Русия и САЩ ще преговарят за ударите в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/01/2619626_rusiia_i_sasht_shte_pregovariat_za_udarite_v_siriia/?ref=rss


Представители на армиите на САЩ и Русия ще проведат разговори "възможно най-скоро", за да се избегнат сблъсъци в Сирия, обявиха първите дипломати на страните.

Русия обяви, че нейните самолети са извършили около 20 мисии срещу цели на "Ислямска държава" в сряда, предаде Би Би Си.

САЩ изразиха опасенията си, че целите не са бази на "Ислямска държава", а на опозиционни групи, поддържани от Запада, които се борят с режима на президента Башар Асад.

Междувременно,...

Орбан предупреди, че има риск от дестабилизация на Европа

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/68088/Orban-predupredi-che-ima-risk-ot-destabilizatsiya-na-Evropa

/Поглед.инфо/ Унгарският премиер Виктор Орбан предупреди в ООН за опасността от дестабилизация на Европа в резултат от мигрантската криза.

Експерт: Политическата карта на света тепърва ще се променя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016954

Политическата карта на света тепърва ще се променя. Това каза в сутрешния блок на БНТ експертът по международна политика Симеон Николов по повод започналата вчера руска военна акция в Сирия, насочена срещу
Политическата карта на света тепърва ще се променя. Това каза в сутрешния блок на БНТ експертът по международна политика Симеон Николов по повод започналата вчера руска военна акция в Сирия, насочена срещу "Ислямска държава". С това Русия иска да изпрати посланието, че няма да се съобразява с предупрежденията на САЩ за Башар Асад.

Душ пести вода

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258348_%D0%94%D1%83%D1%88+%D0%BF%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0

 Намаляването на ежедневното потребление на вода обикновено изисква промени в начина ви на живот. Но с душ Nebia, можете да оптимизирате потреблението на вода и да допринесете за опазването на водите.

Устройството Nebia е добавка за душ, която превръща водата в малки капчици, използвайки налягане. Това позволява на водата да достигне до по-голяма площ, като мъгла. В резултат на това времето за вземане на душ е сведено до минимум, а потреблението на вода два пъти по-малко.

С подходящите инструменти, инсталирането на устройството отнема само няколко минути. Но преди да направите това е добре да се запознаете с изискванията на Nebia:

Душът трябва да излиза от стената
Налягането на водата трябва да е минимум 2.4 атмосфери
Температура на топлата водата трябва да достига 46 градуса

 

Nebia може да ви помогне да спестите от сметката си за вода. Устройството също така е тринадесет пъти по-ефективно при доставянето на топла вода.

Той (или Тя) ядоса шофьорите във Варна! Вижте къде паркира... (снимка на читател)

http://petel.bg/Toy--ili-Tya--yadosa-shoforite-vav-Varna--Vizhte-kade-parkira-----snimka-na-chitatel-__128913

Шофьорите често се възмущават от свои колеги, които спират по най-неудобния начин и пречат на всички. Репликата "Е, няма такова паркиране!"...

Линейка кара спешно 4-годишно момиченце към "Пирогов", глътна батерия

http://petel.bg/Lineyka-kara-speshno-4-godishno-momichentse-kam-Pirogov--glatna-bateriya-__128910

4-годишно момиченце от Сандански бе транспортирано по спешност в "Пирогов", след като глътнало батерия за транзистор. Инцидентът станал в...

Внимание, родители! Нова зловеща игра завладя "Фейсбук"! Деца играят на джихад

http://petel.bg/Vnimanie--roditeli--Nova-zloveshha-igra-zavladya-Feysbuk--Detsa-igrayat-na-dzhihad__128911

Следващата стъпка ще е да започнат да дерат котки и да качват клипове, предупреждава д-р Цветеслава Гълъбова, предаде БНТ Деца създадоха...

Сблъсъци между 200 бежанци в Хамбург

http://petel.bg/Sblasatsi-mezhdu-200-bezhantsi-v-Hamburg__128912

Снимка: Булфото, архив Сблъсъци възникнаха между две групи бежанци в център за мигранти в Хамбург. В боя участвали повече от 200 души,...

Важно за всеки, който иска книжка: От днес тръгнаха електронните шофьорски изпити

http://petel.bg/Vazhno-za-vseki--koyto-iska-knizhka--Ot-dnes-tragnaha-elektronnite-shoforski-izpiti__128914

От 1 октомври се въвеждат електронните теоретични изпити за кандидат-шофьори. От Автомобилната администрация уверяват, че областните...

"Бедняк" с две коли иска социална помощ

http://pik.bg/бедняк-с-две-коли-иска-социална-помощ-news409002.html

"Бедняк" с две коли иска социална помощ

Социална помощ от 47,45 лева месечно "за прехрана" поискал кюстендилецът Емил Манов /36 г/, който се оказал и собственик на две коли, едната от които е "Mерцедес", казаха от общинската социална служба, пише "Труд".

След като му отказали, "беднякът" внесъл жалба в съда. Малко изненадващо магистратите решили спора в негова полза с мотива, че "автомобилите не му носят приходи в достатъчен размер".

Според съдебното решение социалните трябва да преразгледат отказа си, а и да платят 110 лева разноски по делото. "Ще обжалваме решението пред ВАС. Откъде тоя човек имал пари за две коли , а иска помощи за прехрана. Това е недопустимо", заяви шефът на общинската социална служба Бойко Шопов.

Google и Microsoft спират патентната война помежду си

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/01/2619621_google_i_microsoft_spirat_patentnata_voina_pomejdu_si/?ref=rss


Google и Microsoft спират дългогодишната патентна война помежду си. Двете компании ще прекратят около 20 дела една срещу друга, които се водят в САЩ и Германия, съобщава агенция Bloomberg.

Спорът между технологичните гиганти е от около пет години. Тогава Motorola Mobility беше част от Google и искаше финансова компенсация, защото обвини конзолата на Microsoft Xbox в използване на нейни патенти. Microsoft пък смяташе, че телефони на Motorola използват нейни патенти.

Фирмите...

Скейтборд от бъдещето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258347_%D0%A1%D0%BA%D0%B5%D0%B9%D1%82%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B4+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE

 Ако никога не сте чували за Swagway, вероятно си спомняте за летящия скейтборд от филма 'Завръщане в Бъдещето“. Swagway е платформа с размерите на скейтборд, подобна на тази от филма, която се движи на две седем цолови колела и използва роботизирана технология, жироскопи и акселерометри за поддържане на баланса.

Swagway X1 идва с упътване за употреба и напълно заредена бтерия, така че не трябва да чакате за да го изпробвате. На пръв поглед, X1 изглежда просто, състои се от две самобалансиращи платформи свързани с ос, които могат да работят самостоятелно или съвместно.


Поради липсата на дръжка, за която да си хванете ще ви накара да се почуствате несигурен. Swagway оживява когато стъпите на него и започва да се движи хаотично, което може да е малко опасно. Ако стоите нестабилно на краката си, всяко ваше леко движение или дори намерението ви за движение, се превръща в реално.

 

 

Когато се отпуснете, ще усетите как да контролирате устройството само с леки движения. Накланянето напред задвижва X1 напред, а накланянето назад го спира и задвижва в обратна посока. Трудност ще срещнете при завиването, което се извуршва чрез натиск с пръстите на крака ви въху една от реагиращите на натиск платформи.

 

 

 

 

Слизането от Swagway също не е лесно. Първо трябва да се уверите, че Swagway е напълно спрял да се движи, да стъпите на земята с единия крак и да бъдете много внимателни, защото устройството все още леко ще се движи. С повече практика, ще можете да усъвършенствате слизането. Управлението на устройството от хора на средна възраст е малко опасно.

 

Експерт: Путин ще победи "Ислямска държава"

http://svetoven.pogled.info/news/68087/Ekspert-Putin-shte-pobedi-Islyamska-darzhava

/Поглед.инфо/ Путин има по-голям шанс от Обама да се справи с "Ислямска държава, защото за разлика от него има план.

Преглед на печата - 1 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=302641

В. „Аз Буки”, бр. 40, 1–7 октомври 2015 г. Пребройте до 10, преди да хулите системата Образованието трябва да минава през социалната политика, да няма социални помощи без училище, подчертава Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители в интервю за вестника.

Стюардеса изкарала 650 000 паунда от секс по време на работа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016947

Стюардеса изкарала 650 000 паунда от секс по време на работа, като заработвала минимум 1500 паунда по време на полет, съобщава Mail Online. Името на компанията обаче не се посочва.
Палавницата обаче била хваната на калъп с един от пасажерите на борда на самолет, изпълняващ полет от Близкия изток. Веднага след инцидента палавницата била уволнена и
Стюардеса изкарала 650 000 паунда от секс по време на работа, като заработвала минимум 1500 паунда по време на полет, съобщава Mail Online. Името на компанията обаче не се посочва. Палавницата обаче била хваната на калъп с един от пасажерите на борда на самолет, изпълняващ полет от Близкия изток. Веднага след инцидента палавницата била уволнена и

Стюардеса изкарала 650 000 паунда от секс по време на работа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016951

Стюардеса изкарала 650 000 паунда от секс по време на работа, като заработвала минимум 1500 паунда по време на полет, съобщава Mail Online. Името на компанията обаче не се посочва.
Палавницата обаче била хваната на калъп с един от пасажерите на борда на самолет, изпълняващ полет от Близкия изток. Веднага след инцидента палавницата била уволнена и
Стюардеса изкарала 650 000 паунда от секс по време на работа, като заработвала минимум 1500 паунда по време на полет, съобщава Mail Online. Името на компанията обаче не се посочва. Палавницата обаче била хваната на калъп с един от пасажерите на борда на самолет, изпълняващ полет от Близкия изток. Веднага след инцидента палавницата била уволнена и

Д-р Н. Михайлов: Изявлението на Светия Синод е солидарно с масовия страх, но не съдържа духовно послание

http://www.cross.bg/mihaiilov-strah-sinod-1482557.html

/КРОСС/Позицията на БПЦ е несръчно написана. Тонът на Синода е административен, със скрита паника, не съдържа ясно духовно послание. От Църквата се очаква друг тон, друг фокус на грижа, малко по-различни тонации. Струва ми се, че върху това спор не трябва да има. Да кажеш, че не бива повече бежанци да се пускат в страната не е допустимо за Църквата. Трябваше да потърси друг синоним на бежанец. Бежанец е собствено уязвимият човек, който няма избор. Така д-р Николай Михайлов коментира в студиото на Българската национална телевизия позицията на Светия Синод на Българската православна църква относно бежанската криза и призива да не се приемат повече бежанци у нас. Но да се потрудят да потърсят хора, които могат да пишат според изискванията на Синода, посъветва синодалните старци той. Това изявление на Светия Синод, посочи д-р Михайлов, „освещава" страхове на много хора. Страховете, които, по думите му, имат основание. Оценката на Светия Синод отразява реалистични тревоги, смята той. Църквата, в лицето на нейното управително тяло, е силно националистически ориентирана. Това се нарича патриотизъм и национална ориентация на църквата. Но не съумяват нашите синодални старци да откриват тона, духовната норма, думата, не могат да съобщят Евангелска истина, каза още теологът. Ние сме немощни, дори и светите старци от Синода са духовно немощни, каза още д-р Михайлов. Д-р Николай Михайлов подчерта, че това не е проблем на бежанците

Безумие! Ромски булки пълнят клиниките по инвитро - не искали да се окажат "неизгодна сделка"!

http://pik.bg/безумие-ромски-булки-пълнят-клиниките-по-инвитро---не-искали-да-се-окажат-неизгодна-сделка-news408999.html

Безумие! Ромски булки пълнят клиниките по инвитро - не искали да се окажат "неизгодна сделка"!

Ромски булки пълнят клиниките по инвитро и крият от родителите си, че имат проблем със забременяването, за да не се окаже, че бракът с тях е бил неизгодна сделка.

Оказва се, че около половината пациенти, които се подлагат на изкуствено осеменяване, са от малцинствата. В повечето случаи обаче става въпрос за жени с финансови възможности, които не кандидатстват за финансиране по Фонда за асистирана репродукция, а сами покриват разходите по процедурите си, съобщава "Телеграф".

"При тези хора нещата се приемат на съвсем друго ниво. Там работата на жената е една - да забременява и да ражда деца. За тях невъзможността това да се случи по нормален начин е позор. Особено ако е купена и на семейството й е платено", разкрива майка на момиченце, заченато в инвитро клиника. В интернет също има теми, в които ромското присъствие в инвитро клиниките се обсъжда активно.

Експерт: Политическата карта на света тепърва ще се променя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016961

Политическата карта на света тепърва ще се променя. Това каза в сутрешния блок на БНТ експертът по международна политика Симеон Николов по повод започналата вчера руска военна акция в Сирия, насочена срещу "Ислямска държава".
С това Русия иска да изпрати посланието, че няма да се съобразява с предупрежденията на САЩ за Башар Асад.
Политическата карта на света тепърва ще се променя. Това каза в сутрешния блок на БНТ експертът по международна политика Симеон Николов по повод започналата вчера руска военна акция в Сирия, насочена срещу "Ислямска държава". С това Русия иска да изпрати посланието, че няма да се съобразява с предупрежденията на САЩ за Башар Асад.

Руснаци писали на Михов за МИГ-овете, без да си е давал адреса

http://frognews.bg/news_98688/Rusnatsi-pisali-na-Mihov-za-MIG-ovete-bez-da-si-e-daval-adresa/

Темата за решението на правителството за чуждите самолети е тревожна, но не е драматична; започна всъщност обсъждането на законопроекта, който, ако бъде приет, ще влезе в сила, заяви по НТВ ген. Михо Михов от АБВ. Същността е въздушното пространство на България да се охранява и съвместно със съюзни сили. Законът се нуждае от детайлно изчистване, обясни той.

Сирия: САЩ нарушават нашия суверенитет

http://svetoven.pogled.info/news/68086/Siriya-SASHT-narushavat-nashiya-suverenitet

/Поглед.инфо/ Действията на коалицията начело със САЩ срещу "Ислямска държава" на територията на Сирия са в разрез международното право и нарушава суверенитета на страната.

Пускат сирените в 13 часа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016934

Министерството на вътрешните работи уведомява жителите и пребиваващите на територията на градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и населените места в 30-километровата зона около АЕЦ
Министерството на вътрешните работи уведомява жителите и пребиваващите на територията на градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй", че днес от 13.00 часа ще бъде задействана сиренната система чрез излъчване на национални сигнали

Пускат сирените в 13 часа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016938

Министерството на вътрешните работи уведомява жителите и пребиваващите на територията на градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй", че днес от 13.00 часа ще бъде задействана сиренната система чрез излъчване на национални сигнали
Министерството на вътрешните работи уведомява жителите и пребиваващите на територията на градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй", че днес от 13.00 часа ще бъде задействана сиренната система чрез излъчване на национални сигнали

Тръмп обеща да изгони сирийските бежанци

http://america.actualno.com/Trymp-obeshta-da-izgoni-sirijskite-bejanci-news_498660.html

Ако стана президент, ще изгоня от страната всички сирийски бежанци, заяви кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде БГНЕС. Ексцентричният милиардер стори това на предизборна среща със свои поддръжници в Ню Хемпшир. Тръмп разкритикува за пореден път и политиката на президента Барак Обама, при това с нецензурни думи. "След като се изтеглихме от Ирак, тамошните въоръжени групировки хвърлиха страната в хаос. Аз от самото начало бях против влизането на американски военни части в Ирак". "

Бъчварова: МВР е готово да се бори с купуването на гласове

http://politics.actualno.com/Bychvarova-MVR-e-gotovo-da-se-bori-s-kupuvaneto-na-glasove-news_498668.html

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова увери, че МВР е готово да се противопостави на купуването на гласове в предстоящите избори, съобщи БНР. Тя коментира темата в Ню Йорк, където тя е част от българската делегация на 70-то Общо събрание на ООН. Според Бъчварова специалният щаб, който следи за купуването на гласове, е способен да прекрати порочната практика по време на избори. „Най-важното е, че ние имаме достатъчно опит и практика в разкриване на такъв род

Агенцията по обществени поръчки преминава на подчинение към министъра на финансите

http://politics.actualno.com/Agencijata-po-obshtestveni-porychki-preminava-na-podchinenie-kym-ministyra-na-finansite-news_498669.html

Агенцията по обществени поръчки преминава на подчинение към министъра на финансите. Това гласуваха депутатите с промените в Закона за обществените поръчки, които бяха приети на първо и второ четене практически без дебати, предаде БГНЕС. С промяната се оптимизира процесът на изпълнение на Националната стратегия за развитие на сектора. В текстовете фигурира също отмяна на забраната възложителите да поставят изисквания за икономическо и финансово състояние, квалификация и технически възможности п

Сърбия: В Косово се рушат църкви и се подменя идентичност

http://balkani.actualno.com/Syrbija-V-Kosovo-se-rushat-cyrkvi-i-se-podmenja-identichnost-news_498677.html

Косовските власти, които систематично унищожават православните храмове, сега се опитват да се сдобият с контрол върху тях чрез ЮНЕСКО, заяви сръбският президент Томислав Николич. "Това за Сърбия е недопустимо и може да се превърне в опасен международен прецедент. Как е възможно разрушителите на църкви сега да искат да се представят за техни хранители и защитници? Това е много опасно. Призовавам всички президенти да не лишават сръбския народ от неговата душа, от неговото духовно наследст

Откриха "превключвател" за детеубийство в мозъка на животни

http://interest.actualno.com/Otkriha-prevkluchvatel-za-deteubijstvo-v-mozyka-na-jivotni-news_498635.html

Японски биолози откриха в мозъка на бозайници два особени участъка, чиято степен на активност определя колко самеца от един или друг вид четириноги са предразположени към умъртвяване на потомството на самката, отбита от друг самец. Изследването на учените е публикувано в сп. EMBO Journal. "Бяхме поразени от това, доколко степента на активност в една или друга част от предната кора на мозъка предсказва как ще се държи самецът. И още по-убедително беше това, че успяхме да определим начина на нег

БСП поиска оставката на военния министър

http://politics.actualno.com/BSP-poiska-ostavkata-na-voennija-ministyr-news_498674.html

Министърът на отбраната Николай Ненчев да подаде оставка, заяви Атанас Мерджанов от парламентарната трибуна в декларация на БСП лява България, предаде БГНЕС. Основанията са да се прекрати подигравката с българската армия и да се справим с пагубните последствия на неговите действия, се посочва в документ. Целият свят е настръхнал в момента и именно затова България се нуждае от вдъхващ доверие министър, заяви Мерджанов.

След като Русия удари Сирия - започва ли война?

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/sled-kato-rusiia-udari-siriia-zapochva-li-vojna-6043215

"Противопоставянето Москва-Запада се пренася на терена в Сирия и това, от което можем да се притесняваме в момента, е американски и руски самолети да влязат в пряк сблъсък. В момента Европа е не просто слаба, а немощна", коментира международният редактор на Нова ТВ

Русия обяви мобилизация

http://frognews.bg/news_98687/Rusiia-obiavi-mobilizatsiia/

Русия обяви мобилизация.150 хиляди руски граждани са призовани на военна служба. Руският президент Путин подписа указа за това. Документът бе поместен на сайта на държавния глава.

Народното събрание ще гласува промените в Закона за обществените поръчки

http://pik.bg/народното-събрание-ще-гласува-промените-в-закона-за-обществените-поръчки-news408997.html

Народното събрание ще гласува промените в Закона за обществените поръчки

Народното събрание ще гласува на първо четене промените в Закона за обществените поръчки, внесени от Министерски съвет.

По време на вчерашното заседание бяха прочетени докладите на парламентарните комисии, а днес ще се премине към дебати. Самият законопроект създава възможност Министерският съвет с постановление да може да създава централни органи за обществени поръчки, обслужващи други сектори, или да възлага осъществяването на тези функции на орган на изпълнителната власт. Също така, законопроектът предлага Агенцията по обществени поръчки да премине към министъра на финансите.

Сред залегналите предложения на Министерски съвет фигурират и текстове, с които се отменя забраната възложителите да поставят изисквания за икономическото и финансовото състояние, квалификацията и техническите възможност по отношение на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания.

Също така се предвижда поне 80 на сто от предмета на поръчката да се изпълнява от специализирано предприятие и кооперация на хора с увреждания със собствено производство или ресурс или с подизпълнители, или с ресурсите на трети лица, които също трябва да бъдат такива предприятия или кооперации.

Сирийската армия ликвидира над 100 джихадисти

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/68085/Siriiskata-armiya-likvidira-nad-100-dzhihadisti

/Поглед.инфо/ След бомбардировката на руските самолети по позиции на джихадистите в гр. Хомс сирийската правителствена армия премина в настъпление.

Приятелката на Джим Кери, която се самоуби, е била сциентоложка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016940

Бившата интимна приятелка на Джим Кери, която се самоуби само дни, след раздялата със звездата от Холивуд, е била сциентоложка, която е посещавала курс по оцеляване на Сциентоложка църква, разкрива DailyMai. Гримьорката Катрион Уайт е посещавала кура в центъра за знаменитости на Сциентологията в Холивуд и е работила по своите „цели” в Survival
Бившата интимна приятелка на Джим Кери, която се самоуби само дни, след раздялата със звездата от Холивуд, е била сциентоложка, която е посещавала курс по оцеляване на Сциентоложка църква, разкрива DailyMai. Гримьорката Катрион Уайт е посещавала кура в центъра за знаменитости на Сциентологията в Холивуд и е работила по своите „цели” в Survival

По-евтиният природен газ е добра новина за индустриалните предприятия

http://www.cross.bg/predpriyatiya-krib-namali-1482556.html

/КРОСС/Поевтиняването на парното е по-малко от очакваното, но решението на регулатора за топлофикациите ще намали разходите на Националната електрическа компания с 40 милиона лева и от ноември цената на тока може леко да падне, прогнозира "Капитал Daily". Значително по-евтиният природен газ обаче е добра новина за индустриалните предприятия, отбелязва изданието. С вчерашното решение на КЕВР да намали цената на природния газ от 1 октомври до 415 лева за 1000 кубически метра без ДДС и акциз, кумулативното намаление в рамките на 2015 г. ще бъде с 31%. Намалението е ключово за двата торови завода "Агрополихим" и "Неохим", които ползват природния газ като основна суровина. Поевтиняването ще се отрази и на няколко десетки завода от тежката и стъкларската индустрия, които са големи консуматори. Влияние ще има и за стотици предприятия, които, макар и в по-малка степен, използват енергийния ресурс. Сигналите, свързани с нередности в енергийния сектор, за които председателят на КРИБ Кирил Домусчиев говори от доста време, най-накрая бяха внесени в прокуратурата. Председателите на четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, БТТП и КРИБ, се срещнаха в сряда с главния прокурор Сотир Цацаров, пред когото са представили позициите си за проблемите в енергетиката.

Бежанци с деца спят пред бургаско РПУ

http://pik.bg/бежанци-с-деца-спят-пред-бургаско-рпу-news408996.html

Бежанци с деца спят пред бургаско РПУ

Нова група от общо 60 сирийски бежанци са задържани от полицията рано тази сутрин. Те били забелязани от органите на реда в района около ВХТИ в бургаския комплекс „Славейков“, съобщи flagman.bg.

Имигрантите са в окаяно състояние, целите са изцапани с кал, дрехите им са изпокъсани, а миризмата, която се носи от тях, е неописуема, твърди изданието.

"Цяла сутрин са тук, влизат на групи и дават обяснения пред полицаите. Плашат ни, изглеждат ужасно, а около тях летят мухи.

Тук има много деца, а тези бежанци може да разнасят болести", оплака се живуща в близост до полицейското управление в ж.к. "Лазур" Пред сградата на управлението има и бащи с малки деца, които лежат на земята и чакат да дадат показания. Бежанците заявиха, че е по-голямата част от тях са от Афганистан, но имало и от Сирия и Ирак. „Минахме границата през Турция и пет дни се крихме в планината. Заловиха ни днес на пътя. Просто бягаме от войната, там е страшно“, разказаха част от бежанците.

Приятелката на Джим Кери, която се самоуби, е била сциентоложка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016944

Бившата интимна приятелка на Джим Кери, която се самоуби само дни, след раздялата със звездата от Холивуд, е била сциентоложка, която е посещавала курс по оцеляване на Сциентоложка църква, разкрива DailyMai. Гримьорката Катрион Уайт е посещавала кура в центъра за знаменитости на Сциентологията в Холивуд и е работила по своите „цели” в Survival
Бившата интимна приятелка на Джим Кери, която се самоуби само дни, след раздялата със звездата от Холивуд, е била сциентоложка, която е посещавала курс по оцеляване на Сциентоложка църква, разкрива DailyMai. Гримьорката Катрион Уайт е посещавала кура в центъра за знаменитости на Сциентологията в Холивуд и е работила по своите „цели” в Survival

От днес парното поевтинява в 7 града

http://pik.bg/от-днес-парното-поевтинява-в-7-града-news408993.html

От днес парното поевтинява в 7 града

 По-евтин газ и парно от днес в 7 града, реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Природният газ за четвъртото тримесечие ще бъде 415,20 лв./хм3 без акциз и ДДС или с 14,26 % по-ниска от тази за предходното.

В следствие на това голяма част от абонатите ще плащат значително по-ниска цена за парно през зимата в сравнение с миналогодишния отоплителен сезон. В столицата цената на топлоенергията ще спадне с 4.30%, в Плевен с 2.39%, в Бургас с 0,93%, във Варна с 1,24%, във Враца – 3.91%, във Велико Търново с 0,14%, а в Разград - 3,85%. Единствено за Пловдив има повишение от 0,7%, което се дължи на технологичните специфики на дружеството там. 

С промяната в цената, на която „Булгаргаз” ще продава газ за следващото тримесечие и отражението върху цените за топлоенергия, намалението за голяма част от абонатите на топлофикациите спрямо това, което са плащали за парно през предишната зима, е значително. За София – понижението е с 16,36, за Пловдив – 8, 95%, за Плевен – 12, 85%, за Бургас – 14,36, за Варна – 10,95, за Враца- 15,33, Велико Търново- 16,80, за Разград – 17,06. 

Обявеното поевтиняване е по-малко от това, което КЕВР бе изразила като намерение. 

Обновяват спешния шкаф в здравните кабинети

http://pik.bg/обновяват-спешния-шкаф-в-здравните-кабинети-news408994.html

Обновяват спешния шкаф в здравните кабинети

Нови правила за здравните кабинети в училища и детски градини. Предвижда се един специалист да се грижи за максимум 800 ученици или до 200 деца в детските градини.

Всеки специалист в тях трябва да е минал задължително обучение по оказване на първа помощ. Напълно се обновяват и лекарствата, които трябва да има във всеки спешен шкаф.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/klas-leva-parnoto-1482555.html

/КРОСС/ Всички вестници съобщават за началото на руските бомбардировки над Сирия.Водеща "вътрешна" тема са новите цени на природния газ и парното, обявени вчера от Комисията за енергийно и водно регулиране.Сметката за парно през тази година ще е средно с 14% по-малко в сравнение с миналогодишната, изчислява "Труд". Намалението е най-съществено в Разград - малко над 17%. В столицата ще е с 16,35 на сто, а в Пловдив - малко под 9%.Поевтиняването на парното е по-малко от очакваното, но решението на регулатора за топлофикациите ще намали разходите на Националната електрическа компания с 40 милиона лева и от ноември цената на тока може леко да падне, прогнозира "Капитал Daily".Абонати демонтират по 25 хиляди радиатора на година. Всеки пети абонат на топлофикациите се отказва от парното заради високите сметки и с надеждата да не плаща сградна инсталация, отбелязва"Монитор". Значително по-евтиният природен газ е добра новина за индустриалните предприятия, отбелязва "Капитал Daily". С вчерашното решение на КЕВР да намали цената на природния газ от 1 октомври до 415 лева за 1000 кубически метра без ДДС и акциз, кумулативното намаление в рамките на 2015 г. ще бъде с 31%. Намалението е ключово за двата торови завода "Агрополихим" и "Неохим", които ползват природния газ като основна суровина

Путин нареди 147 хиляди руснаци да се явят на военна служба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016931

Руският президент Владимир Путин подписа указ за задължителната военна служба през есента, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, пише РБК Daily.
Призовките се отнасят за период от 1 октомври до 31 декември. В съответствие с постановлението, на военна служба ще бъдат призовани 147 100 души на възраст от 18 до 27 години.
Руският президент Владимир Путин подписа указ за задължителната военна служба през есента, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, пише РБК Daily. Призовките се отнасят за период от 1 октомври до 31 декември. В съответствие с постановлението, на военна служба ще бъдат призовани 147 100 души на възраст от 18 до 27 години.

НОИ организира Ден на отворените врати за Международния ден на възрастните хора

http://pik.bg/нои-организира-ден-на-отворените-врати-за-международния-ден-на-възрастните-хора-news408992.html

НОИ организира Ден на отворените врати за Международния ден на възрастните хора

Националният осигурителен институт (НОИ) по традиция ще отбележи Международния ден на възрастните хора, се посочва в съобщение от пресцентъра на НОИ.

По този повод Институтът организира Ден на отворените врати. В сградата на НОИ в София на бул. "Ал. Стамболийски" 62-64 от 11.00 до 13.00 ч. експертни екипи ще предоставят консултации по пенсионни въпроси. Служителите на института ще отговарят на запитвания за придобиването на право на пенсия, актуалните изисквания за пенсиониране в различните категории труд и възможностите за купуване на недостигащ осигурителен стаж.

Те ще предоставят информация за преноса на осигурителни права на базата на съществуващите европейски регламенти и действащите договори за социална сигурност, в които България е страна. Въпроси ще могат да се отправят и за последните промени в пенсионноосигурителното законодателство. С Ден на отворените врати ще бъде отбелязан празникът и в териториалните поделения на НОИ в цялата страна. Там също ще се организират консултации.

Сирените вият пробно на обяд в 11 града и АЕЦ "Козлодуй"

http://offnews.bg/news/n_1/n_565484.html

Сирените ще вият днес по обяд, МВР съобщи, че ще бъде задействана системата в София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца и населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй". От 13.00 часа ще се излъчат национални сигнали за тревога и край на тревогата, съпътствани от гласова информация.  Тренировката се извършва с цел проверка на техническото състояние на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и за обучение на населението.

Путин нареди 147 хиляди руснаци да се явят на военна служба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016927

Руският президент Владимир Путин подписа указ за задължителната военна служба през есента, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, пише РБК Daily.
Призовките се отнасят за период от 1 октомври до 31 декември. В съответствие с постановлението, на военна служба ще бъдат призовани 147 100 души на възраст от 18 до 27 години.
Руският президент Владимир Путин подписа указ за задължителната военна служба през есента, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, пише РБК Daily. Призовките се отнасят за период от 1 октомври до 31 декември. В съответствие с постановлението, на военна служба ще бъдат призовани 147 100 души на възраст от 18 до 27 години.

Когато икономиката расте, но не замърсява

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/10/01/2619121_kogato_ikonomikata_raste_no_ne_zamursiava/?ref=rss


Платформата Горичка подготвя своя първи дебат, посветен на климатичните промени. Идеята им е по тази важна и сериозна тема да има конструктивен сблъсък на аргументи.

От едната страна в дискусията на 8 октомври  ще застане отбор, който защитава тезата на Горичка и според който вече сме на път да изпълним успешно поетите на глобално ниво ангажименти за борба с изменението на климата благодарение на технологичните иновации и пазарните инструменти. Другият дебатиращ отбор пък твърди, че...

Най-важното от Варна във вчерашния 30 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=302621

Сменят паметните плочи в Алеята на Възраждането във Варна Тридесет и една плочи в Алеята на Възраждането в Морската градина на Варна ще бъдат сменени до средата на октомври, съобщиха от Община Варна за Moreto.net. Областната управа във Варна разяснява за националния референдум Информационен лист за това какво представлява националния референдум, какво ще бъде допитването на предстоящия през октомври и какви са опциите за гласуване представя Областна управа-Варна, научи Moreto.

Пускат сирените

http://pik.bg/пускат-сирените-news408991.html

Пускат сирените

Министерството на вътрешните работи уведомява жителите и пребиваващите на територията на градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй", че днес от 13.00 часа ще бъде задействана сиренната система чрез излъчване на национални сигнали за тревога и край на тревогата.

Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация. Тренировката се извършва с цел проверка на техническото състояние на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и за обучение на населението.

Близките на загиналите в Горни Лом все още търсят отговори. Виновни няма!

http://petel.bg/Blizkite-na-zaginalite-v-Gorni-Lom-vse-oshhe-tarsyat-otgovori--Vinovni-nyama-__128906

Снимка: Булфото, архив Година след трагедията в Горни Лом близките на загиналите при взрива в барутната фабрика още не са получили...

От полицията във Варна разкриха кой е виновен за тежката катастрофа до ХЕИ

http://petel.bg/Ot-politsiyata-vav-Varna-razkriha-koy-e-vinoven-za-tezhkata-katastrofa-do-HEI__128907

От полицията посочиха кой е виновен за тежката катастрофа вчера на бул. "Васил Левски" до ХЕИ във Варна, за която "Петел" писа ексклузивно....

БСП поиска оставката на министъра на отбраната Николай Ненчев

http://petel.bg/BSP-poiska-ostavkata-na-ministara-na-otbranata-Nikolay-Nenchev__128909

Снимка: Булфото БСП поиска оставката на министъра на отбраната Николай Ненчев, предаде Фокус. Оставката беше поискана в декларация,...

110-годишен бежанец пристигна в Германия в добро здраве

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016920

Мъж, който твърди, че е на 110 години, е подал молба за убежище в Германия, след като прекарал последните осем месеца, пътувайки 3000 мили от Афганистан до Европа, пише вестник The Independent.
Абдул Кадир Азизи пристигна в Германия с 60-годишната си дъщеря и осем други членове на семейството, които трябвало да го носят през голяма част от
Мъж, който твърди, че е на 110 години, е подал молба за убежище в Германия, след като прекарал последните осем месеца, пътувайки 3000 мили от Афганистан до Европа, пише вестник The Independent. Абдул Кадир Азизи пристигна в Германия с 60-годишната си дъщеря и осем други членове на семейството, които трябвало да го носят през голяма част от

110-годишен бежанец пристигна в Германия в добро здраве

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016924

Мъж, който твърди, че е на 110 години, е подал молба за убежище в Германия, след като прекарал последните осем месеца, пътувайки 3000 мили от Афганистан до Европа, пише вестник The Independent.
Абдул Кадир Азизи пристигна в Германия с 60-годишната си дъщеря и осем други членове на семейството, които трябвало да го носят през голяма част от
Мъж, който твърди, че е на 110 години, е подал молба за убежище в Германия, след като прекарал последните осем месеца, пътувайки 3000 мили от Афганистан до Европа, пише вестник The Independent. Абдул Кадир Азизи пристигна в Германия с 60-годишната си дъщеря и осем други членове на семейството, които трябвало да го носят през голяма част от

Deutsche Welle: Германия иска Русия да даде обяснение за въздушните удари в Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016918

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова Русия за обяснение на специфичните цели на своите въздушни удари в Сирия, предаде Deutsche Welle, цитиран от Фокус.
„Досега на нас не ни е предоставена никаква съществена информация за целите и методите на тези въздушните удари“, заяви министърът в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню
Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова Русия за обяснение на специфичните цели на своите въздушни удари в Сирия, предаде Deutsche Welle, цитиран от Фокус. „Досега на нас не ни е предоставена никаква съществена информация за целите и методите на тези въздушните удари“, заяви министърът в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню

Deutsche Welle: Германия иска Русия да даде обяснение за въздушните удари в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016913

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова Русия за обяснение на специфичните цели на своите въздушни удари в Сирия, предаде Deutsche Welle, цитиран от Фокус.
„Досега на нас не ни е предоставена никаква съществена информация за целите и методите на тези въздушните удари“, заяви министърът в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню
Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова Русия за обяснение на специфичните цели на своите въздушни удари в Сирия, предаде Deutsche Welle, цитиран от Фокус. „Досега на нас не ни е предоставена никаква съществена информация за целите и методите на тези въздушните удари“, заяви министърът в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню

Откриват новата учебна година в Софийския университет

http://offnews.bg/news/n_1/n_565477.html

Акадамичната учебна година в Алма Матер се открива днес. От 10.00 часа в Аулата на Софийския университет ще бъде официално открита академичната учебна година на най-старото и авторитетно висше училище в България, съобщи пресцентърът на СУ. В началото на тържествената церемония ректорът проф. Иван Илчев и членовете на Академичния съвет на Софийския университет ще поднесат цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви. Ректорът проф. Илчев ще открие академичната учебна година със слово и ще представи деканите на факултетите на Софийския университет. На церемонията студентите-първокурсници, лауреати от национални и международни олимпиади, ще получат студентските си книжки от ректора на Софийския университет. На 1 октомври Университетската библиотека "Св. Климент Охридски" организира Ден на отворените врати. 

САЩ осъди ударите на Русия в Сирия: "Хвърлихте бензин в огъня"

http://offnews.bg/news/n_1/n_565476.html

Вашингтон осъди Москва за извършването на въздушните удари в Сирия, обвинявайки я, че е хвърлила "бензин в огъня" на гражданската война в страната. САЩ отхвърли твърденията на Русия, че това са първите въздушни удари в разкъсваната от война страна по цели на терористи от "Ислямска държава", предадоха световните агенции. В драматична ескалация на конфликта в Сирия Русия извърши серия от въздушни удари в сряда, за които каза, че са били насочени срещу терористи от ИДИЛ, но за които излезе и информация, че всъщност са били не срещу ИДИЛ, а срещу опозицията на режима на Башар ал-Асад. Руските маневри - първите мащабни военни действия на страната извън границите на бившия Съветски съюз след края на Студената война - бяха извършени два дни след срещата на четири очи между руския президент Владимир Путин и американския му колега Барак Обама в Ню Йорк, където Путин говори пред ООН и призова за международна коалиция срещу тероризма, която да се бори с "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Множество данни показват, че руските въздушни удари в сряда са целели групи, свързани с Свободна сирийска армия (ССА) – основната опозиция на Асад. Жител на Талбисех, провинция Хомс, казва, че два от въздушните удари са засегнали жилищни райони в града, убивайки приблизително 20 души. Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че руските удари „бяха в зони, където вероятно няма сили на ИДИЛ“ и така декларира, че, вместо срещу ИДИЛ, руските удари са били насочени срещу враговете на Асад.

Лавров: Със САЩ имаме сходни позиции за целта, но разногласия за пътя

http://svetoven.pogled.info/news/68084/Lavrov-Sas-SASHT-imame-shodni-pozitsii-za-tselta-no-raznoglasiya-za-patya

/Погед.инфо/ Русия и САЩ са със сходни позиции по отношение на целта за решаване на конфликта в Сирия, но има разногласия за пътя, по който тя да бъде достигната.

Тестват сирените в Пловдив

http://pik.bg/тестват-сирените-в-пловдив-news408987.html

Тестват сирените в Пловдив

Националната система за ранно предупреждение при бедствия и въздушна опасност (НСРПО) ще бъде изпробвана днес в Пловдив.

Тестовото пускане на сирените ще е точно в 13 часа, уточниха от Министерството на вътрешните работи.

Системата се тества два пъти годишно - в първия работен ден на месеците април и октомври, чрез задействане на акустични сигнали.

Днешното изпробване се провежда с цел проверка на техническото състояние на системата, придобиване на умения от длъжностните лица за работа с НСРПО и обучение на населението за разпознаване на сигналите, излъчени от акустичните сиренни устройства.

Миков: Ние не излъгахме тези, които ни се довериха

http://frognews.bg/news_98691/Mikov-Nie-ne-izlagahme-tezi-koito-ni-se-doveriha/

„Живеем във времена, в които има много политически субекти, претендиращи за доверието на хората, и често заблуждаващи ни за тяхната последователност. Ние бяхме последователни“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред пълната зала на Драматичния театър в Плевен.

NASA тества прототип на луноход

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016911

Прототип на роувър, проектиран да търси воден лед на полюсите на Луната, е преминал през серия изпитания на Земята, очаквайки възможности за финансиране и потенциални партньорства за реализиране на експедиция, пише Space, цитиран от Фокус. Екип на американската Национална космическа агенция (NASA) е изпробвал прототипната версия на Resource
Прототип на роувър, проектиран да търси воден лед на полюсите на Луната, е преминал през серия изпитания на Земята, очаквайки възможности за финансиране и потенциални партньорства за реализиране на експедиция, пише Space, цитиран от Фокус. Екип на американската Национална космическа агенция (NASA) е изпробвал прототипната версия на Resource

NASA тества прототип на луноход

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016906

Прототип на роувър, проектиран да търси воден лед на полюсите на Луната, е преминал през серия изпитания на Земята, очаквайки възможности за финансиране и потенциални партньорства за реализиране на експедиция, пише Space, цитиран от Фокус. Екип на американската Национална космическа агенция (NASA) е изпробвал прототипната версия на Resource
Прототип на роувър, проектиран да търси воден лед на полюсите на Луната, е преминал през серия изпитания на Земята, очаквайки възможности за финансиране и потенциални партньорства за реализиране на експедиция, пише Space, цитиран от Фокус. Екип на американската Национална космическа агенция (NASA) е изпробвал прототипната версия на Resource

Здрава Каменова за мечтите, които се сбъдват

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/10/01/2618328_zdrava_kamenova_za_mechtite_koito_se_sbudvat/?ref=rss


"Това е книгата, която дори аз чета с удоволствие." - Жарин, 8-годишен литературен критик, който пише за 120-то училище, секция "Втори клас"

"Децата и баба им не искаха да заспят преди да прочетем цялата книжка." - Роси, майка на 6-годишния Никола и 4-годишната Марина

"В тази книга е като анимационен филм, но от хубавите, на много места се смеят и родителите." – Женя, на 36 г. 

Това са някои от първите отзиви за книгата "Боб. Малката метална кутийка с голяма...

Откриват новата учебна година в Алма Матер

http://pik.bg/откриват-новата-учебна-година-в-алма-матер-news408984.html

Откриват новата учебна година в Алма Матер

От 10.00 часа в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" днес ще бъде официално открита академичната учебна година на най-старото и авторитетно висше училище в България. Това съобщи пресцентърът на СУ.

В началото на тържествената церемония ректорът проф. Иван Илчев и членовете на Академичния съвет на Софийския университет ще поднесат цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви. Ректорът проф. Илчев ще открие академичната учебна година със слово и ще представи деканите на факултетите на Софийския университет.

На церемонията студентите-първокурсници, лауреати от национални и международни олимпиади, ще получат студентските си книжки от ректора на Софийския университет. На 1 октомври Университетската библиотека "Св. Климент Охридски" организира Ден на отворените врати.

Русия нанесе въздушни удари по 8 обекта на ИД в Сирия

http://www.cross.bg/ydari-otbranata-ydarite-1482552.html

/КРОСС/ В резултат на ударите на руските самолети в Сирия са унищожени командни пунктове на „Ислямска държава“, съобщи министерството на отбраната на РФ, предаде ТАСС. „Днес самолети на руските Въздушно-космически сили нанесоха въздушни точкови удари по осем обекта на терористичната групировка ИДИЛ на територията на Сирийската арабска република. Бяха изпълнени около 20 полета“, съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. „В резултат на въздушните удари са поразени складове с боеприпаси, въоръжение, горивни материали. Команден пункт на ИДИЛ, намиращ се в планинска местност, също беше напълно унищожен“, уточни той. Конашенков отбеляза, че всички удари са били нанесени след провеждане на въздушно-разузнавателни мисии и уточняване на данни, получени от щаба на сирийската армия. Обекти на гражданската инфраструктура и околни райони не са били поразени при ударите. Министерството на отбраната на Русия разпространи видеокадри от ударите по унищожения команден център и щаба на управление на ИД. Видео на въздушните удари на 30.09.2015 г.: video:http://www.youtube.com/watch?t=1&v=hiA0JUdWR6M

Бивши затворници ще дебнат за шашми на вота

http://pik.bg/бивши-затворници-ще-дебнат-за-шашми-на-вота-news408983.html

Бивши затворници ще дебнат за шашми на вота

Бивши затворници ще могат да следят за честното и почтено провеждане на местните избори и референдума на 25 октомври.

Асоциацията за реинтеграция на осъдени лица бе регистрирана от ЦИК за участие във вота с наблюдатели, които ще може да се изпращат в различни секции у нас и в чужбина, пише „Монитор“.

Към момента в списъка е включен само нейния председател адвокат Даниел Стоянов. На сайта на асоциацията за реинтеграция на осъдени обаче тече призив за набиране на кандидати от групата, към която организацията е фокусирала дейността си.

„Стани доброволец за наблюдение на процеса на гласуване в изборния ден на територията на страната и чужбина, както и в секционните избирателни комисии, които се откриват в следствените арести и местата за лишаване от свобода”, агитират от организацията, като са оставили имейл и телефон за контакт.

Мераклиите сред бившите затворници да следят за шашми и манипулации на вота ще може да се записват буквално до деня за размисъл на 24 октомври, когато изтича срокът за регистрация на наблюдатели в ЦИК. „Задачата не е лека, основното качество, което кандидатите трябва да притежават, е издръжливост и здрави нерви предупреждават предварително от Асоциацията за реинтеграция на осъдени лица.

Рамо до рамо с бивши затворници за честността на вота ще следят и студенти, след като ЦИК регистрира за наблюдатели и Федерацията на независимите студентски дружества. Нейният списък към момента наброява 10 души. Регистрация за свои хора в секциите вече са си направили и Институтът за социална интеграция, както и Център за свободна и качествена алтернатива.

Според Изборния кодекс всяка организация може да регистрира толкова наблюдатели, колкото са и самите секции за гласуване. Опитът досега показва, че високият таван отваря врати за огромна армия от мераклии да видят с очите си как гласуват гражданите, както и как след това се броят бюлетините. Бройката им при предишни избори е достигала и до 50 000 души. Наблюдателите имат право да присъстват и на заседанията на избирателните комисии, да получават копие от протоколите с резултатите от вота, да подават сигнали за нарушения, да гледат как се предават чувалите с бюлетините, както и да следят пряко как се въвеждат данните от вота в системата за компютърна обработка.

Михаил Миков: Ние не излъгахме тези, които ни се довериха

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016890

„Живеем във времена, в които има много политически субекти, претендиращи за доверието на хората, и често заблуждаващи ни за тяхната последователност. Ние бяхме последователни“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред пълната зала на Драматичния театър в Плевен, съобщиха от пресцентъра на БСП.
„Живеем във времена, в които има много политически субекти, претендиращи за доверието на хората, и често заблуждаващи ни за тяхната последователност. Ние бяхме последователни“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред пълната зала на Драматичния театър в Плевен, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Природният газ, парното и топлата вода поевтиняват от днес

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/01/2619425_prirodniiat_gaz_parnoto_i_toplata_voda_poevtiniavat_ot/?ref=rss


От днес - 1 октомври, влизат в сила нови, по-ниски цени на природния газ, парното и топлата вода. Решението за това беше взето вчера на закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Цената на газа пада с 14.26% и става 415.20 лв. за 1000 куб. м без ДДС и акцизи. Това означава, че индустрията, която работи на газ, ще плаща с 31.16% по-малко, отколкото в края на 2014 г., изтъкна вчера председателят на регулатора Иван Иванов. 

Парното също поевтинява. От...

Конгресмен: Политиката ни в Сирия е лицемерие

http://svetoven.pogled.info/news/68083/Kongresmen-Politikata-ni-v-Siriya-e-litsemerie

/Погед.инфо/ Жена конгресмен от САЩ упрекна в лицемерие администрацията на президента Обама, критикуваща Русия за авиоударите срещу "Ислямска държава" в Сирия.

За 5 години Пернишкият университет е изучил 83-ма студенти

http://education.actualno.com/Za-5-godini-Pernishkijat-universitet-e-izuchil-83-ma-studenti--news_498659.html

Общият брой на записаните студенти в първи курс за периода 2010-2015 година в Европейския политехнически университет в Перник са 424. Това посочва министърът на образованието Тодор Танев в писмен отговор до пернишки депутат от Реформаторския блок, предаде БГНЕС. Към момента в Регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти се водят 361 души. Дипломираните студенти от Пернишкия университет са 83-ма, от които 67 турски граждани и 16 българи. Акредитационният съвет на Национ

Екипът на Слави връща ключове от кола, изгубени на концерта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016239

Екипът на Слави Трифонов издирва човек, който си е изгубил ключовете за автомобила след концерта на националния стадион “Васил Левски” в петък.
Намерени са от охраната на концерта, но дни след това никой от всички 70 хил. присъстващи не ги е потърсил. Затова във вторник следобед беше публикувано съобщение в онлайн страницата на “Шоуто на Слави” с
Екипът на Слави Трифонов издирва човек, който си е изгубил ключовете за автомобила след концерта на националния стадион “Васил Левски” в петък. Намерени са от охраната на концерта, но дни след това никой от всички 70 хил. присъстващи не ги е потърсил. Затова във вторник следобед беше публикувано съобщение в онлайн страницата на “Шоуто на Слави” с

Работници за един ден прибраха реколтата в Добричко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016096

Близо 2600 еднодневни трудови договори са регистрирани в селското стопанство през двата месеца, след влизане в сила на поправката в Кодекса на труда, съобщиха от Областната инспекция по труда /ОИТ/ в Добрич.
36 земеделски стопани от региона са наели по този начин работници, за да приберат реколтата от пипер, ябълки, праскови, дини и пъпеши.
Близо 2600 еднодневни трудови договори са регистрирани в селското стопанство през двата месеца, след влизане в сила на поправката в Кодекса на труда, съобщиха от Областната инспекция по труда /ОИТ/ в Добрич. 36 земеделски стопани от региона са наели по този начин работници, за да приберат реколтата от пипер, ябълки, праскови, дини и пъпеши.

Михаил Миков: Ние не излъгахме тези, които ни се довериха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016901

„Живеем във времена, в които има много политически субекти, претендиращи за доверието на хората, и често заблуждаващи ни за тяхната последователност. Ние бяхме последователни“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред пълната зала на Драматичния театър в Плевен, съобщиха от пресцентъра на БСП.
„Живеем във времена, в които има много политически субекти, претендиращи за доверието на хората, и често заблуждаващи ни за тяхната последователност. Ние бяхме последователни“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред пълната зала на Драматичния театър в Плевен, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Промени в плана за парк Витоша, без нови строежи в планината

http://offnews.bg/news/n_1/n_565462.html

Планът за управление на Витоша да бъде преработен и да не допуска ново застрояване. За това настояват в свое становище до директора на парка общинските съветници от ГЕРБ.  Основна задача на актуализацията на плана следва да е природен парк „Витоша“ да се развива природосъобразно, да е достъпен за гражданите и категорично да не се допуска ново застрояване на територията му. Трябва да опазим съществуващия горски фонд, уникалните скални образувания, защитените зони и хабитати и чистотата на водите и реките. Нашата позиция е, че чрез актуализацията на плана за управление е необходимо да се създадат ясни и категорични изисквания за възстановяване, реконструкция и рехабилитация на съществуващите съоръжения (лифтове и влекове), хотели, хижи, заслони и др. без ново застрояване и в обема, в който са изградени , се казва в текста, подписан от председателя на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева и Лорита Радева, шеф на еко комисията на "Московска" 33.  Новият проект за десетгодишен план за управление на Природен парк "Витоша" отваря вратата за застрояване, сеч и лов, което обезсмисля съществуването му като най-стария природен парк на Балканския полуостров, заявиха от екокоалицията "За да остане природа в България" при обсъждането на проекта, изработен с европари от фирмата "Пролес Инженеринг".  Директорът на природен парк "Витоша" Снежана Петрова и представители на изпълнителя на плана обаче твърдят, че няма да се разрешава строеж на нови хотели и хижи в планината, а само санирането и обновяването на вече съществуващите и то след одобрение на проектите им. Според "За да остане природа в България" обаче проектопланът премахва съществуващите режими за защита на планината и увеличава зоните за застрояване със сгради и съоръжения над 13 пъти - от 300 на над 4000 хектара. "Проектопланът обособява почти цялата северна част на Витоша като зони, в които основната цел не е природозащита, а урбанизиране и изграждане на спортни съоръжения", посочиха от екоорганизацията. Според нея не се решава нито един от проблемите на парка с липсата на адекватен достъп до планината, съвместяването на различните видове туризъм, замърсяването на водите, масовите сеч, увреждането на туристическата инфраструктура. "Вместо това се прехвърля отговорността за разрешаването на тези проблеми в бъдещето чрез последващи планове, които да се разработват на парче", посочват природозащитниците.  Те смятат, че основната цел на документа е да създаде условия за прокарването с последващ устройствен план на нови ски зони в парка, каквото желание има фирмата "Витоша ски", собственик на сегашните ски лифтове и писти на Витоша. Всъщност устройството и отговорността за управлението на парка се прехвърлят от Министерския съвет на Столичния общински съвет, пише в становището на организацията. Изграждането на нов ски курорт е заложено чрез обособяването на огромна зона за изграждане на сгради и спортни съоръжения с над 4000 хектара площ, докато съществуващото застрояване е 70 хектара, посочват от "За да остане природа в България. Освен това приоритетно на парковата дирекция се възлага изработването на специализиран застроителен план, какъвто през 2008 г. беше лансиран за новата ски зона над х. Алеко и беше отхвърлен от екоминистерството, допълват екозащитниците. Според тях проектопланът премахва всички досегашни забрани за промяна на предназначението на горите и пасищата, както и забраните за ново строителство с изключение на вили, хотели и промишлени предприятия. Така обаче се отваря вратата за всякакви видове строежи, включително ски лифтове, ски писти, резервоари за изкуствен сняг, нови пътища, паркинги и много други. Коалицията иска планът да бъде преработен преди внасянето му за одобрение във Висшия експертен екологичен съвет и след това в Министерския съвет. Според екипа, подготвил актуализизацията на плана за управление на парка, строителството на големи обекти е забранено, дори ще бъдат разрушени сградите, които са в лошо състояние и не могат да се използват. "Имаме категорична забрана за строителство и относно това, че се казваше, че ще се правят молове, това са смешни неща", заяви директорът на парка. По думите й в защитената територия намя да се водят възобновителни сеч, а само огледни и санитарни. "Дадена е норма на колко метра от туристическите пътеки, ако се налага да се сече", заяви Снежана Петрова, цитирана от БНР. Строежи ще се допускат само на целите за управление на парка, заяви ландшафният архитект Димитринка Берберова, ръководител на екипа, който подготвя актуализирания план за управление на Витоша.

Путин с указ за военна служба на 150 хил. граждани

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/putin-s-ukaz-za-voenna-sluzhba-na-150-hil.-grazhdani-6043214

Призовават се граждани на възраст 18-27 години, които не са в резерва и по законов ред подлежат на военна служба. Общият им брой е 147 100 души, се посочва в указа

Пътна обстановка в страната - 1 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=302637

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област София: от км 9+210 до км 10+600 лявото платно посока (Пловдив-София) е въведена ВОБД поради извършване на превантивен ремонт. Ремонтните работи се извършват при затворено ляво платно в посочения участък, като движението посока (Пловдив-София) се прехвърля през прозорец на км 10+600 и се осъществява двупосочно в дясното платно до км 9+210, като на този км посоката на движение Пловдив-София минава в своето платно.

Температурите се повишават, стигат до 20° днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016886

Днес над по-голямата част от страната ще има разкъсана облачност, намаляваща над много райони до слънчево време. Вятърът ще е слаб от североизток, в Източна България все още умерен от север. Дневните температури ще се повишат още малко и максималните ще са между 15° и 20°, в крайните югозападните райони до 22°.
Днес над по-голямата част от страната ще има разкъсана облачност, намаляваща над много райони до слънчево време. Вятърът ще е слаб от североизток, в Източна България все още умерен от север. Дневните температури ще се повишат още малко и максималните ще са между 15° и 20°, в крайните югозападните райони до 22°.

Температурите се вдигат, стигат до 20° днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016878

Днес над по-голямата част от страната ще има разкъсана облачност, намаляваща над много райони до слънчево време. Вятърът ще е слаб от североизток, в Източна България все още умерен от север. Дневните температури ще се повишат още малко и максималните ще са между 15° и 20°, в крайните югозападните райони до 22°.
Днес над по-голямата част от страната ще има разкъсана облачност, намаляваща над много райони до слънчево време. Вятърът ще е слаб от североизток, в Източна България все още умерен от север. Дневните температури ще се повишат още малко и максималните ще са между 15° и 20°, в крайните югозападните райони до 22°.

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-georgi-bulgariya-1482551.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Започна ли война? След първите руски въздушни удари в Сирия - какво ще последва? В студиото: журналистите Елена Йончева, Георги Милков и Панайот АнгаревТема: Ще охраняват ли чужди държави небето ни? Гост: шефът на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо МиховТема: На живо от обгазеното село Красново. След репортаж на Нова установиха огромно превишение на вредните вещества. Тема: Нестандартни кандидати за кметския вот с необичайни послания - хит в социалните мрежи. Тема: Очаквайте и пореден епизод от поредицата „Храни крадеца". Тема: За копърки може, за „Юбер" не може? Какви таксита ни возят законно и незаконно?Тема: Признаха религиозната общност на езичниците! Кои известни личности са в нея?Тема: „Пълен абсурд с Румен Бахов" : Котаракът на Моцарт е жив! БНТ, „Денят започва" Тема: Борба с тероризма - руска операция срещу "Ислямска държава". Коментар на експерта по международна политика Симеон Николов.Тема: Ще бъдат ли пресечени корупционните практики в системата на МВР? Ище станат ли шофьорите по-внимателни на пътя? Още за извънредните мерки с коментар на Алекси Стратиев.Тема: Една година след мощния взрив, отнел човешки животи в оръжейния завод в Горни Лом. Какви са версиите на разследващите?Тема: Европейската реакция на бежанската вълна и позицията на Българската православна църква - в студиото д-р Николай Михайлов

Осем начина да бъде спасена Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/01/2619521_osem_nachina_da_bude_spasena_liga_evropa/?ref=rss


В навечерието на втория кръг от груповата фаза на Лига Европа, журналистът Джеймс Моу от онлайн изданието FourFourTwo предложи осем идеи, с които да се вдигне качеството на надпреварата.

Вторият по сила клубен турнир все по-често се превръща в бреме за отборите от големите първенства, а посещаемостта на мачовете никога не е била по-ниска.

1. Връщане на директните елиминации

Всички са наясно, че груповата фаза в турнира бе въведена в опит да се печелят повече...

Известни са ¼-финалистите в турнира „За купата на Комфорт 2015“

http://petel.bg/Izvestni-sa----finalistite-v-turnira----Za-kupata-na-Komfort-2015---__128901

Известни са съперниците на ¼-финалите във футболния турнир „За купата на Комфорт 2015“. Днес от 18 часа в зала „Владислав“ са срещите...

Днес е голям християнски празник със знамение за бъдещето

http://petel.bg/Dnes-e-golyam-hristiyanski-praznik-sas-znamenie-za-badeshheto-__128902

Във всички православни храмове в Пазарджик се отслужва тържествена света литургия по повод християнския празник Покров на Света...

Гранд Про губи с 2:7 от словенци в Шампионската лига

http://petel.bg/Grand-Pro-gubi-s-2-7-ot-sloventsi-v-SHampionskata-liga__128903

Шампионът на България Гранд Про изгуби от домакина Добовец с 2:7 първата си среща от основния кръг в Шампионската лига по футзал в Словения...

Разкъсана облачност, на много места до слънчево

http://pik.bg/разкъсана-облачност-на-много-места-до-слънчево-news408975.html

Разкъсана облачност, на много места до слънчево

В четвъртък над страната ще има разкъсана облачност, през деня на много места и до слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, в източните райони все още умерен от север. Сутринта ще е доста хладно, като минималните температури в повечето места ще са между 4° и 9°, възможно е по високите полета да има и слаба слана, съобщават от НИМХ.

По Черноморието ще са по-високи 10°-12°. Дневните температури ще се повишат още малко и максималните ще са между 15° и 20°, в най-югозападните райони до 22°. Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. И в планинските райони облачността ще намалява, задържаща се по-значителна по билата и срещуветрените северни склонове.

Вятърът по високите части ще е умерен, от североизток. Температурите ще се повишат с 2°-3°, на 1200 м.н.в ще е около 10°, на 2000 м. около 6°.

По Черноморието ще се задържи с разкъсана облачност. Все още по крайбрежието ще е с умерен вятър - от север. Максималните температури ще са около 18°, а температурата на морската вода около 20°. Вълнението на морето ще отслабва. към края на деня вече към 2-3 бала. 

Всички искат модернизация и развитие на Витоша

http://rss.dnes.bg/c/33162/f/539026/s/4a4fb6b4/sc/31/l/0L0Sdnes0Bbg0Csofia0C20A150C10A0C0A10Cvsichki0Eiskat0Emodernizaciia0Ei0Erazvitie0Ena0Evitosha0B278223/story01.htm

Представители на държавни и общински институции участваха в Общественото обсъждане на проекта за нов План за управление на Витоша








Всеки пети се отказва от парното

http://pik.bg/всеки-пети-се-отказва-от-парното-news408972.html

Всеки пети се отказва от парното

Всеки пети абонат на топлофикациите се отказва от парното заради високите сметки и с надеждата да не плаща сградна инсталация. Според данни на министерството на енергетиката топлофицираните жилища у нас са 618 583. В 104 192 от тях хората не ползват централното парно като начин за отопление от много години, а други 29 130 попадат в тази група, защото са необитаеми от дълго време. Само за последната година и половина 1056 абонатни станции са били спрени поради отказ на клиентите от услугата, пише "Монитор".

Статистиката идва на фона на вчерашното решение на енергийния регулатор да намали цените на топлото. В резултат на него столичани ще пестят 16 от всеки 100 лева сметка за парно тази зима в сравнение с миналата.

Считано от днес цената на парното в София пада с 4,3%, а сумарно в сравнение с миналия отоплителен сезон процентът на намаление е 16,35 на сто. В сравнение с миналата зима съществено намаление на цените има във всички топлофикации, които произвеждат парното от природен газ. Най-голямо то е в Разград – 17% и във Велико Търново – 16,80%. Врачани би следвало да усетят 15% поевтиняване, а бургазлии – 14,36%. За Плевен сметките на КЕВР сочат спад на тарифата с 12,84%. За Варна този процент е 10,95 на сто, а за Пловдив – 8,95 на сто.

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев: България няма нужда от толкова много висшисти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016503


- Проф. Илчев, обществото и у нас, и в цяла Европа е настръхнало и раздвоено по темата “бежанци”, какво е вашето мнение за кризата?
- Още преди години бях казал някъде, че големите цивилизации в света винаги падат под напора на гладните, които живеят извън тези цивилизации. Така се случва и с Римската империя, и с Византийската империя,
- Проф. Илчев, обществото и у нас, и в цяла Европа е настръхнало и раздвоено по темата “бежанци”, какво е вашето мнение за кризата? - Още преди години бях казал някъде, че големите цивилизации в света винаги падат под напора на гладните, които живеят извън тези цивилизации. Така се случва и с Римската империя, и с Византийската империя,

"Миньор" (Чикаго) загуби с 4:1 от лидера във временното класиране в майсторска дивизия на Метрополитан Сокър Лийг - "Хеленик"

http://www.zapernik.com/sport/minior-chikago-zagubi-s-4-1-ot-lidera-vuv-vremennoto-klasirane_40058/

"Миньор" (Чикаго) загуби с 4:1 от лидера във временното класиране в майсторска дивизия на Метрополитан Сокър Лийг - "Хеленик". Единственото попадение за "чуковете" вкара Антонио Цанков от дузпа в началото на втората част.

"Заслужена победа за първите във...

Продължава

Кметът на Кубрат Ремзи Халилов: Искам да оставя след себе си община, в която се живее спокойно, сигурно и достойно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016201

През последния от 4-те мандата на градоначалника бяха изградени нови водопроводи, канализация, пречиствателна станция и спортна зала
- След 4 кметски мандата управление от името на ДПС сега ще влезете в предизборната надпревара като независим. Защо стана така?
- Аз бях номиниран за кандидат за нов мандат от всички местни структури на ДПС,
През последния от 4-те мандата на градоначалника бяха изградени нови водопроводи, канализация, пречиствателна станция и спортна зала - След 4 кметски мандата управление от името на ДПС сега ще влезете в предизборната надпревара като независим. Защо стана така? - Аз бях номиниран за кандидат за нов мандат от всички местни структури на ДПС,

Билети само по 2 и 3 лева за младежите в Стара Загора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016611



Само по 2 и 3 лв. ще струват билетите за европейската квалификация на младежкия национален отбор срещу Армения. Тя ще се играе на стадиона в Стара Загора на 9 октомври от 19 ч. Пропуските вече са пуснати в продажба.
Във фейсбук феновете коментираха, че такива трябва да са цените и на билетите за мъжкия национален отбор, за да се събере публика.
Само по 2 и 3 лв. ще струват билетите за европейската квалификация на младежкия национален отбор срещу Армения. Тя ще се играе на стадиона в Стара Загора на 9 октомври от 19 ч. Пропуските вече са пуснати в продажба. Във фейсбук феновете коментираха, че такива трябва да са цените и на билетите за мъжкия национален отбор, за да се събере публика.

Проф. Калин Янакиев пред "Труд": Бежанците щели да ислямизират Европа? А защо ние не ги интегрираме?!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016241

 Христос ни учи у всеки гладен и жаден да виждаме Него. Становището на Светия синод за бежанците е ненавременно, неразумно и нараняващо християнската ни съвест


- Какви цели преследва Светият синод на БПЦ със становището си срещу бежанците? Той нямаше реакции за случаите на самозапалвания преди две години, за бедността и безработицата,
Христос ни учи у всеки гладен и жаден да виждаме Него. Становището на Светия синод за бежанците е ненавременно, неразумно и нараняващо християнската ни съвест - Какви цели преследва Светият синод на БПЦ със становището си срещу бежанците? Той нямаше реакции за случаите на самозапалвания преди две години, за бедността и безработицата,

Кметът на Кубрат Ремзи Халилов: Искам да оставя след себе си община, в която се живее спокойно, сигурно и достойно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5015982

През последния от 4-те мандата на градоначалника бяха изградени нови водопроводи, канализация, пречиствателна станция и спортна зала
- След 4 кметски мандата управление от името на ДПС сега ще влезете в предизборната надпревара като независим. Защо стана така?
- Аз бях номиниран за кандидат за нов мандат от всички местни структури на ДПС,
През последния от 4-те мандата на градоначалника бяха изградени нови водопроводи, канализация, пречиствателна станция и спортна зала - След 4 кметски мандата управление от името на ДПС сега ще влезете в предизборната надпревара като независим. Защо стана така? - Аз бях номиниран за кандидат за нов мандат от всички местни структури на ДПС,

Григор Димитров започва турнира в Куала Лумпур срещу Жоао Соуса

http://offnews.bg/news/n_1/n_565387.html

Поставеният под №4 в основната схема на турнира в Куала Лумпур Григор Димитров ще играе срещу Жоао Соуса (Португалия) в първия си мач от втория кръг днес. Двубоят е на централния корт.  Соуса спечели турнира на твърди кортове през 2013 г. Първата ни ракета е №19 в световната ранглиста, където съперникът му е №47. Досега двамата тенисисти са си разменили по една победа в предишни мачове - през 2012 г. тя бе на страната на Григор, а през 2013 г., на US Open, португалецът взе реванш.

Д-р Борил Петров за Фрог: Злокачествените заболявания покосяват все повече млади хора

http://frognews.bg/news_98547/D-r-Boril-Petrov-za-Frog-Zlokachestvenite-zaboliavaniia-pokosiavat-vse-poveche-mladi-hora/

Д-р Борил Петров е директор на най-голямата общинска болница в страната и една от най-големите в цяла България – Пета градска болница. „Пета градска е болница със стратегическо значение за здравеопазването и приема от цяла България пациенти – средно към 15 – 16 000 на година. Приблизително 200 лекари работят в болницата, като не малка част от тях са с по 2 специалности има и хабилитирани”, посочва медикът. Болницата разполага с Медицински център - „Княгиня Климентина”. Това дава възможност веднага след поставяне на диагнозата, пациентът да започне лечение в болницата.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=302631

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 1 октомври, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 09:00 до 16:00 часа - Варна - карето: ул.

Защо повечето бежанци са млади мъже?

http://features.actualno.com/Zashto-povecheto-bejanci-sa-mladi-myje-news_498653.html

Младите, несемейни мъже, които искат убежище, нерядко са склонни към агресия. Водени от архаични морални и религиозни представи, те създават и най-много проблеми. А точно тази група бежанци е най-многобройна. Защо? Този въпрос си задават милиони хора, включително и в България. Отговор търсят и редица германски медии. Александър Андреев подбра за Вас факти и мнения от седмичника „Ди Цайт”, от всекидневника „Зюддойче Цайтунг” и от информационния портал „ИнФранке

Renault Talisman дебютира на София Мотор Шоу 2015

http://cars.actualno.com/Renault-Talisman-debutira-na-Sofija-Motor-Shou-2015-news_498605.html

Renault Talisman отговаря на всички очаквания на клиентите в D-сегмента и дори надгражда някои от тях, за да предложи още по-висок стандарт в класа си, твърди Renault. Моделът предлага уникална комбинация от атрактивен дизайн, съчетаващ агресивни и едновременно елегантни линии; просторно купе: предни седалки, които са сред най-удобните в класа, както и изключително голям багажник (608 дм3 VDA); иновации за подобряване на комфорта: 7-инчов дигитален приборен панел, R-Link2 с 8,7-инчов екран, цвет

27% от домакинствата са с просрочени дългове

http://pik.bg/27-от-домакинствата-са-с-просрочени-дългове-news408921.html

27% от домакинствата са с просрочени дългове

Около 27% от домакинствата у нас имат просрочия по кредит, по данни на Евростат. По този показател страната ни е на второ място заедно с Кипър. Първенец е Гърция, където 34% от домакинствата са с просрочени заеми. За сравнение в Люксембург техния дял е едва 3,6%.

Данните бяха изнесени вчера на дискусия по повод началото на международна кампания “Вземай кредити разумно”.

Според Росица Вартоник от “Инициатива за финансова грамотност” основната причина за свръхзадлъжнялостта е ниската финансова грамотност на българите. Богомил Николов от Асоциация “Активни потребители” твърди, че проблем е по-скоро неотговорното кредитиране. По думите му има фирми за бързи кредити, които нарочно отпускат заеми, които няма да бъдат редовно погасени, защото събират повече пари по линия на наказателните такси, които се начисляват.

Много българи кандидатстват за нови и нови кредити и финансовото им положение допълнително се влошава, стана ясно от примери, изнесени по време на дискусията от представители на фирми за бързи кредити.

Наскоро двама пенсионери с общ доход от пенсия около 1000 лв. и доход по трудов договор на съпругата от близо 1500 лв. кандидатствали за бърз кредит. “При проверката обаче се оказа, че семейството има 23 активни заема - 5 към банки и 18 към небанкови финансови институции”, разказа Пламен Йончев, изпълнителен директор на компания за бързи пари. Така месечният им разход за обслужване на всички задължения достигал 3700 лв.

“Животновъд със средно голям семеен бизнес има 16 кредита от 16 различни институции”, посочи пък Иван Камбуров, изпълнителен директор на друга компания за бързи заеми. Друг фермер платил 20 хил. евро за расов кон. После обаче кандидатствал за кредит от 20 хил. лв., за да може да оцелее бизнесът му.

Йончев разказа още, че през последните 3 години над 70% от отхвърлените за финансиране молби са заради свръхзадлъжнялост на кандидатите.

Сирените в 11 града ще бъдат тествани днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/01/2619498_sirenite_v_11_grada_shte_budat_testvani_dnes/?ref=rss


Днес ще бъде тествана сиренната система на територията на 11 от големите областни градове, както и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй".

Сирените ще прозвучат от 13 часа във Варна, Бургас, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и в зоната около атомната централа.

Ще бъдат излъчени националните сигнали за тревога и край на тревогата, като те ще бъдат съпътствани и от гласова информация, уточнява МВР.
...

1 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=302630

Събития 331 пр.н.е. — Големият пълководец Александър Македонски побеждава в Битка при Гавгамела армията на персийския владетел Дарий III и завладява Персийската империя. 1218 г. — Папа Хонорий III освобождава тевтонските рицари от съдебната власт на местните епископи.

Движение 21 представи отбора си за изборите. №1 в листата на общинските съветници е Димитър Момиров

http://petel.bg/Dvizhenie-21-predstavi-otbora-si-za-izborite-----1-v-listata-na-obshhinskite-savetnitsi-e-Dimitar-Momirov__128895

Политическа партия Движение 21 представи листата на общинските си съветници за първото участие в местните избори на Варна. Това стана на...

Катастрофирал шофьор: Блъсна ме полицай, който караше без книжка и "Гражданска"

http://petel.bg/Katastrofiral-shofor--Blasna-me-politsay--koyto-karashe-bez-knizhka-i-Grazhdanska__128896

Илюстрация: Булфото Един от потърпевшите в катастрофата, станала на 29 септември на бул. "Македония" в Пловдив - шофьорът на аудито Виктор...

Потресена жена алармира в "Нова тв": Влакът от Варна тръгва с цял час закъснение

http://petel.bg/Potresena-zhena-alarmira-v-Nova-tv--Vlakat-ot-Varna-tragva-s-tsyal-chas-zakasnenie__128897

Снимка: Булфото Сутрешният влак тръгва с час закъснение, а вечерният пристига в Карнобат около половин час по-късно, отколкото е...

Сирия: САЩ нарушават нашия суверенитет

http://petel.bg/Siriya--SASHH-narushavat-nashiya-suverenitet__128898

Действията на коалицията начело със САЩ срещу "Ислямска държава" на територията на Сирия са в разрез международното право и нарушава...

Ексклузивно видео на руската армия! Ето как унищожават "Ислямска държава". САЩ не са доволни

http://petel.bg/Ekskluzivno-video-na-ruskata-armiya--Eto-kak-unishhozhavat-Islyamska-darzhava--SASHH-ne-sa-dovolni__128899

Министерството на външните работи на Русия публикува видео, което показва извършването на удари в Сирия. Вчера Русия нанесе първите си...

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5015859

Покров на Пресвета Богородица. Св. ап. Анания. Преп. Роман Сладкопевец. Преп. Йоан Кукузел
 Днешният църковен празник възникнал след явяването на св. Богородица в църквата във Влахерна, когато Константинопол бил заплашен от варварско нашествие. Събралите се за нощно бдение видели Божията майка, съпроводена от св. Йоан Кръстител, св.
Покров на Пресвета Богородица. Св. ап. Анания. Преп. Роман Сладкопевец. Преп. Йоан Кукузел Днешният църковен празник възникнал след явяването на св. Богородица в църквата във Влахерна, когато Константинопол бил заплашен от варварско нашествие. Събралите се за нощно бдение видели Божията майка, съпроводена от св. Йоан Кръстител, св.

Октомври започва със сух студ и облачно време

http://offnews.bg/news/n_1/n_565329.html

Месец октомври започва със студено, сухо и облачно време. Сутринта ще е доста хладно, с минимални температури между 4 и 9 градуса. Възможно е по високите полета да има и слаба слана. През деня на места ще е слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, а в източните райони - умерен от север. По Черноморието минималните температурите ще са между 10° и 12°. Максималните през деня ще са 15° - 20°, а в най-югозападните райони - до 22°. Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. В планинските райони облачността ще намалява. Тя ще се задържи по-значителна по билата и срещуветрените северни склонове. Вятърът по високите части ще е умерен, от североизток. Температурите ще се повишат с 2°-3°, на 1200 м.н.в ще е около 10°, на 2000 м. - около 6°. По Черноморието ще се задържи с разкъсана облачност. Все още по крайбрежието ще е с умерен вятър от север. Максималните температури ще са около 18°, а температурата на морската вода - около 20°. Вълнението на морето ще отслабва, като към края на деня веч ще е към 2-3 бала. Седмицата ще продължи с хладно време - до края на седмицата минималните температури ще са между 5 и 7 градуса, а максималните ще са 22-23 градуса. Следващата седмица минималните температури ще се повишат до 12 градуса (в сряда), а максималните ще са от 20 до 23 градуса.

Прогноза за времето - 1 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=302628

Днес над страната ще има разкъсана облачност, през деня на много места и до слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, в източните райони все още умерен от север. Сутринта ще е доста хладно, като минималните температури в повечето места ще са между 4° и 9°, възможно е по високите полета да има и слаба слана.

Мачовете и спортът по телевизията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5016435

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Колко опасна е терористичната групировка "Боко харам"

http://africa.actualno.com/Kolko-opasna-e-teroristichnata-grupirovka-Boko-haram-news_498640.html

Европейците се информираме що-годе добре за случващото се в Сирия и Ирак, в частност за териториалното разрастване на „Ислямска държава“ (ИДИЛ). Но освен радикалната групировка „Ислямска държава“, която е и ситуирана сравнително близо до Европа (между ИДИЛ и България се простира само Република Турция), по света има още десетки терористични групировки, които придобиват наистина обезпокоително големи размери, завземайки все по-големи територии. Една от най-жестоките е рад

На 1 октомври рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016083


Проф. Иван Т. Тодоров, адвокат, управляващ съдружник на “Георгиев, Тодоров и Ко
Проф. Иван Т. Тодоров, адвокат, управляващ съдружник на “Георгиев, Тодоров и Ко" Бисер Христов, бизнесмен Владимир Уручев, евродепутат Дончо Барбалов, зам.-кмет на София Проф. Иван Козовски, лекар, създател на Центъра по асистирана репродукция във Варна, бивш депутат Ивелина Балчева, певица Изабела Рифатова-Драгнева,

Части от София остават на сухо днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_565332.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството.  Заради диагностика на уличен водопровод на ул. „Знание", кв. „Бенковски", се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 18:30 часа на живеещите на ул. „Знание", от бул. „Лазар Михайлов" до ул. „Единство", ул. „Единство" от ул. „Знание" до ул. „Геле Китов".  Във връзка с подмяна на уличен водопровод в с. Горни Лозен се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа  на живеещите на ул. „Кория", от ул. „Явор" до ул. „Акация", ул. „Акация", ул. „Явор" от ул. „Кория" до ул. „Къси дол", ул. „Къси дол" от ул. „Явор" до ул. „Ясен".  Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Ангел войвода", кв. „Хаджи Димитър", се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 15:00 часа на живеещите на ул. „Ангел войвода", от ул. „Златица" до ул. „Васил Кънчев", ул. „Баба Вида" от ул. „Ангел войвода" до ул. „Васил Кънчев".  Поради подмяна на водопровод на бул. „Цар Борис III", кв. „Княжево", се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на живеещите във вилна зона „Мала кория", ул. 601, ул. „10-ти километър", бул. „Цар Борис III" от №400 до №460.  Във връзка с пресвързване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Смокиня", вилна зона "Косанин дол", се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на живеещите на ул. „Смокиня", ул. „Понора", ул. „Горно ливаде", ул. „Дългото езеро", ул. „Лопушки връх", ул. „Банище", ул. „Мекиш", ул. „Балкански рози", ул. „Момина поляна", ул. „Младежка", ул. „Стражата".  Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 9, кв. „Толева махала", се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на живеещите в кв. „Толева махала".  След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. 

Die Zeit: В Германия има повече от 290 хил. нерегистрирани бежанци

http://petel.bg/-Die-Zeit--V-Germaniya-ima-poveche-ot-290-hil--neregistrirani-bezhantsi__128892

Снимка: Булфото, архив Според оценки на Федералната служба за миграцията и бежанците в Германия има около 290 хил. нерегистрирани, пише...

Пристанище Варна е затворено за празни кораби

http://petel.bg/Pristanishhe-Varna-e-zatvoreno-za-prazni-korabi__128893

Снимка: Булфото Пристанище Варна е затворено за празни кораби, съобщиха от координационния център на порта, цитирани от Фокус....

Аварии оставят няколко района във Варна без вода

http://petel.bg/Avarii-ostavyat-nyakolko-rayona-vav-Varna-bez-voda__128894

Заради аварии без вода днес до 22.00 часа ще бъдат абонатите между булевардите "Мария Луиза", "Сливница", "Княз Борис 1" и ул."Шипка",...

През октомври действаме с порив и вдъхновение

http://www.grreporter.info/prez-oktomvri-deistvame-s-poriv-i-vdkhnovenie/17984

Новолунието, което задава атмосферата през Октомври, се случва в участък, чиято символика е „да действаш след настъпила промяна”, а на 10 октомври приключва ретроградната фаза на Меркурий.

прочети повече

Любим виц на Буги Барабата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5016100


Любим виц на Буги Барабата
Зима, камината запалена, Пена се е разчувствала и дума на Кире:
– Дарлин, искам да ме любиш като по филмите!
Кире само това и чакал и я почнал. Отпред, отзад, отдолу, отгоре, в лево.. в десно.., абе всичко що се сетиш! Призори, когато блажено се отпуснал в леглото, Пена замислено казала:
– Кире, мисля,
Любим виц на Буги Барабата Зима, камината запалена, Пена се е разчувствала и дума на Кире: – Дарлин, искам да ме любиш като по филмите! Кире само това и чакал и я почнал. Отпред, отзад, отдолу, отгоре, в лево.. в десно.., абе всичко що се сетиш! Призори, когато блажено се отпуснал в леглото, Пена замислено казала: – Кире, мисля,

Може да коментираме и войната в Сирия, ако остане време накрая

http://cite.actualno.com/Moje-da-komentirame-i-vojnata-v-Sirija-ako-ostane-vreme-nakraja-news_498641.html

С тези думи водещият на сутрешния блок на Нова телевизия анонсира разговора с председателя на Комисията по отбрана в Народното събрание ген. Михо Михов. Михов говори относно възможността България да бъде охранявана и от чужди самолети. Нова телевизия направи специална тема за войната в Сирия, с коментари на известни наши журналисти, но времето не стигна Михов да коментира последните действия на Русия в подкрепа на Башар Асад.

Майкъл Флетли пристига за пръв път в България

http://scene.actualno.com/Majkyl-Fletli-pristiga-za-pryv-pyt-v-Bylgarija-news_498645.html

Година след премиерата си, новото творение на талантливия Майкъл Флетли - Lord of the Dance: Dangerous Games ще посети България с две дати – в София на 3 октомври и Русе, зала Булстрад Арена, на 4 октомври. Тези спектакли, организирани от Loud Concerts, са част от 111те шоута по целия света, но са премиерни за балканския регион. Самият Майкъл Флетли ще пристигне в събота, за да наблюдава представлението в София, с което стартира европейската обиколка. Все още има останали малък брой билет

Известни наши журналисти: Русия няма да освободи Сирия

http://asia.actualno.com/Izvestni-nashi-jurnalisti-Rusija-njama-da-osvobodi-Sirija-news_498639.html

Не се знае дали истинските опоненти на Башар Асад са от „Ислямска държава”. Последната информация от Русия е, че руските сили са ударили осем възлови точки на територията на ИД. От Пентагона обаче казват, че руснаците са ударили умерената опозиция в Сирия, при Хомс, посочи журналистката Елена Йончева пред Нова телевизия. Голямата разлика е, че Кремъл посочва конкретни точки на удари, а Пентагона говори с „може би”, добави тя. Ако умерената сирийска опозиция въобще същест

Преглед на печата от 1 октомври

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/01/2619588_pregled_na_pechata_ot_1_oktomvri/?ref=rss


Държавно управление

Сега

Първи и пети клас догодина ще учат по нови програми
Родители, които не осигуряват присъствието на децата си в детска градина или училище, ще плащат по-високи глоби

Ненчев изненада кабинета с проект НАТО да ни охранява
Идеята чужди изтребители да навлизат във въздушното ни пространство не е съгласувана

Прокуратурата ще проверява нови нарушения в енергетиката
Работодателите намериха допълнителни резерви за...

Отварят кръстовище, два автобуса сменят маршрута

http://offnews.bg/news/n_1/n_565318.html

Маршрутите на автобусни линии 76 и 111 към столичните квартали „Младост-1“ и „Гоце Делчев“ се променят днес, заради откриване на кръстовището на бул. „Александър Малинов“ – ул. „Димо Дичев“ , съобщи Столична община.  Автобусите ще се движат по маршрутите си до кръстовището бул. “Александър Малинов”/ул. “Александър Паскалев”, наляво по ул. “Александър Паскалев” /нов участък/, надясно по старото трасе на бул.„Александър Малинов“ до кръстовището с улицата, минаваща между „Магазин ХИТ“ и „Princess outlet center“ /срещу ул. „Акад. Румен Цанев“/, надясно по същата, наляво по новото трасе на бул. „Александър Малинов“ и по маршрутите си.   Разкрива се нова спирка за двете линии на улицата, продължение на ул. „Акад. Румен Цанев“ на 50 метра след кръстовището със стария участък на бул. „Александър Малинов“. Измества се спирка „бл. 458 ж.к. Младост 3“ напред на бул. „Александър Малинов“ след кръстовището ул. „Акад. Румен Цанев“.

Кремъл поиска от САЩ доказателства, че не бомбардират "Ислямска държава"

http://petel.bg/Kremal-poiska-ot-SASHH-dokazatelstva--che-ne-bombardirat-Islyamska-darzhava__128891

Русия поиска от САЩ доказателства, че руските ВКС (Въздушнокосмически сили) нанасят удари не по позиции на „Ислямска държава”, заяви...

Арабските държави: Башар Асад не иска да воюва с "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/Arabskite-dyrjavi-Bashar-Asad-ne-iska-da-vouva-s-Isljamska-dyrjava-news_498630.html

"Сирийският президент Башар Асад не желае да воюва с "Ислямска държава", се казва в съвместно изявление на външните министри на страните от Персийския залив и държавния секретар на САЩ Джон Кери, предаде БГНЕС. "Политическата криза в Сирия трябва да бъде разрешена без участието на Асад, който не желае и е неспособен да се бори с групировката "Ислямска държава", се казва в изявлението, разпространено в Ню Йорк. "В Сирия е нужен плавен и управляем преход. Ако Асад напусне поста си бързо, това мож

Американският Конгрес предотврати спиране на работата на федералното правителство

http://america.actualno.com/Amerikanskijat-Kongres-predotvrati-spirane-na-rabotata-na-federalnoto-pravitelstvo-news_498633.html

С приемането на резолюция за временно финансиране на държавните ведомства, Конгресът на САЩ предотврати блокирането на работата на федералното правителство, предаде БГНЕС. Резолюцията бе приета в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса), като "за" гласуваха 277 законодатели, а "против" - 151. Ако това не беше станало, след настъпването на финансовата 2016 година (започваща на 1 октомври), държавните ведомства в САЩ нямаше да имат осигурено финансиране и трябваше да затворят врат

Богатите леят гняв и агресия в Twitter

http://curious.actualno.com/Bogatite-lejat-gnjav-i-agresija-v-Twitter-news_498538.html

Учени са изяснили по какъв начин по съдържанието и емоционалната окраска на постовете на даден човек в социалната мрежа Twitter може да се определи неговото ниво на доходи. Изследването е публикувано в сп. PLoS ONE. Лингвистите са анализирали повече от 10 милиона туита на 5191 потребители на социалната мрежа. В резултат изследователите са успели да установят взаимовръзка между нивото на доходите на човека, емоционалната окраска на неговите постове, както и темите, които той осветява. Оказало

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване