Alix Partners предаде доклада си за КТБ на синдиците

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/alix-partners-predade-doklada-si-za-ktb-na-sindicite-203431/

Росен Ангелчев и Лазар Илиев разполагат с един месец, за да анализират съдържанието му, което е в значителен обем, и да предприемат действие по конкретни казуси

Цигарите поскъпват догодина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021342

Парламентът одобри на първо четене днес нов 3-годишен график за повишаване на акцизите върху цигарите с промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предложен от кабинета. Така от 2016 г. цигарите ще поскъпнат с 20 до 60 ст. за кутия. По-голямо ще бъде увеличението при скъпите марки, които в момента струват над 5,35 лв.
Парламентът одобри на първо четене днес нов 3-годишен график за повишаване на акцизите върху цигарите с промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предложен от кабинета. Така от 2016 г. цигарите ще поскъпнат с 20 до 60 ст. за кутия. По-голямо ще бъде увеличението при скъпите марки, които в момента струват над 5,35 лв.

БСП даде на прокурор кандидат-кметицата, която "просто си плати вота"

http://offnews.bg/news/n_1/n_566856.html

БСП сезира прокуратурата за записа, на който кандидатка за кмет обяснява, че "просто си платихме вота". Това съобщиха за OFFNews от централата на социалистическата партия. Имахме записа още сутринта и веднага го дадохме на прокуратурата, казаха от БСП. Скандалът избухна днес, след като OFFNews публикува изпратения до още 54 медии запис, на който става ясно, че кандидатка за кмет вече е купила изборите. В сигнала, получен до редакцията са описани градът, името и партийната принадлежност на кандидат-кметицата, както високият пост, който тя заема в момента. OFFNews предаде сигнала на ЦИК с надежда да бъде направена експертиза за съответствие на гласа от записа с предполагаемата купувачка на гласове. В записа се споменава град Батановци, който е в състава на община Перник. Малко по-късно OFFNews ще пусне стенограма на целия запис, от който стават ясни още улики, насочващи към самоличността на закупилата изборите кандидатка.

ОССЕ засече в Източна Украйна руско "адско оръжие" (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/02/2621117_osse_zaseche_v_iztochna_ukraina_rusko_adsko_orujie/?ref=rss




Наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа са регистрирали присъствието в контролираната от бунтовници Източна Украйна руска система за залпов огън, каквато до началото на конфликта не е внасяна в страната.

Става дума за тежката огнеметна система (ТОС-1) "Буратино", която според анализатори е способна да създаде истински "ад под небето".

Тя е създадена през 2001г. на базата на шаси за танк Т-72 и изстрелва 220-милиметрови неуправляеми снаряди с термобаричен заряд. Когато достигнат целта си, снарядите разпръскват около нея горивна смес, след което я възпламеняват.

Това е оръжие с обсег около 3.6 км и е предназначено за поддръжка на пехотата и бронетанковите части. Но ако се използва срещу населени места е способно с един залп да изпепели цял квартал, коментира "Ройтерс".

Свидетелството за "Буратино" е в доклад, публикуван на сайта на организацията. В него се казва, че системата за пръв път е регистрирана в Източна Украйна. Зам.-ръководителят на мисията наблюдатели на ОССЕ в страната Александър Хуг споделя за "Ройтерс", че "Буратино" е виждан на полигон на бунтовниците в село Круглик в Луганска област.

Русия настоява, че не въоръжава проруските бунтовници, а от министерството на отбраната още няма коментар за този случай.

Такива системи произвежда единствено Русия и те не са изнасяни в Украйна преди 2014г., показват данни на два авторитетни центъра за отбранителна информация – британският "Джейнс" и Международният научно-изследователски институт за мира в Стокхолм, следящи търговията и движението на въоръжение по цял свят.

Електронният вот ще върне българите зад граница в обществения ни живот

http://www.cross.bg/granitza-glasyvat-bulgari-1482820.html

/КРОСС/Имахме само един референдум за Белене на който гласуваха 20 %. Сега въпросът е изключително важен. Ако има електронно гласуване ще могат да гласуват 2 милиона българи живеещи зад граница, това каза Огнян Минчев в предаването "Лице в лице" по БТВ. Ако 2 млн. българи зад граница могат да се върнат в социалния живот на България. Гражданите трябва да се информират и да гласуват. Изпяването на песента за Райна Княгина е, за да се циментират двата електората. Не мисля, че можем да очакваме смяна на коалиционния формат, категоричен бе той.

Нови надежди газовата връзка с Румъния да е готова идното лято

http://www.mediapool.bg/novi-nadezhdi-gazovata-vrazka-s-rumaniya-da-e-gotova-idnoto-lyato-news239979.html

Ако всичко върви по план, до средата на 2016 година газовата връзка между България и Румъния трябва да е готова, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров. На 16 октомври изтича срокът, в който се чакат оферти от кандидатите да изградят малко над 2-километровото трасе на газовата връзка по дъното на Дунав, което да свърже вече изградената наземна инфраструктура между Русе и Гюргево. Това ще е поредният опит да се намери нов изпълнител на сондажа, след като миналата година румънски консорциум се отказа от строежа, после избраната в началото на юни тази година българска фирма "Станилов" се отказа от договора, тъй като не се беше разбрала с германския подизпълнител, който всъщност щеше да извърши сондажа. На първия изпълнителен не е платено, а на втория претендент е удържана банковата гаранция. Сега предстои да се види какъв ще е интересът на кандидатите за прокарването на тръбата, което се оказа затруднено от сложна геологическа структура в участъка на реката, където трябва да мине трасето на връзката. Според Теменужка Петкова новият изпълнител на сондажа може да бъде избран в началото на декември и тръбата да е готово до средата на идната година, ако няма обжалвания на обществената поръчка. Министърът напомни, че с решение на Европейската комисия е удължен срокът за приключване на строежа до 31 декември 2016 г., за да нямат проблеми България и Румъния за усвояването на предоставените от европейския план за икономическо възстановяване близо 9 млн. евро. Тя също така съобщи, че е предвидено на румънска територия да се изгради компресорна станция към газовата връзка, която ще позволи обръщането на потоците и така и България ще може да внася газ от северната ни съседка. Петкова отново заяви, че изграждането на газовите връзки със съседните страни е приоритет за страната, но заради кризата в Гърция интерконекторът в тази посока се забавя. Там също има удължаване на ползването на предоставеното еврофинансиране от 45 млн. евро. В различен етап на изпълнение са плановете за строеж на газова връзка до Сърбия, за която също има предоставени пари от Брюксел, и до Турция, за която ЕК даде пари за проектирането й.

Роумингът в ЕС пада от средата на 2017 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=302856

Съветът на ЕС утвърди нови правила, според които от средата на 2017 г. няма да се плаща роуминг в ЕС, предаде УНИАН. Постановлението е прието на първо четене без обсъждане на заседание на министрите от страните-членки на ЕС, които се занимават с въпросите, свързани с търговията, икономиката и иновациите.

Цветанов: Убеден съм, че кандидатът на ГЕРБ за кмет на село Ясен Генадий Динков ще победи

http://pik.bg/цветанов-убеден-съм-че-кандидатът-на-герб-за-кмет-на-село-ясен-генадий-динков-ще-победи-news410150.html

Цветанов:  Убеден съм, че кандидатът на ГЕРБ за кмет на село Ясен Генадий Динков ще победи

Впечатлен съм от Генадий Динков и съм убеден, че той ще победи в Ясен. Нуждаем се от Вашата подкрепа, за да постигнем видими резултати и тук. Нека заедно всички изберем номер 10 за кмет на община Плевен – проф. Димитър Стойков и за кмет на село Ясен – Генадий Динков. Това призова жителите на Ясен председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

„Генадий е млад и всеотдаен човек. Благодарение на него ГЕРБ има най-голямата структура извън Пловдив“, обясни председателят на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева. „Нека този път с разум и сърце да направим верния избор с номер 10 и през следващия мандат Генадий Динков да е кмет на село Ясен. Изберете номер 10 и за проф. Димитър Стойков, който доказа, че може и има желание да продължи“, каза още Цачева пред жителите на село Ясен.

„Днешната дата ще остане паметна в историята на Ясен, защото толкова политици идват за първи път. Това е ярко доказателство, че село Ясен е готово за победа на ГЕРБ и за видими резултати“, каза Генадий Динков.

С поправката на 10 самолета в Полша ще спестим 24 млн. лв., увери военният министър

http://pik.bg/с-поправката-на-10-самолета-в-полша-ще-спестим-24-млн-лв-увери-военният-министър-news410151.html

С поправката на 10 самолета в Полша ще спестим 24 млн. лв., увери военният министър

Направил съм всичко възможно българската авиация да бъде изправена на крака. Няма никакви основания за безпокойство, продължаваме сами да охраняваме въздушното си пространство.

Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ военният министър Николай Ненчев. Състоянието на военновъздушните ни сили не е от вчера. Ние трябваше да вземем много бързо решение да отремонтираме част от нашите МиГ-29, минахме през редица препятствия, но мисля, че сме на финалната фаза, т.е. от следващата година България сама ще може да охранява въздушното си пространство, поясни той.

Ненчев обясни и мотивите на правителството да не продължи договора за ремонт на изтребителите с руската страна, а да се обърне към Полша: „Договорът ни с Русия изтече. Обърнахме се към други страни, за да видим каква е възможността за по-добри условия. Цената, която предлагаше Полша, беше много по-добра. Ние получаваме гаранции от полска страна.

Към споразумението има над 250 документа, които дават гаранция“. От думите на министъра обаче все пак стана ясно, че впоследствие Русия намалила цената на офертата си, но пак била малко по-висока от тази на Полша. „Ако ние ремонтираме 10 самолета, ние ще спестим близо 24 млн. лева (с новата цена, б.р.)“, изтъкна министърът. От догодина ще имаме достатъчно самолети, увери министър Николай Ненчев.

Не бе подмината и темата за внезапната и съвсем скоро след това оттеглена оставка на шефа на ВВС генерал-майор Румен Радев заради „непоследователната политика за стабилизиране на бойната авиация“. „Тези пари бяха осигурени много преди това и генералът със сигурност е знаел. Нека да благодаря на премиера затова, че той винаги е бил съпричастен към съдбата на българската армия. Аз съм доволен до голяма степен, че и ген. Радев, и премиерът са отдадени към авиацията“, посочи военният министър. Попитан дали е доволен, че първият във ВВС е останал на поста си, Ненчев отговори:

„Не е моментът за такава оставка“. Ненчев бе помолен да коментира и подкрепата на ГЕРБ към БСП за второто четена на Закона за военното разузнаване. Припомняме, с новите поправки директор на службата може да бъде само военнослужещ на действителна военна служба, т.е. досегашният шеф и бивш служебен вътрешен министър Йордан Бакалов се наложи да сдаде поста си. Бакалов обаче кандидатура, издигната именно от сегашния военен министър.

„Това не е коректно, защото това беше не само мое предложение и на Реформаторския блок, но и на премиера, който даде много висока оценка. Изключително съм доволен от работата на Йордан Бакалов в последните месеци. Аз бих искал Йордан Бакалов да си запази поста, много бих искал“, категоричен бе министърът на отбраната. На реакцията от страна на Българската армия относно кризата с бежанците, Николай Ненчев подчерта: „Българската армия си върши чудесно работата“.

С 30% може да се увеличи "Гражданска отговорност" от догодина

http://business.actualno.com/S-30-moje-da-se-uvelichi-Grajdanska-otgovornost-ot-dogodina-news_499088.html

Застраховката "Гражданска отговорност” може да се увеличи с до 30% от 2016 година. Това ще стана заради промени в Кодекса за застраховането, приети от правителството. С измененията обезщетенията при причинена смърт на пътя скачат от 1 на 10 милиона лева. По-скъпата гражданска отговорност предвижда да покрива повече щети от досегашните, като например катастрофа, причинена заради техническа неизправност на автомобила. Според застрахователите готвените промени по-справедливо ще отразяват пр

34 души са ранени след експлозия във Флорида

http://america.actualno.com/34-dushi-sa-raneni-sled-eksplozija-vyv-Florida-news_499090.html

На покрива на сграда в град Съни Айлс Бийч в американския щат Флорида експлозия рани 34 души, като състоянието на 9 от тях остава критично, предаде ТАСС. Спасители са изпратени на мястото на инцидента. Все още не е потвърдена информацията на медиите за точния брой на ранените. Според местни медии е възможно причината да е изтичане на газ. Снимка: Архив

Военният министър Ненчев: Няма решение чужди сили да охраняват въздушното ни пространство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021415

"Няма никакви документи, нито прието решение чужди сили да охраняват нашето въздушно пространство. Става дума за нещо различно - решение на Алианса неговите членки да извършват съвместна охрана. А от следващата година. България вече сама ще има възможност да охранява въздушното си пространство", обяви военният министър Николай Ненчев пред БНТ.
"Няма никакви документи, нито прието решение чужди сили да охраняват нашето въздушно пространство. Става дума за нещо различно - решение на Алианса неговите членки да извършват съвместна охрана. А от следващата година. България вече сама ще има възможност да охранява въздушното си пространство", обяви военният министър Николай Ненчев пред БНТ.

Николай Ненчев: Няма решение чужди сили да охраняват въздушното ни пространство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021405


"Няма никакви документи, нито прието решение чужди сили да охраняват нашето въздушно пространство. Става дума за нещо различно - решение на Алианса неговите членки да извършват съвместна охрана. А от следващата година. България вече сама ще има възможност да охранява въздушното си пространство", обяви военният министър Николай Ненчев пред БНТ.

Румен Евлогиев- кандидат за кмет на кметство Църква от БСП: Ще направя Църква удобно и добро място за живеене

http://www.zapernik.com/politika/rumen-evlogiev-kandidat-za-kmet-na-kmetstvo-curkva-ot-bsp_40080/

Румен Евлогиев е на 54 години. Живее в Църква от 1969 г. Завършва основното си образование в ХVІ основно училище, а средното – в ПТГ "Юрий Гагарин" в Перник. Продължава образованието си в Колеж по телекомуникации в София.

Работил е в Окръжно управление по съобщенията в Перник, като начлник служба "Селищна телефонна мрежа" и началник на отдел "Оперативно управление и контрол". След 1990 г. започва да развива собствен бизнес в сферата на...

Продължава

Проф. Христо Мермерски осъден в САЩ за превишаване на скоростта с 15 км\ч

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021399

Известният професор Христо Мермерски е бил осъден в САЩ заради превишена скорост преди години, когато е живял и работил там, разкрива самият той пред
Известният професор Христо Мермерски е бил осъден в САЩ заради превишена скорост преди години, когато е живял и работил там, разкрива самият той пред "България днес". "Бях на честването на 80-годишнината на Джон Атанасов и 40-годишнината от откриването на компютъра. Беше петък. Съпругата на мой колега бе с раково заболяване и потеглихме с колата

Приземиха ли се военно – въздушните сили?

http://www.cross.bg/voenno-vuzdyshnite-sili-1482819.html

/КРОСС/Самолетите са придобити края на 80те години на миналия век. Ако са имали гаранционен срок, той е изтекъл отдавна, това каза Тодор Гагарев в предаването „Нюзрум" по ТВ7. Това, което чух е, че ще бъдат осигурени 2 двигателят до края на годината и още 6 пролетта. Ние се еманципираме от Русия. Правилата на техниката са, че ако някои е работил върху самолета ти и после друг едва ли, ще иска. България е била на 7 място по авиация в Европа. И да се откажем от това е удар по самочувствието на военно - въздушните сили, категоричен бе той.

Министърът на отбраната се надява президентът да върне за ново обсъждане текста анти - Бакалов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/02/2621114_ministurut_na_otbranata_se_nadiava_prezidentut_da/?ref=rss


Министъра на отбраната Николай Ненчев изрази надежда, че президентът Росен Плевнелиев ще върне за ново гласуване в Народното събрание текста от бъдещия закон за военното разузнаване, който не позволява цивилен да оглавява службата. 

Последица от приетия вчера на второ четене текст е, че сегашният шеф на разузнаването Йордан Бакалов, излъчен от Реформаторския блок, трябва да бъде сменен. 

Ненчев, който също е представител на Блока в управлението, коментира пред БНТ, че  кандидатурата на Бакалов е била съгласувана с премиера Бойко Борисов и той му дал висока оценка. По същия начин работата му била оценена и от офицерите. Затова изрази надежда, че държавният глава ще наложи вето и ще върне текста за ново гласуване. Подобно мнение изрази и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев, цитиран от "Фокус". Според него поправката, внесена от Таско Ерменков  от БСП (бел. ред. и подкрепена от ГЕРБ) е грешна и вреди на националната сигурност.

В интервюто си за БНТ Ненчев увери, че държавата ще продължи сама да охранява границите си и въздушното си пространство и няма необходимост да иска помощ от други държави. Той коментира това по повод решението на правителството преди ден да предложи и чужди самолети да пазят българските граници. 

Министърът увери, че Полша дава натовска гаранция за качеството на ремонта на българските изтребители, който предстои да й бъде възложен, а общо документите, гарантиращи сигурността, са над 250.

Той повтори, че договорът с Полша спестява на данъкоплатците 24 млн. лв. и съобщи, че след като се заговорило ремонтът да се възложи на Варшава, Русия също намалила цената до малко по-високи от полските нива.  

Руснак: Откраднаха от мен сценария на "Марсианецът"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/rusnak-otkradnaha-ot-men-scenariia-na-marsianecyt-6043297

Фантастиката с Мат Деймън в главната роля е по кината у нас от днес. В създаването на специалните ефекти в нея е участвал и български екип

Кметът на Нови пазар осъден условно за отклонени средства след наводненията през 2004

http://www.mediapool.bg/kmetat-na-novi-pazar-osaden-uslovno-za-otkloneni-sredstva-sled-navodneniyata-prez-2004-news239978.html

Варненският апелативен съд осъди на две години условно с 4 години изпитателен срок кметът на община Нови пазар Румен Панайотов за това, че отклонил бюджетни средства, предназначени за укрепване на сгради и съоръжения след наводненията през 2004 г. На първа инстанция той е бил оправдан от Шуменския окръжен съд, но прокуратурата е протестирала това решение, съобщават от държавното обвинение. След наводненията от 2004 г. постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерския съвет е отпуснала на община Нови пазар целево средства за спасителни и аварийни неотложни действия за ограничаване и премахване на последствията от бедствието. Панайотов обаче пренасочил 35 000 лева от тези средства за други обекти, заради което Варненският апелативен съд го признава за виновен в нецелево разпореждане с бюджетни средства. Присъдата обаче не е окончателна и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Младежите от БСП Перник набират средства за Националната астрономическа обсерватория в Рожен

http://www.zapernik.com/politika/mladejite-ot-bsp-pernik-nabirat-sredstva-za-nacionalnata-astronomicheska-observatoriya_40079/

Младежкото БСП в Перник се включва в дарителската кампания за набиране на средства за обсерваторията в Рожен. Младите социалисти обявиха своята подкрепа за Астрономическия комплекс преди 2 седмици на пресконференция в централата на БСП.

“Разбира се, науката не е приоритет на правителството на ГЕРБ, затова и финансирането на Националната обсерватория от държавния бюджет не е достатъчно. Това не ни учудва, подобна политика срещу българската наука бе започната още в първия мандат...

Продължава

"Електронният вот ще върне българите зад граница в обществения ни живот"

http://offnews.bg/news/n_1/n_566830.html

"Електронното гласуване е един важен въпрос. Аргументите "за" са свързани с обстоятелството, че с електронно гласуване или с гласуване по интернет тази много голяма общност от 2 млн. българи в чужбина ще може да гласува и да се завърне в българския обществен живот", заяви политологът Огнян Минчев пред bTV. "Ние имаме нужда от тяхното завръщане в българския обществен живот, защото виждате с намаляването на населението, излизането от страната на активните, образовани хора и.т.н, ерозира и самата структура на политическия живот в България. Така че, ако тези хора се завърнат с правото си да гласуват, с участието си, макар и дистанционно, това ще е от полза за нас", добави Минчев. Политологът изтъкна като много важно гражданите да дадат вота си на референдума, като освен "за" електронното гласуване изтъкна и аргумент "против". "Основен аргумент "против" електронното гласуване е наистина ли, ако хората гласуват по интернет, гаранцията за тайна на техния вот ще бъде съхранена." "Трябва да се участва в референдума най-малко поради две причини. Първо, общата причина е свързана с това, че когато има референдум и гражданите не му обърнат внимание, те не загърбват само темата на референдума, но и по-един специфичен начин ерозират самата легитимност на инструмента референдум. Имахме само още един референдум в най-новата българска политическа история преди две години за Белене. Малко повече от 20% гласуваха на този референдум. Сега ми се иска колкото се може повече българи да изразят мнението си по въпроса за електронния вот, включително и защото референдумът трябва да бъде утвърден като средство, чрез което се управлява страната с пряката воля на гражданите", каза Огнян Минчев. На въпрос дали според него хората ще се справят с вота на 25 октомври и с многото бюлетини, Минчев отговори: "Разбира се, че може да има куриози, но това не отменя ползата от преференциалния вот. Тя е много очевидна. Но същевременно бих искал да кажа, че обвързването на референдума с тези местни избори е в известен смисъл неблагоприятно тъй като на местни избори тенденцията е да гласуват по-малко избиратели отколкото на парламентарни и президентски избори и въпреки това бих искал да призова всички български граждани, които ще отидат да изразят волята си, да не подминават бюлетината на референдума. В българския обществен живот много малко се говори за този референдум. Много малко гражданите могат да се информират за това каква е ползата и какъв е смисълът да кажеш да или не на електронното гласуване." Запитан какво мисли за нашумелия казус с изпяването на песента за Райна Попгеоргиева на турски , Минчев заяви, че скандалът с песента е демонстрация на арогантност. По думите на политолога това е един много непочтен начин да се циментират двата електората по етнически признак.

Намалиха с 15 хиляди лева цената на хотел на „Златни пясъци", обявен за публична продан

http://www.moreto.net/novini.php?n=302839

Хотел на „Златни пясъци" отново е обявен за публична продан, научи Moreto.net. Става въпрос за 4-етажния „Бонбон" в курортния комплекс „Чайка". След последната обява от юли, този път първоначалната тръжна цена на обекта е намалена с 15 000 лева.

500 лева за ловец без сигнална шапка

http://petel.bg/500-leva-za-lovets-bez-signalna-shapka__129107

Снимка: Булфото, архив От 100 до 500 лв. глоба чака хилядите авджии, ако бродят в горите без сигнална шапка, пише "Стандарт". От днес те ще...

Сръбски Ромео и Жулиета открити в бежански лагер в София

http://petel.bg/Srabski-Romeo-i-ZHulieta-otkriti-v-bezhanski-lager-v-Sofiya__129108

снимка: Булфото, архив 13-годишно момиче и 17-годишният й приятел – и двамата от Ниш, бяха открити в бежански лагер у нас след едноседмично...

Цветанов: Убеден съм, че кандидатът на ГЕРБ за кмет на село Ясен Генадий Динков ще победи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021376

Впечатлен съм от Генадий Динков и съм убеден, че той ще победи в Ясен. Нуждаем се от Вашата подкрепа, за да постигнем видими резултати и тук. Нека заедно всички изберем номер 10 за кмет на община Плевен – проф. Димитър Стойков и за кмет на село Ясен – Генадий Динков. Това призова жителите на Ясен председателят на Националния предизборен щаб на
Впечатлен съм от Генадий Динков и съм убеден, че той ще победи в Ясен. Нуждаем се от Вашата подкрепа, за да постигнем видими резултати и тук. Нека заедно всички изберем номер 10 за кмет на община Плевен – проф. Димитър Стойков и за кмет на село Ясен – Генадий Динков. Това призова жителите на Ясен председателят на Националния предизборен щаб на

Цветан Цветанов: Убеден съм, че кандидатът на ГЕРБ за кмет на село Ясен Генадий Динков ще победи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021388

Впечатлен съм от Генадий Динков и съм убеден, че той ще победи в Ясен. Нуждаем се от Вашата подкрепа, за да постигнем видими резултати и тук. Нека заедно всички изберем номер 10 за кмет на община Плевен – проф. Димитър Стойков и за кмет на село Ясен – Генадий Динков. Това призова жителите на Ясен председателят на Националния предизборен щаб на
Впечатлен съм от Генадий Динков и съм убеден, че той ще победи в Ясен. Нуждаем се от Вашата подкрепа, за да постигнем видими резултати и тук. Нека заедно всички изберем номер 10 за кмет на община Плевен – проф. Димитър Стойков и за кмет на село Ясен – Генадий Динков. Това призова жителите на Ясен председателят на Националния предизборен щаб на

Държавата срещу "Юбер"

http://www.mediapool.bg/darzhavata-sreshtu-yuber-news239977.html

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани "Юбер". Тази новина предизвика вълна от коментари, а последвалите дискусии разкриха много от слабостите на обществения дебат в страната - най-видните от тях са икономическа неграмотност и използването на аргументи, които нямат отношение към темата. Всъщност, още появата на новината в медиите и първите реакции бяха озадачаващи - хората наистина вярваха, че КЗК е затворила "Юбер" и услугата вече не е на пазара. В следващите дни дори се чуваха коментари от сорта на "я, тези май още работят". Колкото и да си говорим за свободен пазар, по всичко личи, че в съзнанието на масата хора в страната е напълно възможно държавата, в лицето на някаква мракобесна комисия, от днес за утре да преустанови дейността на дадена фирма. Е, не може. КЗК по своята същност е институция с две лица. От една страна комисията е активна в своята несанкционираща дейност като изготвя становища по различни казуси, защитавайки конкуренцията – например, като препоръчва да отпаднат регулациите на свободните професии или да няма регулация на цените на такситата. Да, в дебата за въвеждане на максималните цени на такситата, КЗК изготви становище срещу тази идея, която "премахва най-важните параметри на конкурентния процес". От друга страна обаче, комисията налага санкции, тоест наказва определени компании, на базата на мътни текстове в Закона за защита на конкуренцията, които често приравняват "добрите" с "нелоялните" - привличането на клиенти на конкурент, например, е разписано като нелоялна практика по презумпция. В борбата си с "нелоялната" конкуренция КЗК практически налага санкции. Комисията може на хартия да постанови прекратяване на нарушението, но това е по-скоро нещо като предписание, отколкото ефективен механизъм за прекратяване на дадена дейност. В излагането на аргументите на комисията, както и в решението на Върховния административен съд се говори за това, че незабавното изпълнение "води до преустановяване на дейността на дружеството", но въпросът е дали има механизъм това незабавно изпълнение да се приложи насила. В последните години има множество случаи на компании, които биват санкционирани от КЗК за "нелоялна практика" - например при организиране на игри с големи награди, без това автоматично да води до прекратяването на съответната практика. Разделът за нелоялна конкуренция в закона, с всичката си мъглявост, се ползва по-скоро за глобяване на големи компании, отколкото за фактическа защита на конкуренцията. Последвалите дебати в обществото "за" и "против" дейността на "Юбер" много бързо се захванаха с детайлите и избягаха от основната тема. Тук не става дума за противопоставяне на такситата и услугата на "Юбер" по различни показатели - цена, удобство, сигурност, време за пристигане и т.н. Аргумент от сорта на "Аз пък не съм доволен, нека ги забранят" е напълно несъстоятелен. Ясно е, че "Юбер" предлагат услуга, която се търси - дори в становището на таксиметровата компания, която провокира преписката в КЗК, се обяснява надълго и нашироко колко успешна е услугата "Юбер" и как печели все повече клиенти. Можем да дискутираме с дни дали е заради автоматичното разплащане, цената или просто защото е модерно, но това няма отношение към темата. Въпросът не е дали харесваме едните или другите - това е потребителски избор, а дали държавата насилствено може да прекрати една услуга, която все по-голяма група хора харесват и използват. Услугата на "Юбер" е класически пример не за нелоялна конкуренция, а за несъстоятелните регулации на държавата, които се разбиват на пух и прах при появата на нещо ново. В крайна сметка говорим за напълно съзнателен и доброволен избор на хора да сключат сделка помежду си, която се отчита надлежно в реално време. В тази сделка държавата или администрацията нямат пръст - всъщност точно това е и проблемът на политиците. Икономическата власт на политиците не е прост резултат от изборите, а се проявява именно в механизмите за намеса на всеки един пазар и във всяка една сделка. Регулацията - например издаването на разрешение или лицензирането, е точно такъв инструмент. Иновация, която излиза извън обхвата на традиционното регулиране, е ужасна новина за всеки бюрократ. По същество споровете около "Юбер" не са "за" и "против" споделеното пътуване, а "за" и "против" намесата на държавата във всяко човешко отношение. *Публикуваме анализа от сайта на ИПИ

Йемен отрече информацията за скъсани дипломатически отношения с Иран

http://www.cross.bg/iran-stranata-iiemen-1482817.html

/КРОСС/Говорител на правителството в Йемен отрече изнесената днес от държавната телевизия информация, че страната е скъсала дипломатическите си отношения с Иран, предаде "Ройтерс". "До момента кабинетът не е дискутирал скъсване на дипломатическите отношения с Иран и няма взето решение по въпроса", заяви Раджех Бади. Иран е съюзник на бунтовниците хути, които установиха контрол над страната през последната година и принудиха правителството на президента Абд Рабу Мансур Хади да избяга в изгнание. Водена от Саудитска Арабия арабска коалиция започна преди 6 месеца военна операция, която цели да върне на власт кабинета на Хади. В сряда Рияд обяви, че е задържал ирански кораб, превозващ оръжия за хутите. Вчера Бахрейн - една от държавите в коалицията - отзова посланика си в Иран, след като в сряда спец частите на страната откриха огромна фабрика за производство на бомби и задържаха няколко души, близки до иранската Революционна гвардия. Шест месеца след началото на гражданската война и въздушните удари на арабската коалиция в Йемен са загинали над 5400 души. Милиони се нуждаят от хуманитарна помощ.  

Михаил Миков: Важно е как живеят хората и в малките населени места

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021354

Председателят на БСП подкрепи Генади Събков
„Жителите на Мездра са доказвали, че са автентична част от България“. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков в комплекса Калето, място, което дава знак за историята. „Дойдох тук, за да подкрепя Генади Събков, човек, който дълги години участва в управлението на общината и е част от нея.
Председателят на БСП подкрепи Генади Събков „Жителите на Мездра са доказвали, че са автентична част от България“. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков в комплекса Калето, място, което дава знак за историята. „Дойдох тук, за да подкрепя Генади Събков, човек, който дълги години участва в управлението на общината и е част от нея.

Михаил Миков: Важно е как живеят хората и в малките населени места

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021371

Председателят на БСП подкрепи Генади Събков
„Жителите на Мездра са доказвали, че са автентична част от България“. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков в комплекса Калето, място, което дава знак за историята. „Дойдох тук, за да подкрепя Генади Събков, човек, който дълги години участва в управлението на общината и е част от нея.
Председателят на БСП подкрепи Генади Събков „Жителите на Мездра са доказвали, че са автентична част от България“. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков в комплекса Калето, място, което дава знак за историята. „Дойдох тук, за да подкрепя Генади Събков, човек, който дълги години участва в управлението на общината и е част от нея.

България ще има зоополиция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021309

60 служители от областните дирекции на Министерството на вътрешните работи са определени да разследват престъпления срещу животни, съобщи вчера ресорният зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов.
Според сега действащото законодателство хората, организирали например бой между животни, са заплашени със затвор до 5 години и глоба до 10 хил.
60 служители от областните дирекции на Министерството на вътрешните работи са определени да разследват престъпления срещу животни, съобщи вчера ресорният зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов. Според сега действащото законодателство хората, организирали например бой между животни, са заплашени със затвор до 5 години и глоба до 10 хил.

Премахват дървета заради подпорна стена на Бунарджика

http://pik.bg/премахват-дървета-заради-подпорна-стена-на-бунарджика-news410081.html

Премахват дървета заради подпорна стена на Бунарджика

Пет дървета ще бъдат премахнати, тъй като корените им рушат подпорна стена на ул. "Предела" на Бунарджика. Това съобщи за Пловдив Topnovini.bg и.д. кмет на район "Централен" Борислав Стаматов.

Днес той извърши проверка в района по сигнал на притеснени пловдивчани, че подпорната стена се руши и камъни от тепето падат в дворовете на къщите им до централната алея на хълма.

За пропадането на стената допълнително допринасят и поройните дъждове, които зачестиха в последно време, допълни Стаматов. Той уточни, че проблемните дървета ще бъдат отстранени с техника на ОП "Градини и паркове". Достъпът до тях е затруднен, затова в понеделник еколог с представител на "Пожарна безопасност" и техни вишки ще преценят как да подходят.

Още следващата седмица ще бъде отсечено и голямо изсъхнало дърво, а на друго клоните ще бъдат окастрени, за да не пречат на хората, е разпоредил и.д. кмет на "Централен". Две необитаеми постройки също притеснявали живеещите в околните къщи. За тези обекти от кметството ще вземат решение дали да бъдат укрепени, или да бъдат съборени.

Задължително се налага укрепване на подпорната стена, категоричен е Стаматов. "Най-вероятно ще се наложи изливане на бетонен фундамент, за което ще ни е нужно съдействието на Община Пловдив", уточни той.

При днешната проверка е установен и незаконно построен гараж с площ около 60 кв. м, с прилежащи кухненски бокс със сервизни помещения. Необходима е бърза намеса на институциите, тъй като незаконното строителство носи сериозен риск от активизиране на свлачищни процеси.

Предстои обследване на всички тепета във връзка с падналите дъждове, за да не се допуска възникване на рискови ситуации, сподели още Стаматов.

Задължават сводниците в Амстердам да учат български език

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021375

Така собствениците на публични домове щели да се борят с трафика на хора

Собствениците на публични домове в Холандия ще трябва да учат езици и особено българския заради решение Върховният съд на Европейския съюз, пише
Така собствениците на публични домове щели да се борят с трафика на хора Собствениците на публични домове в Холандия ще трябва да учат езици и особено българския заради решение Върховният съд на Европейския съюз, пише "Новинар" Според трибунала в Люксембург сводниците ще получават разрешително за витрините в квартала на червените фенери,

Защо петролът не поскъпна след руските удари в Сирия

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/10/02/2621115_zashto_petrolut_ne_poskupna_sled_ruskite_udari_v_siriia/?ref=rss


Руските въздушни удари в Сирия не влияят на цените на петрола по световните пазари, въпреки принципа, когато има война в Близкия изток търговците да реагират с поскъпване.
  В четвъртък сортът  Brent поевтиня с близо 2 долара и в петък следобед се търгуваше под 48 долара за барел. Доминиращото мнение на анализаторите е, че поскъпване ще има, само ако в бойните действия се включат съседни държави.
Основната причина е, че Сирия е много малък производител на петрол – по данни на Международната агенция за енергия през 2014г. тук да добити 10.9 млн. барела нефт. Това е почти толкова, колкото е добила Русия през септември 2015г. само за един единствен ден. Страните от ОПЕК са извлекли през 2014г. общо 11.05 млрд. барела.
"Става дума за локална операция в страна, която не е голям производител на петрол. През Сирия минават нефтопроводи, но част от тях и без това работят на половината от капацитета си или изобщо не работят", коментира Валерий Нестеров от  Sberbank CIB. Той припомня, че в дългосрочен план Саудитска Арабия е тази, която влияе на световните цени, както и Иран, който тепърва се очаква да увеличи количествата, изнасяни на пазара.
Именно с иранския фактор обяснява колегата му Виталий Ермаков прогнозите за поскъпване на петрола в поледното тримесечие на настоящата и поевтиняването му през първите три месеца на 2016 г., когато би трябвало започнат да падат санкциите и иранските хранилища и да започнат да се изпразват.
Алексей Кокин от "Уралсиб" посочва друга водеща причина – състоянието на китайската икономика, където ръстът на търсенето е слабо. Той също добавя, че ОПЕК не намалява темпото на добив, САЩ по-бавно свиват количествата на т.нар. нетрадиционен петрол, а Русия отчита рекорден добив след разпадането на СССР. "Събитията в Сирия си вървят не за първа година и пазарът вече е изтъргувал влиянието им – те не са главният фактор", допълва той, цитиран от РБК.
Вариантът с удари на авиацията срещу инфраструктура, която "Ислямска държава" използва за износ на петрол обсъжда Артьом Кончин от инвестиционната банка "Откритие капитал". "Балансът на пазара ще си остане същият", казва бившият анализатор от JPMorgan Chase & Co и UniCredit, "защото количествата, контролирани от тях са минимални, за да повлияят." По думите му географията на конфликта фактически не се разширява, а с намесата на руснаците би трябвало да се случи дори обратното – районът на сражения да се свие. Ако от районите на стабилност започне износ или транзит на петрол, ефектът от това пак ще е натиск върху цените надолу.
По темата мнението си изрази и Нуриел Рубини, който за "Проджект синдикейт" разширява рамките и припомня, че дъга на нестабилност се е очертала от страните в Магреба до афганистанско-пакистанската граница на изток и до страните на юг от Сахара. Парадоксално, на този фон не се повтарят петролните кризи от предишните войни в района между 1973 и 1990 г., пазарът не добавя в цената "премия на страха" и обяснението, според него, е в това, че никой не е спирал транспорта и износа на суровината.
Ако санкциите срещу Иран паднат съгласно сделката за ядрената му програма, това означава, че в страната ще се стекат инвестиции с цел увеличаване на добива и износа. И всичко това се случва в контекста на глобален излишък от гориво и значително по-голяма енергийна независимост на Западното полукълбо от събитията в Близкия изток.
Това не означава, че САЩ ще загърбят района, защото той все още е способен да доведе до прекъсвания на доставките, до прогонване на милиони бежанци с последваща нестабилност в богатите икономики в Европа и до оформянето на цяло ново поколение отчаяни млади араби, които да обвиняват за беднотията и страданията си Запада и да се включат в джихадистки и терористични движения.

Откриха 31 имигранти в хладилен камион във Франция

http://offnews.bg/news/n_1/n_566839.html

Френската полиция откри 31 имигранти, скрити в хладилен камион, близо до френския град Дюнкерк. Полицията е открила бежанците на бензиностанция. Сред тях е и 3-годишно дете. Всички имигранти са в добро здравословно състояние, независимо от ниската температура в камиона. Много имигранти използват Франция като транзитна зона на път за Великобритания. В същото време Червеният кръст предупреди, че имигрантите се сблъскват със студено време и поройни дъждове по пътя си за Западна Европа и има сериозна опасност за здравословното им състояние. Около 250 000 имигранти са преминали през Сърбия от началото на годината до момента, съобщиха сръбските власти. В края на август на магистрала в Австрия беше открит изоставен хладилен камион със 71 мъртви бежанци. За смъртта им бяха обвинени четирима души, сред които трима българи.

Унгария приема команден център на НАТО

http://frognews.bg/news_98860/Ungariia-priema-komanden-tsentar-na-NATO/

Унгария ще приеме на територията си команден координационен център, който ще направлява разполагането на силите за бързо реагиране на НАТО при евентуална извънредна ситуация. Това съобщава „Ройтерс", позовавайки се на информация от унгарското правителство.

Гръцките здравни власти разследват възможен случай на холера на остров Кос

http://www.moreto.net/novini.php?n=302843

Гръцките здравни власти призоваха населението да вземе предпазни мерки, след като днес бе съобщено за възможен случай на холера на остров Кос в Егейско море, съобщават електронното издание на гръцкия вестник "Прото тема" и "Ройтерс".

Задържаха 19 нелегални имигранти в товарен вагон на гара Свиленград

http://www.cross.bg/svilengrad-gara-vagon-1482816.html

/КРОСС/19 чужди граждани без документи са били установени в товарен вагон на гара Свиленград при мащабна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата срещу незаконната миграция, съобщават от МВР. В Хасково е задържан чужд гражданин, постоянно пребиващ на територията на страната. При обиск у него са открити 15 000 евро и 1850 лева, за които той не успял да даде обяснение. Установено е, че чужденецът е пребивавал в района на българо-турската граница - в ползваните от него мобилни телефони са намерени снимки и GPS-координати за участъци от границата. По случая е образувано досъдебно производство за каналджийство.  

Тунис отмени извънредното положение заради терористичната атака

http://asia.actualno.com/Tunis-otmeni-izvynrednoto-polojenie-zaradi-teroristichnata-ataka-news_499085.html

Властите в Тунис обявиха, че премахват извънредното положение в страната, което беше въведено след терористичното нападение на ислямисти срещу хотел в курортния град Сус, предаде БГНЕС. Нападението беше извършено на 26 юни. Това беше най-жестокият и кървав терористичен акт в историята на средиземноморската държава. Терорист, маскирал се като турист, проникна на територията на хотел „Риу Империал Мархаба" и откри огън с автоматично оръжие.  В резултат на нападението загинаха 38 турис

Сирия се е съгласила да участва в свиканите от ООН консултации

http://asia.actualno.com/Sirija-se-e-syglasila-da-uchastva-v-svikanite-ot-OON-konsultacii-news_499086.html

Сирия се съгласи да участва в свиканите консултации от специалния пратеник на ООН Стефан Мустура, резултатите, от които могат да бъдат използвани в подготовката на „Женева – 3”. Това съобщи сирийският външен министър Уалид Муалем по време на общия дебат на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН.  Сирия се е съгласила да участва в четири консултативни комисии на експерти. Основната задача на тези комисии е размяна на мнения като първоначални консултации, изходът, от които

ЖП връзката между австрийския град Залцбург и Германия остава прекъсната

http://europe.actualno.com/JP-vryzkata-mejdu-avstrijskija-grad-Zalcburg-i-Germanija-ostava-prekysnata-news_499087.html

Железопътната връзка между австрийския град Залцбург и Германия ще остане прекъсната по-дълго от планираното заради кризата с мигрантите, предаде DPA.  Никакви влакове няма да се движат по линията до Бавария по инструкции от германските власти поне до 12 октомври, съобщи австрийската жп компания. Влакове от Австрия за Германия продължават да се движат по други линии с източни маршрути. Специални влакове превозват стотици мигранти за Германия всеки ден през последните седмици, посочва Reu

200 млн. лева заеми за малки и средни фирми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021337

Близо 1000 малки и средни предприятия ще могат да се възползват от нова кредитна линия за 200 млн. лв. Средствата са осигурени чрез първото за България споразумение по програмата „Косме“ (COSME), която се подкрепя от Европейския фонд за стратегически инвестиции, известен като плана „Юнкер“. Споразумението беше подписано вчера между Европейския
Близо 1000 малки и средни предприятия ще могат да се възползват от нова кредитна линия за 200 млн. лв. Средствата са осигурени чрез първото за България споразумение по програмата „Косме“ (COSME), която се подкрепя от Европейския фонд за стратегически инвестиции, известен като плана „Юнкер“. Споразумението беше подписано вчера между Европейския

Премахват роуминга в Европейския съюз

http://www.bnews.bg/article-142165

Гражданите на страните-членки на ЕС ще могат да плащат при разговори в пределите на ЕС толкова, колкото и в родните си страни.

Ген. Радев: Няма да бъда командир на ВВС, ако някой друг ни охранява

http://frognews.bg/news_98859/Gen-Radev-Niama-da-bada-komandir-na-VVS-ako-niakoi-drug-ni-ohraniava/

Приветствам всяка стъпка, която води до по-голяма готовност на нашата техника и до повече боеспособност. Това каза в авиобаза Граф Игнатиево командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев. Той уточни, че отговаря за подготовката на летците и за бойната готовност на ВВС, а за ремонта и осигуряването на средствата отговаря Министерството на отбраната.

Русия увеличава капацитета на "Син поток" с 1 млрд. куб. м

http://www.mediapool.bg/rusiya-uvelichava-kapatsiteta-na-sin-potok-s-1-mlrd-kub-m-news239976.html

"Газпром" е получил заявка от Турция да увеличи капацитета на газопровода "Син поток" с 1 млрд. куб. м, съобщи министърът на енергетиката на Русия Александър новак пред журналисти, цитиран от РИА Новости в петък. В края на миналата година Москва и Анкара принципно се споразумяха мощността на газопровода, минаващ по дъното на Черно море, да се увеличи от сегашните 16 млрд. куб. м на 19 млрд. куб. м, независимо че настоящият капацитет не се използва напълно. Сега Новак заяви, че след заявка от турска страна се разработват техническите въпроси за вдигане на мощността на "Син поток" с 1 млрд. куб. м. "Тази тема и преди, и сега е на дневен ред. Първоначалната заявка беше за три милиарда, но после се договорихме, че допълнителният максимум е един милиард", каза Новак. В момента Русия транспортира газ до Турция директно по "Син поток" и по Трансбалканския газопровод през Украйна и България. Москва обаче смята да спре транзита на газ през Украйна след 2019 г., когато изтичат действащите й договори с Киев. През 2014 г. "Газпром" е изнесъл за Турция 27.4 млрд. куб м газа.

Ненчев: И Борисов искаше Бакалов във Военното разузнаване

http://frognews.bg/news_98858/Nenchev-I-Borisov-iskashe-Bakalov-vav-Voennoto-razuznavane/

Има гаранции, че България ще пази сама въздушното си пространство. Състоянието на ВСС не е от вчера. Разбирам безпокойствието на ген. Радев. Трябваше много бързо да вземем решение за ремонта на МиГ-овете, коментира в "Още от деня" военният министър Николай Ненчев.

Стрелецът от Орегон избивал християните (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021322


Маниакът застреля 9-има рани 20 в щатски колеж

“Християни ли сте? Добре, щом сте християни, ще видите Господ след секунди.”
Това казал 26-годишният масов убиец Крис Мърсър, който във вторник застреля 9 души и рани тежко 20 в колеж в американския щат Орегон. Той също е гръмнат, но не е ясно дали от полицията, или се е самоубил.
Маниакът застреля 9-има рани 20 в щатски колеж “Християни ли сте? Добре, щом сте християни, ще видите Господ след секунди.” Това казал 26-годишният масов убиец Крис Мърсър, който във вторник застреля 9 души и рани тежко 20 в колеж в американския щат Орегон. Той също е гръмнат, но не е ясно дали от полицията, или се е самоубил.

И Унгария приема команден център на НАТО

http://news.ibox.bg/news/id_422339156

НАТО вече откри такива в Прибалтика, Полша, Румъния и България

Вярвате ли, че строг антикорупционен закон ще спре корупцията във властта?

http://www.cross.bg/iskreno-nadyavam-tomislav-1482818.html

/КРОСС/Коалиционният формат от начало е постоянно договаряне. Ние, от ГЕРБ не сме имали атака към военния министър Ненчев, това каза Томислав Дончев в предаването "Лице в лице" по БТВ. Оттеглената оставка на генерал Радев няма политически оттенък. България е една от държавите открила воденето на бой по въздух и сега е абсурдно чужди самолети да ни пазят небето. Докладът разследващ КТБ не е стигнал до мен. Ако няма осъдени за КТБ държавата няма право да осъди и един джебчия, каза още той. По -важните промени в закона за обществени поръчки е, че като се появи поръчка фирмите на хората с увреждания се борят наравно за нея с другите фирми. Искрено се надявам, след като минат местните избори да мине по - бързо промяната. България заема 54 място в класацията за корумпирани държави. Искрено се надявам законът да мине. Електронното правителство няма да се случи една сутрин, категоричен бе Томислав Дончев.

Бежанците ще имат право да си търсят работа, докато получат международна закрила

http://www.mediapool.bg/bezhantsite-shte-imat-pravo-da-si-tarsyat-rabota-dokato-poluchat-mezhdunarodna-zakrila-news239975.html

Парламентът прие поправки в Закона за бежанците, според които те ще имат право да си търсят работа, докато получат решение за международна закрила. Срещу промените се обявиха Патриотичният фронт и "Атака". "Не може всеки друг да дойде и да ми хваща портфейла и да си вади каквото си иска от него. Не може човек, който не е получил статут, да се хване за фондовете, които го обучават и му дават възможност за професии, защото това са фондове за нас, българите. Ако Европа финансира някакъв фонд специално за тях, да, но в никакъв случай те не трябва да точат българските фондове. ", заяви Емил Димитров от Патриотичния фронт. Според закона чужденец, търсещ закрила, има право на достъп до пазара на труда, ако производството не приключи до три месеца от подаването на молбата му за международна закрила поради независещи от него причини. Николай Александров от "Атака" допълни, че приетите текстове уреждат именно т.нар. "горещи точки". "С част от разпоредбите вървите към това, което и Кристалина Георгиева призоваваше преди месеци - да оправим демографията на България като приемаме бежанците", посочи Александров. С приетите промени се въвежда понятието "международна закрила", което включва статут на бежанец и хуманитарен статут. В закона беше записано, че закрилата, която Република България предоставя на чужденци, включва убежище, международна закрила и временна закрила. Временната закрила ще се предоставя в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат държавата си по произход, поради въоръжен конфликт, гражданска война, чужда агресия, нарушаване на човешките права или насилие в големи размери на територията на съответната държава или в отделен район от нея, и които не могат по тези причини да се завърнат там. Министерският съвет ще предоставя временна закрила, въведена с решение на Съвета на Европейския съюз. Срокът й също ще бъде определен с решение на Съвета. Според приетите текстове на чужденците с предоставено убежище или международна закрила ще се предлага сключване на споразумение за интеграция, в което ще се определят техните права и задължения, както и тези на съответните държавни или общински органи. При получаване на молба от чужденец за предоставяне на закрила компетентните органи задължително ще трябва да изискват писмено становище от държавната агенция "Национална сигурност" /ДАНС/.

Деца ходиха с колела и тротинетки на градина във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302830

Днес децата от ЦДГ №12 „Пинокио" дойдоха на детска градина с колела и тротинетки, съобщиха оттам за Moreto.net. По-късно те се включиха в организирания вело-хепънинг „С Пинокио на колела", в който показаха своите майсторски умения.

Бюлетината за референдума – в плик, за местните избори - сгънати

http://petel.bg/Byuletinata-za-referenduma-----v-plik--za-mestnite-izbori---sganati__129106

Снимка: Булфото, архив На 25 октомври бюлетините за местните избори ще се сгъват, а тези за националния референдум ще се поставят в плик....

Варна отбелязва Световния ден за борба с Алцхаймер с хепанинг

http://frognews.bg/news_98857/Varna-otbeliazva-Svetovniia-den-za-borba-s-Altshaimer-s-hepaning/

Гражданско сдружение Алцхаймер България е НПО с идеална цел в обществена полза, което представлява болните с деменция и техните семейства . Всяка година отбелязва 21.09 - Световния т ден за борба с болестта на Алцхаймер.

Томислав Дончев: Злоупотребява се с предприятията на хора с увреждания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021313

В момента чрез т. нар. предприятия на хора с увреждания масово се злоупотребява при провеждането на обществени поръчки. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването на bTV „Лице в лице”.
По думите му в повечето случаи тези предприятия съществуват формално и нямат капацитет да изпълнят спечелените поръчки.
В момента чрез т. нар. предприятия на хора с увреждания масово се злоупотребява при провеждането на обществени поръчки. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването на bTV „Лице в лице”. По думите му в повечето случаи тези предприятия съществуват формално и нямат капацитет да изпълнят спечелените поръчки.

Томислав Дончев: Злоупотребява се с предприятията на хора с увреждания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021328

В момента чрез т. нар. предприятия на хора с увреждания масово се злоупотребява при провеждането на обществени поръчки. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването на bTV „Лице в лице”.
По думите му в повечето случаи тези предприятия съществуват формално и нямат капацитет да изпълнят спечелените поръчки.
В момента чрез т. нар. предприятия на хора с увреждания масово се злоупотребява при провеждането на обществени поръчки. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването на bTV „Лице в лице”. По думите му в повечето случаи тези предприятия съществуват формално и нямат капацитет да изпълнят спечелените поръчки.

Чакаме още 6,4 млн. евро за бедствия от ЕС

http://www.cross.bg/proekti-vuzstanovyavane-nikolova-1482815.html

/КРОСС/България очаква да получи още 6,4 млн. евро от Европейския съюз чрез фонд "Солидарност" за покриване на щетите от снеговалежите, наводненията и свлачищата от началото на тази година. Предложението ще бъде гласувано следващата седмица на заседание на Европейския парламент. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова информира, че ще се възстановяват повече разходите за справяне с щетите, които вече са направени като спешни по време на самото бедствие и непосредствено след него. Сред тях са осигуряване на проходимост и възстановяване на пътища, укрепване на свлачища, възстановяване на ВиК инфраструктура. Те ще бъдат финансирани с около 10 млн. лева, а с останалите 3 млн. лева ще се финансират проекти, които предстои да бъдат изпълнени. От финансовата помощ ще могат да се възползват над 25 общини, намиращи се основно в областите Смолян, Кърджали, Благоевград, Бургас и Варна, където щетите са най-големи, съобщи зам.-министърът. Очаква се средствата да достигнат до България през месец ноември. Николова съобщи, че МРРБ, като координиращ орган се е възползвало от възможността за отпускане на аванс по одобрената апликационна форма, който се равнява на 10 % от цялата ѝ стойност. Това е третото заявление, което България подава за финансова помощ от фонд "Солидарност", припомнят от МРРБ. Първото беше свързано с бедствията в Аспарухово и Добрич от юни миналата година. Зам

Ако други държави охраняват небето ни, аз няма да съм командир на ВВС, обяви ген. Радев

http://news.ibox.bg/news/id_547482452

За въздушен контрол са ни необходими 16 изтребителя, а ние имаме по-малко, каза ген. Румен Радев. Той не може да си представи, че самолетите на друга държава могат да охраняват небето ни. С много поддръжка нашите машини могат да летят до идната година.

Опашка от желаещи за участие на Маратон София 2015

http://pik.bg/опашка-от-желаещи-за-участие-на-маратон-софия-2015-news410077.html

Опашка от желаещи за участие на Маратон София 2015

Съпредседателят на организационния комитет на София 2018 – Европейска столица на спорта Йорданка Фандъкова, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и председателят на БОК Стефка Костадинова ще дадат старта на Международния Маратон София 2015.

Официалното откриване на голямото спортно столично събитие е тази неделя, 4 октомври, от 09:30 ч. пред централния вход на Националния стадион „Васил Левски“. В 9.45 ч. ще бъде дадено началото на масовия старт (3 км), а в 10.00 ч. ще потеглят участниците в останалите дистанции – класическата 42.195 км, 20 км и 8.4 км. През този година наградният фонд е 40 000 лв. За първи път на маратона ще участват деца на сирийски бежанци в България.

Днес, в първия ден след отварянето на пункта за записвания на паркинга пред централния вход на Националния стадион „Васил Левски“ се изви опашка от желаещи да подадат заявка за участие. Процедурата преминава бързо, до момента има общо регистрирани 2000 бегачи. Около 1300 от тях ще участват в класическата дистанция 42.195 км, 20 км и 8.4 км, а 700 участниците ще потеглят в масовия старт от 3 км. За втора поредна година целият маратон ще бъде предаван пряко по БНТ. Маратон София 2015 е част от официалните събития в програмата на София – Европейска столица на спорта през 2018 г. 

Цветанов в плевенското село Коиловци: Изберете успешния кмет на ГЕРБ проф. Димитър Стойков

http://pik.bg/цветанов-в-плевенското-село-коиловци-изберете-успешния-кмет-на-герб-проф-димитър-стойков-news410144.html

Цветанов в плевенското село Коиловци: Изберете успешния кмет на ГЕРБ  проф. Димитър Стойков

Искам да Ви благодаря за подкрепата, която сте давали през годините на ГЕРБ. Сега отново ни предстоят тежки избори. От Вас зависи как ще се управляват община Плевен и село Коиловци през следващите четири години. Това каза пред жителите на село Коиловци председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. 

„Плевенски район даде много на страната ни. Трябва да сте горди с тримата си народни представители от ГЕРБ и с първата жена председател на Народното събрание – Цецка Цачева. От Вас зависи отново да изберете успешния кмет на Плевен от ГЕРБ проф. Димитър Стойков и бъдещия успешния кмет на село Коиловци Румен Габров“, заяви още Цветанов.

„Преди 4 години ние Ви помолихме за подкрепа и избрахме един достоен кмет на община Плевен – проф. Димитър Стойков. Той доказа, че може и постигна видими резултати. Сега отново залагаме на същата печеливша кандидатура, която ще допринесе още повече за просперитета на Плевен. Изберете номер 10 за ГЕРБ и Димитър Стойков“, призова жителите на Коиловци председателят на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева.

Легендата Руди Фьолер: Бербатов е от най-добрите в историята на „Байер“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021140

„Димитър Бербатов е един от най-добрите футболисти, които „Байер“ е имал в цялата си история“, отсече Руди Фьолер в интервю за неделното издание на „КОД Спорт“ по ТВ+. Спортният директор на „аспирините“, световен шампион с Германия и европейски първенец с „Марсилия“, говори ексклузивно за българската звезда и своите успехи.
„Димитър Бербатов е един от най-добрите футболисти, които „Байер“ е имал в цялата си история“, отсече Руди Фьолер в интервю за неделното издание на „КОД Спорт“ по ТВ+. Спортният директор на „аспирините“, световен шампион с Германия и европейски първенец с „Марсилия“, говори ексклузивно за българската звезда и своите успехи.

Топ 10 на най-големите модни престъпления (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/top-10-na-naj-golemite-modni-prestypleniia-video-6043296

Класацията е подготвена с помощта на стилиста и дизайнер Веселка Крачуновa, за която най-важно е да не изневеряваме на собствения си стил

На какво е способна руската авиация в Сирия?

http://www.cross.bg/aviatziya-siriya-ryskata-1482814.html

/КРОСС/Русия не крие, че една от целите на военната й намеса е да помогне на редовната армия на президента Башар Асад в борбата срещу бунтовниците. От това следва, че списъкът с мишени на руските пилоти няма да се ограничи само с позиции на ИД. Какви са възможностите на руснаците в Латакия? Какво оръжие използват те? С какво тяхната авиация се различава от западната? И какво Русия реално може да постигне в Сирия? Руските самолети Су Изпратените в Сирия руски експедиционни войски представляват един микросвят на руските въздушно-въоръжени сили. Американският аналитик Майкъл Кофман казва, че в Латакия Русия е дислоцирала 34 самолета, сред които 12 Су-25, 12 Су-24M2, четири Су-30СМ и шест Су-34. Групата е съставена както от още съветски, доста уязвими бойни машини, така и нови, ултрасъвременни, многофункционални самолети, казва експертът. „Су-25 например се използва за непосредствена подкрепа на сухопътните войски над бойното поле, а също така за унищожаване на цели със зададени координати. Руснаците използват този самолет във всички свои войни, включително чеченската война и руско-грузинския конфликт през 2008 г. - обяснява Кофман. - Той може да оказва подкрепа от доста близко разстояние, но е уязвим - особено за преносими зенитно-ракетни комплекси, каквито в сирийския конфликт са задействани много". „Су-24М2 са класически тактически бомбардировачи, усъвършенствани от съветско време

Бежанците ни предизвикват

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/10/02/2621093_bejancite_ni_predizvikvat/?ref=rss


"Възможно ли е да изживеем тези промени не като пречки пред развитието, а като възможност за същинско човешко, социално и духовно израстване?" Това казва в послание за Световния ден на мигрантите и бежанците (който предстои на 17 януари 2016 г.) папа Франциск. Препубликуваме текста от портал "Култура" с позволение на редакцията. Акцентите са на "Дневник".

Скъпи братя и сестри,

в Булата за извънредната Юбилейна година на милосърдието отбелязах, че "има моменти, в които сме...

Само за ден са заснети 115 неправилно паркирани коли в София

http://www.mediapool.bg/samo-za-den-sa-zasneti-115-nepravilno-parkirani-koli-v-sofiya-news239974.html

Още в първия ден, откакто камерите на Пътна полиция заснемат неправилно паркирани автомобили в София, са хванати 115 нарушители, съобщиха от МВР в петък. Снимани са коли, паркирани на пешеходни пътеки, спирки на градския транспорт, кръстовища, тревни площи, тротоари, без да са съобразени пътните знаци и маркировки. По-голяма част от нарушенията, установени на 1 октомври, са в районите на спирки. Собствениците на сниманите автомобили ще бъдат призовани в отдел "Пътна полиция", за да се запознаят със заснетото нарушение. Те що получат фиш или акт според тежестта на извършеното от тях нарушение.

Пореден инцидент на пътя! Две коли се блъснаха на магистрала "Хемус"

http://pik.bg/пореден-инцидент-на-пътя-две-коли-се-блъснаха-на-магистрала-хемус-news410142.html

Пореден инцидент на пътя! Две коли се блъснаха на магистрала "Хемус"

Два леки автомобила са катастрофирали при 15 км на автомагистрала „Хемус”. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на ОД МВР-София.

Сигналът за инцидента е подаден около 17.30 часа. Нанесени са само материални щети. ПТП-то е обработено по административен ред и движението в района се осъществява нормално. 

Кралев: За успехите на българския спорт са необходими психотерапевти

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/02/2621094_kralev_za_uspehite_na_bulgarskiia_sport_sa_neobhodimi/?ref=rss


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев смята, че българските спортисти могат да бъдат подпомогнати от психотерапевти. Думите му дойдоха по време на участието му в XXIII Научна конференция на Българската психиатрична асоциация.

"Такива специалисти работят с отборите по художествена гимнастика, бокса, борбата, спортната стрелба, биатлона и неслучайно тези спортове са най-успешните в последните години", каза Кралев, цитиран от БТА.

Министерство обмисля в екипа на...

Финансовият министър: Сумата за нови изтребители е непосилна за нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=302845

Не съм сигурен, че ще решим казуса с изтребителите по начина, по който се поставя като стратегия за осигуряване на над 1 млрд.лв. за чисто нови изтребители. Сумата е твърде голяма, непосилна е за нас и едва ли ще могат да я осигурят скоро.

Архиепископ Теодосий: През последните четири години е извършен небивал погром над християнството в Близкия изток

http://frognews.bg/news_98856/Arhiepiskop-Teodosii-Prez-poslednite-chetiri-godini-e-izvarshen-nebival-pogrom-nad-hristiianstvoto-v-Blizkiia-iztok/

Севастийският архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия беше приет днес от българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

Министър Кралев: Психотерапевт влиза в екипа от лекари за Олимпиадата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021277

В екипа от лекари, който ще се сформира за Олимпиадата в Рио де Жанейро, ще бъде включен и спортен психотерапевт, който да бъде на разположение на всички олимпийци. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който взе участие в кръгла маса, част от XXIII Научна конференция на Българската психиатрична асоциация,
В екипа от лекари, който ще се сформира за Олимпиадата в Рио де Жанейро, ще бъде включен и спортен психотерапевт, който да бъде на разположение на всички олимпийци. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който взе участие в кръгла маса, част от XXIII Научна конференция на Българската психиатрична асоциация,

Оланд и Меркел: Прекратяването на огъня в Източна Украйна като цяло се спазва, но мирът не е на 100%

http://europe.actualno.com/Oland-i-Merkel-Prekratjavaneto-na-ogynja-v-Iztochna-Ukrajna-kato-cjalo-se-spazva-no-miryt-ne-e-na-100-news_499084.html

Режимът на прекратяване на огъня в Източна Украйна като цяло се спазва. Това заяви френският президент Франсоа Оланд след приключването на срещата на "нормандската четворка" с участието на Русия в Париж, която продължи почти пет часа, предаде БГНЕС.  Лидерите на Русия Владимир Путин, Франция Франсоа Оланд, Германия Ангела Меркел и Украйна Петро Порошенко обсъдиха начина, по който да бъде сложен край на конфликта в Източна Украйна. Преди това те имаха редица двустранни срещи.

Министър Кралев: Психотерапевт влиза в екипа от лекари за Олимпиадата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021228

В екипа от лекари, който ще се сформира за Олимпиадата в Рио де Жанейро, ще бъде включен и спортен психотерапевт, който да бъде на разположение на всички олимпийци. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който взе участие в кръгла маса, част от XXIII Научна конференция на Българската психиатрична асоциация,
В екипа от лекари, който ще се сформира за Олимпиадата в Рио де Жанейро, ще бъде включен и спортен психотерапевт, който да бъде на разположение на всички олимпийци. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който взе участие в кръгла маса, част от XXIII Научна конференция на Българската психиатрична асоциация,

Йемен отрече информацията за скъсани дипломатически отношения с Иран

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/02/2621098_iemen_otreche_informaciiata_za_skusani_diplomaticheski/?ref=rss


Говорител на правителството в Йемен отрече изнесената днес от държавната телевизия информация, че страната е скъсала дипломатическите си отношения с Иран, предаде "Ройтерс".

"До момента кабинетът не е дискутирал скъсване на дипломатическите отношения с Иран и няма взето решение по въпроса", заяви Раджех Бади.

Иран е съюзник на бунтовниците хути, които установиха контрол над страната през последната година и принудиха правителството на президента Абд Рабу Мансур Хади да избяга в изгнание.

Водена от Саудитска Арабия арабска коалиция започна преди 6 месеца военна операция, която цели да върне на власт кабинета на Хади. В сряда Рияд обяви, че е задържал ирански кораб, превозващ оръжия за хутите.

Вчера Бахрейн - една от държавите в коалицията - отзова посланика си в Иран, след като в сряда спец частите на страната откриха огромна фабрика за производство на бомби и задържаха няколко души, близки до иранската Революционна гвардия.

Шест месеца след началото на гражданската война и въздушните удари на арабската коалиция в Йемен са загинали над 5400 души. Милиони се нуждаят от хуманитарна помощ.

Цветан Цветанов ще посети област Ловеч утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021241

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети област Ловеч в събота. Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ в Ловеч Николай Нанков, кандидати за кметове и общински съветници.
В 09:30 часа Цветан Цветанов ще връчи членски карти на новоприети членове на ГЕРБ в
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети област Ловеч в събота. Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ в Ловеч Николай Нанков, кандидати за кметове и общински съветници. В 09:30 часа Цветан Цветанов ще връчи членски карти на новоприети членове на ГЕРБ в

Цветанов ще посети област Ловеч утре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021223


Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети област Ловеч в събота. Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ в Ловеч Николай Нанков, кандидати за кметове и общински съветници.
В 09:30 часа Цветан Цветанов ще връчи членски карти на новоприети членове на ГЕРБ в
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети област Ловеч в събота. Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ в Ловеч Николай Нанков, кандидати за кметове и общински съветници. В 09:30 часа Цветан Цветанов ще връчи членски карти на новоприети членове на ГЕРБ в

Йерусалимската патриаршия вярва, че намесата на Русия ще разреши конфликта в Сирия

http://www.cross.bg/teodosiii-iierysalimskata-iztok-1482813.html

/КРОСС/През последните 4 години е извършен небивал погром над християнството в Близкия изток: около половин милион християни са напуснали Сирия, а около един милион - Ирак, над 40 са екзекутираните духовници в Ирак, цели християнски селища са обезлюдени, а храмове и други светини от 4-5 век са разрушени. Това каза Севастийският архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия след срещата си с българския патриарх Неофит, съобщи пресслужбата на Светия синод. Архиепископ Теодосий отбеляза, че навремето Близкият Изток е бил люлка на християнството и там до скоро мирно са съжителствали хора от различни етноси и вероизповедания. Патриаршията в Йерусалим вярва, че намесата на Русия в конфликта ще доведе до разрешаване на проблема, каза още Теодосий. "Йерусалимската църква е мъченическа църква, която върши своето служение в ситуация на война и има за своя грижа както опазването на светите места, но и божия народ там", заяви той. В неделя, на 4 октомври, епископ Теодосий ще отслужи света литургия в катедралата "Св. Александър Невски" в София и ще отправи молитва за мир в Палестина и региона на Близкия изток.  

Празник на плодородието в Кюстендил

http://frognews.bg/news_98855/Praznik-na-plodorodieto-v-Kiustendil/

Отново ще бъде дадена възможност на всички желаещи местни производители да подредят щандове със собственоръчно отгледани и приготвени продукти, разположени на площад „Велбъжд. Есенните дни на Плодородието и тази година се съпътстват от научна сесия на Института по земеделие – Кюстендил (партньор на Община Кюстендил за празника), Инвестиционен форум, Карнавал на плодородието и атракции.

Валери Симеонов нападна кандидата на ГЕРБ за конституционен съдия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/02/2621058_valeri_simeonov_napadna_kandidata_na_gerb_za/?ref=rss


Лидерът на подкрепящия правителството Патриотичен фронт Валери Симеонов нападна кандидата на ГЕРБ за член на Конституционния съд настоящ омбудсман Константин Пенчев по време на изслушването в парламентарната правна комисия, съобщи Правен свят.   

Днес комисията изсуша както Пенчев, така и номинирания от Фронта Михаил Кожарев. 

Симеонов изнесе стари данни срещу Пенчев, появили се през годините в публичното пространство и отдавна опровергани от него.

Между тях е одитен доклад на Сметната палата от ревизия във Върховния административен в периода 2009-2010 г. (когато председател бе Пенчев) във връзка с процедури по ЗОП. Докладът, според Симеонов, завършвал с обобщаването на осем групи тежки нарушения, които давали основателни съмнения за безстопанственост, присвояване, измама.

Съпредседателят на Патриотичния фронт упрекна Пенчев, че скрил от компетентните институции факта, че  трима съдии от ВАС са придобили право на собственост в Приморско като крайно нуждаещи се, че не е спазвал случайното разпределение на политически дела във ВАС и сам се е явявал по някои от тях, въпреки че бил предубеден, че не е декларирал покупки на апартаменти от семейството му. 

Константин Пенчев отговори, че на всички тези въпроси е отговарял по-рано с документи още преди да стане национален омбудсман. Той припомни, че одитният доклад на Сметната палата не му е бил даван, за да възрази, но също така не е бил пратен и на прокуратурата, както би трябвало да стане, ако съмненията за престъпления са били сериозни. 

Той посочи, че не е знаел на какво основание колегите му са купили имоти в Приморско, а след като узнал, тримата били освободени като председатели на отделения. 

Пенчев увери, че принципът за случайно разпределение на делата винаги е бил спазван, а проверките на инспектората не са открили нарушения. Имотите на семейството си пък декларирал още през 2001 г., когато станал депутат. 

Представителите на ГЕРБ в комисията защитиха кандидатурата на Константин Пенчев и призоваха изслушването да не се превръща в публичен процес. 

Накрая правната комисия реши и двете кандидатури да бъдат предложени за гласуване в пленарната зала. 

Бербатов: Феновете те карат да се жертваш

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021012

Димитър Бербатов изживя може би най-горещата подкрепа в кариерата си. Повече от 26 000 фенове на ПАОК бяха готови да изстрелят стадион „Тумба“ като совалка на космодрум при 1:1 срещу „Борусия“ (Дортмунд). „Такива запалянковци те карат да се докажеш, да се жертваш - възкликна Бербатов пред БНТ. - От известно време не бях почвал титуляр,
Димитър Бербатов изживя може би най-горещата подкрепа в кариерата си. Повече от 26 000 фенове на ПАОК бяха готови да изстрелят стадион „Тумба“ като совалка на космодрум при 1:1 срещу „Борусия“ (Дортмунд). „Такива запалянковци те карат да се докажеш, да се жертваш - възкликна Бербатов пред БНТ. - От известно време не бях почвал титуляр,

Варненският съд реши: 6-ма полицаи, обвинени във взимане на 20 лева рушвет, са невинни

http://pik.bg/варненският-съд-реши-6-ма-полицаи-обвинени-във-взимане-на-20-лева-рушвет-са-невинни-news410075.html

Варненският съд реши: 6-ма полицаи, обвинени във взимане на 20 лева рушвет, са невинни

Варненският окръжен съд призна за невинни шестима служители на МВР по обвинения, че в качеството си на длъжностни лица са приели дар, за да не извършат действия по служба спрямо нарушител на пътя, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Срещу Красимир Димитров, Филиз Ахмедов, Красимир Георгиев, Димитър Димитров, Николай Николов и Ивайло Попов бяха отправени обвинения за четири случая, в които според прокуратурата са приели 20 лева подкупи, за да не съставят акт за административни нарушения. Твърденията не бяха доказани в съда.

Присъдата подлежи на въззивна проверка пред Апелативен съд Варна в 15-дневен срок от днес.

Британският ММА хулиган: Вярвам в българския съд

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/britanskiiat-mma-huligan-viarvam-v-bylgarskiia-syd-6043295

Пред агенция "Булфото" британецът разказа, че вече се чувства по-добре и че през последните дни най-много му липсвали децата

Заловиха 501 бегълци и 46 каналджии (Обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021026


68 бежанци открити в къща в София. Ще има операции срещу нелегалната миграция всеки ден
46 каналджии са заловени при акцията на МВР, ДАНС и прокуратурата, започнала в четвъртък. При нея са проверени 9702 души, 5209 коли и 955 обекта и местности. Открити са 501 незаконно пребиваващи сирийци, афганистанци, пакистанци и иракчани,
68 бежанци открити в къща в София. Ще има операции срещу нелегалната миграция всеки ден 46 каналджии са заловени при акцията на МВР, ДАНС и прокуратурата, започнала в четвъртък. При нея са проверени 9702 души, 5209 коли и 955 обекта и местности. Открити са 501 незаконно пребиваващи сирийци, афганистанци, пакистанци и иракчани,

НОИ пусна електронна справка за трите най-добри години при изчисляване на пенсията

http://www.mediapool.bg/noi-pusna-elektronna-spravka-za-trite-nai-dobri-godini-pri-izchislyavane-na-pensiyata-news239973.html

Националният осигурителен институт (НОИ) пусна нова електронна услуга, която позволява на потребителите да изчислят трите най-благоприятни години преди 1997 година, които да бъдат включени при изчисляването на пенсиите им. Програмният продукт е насочен към всички осигурени, на които предстои пенсиониране или преизчисляване на вече отпусната пенсия от друг период. Той подпомага потребителите да определят кои са най-благоприятни като доход за тях три последователни години до края на 1996 г., които да бъдат включени във формулата за изчисляване или преизчисляване на пенсията им за осигурителен стаж и възраст. След въвеждане на данните (по години или по месеци) и стартиране на изчислението, системата автоматично сравнява попълнените доходи със средните работни заплати за съответните периоди и посочва кой от тях е най-благоприятен за лицето. Системата позволява въвеждане както на сумарен осигурителен доход по години, така и информация месец по месец. При сравняването за определяне на най-добрия период за времето от 1 януари 1982 година до 31 декември1996 година участват единствено периодите, в които са въведени 36 последователни месеца (при въвеждането по месеци) или 3 последователни години (при въвеждане по години). Периодите, които имат прекъсвания, не участват в определянето на периода. Услугата е достъпна на интернет страницата на НОИ.

Йемен скъса дипломатическите си отношения с Иран

http://www.cross.bg/iiemen-arabiya-sayditska-1482812.html

/КРОСС/Подкрепяното от Саудитска Арабия правителство на Йемен обяви, че скъсва дипломатическите си отношения с Иран, съобщи държавната телевизия в петък, без да дава повече информация. В четвъртък Бахрейн отзова своя посланик от Техеран. През март предвождана от Саудитска Арабия арабска коалиция се намеси в избухналия конфликт в Йемен, за да върне на власт сваленото от бунтовниците хути правителство на президента Абд Рабу Мансур Хади. По-голямата цел на държавите от Залива е ограничаване на нарастващото според тях влияние на Иран в региона. Днес ООН подкрепи инициирана от Саудитска Арабия резолюция, която позволява на Йемен да започне държавно разследване на случаите на нарушаване на човешките права, предаде "Ройтерс". Така бе заобиколено предложението на Холандия ООН да проведе свое независимо разследване. Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" разкритикува решението и обвини йеменските власти, че не са разследвали случаите на престъпления срещу човечеството, извършвани след 2011 г. Правозащитниците обвиняват и двете страни в конфликта в извършване на многобройни нападения над жилищни квартали. Водената от Саудитска Арабия коалиция отрича да е превишавала пълномощията си в Йемен и отговаря, че ако допусне грешки, ще ги признае. Конфликтът предизвика истинска хуманитарна криза в страната. Досега в него са загинали над 5000 души, включително 500 деца. Други 21 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ.  

Ограничават движението във Варна заради дрифт шоу

http://www.moreto.net/novini.php?n=302857

Във връзка с провеждането на дрифт парад, на 3-ти октомври (събота), временно ще бъде преустановено движението в интервала от 18.45 до около 22.00 часа както следва: - бул. „Мария Луиза" в частта от пл. „Св. Св. Кирил и Методий" до кръстовището с ул.

Късометражният фестивал "В Двореца" започва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302836

Ежегодният Международен фестивал за късометражно кино, дигитални изкуства и нови медии „В Двореца” обещава на своята публика много изненади и невероятни селекции от филми в тазгодишното си тринадесето издание – стартът на филмовия маратон започва на 5-ти октомври в Пленарна зала на община Варна и продължава до 10-и октомври 2015 г.

Димитър Николов: Здравето и образованието на бургазлии са приоритет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021189

"Здравето и образованието на бургазлии са приоритет в моята програма." Това каза при представяне на платформата си за работа през третия мандат Димитър Николов- кандидат- кметът на ГЕРБ в морския град.
Николов обяви, че за Онкологичния център и Бургаската болница /МБАЛ/, ще бъдат закупени нови технологични апарати,
"Здравето и образованието на бургазлии са приоритет в моята програма." Това каза при представяне на платформата си за работа през третия мандат Димитър Николов- кандидат- кметът на ГЕРБ в морския град. Николов обяви, че за Онкологичния център и Бургаската болница /МБАЛ/, ще бъдат закупени нови технологични апарати,

Унгария ще приеме на територията си команден център на НАТО

http://www.cross.bg/nato-silite-yngariya-1482811.html

/КРОСС/Унгария ще приеме на територията си команден център, който да координира разполагането на силите за бързо реагиране на НАТО в случай на извънредна ситуация, съобщи днес унгарското правителство, цитирано от Ройтерс. Алиансът вече откри такива центрове в Литва, България, Естония, Латвия, Полша и Румъния. Унгария съобщи, че в т.нар. Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО ще работят 40 служители от Унгария и други страни членки на НАТО, но това няма да бъде военна база. „Задачата му в мирно време ще бъде да организира и планира военни учения, а в извънредни ситуации ще координира разгръщането на силите за бързо реагиране на НАТО", съобщи пресслужбата на правителството в Будапеща в отговор на въпроси на Ройтерс.  

ЕЦБ обмисля нови строги правила заради гафа с речта на Беноа Кьоре

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ecb-obmislia-novi-strogi-pravila-zaradi-gafa-s-rechta-na-benoa-kiore-203417/

Занапред, при срещи с инвеститори, всеки член на борда на директорите трябва да бъде придружен от свидетел.

Пилотите летят опасно малко, обяви командващият на бойната авиация

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/02/2621096_pilotite_letiat_opasno_malko_obiavi_komandvashtiiat_na/?ref=rss


Животът и здравето на бойните пилоти на България не може да се гарантира при опасно малкото часове, които летят те, а при сегашното темпо и последните ни годни изтребители ще изчерпят ресурса си в средата на следващата година, каза днес в авиобаза Граф Игнатиево командващият на Военновъздушните сили ген. Румен Радев. Там се проведоха съвместни летателни упражнения между български и полски бойни самолети.

"Догодина и наличните самолети, които са твърде малко, ще бъдат с изчерпан...

Доживотен затвор за 15-годишен терорист на ИД, планирал клане в Австралия

http://frognews.bg/news_98853/Dojivoten-zatvor-za-15-godishen-terorist-na-ID-planiral-klane-v-Avstraliia/

Британски съд наказа 15-годишен тийнейджър от Блекбърн с доживотен затвор заради планиран кървав атентат в Австралия, съобщава Би Би Си.

Лукашенко – президентът, който взема сина си на работа

http://www.mediapool.bg/lukashenko-prezidentat-koito-vzema-sina-si-na-rabota-news239972.html

Президентът на Беларус Александър Лукашенко изненада някои наблюдатели, като доведе 11-годишния си син на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Коля бе фотографиран със своя баща, с президента на САЩ Барак Обама и неговата съпруга Мишел по време на приема в понеделник, предаде Би Би Си. Той обаче не беше дошъл само за сандвичите. Коля се присъдени към присъстващите в залата световни лидери по време на сесията, докато неговият баща държеше реч пред делегациите, дошли от целия свят. Малкото костюмирано момче често придружава баща си на официални срещи, включително по време на визитата му в Пекин на 3 септември, когато Китай отбеляза победата над Япония във Втората световна война. Коля бе заснет да наблюдава военния парад от трибуната заедно с официални лица като руския президент Владимир Путин. Той участва и в общата снимка на лидерите, на която е и президентът на Китай Си Цзинпин. Твърди се, че Лукашенко отсега подготвя най-малкия си син за свой наследник начело на държавата. През 2012 г. в интервю за Би Би Би Лукашенко отрече това и обясни, че момчето било толкова привързано към него, че не можело да спи без баща си. Сред скорошните пътувания на Коля е и това в Обединените арабски емирства през октомври 2014 г., когато придружаваше баща си в срещите му в Абу Даби. Той е пътувал необичайно много за своите 11 години, като някои си задават въпроса как цялата тази публичност се отразява на учението му. Лукашенко е известен като последния диктатор в Европа и държи властта в Беларус със здрава хватка, смазвайки всяка опозиция. Повечето медии в страната са под контрола на Лукашенко, а правозащитни организации редовно го критикуват за неспазване на човешките права. Коля, който се казва Николай, е най-малкият от тримата синове на президента. Западните медии отразиха нашироко новината за раждането му през 2004 г. като извънбрачно дете на Лукашенко от неговата лична лекарка. Каквито и да са обстоятелствата около раждането му, Коля определено получава специално внимание в последните години, като посещава редица световни събития и се среща със световни лидери.

Индексите на БФБ завършиха седмицата на зелена територия

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-завършиха-седмицата-на-зелена-територия_l.a_i.699163_at.1.html

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) завършиха седмицата изцяло на зелена територия. Най-голям ръст в петък отбеляза BGBX40, който добави...

Първа болница с детска градина

http://petel.bg/Parva-bolnitsa-s-detska-gradina__129104

Снимка: Пиер Петров, "24 часа" Александровска болница става първата у нас, която ще има детска градина на своя територия за служителите си....

Роумингът в ЕС отпада от средата на 2017 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021172

Съветът на ЕС утвърди нови правила, според които от средата на 2017 г. няма да се плаща роуминг в ЕС, съобщи УНИАН, цитирана от Фокус.
Постановлението е прието на първо четене без обсъждане на заседание на министрите от страните-членки на ЕС, които се занимават с въпросите, свързани с търговията, икономиката и иновациите.
Съветът на ЕС утвърди нови правила, според които от средата на 2017 г. няма да се плаща роуминг в ЕС, съобщи УНИАН, цитирана от Фокус. Постановлението е прието на първо четене без обсъждане на заседание на министрите от страните-членки на ЕС, които се занимават с въпросите, свързани с търговията, икономиката и иновациите.

Сандра Бълок си е осиновила момиченце

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/sandra-bylok-si-e-osinovila-momichence-6043294

Бълок вече е на 51 години и според сайта HollywoodLife отдавна е обмисляла да увеличи с още един член семейството си

Роумингът в ЕС отпада от средата на 2017 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021163

Съветът на ЕС утвърди нови правила, според които от средата на 2017 г. няма да се плаща роуминг в ЕС, съобщи УНИАН, цитирана от Фокус.
Постановлението е прието на първо четене без обсъждане на заседание на министрите от страните-членки на ЕС, които се занимават с въпросите, свързани с търговията, икономиката и иновациите.
Съветът на ЕС утвърди нови правила, според които от средата на 2017 г. няма да се плаща роуминг в ЕС, съобщи УНИАН, цитирана от Фокус. Постановлението е прието на първо четене без обсъждане на заседание на министрите от страните-членки на ЕС, които се занимават с въпросите, свързани с търговията, икономиката и иновациите.

Стара Загора става столица на бирата за 10 дни

http://pik.bg/стара-загора-става-столица-на-бирата-за-10-дни-news410070.html

Стара Загора става столица на бирата за 10 дни

По повод 5 октомври - празникът на Стара Загора, за първи път в града се организира Бирен фестивал, който ще продължи десет дни. Откриването е тази вечер с концерт на БТР, съобщава БНР.

Бирфестът, според замисъла на организаторите, ще е най-големият в страната и ще превърне Стара Загора в Столица на бирата.

На сцената в парк “Пети октомври“, където ще се лее и местната бира, ще се качат 14 рок и поп банди, сред тях и такива със старозагорско присъствие.

По повод празника на града в понеделник е големият концерт под надслова “Аз обичам Стара Загора“. Биреният фестивал ще предложи на почитателите на пивото, освен добър купон и музика, и множество игри с награди.

72-ма осъдени за насилие над животни, пускат зоополицаи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021166


България е единствената страна в Европа, екстрадирала 30 папагала жако обратно към Африка. Холандски депутат ни препоръчва да направим министерство на животните

КРИСТИНА КРЪСТЕВА
72-ма българи са осъдени за насилие над животни от инкриминирането му през 2011 г. Това съобщи прокурорът Калин Софиянски на форум за зоополицията в България,
България е единствената страна в Европа, екстрадирала 30 папагала жако обратно към Африка. Холандски депутат ни препоръчва да направим министерство на животните КРИСТИНА КРЪСТЕВА 72-ма българи са осъдени за насилие над животни от инкриминирането му през 2011 г. Това съобщи прокурорът Калин Софиянски на форум за зоополицията в България,

Пациенти с ревматологични заболявания съдят Здравната каса

http://frognews.bg/news_98852/Patsienti-s-revmatologichni-zaboliavaniia-sadiat-Zdravnata-kasa/

Пациенти с ревматологични заболявания ще съдят Здравната каса. Причината са нови правила, които според тях затрудняват достъпа им до лечение. Отговорът на Касата е, че няма болни, на които да е отказана терапия заради новите изисквания.

След хайка за вълчица, почва хайка за лисица в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021143

След хайка за вълчица, в Благоевград организират и хайка за лисица.
Агенцията по храните, заедно с ловци от Благоевград в събота се очаква да организират хайка за лисица. Атрактивното животно от началото на лятото се появява редовно в парк хотел
След хайка за вълчица, в Благоевград организират и хайка за лисица. Агенцията по храните, заедно с ловци от Благоевград в събота се очаква да организират хайка за лисица. Атрактивното животно от началото на лятото се появява редовно в парк хотел "Бачиново", в местност на около 5 км от града. То напълно се е социализирало и се разхожда спокойно

Изписаха пострадалите при катастрофата между автобус и трамвай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021138

Четиримата пострадали при катастрофата вчера вечерта между автобус и трамвай в близост до Румънското посолство в София са с леки порезни рани и са освободени за домашно лечение още снощи, съобщи bTV.
Няма сериозно пострадали при инцидента, но задръстването бе огромно И двамата водачи твърдят, че са тръгнали на зелено.
Четиримата пострадали при катастрофата вчера вечерта между автобус и трамвай в близост до Румънското посолство в София са с леки порезни рани и са освободени за домашно лечение още снощи, съобщи bTV. Няма сериозно пострадали при инцидента, но задръстването бе огромно И двамата водачи твърдят, че са тръгнали на зелено.

Пострадалите при катастрофата между автобус и трамвай изписани още снощи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021154

Четиримата пострадали при катастрофата вчера вечерта между автобус и трамвай в близост до Румънското посолство в София са с леки порезни рани и са освободени за домашно лечение още снощи, съобщи bTV.
Няма сериозно пострадали при инцидента, но задръстването бе огромно И двамата водачи твърдят, че са тръгнали на зелено.
Четиримата пострадали при катастрофата вчера вечерта между автобус и трамвай в близост до Румънското посолство в София са с леки порезни рани и са освободени за домашно лечение още снощи, съобщи bTV. Няма сериозно пострадали при инцидента, но задръстването бе огромно И двамата водачи твърдят, че са тръгнали на зелено.

Арестуваха граничен полицай и майка му заради наркотици

http://pik.bg/арестуваха-граничен-полицай-и-майка-му-заради-наркотици-news410128.html

Арестуваха граничен полицай и майка му заради наркотици

Задържаха 36-годишния Йордан Запрев, който е граничен полицай, и 73-годишната му майка за притежание на наркотици, предаде struma.bg. Акцията е извършена днес в два техни имота. При извършване на оглед в оранжерията на полицая в местността Разсадника край Петрич са намерени и изети около 22 кг корени от канабис. В дома им на ул. "Рокфелер" в Петрич са открити около 632 г суха тревиста маса, реагираща положително на канабис. Тя била скрита в ламарина и заровена в двора на къщата им.

Първоначално Йордан се опитал да прехвърли цялата вина върху майка си, но опитът му бил неуспешен. Според запознати до наркоканала се е стигнало по информация на хора от кримиконтингента, които също са задържани за разпит.

Братът на Йордан Запрев-Борис, е бивш полицай в РУП - Петрич.

Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

"Ислямска държава" заплашва Русия

http://www.cross.bg/durzhava-islyamska-rysiya-1482810.html

/КРОСС/"Ислямска държава" публикува в интернет заплашително послание за Русия и президента Владимир Путин.Привържениците на "Ислямска държава" пуснаха снимка с разрушения "Червен площад", един от символите на Москва и Русия. Тази снимка, както и фотографията с църквата "Св. Василий Блажени", е посочена като мишена и има за цел Русия да бъде сплашена. Под снимката джихадистите са написали "Смърт за Путин. Идваме скоро". Посланието в Туитър беше разпространено от Рита Кац, директорка на компанията "SITE", специализирана в анализи на послания на терористи. "SITE" следи много внимателно всички послания на "Ислямска държава". Днес руската бойна авиация извърши поредни атаки срещу позициите на "Ислямска държава" в Сирия.

Дончев: Оттеглената оставка на ген. Радев няма политически нюанси

http://pik.bg/дончев-оттеглената-оставка-на-ген-радев-няма-политически-нюанси-news410127.html

Дончев: Оттеглената оставка на ген. Радев няма политически нюанси

Не считам, че оттеглената оставка на ген. Радев има каквито и да било политически нюанси. Това е вопъл от страна на професионалните военни, които казват: „Повече така не може!“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Би Ти Ви.

Вчера шефът на ВВС генерал-майор Румен Радев подаде оставка заради непоследователна политика за стабилизиране на бойната авиация. След разговор с премиера Радев оттегли искането си.

„Не може една държава, която е един от основоположниците във въздухоплаването, въздушните й граници да се охраняват от друг“, отбеляза Дончев по въпроса.

Той бе помолен да коментира очаквания доклад за КТБ. Относно него вицепремиерът посочи.

„Едно е да се знаят къде са парите, друго е да има юридически права те да се върнат обратно“. Относно класацията, според която сме на 54-то място по конкурентоспосбност, Томислав Дончев подчерта: „Причината да сме на това място е недостатъчно добре работещи институции, нужда от подобряване на инфраструктурата, здравеопазване и образование. Наред с борбата ни с корупцията трябва да подобрим и тези неща“.

По адрес на неосъществилия се проект „Южен поток“ Дончев заяви: „Надявам се на мястото на „Южен поток“ да има нещо различно“.

Намериха 31 бежанци в хладилен камион във Франция

http://europe.actualno.com/Nameriha-31-bejanci-v-hladilen-kamion-vyv-Francija-news_499081.html

Френските власти са намерили 31 мигранти, натъпкани в хладилен камион. Хората са живи, но замръзнали, съобщават от полицията, информира AFP, цитирана от БГНЕС. Камионът е открит около 07:30 часа местно време в близост до Дюнкерк на северното крайбрежие на Франция.  Сред имигрантите има 3-годишно дете. Всички те са описани като „живи и здрави”, въпреки факта, че температурата вътре е била по малко от 1 градуса по Целзий. За сега не е ясно колко време са прекарали бежанците в пр

Дончев: С новия ЗОП се цели пресичане на злоупотребите с фирмите на хора с увреждания

http://society.actualno.com/Donchev-S-novija-ZOP-se-celi-presichane-na-zloupotrebite-s-firmite-na-hora-s-uvrejdanija-news_499082.html

В момента чрез т. нар. предприятия на хора с увреждания масово се злоупотребява при провеждането на обществени поръчки. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на bTV.  По думите му в повечето случаи тези предприятия съществуват формално и нямат капацитет да изпълнят спечелените поръчки. Една от целите на новия Закон за обществените поръчки (ЗОП) е да се пресекат именно такива злоупотреби, уточни Дончев. Същевременно Агенцията за обществени поръчки ще бъде преместена от Министерс

Москва: Унищожихме именно командни пунктове на "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/Moskva-Unishtojihme-imenno-komandni-punktove-na-Isljamska-dyrjava-news_499083.html

Москва съобщи, че е унищожила именно командни пунктове на терористичната организация “Ислямска държава”. С това Кремъл отхвърли обвиненията, че Русия бомбардира сирийската опозиция, за да задържи властта на президента Башар Асад. Турция и партньорите ѝ от ръководената от Съединените щати коалиция за борба срещу “Ислямска държава” призоваха Русия да прекрати нападенията срещу сирийската опозиция и да се фокусира върху бойците на джихадистката групировка. Очакванията в Рус

Виктор Орбан: Някой отприщи потока на икономически имигранти към ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=302846

Унгарският премиер разкритикува САЩ, Израел и Австралия и арабските страни заради нежеланието им да приемат сирийските бежанци. „Европа не може да поеме всички проблеми на света, които могат да разрушат начина на живота на континента“, заяви той пред националното радио.

ПИК ТV: Ненчев: Договорът за изтребителите ще бъде финализиран до дни

http://pik.bg/пик-тv-ненчев-договорът-за-изтребителите-ще-бъде-финализиран-до-дни-news410069.html

ПИК ТV: Ненчев: Договорът за изтребителите ще бъде финализиран до дни

Ще получим 2 двигателя за изтребителите МиГ-29 под наем до края на годината, които ще ги ползваме 2 години. Ще бъдат отремонтирани до края на април 6 самолета. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев.

Ненчев отбеляза, че предложената цена от руската компания РСК „МиГ” му се е сторила твърде висока и затова се е обърнал към полската страна, която му е предложила за цена на ремонт на двигател с 600 000 евро по-малка на двигател и на самолет по-малка с 1,2 млн. евро. Ако отремонтираме 10 самолета, спестената сума ще бъде значителна, според Ненчев.

ПГ на РБ декларира пълната си подкрепа за министър Ненчев, както подкрепя и решението за ремонт и модернизация на български изтребители. Този договор е пред подписване, потвърди Радан Кънев. Той каза, че разчита бюджетът за отбрана да бъде увеличен до 1,35% от БВП. Той заяви също, че вчера е било прието грешно решение по предложението на Таско Ерменков в закона, с което се ограничава правото на Йордан Бакалов да продължи да заема длъжността шеф на Военното разузнаване и разчитат на президентско вето по този въпрос.

Петър Кичашки: Едва 4 училища в София са достъпни за деца с увреждания

http://www.cross.bg/sofiya-horata-yvrezhdaniya-1482809.html

/КРОСС/„Общината има голям грях към хората в неравностойно положение. Условията за хората с увреждания са един показателен белег, който разделя развитите от примитивните държави".Това заяви Петър Кичашки, кандидат за общински съветник от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Той изрази съжаление, че София е и продължава да бъде един от най-неприветливите градове в Европа, както за хората с увреждания, така и за всички останали. „Едва 4 училища в София са достъпни за деца с увреждания, масово не са достъпни тротоарите и градската среда като цяло", допълни той.Днес бе направена демонстрация на това, колко недостъпна е градската среда в София за хората в неравностойно положение. Кандидатът за кмет на София на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Михаил Мирчев, водачът на листата за общински съветници Калоян Паргов, кандидати за общински съветници и районни кметове, и депутати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ изминаха пътя от подлеза на Софийския университет до сградата на Столична община, използвайки инвалидни колички. Участниците в демонстрацията бяха изключително затруднени от стръмните рампи в подлеза на Софийския университет, високите бордюри, разбитите тротоари и паркираните коли. Уличните платна бяха единственото достъпно място за преминаване с инвалидна количка.„Няма как да разбереш как се чувстват тези хора, ако не се поставиш в тяхното положение. Видно е, че безхаберието на Столична община е пълно

Цветан Цветанов в плевенското село Коиловци: Изберете успешния кмет от ГЕРБ проф. Димитър Стойков

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021129

Искам да Ви благодаря за подкрепата, която сте давали през годините на ГЕРБ. Сега отново ни предстоят тежки избори. От Вас зависи как ще се управляват община Плевен и село Коиловци през следващите четири години. Това каза пред жителите на село Коиловци председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.
Искам да Ви благодаря за подкрепата, която сте давали през годините на ГЕРБ. Сега отново ни предстоят тежки избори. От Вас зависи как ще се управляват община Плевен и село Коиловци през следващите четири години. Това каза пред жителите на село Коиловци председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.

Цветан Цветанов в плевенското село Коиловци: Изберете успешния кмет от ГЕРБ проф. Димитър Стойков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021117

Искам да Ви благодаря за подкрепата, която сте давали през годините на ГЕРБ. Сега отново ни предстоят тежки избори. От Вас зависи как ще се управляват община Плевен и село Коиловци през следващите четири години. Това каза пред жителите на село Коиловци председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.
Искам да Ви благодаря за подкрепата, която сте давали през годините на ГЕРБ. Сега отново ни предстоят тежки избори. От Вас зависи как ще се управляват община Плевен и село Коиловци през следващите четири години. Това каза пред жителите на село Коиловци председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.

Оневиниха шестима катаджии по обвинение за подкуп

http://frognews.bg/news_98850/Oneviniha-shestima-katadjii-po-obvinenie-za-podkup/

Варненският окръжен съд призна за невинни шестима служители на МВР по обвинения, че в качеството си на длъжностни лица са приели подкуп, за да не извършат действия по служба спрямо нарушител на пътя.

Роджърс нехае за уволнение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021017

Брендън Роджърс не вярва, че „Ливърпул“ ще го уволни въпреки освиркванията на феновете и 1:1 срещу швейцарския „Сион“ в Лига Европа на „Анфийлд“. „Давам всичко най-добро, резултатът е лош - каза североирландецът. - Ние сме на няколко точки от първите четири във Висшата лига. Нямам притеснения за бъдещето си.
Брендън Роджърс не вярва, че „Ливърпул“ ще го уволни въпреки освиркванията на феновете и 1:1 срещу швейцарския „Сион“ в Лига Европа на „Анфийлд“. „Давам всичко най-добро, резултатът е лош - каза североирландецът. - Ние сме на няколко точки от първите четири във Висшата лига. Нямам притеснения за бъдещето си.

Моуриньо: Намирам се в най-лошия период от кариерата си

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/02/2621085_mourinyo_namiram_se_v_nai-loshiia_period_ot_karierata/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Жозе Моуриньо заяви, че се намира в най-лошия период в кариерата си. Думите му идват в момент, в който сините вървят неубедително във Висшата лига, а в Шампионската лига загубиха с 1:2 от "Порто".

"Това е най-лошият период в кариерата ми, с най-слабите резултати. Но това ми помага да бъда по-добър. Това е ценен опит, макар и отрицателен", каза Моуриньо.

Специалния уточни, че и преди е имал големи предизвикателства в треньорския си път. "Просто никога...

SOFIX и BGBX40 приключиха седмицата на зелена територия

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofix-i-bgbx40-prikliuchiha-sedmicata-na-zelena-teritoriia-203426/

Холдинг Варна, Агрия Груп, Химимпорт, Булгартабак и Юрий Гагарин се откроиха по време на петъчната търговия

Без сериозни промени в цените на основни хранителни продукти във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302840

Без съществена промяна са регистрираните средни цени на основни хранителни продукти, които се търгуват на едро и на дребно, в периода от 23 до 30-ти септември. Това показва седмичният анализ на Министерството на земеделието и храните, които обхваща всички региони с страната, научи Moreto.

В ЕС се готви данъчна революция

http://www.euinside.eu/bg/news/in-eu-a-taxation-revolution-is-boiling-up

Европейската глава увира бавно. За да се вземе решение за наднационално третиране на даден проблем, е нужен голям катаклизъм или поне огромен скандал. В случая с данъчната политика проблемът започна да придобива спешен и най-вече европейски характер след избухването на скандала "Люкс лийкс" мина ...

Над 2000 “сини” фенове атакуват Ловеч в неделя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021072


Над 2000 фенове на “Левски” се очаква да се съберат в Ловеч в неделя, когато там ще се играе дербито от 11-ия кръг на “А” група между “Литекс” и “сините”. Мачът сблъсква лидерите в класирането в лицето на домакините с третия в подреждането.
“Левски” е в серия от 3 поредни победи в първенството. Не само това обаче ще събере значително количество
Над 2000 фенове на “Левски” се очаква да се съберат в Ловеч в неделя, когато там ще се играе дербито от 11-ия кръг на “А” група между “Литекс” и “сините”. Мачът сблъсква лидерите в класирането в лицето на домакините с третия в подреждането. “Левски” е в серия от 3 поредни победи в първенството. Не само това обаче ще събере значително количество

Махат всички такси за бележки

http://petel.bg/Mahat-vsichki-taksi-za-belezhki__129102

Снимка: Булфото, архив 26 млн. удостоверения са ни искали чиновниците миналата година Пълна забрана да се събират такси за достъп до...

Д-р Алфред Макюън: Марс е обитаем

http://petel.bg/D-r-Alfred-Makyuan--Mars-e-obitaem__129103

Снимка: Булфото, архив Д-р Алфред Макюън е професор по планетарна геология в Аризонския университет и главен изследовател за High Resolution...

Григор Димитров загуби от 74-я в света в Куала Лумпур

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-zagubi-ot-74-ya-v-sveta-v-kuala-lumpur-news239971.html

Григор Димитров отпадна на четвъртфиналите на турнира в Куала Лумпур (Малайзия) след нова смущава загуба. Този път той загуби с 4:6. 6:7 от 74-ия в света германец Бенямин Бекер. Двубоят продължи час и 35 минути. Първият сет бе решен в полза на Бекер с един пробив в петия гейм. Във втория българинът пропиля аванс от 5:2 във втория сет, допусна изравняване, след което отстъпи в тайбрека. Димитров все пак си осигури 27 725 долара и 45 точки за световната ранглиста, в която заема 19-ото място. В началото на година той беше в топ 10.

Служители на КАТ-Варна ще следят утре за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=302828

Служители на пътната полиция ще следят утре - 3 октомври, за превишена скорост в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:00 - 10:00 ГП І - 9, „Евксиноград“ – товарен портал 10:30 - 12:30 ГП І - 9, хотел „Света Елена“ 13:30 - 15:30 ГП І - 9, сп.

Висш иракски духовник призова за глобална война срещу "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/vissh-irakski-duhovnik-prizova-za-globalna-voina-sreshtu-islyamska-darzhava-news239970.html

Най-влиятелният шиитски духовник в Ирак призова днес за глобална война срещу "Ислямска държава", предаде Ройтерс. Великият аятолах Али ас Систани, който има много последователи и може да влияе на правителството, говори чрез свой помощник след петъчната молитва, излъчена от телевизията в национален ефир. "Битката с Даеш е съдба за всички иракчани", каза Систани, като използва арабския акроним за "Ислямска държава". "Но това не е само тяхна битка, а на целия свят, защото терористите се прицелват с тъмната си идеология в цялото човечество, неговата култура и нрави". "Крайно необходимо е да обединим всички усилия и да разширим параметрите на противопоставяне на това движение", добави аятолах Систани.

Слънчево и до 24° в събота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021070

Aтмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за октомври. През нощта над западната половина от страната ще преобладава ясно време, а над източната - ще се задържи със значителна ниска слоеста облачност. Ще бъде тихо с минимални температури между 5° и 10°, по високите полета малко по-ниски и там е възможно да се образува слаба слана.
Aтмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за октомври. През нощта над западната половина от страната ще преобладава ясно време, а над източната - ще се задържи със значителна ниска слоеста облачност. Ще бъде тихо с минимални температури между 5° и 10°, по високите полета малко по-ниски и там е възможно да се образува слаба слана.

Слънчево и до 24° в събота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021077

Aтмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за октомври. През нощта над западната половина от страната ще преобладава ясно време, а над източната - ще се задържи със значителна ниска слоеста облачност. Ще бъде тихо с минимални температури между 5° и 10°, по високите полета малко по-ниски и там е възможно да се образува слаба слана.
Aтмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за октомври. През нощта над западната половина от страната ще преобладава ясно време, а над източната - ще се задържи със значителна ниска слоеста облачност. Ще бъде тихо с минимални температури между 5° и 10°, по високите полета малко по-ниски и там е възможно да се образува слаба слана.

САЩ разширяват обхвата на проверката заради Дизелгейт

http://www.investor.bg/novini/444/a/sasht-razshiriavat-obhvata-na-proverkata-zaradi-dizelgeit-203425/

Разследването ще обхване повече от 28 модела автомобили с дизелови двигатели на BMW, Chrysler, General Motors, Land Rover и Mercedes-Benz

Дончев: Голяма част от предприятията за хора с увреждания са фиктивни

http://frognews.bg/news_98849/Donchev-Goliama-chast-ot-predpriiatiiata-za-hora-s-uvrejdaniia-sa-fiktivni/

Трябва да се посочи кой е виновен за фалита на КТБ. Второто важно е да се види къде са парите. Докладът за банката още не е готов, аз не разполагам с него, каза в "Лице в лице" вицепремиерът Томислав Дончев.

Путин и Оланд сближават позициите си по Сирия

http://frognews.bg/news_98848/Putin-i-Oland-sblijavat-pozitsiite-si-po-Siriia/

Първата относително по-конкретна информация за случващото се в Елисейския дворец представи пред медиите прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от Тасс.

"Газпром" засили позиции в газовата търговия на Европа след размяна на активи с BASF

http://www.mediapool.bg/gazprom-zasili-pozitsii-v-gazovata-targoviya-na-evropa-sled-razmyana-na-aktivi-s-basf-news239969.html

Немската компания BASF и руската "Газпром" завършиха процеса по размяна на активи с еднаква стойност и така BASF разширява производството си на нефт и газ, но преустановява търговията и съхранението на газ в Европа, която се поема от руския монополист. Сделката беше приключена в четвъртък и като резултат "Газпром" увеличи до 100 процента участието си в компаниите за търговия и съхранение на природен газ WINGAS, WIEH и WIEE. Също така руснаците получават 50 на сто в компанията WINZ, която търси въглеводороди в Северно море, съобщиха съвместно двете компании. В същото време BASF, чрез дъщерната си компания "Винтерсхал" (Wintershall) получи 25.01% от IV и V блок на находището на природен газ и кондензат "Ачимов" в западносибирския район Уренгой. Двата блока ще бъдат разработвани съвместно от "Газпром" и "Винтерсхал". Според плана за развитие, утвърден от Руския минен надзорен орган, находищата имат въглеводородни ресурси от 274 милиарда кубически метра природен газ и 74 милиона метрични тона кондензат. Това е равно на общо 2.4 милиарда барела нефтен еквивалент. Очакванията за годишното производство на двата блока са в размер на най-малко 8 милиарда кубически метра природен газ. Производството е планирано да започне през 2018 г. "Вече над 40 години "Газпром" е надежден доставчик на Европа. Засилването на позициите на компанията в европейския сегмент на съхранението и реализацията на газа е гаранция за стабилното газоснабдяване на потребителите", заяви президентът на руската компания Алексей Милер. Шефът на BASF Курт Бок от своя страна заяви, че "следвайки традицията на дългосрочни взаимоотношения в сферата на търговия и съхранение на газ, ние предаваме този сегмент от бизнеса на нашия партньор "Газпром". "Уверени сме, че компанията ще продължи да го развива плодотворно", допълва той. Бок посочва, че компанията се надява на по-нататъшно разширяване на сътрудничеството с "Газпром" при съвместния добив на природен газ и газов кондензат в Западен Сибир. Подготовката на сделката за обмяна на активи между двете компании продължи почти пет години, официално Европейската комисия я одобри през декември 2013 г., но приключването й по различни причини се отлагаше. Германците обясниха забавянето със сложните юридически процедури по разделянето, предвиждащи създаване на нови компании в Русия, Холандия и Германия. Руснаците определяха задържането на сделката като "техническо". През декември 2014 г. дори от BASF обявиха, че сделката се е провалила заради обтегнатата политическа обстановка, но все пак пред септември по време на Източни икономически форум във Владивосток беше обявено, че е подписано официалното споразумение за прехвърлянето на активите и че това ще приключи до края на годината.

Путин и Оланд опитали да сближат позициите си по Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=302844

Първата относително по-конкретна информация за случващото се в Елисейския дворец представи пред медиите прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от Тасс. Припомняме във френската столица се събраха лидерите на „Нормандската четворка" - Владимир Путин, Ангела Меркел, Петро Порошенко и Франсоа Оланд.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване