Изборът на Каталуния

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/10/03/2621161_izborut_na_kataluniia/?ref=rss


Ориентацията към самостоятелна държава сред значителна част от каталунците се поддържа от един силно развит и с дълбоки корени "културен национализъм". Той има предпоставките си в XIX век, пшше в анализ за портал "Култура" Лазар Копринаров*. 

Макар че изборите в Каталуния на 27 септември т.г. бяха за регионалния парламент, сепаратистките партии нагнетиха в предизборната кампания внушението, че на резултатите ще се гледа като на плебисцит за отделянето на Каталуния от Испания....

Валери Симеонов: Играем си на котка и мишка в енергетиката

http://www.cross.bg/toplofikatziite-toka-kevr-1482852.html

/КРОСС/Валери Симеонов е председател на временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката. Симеонов, който е съпредседател на парламентарната група „Патриотичен фронт“, е роден на 14 март 1955 г. в село Долни чифлик, Варненско. Завършва ямболската математическа гимназия и Техническия университет в София. Основател и мажоритарен собственик на телевизия СКАТ. Той е един от тримата основатели на НФСБ, след като се скара с Волен Сидеров и напусна партия „Атака“ през 2009 г. Господин Симеонов, какво обсъжда на последните си две заседания оглавяваната от вас анкетна комисия за злоупотребите в енергетиката? На предпоследното ни заседание извикахме Асоциацията на топлофикациите в България и ръководството на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Искахме да засечем как върви изпълнението на една от последните поправки в енергийния закон. Тя изисква да се монтират измерителни уреди, които да предават в реално време колко топлинна и колко електрическа енергия се произвежда от топлофикационните дружества. Това е важно, защото само така може да се засече дали има комбинирано високоефективно производство на ток от топлофикациите, за което НЕК плаща високи цени. Публична тайна е, че много топлофикации произвеждат повече ток отколкото топлоенергия и от това живеят. В най-голямата жега в НЕК са постъпвали фактури за произведен ток от топлоенергия, която е била предназначена за оранжерии

Цветан Цветанов връчи над 30 членски карти в Летница и подкрепи кандидата на ГЕРБ за кмет Таня Моврадинова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021995

Видими резултати се постигат тогава, когато сме обединени. Затова нека всички да дадем подкрепата си за кандидата на ГЕРБ за кмет на Летница – Таня Моврадинова. Тя има голям опит в местната власт. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в Летница.
Видими резултати се постигат тогава, когато сме обединени. Затова нека всички да дадем подкрепата си за кандидата на ГЕРБ за кмет на Летница – Таня Моврадинова. Тя има голям опит в местната власт. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в Летница.

Шестима служители на КАТ са оправдани в дело за пасивен подкуп на длъжностно лице

http://pik.bg/шестима-служители-на-кат-са-оправдани-в-дело-за-пасивен-подкуп-на-длъжностно-лице-news410386.html

Шестима служители на КАТ са оправдани в дело за пасивен подкуп на длъжностно лице

Варненският окръжен съд призна за невинни шестима служители на МВР по обвинения, че в качеството си на длъжностни лица са приели дар, за да не извършат действия по служба спрямо нарушител на пътя. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Срещу Красимир Димитров, Филиз Ахмедов, Красимир Георгиев, Димитър Димитров, Николай Николов и Ивайло Попов бяха отправени обвинения за четири случая, в които според прокуратурата са приели 20 лева подкупи, за да не съставят акт за административни нарушения. Твърденията не бяха доказани в съда.

Присъдата подлежи на въззивна проверка пред Апелативен съд Варна в 15-дневен срок от 2 октомври.

Димитър Бербатов: Не съм първа младост, уморявам се

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/03/2621206_dimitur_berbatov_ne_sum_purva_mladost_umoriavam_se/?ref=rss


Димитър Бербатов сподели пред "24 часа", че възрастта му започва да натежава и вече се уморява доста по-бързо.

Нападателят на ПАОК Димитър Бербатов за пръв път започна от първата минута на терена за своя тим при равенството 1:1 срещу "Борусия" (Дортмунд) в Лига Европа.

"Не съм първа младост. Срещу Дортмунд се уморих в края на мача. Не съм толкова млад вече. В такъв момент на човек му трябва повече време, за да се възстанови", сподели българинът.

Той подчерта...

Обама към Путин: Ще затънете в сирийското блато

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/03/2621200_obama_kum_putin_shte_zatunete_v_siriiskoto_blato/?ref=rss


Президентът на САЩ предупреди Русия, че едностранните ѝ военни действия в подкрепа на Башар ал Асад са "рецепта за катастрофа", с която рискува "да затъне в сирийското блато".

В първите си коментари по повод бомбардировките Барак Обама заяви, че Москва е била принудена да се намеси не заради силните си позиции, а заради слабостта на Асад и осъзнаването, че "е недостатъчно просто да го снабдяват с оръжие и пари". Управляващите в Дамаск се крепят единствено благодарение на подкрепата от Русия и Иран, "но в крайна сметка режимът на Асад ще падне", добави той.

"Опитът на Русия и Иран да засилят позициите на Асад и да се опитат да усмирят населението само ще ги накара да затънат в блатото и няма да свърши работа", каза Обама, критикуван в САЩ, че е позволил руснаците да започнат най-голямата от десетилетия демонстрация на сила в Близкия изток.

На критиците на американската стратегия да се бомбардира "Ислямска държава" и да се помага на умерени бунтовници, президентът отвърна: "Чувам хора да предлагат половинчати идеи като решения или да се опитват да омаловажават предизвикателствата на ситуацията. Бих искал да чувам въпроси да се задават въпроси от типа на  "Конкретно, точно, какво бихте направили, как ще го финансирате и по какъв начин ще го поддържате устойчиво?" Защото обикновено от критиците чувам само бръщолевене."


Започналите тази седмица военни действия на Русия в Сирия противоречат на американската стратегия и са "рецепта за катастрофа", смята Обама. "Не сме готови да сътрудничим с руската военна кампания, ако целта ѝ е да унищожи всички, които не са съгласни с Асад." Президентът предположи, че руският му колега Владимир Путин не прави разлика между ислямистите и умерената опозиция. "САЩ отхвърлят руското разбиране, според което терористи са всички, които са против Асад", заяви той и добави, че руските удари може в крайна сметка само да засилят "Ислямска държава".

Сирийският проблем не може да се реши единствено с военна намеса. "Ако не успеем местните сили да се съгласят някак да съществуват заедно, никаква военна намеса на САЩ няма да реши проблема и стигнахме до този извод благодарение на опита си от последните 10, 12, 13 години."

Източници на "Асошиейтед прес" заявиха във Вашингтон, че в Пентагона обсъждат дали да използват военна сила за защита на бунтовниците, обучавани и въоръжавани от американците, в случай, че бъдат бомбардирани от руснаците. Нямаме намерение да започваме в Сирия "опосредствана война" с Москва, отговори Обама и обясни, че за САЩ "е изгодно Русия да бъде отговорен и ефективен участник в световната политика, който да сподели с нас бремето на отговорността".

Вашингтон е готов да работи с Путин за политическо уреждане на конфликта и именно това Обама му заявил на първите от години сериозни двустранни разговори в ООН. "Казах му, че съм готов да работя с Русия, ако той се включи като брокер по организиране на преходен процес за смяна на властта в Сирия."

Американските и руските военни проведоха първите видеоконферентни консултации за това как да избягват инциденти и конфликти помежду си в небето над Сирия. На тях американците са изразили загриженост, че руските удари са в територии, където я няма "Ислямска държава" или има незначително присъствие.



Британският министър на отбраната Майкъл Фалън каза в интервю за лондонския в."Сън", че първите анализи на Лондон показвали, че само един от 20 руски удара е поразил обект на "Ислямска държава".
В четвъртък бомбардировка е разрушила джамия в град Джиср ал Шугур, над който сили на Асад са си върнали контрола по-рано тази година, казват източници от сирийските антиправителствени среди.

В петък в цялата провинция Хомс били отменени молитвите от опасения, че джамиите може да са мишени на руските самолети. "Улиците са почти пусти и неофициално има комендантски час", казва за "Ройтерс" жител на град Растан, който бе ударен в първия ден на руските бомбардировки.

На изток "Ислямска държава" също е отменила петъчните молитви в столицата си Ракка.

БСП обеща на шуменци работа и достойни доходи

http://www.cross.bg/shymen-ivan-kmet-1482844.html

/КРОСС/Кандидатът за кмет Иван Иванов призова съгражданите си да гласуват за красив и спокоен град.В препълнената зала на Драматичния театър Българската социалистическа партия откри официално кампанията си за местни избори 2015.Пред граждани и симпатизанти на левицата кандидатът за кмет Иван Иванов обеща заедно с целия си екип и групата съветници на БСП да работи за стимулиране на местния бизнес, за да гарантира работни места и достойни доходи на шуменци."Градът ни е в пълна готовност да започне да усвоява пълноценно европейските фондове. Държавата финансира санирането на жилищните сгради, но ние трябва да се погрижим прострасствата около тях да станат приятни за отдих.Имаме готова стратегия за задължане на младите хора в нашия град. Едно от условията за това е да има работещ бизнес, нови инвестиции, проекти, които да дадат тласък на икономиката на града ни. За да успеем с това, трябва да имаме бързо, прозрачно и ефективно административно обслужване, което аз и екипът ми гарантираме", категоричен бе кандидатът за кмет на Шумен Иван Иванов."Задачата пред мен и пред всички нас е да стъпим на постигнатото и да си поставим още по-високи цели. В годините сме показали, че можем да оценяваме постиженията, но също толкова добре се учим от грешките си и продължаваме напред - още по-мотивирани и уверени в успеха си", заяви Иванов

Цветанов връчи над 30 членски карти в Летница и подкрепи кандидата на ГЕРБ за кмет Таня Моврадинова

http://pik.bg/цветанов-връчи-над-30-членски-карти-в-летница-и-подкрепи-кандидата-на-герб-за-кмет-таня-мо-news410383.html

Цветанов връчи над 30 членски карти в Летница и подкрепи кандидата на ГЕРБ за кмет Таня Моврадинова

Видими резултати се постигат тогава, когато сме обединени. Затова нека всички да дадем подкрепата си за кандидата на ГЕРБ за кмет на Летница – Таня Моврадинова. Тя има голям опит в местната власт. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в Летница. Той бе в града, за да представи и подкрепи кандидата за кмет на общината Татяна Моврадинова и отбора на ГЕРБ - кандидатите за общински съветници и кметовете на кметства.  

„Таня е образован човек, който може да реализира много европейски проекти в общината.  Победата е голяма отговорност, затова тя ще получи подкрепата както на правителството в лицето на Бойко Борисов, така и на Парламентарната група на ГЕРБ“, заяви Цветанов. По думите му, победата не е гарантирана, затова всеки трябва да подходи мъдро и отговорно към бъдещето на децата си. Зам.-председателят на ГЕРБ призова жителите на Летница да дадат своята пълна подкрепа за най-добрия кандидат – Таня Моврадинова. 

По време на срещата зам.-председателят на партията връчи членските карти на над 30 новоприети членове на ГЕРБ. „Подкрепете силния отбор на ГЕРБ в община Летница. Номер 12 в бюлетината със сигурност ще преобрази цялата община“, каза Цветан Цветанов и пожела на новите членове да се влеят в общинската организация и да работят здраво за победата на ГЕРБ на местните избори на 25 октомври.

„Приятели, Вие ми дадохте куража да се кандидатирам. Вие ми споделихте своите очаквания и ми помогнахте със своите идеи, със своите предложения, които включих в програмата си. Ще работя открито, прозрачно, експертно и отговорно за повишаване качеството на живот на жителите на община Летница. Всички искаме младите да намират смисъл да останат тук и тук да отглеждат децата си. Ще работя за създаване на условия бизнесът да привлича средства и да създава още работни места тук”, обърна се към съгражданите си кандидатът на ГЕРБ за кмет на Летница Татяна Моврадинова.

Цветан Цветанов бе придружаван от кандидата на ГЕРБ за кмет на Ловеч Корнелия Маринова, от областния координатор на ГЕРБ Николай Нанков, от народния представител Антон Долапчиев и от общинския ръководител в Летница Андрей Моврадинов.

„На нож!“ с галош

http://www.cross.bg/politika-armiyata-otbranitelna-1482851.html

/КРОСС/Няма нищо лошо да си плащаме на чужда армия да ни пази с войска. Все пак българите имаме 500-годишен османски опит по темата, нали?Оставката на шефа на авиацията генерал Румен Радев не е изненадваща за мен. Тя беше безкрайно логична. Тя нито е политическа машинация, както се опитват увълчените за местна власт политици да я окачествят, нито е глезотия. Изненадва ме, че не последваха оставки и на други генерали в подкрепа на колегата си.Това, което истински ме шокира, е реакцията на управляващите и най-вече на лидера на ДСБ - Радан Кънев. Той каза буквално: "Правилната, смелата и вярна отбранителна политика е много по-важна от съдбата на един отделен офицер. Нито е първият, нито е последният". Може пък и да е прав лидерът на ДСБ.Да оставим съдбата на един генерал - те са пешки на шахматната дъска - жертваш, заменяш, играеш си с тях. Това им е работата, нали? Шокира ме първата част на изказването. Какво по дяволите означава "правилната, смелата и вярна отбранителна политика". Каква политика? Чия политика? Аз такава не виждам, при това от много години. Нима е смела и вярна политика да оставиш армията си по галоши? Буквално.Преди седмица чухме възбуждащата национализма ни новина, че сме били готови и способни да свалим руски военни самолети. Не уточниха единствено с какво, защото все пак българите не сме джедаи да сваляме обекти със силата на мисълта. Ние боеспособна авиация към момента нямаме. Безумно е положението във войската

За спасяването на един розов пеликан

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2015/10/03/2620650_za_spasiavaneto_na_edin_rozov_pelikan/?ref=rss


В средата на септември Спасителният център за диви животни приема четири тежко ранени розови пеликана. Усилията на ветеринарите там са последната надежда за спасението им. Преди това красивите птици са намерени в тежко състояние под далекопроводи в близост до Бургас, където напоследък доста пеликани намират смъртта си.

Причините за зачестилите инциденти засега не са ясни, но РИОСВ ще работи по изясняването и овладяването на проблема. В страната ни розовият пеликан е изключително...

Кандидатката за кмет с хитова прическа: С нея съм от 45 г., обидена съм от подигравките!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021977


"Обидена съм на медиите за подигравките заради моята прическа. За последен път говоря за нея. Показах ви мои снимки и като 20-годишна, и като 5-годишна. С тази прическа съм от 45 години. И ще продължавам да съм с нея, докато изобщо имам възможност да я поддържам." Това обяви в сутрешния блок на Нова телевизия Антоанета Лазарова - кандидатът за

Колко ще ни струва зимата?

http://www.moreto.net/novini.php?n=302876

"През този отоплителен сезон българските граждани ще имат по-малко разходи за отопление заради поевтиняването на природния газ”, заяви в „Събуди се” министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Във връзка с цената на тока тя заяви, че ведомството организира проверки в трите ЕРП-та и електроенергийния системен оператор, като целта им е да се установи каква е подготовката им за есенно-зимния сезон.

Алпинисти от почти всички краища на страната изкачват сградата на Общината в Пазарджик

http://pik.bg/алпинисти-от-почти-всички-краища-на-страната-изкачват-сградата-на-общината-в-пазарджик-news410377.html

Алпинисти от почти всички краища на страната изкачват сградата на Общината в Пазарджик

В Пазарджик се проведат състезания за изкачване на сградата на Общината, като стартът бе даден в 10.00 часа, съобщи Иво Колчаков, организатор на проявата, предаде "Фокус".

Тази година, освен традиционното изкатерване по релефа на Общината, ще бъде включена и една нова дисциплина- изкатерване по фиксирано въже, като участниците ще носят 10кг. торба.

Височината на сградата е около 50м. „Състезанието за изкатерване по релефа на сградата ще бъде за най-високо изкачване, за достигналите еднаква височина, като за по-добър ще се смята изкатерилият се за по- бързо време. Обезопасяването ще бъде с горна осигуровка. Желателно е участниците да си носят лични сбруи и обувки за катерене“, уточни Колчаков. Второто състезание ще бъде за изкатерване по фиксирани въжета, като към участниците бъде прикачена 10кг. торба.

Това състезание ще бъде за скорост на изкачване, няма да има значение кой какъв тип съоръжения използва. Броят на съоръженията също е без значение, като минимум две от тях трябва да бъдат надеждно свързани към сбруята. Организаторите ще осигурят два комплекта пещерни сбруи, гръдни ленти, майони, осигурителни ремъци, карабинери, гръдни, водещи и крачни самохвати, както и педали. „Участниците, които използват други съоръжения, ще трябва да си ги донесат сами.

Спускането надолу ще се осигури от организаторите посредством второ въже. Участниците, които представят документ за завършен курс - пещерняк, ще могат да се спуснат сами, ако желаят“, каза още организаторът. Всички лични съоръжения трябва да имат СЕ сертификат.

В състезанията може да участва всеки желаещ, който е физически здрав. Досега участие са заявили ентусиасти от почти всички краища на страната. След края на състезанието ще бъдат раздадени награди под формата на ваучери на най- добрите участници в различните дисциплини.

"Беновска пита" в разгара на предизборната кампания, вижте кои гости е поканила журналистката

http://pik.bg/беновска-пита-в-разгара-на-предизборната-кампания-вижте-кои-гости-е-поканила-журналистката-news410373.html

"Беновска пита" в разгара на предизборната кампания, вижте кои гости е поканила журналистката

Илиана Беновска за пореден път е поканила най-интересните известни хора в своето предаване по Канал 3 "Беновска пита".

Гостите на журналистката ще коментират горещи теми, свързани с предизборната кампания преди местните избори.

Беновска ще пита в събота от 5 часа следобед:Кой и на какво
основание иска и може да управлява България?

Ще отговарят:

17.00 Светлин Танчев, съпредседател на ПГ на ПП БДЦ, съпредседател на КП „Народен съюз“, лидер на ГД  БРБ

17.25 Иван Ибришимов, кандидат за кмет на Дупница от  БСП – Лява България

17.45 проф.
Вили Лилков, кандидат за кмет на София от МК РБ-София

18.00 Николай Ненчев, министър на отбраната, от РБ

18.30 Ясен Тодоров, председател на „Комисията по професионална етика и превенция на корупцията" към ВСС

18.50 Явор Нотев, заместник-председател на 43 НС, член на Централния Сбор на ПП Атака

19.15 Джефри ван Орден ,заместник- председател на групата на Европейските Консерватори и Реформисти в ЕП.

Беновска ще пита в неделя от 5 часа следобед:Кой и на какво
основание иска и може да управлява България?

Ще отговарят:

17.00 Иво Димитров, кандидат за кмет на Димитровград от ПП ГЕРБ

17.25 Мария Календерска, кандидат за кмет от ПП ББЦ и Николай Бареков, член на ЕП от ПП Европейски консерватори и реформисти, председател на ПП ББЦ

17.55  Цветалин Пенков, кандидат за кмет на Девин от КП БСП – Лява България

18.15 проф.д-р инж. Николай Михайлов,ръководител на катедра „Пътища“ в
УАСГ,председател на СД на "Трейс Груп Холд" АД

18.45 Пламен Димитров, президент на КНСБ
19.15 Чавдар Пейчев, временен парламентарен секретар на  ПГ на ПП БДЦ

Бербатов: Не съм толкова млад вече, уморявам се

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021978


"Вече не съм първа младост", признава българската звезда на ПАОК Димитър Бербатов след равенството 1:1 с Борусия (Дортмунд) в Лига Европа. Берба излезе за първи път като титуляр и беше заменен в края под бурните аплодисменти на емоционалните фенове на стадион "Тумба" в Солун. "Срещу Дортмунд се уморих в края на мача. Не съм толкова млад вече.

Бербатов: Не съм толкова млад вече, уморявам се

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021980

"Вече не съм първа младост", признава българската звезда на ПАОК Димитър Бербатов след равенството 1:1 с Борусия (Дортмунд) в Лига Европа. Берба излезе за първи път като титуляр и беше заменен в края под бурните аплодисменти на емоционалните фенове на стадион "Тумба" в Солун.
"Срещу Дортмунд се уморих в края на мача. Не съм толкова млад вече.
"Вече не съм първа младост", признава българската звезда на ПАОК Димитър Бербатов след равенството 1:1 с Борусия (Дортмунд) в Лига Европа. Берба излезе за първи път като титуляр и беше заменен в края под бурните аплодисменти на емоционалните фенове на стадион "Тумба" в Солун. "Срещу Дортмунд се уморих в края на мача. Не съм толкова млад вече.

Спонсорите Coca-Cola и McDonald’s: Блатер да напусне FIFA

http://offnews.bg/news/n_1/n_567033.html

Четири от основните спонсори на FIFA - Coca-Cola, McDonald’s, Visa и Budweiser - призоваха президента Сеп Блатер да напусне веднага ръководството на организацията заради кризата, предизвикана от огромния корупционен скандал. Драматичната намеса на четирите най-големи спонсора от късните часове в петък увеличава напрежението върху 79-годишния Блатер, срещу когото преди седмица швейцарски прокурори започнаха криминално разследване за злоупотреба със служебно положение и присвояване на парични средства. Швейцарската прокуратура уточни, че Блатер е заподозрян в "незаконно плащане" на 2 милиона швейцарски франка (2 050 000 долара) на Платини за сметка на ФИФА, за извършена от него работа в периода януари 1999 г. - юни 2002 г.. Плащането е направено през февруари 2011 г. Прокуратурата подозира Блатер в "нарушение на възложените му функции" при подписването на договора от 2005 г. с Карибския футболен съюз. Тогава президент на съюза е бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър, който е един отарестуваните в скандала за корупция в организацията. Прокуратурата смята, че тези договори са неизгодни и са нанесли финансови щети на ФИФА, а Блатер действал срещу интереса на организацията и компанията Fifa Marketing & TV AG. Четирите американски компании са под напрежение заради очакването да заемат твърда позиция по скандала още от началото му през месец май . Тогава американското Министерство на правосъдието обвини Международната футболна федерация (FIFA) в корупция, пране на пари, рекет и други престъпления. Конкретните обвинения бяха свързани с избора на Русия и Катар за домакини на предстоящите световни първенства по футбол (през 2018 и 2022 г.). В рамките на разследванията в Цюрих бяха арестувани 14 души. 7 от тях са високопоставени служители на ФИФА. Блатер не беше сред арестуваните. Действията на спонсорите дойдоха седмица, след като Блатер беше обвинен от швейцарската прокуратура. "Няма значение какво казва Блатер. Ако хората, които плащат, искат промяна във FIFA, те ще я получат", коментира Грег Дюк, председател на футболната асоциация. От Coca-Cola - един от петте най-важни партньора на FIFA - заявиха: "В доброто на играта Coca-Cola призовава президента на FIFA Йозеф Блатер да се оттегли незабавно, така че да може сериозно да започне надежден и сериозен процес на реформи". В координация с Coca-Cola Visa - също сред най-големите спонсори на FIFA - призова Блатер да подаде оставка незабавно. От McDonald’s, спонсор от второ ниво, обявиха: "Би било в интерес на играта, ако президентът на FIFA Сеп Блатер се оттегли незабавно, така че процесът на реформи да продължи с необходимото доверие". Блатер, от своя страна, не възнамерява да подава оставка. Негов адвокат заяви: "Докато Coca-Cola е ценен спонсор на FIFA, господин Блатер с уважение към тях отказва да се съгласи с позицията им и вярва, че ако той напусне сега, това няма да е най-доброто за FIFA, нито че ще осигури напредък в процеса на реформа. И затова той няма да подаде оставка". Скандалът във FIFA избухна в навечерието на изборите за президент на федерацията. Тогава върху Блатер бе оказан натиск да се оттегли, но той не го направи и на 29 май беше преизбран за пети мандат, след като Али бин ал-Хусейн оттегля кандидатурата си след първия тур. На 2 юни 2015 г. Блатер обяви, че ще напусне президентския пост, но ще изпълнява задълженията до новите избори за президент.

Вл. Чуков стряскащо: Руските бомбандировки вещаят огромна бежанска вълна

http://frognews.bg/news_98879/Vl-CHukov-striaskashto-Ruskite-bombandirovki-veshtaiat-ogromna-bejanska-valna/

Сирия никога не е била толкова разделена, колкото сега. Всички тези действия ще доведат до една огромна бежанска вълна. Това заяви пред Нова телевизия арабистът Владимир Чуков по повод бомбардировките на Русия над "Ислямска държава" в Сирия.

За правописа на Камата

http://www.cross.bg/hristo-stoichkov-greshki-1482850.html

/КРОСС/Тези дни Христо Стоичков написа в мрежата няколко думи с правописни грешки. Голяма работа! Форумите направо се разпукаха. То не бяха селянин, цървул и подобни. Но най-любопитното и интересното от всичко е, че голяма част от злостните коментари под новината имаха нужда от коректор, защото бяха натъпкани с правописни грешки. Отдавна наблюдавам процеса на омраза към успешните българи, но всичко има някакъв предел. И се питам сега откъде на къде точно Христо Стоичков трябва да пише без грешки? От къде на къде точно той трябва да бъде изряден в правописа? И ми е много любопитно, ако се направи всенароден тест сред всички нас, българите, колко ще пишат без грешка? Предполагам, че като се тегли чертата, ще останат най-много десет процента. Царе сме на това да бъдем обвинители към другите, а изобщо да не забелязваме себе си. Това според мен е една от причините да вървим напред, към бъдещето със ситни, ситни крачки. В един момент ще излезе, че точно Камата е виновен за проблемите на образователната система, за българската култура, за многото университети, произвеждащи кадри, които не знаят после на кой свят са. Или направо - за цялата неграмотност на нацията. Ако беше университетски преподавател или учител, разбирам. Ако беше човек с претенция за интелектуалец, разбирам. Но точно от Христо Стоичков да се изисква да бъде отличник в правописа ми идва малко в повече. И някъде тук си давам сметка, че много бързо забравяме

Американска ракета удари болница в Афганистан, поне деветима загинаха

http://www.mediapool.bg/amerikanska-raketa-udari-bolnitsa-v-afganistan-pone-devetima-zaginaha-news239981.html

Болница в афганистанския град Кундуз е частично разрушена при бомбардировка. Поне деветима души са загинали, а повече от 30 са в неизвестност, съобщиха от "Лекари без граници", цитирани от Ройтерс. От организацията заявиха, че са дълбоко шокирани от нападението и убийството на техни служители, както и от тежките последици за здравното обслужване в Кундуз. Говорител на мисията на НАТО в Афганистан каза, че е възможно американски въздушен удар да е улучил болницата в Кундуз. Ударът е бил нанесен срещу "хора, които са застрашавали коалиционните сили, но е възможно да е причинил съпътстващи щети в медицинския център", каза говорителят полковник Брайън Трайбъс.

Американска ракета удари болница в Афганистан

http://www.mediapool.bg/amerikanska-raketa-udari-bolnitsa-v-afganistan-news239981.html

Болница в афганистанския град Кундуз е частично разрушена при бомбардировка. Поне деветима души са загинали, а повече от 30 са в неизвестност, съобщиха от "Лекари без граници", цитирани от Ройтерс. От организацията заявиха, че са дълбоко шокирани от нападението и убийството на техни служители, както и от тежките последици за здравното обслужване в Кундуз. Говорител на мисията на НАТО в Афганистан каза, че е възможно американски въздушен удар да е улучил болницата в Кундуз. Ударът е бил нанесен срещу "хора, които са застрашавали коалиционните сили, но е възможно да е причинил съпътстващи щети в медицинския център", каза говорителят полковник Брайън Трайбъс.

Ракета удари болница в Афганистан, предполага се, че е американска

http://www.mediapool.bg/raketa-udari-bolnitsa-v-afganistan-predpolaga-se-che-e-amerikanska-news239981.html

Болница в афганистанския град Кундуз е частично разрушена при бомбардировка. Трима медици са убити, а други повече от 30 души са в неизвестност, съобщиха от "Лекари без граници", цитирани от Ройтерс. От организацията заявиха, че са дълбоко шокирани от нападението и убийството на техни служители, както и от тежките последици за здравното обслужване в Кундуз. Говорител на мисията на НАТО в Афганистан  каза, че е възможно американски въздушен удар да е улучил болницата  в Кундуз. Ударът е бил нанесен срещу "хора, които са застрашавали коалиционните сили, но е възможно да е причинил съпътстващи щети в медицинския център", каза говорителят полковник Брайън Трайбъс.

"Мерцедес" е на загуба във Формула 1 със 76.9 млн. паунда

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/03/2621199_mercedes_e_na_zaguba_vuv_formula_1_sus_769_mln_paunda/?ref=rss


Отборът на "Мерцедес" обяви загуби в размер на 76,9 млн. паунда за изминалия сезон във Формула 1, въпреки че спечели титлата както при пилотите, така и при конструкторите.

Приходите на отбора са се увеличили от 125,2 млн. паунда до 146,9 млн., но оперативните разходи също са нараснали, което води и до загубите, които регистрира фирмата.

За миналия сезон оперативните разходи са били в размер на 240 млн. паунда, докато за сравнение, година по-рано те са били малко над 190...

Миков: Сигурността определено е най-големият проблем на София

http://pik.bg/миков-сигурността-определено-е-най-големият-проблем-на-софия-news410372.html

 Миков: Сигурността определено е най-големият проблем на София

"Сигурността определено е най-големият проблем на София". Това каза председателят на БСП Михаил Миков в предаването „Събуди се” по Нова ТВ.

„Там усилията трябва да бъдат съвместни и на общината и на държавата, защото ресурсите на държавата, която разполага с полицейския ресурс трябва да бъдат осигурени от съответната община в името на сигурността на гражданите. Същото се отнася и за здравеопазването, с детските градини. Когато градът расте, трябва да предвидиш предварително жилищните кутийки, особено в т.нар. спални на София, които навремето бяха жилищни райони. Не може само пътят да е добър”, заяви Миков.

Той коментира, че дясното управление на София за 25 години първо е приватизирало различни държавни обекти, разпродало е градинките и градините, а сега строи, за да се харчат пари и строителният бизнес да върви. „Знаете, че някои важни пътни артерии на София се правят по няколко пъти като Цариградско шосе. Строителството има смисъл тогава, когато наистина се извършва качествено, спазват се договорите и неустойките”, добави Миков.

Според него БСП е вечната партия, защото политическите проекти, какъвто е и ГЕРБ, минават за малко, ползват дейци, структури, организация на предишни партии, каквато е била НДСВ и каквато е СДС, за да реализират власт. „Приватизират това и онова, след това се оправдават с някой друг. Десницата защитава много добре интересите на едрия капитал”, посочи председателят на БСП.

Той отбеляза, че сега ще се дава на концесия военната авиация и подкани военния министър да си ходи. „За около година време, в което е министър, не успя да осигури поправките на българските самолети, а сега иска да влезем в приключението да взимаме под наем въздушни сили. Неслучайно, шефът на въздушните сили си подаде оставката”, уточни Миков.

По думите му освен въпросът за националното достойнство, това е показало едно абсолютно отсъствие на възможност на Николай Ненчев да управлява отбраната на страната и такъв важен сегмент като въздушната отбрана. „Да си събира багажа министърът и да си тръгва”, допълни Михаил Миков.

Младшата на Черно море не можа да вкара на Локо (Пд)

http://petel.bg/Mladshata-na-CHerno-more-ne-mozha-da-vkara-na-Loko--Pd-__129150

Юношите младша възраст на Черно море завършиха 0:0 с Локомотив (Пд) в мач от VII кръг на елитна група до 17 години на терена под Аспаруховия...

Коритаров: Конфликтът в Сирия ще се разшири географски

http://petel.bg/Koritarov--Konfliktat-v-Siriya-shhe-se-razshiri-geografski__129151

кадър: Нова тв „Има сериозен потенциал конфликтът в Сирия да се разшири географски и да се включат нови участници в битката. При всички...

Край на проверките за „златния влак на нацистите“

http://www.bnews.bg/article-142180

През месец август двама мъже - полякът Пьотър Копер и германецът Андреас Рихтер, увериха, че открили блиндиран влак, дълъг 98 метра и заровен на дълбочина 8 - 9 метра под земята.

Rodong Sinmun: Сеул се опитва да увеличи натиска върху Пхенян с помощта на външни сили

http://www.cross.bg/rodong-sinmun-sever-1482846.html

/КРОСС/Сеул „се стреми да получи външна подкрепа за засилване на натиска върху Пхенян под претекст за „опасност от провокации от север", пише националният вестник на КНДР Rodong Sinmun. Изданието коментира първата тристранна среща на ръководителите на дипломатическите представителства на САЩ, Япония и Южна Корея от 29 септември, на която са обсъждали ситуацията на Корейския полуостров.Според Rodong Sinmun „политиката на Юга е насочената към засилване на конфронтацията с сънародниците им на север и ще осуети всички опити за постигане на национално помирение и нормализиране на отношенията между корейските държави".

Убиха наркотрафикант, "главата му" бе оценена на 5 млн. долара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021974

Един от най-търсените наркотрафиканти в света Виктор Рамон Наваро, по-известен като Мегатео, бе убит в северната част на Колумбия, недалеч от границата с Венецуела.
Според експертите убийството на Мегатео е тежък удар срещу наркомафията и по този начин се слага край на дългогодишното му издирване в района,
Един от най-търсените наркотрафиканти в света Виктор Рамон Наваро, по-известен като Мегатео, бе убит в северната част на Колумбия, недалеч от границата с Венецуела. Според експертите убийството на Мегатео е тежък удар срещу наркомафията и по този начин се слага край на дългогодишното му издирване в района,

7-те открития на “Кюриосити”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021233

“Кюриосити” e ровър, който е изстрелян на 26 ноември 2011 г. от Земята и каца успешно в кратера Гейл на Марс на 6 август 2012 г. Мисията на марсохода е да изучи климата и геологията на планетата. Въз основа на данните учените от НАСА се надяват да разберат доколко Марс е пригоден за живот.
- Марсоходът “Кюриосити” установи наличието на въглерод,
“Кюриосити” e ровър, който е изстрелян на 26 ноември 2011 г. от Земята и каца успешно в кратера Гейл на Марс на 6 август 2012 г. Мисията на марсохода е да изучи климата и геологията на планетата. Въз основа на данните учените от НАСА се надяват да разберат доколко Марс е пригоден за живот. - Марсоходът “Кюриосити” установи наличието на въглерод,

Трафикът под Ламанша спря заради проникнали бежанаци

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/trafikyt-pod-lamansha-spria-zaradi-proniknali-bezhanaci-6043304

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че притокът на бежанци към Европа се използва от някои чуждестранни лидери, за да отслабят политически ЕС

Туск: Чужди лидери искат да отслабят ЕС чрез бежанците

http://www.cross.bg/tysk-element-voenni-1482848.html

/КРОСС/Притокът на бежанци към Европа се използва от чужди лидери, за да отслабят политически ЕС, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на форум в полския град Сопот, цитиран от информационните агенции и бтв. "Бежанците станаха елемент от политическата конфронтация, а някои политици ги превръщат в елемент на пазарлък, или дори в нов елемент на хибридната война, чийто първи признаци видяхме в Крим и в Източна Украйна", обясни Туск. И изрично подчерта, че "не говоря само за Русия". Председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди, че ЕС ще приема военни бежанци и предупреди за опасността от връщането на стени по забравените граници вътре в Шенгенското пространство. Той разкритикува "предлаганите от някои държави военни решения в Сирия", които според него създават опасност "да накарат осемте милиона изселени в рамките на страната си сирийци да напуснат родината си".

Американска ракета удари болница в Афганистан

http://www.cross.bg/amerikanska-raketa-ydari-bolnitza-v-afganistan-1482849.html

/КРОСС/Възможно е американски въздушен удар да е улучил болницата на "Лекари без граници" в афганистанския град Кундуз, заяви говорител на НАТО, цитиран от Франс прес.При бомбардировката загинаха най-малко трима души.Ударът бе нанесен срещу "хора, които застрашаваха коалиционните сили и е възможно да е причинил съпътстващи щети в намиращ се наблизо медицински център", каза говорителят на мисията на НАТО в Афганистан полковник Брайън Трайбъс.

Г. Коритаров: Москва да се удари с нови санкции заради Сирия

http://frognews.bg/news_98881/G-Koritarov-Moskva-da-se-udari-s-novi-sanktsii-zaradi-Siriia/

Ако има мъжество и енергия в Западния свят сега е моментът за нови санкции към Русия тъкмо заради нападението в Сирия.Докато укротена Москва седне на масата за преговори със смекчена позиция. Това каза в "Събуди се" по Нова телевизия журналистът Георги Коритаров.

ЕКСКЛУЗИВНО - Автосалон Франкфурт 2015 от първо лице!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021509

Главният редактор на сп. "Авто Труд" Георги Луканов лично отиде, видя и провери колите от бъдещето - 60 световни премиери, всевъзможни возила от всякакъв клас, прототипи и еко експерименти.
Целия репортаж с уникални снимки, правени от автора, всичко най-интересно от салона и неговата атмосфера, можете да видите само в новия брой на "Авто Труд".
Главният редактор на сп. "Авто Труд" Георги Луканов лично отиде, видя и провери колите от бъдещето - 60 световни премиери, всевъзможни возила от всякакъв клас, прототипи и еко експерименти. Целия репортаж с уникални снимки, правени от автора, всичко най-интересно от салона и неговата атмосфера, можете да видите само в новия брой на "Авто Труд".

ЕКСКЛУЗИВНО - Автосалон Франкфурт 2015 от първо лице!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021488

Главният редактор на сп.
Главният редактор на сп. "Авто Труд" Георги Луканов лично отиде, видя и провери колите от бъдещето - 60 световни премиери, всевъзможни возила от всякакъв клас, прототипи и еко експерименти. Целия репортаж с уникални снимки, правени от автора, всичко най-интересно от салона и неговата атмосфера, можете да видите само в новия брой на "Авто Труд".

Арест за бившето гадже на Малина, имал наркотик в колата

http://www.bnews.bg/article-142179

Полицаите подложили колата на бившето гадже на фолкдивата на щателна проверка, при която е открит канабис.

Обама: Стратегията на Русия в Сирия е гарантирана катастрофа

http://www.investor.bg/drugi/338/a/obama-strategiiata-na-rusiia-v-siriia-e-garantirana-katastrofa-203442/

Руският президент Владимир Путин не прави разлика между Ислямска държава и умерената сирийска опозиция, смята американският президент

Затруднява се движението на входа на Варна откъм магистрала "Хемус" заради ремонт

http://www.moreto.net/novini.php?n=302878

От днес е затруднено движението по булевард „Владислав Варненчик" в отсечката от входа на Варна откъм магистрала „Хемус" до кръстовището с бул. „Република". Това съобщиха от Община Варна за Moreto.net. Причината е строително - ремонтни дейности.

14 дни продължава мистерията около изчезването на 20-годишния Момчил

http://plovdiv.actualno.com/14-dni-prodyljava-misterijata-okolo-izchezvaneto-na-20-godishnija-Momchil-news_499121.html

Продължава мистерията около изчезването на 20-годишния Момчил Семерджиев, който е в неизвестност от 18 септември. Два дни, след като се връща от бригада в САЩ, следите му се губят безследно, припомня "Нова телевизия". След 4 месеца работа като спасител на 16 септември той се прибира в Пловдив. Разказва на брат си, че е доволен от парите, които е изкарал на студентската бригада. Два дни след това събира приятелите си вкъщи, за да отпразнуват завръщането му в България. В полунощ момчетата се качв

Кандидат-кметът на Световрачене: Не съм луд. Приемат ме такъв, какъвто съм

http://sofia.actualno.com/Kandidat-kmetyt-na-Svetovrachene-Ne-sym-lud-Priemat-me-takyv-kakyvto-sym-news_499125.html

Не съм луд. Населението ме приема такъв, какъвто съм. Хората ми се възхищават, че поддържам българския дух. Това заяви в ефира на "Нова телевизия" кандидатът за кмет на софийското село Световрачене Първан Тошев, който коментира критиките за външия си вид и избраните от него дрехи на предизборния плакат за местния вот този месец.   Тошев обясни, че винаги на официални случаи се е обличал в традиционни български дрехи, като в студиото на телевизията също беше с народна носия. Кандидатът за

Всички учители и директори с оценки от 2016-а

http://www.cross.bg/podkrepa-ychiteli-ychitelite-1482845.html

/КРОСС/През 2016 г. ще има атестация на всички учители и директори у нас - общо 91 000 души. Образователното министерство още избистря критериите, на които те трябва да отговарят, за да бъдат отличници. Ясно е обаче какво ще се случи с „двойкаджиите" - справят ли се зле първия път, ще получат помощ и наставник, съобщава Нова телевизия. След година - отново ще ги оценят. И ако не са напреднали достатъчно - възможно е да загубят работата си. Детската атестация звучи така: „Господин Петьо е много добър". Господин Петьо - или Петър Велков е учител от две години, но за това време е оценяван многократно и то не само от децата. Преподавателите към фондация „Заедно в час" се оценяват всеки учебен срок. „Много натоварващо и емоционално е да си в класната стая. Важно е да имаш подкрепа. Атестацията е един вид подкрепа към учителя, аз поне така я приемам. Подкрепят го и от фондацията. „Представянето в началото винаги е по-колебливо, но когато се идентифицират конкретни области на проблеми и се осигури подкрепа, обикновено има сериозен напредък и при учителите, и при техните ученици", коментира Нели Колева от фондация „Заедно в час". Експертите смятат, че оценяването трябва да се прави по-често, а не през четири години. Донякъде учителите са свикнали с това - оценки получават всяка година, за тях получават и диференцирано заплащане

Готвят богата програма за празника на Стара Загора

http://pik.bg/готвят-богата-програма-за-празника-на-стара-загора-news410366.html

Готвят богата програма за празника на Стара Загора

Концерти, спортни и културни събития, празнични веселия, Бирфест и Луна парк за най-малките и включва програмата за честването на празника на Стара Загора – 5 октомври, съобщиха от Общината.

В парк „Пети октомври“ вече започна Брифест, който ще продължи до 11 октомври. За повдигане на градуса, всяка вечер тук ще се се изявяват местни и гостуващи популярни рок и поп-банди, който ще продължи до 11 октомври.

В южната част на най-новия прак в града пък вече работи Луна парк с атракциони за най-малките.

В самия празничен ден 5 октомври, от 9.00 часа в катедрален храм „Свети Димитър" ще се състои тържествена Света литургия, а час по-късно на площада пред Общината ще започне военен ритуал за издигане на националното знаме.

Химнът на Република България за първи път ще бъде изпълнен акапелно от гост-солиста Александър Крунев.

Зад пилоните на знамената ще застанат Петра Мечева – новият носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ и номинираните за наградата – Снежина Дескова и Пенка Павлов. На трибуната при гостите ще бъдат и делегации от побратимените градове Крушевац, Самара и Новгород.

Празничното шествие с участието на представителите на областната и общинската администрация, Тракийския университет, културни институти и учебни заведения в града ще тръгне по централния булевард в 10,30 часа.

Час по-късно на площада пред общината ще започне концерт на Фестивален военен оркестър – с представители на военните оркестри от Велико Търново и Стара Загора. Традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон' 2015" се открива от 18.00 ч. в изложбена зала „Байер".

Кулминацията на празничната програма е големият концерт на „Комиците“ под наслов „Аз обичам Стара Загора!", който ще започне в 18,30 часа. В него участват, Любо Нейков, Ненчо Илчев, Петьо Петков, Влади Ампов – Графа, Михаела Филева, Вензи и Били Хлапето. Празничният ден ще завърши с ефектни илюминациии и фойерверки.

Как Apple стана причина Instagram да забрани разголените снимки

http://www.cross.bg/instagram-snimki-apple-1482847.html

/КРОСС/Популярната социална мрежа за споделяне на снимки често е критикувана за решението си да не позволява на жените да публикуват кадри, в които се виждат зърната на техните гърди. Причината за това решение се оказва, че е Apple. Това е заявил изпълнителният директор на Instagram Кевин Систром по време на конференцията Dazed Media в Лондон, съобщава онлайн изданието Mic. Обяснението на Систром е съвсем семпло. Магазинът за мобилни приложения на Apple категорично забранява определен тип съдържание в приложенията. Сред тях попада и прекомерната голота. Накратко, ако Instagram разрешава качването на такив снимки, когато някой потребител се оплаче, това може да доведе до свалянето на приложението от App Store и блокирането му за iOS. Единственият начин това да се промени е, Instagram да стане приложение, което е разрешено да се използва само от лица над 17-годишна възраст. В момента рейтингът на приложението е за над 12-годишни. Instagram обаче не възнамерява да променя рейтинга си, защото има много млади потребители, които използват приложението и искат да споделят и гледат нормални снимки, казва Систром. Изданието Mic обаче отбелязва, че твърдението на Систром не издържа логически и изглежда повече като прехвърляне на вината от Instagram към Apple и бягане от отговорност. Изданието се аргументира с факта, че рейтингът на Twitter е 4+, но в микроблога могат да се споделят не само леко разголени снимки, но и порнографско съдържание

6000 лева са откраднати от къща в Пловдив, използвана за офис на фирма

http://pik.bg/6000-лева-са-откраднати-от-къща-в-пловдив-използвана-за-офис-на-фирма-news410365.html

6000 лева са откраднати от къща в Пловдив, използвана за офис на фирма

6000 лева са откраднати от къща в Пловдив, използвана за офис на фирма, съобщиха от МВР-Пловдив.

Вчера 42-годишен пловдивчанин е подал сигнал в Трето Районно управление „Полиция”-Пловдив, че от първия етаж на къща на бул. “Васил Априлов”, използвана за офис на фирмата му, е била извършена кражба на пари.

От чекмедже са били откраднати 6000 лева оборотни пари. 
Работата по случая продължава.

Обединена Германия в разединяваща се Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021485

Унищожените преди 25 години прегради днес отново се вдигат, макар и с различна цел

Преди 25 години на 3 октомври 1990 г. Германия си върна единството - и до днес Денят на германското единство се празнува като национален празник на тази най-могъща икономически страна от ЕС.  На 3 октомври 1990 г. ликува не само Германия,
Унищожените преди 25 години прегради днес отново се вдигат, макар и с различна цел Преди 25 години на 3 октомври 1990 г. Германия си върна единството - и до днес Денят на германското единство се празнува като национален празник на тази най-могъща икономически страна от ЕС. На 3 октомври 1990 г. ликува не само Германия,

По-ниски цени през уикенда в Народния до края на 2015 г.

http://www.cross.bg/teatur-zaedno-biletite-1482841.html

/КРОСС/ Народният театър "Иван Вазов" обяви специално намаление в цените на билетите си за постановките, които се играят през почивните дни до края на годината. Всеки зрител може да купи от 3 до 10 броя билети за съботните и неделни постановки на трите сцени на театъра до 31 декември 2015 г. Билетите „Заедно на театър - 1" са на цени от 8 и 10 лв. за Голяма сцена, 8 и 6 лв. за Камерна сцена и 6 лв. за Сцена на IV етаж. На този адрес може да видите програмата на театъра. Предложението за намалената цена обаче не е валидно за премиерните „Каквато ти ме искаш", „Процесът против богомилите", „Гео", „Лунатици" и „Дългият път на деня към нощта". Билетите „Заедно на театър - 1 " дават възможност на зрителите да купят същия брой билети (от 3 до 10 бр.) „Заедно на театър - 2 " за един избран от тях спектакъл на половин цена. Зрителите могат да ги купят веднага на билетните каси на театъра или да ги резервират. Резервацията е със срок 10 дни от датата на закупуване на билетите „Задно на театър - 1". Зрителите, които са направили тази резервация, могат да вземат билетите „Заедно на театър - 2" само срещу представяне на вече закупени билети „Заедно на театър - 1". За Деня на будителите на 1 ноември 2015 г

Свещеник: Синодът трябваше да говори за мигранти, не за бежанци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021951

Трябва да се освободим от страховете си по отношение на бежанците. Около това мнение се обединиха представители на различни религиозни общности у нас в „Тази събота” по bTV.
„Трябва да има разум и той трябва да бъде трезвен, не трябва да се поддаваме толкова на емоциите и на страховете си”, каза Добромир Димитров,
Трябва да се освободим от страховете си по отношение на бежанците. Около това мнение се обединиха представители на различни религиозни общности у нас в „Тази събота” по bTV. „Трябва да има разум и той трябва да бъде трезвен, не трябва да се поддаваме толкова на емоциите и на страховете си”, каза Добромир Димитров,

Част от "Виница" остава без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=302877

Поради повреда част от квартал "Виница" ще бъде без вода днес до 14 часа. Това съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net.

Миков във Враца: Николай Иванов има нашата мощна подкрепа

http://www.cross.bg/vratza-ivanov-mikov-1482843.html

/КРОСС/„Николай Иванов има нашата мощна подкрепа за предстоящите избори. Сигурен съм, че той ще е следващият кмет на Враца", заяви пред събралите се стотици врачани на площада в центъра на града председателят на НС на БСП Михаил Миков. „В последните години на дясно управление, северозападдът се превърна в нарицателно за забрава на хората от другата България. Николай Иванов и съветниците от БСП, нашите кметове от врачанска област, видинска област, монтанска област- през цялото това време се бориха за вас, за хората и успяваха - да ревизират проекти, да създават възможности за един друг живот на хората с ниски доходи, на учениците от бедни семейства", заяви Миков. По думите му това би било невъзможно, ако зад групата съветници и кметове не стоеше БСП. Той почерта, че БСП има твърди принципи, от които не отстъпва - не влезе в управление, не подкрепи заема от 16 млрд.лв, не подкрепи разделянето на гражданите на социално значими и незначими в здравеопазването. „Ние не излъгахме тези, които ни подкрепиха. Ние защитавахме интерсите на голяма част от българските граждани", припомни Миков. Михаил Миков подчерта, че случилото се в последната една година под дясното управление има последици. Той призова гражданите на Враца при срещите си с другите кандидати да ги попитат за това, което техните партии направиха последната една година

Миков подпука Ненчев: Да си събира багажа и да си ходи!

http://www.bnews.bg/article-142178

БСП не се отказват от намеренията си – Ненчев не успя да се справи и трябва да подаде оставка.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Перник д-р Вяра Церовска в шивашка фирма

http://frognews.bg/news_98894/Kandidatat-na-GERB-za-kmet-na-Pernik-d-r-Viara-TSerovska-v-shivashka-firma/

Кандидатите за кметове на Перник д-р Вяра Церовска и на кв.“Изток“ Емил Костадинов и кандидати за общински съветници се срещнаха с работниците от шивашка фирма в града. Вяра Церовска представи пред колектива листата от кандидати за общински съветници от ГЕРБ.

БДЖ: Холдингът не е давал съгласие за поставяне на предизборни агитационни материали върху част от недвижим имот „Водонапорна кула”

http://pik.bg/бдж-холдингът-не-е-давал-съгласие-за-поставяне-на-предизборни-агитационни-материали-върху--news410357.html

БДЖ: Холдингът не е давал съгласие за поставяне на предизборни агитационни материали върху част от недвижим имот „Водонапорна кула”

Холдингът не е давал съгласие за поставяне на предизборни агитационни материали върху част от недвижим имот „Водонапорна кула”. Това съобщиха от „Холдинг БДЖ” ЕАД във връзка с поставени предизборни агитационни материали върху рекламна площ - част от недвижим имот „Водонапорна кула”, собственост на „Холдинг БДЖ” ЕАД, находяща се в гр. Димитровград, и отдадена под наем на „Евро Ферт” АД, ръководството на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД прави следното съобщение:

На 1-и октомври е констатирано, че върху горепосочената рекламна площ от 42 кв.м. водонапорната кула са поставени предизборни агитационни материали, което е в нарушение не само на договора за наем, но и на действащото изборно законодателство. 
„Холдинг БДЖ” ЕАД е търговско дружество със 100% държавно участие в капитала, а съгласно чл.182, ал.1 от Изборния кодекс, не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала. Съгласно чл.183, ал.3 от кодекса, агитационни материали се поставят на определените от кмета места, а на сгради, огради и витрини – с разрешение на собственика или управителя на имота. В случая, „Холдинг БДЖ” ЕАД като собственик на недвижим имот „Водонапорна кула”, не е давал съгласие за поставяне на предизборни агитационни материали върху въпросната водонапорна кула.
В тази връзка на 2-и октомври ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД изпрати писма до изпълнителния директор на „Евро Ферт” АД, Петър Кръстев, и и.д. кмета на гр. Димитровград, Светослав Стойков, с които ги уведомява, че в срок до 17:00 ч. на 03.10.2015 г. трябва да премахнат агитационните материали, поставени върху рекламната площ от 42 кв.м., представляваща част от недвижим имот „Водонапорна кула”. В случай, че това не бъде направено, ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД ще бъде принудено да поиска съдействие от компетентните органи за премахването на съответните агитационни материали за сметка на наемателя, както и ще предприеме действия за едностранно прекратяване на договора за наем без предизвестие и с усвояване на внесената от наемателя гаранция за изпълнение на основание чл.7, ал.3 от договора. 


Договорът за наем между „Холдинг БДЖ” ЕАД, като наемодател, и „Евро Ферт” АД, като наемател, е подписан на 02.04.2012 г. Съгласно този договор „Холдинг БДЖ” ЕАД е предоставило правото за временно и възмездно ползване, при условията на договора, рекламна площ от 42 кв.м. върху водонапорна кула, намираща се в гр. Димитровград, представляваща част от недвижим имот „Водонапорна кула”, собственост на „Холдинг БДЖ” ЕАД. Съгласно чл.2, ал.2 от договора, наемателят трябва да ползва наетия обект за поставяне на рекламни пана с обща площ 42 кв.м.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Перник д-р Вяра Церовска се срещна с работещите в шивашка фирма в Перник

http://pik.bg/кандидатът-на-герб-за-кмет-на-перник-д-р-вяра-церовска-се-срещна-с-работещите-в-шивашка-фи-news410356.html

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Перник д-р Вяра Церовска се срещна с работещите в шивашка фирма в Перник

Кандидатите за кметове на Перник д-р Вяра Церовска и на кв.“Изток“ Емил Костадинов и кандидати за общински съветници се срещнаха с работниците от шивашка фирма в града. Вяра Церовска представи пред колектива листата от кандидати за общински съветници от ГЕРБ.

„Това е отборът, който ще работи за всички перничани. Вярвам, че именно тези хора притежават качествата за да реализират една нова политика на управление, гарантираща цялостна промяна за нашия град“, каза Церовска. Тя подчерта, че като национално отговорна партия ГЕРБ има много ясна цел, а тя е създаване на правилните условия за устойчиво развитие и висококачествени работни места. Вяра Церовска изтъкна, че ще следва тази политика и на местно ниво.

„Искам да бъдат създадени условия за повече инвестиции, което ще доведе до по-силна икономика. Предстои ни много работа, за да достигнем развитието на модерните европейски градове, но ще работим на пълни обороти, за да постигнем това“, каза още кандидатът за кмет на Перник.  

„Разчитаме на вашата подкрепа на 25 октомври с номер 14, за да променим Перник“, заяви кандидатът за кмет на кв.“Изток“ Емил Костадинов.

Полицията работи по всички версии за изчезналия студент

http://petel.bg/Politsiyata-raboti-po-vsichki-versii-za-izcheznaliya-student__129149

кадър: Нова тв   Повече от 20 свидетели са разпитани в Пловдив по случая с изчезналия 20-годишен студент Момчил Семерджиев. Претърсени...

Студент изобрети ръкавици, които превръщат движенията в текст и реч

http://www.cross.bg/rukavitzi-hadiiil-tekst-1482842.html

/КРОСС/Студентът Хадийл Айуб е изобретил „умни" ръкавици, които преобразуват езика на знаците в реч, пише CNET. Хората, които се затрудняват да говорят или чуват срещат проблеми при общуването. За съжаление, по-голямата част от останалите не владеят езика на знаците, който замества думите с жестове. Студентът от Лондонския университет е решил да заобиколи тази пречка с ръкавици, превръщащи жестовете в разбираем текст или в реч. Безжичните SignLanguageGlovе, създадени, за да направят по-лесна комуникацията за хората с увреждания, вече са преминали през три прототипни етапа. Най-новата версия функционира с процесор за трансформиране на текст в реч. В момента Хадийл работи върху модел на устройството със съпровождащо приложение за смартфон, което ще получава данни от ръкавиците чрез Wi-Fi. Студентът се надява да интегрира и функция за превод, която ще направи възможен превода на различни езици в реално време. Хадийл има идея да разработи и по-малки ръкавици, подходящи за деца. Следващият модел ще бъде в състояние да изпраща текстови съобщения и имейли на базата на превода на жестове, отбелязва изобретателят.  

Хилари Клинтън иска забранени за полети зони в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-zoni-klintun-1482840.html

/КРОСС/Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън счита, че в небето над Сирия трябва да се създаде зона, забранена за полети. Тя счита също, че в страната трябва да има буферни зони за бежанците, съобщава АП. Клинтън, която ще се бори за президентския пост от Демократическата партия настоя след среща със свои поддръжници в Бостън, Масачузетс, за създаването на зони без полети и хуманитарни коридори, които да са защитени от бойни действия на земята и удари от небето. В същото време говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че сегашната администрация на САЩ не разглежда възможността за създаване на зони, забранени за полети в Сирия. По думите му, това би повдигнало редица логистични проблеми. В Бостън Клинтън заяви, че на този етап САЩ трябва да оказват по-голям натиск над Русия във връзка с действията й в Сирия, без обаче да уточни точно какви мерки има предвид.  

Краят на Блатер се задава - "Кока Кола" и "Макдоналдс" призоваха незабавно да напусне ФИФА

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021950

Четири от основните спонсори на ФИФА излязоха със синхронизирано искане президентът на световния футбол Сеп Блатер да освободи незабавно поста си.
Четири от основните спонсори на ФИФА излязоха със синхронизирано искане президентът на световния футбол Сеп Блатер да освободи незабавно поста си. "Кока Кола" първа публикува декларация с подобен призив, след което беше последван от други три американски компании - "Макдоналдс", "Виза" и "Будвайзер".

БСП обеща на шуменци работа и достойни доходи

http://frognews.bg/news_98893/BSP-obeshta-na-shumentsi-rabota-i-dostoini-dohodi/

Кандидатът за кмет Иван Иванов призова съгражданите си да гласуват за красив и спокоен град .В препълнената зала на Драматичния театър БСП откри официално кампанията си за местни избори 2015.Пред граждани и симпатизанти на левицата Иванов обеща заедно с целия си екип и групата съветници на БСП да работи за стимулиране на местния бизнес, за да гарантира работни места и достойни доходи на шуменци.

ОИК-Петрич заличи коалицията, издигнала Вельо Илиев за 5-и мандат

http://pik.bg/оик-петрич-заличи-коалицията-издигнала-вельо-илиев-за-5-и-мандат-news410352.html

ОИК-Петрич заличи коалицията, издигнала Вельо Илиев за 5-и мандат

Предизборен скандал разтресе град Петрич, след като снощи Общинската избирателна комисия заличи коалицията издигнала за пети мандат настоящия кмет Вельо Илиев.

Според решението на ОИК, оповестено в 18 ч. вчера, Коалиция „Роден край” издигнала Вельо Илиев и листа със съветници, е заличена заради вече регистрирана такава коалиция. Става дума за „Роден край”, регистрирана преди 12 години в Бургас от Ивайло Дражев. Решението на ОИК може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред ЦИК. В решението на Общинската комисия Вельо Илиев, управлявал Петрич в продължение на 4 мандата, съзря опит за служебна победа на ГЕРБ. Управляващата партия издигна като кандидат за кмет на Петрич Димитър Бръчков.

В началото на месец май в Петрич започнаха серия протести с искане оставката на Вельо Илиев, организирани от строителите и предприемачите от южния град. Те обвиниха Илиев и заместника му Христо Георгиев в шуро-баджанащина при разпределението на обществените поръчки. В защита на досегашния кмет бяха организирани и контра-протести, а прокуратурата започна проверка. На 2 септември министър Божидар Лукарски преряза лентата на новата спортна зала в Петрич. 

Арестуваха бившето гадже на фолк певицата Малина в Петрич, имал канабис в колата си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021941

Полицаи от Гранично полицейско управление - Петрич заедно със служители на РУП - Петрич вчера спряха на входа на града „Хонда Сивик” със сливенска регистрация. В нея са пътували известният борец от с. Първомай Красимир Кочев и негова приятелка, съобщава struma.bg.
Полицаите подложили колата на бившето гадже на фолкдивата Малина на щателна проверка,
Полицаи от Гранично полицейско управление - Петрич заедно със служители на РУП - Петрич вчера спряха на входа на града „Хонда Сивик” със сливенска регистрация. В нея са пътували известният борец от с. Първомай Красимир Кочев и негова приятелка, съобщава struma.bg. Полицаите подложили колата на бившето гадже на фолкдивата Малина на щателна проверка,

Касата нямало да плаща за очни и ендокринологични заболявания?

http://pik.bg/касата-нямало-да-плаща-за-очни-и-ендокринологични-заболявания-news410351.html

Касата нямало да плаща за очни и ендокринологични заболявания?

Очни болести и ендокринологията отпадат от основния пакет за лечение, който се финансира от Здравната каса. Това предвижда проект на наредбата на здравното министерство за основния и допълнителния пакет за лечението в болниците, което плаща Касата, пише "Сега".

Припомняме, според лекарите, всяка втора жена в България има проблеми с щитовидната жлеза като резултат от замърсяването след аварията в Чернобил и от стреса. Диабетът също е в тази група.

Диагнози от 1/5 от клиничните пътеки, които покрива НЗОК, не попадат в основния пакет за лечение. За планови операции и диагностични процедури вече ще се чака.

Като неприоритетни са отбелязани някои болести и състояния в гастроентерологията, урологията, УНГ, рехабилитацията, също и клинични пътеки в хирургията, съдовата и челюстната хирургия, ортопедията.

В основния пакет, за който здравното министерство обещава да бъде гарантиран и 100% безплатен за пациентите, са клиничните пътеки от неврологията, неврохирургията, кардиологията, онкологията, детското и майчиното здравеопазване, инфекциозните болести, както и всички спешни състояния.

В момента в основния пакет, гарантиран от НЗОК, има 311 клинични пътеки. С промените в Закона за здравното осигуряване той вече се разделя на основен и допълнителен. За първия финансирането ще е приоритетно. Здравният министър Петър Москов обеща за лечението в него пациентите да не доплащат и да не чакат.

За допълнителния пакет ще се предвидят по-малко пари и пациентите или ще чакат за лечение, или ще си плащат. Все още не е ясно обаче какви ще са парите за двата пакета и съответно колко дълго ще трябва да се чака за лечение по допълнителния пакет.

15 клинични пътеки са извън двата пакета за лечение. Те ще бъдат финансирани отделно и се отнасят до амбулаторна еднодневна дейност, т.е. по тях няма да се лежи в лечебно заведение с дни. Става дума за очни операции, например на глаукома и катаракта, малки операции на уши, нос и гърло, крак, ръка, диагностични процедури за надбъбречна и щитовидна жлеза и на хипофизата, медикаментозно лечение на бъбречни колики и др.

4 пътеки са само в допълнителния пакет - става дума за оперативно лечение на кожни дефекти от различно естество, налагащи пластично възстановяване. 60 пътеки са и в двата пакета според това от какво лечение има нужда пациентът. Останалите 4/5 от пътеките са изцяло в основния пакет, пише изданието.

И в основния, и в допълнителния пакет, например, са пътеки за колоно- и гастроскопия. За незабавен прием ще са пациентите със съмнение за рак, обострено заболяване, децата. Останалите са за планов прием. В урологията в листи за чакащи ще са пациенти с доброкачествена простатна хиперплазия, но приоритетни ще са тези със съмнение за рак.

При очните операции непосредствен прием се предвижда за остри възпаления, рани, изгаряния, тумори, а ще чакат хора с хронични заболявания, деформации, аномалии.

При херниите с приоритет се оперират деца и спешните случаи, а ще чакат хората без усложнения. Така стоят нещата и с операциите на жлъчка. При всички видове хирургия в основния пакет са спешните състояния, съмненията за рак и децата, а тези, които подлежат на отлагане, са в допълнителния.

В двата пакета са и част от пътеките за рехабилитация. За рехабилитация при болести на нервната система и опорно-двигателния апарат например неотложният прием е за всички пациенти до 1 месец, след като е проведено лечение на основното заболяване.

Следващият прием за процедури обаче ще може да се отлага. Така са разделени пътеките и за рехабилитация след инфаркт и сърдечна операция - първият прием е в основния пакет, а последващите - в допълнителния.

Още не е ясно как ще се контролира дали болниците спазват новите изисквания за хоспитализация. При всички пътеки, които влизат и в двата пакета, е възможно пациентите да се отчитат като спешни, за да минат към основния пакет и да не чакат, и обратното - хора за неотложен прием да се връщат и да не могат да получат лечение.

От изданието дават пример за пътеките, които са и в основния, и в допълнителния пакет:

Диагностика и лечение на болести на черепно-мозъчните нерви (ЧМН), на нервните коренчета и плексуси, полиневропатия и вертеброгенни болкови синдроми

Диагностика и лечение на наследствени и дегенеративни заболявания на нервната система при възрастни пациенти, засягащи ЦНС и моторния неврон (ЛАС)

Диагностика и лечение на невро-мускулни заболявания и болести на предните рога на гръбначния мозък

Интервенционални процедури при заболявания на гастроинтестиналния тракт с неголям обем и сложност

Високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на гастроинтестинален тракт

Диагностика и лечение на заболявания на тънкото и дебелото черво

Високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на хепатобилиарната система (ХБС), панкреаса и перитонеума

Диагностика и лечение на заболявания на хепатобилиарната система, панкреаса и перитонеума

Диагностика и лечение на хронични чернодробни заболявания

Отворени оперативни процедури при доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза и нейните усложнения, с изключение на ендоскопски методи

Ендоскопски процедури при обструкции на горните пикочни пътища

Оперативни процедури върху мъжка полова система

Оперативни процедури на долните пикочни пътища

Реконструктивни операции в урологията

Ендоскопски процедури при обструкции на долните пикочни пътища

Оперативни процедури на бъбрека и уретера

Заболявания на щитовидната жлеза

Консервативно лечение на световъртеж, разстройства в равновесието от периферен и централен тип (диагностична)

Оперативни процедури в УНГ

Високотехнологична диагностика при заболявания на УНГ органите

Консервативно парентерално лечение при заболявания на УНГ органите

Хирургични интервенции върху придатъците на окото с голям обем и сложност

Консервативно лечение на глаукома, съдови заболявания на окото и неперфоративни травми

Консервативно лечение при инфекции и възпалителни заболявания на окото и придатъците му

Хирургия на задния очен сегмент при заболявания на ретина, стъкловидно тяло и травми

Корекции на тазова (перинеалната) статика и/или на незадържане на урината при жената

Хирургични интервенции на ануса и перианалното пространство

Оперативни процедури при хернии

Холецистектомия

Оперативни интервенции при диабетно стъпало без съдово реконструктивни операции

Лечение на тумори на кожа и лигавици - злокачествени и доброкачествени новообразувания с минимален болничен престой 1 ден

Оперативни процедури върху щитовидна и паращитовидни жлези

Оперативно лечение на абдоминалната аорта, долната празна вена и клоновете им

Оперативно лечение на хронична съдова недостатъчност във феморо-поплитеалния и аксило-брахиалния сегмент

Консервативно лечение на съдова недостатъчност

Гръбначни и гръбначно-мозъчни оперативни интервенции

Оперативни процедури на таза и долния крайник

Оперативни процедури с алопластика на тазобедрена и колянна става

Оперативни процедури в областта на раменния пояс и горния крайник

Физикална терапия и рехабилитация при болести на периферна нервна система

Физикална терапия и рехабилитация при родова травма на периферна нервна система

Физикална терапия и рехабилитация при болести на опорно-двигателен апарат

Оперативни процедури в лицево-челюстната област с малък обем и сложност

Диагностика и лечение на възпалителни ставни заболявания.

 

Унгария затваря границата с Хърватия

http://www.moreto.net/novini.php?n=302872

В неделя, 4-ти октомври, Унгария ще затвори границата с Хърватия. Това пише в днешния си брой излизащият в Загреб вестник "Ютарний лист". Оградата по границата, която е висока 3.5 метра, вече е поставена и в момента се слага допълнително режеща тел, уточнява изданието.

Варна отбелязва Световния ден на ходенето

http://pik.bg/варна-отбелязва-световния-ден-на-ходенето-news410350.html

Варна отбелязва Световния ден на ходенето

Световният ден на ходенето ще бъде отбелязан във Варна с разходка из Морската градина. Спортната инициатива започва от 9.30 часа на сцена "Раковина” и ще продължи през Амфитеатъра и Пантеона, за да приключи в точката на старта.

Това е Национална спортна проява, която се провежда за 23-та поредна година през октомври и е част от програмата на Българска асоциация „Спорт за всички”. В световен мащаб се организира от Международната асоциация спорт за всички (ТАФИСА).

Идеята е да се стимулират повече желаещи за системни занимания с ходене за здраве. Ходенето спомага за поддържането на добра кондиция, работоспособност и дълголетие и е профилактично средство при сърдечно съдови заболявания. Кампанията има за цел да популяризира здравословния начин на живот чрез системно практикуване на ходенето, без ограничение във възраст, пол или ниво на физическа подготовка, категорични са организаторите.

Инициатори на Световния ден на ходенето в морския град са Община Варна, Българската асоциация „Спорт за всички” и туристически дружества.

 

Арестуваха бившето гадже на фолк певицата Малина в Петрич, имал канабис в колата си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021948

Полицаи от Гранично полицейско управление - Петрич заедно със служители на РУП - Петрич вчера спряха на входа на града „Хонда Сивик” със сливенска регистрация. В нея са пътували известният борец от с. Първомай Красимир Кочев и негова приятелка, съобщава struma.bg.
Полицаите подложили колата на бившето гадже на фолкдивата Малина на щателна проверка,
Полицаи от Гранично полицейско управление - Петрич заедно със служители на РУП - Петрич вчера спряха на входа на града „Хонда Сивик” със сливенска регистрация. В нея са пътували известният борец от с. Първомай Красимир Кочев и негова приятелка, съобщава struma.bg. Полицаите подложили колата на бившето гадже на фолкдивата Малина на щателна проверка,

Предлагат безплатни консултации за селскостопанските производители в Сливенско

http://pik.bg/предлагат-безплатни-консултации-за-селскостопанските-производители-в-сливенско-news410349.html

Предлагат безплатни консултации за селскостопанските производители в Сливенско

Седем изнесени приемни ще проведе в общините Сливен, Котел и Твърдица Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), съобщиха от Дирекция „Земеделие“.

Всеки четвъртък на месец октомври службата ще има изнесени приемни в три от общините в областта. През месец ноември ще бъдат проведени още шест приемни..

На 8 октомври са организирани срещи с производители от село Ябланово и от Котел. Там срещата ще се проведе в Общинската служба по земеделие. Изнесените приемни продължават и през втората половина на октомври.
На 15 октомври Националната служба за съвети в земеделието ще е в Кермен и Желю войвода, на 22–ри в Твърдица и Шивачево, а на 29–ти в сливенското село Бяла.

По време на изнесените приемни земеделските производители могат да получат на място актуална информация и съвети в областта на земеделието и развитието на селските райони включително и за възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., схемите за директни плащания и националните схеми за подпомагане.

Целта на приемните е да се разшири и улесни достъпа на земеделските производители до консултантските услуги на службата.

Водата на Марс пълни 40 олимпийски басейна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021150

Хора ще кацнат там, ще я ползват за пиене, ток и гориво, твърди инженер от НАСА
Малко събития след кацането на Луната наелектризираха света така, както откритието за течаща вода на Марс.
“Червената планета някога е приличала на Земята с топли солени морета и сладководни езера”, казва Джим Грийн, директор на отдел “Планетарни науки” в НАСА.
Хора ще кацнат там, ще я ползват за пиене, ток и гориво, твърди инженер от НАСА Малко събития след кацането на Луната наелектризираха света така, както откритието за течаща вода на Марс. “Червената планета някога е приличала на Земята с топли солени морета и сладководни езера”, казва Джим Грийн, директор на отдел “Планетарни науки” в НАСА.

Днес: Празник в столичния зоопарк

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/dnes-praznik-v-stolichniia-zoopark-6043303

Нов обитател - малък креслив орел, ще бъде посрещнат днес там и ще бъде кръстен от децата посетители. Днес и утре с различни инициативи се отбелязват Европейските дни на птиците

Как Apple стана причина Instagram да забрани разголените снимки

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/03/2620648_kak_apple_stana_prichina_instagram_da_zabrani/?ref=rss


Популярната социална мрежа за споделяне на снимки често е критикувана за решението си да не позволява на жените да публикуват кадри, в които се виждат зърната на техните гърди. Причината за това решение се оказва, че е Apple.

Това е заявил изпълнителният директор на Instagram Кевин Систром по време на конференцията Dazed Media в Лондон, съобщава онлайн изданието Mic. Обяснението на Систром е съвсем семпло. Магазинът за мобилни приложения на Apple категорично забранява определен тип...

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/kmet-kandidatut-suvetnitzi-1482831.html

/КРОСС/ Предстоящи събития в страната за 3 октомври: ***Велико Търново. От 9,30 часа заместник-министър Георги Костов ще участва в откриването на ловния сезон в землището на с. Присово, Великотърновско. ***София. От 11.30 ч. Националният исторически музей ще бъде домакин на концерт, организиран от Сдружение "Евтерпани" - асоцииран партньор на музея в международния проект „ЕвроВизия. Музеите представят Европа". ***Добрич. От13.00 часа в Стрелбищен комплекс „Рекар", Военно-историческия клуб „46-ти пехотен добрички полк" ще се проведе вторият национален турнир по стрелба с с преднопълнещо оръжие.***Габрово. От 15.00 часа министърът на земеделието и храните Десислава Танева и заместник-министър Георги Костов ще присъстват на представянето на въведената информационна система за издаване на превозни билети за дървесина в град Габрово. Събитието ще се състои в Административната сграда на Северноцентрално държавно предприятие, ул. Бодра смяна № 3. На събитието е поканен да присъства и министър-председателят Бойко Борисов. ***Ямбол. От 15.00 и от 17.00 часа римският военен лагер на „Кабиле" отново оживява с антични възстановки в Алхеологическия резерват „Тракийския и античен град „Кабиле". ***Кюстендил. Община Кюстендил организира Празника на Плодородието. От 10.00 ч. започват изложенията на занаятчии и земеделци и на художествено аранжирани маси, както и арт-ателиета

S&P повиши кредитния рейтинг на Испания с една степен до ВВВ+

http://www.investor.bg/evropa/334/a/sp-povishi-kreditniia-reiting-na-ispaniia-s-edna-stepen-do-vvv-203434/

Международната агенция смята, че подобряващата се икономика носи ползи за публичните финанси, и приветства реформите на трудовия пазар

Т. Петкова: Тази зима парното ще е по-евтино

http://frognews.bg/news_98885/T-Petkova-Tazi-zima-parnoto-shte-e-po-evtino/

"Тази зима хората, които се отопляват с парно, ще плащат по-малко. Надявам се зимният сезон да бъде спокоен". По думите й за по-ниските сметки за ток ще спомогне много и санирането на жилищата.Това заяви пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Такава една чудна и толкова хубава бъркотия е животът

http://www.cross.bg/hybava-burkotiya-chydna-1482829.html

/КРОСС/ Такава една чудна и толкова хубава бъркотия е животът! Димитър Талев 1898-1966"Железният светилник"

Добри са условията за туризъм в планините

http://pik.bg/добри-са-условията-за-туризъм-в-планините-news410347.html

 Добри са условията за туризъм в планините

Добри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК. Сутрешните температури в курортите са между 4 и 7 градуса. Времето е тихо и ясно.

От съоръженията по планините работи единствено Симеоновският лифт на Витоша.

През изминалото денонощие не е имало инциденти.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет. Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 1470.

Мария Календерска: Балотажът ми с Фандъкова е сигурен!

http://www.bnews.bg/article-142177

Календерска е убедена, че когато загубят битката Ангел Джамбазки, Георги Кадиев и Вили Лилков ще се върнат по местата си и ще продължат да работят за статуквото.

Касата нямало да плаща за очни и ендокринологични заболявания?

http://news.ibox.bg/news/id_506090186

От основния пакет, който финансира Здравната каса, отпадат 1/5-та от диагнозите. Това гласи проект на Наредбата на МЗ за основния и за допълнителния пакет за лечение в болниците. В основния пакет са клиничните пътеки от неврологията, неврохирургията, кардиологията, онкологията, детското и майчиното здравеопазване.

Николай Дойнов на километри от конфликта в Сирия: Тук бизнесът процъфтява (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021920

Бизнесът на границата между Турция и Сирия процъфтява. Това заяви журналистът на Нова телевизия Николай Дойнов, който се намира в турския град Рейханли на границата със Сирия. "Тук има много разположени бежански лагери. Навътре към Сирия също има много места с мигранти", добави той. По думите му последните бомбардировки срещу "Ислямска държава" са

Николай Дойнов на километри от конфликта в Сирия: Тук бизнесът процъфтява (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021926

Бизнесът на границата между Турция и Сирия процъфтява. Това заяви журналистът на Нова телевизия Николай Дойнов, който се намира в турския град Рейханли на границата със Сирия. "Тук има много разположени бежански лагери. Навътре към Сирия също има много места с мигранти", добави той. По думите му последните бомбардировки срещу "Ислямска държава" са

3 октомври в историята

http://www.cross.bg/mogadishy-germaniya-pridobiva-1482828.html

/КРОСС/ 42 пр.н.е. - Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар - Марк Юний Брут и Касий. 1868 г. - Хуан Прим става министър-председател на Испания. 1918 г. - Първа световна война: Цар Фердинанд I абдикира в полза на сина си Борис III и напуска завинаги България. 1929 г. - Кралството на сърби, хървати и словенци е преименувано на Кралство Югославия. 1932 г. - Ирак придобива независимост от Великобритания. 1941 г. - Състои се премиерата на американския криминален филм Малтийският сокол. 1942 г. - Вернер фон Браун заедно с други сътрудници на немския изследователски реактивен център в Пенемюнде (Германия) пуска успешно първата в света балистична ракета - Фау-2. 1944 г. - Футбол Клуб 1913 се обединява с Раковски под името Раковски ФК. 1952 г. - Обединеното кралство провежда Операция Ураган, при която успешно изпробва първата си атомна бомба. 1960 г. - Нигерия придобива независимост от Великобритания. 1962 г. - Програма Мъркюри: Изстрелян е космическия кораб Мъркюри 8 с астронавта Уоли Шира на борда, който прави шест орбити около Земята за осем часа. 1985 г. - Космическата совалка Атлантис прави първият си полет. 1990 г. - Влиза в сила договора за повторно обединение на Германия: Германската демократична република престава да съществува и нейната територия става част от Федерална република Германия. Източногерманците стават част от Европейската общност, която по-късно става Европейски съюз

Щъркел скита на летище Бургас (снимки)

http://petel.bg/SHHarkel-skita-na-letishhe-Burgas--snimki-__129147

От един ден на територията на летище Бургас се намира щъркел, който не е успял да излети на юг. За това  сигнализира зрител в рубриката...

Теменужка Петкова: Докладът от проверките на електроразпределителните дружества ще е готов до дни

http://pik.bg/теменужка-петкова-докладът-от-проверките-на-електроразпределителните-дружества-ще-е-готов--news410345.html

Теменужка Петкова: Докладът от проверките на електроразпределителните дружества ще е готов до дни

Докладът на Министерството на енергетиката, който представя резултатите от проверките за готовността на електроразпределителните дружества за зимния период, ще бъде оповестен следващата седмица. Енергийният министър Теменужка Петкова лично е посетила и трите дружества.

Петкова обясни, че превенцията е най-важното нещо, за да не се допуска ситуацията от миналата зима, когато десетки населени места останаха без ток продължително време, предаде Нова тв.

„Подготвяме препоръки и матрица на рисковете, за да имаме единна система на действие в подобни ситуации“, каза енергийният министър. Тя заяви, че през новия зимен сезон очаква сметките за отопление на гражданите да са значително по-ниски. Теменужка Петкова коментира и либерализацията на пазара, като обясни, че това е стъпка, която отдавна е трябвало да се случи в България.

"Проблем е, че либерализацията на пазара още не е реализирана, защото системата работи в рамките на една регулация, която създава дисбаланса в енергийната система. Тарифният дефицит, който Националната електрическа компания (НЕК) реализира е 1 млрд. и 400 лв.", каза Петкова.

По думите й либерализацията първоначално ще завиши цените на тока, след което ще спаднат рязко.

Енергийният министър каза още, че министерството, заедно с потребителските организации изработва промени в Наредбата за топлоизмерването.

„Промените ще елиминирата някои от проблемите, които предимно притесняват потребителите“, каза Петкова.

Курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” полагат клетва днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=302870

Днес във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” от 10.00 часа, ще се състои тържествен ритуал по полагане на военна клетва от курсантите от „Випуск 2020”, научи Moreto.net. 23-ма първокурсници, от които 8 девойки прекрачиха прага на Морско училище на 21 август, ще положат военна клетва и поединично ще преминат под знамената.

Сирийски прочит на "Здравствуйте, братушки!"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021425

Ако Абделрахман ал Кауакиби - един от патриарсите на сирийската литература от XIX в. и ярък образ в пантеона на будителите срещу турското иго в района на Леванта, бе написал поема като Вазовата “Здравствуйте, братушки!”, тя би трябвало да е озаглавена “Мархаба ал ихуа!”.
Един сирийски прочит на подобно произведение би бил интересен от съвременна
Ако Абделрахман ал Кауакиби - един от патриарсите на сирийската литература от XIX в. и ярък образ в пантеона на будителите срещу турското иго в района на Леванта, бе написал поема като Вазовата “Здравствуйте, братушки!”, тя би трябвало да е озаглавена “Мархаба ал ихуа!”. Един сирийски прочит на подобно произведение би бил интересен от съвременна

По следите на комитетите-призраци в подкрепа на електронното гласуване

http://pik.bg/по-следите-на-комитетите-призраци-в-подкрепа-на-електронното-гласуване-news410342.html

По следите на комитетите-призраци в подкрепа на електронното гласуване

Тези дни случайно налетях по протестърските стени на поредица от възмущения от инициативните комитети, които са се регистрирали, че ще агитират срещу електронното гласуване. Знаете каква е колективната протестърска психика - тя може да съществува единствено и само в инквизиторско състояние, на няколко секунди от кладата, на която трябва да бъдат изпържени с подправки от интриги всички, които не мислят като високоблагородните, хуманните, извисените, невероятните, гениалните, съвременните фенове на електронното гласуване.

Антоанета Цонева, като шеф на бандата от инквизиторите и в характерния за нея стил с палава липса на главни букви, опищя света, че инициативните комитети против електронното гласуване били неоткриваеми за медиите и не участвали в кампанията. И вместо липсата на конкуренция да я зарадва, защото така, ако нейните хора са убедителни, ясни и непоколебими, лесно ще могат да убедят българския избирател, че трябва да гласува за възможността да гласува пред компютъра си. Ама тази нервност, тази перманентна истерия внезапно ми стана интересна.

И тогава си казах - я пък да ги видим тия комитети, които са "за" електронното гласуване, я да бръкнем около тях, за да видим тяхната съвършена чистота и непорочност. Ето как тръгнах по следите на феновете на електронното гласуване и събрах някои данни, които ще накарат Антоанета Цонева да ме тагва фанатично из фейсбук, за да ме обвинява, че съм слуга на червената марсианска олигархия, която толкова дълго е крила водата от прогресивната общественост. Но няма да се занимаваме с истерията, а ще изложим на света фактите. Защото, когато държиш да си основен говорител на морала в едно общество, в позицията ти не трябва да има никакви пукнатити. Не можеш да се правиш на пиар на светлината, а всъщност да си оплетен като отровен паяк в схеми, подмолни дейности и регистрации на ръба на закона. Ето заради това се реших на тази санитарна дейност, въпреки че съм наясно, че тия, инквизиторите пак ще подпалят кладите, а психодясното ще затанцува поредния танц на лудостта. Но стига с оплакванията, нека сега да видим до какво се добра старият репортер.

Един от комитите, които ще агитират за електронното гласуване, е посочил за свое лице тенисистката Мануела Малеева (някъде наскоро четох, че майка й Юлия Берберян я изкарваше и нея жертва на комунизма, о, йе). След като човек се поразрови обаче - вижда, че в този комитет се е намърдало цялото политическо образувание, наречено "Протестна мрежа". Официалният  имейл за кореспонденция с комитета на Малеева е... личния имейл на Николай Стайков, а лицето за контакти е с Мануела Малеева е... Николай Стайков. Николай Стайков пък е от "Протестна мрежа", бардът на позабравения сайт "NOОрешарски", който в момента функционира като пощенска кутийка за доноси от време на време, разбира се. Очевидно някъде по пътя тия са се усетили, че марката им носи повече негативи, отколкото ползи и заради това са си сложили маската на Мануела Малееева, за да могат да прилъжат още някоя заблудена душа, която не е наясно със схемите им.

След това в същия комитет намираме пълен списък с фауната на психодясното като минем любимеца на Нова телевизия Иво Мирчев, канен там по всяка възможност и стигнем до бившия член на комитета на Близнашки и едно от лицата на "Ранобудните студенти" -  Борис Рангелов. Антоанета Цонева хитро е оставена извън списъците, за да може да обикаля тв-студиата като "обективен" коментатор и да раздава проклятия на половин цена за всички, които питат за грантовите й кинти. Това, че не е в комитета обаче, не й пречеше да е с тях по време на събирането на документи и тяхното внасяне. Все пак братята по грант не бива да се изоставят. 

Нещата не спират само дотук. Абсолютно същата клика от хора регистрат отделен комитет "за" електронното гласуване, но вече през нововъзникналата дясна партия ДЕОС. Тази партия не заслужава кой знае какво внимание, защото е поредния път на групичка отчаяни костовисти да се опитат да обяснят на хората, че са нещо радикално ново. И какво е новото? ДЕОС е накичила себе си с етикета "партия на протестиращите срещу Орешарски". Това е много готино, защото показва как много хора и до днес искат да паразитират върху идеята, че един път са излезли на улицата, за да опорочат нещо.

Основно лице и двигател на това нещо е Жюстин  Томс, известна протестърка, двигател на идеята за вестник на протеста, която в крайна сметка завърши като една брошурка, представляваща нещо средно между роман на Джаки Колинс и политическа софт-версия на "Емануела". Една красива подробност - фирмата на същата Томс срещу много пари е създателка на отвратителния сайт на Столична община, който е скъсал нервите на хиляди потребили с абсолютната си неефективност и тъпота. Дали това може да бъде наречено случайност? Ако го наречем така, ще трябва да повярваме и в еднорозите.

След като се поразрових още малко, стигнах до сигурен източник, който призна, че подписката на протестърския комитет е оформяна и комплектована в офиса на въпросната Жустин Томс.

И сега, разбира се, идва въпроса. Защо им е на една и съща група от хора да си правят два комитета? С каква цел едни и същи лица са решили да се раздвоят, докато претендират за свръхморал и прозрачност?

Със свое решени от 25 септември тази година Централната избирателна комисия определи за всеки инициативен комитет медиен пакет от по 40 хиляди лева. Нима 40 хиляди лева им са се видяли малко, за да напълнят гушите на "Дневник", "Капитал" и "Клуб Зет", та са решили да си направят два, за да удвоят порциона. И интересно къде са горепосочените медии, които иначе, разбираш ли, спазвали всички журналистически и етически стандарти и съвсем не били медийни бухалки, за да разровят малко около собствените спонсори? Или те такива неща не правят, за да не мърсят нежните си грантови ръчички с изящно лакирани нокти?

Между впрочем, един от членовете на комитета на Малеева е активен автор на "Клуб Зет" - Красимир Гаджоков, прочул се със серия от тиради в защита на електронния вот, една от една по-нечетивни и скучни. Любопитно дали неговите статии в подкрепа на е-гласуването се таксуват, както би трябвало, или минава метър, но хайде този въпрос ще го оставим за малко по-нататък?

Това дублиране на комитети нещо нормално ли е? Дали е почтенно развитие на публичната среда? Нормално ли е всеки комитет да си има комитет-призрак?

Защото от събраната информация се оказва, че в един и същи офис, едни и същи хора правят два (уж) различни един от друг комитета, като и двата (уж) съвсем случайно са с позиция "ДА".

Опитите за вдигането на пушилка срещу противника всъщност е димна завеса, за да не може никой да задава въпроси за грантовите хранилки на описаните екземляри и за това, че те се възмущават от конкуренцията, но всъщност се държат с пъти по-нагло от нея. Вероятно отнякъде имат инструкция как да се държат, когато защитават незащитима кауза.

И най-накрая няколко думи за самото електронно гласуване. То прилича на блян на осмокласничка. Знаете как е - осмокласничките обичат да си мечтаят за мускулести холивудски звезди, но когато се събудят, трябва да живеят, уви, в собствената си реалност.

Няколко големи скандала - манипулирането на данните на "Фолксваген" и кражбата на данни от дъщерна фирма на "Дойче Телеком", и то в САЩ, за пореден път показаха, че електронните данни са подложени на огромен риск. И винаги има начин някой да свие резултата от изборите, при това на една доста ниска цена, защото няма да се наложи да пуска купувачи на гласове. Отделно от това - кой, кой, кой, кой, кой може да ми гарантира, че човекът седящ зад екрана упражнява вота си без никакъв натиск. Електронният вот ще умножи до безкрай корпоративното гласуване и при това ще го улесни до невъзможност. Отвратителното е, че комитетите-призраци толкова много настояват за е-гласуването с ярко очевидна политическа цел. Митичната идея зад всичко това е, че българите в чужбина ще гласуват за Реформаторите, които имат проблем с набирането на гласове у нас и така ще дадат повторен шанс на психодясното да се добере до най-висшите управленски висоти самостоятелно, с изострен апетит за кражби. 

Oт pogled.info

"Берое" без проблеми за 2:0 срещу 10 от "Локо" (Пд) (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021922

"Берое" победи 2:0 "Лоо" (Пд) у дома в първия мач от 11-ия кръг на "А" група в петък. Головете за старозагорци вкараха Спас Делев в 15-ата и резервата Исмаил Иса в 72-ата минута. Гостите останаха с човек по-малко още в 40-ата минута, когато Лоик Дефо получи втория си жълт картон в мача. "Берое" - "Локо" (Пд) 2:0 (1:0).

Мистерия: Няма следа от 20-годишния студент, версиите се множат!

http://www.bnews.bg/article-142176

Родителите на момчето заявиха, че нямат никаква нова информация. Те допускат да се е случило всичко, но отказват да мислят за най-лошото.

Св. Дионисий Ареопагит, епископ Атински

http://www.cross.bg/dionisiii-atina-apostol-1482827.html

/КРОСС/В свещената книга "Деяния на светите апостоли", написана от св. апостол и евангелист Лука, се говори между другото и за проповедта на св. апостол Павел в Атина (17:15). В тоя старинен град, прочут със своите философи и добре уредени училища, апостолът обърнал внимание на един жертвеник, на който било написано: "Незнайному Богу". На голямо събрание от най-знатни и учени атиняни в Ареопага апостолът на народите обявил, че дошъл при тях да проповядва за Оня Бог, Когото атиняни, без да знаят, почитат, Който създал целия свят и дава на всички живот, дихание, всичко. Той обяснил на своите слушатели разликата между Тоя вездесъщ и всемогъщ Бог и бездушните идоли, на които те се покланяли. Той им говорил също за възкресението на Оня, който проповядвал покаяние и живот, и Който ще дойде да съди вселената. Голяма част от атиняните се отнесла недоверчиво към това ново учение. Но между слушателите имало и такива, които повярвали на думите на светия апостол и се обърнали към Христа Господа. Между тях бил и Дионисий, член на Ареопага, т.е. на върховния съвет в Атина. Св. Дионисий Ареопагит. Стенопис от Теофан Грек. Източник: peinture.video-du-net.frНа млади години Дионисий живял дълго в Египет. Той бил там по време на кръсната смърт на Спасителя. На Голгота Господ Иисус изрекъл думите "свърши се" и издъхнал. Тъмнина обгърнала земята. Мрак обхванал Египет

Започва ремонт на южното локално платно на "Цариградско шосе"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021911

Въвежда се организация на движението за рехабилитация на северната половина на южното локално пътно платно на бул. „Цариградско шосе” между ул. „Димитър Моллов” и ул. „Владимир Пашов”, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
До 24.00 часа на 16 октомври се забранява влизането на превозни средства по северната половина от южното локално пътно
Въвежда се организация на движението за рехабилитация на северната половина на южното локално пътно платно на бул. „Цариградско шосе” между ул. „Димитър Моллов” и ул. „Владимир Пашов”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. До 24.00 часа на 16 октомври се забранява влизането на превозни средства по северната половина от южното локално пътно

Започва ремонт на южното локално платно на "Цариградско шосе"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021916

Въвежда се организация на движението за рехабилитация на северната половина на южното локално пътно платно на бул. „Цариградско шосе” между ул. „Димитър Моллов” и ул. „Владимир Пашов”, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
До 24.00 часа на 16 октомври се забранява влизането на превозни средства по северната половина от южното локално пътно
Въвежда се организация на движението за рехабилитация на северната половина на южното локално пътно платно на бул. „Цариградско шосе” между ул. „Димитър Моллов” и ул. „Владимир Пашов”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. До 24.00 часа на 16 октомври се забранява влизането на превозни средства по северната половина от южното локално пътно

В Асеново кандидатите на ГЕРБ обещаха младежки клуб, безжичен интернет, ремонт на пътищата и нови детски площадки

http://pik.bg/в-асеново-кандидатите-на-герб-обещаха-младежки-клуб-безжичен-интернет-ремонт-на-пътищата-и-news410340.html

В Асеново кандидатите на ГЕРБ обещаха младежки клуб, безжичен интернет, ремонт на пътищата и нови детски площадки

„За този мандат успяхме да подобрим някои неща в Асеново, ако гласувате за мен и моите колеги с № 6 в бюлетината, ще продължим заедно започнатото. През тези години вие имахте нужда от моята подкрепа като кмет на Общината, а ето - сега аз имам нужда от вашата.” С тези думи се обърна към жителите на с. Асеново кандидатът за кмет на Стражица от ПП ГЕРБ инж. Детелина Борисова по време на срещите си с избиратели. Заедно с нея с хората в стражишкото село се срещнаха и кандидатите за съветници Иван Иванов, Стефан Иванов и Христина Любенова, както и Нели Тодорова, кандидат на ГЕРБ за Асеново. Кандидатите на ГЕРБ гостуваха първо на пенсионерски клуб „Люляците”.

Те бяха посрещнати сърдечно от председателката на клуба Николина Петрова и от още 15 жени и мъже. Баба Неделка ги поздрави със стара местна песен „Влюбили се двама млади”, а пенсионерите почерпиха своите гости със сладки и пуканки.

„Знаете какво свършихме през този мандат за Асеново, се обърна инж. Борисова към възрастните хора. „Ремонтирахме детската градина и направихме нова отоплителна инсталация, монтирахме детска площадка, асфалтирахме частично основните улици в селото, сега довършваме и подпорната стена на моста. Но има още много за правене. Подкрепете ГЕРБ на тези избори и тази млада и енергична жена за кмет на Асеново, за да продължим заедно да обновяваме Асеново.” По-късно кандидатите на ГЕРБ проведоха импровизирани срещи с жители по улиците на Асеново. След разговорите, като най- спешни бяха очертани създаването на младежки клуб, оборудван с компютри, в който младите хора да прекарват свободното си време и да се забавляват, доставка на безжичен интернет до обществени сгради, ремонт и монтиране на ограда и на навеси на гробищния парк.

Инж. Борисова сподели, че ще търси възможност по оперативните програми да се кандидатства с проект за широколентов интернет за цялата Община и обеща обособяването на младежки клуб. Ремонт на пътни и тротоарни настилки, подмяна на детските съоръжения в ЦДГ, още една детска площадка, разписване на проект за ремонт на читалището, бяха сред част от ангажиментите, които поеха кандидатите на ГЕРБ. Инж. Борисова подчерта, че чрез новите схеми за заетост по ОП „РЧР”, могат да се осигурят нови работни места за пазачи, охранители на парковете, хигиенисти др. На връщане от Асеново тя посети моста на пътя Стражица – Асеново, който се ремонтира усилено. По време на нейния мандат бе спечелен проект, чрез който Междуведомствената комисия за възстановяване към МС отпусна средства за изграждане на нова подпорна стена.

Старата стена бе компрометирана, асфалтовата настилка бе напукана и пътят бе започнал да се свлича. Критичното състояние на моста създаде опасност за изолация на селото, тъй като това трасе няма алтернатива и е единственият път за асеновчани. Чрез новото съоръжение се ограничават ерозионните процеси и няма опасност тежкотоварните автомобили да повредят моста.

Убиха наркотрафикант, "главата му" бе оценена на 5 млн. долара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021936

Един от най-търсените наркотрафиканти в света Виктор Рамон Наваро, по-известен като Мегатео, бе убит в северната част на Колумбия, недалеч от границата с Венецуела.
Според експертите убийството на Мегатео е тежък удар срещу наркомафията и по този начин се слага край на дългогодишното му издирване в района,
Един от най-търсените наркотрафиканти в света Виктор Рамон Наваро, по-известен като Мегатео, бе убит в северната част на Колумбия, недалеч от границата с Венецуела. Според експертите убийството на Мегатео е тежък удар срещу наркомафията и по този начин се слага край на дългогодишното му издирване в района,

Чакрите - връзката между духа и тялото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021068

Влизате да си вземете душ сутринта и установявате, че каналът е запушен. Явно не сте били достатъчно съобразителни или все сте отлагали момента да изчистите банята. Виждате проблема и знаете какво трябва да се направи. Това, което блокира, трябва да се премахне, за да може да продължите и събралата се вода да не наводни дома ви.
Влизате да си вземете душ сутринта и установявате, че каналът е запушен. Явно не сте били достатъчно съобразителни или все сте отлагали момента да изчистите банята. Виждате проблема и знаете какво трябва да се направи. Това, което блокира, трябва да се премахне, за да може да продължите и събралата се вода да не наводни дома ви.

Българският става задължителен за собствениците на публични домове в Амстердам

http://curious.actualno.com/Bylgarskijat-stava-zadyljitelen-za-sobstvenicite-na-publichni-domove-v-Amsterdam-news_499117.html

Собствениците на публични домове трябва задължително да общуват с жриците на любовта на родния им език, взе решение най-висшата магистратура в ЕС - Европейският съд. Сега властите на Амстердам имат правото да отказват издаването на разрешително на собственик на бордей, който не може да говори на български или унгарски със служителките си, информира БГНЕС.  Проституцията в Холандия е легална и трябва да бъде лицензирана по места. Но властите се опитват да ограничат трафика на хора и злоупо

ЦИК: "Кой уши байрака" на турски не е нарушение, но Лютви Местан все пак е престъпил забраната

http://society.actualno.com/CIK-Koj-ushi-bajraka-na-turski-ne-e-narushenie-no-Lutvi-Mestan-vse-pak-e-prestypil-zabranata-news_499120.html

Изпълнението на части от турска любовна песен и известната възрожденска песен, посветена на Райна Попгеоргиева, които имат идентични мелодии, в никакъв смисъл не може да бъде определено като нарушение на българското изборно законодателство. Това се казва в решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) по сигналите, които постъпиха след изпълнението на песента "Кой уши байрака", посветена на Райна Княгиня, последвана от изпълнение на турски език със същата мелодия. Сигнали до ЦИК бяха

Мария Календерска: Балотажът ми с Фандъкова е сигурен!

http://pik.bg/мария-календерска-балотажът-ми-с-фандъкова-е-сигурен-news410338.html

Мария Календерска: Балотажът ми с Фандъкова е сигурен!

Aз съм единствената реална алтернатива на г-жа Фандъкова. Твърдо решена съм да се преборя с останалите, за да мога да накарам сина ми да остане тук, в България, а не да емигрира. Това заяви кандидатът за кмет на София Мария Календерска в интервю за в. „Всеки ден“.
 
Календерска е убедена, че когато загубят битката Ангел Джамбазки, Георги Кадиев и Вили Лилков  ще се върнат по местата си и ще продължат да работят за статуквото. „Всички те по някакъв начин през годините са облагодетелствали онези порочни практики в София, които са довели до разграбването на града и превръщането му в това, което виждаме днес“, заявява тя и допълва, че е единствената, която досега не е била нито в Общинския съвет, нито в Народното събрание, нито в Европейския парламент, където, според Календерска, другите кандидат-кметове ще се върнат след загубата им на изборите.
 
„Независимо дали ще седна на кметското кресло, или в Общинския съвет, ще се опитам да направя черен живота на всички онези, които са участвали в схемите, срещу които аз се боря. Трябва битка, за да се спрат огромните схеми за крадене на бюджета, който, съгласете се, никак не е малък. Става въпрос за 1,5 милиарда лева, които просто не се харчат както трябва“, категорична е Календерска и за да разсее бързо спекулациите подчертава, че не влиза в битката за местния вот за собствени дивиденти или за облаги за семейството си, а защото според нея София има нужда от промяна, и то най-вече за младите.
 
Според кандидата на ББЦ са се изхарчили стотици милиони левове за нови пътища, а тротоарите са останали разбити. „Аз не мога да изведа детето си с количката и да стигна до парка по софийските улици. Трябва да спра точно там, за да мога да го поразходя, защото иначе е невъзможно“, споделя Календерска и определя като недопустимо „Цариградско шосе" да се ремонтира за трети път, а качеството на извършеното отново да е под въпрос. 
 
Тя е убедена, че ако дори 1% от бюджета на София успее да насочи по предназначение, то това ще доведе до голяма промянa. В своята управленска програма Календерска залага изключително много на образованието и превръщане на София в образователен център. Кандидатът за кмет на ББЦ предлага да се изгради един чисто нов Студентски град по примера на Западна Европа. Тя споделя, че основните избиратели, на които разчита, са именно разумните хора с образование. 
 
Календерска коментира и темата, заела доминантно място днес в европейската политика. Още в началото на лятото, тя повдигна пред обществото въпроса за имигрантите в столицата и предупреди, че ако не се предприемат мерки, проблемът ще се задълбочи. Тя е категорична, че мястото на тези имигранти не е в центъра на София, а в покрайнините.
 
„София си има централен нападател" е слоганът, който Календерска избира за своята кампания. „Избрахме го, защото това е единственият възможен път към победата и към превръщането на столицата в град, в който може да се живее“, аргументира се тя.
 
Календерска освен млада, амбициозна и борбена жена е и грижовна майка. Своят син тя определя като една от основните причини за решението си да навлезне в дебрите на политиката. „Знаете ли колко много мои приятели и познати бяха принудени да пратят децата си още във втори или четвърти клас в пансиони в чужбина заради ниското качество у нас? Ето това искам да променя, да знам, че съм направила, каквото е било необходимо, независимо дали от кметското кресло, или в Общинския съвет, преди да го накарам да емигрира“, категорична е тя.
 
За отношенията с мъжа до себе си евродепутата и лидер на ББЦ Николай Бареков тя споделя, че са едно цяло и заявява готовност да го подкрепи, ако той вземе решение да се кандидатира за президент.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1482826.html

/КРОСС/ Днес честитки от нас получават: Веселин Вачков - журналистДимитър Христов - композиторЙордан Йотов - политик от БКПЙордан Юруков - футболистКали - поп-фолк певицаКрасимир Ранков - актьорпроф. Владимир Овчаров - бивш ректор на МУ -СофияРумен Босилков - футболистСтефан Десподов - художникСтоян Джавезов - предс. на фондация "Васил Левски"Тодор Чуров - дипломат

Стенли Фишер: Няма съществени рискове от финансови балони в САЩ

http://www.investor.bg/sasht/337/a/stenli-fisher-niama-syshtestveni-riskove-ot-finansovi-baloni-v-sasht-203435/

Инструментариумът на централната банка за справяне с подобни явления е ограничен и неизпробван, смята вицепрезидентът на Фед

Професори: Висшето образование е в колапс, средното - колабира

http://frognews.bg/news_98877/Profesori-Vissheto-obrazovanie-e-v-kolaps-srednoto---kolabira/

Университетски преподаватели по философия разпространиха отворено писмо за "критичното състояние на висшето образование в България и неотложните мерки за неговото подобряване". То е изпратено до президента, народните представители и членовете на правителството. Публикуваме го едно към едно.

Арестуваха известният борец Красимир Кочев с руса дама в „Хонда Сивик”

http://pik.bg/арестуваха-известният-борец-красимир-кочев-с-руса-дама-в-„хонда-сивик”-news410335.html

Арестуваха известният борец Красимир Кочев с руса дама в „Хонда Сивик”

Полицаи от Гранично полицейско управление - Петрич заедно със служители на полицията в Петрич вчера спряха на входа на града „Хонда Сивик” със сливенска регистрация, в която пътували известният борец от село Първомай Красимир Кочев и негова приятелка, съобщи в. "Струма".

Полицаите подложили колата на щателна проверка, при която е открит канабис. Какво е количеството, от полицията не съобщават.

След около час и половина обиски и обяснения на пътя двамата са отведени в полицейското управление в Петрич.

 

Унгарец ходи по въже без обезопасяване!

http://www.bnews.bg/article-142175

За първи път от 25 години насам у нас ще гостуват звездите на унгарския държавен цирк “Будапеща”.

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/temi-i-gosti-v-efira-1482825.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема:Путин ли е новият лидер на света? Започва ли нова война? Ще се разраства ли конфликтът?Какво всъщност се случва в Сирия и кой крие истината? Очаквайте разказите на специалните пратеници на нова в Сирия Николай Дойнов и Росен ИлиевТема:Михаил Миков и кандидатът му за София - пред Диана НайденоваТема:Колко ще ни струва зимата? Разговор с министъра на енергетиката Теменужка ПетковаТема:Без следа! Две седмици след изчезването на студента от Пловдив Момчил Семерджиев - версиите се множатТема: „Никол и специалистите": Зад кулисите на новия мюзикъл „Аладин". Очаквайте Ненчо Балабанов и Поли Генова в един приказен свят.

Спряха движението в тунела под Ламанша заради нахлуване на мигранти

http://www.moreto.net/novini.php?n=302871

Движението в тунела под Ламанша временно е спряно заради нахлуването на голяма група мигранти, които се опитват да отидат във Великобритания от френския град Кале, съобщи Би Би Си, цитирана от ТАСС. Около 100 мигранти са действали организирано и са проникнали отвъд огражденията.

Нина Добрев влиза в ролята на стюардеса, след като се отказа да бъде вампир

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021422

След като няколко години игра вампир, канадската актриса от български произход Нина Добрев ще се превъплъти в образа на стюардеса.
Тя се отказа да играе в следващите сезони на “Дневниците на вампира”, но не и от телевизията. Вече е ангажирана с роля в минисериала “Пристигане”. Снимките за него ще са през зимата в Южна Африка.
След като няколко години игра вампир, канадската актриса от български произход Нина Добрев ще се превъплъти в образа на стюардеса. Тя се отказа да играе в следващите сезони на “Дневниците на вампира”, но не и от телевизията. Вече е ангажирана с роля в минисериала “Пристигане”. Снимките за него ще са през зимата в Южна Африка.

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021085


                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

В Асеново кандидатите на ГЕРБ обещаха младежки клуб, безжичен интернет, ремонт на пътищата и нови детски площадки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5020955

„За този мандат успяхме да подобрим някои неща в Асеново, ако гласувате за мен и моите колеги с № 6 в бюлетината, ще продължим заедно започнатото. През тези години вие имахте нужда от моята подкрепа като кмет на Общината, а ето - сега аз имам нужда от вашата.” С тези думи се обърна към жителите на с.
„За този мандат успяхме да подобрим някои неща в Асеново, ако гласувате за мен и моите колеги с № 6 в бюлетината, ще продължим заедно започнатото. През тези години вие имахте нужда от моята подкрепа като кмет на Общината, а ето - сега аз имам нужда от вашата.” С тези думи се обърна към жителите на с.

Православната църква почита паметта на Св. Дионисий Ареопагит

http://pik.bg/православната-църква-почита-паметта-на-св-дионисий-ареопагит-news410332.html

Православната църква почита паметта на Св. Дионисий Ареопагит

На 3 октомври православната църква почита паметта на Св. Дионисий Ареопагит. Днес имен ден имат: Денис, Денислав, Денислава. Денис означава „Прослава деня и светлината”. "Денис" от турски означава море. Море от слава.

От славянски - изгрев. От Дениc + наставката слав.Св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит бил родом от Атина, обърнат във вярата от апостол Павел. Един от първенците на атинския съд-ареопаг, който след като се покръстил, проповядвал Христовата вяра, пише plovdiv.utre.bg.

Заедно с апостолите отишъл в Йерусалим за погребението на Богородица. После бил на проповед в Галия, Франция - в Париж. С двама свои ученици бил посечен в 96 година при император Дометиан.

 

Цигарите поскъпват до 60 стотинки на кутия през 2016 г.

http://petel.bg/TSigarite-poskapvat-do-60-stotinki-na-kutiya-prez-2016-g-__129144

илюстрация: Булфото Парламентът одобри на първо четене вчера нов 3-годишен график за повишаване на акцизите върху цигарите с промени в...

Читателски сигнал: В "Младост" ни направиха нова детска площадка, но само след дни стана това...(фото)

http://petel.bg/CHitatelski-signal--V-Mladost-ni-napraviha-nova-detska-ploshhadka--no-samo-sled-dni-stana-tova----foto-__129146

Читател изпрати сигнал до "Петел", в който разказва за проблемна детска площадка в квартал "Младост" във Варна. По думите му тя е чисто нова,...

Снимки с истории на дете, родител, но най-вече на човек

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/snimki-s-istorii-na-dete-roditel-no-naj-veche-na-chovek-6043292

Зад всяка фотография стои историята на дете, родител, но най-вече на човек. И тези житейски истории се преплитат и променят към по-добро

Внимание! Започва ремонт на южното локално платно на "Цариградско шосе"

http://pik.bg/внимание-започва-ремонт-на-южното-локално-платно-на-цариградско-шосе-news410330.html

Внимание! Започва ремонт на южното локално платно на "Цариградско шосе"

Въвежда се организация на движението за рехабилитация на северната половина на южното локално пътно платно на бул. „Цариградско шосе” между ул. „Димитър Моллов” и ул. „Владимир Пашов”, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

До 24.00 часа на 16 октомври се забранява влизането на превозни средства по северната половина от южното локално пътно платно на бул. „Цариградско шосе” между ул. „Димитър Моллов” /запад/ и ул. „Владимир Пашов”, като движението ще се извършва двупосочно в южната част от локалното пътно платно в същия участък. От 00.00 часа на 05 октомври до 24.00 часа на 16 октомври се забранява влизането на превозни средства по северната половина от южното локално пътно платно на бул. „Цариградско шосе” между ул. „Владимир Пашов” и ул. „Димитър Моллов” /изток/, като движението ще се извършва двупосочно в южната част от локалното пътно платно в същия участък.

От 3 октомври 24.00 часа до 16 октомври се пренасочва движението на тролейбусни линии №№ 5 и 8 и автобусни линии с №№ 84 и 306. Тролейбусни линии №№ 5 и 8 в ремонтния участък ще се движат на дизелови двигатели; Временно се изместват спирки: спирка с код 0576 „бл. 30 ж.к. Младост 1“ се измества от съществуващото си положение след ул. „Димитър Моллов”. спирка „УМБАЛ СВ. АННА” с код 1192 се измества от съществуващото си положение преди ул. „Димитър Моллов”. Разкрива се временна спирка за тролейбусна линия № 8 на ул. „Димитър Моллов” на 30 м. преди кръстовището с южното локално пътно платно на бул. „Цариградско шосе”.

 

Майката на изчезналия Момчил: Знам, че е жив и иска да си дойде

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021900

Допускаме всичко. Не искам да мисля за най-лошото. Знам, че е жив и иска да си дойде. Помогнете хора. Това заяви пред Нова телевизия майката на изчезналия студент Момчил Семерджиев.
Допускаме всичко. Не искам да мисля за най-лошото. Знам, че е жив и иска да си дойде. Помогнете хора. Това заяви пред Нова телевизия майката на изчезналия студент Момчил Семерджиев. "Ще го търсим до последно", заяви през сълзи тя. "Брат ми няма никакви наклоnности към секти, наркотици или други подобни неща.

„На нож!“ с галош

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021442

Няма нищо лошо да си плащаме на чужда армия да ни пази с войска. Все пак българите имаме 500-годишен османски опит по темата, нали?

Оставката на шефа на авиацията генерал Румен Радев не е изненадваща за мен. Тя беше безкрайно логична. Тя нито е политическа машинация, както се опитват увълчените за местна власт политици да я окачествят,
Няма нищо лошо да си плащаме на чужда армия да ни пази с войска. Все пак българите имаме 500-годишен османски опит по темата, нали? Оставката на шефа на авиацията генерал Румен Радев не е изненадваща за мен. Тя беше безкрайно логична. Тя нито е политическа машинация, както се опитват увълчените за местна власт политици да я окачествят,

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/03/2621127_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите, които ще следи днес обществената телевизия:

"Кока Кола", "Макдоналдс" и други спонсори поискаха Блатер да напусне ФИФА веднага

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/03/2621182_koka_kola_makdonalds_i_drugi_sponsori_poiskaha_blater/?ref=rss


Четири от основните спонсори на ФИФА излязоха със синхронизирано искане президентът на организацията Сеп Блатер да освободи незабавно поста си.

"Кока Кола" първа публикува декларация с подобен призив, след което беше последван от други три американски компании - "Макдоналдс", "Виза" и "Будвайзер".

Напускането на Блатер ще позволи да се извърши "вдъхваща доверие и устойчива реформа", обяви производителят на безалкохолни напитки в петък.

"С всеки изминал ден...

Майката на изчезналия Момчил: Знам, че е жив и иска да си дойде

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021904

Допускаме всичко. Не искам да мисля за най-лошото. Знам, че е жив и иска да си дойде. Помогнете хора. Това заяви пред Нова телевизия майката на изчезналия студент Момчил Семерджиев. "Ще го търсим до последно", заяви през сълзи тя.
"Брат ми няма никакви наклоnности към секти, наркотици или други подобни неща.
Допускаме всичко. Не искам да мисля за най-лошото. Знам, че е жив и иска да си дойде. Помогнете хора. Това заяви пред Нова телевизия майката на изчезналия студент Момчил Семерджиев. "Ще го търсим до последно", заяви през сълзи тя. "Брат ми няма никакви наклоnности към секти, наркотици или други подобни неща.

Циганското лято продължава! Температурите се покачват

http://pik.bg/циганското-лято-продължава-температурите-се-покачват-news410292.html

Циганското лято продължава! Температурите се покачват

Над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. В часовете преди обяд над низините ще има ниска облачност, на места и мъгла. Ще бъде почти тихо. Ще бъде тихо с минимални температури между 5° и 10°, по високите полета малко по-ниски и там е възможно да се образува слаба слана. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°. Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра около 9°.

По Черноморието преди обяд ще има ниска слоеста облачност, която след обяд ще се разкъса и временно ще намалява. Ще бъде почти тихо. Максималните температури и на въздуха, и на морската вода ще бъдат около 20°-21°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Майката на изчезналия Момчил: Допускаме всичко. Не искам да мисля за най-лошото

http://pik.bg/майката-на-изчезналия-момчил-допускаме-всичко-не-искам-да-мисля-за-най-лошото-news410326.html

Майката на изчезналия Момчил: Допускаме всичко. Не искам да мисля за най-лошото

"Допускаме всичко. Не искам да мисля за най-лошото. Знам, че е жив и иска да си дойде. Помогнете хора". Това каза майката на изчезналия студент Момчил Семерджиев в ефира на Нова тв.

"Ще го търсим до последно", заяви през сълзи тя.

"Брат ми няма никакви наклонности към секти, наркотици или други подобни неща. Нормално момче е, радваше се, че се прибрал. Не дължи пари на никого, в себе си е имал само джобни средства", сподели Явор Семерджиев, брат на изчезналия студент.

"Той е безконфликтен, не се е карал с никого от своите приятели. Няма логика от това изследване. Той е едно слънчево дете", добави бащата на Момчил.

 

Барак Обама: Руските въздушни удари укрепват „Ислямска държава“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021883

Американският президент Барак Обама заяви, че руските бомбардировки в Сирия са в подкрепа на президента Башар Асад и прогонват умерената опозиция, затова само „укрепват „Ислямска държава“(ИД), съобщи BBC, цитиран от Фокус. Американският държавен глава отхвърля руското твърдение, че всички въоръжени противници на „бруталния“ Асад са терористи.
Американският президент Барак Обама заяви, че руските бомбардировки в Сирия са в подкрепа на президента Башар Асад и прогонват умерената опозиция, затова само „укрепват „Ислямска държава“(ИД), съобщи BBC, цитиран от Фокус. Американският държавен глава отхвърля руското твърдение, че всички въоръжени противници на „бруталния“ Асад са терористи.

Барак Обама: Руските въздушни удари укрепват „Ислямска държава“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021887

Американският президент Барак Обама заяви, че руските бомбардировки в Сирия са в подкрепа на президента Башар Асад и прогонват умерената опозиция, затова само „укрепват „Ислямска държава“(ИД), съобщи BBC, цитиран от Фокус. Американският държавен глава отхвърля руското твърдение, че всички въоръжени противници на „бруталния“ Асад са терористи.
Американският президент Барак Обама заяви, че руските бомбардировки в Сирия са в подкрепа на президента Башар Асад и прогонват умерената опозиция, затова само „укрепват „Ислямска държава“(ИД), съобщи BBC, цитиран от Фокус. Американският държавен глава отхвърля руското твърдение, че всички въоръжени противници на „бруталния“ Асад са терористи.

Руските бомбардировки в Сирия укрепват Ислямска държава

http://www.bnews.bg/article-142173

Русия заяви, че нейните самолети са ударили командни центрове на ИД, складове за оръжие и за военни превозни средства.

Путин рискува, Обама се двоуми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258460_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%2C+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%83%D0%BC%D0%B8

 Ако се вслушаме във Владимир Путин, Русия е станала

лидерът на новата глобална война срещу тероризма. В
контраст Барак Обама изглежда от ден на ден по-уморен от
войните в мюлюсманския свят, които Америка води от повече
от десетилетие. На 30 септември руски изтребители бяха
задействани в помощ на обсадените войски на
Башар ал Асад. Русия създаде и мрежа за обмен на
разузнавателна информация с Ирак и Иран. Руската
православна църква заговори за свещена война.

Твърдението на г-н Путин, че е започнал битка срещу “Ислямска държава”, е
в най-добрия случай съмнително. Фактите от първия ден на
руските въздушни удари показват, че са били атакувани други
сунитски бунтовници, включително някои, подкрепяни от
Америка. Но дори това да е нещо повече от политически
театър, Русия предприема най-голямата си стъпка в Близкия
изток, който беше сфера на Америка, откакто Съветският съюз
беше изтикан от там през 70-те години на миналия век.

В Афганистан междувременно американската битка с талибаните
претърпя удар. На 28 септември талибански бунтовници завзеха
северния град Кундуз - първата провинциална столица, която падна
в ръцете им, откакто бяха свалени от власт през 2001 г.
Афганистанските сили си върнаха центъра след три дни. Но макар
да установиха пълен контрол, атаката беше унижение.

И Кундуз, и руските бомбардировки са симптоми на едно и също
явление: вакуума, създаден от опита на Барак Обама да се
измъкне от войните в мюсюлманския свят. Президентът на Америка
заяви тази седмица пред Общото събрание на ООН, че страната му е
разбрала, че “не би могла сама да наложи стабилност на чужда
земя”; други, включително Иран и Русия, трябва да помогнат в
Сирия. Обама не греши напълно. Но зад предложението му се крият
много опасности: че Америка се е отчаяла; че регионалните сили,
усещайки дезангажирането на САЩ, ще се окажат с развързани ръце;
и че намесата на Русия ще направи кървавата война още
по-кървава. Докато Обама не промени курса, може да се очакват
повече смърт, бежанци и екстремизъм.

Свидетел на бъркотията, която Джордж Буш създаде със своята
“война срещу тероризма”, особено в Ирак, Обама разбираемо е
предпазлив. Американска намеса наистина може да влоши
ситуацията, докато омразните лидери биват замествани от хаос и
безкрайната война изцежда силите и репутацията на САЩ. Но
отсъствие на Америка може да направи нещата още по-мрачни. В
някакъв момент екстремизмът ще загнои и ще принуди суперсилата
да се намеси така и или иначе.

Такова е положението в Близкия изток. В Ирак г-н Обама
изтегли войските през 2011 година. В Сирия той не се намеси да
спре масовото клане на Асад, дори след като той използва отровен
газ. Но след като джихадистите на ИД изникнаха от хаоса,
обявиха халифат в територии на Ирак и Сирия и започнаха да режат
глави на западни пленници, Обама се почувства задължен да се
върне - за отделни схватки.

В Афганистан той повтаря грешката с преждевременното изтегляне. След като бойните операции на НАТО се преобразуваха в мисия за “обучаване, съветване и
подпомагане”, Обама обеща, че последните американски части ще
напуснат Афганистан до края на 2016 година. Обявената дата
въобще не е съобразена с условията в Афганистан, а с
приключването на мандата на Обама в Белия дом.

Какво може да направи Обама? В Афганистан вместо да изтегля
оставащите 9800 военнослужещи, той трябва да им изпрати
подкрепление и да не обявява дати за изтеглянето им. Правилата
на ангажимента трябва да бъдат разширени, така че натовските
сили да могат да подкрепят афганистанските. Щурмови самолети
трябва да ги подпомагат, когато е необходимо, а не само в
извънредни обстоятелства. Той трябва да размаха пръст в Кабул,
където правителството на “националното единство”, формирано
миналата година между президента Ашраф Гани и неговия съперник
Абдула Абдула, е толкова бездействено, че няма министър на
отбраната. Това беше “добрата война” на Обама и той рискува да я
загуби.

В Сирия двоуменето на Обама означава, че възможностите му
стават все по-трудни и рисковани. Путин невъзмутимо отбранява
един тиранин и задълбочава разделението между сунити и шиити.
Америка трябва да продължи да застъпва линията, че Асад няма да
остане на власт и да изработи визия за онова, което трябва да
последва. Тя трябва да направи повече да опази преобладаващото
сунитско население: да организира защитени убежища; да наложи
забранени за полети зони, за да спре бомбите варели на Асад; и
да подкрепя умерени сунитски сили. Това би могло също да
означава да се сблъска с руските изтребители.

Като джудист Путин познава изкуството да се възползваш от
слабостта на противника: когато Америка отстъпи, той налита. И
все пак това, че се възползва от слабостите на другите, не
означава, че може да се справи със Сирия. И колкото повече се
опитва да спаси Асад, толкова повече вреда ще причини на Сирия и
региона - а най-големият риск е, че перченето му ще се превърне
във високомерие. Като се има предвид трайната мощ на Америка,
тя все още може да направи много да спре разрастването на хаоса
- само ако Обама имаше малко повече от склонността на Путин към
рискове.

Не хвърляйте вината за бежанците върху Меркел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258459_%D0%9D%D0%B5+%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D1%8F%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83+%D0%9

 Грешката е изцяло на Ангела Меркел. Ако германската

канцлерка не беше протегнала дружелюбно ръка, бежанската вълна
щеше да се оттегли. Сирийците щяха внезапно да спрат на място по
пътя от Дамаск, иракчани, афганистанци, еритрейци и останалият
свят щяха да напрегнат мишци и хладнокръвно да се изправят пред
недоимъка и смъртта в родината. Очевидно е, наистина.

Реакцията на Европа на бежанската криза се свежда до работа
по разселването - безнравствена (унизителна) игра на криеница,
при която политиците - с изключение на един-двама от тях, се
занимаваха предимно с криенето. На стотиците хиляди сирийци,
бягащи от варелните бомби и от обезглавяване, не им трябваше
разрешението на Меркел, за да се натоварят на кораби, обещаващи
им нов живот, нито пък оградите от бодлива тел в един
недружелюбен край на континента, ще ги откажат след дългото им
пътуване.

Силите, направляващи най-голямата човешко преселение, с
което се сблъсква Европа от 40-те години на миналия век насам,
не се интересуват от взаимните обвинения, които си отправят
европейските столици. Ожесточеният спор за разпределянето на 120
000 кандидати за убежище изглежда направо извратен, при
положение че след тях се задават още един милион.

Тази година се наблюдава сливане на три различни миграционни
потока. От няколко години десетки хиляди хора от районите на
конфликти в Африка прекосяват Средиземно море. През 2014 г. към
тях се присъединиха значителен брой жители на Западните Балкани,
отказали да чакат покана от ЕС. Никой не би трябвало да е
изненадан, че подгонените от война сирийци и иракчани сега
решиха, че достатъчно дълго са хранили напразни надежди един ден
да се върнат у дома.

Преди година би било вярно да се каже, че като цяло т.нар.
икономически мигранти са мнозинство. Сега везните се накланят
към бежанците. Мащабът на предизвикателството е внушителен. През
зимата числеността на пристигащите може да намалее - в
зависимост от времето в Егейско и Средиземно море, но никой не
бива да си въобразява, че наплива това лято е циклично явление.
Общественият строй в голяма част от Близкия изток и Магреба едва
не рухна, Африканският рог е раздиран от конфликти, а
ислямистки екстремисти застрашават сигурността в част от Западна
Африка. При това положение бягството към Европа изглежда като
единствен избор.

Популистите и ксенофобската десница се възползваха от
случая. Годините на икономически трудности им осигуриха
благодатна почва. За никого не е изненада, че те са
привлекателни в очите на изплашените за жизнения си стандарт и
работни места европейци. Колкото и добре да се управлява
миграционния наплив, стресът и объркаността са неизбежни. Да
имаш либерално виждане за задълженията на Европа към бежанците
(а между другото и за дългосрочната й нужда от работници
мигранти), не би трябвало да означава да си сляп за
разрушителната сила на движения с подобен мащаб. При все това,
още по-ясно е, че гневната политика “ние и те” на етническите
националисти не дава никакви отговори. Не можем да построим
стена около Европа.

Вбесяващото в колебливата реакция на ЕС това лято е, че
всички знаят как напливът би могъл да бъде по-добре овладян. В
краткосрочен план кардиналната задача трябва да е разпределянето
на тежестта и (което е жизненоважно) да се гарантира, че
задачата за подслоняване на новодошлите не се възлага на отделни
градове и общини. Правителствата трябва да променят данъчните
си правила, за да започне интеграцията да работи, ако ли не - те
трябва да са готови да платят цената с надигащ се популизъм.
Не е нужно чудо, за да стане ясно какво да се прави
занапред.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск
предложи добър списък: да се възстанови контролът по външните
граници на Европа, да се създадат общи приемни центрове за
идентифициране на истинските бежанци, да се финансират
бежанските лагери в Турция, Ливан и Йордания и, да, разбира се,
да се използва икономическата и политическа тежест на Европа в
боксуващите усилия за установяване на мир от Сирия през Сомалия
до Либия. Отпуснатите досега за целта 1 милиард евро трябва да
се разглеждат само като малка първоначална вноска.

Онова, което обединява тези мерки, е изричната необходимост
от сътрудничество. Националистическата риторика е неспособна да
даде национални решения. Та нали в името на сътрудничеството
беше създаден и Европейският съюз. Основополагащото прозрение
бе, че страните могат да постигнат най-добре националните си
цели като обединят суверенитета си. На моменти това беше
представяно чрез високопарните приказки за европейската
цивилизация, ценности и солидарност. Главната движеща сила на
начинанието обаче винаги е била преследването на националните
интереси.

В началото водещата цел беше да се избегне война - да се
предотврати възможност за трети голям пожар с континентални
измерения, като едновременно се изгражда стена срещу съветския
комунизъм. По-късно мотивът вече беше общият просперитет, а след
падането на Берлинската стена - износът на стабилност и
демокрация в бившите комунистически държави.

Логиката на сътрудничеството е както винаги необорима.
Укрепването на еврото и постигането на контрол върху миграцията
изискват същия проблясък на просветен егоизъм. Големият проблем
на ЕС е, че политическата динамика се обърна. Избирателите,
които искат да споделят националната власт в добри времена, бяха
накарани да се опитат да я поискат в лоши. Когато се наблюдава
проваляне на националните правителства, този цикъл взема още
по-лош обрат.

Прекъсването на цикъла няма да е лесно. Политическите елити
на Европа загубиха доверието на гражданите. В моменти на силен
стрес простите решения на популистите може да изглеждат толкова
по-примамливо, колкото по-измамни са. Точно затова беше измислен
ЕС. Днешните лидери имат болезнено къса памет.

Варна отбелязва Световния ден на ходенето

http://www.moreto.net/novini.php?n=302869

Спортна инициатива по повод Световния ден на ходенето започва днес от 9:30 часа в Морската градина на Варна. Това съобщиха организаторите за Moreto.net. Началото ще е пред сцена „Раковина”, а маршрутът ще продължи през Амфитеатъра, Пантеона, за да приключи в точката на старта.

Миграцията на птиците е акцентът на Европейските дни на птиците за 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2015/10/03/2621106_migraciiata_na_pticite_e_akcentut_na_evropeiskite_dni/?ref=rss


Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа през следващите седмици, отправяйки се към техните места за зимуване в Африка. Това обяснява отчасти и фактът, че Европейските дни на птиците се провеждат всяка година в първия уикенд на октомври, когато организаторите са предвидили множество интересни събития.

Събитието се организира от BirdLifeInternational, най-голямата мрежа от патрьорски организации в световен мащаб. Тази година 37 от тях в Европа и Централна Азия, ще се включат в...

Какво рискува Русия с военната операция в Сирия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258458_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

 “Колкото до рисковете за Руската федерация, те много ясно

бяха описани от президента: главният риск от цялата ситуация е
въоръжените бойци, които са хиляди и са дошли от страните на
Съветския съюз, включително от Русия, да се върнат обратно и да
вършат черните си дела в нашата страна”, цитира Сергей Лавров
думи на Владимир Путин. “Ето рисковете, които с всички сили се мъчим да избегнем;
убеден съм, че ще успеем”, каза руският министър.

За други евентуални военни, геополитически и имиджови
рискове за Русия, решила да проведе на сирийска територия
операция на своите военнокосмически сили, разказа пред руската
редакция на Би Би Си Виктор Мизин, политолог от Московския
държавен институт за международни отношения.

“Не постигне ли операцията видими, значителни - и ще
подчертая, бързи резултати, тя вече ще бъде неуспех”, заяви той.

Остра нужда от резултат

“В Русия цари такова главозамайване от успехите, че може да
го сравним с пароксизма, с изблика на радост след
присъединяването на Крим. Медиите, експертните среди, всички
телевизии прославят тази руска акция. Навсякъде в Москва смятат,
че с тази проява Русия окончателно е заела позицията на втора
глобална свръхсила.

По повод нуждата от военен успех - залогът наистина е голям.
Частите от Военнокосмическите сили на Русия трябва да
демонстрират, че в координация със сирийския си съюзник постигат
повече успехи от международната коалиция. Неспирно валят
намеци, че САЩ и другите западни страни, най-вече Великобритания
и наскоро включилата се Франция, действат там мързеливо и едва
ли не милозливо към терористите.

Затова евентуалният неуспех, ако не се ликвидира бързо поне
основната инфраструктура на ИД в Сирия, ще нанесе сериозен удар
по имиджа на Русия. Освен това неуспехът ще допринесе за
известно преливане на сили от ИД оттатък границите, в
териториите на съседните страни и на самата Русия, предимно в
Северен Кавказ.

Независимо от заявеното разбиране и съгласуваност действията
на Русия се критикуват - например от страна на Франция,
министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър направо заяви, че
Русия едва ли не налива масло в огъня, а Саудитска Арабия
директно призовава Москва да спре въздушните удари.

Неуспехът ще е добре дошъл за онези, които не харесват
действията на Русия и смятат, че Москва прави всичко това от
егоистични подбуди - не само с цел да си гарантира сигурност или
да се бори със заплахата откъм световния ислямистки тероризъм,
но за да подкрепи приятелския режим на Асад, смятан за престъпен
от Запада, и да затвърди влиянието си в Близкия изток.

Не дай боже някой да бъде пленен

Възможно е силите на ИД, които се снабдяват с все по-добри
оръжия - вече и танкове, и артилерия, да се сдобият постепенно и
със средства за ПВО, на първо място преносими зенитноракетни
комплекси. Ако се обстрелват целите от малки височини, има
опасност да губим самолети, да загиват или - не дай боже, да
бъдат пленявани руски офицери, пилоти. Ясно е какво може да
стори с тях ИД, помним какво направиха те с йорданския летец.

Бойците от ИД се научиха вече да се крият от въздушните
удари на коалицията в някакви подземни тунели и бункери. Да не
говорим, че остарелите МиГ-23 на сирийската авиация са крайно
неефективни и дори да поразят един обект, не го поразяват
изцяло.

Второ, доколкото ИД поддържа свои клетки в Европа, предстоят
може би атентати срещу руски представителства или компании като
“Аерофлот”, или опити за някакви акции в Русия - при все че,
според мен, всички руски контраразузнавателни органи разбират
този проблем и са в повишена бойна готовност. Президентът Путин
казва, че тук нещата са наред, държавата държи всичко под
контрол; не се изключва обаче да проникнат терористи, ако тук
няма и днес техни клетки или симпатизанти. Помним и получените
вече заплахи от рускоезични бойци на ИД, пленили сирийски
МиГ-21.

Трето, в отговор на засилените бомбардировки - а руските ВВС
трябва да бележат успехи, защото, първо, са по-концентрирани,
второ, винаги са били по-корави и ударите им ще са по-масирани,
ще искат да покажат, че намесата им тутакси е променила всичко
към по-добро - ИД може, напротив, да активизира борбата си, да
стане по-изобретателна и по-жестока.

А риск да си навлечем недоволството на сунитите според мен
няма, тъй като от ИД страдат не само шиитите, но и самите
сунити, смятани от бандитите за недостатъчно правоверни, да не
говорим пък за християните, за кюрдите - помним трагедията с
язидите. В арабския свят действията на Русия не се разглеждат
като някаква подкрепа за шиитите. Знаем например, че Иран
понякога е подкрепял сунитите.

Щом се преследват толкова важни геополитически цели,
религиозната принадлежност минава на заден план. Опасността,
идеща от ИД, налага да бъдат забравени тези разногласия; поне
досега не съм чул обвинения, че Русия защитава шиитите.”

БТА

* Политологът и дипломат от МГИМО (Московския държавен институт за
международни отношения) Виктор Мизин е кандидат на
историческите науки, автор на над сто статии и публикации по
въпроси на международните отношения, външната и вътрешната
политика на Русия, проблеми на международната сигурност,
разоръжаването и борбата с международния тероризъм.

"Ислямска държава" към Русия: Смърт за Путин, идваме

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258457_%22%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%22+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%A1%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D

 "Ислямска държава" публикува в интернет заплашително послание за Русия и президента Владимир Путин.

Привържениците на "Ислямска държава" пуснаха снимка с разрушения "Червен площад", един от символите на Москва и Русия. Тази снимка, както и фотографията с църквата "Св. Василий Блажени", е посочена като мишена и има за цел Русия да бъде сплашена.

Под снимката джихадистите са написали "Смърт за Путин. Идваме скоро". Посланието в Туитър беше разпространено от Рита Кац, директорка на компанията "SITE", специализирана в анализи на послания на терористи. "SITE" следи много внимателно всички послания на "Ислямска държава". Днес руската бойна авиация извърши поредни атаки срещу позициите на "Ислямска държава" в Сирия.

Спряха движението в тунела под Ламанша заради мигранти

http://www.bnews.bg/article-142172

Британски и френски полицаи се опитват да накарат мигрантите да напуснат тунела.

Джейми Оливър откри 14 храни, с които ще живеете до 100 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258456_%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D0%B8+%D0%9E%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D1%80+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+14+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%2C+%D1%81+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B6%D0%B8%D0%

 Месо 2 пъти седмично, солидна закуска и лека вечеря, съветва готвачът

 

Известният британски готвач Джейми Оливър откри тайната как да живеете до 100 години и се готви да я сподели със своите тв зрители.

Гуруто на висшата кулинария обиколи различни точки на планетата, известни със своите столетници, и състави списък с 14 “чудо” храни, които ще ви помогнат да водите дълъг и качествен живот.

40-годишният майстор, който е баща на 4 деца,

посети Коста Рика,

Япония и Гърция

и се запозна с навиците за хранене на местните хора. Своите впечатления той ще сподели в новата тв поредица “Суперхраните на Джейми”, която скоро започва да се излъчва, пише в. “Дейли мейл”.

Оказва се, че “обикновени” храни като яйца и риба, които се намират в почти всеки хладилник, са в списъка със суперпродуктите, макар че често са незаслужено пренебрегвани. Сред 14-те суперхрани са още соевият продукт тофу, черен боб, сладки картофи и чушки чили. (Виж карето.)

Една от спирките на Джейми Оливър е Коста Рика в Централна Америка, където има много столетници. Известно е, че менюто на хората там е нискокалорично, бедно на мазнини и предимно вегетарианско. Там Оливър

готви и се храни с

5 поколения от едно

и също семейство,

между които е и 106-годишният Хосе.

Готвачът посещава също остров Икария в Гърция, известен с това, че хората там живеят средно с 10 години по-дълго, отколкото на други места в Европа и Северна Америка. Също така там процентът на раковите и сърдечносъдовите заболявания е значително по-нисък. Джейми прелита и до друга точка - Окинава в Япония, където също разучава менюто на столетниците.

“Не става въпрос за годжи бери и бионапитки. Става въпрос да се готви с прости храни. Обикновено това са

най-прости

продукти, от които

се правят

елементарни ястия

Те са едни от най-вкусните, които някога съм опитвал”, разказа Джейми преди началото на тв поредицата.

Освен съвети какво да ядем Джейми дава и насоки за хранителния ни режим. Той открил, че на повечето места столетниците имат общи хранителни навици. Основните били, че ядели месо не повече от 2 пъти през седмицата. Друг полезен навик бил, че обикновено хапвали повече на закуска и по-малко на вечеря. “На всички тези места забелязах, че хората имат солидна закуска”, разказва водещият.

Самият Джейми в последно време е свалил няколко кила, като започнал да спи по-добре, отказал се от алкохола и започнал да консумира много от храните, които препоръчва в своята нова програма.

Британски диетолози потвърдиха изводите, направени от Оливър. Нашето здраве е директно свързано с това, което вкарваме като храна в организма си. Често дългият живот е признак на добър хранителен режим, коментира диетологът Сионид Куърк. Според него намаляването на консумацията на месо е разумна стъпка, тъй като то обикновено е с по-високо съдържание на наситени мазнини отколкото другите източници на протеини. Според Куърк да се хапва по-солидна закуска за сметка на вечерята, също е много разумен навик. Повечето от нас се нуждаят от енергия преди обед и следобеда, а не вечер, когато ни предстоят почивка и сън в леглото, така че не можем да изгорим тези калории, обяснява диетологът. 

 

 

 

КОЯ С КАКВО Е ЦЕННА

1. Яйца

Източник на протеини, на витамините D, A, B2 и B12, фолиева киселина и йод.

2. Козе мляко (може и бяло сирене от това мляко)

Калций, протеини и витамин D.

3. Риба

Особено богата на омега-3 мастни киселини.

4. Сладки картофи

Витамини A, B5 и B6.

5. Диви зелени

растения и билки

Съдържат много магнезий и фолиева киселина.

6. Тофу

Този соев продукт съдържа много важни аминокиселини, желязо и калций.

7. Орехи

Съдържат мед, фолиева киселина и магнезий.

8. Черен боб

Съдържа фибри, калий, желязо, фолиева киселина и магнезий.

9. Пресни плодове

Изобилстват от витамини, които варират в различните плодове.

10. Водорасли

Богати са на желязо и витамин B12.

11. Див ориз

Съдържа много фибри, магнезий и фосфор.

12. Чесън

Богат на витамините C и B6, магнезий, селен и други антиоксиданти.

13. Кралски скариди

Съдържат магнезий, цинк и селен. Много богати на витамин B12.

14. Чушки чили

Витамини C и A и антиоксиданти.

Откриха изчезналия син на Том Ханкс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021876

В началото на август синът на Том Ханкс и съпругата му с български корени Рита Уилсън изчезна безследно. Тези дни най-накрая се разбра, къде той се е намирал. За местоположението на 25-годишният Чет, който го нямаше цял месец, не знаеха дори и неговите родители, съобщават американските медии.
В крайна сметка, се появи новина за младежа.
В началото на август синът на Том Ханкс и съпругата му с български корени Рита Уилсън изчезна безследно. Тези дни най-накрая се разбра, къде той се е намирал. За местоположението на 25-годишният Чет, който го нямаше цял месец, не знаеха дори и неговите родители, съобщават американските медии. В крайна сметка, се появи новина за младежа.

Откриха изчезналия син на Том Ханкс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021871

В началото на август синът на Том Ханкс и съпругата му с български корени Рита Уилсън изчезна безследно. Тези дни най-накрая се разбра, къде той се е намирал. За местоположението на 25-годишният Чет, който го нямаше цял месец, не знаеха дори и неговите родители, съобщават американските медии.
В крайна сметка, се появи новина за младежа.
В началото на август синът на Том Ханкс и съпругата му с български корени Рита Уилсън изчезна безследно. Тези дни най-накрая се разбра, къде той се е намирал. За местоположението на 25-годишният Чет, който го нямаше цял месец, не знаеха дори и неговите родители, съобщават американските медии. В крайна сметка, се появи новина за младежа.

Щъркел се лута на летището в Бургас

http://pik.bg/щъркел-се-лута-на-летището-в-бургас-news410320.html

Щъркел се лута на летището в Бургас

Щъркел се лутал цял ден в района на летището в Бургас. За това сигнализира зрител на Нова телевизия, който изпратил снимка в „Моята новина”.

Татяна Минева твърди, че се обадила да потърси помощ за птицата от местните структури на РИОСВ. Оттам обаче отказали да се отзоват на сигнала с аргумента, че животното нито е болно, нито е ранено.

САЩ бомбардирали болница в Афганистан: трима са убити, 30 изчезнаха

http://offnews.bg/news/n_1/n_567016.html

Въздушен удар на САЩ може би е ударил болница, управлявана от "Лекари без граница", съобщи говорител на НАТО, цитиран от Reuters, след като международната хуманитарна организация обвини въздушната атака за разрушенията в лечебното заведение в провинция Кундуз в североизточен Афганистан. При бомбардировката са били убити трима души от персонала на болницата, а 30 са в неизвестност. "Потресени сме от нападението, от убийството на хора от нашия персонал и на наши пациенти, както и от тежката загуба, причинена на здравната грижа в Кундуз", казва ръководителят на екипа Барт Джансен в съобщение, публикувано от организацията. Сградата, в която е имало 105 пациенти и 80 сътрудници на "Лекари без граница" при удара, е сериозно повредена. Д-р Масуд Насим ръководи медицинския екип в болницата в Кундуз. Той описва първите 72 часа в болницата след като Кундуз беше обхванат от боеве на 28 септември 2015 г. "Рано в понеделник сутринта дойдох в болницата тук, в Кундуз, след като чух засилващата се стрелба и падането на снаряди. По обед болницата ни беше на предната линия, боевете бяха точно пред вратите ни. Куршуми влизаха в сградата, някои се забиха в покрива на интензивното ни отделение. Но въпреки че бяхме в центъра на битката, болницата и персоналът ни бяха пазени и можехме да вършим работата си. От понеделник сутринта досега приехме 296 пациенти, включително 64 деца. 74 от нашите пациенти бяха в критично състояние. Повечето бяха простреляни. Хирурзите ни трябваше да се справят с много тежки коремни рани, наранявания по крайниците и главата. Болницата беше пълна с пациенти. Обикновено капацитетът ни е 92 легла, но ги увеличихме бързо до 150. Имаше пациенти в кабинетите, в стаите за прегледи, бяха стабилизирани на матраци на пода. Опитваме се да помогнем на възможно най-много хора и екипът ни работи без почивка, за да им осигури животоспасяваща грижа. Извършихме 90 операции през последните два дни."

Номерата за коли свършват до 10 ноември

http://petel.bg/Nomerata-za-koli-svarshvat-do-10-noemvri__129143

илюстрация: Булфото   Алуминиевите табели, нужни за регистрации на превозни средства в КАТ , ще свършат докъм 10 ноември в цялата...

Товарен кораб с 33 души екипаж изчезна в близост до окото на бурята „Хоакин“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021868

Товарен кораб с 33 души екипаж е изчезнал в близост до окото на бурята „Хоакин“, съобщава CNN.
Корабът „Ел Фаро“ с 28 американски граждани и петима граждани на други страни на борда все още не е открит, след като е изпратил сигнал за бедствие, намирайки се в близост до Бахамските острови в четвъртък.
Товарен кораб с 33 души екипаж е изчезнал в близост до окото на бурята „Хоакин“, съобщава CNN. Корабът „Ел Фаро“ с 28 американски граждани и петима граждани на други страни на борда все още не е открит, след като е изпратил сигнал за бедствие, намирайки се в близост до Бахамските острови в четвъртък.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване