Cоциолог: Образно казано седмата най-голяма по численост държава в Европа са ислямистите

http://pik.bg/cоциолог-образно-казано-седмата-най-голяма-по-численост-държава-в-европа-са-ислямистите-news446225.html

Cоциолог: Образно казано седмата най-голяма по численост държава в Европа са ислямистите

Образно казано седмата най-голяма по численост държава в Европа са ислямистите, защото се твърди, че до този момент има 30 млн. мохамедани пръснати по цяла Европа. Това каза Жеко Кьосев, социолог и преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“, цитиран от "Фокус".

„И вижте какво се получава след най-големите европейски държави, членки на ЕС – Германия, Франция, Англия, Италия, Испания и Полша, стоят ислямистите по численост“, допълни той.

Кьосев добави още, че това вече заплашва не само икономиката на Европа, но и сигурността й. „От гледна точка на хуманизма бежанците тръгват да емигрират към Европа, защото голяма част от тях са прокудени от своите родни места. Същевременно обаче Европа не може да ги приема непрекъснато, защото около 3 млн. бежанци трябва да влязат в пределите й, ако продължим да ги приемаме“, каза още той.

Кьосев допълни, че процесът с бежанската вълна трябва да бъде овладян, защото в противен случай положението ще стане още по-сериозно.

Раздадоха първите независими награди за култура Media AwARTs във Варна

http://petel.bg/Razdadoha-parvite-nezavisimi-nagradi-za-kultura-Media-AwARTs-vav-Varna__136277

На стилна церемония варненски журналисти раздадоха първите независими награди за култура Media AwARTs в морската столица. Една от...

В Грузия започнаха процедура за прекратяване на гражданството на Саакашвили

http://petel.bg/V-Gruziya-zapochnaha-protsedura-za-prekratyavane-na-grazhdanstvoto-na-Saakashvili__136276

Министерството на правосъдието на Грузия е препоръчало на президента Георги Маргвелашвили да лиши от гражданство на Републиката бившия...

9500 лв. взеха ало измамници от две жени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152015

Две възрастни жени станаха поредните жертви на телефонни измами в Благоевград само за един ден. 67-годишна се оплакала в полицията, че получила обаждане на домашния си телефон от непознат мъж. Той й казал, че синът й е пострадал при токов удар и е необходимо транспортирането му до болница в София за лечение. Малко след това жената събрала 8400 лв.
Две възрастни жени станаха поредните жертви на телефонни измами в Благоевград само за един ден. 67-годишна се оплакала в полицията, че получила обаждане на домашния си телефон от непознат мъж. Той й казал, че синът й е пострадал при токов удар и е необходимо транспортирането му до болница в София за лечение. Малко след това жената събрала 8400 лв.

Путин: Турция ще съжалява многократно за ”удара в гръб”

http://web.barometar.net/82816/

Турция ще съжалява „многократно“ за това, че е свалила руски бомбардировач. Видимо Аллах е решил да накаже управляващата клика в Турция, лишавайки я от разум. Това заяви руският президент Владимир Путин, като добави, че Москва няма да игнорира „подпомагането на терористи“ от Анкара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Държавният глава прави ежегодното си послание към […]

Създават Балканска оперна мрежа

http://www.cross.bg/stara-zagora-zhynich-1490459.html

/КРОСС/На 5 декември 2015 г. в Стара Загора представители на културни институти от Балканския регион ще подпишат меморандум за създаване на Балканска оперна мрежа BON (Balkan opera network). До момента участие са заявили 16 участници от театрите в Белград и Сараево, Националната опера на Румъния, Македонската опера и балет директор, Антъни Арморе, Нийлс Мус и Адриан Холендер - импресарии от Виена, както и от държавните опери в Бургас, Пловдив, Националния музикален и балетен център, ТМПЦ - Варна, домакините от Стара Загора и гл ас. д-р Ема Жунич от БАН. Инициативата на Държавната опера и Община Стара Загора, е в рамките на провеждащия се Фестивал на оперното и балетното изкуство 2015. Тя има за цел създаването на условия за партньорство в сферата на оперното и балетно изкуство, както и популяризиране на общото историческо минало и културни традиции на съответните държави. Предвижда се обмен на информация за художествено-творческата дейност и размяна на постановки - декори, костюми и постановъчни екипи, с цел подпомагане на разнообразяването на репертоарната политика на театрите. Възможностите за създаване на платформа с участие на BON, в партньорство с театри от други европейски страни, ще бъдат обсъдени на 5 декември (събота), в зала 2 на общината от 10.00 ч. Подписването на меморандума е предвидено за 13.00 ч. Директорите на оперни театри от Балканите пристигат в Стара Загора на 4 декември, 2015 г. Същият ден, от 15.00 ч

Изхвърлят Реал Мадрид от Купата на Краля заради наказан руснак

http://offnews.bg/news/n_1/n_601604.html

Отборът на Реал Мадирд вероятно ще бъде дисквалифициран от Купата на Краля в Испания, въпреки убедителната си победа снощи с 3:1 срещу тима на Кадис. Причина за изхвърлянето на гранда от турнира е, че руският халф Денис Черишев е влязъл в игра, а все още е трябвало да търпи наказание от миналия сезон заради натрупани картони още от престоя си във Веляреал, показа справка на изданието Cadena Cope, цитирано от Sportal. В правилника на испанския футбол ясно пише, че при такова нарушение отборът се наказва с изхвърляне от турнира. Снощи проблемният халф Черишев игра като титуляр и отбеляза гол още в 3-тата минута, като руснакът бе заменен в началото на първото полувреме от Ковачич. Мълвата, че Черишев не трябва да е в игра заради наказанието си тръгна на трибуните още по време на мача и въпреки загубата си, от тима на Кадис очакват да продължат напред в турнира по служебен път.

В Брежани събират дрехи, играчки и обувки

http://pik.bg/в-брежани-събират-дрехи-играчки-и-обувки-news446220.html

В Брежани събират дрехи, играчки и обувки

Кметството в с.Брежани стартира кампания за събиране на дрехи, играчки, одеяла и обувки. Кампанията ще завърши на 15 декември. След това събраните вещи ще бъдат дарени на домове и хора, които имат нужда от помощ.

Всеки, който има вещи, които да направят друг щастлив, нека дари в името на една благородна кауза.

За целта е подсигурена стая от втория етаж на кметството в Брежани, където ще се събират даренията (всеки делничен ден от 9.00 часа до 11.00 ч.)

Съпругът на Ивет Лалова заплашен с наказание заради допинг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5152016

Италианската антидопингова агенция поиска 2-годишни наказания за 26 лекоатлети от страната заради нарушаване на антидопинговите правила. Сред тях е и Симоне Колио, съпруг на Ивет Лалова.
Спортистите са обвинени, че умишлено не са се явили на контролни тестове или са пропуснали задължителни проверки.
Италианската антидопингова агенция поиска 2-годишни наказания за 26 лекоатлети от страната заради нарушаване на антидопинговите правила. Сред тях е и Симоне Колио, съпруг на Ивет Лалова. Спортистите са обвинени, че умишлено не са се явили на контролни тестове или са пропуснали задължителни проверки.

Путин: Аллах е решил да накаже върхушката в Турция

http://www.vesti.bg/sviat/putin-allah-e-reshil-da-nakazhe-vyrhushkata-v-turciia-6046563

Руският президент обвини Анкара в подкрепа на терористи, но смята турския народ за приятелски

Най-бедните пенсионери ще получат по 40 лв. с декемврийските си пенсии

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/03/2662214_nai-bednite_pensioneri_shte_poluchat_po_40_lv_s/?ref=rss


Възрастните хора, чиито пенсии не надхвърлят 300 лв., ще получат по 40 лв. допълнително този месец, съобщи Националният осигурителен институт. 

Коледните бонуси бяха гласувани от правителството миналия месец. Общата сума от 51 млн. лв. е от преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет. Ограничението до 300 лв. е избрано, защото сумата е определена за праг на бедността за 2015 г. Тя включва сбора от всички пенсии, които получава пенсионерът, заедно с добавките и...

Цецка Цачева: Ще съдя всеки, който подметне, че съм била партиен секретар на БКП

http://www.cross.bg/enchev-tzacheva-partien-1490458.html

/КРОСС/Председателят на парламента Цецка Цачева се закани от парламентарната трибуна да съди всеки, който я обиди, че е била партиен секретар на БКП. „В тази зала има хора от Плевен, които знаят по-добре от вас и форумците моята биография. Няма ред от нея, от който да се срамувам," обърна се тя към независимия депутат Велизар Енчев, информира „Дневник". Цачева беше провокирана от изказването му по време на дебатите по промените в закона за защита на класифицираната информация, внесени от ГЕРБ и Реформаторския блок, които предвиждат за чисто агентурно минало да се проверяват тези, които издават достъп до секретна информация, и тези, които искат такъв допуск. Велизар Енчев, който от началото на мандата предлага да бъде закрита комисията по досиетата, заяви, че Цачева няма чувство за вина, при положение че е била партиен секретар на Общинския народен съвет в Плевен. „Тя ми е била принципал тогава, а на мен като кореспондент на БНТ в Югославия трябва да ми бъде вменено такова чувство на вина," добави той. За всяко подмятане по този повод ще защитя конституционните си права по единствения възможен начин, заяви Цачева. И уточни, че до 1989 г. е работила в Градския народен съвет в Плевен, като упрекна Енчев, че не познава структурата на местната власт от онова време. „Заявявам категорично, до 1989 г. не съм била партиен секретар като член на БКП, каквато съм била - член

Путин: Турция ще съжалява за това, че свали руския самолет

http://www.vesti.bg/sviat/putin-turciia-shte-syzhaliava-za-tova-che-svali-ruskiia-samolet-6046563

"Всеки, който си мисли, че руската реакция ще бъде ограничена до търговски санкции, е в дълбока грешка", допълни руският държавен глава

Владимир Путин: Русия няма да дрънка с оръжие, но на Турция няма да й се размине с домати

http://www.moreto.net/novini.php?n=308039

Русия няма да дрънка с оръжие, но на Турция няма да й се размине само с доматите. Това заяви руският президент Владимир Путин, който се обърна с ежегодно послания към Федералното събрание. "Няма да дочакат от нас нервна, истерична опасна за нас самите и за целия свят реакция.

Барбалов: Споразумението с „Топлофикация” ще укрепи дружеството

http://pik.bg/барбалов-споразумението-с-„топлофикация”-ще-укрепи-дружеството-news446216.html

Барбалов: Споразумението с „Топлофикация” ще укрепи дружеството

Споразумението, което беше одобрено от Общинския съвет, е изключително важно за бъдещето на „Топлофикация”. Това заяви Дончо Барбалов зам.-кмет на София по повод подписаното споразумение между БЕХ и „Топлофикация” София ЕАД.

Със споразумението се гарантира безпроблемната работа на дружеството като на първо място се уточнява размерът на задълженията между БЕХ и „Топлофикация”. Говорим за задължения, натрупани над 10 години като първите датират още от 1998 г. по договор за доставка на газ с „Булгаргаз”. Така че уточнява се размерът на задълженията, на второ място се урежда как те ще бъдат изплатени по една структура, която е максимално изгодна за дружеството и която няма да натовари излишно платците, които са потребителите на топлинна енергия в София, посочи той.

Относно лихвата Барбалов посочи, че тя е максимално добрата, която може да бъде постигната у нас в този момент. Става дума за 20 години и петгодишен период, в който ще бъдат изплащани само лихвите. Лихвеният процент, по който ще бъдат изплащани задълженията, е 3.25%. В момента лихвите не се изплащат, а се натрупват, което е голям проблем, защото наказателната лихва е много по-голяма. От друга страна това, че тези задължения не са били обслужвани, е създавало и опасност да бъдат заведени дела към „Топлофикация”.

През тези пет години „Топлофикация” ще може да изпълни инвестициите в инфраструктура, от която дружеството има голяма нужда, обясни Барбалов. Според него с тях дружеството ще подобри услугата си и ефективността си, а от там и финансовото си състояние и така след пет години ще може да обслужва и главницата по тези задължения. Мисля, че сме постигнали много добър резултат и от тук нататък остава ръководството на дружеството да работи за подобряване на финансово състояние на дружеството, допълни той.

Барбалов посочи и че общината е била подпомогната от Министерство на енергетиката и ръководството на БЕХ, които позитивно са участвали в тези преговори, които се водят от началото на годината. В рамките на дискусията преди да бъде прието това предложение Иван Илиев от ГЕРБ посочи, че при задължения в размер на 503 млн. лв. лихвата трябва да е по-ниска. В отговор обаче Трайчо Трайков от Реформаторския блок заяви, че лихвата е максимално добра и изгодна за „Топлофикация”. Кметът Йорданка Фандъкова също се включи в дискусията и заяви, че това е изгодно споразумение, защото вече са уточнени задълженията и защото вече има решение за изплащането на тези задължения.

Първо в "24 часа": Люпко се връща в "Литекс"!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152001

Легендарният треньор Люпко Петрович се връща в
Легендарният треньор Люпко Петрович се връща в "Литекс" на мястото на примамения от румънския гранд "Стяуа" досегашен наставник на ловчанлии Лауренциу Регекампф. През август т.г. Петрович напусна "Литекс" само три седмици, след като бе назначен на поста. Официалното обяснение за смяната му с Регекампф бяха "семейни проблеми" Очаквайте подробности.

Цацаров: Записите са изнудване и политическа игра

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-zapisite-sa-iznudvane-i-politicheska-igra-news242608.html

Главният прокурор Сотир Цацаров за пореден път показа твърде пристрастното си отношение към аферата "Яневагейт", определяйки пускането на записите за "изнудване" и "политическа игра". Ръководителят на държавното обвинение, което единствено може да разследва подозренията за търговия с влияние, продължи да бяга от темата за същината на разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова.   На въпрос как ще се проверява съдържанието на разговорите, главният прокурор от своя страна попита: "Как очаквате да бъдат потвърдени думите на две лица, които разговарят за трето, четвърто, пето и шесто лице и в разговора не участва нито едно от третото, четвъртото, петото и шестото лице?"   После обяви, че пускането на записите е "маниер, който се повтаря години наред в обществото".   "Това е маниер, който се повтаря било под формата на флашки, било под формата на публикации, било под формата записи. Какво се сменя само? Сменят се имената. Всичките са мръсни, едно до друго – "Гном", "Лиани", "Лиани", "Гном" и какво ли не още. Това общество най-сетне трябва да приеме, че тази форма на политическа игра, че тази форма на лично изнудване или каквото и да е там, защото всеки от тези записи носи някакъв мотив, той не е пуснат току-така. Не може политическият и общественият дневен ред на нормалните граждани и на държавата да се диктува от гномове и лиани", каза главният прокурор.   Той не уточни дали призивът към обществото "да приеме", че става дума само за политическа игра, не е призив да не се обръща внимание и съмненията за търговия с влияние, което си е престъпление.   Преди ден Европейската комисия за пореден път призова българските власти, в това число влиза и прокуратурата, да проведе безпристрастно разследване на съмненията за търговия с влияние. В понеделник Сотир Цацаров каза, че целта на пускането на записите е да се използват като аргумент в рамките на дебата за конституционните промени. Той обясни, че не се чувства замесен в аферата, а само споменат.   До момента по записите прокуратурата е установила, че спрямо Владимира Янева и Румяна Ченалова не са прилагани специални разузнавателни средства. Държавното обвинение е изискало информация от столичните съдилища, ДАНС и Държавна агенция "Технически операции". Сега прокуратурата издирва кой е неизвестният мъж от записите, за да се разбере дали пък той не е бил подслушван законно. Преди ден "Биволъ" съобщи, че в записите по "Яневагейт" има маркери, които водят до съмнения, че това са законни СРС.   Главният прокурор обяви, че е назначена и експертиза на аудиофайловете. Тя трябва да даде отговор на въпроса за евентуални манипулации на записа, накъсването му, неговата достоверност и всичко друго, което е свързано с техническото му естество. Експертизата е възложена на вещо лице извън държавните структури – прокуратурата и МВР, бил научен работник, специалист в областта. Срокът за изпълнение на експертизата е 15 дни.   "По отношение на мъжките гласове ще положим необходимите усилия за установяване самоличността на лицата, които са присъствали. Абсурд е да се ограничим до това, че имаме разговор между обвиняема и подсъдима и това затваря темата. Очевидно е, че в самото помещение присъстват и други лица. Очевидно е, че трябва да бъдат установени. А че сме предприели действия в тази насока съмнения не трябва да има", каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти.   Може би конституцията няма да се приеме в желания вид   "Тук сценарият е Цветанов казал на премиера, премиерът натиснал Цацаров, Цацаров обвинил Янева. Кой го поръча – няма да ви кажа. Тази схема е полезна на тези, които имат интерес цялата тази тема да бъде повдигана до безкрай, да не намери своето решение на 9 декември (проектът за конституцията трябва да се гласува на второ четене - бел.ред.), защото то може би няма да е в насоката, в която го желаят и да продължат да държат тези хора безгрешното знаме на съдебната реформа", каза Цацаров.   За него "Яневагейт" е просто "разговор между обвиняем и подсъдим". Въпросът е там, че към момента на разговора Янева няма как да знае, че е обвиняема (освен ако Цацаров наистина не й е казал за "опраскването"), а Ченалова не е подсъдима.   "Важно е кой е четвъртият откровен човек и как върви неговата откровеност, правим максимума да го разберем. Този скандал ще продължи, той е нужен на определена политическа сила. Не мога да ви кажа коя е. Ако не вземам тази длъжност щях да ви я кажа, аз не бягам от нищо", каза той.   Цацаров адресира и специално изявление до "една партия", но без да каже за коя говори. Най-вероятно става дума за ДСБ.   "На тази партия искам да кажа следното – прокуратурата ще работи както трябва да работи, независимо дали това й харесва или не. Няма да бъде отстрелян нито един прокурор от нито един министър на правосъдието, освен ако този прокурор наистина не е нарушил закона", обяви Цацаров.   В съдебната система нещата са зле и без записите   "Трябват ли ни записи, за да знаем, че в съдебната система нещата са зле? Трябва ли ни записи за да ги поправим? Не, не ни трябват. Можем ли да оставим нещата така? Какво правим вече една година в съдебната система. Водим дискусия на тема конституция, само това правим. Вие да сте чули законопроект за изменение на Наказателния кодекс и промяна в съставите на корупционните престъпления. Не сте. Колегите от съседните балкански страни ни гледат учудено, когато се поставя въпросът защо у нас няма престъпление корупция в частния сектор", коментира още Сотир Цацаров.   Още преди няколко месеца, когато се публикува проектът за промени в конституцията, който имаше за цел да ограничи влиянието на главния прокурор във ВСС, Цацаров започна да говори за ускоряване на наказателното производство. Тогава той бе подкрепен и от премиера Бойко Борисов. Сега темата се вдигна и покрай "Яневагейт".   Главният прокурор обясни, че по ускоряване на наказателния процес вече работи група от върховни съдии и прокурори със "силния ангажимент" на шефа на конституционната комисия в парламента Димитър Лазаров.   "Една година е загубена в дискусии на тема стратегии, конституция, конституция, стратегия. 20 години се загубиха в стратегии. Ние сме царе на стратегиите. Повтарям го постоянно – ние сме царе на стратегиите, но сме слаби в тактиката. Това е положението. Ако някой беше решил дори да продължи това, което Маргарита Попова започна (правосъден министър от първия кабинет на ГЕРБ - бел.ред.)... Тя написа една прекрасна стратегия, която вместо да се зачеркне и да се сложи в задния двор и да се реши, че някой е открил топлата вода, може би щяхме да сме далеч по-напред...", каза Цацаров.   Той изрази съжаление, че е бил захвърлен и проектът за нов Наказателен кодекс, който бе внесен в парламента от Зинаида Златанова (правосъден министър от кабинета "Орешарски" - бел.ред.).   "Ако някой беше решил по същия начин не да захвърли от предния министър проекта за НК, а да го подложи на усъвършенстване, той че има недостатъци, има, кой е казал че няма. Отворете сега чл. 219 (от сегашния НК) и прочете за престъплението безстопанственост. Там още съществува терминът обществено имущество. Този кодекс още е в живота, който има само държавна обществена собственост. Това ли е реформата. Или реформата е постоянната битка кой да завземе конкретен орган от съдебната власт. Сега е много лесно да си кажем… Ченалова, Янева и прочие. Само че срещу Ченалова наказателни производства бяха образувани от прокуратурата, а не от тези, които в момента се опитват да бият камбаната за собствена сметка. Същото стана и срещу Владимира Янева", каза Сотир Цацаров, но не се разбра кой друг би могъл да ги образува тези наказателни производства.   Делото срещу Ченалова бе образувано едва след напомнянето на френския посланик за "гнилите ябълки" в Софийския градски съд. Това даде началото на делото "Белведере". Делото срещу Владимира Янева започна, след като премиерът Бойко Борисов й поиска 400 години затвор.   Думите на френския посланик нямат значение   Въпреки фактите Сотир Цацаров каза: "Изказването на френския посланик няма никакво значение за мен. Къде бяха всичките тези, които в момента четат морал на съдебната система преди френския посланик, включително и във ВСС. Къде бяха, когато Ченалова бе приемана повишавана и наказвана за разговори с Красьо? Как делото "Октопод" бе възложено на Ченалова? Не съм аз човекът, който трябва да даде отговорите на този въпрос, но каквото трябва институцията прокуратура в момента го прави".   "И още един въпрос – френският посланик каза каквото каза. Той го каза и за Боряна Бецова (той попита дали и тя е "гнила ябълка" - бел.ред), аз казах какво мисля (че не е - бел.ред.). Ако прокуратурата се ръководеше от изказванията на френския посланик, тя нямаше да е прокуратурата", каза многозначително Цацаров, без да обвини някого конкретно.   Той също оповести подозренията си, че сайтът "Биволъ" изпуска записите по "Яневагейт" контролирано.   "Никой не може да ме убеди например, че записът "служите на ДПС" не е пуснат съвсем съзнателно преди да бъдат разпитани Йовчев, Писанчев, Лазаров на другия ден (по делото "Червей"). Затова казвам, че те нещата вървят по един сценарий. Ама толкова подреден, допускат и грешки", каза Цацаров.   "И (ще) дойде един момент, в който (ще) се стигне дотам, че ще кажете, че пак укорявам медии, но аз не укорявам медии, изразявам мнението си за определени политически сили или собствениците на тези медийни групи, които са свързани с определени политически сили, които си имат определени икономически интереси. Които не се посвениха дори да издигнат като знаме срещу прокуратурата думите на Румяна Ченалова и действията на Волен Сидеров. Ако това им е знамето, това не е моето знаме никога няма да бъде и никога няма да позволя да стане тяхно знаме", каза Сотир Цацаров.   Реформата, според главния прокурор   Главният прокурор обясни, че основните идеи за съдебна реформа, по които се работи, са за ограничаване на правото на съда да връща делата до безкрай.   "Другата насока в която се работи е създаване на една далеч по-бърза и опростена процедура за определена категория по-леки престъпления – много хора са я повдигали тази идея. Но колегите работят сериозно и смея да уверя, че съдиите от ВКС по моя преценка са едни от най-добрите и уважавани колеги.

Цацаров: Пускането на записите е изнудване и политическа игра

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-puskaneto-na-zapisite-e-iznudvane-i-politicheska-igra-news242608.html

Главният прокурор Сотир Цацаров за пореден път показа твърде пристрастното си отношение към аферата "Яневагейт", определяйки пускането на записите като "изнудване" и "политическа игра". Ръководителят на държавното обвинение, което единствено може да разследва подозренията за търговия с влияние, продължи да бяга от темата за същината на разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова.   На въпрос как ще се проверява съдържанието на разговорите, главният прокурор от своя страна попита: "Как очаквате да бъдат потвърдени думите на две лица, които разговарят за трето, четвърто, пето и шесто лице и в разговора не участва нито едно от третото, четвъртото, петото и шестото лице?"   После обяви, че пускането на записите е "маниер, който се повтаря години наред в обществото".   "Това е маниер, който се повтаря било под формата на флашки, било под формата на публикации, било под формата на записи. Какво се сменя само? Сменят се имената. Всичките са мръсни, едно до друго – "Гном", "Лиани", "Лиани", "Гном" и какво ли не още. Това общество най-сетне трябва да приеме, че тази форма на политическа игра, че тази форма на лично изнудване или каквото и да е там, защото всеки от тези записи носи някакъв мотив, той не е пуснат току-така. Не може политическият и общественият дневен ред на нормалните граждани и на държавата да се диктува от гномове и лиани", каза главният прокурор.   Той не уточни дали призивът към обществото "да приеме", че става дума само за политическа игра, не е призив да не се обръща внимание и на съмненията за търговия с влияние, което си е престъпление.   Преди ден Европейската комисия за пореден път призова българските власти, в това число влиза и прокуратурата, да проведе безпристрастно разследване на съмненията за търговия с влияние. В понеделник Сотир Цацаров каза, че целта на пускането на записите е да се използват като аргумент в рамките на дебата за конституционните промени. Той обясни, че не се чувства замесен в аферата, а само споменат.   До момента по записите прокуратурата е установила, че спрямо Владимира Янева и Румяна Ченалова не са прилагани специални разузнавателни средства. Държавното обвинение е изискало информация от столичните съдилища, ДАНС и Държавна агенция "Технически операции". Сега прокуратурата издирва кой е неизвестният мъж от записите, за да се разбере дали пък той не е бил подслушван законно. Преди ден "Биволъ" съобщи, че в записите по "Яневагейт" има маркери, които водят до съмнения, че това са законни СРС.   Главният прокурор обяви, че е назначена и експертиза на аудиофайловете. Тя трябва да даде отговор на въпроса за евентуални манипулации на записа, накъсването му, неговата достоверност и всичко друго, което е свързано с техническото му естество. Експертизата е възложена на вещо лице извън държавните структури – прокуратурата и МВР, бил научен работник, специалист в областта. Срокът за изпълнение на експертизата е 15 дни.   "По отношение на мъжките гласове ще положим необходимите усилия за установяване самоличността на лицата, които са присъствали. Абсурд е да се ограничим до това, че имаме разговор между обвиняема и подсъдима и това затваря темата. Очевидно е, че в самото помещение присъстват и други лица. Очевидно е, че трябва да бъдат установени. А че сме предприели действия в тази насока съмнения не трябва да има", каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти.   Очаквайте подробности.

Главният прокурор: Спрямо Янева и Ченалова няма експлоатация на СРС

http://www.mediapool.bg/glavniyat-prokuror-spryamo-yaneva-i-chenalova-nyama-eksploatatsiya-na-srs-news242608.html

До момента е установено, че спрямо Янева и Ченалова няма експлоатация на СРС, обяви в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров.   Това е станало ясно, след като от държавното обвинение са изискали документи от органите, които са компетентни да разрешат такова използване – председателите на САС и СГС, както и от изискани официални справки и документи от органите, които са единствено компетентни да прилагат такива – ДАТО и ДАНС. И четирите отговора, които са пристигнали в прокуратурата, са отрицателни, поясни Цацаров.   Той добави, че е назначена и експертиза. Тя трябва да даде отговор на въпроса за евентуални манипулации на записа, накъсването му, неговата достоверност и всичко друго, което е свързано с техническото му естество.   Експертизата е възложена на вещо лице извън държавните структури – прокуратурата и МВР, бил научен работник, специалист в областта. Срокът за изпълнение на експертизата е 15 дни. По думите на Цацаров проверката няма да бъде разтеглена във времето.   "За съда или добро или нищо"   Главният прокурор отказа да коментира по същество оправдателната присъда на първа инстанция за бившия заместник-председател на парламента и ДПС Христо Бисеров. Решението на Софийския градски съд по знаковото дело съвпадна с посещението на европейските експерти в България.   "Коментарът на прокуратурата за делото "Бисеров" се нарича протест", каза Цацаров. "За съда или добро или нищо", допълни той.   Главният прокурор отказа да коментира думите отпреди ден на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, който нарече казуса "Червей" - "един голям балон". Йовчев каза, че ако "Червей" е мегадело, по което и ЕК ни наблюдава, то България е "бутафорна държава". После той посочи, че целият казус е измислен от депутата от Реформаторския блок и шеф на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов.   "Всеки има право на мнение", коментира Сотир Цацаров думите на Йовчев и призова медиите да се фокусират върху това, че бившият министър критикува най-вече изявлението на депутат, че са подслушвани протестиращи.

Цацаров за делото "Бисеров": За съда или добро или нищо

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-za-deloto-biserov-za-sada-ili-dobro-ili-nishto-news242608.html

Главният прокурор отказа да коментира по същество оправдателната присъда на първа инстанция за бившия заместник-председател на парламента и ДПС Христо Бисеров. Решението на Софийския градски съд по знаковото дело съвпадна с посещението на европейските експерти в България.   "Коментарът на прокуратурата за делото "Бисеров" се нарича протест", каза Цацаров. "За съда или добро или нищо", допълни той.   Главният прокурор отказа да коментира думите отпреди ден на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, който нарече казуса "Червей" - "един голям балон". Йовчев каза, че ако "Червей" е мегадело, по което и ЕК ни наблюдава, то България е "бутафорна държава". После той посочи, че целият казус е измислен от депутата от Реформаторския блок и шеф на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов.   "Всеки има право на мнение", коментира Сотир Цацаров думите на Йовчев и призова медиите да се фокусират върху това, че бившият министър критикува най-вече изявлението на депутат, че са подслушвани протестиращи.

115 полицаи ще бдят за спокойствието на студентите на 8 декември в Кърджали

http://pik.bg/115-полицаи-ще-бдят-за-спокойствието-на-студентите-на-8-декември-в-кърджали-news446213.html

115 полицаи ще бдят за спокойствието на студентите на 8 декември в Кърджали

Специални мерки, свързани с безопасността на студентите по време на техния празник – 8 декември, са предвидени в ОД на МВР-Кърджали. В охраната ще се включат 115 полицаи, пише "Стандарт".

Планирани са специализирани операции за осигуряване на безопасно движение по пътищата. Специални мерки ще бъдат взети за установяване на водачи, употребили алкохол и неправоспособни. Полицията призовава гражданите да сигнализират незабавно, ако станат свидетели на рисково поведение по време на празниците. Засилено полицейско присъствие ще има по време на празника на студентите и по маршрутите към местата за веселие.

Служители на охранителна полиция и на пожарните служби вече извършват проверки в заведения, където ще се устройват празненства. Обърнато е внимание на аварийните изходи и безопасността на електрическите уреди.

Проверените обекти са 48 – нощни заведения, дискотеки, барове. За констатирани пропуски са издадени 17 разпореждания и 4 акта за административни нарушения. На персонала на заведенията е обърнато внимание да не допускат използването на пиротехнически изделия в затворени помещения, за да не се случват трагични инциденти с пострадали.

Община Варна награди изявени варненски спортисти с увреждания

http://web.barometar.net/82814/

На международния ден за хора с увреждания Община Варна връчи награди на изявени състезатели с двигателни проблеми от морската столица.  В това направление Общината заслужено има специални заслуги, тъй като работи с 9 спортни клуба за хора с увреждания: баскетбол в инвалидни колички, голбал, канадска борба, стрелба, тенис на корт, вдигане на тежести и шах, […]

Разпитват собственика на буса, който паникьоса Терминал 1

http://society.actualno.com/razpitvat-sobstvenika-na-busa-kojto-panikiosa-terminal-1-news_511272.html

Днес по обед на Летище София кацна полетът от Брюксел, в който пътува арменският гражданин, чийто бус изправи на нокти службите за сигурност у нас. Представители на службите чакаха мъжа, като ще го поканят да даде показания. На този етап няма основания за неговия арест. bTV съобщава, че разпитът на мъжа е започнал. Возилото беше буквално разглобено от спецотряда за борба с тероризма, като в крайна сметка бомба в него не беше открита – въпреки реакцията на две служебни кучета и два разли

Ердоган отвръща на удара, щял да покаже доказателства, че Русия търгува нефт с ИД

http://asia.actualno.com/erdogan-otvryshta-na-udara-shtjal-da-pokaje-dokazatelstva-che-rusija-tyrguva-neft-s-id-news_511275.html

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция има доказателства, че Москва е замесена в незаконна търговия на петрол с „Ислямска държава“, предаде БГНЕС. „Имаме доказателствата в нашите ръце. Ние ще ги разкрием пред света“, каза турският лидер в телевизионно обръщение. Обвиненията му идват само ден след като руското министерство на отбраната обвини турския президент Реджеп Ердоган и неговото семейство в нелегална търговия на петрол с „Ислямска държава“.

Наглецът Ценко Чоков избухна във Facebook: Как да му е*а майката, не спрехте да ми се мешате, бе?

http://society.actualno.com/naglecyt-cenko-chokov-izbuhna-vyv-facebook-kak-da-mu-ea-majkata-ne-sprehte-da-mi-se-meshate-be-news_511271.html

Kметът на врачанското село Галиче Ценко Чоков, прочул се с новата си придобивка, а именно, чисто нов Мерцедес GLE 63, който струва 200 000 лева, директно заплаши журналистите, които се занимават с него, с публикация във Facebook. Представяме ви поста, който Чоков публукува, без редакторска намеса: "Как да му еба майката не спрехте да ми се мешате бе?Разни мърши ше ми смятат пресмятат там, всичко ми е чисто, само ме нервирате и ми дигате кръвното! Следващия път директно с шутове!" Кметът публи

"Биволъ" ще съди Ясен Тодоров

http://www.cross.bg/todorov-yasen-etika-1490457.html

/КРОСС/"Биволъ" ще съди председателя на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров. Повод за това стана интервюто му по бТВ тази сутрин, в което Тодоров нарече журналистите от сайта рекетьори и заяви, че целта им не била обективно разследване на "Яневагейт‬", а сваляне на ВСС.  Ето как отговориха на Ясен Тодоров от "Биволъ":  Председателят на Етичната комисия на ВСС - Ясен Тодоров си позволи да наруши фундаментални норми на всякаква медийна, съдебна и човешка етика и морал в публични клевети срещу Биволъ по бТВ днес. Членът на ВСС ни нарече "рекетьори", защото сме си позволили да разкрием и да публикуваме материалите по ‪#‎Яневагейт‬. Позволили сме си на нарушим медийния и обществен комфорт и мълчание на престъпната шайка във висшите етажи на съдебната и политическа власт. Артикулирайки с клеветническите опорни точки на медиите на Пеевски, Тодоров се държа видимо гузно, като пряко засегнат и издаде с поведението си явно пристрастие в аферата, неконтролируема изнервеност и лични обвързаности с групировката на ‪#‎СотирМетодиевПеевски‬. Самият начин на недопустимо говорене и поведение на тази персона показва дори на непредубедения зрител, какъв човек оглавява Комисията за "Професионална етика и превенция срещу корупцията" на ВСС

Мъжът на Ивет Лалова заплашен с наказание заради допинг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151990

Италианската антидопингова агенция поиска 2-годишни наказания за 26 лекоатлети от страната заради нарушаване на антидопинговите правила. Сред тях е и Симоне Колио, съпруг на Ивет Лалова.
Спортистите са обвинени, че умишлено не са се явили на контролни тестове или са пропуснали задължителни проверки.
Италианската антидопингова агенция поиска 2-годишни наказания за 26 лекоатлети от страната заради нарушаване на антидопинговите правила. Сред тях е и Симоне Колио, съпруг на Ивет Лалова. Спортистите са обвинени, че умишлено не са се явили на контролни тестове или са пропуснали задължителни проверки.

Гоце лае като „магистралка“ и рекетира Борисов, неговите мишки тихичко гласуват за ГЕРБ

http://www.bnews.bg/article-144595

За никой вече не е тайна, че малките партии в коалицията се опитват да изтъргуват своето участие, а принципът е гласове срещу постове или обществени поръчки на техни хора.

6300 лв. събрани от базар в помощ на онкоболни жени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151991

6300 лв. бяха събрани на благотворителна инициатива
6300 лв. бяха събрани на благотворителна инициатива "Топлина от моите ръце" на сдружение за профилактика срещу рака в Гоце Делчев. За каузата в помощ на онкоболните жени и превенцията на коварната болест бе оганизиран базар, кулинарен търг и поставена кутия за дарения. Арт изделията за базара бяха изработени от доброволци, приятели на сдружението,

Заловиха двама, откраднали части от асансьор

http://pik.bg/заловиха-двама-откраднали-части-от-асансьор-news446212.html

Заловиха двама, откраднали части от асансьор

Служители на РУ МВР Балчик са установили извършителите на взломна кражба от новостроящата се сграда във вилна зона „Сборно място” в град Балчик извършена през месец юни т.г., съобщават от полицията днес. Това са Т.Н. (22 г.) от град Балчик и криминално проявения и осъждан Д.Н. (26г.) от град Каварна.

При последвалите процесуално следствени действия са извършени проверки на частни имоти на територията на град Балчик и с. Дропла, обл. Добрич. В хода на проверките са открити и иззети система за асансьор, 10 броя ръчни електрически инструменти, промишлен газов уред за отопление, електрически предпазители, ключове и контакти, ел. проводници, три броя преносими компютърни конфигурации и множество други вещи.

Работата по установяване и документиране на цялостната престъпна дейност на извършителите продължава.

КЗК позволи на "Агрион Инвест" да закупи "Биопродукти"

http://www.investor.bg/novini/122/a/kzk-pozvoli-na-agrion-invest-da-zakupi-bioprodukti-207151/

Обединението няма да окаже въздействие на пазарите за търговия и отдаване под наем или аренда на земеделска земя, смята регулаторът

Тираджии стават аркадаши на Дунав мост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151974

"Аркадаш, айде да ми платиш такса и винетка, че с картата не става, ето ти парите на ръка", е най-често срещаната реплика между закъсали тираджии на Дунав мост. Въведеното от 1 декември т.г. плащане за тежкотоварни автомобили само чрез ПОС-терминали предизвика хаос на ГКПП и километрични опашки преди граничната бариера.
"Аркадаш, айде да ми платиш такса и винетка, че с картата не става, ето ти парите на ръка", е най-често срещаната реплика между закъсали тираджии на Дунав мост. Въведеното от 1 декември т.г. плащане за тежкотоварни автомобили само чрез ПОС-терминали предизвика хаос на ГКПП и километрични опашки преди граничната бариера.

Полина Карастоянова е пред изключване от Патриотичния фронт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/03/2662208_polina_karastoianova_e_pred_izkljuchvane_ot/?ref=rss


Председателят на медийната комисия в парламента Полина Карастоянова е пред изключване от парламентарната група на Патриотичния фронт, съобщи председателят ѝ Валери Симеонов.

Причината – тя единствена от групата е подписала промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се въведе ограничение за варене на ракия и малките казани – тези с вместимост до 500 литра ще се контролират от Агенция "Митници" и ще работят само от 1 юли до 31 декември. Приемането на промените от бюджетната комисия доведе до протест на собственици на малки казани. По думите на Симеонов Карастоянова се е подписала под проекта, без да уведоми ръководството на Патриотичния фронт и е била в основата на приемането на точно това ограничение.

На 27 ноември, на свое заседание, парламентарната група е свалила политическото си доверие от Полина Карастоянова. На следващото заседание – на 8 декември, тя ще бъде предложена за изключване.

Валери Симеонов представи пред журналисти в парламента нови промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се връща стария режим.

Путин: Русия няма да дрънка с оръжия, но на Турция няма да й се размине само с домати

http://www.cross.bg/tyrtziya-prezident-narod-1490455.html

/КРОСС/ Русия няма да дрънка с оръжия, но на Турция няма да й се размине само с домати. Това заяви руският президент Владимир Путин в ежегодното си послание към Федералното събрание, предаде ТАСС.  “Няма да дочакат от нас нервна, истерична и опасна за нас самите и за целия свят реакция. Реакция, която може би преследва някакви външни ефекти или може би дори моментно вътрешнополитическо укрепване, – подчерта той. – Това няма да се случи. В основата на нашите действия ще стои отговорността пред нашата страна и народ. Ние не възнамеряваме и няма да дрънкаме с оръжия”. “Но ако някои си мислят, че, извършвайки подло военно престъпление – убийството на нашите хора, че ще им се размине с някакви домати или някакви ограничения в строителството или други сектори, то те дълбоко са заблуждават”, увери стопанинът на Кремъл. “Ние многократно ще им напомняме, какво са направили и те още много пъти ще съжаляват за извършеното. Ние знаем какво трябва да се направи“. Руският президент обвини Анкара в подкрепа на терористите, но заяви, че счита турският народ за приятелски. „Ние знаем кой в Турция пълни джобовете си и позволява на терористите да печелят“, каза руският президент. „В същото време турският народ е добър, трудолюбив и талантлив. В Турция ние имаме много отдавнашни и надеждни приятели

Медалистът от САЩ 94 се включва в звездната селекция за юбилея на Стоичков

http://www.cross.bg/benarivo-uefa-parma-1490456.html

/КРОСС/Звездната селекция за историческия сблъсък на титаните по случай 50-годишнитата на Камата се увеличава с още един легендарен играч. Медалистът от САЩ 94 и един от най-добрите бекове на 90-те години Антонио Бенариво също се включва в грандиозното шоу на 20 май на стадион „Васил Левски". "Със Стоичков станахме приятели още от първия момент, в който той дойде в Парма като настоящият носител на „Златната топка" - признава Бенариво. „Той е един от най-скъпите ми приятели и до днес, семействата ни също са изключително близки, затова и с огромна радост приех поканата за неговия юбилей." - допълва легендарният бранител и съотборник на феноменалната „осмица". Антонио Бенариво е признат за един от най-добрите защитници в света. Той се отличава с невероятна бързина, издържливост, изключителна техника и способността му с лекота да преминава от защита в нападение. Италианският бранител започва своята кариера през 1986 г. в отбора на Бриндизи. След три сезона в клуба, Бенариво преминава в Падова, където играе две години и привлича вниманието на големите италиански клубове. През 1991 г. Антонио Бенариво дебютира в Серия А с Парма, където са съотборници със Стоичков

Цацаров се извини на ДикOFF за "госпожа Росен Босев"

http://www.bnews.bg/article-144601

Г-н Диков, може ли и аз да ви попитам нещо? Коя медия представлявате в момента? В момента представлявам себе си.

8 международни екипа от туристическия бранш се събират на работна среща във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=308035

Проектът BS TOURISM NET с водещ партньор Община Варна, събира на работна среща представителите на туристическия бранш и осемте международни екипа, партньори в проекта. На срещата, която е финална за проекта, чието изпълнение приключва на 26-ти декември тази година, партньорите от Украйна, Молдова, Грузия и Румъния ще представят реализираните дейности, научи Moreto.

Хосе Карерас с "A life in music" тази вечер в НДК

http://www.cross.bg/hose-kareras-kontzerta-1490443.html

/КРОСС/ Тази вечер Хосе Карерас ще пее в зала 1 на НДК. Концертът в София е част от прощалното му турне. Софийската публика е една от първите, която ще присъства на този вълнуващ музикален празник "A life in music". С Хосе Карерас на сцената ще бъде руското сопрано Анна Аглатова - солист на "Болшой театър" в Москва. Концертът ще бъде открит с увертюра на оркестър "София симфоникс" дирижиран от баронеса Любка Биаджони. Изпълненията на Хосе Карерас ще бъдат под диригентската палка на маестро Давид Хименес. По време на концерта Министерството на културата ще удостои Хосе Карерас с почетен знак "Златен век" за постигнати изключително високи творчески резултати. В понеделник на пресконференция пред българските медии Хосе Карерас сподели какво да очакваме довечера от концерта му: Щастлив съм, че ще имам възможността да участвам в този концерт заедно с моите колеги и вярвам, че ще бъдем един страхотен екип. Надявам се, че репертоарът, който сме избрали, ще се хареса на софийската публика - думи на Хосе Карерас преди концерта от 19.00 часа в зала 1 на Националния дворец на културата в София - част от прощалното турне на знаменития испански тенор, наречено "A life in music".  

Принц Хари пусна сърцераздирателни снимки

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/princ-hari-pusna-syrcerazdiratelni-snimki-6046562

Избраните фотографии са от работата му като доброволец по опазване на дивата природа това лято

Ченалова активирана след тайна среща с Христо Иванов

http://web.barometar.net/82812/

Скандалната съдийка Румяна Ченалова, чието име в последните дни не слиза от медиите, е координирала атаката си срещу главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов с правосъдния министър Христо Иванов, пише столичен седмичник, като се позовава на свой източник. Според информацията Ченалова е настоявала за среща с Христо Иванов още в началото на октомври, […]

Новата власт в Полша ще спре финансирането на инвитро процедури

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/03/2662202_novata_vlast_v_polsha_shte_spre_finansiraneto_na/?ref=rss


Новото правителство на Полша планира да спре държавното финансиране за инвитро само две години след началото на програмата, съобщи "Ройтерс".

В същото време властите искат да отделят 50 пъти повече пари за детски надбавки за младите семейства.

Полша бе последната европейска държава, която започна да финансира инвитро процедури - това се случи през 2013 г.

Програмата бе въведена от предишното правителство на партията "Гражданска платформа", но сега новите...

Путин: Аллах е наказал управляващите в Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151873

Президентът на Русия Владимир Путин започна ежегодното си послание към Федералното събрания. Той ще изложи своите виждания по основни направления за развитието на страната както за следващата година, така и в перспектива. Сегашното обръщение на президента към парламента е 22-то в най-новата история на Русия и 12-то за Путин.
Президентът на Русия Владимир Путин започна ежегодното си послание към Федералното събрания. Той ще изложи своите виждания по основни направления за развитието на страната както за следващата година, така и в перспектива. Сегашното обръщение на президента към парламента е 22-то в най-новата история на Русия и 12-то за Путин.

Мълния: Валери Симеонов сне доверието си от Полина Карастоянова!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151954

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов взриви парламента, като се отказа от ключов колега - шефката на парламентарната комисия по културата и медиите Полина Карастоянова. Причината - тя лобирала за законодателни промени, които ограничават производителите на ракия.
Очаквайте подробности!
Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов взриви парламента, като се отказа от ключов колега - шефката на парламентарната комисия по културата и медиите Полина Карастоянова. Причината - тя лобирала за законодателни промени, които ограничават производителите на ракия. Очаквайте подробности!

Валери Симеонов предложи Полина Карастоянова за изключване от групата на Патриотичния фронт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151962

Предлагаме народният представител  да бъде изключена от ПГ на ПФ. Това каза съпредседателят на Патриотичния франт Валери Симеонов по време на пресконференция, съобщи„Фокус“.
Очаквайте
Предлагаме народният представител  да бъде изключена от ПГ на ПФ. Това каза съпредседателят на Патриотичния франт Валери Симеонов по време на пресконференция, съобщи„Фокус“. Очаквайте

13-годишният онкоболен Георги дарява пари на друго болно дете (Видео)

http://petel.bg/13-godishniyat-onkobolen-Georgi-daryava-pari-na-drugo-bolno-dete---Video-__136274

Кадър: Нова тв 13-годишно онкоболно дете дарява пари на друго болно момче. Георги Гюров от Шумен, чиято диагноза е тумор в мозъка, вече е в...

Няма да повярвате на какво е подложен ММА боецът Зарко в Къщата на Биг Брадър! Соня му поиска…

http://petel.bg/Nyama-da-povyarvate-na-kakvo-e-podlozhen-MMA-boetsat-Zarko-v-Kashhata-na-Big-Bradar--Sonya-mu-poiska---__136275

Тази вечер ще видим как влизането на Зарко в Къщата ще се използва от воюващите лагери за разчистване на сметки. Соня Котлуклиева, от една...

Телефонни измамници "ужилиха" две баби от Благоевград

http://pik.bg/телефонни-измамници-ужилиха-две-баби-от-благоевград-news446204.html

Телефонни измамници "ужилиха" две баби от Благоевград

Две възрастни жени са станали жертва на телефонните измамници в Благоевград. Ударите са направени вчера за по-малко от 3 часа.

Малко след 16 часа на телефон 112 е подаден сигнал от 67-годишна баба от областния център на Пиринско, която съобщила за телефонно обаждане на домашния й телефон. Непознат мъжки глас я информирал, че нейният син е пострадал от токов удар и трябва да бъде транспортиран до столична болница.

За целта обаче трябвало да се заплати сумата от 8 400 лева. Дамата събрала парите и ги дала на лицето, което дошло пред дома й.

Час по-късно 82-годишна жена е сигнализирала, че е станала жертва на телефонна измама. Около 14.30 часа измамници са се обадили на телефона й и съобщили, че дъщерята на пенсионерката е претърпяла трудова злополука. За операцията били необходими 1 100 лева. Възрсстната жена предала сумата на непознато за нея лице.

Полицията разследва случай с открити културно-исторически ценности у русенец

http://pik.bg/полицията-разследва-случай-с-открити-културно-исторически-ценности-у-русенец-news446201.html

Полицията разследва случай с открити културно-исторически ценности у русенец

Полицията разследва случай с открити културно-исторически ценности у русенец. Това съобщиха от областната дирекция на МВР.

При организирано преди ден претърсване полицаите са открили у 58-годишния Р.И. от Русе 402 старинни монети - римски и средновековни български, както и 14 предмета, представляващи културно-исторически ценности.

Работата по случая продължава.

Един загина в катастрофа между български камион и две коли в Белгия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151948

В сряда български камион и две коли са катастрофирали на магистрала Е411 в Белгия, край селището Рекон, съобщи lavenir.net.
Шофьорът на един от автомобилите е починал на място. Той е шофирал в насрещното платно и не е могъл да избегне
В сряда български камион и две коли са катастрофирали на магистрала Е411 в Белгия, край селището Рекон, съобщи lavenir.net. Шофьорът на един от автомобилите е починал на място. Той е шофирал в насрещното платно и не е могъл да избегне

Европа се клати, България се мъчи да пази равновесие

http://www.cross.bg/bulgariya-borisov-rysiya-1490454.html

/КРОСС/Европа се клати, България се мъчи да пази равновесие. Това е един от изводите, който правят аналзаторите от Института по социология „Иван Хаджийски" Разпада ли се Европа След Париж за втори път е под заплаха мултикултурализмът. Първият път беше „Шарли Ебдо". Tревогата от мигрантската вълна се сля със заплахата от тероризъм и прерасна в централен проблем на европейската сигурност. Паралелно проличаха тенденции на национално и регионално самозатваряне (Полша, Унгария), както и бяха лансирани идеите за „Шенген на две скорости" и оформяне на „ядро на ядрото" на ЕС. Променя се и ролята на държавите от Централна и Източна Европа. Събитията регистрират нарасналото самочувствие на лидери като унгарския премиер Виктор Орбан. Преди той изглеждаше като изолиран европейски политик, сега изглежда като визионер. Важно е и поведението на новото полско правителство, стъпващо на три стълба: отказ от прием на бежанци, сближаване с Германия и категорично противопоставяне на Русия. Близкият и Далечният изток От конфликта между Турция и Русия губят и двете страни. В икономически и особено вътрешнополитически план загубите на Турция са несравнено по-големи. Във външнополитическо отношение ескалацията на напрежението ще доведе до по-тежки загуби на Русия. Москва ще се окаже едновременно срещу враждебен Киев на запад и враждебна Анкара на юг

45 000 лампички грейнаха на елхата в Ню Йорк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151930

Елхата на площад Рокфелер плаза в комплекса Рокфелер в Ню Йорк бе запалена на тържествена церемония, предадоха АП и ТАСС. Десетки хиляди присъстваха на церемонията въпреки дъжда.
10-тонната елха беше накичена с дълъг пет мили гирлянд с 45 хиляди лед лампички, а на върха й грееше гигантска кристална звезда,
Елхата на площад Рокфелер плаза в комплекса Рокфелер в Ню Йорк бе запалена на тържествена церемония, предадоха АП и ТАСС. Десетки хиляди присъстваха на церемонията въпреки дъжда. 10-тонната елха беше накичена с дълъг пет мили гирлянд с 45 хиляди лед лампички, а на върха й грееше гигантска кристална звезда,

"Не изключвам кадърни директори да бъдат пенсионирани със задни помисли"

http://offnews.bg/news/n_1/n_600920.html

Разговаряме с президента на Конфедерацията на труда "Подкрепа" инж. Димитър Манолов във връзка с решението за масово пенсиониране на директори и учители и позицията на синдиката. Г-н Манолов, как коментирате решението на МОН за масово пенсиониране на директори и учители? Това потвърждава правилността на нашата теза, изразена, когато се променяше Кодексът на труда по предложение на социалистите - дълбоко акцентирам върху кавичките на "социалисти". Даде се възможността работодателите да пенсионират работници по своя инициатива. Още тогава предупреждавахме, че ще се стига до подобни аномалии на саморазправа, не само в образованието. Не твърдя непременно, че в Министерството на образованието се саморазправят с всички, но не мога и да изключа възможността да го правят. Най-вероятно го има. Това, което се случва с директорите, между другото, се случва и с много от учителите и то по много лош начин. Когато беше създаден на времето Учителският пенсионен фонд (УПФ), в условията по неговото ползване беше записано, че учителите "може", а не че "могат" да се пенсионират по-рано при такива и такива условия. Работодателят тълкува, че това "може" му дава инициативата за ранното пенсиониране, което промени и смисъла на Учителския пенсионен фонд и много учители бяха пенсионирани по този ред, според мен, не съвсем наред и в противоречие на правилата. Ние направихме поредица инициативи с цел законодателството да бъде синхронизирано и да бъде ясно, че учителят може да се пенсионира по-рано по собствена воля, а не по воля на работодателя си, защото това измества нещата настрани. Твърде много объркани неща има в тази работа. Твърди се, че работодателите, директорите, които са навършили възрастта, трябва да бъдат пенсионирани по същия ред. И след конкурси да бъдат назначени други такива работодатели. Очевидно е въпрос на някакъв тип политика. Ако идеята е да се сложат на позиции удобни на нас хора, това не е добре, определено не е. Всички знаем, че в системите с конкурсите в България има твърде много пробиви и съществуват възможности за пристрастия. Защо се бърза толкова много? По средата на учебната година се казва на директорите, че ще бъдат сменени. И то не на един-двама, а масово. Това, меко казано, е необичайно. Това го има в законодателството. Там пише, че при навършване на условия за пенсиониране, пенсионираш. Когато някой е правил тези промени в закона, е трябвало да си зададе същия този въпрос, който сега Вие задавате на мен. Какво ще стане, ако? И понеже в преобладаващата част от пазара на труда работодателят по своя преценка решава дали да пенсионира някой, не по същия начин стоят нещата в публичния сектор. Между другото, нищо чудно да има подобен проблем в други системи на бюджетна издръжка - разчистване на сметки, без да отчиташ истинските реалности и щетите, които можеш да нанесеш. Защото не изключвам това, а и явно е така, щом и вие се занимавате, кадърни директори да бъдат пенсионирани с някакви задни помисли. През уикенда се появи становище на лидера на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. Според нея директорите трябвало да бъдат пенсионирани и ги смъмри задето протестирали. Това може ли да е позиция на синдикат? Много е деликатна тази тема. Някак си, ако изследваме нещата само по форма, може да не стигнем много надалеч и до истинския отговор. От една страна, не би трябвало това да е синдикална работа. От друга страна, работодателите са тези, които определят всичко, което се случва. Не може да ги разделим - това е до тук, онова е до там. Основният порок е в това, че Кодексът на труда присъди право за пенсиониране на работодателя. И каквото се случва, ще е с всякакви такива отклонения - ще бъдат пенсионирани кадърни хора, особено в публичния сектор, все едно с какви помисли - дали да освободим място на наш човек, дали да си разчистим сметките с някого, дали наистина получаваме възможността да се освободим от човек, който не върши работа и не става, въпреки че ако някой не върши работа и не става, в закона са предвидени съвсем други процедури. Но тази е много лесна и безспорна. Ще искате ли за промяна в този текст? Е, не - тази промяна, която БСП предложи тогава, беше приета с ръкопляскания от десни, крайно десни, супер десни, извратено десни, които бяха казали, че това е страхотно.  Резултатите от управлението на един директор лесно могат да се вият - и по обновяването на базата, и по резултатите на ученците му, и по заплащането на учителите, и по наплива на ученици. Тогава редно ли е при вземане на решение за пенсионирането му да се гледа единствено ЕГН? Не, разбира се. Не бива по този ред да се универсализират нещата. Ако бях работодател на тези директори, бих ги оставил. Но не съм, аз съм работодател на тези няколко служители в конфедерацията. Ако търсим ефективността от работата, не би трябвало да се прави. КТ "Подкрепа" ще излезе ли с официална позиция за пенсионирането на учителите и директорите? По въпроса за пенсионирането на учителите, който касае и директорите, защото те са част от тази система, ние сме се обърнали към правителството с предложение за законодателна инициатива от тяхна страна за ликвидирането на това несъответствие между Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, което дава възможност през КТ работодателят да има право на инициатива за по-ранно пенсиониране на учители, разбирайте и на директори. Какво ще прецени МОН по отношение на пенсионирането на директорите, за мен е трудно да преценя, но знам, че и нашият синдикат е на сходни позиции - че директорите трябва да бъдат назначени след конкурс, след освобождаване на тези, които са навършили пенсионна възраст. Като страничен наблюдател аз се изнанадах от това, което се върши, в толкова огромен мащаб. Питайте ги тях защо го правят. Попитах ги, публикувах отговорите. За мен те не са удовлетворяващи. Един от въпросите ми беше този, който зададох и на вас - редно ли е да се взема решение само на база ЕГН при дадената специфика на дейността... Следователно вие сте прави да се съмнявате, че нещо друго стои зад това. Няма да споря с вас. Нека да не се заблуждаваме - със сигурност го има и това, въпросът е в какви размери. Разчистване на сметки, разполагане на свои хора, въпросът е да не стигне до такива размери, които да извратят системата.

Германия преговаря с Турция за разполагането на военни самолети в страната

http://offnews.bg/news/n_1/n_601533.html

Министърът на отбраната на Германия Урсула вон дер Лайден ще посети днес Анкара, във връзка с намерението да бъдат разположени немски военни самолети в Турция, съобщава Ройтерс. Германия наскоро заяви намерението си да се включи по-активно в борбата срещу Ислямска държава. Министърът ще преговаря за разполагането на самолети на военно-въздушната база "Инджирлик" край южния турския град Адана, която е използвана и от френските военно-въздушни сили за целите на кампанията срещу терористичната групировка. Според военни източници се планира в базата да бъдат разположени 6 разузнавателни самолета "Торнадо" и 400 немски войници. Очаква се това да се случи през януари 2016 г. Преди това Турция трябва да даде позволението си и да бъде сключено споразумение за използване на турското въздушно пространство от Германия.

Трите зли духа за Марио Драги

http://www.investor.bg/analizi/91/a/trite-zli-duha-za-mario-dragi-207123/

Инфлация, дефлация и системна криза - Европейската централна банка все още има време да промени курса

Антимафиоти задържаха иманяр с антики в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151928

Антимафиоти от Русе и Разград задържаха при съвместна акция иманяр с незаконно притежавани антики, съобщиха от полицията в крайдунавския град. При обиск в дома на 58-годишния русенец Р.И. са открити и иззети общо 402 римски и средновековни монети и 14 предмета.
Случаят се разследва от започналото досъдебно производство за престъпление по чл.
Антимафиоти от Русе и Разград задържаха при съвместна акция иманяр с незаконно притежавани антики, съобщиха от полицията в крайдунавския град. При обиск в дома на 58-годишния русенец Р.И. са открити и иззети общо 402 римски и средновековни монети и 14 предмета. Случаят се разследва от започналото досъдебно производство за престъпление по чл.

Днес е Международен ден на хората с увреждания

http://www.moreto.net/novini.php?n=308037

През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания. Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.

Цачева: Няма ред от биографията ми, от който да се срамувам

http://frognews.bg/news_103003/TSacheva-Niama-red-ot-biografiiata-mi-ot-koito-da-se-sramuvam/

Това каза председателят на 43-ото НС Цецка Цачева в лично обяснение във връзка с изказването на независимия народен представител Велизар Енчев по време на обсъждането на законопроектите за промени в закона за защита на класифицираната информация, предаде Фокус.

Цецка Цачева: Няма ред от моята биография, от който да се срамувам

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151906

"Няма ред от моята биография, от който да се срамувам". Това каза председателят на 43-ото НС Цецка Цачева в лично обяснение във връзка с изказването на независимия народен представител Велизар Енчев по време на обсъждането на законопроектите за промени в закона за защита на класифицираната информация, съобщи „Фокус“.
"Няма ред от моята биография, от който да се срамувам". Това каза председателят на 43-ото НС Цецка Цачева в лично обяснение във връзка с изказването на независимия народен представител Велизар Енчев по време на обсъждането на законопроектите за промени в закона за защита на класифицираната информация, съобщи „Фокус“.

Хората с увреждания не са само дата в календара

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-horata-hora-1490453.html

/КРОСС/Обикновено покрай 3-ти декември, който е обявен от ООН за Международен ден на хората с увреждания, се появяват споредични знаци в обществото, че хора с увреждания в България все пак има. Никой обаче не се досеща, че хората с увреждания не са просто дата в календара, а са живи, дишащи, борещи се за живот хора, които са изтикани в периферията на обществените отношения. Във времена на истеричен обществен дебат, който е обзет от вътрешно-политически нестабилности, от международни кризи и социални напрежения, първата жертва, която пада са всички теми, които изискват спокойствие, разум и мисъл. Темата с хората с увреждания е една от тези теми. В днешния обществено-политически дебат обаче истерията, крясъкът, хаосът и омразата са изместили всичко от сцената и за хората с увреждания въобще не остава и минутка обществено внимание, за да си поговорим за проблемите на тази огромна маса от хора в обществото ни. И макар хората с увреждания да са повече от дата в календара, именно днешата дата дава повод, дори и за кратко, да привлечем общественото внимание към проблемите на хората с увреждания. Истината е, че това е една огромна маса от стотици хиляди хора, които са напълно изолирани и изключени от обществените отношения. Защо?Причините са най-малко три. Най-тъжното от всичко е, че тези три причини са си същите от 20 години насам и никой не може да ни гарантира, че и след 20 години някой от тези въпроси ще бъде решен

Един загина в катастрофа между български камион и две коли в Белгия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151908

В сряда български камион и две коли са катастрофирали на магистрала Е411 в Белгия, край селището Рекон, съобщи lavenir.net.
Шофьорът на един от автомобилите е починал на място. Той е шофирал в насрещното платно и не е могъл да избегне
В сряда български камион и две коли са катастрофирали на магистрала Е411 в Белгия, край селището Рекон, съобщи lavenir.net. Шофьорът на един от автомобилите е починал на място. Той е шофирал в насрещното платно и не е могъл да избегне

Вижте запалването на 45 000 лампички на елхата в Ню Йорк (Снимки + Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151892

Елхата на площад Рокфелер плаза в комплекса Рокфелер в Ню Йорк бе запалена на тържествена церемония, предадоха АП и ТАСС. Десетки хиляди присъстваха на церемонията въпреки дъжда.
10-тонната елха беше накичена с дълъг пет мили гирлянд с 45 хиляди лед лампички, а на върха й грееше гигантска кристална звезда,
Елхата на площад Рокфелер плаза в комплекса Рокфелер в Ню Йорк бе запалена на тържествена церемония, предадоха АП и ТАСС. Десетки хиляди присъстваха на церемонията въпреки дъжда. 10-тонната елха беше накичена с дълъг пет мили гирлянд с 45 хиляди лед лампички, а на върха й грееше гигантска кристална звезда,

Опашките на Дунав мост не намаляват, шофьорите чакат по 15 часа

http://pik.bg/опашките-на-дунав-мост-не-намаляват-шофьорите-чакат-по-15-часа-news446198.html

Опашките на Дунав мост не намаляват, шофьорите чакат по 15 часа

Продължават опашките от тежкотоварни камиони на граничния пункт Дунав мост при Русе. Колоната е над 10 км, като продължава да нараства. Шофьорите разказват, че се придвижват на два часа с по 50 метра. Причината си остава въведеното от 1 декември плащане на всички такси само чрез банкови карти, каквито не всички водачи имат, или пък в картите нямат достатъчно средства.

Въпреки че митницата пусна и трето трасе за обработка на камиони, то се оказва не особено ефективно, тъй като при пропускането на много ТИР-ове накуп, те се струпват на Дунав мост, а той е в ремонт. Шофьорите са безкрайно изнервени и се стига до сбивания и скандали, когато някой се опита да изпревари опашката, за да се нареди напред. В същото време няма полицейски патрули, които да регулират придвижването на камионите и да следят за реда. Проблемът с чакането на опашки по 15 часа води до загуби за транспортните превозвачи и до нарушения от страна на шофьорите, които не могат да спазват работното си време и графика на шайбите.

Транспортните фирми се оплакват, че закъсняват с доставки и товарене на камионите. Принудени са да отказват поръчки, защото не могат да ги изпълнят в срок, плащат и неустойки. В същото време няма откъде да пренасочат камионите, тъй като фериботите не пътуват заради ниските води на Дунава, а обикалянето през другите сухопътни граници увеличава пътя и отново не е ефективно решение. Проблем е, че това става в навечерието на Коледа, когато западните страни в момента пазаруват повече стоки. 

"Голдън стейт" продължи наказателната си акция в НБА с победа №20

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/03/2662201_goldun_steit_produlji_nakazatelnata_si_akciia_v_nba_s/?ref=rss


"Голдън стейт уориърс" продължава да е безмилостен към съперниците си в НБА и записа 20-ата си поредна победа от началото на сезона.

Шампионите подобриха собствения си рекорд за най-добър старт на сезона, след като се наложиха със 116:99 над "Шарлът хорнетс". Победата бе 24-та поредна за в мачове от редовния сезон за тима, като серията датира от края на предходната кампания. Рекордът се държи от "ЛА Лейкърс" с 33 победи през сезон 1971-1972. На второ място пък е "Маями хийт" с 26...

Михаил Миков: Градовете ни остават враждебна и недостъпна среда за хората с увреждания

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-horata-mikov-1490451.html

/КРОСС/„Необходимо е гарантиране на достъпа на хората с увреждания, равноправни наши съграждани, до всичко, което е на наше разположение - обществени сгради, транспорт, образование, здравеопазване, другите социални системи, пазара на труда". Това пише в социалната мрежа Facebook председателят на БСП Михаил Миков по повод днешния Международен ден на хората с увреждания. „Без да вкарвам в темата евтина политика, ще отбележа, че има разлики в отношението на партиите и политиците от ляво и от дясно към тези въпроси и ще дам конкретни примери. "БСП - лява България" внесе предложение за отпускане на допълнителни 150 хил. лв., с които МВР да направи така, че Националната система за спешни повиквания да стане достъпна за хората със слухови и говорни увреждания. Предложението бе отхвърлено от управляващото дясно мнозинство без никакви аргументи. А това е третият парламент, в който БСП се опитва да направи тази промяна по отношение на телефон 112", пише още Миков. Той допълва, че политиците от дясно са спрели и друга инициатива на БСП - многократно предлаганите законодателни промени за намаляване на ДДС за детските храни и стоки заради демографската криза, но и за помощните средства за хората с увреждания. „Ние, социалистите, смятаме, че това ще облекчи поне малко разходите на българите в неравностойно положение. Явно само в левицата сме на това мнение. На управляващите им дай пари за бетон и асфалт..

Миро и Невена "Всичко, което искам"

http://www.cross.bg/miro-nevena-vsichko-1490452.html

/КРОСС/ „Всичко, което искам" в изпълнение на Миро и Невена закова първата позиция по гледаемост още в нощта на появата си през декември 2014 г. Това е най-излъчваният сингъл във всички електронни медии и се превърна в абсолютен хит в празничните дни на миналата година. „Изключително съм щастлив, че в страна, в която нямаме традиции да възпяваме любовта и добротата по Рождество, нашият поздрав към българския слушател е така високо оценен.", коментира Миро.     Идват светли дни. Дни, в които имаме възможност да кажем на хората до нас колко много ги ценим! Да поискаме прошка, ако през годината сме ги приемали за даденост, да наваксаме изгубените часове заедно, да се обърнем лице в лице и да кажем: „ Да бъда с теб - това е всичко, което искам. Обичам те!" Миро и Невена отправят своя коледен поздрав „Всичко, което искам" към всички любители на стойностната българска музика. Тяхното послание е:„Бъдете благословени, приятели, и не забравяйте, че хората до нас са най-голямото богатство. Да ги ценим и обичаме е единственият достоен подарък за тях!"     Видеото към „Всичко, което искам" е дело на режисьора Стоян Радев, оператор Владо Михайлов. video: https://www.youtube.com/watch?v=Pu2gL15lyms Постановката е реализирана от хореографа Маргарита Будинова. В клипа участва световният модел Карина Неделчева от Ивет Фешън

Откриха източник на безгранично щастие

http://curious.actualno.com/otkriha-iztochnik-na-bezgranichno-shtastie-news_511218.html

Специалистите от американския институт Salk заявиха, че са успели да отгледат лабораторно култура от клетки, способни да изработват серотонин – така наречения хормон на щастието, отговорен за настроението на човека, неговата памет, социалното поведение, сексуалното желание, работоспособността, концентрацията на вниманието и така нататък. Както поясняват учените, в резултат на изследването на генома на невроните станало ясно, че да синтезират жизненонеобходимия серотонин са способни белтъц

Тежката съдба на децата на джихадистите

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/tezhkata-sydba-na-decata-na-dzhihadistite-6046561

Албански граждани, присъединили се към "Ислямска държава", са жертвали не само себе си, а и семействата си, които са завели в Сирия

Плащат декемврийските пенсии и коледните добавки от 7 декември

http://pik.bg/плащат-декемврийските-пенсии-и-коледните-добавки-от-7-декември-news446193.html

Плащат декемврийските пенсии и коледните добавки от 7 декември

През месец декември 2015 г. изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще започне на 7 декември (понеделник) и ще приключи на 18 декември (петък), а за пощенските станции, за които събота е работен ден – на 19 декември.

Изплащането на пенсиите ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка пощенска станция, съобщиха от НОИ. Преводите на сумите за декемврийските пенсии по сметки на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 7-ми декември 2015 г.

В изпълнение на Постановление № 310 от 11.11.2015 г. на Министерския съвет, на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях, за месец декември 2015 г. е в размер до 300,00 лв. включително, ще бъде изплатена и еднократна допълнителна сума в размер на 40,00 лв.

Василева предвижда увеличен летен туристически сезон заради промените в климата

http://pik.bg/василева-предвижда-увеличен-летен-туристически-сезон-заради-промените-в-климата-news446195.html

Василева предвижда увеличен летен туристически сезон заради промените в климата

„През последните 20 години е станало по-топло с 1.3 градуса по Целзий. А заради повишаването на температурите има предпоставки за увеличаване на летния туристически сезон". Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, съобщава "Дарик".

Тя допълни, че 180 държави са заявили ангажимент да дадат своя национален принос, за да не се допусне изменение на климата и глобално затопляне от повече от 2 градуса. Василева каза, че за последните 20 години средно годишната температура у нас се е повишила 1.3 градуса по Целзий.

Повишаването на градусите ще се отрази на туризма у нас, защото ще се увеличи летния туристически сезон по думите на Василева. Според нея сектора е умерено устойчив на климатичните промени, затова трябва да се развиват целогодишно различните му видове.

Тя допълни, че България не може да бъде наречена страна във воден стрес. Тоест няма опасност от недостиг на този ресурс заради климатичните промени в страната си. Според министър Василева до 2035 година не се очакват драстични промени в климатичните условия, заради което градската среда в България е устойчива.

Британци проектираха небостъргач, който да е по-висок от първенеца "Бурдж Халифа"

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/12/03/2661190_britanci_proektiraha_nebosturgach_koito_da_e_po-visok/?ref=rss


Лондонската фирма AMBS Architects представи проект за небостъргач с рекордната височина от 1152 м, който трябва да бъде построен в иракския град Басра.

Когато бъде построена, сградата ще е по-висока от сегашния световен първенец в Дубай "Бурдж Халифа" (828 м), а също и от "Кингдъм Тауър", който се строи в Джеда, Саудитска Арабия, и при завършването си през 2018 г. трябва да е с височина 1000 м. 


По проект небостъргачът "Булката" (The Bride) се състои от четири...

Цачева се закани да съди всеки, който я обиди на партиен секретар

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/03/2662198_cacheva_se_zakani_da_sudi_vseki_koito_ia_obidi_na/?ref=rss


Председателят на парламента Цецка Цачева се закани от парламентарната трибуна да съди всеки, който я обиди, че е била партиен секретар на БКП.

В тази зала има хора от Плевен, които знаят по-добре от вас (Велизар Енчев – бел. ред.) и форумците моята биография, няма ред от нея, от който да се срамувам, обърна се тя към независимия депутат Велизар Енчев. Тя беше провокирана от изказването му по време на дебатите по промените в закона за защита на класифицираната информация, внесени от ГЕРБ и Реформаторския блок, които предвиждат за чисто агентурно минало да се проверяват тези, които издават достъп до секретна информация, и тези, които искат такъв допуск.

Велизар Енчев, който от началото на мандата предлага да бъде закрита комисията по досиетата, заяви, че Цачева няма чувство за вина, при положение че е била партиен секретар на Общинския народен съвет в Плевен. Тя ми е била принципал тогава, а на мен като кореспондент на БНТ в Югославия трябва да ми бъде вменено такова чувство на вина, добави той.

За всяко подмятане по този повод ще защитя конституционните си права по единствения възможен начин, заяви Цачева. И уточни, че до 1989 г. е работила в Градския народен съвет в Плевен, като упрекна Енчев, че не познава структурата на местната власт от онова време. "Заявявам категорично, до 1989 г. не съм била партиен секретар като член на БКП, каквато съм била – член. Ако вие не ми представите доказателства и факти, всеки български гражданин има един конституционен начин да защити своите права и ви гарантирам, че ще го направя", каза още тя.

Шефът на вътрешната комисия Атанас Атанасов пък попита Енчев какъв офицер е бил, след като няма нито една вербовка. А вие какво сте направили като младши прокурори, отвърна му Енчев. И настоя, ако не бъде закрита комисията по досиетата, за чисто агентурно минало да се проверяват младши и старши прокурори и съдии, председатели на партийни комитети и първични партийни организации. Ако не го подкрепите, значи имате гузна съвест, обърна се към Атанасов.

Пациенти: ТЕЛК трябва да отпадне като структура и решение

http://www.moreto.net/novini.php?n=308034

Правата на хората с увреждания в България са тежко нарушени. И това продължава вече десетилетия. Ситуацията не се променя изобщо. Това каза за предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ Капка Панайотова – председател на Сдружение „Център за независим живот“, организацията, която работи за промяна на държавната политика в сферата на уврежданията в България и активно се застъпва за ценностите на независим живот и прилагането на социалния модел на увреждането.

Пиян шофьор обърна ТИР край Монтана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151893

Мъж, подкарал тежкотоварен камион, след цяла нощ пиянство, катастрофира край Монтана. За щастие произшествието е приключило с потрошен автомобил и без пострадали хора, съобщиха от полицията.
Инцидентът е станал в четвъртък към 5.45 ч. призори на пътя Е -79 Монтана - Видин. 47 годишният Румен Л. се почерпил сериозно и седнал зад волана на ТИР.
Мъж, подкарал тежкотоварен камион, след цяла нощ пиянство, катастрофира край Монтана. За щастие произшествието е приключило с потрошен автомобил и без пострадали хора, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал в четвъртък към 5.45 ч. призори на пътя Е -79 Монтана - Видин. 47 годишният Румен Л. се почерпил сериозно и седнал зад волана на ТИР.

Валери Симеонов: Хаосът, който ще предизвика либерализацията на енергийния пазар у нас, е неизбежен

http://pik.bg/валери-симеонов-хаосът-който-ще-предизвика-либерализацията-на-енергийния-пазар-у-нас-е-неи-news446192.html

Валери Симеонов: Хаосът, който ще предизвика либерализацията на енергийния пазар у нас, е неизбежен

Хаосът, който ще предизвика либерализацията на енергийния пазар у нас, е неизбежен. Това коментира съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който оглавява Временната комисия за оценка на състоянието на енергетиката, пред „Фокус”.

„Реално ще има само един играч, един продавач на електрическа енергия, ще има голяма несигурност и неяснота в коя посока ще тръгне цената на тока. Никой не може да каже дали цената ще се увеличи или намали. Няма и т.нар. „критични планове“, които държавата трябва да има при евентуално движение на цените. Това е необходимо, защото в енергийната борса ще има играчи, които ще спекулират, което ще бъде за сметка на потребителите”, отбеляза той.

Според националиста, няма как да бъдем сигурни, че цената на тока първо ще се вдигне, а след това ще падне, тъй като не е добре проучен опитът в други държави.

Той допълни, че част от мерките, въведени с промени в Закона за енергетиката, са дали положителен резултат до момента. По думите му новосъздаденият Фонд „Задължение към обществото“ е натрупал няколко милиона лева, което помага да се стабилизира състоянието на НЕК.

„Липсва обаче политическа воля по отношение нарушенията във ВЕИ-сектора и за прекратяване на договорите с американските централи, заради които продължава да се трупа дефицит в НЕК”, посочи Симеонов.

Валери Симеонов сне доверието си от мъжемелачката Полина Карастоянова

http://web.barometar.net/82810/

Депутатката от Патриотичния фронт Полина Карастоянова най-вероятно ще бъде изключена от парламентарната група по предложение на лидера на НФСБ Валери Симеонов и останалите депутати от неговата партия. Това стана ясно от пресконференция в кулоарите на парламента по повод предложението на патриотите промените в закона за акцизите и данъчните складове, с които се повишаваше облагането на […]

Случаят Бисеров: Когато се пресекат интересите...

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/12/03/2661715_sluchaiat_biserov_kogato_se_presekat_interesite/?ref=rss


Като по ирония на съдбата съдът прочете три пъти невинен за Христо Бисеров само ден след като главният прокурор Сотир Цацаров произнесе пред Висшия съдебен съвет защитна реч за прокурорката по делото, за която дисциплинарно разследване поиска министърът на правосъдието, нещо повече: първият обвинител съзря негативен символ в съвпадението на предложението с протичащото в момента заседание на съда, на което прокурорите пледираха за осъждане.

Бисеров получи оправдателна присъда и по...

Нивото на река Дунав при Свищов се е понижило с 22 см

http://pik.bg/нивото-на-река-дунав-при-свищов-се-е-понижило-с-22-см-news446189.html

Нивото на река Дунав при Свищов се е понижило с 22 см

С 22 см се е понижило нивото на река Дунав при Свищов през изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологичната станция. Водният стоеж на реката е 247 см.

Температурата на водата е 7.9 градуса. Днес над българския участък от поречието на Дунав ще бъде предимно слънчево. В западния сектор ще духа слаб западен вятър.

През нощта и утре облачността ще е променлива, без валежи. Вятърът утре ще се ориентира от североизток – слаб. Минимални температури сутринта – между минус 1° и 2°, максимални – между 7° и 10°C.

Обрат: Оскар Писториус ще бъде съден за предумишлено убийство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151887

Лекоатлетът с ампутирани крака Оскар Писториус бе признат за виновен за убийство, след като апелативният съд на Република Южна Африка отмени присъдата за непредумишлено убийство, съобщи Би Би Си.
Писториус е съден за смъртта на приятелката му Рива Стинкамп, след като през февруари 2013 година я простреля 4 пъти през вратата на заключената тоалетна
Лекоатлетът с ампутирани крака Оскар Писториус бе признат за виновен за убийство, след като апелативният съд на Република Южна Африка отмени присъдата за непредумишлено убийство, съобщи Би Би Си. Писториус е съден за смъртта на приятелката му Рива Стинкамп, след като през февруари 2013 година я простреля 4 пъти през вратата на заключената тоалетна

Препоръките на ESMA за съставянето на тазгодишните финасови отчети

http://www.investor.bg/analizi/91/a/preporykite-na-esma-za-systavianeto-na-tazgodishnite-finasovi-otcheti-207141/

Волатилността на пазарите и нивата на лихвените проценти трябва да бъдат взети под особено внимание през тази година, предупреждава организацията

Оскар Писториус ще бъде съден за предумишлено убийство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151876

Лекоатлетът с ампутирани крака Оскар Писториус бе признат за виновен за убийство, след като апелативният съд на Република Южна Африка отмени присъдата за непредумишлено убийство, съобщи Би Би Си.
Писториус е съден за смъртта на приятелката му Рива Стинкамп, след като през февруари 2013 година я простреля 4 пъти през вратата на заключената тоалетна
Лекоатлетът с ампутирани крака Оскар Писториус бе признат за виновен за убийство, след като апелативният съд на Република Южна Африка отмени присъдата за непредумишлено убийство, съобщи Би Би Си. Писториус е съден за смъртта на приятелката му Рива Стинкамп, след като през февруари 2013 година я простреля 4 пъти през вратата на заключената тоалетна

Путин: Турция ще си плати за изтребителя

http://offnews.bg/news/n_1/n_601543.html

Така и не разбрахме защо Турция свали руския изтребител. Само Аллах знае защо. Но Турция ще си плати за това, че стреля по нас в гръб. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на ежегодната си реч пред Федералното събрание.  Аллах е лишил турската власт от разум и ще има наказание, но Турция няма да дочака от нас неразумна реакция, която да повлияе на целия свят, няма да хващаме оръжие, но няма да оставим нещата само до доматите или други икономически санкции, знаем какво трябва да правим и те ще съжаляват за действията си, подчерта Путин.  Руският президент отправи благодарности към руските военни, които се борят с тероризма по света, като обърна внимание и на това, че в залата присъстват и жените на загиналите руски военни след свалянето на руския изтребител. Русия знае какво е агресия, сблъсквала се е с жестоки терористични атаки като тези в Беслан и Москва, на летище Домодедово и др. Мъката от загубите на хиляди животи ще остане завинаги с нас, подчерта той. Затова решихме да започнем операция в Сирия. Руските военни там се сражават първо за Русия, защитават нашите граждани.  Заплахата от тероризма се увеличава. Невъзможно е терористите да бъдат победени само от една страна, особено когато границите на света са отворени, когато сме свидетели на ново преселение на народите, когато терористите получават финансова подкрепа. Ние трябва да създадем единен фронт за борба с международния тероризъм, който да се ръководи от ООН. Всяка цивилизована страна трябва да допринесе за разгрома над терористите. В 20 век ненавременното обединяване срещу нацизма стана причина за смъртта на милиони, заяви Владимир Путин. Държавите не трябва да прилагат двойни стандарти към тероризма, или да използват терористични групировки за собствени цели. Знаем кой е виновен за това. Тези, които разклатиха властта в редица държави и отвориха място за терористите, а след това си измиха ръцете, каза още Путин. Очаквайте подробности. 

Жега в парламента. Провокирана, Цачева: Не съм била партиен секретар, а член на БКП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151878


"До 1989 г. съм работила в Градския народен съвет в Плевен. Заявявам категорично, че не съм била партиен секретар, а член на БСП." Такова лично обяснение направи от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Цецка Цачева, провокирана от независимия депутат Велизар Енчев, който по време на дебата за допълнение на Закона за защита

Радан Кънев: Когато ДСБ иска оставки, се чува добре, дори на улицата

http://www.cross.bg/kunev-radan-vulchev-1490450.html

/КРОСС/Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев нито отрече, нито потвърди информацията от близкият до Меглена Кунева Даниел Вълчев от вчера, че от ДСБ искат оставката на просветния министър. В кулоарите на парламента Радан Кънев обясни само, че няма взето решение за министерски оставки, но не каза категорично ще „изгори ли" проф. Тодор Танев и кой ще го смени. Когато ДСБ иска оставки, това се чува много добре в държавата. Чува се и на улицата, ако се налага. И най-малко го разбирате от проф. Даниел Вълчев, заяви лидерът на ДСБ и допълни: Какво сме коментирали на председателския съвет на Блока е отделна тема. Не съм аз човекът, който изнася подобна информация. Боя се, че проф. Вълчев леко злоупотреби с присъствието си там, без да е председател на партия, но нека да не коментираме. Не искам да влизам в лош тон. Радан Кънев каза още, че в разговор с премиера е било решено, ако РБ да направи оценка на министрите си и ако иска да предлага промени, отново да го прави Реформаторският блок. „Моето мнение за мястото на Христо Иванов (бел.ред. министър на правосъдието) не зависи от мнението на премиера. Аз смятам, че към момента той е единственият гарант на съдебната реформа. И без той да бъде част от кабинета, съдебна реформа няма да има. А това означава, че и моята подкрепа на кабинета би била напълно безсмислена", коментира още Кънев.    

Горски служители заловиха шестима бракониери в Монтанско

http://pik.bg/горски-служители-заловиха-шестима-бракониери-в-монтанско-news446183.html

Горски служители заловиха шестима бракониери в Монтанско

Шестима нарушители на Закона за горите са заловили горски служители от Северозападно държавно предприятие – гр. Враца (СЗДП) вчера при акция в района на село Крива Бара, област Монтана.

В организираната проверка от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) в горските територии на Държавно горско стопанство – Лом участие са взели служители от ИАГ, мобилните групи на СЗДП и дирекция „Жандармерия“ при МВР.

Проверяващите са хванали група от шест лица, извършващи незаконен добив на дърва за огрев от дъбови насаждения. Задържани са 3 каруци, 3 коня с амуниции, 2 бензиномоторни триона и 3 кубични метра дърва за огрев, съобщиха от агенцията по горите. На виновните лица са съставени 6 акта за установени административни нарушения.

Приеха законът на Методи Андреев за класифицираната информация

http://pik.bg/приеха-законът-на-методи-андреев-за-класифицираната-информация-news446187.html

Приеха законът на Методи Андреев за класифицираната информация

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за защита на класифицираната информация бе гласуван и приет от народните представители. Този закон внесен от депутат Методи Андреев има за задача да продължи политиката, която мнозинството започна в началото на този мандат.

Политика за осветляване на хората, които работят в сектор „Национална сигурност”, по отношение на тяхната принадлежност към службите на бившата ДС..

Според Андреев, идеята на закона е да се създаде ред и да бъдат проверявани по законов ред всички хора, които в изпълнение на служебните си задължения боравят с класифицирана информация.

Стартира процедура по импийчмънт срещу Дилма Русеф

http://www.cross.bg/rysef-impiiichmunt-protzedyra-1490449.html

/КРОСС/Президентката на Бразилия Дилма Русеф нарече несъстоятелно и необосновано решението да се стартира процедура на импийчмънт срещу нея, съобщи ТАСС. Решението е на председателя на долната камара на бразилския парламент Едуардо Куня. Той се обосновава с искане на опозицията, която обвинява държавния глава във финансови нарушения в края на предишния управленски мандат. Според опозиционерите президентката в онзи период нарочно е забавила финансовия отчет на правителството, за да не излязат неблагоприятни данни, които биха могли да повлияят на гласоподавателите и да осуетят избирането й за втори мандат. Обвиняват я, че и по време на сегашното си управление тя използва такива похвати. Президентката досега нееднократно е отхвърляла обвиненията и твърди, че това са обичайни за всички бразилски правителства подходи към организирането на бюджетните разходи в страната. След оповестяването на новината за стартирането на процедурата за импийчмънт Русеф заяви в свое обръщение към нацията: С възмущение получих днес известие за решението на председателя на долната камара на парламента да започне процедура на импийчмънт срещу мандата, който бразилският народ ми предостави след провеждането на демократични избори. Мотивите, с които се обосновава това искане, са несъстоятелни и необосновани. Президентката увери, че не е извършвала никакви незаконни действия: Не ме подозират в присвояване на държавни средства. Нямам сметки зад граница. Не съм укривала от обществеността свое имущество

Нови арести във ФИФА! 12 души са задържани в Цюрих!

http://www.bnews.bg/article-144597

Все още не са ясни имената на всички задържани, но сред тях със сигурност не фигурира това на Сеп Блатер.

Един човек загина при катастрофа между български камион и две коли в Белгия

http://pik.bg/един-човек-загина-при-катастрофа-между-български-камион-и-две-коли-в-белгия-news446184.html

Един човек загина при катастрофа между български камион и две коли в Белгия

В сряда български камион и две коли са катастрофирали на магистрала Е411 в Белгия, край селището Рекон, предаде lavenir.net.

Шофьорът на един от автомобилите е починал на място.

Той е шофирал в насрещното платно и не е могъл да избегне камиона.

Русия върна с български ферибот турски вагони

http://petel.bg/Rusiya-varna-s-balgarski-feribot-turski-vagoni__136269

Илюстрация: Булфото Русия върна 11 вагона, пълни със стоки от Турция, с българския фериботен кораб "Варна". Това съобщи за "Стандарт" Иван...

Ексклузивно! Мъжът от съмнителния бус на летище София се върна в България! Разпитват го

http://petel.bg/Ekskluzivno--Mazhat-ot-samnitelniya-bus-na-letishhe-Sofiya-se-varna-v-Balgariya--Razpitvat-go__136270

Единият от мъжете, докарали съмнителния бус на летището в София, кацна на българска земя и е отведен за разпити в полицията. По думите му...

Путин призова към обединение в битката срещу тероризма

http://petel.bg/Putin-prizova-kam-obedinenie-v-bitkata-sreshhu-terorizma__136271

Снимка: Булфото В своето годишно обръщение към Федералното събрание, руският президент Владимир Путин заяви, че необходимо да се...

Стела Енева става лице на "Варна - младежка столица 2017". Общината награди изявени спортисти с увреждания

http://petel.bg/Stela-Eneva-stava-litse-na-Varna---mladezhka-stolitsa-2017--Obshhinata-nagradi-izyaveni-sportisti-s-uvrezhdaniya__136272

Голямата варненска спортистка Стела Енева ще бъде официално лице на титлата "Варна - младежка столица 2017". Това бе обявено преди минути в...

Окончателно: При доброволно погасяване длъжниците плащат такси на частните съдия-изпълнители

http://petel.bg/Okonchatelno--Pri-dobrovolno-pogasyavane-dlazhnitsite-plashhat-taksi-na-chastnite-sadiya-izpalniteli__136273

Снимка: Булфото Дори да се издължат доброволно, длъжниците ще продължат да плащат таксите за дейността на частните съдия-изпълнители по...

Учени откриха лечение за Рака с билки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261182_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%A0%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D1%81+%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8

        Според световната статистиката ежегодно от рак се разболяват над 14 милиона души, от които 8 милиона ни напускат преждевременно. А колко ли е броят на отишлите си без да са диагностицирани? Изводът е, че употребяваните лекарства не са ефективни, а всички знаем, че са и твърде скъпи. Лечение с медикамент за химиотерапия, струващ хиляди евро на месец е одобрено, тъй като увеличава живота с 12 дена!?! Звучи абсурдно, нали? Най-лошото е, че химиотерапията има ужасни странични ефекти.
 
         И все пак познанията ни за това, какво поражда туморите ни дават сила да ги се борим с тях, независимо от това дали са доброкачествени или злокачествени.Зад много болести и болестни състояния се крие някакъв вид инфекция. Инфекция е състоянието на заразяване с паразити. Паразити са всички бактерии, гъбички и вируси. В ежедневието най-често ги свързваме с явните болести предизвикани от бактерии и вируси – HIV, грип, рубеола, херпес, заушка, тиф, сифилис, трипер, скарлатина, коклюш, салмонелоза, тетанус, хепатит, стафилококи, стрептококи, холера, хламидии, токсоплазмоза, трихомоназа, чума, салмонела и много други.
 
         Д-р Хулда Кларк е открила, че тези микроорганизми са много чувствителни към три съставки и могат да бъдат убити, чрез приема на точно съотношение от три билки. Предложеното от д-р Хулда Кларк лечение без лекарства е многократно по-безвредно от всички други. Оказва се, че плода на ореха,  билката бял пелин и цветето карамфил повлияват изключително добре на превантивната борба с рака. Абсолютно невъзможно е човек да се освободи от всички тези паразити посредством някой фармацевтичен продукт, тъй като всеки от тях действа на един или два паразитни вида. Освен това те имат странични ефекти. Представете си, че трябва да вземете десет лекарства, за да унищожите една дузина от вашите паразити!
 
         Д-р Хулда Кларк е открила, че три билки могат да ви избавят от 100 различни паразита! Тези три билки трябва да се използват заедно. Пелинът и шлюпките от черен орех и убиват туморните клетки - както възрастните индивиди, така и стадиите на развитие на поне 100 паразитни видове. Карамфилът убива яйцата на туморните клетки в зародиш. Ако унищожите само възрастните индивиди, не след дълго миниатюрните стадии и яйцата ще се превърнат във възрастни. Ако унищожите само яйцата, милионите стадии, намиращи се вече в тялото ви, скоро ще се превърнат във възрастни и ще започнат да снасят яйца. Трите билки са съставки на едно единно лечение, вложени в продукта Triactal, който може да се намери в България. Триактал е цялостен подход, който не само смалява туморите, но и нормализира химичния състав на кръвта, снижава туморните маркери и влияе благоприятно върху възстановяване състоянието на клетките в организма.

 

Путин: Турция ще съжалява за това, което направи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/03/2662167_putin_turciia_shte_sujaliava_za_tova_koeto_napravi/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин произнася днес годишната си реч пред двете камари на руския парламент и държавното ръководство на страната. Миналата година това бе първото му подобно изказване след анексирането на Крим и избухването на конфликта в Източна Украйна, а сега - след началото на военната операция в Сирия и най-кървавия атентат в историята на руската авиация.

Словото му пред Федералното събрание е със статут на програмен политико-правен документ за положението в страната и...

Тримата тенори отново ще зарадват варненската публика на Никулден

http://www.moreto.net/novini.php?n=307945

Със сигурност има варненци, които помнят онази вълнуваща септемврийска среща с тримата тенори Валерий Георгиев, Пламен Долапчиев и Стоян Финджиков, която не остави празно място в Градска художествена галерия. Концертът зареди за дълго време зрителите с красивата си музика и великолепните гласове на тримата солисти във Варненския оперен театър.

Най-добрият приятел на Стоичков в "Парма" също идва на юбилейния му мач

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151860

Звездната селекция за историческия сблъсък на титаните по случай 50-годишнитата на Камата се увеличава с още един легендарен играч. Медалистът от САЩ 94 и един от най-добрите бекове на 90-те години Антонио Бенариво също се включва в грандиозното шоу на 20 май на стадион „Васил Левски“, съобщиха организаторите на събитието.
Звездната селекция за историческия сблъсък на титаните по случай 50-годишнитата на Камата се увеличава с още един легендарен играч. Медалистът от САЩ 94 и един от най-добрите бекове на 90-те години Антонио Бенариво също се включва в грандиозното шоу на 20 май на стадион „Васил Левски“, съобщиха организаторите на събитието.

Кубрат Пулев си даде една година до следващ мач за световна титла

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/03/2662185_kubrat_pulev_si_dade_edna_godina_do_sledvasht_mach_za/?ref=rss


Кубрат Пулев заяви, че ще се бие отново за световна титла след година.

Поне такива са плановете на българския боксьор и неговия треньор Ули Вегнер, който вече сподели, че има амбицията да направи Пулев световен шампион.

"Вегнер знае как да изведе боксьор до световния връх. Работим в пълен синхрон заедно. Вярвам, че под негово ръководство ще ставам все по-добър с всеки следващ мач. Щом е казал една година, значи една година", заяви Пулев на пресконференция на тима си...

Най-добрият приятел на Стоичков в "Парма" Антонио Бенариво също идва на юбилея му в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151865

Звездната селекция за историческия сблъсък на титаните по случай 50-годишнитата на Камата се увеличава с още един легендарен играч. Медалистът от САЩ 94 и един от най-добрите бекове на 90-те години Антонио Бенариво също се включва в грандиозното шоу на 20 май на стадион „Васил Левски“, съобщиха организаторите на събитието.
Звездната селекция за историческия сблъсък на титаните по случай 50-годишнитата на Камата се увеличава с още един легендарен играч. Медалистът от САЩ 94 и един от най-добрите бекове на 90-те години Антонио Бенариво също се включва в грандиозното шоу на 20 май на стадион „Васил Левски“, съобщиха организаторите на събитието.

Путин: Аллах е наказал управляващите в Турция (На живо)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151861

Президентът на Русия Владимир Путин започна ежегодното си послание към Федералното събрания. Той ще изложи своите виждания по основни направления за развитието на страната както за следващата година, така и в перспектива. Сегашното обръщение на президента към парламента е 22-то в най-новата история на Русия и 12-то за Путин.
Президентът на Русия Владимир Путин започна ежегодното си послание към Федералното събрания. Той ще изложи своите виждания по основни направления за развитието на страната както за следващата година, така и в перспектива. Сегашното обръщение на президента към парламента е 22-то в най-новата история на Русия и 12-то за Путин.

Сотир Цацаров потвърди, че Прокуратурата ще протестира оправдателната присъда на Хр. Бисеров

http://www.cross.bg/biserov-bivshiya-tzatzarov-1490447.html

/КРОСС/Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че Прокуратурата ще протестира оправдателната присъда на бившия зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров. „За съда или добро, или нищо", така преди заседанието на ВСС главният прокурор отговори на въпрос защо според него Софийски градски съд призна за невиновен Бисеров по обвиненията във валутно данъчни престъпления. Запитан как се развива разследването срещу бившия от ДПС депутат за пране на пари Цацаров каза: „Нямаме информация по този въпрос". Софийският градски съд оправда бившия зам.-председател на 42-то Народното събрание и депутат от ДПС по всички обвинения: избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери,  нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности и затаяване на истина в писмена декларация, подадена пред Сметната палата. Присъдата на Бисеров все още не е окончателна и може да бъде протестирана пред по-горната инстанция - Софийския апелативен съд. От прокуратурата бяха категорични, че ще го направят. Държавното обвинение, счита, че са събрани достатъчно доказателства по тези обвинения. Според прокуратурата обаче щеше да е по-добре да беше изпълнена съдебната поръчка до Швейцария относно банковите сметки на подсъдимия.    

Бернд Бьонте: Реваншът между Тайсън Фюри и Владимир Кличко може да се състои на Уембли

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261324_%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B4+%D0%91%D1%8C%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B5%3A++%D0%A0%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%88%D1%8A%D1%82+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D1%81%D1%8A%D0%BD+%D0%A4%D1%8E%D1%80%D

 Повторният двубой за световната титла по бокс в тежка категория между Тайсън Фюри и Владимир Кличко може да се състои на стадион Уембли в Лондон. Това заяви агентът на украинеца Бернд Бьонте. След като бе детрониран от трона на световен шампион, Кличко заяви, че ще се възползва от опцията за реванш в договора си. Това веднага породи и спекулации относно това къде ще се проведе срещата. P:3270848 „Ако най-добрите условия са във Великобритания, като например стадион Уембли в Лондон, мачът ще бъде там”, заяви за skysports.com Бьонте. „В момента разглеждаме различните варианти, като това са Германия и Великобритания. Може би ще ни трябват около две седмици, за да преценим, кое ще е най-доброто решение и за двете страни”, допълни агентът на бившия световен шампион. /БГНЕС


Цецка Цачева изригна: Г-н Енчев ще ви съдя, ако трябва

http://pik.bg/цецка-цачева-изригна-г-н-енчев-ще-ви-съдя-ако-трябва-news446179.html

Цецка Цачева изригна: Г-н Енчев ще ви съдя, ако трябва

Цецка Цечева изригна срещу независимият депутат Велизар Енчев, след като обвинена от него, че е била партиен секретар. Това жегна остро председателката на Народно събрание и се принуди да захвърли спокойния тон и да се изкаже от трибуната. 

"Моята биография е ясна и всеки може да я види. Никога не съм била партиен секретар или да съм има нещо общо с партията. Внимавайте какво говорите, защото живеем в конституционна държава и ще си търся правата по съдебен път", това заяви Цецка, като Енчев не пожела да вземе обратно думата и подви опашка. 

Радан Кънев: Вълчев, ако искахме оставката на Танев, щеше да се чуе

http://offnews.bg/news/n_1/n_601530.html

"Когато ДСБ иска оставки, това се чува много добре в държавата. Чува се включително и на улицата, ако се налага. И няма да разбирате от професор Вълчев". Така съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев коментира информацията, която  вчера бившият вицепремиер и министър на образованието  Даниел Вълчев (ДБГ) изнесе  - че от Блока са обсъждали оттеглянето на политическото доверие от образователния министър Тодор Танев . Той все пак не пожела да разкрие дали темата за оставката на Танев е била повдигана на председателския съвет на РБ и отрече да има конфликт с партията на Меглена Кунева. "Какво сме коментирали на председателския съвет на Блока е отделна тема. Аз няма да съм човекът, който да изнесе подобна информация. Боя се, че в случая професор Вълчев леко злоупотреби с присъствието си там, без да е председател на партия", заяви той.  Кънев все пак призна, че възможността за оставки са били обсъждани, но не пожела да каже за колко и кои министри става дума. Той каза, че образователният министър е уволнил хора от Блока, но според него "това е дребнотемие" и не може да бъде повод за политическо решение за искане на оставка. Факт са и противоречивите решения на министерството, предизвикали остри критики, за промени в учебните планове и масово пенсиониране на директори и учители. На директен въпрос дали Танев трябва да остане на поста си, Кънев отговори, че Реформаторският блок трябва да излезе с обща оценка по темата. Кънев заяви още относно разговор между него и премиера Борисов: "Аз имах разговор с него в събота, както знаете. Обсъждахме много теми, но неговата категорична позиция беше, че е работа на РБ да оцени министрите си и ако иска да предлага подобни промени, отново да го прави реформарторски", заяви той и добави, че Борисов не е казал до кога трябва да се направи тази оценка. Кънев коментира и информацията, че в управлението искат оставката на правосъдния министър, като заяви, че няма да има смисъл от подкрепата му към правителството, ако Иванов не  е част от кабинета. "Моето мнение за мястото на Христо Иванов в кабинета не зависи от мнението на премиера, аз смятам че Иванов е единственият, които към момента е гарант съдебна реформа и без той да бъде в кабинета, съдебна реформа няма да има", каза Кънев. На въпрос дали ДБГ подкрепя правосъдния министър, Кънев отговори: "Аз изразих опасения, че по въпроса за съдебната реформа с Вълчев не сме на позиция. Дори бих казал, че в тежката битка на мен и Христо Иванов в компроматната война, която се води от месеци, не съм сигурен, че сме от една страна на барикадата. Това вчерашно изненадващо изявление пред медиите за съжаление потвърди опасенията ми". Кънев каза още, че е предложил общинските съветници и кметовете, които бяха избрани на местните избори, да бъдат основата на бъдещото общо политическо тяло на една обща политическа сила. Той заяви, че е срещнал подкрепа на идеята си.

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу студентка за измама

http://pik.bg/районна-прокуратура-пловдив-внесе-обвинителен-акт-срещу-студентка-за-измама-news446177.html

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу студентка за измама

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 25-годишната Фатме Д, по три обвинения - за измама, съставяне на неистински документ и противозаконно използване на чужд документ.

Обвиняемата Фатме Д. в началото на 2013 г. решила да набави за себе си парични средства като изтегли кредити от различни кредитни институции от името на нейни познати и колежки. В началото на 2013 г. взела личните карти на три жени, с които работила заедно в заведение за бързо хранене в гр. Пловдив. Тя открила документите в стаята, където оставяли личните си вещи, дрехи и документи. След това използвала личните карти на трите свидетелки за да получи кредити. По делото е установено и четвърта свидетелка, от която обв. Фатме Д. взела лична карта, докато били в заведение. Документите изхвърлила, след като получила кредитите, съобщиха от прокуратурата.

Обв. Фатме Д. е посещавала офиси на различни кредитни институции, попълвала документи като представяла чуждите лични карти и подписвала договори. Теглените суми са в размер между 400 лева и 5 000 лева, сочат данните от обвинителния акт. Така за периода от 31 януари 2013 г. до 14 май 2013 г. в гр. Пловдив, в условията на продължавано престъпление с цел да набави за себе си имотна облага, Фатме Д. е възбудила заблуждение у шест лица и изтеглила общо шест парични заема от банки и кредитни институции като общия размер на причинената имотна вреда е 14 499 лева.

Обв. Фатме Д. е предадена на съд и за това, че за периода от 31 януари 2013 г. до 22 май 2013 г. в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, е съставила неистински частни документи – предложения за сключване на договор за паричен заем, искане за издаване на дебитна карта за физически лица, декларации за представяне на лични данни, искане за откриван е на разплащателни сметки и др. Обв. Фатме Д. е предадена на съд и за това, че през периода от 41 януари 2013 г. до 22 май 2013 г. в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, противозаконно си е служила с официални документи, издадени за други лица, с цел да заблуди длъжностни лица – кредитни консултанти и посредници от гр. Пловдив.

По времето, когато е извършвала деянията е била студентка. Обв. Фатме Д. се е признала за виновна. Фактическата обстановка се установява от експертизи, свидетелски показания и др. Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.

ТЕЛК трябва да отпадне като структура и решение

http://www.cross.bg/sistema-panaiiotova-yvrezhdaniya-1490446.html

/КРОСС/Правата на хората с увреждания в България са тежко нарушени. И това продължава вече десетилетия. Ситуацията не се променя изобщо. Това каза пред БНР Капка Панайотова - председател на Сдружение „Център за независим живот", организацията, която работи за промяна на държавната политика в сферата на уврежданията в България и активно се застъпва за ценностите на независим живот и прилагането на социалния модел на увреждането. В България продължава да властва статуквото от преди 50 години, само че в една по-приветлива среда каквато са новите къщички, новите улици, макар и е недостъпни. Специалните условия за достъп на хора с увреждания са тук-таме и са абсолютно некачествени. Не са в синхрон с техническите норми. Относно проекта за закон за личната помощ, Панайотова заяви: Този закон сме го предложили на народното представителство още преди мандат и половина. За съжаление нямаме отговори от тези фактори в държавата, като например Министерството на труда и социалната политика или някакъв отговор на мс , които дават шанс да се започне поне публичен дебат по този проект. А това е изключително важно нещо човек с увреждания да има достъп до лична помощ, такава каквато на него му е необходима. Според Панайотова ТЕЛК трябва да отпадне като структура и като решение, "защото това, което прави ТЕЛК-а от гледна точка на подхода, е да каже аз какъв процент загубена работоспособност имам и нищо повече"

Ричард Клайдерман свири на чисто нов роял

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150845

Ричард Клайдерман е поискал за гостуването си в България да му бъде осигурен висококачествен роял.
Пианистът пристига отново у нас, за да изнесе два концерта. Единият ще бъде на 5 декември във Варна, а другият е на 7 декември в зала 1 на НДК. Специално за събитието в София организаторите от “Кантус Фирмус” осигуряват най-хубавия инструмент,
Ричард Клайдерман е поискал за гостуването си в България да му бъде осигурен висококачествен роял. Пианистът пристига отново у нас, за да изнесе два концерта. Единият ще бъде на 5 декември във Варна, а другият е на 7 декември в зала 1 на НДК. Специално за събитието в София организаторите от “Кантус Фирмус” осигуряват най-хубавия инструмент,

Цените на лифт картите за новия зимен сезон в "Пампорово" се запазват

http://www.cross.bg/lift-pamporovo-zimnite-1490445.html

/КРОСС/Цените на лифт картите за новия зимен сезон в курорта "Пампорово" се запазват, както през миналата година. Цената за еднодневна лифт карта за възрастен е 53 лева и 32 лева за деца от 7 до 11 години. По традиция в началото на сезона ще бъдат обявени атрактивни и по-ниски цени за ползване на лифтовите съоръжения, от които да се възползват най-нетърпеливите любители на зимните спортове, информират от "Пампорово" АД. И през тази година в курорта се запазва социалната политика към ученическите групи и децата, която предоставя отново преференциални условия с цел стимулиране развитието на зимните спортове сред младежта и подрастващите. Все още датата за официалното откриване на сезона не е обявена, тъй като се изчакват достатъчно добри метеорологични условия за подготовка на ски зоната.  

Миков: Градовете ни остават враждебна и недостъпна среда за хората с увреждания

http://frognews.bg/news_103002/Mikov-Gradovete-ni-ostavat-vrajdebna-i-nedostapna-sreda-za-horata-s-uvrejdaniia/

Това е третият парламент, в който БСП се опитва да направи спешните повиквания достъпни за хора със слухови и говорни увреждания.

55% от шофьорите в Европа се държат агресивно при провокация на пътя

http://www.moreto.net/novini.php?n=308030

Проучване на производителят на гуми Goodyear и Лондонското училище по икономика и политически науки (LSE) показва, че изборът на поведение на пътя задейства ефекта на вълнението. В проучването, което обхваща 9000 водачи от 15 европейски държави, 87% от шофьорите се съгласяват, че внимателното шофиране на един водач може да ги накара да се съобразят с друг шофьор по-късно по време на своето пътуване.

Екваториална Гвинея, Конго и Уганда пред България в ранглистата на ФИФА

http://football.actualno.com/ekvatorialna-gvineja-kongo-i-uganda-pred-bylgarija-v-ranglistata-na-fifa-news_511263.html

Българският национален отбор по футбол загуби пет позиции в ранглистата на ФИФА за декември и вече е на 71-о място в класацията. Националите имат актив от 497 точки, като през месец ноември играха контрола с младежкия тим. Пред България са отбори като Екваториална Гвинея, Конго, Мали и Уганда. Лидер в ранглистата е националният отбор на Белгия. На второ място вече е тимът на Аржентина, който прогресира с една позиция, а тройката допълва Испания, който се изкачва с три места. 1. Белгия 2. Ар

Откриха гените, отговорни за стареенето и дълголетието

http://curious.actualno.com/otkriha-genite-otgovorni-za-stareeneto-i-dylgoletieto-news_511248.html

Изследователи от Швейцария са проучили 40 000 гена на три различни вида организми, за да идентифицират гените, отговорни за физическото стареене, пише Мегавселена. Екипът от Технологичния институт в Цюрих също така открил, че промяната на тези гени при лабораторни животни, удължава значително продължителността на живота. Възможността за постигане на същия резултат при хора е съвсем реална. Изследователите започнали с 40 000 гена, често срещани при нематодните червеи C. elegans, зеброви риби и

Китайски професор построи планина върху жилищен комплекс (СНИМКИ)

http://curious.actualno.com/kitajski-profesor-postroi-planina-vyrhu-jilishten-kompleks-snimki-news_510779.html

Домът на този китайски професор може да изглежда спокоен на пръв поглед, но съседите му не са в особена хармония с него. Той построява остров за екзотично бягство от реалността на върха на жилищна сграда, в центъра на столицата Пекин. Джан Лин не си прави труда да се консултира със своите съседи преди да започне сложния си строителен проект, нито с местните власти, по този въпрос. Той е описан като „ексцентричен“, но дори това изглежда недостатъчно като определение пред грандиозния

Кунева: ДБГ не е взимало решение за смяна на Тодор Танев

http://politics.actualno.com/kuneva-dbg-ne-e-vzimalo-reshenie-za-smjana-na-todor-tanev-news_511267.html

Няма никакво работно напрежение между партиите в РБ. Това каза пред журналисти вицепремиерът Меглена Кунева, предаде "Фокус". На въпрос има ли основание министърът на образованието Тодор Танев да бъде сменен, вицепремиерът Меглена Кунева отговори, че ДБГ не е взимало такова решение. „Нека да уважаваме формациите, които ни подкрепят. Всяка оценка не е за да отстрани един или друг, а да накара министрите да вършат това, за което са избрани", заяви Кунева. "Едва ли мога да прибавя повеч

Спрян е проектът за строителството на "Турски поток"

http://balkani.actualno.com/sprjan-e-proektyt-za-stroitelstvoto-na-turski-potok-news_511269.html

Проектът за строителството на газопровода „Турски поток“ е прекратен. Това съобщи за ТАСС министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. "Преговорите са преустановени", заяви главата на министерството. На 1 декември правителството на Русия взе решение за спиране на дейността на смесената руско-турска комисия по търговско-икономическото сътрудничество, която от руска страна се оглавява от енергийния министър Новак. Както съобщава по-рано източник, запознат с преговорите между

Радан Кънев: В екипа на образователното министерство има много тежки резерви

http://politics.actualno.com/radan-kynev-v-ekipa-na-obrazovatelnoto-ministerstvo-ima-mnogo-tejki-rezervi-news_511270.html

Няма решение за смяна на министри в Реформаторския блок. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред журналисти по повод информацията, че на закрито заседание на Блока е обсъждано дали някои от министрите на Реформаторите да не бъдат свалени от длъжност. Едно от имената, които най-много се спряга, е това на образователният министър Тодор Танев. Според Кънев обаче такова решение няма. „Ако искаме оставка, щеше да се чуе. А какво сме обсъждали на затворено заседание е съвсем друг въпрос&ldqu

Банковите лихви през 2016 г. ще достигнат равновесие, прогнозира Петър Андронов

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/12/03/2662128_bankovite_lihvi_prez_2016_g_shte_dostignat_ravnovesie/?ref=rss


Продължаващият спад на лихвите както по депозитите, така и по кредитите се очаква да спре през следващата година и тогава лихвените проценти да достигнат равновесно ниво. Това прогнозира в сутрешния блок на БНТ Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на СИБанк.

Неговата оценка е, че лихвите по депозитите в момента са близо до средното за Европа равнище, макар че имало още резерви за спад. Андронов напомни, че при лихвите по...

Радан Кънев нито потвърди, нито отрече да е обсъждана оставка на просветния министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/03/2662181_radan_kunev_nito_potvurdi_nito_otreche_da_e_obsujdana/?ref=rss


Лидерът на ДСБ Радан Кънев нито потвърди, нито отрече партията му да е обсъждала оставка на образователния министър Тодор Танев. "Когато ДСБ иска оставки, това се чува много добре в тази държава, чува се включително и на улицата, ако се налага, и няма да разбирате от проф. Вълчев", заяви Радан Кънев пред журналисти в парламента.

Вчера пред БНТ Даниел Вълчев, който е член на Движение "България на гражданите", съобщи, че на заседание в края на миналата седмица ДСБ са обсъждали да искат...

Започна укрепването на вълнолома във Варна

http://pik.bg/започна-укрепването-на-вълнолома-във-варна-news446173.html

Започна укрепването на вълнолома във Варна

Започна укрепването на вълнолома във Варна. Над 100-годишното съоръжение ще бъде като ново до края на годината.

Удобни подходи и безопасни парапети, както и цялостна реконструкция на стената, където е големият прибой, включва първият етап от реконструкцията. За ремонта са предвидени 1 милион и 200 хиляди лева.

Ремонтни дейности на вълнолома, строен през 1906 година заедно с пристанище Варна, не са извършвани от 1999 година. През 2008 г. е направено известно укрепване от Морската гара до фара.

Юрген Клоп: Не можем да мечтаем, трябва да работим

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/03/2662177_jurgen_klop_ne_mojem_da_mechtaem_triabva_da_rabotim/?ref=rss


Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп остана изключително доволен от разгромната победа на своя тим за Купата на лигата, но бе категоричен, че играчите му трябва да останат на земята и да се трудят здраво, за да продължат успехите.

Мърсисайдци победиха с 6:1 "Саутхемптън" като гост, с което си осигуриха участие на полуфиналите на турнира, където ще се изправи срещу "Стоук сити".

"Вече имаме повече самочувствие, но отборът не трябва да се размечтава. Трябва да работим. Ако...

От 4 декември се приемат заявления по схема de minimis за зеленчукопроизводство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151853


Държавен фонд „Земеделие“-РА обявява прием на заявления за подпомагане на зеленчукопроизводители по схема de minimis. Общият размер на помощта от този прием е 1 млн. лв., реши Управителният съвет на ДФЗ. Средствата се предоставят от остатъчния ресурс в направление „Държавни помощи“ от бюджета на Фонда за 2015 г.
Целия материал чети тук.
Държавен фонд „Земеделие“-РА обявява прием на заявления за подпомагане на зеленчукопроизводители по схема de minimis. Общият размер на помощта от този прием е 1 млн. лв., реши Управителният съвет на ДФЗ. Средствата се предоставят от остатъчния ресурс в направление „Държавни помощи“ от бюджета на Фонда за 2015 г. Целия материал чети тук.

Раздор в Реформаторския блок! Кънев на нож с хората на Кунева!

http://www.bnews.bg/article-144598

Радан Кънев използва медиите, за да се направи на по-значим и атакува Даниел Вълчев, който каза, че правосъдният министър Христо Иванов се е провалил тотално.

Трябва да има обучение как се действа при терористични ситуации, смята бивш шеф на полицията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/03/2662172_triabva_da_ima_obuchenie_kak_se_deistva_pri/?ref=rss


Обществото трябва да има повече информация как да действа при евентуална терористична ситуация, към кои органи да се обърне, каква информация да се подава. Ако вече е извършен такъв акт, какво трябва да направиш, къде трябва да отидеш, какво да е поведението, че да не се създава допълнително объркване. Това заяви бившият директор на Национална служба "Полиция" ген. Васил Василев пред БНТ в коментар за повишената опасност от терористични атаки в Европа.

"Много е важно да бъдат обучени...

Зеленчукопроизводители ще получат 1 млн. лв. по схемата de minimis

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2015/12/03/2662173_zelenchukoproizvoditeli_shte_poluchat_1_mln_lv_po/?ref=rss


Между 4 и 10 декември държавен фонд "Земеделие" ще приема заявления на зеленчукопроизводители, които искат да получат частични компенсации за разходите по отглеждане на културите през таз игодина. Общата сума е 1 млн. лв., съобщиха от фонда.

Държавната помощ се предоставя на регистрирани земеделски стопани. По схемата ще бъдат подпомогнати производители на зеленчуци оранжерийно производство (домати, краставици и пипер) като минималната площ за всеки вид култура е 1 декар (0.1 ха), а...

Турчин потроши стъклата на камион край Видин

http://pik.bg/турчин-потроши-стъклата-на-камион-край-видин-news446171.html

Турчин потроши стъклата на камион край Видин

Турчин потроши страничните стъкла на камион край Видин, съобщиха от областната дирекция на МВР.

Вчера в дежурната част на полицията бил получен сигнал за това, че 37-годишният турски гражданин Ф.П. е счупил лявото и дясното странични стъкла на кабината на товарен автомобил ДАФ. Камионът е със старозагорска регистрация и собственост на мъж от Стара Загора.

Случката се разиграла на главния път край Видин, в посока към ГКПП „Дунав мост 2“, където автомобилът бил паркиран в дясно на пътя. По случая е образувано бързо производство.

От 4 декември се приемат заявления по схема de minimis за зеленчукопроизводство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151850


Държавен фонд „Земеделие“-РА обявява прием на заявления за подпомагане на зеленчукопроизводители по схема de minimis. Общият размер на помощта от този прием е 1 млн. лв., реши Управителният съвет на ДФЗ. Средствата се предоставят от остатъчния ресурс в направление „Държавни помощи“ от бюджета на Фонда за 2015 г.
Целия материал чети тук.
Държавен фонд „Земеделие“-РА обявява прием на заявления за подпомагане на зеленчукопроизводители по схема de minimis. Общият размер на помощта от този прием е 1 млн. лв., реши Управителният съвет на ДФЗ. Средствата се предоставят от остатъчния ресурс в направление „Държавни помощи“ от бюджета на Фонда за 2015 г. Целия материал чети тук.

Коледната елха в Русе светна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151841


Коледната елха пред община Русе светна край триметров Дядо Коледа с шейна и две еленчета за предстоящите празници. Атракцията е част от украсата в центъра на крайдунавския град.
"Малката Виена" ще блести до Коледа и Нова година с 270 светещи елементи. Освен възстановените и ремонтираните, са закупени 30 нови светещи камбанки, елхички и полусфери.
Коледната елха пред община Русе светна край триметров Дядо Коледа с шейна и две еленчета за предстоящите празници. Атракцията е част от украсата в центъра на крайдунавския град. "Малката Виена" ще блести до Коледа и Нова година с 270 светещи елементи. Освен възстановените и ремонтираните, са закупени 30 нови светещи камбанки, елхички и полусфери.

Днес е Международният ден на хората с увреждания

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/12/03/2661864_dnes_e_mejdunarodniiat_den_na_horata_s_uvrejdaniia/?ref=rss


Включването има значение - достъп и гарантирани права на всички хората с увреждания. Това е мотото на ООН днес, защото на 3 декември се отбелязва Международният ден на хората с увреждания.

Датата е определена за отдаване на внимание на проблемите на хората с увреждания през 1992 г. и се чевства всяка година по цял свят. Сред традиционните инициативи на ООН по повода е и международен фестивал за късометражни филми посветени на живота с увреждане. През 2015 г. част от мероприятията на...

"Ливърпул" и "Манчестър сити" се разминаха в полуфиналите за Купата на лигата

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/03/2662168_livurpul_i_manchestur_siti_se_razminaha_v_polufinalite/?ref=rss


Фаворитите в турнира за Купата на лигата в Англия - "Ливърпул" и "Манчестър сити", се разминаха в жребия за полуфиналите.

Воденият от Юрген Клоп състав ще срещне "Стоук сити" в предпоследното стъпало в надпреварата. "Гражданите" ще играят с "Евертън".

Първите срещи са на 5 и 6 януари, а реваншите са на 26 и 27 януари. "Ливърпул" най-напред ще гостува на "грънчарите" на "Британия". "Сити" също е гост в първия мач.

Червените постигнаха впечатляваща победа с 6:1...

Тунел със зловещи находки може да води към гробница на ацтекски владетел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151839

Мексикански археолог съобщава, че екипът му е открил подобен на тунел коридор, който вероятно води към две запечатани камери, пише CBS News. Това може да е поредната глава от търсенето на все още неоткрита гробница на ацтекски владетел.
Смята се, че ацтеките са кремирали тленните останки на вождовете си, но досега мястото,
Мексикански археолог съобщава, че екипът му е открил подобен на тунел коридор, който вероятно води към две запечатани камери, пише CBS News. Това може да е поредната глава от търсенето на все още неоткрита гробница на ацтекски владетел. Смята се, че ацтеките са кремирали тленните останки на вождовете си, но досега мястото,

Лекуват дете с ахондроплазия във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=308028

Дете с диагноза ахондроплазия лекуват в МБАЛ "Света Анна" във Варна, съобщиха оттам за Moreto.net. 6-годишното момиченце от Благоевград, което е високо едва 94 сантиметра, е пациент на д-р Мирослав Живков от клиниката по ортопедия и травматология на варненската болница.

България участва в операция срещу онлайн продажбата на фалшиви стоки

http://pik.bg/българия-участва-в-операция-срещу-онлайн-продажбата-на-фалшиви-стоки-news446169.html

България участва в операция срещу онлайн продажбата на фалшиви стоки

Около 20 страни взеха участие в шестата фаза от операцията „В нашите сайтове“, насочена срещу онлайн магазините, които продават фалшиви стоки, съобщава "Льо Парисиен".

Сред взелите участие страни в акцията са Белгия, България, Колумбия, Хърватия, Дания, Франция, Гърция, Португалия, Румъния, Испания и Великобритания, а Интерпол представляваше своите членове от Азия и Южна Америка.

В рамките на операцията са разкрити около 1000 сайта. Директорът на отдела за борба с организираната престъпност в Интерпол Рорайма Адриани заяви, че електронните магазини са продавали „незаконни“ и „потенциално опасни“ продукти.

Газпром: Ако Турция иска "Турски поток", да се обърне към Русия

http://frognews.bg/news_103001/Gazprom-Ako-Turtsiia-iska-Turski-potok-da-se-obarne-kam-Rusiia/

Ако Турция се нуждае от "Турски поток", то тя трябва да се обърне към Русия. Това заяви президентът на руския енергиен гигант "Газпром" Алексей Милер.

МВР дава 250 хил. лв. за поддръжка на мобилните камери

http://offnews.bg/news/n_1/n_601548.html

МВР ще задели 248 550 лв. с ДДС за следгаранционно абонаментно техническо поддържане на мобилните камери за скорост. Това става ясно от обявената на 2 декември обществена поръчка за поддръжката на 148 мобилни системи тип TFR1-М. Средствата са заделени от Фонда за безопасност на движението, който се захранва от събраните от пари от глобите за скорост.  Изпълнителят ще трябва да отстранява технически, хардуерни и софтуерни проблеми, да ремонтира или подменя дефектирали елементи, възли, блокове, износени механични детайли и други с нови. Фирмата изпълнител също така ще трябва да може в срок до два дни да поеме ремонта или да мести камерите от един автомобил на друг. Задължително условие е, след ремонт на системата, тя да мине сертифициране от лаборатория на Българския институт по метрология за годността на камерата. Това ще бъде удостоверявано с холограмен стикер. Системата може да засича нарушения в ограниченията на скоростта от 80 до 150 метра. Диапазонът на измерваните скорости е от 20 до 250 km/h, като точността е до 1 km/h. Мобилната система за видеоконтрол може да работи в движещ се или в неподвижен патрулен автомобил. Камерата може да бъде насочвана на 75 градуса и в двете посоки спрямо оста на патрулния автомобил.  Въпросните системи са на "въоръжение" в МВР от 2007 година. Производител е софийската фирма Софийската „Тинел Електроникс”, през 2012 г. печели поръчка за поддръжката на радарните системи.  Освен посочените 148 мобилни камери за заснемане на скоростта Пътна полиция разполага и с 25 стационарни камери.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване