Веган фест в София предлага луканка (видео)

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/hranene/vegan-fest-v-sofiia-predlaga-lukanka-video-6043307

Веганите се отказват от консумация на всички видове животински продукти, за разлика от вегетарианците, които си позволяват яйца, сирене и др. млечни продукти

Открива се ловният сезон

http://www.cross.bg/divech-oruzhie-dreben-1482869.html

/КРОСС/Открива се ловният сезон на местен дребен дивеч и дива свиня, съобщават от Министерството на земеделието и храните. Съгласно Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД) този вид лов се открива първата събота на октомври и продължава до втората неделя на януари в свободни територии, а в оградени площи - до последния ден на февруари 2016 г. Групово и индивидуално ловуване на дребен местен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч - след 1 януари и в сряда. Груповото ловуване се извършва само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. От Изпълнителната агенция по горите напомнят, че ловното оръжие е лично и не се предоставя на никого, дори на правоспособни ловци. При използване на гладкостенно /гладкоцевно/ оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм. Разрешена е употребата само на боеприпаси тип "куршум". Задължителен е инструктажът преди лов. Преди започване на ловния излет ръководителят на лова проверява наличието на ловен билет, членска карта и документа за носене на ловно оръжие и попълва разрешително за лов, посочват от ИАГ. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов.    

Как ще колонизираме Марс с ядрени бомби и 3D принтери

http://pik.bg/как-ще-колонизираме-марс-с-ядрени-бомби-и-3d-принтери-news410439.html

Как ще колонизираме Марс с ядрени бомби и 3D принтери

"Вода на Марс" от десетилетия изглеждаше като мечтано откритие, за което обаче липсваха доказателства. А след като NASA действително откри вода на червената планета, въображението на всички се развъртя до краен предел.

Още от векове, когато Марс за пръв път е наблюдавана, фантазията както на обикновените хора, така и на учени, писатели и футуристи, неизменно свързва бъдещето на човечеството с евентуален контакт с най-близката до нас планета след Венера.

Ако е възможно разселването ни из Слънчева система - (според някои и напълно неизбежно), то Марс е единствената планета, която изглежда донякъде гостоприемна и след солидна намеса на една много по-напреднала наука от сегашната, би могла да бъде колонизирана, пише "Стандарт" в специален обзор по темата.

Тук ще стане дума за най-дръзките мечти и представи, свързани с Марс и нейната колонизация. Почти всички проекти изглеждат трудни, обречени, едва изпълними - така както са мислели обаче и за пътешествията на Магелан и Колумб. Ето какви са най-авангардните идеи за колонизацията на Червената планета.

3D принтери строят домове

Немалко научни звена споделиха оптимистична прогноза за "застрояването" на Марс, което може да се окаже не чак толкова невъзможно. Прогнозите са, че ще можем да се задомим там благодарение на 3D принтерите, които могат да излеят авангардни, но и максимално сигурни "къщи" на Марс, които разбира се няма да имат нищо общо с тукашните. Идеята е 3D принтерите да използват наличния реголит (марсианската почва и скали) на червената планета и от него да изградят домове. Така няма да се налага да се пренасят огромно количество тежки материали към планетата; висок клас роботи ще работят с 3D принтерите по задания получени от Земята, за да изградят първото мини "село" далеч от нашата планета.
Още в началото на тази година NASA обявиха конкурс за различни проекти за 3D принтиране, които да бъдат използвани при колонизирането на Червената планета. От 165 кандидата бяха селектирани 30 финалисти.
Най-харесваният допуска възможността на Марс да се изградят "иглу"-та, които впрочем имат нещо общо с тези на ескимосите. Идеята е 3D технологията да използва водата, но и супер ниските температури на Марс, за да "излее" вледенен дом за първите заселници на планетата. Многото слоеве лед ще служат и като щит срещу радиацията на червената планета, твърдят учените.

Засяване на растения

Атмосферата на Марс се състои от 95% въглероден диоксид, 3% азот, 1,6% аргон и следи от кислород, вода и метан. Възможно ли е планетата да бъде "засята" с растения, които да превърнат въглеродния диоксид в кислород? Според мнозина, биотехнологиите все още не са стигнали до толкова напреднало ниво, но не е невъзможно в бъдеще да свършат работа. Със сигурност растенията трябва да бъдат "ъпгрейднати", за да могат да удържат на минусовите температури - средната на Марс е -55 градуса. Това означава, че и самата планета трябва да бъде стоплена, за да може растенията изобщо да хванат корени в почвата. Ако обаче планетата се сдобие с гори, това ще означава, че за определени години биха изработили и необходимото количество за човешко съществуване кислород. Една от най-авангардните идеи е да се създадат и водоеми, в които да живеят издържащи на студ риби.

Щитове срещу радиацията

Радиацията на Марс е убийствена и човек няма как да живее повече от минута на червената планета, ако не е облечен в скафандър. За далечното бъдеще обаче има и определени идеи, които да се справят с проблема. Една от тях е на професор Джордж Хит, който предлага да се изгради огромен антирадиационен щит в орбитата на Марс, който да се справи с лъченията, които са прекалено силни заради липсата на озонов слой на планетата. Все още науката обаче няма решение как антирадиационният щит да бъде изграден.

Затопляне с бомби

Има един злодейски вариант по проблема с ниските температури на червената планета, но пък може да се окаже много ефективен. Собственикът на компаниите "SpaceX" и "Тесла" Елън Мъск твърди, че най-бързият начин Марс да се затопли, е да бъдат изсипани термоядрени бомби над полюсите. Проблемът е, че по този начин ще се унищожат много от свидетелствата за миналото на планетата.

Проектът Марс 1

Проектът "Марс 1" нашумя преди няколко години, а крайната му цел е повече от любопитна - през 2023 на червената планета да се приземи първата човешка колония. Дотогава би трябвало да бъдат изпринтирани въпросните домове, в които земляните да живеят. Очаква се експедицията, поне засега, да бъде съчетана с фамозно риалити, което да прикове вниманието на зрителите по цял свят. Най-тежкото условие, поставено на състезателите, е че хората, които кацнат на Марс, ще трябва да прекарат остатъка от живота си там. Според учените обаче той няма да е много дълъг - все още не е измислен костюм, който да се справи с прекомерната радиация и е много възможно пътуващите да бъдат облъчени до несъвместими с живота стадии за петте години полет, който ще им е необходим, за да стигнат дотам. А най-авангардната цел на проекта е риалити героите да се размножат и така да създадат първото поколение марсианци.
Сред смелчаците, които бяха отсеяни след дълъг кастинг, попадна и българин - Петър Георгиев, спечелил място сред близо 200 000 кандидата. Посрещнат с огромен интерес, проектът Марс 1 обаче все още страда от куп проблеми, които няма как да бъдат изчистени в близкото бъдеще. Реалната прогноза на учените е, че подобни полети ще могат да бъдат осъществени не през 2023-та, каквато е амбицията на риалитито, а едва във втората половина на 21 век. Авторите на проекта обаче - холандска компания - твърдят, че до 2040-та ще са заселили 80 000 души на Марс.

ФАКТИ

Денят на Марс е малко по-дълъг от този на Земята. Протича за 24 часа, 39 минути и 35 секунди.

Територията на Марс е около 28,4% от земната. Като се има предвид, че сушата на Земята е 29,2% от цялата повърхност на планетата, разликата с Марсианската суша е малка. Марсианския радиус е наполовината на земния, а масата му е само 1/10 от земната.

Ако кораб се опитва да избегне гравитацията на Марс, трябва да има скорост на бягство 5км/сек.

Олимп (Olympus Mons), който се намира на Марс, е най-големият вулкан в Слънчевата система. Той е три пъти по-висок от планината Еверест (27 км висок и 600 км широк) и е дълъг колкото щата Аризона.

На Марс се намира най-големият "каньон" в Слънчевата система. Той е дълъг колкото континенталните щати и е широк стотици километри. Валес Маринерис ("Долината на Маринър") е достатъчно дълга, за да се разпростре от Калифорния до Ню Йорк - това е повече от 4'800 км. Марсианският каньон е дълбок 7 км и широк 320 км.

Ако си на Марс през деня и погледнеш нагоре небето ще изглежда много тъмно. Това е така, защото атмосферата там е изключително рядка. Небето изглежда розовеникаво към хоризонта заради червения прах във въздуха. Здрачът на Марс е син.

Тъй като гравитацията на Марс е три пъти по-слаба от тази на Земята най-вероятно всеки би могъл да забие кош като баскетболист от NBA.

В определени моменти от годината огромни пясъчни бури поглъщат цялата планета. Бурите оставят сериозни следи след себе си, като например дюни, ивици и други релефи, издълбани в повърхността от вятъра.

Само 16 от общо 39-те мисии на Марс са били успешни.

Когато се гледа Слънцето от Марс, изглежда два пъти по-малко отколкото от Земята. Една обиколка на червената планета около слънцето отнема 687 дни.

Откриха Черноморските игри във Варна

http://petel.bg/Otkriha-CHernomorskite-igri-vav-Varna__129160

Във Варна откриха първите младежки черноморски игри. Това стана на плувен комплекс „Приморски“ в присъствието на много гости....

Лекоатлетите на "Евър" с куп призови места в Добрич

http://petel.bg/Lekoatletite-na-Evar-s-kup-prizovi-mesta-v-Dobrich__129161

В Добрич се проведе Държавен турнир “ Лекоатлетите на Добруджа “ – до 16 годишни и младша възраст. Състезателите на СКЛА “Евър" (Варна) се...

Клон се стовари върху пътното платно до Летния театър. Затруднява движението на колите (снимки)

http://petel.bg/Klon-se-stovari-varhu-patnoto-platno-do-Letniya-teatar--Zatrudnyava-dvizhenieto-na-kolite--snimki-__129162

Снимки: petel.bg Клон се е отчупил от дърво и е паднал на пътното платно до Летния театър в посока надлеза на ФК. В момента колите го...

Коцето Калки: Стотици ислямисти са нахлули в България!

http://petel.bg/Kotseto-Kalki--Stotitsi-islyamisti-sa-nahluli-v-Balgariya-__129163

Снимка: Булфото Орлин Филиповски, блиц За Коцето Калки, както е по-известен Костадин Георгиев, казват, че е най-добрият зъболекар сред...

Охранител осъди Прокуратурата и МВР за 7000 лв заради неоснователно обвинение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5022097

Охранител от Велико Търново е осъдил Прокуратурата и МВР да му изплатят солидарно 7000 лв обезщетение заради неоснователно повдигнато обвинение. Решението е на Районния съд в старата столица от петък.
Д.К. предявил претенции към двете институции след като на 26 ноември 2007 г му било повдигнато обвинение от Районната прокуратура във Велико Търново.
Охранител от Велико Търново е осъдил Прокуратурата и МВР да му изплатят солидарно 7000 лв обезщетение заради неоснователно повдигнато обвинение. Решението е на Районния съд в старата столица от петък. Д.К. предявил претенции към двете институции след като на 26 ноември 2007 г му било повдигнато обвинение от Районната прокуратура във Велико Търново.

Русия е нанесла нови въздушни удари срещу ИД в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=302885

Русия е нанесла нови въздушни удари през изминалата нощ срещу позиции на терористичната групировка „Ислямска държава” близо до Рака, крепостта на джихадистката организация в североизточната част на Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от АФП.

Цветанов и Цачева в Плевен: Проф. Стойков трябва да повтори мандата, за да има още по-видими резултати

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5022099


"Отиваме на тези избори, за да победим. Проф. Димитър Стойков трябва да повтори кметския мандат в Плевен, защото той успя да стабилизира общината". Това заяви зам. председателят на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов при откриване на предизборната кампания в Плевен. На театралния площад в петък вечерта Цветанов призова

Сблъсъци между мигранти и полиция в тунела под Ла Манш - 10 са ранени

http://www.cross.bg/tynela-velikobritaniya-politziyata-1482868.html

/КРОСС/Мигранти се опитаха да влязат в тунела под Ла Манш тази нощ, към 23:30 ч., влязоха в сблъсък с персонала и полицията, което доведе до затварянето на железопътния тунел, съобщи Би Би Си. При сбъсъците са били ранени трима души - един служител на Евротунела и двама от които са полицаи. Пострадали са и 7 мигранти. Около 200 души се опитали да влязат в тунела откъм френската му страна, за да стигнат до Великобритания. 100 от тях са успели да минат през загражденията. Техните усилия са били координирани и много добре организирани и са принудили персонала да извика полицията, каза говорител на Евротунела. През деня движението беше възобновено. В момента във френския пристанищен град Кале, откъдето започва най-краткият път към Великобритания, се намират близо 3500 имигранти от Африка и Азия. Досега са загинали 13 имигранти в опитите си да достигнат през тунела във Великобритания.  

Германия, тази чудна загадка!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258483_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%2C+%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B0%21

 Вече от 25 години Германия е обединена. За този четвърт век Западът и Изтокът наистина се сляха, но редом с това в някои отношения си останаха различни, дори чужди. Германците се оплакват от този факт, но това всъщност е типично германско свойство. Защото различията между Запада и Изтока, между Севера и Юга са съществували през цялата германска история. Нашите френски съседи са свикнали открай време да си имат централна и централизирана държава, за германците обаче това е по-скоро необичайно. Германия винаги е била съюз на държави, съюз на региони, съюзи на различията.

Четвърт век след онова политическо чудо, което обедини страната, Германия се радва на симпатии по цял свят. И на признание. Германия е важна държава. И страна с невероятна икономическа мощ. Страна със социална система, на която се възхищава цял свят. Страна, която залага не на военната сила или на оръжията, а на дипломацията и сдържаността, на силата на убеждението. Германия се превърна в една дълбоко цивилна република – за разлика от германския Райх, който беше страшилище за своите съседи, а в определен момент – и за целия свят.

Германия е една от най-влиятелните страни в света

Германия – и най-вече Ангела Меркел – днес привличат вниманието на света. Макар че Германия не е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, думата на страната и на нейната канцлерка тежи. Не само в Европа, но и по цял свят. Германия, тази предпазлива и колеблива велика сила, наистина има огромна политическа и икономическа тежест и навярно влиза в петорката на най-влиятелните държави на земното кълбо. В същото време обаче страната е несигурна: несигурна в своята самооценка. Тя все още не се справя с новата си роля и с очакванията, които светът стоварва върху плещите ѝ. Знае, че трябва да поеме повече отговорност, нещо повече – твърди, че го желае. Всъщност обаче, дълбоко в душата си не иска повече отговорности. С други думи: ще ѝ се най-вече да бъде една голяма Швейцария.

В политическо отношения Германия е неразривно свързана със западния свят. Днес не е възможно да се лавира, както правеха германците по време на Студената война. Въпреки това днешната република се люшка: между един просветен и рационален политически прагматизъм, от една страна, и очевидно непреодолимата си склонност към романтиката, към изблиците, към непредвидимостта, от друга. Дори самата Ангела Меркел, която като канцлерка е въплъщение на рационалността, не може изцяло да се освободи от тази обремененост.

Александър Кудашев

Нека да си припомним как след катастрофата във Фукушима тя от днес за утре реши, че Германия трябва да се откаже от ядрената енергия – изобщо без да е пресметнато колко ще струва това на една голяма индустриална държава. По същия начин Меркел постъпи и сега, когато, водена от хуманни мотиви, отвори границата за бежанците, загърбвайки всевъзможни правила и уговорки – за огромно удивление и раздразнение на европейските съседи. За тях решението беше шокиращо, а един премиер го нарече дори „морален империализъм”.

Германският уклон към романтиката

В същото това време по определени въпроси в Европа Германия се държи почти като даскал – например по време на еврокризата. Това нейно поведение дразни например Мадрид и Париж, но най-вече Атина. Защото Германия показва икономическите си мускули, защото диктува правилата на своите европейски партньори. Всъщност по този начин Германия поема своята отговорност – и заедно с това страда, когато я критикуват заради тази поета отговорност. Защото – от германска гледна точка - тази критика е незаслужена.

„За Германия кат мисля още, до зори не мигвам нощем” – това пише преди 170 години големият поет и майстор на иронията Хайнрих Хайне. Тези лоши времена вече са отминали. Въпреки това Германия все още е страна, която цени повече Русо, отколкото Волтер или Джон Лок. С други думи: която по-лесно се поддава на изблика на романтични чувства, отколкото на рационалната и прагматична мотивация. Е, днес никой не си губи съня поради това, но приятелите, съседите и партньорите понякога доста ни се ядосват.

Започва ловният сезон за дребен дивеч и дива свиня

http://pik.bg/започва-ловният-сезон-за-дребен-дивеч-и-дива-свиня-news410438.html

Започва ловният сезон за дребен дивеч и дива свиня

Днес се открива ловният сезон за местен дребен дивеч и дива свиня.

Отстрелът на тези животни е разрешен до втората неделя на януари месец в свободни територии, а в оградени – до края на февруари 2016 г.

Ловуването е разрешено в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч - след 1 януари и в сряда. Груповото ловуване се извършва само през деня – един час преди изгрев и един час след залез.

Изпълнителна агенция по горите напомня, че ловното оръжие е лично и не се предоставя на никой, дори на правоспособни ловци. При използване на оръжие с гладка цев по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм. Разрешена е употребата само на боеприпаси тип "куршум".  

Задължителен е инструктажът преди лов. Преди започване на ловния излет ръководителят на лова проверява наличието на ловен билет, членска карта и документа за носене на ловно оръжие и попълва разрешително за лов.

На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч.

Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов.

Лични асистенти на хора с увреждания остават без заплати за август

http://education.actualno.com/Lichni-asistenti-na-hora-s-uvrejdanija-ostavat-bez-zaplati-za-avgust-news_499137.html

В 27 общини асистенти на хора с уреждания, наети по европейски проект, останаха без заплати за август. Много от тях са роднини на хората, за които се грижат и на практика възнагражденията са единственият доход в семейството, съобщава bTV.  159 лични асистенти в община Монтана са без заплати за осмия месец на тази година. Сред тях са и майки на деца с увреждания. Някои споделят, че са обвързали картата, на която получават заплатата си за асистент с кредити на семейството си. По този начин к

Калоян Паргов: ГЕРБ не са над закона

http://sofia.actualno.com/Kalojan-Pargov-GERB-ne-sa-nad-zakona-news_499139.html

Местна коалиция „БСП Лява България” подава жалба-сигнал до Общинската избирателна комисия София за допуснато грубо нарушение по чл. 183, ал. 1 от Изборния кодекс, съгласно който на всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава. На предизборни плакати на ПП ГЕРБ разлепени в район Надежда и в район Средец на кандидатите за районен кмет и на кандидата за кмет на Столична община Йорданка Фандъкова, липсва и не е отбелязано от чие име се издават тези плакати.&

Почина Панайот Бончев, член на Градския съвет на БСП София

http://sofia.actualno.com/Pochina-Panajot-Bonchev-chlen-na-Gradskija-syvet-na-BSP-Sofija-news_499140.html

На 3 Октомври 2015 г. внезапно почина нашият другар и съратник Панайот Бончев, съобщиха от Градския съвет на БСП София. "Той бе пример за всички нас за професионализъм, отговорност, честност и почтеност", посочват от БСП софия, като съобщават още: "Панайот Бончев е роден на 23 априол 1946 г. Инженер е по хидро-строителство. В мандата 2007 – 2011 г. е кмет на район Изгрев. Заместник-председател е на постоянната комисия по местно самоуправление и нормативна уредба, член на постоянната коми

Европа и САЩ удрят нарочно астероид

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258482_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B8+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%83%D0%B4%D1%80%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B4

 САЩ и Европа ще изстрелят два космически апарата, единият от които ще удари астероид, за да промени курса му, съобщи в. “Индипендънт”.
Мисията е част от съвместен американо-европейски проект за репетиция за действие при появата на застрашаващ бъдещето на човечеството астероид.

Мишената с форма на яйце, наречена “Дидимун”, е широка едва 160 метра и не е опасност за Земята. Бъдещият тест обаче би показал също дали и по-големи астероиди биха могли да се отклонят по същия начин.

Двата космически кораба ще бъдат изстреляни през октомври 2020 г. Те трябва да стигнат до астероида през май 2022 г. Апаратът на НАСА ще изстреля сонда към астероида, за да го отклони от курса. 

Вторият кораб, който ще е на Европейската космическа агенция, ще проследи ефекта от действията на първия апарат. Той ще измери масата и плътността му и ще спусне на него малък апарат, който да изследва вътрешността му.

“Дидимун” се е доближавал най-много до Земята през 2003 г. – на 7,18 милиона километра.

Продадоха модел на кораба от "Междузвездни войни" за 450 000 долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258481_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%22%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0

 Модел на космическия кораб от първата серия на космическата сага „Междузвездни войни” бе продаден на търг за внушителните и рекордни 450 000 долара. Моделът с височина 41 см представлява кораба от филма Джордж Лукас „Междузвездни войни. Епизод 4: Нова надежда”, съобщава „Стандарт”.
Той стана най-скъпият предмет, свързан с космическата епопея, продаден някъде на търг по света.

Цената му скочи почти два пъти над очакваната от организаторите на търга. Моделът на космическия кораб досега се съхраняваше в колекцията на известния специалист по специални ефекти, работил и в „Междузвездни войни”, Грант Маккън.

Как ще колонизираме Марс с ядрени бомби и 3D принтери

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258480_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D1%89%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%81+%D1%81+%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B8+%D0%

 "Вода на Марс" от десетилетия изглеждаше като мечтано откритие, за което обаче липсваха доказателства. А след като NASA действително откри вода на червената планета, въображението на всички се развъртя до краен предел. Още от векове, когато Марс за пръв път е наблюдавана, фантазията както на обикновените хора, така и на учени, писатели и футуристи, неизменно свързва бъдещето на човечеството с евентуален контакт с най-близката до нас планета след Венера.
Ако е възможно разселването ни из Слънчева система - (според някои и напълно неизбежно), то Марс е единствената планета, която изглежда донякъде гостоприемна и след солидна намеса на една много по-напреднала наука от сегашната, би могла да бъде колонизирана, пише "Стандарт" в специален обзор по темата.

Тук ще стане дума за най-дръзките мечти и представи, свързани с Марс и нейната колонизация. Почти всички проекти изглеждат трудни, обречени, едва изпълними - така както са мислели обаче и за пътешествията на Магелан и Колумб. Ето какви са най-авангардните идеи за колонизацията на Червената планета.

3D принтери строят домове

Немалко научни звена споделиха оптимистична прогноза за "застрояването" на Марс, което може да се окаже не чак толкова невъзможно. Прогнозите са, че ще можем да се задомим там благодарение на 3D принтерите, които могат да излеят авангардни, но и максимално сигурни "къщи" на Марс, които разбира се няма да имат нищо общо с тукашните. Идеята е 3D принтерите да използват наличния реголит (марсианската почва и скали) на червената планета и от него да изградят домове. Така няма да се налага да се пренасят огромно количество тежки материали към планетата; висок клас роботи ще работят с 3D принтерите по задания получени от Земята, за да изградят първото мини "село" далеч от нашата планета.
Още в началото на тази година NASA обявиха конкурс за различни проекти за 3D принтиране, които да бъдат използвани при колонизирането на Червената планета. От 165 кандидата бяха селектирани 30 финалисти.
Най-харесваният допуска възможността на Марс да се изградят "иглу"-та, които впрочем имат нещо общо с тези на ескимосите. Идеята е 3D технологията да използва водата, но и супер ниските температури на Марс, за да "излее" вледенен дом за първите заселници на планетата. Многото слоеве лед ще служат и като щит срещу радиацията на червената планета, твърдят учените.

Засяване на растения

Атмосферата на Марс се състои от 95% въглероден диоксид, 3% азот, 1,6% аргон и следи от кислород, вода и метан. Възможно ли е планетата да бъде "засята" с растения, които да превърнат въглеродния диоксид в кислород? Според мнозина, биотехнологиите все още не са стигнали до толкова напреднало ниво, но не е невъзможно в бъдеще да свършат работа. Със сигурност растенията трябва да бъдат "ъпгрейднати", за да могат да удържат на минусовите температури - средната на Марс е -55 градуса. Това означава, че и самата планета трябва да бъде стоплена, за да може растенията изобщо да хванат корени в почвата. Ако обаче планетата се сдобие с гори, това ще означава, че за определени години биха изработили и необходимото количество за човешко съществуване кислород. Една от най-авангардните идеи е да се създадат и водоеми, в които да живеят издържащи на студ риби.

Щитове срещу радиацията

Радиацията на Марс е убийствена и човек няма как да живее повече от минута на червената планета, ако не е облечен в скафандър. За далечното бъдеще обаче има и определени идеи, които да се справят с проблема. Една от тях е на професор Джордж Хит, който предлага да се изгради огромен антирадиационен щит в орбитата на Марс, който да се справи с лъченията, които са прекалено силни заради липсата на озонов слой на планетата. Все още науката обаче няма решение как антирадиационният щит да бъде изграден.

Затопляне с бомби

Има един злодейски вариант по проблема с ниските температури на червената планета, но пък може да се окаже много ефективен. Собственикът на компаниите "SpaceX" и "Тесла" Елън Мъск твърди, че най-бързият начин Марс да се затопли, е да бъдат изсипани термоядрени бомби над полюсите. Проблемът е, че по този начин ще се унищожат много от свидетелствата за миналото на планетата.

Проектът Марс 1

Проектът "Марс 1" нашумя преди няколко години, а крайната му цел е повече от любопитна - през 2023 на червената планета да се приземи първата човешка колония. Дотогава би трябвало да бъдат изпринтирани въпросните домове, в които земляните да живеят. Очаква се експедицията, поне засега, да бъде съчетана с фамозно риалити, което да прикове вниманието на зрителите по цял свят. Най-тежкото условие, поставено на състезателите, е че хората, които кацнат на Марс, ще трябва да прекарат остатъка от живота си там. Според учените обаче той няма да е много дълъг - все още не е измислен костюм, който да се справи с прекомерната радиация и е много възможно пътуващите да бъдат облъчени до несъвместими с живота стадии за петте години полет, който ще им е необходим, за да стигнат дотам. А най-авангардната цел на проекта е риалити героите да се размножат и така да създадат първото поколение марсианци.
Сред смелчаците, които бяха отсеяни след дълъг кастинг, попадна и българин - Петър Георгиев, спечелил място сред близо 200 000 кандидата. Посрещнат с огромен интерес, проектът Марс 1 обаче все още страда от куп проблеми, които няма как да бъдат изчистени в близкото бъдеще. Реалната прогноза на учените е, че подобни полети ще могат да бъдат осъществени не през 2023-та, каквато е амбицията на риалитито, а едва във втората половина на 21 век. Авторите на проекта обаче - холандска компания - твърдят, че до 2040-та ще са заселили 80 000 души на Марс.

ФАКТИ

Денят на Марс е малко по-дълъг от този на Земята. Протича за 24 часа, 39 минути и 35 секунди.

Територията на Марс е около 28,4% от земната. Като се има предвид, че сушата на Земята е 29,2% от цялата повърхност на планетата, разликата с Марсианската суша е малка. Марсианския радиус е наполовината на земния, а масата му е само 1/10 от земната.

Ако кораб се опитва да избегне гравитацията на Марс, трябва да има скорост на бягство 5км/сек.

Олимп (Olympus Mons), който се намира на Марс, е най-големият вулкан в Слънчевата система. Той е три пъти по-висок от планината Еверест (27 км висок и 600 км широк) и е дълъг колкото щата Аризона.

На Марс се намира най-големият "каньон" в Слънчевата система. Той е дълъг колкото континенталните щати и е широк стотици километри. Валес Маринерис ("Долината на Маринър") е достатъчно дълга, за да се разпростре от Калифорния до Ню Йорк - това е повече от 4'800 км. Марсианският каньон е дълбок 7 км и широк 320 км.

Ако си на Марс през деня и погледнеш нагоре небето ще изглежда много тъмно. Това е така, защото атмосферата там е изключително рядка. Небето изглежда розовеникаво към хоризонта заради червения прах във въздуха. Здрачът на Марс е син.

Тъй като гравитацията на Марс е три пъти по-слаба от тази на Земята най-вероятно всеки би могъл да забие кош като баскетболист от NBA.

В определени моменти от годината огромни пясъчни бури поглъщат цялата планета. Бурите оставят сериозни следи след себе си, като например дюни, ивици и други релефи, издълбани в повърхността от вятъра.

Само 16 от общо 39-те мисии на Марс са били успешни.

Когато се гледа Слънцето от Марс, изглежда два пъти по-малко отколкото от Земята. Една обиколка на червената планета около слънцето отнема 687 дни.

Съмнителните ползи от имиграцията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258479_%D0%A1%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

 Аз израснах в семейство на бежанци. Моите родители са дошли в Обединеното кралство, спасявайки се от Хитлер. Човек трудно би могъл да си представи по-страстни патриоти от тях. Не е чудно, че аз вярвам в наличието у Европа на морална отговорност да защити бежанците. Но какво може да се каже за имиграцията в по-широк контекст?

Глобализацията съществува не само за стоките, услугите и капиталите. Тя съществува и за хората. Страните с високи доходи са не само по-богати, но и по-малко корумпирани и по-стабилни от другите. И съвсем не е чудно, че у хората възниква желание да емигрират на Запад.

Това обаче е и един от най-спорните въпроси. Миграцията е лакмус за нашия десен популизъм. Помислете си за Найджъл Фарадж, Марин льо Пен или Доналд Тръмп.

Някои смятат, че разривът в нивото на доходите в различните части на планетата всъщност е най-голямата икономическа неточност. Според тяхното мнение на преместването на хората трябва да се гледа като на нещо подобно на търговията; човечеството получава изгоди от ликвидацията на бариерите. Преместването на хора би могло да бъде мащабно и да е в състояние да оказва огромно въздействие върху икономиката на страните с високи доходи, населението на които съставлява едва една седма от числеността на хората на планетата. Но това би довело до нарастване на богатството.

Заедно с това подобен космополитизъм е несъвместим с организацията на нашата политика в рамките на самоуправляващи се териториални юрисдикции. А също така е несъвместим с правото на гражданите да вземат решение за това кой да се възползва от преимуществото да живее до тях.

След като страните имат право да контролират имиграцията, то критерий за имиграцията би трябвало да е изгодата за днешните им жители и техните потомци. 
Каква е изгодата от имиграцията за хората и техните потомци?

Важно ли е увеличението на населението? Отговорът, разбира се, е не, не е важно. Простото увеличение на населението на една малка цветуща страна като Дания, например, не повишава стандарта на живот на нейните граждани. Освен това емиграцията изисква значителни инвестиции за устройването на хората. 
Би могло да има аргументи, свързани не само с количеството, а с конкретните характеристики на имигрантите. Така например привържениците на тезата, че имигрантите носят полза, говорят, че те са млади, евтини, по-мотивирани и се различават от коренното население, което може да бъде ценно. Техните опоненти заявяват, че младите остаряват, а техните различия от местните могат да имат както преимущества, така и недостатъци.

Имигрантите наистина са относително млади. В скоро време имиграцията ще бъде единственият източник за увеличение на населението на Евросъюза. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през последните 10 години на имигрантите се дължи увеличението с 47% на работната сила в САЩ и 70% - на Европа.

Това не е учудващо, като се има предвид, че естественият прираст в страните с високи доходи в течение на няколко десетилетия пада. По този начин имигрантите намаляват коефициента на демографска зависимост, т.е. на съотношението между пенсионерите и работещите. Въздействието на това съотношение обаче, отчитайки днешното ниво на имиграцията, е доста скромно.

За да бъде то съществено понижено, е необходим огромен приток на хора. През 2014 г. на всеки 100 души в трудоспособна възраст са се падали по 29 души на възраст 65 години и повече. По данни на ООН, за да се поддържа този коефициент на ниво по-малко от една трета, е необходим приток на имигранти от порядъка на 154 милиона за периода от 1995 г. до 2050 г., а след това - още повече. Защото имигрантите, също остаряват.

Следователно, за да има значително намаление на коефициента на демографска зависимост, е необходим огромен приток на хора. Някой би казал, че континент с толкова малко деца би трябвало да се съгласи с подобна трансформация на своето население. Помислете за другите възможни икономически последици. Експертите на ОИСР са анализирали фискалното въздействие от имиграционните вълни през последните 50 години в страните членки на тази организация и са стигнали до извода, че средно то е равно приблизително на нула. Въздействието зависи от професионалните навици и другите характеристики на имигрантите, а също така от гъвкавостта на пазара на труда.

А какво да се каже за икономическото влияние? Първо, тази имиграция, която би могла да окаже значително въздействие върху показателите на демографската зависимост, би трябвало да е огромна. Второ, имиграцията оказва съществено влияние върху инвестиционните потребности, особено в гъстонаселените страни (за жилища и т.н.).

И накрая - трябва да се каже, че основните ползи винаги са за самите имигранти. 
Имиграцията обаче има отношение не само към икономиката. Имигрантите са хора. Те например извикват семействата си. С течение на времето мащабната имиграция трансформира културата на приемащата страна и този процес е много сложен. 
Имигрантите привнасят разнообразие и културна динамика. В същото време, както отбелязва нобеловият лауреат Томас Шелинг, по естествен начин може да възникне значителна сегрегация. В този случай хората ще живеят отделно едни от други и много малко неща ще ги обединяват.

Има икономически ефект от имиграцията. Но тя също така въздейства върху съществуващите и бъдещите ценностите на страната, включително и върху нейните безпокойства, свързани с чужденците. Съвсем естествено хората се питат коя е правилната политика.

В крайна сметка нашите страни ще се окажат нито затворени, нито напълно отворени. Да се намери баланс е изключително сложно. Докато го търсят, за страните е напълно разумно да заявяват, че за тях на първо място са интересите на техните собствени граждани. 

Обама към Путин: Укрепвате "Ислямска държава" Медведев: Не, пазим гражданите си

http://www.cross.bg/rysiya-asad-islyamska-1482867.html

/КРОСС/Американският президент Барак Обама заяви, че действията на Русия в Сирия в подкрепа на президента Башар ал-Асад "само подсилват" "Ислямска държава". Той отхвърли твърденията на Русия, че всички въоръжени противници на Асад са терористи. В същото време, руският премиер Дмитрий Медведев защити операцията на страната си с думите, че тя защитава руските граждани от тероризма. Москва, която започна мащабна операция в Сирия в сряда, настоява, че въздушните й удари целят да ударят "Ислямска държава". Но сирийската опозиция и САЩ са категорични, че това не е така, а че целта е удар по опозицията на сирийския президент Башар ал-Асад и укрепването на режима му. "Проблемът е Асад и бруталността, с която той третира народа на Сирия. Той трябва да бъде спрян", заяви Обама на пресконференция в Белия дом. "Няма да се присъединим към операцията на Русия, която цели да унищожи всеки, който се отвращава от Асад. От тяхна гледна точка, всички те са терористи. И това е рецептата за бедствие." Обама предупреди и руския президент Владимир Путин, че Русия и другият поддръжник на Асад Иран - са изправени пред опасности. "Военната намеса на Русия и Иран в подкрепа на Асад и опитът за умиротворяване на населението ще ги доведе до тресавище. Няма да проработи", заяви той

ЦИК: "Кой уши байрака" на турски не е нарушение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5022093

Изпълнението на песента за Райна Княгиня на турски език по време на предизборна проява на ДПС в Исперих не е нарушение на правилата на предизборната кампания. Това е становището на Централната избирателна комисия по сигналите, които постъпиха след изпълнението на възрожденската песен, посветена на Райна Княгиня,
Изпълнението на песента за Райна Княгиня на турски език по време на предизборна проява на ДПС в Исперих не е нарушение на правилата на предизборната кампания. Това е становището на Централната избирателна комисия по сигналите, които постъпиха след изпълнението на възрожденската песен, посветена на Райна Княгиня,

Министър Красен Кралев откри Държавното първенство по ММА

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5022078

"ММА е типичен пример, че не трябва да делим спортовете на олимпийски и неолимпийски, а на тези, които имат шанс за международни успехи и тези, които работят с подрастващите в училищата", заяви при откриването на държавното първенство по ММА за аматьори в Горна Оряховица спортният министър Красен Кралев.
"ММА е типичен пример, че не трябва да делим спортовете на олимпийски и неолимпийски, а на тези, които имат шанс за международни успехи и тези, които работят с подрастващите в училищата", заяви при откриването на държавното първенство по ММА за аматьори в Горна Оряховица спортният министър Красен Кралев.

ЦИК: "Кой уши байрака" на турски не е нарушение

http://www.cross.bg/raiina-tyrski-naryshenie-1482866.html

/КРОСС/Изпълнението на песента за Райна Княгиня на турски език по време на предизборна проява на ДПС в Исперих не е нарушение на правилата на предизборната кампания. Това е становището на Централната избирателна комисия по сигналите, които постъпиха след изпълнението на възрожденската песен, посветена на Райна Княгиня, последвана от изпълнение на турски със същата мелодия, съобщи БТВ. Сигнал до ЦИК и цитати от Ботев в НС заради скандала с песента за Райна КнягиняПевецът Фарук Йълмъз пял в Исперих не за ДПС, а по покана на общината„Изпълнението на части от турска любовна песен и известната възрожденска песен, посветена на Райна Попгеоргиева, които имат идентични мелодии, в никакъв смисъл не може да бъде определено като нарушение на българското изборно законодателство", се казва в решението на ЦИК. Комисията обаче установи, че лидерът на ДПС Лютви Местан е нарушил забраната за водене на агитация на език, различен от българския, тъй като в речта си е преминал на турски, и го глоби за нарушението. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.  

Четирима български премиери загиват от ръка на убиец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258478_%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+

 Политическите убийства не са български патент - в края на ХIХ и началото на ХХ век от насилствена смърт умират държавни глави на Русия, САЩ, Франция, Сърбия, Гърция


Много или малко са политическите убийства в България? Повод да си зададем този въпрос е годишнината от разстрела на Андрей Луканов на 2 октомври 1996 г. Той на два пъти е министър-председател на България в поредни правителства - от 8 февруари до 21 септември 1990 г. и от 22 ноември до 20 декември същата година. Играе важна ролята в прехода на страната от тоталитаризъм към демокрация. Макар че официално не е лидер на БСП, той е един от всепризнатите й водачи.
На 2 октомври 1996 г. Луканов се нарежда до Стефан Стамболов, Александър Стамболийски, Димитър Петков и става четвъртият премиер на България, загинал от ръка на убиец. Луканов е застрелян пред дома си, убийството му и до днес е обвито в тайни.
По същия начин като Луканов е убит и премиерът на Сърбия Зоран Джинджич. Това става на 12 март 2003 г.
“Политическите убийства в България имат отдавнашна традиция. Още след Освобождението насилието навлиза в политическия живот”, твърди акад. Георги Марков. Той е автор на няколко книги за насилието в българската политика - “Върховете привличат мълнии. Покушения и политика в България 1878 - 1919”, “Парола “Сабя”. Заговорите и превратите на Военния съюз 1919 - 1936”, “Камбаните бият сами. Насилие и политика в България 1919 - 1947”.
Акад. Марков обаче е категоричен, че “политическите убийства не решават проблемите на обществото, независимо от това в коя епоха са извършени, а само задълбочават кризата”. “Прибягването до физическото отстраняване на противника издава както безсилие да се справиш с него по друг начин, така и решимост да постигнеш целта си с цената на всичко”, казва той.
“Политическите убийства са част от историята на света. При нас обикновено те са по-брутални като изпълнение и обикновено са насочени към хора, които невинаги имат толкова значимо влияние върху съдбата на обществото”, твърди проф. Андрей Пантев. “От страна на Европа пък политическите убийства на Балканите се възприемат като една от индикациите за нашето исторически кодирано варварство”, добавя той - “Защото когато се убива президентът Карно (Мари Франсоа Сади Карно е френски президент, убит на 24 юни 
1894 г. от италиански анархист - б.р.) или президентът Маккинли (Уилям Маккинли е американски президент, прострелян на 6 септември 1901 г. от анархист - б.р.), това се приема за инцидент или случайност, но ако е убит сръбски крал или гръцки крал, или български министър-председател, това се приема за потвърждение на грубостта на нашите нрави. И в това отношение отново сме гледани през лупата на пренебрежението.”
“Политическите убийства не са български патент. В Съединените щати са убити четирима президенти”, казва акад. Марков. Проф. Искра Баева е на същото мнение. “В Русия, Източна Европа, при нашите съседи има една много силна терористична вълна в края на XIX и началото на ХХ век. Това е времето на националноосвободителните войни и на революционната дейност. И има много убийства - на руския император Александър II например. Има много покушения срещу Александър III, макар и неуспешни. Това е време на раздвижване. В Западна Европа такива случаи също има. В навечерието на Първата световна война е разстрелян Жан Жорес, тъй като е против войната. Застрелва го един националист. Застрелян е първият полски президент след възстановяването на държавата - Габриел Нарутович. Това става през 1922 г. Отново го застрелва националист, защото бил избран с гласовете на националните малцинства, сиреч на евреите. В Сърбия в Скупщината е убит Степан Радич, основател на Хърватската народна селска партия, който бил против обединението на сърби и хървати в една държава”, припомня проф. Баева. Според нея в Западна Европа политическите убийства са по-малко, защото там държавната система вече е утвърдена, докато “при нас се борим за граници, има бурни вълнения”. В бурните години след Първата световна война е убит и гръцкият крал Георгиос I. Той е прострелян смъртоносно в гръб, докато се разхожда по улиците на Солун.
Политическо убийство дава повод за началото на Първата световна война. Австро-унгарският престолонаследник Франц Фердинанд е убит от сръбския студент Гаврило Принцип в Сараево на 28 юни 1914 г.
Политическите убийства в България често са извършвани от македонски бежанци, които са откъснати от корените си и трудно си намират място в обществото. Сръбският крал Александър I Караджорджевич е убит в Марсилия на 9 октомври 1934 г. от дееца на ВМРО Владо Черноземски. По време на атентата той самият е прострелян смъртоносно от полицията и умира същата нощ. Черноземски е наричан “терорист № 1” на Европа. Той убива Димо Хаджидимов, деец на ВМРО, преминал по-късно към БКП, и Наум Томалевски, също деец на ВМРО.
Политическите убийства дълго време са спътник на ВМРО - почти всички лидери на организацията са избити от други членове на същата организация. Началото на кървавата поредица се слага с убийството на Тодор Александров. От “ръката на ВМРО” намира смъртта си и деецът на БЗНС и член на кабинета на Александър Стамболийски Райко Даскалов. Той е убит на улицата в Прага. Убит е и друг виден деец на ВМРО - Александър Протогеров.
Превратът на 9 юни срещу правителството на Александър Стамболийски, последвалото Септемврийско въстание отприщват друга спирала на политическо насилие.
Броят на жертвите на политическите убийства нараства значително, когато към тях се прибавят и разстреляните след Народния съд.
“Наричам тези убийства съдебни. Народният съд е един политически процес с предварително известни смъртни присъди. Това също е акт на политическо отмъщение, с който са избивани цели правителства и се налага т. нар. колективна отговорност. Примерно, министърът на народното просвещение проф. Борис Йончев отговаря колкото и министърът на вътрешните работи Александър Станишев. Това са решения, наложени от силните тогава хора на комунистическата партия, начело с Трайчо Костов, който после също става жертва на един монтиран съдебен процес”, казва акад. Марков. След издадени присъди от Народния съд са убити трима български министър-председатели - Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов.
Проф. Баева също смята, че присъдите на Народния съд може да се смятат за политически убийства. “Ако вървим по тази логика обаче, би трябвало да сложим тук и други процеси. Процесите срещу ЦК, при които са разстреляни Цвятко Радойнов, Никола Въпцаров, Антон Иванов, д-р Александър Пеев, ген. Владимир Заимов”, добавя тя.
Макар и спорно, за политическо убийство може да се смята и смъртта на Иван Тодоров-Горуня.

ЦИК обяви, че песента за Райна Княгиня на турски не нарушава закона, но глоби Местан

http://offnews.bg/news/n_1/n_567059.html

Централната избирателна комисия обяви, че изпълнението на песента за Райна Княгиня на турски език при откриването на предизборната кампания на ДПС не е нарушение на Изборния кодекс. В същото време, ЦИК глобява лидера на ДПС Лютви Местан заради това, че е поздравил избирателите си на турски. Решение №2463-МИ на ЦИК бе публикувано малко преди полунощ на 2 октомври на сайта на Комисията. Сигналът срещу ДПС е подаден от ВМРО и народни представители на 29 септември. В него се казва, че при откриване на предизборната кампания на ПП „Движение за права и свободи“ са допуснати съществени нарушения на правилата за водене на предизборна кампания. Провеждана е агитация на чужд език в нарушение на чл. 181 ал. 2 от ИК, а също така, по време на концерта, съпровождащ откриването на кампанията, е изпълнена българската възрожденска песен за Райна Попгеоргиева, позната под името „Кой уши байрака“, което, по мнението на вносителите на сигнала, също представлява предизборно нарушение. На 2 октомври 41 народни представители са изпратили писмо до ЦИК, в което се казва, че на въпросния предизборен митинг на ДПС председателят на партията Лютви Местан "за пореден път демонстративно и напълно съзнателно" е нарушил разпоредбата на Изборния кодекс по чл. 181, ал. 2, гласяща предизборната агитация да се извършва единствено и само на български език. Подписалите писмото настояват за „прилагането на закона в цялата му тежест“, предвид многократните нарушения на чл. 181 ал. 2 от ИК, извършвани от председателя на ПП „Движение за права и свободи“. Подписалите писмото са: Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Найден Зеленогорски, Магдалена Ташева, Мартин Димитров, Петър Славов, Красимир Велчев, Димитър Байрактаров, Борис Ячев, Атанас Стоянов, Христиан Митев, Полина Карастоянова, Юлиан Ангелов, Валентин Иванов, Петър Петров, Султанка Петрова, Милен Михов, Емил Димитров, Димитър Шишков, Борислав Миланов, Валентин Павлов, Никола Хаджийски, Борис Станимиров, Методи Андреев, Христо Гаджев, Евгени Стоев, Стефан Дедев, Пламен Тачев, Станислав Иванов, Катя Попова, Десислав Чуколов, Николай Александров, Калина Балабанова, Иван Димитров, Станислав Станилов, Илиан Тодоров, Таско Ерменков, Димитър Дъбов, Стоян Мирчев, Георги Божинов и Костадин Марков. "Не може да се възприеме становището, изразено в сигнала на ПП „ВМРО – Българско национално движение“, че изпълнението на песен на турски език представлява нарушение на правилата на предизборната кампания, - се казва в становището на ЦИК. -  Изпълнението на части от турска любовна песен и известната възрожденска песен, посветена на Райна Попгеоргиева, които имат идентични мелодии, в никакъв смисъл не може да бъде определено като нарушение на българското изборно законодателство. От друга страна, в края на своята реч на предизборния митинг на ДПС в гр. Исперих председателят на партията Лютви Ахмед Местан преминава в своята реч от български на турски език, като несъмнено отправя към присъстващите граждани призив за подкрепа на ДПС на предстоящите избори за кметове и общински съветници, и като посочва и датата, на която очаква тази подкрепа – 25 октомври 2015 г., деня на произвеждането на тези избори. По този начин председателят на ПП „Движение за права и свободи“ нарушава разпоредбата на чл. 181 ал. 2 от Изборния кодекс , която той още в началото на речта си определя като дискриминационна и противоречаща на европейските ценности. Но несъгласието на един народен представител с действащи норми в българското законодателство не може да е причина за тяхното нарушаване." ЦИК е съставила акт за нарушение на Местан. Той ще бъде изпратен до областния управител на Разград за издаване на наказателно постановление. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Варненски фотограф търси спомоществуватели за „Обиколката на Алпите 2016“

http://www.moreto.net/novini.php?n=302879

След успешно реализираните зелени фото-проекти "TMB - 1" 2013 година, "Обиколката на Монблан - 2" 2014 година и "Портрет на Матерхорн" 2015 година, Ник Чалдъков се подготвя за нов проект - приклюение, протест, фотоизложба „Обиколката на Алпите 2016“, научи Moreto.

Горанов бойкотира депутатите за БДЖ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258477_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D0%94%D0%96

 Финансовият министър Владислав Горанов бойкотира заседание на транспортната комисия в парламента, въпреки че по същото време се намираше в кулоарите на Народното събрание. Половин час депутатите, транспортният министър Ивайло Московски и служители на финансовото министерство търпеливо чакаха появата на Горанов, който бе поканен за изслушване по програмата за финансово оздравяване и преструктуриране на БДЖ.

Пред журналисти, на метри от залата, в която се бе събрала комисията, Горанов отсече, че не може по време на пленарно заседание да има и събиране на комисия и отказа да присъства на нея.

„За железниците се дават около половин милиард лева на година. Според мен оздравяването им трябва да бъде сериозен процес, въз основа на стратегически документ. Такъв е изготвен, но не във вида, в който може да получи подкрепа от нас. Натрупаните проблеми в железниците са такива, че не може да се решат с магическа пръчка“, каза Горанов пред медиите.

Председателят на транспортната комисия Гроздан Караджов пък заяви, че ще иска съдействие от премиера Бойко Борисов, за да се яви финансовият министър пред народните избраници. А депутатът от БСП Георги Свиленски призова транспортния министър Ивайло Московски да подаде оставка заради недофинансирането на жп сектора. „Белким така до обед да решим проблемите на БДЖ“, каза Свиленски, намеквайки за подадената и оттеглена оставка на командващия ВВС ген. Румен Радев заради недофинансирането на авиацията. В резултат премиерът Борисов обеща пари за изтребители.

Програмата за оздравяване на БДЖ бе подготвена още през март т.г. и получи предварителното одобрение в парламента, но оттогава заседна в Министерския съвет. Неотдавна се разбра, че кабинетът не я одобрява, защото финансовият министър е против. Програмата предвижда три сценария за спасяването на БДЖ, като в най-скъпия държавата трябва да отпусне допълнително 430 млн. лв. за купуване на нови влакове, а в най-евтиния - 210 млн. лв.

ЦИК: "Кой уши байрака" на турски не е нарушение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5022087

Изпълнението на песента за Райна Княгиня на турски език по време на предизборна проява на ДПС в Исперих не е нарушение на правилата на предизборната кампания. Това е становището на Централната избирателна комисия по сигналите, които постъпиха след изпълнението на възрожденската песен, посветена на Райна Княгиня,
Изпълнението на песента за Райна Княгиня на турски език по време на предизборна проява на ДПС в Исперих не е нарушение на правилата на предизборната кампания. Това е становището на Централната избирателна комисия по сигналите, които постъпиха след изпълнението на възрожденската песен, посветена на Райна Княгиня,

Почина шотландецът, влюбен в България

http://pik.bg/почина-шотландецът-влюбен-в-българия-news410433.html

Почина шотландецът, влюбен в България

На 65 години почина Ян Андерсон, роден в Египет, Кайро. Шотландец по националност, той беше един от най-щедрите спомоществователи на българския фолклор.

Дарил е над 1 милион евро, за да ги има спектаклите на ансамбъл „Българе”, фолклорният фестивал на носиите в Жеравна, формацията „Тримата тенори”.

Ян Андерсон е носител на Почетния знак на президента на Република България, и е удостоен със званието „Апостол на българщината”.

Андерсон имаше България за своя втора родина. Тук създаде семейство и му се родиха двама синове.

Погребението ще бъде в неделя, от 13.00 часа, в гробищата в Бояна.

По волята на покойния, той ще бъде погребан с българска национална носия.

Унгария затваря границата с Хърватия

http://www.cross.bg/hurvatiya-granitzata-yngariya-1482865.html

/КРОСС/В неделя - 4 октомври, Унгария ще затвори границата с Хърватия. Това пише в днешния си брой излизащият в Загреб в. „Ютарний лист". Оградата по границата, която е висока 3,5 м, вече е поставена и в момента се слага допълнително режеща тел, уточнява изданието. В продължение на две седмици унгарската армия работи без прекъсване по поставянето на оградата и окончателното приключване на строителните работи се очаква да стане през утрешния ден. Ограда е поставена и на граничните пунктове Баранско Петрово село - Беременд и Падравина, в община Гола, край Ботова. През тези две места само за две седмици от Хърватия в Унгария преминаха близо 100 000 мигранти, които преди това пристигнаха от територията на Сърбия. „Унгарските войници поставиха оградата само за две дни в Гола и Ждале и ако властите в Будапеща решат веднага ще се сложи край на нелегалното преминаване в района на Прекодравля, където до момента са минали над 50 000 души", се казва още в публикацията. След затварянето на границата мигрантите ще могат да влизат в Унгария само през официалните гранични пунктове с необходимите документи. След избухването на бежанската криза на 16 септември в Хърватия от Сърбия са пристигнали около 100 000 мигранти, съобщиха от вътрешното министерство в Загреб.  

Роумингът в ЕС отпада от средата на 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258476_%D0%A0%D0%BE%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%95%D0%A1+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+2017+%D0%B3.

 Съветът на ЕС утвърди нови правила, според които от средата на 2017 г. няма да се плаща роуминг в ЕС, съобщи УНИАН, цитирана от Фокус.

Постановлението е прието на първо четене без обсъждане на заседание на министрите от страните-членки на ЕС, които се занимават с въпросите, свързани с търговията, икономиката и иновациите. Новите законови положения ще влязат в сила три дни след като бъдат обнародвани в официалния орган на ЕС, което се очаква да се случи в началото на ноември.

С отмяната на тарифите за роуминг гражданите на страните-членки на ЕС ще могат да плащат при разговори в пределите на ЕС толкова, колкото и в родните си страни.

Ремонтът на миговете влиза в парламента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258475_%D0%A0%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0

 Договорът за ремонта на българските МиГ-ове в Полша ще бъде подписан до дни, заяви в Народното събрание военният министър Николай Ненчев. Документът, който представлява договор между България и Полша, първо трябва да бъде приет от Министерския съвет на заседанието следващата сряда. За да влезе в сила, трябва да бъде ратифициран и от Народно събрание. Според законите на Полша не било необходимо решение на техния сейм, твърдят от Министерството на отбраната.

Според Ненчев до края на април ще имаме 6 ремонтирани самолета, като два двигателя (за един самолет) можело да пристигнат още до края на годината у нас. Те ще ни бъдат дадени под наем.

Полша е уверила, че е в състояние да извърши ремонта и дала гаранции за качество въпреки твърдението на Русия, че не притежава лиценз за поддържането на изтребители на трети страни.

"Вероятно има известен тип напрежение между полските заводи и РСК МиГ, но това пряко не ни касае", коментира Ненчев.

След среща с депутатите от Реформаторския блок министърът каза, че при ремонт на десет изтребителя смяната на руската РСК "МиГ" с компания от полския военнопромишлен комплекс ще спести на България 24 млн. лева. Цената е с 600 000 евро по-ниска на двигател, или 1,2 млн. евро на самолет. Освен това няма да трябва да се плаща 20% ДДС, тъй като е вътрешнообщностна доставка. Министърът не се отказва от законовата подготовка на възможността за съвместна охрана на българското въздушно пространство с други членки на НАТО.

Днес Ненчев получи подкрепа за водената от него политика от премиера Бойко Борисов и Реформаторския блок, които отхвърлиха исканията на БСП за оставката му заради колапса на военната авиация.

Премиерът обвини левицата за тежкото положение и даде заявка, че "ще напрегне държавния бюджет до дупка", но ще реши проблема с военната авиация.
Ненчев каза, че не би могъл да обясни защо командирът на ВВС ген. Румен Радев си подаде оставката. Според министъра той е бил в течение на договора и е знаел, че е на финалната права. Самият Радев заяви, че не е запознат с подготвяния договор между България и Полша за ремонт на изтребителите ни, но каза, че се надява скоро да бъдат подписани и други договори. Полша ще модернизира и авиониката на МиГ-овете ни, за да отговаря на натовските стандарти, каза още Ненчев на въпрос на „Труд“. Поляците демонстрираха модернизираните си самолети на летището в „Граф Игнатиево“ днес.

Реформаторите бранят Бакалов

Реформаторският блок призова президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на приетия ден по-рано закон за военното разузнаване. Те се надяват на сериозен задълбочен диалог с колегите им от ГЕРБ и другите партии. По предложение на Таско Ерменков от БСП се реши, че служба „Военна информация“ може да бъде ръководена само от човек с минало в армията. Така сегашният шеф на службата Йордан Бакалов не може да остане на поста. „Качеството на работата във „Военна информация" се подобри значително. Доволен съм от неговия професионализъм, неговата работа", каза и военният министър Николай Ненчев.

За поправката, която изважда Бакалов от играта, гласуваха и 40 депутати от ГЕРБ. Преди време шефът на герберите в НС Цветан Цветанов каза, че Бакалов не е подходящ за поста.

Азиатските университети са все по-примамливи за нашите студенти

http://news.ibox.bg/news/id_1228687630

Студентските такси в Китай варират около 10 хиляди долара за година, а разходите за живот излизат около 2 хиляди долара годишно. За сега Великобритания е топ-дестинацията за нашите младежи, които искат да продължат образованието си.

Цигарите поскъпват до 60 стотинки на кутия през 2016 г.

http://pik.bg/цигарите-поскъпват-до-60-стотинки-на-кутия-през-2016-г-news410432.html

Цигарите поскъпват до 60 стотинки на кутия през 2016 г.

Парламентът одобри на първо четене вчера нов 3-годишен график за повишаване на акцизите върху цигарите с промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предложен от кабинета. Така от 2016 г. цигарите ще поскъпнат с 0,20 до 0,60 лв. за кутия. По-голямо ще бъде увеличението при скъпите марки, които в момента струват над 5,35 лв. за кутия, а по-малко - при евтините.

Предвижда се специфичният акциз да бъде намален от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса. А пропорционалният акциз, който е върху продажната цена, догодина ще стане 38%, а през 2018 г. - 42%. Досега графикът беше 25% пропорционален акциз догодина и 28% от 2018 г.

Страната ни трябва поетапно да повиши акцизите, за да бъдат достигнати минималните за ЕС нива, посочва „Труд”. В резултат на промените през следващите три години се очаква в бюджета да постъпят допълнително 119,3 млн. лева.

При обсъждането на текстовете против поправките се обявиха както депутати от управляващото мнозинство, така и от опозицията. Основният им аргумент бе, че няма предвидимост, защото се променя подобрената миналата година схема за поскъпване.

С новите текстове се въвежда и забрана да се съхраняват и пренасят повече от 40 къса ръчно свити цигари. Целта на мярката е да се ограничи контрабандата. 

Депутатите одобриха и драстично увеличение на акцизите върху течните горива за отопление. Предвижда се ставките да бъдат изравнени с тези на горивата, които се използват за зареждане на автомобили. Според мотивите към законопроекта целта е да се пресекат измамите с неправомерното използване на тежки и маркирани горива.

AFP: Русия продължава с ударите срещу „Ислямска държава“ в Сирия

http://www.cross.bg/afp-rysiya-produlzhava-s-ydarite-sreshty-islyamska-durzhava-v-siriya-1482864.html

/КРОСС/Руските самолети продължават четвърти пореден ден въздушните си нападения в Сирия, като в събота удариха главната крепост на групировката „Ислямска държава", след твърденията, че Москва насочва атаките си към умерените бунтовнически фракции, предаде AFP. „Няколко руски въздушни удари уцелиха позиции на терористите западно от Рака през нощта, а експлозиите бяха чути в града", каза ръководителят на базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека Рами Абдел Рахман. Рака действа като сирийска столица от 2013 година.

Цигарите поскъпват догодина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258474_%D0%A6%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 Парламентът одобри на първо четене днес нов 3-годишен график за повишаване на акцизите върху цигарите с промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предложен от кабинета. Така от 2016 г. цигарите ще поскъпнат с 20 до 60 ст. за кутия. По-голямо ще бъде увеличението при скъпите марки, които в момента струват над 5,35 лв. за кутия, а по-малко - при евтините.

Предвижда се специфичният акциз да бъде намален от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса. А пропорционалният акциз, който е върху продажната цена, догодина ще стане 38%, а през 2018 г. - 42%. Досега графикът беше 25% пропорционален акциз догодина и 28% от 2018 г.

Страната ни трябва поетапно да повиши акцизите, за да бъдат достигнати минималните за ЕС нива. В резултат на промените през следващите три години се очаква в бюджета да постъпят допълнително 119,3 млн. лв.

При обсъждането на текстовете против поправките се обявиха както депутати от управляващото мнозинство, така и от опозицията. Основният им аргумент бе, че няма предвидимост, защото се променя подобрената миналата година схема за поскъпване.
С новите текстове се въвежда и забрана да се съхраняват и пренасят повече от 40 къса ръчно свити цигари. Целта на мярката е да се ограничи контрабандата.
Депутатите одобриха и драстично увеличение на акцизите върху течните горива за отопление. Предвижда се ставките да бъдат изравнени с тези на горивата, които се използват за зареждане на автомобили. Според мотивите към законопроекта целта е да се пресекат измамите с неправомерното използване на тежки и маркирани горива.

Bulgaria DefMin Urges President to Veto Changes to Military Intelligence Act

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258473_Bulgaria+DefMin+Urges+President+to+Veto+Changes+to+Military+Intelligence+Act

 Bulgarian Defense Minister has called on President Rosen Plevneliev to return draft changes to military intelligence law for consideration by lawmakers.
 
After Parliament passed an amendment to ban non-military officials from heading the Defense Information Service, Yordan Bakalov, currently taking office, doesn't meet the requirements anymore. 
 
Proposed by opposition Bulgarian Socialist Party and backed by the country's main ruling party GERB, the amendment has met the resistance of junior coalition partner Reformist Bloc (of which Minister Nenchev is a member).
 
Nenchev has defended Yordan Bakalov, also a former caretaker Interior Minister, reminding that Prime Minister Boyko Borisov earlier delivered a positive assessment of his work.

Шоуменът на народа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021490

Гаргантюанският успех на последния голям концерт на Слави Трифонов и неговия екип отпреди няколко дни на стадион “Васил Левски” отключи епична експлозия от словоблудство, опитващо се да обясни явлението “Трифонов”. Истеричните реакции циментираха стърчащия водещ, певец, продуцент и професионален патриот като най-доминиращата публична фигура в
Гаргантюанският успех на последния голям концерт на Слави Трифонов и неговия екип отпреди няколко дни на стадион “Васил Левски” отключи епична експлозия от словоблудство, опитващо се да обясни явлението “Трифонов”. Истеричните реакции циментираха стърчащия водещ, певец, продуцент и професионален патриот като най-доминиращата публична фигура в

Д-р Алфред Макюън: Марс е обитаем

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258472_%D0%94-%D1%80+%D0%90%D0%BB%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%8E%D1%8A%D0%BD%3A+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%81+%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B5%D0%BC

 Къде е възможно да се е запазил живот според д-р Макюън

Д-р Алфред Макюън е професор по планетарна геология в Аризонския университет и главен изследовател за High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) за НАСА. 
Оказва се, че стръмните склонове и ръбове на кратерите на Марс са осеяни с тъмни ленти с ширина до 5 метра, които се появяват и нарастват през лятото и изчезват през марсианската зима. 
Тези структури от периодични линии, наречени Recurring Slope Lineae – RSL, са солени потоци вода, които се появяват през лятото в южното полукълбо. Те са надеждата на учените, че на повърхността на Червената планета може би все още има “оазис” от вода, в който животът се е запазил. 

Д-р Алфред Макюън в ексклузивно интервю за Форумнюз:

- Доктор Макюън, какъв е мащабът на откритието, което НАСА оповести в понеделник? Питам ви, защото информацията, че вода на Марс има, битува от доста време? 
- Спектралните данни потвърдиха предположението, направено за пръв път преди 4 години, според което водата има общо със сезонните потоци на Марс. Днес вече сме сигурни, че това е така. 

- Стъпка ли е този научен пробив към откриването на живот на Марс и какъв може да е той? 
- Откритието ни, което обявихме само преди дни, е сериозна стъпка в посока, която ни показва най-добрите места за бъдещо проучване за живот в Космоса. 

- Може ли да сравняваме тази стъпка с онази, която Нийл Армстронг прави на Луната през 1969? 
- Бих казал, че извършеното от Нийл Армстронг е далеч по-значимо. 

- Вашите методи са в основата на откритието. Какво беше чувството, когато потвърдихте със сигурност, че вода на планетата има? 
- Чувството беше приятно, но трябва да призная, че беше и очаквано да потвърдим наличието на вода на Марс. 

- Разкажете ни как се случи това? За широката публика е трудно да си представи как се стига до такива научни открития. 
- Всъщност мой студент - Луендра Ойха, направи най-сериозния пробив и разработи нови методи за анализ на спектралните данни при много малки пространствени скали. Докато новите подробни снимки, предавани от сондата MRO, разкриваха тайните на овразите (дълбоки падини - б.а.), той откри озадачаващи особености на повърхността на Марс, незабелязани досега от никого. Това са бразди на повърхността, спускащи се от склоновете, постепенно увеличаващи размера си и променящи се при смяна на сезоните като струи течна вода. Новите ни резултати в изследването на Марс всъщност идват от сондата Mars Reconnaissance Orbiter, чрез която бяха направени детайлните снимки, които проучихме. На свой ред и марсоходът “Кюриосити” има своя принос в изследванията ни, на него дължим засичането на перхлориди на планетата. 

- Обитаема планета ли е? 
- Да, Марс е обитаем поне под повърхността си. Може би обаче живот на самата повърхност към днешна дата няма. 

- Дори нашата малка страна участва в подготовката на мисия до Марс през 2030 г. Тя обаче е проект на Европа и Русия. Смятате ли, че усилията трябва да се обединят в една международна мисия до Червената планета, след като НАСА обяви, че такава със сигурност ще има? 
- Човешкото и роботизираното изследване на Марс и на други планети трябва да бъде международно, а не едностранно. Това е най-добрият начин, за да постигнем повече. 

- Ще има ли мисии до други планети? 
- Всъщност и Европа, и НАСА планират мисии до Юпитер. Това може да послужи като пример и за други дестинации. 

- Кога ще можем да установим дали екзопланетите са дом на живот? 
- Това ще бъде изключително трудно. Спектроскопията на атмосферите може да покаже несъвместима химия, но тя може да е произведена чрез активна вулканична дейност и чрез други процеси, които имат пряко отношение към живота. 

- Какво мислите за възможността да има интелигентни форми на живот? 
- Изглежда много вероятно някъде той да съществува. Ние все пак вече знаем, че има милиарди планети във Вселената.

Bulgaria’s energy ministry takes measures to avoid crises like those in March 2015

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258471_Bulgaria%E2%80%99s+energy+ministry+takes+measures+to+avoid+crises+like+those+in+March+2015

 “We are taking all the necessary measures to avoid disaster and crisis situations like those in March 2015,” Bulgarian Minister of Energy Temenuzhka Petkova said speaking for Nova TV.
 
“The Ministry of Energy organised inspections at the district power distribution companies and at the Electricity System Operator (ESO) to ascertain their readiness for the autumn-winter season. 
 
Prevention is the most important measure to avoid repeat of the situation of March 2015,” the minister remarked. 
 
Ms Petkova added that a report with conclusions and recommendations would be worked out on the grounds of the inspections carried out and it would be present to the media when ready.

Председателят на ВАС: Съдийската колегия на ВСС - с ротационни шефове

http://frognews.bg/news_98905/Predsedateliat-na-VAS-Sadiiskata-kolegiia-na-VSS---s-rotatsionni-shefove/

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев е на мнение, че съдийската колегия на ВСС, която ще се оформи след промените в Конституцията, трябва да се ръководи на ротационен принцип от председателите на двете върховни съдилища. Така според Колев е най-справедливо, като периодът на ротация няма значение.

Асистентите на хора с увреждания останаха без заплати за август

http://petel.bg/Asistentite-na-hora-s-uvrezhdaniya-ostanaha-bez-zaplati-za-avgust__129157

снимка: Булфото, архив   В 27 общини асистенти на хора с уреждания останаха без заплати за август., предаде Би Ти Ви. Асистентите са наети...

Турска легенда призова: Дайте Фенербахче на Мъри Стоилов

http://petel.bg/Turska-legenda-prizova--Dayte-Fenerbahche-na-Mari-Stoilov__129159

Турската футболна легенда Ридван Дилмен призова в национален ефир ръководството на гранда Фенербахче да вземе за треньор българския...

Играем си на котка и мишка в енергетиката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258470_%D0%98%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BC+%D1%81%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%

 Валери Симеонов е председател на временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката. Симеонов, който е съпредседател на парламентарната група „Патриотичен фронт“, е роден на 14 март 1955 г. в село Долни чифлик, Варненско. Завършва ямболската математическа гимназия и Техническия университет в София. Основател и мажоритарен собственик на телевизия СКАТ. Той е един от тримата основатели на НФСБ, след като се скара с Волен Сидеров и напусна партия „Атака“ през 2009 г.

- Господин Симеонов, какво обсъжда на последните си две заседания оглавяваната от вас анкетна комисия за злоупотребите в енергетиката?

- На предпоследното ни заседание извикахме Асоциацията на топлофикациите в България и ръководството на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Искахме да засечем как върви изпълнението на една от последните поправки в енергийния закон. Тя изисква да се монтират измерителни уреди, които да предават в реално време колко топлинна и колко електрическа енергия се произвежда от топлофикационните дружества. Това е важно, защото само така може да се засече дали има комбинирано високоефективно производство на ток от топлофикациите, за което НЕК плаща високи цени. Публична тайна е, че много топлофикации произвеждат повече ток отколкото топлоенергия и от това живеят. В най-голямата жега в НЕК са постъпвали фактури за произведен ток от топлоенергия, която е била предназначена за оранжерии.
Оказа се, че има само едно дружество - в Стамболийски, което е свършило тази работа. Срокът изтича след десетина дни. Другите изобщо не са почнали, а две топлофикации дори не са благоволили да отговорят какво правят.
Представяте ли си какво означава това - че ние си променяме закони, но никой не ги изпълнява.

- Този случай с оранжерията споменахте и през лятото, но ще фигурира ли той в окончателния доклад, с който комисията ви трябва да приключи работата си през ноември?

- Ще го има, разбира се, както и много други закононарушения в топлофикациите. Защото те са една от дупките, през които изтичат много от парите на НЕК. Около 480 млн. лв. плаща годишно националната електрокомпания на топлофикациите за тока от тях.

- По-важното е обаче какви санкции следват за тези топлофикации?

- И ние това попитахме на заседанието, специално за поставянето на уредите. Отговорът е: „Никакви“. Така са си направили наредбата в Министерството на енергетиката, че и да не ги монтира дружеството, от това не следват никакви санкции. От това аз заключавам, че на средно и на ниско ниво в Министерството на енергетиката работят страшно много корумпирани хора, от онези, които източват енергетиката.
Освен това, когато приехме промените на енергийния закон, ние ограничихме изкупуването на тока от топлофикациите. След което обаче трябваше да се издаде наредба от министерството. Но когато проверих, се оказа, че тя е направена така, че дава възможност на топлофикациите да произвеждат и продават на НЕК огромни количества ток посред лято. Не ги ограничи, защото отчитането на този ток ставаше на годишна база.
Намесихме се и с помощта на енергийния министър Теменужка Петкова накарахме министерството да си промени наредбата, така че отчитането да става засега на тримесечие, а по-късно - всеки месец.
Оправихме наредбата и лично аз си отдъхнах. Но какво разбирам малко след това - че междувременно Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е решила да увеличи квотите на топлофикациите за изкупувания от тях ток. Разбирате ли каква игра на котка и мишка играем непрекъснато?
Обещахме на хората да намалим разходите за този ток с 300 млн. лв. И в крайна сметка не постигаме нищо - тези продажби не само не намаляват, но и се увеличават. А до смяната на КЕВР на топлофикациите се плащаше не както сега само част от електроенергията, а цялата.

- През лятото казахте, че заради писмо на бившата шефка на старата ДКЕВР Светла Тодорова, с което тя разрешава на НЕК да изкупува ток от топлофикациите над квотите, ще дадете сигнал до прокуратурата. Направихте ли го?

- Забавих се с комплектуването на доказателствата. Но не съм се отказал. За Светла Тодорова входирането в прокуратурата ще стане тези дни. А за бившата шефка на НЕК Екатерина Истаткова, която е подписвала фактури за купен ток без никакви проверки - малко по-късно. В момента се занимавам със събирането на доказателствата.

- Има ли други нарушения на закона при топлофикациите?

- Има, разбира се. Има случай, в който на ТЕЦ „Бобов дол“ на Христо Ковачки са му увеличени квотите за ток със 100%. Мотивът е, че със 100% им се е увеличило производството на пара. Но когато проверихме за какво става въпрос, се оказа, че с тази топлоенергия не се топлят жилища, а се използва за сушене на въглищата. Които Ковачки продава на тецовете и получава пари за това. А ние през цените на тока му плащаме и за това.

- Вие имахте още едно заседание - в сряда, 30 септември, а на тези заседания не се пускат журналисти. Какво разглеждахте тогава?

- Имахме съвместно заседание с парламентарната комисия по енергетика, на което дойдоха енергийният министър, ръководството на КЕВР, както и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Целта беше да видим как вървят проверките на 37-те най-големи ВЕИ-централи. АДФИ са проверили до момента 22 от тях, но за съжаление няма никакъв резултат от това.

- Как така, не завършват ли проверките с някакви доклади?

- Те са си написали докладите, но основната задача на АДФИ е била да установи дали първоначалните инвестиции и впоследствие разходите на ВЕИ-тата са били реални, за да се разбере дали определените от КЕВР въз основа на тези разходи цени на тока са били действителни. Установено е, че на много места има съмнения за завишена цена, но в докладите не пише, че има нарушение - тези документи се предават на КЕВР, за да установи комисията дали има нарушения. Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче се оправда с това, че в докладите няма констатирано нарушение, за да вземе мерки.

- Но така никога няма да се наложат санкции за тези нарушения.

- Не, все пак за някои ВЕИ има установени нарушения, но са много малко.
- Но вие казахте през лятото, когато излезе междинният доклад на вашата комисия, че ще дадете на прокуратурата данни за нарушения при ВЕИ-тата в лично качество, ако комисията не подпише всичко, което сте открили.
- Разбира се, че сам ще ги внеса. Това ще направя след приключване на работата на комисията през ноември. И ще подкрепя сигналите си с докладите на АДФИ. След като държавните институции не искат да вземат никакво отношение.
Нищо не можем да направим и за ВЕИ-тата, които са на известни личности. Например установихме, че някои от тях са почнали да работят като собственост на Иво Прокопиев, но след това са продадени на трети, на пети. Само че това не е закононарушение и те продължават да си работят.
Като цяло забелязвам в изпълнителната власт голяма готовност за обслужване на лобистки интереси в областта на енергетиката. Както стана с биомасата например.

- Какво стана с нея?

- Това се оказа голямата нова далавера. При последните промени на закона първоначално изобщо не ставаше дума да се даде едногодишен срок за пускане в експлоатация на централи на биомаса, които да продават тока си на преференциални цени. Това стана в зала от председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев и парламентът го реши.
Поисках справка колко са тези мощности. Първо бяха 32 мегавата, след два месеца станаха 68 мегавата. Сега трета справка сме поискали от КЕВР колко такива мощности са заявени. Още не сме я получили, но сигурно ще минат 100 мегавата. Всичко това стана с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

- Вие не се ли срещате с премиера Бойко Борисов, не разговаряте ли по тези въпроси?

- С Бойко Борисов съм се срещал точно два пъти това лято, беше през август и на срещите присъстваха Петкова, финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев. Точно за енергетиката говорихме и за предложения от мен закон за прекратяване на договорите с американските тецове. Но за тях очакваме първо отговор от Брюксел по поставения още миналата година от България въпрос дали договорите с тях не са непозволена държавна помощ. При последното посещение на енергийния комисар Марош Шефчович в София лично му поставих въпроса какво става с тази проверка и с проверката за непозволена държавна помощ на ВЕИ-тата, които хем имат европейско финансиране, хем получават преференциални цени за тока си. За щатските тецове каза, че случаят все още се проверява, но за ВЕИ-тата беше категоричен: няма никакво съмнение, че има непозволена държавна помощ. Но все още очакваме официалния отговор. Скоро ще ходя в Брюксел и пак ще питам кога ще го получим. Разбира се, ние можем и сега да докажем, че има непозволена държавна помощ за ВЕИ-тата, но държавните институции не смеят. Те предпочитат Брюксел да направи това.

Bulgaria capital’s biggest problem is security: socialist leader

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258469_Bulgaria+capital%E2%80%99s+biggest+problem+is+security%3A+socialist+leader

 “Security is definitely the biggest problem of the Bulgarian capital city Sofia,” said Mihail Mikov, chairperson of the Bulgarian Socialist Party (BSP), speaking in an interview with Nova TV.

“The municipality and the state should join efforts in this field because the resources of the state should be provided by the municipality in the name of citizens’ security. The same is valid for the healthcare, the kindergartens, and etc.

When the city is growing, there is a need to foresee the need and provide lodging. We cannot take care only of the roads,” the politician commented further. 

Commenting on the rightist government of Sofia, Mr Mikov said that for 25 years different state-run companies were privatised, the parks and gardens were sold out.

Марс - любима тема на фантастите и Холивуд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021307

От
От "Марсиански хроники" на Рей Бредбъри до актуалния "Марсианецът" “Те живееха на планетата Марс в къща с кристални колони, на брега на едно пресъхнало море. Мистър и мисис К. не бяха стари. Като истински марсианци те имаха гладка, мургава кожа, очи жълти като златни монети и тих, мелодичен глас. Нещо щеше да се случи...” Е, случи се!

Ловец е нападнат от прасета в района на село Търън

http://pik.bg/ловец-е-нападнат-от-прасета-в-района-на-село-търън-news410430.html

Ловец е нападнат от прасета в района на село Търън

Две прасета са повалили ловец от търънската ловна дружинка в първите часове на откриването на лова за едър дивеч, пише "Фокус".

Нападнатият ловец е Хайри Тикалчев, прасетата са средни на големина и тежат между 50 и 70 кг. Дружинката е излязла на ловен излет към 9.00 часа, като преди това е проведен необходимият инструктаж за безопасен лов.

Ловците се надяват до края на деня да имат още слука.

Общо 60 са ловците от дружинката, които днес ловуват в района на Търън.

Заловиха 50 кг хероин в камион на Рибното пристанище в Бургас

http://burgas.actualno.com/Zaloviha-50-kg-heroin-v-kamion-na-Ribnoto-pristanishte-v-Burgas-news_499134.html

Турски шофьор на камион е заловен на Рибното пристанище в Бургас с наркотици. В превозното средство, по неофициална информация, е имало около 50 килограма хероин, както и контрабандни цигари, информира БНР.  Фериботът, който се движи по линията Бургас - Поти - Новоросийск, се е връщал от Батуми. Органите на реда са имали информация за превозваната дрога и са провели акцията при акостирането на кораба.

Bulgaria parliament adopts cigarettes price hike on first reading

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258468_Bulgaria+parliament+adopts+cigarettes+price+hike+on+first+reading+

 Bulgarian parliament approved Friday on first reading the amendments to the Excise Duties and Tax Warehouses Act filed by the Council of Ministers.

The draft bill changes the ratio between the specific and the proportional excise duty on cigarettes. The amendment is grounded with the requirements under Directive 2011/64/EU. As of January 2014 the total excise duty on cigarettes should be at least 60% of the average retail price of cigarettes released for consumption. That is why the excise duty cannot be lower than EUR 90 per 1,000 pieces. 

With the purpose to decrease the opportunities for illegal sale of tobacco products there is a proposal for the permits for tobacco products sale to be also issued for the storage of these products. 

There is also a change in the ratio between the specific and the proportional excise duty on cigarettes.

In order to achieve the minimum excise duty of EUR 90 per 1,000 pieces by January 1, 2018, the excise duty will be gradually increased, with as little as possible, by working out a schedule for the increase of the excise duty on cigarettes until reaching the requirement under the directive – EUR 90 per 1,000 pieces (BGN 177 per 1,000 pieces).

The MPs adopted a text decreasing the specific excise duty from BGN 101 to BGN 70 per 1,000, while at the same time the proportional excise will be gradually increased until reaching the minimum excise levels of the EU – with 38% as of January 1, 2016; 40% as of 2017; and 42% as of 2018. 

According to a comparative analysis, the positive effect of the measures to the state budget for 2016-2017 will be BGN 119,322,783 under the assumption for preservation of the level of consumption of cigarettes of the different price categories, as follows: 2016 – BGN 21,307,452; 2017 – BGN 42,210,068; 2018 – BGN 55,805, 263.

The draft bill also bans the possession and transportation of more than 40 pieces of hand-rolled cigarettes.

Експерт: Голяма част от кредиторите на КТБ няма да получат парите си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258467_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%3A+%D0%93%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D

 Голяма част от кредиторите на Корпоративна търговска банка /КТБ/ няма да получат парите си, прогнозира изпълнителният директор на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски пред БНР.

По думите му законът е променен така, че Фондът за гарантиране на влоговете да измести вложителите в банката. Освен това не се полагат достатъчно усилия да се съберат вземанията й:

„Като най-голям кредитор на банката, Фондът, има някъде около 3 млрд. 650 млн., трябва първо те да бъдат обезщетени, те да вземат своите средства, след което вече е поредицата от вземания, които са обезпечени със залог, ипотека и т.н., аз подозирам, че някои от банките са така, чак след това са вложителите. Тук мога да кажа, че редът на вложителите е в една по-неизгодна позиция. Другото странно нещо е, че в тази комисия, която беше направена в парламента, и този доклад, никъде не се казва за кредитополучателите, никъде няма информация за кредитополучателите”, смята експертът.

Според него, проблем е, че много от обезпеченията и кредитите, които са били дадени на фирмите, в момента, по моя информация, тече много силен процес на изпразване на тези фирми, така че да не може да бъде събрано нищо, ако те не могат да съберат средствата.

„Така с всеки изминал ден, с вяска изминала седмица вероятността да се съберат отново средствата намалява. Това е един въпрос, на който няма отговор. Аз мисля, че направиха достатъчно промени в закона във връзка с КТБ, и продължават да се правят и до средата на миналата седмица. Има си закони и те трябва да се спазват, т.е - те по законен път изместват активите на дадени фирми, така че да не могат да бъдат събрани”, съветва Михайловски

Движението под Ламанша отново спря заради нахлуване на мигранти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/03/2621241_dvijenieto_pod_lamansha_otnovo_spria_zaradi_nahluvane/?ref=rss


И тази сутрин движението в тунела под Ламанша е временно спряно заради нахлуването на група мигранти, които се опитват да отидат във Великобритания от френския град Кале, предаде БТА.

Около 100 мигранти са действали организирано и са проникнали отвъд загражденията, а британски и френски полицаи се опитват да ги накарат да напуснат тунела, съобщи Би Би Си. Смята се, че тунелът няма да работи няколко часа. 

Понастоящем в Кале, откъдето е най-краткият път за отиване във...

Американски въздушен удар уби поне трима в болница в Афганистан

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/03/2621246_amerikanski_vuzdushen_udar_ubi_pone_trima_v_bolnica_v/?ref=rss


Американските военни потвърдиха в събота, че е възможно тяхна въздушна атака в афганистанския град Кундуз да е виновна за гибелта на трима служители на хуманитарната организация "Лекари без граници". Над 30 души, включително пациенти, се смятат за изчезнали.

Кундуз е столица на една от провинциите и преди няколко дни падна ръцете на талибаните в най-голямата им победа, откакто бяха прогонени от Кабул преди 14 години. Операция на афганистанската армия с подкрепа от части и авиация на...

Защо егоистите имат по-щастлив живот

http://www.cross.bg/zhivota-chovek-lichnost-1482863.html

/КРОСС/Егоизмът като цяло е възприеман за негативно качество на личността. Никой не би се признал доброволно за егоист. Но човек може да бъде егоист и в същото време да цени и обича близките си, да се грижи за тях и като цяло да е позитивна личност. Ето и 5 причини, защо е добре да бъдете егоисти: Егоистите водят по-хубав начин на животЖивотът е лесен или труден, според това как сам човек си го направи. Истината е, че егоистите се стремят да имат хубав живот, те са мотивирани да постигнат лично щастие и са готови да учат, да работят усилено и да направят всичко, което е нужно, за да постигнат целите си. Те не се притесняват да преследват своите страсти в живота, защото знаят, че достигането им ще им гарантира дефиниция за успех и личен комфорт. Егоизмът е форма на себепознаванеЕгоистите мислят над живота и съдбата си повече от другите хора. Те се замислят много и върху собствената си личност, върху работната си етика, върху имиджа си, върху поведението си спрямо другите хора и т. н. В дългосрочен план това (желанието за усъвършенстване) е начин човек да развие най-положителните свои характеристики и да се придържа към правилния път в живота.    

До къде я докарахме: Николета стана по-влиятелна от Христо Стоичков

http://www.bnews.bg/article-142182

Начело е тенис звездата Григор Димитров, следван от продуцента Магърдич Халваджиян и тв водещия Слави Трифонов.

Чакрите - връзката между духа и тялото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258466_%D0%A7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+-+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%B0+%D0%B8+%D1%82%D1%8F%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE

 Влизате да си вземете душ сутринта и установявате, че каналът е запушен. Явно не сте били достатъчно съобразителни или все сте отлагали момента да изчистите банята. Виждате проблема и знаете какво трябва да се направи. Това, което блокира, трябва да се премахне, за да може да продължите и събралата се вода да не наводни дома ви. Не е най-леката задача, но е материално, вижда се и по-лесно може да се справите с него. Когато обаче се сблъскате с блокиране на друго ниво, където освен материята е замесена и енергията, тогава задачата става по-трудна, както и последиците от лошата „поддръжка”.

На санскрит думата „чакра” означава „колело” или „диск”. В йогата, медитацията и Аюрведа този термин се свързва с енергийните колела на целия организъм. Има седем основни чакри, които се подрежда от основата на гръбначния стълб до темето на главата. За да добиете представа за това какво е чакра, опитайте се да си представите въртящо се колело от енергия, където материята и съзнанието се срещат. Тази невидима енергия, наречена Прана, е жизнената сила, която прави съществуването ни възможно.

Всяка от чакрите обхваща определени нерви и органи от тялото и отговаря за нашето психическо, душевно и емоционално състояние.
И защото всичко във Вселената се движи, е много важно чакрите да бъдат отворени, за да може енергията да преминава през тях. Блокираните чакри водят до физически и емоционални проблеми.
Седемте чакри могат да се разделят на две основни групи:

На материята

Първите три чакри, разположени в основата на гръбначния стълб, са чакри на материята. Те се свързват повече с физическото.
Muladhara - чакрата на стабилността, сигурността и основните ни нужди. Обхваща първите три прешлена, пикочния мехур и дебелото черво. Свързва се с червения цвят. Важно е тази чакра да е отворена, за да не изпитваме страх и безпокойство. Тя е основата и без нея няма как да се постигне баланс на по-високо ниво. Проблемите с нея може да идват от детството. Страхът, че основните нужди (не само материалните - храна, подслон, но и емоционалните - справяне със страха) няма да бъдат удовлетворени, води до дисбаланс.
Svadhisthana - центърът на нашата сексуалност и креативност. Разположена е над срамната кост и под пъпа и обхваща репродуктивните органи. Свързва се с водата и оранжевото. Приема се, че сме дошли да създаваме и това не се ограничава само до създаването на потомство. Може да бъдем творци във всеки аспект от живота си, но за целта чакрата ни трябва да е отворена. Тя се стимулира от удоволствие и блокира от срама.
Manipura - намира се около пъпа в областта на слънчевия сплит и до гръдната кост. Източник е на лична сила и отговаря за самочувствието, енергията за борба и силата за трансформация. Manipura също контролира обмяната на веществата и храносмилането. Жълтата чакра се отваря с истината и се блокира с лъжата. За баланса й е нужна самоувереност и усещане за лична значимост.

Мостът

Четвъртата чакра, зелената, е разположена по средата и отговаря за връзката между чакрите на материята и тези на духа. Известна е като „чакрата на сърцето”. Намира се в центъра на гръдния кош. Управлява сърцето и кръвообращението. Може да се блокира от илюзията и да се отвори с реалността. Балансът й помага да приемем себе си и другите, да обичаме и изпитваме състрадание. Гневът, скръбта и завистта са показатели за блокирането й.

На съзнанието

Vishuddha - или петата чакра, е разположена в областта на гърлото. Свързвана с яркосиньото, тя отговаря за общуването и способността ни да изразяваме мислите си. Ако е балансирана, ще може да изслушваме другите и да даваме израз на това, през което преминаваме самите ние. Може да премахнете блокажа й, като си отговорите на въпросите „Истината ли е това, което искам да кажа?”, „Необходимо ли е да го казвам?”.
Ajna - разположена е между веждите. Свързва се с „третото око” и индиговия цвят. Отговаря за главата, зрението, мозъка. Важна е за интуицията и предчувствията. Когато е отворена, знаем как да постъпим и се доверяваме на вътрешните си усещания по същия начин, по който се доверяваме на останалите си сетива като зрението и обонянието.
Sahaswara - или хилядолистникът. Разположена е над главата и е отворена едва когато са отворени и останалите чакри. Тя се свързва с просвещението и установяването на духовна връзка на по-високо ниво. Виолетовата чакра е балансирана, когато сме осъзнали себе си и мястото си в необятната Вселена.

Обединена Германия в разединяваща се Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258465_%D0%9E%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%95%D0%B2

 Преди 25 години на 3 октомври 1990 г. Германия си върна единството - и до днес Денят на германското единство се празнува като национален празник на тази най-могъща икономически страна от ЕС.

На 3 октомври 1990 г. ликува не само Германия, а и цяла Европа - германците, защото политическото разделение е премахнато и отново се чувстват господари на съдбата си, източноевропейците, защото това обединение се приема като първа стъпка към общоевропейското единство, западноевропейците, защото са победители в продължилата четири десетилетия и половина Студена война.

С други думи преди четвърт век повечето европейци са толкова въодушевени и екзалтирани, че почти никой не иска да обърне внимание на предупрежденията да не се бърза, а първо да се обмислят последиците от тази геополитическа промяна в центъра на Европа.

Преди да кажа нещо за пренебрегнатите тогавашни предупреждения, нека се върнем назад в 1989 г. - “годината на чудесата”, която промени Европа и света и постави началото на новата епоха, чиито сладко-горчиви плодове берем днес.

Промяната започва на Изток - новият лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов показва воля за промени, част от която е преодоляване на разделението. На 28 октомври 1988 г. в Москва разговорите между Горбачов и Хелмут Кол водят до нов подход към “германския въпрос”, който продължава през юни 1989 г. в Бон. Едновременно вървят и промените в “съветската сфера на влияние” в Източна Европа - там Горбачов обявява отмяната на доктрината “Брежнев” за ограничения суверенитет. Унгария и Полша веднага се възползват. Най-важно за темата е унищожаването на загражденията по унгаро-австрийската граница, осъщественото през май 1989 г. от двамата външни министри Дюла Хорн и Алоис Мок. Три месеца по-късно на същото място е проведен Европейски пикник и първите 600 граждани на ГДР пресичат границата на път през Австрия към ФРГ. Започва прословутото “гласуване с краката”, с което източногерманците отхвърлят системата в ГДР и разделението на германската нация.

По ирония на съдбата краят на Студената война в Европа настъпва на същото място, където на 13 август 1961 г. е издигнат символът на разделението - Берлинската стена. При това малко след грандиозните тържества, отбелязали 40-ата годишнина на “първата германска държава на работниците и селяните”. Към обществения натиск срещу режима се прибавя и критиката на Горбачов и през октомври Ерих Хонекер се оттегля. Либерализацията бързо достига до пропускателния режим между Западен и Източен Берлин. А една непремислена фраза на Гюнтер Шабовски на пресконференция на 9 ноември 1989 г. предизвиква прииждане на берлинчани към Стената, чийто бетон не издържа на натиска и е разрушен още същата нощ.

Падането на Берлинската стена моментално измества интереса от революционните промени в другите държави - свалянето на Живков на следващия ден минава почти незабелязано. И това не е случайно, рухването на разделящата стена между Изтока и Запада срива цялата съветска система. Последвалите преговори запечатват капитулацията на Изтока.

След революционната 1989 г., следващата 1990-а става година на договаряне на новия световен ред. Тогава е решена съдбата и на германското обединение и пак тогава се чуват първите предупреждения за нежеланите последици от пълното преустройство на следвоенния ред.

За какво става дума? За опасенията на министър-председателката на Великобритания Маргарет Тачър, която в прословутата си чанта винаги носи картата на предвоенна Германия, и на френския президент Франсоа Митеран, че обединена Германия може да наруши баланса на силите в обединена Европа. Но силното желание на президентите на СССР и САЩ Михаил Горбачов и Джордж Буш-старши да сложат точка на Студената война, масовият ентусиазъм и съпричастието към разделените германци карат европейските лидери да приемат плана на Хелмут Кол за обединение. На 12 септември 1990 г. е подписан Договорът за окончателното уреждане на германския въпрос между победителите от Втората световна война СССР, САЩ, Великобритания и Франция и двете германски държави. Паралелно преговарят двете германски държави, които на свой ред на 31 август се договарят за ликвидацията на ГДР и поглъщането на нейните провинции от ФРГ според чл. 23 от конституцията на ФРГ. И при тези преговори не всички са съгласни - източногерманските реформатори смятат, че обединението трябва да стане не чрез поглъщане, а чрез постепенно сближаване. Но еуфорията се оказва по-силна.

Как изглежда обединението на Германия четвърт век по-късно? Тя наистина стана безспорен лидер на ЕС, но водещата й роля понякога създава проблеми. Като прибързаното обещание на Меркел, че Германия ще приеме всички бежанци, прииждащи в Европа от юг и изток. То не само постави под натиск останалите държави, но се оказа неудържимо и на практика доведе до преустановяване на свободното движение на хора. С други думи, унищожените преди 25 години прегради започнаха отново да се издигат, макар и с различна цел.

Всъщност разделителните линии продължават да личат и в Германия - между оситата (източните германци) и веситата (западните), може би и защото преди четвърт век обединението става чрез поглъщане, а не със сближаване. Въпреки огромните западни средства, налети в източните провинции, безработицата там е по-висока, заплащането по-ниско, а носталгията се съчетава с усещането за загубени позиции.

Новите стени, които Европа издига, за да се предпази от новите опасности, не са бетонни, а от бодлива тел, но и Берлинската стена в началото е такава. Тези стени трябва да ни накарат да се замислим за изминатия път. Дали четвъртвековното единение, насочено към федерализация, вече не се е изчерпало и не е дошло времето на новото разделение. И с просто око е видно, че нараства делението между страните членки на ЕС, и то не само на стари и нови, а и на богати и бедни, северни и южни, либерални и консервативни, приемащи мултикултурализма и отхвърлящи го.

Какво следва? Последните събития показаха колко трудно може да се предвиди бъдещето. Но е важно да знаем, че то не е предопределено, а зависи от волята както на политиците, така и на гражданите, сиреч от всички нас.

SANS official reported to have leaked classified information regarding contraband

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258464_SANS+official+reported+to+have+leaked+classified+information+regarding+contraband

 An official from the State Agency for National Security has been detained today for having leaked secret documents related to contraband and economic crime. Information was transferred to a circle of persons who had interest in it, SANS Deputy Chairman Oleg Petkov said. Following an operation of the Internal Security Department two policemen from the Sofia Directorate of the Interior have been detained in connection with corruption practices. They have asked for cash to manipulate data in a piece of correspondence. 

БСП преди местните избори, през погледа на Михаил Миков

http://www.cross.bg/mikov-izbori-mihail-1482862.html

/КРОСС/В интервю пред Диана Найденова в рубриката „Карай направо" на предаването „Събуди се" по Нова телевизия, лидерът на „БСП - лява България" Михаил Миков изрази убеждението си, че червените ще отидат на балотаж на предстоящите местни избори. "Имаме добри шансове, включително и за големи окръжни градове, защото управляващата коалиция в момента е доста разбират. Противоречията се отразяват и на местните избори. По-важното е, че никой не предлага платформа, насочена към хората. Всеки предлага такава, по която да бъде взета властта в общината", заяви Миков. "Сигурността е най-големият проблем на София. Там усилията трябва да бъдат общи - и на държавата, и на общината. Същото се отнася и със здравеопазването и детските градини. Не може да се строят само пътища", каза още той. "Строителството има смисъл, когато се извършва качествено, спазват се договорите и неустойките. Някои пътища обаче се правят по няколко пъти и това се прави с пари на данъкоплатците", на мнение е Михаил Миков. Според него, е трябвало да се хвърлят много повече усилия, за да бъде оправен Околовръстният път, за да бъде използван пълноценно.

Луканка от домати и салам от грах

http://frognews.bg/news_98902/Lukanka-ot-domati-i-salam-ot-grah/

Веган фест се провежда в София за четвърти път, съобщава Нова телевизия. Според организаторите това е по-здравословният начин на хранене. Веганите се отказват от консумация на всички видове животински продукти.

Фолксваген спря продажбите на дизелови коли в Австралия

http://www.moreto.net/novini.php?n=302873

Германският автомобилен гигант Фолксваген от днес е спрял продажбата на някои коли с дизелов двигател в Австралия - нов епизод от световния скандал с манипулиращия софтуер, предадоха световните агенции. Фолксваген груп Австралия посочи в комюнике, че е имало среща на нейни представители с властите вчера.

Лола ди Мола си сложи очила

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258463_%D0%9B%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%B4%D0%B8+%D0%9C%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B0

 Известни личности и техните деца участваха в събитие, посветено на профилактиката на детското зрение. Социално отговорната кампания на KWIAT, реализирана със съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката е подкрепена от над 150 оптики и медицински центрове в България.

Напомняйки на родителите, че инициативата продължава до края на месец октомври,
да видим част от моделите, които подкрепиха благородната инициатива.

Двама съименници- Георги Енчев и Гери Дончева, обединени от акробатичното присъствие на Александър - втория син на музиканта, внесоха много настроение на котешката пътека. Моделката в много секси рокля в телесен нюанс и впечатляващ цвят и фасон на обувките, бе избрала диоптрични очила с тъмни рамки и прекрасна усмивка. Г- н Енчев затвърди имиджа си на силно семеен мъж чрез интересен тоалет от блуза с флорални мотиви и удобна сива жилетка. Малкият Александър в ярки цветове на панталона и карираната риза допълва очарователното трио.

Десислава Банова дефилира ръка за ръка с прелестната си дъщеричка. Двете очарователни дами са заложили на елегантното черно в тоалетите си, разкрасено от топъл червен нюанс в аксесоарите и в роклята на малката Йоана. Ежедневнияj стрийт стил на синоптичката, включващ винаги актуалното за есенните дни кожено яке и черен слим деним е освежен от цвета на обувките и рамките на слънчевите очила. Красивият десен на роклята и кадифените елементи в нея очарователно подхождат на милото присъствие на малката дама.

Още една двойка заложи на черното и карето в облеклото - Деси Цонева и Янчо Таков III демонстрираха актуални слънчеви модели и добро настроение.
За съжаление излишно късите кожени панталонки на дамата, блузата в безформен стил и скучната еднотонност на тоалета не са най- подходящият избор за събитие от този тип. Спасителен пояс за Деси - да не затъне в блатото на лошия вкус, се явява малкият кавалер с красивата си училищна униформа. Г-ца Цонева би могла да прояви малко повече въображение и съобразителност при избора на аутфит за подобни събития, но все пак в инициативи като тази най- важно е участието и подкрепата.

Мария Гроздева и наследничката Магдалена са заложили на спортния кежуал стил в облеклото и актуалната форма на очилата като аксесоар. Световната шампионка е „отстреляла“ необходимата доза шик за тоалета си с избора на шал в красиви есенни нюанси, перфектно подхождащ на удобните ботуши от велур. Магдалена е избрала спортен аутфит от светъл деним и кореспондиращ нюнс в суичъра, а формата и цвета на очилата намират своето допълнение в огледалната повърхност на обувките.

Дизайнерката Веселка Крачунова с нежната подкрепа на племенницата си Маги, показа елегантен и женствен шик в десен missoni. Приятните нюанси на сиво, червено и мек беж на роклите от жарсе са изключително актуални за този моден сезон. Цветните рамки на избраните от колекцията на KWIAT очила по дискретен и ненатрапчив начин подчертават веселия характер и нежното излъчване на русокосите дами. Елегантното бижу в екстра дължина, което демонстрира дамата от фешън средите, е важен акцент сред морето от аксесоари за предстоящите есенни и зимни събития.

Мисис България Вселена за 2012 година- Йордана Димитрова и синът й Себастиян заложиха на синия нюанс в рамките на очилата. Както подхожда на една истинска кралица на красотата, дамата е избрала елегантна рокля с флорален принт и модел, който подчертава достойнствата на фигурата. Обувки на ток и нежна прическа допълват романтичния вид на тоалета. Кореспондираща доза романтика носи и аутфитът на младия господин, чиято папийонка в стил пеперуда сладко подкрепя артистичните къдрици в косата. Практично ватирано елече завършва цялостния спортно-елегантен вид на тоалета на малкия мъж.

Refugees with employment rights until granted international protection

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258462_Refugees+with+employment+rights+until+granted+international+protection

 MPs have finally passed amendments to the Refugee Act under which refugees will be able to look for jobs until they are granted an international protection resolution. Temporary protection shall be granted to foreigners forced to leave their country of origin. Those given asylum will be able to sign an agreement for integration. The State Agency for National Security will be consulted over granting international protection. 

Ireland to help Bulgaria prepare for EU presidency

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258461_Ireland+to+help+Bulgaria+prepare+for+EU+presidency

 Ireland will cooperate with Bulgaria for the preparation of Bulgaria’s Presidency of the Council of the European Union in 2018, through exchange of experience of the two countries’ administrations and training of Bulgarian civil servants by the Irish Institute for Public Administration. This has been agreed by Bulgarian Deputy PM for European Policies Coordination and Institutional Affairs Meglena Kuneva at a meeting with Irish Minister for European Affairs Dara Murphy and with Lorcan Fullam, Assistant Secretary at EU Affairs and Coordination Division. So far Ireland has had seven successful European Union presidencies and has assisted new member states. During her visit Kuneva met with members of the Bulgarian community in Ireland including teachers in the two Bulgarian Sunday schools. 

Сблъсъци между мигранти и полиция в тунела под Ла Манш - 10 са ранени

http://offnews.bg/news/n_1/n_567052.html

Мигранти се опитаха да влязат в тунела под Ла Манш тази нощ, към 23:30 ч., влязоха в сблъсък с персонала и полицията, което доведе до затварянето на железопътния тунел, съобщи Би Би Си. При сбъсъците са били ранени трима души - един служител на Евротунела и двама от които са полицаи. Пострадали са и 7 мигранти. Около 200 души се опитали да влязат в тунела откъм френската му страна, за да стигнат до Великобритания. 100 от тях са успели да минат през загражденията. Техните усилия са били координирани и много добре организирани и са принудили персонала да извика полицията, каза говорител на Евротунела. През деня движението беше възобновено. В момента във френския пристанищен град Кале, откъдето започва най-краткият път към Великобритания, се намират близо 3500 имигранти от Африка и Азия. Досега са загинали 13 имигранти в опитите си да достигнат през тунела във Великобритания.

Ивайло Захариев си купува все един и същ модел къси дънки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5020687

Ивайло Захариев преди дни се върна от Южното Черноморие. Там започнаха снимките на новия сезон на “Под прикритие”, който ще бъде и последен. Близо до морето Ивайло се събра с повечето от колегите си от сериала, с който направи и големия си пробив преди няколко години. Скоро работата по него продължава и в София,
Ивайло Захариев преди дни се върна от Южното Черноморие. Там започнаха снимките на новия сезон на “Под прикритие”, който ще бъде и последен. Близо до морето Ивайло се събра с повечето от колегите си от сериала, с който направи и големия си пробив преди няколко години. Скоро работата по него продължава и в София,

Григор Димитров стартира срещу французин на турнира в Токио

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/03/2621244_grigor_dimitrov_startira_sreshtu_francuzin_na_turnira/?ref=rss


Григор Димитров ще играе срещу Беноа Пер (Франция) в първия кръг на силния турнир по тенис на твърди кортове в японската столица Токио с награден фонд 1.4 милиона долара.

24-годишният български тенисист е поставен под №8 в основната схема и има гарантирани 8 850 долара. При успех над Пер той ще заработи още 16 100 долара и 45 точки за световната ранглиста, а във втория кръг ще играе с победителя от мача между Фернандо Вердаско (Испания) и Маркос Багдатис (Кипър).
...

Министър Кралев: Неолимпийските бойни спортове бележат ръст в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5022055

В България неолимпийските бойни спортове бележат значителен ръст в развитието си. Това заяви в събота в Горна Оряховица министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той откри държавното първенство по ММА за аматьори в спортната зала „Никола Петров“ в железничарския град. В него участваха над 200 бойци на възраст от 13 до 23 години.
В България неолимпийските бойни спортове бележат значителен ръст в развитието си. Това заяви в събота в Горна Оряховица министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той откри държавното първенство по ММА за аматьори в спортната зала „Никола Петров“ в железничарския град. В него участваха над 200 бойци на възраст от 13 до 23 години.

Рамзан Кадиров към Путин: Разреши ни да се сражаваме с дяволите в Сирия!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5022079

Президентът на Чечения Рамзан Кадиров поиска снощи от президента Владимир Путин да разреши войници на Чечения да се сражават в Сирия срещу
Президентът на Чечения Рамзан Кадиров поиска снощи от президента Владимир Путин да разреши войници на Чечения да се сражават в Сирия срещу "Ислямска държава", в чиито редици има бойци от тази руска република, предаде Франс прес. "Искам да ни бъде разрешено да отидем (в Сирия) и да участваме в операциите", заяви Кадиров в ефира на руското радио,

Майкъл Хъмфрис: Ислямът не е заплаха за Европа

http://www.cross.bg/istoriya-bulgariya-durzhavi-1482861.html

/КРОСС/Майкъл Хъмфрис е шеф на представителството на Европейската комисия в България по време на важен период от новата история на държавата - приемането ни в Европейския съюз - 2006 - 2007 г. Той е наблюдател за спазването на критериите по приемането и по-специално - борбата с организираната престъпност и корупцията у нас. Бил е представител на ЕС още в Босна и Херцеговина ("свършихме огромна работа, но се издънихме с полицейската реформа") и Казахстан ("хубаво място като цяло"). В момента г-н Хъмфрис е началник на мисията на Европейския съюз, занимаваща се с изграждането на цивилни полицейски сили и установяване на ред и законност в Афганистан. Г-н Хъмфрис, вие сте ирландец и вероятно се гордеете с това... Абсолютно! Според популярна шега Ирландия може да намери проблем към всяко решение. България обаче сякаш я изпреварва - какви сходства и разлики намирате между двете държави? Ха-ха-ха, точно така е! Ирландия е на единия край Евросъюза, вие сте на другия по диагонал. И двете държави са малки, икономиката им често е стартирала от нулата. Имате дълга история, по-дълга от нашата, и двете държави са разчитали векове на селското стопанство. Вие сте били под отоманско робство,у ние - под британско. Вие сте си запазили езика след чуждото владичество, нашият оригинален език - келтски, за съжаление се губи, английският го надви. „Балканите раждат повече история, отколкото могат да консумират", е казал сър Уинстън Чърчил

Зам.-министърът на земеделието и храните участва в откриването на ловния сезон в Присово

http://pik.bg/зам-министърът-на-земеделието-и-храните-участва-в-откриването-на-ловния-сезон-в-присово-news410419.html

Зам.-министърът на земеделието и храните участва в откриването на ловния сезон в Присово

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов участва в откриването на лова на местен дребен дивеч и на груповия лов на дива свиня в великотърновското село Присово, предаде "Фокус".

Доц. Георги Костов участва в провеждането на инструктажа в ранните часове на деня, след което се включи в първата гонка. Зам.-министърът бе на пост гонач. На откриването на лова присъства и Иван Петков, член на УС на Националното сдружение на ловците и риболовците в България.

Той бе на пост пусия. Първата гонка се оказа неуспешна за местната дружинка. Ловците засекли сръндак и група от десет диви прасета, която обаче не е излязла на пусиите.

Дружинката продължава с провеждането на втора гонка.

Рамзан Кадиров помоли Путин да го пусне да се бие в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/03/2621235_ramzan_kadirov_pomoli_putin_da_go_pusne_da_se_bie_v/?ref=rss


Президентът на Чечения Рамзан Кадиров поиска снощи от президента Владимир Путин да разреши войници на Чечения да се сражават в Сирия срещу "Ислямска държава", в чиито редици има бойци от тази руска република, предаде Франс прес.

"Искам да ни бъде разрешено да отидем в (Сирия) и да участваме в операциите", заяви Кадиров в ефира на руското радио, два дни след първите въздушни удари на руската авиация срещу цели в Сирия, цитиран от БТА.

"Това не са приказки на вятъра. (...) През 1999 г., когато Чечения бе окупирана от тези дяволи (терористите - бел. ред.), ние се заклехме върху Корана, че през целия си живот ще се борим срещу тях, независимо къде се намират те", допълни Кадиров, имайки предвид ислямисткия бунт през втората война в Чечения.

Чеченският президент заяви още, че джихадистите са по-слаби от неговите войници, които са с по-богат опит. "Ние ги познаваме, ние ги смазахме тук (в Чечения), ние ги победихме. И те ние познават", заяви Кадиров.

"Ако искането ни бъде чуто, за нас това ще бъде празник", заяви Кадиров, като припомни, че крайното решение е на главнокомандващия на въоръжените сили Владимир Путин.

Близо 2 хил. руски граждани се бият в редиците на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, според данните на руските антитерористични служби, а според оценки на експерти броят им е близо 5 хил. Мнозинството от тях са от Чечения или бивши бойци от ислямисткия бунт в началото 2000-те години, посочва БТА.

Спонсори на FIFA искат Сеп Блатер да се оттегли незабавно

http://www.investor.bg/novini/346/a/sponsori-na-fifa-iskat-sep-blater-da-se-ottegli-nezabavno-203445/

Coca-Cola, McDonald’s, Visa и AB InBev призовават за бързи реформи в организацията с цел възвръщане на доверието

30 катастрофи са регистрирани за денонощие в Пловдивско

http://pik.bg/30-катастрофи-са-регистрирани-за-денонощие-в-пловдивско-news410414.html

30 катастрофи са регистрирани за денонощие в Пловдивско

Общо 30 катастрофи са регистрирани през изминалото денонощие на територията на Пловдив и областта, сочи справка в полицията. Двама пък са били леко ранени, като в единия от случаите пострадалият е отказал да постъпи в болница след инцидента.

27-годишен шофьор от пазарджишкото село Мокрище с инициали И.Х. самокатастрофирал на Пазарджишко шосе, поясняват от Областната дирекция на МВР. Мъжът изгубил контрол над своето БМВ при изпреварване и се преобърнал извън пътното платно. Пострадалият е прегледан на място, отказвайки да бъде заведен до болница.

При друга катастрофа, станала на Асеновградско шосе, водача на товарен автомобил "Фиат" не спазил необходимата дистанция и блъснал спиращия пред него на знак "Стоп" лек автомобил "Дачия" с 29-годишна шофьорка от село Главиница. Дамата е прегледана на място и освободена за домашно лечение.

Няма данни за употреба на алкохол от страна на водачите, посочват от полицията.

Обама към Путин: Укрепвате "Ислямска държава". Медведев: Не, пазим гражданите си

http://offnews.bg/news/n_1/n_567019.html

Американският президент Барак Обама заяви, че действията на Русия в Сирия в подкрепа на президента Башар ал-Асад "само подсилват" "Ислямска държава". Той отхвърли твърденията на Русия, че всички въоръжени противници на Асад са терористи. В същото време, руският премиер Дмитрий Медведев защити операцията на страната си с думите, че тя защитава руските граждани от тероризма. Москва, която започна мащабна операция в Сирия в сряда, настоява, че въздушните й удари целят да ударят "Ислямска държава". Но сирийската опозиция и САЩ са категорични, че това не е така, а че целта е удар по опозицията на сирийския президент Башар ал-Асад и укрепването на режима му. "Проблемът е Асад и бруталността, с която той третира народа на Сирия. Той трябва да бъде спрян", заяви Обама на пресконференция в Белия дом. "Няма да се присъединим към операцията на Русия, която цели да унищожи всеки, който се отвращава от Асад. От тяхна гледна точка, всички те са терористи. И това е рецептата за бедствие." Обама предупреди и руския президент Владимир Путин, че Русия и другият поддръжник на Асад Иран - са изправени пред опасности. "Военната намеса на Русия и Иран в подкрепа на Асад и опитът за умиротворяване на населението ще ги доведе до тресавище. Няма да проработи", заяви той. Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешки права заяви, че последните удари на Русия са засегнали команден пункт близо до "столицата" на "Ислямска държава" Рака, убивайки 12 бойци на ИД. Активисти и жители на града казват, че ИД са отменили петъчната молитва и са изпразнили джамиите в града заради опасения от нови удари. Но има и съобщения, че ударите са поразили радио-комуникационна кула в Алепо на Свободната сирийска армия - опозицията на Асад, която получи подкрепата на Америка. В изявления САЩ, Великобритания, Турция и други членове на коалицията срещу "Ислямска държава" призоваха Русия да прекрати въздушните удари, които поразяват сирийската опозиция и цивилни граждани. Това, се казва в изявлението, ще разпали екстремизма. Предупреждението дойде по време на среща между лидерите на Франция, Германия и Русия в Париж, на която основната тема за разговор трябваше да Украйна, но която мина под сянката на  ставащото в Сирия.

Шофьор без книжка загина на пътя, колата му излетяла в канавка

http://www.cross.bg/selo-kanavka-nivyanin-1482860.html

/КРОСС/Мъж почина, след като излетя с колата си в канавка. Тази нощ около 3.45 часа на пътя между село Нивянин и село Борован е станала катастрофа с автомобил "Фиат Добло", съобщава tribali.info. Превозното средство е излязло от пътя и се е преобърнало в крайпътна канавка, управлявано е от М.М. от село Нивянин. Шофьорът е бил с отнето свидетелство за управление на моторни превозни средства. Водачът на превозното средство е починал. В колата е бил и Т.Е., също от село Нивянин, който е отказал да бъде прегледан от служителите на болницата във Враца. По случая е образувано досъдебно производство по описа на районното управление в Бяла Слатина.  

Защитници на животните протестират днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302882

Защитници на животните организират протест във Варна днес във , научи Moreto.net. За сборен пункт преди старта на шествието е избран входът на Морската градина до Фестивалния комплекс между 12 и 13:30 часа, съобщават организаторите от неправителствената група Енимал хоуп в морската столица.

Шофьор без книжка загина на пътя, колата му излетяла в канавка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5022043

Мъж почина, след като излетя с колата си в канавка. Тази нощ около 3.45 часа на пътя между село Нивянин и село Борован е станала катастрофа с автомобил “Фиат Добло“, съобщава tribali.info.
Превозното средство е излязло от пътя и се е преобърнало в крайпътна канавка, управлявано е от М.М. от село Нивянин.
Мъж почина, след като излетя с колата си в канавка. Тази нощ около 3.45 часа на пътя между село Нивянин и село Борован е станала катастрофа с автомобил “Фиат Добло“, съобщава tribali.info. Превозното средство е излязло от пътя и се е преобърнало в крайпътна канавка, управлявано е от М.М. от село Нивянин.

Шофьор без книжка загина на пътя, колата му излетяла в канавка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5022049

Мъж почина, след като излетя с колата си в канавка. Тази нощ около 3.45 часа на пътя между село Нивянин и село Борован е станала катастрофа с автомобил “Фиат Добло“, съобщава tribali.info.
Превозното средство е излязло от пътя и се е преобърнало в крайпътна канавка, управлявано е от М.М. от село Нивянин.
Мъж почина, след като излетя с колата си в канавка. Тази нощ около 3.45 часа на пътя между село Нивянин и село Борован е станала катастрофа с автомобил “Фиат Добло“, съобщава tribali.info. Превозното средство е излязло от пътя и се е преобърнало в крайпътна канавка, управлявано е от М.М. от село Нивянин.

Тунелът под Ламанша се отпуши, движението е възстановено

http://www.bnews.bg/article-142181

Пълните транспортни услуги през съоръжението ще бъдат възобновени постепенно.

Тежка катастрофа в Бургас, кола се заби в камион

http://pik.bg/тежка-катастрофа-в-бургас-кола-се-заби-в-камион-news410411.html

Тежка катастрофа в Бургас, кола се заби в камион

Лека кола „Ситроен” се заби в камион край „Кроношпан” тази сутрин, съобщи flagman.bg.

Товарният автомобил пътувал в посока Долно Езерово, когато решил да обърне, за да паркира в двора на фирма, намираща се от отсрещната страна. Направил обратен завой, което станало причина в него да се забие движещият се от центъра на Бургас, също към Долно Езерово, лек автомобил.

След удара леката кола е излетяла извън пътя и се е забила в храсталаци до намираща се край пътя ограда. В момента на място е екип на полицията, който уточнява причините за катастрофата и кой от двамата шофьори има вина.

Според свидетели ситроенът е „летял” твърде бързо и водачът не е успял да реагира навреме.

Шофьорът на колата е откаран в МБАЛ-Бургас за изследвания.

Ромео и Жулиета от Ниш се представили на българските власти като бежанци от Иран

http://pik.bg/ромео-и-жулиета-от-ниш-се-представили-на-българските-власти-като-бежанци-от-иран-news410410.html

Ромео и Жулиета от Ниш се представили на българските власти като бежанци от Иран

Влюбените сръбски тинейджъри, които избягаха от родителите си в град Ниш, са се представили на българските власти като "бежанци от Иран".

17-годишният Момчило Петкович и 13-годишната Анджела Стойнева са преминали границата с България пеша. Веднага след това те са настанени в един от бежанските лагери в столицата. Но, след като българските власти решават да ги депортират обратно в Иран, тогава те признавли, че са от Ниш. Самият Момчило лично се обажда на баща си, за да потвърди идентичността пред полицията в София.

Вчера след обяд майката Александра също говори по телофона с тях. "Татко моля те, ела и ме прибери", казал Момчило. Баща му от вчера след обяд е в София. Информацията беше потвърдена пред репортер на БГНЕС от консула в сръбското посолство. Засега двамата влюбени остават в България, тъй като има административни документи, които трябва да бъдат оформени, преди да им бъде разрешено да се завърнат в родината си. Това най-вероятно ще стане следващата седмица.

Припомняме, че историята е като сценарий за филм. Двамата тийнейджъри тръгват за училище миналия петък в 7.30 ч. сутринта и ... изчезват. По-късно през деня става ясно, че Момчило и Анджела не са се появили в училищата си, припомня сръбският в. „Блиц“. Радикалното им решение да потънат в нелегалност и да изберат свободата е предизвикано от това, че родителите им им забранили да се радват един на друг и да се забавляват заедно. Поради което младежите се възползвали от бежанската вълна и се отправили към България.

Границата прекосили пеша, но объркали държавата, от която уж са избягали. След като се определили за „иранци“, нашите власти решили да ги върнат в „родината“ им. Което дошло малко повече за влюбените тийнейджъри и те признали балканската си принадлежност. Петкович учи в гимназия, а четири години по-младото от него момиче посещава едно от основните училища в Ниш.

Кандидатите на ГЕРБ за кметове на Пещера и Радилово се срещнаха с местното население

http://pik.bg/кандидатите-на-герб-за-кметове-на-пещера-и-радилово-се-срещнаха-с-местното-население-news410409.html

Кандидатите на ГЕРБ за кметове на Пещера и Радилово се срещнаха с местното население

Кандидатът за кмет на община Пещера от ГЕРБ Николай Зайчев и кандидатът за кмет на Радилово от ГЕРБ Елена Рядкова дадоха символичен старт на предизборната кампания в селото, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Двамата представиха пред радиловци своите приоритети, с които се надяват да бъдат предпочетения управленски тандем. Елена Рядкова бе кмет на Радилово през последните няколко години за това срещата започна със своеобразен отчет на свършеното през тези години, а то не е никак малко и е видимо за местните хора. Тя подчерта, чепредстои още много да се направи. „Най-важното за тези години е, че е отпаднал големият въпрос за питейната вода. Вече няма режим, но се сблъскахме с много проблеми - проектът е правен върху план от 1987 г. с много пропуски, недоглеждане, слаб контрол от страна на общината и надзорната фирма. Сега има проблем с гаранционните срокове,с шахтите, с пропаданията по главната улица“, обясни Рядкова.

Николай Зайчев, който е експерт в работата с Европейските програми, обясни на присъстващите как по незнайни причини с неизпълнението на един проект, всъщност община Пещера е загубила милиони, отпадайки от 39-те големи общини в България.

Сега, според Зайчев, трябва много бързо да се наваксат пропуските, да се търсят алтернативи, за да се случат нещата, така че хората да усетят по-добрите условия за живот в трите населени места от общината. Най- приветстваната информация на срещата се оказа новината, че Николай Зайчев и екипът му ще съдействат за оборудването на помещение, в което да заработи дрогерия. Откриването на такъв обект в Радилово е заложено в Управленската програма на кандидата на ГЕРБ.

Сега има реална възможност да се случи и той гарантира, че ще помогне. „Това е надпартийно и надкампанийно действие, това е акт на човечност.Хората тук имат право да си купуват лекарствата, без да се налага да пътуват до града и да харчат допълнителни пари”, допълни Николай Зайчев.
Николай Зайчев и Елена Рядкова дълго разговаряха с хората, отговаряйки на всички въпроси, поставени им от радиловци.

Номерата за коли свършват до 10 ноември

http://pik.bg/номерата-за-коли-свършват-до-10-ноември-news410408.html

Номерата за коли свършват до 10 ноември

Алуминиевите табели, нужни за регистрации на превозни средства в КАТ , ще свършат докъм 10 ноември в цялата страна, а няма да има доставка на нови, съобщава "Телеграф".

Така на практика има голяма вероятност да спре дейността по регистрация на возила в Пътна полиция у нас.В края на октомври договорът на МВР с фирмата за доставка на номерата изтича. За да продължи и след това работата на каналите в Пътна полиция нормално, още през февруари тази година започнал търг за избор на дружество, което да снабдява кат с табели.

След три обжалвания от страна на фирмите обаче през юли обществената поръчка е била спряна.

"Имаме номера до 10 ноември. Забранено ни е да поръчваме нови и след това не знаем какво ще правим", признаха от столичния КАТ.

"Има няколко варианта за изход от ситуацията. Единият е да се спре поръчката и да се пусне нова с промените в стандарта, което би могло да отнеме месеци. Другият - да се възложи отделен търг за производство на номера, които отговорят на изискванията. При всички положения шансът да няма табели след 10 ноември е огромен", довериха от МВР.

Русия нанесе нови удари срещу "Ислямска държава"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5022042

Русия е нанесла нови въздушни удари в петък през нощта срещу позиции на ислямистката групировка „Ислямска държава” съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от АФП.
Ударите са нанесени близо до Рака - крепостта на джихадистката организация в североизточната част на Сирия.
Русия е нанесла нови въздушни удари в петък през нощта срещу позиции на ислямистката групировка „Ислямска държава” съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от АФП. Ударите са нанесени близо до Рака - крепостта на джихадистката организация в североизточната част на Сирия.

Трансексуален британец иска да бъде майка и баща на детето си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5022036

Във Великобритания 27-годишен транссексуален англичанин планира да стане баща и майка на детето си, съобщи в. „Сън”.
Фей Пердъм е сменила пола си и е станала жена, когато е била на 21 години. За зачеването на детето ще бъде използвана замразената му сперма, взета, когато още е бил мъж.
Сега транссексуалният британец търси сурогатна майка,
Във Великобритания 27-годишен транссексуален англичанин планира да стане баща и майка на детето си, съобщи в. „Сън”. Фей Пердъм е сменила пола си и е станала жена, когато е била на 21 години. За зачеването на детето ще бъде използвана замразената му сперма, взета, когато още е бил мъж. Сега транссексуалният британец търси сурогатна майка,

Трансексуален британец иска да бъде майка и баща на детето си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5022040

Във Великобритания 27-годишен транссексуален англичанин планира да стане баща и майка на детето си, съобщи в. „Сън”.
Фей Пердъм е сменила пола си и е станала жена, когато е била на 21 години. За зачеването на детето ще бъде използвана замразената му сперма, взета, когато още е бил мъж.
Сега транссексуалният британец търси сурогатна майка,
Във Великобритания 27-годишен транссексуален англичанин планира да стане баща и майка на детето си, съобщи в. „Сън”. Фей Пердъм е сменила пола си и е станала жена, когато е била на 21 години. За зачеването на детето ще бъде използвана замразената му сперма, взета, когато още е бил мъж. Сега транссексуалният британец търси сурогатна майка,

Аман! Според ЦИК "Кой уши байрака“ на турски не е нарушение

http://frognews.bg/news_98883/Aman!-Spored-TSIK-Koi-ushi-bairaka-na-turski-ne-e-narushenie/

Централната избирателна комисия (ЦИК) е решила вчера, че изпълнението на възрожденската песен „Кой уши байрака“ на турски по време на предизборен митинг на ДПС не е нарушение. Това става ясно от публикуваните решения на комисията.

Теменужка Петкова: Разходите за отопление тази зима ще са по-малки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5022020

 "През този отоплителен сезон българските граждани ще имат по-малко разходи за отопление заради поевтиняването на природния газ”, заяви в „Събуди се” по Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "България е една от последните страни в ЕС, която не е либерализирала напълно своя енергиен пазар и това е много сериозен проблем пред

Мигранти блокираха движението в тунела под Ламанша

http://www.mediapool.bg/migranti-blokiraha-dvizhenieto-v-tunela-pod-lamansha-news239985.html

Движението в тунела под Ламанша временно е спряно заради нахлуването на голяма група мигранти, които се опитват да стигнат до Великобритания от френския град Кале, съобщи ББС в събота. Около 100 мигранти са действали организирано и са проникнали отвъд загражденията. Очаква се тунелът да остане затворен няколко часа. Британски и френски полицаи се опитват да убедят мигрантите да освободят трасето.

НОИ плаща пълните суми на ранно пенсиониралите се учители

http://petel.bg/NOI-plashha-palnite-sumi-na-ranno-pensioniralite-se-uchiteli__129154

илюстрация: Булфото   На добра развръзка се радват хиляди учители, които са се възползвали от ранното пенсиониране, предава Би Ти Ви....

ЦИК: "Кой уши байрака" на турски не е нарушение

http://petel.bg/TSIK--Koy-ushi-bayraka-na-turski-ne-e-narushenie__129155

илюстрация: Булфото Изпълнението на песента за Райна Княгиня на турски език по време на предизборна проява на ДПС в Исперих не е...

Фолксваген спря продажбите на дизелови коли в Австралия

http://www.cross.bg/folksvagen-avstraliya-koli-1482858.html

/КРОСС/Германският автомобилен гигант Фолксваген (Volkswagen) от днес е спрял продажбата на някои коли с дизелов двигател в Австралия - нов епизод от световния скандал с манипулиращия софтуер, предадоха световните агенции. Фолксваген груп Австралия (Volkswagen Group Australia) посочи в комюнике, че е имало среща на нейни представители с властите вчера. "Те бяха информирани за стратегията на Фолксваген в Австралия", целяща да се отговори на безпокойствата, свързани с разкрития софтуер за манипулиране на показанията от тестовете за отделяните емисии от дизелови двигатели на Фолксваген, се допълва в комюникето на Фолксваген. Групата Ауди Австралия (Audi Australia) също обяви, че временно е прекратила продажбите на коли, засегнати от този софтуер.    

Кандидатката за кмет с най-атрактивнатa прическа: Обидена съм от подигравките!

http://pik.bg/кандидатката-за-кмет-с-най-атрактивнатa-прическа-обидена-съм-от-подигравките-news410404.html

Кандидатката за кмет с най-атрактивнатa прическа: Обидена съм от подигравките!

"Обидена съм на медиите за подигравките заради моята прическа. За последен път говоря за нея. Показах ви мои снимки и като 20-годишна, и като 5-годишна. С тази прическа съм от 45 години. И ще продължавам да съм с нея, докато изобщо имам възможност да я поддържам." Това обяви в сутрешния блок на Нова телевизия Антоанета Лазарова - кандидатът за кмет с най-атрактивна фризура за предстоящите избори.

Тя претендира за кмет на родното й село Гаганица. 

Унгарската армия завърши оградата на границата с Хърватия

http://www.mediapool.bg/ungarskata-armiya-zavarshi-ogradata-na-granitsata-s-harvatiya-news239984.html

В неделя, 4-ти октомври, Унгария ще затвори границата с Хърватия, съобщава вестник "Ютарний лист", цитиран от БГНЕС. Оградата по границата, която е висока 3.5 метра, вече е поставена и в момента се слага допълнително режеща тел. Две седмици унгарската армия работи без прекъсване по поставянето на оградата и окончателното приключване на строителните работи се очаква да стане през утрешния ден. Ограда е поставена и на граничните пунктове Баранско Петрово село - Беременд и Падравина, в община Гола, край Ботова. През тези две места само за две седмици от Хърватия в Унгария преминаха близо 100 000 мигранти, които преди това пристигнаха от територията на Сърбия. След избухването на бежанската криза в Хърватия от Сърбия са пристигнали 100 000 мигранти. "Унгарските войници поставиха оградата само за две дни в Гола и Ждале и ако властите в Будапеща решат веднага ще се сложи край на нелегалното преминаване в района на Прекодравля, където до момента са минали над 50 000 души", се казва още в публикацията. След затварянето на границата мигрантите ще могат да влизат в Унгария само през официалните гранични пунктове с необходимите документи.

Мистерия около смъртта на преводача Лазаровски, по тялото му имало странни рани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5022021

Съмнителни рани по тялото на загиналия в автомобилна катастрофа Адриан Лазаровски са наложили провеждането на тройна съдебно-медицинска експертиза за смъртта му, съобщава „Монитор”. Според неофициална информация по гърдите на мъжа имало следи като от намушкване с остър предмет, като с нож. Въпреки, че е малка теоретическата възможност да е карал
Съмнителни рани по тялото на загиналия в автомобилна катастрофа Адриан Лазаровски са наложили провеждането на тройна съдебно-медицинска експертиза за смъртта му, съобщава „Монитор”. Според неофициална информация по гърдите на мъжа имало следи като от намушкване с остър предмет, като с нож. Въпреки, че е малка теоретическата възможност да е карал

Председателката на ОПЕК е задържана за корупция в Лондон

http://www.mediapool.bg/predsedatelkata-na-opek-e-zadarzhana-za-koruptsiya-v-london-news239983.html

Председателката на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) Диезани Алисън-Мадуеке е задържана в Лондон за корупция, предадоха световните информационни агенции в събота. Тя е арестувани при спецакция на британската антикорупционна агенция. Освен нея са задържани още четирима души в хода на „разследване по подозрения в корупция и пране на пари”. Диезани Алисън-Мадуеке, която беше министър на петрола на Нигерия от 2010 г. до май т.г., е първата жена, оглавила ОПЕК. Тя застана начело на организацията през ноември 2014 г. Алисън-Мадуеке беше приближена на бившия нигерийски президент Гудлък Джонатън и след оттеглянето му от властта през пролетта, тя сдаде министерския пост. Новият държавен глава на Нигерия Мухамаду Бухари поде кампания за борба с корупцията, като започна от държавна петролна компания.

18 души са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

http://pik.bg/18-души-са-ранени-при-катастрофи-в-страната-през-изминалото-денонощие-news410402.html

18 души са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

18 души са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщават от пресцентъра на МВР.

В страната са станали 8 пътнотранспортни произшествия.

На територията на столицата са станали 132 леки и 5 тежки пътни инцидента, при които са ранени 5 души.

Арестуваха президентката на ОПЕК заради корупция и пране на пари

http://www.moreto.net/novini.php?n=302883

Бившата нигерийска министърка на петрола и президентка на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) Диезани Алисън-Мадуеке е била арестувана в Лондон при акция на британската Агенция за борба с престъпността (АБП), в която са били задържани петима души в разследване на корупция, съобщава БТА, като се позовава на АФП и Би Би Си.

“Връзки” с премиера в Кан, екипът работи по втория сезон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021366

Фестивалът във
Франция ще е
между 5 и 8
октомври
Сериалът “Връзки” ще бъде представен на фестивала за телевизионно съдържание MipCom, който ще се състои в Кан от 5 до 8 октомври. Форумът е едно от най-известните търговски изложения за телевизия в света, собственост на Reed MIDEM. Фестивалът е насочен към телевизионната индустрия и се посещава
Фестивалът във Франция ще е между 5 и 8 октомври Сериалът “Връзки” ще бъде представен на фестивала за телевизионно съдържание MipCom, който ще се състои в Кан от 5 до 8 октомври. Форумът е едно от най-известните търговски изложения за телевизия в света, собственост на Reed MIDEM. Фестивалът е насочен към телевизионната индустрия и се посещава

Мистерия около смъртта на преводача Лазаровски, по тялото му имало странни рани

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5022027

Съмнителни рани по тялото на загиналия в автомобилна катастрофа Адриан Лазаровски са наложили провеждането на тройна съдебно-медицинска експертиза за смъртта му, съобщава „Монитор”. Според неофициална информация по гърдите на мъжа имало следи като от намушкване с остър предмет, като с нож. Въпреки, че е малка теоретическата възможност да е карал
Съмнителни рани по тялото на загиналия в автомобилна катастрофа Адриан Лазаровски са наложили провеждането на тройна съдебно-медицинска експертиза за смъртта му, съобщава „Монитор”. Според неофициална информация по гърдите на мъжа имало следи като от намушкване с остър предмет, като с нож. Въпреки, че е малка теоретическата възможност да е карал

Новият КЗ ще задължи автосервизите да имат застраховка професионална отговорност

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/noviiat-kz-shte-zadylji-avtoservizite-da-imat-zastrahovka-profesionalna-otgovornost-203444/

Така ще бъдат обезщетявани собствениците и ползвателите на съответното МПС, ако е извършен некачествен ремонт, коментира експерт от бранша

10 октомври е крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

http://pik.bg/10-октомври-е-крайният-срок-за-подаване-на-заявления-за-гласуване-по-настоящ-адрес-news410400.html

10 октомври е крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

10 октомври е крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес на предстоящите местни избори. Това съобщи Мина Илиева, секретар на Община Велико Търново, пише "Фокус".

Тя поясни, че документи могат да се подават в местната администрация всеки ден, включително в почивните. Всички, които искат да гласуват по настоящ адрес трябва да подадат заявление за това, защото присъстват в избирателните списъци на населено място, в което се водят по постоянен адрес.

''Имам в предвид, че ако аз имам постоянен адрес в Пловдив и настоящ във Велико Търново, аз в момента съм в списъка за изборите в Пловдив. Но ако си подам заявление да гласувам по настоящ адрес в Търново, вече по служебен път ние предаваме всичко това, и аз ще отпадна от списъка в Пловдив. По този начин се избягва двойното гласуване'', поясни още Мина Илиева.

По предварителните списъци, изготвени от Община Велико Търново, по постоянен адрес, право и уседналост за гласуване на предстоящите местни избори, имат 73 817 души. До 29 септември са подадени общо 902 заявления за гласуване по настоящ адрес, като най-висок брой молби има в селата Пчелище и Ново село.

Право за гласуване на Референдума имат 76 385 души от Община Велико Търново.

Заявления за гласуване по настоящ адрес за Референдума са подали 876 човека.

По-малки разходи за отопление през тази зима, прогнозира енергийният министър

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/03/2621210_po-malki_razhodi_za_otoplenie_prez_tazi_zima/?ref=rss


През този отоплителен сезон българските граждани ще имат по-малко разходи за отопление заради поевтиняването на природния газ". Това прогнозира в интервю за "Нова телевизия" тази сутрин министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Тя се позова на решението на Държавната комисия по енергийно регулиране (ДКЕВР), с което от 1 октомври беше намалена цената на природния газ с 14.26%, а на парното и топлата вода - средно с 9 на сто. 

Петкова не се нае да прогнозира каква ще бъде цената на тока след 1 януари 2016 г., след като от декември тази година започне работа енергийната борса и всеки потребител ще може да избира доставчик на електроенергия в зависимост от предлаганите условия. 

"Пазарът ще определи каква ще бъде цената на тока на базата на търсенето и предлагането. Наблюденията на съседни страни след пълната либерализация на пазара показват, че първоначално там е имало леко завишаване на цената на тока, но след това следва рязък спад", каза енергийният министър.

Откъс от "Как да дръпнем дракон за опашката" на Кресида Коуел

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/10/03/2620643_otkus_ot_kak_da_drupnem_drakon_za_opashkata_na_kresida/?ref=rss


След "Как да говорим драконски" и "Как да си дресираме дракон" на популярната британска детска авторка Кресида Коуел, този уикенд "Детски Дневник" ви представя новите приключения на Хълцук Кръвожадни Херингски Трети в книгата, излязла под марката на издателство "Колибри", "Как да дръпнем дракон за опашката".

Хълцук така и не забрави деня, в който за първи път се сблъска с Дракон Екстерминатор. И как би могъл? Това беше едно от най-страховитите преживявания през неговия кратък, но...

Новак: Подписването за "Турски поток" може да се проточи до декември-януари

http://balkani.actualno.com/Novak-Podpisvaneto-za-Turski-potok-moje-da-se-protochi-do-dekemvri-januari-news_499127.html

Подписването на междуправителствено споразумение с Анкара за газопровода "Турския поток“ може да се проточи до декември-януари. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС. "През ноември те ще имат парламентарни избори. В най-добрия случай към Нова година, ако не и през януари" може да се случи подписването на споразумението, заяви Александър Новак. Той добави, че специалисти от министерството ще посетят Турция за съгласуването на проекта за въпросното сп

Русия е унищожила команден пункт до "столицата" на "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/Rusija-e-unishtojila-komanden-punkt-do-stolicata-na-Isljamska-dyrjava-news_499132.html

Руските самолети са унищожили команден пункт на терористичната организация "Ислямска държава" (ИД) край град Рака и подземен бункер със склада с взривове и боеприпаси. Това съобщи говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС. По думите му бойните самолети Су-34 и Су-24М са извършили през последното денонощие 20 полета и са ударили 9 цели на терористичната групировка ИД. Защитеният бункер е унищожен с бетонобойна бомба БЕТАБ-500.  Това е поредният

Румен Петков ще бъде гост на благотворителна проява в Стрелча

http://pik.bg/румен-петков-ще-бъде-гост-на-благотворителна-проява-в-стрелча-news410398.html

Румен Петков ще бъде гост на благотворителна проява в Стрелча

На стадиона в град Стрелча от 11.00 часа кандидатът на АБВ за кмет на общината Стойно Чачов ще направи дарение - пълна екипировка и футболни топки на местния футболен клуб „Барикадите“, съобщават от пресцентъра на ПП АБВ в средногорския град.

По инициатива на АБВ – Стрелча, ФК „Барикадите“ ще приеме в демонстрационен мач легендите на ЦСКА, начело с големия треньор Димитър Пенев, извел националния отбор до четвърто място на САЩ '94.

Гост на проявата ще бъде заместник-председателят на ПП АБВ Румен Петков.

Кадиров към Путин: Дай ми да се бия срещу ИД в Сирия

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/kadirov-kym-putin-daj-mi-da-se-biia-sreshtu-id-v-siriia-6043305

Чеченският лидер, който чака официално разрешение, посочи още, че джихадистите са по-слаби от неговите войници, които били с по-богат опит

Обама: Путин не различава "Ислямска държава" и сирийската опозиция

http://www.mediapool.bg/obama-putin-ne-razlichava-islyamska-darzhava-i-siriyskata-opozitsiya-news239982.html

Руският президент Владимир Путин "не прави разлика между групировката "Ислямска държава" и умерената сунитска опозиция". Това заяви в събота американският президент Барак Обама, цитиран от Франс прес.  По думите му "от руска гледна точка всички те са терористи, а това е гарантирана катастрофа – въздушните удари на Москва срещу умерената опозиция ще са контрапродуктивни". "Ще продължим да поддържаме контакти, но няма да можем да водим преговори без признание, че трябва да има смяна на правителството в Сирия. Проблемът тук е Асад и насилието, което упражнява над сирийския народ. Това трябва да престане. И за да престане, ние сме готови да работим с всички заинтересовани страни, но не сме готови да съдействаме на една руска кампания, която просто се опитва да унищожи всеки отвратен от Асад", заяви още Обама. Той отбеляза, че е възможно заедно с Москва да бъде намерено политическо решение на сирийския конфликт, но за целта Русия трябва да признае, че президентът на страната Башар Асад трябва да напусне властта. Междувременно турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган призова в събота Русия да прекрати въздушните удари в Сирия, присъединявайки се към позицията на САЩ, че тяхната действителна цел не са позиции на “Ислямска държава“, а обекти на умерената опизиция. “Русия обяви, че ще нанася удари срещу “Ислямска държава“ (ИДИЛ), а всъщност нанася удари срещу умерената опозиция в Сирия, за да укрепи режима на Башар Асад, загинаха цивилни. Намирам това поведение на Русия за многозначително”, заяви турският държавен глава в интервю за Ал Джазира. Подобни опасения бяха изразени от страна на САЩ веднага след първите бомбардировки на руската бойна авиация. Представители на сирийската опозиция пък твърдят, че жертви на въздушните удари са само цивилни. Москва обаче твърдо опровергава тези опасения. “Ние не може да останем безучастни пред смъртта на тези 65 души цивилни, а вероятно и ще има и други жертви. Искам да изразя и тревогата, която изпитвам от действията на Русия. Ще настоявам да обмислят още веднъж сериозността на положението и стъпките, които възнамеряват да предприемат. Русия трябва да прекрати въздушните удари в Сирия”, каза още Ердоган. Турският президент увери, че ще проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, в който ще настоява за преустановяване на военната кампания на Москва в Сирия.

Ердоган призова Русия да прекрати въздушните си удари в Сирия

http://www.mediapool.bg/erdogan-prizova-rusiya-da-prekrati-vazdushnite-si-udari-v-siriya-news239982.html

Турският президент Реджеп Ердоган призова в събота Русия да прекрати въздушните си удари в Сирия, чиято официална цел са позиции на “Ислямска държава“. “Русия обяви, че ще нанася удари срещу “Ислямска държава“ (ИДИЛ), а всъщност нанася удари срещу умерената опозиция в Сирия, за да укрепи режима на Башар Асад, загинаха цивилни. Намирам това поведение на Русия за многозначително”, заяви турският държавен глава в интервю за Ал Джазира. Подобни опасения бяха изразени от страна на САЩ веднага след първите бомбардировки на руската бойна авиация. Представители на сирийската опозиция пък твърдят, че жертви на въздушните удари са само цивилни. Москва обаче твърдо опровергава тези опасения. “Ние не може да останем безучастни пред смъртта на тези 65 души цивилни, а вероятно и ще има и други жертви. Искам да изразя и тревогата, която изпитвам от действията на Русия. Ще настоявам да обмислят още веднъж сериозността на положението и стъпките, които възнамеряват да предприемат. Русия трябва да прекрати въздушните удари в Сирия”, каза още Ердоган в събота, добавяйки, че възнамерява да проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин.

Миков: Михаил Миков: 25 години дясното управление в София приватизира и разпродава

http://frognews.bg/news_98880/Mikov-Mihail-Mikov-25-godini-diasnoto-upravlenie-v-Sofiia-privatizira-i-razprodava/

„Сигурността определено е най-големият проблем на София.Там усилията трябва да бъдат съвместни и на общината, и на държавата в името на сигурността на гражданите”. Това каза председателят на БСП Михаил Миков в „Събуди се” по Нова телевизия. По думите му същото се отнася и за здравеопазването и детските градини. Миков допълни, че когато градът расте, трябва да се предвидят предварително жилищните „кутийки”, особено в т.нар. спални на София. Той добави, че цялата инфраструктура в града трябва да се подобри, а не само главните пътища. „Отидете например в Обеля, където в зелените площи се реализир

Миков: Големите проблеми на София - сигурността и здравеопазването

http://frognews.bg/news_98880/Mikov-Golemite-problemi-na-Sofiia---sigurnostta-i-zdraveopazvaneto/

Свикнал съм на нападките срещу мен. И сега сигурно има хора в партията, които потриват ръчички и чакат да минат изборите, но аз бих им препоръчал да се включат по-активно в кампанията. Това каза по нова телевизия лидерът на БСП Михаил Миков.

Мистерия около смъртта на преводача Лазаровски, по тялото му имало странни рани

http://pik.bg/мистерия-около-смъртта-на-преводача-лазаровски-по-тялото-му-имало-странни-рани-news410395.html

Мистерия около смъртта на преводача Лазаровски, по тялото му имало странни рани

Съмнителни рани по тялото на загиналия в автомобилна катастрофа Адриан Лазаровски са наложили провеждането на тройна съдебно-медицинска експертиза за смъртта му, съобщава „Монитор”.

Според неофициална информация по гърдите на мъжа имало следи като от намушкване с остър предмет, като с нож. Въпреки, че е малка теоретическата възможност да е карал наранен и то в посока от Шумен, а не към града, било решено да се направи тройна съдебна.

Около произшествието имало и други неизяснени въпроси. В БМВ-то, с което е пътувал Лазаровски е открит револвер. Още по мистериозна била обаче карта в чантичката му от името на академията на МВР. Справка в полицейската академия в петък показала, че там такова лице нито е преподавало, нито се е обучавало.

Адриан Лазаровски, който е известен литератор, журналист и преводач, превеждал в частност Стивън Кинг на български, загина при челен удар с камион на около 10 километра от Шумен по пътя за Бургас.

БМВ-то, което е управлявал варненецът най-вероятно е тръгнало да изпреварва друг автомобил и се удари челно в идващ отсреща камион "Сканиа" близо до село Радко Димитриево на главния път Шумен - Бургас.

Мъжът загина на място, а на спасителите трябваха няколко часа да извадят от намачканите ламарини тялото му. За днес е насрочена тройна съдебно-медицинска експертиза с патоанатоми от Варна.

Лазаровски работи като преводач и редактор на свободна практика и има преведени над 50 книги от руски и английски език. Превеждал е Стивън Кинг, Рей Бредбъри, Владимир Набоков, Роалд Дал, Ричард Матисън, Робърт Блох, Лорд Дансени.

„Страхотно е, когато книгата, в която си вложил толкова много труд и любов, надмине и най-високите ти очаквания”, пише Адриан под снимка с няколко томчета на сборника „Отвъд стената на съня” на Хауърд Лъвкрафт на 20 май т. г. По ирония на съдбата книгите са подредени на задния капак на фаталното БМВ, в което преводачът намери смъртта си.

US 'Using Bulgaria' to Supply Arms to Ukraine

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258428_US+%27Using+Bulgaria%27+to+Supply+Arms+to+Ukraine

The United States is delivering arms to Ukraine via Bulgaria, an article on RIA Novosti reads.

Bulgaria is also "producing ammunition for the Ukrainian army" with US money, and Poland, Hungary, and the Czech Republic are ready to take part in similar schemes, the text argues further.

Washington is doing so "despite official declarations" and has so far transferred about 200 sniper rifles and 400 assault rifles and 200 grenade launchers, the author, Aleksandr Hrolenko, notes [RU], arguing this "transit country" has been used for not less than 20 years "when necessary to hide traces".

Reports about the latter role of Bulgaria emerged for the first time in December.

In his words, the aim might be to embroil Russia in a long-term military conflict.

While until recently Bulgaria and Ukraine were both partners and rivals on the international arms market, with Ukraine profiting more, this relationship changed with the developments in the Donbass region in the spring of 2014.

Reports by the press office of Ukraine's Ukroboronprom concern are cited according to which a contract was signed last year between US arms manufacturer Barrett Firearms and a firm exporting equipment for Ukroboronprom.

Details about the arms, which were designated for the security services and the National Guard of Ukraine, have only recently emerged, RIA writes.

A US company called AMI Global Security, registered in Portland, Oregon, exported equipment at a total price of USD 7.5 M.

The name of a Bulgarian company, Bulcomers KS Ltd (previously referred to as Bulkomers in the December reports about weapons deliveries via Bulgaria) is pointed to as the "official broker" in the deal.

The arms sold to Ukraine were designed for fighting against lightly armored equipment, damaging radars and defusing ammunition and mines from a safe distance.

Part of the equipment might also be transported from Bulgaria to Ukraine in the form of "auto parts", which the Balkan nation has traditionally been exporting.

An announcement by Interior Minister Arsen Avakov in February 2015, containing a list of items Kiev received as lethal assistance, is cited to confirm the weapons were supplied.

Reference is made to an incident this summer when a US citizen and two Bulgarians died at the Anevo military ground. Reports emerged subsequently the development had occurred during a test of arms manufactured for Syrian opposition forces fighting Islamic State.

(Back then Economy Minister Bozhidar Lukarski said Bulgaria was not exporting arms to Syria.)

The text also reads that Ukraine turned to the US and other states "more than once" to buy weapons.
 

Хълм се срути върху град в Гватемала, най-малко 25 души са загинали (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5022002

Хълм се срути върху град в покрайнините на Гватемала Сити и причини смъртта на най-малко 25 души. Стотици са в неизвестност, което означава, че броят на загиналите най-вероятно значително ще скочи, съобщава „Ройтерс”.
Обилните дъждове са предизвикали свличането на тонове пръст, дървета и камъни върху град Санта Катарина Пинула,
Хълм се срути върху град в покрайнините на Гватемала Сити и причини смъртта на най-малко 25 души. Стотици са в неизвестност, което означава, че броят на загиналите най-вероятно значително ще скочи, съобщава „Ройтерс”. Обилните дъждове са предизвикали свличането на тонове пръст, дървета и камъни върху град Санта Катарина Пинула,

Свещеник: Синодът трябваше да говори за мигранти, не за бежанци

http://www.cross.bg/bezhantzite-tzurkva-strahovete-1482857.html

/КРОСС/Трябва да се освободим от страховете си по отношение на бежанците. Около това мнение се обединиха представители на различни религиозни общности у нас в „Тази събота" по bTV. „Трябва да има разум и той трябва да бъде трезвен, не трябва да се поддаваме толкова на емоциите и на страховете си", каза Добромир Димитров, православен свещеник в търновската църква "Свети Мина". „Изявлението на православната църква беше продиктувано от грижата към този народ. За съжаление, това послание се разтълкува много различно. Може би трябваше да бъде по-прецизирано и вместо бежанци да се използва думата мигранти, защото бежанците бягат заради страха от унищожение, на тях няма как да се откаже и те да бъдат спрени", разясни той. Според протестантския пастор Теодор Опренов историята ни дава шанс да проявим нашата хуманност и статистиката за бежанците не би трябвало да насажда страх от чуждия. Според бившият районен мюфтия на София и Смолян Али Хайредин липсва общуването между общностите. "Не можем да достигнем до хората, до сърцата им. Трябва малко да се отворим, тези страхове да ги освободим от нас, подчерта той. „В световен мащаб има вълна на ислямофобия - мюсюлманите идват, ще ни ислямизират, турското робство ще се повтори. Това са политически прийоми, които ни вкарват в порочен кръг", е неговото мнение

Георги Коритаров: Кризата в Сирия ще се задълбочи

http://pik.bg/георги-коритаров-кризата-в-сирия-ще-се-задълбочи-news410394.html

Георги Коритаров: Кризата в Сирия ще се задълбочи

Ситуацията в Сирия ще доведе до огромна бежанска вълна. Такава е прогнозата на арабиста Владимир Чуков. В студиото на Нова телевизия той коментира, че ударите на Русия над „Ислямска държава“ ще задълбочат бежанската криза и тя ще се превърне в още по-сериозен проблем.

Другият гост в студиото, журналистът Георги Коритаров се съгласи, че предстои задълбочаване на кризата в Сирия, което ще уязви Турция. За да защити националната си сигурност, тя ще се включи в конфликта, смята журналистът.

"Представете си Турция пред невъзможността да избира - единият ѝ избор е да тръгне срещу Русия и да се включи в битката за Сирия, другият е да пусне всички бежанци да тръгнат към Европа", коментира Коритаров. Според него едно от възможните решения за постигането на диалог е увеличаването на санкциите срещу Русия.

Лола ди Мола си сложи очила

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5021256

Известни личности и техните деца участваха в събитие, посветено на профилактиката на детското зрение. Социално отговорната кампания на KWIAT, реализирана със съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката е подкрепена от над 150 оптики и медицински центрове в България.
Известни личности и техните деца участваха в събитие, посветено на профилактиката на детското зрение. Социално отговорната кампания на KWIAT, реализирана със съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката е подкрепена от над 150 оптики и медицински центрове в България.

Bulgarian PM Backs DefMin, Blames Predecessors for State of Air Force

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258427_Bulgarian+PM+Backs+DefMin%2C+Blames+Predecessors+for+State+of+Air+Force

Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov expressed on Friday support for Defence Minister Nikolay Nenchev and blamed the previous governments for the state of the country's air force.

His comments come after a meeting with Nenchev on Thursday, whose resignation was demanded over the proposal of the defence ministry for legislative amendments which would allow for the country's airspace to be policed by joint missions of Bulgaria and its NATO allies.

Borisov criticised the previous governments for being idle for the past twenty years and according to him it was unfair to demand the resignation of the defence minister, daily Dnevnik quotes him as saying.

The Bulgarian prime minister blamed his political opponents for being inactive in the field and failing to renew the country's air force during their latest term in power last year.

Borisov also went further back in time to the government of the triple coalition (2005-2009) when annual budget surpluses of BGN 5-6 B had been reported.

He asked why these surpluses had not been spent on the renewal of the air force or the construction of motorways, water purification plants and hospitals as the current government was doing.

Borisov explained that he met with Nenchev in order to explain him the conversation he had had with the Commander of the Bulgarian Air Force, Major General Rumen Radev, earlier on Thursday.

Following his meeting with the prime minister, Radev withdrew the resignation he had earlier submitted on Thursday.

Borisov assured that the government has expressed support to the defence ministry on all topics.

He called on the governments, which have been in power in the past fifteen years, to make an assessment of their efforts in area.

As regards the proposal for legislative amendments which would allow for joint air policing missions, Borisov assured that he will always insist on Bulgarian fighter jets to have the leading role.

He made a commitment to strain the budget in order to find a solution to the problems of the air force.
 

Early legal intervention for victims of human trafficking

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258426_Early+legal+intervention+for+victims+of+human+trafficking

Every minute one person in the world falls victim to human trafficking. Over the 2010-2012 period alone, 31,000 people within the bounds of the EU admitted to having been exploited in this manner. According to Eurostat data, 80 percent of them are women and 12 percent – underage. Seventy percent of the registered victims were trafficked for the purpose of sexual exploitation with traffickers’ revenues amounting to EUR 32 billion a year on a world scale.

According to data of the Council of Ministers’ National Commission for Combating Trafficking in Human Beings, every year 500 to 550 Bulgarian nationals are registered as trafficking victims in countries of the EU. Almost 80 percent of the victims are targeted for the purpose of sexual exploitation. Almost all are women. Trafficking victims are guaranteed the fundamental right to immediate legal protection by force of the Council of Europe Convention on Action Against Trafficking in Human Beings. “Upholding Rights! Early Legal Intervention for Victims of Trafficking” is a project involving six European countries – Ireland, Lithuania, Great Britain, Scotland, Croatia and Bulgaria. The lead organization is the Immigrant Council of Ireland; the Bulgarian partner on this project is the Bulgarian Gender Research Foundation. At a forum in Sofia, the participants in the project shared their experience in good practices for providing trafficking victims early legal intervention, assisting their social reintegration and helping them as witnesses.

“Victims of trafficking must have guaranteed access to specialized legal aid,” says Genoveva Tisheva, Managing Director of the Bulgarian Gender Research Foundation:

“So as to be identified and provided full social protection by the administrative bodies, whether the case reaches court or not, each victim of trafficking must be ready for judicial proceedings. Unfortunately, in Bulgaria there is no early legal intervention, that is why these victims remain unidentified and unprotected. With this project we aim to stop this happening in Bulgaria and to provide state financing for consultations in these cases. We have ascertained that what trafficking victims find most useful are the services offered by NGO experts.”

What are the good practices in the world and more specifically in Ireland – the answer from project coordinator Nusha Yonkova:

“Ireland, as other EU countries, is currently encountering difficulties in providing legal aid to victims of trafficking. But in Ireland, unlike Bulgaria, there are independent legal centres which put up the funding, by raising money from abroad or local religious organizations. This means there are highly qualified legal experts working with the victims. On the downside, the police very rarely use these legal centres directly. There are certain apprehensions that when a lawyer comes into the picture this may confuse the trafficking victim in the witness box and hamper the investigation. I work for a legal centre in Ireland called Immigrant Council and our attorneys prep some of the best witnesses for successful investigations that later stand up in court. As to good practices, the very title of our project speaks for itself – the idea is for all EU members and especially the authorities whose job it is to work in the sphere of human trafficking to recognize the fact that early legal intervention by a lawyer in different cases - who will assess the situation and explain to the victim his or her choices – is usually the way to obtain good results that will benefit the victim but will also mean just verdicts for traffickers.”

Finance Minister Vladislav Goranov: Defence budget will be increased

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258425_Finance+Minister+Vladislav+Goranov%3A+Defence+budget+will+be+increased

We have assumed commitments to NATO that we must follow through and the defence budget will be increased, said Minister of Finance Vladislav Goranov. It is not certain we will be able to achieve what our partners want, but that will be the general direction, said Minister Goranov and added that the budget is yet to be put to discussion. Vladislav Goranov indicated that the sum of EUR 500 million needed for brand new fighters is too steep and the government must discuss the matter in great detail. It is unlikely that we shall be able to provide such a resource next year, you know what state the treasury is in, Minister Goranov noted. If we were to ask people whether certain social problems need to be addressed, or whether we should buy fighter jets, I wouldn’t know what the right answer is. Furthermore, we are at a very advanced stage in negotiating an agreement on the overhaul of the aircraft we now have, Finance Minister Vladislav Goranov said.

Цветанов подкрепи кандидата на ГЕРБ за кмет в Летница Таня Моврадинова

http://frognews.bg/news_98899/TSvetanov-podkrepi-kandidata-na-GERB-za-kmet-v-Letnitsa-Tania-Movradinova/

Видими резултати се постигат тогава, когато сме обединени. Затова нека всички да дадем подкрепата си за кандидата на ГЕРБ за кмет на Летница – Таня Моврадинова. Тя има голям опит в местната власт. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в Летница.

1,000 Bulgarian SMEs to receive EUR 100 million

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258424_1%2C000+Bulgarian+SMEs+to+receive+EUR+100+million

The European Investment Fund and SIBANK signed the first agreement under the EU Programme for the Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-Sized Enterprises (COSME). It is an EU mechanism which provides financial assistance to the SMEs and helps the implementation of the European Investment Plan. Thanks to the agreement, in the next three years SIBANK will be able to allot to small and medium-sized companies loans worth nearly EUR 100 million.

Чакрите - връзката между духа и тялото

http://www.cross.bg/chakra-chakri-otgovarya-1482854.html

/КРОСС/На санскрит думата „чакра" означава „колело" или „диск". В йогата, медитацията и Аюрведа този термин се свързва с енергийните колела на целия организъм. Има седем основни чакри, които се подрежда от основата на гръбначния стълб до темето на главата. За да добиете представа за това какво е чакра, опитайте се да си представите въртящо се колело от енергия, където материята и съзнанието се срещат. Тази невидима енергия, наречена Прана, е жизнената сила, която прави съществуването ни възможно.Всяка от чакрите обхваща определени нерви и органи от тялото и отговаря за нашето психическо, душевно и емоционално състояние.И защото всичко във Вселената се движи, е много важно чакрите да бъдат отворени, за да може енергията да преминава през тях. Блокираните чакри водят до физически и емоционални проблеми.Седемте чакри могат да се разделят на две основни групи:На материятаПървите три чакри, разположени в основата на гръбначния стълб, са чакри на материята. Те се свързват повече с физическото.Muladhara - чакрата на стабилността, сигурността и основните ни нужди. Обхваща първите три прешлена, пикочния мехур и дебелото черво. Свързва се с червения цвят. Важно е тази чакра да е отворена, за да не изпитваме страх и безпокойство. Тя е основата и без нея няма как да се постигне баланс на по-високо ниво. Проблемите с нея може да идват от детството

Т. Петкова: Пазарът ще определи каква ще бъде цената на тока

http://www.cross.bg/petkova-tzenata-toka-1482856.html

/КРОСС/"През този отоплителен сезон българските граждани ще имат по-малко разходи за отопление заради поевтиняването на природния газ". Това каза в предаването „Събуди се" по Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "България е една от последните страни в ЕС, която не е либерализирала напълно своя енергиен пазар и това е много сериозен проблем пред нас. НЕК се явява буфера, който обира всички негативи и загуби. Тарифният дефицит, който НЕК реализира в резултат на липсата на пазарни условия, е 1,4 милиарда лева. Това е дисбалансът, който се получава в резултат на това, че НЕК е обществен доставчик и единствен купувач", заяви енергийният министър. "Пазарът ще определи каква ще бъде цената на тока на базата на търсенето и предлагането. Наблюденията на съседни страни след пълната либерализация на пазара показват, че първоначално там е имало леко завишаване на цената на тока, но след това следва рязък спад", обясни Петкова. В тази връзка, тя не се нае да прогнозира каква ще бъде цената на тока след 1 януари 2016 г. С либерализацията на пазара се предвижда всеки потребител да има възможност да избира доставчик на електроенергия, а те от своя страна ще имат ангажимента да предоставят най-добрите условия. "Подготвя се доклад след тези проверки, който ще бъде предоставен и на медиите. В него ще се съдържа информация за констатациите в трите ЕРП-та, изводите и препоръките, които са направени

Bulgaria’s defence expenditures down over 2007-2014

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258423_Bulgaria%E2%80%99s+defence+expenditures+down+over+2007-2014

The percentage of the GDP earmarked for defence in Bulgaria over the 2007-2014 period has dropped from almost 2.3 percent to 1.35 percent, reads a report on the state of Bulgaria’s armed forces in 2014. Other NATO members allocate approximately the same percentage for defence purposes - Portugal, Romania and Croatia. According to the report, there are only three NATO countries whose defence budget is up compared to 2007 – Estonia, Germany and Poland.

Читател: Настилката по булевард "Сливница" е нацепена

http://www.moreto.net/novini.php?n=302862

Асфалтовата настилка на булевард "Сливница" се нацепи. Каква е причината за това? Този въпрос изпрати на редакционната поща на Moreto.net нашият редовен читател Ростислав Сербезов. Докато минавах по тротоара край стадион "Локомотив", видях нацепеният асфалт и останах крайно разочарован от състоянието на иначе "новия" асфалт по булеварда.

Убиха наркотрафикант, "главата му" бе оценена на 5 млн. долара

http://www.cross.bg/megateo-kolymbiya-viktor-1482855.html

/КРОСС/Един от най-търсените наркотрафиканти в света Виктор Рамон Наваро, по-известен като Мегатео, бе убит в северната част на Колумбия, недалеч от границата с Венецуела.Според експертите убийството на Мегатео е тежък удар срещу наркомафията и по този начин се слага край на дългогодишното му издирване в района, където действа и въоръжената групировка в Колумбия "Фарк".САЩ даваха 5 милиона доларd награда за главата на Виктор.

Джефри ван Орден: Борисов е силен, а РБ лесни

http://pik.bg/джефри-ван-орден-борисов-е-силен-а-рб-лесни-news410388.html

Джефри ван Орден: Борисов е силен, а РБ лесни

Един от гостите на Илиана Беновска в нейното предаване „Беновска пита“ по "Канал 3" и “Радио К 2“ ще бъде Джефри ван Орден, заместник- председател на групата на Европейските Консерватори и Реформисти в ЕП.

Ето и темите, по които разговарят двамата събеседници. 

Посещението на ЕКР в България

„Г-н Орден, какво правите в България по времето, когато се провеждат местни избори у нас?“, пита Илиана Беновска. „Аз съм зам.-председател на Европейските Консерватори и Реформисти (ЕКР) в ЕП, начело съм на Бюрото на тази група и предвождам тяхното посещение в България, за да можем да научим много по някои въпроси свързани със ситуацията тук. Също така намерението ни е да подкрепим начинанията на българските членовете на групата на ЕКР, става дума за партията на г-н Бареков и г-н Джамбазки.“, отговори Орден.

Срещата с Борисов, мониторингът по правосъдие и вътрешни работи, коалицията

„Доколко България представлява интерес за Европа, след като ние продължаваме да бъдем под мониторинг по правосъдие и вътрешни работи и продължаваме да сме извън Шенгенското пространство? Вие бяхте преговарящия с нас, когато ние се присъединявахме към ЕС.“, пита водещата, на което Орден отговори, че „по време на престоя си тук развих привързаност към България и продължавам да се интересувам за това, което се случва и да съм в течение за това как се развиват събитията у вас.“.

Важната новина от Вашето посещение, освен контактът Ви с ББЦ и помощта Ви за изборите в България, е това, че Вие се видяхте с министър-председателя Бойко Борисов, който заедно с Виктор Орбан е вторият в Европа два мандата министър-председател в постсоциалистическите страни. Какво е впечатлението ви от новия „Бойко Борисов – 2“?, пита Беновска. „Аз изпитвам голямо уважение и харесвам г-н Бойко Борисов. Познавам го вече от доста време, винаги съм смятал, че той е изключително открит човек, който е много ангажиран с това което прави, мисля че той е също така добър приятел, казвам го в чисто политически смисъл. И ако трябва да говоря като британец, мога да кажа, че той е подкрепил много от промените, които британският премиер иска да постигне в рамките на ЕС, което ние приветстваме. В крайна сметка тези промени, които ние преследваме ще доведат до положителни промени за целия ЕС не само за Великобритания.“, коментира Орден. „Трябва ли да продължава България да бъде под наблюдение за изправността в правосъдието и вътрешните работи?“, пита Илиана Беновска„Последната оценка от преди няколко месеца ни насочва към това, че трябва явно да продължава този процес. Има изключително дълбоки проблеми, които просто отнемат много време, за да се решат. В резултат от срещата ми с премиера днес аз имам една нова увереност. Виждам, че той е изключително амбициран да реши тези проблеми и той е един действително силен премиер. Смятам, че с известна подкрепа от партии като тази на г-н Бареков и г-н Джамбазки, ще започнем да се движим в правилната посока в един или друг момент.“, заяви Орден.

„Няма как да не се изразите по друг начин освен дипломатично, но моля Ви малко по-директно. Дали е в състояние министър-председателят Бойко Борисов, оглавяващ коалиция с друга дясна конфигурация РБ, наистина да извърши реформи в правосъдието, и в други области и в какъв срок?“, пита водещата. „Коалирането винаги е изключително деликатен процес, слава богу в моята страна такива проблеми обикновено няма, въпреки че напоследък и такива се случиха, просто нашата изборна система е друга. Бих казал, че може би с коалиционните партньори в момента е сравнително лесно да се работи, той просто е в силна позиция.“, отговори Джефри ван Орден.

ЕС-Сирия-Русия-НАТО-САЩ

„Вашето мнение като бивш високопоставен военен, занимаващ се със сложни мисии в тази област, каква трябва да е позицията в Европа за случващото се в Сирия и интервенцията на Русия?“, пита Беновска

„Имам смесени чувства по отношение на степента, до която ЕС трябва да бъде част от всичко това. Когато говорим за военна сигурност, за национална сигурност, тук трябва да се намеси НАТО, тя е основната организация, чиято задължение е това. Тоест, важната връзка тук е връзката между САЩ и европейските държави. Необходимо е да окажем цялата възможна подкрепа на САЩ, за да се намери решение на проблема в Сирия. Едностранни военни действия отстрана на Русия, честно казано, не биха помогнали много в този момент. Изглежда, че те като че ли са се прицелили в грешната цел.

Наясно съм, че в САЩ са заети с преговори с г-н Лавров, външният министър на Русия, и се надявам те да намерят някакъв изход от ситуацията. Всички сме наясно, че имаме основни разлики, смисъл такъв, Русия подкрепя изцяло режима на Асад. През последните месеци те изградиха системи за военна защита и вече са изпратили ВВС там и на мен ми стои това като подкрепа в полза на г-н Асад. Същинският враг според нас е самият Асад, но и новата заплаха - ИД, те са хората, на които всички трябва да обърнем сериозно внимание, така че се надявам да успеем да убедим Русия, че към ИД трябва да се насочим по-скоро. Да видим как ще се развият събитията.

Необходима ни е солидарност на Запад, руснаците са изключително добри в това да разделят враговете си, а в момента не е добре да се цепим.“, отговаря Орден. „Русия ли раздели Европа по мнението за бежанците или мигрантите, или както искате ги наречете?“, пита Беновска. „Не, говоря за това, че рискуваме съюзниците да са разделени по отношение на реакциите си към Русия. Едно от основните неща свързани с бежанската криза това е сирийският конфликт, докато той още съществува и докато хората не се чувстват добре там, те ще се опитат да напуснат страната. Следователно, ние трябва да се концентрираме в поддръжката на бежанските лагери около Сирия, това трябва да е фокусът на нашето внимание. Междувременно, трябва все пак да дадем надежда на сирийския народ, че този конфликт ще бъде прекратен и те ще имат възможност да се завърнат в домовете си в някакъв момент, след което ще им се окаже международна подкрепа, за да могат те отново да изградят своите общества.“,отговори Орден.

 „Много от европейците, в това число и тук в България смятат, че това търсене на нови земи, не е точно миграция от насилието, а е инспирирана политика от САЩ, които плащат на нискообразовани хора изповядващи исляма, да го заселят в Европа?“, пита Илиана Беновска. „Не, не бих казал, че е правилно да се предположи, че САЩ са мозъкът зад този проблем, това очевидно не е така. В Сирия ние не сме имали никаква намеса, много хора смятат, че това е грешка и че е трябвало да бъдем активни там. Незабравяйте какво се случи с арабската пролет и с всички последствия от нея.

За мен голямата грешка, която се допусна през последните седмици това е отворената покана към всички, които искат да дойдат в Европа, в частност в Германия. Това създава усещането че те всички са добре дошли, при това положение няма как да сме изненадани, че хората приеха тази покана, тя трябва да бъде оттеглена.“, коментира Джефри ван Орден

„Какво ще пожелаете на България, не протоколно, а човешки?“, пита Беновска„Винаги съм бил изключително привързан към България, желая ви успех във всяко едно отношение, много ми се иска младите българи да видят бъдещето си в собствената си страна. Тук имате огромен потенциал, така че наистина ви желая успех и късмет за в бъдеще.“, коментира Орден.

В края на интервюто Илиана Беновска подари клубната фланелка на предаването на г-н Джефри ван Орден.Отпред на фланелката пише „Беновска пита“ , а от задната страна е въпросът „Защо?“, на който водещата поиска отговор от своя събеседник. На този въпрос, ван Орден отговори с контра въпрос – Какво? „Вие не си ли задавате въпросът „Защо?“ понякога?“, пита Беновска. „Да, действително, питам се защо правя това, защо някои хора живеят в подобни условия. Понякога се питам защо е толкова трудно за нас да стигнем до добри изводи, добри заключения относно някои въпроси, защо не можем да взимаме решения по-бързо, защо не можем да решим всички тези проблеми, които имаме. Не е, че не се опитваме, но продължаваме да се опитваме, защото сме човешки същества.“, това каза Джефри ван Орден в интервю с Илиана Беновска за авторското публицистично предаване „Беновска пита“ по "Канал 3"и “ Радио К 2 “

Бербатов: Не съм толкова млад вече, уморявам се

http://www.cross.bg/berbatov-paok-mlad-1482853.html

/КРОСС/"Вече не съм първа младост", признава българската звезда на ПАОК Димитър Бербатов след равенството 1:1 с Борусия (Дортмунд) в Лига Европа. Берба излезе за първи път като титуляр и беше заменен в края под бурните аплодисменти на емоционалните фенове на стадион "Тумба" в Солун."Срещу Дортмунд се уморих в края на мача. Не съм толкова млад вече. В такъв момент на човек му трябва повече време, за да се възстанови", казва още Бербатов. Той се спира пространно на великолепната атмосфера на стадиона, създадена от темпераментната агитка на ПАОК, като сред публиката имаше и много българи. 34-годишният Бербатов е един от най-опитните играчи в ПАОК и приема с удоволствие ролята си на учител на младите."Чак "мастър" (учителю) не ме наричат, а просто Берба. Много са готини момчетата в отбора. Има няколко с голям талант, които могат да се развият и да станат големи футболисти", казв още Бербатов.

Лили поднесе всички цветя от концерт пред паметника на Тодор Колев

http://frognews.bg/news_98898/Lili-podnese-vsichki-tsvetia-ot-kontsert-pred-pametnika-na-Todor-Kolev/

Лили Иванова поднесе всичките, получени от нея цветя след концерта си в Шумен, пред паметника на Тодор Колев в областния град, съобщиха организаторите на концерта.

Водата на Марс - колкото за 40 олимпийски басейна

http://frognews.bg/news_98897/Vodata-na-Mars---kolkoto-za-40-olimpiiski-baseina/

Според изчисления на изследователи количеството на водата в тъмните ивици, разпръснати на повърхността на Марс, може да напълни 40 олимпийски басейна. Огромен океан, дълбок 1,6 км, е покривал цялото ѝ северно полукълбо, твърди заместник-директорът на НАСА по научните въпроси Джон Грънсфелд.

Цветан Цветанов връчи над 30 членски карти в Летница и подкрепи кандидата на ГЕРБ за кмет Таня Моврадинова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021985

Видими резултати се постигат тогава, когато сме обединени. Затова нека всички да дадем подкрепата си за кандидата на ГЕРБ за кмет на Летница – Таня Моврадинова. Тя има голям опит в местната власт. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в Летница.
Видими резултати се постигат тогава, когато сме обединени. Затова нека всички да дадем подкрепата си за кандидата на ГЕРБ за кмет на Летница – Таня Моврадинова. Тя има голям опит в местната власт. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в Летница.

Фатална грешка: Вместо позиции на талибаните, взривиха единствената действаща болница в Кондуз

http://petel.bg/Fatalna-greshka--Vmesto-pozitsii-na-talibanite--vzriviha-edinstvenata-deystvashha-bolnitsa-v-Konduz-__129153

кадър: CNN   Вместо позиции на талибаните при американско въздушно нападение на афганистанския град Кундуз бе улучена единствената...

Читателите на "24 часа": 3 пъти опасно бърз и колата става държавна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5021234

Дебат на политици, полицаи, шофьори и пострадали от катастрофи какъв закон ни трябва, за да сме сигурни, че когато тръгнем на път, ще стигнем живи, организира още следващата седмица в. “24 часа”.
Първи своята позиция заяви премиерът Бойко Борисов. Той поиска законопроект, който да предвижда бърз съд и отнемане на автомобила за пътните хулигани.
Дебат на политици, полицаи, шофьори и пострадали от катастрофи какъв закон ни трябва, за да сме сигурни, че когато тръгнем на път, ще стигнем живи, организира още следващата седмица в. “24 часа”. Първи своята позиция заяви премиерът Бойко Борисов. Той поиска законопроект, който да предвижда бърз съд и отнемане на автомобила за пътните хулигани.

Извънредно в ПИК! Кървава катастрофа край Враца взе поредна жертва! Автомобил излезе от пътя и прелетя в канавка, шофьорът загина на място!

http://pik.bg/извънредно-в-пик-кървава-катастрофа-край-враца-взе-поредна-жертва-автомобил-излезе-от-пътя-news410368.html

Извънредно в ПИК! Кървава катастрофа край Враца взе поредна жертва! Автомобил излезе от пътя и прелетя в канавка, шофьорът загина на място!

Поредна кървава катастрофа стана тази нощ между село Нивянин и село Борован, край Враца, съобщиха от полицията.

Инцидентът е бил с автомобил “Фиат Добло“ Той е излязъл от пътя и се е преобърнал в крайпътна канавка. Шофьорът е бил с отнето свидетелство за управление на моторни превозни средства.

Водачът на превозното средство е загинал на място.

В колата е бил и Т.Е., също от село Нивянин, който е отказал да бъде прегледан от служителите на болницата във Враца.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на районното управление в Бяла Слатина.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване