Божидар Димитров: На който не му харесва, да не минава покрай Ларгото

http://www.mediapool.bg/bozhidar-dimitrov-na-koito-ne-mu-haresva-da-ne-minava-pokrai-largoto-news240435.html

При възстановяването на Ларгото в София строго се спазват всички световни и български правила, заяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров в защита на проекта, чието изпълнение беше спряно заради критики от граждани, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките. Реставрацията на антична Сердика не е бутафория, коментира той пред бТВ в сряда.   “Граждани взимат отношение по въпроси, по които нямат образование, не знаят каква е световната практика”, посочи Димитров и посъветва, на когото не му харесва, да не минава оттам и да не гледа. “Планът за възстановяване е направен от един от най-големите български архитекти – арх. Китов, довършва се от арх. Фърков“, припомни Димитров. Той каза, че тухлите, които се използват, са нови, но имитират римските. “Така строят римляните. Откъде да намериш римски тухли?“, коментира шефът на музея. "Или трябва да го направим туристически обект, или трябва да го зарием", заяви той. Според него поставянето на стъклен покрив не си заслужава и нямало да свърши работа. "Ще го насерат гълъбите само след половин година, а вътре печки ли да слагаме, за да поддържаме нужната температура." Освен това Димитров обяви противниците на възстановките за "джихадисти", защото без тях оригиналните градежи щели да се разрушат. Той каза, че планът е одобрен от специалисти на Националния институт за паметниците на културата, Инспектората на Министерството на културата и най-накрая с подпис на ресорния заместник-министър. По-рано “Дневник“ съобщи, че Институтът за паметниците на културата е излязъл със становище, че проектът за реставрация на Ларгото е непрофесионален и е отправил множество забележки към него. Министерството на културата не се съобразява с тях и го одобрява. "Предложението за пластична изява на силуета на сградата с ниши чрез иззиждане на тухлени арки е неприемливо...", "Проектът за консервация и реставрация  е напълно самоцелен, без да е търсена връзка с начина на експониране на частта от сградите и помещенията, попадаща в покритата част и подчертаване на принадлежността им към едно цяло...", гласят част от критиките. По-късно в сряда в Министерството на културата  работната група от експерти ще направи анализ на изпълнението на реставрационните работи.

Филм на Ангел Бончев разказва за светия град Асеновград

http://frognews.bg/news_99810/Film-na-Angel-Bonchev-razkazva-za-svetiia-grad-Asenovgrad/

„Светият град – Асеновград” – за духовността, запазена в Асеновград през вековете, разказва журналистът Ангел Бончев, водещ на новините на ТВ „Европа”. Идеята е да се представи на широката аудитория една съществена част от малкия град, спечелил приза за 2014 година „Най-красив град на България”.

Михаил Миков ще посети Харманли, Димитровград и Хасково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045889

На 15.10 (четвъртък) председателят на БСП Михаил Миков ще посети Любимец, област Хасково. От 14:30 часа там ще се проведе среща с гражданите на площад „3-ти март“.
От 16:00 часа в Харманли председателят на БСП ще разговаря със симпатизанти на партията в Куклен център (бул, „България“ 13)
Срещи с граждани ще се проведат от 17.
На 15.10 (четвъртък) председателят на БСП Михаил Миков ще посети Любимец, област Хасково. От 14:30 часа там ще се проведе среща с гражданите на площад „3-ти март“. От 16:00 часа в Харманли председателят на БСП ще разговаря със симпатизанти на партията в Куклен център (бул, „България“ 13) Срещи с граждани ще се проведат от 17.

Масово изследват спешните медици за хепатит

http://pik.bg/масово-изследват-спешните-медици-за-хепатит-news416885.html

Масово изследват спешните медици за хепатит

Изследват спешните медици за хепатит, ще искат криминализиране на укриването на заболявания.
По статистика на Световната здравна организация 2% от спешните медици се заразяват от хепатит В и С поради контакта си с пациенти. Провокирани от тези данни, у нас започват скрининг на лекарите в спешните центрове.
Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, обяви на пресконференция, че кампанията е насочена основно към медиците в спешните центрове, тъй като те са рискова група - общуват с хора, които може да не им споделят, че са болни, или не знаят, че са.
По думите на Кацаров най-новите лекарства срещу хепатит С вече са регистрирани у нас, водят се преговори да влязат и в позитивния ни списък. Здравният министър Петър Москов уверил, че ще са в листата най-късно до началото на новата година. Това е страхотен шанс за болните от хепатит С, убеден е Кацаров.
От Българския лекарски съюз подкрепиха инициативата с мотива, че всеки осми лекар е изложен на риск от заразяване с хепатитите В и С.
Да се криминализира укриването на заболявания от лекари, ще искат от Съюза, тъй като често пациенти знаят, че са болни от хепатит, но не го декларират пред медици.
БЛС ще настоява да се носи наказателна отговорност за попълване на здравни декларации с невярно съдържание.
Междувременно стана ясно, че в Бургас в момента тече скрининг на спешни медици. Такъв вече е имало в Асеновград, частично в Пловдив и София, където не е бил регистриран нито един положителен резултат.
Тодор Петров, председател на фондация „Позитивен избор", пък изтъкна, че у нас от хронични вирусни хепатити страда близо 6% от населението. Част от тези хора обаче дори не знаят. От 10% до 20% се лекуват, а останалите остават хронични носители на вирусите B и C, те дори не са проявили симптоми, обяви той.
По думите му близо 6 хиляди души са ангажирани в спешната помощ у нас, те са ваксинирани за хепатит B, но не е ясно дали имунитетът им е траен.
Именно заради това стартира скринингът, като целта до края на тази година е провеждането на изследвания на здравния персонал в спешните центрове в Смолян, Карлово и Първомай. За догодина остават още 26 центъра за спешна помощ в страната.

Във Варна стартира кампания за превенция на трафика на хора

http://www.moreto.net/novini.php?n=303812

Кампания за превенция на трафика на хора се провежда във Варна, с цел да се повиши информираността сред младите хора за престъплението „трафик на хора“, видовете експлоатация, причините за въвличане, уязвимите групи, начините за предпазване, съобщиха от Община Варна за Moreto.

С "Родителски срещи в бар" борят пиенето сред учениците

http://frognews.bg/news_99809/S-Roditelski-sreshti-v-bar-boriat-pieneto-sred-uchenitsite/

Кампания за ранна превенция на пиенето събира учители, родители и психолози. Тя е озаглавена „Родителски срещи в бар" и е насочена срещу употребата на алкохол от непълнолетни, съобщава БиТиВи.

Идиотщина! Охранител се вози на задната броня на инкасо бус (снимки)

http://pik.bg/идиотщина-охранител-се-вози-на-задната-броня-на-инкасо-бус-снимки-news416884.html

Идиотщина! Охранител се вози на задната броня на инкасо бус (снимки)

Инкасо бус с мъж качен на задната броня засече фоторепортер на агенция Булфото. 

Абсурдната ситуация е заснета на кръстовището между булевардите "Овча купел" и "Президент Линкълн" тази сутрин. 

Бронираният автомобил е бил паркиран пред клон на банка на метри от кръстовището. Трима охранители излезли от клона, двама от тях влезли в буса, а третия се качил на бронята и потеглили.

 

200 часа безвъзмезден труд и пробация за подкуп на полицаи

http://pik.bg/200-часа-безвъзмезден-труд-и-пробация-за-подкуп-на-полицаи-news416882.html

200 часа безвъзмезден труд и пробация за подкуп на полицаи

Врачанският окръжен съд осъди на пробация жител на врачанското село Лесура, който направил опит да подкупи полицаи, след като автомобилът му бил спрян за проверка. Осъденият мъж ще трябва да положи и 200 дни безвъзмезден труд в полза на обществото, пише Трибали.
Вчера в съдебната зала бе одобрено споразумението между защитника на подсъдимия Красимир Кунов и прокуратурата. 41-годишният Кунов призна вината си, че на 30 септември тази година е направил опит да подкупи двама полицаи.
Припомняме, че мъжът беше задържан, след като хвърли в патрулка 50 лева. Униформените спрели водача за проверка в ж.к. „Сениче“. Целта на подкупа била униформените да не викат екип на КАТ за проверка за употреба на алкохол. От полицията тогава уточниха, че Кунов 4 пъти е залавян да шофира без книжка. Така лесураченинът е с три пробационни мерки за срок от 2 години.
Постановеното от съда е окончателно. Не може да се обжалва или протестира и има значението на влязла в сила присъда.

Разбиха с камъни офиса на коалиция „Заедно за Община Банско“

http://www.bnews.bg/article-142563

Подозират хора около кмета на ГЕРБ Георги Икономов, който има две осъдителни присъди.

Удължават работното време на градския транспорт за срещата България-Германия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045884

С оглед огромния интерес към четвъртфинала от Европейското първенство по волейбол за мъже България – Германия от Българска федерация по волейбол и ръководството на „Арена Армеец” информират феновете за организацията и предприетите действия за улеснение на всички гости на залата за важния мач за селекцията на Пламен Константинов и българския спорт.
С оглед огромния интерес към четвъртфинала от Европейското първенство по волейбол за мъже България – Германия от Българска федерация по волейбол и ръководството на „Арена Армеец” информират феновете за организацията и предприетите действия за улеснение на всички гости на залата за важния мач за селекцията на Пламен Константинов и българския спорт.

Билетите за България - Германия стигнаха 400 лв. "на черно"

http://www.cross.bg/leva-germaniya-bulgariya-1484246.html

/КРОСС/Истерията около билетите за българския мач на четвъртфиналите на Европейското първенство по волейбол срещу Германия придобива все по-големи размери. След като още в понеделник стана ясно, че всички билети за двубоя са изчерпани, на сцената излезе „черната борса". В един от големите сайтове за онлайн търговия два билета вървят по 400 лева, като единичните цени на билетите официално бяха между 6 и 25 лева. Вчера цената беше 200 лева, но очевидно с всеки изминал час цената расте. България се класира директно за 1/4-финалите на надпреварата, след като завърши на 1-о място в Група А. В тази фаза "трикольорите" ще спорят с Германия, която надигра Белгия с 3:0 в плейофите.  

България 69-та по корупция от 175 страни

http://frognews.bg/news_99808/Balgariia-69-ta-po-koruptsiia-ot-175-strani/

България е поставена на 69-то място по корупция сред 175 страни по света в поредния Индекс за възприемане на корупция на "Трансперънси интернешънъл", информира в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

"Герой" на пътя минава на двойна непресечена линия в София

http://news.ibox.bg/news/id_151196687

Шофьорът бил в униформа, на задната седалка имало дете без колан и столче

Интернет над облаците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5044759

Задължително преди началото на всеки полет пътниците изслушват основните правила за безопасност, между които е и забраната за използване на телефони, таблети и други електронни устройства на борда. Специално за Европа това е изискване на EASA - Европейската агенция за авиационна безопасност, мотивирано от това,
Задължително преди началото на всеки полет пътниците изслушват основните правила за безопасност, между които е и забраната за използване на телефони, таблети и други електронни устройства на борда. Специално за Европа това е изискване на EASA - Европейската агенция за авиационна безопасност, мотивирано от това,

Удължават работното време на градския транспорт за срещата България-Германия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045880

С оглед огромния интерес към четвъртфинала от Европейското първенство по волейбол за мъже България – Германия от Българска федерация по волейбол и ръководството на „Арена Армеец” информират феновете за организацията и предприетите действия за улеснение на всички гости на залата за важния мач за селекцията на Пламен Константинов и българския спорт.
С оглед огромния интерес към четвъртфинала от Европейското първенство по волейбол за мъже България – Германия от Българска федерация по волейбол и ръководството на „Арена Армеец” информират феновете за организацията и предприетите действия за улеснение на всички гости на залата за важния мач за селекцията на Пламен Константинов и българския спорт.

Полицейският синдикат обвини Горанов, че изнудва МВР

http://www.mediapool.bg/politseiskiyat-sindikat-obvini-goranov-che-iznudva-mvr-news240434.html

Отказът на финансовия министър Владислав Горанов да отпусне поредна актуализация на бюджета на МВР – в размер на 21 млн. лева за изплащане на обезщетения на пенсионирани вече служители, е форма на изнудване спрямо силовото ведомство. Това обяви в сряда зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Борислав Мазнев пред БНР по повод заканата на Горанов отпреди два дни сам да предприеме нормативни промени в МВР, ако то само преквалифицира около 6000 свои служители, които работят зад бюра – от първа в трета категория труд. По думите на финансовия министър "тези, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория, а тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория". "Тези хора са започнали работа в МВР при едни условия и договорни отношения и смятаме, че тези условия трябва да бъдат спазвани", контрира в сряда Мазнев, визирайки пенсионираните си колеги, чиито обезщетения от по 20 заплати зависят от поисканите от вътрешния министър Румяна Бъчварова допълнителни 21 млн. лева. По думите му всяко протакане от страна на финансовото министерство да преведе сумата, необходима за изплащането на тези задължения, неминуемо ще доведе до трупането на нови, които така или иначе ще трябва да бъдат погасени от държавата. "Въобще не е обсъждано с нас това нещо. По никакъв начин синдикалните организации в МВР не са участвали в изготвянето на този план и определянето на служителите, които ще минат към Закона за държавния служител и ще бъдат определени като административни", коментира Мазнев по повод думите на Бъчварова, че е почти готов план за административна реформа. Началото й бе обявено още от предишния вътрешен министър Веселин Вучков, който обяви през януари, че в министерството има над 5000 служители, които вършат и полицейска, и чиновническа работа, както и други 6000, които са чисти чиновници. Идеята на кабинета е да намали рязко броя на тези служители, лишавайки ги от компенсациите, предвидени за първа категория труд и увеличавайки дела на служителите с чисто полицейски функции с поне 1000 души. "При така очертаващите се промени в МВР, особено по отношение на компенсиране на служители при пенсиониране и напускане на системата, не виждам как МВР ще бъде атрактивен и ще предлага атрактивна работа за млади хора. Не виждам алтернатива за развитие на МВР. Очакваме броят на служителите, които напускат, да бъде увеличен в следващите 2 месеца", коментира Мазнев, посочвайки, че всеки ден около 10 служители във всяка дирекция подават заявления за напускане или пенсиониране. Преди ден от СФСМВР разпространиха остра декларация срещу Горанов, заявявайки, че последните му изказвания "не само са откровена спекулация, но граничат с изнудване и оставят впечатление, че министърът на финансите е над законите в държавата и че за него Конституцията на Република България и принципите, залегнали в нея, са маловажни и, че тяхното спазване е пожелателно, а не задължително".

Шефът на КЕВР: Скоро излизаме с решение дали индустриалният ток ще е с нова цена

http://www.moreto.net/novini.php?n=303816

Ще се произнесем съвсем скоро с решение дали ще излезем в края на месец октомври с решение относно промяна в цената на индустриалния ток. Това каза пред журналисти Иван Иванов, председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус” .

Разбиха с камъни офиса на коалиция „Заедно за Община Банско“

http://pik.bg/разбиха-с-камъни-офиса-на-коалиция-„заедно-за-община-банско“-news416874.html

Разбиха с камъни офиса на коалиция „Заедно за Община Банско“

Офисът на коалиция „Заедно за Община Банско“ осъмна разбит с камъни. Вандали направили на сол двете витринни стъкла на Културно-просветното дружество, където се събират коалиционните партньори от ББЦ, ВМРО, ДСХ и „Атака“. Полицията започна разследване, поясниха от БДЦ.

Помещението се намира само на 100 метра от сградата на Община в центъра на разкопания за ремонти курорт. Канодадата от камъни е потрошила офиса тази нощ, вътре са открити два големи скални къса.

Това не е само предизборно насилие, това е посегателство и срещу българското знаме, което е било до един от прозорците, коментира вандалщината председателят на ББЦ в Банско Илиян Недялков.

В помещението се съхранява цялата история на града в снимки и книги.

Това е политически вандализъм от опоненти за местните избори, категоричен е Недялков. Коалицията, която издига бившия кмет Александър Краваров за нов мандат имала проблеми само с ГЕРБ в предизборната надпревара, с останалите партии водели позитивна кампания. От ГЕРБ си изпускат нервите, уплашени са, твърди Недялков.

Той съобщи, че активисти на коалицията са заплашвани от гербаджии и хора, близки до техния кандидат – сегашният градоначалник Георги Икономов. Опитват се да извадят наши от изборните секции с рекет, дори заплашват родителите им, че ще останат без работа, заяви местния лидер на ББЦ.

„Наскоро във вестник в Банско бяха публикувани скандални факти за Икономов, който има две осъдителни присъди за източване на ДДС. Сега те отвръщат на удара, вместо да оттеглят скандалната му кандидатура. Уплашени са, защото спечелиха миналите избори с манипулации и сега са заплашени от провал“, коментира Недялков.

"Изминалите години на демократично развитие очевидно не са научили основните ни политически опоненти, че политическата битка се води с процедури, диалог и при спазването на моралните принципи на политика. Камъните срещу нашия клуб са камъни срещу реда, човещината и най-вече срещу българското знаме, което се вее над нашия клуб“, заяви Александър Краваров.

Мрачните инициатори на този грозен акт трябва да се търсят преди всичко в криминалните политически среди в района, смятат потърпевшите.

От Коалиция „Заедно за Община Банско” с горчива ирония допълват, че Банско и без това изглежда като военна зона с траншеи и трапове по всички основни улици, та няколко потрошени прозореца вероятно ще допълнят апокалиптичния декор на града.

Продължават да търсят варианти за по-евтин ток за бизнеса

http://econ.bg/Новини/Продължават-да-търсят-варианти-за-по-евтин-ток-за-бизнеса_l.a_i.700424_at.1.html

Все още умуват дали могат да се предприемат действия и какви, за да може цената на тока за бизнеса да падне от 1 ноември. В момента различните...

Задържаха криминално проявени шофьори, превозвали нелегално афганистанци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045877

Водачите на два автомобила, превозвали нелегални имигранти, са задържани от магистралните полицаи на ОД на МВР - София, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция.
Около 18:00 часа на 13 октомври служители на сектор „Престъпления по пътищата“ в ОД на МВР - София подали сигнал за спиране на лек автомобил на главен път 1-8 с необичайно голям
Водачите на два автомобила, превозвали нелегални имигранти, са задържани от магистралните полицаи на ОД на МВР - София, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция. Около 18:00 часа на 13 октомври служители на сектор „Престъпления по пътищата“ в ОД на МВР - София подали сигнал за спиране на лек автомобил на главен път 1-8 с необичайно голям

„Движение 21“ не жалае повече дилетантство в провеждането на политики на местно ниво

http://www.cross.bg/hora-sofiya-dvizhenie-1484245.html

/КРОСС/ Емилия Михайлова е адвокат. Била е юрисконсулт в Министерството на отбраната, Националната разузнавателна служба. Заемала е длъжностите заместник-председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност и директор на Главна дирекция „Регистри" в Агенцията по вписванията и секретар на Междуведомствен съвет по военно-промишления комплекс и мобилизационната готовност на страната" в Министерския съвет. Кандидат е на „Движение 21" за районен кмет на „Триадица" и общински съветник за София. Г-жо Михайлова, имате доста богат опит в държавната администрация с какво мислите, че можете да сте полезна на софиянци, ако бъдете избрана за общински съветник? Сметям, че мога да бъда полeзна с познанията, които имам за механизмите на управление на различни нива и възможностите за взаимодействие с органите на централната изпълнителна власт и на другите власти при необходимост. Надявам се, заедно с повече съмишленици в Столичния общински съвет, да успеем необратимо да наложим модела за законосъобразно планиране и разходване на публичните средства единствено в полза на приоритетите на софиянци. Важна необходимост е и упражняването на последващ перманентен контрол за изпълнение на гласуваните решения, защото практиката показва, че той често липсва и добрите инициативи остават неосъществени. Опитът е от значение и за намиране на разумен баланс между частната инициатива и обществените интереси

Проф.Михаил Константинов: В момента се вихри сериозна търговия с гласове

http://www.cross.bg/sofiya-varna-glasa-1484244.html

/КРОСС/Сега в София има 7 интересни кандидати - което е предпоставка за разсейване на вота. А щом се разсейва вотът, това вдига шанса за втори тур, каза в интервю за OFFNews.bg математикът проф. Михаил Константинов. Как да си обясним факта, че две седмици преди изборите все още няма публично оповестени социологически изследвания за електоралните нагласи? За да се публикуват данни от социологическите сондажи, трябва някой да плати. Ясно е, че този път финансовият ресурс е насочен в друга посока. Къде е насочен? Възможно е част от ресурса да е насочен към т.нар. търговия с гласове. Нямаме сигурни данни доколко това явление се реализира в момента, но косвените признаци показват, че в момента се вихри много сериозна търговия. Същевременно, не мисля, че в големите градове може да се постигне голям ефект с търговия на гласове. Купените гласове натежават там, където има по-малки избирателни райони. Колко гласа са необходими за едно място на общински съветник в София и Варна? Около 7 000 гласа трябват за един общински съветник в София. Това означава, че с 10 000-11 000 гласа можете да имате вече и двама в София. Формулата е много проста: очакваните действителни гласове делите на броя на съветниците в местния парламент. За Варна, например, делите на 51. Следователно ако очаквате 150 000 гласа във Варна, например, то около 3000 гласа ще са необходими за едно място в общинския съвет. Казвам го условно, защото за Варна в момента нямам пред себе си сметките

ЦСКА очаква пълен стадион за дербито с Бистришките тигри

http://offnews.bg/news/n_1/n_572331.html

Ръководството на ЦСКА взе решение да пусне билетите за мача с "Витоша" (Бистрица) още днес заради огромния интерес към двубоя. Дербито от 11-ия кръг на В група ще се играе в неделя от 15 часа на стадион "Българска армия". Феновете на "червените" очакват с нетърпение сблъсъка с отбора на премиера Бойко Борисов, тъй като "Витоша" е втори в класирането и е единственият, който може да измести "армейците" от лидерската позиция. До момента "тигрите" загубиха само две точки в десет кръга и изостават само на толкова от лидера ЦСКА, който продължава да е с пълен актив. Цените за любимия сектор Г на червените ще бъдат по пет лева, като толкова ще струват пропуските за гостите. За сектор А ще се плаща по 12 лева, а за сектор В - 8 лева.

Феновете на Спартак правят екскурзия за мача с Балкан (Аспарухово)

http://petel.bg/Fenovete-na-Spartak-pravyat-ekskurziya-za-macha-s-Balkan--Asparuhovo-__130417

Феновете на ФК Спартак Варна организират пътуване за срещата от 7-ия кръг на "А" окръжна група срещу Балкан (Аспарухово), която е тази...

Лекарите настояват: Съд за пациенти, които крият, че са заразни

http://petel.bg/Lekarite-nastoyavat--Sad-za-patsienti--koito-kriyat--che-sa-zarazni__130418

Снимка Булфото Укриването на наличие на заболяване да се криминализира. Това поискаха от Българския лекарски съюз с мотива, че много...

Руснаците: Западът е най-големият ни враг!

http://petel.bg/Rusnatsite--Zapadat-e-nay-golemiyat-ni-vrag-__130420

Снимка Уикипедия Мнозинството от руснаците смятат за свой основен враг западните държави, предава „Интерфакс”. 75% от гражданите на...

Репортаж на "Петел" от центъра на Варна: Как човек може да изгони миризливите клошари

http://petel.bg/Reportazh-na-Petel-ot-tsentara-na-Varna--Kak-chovek-mozhe-da-izgoni-mirizlivite-kloshari__130421

Фото Росен Добрев Двама клошари са се заселили в градинката до Кукления театър във Варна, сигнализираха в редакцията ни притеснени...

Стари пушки стягат футболно шоу на „Локомотив“

http://petel.bg/Stari-pushki-styagat-futbolno-shou-na----Lokomotiv---__130419

Едни от известните бивши футболисти на Спартак ще играят в утрешния мач със Светкавица за държавно първенство по футбол за ветерани....

Турция мъмри посланиците на Москва и Вашингтон за подкрепата им за кюрдите

http://frognews.bg/news_99806/Turtsiia-mamri-poslanitsite-na-Moskva-i-Vashington-za-podkrepata-im-za-kiurdite/

Турция е привикала посланиците на САЩ и Русия, за да ги предупредят срещу доставката на оръжия и друга подкрепа за сирийските кюрдски сили, сражаващи се с „Ислямска държава" в Сирия, съобщи турско длъжностно лице, цитирано от „Франс прес".

Задържаха криминално проявени шофьори, превозвали нелегално афганистанци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045853

Водачите на два автомобила, превозвали нелегални имигранти, са задържани от магистралните полицаи на ОД на МВР - София, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция.
Около 18:00 часа на 13 октомври служители на сектор „Престъпления по пътищата“ в ОД на МВР - София подали сигнал за спиране на лек автомобил на главен път 1-8 с необичайно голям
Водачите на два автомобила, превозвали нелегални имигранти, са задържани от магистралните полицаи на ОД на МВР - София, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция. Около 18:00 часа на 13 октомври служители на сектор „Престъпления по пътищата“ в ОД на МВР - София подали сигнал за спиране на лек автомобил на главен път 1-8 с необичайно голям

Моторист се преби на пешеходна пътека в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045869

Моторист се преби на повдигната пешеходна пътека в Русе. Инцидентът е станал около 2 ч. на бул. "Цар Освободител", съобщиха от полицията. 41-годишният Д.И. не съобразил скоростта и когато минавал през изкуствено повдигнатия асфалт, изтървал кормилото и паднал на платното.
Пристигналият мотопатрул засякъл, че моторът е без регистрационен номер.
Моторист се преби на повдигната пешеходна пътека в Русе. Инцидентът е станал около 2 ч. на бул. "Цар Освободител", съобщиха от полицията. 41-годишният Д.И. не съобразил скоростта и когато минавал през изкуствено повдигнатия асфалт, изтървал кормилото и паднал на платното. Пристигналият мотопатрул засякъл, че моторът е без регистрационен номер.

Германски министър поиска по-строга регулация на емисиите след скандала "Фолксваген"

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/14/2628488_germanski_ministur_poiska_po-stroga_regulaciia_na/?ref=rss


Германският министър на околната среда Барбара Хендрикс призова за по-строги разпоредби за вредните емисии и тестове след скандала с дизеловите двигатели на германския производител на автомобили "Фолксваген", пише вестник Sueddeutsche Zeitung в сряда, предаде "Ройтерс"

"Фолксваген", най-големият производител на автомобили в Европа, призна миналия месец, че е инсталирал софтуер в дизеловите си автомобили с цел да измами регулаторите за истинските нива на токсичните емисии.
...

Жена се натрови с гъби във Вълкосел

http://blagoevgrad.actualno.com/Jena-se-natrovi-s-gybi-vyv-Vylkosel-news_501425.html

 Жена обърка отровни с ядивни гъби, яде от тях и се натрови. Неприятната случка е станала снощи около 23 часа, когато тя се почувствала зле, информира Topnovini.bg. Веднага е транспортирана до МБАЛ "Иван Скендеров" в Гоце Делчев с типичните за хранително натравяне симптоми - гадене, стомашно неразположение и повръщане. Медиците са направили промивки на стомаха й и вливания. Днес лекарски екип ще прецени дали 53-годишната Фатме ще бъде транспортирана за токсикологичното отделение на институ

Столична община обвини фирмата-изпълнител за пропадането на бул. "Ал. Малинов"

http://society.actualno.com/Stolichna-obshtina-obvini-firmata-izpylnitel-za-propadaneto-na-bul-Al-Malinov-news_501427.html

Възстановяването на пътната настилка след слягането на участък от бул. „Ал. Малинов“ ще бъде извършено от фирмата-изпълнител за нейна сметка. Това съобщават от пресцентъра на Столична община. По-рано днес съобщихме за пропадането на платното. “Вчера екип на „Метрополитен“ е констатирал пропадането и е възложил на изпълнителя да обезопаси участъка и да започне работа по възстановяването му. Възстановяването на уличното платно трябва да приключи до неделя. В м

В Шумен пристигнаха бюлетините за националния референдум

http://shumen.actualno.com/V-Shumen-pristignaha-buletinite-za-nacionalnija-referendum-news_501428.html

Отпечатаните за област Шумен 205 000 броя бюлетини за предстоящия на 25 октомври национален референдум днес бяха доставени от печатницата–изпълнител на обществената поръчка „ЕА“ АД – Плевен до Областна администрация-Шумен, съобщиха от пресцентъра на администрацията.  Те ще се съхраняват в Областна администрация под постоянна 24 часова охрана, осигурена от МВР. Организационно-техническият екип, определен от областния управител Донка Иванова, продължава своята работ

Един ранен при стрелба във Франция

http://europe.actualno.com/Edin-ranen-pri-strelba-vyv-Francija-news_501435.html

В сряда, 14 октомври, сутринта във френския град Ренси е била открита стрелба, при която е ранен един човек, съобщава вестник Le Parisien. Няколко нападатели с маски са открили стрелба срещу един човек, който е ранен в крака и ръката. Стрелците са избягали с автомобил. Според полицията инцидентът може да бъде определен като уреждане на сметки.  

В Черноморец задържаха 13 нелегални имигранти

http://burgas.actualno.com/V-Chernomorec-zadyrjaha-13-nelegalni-imigranti-news_501430.html

Група от общо 13 нелегални имигранти е била задържана в Черноморец, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.  В 09.34 часа днес жителка на крайморския град се обадила в Районно управление – Созопол и съобщила, че на ул. „Никола Вапцаров” забелязала съмнителна група хора, вероятно чужденци, посочва Topnovini.bg. Своевременно на сигнала се отзовали полицейски служители, които установили, че става въпрос за петима мъже, четири жени и четири деца.  Групата е от

Русия предложи на САЩ сътрудничество в спасяване на пилоти в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/14/2628493_rusiia_predloji_na_sasht_sutrudnichestvo_v_spasiavane/?ref=rss


Представители на военните на САЩ и Русия ще обсъдят днес в телеконферентна връзка съвместни мерки за подобряване на сигурността и избягване на неволни конфликти и инциденти в небето на Сирия, съобщиха РИА "Новости" и "Ройтерс".

Министърът на отбраната Аш Картър заяви във вторник, че разчита скоро да изработят с руснаците протоколи за авиационна сигурност, регулиращи кой какво прави в Сирия. От своя страна зам.-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов съобщи, че Москва...

Украйна обясни защо не е затворила въздушното пространство над Донбас

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/14/2628489_ukraina_obiasni_zashto_ne_e_zatvorila_vuzdushnoto/?ref=rss


Украйна защити решението си да не затвори въздушното пространство над източната част на страната миналата година, когато "Боинг" на малайзийските авиолинии се разби в Донбас с 298 души на борда. Страната обясни избора си с факта, че не е била наясно, че в контролираните от сепаратистите региони има разположени зенитни установки и че има заплаха за гражданската авиация, предаде "Ройтерс".

Полет MH 17 бе свален на 17 юли 2014 г. от ракета "Бук", произведена в Русия, стана ясно от...

Snapchat "поема в нова посока"

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/snapchat-poema-v-nova-posoka-204091/

Компанията съкращава персонал, премахна видео канала си и разчита все повече на медийните си партньори

Централни варненски части остават без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=303823

Без вода днес ще са абонатите между улица "Д-р Пискюлиев", улица "Георги Бенковски", улица "Кракра" и булевард "Христо Ботев". Това съобщиха от ВиК за Moreto.net. Водата там ще бъде пусната в 16 часа.

Палестина мисли за излизане от мирното споразумение с Израел

http://frognews.bg/news_99805/Palestina-misli-za-izlizane-ot-mirnoto-sporazumenie-s-Izrael/

Израелското правителство е виновно за напрежението, Палестина иска преговори 5+1 и проучва как да прекрати ангажиментите си по мирните споразумения от Осло.

Дичо: Ариел ме научи да летя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045857

"Толкова ме беше страх да имам дете, а сега направо съм полудял по дъщеря ми Ариел - споделя музикантът Дичо в интервю за "Всичко за семейството". - Ден да не е с мен и вече нямам търпение да я видя и да си я гушна - лягам, събуждам се и само тя ми е в главата." Дичо твърди, че с Карина, майката на Ариел, са създадени един за друг.
"Толкова ме беше страх да имам дете, а сега направо съм полудял по дъщеря ми Ариел - споделя музикантът Дичо в интервю за "Всичко за семейството". - Ден да не е с мен и вече нямам търпение да я видя и да си я гушна - лягам, събуждам се и само тя ми е в главата." Дичо твърди, че с Карина, майката на Ариел, са създадени един за друг.

Русия и САЩ признаха за авиоинцидент над Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045849

Русия и САЩ признаха за авиоинцидент в небето над Сирия от събота. За щастие той завършил без пострадали.
Американски и руски машини извършвали бойни полети над Сирия. В един момент в събота изтребители на двете държави били толкова близо, че пилотите им можели да установят визуален контакт, разкриха американските власти.
Русия и САЩ признаха за авиоинцидент в небето над Сирия от събота. За щастие той завършил без пострадали. Американски и руски машини извършвали бойни полети над Сирия. В един момент в събота изтребители на двете държави били толкова близо, че пилотите им можели да установят визуален контакт, разкриха американските власти.

Дичо: Ариел ме научи да летя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045844


"Толкова ме беше страх да имам дете, а сега направо съм полудял по дъщеря ми Ариел - споделя музикантът Дичо в интервю за "Всичко за семейството". - Ден да не е с мен и вече нямам търпение да я видя и да си я гушна - лягам, събуждам се и само тя ми е в главата." Дичо твърди, че с Карина, майката на Ариел, са създадени един за друг.

Русия и САЩ признаха за авиоинцидент над Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045836

Русия и САЩ признаха за авиоинцидент в небето над Сирия от събота. За щастие той завършил без пострадали.
Американски и руски машини извършвали бойни полети над Сирия. В един момент в събота изтребители на двете държави били толкова близо, че пилотите им можели да установят визуален контакт, разкриха американските власти.
Русия и САЩ признаха за авиоинцидент в небето над Сирия от събота. За щастие той завършил без пострадали. Американски и руски машини извършвали бойни полети над Сирия. В един момент в събота изтребители на двете държави били толкова близо, че пилотите им можели да установят визуален контакт, разкриха американските власти.

Прокуратурата иска 3 години затвор за лекар, причинил смъртта на млада майка

http://www.cross.bg/smurtta-doktor-operatziyata-1484243.html

/КРОСС/Прокуратурата поиска над 3 години затвор за доктор Виктор Попов от "Пирогов", който е подсъдим за това, че е причинил смъртта на Галина Нигохосян при операция на апендицит. Младата жена умира на 29 февруари 2012 в 14,10 часа като безкръвната операцията е направена вечерта на 27 февруари. Според прокуратурата доктор Попов не е прецизирал натиска върху уреда троакар, с който е извършена операцията и е наранил коремната аорта. Това е довело до кръвозагуба и смъртта на Галина. Според адвокатите на близките на младата жена не е ясно как троакара е попаднал в болница "Пирогов" - вероятно той е бил дарен от БЧК през 2010 г. като всички дарени уреди тогава са се оказали негодни. След операцията той е изхвърлен от доктор Попов и не е приложен като доказателство по делото. Предстои да започне плеодоарията на адвоката на хирурга Иво Найденов и може да има присъда и до края на деня.  

Не оставяйте псориазисът да контролира живота ви, намерете решение с помощта на Програма Псоралек

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045837

Имате псориазис и ви е обзело отчаяние, че мерките, които сте взимали досега не са достатъчно ефективни? Или пък вече въобще не вярвате, че е възможно болестта да се държи под контрол и да имате пълноценен живот.
Може би страдате не самите вие, а ваши близки и приятели. Виждате как псориазисът съсипва ежедневието им – кара ги да крият телата си и
Имате псориазис и ви е обзело отчаяние, че мерките, които сте взимали досега не са достатъчно ефективни? Или пък вече въобще не вярвате, че е възможно болестта да се държи под контрол и да имате пълноценен живот. Може би страдате не самите вие, а ваши близки и приятели. Виждате как псориазисът съсипва ежедневието им – кара ги да крият телата си и

Не оставяйте псориазисът да контролира живота ви, намерете решение с помощта на Програма Псоралек

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045615

Имате псориазис и ви е обзело отчаяние, че мерките, които сте взимали досега не са достатъчно ефективни? Или пък вече въобще не вярвате, че е възможно болестта да се държи под контрол и да имате пълноценен живот.
Може би страдате не самите вие, а ваши близки и приятели. Виждате как псориазисът съсипва ежедневието им – кара ги да крият телата си и
Имате псориазис и ви е обзело отчаяние, че мерките, които сте взимали досега не са достатъчно ефективни? Или пък вече въобще не вярвате, че е възможно болестта да се държи под контрол и да имате пълноценен живот. Може би страдате не самите вие, а ваши близки и приятели. Виждате как псориазисът съсипва ежедневието им – кара ги да крият телата си и

Идея: Специализирани магистратури по право

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045840

Въвеждане на специализирани магистратури по право след завършване на общата такава. Това е една от идеите за промяна в наредбата за юридическото образование, която обсъжда работна група на Министерството на правосъдието.
Теоритико-практичният изпит да е е един сериозен филтър след завършване на 5 годишното обучение е друга от хрумките.
Въвеждане на специализирани магистратури по право след завършване на общата такава. Това е една от идеите за промяна в наредбата за юридическото образование, която обсъжда работна група на Министерството на правосъдието. Теоритико-практичният изпит да е е един сериозен филтър след завършване на 5 годишното обучение е друга от хрумките.

В Първата световна война влязохме с кървав атентат и зърнена афeра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5044719

Германски консорциум ни дава заем от 500 млн. златни лева

Едно столетие измина, откакто България влезе в Първата световна война. На 14 октомври 1915 г. с царски манифест се намесваме във въоръжения конфликт. Този исторически ден определя съдбините ни до днес. От него тръгват всички превратности на многострадалното отечество.
Германски консорциум ни дава заем от 500 млн. златни лева Едно столетие измина, откакто България влезе в Първата световна война. На 14 октомври 1915 г. с царски манифест се намесваме във въоръжения конфликт. Този исторически ден определя съдбините ни до днес. От него тръгват всички превратности на многострадалното отечество.

Жена от Пловдив почина в страшни болки, докато я лекуват от цистит

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045834

Пловдивчанка на 77 години издъхна вкъщи след силни болки в корема и повръщане въпреки двете посещения на Спешна помощ. Според съпруга Илия Чакъров, жена му Ирина Чакърова се почувствала зле и започнала да повръща на 25 септември. Същия ден семейството било на вилата си в Равнища. Заради влошеното състояние на жената се прибрали в Пловдив,
Пловдивчанка на 77 години издъхна вкъщи след силни болки в корема и повръщане въпреки двете посещения на Спешна помощ. Според съпруга Илия Чакъров, жена му Ирина Чакърова се почувствала зле и започнала да повръща на 25 септември. Същия ден семейството било на вилата си в Равнища. Заради влошеното състояние на жената се прибрали в Пловдив,

КЕВР чака Брюксел да каже има ли държавна помощ за американските тецове

http://news.ibox.bg/news/id_1436354245

Въпросът с "американските" централи, техните договори и евентуални промени не касаел КЕВР

Всеки трети българин не мие достатъчно често ръцете си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045829

Всеки трети българин не мие достатъчно често ръцете си, сочи ново проучване. 32% от хората мият ръцете си по-малко от 2 пъти на ден, като една част от тях изобщо не мият ръцете си, съобщава Нова тв.
Същевременно, 68% от хората твърдят, че мият ръцете си по 5 и повече пъти на ден, разкрива националното представително проучване,
Всеки трети българин не мие достатъчно често ръцете си, сочи ново проучване. 32% от хората мият ръцете си по-малко от 2 пъти на ден, като една част от тях изобщо не мият ръцете си, съобщава Нова тв. Същевременно, 68% от хората твърдят, че мият ръцете си по 5 и повече пъти на ден, разкрива националното представително проучване,

Цитат на деня: Има опасност от масова приватизация на изборите като тази от епохата на Виденов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/10/14/2628485_citat_na_denia_ima_opasnost_ot_masova_privatizaciia_na/?ref=rss


"Изправени сме като тенденция пред опасността от една масова приватизация на изборите по подобие на масовата приватизация от епохата на Жан Виденов. Спомянте ли си какво беше тогава - хората получаваха едни ваучери като екскурзия, като продукти в натура, като почерпка, срещу тези ваучери в епохата на масовата приватизация те по принцип трябваше да получат дивиденти, но няколко холдинга разпределиха икономическото богатство на страната. Не съм чула някой човек да е получил дивиденти от ваучерите...

Светлан Златев: Стига бетон в кварталите, ще правим паркове!

http://www.moreto.net/novini.php?n=303819

Война срещу бетона в кварталите обявява кандидатът за общински съветник от листата на МК „Реформатори и патриоти – Решението за Варна“ Светлан Златев. Кварталът, в който живея - „Младост“ е сред районите – късметлии. Той е благоустроен, дори пренаситен с търговски обекти.

Жена от Пловдив почина в страшни болки, докато я лекуват от цистит

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045822

Пловдивчанка на 77 години издъхна вкъщи след силни болки в корема и повръщане въпреки двете посещения на Спешна помощ. Според съпруга Илия Чакъров, жена му Ирина Чакърова се почувствала зле и започнала да повръща на 25 септември. Същия ден семейството било на вилата си в Равнища. Заради влошеното състояние на жената се прибрали в Пловдив,
Пловдивчанка на 77 години издъхна вкъщи след силни болки в корема и повръщане въпреки двете посещения на Спешна помощ. Според съпруга Илия Чакъров, жена му Ирина Чакърова се почувствала зле и започнала да повръща на 25 септември. Същия ден семейството било на вилата си в Равнища. Заради влошеното състояние на жената се прибрали в Пловдив,

Всеки трети българин не мие достатъчно често ръцете си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045797

Всеки трети българин не мие достатъчно често ръцете си, сочи ново проучване. 32% от хората мият ръцете си по-малко от 2 пъти на ден, като една част от тях изобщо не мият ръцете си, съобщава Нова тв.
Същевременно, 68% от хората твърдят, че мият ръцете си по 5 и повече пъти на ден, разкрива националното представително проучване,
Всеки трети българин не мие достатъчно често ръцете си, сочи ново проучване. 32% от хората мият ръцете си по-малко от 2 пъти на ден, като една част от тях изобщо не мият ръцете си, съобщава Нова тв. Същевременно, 68% от хората твърдят, че мият ръцете си по 5 и повече пъти на ден, разкрива националното представително проучване,

Осем са кандидатите за 5-членния фискален съвет

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/10/14/2628470_osem_sa_kandidatite_za_5-chlenniia_fiskalen_suvet/?ref=rss


Осем кандидатури за председател и членове  в новата структура за контрол на публичните финанси - Фискалния съвет, са внесени в Народното събрание, се вижда от сайта на парламента.

По закон Фискалният съвет се състои от петима - председател и четирима членове. 

ГЕРБ предлага за поста председател или за член на съвета да бъде избран Борис Грозданов, който беше депутат от групата в 41-то Народно събрание. Грозданов получи широка медийна известност през 2012 г. като даде...

Масово изследват спешните медици за хепатит

http://www.cross.bg/hepatit-speshnite-meditzi-1484242.html

/КРОСС/Изследват спешните медици за хепатит, ще искат криминализиране на укриването на заболявания. По статистика на Световната здравна организация 2% от спешните медици се заразяват от хепатит В и С поради контакта си с пациенти. Провокирани от тези данни, у нас започват скрининг на лекарите в спешните центрове. Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, обяви на пресконференция, че кампанията е насочена основно към медиците в спешните центрове, тъй като те са рискова група - общуват с хора, които може да не им споделят, че са болни, или не знаят, че са. По думите на Кацаров най-новите лекарства срещу хепатит С вече са регистрирани у нас, водят се преговори да влязат и в позитивния ни списък. Здравният министър Петър Москов уверил, че ще са в листата най-късно до началото на новата година. Това е страхотен шанс за болните от хепатит С, убеден е Кацаров. От Българския лекарски съюз подкрепиха инициативата с мотива, че всеки осми лекар е изложен на риск от заразяване с хепатитите В и С. Да се криминализира укриването на заболявания от лекари, ще искат от Съюза, тъй като често пациенти знаят, че са болни от хепатит, но не го декларират пред медици. БЛС ще настоява да се носи наказателна отговорност за попълване на здравни декларации с невярно съдържание. Междувременно стана ясно, че в Бургас в момента тече скрининг на спешни медици

Мъж подава сигнал за два трупа, оказва се фалшив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045812

32-годишен мъж вдигна на крак полицията в Момчилград, след като подаде сигнал за сбиване в село Груево, завършило с двама убити.
Обаждането е получено на спешния телефон 112 в понеделник в 23,59 часа. Пристигналите на място полицаи установили, че сигналът е фалшив. Униформените успели да издирият мъжът, подал сигнала.
32-годишен мъж вдигна на крак полицията в Момчилград, след като подаде сигнал за сбиване в село Груево, завършило с двама убити. Обаждането е получено на спешния телефон 112 в понеделник в 23,59 часа. Пристигналите на място полицаи установили, че сигналът е фалшив. Униформените успели да издирият мъжът, подал сигнала.

Прокуратурата иска 3 години затвор за лекар, причинил смъртта на млада майка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045799

Прокуратурата поиска над 3 години затвор за доктор Виктор Попов от
Прокуратурата поиска над 3 години затвор за доктор Виктор Попов от "Пирогов", който е подсъдим за това, че е причинил смъртта на Галина Нигохосян при операция на апендицит. Младата жена умира на 29 февруари 2012 в 14,10 часа като безкръвната операцията е направена вечерта на 27 февруари. Според прокуратурата доктор Попов не е прецизирал натиска

Хванаха в Черноморец нелегално преминали границата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bEiUN3G8ZDY/

На 14.10.т.г. около 09.34 ч. в Районно управление – Созопол е получено съобщение от жителка на Черноморец, общ. Созопол за това, че на ул. „Никола Вапцаров” в града забелязала група хора вероятно нелегално преминали границата на България.
Своевременно на сигнала се отзовали полицейски служители, които установили, че се касае за петима мъже, четири жени и четири деца.
Групата е отведена в Районно управление – Созопол, като посредством преводач ще се установи от коя държава са лицата, преминали нелегално границата на България и не притежаващи лични документи за самоличност.
Впоследствие с групата ще работят служители от сектор „Миграция” към ОДМВР – Бургас, а след това предстои настаняването им в специализиран център.

Съдът в Хага ще разследва Русия и Грузия за войната от 2008 г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/14/2628469_sudut_v_haga_shte_razsledva_rusiia_i_gruziia_za/?ref=rss


Главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС)  в Хага е казал, че ще започне криминално разследване дали руски и грузински сили са извършили военни престъпления по време на петдневния конфликт през 2008 г. в Южна Осетия, която се отцепи от Грузия, предаде Би Би Си.

Фату Бенсуда е заявила, че има доказателства, предполагащи, че сили на Южна Осетия са убили до 113 етнически грузински цивилни, а и двете страни са отговорни за загинали миротворци.

Руските сили също...

Мюсюлманският молитвен дом в Столипиниво не бил за молитви?

http://www.cross.bg/molitven-plovdiv-izpovedanie-1484241.html

/КРОСС/"Община Пловдив не е издавала строително разрешително за молитвен дом в етническия квартал „Столипиново", а само за социален дом. Това заяви пред Дарик временно изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Димитър Кацарски, който отговаря за общинската собственост. По думите му, за да може да се извършват религиозни дейности, то предназначението на имота в Подробния устройствен план трябва изрично да е посочено, че е за религия. Във вторник стана ясно, че в квартала, населен предимно с цигани - "Столипиново", се предвижда строеж на мюсюлмански молитвен храм със зала за 200 души, учебна стая, място за молитви. Бившият главен мюфтия Недим Генджев обясняваше, че лекторите там ще са обучени само в България. „В този конкретен случай предназначението на имота е за обществено обслужващи дейности и там молитвен дом не може да има", категоричен е Кацарски. От Главното мюфтийство твърдят, че „Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание", което ще строи молитвен дом в Столипиново, няма нищо общо с мюфтийството. „Главно мюфтийство не може да носи отговорност или да упражнява контрол върху дейностите, които евентуално ще се извършват на този обект, защото хората, които стоят зад проекта, са си отделно регистрирано от нас изповедание", обясни говорителят на ведомството Ахмед Ахмедов

„Вместо да вземат отпечатък, да снимат пациентите с вестник пред болницата“

http://offnews.bg/news/n_1/n_572309.html

"Всеки пациент при приемането и изписването му да бъде сниман пред съответната болница, държащ вестник от деня, с ясно видима първа страница и дата. При посещение в аптека освен задължителния вестник, да се държи и полученото лекарство". Това предложи в шеговит пост бившият здравен министър Стефан Константинов по повод идеята на здравния министър Петър Москов в болница да се влиза само срещу пръстов отпечатък.  По думите на Константинов вариантът „уникална снимка с печатен идентификатор“ ще предотвратява кражбите и източването на публични средства. Освен това ще има социален ефект, тъй като ще бъдат назначени чиновници, които да следят в реално време съвпадението между заснети и отчетени пациенти.  Ето и целият пост на Стефан Константинов, подписан от него с пръстов отпечатък и цифров код:  С тревога открих, че в eBay и Alibaba се предлагат подвижни скенери за пръстови отпечатъци. Това значи, че онези мошеници от болниците могат да се въоръжат с подобни устройства и да почнат да обикалят села и градове, за да отчитат хоспитализации и дехоспитализации в реално време, мамейки касата. Моля този сигнал да се има предвид от отговорните институции. За момента не е необходимо Министерство на здравеопазването да се отказва от идеята за събиране на пръстови отпечатъци на престъпното българско население, но след като проекта се реализира (т.е. получи се благодарност от фирмите доставчици), би следвало да се мине на още по-сигурен метод на идентификация, недопускаш източване на нашите средства от НЗОК. Конкретно предлагам всеки пациент при приемането и изписването му да бъде сниман пред съответната болница, държащ вестник от деня (КОЙ издател избира министерството) с ясно видима първа страница и дата. При посещение в аптека освен задължителния вестник да се държи и полученото лекарство. В случай на недоволство от антиреформаторски настроени лица, че това представлява неправомерно събиране на лични данни, да се даде следното обяснение: Заснетата информация не се съхранява като снимка. Образът генерира код, поредица от нули и единици, цифри, които в същност се изпращат в НЗОК. Така дори някой да достигне до данните, той ще види файлове с означения jpg, tiff, png или други, заблуждаващи окончания. За дървото на свързаност обяснението може да се пропусне. Предлагания вариант, наречен „уникална снимка с печатен идентификатор“, има множество преимущества: - предотвратява кражбите и източването на публични средства - социален ефект – ще се назначат чиновници, следящи в реално време съвпадението между заснети и отчетени пациенти. Т.е. отварят се работни места - положителен медиен ефект – гарантира благоприятното отразяване работата на министерството от съответните вестници, използвани за снимката. Успех в реформите! Искрено ваш: код 134589078

Хванаха варненец да шофира с 2.66 промила алкохол

http://www.moreto.net/novini.php?n=303817

47-годишен варненец бе хванат да шофира субаруто си с 2.66 промила алкохол в кръвта. Това съобщиха от МВР за Moreto.net. Мъжът е бил спрян около 22.45 часа вчера в село Страшимирово. Когато полицаите подложили водача на тест, дрегерът отчел рекордното количество.

Доналд Туск обещал отстъпки на Турция, ако спре бежанците към ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045809

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обещал на Турция, че ще спечели отстъпки от ЕС, като например облекчаване на визовия режим, ако успешно намали потока от бежанци към Европа, предаде
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обещал на Турция, че ще спечели отстъпки от ЕС, като например облекчаване на визовия режим, ако успешно намали потока от бежанци към Европа, предаде "Ройтерс".  В писмо до европейските лидери, в което се уточнява дневния ред за европейската среща на върха в Брюксел в четвъртък,

Рискове и тънкости при покупка на имот "на зелено"

http://www.investor.bg/analizi/113/a/riskove-i-tynkosti-pri-pokupka-na-imot-na-zeleno-204087/

Инвеститорът, финансирането за проекта и схемата за плащане - ключовите фактори при вземането на решение за сделка

Пакетче за 4,50 лв. прати варненец в затвора

http://petel.bg/Paketche-za-4-50-lv--prati-varnenets-v-zatvora__130416

Снимка: Булфото, архив Районен съд- Варна наложи ефективно наказание на 25-годишен  младеж за държане на високорисково наркотично...

Полицаи заловиха два буса с 64-има нелегални имигранти

http://www.mediapool.bg/politsai-zaloviha-dva-busa-s-64-ima-nelegalni-imigranti-news240433.html

Два буса, натъпкани с 64-има нелегални имигранти са били заловени във вторник вечерта на международния път Е-79, на изхода на Враца, съобщиха от МВР. В товарния бус са били натоварени само мъже, а в пътническия жени и деца. На този етап не е ясна националността на чужденците, защото са без документи за самоличност. След като са прегледани в спешния център във Враца, те са транспортирани в разпределителен център в Елхово. Срещу шофьорите – мъже на 54 и 31 години от Видин, е образувано досъдебно производство.

Наградена снимка на лисици припомня за глобалното затопляне

http://offnews.bg/news/n_1/n_572316.html

Направена от аматьора Дон Гутоски, фотографията е запечатала момент, в който червена лисица влачи останките на своя арктическа братовчедка след смъртоносна атака в национален парк в Канада. „Това е най-добрата снимка, която съм правил през живота си“, казва Дон пред Би Би Си. „Това е симетрията на главите, на телата и опашките, даже на израженията.“ Служители в парка казват, че са забелязвали как по-едрите червени лисици ловуват за арктически. На за първи път такъв конфликт е документиран на снимка. Членката на журито на конкурса Кати Моран казва, че ужасът на сцената е изненадващо смекчен: „Не се възприема като нещо кърваво. Всъщност при пръв поглед е почти като че ли червената лисица съблича зимното си палто“. Кати, която е редактор в сп. „Нешънъл джиографик“, вижда във фотографията и със силно послание за глобалните климатични промени. По-високите географски ширини бързо се затоплят, позволявайки на животни, които нормално не влизат в контакт, да навлизат в чужди територии. „След като в арктическите и субарктическите райони става по-топло червената лисица може да се придвижи на север и все по-често ще виждаме този вид напрежение“, казва тя. Дон Гутоски беше за Фотограф на диви животни на годината във вторник на церемония в Лондонския природонаучен музей, който е организатор на конкурса. Наградите в 18 категории са определени след преглед на 42 000 фотографии, пратени от около 100 страни. Те ще бъдат представени на изложба в музея в петък. Втората по значение награда е за млад фотограф. Тази година я печели 14-годишният Онджей Пеланек от Чехия за снимката му на сражаващи се птици. Тя е направена в северна Норвегия. „Сражаващи се птици“ В категория „Под водата“ победител е австралиецът Майкъл Оу, заснел пасаж сардини край Южна Африка.

Татяна Лолова даде началото на тържествата за 100-годишнината на българското кино в Париж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045798

Великолепната ни актриса Татяна Лолова даде началото на тържествата за 100-годишнината на българското кино в Париж, съобщиха от Министерството на културата.
Четири поколения зрители аплодираха голямата и много обичана българска актриса Татяна Лолова след парижката премиера на документалния филм „Портрет на една дама“ на режисьорите Ема
Великолепната ни актриса Татяна Лолова даде началото на тържествата за 100-годишнината на българското кино в Париж, съобщиха от Министерството на културата. Четири поколения зрители аплодираха голямата и много обичана българска актриса Татяна Лолова след парижката премиера на документалния филм „Портрет на една дама“ на режисьорите Ема

Татяна Лолова даде началото на тържествата за 100-годишнината на българското кино в Париж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045805

Великолепната ни актриса Татяна Лолова даде началото на тържествата за 100-годишнината на българското кино в Париж, съобщиха от Министерството на културата.
Четири поколения зрители аплодираха голямата и много обичана българска актриса Татяна Лолова след парижката премиера на документалния филм „Портрет на една дама“ на режисьорите Ема
Великолепната ни актриса Татяна Лолова даде началото на тържествата за 100-годишнината на българското кино в Париж, съобщиха от Министерството на културата. Четири поколения зрители аплодираха голямата и много обичана българска актриса Татяна Лолова след парижката премиера на документалния филм „Портрет на една дама“ на режисьорите Ема

Реформаторите си оттеглиха скандалния проект за АПК

http://www.cross.bg/grazhdanite-instantziya-ottegliha-1484240.html

/КРОСС/Депутати от Реформаторския блок оттеглиха силно критикувания проект за изменения на Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Специалисти по административно право предупредиха, че с тях ще се попречи на гражданите да съдят властта. Най-спорното предложение е драстично повишаване на съдебните такси за обжалване пред Върховния административен съд - 250 лв. за граждани и 5000 лв. за фирми при 5-10 лв. сега. Аргументът беше, че така съдът ще се разтовари. Според "Правен свят" идеята за поскъпването ще се преразгледа. За да няма опасения за ограничаване на достъпа на гражданите до правосъдие, вносителите щели да се съобразят с общественото мнение и да намалят чувствително таксите спрямо първоначалния вариант. Щяло да има и други промени, но те нямало да са значителни.В проекта има още множество скандални идеи - дела да се гледат само на една инстанция, доказателства са се събират само на първата инстанция, във ВАС да заседават еднолични състави, на отделенията му да се дават тълкувателни права, съдебни изпълнители да тълкуват мълчаливо съгласие и др.

Пловдивски полицаи задържаха тийнейджър за 13 кражби от автомобили

http://press.mvr.bg/NEWS/news151014_06.htm

На 17-годишния младеж е наложена 72-часова мярка за задържане, привлечен е като обвиняем

Мария Календерска: Вместо да инвестираме в дупките, ние ще инвестираме в хората

http://www.bnews.bg/article-142561

Изграждането на студентския кампус може да се превърне в бъдещето на нашите деца и бизнес плана за София

Американски и руски самолети се разминали на косъм в Сирия

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/amerikanski-i-ruski-samoleti-se-razminali-na-kosym-v-siriia-6043778

Американският военен говорител полк. Стив Уорън разказа, че двойка американски и двойка руски изтребители „навлезли в едно и също бойно пространство“ и имали буквално визуален контакт помежду си

Неделно школо както някога в Цариград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5044559

В екзархийския дом - първи учебен ден
В ерата на интернет и глобализацията в турския мегаполис се възражда неделното българско училище
Нихал Йозерган,
Специално за Труд
От Истанбул
Детски смях и глъчка се носят из двора на екзархията. Току-що е приключил първият урок на новооткритото неделно българско училище.
В екзархийския дом - първи учебен ден В ерата на интернет и глобализацията в турския мегаполис се възражда неделното българско училище Нихал Йозерган, Специално за Труд От Истанбул Детски смях и глъчка се носят из двора на екзархията. Току-що е приключил първият урок на новооткритото неделно българско училище.

НСИ: Инфлацията в началото на есента е нараснала с 0,1%

http://frognews.bg/news_99804/NSI-Inflatsiiata-v-nachaloto-na-esenta-e-narasnala-s-0-1procenta/

Инфлацията през септември е по-ниска спрямо предходния месец - понижението е с 0.1%. Националният статистически институт обаче отчита малко повишение на годишна база.

Бойко Борисов: Руснаците да слушат по-внимателно какво съм казал

http://politics.actualno.com/Bojko-Borisov-Rusnacite-da-slushat-po-vnimatelno-kakvo-sym-kazal-news_501421.html

„Имах упрек към тях. Трябва да му благодаря, че той коментира това, което казвам. Не го прави често, но аз много ценя неговото мнение, защото той действително е един много добър дипломат. Той навремето каза, че с Албания ще си поделяме Македония нали, но се оказа неправ. Така че не винаги е прав”. Това заяви българският премиер Бойко Борисов по време на визитата си в Турция, информира БГНЕС. Той коментира изказването на руския външен министър Сергей Лавров, който заяви, че Борисов т

30 английски думи, които произнасяме грешно

http://curious.actualno.com/30-anglijski-dumi-koito-proiznasjame-greshno-news_501382.html

Английският е един от най-разпространените езици на земята. Някои казват, че той днес изпълнява замисъла на есперанто - универсалния човешки език, пише Мениджър NEWS. В момента почти 1.8 милиарда души по света го говорят. Английският е гъвкав и лесен за научаване. Въпреки това, в него има много думи, които доста хора произнасят погрешно. Причината би могла да е, че това не е техният майчин език и си имат местен акцент. Следващите 30 думи са тези, които най-често биват произнасяни неправилно. С

Две аварии на магистрален водопровод в Асеновградско

http://asenovgrad.actualno.com/Dve-avarii-na-magistralen-vodoprovod-v-Asenovgradsko-news_501424.html

Нарушено ще бъде водоподаването в целия Асеновград утре (15.10.15 г.). Това съобщиха за Actualno.com от клона на ВиК в града. Причината за временното спиране на водата е отстраняване на две възникнали аварии на магистрален водопровод, намиращ се на пътя за село Моминско. Очаква се проблемите да бъдат решени в рамките на утрешния ден. Планирано е ремонтните дейности да започнат в 9 ч. сутринта и да продължат до 16 ч.. В този интервал от време се очаква да бъде нарушено водоподаването на територ

БГ пилета за Япония

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045762

Япония е разрешила вноса на българско птиче месо и гъши дроб, съобщи вчера зам.-министърът на икономиката Любен Петров по време на българо-японски бизнесфорум в София. Тече процедура и за допускане на българско свинско месо в Япония.
Съществува потенциал за по-осезаемо присъствие на родни стоки на японския пазар, каза Петров.
Япония е разрешила вноса на българско птиче месо и гъши дроб, съобщи вчера зам.-министърът на икономиката Любен Петров по време на българо-японски бизнесфорум в София. Тече процедура и за допускане на българско свинско месо в Япония. Съществува потенциал за по-осезаемо присъствие на родни стоки на японския пазар, каза Петров.

Жена издъхна в адска агония, докато я лекували от цистит

http://pik.bg/жена-издъхна-в-адска-агония-докато-я-лекували-от-цистит-news416843.html

Жена издъхна в адска агония, докато я лекували от цистит

Пловдивчанка на 77 години издъхна вкъщи след силни болки в корема и повръщане въпреки двете посещения на Спешна помощ, пише "Марица"

Според съпруга Илия Чакъров, жена му Ирина Чакърова се почувствала зле и започнала да повръща на 25 септември. Същия ден семейството било на вилата си в Равнища. Заради влошеното състояние на жената се прибрали в Пловдив.

Вкъщи Ирина се оплакала се, че много я боли коремът и го усеща подут. Състоянието на жената не се подобрило, чувствала се като парализирана от кръста надолу, ходела често и до тоалетна. На 27 септември извикали Спешна помощ.

"Пристигна лекарка, която каза, че ни е посещавала и друг път. Само разпита жена ми какво има, но нито докосна корема, нито ръката, нито челото", твърди Илия. Той допълни, че предложил да закарат жена му в болницата, но докторката отвърнала, че могат да водят там само пациенти с инфаркт и инсулт.

Казала, че Ирина има цистит и написала рецепта за медикамент. Вчера Илия показа пред екипа ни кутийка от „Но-шпа”. Хапчетата били купени и Ирина изпила две от тях вечерта. Не се почувствала обаче по-добре. Отново повърнала, усещала корема си като бомба и се оплаквала от непоносими болки. Илия докоснал корема.

Според него бил твърд. На другата сутрин - 28 септември, Ирина вече не можела да стане от спалнята. Съпругът отново извикал линейка. Лекарят, който пристигнал, този път измерил кръвното и поставил апарат за ЕКГ. Съобщил, че Ирина спешно трябва да бъде откарана в болница. Чакъров разказва, че едва стигнал до външната врата, когато лекарят му казал да се върне, защото жена му е издъхнала.

"Искам да знам защо лекарката, която дойде най-напред, не закара жена ми в болница, можеха да я спасят", пита с разтреперан глас Илия. Според него съпругата му е получила или кървене от язва или е направила перитонит. Чакъров бил толкова разстроен, че не му минало през акъла за аутопсия.

Директорът на Спешна помощ д-р Иван Стойнов е назначил комисия по случая. В писмен отговор от Центъра обясняват, че първият екип на място е установил освен повръщане и често уриниране с парене. Кръвното на пациентката е било измерено и е показвало 170/70, пулсът е бил 80 удара в минута, имала е и тежест ниско в корема.

Случаят е преценен като хроничен обострен цистит. Дадена е терапия и съвет. Според Спешна помощ това се е случило на 26 септември. На 28 септември жената отново е обслужена по повод на прилошаване и завален говор. Пристигналият екип е заварил жената в тежко състояние с нарушено съзнание. По време на прегледа пациентката повърнала обилно и изпаднала в състояние на клинична смърт.

Въпреки проведените спешни възстановителни мерки жената е починала. Пациентката е била обслужвана от Спешна помощ общо 11 пъти през 2015 година. От Центъра уточняват още, че съпругът е отказал аутопсия и декларирал липса на претенции към екипа на спешните медици.

Предстоящи предизборни срещи на БСП Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DQM6oqJiYSg/

Кандидатът за кмет на община Поморие Никодим Стоянов и кандидатите за общински съветници от листата на БСП отправят покана за среща с избирателите както следва:

на 15.10 от 18.30 ч. в с. Козичино – пенсионерския клуб

на 17.10. от 19 ч. в с. Бата – Младежкия дом

на 18.10. от 19 ч. в с. Горица – читалището

Половин София без топла вода и заради авария

http://pik.bg/половин-софия-без-топла-вода-и-заради-авария-news416840.html

Половин София без топла вода и заради авария

Поради авария е спряно подаването на топла вода в някои части на София, съобщават от дружеството.

Прекъснато е топлоснабдяването в района на бул. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Янко Сакъзов" в кв. "Докторски паметник". Топла вода няма и в района на бул. "Драган Цанков", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Крум Попов", ул. "Милин камък", ул. "Света гора", бул. "Свети Наум" и бул. "Джеймс Баучер" в кв. "Лозенец". Без топла вода е и района на бул. "Симеоновско шосе", ул. "Проф. Кирил Попов", ул. "21 век" и ул. "Атанас Иширков".

Незабавно е създадена необходимата организация и ще се работи до възстановяване на топлоснабдяването, уверяват от "Топлофикация-София".

Български астрономи откриха избухване в галактиката Андромеда

http://frognews.bg/news_99803/Balgarski-astronomi-otkriha-izbuhvane-v-galaktikata-Andromeda/

С помощта на телескопите в НАО Рожен екип от български астрономи проследява избухване в галактиката Андромеда (М31) по сигнал на роботизираните руски телескопи MASTER. Те на 13 януари т.г. откриват явлението, което първоначално се предполага, че е класическа нова - около 15 такива се наблюдават в Андромеда годишно.

ДПС осъди България в Страсбург заради касиран вот в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=303803

ДПС, неуспелият депутат Рушен Риза и 101 гласоподаватели осъдиха България в Страсбург заради отменения от Конституционния съд вот в Турция през 2009 г. Жалбата бе подадена в Европейския съд за правата на човека в Страсбург още през септември 2010 г.

Българин за трети път стана шампион на световното първенство за бармани

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/14/2628468_bulgarin_za_treti_put_stana_shampion_na_svetovnoto/?ref=rss


Българинът Васил Колев спечели за трети път световното първенство за бармани, което завърши в София, съобщиха от Асоциацията на барманите в България. Той спечели в най-оспорваната категория "Изборът на бармана" срещу представителите на още единадесет страни.

Колев поставя рекорд в историята на Международната асоциация на барманите, тъй като никой друг не е успявал да спечели три световни титли. Българинът вече триумфира през 2011 година в Полша и през 2012 година в Китай.
...

Мачът между България и Германия ще затвори района около "Арена Армеец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/14/2628424_machut_mejdu_bulgariia_i_germaniia_shte_zatvori_raiona/?ref=rss


Огромният интерес около волейболния мач между България и Германия ще доведе до специални мерки за движение и отцепване на района около зала "Арена Армеец" в София.

Двата тима се изправят тази вечер от 20.45 часа в чевъртфиналите на европейското първенство, а всички места в залата бяха разпродадени. Освен очакваните 12 500 зрители на трибуните се очакват и хора, които да наблюдават срещата на видеостена пред "Арена Армеец".  

Както и в предишните мачове, автомобилите ще...

Турските сили за сигурност откриха лична карта на заподозрян за атентата в Анкара

http://www.cross.bg/ankara-sigyrnost-davytogly-1484239.html

/КРОСС/Турските сили за сигурност откриха личната карта на единия от заподозрените атентатори-самоубийци от Анкара, съобщи в. "Хюриет", позовавайки се на свои източници от прокуратурата. Властите са успели да потвърдят, че документът принадлежи на заподозрян, а не на участник в демонстрацията. Открит е пръст, откъснат от ръката му по време на експлозията, освен това са взети ДНК проби от семействата на 21 души, присъединили се към "Ислямска държава". Прокуратурата издирва и хората, стоящи зад три акаунта в Twitter, които са предупредили за атаките часове преди те да бъдат извършени, писа в. "Дейли сабах". "Всички доказателства водят към съществуването на две различни терористични организации", каза в интервю за в. "Хюриет" премиерът Ахмет Давутоглу. "Опитваме се да установим дали те са работили заедно." Той отказа да посочи коя е втората организация освен "Ислямска държава". Давутоглу уточни също, че взривовете са избухнали извън района, в който са се движели демонстрантите, според информацията, дадена му от вътрешния и правосъдния министър. Междувременно късно снощи вътрешното министерство заяви, че отстранява от постовете им шефа на полицията на провинция Анкара и оглавяващите отделите за разузнаване и сигурност. Съобщението бе направено след среща между премиера Ахмет Давутоглу и вътрешния министър Селами Алтънок

Благоевградски лекари катастрофираха край Дяково

http://pik.bg/благоевградски-лекари-катастрофираха-край-дяково-news416841.html

Благоевградски лекари катастрофираха край Дяково

 
 

Турските сили за сигурност откриха лична карта на заподозрян за атентата в Анкара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045774

Турските сили за сигурност откриха личната карта на единия от заподозрените атентатори-самоубийци от Анкара, съобщи в.
Турските сили за сигурност откриха личната карта на единия от заподозрените атентатори-самоубийци от Анкара, съобщи в. "Хюриет". Властите са успели да потвърдят, че документът принадлежи на заподозрян, а не на участник в демонстрацията. Открит е пръст, откъснат от ръката му по време на експлозията, взети са и ДНК проби от семействата на 21 души,

Фандъкова: Със строителството на метрото през „Красно село“ разширяваме ул. „Житница“ и изграждаме безконфликтно движение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045779

„Още през тази година започваме строителството на третия лъч на метрото от Малък градски театър „Зад канала“ до „Красно село“. Четири са метростанциите, които ще обслужват район „Красно село“ – на Петте кьошета, на бул. „Прага“ и бул. „Пенчо Славейков“, на бул. „Акад. Ив. Гешов“ и бул. „България“ и на ъгъла на ул. „Житница“ и бул. „Цар Борис III“.
„Още през тази година започваме строителството на третия лъч на метрото от Малък градски театър „Зад канала“ до „Красно село“. Четири са метростанциите, които ще обслужват район „Красно село“ – на Петте кьошета, на бул. „Прага“ и бул. „Пенчо Славейков“, на бул. „Акад. Ив. Гешов“ и бул. „България“ и на ъгъла на ул. „Житница“ и бул. „Цар Борис III“.

Фандъкова: Със строителството на метрото през „Красно село“ разширяваме ул. „Житница“ и изграждаме безконфликтно движение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045770


„Още през тази година започваме строителството на третия лъч на метрото от Малък градски театър „Зад канала“ до „Красно село“. Четири са метростанциите, които ще обслужват район „Красно село“ – на Петте кьошета, на бул. „Прага“ и бул. „Пенчо Славейков“, на бул. „Акад. Ив. Гешов“ и бул. „България“ и на ъгъла на ул. „Житница“ и бул. „Цар Борис III“.
„Още през тази година започваме строителството на третия лъч на метрото от Малък градски театър „Зад канала“ до „Красно село“. Четири са метростанциите, които ще обслужват район „Красно село“ – на Петте кьошета, на бул. „Прага“ и бул. „Пенчо Славейков“, на бул. „Акад. Ив. Гешов“ и бул. „България“ и на ъгъла на ул. „Житница“ и бул. „Цар Борис III“.

Цените на жилищата в Лондон забавят ръста си

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/cenite-na-jilishtata-v-london-zabaviat-rysta-si-204083/

Пазарът във Великобритания се движи на две скорости заради силния недостиг на имоти в южните региони

Бъчварова излъга и се скри от Сидеров и част от парламентарната група на АТАКА

http://www.cross.bg/buchvarova-siderov-prokyror-1484238.html

/КРОСС/Вътрешният министър Бъчварова се скри от среща със Сидеров, изпращайки 6 охранители и лъжейки, че заминава на служебно посещение в Грузия. Целта на срещата, която инициира Сидеров беше да внесе жалба срещу четирима полицаи, които обиждаха, заплашваха и удряха лидера на АТАКА вечерта на 09.10.2015г. Двама от служителите на СДВР бяха установени - зам. директор на СДВР - Антон Златанов и полицай Борисов. На останалите двама имената не са известни, но Сидеров приложи към жалбата си снимки на униформените, които се държаха арогантно и недопустимо за органи на реда. Лидерът на АТАКА настоява в жалбата си до Бъчварова да наложи наказания на посочените от него служители и да ги освободи от заеманите от тях длъжности. На срещата, от която Бъчварова се скри тя трябваше да обясни защо излъга публично, че Сидеров е ударил полицай и имаше възможност да му се извини за клеветата срещу него.Сидеров съди вече и Бъчварова за клевета и уронване на престижа, също както и Главния прокурор Сотир Цацаров, Главния секретар на МВР Георги Костов, градския прокурор Христо Динев и говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Фандъкова: С метрото през „Красно село“ разширяваме „Житница“ и изграждаме безконфликтно движение

http://frognews.bg/news_99802/Fandakova-S-metroto-prez-Krasno-selo-razshiriavame-Jitnitsa-i-izgrajdame-bezkonfliktno-dvijenie/

Още през тази година започваме строителството на третия лъч на метрото от Малък градски театър „Зад канала“ до „Красно село“. Четири са метростанциите, които ще обслужват район „Красно село“ – на Петте кьошета, на бул. „Прага“ и бул. „Пенчо Славейков“, на бул. „Акад. Ив. Гешов“ и бул. „България“ и на ъгъла на ул. „Житница“ и бул. „Цар Борис III“.

Цените на петрола се повишиха леко

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-повишиха-леко_l.a_i.700420_at.1.html

Цените на петрола се повишиха леко в азиатската търговия в сряда, но опасенията за свръхпредлагане карат търговците да действат предпазливо, въпреки...

Открит е труп на кафява мечка в село Киселчево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045766

Труп на защитената кафява мечка е открит в местността
Труп на защитената кафява мечка е открит в местността "Варадски дол", землище с. Киселчово, община Смолян. Сигналът в РИОСВ - Смолян е получен на на 13 октомври от директора на ТП "ДГС - Смилян".Комисия от експерти на РИОСВ - Смолян е установила, че трупът е на възрастен женски екземпляр, в напреднал стадий на разлагане.

Чистка в турската полиция след атентата

http://www.cross.bg/politziya-erdogan-propyski-1484237.html

/КРОСС/Трима топ ръководители на турската полиция са уволнени заради двойния атентат в Анкара през уикенда, при който загинаха 97 души, а повече от 500 пострадаха, съобщава „Франс прес". Турското вътрешно министерство обяви, че единият от началниците на полицията в Анкара, както и шефове на разузнаването и на охранителна полиция, са уволнени на фона на обвинения, че са допуснали пропуски в сигурността. По-рано днес президентът на Турция Реджеп Ердоган, заедно с финландския си колега Саули Нинисто, положи венец пред жп гарата в столицата, където двама атентатори самоубийци се взривиха по време на мирен протест в събота. Правителството смята, че „Ислямска държава" е основният заподозрян за атаката. Без да разкрива допълнителна информация Ердоган изтъкна, че Турция е получила разузнавателна информация, че атаката може да е свързана със Сирия. Кървавото нападение е извършено преди предсрочните парламентарни избори на 1 ноември. Ердоган призна, че е имало пропуски в сигурността, но реалният резултат ще стане известен по-късно. Той нареди разследването да се води на топ ниво.  

Спипаха 15 души, представящи се за афганистанци, в София

http://pik.bg/спипаха-15-души-представящи-се-за-афганистанци-в-софия-news416836.html

Спипаха 15 души, представящи се за афганистанци, в София

Водачите на два автомобила, превозвали нелегални имигранти, са задържани от магистралните полицаи на ОД на МВР - София, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция. Около 18:00 часа на 13 октомври служители на сектор „Престъпления по пътищата“ в ОД на МВР- София подали сигнал за спиране на лек автомобил с необичайно голям брой пътници.

Водачът на автомобила обаче не се подчинил на полицейското разпореждане и продължил движението си, ускорявайки скоростта. След кратко преследване полицейските служители спрели автомобила, в който освен водача били установени още седем чужденци, представящи се за граждани на Афганистан. Лицата са отведени в РУ- Сливница за продължаване на работата с тях от служители на група „Миграция”. Водачът - криминално проявен столичанин на 31 години, е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа във връзка с чл. 281 от НК.

Около 2.20 часа на 14 октомври в района на 13 км на автомагистрала „Тракия“ служители на сектор „Престъпления по пътищата“ в областната дирекция спрели лек автомобил, в който при последвалата проверка установили общо 8 чужденци без документи за самоличност, представящи се за граждани на Афганистан. Двама от тях били открити в багажника на автомобила. Водачът- на 58 години от Пловдив, криминално проявен, е задържан в ареста на РУ- Елин Пелин за срок до 24 часа във връзка с чл. 281 от НК. Чужденците са отведени в РУ- Елин Пелин за продължаване на работата с тях. По двата случая са образувани преписки.

Министерството на културата реши медии да не присъстват на срещата на експертите за Ларгото

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/14/2628427_ministerstvoto_na_kulturata_reshi_medii_da_ne/?ref=rss


Въпреки сериозните критики срещу проекта за реставрация и консервация на "Антична Сердика" при Ларгото и на откритата част пред ЦУМ, както и недоволство, че до момента проектът на практика е без никаква публичност, Министерството на културата реши, че медии на дискусията между експерти по темата няма да присъстват. В съобщение от ведомството обявяват, че ще бъдат дадени изявления след срещата.

На самата дискусия, на която се очаква да станат ясни проектът, неговите етапи на...

Защо сирийците бягат в далечна Европа?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/zashto-siriicite-biagat-v-dalechna-evropa-204086/

Историята на Манар, който още през 2012 г. е избягал със семейството си в Йордания, дава отговор на въпроса

Министерството на кулутрата реши медии да не присъстват на срещата на експертите за Ларгото

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/14/2628427_ministerstvoto_na_kulutrata_reshi_medii_da_ne/?ref=rss


Въпреки сериозните критики срещу проекта за реставрация и консервация на "Антична Сердика" при Ларгото и на откритата част пред ЦУМ, както и недоволство, че до момента проектът на практика е без никаква публичност, Министерството на културата реши, че медии на дискусията между експерти по темата няма да присъстват. В съобщение от ведомството обявяват, че ще бъдат дадени изявления след срещата.

На самата дискусия, на която се очаква да станат ясни проектът, неговите етапи на...

Удължиха срока за изготвяне на техническите паспорти на сградите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303808

Срокът за изготвяне на техническите паспорти на съществуващи строежи – държавна, общинска или частна собственост, в т.ч. строежите – смесена, държавна и частна собственост или смесена общинска и частна собственост, се удължава до 2022 година.

Български астрономи следят избухването на "червена нова" галактика

http://www.cross.bg/andromeda-astronomi-chervenite-1484236.html

/КРОСС/С помощта на телескопите в НАО Рожен екип от български астрономи проследява избухване в галактиката Андромеда (М31) по сигнал на роботизираните руски телескопи MASTER. Те на 13 януари т.г. откриват явлението, което първоначално се предполага, че е класическа нова - около 15 такива се наблюдават в Андромеда годишно. Учените ни окриват, че то не е класическа нова, а много по-рядък обект, т.нар. „червена нова". Откритието предизвиква силен интерес и в българската колаборация постепенно се включват 20 астронома от 9 държави. Класическата нова е избухване, породено в система от две звезди, една от които е бяло джудже (изключително плътен и горещ малък обект). Обаче все още не е ясно как се образуват червените нови. Най-популярната теория е, че са продукт на сливането на две близки звезди с обща атмосфера. За разлика от класическите нови, при червените такива повърхността на разширяващата се обвивка става по-хладна и почервенява с времето, откъдето идва и наименованието им. Спешно сформиралият се интернационален екип, координиран от българския докторант по астрофизика в Софийския университет Александър Куртенков, печели наблюдателно време на 9 телескопа, включително на 6-метровия БТА (Русия) и на най-големия оптичен телескоп в света - 10.4-метровия GTC (Испания). Печеленето на наблюдателно време е отдаване на съоръженията на големите международни обсерватории за научните цели на индивидуални или група от астрономи

Атака се оплака: Бъчварова излъга и се скри от Сидеров

http://pik.bg/атака-се-оплака-бъчварова-излъга-и-се-скри-от-сидеров-news416831.html

Атака се оплака: Бъчварова излъга и се скри от Сидеров

Вътрешният министър Бъчварова се скри от среща със Сидеров, изпращайки 6 охранители и лъжейки, че заминава на служебно посещение в Грузия.

Целта на срещата, която инициира Сидеров беше да внесе жалба срещу четирима полицаи, които обиждаха, заплашваха и удряха лидера на АТАКА вечерта на 09.10.2015г. Двама от служителите на СДВР бяха установени – зам. директор на СДВР - Антон Златанов и полицай Борисов. На останалите двама имената не са известни, но Сидеров приложи към жалбата си снимки на униформените, които се държаха арогантно и недопустимо за органи на реда. Лидерът на АТАКА настоява в жалбата си до Бъчварова да наложи наказания на посочените от него служители и да ги освободи от заеманите от тях длъжности, поясниха от партията.

На срещата, от която Бъчварова се скри тя трябваше да обясни защо излъга публично, че Сидеров е ударил полицай и имаше възможност да му се извини за клеветата срещу него.

Сидеров съди вече и Бъчварова за клевета и уронване на престижа, също както и Главния прокурор Сотир Цацаров, Главния секретар на МВР Георги Костов, градския прокурор Христо Динев и говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Данъци за 14 млн. лв. дължи Софийският университет

http://www.cross.bg/miliona-yniversitet-tanev-1484234.html

/КРОСС/Проверка на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е открила неплатени данъци и лихви върху тях за 14 млн. лв. Освен това са намерени сключени договори без обявяване на обществени поръчки и твърде високи разходи, съобщава бТВ, като се позова на доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция. Данъците са дължими за периода 2007-2012 г. Държавната субсидия за университета за тази година е 47 милиона лева.Инспекторите са констатирали още, че липсват трите милиона лева, които в края на 2014 г. са били отпуснати от Министерския съвет за оборудване на нова лаборатория, в която да се обучават студентите от Медицинския факултет. Подписан е договор с фирма от Австрия, който задължава университета да плати парите за апаратурата. Трите милиона обаче не са преведени, показва проверката на АДФИ.Образователният министър Тодор Танев обясни, че парите са отишли за заплати, но доказателства за това в доклада на инспекторите няма. "Било е преценено, че университетът не може да остане без заплати в дори един месец, тъй като тука заплатите са едни от най-ниските, както в БАН", каза министърът.В доклада на финансовата инспекция е описано как само за 2013 г. университетът е платил 630 000 лв. на фирма за ваучери за храна за служителите и това е станало без обществена поръчка. Тодор Танев определи липсата на обществена поръчка като незаконно действие, но каза, че не знае кой го е допуснал.СУ е платил почти 320 000 лв. за стационарни телефони през 2013 г

МВнР на РФ за доклада за Boeing-а: Русия се сблъска с информационна агресия

http://www.cross.bg/zaharova-agresiya-doklada-1484235.html

/КРОСС/ Русия се е сблъска с информационна агресия във връзка с публикуването на доклада за Boeing, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде РИА Новости. „За съжаление, налага се отново да констатираме, че се намираме в поредния стадий на информационна агресия (по отношение на Русия)“, заяви Захарова. Представителят на министерството на външните работи на РФ коментира материала на телевизия „Евронюз“ за публикуването на доклада от Съвета за сигурност на Холандия за причините за катастрофата на малайзийския Boeing. „Позициите на всички страни (в сюжета) бяха представени, естествено – без позицията на Русия“, подчерта Захарова. „От какво се ръководи редакцията на телевизията, за нас не е ясно. Уважаващите себе си медии при подготвянето на материалите си на толкова остри теми винаги дават трибуна на всички страни“, заяви представителят на МВнР на РФ.

Кандидат-кметът Никодим Стоянов и кандидат-съветниците от БСП проведоха дискусия с офицерите и сержантите от запаса

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DktBXvMVysI/

12166271_10208021681684703_511765377_n

Кандидатът за кмет на Община Поморие от БСП Никодим Стоянов проведе дискусия с офицерите и сержантите от запаса. В срещата участие взеха кандидатите за общински съветници:Дафинка Стоянова, Добрина Георгиева, Кремена Лалева, Ива Кусева, Магдалена Шентова, Иванка Колева, Николай Буковинов и народният представител Атанас Зафиров, член на комисията по отбрана в парламента. Обсъдени бяха проблемите в здравеопазването, сигурността, финансовата стабилност на общината. Присъстващите изразиха тревогите си от състоянието на българската армия в момента.

12165712_10208021681724704_2093325725_n

Българин е най-добрият барман на планетата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045740

Васил Колев спечели безпрецедентна трета световна титла
Световното първенство на барманите, което тази година се провежда в София, е най-престижният подобен форум, а България вече официално е първа сила в тази изключително атрактивна, но и висококонкурентна професия. Това се случи благодарение на десеткратния ни национален шампион Васил Колев,
Васил Колев спечели безпрецедентна трета световна титла Световното първенство на барманите, което тази година се провежда в София, е най-престижният подобен форум, а България вече официално е първа сила в тази изключително атрактивна, но и висококонкурентна професия. Това се случи благодарение на десеткратния ни национален шампион Васил Колев,

Борисов благодари по телефона на Ердоган за помощта с бежанците (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045475

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор тази сутрин с турския президент Реджеп Ердоган, който в момента не е в Истанбул.
„Дойдох, макар и за кратко, за да благодаря за помощта, която ни оказвате с бежанците и да подкрепим Турция след атентатите, да покажем нашето приятелско отношение“,
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор тази сутрин с турския президент Реджеп Ердоган, който в момента не е в Истанбул. „Дойдох, макар и за кратко, за да благодаря за помощта, която ни оказвате с бежанците и да подкрепим Турция след атентатите, да покажем нашето приятелско отношение“,

Българин е най-добрият барман на планетата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045725

Васил Колев спечели безпрецедентна трета световна титла
Световното първенство на барманите, което тази година се провежда в София, е най-престижният подобен форум, а България вече официално е първа сила в тази изключително атрактивна, но и висококонкурентна професия. Това се случи благодарение на десеткратния ни национален шампион Васил Колев,
Васил Колев спечели безпрецедентна трета световна титла Световното първенство на барманите, което тази година се провежда в София, е най-престижният подобен форум, а България вече официално е първа сила в тази изключително атрактивна, но и висококонкурентна професия. Това се случи благодарение на десеткратния ни национален шампион Васил Колев,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване