Цветанов приглася на черния ПР на медиите на Пеевски, обяви Радан Кънев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/14/2628198_cvetanov_priglasia_na_cherniia_pr_na_mediite_na/?ref=rss


Да се превръщат кандидатите за кметове на реформаторите в основен противник от ГЕРБ е заплаха за стабилността на държавата, обяви днес по Би Ти Ви съпредседателят на партията Радан Кънев. Той допълни, че от това блока печели, но страната губи.

Радан Кънев директно обвини лидера на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, че приглася на медиите на Пеевски срещу десните кандидати. Той допълни, че медиите на Пеевски на тези избори имат един враг - Реформаторския блок, а кандидатите на останалите партии "са добрички, защото си плащат". Първоначално Кънев обяви, че не може да спре Цветанов да им плаща, но в последствие уточни, че няма доказателства за такива действия.

Конкретният повод за позицията на съпредседателя на реформаторите е атаката срещу кандидат-кмета на партията във Варна Чавдар Трифонов, за който беше извадена информация, че е осъждан за шофиране след употреба на алкохол. "Разбира се, че знаех за този факт. Реабилитацията по тази присъда е настъпила през 2010 година. Атаката е грозна и глупава, и който я е започнал ще загуби, а Чавдар ще спечели. Това е като партийната книжка на Софиянски, двадесет години по-късно", обобщи Кънев.

Той допълни, че преди 8 години Трифонов е направил грешка, но е постъпил достойно, не е платил подкуп, за да се отърве и си е понесъл последствията. "Сега ситуацията е същата. Той не си плаща кръвнина на медиите на Пеевски и рекет за защита, срещу което получава атаките, но като седне в кметския стол, той ще е независим от Пеевски, защото не му е давал пари", каза още Кънев.

За него атаката е типичен черен ПР, защото седмица преди изборите се вади стара случка, срещу кандидатът, който качва най-много проценти във Варна и е сигурен участник на балотажа. Реакцията на премиера във "Фейсбук", Кънев пък обяви като опит да се замаже гафа на Цветанов, който коментирайки надълго и нашироко случая на своя пресконференция, се е включил в черния ПР.

"Политик, авторитетен, тежък, не може да приглася на черен ПР. Той се простреля в крака, това ще рефлектира на кандидата на ГЕРБ за Варна Портних, който не се появява и се надява Борисов и Цветанов да му спечелят изборите", каза още съпредседателят на реформаторите.

Той допълни, че статуса на Борисов е писан напрегнато и набързо от негов сътрудник, като дори не е имало време да се предаде типичният за премиера изказ. "Видях статуса още сножи. Направиха ми впечатление кавичките. Борисов не ползва в кавички, никога. Речта му тече без кавички", обясни Кънев.

В отговор на въпрос той каза, че е против контрабандата, пуши цзигари с алкохол, но не би използдвал държавни пари, за кампания срещу нея, визирайка съвместните билбордове и рекламни клипове на "Булгартабак" и Министерството на финансите.

 

Кери: САЩ са готови да се договорят с Русия за безопасността на полетите над Сирия

http://www.cross.bg/siriya-keri-poletite-1484188.html

/КРОСС/ Държавният секретар Джон Кери изрази готовност САЩ да се договорят с РФ за сигурността на полетите над Сирия, за да не бъде провокирана международна криза, предаде РИА Новости. „Готови сме да се договорим, за да не бъдат нашите самолети в опасност в небето над Сирия. За да не бъдат пилотите ни в опасност. И за да не провокираме международна криза“, каза Кери пред студенти и професори в Харвард. Кери също така отбелязва, че вярва във възможността за конструктивен диалог с руската страна по този въпрос. По-рано пресслужбата на руското Министерство на отбраната съобщи, че ведомството е подготвило предложения по текста за възможна договореност със САЩ относно безопасността на полетите по време на операцията в Сирия и вече я е предало на американската страна. В съобщението се казва, че руските експерти са готови да проведат поредната видеоконференция на 14 октомври, сряда.

50 бежанци задържани край Враца

http://pik.bg/50-бежанци-задържани-край-враца-news416671.html

50 бежанци задържани край Враца

Група от 50 бежанци бяха арестувани край Враца тази нощ, предаде Нова ТВ.

Чужденците са били задържани от полицията и сред нелегалните имигранти има и малко дете, поясни представител на полицията в града.

Хората е трудно да могат идентифицирани, защото не притежават документи за самоличност. Служителите на реда оказват помощ на задържаните.

Григор Димитров: Нямам лоши чувства към Мария Шарапова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045195

"Нямам лоши чувства към Мария Шарапова. Всеки си поема по неговия път. Всеки се нуждае от нещо свежо. Това беше времето и мястото за нас да се разделим". Това заяви пред Нова тв Григор Димитров по повод раздялата си с руската тенисистка.
На въпроса колко тежко изживява подобни ситуации, той заяви, че загубата на корта боли много повече от
"Нямам лоши чувства към Мария Шарапова. Всеки си поема по неговия път. Всеки се нуждае от нещо свежо. Това беше времето и мястото за нас да се разделим". Това заяви пред Нова тв Григор Димитров по повод раздялата си с руската тенисистка. На въпроса колко тежко изживява подобни ситуации, той заяви, че загубата на корта боли много повече от

Миков: Само БСП се противопоставя на дясната политика, заробваща хората

http://www.cross.bg/veliko-turnovo-politika-1484187.html

/КРОСС/ „На тези избори ние излизаме да търсим ново доверие за една политика, обърната към хората, защото именно те са най-важни". Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков във Велико Търново. Той подчерта, че държавата прехвърля все повече ангажименти и социални, здравни, образователни тежести върху общините. Миков припомни, че това се случва в среда, в която средствата за образование и здравеопазване са така разпределени, че все повече задълбочават социалното разслоение. „Това, както и политиката, провеждана от управляващите партии през последната една година, са причина гражданите да изберат кандидатите на левицата. Само БСП се противопоставя на дясната политика, заробваща хората", категоричен бе лидерът на левицата. По думите му разделянето на местната власт от националната политика е абсурдно. Според него партиите в управляващото мнозинство ще се опитват да провеждат същата политика и на местно ниво. „Участието на гражданите на тези избори ще е заявка и за отношението им към тази политика", заяви председателят на БСП.Миков подчерта, че когато БСП е в управлението на страната, има много приятели и сподвижници. По думите му обаче тези, които застават с името, лицето и авторитета си като кандидати на левицата, когато партията е в опозиция, са истинските социалисти и заслужават уважение. „Валентин Ламбев е изграден политик, който последователно следва лявата политика на БСП

Кънев: Цветанов приглася на медиите на Пеевски

http://frognews.bg/news_99790/Kanev-TSvetanov-priglasia-na-mediite-na-Peevski/

Не е тема преди местните избори, така отговори лидерът на ДСБ Радан Кънев на въпроса дали ще се кандидатира за президент. Но уточни: Веднага след това ще имам отговор на този въпрос.

Кънев: Може да съм аз кандидат за президент, може друг човек

http://frognews.bg/news_99790/Kanev-Moje-da-sam-az-kandidat-za-prezident-moje-drug-chovek/

Не е тема преди местните избори, така отговори лидерът на ДСБ Радан Кънев на въпроса дали ще се кандидатира за президент. Но уточни: Веднага след това ще имам отговор на този въпрос.

Дилма Русеф обвини опозицията в опит за държавен преврат

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/14/2628194_dilma_rusef_obvini_opoziciiata_v_opit_za_durjaven/?ref=rss


Президентът на Бразилия Дилма Русеф обвини опозицията, победена на изборите преди година, че иска да дойде на власт чрез държавен преврат, предаде БТА.

Опозицията се опитва непрестанно да съкрати пътя си до властта, да направи скок и да дойде на власт чрез държавен преврат, каза Русеф в реч по време на синдикален митинг в Сао Пауло.

Президентът припомни, че 54 милиона души са подкрепили нейната партия преди година и каза, че опозицията се опитва изкуствено да предизвика...

Руснаци правят подводна църква в Черно море

http://www.cross.bg/metra-hrama-cherno-1484180.html

/КРОСС/ Подводна църква ще бъде издигната в Черно море на около 200 метра от брега на Кримския полуостров и на 20 метра дълбочина, пише “Новинар”. Група руски водолази вече са поставили голям кръст, с което маркираха началото на строителните работи. Предвижда се в храма да има икони, направени от неръждаема стомана или камък. Изграждането на храма е частично спонсорирано от руската рокерска банда „Нощните вълци“, както и от московската патриаршия. Създателите се надяват, че новата подводна атракция ще доведе повече туристи на полуострова.

Над 60 бежанци са заловени във Враца

http://vraza.actualno.com/Nad-60-bejanci-sa-zaloveni-vyv-Vraca-news_501320.html

Бежанци са заловени тази нощ край Враца. Чуждите граждани са били заловени при съвместна операция на МВР и ДАНС. Това заяви за „Фокус“ говорителят на полицията във Враца Красимир Василев. „Общият брой на заловените е 64. По-голямата част от тях не са имали лични документи, затова е трудно да се каже от каква националност са. Между тях е имало и няколко деца. Веднага са изпратени в центъра за спешна медицинска помощ, за да се установи тяхното здравословно състояние. Оказана им

Борисов разговаря с Ердоган

http://politics.actualno.com/Borisov-razgovarja-s-Erdogan-news_501321.html

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор тази сутрин с турския президент Реджеп Ердоган, който в момента не е в Истанбул, съобщиха от правителствената информационна служба. „Дойдох, макар и за кратко, за да благодаря за помощта, която ни оказвате с бежанците и да подкрепим Турция след атентатите, да покажем нашето приятелско отношение“, отбеляза премиерът Борисов и изрази надежда след провеждането на изборите да се състои и официална среща между двамата. През

Кери: САЩ има готовност да се разбере с Русия за полетите над Сирия

http://asia.actualno.com/Keri-SASht-ima-gotovnost-da-se-razbere-s-Rusija-za-poletite-nad-Sirija-news_501323.html

Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази готовността на Вашингтон да се договори с Москва за безопасността на полетите над Сирия, за да не се провокира международна криза, информира "РИА Новосри". "Ние сме готови да се договорим нашите самолети да не бъдат застрашени в небето над Сирия. Пилотите ни да не са в опасност и да не провокираме международна криза“, каза Кери на среща с преподаватели и студенти от Харвардския университет. Държавният секретар отбеляза също, че вярва във възмож

Нови открития на Юпитер направи "Хъбъл"

http://cosmos.actualno.com/Novi-otkritija-na-Upiter-napravi-Hybyl-news_501258.html

С помощта на космическия телескоп "Хъбъл" учените получиха нови изображения на Юпитер, включително на тайнственото му Голямо червено петно, и съставиха нова карта на планетата гигант в Слънчевата система, съобщава НАСА. Подобни наблюдения на планетата са предназначени за изследване на движението на ветровете, облаците, бурите и химичния състав на атмосферата. Новите изображения на Юпитер позволили на учените да видят необичайна вълна северно от екватора на гиганта и уникални нишковидни образув

Равнис по опашките: рота от маймуни служи в китайската армия

http://interest.actualno.com/Ravnis-po-opashkite-rota-ot-majmuni-sluji-v-kitajskata-armija-news_501309.html

Според статистиката за последните 20 години в света ежедневно поне един самолет извършва принудително кацане поради сблъсък с птици. Специалистите си блъскат главите над проблема как да защитят летищата от тази заплаха. Някъде унищожават яйцата на птиците в околностите на летищата, другаде те се ловят ръчно или се прогонват с използването на специални звуци. В някои страни се дресират соколи и други хищници, за да плашат стада от малки птици. В летищата на САЩ например използват полярни сови.

Мъж е с опасност за живота след катастрофа между кола и каруца

http://sliven.actualno.com/Myj-e-s-opasnost-za-jivota-sled-katastrofa-mejdu-kola-i-karuca-news_501325.html

44-годишен мъж от сливенското село Тополчане е с опасност за живота, след катастрофа между лек автомобил и каруца, информираха от МВР – Сливен. Вчера вечерта около 21:57 часа е получено съобщение за възникнало пътно произшествие в района на 410 км на главен път І-6. Лек автомобил „Пежо”-307, управляван от 38-годишен водач от град Севлиево, се е ударил в каруца, която не е била оборудвана със светлоотразители. От произшествието е пострадал водачът на каруцата – 44-годиш

Съдят психолози, изготвили програма за мъчения за ЦРУ

http://america.actualno.com/Sydjat-psiholozi-izgotvili-programa-za-mychenija-za-CRU-news_501329.html

Американският съюз за граждански свободи даде под съд двама бивши психолози на ВВС на САЩ, които са изготвили програма за разпит на ЦРУ, използваща брутални техники за изтръгване на информация от заподозрени терористи, предаде Асошиейтед прес. Психолозите Джеймс Мичъл и Джон Джесен са обвинени, че са разработили програма, която залага на побой, лишаване от сън, гладуване, симулиране на давене и други методи, които са причинили физическо и психическо страдание на пленници на ЦРУ. Делото е внес

Девет са най-опасните пътни участъци в България

http://society.actualno.com/Devet-sa-naj-opasnite-pytni-uchastyci-v-Bylgarija--news_501327.html

Девет са най-опасните пътни участъци в България, където има концентрация на катастрофи с убити и ранени, показва справка на Пътна полиция. Данните са за последните 5 години и показват устойчивост на тенденцията, съобщава "24 часа". Три от 9-те опасни участъка са на скоростния път Русе - Маказа, който е 261 км, сочи анализът. Първият опасен участък е между Русе и Бяла. На разстояние от 50 км има 7 места с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Всички те се следят за скорост. Другата

Григор Димитров: Нямам лоши чувства към Мария Шарапова, всеки се нуждае от нещо свежо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045190


"Нямам лоши чувства към Мария Шарапова. Всеки си поема по неговия път. Всеки се нуждае от нещо свежо. Това беше времето и мястото за нас да се разделим". Това заяви пред Нова тв Григор Димитров по повод раздялата си с руската тенисистка. На въпроса колко тежко изживява подобни ситуации, той заяви, че загубата на корта боли много повече от

Бежанската криза ражда нова консервативна вълна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5044485

 Възникват нови идеологически миксове и довчерашни либерали говорят като консерватори, леви като десни, антикомунисти като путинисти
 Ако преди СССР искаше да обединява пролетариите от всички страни, днес Путин обединява консерваторите и националистите от всички страни.
Проф. Васил Проданов
Европейската агенция за граничен контрол Фронтекс търси
Възникват нови идеологически миксове и довчерашни либерали говорят като консерватори, леви като десни, антикомунисти като путинисти Ако преди СССР искаше да обединява пролетариите от всички страни, днес Путин обединява консерваторите и националистите от всички страни. Проф. Васил Проданов Европейската агенция за граничен контрол Фронтекс търси

Григор Димитров: Винаги играя за България. Търся вдъхновение, а не идоли

http://offnews.bg/news/n_1/n_572167.html

"Винаги играя за България. Купа "Дейвис" е съвсем друга тема. Не беше съвместимо с моята програма. Не го чувствам като задължение и изискване. Винаги подкрепям България и всичко, което правя е за нея." Това заяви тенисист номер 1 на България Григор Димитров в интервю за Нова телевизия. Димитров коментира и раздялата си с руската тенисистка Мария Шарапова. "Нямам лоши чувства към нея. Загубата на корта и контузиите болят повече", сподели Гришо и добави, че "всеки е поел по своя път и търси нещо ново и свежо". Димитров сподели още, че в момента е далеч от вълната "жени" и не търси идоли, а вдъхновение - от филми, книги и хора. "Не харесвам думата "звезда". Просто съм добър в тениса", каза родния тенисист. Димитров разказа и за най-тежката си загуба. Тя е срещу сърбина Новак Джокович на 1/2 финала на Уимбълдън миналата година. "Имах тогава реален шанс, но това е играта." Григор Димитров е в България и подготвя демонстративен мач между него и Гаел Монфис на 28 ноември в зала "Арена Армеец". Двубоят ще се проведе на 28 ноември, а преди това ще има и открит урок по тенис за деца, воден от самия Димитров.

Spiegel: Русия показа, че световната политика не се върти около Запада

http://www.cross.bg/zapada-evropa-politika-1484177.html

/КРОСС/ Дойде краят на световния ред, в който водеща роля играеха страните от Запада, пише германското списание Der Spiegel, предаде “Руски дневник”. “Ситуацията в Украйна и Сирия ознаменува началото на една нова епоха. Ерата на доминация на Запада приключи – САЩ вече не диктуват и не гарантират световния ред. (Руският президент) Владимир Путин пое ролята на разрушител на този ред, докато Китай се притаява зад кулисите“, коментира германски журналист в материала, цитиран от РИА „Новости”. Опитите Русия да бъде изолирана, независимо от разногласията във външната политика, се провалиха и сега това става все по-очевидно. „Русия не се оказа в международна изолация, макар и западните политиците да повтаряха това като мантра месеци наред. Създава се усещането, че говорейки по този начин, европейците са в XIX, а не в XXI век. Световната политика вече отдавна не се върти около Европа и дори и САЩ под ръководството на Обама загубиха ролята си на световен господар“, смята авторът на статията. Според журналиста предишните структури за гарантиране на световната сигурност са остарели и трябва да бъдат променени. Европа се нуждае от нови договори в сферата на сигурността, подобни на Хелзинкския заключителен акт, твърди той. Заключителният акт на Съвещанието по сигурност и сътрудничество в Европа, известен също като Хелзинкски заключителен акт, е подписан на 1 август 1975 г

Всеки трети германец иска оставката на Меркел

http://www.cross.bg/merkel-ostavkata-kantzlerkata-1484186.html

/КРОСС/Един от трима германци иска оставката на канцлерката Ангела Меркел, показват резултатите от проведена анкета на списание „Фокус", съобщава БГНЕС. Повече от половината - 52% от анкетираните - са против оставката на Меркел, 15% не са отговорили на въпроса. Най-много желаещи Меркел да се оттегли има сред симпатизантите на новата дясна партия „Алтернатива за Германия" - 86%, следвани от либералите от Партията на свободните демократи - 39% и левите - 38 на сто. Най-малко противници канцлерката има сред поддръжниците на управляващата дясна коалиция ХДС/ХСС. При коалиционните партньори от ГСДП те са 30%, а при „Зелените" - 20%.

Зверска катастрофа край Варна! Шофьорка излетя в канал

http://pik.bg/зверска-катастрофа-край-варна-шофьорка-излетя-в-канал-news416669.html

Зверска катастрофа край Варна! Шофьорка излетя в канал

Млада жена е оцеляла по чудо, след като не е успяла да вземе завоя след село Константиново. За тежкия инцидент на пътя Варна-Белослав съобщи Petel.bg.

Шофьорката е изгубила контрол над автомобила, излязла от плътното платно в излетяла в близо 5-метровия канал, минаващ покрай пътя.

Случайни минувачи са спрели и са помогнали на жената да бъде извадена от колата. Малко по-късно е пристигнал и екип на Бърза помощ, който отвела пострадалата.

Колата е смазана до неузнаваемост.

Миков: Битката за Велико Търново предстои. Валентин Ламбев заслужава доверието на хората 

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045182

„На тези избори ние излизаме да търсим ново доверие за една политика, обърната към хората, защото именно те са най-важни“. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков във Велико Търново. Той подчерта, че държавата прехвърля все повече ангажименти и социални, здравни, образователни тежести върху общините.
„На тези избори ние излизаме да търсим ново доверие за една политика, обърната към хората, защото именно те са най-важни“. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков във Велико Търново. Той подчерта, че държавата прехвърля все повече ангажименти и социални, здравни, образователни тежести върху общините.

Затварят "Тракия" заради електропроводи

http://www.bnews.bg/article-142552

Обходният маршрут в посока София е през пътен възел „Равно поле“ на магистрала „Тракия“ до село Лозен и околовръстното на София.

Миков: Битката за Велико Търново предстои. Валентин Ламбев заслужава доверието на хората 

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045174

„На тези избори ние излизаме да търсим ново доверие за една политика, обърната към хората, защото именно те са най-важни“. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков във Велико Търново. Той подчерта, че държавата прехвърля все повече ангажименти и социални, здравни, образователни тежести върху общините.
„На тези избори ние излизаме да търсим ново доверие за една политика, обърната към хората, защото именно те са най-важни“. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков във Велико Търново. Той подчерта, че държавата прехвърля все повече ангажименти и социални, здравни, образователни тежести върху общините.

Григор Димитров за живота, спорта, Мария и България

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/grigor-dimitrov-za-zhivota-sporta-mariia-i-bylgariia-6043764

Един от най-известните български спортисти гостува в предаването „Здравей, България“ по Нова ТВ

Григор Димитров за живота, спорта и България

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/grigor-dimitrov-za-zhivota-sporta-i-bylgariia-6043764

Един от най-известните български спортисти гостува в предаването „Здравей, България“ по Нова ТВ

Два микробуса с бежанци са били заловени край Враца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/14/2628193_dva_mikrobusa_s_bejanci_sa_bili_zaloveni_krai_vraca/?ref=rss


Два микробуса с бежанци са били спрени тази нощ в район на Враца, предаде Нова телевизия.

Това е първата сериозна ситуация в региона от началото на бежанската криза в България.
Общо 50 души са били намерени в един пътнически и един товарен микробус. Бежанците са били спрени около полунощ на международен път Е-79 на изхода от Враца към Монтана при съвместна акция на ДАНС и МВР- Враца.

"На наша територия бяха задържани 2 буса с бежанци, като точната бройка, самоличност...

Григор Димитров за живота, спорта и приятелите

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/grigor-dimitrov-za-zhivota-sporta-i-priiatelite-6043764

Един от най-известните български спортисти гостува в предаването „Здравей, България“ по Нова ТВ

Отбелязваме празника на Света Петка

http://www.moreto.net/novini.php?n=303784

Днес е денят на Света Петка. Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през XI век. Води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация.

Цецка Цачева и генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд обсъдиха предстоящото председателство на страната ни на Комитета на министрите на Съвета на Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258895_%D0%A6%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0+%D0%A6%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%A

 Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. На разговора беше обсъдено предстоящото председателство на страната ни на Комитета на министрите на Съвета на Европа /ноември 2015 г. – май 2016 г./

 
Времето, в което живеем, ни поставя пред нови предизвикателства, свързани с кризата в Украйна, миграционния поток, който залива Европа, заплахата от радикализация, водеща до терористични действия, и всичко това ще бъде на вниманието на нашето председателство, посочи председателят на Народното събрание. Цецка Цачева препотвърди позицията на нашата страна за водещата роля на Съвета на Европа в процеса на утвърждаване на общоевропейското демократично пространство, основаващо се на принципите на демокрацията, на политическия плурализъм, на върховенството на закона, на защита на правата и свободите на гражданите. Тя посочи, че председателството ще работи и за засилване на взаимодействието с другите международни организации - ООН, ОССЕ, ЕС.
 
Председателят на парламента отбеляза, че изведените приоритети във втория доклад на Генералния секретар, посветен на „Състоянието на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона”, са изключително актуални за нашата страна. Споделям Вашата теза, че сигурността на всяка държава зависи от сигурността на нейните съседи, допълни Цецка Цачева и отбеляза, че тези теми ще бъдат обсъждани и по време на българското председателство.
 
Председателят на парламента информира, че за Народното събрание основен приоритет и законодателна цел за есенната сесия е продължаване на реформата в съдебната власт. Цецка Цачева посочи, че Народното събрание одобри на първо четене измененията в Конституцията за разделяне на съдийската и прокурорската колегия. Амбицията ни е до края на сесията промените да бъдат окончателно гласувани, допълни тя.
 
Целта на промените в Конституцията по думите й е да се засили независимостта и обективността на съда и да се подобри процесът на професионалното израстване на съдиите, прокурорите и разследващите магистрати.
 
Цецка Цачева изрази задоволство от съвместната работа с Венецианската комисия като институция на Съвета на Европа.
 
Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд отбеляза, че целта на посещението е да бъдат обсъдени приоритетите и инициативите на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Той изрази задоволство от добрата подготовка на предстоящото председателство. Приоритети на председателството ще бъдат защита правата на детето и разширяване на достъпа до култура на младите хора, защита на медиите от външно влияние и защита на уязвимите групи.
 
Сред темите на разговора днес бяха и имунитетът на народните представители и магистратите, свободата на словото и бежанската вълна в Европа. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева  отбеляза, ча нашата страна полага максимални усилия в изпълнение на международните си ангажименти – от една страна, да гарантира подслон на бежанците, а от друга – да не допуска радикални елементи на територията на България. Не е по силите на която и да е европейска държава да се справи сама с този проблем, сега е моментът да бъде проявена европейска солидарност и да се търси общо решение, подчерта тя. Цецка Цачева посочи, че страната ни има добра комуникация и взаимодействие с Турция. Ситуацията е под контрол, процесът е управляем, но това е за сметка на усилия и ресурси и от страна на нашата държава, отбеляза председателят на парламента.
 
В разговора участва и ръководителят на делегацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Джема Грозданова.

Фирма „Сами - М“ подкпрепи Вяра Церовска за кмет на Перник: Залагаме на промяната на Перник и вярваме че доктор Церовска може да донесе тази промяна

http://www.zapernik.com/politika/firma-sami-m-podkprepi-vyara-cerovska-za-kmet-na_40206/

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и кандидатът за кметна Перник Вяра Церовска разговаряха с работещите във фирма „Сами - М“

 

Среща с представители на фирма „Сами - М“ проведоха днес зам.-председателят на ПП ГЕРБ Красимир Велчев, кандидатът за кмет на Перник д-р Вяра Церовска и кандидатите за общински съветници.

„Остават 10...

Продължава

Четирима пострадаха в катастрофа на булевард "Владислав" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303782

Четирима души са пострадали при катастрофа на бул. „Владислав Варненчик“ късно снощи, съобщиха за Дарик от Пътна полиция. Водачът на лек автомобил е загубил управление, излязъл е от пътното платно и е катастрофирал на тротоара, в близост до магазин.

Глупости правят умните хора, за останалите е ежедневие

http://www.cross.bg/ostanalite-glyposti-ezhednevie-1484172.html

/КРОСС/ Глупости правят умните хора, за останалите е ежедневие. Оскар Уайлд (1854 - 1900)

Пластмасова тръба се е запалила до пясъчната кариерата на езерото Вая в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045160

Пластмасова тръба се е запалила до пясъчната кариерата на езерото Вая в Бургас. Това съобщи за Фокус дежурният в общината. Инцидентът се е случил през нощта.
Огънят е бил навременно потушен от пристигналите на място пожарникари. При пожара няма пострадали. Спокойно е преминала нощта в Бургас. Няма данни за други инциденти или пожари,
Пластмасова тръба се е запалила до пясъчната кариерата на езерото Вая в Бургас. Това съобщи за Фокус дежурният в общината. Инцидентът се е случил през нощта. Огънят е бил навременно потушен от пристигналите на място пожарникари. При пожара няма пострадали. Спокойно е преминала нощта в Бургас. Няма данни за други инциденти или пожари,

Пластмасова тръба се е запалила до пясъчната кариерата на езерото Вая в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045172

Пластмасова тръба се е запалила до пясъчната кариерата на езерото Вая в Бургас. Това съобщи за Фокус дежурният в общината. Инцидентът се е случил през нощта.
Огънят е бил навременно потушен от пристигналите на място пожарникари. При пожара няма пострадали. Спокойно е преминала нощта в Бургас. Няма данни за други инциденти или пожари,
Пластмасова тръба се е запалила до пясъчната кариерата на езерото Вая в Бургас. Това съобщи за Фокус дежурният в общината. Инцидентът се е случил през нощта. Огънят е бил навременно потушен от пристигналите на място пожарникари. При пожара няма пострадали. Спокойно е преминала нощта в Бургас. Няма данни за други инциденти или пожари,

Протест в Пловдив заради намалената присъда за блъсната ученичка

http://offnews.bg/news/n_1/n_572163.html

За тази вечер в Пловдив е насрочен протест в подкрепа на 17-годишната ученичка Катерина Матеева, която беше блъсната миналата година на автобусна спирка в центъра на града и срещу намалените присъди на двамата участници в инцидента - гръцкият студент Христос Боскос и Васил Калев, съобщи БНР. Миналата седмица Окръжният съд отмени условните наказания за двамата и ги замени с глоба от 5000 лева за Боскос и 2 500 лева за Калев. Магистратите мотивираха решението си с това, че първоинстанционният съд наложил по-тежки наказания, от тези които позволява законът. В понеделник, когато протестът не се състоя, тъй като организаторите не получиха разрешение от общинската администрация , пред Съдебната палата все пак се събраха няколко граждани , за да изразят възмущението си от редуцираните присъди. Родителите на 17- годишната Катерина заявиха, че след злополучния удар тя е претърпяла 5 операции, предстоят й още и не знаят дали изобщо ще се възстанови. Те определиха случилото се като „крещяща несправедливост" и подчертаха , че се готвят да заведат гражданско дело, обмислят също да се обърнат към Европейския съд по правата на човека. Обявиха се и за промяна на законодателството, така че виновниците за тежки катастрофи по пътищата да получават адекватни присъди. Протестът, който се организира в социалните мрежи, е насрочен за 17.30 часа, отново пред Съдебната палата.

Bulgaria Mulls Changing Requirements for New Foreign Business Registrations

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258866_Bulgaria+Mulls+Changing+Requirements+for+New+Foreign+Business+Registrations

The Bulgarian Foreign Ministry has put forward amendments to the law which sets out requirements for foreign nationals who wish to start a business in the country.

Changes will include conditions under which long-term business visas will be issued to foreign nationals.

To be еligible for a long-term visa, anyone willing to carry out commercial activities will have to open up at least 10 jobs and have paid at least BGN 250 000 (EUR 127 000) to the state in a year, under to the proposed amendments to the Foreign Nationals Act in the Republic of Bulgaria, daily Trud reports.

Bulgaria's Foreign Ministry believes it will curb transit entry of people affiliated to terrorist groups.

The Council of Ministers is to vote on the proposed amendments at the end of October, and they will be submitted to Parliament upon approval.

Всики трети у нас сядал зад волана пил

http://www.bnews.bg/article-142551

От началото на годината при над 5600 тежки катастрофи са загинали 545 души, а ранените са над 7000.

50 бежанци задържани край Враца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045161

Група от 50 бежанци бяха арестувани край Враца тази нощ, предаде Нова ТВ.
Чужденците са били задържани от полицията и сред нелегалните имигранти има и малко дете, поясни представител на полицията в града.
Хората е трудно да могат идентифицирани, защото не притежават документи за самоличност. Служителите на реда оказват помощ на задържаните.
Група от 50 бежанци бяха арестувани край Враца тази нощ, предаде Нова ТВ. Чужденците са били задържани от полицията и сред нелегалните имигранти има и малко дете, поясни представител на полицията в града. Хората е трудно да могат идентифицирани, защото не притежават документи за самоличност. Служителите на реда оказват помощ на задържаните.

50 бежанци задържани край Враца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045168

Група от 50 бежанци бяха арестувани край Враца тази нощ, предаде Нова ТВ.
Чужденците са били задържани от полицията и сред нелегалните имигранти има и малко дете, поясни представител на полицията в града.
Хората е трудно да могат идентифицирани, защото не притежават документи за самоличност. Служителите на реда оказват помощ на задържаните.
Група от 50 бежанци бяха арестувани край Враца тази нощ, предаде Нова ТВ. Чужденците са били задържани от полицията и сред нелегалните имигранти има и малко дете, поясни представител на полицията в града. Хората е трудно да могат идентифицирани, защото не притежават документи за самоличност. Служителите на реда оказват помощ на задържаните.

Modernization of gas pipeline to cost EUR 104 mln.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258865_Modernization+of+gas+pipeline+to+cost+EUR+104+mln.

20 – 30 bln. m3 of natural gas can cross Bulgaria. However, the gas connectors with Greece, Turkey and Macedonia should be completed first and the Chiren depository should be expanded. That was what PM Boyko Borissov said at the unveiling of the reconstructed Ihtiman compressor station. Borissov stated that the project was a part of the governmental intentions for the building up of a modern gas grid and was important for the creation of a gas hub in this country. Thus cheaper gas will be provided for the Bulgarian consumers, as the increased volume will allow the injecting of cheap gas in the summer that can be used though wintertime. The premier announced that the modernization of the gas network will cost a total of EUR 104 mln.

58% of Bulgarians intend to vote at local elections

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258864_58%25+of+Bulgarians+intend+to+vote+at+local+elections

A survey of the Alfa Research agency on the public and political atmosphere in Bulgaria before the local elections and the national e-voting referendum shows that 58% of the Bulgarians intend to vote. Traditionally the highest level of mobilization is among elderly people, in small settlements and more particularly among fans of the Movement for Rights and Freedoms (90%).

Путин: МВФ биха могли да дадат на Украйна още 3 млрд. долара, за да плати дълга си към Русия

http://www.cross.bg/ykraiina-pravilata-pytin-1484182.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин е поръчал на финансовия министър Антон Силуанов да обсъди с Международния валутен фонд (МВФ) предоставянето на 3 милиарда долара допълнителна помощ на Украйна, за да може страната да погаси през декември покупката на руските евробондове, предава РИА Новости. „Защо МВФ не иска да добави, да допуснем, тези 3 милиарда за Украйна, с които тя би могла да плати? Защо сменят своите правила за конкретна страна, като нарушават по този начин самата система и правилата на функциониране на МВФ? Поговорете с колегите. На мен ми се струва по-лесно да се тръгне по този път – да се дадат на Украйна 3 милиарда, за да може да се разплати, и всички ще бъдат доволни и ще работят в спокоен режим“, каза Путин. По думите му, промените на правилата на Фонда в полза на една от страните могат да предизвикат искания за промяна на правилата и за другите. „И до какво ще доведе това? Трябва в спокоен режим, работен, всички тези въпроси да бъдат обсъдени още веднъж, да се потърси решение, за да не прехвърлят отново върху нас всички проблеми“, добави руският президент. Силуанов нееднократно е заявявал, че Русия като официален кредитор, не възнамерява да се съгласи с преструктуриране на дълга, който по съгласуване с МВФ Украйна изпълнява по задължение към частните кредитори. По думите на руския министър, неизплащането от страна на Киев на дълга от 3 млрд

Small firms to gain easier access to land

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258863_Small+firms+to+gain+easier+access+to+land

With the aim to provide access to the means provided by OP Innovations and Competitiveness to a larger number of small and medium enterprises, the EC decided these means to be no longer provided in the form of direct and gratuitous help, but in the form of guarantees for risk. In this way EUR 100 million from the means already allotted to Bulgaria, will now be re-directed to a new financial instrument. They will be used for banking guarantees, thanks to which the businessmen involved in the matter will be able to receive between 400 and 600 million euro as new loans from the banks with a lower loan interest. This programme is part of the efforts of the European Commission to encourage EU member states to use more financial instruments to a greater effect from the European funding envisaged for small and medium companies, as they are the ones that create over 70% of jobs in this country.

12 програми за над 1,2 млрд. евро ще се реализират по програми за трансгранично сътрудничество

http://www.moreto.net/novini.php?n=303706

12 програми за над 1,2 млрд. евро ще се реализират по програми за трансгранично сътрудничество през новия програмен период. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на конференция на тема „Европейско териториално сътрудничество в България – постиженията водят до нови перспективи”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Честит рожден ден на Юри Димитров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5044740

Днес рожден ден има Юри Димитров. Той е нашият опитен дизайнер с 60 000 оформени страници и пътешественик с 600 000 изминати километра по света.
Желаем му здраве, щастие и пълен напред. 
Честито!                                                                                                        
                  




                         
Днес рожден ден има Юри Димитров. Той е нашият опитен дизайнер с 60 000 оформени страници и пътешественик с 600 000 изминати километра по света. Желаем му здраве, щастие и пълен напред. Честито!                                                                                                                                                     

Туск е обещал отстъпки на Турция, ако намали бежанците към ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/14/2628190_tusk_e_obeshtal_otstupki_na_turciia_ako_namali/?ref=rss


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е обещал на Турция, че ще спечели отстъпки от ЕС, като например облекчаване на визовия режим, ако успешно намали потока от бежанци към Европа, предаде "Ройтерс".

Предупреждението е било отправено вчера от Туск. В писмо до европейските лидери, в което се уточнява дневния ред за европейската среща на върха в Брюксел в четвъртък, Туск припомня започналите този месец преговори за мигрантската криза с Турция, която според европейски...

Rumyana Bachvarova: illegal border crossing is less

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258862_Rumyana+Bachvarova%3A+illegal+border+crossing+is+less

The number of people trying to enter Bulgaria illegally has gone down, said Bulgarian Deputy Premier and Minister of the Interior Mrs. Rumyana Bachvarova in an interview for the bTV channel. She pointed out that only a week ago a large operation has been carried out against persons involved in human trafficking. Minister Bachvarova added that among those people acting on the territory of Bulgaria there are many foreign nationals, as well as servicemen from the Border Police sevice. In her words the number of immigrants registered in Turkey is little under two million. The probability for them to head to Bulgaria is rather low, Bachvarova further commented, adding that the inflow of migrants could be expected next summer.

Пръстовите отпечатъци ще са вход за цялата здравна система

http://petel.bg/Prastovite-otpechatatsi-shhe-sa-vhod-za-tsyalata-zdravna-sistema__130386

Дни след като здравното министерство изненада всички с идеята в болница и аптека да се влиза с пръстов отпечатък, вчера от министерството...

Заради атентатите в Анкара: Уволниха трима полицейски шефове

http://petel.bg/Zaradi-atentatite-v-Ankara--Uvolniha-trima-politseyski-shefove-__130387

Трима високопоставени полицейски ръководители са били уволнени заради двойния атентат в края на миналата седмица в Анкара, при който...

България завърши евроквалификациите с победа над Азербайджан

http://www.mediapool.bg/bulgaria-zavarshi-evrokvalifikatsiite-s-pobeda-nad-azerbaidzhan-news240424.html

Българските футболни национали успяха да победят гостите от Азербайджан с 2:0 пред по-малко от 1000 зрители на Националния стадион “Васил Левски“. С това отборът постигна първа победа на свой терен в европейска квалификация от близо осем години. Последният успех бе с 1:0 над Румъния през ноември 2007 година. Сега България завърши на четвърто място в своята квалификационна група с 11 точки. Мачът срещу Азербайджан започна с натиск на българите. Първият удар бе на Ивелин Попов в 3-ата минута, но той не успя да уцели вратата. В 20-ата минута обаче Михаил Александров откри резултата. Голът за България падна след центриране от ъглов удар. Това бе първи гол за Александров в националния отбор. Втората част започна със силен удар на азерския пападател Назаров, който Митрев изби. Последва обаче чудесен пробив на Живко Миланов отдясно, продължен с много точно центриране към Рангелов, който с глава направи резултата 2:0. До края на мача България изпусна още няколко добри положения за гол. Въпреки победата националите ще гледат пети пореден голям футболен форум по телевизията. Следващите квалификации за световно първенство се очертават като още по-проблемни за слабите български футболисти. Там ще играем с Франция, Холандия, Швеция, Беларус и Люксембург.

Део, Лео и Играта пуснаха песен с Лексъс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5044818

Део, Лео и Играта са готови с новото си парче, което се казва “Имам си мечта”. Този път към тях се присъединява арендби изпълнителят Майкъл Флеминг-Лексъс. Вече е готово и видеото към парчето, за което Део, Лео и Играта направиха кастинг, за да намерят няколко красиви момичета. Режисьор на видеото е Радостин Събев-Шошо.
Део, Лео и Играта са готови с новото си парче, което се казва “Имам си мечта”. Този път към тях се присъединява арендби изпълнителят Майкъл Флеминг-Лексъс. Вече е готово и видеото към парчето, за което Део, Лео и Играта направиха кастинг, за да намерят няколко красиви момичета. Режисьор на видеото е Радостин Събев-Шошо.

Bulgarians to enter hospital with fingerprint

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258861_Bulgarians+to+enter+hospital+with+fingerprint

The supervisory board of the Health Fund supported the idea of Healthcare Minister Petar Moskov (which many called “exotic”), for accepting for treatment in hospital patients after taking their finger prints for identification. The idea is to avoid the abuse of money from the Health Fund. Currently, the admission in hospital happens through a check-in system using ID cards. The installment of the software system has so far cost EUR 25 thousand. The new finger print system is expected to start functioning in 2016.

Джони Деп не иска "Оскар"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045145

Американският актьор Джони Деп заяви, че не желае да получи
Американският актьор Джони Деп заяви, че не желае да получи "Оскар". На пресконференция, посветена на показването на криминалната драма Black mass на Лондонския кинофестивал той каза, че не обича да излиза пред публика и да държи речи, съобщи "Би Би Си". "Идеята на "Оскара" е, че се конкурираш с някого, а пък аз не се конкурирам с никого.

Радан Кънев: Обмислям сериозно идеята да се кандидатирам за президент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258894_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD+%D0%9A%D1%8A%D0%BD%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9E%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC+%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%BE+%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0

 Лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев обмисля сериозно възможността да се кандидатира за президент на изборите за държавен глава догодина. Това заяви той в интервю за "Капитал", което ще бъде публикувано онлайн в петък и в броя в събота.

На въпрос дали решението да се кандидатира за президент вече е взето Кънев заяви, че "преди втория тур на местните избори не може да отговори категорично на този въпрос." И уточни, че решението му не зависи от местните избори, но "не е редно да го прави преди да е завършила тази кампания, защото усилията му са концентрирани в това да подкрепи силните кандидати на РБ за местните избори". "След като завърши тази кампания, започва следващата и това не е нещо от учебниците по политология, а реален факт", заяви Кънев.

Лидерът на ДСБ уточни, че тази идея още не е обсъждана нито в средите на РБ, нито с коалиционните партньори от ГЕРБ. Преди десетина дни Кънев лансира пред "Нова телевизия" идеята си ГЕРБ и РБ да определят обща кандидатура за президент чрез предварителни избори. "Първия път когато лансирах тази идея нямаше никаква реакция от ГЕРБ", каза той.

"В политиката винаги става дума за лични решения. Те оттам нататък могат да бъдат подкрепени или не, да срещнат разбиране от политически партии или не, но винаги в началото на един важен политически процес, а аз смятам че президентските избори догодина ще предопределят в каква посока ще се движи българската политика за дълъг период от време, винаги стоят индивидуалните решения", каза той. И добави: "Аз имам стил в политиката, който е породен от убежденията ми как се прави политика. Когато се кандидатирах за председател на ДСБ предложих кандидатурата си сам. Преди това съм разговарял с много хора и съм проверявал техните реакции и тяхната подкрепа, но смятам че отговорност се носи лично. Така че в момента говорим за лично решение", заяви Кънев.

Като един от мотивите си за кандидатирането за президентския пост лидерът на ДСБ посочи "очевидната нестабилност в момента в българската политика" . Това според него се изразява в недостатъчна стабилност на външнополитическия курс, в недостатъчна скорост и обхват на реформите, но преди всичко в недостатъчните успехи в освобождаването на икономиката. "Разгръщането на конкуренцията и на всичко това, което би могло да направи българите по-богати и да даде повече работни места", каза Кънев. "Ясно е също така, че за мен над всичко друго са усилията в правосъдието, скоростта, с която се движи този процес и обхватът на реформата", заяви още той.

Според него тази колебливост в политическия курс на държавата може да бъде преодоляна по два начина. Единият начин са предсрочни избори. А другият е през съществуващия политически календар - през дебатите покрай местните избори тази година и президентските избори догодина. "Ако реформата в правосъдието в България се случва и външнополитическият курс, макар и трудно, се поддържа, да се говори за предсрочни избори е изключително безотговорно. Това би отнело единственото предимство, което в момента България има, и то е значително пред всички съседни държави. Ако искаме да променяме държавата смело без да предизвикваме спирала на политическа криза, това минава през изборите, които политическият календар предвижда и преди всичко през президентските избори следващата година", смята той.

На въпрос, че и сега РБ нямат никакви критики към президента Росен Плевнелиев, Кънев отговори: "Не бих се впуснал в критика към сегашния президент. Аз не случайно призовах и продължавам да призовавам за това в дясното политическо пространство да се проведат предварителни президентски избори. Смятам, че дебата в рамките на предварителните избори за президент би бил най-ценното", каза Кънев. "Управлението в момента е дясно, но не достатъчно, прозападно, но не достатъчно, про-натовско, но не достатъчно. Такова е и мнозинството в българския парламент. За да можем да отместим курса на управлението вдясно към много по-смели реформи и различни зависимости, които днес са повече от видими, е необходим политически импулс. Смятам че един цикъл от местни избори тази година, предварителни в десницата и президентски избори, в които един десен кандидат да спечели категорично без подкрепата на ДПС, са три достатъчни фактора, за да може сегашният парламент, без политическа криза, да отмести българската политика силно в правилната посока", смята лидерът на ДСБ. И добави: "Ако аз взема такова решение след местните избори бих се явил [на предварителни избори] и срещу сегашния президент, и срещу сегашния премиер и срещу сегашния кандидат за кмет на София, защото всички те са възможни кандидатури. Така че всеки е добре дошъл първо да изложи идеите си и второ да сподели дали на президентските избори през есента на 2016 г. ще разчита на ДПС. Защото това е големият въпрос, който в момента тегне над българския десен избирател. В България десни избиратели има предостатъчно, за да спечелим изборите на първи тур. За това са необходими две неща – консолидация на десния вот и ясно разграничаване от ДПС. Но докато "Лафките" никнат на общинска земя там, където десницата твърди, че управлява, не се учудвам че десните избиратели трудно излизат да гласуват".

"Нека да изчистим този въпрос пред десните избиратели на предварителни избори. Но нека да се включат и ВМРО, и други партии, които считат себе си за десни. Аз мисля, че не трябва да ограничаваме кръга на кандидатите, както и кръга на избирателите", заяви Радан Кънев.

Във Франция шофьорите на Uber въстанаха срещу гиганта

http://europe.actualno.com/Vyv-Francija-shofiorite-na-Uber-vystanaha-sreshtu-giganta-news_501313.html

Шофьорите на Uber страдат от липсата на професионална организация, която да представи исканията им пред американския гигант. Новият синдикат, който се появи изненадващо тази седмица, не разрешава проблема на шофьорите, коментира френското издание L’Express. За някои от хората, които превозват клиенти на Uber, скорошното 20-процентно понижение на тарифите бе последната капка. Рентабилността на курсовете, която няколко месеца бе подронена от услугата Юберпоп и от предишното понижение на цен

Уволняват треньора на "Лудогорец" при загуба от "Левски"?

http://bgfootball.actualno.com/Uvolnjavat-treniora-na-Ludogorec-pri-zaguba-ot-Levski-news_501317.html

Треньорът на "Лудогорец" Едуард Ераносян може бързо да напусне Разград. Столът на специалиста е сериозно разклатен, след незадоволителните резултати и второто място в класирането, пише "Тема Спорт". При загуба на "Лудогорец" от "Левски" в неделя, почти сигурно ще се стигне до нова треньорска смяна. Търпението към 54-годишния наставник е на изчерпване, заради неубедителната игра на тима. Ераносян сам си даде 2 месеца да промени облика на състава, но досега това не се случва, а поставеният срок

Феноменалният Майкъл Фасбендър в два филма на Киномания-2015

http://cinema.actualno.com/Fenomenalnijat-Majkyl-Fasbendyr-v-dva-filma-na-Kinomanija-2015-news_501316.html

След като за по-малко от месец, обявената прожекция на култовия спектакъл Хамлет с Бенедикт Къмбърбач, успешно продаде Зала 1 на НДК, екипът на Киномания успя да договори още една модерна версия на знаменита Шекспирова пиеса. “Щастлив съм, че след тежки преговори успяхме да се преборим “Макбет” да бъде видяна от българските киномани. Сигурен съм, че зрителите ще оценят достойнствата на продукцията и блестящата игра на Майкъл Фасбендър”, каза директорът на Националния двор

Треньорът на "златните" ни параолимпийци: В чужбина спортистите се радват на по-голямо уважение

http://interview.actualno.com/Trenioryt-na-zlatnite-ni-paraolimpijci-V-chujbina-sportistite-se-radvat-na-po-goljamo-uvajenie-news_501240.html

Далеч от средите на популярните и комерсиални спортове в страната ще ви покажем човек, който е непознат за голяма част от аудиторията и свързан със спорт също така по-малко познат. Успехите, които е постигнал в последните години обаче не заслужават да останат скрити, защото са повод са гордост. Радостин Тодоров е треньор на 3-ма наши параолимпийци - Даниела Тодорова, която е и негова сестра, Мустафа Юсеинов и Ружди Ружди. Преди малко повече от седмица тримата се завърнаха с 6 златни медали и

Джони Деп не иска "Оскар"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045152

Американският актьор Джони Деп заяви, че не желае да получи "Оскар". На пресконференция, посветена на показването на криминалната драма Black mass на Лондонския кинофестивал той каза, че не обича да излиза пред публика и да държи речи, съобщи "Би Би Си".
"Идеята на "Оскара" е, че се конкурираш с някого, а пък аз не се конкурирам с никого.
Американският актьор Джони Деп заяви, че не желае да получи "Оскар". На пресконференция, посветена на показването на криминалната драма Black mass на Лондонския кинофестивал той каза, че не обича да излиза пред публика и да държи речи, съобщи "Би Би Си". "Идеята на "Оскара" е, че се конкурираш с някого, а пък аз не се конкурирам с никого.

Путин: Пикът на кризата в руската икономика е преминал

http://www.cross.bg/krizata-ikonomikata-prezident-1484176.html

/КРОСС/ Пикът на кризата в икономиката на РФ е преминал, тя се приспособява към променящите се условия – това са първите признаци на стабилизиране, заяви руският президент Владимир Путин на форума „Русия зове!“, цитиран от РИА Новости. „Разбира се, ние се сблъскахме с кризисните явления, въпреки това все пак някои специалисти, експерти считат, и аз съм съгласен с тях, че пикът на кризата е достигнат, и на икономиката като цяло – не казвам абсолютно – но като цяло сме адаптирани към тези променящи се условия на икономическия живот. Това са първите признаци на стабилизиране, въпреки че у нас в много сектори на икономиката още се наблюдава спад, освен селското стопанство, но въпреки това ситуацията се стабилизира“, каза още руският президент.

Изнасяме пилешко и гъши дроб за Япония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258893_%D0%98%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE+%D0%B8+%D0%B3%D1%8A%D1%88%D0%B8+%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B1+%D0%B7%D0%B0+%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 България вече може да изнася за Япония пилешко месо. Япония е одобрила процедурата за внос на българско птиче месо и гъши дроб, с което вече допуска нашите продукти до местния пазар. Това е обявил зам.-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на българо-японски бизнес форум, съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Петров е допълнил, че в момента тече процедура за разрешаването на износ на българско свинско месо към Япония, пише "Стандарт". Според него двете процедури ще позволят на много малки и средни предприятия от България да намерят свои партньори в Япония и да започнат износ. Петров е призовал японските фирми да насочат поглед към България като страна, която може да бъде тяхна врата за цяла Европа. Той е обяснил, че има възможности за влизане в държавните и частните индустриални зони у нас.
 
Председателят на групата за приятелство "България - Япония" към горната камара на японския парламент Коичи Киши е обявил на форума, че в Япония има 35 млн. малки и средни предприятия. Повечето от тях търсят възможности за излизането на нови пазари. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева е посочила, че нейният екип полага усилия за по-добро информационно осигуряване на бизнеса, за предоставяне на специализирано обучение, за промоция на българските предприятия чрез участия на международни панаири и изложби, търговски мисии и бизнес делегации.
 
Между България и Япония съществува неизползван потенциал за нарастване на двустранния стокообмен. Необходимо е и двете страни да търсят експортни възможности за увеличаване на стокообмена чрез насърчаване на преките контакти между български и японски фирми, е допълнила Захариева. Тя се е срещнала с Атсуши Тойонага, комисар на Японската агенция за малки и средни предприятия. На форума в София са присъствали над 50 български и японски компании.

Радан Кънев изтрещя - напада медиите за осъдения за пиянство Чавдар Трифонов (обновена)

http://pik.bg/радан-кънев-изтрещя---напада-медиите-за-осъдения-за-пиянство-чавдар-трифонов-обновена-news416668.html

Радан Кънев изтрещя - напада медиите за осъдения за пиянство Чавдар Трифонов (обновена)

Проваленият депутат Радан Кънев шикалкави около скандала за пияния му кандидат за кмет на Варна Чавдар Трифонов, за когото ПИК първа съобщи.

Явно смята, че това, да караш в нетрезво състояние, е нещо съвсем нормално. 

"Готов съм да се кандидатирам за президент на България", категоричен е Радан Кънев. Това заяви самият той в ефира на Би Ти Ви.

Радан се обяснява в ефир, като обвинява медиите за пияния кандидат за кмет на Варна. Най-нагло Кънев изригна срещу Цветан Цветанов със скандалното изказване да се застреля в краката, след като е коментирал публикацията. Има и нахалството да каже, че премиерът Борисов не си пише сам статусите във "Фейсбук".

 

 

 

Радан Кънев изтрещя - напада медиите за осъдения за пиянство Чавдар Трифонов

http://pik.bg/радан-кънев-изтрещя---напада-медиите-за-осъдения-за-пиянство-чавдар-трифонов-news416668.html

Радан Кънев изтрещя - напада медиите за осъдения за пиянство Чавдар Трифонов

Проваленият депутат Радан Кънев шикалкави около скандала за пияния му кандидат за кмет на Варна Чавдар Трифонов, за когото ПИК първа съобщи.

Явно смята, че това, да караш в нетрезво състояние, е нещо съвсем нормално. 

"Готов съм да се кандидатирам за президент на България", категоричен е Радан Кънев. Това заяви самият той в ефира на Би Ти Ви.

Радан се обяснява в ефир, като обвинява медиите за пияния кандидат за кмет на Варна.

Очаквайте подробности

 

 

Рожденици днес

http://www.cross.bg/minev-fytbolist-veselin-1484171.html

/КРОСС/ Днес повод да почерпят имат: Васимир Радулов - либерал Васко Василев - цигулар Веселин Мезеклиев - актьор Веселин Минев - футболист Жаклин Михайлов - журналист Захари Георгиев - ексдепутат Йордан Минев - футболист Христо Григоров - председател на БЧК Честито!

Пресцентър прикрива Траян Георгиев, той в нарушение на закона се кандидатира за съветник

http://web.barometar.net/82089/

Министерство на земеделието и храните, в лицето на Евелина Стоянова, директор на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ вече месец и половина не желае да отговори на въпроси на www.barometar.net, относно дейността на управителя на „Напоителни системи“-Варна, Траян Георгиев. След като в началото на месец август от министерския пресцентър отговориха на наши въпроси, впоследствие решиха […]

Хороскоп: Голяма изненада чака Раците, при Скорпиона предстоят промени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258892_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%3A+%D0%93%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D0%A0%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%BF

 Днешният ден носи всевъзможни преживявания на всички зодии, но като цяло няма да е от най-лошите, нито от най-добрите. Вижте какво са ви спретнали звездите според сайта lamqta.com
Овен 
Днес няма да можете да си намерите място. Привикнали сте да действате сражавайки се, да полагате усилия и да се стремите към проблемните цели, независимо от това, колко препятствия има по пътя, а сега просто нищо такова няма. Настроението Ви ще се разваля с всеки час повече и повече, а жертва на Вашето униние ще стане всеки човек, който случайно Ви попадне под ръка. Може да оправите ситуацията, насочвайки своята енергия към обучение. Този ден е много подходящ за придобиване и усъвърщенстване на полезни навици.

Телец
Сега имате доста работа, но си има и причини за това. Някой ще Ви затрупва с все по-нови и по-нови задачи, а Вие ще им се отдавате без остатък не само защото с нещо Ви привличат, а и защото имат много голямо значение за Вас. Затова няма да можете да се концентрирате върху нищо друго. 

Близнаци

Днес на Вашия любим човек му предстои да Ви помогне в някаква не лека работа и той успешно ще се справи с тази не лека задача. А успехът ще бъде толкова съкрушителен, че за Вас ще остане само възможността да се удивлявате в бързината му на намиране на решения.

Рак
Днес Ви очаква особена доставка. Може и да не Ви изненада с оригиналността на своята празнична опаковка, но става дума за онова, което сте искали от много отдавна. Това се отнася за любов, признание или съгласие, или както Ви се струва – за нещо, което отдавна е било. Появата му няма да бъде драматична, но към края на деня ще осъзнаете, че никога не сте получавали нещо подобно. А това определя, дали деня ще бъде хубав. Не е ли така?

Лъв
През този ден на Вашия любим човек ще му се струва, че сте го разлюбили или сте започнали да го обичате много по-малко от преди , от което ще си направи множество неприятни за себе си и за Вас изводи. Постарайте се да го успокоите и да го уверите в топлите си чувства към него, дори и това да не съответства напълно на истината.

Дева
Днес на Вашия любим човек няма да бъде лесно да възприеме всичко, което правите и говорите, сериозно. Ако не планирате да използвате своето амплоа на клоун, ще се наложи да бъдете много убедителни, за да избегнете неразбирането. 

Везни

Някаква черта на Вашия любим човек днес ще Ви дразни изключително много, макар че същата черта до момента много Ви е допадала. Само че точно в този ден тя ще предизвиква у Вас некнтролирано и необяснимо чувство за злост. Впрочем, силите на действие са равни на силите на противодействие: от ненавистта до любовта е само една крачка.

Скорпион

Определено не Ви достигат нови впечатления. В резултат на това се появява желание, макар и малко да промените живота си, а това „нещо” може да е всичко, което Ви попадне пред погледа , например отношенията с човек, който искрено Ви обича , и към когото на практика сте много привързани. Промените могат да носят както позитивен, така и негативен характер, тъй като ще се ръководите изключително от емоции. , мимолетни желания и капризи. Редом с Вас има човек, който е готов да Ви удържи от необмислени постъпки, да Ви даде добър съвет и да помогне за реализацията на успешен план. Но Вие упорито ще преследвате своята линия, и както ще покаже времето - напразно....

Стрелец
Не бързайте с новите инициативи през първата половина на деня : голяма е вероятността да направите куп щуротии под влияние на някакви илюзии, бурни чувства или неверни съвети. През това време от денонощието не трябва да правите нищо, което би довело до обостряне на хронични заболявания. Най-благоприятното време от деня ще бъде след обяд. Колебанията и съмненията( например подозрения в нечестни намерения на партньор или клиент), ще бъдат бързо разсеяни. Вечерта е подходяща за занимания от личен характер, решаване на творчески задачи и любовни срещи.

Козирог
На Козирозите днес звездите препоръчват, повече да работят. Или поне се опитайте да покажете толкова бурна трудова дейност, че те да изгубят желание да Ви занимават със своите проблеми. Преди всичко това се отнася най-вече за членовете на семейството – те особено активно ще се домогват до Вашето внимание.

Водолей

Как се обръщате към Вашия любим човек? Няколко нежни думи , и навярно това е всичко?... А всъщност от името на Вашия любим човек може да измислите толкова много ласкави призводни! За Вас е най-подходящия ден за експерименти от подобен род. Опитайте!

Риби

Денят ще донесе доста неприятни събития. Вашите грешки и пропуски ще станат известни на всички, и всеобщото обсъждане няма да Ви кара да чакате. Някои Риби ще успеят да се отнесат към ситуацията с хумор, но болшинството преставители на знака сериозно прежияват заради ставащото. Най-лошото е, че губите увереност в себе си, и се отказвате от участие в перспективни проекти. После ще съжалявате, че сте пропуснали своя шанс. По отношение на самочувствието, има още какво да се желае. Не забравяйте за профилактични мероприятия и се погрижете за себе си

Заради ремонти ще бъдат затворени части от магистрала "Тракия"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/14/2628186_zaradi_remonti_shte_budat_zatvoreni_chasti_ot/?ref=rss


Заради демонтаж на електропроводи за кратко днес и утре ще бъдат затваряни участъци от магистрала "Тракия", напомнят от Агенция "Пътна инфраструктура". Преминаването на превозни средства  ще бъде ограничено между 10 и 16 часа днес, на два интервала от по 20 минути. Ограничението важи за района около София от Околовръстния път до разклона за Равно поле.

Ремонтните дейности ще продължат днес и утре. Обходният маршрут в посока Пловдив е през околовръстното на столицата и село Лозен....

Денят започва с мъгли, после живакът скача до 18 градуса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258891_%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D1%81+%D0%BC%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%B8%2C+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D

 Днес в сутрешните часове в низините ще има мъгла или ниска облачност. По-късно през деня видимостта ще се подобри, а облачността ще е разкъсана. На отделни места в крайните западни райони ще има слаби превалявания.
Максималните температури ще са между 13° и 18°, в северозападните райони малко по-ниски. Атмосферното налягане ще е малко по-високо от средното за месеца, пише на сайта на НИМХ.

Време за реформи

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/10/14/2608187_vreme_za_reformi/?ref=rss


Неотдавна QS World University Rankings изхвърли Софийския университет "Св. Климент Охридски" от класацията на първите 700 университета. Същевременно става известно, че висшето училище дължи на държавата към 45 милиона лева. Кризата в университета се развива едновремено в няколко посоки и носи сериозни рискове за функционирането на институцията. Обединени от идеята, че СУ се нуждае от дълока промяна в управлението си, икономисти, бивши членове на Настоятелството, социолози, образователни...

Нови 40 000 бежанци след намесата на Русия в Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045143

Само за пет дни около 40 000 сирийци са напуснали населените места в северната част на Сирия - това показват данни на ООН. Причината e ескалацията на конфликта след намесата на Русия, съобщава БиТиВи.
Повечето от мигриращите вътре в страната са напуснали градове в провинция Идлиб. Много от тях са останали близо до домовете си с надежда да се
Само за пет дни около 40 000 сирийци са напуснали населените места в северната част на Сирия - това показват данни на ООН. Причината e ескалацията на конфликта след намесата на Русия, съобщава БиТиВи. Повечето от мигриращите вътре в страната са напуснали градове в провинция Идлиб. Много от тях са останали близо до домовете си с надежда да се

Слонче заспива в прегръдките на жена, пееща му приспивна песен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045140

Много рядко някой има шанса да погушка и да пее приспивна песен на слонче. С това обаче вече може да се похвали една жена от Тайланд, пише "Дейли Мейл".
Тя гушка едно много сладко слонче и му пее, докато то се приспива в резервата Чай Лай близо до планината Чеинг Май.

В резервата има 11 слона, четири от които са мънички като приспиваното от
Много рядко някой има шанса да погушка и да пее приспивна песен на слонче. С това обаче вече може да се похвали една жена от Тайланд, пише "Дейли Мейл". Тя гушка едно много сладко слонче и му пее, докато то се приспива в резервата Чай Лай близо до планината Чеинг Май. В резервата има 11 слона, четири от които са мънички като приспиваното от

Петковден е

http://news.ibox.bg/news/id_1415195520

Имен ден честват Петко, Петра, Пенка, Параскева, Кева, Паруш

Слонче заспива в прегръдките на жена, пееща му приспивна песен (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045128

Много рядко някой има шанса да погушка и да пее приспивна песен на слонче. С това обаче вече може да се похвали една жена от Тайланд, пише
Много рядко някой има шанса да погушка и да пее приспивна песен на слонче. С това обаче вече може да се похвали една жена от Тайланд, пише "Дейли Мейл". Тя гушка едно много сладко слонче и му пее, докато то се приспива в резервата Чай Лай близо до планината Чеинг Май. В резервата има 11 слона, четири от които са мънички като приспиваното от

Сензационен слух: Лидерът на "Ислямска държава" умрял от раните!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258890_%D0%A1%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%85%3A+%D0%9B%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4

 Лидерът на „Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади е починал от раните си, предадоха „Нюздей247” и „Уикистрайк”. Както е известно, Багдади беше ранен при въздушните удари и е бил настанен в болница, съобщава „Билд”. Именно там той е починал от пораженията по тялото си. Новината била потвърдена и от самите терористи в иракския град Мосул.
Въздушният удар беше осъществен на 11 октомври срещу автоколона на терористичната организация. Багдади е пътувал към Карбала за среща на джихадистите. Убити са и трима негови заместници – Аш Шишани, Ас Сури и Абу Карбали. 

Унищожена е и сградата, в която е трябвало да се проведе срещата.

Любо Гребеца от Наглите на съд за две убийства

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258889_%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%BE+%D0%93%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%86%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%9D%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B5+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0

 Любомир Димитров-Гребеца от страховитата банда за отвличания „Наглите” отива на съд за две убийства. Той ще отговаря за това, че е застрелял автокрадците Юлиян Лефтеров-Кунгфуто и Иван Пайнавелов-Сапата. Труповете им бяха намерени през 2010 г., няколко седмици след разкриването на бандата на Наглите. Тогава друг член от групата - Даниел Димитров-Данчо Релето, посочи на криминалистите къде са двата гроба на жертвите в Плана планина.

Делото срещу Гребеца тръгва на 11 ноември в Софийския градски съд, автор на обвинителния акт е прокурор Бисер Кирилов. Папките влизат за втори път в съда, след като преди година бяха върнати на държавното обвинение за поправки.

В обвинителния акт е записано, че в края на 2008 г. Гребеца, Сапата и Данчо Релето подготвили мнимо отвличане на авера си Лефтеров, чрез което да поискат откуп от близките му. Лефтеров им казал, че инсценировката ще донесе бързи и лесни пари, тъй като вуйчо му Александър Чолаков от Канада бил богат и щял да плати. Така на 8 януари 2009 г. между 16-17 ч Гребеца, Сапата, Данчо Релето и непознат мъж с маска се качили в сив джип „Мерцедес” и отишли пред дома на Лефтеров в столичния кв. „Лозенец”. Слезли от колата, сложили й синя лампа и извикали на Лефтеров да не мърда. Според уговорката той ги чакал пред вратите на дома си. След това го напъхали в багажника.

Возилото спряло на черен път между кв. „Бистрица” и „Симеоново”. Лефтеров се обадил на вуйчо си и казал, че е отвлечен. Предупредил го да не съобщава в полицията, а да чака SMS със сумата за откупа му.

В този момент Гребеца и Сапата се сдърпали с Лефтеров, че не ги уведомил, че пред дома му имало камери. В гнева си Гребеца ударил няколко пъти Лефтеров по главата и взел решение да го ликвидира. Увил му очите с тиксо и го качил в джипа, който отпрашил към село Железница. В мерцедеса били Сапата, Данчо Релето и мистериозният мъж. Пристигнали в местността Елата малко след 20 ч. Гребеца извадил Лефтеров от колата и го завлякъл до изкопана дупка в земята. Блъснал го вътре и го гръмнал два пъти с пистолет „Броунинг” в главата, след това го затрупал с пръст. Месец след смъртта на Лефтеров вуйчо му Александър платил 40 000 евро откуп, но повече никога не видял племенника си.

Иван Пайнавелов-Сапата, който е сочен за мозък на Наглите, станал жертва на спор за пари с Гребеца. Скарали се заради джип „Мерцедес”, който Гребеца взел на лизинг, а Сапата му бил гарант. Возилото обаче било откраднато. Гребеца спрял да плаща вноските, а Сапата не искал да погасява дълга му. Разговорът между двамата в местността Косанин дол на 12 април 2009 г. отприщил гнева на Гребеца. Той извадил „Макаров” и застрелял Сапата в лявото слепоочие. Свидетели на убийството били Данчо Релето и отново непознат мъж с маска. Те натоварили трупа на Сапата в джип, отишли в подножието на Плана планина и заровили трупа съвсем близо до гроба на Кунгфуто.

 

Топил Вальо Бореца

за разстрелите

Любомир Димитров-Гребеца заяви пред Софийския градски съд през 2010 г., че убиецът на Юлиян Лефтеров-Кунгфуто и Иван Пайнавелов-Сапата е кримигероят Валентин Янев-Бореца. Според показанията му Бореца гръмнал Лефтеров с пистолет със заглушител в главата, а Сапата разстрелял заради спор за автокражби. На 25 май 2010 г. по време на очна ставка между Гребеца и Бореца изненадващо Гребеца казал, че мъжът срещу него не е Вальо Бореца. Година и половина по-късно разследването срещу Бореца било прекратено, а Гребеца бил обвинен за лъжесвидетелстване.

В момента Любомир Димитров излежава 10-годишна присъда в Софийския затвор по делото „Наглите”. През 2014 г. Върховният касационен съд окончателно намали присъдата му благодарение на неговите самопризнания, заради които останалите членове на групата бяха осъдени на общо 64 г. затвор.

Турция почита с митинги жертвите на атентата

http://svetoven.pogled.info/news/68448/Turtsiya-pochita-s-mitingi-zhertvite-na-atentata

/Поглед.инфо/ В цяла Турция се провеждат масови демонстрации, а посланиците на държавите от ЕС в Анкара почетоха паметта на 97-те жертви от двойния бомбен атентат в турската столица.

Нови 40 000 бежанци след намесата на Русия в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045130

Само за пет дни около 40 000 сирийци са напуснали населените места в северната част на Сирия - това показват данни на ООН. Причината e ескалацията на конфликта след намесата на Русия.
Повечето от мигриращите вътре в страната са напуснали градове в провинция Идлиб. Много от тях са останали близо до домовете си с надежда да се върнат,
Само за пет дни около 40 000 сирийци са напуснали населените места в северната част на Сирия - това показват данни на ООН. Причината e ескалацията на конфликта след намесата на Русия. Повечето от мигриращите вътре в страната са напуснали градове в провинция Идлиб. Много от тях са останали близо до домовете си с надежда да се върнат,

Социолог: 60% от хората в малките селища не знаят за референдума

http://pik.bg/социолог-60-от-хората-в-малките-селища-не-знаят-за-референдума-news416666.html

Социолог: 60% от хората в малките селища не знаят за референдума

60 процента от избирателите в малките населени места не знаят, че на 25 октомври ще има и референдум за електронно гласуване, каза социологът Боряна Димитрова по Нова ТВ.

Гостенката посочи, че кампанията е вяла и в селата и малките градове се провежда така нареченият директен маркетинг.

„Предлагат се екскурзии, боб, леща, дърва и други материални блага“, поясни тя.

В ефир бяха представени и данни от проучване на агенцията Алфа рисърч. 10 от анкетираните казват, че са получавали предложения за продаване на гласовете си, а три на сто по-малко одобряват тази практика.

 

Нечестни избори очаква половин България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258888_%D0%9D%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%

 Стоки и услуги срещу глас одобрява всеки шести у нас

48% от българите смятат, че местните избори у нас ще са нечестни. 17% очакват те да честни, 35% - честни в известна степен. Това сочат данните от октомврийското национално представително проучване на агенция “Алфа рисърч”*.

Всеки шести българин смята, че е добре политиците да предлагат на избирателите помощи в натура, намаления в магазини, защита от уволнение, почерпка или екскурзия. Бартерът „услуга срещу вот“ е още по-популярен сред ниско образованите и жителите на селата - всеки четвърти го смята за нещо добро, и сред ромите - над половината от тях.

Единствено парите на ръка все още се смятат за неприемливи - едва 7% възприемат тази практика за нормална (54% сред ромската общност).

Един на всеки десети твърди, че лично са му предлагали услуга или пари срещу вот. Сред българските турци този процент достига до 26, а сред ромите - до 35 на сто. 28% от българските граждани твърдят, че такива предложения са получавали техни познати.

Колкото по-склонни са хората да възприемат практиките за директно въздействие като нормални за политиците, толкова по-малко оценяват изборите като честни, обобщават от “Алфа рисърч”.

Въпреки това 58% от интервюираните заявяват намерение да гласуват на местните избори на 25 октомври. А една четвърт смятат да използват преференция, за да пренареждат партийните листи за общински съветници. Традиционно най-висока е мобилизацията за гласуване сред възрастните хора, в малките селища и особено сред симпатизантите на ДПС (90%).

По-нисък е делът на решените да участват в референдума – 49 на сто. 77% от тях ще кажат “да” на електронното гласуване.

Въпреки че на местни избори има силно доминиращ мажоритарен елемент, в изборната кампания гласоподавателите открояват най-често прояви на партиите (46%), следвани от тези на местни влиятелни личности (15%), работодатели и бизнесмени (11%). Изводът на социолозите от “Алфа рисърч” е, че кампанията се измества от информиране към пряко въздействие върху избирателите чрез хора, от които те зависят.

 

*Изследването на “Алфа рисърч” е проведено в периода 1-5 октомври 2015 г. чрез преки стандартизирани интервюта с 1026 пълнолетни граждани по домовете им. Извадката е по възраст, пол и образование на респондентите и по тип населено място. Проучването е възложено и финансирано от Института за развитие на публичната среда.

Служители на КАТ-Варна следят днес за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=303776

Служители на пътната полиция във Варна следят днес - 14 октомври, за превишена скорост в града и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10-09:30 Южен пътен възел до кръста 11:00-12:30 кв.Аспарухово ул.

Георги Кадиев, кандидат на коалиция "Сердика": Боря се за кмет, за да свърша повече работа в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258887_%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D0%9A%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D0%B2%2C+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%22%D0%A1%D0%B5%D1%80

 С Георги Кадиев, кандидат на коалиция "Сердика" за кмет на София, разговаря Здравка Андонова 

- Г-н Кадиев, след като два пъти загубихте битката за кмет на София, как ще спечелите избирателите този път? Защо хората трябва да гласуват точно за вас?

- Първо, нека призова хората да гласуват. За когото искат, както им сърце дава, но да гласуват. Напук на партийните централи, пазещи статуквото. Само с активно гласуване можем да се преборим с корпоративния и купения вот. Наскоро чух как един от кандидат-кметовете на София планира неговата партия да спечели общински съветник в общината. Плащат по 100 лева на застъпник - 50 лева на един до обяд и 50 лева на друг следобед. Всеки от тях трябва да доведе още гласове срещу съответната сума. В София има 1500 секции: ако имате достатъчно пари за толкова застъпници и членове на СИК, поне един общински съветник ви е гарантиран - трябват ви около 7000 гласа. Това можем да го спрем само с висока активност на 25 октомври. А ако ви харесва, какво съм направил за София до момента и какво предлагам сега, можете да гласувате за мен. Вярвам, че ще успея, защото предлагам по-добра и ефективна форма на управление на града - некорумпирана, професионална, с план и визия за бъдещето. Искам да решим докрай няколко от големите проблеми на града - чистота, транспорт, зеленина, сигурност, детски градини. Да знам, че няма дете без място в детска градина, няма квартал без детска площадка и осветление, няма общинска болница без оборудване, няма парк, в който тихомълком да се строи. София продължава да е европейската столица с най-мръсен и опасен за здравето въздух. Докога? Изграждахме завод за боклук само за да установим, че тепърва трябва да търсим финансиране на нова - още по-скъпа част от него, и ще горим насред София. Идеята „София - зелен град“ се отдалечава след всеки строеж в парк. София заслужава повече от това. Ето защо се включих. Надявам се, че така давам възможност на всички, дори най-негативно настроените да видят надежда за промяна.

- Не очаквате ли отлив на червени избиратели, които на предишни избори са ви подкрепяли? Все пак обещахте на БСП да не се кандидатирате за кмет на София от друга партия, а в момента зад вас стои основно АБВ.

- Аз съм независим кандидат, подкрепен от две леви партии. Кандидатирах се, защото видях как ръководството на БСП се предаде в София пред ГЕРБ, намести се на първите места в листите и нищо не ги интересува. Не смеят дори и да загубят достойно, да не би да си изцапат политическата биография. Изборите за кмет са мажоритарни избори. Ако хората гласуват за мен, нека го правят заради това, което съм показал в миналото и което показвам сега, не заради партийна принадлежност. Аз съм и ще си остана ляв човек, от разбиранията ми не могат да ме изключат. Но инфраструктурата, ремонтът на кварталните улици и тротоари, спирането на застрояването на зелените площи, детските площадки, редовният транспорт, справедливото настаняване в детска градина, честното управление без корупция - това са нормални човешки приоритети. И не ги деля нито на леви, нито на десни. Както не деля хората на червени, сини или лилави. Тук съм, за да свърша работа. Да опитаме заедно да променим града. И виждам много позитивни реакции. Всички искат градът ни да се управлява по-добре.

- Кой е основният ви опонент на тези избори: моделът, който ГЕРБ налага в Столичната община, или всъщност БСП?

- Аз не се боря против някого, а се боря „за“. Боря се за по-добра София. Боря се за доверието на хората и за промяна в града ни - за спиране на застрояването в парковете, за ремонтиране на улиците и тротоарите в кварталите, за по-чист град, в който няма само два сезона - един прашен и един кален. Това не са битки против някого, а за постигане на нещо. За да го реализираме, трябва да махнем модела на еднолично управление на Борисов, при който кметът е просто фасада за вземане на решения като това за строежа в Борисовата градина зад “Софияленд”, за корупционни сделки като опита да се подарят 3,5 млн лв на „Карат-С“. Аз знам, че г-жа Фандъкова не е сложила главния архитект, ама за какво ми е, като не смее да го махне 6 години, да не би да се ядоса Борисов? И София се презастроява и презастроява все повече и повече. Знам, че зам.-кметът по транспорта замисли аферата „Карат-С“, ама за какво ми е Фандъкова, като още го държи? И общината продължава да плаща по 4,50 лева на километър на „Карат-С“ да возят по автобусните им линии.

- Как евентуалните общински съветници от коалиция „Сердика“ в СОС ще са в опозиция на ГЕРБ, като АБВ подкрепя ГЕРБ на централно ниво? И къде ще бъдете вие - в общинския съвет или в парламента?

- Аз се боря да бъда кмет на София и изобщо не мисля за друго. И се надявам, че коалиция „Сердика“ ще има достатъчна подкрепа в СОС, за да можем и да управляваме. Ако не успеем - категорично оставаме в опозиция. Не мога да казвам на АБВ какво да прави на национално ниво. Отговарям за себе си и за коалиция „Сердика“, а ние целенасочено се борим да прекратим модела на управление в София. Винаги съм бил последователен за отношението ми към управлението на ГЕРБ в града. След мои сигнали бяха уволнени за корупция двама районни кметове и шефът на „Софийски имоти“. Мое разкритие спря опита на Столична община да подари 3,5 млн. лв. на „Карат-С“, за което трябваше да си отидат двама зам.-кметове, но ги спасиха. Ето това искаме да спрем. Лошото и корумпирано управление води до некачествените ремонти, до асфалтиране на една и съща улица по три пъти, до това все още да липсват 10 000 места в детските градини. Емблематичен пример е Борисовата градина, където арх. Диков издава разрешително за строеж в парка - зад “Софияленд”, а негов бивш служител в частното му проектантско бюро е проектант на строежа. Преди няколко дни един сайт - front.bg, публикува информация, че за един от лотовете на строежа на метрото е избрана турска фирма, на която изпълнителният директор на метрото инж. Братоев е консултант по проект в Саудитска Арабия. Ако е вярно, е емблематичен конфликт на интереси. Тук си в комисията, която ги избира за строител, там си им консултант. Столична община мълчи.

- Как по-бързо и ефективно ще решите всички проблеми, които изброявате? В момента Йорданка Фандъкова изглежда се е преборила донякъде и с липсата на места в детските градини, и с проблема с боклука.

- Решението е по-честно, прозрачно и ефективно управление на София - без корупция, с прозрачен избор и контрол на изпълнителите на обществени поръчки, с директно включване на гражданите в управлението на града. ГЕРБ управляват София вече 10 години, колкото Софиянски. Всички проблеми са тяхна отговорност. Лошите ремонти са пореден символ на лошия модел на управление в София - трамвайното трасе по бул. „България“, подлезът на НДК, ежегодните ремонти на „Цариградско шосе“. Слушам как се хвалят, че са ремонтирали 130 км улици - и това при 2700 км улици общо в града. С това темпо ще им трябват 83 години, за да ремонтират всички улици. И докато кварталите са напълно забравени, гордостта на управляващите е, че ремонтираха „Витошка“ 4 години подред.

- Ако не стигнете до втори тур, ще излезете ли от политиката? Или ще се пробвате с нов политически проект?

- Мисля, че съм от малкото политици, доказали, че не ги е страх от подаване на оставка. Подадох оставка като зам.-министър на финансите заради несъгласие с политиката на Орешарски още през 2007 г. Излязох от парламента през 2014 г. като пример за ръководството на БСП за това, че и те трябва да напуснат. Каквито и критики да има към мен, винаги съм заставал срещу избирателя очи в очи. Имам вече 5 мажоритарни избора - вероятно повече от цялото Изпълнително бюро на БСП. Не е важно какво ще стане с мен, аз съм функция на избирателите. Важно е какво ще стане със София и с България, защото София е сърцето на България.

 

Нашият гост

Георги Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършва Московския държавен институт по международни отношения.

През 2005 г. става член на БСП. Бил е зам.-министър на финансите, общински съветник и депутат от левицата.

Два пъти е кандидат на БСП за кмет на София.

През септември т.г. е изключен от партията, тъй като се кандидатира за кмет от коалиция „Сердика“.

Гришо разказа за себе си: Винаги играя за България

http://frognews.bg/news_99787/Grisho-razkaza-za-sebe-si-Vinagi-igraia-za-Balgariia/

28-ми този месец е събитие, което отдавна исках да се случи, намерих и най-добрите играчи, винаги съм искал да направя демонстративен мач в България, ще има и открит урок с дечица, заяви по НТВ тенисистът Григор Димитров.

Гришо разказа за себе си: Загуба на корта боли повече от раздяла

http://frognews.bg/news_99787/Grisho-razkaza-za-sebe-si-Zaguba-na-korta-boli-poveche-ot-razdiala/

28-ми е събитие, което отдавна исках да се случи, намерих и най-добрите играчи, винаги съм искал да направя демонстративен мач в България, ще има и открит урок с дечица, заяви по НТВ тенисистът Григор Димитров.

Изнасяме пилешко и гъши дроб за Япония

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5044890

България вече може да изнася за Япония пилешко месо, пише в-к
България вече може да изнася за Япония пилешко месо, пише в-к "Стандарт". Япония е одобрила процедурата за внос на българско птиче месо и гъши дроб, с което вече допуска нашите продукти до местния пазар. Това е обявил зам.-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на българо-японски бизнес форум.

Видео: На татко мажоретката!

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/10/14/2627893_video_na_tatko_majoretkata/?ref=rss


 
Времето за игра за двегодишната Зиши Гарсия не включва обикновеното "Лего" и кукли Барби. Тя обича да изпълнява сложните танци на мажоретките - да се премята във въздуха, като балансира в ръцете на баща си и да вдига високо краката си, разказва репортерът на "Ройтерс" Микаела Кабрера.

Клиповете с двегодишната мажоретка Зиши Гарсия от дома й в Батангас, Филипините, бързо набират популярност в интернет, вече са събрали десетки хиляди гледания и стотици споделяния.

Тя...

Изводите на Холандия и „Алмаз-Антей“ съвпаднаха: МН17 е свален с ракета 9М38

http://www.cross.bg/m-mn-holandiya-1484175.html

/КРОСС/ Boeing МН17 на малайзийските авиолинии е свален с ракета 9М38, заяви във вторник председателят на Съвета за сигурност на Холандия Тибе Юстра. Изводът съвпада с версията на концерна „Алмаз-Антей“, предаде РИА Новости. „Международното разследване на причините за катастрофата показа, че полет МН17 е катастрофирал в резултат на взрив на ракета 9М38 във външната част на самолета в ляво от пилотската кабина“, заяви Юстра по време на презентацията на окончателния доклад на Съвета за сигурност на Холандия за причините за катастрофата. Изводите, че ракетата се е взривила в лявата част на самолета, както и това, че ракетата е 9М38, съвпадат с доклада на специалистите от „Алмаз-Антей“.

Акад. Георги Марков: Европейският съюз е в ръцете на Ердоган

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258886_%D0%90%D0%BA%D0%B0%D0%B4.+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7+%D0%B5+%

 По-добре Асад, отколкото „Ислямска държава“

 

- Акад. Марков, как дни преди изборите си на 1 ноември Турция се оказа в състояние на война срещу и „Ислямска държава“, и срещу кюрдите? Атентатът в събота в Анкара и последвалите събития заплаха ли са за нашата национална сигурност?

- Положението в Турция е опасно, тъй като Ердоган надцени своите възможности, отваряйки фронт срещу “Ислямска държава”, но и срещу кюрдите. И този, и предишният атентат са насочени срещу кюрдите. Официалната версия на премиера Давутоглу е, че това е дело на „Ислямската държава“, но аз имам съмнение, че изпълнителите са ИД, и други фактори се намесват. Ердоган иска да изкара прокюрдската партия, че е свързана с терористите, тъй като няма как направо да я забрани. Зад тези атентати виждам сянката на турските тайни служби. Ердоган иска цялата власт, но това едва ли ще се случи на 1 ноември.

- Има ли опасност част от милионите бежанци в Турция да се прехвърлят у нас?

- Ако настане гражданска война в Турция, тези 2 милиона души може да хукнат към Европа, включително да прегазят и нашата граница. Правителството ни не издава признаци на тревога. Не е препоръчително Бойко Борисов да се прави на мъжкар, а да види реалната опасност. Разбрах, че му предстои среща с Давутоглу, на която той трябва да изрази нашата тревога. Турция не е държава, за която изборите са само от вътрешнополитическо значение. От тях зависи и съдбата на околните държави. Те ще се отразят на отношенията ни с турското правителство и със съюзните от НАТО. Също и на отношенията ни с Русия, които, виждам, отново се обтягат. Отново военният министър говори за хибридна война, а премиерът се хвали пред американците, че сме спрели и трите руски проекта.

- Мислите, че управниците ни се държат неадекватно в сложната днес ситуация?

- Държат се неадекватно и прекалено много се шегуват. Борисов с чувство за хумор дръпна пред американците „една другарска критика“. Щатите държат на Турция като на свой стратегически съюзник открай време. А в Турция стават процеси, които вече не се контролират от САЩ. Ердоган се чувства самостоятелен, като казва: „Аз няма да се намеся във войната срещу Ирак, ще се намеся в Северна Сирия. Искам зона за сигурност.“ Ама тази зона за сигурност е част от територията на Сирия. Какво правителство има в момента? Има един Башар ал Асад и криво или право, той е легитимен. Путин е прав, че това е легитимното правителство в Дамаск. Да, но Западът, Турция и Саудитска Арабия казват - ние не признаваме Асад, подкрепяме умерената опозиция. А Обама казва, че нищо не става от тази опозиция. 500 млн. долара са изхарчени и какво - нищо. Това оръжие отива в „Ислямска държава“. Трябва да се намери баланс на отношенията и да оставят Асад за известно време на власт. Четири години този диктатор не можа да бъде свален. Т.е. той има опора не само в армията, но и сред народа.

- Българите като че ли засега минаваме между капките по въпроса с бежанците. Разминахме ли се с този проблем?

- Минахме между капките, защото Меркел отвори вратите на Германия. Силно съм разочарован от Меркел, за която казвах, че между държавниците има само едно мъжко момиче. За мен тя беше образец за политик, но предаде Европа. Аз смятам, че корпоративият капитал няма да спечели от прииждащата млада евтина работна ръка, защото не е квалифицирана. “Даймлер Бенц” обявява 5000 свободни работни места. Но това не са хора, които ще могат да застанат до роботите в Щутгарт. При гражданска война в Турция, не дай си Боже, и разширяването на военните действия в Сирия тези 2 млн. души са в ръцете на Ердоган, който ще каже: „Давайте пари, давайте безвизов режим, иначе ще ви ги пусна.“ Т.е. в ръцете му е и Европейският съюз.

- Основателни ли са притесненията за християнска Европа и за това, че ще бъде залята от хора с друго вероизповедание?

- Неолиберали и правозащитници, а и самият Еродоган нападат ЕС, че бил християнски клуб, Давутоглу го нарича „християнска крепост.“ Да, Европа от векове е християнска цивилизация и трябва да бъде съхранена. Прииждащите друговерци не могат да се интегрират. За разлика от италианци, испанци, сърби и хървати, които се интегрират, гастарбайтерите в Германия живеят в гета и не желаят да се приобщят, искат джамии, бурки и т.н. Дразнят се, че имало свинско месо в ресторантите. Ама те нямат това право. Не може да влизат в къщата ни и да ни налагат как да живеем.

- Да разбирам ли, че одобрявате реакцията на Българската православна църква, която показа резервирано отношение към бежанците?

- Подкрепям БПЦ, защото тя вижда опасността за православието. И без това мюсюлманите у нас - около 10%, са твърде много. Нима трябва да ги увеличаваме? Миналата неделя участвах в радиопредаване, в което се обади слушател, който се представи за мюсюлманин и каза, че мен и водещия ще ни нареже на парчета. Не трябва да си затваряме очите. От стотиците хиляди бежанци един процент да бъдат фанатици, все някой ще сложи бомба в метрото. Това са реални неща.

- А християнското милосърдие къде остава?

- Какво милосърдие? Слушам президента Плевнелиев, който казва: „Да отворим сърцата и вратите си.“ Тези приказки за милосърдие са откъснати от реалния живот. Чудя се кой ги учи на тези речи тия неолиберали. И Сорос ни учи как да отворим сърцата си към мюсюлманите. Да отворят САЩ вратите и да си ги вземат. И защо не отиват в Саудитска Арабия при богатите шейхове, а идват в Европа? Не бива да забравяме, че османските турци три пъти са стигали до Виена. Ислямската цивилизация е твърде различна не само като вяра, но и като начин на живот. Когато отида на гости у българи мохамедани, аз не пия бира и вино, защото те пият само ракия, тъй като е минала през огъня и Корана я разрешава. Трябва да имаме взаимна толерантност. Говоря и за някои водачи на исляма, особено на главорезите, които имат влияние в Северен Ирак и в Северна Сирия. Черното знаме, което развяват и се заканват, че ще започнат халифата от Балканите, е сериозна заплаха. В същото време ни отклоняват вниманието към Украйна и Русия, че били заплаха за ЕС.

- А не са ли?

- Оставете тази работа. Нашите управляващи начело с президента непрекъснато ни сочат руската военна заплаха. Плевнелиев си е научил урока в САЩ и повтаря едно и също. Същото е и с външния, и с военния министър. На първо място е заплахата от радикалния ислям и „Ислямска държава”. Не разбирам защо у нас се създава военна психоза. През лятото бях в Балчик, където беше пълно с курортисти. В това време на Шабла бучат самолети. Министърът облякъл военна униформа и се прави на пълководец. Това са неизживени детски мечти.

- Има ли спасение от тази ситуация?

- Спасението е в равноправна коалиция между Русия и коалицията на НАТО. И Асад да остане на власт.

- Включването на Русия в гражданската война в Сирия не стана ли зад гърба на САЩ въпреки срещата между Путин и Обама?

- Преди Съветският съюз имаше влияние в целия Близък изток. Днес Русия е унизена велика сила. Руският народ е изстрадал - и от болшевизма, и от войните. Но все пак този народ победи Хитлер. Наш депутат каза преди няколко месеца: „Със санкциите ще сринем Русия икономически, руснакът ще скочи и ще събори Путин от власт“. Попитах го: „А кой ще държи ядреното куфарче? Жириновски ли?“ Русия е ядрена сила. Жалкото е, че депутатите ни са неграмотни, защото, ако бяха чели Достоевски, щяха да знаят, че руската народопсихология е особена. Колкото повече страдат руснаците, толкова повече се стягат и стават мъченици. Американците воюват с техника. САЩ са свърхсила, но бойният им дух е слаб. Затова не бива да подритват руснаците. А някои доморасли български политици се пъчат и казват - остави го Дядо Иван. Аз твърдя, че Цичо Сам не може да изрита Дядо Иван отвсякъде. Последната руска база - военовъздушна и военоморска, е в Сирия. Путин заяви: „Аз няма да ви дам Сирия.“ И няма да я даде. Четири години коалиции, милиарди и какво? Асад си е в Дамаск. Но по-добре Асад, отколкото „Ислямска държава“.

САЩ решиха да изнасят либерална демокрация и си въобразиха, че ще я наложат по целия свят. Въобразиха си, че ще има Арабска пролет. Е, видя се, че не може да има либерална демокрация в ислямския свят.

Нашият гост:

Георги Марков е роден в Пловдив през 1946 г. Завършва история в Софийския университет. Специализира в Института за европейска история в Майнц, ФРГ. Професор, доктор на историческите науки, академик от 2008 г. От 1993 г. до началото на 2012 г. е директор на Института по история при БАН. Автор на близо 20 книги и учебници, специалист по нова история, международни отношения и войните в края на ХІХ и началото на ХХ век. Автор е на десетки студии и на монографиите “България в Балканските войни 1912-1913 г.”, “България - ключът към Голямата война 1914-1916 г.”, “Камбаните бият сами”, “Парола “Сабя” и др.

Проф. Начев: Използването на пръста е вид биометрични данни

http://frognews.bg/news_99786/Prof-Nachev-Izpolzvaneto-na-prasta-e-vid-biometrichni-danni/

Това не е влизане в личното пространство, няма такава възможност за спекулиране. Но със сигурност това няма да промени отношенията между лекари и пациенти”, заяви по НТВ директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев.

България срещу Германия в битка за място на 1/2 финал на Евроволей

http://offnews.bg/news/n_1/n_572158.html

Българският национален отбор по волейбол ще се изправи срещу тима на Германия в четвъртфиналите на Европейското първенство, което се провежда у нас. Воденият от Витал Хейнен тим победи Белгия с 3:0 (25:16, 31:29, 25:17) и си осигури втори мача с българския отбор на този форум. Двата тима играха един срещу друг в Група С, където националите ни спечелиха с 3:0. Билетите за мача бяха изкупени само за няколко часа, като пропуските за спорното събитие са вече изчерпани. 

Аржентина в шок: Убиха девет жени за седмица, мъжете им са заподозрени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258885_%D0%90%D1%80%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D1%88%D0%BE%D0%BA%3A+%D0%A3%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%82+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%

 Шокиращата смърт на девет жени в рамките на една седмица разтърси аржентинската общественост, която призова властите в Буенос Айрес да предприемат мерки за защитата на жената в рамките на семейното жилище, коментира Fox News Latina.

 
„Цифрата е твърде висока за седмица“, подчерта Ада Рико от неправителствена организация. „Загрижени сме. Трябва да бъдат предприети спешни мерки за защитата на повече жени от сексистко насилие“, допълни Рико, като припомни, че на 3 юни тази година десетки хиляди взеха участие в организирана демонстрация срещу насилието срещу жени в латиноамериканската държава.
 
В осем от деветте случая на убийство през изминалата седмица заподозрените са настоящи или бивши партньори на жертвите. Срещу поне двама от предполагаемите извършители е имало издадена ограничителна заповед за предишни инциденти с насилие.

Лавров: Москва не разбира какво точно правят САЩ в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-lavrov-neznachitelni-1484181.html

/КРОСС/ Москва не разбира, какво точно правят Съединените щати в Сирия и защо резултатите от тази дейност са толкова незначителни, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за телевизия НТВ, предаде РИА Новости. „Ние виждаме много малко конкретни неща, които обясняват какво точно правят американците в Сирия и защо има такива незначителни резултати от такова количество бойни полети… За 25 хиляди полета може цяла Сирия да бъде превърната в отломки“, каза Лавров.

“Алфа рисърч”:Така е структурирана кампанията, че да има минимално участие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258884_%E2%80%9C%D0%90%D0%BB%D1%84%D0%B0+%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%87%E2%80%9D%3A%D0%A2%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%

 Най-важната за политическите партии кампания, тази за местния вот, е структурирана така, че да предизвика минимално гражданско участие. Състезанието се ограничава до твърдите ядра и групите, над които местните играчи имат гарантирано влияние.

Това е основният извод от октомврийско проучване на “Алфа рисърч”.

Общо 58 на сто от българите възнамеряват да отидат до урните на 25 октомври, като 25% се канят да използват преференциите, показват данните.

В националния референдум декларират, че ще участват 49 на сто, като в тази група 77% ще гласуват с “да” за въвеждане на електронно гласуване, а 13% с “не”. Едва 2% биха бойкотирали референдума. Кампанията за всенародното допитване е неглижирана от партиите, твърдят социолозите.

Броени дни преди вота 39% от българите твърдят, че нямат представа от нито една проява на над 42 000 кандидати за кметове и общински съветници. В най-мажоритарните български избори 46% от хората забелязват агитацията на политическите партии, 15% - на местни влиятелни лидери, 11% - на работодатели и бизнесмени. Действията им са от 2 до 5 пъти по-често срещани от тези на самите кандидати за изборни постове, коментират социолозите.

Според тях “акцентът на кампанията се измества от информиране към пряко въздействие върху избирателите чрез хора, от които те зависят”. Добавят, че в тази ситуация привличането на избиратели с извън политически средства от скандална става нормална практика за все по-широки групи избиратели, особено в средите на хората с по-ниски доходи и етническите малцинства.

Има сериозни основания да се смята, че предизборният период минава не под формата на комуникационна кампания на вижданията, ангажиментите и програмите на кандидатите за местни управленци, а под формата на

директен

маркетинг,

заключават социолозите.

Всеки 6-и българин намира за напълно естествено политиците да предлагат на избирателите помощ в натура, намаления в магазини, защита от уволнение, почерпка или екскурзия. За напълно нормална възприемат тази практика хората в по-ниско социално положение: около една четвърт от ниско образованите, между 24 и 28% от жителите на селата и най-вече 53 - 56% от представителите на ромската общност, показват данните.

Единствено парите на ръка все още се смятат за неприемливи. Седем на сто от хората обаче възприемат и тази оферта за нормална, като делът е двойно по-висок сред ниско образованите (14%), жителите на селата (13%) и 54% сред ромската общност.

Един на всеки десет анкетирани твърди, че на него лично са му предлагали

услуга или

пари срещу вот

Сред българските турци този процент достига 26 на сто, а сред ромите – 35 на сто. Общо 28% от българските граждани заявяват, че такива предложения са получавали техни познати.

Разрастването на подобни практики засилва съмненията за честността на изборите в България - само за 14% те са честни, а за 50% - не. В подобна пропорция са и очакванията за предстоящия местен вот: 17% честни срещу 47% нечестни.

Настоящото изследване е проведено в периода 1-5 октомври 2015г. сред 1026 пълнолетни граждани от цялата страна от “Алфа рисърч”. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Проучването е възложено и финансирано от Институт за развитие на публичната среда.

“Алфа рисърч” носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

 

 

 

Кметът е избран, не гласувай - трендът на черния PR

Трендът на местни избори 2015 г. е в повтарящата се пропаганда “Защо да гласуваш? Кметът вече е избран!”. Посланието, по същество черен пиар, цели да откаже колкото може повече избиратели, писа “24 часа”. И призова да объркаме нечии партийни, бизнес или криминални сметки - изборите са мажоритарни и затова е важно да пуснем бюлетина за точните хора, защото те решават всекидневните проблеми в нашите села, градове и общини.

Затварят магистрала "Тракия" за ремонти днес и утре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045115

Затварят за кратко движението по автомагистрала
Затварят за кратко движението по автомагистрала "Тракия", причината е демонтаж на електропроводи. Преминаването на превозни средства ще бъде ограничено между 10 и 16 часа, на два интервала от по 20 минути. Ограничението важи за разстоянието между 2-рия и 120-тия километър. Ремонтните дейности ще продължат днес и утре.

Затварят магистрала "Тракия" за ремонти днес и утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045120

Затварят за кратко движението по автомагистрала "Тракия", причината е демонтаж на електропроводи. Преминаването на превозни средства ще бъде ограничено между 10 и 16 часа, на два интервала от по 20 минути. Ограничението важи за разстоянието между 2-рия и 120-тия километър.
Ремонтните дейности ще продължат днес и утре.
Затварят за кратко движението по автомагистрала "Тракия", причината е демонтаж на електропроводи. Преминаването на превозни средства ще бъде ограничено между 10 и 16 часа, на два интервала от по 20 минути. Ограничението важи за разстоянието между 2-рия и 120-тия километър. Ремонтните дейности ще продължат днес и утре.

Бизнесмените от КРИБ пред Ерик Рангелов: Общината не работи добре с местния бизнес. Кандидат-кметът: Тази среща протича точно обратно на всички срещи, на които съм присъствал. Общината трябва да създава възможности и да подкрепя местния бизнес максимално

http://www.zapernik.com/politika/biznesmenite-ot-krib-pred-erik-rangelov-obshtinata-ne-raboti-dobre_40205/

Кандидатът за кмет на община Перник от БСП- Ерик Рангелов се срещна с членовете на регионалната структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Перник. На срещата присъстваха работодатели от различните браншонве на икономиката, които осигуряват не малко работни места в общината.

Всеобщо беше мнението на представителите на бизнеса, че взаимоотношенията между местния бизнес и общината в момента не са добри. Нещо повече, работодателите се оплакаха, че общината като че...

Продължава

Три причини ОПЕК да не намали скоро производството си

http://www.investor.bg/surovini/365/a/tri-prichini-opek-da-ne-namali-skoro-proizvodstvoto-si-204046/

Венецуела иска да върне предишната система от производствени квоти, но успехът ѝ е малко вероятен

“Калинка” става символ на сервиса заради Полша

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5044812



“Калинка,калинка,калинка моя!” Феновете на волейбола в България все по-често тананикат тази добре позната от времето на (може би) развития социализъм и братството с бившия СССР песен, нахлула в главите им покрай европейското първенство за мъже, на което сме домакини тези дни.
Мелодията на “Калинка” се чува по време на много от изпълненията на
“Калинка,калинка,калинка моя!” Феновете на волейбола в България все по-често тананикат тази добре позната от времето на (може би) развития социализъм и братството с бившия СССР песен, нахлула в главите им покрай европейското първенство за мъже, на което сме домакини тези дни. Мелодията на “Калинка” се чува по време на много от изпълненията на

КАТ, а кога ще глобите мърлявия собственик на път?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5044580

Реакцията на пътните полицаи след трагедията в тунел “Витиня” издава едно: нито един няма шофьорска книжка
МИНАЛИЯ четвъртък трима души бяха убити при мелето в тунел “Витиня”. Едната от жертвите е изключително талантлив лекар, втората - музикант, чакаме подробностите за третата.
Само два дни по-късно пътните полицаи вече разпращаха глобите на
Реакцията на пътните полицаи след трагедията в тунел “Витиня” издава едно: нито един няма шофьорска книжка МИНАЛИЯ четвъртък трима души бяха убити при мелето в тунел “Витиня”. Едната от жертвите е изключително талантлив лекар, втората - музикант, чакаме подробностите за третата. Само два дни по-късно пътните полицаи вече разпращаха глобите на

Три причини защо ОПЕК скоро няма да намали производството си

http://www.investor.bg/surovini/365/a/tri-prichini-zashto-opek-skoro-niama-da-namali-proizvodstvoto-si-204046/

Венецуела иска да върне предишната система от производствени квоти, но успехът ѝ е твърде малко вероятен

14 октомври в историята

http://www.cross.bg/voiina-obyavyava-svetovna-1484170.html

/КРОСС/ 1066 г. - Норманското нашествие: Битка при Хейстингс: Кралят на Англия Харолд II е убит близо до Хейстингс от нормандската армия, предвождана от Уилям Завоевателя, който заема английския престол. 1529 г. - Турците под предводителството на султан Сюлейман I са принудени да прекратят Обсадата на Виена. 1582 г. - Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания. 1789 г. - Джордж Уошингтън обявява първия Ден на благодарността. 1896 г. - В София е открито Държавно рисувателно училище (предшественик на дн. Национална художествена академия) с пръв директор Иван Мърквичка. 1913 г. - В Южен Уелс (Великобритания) се случва най-голямата в историята на страната производствена авария - при взрив в мина загиват 439 миньори. 1915 г. - България в Първата световна война: Царство България обявява война на Кралство Сърбия и се включва в Първата световна война на страната на Централните сили. 1921 г. - Учредена е коалицията Народен сговор с председател Александър Греков. 1921 г. - Учреден е Българският младежки Червен кръст 1924 г. - Таджикистан влиза в СССР като Таджикска автономна съветска социалистическа република. 1926 г. - Излиза първото издание на детската книжка Мечо Пух от английския писател Алън Милн. 1944 г. - Светият синод изразява с официално писмо подкрепа за политиката на правителството на Отечествения фронт. 1947 г

Волен Сидеров: МВР и съдебната система не борят престъпността, защото я ръководят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258883_%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%A1%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9C%D0%92%D0%A0+%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D

 - Г-н Сидеров, в понеделник трябваше да се гледа т.нар. дело “Летище Варна”. Какво се случи?

- Случи се нещо уникално, според юристите дори безпрецедентно. Съдийка даде ход на съдебно заседание в отсъствие на адвокати и на подсъдим, който изрично е заявил, че иска да се защитава. Според депутати юристи като Явор Хайтов и Данаил Кирилов това, меко казано, е нередно.

- За кого става дума?

- Става дума за съдия Мариета Райкова. Още в началото това дело тръгна порочно. В него имаше грубо разминаване между искането на главния прокурор и обвинителния акт. Което означава, че искането за моя имунитет бе написано истерично бързо и бяха допуснати същите нарушения на закона, както и сега.

- За какви нарушения говорите сега, след петъчния среднощен скандал пред магазинчето до НАТФИЗ?

- Едно от нарушенията е, че се изнасят данни и детайли по случая, преди приключване на досъдебното производство. Вместо да спазва законът, няколко часа след разправията Главната прокуратура чрез говорителката си Арнаудова съобщи, че съм извършил хулигански действия. Как го разбра тя? Докато досъдебното производство не е приключило, никой няма право да изнася каквито и да е детайли, особено пък насочващи. Същото нещо се повтори, като в събота в Съдебната палата главният секретар на МВР Герги Костов обяви пред медиите, че аз съм извършил хулигански действия с особена дързост и цинизъм.

- Имаше ли някаква конкретика?

- Поне 5 пъти го попитах да каже кое точно е хулиганското ми деяние, но не ми отговори. По всички записи се вижда, че аз стоя до магазина и настоявам полицията да си свърши работата. Толкова камери снимаха - да покажат как удрям някого или как обиждам. Няма такова нещо, защото не съм удрял полицай нито сега, нито на летище Варна. Не съм видял и Чуколов да удря някого.

- Има обаче свидетели?

- Кои са те? Собствениците на магазина, които са засегнати. И няколко

надрусани

протестъри,

които отпреди 1-2 г. се събират и клечат пред НАТФИЗ. Те също са пристрастни, защото ме нападат където и да ме видят. А аз почти всеки ден минавам по този тротоар, по тази улица, защото съвсем наблизо е офисът на партия “Атака”. Не аз, а някои от тези протестъри едва се държаха на краката си, вижда се от заснетите кадри. Те се държаха хулигански, но странно защо, полицаите изобщо не ги погледнаха, а се нахвърлиха върху мен. Дори са ги взели за свидетели. Боже опази от такива свидетели!

Върху такива свидетелски показания ли ще гради обвинението си г-н Цацаров? Ще направи голяма грешка. Защото за разлика от Варна няма да постъпвам джентълменски. Тогава реших да оставя на съдебната система да движи нещата. Но се оказа, че тя е необективна. В такива случаи важи максимата - най-доброто качество на джентълмена е да спре да бъде джентълмен.

- Тогава си дадохте имунитета, а сега?

- Тогава го дадох, надявайки се на справедливост и обективност на съдопроизводството. Сега виждам, че такива няма. Днешния ден бе крещящо доказателство, че делото е нагласено и че съдийката, ако ще да няма защита, пак ще си гледа делото. Как без защита, как без подсъдимия, който е поискал да се защитава?

- Вие отидохте ли навреме за делото?

- Отидох навреме в 9,30 ч, медиите ме чакаха с невероятна стръв. И чаках час и 20 мин, а така и не се разбра ще се гледа ли делото, или не, ако се гледа - в коя зала? Аз уважих съда, но той не прояви уважение към мен, към защитата, към свидетелите. Самата прокурорка Паскова се е съгласила с искането на моя адвокат Явор Нотев да отложи делото заради забавянето. Така не е редно да се гледа, казала тя.

- Ще искате ли отвод на съдийката?

- Да. Но законът гласи, че тя самата трябва да се произнесе дали ще си даде отвод, или не?! Парадоксално, но факт!

- Защо според вас е било това забавяне в Съдебната палата?

- Целта е била колкото се може повече време да бъда изложен на медийната истерия. А репортерите задаваха само един въпрос - ще си свалите ли имунитета? А той още не бе поискан.

- Какви ще бъдат следващите ви действия?

- От трибуната на телевизия “Алфа” поисках среща с главния прокурор Сотир Цацаров. Сега ще му изпратя и писмо. Искам да се видя с него, защото, без да изслуша моето виждане, не може да ми поиска имунитета. Не може да се опира само на свидетелствата на десетина наркомани пред ВИТИЗ. Така се показва явна тенденциозност. Както всъщност обявиха, че съм бил пиян.

- А бяхте ли?

- Не, разбира се, и това няма как да се докаже. Да бяха ми взели кръвна проба през нощта, но те не поискаха. Опряха се на свидетеля - собственик на магазина. Стоях там до 4,30 сутринта, защото заподозрях прикриване на обстоятелства и данни. Притичваха цивилни момчета, вадеха папки от магазинчето, носеха ги в патрулните коли и отпрашваха. Вместо да запечатат този магазин и да се започне проверка с участието на НАП и съответните органи. В това време полицаите

пазеха

собствениците

Стояха пред магазина, а какво ставаше отзад - никой не разбра.

- Какъв извод си направихте от цялата история?

- Убедих се, че ако един човек подаде сигнал за нещо нередно - наркотици или контрабандни стоки, няма да има никакъв ефект. Най-много него да го изкарат виновен!

Другият извод е, че обикновеният българин едва ли ще подаде сигнал, защото не вярва на полицията. След като видяха какво се изсипа върху мен...

Данните, с които разполагам за София, са потресаващи. В нашия град дрогата се продава свободно - в центъра, в Студентски град, край училища, а дори и покрай детски градини. Това не може да става без прикритието на МВР. Тия дни по телевизия “Алфа” излъчихме автентичен разказ на един дилър на дрога, от който става ясно, че наркобизнесът се движи и закриля изцяло от ченгета. Как тогава да очакваме че полицията ще разкрие престъпление?!

- Защо не се прибрахте при жена си и детето и не написахте сигнал оттам?

- Или да се обадя на премиера? Това ли е работата на премиера!

- А защо стояхте до 4 ч сутринта там?

- Защото не вярвах на полицията. Исках да видя какво ще се случи и съмненията ми се потвърдиха. Ако се бях прибрал, щяха да ми се обадят: “Г-н Сидеров, проверихме, всичко е наред”. И следите щяха да бъдат заметени. Живеем в полицейско-мутренска държава.

- Излиза, че сте настъпили някого по мазола, за да реагирате така остро?

- Усетих го още вечерта. Полицаите с идването си не тръгнаха да проверяват за дрога и незаконни цигари, а почнаха да се заяждат с мен. Ами че те преди време пребиха Димитър Стоянов с картата му на евродепутат! Вкараха го в камионетката и го ритаха - има медицинско за 30 наранявания.

Какво да искаме от редови полицай, когато зам.-шеф на СДВР се държи нагло? Независимо дали съм депутат, или обикновен гражданин, той е длъжен да се представи. Както пътният полицай се представя, като те спира за проверка.

А г-н Златанов, зам.-шеф на СДВР, ми каза: “Откъде накъде ще ти се представям?” Друг полицай стоеше разгърден, дъвчеше дъвка, с ръце в джобовете. И ми шепне - ако сме на тъмно, ще видиш какво ще ти се случи!

Ето за тези случки ще искам и среща с министър Бъчварова, ще подам жалби. На един от полицаите му установих името - Борисов. Той през цялото време се блъскаше в мен, провокираше ме. Ще искам наказания за тях. Това не може да е поведение на български служител на реда. Как ще внушават респект и как ще им вярват хората?

Затова днес на съдебната система никой не вярва, на прокуратурата - да не говорим. Но хората разбират какво става. Реакциите им са много сериозни. Повечето казват: “Стига са ни правили на глупаци”. И това не са хора атакисти, хора, които ме харесват. За всички става ясно, че се разиграва един много лош и пошъл сценарий.

 

 

 

 

CV

 

- Роден през 1956 г. в Ямбол

- Главен редактор на в. “Демокрация” в началото на 90-те години.

- През 2000 г. печели наградата на СБЖ

- Завършва теология в Шуменския университет

- През 2005 г. регистрира партия “Атака” и до днес е неин несменяем лидер

l Народен представител в последните четири народни събрания

Дипломацията на САЩ подкрепя гръцко-български газопровод

http://petel.bg/Diplomatsiyata-na-SASHH-podkrepya-gratsko-balgarski-gazoprovod__130384

Снимка: Булфото Новото забавяне на проекта за газовия интерконектор Гърция-България мобилизира дипломацията на САЩ. Американски...

Сензационен слух: Лидерът на "Ислямска държава" е умрял! Ето какви са твърденията

http://petel.bg/Senzatsionen-sluh--Liderat-na-Islyamska-darzhava-e-umryal--Eto-kakvi-sa-tvardeniyata__130385

Снимка: Булфото Лидерът на „Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади е починал от раните си, предадоха „Нюздей247” и „Уикистрайк”. Както...

Софийски градски съд гледа дело срещу обвинен в подкуп съдия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/14/2628181_sofiiski_gradski_sud_gleda_delo_sreshtu_obvinen_v/?ref=rss


Софийски градски съд ще заседава днес по делото срещу съдия Николай Стефанов от Русенски районен съд. Той е обвинен в искане и опит за получаване на подкуп в размер на 1000лв, за да одобри споразумение по дело срещу непълнолетни, които са откраднали 35лв.

Стефанов беше арестуван през февруари в колата на адвокат Свилен Стефанов, бивш прокурор и основен свидетел по делото. Пари не бяха открити в него или в автомобила.

Случаят беше обявен за голям успех на ДАНС и...

Путин: Ударите в Сирия целят да укрепят режима на Башар Асад

http://svetoven.pogled.info/news/68447/Putin-Udarite-v-Siriya-tselyat-da-ukrepyat-rezhima-na-Bashar-Asad

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин потвърди подозренията на мнозина - че руските въздушни удари в Сирия са предназначени за укрепване на режима на президента Башар Асад, съобщи CNN.

Ивайло Калфин отговаря: И без швейцарското правило пенсиите ще се увеличават на 1 юли всяка година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258882_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE+%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D1%84%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F%3A+%D0%98+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D1%88%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0

 Ангел Атанасов: Г-н Калфин, моля отговорете на следния въпрос: Съгласно новоприетия закон отпада годишното индексиране по т. нар. швейцарско правило. Как ще се индексират годишно съществуващите пенсии и на каква дата?

Господин Атанасов, до 31 декември 2016 г. пенсиите, отпуснати до края на предходната година, се осъвременяват по т.нар. швейцарско правило от 1 юли, с решение на НОИ с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година. В случай че процентът е отрицателно число, пенсиите не се осъвременяват.

От 2017 г. до годината, в която процентът на тежестта на осигурителния стаж от 1,1% достигне 1,5%, отпуснатите пенсии няма да се осъвременяват по швейцарското правило. Според новите правила пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, ще се преизчисляват ежегодно от 1 юли на всяка календарна година, следваща годината на отпускане на пенсията. Увеличението ще е с увеличения процент на тежестта на осигурителния стаж, който ще се определя със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година и който няма да бъде по-малък от полагащото се увеличение по швейцарското правило. Предвидено е този начин на преизчисляване на пенсиите да продължи да се прилага дотогава, до когато процентът на тежестта на осигурителния стаж достигне 1,5%.

 

 

 

За пенсиониране първа категория трябва стаж и възраст да правят 100

Юли Вълковски: От 1984 до 1998 г. съм работил 15 години при условията на първа категория. От 1998 и досега - 18 години втора категория. Роден съм на 27. 8. 1963 г., кога ще мога да се пенсионирам?

Уважаеми г-н Вълковски, до 31 декември 2015 г. включително мъжете, които са работили 10 г. при условията на първа категория труд или 15 г. при условията на втора категория труд, могат да се пенсионират при навършване на възраст от 52 години и 8 месеца при първа категория труд и 57 години и 8 месеца при втора категория труд, ако имат сбор от осигурителен стаж и възраст, равен на 100. През 2016 г. възрастта се увеличава с 2 месеца, като за първа категория труд тя става 52 години и 10 месеца и продължава да нараства всяка календарна година с по 2 месеца до достигане на 55-годишна възраст. За втора категория труд възрастта съответно става 57 години и 10 месеца и продължава да нараства всяка календарна година с по 2 месеца до достигане на 60-годишна възраст. При преценяване правото на пенсия по този ред осигурителният стаж от първа и втора категория може да се трансформира в такъв от трета, като 3 години осигурителен стаж от първа категория или 4 години от втора категория се зачитат за 5 години стаж от трета категория.

Точкова система има само за категорийните работници

Цветанка Няголова: След въвеждането на новите правила за пенсиониране в началото на 2016 г. ще продължи ли да е валидна “точковата система”, т.е. сбор от стаж и възраст, или тя ще отпадне?

Уважаема г-жо Няголова, сборът от стаж и възраст, или т. нар. точки, присъстват като част от условията за пенсиониране само за категорийните работници.

Новата разпоредба, която е в сила от 1 януари 2016 г., предвижда хората, които са работили 10 г. при условията на първа категория труд, да могат да се пенсионират, ако не са придобили право на професионална пенсия или когато са променили осигуряването си от професионален пенсионен фонд във фонд “Пенсии” и са навършили възраст до 31 декември 2015 г. 47 години и 8 месеца за жените и 52 години и 8 месеца за мъжете и имат сбор от осигурителен стаж и възраст, равен на 94 за жените и на 100 за мъжете. От 31 декември 2015 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща година с по 2 месеца за мъжете и с по 4 месеца за жените до достигане на 55-годишна възраст.

Хората, които са работили 15 г. при условията на втора категория труд, могат да се пенсионират, ако не са придобили право на професионална пенсия или когато са променили осигуряването си от професионален пенсионен фонд във фонд “Пенсии” и са навършили възраст до 31 декември 2015 г. от 52 години и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете и имат сбор от осигурителен стаж и възраст, равен на 94 за жените и 100 за мъжете. От 31 декември 2015 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща година с по 2 месеца за мъжете и с по 4 месеца за жените до достигане на 60-годишна възраст.

При прехвърляне на частна партида в НОИ пенсията се преизчислява веднага

Пенчев: През 2012 г. се пенсионирах след 27 години в БА. Част от пенсионните ми осигуровки са в универсален пенсионен фонд. Какво стана с предложението за еднократно прехвърляне на събраните средства от УПФ към НОИ и възможността за преизчисляване и получаване на ПЪЛНАТА пенсия ВЕДНАГА за служителите от сектор “Сигурност”?

Уважаеми г-н Пенчев, хората, на които е отпусната пенсия от Държавното обществено осигуряване с начална дата до 31 декември 2015 г. и с намален индивидуален коефициент, могат да поискат преизчисляването. За да направят това, необходимо е в срок до 31 декември 2016 г. желаещите да изберат да прехвърлят парите си от индивидуалните си партиди в универсалния пенсионен фонд във фонд “Пенсии” на НОИ. В този случай натрупаните средства в индивидуалната партида се превеждат от съответния частен фонд в 3-месечен срок от датата на избора. Пенсията се преизчислява от първо число на месеца, който следва този, през който е направен изборът.

По отношение на процедурата за прехвърляне на парите от едната сметка в другата повече информация може да получите от служителите във всяко териториално поделение на Националния осигурителен институт.

Учителите, които са работили до 65 г., имат добавка към пенсията

Мая Радославова: Уважаема редакция, бих искала да попитам министър Ивайло Калфин какви са предвидените промени, свързани с пенсионирането на учителите?

Госпожо Радославова, считано от 1 януари 2016 г. учителите придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на възраст от 57 години и 10 месеца за жените и 60 години и 10 месеца за мъжете и учителски осигурителен стаж от 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете. От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща година, както следва:

1. До 31 декември 2029 г. възрастта за жените се увеличава с по 2 месеца за всяка календарна година, а от 1 януари 2030 г. – с по 3 месеца за всяка година до достигане на 62-годишна възраст.

2. До 31 декември 2017 г. възрастта за мъжете се увеличава с по 2 месеца за всяка календарна година, а от 1 януари 2018 г. – с по 1 месец за всяка година до достигане на 62-годишна възраст.

Учителската пенсия, която се отпуска при тези условия, е срочна пенсия за ранно пенсиониране и се изплаща от Учителския пенсионен фонд в размер, определен по реда, по който се изчисляват всички останали пенсии за осигурителен стаж и възраст, но е намален с 0,1 на сто за всеки месец, който не достига на човек, до навършване на възрастта му за придобиване правото на пенсия по общия ред.

На учителите, които имат необходимия учителски осигурителен стаж за ранното пенсиониране, но се пенсионират след навършване на възрастта за придобиване право на пенсия по общия ред, се изплаща пенсия в пълен размер от Учителския пенсионен фонд. На тези пък, които са придобили право на пенсия при условията на ранното пенсиониране, но се пенсионират, след като придобият право на пенсия по общия ред, се изплаща пенсия за осигурителен стаж и възраст от фонд “Пенсии”, както и добавка от Учителския пенсионен фонд в размер на 0,33 на сто от пенсията за всеки месец, за който има осигурителна вноска във фонда след придобиване право на “ранната” учителска пенсия.

В Пловдив ще протестират заради намалената присъда на гръцкия студент Христос Боскос

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045111

Пореден протест е организиран в Пловдив срещу намалената присъда на гръцкия студент Христос Боскос, който преди година блъсна на автобусна спирка 17-годишно момиче, съобщи БиТиВи.
Липса на разрешение от общината осуети планирания протест пред съдебната палата в началото на седмицата.
През юни съдът постанови обезщетение от 12 000 лева,
Пореден протест е организиран в Пловдив срещу намалената присъда на гръцкия студент Христос Боскос, който преди година блъсна на автобусна спирка 17-годишно момиче, съобщи БиТиВи. Липса на разрешение от общината осуети планирания протест пред съдебната палата в началото на седмицата. През юни съдът постанови обезщетение от 12 000 лева,

В Пловдив ще протестират заради намалената присъда на гръцкия студент Христос Боскос

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045106

Пореден протест е организиран в Пловдив срещу намалената присъда на гръцкия студент Христос Боскос, който преди година блъсна на автобусна спирка 17-годишно момиче, съобщи БиТиВи.
Липса на разрешение от общината осуети планирания протест пред съдебната палата в началото на седмицата.
През юни съдът постанови обезщетение от 12 000 лева,
Пореден протест е организиран в Пловдив срещу намалената присъда на гръцкия студент Христос Боскос, който преди година блъсна на автобусна спирка 17-годишно момиче, съобщи БиТиВи. Липса на разрешение от общината осуети планирания протест пред съдебната палата в началото на седмицата. През юни съдът постанови обезщетение от 12 000 лева,

Цветанов пригласяше на Пеевски, той се застреля в краката и шефът му не може да го спаси

http://cite.actualno.com/Cvetanov-priglasjashe-na-Peevski-toj-se-zastrelja-v-krakata-i-shefyt-mu-ne-moje-da-go-spasi-news_501273.html

"Цветанов пригласяше на Пеевски, той се застреля в краката и шефът му не може да го спаси." Това заяви в ефира на bTV лидерът на ДСБ Радан Кънев в коментар за напрежението между ГЕРБ и РБ във връзка с кандидата за кмет на Варна Чардар Трифонов.

Ветеранът Хилари Клинтън се наложи като лидер в първия дебат на демократите

http://america.actualno.com/Veteranyt-Hilari-Klintyn-se-naloji-kato-lider-v-pyrvija-debat-na-demokratite-news_501291.html

Кандидатите на Демократическата партия за президент на САЩ разискваха вътрешно и външнополитически теми в първия си телевизионен дебат. Хилари Клинтън се утвърди като фаворит на демократите. Тя определи някои от критиките спрямо нея като чисто партийни, идващи от републиканците. Вниманието бе насочено и към сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. Още в началото Клинтън, която е ветеран на подобни форуми (с 25 такива дебата зад гърба си) се наложи като лидер, коментират от БНР. Като своя цел тя посоч

Пазарни дни с биопродукти от двора организират в смолянското село Смилян

http://smolyan.actualno.com/Pazarni-dni-s-bioprodukti-ot-dvora-organizirat-v-smoljanskoto-selo-Smiljan-news_501308.html

Пазарни уикенди от селския двор организират в смолянското село Смилян всяка събота и неделя до края на месец октомври. Това съобщи за Радио „Фокус” – Смолян председател на Национално сдружение „Планинско мляко”. По думите й, това е първият по рода си такъв пазарен ден и се надяват това да стане една практика и една малка „селска борса”, за да могат да се подпомогнат всички дребни производители от района на Смилянското корито. „От няколко години пра

Да окепазяваш историята с тухли четворки

http://actualno.actualno.com/Da-okepazjavash-istorijata-s-tuhli-chetvorki-news_501302.html

Ларгото Е бутафория. Колкото и да се пени Божидар Димитров, отдавна е ясно, че има огромен проблем с реставрирането на археологическите паметници у нас. Кой повреден мозък разпореди де що има за реставриране, да се прави по един и същ калъп? Разхождали ли сте се скоро из България? Виждали ли сте новите крепости и крепостни стени? Дали ще идете на Перистера, на новата крепост в Кюстендил или на Цари Мали град, ще видите едно и също. Зид, мазилка, тухли и накрая - керемидки. Изключваме престъпл

Туск: Турция ще получи отстъпки от ЕС само ако успешно намали бежанския поток

http://europe.actualno.com/Tusk-Turcija-shte-poluchi-otstypki-ot-ES-samo-ako-uspeshno-namali-bejanskija-potok-news_501303.html

Над 710 000 мигранти са влезли в Европейския съюз (ЕС) от началото на годината до 30 септември. Това съобщи AP, позовавайки се на данните на Европейската агенция за контрол на външните граници (ФРОНТЕКС). Само през септември в общността са влезли 170 000 души. Най-засегнати от миграционната вълна са гръцките острови в Егейско море. Броят на мигрантите, идващи в Италия през Средиземно море от Либия, е намалял, посочва агенцията. ФРОНТЕКС уточнява, че сирийските бежанци са основната група мигрант

Няма желаещи за контрола с националите ни

http://bgfootball.actualno.com/Njama-jelaeshti-za-kontrola-s-nacionalite-ni-news_501305.html

До този момент никой отбор не желае да играе контролен мач с българския национален отбор по футбол. От централата са се опитали да уредят контрола за трикольорите през ноември, но на този етап желаещи няма. От БФС се надяваха, че в средата на месеца ще играем плейоф за класиране на Евро 2016, но, както е известно, не успяхме да се преборим за третото място. Датите, които са възможни за уреждане на приятелски мачове и определени от ФИФА са от 12 до 17 ноември. За тогава са предвидени баражите и

Къде се намираме ние в пъзела на бежанската криза?

http://viewpoint.actualno.com/Kyde-se-namirame-nie-v-pyzela-na-bejanskata-kriza--news_501306.html

Всеки ден ги гледате по телевизията, слушате за тях по радиото, срещате ги около Женския пазар или в покрайнините на Харманли, обсъждате ги, докато пиете сутрешното си кафе или вечерната чаша вино. Изпитвате съчувствие към малките деца и разкървавените бащи и майки, които виждате на баталните кадри, изпитвате и омраза към чернокосите младежи, които нападат оградата между Унгария и Сърбия. Чувствате страх от ежедневните новини за стотици или хиляди, които преминават през границата ни с Турция, ус

Реформаторите искат "Гражданска отговорност" да се сключва и в интернет

http://politics.actualno.com/Reformatorite-iskat-Grajdanska-otgovornost-da-se-skluchva-i-v-internet-news_501310.html

Депутати от ДБГ от Реформаторите внасят предложения за промени в Кодекса за застраховането. Te искат отпадане на стикерите за „Гражданска отговорност” и щетите да могат да се изплащат и в брой, съобщава Expert.bg. Народните представители предлагат възможност застраховката „Гражданска отговорност” на автомобилистите да се сключва и в интернет. Първоначалният текст на законопроекта на МС изключваше такава възможност, с мотив, че не винаги може да се установи идентично

Бежанските центрове у нас са готови за зимата

http://society.actualno.com/Bejanskite-centrove-u-nas-sa-gotovi-za-zimata-news_501311.html

Бежанските центрове у нас са подготвени за зимата. Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. И изтъкна, че има лек спад на притока на бежанци спрямо предходния месец, предаде Фокус. Общо 2 119 души се намират в центровете към момента или това е 41% запълване на капацитета им, обясни той и добави, че над 450 души са настанени извън центровете, предимно в частни квартири. „В центровете има 459 души, които са получили закрила, и не напускат центровете порад

Мистериозни вълни преминават през диска от космически отломки около млада звезда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258881_%D0%9C%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%

  Учени, които търсят планети, формиращи се в огромния диск от прах около млада звезда, са се натъкнали на изненадващо откритие. Те са засекли движещи се с висока скорост дъги, които преминават през диска като вълни във вода, пише Space. Първоначално екипът е забелязал пет структури в данни от телескопа Very Large Telescope (VLT, „Много голям телескоп“) в Южната европейска обсерватория в Чили, докато е търсел следи, показващи формирането на планети около млада звезда. Изследователите са проучили и изображения, заснети с космическия телескоп Hubble през 2010 и 2011 година, и са открили същите структури, но с друго местоположение. Препратка към по-ранни записи на Hubble за звездата показва, че странните вълни се движат изключително бързо - със скорост до 40 000 километра в час. 
Звездата червено джудже AU Microscopii, наричана накратко AU Mic, се намира на 32 светлинни години от Земята, като масата й е наполовина на масата на Слънцето. Тя представлява интерес за астрономите заради тежкия си, неравен диск от отломки, в който биха могли да се образуват планети.
Новооткритите структури се носят със зашеметяваща скорост. Най-външните вълни се движат най-бързо, като поне три изглежда се движат достатъчно бързо, за да избягат от гравитационното привличане на звездата. Най-вероятно вълните не са причинени от сблъсък на два големи подобни на астероиди обекти или от промени в гравитацията на звездата. “Едно от обясненията за странните структури е свързано с огнените изригвания на звездата”, казва един от авторите проекта Глен Шнайдер. “AU Mic е звезда с голяма активност - тя често бълва огромни и внезапни изригвания от енергия от повърхността си или региони в близост до нея.” Засега това е само предположение. Необходими са обстойни наблюдения с VLT и други инструменти, за да се открие причината за вълните.

Жена роди по време на полет в САЩ (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_572154.html

Жена роди по време на полет от остров Бали до Лос Аднжелис на борда на самолет на China Airlines, пише Би Би Си. В продължение на шест часа екипажът на полета и лекар, пътник в самолета, са помагали на жената да роди детето. Самолетът е направил извънредно кацане в Аляска, за да могат майката и детето да бъдат откарани в болница, като тяхното състояние е стабилно.

Boeing представи материал, който се състои от 99.99 процента въздух

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258880_Boeing+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B8+%D0%BE%D1%82+9

 Boeing представи най-леката в света метална структура. 99.99 процента от материала са кухи и всъщност се състоят от въздух, пишеMailOnline. Компанията посочва, че революционният материал е 100 пъти по-лек от стирофом и може да е бъдещето на конструирането на летателни машини. Той е толкова лек, че би могъл е да се постави върху глухарче, без да го смачка, а микрорешетъчната му структура е толкова здрава, че опаковано с него яйце ще остане здраво, ако падне от 25-тия етаж.
Материалът се състои от тризмерни отворени килийки от полимер, направени от свързани една с друга кухи тръбички. Всяка от стените на килийките е 100 пъти по-тънка от човешки косъм. Изобретателите на материала виждат основното му приложение в създаването на структурни компоненти за самолетостроенето. Наред с изключително ниската си плътност, микрорешетката се отличава и с безпрецедентно механично поведение, включително пълно възстановяване след компресия и забележително високо поглъщане на енергия. 

Русия представи на САЩ предложение за безопасност на полетите в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/68446/Rusiya-predstavi-na-SASHT-predlozhenie-za-bezopasnost-na-poletite-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Информационната служба на руското Министерство на отбраната излезе с изявление относно хода на подготовката на евентуално споразумение със САЩ, за да се гарантира безопасността на полетите в Сирия.

Камъчета на Марс са пренесени на десетки километри от река

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258879_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%81+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B

 Представете си бълбукаща река, която си проправя път през скали и камъчета - от време на време течението преобръща малките камъчета по дъното. Сега си представете тази сцена на Марс. Според ново изследване това не е халюцинация, пише Discovery News. Проучването, фокусирано върху моделите на ерозия на камъни на Марс, е установило, че те са пренесени от течаща вода на разстояние 50 километра по повърхността на Червената планета. 
Последните доказателства от Марс предполагат, че на планетата има малки количества течна вода, а новото изследване, базирано на анализи на заснети от роувъра Curiosity изображения, обрисува свят с течащи реки в древното минало. Снимките на марсохода показват малки камъчета с необичайно заоблени и закръглени форми. За геофизика Дъглас Джеролмак и колегата му Габор Домокос - математик в Университета за технология и икономика в Будапеща, детайлите за формата на камъчетата разказват историята им. 
Докато Джеролмак е анализирал геофизиката на марсианските камъчета, Домокос е направил изчисления на базата на предишно изследване на връзката между движението на обектите и тяхната форма. Математикът е съставил геометричен модел, който показва как формата и масата на даден камък се променя, когато се удря в друг обект с подобен размер. 
Екипът е тествал модела с данни за ерозивни процеси на Земята. Учените са провели експерименти в лаборатория, изследвали са скалите и камъчетата в планинска река в Пуерто Рико и накрая са анализирали седименти от устието на каньон в Ню Мексико. Резултатите от трите земни теста са потвърдили точността на геометричния модел на Домокос и изследователите са го използвали за камъчетата на Марс, отчитайки разликата в условията на Червената планета. 

Американец взриви на шега тригодишния си си син, за да изплаши майка му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5045103

Американецът от щата Охайо Роман Антууд инсценира смъртта на тригодишния си син в катастрофа, за да изплаши майка му и да снима видео, съобщи "Дейли Мейл". Известният в сайта YouTube 32-годишен комедиант предварително подготвил всичко - квадроцикъл, взривно устройство и кукла, облечена точно като детето.

Преглед на печата - 14 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=303775

Реформата в МВР е сред актуалните теми на вестниците в сряда. „Най-малко 1000 нови полицаи ще бъдат назначени, обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова относно административната реформа на МВР... На въпрос за изплащането на обезщетенията на служителите, които напускат МВР, в размер на 20 млн.

Участници в гонки искат военна писта около София

http://news.ibox.bg/news/id_316316058

Ако им дадат място за състезания, те ще приемат правилата, които полицията им наложи

Американец взриви на шега тригодишния си си син, за да изплаши майка му (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5045096

Американецът от щата Охайо Роман Антууд инсценира смъртта на тригодишния си син в катастрофа, за да изплаши майка му и да снима видео, съобщи "Дейли Мейл". Известният в сайта YouTube 32-годишен комедиант предварително подготвил всичко - квадроцикъл, взривно устройство и кукла, облечена точно като детето.

NASA представи нови 4К изображения на Юпитер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258878_NASA+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+4%D0%9A+%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%AE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80

 Изображения на Юпитер, заснети от космическия телескоп Hubble разкриват невиждани досега детайли, сред които новооткрита форма в “Голямото червено петно” - по-голям от Земята ураган, който бушува от стотици години на масивната планета, пише The Verge. Фотографиите са публикувани на уебсайта на Центъра за космически полети “Годдард” на американската Национална космическа агенция (NASA). 
Учени от Агенцията са използвали изображенията, за да създадат и 4К видеоклип на въртенето на газовия гигант около оста му (https://www.youtube.com/watch?v=3afEX8a2jPg). Това е част от обявената миналия месец инициатива на NASA да публикува повече кадри с висока резолюция както в YouTube, така и на собствения й 4К телевизионен канал. 
Въпреки няколко почти фатални повреди легендарният телескоп Hubble продължава да наблюдава Космоса. Скоро той ще бъде наследен от още по-мощната обсерватория James Webb, чието извеждане е планирано през 2018 година. Това дава възможност на изследователите да насочват Hubble към различни цели, а именно планетите в нашата Слънчева система. Новата програма на NASA ще изследва планетите в Слънчевата система, започвайки с Юпитер и преминавайки към Уран, Нептун и Сатурн. Отделянето на повече време на такива наблюдения може да помогне на учените да разберат как планетите се променят с течение на времето. 
Двете нови карти на Юпитер разкриват “необичайна вълна” край екватора и “подобна на нишка форма” във вътрешността на Голямото червено петно. И двете не са наблюдавани досега. Изображенията предоставят нови доказателства за свиването на Голямото червено петно. 
Снимките са направени с широкоъгълната камера на Hubble, монтирана на телескопа по време на последната сервизна експедиция. Камерата е известна с удивителните снимки на обекти, които се намират в дълбините на Космоса. Една от тях е прочутата “Ultra-Deep Field” от 2012 година, която показва някои от най-древните наблюдавани някога галактики. Сега инструментът ще ни помогне да научим повече за небесните тела, които са много по-близо, започвайки с прекрасни нови гледки от Юпитер. 

Над 40 000 души избягаха от Сирия след ударите на Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_572151.html

Само за пет дни около 40 000 сирийци са напуснали населените места в северната част на Сирия, показват данни на ООН, съобщава bTV. Причината e ескалацията на конфликта след намесата на Русия. Повечето от мигриращите вътре в страната са напуснали градове в провинция Идлиб. Много от тях са останали близо до домовете си с надежда да се върнат, ако бойните действия скоро бъдат прекратени. От 30 септември Русия започна въздушни удари срещу сирийската опозиция. Първоначално Москва обяви, че предприема операция срещу „Ислямска държава”, но след като стана ясно, че под 10% от бомбардировките са срещу джихадистите, Кремъл призна, че целта е да бъде защитен президентът Башар Асад. Междувременно „Ислямска държава” призова на джихад срещу Русия и САЩ. Това е първата заплаха срещу Русия и то като съюзник на САЩ.

AP: Популярността на Путин сред населението на Близкия Изток бързо се разраства

http://svetoven.pogled.info/news/68445/AP-Populyarnostta-na-Putin-sred-naselenieto-na-Blizkiya-Iztok-barzo-se-razrastva

/Поглед.инфо/ В Сирия и Ирак хората са благодарни на руския президент за операцията срещу "Ислямска държава". По улиците наричат Владимир Путин човек на действието, който противостои на американската политика и лепят негови портрети по автомобилите.

Петковден е

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258877_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B5

 Във всички епархии на Българската православна църква ще бъде почетена паметта на Св. преподобна Параскева Търновска. Св. Параскева или Св. Петка е небесна покровителка на Видинска епархия. Според житието на светицата докато живяла сред хората - не и обръщали внимание. След смъртта й я погребали в гробището за страници. Св. Петка е родена в гр. Епиват на брега на Мраморно море. Тя тръгва по пътя на добродетелта като се отказва от привлекателността и удобствата на светския живот. Заминава на поклонение в Йерусалим, след което се заселва в пустинята. Само на Бог са известни подвизите, които извършва там. По Негова повеля светицата се завръща в родния си град. Живее като чужденка в него неразпозната от близки и приятели. Бог я прославя след смъртта й заради смирението и себеотричането. През 1238г. цар Иван Асен принася мощите й в гр. Търново. Св. Патриарх Евтимий съставя житие на Преподобната и превежда името й като започва да я назовава Петка. След като турците завземат Търново мощите на св. Петка са в Константинопол, а от 1641г. се намират в гр. Яш във Влашко. 
Според народните поверия с настъпването на Петковден идва краят на лятото и започва зимата. Народът отбелязва този ден като начало на зимните празници - правят се курбани и сборове. Жените раздават питки за здравето на животните. Св. Петка е покровителка на брака и плодовитостта. 
На този ден имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Изложба на Варненското златно съкровище под патронажа на Борисов събира елита на Европа

http://pik.bg/изложба-на-варненското-златно-съкровище-под-патронажа-на-борисов-събира-елита-на-европа-news416656.html

Изложба на Варненското златно съкровище под патронажа на Борисов събира елита на Европа

Изложба на Варненското златно съкровище ще събере днес в сградата на Европейския парламент в Брюксел елита на Европа. Тя е под патронажа на премиера Бойко Борисов и се прави по инициатива на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол ще блести цяла седмица в централното фоайе на Европейския парламент от 12 до 16 октомври.

Изложбата "Златните съкровища на България: Варна и най-старото обработено злато в света" се очаква да бъде открита лично от премиера Борисов. Специални гости ще бъдат председателите на Европарламента Мартин Шулц и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, които ще разгледат уникалните златни експонати от втора половина на V хилядолетие пр. Хр.

Варненският некропол е открит през 1972 г. и се превръща в научна сензация със световно значение. Досега в него са открити 308 гроба, датирани в късната каменномедна епоха. Сред предметите, които ще бъдат представени в столицата на Европа, най-емблематични са тези във формата на бикове и златната диадема.

"Варненското златно съкровище - белег за високоразвитата общност, обитаваща брега на Варненското езеро, е част от забележителното историческо и културно наследство на България. Като варненец съм горд, че заедно с Регионалния исторически музей – Варна, ще представим уникалната експозиция в сърцето на Европа", коментира Емил Радев

Проектът за Ларгото е непрофесионален, пише Институтът за паметниците на културата още през 2013

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/14/2628161_proektut_za_largoto_e_neprofesionalen_pishe_institutut/?ref=rss

"...НИНКН поддържа нееднократно изразените си становища за необходимостта от обществено обсъждане", "...публичност на предприетите до този момент действия с информация на сайта на МК...", "Предложението за пластична изява на силуета на сградата с ниши чрез иззиждане на тухлени арки е неприемливо...", "Проектът за КРР е напълно самоцелен, без да е търсена връзка с начина на експониране на частта от сградите и помещенията, попадаща в покритата част и подчертаване на принадлежността им към едно...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване