Ненчев: Очакваме от Русия повече предвидимост в Сирия

http://www.mediapool.bg/nenchev-ochakvame-ot-rusiya-poveche-predvidimost-v-siriya-news240452.html

"Очакваме от Русия повече предвидимост и координация, както с партньорите от НАТО, така и с другите страни, които участват в Сирия, за да се избегнат по-нататъшни кръвопролития и разширяване на конфликта. Много обезпокоителна е ситуацията", Това коментира военният министър Николай Ненчев в сряда. Той съобщи още, че "няма да има съкращения в българската армия, напротив, започва запълването на свободните военни места". Само за офицери те били 1200. Конкурсите за тях ще бъдат обявени от началото на другата година. Военният министър съобщи още, че в момента на границите ни в помощ на Министерството на вътрешните работи и Главна дирекция "Гранична полиция" заради бежанския поток са командировани 112 военнослужещи. Те в момента са достатъчни, но при необходимост ще бъдат изпратени още. "Разходите не са малко, но се надявам, че ще се справим. Ако е необходимо, ще искаме повече пари в следващия бюджет", добави Ненчев, цитиран от БТА. Той каза още, че след местните избори ще започнат консултации с политическите сили за приемането на програмата за развитие на отбранителните способности. Ненчев присъства на тържественото отбелязване на 60-годишнината от създаването на военно формирование 24480.

Милко Багдасаров за Фрог: ДПС заплашват кандидати за кметове

http://frognews.bg/news_99840/Milko-Bagdasarov-za-Frog-DPS-zaplashvat-kandidati-za-kmetove/

Активисти на ДПС заплашват кандидати на БСП да се откажат от надпреварата за кмет, затова алармира пред Фрог нюз социалистът Милко Багдасаров.

Министър Петкова ще участва в четвъртия форум „ЕС – Югоизточна Европа“

http://www.cross.bg/petkova-ministur-yugoiztochna-1484278.html

/КРОСС/ Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще участва в Четвъртия форум „ЕС - Югоизточна Европа", организиран от сп. „The Economist". Събитието се провежда на 14 и 15 октомври 2015 г. в „София Хотел Балкан". Министър Петкова ще се включи в панела, посветен на енергийната сигурност в региона, който започва от 11.55 часа на 15 октомври.

Михаил Миков: Думите на Борисов за проектите и партньорствата са срам за България

http://pik.bg/михаил-миков-думите-на-борисов-за-проектите-и-партньорствата-са-срам-за-българия-news417073.html

Михаил Миков: Думите на Борисов за проектите и партньорствата са срам за България

Председателят на БСП Михаил Миков определи като „срам за България” и „обида за всички българи” коментарите на премиера Бойко Борисов по време на дискусия, организирана от Американската търговска камара преди два дни? Пред участниците във форума министър-председателят отбеляза, че страната ни е спряла реализацията на три големи руски проекта, прелитането на руски самолети и е признала ливанската групировка "Хизбула" за терористична организация. Констатацията Борисов придружи с риторичен въпрос: „Това, ако не е партньорство, какво е?”      

Лидерът на социалистите недоумява кога е искрен ръководителят на българското правителство – като желае да се хареса на САЩ, или като желае да се хареса на Русия? „Независимо на кого иска да се хареса повече, очевидно е едно: в тази лутаница за харесване интересът на българския народ, на хората, явно винаги отстъпва на заден план”, посочва Миков в своя коментар във Фейсбук.

Пълният текст на коментара:

Какво казва Борисов по време на дискусия: "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара преди два дни? Признали сме "Хизбула" за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство [със САЩ], какво е?

Подобни думи, изречени от министър-председател, са срам за България и обида за всички българи.

1)        Ние сме признали "Хизбула" за терористична организация, но не защото САЩ искат така, а защото изповядваме принципи за постигане на политически цели с мирни методи. И защото не приемаме тероризма като средство за постигане на политически цели. А ако някой си мисли, че ние не приемаме тероризма, защото така се харесва на САЩ, то той поставя под въпрос мира като основание на външната ни политика. Излиза, че осъждаме насилието, но не защото сме срещу него, а за да сме услужливи спрямо политиката на друга държава – една спорна и при всички случаи обидна за България теза.

2)        Спрели сме три големи руски проекта. Но проектите не са само руски, а и български. Тези проекти не сме ги почнали, за да се харесаме на Русия, затова спирането им на основанието да се харесаме на САЩ буди недоумение и показва неразбиране на националните приоритети и интерес. "Южен поток" беше последният шанс България да бъде фактор в енергийната политика на региона. След изключително противоречивата политика на това управление този шанс вече е ефимерен. Така България ще остане заобиколена от голямата газопреносна инфраструктура в Европа и ще се лиши от няколкостотин милиона евро приходи годишно.

Същото важи и за АЕЦ "Белене". Спирането на този проект е всичко друго, но не и повод за гордост, защото с него губим стратегическите си предимства в атомната енергетика на Балканите. Това може и да се хареса на някой, но този някой не са българите.

Изключителната упоритост за спирането на газопровода "Бургас-Александруполис" излиза, че също не е била с оглед интересите на България,  както ни уверяваха, а се е случило, за да се хареса някой на някого. Цената на това харесване ще излезе твърде неизгодна за хората в най-бедната държава на ЕС.

3)        За спрените самолети... Та нали самият Борисов само преди дни сам се хвалеше, че ги е пуснал!? Кога е искрен той – като желае да се хареса на САЩ, или като желае да се хареса на Русия? Независимо на кого иска да се хареса повече, очевидно е едно: в тази лутаница за харесване интересът на българския народ, на хората, явно винаги отстъпва на заден план. 

"Видинчани, излезте и гласувайте! Ние сме едни от вас", призова Катя Трифонова, кандидат за общински съветник от "Единни за промяна"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5046779

Педагог, магистър по "Мениджмънт в образованието", директор на СОУ "П.Р.Славейков" във Видин. Това е само малка част от богатата професионална биография на кандидатката за общински съветник от листата на "Единни за промяна" Катя Трифонова.
"Промяната във Видин трябваше да настъпи по-рано. Но видинчани сякаш са по-консервативни.
Педагог, магистър по "Мениджмънт в образованието", директор на СОУ "П.Р.Славейков" във Видин. Това е само малка част от богатата професионална биография на кандидатката за общински съветник от листата на "Единни за промяна" Катя Трифонова. "Промяната във Видин трябваше да настъпи по-рано. Но видинчани сякаш са по-консервативни.

Минчо Казаджиев с конкретни решения за подобряване на здравеопазването

http://pik.bg/минчо-казаджиев-с-конкретни-решения-за-подобряване-на-здравеопазването-news417072.html

Минчо Казаджиев с конкретни решения за подобряване на здравеопазването

Закупуване на апаратура, предоставяне на жилища за млади лекари, разделяне на собствеността в поликлиниката и ремонтни дейности. Това са първите стъпки на кандидата за кмет на Ловеч от БСП Минчо Казанджиев в подобряване на здравеопазването в Ловеч, обявени на среща с 30 лекари. „В най-кратки срокове ще направим разделянето на собствеността и ще предприемем ремонти в частта, общинска собственост, на сградата и общите части на поликлиниката”, заяви Казанджиев.

Той предложи и обща среща с началниците на отделенията в МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов”, на която да бъдат изяснени отделенията със спешна нужда от закупуване на апаратура и още в бюджета на общината за следващата година да бъдат заложени средства за закупуването й. „Готови сме да предоставим общински жилища със символичен наем на млади лекари, работещи в ловешката болница”, обяви още Казанджиев. Той пое ангажимента и да потърси подкрепа за предоставяне на апаратура и обмен на специалисти и от градовете побратими на Ловеч, с които общината добре партнира от години.

Кандидатът увери лекарите, че ще продължи да настоява за среща със здравния министър по проблемите на задлъжнялата ловешка болница, когото за пореден път покани в Ловеч и от ефира на Канал 3 в неделя. Няколко писма след решения на общинския съвет за тази среща вече са изпратени от общината, отговор няма.

Болницата е държавна, а точно държавата избяга от управлението й, бе обявено на срещата вчера от всички присъстващи, като това е факт не само за ловешката, а за всички областни болници. Недофинансирането на клиничните пътеки е основната причина за колапса им, в областните болници идват случаите с най-тежката патология и най-тежкия травматизъм и здравнонеосигурените, тези лечебни заведения са гръбнакът на здравеопазването и те трябва да бъдат стимулирани, а държавата няма виждане по този въпрос, обясниха медиците, които всеки ден се сблъскват с проблема.

Ако все пак болницата в Ловеч се крепи, това е благодарение на лекарите, медицинските сестри, санитарите, които работят за унизителни заплати, без лекарства и консумативи, с амортизирана апаратура, коментира Казанджиев и благодари на медицинския персонал за това, че успяват да предлагат добра здравна услуга на ловчалии.

Липсата на апаратура е една от причините да не се задържат младите специализанти в болницата в Ловеч, а държавата като принципал не е предоставяла техника от години, стана ясно още на срещата вчера. Министърът на здравеопазването в първото правителство на Бойко Борисов – Десислава Атанасова, поела ангажимент преди няколко години да се изгради операционен блок пред ОАИЛ, също бързо забрави обещанието си, припомниха лекари вчера.

„Проблемът е, че държавата не ни допуска в управлението на болницата, каза Казанджиев, ние ежегодно отпускаме пари за апаратура, но това е за сметка на други разходи – за ремонти, за социално слабите, за майките с деца. Предоставяли сме средства и за ремонт на отделения. Въпреки това ще продължим да помагаме, първото, което ще направим, е да закупим апарат за отделението по съдова хирургия”, обеща той.

За да спасим болницата в Ловеч обаче, е нужно да заработим заедно, подчерта Казанджиев – правителство, община, народни представители. Другият вариант е болницата да предостави дела си в акционерното дружество на общината и тя да поеме мениджмънта и да приложи оздравителен план, за който вече има визия.

Ексклузивно видео! Ето как се ограбва заложна къща с брадва в Сочи

http://petel.bg/Ekskluzivno-video--Eto-kak-se-ograbva-zalozhna-kashha-s-bradva-v-Sochi__130453

Кадър youtube.com Камери за видеонаблюдение са записали момент на грабеж в заложна къща в Сочи. В престъплението участват двама мъже,...

Съдия от Русе искал 1000 лева подкуп, детето му било болно

http://petel.bg/Sadiya-ot-Ruse-iskal-1000-leva-podkup--deteto-mu-bilo-bolno__130454

Снимка Булфото, автор Ана Михова, в. "24 часа" Съдията от русенския районен съд Николай Стефанов поискал 1000 лв. подкуп от близките на...

Откраднаха винил от билборд на кандидат-кмет от РБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_572514.html

Винил от билборд на кандидата за районен кмет на Слатина от Реформаторския блок Богдана Станоева е бил откраднат в нощта на понеделник срещу вторник, съобщиха от пресцентъра на коалицията. Според Станоева това е вандалска проява, извършена или поръчана от политически опонент. По думите ѝ тази проява има за цел да саботира кампанията на РБ в района. "Откраднатият винил от билборд в Слатина е агресивно нарушение на политическа конкуренция", категорична е тя. Кандидатът на РБ каза, че тези действия може да целят и да я сплашат, но тя се чувства още по-мотивирана. В отговор на случилото се Богдана Станоева покани своите конкуренти в неделя в парка “Гео Милев” от 12.30 ч. на събитието “Надиграй кандидат-кмета”. "Така ще могат да дебатират директно с мен, а като финал и ще могат да се опитат да ме надиграят, но този път по правилата и под звуците на народна музика", обясни още Станоева.

Феновете на ЦСКА: До неделя дни на размисъл - да търпим ли още?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5046764

Феновете на ЦСКА публикуваха декларация, в която за пореден път заявяват готовността си да бранят любимия си клуб.
Ето текста на документа:

В дните, в които очакваме поредното "съдбовно" решение за ЦСКА, искаме да заявим ясно следните три неща:
ПЪРВО: До всички анонимни политици, позволяващи си да канят своите опоненти на неделния ни мач срещу
Феновете на ЦСКА публикуваха декларация, в която за пореден път заявяват готовността си да бранят любимия си клуб. Ето текста на документа: В дните, в които очакваме поредното "съдбовно" решение за ЦСКА, искаме да заявим ясно следните три неща: ПЪРВО: До всички анонимни политици, позволяващи си да канят своите опоненти на неделния ни мач срещу

"Видинчани, излезте и гласувайте! Ние сме едни от вас", призова Катя Трифонова, кандидат за общински съветник от "Единни за промяна"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046769

Педагог, магистър по
Педагог, магистър по "Мениджмънт в образованието", директор на СОУ "П.Р.Славейков" във Видин. Това е само малка част от богатата професионална биография на кандидатката за общински съветник от листата на "Единни за промяна" Катя Трифонова. "Промяната във Видин трябваше да настъпи по-рано. Но видинчани сякаш са по-консервативни.

Читател: Бърза ли е бърза помощ Перник?Катафалките са по-бързи от линейките. Линейката закъсня с 20 мин. и изходът беше фатален. Катафалката дойде за 10

http://www.zapernik.com/pernik/chitatel-burza-li-e-burza-pomosht-pernik-katafalkite-sa-po-burzi-ot_40212/

В неделя, 11.10.2015 за съжаление ми се наложи да ползвам "услугите" на бърза помощ Перник. Екипът закъсня над 20 минути, при положение че от болницата до адреса е максимум 2 минути път. Изходът беше фатален.

След разговор на 112, ми позвъниха от ЦСМП Перник да кажат, че не може да изпратят линейка!

След втори разговор и скандал се оказва, че в неделя има само 2 екипа!!!

2 екипа на 150 000 град!!! Линейката дойде след половин час, без включени сирени и лампи...

Продължава

Турция е одобрила строежа на АЕЦ до българската граница

http://www.mediapool.bg/turtsiya-e-odobrila-stroezha-na-aets-do-balgarskata-granitsa-news240451.html

Турският енергиен министър Али Ръза Алабоюн съобщи, че са одобрени плановете за изграждане на трета ядрена електроцентрала в страната, която ще е разположена на 10 километра южно от българската граница. Централата ще се намира в Инеада, провинция Киркларели, заяви министърът в интервю за Анадолската агенция в сряда. По същото време българският премиер Бойко Борисов бе на кратко посещение в Истанбул, където се срещна с турския си колега Ахмет Давутоглу и разговаря по телефона с президента Реджеп Ердоган, но от изявленията не се разбра дали е поставил въпроса за турската АЕЦ. Както е известно, България не е съгласна с изграждането на АЕЦ в непосредствена близост до Резово. Али Ръза Алабоюн каза, че няколко компании са проявили интерес да строят новата АЕЦ и са водени разговори с китайски, японски и американски фирми. "Китайски компании и базираната в САЩ "Уестингхаус" са проявили интерес досега. Подписали сме меморандум за разбирателство. Японски компании също се интересуват от проекта", каза той. Първият ядрен реактор в Турция се очаква да бъде построен от руска компания в град Акюю, а вторият – в района Синоп от японски инвеститори. Али Ръза Алабоюн заяви още, че Турция не вижда проблеми в сътрудничеството с Русия в сферата на енергетиката, но е готова да оспорва високите цени за природния газ. Между Турция и Русия няма проблеми в газовата сфера, нито при покупките, нито в сферата на продажбите. Няма да се отказваме от газа, тъй като ни го продават по-скъпо. Ние ще купим газа, но ще се обърнем към съда, за да оспорим цените, каза Алабоюн. Подобно нещо се случва не за първи път. По-рано също е имало такива проблеми и те са били разрешавани, добави той. Ние сме вторият по големина след Германия потребител на руски газ, каза министърът и допълни, че "Газпром" продава по-евтино на Германия и Турция иска намаляване на газовите цени. Алабоюн отбеляза, че предизвикалите бурни критики изявленията на президента Реджеп Тайип Ердоган за това, че Турция може да намери и други източници за газ (вместо руския газ), са били възприети "по-рязко", отколкото е трябвало. Министърът подчерта, че ревизията на газовите цени с Москва и проектът за газопровод "Турски поток" са различни теми и не бива да бъдат смесвани. По думите му Русия често мени мнението си за "Турски поток". "Русия не поддържа решително отношение към проекта", подчерта той. И уточни, че Русия първо е искала да доставя 63 млрд. куб.м. газ чрез построяването на четири газопровода по дъното на Черно море. Миналата седмица ръководителят на "Газпром" Алексей Милер каза, че Русия е решила да го намали до 31.5 млрд. куб.м. газ, които да доставя по две тръби, допълни Али Ръза Алабоюн. Той каза, че 15.75 млрд. куб.м.от руския газ по едната тръба ще бъдат доставяни на Турция чрез "Турски поток" и приоритет за Турция е турската част от проекта. Все още обаче нищо не е сигурно. Всичко зависи от Русия, заяви турският енергиен министър.

Турция е одобрила изграждане на АЕЦ до българската граница

http://www.mediapool.bg/turtsiya-e-odobrila-izgrazhdane-na-aets-do-balgarskata-granitsa-news240451.html

Турският енергиен министър Али Ръза Алабоюн съобщи, че са одобрени плановете за изграждане на трета ядрена електроцентрала в страната, която ще е разположена на 10 километра южно от българската граница. Централата ще се намира в Инеада, провинция Киркларели, заяви министърът в интервю за Анадолската агенция в сряда. По същото време българският премиер Бойко Борисов бе на кратко посещение в Истанбул, където се срещна с турския си колега Ахмет Давутоглу и разговаря по телефона с президента Реджеп Ердоган, но от изявленията не се разбра дали е поставил въпроса за турската АЕЦ. Както е известно, България не е съгласна с изграждането на АЕЦ в непосредствена близост до Резово. Али Ръза Алабоюн каза, че няколко компании са проявили интерес да строят новата АЕЦ и са водени разговори с китайски, японски и американски фирми. "Китайски компании и базираната в САЩ "Уестингхаус" са проявили интерес досега. Подписали сме меморандум за разбирателство. Японски компании също се интересуват от проекта", каза той. Първият ядрен реактор в Турция се очаква да бъде построен от руска компания в град Акюю, а вторият – в района Синоп от японски инвеститори. Али Ръза Алабоюн заяви още, че Турция не вижда проблеми в сътрудничеството с Русия в сферата на енергетиката, но е готова да оспорва високите цени за природния газ. Между Турция и Русия няма проблеми в газовата сфера, нито при покупките, нито в сферата на продажбите. Няма да се отказваме от газа, тъй като ни го продават по-скъпо. Ние ще купим газа, но ще се обърнем към съда, за да оспорим цените, каза Алабоюн. Подобно нещо се случва не за първи път. По-рано също е имало такива проблеми и те са били разрешавани, добави той. Ние сме вторият по големина след Германия потребител на руски газ, каза министърът и допълни, че "Газпром" продава по-евтино на Германия и Турция иска намаляване на газовите цени. Алабоюн отбеляза, че предизвикалите бурни критики изявленията на президента Реджеп Тайип Ердоган за това, че Турция може да намери и други източници за газ (вместо руския газ), са били възприети "по-рязко", отколкото е трябвало. Министърът подчерта, че ревизията на газовите цени с Москва и проектът за газопровод "Турски поток" са различни теми и не бива да бъдат смесвани. По думите му Русия често мени мнението си за "Турски поток". "Русия не поддържа решително отношение към проекта", подчерта той. И уточни, че Русия първо е искала да доставя 63 млрд. куб.м. газ чрез построяването на четири газопровода по дъното на Черно море. Миналата седмица ръководителят на "Газпром" Алексей Милер каза, че Русия е решила да го намали до 31.5 млрд. куб.м. газ, които да доставя по две тръби, допълни Али Ръза Алабоюн. Той каза, че 15.75 млрд. куб.м.от руския газ по едната тръба ще бъдат доставяни на Турция чрез "Турски поток" и приоритет за Турция е турската част от проекта. Все още обаче нищо не е сигурно. Всичко зависи от Русия, заяви турският енергиен министър.

Калоян Паргов: Ремонтът около НДК се прави некачествено и безконтролно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5046789

Групата общински съветници на БСП инспектираха ремонта на НДК
Общинските съветници на БСП проведоха заседание на открито, защото по волята на мнозинството на ГЕРБ СОС няма да заседава повече от 3 месеца. Заседанието се проведе пред НДК, за да се направи проверка как върви ремонтът на пространството около двореца.
Групата общински съветници на БСП инспектираха ремонта на НДК Общинските съветници на БСП проведоха заседание на открито, защото по волята на мнозинството на ГЕРБ СОС няма да заседава повече от 3 месеца. Заседанието се проведе пред НДК, за да се направи проверка как върви ремонтът на пространството около двореца.

Калоян Паргов: Ремонтът около НДК се прави некачествено и безконтролно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046767

Групата общински съветници на БСП инспектираха ремонта на НДК
Общинските съветници на БСП проведоха заседание на открито, защото по волята на мнозинството на ГЕРБ СОС няма да заседава повече от 3 месеца. Заседанието се проведе пред НДК, за да се направи проверка как върви ремонтът на пространството около двореца.
Групата общински съветници на БСП инспектираха ремонта на НДК Общинските съветници на БСП проведоха заседание на открито, защото по волята на мнозинството на ГЕРБ СОС няма да заседава повече от 3 месеца. Заседанието се проведе пред НДК, за да се направи проверка как върви ремонтът на пространството около двореца.

Безработица намаля през септември до 9.2%

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/14/2628769_bezrabotica_namalia_prez_septemvri_do_92/?ref=rss


За шести пореден месец безработицата в страната намалява като през септември достига 9.2%, с 0.1 процентни пункта под августовското равнище, съобщи Агенцията по заетостта, която измерва показателя според регистрациите в бюрата по труда.

Спрямо септември 2014 г. намалението е с 1.3 процентни пункта. Продължава тенденцията за подобряване показателите на първичния пазар на труда, която се изразява в по-големия брой заявени работни места в бюрата по труда и постъпилите на работа...

Все повече държави трупат арсенал от кибероръжия

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/14/2628212_vse_poveche_durjavi_trupat_arsenal_ot_kiberorujiia/?ref=rss


Все повече държави трупат арсенал от кибероръжия и преконфигурират военните си сили към потенциалните киберзаплахи, съобщава в. The Wall Street Journal. Изданието посочва САЩ като инициатор на състезанието по трупане на киберарсенал след серия успешни кибератаки.

Сега държавите, които събират зловредни кодове и компютърни вируси, са "дузини". Техните колекции съдържат всичко - от най-простите фалшиви имейли, искащи пароли, до сложни софтуери, които могат да се командват от избран...

Премахнаха опасно дърво, запречило мост във Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046758


Екип на пожарната във Велико Търново успя за няколко часа да разчисти коритото на река Джулюнска под моста до селото от паднали дървета и клони.
Акцията беше организирана от областния управител проф. Пенчо Пенчев, след като граждани подадоха сигнал, че в реката има паднало голямо дърво, което се опира в двете клони на моста.
Екип на пожарната във Велико Търново успя за няколко часа да разчисти коритото на река Джулюнска под моста до селото от паднали дървета и клони. Акцията беше организирана от областния управител проф. Пенчо Пенчев, след като граждани подадоха сигнал, че в реката има паднало голямо дърво, което се опира в двете клони на моста.

Какво работи една хостеса (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kakvo-raboti-edna-hostesa-video-6043798

Няколко полезни съвета за тези, които искат да бъдат лице на дадено заведение, дава ново видео във Vbox7.com

Нов трафик на мигранти в пернишко: Софиянец вози нелегално 11 араби, задържаха ги в Брезник

http://www.zapernik.com/krimi/nov-trafik-na-migranti-v-pernishko-sofiyanec-vozi-nelegalno-11_40217/

Столичанин е привлечен като обвиняем за трафикиране на чужденци.

Вчера през нощта, брезнишки полицаи спрели за проверка лек автомобил Киа „Карнивал”, управляван от 39-годишният Т.И. от гр. София. В колата имало 11 човека от арабски произход.

Чужденците и шофьора на автомобила са задържани в РУ – Брезник. В работата с имигрантите се включили и служители от група „Миграция” при ОДМВР – Перник.

В резултат на проведеното разследване...

Продължава

Класиката среща фолклора във Фестивалния комплекс

http://www.moreto.net/novini.php?n=303777

Сдружение „Приятели на класическата китара" – Варна представя Концерт „Класика и фолклор", научи Moreto.net. Участват Нели Андреева (вокал) и Николай Пеев ( класическа китара). Концертът ще се проведе на 16 октомври от 19.

Премахнаха тонове наноси под мост в Търновско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5046741

Премахнаха опасно дърво, както и тонове наноси под мост до лясковското село Джулюница.Екип на пожарната във Велико Търново успя за няколко часа да разчисти коритото на река Джулюнска под брода от паднали дървета и клони.
Акцията бе организирана от Областния управител проф. Пенчо Пенчев, след като граждани подали сигнал, че реката е затлачена.
Премахнаха опасно дърво, както и тонове наноси под мост до лясковското село Джулюница.Екип на пожарната във Велико Търново успя за няколко часа да разчисти коритото на река Джулюнска под брода от паднали дървета и клони. Акцията бе организирана от Областния управител проф. Пенчо Пенчев, след като граждани подали сигнал, че реката е затлачена.

Възстановяват до 70% ДДС при ползване на служебна кола и имот за лични нужди

http://econ.bg/Новини/Възстановяват-до-70-ДДС-при-ползване-на-служебна-кола-и-имот-за-лични-нужди_l.a_i.700457_at.1.html

До 70% ДДС ще бъде възстановявано, ако се ползва служебен автомобил и имот за лични нужди. Това се посочва в проекта на Закон за корпоративното...

Т. Дончев: Европа е в перманентен кризисен период

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/t-donchev-evropa-e-v-permanenten-krizisen-period-204117/

България има нужда от ръст на БВП не от 3% на годишна база, а поне два пъти по-висок, твърди вицепремиерът

Недим Генджев строи джамия под прикритие в Столипиново

http://pik.bg/недим-генджев-строи-джамия-под-прикритие-в-столипиново-news417029.html

Недим Генджев строи джамия под прикритие в Столипиново

Като минат изборите, през ноември, Асоциация на Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание, оглавено от Недим Генджев, започва строеж на социален дом в Столипиново.

Още преди пет години той заяви подобно намерение, но заповедите на кмета на Пловдив за одобряване на ПУП-ПРЗ, въз основа на който е издадена виза за строеж, са от май и август 2013 година.

Според проектните документи, подадени в община Пловдив и публикувани в профила на асоциацията, сградата ще бъде построена за 18 месеца на пуст терен зад новия пазар в Столипиново с 550 кв. м. застроена площ и РЗП около 1250 кв. м. Височината е 10 м, 30% от парцела ще е зелена площ. Проектът на Социалния дом е на арх. Надка Георгиева.

Представената в документите идея е да се осигурят социални услуги на ромското население в квартала - там трябва да има столова и кухня с приготвяне на храна на място за 70 човека, лекарски кабинет с манипулационна - амбулатория за индивидуална практика, стоматологичен кабинет, учебна зала за 30 човека, обществена баня с 6 клетки и зала за събрания и срещи за 200 човека. Залата за събрания и срещи има предвидени площи за събуване и оставяне на обувките, за миене, има женска галерия.

Това потвърди за БГНЕС арх. Георгиева. С една дума - това е молитвена зала, което обаче не се споменава никъде в документите.

Недим Генджев не отрече предназначението на залата, напротив – обоснова я с липсата на молитвени зали в квартала с предимно мюсюлманско население и добави, че подобни зали има на много места по света. Това е факт. Както е факт, че общината е издала разрешение за социални дейности, а сградата ще се използва за религиозни. Никъде в проекта няма и търговски зони, а Недим Генджев каза, че с наема от тях ще се издържа Социално-молитвеният дом, както сам го нарече.

Столипиново е доста шарено откъм религиозни принадлежности. Улица „Батак”, която пресича квартала в посока север-юг, е доста добра илюстрация в това отношение. Близо до началото и е православната църква „ Св. Илия”, единствена по рода си в района и посещавана в последните години само от православни българи. Преди години тук са идвали калайджийските родове, християни по религия, възрастните помнят бляскава сватба на едни от тях, но това събитие отдавна е в миналото.

Преди няколко години куполът на църквата беше позлатен, а тази година точно този божи храм стана ябълката на раздора между пловдивския митрополит Николай и кмета Иван Тотев - общината осъди църквата за неплатена такса смет и от този момент нататък разривът е пълен. По закон църквите са освободени от местни данъци и такси, но аргументът на общината е, че става дума не за храма, а за търговските площи, които той отдава под наем.

Известна ирония лъха от факта, че на стената на църквата е записан Иван Тотев като дарител за позлатения купол. Извън тоя административен скандал, църквата така или иначе си стои празна и дори в днешния празничен ден посетителите се брояха на пръстите на двете ръце и нито един не е от типичните обитатели на Столипиново. По и около улица „Батак” са разположени молитвените домове на евангелистите и на мюсюлманите. Интересно, че евангелската църква, поместена в барака от временен тип, е с надпис на турски език.

В квартала има още две подобни. Те привличат оная част от ромското население, което не претендира да е с турски произход. В Столипиново няма джамия и никога не е имало. По–просветената част от мюсюлманското население посещава традиционната петъчна молитва в Джумая джамия. В квартала обаче има поне пет места за молитви - това са наети помещения в къщи, които събират вярващите. Наричат ги мечити. Ритуалите се водят от имам, свързан с Районното мюфтийство в Пловдив.

Привърженици на мюсюлманското сунитско ханефитско изповедание се събират отделно. Точно за тях, както става ясно, ще бъде изграден новият Социален дом, който, по всичко личи, е социален само на хартия. Строеж на сграда с религиозно предназначение се разрешава по друг режим. Скандалът избухва в разгара на предизборната кампания, но при всички случаи времето за реакция е малко, а моментът е възможно най-неподходящ за вземане на важни решения. И все пак е интересно да се проследи кой как ще използва забърканата каша и дали прозрението за истинското предназначение на сградата е чак толкова непостижимо за управниците.

Няма лошо да има молитвен храм за официално признато у нас вероизповедание. Това е факт. Тогава защо документите лъжат? Недим Генджев в посочи дата за първа копка 15 ноември. Скоро ще се разбере. Близо до терена му в момента се строи дантелено-изящна конструкция от дърво и метал, за чието предназначение също може да се гадае. Става за сватби, става и за молитви. Строителите се подсмихват – „като го свършим, ще решим за какво е”. Тази красота няма нищо общо с проекта на Недим Генджев, но дали пък подобни места не са започнали да никнат като гъби в квартала? И дали някой изобщо е наясно какво става… 

Полша ще ремонтира българските МиГ-ове по собствена документация

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/14/2628787_polsha_shte_remontira_bulgarskite_mig-ove_po_sobstvena/?ref=rss


Полските военни авиационни заводи ще ремонтират българските МиГ-29 по собствена документация и дават същата гаранция за качеството на ремонта, каквато за полските военни машини от този тип. 

Това съобщи БТА, чийто представител е на посещение в заводите в Бидгошч и Варшава, където пред български журналисти са били представени възможностите за ремонт на българската летателна техника. Предприятията поддържат самолети на полската армия, сред които Су-22, МиГ-29 и С-130 "Херкулес". До...

Русия: Има нелогични изводи в доклада за сваления MH17

http://offnews.bg/news/n_1/n_572510.html

Русия обяви, че не е съгласна с изводите в доклада на Холандския съвет по сигурността за сваления над Източна Украйна самолет MH17. Холандия публикува вчера доклада от разследването на причините за катастрофата, според който MH17 е свален от ракетна система "Бук" от територията на Източна Украйна. В доклада се посочва още, че ракетата е произведена в Русия. Тя е ударила предната част на самолета, в резултат на което част от него се е откъснала. Според доклада Украйна е трябвало да затвори въздушното си пространство и да не допуска преминаването на чужди самолети, като се има предвид ситуацията в Донбас. Международната комисия по разследването на самолетната катастрофа не е предоставила потвърждение, че в корпуса на самолета са открити елементи, характерни за поразяване със зенитна ракета – елементи тип „пеперуда“. Холандската страна не е отчела повечето коментари от страна на Русия по проекта на доклада. Изводите на холандската страна са необосновани и не са подкрепени с факти, а само констатират позицията на комисията, заяви зам.-председателят на Росавиация Олег Сторчевой. Той се оплака още, че руските специалисти не са успели самостоятелно да огледат мястото на катастрофата и да изземат доказателства без разрешението на председателя на международната комисия. Руските учени отправили искане за такова разрешение, но от холандската страна им отговорили, че това не е безопасно. Освен това според Сторчевой международната комисия скрила редица данни от Русия във връзка с разследването, а откритите останки от ракета „Бук“ са им показани само на снимка. От нас беше скрито, че са открити елементи, за които се предполага, че са от ракета „Бук“. Разбрахме за това едва на последната среща през август, когато ни казаха, че няма да има повече срещи и няма да се приемат повече поправки по доклада, каза Олег Сторчевой, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че Русия никога не е обявявала никакви конкретни версии за свалянето на малайзийския самолет, за да не пречат на международната комисия. Зам.-председателят на Росавиация допълни, че от Украйна са предоставили на международната комисия само вторични данни от работата на радара в Днепропетровск и не е предоставила информация за полетите на военната авиация. На нашия въпрос защо не са предоставени първичните данни ни отговориха, че в това време радарът е работел на режим за техническо обслужване. В същото време руският концерн „Алмаз-Алтей“ представи своите изводи за причините за катастрофата, като според него самолетът е бил ударен от ЗРК "Бук" от Зарощенское, което в деня на самолетната катастрофа е контролирано от украинските военни. Освен това според концерна е използвана по-стара ракета, отколкото се е предполагало по-рано – 9М38, която не се произвежда от 1986 г. и са премахнати от въоръжението на Русия през 2011 г.

Погрижете се за саксийните растения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5044436


Едно от най-важните неща, за които трябва да помислите, когато започнат хладните есенни дни, са саксийните цветя и тези, които имате в градината. Тези от тях, които не са студоустойчиви, трябва да приберете вкъщи, когато температурите през нощта започнат често да падат под 5 градуса.
Издръжливите растения обаче също могат да пострадат,
Едно от най-важните неща, за които трябва да помислите, когато започнат хладните есенни дни, са саксийните цветя и тези, които имате в градината. Тези от тях, които не са студоустойчиви, трябва да приберете вкъщи, когато температурите през нощта започнат често да падат под 5 градуса. Издръжливите растения обаче също могат да пострадат,

Футболните национали може да играят в Стара Загора

http://offnews.bg/news/n_1/n_572499.html

Националният отбор на България по футбол може играе част от квалификационните си срещи за световното по футбол в Русия през 2018 година в Стара Загора. Това стана ясно от изказване на заместник изпълнителния директор на БФС Павел Колев, който сподели в социалните мрежи, че в момента от УЕФА инспектират стадион "Берое". "Инспекция с УЕФА - крайна цел: "А" националният отбор да гостува в Стара Загора за някои мачове от световните квалификации догодина! План, по който работим от месеци", обясни Колев. Официалният сайт на БФС също потвърди новината, като обяви, че представители на УЕФА и Българския футболен съюз са провели съвместна инспекция на стадион „Берое“ в Стара Загора за да бъде установено, дали съоръжението отговаря на съответните изисквания за провеждането на срещи от предстоящите световни квалификации. Публикуваме пълното съобщение на сайта на БФС: Представители на УЕФА и Българския футболен съюз проведоха съвместна инспекция на стадион „Берое“ в Стара Загора за да бъде установено, дали съоръжението отговаря на съответните изисквания за провеждането на срещи от предстоящите световни квалификации. Инспекцията на стадион „Берое“ е част от стратегическия план на Българския футболен съюз за провеждането на мачове на националния отбор в различни градове от страната, който бе изготвен още преди Европейското първенство за юноши до 17 години, през месец май тази година. От страна на УЕФА в инспекцията взеха участие Рьомке Хостра (Веню Мениджър) и Арно Саргсян (Стейдиъм Инспектър). Българският футболен съюз бе представен от заместник изпълнителният директор Павел Колев и Андрей Мединцев от Отдел „Международен“. Българският футболен съюз благодари за съдействието на ПФК Берое, Община Стара Загора и РДВР Стара Загора за оказаното съдействие по време на инспекцията.

Хората предпочитат роботи, които допускат грешки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5046731

Роботи, които показват подобни на човешките слабости, биха взаимодействали по-добре с хора в сравнение с машини, програмирани да бъдат перфектни, посочват изследователи, цитирани от Би Би Си.
Специалисти от Университета на Линкълн са установили, че хората са по-склонни да приемат роботи, които допускат грешки и показват присъщи на човека състояния,
Роботи, които показват подобни на човешките слабости, биха взаимодействали по-добре с хора в сравнение с машини, програмирани да бъдат перфектни, посочват изследователи, цитирани от Би Би Си. Специалисти от Университета на Линкълн са установили, че хората са по-склонни да приемат роботи, които допускат грешки и показват присъщи на човека състояния,

Георги Гергов: Да направим първата крачка. Да променим Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-grada-georgi-1484276.html

/КРОСС/ Силата да променяме е в нас, ние сме тези, които с екип, със знанията и уменията си можем да променим Пловдив, така Георги Гергов, кандидат за кмет на община Пловдив представи своята и на БСП програма за управление на града. На среща със симпатизанти и представители на движението на ветераните в БСП лидерът на социалистите, заедно с кандидатите за кметове на пловдивските райони акцентира върху заложените в петте стъпки за промяна политики. Трябва да сме безкомпромисни към случващото се в града ни, към разрухата, която ни заобикаля, към пилеенето на общински пари, гневни бяха присъстващите, сред които представители на академичната и медицинска общност, преподаватели от пловдивските университети, хора, обучавали пловдивчани и децата им. Пред тях кандидатът за кмет на най-стария град в Европа пое ангажимент да се каже всичко за реализацията на проектите, защо Пловдив загуби редица от тях, защо бизнесът се изнася от града ни, как, за какво и от кого се усвояват изтеглените над 120 милиона заеми. Защо не се прави нищо за развитието на летище Пловдив, защо входната артерия на града ни е в плачевно състояние, защо Пловдив не се развива. Корупция, схеми, страх, пилеене на пари описват настоящото управление на града ни, убедено заяви проф. Михов, припомняйки, че Пловдив десетки години е бил сред първенците в икономически план. Ще предприемем мерки да върнем бизнеса в града, да развием туризма, трябва подход към всеки човек

Турският премиер: Вероятно и ПКК стои зад атентата в Анкара

http://www.mediapool.bg/turskiyat-premier-veroyatno-i-pkk-stoi-zad-atentata-v-ankara-news240450.html

"Ислямска държава“ и Кюрдската работническа партия (ПКК) може би са съпричастни към терористичния акт в Анкара, при който загинаха 97 души. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу в сряда, четири дни след смъртоносната атака на двама атентатори-самоубийци. "Особено важна улика са ДНК-тестовете на единия от терористите-камикадзе. Те разширяват разследването на възможните връзки на терористите“, каза Давутоглу. Досега турският власти лансираха като най-вероятен извършител на атентата "Ислямска държава". Нападенията в събота са сходни със самоубийствения атентат в Суруч през юли близо до сирийската граница, за който бе обвинена същата групировка. Взривовете избухнаха по време на опит за провеждане на прокюрдски Марш на мира.

Радомирец с "подписка" след като предизвика скандал в болницата и удари полицай в лицето

http://www.zapernik.com/krimi/radomirec-s-podpiska-sled-kato-predizvika-skandal-v-bolnicata-i_40216/

Радомирец ще отговоря за нанасяне на лека телесна повреда на полицай.

През месец април тази година, автопатрул на РУ – Радомир реагирал на сигнал за скандал пред сградата на местната болница. Пристигналите на място полицаи влезли в спор с 39-годишният Е.П., който се държал грубо и арогантно и ударил служител на реда в областта на лицето. Разследването на случая приключило и Е.П. е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение...

Продължава

Медиите за Холандия: Една горчива пародия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5046667

Холандия е във футболен шок. 13 месеца след третото място на Мондиал 2014 „лалетата“ не успяха да се класират за Евро 2016. Последната надежда умря с 2:3 срещу Чехия, а лицето на провала се наричаше Робин ван Перси, който си вкара автогол за 0:3. Едва ли някой ще помни, че направи по-късно 1:3.
„Скандално! Безмълвно!“, написа вестник „Телеграаф“.
Холандия е във футболен шок. 13 месеца след третото място на Мондиал 2014 „лалетата“ не успяха да се класират за Евро 2016. Последната надежда умря с 2:3 срещу Чехия, а лицето на провала се наричаше Робин ван Перси, който си вкара автогол за 0:3. Едва ли някой ще помни, че направи по-късно 1:3. „Скандално! Безмълвно!“, написа вестник „Телеграаф“.

Христо Иванов: Залогът на реформата в юридическото образование е качеството на човешкия ресурс в системата

http://www.cross.bg/pravo-obrazovanie-yuridicheskoto-1484277.html

/КРОСС/ Реформата в юридическото образование е третият значим пакет от реформи, който Министерството на правосъдието публично презентира след проекта за промени в Конституцията и в Закона за съдебната власт, уреждащи организационната реформа в начина на управление на съдебната власт и на второ място - не просто въпроса за съдебната карта, а за ресурсите на системата - човешки и финансови, и тяхното управление. Залогът на тази реформа е качеството на човешкия ресурс, който влиза не само в съдебната власт, но и във всички институции и дейности, били те публични или частни, свързани с правото. Говорим не само за знания, но и за манталитет и професионална култура, особено за култура на независимост. Затова тази реформа, която се очаква от години, е ключова, тя дава гаранция за високото качество на хората, които влизат в системата. Това заяви днес министърът на правосъдието Христо Иванов при откриването на пресконференция на тема „Реформата на юридическото образование", на която бе представено свършеното досега от МП по тази тема, залегнала и в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа. В пресконференцията участваха още заместник министър Петко Петков, ръководител на междуведомствената група за анализ и оценка на състоянието на обучението по право и необходимите изменения в регламентацията, доц. д-р Петя Кабакчиева от катедрата по социология при СУ „Св

Една година условно за доктор от Пирогов заради смъртта на пациентка

http://frognews.bg/news_99839/Edna-godina-uslovno-za-doktor-ot-Pirogov-zaradi-smartta-na-patsientka/

Една години условно получи доктор Виктор Попов, хирург от Пирогов. Той е обвинен, че е причинил смъртта на пациентката Галина Нигохосян, а решението е на магистратите от Софийският градски съд.

Нови два медала на борците от Европейското първенство за глухи в Грузия

http://pik.bg/нови-два-медала-на-борците-от-европейското-първенство-за-глухи-в-грузия-news417026.html

Нови два медала на борците от Европейското първенство за глухи в Грузия

Поредни отличия за България спечелиха националите по борба от шампионата на Европа в Тбилиси, Грузия за спортисти с увреден слух. След като при кадети/юноши вече имаме 5 медала в класическия стил (златен, два сребърни и два бронзови) в днешния ден при мъжете Илиян Илиев (130 кг) загуби финала в категорията и остана със сребро, а Ангел Ценов (85 кг) приключи в класическия стил с бронз. 6-то Европейско първенство за глухи продължава със срещите от свободния стил, като всички наши 12 борци ще вземат участие в него.

Шампионатът завършва на 17 октомври. Съставът на България с треньор Денислав Чамишки: Юноши/Кадети Панайот Димитров ( 42 кг. кл.стил и 42 кг. св.стил) Делян Димитров ( 54 кг. кл.стил и 54 кг. св.стил) Иван Стоилов ( 69 кг. кл.стил и 69 кг. св.стил) Иво Ибришимов ( 85 кг. кл.стил и 85 кг. св.стил) Павлин Христов ( 120 кг. кл.стил и 120 кг. св.стил) Мъже- Русин Русинов ( 59 кг. кл.стил и 58 кг. св.стил) Александър Кежов ( 66 кг. кл.стил и 65 кг. св.стил) Пламен Дончев ( 71 кг. кл.стил и 70 кг. св.стил) Христо Кличуров ( 75 кг. кл.стил и 74 кг. св.стил) Христо Павлов ( 80 кг. кл.стил и 84 кг. св.стил) Ангел Ценов ( 85 кг. кл.стил и 96 кг. св.стил) Илиян Илиев ( 130 кг. кл.стил и 125 кг. св.стил).

Утре валежи няма да има

http://society.actualno.com/Utre-valeji-njama-da-ima-news_501476.html

В четвъртък над страната ще има разкъсана облачност. Валежи не се очакват. До обяд в низините видимостта ще е намалена, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб, през деня в Източна България-до умерен вятър от изток. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°. Максималните температури ще са между 15° и 20°. В София 17°. Атмосферното налягане слабо ще се повишава и ще остане по-високо от средното за месеца. Над планините ще бъде с разкъсана облачност. Ще духа слаб вятър от

Франция призна "трети пол"

http://europe.actualno.com/Francija-prizna-treti-pol--news_501479.html

Френски съд за първи път призна „трети пол” за човек, роден и с мъжки, и с женски полови органи, предаде БГНЕС. Ищецът, който бил обявен за мъж при раждането си, вече официално може да използва термина „неутрален пол” в личните си официални документи. Случаят обаче подлежи на обжалване. Историята се появи първо във вестник „20 минути”, който публикува интервю с въпросното лице, женен и с едно осиновено дете. Ищецът е роден с „недоразвита вагина&rdq

Лукарски: Ако има напрежение между основните партии и коалиции, то е изкуствено

http://politics.actualno.com/Lukarski-Ako-ima-naprejenie-mejdu-osnovnite-partii-i-koalicii-to-e-izkustveno-news_501480.html

Ако има напрежение между основните партии и коалиции, то се наслагва изкуствено. Това коментира пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски след като взе участие в Четвъртата среща на високо равнище ЕС-Югоизточна Европа, организирана от The Economist, предаде "Фокус". "От моя гледна точка такова напрежение няма", категоричен бе Лукарски. Във връзка с промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, където стана ясно, че фирмите, регистрирани по ДДС ще могат да се възполз

Хората предпочитат роботи, които допускат грешки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046612

Роботи, които показват подобни на човешките слабости, биха взаимодействали по-добре с хора в сравнение с машини, програмирани да бъдат перфектни, посочват изследователи, цитирани от Би Би Си.
Специалисти от Университета на Линкълн са установили, че хората са по-склонни да приемат роботи, които допускат грешки и показват присъщи на човека състояния,
Роботи, които показват подобни на човешките слабости, биха взаимодействали по-добре с хора в сравнение с машини, програмирани да бъдат перфектни, посочват изследователи, цитирани от Би Би Си. Специалисти от Университета на Линкълн са установили, че хората са по-склонни да приемат роботи, които допускат грешки и показват присъщи на човека състояния,

Ямайски писател спечели наградата "Мен Букър" с роман за Боб Марли

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/14/2628772_iamaiski_pisatel_specheli_nagradata_men_bukur_s_roman/?ref=rss


Ямайският писател Марлон Джеймс стана първият носител на наградата "Мен Букър" от Карибския регион, пише "Ройтерс". Вчера той получи престижното отличие за романа си A Brief History of Seven Killings ("Кратка история на седем убийства"), вдъхновен от неуспешен атентат срещу реге звездата Боб Марли в Кингстън през 70-те години. 

Книгата, която говори на ямайски и харлемски жаргон с доволно количество незензурни фрази, разказва за улична банда от нашмъркани с кокаин и въорcжени...

Календерска: Роми живеят в къщата на Райна Княгиня

http://offnews.bg/news/n_1/n_572450.html

В къщата на Райна Княгиня в София, която е общинска собственост, са настанени роми. Сградата е паметник на културата, но в момента се руши.  Това съобщи за OFFNews Мария Календерска, кандидидат за кмет на София от ББЦ. Тя разказа, че Райна Попгеоргиева е построила къщата сама, като вдовица с пет деца.  "Строена със същите ръце, с които е везала знамето "Свобода или смърт". В тази къща, която е оставена да се руши, общината е настанила хора. И даже им събира наем. А може би трябва да плати на хората, които живеят в тази небезопасна и неподдържана общинска собственост! Построена е през 1905 г. на ул. "Софроний Врачански" 119 в "Банишора" върху земя, подарена от поборници. Сега на олющената й фасада има скромна паметна плоча, а от нея излизат роми и пенсионери", възмущава се Календерска.  Г-жо Фандъкова, това ли е стопанисването на общината? Къде е патриотизмът ви?, пита тя. Къщата е стара, не е паметник на културата, в нея са настанени три семейства, едното от които е ромско, обясни кметът на района Тодор Кръстев. Той обясни, че в нея хора под наем с жилищни проблеми се настаняват от 2000 г. Има напукване на една тераса, общината обследва дали не става дума за конструктивен проблем, след което отцепването ще бъде ремонтирано, допълни Кръстев.  През 1935 г. софийските общинари решават да прекръстят квартал "Орландовци" на "Райна Княгиня". Цар Борис не разрешава. Според тълкуванието на внуците Дипчеви той не иска в София да има други княгини освен неговите сестри. Столична община е длъжник на историческата личност - Райна Княгиня. Длъжна е да се погрижи за къщата й - паметник на културата. А прекръстването на Орландовци на "Райна Княгиня" е жест, който би могъл да е знак към циганите и ДПС - да стоят далеч от София!, заяви още Календерска.  Интервю с Мария Календерска четете утре!

Съдят пенсионер,който намерил портмоне с 580лв. и не го предал на полицията. Младеж се опита да изнесе стока за 3 бона от магазин в кв. Изток

http://www.zapernik.com/pernik/sudyat-pensioner-koito-nameril-portmone-s-580lv-i-ne-go_40215/

Петричанин е привлечен като обвиняем от служители на Първо РУ – Перник.

През месец април 2015 г., 70-годишният И.А. от гр. Петрич намерил портмоне, в което имало сумата от 580 лева. В продължение на една седмица мъжът не реагирал по никакъв начини и не предал парите в пернишката полиция. Органите на реда започнали разследване по жалба на потърпевшия. В резултат на проведени множество процесуално-следствени действия, на петричанина е повдигнато обвинение и му е наложена мярка за...

Продължава

1000 лв. подкуп поискал русенският съдия Николай Стефанов от адвокат

http://news.ibox.bg/news/id_976229724

В съда в Русе честа практика било адвокати да се обаждат на съдии и да проучват предварително съдийското решение

Арестуваха 17-годишен за 13 кражби в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046662

Общо 13 кражби на пари и лични вещи от автомобили в Пловдив извършил 17-годишен младеж само за два месеца. Непълнолетният престъпник е задържан в понеделник, съобщава БГНЕС.
Момчето е от Възпитателно училище - интернат, откъдето многократно е бягало. Отварял колите с отвертка, от тях задигал всичко ценно - музикални уредби, телефони, таблети.
Общо 13 кражби на пари и лични вещи от автомобили в Пловдив извършил 17-годишен младеж само за два месеца. Непълнолетният престъпник е задържан в понеделник, съобщава БГНЕС. Момчето е от Възпитателно училище - интернат, откъдето многократно е бягало. Отварял колите с отвертка, от тях задигал всичко ценно - музикални уредби, телефони, таблети.

"Берое" привлече нов спонсор

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/14/2628771_beroe_privleche_nov_sponsor/?ref=rss


"Берое" (Стара Загора) обяви привличането на нов спонсор. Това е българският производител на парфюмерия и козметика "Рефан".

От футболния клуб заявиха, че компанията ще бъде най-големият му рекламодател.

"Логото на марката ще бъде поставено върху ключови места на стадиона и в базата на футболния клуб, върху екипите на представителния отбор, както и на всички отбори в детско-юношеската школа", обясниха от "Берое" чрез официалния си сайт.

"Ръководството на "Берое"...

Борислав Гуцанов, водач на листата на БСП-Варна: Ще осигурим достъп до обществените поръчки и на малките и средни строителни фирми

http://www.cross.bg/grada-varna-firmi-1484275.html

/КРОСС/ За прозрачност при обществените поръчки и облекчаване издаването на строителните книжа настояват членовете на Варненското областно ръководство на Камарата на строителите в България. По думите на местния председател на организацията инж. Христо Димитров сред основните притеснения за бранша са и рамковите договори, които изместват от пазара малките и средни фирми. „До 2016 година има подписани 5 такива договора за ремонт и реконструкция на пътната мрежа във Варна за 300 милиона лева. Настояваме това да не се повтаря и обществените поръчки за строителство да са прозрачни и открити", заяви той на среща с водача на листата на БСП-Варна Борислав Гуцанов, кандидата за общински съветник на социалистите Николай Гочев и подкрепения от БСП кандидат за кмет на града проф. Анелия Клисарова. „Рамковите договори бяха въведени, за да бъдат преодолени жалбите по процедурите, което бавеше изпълнението на проектите. Но считам, че най-добрият вариант е тези договори да бъдат раздробени на лотове", отговори Борислав Гуцанов. Той допълни, че сред приоритетите на социалистите е участие на повече фирми в общинските процеси и разделяне на строителството на ниско и високо. Инженер Димитров попита кои са основните проекти, които ще реализират социалистите след местните избори, свързани с инвестициите и разкриването на нови работни места в града

"Трансперънси интернешънъл": България е на 69-о място по корупция сред 175 страни

http://www.moreto.net/novini.php?n=303815

България е поставена на 69-то място по корупция сред 175 страни по света в поредния Индекс за възприемане на корупция на Трансперънси интернешънъл. Дали става дума за манипулирани избори, подкупи или подправени лекарства в болниците, една карта на света позволява да се види как широкоразпространените сенчести сделки работят по света.

Ненчев: Има 1200 свободни места в армията

http://frognews.bg/news_99838/Nenchev-Ima-1200-svobodni-mesta-v-armiiata/

Няма да има съкращения в българската армия, напротив, започва запълването на свободните военни места. За офицери те са над 1200, но има и такива за сержанти и войници. Конкурсите за тях ще бъдат обявени от началото на другата година. Това заяви пред журналисти в Ловеч министърът на отбраната Николай Ненчев.

Свежи идеи дадоха 17 хил. български деца за положителна промяна на света

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/10/14/2628759_sveji_idei_dadoha_17_hil_bulgarski_deca_za_polojitelna/?ref=rss


Недохранването и в същото време разхищаването на храна.

Замърсяването на околната среда и унищожаването на растителни и животински видове.

Липсата на отговорно потребление и на достъп до качествено образование и здравеопазване.

Тези са най-големите предизвикателства пред съвремието на човечеството според българските деца и младежи, посочва УНИЦЕФ в представянето на обобщените данни от инициативата си "Най-големият урок в света". Нейната цел - да популяризира...

Кандидатът за кмет на Перник от БСП Eрик Рангелов: Гарантирам сигурност за превозвачите чрез дългосрочни договори

http://www.zapernik.com/politika/kandidatut-za-kmet-na-pernik-ot-bsp-erik-rangelov-garantiram_40214/

Бих решавал нещата в обществения превоз на пътници в Перник принципно: гарантиран транспорт с максимално чиста конкуренция между превозвачите. Това обяви кандидатът за кмет на община Перник от БСП Ерик Рангелов на среща с представители на превозвачески фирми. В намеренията му се включва сигурност за...

Продължава

Мигранстаката криза ще струва на Австрия 1 млрд. евро

http://petel.bg/Migranstakata-kriza-shhe-struva-na-Avstriya-1-mlrd--evro__130451

Снимка Булфото Мигрантската криза ще струва на Австрия един милиард евро през 2016 г., обяви австрийското министерство на финансите,...

Проповедник в Дамаск нарече Путин "велик и обичан лидер"

http://petel.bg/Propovednik-v-Damask-nareche-Putin-velik-i-obichan-lider__130452

Снимка Булфото Проповедникът Маамун Рахмех се изправи миналата седмица пред вярващите, събрали се в Омаядската джамия в Дамаск,...

Freedom Банско гневни: ГЕРБ издига кмет на Банско, който е подсъдим за източване на ДДС!

http://www.bnews.bg/article-142578

Ние не искаме нашият кмет да има прякор Жоро ДДС-то, а председателят на ОбС да е известен като Владку Лихвата!

Велико Търново получи ключовете на специализиран камион за зелени отпадъци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046600

Общо 13 кражби на пари и лични вещи от автомобили в Пловдив извършил 17-годишен младеж само за два месеца. Непълнолетният престъпник е задържан в понеделник, съобщава БГНЕС.
Момчето е от Възпитателно училище - интернат, откъдето многократно е бягало. Отварял колите с отвертка, от тях задигал всичко ценно - музикални уредби, телефони, таблети.
Общо 13 кражби на пари и лични вещи от автомобили в Пловдив извършил 17-годишен младеж само за два месеца. Непълнолетният престъпник е задържан в понеделник, съобщава БГНЕС. Момчето е от Възпитателно училище - интернат, откъдето многократно е бягало. Отварял колите с отвертка, от тях задигал всичко ценно - музикални уредби, телефони, таблети.

Цветанов в Карнобат: За кмет залагаме на млад и достоен човек

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5046606

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов посети и Карнобат в рамките на своята предизборна обиколка в област Бургас. Той имаше възможността да разговаря с жителите на града, които споделиха най-важните проблеми, оставени без решение през изминалите години в мандата на управление на
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов посети и Карнобат в рамките на своята предизборна обиколка в област Бургас. Той имаше възможността да разговаря с жителите на града, които споделиха най-важните проблеми, оставени без решение през изминалите години в мандата на управление на

Михаил Миков в Николаево: Политиката на БСП е насочена към всички българи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5046601

"Ние не делим и няма да делим хората. Тук сме заедно с народните представители Георги Гьоков и Таско Ерменков, за да подкрепим кандидата за кмет на Николаево - Косьо Косев и да му пожелаем да спечели още на първи тур“. Това каза председателят на НС на БСП Михаил Миков на среща с жители на град Николаево.
"Ние не делим и няма да делим хората. Тук сме заедно с народните представители Георги Гьоков и Таско Ерменков, за да подкрепим кандидата за кмет на Николаево - Косьо Косев и да му пожелаем да спечели още на първи тур“. Това каза председателят на НС на БСП Михаил Миков на среща с жители на град Николаево.

Михаил Миков в Николаево: Политиката на БСП е насочена към всички българи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046575


"Ние не делим и няма да делим хората. Тук сме заедно с народните представители Георги Гьоков и Таско Ерменков, за да подкрепим кандидата за кмет на Николаево - Косьо Косев и да му пожелаем да спечели още на първи тур“. Това каза председателят на НС на БСП Михаил Миков на среща с жители на град Николаево.

Цветанов в Карнобат: За кмет залагаме на млад и достоен човек

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046572


Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов посети и Карнобат в рамките на своята предизборна обиколка в област Бургас. Той имаше възможността да разговаря с жителите на града, които споделиха най-важните проблеми, оставени без решение през изминалите години в мандата на управление на
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов посети и Карнобат в рамките на своята предизборна обиколка в област Бургас. Той имаше възможността да разговаря с жителите на града, които споделиха най-важните проблеми, оставени без решение през изминалите години в мандата на управление на

Борисов за критиките на Лавров: Не ги ли е срам, техни братя, да плащаме най-скъпия газ в Европа

http://frognews.bg/news_99836/Borisov-za-kritikite-na-Lavrov-Ne-gi-li-e-sram-tehni-bratia-da-plashtame-nai-skapiia-gaz-v-Evropa/

Премиерът Бойко Борисов не остана длъжен на руския външен министър Сергей Лавров. Той отговори и на критиката му заради изказването пред Американската търговска камара:

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=303846

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 15 октомври, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: -От 09:00 до 16:30 часа - Провадия, ул.

Безработицата продължава да намалява до 9.2% през септември

http://www.cross.bg/litza-mesta-rabota-1484273.html

/КРОСС/ За шести пореден месец регистрираната безработица в страната продължава да намалява. Равнището на безработица през септември 2015 г. продължава да намалява спрямо август - с 0.1 процентни пункта до 9.2%. В сравнение със септември 2014 г. равнището на безработица е значително по-ниско - с 1.3 процентни пункта. Продължава тенденцията за подобряване показателите на първичния пазар на труда, която се изразява в по-големия брой заявени работни места в бюрата по труда и постъпилите на работа безработни в реалната икономика. В бюрата по труда са регистрирани 302 775 безработни лица. Спрямо август те намаляват с 4 046 лица. На годишна база, в сравнение със септември 2014 г., безработните са значително по-малко - с 42 600 лица, което е най-голямото намаление за месеца от 2008 г. насам. Регистрираните младежи до 29 г. са 46 197 лица и представляват 15.3% от всички безработни. Спрямо август броят им намалява с 643 лица. В сравнение със същия месец на 2014 г. младежите до 29 години намаляват значително - с 13 154 лица. На работа през септември 2015 г. са постъпили общо 19 999 безработни. Те нарастват значително в сравнение с август - с 4 828 лица. Увеличението през този период се дължи както и през предходните години, на началото на учебната година - търсене и назначаване на работа на кадри в сферата на образованието. На годишна база, при постъпилите на работа на първичния пазар се наблюдава нарастване с 256 лица

Мика Зайкова: Белите ни пари за черни дни… идват от чужбина

http://pik.bg/мика-зайкова-белите-ни-пари-за-черни-дни…-идват-от-чужбина-news417025.html

Мика Зайкова: Белите ни пари за черни дни… идват от чужбина

В България мнозинството от хората мизерстват и тази истина не е тайна за никого - това е една от причините, за да има засилена емиграция на младото поколение, другата е, че те не виждат перспектива в родината си за кариерно развитие.

Но тъй като българите имаме все още запазени белези на патриархално възпитание и се грижим за близките си, които имат нужда от финансова помощ, част от спечелените пари извън страната се връщат у нас. Казвам това, тъй като тези дни излязоха данни на Световната банка, че българите, работещи в чужбина, са изпратили у нас 1.72 млрд. долара през 2014 г. За съжаление, тенденцията е негативна.

За предходната година, пак по изчисления на Световната банка, влизащите средства в България от роднините ни зад граница са били 1.2 млрд. долара, а сега са повече. Това не означава, че те печелят повече, а че хората у нас преживяват все по-трудно с парите, които имат на разположение. При средна пенсия от 317 лв. голямата част от пенсионерите са изключително бедни и не могат в тази възраст не само да си осигурят качествена храна и да си платят сметките, те не са в състояние да си купят дори необходимите лекарства. Звучи жестоко, но въпросът опира и до това - да живеят ли или не. ЕК установи, че в България има голямо разслоение на доходите - не само пенсионерите са в долната част на скалата, но и т.нар. работещи бедни на пълен работен ден. 70% от упражняващите труд у нас получават заплата под 561 лв.

Тази цифра не е случайна. Това са парите, необходими на един човек, изчислени от института на КНСБ, за да може той да живее, да възстановява работната си сила и да се грижи, макар и скромно, за семейството си. А 60% от пенсионерите имат пенсии под 286 лв., което е прагът на бедност. Ако е прав г-н Ивайло Калфин, социалният министър, че от догодина прагът на бедност ще се вдигне на 300 лв., процентът на мизерстващите възрастни хора в България ще нарасне значително. Нека погледнем каква е картината при средната работна заплата. У нас за първото полугодие на тази година тя е 879 лв., докато за работещите в бюджетната сфера е 931 лв., т.е. очевидно е по-висока от средната за страната.

Обикновено в развитите държави гражданите в частния бизнес получават по-високи заплати, отколкото държавните чиновници. Работата е там, че всяка партия и всяко правителство преди избори обещават да се намалят тези драстични разлики. Особено при определени длъжности в бюджетната сфера, които с бонусите си осигуряват един твърде комфортен живот, често с пет цифрени суми на месец, неотговарящи на функциите им.

Малцина виждат тези аномалии и се получава нещо като меню от свинско със зеле - само че месото го ядат едни, а зелето - други. Разликите наистина са огромни и ще дам пример. В Държавната инспекция по труда основната работа се върши от една шепа инспектори, които правят проверките и които директно вкарват пари в бюджета. Защото резултатът от техните проверки са санкции, изразяващи се в пари. Тези хора, които, всъщност, пълнят бюджета получават месечни възнаграждения в размер на 550-700 лв., но за разлика от тях началниците на тази структура по места, на техните клонове извън столицата, получават заплати по над 1200 лв.

Да направим кратък обзор - в България фирмите са над 40 000, а инспекторите, които трябва да ги проверят са не повече от 350 души. Представете си за какъв къртовски труд става дума, още повече, че точно те са тези, които вадят сивата икономика в заетостта на светло. И най-вече в това е ползите от тежката им и отговорна работа, а не само паричните приходи от преките санкции. Твърди, че у нас сивата икономика е 30%, но аз смело мога да кажа, че тя надвишава 52 %. Само си представете за какво става дума - около 42-43 млрд. лв. минават покрай данъчната и осигурителна система, та затова сме на този хал. И това бреме на изсветляване лежи на плещите на тази шепа хора с обидно ниски заплати - е, видно е, че те консумират зелето.

Напливът на бежанците, актуалната ситуация в ЕС на този етап не предполага сериозни инвестиции и сериозни инвеститори да заявят интерес у нас. Не бива да се лъжем и само по номиналните цифри. Да, наистина инвестициите са се увеличили през първото полугодие в България с 40 млн., но не са нараснали като относителен дял от БВП. По-важна е структурата на тези инвестиции - какво те пораждат като капитал.

Оказва се, че не раждат нищо, защото повечето от случаите на инвестиране са следствия от сливания, преобразувания и прехвърляне на акции от една в друга компания. И това не води до нови работни места, до нови технологии, които да повишат производителността на труда. Ако се върнем на темата за приходите от работещите българи зад граница ще установим, че те поддържат роднините си в борбата им за оцеляване и за образованието на децата им. Тази инвестиция на емигрантите ни е направена с цената на тежък труд, защото болшинството от тях не работят по специалността си.

Не е от вчера констатацията, заради която се червим от срам и обида пред чужденците, че заплатите у нас са кошмарно ниски, буквално. Помните, че по-честият им въпрос е: на седмица или на ден ви плащат тези суми? Те не могат да бъдат обяснени с никакви европейски критерии. А нали пък твърдим, все пак, с известна гордост, че заплатите в IT сектора са високи. Е, минималната заплата към този момент там е 1700 лв. и стига до 5000-6000 лв. Само че… като премине границата този наш, роден IT специалист вижда, че колегите му на Запад започват с минимум 15 000 евро. Разликата е в пъти, нали? Тук ще изразя съчувствие и към финансовия ни министър - има доста пранги, които го спъват. Едната е 10% плосък данък.

Тъй като са либерали в правителството и тези, които го поддържат, той не може да го промени и да го направи прогресивен. Но спокойно може да предложи увеличение на ставката. Разберете, няма такава в Европа! Исландия, която се отдели от ЕС, има плосък данък, на той е …37%. Дори в прибалтийските републики, които имат плосък данък, той стартира от 15% нагоре. А Швеция, която е богата държава и където социалните проблеми са практически решени, ненапразно бежанците се отправиха натам, има най-високата данъчна скала. Там данъците стигат до 60-70% от доходите и при тази ситуация се гордеят с достатъчно инвестиции. Защото инвеститорът не се интересува толкова от данъчната тежест, колкото от спокойствието в държавата, от липсата на сива икономика, на бюрокрация, на рекет.

А рекетът , да си го признаем отново, е резултат от държавна политик а- без държавен чадър няма нито контрабанда, нито сивеещ сектор, нито нелегитимен натиск върху бизнеса. И ако не го осъзнаят у нас високо във властта ще кретаме, както и сега, в дъното на европейските класации, а белите ни пари за черни дни ще идват от заработеното в чужбина. Едно безславно продължение на първоначалния ни европейски ентусиазъм… / ----------- Мика Зайкова, икономист.

Михаил Миков в Николаево: Политиката на БСП е насочена към всички българи

http://pik.bg/михаил-миков-в-николаево-политиката-на-бсп-е-насочена-към-всички-българи-news417042.html

Михаил Миков в Николаево: Политиката на БСП е насочена към всички българи

„Тук сме заедно с народните представители Георги Гьоков и Таско Ерменков, за да подкрепим кандидата за кмет на Николаево -  Косьо Косев и да му пожелаем да спечели още на първи тур“. Това каза председателят на НС на БСП Михаил Миков на среща с жители на град Николаево.

Той благодари на кандидата за следващ кметски мандат за направеното в общината през изминалия мандат, като добави, че тогава БСП е била на власт и е помагала и на такива малки населени места, а не само на големите областни центрове. „Защото политиката на БСП е насочена към всички българи, а не само към живеещите в големите градове. Ние не делим и няма да делим хората“, категоричен бе Миков. Той добави, че Косьо Косев се е доказал като човек, който може в такава малка община и с оскъдни средства да решава проблемите на хората и да прави така, че животът им да става по-добър. „Свършената работа е основната причина хората да го подкрепят за следващ мандат“, добави той.

„В закона за местните данъци и такси ще се въведе облагане на земеделските имоти, които са в строителните граници. Управляващите облагат българския пенсионер, все едно той ще стане милионер от това, че в двора си отглежда домати и други зеленчуци. Това е абсурд и ние сме категорично против“, категоричен бе лидерът на левицата. Той добави, че  друг абсурд е и пенсионирането на 67 години.“ Как един човек на 60 години, който е безработен ще може да направи стаж за пенсия?“, попита Миков.  Той заяви, че на тези избори е изключително важна и подкрепата за кандидатите за общински съветници на левицата, защото те ще пресекат негативните за хората неща, гласувани от парламента.

Косьо Косев: Нашата сила е в отношението ни към обикновения човек

„Посещението на председателя на БСП Михаил Миков е показателно за това, че ръководството на БСП не е дистанцирано от хората и мисли за всички, независимо дали живеят в големия град или в малката община. Нашата сила е в отношението ни към обикновения човек, към който ние излизаме с открито лице и без заплахи”, заяви кандидатът за кмет на Николаево Косьо Косев. Той бе категоричен, че ако отново получи доверие, ще продължи да работи за общината и за хората.

ГРЪМНА НОВ СКАНДАЛ! Бивш министър се изгаври с "реформата" на Москов: Вместо да вземат отпечатък, да снимат пациентите с вестник пред болницата!

http://pik.bg/гръмна-нов-скандал-бивш-министър-се-изгаври-с-реформата-на-москов-вместо-да-вземат-отпечат-news417018.html

ГРЪМНА НОВ СКАНДАЛ! Бивш министър се изгаври с "реформата" на Москов: Вместо да вземат отпечатък, да снимат пациентите с вестник пред болницата!

"Всеки пациент при приемането и изписването му да бъде сниман пред съответната болница, държащ вестник от деня, с ясно видима първа страница и дата. При посещение в аптека освен задължителния вестник, да се държи и полученото лекарство".

Това предложи в шеговит пост бившият здравен министър Стефан Константинов по повод идеята на здравния министър Петър Москов в болница да се влиза само срещу пръстов отпечатък.

По думите на Константинов, цитиран от Офнюз, вариантът „уникална снимка с печатен идентификатор“ ще предотвратява кражбите и източването на публични средства. Освен това ще има социален ефект, тъй като ще бъдат назначени чиновници, които да следят в реално време съвпадението между заснети и отчетени пациенти.

Ето и целият пост на Стефан Константинов, подписан от него с пръстов отпечатък и цифров код:

С тревога открих, че в eBay и Alibaba се предлагат подвижни скенери за пръстови отпечатъци. Това значи, че онези мошеници от болниците могат да се въоръжат с подобни устройства и да почнат да обикалят села и градове, за да отчитат хоспитализации и дехоспитализации в реално време, мамейки касата. Моля този сигнал да се има предвид от отговорните институции. За момента не е необходимо Министерство на здравеопазването да се отказва от идеята за събиране на пръстови отпечатъци на престъпното българско население, но след като проекта се реализира (т.е. получи се благодарност от фирмите доставчици), би следвало да се мине на още по-сигурен метод на идентификация, недопускаш източване на нашите средства от НЗОК.

Конкретно предлагам всеки пациент при приемането и изписването му да бъде сниман пред съответната болница, държащ вестник от деня (КОЙ издател избира министерството) с ясно видима първа страница и дата. При посещение в аптека освен задължителния вестник да се държи и полученото лекарство. В случай на недоволство от антиреформаторски настроени лица, че това представлява неправомерно събиране на лични данни, да се даде следното обяснение: Заснетата информация не се съхранява като снимка. Образът генерира код, поредица от нули и единици, цифри, които в същност се изпращат в НЗОК. Така дори някой да достигне до данните, той ще види файлове с означения jpg, tiff, png или други, заблуждаващи окончания. За дървото на свързаност обяснението може да се пропусне.

Предлагания вариант, наречен „уникална снимка с печатен идентификатор“, има множество преимущества:

- предотвратява кражбите и източването на публични средства

- социален ефект – ще се назначат чиновници, следящи в реално време съвпадението между заснети и отчетени пациенти. Т.е. отварят се работни места

- положителен медиен ефект – гарантира благоприятното отразяване работата на министерството от съответните вестници, използвани за снимката.

Успех в реформите! Искрено ваш: код 134589078

Полски експерти не искат разрешение от Русия, за да ремонтират изтребителите ни

http://frognews.bg/news_99834/Polski-eksperti-ne-iskat-razreshenie-ot-Rusiia-za-da-remontirat-iztrebitelite-ni/

Представители на ръководството на полските военни заводи WZL-2 и WZL-4 посочиха пред журналисти, че гаранциите, които могат да поемат по отношение на българските МиГ-29 са като тези за полските Военновъздушни сили, които разполагат с такива самолети. В момента вече не ремонтираме самолети или двигатели, това е вече модернизация, не е ремонт, ние поддържаме експлоатацията на тези самолети, подчерта членът на Борда на WZL-2 и директор по производството и обслужването Збигнев Матушчак на брифинг.

Милан Богдански: Искаме да дадем Благоевград на хората, те да управляват

http://www.cross.bg/bulgariya-izbori-blagoevgrad-1484272.html

/КРОСС/ „Аз и моят екип искаме да дадем общината на хората, те да управляват. Моят апел към Вас е гласувайте за нас". Това заяви кандидатът за кмет на Благоевград от БСП на срещата в Регионалния исторически музей с икономиста и депутат БСП лява България проф. Румен Гечев. „Този град ми е скъп не само защото ДНК-то ми води следите си към Българска Македония, а защото семейството ми има принос към стабилизирането и развитието на Югозападния Университет", каза професор Гечев. Той подчерта значението на местните избори, чиито резултати ще дадат отражение по места, но в същото време „тези избори ще имат много силно влияние върху политическата конфигурация в България и това какви политически решения ще бъдат прокарвани в парламента". „БСП Лява България по време на управлението на Орешарски прие т.нар. инвестиционен фонд в подкрепа на публично-частното партньорство. Това, което прави ЕС в момента, чрез плана Юнкер, ние го направихме миналата година, разбира се в много по-малък мащаб. Същият този фонд бе премахнат веднага след идването на ГЕРБ на власт, а сега говорят колко е хубав планът Юнкер", обясни Гечев. По отношение на бюджет 2016 депутатът бе категоричен да се дебатира в парламента, „за да може българският гражданин да е наясно какво се случва, защото след местните избори постната пица ще излезе наяве." На срещата бе и кандидатът за кмет на Благоевград от БСП лява България инж

Заки и Любо заемат места до Маги и Криско в X Factor

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5046553

Четири групи ще продължат с Люси Дяковска към първия голям концерт в X Factor на 20 октомври от 21:00ч. по НОВА. След сериозна дилема и разговор със своя гост – Мария Илиева, Люси получи подкрепата на своите колеги да избере четири групи, които да превърне в непобедима сила по време на концертите на живо.
Четири групи ще продължат с Люси Дяковска към първия голям концерт в X Factor на 20 октомври от 21:00ч. по НОВА. След сериозна дилема и разговор със своя гост – Мария Илиева, Люси получи подкрепата на своите колеги да избере четири групи, които да превърне в непобедима сила по време на концертите на живо.

Димитър Неков, кандидат-общински съветник от "Единни за промяна": Ние не се крием зад партии, а работим в името на Видин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5046535

"От дете работя. Така е в семейството ми -всичко сме постигнали с много труд, защото нищо в този живот не идва даром". С това човешко признание започва разговорът с 40-годишния видинчанин Димитър Неков.
Бизнесмен, с фамилия, за която жителите на дунавския град говорят с уважение, Димитър управлява свинеферма с малко предприятие,
"От дете работя. Така е в семейството ми -всичко сме постигнали с много труд, защото нищо в този живот не идва даром". С това човешко признание започва разговорът с 40-годишния видинчанин Димитър Неков. Бизнесмен, с фамилия, за която жителите на дунавския град говорят с уважение, Димитър управлява свинеферма с малко предприятие,

Заки и Любо заемат места до Маги и Криско в X Factor

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046526

Четири групи ще продължат с Люси Дяковска към първия голям концерт в X Factor на 20 октомври от 21:00ч. по НОВА. След сериозна дилема и разговор със своя гост – Мария Илиева, Люси получи подкрепата на своите колеги да избере четири групи, които да превърне в непобедима сила по време на концертите на живо.
Четири групи ще продължат с Люси Дяковска към първия голям концерт в X Factor на 20 октомври от 21:00ч. по НОВА. След сериозна дилема и разговор със своя гост – Мария Илиева, Люси получи подкрепата на своите колеги да избере четири групи, които да превърне в непобедима сила по време на концертите на живо.

Мъж съди Сан Франциско, защото е ударен от гигантска шишарка

http://offnews.bg/news/n_1/n_572439.html

Мъж, ударен от гигантска шишарка, съди община Сан Франциско за сумата от 5 млн. долара, съобщава вестник Гардиън. Ветеранът от военно-морските сили Шон Мейс е подал иск, след като миналата година на главата му пада 7-килограмова шишарка.  Адвокатът на потърпевшия, Скот Джонсън, разказва, че докато Мейс си почивал под екзотично дърво, наречено  Araucaria bidwilii , на главата му паднала огромната шишарка, вследствие на което получава необратими мозъчни наранявания. На ищеца се налага да се подложи на две черепно-мозъчни операции и му предстои трета, добавя Джонсън. Сред основните мотиви за жалбата е липсата на предупредителни табели в парка, известяващи за опасно падащите шишарки и липсата на заграждения, които да предпазват хората. Веднага след избухването на скандала от общината са поставили предпазни мерки около дървото.

Димитър Неков, кандидат-общински съветник от "Единни за промяна": Ние не се крием зад партии, а работим в името на Видин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046527


"От дете работя. Така е в семейството ми -всичко сме постигнали с много труд, защото нищо в този живот не идва даром". С това човешко признание започва разговорът с 40-годишния видинчанин Димитър Неков. Бизнесмен, с фамилия, за която жителите на дунавския град говорят с уважение, Димитър управлява свинеферма с малко предприятие,

МВнР: Не пътувайте никъде в Израел

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/mvnr-ne-pytuvajte-nikyde-v-izrael-6043799

Предупрежденията са заради потенциална опасност от стълкновения и терористични атаки, предвид вълната от масови нападения на палестинци и араби над израелски цивилни и военни

България препълнена с юристи

http://www.moreto.net/novini.php?n=303842

Един от най-сериозните проблеми пред обучението по право се оказва количеството завършващи юристи. Това стана ясно от отговора на Христо Христев, преподавател по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски" на въпроса на News.

Караянчева алармира ОИК за нова предизборна проява на ДПС-Кърджали с участието на деца

http://pik.bg/караянчева-алармира-оик-за-нова-предизборна-проява-на-дпс-кърджали-с-участието-на-деца-news417022.html

Караянчева алармира ОИК за нова предизборна проява на ДПС-Кърджали с участието на деца

За пореден път Движението за права и свободи и кандидатът за кмет на Кърджали Хасан Азис въвличат непълнолетни в предизборната кампания, алармира народният представител Цвета Караянчева.  Тя подаде сигнал в ОИК заради организирания от ДПС  празник за деца-таланти под надслов „Кой е по-по-най“  на 18 октомври, неделя, в салона на театъра.

 Използването на деца за политическа реклама, макар и индиректно чрез артистичните им заложби, и обвързването им с инициативи на кандидати за кметове или общински съветници, е недопустимо и противоречи както на изборните правила, така и на етичните норми, категорична е Караянчева.

Преди броени дни ДПС и кандидатът за кмет Хасан Азис разпратиха покани до всички училища и детски градини  в общината за участие в конкурс за рисунка и есе на тема „„Моята мечта за Кърджали“, като творбите трябваше да бъдат изпратени по пощата или по електронен път до Общинския съвет на ДПС. След намесата на регионалния инспекторат конкурсът бе спрян. Сега инициаторите му повторно въвличат непълнолетни в предизборната си кампания под друга форма, което е груба демонстрация на безнаказаност, реагира Караянчева. 

Местан: Ние не сме чужденци в майка България, ние сме изконни нейни чеда

http://politics.actualno.com/Mestan-Nie-ne-sme-chujdenci-v-majka-Bylgarija-nie-sme-izkonni-nejni-cheda-news_501473.html

Ние не сме чужденци в майка България, не сме мигранти, ние сме изконни нейни чеда. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на предизборен митинг в Омуртаг. „Ние не сме сами, защото каузата ни е правилна и с нас е и европейското право. Ще постигнем каузата си да живеем в истински демократична България, майка на всички български граждани. А на тези, които ни предупреждават: Местан да внимава да не прекалява с гостоприемството на българския народ. Имам един човешки отговор. Аз не съм чужденец

От Външно препоръчват да избягваме пътувания до Ерусалим

http://society.actualno.com/Ot-Vynshno-preporychvat-da-izbjagvame-pytuvanija-do-Erusalim-news_501474.html

Препоръчва се на българските граждани, краткосрочно пътуващи до Израел по неотложни причини, да се регистрират на интернет страницата на МВнР или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Тел Авив. От Министерството на външните работи препоръчват на българските граждани да се въздържат от пътувания до Ерусалим. "Категорично се препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътувания до Ерусалим, особено в т.нар. „Стар град", както и да се избягв

Трирвильор се отказа от филм за живота й с Оланд

http://europe.actualno.com/Trirvilior-se-otkaza-ot-film-za-jivota-j-s-Oland--news_501475.html

Бившата спътница на френския президент, журналистката Валери Трирвильор, отказа идеята за екранизация на своята скандална книга "Мерси за този миг”, в която подробно разказва за живота си в Елисейския дворец с Франсоа Оланд, предаде БГНЕС. „Отказах да подпиша договор”, сподели Трирвильор в Туитър. Тя поясни, че не иска да започва нова полемика и да нарушава атмосферата на национално единство, което цари във Франция след януарските атентати. Работата по лентата трябваше

Комети и астероиди станаха проблем за цялото човечество

http://cosmos.actualno.com/Kometi-i-asteroidi-stanaha-problem-za-cjaloto-chovechestvo-news_501322.html

Астероидно-кометната опасност става комплексен глобален проблем, стоящ пред цялото човечество, предупреждава Министерството на извънредните ситуации на Русия. Към големите космически обекти се отнасят астероидите с диаметър повече от километър. На Земята са известни около 120 много големи астероидни кратера. С падането на голям метеорит някои учени обясняват масовото изчезване на живи организми преди около 250 млн. гадене. Друг метеорит, според хипотезата на Луис Алварес, е довел до измирането

България се нарежда на 69-о място в световна класация за корупция

http://econ.bg/Новини/България-се-нарежда-на-69-о-място-в-световна-класация-за-корупция_l.a_i.700450_at.1.html

България се нарежда на 69-о място в класация за корупция. В изследването влизат 175 страни, като се изчислява индекса за възприемане на корупцията на...

Няма унищожена археология на столичното Ларго

http://pik.bg/няма-унищожена-археология-на-столичното-ларго-news417028.html

Няма унищожена археология на столичното Ларго

Няма унищожена археология на столичното Ларго. Това каза заместник-министъра на културата Бони Петрунова, по време на медийно представяне на резултатите от работната група от експерти, които по-рано днес направиха анализ на изпълнението на реставрационните работи на проект „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика”, предаде "Фокус". 

"Целта на тази среща беше да си кажем всички неща, които ни тревожат и вълнуват. Ако трябва да обобщя резултатите от нея, в общи линии взехме под внимание изказаните становища и стигнахме до една идея, която не се приема еднозначно от подалите сигнала. Тя е да се направи работна група, която в най-бърз срок да направи анализ и рецензия на проекта до момента", посочи зам.-министър Петрунова. По думите ѝ, работната група ще бъде с равен брой представители от архитекти, археолози и реставратори. Тя ще трябва бързо да преразгледа това, което е направено до момента и да отправи своите предложения. "Това, което правим, го правим за поколенията и ние искаме тяхното одобрение", категорична бе зам.-министър Петрунова.

Агенция „Фокус” припомня: Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди вчера временно спиране на работата по консервацията и реставрацията на открития музей на столичното Ларго и предложи експерти по всички видове дейности, предвидени в проекта, да обсъдят изпълнението на реставрационните работи на проект „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика”. От Министерство на културата посочиха, че това действие е предприето след сигнал на граждани, които смятат, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките.

Бавария иска пловдивски инженери

http://www.cross.bg/plovdiv-inzheneri-yniversitet-1484271.html

/КРОСС/ Мениджъри и собственици на двадесет и две индсутриални компании от Бавария посетиха Техническия университет - филиал Пловдив. Целта на посещението на баварските бизнесмени са прединвестиционни проучвания в България, както и проучване на възможности за коопериране на производството между баварски и български фирми, каза д-р Мариана Чолакова - почетен консул на Германия в Пловдив. Тя припомни, че обемът на търговията между България и Свободната държава Бавария се е удвои за последните 10 години, достигайки 800 милиона евро през 2014 година. Немската бизнес делегация включва средни компании в областта на машиностроенето, химията, логистиката, софтуера, електрозахранване. Волфганганг Лот - заместник управител на Съюза на германските производители на машини и съоръжения, в който членуват 3100 фирми каза на срещата с ръководството на Техническия университет - филиал Пловдив, че са готови да приемат всички бъдещи инженери, които искат да направят стаж в Бавария. Гюнтер Шултайс - собственик на Inhaber und Geschaftsfuhrer оповести, че иска да изгради фаблрика за фотоволтаични модули край Пловдив с 450 работни места и ще търси инженери, завършващи Техническия университет в града. Професор Михаил Петров - директор на филиала на Техническия университет в Пловдив обясни на баварските си гости възможностите тук да бъдат обучавани инженери, за нуждата на индустрията. "Ние и сега даваме кадри на големи немски фирми в региона, позиционирани в Тракия икономическа зона

ВКС на РФ атакуваха 40 обекта на ИД в Сирия

http://www.cross.bg/konashenkov-raiiona-teroristite-1484274.html

/КРОСС/ През изминалото денонощие руската авиация в Сирия е атакувала 40 обекта на терористите от „Ислямска държава“, съобщи пред журналисти официалният представител на министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков. „Екипажите на самолетите Су-34, Су-24М и Су-25СМ от авиобазата Хмеймим извършиха 41 полета и нанесоха въздушни удари по 40 обекта от инфраструктурата на ИД в провинциите Алепо, Идлиб, Латакия, Хама и Дейр-ез-Зор“, съобщи Конашенков. „В резултат на успешните въздушни удари е пресечен още един източник на снабдяване с боеприпаси за терористите, действащи в провинция Алепо“, заяви той. Руските Су-24М са унищожили в района на град Алепо и лагери за подготовка на терористи-камикадзета. „В района на град Алепо бомбардировачи Су-24М нанесоха въздушни удари по обекти, където терористите са събирали взривни устройства и монтирали в коли-бомби“, каза Конашенков. Официалният представител на руското министерство на отбраната съобщи още, че руски щурмови изтребител е унищожил склад за оръжие в района на Храйтан. „В района на Храйтан щурмови изтребител Су-25СМ е нанесъл удар по склад за боеприпаси и горивно-смазочни материали на терористите от ИД. С точни удари на фугасни авиобомби обектите са напълно унищожени“, заяви Конашенков. По думите му, след изпълняването на бойните задачи всички руски самолети благополучно са се върнали в базата Хмеймим

Международна комисия ще разследва американската атака на болницата в Афганистан

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/14/2628755_mejdunarodna_komisiia_shte_razsledva_amerikanskata/?ref=rss


Международната организация "Лекари без граници" обяви в сряда, че  е отправено официално искане към международна хуманитарна комисия да разследва бомбардировката на САЩ на болницата в Кундуз, Афганистан, при която загинаха 22 души, включително 12 души от "Лекари без граници", предаде "Ройтерс".

Медицинската благотворителна организация е изискала независимата хуманитарна комисия, създадена по силата на Женевските конвенции, които имат за цел да защитят цивилното население и...

Spiegel: Десетки мениджъри на Volkswagen са замесени в скандала

http://www.investor.bg/novini/444/a/spiegel-desetki-menidjyri-na-volkswagen-sa-zameseni-v-skandala-204110/

Дългогодишната измама със забранения софтуер не е дело само на "малка група" от мениджъри, пише списанието

Оперираха Деян Иванов от Левски в „Софиямед“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5046568

Защитникът на Левски Деян Иванов е бил успешно опериран вчера в университетска болница „Софиямед“, съобщиха от лечебното заведение. Футболистът скъса предна кръстна връзка на дясно коляно след юбилейния мач с "Юргорден" миналата събота. Операцията е извършил един от най-добрите спортни травматолози у нас доц.
Защитникът на Левски Деян Иванов е бил успешно опериран вчера в университетска болница „Софиямед“, съобщиха от лечебното заведение. Футболистът скъса предна кръстна връзка на дясно коляно след юбилейния мач с "Юргорден" миналата събота. Операцията е извършил един от най-добрите спортни травматолози у нас доц.

Оперираха Деян Иванов от Левски в „Софиямед“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046504

Защитникът на Левски Деян Иванов е бил успешно опериран вчера в университетска болница „Софиямед“, съобщиха от лечебното заведение. Футболистът скъса предна кръстна връзка на дясно коляно след юбилейния мач с
Защитникът на Левски Деян Иванов е бил успешно опериран вчера в университетска болница „Софиямед“, съобщиха от лечебното заведение. Футболистът скъса предна кръстна връзка на дясно коляно след юбилейния мач с "Юргорден" миналата събота. Операцията е извършил един от най-добрите спортни травматолози у нас доц.

БСП: ГЕРБ в Ловеч нямат идеи и се занимават с клевети

http://pik.bg/бсп-герб-в-ловеч-нямат-идеи-и-се-занимават-с-клевети-news417021.html

БСП: ГЕРБ в Ловеч нямат идеи и се занимават с клевети

За пореден път ГЕРБ в Ловеч показват пълна безпомощност и липса на каквито и да е идеи в кампанията. За пореден път те се опитват да оклеветят кмета Минчо Казанджиев - че злоупотребявал със служебното си положение, вместо да представят на ловчанлии идеите си за развитие на града.. Това посочват от пресцентъра на БСП.

"Това е безсилие, което хората ще оценят по достойнство на 25 октомври. 

Призоваваме ГЕРБ да се занимават със себе си и да предлагат решения, свързани с реалния живот на хората.", посочват още от партията.

Фрог пресметна: Учен от БАН троши по 2600 лв. народна пара на месец, произвежда само 200 лв.

http://frognews.bg/news_99832/Frog-presmetna-Uchen-ot-BAN-troshi-po-2600-lv-narodna-para-na-mesets-proizvejda-samo-200-lv/

Всеки учен от БАН струва на държавата по 2595 лв. на месец. Продукцията му, обаче е за 200 лв. Това установи Фрог нюз от анализ на финансовите отчети на академията. Броят на работещите в нея си остава загадка, тъй като по този въпрос има различни мнения. Според бившият министър на образованието Сергей Игнатов ежедневно там се „потят” 10 000 човека, от които близо 3000 учени и 7000 обслужващ персонал. Институцията пък излиза с други цифри, според които служителите са 7 641, а от тях отдалите се на наука са 3628 души.

Мултифункционални спортни площадки ще има в четирите големи селища на община Горна Оряховица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5046493

В Горна Оряховица вече има толкова много спортисти, че има нужда от още спортни зали. През изминалите четири години децата, занимаващите се със спорт, са се увеличили многократно и това е заради осигурените добри условия. Горна Оряховица отново е спортен град, заявиха ръководителите на спортните клубове в общината на среща с кандидата за кмет от
В Горна Оряховица вече има толкова много спортисти, че има нужда от още спортни зали. През изминалите четири години децата, занимаващите се със спорт, са се увеличили многократно и това е заради осигурените добри условия. Горна Оряховица отново е спортен град, заявиха ръководителите на спортните клубове в общината на среща с кандидата за кмет от

Словакия праща свои полицаи да пазят унгарско-сръбската граница

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/14/2628645_slovakiia_prashta_svoi_policai_da_paziat/?ref=rss


Словашкият парламент гласува да изпрати в Унгария 50 полицаи, които да помогнат на колегите си в борбата с бежанския поток, съобщи агенция "Ройтерс". Те ще работят в продължение на месец на унгарско-сръбската граница.

"Ако Чехия, Полша, Словакия и Унгария обединят сили, това ще подобри значително защитата на шенгенската граница между Унгария и Сърбия", заяви словашкият премиер Роберт Фицо.

Преди дни Чехия също одобри изпращането на до 25 войници в Унгария. Те ще пристигнат...

Домусчиев: Нищо хубаво не ни чака

http://petel.bg/Domuschiev--Nishho-hubavo-ne-ni-chaka__130450

Снимка Булфото Явно ще трябва да протестираме, защото нищо хубаво не ни чака, каза пред журналисти председателят на КРИБ Кирил...

Опасните места са като бомби - обезвредете ги

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046483


9 са най-опасните места в България, където стават най-много катастрофи с убити и ранени, според Пътна полиция.
Явно местата се знаят от години. От години те са цъкащи бомби, които гърмят по всяко време и вземат жертви.
Трябва да се направи най-простото нещо - да бъдат обезвредени. Дали ще е с пътна инфраструктура - подлези и надлези,
9 са най-опасните места в България, където стават най-много катастрофи с убити и ранени, според Пътна полиция. Явно местата се знаят от години. От години те са цъкащи бомби, които гърмят по всяко време и вземат жертви. Трябва да се направи най-простото нещо - да бъдат обезвредени. Дали ще е с пътна инфраструктура - подлези и надлези,

Дете с тежка травма след падане в училищен двор

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/dete-s-tezhka-travma-sled-padane-v-uchilishten-dvor-6043797

Инцидентът е станал във варненското село Приселци. За сбучая сигнализира зрител на Нова ТВ

Цитат на деня: В София трафикант на хора се намира за 10 минути

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/14/2628687_citat_na_denia_v_sofiia_trafikant_na_hora_se_namira_za/?ref=rss


"Всички знаят, че за да си намериш каналджия, трябва да дойдеш на Лъвов мост. Те работят открито, не е проблем да намериш някого за 10 минути", разказва 23-годишният сириец Амид пред журналистката от "Ал Джазира Америка" Сабра Айрес.

В репортаж, озаглавен "Трафиканството е добър бизнес в задъхващата се балканска икономика", Айрес описва колко е лесно да се прехвърлят бежанци и мигранти през границата.

Тя посочва Лъвов мост като мястото, където се събират нелегално влезлите...

Разкъсана облачност над Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=303845

През нощта, както и през деня, над страната ще бъде с разкъсана облачност. Валежи не се очакват. До обяд в низините видимостта ще е намалена. Ще духа слаб, през деня в Източна България-до умерен вятър от изток. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°.

Мултифункционални спортни площадки ще има в четирите големи селища на община Горна Оряховица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046478

В Горна Оряховица вече има толкова много спортисти, че има нужда от още спортни зали. През изминалите четири години децата, занимаващите се със спорт, са се увеличили многократно и това е заради осигурените добри условия. Горна Оряховица отново е спортен град, заявиха ръководителите на спортните клубове в общината на среща с кандидата за кмет от
В Горна Оряховица вече има толкова много спортисти, че има нужда от още спортни зали. През изминалите четири години децата, занимаващите се със спорт, са се увеличили многократно и това е заради осигурените добри условия. Горна Оряховица отново е спортен град, заявиха ръководителите на спортните клубове в общината на среща с кандидата за кмет от

Терзиев и Костадинов са под въпрос за дербито "Левски" - "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/14/2628706_terziev_i_kostadinov_sa_pod_vupros_za_derbito_levski_-/?ref=rss


Двама футболисти си тръгнаха от националния отбор със здравословни проблеми след мачовете с Хърватия и Азербайджан, но те не са получили травмите в мачовете или в тренировките около въпросните срещи.

Централният защитник на "Лудогорец" Георги Терзиев има мускулно разтежение, което се обострило по време на първото полувреме на срещата с хърватите, а той беше заменен на почивката на тази среща.

Националите отстъпиха с 0:3, а Терзиев остана в спомените с комичния опит за...

Веселин Харизанов: София не може да се издържа само от амбулантна търговия

http://www.bnews.bg/article-142575

Кметуването не е професия за цял живот, нужни са млади хора като Календерска, които не са обременени от рутината

Една година условно за доктор от Пирогов, обвинен за смъртта на пациентка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046386

Софийският градски съд даде една година условно на доктор Виктор Попов, хирург от Пирогов, който е обвинен, че е причинил смъртта на пациентката Галина Нигохосян.   32-годишната майка на 8-месечно момиче умира след операция на апендицит , направена на 27 февруари 2012 година. Тя издъхва два дни по-късно.
Софийският градски съд даде една година условно на доктор Виктор Попов, хирург от Пирогов, който е обвинен, че е причинил смъртта на пациентката Галина Нигохосян.  32-годишната майка на 8-месечно момиче умира след операция на апендицит , направена на 27 февруари 2012 година. Тя издъхва два дни по-късно.

Прокуратурата обвини 17-годишен за 13 кражби на различни вещи от коли

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-obvini-17-godishen-za-13-krazhbi-na-razlichni-veshti-ot-koli-news240449.html

Пловдивската районна прокуратура повдигна обвинение на 17-годишен младеж за общо 13 кражби от различни коли, съобщиха от държавното обвинение в сряда. Според разследващите обвиняемият е извършил въпросните престъпления в рамките на едва 2-3 месеца от август досега – всеки път на територията на Трето РПУ в Пловдив. Младежът първоначално проверявал дали автомобилите са оставени отключени, а ако не – използвал отвертка, за да ги отвори. След това прибирал каквото намери – музикални уредби, телефони, таблети и други вещи. При последната кражба е използвал момент, в който шофьор на товарен камион извършвал маневра, след която слязъл, за да провери за препятствия зад автомобила. През това време 17-годишният откраднал от кабината борсета, мобилен телефон, документи и пари. Малко по-късно е заложил мобилния телефон в заложна къща в Пловдив. В момента обвиняемият е задържан за 72 часа, като предстои Пловдивският районен съд да се произнесе по искането на прокуратурата той да бъде оставен за постоянно в ареста. Досега 17-годишният младеж е живял във Възпитателно училище – интернат, откъдето многократно е бягал, допълват от държавното обвинение.

Веселин Харизанов, кандидат на ББЦ за районен кмет на Красно село: София не може да се издържа само от амбулантна търговия

http://pik.bg/веселин-харизанов-кандидат-на-ббц-за-районен-кмет-на-красно-село-софия-не-може-да-се-издър-news417011.html

Веселин Харизанов, кандидат на ББЦ за районен кмет на Красно село: София не може да се издържа само от амбулантна търговия

Веселин Харизанов е кандидат на ББЦ за кмет на район „Красно село“ и е част от екипа на Мария Календерска, с който тя влиза в битката за столицата с бюлетина 9. На 63 години е, магистър-металург. Има богат опит в общинската администрация, бил е зам.- районен кмет.
Г-н Харизанов, като кандидат за районен кмет как ще дефинирате най-основният проблем на София и в частност на „Красно село“?

Основният проблем е липсата на грижа за кварталите. Сега в София се пудрят само представителните части – центърът и основните булеварди се ремонтират и облагородяват. Време е да се помисли за милионите столичани, които живеят тук – за техните улици, за градинките между блоковете, за удобството им. Така е в цяла София. В „Красно село“ се хвърлят много пари за големите булеварди, кърпят се едни и същи улици, останалите са в много лошо състояние. Вместо две години поред да се асфалтира бул. „Скобелев“ в участъка бул. „Прага“-Руски паметник, да се обърне внимание за възстановяване на вътрешноквартални улици. Вместо да се кърпят едни и същи улици, да се търси отговорност от фирмата изпълнител и този кърпеж да става за нейна сметка, а не за сметка на данъкоплатците. Не трябва да се мисли само за перничани и другите, които идват в столицата, а и за хората, които живеят тук. Но за вътрешнокварталните улици никой не дава пари, защото направата им ще помогне само на семействата, които живеят там, няма да има телевизии, рязане на ленти, няма да се гради имидж. Управлението на една столицата не е само PR акция.

Вие сте бил зам.-районен кмет, сега се борите за районен кмет, какво може да направи човек на тази позиция, след като е под шапката на Столична община?

Да накара институциите да пренасочва делегираният бюджет към по-смислени и важни за хората неща. Това е най-важната роля на районния кмет. Да е близо до съкварталците, да знае техните реални, ежедневни проблеми и да насочва вниманието на Столична община за отпускане на средства за тяхното разрешаване. Аз имам отличен опит като зам.-кмет и то в период, в който няма никакви упреци към общинската администрация в района.

Как виждате бъдещето на София?

Бъдещето на София е свързано с бъдещето на България. Не може една столица да процъфтява само с амбулантна търговия, без производство, без собствено лице. Без нормален туризъм – вижте в какво окаяно състояние е Витоша, а колко са столиците, които разполагат с такова богатство. Нужни са големи цели, приоритети. Такива няма не само в София, но и пред държавата.

Какво е мнението ви за останалите кандидати за кметове?

Нямам мнение и коментар, след като има 24 кандидати за кмет на район „Красно село“. Аз такова нещо не си спомням да е имало друг път. Има и политически сили, които не са представени в района, но имат свой кандидат.

Защо избрахте ББЦ?

Приех, защото смятам, че са искрени в желанието си да променят нещо в София. Например нещата в програмата на кандидатът на ББЦ за кмет на София Мария Календерска ми допадат, във всички точки в програмата вижданията ни се припокриват. Особено за изоставените сгради, които се рушат. Почти навсякъде в столицата ги има. И пространства, които стоят така и чакат или цената да им падне и да станат много изгодни за потенциалния купувач, който е заплют отдавна, или са взети, но се чака печалба от някъде другаде, за да се инвестира в тях. Това са язви в един функциониращ град.

Какво отличава Мария Календерска от другите кандидати за кмет на столицата?

С липсата на рутина. Рутината в известна степен пречи. Затова казвам, че кметуването не е професия. Един-два мандата е добре, но след това е хубаво да има прекъсване, слизане при хората, поглеждане на тази дейност от друг ъгъл. След това човек обогатен вече може да използва тази рутина, която е придобил при предишното си кметуване и да приложи новите неща, които е видял в периода, когато не е бил в администрацията.

Днес от 16 ч. ще се проведе дебат с Юнкер за Сирия, бежанците, ИВС и британския референдум

http://www.cross.bg/http-vreme-debat-1484270.html

/КРОСС/ По време на пленарен дебат от 16.00 ч. българско време евродепутатите ще дискутират спешни въпроси, по които ще заседават европейските лидери на 15 и 16 октомври. Положението в Сърбия, сътрудничеството с Турция и миграционната и бежанската политика във и извън границите на ЕС ще бъдат сред основните точки в дневния ред на Европейския съвет. По време на дебата членовете на ЕП може също така да засегнат подготовката за референдума за членството на Великобритания в ЕС, както и работата по бъдещето на Икономическия и валутен съюз. Можете да гледате пленарния дебат чрез EP Live и EbS+. * * * Връзки: - EP Live: http://www.europarl.europa.eu/ep-live/bg/schedule/ - EbS+ (14.10.2015): http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=en&page=3&institution=0&date =10/14/2015 - Информационен бюлетин от пленарната сесия: http://www.europarl.europa.eu/news/bg/news-room/plenary - Европейски съвет, 15-16 октомври 2015 г. - акценти в дневния ред: http://www.consilium.europa.eu/bg/meetings/european-council/2015/10/15-16/  

Откриха самолет със скелети и знаме на Малайзия във Филипините

http://www.bnews.bg/article-142547

Появиха се спекулации, че това е полет MH370 на малайзийските авиолинии, който изчезна на 8 март 2014 година с 239 пътници на борда.

Борислав Гуцанов, водач на листата на БСП-Варна: Ще осигурим достъп до обществените поръчки и на малките и средни строителни фирми

http://pik.bg/борислав-гуцанов-водач-на-листата-на-бсп-варна-ще-осигурим-достъп-до-обществените-поръчки--news417009.html

Борислав Гуцанов, водач на листата на БСП-Варна: Ще осигурим достъп до обществените поръчки и на малките и средни строителни фирми

За прозрачност при обществените поръчки и облекчаване издаването на строителните книжа настояват членовете на Варненското областно ръководство на Камарата на строителите в България. По думите на местния председател на организацията, инж. Христо Димитров, сред основните притеснения за бранша са и рамковите договори, които изместват от пазара малките и средни фирми. „До 2016 година има подписани 5 такива договора за ремонт и реконструкция на пътната мрежа във Варна за 300 милиона лева.

Настояваме това да не се повтаря и обществените поръчки за строителство да са прозрачни и открити“, заяви той на среща с водача на листата на БСП-Варна, Борислав Гуцанов, кандидата за общински съветник на социалистите, Николай Гочев и независимия кандидат за кмет на града, проф. Анелия Клисарова. „Рамковите договори бяха въведени, за да бъдат преодолeни жалбите по процедурите, което бавеше изпълнението на проектите. Но считам, че най-добрият вариант е тези договори да бъдат раздробени на лотове“, отговори Борислав Гуцанов. Той допълни, че сред приоритетите на социалистите е участие на повече фирми в общинските процеси и разделяне на строителството на ниско и високо.

Инженер Димитров попита кои са основните проекти, които ще реализират социалистите след местните избори, свързани с инвестициите и разкриването на нови работни места в града. „Ние ще продължим да работим за изграждане на новото пристанище, чието проектиране започна с отпускането на 15 милиона лева от правителството на Орешарски.

Приоритетно ще стартираме и строежа на кръстовища на две нива на основни пътни артерии в града, околовръстен транспортен ринг, част от транспортен коридор север-юг с втори мост над канала и зелен мост над пътя от Морската градина до Парк-паметника на българо-съветската дружба“, обясни водачът на листата на БСП. Той припомни, че винаги, когато БСП управлява Варна, в града се реализират големи строителни обекти и се разкриват нови работни места. „Ние можем да съдействаме за подобряване на координацията между институциите, което ще облекчи издаването на разрешителните за строителни дейности“, каза Николай Гочев.

„В момента 2.6% от бюджета на Общината се формира именно от строителния бранш. Освен, че изграждате цялостния облик на Варна, вие сте хората, които осигурявате работни места, давате хляб на стотици семейства и дори създавате трудови навици“, обърна се към присъстващите на срещата  проф. Анелия Клисарова. Тя допълни, че административните проблеми, с които се сблъскват строителните предприемачи в града са сериозни, но могат да бъдат преодолени с въвеждането на електронни услуги в Общината.

„За да започнем строителство на даден обект е необходимо да минем през различни институции, които да подпишат документи. Издаването им отнема близо две години, което затруднява работата ни. Това е основната причина, поради която във Варна липсват инвестиции и много фирми през последните години насочиха средствата си към други градове. А на града ни са нужни инвестиции, които да носят инвестиции“, подчерта председателят на областното представителство на Камарата на строителите в България, инж. Христо Димитров.

 

Илияна Йотова: Френският парламент е категорично в подкрепа на общоевропейската гранична полиция и създаването на "горещи точки"

http://www.cross.bg/iiotova-iliyana-ohrana-1484268.html

/КРОСС/ "Депутатите от националния парламент на Франция категорично подкрепят създаването на общоевропейска гранична полиция и възлагат много големи надежди на т.нар. "горещи точки" за обработване на молбите на бежанците по външните граници на ЕС", каза Илияна Йотова след съвместно заседание между Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП и депутатите от Комисията по европейски въпроси на Националната асамблея на Франция. Парламентаристите разговаряха повече от час и половина по въпросите на миграцията чрез видео връзка между Брюксел и Париж. Подчертана бе нуждата от коренно преразглеждане на Дъблинския регламент и задължителен квотен принцип на разпределение на бежанците между държавите членки. "Французите възлагат голяма надежда на "горещите точки", защото в тях ще става ясно кой наистина бяга от война и кой е икономически мигрант. Тези, които нямат право на бежански статут, ще бъдат връщани обратно в страните им на произход. "Затова в момента в евроинституциите създаваме списък с безопасни страни на произход", допълни Илияна Йотова. "Недопустими са думите на някои политици, включително и във Франция, които искат да превърнат страните по външната граница на ЕС в буферни зони за бежанци между конфликтните региони около ЕС и Западна Европа

Кръгла маса за бъдещето на фермерските пазари

http://frognews.bg/news_99831/Kragla-masa-za-badeshteto-na-fermerskite-pazari/

Мащабна дискусия под форма на кръгла маса за фермерските пазари като още една възможност за устойчива регионална политика отваря на 3-тия си рожден ден сдружение „Устойчиво общество“, успяло през тези години да организира малките производители на чиста екологична храна, биоземедeлска продукция и домашни храни в 4 областни Хранкоопи – София, Пловдив, Варна и Бургас.

България се изравни по корупция с Румъния, Италия и Гърция

http://www.mediapool.bg/bulgaria-se-izravni-po-koruptsiya-s-rumaniya-italiya-i-gartsiya-news240448.html

България бележи прогрес в борбата с подкупността и вече е корумпирана, колкото Румъния, Италия, Гърция и Бразилия. Това става ясно от годишния Индекс за възприемане на корупцията, който се изготвя от световната антикорупционна организация "Трансперънси интернешънъл“. Данните в доклада се отнасят за 2014 година. България вече е 69-а в класацията, докато в предходните две издания на индекса заемаше 77-о място. Има и лек прогрес в индекса за възприемане на корупцията в държавата, който за страната ни вече е 43 точки (1 точка – тотално корумпирана, 100 – имунизирана срещу корупция, бел.ред.). В доклада за 2013 година индексът беше 41. България постига най-добрия си резултат в тази класация през 2007 година, когато стига 56-о място. След това започва срив и през 2011 година достига 86-а позиция с индекс от 33 точки. От тогава досега се бележи слаб прогрес. По-интересно е мястото на Румъния в класацията. В северната ни съседка от десетилетия функционира независима прокуратура за борба с корупцията, постигат се много повече осъдителни присъди, но неизменно усещането на румънците за корупция е подобно на това на българите. От съседните на България страни най-зле се представя Сърбия, която заема 78-о място. Малко по-добре са Турция и Македония, които делят 64-ата позиция. На челните места по традиция са Нова Зеландия, Финландия и Швеция, където корупцията е най-слабо разпространена. Нито една от тях обаче няма идеален резултат от 10, което означава, че няма държава по света, която да е имунизирана срещу корупция. В дъното на списъка са Сомалия и Северна Корея. "Трансперънси интернешънъл" отбелязват като обезпокоително нивото на корупцията в разширяващите се икономики на Бразилия, Русия, Индия, Китай, Мексико и Индонезия. Бразилия дели една позиция с България, но Китай е на 100-о място, а Русия е 136-а. Председателят на "Трансперънси интернешънъл", Хосе Угаз, обясни, че бързо развиващите се икономики, чиито правителства отказват да бъдат прозрачни и толерират корупцията, "създават култура на безнаказаност, в която корупцията процъфтява". Дестабилизиращото въздействие на кървавите конфликти и насилието стават ясни от класирането в долната част на таблицата на страни като Судан, Афганистан, Южен Судан и Ирак. Въпреки това, позициите на Афганистан например са се подобрили – от 2013 г. насам страната се е изкачила с пет позиции. Йордания, Мали и Свазиленд са се придвижили към по-добрите показатели с по 4 места. Острови Зелени нос, Египет, Сейнт Винсент и Гренадини също са се придвижили нагоре с по пет места. Междувременно "Трансперънси интернешънъл" започна кампанията "Разобличи корумпираните“, която призовава другите страни и институции да следват примера на Дания. ЕС, САЩ и страните от Г20 да създадат публични регистри на всички нива на управлението.

Жена алармира полицията за бежанци в Черноморец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046433

Жителка на курортното селище Черноморец е сигнализирала полицията в Созопол за бежанци в морското градче.
Тя засякла група от петима мъже, четири жени и четири деца да се придвижват по ул.
Жителка на курортното селище Черноморец е сигнализирала полицията в Созопол за бежанци в морското градче. Тя засякла група от петима мъже, четири жени и четири деца да се придвижват по ул. "Никола Вапцаров" в Черноморец. Изпратеният на място полицейски патрул установил, че това са чужденци без документи за самоличност.

Кой се вози на задната броня на инкасо бус?

http://pik.bg/кой-се-вози-на-задната-броня-на-инкасо-бус-news417008.html

Кой се вози на задната броня на инкасо бус?

По-рано днес стана ясно, че охранител се вози на задната броня на инкасо бус (Виж в Още по темата). От фирмата, чиято собственост е автомобила се свързаха с ПИК и заявиха, че мъжът на снимките не е техен служител.

„Това категорично не е охранител. Водим вътрешно разследване, за да установим как се е случило това и кой е виновен”, категорични бяха от компанията.

От там се заканиха, че веднага щом приключи вътрешната проверка и установят виновните ще има и наказания.

Джон Кери: Русия и САЩ трябва да се споразумеят, за да не провокират световна криза

http://www.moreto.net/novini.php?n=303783

Държавният секретар на САЩ Джон Кери на среща със студенти и преподаватели в университета в Харвард на 13 октомври заяви, че конструктивен диалог за безопасността на полетите над Сирия между САЩ и Русия е възможен, предаде Regnum. Според него Москва и Вашингтон са готови да се разберат, за да „не бъдат нашите самолети в опасност в небето над Сирия и да не се провокира международна криза“.

За да се преодолее контролираният вот в Несебър, повече хора трябва да гласуват

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046431

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов показа своята подкрепа за кандидата за кмет на община Несебър от ГЕРБ Златко Димитров. Той присъства на откриването на предизборна шатра в центъра на Новия град Несебър.
„Идването ми в Несебър е ясен знак, че искаме реална промяна в общината.
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов показа своята подкрепа за кандидата за кмет на община Несебър от ГЕРБ Златко Димитров. Той присъства на откриването на предизборна шатра в центъра на Новия град Несебър. „Идването ми в Несебър е ясен знак, че искаме реална промяна в общината.

Враждебността към САЩ в Русия нарасна до рекордно ниво

http://www.cross.bg/otnasyat-otritzatelno-grazhdani-1484269.html

/КРОСС/ Руските граждани възприемат САЩ като противник и се отнасят крайно отрицателно към западния начин на живот с неговия култ към толерантността, показа проучване на Левада-Център. Допитването за руско-американските отношения и за оценката на руските граждани на западните ценности е проведено в периода септември-октомври 2015 г. Според резултатите от проучването, ролята на САЩ в света определя като отрицателна абсолютното болшинство от руснаците – 71%, при което през тази година негативни оценки изказват рекорден за последните осем години брой участници в допитването. Толкова негативно към американската външна политика гражданите на РФ не са се отнасяли дори след краткосрочната война в Южна Осетия през август 2008 г. – тогава отрицателно настроени са били 53% от допитаните. Руснаците като цяло се отнасят скептично към водещите държави в света. 75% от участвалите в проучването са убедени, че САЩ, Германия, Япония и Великобритания са противници на Русия, „които се стремят да решават проблемите си за нейна сметка и при удобен случай вредят на интересите й“. Едва 17 % смятат, че тези страни имат общи интереси с Русия „в борбата с престъпността и тероризма, екологичните катастрофи и в развитието на науката, културата и икономиката“. Руските граждани се отнасят по-негативно и към западните ценности

ФИФА отстрани заподозрян за уредени мачове на Южна Африка, сред които и срещу България

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/14/2628692_fifa_otstrani_zapodozrian_za_uredeni_machove_na_jujna/?ref=rss


Отговорникът за националните отбори на Южна Африка Линдилe Кика беше отстранен от всякакви футболни дейности за срок от шест години. Той беше наказан от етичната комисия на ФИФА заради скандал с уговорени мачове преди началото на световното първенство през 2010 г.

Разследването продължава повече от три години. Част от него е и приятелската среща на домакините на световните финали срещу България, която се игра на 24 май в Йоханесбург и завърши 1:1. Начело на българския тим тогава беше...

Лаза Кекич: 2015 г. е година на икономическо възстановяване за ЮИЕ

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/laza-kekich-2015-g-e-godina-na-ikonomichesko-vyzstanoviavane-za-iuie-204112/

Волатилността на международните пазари и опасенията около икономическото състояние на Китай са сред рисковете за региона

"С отговорност за съдбата на Видин", призова кандидатът за общински съветник от "Единни за промяна" Владимир Рогожаров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5046390

"Рога и жар. Това е Рогожаров", с усмивка обяснява фамилията си видинчанинът Владимир Рогожаров. 36-годишният художник-копист е едно от младите лица в екипа на "Единни за промяна", които дадоха мощна заявка за спечелване на изборната надпревара за местната власт на Видин, водени от единствената жена кандидат за кмет Росица Кирова.
"Рога и жар. Това е Рогожаров", с усмивка обяснява фамилията си видинчанинът Владимир Рогожаров. 36-годишният художник-копист е едно от младите лица в екипа на "Единни за промяна", които дадоха мощна заявка за спечелване на изборната надпревара за местната власт на Видин, водени от единствената жена кандидат за кмет Росица Кирова.

МГЕРБ Хасково с инициатива „Карай внимателно! Пази децата на пътя!“

http://pik.bg/мгерб-хасково-с-инициатива-„карай-внимателно-пази-децата-на-пътя“-news417005.html

МГЕРБ Хасково с инициатива „Карай внимателно! Пази децата на пътя!“

Инициативата „Карай внимателно! Пази децата на пътя!“ реализираха младежите от ГЕРБ Хасково. Днес те поставиха плакати в автошколите в града и  раздадоха специални стикери на кампанията.

Патрон на инициативата е кандидатът за кмет на Хасково от ГЕРБ Добри Беливанов. Той бе на среща с автоинструктурите, които настояха за обособяването на специални стоянки за учебните автомобили, необходим е и оборудван полигон, където младите шофьори да се обучават качествено да управляват автомобил. Добри Беливанов заяви, че исканията на автоинструктурите са изключително адекватни и в своя кметски мандат той ще работи за реализацията им. Освен това предвижда преразглеждане на организацията на движение в Хасково с цел намаляване на задръстванията и предотвратяване на инцидентите на пътя. За това ще помогне и въвеждането на т. нар. “умни светофари“.

В инициативата се включи и народният представител от ГЕРБ Евгения Ангелова.

Как да си направим магнитчета от... капачки

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kak-da-si-napravim-magnitcheta-ot...-kapachki-6043795

Искате да имате нещо уникално, то направете си магнити от стари капачки от бира, вино или шампанско

Честит рожден ден на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046362

Днес любимият на поколения деца Мечо Пух навършва 89 години. На този ден през 1926 г., излиза първото издание на книжката от английския писател Алън Александър Милн.
Историята за плюшеното мече Мечо Пух, Кристофър Робин и техните приятели от Голямата гора постига незабавен успех както в Европа, така и в САЩ.
Днес любимият на поколения деца Мечо Пух навършва 89 години. На този ден през 1926 г., излиза първото издание на книжката от английския писател Алън Александър Милн. Историята за плюшеното мече Мечо Пух, Кристофър Робин и техните приятели от Голямата гора постига незабавен успех както в Европа, така и в САЩ.

Честит рожден ден на Мечо Пух

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5046381

Днес любимият на поколения деца Мечо Пух навършва 89 години. На този ден през 1926 г., излиза първото издание на книжката от английския писател Алън Александър Милн.
Историята за плюшеното мече Мечо Пух, Кристофър Робин и техните приятели от Голямата гора постига незабавен успех както в Европа, така и в САЩ.
Днес любимият на поколения деца Мечо Пух навършва 89 години. На този ден през 1926 г., излиза първото издание на книжката от английския писател Алън Александър Милн. Историята за плюшеното мече Мечо Пух, Кристофър Робин и техните приятели от Голямата гора постига незабавен успех както в Европа, така и в САЩ.

Топ 5 на глобалните сливания и придобивания

http://www.investor.bg/analizi/91/a/top-5-na-globalnite-slivaniia-i-pridobivaniia-204089/

Ако съюзът между SABMiller и Anheuser Busch InBev стане факт, сделката ще бъде третото по големина сливане в историята

Ципрас ще представлява две страни на срещата на европейските лидери

http://europe.actualno.com/Cipras-shte-predstavljava-dve-strani-na-sreshtata-na-evropejskite-lideri-news_501470.html

Гърция ще може да използва кипърското „турско вето“ по време на утрешния Европейски съвет (15 октомври), на който ще се обсъждат възможни отстъпки спрямо Анкара в замяна на нейното сътрудничество за справяне с бежанската криза, пише EurActiv. Към момента са отворени 13 глави от преговорния процес на Турция за влизането й в ЕС. Отварянето на допълнителни са блокирани заради вето от страна на Франция и Кипър. Левият гръцки премиер Алексис Ципрас ще представлява кипърския си колег

Страхове след атаката в Анкара

http://analysis.actualno.com/Strahove-sled-atakata-v-Ankara-news_501471.html

Двойният самоубийствен атентат в Анкара, който е най-кървавата атака на територията на Турция, има за цел да тласне страната към хаоса на фона на засиленото напрежение заради наближаването на изборите и възпламеняването на кюрдския конфликт, смятат експертите. Три седмици преди парламентарните избори двама атентатори самоубийци се взривиха насред демонстрация на поддръжници на кюрдската кауза, които се бяха събрали в знак на протест срещу подновяването на сраженията между турските сили и сепара

"С отговорност за съдбата на Видин", призова кандидатът за общински съветник от "Единни за промяна" Владимир Рогожаров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046372


"Рога и жар. Това е Рогожаров", с усмивка обяснява фамилията си видинчанинът Владимир Рогожаров. 36-годишният художник-копист е едно от младите лица в екипа на "Единни за промяна", които дадоха мощна заявка за спечелване на изборната надпревара за местната власт на Видин, водени от единствената жена кандидат за кмет Росица Кирова.

Касапница: Престъпник наръга 4 пъти в корема мъж заради бившата си

http://pik.bg/касапница-престъпник-наръга-4-пъти-в-корема-мъж-заради-бившата-си-news416999.html

Касапница: Престъпник наръга 4 пъти в корема мъж заради бившата си

Състоянието на Илия Щелянов, който беше наръган с нож в корема в центъра на Разлог от криминалнопроявения Боян Шемев, вече е стабилно. Той беше приет в МБАЛ - Разлог с прободна рана в областта на корема и опасност за живота. В резултат на проникването на ножа му е било засегнато тънкото черво и е предизвикан перитонит, което наложи спешна хирургична намеса.

От болничното си легло вчера Щелянов разказа за инцидента, съобщава struma.bg.

"Излязохме с приятелката ми Соня да се поразходим и тя да си вземе цигари от караваната. Минавайки през градинката, се засякохме с Шемев. Той започна да ме заплашва, да ме псува, но аз не му обърнах внимание. После изведнъж налетя върху мен с нож, аз започнах да се отбранявам, после паднах на земята, а той избяга. Насъбраха се хора, обадиха се за помощ и ме докараха тук. Прободен съм на четири места.

Познавам Шемев от около три месеца", сподели той.

"Преди това не го познавах. Преди около три месеца заживях със Соня и тогава започна всичко. Преди това тя живееше с него. Когато се събрахме, той започна непрекъснато да ни заплашва, идваше вечер да хлопа на вратата ни. Искаше тя да се върне при него", обясни Щелянов.

Нападателят Боян Шемев, който вече има една присъда за убийство и е лежал в затвора, беше задържан няколко часа след инцидента. Арестът му е удължен с прокурорска заповед за 72 часа. От Районна прокуратура - Разлог вече са внесли искане в Районния съд за гледане на мярката му за неотклонение, като държавният обвинител ще поиска най-строгата, предвидена в закона, „задържане под стража“.По случая е образувано досъдебно производство. Боян Шемев ще бъде привлечен като обвиняем за причиняване на средна телесна повреда.

Йоко Оно: Все още се страхувам от убиеца на Джон Ленън

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5046366

"Да, притеснявам се. По-рано казах, че Марк Чапман е луд, но вероятно не е. Вероятно е имал цел, която е искал да постигне. Не мисля, че го е извършил само от емоционална подбуда. Има причина, проста или сложна, която го оправдава пред себе си, което е плашещо". Това споделя съпругата на Джон Ленън - 82 годишната Йоко Оно, пред The Daily Beast.
"Да, притеснявам се. По-рано казах, че Марк Чапман е луд, но вероятно не е. Вероятно е имал цел, която е искал да постигне. Не мисля, че го е извършил само от емоционална подбуда. Има причина, проста или сложна, която го оправдава пред себе си, което е плашещо". Това споделя съпругата на Джон Ленън - 82 годишната Йоко Оно, пред The Daily Beast.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване