Нетаняху – драматично мълчание от трибуната на ООН (видео)

http://www.cross.bg/mulchanie-netanyahy-subranie-1482756.html

/КРОСС/ 45-секундно мълчание със сериозно лице, преди да осъди остро Иран и бездействието на международната общност: израелският премиер Бенямин Нетаняху си послужи с драматизация, за да предаде посланието си пред ООН, коментира Le Point. Три години след изявлението, по време на което показа рисунка на бомба, за да илюстрира идващите от Иран опасности, Нетаняху отново влезе в регистъра на драмата. „70 години след убийството на 6 милиона евреи, иранските лидери обещават да разрушат страната ми, да унищожат моя народ, а отговор от това събрание, от почти всички представени тук правителства просто нямаше. Пълно мълчание. Оглушително мълчание", каза Нетаняху от трибуната на Общото събрание на ООН. След това със сериозно лице премиерът запази мълчание в продължение на 45 секунди - твърде дълго мълчание за притихналата, дори унесена обстановка на Общото събрание. След това с нападателен тон Нетаняху продължи: „Ето моето послание към иранските лидери - планът ви да разрушите Израел ще се провали. А на ООН ще кажа: каквито и резолюции да приемате в тази зала, каквито и решения да взимате в столиците си, Израел ще направи всичко, което трябва, за да защити държавата и народа си", заяви Нетаняху под аплодисментите на своята делегация.

Седем държави призоваха Русия да спре операцията си в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=302793

Турция, САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Катар и Саудитска Арабия призоваха Русия да прекрати военно-въздушната операция в Сирия, гласи съвместна декларация, разпространена от турското Министерство на външните работи. В документа се твърди, че тези „действия ще доведат до по-нататъшна ескалация и ще засилят екстремизма и радикализацията“ на региона.

Джихадисти от "Ислямска държава" минавали през България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5020073

Джихадисти, които са искали да се включат в редовете на Ислямска държава, са преминавали през територията на България, съобщава TV7. По данни на службите част от тях са били подпомагани от групата около Ахмед Муса от Пазарджик, който беше осъден за разпространение на радикален ислям.
В началото на месеца прокуратурата в Пазарджик внесе нов
Джихадисти, които са искали да се включат в редовете на Ислямска държава, са преминавали през територията на България, съобщава TV7. По данни на службите част от тях са били подпомагани от групата около Ахмед Муса от Пазарджик, който беше осъден за разпространение на радикален ислям. В началото на месеца прокуратурата в Пазарджик внесе нов

Джихадисти от "Ислямска държава" минавали през България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5020084

Джихадисти, които са искали да се включат в редовете на Ислямска държава, са преминавали през територията на България, съобщава TV7. По данни на службите част от тях са били подпомагани от групата около Ахмед Муса от Пазарджик, който беше осъден за разпространение на радикален ислям.
В началото на месеца прокуратурата в Пазарджик внесе нов
Джихадисти, които са искали да се включат в редовете на Ислямска държава, са преминавали през територията на България, съобщава TV7. По данни на службите част от тях са били подпомагани от групата около Ахмед Муса от Пазарджик, който беше осъден за разпространение на радикален ислям. В началото на месеца прокуратурата в Пазарджик внесе нов

Закопчаха 46 мигранти при спеакция на ДАНС, Прокуратурата и МВР

http://pik.bg/закопчаха-46-мигранти-при-спеакция-на-данс-прокуратурата-и-мвр-news409857.html

Закопчаха 46 мигранти при спеакция на ДАНС, Прокуратурата и МВР

Вчера започна в цялата страна съвместна операция, организирана от ДАНС, Прокуратурата и МВР, насочена срещу незаконната миграция и организирането на каналджийството. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в сградата на МВР, предаде Фокус.

"За първи път трите институции действаха на територията на цялата страна и то в добър синхрон. Създадена бе работна група, която успя да анализира основните фигури в този незаконен бизнес, както и основните рискови точки”, заяви Цацаров и посочи, че се е работило в 3 направления.

„Ясно определен контигент на лица, които са превърнали каналджийството в свой основен предмет на дейност", посочи като първо направление Цацаров. По думите му, второто направление са били масовите проверки в цялата страна и най-вече граничните райони, транспортни средства, сгради и места. "Третото е свързано с проверки в места за настаняване - София, Драгоман, Видин, Монтана. Проверени са къщи за гости, хостели, изоставени сгради. Бяха образувани 38 досъдебни производства, а задържани бяха 46 лица", каза още Сотир Цацаров.

Борисов: Ще напрегна бюджета до дупка и ще реша въпроса с авиацията

http://frognews.bg/news_98802/Borisov-SHTe-napregna-biudjeta-do-dupka-i-shte-resha-vaprosa-s-aviatsiiata/

Ще напрегна бюджета до дупка и ще реша въпроса с авиацията. Това се зарече премиерът Бойко Борисов. Той беше категоричен, че няма нито една тема, по която Министерството на отбраната да не е срещнало подкрепа. Премиерът допълни, че вчера се е видял с министъра на отбраната Николай Ненчев, за да го информира за разговора му с командващия авиацията генерал Румен Радев, който вчера хвърли оставка, но я оттегли след среща с премиера.

Горанов: Военният бюджет ще бъде вдигнат

http://pik.bg/горанов-военният-бюджет-ще-бъде-вдигнат-news409858.html

Горанов: Военният бюджет ще бъде вдигнат

По принцип имаме ангажимент към НАТО и военният бюджет ще бъде вдигнат. Това заяви пред журналисти в парламента финансовият министър Владислав Горанов на въпрос подкрепя ли вдигането на военния бюджет. „Не е сигурно дали ще можем да постигнем това, което се иска от нашите партньори, но посоката е такава”, добави той.

Попитан с колко точно ще бъде увеличен бюджетът за отбрана, министър Горанов поясни, че това е дебат, който тепърва предстои. „Знам, че е важен, ще имаме достатъчно време да го коментираме”, подчерта Горанов. „Не съм сигурен, че ще успеем да решим казуса с изтребителите по начина, който се представя като стратегия за осигуряване на над милиард за чисто нови изтребители”, коментира Горанов.

Той уточни, че страната ни е в много напреднал етап за подписване на споразумение за ремонт на съществуващата досега техника. На въпрос за 80-те милиона за следващата година, Горанов потвърди, че ако се стигне до споразумение, това е план. Попитан кога ще може да се говори за подновяване, според него тази сума е твърде голяма и трябва много задълбочен дебат да се води в правителството.

„Едва ли ще можем да осигурим следващата година такъв голям ресурс”, поясни министър Горанов. Той подчерта, че размерът на фиска е известен и това, че сме в процедура по свръх дефицит. „Имаме много други проблеми да решим. Измежду приоритетите, ако попитаме хората дали някои социални проблеми трябва да се решат или да се купят нови изтребители – не знам кой ще е правилния отговор”, поясни Горанов като уточни, че независимо дали ще са на изплащане, става дума за непосилни суми за нашия бюджет.

По дебатите за консултациите по бюджет 2016, той разказа, че се водят консултации вече, които са в рамките на мнозинството, което подкрепя правителството. Досега консултации са проведени с представители на Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Горанов отказа да уточни какви идеи е получил, тъй като няма решения.

„В момента, в който имаме готовност, ще бъдете запознати. В края на краищата те ще приключат със законодателната инициатива”, посочи той. Дали ще бъдат отпуснати средства за железниците, той коментира, че оздравяването им трябва да бъде доста сериозен процес. „Затова има изготвен стратегически документ, но не е във вида, който може да бъде подкрепен от нас. Съгласете се, че натрупаните проблеми в железниците са такива, че не могат с магическа пръчка да се решат, така че дебата трябва да продължи”, каза още Владислав Горанов.

 

Борисов: Няма значение какво мисли България за руските удари в Сирия

http://www.mediapool.bg/borisov-nyama-znachenie-kakvo-misli-bulgaria-za-ruskite-udari-v-siriya-news239937.html

"Докато САЩ не се разберат с Русия за Сирия, всички останали държави, каквито и позиции да имат, няма никакво значение". Това коментира премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос кога българските власти ще излязат с официална позиция за ударите на Русия над Сирия.   "Нашата позиция винаги е била една и съща - с дипломатически и с мирни средства да се реши политическият въпрос в Сирия. След като това не е станало, са взели тези мерки", заяви Борисов.   Той прогнозира, че бежанската вълна ще се засили, защото ударите над Сирия "ще подгонят още хора".   Преди ден ДПС поиска президентът Росен Плевнелиев да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради ситуацията в Сирия и формирането на официална българска позиция. Българската позиция по бежанската криза пък, официализирана от премиера Бойко Борисов, еволюира значително през последните седмици - от "големите началници да се разберат" до конкретни предложения. Така по-рано този месец Борисов предложи пред лидерите на Европейския съюз създаването на хуманитарна зона за сигурност на територията на Сирия, за каквато от години настоява Турция.   Западът обаче е подозрителен към искането на Анкара, тъй като има сериозни съмнения, че зоната за сигурност е част от плановете на турския президент Реджеп Ердоган да ограничи кюрдите в Сирия и Ирак.

Лек автомобил беше взривен във Варна

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/10/02/2620616_lek_avtomobil_beshe_vzriven_vuv_varna/?ref=rss


Лек автомобил е бил взривен тази нощ във Варна. По информация на Областната дирекция на полицията в града сигналът за взрива е бил подаден около 23:40 ч.

Взривеният автомобил е "Дачия", собственист на транспортна фирма. Той е бил паркиран на тротоара пред частен дом на ул. «Георги Бенковски» в централната част на града.

При взрива няма пострадали хора, но са нанесени сериозни щети по леката кола и банков офис, който се е намирал наблизо.

Причините за инцидента...

Договорът за ремонт на МиГ-29 ще бъде ратифициран до дни (обновена)

http://www.cross.bg/nenchev-strana-mig--1482755.html

/КРОСС/ Договорът за ремонт на МиГ-29 ще бъде ратифициран до дни, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев на брифинг в парламента за договорите за ремонта на изтребителите МиГ-29. Договорът с полската страна е бил финализиран вчера, уточни министърът. Според Ненчев, ако в Полша бъдат ремонтирани 10 самолета, това ще спести на страната 24 млн. лева. До края на тази година ще бъдат получени два ремонтирани двигателя, а до края на април ще има още шест, което, според министър Николай Ненчев, е напълно достатъчно. Първоначално се запознах с условията на договорите, които имахме с РСК „МИГ", и ми направи впечатление, че цените са твърде високи. Затова се обърнахме и към полската страна, обясни министър Николай Ненчев мотивите си за избор на Полша. „Условията се оказаха доста добри", допълни той и подчерта че при финализирането на разговорите, от полската страна са приели всички наши предложения. Според министъра, представители на ВВС са били запознати и част от процеса по преговори с Полша. Според министъра - българската авиация е била доведена до тежко състояние през годините и той е наследил проблема. Затова трябваше да се вземат спешни и бързи решения, каза още Ненчев. „От началото на моя мандат ясно осъзнавах проблемите пред българската авиация", подчерта министър Николай Ненчев. Той благодари за категоричната подкрепа на Реформаторския блок и на министър-председателя, която е направила възможно подписването на договора

Договорът за ремонт на МиГ-29 ще бъде ратифициран до дни (обновена)

http://www.cross.bg/mig-strana-dogovor-1482755.html

/КРОСС/ Договорът за ремонт на МиГ-29 ще бъде ратифициран до дни, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев на брифинг в парламента за договорите за ремонта на изтребителите МиГ-29. Договорът с полската страна е бил финализиран вчера, уточни министърът. Според Ненчев, ако в Полша бъдат ремонтирани 10 самолета, това ще спести на страната 24 млн. лева. Той благодари за категоричната подкрепа на Реформаторския блок и на министър-председателя, която е направила възможно подписването на договора. „България да се чувства сигурна в охраната на своето въздушно пространство", каза още Николай Ненчев. Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов съобщи пред журналисти в Народното събрание, че договорът Полша за ремонта на МиГ-29 вече е подписан. Той обясни, че парафираният договор ще влезе на заседание на правителството следващата сряда. Доколкото аз имам информация, включително и от полски източници, официални, че договорът е парафиран, това е редът за сключване на този договор. Предстои МС на следващото си заседание в сряда да упълномощи министъра да си положи подписа. Такъв е редът в държавата. Но преди това надлежно упълномощени лица от полската страна и надлежно упълномощено лице от нашата страна - в случая заместник-министър, вчера окончателно са парафирали този договор и се очаква да влезе в МС в сряда. За да е парафиран договорът, означава, че няма съмнение във възможността на полския оръжеен завод да извърши тази дейност

Договорът за ремонта на МиГ вече е парафиран

http://www.cross.bg/dogovor-strana-mig--1482755.html

/КРОСС/ Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов съобщи пред журналисти в Народното събрание, че договорът Полша за ремонта на МиГ-29 вече е подписан. Той обясни, че парафираният договор ще влезе на заседание на правителството следващата сряда. Доколкото аз имам информация, включително и от полски източници, официални, че договорът е парафиран, това е редът за сключване на този договор. Предстои МС на следващото си заседание в сряда да упълномощи министъра да си положи подписа. Такъв е редът в държавата. Но преди това надлежно упълномощени лица от полската страна и надлежно упълномощено лице от нашата страна - в случая заместник-министър, вчера окончателно са парафирали този договор и се очаква да влезе в МС в сряда. За да е парафиран договорът, означава, че няма съмнение във възможността на полския оръжеен завод да извърши тази дейност. Заместник-председателят на "БСП лява България" Атанас Мерджанов напълно изключи подобен договор да има юридическа и търговска стойност: Защото, ако търговското дружество в Полша има някакви договорни отношения с производителя на МиГ-29 в Руската федерация, то този договор е за ограничен лиценз, за ремонт само на полските изтребители МиГ-29. Така че полската страна няма никаква възможност и лиценз да отремонтират самолети МиГ-29 от друга страна. Затова твърденията, че полската страна би могла да извършва подобни ремонти са несъстоятелни

Пенсионер брои 10 500 лв. на "майстори" за улуци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5020070

65-годишен жител на пловдивското село Пъдарско даде 10 500 лева на четирима
65-годишен жител на пловдивското село Пъдарско даде 10 500 лева на четирима "майстори" за смяна на улуци. В сряда измамниците се спазирили с възрастния мъж да извършат ремонта. След това поискали крупната сума за добре свършената работа. Човекът се притеснил, тъй като нямал толкова пари в наличност. Мошениците обаче настояли да ги получат.

Премиерът откри обновена детска клиника и обеща забавачка в Александровска болница

http://www.mediapool.bg/premierat-otkri-obnovena-detska-klinika-i-obeshta-zabavachka-v-aleksandrovska-bolnitsa-news239936.html

По случай 110-та годишнина от основаването й в петък официално бе открита изцяло реновираната Клиника по педиатрия на Александровска болница - най-старото детско лечебно заведение в България. Тя е един от водещите в страната центрове за диагностика и лечение на деца с белодробни заболявания - бронхиална астма, муковисцидоза, бронхиектазии, вродени аномалии на дихателните пътища, остри респираторни инфекции и др. Лентата бе прерязана от премиера Бойко Борисов и здравният министър Петър Москов в присъствието на лекари и дарители. Клиниката по педиатрия заема триетажна сграда със сутерен, строена преди повече от 100 години, а от 50 години не са правени никакви ремонти. Ремонтът й струва 2 млн. 276 хил. лева. Те са осигурени от Министерство на здравеопазването като целева субсидия за капиталови разходи в размер на 2 млн. лв., 160 хил. лв., от Международен фонд "Козлодуй" и собствено участие на болницата в размер на 118 хил. лв. Извършен е основен ремонт на стационара с цялостна подмяна на покривни конструкции, дограма, тавани, стени, подови настилки и на всички видове инсталации (електрическа, отоплителна, ВиК, пожароизвестителна, телевизионна, озвучителна, информационна, сигнално–повиквателна, инсталация за медицински газове, вентилация, климатизация, видеонаблюдение и охрана, и др.). Извършена е реконструкция и обзавеждане на кухненските помещения. След ремонта болничните стаи за деца над 2-годишна възраст разполагат със собствен санитарен възел и баня. Физиотерапевтичният сектор е оборудван със салон за дихателна и общо-укрепваща гимнастика. Административно-учебният сектор разполага със самостоятелни помещения за клинични проучвания и зала за обучение на деца с бронхиална астма за използване на съвременните технически средства и обучение на деца и родители за правилен режим на живот, спорт и професионално ориентиране според заболяването. Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска” разполага с 47 легла, разпределени в четири направления - за интензивни грижи, кърмаческо направление и две направления за лечение на остри и хронични респираторни заболявания на деца на възраст от 2 до 18г. За последните пет години в клиниката са лекувани 23 481 деца, а през спешния детски кабинет са прегледани и обслужени 24 047 деца. Клиниката по педиатрия е получила съвременна медицинска апаратура под формата на дарения от Български червен кръст, "Българска Коледа”, Ротари клуб, фармацевтични компании, фондации, бизнес- и неправителствени организации, частни лица от България и чужбина. Секторът за интензивни грижи е снабден с уникален за България апарат за дихателна реанимация, подаващ кислород с висок дебит при деца с тежка дихателна недостатъчност. Приемиерът Борисов пое ангажимент догодина да се осигурят средства за построяване на голяма детска градина на територията на УМБАЛ „Александровска”, за улеснение на децата на лекарите и професионалисти по здравни грижи, работещи в болницата. Това е един от приоритетите на болничното ръководство, чиято цел е да мотивира повече млади специалисти за кариерно развитие в лечебното заведение и в България въобще. “Имаме 220 специализиращи лекари, 60 докторанти, така че със сигурност бихме я напълнили с малки деца” , каза директорът на болницата Костадин Ангелов. "Не мога да не съм доволен от това, че почти всяка седмица показваме това, което работи Министерство на здравеопазването", заяви при откриването Борисов.  

52 – годишен мъж откраднал 2840 лв. от склад за дърва в Каблешково, но върнал парите

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zo8jWHW3IhA/

В резултат на полицейските действия на служители от Районно управление – Поморие по отношение кражбата на сумата от 2 840 лв., собственост на 39 годишен мъж от Сливен, осъществена на 24.08.т.г. от стая за почивка, разположена в стопанисвания от него склад за дърва в Каблешково, е установен извършителя на деянието. Това е 52 г. Р.Н. от с. Тича, общ. Котел, който направил пълни самопризнания и възстановил в пълен размер отнетата сума пари. Работата по случая продължава.

САЩ и съюзниците им срещу "Ислямска държава" призоваха Русия да спре ударите в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/02/2620575_sasht_i_sujuznicite_im_sreshtu_isliamska_durjava/?ref=rss


Турция и партньорите й от предвожданата от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава" призоваха Русия да спре ударите срещу сирийската опозиция и да се фокусира върху позиции на терористите, съобщава "Ройтерс". В общо изявление САЩ, Германия, Франция, Великобритания, страните от Залива и Турция заявяват, че действията на Москва представляват "допълнителна ескалация" на конфликта и ще доведат до увеличаване на проявите на екстремистите.

"Изразяваме дълбоката си загриженост от...

Анелия Клисарова ще създаде общински фонд „Здраве“ в помощ на хората с най-ниски пенсии

http://petel.bg/Aneliya-Klisarova-shhe-sazdade-obshhinski-fond----Zdrave----v-pomoshh-na-horata-s-nay-niski-pensii-__129065

Като стана кмет ще създадем фонд „Здраве” в Общината, който да подпомага по втория пакет хората с най-ниска пенсия, заяви независимият...

Фонд "Земеделие": Фермери, проверете дали банковите ви сметки са активни

http://petel.bg/Fond-Zemedelie--Fermeri--proverete-dali-bankovite-vi-smetki-sa-aktivni__129064

Снимка: Булфото, архив Кандидатите по директните плащания трябва да проверят дали посочените от тях банкови сметки са активни. За това...

Красимир Ципов: Със създаването на звено „зоополиция“ ще насочим усилията не само към наказване на извършителите, но и към превенцията на насилието над животни

http://press.mvr.bg/NEWS/news151002_04.htm


България дава прекрасен пример на другите държави в Европа със създаването на зоополиция, заяви членът на Европейския парламент Януш Войчеховски

Хванаха 46 каналджии и 501 нелегални имигранти при акция на ДАНС, МВР и Прокуратурата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5020068

Вчера започна в цялата страна съвместна операция, организирана от ДАНС, Прокуратурата и МВР, насочена срещу незаконната миграция и организирането на каналджийството. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в сградата на МВР, предаде Фокус.
"За първи път трите институции действаха на територията на цялата страна и то в добър синхрон.
Вчера започна в цялата страна съвместна операция, организирана от ДАНС, Прокуратурата и МВР, насочена срещу незаконната миграция и организирането на каналджийството. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в сградата на МВР, предаде Фокус. "За първи път трите институции действаха на територията на цялата страна и то в добър синхрон.

Данчо Лазаров е на крачка от нов мандат след отказа на Красимир Илиев

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/02/2620576_dancho_lazarov_e_na_krachka_ot_nov_mandat_sled_otkaza/?ref=rss


Президентът на Българската федерация по волейбол (БФВ) Данчо Лазаров е на крачка от поредния си мандат начело на организацията. Стъпка в тази посока е оттеглянето на кандидатурата на основния му конкурент Красимир Илиев.

Извънредното общо събрание ще се проведе в събота в Пловдив - само шест дни преди началото на европейското първенство за мъже, на което страната е домакин съвместно с Италия. Третият кандидат е настоящият вицепрезидент Любомир Ганев, който сам заяви, че има малки...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/02/2620552_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

България и още 14 страни от ЕС са поискали забрана за генно-модифицирани култури.

Американски и руски военни обсъдиха как да бъдат избегнати непреднамерени инциденти между бойните авиации на двете държави в Сирия.

Американски медии разкриха самоличността на мъжа, който уби 9 души при...

Георги Гергов и Петър Курдов с конкретни ангажименти към жителите на пловдивския район Северен

http://www.cross.bg/kyrdov-petur-otbora-1482754.html

/КРОСС/ „Познавате ме, знаете, че съм упорит и държа на думата си" - с тези думи кандидатът за кмет на БСП за р. Северен Петър Курдов се обърна снощи към своите съграждани, дошли в парк Рибница за официалния старт на кампанията му. Близо 500 жители на района изпълниха пространството пред естрадата, за да пожелаят на него и на отбора с №5 успех на 25 октомври. В речта си от трибуната той заяви, че ще работи за благоустрояването на междублоковите пространства, за поддържането на зелените площи и паркове, за строителството на повече детски и спортни площадки, за подобряването на транспортните и комуникационните връзки, с които да се избегнат задръстванията „Нашият район конкретно е засегнат от загубата на Големия воден проект" - изтъкна Курдов и остро разкритикува управляващите от ГЕРБ за изпуснатата възможност да се подмени териториалната ВиК мрежа. Футболната легенда се ангажира със специална програма за развитието на масовия спорт и управлението на спортните съоръжения по микрорайони. „Децата ще имат не само къде да спортуват, но и ще могат да тренират с треньори" - обясни намеренията си кандидатът с №5. Доскорошният наставник и изпълнителен директор на ФК Марица сподели болката си от това, че клубът не върви напред и обвини настоящия районен кмет от ГЕРБ за провала на отбора

Павлова наложи санкции за над 1 млн. лв. на концесионери и наематели на плажове

http://pik.bg/павлова-наложи-санкции-за-над-1-млн-лв-на-концесионери-и-наематели-на-плажове-news409850.html

Павлова наложи санкции за над 1 млн. лв. на концесионери и наематели на плажове

Санкции за над 1 млн.лв. са наложени на концесионери и наематели на плажове през изминалия летен туристически сезон по българското Черноморие за установени нарушения. Това отчете на пресконференция в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Експертите на МРРБ и контролните органи са извършили общо 221 проверки в периода от средата юни до края на месец септември на 56 плажа, отдадени на концесия, и 48 плажни ивици отдадени под наем. Очаква се санкциите да нараснат, тъй като все още се връчват наказателни постановления. Глоби за 420 хил.лв. са наложени за административни нарушения на 31 бр. морски плажа, съгласно чл. 23 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, а близо за 600 хил.лв. са санкциите за констатирани повторни нарушения съгласно договорните клаузи в договорите. Министър Павлова подчерта, че заради установени сериозни нарушения са предприети действия по прекратяване на договорите за концесия и наем на плажовете – „Обзор-централен“, „Слънчев бряг-север“, „Ахтопол-север“ и „Несебър-юг“.

Най-честите констатирани нарушения са недостатъчен брой спасители и спасителни постове, непълно им оборудване, липса на указателни табели за етапно обособяване, както и непълно оборудване на медицинските звена. Нарушения има и при поставяне на преместваеми обекти и допълнителни търговски площи, извън одобрената схема за тяхното разполагане или без наличие на такава, установено на 50 плажа. Сред останалите нарушения са надвишаване на разрешения % на общата площ на преместваеми обекти и съоръжения за спортно-развлекателна дейност, заведения за бързо обслужване и заведения за бързо хранене, както и допълнителни търговски площи около тях. Експертите са установили при пет плажа, недостатъчна равностойност, като достъп до морето на зоните за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите, спрямо зоните с платени плажни принадлежност.

Министър Павлова изтъкна, че при проверките са установени и „плажове отличници“, при които няма констатирани нарушения. Това са „Албена“, „Златни пясъци“, „Св. св. Константин и Елена-север“, „Св. св. Константин и Елена- голям плаж“, „Св. св. Константин и Елена-малък плаж“, „Св. св. Константин и Елена-юг“, „Буните 2“, „Буните“, „Офицерски“, „Рибарски“, „Робинзон“, „Лозенец-Караагач“, които са предоставени на концесия. Добросъвестни са били и наемателите на плажовете „Козлука“, „Св. Влас – изток“, „Св. Влас – запад“ и „Къмпинг „Веселие“.

Регионалният министър отбеляза, че са стартирани процедури за предоставяне на концесии за 15 бр. морски плажове – „Нов плаж Св. Влас“, „Св. Влас-централен“, „Св. Влас-запад“, „Бургас-север“, „Бургас-централен“, „Росенец-север“, „Червенка“,, „Черноморец-юг“, „Градина-запад“, „Градина-централен“, „Приморско-юг“, „Китен-юг“, „Лозенец“, „Нестинарка“ и „Бяла-централен 5“. Избрани са изпълнители за изготвяне на обосновки за тези обекти. Към тях ще се добавят още две - за еко плажове „Корал“ и „Делфин“, но в момента има обжалване на процедурите за прекратяване на предишния търг и когато приключат ще бъдат добавени към процедурите, с което плажовете, за които се търси нов концесионер ще станат 17.

Около 100 млн. евро за 1000 малки български фирми по планa "Юнкер"

http://www.mediapool.bg/okolo-100-mln-evro-za-1000-malki-balgarski-firmi-po-plana-yunker-news239935.html

При изгодни условия повече от 1000 малки български фирми ще могат да вземат изгодни заеми за около 100 млн. евро през следващите три години по плана за инвестиции на Европа, съобщиха от представителството на Европейската комисия у нас.   Това става възможно, след като Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Сибанк сключиха първото споразумение по програма "Косме" (COSME) в България.   Програмата за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (COSME) е механизъм на ЕС за финансиране с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) известен като План "Юнкер".   Така през следващите три години Сибанк ще може да предостави на малки и средни предприятия у нас заеми на обща стойност 200 милиона лева (около 100 милиона евро).   Заемите ще се отпускат с гаранция от ЕИФ по програма "Косме" с финансова подкрепа от Европейската комисия. Така Сибанк ще може да предложи допълнително финансиране при изгодни условия на повече от 1000 малки и средни предприятия.   "Това е невероятна новина за българските предприятия и българската икономика", заявява заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която отговаря за бюджета и човешките ресурси. Тя посочва, че в "тези много трудни стопански условия имаме нужда от възможно най-много инвестиции" и призовава фирмите да се възползват от възможността да получат изгодно кредитиране за 200 милиона лева.   "Подписването на гаранционното споразумение между ЕИФ и Сибанк е нов етап от успешното сътрудничество между двете институции. Така ще осигурим възможност на стотици малки и средни предприятия да изпълнят чудесните си предприемачески идеи при преференциални условия на финансиране", каза главният изпълнителен директор на банката Петър Андронов при подписването на споразумението.   Това е едно от първите споразумения по програма "Косме" в Европа, сключено с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции.   Така Групата на ЕИБ отговаря на призивите на държавите членки, Европейската комисия и Европейския парламент в най-кратки срокове да стартира конкретни инициативи в рамките на ЕФСИ, с които да се ускори достъпът до кредитиране и да се осигурят гаранции за проекти, подпомагащи заетостта и растежа в ЕС.

Иван Портних: Готови сме с проекти за милиони за кварталите на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302792

Инвестициите в кварталите на Варна стават задача номер едно за екипа на Иван Портних – кандидат за кмет на ПП ГЕРБ. Още догодина основният ресурс, който беше инвестиран досега в цялостен ремонт на главните пътни артерии в града, ще бъде насочен към кварталите и преобразяването на междублоковите пространства.

Държави с декларация: Русия да спре с ударите над Сирия

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/dyrzhavi-s-deklaraciia-rusiia-da-spre-s-udarite-nad-siriia-6043277

В съвместно изявление, направено заедно със САЩ, Великобритания, Франция, Германия и арабските съюзници от Залива, Турция посочи, че действията на Русия представляват "по-нататъшна ескалация" на конфликта и само ще подкладят още екстремизъм

Красен Кралев на XXIII конференция на Българската психиатрична асоциация в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5020051

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще участва в кръглата маса „Медийна политика в Българската психиатрия“, организирана като част от XXIII Научна конференция на Българската психиатрична асоциация.
Събитието ще се състои днес, 2 октомври, от 15,45 часа в зала „Пловдив“ на хотел „Новотел“ в град Пловдив.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще участва в кръглата маса „Медийна политика в Българската психиатрия“, организирана като част от XXIII Научна конференция на Българската психиатрична асоциация. Събитието ще се състои днес, 2 октомври, от 15,45 часа в зала „Пловдив“ на хотел „Новотел“ в град Пловдив.

Хванали 46 каналджии и 501 нелегални имигранти (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5020056

46 каналджии и 501 нелегални имигранти са били заловени при съвместна акция на МВР, ДАНС И Прокуратурата, започнала вчера сутринта. Данните изнесоха главният прокурор Сотир Цацаров, главният секретар на МВР Георги Костов и заместник шефът на ДАНС Олег Попов.
Срещу задържаните каналджии са образувани 38 досъдебни производства,
46 каналджии и 501 нелегални имигранти са били заловени при съвместна акция на МВР, ДАНС И Прокуратурата, започнала вчера сутринта. Данните изнесоха главният прокурор Сотир Цацаров, главният секретар на МВР Георги Костов и заместник шефът на ДАНС Олег Попов. Срещу задържаните каналджии са образувани 38 досъдебни производства,

"Мицубиши" подобри "Лансер"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/02/2620591_micubishi_podobri_lanser/?ref=rss


Популярният модел на "Мицубиши" в Голф-класа "Лансер" от есента на тази година ще се предлага с обновена визия, ревизиран интериор и по-богато серийно оборудване, съобщиха от компанията. За момента има информация само за гамата за Северна Америка.

От разпространените снимки се вижда, че са актуализирани радиаторната решетка и броните, добавени са и светодиодни дневни светлини. Добавени са също нови цветове и джанти с по-модерен дизайн.

Гамата от двигатели е с намален...

Повече от 1 млн. лв. санкции на концесионери и наематели на плажове през летния туристически сезон

http://www.cross.bg/narysheniya-plazha-konstantin-1482753.html

/КРОСС/ Санкции за над 1 млн. лв. са наложени на концесионери и наематели на плажове за установени през изминалия летен туристически сезон нарушения отчете на пресконференция в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.  Експертите на МРРБ и контролните органи са извършили общо 221 проверки в периода от средата юни до края на септември на 56 плажа, отдадени на концесия, и 48 плажни ивици, отдадени под наем. Очаква се санкциите да нараснат, тъй като все още се връчват наказателни постановления. Глоби за 420 хил. лв. са наложени за административни нарушения на 31 морски плажа, съгласно чл. 23 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, а санкциите за констатирани повторни нарушения, съгласно договорните клаузи в договорите, са за близо 600 хил. лв., съобщава пресцентърът на МРРБ. Заради установени сериозни нарушения са предприети действия по прекратяване на договорите за концесия и наем на плажовете - „Обзор-централен", „Слънчев бряг-север", „Ахтопол-север" и „Несебър-юг", съобщи Павлова. Най-честите констатирани нарушения са недостатъчен брой спасители и спасителни постове, непълно им оборудване, липса на указателни табели за етапно обособяване, както и непълно оборудване на медицинските звена

Експортът осигурява 40 000 работни места за тази година у нас

http://econ.bg/Новини/Експортът-осигурява-40-000-работни-места-за-тази-година-у-нас_l.a_i.699155_at.1.html

От началото на годината се наблюдават няколко обнадеждаващи тенденции. Световната икономика въпреки забавянето в Китай расте с темпове над 3% на...

ЕК търси мнението на гражданите на Румъния и България за по-добро сътрудничество

http://ruse.actualno.com/EK-tyrsi-mnenieto-na-grajdanite-na-Rumynija-i-Bylgarija-za-po-dobro-sytrudnichestvo-news_499006.html

Отворени онлайн консултации с гражданите на трансграничните региони на България и Румъния ще проведе Европейската комисия, за да се запознае с ежедневните трудности, които хората срещат при дейностите си през граница, информира Topnovini.bg. За да даде повече разяснение за инициативата, днес в Румъния на посещение бе Чарлина Вичева, директор в Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на ЕК. "Програмата за трансгранично сътрудничество навърши 25 години, и през това време бе

Ще разкопават Небет тепе в Пловдив от следващата година

http://plovdiv.actualno.com/Shte-razkopavat-Nebet-tepe-v-Plovdiv-ot-sledvashtata-godina-news_499007.html

Археологическите разкопки на Небет тепе ще започнат през 2016-та година. Това заяви директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов. По думите му в момента на обекта се извършва геодезично заснемане, което трябва да установи, в кои зони на тепето има запазени стени, за да бъдат разкрити, информира "Дарик нюз". Очаква се резултатите от заснемането да са готови до края на този месец, като в зависимост от тях, ще се направи план за последващи действия на обекта. „При всички положения ра

Холера в Гърция?

http://balkani.actualno.com/Holera-v-Gyrcija-news_499009.html

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в Гърция призова обществеността за вземе предпазни мерки, след като беше съобщено за предполагаем случай на холера на остров Кос – туристическа дестинация и входна точка за мигранти от Близкия изток и Азия, предаде Reuters. От центъра посочват, че 79-годишен холандски турист е бил прехвърлен от Кос за изследвания и лечение в атинска болница със симптоми на холера (тежка диария и висока температура), но диагнозата все още не е потвърдена. &

Шофьорът на буса с бежанците край Стара Загора скочил в движение и избягал

http://starazagora.actualno.com/Shofioryt-na-busa-s-bejancite-kraj-Stara-Zagora-skochil-v-dvijenie-i-izbjagal-news_499010.html

Шофьорът на микробуса с нелегални емигранти, който бе спрян край Стара Загора, скочил в движение и изоставил возилото, съобщиха от полицията. Екшънът се разиграл около 16,15 часа вчера. По пътя през кв.”Железник се движел микробус ”Мерцедес Спринтер” със старозагорска регистрация, посочва Topnovini.bg. Източно от хотел-ресторант „Омега”, водачът не спрял на подаден от полицейски служител стоп-сигнал и продължил в посока към село Богомилово. На около 500 м, след кръ

Британец се сдоби с обвинение, държал канабис в дома си в Търновско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5020046


Британски поданик, пребиваващ във Великотърновско, е обвинен в притежание на наркотични вещества, съобщиха от МВР.
На 25 юни тази година при проверка в жилище в с. Полски Сеновец, обитавано от 51-годишния Д. В., поданик на кралицата, са открити и иззети 15 грама суха зелена тревиста маса и 20 грама семена.
Британски поданик, пребиваващ във Великотърновско, е обвинен в притежание на наркотични вещества, съобщиха от МВР. На 25 юни тази година при проверка в жилище в с. Полски Сеновец, обитавано от 51-годишния Д. В., поданик на кралицата, са открити и иззети 15 грама суха зелена тревиста маса и 20 грама семена.

Криминално проявени откраднали вещи от къща на англичанин в Каблешково

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ftfxZHP6EMo/

На 01.10.т.г. служители от Районно управление – Поморие установили извършителите на кражба на вещи от къща, разположена в Каблешково, собственост на английски гражданин – това са : 19 год. И.Й., 21 год. А.А., 20 год. В.Д. и 18 год. О.С., всички криминално проявени от Каблешково. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Основните политически сили се обявиха против нови строежи на Витоша

http://www.mediapool.bg/osnovnite-politicheski-sili-se-obyaviha-protiv-novi-stroezhi-na-vitosha-news239934.html

ГЕРБ, Реформаторският блок, ДЕОС, коалиция "Сердика" и кандидатът за районен кмет на район Красно село Веселин Кирев, подкрепен от партия "Зелените", са внесли становища против приемането на новия план за управление на природен парк "Витоша". Това се казва в съобщение на неправителствената организация "Зелени закони" и коалиция "За да остане природа в България".   Двете организации организираха публичен дебат по повод новия план за управление на планината в началото на седмицата с участието на политическите сили в местния вот и граждани. В него не се включиха представители на БСП и ДПС, като двете партии не са възразили официално и срещу предвиденото ново строителство на Витоша.   Проектът на плана за управление на Витоша е изработен от "Пролес Инженеринг" срещу 561 600 лв. с ДДС. Фирмата е избрана от дирекцията на природен парк "Витоша".   Така на практика партиите, участвали в дебата "Бъдещето на Витоша", подкрепиха думите си с дела. "С удовлетворение отбелязваме, че политиците направиха и първи конкретни стъпки, за да подкрепят своята позиция, като всички участвали в дебата партии внесоха официални становища против разработвания в момента проект за ново управление на парка", се казва в съобщението на "Зелени закони" и "За да остане природа в България".   Още в изказване по време на дебата на 28 септември кандидатът за кмет на Реформаторския блок Вили Лилков се ангажира да внесe в дирекцията на парка становище против приемането на проекто-плана за управление на природен парк "Витоша". С помощта на общинския съветник от РБ Марта Георгиева, становището на блока беше изготвено предварително.   Останалите партии разработиха становищата си след участието си в дебата, въпреки краткото оставащо време от само два дни.   Лорита Радева от ГЕРБ посочва във фейсбук, че позицията на партията й е за възстановяване, реконструкция и рехабилитация на съществуващите съоръжения (лифтове и влекове), хотели, хижи, заслони и др., но без ново застрояване и в обема, в който са изградени. Отстояваме позицията, че при възстановяването им трябва да се използват екологосъобразни материали, гарантиращи енергийната ефективност и опазването на околната среда, се казва в позицията на Лорита Радева.   Планът за управление на Витоша подменя изцяло философията на управление на защитените територии, посочва в позицията си партия ДЕОС. Нейният кандидат за кмет Виктор Лилов участва активно в дебата, а в становището на партията се посочва, че този план "цели прикрито разрешаване на строителството".   "Проектът на плана за управление не гарантира защитата на преобладаващите обществени потребности от отдих, рекреация, туристически походи и дава превес на инвеститорския интерес над обществения", заявява в становището си НФСБ. То е подписано и внесено от кандидат за кмет Силвия Трендафилова. Формацията на Валери Симеонов категорично се обявява за отпадане на предвиденото в проекто-плана ново строителство.   Кандидатът за кмет на София Георги Кадиев също внася становище, в което се посочва, че проектът за управление на парка "изцяло подменя философията на управление на защитените територии и не може да гарантира запазването на природния парк в бъдеще". Коалиция "Сердика" беше представена на дебата за Витоша от кандидата за общински съветник Мила Видина, която активно съдейства за изготвяне и внасяне на становище на коалицията в краткия срок.   Кандидатът за общински съветник от "Зелените" Веселин Кирев, който присъства на дебата, пита в становището си, защо първо не се прави обсъждане на самото задание на плана за управление. "Ако заданието казва, че в планината няма да се строи и да се ловува, това ще бъде абсолютно ясно записано. Ако обаче заданието оставя вратички, тогава ……?", пише кандидатът за кмет на район "Красно село" Веселин Кирев.   "Зелени закони" също внесе становище против новия план за управление на Витоша. Неправителствената организация настоява проектът да бъде върнат за преработка за отстраняване на съществените недостатъци. Според "Зелени закони" в предоставените материали липсва съществена част от изисканата по задание информация, а целите и режимите допускат строителство и сечи, в противоречие с целите на защитената територия и с данните от социологическото проучване за желаните от обществото цели на управление на парка.

Борисов: Лесно се искат оставки, но БСП защо не подмени самолетите?

http://offnews.bg/news/n_1/n_566504.html

Министерството на отбраната и министър Николай Ненчев имат пълна подкрепа. Лесно се искат оставки, но 20 години политическите ни опоненти не са си мръднали пръста за военната авиация. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по повод поисканата вчера от БСП оставка на военния министър и подадения и оттеглен рапорт за напускане на ген. Румен Радев, командир на Военновъздушните сили.   „Още в сряда приехме стратегия на Министерство на отбраната. Вчера се видяхме с министъра на отбраната Николай Ненчев просто, за да го информирам за разговора ни с ген.-майор Румен Радев. Няма нито една тема, по която МО не е срещнала подкрепа”, обясни премиерът. „Бих се обърнал към нашите политически опоненти и то с цялото ми уважение към тях, тъй като само преди една година бяха на власт, защо не подмениха самолетите тогава?”, попита Борисов. „Помните ли при тройната коалиция се отчитаха по 5 – 6 млрд. излишък на края на годината. Защо тогава от БСП не смениха авиацията, не строиха магистрали и пречиствателни станции, болници? Да бяха подменили авиацията. Изведнъж в нашето управление за пореден път се пада да изправяме нещо, което се е сринало”, каза още Борисов.  Премиерът допълни, че сутринта е провел разговор с Радан Кънев по много теми, като една от тях е била авиацията. „Имам пълната подкрепа на колегите от РБ, не е честно да си бездействал 20 години и сега да искаш оставката на един човек, който ако има пари ще го направи. Вчера казах това и на ген.-майор Радев, здравето и живота на пилотите ни е еднакво ценен и ще направим всичко необходимо”, каза още министър-председателят. 

ЕП ни дава 6,4 млн. евро помощ за бедствия

http://pik.bg/еп-ни-дава-64-млн-евро-помощ-за-бедствия-news409844.html

ЕП ни дава 6,4 млн. евро помощ за бедствия

България трябва да получи близо 6,4 млн. евро помощ от Фонд „Солидарност“ на ЕС за преодоляване на щетите от тежките наводнения през януари-февруари 2015 г. 

Предложението ще бъде гласувано от Европейския парламент на предстоящото пленарно заседание следващата седмица в Страсбург, уточнява „Труд”. Докладчикът Андрей Новаков (ЕНП) ще представи съдържанието на решението пред журналисти днес.

Отсъствието на Владислав Горанов прекрати заседание на транспортната комисия

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/02/2620569_otsustvieto_na_vladislav_goranov_prekrati_zasedanie_na/?ref=rss


Заради отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов, насроченото за тази сутрин заседание на парламентарната транспортна комисия бе отложено, съобщи агенция "Фокус".

Комисията беше насрочена за 10.30 часа като на заседанието дойде транспортният министър Ивайло Московски, изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров и народните представители, членуващи в комисията. Председателят й Гроздан Караджов изчака 20 минути, но поради неявяването на Горанов, обяви отмяна на заседанието.

Преди това депутатът от БСП Георги Свиленски поиска оставката на Ивайло Московски заради отсъствието на Горанов.

"Искаме в България да има железници, структури, които да поддържат тази инфраструктура и нещата да се развиват нормално, за да бъдат сигурни гражданите, когато използват БДЖ. Всеки ден чуваме за закъсал влак, излязъл от ресли, персонал със здравословни проблеми. Може би БДЖ ще загине преди българската авиация", обяви Свиленски.

Независимият Георги Кадиев също упрекна неспазения ангажимент от страна на Горанов. Както се оказва, че имаме 4 самолета за ремонт в Полша, да не се окаже, че ще имаме 4 влака, посочи той.

Настимир Ананиев от Реформаторския блок поиска след като Владислав Горанов отсъства, да бъде поканен премиерът Бойко Борисов на заседание на комисията.

След отмяна на заседанието се оказа,че министър Горанов е бил в сградата на Народното събрание. Той обясни отсъствието си с това, че е наблюдавал пленарното заседание. "По правилник, когато тече пленарно заседание, не се провеждат комисии", обясни Горанов.

На въпрос, че негов представител не знае къде се намира, Горанов уточни, че е бил в кабинета си и е провеждал срещи. "Поканата беше отправена до мен за 10.30 или след приключване на пленарното заседание. Аз очаквах да приключи пленарното заседание", посочи Владислав Горанов.

На заседанието на комисията трябваше да се обсъждат въпроси, свързани с финансовото осигуряване на транспортни сектор.

Неотдавна на заседание на същата комисия ресорният министър Ивайло Московски обяви, че се надява приходите от бъдещата евентуална концесия на летище "София" да стигнат за покриването на дълговете на БДЖ, които Министерството на финансите отказало да плаща, въпреки че имало ресурс.

Уговорката по тази схема да се покриват дълговете на железниците Московски имал с премиера Бойко Борисов, а се надявал и финансовият министър Владислав Горанов да я спази.

”Прогрес М-29М” достави над 2 т. товари на МКС

http://www.cross.bg/polet-progres-korab-1482752.html

/КРОСС/ Руският товарен космически кораб “Прогрес М-29М” се скачи този нощ с Международната космическа станция (МКС), предаде ТАСС. Операцията е преминала безпроблемно, съобщиха от руската космическа агенция Роскосмос. Корабът достави на борда на МКС 2,3 тона товари, включително плодове, чесън, горчица, гориво и въздух.“Прогрес” бе изстрелян от руския космодрум в Байконур, Казахстан, снощи. Това бе последният полет на кораб от серията “М-М”, която е от четвърто поколение. От сега нататък ще бъдат използвани корабите от новата серия “Прогрес МС”. Следващият руски полет до МКС е насрочен за 21 ноември.

Смесена търговия в Азия в края на седмицата

http://www.investor.bg/aziia/336/a/smesena-tyrgoviia-v-aziia-v-kraia-na-sedmicata-203378/

Японската борса завърши без промяна, а в Австралия пазарът се понижи след положителната серия в предишните дни

Лиляна Павлова ще предложи четири плажа по Черноморието за прекратяване на концесията

http://www.moreto.net/novini.php?n=302794

МРРБ ще предложи четири плажа по Черноморието за прекратяване на концесията. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Бурагс, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас. Това са Обзор- централен, Слънчев бряг- север, Несебър- юг, Ахтопол-север.

Де Мезиер: Бежанците – без претенции

http://www.cross.bg/germaniya-mezier-proyavyavat-1482751.html

/КРОСС/ Вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер се обяви за твърди квоти за бежанците поради ограничените възможности за техния прием. Министърът поиска задължителни квоти и за останалите държави в ЕС. Щедри, но все пак ограничени, нарече министър Де Мезиер възможностите на Германия да приема на своя територия бежанци. Той предупреди идващите от Азия и Близкия изток да проявяват разбиране към местното гостоприемство и да нямат излишни претенции и особено големи очаквания. Министърът призова всички влизащи в Германия да бъдат коректни и да се представят с истинските си имена и страните, откъдето идват, а да не се обявяват за сирийци. Германските власти ще искат от тях да проявяват култура на припознаване на законите, цивилизационните ценности, правата и свободите. От полицейския синдикат предупредиха, че обстановката в много от центровете за временно настаняване на мигрантите е стигнала вече взривоопасната си точка и ситуацията често излиза извън контрол. Ден преди честване на 25-годишнината от обединението на Източна и Западна Германия, социологическо изследване, публикувано днес в медиите, обяви, че за първи път от март 2014 година правителството на Ангела Меркел е с доверие по-малко от недоверието на германските граждани заради бежанската вълна, заляла страната. 52 на сто признават за притесненията си от бежанския поток. Самата Меркел е загубила 9 на сто от доверието на сънародниците си от деня, в който обяви, че всички са добре дошли.  

Стрелба в Австралия: Двама убити край полицейско управление

http://offnews.bg/news/n_1/n_566500.html

Двама души са убити при стрелба край полицейско управление в Австралия, предаде Би Би Си. Изстрелите се чули край сградата на полицейския щаб в северната част на най-големия австралийски град Сидни, в щата Ню Саут Уест. Очевидци са видели две тела, покрити с чаршафи на улицата. Полицията все още не е потвърдила официално смъртта на двамата убити, но провежда операция и предупреждава хората да стоят далеч от мястото на стрелбата.

Хванаха серийни крадци от Хасково

http://pik.bg/хванаха-серийни-крадци-от-хасково-news409836.html

Хванаха серийни крадци от Хасково

28-годишен хасковлия е задържан за кражба. Преди дни мъжът, познат с подобните си прояви е нахлул през незаключената врата на постройка към гараж на улица „Светлина” в Хасково, откъдето откраднал електрожен, бормашина, ъглошлайф и е направил опит да отнеме около 350 метра медни проводници от различни видове, бронзови кранове и части за водопроводна инсталация.

В хасковското управление са установени още трима хасковлии на 21г, 17г. и 23г, за които се доказало, че са извършители на 3 кражби на територията на областния град.

От блокове на улица „В.Левски”, булевард „Ст.Стамболов” и жк „Орфей” успяли да задигнат 3 велосипеда.

Тримата познайници съдействали на разследващите и върнали инкриминираните вещи.

Пикап избухна в пламъци в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5020034



Пикап "Додж Рам 2500" избухна в пламъци по неизяснени засега причини на ул. "Яне Сандански", до бл. "Левента-5" в Русе. Инцидентът е станал от 3,23 до 4,27 ч. призори, съобщиха от полицията. Когато алармираните огнеборци пристигнали, горял двигателният отсек на лекотоварния автомобил.
Пожарът е потушен за броени минути.
Пикап "Додж Рам 2500" избухна в пламъци по неизяснени засега причини на ул. "Яне Сандански", до бл. "Левента-5" в Русе. Инцидентът е станал от 3,23 до 4,27 ч. призори, съобщиха от полицията. Когато алармираните огнеборци пристигнали, горял двигателният отсек на лекотоварния автомобил. Пожарът е потушен за броени минути.

Приеха увеличение на акцизите за скъпи цигари и горива за отопление

http://pik.bg/приеха-увеличение-на-акцизите-за-скъпи-цигари-и-горива-за-отопление-news409831.html

Приеха увеличение на акцизите за скъпи цигари и горива за отопление

Увеличават се акцизните ставки за енергийни продукти и се променя структурата на акциза върху цигарите, която се очаква да доведе до увеличаване на по-скъпите цигари. Това стана с приети днес на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, съобщи Actualno.com.

Законопроектът, внесен от Министерски съвет, беше приет след прегласуване с 81 гласа "за" и 7 гласа "против", като 12 народни представители се въздържаха.

С измененията се променя съотношението между специфичния и пропорционалния акциз за цигарите. Специфичният акциз ще се намали от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса. Същевременно на няколко стъпки се изменя пропорционалният акциз: 38% от продажната цена за 2016 г., 40% от продажната цена за 2017 г. и 42% от продажната цена за 2018 година. Акцизът върху цигарите ще се увеличава плавно, за да бъде достигнат минималният акциз от 90 евро за хиляда къса до 1 януари 2018 година.

С това съотношение между специфичен и пропорционален акциз се постига баланс между приходите в бюджета и минималното увеличение на цигарите от най-ниските ценови категории, се казва в мотивите. Очакваният максимален положителен ефект за бюджета за периода 2016-2018 г. е близо 120 млн. лв.

П. Иванов възмутен: Дават пожизнена награда на непознати, а на Ренета Инджова-не

http://frognews.bg/news_98799/P-Ivanov-vazmuten-Davat-pojiznena-nagrada-na-nepoznati-a-na-Reneta-Indjova-ne/

Как е възможно да дават пожизнена награда на хора, които са непознати за обществото ни, а на единствената жена-премиер на България Ренета Инджова не. Това възмущение изказа пред Фрог нюз професорът по психология и шеф на Демографския институт Петър Иванов. Той и още няколко десетки учени и видни общественици изпратиха писмо до МС с искане Инджова да получи наградата заради заслугите, които има към родината ни. Вече няколко месеца, обаче няма отговор на властимащите.

Шарапова не може да преживее раздялата с Гришо

http://web.barometar.net/81917/

Мария Шарапова така и не може да преживее раздялата с Григор Димитров. Рускинята прави всичко възможно да не се засича с нашето момче. Тя дотолкова го избягва, че масово отказва турнири, на които могат да се видят. Последният пример за това е отказът й да играе на турнира в Пекин след няколко дни. Това е […]

Договорът с Полша за ремонта на изтребителите е финализиран

http://www.mediapool.bg/dogovorat-s-polsha-za-remonta-na-iztrebitelite-e-finaliziran-news239933.html

Договорът с Полша за ремонт на изтребителите МиГ 29 на въоръжение в българските военновъздушни сили вече е финализиран и ще бъде подписан до дни, съобщи военният министър Николай Ненчев в петък.   Той съобщи, че още до края на годината България ще получи под наем от полската страна два двигателя за МиГ 29, а до края на април очаква да бъдат ремонтирани шест самолета (всеки с по два двигателя).   Полша е уверила, че е в състояние да извърши ремонта и дала гаранции за качество въпреки твърдението на Русия, че не притежава лиценз за поддържането на изтребители на трети страни.   "Вероятно има известен тип напрежение между полските заводи и РСК МиГ, но това пряко не ни касае", каза Ненчев.   Военният министър Николай Ненчев получи в петък твърда подкрепа за водената от него политика от премиера Бойко Борисов и Реформаторския блок, които отхвърлиха исканията на БСП за оставката му заради колапса на военната авиация.   Премиерът обвини левицата за тежкото положение и даде заявка, че "ще напрегне държавния бюджет до дупка" и ще реши проблема с военната авиация.   До договора с Полша се стигна след като военното министерство не успя да се разбере с руснаците да продължат да поддържат изтребителите. Ако бъде изпълнен, той ще осигури достатъчно изправни изтребители, за да не са налага България да разчита на други страни за охраната на небето си. Левицата обаче очаква проблеми и "тежка съдебна сага" около него.   Договорът с Полша спестява 24 млн. лева   Военният министър съобщи след среща с депутатите от Реформаторския блок, че при ремонт на десет изтребителя, смяната на руската РСК "МиГ" с компания от полския военнопромишлен комплекс ще спести на България 24 млн. лева.   Цената е с 600 000 евро по-ниска на двигател или 1.2 млн. евро на самолет. Освен това няма да трябва да се плаща 20% ДДС, тъй като е вътрешнообщностна доставка.   "За нас е важно, че получаваме същото качество на много по-добра цена и по-кратки срокове. България да се чувства сигурна в охраната на своето въздушно пространство", заяви Ненчев.   "Аз наследих това състояние, българската авиация беше доведена до това състояние и трябваше да се вземат бързи и спешни решения", заяви министърът на отбраната.   Той обясни, че не се отказва от законовата подготовка на възможността за съвместна охрана на българското въздушно пространство с други членки на НАТО, но отново посочи, че тя няма задължителен характер.   Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов обясни, че договорът за ремонт на българските изтребители "МиГ-29" в Полша е бил парафиран преди ден.   Предстои Министерският съвет /МС/ на следващото си заседание в сряда да упълномощи министъра на отбраната да си положи подписа, каза Караджов.   Според Атанас Мерджанов от БСП обаче ако има подписан някакъв предварителен договор за ремонт на изтребителите МиГ-29 в Полша, той има единствено и само някакво политическо значение. "Такъв договор няма нито правна, нито търговска стойност, защото, ако търговското дружество в Полша има някакви договорни отношения с производителя на МиГ-29 в Руската федерация, то този договор е за ограничен лиценз - за ремонт само на полските изтребители МиГ-29. Така че полската страна няма никаква възможност и лиценз да отремонтира самолети МиГ-29 от друга страна", каза Атанас Мерджанов. Борисов и РБ твърдо зад Ненчев   Преди срещата с Реформаторския блок Ненчев разговаря и с премиера Бойко Борисов, след като в четвъртък командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев в рамките на няколко часа подаде и оттегли оставката си след обещание от страна на премиера следващата година да бъдат отделени за ВВС 80 млн. лева повече.   В петък Борисов подкрепи Ненчев и отхвърли искането на БСП и "Атака" да бъде отстранен от правителството. Премиерът контраатакува левицата, че именно тя е виновна за срива на авиацията.   "Лесно се искат оставки – защо 20 години политическите ни опоненти не са си мръднали пръста за военната авиация. Помните ли при тройната коалиция се отчитаха по 5 – 6 млрд. излишък на края на годината. Защо тогава от БСП не смениха авиацията, не строиха магистрали и пречиствателни станции, болници? Изведнъж в нашето управление за пореден път се пада да изправяме нещо, което се е сринало", коментира Борисов.   Той обясни, че е готов да "се напрегне бюджетът до дупка" и да се намерят пари за решаването на най-спешните проблеми на авиацията. "Няма да допуснем да се срине авиацията", каза Борисов. Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев каза от своя старана, че политическите атаки срещу министъра на отбраната идват от политически партии, които, докато са били на власт, са разпределяли излишък от 5-6 млрд лв. без да се погрижат нито на йота за сигурността, за отбранителната способност на БА.   Все пак на въпрос десният лидер не скри, че имат и критики към Николай Ненчев, но не уточни какви.   Горанов скептичен за нови изтребители   Финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че военният бюджет следващата година ще бъде вдигнат, но не значително. "Не съм сигурен, че ще решим казуса с изтребителите по начина, в който се представя като стратегия за осигуряване на над милиард, необходим за чисто нови изтребители. Едва ли ще можем следващата година да осигурим такъв голям ресурс, знаете състоянието на фиска", коментира Горанов в отговор на въпрос. Проблемът с тежкото състояние на авиацията е от години, като няколко поредни правителства не приемат за приоритет закупуването на нов тип боен самолет и решаването на проблема. От друга страна, няма да се наложи средствата за евентуалното закупуване на нови машини да се плащат наведнъж, а ще се разсрочат през годините, като така има възможност да бъдат покрити от бюджетите за отбрана.

Премиерът твърдо подкрепи военния министър и обвини БСП за колапса на авиацията

http://www.mediapool.bg/premierat-tvardo-podkrepi-voenniya-ministar-i-obvini-bsp-za-kolapsa-na-aviatsiyata-news239933.html

Премиерът Бойко Борисов подкрепи в петък военния министър Николай Ненчев, след като преди ден БСП и "Атака" поискаха оставката му заради тежкото състояние на бойната авиация.   "Лесно се искат оставки – защо 20 години политическите ни опоненти не са си мръднали пръста за военната авиация. Помните ли при тройната коалиция се отчитаха по 5 – 6 млрд. излишък на края на годината. Защо тогава от БСП не смениха авиацията, не строиха магистрали и пречиствателни станции, болници? Изведнъж в нашето управление за пореден път се пада да изправяме нещо, което се е сринало", коментира Борисов.   Късно вечерта в четвъртък той се срещна с Ненчев, след като по-рано през деня командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев в рамките на няколко часа подаде и оттегли оставката си след обещание от страна на премиера следващата година да бъдат отделени за ВВС 80 млн. лева повече.   Борисов обясни в петък, че е готов да "се напрегне бюджетът до дупка" и да се намерят пари за решаването на най-спешните проблеми на авиацията.   "Няма да допуснем да се срине авиацията", каза Борисов.   България е изправена пред опасността да не може да пази небето си, тъй като разчита на старите съветски изтребители МиГ -29, но не успя да се разбере с руснаците да продължат поддръжката им и се готви да възложи ремонта им на Полша. Затова правителството подготвя възможността за съвместна охрана на небето ни с други страни членки на НАТО.   "Винаги ще държим наш изтребител да е водещ, ако има двойка, винаги ще държим да имаме изтребителна авиация, макар че 7 държави в ЕС нямат, въпреки че са далеч по-добре в икономическо отношение от нас", посочи той.   В същото време финансовият министър Владислав Горанов коментира, че България не може да си позволи да отдели 1 млрд. лева за закупуването на нов тип боен самолет.   "Знаете, че сме в процедура по свръхдефицит. Знаете, че сме в много напреднал етап за подписване на споразумение за ремонт на съществуващата такава техника. Военният бюджет ще бъде увеличен. Не е сигурно, че ще можем да постигнем това, което се иска от нашите партньори, но посоката ще е такава", отбеляза Горанов в отговор на постоянните критики на НАТО, че България не отделя достатъчно средства за отбрана. Проблемът с тежкото състояние на авиацията е от години, като няколко поредни правителства не приемат за приоритет закупуването на нов тип боен самолет и решаването на проблема. Средствата за евентуалното закупуване на нови машини няма да трябва да се платят наведнъж, а ще се разсрочат през годините, като така има възможност да бъдат покрити от бюджетите за отбрана. Очаква се по-късно в петък военният министър Николай Ненчев да се срещне с депутатите от Реформаторския блок.   Очаквайте подробности.

Държавна агенция ще отговаря за електронното управление

http://www.investor.bg/novini/261/a/dyrjavna-agenciia-shte-otgovaria-za-elektronnoto-upravlenie-203376/

В последните 15 години различните администрации провеждат некоординирани политики в областта, се казва в проект за промяна на законодателството

БСП – Поморие открива предизборната кампания на 3.10. (събота)

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TcvCRHLujkU/

bspБСП – Поморие открива предизборната кампания на местни избори – 2015 година на 3.10. (събота) от 10.00 часа в “Здравница Сан Марина” (бившият “Център Св. Георги”). От предизборния щаб съобщиха, че ще бъдат представени: Никодим Стоянов – кандидат за кмет на Община Поморие и кандидатите за общински съветници и кметове по населени места.

Министър Павлова: Прекратяваме концесията на 4 плажа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019989

Концесията на 4 плажа ще бъде прекратена заради системни нарушения, съобщи министърът на МРРБ Лиляна Павлова в Бургас.
Това са ивиците Обзор Централен, Слънчев бряг Север, Несебър Юг и Ахтопол Север. Има процедура, по която ще са стане прекратяването, вече съм информирала Министерски съвет, допълни Павлова.
Концесията на 4 плажа ще бъде прекратена заради системни нарушения, съобщи министърът на МРРБ Лиляна Павлова в Бургас. Това са ивиците Обзор Централен, Слънчев бряг Север, Несебър Юг и Ахтопол Север. Има процедура, по която ще са стане прекратяването, вече съм информирала Министерски съвет, допълни Павлова.

Претендентът за втори кметски мандат Даниел Панов: Велико Търново посреща близо 1 милион туристи годишно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019959

Предприемачите в сферата на туризма подкрепиха Даниел Панов за втори кметски мандат в Търново, който да започне веднага след 25 октомври. Кандидатът на партия ГЕРБ проведе ползотворна среща с представителите на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, основната тема на която бе бъдещето на туризма, информираха от партийния пресцентър.
Предприемачите в сферата на туризма подкрепиха Даниел Панов за втори кметски мандат в Търново, който да започне веднага след 25 октомври. Кандидатът на партия ГЕРБ проведе ползотворна среща с представителите на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, основната тема на която бе бъдещето на туризма, информираха от партийния пресцентър.

Претендентът за втори кметски мандат Даниел Панов: Велико Търново посреща близо 1 милион туристи годишно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5019996

Предприемачите в сферата на туризма подкрепиха Даниел Панов за втори кметски мандат в Търново, който да започне веднага след 25 октомври. Кандидатът на партия ГЕРБ проведе ползотворна среща с представителите на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, основната тема на която бе бъдещето на туризма, информираха от партийния пресцентър.
Предприемачите в сферата на туризма подкрепиха Даниел Панов за втори кметски мандат в Търново, който да започне веднага след 25 октомври. Кандидатът на партия ГЕРБ проведе ползотворна среща с представителите на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, основната тема на която бе бъдещето на туризма, информираха от партийния пресцентър.

Инфографика на деня: Профил на бежанците в България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/02/2620534_infografika_na_denia_profil_na_bejancite_v_bulgariia/?ref=rss


Според данните на Държавна агенция за бежанците, броят на потърсилите убежище на територията на страната трайно нараства от 2010 година насам, като най-сериозен ръст, както в България, така и в останалите европейски държави, се наблюдава от началото на 2014 г. Любопитен е големият брой на процедури за предоставяне на статут, които са били прекратени – те са повече както от броя на успешните предоставяния на бежански и хуманитарен статут, така и от отказаните. Производството се прекратява,...

Мерджанов: Предварителният договор с Полша има само политическа, но не и правна и търговска стойност

http://www.cross.bg/polsha-dogovor-merdzhanov-1482750.html

/КРОСС/Не е възможно МС да одобри договори за ремонтите на МиГ-овете с Полша, защото българската страна ще попадне в тежка съдебна сага, каза пред журналисти народният представител от ПГ на БСП лява България Атанас Мерджанов в отговор на въпрос, какво ще последва, ако в сряда на МС бъдат одобрени договорите за ремонта на българските МиГ-29 в Полша. Георги Караджов от РБ заяви, че  доворът на България с Полша за ремонт на двигателите на нашите МиГ-ове е парафиран и предстои МС на следващото си заседание в сряда да упълномощи министъра на отбраната да си положи подписа. По думите му, зам.-министъра на отбраната и упълномощено лице от полска страна вчера са парафирали окончателно този договор.  Твърдението на Гроздан Караджов е нелепо, тъй като ако има подписан предварителен договор, той има само политическо значение и стойност, коментира Мерджанов. „Такъв договор няма нито правна, нито търговска стойност. Ако търговското дружество в Полша има договорни отношения с производителя на МиГ-29 в Русия този договор е за ограничен лиценз само на полските изтребители", обясни народният представител. По думите му, Полша няма никаква възможност и лиценз да отремонтира самолети МиГ-29, които са притежание на друга страна. „За това твърденията, че Полша може да извършва подобни ремонти са несъстоятелни", каза Мерджанов. „Ние продължаваме да искаме оставката на министър Николай Ненчев, той е опасен за сигурността и отбраната

Горанов: Сумата за нови изтребители е непосилна за нас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019963

 Не съм сигурен, че ще решим казуса с изтребителите по начина, по който се поставя като стратегия за осигуряване на над 1 млрд.лв. за чисто нови изтребители. Сумата е твърде голяма, непосилна е за нас и едва ли ще могат да я осигурят скоро. Това заяви в НС финансовият министър Владислав Горанов, предаде БГНЕС.
 Не съм сигурен, че ще решим казуса с изтребителите по начина, по който се поставя като стратегия за осигуряване на над 1 млрд.лв. за чисто нови изтребители. Сумата е твърде голяма, непосилна е за нас и едва ли ще могат да я осигурят скоро. Това заяви в НС финансовият министър Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Мерджанов: Полската страна няма никаква възможност и лиценз да отремонтират самолети МиГ-29

http://frognews.bg/news_98798/Merdjanov-Polskata-strana-niama-nikakva-vazmojnost-i-litsenz-da-otremontirat-samoleti-MiG-29/

„Твърдението на Гроздан Караджов, според което има предподписан договор с Полша за ремонт на самолетите МиГ-29, е нелепо”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов пред журналисти в парламента.

ЕП одобрява 6,4 млн. евро помощ за бедствия в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019973


България трябва да получи близо 6,4 млн. евро помощ от Фонд „Солидарност“ на ЕС за преодоляване на щетите от тежките наводнения през януари?февруари 2015 г. Предложението ще бъде гласувано от Европейския парламент на предстоящото пленарно заседание следващата седмица в Страсбург. Докладчикът Андрей Новаков (ЕНП) ще представи съдържанието на
България трябва да получи близо 6,4 млн. евро помощ от Фонд „Солидарност“ на ЕС за преодоляване на щетите от тежките наводнения през януари?февруари 2015 г. Предложението ще бъде гласувано от Европейския парламент на предстоящото пленарно заседание следващата седмица в Страсбург. Докладчикът Андрей Новаков (ЕНП) ще представи съдържанието на

Във варненските семейни центрове: Учат изоставените дечица как се ходи и как се борави с лъжица

http://petel.bg/Vav-varnenskite-semeyni-tsentrove--Uchat-izostavenite-dechitsa-kak-se-hodi-i-kak-se-boravi-s-lazhitsa__129057

Юлия Георгиева, снимка Булфото Осемдесет деца и младежи, от които 57 с различни увреждания вече живеят в семейните центрове, които са...

Мистерия! Пътнически самолет изчезна над Индонезия!

http://petel.bg/Misteriya--Patnicheski-samolet-izchezna-nad-Indoneziya-__129062

Снимка: Булфото, архив Пътнически самолет е изчезнал над Източна Индонезия. Смята се, че на борда му има поне 10 пасажера, предаде...

ООН очаква 700 000 мигранти в Европа тази година

http://www.moreto.net/novini.php?n=302777

Агенцията на ООН за бежанците заяви, че очаква 700 000 мигранти и бежанци да пристигнат в Европа през Средиземно море тази година, като предвиди, че сходна ще е бройката им и през следващата 2016 г. „Отговорът на агенцията е базиран върху предположението, че до 700 000 души ще потърсят убежище и международна защита в Европа през 2015 г.

Горанов се скри от дебат за бъдещето на БДЖ

http://offnews.bg/news/n_1/n_566488.html

Финансовият министър Владислав Горанов провали заседание на парламентарната комисия по транспорт, в рамките на която трябваше да бъде изслушан по въпроси, свързани с финансовото осигуряване на сектор "Транспорт". Очакваше се в рамките на комисията да бъде обсъдна програма, която да предотврати обявяването на несъстоятелност на БДЖ. Той така и не се появи в зала "Изток" на парламента, докато депутатите от комисията, представители на сектора и неговият колега министърът на транспорта Ивайло Московски го чакаха и се чудеха какво се случва. "Имах уверението, че министър Горанов е потвърдил, но ако не се появи, това ще обезсмисли заседанието", каза Караджов. Половин час по-късно опитът за заседание приключи, а от БСП поискаха оставката на транспортния министър. Горанов, който беше в сградата на Народното събрание, обясни, че по правилник, докато има пленарно заседание, не могат да се провеждат комисии и затова не се е явил в зала "Изток".  "Когато си свикат нормално извънпленарно заседание, имам готовност да коментирам с тях всички въпроси, които ги интересуват", каза той. Горанов каза, че в поканата, която е била отправена към него, е пишело, че комисията ще заседава в 10:30 или след края на заседанието. Той не можа да обясни как Московски е разбрал за заседанието и е знаел, че започва. На въпрос защо не се е свързал с председателя на комисията Гроздан Караджов от РБ, за да се разберат, Горанов отговори: "Ами, вие му обяснете". Той все пак заяви, че не би подкрепил програмата, която се предлага в сегашния ѝ вид. Той добави, че бележките му по предложението са стотици страници и ще ги представи на нормално заседание. "Натрупаните проблеми в БДЖ са такива, че не може с магическа пръчка да се решат", каза той и подчерта, че на година се отпускат по 500 млн. лева.

Павел Васев се връща в Москва като шеф на културния ни център

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018869

Павел Васев - бивш директор на Народния театър, а сега временно изпълняващ длъжността шеф на Националния филмов център, спечели конкурс да ръководи Българския културен институт в Москва. Преди няколко години той успешно разви тази институция и укрепи връзките с руската култура. С неговите познанства с най-големите артисти в Русия можем да бъдем
Павел Васев - бивш директор на Народния театър, а сега временно изпълняващ длъжността шеф на Националния филмов център, спечели конкурс да ръководи Българския културен институт в Москва. Преди няколко години той успешно разви тази институция и укрепи връзките с руската култура. С неговите познанства с най-големите артисти в Русия можем да бъдем

Половината от проверените плажове по Черноморието са били в нарушение

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2015/10/02/2620566_polovinata_ot_proverenite_plajove_po_chernomorieto_sa/?ref=rss


Половината от проверените по Черноморието плажове през тазгодишния летен сезон са били в нарушение, каза днес в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от местния клон на радио "Фокус". Общо инспекциите са били 221, обхванали 48 ивици с договор за наем и 56, отдадени на концесия.

За системни нарушения и неизпълнение на дадените предписания, министърът ще предложи правителството да прекрати договорите с фирмите, стопанисващи плажовете в...

Наоми Кембъл позира гола за две списания

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/02/2620549_naomi_kembul_pozira_gola_za_dve_spisaniia/?ref=rss


Photo by @luimagazine @luigimurenu @luigiandiango #fashion #octoberissue A photo posted by Naomi Campbell (@iamnaomicampbell) on Sep 30, 2015 at 3:33pm PDT


45-годишният топмодел Наоми Кембъл демонстрира, че класата й няма възраст, като позира гола не за едно, а за две списания този месец - бразилският Vogue и френското Lui. Кадри от черно-белите фотосесии се появиха в "Инстаграм".

Снимките за Lui са направени от фотографите Луиджи и Янго, със стилист Дебора Афшани и...

Мезонет в Ню Йорк, проектиран от Заха Хадид, се продава за 50 млн. долара

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/10/02/2620321_mezonet_v_nju_iork_proektiran_ot_zaha_hadid_se_prodava/?ref=rss


Мезонет в Ню Йорк, проектиран от Заха Хадид, се продава за 50 млн. долара, съобщи dezeen. 

Апартаментът е в първата жилищна сграда, изготвена от известната архитектка за Ню Йорк, и се намира непостердствено до прочутия парк "Скай Лайн". Инвеститор е фирмата Related Companies.

Сградата е на 11 етажа и има 39 луксозни апартамента. Всеки от тях е с височина на тавана от 3.3 м, самостоятелни входни коридори и площ до 590 кв. м. Заха Хадид е проектирала и част от интериора на...

Борисов: Лесно се искат оставки, на нас се падна да поправим нещо, което се е сринало

http://www.cross.bg/borisov-ostavki-aviatziya-1482749.html

/КРОСС/Лесно се искат оставки - защо 20 години политическите ни опоненти не са си мръднали пръста за военната авиация. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от „Фокус". „Още в сряда приехме стратегия на Министерство на отбраната. Вчера се видяхме с министъра на отбраната Николай Ненчев просто, за да го информирам за разговора ни с ген.-майор Румен Радев. Няма нито една тема, по която МО не е срещнала подкрепа", обясни премиерът. „Лесно се искат оставки, но аз бих се обърнал към нашите политически опоненти и то с цялото ми уважение към тях, тъй като само преди една година бяха на власт, защо не подмениха самолетите тогава?", попита Борисов. „Помните ли при тройната коалиция се отчитаха по 5 - 6 млрд. излишък на края на годината. Защо тогава от БСП не смениха авиацията, не строиха магистрали и пречиствателни станции, болници? Да бяха подменили авиацията. Изведнъж в нашето управление за пореден път се пада да изправяме нещо, което се е сринало", заяви Бойко Борисов.Премиерът допълни, че сутринта е провел разговор с Радан Кънев по много теми, като една от тях е била авиацията.„Няма да допуснем по време на нашето управление, заради бездействието на поне 15 правителства до сега, че не са си мръднали пръста заради военната ни авиация, едни и същи самолети са 25 години

Дай Боже всекиму! Църквата печели близо 5 милиона годишно от наеми в столицата

http://pik.bg/дай-боже-всекиму-църквата-печели-близо-5-милиона-годишно-от-наеми-в-столицата-news409828.html

Дай Боже всекиму! Църквата печели близо 5 милиона годишно от наеми в столицата

Близо 5 млн. лв. на година припечелва църквата от отдаване под наем на имоти само в столицата. Според информация на „Монитор“ Софийската митрополия притежава най-много имоти, различни от черкви и манастири. По груба пазарна оценка недвижимата собственост на столичните свещеници се оценява на 50 млн. евро. В същото време митрополията си докарва по минимум 200 000 евро на месец от отдаване под наем само на част от апетитните имоти в София.

Повечето от тях са на пъпа на София. Духовниците са пуснали търговците дори в самата сграда на Софийската митрополия - 1400 кв. м от нея са отдадени под наем на пет магазина. Те са на партерните етажи на улиците „Съборна“ и „Калоян“. Под наем се дава и гаражът на ул. „Стефан Караджа”, както и 5 магазина и четири апартамента в ситито на града. В това число не влиза жилищната кооперация срещу Кукления факултет, също на ул. „Стефан Караджа”, в която са настанени свещеници на символични наеми между 70 и 100 лева за двустайни и тристайни жилища.

Сред най-доходоносните сгради са тези на площад „Света Неделя“. Наемът на ресторанта на гърба на Богословския факултет не пада под 3000 евро месечно, а от бившия мексикански под СИБанк наемът е 1800 евро. Магазинът на бул. „Христо Ботев” 1 доходът е 500 евро. За толкова се отдават и помещенията на ул. „Кърниградска” №1.

Битката на БСП за свободния достъп до парка на резиденция Лозенец продължава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019960

На протест пред резиденция „Лозенец“ вчера се събраха кандидатът за кмет на София проф. Михаил Мирчев, кандидатът да кмет на район Лозенец Румен Георгиев, водачът на листата за общински съветници Калоян Паргов, кандидати за общински съветници и депутати от БСП Лява България, както и граждани от района, съобщиха от пресцентъра на партията.
На протест пред резиденция „Лозенец“ вчера се събраха кандидатът за кмет на София проф. Михаил Мирчев, кандидатът да кмет на район Лозенец Румен Георгиев, водачът на листата за общински съветници Калоян Паргов, кандидати за общински съветници и депутати от БСП Лява България, както и граждани от района, съобщиха от пресцентъра на партията.

Най-жестоките римски наказания

http://curious.actualno.com/Naj-jestokite-rimski-nakazanija-news_498978.html

Най-тежката наказателна мярка- poena capitis в Древен Рим имала две разновидности: загуба на гражданска правоспособност и доброволно изгнание. В резултат на такова наказание гражданинът ставал роб с всички съпътстващи последствия. Присъда за пожизнен труд в мини и каменоломни е най-близкото до смъртното наказание, свързано със загуба на свобода. Едно от най-страшните наказания било разчленяване тялото на несъстоятелен длъжник от кредитори като сурогат за погасяване на дълга. Според законите кр

В Асеновград ремонтират само един тротоар, нямало пари за втори

http://asenovgrad.actualno.com/V-Asenovgrad-remontirat-samo-edin-trotoar-njamalo-pari-za-vtori-news_498996.html

Започва подмяна на тротоарната настилка само от едната страна на моста при кооперативния пазар в Асеновград. Предстои ремонтните дейности да стартират скоро, като за извършването им е предвидена сума в размер на 30 000 лева. Това обясни за Actualno.com временно изпълняващият длъжността кмет на Асеновград инженер Пламен Йончев. Йончев припомни, че решението за отпускане на средства за подмяна на тротоарната настилка на моста при пазара бе взето от Общинския съвет в града. Тогава бе отправено пре

Дъщерите на Ал Бано и Ромина на тайна визита в Малта

http://music.actualno.com/Dyshterite-na-Al-Bano-i-Romina-na-tajna-vizita-v-Malta-news_498997.html

Дъщерите на световноизвестния мега-дует Ал Бано и Ромина, които ще посетят София за грандиозен концерт през декември, са на тайна визита в Малта, разкриха италианските медии. Известните наследнички на фамилия Каризи публикуваха в социалните мрежи селфи от слънчевия остров, което веднага предизвика любопитството на журналистите от Ботуша. Двете сестри не поясняват каква точно е целта на визитата им, но най-вероятно става въпрос за бизнес пътуване, свързано с някое от многото им модни начинания.

Работодателите подкрепят законните ВЕИ-инсталации

http://business.actualno.com/Rabotodatelite-podkrepjat-zakonnite-VEI-instalacii--news_498998.html

Подкрепяме европейската политика за изграждане и включване в електроенергийната мрежа на енергия от ВЕИ. Всички законно изградени, законно присъединени и законно финансирани ВЕИ-инсталации са добре дошли в българската енергийна мрежа. Това се казва в декларация на работодателските организации във връзка с изявления в медиите от страна на Българската фотоволтаична асоциация, че „работодателските организации целенасочено търсят уязвяването и фалита на конкретни работодатели на цял един с

Издателска къща "Пан" пусна на пазара любимата поредица на децата по света - "Ужасния Хенри"

http://books.actualno.com/-Izdatelska-kyshta-Pan-pusna-na-pazara-lubimata-poredica-na-decata-po-sveta---Ujasnija-Henri-news_498999.html

От днес Издателска къща "Пан" пусна на пазара първите две книги от поредицата за Ужасния Хенри от Франческа Саймън: - Ужасния Хенри - Ужасния Хенри забогатява бързо Той мрази училището, състезанията и представленията. Общува само с малки гадняри като него. Подъл и вероломен, той е готов да продаде на търг идеалния си брат. Родителите му са винаги нащрек заради него и затова си търси нови. Пакостите му нямат край и около него е много забавно. Запознайте се с Ужасния Хенри – детето-чудо,

Евакуираха Двореца на правосъдието в Брюксел

http://europe.actualno.com/Evakuiraha-Dvoreca-na-pravosydieto-v-Bruksel-news_499000.html

Дворецът на правосъдието в Брюксел е евакуиран поради терористична заплаха, съобщи телевизия РТБФ, цитирана от БГНЕС. Сградата е напълно евакуирана след телефонно обаждане за заложена в нея бомба. Всички съдебни заседания са отложени, сградата е отцепена, полицията издирва бомба, предаде телевизията. Дворецът с площ от 26 000 квадратни метра е смятан за най-голямата съдебна сграда в Европа.

Ясни са кандидатите на съдиите за инспектори в Инспектората към ВСС

http://politics.actualno.com/Jasni-sa-kandidatite-na-sydiite-za-inspektori-v-Inspektorata-kym-VSS-news_499002.html

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати до председателя на Народното събрание и министъра на правосъдието списък от шестима съдии, посочени на 1 октомври 2015 г. от общите събрания на Гражданската и Търговската колегии и на Наказателната колегия, които отговарят на изискванията за кандидати за инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Магистратите, предложени от върховните съдии, са Ценка Георгиева, Мария Славчева, Любка Богданова, Теодора Нинова, Ел

Зоополицията вече е факт

http://society.actualno.com/Zoopolicijata-veche-e-fakt-news_499003.html

Над 60 служители от всички областни дирекции на МВР вече са определени да разследват престъпления спрямо животни, съобщи ресорният заместник-министър Красимир Ципов по време на кръгла маса за бъдещето на зоополицията у нас, предаде Дарик. Той припомни, че заради големия брой неразкрити престъпления през последните години, ръководството на МВР е издало заповед в средата на годината за определяне на полицаи, които да се занимават с това. България е втората държава в Европа, която ще има своя зоо

Над 1000 литра незаконен спирт иззеха митничари в Провадия

http://varna.actualno.com/Nad-1000-litra-nezakonen-spirt-izzeha-mitnichari-v-Provadija-news_499004.html

1400 литра спирт без документи са открили при проверка в Провадия митнически мобилни групи и служители на Митница Варна по публикувана в интернет обява, информира Topnovini.bg. В обявата се предлагала за продажба на сливова ракия, но когато митническите служители се обадили на посочените координати се оказало, че продавачът може да достави и спирт, основен „материал" за производството на предлаганата от него ракия. Уговорена била „среща" за покупка на 1400 литра спирт. Стоката била

Битката на БСП за свободния достъп до парка на резиденция Лозенец продължава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5019970

На протест пред резиденция „Лозенец“ вчера се събраха кандидатът за кмет на София проф. Михаил Мирчев, кандидатът да кмет на район Лозенец Румен Георгиев, водачът на листата за общински съветници Калоян Паргов, кандидати за общински съветници и депутати от БСП Лява България, както и граждани от района, съобщиха от пресцентъра на партията.
На протест пред резиденция „Лозенец“ вчера се събраха кандидатът за кмет на София проф. Михаил Мирчев, кандидатът да кмет на район Лозенец Румен Георгиев, водачът на листата за общински съветници Калоян Паргов, кандидати за общински съветници и депутати от БСП Лява България, както и граждани от района, съобщиха от пресцентъра на партията.

Въпреки спрения проект в "Южен поток България" са взимали по над 7 хил. лв. заплата

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/02/2620547_vupreki_spreniia_proekt_v_jujen_potok_bulgariia_sa/?ref=rss


През 2014 г. служителите на "Южен поток България" са получавали средно по 7696 лв. на месец, въпреки че проектът де факто беше спряно. Това се вижда от финансовия отчет на компанията, в която "Газпром" и Българския енергиен холдинг държат равен дял. Компанията беше създадена, за да изгражда частта от проекта на българска територия.

Според отчета на компанията до момента няма официален документ, който да спира проекта и изграждането му продължава по план, съобщава "Труд" в днешния си брой.

За сравнение година по-рано, през 2013 г. средно в компанията са изплащани 10 873 лв. на месец. След като руският президент Владимир Путин обяви краят на проекта, макар и българската страна официално да не е уведомена и до днес, нито пък да са предприети юридически мерки, енергийният министър теменужка Петкова предложи заплащането в дружеството да се намали. В края на миналата година тя предложи заплатите да се сведат до средните за сектора около 1500 лв. От БЕХ обаче само са поставили въпроса на общо събрание на акционерите в средата на годината, но не са внесли предложение и съответно то не е било гласувано.

От отчета на компанията се вижда още, че през миналата година "Южен поток България" е похарчила близо 40 млн. лева за покупка на земи, дълготрайни активи и разрешителни за преминаване. Отчетена е 15.25 млн. лв. загуба към края на годината.

19 години БСП мълчи за убийството на Андрей Луканов

http://web.barometar.net/81915/

На 2 октомври през 1996 г. бе убит Андрей Луканов – бившият премиер и реформатор, изиграл сериозна роля за свалянето на Тодор Живков. Застрелян от наемен убиец на излизане от дома му на столичната ул. „Латинка” и досега няма осъден за убийството му и то продължава да се води неразкрито. Заподозрени и арестувани за атентата са […]

САЩ въоръжават Украйна през България

http://www.cross.bg/ykraiina-bulgariya-hrolenko-1482748.html

/КРОСС/ САЩ доставят на Украйна смъртоносно оръжия въпреки официалните уверения в обратното. Вашингтон вече е доставил на Киев около 200 снайпера, 400 автомата, около 200 ръчни гранатомета и боеприпаси, а доставките са направени през България. В момента в българското предприятие „Вазовски машиностроителни заводи" в Сопот се произвеждат гранатомети, които ще бъдат внесени в Украйна, съобщава РИА „Новости". В продължение на поне 20 години България е използвана при различни оръжейни сделки, които трябва да останат в тайна, коментира Александър Хроленко пред руската агенция. Директните доставки на смъртоносно оръжие от САЩ за Украйна биха нарушили постигнатите в Минск споразумения и със сигурност няма да останат незабелязани. От друга страна, България е член на НАТО и подобен товар не предизвиква никакво подозрение. Оръжията може да бъдат транспортирани от България за Украйна, като бъдат представени за резервни авточасти, коментира Хроленко. Съобщенията в пресата за доставка на бойни пехотни машини „Мардер" и минохвъргачки „Тунджа" от България за Украйна засега не са потвърдени, отбелязва Хроленко. На 28 септември украинският вътрешен министър Арсен Аваков обяви, че Украйна е получила ново оръжие - едрокалибрени снайпери Barrett М107А1 с прицели Leupold MR4 4-5-14. Скоро на въоръжение пък трябва да постъпи реактивна противотанкова граната DRTG-73

Ромина на Дарко Тасевски: С третото бебе ще сменям памперси със затворени очи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5019956

Мис България 2010 г. – Ромина Тасевска и съпругът й – футболистът Дарко Тасевски, са в очакване на своето трето дете. Те не крият, че за да бъдат пълноценни родители, както към Дария и Давид, така и към новия член на семейството, ще прибегнат до услугите на детегледачка. Те живеят в Тайланд, където македонецът играе за местен отбор,
Мис България 2010 г. – Ромина Тасевска и съпругът й – футболистът Дарко Тасевски, са в очакване на своето трето дете. Те не крият, че за да бъдат пълноценни родители, както към Дария и Давид, така и към новия член на семейството, ще прибегнат до услугите на детегледачка. Те живеят в Тайланд, където македонецът играе за местен отбор,

Полицията във Варна: Има данни за външна намеса при взрива на автомобила

http://www.moreto.net/novini.php?n=302791

Има данни за външна намеса при взрива на дачията късно снощи във Варна. Това съобщиха за Moreto.net от Варненската полиция. Сигналът е подаден около 23:40 часа. Автомобилът е бил паркиран пред частен дом, в непосредствена близост до банков офис.

Ромина на Дарко Тасевски: С третото бебе ще сменям памперси със затворени очи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019932

Мис България 2010 г. – Ромина Тасевска и съпругът й – футболистът Дарко Тасевски, са в очакване на своето трето дете. Те не крият, че за да бъдат пълноценни родители, както към Дария и Давид, така и към новия член на семейството, ще прибегнат до услугите на детегледачка. Те живеят в Тайланд, където македонецът играе за местен отбор,
Мис България 2010 г. – Ромина Тасевска и съпругът й – футболистът Дарко Тасевски, са в очакване на своето трето дете. Те не крият, че за да бъдат пълноценни родители, както към Дария и Давид, така и към новия член на семейството, ще прибегнат до услугите на детегледачка. Те живеят в Тайланд, където македонецът играе за местен отбор,

Правосъдният министър изхвърли синдик на основна фирма на Цветан Василев

http://offnews.bg/news/n_1/n_566429.html

Министърът на правосъдието Христо Иванов издаде заповед за заличаването на синдика Даниела Куцева от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производството по несъстоятелност на една от основните фирми, контролирани от банкера Цветан Василев преди краха на банката му КТБ. Причината е "извършени сериозни нарушения", се казва в прессъобщение на правосъдното министерство от тази сутрин. Заповедта подлежи на обжалване пред Върховния административен съд и след влизането й в сила ще бъде обнародвана в „Държавен вестник“. Заповедта е издадена в резултат на проверка на Инспектората на министъра по Закона за съдебната власт, започнала след сигнал на член на управителното тяло на „Технологичен център – Институт по микроелектроника” АД (ТЦ-ИМЕ АД) срещу Даниела Куцева в качеството ѝ на временен синдик, назначен от Софийски градски съд (СГС) като обезпечителна мярка по чл. 629а, ал. 1, т.1 от Търговския закон (ТЗ). Проверката на работата на Куцева като временен синдик на ТЦ-ИМЕ АД е установила редица нарушения и превишаване на права. През юни 2014 г., ден преди да встъпи в длъжност и без все още да притежава качеството на временен синдик по чл. 629а, ал. 1, т. 1 от ТЗ, тя е сключила договор за охрана от името на дружеството. По правило временният синдик по чл. 629а от ТЗ не представлява дружеството и няма право да сключва договори и да поема задължения от негово име. Нещо повече, сключеният едногодишен договор за охрана на офиса на дружеството е крайно неизгоден, става ясно от констатациите на Инспектората. Договорът е с „Делта гард“ ООД , охранителна фирма, станала известна от предишен случай на превишаване на права от временен синдик по същата схема, пишат от МП. Според неговите клаузи, срещу цена от 25 000 лв. месечно „Делта гард“ ООД трябва да осигури три 24-часови поста и един пост на 12-часов режим за офиса на дружеството в София. Същевременно, още преди назначаването на временния синдик по чл. 629а, ал.1, т.1 от ТЗ, с протокол за претърсване и изземване, Следственият отдел на СГП е иззел от офиса документацията, която трябва да се охранява, като този факт е бил съобщен на синдика Куцева. На 19 юни 2014 г. тя уведомява съда, че е поставен само един пост – на 24-часов режим пред входа на сградата, в която се помещава дружеството, което по същество е неизпълнение на договора за охрана. Въпреки невъзможността да бъде изпълнен договорът, синдик Куцева не е предприела необходимото за неговото изменение или прекратяване. При сключения на 3 септември 2014 г. нов договор за охрана отново са предвидени 4 поста – три 24-часови и един на 12-часов режим. С анекс към първия договор, е договорена неустойка в размер на 30 (тридесет) месечни вноски, при прекратяване на договора по вина на която и да е от страните. Размерът на неустойката надвишава 2,5 пъти размера на възнаграждението по договора, предвидено за целия срок на действие. „Съгласно чл. 660, ал. 1 от ТЗ синдикът е длъжен да осъществява правомощията си с грижата на добър търговец. Само по себе си понятието "грижата на добър търговец" е абстрактно и съдържанието му се определя за всяка конкретна хипотеза. Основният критерий, който следва да се приложи е положил ли е онези усилия, настойчивост и добросъвестност при упражняване на правомощията си като временен синдик, назначен по чл. 629а, ал.1, т. 1 от ТЗ, така че да охрани в максимална степен интересите на дружеството. Видно от сключените договори за охрана и анекси към тях, синдикът не е изпълнявал задълженията си с грижата на добър търговец“, пише в заповедта на министъра. Даниела Куцева не е изпълнила и задължението си по чл. 659, ал.1 от ТЗ да вписва всяко свое действие, свързано с управление или разпореждане с вещи и права от имуществото на длъжника. През август 2014 г. Окръжен съд – Варна освобождава г-жа Куцева като синдик по друго търговско дело с мотив, че тя не е изпълнявала задълженията си и с действията си е застрашила интересите на кредитора или длъжника (чл. 655, ал. 2 ТЗ). Определението на ОС–Варна по това дело е потвърдено от Варненския апелативен съд през октомври, а малко след това, въз основа на това определение г-жа Куцева е била освободена като синдик и по друго търговско дело в ОС – Варна, пак потвърдено от АС-Варна. Основанието този път е чл. 657, ал. 1,т.3 от ТЗ – тя е престанала да отговаря на изискванията на закона, доколкото Търговският закон поставя условие синдикът да не е бил освобождаван като синдик на основание чл. 655, ал. 2 ТЗ (неизпълнение на задълженията или застрашаване интересите на кредитора или длъжника). На същото основание чл. 657, ал.1, т. 3 от ТЗ (не отговаря на изискванията на закона) Даниела Куцева е била освободена от съда като временен синдик на ТЦ-ИМЕ АД на 5 декември 2014 г. С определението тя е била задължена да представи окончателен доклад в 3-дневен срок. Отчетът е бил представен едва месец по-късно. Даниела Куцева е вторият синдик, за който министър Иванов издава заповед за заличаване от списъка заради извършени нарушения. На 12 януари т. г. министърът на правосъдието нареди изключването на Панайот Велков от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производства по несъстоятелност по Търговския закон. Проверката на дейността на Панайот Велков като временен синдик, назначена по повод на няколко сигнала по различни дела, констатира редица нарушения - превишаване на правомощия, неправомерно сключване на договори за сметка на дружествата-ответници, включително и на договори за охрана, при крайно неизгодни условия, различни действия, които затрудняват търговската дейност и др. Даниела Куцева е синдик на ТЦ ИМЕ до 9 март 2015 г., когато името й е заличено, показва справка в Търговския регистър.

Борисов защити Ненчев и обвини предишните управляващи за състоянието на авиацията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/02/2620553_borisov_zashtiti_nenchev_i_obvini_predishnite/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов се застъпи за министъра на отбраната Николай Ненчев и обвини политическите си противници, управлявали в последните години за състоянието на авиацията. Борисов коментира пред журналисти подадената и впоследствие оттеглена оставка на командира на Военновъздушните сили Румен Радев, както и вчерашната си среща с Ненчев, за чиято оставка настояха от БСП и "Атака".

"Не е честно да си бездействал 20 години и да излизаш сега и да искаш оставката на един човек, който ако има пари, ще го направи", заяви Борисов пред журналисти, цитиран от агенция "Фокус". Той обвини политическите си опоненти, че "не са си мръднали пръста за военната авиация" и попита: "Тъй като само преди една година бяха на власт, защо не подмениха самолетите тогава?".

"Помните ли при тройната коалиция се отчитаха по 5 – 6 млрд. излишък на края на годината. Защо тогава от БСП не смениха авиацията, не строиха магистрали и пречиствателни станции, болници? Да бяха подменили авиацията. Изведнъж в нашето управление за пореден път се пада да изправяме нещо, което се е сринало", каза Борисов.

Премиерът обясни, че вчерашната му среща с министъра на отбраната е била, за да го информира за разговора си с ген.-майор Румен Радев, след който командира на ВВС оттегли оставката си. "Няма нито една тема, по която Министерството на отбраната не е срещнало подкрепа", смята Борисов. Тази сутрин той се е срещнал и със съпредседателя на парламентарната група на Реформаторския блок, като една от обсъдените теми е била авиацията.

"Няма да допуснем по време на нашето управление, заради бездействието на поне 15 правителства до сега, че не са си мръднали пръста заради военната ни авиация, едни и същи самолети са 25 години. Изведнъж сега дойдоха ремонтите и нова ескадрила да купим, така че с тялото ми уважение ги моля да отчетат какво са направили, всъщност те нищо не са направили, и да ни оставят да вършим работата", коментира той.

В коментар на предложените от Министерството на отбраната законодателни промени, които ще разрешат чужди самолети да охраняват въздушното пространство на България, Борисов каза: "Винаги ще държим наш изтребител да е водещ, да имаме изтребително авиации".

Легендарни драми и вълнуващи мистерии в новата поредица на ID Xtra „Поверително от Венити Феър”

http://www.cross.bg/veniti-feur-sveta-1482747.html

/КРОСС/ От секс скандали до безскрупулни убийства, Венити Феър представя най-невероятните криминални драми през изминалите десетилетия - истории, в които желанието за власт, пари и слава са едно цяло. ID Xtra осъществява ексклузивно партньорство с известните „Condé Nast Entertainment", за да потопи зрителите в завладяващите трилъри на Венити Феър, част от новата поредица „Поверително от Венити Феър". Венити Феър отваря своите врати, предлагайки безпрецедентен достъп до редакторите на списанието, които са разкрили истината около някои от най-вълнуващите скандали в света. „Венити Фейр е културен филтър, който придава изтънчена и премерена чувствителност на едни от най-сензационните истории. Начинът, по който списанието разказва за аферите, е неподражаем, привличайки най-влиятелната и важна част от аудиторията навсякъде по света. Наистина, има нещо зад подлите дела на влиятелните и богатите, което държи всички нас в плен на желанието за още, затова сме особено щастливи да дадем на зрителите това, което ги вълнува всяка седмица по ID Xtra", коментират от Discovery Networks. Всеки едночасов епизод на „Поверително от Венити Феър" включва запленяващи мистерии от страниците на списанието. Редакторите дават на зрителите ексклузивна информация за всяка история, подплатена от разкази от първо лице на замесените в случая - от правораздавателните органи до членове на семействата и приятели на жертвите

Иван Портних: Амбицията ни е да постигнем мнозинство в Общинския съвет и да носим пълна отговорност за Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302789

Амбицията ни е да постигнем максимален изборен резултат, за да носим ясна отговорност за бъдещето на Варна, за да реализираме всички проекти, които сме подготвили през последните две години. Така ще гарантираме на Варна устойчив път на развитие.

Прекратяват концесията на четири плажа по Черноморието

http://pik.bg/прекратяват-концесията-на-четири-плажа-по-черноморието-news409816.html

Прекратяват концесията на четири плажа по Черноморието

МРРБ ще предложи четири плажа по Черноморието за прекратяване на концесията. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Бурагс, цитирана от "Фокус".

Това са Обзор - централен, Слънчев бряг - север, Несебър - юг, Ахтопол -север.

Министър Павлова обясни, че причината е неизпълнение на издадените предписания от служителите на ведомството. По думите й, когато има над 3 пъти неизпълнение на предписанията, има възможност да се прекрати концесията. За тези четири плажни ивици министър Павлова ще предложи на Министерския съвет да прекрати концесията. От вчера официално приключи летният сезон 2015. МРРБ е извършило проверки през целия летен сезон, като общият им брой е 221 на 48 плажа с договор за наем и на 56- с концесия.

Министър Павлова обяви, че при над 50% от плажовете по Черноморието са открити нарушения. Най-честите са недостатъчен брой спасители и спасителни пунктове, нарушено медицинско и здравно обслужване, липса на указателни табели, липса на 50 на сто от активната плажна площ за свободно разполагане на плажните принадлежности. Плажовете под наем, които са без открити нарушения, са Свети Влас изток и запад, къмпинг „Веселие” и „Козлука”.

Плажовете на концесия без нарушения са Албена, Златни пясъци, Константин и Елена, буните, офицерският и рибарският Робинзон и Лозенец-Караагач. Министър Павлова подчерта, че са извършени точни замервания с GPS система. Към края на септември близо 1 млн. лв. са приходите от съставени актове, като очкаванията са сумата да се завиши, след окончателното разплащане от страна на нарушителите.

„Доста сериозен процент са санкциите от установените нарушения”, каза Павлова. По думите й, за 17 плажа ще се проведе процедура за избор на наемател за лято 2016 и 17 за концесия. Приходите от наеми и концесия са 10 млн. и 900 хил. лева към края на септември. Очакваната сума е тя да достигне до 14 млн. лева след всички разплащания. 

Борисов: Лесно се искат оставки, на нас се падна да поправим нещо, което се е сринало

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5019950

Лесно се искат оставки – защо 20 години политическите ни опоненти не са си мръднали пръста за военната авиация. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, предаде „Фокус”.
„Още в сряда приехме стратегия на Министерство на отбраната. Вчера се видяхме с министъра на отбраната Николай Ненчев просто,
Лесно се искат оставки – защо 20 години политическите ни опоненти не са си мръднали пръста за военната авиация. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, предаде „Фокус”. „Още в сряда приехме стратегия на Министерство на отбраната. Вчера се видяхме с министъра на отбраната Николай Ненчев просто,

Загина рокаджия, преводач на Стивън Кинг на български

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5019941

Адриан Лазаровски - писател, преводач и дългогодишен рок журналист ('Нов Ритъм', 'Хаос', 'Про-Рок') e загинал в автомобилна катастрофа вчера към 18,30, съобщава сайтът на Радио Тангра.
Лазаровски се е сблъскал челно с беемвето си с камион на пътя Шумен-Бургас.
Носител е на националното отличие за най-добър преводач в сферата на фантастиката за
Адриан Лазаровски - писател, преводач и дългогодишен рок журналист ('Нов Ритъм', 'Хаос', 'Про-Рок') e загинал в автомобилна катастрофа вчера към 18,30, съобщава сайтът на Радио Тангра. Лазаровски се е сблъскал челно с беемвето си с камион на пътя Шумен-Бургас. Носител е на националното отличие за най-добър преводач в сферата на фантастиката за

Възстановяват отнесени от потоп улици в Търновско с 1.4 милиона лв. от фонд"Солидарност"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019920


Продължават дейностите по ликвидиране последиците върху обществената инфраструктура от наводнението от 19-ти юни 2014 г., финансирани от Европейски фонд
Продължават дейностите по ликвидиране последиците върху обществената инфраструктура от наводнението от 19-ти юни 2014 г., финансирани от Европейски фонд "Солидарност", информират от общинската администрация в Търново. В село Пчелище приключва ремонтът и асфалтирането на улици. Положени са над 2 400 кв.

Борисов: Лесно се искат оставки, на нас се падна да поправим нещо, което се е сринало

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019940

Лесно се искат оставки – защо 20 години политическите ни опоненти не са си мръднали пръста за военната авиация. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, предаде „Фокус”.
„Още в сряда приехме стратегия на Министерство на отбраната. Вчера се видяхме с министъра на отбраната Николай Ненчев просто,
Лесно се искат оставки – защо 20 години политическите ни опоненти не са си мръднали пръста за военната авиация. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, предаде „Фокус”. „Още в сряда приехме стратегия на Министерство на отбраната. Вчера се видяхме с министъра на отбраната Николай Ненчев просто,

Загина рокаджия, преводач на Стивън Кинг на български

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019923

Адриан Лазаровски - писател, преводач и дългогодишен рок журналист ('Нов Ритъм', 'Хаос', 'Про-Рок') e загинал в автомобилна катастрофа вчера към 18,30, съобщава сайтът на Радио Тангра.
Лазаровски се е сблъскал челно с беемвето си с камион на пътя Шумен-Бургас.
Носител е на националното отличие за най-добър преводач в сферата на фантастиката за
Адриан Лазаровски - писател, преводач и дългогодишен рок журналист ('Нов Ритъм', 'Хаос', 'Про-Рок') e загинал в автомобилна катастрофа вчера към 18,30, съобщава сайтът на Радио Тангра. Лазаровски се е сблъскал челно с беемвето си с камион на пътя Шумен-Бургас. Носител е на националното отличие за най-добър преводач в сферата на фантастиката за

Заличиха още един синдик на фирма, свързана с КТБ

http://frognews.bg/news_98796/Zalichiha-oshte-edin-sindik-na-firma-svarzana-s-KTB/

Заради извършени сериозни нарушения министърът на правосъдието Христо Иванов изключи Даниела Куцева от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производството по несъстоятелност по Търговския закон, съобщиха от МП.

Първо в "24 часа": Двама полицаи арестувани, искали 300 лева да смачкат преписка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019925


Двама полицаи от София са задържани при акция на дирекция
Двама полицаи от София са задържани при акция на дирекция" Вътрешна сигурност" на МВР , научи "24 часа". МВР-служителите ще бъдат обискирани по сигнал , че са искали 300 лева , за да смачкат преписка.  Делото се водело за нанасяне на телесна повреда. Парите били поискани от жена, близка на разследвания.

Съмнения за холера у холандски турист

http://www.grreporter.info/smneniya-za-kholera-u-kholandski-turist/17991

Според лекарския екип първоначално 79-годишният мъж имал симптоми на тежка диария, но много бързо състоянието му се влошило значително. Сега те проучват вероятността той да е засегнат от атипичен холерен вибрион

прочети повече

Стратегията за спасяване на БДЖ увисна във въздуха

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/strategiiata-za-spasiavane-na-bdj-uvisna-vyv-vyzduha-203375/

Не се знае дали и кога ще има финансиране за изпълнението й, след като финансовият министър не се яви на изслушване в транспортната комисия на НС

Как Алексис Ципрас откри Америка

http://www.investor.bg/analizi/91/a/kak-aleksis-cipras-otkri-amerika-203318/

В рамките на три дни гръцкият премиер предизвика истински фурор в Ню Йорк, разказвайки на всички за нуждата от преструктуриране на дълговете на страната

Анелия Клисарова: „Шофирай разумно - чакат ни вкъщи“

http://www.moreto.net/novini.php?n=302788

На 3 октомври (събота), от 19 часа, пред Катедралата, независимият кандидат за кмет Анелия Клисарова ще открие парад на автомобилите на варненските участници в Националния дрифт фампионат. Събитието е под надслов „Шофирай разумно – чакат ни вкъщи“, а съорганизатор е местният клуб Drift Tiger.

Борисов избухна: Политическите ни опоненти нищо не са направили за 20 години във военната авиация. Да ни оставят да вършим работа. Оставки се искат лесно

http://pik.bg/борисов-избухна-политическите-ни-опоненти-нищо-не-са-направили-за-20-години-във-военната-а-news409804.html

Борисов избухна: Политическите ни опоненти нищо не са направили за 20 години във военната авиация. Да ни оставят да вършим работа. Оставки се искат лесно

Лесно се искат оставки – защо 20 години политическите ни опоненти не са си мръднали пръста за военната авиация. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов.

„Още в сряда приехме стратегия на Министерство на отбраната. Вчера се видяхме с министъра на отбраната Николай Ненчев просто, за да го информирам за разговора ни с ген.-майор Румен Радев. Няма нито една тема, по която МО не е срещнала подкрепа”, обясни премиерът.

„Лесно се искат оставки, но аз бих се обърнал към нашите политически опоненти и то с цялото ми уважение към тях, тъй като само преди една година бяха на власт, защо не подмениха самолетите тогава?”, попита Борисов.

„Помните ли при тройната коалиция се отчитаха по 5 – 6 млрд. излишък на края на годината. Защо тогава от БСП не смениха авиацията, не строиха магистрали и пречиствателни станции, болници? Да бяха подменили авиацията. Изведнъж в нашето управление за пореден път се пада да изправяме нещо, което се е сринало”, заяви Бойко Борисов.

Премиерът допълни, че сутринта е провел разговор с Радан Кънев по много теми, като една от тях е била авиацията.

„Няма да допуснем по време на нашето управление, заради бездействието на поне 15 правителства до сега, че не са си мръднали пръста заради военната ни авиация, едни и същи самолети са 25 години. Изведнъж сега дойдоха ремонтите и нова ескадрила да купим, така че с цялото ми уважение ги моля да отчетат какво са направили, всъщност те нищо не са направили, и да ни оставят да вършим работата”, коментира той. „Винаги ще държим наш изтребител да е водещ, да имаме изтребително авиации”, добави Борисов.

„Имам пълната подкрепа на колегите от РБ, не е честно да си бездействал 20 години и да излизаш сега и да искаш оставката на един човек, който ако има пари ще го направи. Вчера това казах и на ген.-майор Радев, разбирам здравето и живота на пилотите ни е еднакво ценен и ще направим всичко необходимо”, каза още министър-председателят.

По онлайн следите на масовия убиец от Роузбърг

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/po-onlajn-sledite-na-masoviia-ubiec-ot-rouzbyrg-6043276

Съседи, които са го разпознали на снимката, го описват като необщителен, неспокоен, вечно озъртащ се, за да разбере дали някой го наблюдава

Включиха отличените варненски фестивали в интерактивен каталог

http://web.barometar.net/81913/

Седемте варненски фестивала – Европейски музикален фестивал, Международен фолклорен фестивал – Варна, Международен майски хоров конкурс “Проф. Георги Димитров”, Международен музикален фестивал “Варненско лято”, Международен театрален фестивал “Варненско лято”, RADAR festival beyond music и Международен музикален фестивал „Море и спомени“, които получиха сертификат за европейско качество по проекта „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“(ЕФФЕ), са […]

Календерска: Изборът на София е между мен и Фандъкова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5019916

Изборът на София е между мен и г-жа Фандъкова. Всеки глас, даден за друг кандидат е глас за сегашния кмет и сегашния модел на управление на столицата. Това обяви кандидатът на ББЦ за кмет на столицата Мария Календерска в студиото на „Още от деня“ по БНТ.
Тя обясни, че и Ангел Джамбазки, и Вили Лилков, които са в управляващата коалиция,
Изборът на София е между мен и г-жа Фандъкова. Всеки глас, даден за друг кандидат е глас за сегашния кмет и сегашния модел на управление на столицата. Това обяви кандидатът на ББЦ за кмет на столицата Мария Календерска в студиото на „Още от деня“ по БНТ. Тя обясни, че и Ангел Джамбазки, и Вили Лилков, които са в управляващата коалиция,

Календерска: Изборът на София е между мен и Фандъкова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019909

Изборът на София е между мен и г-жа Фандъкова. Всеки глас, даден за друг кандидат е глас за сегашния кмет и сегашния модел на управление на столицата. Това обяви кандидатът на ББЦ за кмет на столицата Мария Календерска в студиото на „Още от деня“ по БНТ.
Тя обясни, че и Ангел Джамбазки, и Вили Лилков, които са в управляващата коалиция,
Изборът на София е между мен и г-жа Фандъкова. Всеки глас, даден за друг кандидат е глас за сегашния кмет и сегашния модел на управление на столицата. Това обяви кандидатът на ББЦ за кмет на столицата Мария Календерска в студиото на „Още от деня“ по БНТ. Тя обясни, че и Ангел Джамбазки, и Вили Лилков, които са в управляващата коалиция,

Ген. Атанасов: ГЕРБ искаха да сменят Бакалов, а не БСП

http://frognews.bg/news_98794/Gen-Atanasov-GERB-iskaha-da-smeniat-Bakalov-a-ne-BSP/

Аз разбирам мотивите на военните, че настояват тази служба да бъде оглавявана от кадрови военен. Големият проблем е, че народните представители не разбраха в самото начало много по-добрата идея да бъде създадена единни разузнавателна служба. Ако беше възприета тази идея, този проблем изобщо нямаше да стои.

Кандидати за кметове в Хасково се заиграват с бежанския проблем

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019899

Кандидати за кметове на общини в Хасковска област спекулират с бежанската криза и я използват за предизборна агитация. Това предупреди временният губернатор Станислав Дечев.
Още преди 2 месеца областната администрация е предупредила с писмо кабинета и Държавната агенция за бежанците, че няма да настанява нови имигранти в държавни имоти,
Кандидати за кметове на общини в Хасковска област спекулират с бежанската криза и я използват за предизборна агитация. Това предупреди временният губернатор Станислав Дечев. Още преди 2 месеца областната администрация е предупредила с писмо кабинета и Държавната агенция за бежанците, че няма да настанява нови имигранти в държавни имоти,

Крадец отмъкна „Ситроен“ във Варна и го разфасова

http://petel.bg/Kradets-otmakna----Sitroen----vav-Varna-i-go-razfasova__129030

Разкрит е извършителят на кражба на Л.А. «Ситроен», паркиран на неохраняем паркинг пред частен дом в ж.к. «Младост». Кражбата е...

Красимир Илиев се оттегли от битката за шеф на УС на федерацията по волейбол

http://petel.bg/Krasimir-Iliev-se-ottegli-ot-bitkata-za-shef-na-US-na-federatsiyata-po-voleybol__129058

Бившият президент на Националната волейболна лига и настоящ шеф та Черно море БАСК Красимир Илиев обяви, че се оттегля от битката за...

Ненчев: До дни ще бъде ратифициран договора за ремонт на МиГ-29

http://petel.bg/Nenchev--Do-dni-shhe-bade-ratifitsiran-dogovora-za-remont-na-MiG-29__129060

Снимка: Булфото До дни ще бъде ратифициран договора за ремонт на МиГ-29. Това коментира на брифинг в парламента министърът на отбраната...

Загиналият край Шумен e известен преводач

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5019887

Мъжът, който загина при тежък пътен инцидент край шуменското село Радко Димитриево към 18,20 часа в четвъртък, е известният преводач на Стивън Кинг и автор на фантастика Адриан Лазаровски/39г./ от Варна. БМВ-то му се блъснало в товарен товарен автомобил "Скания", натоварен със зеленчуци.
Леката кола се движела в посока Карнобат и навлязла в
Мъжът, който загина при тежък пътен инцидент край шуменското село Радко Димитриево към 18,20 часа в четвъртък, е известният преводач на Стивън Кинг и автор на фантастика Адриан Лазаровски/39г./ от Варна. БМВ-то му се блъснало в товарен товарен автомобил "Скания", натоварен със зеленчуци. Леката кола се движела в посока Карнобат и навлязла в

Иван Тотев и Николай Чунчуков поздравиха пенсионерите от район „Източен“ в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5019888


Кандидатите на ПП ГЕРБ за кмет на Пловдив и на район „Източен“ инж. Иван Тотев и Николай Чунчуков поздравиха с Международния ден на възрастните хора мъжете и жените от клуба на пенсионера на бул. „Източен“. Гостите, сред които и кандидати за общински съветници, бяха посрещнати с аплодисменти и прекрасни изпълнения на любими български песни.
Кандидатите на ПП ГЕРБ за кмет на Пловдив и на район „Източен“ инж. Иван Тотев и Николай Чунчуков поздравиха с Международния ден на възрастните хора мъжете и жените от клуба на пенсионера на бул. „Източен“. Гостите, сред които и кандидати за общински съветници, бяха посрещнати с аплодисменти и прекрасни изпълнения на любими български песни.

Иван Тотев и Николай Чунчуков поздравиха пенсионерите от район „Източен“ в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019880


Кандидатите на ПП ГЕРБ за кмет на Пловдив и на район „Източен“ инж. Иван Тотев и Николай Чунчуков поздравиха с Международния ден на възрастните хора мъжете и жените от клуба на пенсионера на бул. „Източен“. Гостите, сред които и кандидати за общински съветници, бяха посрещнати с аплодисменти и прекрасни изпълнения на любими български песни.
Кандидатите на ПП ГЕРБ за кмет на Пловдив и на район „Източен“ инж. Иван Тотев и Николай Чунчуков поздравиха с Международния ден на възрастните хора мъжете и жените от клуба на пенсионера на бул. „Източен“. Гостите, сред които и кандидати за общински съветници, бяха посрещнати с аплодисменти и прекрасни изпълнения на любими български песни.

ЦИК отмени медийните пакети за партии със субсидия

http://www.cross.bg/koalitziya-paketi-polychavat-1482746.html

/КРОСС/ Партиите с държавна субсидия все пак няма да получават и медийни пакети за разяснителната кампания за референдума, след като ЦИК отмени решението си от миналата седмица. Това е станало след намесата на финансовия министър Владислав Горанов. На 1 октомври ЦИК е приела ново становище, в което признава противоречие със закона за референдумите и съгласувателно писмо на министъра на финансите от 25 септември. Преди дни ЦИК реши да отпусне медийни пакети в намален обем с абсурдното обяснение, че те са част от коалиция, която няма да участва в разяснителната компания. Според закона за референдумите и Изборния кодекс всяка партия, коалиция и инициативен комитет без държавна субсидия има право на пакет до 40 хил. лв., с който да покрие разходите си по агитацията „за" или „против" въпроса, поставен на допитването. Повечето регистрирали се за участие в кампанията за електронното гласуване попадат точно в тази категория. Няколко партии обаче, които са част от парламентарни коалиции и получават държавна дотация според ЦИК също трябваше да получат държавни пари, но в намален размер, пропорционално на броя на партиите, участващи в коалиции. А те получават пари по Закона за политическите партии. Така с пакети щяха да се сдобият АБВ и Българска партия „Либерали" от коалиция АБВ с по 30 хил. лв., Партията на българските жени от коалиция ББЦ - с 34 хил. лв., Българска нова демокрация от Реформаторския блок - над 33 хил. лева

Народното събрание изслушва кандидатите за съдии в Конституционния съд

http://www.moreto.net/novini.php?n=302785

Комисията по правни въпроси ще изслуша кандидатите за съдия в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание. На свое заседание на 24 септември 2015 година Комисията констатира, че и двамата предложени кандидати – Михаил Кожарев и Константин Пенчев, отговарят на изискванията за заемане на длъжността.

БСП – Поморие открива предизборната кампания на 3.09. (събота)

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/AhOO0QKkrvQ/

bspБСП – Поморие открива предизборната кампания на местни избори – 2015 година на 3.09. (събота) от 10.00 часа в “Здравница Сан Марина” (бившият “Център Св. Георги”). От предизборния щаб съобщиха, че ще бъдат представени: Никодим Стоянов – кандидат за кмет на Община Поморие и кандидатите за общински съветници и кметове по населени места.

До края на годината се възстановява имунизационният календар за 6-годишните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5019878

До края на тази година ще възстановим имунизационния календар за 6-годишните деца, увери заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в предаването "Тази сутрин" по bTV, след като стана ясно, че реимунизациите са прекратени заради липса на 4-валентните ваксини.
Той пое ангажимент дотогава лекарите да имат необходимите дози ваксини,
До края на тази година ще възстановим имунизационния календар за 6-годишните деца, увери заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в предаването "Тази сутрин" по bTV, след като стана ясно, че реимунизациите са прекратени заради липса на 4-валентните ваксини. Той пое ангажимент дотогава лекарите да имат необходимите дози ваксини,

За правописа на Камата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018580

Тези дни Христо Стоичков написа в мрежата няколко думи с правописни грешки. Голяма работа!
Форумите направо се разпукаха. То не бяха селянин, цървул и подобни. Но най-любопитното и интересното от всичко е, че голяма част от злостните коментари под новината имаха нужда от коректор, защото бяха натъпкани с правописни грешки.
Тези дни Христо Стоичков написа в мрежата няколко думи с правописни грешки. Голяма работа! Форумите направо се разпукаха. То не бяха селянин, цървул и подобни. Но най-любопитното и интересното от всичко е, че голяма част от злостните коментари под новината имаха нужда от коректор, защото бяха натъпкани с правописни грешки.

До края на годината се възстановява имунизационният календар за 6-годишните

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019835

До края на тази година ще възстановим имунизационния календар за 6-годишните деца, увери заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в предаването
До края на тази година ще възстановим имунизационния календар за 6-годишните деца, увери заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в предаването "Тази сутрин" по bTV, след като стана ясно, че реимунизациите са прекратени заради липса на 4-валентните ваксини. Той пое ангажимент дотогава лекарите да имат необходимите дози ваксини,

Онкоболни, лекуващи се с анастрозола, няма да правят допълнителни изследвания

http://healthy.actualno.com/Onkobolni-lekuvashti-se-s-anastrozola-njama-da-pravjat-dopylnitelni-izsledvanija-news_498986.html

Пациентите, които имат действащи протоколи за лечение с лекарствени продукти от групата на анастрозола (с международно непатентно наименование INN Anastrozole) и занапред ще получават терапията си, без да се изисква да им бъдат направени допълнителни изследвания и консултации, както и да им бъдат издадени нови експертни становища. Това заявяват от НЗОК във връзка със запитвания на онкоболни пациенти дали е необходимо занапред да доплащат лекарствата, включени в Позитивния лекарствен списък (ПЛС

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване