините му твърдят, че е роден на 1 януари 1905 г.

Пол Скоулс: Във Висшата лига само Агуеро е играч от световна класа

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/01/2619823_pol_skouls_vuv_visshata_liga_samo_aguero_e_igrach_ot/?ref=rss


Легендата на "Манчестър юнайтед" Пол Скоулс направи интересно изказване за футболистите в английското първенство.

Според бившия халф на "червените дяволи" единственият играч във Висшата лига, който има качествата да играе в някой от водещите европейски отбори като "Реал" (Мадрид) или "Байерн" (Мюнхен) е Серхио Агуеро.

"Ако погледнем нивото на играчите, които идват в Англия, не мисля, че имаме най-добрите играчи в света и дори в Европа. Най-добрите играчи са в "Реал" или...

Румяна Бъчварова: МВР е способно да предотврати купуването на гласове на местните избори

http://www.moreto.net/novini.php?n=302681

Вицепремиерът Румяна Бъчварова увери, че МВР е готово да се противопостави на купуването на гласове в предстоящите избори. В Ню Йорк, където тя е част от българската делегация на 70-ото Общо събрание на ООН, Бъчварова говори за предизвикателствата, пред които е изправена страната ни и готовността ѝ да се справи с тях.

Турски журналист със счупени ребра след нападение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5017573

Известен турски журналист е приет в болница, след като е бил нападнат пред дома си, съобщава Ройтерс. Това е поредният признак за влошаващата се медийна среда под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган, коментира агенцията.
В сряда вечерта Ахмет Хакан е бил нападнат от четирима мъже, които са го проследили с черна кола от сградата на
Известен турски журналист е приет в болница, след като е бил нападнат пред дома си, съобщава Ройтерс. Това е поредният признак за влошаващата се медийна среда под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган, коментира агенцията. В сряда вечерта Ахмет Хакан е бил нападнат от четирима мъже, които са го проследили с черна кола от сградата на

ДПС поиска свикване на съвета по сигурността заради Сирия и Украйна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/01/2619819_dps_poiska_svikvane_na_suveta_po_sigurnostta_zaradi/?ref=rss


ДПС поиска свикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

"Срещата в Ню Йорк показа, че е невъзможно да се постигне обща позиция в рамките на съвета за сигурност на ООН по кризата в Близкия изток и Украинската криза. След срещата на президентите на двете суперсили – на САЩ и Русия стана ясно, че двамата президенти имат различни позиции за решаването на проблема с Ислямска държава", мотивира искането от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от...

Само във Фрог: Връзкарство препъна Семов по пътя към върха

http://frognews.bg/news_98710/Samo-vav-Frog-Vrazkarstvo-prepana-Semov-po-patia-kam-varha/

Връзкарството препъна Атанас Семов по пътя към неговото израстване до Генерален адвокат на съда на ЕС в Люксембург. Този факт възмутил най-много „Съвета на мъдреците“ , които решиха да не допускат Семов до окончателното му изслушване, разкриха пред Фрог нюз юристи.

Турски журналист със счупени ребра след нападение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5017498

Известен турски журналист е приет в болница, след като е бил нападнат пред дома си, съобщава Ройтерс. Това е поредният признак за влошаващата се медийна среда под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган, коментира агенцията.
В сряда вечерта Ахмет Хакан е бил нападнат от четирима мъже, които са го проследили с черна кола от сградата на
Известен турски журналист е приет в болница, след като е бил нападнат пред дома си, съобщава Ройтерс. Това е поредният признак за влошаващата се медийна среда под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган, коментира агенцията. В сряда вечерта Ахмет Хакан е бил нападнат от четирима мъже, които са го проследили с черна кола от сградата на

Куриозни плакати на мераклии за кметове забавляват избирателите

http://www.bnews.bg/article-142119

Кандидатка шашна електората с прическа, нейн "колега" се рекламира като Свети Георги.

Началникът на ВВС ген. Румен Радев подаде оставка (обновена)

http://www.cross.bg/radev-komandir-graf-1482610.html

/КРОСС/ Командващият бойната авиация ген. Румен Радев е подал оставка, твърдят източници на вестник „Сега" от МО. Засега няма официално потвърждение на информацията. Очаква се съобщение на военното министерство. Мотивите за подадената оставка се очаква да бъдат обявени от ген. Радев по време на утрешния Ден на отворени врати в авиобаза Граф Игнатиево, където ще заседава и парламентарната Комисия по отбрана и национална сигурност. По първоначална информация мотивите за оставката на Радев са непоследователната политика за стабилизиране на бойната авиация, посочва БНР. Междувременно Агенция „Фокус” публикува потвърждението на пресцентъра на ВВС за подадената и депозирана в Министерството на отбраната оставка. „Изненадан съм, че способен офицер като ген. Радев си подава оставката. Лично аз бих го посъветвал да не го прави, защото не е необходимо", коментира пред журналисти зам.-председателят на парламентарната комисия по отбрана Валентин Радев от ГЕРБ. Той посочи, че командирът на ВВС защитава добре позициите си. "Защо си подава оставката - може би вижда някаква безперспективност", добави депутатът. Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев коментира, че вярната отбранителна политика е много по-важна от шефа на ВВС. „Нито е първият, нито последният

Началникът на ВВС ген. Румен Радев е подал оставка (обновена)

http://www.cross.bg/radev-graf-zamestnik-komandir-1482610.html

/КРОСС/ Командващият бойната авиация ген. Румен Радев е подал оставка, твърдят източници на вестник „Сега" от МО. Засега няма официално потвърждение на информацията. Очаква се съобщение на военното министерство. Мотивите за подадената оставка се очаква да бъдат обявени от ген. Радев по време на утрешния Ден на отворени врати в авиобаза Граф Игнатиево, където ще заседава и парламентарната Комисия по отбрана и национална сигурност. По първоначална информация мотивите за оставката на Радев са непоследователната политика за стабилизиране на бойната авиация, посочва БНР. Междувременно Агенция „Фокус” публикува потвърждението на пресцентъра на ВВС за подадената и депозирана в Министерството на отбраната оставка.   Ген. Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. Образование:1982 г. - Математическа гимназия - гр. Хасково;1982 - 1987 г. - Висше военновъздушно училище - Долна Митрополия;1992 г. - Ескадрилен офицерски курс, „Максуел", САЩ;1994 - 1996 г. - Командно-щабна академия - ВА - „Г. С. Раковски";2000 г. - Доктор на военните науки, област - усъвършенстване на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой;2002 - 2003 г. - Военновъздушен колеж „Максуел", САЩ. Военна кариера:1987 - 1988 г. - младши пилот в 15 изтребителен авиационен полк - Равнец;1989 - 1990 г. - заместник-командир на звено в 15 изтребителен авиационен полк - Равнец;1990 - 1994 г

Началникът на ВВС ген. Румен Радев е подал оставка

http://www.cross.bg/radev-ostavka-aviatziya-1482610.html

/КРОСС/ Командващият бойната авиация ген. Румен Радев е подал оставка, твърдят източници на вестник „Сега" от МО. Засега няма официално потвърждение на информацията. Очаква се съобщение на военното министерство. Мотивите за подадената оставка се очаква да бъдат обявени от ген. Радев по време на утрешния Ден на отворени врати в авиобаза Граф Игнатиево, където ще заседава и парламентарната Комисия по отбрана и национална сигурност. По първоначална информация мотивите за оставката на Радев са последователна политика за стабилизиране на бойната авиация, посочва БНР.  

Началникът на ВВС ген. Румен Радев е подал оставка

http://www.cross.bg/radev-ostavka-podal-1482610.html

/КРОСС/ Командващият бойната авиация ген. Румен Радев е подал оставка, твърдят източници на вестник „Сега" от МО. Засега няма официално потвърждение на информацията. Очаква се съобщение на военното министерство. По първоначална информация мотивите за оставката на Радев са последователна политика за стабилизиране на бойната авиация, посочва БНР.

Сянката на безсмислицата тегне над НАТО

http://www.cross.bg/nato-rysiya-amerika-1482609.html

/КРОСС/ Анализ на Валентин Вацев, a-specto Защо не умря НАТО? Наблюдаваме едно преаранжиране. Здравият разум говореше очевидни истини. Че разпадането на Варшавския договор изискваше аналогичния съюз отсреща да направи същото. За съжаление в политиката (и в реалността изобщо) простите, линейните зависимости обикновено не са актуални. Работата е там, че когато Съветският съюз извърши самоубийството си, настъпи нова историческа епоха. Промени се глобалната архитектура на света, промени се геополитическото силово поле на планетата. Съдържателната логика на развитие на света изискваше и НАТО да започне да се осъзнава по съвсем друг начин. Продължавам да настоявам, че смъртта на Съветския съюз беше самоубийство. Поради някакви свои причини Съветският съюз се унищожи. Съветският съюз умря не победен отвън, той беше победен отвътре, от своето собствено ръководство. Със смъртта на СССР се оказа, че НАТО няма как да се разпусне, а се налага всъщност да се промени. Защото след края на Съветския съюз светът стана еднополярен. Американските стратези през 90-те години искрено вярваха, че предстои „Американски век", че светът вече е американски. И че са необходими въоръжени сили именно за охрана на статуквото и за неговото развитие.Така НАТО не просто се лиши от противник, НАТО смени природата си. Навремето НАТО беше армия, въоръжени сили

Началникът на ВВС ген. Румен Радев е подал оставка

http://www.cross.bg/podal-radev-ostavka-1482610.html

/КРОСС/ Командващият бойната авиация ген. Румен Радев е подал оставка, научи „Сега" от източници от МО. Засега информацията е потвърдена неофициално. Очаква се съобщение на военното министерство.

Експерт: ММА боецът Джон Кери не е с амнезия. Взел е наркотик стимулиращ паметта

http://pik.bg/експерт-мма-боецът-джон-кери-не-е-с-амнезия-взел-е-наркотик-стимулиращ-паметта-news409153.html

Експерт: ММА боецът Джон Кери не е с амнезия. Взел е наркотик стимулиращ паметта

Експертът по наркотици д-р Юлиян Караджов сподели, че амфетаминът е много опасен наркотик, който се е използвал от много години за мобилизиране на енергията и силата. Той сподели, че в случая с ММА боеца със сигурност има наличие на свръхдоза и примес с алкохол, съобщава Нова телевизия.

Д-р Караджов увери, че не е вярно, че боецът не помни, защото този наркотик стимулира паметта и концентрацията.

ММА състезателят Камен Георгиев сподели, че съществува база данни в интернет, където фигурират всички ММА бойци в света с информация за техните срещи. Камен добави, че човек с името Джон Кери не фигурира в тази база и най-вероятно се е самопровъзгласил за такъв.

Камен сподели, че българското Черноморие е известно с алкохолния си и нарко туризъм и е нормално да привлича такива туристи.

Бъчварова: МВР е способно да предотврати купуването на гласове на местните избори

http://pik.bg/бъчварова-мвр-е-способно-да-предотврати-купуването-на-гласове-на-местните-избори-news409151.html

Бъчварова: МВР е способно да предотврати купуването на гласове на местните избори

Вицепремиерът Румяна Бъчварова увери, че МВР е готово да се противопостави на купуването на гласове в предстоящите избори. В Ню Йорк, където тя е част от българската делегация на 70-ото Общо събрание на ООН, Бъчварова говори за предизвикателствата, пред които е изправена страната ни и готовността ѝ да се справи с тях. За БНР вицепремиерът даде да се разбере, че специалният щаб, който следи за купуването на гласове, е способен да прекрати порочната практика по време на избори:

"Най-важното е, че ние имаме достатъчно опит и практика в разкриване на такъв род нарушаване на политическите права на гражданите. И може би най-същественото в момента е, че имаме много ясната воля и намерение да реагираме при всеки един такъв случай."

Бъчварова коментира и срещите си в Ню Йорк, които са поставили предизвикателствата пред страната ни в глобален аспект. Тя каза, че проблемите нямат национален корен, въпреки че имат национални проявления. За нея търсенето на решения може да бъде само в глобален формат и чрез сътрудничеството между държавите. Вицепремиерът оцени като много добросправянето на България с глобалните предизвикателства, като посочи, че страната ни успява да сведе до минимум изненадите от нелегалната имиграция.

По въпроса за уязвимите малцинствени групи, атакувани от екстремни националистически послания и така ставащи податливи на радикална пропаганда, вицепремиерът Румяна Бъчварова каза, че в България има толерантност, а пътят към предотвратяване на радикализацията минава през интеграцията.

Facebook променя дизайна на мобилните профили на потребителите

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/01/2619765_facebook_promenia_dizaina_na_mobilnite_profili_na/?ref=rss


Facebook представи поредната промяна в социалната мрежа. Този път мобилната версия на профилите на потребителите е на фокус, като вече има нов дизайн.

Една от големите промени е възможността да се заснеме съвсем кратко видео, което да постави вместо профилна снимка. Освен това потребителите ще могат да добавят временна профилна снимка, която след зададен от тях период от време автоматично ще се маха и ще се връща старата. Според Facebook това може да е "визуален статус, който да...

България - страна, в която са забранени ГМО културите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5017533

Министерство на земеделието и храните отстоява позицията си България да е освободена от отглеждане на ГМО култури. Това се посочва в 10 уведомителни писма, които Министерството изпрати до Европейската комисия, за да гарантира, че в страната ни няма да се култивират ГМО продукти. По този начин се осигурява невъзможност да има коригиране
Министерство на земеделието и храните отстоява позицията си България да е освободена от отглеждане на ГМО култури. Това се посочва в 10 уведомителни писма, които Министерството изпрати до Европейската комисия, за да гарантира, че в страната ни няма да се култивират ГМО продукти. По този начин се осигурява невъзможност да има коригиране

Мобилно приложение, разработено от русенски студент, спира рекламите в телефона

http://www.cross.bg/sava-block-this-1482608.html

/КРОСС/Студентът в Русенския университет Сава Георгиев е разработил безплатно приложение за блокиране на реклами за телефони, работещи с операционната система Android. Само за месец „Block This! - FREE" има близо 100 000 изтегляния от Google Play и се радва на огромен интерес от потребителите. Към момента то е единственото реално работещо приложение от този тип. „Block This! - FREE" спира не само реклами в браузера, но и във всички останали приложения, инсталирани на телефона. За тази цел то използва технология, наречена „DNS blocking", прилагана в големи компании и учебни заведения за допълнителна сигурност или за ограничаване на достъпа до информация на дадени интернет потребители. Приложението е сравнително сигурно, твърди неговият автор Сава Геориев, защото сървърите, които използва са от най-голямата хостинг компания в Европа - OVH. За разлика от други подобни разработки „Block This! - FREE" не пази никаква лична информация за потребителите си. Сава Георгиев живее от пет години в Германия и работи като програмист в една от големите немски медийни фирми - CHIP. Задочен студент е в трети курс в специалността „Компютърни науки". „Въпреки че вече съм се утвърдил като професионалист в бранша, обучението в Русенския университет много ми помага да придобия стабилна основа и да попълня теоретичните си знания

Днес "Музейко" отваря широко вратите си за любознателни хлапета

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/10/01/2619807_dnes_muzeiko_otvaria_shiroko_vratite_si_za/?ref=rss


Днес в София отвори врати за всички любознателни и любопитни малчугани детският научен център "Музейко". В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова снощи беше официалното откривана на центъра, създаден от фондация "Америка за България", а малко преди церемонията премиерът Бойко Борисов е наминал да го разгледа, съобщи самият той в профила си във "Фейсбук".

"Музейко" е подготвил 130 забавни игри в 12 постоянни и една пътуваща изложби. В центъра се намира Голямото дърво, което...

128 хил. лв. вложи ЧЕЗ в подобрения на мрежата в Ихтиман

http://frognews.bg/news_98707/128-hil-lv-vloji-CHEZ-v-podobreniia-na-mrejata-v-Ihtiman/

Компанията подмени 27 стълба 1640 метра проводници. ЧЕЗ Разпределение България изгради нов трафопост и извърши реконструкция на мрежа ниско напрежение в гр. Ихтиман. Инвестицията е на стойност 128 хил. лв.

5700 автомобила VW и Audi в България манипулират данните за вредните емиси

http://offnews.bg/news/n_1/n_565665.html

В 5700 дизелови автомобила Volkswagen и Audi е бил инсталиран софтуер за манипулиране на данните за реалните нива на вредните емисии, съобщи представителя на германския производител на автомобили Porshe BG. "В резултат на вътрешната проверка на Volkswagen AG е установено, че броят на засегнатите автомобили, доставени от Porsche BG, е 3500 леки коли на Volkswagen, 900 бройки лекотоварни автомобили от същата марка, както и 1300 машини от марката Audi. Всички те са оборудвани с дизеловия двигател EA 189, като те са технически безопасни и напълно годни за пътна експлоатация", обявиха официално от Porsche BG. Новите автомобили с Еuro-6 дизелови двигатели и тези, които не са с дизелови двигатели тип EA 189 не са засегнати. Скандалът с "еко измамата" избухна през втората половина на месец септември, когато американската агенция за опазване на околната среда установи, че от VW са манипулирали тестовете за вредните емисии и реално изхвърляните отровни газове са многократно над максимално допустимите норми. Софтуерът е бил инсталиран в около 11 млн. автомобила от двете марки. Повече от половината са продадени в Европа. Скандалът доведе до оставки във VW, тече и разследване. Компанията ще уведоми съответните клиенти в България, че качеството на отделяните отработени газове от автомобила им може да бъде подобрено и ще ги уведоми как ще протече предстоящата сервизна акция.

Оставаме без техника за гасене на пожари, МО спешно ремонтира един вертолет Ми-17

http://pik.bg/оставаме-без-техника-за-гасене-на-пожари-мо-спешно-ремонтира-един-вертолет-ми-17-news409154.html

Оставаме без техника за гасене на пожари, МО спешно ремонтира един вертолет Ми-17

Заради опасността страната да остане без въздушна техника за гасене на пожари, Министерството на отбраната обяви ускорена процедура по избор на изпълнител за ремонт на един вертолет Ми-17. Прогнозната стойност на поръчката възлиза на 3 750 000 лв., без ДДС.

“Ми-17 е единственото средство, с което разполагат Военновъздушните сили, притежаващо способности за гасене на пожари в труднодостъпни райони от въздуха. Поради интензивното използване на вертолети Ми-17 в борбата с горските пожари през периода юли-август 2015 г., остатъчният ресурс, с който разполагат вертолетите Ми-17 от състава на ВВС, е силно ограничен.

За да се избегне загубата на оперативни способности и лишаване на ВВС от най-ефективното средство за борба с пожарите, е необходимо спешно да се ремонтира един вертолет Ми-17”, се посочва още в документацията на обществената поръчка. Кандидатите трябва да са изпълнили поне три договора, еднакви или сходни с предмета на поръчката в последните пет години.

Срокът на изпълнение на дейностите трябва да е до 10 месеца, считано от датата на подписването на договора. Документите се приемат до 15 октомври, а изборът ще е на база “икономически най-изгодна оферта”.

Основният ремонт на вертолета Ми-17, който сега се намира на авиобаза “Крумово”, трябва да осигури неговата експлоатация за период от поне седем години. Един от вертолетите Ми-17, който е на въоръжение в българската армия, бе единствената техника, която се включи в парада по случай Деня на храбростта на 6-ти май тази година. Вертолетът прелетя над центъра на София с развят български трибагреник. 

ПИК TV: БСП поиска оставката на военния министър Николай Ненчев

http://pik.bg/пик-tv-бсп-поиска-оставката-на-военния-министър-николай-ненчев-news409145.html

ПИК TV: БСП поиска оставката на военния министър Николай Ненчев

Министърът на отбраната Николай Ненчев да подаде оставка, заяви Атанас Мерджанов от парламентарната трибуна в декларация на БСП лява България.

Основанията са да се прекрати подигравката с българската армия и да се справим с пагубните последствия на неговите действия, се посочва в документа

Целият свят е настръхнал в момента и именно затова България се нуждае от вдъхващ доверие министър, заяви Мерджанов. 

Ричард Клайдерман поздрави варненските си фенове

http://www.moreto.net/novini.php?n=302659

Ричард Клайдерман изпрати специално послание на варненски си фенове за - 1 октомври, Световния ден на музиката, научи Moreto.net. „Със сигурност нашето време е белязано от много кризи, от много напрежение..., твърде много хора мигрират от една държава в друга .

България - страна, в която са забранени ГМО културите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5017526



Министерство на земеделието и храните отстоява позицията си България да е освободена от отглеждане на ГМО култури. Това се посочва в 10 уведомителни писма, които Министерството изпрати до Европейската комисия, за да гарантира, че в страната ни няма да се култивират ГМО продукти. По този начин се осигурява невъзможност да има коригиране
Министерство на земеделието и храните отстоява позицията си България да е освободена от отглеждане на ГМО култури. Това се посочва в 10 уведомителни писма, които Министерството изпрати до Европейската комисия, за да гарантира, че в страната ни няма да се култивират ГМО продукти. По този начин се осигурява невъзможност да има коригиране

Шефът на ВВС генерал-майор Румен Радев подаде оставка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5017527

Командирът на Военно-въздушните сили генерал-майор Румен Радев е подал оставка, потвърдиха от Министерството на отбраната пред
Командирът на Военно-въздушните сили генерал-майор Румен Радев е подал оставка, потвърдиха от Министерството на отбраната пред "24 часа". Радев е депозирал оставката си в министерството. По първоначална информация мотивите за оставката му са непоследователна политика за стабилизиране на бойната авиация.

Кандидатите за водачи вече ще бъдат изпитвани само електронно

http://www.cross.bg/izpiti-provezhdat-elektronno-1482606.html

/КРОСС/ По инициатива на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски три месеца по-рано от планираният срок всички теоретични изпити на кандидатите за водачи на МПС ще се провеждат електронно.  От днес във всички областни отдели изпитите по теория ще се провеждат само на таблети. За целта ИА „Автомобилна администрация" създаде необходимата организация за осигуряване на необходимото количество устройства. Направени бяха и промени в Наредба № 38, с които беше променен срокът за премахването на хартиените тестове и въвеждането на електронните изпити от 1 януари 2016 г. на 1 октомври 2015 година. По този начин ще се ограничат възможностите за корупционни практики и ще се подобри безопасността на движение.

БСП и "Атака" искат оставката на военния министър (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/01/2619796_bsp_i_ataka_iskat_ostavkata_na_voenniia_ministur/?ref=rss


БСП и "Атака" настояват за оставката на министъра на отбраната Николай Ненчев и за незабавното му отстраняване от поста. Зам.-председателят на парламентарната група на социалистите и говорител на БСП Атанас Мерджанов обясни, че призивът е отправен към самия Ненчев, но преди всичко към премиера Бойко Борисов и подкрепящите правителството политически формации.

"Ако ви е останало поне малко чувство за дълг, поне малко усещане за отговорност, ще ни подкрепите, за да прекратим...

Баба от Благоевград се бори за жилище, изгубено заради заем от 750 евро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5017503

Възрастна благоевградчанка вкара в съда сделка с апартамент, минал през двама купувачи, сред които и бившият зам.-кмет Антоанета Робева. 71-годишната Николина Поповска води дело в Районен съд-Благоевград да си върне обратно жилището в кв. „Еленово”, което загубила, след като взела назаем 750 евро от Димитър Сукалински преди 6 години.
Възрастна благоевградчанка вкара в съда сделка с апартамент, минал през двама купувачи, сред които и бившият зам.-кмет Антоанета Робева. 71-годишната Николина Поповска води дело в Районен съд-Благоевград да си върне обратно жилището в кв. „Еленово”, което загубила, след като взела назаем 750 евро от Димитър Сукалински преди 6 години.

Лиляна Павлова: Предстои свързване на новата система LIMA със системата на Бърза помощ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5017502

Предстои свързване на новата система LIMA със системата на Бърза помощ. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на Осмата национална конференция по пътища с международно участие в Несебър, предаде „Фокус”. Министър Павлова посочи, че идеята е да се види най-близката линейка,
Предстои свързване на новата система LIMA със системата на Бърза помощ. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на Осмата национална конференция по пътища с международно участие в Несебър, предаде „Фокус”. Министър Павлова посочи, че идеята е да се види най-близката линейка,

AES България стриктно спазва всички закони на страната и Европейския съюз

http://www.cross.bg/bulgariya-proverki-kompaniyata-1482607.html

/КРОСС/Споразумението за изкупуване на енергия, подписано между Националната електрическа компания и ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово", е било обект на многократни проверки от страна на правоохранителните органи, включително и от прокуратурата, и тези проверки не са показали каквито и да било несъответствия със закона. „В дейността си ЕЙ И ЕС България стриктно спазва всички законови изисквания на българската държава и Европейския съюз, както и международното антикорупционно законодателство, включително и Закона срещу корупционните практики в чужбина на САЩ", заяви изпълнителният директор на ЕЙ И ЕС България Оливие Маркет. Изказването му беше направено по повод внесения сигнал до Главния прокурор срещу компанията от четирите национално-представени работодателски организации. Господин Маркет припомни, че договорите между ЕЙ И ЕС и българската държава са публично достъпни. „Това е в синхрон с усилията на нашата корпорация да бъде лоялен и предсказуем партньор на обществото, на което служим." ЕЙ И ЕС България ще продължи да подкрепя българското правителство и КЕВР в усилията им за стабилизиране на енергийния сектор и установяване на ясни пазарни правила. Що се отнася до евентуалната проверка от страна на Главния прокурор, компанията ще предостави цялата необходима информация, както го е правила и при предишни проверки. ЕЙ И ЕС (AES) е една от най-големите световни енергийни компании

БСП поиска оставката на военния министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/01/2619796_bsp_poiska_ostavkata_na_voenniia_ministur/?ref=rss


Парламентарната група на БСП настоява за оставката на министъра на отбраната Николай Ненчев и за незабавното му отстраняване от поста. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на парламентарната група на социалистите и говорител на БСП Атанас Мерджанов.

По думите му призивът е отправен към самия Ненчев, но преди всичко към премиера Борисов и подкрепящите правителството политически формации.

"Ако ви е останало поне малко чувство за дълг, поне малко усещане...

Свързват новата система LIMA със системата на Бърза помощ

http://pik.bg/свързват-новата-система-lima-със-системата-на-бърза-помощ-news409149.html

Свързват новата система LIMA със системата на Бърза помощ

Предстои свързване на новата система LIMA със системата на Бърза помощ. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на Осмата национална конференция по пътища с международно участие в Несебър.

Министър Павлова посочи, че идеята е да се види най-близката линейка, която да пристигне до мястото за осем минути.

„Системата е разработена. Очакваме колегите от 112 и Бърза помощ да доразвият своята база, за да свържем двете системи”, посочи още Павлова.

LIMA е приложение за пътна информация в реално време. Във връзка с прилаганите иновативни подходи до края на годината ще бъдат инсталирани електронни платна, показващи необходимостта от ограничение или ако има пътнотранспортно произшествие.

Поставят се автоматични станции за броене на трафика. Над двеста такива са монтирани. Те представляват камери за наблюдение, които дават и информация за метеорологичните условия и състоянието на пътя.

Край на войната между Google и Microsoft

http://offnews.bg/news/n_1/n_565596.html

След 5 години 18 съдебна дела Google и Microsoft стигнаха до споразумение и така сложиха края на патентната сага между двете компании. Проблемите между двaта гиганта започнаха след спор за технологии, използвани в смартфони и Wi-Fi. Детайли около извънсъдебното споразумение не се споделят, но в общо изявление на двете компании се казва, че ще "работят заедно в определени сфери". Големите проблеми между Microsoft и Google започнаха след като търсачката купи мобилната част на Моторола за над 12 млрд. долара. В сделката бяха включени и патентите, което раздразни Microsoft.

Баба от Благоевград се бори за жилище, изгубено заради заем от 750 евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5017521

Възрастна благоевградчанка вкара в съда сделка с апартамент, минал през двама купувачи, сред които и бившият зам.-кмет Антоанета Робева. 71-годишната Николина Поповска води дело в Районен съд-Благоевград да си върне обратно жилището в кв. „Еленово”, което загубила, след като взела назаем 750 евро от Димитър Сукалински преди 6 години.
Възрастна благоевградчанка вкара в съда сделка с апартамент, минал през двама купувачи, сред които и бившият зам.-кмет Антоанета Робева. 71-годишната Николина Поповска води дело в Районен съд-Благоевград да си върне обратно жилището в кв. „Еленово”, което загубила, след като взела назаем 750 евро от Димитър Сукалински преди 6 години.

Б.Т.Р. представят песен по молба на фенове във фейсбук (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016260

Музикантите получили десетки запитвания от фенове за песента “Златен дъжд”. Парчето е старо, но така и не е било промотирано в публичното пространство.
Затова сега Б.Т.Р. го представиха официално и го публикуваха и в ютюб, и в личния си фейсбук. Там беше пуснат и клипът към песента, режисиран от Магърдич Халваджиян.
Музикантите получили десетки запитвания от фенове за песента “Златен дъжд”. Парчето е старо, но така и не е било промотирано в публичното пространство. Затова сега Б.Т.Р. го представиха официално и го публикуваха и в ютюб, и в личния си фейсбук. Там беше пуснат и клипът към песента, режисиран от Магърдич Халваджиян.

Николина Ангелкова - Министър минус 8,5%

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016151

През миналата есен неизвестната за туристическите среди Николина Ангелкова - млада, но вече с опит във висшата държавна администрация, пое поста министър на туризма. И обяви амбицията си да докаже на изцяло частния туристически бранш в България, че на нея може да се разчита. "Пилците се броят наесен!

Discovery Networks стартира продажба на рекламно време за ID XTRA - каналът за истински и вълнуващи мистерии

http://www.cross.bg/discovery-xtra-bulgariya-1482605.html

/КРОСС/ Discovery Networks Централна и Източна Европа, Близък Изток и Африка (CEEMEA), подразделение на Discovery Communications, обяви старта на операциите по продажба на рекламно време за ID Xtra на българския пазар от октомври 2015г. По този начин комуникационната компания предлага на рекламодателите и рекламните агенции достъп до новия канал за вълнуващи мистерии и по-добри възможности за достигане на тяхната аудитория. Към днешна дата Discovery Networks CEEMEA разполага с богато портфолио за продажба на рекламно време, състоящо се от Discovery Channel, TLC и ID Xtra. По операциите по продажба на рекламно време в България Discovery работи съвместно с Nova Broadcasting Group, която изпълнява ролята на търговски представител на пазара. ID Xtra е висококачествен канал, насочен към жените, който представя вълнуващи мистерии, драматични скандали и шокиращи признания в модерен и стилен формат. Програмите се отличават с емоционален и развлекателен начин на представяне на историите, които приковават зрителите пред малкия екран и ги подканват да се вгледат по-отблизо, докато мистерията се разплита. ID Xtra е насочен към любопитната женска публика, която винаги иска да достигне до самата истина. Българските зрители могат да очакват с нетърпение програмата от нови предавания по ID Xtra, като втория сезон на „Престъпления от таблоидите" с водещ Джери Спрингър, определян като „царя на таблоидната телевизия" и носител на награда „Еми"

Над 650 тона храни годишно се унищожават, защото даряването им излиза по-скъпо

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/01/2619798_nad_650_tona_hrani_godishno_se_unishtojavat_zashtoto/?ref=rss


Над 650 тона храни годишно се унищожават от производителите и търговците заради изтекъл срок на годност или нарушена опаковка. Причината е, че даряването им на социално слаби излиза по-скъпо на компаниите заради липсата на данъчни облекчения, съобщи пресцентърът на Българската стопанска камара.

Асоциацията на месопреработвателите и Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите са предложили на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество данъчната преференция да се...

Афганистанските сили си върнаха Кундуз от талибаните

http://www.mediapool.bg/afganistanskite-sili-si-varnaha-kunduz-ot-talibanite-news239874.html

Афганистанските сили за сигурност си върнаха контрола над всички превзети от талибаните правителствени сгради в град Кундуз, заяви и.д. губернатор на едноименната провинция Хамдула Даниши, цитиран от ДПА. "Върнахме си град Кундуз. Има някои откъслечни престрелки в отделни райони на града, тъй като талибани са се укрили в частни домове", каза Даниши. Около 600-700 афганистански войници са участвали в съвместната операция. Чуждестранни сили са участвали в сухопътната операция, а също така са осигурили въздушна подкрепа на афганистанските сили, уточни той. Талибаните превзеха Кундуз в понеделник, първата провинциална столица паднала под контрола на бунтовниците, откакто бяха прогонени от властта през 2001 г. Афганистанските сили, подкрепяни от американски въздушни удари, от два дни се мъчеха да превземат отново града. Говорителят на министерството на вътрешните работи Седик Седики съобщи, че операцията по отвоюването на града е била предприета късно снощи. Сухопътни части са се придвижили от летището, което се превърна в опорна база на правителствените сили, откакто градът падна под контрола на талибаните. Пътищата към града са били минирани със заложени от талибаните експлозиви. Седики каза, че през нощта правителствените сили са установили контрол над Кундуз, но допълни, че операцията по прогонването на талибаните е още в ход. По думите му в боевете са били убити около 200 вражески бойци, но не каза какви загуби са претърпели армията и полицията. Местни жители съобщиха, че по улиците има трупове на талибани и че в града са били извършени много грабежи, предаде ДПА. Същевременно талибаните превзеха две селища в северната част на Афганистан - Тала уа Барфак в провинция Баглан и Хваджа Гхар в провинция Тахар, съобщи местната агенция Пажвок. Все повече гласове, че войските на САЩ трябва да останат в Афганистан и след 2016 г. В потенциален важен политически завой, американски военни командири поискаха да се запазят няколко хиляди американски войници в Афганистан и след 2016 г., като се мотивираха с нестабилната ситуация в сигурността, която ясно пролича от превземането от талибаните на северния град Кундуз тази седмица и някои неотдавнашни завоевания на екстремистите на юг, предава в четвъртък агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Запазването на какъвто и да било съществен брой войници в Афганистан след 2016 г. би било рязко отклонение от сегашния план на президента Барак Обама, който предвижда към края на годината там да остане само базиран в посолството военен персонал от около 1000 души по силата на споразумение с Кабул за сътрудничество в сигурността. Обама бе поставил в центъра на външнополитическото си послание за втория си мандат обещанието, че ще сложи край на войната на САЩ в Афганистан и ще изтегли американските войски преди да напусне поста през януари 2017 г. Около 9800 американски военнослужещи са в Афганистан сега. Най-високопоставеният американски командир в Афганистан, армейски генерал Джон Ф. Кембъл, представи на правителството няколко варианта за постепенно намаляване на този брой през следващите 15 месеца. Всички опции призовават за запазване на по-високо от планираното военно присъствие въз основа на неговата преценка за това какво би било необходимо за поддръжка на афганистанската армия и минимизиране на шансовете да бъдат загубени още територии, завоювани през цяло десетилетие скъпа американска бойна кампания. Не е ясно кога ще бъде взето ново решение за равнището на американското военно присъствие. По план Кембъл ще бъде изслушан следващата седмица в Конгреса за ситуацията в сигурността в Афганистан, включително ефективността на афганистанските сили за сигурност след тежките боеве през лятото. Превземането от талибаните на 300-хилядния град Кундуз бе първото завоюване от екстремистите на голям град, откакто американската интервенция свали тяхното правителство преди 14 години след атентатите от 11 септември 2001 г. Републиканци - критици на подхода на Обама към прехода от военновременна окупация на Афганистан към пълен афганистански контрол над сигурността, нарекоха падането на Кундуз "предвидима последица" от съкращаването на войските по графика на Обама. Загубата на Кундуз, макар и временна, подчерта крехкостта на афганистанската сигурност и затвърди мнението на онези, които са за оставането на американски войски след 2016 г. Според американски правителствени представители вариантите на Кембъл биха отложили всякакви големи съкращения на военни тази година и биха му дали по-голяма свобода по въпроса за темпото на каквито и да било съкращения догодина. Опциите, според източниците от администрацията, включвали оставането на цели 8000 войници през по-голямата част от следващата година и на няколко хиляди войници като контратерористична сила и през 2017 година. Вариантите щели да позволят постепенно намаляване на броя на военните през следващата година в зависимост от условията на сигурността в Афганистан и капацитета на афганистанските сили, които претърпяха тежки бойни загуби тази и миналата година. Афганистанският президент Ашраф Гани и контролираният от републиканците Конгрес са за продължаване на американското военно присъствие. Гани изрази опасения, че свързани с групировката "Ислямска държава" екстремисти се опитват да завоюват по-широк терен в страната му. И министърът на отбраната Аш Картър, и държавният секретар Джон Кери изтъкнаха колко е важно САЩ да продължат контратерористичните си мисии в Афганистан дори и през 2017 година. Кери каза, че правителството е загрижено от съобщенията, че "Ислямска държава" вербува бойци в Афганистан и че някои талибани започват да се идентифицират като членове на "Ислямска държава". Впоследствие и други американски представители посочиха радикалната групировка като потенциално нарастваща заплаха, а талибаните спечелиха терен в южната провинция Хелманд. "Свидетели сме на известно увеличаване на капацитета (на ИД), но не до степен да могат да осъществяват операции, каквито виждаме в Ирак и Сирия, макар наистина да признаваме, че имат потенциал да еволюират в нещо по-сериозно, по-опасно", заяви през август пред журналисти в Пентагона бригаден генерал Уилсън Шофнър. През август талибаните превзеха окръг Муса Кала в Хелманд и бяха отблъснати от афганистанските сили чак дни по-късно, и то след 24 американски въздушни удари. Представителите на Пентагона тази седмица не дадоха подробности за падането на Кундуз. Прессекретарят Питър Кук го нарече "неуспех" за афганистанските сили, изрази увереност в способността им в крайна сметка да си върнат града, и отказа да отговори какво разкрива това за капацитета на талибаните. Изпълняващият длъжността министър на отбраната на Афганистан Мохамед Масум Станекзай заяви на пресконференция в Кабул, че талибански бойци проникнали в града по време на неотдавнашния Айд ал Адха (Курбан байрам) - най-големия празник през годината, по време на който милиони афганистанци пътуват из страната, за да посетят роднините си. Талибанските бойци получили подкрепления от екстремисти от съседен Пакистан, прогонени от офанзивата на пакистанската армия, както и от Китай и Централна Азия, каза Станекзай. Яростната атака в няколко направления изненадала афганистанските военни и разузнавателни агенции след продължилото през цялото лято затишие и привиден паритет между силите на талибаните, обсаждащи града и отбраняващите го правителствени сили. САЩ официално сложиха край на бойната си мисия в Афганистан в края на 2014 г., но оставиха там военни, които да обучават и съветват афганистанските сили и за да атакуват терористични мишени.

Афганистанските власти твърдят, че са си върнали Кундуз, талибаните – че боевете продължават

http://www.mediapool.bg/afganistanskite-vlasti-tvardyat-che-sa-si-varnali-kunduz-talibanite-che-boevete-prodalzhavat-news239874.html

Афганистанските въоръжени сили навлязоха тази нощ в стратегическия северен град Кундуз и след тежки улични сражения с талибаните ги принудиха да преминат в отстъпление, съобщи Асошиейтед прес.   Говорителят на министерството на вътрешните работи Седик Седики съобщи, че операцията по отвоюването на града е била предприета късно снощи. Сухопътни части са се придвижили от летището, което се превърна в опорна база на правителствените сили, откакто градът падна под контрола на талибаните. Пътищата към града са били минирани със заложени от талибаните експлозиви.   Седики каза, че през нощта правителствените сили са установили контрол над Кундуз, но допълни, че операцията по прогонването на талибаните е още в ход. По думите му в боевете са били убити около 200 вражески бойци, но не каза какви загуби са претърпели армията и полицията.   Местни жители съобщиха, че по улиците има трупове на талибани и че в града са били извършени много грабежи, предаде ДПА.   Говорителят на талибаните Забиула Муджахид отхвърли достоверността на съобщенията на афганистанските власти за успеха на операцията им и заяви, че още се водят боеве, предаде Ройтерс.   "Твърденията на врага за ситуацията в Кундуз не са верни. Муджахидините оказват съпротива вътре в града. В боевете участват и американски сили, но ние още се отбраняваме", каза той. Талибаните превзеха Кундуз в понеделник, първата провинциална столица паднала под контрола на бунтовниците, откакто бяха прогонени от властта през 2001 г. Афганистанските сили, подкрепяни от американски въздушни удари, от два дни се мъчеха да превземат отново града.

Роден учен със сензационно твърдение: Путин е с български корени

http://petel.bg/Roden-uchen-sas-senzatsionno-tvardenie--Putin-e-s-balgarski-koreni__128941

Снимка Булфото Доц. д-р Добринка Райчинова е родена на 30 март 1939 г. в Казанлък. Завършила е инженерство и филология. Защитава дисертация в...

Златистия стана баща за втори път

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5017506

Злати Златев - Златистия стана баща за втори път. Известният дупничанин, който излежава присъда за убийството на съгражданина си Любомир Мантарков, се радва на син. Бебето е от млада софиянка, с когото 48-годишният мъж се виждал при излизанията си в отпуск от затвора.
Вчера и днес майката на Златистия - Елена,
Злати Златев - Златистия стана баща за втори път. Известният дупничанин, който излежава присъда за убийството на съгражданина си Любомир Мантарков, се радва на син. Бебето е от млада софиянка, с когото 48-годишният мъж се виждал при излизанията си в отпуск от затвора. Вчера и днес майката на Златистия - Елена,

Златистия стана баща за втори път

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5017500

Злати Златев - Златистия стана баща за втори път. Известният дупничанин, който излежава присъда за убийството на съгражданина си Любомир Мантарков, се радва на син. Бебето е от млада софиянка, с когото 48-годишният мъж се виждал при излизанията си в отпуск от затвора.
Вчера и днес майката на Златистия - Елена,
Злати Златев - Златистия стана баща за втори път. Известният дупничанин, който излежава присъда за убийството на съгражданина си Любомир Мантарков, се радва на син. Бебето е от млада софиянка, с когото 48-годишният мъж се виждал при излизанията си в отпуск от затвора. Вчера и днес майката на Златистия - Елена,

Американци проектираха сграда-мост за Пекин

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/10/01/2619570_amerikanci_proektiraha_sgrada-most_za_pekin/?ref=rss


Сграда, която едновременно е и мост, проектира екипът на американското дизайнерското студио Hetzel Design за китайската столица Пекин.

Проектът е изготвен за новия Въздушен и космически музей на Пекин, който е част от по-голяма схема, наречена Beijing City Futura. Планът е за място със смесено предназначение, с висока плътност на жилищните сгради, културни забележителности и търговски обекти, а също и множество места за забавления и хранене.


Авторите на проекта...

Американци проектираха сграда-мост за китайската столица Пекин

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/10/01/2619570_amerikanci_proektiraha_sgrada-most_za_kitaiskata/?ref=rss


Сграда, която едновременно е и мост, проектира екипът на американското дизайнерското студио Hetzel Design за китайската столица Пекин.

Проектът е изготвен за новия Въздушен и космически музей на Пекин, който е част от по-голяма схема, наречена Beijing City Futura. Планът е за място със смесено предназначение, с висока плътност на жилищните сгради, културни забележителности и търговски обекти, а също и множество места за забавления и хранене.


Авторите на проекта...

С дискусия за образованието “България он ер” отбелязва 4-ия си рожден ден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016336

От образованието зависи доброто качество на медиите, но и обратното твърдение е вярно. За да обсъдят взаимовръзката между двете сфери, тв “България он ер” и “Блумбърг тв”, чийто старт в ефира предстои, организират международната конференция “Образование и медии” на 5 октомври.
В нея журналисти и университетски преподаватели от различни страни ще
От образованието зависи доброто качество на медиите, но и обратното твърдение е вярно. За да обсъдят взаимовръзката между двете сфери, тв “България он ер” и “Блумбърг тв”, чийто старт в ефира предстои, организират международната конференция “Образование и медии” на 5 октомври. В нея журналисти и университетски преподаватели от различни страни ще

Журналист: Русия удря не ИД, а умерената опозиция

http://www.moreto.net/novini.php?n=302682

"Руските удари в Сирия не са изненада. Изненада е къде са нанесени тези удари - по позиции на умерената сирийска позиция, където няма „Ислямска държава”. Това заяви за "Здравей, България" журналистът Панайот Ангарев.

Видео: САЩ подсилиха присъствието си в Тихия океан със самолетоносача "Роналд Рейгън"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/01/2619790_video_sasht_podsiliha_prisustvieto_si_v_tihiia_okean/?ref=rss




Един от най-модерните самолетоносачи на американския флот акостира в пристанището Йокосука, южно от Токио, в четвъртък, където ще бъде базиран за следващите няколко години, предаде "Ройтерс".

С екипаж от 5000 моряци и около 80 самолета самолетоносачът "Роналд Рейгън" е оборудван с най-новите интегрирани оръжейни системи, радарни и комуникационни технологии.

Разполагането на самолетоносача ще засили способностите на Седмия флот на САЩ в Азия и ще подобри...

Велико Търново на трето място в света

http://curious.actualno.com/Veliko-Tyrnovo-na-treto-mjasto-v-sveta--news_498763.html

Един от най-красивите градове в България се нареди на трето място в класация на един от най-големите туристически сайтове в света. Категорията, в която е попаднал градът е за най-изгодна туристическа дестинация като предвид е взето съотношението цена и качество на предлаганите услуги. Старата българска столица и днес се посещава от близо милион туристи годишно от България и света. Туризмът традиционно е водеща индустрия в града. Велико Търново има над 150 обекта с 5000 места за настаняване в к

Избират между 2 организации за създаването на регистър на домейн на кирилица ".бг"

http://sciencelogy.actualno.com/Izbirat-mejdu-2-organizacii-za-syzdavaneto-na-registyr-na-domejn-na-kirilica-bg-news_498773.html

"Имена бг“ АД и сдружение Български домейн регистър подадоха предложения за създаване и администриране на регистър на домейн на кирилица „.бг“. Днес документите бяха отворени от комисията за оценка на офертите в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), съобщиха от ведомството. Акционери в „Имена бг“ са: Българска библиотечно-информационна асоциация, „Регистър.БГ“ ООД, Сдружение за електронни комуникации, „Циф

Руснаци искат да видят с очите си американските стъпки на Луната

http://cosmos.actualno.com/Rusnaci-iskat-da-vidjat-s-ochite-si-amerikanskite-stypki-na-Lunata-news_498720.html

Група руски инженери и ентусиасти на космонавтиката искат да изпратят спътник на лунна орбита, който да заснеме намиращите се на повърхността на Луната следи от пребиваването на астронавтите, американските космически апарати "Аполо" и съветските луноходи, заявил инициаторът на проекта Виталий Егоров пред РИА Новости. "На платформата Boomstarter на 1 октомври е отворена страница за събиране на средства за проект на микроспътник за изпращане на лунна орбита и заснемане на следите от кацането на х

Фармацевтичните компании ще обжалват задължителните отстъпки към Касата

http://healthy.actualno.com/Farmacevtichnite-kompanii-shte-objalvat-zadyljitelnite-otstypki-kym-Kasata-news_498774.html

Изискването фармацевтичните компании, които произвеждат лекарства без аналог, да правят задължителни отстъпки на Националната здравна каса, може да се окаже икономически неефективно за самите фирми. От друга страна задължаването на компаниите да правят отстъпки е в противоречие с български и международни правни норми. Това информират от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, откъдето имат намерение да обжалват изискването за задължителни отстъпки, предаде

Идеалният заместител на секса е…

http://curious.actualno.com/Idealnijat-zamestitel-na-seksa-e-news_498696.html

Сексът играе важна роля в живота на човека, но потребността от редовни плътски утехи се оказала не толкова необходима – тя може да се замени без щети с някои други занимания. До този извод са стигнали американски изследователи. Оказало се, че отлични заместители на секса се явяват пътешествията и работата. Освен това не става въпрос за банална почивка на море – за да замени пътешествието интимните утехи, е необходимо дълго и завладяващо пътуване с екскурзии и множество нови впечатл

С пари от цигари на "Булгартабак" убиват деца!

http://frognews.bg/news_98706/S-pari-ot-tsigari-na-Bulgartabak-ubivat-detsa!/

Незабавно да започне разследване на цигарената контрабанда и финансирането на терористични организации. Това са поискали партньорски служби от българската пракуратура, МВР и ДАНС. Според американските, британските и турските тайни служби между 300 и 400 млн евро от контрабандата отиват по сметки на терористически формирования.

С пари от контрабанда на БГ цигари убиват деца!

http://frognews.bg/news_98706/S-pari-ot-kontrabanda-na-BG-tsigari-ubivat-detsa!/

Незабавно да започне разследване на цигарената контрабанда и финансирането на терористични организации. Това са поискали партньорски служби от българската пракуратура, МВР и ДАНС. Според американските, британските и турските тайни служби между 300 и 400 млн евро от контрабандата отиват по сметки на терористически формирования.

"Топлофикация - Русе" обяви твърди цени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5017462

"Топлофикация - Русе" реагира на непроменените цени на топлинната енергия за битови абонати от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ с промяна в общите условия за предлаганата услуга и програма "Изряден клиент", съобщиха от дружеството. Топлоенергията се продава по 71,66 лв./Мвтч без ДДС.
С въведените нови цени още на 1 юли т.г.
"Топлофикация - Русе" реагира на непроменените цени на топлинната енергия за битови абонати от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ с промяна в общите условия за предлаганата услуга и програма "Изряден клиент", съобщиха от дружеството. Топлоенергията се продава по 71,66 лв./Мвтч без ДДС. С въведените нови цени още на 1 юли т.г.

Дарина Павлова на премиера в “Карнеги хол”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016033

“Не можете да си представите колко талантлив е моят скъп приятел Лий Даниел, създателят на сериала на “Фокс” “Империя”. Да съм на премиерата на втория сезон в “Карнеги хол” в Ню Йорк - безценно”, написа Дарина Павлова в личния си профил във
“Не можете да си представите колко талантлив е моят скъп приятел Лий Даниел, създателят на сериала на “Фокс” “Империя”. Да съм на премиерата на втория сезон в “Карнеги хол” в Ню Йорк - безценно”, написа Дарина Павлова в личния си профил във

Немски медии: Русия играе все по-важна роля в разрешаването на конфликта в Сирия

http://www.cross.bg/rysiya-siriya-izdanieto-1482603.html

/КРОСС/ Руската федерация играе все по-важна роля в разрешаването на сирийския конфликт вследствие на нерешителността на Запада в борбата срещу терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД). Такава оценка представиха немските медии във връзка с провеждането от руските ВС на въздушна операция срещу ИД в Сирия, предаде ТАСС. „Намесата на Москва (в сирийската криза) – това е обявяване на фалита на Запада, който гръмогласно чертаеше пред (президента на Сирия Башар) Асад „червени линии“, но не правеше изводи, когато ги преминаваше“, подчертава вестник Die Welt. „Западът бе нерешителен, дори проявяваше страх, и сега това използва“ Русия, констатира изданието. Според вестник Bild, с действията си в Сирия Русия си връща водещата роля в политиката. Паралелно с това обаче, ситуацията в света само се изостря, посочва изданието. „В Афганистан отново се промъкват към властта ислямисти. Като бумеранг се връща това, че президентът на САЩ Барак Обама в политически и военен смисъл е напуснал региона“. Американското ръководство „остави след себе си хаос и вакуум във властта“, които сега запълва Русия, счита Bild. РФ, според изданието, „има план“ , а Западът – „за съжаление, не“. „Извършвайки крачка към Сирия, Путин значително разшири радиусът на действие на Русия

Безплатни мамологични прегледи в Първа АГ болница в София през октомври

http://offnews.bg/news/n_1/n_565660.html

Безплатни мамологични прегледи ще се проведат през октомври в Първа АГ болница в София по случай Световния месец за борба с рака на гърдата.  В рамките на същата инициатива ще се проведат и безплатни консултации с психолог за диагностицирани със заболяването жени.  Прегледите при мамолог ще се провеждат всеки петък на октомври от 8:30 до 12:30 часа. Те ще се състоят от клиничен и ехографски преглед, като при ехографията ще се използва цветен доплер при съмнителни образувания. Всички диагностицирани със заболяването жени ще бъдат насочени за комплексно лечение в болницата. Консултациите с психолог ще бъдат също всеки петък на месец октомври от 9:30 до 12:30 ч. Посещението при специалистите ще е възможно само след предварително записване на тел.: 02/ 4 470 219. След запълване на графиците, записванията ще бъдат преустановени. Лекарите припомнят, че жените могат да преминат през мамологичен преглед и с направление от личния си лекар. Безплатните прегледи и консултации се организират в рамките на тазгодишната информационна и профилактична кампания по повод Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври. Тя се организира за трета поредна година по инициатива на Първа САГБАЛ „Св. София“, в партньорство със Столичната община и Фондация „Една от 8“ и с подкрепата на „АстраЗенека“ и „Новартис“. Кампанията има за цел да постави отново акцент върху профилактиката и лечението на това социално значимо заболяване. За пръв път кампанията бе реализирана през 2013 г. Тогава в нея участваха Военномедицинска академия и УМБАЛ „Св. Марина“. Една година по-късно към инициативата се присъедини Специализираната болница за активно лечение по онкология – София. През тази година в кампанията се включват още УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Анна“-София, Първа МБАЛ-София, Четвърта МБАЛ-София и Пета МБАЛ-София.

Един се осмели да се кандидатира за кмет на Галиче срещу Ценко Чоков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5017457

Скандалният дългогодишен кмет на врачанското с. Галиче Ценко Чоков отново е кандидат за поста, този път от листата на ДПС. Първоначално своенравният селски първенец обявил, че ще се кандидатира като независим, но не успял да събере достатъчно валидни подписи за регистрацията си в общинската избирателна комисия в Бяла Слатина.
Скандалният дългогодишен кмет на врачанското с. Галиче Ценко Чоков отново е кандидат за поста, този път от листата на ДПС. Първоначално своенравният селски първенец обявил, че ще се кандидатира като независим, но не успял да събере достатъчно валидни подписи за регистрацията си в общинската избирателна комисия в Бяла Слатина.

Гълъбина разбира за изневярата на Рангел в “Столичани в повече”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016286

 Новият сезон на най-дълго задържалия се в ефира български сериал продължава с още комични ситуации. В центъра им ще е семейството на героя на Любо Нейков Рангел Чеканов. Той е задържан да влиза с взлом в Министерския съвет, а тефтерчето, което се опитва да измъкне оттам - конфискувано. Бившият премиер е подложен на разпит в кабинета на прокурора,
 Новият сезон на най-дълго задържалия се в ефира български сериал продължава с още комични ситуации. В центъра им ще е семейството на героя на Любо Нейков Рангел Чеканов. Той е задържан да влиза с взлом в Министерския съвет, а тефтерчето, което се опитва да измъкне оттам - конфискувано. Бившият премиер е подложен на разпит в кабинета на прокурора,

Русия и САЩ договарят избягване на сблъсъци помежду си в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_565647.html

Предстои спешна руско-американска среща с цел да се избегнат всякакви инциденти между военновъздушните сили на двете страни в Сирия, предаде АФП. Тя е била договорена от държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров късно в сряда, след като Русия започна въздушни удари по позиции на ИДИЛ. Двамата са се срещнали в Съвета за сигурност на ООН и заедно са обявили пред журналисти, че са постигнали съгласие за среща „между военни, възможно по-бързо, може би още утре“ (т.е. днес). Кери е нарекъл целта на разговора с руския си колега с новата дума „деконфликтация“ (deconfliction) - да се предотвратят военни сблъсъци между руската авиация и самолетите на водената от САЩ коалиция, които от една година бомбардират обекти на ислямистите в Сирия. Лавров е обещал да внесе в Съвета за сигурност проекторезолюция за координиране на усилията на „всички сили, изправени против Ислямска държава и другите терористични структури“. Междувременно в западните столици продължават съмненията за действителните намерения на Кремъл – дали намесата му цели победа над ИДИЛ или укрепване на режима на Асад в Дамаск. „Западните страни сдържано приветстваха решението на Русия да нанесе въздушни удари по „Ислямска държава в Сирия – предава РИА Новости. Държавният секретар на САЩ запореден път предупреди руската страна да се въздържа от подкрепа за Башар Асад.“

Болница „Св. София” прави безплатни мамологични прегледи през октомври

http://pik.bg/болница-„св-софия”-прави-безплатни-мамологични-прегледи-през-октомври-news409137.html

Болница „Св. София” прави безплатни мамологични прегледи през октомври

През октомври – Световния месец за борба с рака на гърдата, Първа САГБАЛ „Св. София“ организира безплатни мамологични прегледи и консултации с психолог за диагностицирани със заболяването жени.

Прегледите при мамолог ще се провеждат всеки петък от месеца (2-ри, 9-ти, 16-ти, 23-ти, 30-ти) от 8:30 до 12:30 часа, съобщиха от здравното заведение. Те ще се състоят от клиничен и ехографски преглед, като при ехографията ще се използва цветен доплер при съмнителни образувания. На всички диагностицирани със заболяването жени ще бъдат насочени за комплексно лечение в болницата. Консултациите с психолог ще бъдат също всеки петък на месец октомври от 9:30 до 12:30 ч.

Посещението при специалистите ще е възможно само след предварително записване на тел.: 02/ 4 470 219. След запълване на графиците, записванията ще бъдат преустановени. Лекарите припомнят, че дамите могат да преминат през мамологичен преглед и с направление от личния лекар. Безплатните прегледи и консултации се организират в рамките на тазгодишната информационна и профилактична кампания по повод Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври.

Тя се организира за трета поредна година по инициатива на Първа САГБАЛ „Св. София“, в партньорство със Столична община и Фондация „Една от 8“ и с подкрепата на „АстраЗенека“ и „Новартис“. Кампанията има за цел да постави отново акцент върху профилактиката и лечението на това социално значимо заболяване. За пръв път кампанията бе реализирана през 2013 г. Тогава в нея участваха Военномедицинска академия и УМБАЛ „Св. Марина“. Една година по-късно към инициативата се присъедини Специализираната болница за активно лечение по онкология – София. През тази година в кампанията се включват още УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Анна“-София, Първа МБАЛ-София, Четвърта МБАЛ-София и Пета МБАЛ-София. 

НАСА нито цензурира сценарии, нито отказва помощ на кинопродукции

http://www.cross.bg/nasa-filma-kosmicheskata-1482602.html

/КРОСС/„Армагедон" е толкова неправдоподобен, че е като наръчник за това какви неща не могат да се случат в космоса, пише „Гардиън". С тази поучителна цел НАСА показвала филма на новите си астронавти. Поне такива са слуховете.  Изчислено е, че филмът съдържа 168 научни невъзможности и неточности, а НАСА предизвиквала новобранците си да ги открият. Сред най-явните измишльотини в блокбъстъра са: космическа совалка, излитаща като самолет от астероида; космическата станция, в която гравитацията действа наобратно; атомната бомба, предназначена да отклони от пътя му астероид с размерите на Тексас, която трябва да е поне милиард пъти по-мощна от показаната в „Армагедон". На астронавтите в Международната космическа станция бил показан и друг космически епос на Холивуд - „Марсианецът" на Ридли Скот, чиято премиера у нас предстои този петък, 2 октомври. В научно-фантастичния филм Мат Деймън е изоставен на Червената планета и трябва сам да открие начин как да оцелее, да получи помощ и да се върне у дома. Базиран на едноименния бестселър на Анди Уеър, „Марсианецът" е научно издържан - от химичните процеси, необходими за производството на вода от ракетно гориво (разбира се, с иридий като катализатор), та чак до функционирането на тоалетните

Изградиха противопожарна кула за борба с пожарите край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302685

Противопожарната кула бе изградена в землището на село Изворско край Варна, научи Moreto.net. Местоположението е избрано след обстоен оглед и анализ на релефа за постигане на максимална ефективност. Конструкцията е с височина 25 метра и разполага с роботизирана камера с висока разделителна способност, телеобектив с 36 кратно оптично увеличение и електронна стабилизация на изображението.

Без следа от Момчил вече 12 дни. Проверка: Не е говорил с друг по телефона

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5017455

Mомчил Семерджиев от Пловдив вече 12 дни е в неизвестност. Семейството моли всеки, който има информация, да се обади на телефон 112.
Разпитани са приятели, проверени са телефоните, извършени са разследвания с кучета и все още нищо, съобщи пред bTV братът на изчезналия Момчил - Явор.
От телефонните разпечатки, които полицията е получила, става ясно,
Mомчил Семерджиев от Пловдив вече 12 дни е в неизвестност. Семейството моли всеки, който има информация, да се обади на телефон 112. Разпитани са приятели, проверени са телефоните, извършени са разследвания с кучета и все още нищо, съобщи пред bTV братът на изчезналия Момчил - Явор. От телефонните разпечатки, които полицията е получила, става ясно,

Реставрират стенописите на "Св. Вмчк Теодор Тирон" в Стара Загора

http://pik.bg/реставрират-стенописите-на-св-вмчк-теодор-тирон-в-стара-загора-news409134.html

Реставрират стенописите на "Св. Вмчк Теодор Тирон" в Стара Загора

Бургаският художник-реставратор Климент Атанасов, е натоварен с нелеката задача да реставрира стенописите в храма "Св. Вмчк. Теодор Тирон" на Аязмото в Стара Загора.

Параклисът е изографисан през 1944 г. от художиците Николай Евгениевич Ростовцев и Владимир Егер. Стилът на иконописите е уникален и се отличава както с множество малки квадратчета, наподобяващи мозайка, така и с богатата гама от цветове, които са използвани при изографисването. От тогава до днес, той не е реставриран.

Отец Димитър, който стопанисва храма, е събрал дарения с които започна реставрацията. Въпреки ремонтните дейности, храмът ще е отворен за Богомолците. Художникът разказа, че няма по-труден за реставриране храм в България, но това само го насърчава да даде всичко от себе си, за да блесне храмът в старият си облик. Заместник обласният управител - Манойл Манев, призова старозагорци да помогнат храмът да бъде завършен изцяло и да остане за идните поколения.

БСК иска данъчни облекчения за дарения на храни и стоки

http://pik.bg/бск-иска-данъчни-облекчения-за-дарения-на-храни-и-стоки-news409133.html

БСК иска данъчни облекчения за дарения на храни и стоки

Министерството на финансите е готово за дебат с браншовите организации от хранително-питейната индустрия и БСК, за въвеждане на облекчен данъчен режим при дарения на храни и продукти в полза на държавни и общински институции, предоставящи социални услуги, съобщиха от БСК.

По предложение Асоциацията на месопреработвателите и Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, отправено на заседание на НСТС, данъчната преференция може да бъде приложена при праг – например от 0,5 процента от годишните продажби. Това се отнася за стоки и продукти в технологичен брак - нарушена опаковка и етикетиране и др., или преди изтичане на срока на годност/трайност. Предлага се дарението на стоките да е извършено в рамките на двумесечен срок преди изтичане на срока на годност или трайност.

Браншовите организации от хранително питейната индустрия и БСК мотивират предложението си с нивата на бедност у нас, които са два пъти над средноевропейските. Същевременно се унищожава огромно количество храни – годишно над 650 тона, въпреки че почти половината от българското население и социално уязвимите групи търпят ограничения при консумацията на здравословни храни.

Производителите и търговците са склонни да предоставят съответните продукти за социални услуги и подпомагане, при условие, че се осигури неутралност на данъчното облагане при извършване на безвъзмездни доставки (дарения). Понастоящем търговците и производителите от хранително-вкусовата промишленост, в качеството си на дарители, дължат ДДС върху стойността на дарените храни, като поемат всички свързани разходи включително за транспортиране и унищожаване, вместо да ги даряват.

В преобладаващата част от случаите тези разходи са по-ниски от данъчния разход, свързан с даренията. Ето защо е необходимо да се осигури облекчаване на облагането с ДДС на доставките на този вид стоки от дарителите. Това не следва да води до задължение за корекция на ползвания данъчен кредит, когато стоки, за които е начислен данъчен кредит, не се използват за икономическата дейност на фирмата-дарител, а за целите на социалното подпомагане и предоставяне на социални услуги по Закона за социалното подпомагане.

По данни на Българската хранителна банка, проучване извършено от Price Waterhouse Coopers показва, че в рамките на ЕС в редица държави-членки този ефект се постига целево чрез законодателни промени или чрез прилагане на правните норми по начин, който да ограничи данъчната тежест за дарителите на храни.

В 12 европейски държави даренията на храни не се облагат с ДДС (Австрия, Великобритания, Естония, Ирландия, Италия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Унгария, Франция). В Румъния даренията могат да не предизвикат плащане на ДДС, ако тяхната обща стойност годишно не надвишава 0.3% от оборота на дарителя. В Унгария търговецът не дължи ДДС, ако дарената храна не е била закупена първоначално с цел да бъде дарена впоследствие.

Цветан Цветанов: Ако не гласувате, случайността ще определя вашето бъдеще

http://pik.bg/цветан-цветанов-ако-не-гласувате-случайността-ще-определя-вашето-бъдеще-news409126.html

Цветан Цветанов: Ако не гласувате, случайността ще определя вашето бъдеще

Евродепутатите от ПП ГЕРБ, които са част от ЕНП, са тези, които мислят за българските общини. Те спомагат за това, средствата по оперативните програми да стигат до всички български общини. Това каза Цветан Цветанов, председател на Националния предизборен щаб на ПП ГЕРБ и заместник-председател на партията, по време на представянето на кандидата на ГЕРБ за кмет на община Якимово Георги Георгиев, предаде"Фокус". „Тук пред Вас е евродепутатът Владо Уручев. Само да кажа, че той е един от най-добрите инженери в ядрената енергетика. Той беше главен инженер от 1 до 4 реактор на АЕЦ Козлодуй. Стана евродепутат 2007 година и беше част от спечелването на доверието на Брюксел към България”, посочи Цветанов. Той призова всички гласоподаватели да гласуват разумно на предстоящите местни избори.

„Гласувайте за най-добрият отбор. На Георги Георгиев му предстои трети мандат. Имаме 3 минути, за да упражним правото си за гласуване. Разяснявайте го на всички, които не смятат да гласуват, защото това означава, че случайността ще определя тяхното бъдеще”, допълни още той.

Без следа от Момчил вече 12 дни. Проверка: Не е говорил с друг по телефона

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5017423

Mомчил Семерджиев от Пловдив вече 12 дни е в неизвестност. Семейството моли всеки, който има информация, да се обади на телефон 112.
Разпитани са приятели, проверени са телефоните, извършени са разследвания с кучета и все още нищо, съобщи пред bTV братът на изчезналия Момчил - Явор.
От телефонните разпечатки, които полицията е получила, става ясно,
Mомчил Семерджиев от Пловдив вече 12 дни е в неизвестност. Семейството моли всеки, който има информация, да се обади на телефон 112. Разпитани са приятели, проверени са телефоните, извършени са разследвания с кучета и все още нищо, съобщи пред bTV братът на изчезналия Момчил - Явор. От телефонните разпечатки, които полицията е получила, става ясно,

Агенцията за обществени поръчки преминава към министъра на финансите

http://pik.bg/агенцията-за-обществени-поръчки-преминава-към-министъра-на-финансите-news409130.html

Агенцията за обществени поръчки преминава към министъра на финансите

Агенцията по обществени поръчки преминава на подчинение към министъра на финансите. Това гласуваха депутатите с промените в Закона за обществените поръчки, които бяха приети на първо и второ четене практически без дебати.

С промяната се оптимизира процесът на изпълнение на Националната стратегия за развитие на сектора. В текстовете фигурира също отмяна на забраната възложителите да поставят изисквания за икономическо и финансово състояние, квалификация и технически възможности по отношение на специализираните предприятия или кооперациите на хора с увреждания.

По този начин се гарантира, че възлагането на поръчката ще се съобрази с капацитетните възможности на тези лица при запазване на конкуренцията между тях. Закона за обществените поръчки цели решаването на неотложни проблеми в областта на обществените поръчки и оптимизиране на процеса на създаване на централни органи за обществени поръчки, когато те са в рамките на изпълнителната власт. Промяната е в съответствие с утвърдените практики на Европейския съюз за насърчаване на централизираното възлагане. 

Шефът на ВВС подаде оставка

http://offnews.bg/news/n_1/n_565652.html

Командирът на Военно-въздушните сили генерал-майор Румен Радев е подал оставка, научи OFFNews .  Той е депозирал оставката си в Министерството на отбраната. По първоначална информация мотивите за оставката му са непоследователна политика за стабилизиране на бойната авиация.  Както OFFNews писа, състоянието на бойната авиация е плачевно и има реална опасност.  За сега от Министерството на отбраната не потвърждават официално. 

Преподаватели: Образованието е в критично състояние, завършили училище не могат да четат и пишат

http://offnews.bg/news/n_1/n_565608.html

Състоянието на образованието в България е критично, обявиха преподаватели в отворено писмо до президента, Министерския съвет и депутатите. В него те апелират за спешни промени, които да извадят училищата и университетите от дълбоката криза. "Качеството на образованието спадна драстично най-вече заради слабата предварителна подготовка на нашите студенти. Те идват при нас без елементарни умения за четене и писане, което ни създава трудности за справяне с тази изначална неграмотност", коментира проф. Добрин Тодоров, преподавател в Минно-геоложкия университет, пред БНР. Предпоставка за ниското ниво на кандидат-студентите, допускани до университетите е фактът, че държавната субсидия за висшите училища се определя на брой приети студенти и не цели привличането на най-добрите кандидати. "Преподавателите сме силно загрижени, защото не можем да постигнем целите си. Системата за финансиране трябва да бъде сменена и да бъде обвързана с качеството", категоричен е проф. Тодоров. Според него Законът за развитието на академичния състав също трябва да претърпи промени.  "Предлагаме 5 конкретни стъпки. Първата се отнася до подбора на самите преподаватели във ВУЗ, тъй като в последните години държавата неоснователно отвори вратите на хора, които не са проверени относно тяхната професионална квалификация и възможности. В Закона за развитие на академичния състав беше отворена вратата за влизане на млади преподаватели без конкурсен изпит. Няма изискване за базовата квалификация - образователната и научна степен доктор. Трябва да се гарантира минималната квалификация. Предлагаме също всеки преподавател да се самоопредели към дадено висше училище, така щото да допринесе за формирането на собствената му физиономия и да се пресече абсурдната практика един човек да се конкурира сам със себе си в различните университети", каза професорът. Според него е задължително също мрежата от висши училища да се оптимизира чрез сливане на някои от тях, като "се изхожда от обществения интерес, а не от частни групови интереси". Ето цялото отворено писмо, публикувано в портала "Култура". Отворено писмо от университетски преподаватели по философия относно критичното състояние на висшето образование в Р България и неотложните мерки за неговото подобряване Уважаеми дами и господа, В началото на академичната учебна година, ние – група дългогодишни университетски преподаватели – смятаме за свой дълг да насочим вашето и на обществото ни внимание към видимата за всички ни криза във висшето образование. При наблюдаваните през последните две десетилетия демографски процеси у нас налице е трайна тенденция за спадане броя на потенциалните кандидати за прием във висшите училища. Неконкурентността на образователната ни система мотивира най-добрите от зрелостниците да търсят възможности за получаване на образование зад граница. Публична тайна е, че средното ни образование е колабирало, като немалка част от завършващите го не притежават дори елементарни умения да четат и пишат с разбиране. Това негласно се потвърждава от факта, че някои университети – като ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, например – вече въведоха задължителни ограмотителни курсове за всички новоприети студенти. В същото време около 95% от държавната субсидия продължава да се разпределя между висшите училища на принципа „брой обучавани студенти” . Ножицата между реалния демографски потенциал и броят на постъпващите във висшите училища младежи все повече се свива за сметка на качеството в базисното образование на кандидатите. Субсидирането „на глава” притиска академичните ръководства ежегодно да завишават план-приема и да смятат основните си цели за постигнати ако попълнят отпуснатите им бройки. Оторизираните държавни органи като защитници на обществения интерес също виждат посочените проблеми. Нормативно тяхното решаване е предмет на приетата Стратегия за развитие на висшето образование в Република България за периода 2014 – 2020 г., но смятаме, че остава недооценена дълбочината на кризисните явления и неотложността на мерките, които следва да се предприемат за противодействието им. Висшето ни образование е в процес на неконтролируем упадък и следва да се реагира в следващите месеци, а не години, за да се съхранят възможностите за ефективното му възстановяване и развитие. Отправна точка за действие следва да бъде приетата от МС Национална квалификационна рамка на Р България (НКРРБ), която е конкретизация към българските условия на приетата няколко години по-рано от ЕС Европейска квалификационна рамка за учене през целия живот, а създалите документа упълномощени държавни органи, са длъжни да следят за спазването на заложените в него индикативни цели. При така стеклите се обстоятелства ние смятаме, че общите ни усилия следва да бъдат концентрирани към повишаване качеството на обучението и рационализиране структурата на образователната ни система, за да не се пилеят и без това оскъдните човешки и финансови ресурси. В тази посока за най-неотложни смятаме следните стъпки: 1. Да се промени ЗРАСРБ така, че да бъдат освободени преподавателите, които не са положили конкурсен изпит и не са придобили ОНС „доктор” в указаните срокове. Всеки преподавател да се самоопредели институционално, за да се пресече практиката на „академично номадство” , а висшите училища да разчитат на собствения си кадрови потенциал при акредитация. 2. Да се прегледа състоянието на висшите училища по линия на следакредитационния контрол и се коригират дадените от НАОА оценки, ако не отговарят на изискването за достатъчно и с нужната квалификация преподаватели. Самата Н АОА да се реформира по посока на повишаване прозрачността в нейната работа и изработване на ясни критерии за привличане на експертите й. 3. Да се преструктурира мрежата от висшите училища чрез тяхното окрупняване , като за целта се изработи и приложи комплексна оценка, включваща ясни и приложими към всички тях критерии: А/ да се вземе за основа класацията на висшите училища от страната, формирана на базата на оценките от институционалната им акредитация и се въведе минимален праг за продължаване на самостоятелното им съществуване; Б/ да се има предвид класацията на висшите училища по професионални направления, като и тук за основа се вземат оценките от акредитацията на НАОА, а когато такава още липсва – от рейтинговата система, и се въведе минимален праг за продължаване на обучението по тях в съответното ВУ; В/ да се вземе предвид броят на държавните висши училища, обучаващи в отделните професионални направления, като се ограничи техният кръг до най-високо оценените. 4. Да се определят лимити за поддържане на висшето образование в страната: А/ за количеството студенти, приемани по държавна поръчка като цяло, като ежегодно се фиксира с известен резерв броят нужни на страната млади специалисти; Б/ за количеството студенти, които се приемат по държавна поръчка в отделните професионални направления, като за отправна точка се вземат потребностите на обществото и на трудовия пазар – понастоящем и в бъдеще. 5. Да се изработи модел за централизирано разпределение на обучаемите по професионални направления в държавните ВУ, като разпределянето на студентите в държавния план-прием да става според мястото им в националната класация по даденото направление и на водещите в нея висши училища бъдат отпускани в определено съотношение отредените от държавата средства. 1 октомври 2015 г. Проф. дфн Цочо БОЯДЖИЕВ, СУ „Св. Климент Охридски” Проф. д-р Валентина ДРАМАЛИЕВА, УНСС Проф. дфн Стилиян ЙОТОВ, СУ „Св. Климент Охридски” Проф. дфн Валентин КАНАВРОВ, ЮЗУ „Неофит Рилски” Проф. дфн Лазар КОПРИНАРОВ, ЮЗУ „Неофит Рилски” Проф. д-р Даниела СОТИРОВА, ТУ-София Проф. дфн Венцеслав КУЛОВ, УНСС Проф. дфн Правда СПАСОВА, НХА Проф. дфн Атанас СТАМАТОВ, МГУ „Св. Иван Рилски” Проф. д-р Ели СЯРОВА, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” Проф. дфн Добрин ТОДОРОВ, МГУ „Св. Иван Рилски” Проф. д-р Тодор ТОДОРОВ, УАСГ

Цветан Цветанов: Георги Георгиев има два успешни мандата като кмет на Якимово и резултатите са видими

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5017432

Георги Георгиев има два успешни мандата като кмет на Якимово и видимите резултати тук са налице – обновен площад, обновено читалище, нови детски площадки. Когато не гласувате, случайността определя Вашето бъдеще – затова на 25-ти октомври нека всички да гласуваме с номер 3 за трети успешен мандат на Георги Георгиев като кмет на община Якимово.
Георги Георгиев има два успешни мандата като кмет на Якимово и видимите резултати тук са налице – обновен площад, обновено читалище, нови детски площадки. Когато не гласувате, случайността определя Вашето бъдеще – затова на 25-ти октомври нека всички да гласуваме с номер 3 за трети успешен мандат на Георги Георгиев като кмет на община Якимово.

Цитадела кепитъл мениджмънт не може да осъществява дейността си като посредник

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/citadela-kepityl-menidjmynt-ne-moje-da-osyshtestviava-deinostta-si-kato-posrednik-203296/

КФН информира, че дружеството няма назначени служители и отделно предупреждава за рисковете от инвестиции в криптовалути, като визира дейността на OneCoin

$ 88 000 за меню от "Титаник"

http://www.cross.bg/titanik-dolara-menyuto-1482601.html

/КРОСС/Ресторантско меню от "Титаник" бе продадено на онлайн аукцион за 88 000 долара. Търгът се проведе от Lion Heart Autographs. Заедно с менюто бяха продадени още два артефакта, оцелели от спасителна лодка 1 и неизвестни досега. Менюто е било собственост на пасажер, успял да се спаси с т.нар. "спасителна лодка за богаташи" при корабокрушението на "Титаник" през 1912 г. Лодката се нарича така, понеже има сведения, че пасажерите й, всички от първа класа, подкупили екипажа да качи в нея само 12 човека при капацитет за 40, за да е сигурно, че лодката няма да потъне. Освен менюто на онлайн търга бе продадено писмо, написано от пасажер 6 месеца след трагедията. Цената е 7500 долара. Третият артефакт е билет за турската баня на "Титаник", на който е записано теглото на притежателя му. Билетът бе продаден за 11 000 долара, информира БГНЕС.    

Цветан Цветанов: Георги Георгиев има два успешни мандата като кмет на Якимово и резултатите са видими

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5017445

Георги Георгиев има два успешни мандата като кмет на Якимово и видимите резултати тук са налице – обновен площад, обновено читалище, нови детски площадки. Когато не гласувате, случайността определя Вашето бъдеще – затова на 25-ти октомври нека всички да гласуваме с номер 3 за трети успешен мандат на Георги Георгиев като кмет на община Якимово.
Георги Георгиев има два успешни мандата като кмет на Якимово и видимите резултати тук са налице – обновен площад, обновено читалище, нови детски площадки. Когато не гласувате, случайността определя Вашето бъдеще – затова на 25-ти октомври нека всички да гласуваме с номер 3 за трети успешен мандат на Георги Георгиев като кмет на община Якимово.

Антикорупционна вълна помете много от богатите румънски кметове

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/01/2619792_antikorupcionna_vulna_pomete_mnogo_ot_bogatite/?ref=rss


Бившият президентски кандидат и двумандатен кмет на Букурещ Сорин Опреску беше поредният, който стана мишена на антикорупционната политика на страната, пише "Ройтерс".

"Всеки смята, че всички в местната администрация са крадци, че всички взимат по 10-15%. Не всички сме крадци и хулигани", заяви той пред местна телевизия.

Часове по-късно, Опреску беше арестуван заради разследване за вземане на подкупи. Прокурорите заявиха, че Опреску е работил със система, чрез която...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване