Шотландец е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за икономика

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/12/2626780_shotlandec_e_tazgodishniiat_laureat_na_nobelovata/?ref=rss


Носителят  на Нобеловата награда за икономика за 2015 г. е професор Ангъс Дийтън за неговия "анализ на потреблението, бедността и благосъстоянието", съобщиха преди минути представители на националната банка на Швеция.

Дийтън е родом от Шотландия, но в последните години работи в университета Принстън в САЩ.

"За да се създаде такава икономическа политика, която стимулира по-високите доходи и намалява бедността, е необходимо да бъде разбран потребителският избор на отделния индивид. Ангъс Дийтън повече от всеки друг е допринесъл за укрепването на това разбиране", се посочва в съобщението на банката.

Премията в областта на икономическите науки, известна още като Нобелова награда за икономика в действителност е учредена през 1968 г. от националната банка на Швеция (Sveriges Riksbank) и се връчва от Кралската академия съгласно принципите за отличаване от 1901 г. насам на постиженията в други области, както е завещал Алфред Нобел.

В цялата почти 50-годишна история на наградата тя е връчвана само веднъж на жена - през 2009 г. я получи Елинор Остром, американски политолог и икономист. Най-възрастният носител на отличието е Леонид Хурвич. Той е бил на 90 години, когато получава приза през 2007. Най-младият е Кенет Дж. Ароу, който е бил на 51 години, когато му присъждат наградата през 1972 г. Средната възраст на лауреатите е 67 години, а повечето от тях са били отличени заради изследванията си в областта на макроикономиката.

Един от спорните въпроси напоследък е за какво точно са отличаване икономистите - за конкретно изследване или за цялостно творчество.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg>.

Монасите от Шаолин със спектакъл и в Русе

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5039299

Уникален спектакъл, в който монасите от Шаолин ще пресъздадат своите легендарни кунгфу умения, ще се състои на 27 февруари 2016 година в Русе. Те ще гастролират на сцената на новата “Булстрад Арена”, съобщава сайтът на залата.
Вече 20 години монасите от Шаолин демонстрират из целия свят своите изключителни физически умения.
Уникален спектакъл, в който монасите от Шаолин ще пресъздадат своите легендарни кунгфу умения, ще се състои на 27 февруари 2016 година в Русе. Те ще гастролират на сцената на новата “Булстрад Арена”, съобщава сайтът на залата. Вече 20 години монасите от Шаолин демонстрират из целия свят своите изключителни физически умения.

Теологията официално се превърна в научна специалност в Русия

http://www.cross.bg/rysiya-obrazovanie-vyz-ove-1483989.html

/КРОСС/ Висшата атестационна комисия при министерството на образованието и науката на Русия одобри новата научна специалност „теология“. „Важна област от предметното поле на специалността „Теология“ е изучаването на историята и съвременното състояние на отношенията на религиозната организация към другите конфесионални учения и организации, както и към държавата и обществото“. Сред теологичните области на изследването са посочени история на вероизповеданието, теория на културата, анализ на сакрални текстове, вероучение на религиозните традиции и религиозна апологетика, вътрешни правни норми на конфесията, методология на теологията и сравнително-теологични изследвания, учения за съотношението на вярата и разума и отношението към науката, осмисляне на проблемите на личността, актуалните проблеми на съвремието и историческия процес, изучаване на религиозния фактор в политиката, както и религиозните обреди и възпитание. От руската православна църква по-рано поясниха, че в религиозното висше образование вече окончателно са се формирали две направления – духовно образование за подготовка на свещенослужители и светско религиозно образование. Пример на православно светско висше учебно заведение са Православният Свети-Тихоновски хуманитарен университет и Руският православен университет. В редица светски ВУЗ-ове в Русия се появиха катедри по теология

Август върна оптимизма на хотелиерите

http://econ.bg/Новини/Август-върна-оптимизма-на-хотелиерите_l.a_i.700199_at.1.html

С 8,2% са се увеличили приходите от нощувки през август спрямо същия месец на предходната година, достигайки 259,4 млн. лв. Това става ясно от...

Подпалиха колата на бакалин в Хасково

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5041044



Колата на бакалин бе опожарена до магазина му на улица "Пещера" в Хасково. Возилото "Мицубиши" лумнало в 3,30 ч, уточниха от полицията.
Лекият автомобил на Метин Юсню е съсипан изцяло. Колата била паркирана близко до електрическо табло, което също е унищожено напълно. Така пък с часове без ток остана съседната къща на Мурай Себахтин.
Колата на бакалин бе опожарена до магазина му на улица "Пещера" в Хасково. Возилото "Мицубиши" лумнало в 3,30 ч, уточниха от полицията. Лекият автомобил на Метин Юсню е съсипан изцяло. Колата била паркирана близко до електрическо табло, което също е унищожено напълно. Така пък с часове без ток остана съседната къща на Мурай Себахтин.

Бостина и Соколовци поискаха от Стефан Сабрутев почистване на речното корито

http://www.cross.bg/sokolovtzi-sabrytev-sela-1483985.html

/КРОСС/Жителите на селата Бостина и Соколовци, разположени край река Бяла, поискаха да се почистват речните корита, за да не се страхуват от наводнение при всеки по-обилен валеж. Правена е подписка за решаването на този проблем и за възстановяването на паднали подпорни стени. Освен от занемарената инфраструктура на селските улици, те се жалват и от високата скорост, с която профучават автомобилите през главния път, минаващ през селата. Настояват поне за монтирането на камери. Намерил се и дарител в лицето на Николай Илчев, който предложил да финансира поставянето на камери, регистриращи пътните нарушения, но от МВР му отказали. Болките на хората бяха чути от кандидата за кмет на Смолян Стефан Сабрутев, кандидатите за общински съветници от БСП Милко Гавазов, Светослав Димитров, Румяна Кършелийска. Личният лекар не посещава Соколовци, общината не му е подсигурила помещение за прием на пациенти. Селото няма кадастрална карта, дори домовете са без номерация, а Захманска махала - без тротоари.Няма къде да спират колите до гробището при погребение. Гората край двете села е пълна с паднали дървета след природното бедствие. Бостина повдигна въпросите за водоема и лошото качество на питейната вода, читалището, превоза на дървен материал, липсата на улично осветление. „На тези проблеми, чието решаване е в кметските правомощия, ще им бъде обърнато сериозно внимание и ще бъдат предприети мерки", заяви Стефан Сабрутев пред избирателите на двете села

Убит е съветник на депутат от "Единна Русия" в Москва

http://news.ibox.bg/news/id_353814552

За по-малко от година това е вторият убит консултант на депутат от фракцията

Екстрадират българин в Индонезия, ръководил група за скиминг на банкомати

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5041050

Арестуван в Босна и Херцеговина българин ще бъде екстрадиран в Индонезия, където е обвинен за кражба на данните от банковите карти на стотици туристи, съобщава The Jakarta globe.
Николов е заподозрян, че ръководи група за скиминг на банкомати на индонезийския остров Бали. Той е бил арестуван в Босна на 7 февруари.
Арестуван в Босна и Херцеговина българин ще бъде екстрадиран в Индонезия, където е обвинен за кражба на данните от банковите карти на стотици туристи, съобщава The Jakarta globe. Николов е заподозрян, че ръководи група за скиминг на банкомати на индонезийския остров Бали. Той е бил арестуван в Босна на 7 февруари.

Ангела Меркел ще посети Турция в неделя

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/12/2626783_angela_merkel_shte_poseti_turciia_v_nedelia/?ref=rss


Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Турция в неделя, за да обсъди сигурността, бежанците и конфликта в Сирия, съобщи говорителят й Щефан Зайберт, цитиран от агенция "Ройтерс".

Визитата бе обявена два дни след двойната атака в Анкара, която уби поне 97 души.

Меркел коментира миналата седмица, че ЕС се нуждае от Турция, за да спре притока на бежанци, но подчерта твърдата си убеденост, че страната не бива да става част от съюза.

"Винаги съм била против членството им и все още е така, президентът Ердоган знае това", каза канцлерът пред обществената телевизия ARD.

"Трябва да обсъдим с Турция как да поделим тежестта, заяви тя. Това значи, че ще дадем пари и ще изпълним определени искания, например облекчаването на визовия режим."

Лечението на 3000 души с редки болести е поставено на карта

http://pik.bg/лечението-на-3000-души-с-редки-болести-е-поставено-на-карта-news415612.html

Лечението на 3000 души с редки болести е поставено на карта

40 млн. лв. очаква да спести здравната каса за тази година от разходите си за лекарства чрез задължителните отстъпки, които дават фирмите. Този механизъм за споделяне на финансовия риск е разпространен в цял свят. Определени групи заболявания, каквито са редките обаче, в другите страни, се финансират по различни правила.

Причината е, че те засягат много малко пациенти, но са изключително скъпи и автоматичното налагане на отстъпки крие риск от ограничаване на достъпа до тях. Тъй като темата е изключително актуална за нашата страна, решихме да представим как е решен въпросът по света. Европейският опит е обобщен в доклад нa Центъра за оценка на здравните технологии и Института за редки болести у нас. Той се нарича "Комплексен анализ на достъпа до лекарства сираци в България".

Над 3000 души са пациентите с редки болести у нас. За миналата година здравната каса е дала 72 млн. лв. за лечението им. Очакванията за тази са аналогични. С въвеждането на задължителните отстъпки от 10% обаче фирмите ще трябва да върнат около 7 млн. лв. в бюджета на касата. Според тях това ще влоши качеството на лечение на пациентите, защото ще се ограничи достъпа до лекарствата-сираци, тъй като те няма да могат да дават допълнителни количества пробно, както правят в момента или да спонсорират различни изследвания за пациентите си.

Това автоматично ще доведе до влошаване на състоянието на пациентите. Лечението след това пък ще се оскъпи и отново ще натовари бюджета на НЗОК. Затова от фармабранша настояват властите да приложат по-гъвкави механизми за отстъпки специално при редките болести, както е в цял свят. От 2006 до 2012 г. в 7 страни от ЕС са сключени 42 споразумения за споделяне на финансовия риск, сочат данните от доклада "Комплексен анализ на достъпа до лекарства сираци в България". Сред тях са както държави от Западна, така и от Източна Европа. Формите на договаряне обаче навсякъде са изключително гъвкави, а не налагат твърд налог от 10% (или 20 за т.г.), както се прие да е у нас.

В Белгия например от 2010 г. здравните власти договарят споразумения за споделяне на риска при иновативни лекарства, на които е отказано да се плащат от обществените фондове. Тоест там, ако фирмата сключи договор за отстъпки, тогава ще получи шанс за минимално реимбурсиране. Договорът се подписва между производителя и държавата. Споразумението предполага временно реимбурсиране на продукта за период до 3 г. със задължително събиране на доказателства за ефикасността му. След изтичането на този срок здравните власти преразглеждат становището. За 2 г. в Белгия са сключени 22 такива споразумения, като 4 от тях са били за лекарства-сираци. В тях има прогнозен бюджет за 3 г. При 100% изпълнение, 40% от всички разходи се покриват от производителя. При преразход до 150%, 60% се възстановяват от индустрията. При изразходване на 75% от планирания бюджет, производителят възстановя само 10% от тях.

В Англия и Уелс от 2009 г. здравните власти също прилагат схеми за достъп до иновативни терапии. Там съответният орган (NICE) разглежда предложението на фирмата за отстъпки и го оценя дали е целесъобразно и осъществимо. Приоритет имат лекарствата с незадоволени до момента здравни потребности, сред които са и редките болести. От 2009 до 2012 г. английските здравни власти са сключили 33 споразумения, като 8 от тях са за лекарства-сираци. Всички те са сключени на индивидуален принцип - при 5 от тях е постигната отстъпка, при едно - разходен лимит на пациент, при две - лимит за приложение на болен.

В Италия от 2006 г. лекарствената агенция AIFA предлага споразумения за споделяне на риска за иновативни лекарства. В тях уеб-регистри са основен елемент. Самите споразумения са два типа - при първите производителят възстановява пълните или част от разходите за лечение при липса на терапевтичен отговор. За 6 г. в Италия са сключени 15 споразумения за споделяне на риска за лекарства-сираци. При 8 от тях производителят възстановява разходите за лечение на пациентите без постигнат терапевтичен отговор. При останалите седем са приложени други стимули - ценова отстъпка или покриване на разходите за начална
терапия.

В Холандия здравните власти прилагат механизми за временно реимбурсиране със събиране на доказателства за лекарствата сираци. Самата терапия се реимбурсира чрез държавни субсидии в университетските болници. Производителят финансира постмаркетинг проучвания и регистри за събиране на доказателства за клиничната и разходната ефективност в реални условия. След 4 г. здравните власти взимат решение дали да реимбурсират медикамента. Общо 11 лекарства-сираци са включени в схеми за достъп със събиране на доказателства.

В Швеция се прилага един от най-либералните подходи за реимбурсирането на лекарства-сираци в Европа. За 7 г. властите са издали само едно отрицателно становище при 30 лекарства сираци. В 6 от случаите са приложени схеми за временно реимбурсиране със събиране на доказателства, които се оценяват след 2-3 г.

Основната цел пред споразуменията за споделяне на риска във Франция е контрол на преразхода. При лекарствата сираци има с годишен разход над И50 000 за пациент индустрията заплаща всеки преразход, ако иска реимбурсиране. В Германия е въведена възможността за ранна оценка на ползите, което да ускори достъпа на пациентите до тях. Лекарствата сираци са освободени от тази оценка, но при оборот от И50 млн. производителят представя реални доказателства за клиничната и разходната ефективност на продукта.

В България е нужно да се намерят гъвкави начини за управление на преразхода и споделяне на финансовия риск, се казва още в доклада. Според експертите, които са го изготвили, трябва да се сключват споразумения, които са консенсусни договори, а не се налагат едностранно от НЗОК. Всеки опит за налагане на едностранно решение, било то от страна на платеца или производителя, рефлектира върху достъпа на пациентите и качеството на тяхната терапия, обобщават специалистите.

ЕС иска властта да се вслушва в НПО сектора

За да се оптимизира организацията при грижата за пациентите с хемофилия, всяка държава членка трябва да има мултидисциплинарен подход към заболяването. Това се казва в Резолюцията CM/Res(2015)3 на ЕС от тази година. За да се приложи мултидисциплинарен подход в лечението, трябва да се създаде съвет, в който да влизат представители на здравните власти, лекарите, пациентите и финансиращите институции, се казва в резолюцията. Друг вариант е да създадат специални центрове за лечение.

Също така в резолюцията се казва, че във всяка държава членка количеството фактор 8 на човек трябва да бъде поне 3 международни единици. Решението дали да се използват нови или по-стари терапии трябва да е базирано на доказателства за безопасност и ефективност, а не само на разходите, препоръчва още ЕС.

Момчета снимат клип секунди преди да катастрофират фатално в тунел (18+)

http://europe.actualno.com/Momcheta-snimat-klip-sekundi-predi-da-katastrofirat-fatalno-v-tunel-18-news_500922.html

Видеото, което потресе Англия и се разпространи из целия свят. Тежка катастрофа с две млади момчета, които се забавляват, докато карат бързо, предизвика бурни реакции в медиите. Кайл и Майкъл - момчета на 20 и 21 години, заснели видео как карат бързо и се забавляват под звуците на силна музика. В един момент обаче нещо се обърква и двете момчета се удрят в стена пред тях като изходът от катастрофата е фатален. Двете семейства на загиналите момчета ИСКАТ видеото да бъде видяно от повече хора к

Прокуратурата във Варна започна разследване за каналджийство на сирийско семейство

http://varna.actualno.com/Prokuraturata-vyv-Varna-zapochna-razsledvane-za-kanaldjijstvo-na-sirijsko-semejstvo-news_500926.html

Под надзора и ръководството на Районната прокуратура във Варна е образувано досъдебно производство за превеждане през границата на България на мигранти - сирийско семейство с три малолетни деца. Разследването засега се води срещу неизвестен извършител за престъпление по член 280, ал. 2, т. 1 от Наказателния кодекс, информира БГНЕС.  В ТИР с хасковска регистрация, паркиран до хотел близо до централната гара във Варна, е открито сирийско семейство с три малолетни деца на възраст между 3 и 6

Пуснаха билетите за Детската Евровизия

http://music.actualno.com/Pusnaha-biletite-za-Detskata-Evrovizija-news_500927.html

От днес започна продажбата на билетите за концерта на Детска Евровизия 2015, който ще се проведе на 21-ви ноември в зала „Арена Армеец”. Шоуто ще бъде с начало в 19:30 часа. Цената на билетите е от 40, 45, 50 и 60 лева. Отстъпката за деца до 14 години е 50%. VIP билетите са на стойност 80 лева, със същата отстъпка за деца до 14 години. В продажба ще бъдат близо 8 000 билети, които могат да бъдат закупени в търговската мрежа на Eventim, онлайн на http://www.eventim.bg/en/tic

Горанов обеща по-високи заплати от 2016 г. на учителите, не дава на МВР

http://offnews.bg/news/n_1/n_571261.html

Със сигурност ще има увеличение на заплатите в средното образование още в началото на годината, заяви министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от агенция "Фокус". "Нямаме окончателен вариант на бюджета - това е ясно. В цялата бюджетна сфера за увеличение на доходите не е моментът да се говори. В някои сектори ще има нарастване. Отдавна сме поели ангажимента и ако смятаме за приоритет човешките ресурси, нормално е в системата на средното образование да има ръст на възнагражденията. Такъв ще има. Това не са тези 20 млн. лева, които обещахме за системата ", заяви Горанов. Въпросните 20 млн. щели да бъдат раздадени на учителите като еднократни премии. "Със сигурност увеличение на заплатите в средното образование ще има още в началото на годината. Вероятно ще има увеличение и в Министерството на труда и социалната политика за големите агенции - например Агенцията за социалното подпомагане, а защо не и в Агенцията по заетостта. Чувам от Ивайло Калфин, че има желание Главна инспекция по труда да има движение в тази посока. Със сигурност няма да имаме позиция за общо нарастване на заплатите в бюджетната сфера", допълни Горанов. Министърът смята, че само полицаите на улицата трябва да имат привилегията да се пенсионират рано и да получават по 20 заплати при пенсиониране. Останалите трябвало да са трета категория труд. МВР няма да получи исканите 21 млн. лв. за обезщетения на пенсионирани полицаи докато не направи тази реформа, категоричен бе Горанов.

Още райони във Варна остават без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=303618

Част от Цветния квартал ще остане без вода днес до 17 часа, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Вода до 19 часа няма да имат абонатите между улиците"Беласица", "Кракра", "Д-р Пискюлиев" и булевард "Христо Ботев".

Екстрадират българин в Индонезия, ръководил група за скиминг на банкомати

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5041038

Арестуван в Босна и Херцеговина българин ще бъде екстрадиран в Индонезия, където е обвинен за кражба на данните от банковите карти на стотици туристи, съобщава The Jakarta globe.
Николов е заподозрян, че ръководи група за скиминг на банкомати на индонезийския остров Бали. Той е бил арестуван в Босна на 7 февруари.
Арестуван в Босна и Херцеговина българин ще бъде екстрадиран в Индонезия, където е обвинен за кражба на данните от банковите карти на стотици туристи, съобщава The Jakarta globe. Николов е заподозрян, че ръководи група за скиминг на банкомати на индонезийския остров Бали. Той е бил арестуван в Босна на 7 февруари.

"Пан" разочарова с дебюта си в боксофиса

http://www.investor.bg/novini/346/a/pan-razocharova-s-debiuta-si-v-boksofisa-203945/

Лентата, разказваща историята на Питър Пан, се класира трета в Северна Америка

Восъчни фигури, но не съвсем (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/vosychni-figuri-no-ne-syvsem-video-6043670

Вижте какво става, когато восъчната фигура се окаже не съвсем восъчна и отвърне на прегръдката ти

Кой открадна политиката?

http://pik.bg/кой-открадна-политиката-news415609.html

Кой открадна политиката?

Политическото време тече различно от икономическото време. За един политически ден се случват милиони неща.. Очакванията от политическото време са да бъде ежедневно динамично, а по време на кампания да става турбулентно и това да се усеща с политическите сетива и от избиратели, и от политици. Или поне така е на теория, която вече наподобява бежанец -  сблъсква се на пух и прах в границите на българската действителност и няма никакво желание да влезе в страната.

Няма нужда за пореден път да се казва, че кампания няма. Говорещите глави от екрана вече дадоха присъдата си. Усещането обаче, че изборите си вървят като влак на БДЖ, бавно, протяжно и скучно е много силно. Липсата на ярки тези, смели предложения, които да градят нова градска утопия за пред избирателя липсва до такава степен, че единствено оскиморонът „разследващият контрабанда на алкохол и наркотрафик” Волен Сидеров може да ни събуди в дъждовния предизборен уикенд. Главният въпрос е защо това е така? Кой или какво се е наместило като анимационния герой Гринч, който открадна Коледата и посегна на политиката?

Изборите до дупка създадоха черна дупка в политическата атмосфера в страната. Изтощаването е повсеместно, а партиите не съумяват да излъчат запомнящи се кандидати. Централите и щабовете по места са се фокусирали предимно върху технологията на изборите и дебатите за идеи, каузи и визии липсват или се водят „на по чашка”. Избирателите също се измориха. Дилемата за кого да гласува година след година, а понякога и повече от веднъж в годината, се явява странична за българина. Съзнанието е обсебено с математически алгоритъм как заплатата да стигне за всичко и дали този път да е „имитация на продукт” или кашкавал. Вотът за местна власт е безплътен и за партиите, в които вече се заговори за президентските избори догодина, а и съобразяването на част от кандидатите беше правено паралелно с преценката за кандидат за държавен глава.

Рефлексиите за излъчване на политическо представителство са тотално приспани. Най-характерна е реакцията във Фейсбук за стилистиката на кандидатите по техните плакати. Анти биг брадър елитът у нас охотно се присмя на хората от предизборните постери, че дори и не помисли за секунда да чуе какво те имат да кажат. Анализът е по картинка. И това щеше да е наистина жалко, ако те имаха какво да кажат.

ГЕРБ все още се държат сякаш премиерът ще им спечели изборите. Което е културологично иманентно за партията – там е един за всички и всички за един. Въпросът доколко „видимите резултати” са качествени, смислени, дали са целесъобразни и икономически ефективни не се задава, защото е достатъчно да гледаме все по-странния тен на премиера. С ГЕРБ започна част от разпада на политиката в смисъла на класическото разбиране за ляво и дясно и свързаните с тях публични политики. Борисов се държи като ляв популист, докато самоидентификацията на гласуващите е дясна. Макар и най-силната в момента, партията на Борисов отбелязва поредица от отръпване на гласоподаватели и тази тенденция ще се запази. Местните избори ще са от значение за Борисов, който очаквано ще реализира промени в кабинета след местния вот на 25 октомври.

БСП удари в камък с реализирането на плана си за смяна на модела, въпреки че на предсрочните избори през 2013 г. успя да убеди избирателите в това и в момента ще им е много трудно да предложат същата теза. Донякъде обаче те са единствената партия, която все още се занимава с политиката в класическите й направления– както членската маса на партията, така и водещите й политици и кандидати продължават да се вълнуват от политическото – от геополитика до проблемите на детските площадки. Социалистите тестват модели за инжектиране на лява визия за десните теми като патриотизъм и нация. Дали експериментът е успешен ще се разбере на 25 октомври.

Реформаторският блок са най-заплашени от местните избори, тъй като те ще трябва да бранят позициите си в централната власт. Най-силните им послания и кандидати са с отчетлив либерален вкус. Оставяйки настрана изключително странните им коалиции по места и които противоречат на декларираните им принципи, драмата им идва от невъзможността да постигнат консенсус в рамките на блока. Реформаторите са в неудобната позиция на щит, който да поеме атаката от недоволството от правителството.

ДПС ще продължи да расте и на тези избори. От политологична гледна точка, техните кандидати са най-умели в изразяването на либералната реторика, за което се инвестират много средства. И дотолкова с либералното. Целта на партията на Местан е да стане единствен електорален блюстител на малцинствата и то само етническите.

Останалите партии съдържат някакъв елемент на идеология само в наименованията си и то не при всички. Потенциалът на двете партии-телевизии е силно ограничен по краищата на България, но не трябва да се подценява. Клоновете на БСП агрегират разочарования електорат на левицата, но идеологическата им безтелесност ще ги превърне в трансцедентални спътници на мнозинствата на ГЕРБ по места – няма да носят отговорност, ще се размият в общото, но парчета от баницата ще ги задоволи.

И така, нека се върнем на въпроса кой открадна политиката или защо вече по същество политически тези липсват. Политическият философ Колин Крауч го описва блестящо:  „Ние отидохме отвъд идеята за управление чрез народа, за да поставим под въпрос управлението изобщо” и продължава „Колкото повече държавни функции биват договаряни с подизпълнители от частния сектор, толкова повече държавата започва да губи компетентност за извършване на неща, с които преди много добре се е справяла”.

България е пропита от кронизъм и непотизъм, но не такива, каквито ги разбират идеолозите на свободния пазар. Те идват по сечение на прослойката от функционално бедните, от прекариата или от малко останалите у нас, произвеждащи нещо с наемния си или друг труд. Няма политически естаблишмънт вече. Има икономически такъв. Местните феодали са най-заинтересовани от провеждането на кампания и те го правят тихо, спокойно и сигурно. Местните феодали са такива, защото властта им прехвърля всичките си основни функции на фирми, които не са само организация, а концентрация на власт. От парното, през водата до бездомните кучета – всичко е в ръцете на осъществяващите услуги със съмнителна стойност, с огромни печалби от наше име, без да имат политически мандат. Та, така. Политиката беше открадната през прехода от мнимите компании, таксуващи ни ежемесечно. Логично, те не се интересуват от кампании. Напротив, те ги притесняват. Защото носят заряд за някаква промяна. Ясно е кой има интерес да няма кампания. И е ясно кой и как открадна политиката, капитализира я и в момента очаква продължение на охотното си съществуване.

Ако в анимационното филмче все пак Гринч помъдрява, българският Гринч едва ли ще може да преживее този катарзис. Остава да видим доколко все пак сетивата ни ще успеят да усетят полъх на промяна.

Вдигнаха паметник на Бай Ганьо в казанлъшко село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5041030

Казанлъшкото село Енина се сдоби с два нови паметника, вдигнати със спонсорството на бизнесмена Добромир Гущеров. В центъра на селото вече се извисява мраморен Бай Ганьо качен на магаре, заедно с дисагите с розово масло. З-тонния монумент е изработен от двама казанлъчани - склуптора Иван Колев и каменоделеца Стефан Кавалов.
Казанлъшкото село Енина се сдоби с два нови паметника, вдигнати със спонсорството на бизнесмена Добромир Гущеров. В центъра на селото вече се извисява мраморен Бай Ганьо качен на магаре, заедно с дисагите с розово масло. З-тонния монумент е изработен от двама казанлъчани - склуптора Иван Колев и каменоделеца Стефан Кавалов.

Освобождават синовете на Хосни Мубарак

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5041034

Египетският съд в понеделник е взел решение да освободи двамата синове на сваления президент Хосни Мубарак, осъдени на до три години затвор за корупция, съобщава АФП.
Съдът е заповядал освобождаването на Алаа и Гамал Мубарак, след като е взел предвид времето, което са прекарали зад решетките след арестите им през 2011 година.
Египетският съд в понеделник е взел решение да освободи двамата синове на сваления президент Хосни Мубарак, осъдени на до три години затвор за корупция, съобщава АФП. Съдът е заповядал освобождаването на Алаа и Гамал Мубарак, след като е взел предвид времето, което са прекарали зад решетките след арестите им през 2011 година.

Освобождават синовете на Хосни Мубарак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5041026

Египетският съд в понеделник е взел решение да освободи двамата синове на сваления президент Хосни Мубарак, осъдени на до три години затвор за корупция, съобщава АФП.
Съдът е заповядал освобождаването на Алаа и Гамал Мубарак, след като е взел предвид времето, което са прекарали зад решетките след арестите им през 2011 година.
Египетският съд в понеделник е взел решение да освободи двамата синове на сваления президент Хосни Мубарак, осъдени на до три години затвор за корупция, съобщава АФП. Съдът е заповядал освобождаването на Алаа и Гамал Мубарак, след като е взел предвид времето, което са прекарали зад решетките след арестите им през 2011 година.

65-годишен убит в апартамента си в "Люлин"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5041028

65-годишен мъж от столичния кв.
65-годишен мъж от столичния кв. "Люлин" е открит мъртъв в апартамента си в неделя, съобщават от МВР. След сигнал на 112 на мястото пристигнали екипи на полицията и Бърза помощ. При огледа е открита рана на главата на възрастния мъж.  Проверява се с кого е била жертвата в събота и неделя. Разпитват се негови близки.

В Москва откриват филиала на "Ермитаж"

http://www.cross.bg/ermitazh-izkystvo-predstaveni-1483988.html

/КРОСС/ Про­ектът ще се реа­ли­зира към 2022 година. Пре­дви­жда се сгра­дата на музей­ния център „Москва-​Ермитаж" да бъде постро­ена в района на бившия ЗИЛ по про­ект на аме­ри­кан­ския архи­тект Хани Рашид (архи­тек­турно бюро Asymptote), с който Ерми­таж вече има опит в рам­ките на про­екта „Ермитаж-​Гугенхайм". Про­ектът се финан­сира от рус­ката стро­и­телна компа­ния ЛСР, съобщава "Русия Днес". От своя страна „Ерми­таж" ще се заеме с реа­ли­зи­ране на музейни про­екти, чиято цел е да пред­ставя в Москва съвременно изку­ство. Става дума за пъту­ващи западни изложби и обра­зо­ва­телни програми, както и за про­екти на „Ерми­таж", пред­ста­вени напри­мер на Венеци­ан­ското бие­нале. Освен това се пре­дви­жда да бъдат пред­ста­вени твор­бите на импре­си­о­ни­стите Шчу­кин и Моро­зов

Азерите ни се заканиха: Минимумът е точка в София

http://petel.bg/Azerite-ni-se-zakaniha--Minimumat-e-tochka-v-Sofiya__130193

Загубите на националния ни отбор по футбол в последните европейски квалификации и трагичното представяне накараха дори последния ни...

Холандците, задържани за тероризъм у нас, искат да ги съдят в родината им

http://petel.bg/Holandtsite--zadarzhani-za-terorizam-u-nas--iskat-da-gi-sadyat-v-rodinata-im__130196

Снимка: "24 часа" Заловените и задържаните на ГКПП Капитан Андреево трима холандски граждани от арабски произход искат правосъдие в...

Григор Димитров продължава да губи позиции в ранглистата

http://www.moreto.net/novini.php?n=303599

Григор Димитров продължава отстъплението си в световната ранглиста. Най-добрият български тенисист загуби още една позиция през последните седем дни и вече заема 22-ото място с актив от 1555 точки. През миналата седмица той взе участие на турнира от категория "АТП 500" в Токио, но отпадна още в първия кръг от французина Беноа Пер, който след това стигна до финала.

Първи спад на износа от 9 месеца

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pyrvi-spad-na-iznosa-ot-9-meseca-203944/

Понижението през август се дължи на срива на експорта за страните извън ЕС, който е първият двуфицрен от 13 месеца насам

Данъкът върху селските градини няма да е рентабилен според асоциация

http://news.ibox.bg/news/id_173407054

Мярката е насочена срещу спекулантите, но ще удари живеещите на село възрастни хора

Борисов не се разграничи от плана за одържавяване на американски инвестиции

http://www.mediapool.bg/borisov-ne-se-razgranichi-ot-plana-za-odarzhavyavane-na-amerikanski-investitsii-news240344.html

Въпреки критиките на най-големите енергийни компании, премиерът Бойко Борисов не се разграничи от плана на работодателските организации за одържавяване и последваща препродажба на двете американски топлоцентрали. В изказване пред представители на американски компании, министър-председателят даде ясно да се разбере, че се интересува преди всичко от това да няма антиправителствени протести като тези през февруари 2013 г. срещу цените на тока, когато подаде оставката на първия си кабинет. Сега начело на протестните акции обаче не са хора като Бисер Миланов – Петното и Николай Бареков, а четирите национално представителни работодателски организации, срещу чиито предложения се обявиха техни членове. На дискусия за регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси, организирана в понеделник от Американската търговска камара в България по повод 20-годишнината й, Борисов обеща в скоро време разкрития на корупционни схеми в енергетиката, с които ще излезе спецзвеното между прокуратурата и ДАНС. Гледайте и моя проблем, защото това отива електромера на всеки български гражданин В отговор на упрека на Американската камара, че се вслушва в социалистическите призиви на български бизнес организации за експроприация, премиерът заяви: "Не трябва да гледате само вашата страна. Гледайте и моя проблем, защото това отива електромера на всеки български гражданин и когато не сме безкрайно прозрачни, ясни и точни, възникват съмнения. Затова именно казах, няма хубава корупция, няма хубави нарушения, просто трябва да бъдем към всички еднакви". "Ние сме едно, ние сме приятели, иначе нямаше да си позволя да говоря по този начин. Признали сме военното крило на "Хисбула" за терористична организация, спираме руски самолети над морето и ако това не са ни партньорите, кои ще са?", заяви премиерът пред представители на американското правителство и бизнес. Прескачайки от тема в тема и смесвайки бизнес отношения, търговски договори, цени, двустранни и многостранни политически отношения и геополитика, Бойко Борисов говори с назидателен тон на САЩ – да се поучат на финансова дисциплина от България или от отношението на ЕС към страната. Коментирайки американски инвестиции у нас, той непрекъснато даваше пример със спрените руски енергийни проекти "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене" и последвалото арбитражно дело за "Белене", обяснявайки, че е "по-добре да ме осъдят или да осъдим", отколкото такива проекти да продължат. От "Уестингхаус" се иска това, което всъщност са направили американските централи Бойко Борисов говори за провалените намерения за строеж на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" по технология на американската "Уестингхаус". "Уестингхаус" е сериозна компания и се надявам да дойде да строи в България при условия, при които се строи в една европейска държава, с ясен план колко струва, кога ще се избие инвестицията, колко ще струва произведената енергия, кой го финансира, кои реактори ще заложим. Тогава вече, Род, ще седнем на масата и ще го обсъдим", обърна се Борисов на първо име към посланика на САЩ в България Родерик Мур. "Няма да идват при мен с меморандумче, което не се знае след 10 години какво ще бъде. Тук и Американската търговска камара има своята вина. Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството. Не ви се меся", каза премиерът. По думите му, когато има проблем с руски проект, България действала незабавно. "За АЕЦ "Белене" сме вече в съдилищата. Когато има проблем тук, си затрайваме. Защо? Българо-американските отношение са морал. Важно е всичко да е наред, не само бизнесът. Тук е и политика, геостратегия, както казахме. Не е само да изкараме един или сто долара, а българите да повярват, че избраният път е верен, да сме убедени, защото нашият регион влиза от война на война. Войните не свършват така. Като има мач между Албания и Сърбия, повече участие има полицията и жандармерията, отколкото футболът. Проблемите не свършват толкова бързо, колкото ни се иска", продължи Борисов. В ход на дискусията директорът на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян му напомни, че това, което иска от "Уестингхаус" всъщност е такъв тип дългосрочен договор, каквито са сключени с "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" и чието разтрогване се иска сега от работодателските организации. Премиерът избегна конкретен отговор, но коментира само, че като има протести за цените на тока, не викат срещу друг, а, "викат долу Бойко". Борисов пожела една ескадрила бойни самолети от САЩ Запитан от бившия външен министър Соломон Паси кои са петте неща, които България иска от САЩ, най-мощната държава в света, Борисов обяви, че иска "една ескадрила" бойни самолети. За останалите желания препрати да кажат министрите му. Още в началото на словото си, започнало след изказването на временния посланик Род Мур за необходимостта от върховенство на закона в България, Бойко Борисов мина в настъпление, като настоя САЩ да свалят визите за българския бизнес. "Толерираме американския бизнес и когато не е за толериране" "Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме. Полагаме огромни усилия за подпомагаме на българо-американския бизнес", заяви Борисов. После сравни, че за да отиде българският бизнес в САЩ, трябва да се мине през много неща, "докато Гърция няма проблеми с това". "Гърците имат тази привилегия, България не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО? Много бих искал на следващия рожден ден на Американската търговска камара да се поздравим с един такъв напредък в българо-американските отношения", добави премиерът. Той посочи, че САЩ може да се поучат от финансовия министър Владислав Горанов, защото "ако ние направим такъв дълг като вашия, днешното мероприятие няма да го има" и обясни колко сме дисциплинирани финансово, какви усилия се полагат за спиране на контрабандата и събиране на максимално приходи в бюджета. Също така благодари на Европейския съюз и допусна, че "може би отношението на ЕС към България трябва да е пример за отношение на САЩ към страната ни". Пореден призив за върховенство на закона Преди това временно управляващият посолството на САЩ у нас Родерик Мур заяви, че американските компании искат да видят справедливост от съдилищата, безпристрастност, бърза реакция и предвидимост в правния пейзаж. "Нещата в България са добри, но могат за бъдат много по-добри, ако се засили върховенството на закона. Когато анализирам предизвикателствата, всяко от тях е свързано с върховенството на закона и мисля, че ние бихме помогнали за подобряване на бизнес средата", каза дипломатът. Той отбеляза още, че САЩ насочват към България десетки милиони долари всяка година, а с подписването на Трансатлантическото търговско споразумение между ЕС и САЩ "ще говорим за милиарди долари". Най-важното на микроравнище е, че хиляди българи сега работят за американски компании и получават добър опит от тази работа, допълни Родерик Мур. За корупцията – в минало време В отговор на поредните призиви за върховенство на закона, премиерът Борисов каза, че се полагат големи усилия и спомена промените в конституцията за съдебната власт. "До 1990 година махалото беше в единия край и човек можеше да бъде осъден за неправилно дишане, а сега е в другия край. Може би трябва да остане там, докато партиите покажат, че процесите на демокрацията са необратими", заяви Борисов, без да е ясно какво точно иска да каже. Освен това той се изказа за корупцията в минало време. "Контрабандата генерираше най-голямата корупция", посочи премиерът и се впусна в познатите обяснения за събраните от 2.3 млрд. лв. в бюджета от мерките срещу контрабандата. Той уточни, че звената, които се борят с корупцията са тихи, безмълвни. "Скоро в енергетиката ще чуете, така, както и в други места. Няма хубава и лоша корупция. За всички един аршин - който е сгрешил, ще си понесе отговорност. Имаме и волята, и желанието, а това ще доведе много повече инвеститори в България", увери той. Митов: Трансатлантическото търговско споразумение е полезно за всички Външният министър Даниел Митов от своя страна посочи, че "трябва да убедим гражданите си, че Трансатлантическото търговско споразумение между ЕС и САЩ е полезно за всички хора от двете страни на океана". "Ние сме общност, която е стъпила на единен ценностен избор и това се случва през заздравяването на трансатлантическата връзка. Има обаче силно желание тази връзка да бъде скъсана или поне подкопана. В този смисъл подготовката на Трансатлантическото търговско споразумение между ЕС и САЩ има огромна роля", каза Митов. В събота в много градове в Европа се проведоха протестни шествия срещу споразумението. Малки фирми правят основния износ за САЩ Кенет Хаят, зам.-секретар по международна търговия към Търговския департамент на САЩ, каза, че трансатлантическото споразумение ще помогне на малките и средните предприятия, като се подобрят регулаторните изисквания, които са много трудни за тях, за разлика от големите компании, които имат екипи от юристи. Хаят съобщи, че 87 на сто от износителите от България за САЩ са малки фирми, като 40 на сто от обема на експорта от страната ни към САЩ се формира от малки и средни предприятия. Той цитира данни, според които българският износ в САЩ е увеличен 90 пъти през последните 20 години. Американските инвестиции у нас също бележат ръст, като през 1996 г. те са били 17.2 млн. долара, а през 2014 г. - 1.8 млрд. долара, което е ръст от 10 000 процента, каза Хаят. Кенет Хаят отбеляза, че страната ни е ценен член на НАТО, а от търговска гледна точка има потенциал за развитие на двустранните отношения. За България нашите възгледи са постигане на пълния икономически потенциал, продължаване на напредъка, подобряване на инвестиционния климат, заяви Хаят.

Борисов поучи САЩ да вземат пример от Горанов и ЕС

http://www.mediapool.bg/borisov-pouchi-sasht-da-vzemat-primer-ot-goranov-i-es-news240344.html

Премиерът Бойко Борисов изнесе поучителна лекция за американския бизнес и за управлението на финансите на САЩ по време на дискусия за регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси, организирана в понеделник от Американската търговска камара в България по повод 20-годишнината й. В слово, в което прескачаше от тема в тема, Борисов посочи, че САЩ може да се поучат от финансовия министър Владислав Горанов, защото "ако ние направим такъв дълг като вашия, днешното мероприятие няма да го има" и обясни колко сме дисциплинирани финансово, какви усилия се полагат за спиране на контрабандата и събиране на максимално приходи в бюджета. Той обеща скорошни разкрития за корупционни схеми в енергетиката. Също така благодари на Европейския съюз и допусна, че "може би отношението на ЕС към България трябва да е пример за отношение на САЩ към страната ни" и призова за това България да може да прави бизнес в САЩ без визи. "Толерираме американския бизнес и когато не е за толериране" "Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме. Полагаме огромни усилия за подпомагаме на българо-американския бизнес", заяви още Борисов. После сравни, че за да отиде българският бизнес в САЩ, трябва да се мине през много неща, "докато Гърция няма проблеми с това". "Гърците имат тази привилегия, България не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО? Много бих искал на следващия рожден ден на Американската търговска камара да се поздравим с един такъв напредък в българо-американските отношения", добави премиерът. "Уестингхаус" да дойдели със сериозен план, а не меморандумче После почти нахока американския бизнес, започвайки да говори за провалените намерения за строеж на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" по технология на американската "Уестингхаус". "Уестингхаус" е сериозна компания и се надявам да дойде да строи в България при условия, при които се строи в една европейска държава, с ясен план колко струва, кога ще се избие инвестицията, колко ще струва произведената енергия, кой го финансира, кои реактори ще заложим. Тогава вече, Род, ще седнем на масата и ще го обсъдим", обърна се Борисов на първо име към посланика на САЩ в България Родерик Мур. "Няма да идват при мен с меморандумче, което не се знае след 10 години какво ще бъде. Тук и Американската търговска камара има своята вина. Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството. Не ви се меся", каза премиерът. и сравни, че когато има проблем с руски проект България действа незабавно. "За АЕЦ "Белене" сме вече в съдилищата. Когато има проблем тук, си затрайваме. Защо? Българо-американските отношение са морал. Важно е всичко да е наред, не само бизнеса. Тук е и политика, геостратегия както казахме. Не е само да изкараме един или сто долара, а българите да повярват, че избраният път е верен, да сме убедени, защото нашия регион влиза от война на война", продължи лекцията си Борисов. После зачекна темата с проблемите в енергетиката и цените на тока. "Не трябва да гледате само вашата страна (явно имайки предвид дейността на т.нар. американски ТЕЦ – б. ред.) , гледайте и моя проблем. Това отива на електромера на всеки българин гражданин, когато не сме достатъчно прозрачни и точни възникват съмнение. Няма хубава корупция, хубави нарушения", заяви Борисов. Пореден призив за върховенство на закона Преди това Родерик Мур, заяви, че американските компании искат да видят справедливост от съдилищата, безпристрастност, бърза реакция и предвидимост в правния пейзаж. "Нещата в България са добри, но могат за бъдат много по-добри, ако се засили върховенството на закона. Когато анализирам предизвикателствата, всяко от тях е свързано с върховенството на закона и мисля, че ние бихме помогнали за подобряване на бизнес средата", каза дипломатът. Той отбеляза още, че САЩ насочват към България десетки милиони долари всяка година, а с подписването на  Трансатлантическото търговско споразумение между ЕС и САЩ "ще говорим за милиарди долари". Най-важното на микроравнище е, че хиляди българи сега работят за американски компании и получават добър опит от тази работа, допълни Родерик Мур. Митов: Трансатлантическото търговско споразумение е полезно за всички Външният министър Даниел Митов от своя страна посочи, че "трябва да убедим гражданите си, че Трансатлантическото търговско споразумение между ЕС и САЩ  е полезно за всички хора от двете страни на океана". "Ние сме общност, която е стъпила на единен ценностен избор и това се случва през заздравяването на трансатлантическата връзка. Има обаче силно желание тази връзка да бъде скъсана или поне подкопана. В този смисъл подготовката на Трансатлантическото търговско споразумение между ЕС и САЩ има огромна роля", каза Митов. В събота в много градове в Европа се проведоха протестни шествия срещу споразумението. Малки фирми правят основния износ за САЩ Кенет Хаят, зам.-секретар по международна търговия към Търговския департамент на САЩ, каза, че трансатлантическото споразумение ще помогне на малките и средните предприятия, като се подобрят регулаторните изисквания, които са много трудни за тях, за разлика от големите компании, които имат екипи от юристи. Хаят съобщи, че 87 на сто от износителите от България за САЩ са малки фирми, като 40 на сто от обема на експорта от страната ни към САЩ се формира от малки и средни предприятия. Той цитира данни, според които българският износ в САЩ е увеличен 90 пъти през последните 20 години. Американските инвестиции у нас също бележат ръст, като през 1996 г. те са били 17.2 млн. долара, а през 2014 г. - 1.8 млрд. долара, което е ръст от 10 000 процента, каза Хаят. Кенет Хаят отбеляза, че страната ни е ценен член на НАТО, а от търговска гледна точка има потенциал за развитие на двустранните отношения. За България нашите възгледи са постигане на пълния икономически потенциал, продължаване на напредъка, подобряване на инвестиционния климат, заяви Хаят. Очаквайте подробности

Влюбен предложи брак от манежа в цирка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5039287

Романтично предложение за брак и любовен дует, изпълнен на живо от Драгомир Драганов и Силвия Кацарова, разплакаха публиката на национален цирк “София”.
Навръх премиерата на новия сезон в събота момче коленичи на манежа с пръстен в ръка. Младежът купил два билета за цирк същата сутрин и попитал дали може да предложи брак на приятелката си по
Романтично предложение за брак и любовен дует, изпълнен на живо от Драгомир Драганов и Силвия Кацарова, разплакаха публиката на национален цирк “София”. Навръх премиерата на новия сезон в събота момче коленичи на манежа с пръстен в ръка. Младежът купил два билета за цирк същата сутрин и попитал дали може да предложи брак на приятелката си по

До края на деня Цацаров решава за имунитета на Сидеров

http://www.bnews.bg/article-142504

"Тук не става дума за заплашване, а за приложение на закона. Моята работа е да приложа закона такъв, какъвто е. Някой е заплашвал - това му е елемент от поведението".

Лидерът на "Ислямска държава" не е бил в ударения конвой

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5041006

Лидерът на „Ислямска държава
Лидерът на „Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади вероятно не е бил в конвоя, поразен от въздушни удари в Ирак близо до сирийската граница в неделя. Това обявиха високопоставени представители на иракските сили за сигурност, цитирани от „Ройтерс". „След оценихме цялата информация, която получихме от нашите източници, по-вероятно е конвоят,

Сирийската армия, подкрепяна от руски самолети, жъне успехи

http://www.cross.bg/byntovnitzite-chast-nabyda-1483983.html

/КРОСС/Сирийската правителствена армия и техни съюзници, подкрепяни от руски бойни самолети, продължават да жънат успехи след предприетата офанзива срещу бунтовниците, обявиха активисти, цитирани от Ройтерс. Руски самолети са провели най-малко 20 въздушни атаки над град Кафр Набуда в провинция Хама, Западна Сирия, стотици снаряди удариха района, докато сирийската армия и бойци от „Хизбула" превзеха част от него, отбелязват от Сирийския център за наблюдение на човешките права. През последните дни лоялните на президента Башар Асад сили си върнаха територия, която се намира до окупираната от правителството крайбрежна земя на запад благодарение на руската интервенция. Така е спряно настъплението на бунтовниците от по-рано тази година. Проправителствени сили, включително ливанската групировка „Хизбула", превзеха южната част на Кафр Набуда, допълват от центъра, подчертавайки, че десетки бунтовници са убити и ранени при боевете, артилерийския обстрел и при въздушните атаки. Това са най-тежките битки в северната част на Хама от началото на съвместните операции, започнали преди няколко дни между руските ВКС и сирийските войски, поясняват от центъра. Превземането на Кафр Набуда ще доближи правителствените сили до контролирани от бунтовниците позиции по основната магистрала, която свързва основните сирийски градове. „Градът е много важен и стратегически", заключиха активистите

РПЦ подкрепя идеята за забрана за влизане в Русия на активисти от ЛГБТ

http://www.cross.bg/lgbt-rysiya-vlizane-1483987.html

/КРОСС/ Депутатът от Законодателното събрание на Санкт Петербург Виталий Милонов изпрати до руския външен министър Сергей Лавров искане с призив да бъде забранен достъпът в Русия на активисти от ЛГБТ движението от САЩ в качеството на отговор на предложението на американските конгресмени да забранят влизането в страната на обявилите се срещу активната дейност на ЛГБТ общността чужденци. Конгресът на САЩ разглежда законопроект, който ще позволи въвеждането на нови санкции срещу чужденци, в това число и срещу руски граждани. Актът подразбира забрана за влизане в САЩ на чужди граждани, които според заявление на автора на законопроекта Дейвид Чичелин, пречат на представителите на сексуалните малцинства да реализират правата си. „Страната ни не само има правото, но и просто е длъжна да провежда независима културна политика, явяваща се алтернатива на световния диктат на нравствения упадък, идващ от противоположния бряг на Атлантическия океан“, пише в писмото си Милонов. Инициативата на депутата е подкрепена от Руската православна църква. Ръководителят на синодалния Отдел по взаимоотношенията на Църквата и обществото протойерей Всеволод Чаплин заяви, че за забраната за влизане в страната на пропагандистите на ЛГБТ в Русия е трябвало да се говори още по-рано.

Силите на Асад и руската авиация започнаха ново настъпление в Сирия

http://www.mediapool.bg/silite-na-asad-i-ruskata-aviatsiya-zapochnaha-novo-nastaplenie-v-siriya-news240343.html

Сирийската армия и съюзнически сили, подкрепени от руски военни самолети, започнаха в понеделник ново настъпление срещу бунтовнически групировки, като страната е арена на най-ожесточените боеве от близо седмица, съобщи Ройтерс. Руски самолети нанесоха най-малко 30 въздушни удара в селището Кафр Набуда, в централната западна провинция Хама, а сирийската армия и бойци на ливанското движение Хизбула обстрелваха същата зона с артилерия. Лоялните на президента Башар Асад сили превзеха през последните дни територия, близо до средиземноморското крайбрежие, благодарение на руската намеса. В понеделник те установиха контрол над южната част на Кафр Набуда. Превземането на това селище би приближило правителствените сили до контролираните от бунтовници позиции по главната магистрала, която свързва най-големите градове в Сирия - Алепо, Хомс и Дамаск. Москва твърди, че кампанията й в Сирия е насочена срещу "Ислямска държава", но повечето въздушни удари поразиха цели на опозиционните групи срещу президента Башар Асад, някои от които са подкрепяни от САЩ. От Сирийския център за наблюдение на правата на човека съобщиха, че боевете в понеделник са най-ожесточени от началото на кампанията на правителствените сили и руската авиация. Според организацията са убити и ранени десетки бунтовници. В неделя напредна сирийската армия, подкрепяна от съюзническа ливанска милиция, напредна в западна Сирия след тежките руски въздушни удари в зоните около главното шосе, свързващо Дамаск и Алепо през Хомс и Хама. След ожесточени сражения си сирийските военни и бойците от Хизбула превзеха Тал Скик, планински район в провинция Идлиб близо до позиции на бунтовниците по протежение на шосето. Сирийската агенция САНА също съобщи, че Тал Скик вече е под контрола на сирийската армия след "мащабна сухопътна военна операция, подкрепена от руски въздушни удари срещу терористични организации” в района. Според агенцията по време на офанзивата са били унищожени оръжия, муниции и техника, а 50 бойци на противника са били убити при въздушните удари.

Стефан Цанков, председател на Агенцията за метрологичен и технически надзор: Вкарваме в регистър 1,5 млн. рискови съоръжения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5040821

- Господин Цанков, готов ли е онлайн регистърът на асансьорите?
- На финалната права сме и съвсем скоро ще направим официално представяне. Има първа стъпка на заработване, следва попълване на информация и реалното вкарване на всички съоръжения.
- Какви съоръжения ще се регистрират?
- Ще осигурим информация за всички съоръжения с повишена опасност
- Господин Цанков, готов ли е онлайн регистърът на асансьорите? - На финалната права сме и съвсем скоро ще направим официално представяне. Има първа стъпка на заработване, следва попълване на информация и реалното вкарване на всички съоръжения. - Какви съоръжения ще се регистрират? - Ще осигурим информация за всички съоръжения с повишена опасност

Константин Маджаров: Георги Титюков е най-подготвеният за управлението

http://pik.bg/константин-маджаров-георги-титюков-е-най-подготвеният-за-управлението-news415597.html

Константин Маджаров: Георги Титюков е най-подготвеният за управлението

Георги Титюков има много опит в административните дела и в управлението. Докато много хора стават кметове (или искат да станат такива ) и после започват да се учат, то той дори и с огромния си умствен и нравствен потенциал и огромния опит, натрупан в общинските дела, остава скромен и работлив. Феноменалното при него е, че той не престава да се учи и да трупа опит. Аз много уважавам това качество и твърдя, че човек, който престане да се учи, е остарял. Т

ой говори с обикновените хора. Не само по време на избори. Той прави това през целия си мандат – независимо дали е районен кмет или заместник-кмет в общината. За мен това е изключително ценно качество.“, това заяви Константин Маджаров,президент на Национална асоциация за трансфер на технологии и Регионална лозаро-винарска камара "Тракия" в подкрепа на кандидата за кмет на район „Централен“ и водач на листата за общински съветници на „Кауза Пловдив“  Георги Титюков.

Спешно разчистват коритото на река Чая

http://pik.bg/спешно-разчистват-коритото-на-река-чая-news415598.html

Спешно разчистват коритото на река Чая

В Асеновград започва аварийно разчистване на коритото на река Чая, съобщи временно изпълняващият длъжността кмет на общината Пламен Йончев.

Спешните мерки са разпоредени заради избуялата растителност в централната градска зона и опасността от наводнения.

За акцията от общинският бюджет са отпуснати над 22 хиляди лева.

По думите на Йончев все още е блокирано финансирането на проекта на община Асеновград за цялостната рехабилитация на коритото на река Чая в градската регулация, който е на стойност пет милиона лева.

 

Давутоглу: ИД стои зад атентата в Анкара

http://frognews.bg/news_99643/Davutoglu-ID-stoi-zad-atentata-v-Ankara/

Джихадистката групировка "Ислямска държава" е основният заподозрян за самоубийствените атентати в Анкара, при които загинаха най-малко 97 души, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от Ройтерс.

Мария Габриел: Благоевград е град на бъдещето, благодарение на д-р Атанас Камбитов

http://pik.bg/мария-габриел-благоевград-е-град-на-бъдещето-благодарение-на-д-р-атанас-камбитов-news415593.html

Мария Габриел: Благоевград е град на бъдещето, благодарение на д-р Атанас Камбитов

Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел заяви на среща с бизнеса в Благоевград пълната си подкрепа за д-р Атанас Камбитов, кандидат на ГЕРБ за кмет за втори мандат, листата за общински съветници с водач Йордан Андонов и кандидатите за кметове на населени места.

„Атанас Камбитов е най-успешният кмет на община Благоевград в последните години. Той успя да отключи потенциала на Благоевград и видимите резултати са навсякъде. Създадените условия за предприемачеството водят до заетост за гражданите и по-висок жизнен стандарт. Благоевград е все-по жив. Благоевград е древен и вечен. Благоевград е иновативен град, ситуиращ се в бъдещето, благодарение на д-р Атанас Камбитов и неговия екип”, заяви Мария Габриел.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Благоевград д-р Атанас Камбитов направи ретроспекция на постигнатите резултати и маркира предстоящите за реализиране проекти. Подписани са договори за безвъзмездно саниране по Националната програма за енергийна ефективност на стойност 90 милиона лева. Над 7500 семейства ще се възползват от програмата. „Ето една от възможностите за бизнеса, който трябва да реализира строителството по 151 сключени договори”, обясни д-р Камбитов. Той поясни още, че община Благоевград защитава проекти на стойност 44 милиона лева заделен финансов ресурс по програмата „Региони в растеж“. Проектите, които общината защитава до 2017 г. са на стойност 480 милиона лева.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел представи изчерпателна информация за програмите, даващи възможности за финансиране на предприемачеството. Сред тях са програма Козме, осигуряваща 200 млн.лв.за българските фирми, програмата за трансгранично сътрудничество Балканите-Средиземноморието, програмите за младежко и женско предприемачество, мрежите за предприемачи, програмата Иновации и конкурентоспособност, Еразъм за млади предприемачи и много други възможности за европейско финансиране на бизнес-предприемачеството в Благоевград.

„Атанас Камбитов има подкрепата и на европейско ниво в лицето на председателя на ЕНП Жозеф Дол и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той дава перспектива за развитие – опитът и професионализмът, съчетани с прекия диалог с гражданите, водят до още по-добро бъдеще. Европа дава на Благоевград, но и Благоевград е един от тези български градове, които дават на Европа и това става благодарение на работата на Атанас Камбитов. Пред себе си имате кандидати за управлението на Благоевград, на които можете да се доверите, защото са доказали, че са способни”, заяви Мария Габриел в заключение.

Народният представител Даниела Савеклиева наблегна от своя страна, че подкрепата за Атанас Камбитов не е случайна, а е на база на постигнати резултати. „За това спомогна работата ни в екип. С този начин на работа резултатите са видими. Д-р Камбитов има подкрепата и на евродепутатите ни, и на народните представители на ГЕРБ, и на правителството на Бойко Борисов. Сигурна съм, че може да постигне набелязаните цели за следващите четири години”, подчерта Даниела Савеклиева.

„Когато гледаме в една посока, нещата се случват. Целта ми е Благоевград да продължи да се развива като град на туризма, бизнеса и спорта, целенасочено вървим към това. Заедно можем да станем още по-привлекателно място за предприемачество. Фактът, че в момента сме в челните места по ръст на строителството говори, че сме вървели в правилната посока през последните четири години”, заяви д-р Атанас Камбитов.

Кола уби пешеходец край Айтос

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5040993

Лек автомобил "Форд рейнджър" блъснал и убил на място пешеходец край Айтос. Зад волана бил 35-годишен мъж.
Инцидентът станал при изпреварване в тъмната част на денонощието. Водачът на форда с инициали И. М., буквално отнесъл с возилбото неправилно движещ се в насрещната пътна лента пешеходец, чието тяло при удара е изхвърлено в крайпътната канавка.
Лек автомобил "Форд рейнджър" блъснал и убил на място пешеходец край Айтос. Зад волана бил 35-годишен мъж. Инцидентът станал при изпреварване в тъмната част на денонощието. Водачът на форда с инициали И. М., буквално отнесъл с возилбото неправилно движещ се в насрещната пътна лента пешеходец, чието тяло при удара е изхвърлено в крайпътната канавка.

Ад на магистрала "Марица": Самосвал се удари в мост, каросерията се откачи, шофьорът издъхна на платното

http://pik.bg/ад-на-магистрала-марица-самосвал-се-удари-в-мост-каросерията-се-откачи-шофьорът-издъхна-на-news415592.html

Ад на магистрала "Марица": Самосвал се удари в мост, каросерията се откачи, шофьорът издъхна на платното

64-годишният пловдивчанин Николай П. загина на строежа на магистрала „Марица”, съобщиха от полицията.

Инцидентът станал на все още неоткрития за движение лот 1 на аутобана край Димитровград в 19,20 часа по-миналата вечер.

Николай шофирал камион „Форд Карго”. Мъжът минал с вдигнат кош под мост без да прецени височината. Така товарната каросерия на самосвала се ударила в съоръжението и се откачила от шасито.

Товарният автомобил продължил напред, но водачът му изхвърчал от кабината и паднал на трасето.

Пловдивчанинът издъхнал в линейка на път за болницата. По случая се води разследване

ЧЕЗ организира мобилна приемна за района на Катунци

http://frognews.bg/news_99642/CHEZ-organizira-mobilna-priemna-za-raiona-na-Katuntsi/

ЧЕЗ организира мобилна приемна за клиенти от село Катунци и местността на 13 октомври. Тя ще се проведе след 11:00 часа в кметството. Приемната се организира съвместно с кметството за улеснение на потребителите, които желаят да подадат заявления, а нямат възможност да посетят център за обслужване на клиенти на компанията.

Фрегата „Верни” ще участва в учение PASSEX в международни води в западната част на Черно море

http://pik.bg/фрегата-„верни”-ще-участва-в-учение-passex-в-международни-води-в-западната-част-на-черно-м-news415590.html

Фрегата „Верни” ще участва в учение PASSEX в международни води в западната част на Черно море

На 13 и 14 октомври българските Военноморските сили ще участват в съвместно учение от типа PASSEX в международни води в западната част на Черно море . Това са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на България, при изявено желание на страните.

От българска страна ще участва фрегатата „Верни” с командир капитан II ранг Павлин Петков. От американска страна ще участва ескадреният миноносец USS „Porter”. От румънска страна ще участват 2 кораба - фрегатата ROS „Regina Maria” и корветата ROS „Contraamiral Horia Macellariu”. От турска страна ще участва фрегатата TCG „Turgutreis”. В учението ще се включи и украинската фрегата „Hetman Sahaydachniy”. 

Варненските данъчни продават дамски обувки

http://www.moreto.net/novini.php?n=303606

С продажбата на дамски обувки са се заели служителите на Националната агенция за приходите (НАП) във Варна. Това установи репортерска проверка на Moreto.net в сайта на институцията. Ботите, на които данъчните са публикували и снимка, ще бъдат продадени на таен търг.

5000 лв. ще плати МВР на жена от Пещера за незаконен арест

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5040476

Административният съд в Пазарджик присъди обезщетение от 5000 лв. на жена от Пещера, заради незаконна заповед за задържане. На 24 февруари, т.г., в 6.30ч. Х.Г. била изведена от дома си по пижама пред погледа на двете си невръстни деца, за които се погрижила съседка. При ареста униформените обяснили на жената, че я задържат за кражба.
Административният съд в Пазарджик присъди обезщетение от 5000 лв. на жена от Пещера, заради незаконна заповед за задържане. На 24 февруари, т.г., в 6.30ч. Х.Г. била изведена от дома си по пижама пред погледа на двете си невръстни деца, за които се погрижила съседка. При ареста униформените обяснили на жената, че я задържат за кражба.

Правната комисия на БФС отлага сбирката си за бъдещето на ЦСКА

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5041005

Правната комисия няма да заседава във вторник по казуса с ЦСКА и възможността да бъде използвана нова регистрация - „ФК ЦСКА“.
Това съобщи в профила си във фейсбук един от акционерите в ЦСКА Костадин Петков.
Първоначално комисията трябваше да заседава във вторник, но сега сбирката на юристите е пренасрочена за четвъртък.
Правната комисия няма да заседава във вторник по казуса с ЦСКА и възможността да бъде използвана нова регистрация - „ФК ЦСКА“. Това съобщи в профила си във фейсбук един от акционерите в ЦСКА Костадин Петков. Първоначално комисията трябваше да заседава във вторник, но сега сбирката на юристите е пренасрочена за четвъртък.

Отложиха сбирката на Правната комисия на БФС за бъдещето на ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5041011

Правната комисия няма да заседава във вторник по казуса с ЦСКА и възможността да бъде използвана нова регистрация - „ФК ЦСКА“.
Това съобщи в профила си във фейсбук един от акционерите в ЦСКА Костадин Петков.
Първоначално комисията трябваше да заседава във вторник, но сега сбирката на юристите е пренасрочена за четвъртък.
Правната комисия няма да заседава във вторник по казуса с ЦСКА и възможността да бъде използвана нова регистрация - „ФК ЦСКА“. Това съобщи в профила си във фейсбук един от акционерите в ЦСКА Костадин Петков. Първоначално комисията трябваше да заседава във вторник, но сега сбирката на юристите е пренасрочена за четвъртък.

Родерик Мур: България има по-голям интерес да диверсифицира енергетиката си, а не САЩ

http://business.actualno.com/Roderik-Mur-Bylgarija-ima-po-goljam-interes-da-diversificira-energetikata-si-a-ne-SASht-news_500916.html

Знаете, че нашият подход, не само в ядрената енергетика, е да окуражаваме България към енергийната диверсификация. Ние смятаме, че от страна на България има много по-голям интерес, отколкото от страна на САЩ. Това заяви пред БГНЕС Родерик Мур, временно изпълняващ длъжността посланик на САЩ у нас, във връзка с отказа на България от американската компания "Уестингхаус"(Westinghouse) за строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".  Според американския дипломат страната ни е уязвима по

България влиза в инициативата за разследване на престъпленията на комунизма

http://society.actualno.com/Bylgarija-vliza-v-iniciativata-za-razsledvane-na-prestyplenijata-na-komunizma-news_500918.html

България и Румъния планират присъединяване към инициативата да се разследват престъпленията на комунизма и да се потърси отговорност от виновниците. Това пише естонският вестник "Постимеес", като се позовава на агенция Балтик нюз сървис, предаде Mediapool. Българският и румънският министри на правосъдието изразили това желание на страните си в разговор с естонския си колега на министерска среща на ЕС в Люксембург. На 23 август, в деня, когато е бил сключен пактът Молотов-Рибентроп, представите

Жестът на Владо Николов, който впечатли всички

http://volleyball.actualno.com/Jestyt-na-Vlado-Nikolov-kojto-vpechatli-vsichki-news_500919.html

Капитанът на националния отбор Владо Николов направи поредния си голям жест и доказа, че освен Голям играч е и Голям човек. След края на срещата с Холандия той се върна в залата, за да гушне едно дете. Родителите му искаха на всяка цена да го снимат с легендарния волейболист и Владо направи всичко възможно това да се случи, съобщава 7dnivoleibol.bg. Любимецът на нацията обеща на родителите националният отбор и в сряда да направи всичко възможно, за да зарадва както тях, така най-вече и детенц

Германската BASF дава 2 млрд. евро за "Северен поток 2"

http://europe.actualno.com/Germanskata-BASF-dava-2-mlrd-evro-za-Severen-potok-2-news_500920.html

Германският химичен концерн BASF ще вложи в строителството на газопровода "Северен поток 2" около 2 млрд. евро за 5-годишен период, обяви шефът на компанията Курт Бок, цитиран от ТАСС. "Започваме нов инфраструктурен проект - "Северен поток 2“, в който планираме да инвестираме около 2 милиарда евро“, уточни той. Бок заяви, че за последните 25 години BASF заедно с руския газов гигант "Газпром“ са инвестирали 10 млрд. евро в проекти за развитието на инфраструктурата и подзе

Русия увеличи територията си

http://asia.actualno.com/Rusija-uvelichi-teritorijata-si-news_500921.html

С откриването на нови острови в Арктика територията на Русия е нараснала с до 10 кв. км. А това е площ, равна на пет княжества Монако, съобщи началникът на хидрографската служба на Северния флот /СФ/ Игор Наумов след приключването на експедицията на СФ в Арктика, цитиран от ТАСС и Mediapool. "Размерът на най-големя от откритите острови /в залива Борзов/ - е 2 километра на дължина, 600 метра на широчина. За сравнение: последният от откритите острови в Арктика, Яя, е дълъг около 370 метра, широк

За спешни мерки в защита на дунавските есетри призовават от WWF

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2015/10/12/2626729_za_speshni_merki_v_zashtita_na_dunavskite_esetri/?ref=rss


За бързи действия и тясна координация в усилията за опазване на есетрите между България и другите страни от района на Долен Дунав призовават от природозащитната организация WWF.

Експертите напомнят, че в края на 2015 г. изтича пълната забрана за улов на есетри в България и Румъния. Затова и двете страни, както и другите държави от региона, трябва да определят възможно най-скоро какви следващи действия ще предприемат, за да се завърнат есетрите в Дунав.

Еколозите изразяват...

Българка поема оперативния бизнес на Viber за Централна и Източна Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5040957

Българката Даниела Иванова поема поста Мениджър бизнес развитие за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на чат приложението Viber, съобщиха от компанията.
Това става само няколко седмици след като за генерален мениджър на региона бе назначен българинът Атанас Райков.
Разрастването на екипа е част от стратегията на Viber за засилване на позициите на
Българката Даниела Иванова поема поста Мениджър бизнес развитие за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на чат приложението Viber, съобщиха от компанията. Това става само няколко седмици след като за генерален мениджър на региона бе назначен българинът Атанас Райков. Разрастването на екипа е част от стратегията на Viber за засилване на позициите на

Българка поема оперативния бизнес на Viber за Централна и Източна Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5040999

Българката Даниела Иванова поема поста Мениджър бизнес развитие за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на чат приложението Viber, съобщиха от компанията.
Това става само няколко седмици след като за генерален мениджър на региона бе назначен българинът Атанас Райков.
Разрастването на екипа е част от стратегията на Viber за засилване на позициите на
Българката Даниела Иванова поема поста Мениджър бизнес развитие за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на чат приложението Viber, съобщиха от компанията. Това става само няколко седмици след като за генерален мениджър на региона бе назначен българинът Атанас Райков. Разрастването на екипа е част от стратегията на Viber за засилване на позициите на

Кола кара в насрещното на "Хемус". Очевидец: Светваха му, а не спираше

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5041002

Кола кара в насрещното на автомагистрала "Хемус", сигнализира очевидец до Нова телевизия. "Клипът е заснет в около 19:00 часа на 9 октомври в новия участък на магистралата малко преди Шумен. Движих се успоредно с автомобила доста преди да го заснема. Ясно се вижда как му светват, но той не спира, а в близките няколко километра нямаше откъде да

Кола кара в насрещното на "Хемус". Очевидец: Светваха му, а не спираше (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5040950

Кола кара в насрещното на автомагистрала "Хемус", сигнализира очевидец до Нова телевизия. "Клипът е заснет в около 19:00 часа на 9 октомври в новия участък на магистралата малко преди Шумен. Движих се успоредно с автомобила доста преди да го заснема. Ясно се вижда как му светват, но той не спира, а в близките няколко километра нямаше откъде да

Цацаров казва до края на деня за имунитета на Волен Сидеров

http://news.ibox.bg/news/id_466867141

Не знаех, че атакистът е най-голеят бранител на законността, каза главният прокурор

Истината за тефтерчето на „Златанов“ и инициалите ДП- все по-невъзможна

http://frognews.bg/news_99641/Istinata-za-teftercheto-na-Zlatanov-i-initsialite-DP--vse-po-nevazmojna/

Разследването за инициалите в тефтера на бившия председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов е временно спряно от Софийска градска прокуратура, съобщи БТВ.

Болни от коварна фиброза лишени от единствените препарати, които им помагат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5039658

За здравната каса идиопатичната белодробна фиброза не съществува




Белодробните болести са сред най-бързо нарастващите по честота в развитите страни. Свързано е с глобалното замърсяване на въздуха. Увеличават се случаите на белодробен рак, хронична обструктивна белодробна болест, астма. Увеличават се и хората с една от невидимите у нас
За здравната каса идиопатичната белодробна фиброза не съществува Белодробните болести са сред най-бързо нарастващите по честота в развитите страни. Свързано е с глобалното замърсяване на въздуха. Увеличават се случаите на белодробен рак, хронична обструктивна белодробна болест, астма. Увеличават се и хората с една от невидимите у нас

Bloomberg TV Bulgaria стартира на 19 октомври с HD качество

http://www.investor.bg/medii/455/a/bloomberg-tv-bulgaria-startira-na-19-oktomvri-s-hd-kachestvo-203942/

Всеки ден каналът ще предоставя бърза, задълбочена и достоверна информация за икономическите и финансови процеси и събития по света и у нас

169 златни бижута извадиха митничари от подлакътник на турски автомобил

http://www.cross.bg/zlatni-bizhyta-bizhytata-1483982.html

/КРОСС/Над половин килограм златни бижута откриха и задържаха митническите служители на митнически пункт Капитан Андреево". Бижутата са открити при проверка на лек автомобил BMW с турска регистрация, влизащ в страната от Турция. Водачът на автомобила и неговите спътници не са декларирали, че пренасят ценности. Бижутата са били скрити в подлакътника на шофьорската седалка и в личния багаж на водача 43 чифта обеци, 38 синджира, 36 пръстена, 35 гривни, 17 медальона, както и 2 златни часовника. Общо накитите са 169. Според експертиза, изготвена от вещо лице, бижутата и часовниците с общо тегло 578 грама са от 14-каратово злато на обща стойност 31 212 лева. Контрабандните златни бижута са задържани. Разследването се води от служител митница Свиленград. От началото на годината до момента митническите служители на "Капитан Андреево" са задържали златни и сребърни бижута на обща стойност 370 647 лева.    

Цвета Караянчева: В Кърджалийско ДПС дописва фантоми в избирателните списъци

http://frognews.bg/news_99640/TSveta-Karaiancheva-V-Kardjaliisko-DPS-dopisva-fantomi-v-izbiratelnite-spisatsi/

В Кърджалийско ДПС дописва фантоми в избирателните списъци. Това съобщи на брифинг народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Стефан Михайлов, кандидат за кмет от движение „Царевград за Велико Търново”: Целта е да подобрим микрофинансовите резултати на всеки търновец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5040967

Кандидатът за кмет на Движение "Царевград за Велико Търново" не беше поканен за участие в предизборния дебат по bTV в събота. „Може би медията е решила да не ме безпокои на рождения ми ден“, пошегува се Стефан Михайлов във фейсбук. „Редно е да се знае, че това са местни, а не парламентарни избори и да се дава предимство на едни за сметка на други
Кандидатът за кмет на Движение "Царевград за Велико Търново" не беше поканен за участие в предизборния дебат по bTV в събота. „Може би медията е решила да не ме безпокои на рождения ми ден“, пошегува се Стефан Михайлов във фейсбук. „Редно е да се знае, че това са местни, а не парламентарни избори и да се дава предимство на едни за сметка на други

Над 40% от площите в новия Офис парк Пловдив са отдадени

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/nad-40-ot-ploshtite-v-noviia-ofis-park-plovdiv-sa-otdadeni--203943/

Експертите смятат, че създаването на качествени условия за компаниите от IT бранша ще привлече доста компании

Борисов нахока американския бизнес

http://offnews.bg/news/n_1/n_571258.html

Премиерът Бойко Борисов отправи критики към американския бизнес у нас по време на кръгла маса "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България". Една от темите, които Борисов засегна, е строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Той каза, че от американска страна му е било предоставено „меморандумче” за проекта без ясни показатели за финансиране, инвестиции и печалби за след 10 години. „Отношенията България-САЩ не са само бизнес, а морал и геополитика. Не е въпросът само да спечелим долар или 100. Отношението на България към САЩ е като към страна, която е за пример”, подчерта Борисов, цитиран от БГНЕС. Той се обърна и към американския посланик у нас Родерик Мур, като заяви, че американската компания у нас ще строи по условията, които постави България. "Уестингхаус е сериозна компания и се надявам да дойде да строи в България при условия, при които се строи в една европейска държава, с ясен план колко струва, кога ще се избие инвестицията, колко ще струва произведената енергия, кой го финансира, кои реактори ще заложим, тогава вече, Род, ще седнем на масата и ще го обсъдим", обясни Борисов, обръщайки се към посланика. И допълни: Няма да идват при мен с меморандумче, което не се знае след 10 години какво ще бъде. Тук и Американската търговска камара има своята вина. Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството. Не ви се меся. Той направи сравнение и какво е станало с руските проекти: С руските проекти действаме незабавно, те с в съдилищата – и за АЕЦ „Белене”, и за „Южен поток“. Там действаме незабавно, повтори той. Можехме да действаме незабавно и по „Уестингхаус”, ако имахме ясен план за финансиране, инвестиции и планирани печалби за всяка година, а не колко по-малко ще загубим, каза той. Трябва да говорим за печалби, а не за по-малки загуби. Борисов поиска също да паднат визите за българи, така че българският бизнес в САЩ да може да се развива. Той посочи, че за американския бизнес у нас няма пречки.  "Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме. Полагаме огромни усилия за подпомагаме на българо-американския бизнес", заяви Борисов. Той посочи, че, ако българският бизнес иска да отиде в САЩ, трябва да се мине през много трудности. "Докато Гърция няма проблеми с това. Гърците имат тази привилегия, България - не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО? Много бих искал на следващия рожден ден на Американската търговска камара да се поздравим с един такъв напредък в българо-американски отношения", каза Борисов. Според него отношенито на Европейския съюз към България трябва да е пример за това как САЩ да се отнасят към страната ни. Той посочи пример с еврофондовете и това, че страната ни била сред първите осем по усвояване на евросредства.  Борисов аргументира критиките си с приятелските отношения между България и САЩ и ме са насочени към "засилване на отбора": Ние сме едно, ние сме приятели, иначе нямаше да си позволя да говоря по този начин. Признали сме военното крило на "Хисбула" за терористична организация, спираме руски самолети над морето и ако това не са ни партньорите кои ще са? Той поиска подкрепа за сделката с "Уестингхаус", която възлиза на около 800 млн. лв. "Ако можете да ми помогнете, веднага го направете. Финансовия министър не иска да гарантира", каза Борисов. "При 4 млрд. 300 млн. пасив, отиваме на огромен дефицит. Не трябва да гледате само вашата страна, гледайте и моя проблем. Това отива на електромера на всеки българин гражданин, когато не сме достатъчно прозрачни и точни възникват съмнение. Няма хубава корупция, хубави нарушения", заяви Борисов, цитиран от "Фокус". Той подчерта, че отношението към всички трябва да бъде еднакво. "Дадох пример към колко компании се съдя, защото са приложили непрозрачен начин на бизнес в България. С вас говоря като партньори и като приятели. Ние сме заедно, но не може да сме заедно само когато обядваме, а и когато има проблем", каза още той.

Стефан Михайлов, кандидат за кмет от движение „Царевград за Велико Търново”: Целта е да подобрим микрофинансовите резултати на всеки търновец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5040953

Кандидатът за кмет на Движение
Кандидатът за кмет на Движение "Царевград за Велико Търново" не беше поканен за участие в предизборния дебат по bTV в събота. „Може би медията е решила да не ме безпокои на рождения ми ден“, пошегува се Стефан Михайлов във фейсбук. „Редно е да се знае, че това са местни, а не парламентарни избори и да се дава предимство на едни за сметка на други

Столтенберг: Изолацията на Русия не е изгодна за стабилността и мира

http://www.cross.bg/rysiya-stoltenberg-reshenie-1483984.html

/КРОСС/ Изолацията на Русия не е изгодна за стабилността и мира, Русия участва в разрешаването на множество международни проблеми, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде РИА Новости. „Русия е най-големият ни съсед, тя е член на Съвета за сигурност на ООН. Всеки път, когато се опитваме да намерим решение на проблема с химическото оръжие в Сирия, (обсъждаме) ядреното споразумение с Иран, когато търсим политическо решение на войната в Сирия или решаваме други въпроси, тогава по един или друг начин Русия ще участва. Затова идеята да се изолира Русия не е добра за нас и не е добра за световната стабилност и мира“, каза Столтенберг на заседание на Парламентарната асамблея на НАТО в Ставангер, Норвегия.

Печеливш бизнес с пъдпъдъчи яйца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5040943

Няма производител в света, който да не се стреми не само да реализара напълно продукцията си, но и да я продаде колкото се може по-изгодно. А това обикновено става на практика с износ. Това важи с пълна сила и за птицевъда от Етрополе Николай Гарвански, който от години е номер едно в производството на пъдпъдъчи яйца.

Целия материал чети тук.
Няма производител в света, който да не се стреми не само да реализара напълно продукцията си, но и да я продаде колкото се може по-изгодно. А това обикновено става на практика с износ. Това важи с пълна сила и за птицевъда от Етрополе Николай Гарвански, който от години е номер едно в производството на пъдпъдъчи яйца. Целия материал чети тук.

Печеливш бизнес с пъдпъдъчи яйца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5040935

Таня Демирова
Няма производител в света, който да не се стреми не само да реализара напълно продукцията си, но и да я продаде колкото се може по-изгодно. А това обикновено става на практика с износ. Това важи с пълна сила и за птицевъда от Етрополе Николай Гарвански, който
от години е номер едно в производството на пъдпъдъчи яйца
За да открием
Таня Демирова Няма производител в света, който да не се стреми не само да реализара напълно продукцията си, но и да я продаде колкото се може по-изгодно. А това обикновено става на практика с износ. Това важи с пълна сила и за птицевъда от Етрополе Николай Гарвански, който от години е номер едно в производството на пъдпъдъчи яйца За да открием

Федерика Могерини: Руската намеса в Сирия носи „изключително високи“ рискове

http://www.moreto.net/novini.php?n=303602

Руската военна интервенция в Сирия променя из основи „правилата на играта“, така че е нужна координация между Запада и Москва, за да бъдат избегнати „изключително високите“ рискове. Това заяви днес върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурността Федерика Могерини, предава AFP.

Йенс Столтенберг: НАТО не планира да се намеси в ситуацията в Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5040947

НАТО не планира да се намесва в ситуацията в Сирия. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг по време на пленарната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в норвежкия град Ставангер.
"НАТО като военнополитически съюз няма планове за участие в сирийския конфликт.
НАТО не планира да се намесва в ситуацията в Сирия. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг по време на пленарната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в норвежкия град Ставангер. "НАТО като военнополитически съюз няма планове за участие в сирийския конфликт.

Йенс Столтенберг: НАТО няма да се намесва в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5040934

НАТО не планира да се намесва в ситуацията в Сирия. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг по време на пленарната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в норвежкия град Ставангер.
НАТО не планира да се намесва в ситуацията в Сирия. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг по време на пленарната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в норвежкия град Ставангер. "НАТО като военнополитически съюз няма планове за участие в сирийския конфликт.

Борисов обеща Коледни надбавки за пенсионерите

http://offnews.bg/news/n_1/n_571251.html

Премиерът Бойко Борисов обеща коледни надбавки за пенсионерите. Парите ще дойдат от приходите от борбата с контрабандата, похвали се премиерът пред представители на американския бизнес.  "Контрабандата генерираше най-голямата корупция. От началото на годината досега благодарение на звената, които направихме - 17 пъти се вдигнаха приходите. Тези пари са текли години наред - 2,3 млрд. повече сме събрали в бюджета от началото на годината. Представяте ли си какво е загубила държавата? Когато им се обединиха системите, вече няма как да шикалкавят", заяви Борисов, цитиран от "Фокус". "И на нас ни хареса, защото дадохме 100 млн. повече на пенсионерите, планираме за Коледа и нова година пак да го направим. 106 млн. на тютюнопроизводителите, 20 млн. на учителите, 50 млн. за животновъди, 100 млн. за магистралите. Всичко това е от тези приходи", добави Борисов. Той уточни, че звената, които се борят с корупцията са тихи, безмълвни. "Скоро в енергетиката ще чуете, така, както и в други места. Няма хубава и лоша корупция. За всички един аршин - който е сгрешил, ще си понесе отговорност. Имаме и волята, и желанието, а това ще доведе много повече инвеститори в България", каза още Бойко Борисов.

Миков в Стралджа: Управлението на Митко Андонов е гордост за БСП

http://frognews.bg/news_99638/Mikov-v-Straldja-Upravlenieto-na-Mitko-Andonov-e-gordost-za-BSP/

„България има нужда от цялостна промяна на политическата обстановка. Тя зависи само от хората. Местните избори трябва да дадат импулс за тази промяна в страната“. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков на среща с представители на обществеността и хората в увреждания в Стралджа.

Борисов: България трябва да прави бизнес със САЩ без визи

http://frognews.bg/news_99639/Borisov-Balgariia-triabva-da-pravi-biznes-sas-SASHT-bez-vizi/

Отношението на ЕС към България трябва да е пример за отношение на САЩ към страната ни, каза премиерът Бойко Борисов по време на Дискусионна кръгла маса на тема, организирана от Американската търговска камара у нас, съобщи БТВ.

Златен подлакътник в турско BMW откриха митничaри

http://www.bnews.bg/article-142503

Според експертиза, изготвена от вещо лице, бижутата и часовниците с общо тегло 578 грама са от 14 -каратово злато на обща стойност 31 212 лева.

Доклад на ЦРУ: България, Гърция, Македония и Сърбия ще се обединят срещу Албания

http://petel.bg/Doklad-na-TSRU--Balgariya--Gartsiya--Makedoniya-i-Sarbiya-shhe-se-obedinyat-sreshhu-Albaniya__130191

Ако САЩ продължават политиката си на безрезервна подкрепа на албанците и ако Европейският съюз продължава да се прави, че не забелязва...

Извънредно! Сотир Цацаров поиска имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов

http://petel.bg/Izvanredno--Sotir-TSatsarov-poiska-imuniteta-na-Volen-Siderov-i-Desislav-CHukolov__130192

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искания за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване...

Горанов: Ще има увеличение на заплатите на учителите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5040925

Със сигурност увеличение на заплатите в средното образование ще има още в началото на годината. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов след Дискусионна кръгла маса на тема "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България,
Със сигурност увеличение на заплатите в средното образование ще има още в началото на годината. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов след Дискусионна кръгла маса на тема "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България,

ПЪРВО в ПИК! Скандал! От "Атака" изригнаха: Съдия Райкова дава ход на дело срещу Сидеров без адвокатска защита!

http://pik.bg/първо-в-пик-скандал-от-атака-изригнаха-съдия-райкова-дава-ход-на-дело-срещу-сидеров-без-ад-news415569.html

ПЪРВО в ПИК! Скандал! От "Атака" изригнаха: Съдия Райкова дава ход на дело срещу Сидеров без адвокатска защита!

Днес, съдийката Мариета Райкова, която гледа делото „Варна“ срещу Сидеров допусна тежко процесуално нарушение, недопустимо в практиката на съд от този ранг – Софийски градски съд, твърдят от партия "Атака".

Вижте позицията на партията, изпратена в писмо до медиите:

При предишно гледане на делото на 10 юли бе определена датата за днешното заседание – 12 октомври 2015 г. от 9.30 ч.

Подсъдимият Волен Сидеров бе още в 9.15 ч. в Съдебната палата и даде в продължение на 30 минути интервюта за всички медии. Час и половина след определения от съдийката час за старт на делото, все още участниците не бяха поканени в зала и не беше ясно дали делото ще се състои.

Според българското законодателство подсъдимият има право да се защитава лично. Това негово право е неприкосновено. Също така според българското законодателство не може да се даде ход на дело без присъствието на защитниците на подсъдимия в съдебната зала. След като Сидеров чака час и половина да започне делото срещу него той си тръгна от Съдебната палата. Съдийката Мариета Райкова даде ход на делото въпреки, че дори прокурорката Зорница Таскова потвърди, че не е редно да се нарушава неприкосновеното право на подсъдимия да се защитава.

Лично и че не възразява делото да се отложи. Съдийката Мариета Райкова наруши закона и втори път с това, че проведе разпит на 6 свидетели без присъствие на защита от страна на Волен Сидеров.

Цацаров: Днес ще реша за имунитета на Сидеров - не става дума за заплашване, а за приложение на закона

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5040926

До края на деня ще взема решение дали да поискам имунитета на Волен Сидеров. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.
Той посочи, че за да го направи, трябва да прочете всичко, което колегите от градската прокуратура са му дали.
Във връзка със заплахите на Волен Сидерова, отправени към главния прокурор,
До края на деня ще взема решение дали да поискам имунитета на Волен Сидеров. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. Той посочи, че за да го направи, трябва да прочете всичко, което колегите от градската прокуратура са му дали. Във връзка със заплахите на Волен Сидерова, отправени към главния прокурор,

Клиенти на ЧЕЗ пропищяха

http://www.cross.bg/klienti-na-chez-propishtyaha-1483986.html

/КРОСС/ През последните дни зачестиха спиранията на тока в района на с. Владо Тричков, община Своге. Вчера (11.10) почти на всеки кръгъл час електрозахранването е спирано за около 20-30 секунди. Според читатели на сайта за периода 10 и 11.10.2015 г. електрозахранването е спирано многократно около 10 пъти за по 1-10 минути. Спиранията не са в следствие на дъжда. Въпреки опитите на хората да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ, не са получили отговор и обяснение на случващото се. 

Ястреб се приюти при варненско семейство

http://pik.bg/ястреб-се-приюти-при-варненско-семейство-news415582.html

Ястреб се приюти при варненско семейство

Варненско семейство приюти млад ястреб. Птицата се блъснала в балкон в „Долна Трака“ снощи.

По крачетата му има знаци, които показват, че е гледан и обучаван. Изненаданите хора звъннали в РИОСВ и от там им обещали да го вземат.

„Снощи в балконската ни врата се блъсна едно малко ястребче. Много добре гледано и обгрижено. На краката има някакви пломби и две "професионални каишки" които ги свързват. Най-вероятно някои го обучава. Видът е защитен.

Чакаме специалистите от РИОСВ. Съветваме всеки, който попадне в тази ситуация, да се обади на еколозите", споделя стопанката на дома пред "Петел".

 

Шофьор загина на строящия се аутобан "Марица"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5040894

64-годишен шофьор на самосвал загина на завършващия се Лот 1 на магистрала
64-годишен шофьор на самосвал загина на завършващия се Лот 1 на магистрала "Марица". Инцидентът стана в 19,20 часа в събота, съобщи ОД на МВР - Хасково. Николай П. бил на волана на камион на софийско дружество. Той подеглил с вдигнат кош без да съобрази височината на моста, под който трябвало да мине.

GE преговаря с Wells Fargо за продажбата на портфейл кредити за 30 млрд. долара

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/ge-pregovaria-s-wells-fargo-za-prodajbata-na-portfeil-krediti-za-30-mlrd-dolara-203937/

Откакто GE започна да продава финансовите си активи по-рано тази година, Wells Fargo вече успя да постигне няколко сделки

Дървена джаджа превръща колелото в кон

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/dyrvena-dzhadzha-prevryshta-koleloto-v-kon-6043666

Докато повечето производители на велосипеди днес предлагат футуристични модели на космически цени, "Тротифай" е вдъхновена от миналото и може да пасне и на най-семплото градско колело

Правим всичко за САЩ, обяви Борисов пред американския бизнес

http://news.ibox.bg/news/id_1005974160

Премиерът поиска отношението на Америка към България да е равнопоставено както към другите страни. Според него, когато има проблем с американска компания в страната, това не добива същата гласност, както става с руските. "Признали сме Хизбулла за терористична организация, спрели сме три руски проекта, това ако не е партньорство, какво е", пита той.

Сидеров се закани да съди шефове в МВР и градския прокурор на София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/12/2626731_siderov_se_zakani_da_sudi_shefove_v_mvr_i_gradskiia/?ref=rss


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който в нощта в петък срещу събота предизвика скандал в центъра на София, се закани да съди главния секретар на МВР Георги Костов, директора на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Младен Маринов и градския прокурор Христо Динев. Причината по думите му е, че те го обвинили в хулиганство, а той всъщност бил борец срещу разпространението на наркотици и контрабандни стоки.    В нощта на 10 октомври лидерът на "Атака" и депутатът Десислав Чуколов обвиниха собственик на магазинче в центъра на София, че разпространява наркотици и стоки без акциз, предизвикаха скандал, събирайки на мястото десетки полицаи, включително шефа на СДВР и главния секретар на МВР. Впоследствие обиждаха събралите се граждани и служителите на реда, а по информация на разследващите е имало и "блъскане, удряне на полицейски служители, на граждани".   Днес Волен Сидеров отново коментира скандала пред журналисти в Съдебната палата, където Софийският градски съд заседава по делото срещу него за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай. Процесът е за инцидента от началото на 2014 г. на летище Варна и въпреки че е подсъдим, Сидеров все още се ползва с депутатски имунитет.    Волен Сидеров обвини полицията и медиите, че прикриват наркотрафика и контрабандата в София. Коментира и че няма причина да бъде искано сваляне на имунитета му на народен представител.    "Аз ще поискам имунитета на този, който иска моя имунитет и ще водя съдебни дела", каза Сидеров. Междувременно днес в повечето централни всекидневници са отпечатани платени публикации, в които лидерът на "Атака" на половин страница развива своята гледна точка за инцидента.   След като дойде в съда, за да изтъкне още веднъж своята версия за скандала и за пореден път да отправи нападки към органите на реда, медиите и търговците, лидерът на "Атака" си тръгна и не се яви в съдебната зала.   Адвокатът на Сидеров – съпартиецът му и кандидат за кмет на София Явор Нотев, обясни отсъствието му с това, че началото на съдебното заседание се забави с час, а клиентът му имал други ангажименти. Освен това се почувствал притеснен от медийния интерес към него, а по телефона му бил казал, че не иска да бъде защитаван в негово отсъствие.    Затова и защитата поиска съдията да не дава ход на делото в отсъствието на Сидеров. По закон подсъдимият не е задължен да присъства в съдебната зала. Съдът даде ход на делото, намирайки тези аргументи за неоснователни и даде ход на делото. На заседанието днес се разпитват свидетели на инцидента на летище Варна.

НАП ще привиква за обяснения очи в очи

http://offnews.bg/news/n_1/n_571231.html

Националната агенция за приходите (НАП) ще има правото да привиква граждани и собственици на фирми за разпит след предстоящото разширяване на правомощията на агенцията, съобщава "Сега". Предвидените промени в данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК) ще позволят на служителите в агенцията да привикват граждани и собственици на фирми за даване на пояснения лице в лице, като до този момент това се извършва писмено.  След гласуването на промените в ДОПК на първо четене, депутати и представители на счетоводните предприятия изразиха своите опасения, че се отваря врата за провеждане на безкрайни проверки. Според одобрените от парламента текстове НАП ще може да събира доказателства по нов ред - чрез получаване на пояснения на място в данъчната администрация. По настоящем данъчните могат да събират доказателства по ред други начини - чрез изземване на вещи и документи, изискване на справки, даване на писмени обяснения. В официалните мотиви към законопроекта се твърди, че за допълнителна достоверност е добре да бъде въведен и ред за даване на устни пояснения под формата на разпит. При обсъждането на текстовете в ресорната бюджетна комисия от НАП обясниха, че писмените становища се готвели от счетоводители и било хубаво данъчните да могат да искат лични обяснения директно от собствениците на фирми. След приемането на промените асоциацията на специализираните счетоводни предприятия излезе със становище, в което осъждат новите правомощия на агенцията. От асоцияцията обясняват, че малките фирми се представят пред НАП от счетоводни предприятия, които водят цялото счетоводство изнесено и дистанционно. Обясненията към агенцията се предоставят след необходимите проверки и преглед на документацията.Според тях въвеждането на режим на устни пояснения ще принуди хиляди фирми да си наемат адвокати при случаи на искани устни пояснения, защото собствениците им не са длъжни да разбират от счетоводство. Категорично против тези текстове са и депутати от Реформаторския блок, както и опозицията. "Признавам си, че с огромно усилие и след изрично уверение от председателя на бюджетната комисия подкрепихме тези текстове, но с изрична уговорка, че до второ четене всички спорни клаузи ще бъдат премахнати", коментира Петър Славов от Реформаторския блок. "С тези промени данъчната администрация може съвсем да спре да работи. Няма нужда от въвеждане на устни пояснения, това по същество е въвеждане на нова данъчна тояга", коментира Георги Търновалийски от БСП. Идеята за разпитите идва от административнопроцесуалния кодекс, отнасящ се за спорове по издаването и изпълнението на административни актове.

Анчелоти иска да води отбор от Висшата лига след Нова година

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/12/2626726_ancheloti_iska_da_vodi_otbor_ot_visshata_liga_sled/?ref=rss


Карло Анчелоти е готов да се върне към треньорството. Италианският специалист си взе почивка, след като беше освободен от "Реал" (Мадрид) след края на миналия сезон, но е решил отново да поеме отбор през януари. Предпочитанията му са свързани с Висшата лига, където спечели три трофея с "Челси" за два сезона.

"Ваканцията ми ще продължи до края на годината. След това започвам отново (с треньорството). Къде ще отида? Където ме повикат. Ще говорим, ще преценя и ще реша. Допреди няколко...

Над 1000 българи чакат органи за трансплантиране

http://www.cross.bg/donorstvoto-evropeiiskiya-chakat-1483981.html

/КРОСС/14 донора и 51 трансплантации от началото на годината отчете заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който присъства на отбелязването на Европейския ден на трансплантациите и донорството в УМБАЛ „Св. Екатерина". Шарков изтъкна, че един донор спасява няколко човешки живота и донорството е едно от най-великите неща. Очакваше се на събитието да присъства здравният министър Петър Москов, който обаче по неясна причина не дойде, а вместо това здравното ведомство бе представлявано от зам.-министъра. 56 000 души само в Европа чакат за трансплантация на орган или тъкан, обяви директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Шефът на болницата подчерта, че това е единственият шанс за живот на много хора. Трансплантацията е сурово изпитание за наличие на човешки качества като великодушие, жертвоготовност и състрадателност, отбеляза Начев. Към 6 октомври в листата на чакащите в Изпълнителната агенция по трансплантации за бъбрек чакат 930 души, за сърце - 25 души, за черен дроб - 43 души, за бял дроб - 12 души, и за тънко черво - един човек.Около 1000 души са в листата на чакащите за последните години, изтъкна доц. Георги Царянски, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. По време на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантациите присъстваха и трансплантирани, които споделиха как тези сложни операции са променили живота им и са ги върнали отново към пълноценното съществуване

"Народен съюз" ще иска завишаване на контрола върху разходването на общински средства за детски градини и училища в София

http://pik.bg/народен-съюз-ще-иска-завишаване-на-контрола-върху-разходването-на-общински-средства-за-дет-news415573.html

"Народен съюз" ще иска завишаване на контрола върху разходването на общински средства за детски градини и училища в София

В Столична община трябва да се завиши контрола върху управлението на общинските средства, отпускани за училища и детски градини. Това каза кандидатът за кмет на район Оборище в София с номер 36 и преференция 30 в листата за общински съветници от КП "Народен съюз" Албена Бонкова. 

Освен разходването на общинския ресурс трябва да се упражни повече контрол и върху управлението на европейските пари, отпускани по проекти за ремонти и изграждане на детски градини и училища. 

Според Бонкова децата до голяма степен се ощетяват за сметка на интересите на директорите на детските заведения. Когато се ремонтира една сграда не е необходимо всички усилия да се влагат в нея трябва да се обръща повече внимание върху нейната прилежаща част, а именно върху детските площадки и тяхната обезопасеност.  

Повечето общински детски градини са в окаяно състояние. Детските им площадки нямат почти никакви съоръжения за игра, пързалките са стари и опасни и няма никакви пясъчници. 

"За мен като майка на две деца е от особено значение развитието на училищата и детските градини. Затова подобряването на условията там са мой основен приоритет", коментира Албена Бонкова. 

Тя даде пример с общинското 112 ОУ "Стоян Заимов" в район Оборище, където няма библиотека. Друг проблем, който стои пред същото училище,  е че след като са подавани няколко пъти подписки от родители за изграждането на лежащ полицай, тъй като там трафикът е засилен, такъв все още няма изграден.

Недостигът на местата в детските градини може да се разреши частично, като навсякъде, където е възможно се открият нови групи. Не необходимо да се източва бюджета на общината за безумни ремонти на детските заведения, смята още Бонкова.

Според нея е недопустимо домашните любимци да бъдат разхождани на местата, където играят деца в общинските паркове и площадки. "Това е голям проблем на майките. За целта трябва да има определени места за домашните любимци в междублоковите пространства, както е в морските градини на Варна и Бургас. Там има такива места".

Кандидатът на "Народен съюз" обърна внимание и на проблема с инфраструктурата в Столична община. По думите й се залага много повече на благоустройството в централните части на града, за сметка на крайните квартали като Люлин, Обеля, Надежда, Орландовци, Хаджи Димитър.

 

В Южна Полша падна първият сняг

http://offnews.bg/news/n_1/n_571245.html

В полския град Закопане, който се намира в южната част на страната, заваля първият сняг, съобщи Polskie Radio. Снежната покрива е достигнала 10 см. Много пътища в региона са заледени заради ниските температури. Според синоптиците обаче снежната покривка няма да се задържи дълго, тъй като се очаква затопляне.

Дадоха ход на делото срещу Сидеров за инцидента на варненското летище

http://www.moreto.net/novini.php?n=303613

Съдът даде ход на делото за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на варненски полицай срещу Волен Сидеров в негово отсъствие и в отсъствието на адвокатите му. До безпрецедентното решение се стигна, след като лидерът на "Атака" отказа да изчака старта на заседанието, което закъсня с около час и половина.

Как Северна Корея отбеляза 70-годишния юбилей

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5040897

Северна Корея отбеляза и с фойерверки 70-ата годишнина от управлението на работническата партия в страната. В събота КНДР демонстрира и най-големия военен парад, организиран досега в Пхенян. В центъра на столицата преминаха стотици бронирани машини, танкове и техника с балистични ракети. Хиляди войници поздравиха лидера Ким Чен Ун,

Пловдив – древен и вечен (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/plovdiv-dreven-i-vechen-video-6043667

Един от най-старите градове в света и от най-красивите в България – Пловдив, отново показва красотите си във видео от Vbox7.com

Джордж Провопулос ще е новият председател на надзорния съвет на Пощенска банка

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/12/2626725_djordj_provopulos_shte_e_noviiat_predsedatel_na/?ref=rss


Джордж Провопулос ще бъде новият председател на надзорния съвет на Пощенска банка, съобщиха от банката.

Всички останали членове на Надзорния съвет остават непроменени, както и членовете на Управителния съвет (Петя Димитрова - главен изпълнителен директор и председател на УС, Димитър Шумаров – изпълнителен директор, главен финансов директор и член на УС, Асен Ягодин – изпълнителен директор и член на УС, Йордан Суванджиев - главен директор "Управление на риска" и член на УС), се...

Горанов: Привилегии само за полицаите на улицата, другите - трета категория

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5040841

Само полицаите на улицата трябва да останат с привилегии - ранно пенсиониране, 20 заплати обезщетение и пр. Останалите трябва да са трета категория труд като всички останали служители, обясни финансовият министър Владислав Горанов.
МВР няма да получи исканите 21 млн. лв. за обезщетения на пенсионирани полицаи докато не направи тази реформа,
Само полицаите на улицата трябва да останат с привилегии - ранно пенсиониране, 20 заплати обезщетение и пр. Останалите трябва да са трета категория труд като всички останали служители, обясни финансовият министър Владислав Горанов. МВР няма да получи исканите 21 млн. лв. за обезщетения на пенсионирани полицаи докато не направи тази реформа,

Инициативата е на социалистите в Казанлък

http://www.cross.bg/kirov-kmet-rozovo-1483980.html

/КРОСС/Кандидатът за кмет на община Казанлък на БСП Николай Терзиев и кандидати за общински съветници продължават с инициативите в предизборната си кампания под наслов „Направи добро и предай нататък". Третият епизод на инициативата с направено добро бе в казанлъшкото село Розово, където е възстановен паметникът на дейно участвалия в съпротивата Пондьо Киров (1923 - 1944). Паметникът бе открит от Николай Терзиев, кандидата на левицата за кмет на село Розово Харалан Киров и от кандидата за общински съветник Валентина Лазарова. „Каквото и да кажем днес тук, на този паметник, то ще бъде малко за делото и отдадеността на героите. Но възстановяването му от наша страна доказва, че ние помним, тачим и ще продължим напред делото им", каза Николай Терзиев по време на откриването на възстановения паметник. В тази предизборна кампания той и БСП ще покажат, че изхарчените средства могат да отиват за смислени неща, за хората и за съхраняване на българската история и дух. „Няма да се уморя да стискам ръцете на стотици жители на общината, да разговарям с тях за техните проблеми и трудности. Няма да се уморя да повтарям, че аз няма да се усмихвам от скъпо струващи билбордове и да обяснявам какво мога и какво съм направил. А ще бъда до хората и техните проблеми непрекъснато и с открито лице, защото заедно можем да превърнем общината в едно достойно място за живеене отново" , допълни още Терзиев

Борисов обеща коледни надбавки за пенсионерите

http://pik.bg/борисов-обеща-коледни-надбавки-за-пенсионерите-news415574.html

Борисов обеща коледни надбавки за пенсионерите

Премиерът Бойко Борисов обеща Коледни надбавки за пенсионерите. Това стана по време на Дискусионна кръгла маса на тема "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България.

"Контрабандата генерираше най-голямата корупция. От началото на годината досега благодарение на звената, които направихме - 17 пъти се вдигнаха приходите. Тези пари са текли години наред - 2,3 млрд. повече сме събрали в бюджета от началото на годината. Представяте ли си какво е загубила държавата? Когато им се обединиха системите, вече няма как да шикалкавят", заяви Борисов.

По думите му, в тази посока няма да спрат действията. "И на нас ни хареса, защото дадохме 100 млн. повече на пенсионерите, планираме за Коледа и нова година пак да го направим. 106 млн. на тютюнопроизводителите, 20 млн. на учителите, 50 млн. за животновъди, 100 млн. за магистралите. Всичко това е от тези приходи", добави Борисов. Той уточни, че звената, които се борят с корупцията са тихи, безмълвни.

"Скоро в енергетиката ще чуете, така, както и в други места. Няма хубава и лоша корупция. За всички един аршин - който е сгрешил, ще си понесе отговорност. Имаме и волята, и желанието, а това ще доведе много повече инвеститори в България", каза още Бойко Борисов.

Премиерът обеща коледни добавки на пенсионерите

http://www.mediapool.bg/premierat-obeshta-koledni-dobavki-na-pensionerite-news240342.html

Премиерът Бойко Борисов обеща коледни добавки за пенсионерите, след като финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин на няколко пъти направиха заявки, че се работи по въпроса. Идеята е както миналата Коледа и Великден пенсионерите с най-ниски пенсии – до 286 лева, колкото е прагът на бедността, да получат допълнително 40 лева, което ще струва 50 млн. лева допълнително на бюджета. Борисов обяви, че благодарение на взетите мерки срещу контрабандата и повишените приходи правителството може да отделя повече пари за пенсионерите, учители, тютюнопроизводителите, животновъдите. "Контрабандата генерираше най-голямата корупция. От началото на годината досега благодарение на звената, които направихме - 17 пъти се вдигнаха приходите. Тези пари са текли години наред – 2.3 млрд. повече сме събрали в бюджета от началото на годината. Представяте ли си какво е загубила държавата? Когато им се обединиха системите, вече няма как да шикалкавят“, коментира той. “И на нас ни хареса, защото дадохме 100 млн. повече на пенсионерите, планираме за Коледа и нова година пак да го направим. 106 млн. на тютюнопроизводителите, 20 млн. на учителите, 50 млн. за животновъди, 100 млн. за магистралите. Всичко това е от тези приходи", добави Борисов. Той уточни, че звената, които се борят с корупцията са “тихи, безмълвни“.

Над 1000 българи чакат за трансплантация

http://frognews.bg/news_99637/Nad-1000-balgari-chakat-za-transplantatsiia/

Над 1000 българи чакат за трансплантация. В същото време има 14 донора и 51 трансплантации от началото на годината. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който присъства на отбелязването на Европейския ден на трансплантациите и донорството в УМБАЛ „Св. Екатерина".

Държавата няма права да следи ефективни ли са политическите реклами и агитации, за които се плаща от бюджета

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/12/2626713_durjavata_niama_prava_da_sledi_efektivni_li_sa/?ref=rss


Законодателството не дава правомощия на Централната избирателна комисия да следи и контролира дали плащаната от държавата медийна реклама, агитация или разяснителна кампания за предстоящия референдум са ефективни. На практика няма звено в държавата, което да контролира на законово основание дали от бюджета ще се плати за нещо, което е достигнало до достатъчен брой избиратели, повишило е тяхната информираност или само за фиктивни банери и публикации, без особен краен резултат.

Това се разбира от коментара на един от говорителите на ЦИК Цветозар Томов, както и от преглед на законодателството в тази област. "Дневник" потърси мнението на ЦИК във връзка с информации, че един неособено популярен интернет сайт - hashtag-bg, се очаква да получи над 140 000 лв. държавни пари за разяснителна кампания за референдума, които ще бъдат дадени от средствата на два инициативни комитета и три политически партии.

За момента пари не са отпускани, няма и да бъдат отпуснати все още, уточни Томов. Той посочи, че в ЦИК са постъпили различни договори между медии от една страна и партии или инициативни комитети от друга, с които се уговаря медийното разясняване за допитването. Сега правомощието на ЦИК е било да се произнесе дали медиите са спазили законовото си задължение да обявят предварително тарифи за подобна политическа реклама и агитация, както и дали съответните партии и комитети имат право на държавно финансиране. След проверката на декларираните договори, ЦИК е отбелязала, че законът е спазен и те могат да бъдат задвижени. Именно според тези договори се очаква hashtag-bg да вземе немалка сума бюлджетни пари.

Това е формална оценка дали всичко е законово издържано, но не от това зависи дали и колко ще бъде платено от бюджетните средства, коментира Томов. ЦИК щяла да прави текущ контрол дали договорите се спазват, дали обявените публикации се правят, съдържат ли те нужната информация и т.н. И след референдума щяло да има цялостна проверка за изпълнението. Едва тогава щяло да се прецени дали всичките средства, заложени в договорите, да бъдат платени, дали ще има само частично покриване на обявените суми или дали изобщо ще се покрият средствата.

От ЦИК щели да се опитат също така да проверят и дали цените, обявени от медиите за политическа реклама и агитация, не са значително по-скъпи от тарифите за обикновена реклама. Така можело да се хване например ако някоя медиа се е договорила предварително с определени партии и комитети и чрез раздути цени източва бюджетни средства.

Все пак от ЦИК коментираха неофициално, че нямат голям административен капацитет за проверките.

В същото време нито комисията, нито друг орган, пък имат право да проверяват, следят и да не одобряват реклама с държавни пари, която няма да е особено ефективна. В изборния кодекс няма такова условие за например брой достигнати избиратели, за някакъв вид оценка на качеството. Така партиите и комитетите могат да насочат бюджетните пари където и както сметнат за нужно, включително да дадат и всичките си предвидени от държавата средства за медии с локално разпространение или с неособено голям брой читатели. Единствено трябва да са спазени законовите изисквания - политическите формации и комитети да са регистрирани за агитация, да нямат друга държавна субсидия, а медиата да е обявила тарифи за политическа реклама.

Според законодателството партии и инициативни комитети имат право на медийни пакети на стойност до 40 000 лв., с които да водят своята агитация "за" или "против" въпроса на референдума: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?". Средствата се отпускат на база на сключени и одобрени от ЦИК договори с медии. И се взимат след края на кампанията.

В четвъртък миналата седмица ЦИК на свое заседание е приела, че предоставените до момента договори отговарят на законовите изисквания. На база на тези договори се оказва, че сайтът hashtag-bg явно ще е един от основните, през който ще тече разяснителната кампания. Той ще получи над 140 000 лв. от медийните пакети, като за момента през него са избрали да агитират два инициативни комитета и три политически партии.

Единият от тези комитети, на Радослав Маринов, който е против електронното гласуване, има договор с hashtag-bg на стойност 39 960лв, тоест целият му медиен пакет е концентриран в този сайт. Другият комитет, който ще разчита на hashtag-bg в разяснителната кампания, но този път "за" дистанционния вот, е този на Борислава Стоянова, като тяхната сделка е за 30 360лв.

Партиите, които ще рекламират на сайта, собственост на фондация "Хаштаг-БГ", са Нова алтернатива ("за" електронния вот), Движение за европейска интеграция ("против" въпроса) и Социалистическа партия "Български път" ("за" електронното гласуване). Нова алтернатива, чийто председател Николай Цонев е бивш депутат от НДСВ, дава над 30 000 лв на онлайн медията. Движение за европейска интеграция са сключили договор с hashtag-bg за 35 100лв, а "Български път" – 7 200лв.

Според справки, направени от Капитал и Club Z, както сайтът, така и възложителите на договорите от партиите и инициативните комитети, са по един или друг начин свързани с Борислав Цеков -
бивш депутат от НДСВ (за последно в листата на БСП за парламентарните избори), както и с ръководения от него Институт за модерна политика.

Фондацията "Хаштаг-БГ" е регистрирана на името на Милена Евгениева Борисова. С различна фамилия (Кичашка) Милена Евгениева се явява съсобственик на "е-Март Ауторити", заедно с Борислав Цеков.

Още при обявяването на комитетите, одобрени от ЦИК за провеждане на разяснителна кампания, се оказа, че пет от осем от тях са свързани с Видин, и всички те имат членове от сдружения и организации под шапката на Движение "Модерна България" на Цеков, пише Капитал.

Друга връзка между инициативните комитети и Цеков върви и през Сдружение "Асоциация на младите юристи", което също е основано Борислав Цеков. Инициативният комитет на Радослав Маринов например е член на това сдружение, съобщава Club Z.

Борислава Стоянова, която също ръководи инициативен комитет пък на изборите за Европейски парламент миналата година е в листите с наблюдатели на "Институт за модерна политика".

"Нова алтернатива" на ексминистъра на НДСВ Николай Цонев и "Модерна България" пък бяха партньори в редица инициативи като тази за "смяна на системата" например.

Днес от Института за модерна политика и "Хаштаг-БГ" заявиха, че ще заведат дела за клевета заради внушението, че чрез медийни договори ще източат бюджетни средства. "В публикации на посочените сайтове лъжливо се твърди и/или внушава, че ИМП и Хаштаг-БГ били "източили" държавни средства чрез медийни договори между онлайн медията и няколко политически партии и инициативни комитети, които участват в настоящите местни избори и информационно-разяснителната кампания за референдума. Това е лъжа и клевета", се казва в съобщението.

Турция въвежда извънредни мерки за сигурност

http://www.bnews.bg/article-142502

По последни данни на правителството 97 души са загинали при най-тежкия терористичен акт в турската история.

Вижте как Северна Корея отбеляза 70-годишния юбилей (галерия+видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5040797

Северна Корея отбеляза и с фойерверки 70-ата годишнина от управлението на работническата партия в страната.
В събота КНДР демонстрира и най-големия военен парад, организиран досега в Пхенян.
В центъра на столицата преминаха стотици бронирани машини, танкове и техника с балистични ракети. Хиляди войници поздравиха лидера Ким Чен Ун,
Северна Корея отбеляза и с фойерверки 70-ата годишнина от управлението на работническата партия в страната. В събота КНДР демонстрира и най-големия военен парад, организиран досега в Пхенян. В центъра на столицата преминаха стотици бронирани машини, танкове и техника с балистични ракети. Хиляди войници поздравиха лидера Ким Чен Ун,

Пострадалите в сблъсъка в тунела за „Люлин” прегледани и освободени (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5040838

Двамата пострадали при катастрофата в тунела за „Люлин” бяха докарани в ”Пирогов”, съобщи "Фокус". Младият мъж и детето са прегледани веднага и са им направени изследвания, съобщиха от пресцентъра на болницата. 28-годишният мъж има контузия на гръдния кош, а момчето, което е на 2 години и 10 месеца има контузия с хематом на главата.

Мъжът и детето, пострадали в сблъсъка в тунела за „Люлин” прегледани в "Пирогов" и освободени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5040888

Двамата пострадали при катастрофата в тунела за „Люлин” бяха докарани в ”Пирогов”, съобщи "Фокус". Младият мъж и детето са прегледани веднага и са им направени изследвания, съобщиха от пресцентъра на болницата. 28-годишният мъж има контузия на гръдния кош, а момчето, което е на 2 години и 10 месеца има контузия с хематом на главата.

Борисов призова САЩ да улеснят достъпа на българските компании

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/borisov-prizova-sasht-da-ulesniat-dostypa-na-bylgarskite-kompanii-203941/

България полага огромни усилия за създаването на условия за развитие на американския бизнес у нас, коментира премиерът

Нормализира се обстановката в Югозападна България

http://www.vesti.bg/bulgaria/normalizira-se-obstanovkata-v-iugozapadna-bylgariia-6043665

И днес продължава разчистването на улици и мазета в Благоевград, след като вчера дъждовна вода влезе в десетки от тях

Сирийската армия си връща територии, завзети от ИД

http://frognews.bg/news_99636/Siriiskata-armiia-si-vrashta-teritorii-zavzeti-ot-ID/

Сирийската правителствена армия и техни съюзници, подкрепяни от руски бойни самолети, продължават да жънат успехи след предприетата офанзива срещу бунтовниците, обявиха активисти, цитирани от Ройтерс и Нюз. бг.

Новина със световен обхват! Рамщайн с клип, вдъхновен от пернишките кукери, които гонят полуголи женски самодиви във Витоша планина

http://www.zapernik.com/pernik/novina-sus-svetoven-obhvat-ramshtain-s-klip-vduhnoven-ot-pernishkite_40189/

Новият клип на вокала на метал бандата „Рамщайн“ Тил Линдеман е изцяло вдъхновен от пернишките кукери. Видеото на песента “Fish on” вече имаше своята премиера, след като беше излъчено във фейсбук страницата на певеца.

Клипът е заснет в студията на "Ню Бояна Филмс", както и на открити терени на Витоша в края на август. Видеото е забранено за лица под 16 години, тъй като играещите ролята на самодиви жени са полуголи.

Продължава

Очаквайте само в ПИК разгромяващо интервю с Кирил Домусчиев. Босът на КРИБ отговаря на клеветите на Прокопиев

http://pik.bg/очаквайте-само-в-пик-разгромяващо-интервю-с-кирил-домусчиев-босът-на-криб-отговаря-на-клев-news415564.html

Очаквайте само в ПИК разгромяващо интервю с Кирил Домусчиев. Босът на КРИБ отговаря на клеветите на Прокопиев

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев отговаря на долните клевети на боса на "Капитал" Иво Прокопиев.

Очаквайте разгромяващо интервю със собственика на "Лудогорец" само в ПИК!

Няколко села около София са без ток заради проливните дъждове

http://pik.bg/няколко-села-около-софия-са-без-ток-заради-проливните-дъждове-news415561.html

Няколко села около София са без ток заради проливните дъждове

Няколко села, вилни зони и местности около София са без ток заради проливните дъждове от последните дни. Това съобщиха от електроразпределителното дружество ЧЕЗ, отговарящо за доставката на ток в Западна България.

Екипи на дружеството ремонтират повредени съоръжения в с. Клисура, Радова махала, местностите Витошица, Мала Раковица и Витковица в района на София. Няколко шахтови трафопоста в столицата също са наводнени и в момента се източват. Други сериозни проблеми в столицата липсват.

От ЧЕЗ уточниха, че 400 техни екипи се грижат за сигурността на електрозахранването на Западна България, както и допълнително над 50 аварийни екипи.

Борисов обеща Коледни надбавки за пенсионерите

http://www.moreto.net/novini.php?n=303610

Премиерът Бойко Борисов обеща Коледни надбавки за пенсионерите. Това стана по време на Дискусионна кръгла маса на тема "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Народният представител от ГЕРБ Милена Дамянова проведе приемен ден за граждани в Силистра

http://pik.bg/народният-представител-от-герб-милена-дамянова-проведе-приемен-ден-за-граждани-в-силистра-news415560.html

Народният представител от ГЕРБ Милена Дамянова проведе приемен ден за граждани в Силистра

Многобройни срещи проведе в понеделник народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната Комисия по образование и наука Милена Дамянова в град Силистра, където бе организирана приемна за жители на общината.

Гражданите посетили приемната поставиха различни по естество проблеми -както лични, така и обществено значими. Милена Дамянова се отнесе с огромно внимание към всеки един проблем и се ангажира да се запознае подробно с всеки от тях, както и да информира всеки, посетил приемната й за становището си и възможностите да се помогне.

51 трансплантации от началото на годината, 1000 души чакат за орган

http://www.mediapool.bg/51-transplantatsii-ot-nachaloto-na-godinata-1000-dushi-chakat-za-organ-news240341.html

От началото на годината в България са направени 51 трансплантации благодарение на 14 донора, обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р. Ваньо Шарков при откриването на Европейската седмица на донорството. За последните три години броят на трансплантираните е нараснал близо четири пъти, а специалистите посочват, че отказите от донорство намаляват. През последните години в листата на чакащите за трансплантация има около 1000-1100 души. В момента за трансплантация на бъбрек чакат 930 души, за сърце – 25, за черен дроб -43, за бял дроб – 12, тънко черво – 1. “Напоследък се наблюдава, че отказите от донорство са по-малко и това може само да ни стимулира да работим повече. Технологията за локация на донорите е ефективно работеща за нашите условия. Ние работещите в тази среда усещаме, че процесът е видим и всички структури се стремят да помогнат и да покажат най-доброто. Тази година сме направили 6 трансплантации на сърце. Нашите резултати говорят най-добре за нас”, заяви доц. д-р Георги Царянски, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болница “Света Екатерина”. “На практика всеки един донор спасява по няколко човешки живота. Това е единствената ситуация, при която животът продължава и след смъртта, но не като един, а като няколко живота”, заяви Шарков. “Донорството е едно от най-великите неща, които някога човек може да направи в своя живот. Ние може да даряваме кръв, но когато даряваш орган на твой близък правиш нещо, което е много повече и много по-силно от това, което можем да направим през целия си живот. Лекарите могат да направят трансплантация, но без донори тя няма как да се случи”, заяви още той. В момента 56 хиляди души в Европа очакват трансплантация на орган или тъкан и това е единственият им шанс за живот, съобщи директорът на болница “Света Екатерина“ д-р Генчо Начев.

От партия ДЕОС запълваха дупки с цветя в центъра на София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/12/2626700_ot_partiia_deos_zapulvaha_dupki_s_cvetia_v_centura_na/?ref=rss


От партия ДЕОС днес сутринта са запълвали дупки по улиците и тротоарите с цветя около района на обръщалото на трамвай номер 5 при Съдебната палата в центъра на София, съобщиха от формацията.

В акцията участваха кандидатът за кмет на партията Виктор Лилов, който е и водач на листата на партията в столицата, вторият в листата Татяна Иванова, председателят на управителния съвет на партията Емил Георгиев и председателят на предизборния щаб Жюстин Томс.

"Искаме да покажем, че...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване