Откриват първия в България комедиен клуб

http://offnews.bg/news/n_1/n_598016.html

На 7-и и 8-и декември в София ще се проведе откриването на първия в България комедиен клуб. The Comedy Club Sofia  ще събере на една сцена най-добрите стендъп комедианти в страната, а ще се превърне и в притегателно място за най-добрите шегаджии от цял свят, защото зад клуба седят хората от Comedy.bg, които докараха в София някои от големите имена на комедията като Дани Гроздич , Далисо Чипонда , Марина Орсаг, Никола Тодороски, а на 3 април догодина ще доведат и най-известния британски комик в момента - Джими Кар . Заведението се намира в центъра на града на ул. "Леге" №8 и използва един и същи вход с пиано бар "Магнито". Входът и за двете вечери е 15 лв., а за студенти е 8 лв. Купонът започва в 20:10 часа, а вратите отварят в 19:30. Няма да има резервации, затова бъдете ранни пилета, за да си намерите добри места. Излишно е да ви казваме, че ще се скъсате от смях, но не вярвайте на честната ни дума, проверете сами.  Засега следващите дати в програмата са 14-и и 15-и декември, когато ще видим най-доброто от The Comedy Club Sofia и Fuck Christmas шоу.

СКАНДАЛЪТ СТАВА ГРАНДИОЗЕН: "Медиапул" публикува отговор от анонимен чиновник, свързан с манипулацията за отстраняването на Цацаров!

http://pik.bg/скандалът-става-грандиозен-медиапул-публикува-отговор-от-анонимен-чиновник-свързан-с-манип-news442246.html

СКАНДАЛЪТ СТАВА ГРАНДИОЗЕН: "Медиапул" публикува отговор от анонимен чиновник, свързан с манипулацията за отстраняването на Цацаров!

Скандалът с Медиапул и твърденията им, че Европейската комисия (ЕК) е поискала отстраняването на Сотир Цацаров стана грандиозен.

Агенция ПИК първа разкри грозната манипулация на кръга около Христо Иванов спрямо главния прокурор Сотир Цацаров. (Вижте подробности в Още по темата).

Преди минути агенция Медиапул публикува писмо на репортера си Полина Паунова и отговорите, които тя е получила, предаде Канал 3.

Отговорите обаче са написани от чиновник, чието име умишлено е скрито. Той обаче не може да говори от името на комисията. Това вече направи Огнян Златев, представителят на ЕК в София. Буди недоумение и фактът, че името се крие при положение, че ЕК е институция, която говори с официални писма и с лицето си.

Писмото, от което името на чиновника не става ясно

А ето и становището на ЕК в лицето на Огнян Златев, който първо пише до главния прокурор:

 "Медийни публикации, които твърдят, че Европейската комисия призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни. Приемете моите уверения за най-добри почитания към Вас и към ръководената от Вас институция”.

В писмото на ЕК се казва още, че докладът на Комисията за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка ще бъде публикуван в края на януари и той ще отчете напредъка на страната ни в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, използвайки редица индикатори.

„Ролята на Европейската комисия не е да влиза в дискусии как всяка страна-членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи”, се посочва в писмото.

Междувременно от представителството на ЕК в България разпространиха и съобщение до медиите:

Във връзка с появилите се публикации, че Европейската комисия е изразила позиция по процесите, които текат в българската съдебна система, и зачестилите въпроси за тяхната достоверност, говорителят на ЕК за върховенството на закона и Хартата за фундаменталните права Кристиян Виган, заяви следното:

"Независимостта на съдебната система е крайъгълен камък на всяко демократично общество. Механизмът за сътрудничество и проверка преценява напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, използвайки редица индикатори. Ролята на Европейската комисия не е да влиза в дискусии как всяка страна-членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи. Това, което е от значение за нас е независимостта на съдебните процедури, които ние наблюдаваме редовно в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Следващият доклад в рамките на Механизма ще бъде публикуван в началото на следващата година. Медийни публикации, които твърдят, че Европейската комисия призовава за оставки на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни."

Паунова от Медиапул обаче пише и прилага кореспонденцията си:

"Независима проверка (на казуса "Яневагейт" -бел.ред.) може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса". (Цялата кореспонденция с поставените въпроси и получените отговори публикуваме най-долу.)

Скандалът е огромен поради факта, че в писмото е заличено името на въпросния чиновник, както и че Златев официално опровергава да има такава официална позиция.

Въпросът е ще настоява ли сега българското правителство за уволнение на въпросния служител, който ангажира Комисията с мнения, което очевидно е негово и не представлява ЕК.

 

 

 

 

Ердоган отрича: Турция не купува петрол от Ислямска държава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5137672

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви официално, че страната му не купува петрол от „Ислямска държава”, като подчерта, че борбата му с джихадистите е „безспорна”, предаде Франс прес.
Владимир Путин директно обвини Анкара, че получава доставки от екстремистите, след като южната ни съседка свали руски бомбардировач Су-24 на границата между
Турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви официално, че страната му не купува петрол от „Ислямска държава”, като подчерта, че борбата му с джихадистите е „безспорна”, предаде Франс прес. Владимир Путин директно обвини Анкара, че получава доставки от екстремистите, след като южната ни съседка свали руски бомбардировач Су-24 на границата между

Ердоган: Не купуваме петрол от джихадистите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137662

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви официално, че страната му не купува петрол от „Ислямска държава”, като подчерта, че борбата му с джихадистите е „безспорна”, предаде Франс прес.
Владимир Путин директно обвини Анкара, че получава доставки от екстремистите, след като южната ни съседка свали руски бомбардировач Су-24 на границата между
Турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви официално, че страната му не купува петрол от „Ислямска държава”, като подчерта, че борбата му с джихадистите е „безспорна”, предаде Франс прес. Владимир Путин директно обвини Анкара, че получава доставки от екстремистите, след като южната ни съседка свали руски бомбардировач Су-24 на границата между

365 идейни проекта от цял свят се състезават за нова сграда на библиотеката

http://www.moreto.net/novini.php?n=307478

365 идейни проекта от цял свят са подадени в конкурса за изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков", съобщи арх. Йоана Иванова, гл. експерт в общинската дирекция „Архитектура и градоустройство".

Музикалните навици говорят за психичното ни здраве

http://www.cross.bg/myzika-emotziite-zdrave-1489637.html

Още интересни новини от света на науката можете да прочетете в новия брой на списание "Българска наука" Изображения на мозъка разкриват как нервните реакции към различни видове музика наистина оказват влияние върху регулирането на човешките емоции. Изследването доказва, че хората, особено тези, които „обработват" негативни чувства чрез музиката, реагират негативно на агресивна и тъжна музика. Регулирането на емоциите е съществен компонент на психичното здраве. Слабото контролиране на емоциите се асоциира с психиатрични разстройства като например депресията. Клиничните терапевти знаят какво влияние музиката има върху емоциите и са склонни да я използват върху пациентите си с цел да подобрят настроението им и дори да облекчат симптоми на психични разстройства като депресията. Много хора обаче също слушат музика с подобна цел - регулиране на емоциите, а не се знае много относно това как този тип слушане влияе на психичното здраве. Изследователи от Центъра за интердисциплинарни музикални проучвания към Aalto University във Финландия решават да изследват връзката между психичното здраве, музикалните навици за слушане на музика и как невроните реагират на музикалните емоции чрез изследване на комбинация от изследване поведенчески данни и изображения на нервната система по време на експеримента

Нуждаят ли се учениците от точен брой часове и предмети?

http://www.mediapool.bg/nuzhdayat-li-se-uchenitsite-ot-tochen-broi-chasove-i-predmeti-news242324.html

Представете си класна стая, в която учениците викат и се замерват с химикалки, докато учителката крещи: “Не мога да се надвиквам с 25 човека!“, и се опитва да преподаде отегчителния дори за самата нея урок. Горе-долу в тази ситуация се озова Министерството на образованието и науката през последните седмици при представянето на новите учебни планове и програми - първите идеи за реални промени, произтичащи от дългоочаквания нов Закон за училищното образование. Те бяха подложени на  кръстосан огън от учители, родители и медии, а създадената масова психоза се оказа благодатна почва и за всевъзможни слухове и манипулации. Министерството се оказа неспособно да надвика всички в създалата се истерия и да защити предложенията си адекватно. В резултат на това се отказа в движение и под натиск от някои намерения, преди изобщо да обясни защо ги лансира. Това поставя въпроса какво изобщо ще остане от реформите до края на обществените обсъждания. Допълнително масло в огъня наляха нападките на образователната комисия в парламента, която хвърли цялата отговорност на министерството, въпреки че то изпълнява философията на приетите от депутатите промени. Словесните престрелки между институциите само затвърдиха усещането за тотално объркване и за това, че държавата за пореден път не знае какво прави. И на заден план неизяснени останаха съществените въпроси, а именно какво се случва, защо, какви цели се гонят.  Базовите знания до  Х клас, после – каквото те вълнува Най-ожесточена съпротива около новите планове срещна предложението за намаляване на броя на задължителните часове по предмети като биология, физика, химия, география в гимназиалния етап, което беше представено като “драстично орязване на часове“ и дори конспирация за увеличаване на неграмотността сред учениците. Всъщност философията на новия училищен закон е базовите знания по отделните предмети да се получават до Х клас, когато приключва първият гимназиален етап, а в ХI и ХII клас да се наблегне на профилирането. Последните две години задължително ще се учат само български, математика, гражданско образование и двата чужди езика и ученикът може да избере например профил биология или пък история и да учи много повече часове по този предмет, отколкото например сега. Може да си избере и чужд език или пък математика, с което часовете му по тези предмети да станат още повече. Въпрос на избор. Да, наистина, занапред някои ученици ще учат по-малко часове незадължителните в последните класове предмети, но от това едва ли биха настъпили фатални последици, тъй като сегашното им задължително изучаване не винаги води до придобиването на реални знания. “Достойнствата на промяната са, че най-накрая в момента, когато образованието по Конституция престане да бъде задължително – на 16 година децата ще завършват обособен етап на училищно образование, удостоверен с адекватен сертификат за компетентности на 16-годишни граждани“, коментира пред Mediapool  Мария Донкова от фондация “Пайдея“, която от години следи проблемите в образованието. Според нея има риск, заради създадената истерия, в крайна сметка да се отстъпи от и без друго скромните промени, да се получат изкривени в крачка норми и да бъде приета много задължителна подготовка в етапа, на който училищното образование вече не е задължително, като същевременно бъдат настроени едни срещу други различните групи учители по предмети. Измерват ли се знанията в часове и стихотворения? “Повърхностно е да се смята, че повече часове означават повече знания“, коментира пред Mediapool Асен Александров, директор на 51 СОУ "Елисавета Багряна" в София – едно от най-напредничавите и желани от родители и ученици училища. “Стават луди дебати дали някое стихотворение ще влезе в учебната програма или не, като че ли, ако влезе, учениците задължително ще го научат. Въпросът е учителят как ще разпали интереса, как ще преподаде материала“, допълва той. “По-добре учениците да завършват в ХII клас с едни по-задълбочени познания по четири предмета, отколкото както беше сега от всичко по малко за всички“,  коментира той. Александров посочи, че досега всичко е било уеднаквявано, а занапред се дава възможност за конкуренция между училищата на база различните профили, които ще предложат. Един от страховете, изразени включително на родители през последните седмици, е липсата на гаранция, че училището ще предложи в задължително избираемата подготовка точно предмета, по който детето им иска да профилира. Александров разсейва тези страхове: “Училищата трябва да обявят предварително профилите, които възнамеряват да предложат, и те ще се знаят още при кандидатстването в първия гимназиален етап. Така който се интересува от математика, ще се насочи към училище с математически профил. Освен това ако в дадено училище няма интерес към биология, а ученикът реши, че иска да се профилира по този предмет, той може да се премести в друго училище във втория гимназиален етап - ХI и ХII клас. Александров коментира, че тази възможност за мобилност е хубава, тъй като в десети клас ученикът е способен да направи съзнателен избор, докато в седми клас изборът е по-скоро на родителя. Освен това се повишава конкуренцията между училищата, които ще се стараят повече да задържат вече привлечените ученици след седми клас, а в същото време да дръпнат учениците от други училища за втория гимназиален етап. Манипулацията – “затваря се входа към чужди университети“ Истерията от около “орязания“ брой часове беше доразвита с информации, че хорариумът по някои предмети ще се окаже недостатъчен за вход в чужди университети. Донкова обяснява защо тези твърдения са несъстоятелни и какво стои зад тази манипулация. Тя коментира, че новият учебен план за гимназиалния етап не работи за езиковите гимназии. “Просто защото техният уникален модел на обучение не може смислено да се раздели на две по границата на задължителната възраст за обучение и нито имат интерес да си пуснат учениците след Х клас да си избират друго профилирано обучение ,без да са завършили вече започнатото, нито имат интерес да приемат в ХI клас нови ученици, които нямат специфичната основа от VIII-Х клас", обяснява неправителственият експерт. “За съжаление в желанието си да капитализират колкото е възможно повече обществено внимание за своята кауза, защото, макар и много добри училища, те са малко на брой, (35-40 от 2700), езиковите гимназии се опитаха да представят своя проблем нечестно като “МОН затваря вратите на чуждите университети за българските ученици“. Това твърдение е просто невярно“, коментира Донкова. “Но колко родители използваха уменията си за критично мислене, които са напълно достатъчни за да констатират този факт?“ Да се сетят за тестовете, нямащи нищо общо с гимназиалното ни образование, които децата им държат за прием в американски университети, да се сетят, че приемът на децата в повечето чужди университети приключва по същество преди още да е завършил първият срок на  ХII клас и остава от процедурата само децата да си представят дипломите, които придобиват 5 месеца по-късно и т.н.“, допълни тя. По думите й това е пагубно за честността на обществения дебат около новия учебен план. “Ако не вярвате – направете анкета след родителите на гимназисти. 2/3 са твърдо убедени, че “реформата на МОН ще прегради пътя на децата им към чужди университети“ и почти всички, които мислят така, смятат също, че “това се прави нарочно, защото за българските университети няма достатъчно студенти“, коментира тя.  Александров също смята, че притесненията по-скоро са в отделните гилдии учители, тъй като “абсолютно сигурните им часове вече не са толкова сигурни“. “Примерно учителят по история си прави сметка – от пети до 12 клас на мен ми трябват 700 часа, за да си попълня норматива, обаче сега сигурните часове са 620. Биха могли да станат и 800, ако има интерес към този профил, обаче биха могли да си останат и 620, ако не е профилиращ. Осигуряването на часове за всички гилдии във всички училища води до абсолютно уеднаквяване на образованието във всички училища, на което аз съм противник“, посочи той. Част от страховете на учителите са основателни Донкова коментира, че страховете на учители имат своите основания. Тъй като учебните програми не са публикувани, преподавателите се опасяват, че с по-малко часове ще трябва да покрият същия учебен материал, което от 1993 насам се е случвало 2-3 пъти. Страхуват се и за работните си места, които пряко зависят от покриването на нормативите за брой часове. “Имаме демографска криза и въпреки “светлите перспективи за нови работни места, защото много учители ще се пенсионират скоро“ истината е, че общият брой на работни места за учители намалява всяка година. Това от една страна. Добавете към него и факта, че в България “реформа е равно на съкращаване на разходи“ и че в образованието 80% от разходите са за труд и ще разберете защо професионалистите гледат с четири очи от кой храст ще изскочи замаскираната истина за съкращенията, които предстоят“, посочи Донкова. Александров смята, че до масови съкращения няма да се стигне обаче именно заради големия брой преподаватели в пенсионна възраст. Можеше и още автономия На този фон в учителската гилдия има страхове от промяната и даваната повече автономия, но някои директори като Асен Александров искат да имат дори повече свобода. Учебните планове в гимназиален и прогимназиален етап са на ниво клас. Тоест едно училище за всеки клас трябва да има определен брой часове по даден предмет до Х клас. “На мен би ми се искало тези учебни планове да са на ниво етап. Тоест ние да решим как да разпределим часовете от пети до седми клас и от осми до десети“, коментира Александров. Такава възможност е дадена в новия закон, но само за т.нар иновативни училища, за какъвто статут трябва да се кандидатства и да бъде защитено каква е иновацията. “Бих искал по-голяма свобода по отношение на организацията на учебния процес. Например -  в моето училище, а и в много други, след седми клас имаме три паралелки, които започват т.нар. подготвителен клас. Тази година им направихме тест по чужд език и те показаха резултати от  20 до 91 точки. Тоест някои от учениците не знаеха почти нищо от езика, а други го владееха на ниво А2 и дори В1. В този случай аз бих групирал тези ученици в три групи според нивото на уменията им по английски език и всяка група ще си върви с индивидуален темп“, посочи той. “Сега пишем седмично разписание на ниво срок и там е казано, че часовете по физическо са 3 часа на седмица. Но аз бих го направил по друг начин – от април до юни да са 4 часа, когато времето е хубаво и могат да спортуват на двора, а зимата да са два, защото имаме само един салон, а има училища, в които изобщо няма салон“, даде пример Александров. Друго негово предложение е да се въвеждат нови предмети. “Например, ако училището е с профил история, може да въведе предмет ХІХ век, в който да се изучават историята, философията, музиката и литературата на епохата и по този начин се правят междупредметните връзки и децата могат да усетят атмосферата“, каза той. Това са неща, които се правят по света, но изискват доста по-голяма свобода и отговорност от директора. В някои държави няма такова твърдо понятие клас – едни ученици посещават едни предмети, други – други и различни деца са заедно в различните часове. “Много разчитам, че иновативните училища ще предложат по-голяма свобода. А тези, които нямат смелостта сами да го направят  ще видят работещи практики от тях и след време също ще ги приложат“, коментира Александров. За синдикатите и оценяването на учебници Иначе сред промените има и откровени недомислици. “Като например - По силата на коя логика синдикатите ще съгласуват базата данни с оценители на учебници?“, пита Мария Донкова. “По силата на коя точно специфична експертиза синдикатите ще се изказват дали препоръчаните от регионалните инспекторати учители-оценители са толкова добри професионалисти, колкото ги е оценил инспекторатът? И какво ни пази от опасността в базата данни от оценители на учебници на мястото на учителите да се окажат само синдикални лидери?“, коментира Донкова. “Синдикатите в образованието  са станали  някакви корпоративни групи, които се занимават с всичко друго (ПР, управление на Учителски пенсионен фонд, международен и национален конгресен туризъм, усвояване на европейски фондове, доставки на платени професионални квалификации и пр.), но не и със статуса на българските учители (здравен, социален, професионален, с етичните въпроси на професията, които са много и множество други присъщи за проф. организации дейности)", посочва тя.

Оживя алхимична тайна от Средновековието - учени създадоха изкуствено злато

http://petel.bg/Ozhivya-alhimichna-tayna-ot-Srednovekovieto---ucheni-sazdadoha-izkustveno-zlato__135433

Кратко съобщение Jerusalem Post, за постижение на израелски учени бе на крачка да взриви интернет, световната икономика и да докара водещите...

Дейвид Камерън: Унищожаването на "Ислямска държава" е от национален интерес за Великобритания

http://www.moreto.net/novini.php?n=307471

"Сухопътната операция срещу терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) в Сирия няма да се обсъжда, докато страната не приключи процеса на политическо решение”, заяви в парламента британският премиер Дейвид Камерън.

„Български пощи” ЕАД сключиха договор и с Община Перник

http://www.cross.bg/pernik-danuk-poshtenskite-1489634.html

/КРОСС/„Български пощи" ЕАД сключиха договор и с Община Перник за плащане в пощенските станции на местни данъци и такси. Досега подобни договори са сключени със 143 общини. Вече в пощенските станции на дружеството, на територията на страната, могат да се инкасират суми за данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци, патентен данък, данък върху превозните средства, приходи от наета земя, такса за притежаване на куче, такси за гробни места, както и дължимите лихви за посочените задължения и за община Перник.  

Румъния е пратила на съд над 100 магистрати за последните пет години

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/26/2657229_rumuniia_e_pratila_na_sud_nad_100_magistrati_za/?ref=rss


Над 100 съдии и прокурори са били изпратени на съд през последните пет години по обвинения в корупция, а повече 60 от тях вече са осъдени, заяви главният прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) Лаура Кодруца Кьовеши, цитирана днес от в. "Путеря" и БТА.

Над 60% от присъдите са условни и заради това Кьовеши призова за прилагането на по-голяма строгост в наказанията.

Регистрираните случаи на корупция сред магистратите намаляват напоследък, посочи тя и...

Излезе брой 83 на сп. "Българска Наука"

http://www.cross.bg/nayka-bulgarska-naykata-1489635.html

/КРОСС/ В новия брой на списание "Българска Наука" ще намерите много разнообразна информация за науката по света и у нас. Разгледайте 83-ри брой, за да научете повече! Съдържание: Наука: Сп. „Българска наука" отпразнува своята 10 годишнина в „Перото - 8 стр.БУМ! Златина - 15 стр.В истински празник се превърна петото юбилейно издание на наградите „За жените в науката" 18 стр.Музикалните навици говорят за психичното ни здраве 21 стр.3D принтер може да възстанови сърца, артерии и други важни органи 22 стр.Искам детето ми да заобича книгите! 25 стр. „Лошите" родителски амбиции 29 стр.Съвременни методи за опазване на новоразкрити археологически структури 31 стр. Илия Вълев: Етнологията не изучава само народните традиции, но и всекидневната култура 34 стр. Астрономът Никола Каравасилев е стипендиантът на Карол за 2016 г. 43 стр. Физика:Как да получим повече енергия от фотоните 49 стр. 17 факта за времето 43 стр.Белите хроники на Витанов: Макс Планк 54 стр. Биология:Пластмасови отпадъци замърсяват водната повърхност, дори в Антарктика 84 стр.Масово измиране в Древността води до доминация на дребните рибки 87 стр.Рибите и жабите могат да пренастройват зрението си 89 стр.Топ 5 на погрешните схващания за еволюцията: Наръчник за демистификацията на основите насъвременната биология 91 стр.Най-старата ДНК последователност може да разкрие древните тайни на животинските предци 96 стр

Просветният министър Тодор Танев: Парите не бива да следват студента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5137657

Досега парите, които държавата отпуска, следваха студента, а не се дават заради качеството на обучението му и това трябва да се промени. Това заяви в парламента просветният министър проф. Тодор Танев по време на разглеждането на първо четене на промените в Закона за висшето образование, съобщи БГНЕС.
Досега парите, които държавата отпуска, следваха студента, а не се дават заради качеството на обучението му и това трябва да се промени. Това заяви в парламента просветният министър проф. Тодор Танев по време на разглеждането на първо четене на промените в Закона за висшето образование, съобщи БГНЕС.

Министър Танев: Парите не бива да следват студента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137649

Досега парите, които държавата отпуска, следваха студента, а не се дават заради качеството на обучението му и това трябва да се промени. Това заяви в парламента просветният министър проф. Тодор Танев по време на разглеждането на първо четене на промените в Закона за висшето образование, съобщи БГНЕС.
Досега парите, които държавата отпуска, следваха студента, а не се дават заради качеството на обучението му и това трябва да се промени. Това заяви в парламента просветният министър проф. Тодор Танев по време на разглеждането на първо четене на промените в Закона за висшето образование, съобщи БГНЕС.

Предозиране: Казах на Путин да анексира Израел и Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/26/2657222_predozirane_kazah_na_putin_da_aneksira_izrael_i_siriia/?ref=rss




"Докато обсъждахме Сирия, предложих на Владимир Путин да постъпи с Израел така, както направи с Крим, но той отказа."

Това заяви тази седмица Върховният мюфтия на Русия и председател на Централното духовно управление на мюсюлманите на Руската федерация.

На конгрес на башкири в Уфа пред около 400 делегати и 200 гости думите на Талгат Таджуддин са били посрещнати със смях и аплодисменти, пише местно издание.

Но от proufu.ru посочват, че изказването...

Тракийският университет избра нов ректор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5137646

Проф Иван Въшин бе избран за ректор на Тракийския университет в Стара Загора. Той и досега изпълняваше тази длъжност временно, след като досегашния ръководител на ВУЗ-а проф. Иван Станков бе избран за депутат от АБВ, а преди това го замества и докато бе министър на земедлието в служебния кабинет на Марин Райков.
Проф.
Проф Иван Въшин бе избран за ректор на Тракийския университет в Стара Загора. Той и досега изпълняваше тази длъжност временно, след като досегашния ръководител на ВУЗ-а проф. Иван Станков бе избран за депутат от АБВ, а преди това го замества и докато бе министър на земедлието в служебния кабинет на Марин Райков. Проф.

Военни обезвредиха граната в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137626

Сапьори изнесоха невзривена граната, намерена в сряда следобед от деца от Арман махала. Хлапетата казали за находката на по-голямо момче, което се обадило на тел. 112. Районът е бил отцепен, а днес лимонката бе качена на камион, за да бъде унищожена на безопасно място. Действията на униформените бяха наблюдавани от тълпа цигани.
Сапьори изнесоха невзривена граната, намерена в сряда следобед от деца от Арман махала. Хлапетата казали за находката на по-голямо момче, което се обадило на тел. 112. Районът е бил отцепен, а днес лимонката бе качена на камион, за да бъде унищожена на безопасно място. Действията на униформените бяха наблюдавани от тълпа цигани.

БСП и "Атака" напуснаха комисията за промени в Конституцията

http://offnews.bg/news/n_1/n_598015.html

Представителите на БСП и "Атака" напуснаха заседанието на временната комисия в парламента, която обсъжда промените в Конституцията. Причината е, че след гласуване беше взето решение днес предложенията на депутатите, дадени между първо и второ четене, да не бъдат гласувани. Председателят на временната комисия Димитър Лазаров от ГЕРБ се аргументира с това, че от днешното заседание отсъстват четирима от членовете на комисията. Това са Кирил Цочев (АБВ), Явор Хайстов (БДЦ), Красимира Ковачка (БДЦ) и Четин Казак (ДПС). Комисията е от 15 членове, а решенията се взимат с 8 гласа. Според Лазаров отсъствието на четирима от членовете компрометирало решенията на комисията и така днес би следвало да има само дебат. Според него гласуването би следвало да е другата седмица, а парламентарните групи трябва да осигурят присъствието на своите представители. Предложението му за отлагане на гласуването за другата седмица беше прието, което отприщи гнева на опозицията. Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че другата седмица пак може някой да отсъства. "Докога ще отлагаме тези важни решения", обърна се той към депутатите. "Всеки народен представител е длъжен да присъства. Излагаме се пред публиката и гостите, които са дошли", категоричен беше Миков, визирайки представителите на президента, ВСС и конституционалистите, дошли на заседанието. Явор Нотев от "Атака" подкрепи твърденията Михаил Миков и двамата демонстративно напуснаха залата. 

Хакери намериха сметки на "Даеш" в биткойни за милиони

http://www.vesti.bg/sviat/hakeri-nameriha-smetki-na-daesh-v-bitkojni-za-milioni-6046177

Хакерската група "Призрак" (Ghost Security Group) е открила няколко електронни сметки на групировката, една от които съдържа биткойни на стойност 3 млн. долара

Пиже пуснат от ареста – бил в стрес и депресия

http://www.cross.bg/arest-pizhe-myarka-1489633.html

/КРОСС/Трайчо Василев - Пиже е вече с мярка за задържане „домашен арест". Такава по-лека мярка му е определена от Софийски градски съд, след като е разгледал молбата за изменение на мярката на 19 ноември. За това съобщава СГС днес, 26 ноември - два дена след като определението „домашен арест" е влязло в сила. В молбата за по-леката мярката адвокатите се аргументират с проявили се „стрес и депресивни състояния" и „влошаване на психическия статус" на Пиже вследствие на престоя му в следствения арест. Прокуратурата се е противопоставила на изменението на мярката, тъй като престъплението, в което е обвинен Трайчо Василев, предвижда наказание „лишаване от свобода", а и съществува реална опасност същият за извърши престъпление. Припомняме, кандидатът за общински съветник в Самоков Трайчо Василев - Пиже бе задържан, след като той и група цигани нападнаха журналисти в града, които се опитваха да му вземат интервю Според съда обаче предвид изтеклия период от време на задържане, тежестта и вида на повдигнатото обвинение, възрастта и семейното му положение, по-пригодна е по-леката мярка - домашен арест". Прокуратурата не е протестирала определението и то е влязло в сила на 24.11.2015 г.  

Ченалова потвърди за масов натиск над съдии в СГС

http://www.mediapool.bg/chenalova-potvardi-za-masov-natisk-nad-sadii-v-sgs-news242323.html

Уволнената съдия Румяна Ченалова разказа как е била викана от бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и й било намеквано да решава дела по определен начин. "Не съм аз единственият съдия, който е викан и на когото е казвано - виж това дело как ще се реши или внимавай как ще се реши, или в този смисъл", поясни тя пред репортери в четвъртък преди изслушването й в Етичната комисия на ВСС по повод аферата "Яневагейт". Като пример Ченалова посочи търговски процес, по който интерес проявили главният прокурор и посланик. Запитана кой я викал, тя отговори: "Ами, председателят на съда, кой може да ме извика?!”. Ченалова не уточни дали това е било практика само по времето на Владимира Янева или и при предишния председател - Георги Колев, който сега оглавява Върховния административен съд, но от обясненията й се разбра, че говори за Янева. "Имаше и едно дело, по което главният прокурор я беше повикал, то беше търговско дело, не е приключило. И там имаше намеса на един посланик. Имаше указания от главния прокурор. Само че аз не изпълних тези указания”, каза още Ченалова. Тя най-вероятно говори за делото "Белведере”, заради което френският посланик Ксавие дьо Кабан я обвини, че е помогнала за кражбата на фирма и повдигна въпроса за "гнилите ябълки" в българската съдебна система. Този случай стана повод за отстраняването й. "Позволих да бъда използвана. И не съм единствения съдия, на който Янева е казвала "виж как ще се реши това дело", "внимавай как ще се реши", каза Ченалова и допълни, че намеците ставали елегантно. Тя уточни, че сред делата, по които се спускали "елегантно" указания, са основно търговски. Но не по всички можело да се направи нещо. Първо Ченалова призна, че след като вече "няма какво да губи" си е направила равносметка и съжалява, че е допускала грешки и се е "доверявала и се била използвана". Запитана по дела ли е било "използването", тя отговори: "Да, и за дела. Ами не съм единственият съдия, който е бил викан и му е намеквано как да реши едно или друго дело." Ченалова допълни, че в тези случаи съдията нищо не получавал и не винаги това се случвало на четири очи. Според нея обаче този тип влияние е оказван върху малка група съдии - само които били близки с Янева, защото останалите изобщо не говорили с бившата председателка на СГС. Румяна Ченалова е събеседничката на Владимира Янева в изтеклите записи на техни разговори от февруари т.г., в които Янева разкрива какви задкулисни машинации са задействани с цел да се предотврати "опраскването" й, за което премиерът Борисов настоял пред главния прокурор Сотир Цацаров. Румяна Ченалова каза, че са се сближили с Владимира Янева, след катотя била избрана за председател на СГС, но не получавала подкрепа от колегите си. Докато Янева към днешна твърди, че не си спомня какво са говорили, Ченалова каза, че е чувала нещата, изтичащи в записите. Нещо повече, Ченалова заяви преди ден в интервю пред сайта "Биволъ" (който публикува записите), че Янева и съпругът й да се опитали да я подкупят да си мълчи и да не тръгва срещу главния прокурор. Не останах с впечатлението, че ми предлага тези пари, за да ми помогне, защото съм била без заплата, коментира Ченалова пред репортери. Тя ме предупреди да не говоря срещу главния прокурор, за да нямам неприятности. Аз съм казвала, че не харесвам някои методи в работата на прокуратурата и главния прокурор. Това беше предупреждение, каза Ченалова и напомни, че Янева и Цацаров били близки. Вероятно се притесняваше за себе си, а има и обстоятелства, за които все още не съм говорила, допълни Ченалова. Тя описа как отказала парите, но въпреки това Янева и съпругът й, които се появили в дома й неканени, ги оставили на спалнята. Тя допълни, че когато нейният съпруг видял това, опаковали парите в торбичка и ги върнали на Янева, като й се обадили да дойде да си ги вземе. Дори не се интересувахме колко са парите, каза Ченалова. Тя каза, че досега тя не е съобщавала това в прокуратурата, защото не вярва, че би имало последици. "Има определени обстоятелства, за които още не съм говорила", за пореден път намекна Румяна Ченалова и каза, че не е единствена и много съдии знаели много неща, но ги било страх и пишели анонимно по форумите. Ченалова разказа как в битността си и на адвокат, и на прокурор, и на съдия е имала много трудности, но сега правела равносметка. "Когато останеш толкова сам, видиш собствената си вина и няма какво да губиш, си казваш - "Кое е по-достойно?" Преценила, че е по-достойно да говори по този начин, Ченалова обясни, че не предпочита да говори на четири очи. По думите й имало много нейни колеги, които се страхуват да говорят. Опитах се да кажа доста неща на ВСС с определени сигнали, но никой не ме чу, заяви тя. Ченалова все още няма представа кой може да е направил записите и поясни, че с Янева е говорила на много места. Има много други неща, които са ми известни, но никой не ме чува, каза Румяна Ченалова. Хората се страхуват да говорят. Това, което аз правя, създава опасност за мен, коментира още Ченалова: "Ами може и да съм параноична, не знам... Но някакви пловдивски коли паркират пред нас... С тъмни стъкла. От типа баничарка. Но ги забелязвам - няма как. Не ги е имало преди." По-рано в четвъртък председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов предложи президентът да създаде независима комисия с участието на трите власти, която да разследва дали фактите, изнесени в изтеклите разговори между Янева и Ченалова, отговарят на истината. Според него нито ВСС, нито прокуратурата могат безпристрастно да проверят казуса, защото в скандала са замесени и главният прокурор, и други висши магистрати и членове на ВСС. "Очевидно е, че г-жа Румяна Ченалова иска да говори. Въпросът е кой ще я чуе. Пред кой орган, как и по какъв начин, тя може да изложи това, което иска да каже. ВСС трудно ще убеди обществото, че може да направи същностна, обективна и прозрачна проверка", коментира председателят на ВКС. "Имаме данни за престъпление. Ето тук вече идваме до онзи институционален вакуум, че прокуратурата няма как да тръгне да търси данни за престъпление, след като името на главния прокурор също е замесено. Този вакуум не е случаен, още при самото създаване на конституцията. Трябва да се търсят други решения, свързани с морала", призова Панов.

Румяна Ченалова: Янева и Цацаров се намесваха по висящи търговски дела

http://www.mediapool.bg/rumyana-chenalova-yaneva-i-tsatsarov-se-namesvaha-po-visyashti-targovski-dela-news242323.html

Аферата "Яневагейт" продължи да се разраства в четвъртък с твърдението на бившата съдийска Румяна Ченалова, че Владимира Янева и главният прокурор Сотир Цацаров са се намесвали по висящи търговски дела. Ченалова говори пред журналисти преди да бъде изслушана от Етичната комисия във Висшия съдебен съвет във връзка с тежкия скандал по върховете на властта. Бившата съдийка обясни, че се е доверявала на Владимира Янева и е позволявала да бъде използвана от нея. В отговор на въпрос дали е била използвана и за решаване на дела, тя отговори: "Да, за дела". "Не съм аз единственият съдия, който е бил викан и на който е казвано: Виж това дело как ще се реши" или "Внимавай как ще се реши". Неща в този смисъл. Викал ме е председателят на съда (Владимира Янева), кой да ме вика", каза Ченалова. Тя отказа да каже по кои дела е бил инструктажа, защото се затруднявала в момента, но били "определени търговски дела". После тя произведе потресаващото за състоянието на българската съдебна система признание: "Не винаги нещата ставаха, както се искаше, защото просто няма как". "Аз мисля, че Владимира Янева и главният прокурор бяха близки. Имаше едно дело, по което главният прокурор я беше повикал, то беше търговско дело, неприключило. Там имаше намеса на един посланик, имаше указания от главния прокурор, само че аз го реших по друг начин", каза Ченалова в отговор на въпрос на Mediapool. Бившата съдийка открехна леко завесата за това как един съдия е подтикван да реши дело по определен начин: "То не заплашванка или нещо такова. То е много елегантно". Ченалова обясни, че Владимира Янева е казвала същите неща и на други хора. "Може да дойде момента да излязат и да го кажат, но хората се страхуват и никой не смее да излезе. Никого не мога да насилвам да тръгне по моя път". Все пак имаше и положителен нюанс в признанията на Румяна Ченалова, която каза, че повечето съдии в Софийския градски съд не са приемали да имат какъвто и да е бил контакт с предишното ръководство. Самата тя обясни, че се сприятелила с Владимира Янева едва ли не от съжаление към нея, че поема толкова тежък съд. В отговор на въпрос дали Ченалова мисли, че на нея делата са й се падали случайно, тя даде пример с делата на фирмите, свързвани с Делян Пеевски. "Аз си направих труда да направя справка в системата на съда за делата на фирмите, свързвани с Делян Пеевски. Те са 129. От тях осем се бяха паднали на мен. Тази статистика я дадох на съдия Янева и тя не ми я върна. Там имаше съдии, които имаха повече дела от другите. Повече и от мен. Една сериозна проверка на базата на статистически факти може да доведе до други факти (около тази афера - бел.ред.)", обясни Ченалова. "Аз не съм се съгласявала (да сътруднича по делата - бел.ред.). Казах ви, че не винаги е възможно нещо да се направи. Просто се гледат фактите. Друг е въпросът как се преценява от гледна точка на този, който моли", разкри механизмите бившата силна фигура в Софийския градски съд. Румяна Ченалова обясни, че в "никакъв случай" не би свидетелствала в прокуратурата за скандала, защото това няма да доведе до нищо. "В никакъв случай. Ще се извърши проверка, ще се реши, че няма данни за престъпление, ще се прекрати и на мен ще ми се образува дело за набедяване", каза тя. В същото време Ченалова обясни, че има още какво да каже, но трябва да помисли кога и пред кого. В петък тя е извикана на разпит в ДАНС, но не са й казали за какво ще я питат. Европейската комисия вече призова за "изключване" на всички замесени от процеса по проверка на "Яневагейт". Очевидно е, че Румяна Ченалова не желае да говори пред прокуратурата, ръководена от Сотир Цацаров, чието име е замесено в скандала. Парите ни ги хвърлиха на леглото Румяна Ченалова отново потвърди за посещението на Владимира Янева и мъжа й Илия Манолев (зам.-шеф на РВД) у тях. Там Манолев хвърлил пачки с пари на мъжа на Ченалова, но те не ги взели. Без да ги докоснат с ръце ги опаковали в торби, обадили се на Янева, за да дойде да си ги вземе. "Тя (Янева) ме предупреди да не говоря срещу главния прокурор, за да нямам неприятности. Наистина ми предложи пари, които аз отказах. Тя ме познава добре и знае отношението ми към политиката на главния прокурор. Познавайки ме, както и за обстоятелствата, които са около мен, тя е решила, че аз ще говоря против главния прокурор и дойде да ме предупреди", каза Ченалова. Това е станало през април, когато съдийката бе пусната от ареста. В отговор на въпрос защо започва да говори точно сега, тя обясни, че се е решила, защото е "останала сама, видяла е собствената си вина и вече няма какво да губи, защото цялата мръсотия за състоянието на съдебната система се изляла само върху нея". "И едва ли не с мен се изкупиха всички вини на всички магистрати и на всички политици. Тогава човек си казва, в крайна сметка кое е по-достойното, да наведа глава, да мълча и да сключа сделка, защото има такива случаи, или да говоря? Мисля, че по-достойното е да говоря по този начин, а не на четири очи или по форумите. Повярвайте ми има много колеги, които знаят за тези неща, говорят си за тях, но всички тези колеги се страхуват. Те имат професията си, имат авторитета си и не искат да ги загубят. Животът ми до тук, характерът ми ме доведоха до това решение, че е по-добре да кажа нещата по този начин. Аз се опитвах да ги кажа на ВСС, давах съответните сигнали, но резултати досега нямаше", обясни Ченалова. В края на разговора си с медиите тя каза, че в последно време около нейното жилище се появяват "едни баничарки с пловдивски регистрации, които никога не са идвали преди". "Не искам да съм параноична, но ги забелязвам", обясни съдийката. В отговор на въпрос дали имат антени, тя допълни: "Имат едни кутии отгоре на тавана. Предполагам, че не са толкова глупави, че да покажат и антените".

Ченалова: Янева "елегантно" ми казваше как да се решат дела, главният прокурор й даде инструкции по висящо дело

http://www.mediapool.bg/chenalova-yaneva-elegantno-mi-kazvashe-kak-da-se-reshat-dela-glavniyat-prokuror-y-dade-instruktsii-po-visyashto-delo-news242323.html

Владимира Янева в качеството си председател на Софийския градски съд "елегантно" казвала на търговския съдия от същия съд Румяна Ченалова как да се решават определени дела.   Това заяви пред журналисти във Висшия съдебен съвет в четвъртък самата Ченалова.   Освен това, по думите й, Владимира Янева и главният прокурор Сотир Цацаров били "близки".   Ченалова каза, че главният прокурор извикал веднаж председателката на най-голямото българско съдилище, за да й даде "инструкции" по висящо дело, "по което имаше намеса на един посланик".   Очаквайте подробности.

Стар телевизор се стопи и задуши старица в шуменско село

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137643

Стар телевизор се е повредил, започнал да тлее и да се топи, без да лумне пожар и е убил стопанката си, 83-годишната самотно живееща Недялка Йорданова от село Веселиново.
Жената е починала от задушаване, стана ясно от направената аутопсия днес. Вероятно трудно подвижната старица не е намерила сили да се измъкне от стаята и се е задушила.
Стар телевизор се е повредил, започнал да тлее и да се топи, без да лумне пожар и е убил стопанката си, 83-годишната самотно живееща Недялка Йорданова от село Веселиново. Жената е починала от задушаване, стана ясно от направената аутопсия днес. Вероятно трудно подвижната старица не е намерила сили да се измъкне от стаята и се е задушила.

Обама одобри бюджета за отбрана на САЩ въпреки условията за Гуантанамо

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/26/2657224_obama_odobri_bjudjeta_za_otbrana_na_sasht_vupreki/?ref=rss


Президентът на САЩ Барак Обама подписа законопроекта за отбрана на страната на стойност 607 млрд. долара, но също така включва условия, които правят по-трудно закриването на военния затвор в Гуантанамо, Куба, предаде "Ройтерс", позовавайки се на съобщение на Белия дом.

Обама наложи вето на предишната версия на законопроекта, тъй като имаше възражения по финансирането на някои от отбранителните програми. Двете камари на Конгреса го преработиха и в одобрения от президента вариант...

50 американски военни пристигнаха в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_598031.html

50 американски войници и офицери са пристигнали в сирийския град Айн ал Араб на границата с Турция, съобщи РИА Новости, позовавайки се на телевизия „Ал Маядин“. Военните са пристигнали в района, за да помогнат на кюрдите в борбата срещу „Ислямска държава“, уточнява кореспондент на телевизията. Американските войници са преминали сирийската граница през КПП „Байнар“ на границата с Турция. Според телевизията част от войниците обаче са пристигнали в град Камишли, който се намира на 320 км източно от Айн ал Араб. В края на октомври президентът на САЩ Барак Обама даде съгласие за изпращане на американски военни в Сирия за подкрепа на кюрдите в борбата им срещу джихадистите.

Убили генерала, ръководил операцията по свалянето на руския Су-24?

http://www.cross.bg/sy-siriya-bagdash-1489636.html

/КРОСС/Ликвидиран е генерал Рашид Багдаш, координирал операцията по унищожаването на руския Су-24, съобщи ексклузивно News-front.info. Изданието не съобщава подробности за обстоятелствата по ликвидирането на висшия военен. Су-24 от руската авиогрупа, действаща в Сирия срещу бази на терористичната групировка "Ислямска държава", беше свален с ракета "въздух-въздух" от турски изтребител F-16 над територията на Сирия. Наред с Багдаш, в сряда, 25 ноември, са ликвидирани още Абу Салим Джулак и Мухаммед Хиджази, твърди потребител на forums.drom.ru.  Рашид Багдаш е бригаден генерал, заемал длъжности в свободната сирийска армия.    

Червените ветерани смениха позицията, вече не подкрепят сливане на ЦСКА с Литекс

http://bgfootball.actualno.com/chervenite-veterani-smeniha-pozicijata-veche-ne-podkrepjat-slivane-na-cska-s-liteks-news_510002.html

След като уж подкрепяха варианта за сливане с "Литекс", ветераните на ЦСКА промениха позицията си. Сега предпочитанието им за бъдещето на клуба е оздравяване на сегашното дружество или ново начало от "А" областна група. "Обсъдихме много голяма част от нещата. Всякакви теми разисквахме, но основно стана въпрос за решението на Гриша Ганчев да слее ФК ЦСКА с Литекс. Ние заставаме на позицията, на която винаги сме били - за оздравяването на клуба. Ще излезем дори с едно предложение, но първо трябва

Янева "елегантно" привиквала Ченалова за "определени дела" и я предупредила да не тръгва срещу Цацаров

http://crime.actualno.com/janeva-elegantno-privikvala-chenalova-za-opredeleni-dela-i-ja-predupredila-da-ne-trygva-sreshtu-cacarov-news_510003.html

Не съм аз единственият съдия, който е викан и на когото е казвано "виж това дело как ще се реши", или "внимавай как ще се реши", или в този смисъл. Това каза уволнената съдия Румяна Ченалова преди да бъде изслушана от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за "Яневагейт" - изтеклите записи между нея и бившия председател на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева. Бившата председателка на СГС била много близка с главния прокурор Сотир Цацаров, а докато била на поста си, давала елегант

ЕС се е съгласил да отвори нова преговорна глава с Турция

http://europe.actualno.com/es-se-e-syglasil-da-otvori-nova-pregovorna-glava-s-turcija-news_509998.html

Брюксел се е съгласил да отвори нова глава в преговорите за членство на Анкара в Европейския съюз до средата на декември, предаде БГНЕС. „Решението за отваряне на Глава 17 до средата на декември беше взето“, каза турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкир. „С Божията воля ще отворим Глава 17 на 14 или 15 декември“, допълни той. Новата глава ще бъде свързана с въпроси за икономическата и финансовата политика. В своето изказване министърът допълни също,

След пет години излязоха присъдите по "Схемите" на първа инстанция

http://razgrad.actualno.com/sled-pet-godini-izljazoha-prisydite-po-shemite-na-pyrva-instancija-news_510007.html

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура състав на Окръжния съд в Разград осъди трима души за извършени данъчни измами в особено големи размери. Делото стана известно след провеждането на специализирана полицейска операция в Разград под името „Схемите” на 15 ноември 2010 година. Окръжната прокуратура в Разград образува досъдебно производство срещу Габриела Петрова като помагач и Александър Александров и Катя Юлиянова като извършители на деяние за избягване на установяване и плаща

Русия поиска Турция да върне "Света София" на християните

http://frognews.bg/news_102621/Rusiia-poiska-Turtsiia-da-varne-Sveta-Sofiia-na-hristiianite/

Депутатите от руската Дума подкрепиха предложението храмът "Света София" в Истанбул да бъде върнат на православната църква. Това съобщи председателят на Парламентарната комисия по имуществени въпроси и защита на християнските ценности Сергей Гаврилов.

Варна отново на протест срещу унищожаването на природата в планините

http://www.moreto.net/novini.php?n=307450

Във Варна, София, Габрово, Пловдив и Русе ще се проведе втори протест срещу унищожаването на природата във Витоша, Пирин и Рила. Проявата е насрочена за 18.30 часа пред сградата на Община Варна, научи Moreto.net. Предходната демонстрация бе на 11-ти ноември.

Разбиваме четири често срещани митове за 4К телевизорите по случай Black Friday

http://www.cross.bg/televizorite-televizori-sudurzhanie-1489631.html

/КРОСС/Ако сте си мислили, че Black Friday означава просто петъкът след Деня на благодарността в САЩ - грешите. Търговците по света, винаги готови да дадат добра причина на потребителите да пазаруват, са внесли този някога емблематичен американски празник и в техните страни, превръщайки го в голям ден за пазаруване. От Австралия до Обединеното кралство с Франция, Германия, Индия, Нигерия и България по средата, Black Friday е вече утвърден ден за пазаруване в около 25 държави по света, според върховния източник на знание - Wikipedia. От перални и сушилни до смартфони и таблети, очаквайте навсякъде да има безброй привличащи погледа оферти. И тъй като телевизорите традиционно са начело на списъците с желания на много потребители, вероятността е голяма те да попаднат на съблазняващи промоции и отстъпки, които да е невъзможно да пренебрегнат. Но за да знаете, че наистина сте открили страхотна оферта, а не нещо, което просто ви хвърля прах в очите, ще трябва да отделите малко време, за да научите какво стои зад технологиите в днешно време и техните функции. Един от най-популярните термини, свързани с телевизорите тази година е 4К, наричан още Ultra HD или UHD, в зависимост от това къде живеете. Без да навлизаме в най-дълбоките подробности - това, което 4K означава е, че телевизорът може да показва детайлна картина както никога досега (4K идва от първата цифра от резолюцията, 4096 x 2160). Тази нова технология светкавично заля пазара на телевизорите

Арестуваха мъж за изнасилване на 12-годишна племенница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5137640

35-годишен мъж е задържан в Разград за нееднократно изнасилване на 12-годишно роднинско момиченце.
Това съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна във връзка с внесено искане за налагане на постоянна мярка за задържане на Л. К.
Мъжът е задържан за едно денонощие след сигнал на майката на детето, че то е изнасилено в нощта срещу сряда.
35-годишен мъж е задържан в Разград за нееднократно изнасилване на 12-годишно роднинско момиченце. Това съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна във връзка с внесено искане за налагане на постоянна мярка за задържане на Л. К. Мъжът е задържан за едно денонощие след сигнал на майката на детето, че то е изнасилено в нощта срещу сряда.

Анонимните удариха сайта на ИДИЛ, смениха призивите за джихад с реклама на "Виагра"

http://www.bnews.bg/article-144291

Погледнете тази прекрасна реклама, докато утолите жаждата си за търсеното съдържание, е посланието на хакерите.

Един човек е ранен след катастрофа между 3 коли край Хасково

http://pik.bg/един-човек-е-ранен-след-катастрофа-между-3-коли-край-хасково-news442244.html

Един човек е ранен след катастрофа между 3 коли край Хасково

Един човек е ранен след катастрофа на пътя Димитровград-Хасково, предаде БГНЕС. 

Фолксваген Голф пътувал от Димитровград за Хасково и намалил рязко скоростта, за да отбие. Отзад се движил лек автомобил Рено Меган, водачът му не успял да спре и блъснал Голфа отзад, след което излетял в насрещното платно, където засякъл челно друг автомобил. Със счупени крайници е водач на Реното, а другите участници в ПТП-то се разминаха с уплаха.

На място пристигнаха 2 пожарни, 2 линейки и две патрулки, които се погрижиха да разчистят пътя, за да няма нови пострадали. Движението и в двете платна бе силно затруднено, като трафикът се принуждаваше да преминава бавно, което създаде кратки задръствания в района. Няма алкохол в участващите в мелето шофьори, но с уточнението, че този на Мегана не е проверен, защото не е бил в състояние да даде алкохолна проба. Вероятните причини за инцидента са несъобразена скорост и неспазване на дистанция.

Липса на табели спира пререгистрацията на автомобили в София

http://frognews.bg/news_102591/Lipsa-na-tabeli-spira-preregistratsiiata-na-avtomobili-v-Sofiia/

Липса на табели ще спре една от основните дейности в столичния КАТ - пререгистрацията на автомобили. С наложената мярка се цели да се запазят повече табели за по-дълъг период от време. Те ще бъдат използвани за колите нов внос, които без номера не могат да се движат по пътищата.

Имунитетът ви е гладен за ферментирали храни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137176

Един от най-добрите и лесни начини да укрепите имунитета си е редовната консумация на ферментирали храни. Хората съхраняват храната си чрез ферментация от древни времена. Освен че получавате ефекта на съхранението, при ферментацията бактериите преработват захарта и въглехидратите в млечна киселина , която обогатява храната с полезни ензими,
Един от най-добрите и лесни начини да укрепите имунитета си е редовната консумация на ферментирали храни. Хората съхраняват храната си чрез ферментация от древни времена. Освен че получавате ефекта на съхранението, при ферментацията бактериите преработват захарта и въглехидратите в млечна киселина , която обогатява храната с полезни ензими,

Путин: Русия счита за напълно необясними предателските удари в гърба от тези, които е смятала за свои партньори. РФ все още не е чула извинения от Турция

http://www.cross.bg/pytin-partnyori-terorizma-1489632.html

/КРОСС/ Русия счита за напълно необясними предателските удари в гърба от страна на тези, които е смятала за свои партньори в борбата срещу тероризма, заяви руският президент Владимир Путин в речта си на церемонията по връчването на акредитивните писма на новите чуждестранни посланици, предаде ТАСС. „Ние считаме за абсолютно необясними предателските удари в гръб от тези, в чието лице виждахме партньори и съюзници в антитерористичната борба“, заяви той, като уточни, че има предвид случилия се преди два дни инцидент със сваления от турските ВВС руски бомбардировач Су-24. Турция все още не е поднесла на високо равнище извинения към Русия за сваления Су-24, не е предложила компенсация за нанесените щети и не е обещала да накаже виновните, заяви Путин, отбелязвайки, че с подобни действия Турция съзнателно води отношенията си с РФ до задънена улица. „Все още не сме чули никакви извинения от най-високото политическо равнище на Турция, нито предложения за компенсация за нанесените вреди и щети, нито обещания да бъдат наказани престъпниците, носещи отговорност за извършеното престъпление“, заяви Путин. „Създава се впечатлението, че турското ръководство съзнателно води руско-турските отношения до задънена улица, за което съжаляваме“, добави той

По-малко бюрокрация при европроектите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137632

Европейският парламент прие инициираната от българския депутат Андрей Новаков резолюция за намаляване на бюрокрацията в еврофинансирането. С одобрението на 92% от евродепутатите се прие резолюцията за намаляване на административната тежест при работата с европроекти. Документът, приет на пленарно заседание в Страсбург,
Европейският парламент прие инициираната от българския депутат Андрей Новаков резолюция за намаляване на бюрокрацията в еврофинансирането. С одобрението на 92% от евродепутатите се прие резолюцията за намаляване на административната тежест при работата с европроекти. Документът, приет на пленарно заседание в Страсбург,

Виетнамци искат съвместни предприятия за производство на млечни продукти и коприна в България

http://pik.bg/виетнамци-искат-съвместни-предприятия-за-производство-на-млечни-продукти-и-коприна-в-бълга-news442240.html

Виетнамци искат съвместни предприятия за производство на млечни продукти и коприна в България

Зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димиторв се срещна с г-жа Тхай Хъонг, председател на корпорация TH Group, в гр. Ханой, Социалистическа Република Виетнам. Двамата обсъдиха възможността за създаване на съвместни предприятия за производство на млечни продукти и на коприна в България. Г-жа Хъонг сподели, че се надява да намери партньори в България, с които да може да обсъди и реализира намеренията си. 

От виетнамска страна бе проявен интерес и към производството на плодове. Зам.-министър Димитров информира, че инвестиции могат да бъдат направени и в сектор „Вино“, тъй като той заедно с млечния сектор са експортно ориентирани. 

По време на срещата стана ясно, че в най-скоро време ще бъде изпратена виетнамска делегация у нас, която да се запознае на място с възможностите и условията, които България предлага.

Корпорацията TH Group е най-големият производител на мляко и млечни продукти във Виетнам. Тя произвежда също фуражи, пресни зеленчуци, билкови лекарства и др.

19-годишен прободен с нож от брат си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137622

Пиян младеж прободе с нож 19-годишния си брат при разпра в семейната къща в плевенското село Ясен. Острието потънало в Илияс Анетов между ребрата в ляво. Сигналът за намушкания е получен на тел. 112 минути след полунощ в сряда.
Пострадалият е приет в университетската болница в Плевен, където му е направена спешна операция.
Пиян младеж прободе с нож 19-годишния си брат при разпра в семейната къща в плевенското село Ясен. Острието потънало в Илияс Анетов между ребрата в ляво. Сигналът за намушкания е получен на тел. 112 минути след полунощ в сряда. Пострадалият е приет в университетската болница в Плевен, където му е направена спешна операция.

Премиерът на Англия изригна: Да ударим терористите в леговищата им веднага!

http://petel.bg/Premierat-na-Angliya-izrigna--Da-udarim-teroristite-v-legovishhata-im-vednaga-__135427

Кадър: Нова ТВ Великобритания обмисля бомбардировки в Сирия, подобно на САЩ и Русия. „Да ударим терористите в леговищата им веднага....

Гейзер бликна насред варненски квартал (Снимка)

http://petel.bg/Geyzer-blikna-nasred-varnenski-kvartal--Snimka-__135431

Гейзер бликна в кв. "Галата" на улица "Крайбрежна" днес, засне читател на "Петел". Дали ще спре водата в района или ще плащаме по-високи сметки, пита гражданинът. А може би просто има профилактика, коментират очевидци на мястото. 

Скандалът се разраства! Съдия Ченалова с тежки обвинения към Сотир Цацаров...

http://petel.bg/Skandalat-se-razrastva--Sadiya-CHenalova-s-tezhki-obvineniya-kam-Sotir-TSatsarov----__135432

Кадър: btv Скандалният съдия Румян Ченалова обвини главния прокурор на България Сотир Цацаров, че й оказвал натиск за решаване на съдебни...

Надига се зелена вълна и срещу втория кабинет на Борисов

http://www.bnews.bg/article-144290

Зелени протести отприщиха и народното недоволство, довело да сваляне на първото правителство на Борисов.

Балканският разпределител на руските газови доставки трябва да е България, а не Турция

http://www.cross.bg/potok-yuzhen-bulgariya-1489630.html

/КРОСС/ Реализацията на газовия проект „Турски поток" е под въпрос и той вече зависи единствено от добрата воля на руската страна. Пред България се открива уникалната възможност да рестартира преговорите с Москва за прокарването на газопровода „Южен поток" през българска територия, каквото бе първоначалното споразумение. Тази стъпка трябва да стане при съответно съгласуване с водещите държави в Европейския съюз, заявява партия „Българската пролет" в декларация по повод динамиката в геополитическата ситуация след свалянето на руския боен самолет в сирийското въздушно пространство. „Не е справедливо ЕС да форсира руско-германския газов проект „Северен поток", а в същото време да блокира българското трасе на „Южен поток". В този момент, когато украинското трасе на „Газпром" е блокирано от Киев и на карта са поставени доставките на синьо гориво за Европа, нашето правителство трябва да размрази проекта „Южен поток", за да постъпват в българската, а не в гръцката хазна стотиците милиони от транзитни такси. Балканският разпределител на руските газови доставки трябва да е България, а не Турция", заявява председателят на партията Велизар Енчев и призовава министър-председателя Бойко Борисов да предприеме съответните мерки за ликвидиране на проекта „Турски поток" и възраждането на газопровода „Български поток".

Променят начина на финансиране на университетите

http://offnews.bg/news/n_1/n_597953.html

Народното събрание прие промени в Закона за висшето образование,  които променят методиката, по която се определят бюджетите на университетите. В законопроекта, приет на първо четене днес, се утвърждава, че със средства от бюджета ще се финансират определени специалности, които са по-необходими за икономиката на държавата, и защитени специалности. Те ще бъдат определяни с наредба от образователното министерство, след като се направи анализ на потребностите на трудовия пазар. Според приетия документ финансирането на университетите ще е с акцент върху качеството на преподаване, успехите и реализацията на студентите. В момента университетите получават пари за всеки студент според определения от държавата размер на годишната издръжка за един учащ в дадената специалност.  Освен законопроекта на МС, днес депутатите обсъдиха и предложени корекции в закона от групите на БСП, ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок, както и общия проект на Борислав Великов (РБ) и Милен Михов (ПФ). Предложението на реформаторите е ректорите на университетите да имат не по-малко от 10 години трудов стаж във висше училище. Според тях това ще отстрани "парашутистите" от ръководствата на университетите. „В момента в закона има ограничение само за броя на мандатите на ректорите – до два, но няма заложени изисквания за стажа им“, посочват вносителите. Те предлагат и заместник-ректорите да имат минимум 9 години трудов стаж във висше училище, а деканите – минимум 7 години. Беше прието и предложението на депутата от РБ Борислав Великов вузовете да могат да разкриват в чужбина и по-малки поделения, а не само факултети. Според приетото предложение поделенията ще могат да обучават частично по отделни дисциплини. Народното събрание отхвърли идеята на БСП за възнагражденията на работещите на академична длъжност. Тяхното предложение гласи: 1. за асистент – две минимални работни заплати; 2. за главен асистент - три минимални работни заплати; 3. за доцент – четири минимални работни заплати; 4. за професор – пет минимални заплати; 5. допълнително трудово възнаграждение за образователна и научна степен „доктор” – една минимална работна заплата; 6. допълнително трудово възнаграждение за образователна и научна степен доктор на науките – две минимални работни заплати. Депутатите подкрепиха предложенията на бившия ректор на УНСС Борислав Борисов вузовете да могат да развиват търговска дейност за реализиране на научноизследователски продукт. Внесеният от ГЕРБ проект също беше приет от мнозинството. Идеята на управляващите предвижда в национално представителство на студентските съвети да имат право на глас и студентски съвети, които не плащат членския си внос. 

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей: САЩ използват секс и пари, за да се внедрят в елита ни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5137619

Съединените щати използват секс, пари и западния начин на живот, за да се внедрят сред влиятелните хора в Иран. Това заяви върховният лидер на азиатската държава аятолах Али Хаменей, цитиран от Ройтерс.
Изказването на Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси в Ислямската република,
Съединените щати използват секс, пари и западния начин на живот, за да се внедрят сред влиятелните хора в Иран. Това заяви върховният лидер на азиатската държава аятолах Али Хаменей, цитиран от Ройтерс. Изказването на Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси в Ислямската република,

Откриха невзривена ръчна граната край бензиностанция в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5137615

Невзривена ръчна граната е била намерена край бензиностанция на улица "Васил Левски" в Пловдив в близост до Карловския надлез и ромската Арман махала.
На опасния боеприпас случайно се натъкнали играещи в района малчугани, които веднага подали сигнал в сряда около 15.30 часа на тел. 112 за намереното взривно устройство.
Невзривена ръчна граната е била намерена край бензиностанция на улица "Васил Левски" в Пловдив в близост до Карловския надлез и ромската Арман махала. На опасния боеприпас случайно се натъкнали играещи в района малчугани, които веднага подали сигнал в сряда около 15.30 часа на тел. 112 за намереното взривно устройство.

Аятолах Али Хаменей: Със секс и пари САЩ се внедряват в иранския елит

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137601

Съединените щати използват секс, пари и западния начин на живот, за да се внедрят сред влиятелните хора в Иран. Това заяви върховният лидер на азиатската държава аятолах Али Хаменей, цитиран от Ройтерс.
Изказването на Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси в Ислямската република,
Съединените щати използват секс, пари и западния начин на живот, за да се внедрят сред влиятелните хора в Иран. Това заяви върховният лидер на азиатската държава аятолах Али Хаменей, цитиран от Ройтерс. Изказването на Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси в Ислямската република,

Експерти проверяват пропаданията в пернишкия квартал "Рудничар"

http://pik.bg/експерти-проверяват-пропаданията-в-пернишкия-квартал-рудничар-news442238.html

Експерти проверяват пропаданията в пернишкия квартал "Рудничар"

Проверка на пропаданията в пернишкия квартал "Рудничар" ще бъде направена днес, съобщи кметът на общината Вяра Церовска.

Ще бъдат прегледани всички експертни становища от предните инциденти, за да може по най-бързия начин да се вземе решение какво ще се предприеме в близка и далечна перспектива, допълни кметът. Преди това проблемът ще бъде обсъден от областния управител Александър Александров и кмета Вяра Церовска с представители на Министерство на енергетиката и "Мини-Перник" в ликвидация. От Министерството на енергетиката вече е изпратен специалист, който е огледал мястото на новото пропадане.

Младото семейство, обитаващо имота на ул. "Пета" е било изведено. Двойката не е пожелала да се възползва от предложеното й общинско жилище и е отишла при родителите им, вземайки само най-необходимите вещи.

Снощи живеещи на ул. "Пета" открили двуметрова яма в двора на къщата си вследствие на дългогодишния нелегален въгледобив под дома им. В квартала е обявено извънредно положение. За първи път бедствено положение в района бе обявено на 1 юли тази година, когато се пропукаха три къщи и дворовете им.

Всички увредени жилища са на една линия, уточни Церовска. Според нея сега има чувствително  намаляване на незаконния добив и това се потвърждава и от живеещите в квартала, и от въгледобивните фирми.

Специалността "Национална сигурност" най-желана в НВУ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5137612

"Живеем в глобален свят, ежедневно оценяваме средата за сигурност по света, рисковете и предизвикателствата. Опитваме се да отговорим на завишените изисквания на нашите потребители - ВВС и Сухопътни войски, заради участие на българските контингенти в различни мисии". Това заяви ректорът на НВУ "Васил Левски" във Велико Търново бриг.ген.
"Живеем в глобален свят, ежедневно оценяваме средата за сигурност по света, рисковете и предизвикателствата. Опитваме се да отговорим на завишените изисквания на нашите потребители - ВВС и Сухопътни войски, заради участие на българските контингенти в различни мисии". Това заяви ректорът на НВУ "Васил Левски" във Велико Търново бриг.ген.

Русия поиска Турция да върне "Света София" на християните

http://www.moreto.net/novini.php?n=307470

Депутатите от руската Дума подкрепиха предложението храмът "Света София" в Истанбул да бъде върнат на православната църква. Това съобщи председателят на Парламентарната комисия по имуществени въпроси и защита на християнските ценности Сергей Гаврилов.

Кунева и Куркулас: Председателството е серия от предизвикателства, за които трябва безупречна организация

http://www.cross.bg/predsedatelstvo-kyrkylas-predsedatelstvoto-1489629.html

/КРОСС/Председателството на Съвета на ЕС представлява серия от предизвикателства, за които е необходима безупречна организация и сериозна подготовка. Около тази теза се обединиха вицепремиерът Меглена Кунева и бившият ръководител на Делегацията на европейската комисия в България в периода 2001-2006г Димитрис Куркулас. Куркулас беше гост-лектор на седмото издание на инициативата на Кунева „Европейски дебати", която този път беше посветена на предизвикателствата пред българското председателство на ЕС през 2018г. Кукрулас е бил координатор на последните две гръцки председателства.Искам България да има най-доброто европейско председателство и то да е осъществено за възможно най-малко пари, заяви по време на дискусията вицепремиерът. Добрата техническа подготовка по председателството ще осигури повече възможност за концентрация върху дипломатическата работа. Ако объркаш нещо на техническо ниво, никой няма да си спомня каква директива си приел, но ще се си спомнят, че храната е била студена или че сме имали проблеми с превода, посочи още тя.Предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС през 2018 г. е възможност, която не трябва да се пропуска, това ще увеличи самоувереността на страната и ще подобри имиджа й в чужбина, заяви Димитрис Куркулас. По думите му новият вид председателство, въведено с Лисабонския договор, предоставя възможност за повече влияние на председателстващите държавите в законодателния процес

Кунева и Куркулас: Председателството на ЕС е серия от предизвикателства, за които трябва безупречна организация

http://pik.bg/кунева-и-куркулас-председателството-на-ес-е-серия-от-предизвикателства-за-които-трябва-без-news442237.html

Кунева и Куркулас: Председателството на ЕС е серия от предизвикателства, за които трябва безупречна организация

Председателството на Съвета на ЕС представлява серия от предизвикателства, за които е необходима безупречна организация и сериозна подготовка. Около тази теза се обединиха вицепремиерът Меглена Кунева и бившият ръководител на Делегацията на европейската комисия в България в периода 2001-2006г Димитрис Куркулас.

Куркулас беше гост-лектор на седмото издание на инициативата на Кунева „Европейски дебати“, която този път беше посветена на предизвикателствата пред българското председателство на ЕС през 2018г. Кукрулас е бил координатор на последните две гръцки председателства. Искам България да има най-доброто европейско председателство и то да е осъществено за възможно най-малко пари, заяви по време на дискусията вицепремиерът.

Добрата техническа подготовка по председателството ще осигури повече възможност за концентрация върху дипломатическата работа. Ако объркаш нещо на техническо ниво, никой няма да си спомня каква директива си приел, но ще се си спомнят, че храната е била студена или че сме имали проблеми с превода, посочи още тя. Предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС през 2018 г. е възможност, която не трябва да се пропуска, това ще увеличи самоувереността на страната и ще подобри имиджа й в чужбина, заяви Димитрис Куркулас.

По думите му новият вид председателство, въведено с Лисабонския договор, предоставя възможност за повече влияние на председателстващите държавите в законодателния процес. Сред основните предизвикателства на председателството е именно дипломатическите умения, които работещите в екипа трябва да развият. Намирането на компромис между 28 страни-членки е сложно нещо и най-голямото предизвикателство е как националния интерес да съвпадне с намерения компромис, посочи той. Куркулас призова да се полагат усилия за т.нар триалози или съвместната работа между Съвета, Европейската комисия и Европейския парламент. Успехът на всяко председателство зависи на 50 процента от отношенията с Европейския парламент, посочи той.

Гръцкият дипломат препоръча страната да се фокусира върху малък брой приоритети, които да бъдат определени след консултации, както в страната, така и с останалите партньори в ЕС. По думите му времето на председателството е уникален шанс една държава да прокара в ЕС свои приоритети и даде за пример Гърция, които използвали възможността, за да вдигнат темата за миграцията. Пред журналисти Кунева посочи, че българското правителство ще търси възможности за спонсорство от страна на частния бизнес. Димитрис Куркулас припомни, че Гърция е осигурила колите за превоз на гостите със спонсорство, както и част от кетъринга.

Двамата се съгласиха, че разходът на средства и финансовата са ключови за успеха на председателството. Вицепремиерът посочи, че в бюджета за 2016г. има отворена бюджетна линия и всеки разход ще трябва да бъде обосноваван пред Министерството на финансите. Кунева каза още, че трябва да се прави разлика между средства за типични разходи около председателството – кабини за превод, билети, апаратура и т.н и други разходи, които има добавена стойност. Като такива тя посочи разходите по сградния фонд, които ще останат за нуждите на столицата или по обучението на администрацията, което ще подобри капацитета на управлението.

Куркулас коментира още, че председателството представлява серия от сложни операции - наемът на хотели, които да отговарят на изискванията, осигуряването на сигурността, която в настоящия момент се превръща в още по-трудна задача, осигуряването на превод и цялостната организация на събитията. По думите му всяко председателство има между 10 и 20 срещи на министерско ниво и други 200 събития в столицата. Според Кунева повечето от операциите отговарят на определени изисквания, които са ясно разписани в наръчници и това донякъде ще улесни процеса. По-късно днес Куркулас ще проведе работни срещи с ръководителите на работните групи, които подготвят българското председателство. 

Румен Гечев: Остро се нуждаем от нов закон за висшето образование

http://pik.bg/румен-гечев-остро-се-нуждаем-от-нов-закон-за-висшето-образование-news442236.html

Румен Гечев: Остро се нуждаем от нов закон за висшето образование

„Нуждаем се остро от нов закон за висшето образование, защото това е работа на парче. Опитваме се да поправим един закон, който не отговоря нито на англосаксонската, нито на европейската система.” Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна. Той подчерта, че има близо 30 семестъра като преподавател по програми в САЩ, Великобритания, Франция, Кипър и други страни и обясни, че нашият закон няма нищо общо, а просто е взето оттук - оттам. По неговите думи това е причината да ни няма в световните класации на университети. „По такъв закон, по който работим, скоро няма да стигнем далеч. Да се обединим всички парламентарни групи, да се направят експертни групи под ръководството на министерството, за да се направи закон, който съответства на системата на Германия и Франция или на англосаксонската система и съобразена с българските условия, за да започнем да работим, както трябва”, призова проф. Гечев.

Гечев представи предложенията на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за промените в Закона за висшето образование. Като първо той посочи преминаване от количествени към качествени показатели. „Разпределението на ресурсите за университетите става на студент. А това е грешен подход и трябва да се премине към качествени показатели”, каза той. Според него е по-добре оскъдните ресурси, с които разполага държавата, да се разпределят на няколко добри университета, в най-добрите факултети, катедри или други научни звена. „Второто предложение се съдържа в стратегията на всички водещи страни от ЕС – създаването на клъстери между университети и бизнеса, защото те не са обвързани достатъчно или където са свързани, то не е системно”, подчерта народният представител. Като трети акцент Гечев спомена намаляването с 1/3 на студентските такси за сметка на държавния бюджет. „Българските семейства изпитват остри затруднения при финансирането на децата им за висше образование. Трябва да се улесни достъпът на българските младежи до висше образование”, коментира депутатът.

Да се въведат базови заплати за преподавателите

Според Гечев качеството на образованието зависи от качеството на преподавателите. „Ние сме стигнали до драматични противоречия в заплащането”, подчерта той. По неговите думи има само няколко университета, където заплатите са прилични. „В повечето в България, особено в БАН, е обидно да си преподавател”, коментира народният представител. Той обясни, че в БАН докторант, съгласно закона в страната, получава 450 лв стипендия и не плаща данък. „След като защити и стане доктор по физика, химия или икономика, той получава същата заплата, плаща 10% данък - получава по-малко от този, който не е защитил и не е научен сътрудник. Заплатите на нашите колеги са равни на чистачките”, уточни той. Румен Гечев предложи да бъдат въведени базови заплати, както има такива за учители в средното и началното образование. Той посочи, че така е във всички развити страни в ЕС. „Предлагаме асистент да получава 2 минимални работни заплати, главен асистент – 3 минимални заплати и така до професор – 5 минимални работни заплати. Не може да очакваме качествено образование, когато заплатите на преподавателите са по-ниски от завършващи студенти”, поясни Гечев. Той подчерта, че това трябва да се отнася и за частните университети.

„Висшето ни образование не е в добра форма и ние сме длъжни да променим законите и да осигурим финансовия ресурс, за да можем да направим така, че науката и образованието да се превърнат в производител на по-голям БВП”, заключи проф. Румен Гечев.

"168 часа": Ченгеджийската афера "Калашников"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137602

Скандалната новина, че при терористичните атаки са използвани български автомати
Скандалната новина, че при терористичните атаки са използвани български автомати "Калашников", обиколи медиите непосредствено след трагедията в Париж. За щастие тя се оказа невярна и както се разбра по-късно служители на комунистическата Държавна сигурност стоят зад тази информация. Интересното в тази връзка е,

Екоинспекцията в Пловдив спечели делото за мръсния въздух

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137538

Районната инспекция по околната среда в Пловдив спечели делото за мръсния въздух на града, което се водеше в смолянския окръжен съд. Магистратите там отхвърлиха като неоснователен и недоказан колективния иск, свързан със замърсяването на въздуха с фини прахови частици, в частта му срещу РИОСВ – Пловдив. Искът бе внесен през 2011 г.
Районната инспекция по околната среда в Пловдив спечели делото за мръсния въздух на града, което се водеше в смолянския окръжен съд. Магистратите там отхвърлиха като неоснователен и недоказан колективния иск, свързан със замърсяването на въздуха с фини прахови частици, в частта му срещу РИОСВ – Пловдив. Искът бе внесен през 2011 г.

РБ внесоха предложение за двойно увеличение на фонд „Ин витро”

http://www.cross.bg/dimitur-byudzheta-miliona-1489628.html

/КРОСС/Депутати от РБ внасят днес в деловодството на парламента предложения за изменения на Закона за държавния бюджет. Те касаят увеличение на парите в бюджета за 2016 година за фонд „Ин витро", Националния компенсационен жилищен фонд и средствата за ваучери за храна, които се плащат от работодателите към работниците. Това съобщи Димитър Танев, заместник-председател на бюджетната комисия в парламента и заместник-председател на „Движение България на гражданите" от РБ, който е и един от вносителите. На първо място от РБ настояват за двойно увеличаване на средствата във Фонд „Ин витро" - съответно на 24 милиона лева. Това става с ПМС, което разпределя средствата от бюджета на Министерството на здравеопазване към второстепенния разпоредител Фонд „Ин витро". За миналата година парите за дейности за асистирана репродукция са били 12 милиона лева, а за 2016 година Реформаторите предлага двоен ръст. На второ място в предложението им са заложени 10 милиона лева повече за Националния компенсационен жилищен фонд. Средствата от Фонда са предназначени за гражданите с дългогодишни жилищно-спестовни влогове в Държавната спестовна каса, които са натрупали определи точки, а държавата следва да им ги изплати по т.нар. левов индекс. Размерът на левовия индекс на спестовното число от 1993 г. е променян 11 пъти, но от 2008 година до днес остава на стойност 0.08 лв

Телефонният терорист, който заплаши всички банки в Разград с бомби, говорел несвързано

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5137580

С час-два закъснение са заработили различните банки в Разград в четвъртък след сигнал за поставени бомби в местните клонове.
Първото обаждане е получено на тел. 112 в 8,27ч. То гласяло, че всички банки ще бъдат взривени от поставени бомби. Второто било на телефон в банка в 9,13ч. за взрив, сложен точно в тази банка.
С час-два закъснение са заработили различните банки в Разград в четвъртък след сигнал за поставени бомби в местните клонове. Първото обаждане е получено на тел. 112 в 8,27ч. То гласяло, че всички банки ще бъдат взривени от поставени бомби. Второто било на телефон в банка в 9,13ч. за взрив, сложен точно в тази банка.

Измамници прибраха за часове 14 500 лева от 2 плевенчанки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137579

Измамници прибраха за часове 14 500 лева от две плевенчанки уж за операция на родственици, пострадали при токов удар. По телефона те се представяли за служители на енергото, а парите вземали като експерти от здравната каса. На 25 ноември около 11 ч жена на 62 г. е била предупредена, че съпругът й е ударен от ток и за да го спаси трябват 6500 лева.
Измамници прибраха за часове 14 500 лева от две плевенчанки уж за операция на родственици, пострадали при токов удар. По телефона те се представяли за служители на енергото, а парите вземали като експерти от здравната каса. На 25 ноември около 11 ч жена на 62 г. е била предупредена, че съпругът й е ударен от ток и за да го спаси трябват 6500 лева.

Медведев даде 2 дни срок да измислят санкции срещу Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_598012.html

Руският премиер Дмитрий Медведев даде срок от два дни на подчинените си, за да измислят комплекс от икономически и хуманитарни мерки срещу Турция в отговор на свалянето на руския бомбардировач. Вчера обсъдихме въпроса за икономическите мерки с президента в Екатеринбург. В резултат на това правителството трябва да изработи система от мерки в икономическата и хуманитарната сфера. Мерките трябва да са готови за два дни, за да преминем максимално бързо към прилагането им, подчерта Медведев. Руският премиер повтори позицията на Кремъл за свалянето на руския изтребител от Турция, според която действията на Анкара се тълкуват като акт на агресия срещу Русия. Вече имаше военни и дипломатически мерки и ще последват още, категоричен е Медведев. Мерките ще се основават на закон за специалните икономически мерки от 2006 г., в който са посочени ограничаване на финансови операции, външнотърговски сделки, промени в договорки за внос и износ на стоки, хуманитарни контакти и др.

Румен Гечев и БСП искат спешно закон за висшето образование

http://frognews.bg/news_102619/Rumen-Gechev-i-BSP-iskat-speshno-zakon-za-vissheto-obrazovanie/

„Нуждаем се остро от нов закон за висшето образование, защото това е работа на парче. Опитваме се да поправим един закон, който не отговоря нито на англосаксонската, нито на европейската система.” Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна.

И през този зимен сезон Мтел ще подкрепи Българската федерация по ски

http://www.cross.bg/starta-mtel-evropeiiskata-1489627.html

/КРОСС/И тази година Мтел е сред генералните спонсорите на Българската федерация по ски (БФСки). С подкрепата на телекома, България за първи път ще бъде домакин на състезанието за Европейската купа в алпийските ски с 4 старта за жени. Първите два старта ще са в Пампорово на 9 и 10 февруари 2016 година, като елитът в Европейската купа ще се състезава в дисциплината слалом. След това състезателките се местят в Боровец, където на 12 и 13 февруари ще се проведат два гигантски слалома за купата. Рейс директор и на четирите старта ще бъде Виктор Гичев, а инициативата ще се реализира от БФСки с подкрепата на курортите Пампорово и Боровец, Министерството на младежта и спорта и генералните спонсори на федерацията. За поредна година Мтел ще подпомогне и следващото поколение ски таланти, като подкрепи съвместната програма на Министерството на младежта и спорта и БФСки „Научи се да караш ски". В рамките на инициативата стотици деца в цялата страна получават напълно безплатно уроци по зимни спортове от квалифицирани инструктори.  

Потрес! Заплашиха със смърт отец Иван

http://pik.bg/потрес-заплашиха-със-смърт-отец-иван-news442234.html

Потрес! Заплашиха със смърт отец Иван

Заплашиха отец Иван, който създаде приюта за бездомни в Нови Хан, със смърт. В последните две седмици духовникът не е спирал да получава анонимни заплахи по телефона, сподели самият той, цитиран от Дарик. Неизвестното лице поискало от него да освободи всички жени и деца, на които дава подслон.

Това накарало отеца да предположи, че заплахите са отправяни от мъж, чиято жена е била приютена в Нови Хан.

Духовникът посочи още, че живеещите в приюта са подсигурени с дърва и въглища за зимата. Не така обаче стояли нещата с дома в Якимово, в който благородникът също дава подслон на бездомни. Там били нужни немалко средства, за да може в студеното време да бъдат подсигурени всички, приютени.

В продължение на две седмици отец Иван е получил осем заплахи по телефона. Повечето от тях били отправяни вечерно време, но духовникът все още не гледал сериозно на тях:

„Седем-осем пъти в продължение на 2 седмици някой се обажда от скрит номер и казва да освободя всички жени и деца, или ще съм мъртъв. Като го попитам кой е, той затваря телефона".

Въпреки че към момента не се притеснява, отец Иван възнамерява днес или утре да сигнализира полицията за случващото се"

„Аз си мисля, че може да е някой, чиято жена е избягала в приюта".

Ако приютът в Нови Хан е подсигурен за зимата, не така стоят нещата с дома в Якимово. Духовникът информира, че са нужни средства за дърва и въглища, които да подсигурят живеещите за идващата зима, а количествата, които трябвало да се закупят, никак не били малко.

Бърз интернет прави българските села "виртуални" градски квартали

http://www.mediapool.bg/barz-internet-pravi-balgarskite-sela-virtualni-gradski-kvartali-news242322.html

Българските села стават "виртуални" квартали на големите градове чрез бърз интернет. Към момента такава опция има само за селата в 29 общини, след като държавата изгради инфраструктурата с европейски пари. Предстои мрежата да бъде отдадена на концесия до март 2016 г. Това съобщи Красимир Симеонски, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи", при отчитането на изпълнението на проекта. С около 60 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони до 2020 г. всяко българско село ще има достъп до бърз интернет. Плановете са дотогава да бъде изграден високоскоростен широколентов достъп и до останалите 189 селски общини,  каза Симеонски пред Mediapool. За да се намалят разходите за строителство, е договорено телекомуникационната мрежа да се полага заедно с ремонта на селските и републикански пътища, допълни той. Ефектът от изграждането на широколентов достъп дава възможност на малките общини да бъдат свързани в облака на държавната администрация. По този начин предоставянето на услуги ще става по електронен път, което ще ускори въвеждането на електронното управление, посочи Симонски. Наличието на бърз интернет в селата създава условия за мобилност на работната сила и бизнеса независимо къде се намират. Така може да се реши проблема с цифровото разделениe и икономическата изостаналост на избраните райони, смята Смоленски. Според него такъв проект за широколентов достъп от следващо поколение носи и силен заряд за демонстриране и налагане на правила и норми за киберсигурност. Близо 40 млн. лв. за 29 общини и 24 села Проектът за развитие на високоскоростен широколентов достъп и на широколентови  услуги за гражданите и бизнеса в икономически изостанали и отдалечени райони у нас приключи успешно в 29 общини и 24 малки населени места. Той се финансира с близо 40 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие" 2007 – 2013 г. Към оптичната мрежа на общо 289 комуникационни възли са свързани 29 общини, 46 училища, 18 болнични заведения, 38 читалища и библиотеки, държавни и общински структури. Избраните населени места са с обща територия от 7919 кв. км, което е 7% от територията на страната. В  тях живеят 277 765 души, което е 8% от населението, живеещо извън областните градове и столицата или 4% от населението на България. Общата дължина на оптичните кабелни трасета е 907 км, като от тях 452 км. са в Северна и 455  км в Южна България. Следващата стъпка – концесия на мрежата Технологичният фокус на проекта има за цел да осигури пълна технологична съвместимост на изградената мрежа със съществуващата инфраструктура, включително тази на доставчиците на широколентови услуги, каза ръководителят на проекта Васил Василев. Демонстрирана беше видеоконферентна връзка с общините и селата Макреш, Горна Бешовица, Угърчин, Тетевен, Симеоновград, Мадан, Рудозем, Венец и Омуртаг и училището в Димово. Според Василев чрез широколентовите услуги, отдалечените малки населени места ще се превърнат във виртуални "квартали" на големите градове. Те вече разполагат с бърз и надежден интернет със скорост от 30 –100 Mbps и на най-високия клас интернет връзка – над 100 Mbps, каза Василев. Сега предстои изградената инфраструктура да се даде на концесия за срок от 13 години. Плановете са това да се случи през първото тримесечие на 2016 г., каза Симонски. Около четири – пет са големите фирми на български пазар, които могат да участват в търга и имат опит в изграждането и експлоатацията на такива мрежи. Сред тях са частните "Интраком", "Телелинк", "Марнет", както и държавното предприятие "Съобщително строителство и възстановяване. Основен критерий при избора на бъдещия оператор ще бъде размерът на концесионното възнаграждение за държавата. Избраният ще има задължение да поддържа мрежата и да отстранява аварии и повреди, възникнали при нейната експлоатация. Операторът ще сключва договори с местните доставчици на интернет и по този начин ще печели от ползването на мрежата. Анализът показва, че 7045 са фирмите, за които се създават благоприятни условия за свързване към изградената инфраструктура. Още 60 млн. лв. за останалите 189 селски общини Около 60 млн. лв. са заложени в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 за бърз интернет и до останалите 189 селски общини, съобщи Симонски. По думите му, за да се спестят строителните разходи, е постигната договореност телекомуникационната мрежа до селата да се полага заедно с изграждането и ремонта на републиканските пътища. Така вместо да се дават по 27 лв./м за поставянето на оптичния кабел, това ще струва на държавата 2 лв./м, каза Симонски. Проектът на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" за развитие на високоскоростен широколентов достъп до интернет е признат за добра практика в годишния доклад на Международния съюз по далекосъобщенията (ITU). Той бе и сред номинираните за най-успешно изпълнени европейски проекти на церемония в Брюксел преди две седмици.

Очаква ни жълт код за петък и студен уикенд

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ochakva-ni-zhylt-kod-za-petyk-i-studen-uikend-6046174

В областите Хасково, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян Пазарджик, Благоевград и Кюстендил се очакват значителни валежи

Очаква ни студен и облачен уикенд

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ochakva-ni-studen-i-oblachen-uikend-6046174

Минималните температури ще са от около нулата в северозападните – до 6-7 градуса – в югоизточните райони, максималните пък ще са между 2 и 7 градуса, а в югоизточните райони - до 8-10 градуса

Някои от плевенските тролеи спират за по час в петък и събота

http://pleven.actualno.com/njakoi-ot-plevenskite-trolei-spirat-za-po-chas-v-petyk-i-sybota-news_509991.html

Някои от тролеите в Плевен ще бъдат спрени за по час в петък и събота. "Във връзка с изпълнението на дейностите по проект „Интегриран градски транспорт на Плевен", касаещи ремонт на контактната мрежа, ще бъде създадена временна организация на движението", съобщиха от пресцентъра на Община Плевен. Тролейбусният транспорт по линия Моста - жк „Сторгозия" с № 3, 7 и 4 ще бъде спрян от 09.30 до 10.30 часа на 27 ноември (петък) и в същия интервал на 28 ноември (събота). Останалите мотор

Петъчен жълт код за валежи в 8 области

http://society.actualno.com/petychen-jylt-kod-za-valeji-v-8-oblasti-news_509994.html

Жълт код за обилни валежи е обявен в 8 области в страната за утре, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. В областите Хасково, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян Пазарджик, Благоевград и Кюстендил се очакват значителни валежи около 15-20 л/кв.м през денонощието. При жълт код за предупреждение са възможни локални наводнения, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

Инспекцията по труда е съставила 38 наказателни протокола за срутилия се хотел "Вероника"

http://varna.actualno.com/inspekcijata-po-truda-e-systavila-38-nakazatelni-protokola-za-srutilija-se-hotel-veronika-news_509995.html

Инспекцията по труда е съставила 38 наказателни протокола заради срутването на хотел "Вероника" през април в комплекс "Слънчев ден" край Варна, когато загинаха четирима работници, съобщи Иван Иванов, директор на инспекцията в морската столица, предаде БНР. Постановленията са издадени на седем юридически лица, участвали като изпълнители и подизпълнители в събарянето на хотела. "Всеки един от санкционираните участници в строителния процес обжалва съставените от Дирекция "Инспекция по труда" - Ва

Германия може да се включи във военна операция в Сирия

http://europe.actualno.com/germanija-moje-da-se-vkluchi-vyv-voenna-operacija-v-sirija-news_509997.html

До този момент Германия се дистанцираше открито от военната намеса в гражданския конфликт в Сирия – позиция, която по всичко изглеждаше, че политиците в Берлин ще продължат да спазват и след серията терористични нападения във френската столица Париж. Сега обаче германското правителство планира военна интервенция в близкоизточната държава, пише авторитетното издание Der Spiegel. По данни от средите на Християндемократическия съюз Германия ще изпрати в Сирия разузнавателни самолети „Ю

Легендата на "Реал" Иван "Грозни" Саморано: Идвам на юбилея ти, приятелю Христо, за теб винаги!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5137583

Поредната легендарна знаменитост в историческия сблъсък на титаните по случай юбилея на Христо Стоичков, който ще се състои на 20 май на Националния стадион „Васил Левски“, е не коя да е, а самият Иван "Грозни" Саморано, съобщиха организаторите на честването. Феноменалният чилийски нападател специално е отложил ангажиментите си около датата на
Поредната легендарна знаменитост в историческия сблъсък на титаните по случай юбилея на Христо Стоичков, който ще се състои на 20 май на Националния стадион „Васил Левски“, е не коя да е, а самият Иван "Грозни" Саморано, съобщиха организаторите на честването. Феноменалният чилийски нападател специално е отложил ангажиментите си около датата на

Легендата на "Реал" Иван "Грозни" Саморано: Идвам на юбилея ти, Христо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137553

Поредната легендарна знаменитост в историческия сблъсък на титаните по случай юбилея на Христо Стоичков, който ще се състои на 20 май на Националния стадион „Васил Левски“, е не коя да е, а самият Иван
Поредната легендарна знаменитост в историческия сблъсък на титаните по случай юбилея на Христо Стоичков, който ще се състои на 20 май на Националния стадион „Васил Левски“, е не коя да е, а самият Иван "Грозни" Саморано, съобщиха организаторите на честването. Феноменалният чилийски нападател специално е отложил ангажиментите си около датата на

Търговски маршрути в Атина

http://www.grreporter.info/trgovski-marshruti-v-atina/18270

Всеки от маршрутите е с отделен тематичен характер, тъй като повечето от магазините предлагат еднакви категории стоки. Във всички обаче може да бъде открита красотата на Атина, културни пространства и места за забавление

прочети повече

В Казанлък врати отвори първата пасивна еко класна стая в България

http://www.cross.bg/staya-bulgariya-klasnata-1489625.html

Първата пасивна еко класна стая в България посрещна днес първите си ученици. Класната стая е проектът победител от националния публичен конкурс за зелени идеи „Загорка Зелен Фонд" през 2014 г. Сградата е реализирана по проект на СНЦ „Архитектура на бъдещето" и под ръководството на архитект Гергана Барабонкова. Учебното пространство демонстрира предимствата на ниско енергийните и екологичните сгради и е истински символ за максимална ефективност при ниска себестойност на реализация. Класната стая, намираща се в двора на ОУ „Чудомир" в град Казанлък, е първото по рода си учебно пространство в България, което съчетава съвремените екологични принципи и методи за пестене на енергия и природни ресурси с модерните технологии в строителството. Една от основните цели на пасивната еко класна стая е тя да се превърне в дом на зеленомислещите хора в Казанлък и региона, като в същото време мотивира и вдъхновява учащите се да се грижат за приордата, така както тя се грижи за нас. В присъствието на кмета на крад Казанлък, Галина Стоянова и директора на ОУ „Чудомир", Донка Севданска, беше обявен и стартът на Зелени дни в Класната стая, които ще се провеждат до 4 декември

Завеждат колективен иск срещу 10 от най-големите банки на „Уол Стрийт“

http://econ.bg/Новини/Завеждат-колективен-иск-срещу-10-от-най-големите-банки-на-Уол-Стрийт-_l.a_i.709329_at.1.html

Колективен иск срещу 10 от най-големите банки на “Уол Стрийт“, както и две трейдърски платформи, беше заведен в съд в областния съд в Манхатън. ...

Кметът търси заместник по туризма

http://www.moreto.net/novini.php?n=307467

Обмисля се възможността Варна да има заместник-кмет по туризма. Това разкри пред Дарик кметът Иван Портних. В интервю за предаването „Зала Пленарна" той заяви, че туристическият потенциал на Община Варна е голям и би било добре някой от заместниците му да работи в тази посока.

Не са открити взривни устройства в банките в Разград

http://www.cross.bg/razgrad-bankite-ystroiistva-1489623.html

/КРОСС/Не са открити взривни устройства в банките в Разград. Това съобщи Илияна Георгиева, говорител на ОД на МВР- Разград. Тя заяви, че проверките са приключили и нормалната им дейност е възстановена. Локализирани са също така и телефоните, от които са направени обажданията, съдържащи информация за поставени взривни устройства в сградите на банките. Издирването на извършителя продължава.  

Петдесет US войници пристигнаха в Кобане

http://www.cross.bg/petdeset-us-voiinitzi-pristignaha-v-kobane-1489626.html

/КРОСС/ Петдесет военнослужещи на САЩ са пристигнали в населения с кюрди сирийски град Кобане (Айн-ал-Араб), предаде телевизия Al Mayadeen, позовавайки се на информация от граничния пункт.  Целта на американците е да подпомогнат борбата на кюрдските бойци срещу „Ислямска държава", съобщава панарабския тв канал. Новината бе разпространена и Xinhua и РИА „Новости".  

Стоилов: Нямам оферта от "Кайрат"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5137537

Треньорът на „Астана“ Станимир Стоилов обяви, че няма оферта от „Кайрат“, големия конкурент на неговия клуб в Казахстан. Неточно интерпретирано тв изявление на Мъри създаде суматоха и фиктивен опит специалистът да бъде „откраднат“ от вечния съперник. Засега Стоилов, чийто договор изтича през декември, има оферти от „Астана“ и от Китай.
Треньорът на „Астана“ Станимир Стоилов обяви, че няма оферта от „Кайрат“, големия конкурент на неговия клуб в Казахстан. Неточно интерпретирано тв изявление на Мъри създаде суматоха и фиктивен опит специалистът да бъде „откраднат“ от вечния съперник. Засега Стоилов, чийто договор изтича през декември, има оферти от „Астана“ и от Китай.

Виетнамският бизнес с намерения за съвместни предприятия за производство на млечни продукти и на коприна в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5137529

Зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димиторв се срещна с г-жа Тхай Хъонг, председател на корпорация TH Group, в град Ханой, Социалистическа Република Виетнам. Двамата обсъдиха възможността за създаване на съвместни предприятия за производство на млечни продукти и на коприна в България.
Зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димиторв се срещна с г-жа Тхай Хъонг, председател на корпорация TH Group, в град Ханой, Социалистическа Република Виетнам. Двамата обсъдиха възможността за създаване на съвместни предприятия за производство на млечни продукти и на коприна в България.

Виетнамският бизнес с намерение за съвместни предприятия за производство на млечни продукти и на коприна в България

http://www.cross.bg/bulgariya-prodykti-mlechni-1489621.html

/КРОСС/ Зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димиторв се срещна с Тхай Хъонг, председател на корпорация TH Group, в Ханой, Социалистическа република Виетнам. Двамата обсъдиха възможността за създаване на съвместни предприятия за производство на млечни продукти и на коприна в България, съобщава пресцентърът на МЗХ. Г-жа Хъонг сподели, че се надява да намери партньори в България, с които да може да обсъди и реализира намеренията си. От виетнамска страна бе проявен интерес и към производството на плодове. Зам.-министър Димитров информира, че инвестиции могат да бъдат направени и в сектор „Вино", тъй като той заедно с млечния сектор са експортно ориентирани. По време на срещата стана ясно, че в най-скоро време ще бъде изпратена виетнамска делегация у нас, която да се запознае на място с възможностите и условията, които България предлага.Корпорацията TH Group е най-големият производител на мляко и млечни продукти във Виетнам. Тя произвежда също фуражи, пресни зеленчуци, билкови лекарства и др.  

Песков: Русия не въвежда ембарго срещу турски стоки

http://www.cross.bg/peskov-rysiya-tyrtziya-1489622.html

/КРОСС/ Русия не е въвела ембарго върху стоките от Турция, възможност за въвеждане на такова в Кремъл засега не се обсъжда, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. „Не е въведено никакво ембарго, просто приемаме допълнителни мерки за контрол заради повишения риск от различни екстремистки проявления. Това е напълно естествено предвид непредсказуемите действия на Турция“, заяви той. Отговаряйки на въпрос, дали се обсъжда в Кремъл въвеждане на ембарго по отношение на стоките от Турция, Песков заяви: „Не мога да отговоря на този въпрос. Не знам това да е било обсъждано“. Песков обаче подчерта, че засилването на контрола върху селскостопанската продукция от Турция е свързано с риска от терористична заплаха. „Това е свързано с доста широк спектър от различни фактори. Ролята на терористичната заплаха, със сигурност, не бива да бъде изключена“, каза той. Прессекретарят на руския държавен глава поясни, че Русия очаква реалистични обяснения от Турция във връзка с нападението срещу Су-24, но да бъдат поправени щетите, нанесени върху отношенията между Москва и Анкара, ще бъде трудно. “Безспорно е много трудно, много тежко да се поправят такива доста съкрушителни щети, каквито бяха нанесени на двустранните отношения (между Русия и Турция)“, каза той. “Това е прекалено сериозен инцидент с много сериозни неминуеми последици”, добави Песков

Всеки четвърти клошар е висшист

http://www.cross.bg/vseki-chetvurti-kloshar-e-visshist-1489624.html

/КРОСС/Армия от висшисти атакува всеки ден кофите за боклук в страната. Сред клошарите има лекари, учители, пианисти и дори ядрени физици, съобщава „Телеграф". Ако съберем всички бездомници с дипломи, ще напълним поне един университет с висококвалифицирани кадри, коментират пък социални работници. Около 24% от хората, останали без подслон, са вишисти. Много от тях са се простили с професията си в годините на прехода и са загубили жилището си, защото са взели кредити.76% от бездомниците имат професионална квалификация. Най-често се срещат хора със средно и средно-техническо образование в техническата и ресторантьорска сфера.

Виетнамският бизнес с намерения за съвместни предприятия за производство на млечни продукти и на коприна в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137523

Зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димиторв се срещна с г-жа Тхай Хъонг, председател на корпорация TH Group, в град Ханой, Социалистическа Република Виетнам. Двамата обсъдиха възможността за създаване на съвместни предприятия за производство на млечни продукти и на коприна в България.
Зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димиторв се срещна с г-жа Тхай Хъонг, председател на корпорация TH Group, в град Ханой, Социалистическа Република Виетнам. Двамата обсъдиха възможността за създаване на съвместни предприятия за производство на млечни продукти и на коприна в България.

Япония дава над 10 милиарда долара в борбата с климатичните промени

http://www.moreto.net/novini.php?n=307445

Японският премиер Шиндзо Абе обеща да даде 10,6 милиарда долара за развиващите се страни до 2020 година, за да им помогне в прилагането на политики за борба срещу глобалното затопляне. Това стана ясно в навечерието на преговорите за климата на ООН в Париж следващата седмица.

Две питиета на ден, за да бъдете като тийнейджър

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/dve-pitieta-na-den-za-da-bydete-kato-tijnejdzhyr-6046172

Учени от университета в Айова установиха, че едно или две питиета дневно ни поддържат млади

Бутат незаконни постройки от джамията "Абу Бекир" в ромския квартал на Пазарджик

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137439

Регионалната дирекция по национален строителен контрол в Пазарджик обяви обществена поръчка за бутането на незаконни постройки от джамията
Регионалната дирекция по национален строителен контрол в Пазарджик обяви обществена поръчка за бутането на незаконни постройки от джамията " Абу Бекир" в ромския квартал " Изток" на Пазарджик. Конкретно става дума за сграда - приемна към джамията, масивната ограда, която опасва целия имот, помощна постройка и чешма с навес.

Не са открити взривни устройства в банките в Разград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137511

Не са открити взривни устройства в банките в Разград. Това съобщи за Фокус Илияна Георгиева, говорител на ОД на МВР- Разград.
Тя заяви, че проверките са приключили и нормалната им дейност е възстановена. Локализирани са също така и телефоните, от които са направени обажданията, съдържащи информация за поставени взривни устройства в сградите на
Не са открити взривни устройства в банките в Разград. Това съобщи за Фокус Илияна Георгиева, говорител на ОД на МВР- Разград. Тя заяви, че проверките са приключили и нормалната им дейност е възстановена. Локализирани са също така и телефоните, от които са направени обажданията, съдържащи информация за поставени взривни устройства в сградите на

Не са открити взривни устройства в банките в Разград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5137519

Не са открити взривни устройства в банките в Разград. Това съобщи за Фокус Илияна Георгиева, говорител на ОД на МВР- Разград.
Тя заяви, че проверките са приключили и нормалната им дейност е възстановена. Локализирани са също така и телефоните, от които са направени обажданията, съдържащи информация за поставени взривни устройства в сградите на
Не са открити взривни устройства в банките в Разград. Това съобщи за Фокус Илияна Георгиева, говорител на ОД на МВР- Разград. Тя заяви, че проверките са приключили и нормалната им дейност е възстановена. Локализирани са също така и телефоните, от които са направени обажданията, съдържащи информация за поставени взривни устройства в сградите на

АФП: Войната започва! Турция отказа да се извини на Русия: Прави сме, самолетът си заслужи свалянето!

http://petel.bg/AFP--Voynata-zapochva--Turtsiya-otkaza-da-se-izvini-na-Rusiya--Pravi-sme--samoletat-si-zasluzhi-svalyaneto-__135429

Турция няма да се извини на Русия за свалянето на бомбардировача Су-24, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от АФП, предаде...

Ердоган отговори на Русия! Това, което каза, няма да се хареса на Путин...

http://petel.bg/Erdogan-otgovori-na-Rusiya--Tova--koeto-kaza--nyama-da-se-haresa-na-Putin---__135430

Анкара няма да се извини за инцидента с сваления руски Су-24, каза турският президент Тайип Ердоган в интервю за Си Ен Ен. Както писахме...

РИОСВ - Пловдив спечели делото за мръсния въздух

http://pik.bg/риосв---пловдив-спечели-делото-за-мръсния-въздух-news442219.html

РИОСВ - Пловдив спечели делото за мръсния въздух

РИОСВ – Пловдив спечели делото за мръсния въздух пред Окръжен съд – Смолян. Правораздавателният орган отхвърли като неоснователен и недоказан колективния иск, свързан със замърсяването на въздуха с фини прахови частици в частта му срещу РИОСВ – Пловдив, съобщиха от МОСВ.

Делото за чистотата на атмосферния въздух и замърсяването с фини прахови частици е първото по рода си в страната. Искът беше подаден през 2011 г. от фондация „Асоциация за европейска интеграция и права човека“, Михаил Екимджиев и присъединилите се към него над 120 ищци - жители на Пловдив.

Сред обвиненията бяха твърденията за допуснати значителни отклонения от нивата на фините прахови частици, непредприемането на ефикасни действия и мерки за елиминиране или намаляване на влиянието на факторите, водещи до замърсяване на атмосферния въздух в града, както и за неосъществяването на ефикасен контрол върху органите и организациите, компетентни да извършват действия по опазване на атмосферния въздух.

Апелативният съд в Пловдив върна делото за ново разглеждане на Окръжния съд в Смолян, който се произнесе, че твърденията за незаконосъобразно бездействие от страна Пловдивската екоинспекция са неоснователни и недоказани.

Алберт Попов ще поднови тренировки в средата на януари

http://www.cross.bg/kanevchev-albert-popov-1489620.html

/КРОСС/Пострадалият при автомобилна катастрофа български алпиец Алберт Попов най-вероятно ще поднови тренировки в средата на януари, съобщи Иван Каневчев, директор "Алпийски дисциплини" в Българската федерация по ски. Състезателят претърпя ужасяващ инцидент, при който загина главният треньор на националния отбор в алпийските ски Драго Грубелник. След случилото се Попов претърпя две поредни операции в университетската болница в Инсбрук. Първо бе опериран десният глезен на скиора, а ден по-късно бе обработена и счупената му лява скула. Възстановяването му за момента върви отлично и той дори е имал сили да присъства лично на погребението на Грубелник в Словения. "Очакванията са Алберт да бъде възстановен напълно след 6 до 8 седмици. На 15 декември той ще се подложи на тестове на оперирания глезен и на очния нерв, който беше засегнат от фрактурата на скулата. Около 15 януари го чакаме на сняг", заяви Каневчев. Помощник треньорът на националите Димитър Христов, който също бе в катастрофиралия автомобил продължава да е в реанимацията в болницата в Мюрнау (Германия). "Митко Христов също има сериозно подобрение през последната седмица. Той вече е буден и не е в медикаментозна кома. Все още има болки в белия дроб, но очакванията са да се възстанови напълно до 2-3 месеца. Той ще пропусне сезона, но пред него предстоят още много години", разкри Каневчев.  

Заплашиха със смърт отец Иван

http://www.cross.bg/otetz-ivan-telefona-1489618.html

/КРОСС/Заплашиха отец Иван, който създаде приюта за бездомни в Нови Хан, със смърт. В последните две седмици духовникът не е спирал да получава анонимни заплахи по телефона, сподели самият той пред Дарик. Неизвестното лице поискало от него да освободи всички жени и деца, на които дава подслон. Това накарало отеца да предположи, че заплахите са отправяни от мъж, чиято жена е била приютена в Нови Хан. Духовникът посочи още, че живеещите в приюта са подсигурени с дърва и въглища за зимата. Не така обаче стояли нещата с дома в Якимово, в който благородникът също дава подслон на бездомни. Там били нужни немалко средства, за да може в студеното време да бъдат подсигурени всички, приютени. В продължение на две седмици отец Иван е получил осем заплахи по телефона. Повечето от тях били отправяни вечерно време, но духовникът все още не гледал сериозно на тях: „Седем-осем пъти в продължение на 2 седмици някой се обажда от скрит номер и казва да освободя всички жени и деца, или ще съм мъртъв. Като го попитам кой е, той затваря телефона". Въпреки че към момента не се притеснява, отец Иван възнамерява днес или утре да сигнализира полицията за случващото се" „Аз си мисля, че може да е някой, чиято жена е избягала в приюта". Ако приютът в Нови Хан е подсигурен за зимата, не така стоят нещата с дома в Якимово

Полякът с "бомбата" в самолета: Не съм терорист

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137509


"Нямам нищо общо с тероризма, не съм престъпник и през живота си не съм имал съдебни процеси. Целият този въпрос е едно голямо недоразумение, защото не съм говорил, че в самолета има бомба. С моя колега разговаряхме за инцидента с руския самолет, в който е имало бомба под седалката. В този контеткст аз казах, че нашият самолет,

Всички традиционни информационни канали вече се ползват предимно през Интернет

http://www.cross.bg/onlaiin-spodeli-bulgariya-1489619.html

/КРОСС/ „Проучванията показват, че всички традиционни информационни канали, като телевизия, радио, дори печатните медии, вече се съсредоточават в Мрежата и се ползват предимно през Интернет - независимо от устройството - компютър, смартфон, таблет или друго. Оказва се, че немалко хора вече ползват Интернет дори през няколко устройства едновременно. Ето защо трябва да бъдем все по-отговорни към действията ни в онлайн среда, както да я използваме максимално добре за нашия бизнес." - сподели Жанет Найденова от IAB - България на първия е-Comm Blitz & Networking, който се състоя вчера в E-motion Club. Тя сподели няколко тренда, излезли от резултатите на три проучвания за България и Европа през миналата година - DigitalSCOPE; Mobile Audit и AdEx. „Ето, виждате, че има 0% мобилна дисплей реклама в България - площадките са готови, но явно рекламодателите все още не са готови!" - добави тя. Всички важни детайли, които сподели г-жа Найденова можете да видите в приложената презентация. Първите участници във формàта е-Comm Blitz & Networking бяха Георги Маринов от E-pay и Стоилка Арсова от БОРИКА Банксервиз. Те отговориха на въпроса сигурни ли са плащанията онлайн, какви са рисковете и особеностите, как постъпват двете компании при опит за измама. Според г-н Маринов в България заплахата (фродът) е практически нулев и затова той обясни, че в E-Pay всички плащания до 100 000 лева се гарантират напълно

Ще могат да даряват заразени животни на социални домове

http://pik.bg/ще-могат-да-даряват-заразени-животни-на-социални-домове-news442218.html

Ще могат да даряват заразени животни на социални домове

Меко казано странни текстове в новия закон за ветеринаромедицинската дейност са предвидили вносителите от земеделското министерство, респективно - Министерският съвет. Почти всички парламентарни групи бяха категорични, че той не подрежда нещата в бранша, нито пък гарантира човешкото здраве и това на животните, а създава тотален хаос в системата.

Докато законът въвежда забрана за отглеждане на животни, без да са преминали програмата за профилактика, в същото време се разрешава такива да се даряват за храна на социалнослаби.

Рисковите животни ще се отнемат в полза на държавата, включително и ако не отговарят на изискванията за идентификация, и ще се предоставят безвъзмездно на хранителни банки и социални домове. Допуснато е евентуално като някаква опция да се насочват към "съответните обекти за обезвреждане".

Така излиза, че рискови животни, които може да са здрави в момента, но да са били изложени на зараза от бруцелоза, шап или син език, ще могат да бъдат сготвени в тенджерите и сервирани в трапезарии за социалнослабинапример, или в домове за сираци и изоставени деца.

"Да отнемаш рискови и болни животни, които може, например, да са заразени с бруцелоза, и ти това животно да го насочваш за храна в социални домове - аз питам те какво целят? Да убиват хора, които са счели за непотребни?! Или да се разтоварят от социални помощи. Но това е изключително несериозно", коментира депутатът от Патриотичен Фронт Димитър Байрактаров, съобщава Канал 3.

 

Пирински: Отчет на евробюджета, подчинен на крайните резултати

http://www.cross.bg/izpulnenieto-pirinski-kraiinite-1489617.html

/КРОСС/Тази сутрин Европейският парламент проведе дебат в пленарна зала по Годишния доклад на Европейската сметна палата (ЕСП) за изпълнението на бюджета на ЕС за 2014 г. В своето изказване Георги Пирински приветства новия подход, който Палатата прилага в тазгодишния доклад - вниманието да се пренасочи към крайните резултати от извършените разходи, вместо просто да се оценява до каква степен са били спазени правилата за извършването им. Именно тази е необходимата основа за съставянето и изпълнението на бюджет, ориентиран към резултатите - т.е. бюджет, който да има ясно видима крайна полза за гражданите и икономиките на страните. Българският евродепутат социалист подчерта три основни момента от доклада на ЕСП в тази насока - структурирането на доклада съобразно бюджетните линии на Многогодишната финансова рамка, което следва да помогне за налагащата се от новите предизвикателства актуализация през 2016 г., фокусът върху резултатите от изпълнението, който дава възможност на Европейската комисия да наблюдава и направлява реализацията на Стратегията Европа 2020, както и постановката, че проверките за законосъобразност и надеждност на отчетите не е самоцел, а основа за оценка на рисковете в отделните разходни пера и за мерки за тяхното преодоляване

Еврокомисията увери, че не се меси в разследването на "Яневагейт"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/26/2657183_evrokomisiiata_uveri_che_ne_se_mesi_v_razsledvaneto_na/?ref=rss


Европейската комисия увери, че не се намесва в начините, по които страните членки извършват своите разследвания. Комисията направи уточнението в отговор на запитване от главния прокурор Сортир Цацаров, последвало публикации по скандала, придобил популярност като "Яневагейт". Писмото на представителството на ЕК в България бе разпространено до медиите от пресцентъра на прокуратурата.

Вчера "Медиапул" цитира официален източник от ЕК, отговорил на запитване от сайта, че "независима...

Telenor пуска LTE услуги в България от първи декември

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/26/2657173_telenor_puska_lte_uslugi_v_bulgariia_ot_purvi_dekemvri/?ref=rss


Мобилният оператор Telenor обяви, че ще започне да предлага 4G LTE мобилни услуги в България. Това ще се осъществи от първи декември.

Първоначално мрежата ще покрива по-голямата част на Южна България. До средата на следващия месец ще стане достъпна и в части от Северна България. Целта е да се осигури покритие за всички регионални центрове и градове с над 20 хил. жители, както и най-популярните зимни курорти. Така до края на годината 56.7% от населението трябва да има достъп до...

"Теленор" пуска 4G услуги от 1 декември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137502


"Теленор" започва да предлага 4G услуги в България от 1 декември, съобщи главният изпълнителен директор на оператора Стайн-Ерик Велан. Това става възможно след обновление и надграждане на мрежата. Чрез новата услуга клиентите ще имат по-висока скорост, по-бързо зареждане на интернет страници и стрийминг на видео и аудио,

Часовникът на бъдещето вижда света през кожата ни

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/chasovnikyt-na-bydeshteto-vizhda-sveta-prez-kozhata-ni-6046173

Смарт часовници могат да улавят и разчитат и най-неуловимите сигнали по кожата и мускулите на носителя си

Мъж насочи пистолет към жена пред двора на болница във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137492

Млад мъж насочи пистолет около 13,30 часа пред двора на болница
Млад мъж насочи пистолет около 13,30 часа пред двора на болница "Св. Анна" във Варна на бул. "Цар Освободител", оплакоха се медицински работници. Те потърсиха "24 часа", за да опишат ужаса, който са изживели. "Една жена слезе от автобуса на спирката и си вървеше по троатоара малко преди входа на болницата.

БСП и АБВ ще си сътрудничат "по отделни политики" в София

http://sofia.actualno.com/bsp-i-abv-shte-si-sytrudnichat-po-otdelni-politiki-v-sofija-news_509984.html

Столичните организации на БСП и АБВ ще си партнират по отношение на процедурата за избор на главен архитект на София, по предложение на общинските съветници от коалиция „Сердика“, както и подкрепа за предложението на групата на БСП в СОС за засилване на мерките за сигурност в учебните заведения на територията на София. Това стана ясно след съвместна среща на ръководствата на двете партии. „Градските организации на двете партии проведоха първата си работна среща. Тя идва логичн

Сървърите и е-услугите на НЗОК ще спрат утре заради ремонт

http://healthy.actualno.com/syrvyrite-i-e-uslugite-na-nzok-shte-sprat-utre-zaradi-remont-news_509981.html

Здравната каса предупреди гражданите, че в петък няма да може да предлага информационни и електронни услуги в петък, тъй като неотложни ремонтни дейности по електрозахранването на сградата на централното й управление налаган спирането на тока там. Поради тази причина от 9 ч. ще започне поетапно изключване на сървърите и комуникациите в институцията. Възстановяването им ще стане в късния следобед на същия ден като е възможно и да не приключи в рамките на работното време, предупредиха от Национал

Как да разберете какво знае Facebook за вас

http://curious.actualno.com/kak-da-razberete-kakvo-znae-facebook-za-vas-news_509965.html

Има едно негласно споразумение, на което всеки се съгласява, когато се вписва във Facebook: той ще използва безплатно социалната мрежа, в която са регистрирани почти всички около него. Това може да бъде информативно и забавно. Но сайтът ще следи активността му и съдържанието, което публикува, за да помага на рекламодателите. Това припомня Джули Борт в американския сайт Business Insider. Тя коментира механизма, по който работи таргетирата реклама в социалната мрежа. С помощта на този механизъм в

ЕК успокои: Транзитът на руски газ за Европа си върви

http://europe.actualno.com/ek-uspokoi-tranzityt-na-ruski-gaz-za-evropa-si-vyrvi-news_509983.html

Транзитът на руски природен газ през Украйна за Европа към момента е нормален, потвърдиха от Европейската комисия (ЕК) пред БНР. Въпреки съобщението на руската компания "Газпром" за прекратените доставки за Киев споразумението, подписано от Русия и Украйна с посредничеството на Комисията, се спазва, уточни говорителят по енергетиката Ана-Кайза Итконен, пише Expert.bg. "Резервите от газ в Украйна са около 16,5 милиарда куб. метра, те имат собствен добив и внос от Словакия. Освен това времето пр

Eagles of Death Metal с първо интервю след атентатите в Париж (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_598002.html

За пръв път след атентатите в Париж и концертната зала "Батаклан" групата, която имаше концерт по време на атаките - Eagles of Death Metal, проговори пред списание Vice. В интервюто участие вземат членовете на бандата, както и тонрежисьорът, който бил буквално на сантиметри от нападателите в залата, когато влезли в "Батаклан". "Първо си помислих, че са някакви пиратки", спомня си за изстрелите басистът на групата Мат МакДжънкинс. Той е успял да се скрие в стая до сцената, в която вече е имало други хора, ранени от стрелбата. "Барикадирахме вратата със някакви столове, а от хладилника извадихме бутилка шампанско като единственото ни оръжие". Стрелбата продължила над 15 минути, а след това се чула и експлозия, разказват музикантите. Цялото интервю на Eagles of Death Metal може да видите тук:

Фандъкова: Продължава проверката на охраната в училищата и детските градини

http://www.cross.bg/fandukova-gradini-detski-1489616.html

/КРОСС/Проверката на охраната на училища и детски градини в столицата продължава. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, след официалното откриване на нова пристройка към ОДЗ 171 "Свобода", съобщи „Фокус". "До момента екипите са проверили 3 столични района", заяви Фандъкова и обясни, че тя се прави във всички общински училища и детски градини на територията на общината. "Препоръките, които се дават, са различни - там, където няма жива охрана, да бъде поставена и да бъде организирана. Това е една от по-честите препоръки. Другата е да не се допускат автомобили основно в дворове на училища, понеже детските градини са по-затворени", посочи тя и добави, че това също е предписано и ще се търсят възможности за реализация от страна съответно училището, районната администрация и общината. "Продължаваме монтирането на видеонаблюдение и разширение на системата от видеонаблюдение и използваме всички други възможности", добави тя. По думите й, след като завърши проверката ще се разгледат и анализират предписанията и всеки обект ще трябва да предприеме действия по въвеждането на допълнителните указания

Серен диоксид над нормата е измерен в Гълъбово

http://pik.bg/серен-диоксид-над-нормата-е-измерен-в-гълъбово-news442213.html

Серен диоксид над нормата е измерен в Гълъбово

Серен диоксид над нормата е измерен вчера във въздуха на Гълъбово, съобщи на сайта си Изпълнителната агенция по околната среда.

Стойностите са 2,71 пъти над средночасовата норма и според експертите от РИОСВ - Стара Загора, се дължат на "наслагване на емисии от ТЕЦ в ЕК "Марица-изток".

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено в пловдивския квартал "Тракия" - 1,02 пъти над средноденонощната норма.

Давутоглу: Лично аз дадох заповед за свалянето на руския самолет

http://www.mediapool.bg/davutoglu-lichno-az-dadoh-zapoved-za-svalyaneto-na-ruskiya-samolet-news242321.html

"Лично аз дадох заповед за свалянето на руския самолет". Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу в Анкара, цитиран от Си Ен Ен. По думите му, казани пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието, той е убеден, че руският самолет е нарушил турското въздушно пространство. "От контролния център само за 5 минути са предупредили десет пъти самолета. Въпреки предупрежденията ние бяхме длъжни да унищожим този самолет. Турските въздушни сили извършиха това нападение по мое лично нареждане”, каза Давутоглу. "Ние не искахме да се стигне до това нещо, но всеки трябва да зачита правото на Турция да защитава своите граници. Русия е приятел на Турция и Анкара не иска да се стигне до прекъсване на отношенията с Москва, но Турция трябва да защитава въздушното си пространство”, каза още Давутоглу. Турският президент Реджеп Ердоган заяви от своя страна, че сирийският президент Башар Асад и неговите поддръжници финансират терористичната организация "Ислямска държава". Той добави пред местни чиновници в Анкара, че Сирия доставя оръжие на ИД. Ердоган каза, че Турция ще продължи да оказва подкрепа на умерените бунтовници и туркмените, които се борят срещу Асад. Турският президент обясни свалянето на руския Су-24 с "автоматична реакция" на военните. Два дена след като Турция свали руския изтребител продължават обясненията между двете страни. Москва продължава да твърди, че самолетът не е навлизал в турското въздушно пространство и не е бил предупреждаван. Руският президент Владимир Путин отново заяви в четвъртък, че "това, което се случи преди два дни в небето над Сирия, противоречи на здравия разум и международното право". "Самолетът бе свален над сирийска територия", добави руският президент. "И до момента не получаваме извинения от висшия политически ешелон на Турция, нито предложение за обезщетение за нанесените щети, нито обещание престъпниците да бъдат наказани", заяви Путин. Неговият прессекретар Дмитрий Песков каза, че "щетите от атаката срещу руския Су-24, свален от турските ВВС, ще е трудно да бъдат поправени, но Русия очаква от Турция реалистични обяснения". "Безспорно е много трудно, много тежко да се поправят такива доста съкрушителни щети, каквито бяха нанесени на двустранните отношения. Това е прекалено сериозен инцидент с много сериозни неминуеми последици", каза той. Русия "много държеше на двустранните отношения помежду ни, на нашите истински партньорски, взаимноизгодни, много перспективни отношения", отбеляза говорителят на Кремъл. "Разбира се, все още чакаме обяснения, реалистични обяснения от турската страна", подчерта прессекретарят на Владимир Путин. Обективни оценки на инцидента с руския Су-24 сочат, че "престъпната атака" срещу бомбардировача е била извършена в небето на Сирия, заяви Песков. Той каза, че не се договаря "никаква отделна среща" между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган по време на климатичния форум в Париж, започващ на 30 ноември. "И в момента нямам информация за планирани разговори по телефона" между двамата лидери, добави кремълският говорител. Помощникът на Путин Юрий Ушаков съобщи по-рано, че "в кулоарите" на климатичната среща руският лидер ще има двустранни преговори с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, а може би и други контакти, напомня ТАСС.

Путин очаква извинение и обезщетение от Анкара

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/26/2657176_putin_ochakva_izvinenie_i_obezshtetenie_ot_ankara/?ref=rss


Руският президент би искал да чуе "подобаващи извинения", да получи компенсации за нанесените щети и обещание да бъдат наказани виновните за свалянето на руския боен самолет Су-24 на границата между Турция и Сирия.

Според Владимир Путин се създавало впечатление, че турските лидери съзнателно вкарват отношенията с Русия в безизходица, "за което съжаляваме".

На церемония в Кремъл при представянето на нови посланици в Русия той каза: "Досега не сме чули нито подобаващи...

Тясна велоалея буди недоумение у варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=307464

За поредната недомислица при изграждането на велоалеите във Варна, сигнализираха читатели на Moreto.net. Става дума за трасето по бул. „Осми приморски полк", заключено в участъка между кръстовището с бул. „Чаталджа" и НАП.

Зевзек изкара акъла на пловдивчани след като извика Аллах акбар и взриви пиратка

http://pik.bg/зевзек-изкара-акъла-на-пловдивчани-след-като-извика-аллах-акбар-и-взриви-пиратка-news442212.html

Зевзек изкара акъла на пловдивчани след като извика Аллах акбар и взриви пиратка

Зевзек от Арман махала изкара акъла на съседите си като гръмна пиратка точно в момента, в който военните изнасяха невзривената граната. Малкият взрив хвърли в паника, а после в бурен смях мургавите зяпачи. Успоредно с експлозията човек от множество извика Аллах акбар и така неволно се получи сцена, в която са специалисти джихадистите, пище Марица.бг.

Малко преди взрива на пиратката сапьор в предпазно облекло вдигна внимателно лимонката и я натовари на големия камион с надпис „Опасен товар”. Дълга процесия водена от полицейска патрлулка, след нея камионът с гранатата и накрая военната УАЗ-ка фургон, потеглиха в 13 и 50 часа от Арман махала.

„Опасният боеприпас ще бъде взривен на друго място”, бяха лаконични военните.

В същото време събралите се около мястото хора, къде на шега - къде на истина, коментираха, че може някой от „Ислямска държава” да е хвърлил граната, докато минава по карловския надлез.

„Добре че децата, които са я намерили, не са взели да си играят с нея, щото можеше да стане голява беля” , каза една от жените наблюдавала операцията.

На кого му пука какво мислят Миков, Сидеров и Местан за конфликта Москва - Анкара?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137493

Турските изтребители свалиха руския Су-24 в далечна Сирия, на над 1000 километра от България, но от политическите реакции в София имам усещането, че стратегическият бомбардировач е паднал директно на площад
Турските изтребители свалиха руския Су-24 в далечна Сирия, на над 1000 километра от България, но от политическите реакции в София имам усещането, че стратегическият бомбардировач е паднал директно на площад "Народно събрание". В сградата на нашия парламент в сряда се нажежи такова напрежение, такава мощна ангажираност с въздушния инцидент,

Трима натрошени след челен сблъсък (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137463

Трима души са откарани в болници след жесток челен сблъсък на 4-лентовия път Хасково - Димитровград в 12,30 часа по обяд в четвъртък. Инцидентът станал след като по първоначална информация Меган първо ударил отзад Голф при опит за изпреварване в посока Хасково. 
Френсаката кола отскочила в насрещното платно,
Трима души са откарани в болници след жесток челен сблъсък на 4-лентовия път Хасково - Димитровград в 12,30 часа по обяд в четвъртък. Инцидентът станал след като по първоначална информация Меган първо ударил отзад Голф при опит за изпреварване в посока Хасково.  Френсаката кола отскочила в насрещното платно,

Германия не изключва военно участие в Сирия

http://www.cross.bg/merkel-germaniya-sushtevremenno-1489615.html

/КРОСС/"Германия не изключва и военно участие в Сирия, ако се наложи подкрепа на воюващата там в момента Франция." Това заяви канцлерът Ангела Меркел при посещението си в Париж. Същевременно в Германия тя отново намери съюзници на политиката си след няколко месеца на пълна изолация от всички партийни лагери, включително и своя. Меркел би могла да управлява отново, но този път със социалдемократите или със зелените. Политиката й печели пълно одобрение и сред коалиционните партньори, и сред опозицията. Така коментират политолози и наблюдатели рязката промяна на настроенията в Германия по отношение на управлението на канцлера Меркел, съобщи БНР. Тя попадна за кратко в сериозна изолация, след като настоя, че Германия трябва да отвори врати за бежанците и да не определя горна граница на броя приети. Същевременно според последните съобщения бежанци вече почти не достигат Гърция, така че поне за зимните месеци може да се очаква уталожване на потока. Това ще даде глътка въздух на Меркел, за да направи нов план за справяне със ситуацията. Засега основните обвинения срещу нея - най-вече от левицата, са, че тя действа без никакъв план.  

OОН: Селскостопански реформи по примера на Китай може да спрат мигрантската вълна

http://www.cross.bg/kitaii-kityi-unctad-1489614.html

/КРОСС/Селскостопанските реформи, направени по примера на Китай, може да прекратят миграционния поток, твърди Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD). "Мнозинството от мигрантите, които идват от Африка, напускат домовете си заради неспособността на селското стопанство да им осигури работа и прилични условия на живот", казва генералният секретар на UNCTAD Мухиса Китуи, цитиран от "Ройтерс". Директорът на отдела за Африка и най-малко развитите държави в UNCTAD Тафер Тесфачю отбеляза, че Китай е комбинирал приватизацията с развитието на предприятия в селските райони. Това обаче не се случва в африканските икономики, където се развиват само фермите. Те подобряват продуктивността си и намаляват работните места. Китуи обвини международните институции, сред които и Световната банка, че са окуражили националните правителства в Афирка да приемат "пазара за панацея", като в същото време са орязали социалните и инфраструктурните инвестиции. Сега е ясно, че тази политика бе погрешна, каза Китуи. Мигрантите от най-бедните страни са изпратили у дома рекордна сума пари миналата година, показва последният доклад на UNCTAD, цитиран от "Дойче веле". Семействата на емигрантите са получили 35.8 млрд. долара през 2014, което е със 7% повече от миналата година. През 2004 г. Сумата е била само 11 млрд. долара. Големи увеличения се наблюдават в Бангладеш и Непал, както и в Камбоджа, Либерия и Йемен.  

Съдът пусна Цар Киро да се лекува във Франция

http://offnews.bg/news/n_1/n_598000.html

Спецсъдът разреши на Кирил Рашков - Цар Киро да се лекува във Франция. Заради здравословни проблеми, той е поискал да му бъдат направени изследвания зад граница. Към момента Рашков се лекува от диабет и болно сърце. Делото срещу него беше отложено за 22 януари. Адвокатите на Рашков поискаха да падне частично забраната му да напуска страната. Съдът уважи молбата им, като разпореди Рашков да се върне най-късно на 21 януари, за да се яви на следващия ден. Кирил Рашков е подсъдим с още трима души за пренасянето на половин килограм живак през българо-турската граница на 10 юли 2014 г. Той е подведен под отговорност и за това, че е съхранявал отровното вещество, което е поставено под разрешителен режим и е забранено за внос и износ. Срещу Цар Киро има обвинение и за "държане на антики" - монети, пръстени и части от накити, които не бил регистрирал. Освен това Цар Киро отговаря, че от началото на май 2014 г. до ареста му през юли м.г. след уговорка с Радослав Петров се занимавали с наркотърговия у нас и в чужбина. Самият Петров пък е с обвинение и за "държане на 2,8 кг амфетамин". На съд с тях са и съучастниците им Михаил Демерджиев - за притежание на дрога и на три оръжия, и Симеон Илиев, който ще доказва, че не разполагал с незаконни оръжия и антики.

Дейвид Ковърдейл пя като едно време

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5137443

Динозавърът Дейвид Ковърдейл с групата си Whitesnake направи показно за перфектен концерт във вторник вечерта в столицата. Над 15 000 родни меломани бяха омагьосани за пореден път от един от най-емблематичните гласове в цялата история на рока. При шестото (!) гостуване в България от 1997-а година досега Ковърдейл пя като в най-добрите си времена.
Динозавърът Дейвид Ковърдейл с групата си Whitesnake направи показно за перфектен концерт във вторник вечерта в столицата. Над 15 000 родни меломани бяха омагьосани за пореден път от един от най-емблематичните гласове в цялата история на рока. При шестото (!) гостуване в България от 1997-а година досега Ковърдейл пя като в най-добрите си времена.

Изнудване за 600 000 лева в Стара Загора: "Знам къде са близките ти"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5137448

Полицията в Стара Загора задържа изнудвач в момента на получаване на 1000 лв. от жертвата си.
25-годишния Данаил М. е разследван за изнудване, придружено със заплахи. Той е арестуван за 24 часа след като искал от млад мъж в ромската махала на Стара Загора да му плати 600 хил. лв., за да не закача семейството му, информираха от Районна прокуратура.
Полицията в Стара Загора задържа изнудвач в момента на получаване на 1000 лв. от жертвата си. 25-годишния Данаил М. е разследван за изнудване, придружено със заплахи. Той е арестуван за 24 часа след като искал от млад мъж в ромската махала на Стара Загора да му плати 600 хил. лв., за да не закача семейството му, информираха от Районна прокуратура.

Чилийската легенда Иван Саморано идва за юбилея на Стоичков

http://offnews.bg/news/n_1/n_597972.html

Поредно световноизвестно име се включва в юбилейния шоу мач на Христо Стоичков и приятели "50 години номер 8" на 20 май 2016 г. на Национален стадион "Васил Левски". Чилийският нападател от близкото минало Иван Саморано ще участва в двубоя. "Идвам, приятелю, за теб винаги!" – е заявил пред Камата чилиецът. "С най-голямо удоволствие ще изляза отново на терена с теб и ще си припомним добрите стари времена", допълнил Саморано. Кариерата на вероятно най-великия чилийски футболист за всички времена започва през 80-те години в Чили в школата на Трасандино. В Европа стрелецът първо играе за три сезона в Санкт Гален, след което преминава в Севиля и защитава цветовете на клуба два сезона. През лятото на 1992 г. футболистът преминава в Реал Мадрид за трансферната сума от 5 милиона долара. С "белия балет" той печели всички турнири в Испания, става и голмайстор на шампионата за сезон 1994–95, сдобивайки се и с трофея "Пичичи". Саморано се превръща в една от легендите на клуба. С екипа на Реал той печели още Купата на страната и Суперкупата. За тима чилиецът изиграва 137 мача и отбелязва цели 77 гола. През 1996 г. чилийският нападател преминава в редиците на Интер , с който през 1998 г. печели Купата на УЕФА. Любимият му №9 е зает от Роналдо и от щаба на клуба му предлагат безпрецедентен вариант да играе с фланелка с №1+8 . С този номер Саморано играе през целия си 5-годишен престой в Милано. Пет години по-късно звездата се озовава в мексиканския Клуб Америка и става шампион на страната, преди да завърши кариерата си през 2003 г. в най-силния чилийски тим Коло Коло. За националния си отбор Иван Саморано записва 69 мача и 34 гола между 1987 и 2001 година. С Чили голмайсторът успява да се класира на осминафинал на Световното първенство във Франция през 1998 г. след дълга пауза и да спечели бронзов медал от Олимпийските игри в Сидни през 2000 година. Обявените дотук ччастници в шоу мача "50 години номер 8" на 20 май 2016 г. на Национален стадион "Васил Левски" с начален час 20:00: Диего Армандо Марадона Карлос Валдерама Джика Хаджи Джика Попеску Хорхе Кампос Хосе Луис Чилаверт Даниеле Масаро Иван Саморано

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване