Сирийка: Европа прати терористите си в Сирия

http://frognews.bg/news_98777/Siriika-Evropa-prati-teroristite-si-v-Siriia/

В Европа ги е страх от терористите, а те ни ги изпратиха. Сирия е потърпевша – всички терористи на Европа се изпратиха в Сирия. Членовете на ИДИЛ не са сирийци, заяви по НТВ сирийката Азхар Аломар от Организация „Свободна Сирия”.

Автобусите отново тръгват по варненския бул."Св. Елена"

http://www.moreto.net/novini.php?n=302767

От днес 2-ри октомври се възстановява обслужването на автобусни линии №20 и №148 по бул. "Св. Елена" и ул. "Асен Разцветников". Ще се обслужват сп.”Кап. Петко” (до пазара), сп. „Химик” и сп. „Девня” двупосочно, съобщават от общинската фирма "Градски транспорт" за Moreto.

Откриват обновената Клиника по педиатрия в Александровска болница

http://pik.bg/откриват-обновената-клиника-по-педиатрия-в-александровска-болница-news409715.html

Откриват обновената Клиника по педиатрия в Александровска болница

Днес ще бъде открита изцяло обновената Клиника по педиатрия на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Александровска".

Ремонтът е на стойност над 2 млн. и 200 хил. лева, като средствата са осигурени от Министерство на здравеопазването, международен фонд "Козлодуй" и собствено участие на болницата.

Клиниката е обзаведена изцяло с нови мебели и оборудвана със съвременна апаратура от дарители. Детската клиника на многопрофилната болница е основана през 1905 г. и е най-старото детско лечебно заведение с национално значение в областта на детската пулмология и респираторната алергия.

 

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/02/2620270_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите днес.


Тръгна лотарията на САЩ за "зелена карта"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258419_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B7%D0%B0+%22%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%2

 Държавният департамент обяви началото на кампанията за подаване на документи за "зелена карта" за 2017 г., съобщиха от посолството на САЩ у нас.

Електронните формуляри трябва да бъдат подадени от 12 ч. на обед, източно стандартно време, на 1 октомври 2015 г. до 12 ч. на обед, източно стандартно време, на 3 ноември 2015 г. Кандидатите могат да попълнят електронния формуляр E-DV за участие в програмата на адрес http://www.dvlottery.state.gov през периода за регистрация. Не се приемат заявки за участие, изпратени по пощата.

Няма такса за попълване на електронния регистрационен формуляр за участие, съобщават от посолството на САЩ. Участниците ще получат официален номер за потвърждение на регистрацията си. Изключително важно е да запазят този номер до 30 септември 2017 г. Единствено чрез него участниците ще могат да проверят дали са изтеглени в лотарията DV-2017. Официална информация за това дали сте избран да продължите участието си в програмата можете да получите на уебсайта на лотарията http://www.dvlottery.state.gov след 3 май 2016 г. Съобщения до тези, които са изтеглени, НЯМА да бъдат изпращани по електронна или обикновена поща. Всеки получател на писмо или имейл, в който се споменава виза от лотарията или "зелена карта", може да е сигурен, че съобщението е подвеждащо и измамно. Освен това не се извършва плащане към трета страна в процеса по кандидатстване за виза от лотарията за "зелена карта". Единственото плащане е самата такса за виза, която се плаща в Посолството на САЩ.

Сирийка: Европа се бои от терористите, но тя ги прати в моята страна

http://offnews.bg/news/n_1/n_566396.html

"В Европа ги е страх от терористите, а те ни ги изпратиха. Сирия е потърпевша – всички терористи на Европа се изпратиха в Сирия. Членовете на ИДИЛ не са сирийци". Това заяви Азхар Аломар от Организация „Свободна Сирия” по Нова тв. Според нея Русия не удря "Ислямска държава" в Сирия: "Това е една наказателна акция, която да подпомогне властта на президента Башар Асад. Вчера те бомбардираха моя град - Хомс, който беше един от първите, подкрепили революцията. Там е умерената опозиция".  Мохамад Ал Бармауи, представител на сирийската опозиция, поясни, че едно от местата на които са ударили руснаците, е отдалечено на 250 километра от позициите на ИДИЛ. Аломар изтъкна, че истинските сирийци са умерени. 

Безработен падна от 10-метров орех в Дупница, загина на място

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019487

Безработен дупничанин падна от 10-метров орех и загина на място пред очите на служители на паркинга към хотел в центъра на Дупница. 58-годишният Злати Димитров се качил на дървото да бере орехи, които след това да продаде, но се подхлъзнал от най-високия клон и паднал на земята. Получил е тежка черепно-мозъчна травма и издъхнал на място.
Безработен дупничанин падна от 10-метров орех и загина на място пред очите на служители на паркинга към хотел в центъра на Дупница. 58-годишният Злати Димитров се качил на дървото да бере орехи, които след това да продаде, но се подхлъзнал от най-високия клон и паднал на земята. Получил е тежка черепно-мозъчна травма и издъхнал на място.

Убиецът от Орегон питал жертвите за вероизповеданието им

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258418_%D0%A3%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%9E%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%BD+%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB+%D0%B6%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B

 Убиецът от колежа в американския щат Орегон искал студентите да посочат вероизповеданието си, твърдят очевидци, цитирани от местния вестник News-Review.

Кървавият инцидент стана в една от учебните лаборатории на колежа Умпка в град Розбург, щата Орегон, с 22-хилядно население. Според 20-годишната Кортни Мур, която е очевидец на кървавото нападение, някой стрелял през прозореца и ранил преподавателя в главата. След това влязъл в класа и преди да открие огън, накарал всеки да стане и да назове религията, която изповядва, съобщава БГНЕС.

Нападателят е убит от полицията. Преди това се съобщаваше, че нападателят е "неутрализиран", без да се уточнява дали е задържан, или убит. По предварителни данни той се казва Крис Харпър Мърсър. 20-годишният убиец не е имал съучастници.

На мястото на трагедията са открити четири пистолета, които се смята, че са на нападателя.

Информацията за загиналите се разминава. Според местната информационна мрежа KATU, който цитира лейтенант Бил Фюгейт от щатската полиция на Орегон, загиналите са между 7 и 10 души. Според Ройтерс убитите са 15. Си Ен Ен, позовавайки се на местните власти, съобщава, че най-малко 20 души са били ранени и са в критично състояние, включително една жена, която е простреляна в гърдите.

Засега мотивите на стрелеца са неизвестни. Проверяват се социалните мрежи, където евентуално може да е оставил предупреждение за готвена от него саморазправа.

Американският президент Барак Обама изля гнева и тъгата си след поредната смъртоносна стрелба, този път в колежа в щата Орегон, и отново отправи призив за законодателство, което да затегне контрола върху огнестрелните оръжия.

"По някакъв начин това се превърна в нещо обичайно", заяви Обама в Белия дом след кървавия инцидент. Според него, САЩ са единствената страна в света, в която на всеки няколко месеца има такива случаи със стрелби.

"Ние можем да направим нещо в това отношение, но ще трябва да променим законите си. Не може да е толкова лесно за някой, който иска да посегне на други хора, да се сдобие с пистолет", посочи Обама.

Бербатов за националния: Горе главата, нещата ще се оправят

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/02/2620465_berbatov_za_nacionalniia_gore_glavata_neshtata_shte_se/?ref=rss


Българският нападател Димитър Бербатов пожела успех на националния отбор. Той вярва, че съставът ще тръгне по нов път след слабите резултати.

"Наблюдавам и следя ситуацията, но не искам да коментирам, защото съм далеч от нещата. Мога да пожелая само успех и горе главата, нещата ще се оправят", каза Бербатов пред БНТ.

Нападателят съжали за пропуснатата победа на ПАОК срещу "Борусия" (Дортмунд) във втория кръг от груповата фаза на Лига Европа. Гърците поведоха, но допуснаха...

Всеки журналист да прочете Корана

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258417_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0

 Дали и папата не е станал атеист? Той посети Вашингтон и Ню Йорк, дръпна серия чудесни речи за най-съдбоносните проблеми и кризи на човечеството, но някак си пропусна да каже, че Бог ни наказва заради греховете. А те не са един или два. Когато великите папи са коронясвали царете, те никога не биха пропуснали да споменат ръката Божия!

В доминирания от републиканците американски Конгрес папа Франциск дръпна такава трогателна сиромахомилска и природозащитна реч, че спикерът на Камарата на представителите Джон Бейнър бе

заснет да хълца и да си бърше сълзите

Голяма грешка!

Грешка, защото не се усети накъде духа вятърът сред неговите съпартийци, републиканците. В момента те са 10 пъти по-религиозни, отколкото са били преди 150 години.

Изобщо не им трябват светски речи, и то от папата. Тая партия сиромасите не я вълнуват, защото тя спасява предприемачите.

Глобално затопляне? Левичарски измислици!

Намерил спикерът за кого да хълца. Както е тръгнал, утре ще се просълзи на речта на Путин в ООН...

Не минаха и два дни, и Бейнър обяви, че ще се оттегли и от спикърския пост, и от депутатството. Искал да бъде щастлив.

Чудя се, защо в американския Конгрес канят папата, а не някой оратор от нашия Свети синод? Синодът и до днес обяснява светските събития с ръката Божия. Анатемоса Мадона, забрани йогата. Само да спомене, че е против абортите - и републиканците ще го носят на ръце!

Но докато Бог изпитва вярата ни с вълната бежанци, в свещения мюсюлмански град Мека хиляди правоверни се събраха, за да убият Сатаната с камъни. Стана меле и 717 души предадоха Богу дух, а 850 бяха ранени.

Резултат - хиляда петстотин и шейсет и седем на нула в полза на дявола! Но няма лошо, тази смърт е най-богоугодната, защото е настъпила в джихад, ревностна битка за Аллах.

Загиналите в джихада отиват право на небето

и получават по 72 девици на човек.

Май затова тези трагедии стават в Мека на всеки 3-4 години. Саудитските власти казват: "такава е волята на Аллах". Ако, да речем, за 1 век в тези блъсканици са загинали по волята на Аллах около 100 000 правоверни, значи са били нужни 7 200 000 девици. Ето защо там жените все не стигат.

Само седмица преди това, върху храма в Мека падна тежък строителен кран и уби около 140 правоверни. Пак волята на Аллаха. Кранът впрочем е на компанията "Бен Ладен", родата на Осама. Той пък бе мъченически убит от неверниците. Сега е сменил 4-те жени със 72.

Не знам дали сте чули, но Саудитска Арабия току-що оглави комисията на ООН по човешките права. Човешките, а не женските. Така че не се увличайте в греховно богохулство. В тази държава има ред и законност, защото там се екзекутира по 1 човек на всеки два дена.

Режат му главата, както препоръчва Пророкът. Например младежът Али ал Нимр е осъден да му отрежат главата, а после да го разпънат като Христос, само че без глава. Като бил на 17 години, участвал в някаква демонстрация срещу режима и сега ще си плати.

Друг един младеж си направил блог и писал нещо за светски реформи.

Присъдата му е изключително хуманна -

10 години затвор

и 1000 удара с камшик, на порции от по 50. Сигурно има връзки.

Всички тези строги, но справедливи мерки са в пълно съзвучие с Корана и с така наречените "хадиси" - свидетелствата какво е казал Пророкът. Така че саудитците са най-стриктните и най-правоверни мюсюлмани. Никакви отклонения от Корана. Ако трябва да сме точни, 206 абзаца в Корана възхваляват войната и насилието, в 25 абзаца се заповядва да се убиват неверниците, а на две места се препоръчва обезглавяването. В хадисите положението е около 100 пъти по-строго, но и 100 пъти по-справедливо.

Наивните и изнежени европейци продължават да вярват, че Мохамед е нещо като Исус Христос, на мравката път сторва и кесаревото кесарю дава. Няма такова нещо, Мохамед е бил военен началник и завоевател, доста глави лично е сепарирал от раменете. Той е оставил железни закони, защото му ги е продиктувал лично архангел Гавраил. Така че ако поискаш светска държава, значи си вероотстъпник. А на вероотстъпниците според Корана и хадисите веднага им се реже главата. Да, днес това е тежко престъпление в 23 мюсюлмански държави!

Нашите тук мюсюлмани са на светлинни години от тези средновековни крайности и затова сме длъжни да ги обичаме и да ги пазим. Те са чудесни граждани. Но от гледна точка на истинския, оригиналния Коран, те са ренегати и трябва да им се отрежат главите.

Да му мислят

политиците от ДПС,

които се кълнат в светска конституция и дори пеят песни за Райна княгиня. Дойде ли "Ислямска държава" у нас, първо на тях ще отреже главите.

Добре си живеехме с нашите мюсюлмани, но ето, че светът се разбурчи и строгият, но справедлив прочит на Корана превзе Близкия изток и вече нахлува в Европа. Зад този ислямски ренесанс стои мощна сила - парите на Саудитска Арабия.

Сега Саудитска Арабия отказва да приеме бежанци от войната, която тя самата подпали в Сирия. Но затова пък предложи да построи стотици джамии в Европа. И със сигурност тя ще подготви и духовниците, защото нашите тук не са достатъчно ревностни.

Какво да правим ние, които все още не сме мюсюлмани, а толерантни мултикултуралисти? Първо - да прочетем Корана. После да го прочетем втори път с подчертаване. И накрая да ни изпитат. А когото скъсат на изпита - 100 камшика на голо.

Това важи най-вече за водещите по телевизиите, коментаторите по вестниците и хуманитарните фондации. Първо прочетете Корана и тогава коментирайте! Сега медийното население е убедено, че що е религия - все е мир и любов. Все едно да смяташ, че

що е жена - все е

синеока блондинка

Да вземем ацтеките, които вадели сърцата на своите жертви и ги изяждали, а телата хвърляли надолу по стълбите на храма. Те се слагали на своя бог, който постъпил така със сестра си.

Или да вземем религията джайнизъм, която проповядва ненасилие към всички живи същества.

Изповядва се от около 10 милиона души в Индия. Джайнистите внимават да не настъпят някоя мравка и си слагат кърпа пред устата, за да не погълнат някоя мушичка. И ацтеките, и джайнистите са религиозни фундаменталисти. С кого бихте съжителствали безметежно?

Истината е, че религиите най-често са противоположни. Няма никаква симетрия. Ако джайнистът каже на мюсюлманина - дайте всеки да си се моли на своя Бог и да си живеем дружно, истинският последовател на Корана е длъжен да отговори: "Да, но моят Бог забранява ти да се молиш на твоя!" И шат на патката главата.

Работата е в това, че Коранът не допуска друга религия. Изключение се прави за християнството и юдейството, но само ако са в подчинено положение и плащат специален данък. И ако живеят благочестиво и богоугодно. Ако живеят в грях, както днешните европейци - шат на патката главата!

Та нека първо прочетем тези текстове, а после да разсъждаваме върху културната идентичност на Европа. А, щях да забравя - едно време Либия на Кадафи също оглави Комисията на ООН за човешките права. Кадафи също беше мюсюлманин, но не бе достатъчно правоверен.

Дали Аллах не ни праща знак?

Текстът е препубликуван от "168 часа"

След катастрофата между трамвай и автобус никой не бил виновен

http://frognews.bg/news_98776/Sled-katastrofata-mejdu-tramvai-i-avtobus-nikoi-ne-bil-vinoven/

Продължава разследването на катастрофата между автобус на градския транспорт и трамвай, която стана снощи в района на румънското посолство в София. Около 19:00 часа в сряда трамвай номер 23 се вряза в автобус номер 120, който правил завой от бул. „Ситняково” към улица „Черковна”.

Получихме шамар в лицето заради бежанците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258416_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80+%D0%B2+%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8

 На регионалните избори в неделя получихме огромен шамар в лицето заради бежанците. Това признава в интервю за в.“Телеграф“ бившият австрийски канцлер Волфганг Шусел. Той посочва, че резултатите в Горна Австрия - една от най-големите и проспериращи провинции, са истинска катастрофа за Австрийската народна партия и за Социалдемократическата партия, които заедно загубиха около 17-18%, а гласовете отидоха за популистите.
„Това показва, че трябва много по-сериозно да се вслушаме в страховете и емоциите на хората. Защото дефицитът на доверие е по-опасен от дефицита в бюджета“, допълва Шусел. „ЕС направи няколко правилни стъпки. На първо място, помощи към лагерите за бежанци в региона - Йордания, Турция, Ливан. На второ място, увеличаване на помощите на ООН за храна. Другата мярка е да се подобри механизмът на ЕС за приемане и регистрация на бежанците по външните граници на съюза, за да се идентифицира всъщност кой от тях е истински политически бежанец и кой не е. Това няма да е лесно, защото предполага всичките 28 държави да си сътрудничат, не само страните от Шенгенското пространство. Освен това трябва да има ясни процедури как да не бъдат пренатоварени определени европейски страни за сметка на други и заедно с това трябва тези, които не са толкова икономически стабилни, да поемат бежанци, които имат основание да дойдат в Европа, да бъдат подкрепени финансово от страна на ЕС. Всъщност най-важно в крайна сметка е войната в Сирия да бъде спряна, тук става дума за разговори между Русия и САЩ, от една страна, с Иран и Саудитска Арабия и т.н., разбира се, и ЕС“, посочва още Волфганг Шусел пред „Телеграф“.

EUR 471 M to Be Spent on Cross-Border Cooperation Programs with Bulgaria’s Neighbors

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258415_EUR+471+M+to+Be+Spent+on+Cross-Border+Cooperation+Programs+with+Bulgaria%E2%80%99s+Neighbors

A total of EUR 471 M will be spent on cross-border cooperation programs with Bulgaria’s neighboring countries by 2020, according to Deputy Regional Development Minister Denitsa Nikolova.

Nikolova announced at a press conference in Blagoevgrad that half of the money would remain in Bulgaria to be spent on the development of economically backward and peripheral regions.

She told journalists that 2015 was a crucial year because all territorial programs with Bulgaria participation would start by end-2015.

Nikolova, as cited by mediapool.bg, claimed that the impact of cross-border cooperation programs in some peripheral regions was greater than sectoral operational programs.

In the 2007-2013 programming period Bulgaria participated in 11 instruments for territorial cooperation, the most important ones being the programs with Romania, Greece, Turkey, Serbia, and Macedonia.

Over 600 contracts were signed under the five programs with a total budget of EUR 479 M.

In the 2014-2020 programming period Bulgaria takes part in 12 European territorial cooperation programs.

The resources under the programs will be used to finance projects for environmental protection and disaster risk prevention, for improving transport connectivity between the regions, for developing cultural exchange, tourism, innovations, economic growth, etc.

Most of the new territorial cooperation programs are an extension of the instruments from the 2007-2013 programming period, with two new programs, “Danube” and “Balkans – Mediterranean,” in which Bulgaria participates with its entire territory.
 

Най-смешните предизборни плакати (СНИМКИ)

http://curious.actualno.com/Naj-smeshnite-predizborni-plakati-SNIMKI-news_498933.html

  В интернет пространството се появиха безумни плакати на кандидати за кметове, които предизвикаха истински фурор. Въртенето им в социалните мрежи предизвикаха не само харесвания и споделяния на килограм, но и множество подигравки и сарказъм.  Ето и част от плакатите, които кандидатите (може би) използват в тежката предизборна борба. Желаем успех на всички!

Кандидатът на ГЕРБ за кмет за трети мандат Димитър Николов ще представи програмата си за управление на Бургас

http://pik.bg/кандидатът-на-герб-за-кмет-за-трети-мандат-димитър-николов-ще-представи-програмата-си-за-у-news409713.html

Кандидатът на ГЕРБ за кмет за трети мандат Димитър Николов ще представи програмата си за управление на Бургас

Кандидатът на ГЕРБ за кмет за трети мандат Димитър Николов ще представи програмата си за управление на Бургас през следващите 4 години. Това съобщиха от ПП ГЕРБ-Бургас.

Програмата ще бъде предсатвена в 11.30 часа в офиса на ПП ГЕРБ на ул. „Конт Андрованти“. 

5700 коли в България засегнати от Дизелгейт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258414_5700+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%94%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B5%D0%B9%D1%82

 5700 нови коли от марките Volkswagen и Audi са засегнати в България от скандала с манипулирания софтуер, съобщиха от дилъра на двете марки "Порше БГ". Броят на засегнатите автомобили, доставени от "Порше БГ", е 3500 леки коли на Volkswagen, 900 бройки лекотоварни автомобили от същата марка, както и 1300 машини от марката Audi. Всички те са оборудвани с дизеловия двигател EA 189, като от фирмата гарантират, че те са технически безопасни и напълно годни за пътна експлоатация.

Световната банка дава заем на Македония за магистрала до България

http://www.moreto.net/novini.php?n=302722

Бордът на директорите на Световната банка днес одобри заем в размер на 83 млн. евро за изграждане на магистрала между Скопие и граничния пункт Деве Баир, Гюешево от българска страна. Средствата са отпуснати за строителството на отсечката от Ранковце до Крива Паланка, на 10 км от българската граница.

Bulgaria to Focus on Connectivity, Media Freedom, Migration as SEECP Chair

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258413_Bulgaria+to+Focus+on+Connectivity%2C+Media+Freedom%2C+Migration+as+SEECP+Chair

Bulgaria will focus on three key areas of interaction in southeastern Europe during its current chairmanship of the regional cooperation initiative, the country’s Foreign Minister Daniel Mitov has said.

These areas are connectivity (transport, energy, and infrastructure); media freedom and freedom of expression; migration and coping with the refugee flow, Mitov said at the first informal meeting of the foreign ministers of the South-East European Cooperation Process (SEECP).

He expressed his concern over the massive refugee flow into the SEE region and said a joint coordination mechanism is urgently needed to be established to to fight illegal migration and human trafficking.

Mitov, who assumed the one-year rotating chairmanship of the SEECP on July 1, reiterated the initiative’s role as a leading political format in southeastern Europe – a factor for security, stability and prosperity.

The meeting, which was held on the sidelines of the annual session of the UN General Assembly in New York, was also attended by the Secretary General of the Regional Cooperation Council, Goran Svilanovic, and UNESCO Director-General Irina Bokova, the Foreign Ministry in Sofia said in a statement on Thursday.
 

Няма да сеем нивите с ГМО култури

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258412_%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%B5%D0%BC+%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%93%D0%9C%D0%9E+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8

 България остава свободна от отглеждане на ГМО култури, съобщиха днес от аграрното ведомство. Всяка държава от страните членки е необходимо до 3 октомври да посочи дали желае да забрани отглеждането на генетично модифицирани продукти, съгласно европейска директива. Нашите намерения са посочени в десет уведомителни писма, които Министерството на земеделието и храните е изпратило до Европейската комисия. По този начин се осигурява невъзможност да има коригиране на географския обхват на база постъпили заявления или разрешения на ГМО продукти за култивиране, уточняват от МЗХ. Българската забрана обхваща осем сорта модифицирана царевица, един сорт соя и един сорт карамфили, които са разрешени за отглеждане в общността.
По новата европейска директива от март 2015 г. всяка държава членка има право самостоятелно да реши дали ще отглежда модифицирани култури.
У нас в момента не се отглежда целенасочено ГМО царевица, но за съжаление има замърсявания, които са в долната граница, категорична е д-р Светла Николова, председател на сдружението Агролинк. Това става пренасяне с  транспорт, семена или от прелитане на полени.

Ватман и шофьор си прехвърлят вината за тежката катастрофа между трамвай и автобус (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5019499

Продължава разследването на катастрофата между автобус на градския транспорт и трамвай, която стана снощи в района на румънското посолство в София.
Около 19:00 часа в сряда трамвай номер 23 се вряза в автобус номер 120, който правил завой от бул. „Ситняково” към улица „Черковна”.
„Все още не е установено кой е нарушил правилата.
Продължава разследването на катастрофата между автобус на градския транспорт и трамвай, която стана снощи в района на румънското посолство в София. Около 19:00 часа в сряда трамвай номер 23 се вряза в автобус номер 120, който правил завой от бул. „Ситняково” към улица „Черковна”. „Все още не е установено кой е нарушил правилата.

Ватман и шофьор си прехвърлят вината за тежката катастрофа между трамвай и автобус (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019489

Продължава разследването на катастрофата между автобус на градския транспорт и трамвай, която стана снощи в района на румънското посолство в София.
Около 19:00 часа в сряда трамвай номер 23 се вряза в автобус номер 120, който правил завой от бул. „Ситняково” към улица „Черковна”.
„Все още не е установено кой е нарушил правилата.
Продължава разследването на катастрофата между автобус на градския транспорт и трамвай, която стана снощи в района на румънското посолство в София. Около 19:00 часа в сряда трамвай номер 23 се вряза в автобус номер 120, който правил завой от бул. „Ситняково” към улица „Черковна”. „Все още не е установено кой е нарушил правилата.

Bulgarian freshers to study at 216 foreign universities

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258411_Bulgarian+freshers+to+study+at+216+foreign+universities

As of this autumn 1,844 Bulgarian freshers will go to 216 universities in 17 European countries and the USA under the World Education international project. 987 of the students have entered universities ranked among Top 100 on The Guardian’s 2015 list. The greatest number of students have gone to Great Britain this autumn – 1,020, marking a 9 percent growth on last year. 380 Bulgarian freshers will study in Holland, or 10 percent more than in the previous year. Their number is 240 for Denmark, while the rest of the Bulgarian students will study in Germany, France, Austria, Switzerland, Sweden and Italy.

Treasury surplus end-September as well

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258410_Treasury+surplus+end-September+as+well

There was a surplus of EUR 320 mln. at the treasury end-September. A deficit under the consolidated budget to the tune of EUR 750 mln. was registered for the same period of 2014, the finance ministry reminds. The revenues to the treasury end-September were expected to be worth EUR 12.3 bln. (79.5% of the annual estimate), or a 12 percent growth was marked on the same period of last year. It is due mostly to the higher tax and non-tax incomes, along with the EU funding transfers. Those went up by EUR 820 mln. and EUR 481 mln. respectively. Expenses were EUR 12 bln. end-September, or 71.6 percent of the annual estimate. Bulgaria’s installment to the EU budget comes to the tune of EUR 320 mln. and it has been fully paid.

Всеки уличен фас в Париж 68 евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258409_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D1%84%D0%B0%D1%81+%D0%B2+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6+68+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE

 В опит да направят френската столица по-чиста властите на Париж са съчинили интересно нововъведение. Всеки, който пуши на улицата може да продължи да го прави, но ако направи грешката да хвърли угарката си на улицата, тогава ще му обяснят, че не бива да прави така, а за да запомни урока ще бъде глобен с 68 евро.

Статистиката във френската столица дори има данни за това, колко фасове изхвърлят жителите и гостите на града. Оказва се, че всяка година 4900 чистачи в Париж събират по улиците 350 тона угарки.
Пушенето е забранено във Франция в обществените сгради, ресторантите и баровете от 2008 г., но близо 30 процента от французите продължават да димят редовно.

Три дни циганско лято, после пак порои

http://www.bnews.bg/article-142146

Температурите скачат до 26 градуса, после дъждът отново ще ги свали.

Вашингтон намекна за дипломатически санкции срещу Русия заради Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/02/2620460_vashington_namekna_za_diplomaticheski_sankcii_sreshtu/?ref=rss


Дйствията на Русия в Сирия пораждат риск от удължаване на конфликта в тази страна, предупреди говорителят на Белия дом Джош Ърнест, предаде "Ройтерс".

Ърнест добави, че е "изключително малко вероятно" Русия да бъде в състояние да победи "Ислямска държава", ако продължава да поддържа режима в Сирия на президента Башар Асад.

Белият дом също така не изключва официални дипломатически последици срещу Русия.

Ърнест определи руските военни удари в близкоизточната държава като безразборни. Москва рискува да се въвлече по-дълбоко в конфликта с тези операции, подчерта той пред журналисти.

Говорителят на Белия дом заяви, че не може да потвърди съобщенията, че ирански войски са започнали сухопътна офанзива в Сирия.

Едно такова развитие обаче би било подходящ и силен нагледен пример за това, че руските военни действия са влошили сирийския конфликт, подчерта Ърнест.

Той допълни, че руската намеса в Сирия не е довела до "обща преоценка" на стратегията на САЩ в тази страна.

Говорителят на Белия дом направи това изявление, след като американски и руски военни представители проведоха първия от поредица разговори за избягване на непреднамерени инциденти в Сирия между военновъздушните сили на двете страни.

Всяка от двете страни се съгласи да разгледа предложенията на другата и да даде отговор през идните дни, съобщи говорителят на Пентагона Питър Кук.

Американските и руските представители разговаряли в продължение на малко повече от един час. Те обсъдили как да бъде повишена безопасността на екипажите на военните летателни апарати на САЩ и Русия, които нанасят едновременно удари в Сирия.

Американската страна изразила безпокойства, че досега руските въздушни атаки не са насочени срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", която е официално декларираната мишена на кампанията на Москва.

Руски самолети са нанесли вчера вечерта нови въздушни удари по пет позиции на групировката "Ислямска държава" в Сирия, обяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков.

Атаките са извършени в централната провинция Хама и северозападната Идлиб. Според говорителя, става дума за тренировъчен лагер и команден пост на "Ислямска държава". Това е третата поредица от въздушни удари, за която съобщава руското министерство на отбраната.

Руснаците започнаха да фалират

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258408_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82

 

Въвеждат им данък „барбекю“

Физическите лица в Русия вече могат да обявяват фалит, ако не са в състояние да изплатят кредитите си към банките, информира в. „Ведомости“. В четвъртък в сила влезе съответният закон, който разписва процедурата за банкрут.

Според нормативния документ в несъстоятелност ще бъдат обявявани гражданите, които са просрочили с повече от три месеца изплащането на борчовете си. Другото условие е съответният необслужван кредит да е на сума над 0,5 млн. рубли или около 7600 евро. Изданието уточнява, че действието на закона се разпространява върху всички видове заеми – ипотечни, потребителски, автомобилни. Инициатори на процедурата за обявяване на фалит на физическите лица могат да са финансови институти, държавни органи или самите длъжници. По изчисления на Централната банка (ЦБ) от новия механизъм ще могат да се възползват около 500 000 души. „Процедурата за банкрут ще позволи на тези хора веднъж завинаги да решат проблемите си с преследването от страна на кредитните организации“, обясни зам.-председателят на ЦБ Василий Поздишев. Според банкери приходите на самите финансови институти няма сериозно да пострадат - при ипотеката например необслужваните кредити в Русия са едва 3% от целия обем задължения, а при заемите за покупка на автомобил – 7%. Самите длъжници ще имат на разположение 3 месеца, за да подадат документи на фалит, допълва „Ведомости“. Експерти обясняват, че в момента плановете за реструктуриране на дълговете за срок от 3 години се разглеждат от арбитражния съд. Ако финансовото оздравяване е невъзможно, то по решение на Темида вече ще може да се проведе процедура по банкрут. Повечето руски банки обаче заявяват, че няма да бързат да прилагат новия механизъм. „Трябва да се даде възможност на клиентите сами да решат какво да правят със задълженията си“, обясниха от Алфа-банк.

Междувременно законотворци от Ленинградска област предлагат да се въведе данък за печене на месо на шиш в горите и парковете, пише в. „Известия“. Местният депутат Владимир Петров смята, че желаещите да се направят шашлик, трябва да плащат на държавата по 500 рубли или близо 7 евро. „Гората е особена екологическа зона и трябва да я пазим. Все пак всеки пикник предполага паленето на огън и изхвърлянето на боклуци, затова предлагам хората да плащат за това удоволствие“, аргументира се Петров.

Блумбърг: Путин може да бъде съден за военни престъпления в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258407_%D0%91%D0%BB%D1%83%D0%BC%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B3%3A+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%

 Владимир Путин и руското правителство може да бъде осъдено за подстрекаване към военни престъпления, съобщи Блумбърг, като се позова на експерти по международно право.

Причина за това може да стане подкрепата на сирийската армия, защото войниците на Башар Асад са използвали химическо оръжие и са измъчвали мирното население. Заради това Русия може да бъде обвинена в съучастничество във военни престъпления. Подобно обвинение вече са издигани срещу президента на Либерия Чарлз Тейлър за подкрепата на бунтовниците в Сиера Леоне. За обвинението срещу Русия щяло да бъде достатъчно да се докаже, че официалните лица са знаели за действията на Асад.

Експертите са разделени на два лагера, има и такива, които смятат, че доказването на вината на Русия ще е доста трудно. Ако Сирия извършва международни престъпления, а Русия й оказва военна подкрепа, ще бъде много трудно да се докаже, че Русия е отговорна за извършените злодеяния, твърди професорът по международно право Уилям Шабас, и допълва, че по същата логика и САЩ могат да бъдат обвинени, че подкрепят иракските военни и армията на Южен Судан, обвинени във военни престъпления.

Депутатите ще питат Ненчев за изтребителите и охраната на въздушното ни пространство идния вторник

http://www.cross.bg/nenchev-yankov-komisiyata-1482714.html

/КРОСС/Министърът на отбраната Николай Ненчев ще отговаря на въпроси на депутатите в рамките на извънредния блиц контрол във вторник, следваща седмица. В парламента Ненчев ще даде подробности за изтребителите и охраната на въздушното ни пространство. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на Комисията по отбрана в Народното събрание и депутат от ДПС Янко Янков. В интервю за БНР Янков съобщи оше, че няма да има изнесено заседание на Комисията по отбрана в базата в Граф Игнатиево. Там стартира съвместна българо-полска летателна тренировка, а българските ВВС организират ден, отворен за посещение на гости и медии, допълни той.  Според ДПС вина за ситуацията с ВВС не носи единствено министър Ненчев, а непоследователната политика в отбранителния сектор от години. Затова, отбеляза Янков, оставката на министъра на отбраната няма да реши проблема, дори ще го забави. На нас ни трябват ефективни, спешни управленски решения, които да решат проблемите, добави той.  Във връзка с искането на ДПС да се свика Консултативен съвет за национална сигурност при президента и коментарите, че само преди два месеца беше проведен такъв, депутатът обясни, че има огромна разлика между глобалния политически статус на света от тогава до сега. Нещата са много променени от това, което се случва в Сирия, особено с намесата на Русия, допълни той.     

Иран готви наземна операция в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258406_%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Стотици въоръжени ирански войници са пристигнали в Сирия преди 10 дни, за да вземат участие в сухопътни операции в контролираните от бунтовниците райони в Северна Сирия. Целта им е да върнат на Башар Асад тези изгубени територии, предаде Ройтерс. Действията им ще бъдат координирани с руската авиация. Ливанската радикална групировка „Хизбула", която е съюзник на Иран и сирийския режим, се подготвя да се присъедини към операцията. Това са съобщили ливански източници пред Ройтерс.

Според множество западни източници бомбардировките на Русия в Сирия засягат и бунтовниците, обучени от САЩ. Саудитска Арабия също твърди това и изисква Русия да прекрати атаките.

Убиецът от Орегон питал "Християни ли сте" и стрелял при отговор "Да"

http://offnews.bg/news/n_1/n_566380.html

Убиецът от Орегон е питал "Християни ли сте" и стрелял при отговор "Да", пише CNN ден след убийството на 10 студенти в колеж Umpqua Community. Това е разказал баща на един от ранените 7 студенти. Преди да бъде поставена под упойка за операция на гръбначния стълб, Анастасия Бойлан казала на баща си и брат си, че стрелецът влязъл в класната стая стреляйки. Професорът бил застрелян от упор. Други също били ударени от куршумите. Всички в класната стая залегнали, а стрелецът им наредил да станат, докато презареждал оръжието си, и започнал да ги пита един по един дали са християни, разказала Бойлан на семейството си. "Добре, заради това, че сте християни, ще видите Бог само след около една секунда", казал убиецът. "И тогава той ги застрелваше." 18-годишната Бойлан е била улучена в гърба от куршум, който е засегнал гръбначния й стълб. Прогнозата на лекарите е, че тя ще оцелее. Убиецът Масовото убийство в Орегон отне живота на 10 души и рани 7. Убиецът също загина. Все още не е ясно дали той е бил застрелян от полицията или се е самоубил. "Няма да кажа името му. Няма да му дам славата, която вероятно е търсил", каза шериф Джон Ханлин. Все пак няколко служители, свързани с разследването идентифицираха стрелеца като 26-годишният Крис Харпър Мерсър. Снимка: AP Президентът Часове след нападението, видимо разстроен президентът Барак Обама настоя за затягане на режима за даване на разрешителни за притежание на оръжие. "Молитвите вече не са достатъчни", каза той. Такива стрелби са станали рутинни, каза той, трудно сдържайки раздразнението си. "Не сме единствената страна на света, в която има граждани с психически заболявания и такива, които искат да наранят други хора. Но ние сме единствената развита държава в света, която вижда такива масови стрелби на всеки няколко месеца".

„Живот за Варна“ сезира прокуратурата заради хакерската атака

http://petel.bg/---ZHivot-za-Varna----sezira-prokuraturata-zaradi-hakerskata-ataka__129031

„Живот за Варна“ сезира Варненската окръжна прокуратура заради хакерската атака срещу сайта на кандидата за кмет Данаил Папазов....

Меркел: Краят на кризата в Сирия може да дойде само с помощта на Русия

http://petel.bg/Merkel--Krayat-na-krizata-v-Siriya-mozhe-da-doyde-samo-s-pomoshhta-na-Rusiya__129029

снимка: Уикипедия, Armin Linnartz Краят на кризата в Сирия може да дойде само с помощта на Русия, която на 30 септември започна там въздушни...

Отложиха първия мач на хандбалния Локомотив

http://petel.bg/Otlozhiha-parviya-mach-na-handbalniya-Lokomotiv__129032

Мачът на Локомотив от първия кръг на новия сезон в „А“ група е отложен по молба на НСА. Двата отбора трябваше да се срещнат утре във Варна,...

Какво може да извади „Ислямска държава“ срещу Русия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258405_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%E2

 Информацията за военния потенциал на „Ислямска държава“ е оскъдна. Според американското разузнаване, числеността на бойците на групировката е 35-40 хил. души, като организацията от ден на ден се попълва с все нови и нови бойци от ислямските страни и Европа. Има и други версии, според които джихадистите са 100-200 хил. Но никой не знае, колко са те всъщност.

Засега джихадистите са въоръжени откровено зле. Използват предимно оръжие, пленено в Ирак и Сирия. Стари автомати и картечници, монтирани на джипове, противотанкови гранатомети М-79 „Оса“, няколко единици тежко въоръжение, включително артилерийски оръдия. Предполага се, че разполагат и с изтребители МиГ-21 и системи за противовъздушна отбрана, изоставени от иракската армия. Но тази ситуация може да се промени - „Ислямска държава“ печели до три милиона долара за денонощие от продажбата на петрол. Рано или късно джихадистите ще могат да си купуват модерни въоръжения, а е възможно да вече да го правят.

Русия мачка щабовете на джихадистите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258404_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D1%89%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5

 

Руските войници и офицери воюват за 40-60 долара отгоре на ден

Руската авиация продължава да атакува обекти на „Ислямска държава“, съобщиха руските медии, цитирайки представителя на министерството на отбраната на Игор Конашенков. Извършени са над 20 бомбардировки на 8 обекта на ИД, а през нощта са атакувани други четири цели. Става дума за командни пунктове, складове, мини-заводи за муниции в района на Ер-Рафан, склад за боеприпаси в района на Идлиб, както и команден пункт на джихадистите в района на Хама. Целите на руската авиация са предоставени от сирийската армия.

Според Конашенков удари по цивилни обекти не е имало, а още по-малко по сгради, в които може да има мирни жители.

 

 

В резултат на въздушните удари в Сирия влиянието на Русия в Близкия изток може чувствително да се увеличи, смятат експерти, цитирани от Business Insider. Според военния експерт Джеф Уайт Русия е готова да взима смели решения за засилване на политическото си влияние. „На руснаците им е все едно какво мислим ние, те имат план и смятат да го изпълнят. Те експлоатират слабостта на САЩ, предизвикват ги. Те си имат собствен график, собствени цели и знаят какво искат. САЩ нямат много варианти на поведение в ситуацията. Ние вече оставихме действията на Русия без отговор и сега сме в ролята на догонващ, обяснява Уайт. Той смята, че САЩ е трябвало да не разрешават на Русия да присъства в сирийското въздушно пространство.

Ударите на Русия в Сирия, са взели на прицел зони, в които вероятно няма сили на групировката „Ислямска държава”, заяви американският министър на отбраната Аштън Картър.

Според шефа на Пентагона руската стратегия в Сирия не предвижда политически преход и оттегляне на сирийския президент Башар Асад от власт и рискува да налее масло в огъня на конфликта там.

Картър добави, че американски военни представители в най-скоро време щом е възможно ще се срещнат с руски колеги, за да се уверят, че между двете страни няма да възникнат инциденти в Сирия предвид това, че и двете водят операции там.

Той изрази надежда, че тези разговори ще се състоят в идните дни и че ще бъдат много конструктивни.

Подобно на американското мнение изрази и френският военен министър Жан-Ив льо Дриан, който заяви, че самолетите на Русия са нанесли удари по територията на Сирия, но е любопитно, че не са нанасяли удари срещу позициите на ИД, каза френският военен министър Жан-Ив льо Дриан.

Един от ударите на руските ВВС е бил нанесен по район, който се контролира от подкрепяната от САЩ сирийска опозиция, но данни за това, дали те са били цел на бомбардировките няма, пише The Wall Street Journal.

Информациите относно цивилни жертви след руските бомбардировки не бяха потвърдени и от шефа на Пентагона: „Питате ме, дали руские удари са могли да засегнат мирни жители. Не мога да потвърдя това”, каза Картър.

Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров призова западните журналисти да не слушат, какво казва Пентагона, а да се обърнат към Министерството на отбраната на Руската федерация за информация относно руските операции в Сирия, предаде ТАСС. „Нашите американски партньори се притесняват за това, че нашите цели са грешни и дори заявиха, че имали доказателства. Помолихме ги да ги покажат, защото ние отговаряме за целите си, каза Лавров и добави, че руските и американските военни започват да си контактуват, за да се избегнат недоразумения между двете страни.

Преди това от руското министерство на отбраната заявиха, че ударите са по командни пунктове и складове с оръжие на „Ислямска държава”.

Руската кампания срещу джихадистите в Сирия няма да бъде разширена в Ирак и руските самолети не използват иракското въздушно пространство, за да нанасят удари във вътрешността на Сирия. Ирак не е поискал от Русия да извършва удари на нейна територия срещу ИД, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Междувременно, цитирайки източници от оперативното военно управление на Русия, в. „Комерсант” назовава каква техника на руските ВВС има в Сирия. Край Латакия са прехвърлени бомбардировачи Су-24 М и Су-34, щурмови Су-25 СМ, изтребители Су-30 СМ, ударни вертолети Ми-24 и многоцелеви Ми-8, става дума за над 50 бойни машини.

Интересна информация съобщава в. „Ведомости” – руските войници в Сирия взимат съвсем прилично възнаграждение за участието си, като освен обичайните си заплати офицерите получават по 62 долара дневно, а войниците 43 долара на ден. Именно заради това няма да има недостиг на желаещи да участват в начинанието. В момента в Сирия има 1500 руски войници, твърди източникът на изданието.

 
 
 

Убиецът от Орегон питал жертвите за вероизповеданието им

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5019478

Убиецът от колежа в американския щат Орегон искал студентите да посочат вероизповеданието си, твърдят очевидци, цитирани от местния вестник News-Review.
Кървавият инцидент стана в една от учебните лаборатории на колежа Умпка в град Розбург, щата Орегон, с 22-хилядно население. Според 20-годишната Кортни Мур, която е очевидец на кървавото нападение,
Убиецът от колежа в американския щат Орегон искал студентите да посочат вероизповеданието си, твърдят очевидци, цитирани от местния вестник News-Review. Кървавият инцидент стана в една от учебните лаборатории на колежа Умпка в град Розбург, щата Орегон, с 22-хилядно население. Според 20-годишната Кортни Мур, която е очевидец на кървавото нападение,

Убиецът от Орегон питал жертвите за вероизповеданието им

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019474

Убиецът от колежа в американския щат Орегон искал студентите да посочат вероизповеданието си, твърдят очевидци, цитирани от местния вестник News-Review.
Кървавият инцидент стана в една от учебните лаборатории на колежа Умпка в град Розбург, щата Орегон, с 22-хилядно население. Според 20-годишната Кортни Мур, която е очевидец на кървавото нападение,
Убиецът от колежа в американския щат Орегон искал студентите да посочат вероизповеданието си, твърдят очевидци, цитирани от местния вестник News-Review. Кървавият инцидент стана в една от учебните лаборатории на колежа Умпка в град Розбург, щата Орегон, с 22-хилядно население. Според 20-годишната Кортни Мур, която е очевидец на кървавото нападение,

Михаела Филева пръска сексапил „Инкогнито”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258403_%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D0%BB+%E2%80%9E%D0%98%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%

 Тя не се класира за големите концерти на X Factor, но с хитмейкър като Графа зад гърба си и с доста труд постигна нещо, което телевизионния прайм тайм не може да даде на никой – разгърна потенциала си на тийнидол. За подрастващите фенове на бг попа Михаела Филева е това, което е Емил Конрад за влогърите и гийковете на тема социални мрежи. Диапазонът на гласът й не чупи чаши от разстояние, но е приличен, с гъделичкащ слуха мек тембър, а двигателната й култура е истински бонус към кобинацията от харизма и сексапил.

Силната хореография е в центъра на видеото към „Инкогнито”, парчето-кръстник на дебютния й албум. Подкрепена от танцьорите на Dance Studio 121 Филева подчинява всяка фибра от тялото си на клубния бийт под директивите на Милен Данков. Мускулната треска става най-доброто й приспивателно през 40-те дни, в които репетират. Със зарибяващия си рефрен парчето има потенциал да се превърне в първия денс хит на Михаела (соловите й попадения до момента бяха от лирични нагоре – спомнете си „Приливи и отливи” и „И аз съм тук”).

Дъщерята на изчезналия бизнесмен от Плевен: Не са ни искали откуп, изпари се сякаш в нищото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019464

Баща ми не дължеше пари на хората, финансовите му взаимоотношения бяха само с банки, но не знам на каква стойност са кредитите му. Това заяви пред Нова телевизия дъщерята на изчезналия плевенски бизнесмен Йоско Исаев - Виктория.
Баща ми не дължеше пари на хората, финансовите му взаимоотношения бяха само с банки, но не знам на каква стойност са кредитите му. Това заяви пред Нова телевизия дъщерята на изчезналия плевенски бизнесмен Йоско Исаев - Виктория. "Държим едно кафене в Плевен, отдаваме магазини под наем", добави тя. "Нямаше симптоми на депресия у него.

SOFIX продължава низходящата тенденция

http://www.investor.bg/analizi/361/a/-sofix-prodyljava-nizhodiashtata-tendenciia-203309/

Индексът изпрати септември със спад от 3,7% и третото тримесечие с понижение от 8,8%

Как сексът влияе на професионалните спортисти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258402_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%BE

 Неотдавна американската джудистка и актриса Ронда Роузи, носителка на първия в историята шампионски пояс в категория „петел“ на най-голямата ММА организация в света – UFC, обяви, че преди излизането си на ринга гледа максимално да.... прави секс. Lenta.ru реши да научи каква точно роля играе сексът в живота на професионалните спортисти.

Руските изследователи научно се обосноваха, че интимните отношения влияят различно на мъжете и жените. За представителките на нежния пол сексът е като легален допинг – повишава нивото на тестостерона в организма, а с това подобрява показателите за скорост и издръжливост.

При мъжете обаче е обратното – препоръчително е да се въздържат от интимни близости, за да не пропиляват излишни сили. Когато става дума за национални състезатели, треньорите рядко поощряват спортистите да изпълняват съпружеския си дълг преди старт, а неспазването на спортния режим носи след себе си и редица санкции.

През септември 2013 г. 21-годишният футболист на „Брюж“ Максим Лестен бил заловен със своята приятелка в хотелската си стая преди евроквалификацията с Италия. За това провинение младежкият национал на Белгия бе отстранен от футболните телени за половин година.

На олимпийски игри пък още веднъж напомнят на спортистите за забранения плод, като раздават презервативи в олимпийското село. За зимните игри в Сочи, например, бяха закупени 100 000 презерватива или по 35 на човек. В резултат на това състезателите бяха оставени сами да разрешават въпроса: Да бъде или не?

 

Мохамед Али

Легендарният боксьор Мохамед Али се отказвал от интимни ласки 6 седмици преди важен бой. Въздържанието му донесло желания резултат – през 1960 г. Али спечели олимпийското злато, през 1964-1966 и 1974-1978 г. той бе абсолютен световен шампион в супертежка категория. Някои авторитетни издания пък дори му дадоха титлата „Спортист на века“.

Роналдо

„Секс няколко часа преди мач – това е тайната на моя успех“, разказва двукратният световен шампион по футбол. Бразилският нападател е на мнение, че никой и по никакъв начин не може да докаже, че сексът влияе зле на играта на футболиста. Преди сериозен мач Роналдо предпочитал пасивен секс, за да разпусне и да съхрани сили за предстоящите си изяви на терена. След него – може и по-бурен...

Немов

Четирикратният олимпийски шампион по спортна гимнастика Алексей Немов пък твърдеше, че никой не е защитил дисертация за ползите от секса преди излизането на подиума. „Всеки сам си преценява, но за мен преди състезание е по-добре да съхраниш силите си. Да се отдам на удоволствия винаги съм предпочитал след големите победи“, признава гимнастикът.

Кристиано Роналдо

За португалския нападател Мондиалът е над всичко. „Уверен съм, че сексът не ти носи толкова радост, колкото спечелването на световната титла. Сексът – това не е лошо. Но Мондиалът е веднъж на четири години, а не така е при секса“, разсъждава Кристиано.

Кириос

Бившата първа ракета в юношеската ранглиста Ник Кириос не скрива: „Преди важен мач винаги правя секс.“ Вероятно заради своя режим 20-годишният австралиец може да се похвали с 4 титли от юношеските турнири от Големия шлем и два 1/4-финала (на Уимбълдън 2014 и Откритото на Австралия 2015).

Скиавоне

С Кириос е солидарна и победителката в 13 турнира на WTA Франческа Скиавоне. „За жените сексът преди мач е не просто нужен. Той е фантастика! Сексът повишава хормоналното ниво, което способства за добра игра“, заявява италианката, която стана шампионка на „Ролан Гарос“ 2011 и два пъти носителка на „Фед къп“ (2009 и 2011 г.).

Ван Алмсик

Германската плувкиня Франциска ван Алмсик е носителка на 10 златни олимпийски медала. Пред немската преса Франциска е признавала, че сексът с приятеля й преди състезание много по-добре разгрявал мускулите й, отколкото тренажора. Най-много тя обичала да прави секс в своята собствена среда – т.е. във водата. „Ако искам мъж, то нищо не може да ме спре. Сексът с мъжа, който искам, за мен е най-добрият в света допинг. Това ми дава сили за победи“, откровена е спортистката.

 

Известни са и случаи, когато сексът е помагал на състезателите да постигнат не само високи резултати, но и да се оправдаят пред допинг ченгетата. През 1996 г. в организма на испанския състезател по спортно ходене Даниел Плас бе открит забранения нандролон. Атлетът успя да убеди инспекторите в своята невинност като заяви, че веществено е попаднало в неговата кръв от бременната му жена, с която той имал интимни отношения в нощта преди допинг теста.

 

Автор Екатерина Бушуева, lenta.ru

12 професори: Студентите без елементарни умения да четат и пишат с разбиране

http://frognews.bg/news_98775/12-profesori-Studentite-bez-elementarni-umeniia-da-chetat-i-pishat-s-razbirane/

12 професори по философия от различни университети изпратиха открито писмо до президента, Министерския съвет и Народното събрание в началото на новата академична учебна година, разтревожени от явната криза във висшето образование.

Бербо и ПАОК с равенство срещу „Борусия” (Д) в Лига Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258400_%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%BE+%D0%B8+%D0%9F%D0%90%D0%9E%D0%9A+%D1%81+%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%E2%80%9E%D0%91%D0%BE%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F%E

 ПАОК Солун с Димитър Бербатов в състава си стигна само до равенство 1:1 при домакинството си на „Борусия” (Дортмунд) от група „С“ на турнира Лига Европа. Мачът се игра на препълнения стадион „Тумба“. За радост на феновете домакините поведоха с гол на Роберт Мак в 34-ата минута. Гонсало Кастро обаче изравни в 72-рата за немския тим, който въпреки че не бе в оптималния си състав наложи своята доминация на терена особено във второто полувреме.

Бербатов за първи път започна в титулярния състав на старши треньора Игор Тудор. Българинът се представи на високо ниво, въпреки че не успя да вкара гол. 34-годишният футболист се отличи с няколко класни отигравания. Той остана на терена до 89-та минута, когато бе сменен от Пелкас.

„Беше труден мач за мен, тъй като отдавна не бях играл от началото на мач и почти 90 минути. Справихме се добре срещу един от силните състави в Германия. Радваме се, че взехме точка, макар че можеше и да са 3, тъй като те ни вкараха малко случаен гол на края”, коментира Бербатов пред камерата на БНТ, която излъчва двубоя.

 

 

 

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ВТОРИЯ КРЪГ НА ЛИГА ЕВРОПА

 

Група A

Селтик – Фенербахче 2:2

1:0 Лейг Грифит (28), 2:0 Крис Комънс (32), 2:1 Фернандао (43), 2:2 Фернандао (48)

Молде – Аякс 1:1

1:0 Даниел Хестад (8), 1:1 Виктор Фишер (19)

 

Група B

Рубин – Бордо 0:0

Ливърпул – Сион 1:1

1:0 Адам Лалана (4), 1:1 Ебенезер Асифуах (18)

 

Група C

Краснодар – Габала 2:1

1:0 Вандерсон (8), 1:1 Додо (51), 2:1 Фьодор Смолов (84)

ПАОК – Борусия (Дортмунд) 1:1

1:0 Роберт Мак (34), 1:1 Гонсало Кастро (72)

 

Група D

Брюж – Мидтиланд 1:3

0:1 Систо (51), 0:2 Паул Онуачу (67), 0:3 Филип Новак (74), 1:3 Томас Муние (79)

Легия (Варшава) – Наполи 0:2

 

0:1 Дрийс Мертенс (53), 0:2 Гонсало Игуаин (84)

 

Група E

Динамо (Минск) – Рапид (Виена) 0:1

0:1 Щефан Хофман (54)

Виляреал – Виктория (Пилзен) 1:0

1:0 Лео Баптистао (54)

 

Група F

Олимпик (Марсилия) – Слован (Либерец) 0:1

0:1 Владимир Куфал (84)

Спортинг (Брага) – Грьонинген 1:0

1:0 Ахмед Хасан (5)

 

Група G

Розенборг – Днепър 0:1

0:1 Евген Селезньов (80)

Лацио – Сент Етиен 3:2

0:1 Мустафа Баял Сал (6), 1:1 Оджени Онази (22), 2:1 Уесли Хьод (47), 3:1 Лукас Билия (80), 3:2 Кевин Моне-Паке (84)

 

Група H

Бешикташ – Спортинг (Лисабон) 1:1

0:1 Браян Руис (16), 1:1 Гьокхан Тьоре (61)

Локомотив (Москва) – Скендербеу 2:0

1:0 Байе Умар Ниасе (35), 2:0 Александър Самедов (75)

 

Група I

Беленензеш – Фиорентина 0:4
0:1 Федерико Бернардески (17), 0:2 Хума Бабакар (45+1), 0:3 Тонел (83-автогол), 0:4 Джузепе Роси (90)
Базел – Лех (Познан) 2:0

1:0 Биркир Бярнасон (55), 2:0 Бреел Емболо (90)

 

Група J

Карабах – Андерлехт 1:0

1:0 Ричард Алмейда (36)

Монако – Тотнъм 1:1

0:1 Ерик Ламела (35), 1:1 Стефан ел Шараави (81)

 

Група K

Спарта (Прага) – АПОЕЛ (Никозия) 2:0

1:0 Кехинде Фатай (24), 2:0 Якуб Брабец (60)

Шалке 04 – Астерас Триполис 4:0

1:0 Франко ди Санто (27), 2:0 Франко ди Санто (37), 3:0 Франко ди Санто (44-дузпа), 4:0 Клаас-Ян Хунтелаар (84)

 

Група L

Аугсбург – Партизан 1:3

0:1 Андрия Живкович (31), 0:2 Джи Дон Вон (54-автогол), 1:2 Раул Бобадия (58), 1:3 Андрия Живкович (62)

АЗ Алкмаар – Атлетик (Билбао) 2:1

1:0 Маркус Хенриксен (55), 2:0 Енеко Боведа (65-автогол), 2:1 Ариц Адурис (75)

 

Владимира Янева - Приятелката на Цветанов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5018965

Наричат Владимира Янева приятелката на Цветанов. Но хората около нея твърдят, че е по-вярно да се каже: съдийката, която плаща греховете на Цветанов, строителя на управляващата партия. За това те сочат силно доказателство - докато Янева управляваше Софийски градски съд, подсъдимият по три дела Цветанов беше пратен в затвора,
Наричат Владимира Янева приятелката на Цветанов. Но хората около нея твърдят, че е по-вярно да се каже: съдийката, която плаща греховете на Цветанов, строителя на управляващата партия. За това те сочат силно доказателство - докато Янева управляваше Софийски градски съд, подсъдимият по три дела Цветанов беше пратен в затвора,

Скандал с плакатите на БСП, свалят ги

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258399_%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D1%81+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%A1%D0%9F%2C+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%B3%D0%B8

 

Столичните социалисти останаха без роми, искали мизи за листите

 

БСП ще трябва да свали предизборните си плакати и билбордове в столицата заради незаконно изобразяване върху тях на герба на София.

Решение за това взе общинската избирателна комисия след подаден сигнал за нарушението от организационния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов с предоставен и снимков материал като доказателство.
Става въпрос за агитматериалите, от които кандидатът за кмет на червените Михаил Мирчев и мераклиите за общински съветници зоват за подкрепа, а под лика на всеки от тях се мъдри и гербът на София.
 

Използването му за лов на гласове

 

обаче погазва както разпоредбите на Изборния кодекс, така и на специална наредба на Столичната община за символите на София. Предвидената максимална глоба за това нарушение е 5000 лв.
„Гербът е символ, който изразява идентичността на столицата, и като такъв той е общинска собственост, а ползването му за политическа цел, след като е забранено, го застрашава”, категорични са в становището си членовете на общинската избирателна комисия. И дават указания на коалиция БСП Лява България спешно да приведе разпространяваните агитационни материали в съответствие със закона.
 

Развод ми дай

 

Столичните социалисти се забъркаха и в още един предизборен скандал. Коалиционният им партньор на национално ниво „Евророма” на Цветелин Кънчев обяви със специално писмо, че няма да участва заедно с БСП на вота в София. В него като причина  се посочват „финансовите, а не политическите критерии, поставени лично от председателя на БСП-София Калоян Паргов при определяне на местата за коалиционните партньори”.
„Евророма” винаги е имала 5000 твърди гласа, когато се явява самостоятелно на избори. А Калоян Паргов си избра човек от Костинброд за листата, който не може да му донесе и един глас“, коментира пред Агенция „Монитор“ Цветелин Кънчев. Той уточни, че на Съвета на коалицията на Паргов ще му се наложи да отговаря на много неудобни въпроси. Лидерът на „Евророма” обаче отказа повече подробности, без да посочи и каква е била мизата за място в листата. „Всъщност Паргов не е от хората на БСП, минал е през други партии. Така че явно е научил тези подходи от там“, посочи само Кънчев.
Червената върхушка на „Позитано” 20 пък отказа да се ангажира със скандала. „Не знам за подобно нещо и не мога да коментирам”, лаконичен бе говорителят на БСП Атанас Мерджанов.

 

Да вземем от Гърция изтребители под наем

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018968

РЕДАКЦИОННИ
Да вземем от Гърция
изтребители под наем
Докато продължават драматичните спорове дали ще ремонтираме МиГ-29 в Русия, или в Полша и кой ще ни пази небето (виж 6-а стр.), България трябва да търси най-бързото решение. А то е на една ръка разстояние от нас - в Гърция. Съседите ни имат на разположение десетки изтребители - по-новите са над
РЕДАКЦИОННИ Да вземем от Гърция изтребители под наем Докато продължават драматичните спорове дали ще ремонтираме МиГ-29 в Русия, или в Полша и кой ще ни пази небето (виж 6-а стр.), България трябва да търси най-бързото решение. А то е на една ръка разстояние от нас - в Гърция. Съседите ни имат на разположение десетки изтребители - по-новите са над

No GMOs on Bulgarian territory

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258398_No+GMOs+on+Bulgarian+territory

The EC has confirmed for the BNR the receiving of Bulgaria’s demand to ban any GMO plants on its territory. The companies that have declared their intention to plant GMO cultures here have now 30 days to answer whether they agree, the spokesperson of the EC Enrico Brivio has pointed out. If the companies reject the demand, Bulgaria has a second chance to impose the ban – it has to present once again its reasoned statement, under another directive, pointing at reasons of significant public interest – for instance, related to the policies in the spheres of environmental protection, agriculture, or social and economic consequences.

Аню Ангелов: Има тежки проблеми в авиацията

http://pik.bg/аню-ангелов-има-тежки-проблеми-в-авиацията-news409701.html

Аню Ангелов: Има тежки проблеми в авиацията

Борбата с "Ислямска държава" ще е дълга. Това е една организация, чиито части са пръснати по всички части на света, каза в сутрешния блок на БНТ съветникът по отбраната в Министерски съвет и бивш военен министър Аню Ангелов.

Трябва да започне борба срещу идеологията на радикален ислям, добави той. Стратегията на руснаците в Сирия според мен е създаване на нова военновъздушна база в Латакия и разширяване на влиянието си в Средиземно море.

Главната цел на Русия и Иран е кампания за подкрепа на Башар Асад и оставането му на власт. В същото време другата коалиция има точно противоположна цел – свалянето на Асад от власт.

Нещата са много сложни, развиват се динамично и трябва да се следят внимателно, коментира Ангелов. Има тежки проблеми в авиацията, призна бившият министър на отбраната по повод подадената и по-късно оттеглена вчера оставка на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев.

По думите на Ангелов състоянието на авиацията ни не е обвързано с внесените за обсъждане промени Закона за въоръжените сили, с които да се разреши на чужди самолети да охраняват въздушното пространство на България. Това, че ще има чуждестранно участие в охраната на въздушното ни пространство, не значи, че нямаме нужда от военновъздушни сили, заяви Аню Ангелов.

 

Google показа Nexus 5X и Nexus 6P

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258397_Google+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+Nexus+5X+%D0%B8+Nexus+6P

 Google представи новото поколение смартфони Nexus 5X и Nexus 6P. Амбициите на IT гиганта са да пребори поне малко от дела на пазарния лидер iPhone 6 и току-що пуснатия в търговската мрежа iPhone 6s.
Nexus 5X е с новата операционна система Android 6.0 Marshmellow. Той е по-малкият от двата модела и диагоналът на екрана му е 5,2 инча. Апаратът е произведен от LG. По-големият – Nexus 6P, е с 5,7-инчов дисплей и е на китайската компания Huawei. Той също е с Android 6.0 Marshmallow. Новата операционна система предлага редица полезни функции, включително и няколко за батерията, които удължават живота й. Смартфоните сами усещат, когато са оставени без надзор, и превключват някои приложения в режим на готовност. Така животът на батерията се удължава с до 30%.
И в двата модела потребителите могат да ползват Project Fi - безжична услуга, която комбинира Wi Fi и клетъчните сигнали на мобилните оператори. Така апаратите винаги имат възможно най-добрата интернет връзка. Тази услуга обаче засега се предлага само в САЩ, а в България не се очаква да се появи в скоро време.
И двата модела имат задна камера 12,3 мегапиксела. Тя снима видео в резолюция 4K, както и в забавен каданс. Предната камера на Nexus 6P обаче е с по-голяма резолюция – 8 MP, докато при Nexus 5X е 5 MP.
Апаратите имат на гърба сензор за пръстови отпечатъци, както и нов USB-порт за зареждане, който вече не е трапецовиден, а правоъгълен – тоест кабелът може да се вкарва всякак.
Процесорът на Nexus 5P е 1,86HZ 6-ядрен Qualcomm Snapdragon, а на Nexus 6X e 2.0GHz 8-ядрен Qualcomm Snapdragon 810.
Моделът на LG е с 16 и 32GB памет за съхранение на данни, а този на Huawei – 32, 64 и 128GB. Вътрешната памет и на двата модела е еднаква – 3GB.
Батерията на по-малкия Nexus 5P е с капацитет 2700mAh, а на Nexus 6X – 3450mAh.

Слънчево време днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019463

Днес в сутрешните часове на места в низините видимостта ще е намалена или ще има ниска облачност. По- късно облачността ще намалее, в много райони до предимно слънчево. Повече облаци ще има над Източна България, където ще духа слаб до умерен северен вятър. Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, в София 18°.
Днес в сутрешните часове на места в низините видимостта ще е намалена или ще има ниска облачност. По- късно облачността ще намалее, в много райони до предимно слънчево. Повече облаци ще има над Източна България, където ще духа слаб до умерен северен вятър. Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, в София 18°.

Слънчево време днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5019471

Днес в сутрешните часове на места в низините видимостта ще е намалена или ще има ниска облачност. По- късно облачността ще намалее, в много райони до предимно слънчево. Повече облаци ще има над Източна България, където ще духа слаб до умерен северен вятър. Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, в София 18°.
Днес в сутрешните часове на места в низините видимостта ще е намалена или ще има ниска облачност. По- късно облачността ще намалее, в много райони до предимно слънчево. Повече облаци ще има над Източна България, където ще духа слаб до умерен северен вятър. Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, в София 18°.

Кризата в Сирия може да бъде решена само с помощта на Русия, заяви Меркел

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/02/2620457_krizata_v_siriia_moje_da_bude_reshena_samo_s_pomoshtta/?ref=rss


Германският канцлер Ангела Меркел заяви в четвъртък, че би било възможно да се сложи край на гражданската война в Сирия, само с помощта на Русия, която тази седмица започна въздушни удари в разкъсваната от война страна, предаде "Ройтерс".

В реч за бежанската криза Меркел каза, че е необходимо да се решат проблемите, които карат хората да бягат от домовете си.

"Това е особено вярно за Сирия, където всички от години знаем, че може да има решение само с помощта на Русия", каза Меркел в реч в Източна Германия по повод наближаващата 25-годишнина от обединението на Германия.

САЩ обаче смятат, че военните действия на Русия в Сирия създават риск от удължаването на сирийския конфликт, отбелязва "Ройтерс".

Според сирийски бунтовници в днешните си въздушни удари Русия е бомбардирала лагер на обучавани от ЦРУ бунтовници.

Facebook избира новия американски президент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258396_Facebook+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82

 Изходът на изборите за президент на САЩ ще зависи до голяма степен и от популярността на кандидатите в социалните мрежи, отбелязват американски изследователи. Проучване, публикувано в щатското списание „Експериментална политическа наука”, е посветено на комуникацията на кандидатите с гласоподавателите в социалните мрежи и начинът, по който са възприемани участниците в надпреварата за поста на Барак Обама.

Изследователите подбрали 182 респонденти и създали във Facebook фалшиви профили на няколко политици. На едната половина участници показали публикации от името на кандидатите с позитивни коментари и много лайкове, а на другата половина – с негативни коментари и съвсем малко лайкове.
Оказало се, че потребителите, които виждат позитивните коментари и лайковете под постовете на кандидатите, са по-склонни да гласуват за тях. Другата група респонденти, които са видели публикациите с негативни отзиви под тях, се отнасят с по-голямо
недоверие към
съответните политици
и не биха дали вота си за тях.
Освен това станало ясно, че няма значение колко умело отговарят кандидатите на позитивните или негативните отзиви – изначалното мнение на респондентите за тях почти не се променя.
Гласоподавателите се доверяват повече на мненията на „обикновените хора”, отколкото на публикациите и отговорите на кандидатите или PR специалистите, отговарящи за техните акаунти във социалните мрежи. Именно с тази особеност на поведението на потребителите се свърза скорошното решение на Facebook да въведе алгоритъм за следене на фалшиви новини на основата на данни за премахване на поста от стената и съобщенията на потребителите. Измерванията показали, че емоционално заредената фалшива новина се разпространява чрез репостове много по-бързо отколкото последващото я опровержение, което носи със себе си разочарование от разрушаването на вече възприетия от мозъка мит. Така измислената новина за жена, която си присадила трета гърда, се разпространила почти два пъти по-бързо, отколкото опровержението й. В този случай Facebook обяви, че не иска да играе ролята на цензор, затова няма на премахва „новината”, а само ще я отбелязва като фалшива.
Facebook продължава да предоставя възможност за редактиране на заглавието и превюто на новината (първоначално това се правеше с цел да могат да се поправят грешки в оригинала) при репостването й от популярни медии, на които аудиторията се доверява. При това се запазват оригиналната снимка и уеб адресът на въпросното издание, като по този начин злонамерено редактираният репост изглежда правдоподобно. Тази не съвсем очевидна функция на Facebook може да се използва за създаването на
лъжовно първо
впечатление
за политиците.
Колко бързо в социалните мрежи могат да се разпространят емоционално заредени публикации за личности, говори гафът на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, на чийто агитационен плакат противниците му забелязаха нацистки войници.
За подобни политически интриги ще се отделят все повече финанси. Самият Facebook също претендира за парче от предизборната торта и прави всичко възможно да отмъкне възможно най-много пари от телевизията и другите традиционни медии. През октомври 2014-а изследователното подразделение на социалната мрежа публикува резултатите от негласен експеримент с потребителите си. В него беше установено влиянието на позитивните и негативните публикации в стената на потребителя върху общото му настроение и начина, по който възприема другите постове. Предполага се, че скритата цел е била постигането на по-позитивно възприятие на рекламните съобщения за сметка на пресяването на лошите новини и постове на стената.
Оказало се, че влиянието на позитивните и отрицателните публикации на общото настроение на потребителя е незначително. Но самият факт, че Facebook без разрешение провежда експерименти над хората, предизвика бурно негодувание.
 

Д-р Ваньо Шарков: До края на годината ще има 4-валентната ваксина за 6-годишните деца

http://www.cross.bg/-godishnite-detza-pravata-1482713.html

/КРОСС/Родители на 6-годишни деца, които не могат да бъдаг ваксинирани поради липса на ваксина, обявиха, че ще съдят държавата.  С този проблем се сблъскваме всяка година. Тази година фирмите, които трябва да се явяват на обществените поръчки и с които министерството е сключило договори, по една или друга причина не са се явили и са заявили, че не могат да гарантират осигуряването на необходимите количества ваксини за нашия пазар, обясни в студиото на бТВ д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването.   Ние успяхме да осигурим сто хиляди ваксини за новородените деца. Имаме уверението на партньорите ни, че този проблем ще бъде решен и за бъдещите години, каза д-р Ваньо Шарков добави, че се прави всичко възможно да бъде разрешен проблемът и за 6-годишните до края на годината. Министерството подготвя дългосрочно споразумение, за да осигури ваксините за децата за по-дълъг период от време. Аз категорично поемам ангажимента, че до края на годината ще бъде разрешен проблема с 4-валентната ваксина за 6-годишните деца и ще започне тяхната реимунизация, заяви зам.-здравният министър. Опасността за 6-годишните е, че се натрупва неимунизирано население на страната, защото подобен проблем имаше и миналата година, което неминуемо ще доведе в един момент до заболявания на този набор от населението на страната. Това каза от своя страна д-р Атанас Мангъров, шеф на детското отделение на Инфекциозна болница в София

Тръгна лотарията за „зелена карта”

http://pik.bg/тръгна-лотарията-за-„зелена-карта”-news409700.html

Тръгна лотарията за „зелена карта”

Държавният департамент обяви началото на кампанията за подаване на документи за "зелена карта" за 2017 г., съобщиха от посолството на САЩ у нас.

Електронните формуляри трябва да бъдат подадени от 12 ч. на обед, източно стандартно време, на 1 октомври 2015 г. до 12 ч. на обед, източно стандартно време, на 3 ноември 2015 г. Кандидатите могат да попълнят електронния формуляр E-DV за участие в програмата на адрес http://www.dvlottery.state.gov през периода за регистрация. Не се приемат заявки за участие, изпратени по пощата.

Няма такса за попълване на електронния регистрационен формуляр за участие, съобщават от посолството на САЩ. Участниците ще получат официален номер за потвърждение на регистрацията си. Изключително важно е да запазят този номер до 30 септември 2017 г. Единствено чрез него участниците ще могат да проверят дали са изтеглени в лотарията DV-2017. Официална информация за това дали сте избран да продължите участието си в програмата можете да получите на уебсайта на лотарията http://www.dvlottery.state.gov след 3 май 2016 г. Съобщения до тези, които са изтеглени, НЯМА да бъдат изпращани по електронна или обикновена поща. Всеки получател на писмо или имейл, в който се споменава виза от лотарията или "зелена карта", може да е сигурен, че съобщението е подвеждащо и измамно. Освен това не се извършва плащане към трета страна в процеса по кандидатстване за виза от лотарията за "зелена карта". Единственото плащане е самата такса за виза, която се плаща в Посолството на САЩ.

"168 часа": Пълен каталог на руската мафия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018477

Шест години след разстрела със снайпер на култовия мафиот Япончик и две години след убийството на последния
Шест години след разстрела със снайпер на култовия мафиот Япончик и две години след убийството на последния "Кръстник" на руската мафия Чичо Хасан техните наследници отново се борят за преразпределяне на сферите на влияние. Тази година над 30 известни мафиоти, които оперират в постсъветското пространство,

Путин ще обсъди с колегите си от „нормандската четворка“ реализацията на Минските споразумения

http://www.cross.bg/sreshta-ryskiya-prezident-1482712.html

/КРОСС/ В петък руският президент Владимир Путин ще пристигне в Париж, където ще се проведе среща на върха на „нормандската четворка“, предаде ТАСС. Това ще бъде третата лична среща между лидерите на Германия, Франция, РФ и Украйна от началото на появата на така наречения нормандски формат на преговорите по Украйна през юни 2014 г. Наблюдателите очакват на тази среща да бъде постигнат някакъв пробив. Именно такова значение в разрешаването на украинската криза придоби срещата на „четворката“ през февруари 2015 г., която завърши с подписването от страните в конфликта на комплекс от мерки – документът, който се превърна в „пътна карта“ за мирния процес. Както съобщи съветникът на руския президент Юрий Ушаков, срещата на „четворката“ ще се състои от преговори и работен обяд на лидерите. Също така, по думите му, Путин ще проведе разговори с президента на Франция Франсоа Оланд и канцлера на Германия Ангела Меркел. Ушаков отговори отрицателно на въпроса, дали се планира двустранна среща на руския лидер с президента на Украйна Петро Порошенко. „Има се предвид, че президентите (на Русия и Украйна) ще общуват плътно по време на срещата в нормандски формат“, поясни съветникът на руския президент

По-скъпа "Гражданска отговорност" от догодина

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/po-skypa-grazhdanska-otgovornost-ot-dogodina-6043261

Причината за увеличението на цената – лимитът на обезщетенията, които застрахователите плащат при произшествие, се вдига десеткратно

Безработен мъж падна от 10-метров орех, загина на място

http://pik.bg/безработен-мъж-падна-от-10-метров-орех-загина-на-място-news409699.html

Безработен мъж падна от 10-метров орех, загина на място

Безработен дупничанин падна от 10-метров орех и загина на място пред очите на служители на паркинга към хотел в центъра на Дупница, пише "Струма бг".

58-г. Злати Димитров се качил на дървото да бере орехи, които след това да продаде, но се подхлъзнал от най-високия клон и паднал на земята.

Получил е тежка черепно-мозъчна травма и издъхнал на място.

Злати Димитров изкарвал по някой лев, като берял орехи и ги продавал. Предишния ден събрал няколко килограма и ги продал. Вчера отново се качил на огромното дърво, което се намира до хотел в центъра на Дупница.

Разтреперана от ужас служителка на паркинга разказа, че е видяла мъжа на върха на ореха, минути след това чула шум, обърнала се и видяла безжизненото му тяло.

Мястото на трагичния инцидент е на метри от полицията в Дупница. Веднага пристигнали криминалисти, които разпитали свидетелите. Вчера не бе ясно дали близките на загиналия мъж ще разрешат аутопсия, или направо ще го погребат.

Туристка призова мечка да си легне зимен сън (ВИДЕО)

http://curious.actualno.com/Turistka-prizova-mechka-da-si-legne-zimen-syn-VIDEO-news_498891.html

Американка е запечатала на видео как мечка се опитва да унищожи каяка ѝ. Жената оставила лодката на брега, а самата тя отишла да разпъва палатката си. Когато се върнала, открила дивия звяр. Туристката се уплашила, че животното ще я изяде, и използвала спрей за защита. Тя успяла да прогони мечката, която се прехвърлила на каяка. Горският жител се опитал да гризе лодката, след това я обърнал. Всичко това жената е заснела на видео, докато молела мечката да не яде лодката ѝ. "По време на самотно п

Бербатов: Беше тежък мач, но се справихме добре

http://bgfootball.actualno.com/Berbatov-Beshe-tejyk-mach-no-se-spravihme-dobre-news_498927.html

Българският нападателят Димитър Бербатов снощи започна като титуляр срещата срещу Борусия (Дортмунд), в която ПАОК имаше сериозни шансове да спечели, но все пак двата тима завършиха при 1:1. ПАОК поведе в резултата в 34-та минута, но в 73-та Борусия успя да изравни и да оформи крайния резултат,  Бербатов говори пред БНТ след мача и сподели, че следи положението в българския футбол, но не е достатъчно добре информиран. "Наблюдавам и следя ситуацията, но не искам да коментирам, защото съм

Правосъдният министър заличи втори синдик

http://society.actualno.com/Pravosydnijat-ministyr-zalichi-vtori-sindik-news_498928.html

Заради извършени сериозни нарушения министърът на правосъдието Христо Иванов изключи Даниела Куцева от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производството по несъстоятелност по Търговския закон. Заповедта подлежи на обжалване пред Върховния административен съд и след влизането й в сила ще бъде обнародвана в „Държавен вестник", съобщават от Министерството на правосъдието. Заповедта е издадена в резултат на проверка на Инспектората на министъра по Закона за съде

ЕС с поредна стъпка за премахване на роуминга

http://europe.actualno.com/ES-s-poredna-stypka-za-premahvane-na-rouminga-news_498929.html

Съветът на Европейския съюз одобри премахването на таксите за роуминг от средата на 2017-а г. Новият приет закон също включва разпоредби за защита на отворения интернет достъп, съобщи прес центърът на институцията, предаде БГНЕС. Очаква се Европейският парламент да одобри текста на пленарната си сесия този месец, като това ще сложи край на законодателната процедура. Новият закон ще влезе в сила вероятно през ноември. По-рано тази година беше постигнато споразумението между европейските и

Шествието-протест по случай Световния ден на животните на 3 октомври

http://society.actualno.com/Shestvieto-protest-po-sluchaj-Svetovnija-den-na-jivotnite-na-3-oktomvri-news_498934.html

На 3 октомври от 12 часа площад Народно събрание ще започне шествие-протест по случай Световния ден на животните. Целта на събитието е гражданите да демонстрират несъгласието си с продължаващото и дори ескалиращо насилие върху животните, унищожаването на естествените им местообитания и грубото незачитане на законите на България, както и недостатъчния контрол от страна на държавата и ресорните министерства. Основните искания на : - Стриктно спазване на Закона за защита на животните от ресорнит

Увеличава се акцизът за скъпите цигари и горивата за отопление

http://business.actualno.com/Uvelichava-se-akcizyt-za-skypite-cigari-i-gorivata-za-otoplenie-news_498932.html

Увеличават се акцизните ставки за енергийни продукти и се променя структурата на акциза върху цигарите, която се очаква да доведе до увеличаване на по-скъпите цигари. Това стана с приети днес на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове.  Законопроектът, внесен от Министерски съвет, беше приет след прегласуване с 81 гласа "за" и 7 гласа "против", като 12 народни представители се въздържаха. С измененията се променя съотношението между специфичния и пропорционалния акц

New rules for granting Bulgarian citizenship to be discussed

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258381_New+rules+for+granting+Bulgarian+citizenship+to+be+discussed

 

It turns out that Bulgarian citizenship obtained on the basis of Bulgarian national origin is quite attractive and in most cases serves as a one-way ticket for the rich EU countries. For the past 10 years, according to the Ministry of Justice, 120174 applications have been received and some 14.61 percent of them have been rejected. The reason for the increased interest towards the procedure is that it allows for receiving citizenship under a simplified procedure that does not require for a five-year-long stay in the country, income and knowledge of Bulgarian language. The Bulgarian Citizenship Act recognizes the Bulgarian origin of a person with at least one ascendant relative (father, mother, grandfather), who is Bulgarian. Currently, this procedure takes an average of 18 months. Four months takes the Ministry of Interior to run a check up on the person, while the State Agency for National Security checks the person for a year. In 2015 some 5400 applications were received before August 31st and 4400 people received Bulgarian citizenship. According to Deputy Justice Minister Petko Petkov, who is also chairman of the Citizenship Council, the process this year is slower after in 2014 the Prosecution announced that in the period 2011-2013 the State Agency for Bulgarians Abroad issued hundreds of certificates for national origin that were not backed by evidence.

"The agency has a new head, who monitors very strictly the compliance with rules,” Deputy Minister Petkov says. “However, the effects will be seen during the next year. Another problem is that a great number of the applicants do not have necessary documents that prove their Bulgarian origin. Such documents can be found in the military and state archive and responsible people usually manage to find what they need. But there are people, mainly form Albania and Macedonia who encounter problems in proving their Bulgarian origin.”

Boris Vangelov - Chairman of the State Agency for Bulgarians Abroad says the procedure for issuing a certificate of Bulgarian origin has been shortened to some 20 days. But what happens if the applicants do not have an official document of origin?

"If they do not have such a document, but they are of Bulgarian origin, we accept a document of origin issued by the local organization registered under the Law for the Bulgarians living outside the Republic of Bulgaria,” Mr. Vangelov says. “It is easier for people who live in countries that were part of the former USSR, because they have documents of their relatives, which show their nationality. But in other countries, particularly in Macedonia, there are more difficulties. In Macedonia documents that prove the Bulgarian origin of people have been intentionally destroyed by the local authorities. Few are those who could find the documents they need in our archives."

To ease the procedure for obtaining Bulgarian citizenship by origin a bill for amending the existing laws has been filed in parliament. It envisages that in case of missing official documents certifying origin, this could be proven by a sworn declaration.

"According to me, this solution is too radical, because it allows people who have no Bulgarian origin to declare such,” Deputy Minister Petkov says. “This creates a possibility for terrorists to obtain Bulgarian citizenship. That is why the Ministry of Justice has offered to the public attention the idea of ​​ applicants for citizenship to hold test that includes knowledge of Bulgarian history, culture, state structure. This way people would show their commitment to this country. This method has been adopted by almost all EU countries. Germany adopted it in 2008 and the model works quite successfully. This is the direction we should follow but it is not clear when this would happen.”

 

Обсъждат създаването на зоополиция

http://www.cross.bg/radev-politzai-zoopolitziya-1482711.html

/КРОСС/Зоополиция и у нас - тази възможност ще обсъдят днес експерти с министъра на земеделието Десислава Танева. За последно за зоополиция в България се заговори в началото на юли. Тогава депутати обещаха, че престъпленията срещу животни ще се разследват и наказват. А от МВР разпоредиха да се създадат звена от полицаи, които да се занимават с такива посегателства. Статистиката сочи, че през миналата година от общо 181 престъпления срещу животни, разкритите са 31. "Зоополицията вече е факт." Това каза от своя страна Емил Радев, евродепутат от ЕНП в предаването „Денят започва" по БНТ. „Част от полицаите, които ще работят в това специализирано звено са определени. Във Варна и в София има определени такива хора", обясни Радев. По думите му, на кръглата маса „Бъдещето на зоополицията в България" ще присъстват разследващи полицаи и оперативен работници от София. По думите му, целта на кръглата маса е всички тези институции да седнат на едно място, да кажат какви са проблемите свързани с функционирането на зоополицията и защитата на животните. Според него е необходимо да бъде подписано споразумение между тези институции. „Когато вече има зоополиция униформени полицаи ще могат да влязат, защото при случая с коня Уолтър не им беше даден достъп до животното от собственика. Можем да имаме достъп, за да можем даже да отнемем това животно, което е подлагано на системно насилие от собственика

Обсъждат създаването на зоополиция

http://www.cross.bg/obsuzhdat-suzdavaneto-na-zoopolitziya-1482711.html

/КРОСС/Зоополиция и у нас - тази възможност ще обсъдят днес експерти с министъра на земеделието Десислава Танева. За последно за зоополиция в България се заговори в началото на юли. Тогава депутати обещаха, че престъпленията срещу животни ще се разследват и наказват. А от МВР разпоредиха да се създадат звена от полицаи, които да се занимават с такива посегателства. Статистиката сочи, че през миналата година от общо 181 престъпления срещу животни, разкритите са 31.

Никой не е искал откуп за изчезналия плевенски бизнесмен

http://pik.bg/никой-не-е-искал-откуп-за-изчезналия-плевенски-бизнесмен-news409696.html

Никой не е искал откуп за изчезналия плевенски бизнесмен

Баща ми не е имал симптоми на депресия. Това заяви дъщерята на изчезналия плевенски бизнесмен в интервю за Нова телевизия.

По думите й той работил много усърдно от сутрин до вечер. Нормално е да е притеснен, каза момичето и сподели, че баща й няма задължения към трети лица, но има задължения към банки. 

Това не е причина да изчезне, смята дъщерята. До сега никой не се е обаждал с искане за отпуск, каза тя.

 

Vignettes to stay, be modern and electronic

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258380_Vignettes+to+stay%2C+be+modern+and+electronic

“Vignettes will stay; they will be modern and electronic,” said Bulgarian Minister of Regional Development and Public Works Lilyana Pavlova, speaking Thursday at the Eighth National Road Conference with International Participation at the Sol Nessebar Resort Hotel in the coastal town of Nesebar.

Lilyana Pavlova noted a report containing financial models would be compiled at the end of November. “We are aiming at the so-called combined system,” the official remarked.

In her words, the so-called vignettes for time will remain in force for vehicles weighing up to 3.5 tonnes. The vignettes will be electronic, which is expected to lead to a higher fee collection rate.

The introduction of the toll system for freight vehicles is currently considered.

According to Ms Pavlova, a fee will be paid for using certain roads and travelling certain distance on the road network.

The cabinet member informed work was done on price formation and the required legislative amendments. All of these will be brought up for discussion so that the authorities adopt a decision by the end of the year and the Road Infrastructure Agency (RIA) takes the respective actions to implement the system.

Преглеждат безплатно за рак на гърдата във Варна

http://pik.bg/преглеждат-безплатно-за-рак-на-гърдата-във-варна-news409695.html

Преглеждат безплатно за рак на гърдата във Варна

Безплатни профилактични прегледи при мамолог ще се извършват в болница "Св. Марина" във Варна през месец октомври - Световният месец за борба с рака на гърдата. Те са част от национална информационна кампания за профилактика на рака на млечната жлеза

Прегледите в Университетската болница „Св. Марина“ във Варна ще се извършват на 6, 7, 13, 14, 20, 21, 27 и 28 октомври от 13.30 до 14.30 часа на 10 етаж в Клиниката по гръдна хирургия след предварително записване.

Предварително записване на тел. 052/978 660.

След запълване на графиците, записванията ще бъдат преустановени.

Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при жените в България. Той представлява около 30% от случаите на рак при жените в страните от Европейския съюз и е причина за 32% от смъртните случаи при хората с онкологично заболяване. В България всяка година диагнозата рак на гърдата получават около 3 800 жени, а около 1 200 умират от заболяването.

Най-сигурният начин за предпазване от рак на гърдата е мамологичното изследване на двете гърди. Именно чрез него заболяването би могло да се установи в начален стадий. А ранното му откриване гарантира неговото лечение.

Bulgaria's FinMin Expects Budget Surplus of BGN 627 M at End of September

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258379_Bulgaria%27s+FinMin+Expects+Budget+Surplus+of+BGN+627+M+at+End+of+September

According to preliminary data and estimates, the Bulgarian Finance Ministry expects a budget surplus of BGN 627 M at the end of September, which represents 0.7 % of the country's forecasted GDP.

This is an improvement of 2.5 percentage points compared to the same period last year, when Bulgaria registered a budget deficit of nearly BGN 1.5 B.

The higher revenues and grants continue to be the main factors for the budget surplus, the website of the finance ministry informs..

Revenues and grants under the Consolidated Fiscal Programme (CFP) are expected to be slightly over BGN 24.1 B, which will amount to an increase of 12 % compared to the same period in 2014.

The higher tax and non-tax revenues and the higher receipts in terms of of grants (funds reimbursed by the European Commission) are the main factors contributing to the growth in revenues.

The expenditures under CFP, including the Bulgarian contribution to the EU budget, are anticipated to be slightly over BGN 23.5 B.

The part of the Bulgarian contribution to the EU budget, which has been paid as of end-September, amounts to BGN 624.5 M.
 

Bulgarian Socialist Party Calls on DefMin to Resign Over Air Policing Missions

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258378_Bulgarian+Socialist+Party+Calls+on+DefMin+to+Resign+Over+Air+Policing+Missions

The main opposition party in parliament – the Bulgarian Socialist Party (BSP) demanded the immediate resignation of Defence Minister Nikolay Nenchev over the proposal for launching joint air policing missions between the air forces of Bulgaria and its NATO allies.

This was announced in the parliamentary chamber on Thursday in a declaration by the deputy chairperson of the party's parliamentary group Atanas Merdzhanov, Darik radio informs.

The declaration was addressed to Nenchev himself, but also to Prime Minister Boyko Borisov and the parties supporting the coalition government.

This came in response to the proposal of the defence ministry on Wednesday for amendments to the Law on Defence and Armed Forces, which would allow NATO allies to assist in the policing of Bulgarian airspace.

Merdzhanov admitted that the dissolution of the Bulgarian air force, its army and borders has been a long-term process , but criticised Nenchev for his determination to complete it.

The socialist reminded that until recently Bulgaria took pride in its air force and its heroic achievements.

Therefore, according to him, Bulgaria should not allow for its capabilities to be ruined by the servility of an unprepared minister.
 

Commander of Bulgarian Air Force Reportedly Resigns

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258377_Commander+of+Bulgarian+Air+Force+Reportedly+Resigns+

Commander of the Bulgarian Air Force, Major General Rumen Radev, has reportedly submitted his resignation.

This was reported by daily Sega on Thursday, based on information of the defence ministry, which has been confirmed unofficially.

A statement of the defence ministry on the matter is expected.

Details on the motives behind the resignation of Major General Radev will be reportedly announced at the open day of the Graf Ignatievo Air Base.

His resignation comes a day after the defence ministry announced a proposal for launching joint air police missions between the air forces of Bulgaria and its NATO allies.

Earlier on Thursday, the main opposition party in parliament – the Bulgarian Socialist Party (BSP) demanded the resignation of Defence Minister Nikolay Nenchev over the proposal for joint air police missions.
 

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019054

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Свободна Сирия: В Европа ги е страх от терористите, а те ни ги изпратиха

http://pik.bg/свободна-сирия-в-европа-ги-е-страх-от-терористите-а-те-ни-ги-изпратиха-news409693.html

Свободна Сирия: В Европа ги е страх от терористите, а те ни ги изпратиха

"В Европа ги е страх от терористите, а те ни ги изпратиха. Сирия е потърпевша – всички терористи на Европа се изпратиха в Сирия. Членовете на ИДИЛ не са сирийци". Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия сирийката Азхар Аломар от Организация „Свободна Сирия”.

Според нея Русия не удря "Ислямска държава" в Сирия: "Това е една наказателна акция, която да подпомогне властта на президента Башар Асад. Аз обвинявам повечето български медии. Те тръбят, че руските удари не са срещу "Ислямска държава". Вчера те бомбардираха моя град - Хомс, който беше един от първите, подкрепили революцията. Там е умерената опозиция".

Мохамад Ал Бармауи, представител на сирийската опозиция, поясни, че едно от местата на които са ударили руснаците, е отдалечено на 250 километра от позициите на ИДИЛ.

Аломар изтъкна, че истинските сирийци са умерени.

Шофьор е в ареста след неуспешен опит за подкуп на полицаи

http://pik.bg/шофьор-е-в-ареста-след-неуспешен-опит-за-подкуп-на-полицаи-news409694.html

Шофьор е в ареста след неуспешен опит за подкуп на полицаи

41-годишен мъж от врачанско село е в ареста, защото предложил пари на служители на реда, които го заловили за пореден път да шофира без книжка във Враца, съобщава БНТ.

Полицаи спрели за проверка лек автомобил. Оказало се, че шофьорът е без книжка, а поведението му усъмнило органите на реда и те извикали пътен патрул да му направи проверка за алкохол. Тогава водачът предложил 50 лева на служителите и когато отказали да ги вземат, ги хвърлил в полицейския автомобил.

По случая е образувано бързо производство, а справката в полицейския архив показала, че нарушителят е рецидивист.

„Това е четвъртият случай през последните няколко години, в които този човек е установяван като нередовен, т.е. той шофира без въобще да притежава свидетелство за управление на МПС“, каза пред камерата на националната телевизия говорителят на ОД на МВР – Враца Красимир Василев.

Power Distributor CEZ Bulgaria Welcomes New CEO

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258376_Power+Distributor+CEZ+Bulgaria+Welcomes+New+CEO

Karel Kral is the new CEO of power distributor CEZ Bulgaria EAD.

As of October 1, 2015, Kral takes over for Petr Dokladal, who headed the company over the past 5 years, according to a media statement of the power distributor.

Dokladal becomes Regional Manager at CEZ Turkey.

Kral was born in the Czech Republic in 1974. He obtained a degree in economics from the University of West Bohemia in Pilsen, the Czech Republic.

He has nearly 20 years of experience in the spheres of financial consultations, telecommunication, information technology, and energy.

He started his career as a consultant at Deloitte Central Europe in 1996.

In 1998 he moved to the sphere of telecommunications, where he was in charge of various aspects of financial control.

In 2009 he joined the management team of CEZ Group.

In January 2013, Kral was appointed CFO of CEZ Romania.

CEZ marked its 10th anniversary in Bulgaria in 2015.

The power distribution company informed in a media statement that it had contributed over BGN 2.5 B to Bulgaria’s economy, including over BGN 1.7 B in the form of taxes, direct investments, and dividends, and BGN 862 M in investments in the modernization and expansion of the grids and in improving service and production.

CEZ Bulgaria said that it had replaced 1/3 of the power grid in western Bulgaria, added over 70 000 new subscribers, reduced technological costs by half, and improved service substantially.
 

Самолет на САЩ се разби в Афганистан, талибаните поеха отговорност

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/02/2620454_samolet_na_sasht_se_razbi_v_afganistan_talibanite/?ref=rss


Единадесет души са загинали при разбиването на американски военнотранспортен самолет С-130 "Херкулес" в Афганистан, предаде "Ройтерс", позовавайки се на информация от армията на САЩ.

Катастрофата е станала на летището на източния афганистански град Джалалабад около полунощ (22.30 ч. българско време вчера).

Загинали са шестима американски военни и петима цивилни, наети от оглавяваните от Съединените щати международни сили в Афганистан. По непотвърдена информация има най-малко трима афганистанци на земята.

Талибаните обявиха, че са свалили военнотранспортния самолет, предаде Франс прес.

"Нашите муджахидини свалиха един американски четиримоторен (самолет) в Джалалабад", написа говорителят на ислямисткото движение Забиула Муджахид в Туитър.

Международните сили под командването на САЩ в Афганистан до момента не са посочили причина за разбиването на самолета на летището на източния град. Американски военен говорител обаче съобщи, че няма сведения за вражески огън в района.

Талибаните имат практика да си приписват нападения и да раздуват броя на жертвите при свои атаки.

Ген. Михо Михов: Не е приемливо да ни охраняват турски изтребители

http://petel.bg/Gen--Miho-Mihov--Ne-e-priemlivo-da-ni-ohranyavat-turski-iztrebiteli__129024

Снимка: Булфото Трябва незабавно да се пристъпи към процедура по закупуване на нов многоцелеви изтребител, наред с това да се реши...

Футболните прогнози на Петел: Байерн сгъва Борусия (Д)

http://petel.bg/Futbolnite-prognozi-na-Petel--Bayern-sgava-Borusiya--D-__129025

Може би най-добрият отбор в Европа в момента – Байерн (М), най-вероятно ще продължи наказателната си акция в Бундеслигата. Въпреки че...

Руски медии гръмнаха с опасна новина за България: САЩ доставят оръжие за Украйна от Сопот

http://petel.bg/Ruski-medii-gramnaha-s-opasna-novina-za-Balgariya--SASHH-dostavyat-orazhie-za-Ukrayna-ot-Sopot__129027

Снимка Булфото САЩ доставят на Украйна смъртоносно оръжия въпреки официалните уверения в обратното. Вашингтон вече е доставил на Киев...

Преглед на варненския печат - 2 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=302766

„Ново поколение лампи ще осветят морската столица”, заглавието е водещо за броя на в-к Черно море. Разходите за консумирана електрическа енергия се очаква да намалеят с около 55 %. Освен това ще бъдат намалени количествата тежки метали и парникови емисии, отделяни в природата от осветителните тела.

Професори: Студентите ни са неграмотни

http://pik.bg/професори-студентите-ни-са-неграмотни-news409691.html

Професори: Студентите ни са неграмотни

Група университетски професори изпратиха писмо до президента, Министерския съвет и Народното събрание в началото на новата академична учебна година.

Ето какво се казва в писмото:

В началото на академичната учебна година, ние - група дългогодишни университетски преподаватели - смятаме за свой дълг да насочим вашето и на обществото ни внимание към видимата за всички ни криза във висшето образование. При наблюдаваните през последните две десетилетия демографски процеси у нас налице е трайна тенденция за спадане броя на потенциалните кандидати за прием във висшите училища.

Неконкурентността на образователната ни система мотивира най-добрите от зрелостниците да търсят възможности за получаване на образование зад граница. Публична тайна е, че средното ни образование е колабирало, като немалка част от завършващите го не притежават дори елементарни умения да четат и пишат с разбиране.

Това негласно се потвърждава от факта, че някои университети - като ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” например - вече въведоха задължителни ограмотителни курсове за всички новоприети студенти. В същото време около 95% от държавната субсидия продължават да се разпределят между висшите училища на принципа “брой обучавани студенти”. Ножицата между реалния демографски потенциал и броя на постъпващите във висшите училища младежи все повече се свива за сметка на качеството в базисното образование на кандидатите. Субсидирането “на глава” притиска академичните ръководства ежегодно да завишават план-приема и да смятат основните си цели за постигнати, ако попълнят отпуснатите им бройки.

Оторизираните държавни органи като защитници на обществения интерес също виждат посочените проблеми.

Нормативно тяхното решаване е предмет на приетата Стратегия за развитие на висшето образование в Република България за периода 2014 - 2020 г., но смятаме, че остават недооценени дълбочината на кризисните явления и неотложността на мерките, които следва да се предприемат за противодействието им. Висшето ни образование е в процес на неконтролируем упадък и трябва да се реагира в следващите месеци, а не години, за да се съхранят възможностите за ефективно възстановяване и развитие.

Отправна точка за действие следва да бъде приетата от МС Национална квалификационна рамка на РБългария (НКРРБ), която е конкретизация към българските условия на приетата няколко години по-рано от ЕС европейска квалификационна рамка за учене през целия живот. Създалите документа упълномощени държавни органи са длъжни да следят за спазването на заложените в него индикативни цели. При така стеклите се обстоятелства ние смятаме, че общите ни усилия следва да бъдат концентрирани към повишаване качеството на обучението и рационализиране структурата на образователната ни система, за да не се пилеят и без това оскъдните човешки и финансови ресурси.

В тази посока за най-неотложни смятаме следните стъпки:

1. Да се промени Законът за развитие на академичния състав така, че да бъдат освободени преподавателите, неположили конкурсен изпит и не са придобили образователна и научна степен “доктор” в указаните срокове. Всеки преподавател да се самоопредели институционално, за да се пресече практиката на “академично номадство”, а висшите училища да разчитат на собствения си кадрови потенциал при акредитация.

2. Да се прегледа състоянието на висшите училища по линия на следакредитационния контрол и да се коригират дадените от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) оценки, ако не отговарят на изискването за достатъчно и с нужната квалификация преподаватели. Самата НАОА да се реформира по посока на повишаване прозрачността и изработване на ясни критерии за привличане на експертите ѝ.

3. Да се преструктурира мрежата от висшите училища чрез тяхното окрупняване, като за целта се изработи и приложи комплексна оценка, включваща ясни и приложими към всички тях критерии:

А) да се вземе за основа класацията на висшите училища от страната, формирана на базата на оценките от институционалната им акредитация, и да се въведе минимален праг за продължаване на самостоятелното им съществуване;

Б) да се има предвид класацията на висшите училища по професионални направления, като и тук за основа се вземат оценките от акредитацията на НАОА, а когато такава още липсва - от рейтинговата система, и се въведе минимален праг за продължаване на обучението по тях в съответното ВУ;

В) да се вземе предвид броят на държавните висши училища, обучаващи в отделните професионални направления, като се ограничи техният кръг до най-високо оценените.

4. Да се определят лимити за поддържане на висшето образование в страната:

А) за количеството студенти, приемани по държавна поръчка като цяло, като ежегодно се фиксира с известен резерв броят нужни на страната млади специалисти;

Б) за количеството студенти, които се приемат по държавна поръчка в отделните професионални направления, като за отправна точка се вземат потребностите на обществото и на трудовия пазар - понастоящем и в бъдеще.

5. Да се изработи модел за централизирано разпределение на обучаемите по професионални направления в държавните ВУ, като разпределянето на студентите в държавния план-прием да става според мястото им в националната класация по даденото направление и на водещите в нея висши училища бъдат отпускани в определено съотношение отредените от държавата средства.

Проф. дфн Цочо Бояджиев, СУ “Св. Климент Охридски”

Проф. д-р Валентина Драмалиева, УНСС

Проф. дфн Стилиян Йотов, СУ “Св. Климент Охридски”

Проф. дфн Валентин Канавров, ЮЗУ “Неофит Рилски”

Проф. дфн Лазар Копринаров, ЮЗУ “Неофит Рилски”

Проф. д-р Даниела Сотирова, ТУ - София

Проф. дфн Венцеслав Кулов, УНСС

Проф. дфн Правда Спасова, НХА

Проф. дфн Атанас Стаматов, МГУ “Св. Иван Рилски”

Проф. д-р Ели Сярова, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”

Проф. дфн Добрин Тодоров, МГУ “Св. Иван Рилски”

Проф. д-р Тодор Тодоров, УАСГ

* Открито писмо на 12 професори по философия от различни университети до президента, МС и Парламента.

Преглед на печата - 2 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=302765

Петъчните вестници проследяват събитията около внезапната оставка на шефа на ВВС и актуалните проблеми на отбраната на страната. „Командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Румен Радев издържа само три часа в оставка. Малко преди 12 ч днес стана ясно, че Радев е обявил пред колегите си във ВВС, че подава оставка.

Следово куче търси Момчил по тепетата

http://pik.bg/следово-куче-търси-момчил-по-тепетата-news409687.html

Следово куче търси Момчил по тепетата

Следово полицейско куче е претърсвало пловдивските тепета, за да открие мирисова следа от изчезналия на 19 септември Момчил Семерджиев, съобщава „Телеграф”.

За целта разследващите взели от родителите на младежа негова тениска, която да бъде подушена от кучето.

Акцията обаче е била безуспешна, а близките на Момчил продължават да са в неведение каква е съдбата му.

Момчил никога не е бягал от дома си, не е изчезвал, без да се обади. Не е бил в депресия и не е имал намерение да посяга на живота си. Бил е в добри отношения с родителите си и брат си.

Нямал е контакти с престъпници, дилъри на дрога и хора от ъндърграунда.

Както е известно, младежът скоро се бил върнал от бригада в САЩ. Брат му Явор споделя, че Момчил си донесъл от Щатите мобилен телефон и обикновени неща като дрехи и обувки.

На 18 вечерта младежка компания се събрала, за да отпразнува връщането на Момчил. Около полунощ обаче той и двама негови приятели решили да се разходят до Альоша.

След като стигат и се наслаждават на гледката на нощен Пловдив, всеки от тримата си тръгва сам към дома.

Момчил се обадил на брат си, да го изчака пред блока, защото няма ключ. Когато Явор се прибрал, Момчил го нямало. Така се губят дирите на младежа, а след като той не се обадил през целия ден на 19 септември и с него нямало връзка, близките му подали сигнал в полицията.

Увеличавават акцизите за горивата и цигарите

http://www.cross.bg/tzigarite-kusa-oblagane-1482710.html

/КРОСС/Депутатите ще обсъдят на първо четене промени в закона за акцизите и данъчните складове, с които ще се ограничат възможностите за злоупотреби и отклонение от акцизно облагане чрез неправомерно използване на тежки и маркирани горива не по предназначение. С промените ще се увеличи и акцизът върху цигарите Със законопроекта се предлага увеличаване на акцизните ставки за енергийните продукти, използвани като гориво за отопление. Очакваният ефект за бюджета е в размер на 71 милиона лева. Предвидено е облекчаване на регулационния режим по отношение на смазочните масла и освобождаване от облагане с акциз на опаковки до 5 литра. Акцизът върху цигарите ще се увеличава плавно, на възможно най-малки стъпки, за да се достигне минималния акциз от 90 евро за хиляда къса до 1 януари 2018 година. Забранява се държането, пренасянето и превозването на ръчно свити цигари или цигари, изработени от заготовки с филтър в количество над 40 къса. Парламентарният контрол ще започне в 13.00 часа. В него ще вземат участие петима министри.  

Тръгна лотарията на САЩ за "зелена карта"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019453

Държавният департамент обяви началото на кампанията за подаване на документи за
Държавният департамент обяви началото на кампанията за подаване на документи за "зелена карта" за 2017 г., съобщиха от посолството на САЩ у нас. Електронните формуляри трябва да бъдат подадени от 12 ч. на обед, източно стандартно време, на 1 октомври 2015 г. до 12 ч. на обед, източно стандартно време, на 3 ноември 2015 г.

Депутатите ще обсъждат увеличаване на акцизи за горива и цигари

http://www.cross.bg/tzigari-oblagane-tzigarite-1482710.html

/КРОСС/Депутатите ще обсъдят на първо четене промени в закона за акцизите и данъчните складове, с които ще се ограничат възможностите за злоупотреби и отклонение от акцизно облагане чрез неправомерно използване на тежки и маркирани горива не по предназначение. С промените ще се увеличи и акцизът върху цигарите Със законопроекта се предлага увеличаване на акцизните ставки за енергийните продукти, използвани като гориво за отопление. Очакваният ефект за бюджета е в размер на 71 милиона лева. Предвидено е облекчаване на регулационния режим по отношение на смазочните масла и освобождаване от облагане с акциз на опаковки до 5 литра. Акцизът върху цигарите ще се увеличава плавно, на възможно най-малки стъпки, за да се достигне минималния акциз от 90 евро за хиляда къса до 1 януари 2018 година. Забранява се държането, пренасянето и превозването на ръчно свити цигари или цигари, изработени от заготовки с филтър в количество над 40 къса. Парламентарният контрол ще започне в 13.00 часа. В него ще вземат участие петима министри.  

Дъщерята на изчезналия бизнесмен: Изчезна сякаш в нищото

http://frognews.bg/news_98774/Dashteriata-na-izcheznaliia-biznesmen-Izchezna-siakash-v-nishtoto/

Баща ми не дължеше пари, финансовите му взаимоотношения бяха само с банки, заяви по НТВ дъщерята на изчезналия вече 22-ри ден бизнесмен Йоско Исаев, Виктория. Държим и едно кафе в Плевен, имаме магазини под наем и завода за хляб, изреди бизнеса на семейството тя.

Взривиха автомобил във Варна (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019434

Само на метри от офис на банка бе взривен автомобил във Варна, съобщава
Само на метри от офис на банка бе взривен автомобил във Варна, съобщава "Петел". Предницата на колата е тотално унищожена, а парчета от нея са се разхвърчали на 5 метра. Автомобилът е бил паркиран върху тротоара. На място (към 1 часа след полунощ) течеше оглед от полицейски служители и екипи на СОТ.

Температурите тръгват нагоре

http://frognews.bg/news_98773/Temperaturite-tragvat-nagore/

Днес в сутрешните часове на места в низините видимостта ще е намалена или ще има ниска облачност. По- късно облачността ще намалее, в много райони до предимно слънчево.

Тръгна лотарията за "зелена карта" на САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_566381.html

Държавният департамент обяви началото на кампанията за подаване на документи за "зелена карта" за 2017 г. , съобщиха от посолството на САЩ у нас. Електронните формуляри трябва да бъдат подадени до 12 ч. на обед, източно стандартно време, на 3 ноември 2015 г. Кандидатите могат да попълнят електронния формуляр E-DV за участие в програмата на адрес http://www.dvlottery.state.gov   Не се приемат заявки за участие, изпратени по пощата. Няма такса за попълване на електронния регистрационен формуляр за участие, уточняват още от американското посолство.Участниците ще получат официален номер за потвърждение на регистрацията си. Изключително важно е да запазят този номер до 30 септември 2017 г. Единствено чрез него участниците ще могат да проверят дали са изтеглени в лотарията DV-2017. Официална информация за това дали сте избран да продължите участието си в програмата можете да получите на уебсайта на лотарията http://www.dvlottery.state.gov  след 3 май 2016 г. Съобщения до тези, които са изтеглени, НЯМА да бъдат изпращани по електронна или обикновена поща. Всеки получател на писмо или имейл, в който се споменава виза от лотарията или "зелена карта", може да е сигурен, че съобщението е подвеждащо и измамно. Освен това не се извършва плащане към трета страна в процеса по кандидатстване за виза от лотарията за "зелена карта". Единственото плащане е самата такса за виза, която се плаща в Посолството на САЩ. 

Служители на КАТ-Варна ще следят днес за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=302742

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 2 октомври, за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10 - 09:30 гр. Варна, Южен пътен възел, до кръста 11:00 - 12:30 гр.

САЩ и Русия обсъдиха как да избегнат инциденти в Сирия

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/sasht-i-rusiia-obsydiha-kak-da-izbegnat-incidenti-v-siriia-6043260

Руският президент Владимир Путин изрази надежда, че Русия и САЩ ще създадат постоянен механизъм за обмяна на информация за Сирия

България и Уелс са последните страни, забранили ГМО-то

http://pik.bg/българия-и-уелс-са-последните-страни-забранили-гмо-то-news409684.html

България и Уелс са последните страни, забранили ГМО-то

Като падащо домино, все повече и повече страни от ЕС вземат решение да забранят отглеждането на генетично модифицирани култури (ГМО) в границите си, пише Фокус.

Според „Грийнпийс“, с приближаването на крайния срок за уведомяване на Европейската комисия, най малко 14 държави от Европейския съюз, както и три региона – които общо представляват 65 % от населението и 66 % от площта на съюза – са в процес на забрана на отглеждането на ГМО на своя територия.

От 1 октомври, Австрия, Хърватия, Франция, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Холандия и Полша, както и една регионална администрация (Валония в Белгия), официално са уведомили комисията за своите намерени да забранят отглеждането на ГМО-култури, твърдят от „Грийпийс“.

Няколко други държави – България, Дания, Германия и Словения, както и три региона във Великобритания – Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – също са изпратили писма, с които уведомяват комисията, че няма да отглеждат ГМО.

Правителствата са избрали да се позоват на клауза на ЕК, приета през месец март, която позволява на страните от 28-членния блок да се въздържат от отглеждането на ГМО-култури, дори при положение, че такива са разрешени в съюза. България и Уелс са последните, които се присъединиха към все по-големия брой държави и региони в ЕС, възползвали се от тази възможност.

Вълната от забрани на ГМО в Европа е знак за недоверие към решението на съюза да разреши отглеждането на модифицирани култури на своя територия.

„Най-малко половината от държавите в ЕС отхвърлят инициативата на комисията за разрешаване на ГМО. Те не вярват на здравните стандарти в ЕС и с право вземат мерки да защитят своето селско стопанство и храненето на населението си“, заяви директорът на „Грийнпийс“ за хранителните политики в ЕС Франческа Ахтенберг.

"Без багаж": 4 от десетте най-опасни морски обитатели

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/bez-bagazh-4-ot-desette-naj-opasni-morski-obitateli-6043242

Тази събота по "Диема" екипът приключенци ще се гмурне в прозрачните води на едно от най-красивите морета на Земята, за да ни запознае с очарователните творения там

Atlantic Council: Обама остави Украйна на пауза

http://www.cross.bg/ykraiina-atlantic-council-1482709.html

/КРОСС/ Въпреки че САЩ твърдят, че позицията им по Украйна няма да се промени и въпреки диалога с Русия по въпроса за разрешаването на сирийската криза, е очевидно, че в създалата се ситуация Белият дом няма да предприеме интензивни действия по предоставяне на помощ на Украйна, а ще предпочете да поддържа „задънената улица“, в която е навлязъл конфликтът, счита анализаторът от Atlantic Council Ейдриън Каратницки, предаде РИА Новости. Според автора на публикацията, фактът, че американският президент е предвидил 20 млн. долара за доставката на радари с далечен обхват за Киев, говори за това, че „САЩ няма да пожертват Украйна в замяна на сътрудничеството си с Русия в борбата срещу ИДИЛ в Сирия“. Едновременно с това, продължава анализаторът, „администрацията на Обама в момента признава, че сдържането е най-добрият начин за поддържане на безизходицата, в която е навлязъл украинския конфликт“. При това, отбелязва Atlantic Council, искането на Украйна за предоставяне на противотанкови ракети е останало неудовлетворено, но „САЩ могат да разгледат възможността за изпращане на летално оръжие в случай на срив на Минския процес“. И макар позицията на САЩ да се е променила през последните месеци, продължава Каратницки, „табуто за доставка на летално оръжие се запазва“, което говори за това, че ситуацията ще продължава да се намира в „задънена улица“.

Принцесата или жабокът принц съм аз?

http://books.actualno.com/Princesata-ili-jabokyt-princ-sym-az-news_498913.html

На 8-ми октомври излиза книга трета от новата поредица „Скъпо тъпо дневниче“. Преведена на 17 езика и продадена в над 9 милиона екземпляра, тя бързо става любима и на феновете на Дръндьото, Загубенячката и Тими Провала у нас. Изабела разкрива тайната, която прави Анджелин неустоима за момчетата: зоново миене на косата с шампоан. Джейми решава да я изпробва и изстрелва към Хъдсън Ривърс аромат на Малинова наслада, комбинирана с Кокосова лудост. И точно когато си мисли, че няма резулт

На 8 октомври излиза ново заглавие от серията "Клуб Класика" – "Време да се живее и време да се мре"

http://books.actualno.com/Na-8-oktomvri-izliza-novo-zaglavie-ot-serijata-Klub-Klasika--Vreme-da-se-jivee-i-vreme-da-se-mre-news_498918.html

На 8 октомври излиза ново заглавие от серията „Клуб Класика“ – „Време да се живее и време да се мре“ на Ерих Мария Ремарк. Преводът от немски език е на Емилия Драганова. Романът е екранизиран през 1958 г. КЛУБ КЛАСИКА представя книгите, издържали проверката на времето. Всяко поколение ги преоткрива, за да им направи нов прочит. Да им вдъхне нов живот. Подбраните заглавия от „Клуб Класика“ са интересни, увлекателни и изненадващо модерни. Част от поредиц

Най-проблемният плаж през летния сезон е бил този в Обзор

http://burgas.actualno.com/Naj-problemnijat-plaj-prez-letnija-sezon-e-bil-tozi-v-Obzor-news_498919.html

Плажът в Обзор е бил най-проблемният през летния сезон, това каза  областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, предаде "Фокус". По думите му, при проверките на плажната ивица служителите на Областната администрация са констатирали, че има пропуски във водното спасяване и в медицинското обслужване. Издадени са съответните предписания за нередностите, които след повторната проверка, са отстранени. Областна администрация- Бургас стопанисва 13 плажа на територията на областта. На тези плажн

Правителството създава мегаагенция за електронно управление

http://society.actualno.com/Pravitelstvoto-syzdava-megaagencija-za-elektronno-upravlenie--news_498923.html

Правителството възнамерява да създаде нова мегаагенция за електронно управление. Това става ясно от публикуваните за обществено обсъждане предложения за промени в Закона за електронно управление, предаде БГНЕС. Предложенията са изготвени от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова, която координира работата по електронното управление. Ако промените бъдат одобрени от кабинета, а по-късно гласувани и от Народното събрание, то ще се създаде нова Държавна агенция “Електронно управление&l

Лавров: Русия не планира да разпространява ударите по терористите в Ирак

http://www.cross.bg/irak-lavrov-rysiya-1482707.html

/КРОСС/ Русия не възнамерява да нанася въздушни удари по позиции на терористите на територията на Ирак. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС. „Ние не планираме да разпространяваме ударите и в Ирак, не са искали това от нас. Ние сме вежливи хора и не ходим на гости без покана“, каза той. Лавров подчерта, че „проблемът не може да бъде разрешен само с въздушни удари“. Русия осигурява оръжие на кюрдите чрез правителството на Ирак, заяви още руският министър. „Ние доставяме оръжие на кюрдите чрез иракското правителство, – каза той. – Информационният център, учреден в Багдад, включва представители на Сирия, Ирак, Иран и Русия. Кюрдската автономия също е представена там“. Лавров добави, че „ние отговаряме на искане на оръжие за кюрдите с разрешението на иракското правителство, след съгласуване с него“. Руският министър посочи важното значение на работата на информационния център в Багдад. “Всички участници в него разполагат или с контингент на територията, или с разузнавателна информация, която може да бъде полезна за операциите, – продължи Лавров. – Особена важност придобива той в контекста на борбата срещу ИД, която е частично изместена от Ирак в Сирия. Усилията за противодействие на тероризма стават по-ефективни“.

Откриват обновената Клиника по педиатрия в Александровска болница

http://www.cross.bg/bolnitza-klinika-iztzyalo-1482706.html

/КРОСС/Днес ще бъде открита изцяло обновената Клиника по педиатрия на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Александровска". Ремонтът е на стойност над 2 млн. и 200 хил. лева, като средствата са осигурени от Министерство на здравеопазването, международен фонд "Козлодуй" и собствено участие на болницата. Клиниката е обзаведена изцяло с нови мебели и оборудвана със съвременна апаратура от дарители. Детската клиника на многопрофилната болница е основана през 1905 г. и е най-старото детско лечебно заведение с национално значение в областта на детската пулмология и респираторната алергия.  

Ексклузивно! И България изважда оръдията и танковете: Започват стрелби в Подбалкана

http://petel.bg/Ekskluzivno--I-Balgariya-izvazhda-oradiyata-i-tankovete--Zapochvat-strelbi-v-Podbalkana__129020

снимка: Булфото Целия октомври Подбалканът от Сопот до Кърнаре ще ечи от стрелбите, които се провеждат на военния полигон в Анево....

Привикват собственици на Фолксваген и Ауди в сервизите

http://petel.bg/Privikvat-sobstvenitsi-na-Folksvagen-i-Audi-v-servizite__129021

Изображение: Уикипедия, Kein Urheber 5700 нови коли от марките Volkswagen и Audi са засегнати в България от скандала с манипулирания софтуер за...

От последните минути! Полицията във Варна съобщи: Взривът снощи до Образцов дом е умишлен

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Politsiyata-vav-Varna-saobshhi--Vzrivat-snoshhi-do-Obraztsov-dom-e-umishlen__129022

От полицията изпратиха току що до "Петел" официално становище за снощния взрив до Образцов дом. Както "Петел" писа първи около полунощ бе...

Внукът на мафиота Джон Готи се ожени на церемония в стил „Кръстникът” (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019398

Внукът на известния гангстер Джон Готи се ожени на бляскава церемония в замък Охека на Лонг Айлънд през миналия уикенд.. Според източници на Page Six's, сватбеното празненство било достойно за сцена от филма „Кръстникът”. Мафиотският наследник Джон Агнело и годеницата му Алина Санчес се запознали в университета.
Внукът на известния гангстер Джон Готи се ожени на бляскава церемония в замък Охека на Лонг Айлънд през миналия уикенд.. Според източници на Page Six's, сватбеното празненство било достойно за сцена от филма „Кръстникът”. Мафиотският наследник Джон Агнело и годеницата му Алина Санчес се запознали в университета.

Слънце качва термометрите до 22 градуса

http://offnews.bg/news/n_1/n_566374.html

Облаците се разкъсват, слънцето качва термометрите между 17 и 22 градуса днес.  В източната част от страната ще духа умерен северен вятър. Морската вода ще е по-топла от въздуха с два-три градуса, на брега температурите ще са в интервал 17-19 градуса, според НИМХ.  Над планините ще преобладава слънчево време. Повече облаци ще има над Стара планина. Вятърът ще е слаб от североизток. Максималната температура на височина 1200 м ще достигне до 13 градуса, на 2000 м - около 7 градуса.

Най-важното от Варна във вчерашния 1 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=302737

Започва прием на документи за лични асистенти и ползватели на услугата в район „Одесос“ От 5-ти октомври до 6 ноември ще се приемат документи за „лични асистенти“ и ползватели на услугата във варненския район „Одесос“, съобщиха от Община Варна за Moreto.

Депутати и военни ще обсъждат проблемите на бойната авиация

http://www.cross.bg/otbranata-iztrebitelite-voenni-1482705.html

/КРОСС/Парламентарната комисия по отбрана ще проведе изнесено заседание в авиобаза "Граф Игнатиево", където продължава двустранното българо-полско военовъздушно учение. Очаква се да бъдат обсъдени действията на страната ни по казуса с изтребителите на бойната ни авиация, за да не се стигне до възможността самолети на други държави да охраняват въздушното ни пространство. Сред официалните гости ще бъдат министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и посланикът на Полша у нас. Срещата беше поискана от председателя на комисията по отбрана Михо Михов, а на нея се очаква да бъдат чути мненията на командира базата, летците и военни по ремонта на "МиГ-29". На срещата ще присъстват и военни от Полша, страната в която министерството на отбраната възнамерява да ремонтира изтребителите. Заради заплаха от санкции, от руската фирма-производител съдбата на споразумението не е ясна. България няма договор за ремонта на изтребителите. Русия казва, че Полша няма лиценз за това. Страната ни няма пари за нови западни изтребители, а ресурсът на руските изтича скоро. Заради проблемите, командващият Военновъздушните сили ген. Румен Радев подаде оставка, но след среща с премиера, я оттегли. Министърът на отбраната Николай Ненчев запази мълчание и не е ясно дали ще присъства на срещата. По същото време Ненчев е получил покана за среща с Реформаторския блок по казуса, както и за обсъждане на поисканата му оставка.  

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/gerb-kmet-sofiya-1482704.html

/КРОСС/*** София. От 10.00 часа в Информационното бюро на Европейския парламент министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще участва в кръгла маса на тема "Бъдещето на зоополицията в България". Организтори на събитието са евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, Фондация „Четири лапи" и „Господари на ефира". ***Бургас. От 10.30 часа в сградата на областната администрация в града министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще отчете летния сезон и резултатите от проверките по спазването на изискванията на договорите за концесия и наем на плажове. ***Пловдив. От 14.00 часа в авиобаза Граф Игнатиево членовете на комисията по отбрана към Народното събрание, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и посланикът на Република Полша в България Н.Пр.Кшищов Краевски ще присъстват на Ден за високопоставени гости и медии, във връзка със стартиралата съвместна българо-полска летателна тренировка. ***София. От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София. В 10.00 часа ще бъде официално открита изцяло реновираната Клиника по педиатрия на УМБАЛ „Александровска". ***София. От 10.00 часа пред централата на НЗОК (ул

Нови уязвимости на Android засягат над 1 млрд. потребители

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/02/2620449_novi_uiazvimosti_na_android_zasiagat_nad_1_mlrd/?ref=rss


Специалисти са открили две нови пролуки в сигурността на мобилната платформа, които позволяват на хакерите достъп до телефона чрез заразен сайт или MP3 и MP4 файлове, съобщава онлайн изданието на Motherboard. Откритието е на Джошуа Дрейк от компанията Zimperium zLabs.

Пред изданието той споделя, че уязвимостта засяга всички версии на Android, включително и най-новите. Според zLabs поне 950 млн. потребители на Android са пряко изложени на риск, но не изключва броят им да достига и 1.4...

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/gerb-kmet-obshtinski-1482704.html

/КРОСС/*** София. От 10.00 часа в Информационното бюро на Европейския парламент министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще участва в кръгла маса на тема "Бъдещето на зоополицията в България". Организтори на събитието са евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, Фондация „Четири лапи" и „Господари на ефира". ***Бургас. От 10.30 часа в сградата на областната администрация в града министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще отчете летния сезон и резултатите от проверките по спазването на изискванията на договорите за концесия и наем на плажове. ***Пловдив. От 14.00 часа в авиобаза Граф Игнатиево членовете на комисията по отбрана към Народното събрание, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и посланикът на Република Полша в България Н.Пр.Кшищов Краевски ще присъстват на Ден за високопоставени гости и медии, във връзка със стартиралата съвместна българо-полска летателна тренировка. ***София. От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София. В 10.00 часа ще бъде официално открита изцяло реновираната Клиника по педиатрия на УМБАЛ „Александровска". ***София. От 10.00 часа пред централата на НЗОК (ул

Пентагонът: За последното денонощие водената от САЩ коалиция е нанесла само един въздушен удар в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019389

Военновъздушните сили на водената от САЩ антитерористична коалиция е нанесла само един удар за последното денонощие срещу екстремистите от „Ислямска държава“, предаде ТАСС.
„Коалицията е извършила за последните 24 часа един въздушен удар, която е унищожил два екскаватора на противника в Северозападна Сирия.
Военновъздушните сили на водената от САЩ антитерористична коалиция е нанесла само един удар за последното денонощие срещу екстремистите от „Ислямска държава“, предаде ТАСС. „Коалицията е извършила за последните 24 часа един въздушен удар, която е унищожил два екскаватора на противника в Северозападна Сирия.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/leva-naem-nivoto-1482703.html

/КРОСС/ Подадената и след това оттеглена оставка на шефа на ВВС генерал-майор Румен Радев е сред акцентите в печатните издания. "Оставка за 80 млн. лева" - така "Стандарт" обяснява действията на Радев, който след среща с премиера Борисов получи обещание за повече пари за българската авиация в бюджета за следващата година. "Парламентът отмени скандални привилегии с обществените поръчки" - водещо заглавие за вестник "Сега". Изданието извежда като акцент решението, според което фирмите, които наемат хора с увреждания, няма да печелят служебно договори. 42 хил. 702 души са регистрирани като кандидати за кметове и общински съветници за предстоящите на 25 октомври избори. "Телеграф" прави любопитна аналогия, според която, кандидатите за местната власт могат да напълнят трибуните на националния стадион "Васил Левски". "Износът на ток с над 31 % ръст" - пише "Новинар". Към края на септември българските производители на електроенергия са изнесли над 8 млн. и 400 хил. мегаватчаса. Справка на Електроенергийния системен оператор показва още, че на годишна база потреблението у нас се е увеличило с 3,4 на сто. Ремонтират 5700 автомобила "Фолксваген" и "Ауди" у нас, заради манипулирания софтуер, който занижава показателите за нивото на вредни емисии. Превозните средства ще бъдат изтеглени за ремонт, съобщи дистрибуторът за България, цитиран от "Труд"

ДПС поиска КСНС за изработване на позиция за разрешаване на кризата в Сирия

http://bulgarski.pogled.info/news/68126/DPS-poiska-KSNS-za-izrabotvane-na-pozitsiya-za-razreshavane-na-krizata-v-Siriya

/Поглед.инфо/ ДПС поиска президентът да свика КСНС за изработване на българска позиция за разрешаване на кризата в Сирия.

Може ли Григор Димитров да повтори Стокхолм 2013

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/02/2620437_moje_li_grigor_dimitrov_da_povtori_stokholm_2013/?ref=rss


Григор Димитров се изправя днес срещу германеца Бенямин Бекер в опит да стигне едва третия си полуфинал във всички турнири през 2015 г. Двамата се срещат в третия кръг на турнира от категория "АТП 250" в Куала Лумпур, а двубоят им ще започне след 13.30 часа.

Българският тенисист преминава през разочароващ сезон, от който до момента трудно могат да бъдат извлечени някакви позитиви. Представянето му в оставащите турнири обаче ще бъде много важно за предсезонната му подготовка и за това...

Застреляха стрелеца от Орегон, убил поне 10 души

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5019381

Полицията е открила стрелеца от Орегон, който откри престрелка вчера и уби поне 10 души, други седем бяха ранени. Служителите на реда са заловили килъра в една от сградите. Полицаите са започнали престрелка с него, в която е бил ликвидиран.
Поне десет души са били убити и поне седем са били ранени днес при стрелба в общинския колеж
Полицията е открила стрелеца от Орегон, който откри престрелка вчера и уби поне 10 души, други седем бяха ранени. Служителите на реда са заловили килъра в една от сградите. Полицаите са започнали престрелка с него, в която е бил ликвидиран. Поне десет души са били убити и поне седем са били ранени днес при стрелба в общинския колеж "Умпкуа" в град

Застреляха стрелеца от Орегон, убил поне 10 души

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5019385

Полицията е открила стрелеца от Орегон, който откри престрелка вчера и уби поне 10 души, други седем бяха ранени. Служителите на реда са заловили килъра в една от сградите. Полицаите са започнали престрелка с него, в която е бил ликвидиран.
Поне десет души са били убити и поне седем са били ранени днес при стрелба в общинския колеж "Умпкуа" в град
Полицията е открила стрелеца от Орегон, който откри престрелка вчера и уби поне 10 души, други седем бяха ранени. Служителите на реда са заловили килъра в една от сградите. Полицаите са започнали престрелка с него, в която е бил ликвидиран. Поне десет души са били убити и поне седем са били ранени днес при стрелба в общинския колеж "Умпкуа" в град

Скандалът стигна България! VW и Audi привикват 5700 шофьори

http://pik.bg/скандалът-стигна-българия-vw-и-audi-привикват-5700-шофьори-news409676.html

Скандалът стигна България! VW и Audi привикват 5700 шофьори

5700 нови коли от марките Volkswagen и Audi са засегнати в България от скандала с манипулирания софтуер за отделяните вредни газове в атмосферата. Те подлежат на сервизна акция, тъй като са оборудвани с проблемния дизелов двигател, съобщиха от представителя на германския концерн у нас - Porsche BG, цитирани от „Стандарт”.

Броят на засегнатите автомобили, доставени от Porsche BG, е 3500 леки коли на Volkswagen, 900 бройки лекотоварни автомобили от същата марка, както и 1300 машини от марката Audi. Всички те са оборудвани с дизеловия двигател EA 189, като от фирмата гарантират, че те са безопасни и напълно годни за експлоатация.

"Потвърждаваме отново, че новите автомобили с Еuro-6 дизелови двигатели и тези, които не са с дизелови двигатели тип EA 189, не са засегнати по никакъв начин. Съгласно плана за действие първоначална стъпка е съответните клиенти да бъдат индивидуално уведомени, че качеството на отделяните отработени газове от автомобила им може да бъде подобрено.

Следващата стъпка от сервизната акция предвижда информиране на клиентите относно техническото решение за подобрение на автомобила им, след което те могат да уговорят час за посещение на сервиза", гласи официалното съобщение.

Автомобилният гигант Volkswagen започна организирането на гигантска сервизна акция на коли със софтуер за манипулиране на данните за вредните емисии, която ще засегне 11 млн. автомобила в цял свят

Срещата на лидерите от "Нормандската четворка" за кризата в Донбас

http://www.cross.bg/siriya-ykraiina-rysiya-1482725.html

/КРОСС/Кризата в Сирия рискува да засенчи разговорите за мира в Украйна. За днес е насрочена среща в Париж между лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна. За първи път руският президент Владимир Путин ще се срещне със западни лидери от началото на въздушните операции на Русия в Сирия, където Москва се смята, че бомбардира умерената сирийска опозиция. Въпреки че Путин ще проведе двустранни разговори с френския лидер Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел по темата за Сирия, официални представители уточниха, че основната тема на деня е мирният процес в Украйна, където все още ситуацията е нестабилна. Наблюдателите очакват на тази среща да бъде постигнат някакъв пробив. Именно такова значение в разрешаването на украинската криза придоби срещата на „четворката" през февруари 2015 г., която завърши с подписването от страните в конфликта на комплекс от мерки - документът, който се превърна в „пътна карта" за мирния процес.  

Екзекутираха сериен убиец в САЩ

http://news.ibox.bg/news/id_528887949

Смъртта на 49-годишния беше обявена в 21:17 часа местно време

115 са заснетите само за ден неправилно паркирани автомобили

http://press.mvr.bg/NEWS/news151002_02.htm

От 1 октомври мобилните камери на отдел „Пътна полиция” документират този вид нарушения

Симеон Сакскобургготски: Решение в Сирия не е възможно без Русия

http://svetoven.pogled.info/news/68125/Simeon-Sakskoburggotski-Reshenie-v-Siriya-ne-e-vazmozhno-bez-Rusiya

/Поглед.инфо/ Без Русия нещата в Сирия трудно биха се разрешили, каза в интервю за БНР бившият български премиер Симеон Сакскобургготски. Според него всички трябва да търсят решение за конфликта в близкоизточната държава.

Лиляна Павлова ще отчете летния сезон и резултатите от проверките на плажовете

http://pik.bg/лиляна-павлова-ще-отчете-летния-сезон-и-резултатите-от-проверките-на-плажовете-news409672.html

Лиляна Павлова ще отчете летния сезон и резултатите от проверките на плажовете

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще отчете летния сезон и резултатите от проверките по спазването на изискванията на договорите за концесия и наем на плажове. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Отчетът на министъра ще се състои от 10.30 часа, в сградата на областната администрация в град Бургас.

Истина или лъжа: Пламен Богданов от “Биг Брадър” участвал в гей порно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5018820

Пламен Богданов участвал в гей порно. Тази новина преписват една от друга  жълти медии в продължение на няколко дни. Всички публикации са придружени със стопкадър видео, на който се виждат двама мъже. Според жълтите медии единият е Богданов.
Лъжа е. Бившият съквартирант от къщата на “Биг Брадър” пусна отворено писмо до медиите,
Пламен Богданов участвал в гей порно. Тази новина преписват една от друга  жълти медии в продължение на няколко дни. Всички публикации са придружени със стопкадър видео, на който се виждат двама мъже. Според жълтите медии единият е Богданов. Лъжа е. Бившият съквартирант от къщата на “Биг Брадър” пусна отворено писмо до медиите,

Даваме същите пари за отбрана както Португалия, Румъния и Хърватия

http://pik.bg/даваме-същите-пари-за-отбрана-както-португалия-румъния-и-хърватия-news409671.html

Даваме същите пари за отбрана както Португалия, Румъния и Хърватия

Заделеният процент от брутния вътрешен продукт за отбрана у нас за периода 2007-2014 г., е спаднал от 2,3 на сто - на 1,35 на сто, отчитат данни от доклад за състоянието на въоръжените сили на Р България за миналата година. Сходен с българския процент разходи за отбрана заделят и други три натовски страни като Португалия, Румъния и Хърватия, отчита докладът. 

Според доклада - увеличен бюджет за отбрана спрямо 2007 г. имат само три натовски страни - Естония, Германия и Полша. Само четири страни пък отговарят на поетия ангажимент да заделят поне 2 процента от бюджетите си за отбрана - Естония, Гърция, Великобритания и САЩ, като САЩ заделят значително по-голям процент /над 3,5 на сто/ от всички останали съюзници. Страните, заделящи между 1,5 и 2 процента са Франция, Полша и Турция. По отношение на отбранителните разходи, отделяни за основни системи въоръжение и бойна техника, България е една от страните-членки с най-лоши показатели - около 2 на сто - процент, близък до този на Албания и Словения. 

Седем страни-членки харчат между 10 и 15 процента от бюджетите си за въоръжение и бойна техника - Дания, Естония, Унгария, Италия, Литва, Словакия и Испания. Други страни-членки заделят за тази цел между 15 и 20 процента - Канада, Германия, Гърция, Холандия, Полша, Румъния и Турция, а пет страни харчат над 20 процента - Франция, Люксембург, Норвегия, Великобритания и САЩ. Отбранителните разходи, отделяни за основни системи въоръжение и бойна техника в Люксембург, достигат например около 28 процента, уточнява Новини.бг.

Водата спира в части от 4 квартала

http://offnews.bg/news/n_1/n_566371.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. Във връзка с направа на водопроводни връзки на ул. „Ген. Иван Колев“ , кв. „Кръстова вада“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи по ул. „Ген. Иван Колев“ от ул. „Марин Големинов“ до ул. „Димитър Манчев“.  Във връзка с подмяна на пожарен хидрант на ул. „Симеон Радев“ в местност „Гърдова глава“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи по ул. „Симеон Радев“ от ул.“Александър С. Пушкин“ до ул. „Камчатка“.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Димитър Петков“ , жк. „Зона Б-19“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи по ул. „Димитър Петков“ от ул. „Доктор Калинков“ до ул. „Три уши“.  Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Вечерница“ , кв. „Горна баня“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи по ул. „Никола Петков“ от ул. „Фиданка“ до ул. „Вечерница“, ул. „Топло изворче“.  След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

ЕС наложи санкции на виновните за конфликта в Бурунди

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/02/2620261_es_naloji_sankcii_na_vinovnite_za_konflikta_v_burundi/?ref=rss

Европейският съвет одобри ограничения за пътуване и замразяване на активи за четири лица, които са нарушили демократичните принципи и са попречили на усилията за постигане на европейско разрешение на кризата в Бурунди, съобщи прес центърът на институцията.

Четиримата са упражнявали насилие, репресии и са извършили сериозни нарушения на човешките права в централноафриканската държава.

"Европейският съюз многократно призова всички страни да се въздържат от актове на насилие....

Св. свщмчк Киприан и св. мчца Юстина. Св. Андрей, юродив заради Христа

http://www.cross.bg/yustina-andreii-hrista-1482702.html

/КРОСС/ Св. свщмчк Киприан и св. мчца Юстина. Св. Андрей, юродив заради Христа Св. свещеномъченик Киприан Антиохийски и света мъченица Юстина били родом от Антиохия. Киприан бил жрец-магьосник в Антиохия, наставен във вярата от девицата Юстина, която, със силата на кръстното знамение, събудила у него пламенно желание да се поклони на Христа. Възведен в епископски чин, после, за вярата Христова, заедно с девица Юстина били хвърлени в затвора и положени на мъчения. С тях имало и друг християнин - Теоктист. Посечени били с меч в Никомидия в III век по времето на император Декий. Телата им били отнесени в Рим и предадени на Руфима, роднина на императора. Тя ги погребала с чест. При гроба на Юстина ставали изцерения. Св. Андрей Юродиви - раб у Теогност в Цариград. Освободен, живял в пълна нищета. Търпял презрения, считали го за безумен. Прозорлив, просиял в духовни подвизи. Починал в 911 година. Много страдал св. Андрей Христа ради юродиви, но бил утешаван от Бога с много видения и откровения, а накрая Господ гo удостоил и с такова неизказано блаженство, че както св. ап. Павел св. Серафим Саровски, още през земния си живот са бил възнесен до третото небе. По време на молитва във Влахернския храм блажени Андрей се сподобил да види Пресвета Богородица, покриваща молещите се със Своето покривало (омофор).   

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване