Създадоха метална структура от 99,99% въздух, не може да смачка глухарче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045088

Boeing представи най-леката в света метална структура. 99,99 процента от материала са кухи и всъщност се състоят от въздух, пише Фокус, цитирайки MailOnline.
Компанията посочва, че революционният материал е 100 пъти по-лек от стирофом и може да е бъдещето на конструирането на летателни машини. Той е толкова лек,
Boeing представи най-леката в света метална структура. 99,99 процента от материала са кухи и всъщност се състоят от въздух, пише Фокус, цитирайки MailOnline. Компанията посочва, че революционният материал е 100 пъти по-лек от стирофом и може да е бъдещето на конструирането на летателни машини. Той е толкова лек,

Създадоха метална структура от 99,99% въздух, не може да смачка глухарче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045093

Boeing представи най-леката в света метална структура. 99,99 процента от материала са кухи и всъщност се състоят от въздух, пише Фокус, цитирайки MailOnline.
Компанията посочва, че революционният материал е 100 пъти по-лек от стирофом и може да е бъдещето на конструирането на летателни машини. Той е толкова лек,
Boeing представи най-леката в света метална структура. 99,99 процента от материала са кухи и всъщност се състоят от въздух, пише Фокус, цитирайки MailOnline. Компанията посочва, че революционният материал е 100 пъти по-лек от стирофом и може да е бъдещето на конструирането на летателни машини. Той е толкова лек,

Още през 2013 г. от института за паметниците на културата възразили срещу проекта за "Антична Сердика"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/14/2628161_oshte_prez_2013_g_ot_instituta_za_pametnicite_na/?ref=rss

"...НИНКН поддържа нееднократно изразените си становища за необходимостта от обществено обсъждане", "...публичност на предприетите до този момент действия с информация на сайта на МК...", "Предложението за пластична изява на силуета на сградата с ниши чрез иззиждане на тухлени арки е неприемливо...", "Проектът за КРР е напълно самоцелен, без да е търсена връзка с начина на експониране на частта от сградите и помещенията, попадаща в покритата част и подчертаване на принадлежността им към едно цяло...".

Това са само част от забележките и коментарите на експертите от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) по проекта за реставрация и консервация на откритата надземна част на "Антична Сердика" пред ЦУМ.





Вчера Министерството на културата реши временно да замрази проекта заради критики, че античните останки биват унищожавани под бутафорни реставрации. Според документите, с които "Дневник" разполага - становището на НИНКН по проекта и скици от самия проект (виж прикачените файлове в страни и отдолу), обаче се вижда, че министерството е било предупредено и е знаело още в началото на 2013 г. за проблемите около проекта. И въпреки това го е одобрило без забележки.

Становището на еспертите от НИНКН, с което "Дневник" разполага от свои достоверни източници с достъп до документите, е до тогавашния зам.-министър на културата арх. Георги Стоев и е с входящ номер в министерството 26-00-1750/13.02.2013г. Препоръките и забележките са на общо 5 страници. Те обаче "потъват" някъде и изобщо не биват взимани предвид. По информация на "Дневник" крайното решение на министерството на културата по проекта е, че той бива съгласуван. Нищо от забележките на института за паметнизи на културата не бива отразено в крайното решение за одобрение на проекта.

Още през февруари 2013 г. от НИНКН сигнализират, че представената проектна документация не отговаря на изискванията - чертежите са формални, липсва коректна периодизация, анализ на състоянието, изследване на връзката със структурите в покритата част и оценка на стойността. Липсва аргументиран избор на оптимална дата за експониране, както и решение за подовите нива на помещенията.

"Отчитайки, че констатираните непълноти, липсата на достатъчно информация по планове и фасади и недостатъчно професионалното (спрямо стойността на обекта и местоположението му в центъра на столицата) качество на проектните предложения като цяло се дължи на непосилно кратките срокове за изготвяне на документацията, както и на обективно наложилата се смяна на проектанта и невъзможността за оглед на структурите поради зазимяването им; НИНКН предлага на Министъра на културата да съгласува проекта за консервация и реставрация като идеен проект".

И поставя други изисквания - коригираната съгласно констатациите проектна документация в следваща фаза на проектиране да се представи за ново разглеждане и съгласуване от Министерството на културата. А възложителят да осигури упражняването на неотлъчно методическо ръководство, постоянен авторски надзор и даване на указания и допълнителни работни детайли, свързани с изпълнението на проекта.

"НИНКН поддържа нееднократно изразените си становища за необходимостта от изготвянето на общ, привързан геодезичен план на всички разкрити археологически структури, във всички открити и покрити сектори на археологическото проучване; както и на необходимостта от обществено обсъждане, независимо от напредналата фаза на проектиране и сроковете за възлагане на изпълнение на КРР и СМР, както и публичност на предприетите до този момент действия с информация на сайта на МК. Това особено важи за начина на покриване, или отказа от покриване на сектор пл. "Независимост", се казва още в становището.

Експертите от института критикуват още предложението за осъществяване на достъп, което "е нелогично, необмислено, не се подчинява на концепция за експониране, не е функционално, не е съобразено и обвързано в цялостен маршрут за достъп заедно с този в покритата част".

"В серията чертежи – разрези по оси и фасади – липсва необходимата текстова и графична информация – липсва оразмеряване, не са показани настилки, не е отразено нивото на пасарелата спрямо археологическите структури, както и друга съществена информация", коментират още от НИНКН.

Критикува се и различния подход между подземната и надземната част на обекта при експонирането на направленията на главните улици в античния град.

От института не са били съгласни и с покриването с прозрачна остъклена част на разкопките на Ларгото пред Министерския съвет. "НИНКН поддържа мнението си, че това решение е недостатъчно аргументирано от гледна точка на небоходимостта му, неестетично и неподходящо като обемно-пространствено оформление и на практика невъзможно за изпълнение на място без това да се отрази негативно на консервацията и експонирането на археологическите структури", се казва в становището.

От документа се вижда, че от института са имали сериозни проблеми с получаване на необходимата информация и данни от проектантите. "Въпреки нееднократно изразената молба, до този момент все още не е предоставено копие от съгласуваната проектна документация за попълване Националния документален архив на НИНКН, което възпрепятства преценката за съответствието на актуално внесената проектна документация с вече съгласуваната такава", се казва в становището.

"Бяха представили само един екземпляр и искаха да си го приберат обратно. После се наложи да се обясняваме с тогавашния зам.-министър защо в нашия архив трябва да остане документация", разказаха запознати пред "Дневник".

Всички тези критики и притеснения обаче не биват отразени. А взелият крайното решение - Министерството на културата, само одобрява проекта без забележки, съобщиха на "Дневник" запознати с процедурата.

Днес групата експерти, повикани от министерството да обсъждат отново проекта, се очаква да се събере в ранния следобед. Доколко обаче разговорът ще е формален тепърва ще се разбере. Вчера пред "Дневник" ръководители на обекта по консервация и реставрация идразиха очакване работата им да бъде възстановена още днес или най-късно утре.

Те изтъкнаха и че обектът трябва да бъде приключен до 10 декември, иначе трябвало да се връщат европари.

Така не става ясно в този кратък срок и при почти завършени дейности какво всъщност тепърва може да се направи. Според някои експерти все пак корекции са постижими. Според други, наясно със сроковете и проектите, това е твърде малко вероятно, а и може да доведе до щети за оригиналните антични пластове.

По-скоро срещата ще е колкото да се хвърли прах в очите, да се легитимира свършеното досега и да се запуши устата на недоволните, коментираха специалисти, наясно с процедурите до момента. И изтъкнаха, че ако министерството е искало да спре и коригира нещата, е имало немалко възможности до момента. Включително и още при одобряването на проекта.

Лятото си отива, зимата иде на Св. Петка

http://frognews.bg/news_99784/Liatoto-si-otiva-zimata-ide-na-Sv-Petka/

Днес почитаме паметта на Св. преподобна Параскева Търновска. Св. Параскева или Св. Петка е небесна покровителка на Видинска епархия. Според житието на светицата докато тя живяла сред хората, те не й обръщали внимание.

Преп. Параскева - Петка Търновска. Св. мчци Назарий, Гервасий, Протасий и Целсий (Петковден)

http://www.cross.bg/paraskeva-preneseni-petka-1484169.html

/КРОССС/ Параскева (Петка) е особено обичана и почитана светица в много поместни църкви. На нея са посветени и много храмове. Редно е, обаче, да различавамеКратко животоописание Св. преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка Българска, е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят. Живее през ХI век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци... Освен благочестивия й живот и чудотворните й мощи, за всеправославната почит към св. Параскева голямо значение има и нейното име, което на гръцки означава "петък". Това е денят на кръстната смърт на Спасителя. Монахинята св. Параскева често се изобразява на икони и стенописи редом със св. Неделя в царски одежди - символ на Възкресението в неделния ден. Въздигането на посмъртната слава на св. Параскева е свързано с българското царство. Когато Източната римска империя пада под властта на латините (след 1204 г.), мощите на преподобната Петка били пренесени от Епиват в Търново през 1238 г., по времето на цар Йоан Асен II и патриарх Йоаким. Тук преподобната се радва на изключително почитание като покровителка на града и на цялото царство

Екшън герои рекламират България в карикатура (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ekshyn-geroi-reklamirat-bylgariia-v-karikatura-video-6043762

В карикатурата на Николов се появяват и малко по-различни „екшън звезди“, проявили се в последните дни у нас

„Ислямска държава” обеща да победи Русия

http://svetoven.pogled.info/news/68444/Islyamska-darzhava-obeshta-da-pobedi-Rusiya

/Поглед.инфо/ Групировката „Ислямската държава” обеща да победи Русия, след като Москва предприе въздушни удари срещу джихадистите в Сирия в края на миналия месец.

Търговците на коли втора ръка скриха табелите с цените

http://pik.bg/търговците-на-коли-втора-ръка-скриха-табелите-с-цените-news416654.html

Търговците на коли втора ръка скриха табелите с цените

Търговците на коли втора ръка скриха табелите с цените, пише „Телеграф”.

Причината е, че в момента текат масово проверки на данъчните. Инспекторите следят както за реалната цена, на която е закупен автомобилът, така и за продажната.

Ако се установят съществени разлики, се прави проверка как се отчитат приходите от продажбите.

Масова практика е търговецът в момента на сделката да предлага значително по-ниска цена.

При сключена сделка, например, за 4000 лева, фактурата, която издава продавачът, е за 1900 лева.

Иначе македонци изкупуват масово трошките в Дупница. Като цяло бизнесът с коли втора употреба за тази година бележи ръст от 10%.

Повишила се е платежоспособността на българите, като в момента купувачите са склонни да дадат 10 000 лева.

Днес е Петковден

http://offnews.bg/news/n_1/n_572143.html

На Петковден – 14 октомври, църквата почита Света Параскева или още наричана Света Петка . Този ден обаче е наричан още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата. Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните. Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. До тогава всичката земеделска работа трябва да е приключила, за това и народа казва „ На Петковден ралото да ти е под стрехата”. На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове , като най-големия наречен „Света Петка”, се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо и благославя с него всички и раздава парченца. На масата ни на Петковден е хубаво да присъства: гювеч с овнешко, курбан чорба, сармички с лозови листи, шкембе, ястия с праз, обредни хлябове.   Св. преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка Българска , е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят. Живее през ХI век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци... Освен благочестивия й живот и чудотворните й мощи, за всеправославната почит към св. Параскева голямо значение има и нейното име, което на гръцки означава "петък". Това е денят на кръстната смърт на Спасителя. Монахинята св. Параскева често се изобразява на икони и стенописи редом със св. Неделя в царски одежди - символ на Възкресението в неделния ден. Въздигането на посмъртната слава на св. Параскева е свързано с българското царство. Когато Източната римска империя пада под властта на латините (след 1204 г.), мощите на преподобната Петка били пренесени от Епиват в Търново през 1238 г., по времето на цар Йоан Асен II и патриарх Йоаким. Тук преподобната се радва на изключително почитание като покровителка на града и на цялото царство. Тук е написано и най-вдъхновеното житие на светицата - от св. патриарх Евтимий. В Търново светите мощи остават до падането на българската столица през 1393 г. След това са пренесени в свободния още Бдин, столицата на Видинското царство, но когато османците завладяват и тази твърдина в 1396 г., реликвата отново е пренесена, този път в Белград. След окончателното завладяване и на сръбските земи при султан Сюлейман Великолепни мощите на светицата били пренесени в Цариград в 1521 година. С благословението на Вселенския патриарх Партений на 13 юни 1641 г. мощите на св. Петка са пренесени в новопостроения храм "Св. Три светители" в Яш. Храмът е издигнат по времето на крал Василий Лупу и осветен от Молдовския митрополит Варлаам. В тази църква те били съхранявани в готическата зала на Василий Лупу в параклиса, където след избухналия пожар по чудо остават невредими. На 27 декември 1888 г. с благословението на митрополит Йосиф мощите й са пренесени в новата митрополитска катедрала в Яш, където пребивават и до днес, утвърждавайки храма и града като главен център на поклонничеството в Румъния.   Светите мъченици Назарий, Гервасий, Протасий и Целсий живели в първия век – във века на апостолите. Назарий бил син на юдеина Африкан и християнката Перпетуа. Майката била получила Кръщение от ръцете на Св. апостол Петър. Като станал пълнолетен, Назарий пожелал да посвети себе си на мисионерската работа сред езичниците. Тръгнал да проповядва настъпването на царството Божие по разни градове, из разни страни. Дошъл в Медиолан (днешният град Милано, бел. Pravoslavieto.com). Тук, както и на много други места, бушувало гонение срещу християните, предприето от император Нерон. В една от медиоланските тъмници били затворени християните Гервасий и Протасий , братя–близнаци. Назарий бил подложен на мъчения и изгонен от града, загдето ги посетил и им дал помощ.  От Италия Назарий се запътил за Галия, където кръстил множество езичници, между които и момъка Целсий . С благословението на майка си Целсий, който имал високо образование, пожелал да стане сътрудник на Назарий в благовестническото му дело. От Назарий той изучил евангелските истини и тръгнал да го придружава при мисионерските му пътешествия. Двамата благовестители на много места били бити, оковани и затваряни в тъмници. След много премеждия дошли в Медиолан, където още били затворени Гервасий и Протасий. Вмъкнали се в тъмницата с намерение да ги утешат и с нещо подпомогнат. Управителят Анулин се научил за това и наредил да бъдат хванати и обезглавени. Скоро след това били убити и Гервасий и Протасий.  Мощите на тия двама свети мъченици в четвъртия век били открити от светителя Амвросий , епископ на същия град Медиолан. Една година, през време на Великия пост, след като се причастил, св. Амвросий Медиолански продължил усърдно да се моли. Както се молел, хвалел и благославял Бога, изпаднал в особено благодатно състояние: видял до себе си двама юноши в бели дрехи с вдигнати нагоре ръце. Те се молели заедно с него. Когато излязъл от това състояние, юношите станали невидими. Продължил още по-усилено да пости и да се моли. На втората нощ, както се молел, имал същото видение. На третата нощ, поради изтощение от поста, не могъл изобщо да заспи. Молел се с голямо усърдие. И пак видял до себе си ония двама юноши. Видял до тях и един трети, в лицето на когото познал св. апостол Павел. Великият апостол открил на светителя, че на това място, където стои, се намират в земята мощите на светите мъченици Протасий и Гервасий. Апостолът му наредил да извади мощите и да ги постави в църква за всенародна почит. Служители на Църквата в Медиолан разкопали мястото и намерили мощите на двамата братя – близнаци с ръкописа на житието им. Между присъстващите бил и медиоланският презвитер Павлин. Той разказва в какво състояние били намерени мощите: виждала се кръв, като че в момента изтича; главата – с коса и брада, като че сега е положена в гроба; лицето – светло, като че сега е умито. Из мощите лъхтял аромат, който превъзхождал всички известни аромати.

Б. Димитрова: Има тенденция за масова приватизация на изборите

http://frognews.bg/news_99783/B-Dimitrova-Ima-tendentsiia-za-masova-privatizatsiia-na-izborite/

Има ерозия на политическото, изправени сме пред тенденция за масова приватизация на изборите - хората получават ваучери за екскурзия, почерпка, коментира по НТВ Боряна Димитрова от Алфа Рисърч. Няколко местни холдинга сега може да бъдат така овластени, че хората да не участват във властта. затова свободният глас е толкова важен, каза още социоложката.

Аржентина в шок: Убиха девет жени за седмица, мъжете им са заподозрени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045081

Шокиращата смърт на девет жени в рамките на една седмица разтърси аржентинската общественост, която призова властите в Буенос Айрес да предприемат мерки за защитата на жената в рамките на семейното жилище, коментира Fox News Latina.
„Цифрата е твърде висока за седмица“, подчерта Ада Рико от неправителствена организация. „Загрижени сме.
Шокиращата смърт на девет жени в рамките на една седмица разтърси аржентинската общественост, която призова властите в Буенос Айрес да предприемат мерки за защитата на жената в рамките на семейното жилище, коментира Fox News Latina. „Цифрата е твърде висока за седмица“, подчерта Ада Рико от неправителствена организация. „Загрижени сме.

Аржентина в шок: Убиха девет жени за седмица, мъжете им са основни заподозрени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045086

Шокиращата смърт на девет жени в рамките на една седмица разтърси аржентинската общественост, която призова властите в Буенос Айрес да предприемат мерки за защитата на жената в рамките на семейното жилище, коментира Fox News Latina.
„Цифрата е твърде висока за седмица“, подчерта Ада Рико от неправителствена организация. „Загрижени сме.
Шокиращата смърт на девет жени в рамките на една седмица разтърси аржентинската общественост, която призова властите в Буенос Айрес да предприемат мерки за защитата на жената в рамките на семейното жилище, коментира Fox News Latina. „Цифрата е твърде висока за седмица“, подчерта Ада Рико от неправителствена организация. „Загрижени сме.

Слънчевият разкош продължава! Сутринта ще бъде почти зима, но през деня става топла есен

http://pik.bg/слънчевият-разкош-продължава-сутринта-ще-бъде-почти-зима-но-през-деня-става-топла-есен-news416624.html

Слънчевият разкош продължава! Сутринта ще бъде почти зима, но през деня става топла есен

В сутрешните часове на места в низините видимостта е намалена. Минималните температури са между 3° и 8° и в Североизточна България, в отделни райони, защитени от вятъра, се очакват слани, съобщиха от НИМХ.

Облачността ще е разкъсана, по-късно през деня на места намаляваща до предимно слънчево време.

Максимални температури между 13° и 18°, в крайните северозападни райони - малко по-ниски. Атмосферното налягане ще е малко по-високо от средното за месеца.

Над планините ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб, по високите части до умерен запад-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра – около 8°. Над Черноморието ще има разкъсана облачност, по-значителна преди обяд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 14°-16°. Температурата на морската вода вече е 18°-19°. Вълнението на морето - 2-3 бала.

Дилма Русеф обвини опозицията в опит за преврат

http://news.ibox.bg/news/id_1810661397

В коментарите си тя визира опитите на опозицията да предизвика импийчмън

Илияна Раева показа Александра Сърчаджиева като малка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5044778

Христо Стоичков в костюм, Наско Сираков в спортен екип и актрисата Пепа Николова с дъщеря си Александра Сърчаджиева. Такава снимка публикува във фейсбук Илияна Раева. Вероятно тя е на около 2 десетилетия, тъй като на нея се вижда, че водещата на “ВИП Брадър” е все още ученичка. Към кадъра Раева написа: “Незабравимата Пепа Николова - разкошен
Христо Стоичков в костюм, Наско Сираков в спортен екип и актрисата Пепа Николова с дъщеря си Александра Сърчаджиева. Такава снимка публикува във фейсбук Илияна Раева. Вероятно тя е на около 2 десетилетия, тъй като на нея се вижда, че водещата на “ВИП Брадър” е все още ученичка. Към кадъра Раева написа: “Незабравимата Пепа Николова - разкошен

Участници в гонки протестираха срещу криминализирането им

http://offnews.bg/news/n_1/n_572141.html

Близо 150 автомобила и около 1000 души се събраха снощи на протест до бившата сграда на "Булгарплод" в столичния квартал "Дружба" срещу намерението на управляващите да криминализират този вид състезания, съобщава БНР. Участниците в протеста поискаха да има бъде предоставена писта, за да се състезават законно и се разграничиха от пияните и неразумните водачи по улиците.  Да ни бъде даден въпросния терен. Това, което можем да дадем от себе си е да се постараем максимално тези неща да се пренесат на въпросното място и да бъдат ограничени въпросните джигити от улицата. Тези хора са съвсем нормални граждани, а не идиотите, за които се говори, че играят на руски рулетки или някакви други такива гонки за преминаване на червени светофари. Ако може да се даде някое от старите военни летища, което е непосредствено близо до София, пак казвам е до София. А сега, в момента, няма такова място. Това е големият проблем. Затова хората се събират по бензиностанции. Разберете, че това, което правим и искаме да направим е просто едно място, на което всичките тези хора да могат да намерят своята среда, коментира един от участниците. Протестът премина при засилено полицейско присъствие. Участниците в гонките за пръв път излизат легално с имената, автомобилите и лицата си пред полицията и медиите в София. Обясниха, че, ако бъде изградено място, където да се правят състезания, те ще приемат правилата, които полицията им наложи.

Лавров: Бойко Борисов трябва да се срамува за отказа си от енергийните проекти с Русия

http://www.cross.bg/proekti-borisov-lavrov-1484179.html

/КРОСС/ Българският премиер Бойко Борисов трябва да се срамува пред избирателите и пред страната от изявлението си, че руските енергийни проекти са били спрени в интерес на САЩ, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизия НТВ, предаде ТАСС. “С изумление прочетох цитат от изказване на премиера на България Бойко Борисов, който е заявил, че България се е отказала от осъществяването на енергийни проекти с Русия, включително “Южен поток” в интерес на САЩ”, каза Лавров. Смайващо е, че хората не се притесняват от такива изявления. Аз бих се срамувал пред избирателите, пред страната”, допълни министърът.

Река пренася камъчета на десетки километри на Марс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045071

Бълбукаща река, която си проправя път през скали и камъчета - от време на време течението преобръща малките камъчета по дъното. Това се случва и на Марс, пише Discovery News, цитирани от Фокус.
Проучването, фокусирано върху моделите на ерозия на камъни на Марс, е установило, че те са пренесени от течаща вода на разстояние 50 километра по
Бълбукаща река, която си проправя път през скали и камъчета - от време на време течението преобръща малките камъчета по дъното. Това се случва и на Марс, пише Discovery News, цитирани от Фокус. Проучването, фокусирано върху моделите на ерозия на камъни на Марс, е установило, че те са пренесени от течаща вода на разстояние 50 километра по

Черно море отпрати хърватина

http://petel.bg/CHerno-more-otprati-harvatina__130382

Както се очакваше, Черно море се отказа от услугите на Анте Сарич. Хърватинът бе пробван като десен бек и централен защитник в спаринга с...

Самолет се разби в каравана във Флорида

http://petel.bg/Samolet-se-razbi-v-karavana-vav-Florida__130383

Неголям самолет е паднал над паркинг на каравани в американския щат Флорида, съобщи "Гардиън", цитиран от 24 часа. При катастрофата са...

Река пренася камъчета на десетки километри на Марс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045075

Бълбукаща река, която си проправя път през скали и камъчета - от време на време течението преобръща малките камъчета по дъното. Това се случва и на Марс, пише Discovery News, цитирани от Фокус.
Проучването, фокусирано върху моделите на ерозия на камъни на Марс, е установило, че те са пренесени от течаща вода на разстояние 50 километра по
Бълбукаща река, която си проправя път през скали и камъчета - от време на време течението преобръща малките камъчета по дъното. Това се случва и на Марс, пише Discovery News, цитирани от Фокус. Проучването, фокусирано върху моделите на ерозия на камъни на Марс, е установило, че те са пренесени от течаща вода на разстояние 50 километра по

Убит № 2 в "Ислямска държава"

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/68443/Ubit-2-v-Islyamska-darzhava

/Поглед.инфо/ Екстремистката групировка "Ислямска държава" /ИД/ потвърди, че е ликвидиран Абу Муслима ат Туркамани - "дясната ръка" на своя водач Абу Бакр ал Багдади, съобщи днес иранската информационна агенция Фарс.

Най-важното от Варна във вчерашния 13 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=303751

72.6 млн. лева са приходите от нощувки във Варненско през август Реализираните приходи от нощувки в местата за настаняване във Варненско през август са 72.6 млн. лева. От тях 65.4 млн. лева са дошли от летуването на чуждестранни туристи.

Вижте кои райони в столицата остават без вода

http://pik.bg/вижте-кои-райони-в-столицата-остават-без-вода-news416648.html

Вижте кои райони в столицата остават без вода

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията.

Във връзка с реконструкция на входящ водопровод захранващ резервоар „Владая“над с. Владая, се налага спиране на водоподаването от 11:00 до 23:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: с. Владая. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: на площада до кметството. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. Във връзка с направа на връзка между съществуващ уличен водопровод и новоизграден на ул. „Ѝерусалим“ жк. „Младост“ 1, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бл. 1, бл. 2, бл. 7, бл. 8, бл. 9, бл. 11, ул. „Ѝерусалим“ №6.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред бл. 8. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Боговец“ жк. „Лагера“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Добротица Деспот“ от ул. „Боговец“ до ул. „Ѝосиф Цанков“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Добротица Деспот“ срещу бл. 35. Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Гатьо Шишков“ кв. „Кръстова вада“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Асен Найденов“, ул. „Никола Крушкин -Чолака“,ул. „Мичман Тодор Саев“, ул. „Иван Андонов“, по ул. „Гатьо Шишков“ от ул. „Асен Найденов“ до ул. „Гатьо Шишков“ №7. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Гатьо Шишков“ ъгъла с ул. „Асен Найденов“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Стара планина“ с. Чепинци, се налага спиране на водоподаването от 10:30 до 14:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Стара планина“, ул. „Хризантема“, ул. „Железничарска“, ул. „Старата ливада“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Стара планина“ ъгъла с ул. „Хризантема“.

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Букет“ кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Букет“ от ул. „Любляна“ до ул. „Войводина могила“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Букет“№25 ъгъла с ул. „Войводина могила“. Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Асен Йорданов“ жк. „Христо Смирненски“, се налага спиране на водоподаването от 11:30 до 23:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по бул. „Шипченски проход“ между ул. „Иван Димитров -Куклата“и ул. „Асен Йорданов“, по бул. „Асен Йорданов“ между бул. „Шипченски проход“ и ул. „Проф. Цветан Лазаров“, по ул. „Проф. Цветан Лазаров“ между ул. „Асен Йорданов“ и ул. „Кривина“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Асен Йорданов“ №4.

Форбс: Тази жена вероятно е следващият Генерален секретар на ООН

http://svetoven.pogled.info/news/68442/Forbs-Tazi-zhena-veroyatno-e-sledvashtiyat-Generalen-sekretar-na-OON

/Поглед.инфо/ Може би не сте успели да разберете, дори и по време на неотдавнашната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че един особен въпрос на международната дипломация се появи на дневен ред. И все пак, той не е тайна.

Изложба на Варненското златно съкровище под патронажа на Борисов събира елита на Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045067

Изложба на Варненското златно съкровище ще събере днес в сградата на Европейския парламент в Брюксел елита на Европа. Тя е под патронажа на премиера Бойко Борисов и се прави по инициатива на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.
Най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол ще блести цяла седмица в централното фоайе на
Изложба на Варненското златно съкровище ще събере днес в сградата на Европейския парламент в Брюксел елита на Европа. Тя е под патронажа на премиера Бойко Борисов и се прави по инициатива на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол ще блести цяла седмица в централното фоайе на

До 18 градуса ще стигнат температурите днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_572137.html

Максималните температури днес ще достигнат между 13° и 18°. В сутрешните часове в низините ще има мъгла или ниска облачност, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. По-късно през деня облачността ще се разкъса и намалее, като на места времето ще бъде предимно слънчево. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра – около 8°. Атмосферното налягане ще е малко по-високо от средното за месеца.

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-zhivo-1484168.html

/КРОСС/Нова телевизия,"Здравей, България" Тема: Ексклузивно в „Здравей, България" Григор Димитров - за тениса и жените и какво е да си национален идол на 24? И с какво ще го изненада Ани Цолова в студиото. Тема: Ще излязат ли хората до урните на предстоящите избори? И знаят ли за какво ще гласуват на референдума? Тема: На живо - съсипани ли са руините на Антична Сердика с реставрацията в Ларгото на София? Тема: Ще влизаме ли в болница само с пръстов отпечатък и кой трябва да плаща за пострадалите при катастрофи? Гост: проф. Генчо Начев. Тема: Експеримент - Специални очила те карат да се чувстваш пиян. До какво води алкохола зад волана? Тема: Пореден клиент на Темида - кандидат за кмет? Кой е той?   Btv, "Тази сутрин" Тема: Екип на bTV на граничната бразда: Кои са тайните пътеки на бежанците? Разказ на Рада Домусчиева Тема: Милиони потъват в Софийския университет - какво показват резултатите на финансовата инспекция? Как се харчат парите за висше образование у нас? Коментар на професор Сергей Игнатов Тема: Удари под кръста и черен пиар скараха ГЕРБ и реформаторите. Изгубиха ли се в превода коалиционните партньори? Гост Радан Кънев Тема: Римска стена с български тухли. Как се реставрира Ларгото в София? Професор Божидар Димитров Тема: Напаст от въшки в бургаски училища

350 удара с камшик заплашват 74-годишен британец в Саудитска Арабия заради бутилка домашно вино

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045060

Пенсиониран британец може да бъде наказан с 350 удара с камшик, след като властите на Саудитска Арабия го заловиха с бутилки домашно вино, съобщи вестник The Times. Карл Андре е прекарал близо година в затвор за престъплението си, но сега е изправен и пред допълнително телесно наказание.
Семейството му се опасява,
Пенсиониран британец може да бъде наказан с 350 удара с камшик, след като властите на Саудитска Арабия го заловиха с бутилки домашно вино, съобщи вестник The Times. Карл Андре е прекарал близо година в затвор за престъплението си, но сега е изправен и пред допълнително телесно наказание. Семейството му се опасява,

Ердоган: Корените на атентата в Анкара са в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/68441/Erdogan-Korenite-na-atentata-v-Ankara-sa-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Турските власти разполагат с разузнавателна информация, че терористичният акт в Анкара, при който загинаха около 100 души, е свързан със Сирия, заяви във вторник турският президент Реджеп Ердоган.

Борисов обсъжда бежанската криза с Давутоглу в Истанбул

http://offnews.bg/news/n_1/n_572135.html

Премиерът Бойко Борисов заминава на работно посещение в Истанбул, където ще се срещне с турския премиер Ахмет Давутоглу. По време на разговора двамата премиери се предвижда да обсъдят миграционния поток и свързаните с него рискове за сигурността на България и Турция, които са съюзници в НАТО. Предвижда се двамата да обсъдят мерки за засилване на сътрудничеството по управлението на общите граници между двете съседни страни. Очаква се специално внимание да бъде отделено на сирийската криза, която е в основата на мигрантските потоци, както и ударите на руските ВВС, които според турската страна ще отключат нови вълни от бежанци.Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви тези дни, че се очакват близо 1 милион бежанци заради ударите. Развитието на двустранните отношения, в които се отделя важно място на енергийното сътрудничество, също ще бъдат предмет на обсъждане в новия кръг от българо-турски разговори на високо ниво. Бойко Борисов и Ахмед Давутоглу ще участват в откриването на Глобален форум на тема "Миграция и развитие", на който ще присъстват над 700 участници от 144 държави. Турция е ротационен председател на форума. В същото време и делегация на Европейската комисия ще посети днес Турция за разговори по бежанската криза. Посещението на европейската делегация се предшества от това на германския канцлер Ангела Меркел, която ще пристигне в събота в Анкара за разговори по проблемите на миграцията.

350 удара с камшик заплашват 74-годишен британец в Саудитска Арабия заради бутилка домашно вино

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045054

Пенсиониран британец може да бъде наказан с 350 удара с камшик, след като властите на Саудитска Арабия го заловиха с бутилки домашно вино, съобщи вестник The Times. Карл Андре е прекарал близо година в затвор за престъплението си, но сега е изправен и пред допълнително телесно наказание.
Семейството му се опасява,
Пенсиониран британец може да бъде наказан с 350 удара с камшик, след като властите на Саудитска Арабия го заловиха с бутилки домашно вино, съобщи вестник The Times. Карл Андре е прекарал близо година в затвор за престъплението си, но сега е изправен и пред допълнително телесно наказание. Семейството му се опасява,

Затягат фискалния контрол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5044543

Национална стратегия за повишаване на събираемостта на приходите и справянето със сенчестата икономика прие вчера Министерския съвет. В нея ведомството на финансовия министър Владислав Горанов е разписало и екшън план с мерки, които трябва да се прилагат поетапно до 2017 г.
Например въведеният механизъм за контрол на доставките на течни горива ще
Национална стратегия за повишаване на събираемостта на приходите и справянето със сенчестата икономика прие вчера Министерския съвет. В нея ведомството на финансовия министър Владислав Горанов е разписало и екшън план с мерки, които трябва да се прилагат поетапно до 2017 г. Например въведеният механизъм за контрол на доставките на течни горива ще

Турски журналист: Готви се убийството на политически лидер

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/68440/Turski-zhurnalist-Gotvi-se-ubiistvoto-na-politicheski-lider

/Поглед.инфо/ Журналистът Хикмет Дургун предупреди в Туитър, че групировката "Ислямска държава" подготвя атентат срещу лидер на парламентарно представена партия в Турция.

Внимание! Вълча отрова в гъбите

http://pik.bg/внимание-вълча-отрова-в-гъбите-news416643.html

Внимание! Вълча отрова в гъбите

Диви гъби са напоени с отрова за вълци, чакали и лисици, алармираха берачи от Търновско.

Става въпрос за ядливи видове, расли в гори и полета, където ловци и бракониери залагат химически капани за хищници. Гъбата има свойството да попива абсолютно всичко от почвата около себе си. Така, ако наоколо е изсипана отрова, тя се всмуква в нея и може да ви изпрати в болница, пише "Телеграф".

Балканджии, познаващи ядливите гъби, са имали сериозни стомашни проблеми след консумацията на пачи крак и млечница, които нямат двойници. Впоследствие се оказало, че на местата, където са ги брали, е била разпиляна отрова.

 

Apple загуби дело, което може да й коства 862 млн. долара

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/14/2628162_apple_zagubi_delo_koeto_moje_da_i_kostva_862_mln_dolara/?ref=rss


Apple загуби дело, което може да й коства 862 млн. долара, съобщава агенция Reuters. Компанията от Купертино не успя да убеди събедното жури, че не е нарушила патентите на Университета на Уисконсин и Мадисън.

Тя беше обвинена, че е използвала в чиповете си технологии, които са собственост на университета. От Apple се аргументираха, че патентът не е валиден. Според журито обаче е напълно валиден и нарушен. Той подобрява ефикасността на процесора и е регистриран през 1998 г., а самото дело е от 2014 г.

Според журито патентът е нарушен в процесорите A7, A8, A8X, които се използват от iPhone 5s, iPhone 6 и 6 Plus, както и няколко версии на таблета iPad. Следващата фаза на съдебния процес е определянето на точния размер на санкцията, която да бъде наложена на Apple. Максималният й размер може да достигне 862 млн. долара. Това ще зависи от преценката на журито дали компанията съзнателно е направила нарушението.

През 2008 г. университетът, чрез своята фондация, съди и Intel за същия патент. Тогава двете страни се разбраха извънсъдебно точно преди началото на процеса. Apple обаче реши да се бори и дори поиска от патентното ведомство да преразгледа патента и да го обяви за невалиден. Бюрото обаче отказа да направи това.

Миналият месец университетът започна второ дело срещу Apple. В него са обвинени процесорите в новите iPhone 6S, 6S Plus и iPad Pro за същото нарушение.

Борисов: Цветанов „накарал“ кандидата на РБ да пие и кара

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-cvetanov-nakaral-kandidata-na-rb-da-pie-i-kara-6043761

Премиерът коментира във „Фейсбук“ случая с присъдата на Чавдар Трифонов и последвалото му изказване

Борисов: Цветанов „накарал“ кандидата на РБ да пие и кара

http://www.vesti.bg/borisov-cvetanov-nakaral-kandidata-na-rb-da-pie-i-kara-6043761

Премиерът коментира във „Фейсбук“ случая с присъдата на Чавдар Трифонов и последвалото му изказване

Осъдиха кандидат за кмет заради 52 кг кокаин

http://pik.bg/осъдиха-кандидат-за-кмет-заради-52-кг-кокаин-news416640.html

Осъдиха кандидат за кмет заради 52 кг кокаин

Кандидат за кмет с висящо дело за 52 кг кокаин, е окончателно осъден на три години и половина затвор в разгара на кампанията, съобщи БНТ.

Присъдата, която влезе в сила по време на кампанията, отвори темата за имунитета на регистрираните за участие в местния вот. Оказва се, че Изборният кодекс не изисква чисто съдебно минало, а само кандидатите да не излежават присъда лишаване от свобода. При искането за регистрация пък те не представят свидетелство за съдимост, а само декларация, че са навършили определена възраст и че не са нито пред запрещение, нито в затвора.

„Лицето не се ползва с имунитет, ако преди регистрирането си като кандидат, е било привличано или задържано. Ако има такъв случай, присъдата подлежи на незабавно изпълнение“, каза пред камерата на националната телевизия говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Минава повече от седмица, докато присъдата стигне от Върховния съд до съответната прокуратура, която да задвижи процедурата, така че осъденият да започне да си излежава наказанието. През това време той все още е с валидна регистрация за участие в местните избори. Не е ясно кой трябва да сезира изборната администрация.

Би следвало съдът или прокуратурата, които имат данните за влязла в сила присъда по отношение на този кандидат, да сезират Общинската избирателна комисия с тези обстоятелства, заяви Александър Андреев от ЦИК.

„Ако си спомняте случая с т. нар. братя Галеви, които бяха регистрирани като кандидати за общински съветници, изтърпяваха задържане под стража като мярка за неотклонение, но тъй като предходният Изборен кодекс не предвиждаше това изключение, което в момента е налице, те бяха осъдени незабавно“, добавя Арнаудова.

ЦИК получи исканата справка от правосъдното министерство, дали сред всичките 42 000 кандидати, има осъждани и хора в затвора. След анализ, комисията ще вземе решение. Законова недомислица усложнява задачата. Изборният кодекс не изисква чисто съдебно минало, а само в момента кандидатът да не е в затвора. Законът за местната власт пък предвижда правомощията на кмет и общински съветник да се прекратяват, ако той има влязла в сила присъда за престъпления от общ характер.

Новият участък на бул. “Ал.Малинов” в “Младост” 3 започна опасно да пропада

http://regionalen.pogled.info/sofiya-grad/news/68439/Noviyat-uchastak-na-bul-Al-Malinov-v-Mladost-3-zapochna-opasno-da-propada

/Поглед.инфо/ Новият участък на булевард “Александър Малинов” в столичния ж.к. “Младост” 3 е започнал опасно да пропада. За това сигнализира читател на БГНЕС. Деформираното пътно платно, което се намира над подземните тунели на метрото между станциите “Акад. Александър Теодоров-Балан” и Бизнес-парк, бе открито за движение на 22 август.

Предстоящи събития в страната за днес, 14 октомври

http://www.cross.bg/kmet-gerb-provede-1484167.html

/КРОСС/ *** София. От 9.00 часа, когато православната църква прославя Преподобна Параскева - Петка Търновска, св. Литургия в старинния столичен храм „Св. Петка", на ул. "Калоян" 7, ще бъде предстоявана от Негово Преосвещенство Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий. ***София.От 10.00 часа в сградата на КЕВР на бул. "Княз Дондуков" № 8-10, ет. 4 ще се проведат открити заседания. ***София.От 10.45 часа председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще посрещне в парламента делегацията на Горната камара на японския парламент, водена от председателя на Групата за приятелство Япония - България Коичи Киши. В 11.30 часа в зала „Запад" председателят на Групата за приятелство България - Япония в 43-ото Народно събрание Станислав Иванов и членове на групата ще се срещнат с чуждестранните гости. ***София.От 10.00 часа Н.Пр.д-р Ахмед Ал Мадбух - извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина в Република България ще даде пресконференция на тема „Нарастващата конфронтация в Окупираните палестински територии и кризата в Близкия изток". Събитието ще се проведе в Пресклуба на БТА. ***София.От 16:00 ч. в Националния политехнически музей, София, ул. „Опълченска" № 66 ще бъде открита изложба „155 години Габрово град". ***София

Предстоящи събития в страната за днес, 14 октомври

http://www.cross.bg/kmet-obshtinski-provede-1484167.html

/КРОСС/Предстоящи събития на БСП  *** От 17.30 часа в гр. Айтос, област Бургас, ще се проведе предизборна среща на кандидата за кмет от БСП Андрей Андреев и кандидатите за общински съветници. *** От 19:00 часа в гр. Павликени, област Велико Търново, в читалището на с. Батак ще се проведе предизборна среща. На мероприятието ще присъстват кадидатът за кмет от левицата Емануил Манолов и кандидатите за общински съветници. *** От 10:30 часа в кв. Резбарци, гр. Кърджали, в Параклиса „Св. Петка" ще се проведе среща с граждани. На нея ще присъстват и кандидатът за кмет Георги Кючуков и кандидатите за общински съветници. *** От 18:00 часа в гр. Костинброд, София - област ще се проведе среща между военни, кандидата за кмет от БСП Игнат Гюров и кандидатите за общински съветници в централната градска част на града. *** Също от 18:00 часа в кв. „Красна поляна" в столицата, в читалище „Кирил и Методий" ще се проведе среща на водача на общинската листа на БСП за София Калоян Паргов, кандидата за кмет на района Надя Димчева и кандидата за общински съветник Евгений Белий със сержанти от запаса. *** В район Студентски, в клуба на БСП в кв. „Мусагеница", от 18:00 ч. ще се проведе предизборна среща. *** София. От 9.00 часа, когато православната църква прославя Преподобна Параскева - Петка Търновска, св. Литургия в старинния столичен храм „Св. Петка", на ул

Пътна обстановка в страната - 14 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=303769

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област София: от км 9+210 до км 10+600 лявото платно посока (Пловдив-София) е въведена ВОБД поради извършване на превантивен ремонт. Ремонтните работи се извършват при затворено ляво платно в посочения участък, като движението посока (Пловдив-София) се прехвърля през прозорец на км 10+600 и се осъществява двупосочно в дясното платно до км 9+210, като на този км посоката на движение Пловдив-София минава в своето платно.

NASA представи нови 4К изображения на Юпитер

http://petel.bg/NASA-predstavi-novi-4K-izobrazheniya-na-YUpiter__130380

Снимка: НАСА Изображения на Юпитер, заснети от космическия телескоп Hubble разкриват невиждани досега детайли, сред които новооткрита...

Григор Димитров: Винаги играя за България, нямам лоши чувства към Мария

http://petel.bg/Grigor-Dimitrov--Vinagi-igraya-za-Balgariya--nyamam-loshi-chuvstva-kam-Mariya__130381

Снимка: Булфото "Аз винаги играя за България. Това, че не играя на този турнир, е съвсем различна тема. Той не си съвпадна с програмата ми....

Днес ще е облачно и мъгливо, следобяд - слънце

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045046

Максималните температури днес ще са между 13° и 18°, а в крайните северозападни райони малко по-ниски. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи Фокус.
Днес в сутрешните часове в низините ще има мъгла или ниска облачност. По-късно през деня видимостта ще се подобри,
Максималните температури днес ще са между 13° и 18°, а в крайните северозападни райони малко по-ниски. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи Фокус. Днес в сутрешните часове в низините ще има мъгла или ниска облачност. По-късно през деня видимостта ще се подобри,

Днес ще е облачно и мъгливо, следобяд - слънце

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045052

Максималните температури днес ще са между 13° и 18°, а в крайните северозападни райони малко по-ниски. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи Фокус.
Днес в сутрешните часове в низините ще има мъгла или ниска облачност. По-късно през деня видимостта ще се подобри,
Максималните температури днес ще са между 13° и 18°, а в крайните северозападни райони малко по-ниски. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи Фокус. Днес в сутрешните часове в низините ще има мъгла или ниска облачност. По-късно през деня видимостта ще се подобри,

Строят писта за автогонки край варненско село

http://pik.bg/строят-писта-за-автогонки-край-варненско-село-news416638.html

Строят писта за автогонки край варненско село

Пет трасета ще има модерна автомобилна писта край варненското село Долен чифлик. Тя ще бъде с обща дължина 1711 м, съобщава в. "Монитор".

Тази писта ще позволи на любителите на високи скорости да упражняват майсторството си и да вдигат адреналина си на специално за целта място, а не да се надпреварват опасно по улиците в населени места или по магистралите.

На пистата ще се провеждат и обучения и състезания по картинг и майсторско управление на автомобили.

Емануил Манолов: Възродихме Павликени със здрава работа и добри проекти за 65 млн. лв.

http://frognews.bg/news_99781/Emanuil-Manolov-Vazrodihme-Pavlikeni-sas-zdrava-rabota-i-dobri-proekti-za-65-mln-lv/

Визитка: Инж. Емануил Манолов е успешният кмет на град Павликени, който постигна истински ренесанс за града в годините на своето управление. Днес е кандидат на левицата за втори мандат и обещава освен да продължи с решаването на проблемите, да преследва и мечтите на жителите в общината с лява политика, насочена към хората.

Норвегия може да изтегли пари от инвестиционния си фонд, за да се справи с бежанците

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/14/2627674_norvegiia_moje_da_iztegli_pari_ot_investicionniia_si/?ref=rss


Норвегия може да похарчи допълнителни 40-50 милиарда крони (около 5 милиарда евро)– през следващите 5 години, за да се справи с нарастващия брой на хората, търсещи убежище, съобщи пред парламента премиерът на страната Ерна Солберг, предаде "Ройтерс".

През последните седмици Норвегия е изправена пред наплив на мигранти, макар и по-малко в сравнение със съседните Швеция и Финландия. Очаква се до края на годината в страната да пристигнат около 20 000-25 000 имигранти, а през 2016 г. - 30 000 души. Населението на Норвегия е 5.2 милиона души.

"Ако 40-50 000 души получат статут на постоянно пребиваващи, разходите за тях в следващите пет години се оценяват на около 40-50 милиарда крони", обясни днес Солберг. "Предвид огромния брой на децата, които идват с тях, тези цифри могат да се окажат дори по-високи".

С оглед на последните прогнози правителството скоро ще изготви поправки в бюджета за 2016 г., който бе представен миналата седмица.

По-рано днес Солберг заяви, че следващата година може да се наложи страната да изтегли по-голяма от предвиденото сума от държавния си инвестиционен фонд (с активи на стойност 751 милиарда евро), за да се справи с наплива на имигранти.

Миналата седмица дясноцентристкото правителство обяви за първи път, че ще изтегли пари от фонда, за да се справи с ефекта от намаляването на данъците и да стимулира икономическото развитие, пострадало от ниските цени на петрола.

Според плановете през 2016 г. трябва да бъдат похарчени 2.8% от стойността на фонда при 2.6% за миналата година или 23 милиарда крони (2.48 милиарда евро).

Норвежкият инвестиционен фонд управлява приходите от продажбата на петрол, като ги инвестира в ценни книжа, недвижима собственост и други.

Новият участък на бул. “Ал.Малинов” в “Младост” 3 започна опасно да пропада

http://pik.bg/новият-участък-на-бул-“алмалинов”-в-“младост”-3-започна-опасно-да-пропада-news416637.html

Новият участък на бул. “Ал.Малинов” в “Младост” 3 започна опасно да пропада

Новият участък на булевард “Александър Малинов” в столичния ж.к. “Младост” 3 е започнал опасно да пропада.

Деформираното пътно платно, което се намира над подземните тунели на метрото между станциите “Акад. Александър Теодоров-Балан” и Бизнес-парк, бе открито за движение на 22 август. 

От заснетия материал става ясно, че неравности и пропадания има на поне три места в крайната дясна лента на пътното платно на булевард “Александър Малинов” по посока центъра. На местата, в които платното е деформирано е видно, че са били извършвани допълнителни строителни работи, за което говори и прекъсването на маркировката. Участъкът позволява развиването на висока скорост, което съчетано с неочакваното пропадане на пътя, може да доведе до загуба на управление на автомобила и дори до фатални последици за пътуващите или за пешеходците, които излизат от близката метростанция. Въпреки, че неравностите по трасето са поне от две-три седмици, общината не се е погрижила да обезопаси отсечката или поне да постави предупредителни табели.
БГНЕС припомня, че участъкът на бул. “Александър Малинов” бе открит преди 50-сет дни, три месеца след като в експлоатация бе пусната и отсечката от метрото от "Младост" 1 до Бизнес-парка. Изграждането на участъка, който е с три метростанции, излезе 44 млн. евро. По-късно стана ясно, че заради нарушения при тръжните процедури е наложена финансова корекция в размер на 6,2 млн.лв.

САЩ и Русия пак разговарят за взаимна сигурност в небето над Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_572131.html

Представители на САЩ и Русия започват нови разговори за въздушната сигурност в Сирия, след като се разбра, че бойни самолети на двете страни са се разминали на „на няколко мили”, съобщи Би Би Си. Това ще бъде третият кръг на разговорите, с които двете страни търсят начини да избегнат случаен конфликт. Американският министър на отбраната Аш Картър заяви, че очаква скоро договореност. А Русия казва, че има «актуализирани предложения», които ще бъдат разисквани по време на конферентна видеовръзка. Същевременно САЩ продължават критиките си против действията на Русия, която започна кампанияти си от въздушни удари в Сирия на 30 септември. От друга страна два снаряда са ударили сградите на руското посолство в Дамаск, докато навън е имало демонстрация на привърженици на правителството в подкрепа на руските въздушни удари. Никой не е убит, но кореспондент на Би Би Си е предал от сирийската столица, че неколцина са ранени. Русия нарече обстрелването «терористично нападение». Във връзка с разговорите, предвидени за днес, Картър е казал, че те са «много професионални и конструктивни» и очаква много бързо да доведат до споразумение. Но той е подчертал също, че американците не одобряват подходът на Русия в Сирия, «защото той е твърдоглав и късоглед.» Разговорите се подновяват, след като американски военен говорител е съобщил, че два американски и два руски самолета са влезли в «едно и също бойно пространство» над Сирия в събота. Те дори са били «във визуален контакт» помежду си. Освен това руска самолети неведнъж са пречили на въздушно патрулиране от САЩ, минавайки близо край техни безпилотни самолети или дронове. От руска страна това твърдение не е коментирано публично.

Ударен труд кипи! Ремонт до ремонта

http://frognews.bg/news_99785/Udaren-trud-kipi!-Remont-do-remonta/

България осъмна с ремонти. Затварят за кратко движението по автомагистрала "Тракия", а причината - демонтаж на електропроводи. Преминаването на превозни средства ще бъде ограничено между 10 и 16 часа, на два интервала от по 20 минути. Ограничението важи за разстоянието между 2-рия и 120-тия километър, предаде НТВ.

Новите технологии нямат отговорност за „маймуната” с автомат

http://bulgarski.pogled.info/news/68438/Novite-tehnologii-nyamat-otgovornost-za-maimunata-s-avtomat

/Поглед.инфо/ Стабилността в света не се внася от техническия напредък, а загубата на баланс е резултат от нестабилността на политически влияния и управляващи върхушки, т.е. това е чисто човешки фактор.

Ето го и официално: BMW M2 впряга 370 „коня“

http://cars.actualno.com/Eto-go-i-oficialno-BMW-M2-vprjaga-370-konja-news_501276.html

Новото BMW M2 Купе е не само директен наследник на успешното BMW Серия 1 M Купе, но и – поне като философия – на първото BMW M3 от моделното семейство Е30 и на BMW 2002 turbo. Вдъхновено от моделите на BMW Motorsport, новото BMW M2 Купе категорично заявява своя изключителен динамичен потенциал. За това допринасят ниската предна броня с големи въздухозаборници, мускулестите странични панели с характерните за М хриле, 19-инчовите алуминиеви джанти с типичните двойни спици, както и нис

Божидар Димитров: Ларгото не е бутафория

http://society.actualno.com/Bojidar-Dimitrov-Largoto-ne-e-butaforija-news_501279.html

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров защити начина, по който се възстановяват на крепостните стени на Ларгото в София. В сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" той заяви, че издигнатите стени, срещу които се чуха гласове на недоволство, не са бутафория и посочи, че за бутафория може да се говори на Пернишката крепост и на Патриаршеската базилика в Преслав. Той разкритикува остро гражданите, които нарекоха реконструкцията "бутафория" и настояват тя да бъде прек

Британската соул звезда OMAR пристига за първия си концерт в София

http://music.actualno.com/Britanskata-soul-zvezda-OMAR-pristiga-za-pyrvija-si-koncert-v-Sofija-news_501283.html

На 5 декември, кралят на британската соул музика OMAR идва за първият си концерт в Sofia Live Club. OMAR ще пристигне в София със своя лайф бенд, за да представи последния си седми студиен албум „The Man”. OMAR LYE-FOOK e добре познат на любителите на соул и фънк музиката у нас, но въпреки това ще споменем, че той е английски певец, композитор, продуцент и актьор, роден през 1968-а в Лондон и започнал кариерата си с класическо образование по пиано, тромпет и перкусии. С уникал

В бъдеще ГМО-органи от прасета ще могат да се трансплантират на хора

http://interest.actualno.com/V-bydeshte-GMO-organi-ot-praseta-shte-mogat-da-se-transplantirat-na-hora-news_501289.html

Учени от Харвардския университет са открили метод за генетично модифициране на свинска ДНК, за да бъде съвместима с човешкото тяло. Откритието може да позволи органи от прасета да се трансплантират на хора, пише The Telegraph. От десетилетия се правят опити тъкан от прасета да се модифицира така, че да не бъде отхвърляна от човешкия организъм, но досега имунната система е възпрепятствала успеха на тези научни начинания. Свинската ДНК съдържа вид ретровирус, който инфектира човешките клетки и пр

Петковден е! Почитаме св. Петка Българска

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/petkovden-e-pochitame-sv.-petka-bylgarska-6043760

Имен ден празнуват Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=303757

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 14 октомври, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 13:00 до 17:00 часа - Варна, ТПК "Родина, фирма "АНА" ООД, ул.

Акад. Георги Марков: Европейският съюз е в ръцете на Ердоган

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5044511

По-добре Асад, отколкото „Ислямска държава“

- Акад. Марков, как дни преди изборите си на 1 ноември Турция се оказа в състояние на война срещу и „Ислямска държава“, и срещу кюрдите? Атентатът в събота в Анкара и последвалите събития заплаха ли са за нашата национална сигурност? - Положението в Турция е опасно,
По-добре Асад, отколкото „Ислямска държава“ - Акад. Марков, как дни преди изборите си на 1 ноември Турция се оказа в състояние на война срещу и „Ислямска държава“, и срещу кюрдите? Атентатът в събота в Анкара и последвалите събития заплаха ли са за нашата национална сигурност? - Положението в Турция е опасно,

Концерт на ФТА Български Ритми по случай Ден на града 19.10.2015г. Централен градски площад, Начало 17:30ч.

http://www.zapernik.com/obshtestvo/koncert-na-fta-bulgarski-ritmi-po-sluchai-den-na-grada_40204/

Скъпи приятели,

малчуганите от ФТА Български Ритми, към НЧ Просвета,кв.Църква ще имат честта да забавляват всички граждани на гр.Перник по случай ден на града. Заповядайте на 19.10.2015г. на централния градски площад в 17:30ч. ОЧАКВАМЕ ВИ!!!

Ивайло Калфин отговаря: И без швейцарското правило пенсиите ще се увеличават на 1 юли всяка година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5044510

Ангел Атанасов: Г-н Калфин, моля отговорете на следния въпрос: Съгласно новоприетия закон отпада годишното индексиране по т. нар. швейцарско правило. Как ще се индексират годишно съществуващите пенсии и на каква дата?
Господин Атанасов, до 31 декември 2016 г. пенсиите, отпуснати до края на предходната година, се осъвременяват по т.нар.
Ангел Атанасов: Г-н Калфин, моля отговорете на следния въпрос: Съгласно новоприетия закон отпада годишното индексиране по т. нар. швейцарско правило. Как ще се индексират годишно съществуващите пенсии и на каква дата? Господин Атанасов, до 31 декември 2016 г. пенсиите, отпуснати до края на предходната година, се осъвременяват по т.нар.

България излиза срещу Германия, за да докаже силата на феърплея във волейбола

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/14/2628117_bulgariia_izliza_sreshtu_germaniia_za_da_dokaje_silata/?ref=rss


България и Германия ще се срещнат за втори път на европейското първенство по волейбол, но този път за да определят единия от полуфиналистите.

След победата на българите с 3:0 в първия двубой между двата отбора в груповата фаза, германците минаха по заобиколен път до втората среща с надеждата това да им донесе късмет. 

Този път беше определен като "театър" и "цирк" заради поражението от Холандия, но така или иначе проработи и съставът на треньора Витал Хейнен ще излезе на...

14 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=303772

Събития 1066 г. — Норманското нашествие: Битка при Хейстингс: Кралят на Англия Харолд II е убит близо до Хейстингс от нормандската армия, предвождана от Уилям Завоевателя, който заема английския престол. 1529 г. — Турците под предводителството на султан Сюлейман I са принудени да прекратят Обсадата на Виена.

На 14 октомври рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5044763

Диана Дамянова, собственик на рекламна агенция Д&Д
Христо Григоров, председател на БЧК
Мария Велчева, международен гросмайстор
Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации
Стефан Шарлопов, председател на Съюза по балнеология и спа туризъм                                                                                  
Диана Дамянова, собственик на рекламна агенция Д&Д Христо Григоров, председател на БЧК Мария Велчева, международен гросмайстор Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации Стефан Шарлопов, председател на Съюза по балнеология и спа туризъм                                                                                  

Полицаи за катастрофата край Варна: Истинско чудо е, че жената е оцеляла! (Снимки)

http://petel.bg/Politsai-za-katastrofata-kray-Varna--Istinsko-chudo-e--che-zhenata-e-otselyala---Snimki-__130379

Снимки: Веселин Златков Необяснима каскада е причинила тази сутрин тежкият инцидент с младата жена по пътя Варна-Белослав, видя на...

Пълнени гъби капрезе

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5044412

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Две бебета панди се родиха в Торонто

http://news.ibox.bg/news/id_1614422557

Майката и малките, всяко от които тежи под 200 грама, се чувстват добре, но ще останат в родилното отделение

Вашингтон натисна Ципрас за интерконектора с България

http://www.grreporter.info/vashington-natisna-tsipras-za-interkonektora-s-blgariya/18044

Днес в Атина ще се проведе тристранна среща с участието на координатора на международните връзки на САЩ в областта на енергетиката Амос Хокстайн и министрите на енергетиката на Гърция Панос Скурлетис и България Теменужка Петкова

прочети повече

Сърбия: Германия ни натиска да признаем Косово

http://balkani.actualno.com/Syrbija-Germanija-ni-natiska-da-priznaem-Kosovo-news_501269.html

В момента се прави опит Сърбия да признае директно или индиректно независимостта на Косово. Това каза ръководителят на канцеларията за Косово Марко Джурич, предаде БГНЕС. Според него по този начин се усложнява процеса по евроинтеграцията на Сърбия. Предложението е направено от Германия, но то се подкрепя от Великобритания и Хърватия, уточни Джурич. Според него премиерът Александър Вучич правел сериозен анализ на ситуацията, преговорния процес и бъдещето на самото правителство. "Имам чу

Цветанов пригласяше, той се застреля в краката и шефът му не може да го спаси

http://cite.actualno.com/Cvetanov-priglasjashe-toj-se-zastrelja-v-krakata-i-shefyt-mu-ne-moje-da-go-spasi-news_501273.html

"Цветанов пригласяше, той се застреля в краката и шефът му не може да го спаси." Това заяви в ефира на bTV лидерът на ДСБ Радан Кънев в коментар за напрежението между ГЕРБ и РБ във връзка с кандидата за кмет на Варна Чардар Трифонов.

СУ дължи 14 млн. лева от данъци

http://education.actualno.com/SU-dylji-14-mln-leva-ot-danyci-news_501271.html

Неизплатени данъци, липсващи държавни поръчки и прекалено високи разходи. Това констатира проверка на финансовата инспекция в Софийски университет „Св. Климент Охридски" в столицата, съобщава Би Ти Ви, цитирана от Стандарт нюз. Субсидията за Софийския университет е 47 млн. лева за тази година. В същото време университетът дължи на държавата 10 милиона - Алма матер не плаща данъци години наред. С лихвите от 2007 до 2012 година милионите са почти 14. Университетът не плаща на държавата, но

Хилари Клинтън посъветва Сноудън да не се завръща в САЩ

http://america.actualno.com/Hilari-Klintyn-posyvetva-Snoudyn-da-ne-se-zavryshta-v-SASht-news_501277.html

Според кандидата за президент на САЩ Хилари Клинтън бившият агент на американските специални служби Едуард Сноудън не трябва да се завръща в родината си, предаде BBC. „Той наруши законите на САЩ. Той може да търси истината, може да получи цялата предвидена в този случай защита, но за негово добро е да не се завръща“, смята Клинтън. Според нея Сноудън е откраднал прекалено важна информация, която не е попаднала в „правилните ръце“. Нейният съперник от Демократическата п

Едва 55 хил. лв. дарения са отчетени от партиите пред Сметната палата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/14/2627939_edva_55_hil_lv_dareniia_sa_otcheteni_ot_partiite_pred/?ref=rss


Малко по-малко от две седмици преди местните избори участниците в тях са отчели пред Сметната палата едва 55 хил. лв. дарения. Справка в регистъра на одитната институция показва, че голяма част от декларираната подкрепа е за кандидат-кмета на Реформаторския блок на София Вили Лилкова - 43 хил. лв.

Лилков е получил четири дарения по 10 000 лв., а сред спонсорите му е бившият депутат от СДС Никола Николов. Другите дарители са Златко Николов, Милчо Благоев и Николай Козанов, както и...

Борисов и турският премиер ще обсъдят в Истанбул кризата с бежанците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/14/2628008_borisov_i_turskiiat_premier_shte_obsudiat_v_istanbul/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов днес е на посещение в Истанбул, където ще се срещне с турския служебен премиер Ахмет Давутоглу.

Сред темите, които двамата ще обсъдят са миграционният поток и свързаните с него рискове за сигурността, граничното сътрудничество и развитието на двустранните отношения, съобщи правителствената пресслужба.

Борисов анонсира срещата си с Давутоглу миналата седмица, след смъртоносния атентат в Анкара, като заяви, че "за един час ще отида, да му...

"Литекс моторс" ще произвежда и модели от луксозната гама на "Грейт уол"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/14/2627764_liteks_motors_shte_proizvejda_i_modeli_ot_luksoznata/?ref=rss


Българският производител "Литекс моторс" ще започне да произвежда и предлага в страната, и луксозната марка на китайската компания "Грейт уол", която е кръстена "Хавал" (Haval). Брандът е създаден като отговор на наложилата се през последните няколко години тенденция към растящо търсене на SUV автомобили в световен мащаб, както и с ясно изразената цел да удовлетвори желанието и стремежа на потребителите към все повече комфорт, все повече екстри и модерни технологии в автомобила.
...

Прогноза за времето - 14 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=303756

В сутрешните часове на места в низините видимостта ще е намалена. Минималните температури ще бъдат между 3° и 8° и в Североизточна България, в отделни райони, защитени от вятъра, е възможно да се образува слана. Утре облачността ще е разкъсана, по-късно през деня на места намаляваща до предимно слънчево време.

Георги Кадиев, кандидат на коалиция "Сердика": Боря се за кмет, за да свърша повече работа в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5044295

С Георги Кадиев, кандидат на коалиция "Сердика" за кмет на София, разговаря Здравка Андонова 
- Г-н Кадиев, след като два пъти загубихте битката за кмет на София, как ще спечелите избирателите този път? Защо хората трябва да гласуват точно за вас?
- Първо, нека призова хората да гласуват. За когото искат, както им сърце дава, но да гласуват.
С Георги Кадиев, кандидат на коалиция "Сердика" за кмет на София, разговаря Здравка Андонова  - Г-н Кадиев, след като два пъти загубихте битката за кмет на София, как ще спечелите избирателите този път? Защо хората трябва да гласуват точно за вас? - Първо, нека призова хората да гласуват. За когото искат, както им сърце дава, но да гласуват.

Съвременни интерпретатори на Бах

http://bulgarski.pogled.info/news/68437/Savremenni-interpretatori-na-Bah

/Поглед.инфо/ Деветият фестивал "Изкуството на барока" представя на 24 октомври 2015 г., от 19:00 часа, в залата а БАН/вход откъм парламента/, ул. "15 ноември" №1, "Съвременни интерпретатори на Бах".

Как се краде половин милион?

http://petel.bg/Kak-se-krade-polovin-milion-__130323

От редовете, които следват, ще стане ясно как става това. Ако сме неправи – чакаме опровержението! Необходимите разяснения за...

Ексклузивно! Тежък инцидент на пътя край Варна! Жена излетя в 5-метрова пропаст

http://petel.bg/Ekskluzivno--Tezhak-intsident-na-patya-kray-Varna--ZHena-izletya-v-5-metrova-propast__130374

Снимка: Булфото Млада жена е оцеляла по чудо, след като не е успяла да вземе завоя след село Константиново. За тежкия инцидент на пътя...

Американците купуват лекарства три пъти по-скъпо от британците

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/10/14/2628006_amerikancite_kupuvat_lekarstva_tri_puti_po-skupo_ot/?ref=rss


Цените на 20-те най-разпространени в САЩ лекарства са средно три пъти по-високи от тези във Великобритания, сочи доклад, поръчан от "Ройтерс".

Тази констатация подчертава огромната разлика в разходите за лечение от двете страни на Атлантическия океан и е в духа на исканията за по-евтини лекарства на критици на фармацевтичната индустрия като кандидата за президент Хилари Клинтън.

За двайсетте лекарства, включени в изследването, отиват близо 15 % от разходите за...

Американците дават три пъти повече пари за лекарства от британците

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/10/14/2628006_amerikancite_davat_tri_puti_poveche_pari_za_lekarstva/?ref=rss


Цените на 20-те най-разпространени в САЩ лекарства са средно три пъти по-високи от тези във Великобритания, сочи доклад, поръчан от "Ройтерс".

Тази констатация подчертава огромната разлика в разходите за лечение от двете страни на Атлантическия океан и е в духа на исканията за по-евтини лекарства на критици на фармацевтичната индустрия като кандидата за президент Хилари Клинтън.

За двайсетте лекарства, включени в изследването, отиват близо 15 % от разходите за...

Православните почитат днес света Петка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/14/2627736_pravoslavnite_pochitat_dnes_sveta_petka/?ref=rss


Днес е Петковден, който в народните вярвания се свързва с началото на зимата. Църквата днес чества една от най-почитаните светици у нас - света Петка. Тя се превръща в символ на борбата за съхраняване на християнската култура.
  Имен ден празнуват Петка, Параскева, Парашкева, Петко, Петкана, Пенка, Паро, Парун.
Преподобна Петка, наречена още Българска, живее в края на Х и началото на ХІ век. Нейно родно място било селището Епиват, близо до град Каликратия (Мраморно море),...

Нечуван провал за Холандия - лалетата пропускат Евро 2016

http://football.actualno.com/Nechuvan-proval-za-Holandija---laletata-propuskat-Evro-2016-news_501263.html

Националният отбор на Холандия няма да играе на европейски финали за първи път от 1984 година. "Лалетата" загубиха финалната си среща от евроквалификациите у дома в Амстердам от Чехия с 2:3. Холандия стана шампион на Европа през 1988 г. и взе бронзовите медали на първенствата през 2000 и 2004 година. Сега обаче остана на четвърто място в група A на евроквалификациите, което е огромен провал предвид факта, че първите два отбора се класират директно, а третият играе бараж. В тази група трети е Ту

Радан Кънев: Цветанов в момента приглася на медиите на Пеевски

http://politics.actualno.com/Radan-Kynev-Cvetanov-v-momenta-priglasja-na-mediite-na-Peevski-news_501265.html

Въпросът дали ще се кандидатирам за президент не е тема преди края на местните избори, веднага след това ще имам отговор, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в студиото на bTV тази сутрин и премина към проблемите, свързани с предстоящите местни избори. Кънев описа настоящата ситуация така: „Десните кандидати водят дебат помежду си, левите отсъстват. Вместо десните да се явят заедно, те тепърва ще използват ДПС за балансьор кой десен кандидат да спечели накрая. Ние ги допускаме до ролята на б

Защо сирийците бягат в далечна Европа?

http://features.actualno.com/Zashto-sirijcite-bjagat-v-dalechna-Evropa-news_501267.html

Мнозина се питат защо сирийците търсят убежище в далечна Европа, а не в съседните им страни. Историята на Манар, който още през 2012 година избягал със семейството си в Йордания, дава отговор на този въпрос. В пет часа сутринта Манар чака на опашката пред сирийското посолство в Аман. 17-годишният младеж се нуждае от нов паспорт, за да може да напусне Йордания. Иска да избяга в Европа, и по-точно - в Германия. Манар живее с майка си и тримата си по-малки братя в Ирбид, в северната част на

Днес почитаме Света Петка

http://pik.bg/днес-почитаме-света-петка-news416619.html

Днес почитаме Света Петка

На 14 октомври българите почитат Св. Петка - една от най-тачените и обичани светици от нашия народ. В народния календар празникът е известен още като Петковден.

В представите на предците ни Св. Петка била медиатор между земния и отвъдния свят, покровителка на митичния праотец и закрилница на жената и рода. Вярват, че има свръхестествена сила да лекува бездетни и млади родилки. По стар обичай на Петковден жените споменават мъртвите и в тяхна памет раздават подковки, поръсени с варено жито, подсладен ориз, диня и грозде.

В памет на светицата се прави семейна родова служба. Месят се малка питка „Св. Петка" за здраве и благополучие на семейството.

В миналото жителите на някои родопски селища свързвали Петковден с есенните женски жертвоприношения, известни като „черкуване за Господа". Всяка стопанка колела бяла животно - обикновено кокошка, която готвела с ориз. От обредната храна раздавала на жените в махалата за здраве на семейството, да се плодят животните, да има берекет в нивите. А в двора на църквата правели общоселски курбан.

В календара празникът е известен още като зимен Петковден. Той бележел края на стопанската година и началото на нечистите дни, които продължават до Димитровден (26 октомври).

Когато нечистите дни отминат, започват сватбите. По къщите тръгват лятници и годежари. Стопанките организират седенки и надпявания. А на площада се вият широки петковденски хора.

Именици днес са всички, които носят имената Петка, Петко, Петкана, Пенко, Петя, Петьо, Параскева, Параскев, Параско, Парашкев, Паца, Паша, Пачо, Пъшо.

БСП е патриотична партия и подкрепя каузата на тракийските бежанци

http://bulgarski.pogled.info/news/68436/BSP-e-patriotichna-partiya-i-podkrepya-kauzata-na-trakiiskite-bezhantsi

/Поглед.инфо/ „БСП е патриотична партия и ви подкрепя във всички ваши каузи, като наследници на тракийски бежанци. Има здравословна симбиоза между мен, като ляв човек и патриотизма. Аз съм оптимист за тези избори. Първата ни победа ще е да отидем на втори тур. Ние се борим за един по-малък успех на първи тур и за по-голям на втори. Могат да се получат доста радикални изборни изненади.”

Преглед на печата от 14 октомври

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/14/2628066_pregled_na_pechata_ot_14_oktomvri/?ref=rss

Държавно управление

Капитал Daily

Експертиза по разследването за КТБ ще струва 1 млн. лева
Правителството отпусна на прокуратурата близо половината от сумата

Държавата ще похарчи неясно 2 млн. лв. за борба със залаганията
Комисията по хазарта не обяви публично събирането на проекти и не изпълни задължението си за анализ на проблема и поставяне на цели

Рашидов замрази работата по проекта за Ларгото
Работна група тепърва ще анализира...

Астронавти правят цветни сфери от вода (Видео)

http://petel.bg/Astronavti-pravyat-tsvetni-sferi-ot-voda--Video-__130377

Снимка: Нова телевизия Астронавтите на Международната космическа станция с интересно занимание. Те използват безтегловността, за да...

Сирийски бежанци са спрени тази нощ край Враца

http://petel.bg/Siriyski-bezhantsi-sa-spreni-tazi-noshh-kray-Vratsa__130378

Снимки: Булфото Сирийски бежанци бяха спрени тази нощ край Враца. Двете групи пътували с два микробуса – единият пътнически, а другият...

Спортът по телевизията в сряда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5044030

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5044112

Преп. Параскева Петка Търновска (Петковден) Св. мчци Назарий, Гервасий, Протасий и Целсий
Днес се чества св. Параскева - една от най-обичаните светици, закрилница на българския народ. След битката при Клокотница цар Иван Асен II поискал мощите да бъдат пренесени в Търново, където почивали до падането ни под турско робство.
Преп. Параскева Петка Търновска (Петковден) Св. мчци Назарий, Гервасий, Протасий и Целсий Днес се чества св. Параскева - една от най-обичаните светици, закрилница на българския народ. След битката при Клокотница цар Иван Асен II поискал мощите да бъдат пренесени в Търново, където почивали до падането ни под турско робство.

Дясното управление удари тежко провинциите

http://bulgarski.pogled.info/news/68435/Dyasnoto-upravlenie-udari-tezhko-provintsiite

/Поглед.инфо/ С Емануил Манолов като кмет на Павликени проблемите на хората отново ще са на дневен ред

Григор Димитров: Всичко идва с това, което постигам на корта

http://tennis.actualno.com/Grigor-Dimitrov-Vsichko-idva-s-tova-koeto-postigam-na-korta-news_501259.html

Все още не е уточен механизмът, по който ще се избират децата, които ще получат урок от Григор Димитров и Гаел Монфис на 28 ноември. Това уточни най-добрият български тенисист пред Нова телевизия. Григор обясни, че винаги е искал да направи подобно събитие в България. Относно скандала за мача с Унгария за Купа „Дейвис”, Григор уточни, че тогава е имал различна програма и отделно е трябвало да се срещне с Франко Давин – новият му треньор. Всеки може да съди и да коментира, заяв

Нова идея - по-скъпи автозастраховки за лечение на пострадали в катастрофи

http://healthy.actualno.com/Nova-ideja---po-skypi-avtozastrahovki-za-lechenie-na-postradali-v-katastrofi-news_501253.html

Защо се борим с последствията, а не с причините да има източване на здравната система. Този въпрос зададе Нова телевизия на проф. Генчо Начев относно т.нар. пръстов идентификатор. Относно присъствието на идентификатора и в аптеките, Начев отговори, че така щяло да стане ясно дали някой някъде не лъже с изписване на лекарства, плащани от НЗОК, на ваше име, без вие да знаете и въобще да ползвате. Начев обаче не обясни как точно работи тази схема. Според професора има резон в „Гражданска от

Данъчните удариха на камък: Автокъщите скриха цените!

http://petel.bg/Danachnite-udariha-na-kamak--Avtokashhite-skriha-tsenite-__130375

Търговците на коли втора ръка скриха табелите с цените, съобщава „Телеграф”. Причината е, че в момента текат масово проверки на...

Учени откриха: Органи от прасета биха могли да се трансплантират на хора

http://petel.bg/Ucheni-otkriha--Organi-ot-praseta-biha-mogli-da-se-transplantirat-na-hora__130376

Учени от Харвардския университет са открили метод за генетично модифициране на свинска ДНК, за да бъде съвместима с човешкото тяло....

Близките на наръгания в Борисовата градина Георги: Убиецът му дебне в нета!

http://petel.bg/Blizkite-na-naraganiya-v-Borisovata-gradina-Georgi--Ubietsat-mu-debne-v-neta-__130373

Убиецът на 16-годишния Георги Игнатов се осведомява и следи всичко, което е свързано със залавянето му, в мрежата. Това разказаха приятели...

Бойко Борисов се среща с турския си колега Ахмет Давутоглу

http://pik.bg/бойко-борисов-се-среща-с-турския-си-колега-ахмет-давутоглу-news416609.html

Бойко Борисов се среща с турския си колега Ахмет Давутоглу

Министър-председателят Бойко Борисов ще посети Истанбул, където ще се срещне с министър-председателя на Република Турция Ахмет Давутоглу, съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата премиери ще обсъдят актуални въпроси, сред които миграционния поток, свързаните с него рискове за сигурността, сътрудничеството по управление на границата и развитието на двустранните отношения в духа на добросъседство и партньорство.

Същия ден в Истанбул ще се проведе и Глобален форум на тема „Миграция и развитие“, на който се очаква да присъстват над 700 участници от 144 държави. Сред представителите на България ще бъде и посланик Надежда Нейнски. 

Турски журналист шокира: ИД ще убие виден турски политик

http://balkani.actualno.com/Turski-jurnalist-shokira-ID-shte-ubie-viden-turski-politik-news_501250.html

"Ислямска държава" подготвя атентат срещу лидер на парламентарно представена партия в Турция. За това предупреди в Twitter журналистът Хикмет Дургун, предаде БГНЕС. „Ислямска държава подготвя убийството на лидер на политическа сила, представена в парламента. Полицията е в бойна готовност“, написа Дургун в социалната мрежа късно снощи вечерта (13 октомври). Шокиращото съобщение събра хиляди последователи за кратък период от време, особено след обещанието авторът му да посочи и името

Отравяне с гъби прати възрастна жена в болница

http://blagoevgrad.actualno.com/Otravjane-s-gybi-prati-vyzrastna-jena-v-bolnica-news_501255.html

53-годишна жена е приета в болница в Гоце Делчев след натравяне с диворастящи гъби, съобщи БГНЕС. Към 23.00 часа снощи Фатме Х. от село Вълкосел, община Сатовча, се почувствала зле след консумация на гъби, набрани в гората. С характерните за това натравяне симптоми - гадене, повръщане и стомашно неразположение 53-годишната жена е транспортирана до МБАЛ „Ив. Скендеров” в Гоце Делчев. Направени са й промивки и вливания, днес ще стане ясно дали ще се наложи транспортирането й до токсик

Ето как да оцелеете в планината

http://interest.actualno.com/Eto-kak-da-oceleete-v-planinata-news_501120.html

Бързо аклиматизиране при преместване или живот в планината може да се постигне с изпиването на голямо количество сок от цвекло. Той помага на съдовете ефективно и силно да се разширяват в отговор на недостига на кислород, става ясно от статия, публикувана в сп. Nitric Oxide. "Следващия път, когато тръгнете към планината, вземете със себе си шише сок от цвекло. Той може да встъпи като своеобразна енергийна напитка, която да помогне на тялото да доставя достатъчно количество кислород в уморените

Peugeot атакува ударно София Мотор Шоу 2015

http://cars.actualno.com/Peugeot-atakuva-udarno-Sofija-Motor-Shou-2015-news_501227.html

Марката ще посрещне посетителите в зала 4 на Интер Експо център. Върху щанд от 480 м2 в черно-бели акценти ще бъдат изложени 9 експоната, като 4 от тях са премиери за България: новите 108, 208, 308 GTi и Partner Tepee. Peugeot излиза решително на 22-ото издание на Автомобилен салон София с ръст на продажбите в България от 5% за първите 9 месеца на годината. По данни на ААП, за периода „София Франс Ауто“ предаде на крайни клиенти 1174 броя нови автомобили и държи пазарен дял от 5.75%

Езклузивно! Тежък инцидент на пътя край Варна! Жена излетя в 5-метрова пропаст

http://petel.bg/Ezkluzivno--Tezhak-intsident-na-patya-kray-Varna--ZHena-izletya-v-5-metrova-propast__130374

Снимка: Булфото Млада жена е оцеляла по чудо, след като не е успяла да вземе завоя след село Константиново. За тежкия инцидент на пътя...

Кражбите не били печеливш бизнес

http://curious.actualno.com/Krajbite-ne-bili-pechelivsh-biznes-news_501113.html

Брилянтните кражби на века се явяват холивудски мит. Многогодишно изследване на крадците в САЩ е установило, че повечето кражби носят минимален доход и почти никой не се занимава с тях на постоянна основа. Според учените кражбите сега са не повече от начин да се сдобиеш с малко пари в тийнейджърска възраст. Изследването е публикувано в сп. Journal of Economic Behavior & Organization, съобщава The Washington Post. Икономистът Джефри Фейн Уилямс работил с данни за крадци, признаващи се за ви

Израел взе мерки и позволи блокада на източните квартали на Йерусалим

http://asia.actualno.com/Izrael-vze-merki-i-pozvoli-blokada-na-iztochnite-kvartali-na-Jerusalim-news_501248.html

Израелският съвет за сигурност реши да разреши на израелската полиция да блокира арабските квартали в източната част на Йерусалим, предаде БГНЕС. "Кабинетът за сигурността реши да предприеме мерки за да се бори срещу тероризма, включително даване на разрешение на полицията да блокира, или да налага вечерен час в квартали на Ерусалим в случай на сблъсъци или подбуждане към насилие", се казва в официалното заявление от пресслужбата на израелския премиер Бенямин Нетаняху. От началото на месеца до

ДПС е похарчило най-много пари в медиите за местните избори досега

http://politics.actualno.com/DPS-e-poharchilo-naj-mnogo-pari-v-mediite-za-mestnite-izbori-dosega-news_501251.html

Броени дни преди местните избори, които ще се проведат на 25 октомври, ДПС е номер едно по похарчени пари в медиите за вота. Това показва мониторингът на Института за развитие на публичната среда (ИРПС), цитиран от в. "Сега". До този момент партията на Ахмед Доган и Лютви Местан е похарчило за телевизионна и печатна реклама 337 462 лв. без ДДС. На второ място е ГЕРБ с 300 946 лв., а на трето - БСП с 229 152 лв. При предишното обобщение на данните в началото на октомври лидер бе ГЕРБ. Общо досе

Как се кради половин милион?

http://petel.bg/Kak-se-kradi-polovin-milion-__130323

От редовете, които следват, ще стане ясно как става това. Ако сме неправи – чакаме опровержението! Необходимите разяснения за...

Празнуваме Петковден

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Q13q3zAOhFc/

Църквата отдава почит към делото и паметта на преподобната Параскева-Петка Епиватска, Търновска, живяла през Х-ХІ в., обявена за светица.

Родена в град Епиват, на брега на Мраморно море от родители българи, тя се посветила твърде рано на Бога и искала да отдаде целия си живот в негова служба. Затова след смъртта на родителите си разпродала цялото си имушество и го раздала на бедните. После отишла в Цариград, а не след дълго заминала в пустинята на Палестина, където престояла доста време в отшелничество. Върнала се след много години в Епиват, където никой не я познал. Останала да живее като монахиня в един манастир, където и умряла.

След смъртта й нейните мощи вършели чудодейни дела: който се докоснел до тях, ако е болен оздравявал, ако е сляп – прогледвал, ако е хром – се изцелявал. Цар Иван Асен ІІ чул за чудесата, вършени от светицата и изпратил специална делегация начело с преславския митрополит Марко да пренесе мощите й в Търново. Там била построена църква, която кръстили на нейно име. Светицата се считала за покровителка на царското семейство.

След падането на Търново под турско робство, мощите на св. Петка били пренесени във Видин, а след падането и на Видинското царство – в Сърбия. Впоследствие, Сюлейман Великолепни ги върнал в Цариград, а Патриаршията ги продала на влашки войвода, който изплатил задълженията й към Високата порта. Днес мощите на света Петка се намират в една от църквите на град Яш, Румъния.

От Петковден до Димитровден са забранени веселията и работата с кроене и шиене, тъй като тези дни се считат за „мръсни” и „нечисти”. В много краища светицата се почита с организирането на събори и приготвянето на курбан. С този ден се поставя края на селскостопанската година и началото на зимните семейни празници. Периодът се свързва с много годежи и сватби.

На Петковден ден обикновено става заплождането на домашните животни, известно още като овча сватба или мърлене. В битовото християнство Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности – предене, тъкане, кроене, шиене.
Честит имен ден на Параскев, Параскева, Парашкева, Пенка, Пенко, Петка, Петкан, Петкана, Петко, Петя!

Опасни неравности се появиха на бул. "Малинов" в столицата

http://sofia.actualno.com/Opasni-neravnosti-se-pojaviha-na-bul-Malinov-v-stolicata-news_501246.html

Новият участък на булевард “Александър Малинов” в столичния ж.к. “Младост” 3 е започнал опасно да пропада, предаде БГНЕС. Деформираното пътно платно, което се намира над подземните тунели на метрото между станциите “Акад. Александър Теодоров-Балан” и Бизнес парка, бе открито за движение на 22 август. Неравности и пропадания има на поне три места в крайната дясна лента на пътното платно на булевард “Александър Малинов” по посока центъра. На местата

Хороскопът за 14 октомври

http://curious.actualno.com/Horoskopyt-za-14-oktomvri-news_501221.html

Овен Днес е ден, в който може да кривнете от принципите. Спазвайки правилата само ще загубите време и сили напразно. Съобразявайте се само с рационални въпроси, което действително ще доведе до ефективност. Телец Днес може да се окажете в центъра на много съсредоточено внимание от страна на околните. Излизайки от дома, проверете добре външния си вид. Именно недоглеждане там може да стане причина за привличането на погледите. Близнаци Денят ще ви донесе много положителни усещания. Ще му се н

Отбелязваме празника на Света Петка

http://celebrate.actualno.com/Otbeljazvame-praznika-na-Sveta-Petka--news_501224.html

На 14 октомври отбелязваме църковния празник Света Петка. Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през XI век. Води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван Асен IІ ги пренася в Търново, където се пазят до превземането на града от турците. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град

Ясно е - пак играем с Германия на Евроволей 2015

http://volleyball.actualno.com/Jasno-e---pak-igraem-s-Germanija-na-Evrovolej-2015-news_501249.html

Отборът на Германия ще бъде съперник на България в днешния четвъртфинал от Европейското първенство по волейбол, след като победи Белгия с 3:0 (25:16, 30:28, 25:17), предаде БГНЕС. В зала „Арена Армеец“ в София възпитаниците на Витал Хайнен започнаха много силно и поведоха рано в първия гейм, за да го затворят без проблеми на 16. Втората част бе далеч по-оспорвана, но в крайна сметка германците се наложиха след 30:28, а след това с лекота взеха и третия гейм, с което затвориха мача.

Нов скандал между Реформаторите и ГЕРБ - този път във Варна

http://varna.actualno.com/Nov-skandal-mejdu-Reformatorite-i-GERB---tozi-pyt-vyv-Varna-news_501247.html

През 2007 година кандидат-кметът на Реформаторския блок за Варна Чавдар Трифонов е получил условна тримесечна присъда за шофиране в пияно състояние - 0,7 промила при проба с дрегер и 1,6 промила при кръвна проба. Това стана ясно, след като и самият кандидат-кмет потвърди изтекла в медиите информация. Трифонов излезе и си призна, след като информацията излезе на бял свят, заявявайки, че е сбъркал тогава, но не е дал рушвет и всичко да се размине. Кандидатът на Реформаторите обвини за това предсе

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване