Убиецът на Вероника поиска по-лека присъда

http://offnews.bg/news/n_1/n_566822.html

40-годишният Илиян Здравков, който беше осъден на 30 години затвор за убийството на 23-годината Вероника Здравкова, обжалва присъдата си, съобщи Нова телевизия. В средата на септември Великотърновският окръжен съд осъди Здравков на 30 години затвор – максималната възможна присъда, тъй като делото се гледа по съкратена процедура. Адвокатът на Здравков Кирил Станчев посочи, че има обстоятелства, които съдът трябва да вземе под внимание, като това, че осъденият не се е противопоставял на разследването, признал е вината си и е казал, че съжалява за стореното.  Станчев настоява още Илиян Здравков да работи с психолог, тъй като експертизите са доказали, че той има личностно разстройство. Родителите на убитата Вероника обаче настояват присъдата да не бъде намаляна. Надявам се да остане така, както е в момента, защото започвам да се плаша да не се окаже в един момент, че е невинен, коментира башата на убитото момиче Трайчо Трайков.

Белоглав лешояд пътува драматично до Стара Загора

http://pik.bg/белоглав-лешояд-пътува-драматично-до-стара-загора-news410066.html

Белоглав лешояд пътува драматично до Стара Загора

Белоглав немски лешояд, получен в рамките на проект „Нов живот за лешоядите”,  преживя истинска драма при пристигането си в България, разказаха от сдружение „Зелени Балкани”

На 29 септември птицата пристига в 21 часа на крилете на редовен пътнически полет от Франкфурт за София. Лешоядът трябвало  да пътува към Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани в Стара Загора, за кратък период на карантина, преди да бъде преместен в една от адаптационните волиери в Стара планина, за да бъде пуснат на свобода.  

Планът за пътуването обаче тотално се объркал, когато шофьор, кола и птица увиснали на аварийни светлини още на „Цариградско шосе” в София. След близо час опити за организиране на спасителна операция, в полунощ на шосето пристига аварийно камионче, което натоварва немския опел, заедно с лешояда и опечаления шофьор и потегля за Пловдив. „Най-невероятното беше, че техникът на  „Пътна помощ” разпозна колата по логото, защото е работил на летището и каза, че е товарил на тази кола лешояди”, разказват от екипа на „Зелени Балкани”.

 Екипажът пристига след два сутринта направо пред сервиза, където се оказва, че и повиканият на помощ „Фолксваген” не може да събере голямата транспортна кутия с лешояда. „Представете си изумлението на техниците, които сутринта намериха пред вратата си и кола, и лешояд!”, обясняват съпровождащите птицата.

Трети автомобил успешно транспортира вече разочарованият от българското обслужване лешояд до Стара Загора. В Центъра птицата е посрещната от екип ветеринари и специалисти, които го прегледали и се уверили, че среднощните приключения не са сломили духа му.  Немският лешояд вече в компанията на друг белоглав лешояд, който в момента се лекува в Спасителния център. Новият лешояд е излюпен през май месец тази година, в зоопарк Allwetterzoo, Мюнстер, Германия. Това е петият лешояд, който идва оттам, три от птиците са отдавна пуснати на свобода.
 

Два български лъва от цирка пуснати на свобода в Африка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5020920

Два лъва от български цирк, 8-годишните братя Жора и Блек, бяха пуснати на свобода в резервата Шамуари близо до Порт Елизабет в Южна Африка. Акцията особено развълнува Великобритания и бе отразена в лондонската преса, понеже неин иницатор е актрисата Вирджиния Маккена, една от основателките на организацията за защита на животните Born Free.
Два лъва от български цирк, 8-годишните братя Жора и Блек, бяха пуснати на свобода в резервата Шамуари близо до Порт Елизабет в Южна Африка. Акцията особено развълнува Великобритания и бе отразена в лондонската преса, понеже неин иницатор е актрисата Вирджиния Маккена, една от основателките на организацията за защита на животните Born Free.

Гранатометите от ВМЗ Сопот без ясен произход

http://www.cross.bg/granatometite-ot-vmz-sopot-bez-yasen-proizhod-1482808.html

/КРОСС/Във връзка с появилата се днес информация в руската медия РИА"Новости", че ВМЗ Сопот произвежда гранатомети, които ще бъдат внесени в Украйна, агенция "КРОСС" потърси становище по темата от няколко държавни институции. Министерството на икономиката заяви, че не може да коментира информацията от медиите и добави, че Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение не е издавала такова разрешение на ВМЗ. От своя страна Министерство на отбраната и Министерство на външните работи заявиха, че това е тема, която не влиза в техните ресори и отказаха всякакъв коментар.

Четирима младежи натрошени край Созопол заради висока скорост

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021053

Четирима 18-годишни момчета от Бургас се потрошиха в нелепа катастрофа край Созопол, двама от тях са приети в болница.
Инцидентът станал около 11,30 ч. в четвъртък, в пътната отсечка между сметището на община Созопол и село Росен.
18-годишният М.В., който бил зад волана на
Четирима 18-годишни момчета от Бургас се потрошиха в нелепа катастрофа край Созопол, двама от тях са приети в болница. Инцидентът станал около 11,30 ч. в четвъртък, в пътната отсечка между сметището на община Созопол и село Росен. 18-годишният М.В., който бил зад волана на "Рено Меган", карал с прекалено висока скорост и при завой не успял да

Педиатрията в Александровска - в чисто нов вид

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pediatriiata-v-aleksandrovska-v-chisto-nov-vid-6043293

Състоянието на сградата досега беше плачевно - течащи покриви, разпадаща се мазилка, изгнила дограма, и затова обновяването й беше повече от належащо

БСП с предизборен клуб и в с. Ресен

http://www.cross.bg/resen-lambev-zornitza-1482806.html

/КРОСС/ Предизборен клуб на БСП в с. Ресен откри кандидатът за кмет на селото - Зорница Илиева. Своята подкрепа към младата и упорита дама засвидетелстваха кандидат-кметът на БСП за община Велико Търново -Валентин Ламбев, кандидатите за общински съветници от листата на левицата и десетки жители на населеното място. „Аз се радвам, че именно млад човек като Зорница ще се бори, за да направи Ресен пример не само за територията на общината, но и за цяла България. Ние заставаме плътно зад нея и я подкрепяме в кандидатурата ѝ за кмет на родното й село", заяви Ламбев.  

Честваха 45 години от създаването на "Тихина" край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302841

С тържествен ритуал днес бе отбелязана 45-та годишнина от създаването на Морския специален разузнавателен отряд "Тихина", съобщиха от ВМС за Moreto.net. Строят на отряда бе приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

Страхил Ангелов: Властта скоро ще организира и кръгли маси за овладване на популацията от хора в България

http://pik.bg/страхил-ангелов-властта-скоро-ще-организира-и-кръгли-маси-за-овладване-на-популацията-от-х-news410065.html

Страхил Ангелов: Властта скоро ще организира и кръгли маси за овладване на популацията от хора в България

Поздравям министър Десислава Танева за чудесната иницатива да се създаде национална програма за овладяване на популацията от безстопанствените кучета. Намирам за особено оригинално, в процес на предизборна кампания, да се организират обществени дебати по толкова наболели за народа ни проблеми.
 
Това заяви кандидатът за кмет на София от движение "Напред България" Страхил Ангелов, в коментар за изнесеното днес предложение за законодателна инициатива на министерството на екологията за създаване на национална към Закона за защита на животните.
 
Радвам се, че всички болежки на хората в България са решени и вече можем да се заемем с проблемите на бездомните кучета. Тревожи ме единствено, че дали от късогледство, дали от нискочелие, в най-скоро време управляващите в България ще трябва да започнат да организират кръгли маси за овладяване на човешката популация в страната, защото хората ще са на изчезване, допълни Страхил Ангелов.

Австралиец посегна към „Златната топка“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021024

Чували ли сте за Кристиан Атсу, Шинджи Оказаки и Масимо Луонго? Всички те посегнаха към „Златната топка“ на Кристиано Роналдо. Най-шокиращо е името на Луонго, австралиец от „Куинс Парк Рейнджърс“, изкарал миналия сезон под наем в „Суиндън“ (третия ешелон на английкия футбол). А Оказаки е бивш съотборник на Тодор Неделев в „Майнц“ и от лятото
Чували ли сте за Кристиан Атсу, Шинджи Оказаки и Масимо Луонго? Всички те посегнаха към „Златната топка“ на Кристиано Роналдо. Най-шокиращо е името на Луонго, австралиец от „Куинс Парк Рейнджърс“, изкарал миналия сезон под наем в „Суиндън“ (третия ешелон на английкия футбол). А Оказаки е бивш съотборник на Тодор Неделев в „Майнц“ и от лятото

Държавата срещу "Юбер"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/10/02/2621035_durjavata_sreshtu_juber/?ref=rss


Публикуваме анализа на Института за пазарна икономика.

Услугата на "Юбер" е класически пример не за нелоялна конкуренция, а за несъстоятелните регулации на държавата, които се разбиват на пух и прах при появата на нещо ново.

КЗК забрани "Юбер". Тази новина предизвика вълна от коментари, а последвалите дискусии разкриха много от слабостите на обществения дебат в страната - най-видните от тях са икономическа неграмотност и използването на аргументи, които нямат отношение...

Чудеса от медиите: Дръжте децата си далеч от миньоните

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/02/2621018_chudesa_ot_mediite_drujte_decata_si_dalech_ot_minyonite/?ref=rss


В рубриката "Чудеса от медиите" редакцията публикува извадки от текстове в печатни и електронни издания без намеса и без коментар.

В днешния си брой вестник "Дума" публикува текст под заглавието "Дръжте децата си далеч от миньоните", в който изданието критикува посланията в анимационния филм "Миньоните", който се излъчва и в кината у нас. "Дневник" препечатва извадки от коментара, подписан от Альона Нейкова:

"Вероятно някои си спомнят как преди 5 години кината в България...

Ще имаме 6 ремонтирани МиГ-29 до април 2016 г.

http://frognews.bg/news_98845/SHTe-imame-6-remontirani-MiG-29-do-april-2016-g/

България ще разполага с ремонтирани 6 самолета Миг-29 до края на април следващата година. Това обеща военният министър Николай Ненчев след трусовете във Военновъздушните сили от вчера. Ремонтът е по силата на договор с Полша, който е на финалната права и ще стане факт до дни, съобщи БТВ.

Щее имаме 6 ремонтирани МиГ-29 до април 2016 г.

http://frognews.bg/news_98845/SHTee-imame-6-remontirani-MiG-29-do-april-2016-g/

България ще разполага с ремонтирани 6 самолета Миг-29 до края на април следващата година. Това обеща военният министър Николай Ненчев след трусовете във Военновъздушните сили от вчера. Ремонтът е по силата на договор с Полша, който е на финалната права и ще стане факт до дни, съобщи БТВ.

Григор Димитров отпадна рано и в Куала Лумпур

http://www.moreto.net/novini.php?n=302842

На Григор Димитров през този сезон явно му е трудно да направи един наистина силен турнир. Доказа го и в Куала Лумпур. В мач от четвъртфиналите спортист №1 на България загуби 4:6, 6:7 (3:7) от германския ветеран Бенямин Бекер. Във втория сет нашият тенисист водеше с пробив, но пропусна възможността поне да стигне до решителна трета част.

Фиксинг на БНБ, петък, 2 октомври

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-петък-2-октомври_l.a_i.699162_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за петък, 2 октомври, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

"Реал" (Мадрид) награди Роналдо, португалецът се извини на медиите

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/02/2621013_real_madrid_nagradi_ronaldo_portugalecut_se_izvini_na/?ref=rss


Нападателят на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо получи награда от клуба. Той беше отличен за това, че стана най-резултатният футболист в историята на белите.

Срещу "Малмьо" в Шамапионската лига португалецът вкара 324-ия си гол за "Реал". С това изпревари досегашното най-добро постижение на Раул.

"Никога не съм си представял, че мога да изпреваря моя приятел Раул, както и покойния Алфредо ди Стефано. Много съм доволен. На първо място искам да благодаря на съотборниците си,...

Откриха 19 бежанци в товарен вагон на гара Свиленград

http://petel.bg/Otkriha-19-bezhantsi-v-tovaren-vagon-na-gara-Svilengrad__129100

Снимка: Булфото, архив Откриха 19 мигранти без документи в товарен вагон на гара Свиленград при мащабна операция на МВР, ДАНС и...

Цветанов: В последните 4 години в цялата страна се наблюдава възстановяване на спортните бази, които рухнаха в последните 25 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5020990

Трябва да се търсят възможности за основен ремонт на стадион „Плевен“, защото Плевен заслужва да има модерен стадион и модерна спортна зала. За последните 25 години спортните бази рухнаха, но през последните 4 години в цялата страна се наблюдава активна дейност по възстановяването им. Само така можем да върнем децата на спортните площадки.
Трябва да се търсят възможности за основен ремонт на стадион „Плевен“, защото Плевен заслужва да има модерен стадион и модерна спортна зала. За последните 25 години спортните бази рухнаха, но през последните 4 години в цялата страна се наблюдава активна дейност по възстановяването им. Само така можем да върнем децата на спортните площадки.

Цветанов: В последните 4 години в цялата страна се наблюдава възстановяване на спортните бази, които рухнаха в последните 25 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021004

Трябва да се търсят възможности за основен ремонт на стадион „Плевен“, защото Плевен заслужва да има модерен стадион и модерна спортна зала. За последните 25 години спортните бази рухнаха, но през последните 4 години в цялата страна се наблюдава активна дейност по възстановяването им. Само така можем да върнем децата на спортните площадки.
Трябва да се търсят възможности за основен ремонт на стадион „Плевен“, защото Плевен заслужва да има модерен стадион и модерна спортна зала. За последните 25 години спортните бази рухнаха, но през последните 4 години в цялата страна се наблюдава активна дейност по възстановяването им. Само така можем да върнем децата на спортните площадки.

Германският вътрешен министър се скара на непослушните бежанци

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/02/2621055_germanskiiat_vutreshen_ministur_se_skara_na/?ref=rss


Имигрантите, които изчезват от бежанските лагери, получиха предупреждение от германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, часове преди Германия да представи плановете си да въведе възможни ограничения за новопристигащи имигранти.

Той разкритикува "малка група от имигрантите", които участват в боеве, оплакват се от условията в лагерите и отказват храната, която им се предлага в тях. Междувременно социологически проучвания показваха растящо недоволство измежду германците...

Близо 1 млн. лева са събрани от глоби на наемателите на плажове

http://frognews.bg/news_98844/Blizo-1-mln-leva-sa-sabrani-ot-globi-na-naematelite-na-plajove/

Близо 1 млн. лева са събрани от глоби и санкции за административни нарушения, извършени от концесионери и наематели на плажове. Това каза в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. За четири плажни ивици предстои процедура по прекратяване на концесионните договори, уточни тя.

Цветелин Николов от "Биг Брадър": Боби ми скочи с 15 ръгбисти, моите момчета извадиха картечниците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018487

Красимир Стоянов
- Цецо, по време на изявите ти в къщата много от зрителите те обявиха за съвременна мутра. Такъв ли си наистина?
- Какво да се обяснявам на някакви тепегьози, които ми завиждат. Аз ли съм виновен за тяхното неблагополучие в живота. Борил съм се за успеха и съм чист пред съвестта си. Каква мутра съм аз?
Красимир Стоянов - Цецо, по време на изявите ти в къщата много от зрителите те обявиха за съвременна мутра. Такъв ли си наистина? - Какво да се обяснявам на някакви тепегьози, които ми завиждат. Аз ли съм виновен за тяхното неблагополучие в живота. Борил съм се за успеха и съм чист пред съвестта си. Каква мутра съм аз?

“Галерия 88” - българското арт посолство в Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5020828

“Предпочитам лаконичния език. Изхвърлям всичко, което би могло да натежи на плаката. Най-трудно е да решиш кое точно е излишно. Но само упоритото изчистване на графичния стил, при което художникът постига простота, води до експресивност на посланието и целенасочено въздействие.”
Един от плакатите на Камен Попов, на когото са тези думи,
“Предпочитам лаконичния език. Изхвърлям всичко, което би могло да натежи на плаката. Най-трудно е да решиш кое точно е излишно. Но само упоритото изчистване на графичния стил, при което художникът постига простота, води до експресивност на посланието и целенасочено въздействие.” Един от плакатите на Камен Попов, на когото са тези думи,

Търсещите международна закрила чужденци ще могат да работят, реши парламентът

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/02/2621024_turseshtite_mejdunarodna_zakrila_chujdenci_shte_mogat/?ref=rss


Чужденците, които търсят международна закрила, ще имат право да работят, ако решението дали тя да им бъде предоставена се забави повече от 3 месеца по независещи от тях причини. Това реши Народното събрание, което прие окончателно текстове от Закона за убежището и бежанците, съобщи БТА.

Срещу текстовете се обявиха депутатите от Патриотичния фронт и "Атака".

"Не може всеки друг да дойде и  да ми хваща  портфейла и да си вади каквото си иска от него", заяви Емил Димитров от...

Nickname тренира спортна стрелба за кампания на БНТ HD

http://www.cross.bg/strelba-razlichni-sport-1482807.html

/КРОСС/ Нашумелият поп изпълнител Николай Бакалов -NickName е поредната звезда, която се присъедини към кампанията за популяризиране на спорта на БНТ HD. С началото на учебната година спортният канал на националната телевизия поднови инициативата, която цели да насочи подрастващите към практикуването на различни видове спорт и да възпита у тях любов към него. NickName бе специален гост на поредното издание на „Часът на БНТ HD", което събра ученици от столичното 138-мо училище в Клуб за стрелба с лък „Феникс Арчъри". Талантливият млад изпълнител тренира стрелба с лък професионално и показа на учениците добра техника и концентрация. Той премери сили в точната стрелба и с шестокласниците, някои от които за първи път се докосваха до лък. От инструктора децата научиха някои от основните техники за практикуване на аристократичния спорт - прицелване, стрелба, и споделиха, че с удоволствие биха опитали пак. „От малък спортувам различни спортни дисциплини. Рано разбрах, че със спорта тренираш не само тялото, но и ума и волята си. Спортът гради характери и те поддържа в добро здравословно състояние - затова смятам, че е задължително да се спортува. Сега съм на вълна стрелба с лък, защото повишава способността ми да се концентрирам и усилва сетивата ми. Харесва ми да бъда сред природата и да поддържам физическата и менталната си форма", сподели изпълнителят

Икономически клуб "Изток-Запад" от Бавария даде подкрепа за кандидата за кмет на Видин Росица Кирова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5020977

Сдружението на градовете от германската провинция Бавария е готово да помогне с опит и практика на бъдещия екип на кандидат-кмета на Видин Росица Кирова. Това обяви председателят на икономически клуб Изток-Запад от Мюнхен (Бавария) Херман Пьониш на провелия се във Видин българо-немски дискусионен форум за регионално развитие.
Сдружението на градовете от германската провинция Бавария е готово да помогне с опит и практика на бъдещия екип на кандидат-кмета на Видин Росица Кирова. Това обяви председателят на икономически клуб Изток-Запад от Мюнхен (Бавария) Херман Пьониш на провелия се във Видин българо-немски дискусионен форум за регионално развитие.

200 000 бежанци са минали през Македония, Груевски призова за обща позиция на ООН

http://balkani.actualno.com/200-000-bejanci-sa-minali-prez-Makedonija-Gruevski-prizova-za-obshta-pozicija-na-OON-news_499077.html

От началото на тази година почти 200 000 души, главно сирийци, са минали през Република Македония. Това посочи македонският премиер Никола Груевски, предаде агенция МИА, цитирана от БГНЕС. Говорейки се на ситуацията с бежанците, с която се сблъскват държавата, Балканите и цяла Европа, Груевски посочи, че от началото на тази година почти 200 000 души, главно сирийци, са минали през Република Македония.  "Съседите на Сирия, например Ливан, Турция, Йордания, са силно засегнати, а първит

Шестимата обвинени в подкуп катаджии бяха оправдани

http://varna.actualno.com/Shestimata-obvineni-v-podkup-katadjii-bjaha-opravdani-news_499079.html

Варненският окръжен съд призна за невинни шестима служители на МВР по обвинения, че в качеството си на длъжностни лица са приели подкуп, за да не извършат действия по служба спрямо нарушител на пътя, предаде "Дарикнюз". Срещу Красимир Димитров, Филиз Ахмедов, Красимир Георгиев, Димитър Димитров, Николай Николов и Ивайло Попов бяха отправени обвинения за четири случая, в които според прокуратурата са приели 20 лева подкупи, за да не съставят акт за административни нарушения.  Твърденията н

СЗО: Възрастните ще надвишат 2 милиарда до 2050 г.

http://analysis.actualno.com/SZO-Vyzrastnite-shte-nadvishat-2-miliarda-do-2050-g-news_498958.html

Броят на жителите на Земята над 60 години ще нарасне повече от два пъти и ще превиши 2 млрд. души към 2050 година, прогнозира Световната здравна организация (СЗО), съобщава ТАСС. Това следва от справка, публикувана на официалния сайт на СЗО по случай Международния ден на възрастните хора, който ежегодно се отбелязва на 1 октомври. "Продължителността на живота по цял свят расте. Днес – за първи път в историята – повечето хора могат да разчитат, че ще живеят повече от 60 години. Очак

ПИК TV: Янко Янков: Нямам информация, че е подписан окончателно договорът за МиГ-овете

http://pik.bg/пик-tv-янко-янков-нямам-информация-че-е-подписан-окончателно-договорът-за-миг-овете-news410061.html

ПИК TV: Янко Янков: Нямам информация, че е подписан окончателно договорът за МиГ-овете

На този етап нямам информация, че е подписан окончателно договорът с Полша за ремонт на двигателите на нашите МиГ-ове. Министърът на отбраната се върна снощи от чужбина, а следващия вторник ще имаме заседание на комисията по отбрана и въпросът с ремонта и договора за МиГ-овете ще бъде основната тема.

Това заяви пред БГНЕС зам.-председателят на комисията по отбрана, депутатът от ДПС Янко Янков. Едва ли зам.-министър на отбраната може да подпише такъв договор, предположи народният представител. Но ако това е станало при изгодни условия и гаранция за качеството на ремонтите, това е добре за България, добави той.

Сандра Бълок осинови момиченце

http://frognews.bg/news_98842/Sandra-Balok-osinovi-momichentse/

Актрисата Сандра Бълок е осиновила момиченце, съобщи HollywoodLife. Бебето, чието име не се съобщава, вече е в дома на 51-годишната кинозвезда в Лос Анджелис, щата Калифорния.

Икономически клуб "Изток-Запад" от Бавария даде подкрепа за кандидата за кмет на Видин Росица Кирова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5020964

Сдружението на градовете от германската провинция Бавария е готово да помогне с опит и практика на бъдещия екип на кандидат-кмета на Видин Росица Кирова. Това обяви председателят на икономически клуб Изток-Запад от Мюнхен (Бавария) Херман Пьониш на провелия се във Видин българо-немски дискусионен форум за регионално развитие.
Сдружението на градовете от германската провинция Бавария е готово да помогне с опит и практика на бъдещия екип на кандидат-кмета на Видин Росица Кирова. Това обяви председателят на икономически клуб Изток-Запад от Мюнхен (Бавария) Херман Пьониш на провелия се във Видин българо-немски дискусионен форум за регионално развитие.

Снимка на деня: Премиерът и лекарите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/02/2620939_snimka_na_denia_premierut_i_lekarite/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов публикува в личния си профил във "Фейсбук" снимки от днешното си посещение в Александровска болница, където заедно със здравния министър Петър Москов откри обновената Клиника по педиатрия. По традиция Борисов позира за снимки с работещите в новооткрития обект, откъдето е и публикуваният кадър. 

Клиниката по педиатрия е най-старото детско лечебно заведение в България. За изминалата година около 2 хил. деца заедно с техните родители са били в нея и близо 10 хил....

Второто издание на Secret Dinner разкри Петата стихия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258429_%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+Secret+Dinner+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%

 С 360-градусова гурме вечеря „Тайната на петата стихия” Лидл България отбеляза петата годишнина от стъпването си на българския пазар. Второто издание на тайнствения формат Secret Dinner, традиционно организиран от Лидл, събра в Киноцентър „Бояна” представители на медиите, културните, музикалните среди у нас и всички, които поеха предизвикателството да се доверят на поканата на мистериозния Гурман.


По време на вечерята гостите попаднаха в магичен 3D-свят, доминиран от четирите стихии, владеещи човека – Земя, Вода, Въздух и Огън. Специални ефекти и виртуозните музикални изпълнения от камерен оркестър отведоха присъстващите в дебрите на мистични гори,  потопиха ги в дълбините на океана, за да ги издигнат след това в облаците и да ги завихрят в пламъците на огъня.

Водени във визуалното и вкусово пътешествие от Силвия Лулчева и Велизар Соколов – Заки, присъстващите на вечерята опитаха подбрани кулинарни специалитети с продуктите на Лидл. Сред стихийните гурме ястия бяха ядлива почва от ароматни маслини и сушени домати, въздушен ордьовър от равиола с пилешки дроб, пилешко филе и гъши дроб и огнено патешко магре, сервирано с колба от пушек и пяна от пащърнак и картофи.


На вечерята се насладиха над 100 гости, сред които Башар Рахал, Явор Милушев и Цветана Манева, певицата Поли Генова, екипът радио-водещи Симеон Колев и Богдана Трифонова, телевизионната водеща Мариана Векилска, множество главни редактори, представители на медиите, както и популярни кулинарни блогъри.


В края на вечерта, за да разбулят тайната на петата стихия и мистериозния домакин, се появиха двамата гурмани Таньо Шишков и Иван Манчев. Те разкриха пред гостите най-важната стихия - чувството, което влагаме в живота и в приготовлението на храната за важните за нас хора – Любовта. От вниманието към избора на качествени продукти, през отдадеността в приготвянето на ястията, до аранжирането на крайния резултат с въображение и страст, Любовта е стихията, която може да нахрани всичките ни сетива.


Домакинът също беше представен в лицето на г-жа Милена Драгийска – Денчева, Изпълнителен директор на Лидл България.

 „Радвам се, че имаме шанса вече пет години да вдъхновяваме българите, предлагайки качествена храна на достъпни цени. Ще се съгласите, че няма как това да се получава, ако не правим всичко с любов. През изминалите 5 години пораствахме и се развивахме заедно със своите клиенти. И можем само да обещаем, че ще продължим да вдигаме летвата.“.

Министър Христо Иванов отстрани още един синдик за нарушения

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/02/2621002_ministur_hristo_ivanov_otstrani_oshte_edin_sindik_za/?ref=rss

Още един синдик е отстранен със заповед на министъра на правосъдието Христо Иванов, съобщиха от МП.

Заради извършени сериозни нарушения министърът на правосъдието Христо Иванов изключи Даниела Куцева от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производството по несъстоятелност по Търговския закон. Заповедта подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Още в края на м.г. жот МП обявиха че ще бъде направена цялостна проверка на дейността...

Йорданка Фандъкова: Новият ни приоритет са инвестициите в общинските поликлиники

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5020946

„Добър град за живеене е град с добро здравеопазване, а това изисква инвестиции в медицинска апаратура и условия, както и инвестиции в добре подготвени медицински кадри“. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София, по време на конференция на кардиолозите.
В София се провежда VII-a здравна научна конференция на тема: „От
„Добър град за живеене е град с добро здравеопазване, а това изисква инвестиции в медицинска апаратура и условия, както и инвестиции в добре подготвени медицински кадри“. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София, по време на конференция на кардиолозите. В София се провежда VII-a здравна научна конференция на тема: „От

Италия и Франция започнаха разследвания срещу Volkswagen

http://www.cross.bg/volkswagen-frantziya-avtomobili-1482805.html

/КРОСС/Скандалът, свързан с вредните емисии на немския производител на автомобили Volkswagen, се задълбочи. Франция и Италия започват разследвания по случая, пише "Гардиън". Италианският регулатор ще разследва дали Volkswagen e свързан с "некоректни търговски практики" чрез предлагането на моделите си, като "отговарящи на нормите за емисии". Те обаче не успяват да влязат в нормите без допълнителни "коригиращи устройства". Разследването включва още Audi, Seat и Skoda (дизелови модели), продадени между 2009 г. и 2015 г. Volkswagen вече преустанови продажбата на въпросните автомобили в Италия и бе потвърдено, че компанията ще изтегли над 650 000 коли от страната. Служител на Прокуратурата във Франция заяви пред Ройтерс, че разследване е започнало. Френското списание "L'Express" от своя страна твърди, че процесът е започнал по инициатива на Пиер Серн - заместник председател на региона в Северна Франция - Ил дьо Франс. Агенцията за опазване на околната среда (EPA) разшири своето разследване, като то ще включва най-малко 28 дизелови модели автомобили, направени от Volkswagen, Audi, Seat и Skoda, пише Financial Times. Американската агенция за опазване на околната среда пък започва разследвания срещу BMW, Chrysler, General Motors, Land Rover и Mercedes-Benz (дизелови модели).  

Варненски съд призна за невинни 6-ма от КАТ в дело за пасивен подкуп на длъжностно лице

http://www.moreto.net/novini.php?n=302838

Варненският окръжен съд призна за невинни шестима служители на МВР по обвинения, че в качеството си на длъжностни лица са приели дар, за да не извършат действия по служба спрямо нарушител на пътя. Това съобщиха от институцията за Moreto.

Йорданка Фандъкова: Новият ни приоритет са инвестициите в общинските поликлиники

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5020928

„Добър град за живеене е град с добро здравеопазване, а това изисква инвестиции в медицинска апаратура и условия, както и инвестиции в добре подготвени медицински кадри“. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София, по време на конференция на кардиолозите.
В София се провежда VII-a здравна научна конференция на тема: „От
„Добър град за живеене е град с добро здравеопазване, а това изисква инвестиции в медицинска апаратура и условия, както и инвестиции в добре подготвени медицински кадри“. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София, по време на конференция на кардиолозите. В София се провежда VII-a здравна научна конференция на тема: „От

Една "Мелиса" не остана

http://www.investor.bg/novini/416/a/edna-melisa-ne-ostana-203418/

Melissa Climate на Любомир Янчев продаде всички налични устройства и се готви за експанзия в Испания и Турция

Намериха краден джип в Перник

http://pik.bg/намериха-краден-джип-в-перник-news410062.html

Намериха краден джип в Перник

Краден джип е открит в Перник.

Сигнал в полицията е получен от служители на застрахователна компания.

Автомобилът марка „БМВ Х5” е намерена на ул. „Елена” в областния град. Справка показала, че немското возило е противозаконно отнето от столицата. Извършен е оглед на местопроизшествието и съответните процесуално-следствени действия и колата е върната на собственика й.

Коледните надбавки ще се раздават на принципа на великденските

http://econ.bg/Новини/Коледните-надбавки-ще-се-раздават-на-принципа-на-великденските_l.a_i.699161_at.1.html

Парите за коледни надбавки ще се разпределят като великденските. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в парламента. Така средствата,...

НОИ с нова електронна услуга в помощ на бъдещите пенсионери

http://www.cross.bg/vuvezhdane-posledovatelni-period-1482803.html

/КРОСС/Националният осигурителен институт (НОИ) разшири списъка на достъпните по електронен път услуги на институцията. От началото на октомври 2015 г. на интернет страницата на НОИ е публикувана нова полезна е-услуга - „Избор на най-добър 36-месечен период преди 01.01.1997 г. за изчисляване на индивидуален коефициент на пенсия". Тя е насочена към всички осигурени лица, на които предстои пенсиониране или преизчисляване на вече отпусната пенсия от друг период. Той подпомага потребителите да определят кои са най-благоприятни като доход за тях три последователни години до края на 1996 г., които да бъдат включени във формулата за изчисляване или преизчисляване на пенсията им за осигурителен стаж и възраст. След въвеждане на данните (по години или по месеци) и стартиране на изчислението системата автоматично сравнява попълнените доходи със средните работни заплати за съответните периоди и посочва кой от тях е най-благоприятен за лицето. Системата позволява въвеждане както на сумарен осигурителен доход по години, така и информация месец по месец. При сравняването за определяне на най-добрия период за времето от 01.01.1982 г. до 31.12.1996 г. участват единствено периодите, в които са въведени 36 последователни месеца (при въвеждането по месеци) или 3 последователни години (при въвеждане по години). Периодите, които имат прекъсвания, не участват в определянето на периода. Услугата е достъпна на интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg) в

БСП открива кампанията си Добричко, Белово, Поморие и Левски

http://www.cross.bg/kampaniyata-pomorie-dobrich-1482804.html

/КРОСС/ Зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов ще се срещне с избиратели в Шабла, Добрич от 11:00 часа. От 14:00 часа той ще открие кампанията в Добрич в Научно-технически съюз (Дом на техниката). От 18:00 часа зам.-председателят на парламентарната група ще бъде в читалището във Ветрино, област Варна, за да подкрепи кандидата за кмет Георги Андреев. Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов ще открие кампанията в Белово, Пазарджик, от 18:00 в читалището. В гр. Поморие, Бургас, кампанията ще бъде открита от 10:00 часа в Рехабилитационен център „Св. Георги", а в Попово, Търговище, началото ще бъде дадено в 17:00 часа на площада. Социалистите ще дадат старт на предизборната надпревара и в Левски, Плевен, от 12:00 часа пред общината.  

Майкъл Хъмфрис: Ислямът не е заплаха за Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5020472

Майкъл Хъмфрис е шеф на представителството на Европейската комисия в България по време на важен период от новата история на държавата – приемането ни в Европейския съюз – 2006 – 2007 г. Той е наблюдател за спазването на критериите по приемането и по-специално – борбата с организираната престъпност и корупцията у нас.
Майкъл Хъмфрис е шеф на представителството на Европейската комисия в България по време на важен период от новата история на държавата – приемането ни в Европейския съюз – 2006 – 2007 г. Той е наблюдател за спазването на критериите по приемането и по-специално – борбата с организираната престъпност и корупцията у нас.

В София няма условия за хората с увреждания

http://pik.bg/в-софия-няма-условия-за-хората-с-увреждания-news410059.html

В София няма условия за хората с увреждания

„Общината има голям грях към хората с увреждания. Условията за хората с увреждания са един показателен белег, който разделя развитите от примитивните държави. За съжаление, София е и продължава да бъде един от най-неприветливите градове в Европа, както за хората с увреждания, така и за всички останали. Едва 4 училища в София са достъпни за деца с увреждания, масово не са достъпни тротоарите и градската среда като цяло“.

Това заяви Петър Кичашки, кандидат за общински съветник от БСП Лява България. Днес бе направена демонстрация на това, колко недостъпна е градската среда в София за хората в неравностойно положение.

Кандидатът за кмет на София на БСП Лява България професор Михаил Мирчев, водачът на листата за общински съветници Калоян Паргов, кандидати за общински съветници и районни кметове, и депутати от БСП Лява България изминаха пътя от подлеза на Софийския университет до сградата на Столична община, използвайки инвалидни колички. Участниците в демонстрацията бяха изключително затруднени от стръмните рампи в подлеза на Софийския университет, високите бордюри, разбитите тротоари и паркираните коли. Уличните платна бяха единственото достъпно място за преминаване с инвалидна количка.

„Няма как да разбереш как се чувстват тези хора, ако не се поставиш в тяхното положение. Видно е, че безхаберието на Столична община е пълно. Това е положението, в което се намират хората в неравностойно положение – ежедневно те трябва да преминават тези препятствия. Столична община не се е погрижила да направи живота на хората с увреждания малко по-лесен. Видяхме, че бордюрите в София са много високи, рампите на подлезите са твърде стръмни за предназначението си, а тротоарите са разбити. Щом влезем в управлението на София, ще се заемем с изграждането на подходящи рампи и асансьори в подлезите, включително и в прословутото метро.

Ще направим така, че животът на хората с увреждания в София да стане по-лек. Ще направим така, че градската среда реално да стане достъпна за тези хора.“ - категоричен бе Калоян Паргов. „За най-голямо съжаление, София е един от градовете с най-недостъпна среда за хората с увреждания. От тази гледна точка, по европейските стандарти, ние сме една от най-изостаналите общини. Следващият кмет на София трябва да направи сериозна инвестиция в тази сфера, за да може всички булеварди, училища, административни сгради и цялата градска среда да бъде по-достъпна за хората с увреждания.“, каза кандидатът на БСП за кмет на София професор Михаил Мирчев. 

Депутати и военни умуват как да спасят бойната авиация

http://frognews.bg/news_98840/Deputati-i-voenni-umuvat-kak-da-spasiat-boinata-aviatsiia/

Депутати и военни се събират този следобед в авиобаза „Граф Игнатиево”, за да умуват как да спасят бойната ни авиация.

Меркел може да спечели Нобелова награда за мир

http://www.moreto.net/novini.php?n=302826

Германският канцлер Ангела Меркел може да спечели тазгодишната Нобелова награда за мир, пише вестник „Билд“. Според вестника причините ще са „нейните действия в Украйна и политиката й към бежанците“. Съобщението на най-тиражния вестник в Германия дойде ден, след като директорката на норвежкия Институт за изследване на мира Кристин Берг Нарпвикен, предвиди, че 61-годишната Меркел може да бъде тазгодишния Нобелов лауреат за мир.

Лучано ди Мартино ще дирижира бенефиса на Александрина Милчева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5020842

Специален концерт бенефис подготвят Софийската опера и Държавната опера в Пловдив за именитото мецосопрано и вокален педагог Александрина Милчева. Вече на 80, примата подготвя арии, които ще изпълни на 27 октомври от 19 часа в националния ни оперен театър.
Диригент на юбилейния концерт ще бъде Лучано ди Мартино.
Специален концерт бенефис подготвят Софийската опера и Държавната опера в Пловдив за именитото мецосопрано и вокален педагог Александрина Милчева. Вече на 80, примата подготвя арии, които ще изпълни на 27 октомври от 19 часа в националния ни оперен театър. Диригент на юбилейния концерт ще бъде Лучано ди Мартино.

Йемен скъса дипломатическите си отношения с Иран

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/02/2621009_iemen_skusa_diplomaticheskite_si_otnosheniia_s_iran/?ref=rss


Подкрепяното от Саудитска Арабия правителство на Йемен обяви, че скъсва дипломатическите си отношения с Иран, съобщи държавната телевизия в петък, без да дава повече информация.

В четвъртък Бахрейн отзова своя посланик от Техеран.

През март предвождана от Саудитска Арабия арабска коалиция се намеси в избухналия конфликт в Йемен, за да върне на власт сваленото от бунтовниците хути правителство на президента Абд Рабу Мансур Хади. По-голямата цел на държавите от Залива е...

Открити са 39 мъртви розови пеликани край Бургас

http://www.mediapool.bg/otkriti-sa-39-martvi-rozovi-pelikani-krai-burgas-news239968.html

Тридесет и девет пеликана са намерени мъртви през последните две седмици в покрайнините на квартал "Долно Езерово" в Бургас, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в града. Три екземпляра от ятото, които са били открити пострадали, са изпратени за лечение и възстановяване в "Спасителен център за диви животни", Стара Загора. Една от ранените птици дори вече е пусната на свобода. Мъртвите розови пеликани са намерени под далекопроводи, по телата им има външни наранявания, поради което се смята, че за загинали при сблъсък с електропреносната мрежа. Взетите биологични проби от загиналите през първата седмица птици са отрицателни за наличие на птичи грип. Бургаската екоинспекция съобщи още, че организира в началото на идната седмица среща със собствениците на електропреносните съоръжения, за да се набележат и предприемат спешни мерки за опазване на мигриращите видове птици. Двата вида пеликани - розов и къдроглав, които се срещат в България, са защитени от Закона за билогичното разнообразие. Граждани, които намерят защитени птици в безпомощно състояние, са длъжни да уведомят екоинспекциите, които поемат грижата за тяхното лечение и пускане на свобода, ако състоянието им позволява това.

Осъдиха 15-годишен британец на доживотен затвор за тероризъм

http://www.cross.bg/britanetz-vreme-ybiiistvo-1482802.html

/КРОСС/15-годишен британец, който планирал да обезглави полицаи по време на парад за военния празник в Австралия на 25 април, е осъден на доживотен затвор, съобщи ВВС. Заради възрастта на момчето самоличността му остава в тайна. То ще прекара поне пет години в затвора по обвинение в поощряване на тероризма. Момчето е изпратило хиляди онлайн съобщения до предполагаем австралийски джихадист, а освен това е планирало и масово убийство. Това е най-младият британец, осъждан за тероризъм досега. Според експертите ако британската полиция не бе задържала момчето и не бе получила достъп до телефона му, планираното убийство на полицаи по време на парад в Мелбърн по-рано тази година „най-вероятно" би било успешно.  

Над 92 хиляди кандидатите за убежище в Унгария само през август

http://www.mediapool.bg/nad-92-hilyadi-kandidatite-za-ubezhishte-v-ungariya-samo-prez-avgust-news239967.html

Броят на кандидатите за убежище в Унгария почти се е удвоил през август с изграждането на гранична ограда, която да спре влизането на хора от Сърбия, съобщи европейската статистическа служба Евростат, цитирана от Асошиейтед прес. По данни на Евростат 92 265 души са подали молба за убежище в Унгария през август срещу 49 250 през юли. С това общият брой на хората, потърсили там международна закрила от конфликти и насилие от началото на годината става около 207 000 души. По данни на Евростат през първите 6 месеца на годината над 400 000 души са кандидатствали за убежище за първи път в 28-те страни членки на ЕС. От тях в Германия през първите 6 месеца на годината за убежище са кандидатствали 154 000 души. Повечето хора, идващи в Унгария, пътуват от Гърция през Западните Балкани и искат да отидат в Германия или Швеция. Други основни дестинации са Австрия, Италия, Франция. По данни на Евростат най-много молби в ЕС от април до юни, когато броят на пристигащите се увеличи с подобряването на времето, са били подадени от сирийци /21 процента/, афганистанци /13 процента/ и албанци /8 процента/. Докато делът на приетите молби от сирийци е относително висок - 95 процента са признати за нуждаещи се от международна закрила през 2014 г., само около осем процента от албанските молби са одобрени.

Генерал Радев заплаши с окончателна оставка, ако самолетите не се ремонтират в срок

http://petel.bg/General-Radev-zaplashi-s-okonchatelna-ostavka--ako-samoletite-ne-se-remontirat-v-srok__129098

Снимка: Булфото, архив Скандалът с липсата на средства за българските Военновъздушни сили (ВВС) и на провеждащото се в Авиобаза „Граф...

Задължават сводниците в Амстердам да учат български език

http://petel.bg/Zadalzhavat-svodnitsite-v-Amsterdam-da-uchat-balgarski-ezik__129099

Снимка: Буулфото, архив Собствениците на публични домове в Холандия ще трябва да учат езици и особено българския заради решение...

ПЪРВО в ПИК! Валери Симеонов попиля Константин Пенчев заради нарушения преди избора за Конституционен съдия!

http://pik.bg/първо-в-пик-валери-симеонов-попиля-константин-пенчев-заради-нарушения-преди-избора-за-конс-news410071.html

ПЪРВО в ПИК! Валери Симеонов попиля Константин Пенчев заради нарушения преди избора за Конституционен съдия!

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов уличи в законови нарушения един от кандидатите за Конституционен съдия Константин Пенчев.

Вижте позицията на партия НФСБ, изпратена в писмо до медиите.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ НА НФСБ

            Днес 2.10.2015 г., в Правната комисия на НС, бяха изслушани кандидатите за членове на Конституционния съд, Михаил Кожарев и Константин Пенчев.

            Във връзка с това, господин Валери Симеонов изнесе следните факти и документи.

  Закононарушения, извършени от Константин Любенов Пенчев

в периода 2005г. - 2015г.

 

1. Констатирани нарушения на финансовата и бюджетна дисциплина, и закона за обществени поръчки, във ВАС с председател Константин Любенов Пенчев за периода 2009 – 2010г /до 19.10./, изложени в Одитен доклад на Дирекция „Вътрешен одит“ към ВСС за извършен одитен ангажимент за даване на увереност ОА – 1101/У  към ВСС  №93-01-016/19.09.11г.

В доклада са констатирани осем групи тежки нарушения, създаващи предпоставки за измама, злоупотреби, присвояване и безстопанственост. Изводите в доклада са направени въз основа на пет групи констатации и изводи, обхващащи 93 страници, в т.ч. данни за злоупотреби със стотици хиляди левове, презапасяване с материали за 60 години напред, назначения на кадри в разрез с КТ и др.

Докладът е изпратен от ВСС на МВР по компетентност през 2012г и по същия още няма оповестен резултат.

          2. Укриване на факти  през периода 2005-2010  г. за незаконно придобиване на имоти от магистрати във Върховния административен съд в гр. Приморско /Николай Урумов, Панайот Генков и Андрей Икономов/. Фактите са му известни от лично от магистратите и от председателя на ВКС Иван Григоров от 2005 год. До 2010г. отрича че е знаел, но пред етичната комисия на ВСС признава, че е разполагал с информация, но не е взел законови мерки. Протокол №39/4.09.2010 стр. 4 и 5 на Етичната комисия при ВСС.

3. Константин Пенчев е разпределял политически  изборни дела на ВАС самостоятелно, без да използва системата за случайно разпределение на тези дела. Нещо повече – дори е участвал в някои от тях лично!

По  политическото изборно дело на „Синята коалиция“ -

№ 7343/2009 г. на ВАС, с решение № 7062/30.05.2009 г. е отменено решението на ЦИК  за отказ от регистрация на тази коалиция. По делото е бил предубеден тъй като оставя в сила аналогични решения за РЗС, НДСВ и БСП. 

4. В имуществените си декларации не е декларирал пред Сметната палата  два апартамента, собственост на семейството му в имуществените си Декларации от 2007-2014 год. /стр. 3 от Протокола/.

5. В качеството си  на акционер в  акционерно дружество „Форум консултинг“-АД  Константин Пенчев е укрил  данни за това в декларацията си за конфликт на интереси за 2009 и 2010 г.    В същото време, като председател на ВАС и омбудсман ( в периода 2003 – 2015г.) , е бил длъжен да декларира конфликт на интереси /стр. 3 от Протокола/         

6. Закупени са  2 250 кв. метра парцел в Лозенец за почивна база на ВАС,  в нарушение на закона за държавната собственост, без търг от община Царево на съмнително ниски цени. Върху въпросния имот е построена е почивна база на стойност над 3 000 000 лв.

Строежът е извършен  върху свлачищен район, което налага разхищение на допълнителни 2 000 000 лв. от бюджета на ВАС за брегоукрепване.

         Във връзка с горните факти, Валери Симеонов зададе въпроса.

„След като знаете, че господин Константин Пенчев е рицар на професионализма, морала и достойнството, смятате ли, че притежава тези качества.“

На този въпрос не бе получен категориеан отговор.

 

Нюйоркчанин изкарва по 1000 долара седмично от чакане на опашки

http://www.cross.bg/dolara-opashki-chakashti-1482801.html

/КРОСС/Нюйоркски предприемач твърди, че изкарва по 1000 долара седмично, като предлага много елементарна услуга - чакане на дълги опашки вместо клиентите, съобщи ЮПИ. Робърт Самюъл, собственик на фирмата Same Ole Line Dudes, има екип от професионални "чакащи", които стоят на опашки за пускане на нови продукти, продажби на билети на Бродуей и за други събития. Таксата им е 25 долара за първия час и по 10 долара за всеки допълнителни 30 минути. Работят при всякакви метеорологични условия - дъжд, сняг, горещини. Професионалните чакащи дават много ценен съвет за бързината на опашките. Според тях човек преминава по-бързо, ако застане отляво, защото повечето хора са десноръки и са склонни да се наредят отдясно.  

Германският вътрешен с критики към бежанците

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/germanskiiat-vytreshen-s-kritiki-kym-bezhancite-6043291

Те стачкуват, защото не харесват приютите, създават проблеми, защото не им харесва храната, бият се помежду си, каза той за ЦДФ

Благоевград пак накрак заради животно! Издирват болна от бяс лисица

http://pik.bg/благоевград-пак-накрак-заради-животно-издирват-болна-от-бяс-лисица-news410058.html

Благоевград пак накрак заради животно! Издирват болна от бяс лисица

След одисеята покрай вълчицата Лупи, сега в Благоевград отново цари паника - този път заради лисица.

Агенцията по храните е вдигната накрак, заради атрактивната животинка, която се появи в района на парк хотел Бачиново. Животното, което се разхождаше между хората и предизвика умилението им, вероятно е болно от бяс, това каза д-р Първан Дангов от ОБАХ Кюстендил, цитиран от Struma.com.

Проверка установи, че хората от заведението са информирали многократно пожарна, полиция и община с искане хищникът да бъде заловен, но безуспешно.

Ако сега се окаже, че има заразени хора, кой ще понесе отговорността? Оказа се, че лисицата е страшно опасна.

Канят варненци на есенна среща с носатите мечета в зоопарка

http://www.moreto.net/novini.php?n=302825

„Есен в зоопарка при носатите мечета" организират от градския зоокът във Варна на 5 октомври. Инициативата ще се проведе между 11 и 12 часа, научи Moreto.net. Според домакините, посетителите ще могат да наблюдават как при дългоносите мечета летните деликатеси са заменени с типично есенни лакомства, подходящи за този сезон.

Ново споразумение ще продължи диалога с кмета на София

http://www.cross.bg/predsedatelyat-knsb-sporazymenie-1482800.html

/КРОСС/ На 5 октомври (понеделник), 2015 год. в централата на КНСБ - заседателна зала ет. 11 от 12 ч., ще се състои подписването на ново споразумение за сътрудничество на КНСБ с кмета на София. В него приоритет ще има повишаването на заетостта и доходите, защитата на фундаменталните социални и граждански права, привличането на инвестиции, предприемането на решителни мерки срещу сивата икономика и др. В събитието ще участват досегашният кмет на столицата Йорданка Фандъкова, президентът на КНСБ Пламен Димитров, ще присъстват вицепрезиденти на Конфедерацията, председателят на СБУ Янка Такева, председателят на СТСБ Екатерина Йорданова, председателят на НФС-Култура Иван Иванов и др.  

Ислямска държава плаши Русия: "Смърт за Путин! Идваме!

http://www.bnews.bg/article-142163

Джихадисти пуснаха снимки с руини на мястото на Червения площад и горяща църквата "Св. Василий Блажени".

Стати Статев: Не позволявайте да бъде спрян поривът ви към добро образование

http://www.cross.bg/ynss-obrazovanie-stati-1482799.html

/КРОСС/ По повод 1 октомври - денят на академичните традииции и дух, агенция "КРОСС" потърси мнението на ректора и заместник-председател на Съвета на ректоритена УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев. На какво ви учат 95 години опит? На вечната истина, че знанието е велика сила, че да се посветиш на образованието и науката е призвание за цял живот. На почит и уважение към първооснователите на Университета за национално и световно стопанство - 11 видни учени, държавници и общественици, които с възрожденска енергия и мисъл за Отечеството, сложиха началото на днешния УНСС. На вярност към академичните традиции и дух. На обич към студентите, които нашите предшественици обичливо наричат „академична челяд". На амбицията УНСС винаги да бъде лидер във висшето образование и науката като най-авторитетното, най-старото и най-голямото икономическо висше училище в България и Югоизточна Европа. На самовзискателност и отговорност. На отдаденост и почтеност. Какъв съвет ще дадете на по-младите Ви колеги? В обръщението си към 4370-те първокурсници при откриването на 95-ата академична учебна година в УНСС казах, че от този ден те започват да инвестират в своето бъдеще, слагат начало на своя път към голямото знание, към сбъдването на мечтите си, към много красиви приятелства и незабравими мигове

ПИК TV: Владимир Тошев: Знаем, че договорът за МиГ-овете е подписан от Кюмюрджиев

http://pik.bg/пик-tv-владимир-тошев-знаем-че-договорът-за-миг-овете-е-подписан-от-кюмюрджиев-news410057.html

ПИК TV: Владимир Тошев: Знаем, че договорът за МиГ-овете е подписан от Кюмюрджиев

Не мога да ви кажа подробности. Ще питаме министъра на отбраната, от средствата за масова информация разбрахме, че е подписан договорът за ремонт на МиГ-овете ни, иначе заехме, че той се подготвя и според моите данни го е подписал зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, а не министърът. Това заяви пред БГНЕС в НС депутатът от ГЕРБ и член на комисията по отбрана Владимир Тошев.

За този договор логиката вероятно е икономическа и политическа, добави депутатът. Политическата е, че от руска страна имаше огромни затруднения. Не искаха да подпишат договорите по икономически и финансови причини, а ние не можем да останем без двигатели за авиацията, продължи той.

Няколко пъти сме имали срещи с министъра на отбраната и командващия ВВС- професионалното ръководство на ВВС изнася едни неща и като бройка самолети, и като цена на ремонта, и като възможности за поддържане на дежурството, а министърът и неговият екип- други неща. Нямаме яснота, заключи Владимир Тошев.

Нюйоркчанин изкарва по 1000 долара седмично от чакане на опашки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5020869

Нюйоркски предприемач твърди, че изкарва по 1000 долара седмично, като предлага много елементарна услуга – чакане на дълги опашки вместо клиентите, съобщи ЮПИ.
Робърт Самюъл, собственик на фирмата Same Ole Line Dudes, има екип от професионални
Нюйоркски предприемач твърди, че изкарва по 1000 долара седмично, като предлага много елементарна услуга – чакане на дълги опашки вместо клиентите, съобщи ЮПИ. Робърт Самюъл, собственик на фирмата Same Ole Line Dudes, има екип от професионални "чакащи", които стоят на опашки за пускане на нови продукти,

Нюйоркски предприемач изкарва по 1000 долара седмично от чакане на опашки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5020882

Нюйоркски предприемач твърди, че изкарва по 1000 долара седмично, като предлага много елементарна услуга – чакане на дълги опашки вместо клиентите, съобщи ЮПИ.
Робърт Самюъл, собственик на фирмата Same Ole Line Dudes, има екип от професионални "чакащи", които стоят на опашки за пускане на нови продукти,
Нюйоркски предприемач твърди, че изкарва по 1000 долара седмично, като предлага много елементарна услуга – чакане на дълги опашки вместо клиентите, съобщи ЮПИ. Робърт Самюъл, собственик на фирмата Same Ole Line Dudes, има екип от професионални "чакащи", които стоят на опашки за пускане на нови продукти,

Ако чужда авиация охранява България, ген. Радев отказва да е командир на ВВС

http://society.actualno.com/Ako-chujda-aviacija-ohranjava-Bylgarija-gen-Radev-otkazva-da-e-komandir-na-VVS-news_499075.html

Ако се стигне до решението чужда авиация да охранява въздушното ни пространство, ген.  Румен Радев няма да бъде командир на Военно-въздушните сили (ВВС). Това стана ясно от думите на Радев по време на съвместна полско-българска летателна тренировка в Авиобаза Граф Игнатиево, предаде БГНЕС. Той обаче отказа дори да коментира подобен вариант, защото това било всичко, срещу което се е борил и отстоявал като кауза. Ген. Радев заедно с колегата си от Полша ген. Ян Шливка и председателя на парл

Гражданите с право сами да сезират КС искат кандидати за конституционен съдия

http://www.moreto.net/novini.php?n=302832

Правната комисия към парламента изслушва двамата кандидати за конституционен съдия от квотата на Народното събрание. За овакантената престижна позиция номинации има от ГЕРБ в лицето на досегашния омбудсман Константин Пенчев и членът на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев, издигнат от ПФ.

Намериха 39 мъртви пеликана край Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_566773.html

Трийсет и девет мъртви пеликана са открити в покрайнините на квартал Долно Езерово в Бургас през последните две седмици, съобщиха от РИОСВ-Бургас. Всички са млади екземпляри от вида розов пеликан и са открити след подадени в РИОСВ - Бургас сигнали. Мъртвите птици са намерени под далекопроводи, по телата им има външни наранявания, поради което за вероятна причина за смъртта се счита сблъсък с електропреносната мрежа. Взетите биологични проби от загиналите през първата седмица птици са отрицателни за наличие на птичи грип. Три пеликана от ятотото са спасени и изпратени за лечение и възстановяване в „Спасителен център за диви животни" в Стара Загора, а един, след оказана първа помощ, е освободен на подходящо място в природата. РИОСВ - Бургас организира работна среща в началото на следващата седмица със собствениците на електропреносните съоръжения, в която ще вземат участие и представители на фондация „Биоразнообразие" и Дружеството за защита на птиците, за набелязване и предприемане на спешни мерки с цел предотвратяване на подобни последствия за мигриращите видове птици. Двата вида пеликани, които се срещат в България - розов и къдроглав, са защитени от Закона за билогичното разнообразие.

Консултират безплатно варненци за болестта на Алцхаймер

http://www.cross.bg/bolestta-hora-vuzrastnite-1482798.html

/КРОСС/ Безплатни консултации и разяснения за болестта на Алцхаймер организира едноименното гражданско сдружение тази събота във Варна по повод Световния ден за борба с болестта, както и Международния ден на възрастните хора, предава вестник "Народно дело". От 10 до 14 ч. в Морската градина, до слънчевия часовник, студенти от варненския Медицински университет и специализанти по неврология от УМБАЛ „Св. Марина" ще консултират възрастните хора, както и техните близки за рисковите фактори и ползите от профилактичните прегледи и ранната диагноза както на алцхаймер, така и на останалите видове деменция. В специално разположена шатра младите медици ще провеждат тестове с хората над 65 г., които ще целят оценка на краткосрочната им памет. На разположение на варненци ще има и информационни материали за болестта. Важно е да се знае, че Алцхаймер не е обичайно състояние, което съпътства възрастните хора, а е прогресивно мозъчно нарушение, което причинява проблеми с паметта, мисленето и поведението. Заболяването се дължи на загиването на голям брой нервни клетки, вследствие на което се прекъсва предаването на сигналите в мозъка. Това води до постепенното и необратимо влошаване на състоянието на болния -загуба на памет, трудности при общуване и затруднен говор, промени в настроението, проява на агресия, невъзможност за изпълнение дори на елементарни задачи от бита. За съжаление все още лечение на болестта няма и завършва със смърт

Нова схема на измамниците: Представят се, че са от ВиК и пломбират водомери

http://pik.bg/нова-схема-на-измамниците-представят-се-че-са-от-вик-и-пломбират-водомери-news410054.html

Нова схема на измамниците: Представят се, че са от ВиК и пломбират водомери

Измамници обикалят домовете в пернишко и пломбират водомери, съобщи управителят на ВиК- Перник Иван Витанов, цитиран от БТА.

Мнимите водопроводчици се представяли за служители на местната водоснабдителна фирма, като издавали и фалшиви бележки. От ВиК предупреждават гражданите при всяко посещение на служител за извършване на услуги, свързани с водомери, да изискват от лицето да се легитимира със служебен документ. При плащане на услугата задължително се издава фактура и касов бон, обясни Витанов.

Ценоразписът за поставянето на пломби на водомерите, както и за всички други услуги е качен на сайта на ВиК. Измамите започнаха през септември. След подаден сигнал в полицията от ръководството на ВиК и след жалби на потърпевши граждани, в Радомир бе задържан 34-годишният криминално проявен перничанин В.П., срещу когото беше повдигнато и обвинение. Въпреки това, измамите продължават, казаха от ВиК.

Русия удари и Рака

http://www.cross.bg/raka-durzhava-razlichni-1482797.html

/КРОСС/ Руските военно-космически сили са нанесли удар по позиции на „Ислямска държава" в Рака - главният град на „Ислямска държава", съобщи установеният в Англия Наблюдателен център по правата на човека в Сирия. По данни на центъра, в резултат на ударите са загинали 12 души, съобщи BBC. Ударът по Рака бе потвърден от руското Министерство на отбраната. Освен това обаче бяха отчетени удари по различни зони в Сирия, които са контролирани от различни групировки, включително опозиционната Сирийска свободна армия.  

Според "Билд" Меркел е фаворит за Нобеловата награда за мир

http://www.mediapool.bg/spored-bild-merkel-e-favorit-za-nobelovata-nagrada-za-mir-news239966.html

Германският всекидневник "Билд" пише, че канцлерът Ангела Меркел е сериозен претендент за тазгодишната Нобелова награда за мир, чийто лауреат ще бъде обявен идния петък, предаде Франс прес. В Осло вчера Кристиан Берг Харпвикен, директорът на Института за изследване на мира и един от експертите, в чието мнение се вслушват най-много за Нобеловата награда за мир, прогнозира победа за германската канцлерка. "Ангела Меркел ще бъде носителят на Нобеловата награда за мир", заяви той категорично на пресконференция. "Смятам, че кризата с бежанците в Европа ще привлече интереса на Норвежкия Нобелов комитет", допълни експертът. "А Ангела Меркел пое лидерството." Сред останалите най-често споменавани потенциални лауреати са папа Франциск и Върховният комисариат на ООН за бежанците, който досега два пъти е бил удостояван с награда, посочва ДПА. Меркел беше номинирана за наградата от германски депутати заради посредническата й роля в постигането на споразумение за спиране на огъня в Украйна. Според други мнения Нобеловият комитет може да реши да подчертае, че настоящата година е на климата предвид международната конференция за глобалното затопляне в Париж в края на годината и да даде наградата на личност или организация, свързана с тази тема. Папа Франциск би могъл да бъде избран, ако комитетът в Осло реши да обърне внимание на социалната справедливост. Франциск беше номиниран от норвежкия депутат Абид Раджа, който е мюсюлманин, но цени високо ангажимента на Светия отец към социалната справедливост и защитата му на свободата на религията. Други потенциални кандидати са вестник "Новая газета" в Русия и руската правозащитна организация "Мемориал", което би разгневило Москва, но би подчертало независимостта на комитета, съобщава ДПА. Съставът на Норвежкия Нобелов комитет е променен след връчването на миналогодишната награда, като Карин Кулман Фиве стана негов председател. Тя е бивш лидер на Консервативната партия в Норвегия и член на комитета от 2003 година.

Uber преживя тежка седмица в Европа

http://www.investor.bg/novini/261/a/uber-prejivia-tejka-sedmica-v-evropa-203412/

Офисите на компанията в Амстердам бяха обискирани от полицията, а двама френски мениджъри бяха изправени пред съда в Париж

САЩ отчитат най-слабия ръст на новите назначения от повече от година

http://www.investor.bg/novini/130/a/sasht-otchitat-nai-slabiia-ryst-na-novite-naznacheniia-ot-poveche-ot-godina-203410/

През септември новите работни места извън селскостопанския сектор са 142 хил., или малко над броя им от миналия месец

Горски служители във Варна издадоха 7 акта за ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=302820

Седем акта за административни нарушения по Закона за горите са издали за ден горски инспектори от Варна. През октомври Регионалната дирекция по горите в морската столица ще продължи рутинните си проверки, научи Moreto.net. Сред издадените актове има такива за неводене на дневник за постъпила, преработена и експедирана дървесина.

39 пеликана от защитен вид намерени мъртви

http://petel.bg/39-pelikana-ot-zashhiten-vid-namereni-martvi__129097

Снимка: Булфото, архив 39 пеликана са намерени мъртви в покрайнините на квартал "Долно Езерово" в Бургас през последните две седмици. Това...

Кубрат Пулев за "168 часа": Сгреших! Бях твърде спокоен срещу Кличко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018491

Красимир Боев
- Кубрат, публиката остана с впечатление, че сякаш се отдръпна от светлината на прожекторите. Има ли нещо такова?
- Напротив, видях се с много фенове и им отдадох необходимото уважение. Винаги съм бил уважителен към хората, които са показали същото отношение към самия мен. Доволен съм изключително много от подкрепата,
Красимир Боев - Кубрат, публиката остана с впечатление, че сякаш се отдръпна от светлината на прожекторите. Има ли нещо такова? - Напротив, видях се с много фенове и им отдадох необходимото уважение. Винаги съм бил уважителен към хората, които са показали същото отношение към самия мен. Доволен съм изключително много от подкрепата,

Огнен ад в Бургас! Бус пламна в движение, шофьорът едва се спаси

http://pik.bg/огнен-ад-в-бургас-бус-пламна-в-движение-шофьорът-едва-се-спаси-news410050.html

Огнен ад в Бургас! Бус пламна в движение, шофьорът едва се спаси

Микробус „Форд Транзит” с бургаска регистрация пламна в движение пред „Трета поликлиника” преди минути, съобщиха очевидци на инцидента, цитирани от "Флагман".

Возилото пламнало изневиделица и предизивикало паника сред хората, тъй като районът е изключително оживен.

58-годишният шофьор успял да реагира светкавично и се спасил като по чудо от огнената стихия. На място веднага пристигнали две пожарни, които изгасили огъня за минути. Движението по бул. „Демокрация” временно е било затруднено заради горящия автомобил.

Причината за инцидента е късо съединение, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Бургас. За щастие, бусът не е имал газово устройство, което е можело да го превърне в бомба със закъснител.

"Турски поток" ще бъде реализиран минимум с две тръби

http://www.investor.bg/evropa/334/a/turski-potok-shte-byde-realiziran-minimum-s-dve-trybi-203413/

Така ще бъдат обезпечени доставките на газ за Турция, а втората тръба ще я направи фактор на газовото поле в региона, смята руският енергиен министър

Виктор Орбан: Прииждащите мигранти по-скоро приличат на армия

http://web.barometar.net/81921/

По-голямата част от мигрантите, които пристигат в Европа, са млади мъже, които „приличат по-скоро на армия, отколкото на лица, търсещи убежище“. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, пише германският вестник Das Rheinische Post, цитиран от „Фокус“. В петък премиерът на централноевропейската държава заяви, че не отхвърля правото на всяка държава да реши демографските си проблеми […]

България очаква да получи още 6,4 млн. евро от ЕС за покриване щетите от бедствието от началото на годината

http://pik.bg/българия-очаква-да-получи-още-64-млн-евро-от-ес-за-покриване-щетите-от-бедствието-от-начал-news410051.html

България очаква да получи още 6,4 млн. евро от ЕС за покриване щетите от бедствието от началото на годината

България очаква да получи още 6,4 млн. евро от Европейския съюз чрез фонд „Солидарност“ за покриване на щетите от снеговалежите, наводненията и свлачищата, които сполетяха страната в периода януари-февруари тази година. Това стана ясно от пресконференция на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и евродепутата Андрей Новаков. Предложението ще бъде гласувано следващата седмица на заседание на Европейския парламент.

Макар и ограничени, средствата от фонд „Солидарност“ са изключително значими за България за възстановяване щетите от бедствията, които в рамките на година и половина ни сполетяха няколко пъти, каза заместник-министърът. Средствата, които получаваме към настоящия момент покриват най-ключовата публична инфраструктура, поясни тя. Деница Николова информира, че съгласно новото постановление ще се възстановяват повече разходите за справяне с щетите, които вече са направени като спешни по време на самото бедствие и непосредствено след него, като осигуряване на проходимост и възстановяване на пътища, укрепване на свлачища, възстановяване на ВиК инфраструктура.

Те ще бъдат финансирани с около 10 млн. лева, а с останалите 3 млн. лева ще се финансират проекти, които предстои да бъдат изпълнени. От финансовата помощ ще могат да се възползват над 25 общини, намиращи се основно в областите Смолян, Кърджали, Благоевград, Бургас и Варна, където щетите са най-големи, съобщи зам.-министърът.

Очаква се средствата да достигнат до България през месец ноември. Николова съобщи, че МРРБ, като координиращ орган се е възползвало от възможността за отпускане на аванс по одобрената апликационна форма, който се равнява на 10 % от цялата ѝ стойност. Това е третото заявление, което България подава за финансова помощ от фонд „Солидарност“. Първото беше свързано с бедствията в Аспарухово и Добрич от юни миналата година. Зам.-министър Николова отчете, че по него са получени 10,5 млн. евро и от общо 24 подадени проекти предложения на общините вече са сключени 20 договора за изпълнение на проекти. Още 2 договора предстои да бъдат сключени следващите седмици, а други два са отхвърлени като недопустими разходи.

Проектите са свързани с възстановяване на пътна инфраструктура, подпорни стени, укрепване на свлачища, възстановяване проводимостта на дерета и др. Деница Николова информира, че бенефициентите вече са започнали изпълнението на проектите, като крайният срок за приключването им е октомври 2016 година. По втората апликационна, касаеща бедствието в областите Видин и Враца, са получени близо 2 млн. евро и вече има оценени проекти, покриващи почти цялата сума, информира зам.-министърът. В ход са и резервни проекти, като крайният срок за приключването им е ноември 2016 година.

Изслушаха Константин Пенчев и Михаил Кожарев за кандидатурите им за КС

http://society.actualno.com/Izslushaha-Konstantin-Penchev-i-Mihail-Kojarev-za-kandidaturite-im-za-KS-news_499072.html

Правната комисия в Народното събрание изслуша двамата кандидати за съдия в Конституционния съд (КС) от квотата на Народното събрание.  Първи на изслушването премина издигнатият кандидат от ГЕРБ Константин Пенчев, който е познат на обществото с функцията си на омбудсман. Десислава Атанасова от ГЕРБ представи неговата кандидатура с биография и професионална кариера, предаде БГНЕС.  Лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов представи кандидата, който те издигат за съдия в Конституци

Ислямската държава: Смърт за Путин! Скоро идваме!

http://frognews.bg/news_98838/Isliamskata-darjava-Smart-za-Putin!-Skoro-idvame!/

"Ислямска държава" публикува съобщение в интернет, в което заплашва руския президент Владимир Путин със смърт, както и че ще разрушат Москва.

Близо 1 млн. лв. са събрани от наложени санкции при проверка на плажове

http://econ.bg/Новини/Близо-1-млн-лв-са-събрани-от-наложени-санкции-при-проверка-на-плажове_l.a_i.699157_at.1.html

Заради системни нарушения концесията на четири плажа ще бъде прекратена. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна...

OSF: България е бедна заради избраната неолиберална икономическа и данъчна политика

http://www.cross.bg/bednostta-bulgariya-politika-1482796.html

/КРОСС/ - Вие казвате, че премахването на бедността технически не представлява проблем и че това зависи изцяло от политическите решения. Защо толкова години България продължава да избира да остава бедна? - По принцип съм напълно съгласен с това твърдение, макар че не си спомням дали съм го казвал толкова директно. Трябва да разграничим ясно дискусията за това, че България като цяло не се развива с темповете, с които ни се иска, от това, че в България има много бедни. Въпреки че България не се развива достатъчно бързо в глобален план, тя не е сред най-бедните страни, а е страна със средни доходи. Може би дори стои някъде на входа на клуба на богатите страни (в глобална перспектива). И все пак наистина си остава една от най-слабо развитите страни в Европа и най-слабо развитата в Европейския съюз. Другият въпрос е за това защо в България има големи неравенства и много бедни хора? Когато въпросът за общото икономическо развитие се смесва с въпроса за бедните и за неравенството, това обикновено се прави, за да се оправдае нежеланието за прилагане на политика за борба с бедността. Казва се „ние всички сме бедни", „България е бедна страна, затова има много бедни". Сам по себе си икономическият растеж не води до справяне с бедността. Между най-развитите страни в света има много големи разлики в дела на бедните. Някъде в богатия свят се срещат хора, които живеят като в най-бедните страни по света

39 пеликана загинали от далекопроводи в Бургаско

http://news.ibox.bg/news/id_1346293404

РИОСВ-Бургас се среща със собствениците на електропреносните съоръжения

Фандъкова ще се срещне с възрастни хора от пенсионерските клубове в Нови Искър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5020797

Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София, ще се срещне с възрастни хора от пенсионерските клубове в район „Нови Искър“. Срещата ще се проведе от 11 часа в кв. „Кумарица“. Йорданка Фандъкова ще запознае гражданите с услугите за възрастни хора, които в последните години бяха разкрити от Столичната община.
Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София, ще се срещне с възрастни хора от пенсионерските клубове в район „Нови Искър“. Срещата ще се проведе от 11 часа в кв. „Кумарица“. Йорданка Фандъкова ще запознае гражданите с услугите за възрастни хора, които в последните години бяха разкрити от Столичната община.

Йорданка Фандъкова ще се срещне с възрастни хора от пенсионерските клубове в Нови Искър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5020802

Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София, ще се срещне с възрастни хора от пенсионерските клубове в район „Нови Искър“. Срещата ще се проведе от 11 часа в кв. „Кумарица“. Йорданка Фандъкова ще запознае гражданите с услугите за възрастни хора, които в последните години бяха разкрити от Столичната община.
Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София, ще се срещне с възрастни хора от пенсионерските клубове в район „Нови Искър“. Срещата ще се проведе от 11 часа в кв. „Кумарица“. Йорданка Фандъкова ще запознае гражданите с услугите за възрастни хора, които в последните години бяха разкрити от Столичната община.

Ген. Радев: Пилотите ни летят опасно малко (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_566753.html

Пилотите ни летят опасно малко. Това каза пред журналисти командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев. Той присъства на съвместно българо-полско учение в авиобаза "Граф Игнатиево". Радев обясни, че не е запознат с подготвяния договор между България и Полша за ремонт на изтребителите ни, но каза, че се надява скоро да бъдат подписани и други договори. Ген. Радев подаде оставката си в четвъртък заради нерешените проблеми на авиацията. След разговор с премиера Бойко Борисов обаче той промени решението си и оттегли оставката си, като Борисов е поел ангажимент при съставянето на новия бюджет средствата за военната авиация да бъдат увеличени с 80 млн. лв., за да се отговори на най-належащите нужди и потребности. След оставката на ген. Радев от БСП поискаха оставката на военния министър Николай Ненчев. Късно снощи премиерът Бойко Борисов се срещна с Ненчев, след което беше обявено, че той остава в правителството.  Председателят на комисията по отбрана Михо Михов обясни, че оставката на министъра на отбраната Николай Ненчев не стои на дневен ред и не е обсъждана в парламентарната група на АБВ. По повод ремонта на МиГ-овете в Полша Михов посочи, че полските ВВС са модернизирали руските си изтребители, които отговарят на НАТО-вските стандарти. Днес стана ясно, че договор с Полша не е подписан. Българската деглегация в Полша, в която е имало и един представител на българските ВВС, само е потвърдила параметрите на договора. Той трябва да бъде одобрен от правителството на заседание следващата сряда. Едва тогава той ще бъде подписан от военния министър Николай Ненчев. Следва ратификация от българския парламент. Подобна ратификация от полска страна няма да има, тъй като законодателството допуска това. По думите на военния министър Николай Ненчев поляците ще ни дадат два двигателя, които да ползваме, докато бъдат отремонтирани други два. Все още не е ясно каква ще бъде реакцията на Русия, която заплаши да отнеме лиценза на Полша за ремонт на изтребители. Аргументът е, че той не дава право на поляците да ремонтират двигатели на трети страни.

Не хвърляйте вината за бежанците върху Меркел

http://www.mediapool.bg/ne-hvarlyayte-vinata-za-bezhantsite-varhu-merkel-news239965.html

Грешката е изцяло на Ангела Меркел. Ако германската канцлерка не беше протегнала дружелюбно ръка, бежанската вълна щеше да се оттегли. Сирийците щяха внезапно да спрат на място по пътя от Дамаск, иракчани, афганистанци, еритрейци и останалият свят щяха да напрегнат мишци и хладнокръвно да се изправят пред недоимъка и смъртта в родината. Очевидно е, наистина.   Реакцията на Европа на бежанската криза се свежда до работа по разселването - безнравствена (унизителна) игра на криеница, при която политиците - с изключение на един-двама от тях, се занимаваха предимно с криенето. На стотиците хиляди сирийци, бягащи от варелните бомби и от обезглавяване, не им трябваше разрешението на Меркел, за да се натоварят на кораби, обещаващи им нов живот, нито пък оградите от бодлива тел в един недружелюбен край на континента, ще ги откажат след дългото им пътуване.   Силите, направляващи най-голямата човешко преселение, с което се сблъсква Европа от 40-те години на миналия век насам, не се интересуват от взаимните обвинения, които си отправят европейските столици. Ожесточеният спор за разпределянето на 120 000 кандидати за убежище изглежда направо извратен, при положение че след тях се задават още един милион.   Тази година се наблюдава сливане на три различни миграционни потока. От няколко години десетки хиляди хора от районите на конфликти в Африка прекосяват Средиземно море. През 2014 г. към тях се присъединиха значителен брой жители на Западните Балкани, отказали да чакат покана от ЕС. Никой не би трябвало да е изненадан, че подгонените от война сирийци и иракчани сега решиха, че достатъчно дълго са хранили напразни надежди един ден да се върнат у дома.   Преди година би било вярно да се каже, че като цяло т.нар. икономически мигранти са мнозинство. Сега везните се накланят към бежанците. Мащабът на предизвикателството е внушителен. През зимата числеността на пристигащите може да намалее - в зависимост от времето в Егейско и Средиземно море, но никой не бива да си въобразява, че напливът това лято е циклично явление. Общественият строй в голяма част от Близкия изток и Магреба едва не рухна, Африканският рог е раздиран от конфликти, а ислямистки екстремисти застрашават сигурността в част от Западна Африка. При това положение бягството към Европа изглежда като единствен избор. Популистите и ксенофобската десница се възползваха от случая. Годините на икономически трудности им осигуриха благодатна почва. За никого не е изненада, че те са привлекателни в очите на изплашените за жизнения си стандарт и работни места европейци. Колкото и добре да се управлява миграционния наплив, стресът и объркаността са неизбежни. Да имаш либерално виждане за задълженията на Европа към бежанците (а между другото и за дългосрочната й нужда от работници мигранти), не би трябвало да означава да си сляп за разрушителната сила на движения с подобен мащаб. При все това, още по-ясно е, че гневната политика "ние и те" на етническите националисти не дава никакви отговори. Не можем да построим стена около Европа.   Вбесяващото в колебливата реакция на ЕС това лято е, че всички знаят как напливът би могъл да бъде по-добре овладян. В краткосрочен план кардиналната задача трябва да е разпределянето на тежестта и (което е жизненоважно) да се гарантира, че задачата за подслоняване на новодошлите не се възлага на отделни градове и общини. Правителствата трябва да променят данъчните си правила, за да започне интеграцията да работи, ако ли не - те трябва да са готови да платят цената с надигащ се популизъм.   Не е нужно чудо, за да стане ясно какво да се прави занапред. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи добър списък: да се възстанови контролът по външните граници на Европа, да се създадат общи приемни центрове за идентифициране на истинските бежанци, да се финансират бежанските лагери в Турция, Ливан и Йордания и, да, разбира се, да се използва икономическата и политическа тежест на Европа в боксуващите усилия за установяване на мир от Сирия през Сомалия до Либия. Отпуснатите досега за целта 1 милиард евро трябва да се разглеждат само като малка първоначална вноска.   Онова, което обединява тези мерки, е изричната необходимост от сътрудничество. Националистическата риторика е неспособна да даде национални решения. Та нали в името на сътрудничеството беше създаден и Европейският съюз. Основополагащото прозрение бе, че страните могат да постигнат най-добре националните си цели като обединят суверенитета си. На моменти това беше представяно чрез високопарните приказки за европейската цивилизация, ценности и солидарност. Главната движеща сила на начинанието обаче винаги е била преследването на националните интереси.   В началото водещата цел беше да се избегне война - да се предотврати възможност за трети голям пожар с континентални измерения, като едновременно се изгражда стена срещу съветския комунизъм. По-късно мотивът вече беше общият просперитет, а след падането на Берлинската стена - износът на стабилност и демокрация в бившите комунистически държави.   Логиката на сътрудничеството е както винаги необорима. Укрепването на еврото и постигането на контрол върху миграцията изискват същия проблясък на просветен егоизъм. Големият проблем на ЕС е, че политическата динамика се обърна. Избирателите, които искат да споделят националната власт в добри времена, бяха накарани да се опитат да я поискат в лоши. Когато се наблюдава проваляне на националните правителства, този цикъл взема още по-лош обрат.   Прекъсването на цикъла няма да е лесно. Политическите елити на Европа загубиха доверието на гражданите. В моменти на силен стрес простите решения на популистите може да изглеждат толкова по-примамливо, колкото по-измамни са. Точно затова беше измислен ЕС. Днешните лидери имат болезнено къса памет.   По БТА

МВР и ДАНС задържаха 46 каналджии и 500 нелегални за денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=302801

Задържали сме 46 каналджии за последното денонощие. Това стана ясно от брифинг на главния секретар на МВР Георги Костов, главния прокурор Сотир Цацаров и заместник-шефа на ДАНС Олег Петков. От вчера сутринта в 6.00 часа е започнала съвместна операция в цялата страна, която на места още продължава.

Гришо отпадна от турнира в Малайзия

http://frognews.bg/news_98836/Grisho-otpadna-ot-turnira-v-Malaiziia/

Григор Димитров приключи участието си на тенис турнира в Куала Лумпур, след като на четвъртфиналите отстъпи с 2-0 сета от 74-ия в света Бенямин Бекер 4-6. 6-7(3).

Открива се ловът на дребен дивеч и дива свиня

http://www.mediapool.bg/otkriva-se-lovat-na-dreben-divech-i-diva-svinya-news239964.html

Груповият лов на дива свиня и отстрелът на местен дребен дивеч се открива в събота – 3 октомври, и ще продължи традиционно до втората неделя на месец януари в свободни територии, а в оградени площи - до последния ден на февруари 2016 г. Стартът на рова ще бъде даден от заместник-министъра на земеделието и храните Георги Костов в землището на великотърновското село Присово. От агровемодството напомниха, че групово и индивидуално ловуване на дребен местен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч - след 1 януари и в сряда. Груповото ловуване се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) припомни на ловците, че не трябва да дават личното си ловно оръжие на никого дори и да е правоспособен ловец. При използване на гладкоцевно оръжие в групов лов на дива свиня пък се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм. Разрешени са само боеприпаси тип "куршум“. Задължителен е инструктажът преди лов. Преди започване на ловния излет ръководителят на лова проверява наличието на ловен билет, членска карта и документа за носене на ловно оръжие и попълва разрешително за лов, посочват от ИАГ. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов. От земеделското министерство съобщават, че са установили 39 нарушения при извършените от 8 август до сега проверки на общо 2134 ловни дружини, 867 превозни средства, 8 212 ловци и 318 други физически лица. Най-честите констатирани нередности са употреба на алкохол, липса на сигнално облекло, ловуване с незаверен билет и карта, ловуване без билет, ловуване в забранена територия и за отстрелян неразрешен за лов дивеч. Конфискувани са 21 броя звуковъзпроизвеждащи средства за лов на пъдпъдък. За този период са простреляни двама ловци без опасност за живота. Съвместните проверки на горските служители и полицаи продължават.

От 2300 спирки малко над 500 са оборудвани с навеси

http://pik.bg/от-2300-спирки-малко-над-500-са-оборудвани-с-навеси-news410045.html

От 2300 спирки малко над 500 са оборудвани с навеси

От общо 2300 спирки на градския транспорт в София малко над 500 са оборудвани с навеси. Това каза за заместник-кметът с ресор „Транспорт“ в Столичната община Любомир Христов, съобщава БНР. Преди 2 години Общината е започнала програма за поставянето на навеси.

"Тази година са поставени 60, а миналата – около 120. Очевидно е, че не всички са оборудвани. Необходимостта в тази посока е значителна. По тази причина, с цел да бъдат оборудвани с навеси всички спирки, унифицирани, с еднаква визия, която да бъде одобрена от Комисията по архитектура на Общинския съвет, беше внесен един доклад за отдаване на концесия на спирките. Докладът се разглеждаше по комисии, преди да излезе Общинският съвет във ваканция". посочи той.

Христов изрази надежда, че след като бъде конституиран новият Общински съвет, до края на тази година, този доклад да бъде разгледан и одобрен, за да може да се процедира конкурсът за изпълнението на този проект.

Стремежът е да бъдат поставени навеси, където има голям брой пътници.

Ген. Михов: Ако до една-две години нямаме изправни самолети, ще изгубим пилотите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5020784

Председателят на Комисията по отбрана към парламента ген. Михо Михов е категоричен , че ако следващите една - две години нямаме 12 изправни самолета ще изгубим военните си пилоти.
По думите му не е допустимо българската авиация, която е на 102 години, да се откаже от своя суверенитет. По отношение на възможността турски самолети да охраняват
Председателят на Комисията по отбрана към парламента ген. Михо Михов е категоричен , че ако следващите една - две години нямаме 12 изправни самолета ще изгубим военните си пилоти. По думите му не е допустимо българската авиация, която е на 102 години, да се откаже от своя суверенитет. По отношение на възможността турски самолети да охраняват

Ген. Радев: Критичният праг за бойната ни авиация е 2016 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5020772

Критичният срок, в който ще изчерпим ресурса на бойните ни самолети е средата на следващата година. Това заяви командващият на ВВС ген. Румен Радев. Той подчерта, че големия проблем е липсата на самолети за подготовка на летателния състав. Според него трябва да се увеличи както броят на машините, така и числото на младите пилоти.
Критичният срок, в който ще изчерпим ресурса на бойните ни самолети е средата на следващата година. Това заяви командващият на ВВС ген. Румен Радев. Той подчерта, че големия проблем е липсата на самолети за подготовка на летателния състав. Според него трябва да се увеличи както броят на машините, така и числото на младите пилоти.

Morgan Stanley с ръководни рокади

http://www.investor.bg/sasht/337/a/morgan-stanley-s-rykovodni-rokadi-203411/

Банката разширява правомощията на двама директори, което им дава достъп до Борда на директорите и членство във върховния оперативен комитет

"Ислямска държава" към Русия: Смърт за Путин, идваме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5020785


 "Ислямска държава" публикува в интернет заплашително послание за Русия и президента Владимир Путин.
Привържениците на "Ислямска държава" пуснаха снимка с разрушения "Червен площад", един от символите на Москва и Русия. Тази снимка, както и фотографията с църквата "Св. Василий Блажени", е посочена като мишена и има за цел Русия да бъде сплашена.
 "Ислямска държава" публикува в интернет заплашително послание за Русия и президента Владимир Путин. Привържениците на "Ислямска държава" пуснаха снимка с разрушения "Червен площад", един от символите на Москва и Русия. Тази снимка, както и фотографията с църквата "Св. Василий Блажени", е посочена като мишена и има за цел Русия да бъде сплашена.

"Ислямска държава" към Русия: Смърт за Путин, идваме

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5020764


 
 "Ислямска държава" публикува в интернет заплашително послание за Русия и президента Владимир Путин. Привържениците на "Ислямска държава" пуснаха снимка с разрушения "Червен площад", един от символите на Москва и Русия. Тази снимка, както и фотографията с църквата "Св. Василий Блажени", е посочена като мишена и има за цел Русия да бъде сплашена.

Кандидатът за кмет на Девня Свилен Шитов получи награда за иновативен проект

http://web.barometar.net/81919/

Кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на община Девня Свилен Шитов получи награда в качеството си на председател на Управителния съвет на МИГ Девня – Аксаково. Проект на Местната инициативна група (МИГ) е победител в Конкурс за избор на най-добра практика, финансирана по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013. Наградата в раздел […]

Край Бургас са открити 39 мъртви пеликана

http://www.cross.bg/byrgas-ptitzi-riosv-1482795.html

/КРОСС/ Трийсет и девет мъртви пеликана са намерени в покрайнините на квартал Долно Езерово в Бургас през последните две седмици, съобщиха от РИОСВ-Бургас. Три от ятото пострадали птици са спасени и изпратени за лечение и възстановяване в „Спасителен център за диви животни" в Стара Загора, а един, след оказана първа помощ, е освободен на подходящо място в природата. Всички са млади екземпляри от вида розов пеликан и са открити след подадени в РИОСВ - Бургас сигнали. Мъртвите птици са намерени под далекопроводи, по телата им има външни наранявания, поради което за вероятна причина за смъртта се счита сблъсък с електропреносната мрежа. Взетите биологични проби от загиналите през първата седмица птици са отрицателни за наличие на птичи грип. РИОСВ - Бургас организира работна среща в началото на следващата седмица със собствениците на електропреносните съоръжения, в която ще вземат участие и представители на фондация „Биоразнообразие" и Дружеството за защита на птиците, за набелязване и предприемане на спешни мерки с цел предотвратяване на подобни последствия за мигриращите видове птици. Двата вида пеликани - розов и къдроглав, които се срещат в България, са защитени от Закона за билогичното разнообразие. При намиране на екземпляри в безпомощно състояние от защитени видове, гражданите са длъжни да уведомят най-близката РИОСВ или регионалните органи на ИАГ

РИА: САЩ въоръжават Украйна през България

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ria-sasht-vyoryzhavat-ukrajna-prez-bylgariia-6043287

Вашингтон вече бил предал на Киев около 200 снайпера, 400 автомата, както и около 200 ръчни гранатомета и боеприпаси, като всички доставки били извършени през страната ни, твърди руски журналист

Величков: АБВ е алтернатива на досегашното управление в Пазарджик

http://offnews.bg/news/n_1/n_566765.html

АБВ предлага алтернатива на всичко, което се случва в община Пазарджик. Това заяви на пресконференция кандидатът на АБВ за кмет на община Пазарджик Трендафил Величков. Той допълни, че партията залага преди всичко на грижата за младите хора. „Затова е необходимо да има работеща икономика, стабилна общинска социална система, която да позволи отглеждането на деца, пълноценно прекарване на свободното време", каза той. Той заяви, че ще създаде общинска инвестиционна програма за подпомагане на млади хора, които се занимават с иновативни производства. "Общински терени могат да бъдат предоставяни на тези хора и това да е облекчение за тях и бизнеса им“, посочи Величков. Друг елемент от програмата на АБВ е образованието в община Пазарджик, като в тази посока ще продължат усилията за създаването на филиал на Медицински университет в Пазарджик. "Медицинският колеж може да подготвя рехабилитатори, специалисти за спешната помощ, медицински сестри. Друга важна част е организирането на професионално дуално обучение“, обясни Трендафил Величков. Той каза още, че ще стартира разгръщането на туризма в района с откриването на Туристически информационен център в Пазарджик.

Детските градини в Бургас минават на готвено с пара и повече риба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5020757

Детските градини в Бургас минават на здравословен режим на хранене с повече риба, зеленчуци и плодове, а пърженото ще бъде заменено с готвено на пара. Това е залегнало в образователната част от програмата на кандидат-кмета Димитър Николов от ГЕРБ за трети мандат.
Детските градини в Бургас минават на здравословен режим на хранене с повече риба, зеленчуци и плодове, а пърженото ще бъде заменено с готвено на пара. Това е залегнало в образователната част от програмата на кандидат-кмета Димитър Николов от ГЕРБ за трети мандат. "Трябва отрано да създаваме у децата навици за здравословно хранене", заяви той.

Липсата на ваксини крие риск от смъртоносни болести

http://petel.bg/Lipsata-na-vaksini-krie-risk-ot-smartonosni-bolesti__129095

Липсата на четиривалентни ваксини у нас и вълната от бежанци може да подпали страната със смъртоносни болести, предупреждават лекари,...

Комисията за конфликт на интереси да провери Георги Кадиев

http://www.bnews.bg/article-142161

От декларациите на Георги Кадиев пред Сметната палата става ясно, че съпругата му годишно декларира лични доходи от по 250 хил.лв. Оборотите на фирмата й са доста по-сериозни, но оперативната печалба е в тези стойности.

Облачно ще е утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=302823

През нощта над западната половина от страната ще преобладава ясно време, а над източната - ще се задържи със значителна ниска слоеста облачност. Ще бъде тихо с минимални температури между 5° и 10°, по високите полета малко по-ниски и там е възможно да се образува слаба слана.

Моуриньо призна: Това е най-лошият период в кариерата ми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5020774

Португалският мениджър на Челси Жозе Моуриньо призна, че периодът, през който минава, е най-лошият в кариерата му, но може би това не е толкова лошо нещо.
Моуриньо и неговият Челси преживяват тежки времена във Висшата лига и имат само две победи от седем мача до момента.
„Бих определил това като най-лошият период в моята кариера,
Португалският мениджър на Челси Жозе Моуриньо призна, че периодът, през който минава, е най-лошият в кариерата му, но може би това не е толкова лошо нещо. Моуриньо и неговият Челси преживяват тежки времена във Висшата лига и имат само две победи от седем мача до момента. „Бих определил това като най-лошият период в моята кариера,

Моуриньо: Това е най-лошият период в кариерата ми

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5020768

Португалският мениджър на Челси Жозе Моуриньо призна, че периодът, през който минава, е най-лошият в кариерата му, но може би това не е толкова лошо нещо.
Моуриньо и неговият Челси преживяват тежки времена във Висшата лига и имат само две победи от седем мача до момента.
„Бих определил това като най-лошият период в моята кариера,
Португалският мениджър на Челси Жозе Моуриньо призна, че периодът, през който минава, е най-лошият в кариерата му, но може би това не е толкова лошо нещо. Моуриньо и неговият Челси преживяват тежки времена във Висшата лига и имат само две победи от седем мача до момента. „Бих определил това като най-лошият период в моята кариера,

39 пеликана са намерени мъртви край Бургас

http://frognews.bg/news_98835/39-pelikana-sa-namereni-martvi-krai-Burgas/

39 пеликана са намерени мъртви в покрайнините на квартал "Долно Езерово" в Бургас през последните две седмици. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, цитирана от БТА. Други три екземпляра от ятото пострадали птици са спасени и изпратени за лечение и възстановяване в "Спасителен център за диви животни" в Стара Загора.

Цветанов: Проф. Стойков е постигнал много за развитието на културата в Плевен

http://frognews.bg/news_98834/TSvetanov-Prof-Stoikov-e-postignal-mnogo-za-razvitieto-na-kulturata-v-Pleven/

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов и кандидатът на ГЕРБ за кмет на Плевен проф. Димитър Стойков разгледаха фотоизложбата „Плевен – днес и утре“ в Регионалния исторически музей в Плевен. Сградата на музея е ремонтирана по време на първия успешен управленски мандат на проф. Стойков.

Откриха 39 мъртви пеликана край Бургас

http://pik.bg/откриха-39-мъртви-пеликана-край-бургас-news410035.html

Откриха 39 мъртви пеликана край Бургас

39 пеликана са намерени мъртви в покрайнините на квартал "Долно Езерово" в Бургас през последните две седмици. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, цитирани от БТА.

Други три екземпляра от ятото пострадали птици са спасени и изпратени за лечение и възстановяване в "Спасителен център за диви животни", Стара Загора. Един от екземплярите след оказана първа помощ, е освободен на подходящо място в природата. Всички са млади екземпляри от вида розов пеликан и са открити след подадени в РИОСВ-Бургас сигнали.

Розовият пеликан се наблюдава на големи струпвания в района на Бургаските езера - места за почивка по време на пролетната и есенната миграция. Мъртвите птици са намерени под далекопроводи, по телата им има външни наранявания, поради което за вероятна причина за смъртта се счита сблъсък с електропреносната мрежа.

Взетите биологични проби от загиналите през първата седмица птици са отрицателни за наличие на птичи грип. РИОСВ-Бургас организира работна среща в началото на следващата седмица със собствениците на електропреносните съоръжения, в която ще участват и представители на фондация "Биоразнообразие" и Дружеството за защита на птиците, за набелязване и предприемане на спешни мерки с цел предотвратяване на подобни последствия за мигриращите видове птици.

Двата вида пеликани - розов и къдроглав, които се срещат в България, са защитени от Закона за билогичното разнообразие. При намиране на екземпляри в безпомощно състояние от защитени видове, гражданите са длъжни да уведомят РИОСВ. В зависимост от състоянието им, животните се изпращат на лечение или за отглеждане в зоологически градини, спасителни центрове, а в случай, че няма очевидни пречки за тяхното оцеляване, се пускат в природата.

Автономни таксита тръгват в Япония

http://www.investor.bg/novini/346/a/avtonomni-taksita-trygvat-v-iaponiia-203403/

Такситата ще преминат през пробен тест в една от префектурите, преди да бъдат представени и на други места

Унгария също ще се сдобие с команден център на НАТО

http://europe.actualno.com/Ungarija-syshto-shte-se-sdobie-s-komanden-centyr-na-NATO-news_499068.html

В Унгария също ще бъде разположен команден център на НАТО, който да помага за разполагането на силите на Алианса за бързо реагиране при извънреден случай. Това обяви правителството в Будапеща, цитирано от БНР. НАТО вече активира подобни центрове в България, Литва, Латвия, Полша, Естония и Румъния. Командният център в Унгария ще бъде с 40 офицери от НАТО, но в страната няма да бъдат разположени военни сили.  Задачата му в мирни времена е да организира и планира международни учения, а при

Чеченски пехотинци да бъдат изпратени в Сирия, предлага Кадиров

http://www.cross.bg/kadirov-chechenski-siriya-1482794.html

/КРОСС/ Чеченски пехотинци да бъдат изпратени в Сирия, поиска президентът на автономната южна република Рамзан Кадиров, пише Gazeta.ru. „Не хвърлям думите си на вятъра. Аз, като мюсюлманин, като руски патриот, заявявам, че през 1999 г., когато започна Втората чеченска война, продължила 10 години и когато Чечения бе завладяна от тези шейтани, ние се заклехме върху Корана, че ще изгоним терористите от нашата земя и ще се бием срещу тези изчадия на Ада, където и да се намират те", посочи Кадиров. „Ако молбата ми бъде удовлетворена, това ще бъде голям празник за нас", каза още чеченският лидер. Решението е в правомощията на руския президент и върховен главнокомандващ Владимир Путин.  

Коя ще е следващата жертва в последния сезон на “Под прикритие”?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5018935

Нови образи, нова много важна женска роля, смърт и много екшън и каскади. Когато е замесена мафията, нещата стават сериозни. Колко точно - зрителите ще могат да преценят в края на ноември, когато в ефира на БНТ ще тръгне петият последен сезон на тв поредицата “Под прикритие”.
В момента вървят снимките на новите епизоди. Част от тях бяха на морето.
Нови образи, нова много важна женска роля, смърт и много екшън и каскади. Когато е замесена мафията, нещата стават сериозни. Колко точно - зрителите ще могат да преценят в края на ноември, когато в ефира на БНТ ще тръгне петият последен сезон на тв поредицата “Под прикритие”. В момента вървят снимките на новите епизоди. Част от тях бяха на морето.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване