За три години в България са ремонтирани 71 училища и са закрити 55

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/12/03/2662367_za_tri_godini_v_bulgariia_sa_remontirani_71_uchilishta/?ref=rss


От 2012 до 2014 г. българските общини са ремонтирали 71 училища със средства на обща стойност 5.45 млн. лева. За същия период по програма за оптимизиране на училищната мрежа са закрити 55 училища, вместо планираните първоначално 30.

Това показва одит на Сметната палата за социалните и икономическите ефекти от оптимизирането на училищната мрежа за периода от 2012-2014 г., публикуван днес. Повод за одита са притесненията, че броят на училищата в страната не отговаря на значително...

Антонио Лопес: Бойко Борисов е пример за управник, който си върши работата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5152346

Има държави, където управляващите си вършат отлично работата - като Бойко Борисов в България, който следва европейските политики. Той и неговото правителство се справят перфектно с охраната на външните граници на ЕС и затова заслужават категорична похвала.
Това каза генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопес по време
Има държави, където управляващите си вършат отлично работата - като Бойко Борисов в България, който следва европейските политики. Той и неговото правителство се справят перфектно с охраната на външните граници на ЕС и затова заслужават категорична похвала. Това каза генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопес по време

ИЗВЪНРЕДНО! Стана ясна самоличността на собственика на взривения бус на летище София! Вижте кой е!

http://pik.bg/извънредно-стана-ясна-самоличността-на-собственика-на-взривения-бус-на-летище-софия-вижте--news446324.html

ИЗВЪНРЕДНО! Стана ясна самоличността на собственика на взривения бус на летище София! Вижте кой е!

46-годишният Арташес Тигранян е собственикът на взривения бус на летище София. Вече втори час тече разпитът му в зоната на аеропорта, съобщи Канал 3.

Пред сградата на летището го чака приятелят му Геворг Геворкян.

Тигранян е пътувал до Брюксел по бизнес, за да оправи документи, свързани със стоката му в буса. Ден преди да замине за Белгия, той е бил в Бургас.

Собственикът на съмнителния бус се върна, бил търговец на дребно

http://offnews.bg/news/n_1/n_601724.html

Собственикът на съмнителния бус, който във вторник предизвика паника на Летище София заради съмнение за бомба, пристигна по обед в столицата. 46-годишният Арташес Тигранян е отведен за разпит по случая, съобщи Канал 3.  Мъжът, който е от арменски произход, е оставил буса си на паркинга на аерогарата преди два дни, след което се е качил на полет за Брюксел. Пред журналисти негов приятел на име Кеворк Кеворкян, който е пътувал с него, обясни, че мъжът се занимава с търговия на дребно и затова бусът е бил пълен с всевъзможни чанти и сакове, пълни със стока, закупена от България, съобщи Дарик.  Кеворкян заяви още, че с приятеля му са били шокирани след като са разбрали, че автомобилът е проверяван от спецчастите заради съмнение за бомба. 

Красимир Каракачанов: Не е време за отлюспване, то не води до нищо добро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152314

Петима депутати от ПФ, а не само Поли Карастоянова са подкрепили предложението за акцизите


- Гн Каракачанов, смятате ли, че Поли Карастоянова трябва да бъде изключена от парламентарната група на Патриотичния фронт за това, че е подкрепила предложението за промени в закона за акцизите, засягащи казаните за ракия?
Петима депутати от ПФ, а не само Поли Карастоянова са подкрепили предложението за акцизите - Гн Каракачанов, смятате ли, че Поли Карастоянова трябва да бъде изключена от парламентарната група на Патриотичния фронт за това, че е подкрепила предложението за промени в закона за акцизите, засягащи казаните за ракия?

Реванш за титлата Фюри-Кличко се очаква на "Уембли" догодина

http://offnews.bg/news/n_1/n_601707.html

Повторният двубой за световната титла по бокс в тежка категория между Тайсън Фюри и Владимир Кличко може да се състои на стадион "Уембли" в Лондон догодина. Това заяви агентът на украинеца Бернд Бьонте. След като бе "свален от трона" на дългогодишен световен шампион в свръхтежка категория, Кличко реши и оповести в медиите, че ще се възползва от опцията за реванш в договора си. Това веднага породи и спекулации относно това къде ще се проведе срещата. "Ако най-добрите условия са във Великобритания, като например стадион Уембли в Лондон, мачът ще бъде там", заяви пред skysports.com треньорът на Кличко Бернд Бьонте. "В момента разглеждаме различните варианти, като това са Германия и Великобритания. Може би ще ни трябват около две седмици, за да преценим, кое ще е най-доброто решение и за двете страни", допълни агентът на бившия световен шампион. Треньорът на Тайсън Фюри чичо му Питър Фюри потвърди пред SkySports, че приветства новината, че евентуален избор за място на реванша ще е Англия. При избиране на стадион "Уембли" в Лондон за арена на сблъсъка се очаква капацитетът му от 90 000 места да бъде запълнен. Логично по-подкрепян ще бъде настоящият шампион Тайсън Фюри, родом от Манчестър, Англия.

Антонио Лопес: Бойко Борисов е пример за управник, който си върши работата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152320

Има държави, където управляващите си вършат отлично работата - като Бойко Борисов в България, който следва европейските политики. Той и неговото правителство се справят перфектно с охраната на външните граници на ЕС и затова заслужават категорична похвала.
Това каза генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопес по време
Има държави, където управляващите си вършат отлично работата - като Бойко Борисов в България, който следва европейските политики. Той и неговото правителство се справят перфектно с охраната на външните граници на ЕС и затова заслужават категорична похвала. Това каза генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопес по време

Прекъсванията на съня са по-лоши от липсата на сън

http://www.vesti.bg/razvlechenia/sveji/prekysvaniiata-na-synia-sa-po-loshi-ot-lipsata-na-syn-6046573

Хората, който се будят по няколко пъти на нощ, често на сутринта са в по-лошо настроение, показва нова изследване

Няма нужда извънреден орган да разследва "Яневагейт", смята Кунева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/03/2662368_niama_nujda_izvunreden_organ_da_razsledva_ianevageit/?ref=rss


Вицепремиерът Меглена Кунева, която наблюдава работата на МВР и на службите, се обяви за проверка на записите по скандала "Яневагейт" - както на съдържанието им, така и откъде изтичат. Според нея обаче няма нужда да се търси някакъв извънреден орган за това.

Кунева коментира темата по време на днешния блицконтрол в отговор на въпрос на депутата от "Атака" Явор Нотев. "Изнесените факти в записите са силно притеснителни", каза тя и затова по думите ѝ ще помогне съдебната реформа и...

Путин: Русия може да стане най-големият износител на здравословни храни в света

http://www.cross.bg/sveta-rysiya-pytin-1490489.html

/КРОСС/ Русия е способна да се превърне в най-големия износител на здравословни храни в света, заяви руският президент Владимир Путин в годишното си обръщение пред Федералното събрание, предаде ТАСС. „Ние не само можем сами да се изхраним, предвид нашите земни и водни, което е особено важно, ресурси. Русия е способна да се превърне в най-големия износител на здравословни, екологично чисти и качествени храни в света, които отдавна изчезнаха при някои западни производители“, каза той, като добави, че търсенето на световния пазар на такива продукти устойчиво нараства. „За да разрешим подобни мащабни задачи, трябва да съсредоточим ресурсите си върху подкрепата преди всичко на тези стопанства, които демонстрират висока ефективност. Именно на тези принципи трябва да бъде изградена програмата на АПК (аграрно-промишления комплекс – бел. пр.). Имам предвид и големите, и средните, и малките предприятия – всички трябва да бъдат ефективни. Моля министерството на земеделието да обърне на това специално внимание“, подчерта руският държавен глава. „През миналата година руският износ на селскостопанска продукция е бил за почти 20 млрд. долара, което е с една четвърт повече от приходите от продажба на оръжия или една трета от доходите от износ на газ. Този пробив нашето селско стопанство е постигнало за кратък, но плодотворен период“, каза той

Меглена Кунева в жесток скандал с Христо Иванов

http://pik.bg/меглена-кунева-в-жесток-скандал-с-христо-иванов-news446316.html

Меглена Кунева в жесток скандал с Христо Иванов

Меглена Кунева е в жесток скандал с Христо Иванов. Причична за раздора станал, че тя научила за подмолните далавери на правосъдния министър. Христо Иванов без свян скрил писмото адресирано до нея и до него от ЕК и лично от Франсоа Тимеранс. Идеята на Иванов била да пусне писмото в "Медиапул", в различен вариант от този на ЕК. Кунева научила това и влетяла вчера при Иванов с крясъци. След нейната лична намеса тя получила въпросното писмо, а по-рано днес го пусна на личната си страница 

Източници твърдят, че скандала бил огромен, а за наказание Кунева пуснала писмото от Тимерманс на страницата си и по този начин да разобличи напълно Христо Иванов. 

Може да има разрушително за Земята суперизригване на Слънцето

http://www.moreto.net/novini.php?n=308068

Слънцето е напълно способно на суперизригвания, твърдят астрономи. Те са открили с помощта на телескопа "Кеплер" звезда, чието излъчване напомня на обикновените изригвания, съобщи Astrophysical Journal Letters. Слънчевите изригвания са взривни процеси с отделяне на енергия (светлинна, топлинна и кинетична) в атмосферата на звездата.

Е-регистър ще информира за опасните асансьори и лифтове

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2015/12/03/2662360_e-registur_shte_informira_za_opasnite_asansyori_i/?ref=rss


Министерството на икономиката пусна в действие  Електронен регистър на съоръженията с повишена опасност, който след 6 месеца ще включва подробни данни за над 500 хил. съоръжения, главно асансьори и лифтове, съобщи пресслужбата на ведомството. 

Регистърът ще позволява в реално време да се установи какво е състоянието на конкретно съоръжение, кога е бил последният му ремонт, кой отговаря за поддръжката му, както и номерът на производство и номерът на регистрация, поясни зам.-министърът...

Осъдиха управител за непреведена застраховка в размер на 25 000 лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152303

След внесен обвинителен акт от Районна прокуратура Тетевен управител на фирма, непревел застрахователно обезщетение и злоупотребил с доверие, е осъден на една година условно и глоба от 200 лв., информираха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.
Съдът е признал Пенко П. от гр.Ловеч, за виновен за това, че през декември 2013 г.
След внесен обвинителен акт от Районна прокуратура Тетевен управител на фирма, непревел застрахователно обезщетение и злоупотребил с доверие, е осъден на една година условно и глоба от 200 лв., информираха от Апелативната прокуратура във Велико Търново. Съдът е признал Пенко П. от гр.Ловеч, за виновен за това, че през декември 2013 г.

Мъж уби майка си с нож след битов скандал в Шумен

http://offnews.bg/news/n_1/n_601720.html

Прокуратурата в Шумен образува досъдебно производство срещу 24-годишния Радослав Златев, който убил майка си с нож след битов скандал. Мъжът е с повдигнати обвинения и е в задържан в ареста за 72 часа.  Убийството е станало днес. На спешния тел. 112 е подаден сигнал от мъж, който съобщил, че пред входа на жилищна кооперация на ул. "Света гора" 4 в Шумен при възникнал скандал Златев е намушкал майка си с нож.  Изпратеният на мястото на произшествието полицейски патрул открил пред входа мъртвата жена. При опит да избяга, извършителят е задържан и отведен в полицейското управление в града, уточняват от прокуратурата. Огледът на местопрестъплението продължава. Открит е ножът, с който е извършено убийството. 

Община Видин няма да увеличава данъците

http://pik.bg/община-видин-няма-да-увеличава-данъците-news446321.html

Община Видин няма да увеличава данъците

Община Видин няма да увеличава данъците през следващата година, съобщи на пресконференция днес кметът на града Огнян Ценков.

Въпреки натрупаните задълженията от близо 21 милиона лева, от предишното ръководство, общината ще потърси други възможности за тяхното погасяване. В Министерство на финансите са внесени документите на община Видин за отпускане на безлихвен кредит от 2 милиона лева, с които ще бъдат погасени задълженията към 10 от най-големите кредитори на общината. Чрез този краткосрочен дълг общината ще се разплати с местния бизнес, за да могат фирмите да си плащат средствата, които дължат от ДДС.

Така ще се повишат, както постъпленията в общината, така и събираемостта на местните данъци и такси, каза Ценков.

Той посочи, че събираемостта на данъците и таксите от физическите лица към този момент е 95 процента. Община Видин ще потърси и несъбрани вземания към други лица, които към този момент са около 5 милиона лева. За съживяване на икономиката в града ще бъде внесено предложение в Общински съвет Видин за изготвяне на Наредба за прилагането на Закона за насърчаване на инвестициите. Чрез нея бизнесът ще получи съответните преференции и поощрения, не само за чужди, но и за местни бизнесмени. Като пример Ценков посочи, че местният бизнес така ще може да получава за ползване терени, без това да става по Закона за обществените поръчка, а чрез директно договаряне.
/МХ/

Ивелина Василева: Борбата с климатичните промени е възможност за развитие на икономиката

http://www.dnevnik.bg/intervju/2015/12/03/2661967_ivelina_vasileva_borbata_s_klimatichnite_promeni_e/?ref=rss


Дни преди да се включи в конференцията за климатичните промени в Париж, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева разказа за очакванията й  от преговорите, за действията на България свързани с овладяване на климатичните пормени, както и за някои актуални теми.

Предстои ви посещение на Конференцията за климата в Париж. Какви са очакванията Ви за крайния резултат на преговорите?

– Очакванията на всички са, че конференцията ще приключи с подписването на глобално...

Мтел стана първият български телеком със собствен Viber чат канал

http://www.cross.bg/mtel-viber-klientite-1490488.html

/КРОСС/На 3-и декември Мтел стартира първия в България публичен чат на телеком компания. В него потребителите ще могат да се информират за най-новото от света на технологиите, интересни неща „от кухнята" на компанията и изгодни ексклузивни предложения. „Като всяка иновативна компания Мтел непрекъснато търси нови канали за комуникация с клиентите, както и начини те да получават интересна и разнообразна информация. Затова решихме да открием първия публичен Viber чат канал на телеком компания в България. Надяваме се клиентите ни да го харесат и ползват като източник на полезна информация за тях," каза Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации" в Мтел. „Изключително сме доволни, че нашите стратегически партньори от Мтел са първият телеком в България, който стартира свой собствен публичен чат във Viber. Ние вече имаме над 660 млн. потребители в световен мащаб и съм сигурен, че нашия огромен обхват ще помогне на компанията по-лесно да достигне до своите клиенти и да им предостави желаната от тях информация по един по-достъпен и атрактивен начин," коментира Атанас Райков, генерален мениджър за Централна и Източна Европа на Viber. В новия чат канал ще бъдат публикувани и линкове към над 350 комплекта със стикери, които са безплатни за клиентите на Мтел до 31-и януари 2016 г. Веднъж свалени тези стикери стават собственост на клиентите на телекома завинаги

"Ситроен" отне предимство и удари велосипедист

http://pik.bg/ситроен-отне-предимство-и-удари-велосипедист-news446322.html

"Ситроен" отне предимство и удари велосипедист

Лек автомобил "Ситроен" е отнел предимство и е блъснал велосипедист вчера в Пловдив, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.

Пътният инцидент е станал около 14,20 ч.на кръстовище между бул. "Васил Априлов" и ул. "Данаил Николаев". 50-годишният шофьор на колата е правел ляв завой, когато е ударил мъжа с колелото.

Пострадалият, на 53 г., е с охлузни рани по тялото. След като му е оказана медицинска помощ, е освободен за домашно лечение.

Направеният тест за алкохол е отчел 0,58 промила при велосипедиста. Произшествието е отработено по административния ред.

Разпитват собственика на белия бус (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/razpitvat-sobstvenika-na-beliia-bus-video-6046572

Тигранян Арташес бил спрян веднага след като кацнал на терминал 1 на летище София

Хитов крими сериал тръгва в ефира на Нова ТВ

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/hitov-krimi-serial-trygva-v-efira-na-nova-tv-6046580

Хитовият крими сериал, който предизвика истинска сензация в Щатите, с премиера за България в ефира на Нова

Таско Ерменков: Освен за либерализация, хубаво е да говорим и за компенсация на енергийно бедните хора

http://www.cross.bg/ermenkov-bednite-tzenata-1490487.html

/КРОСС/„Какви са очакванията на правителството по отношение на цената на електроенергията за обикновения нормален български гражданин? Дори и да приемем тезата, че след повишаване на цените ще има понижаване, все пак не се отрича фактът, че ще има увеличение". Това заяви народният представител от "БСП - лява България" Таско Ерменков от парламентарната трибуна. Той подчерта, че се прие бюджет, в който няма нищо социално. „Социалните плащания за бедните бяха замразени, а в същото време повишаването на цената на електроенергията означава, че ще се увеличи броят на енергийно бедните", допълни той. Ерменков обясни, че по критериите на Световна банка те са 61%, а след увеличаването на цената сигурно ще достигнат 70%-75%. „В бюджета няма нищо предвидено като компенсация за тях. По времето на „Орешарски" започна да се разработва един модел, съвместно с Министерството на труда и социалната политика, за компенсиране на т.нар. енергийна бедност. Освен да говорим за либерализация е хубаво да говорим и за компенсация на енергийно бедните, защото те се оказват мнозинството от българския народ", категоричен е народният представител. Според депутата от левицата имаме пазар, на който половината от предлаганата стока ще бъде не на пазарни, а на фиксирани цени в дългосрочни договори. „Едновременно с това от т.нар

Част от центъра на Сливен е без вода заради авария

http://pik.bg/част-от-центъра-на-сливен-е-без-вода-заради-авария-news446319.html

Част от центъра на Сливен е без вода заради авария

Част от центъра на Сливен е без вода заради авария, съобщи дежурният диспечер във ВиК, цитиран от "Фокус".

Заради аварирал водопровод до 17.00 часа, е прекъснато водоподаването в района на улица "Великокняжевска". Вода няма района на ПМГ „Добри Чинтулов, Полицията и част от квартал „Комлука“. След пускането на водата е възможно временно повишаване на мътността й, предупредиха от ВиК.

До този момент няма други райони на града или населени места в общината, които да са с нарушено водоподаване.

София започва работа по откриване на ново гробище на 90 декара

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/03/2662343_sofiia_zapochva_rabota_po_otkrivane_na_novo_grobishte/?ref=rss


София започва подготовката по откриването на ново гробище. Днес общинският съвет прие промяна в наредбата и така започва работа за нов парк в местност Полето в район "Банкя" на територия от 90 декара. Решението беше подкрепено от всички присъстващи съветници.

В момента в столицата има осем гробища - Централните, в Бакърена фабрика, в Малашевци, в районите "Дървеница", "Симеоново", "Княжево", "Горна баня" и "Драгалевци".

По време на дебатите столичният зам.-кмет Тодор...

Иван Кръстев: ЕС може да се разпадне заради бежанската криза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150819

Сирийската война
може и да приключи,
ако Русия и
Саудитска Арабия
се разберат за
цената на петрола
Публикуваме със съкращения интервюто на анализатора Иван Кръстев пред “Ди Пресе” по публикация в “Дойче веле”. По-голямата част от разговора е проведен преди атентатите в Париж, уточнява самият Кръстев.
Сирийската война може и да приключи, ако Русия и Саудитска Арабия се разберат за цената на петрола Публикуваме със съкращения интервюто на анализатора Иван Кръстев пред “Ди Пресе” по публикация в “Дойче веле”. По-голямата част от разговора е проведен преди атентатите в Париж, уточнява самият Кръстев.

Радан Кънев: Когато ДСБ иска оставки, това се чува в цялата държава

http://frognews.bg/news_103015/Radan-Kanev-Kogato-DSB-iska-ostavki-tova-se-chuva-v-tsialata-darjava/

Лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев отговори на Даниел Вълчев за исканата оставка на проф. Тодор Танев. Той заяви, че няма официално решение за оставката и подчерта, че коментирането на вътрешнокоалиционни разговори е проява на лош вкус.

ВМРО: Няма да подкрепим изключването на Карастоянова

http://offnews.bg/news/n_1/n_601651.html

Изключването на Полина Карастоянова от парламентарната група на Патриотичния фронт е на път да раздели патриотите. ВМРО - част от ПФ - обяви, че няма да подкрепи искането на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който обяви също, че оттегля политическата си подкрепа от депутатката, защото тя подкрепила "лобистки" промени в законопроекта, който наложи ограничения за варенето на ракия. Председателят на "войводите" Красимир Каракачанов обяви, че никой от колегите му няма да подкрепи искането на НФСБ. "„Съединението прави силата, не разединението", категоричен беше той и определи искането за изключване като "емоционално". В отговор на въпрос защо се иска отстраняването на Карастоянова, а не на вносителя на законопроекта Емил Димитров Каракачанов заяви: "Димитров не е лобирал, той внесе няколко предложения, касаещи по-висока събираемост на данъци и повече приходи в бюджета. Ако това е престъпление - здраве му кажи". Той отговори шеговито и на въпроса дали ракията ще разбие Патриотичния фронт. "Сега ще се изкажа като историк. На времето, когато византийците са обсаждали българските крепости, един от гръцките автори пише така: „Българите се бият до край, предават се когато виното вкисне или свърши.“ Така че виното винаги е било важен фактор в българското битие."

Довечера гледаме филм за Кучешката дупка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=308003

Варненци направиха документален филм посветен на Кучешката дупка, обявиха в социалните мрежи авторите Александър Александров и Антони Иванов, видя репортер на Moreto.net. Филмът разказва за пещера "Мурговица", където от десетилетия местните хвърлят бездомни кучета.

Фенове в шок: Джорджано изчезна!

http://petel.bg/Fenove-v-shok--Dzhordzhano-izchezna-__136299

кадър Vbox Певецът се покри, пуска само стари хитове Старите хитове на брадъра Джорджано обикалят мрежата. Музикантът напусна "ВИП...

ЕК не смята, че демокрацията в Унгария е под системна заплаха

http://www.mediapool.bg/ek-ne-smyata-che-demokratsiyata-v-ungariya-e-pod-sistemna-zaplaha-news242619.html

Европейската комисия (ЕК) не намира, че демокрацията, върховенството на закона и основните права в Унгария са под системна заплаха. Това гласи позицията на ЕК, заявена снощи пред Европейския парламент (ЕП). Евродепутатите разгледаха възможността правото на глас на Будапеща в Съвета на ЕС да бъде временно замразено. Комисията откри няколко наказателни процедури срещу Унгария за неспазване на общностното законодателство, отбеляза еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова. Тя посочи, че комисията наблюдава няколко открити въпроса, сред които са отношението към търсещите убежище, дискриминацията на ромите, отношенията с неправителствените организации, някои произнесени съдебни присъди, състоянието на медиите, плановете за строеж на нови ядрени мощности, корупцията при обществените поръчки. Въпреки някои поводи за тревога, ЕК не намира, че са налице предпоставките за откриване на процедура по въпроса за върховенството на закона, заяви Юрова. По-рано тази година ЕП призова комисията да пристъпи към първата фаза от тази процедура със започването на задълбочено наблюдение по отношение на състоянието на демокрацията и законността в Унгария. Евродепутатите очакваха от комисията да оцени дали Унгария допуска системни нарушения на основните ценности на ЕС.

Цацаров: Царе сме на стратегията, но сме слаби в тактиката

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/03/2662339_cacarov_care_sme_na_strategiiata_no_sme_slabi_v/?ref=rss


На редовно заседание на Висш съдебен съвет, главният прокурор Сотир Цацаров отново бе спрян да отговаря на журналистически въпроси. Разговорът обаче продължи две минути, тъй като след спречкване между него и журналиста Сашо Диков (бел. ред. с който редовно имат спорове), главният прокурор ускори крачка и се качи в асансьора, за да се присъедини към заседанието на съвета.

По-късно, в една от почивките, той слезе, да се срещне с останалите журналисти. Самият Цацаров зададе въпроси и...

55 снегорина ще чистят Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152273

55 снегорина, 26 разпръсквача и 8 челни товарача ще бъдат използвани за почистването на Пловдив тази зима. Техниката бе проверена и е в готовност.
55 снегорина, 26 разпръсквача и 8 челни товарача ще бъдат използвани за почистването на Пловдив тази зима. Техниката бе проверена и е в готовност. "При необходимост ще се правят корекции в настройките, така че да се постигне максимална ефективност при работа. Целта е при снеговалеж да гарантираме качествено изпълнение на услугата",

Разследват "тревога в обществото", а Бисеров - невинен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152272

Софиянци и гостите на столицата посрещнаха 1 декември с толкова задушаваща тревога, че се наложи да стартира екзотично за нашите географски ширини разследване по чл. 326 от Наказателния кодекс.
Екзотично е, защото в най-новата ни 26-годишна история иначе така опитните в битката срещу беззаконието български полицаи,
Софиянци и гостите на столицата посрещнаха 1 декември с толкова задушаваща тревога, че се наложи да стартира екзотично за нашите географски ширини разследване по чл. 326 от Наказателния кодекс. Екзотично е, защото в най-новата ни 26-годишна история иначе така опитните в битката срещу беззаконието български полицаи,

АПИ: Ремонтът на пътя Поповица – Асеновград няма да наводни къщи

http://www.mediapool.bg/api-remontat-na-patya-popovitsa-asenovgrad-nyama-da-navodni-kashti-news242618.html

Ремонтът на третокласния път Поповица – Асеновглад не е завършил и при изпълнението на обекта ще се приложат необходимите технически решения, с които ще се осигури необходимото отводняване на пътното платно. Това заявиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в четвъртък по повод изказаните от кметовете на Болярци и Садово некоректни опасения, че предприетият ремонт ще доведе до наводняване на къщите край пътя. Близо 18-километровият път III-804 Поповица - Асеновград не е ремонтиран от 35 години и сега това се прави превантивно с близо 8 млн. лв. от бюджета на АПИ. Отсечката се ремонтира чрез "студено рециклиране“ - съвременна технология за ремонт на пътните настилки, позволяща ефективно и екологично изпълнение чрез използване на пластове от съществуващата настилка. Предвидено е попълване на банкети, почистване на земни окопи, полагането на хоризонтална маркировка, нови пътни знаци и др., обясняват от пътната агенция.

Премиерът на Малта предложи да посредничи между Русия и Турция

http://www.mediapool.bg/premierat-na-malta-predlozhi-da-posrednichi-mezhdu-rusiya-i-turtsiya-news242617.html

Малта би могла да посредничи за смекчаване на напрежението в отношенията между Русия и Турция, заяви премиерът на страната Джоузеф Мускат в интервю за агенция Блумбърг, цитирано от ТАСС. "Значението на нашия неутралитет е в това, че можем да ги съберем заедно. Турция и Русия са важни партньори на Европейския съюз и нашите действия трябва да бъдат продиктувани от здравия разум. Неутралният статут означава, че Малта няма да застане на страната на която и да е от двете страни", добави Мускат. Той обаче уточни, че неутралитетът не изключва участието на Малта в глобалната борба с тероризма. По думите му "Малта не може да бъде неутрална, когато става дума за борба между цивилизования свят и тероризма".

Осъдиха управител на фирма, неизплатил обезщетение на близки на загинали при катастрофа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5152269

Осъдиха управител на фирма, непревел застрахователно обезщетение на близки на загинали при катастрофа, информираха от Апелативната прокуратура във Велико Търново. Магистратите признаха за виновен Пенко П. от Ловеч, че в периода 6- 11 декември 2013 год. като управител на фирма не превел по банковите сметки 25 000 лв.
Осъдиха управител на фирма, непревел застрахователно обезщетение на близки на загинали при катастрофа, информираха от Апелативната прокуратура във Велико Търново. Магистратите признаха за виновен Пенко П. от Ловеч, че в периода 6- 11 декември 2013 год. като управител на фирма не превел по банковите сметки 25 000 лв.

Борисов: България е сред активните привърженици ЕС да бъде максимално отворен към азиатските си партньори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5152266

България е сред активните привърженици ЕС да бъде максимално отворен към азиатските си партньори. Ние поддържаме добро партньорство и диалог с всеки един от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на Петата среща на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог (АСЕМ), предаде Фокус.
България е сред активните привърженици ЕС да бъде максимално отворен към азиатските си партньори. Ние поддържаме добро партньорство и диалог с всеки един от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на Петата среща на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог (АСЕМ), предаде Фокус.

Средногодишната температура в България се е покачила с 1.3 градуса

http://www.mediapool.bg/srednogodishnata-temperatura-v-bulgaria-se-e-pokachila-s-13-gradusa-news242616.html

През последните две десетилетия средногодишната температура в България се е покачила с 1.3 градуса по Целзий, показват научни анализи, цитирани в четвъртък от екоминистъра Ивелина Василева по време на конференцията "Измененията на климата – предизвикателствата пред българската природа и туризъм". По думите й климатичните промени създават предпоставки за удължаване на летния туристически сезон, поради промените в температурите. "Затова смятаме, че много важна и приоритетна възможност за България е развитието на алтернативните, целогодишни видове туризъм – познавателен, религиозен, маршрутен, кулинарен, винен, балнео, спа и културен", добави Василева. Според нея това ще даде възможност за развитието на малкия и среден бизнес и създаването на нови работни места целогодишно. "Въздействието на тези климатичните промени у нас е видно чрез удължаването на периодите на засушаване, намаляване на общото количество валежи в страната на целогодишна база и в същото време увеличаването на интензитета на валежите", каза още Василева. Министърът добави, че анализът на уязвимостта на секторите от българската икономика показва, че България е сравнително стабилна и повечето сектори са определени като умерено устойчиви. По отношение на водите статистическите данни показват подобрение във физико-химичното им състояние през последните години, нарастване на пречистените отпадъчни води и на селищата с адекватни системи за водоснабдяване и пречистване. Според Василева обаче остава рискът от засушаване и наличие на достатъчен дебит, поради наличието на по-малко валежи след повишаването на температурата. Въпреки това тя посочи, че България не може да бъде наречена "държава във воден стрес", за разлика от други по-южни държави.

Всички решения на ОИК - Враца са потвърдени от Административния съд

http://vraza.actualno.com/vsichki-reshenija-na-oik---vraca-sa-potvyrdeni-ot-administrativnija-syd-news_511304.html

Административен съд Враца постанови решения по всички образувани административни дела по Изборния кодекс, информира "Дарик нюз". Във връзка с оспорване на изборните резултати след произведените избори за местна власт, в Административен съд Враца са постъпили 44 жалби и съответно са образувани 44 административни дела по Изборния кодекс. Единадесет от образуваните дела са прекратени, тъй като жалбите не отговарят на условията за допустимост. Четиринадесет са присъединени към по-рано образуванит

Гърция е готова да приеме 50 000 бежанци и създаде 5 горещи точки

http://balkani.actualno.com/gyrcija-e-gotova-da-prieme-50-000-bejanci-i-syzdade-5-goreshti-tochki-news_511305.html

Гърция е готова да приема на постоянна основа 50 000 бежанци, както и да създаде 5 центъра за разпределение и насочване на бежанците ("горещи точки" - hot spots) Това обяви гръцкия посланик у нас Димостенис Стоинис в словото си на провежданата днес в София международна конференция за бежанската криза и влиянието й върху Балканите, предаде БГНЕС. Конференцията бе организира от Софийския форум по сигурността. Относно ролята на Турция за бежанската вълна, той каза, че страната му би искала да види

С българския ферибот "Варна" Русия върна на Турция 11 вагона със стоки

http://varna.actualno.com/s-bylgarskija-feribot-varna-rusija-vyrna-na-turcija-11-vagona-sys-stoki-news_511306.html

Русия върна 11 вагона, пълни със стоки от Турция, с българския фериботен кораб "Варна“. Това съобщи Иван Вълчев, управител на "Варнафери“ и ръководител „фериботно плаване“ на параходство „Български морски флот“ (БМФ), цитиран от "Стандарт". "Варнафери“ е смесена компания между БМФ и "Българско речно плаване и собственик на кораба "Варна“. От две години родни спедитори се опитват да привлекат турски транзитни товари към фериботната линия Варна &nda

Три знака, че той прекалява с флирта

http://curious.actualno.com/tri-znaka-che-toj-prekaljava-s-flirta-news_510800.html

Ако сте в сериозна връзка и се чудите дали партньорът ви прекалява с флирта към други жени, определено трябва да си имате… поне едно наум, пише BeU.bg. Това са трите знака, че той прекалява с флирта към срещуположния пол: 1. Скъсява дистанцията с чуждо лично пространство Той навлиза повече от обичайното личното пространство на други жени. Прекалено близо стои до други жени, провеждайки разговор. Още тук бъдете мнителни. Не е адекватно твоят любим да търси все по-близък с жена, която

Борисов: България е сред активните привърженици ЕС да бъде максимално отворен към азиатските си партньори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152262

България е сред активните привърженици ЕС да бъде максимално отворен към азиатските си партньори. Ние поддържаме добро партньорство и диалог с всеки един от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на Петата среща на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог (АСЕМ), предаде Фокус.
България е сред активните привърженици ЕС да бъде максимално отворен към азиатските си партньори. Ние поддържаме добро партньорство и диалог с всеки един от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на Петата среща на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог (АСЕМ), предаде Фокус.

Путин предложи създаването на икономическо партньорство между държавите в ЕАИС, ШОС и АСЕАН

http://www.cross.bg/pytin-partnyorstvo-rysiya-1490485.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин се обяви за провеждане на проучване на въпроса за създаване на мащабно икономическо партньорство между държавите в Евразийския икономически съюз (ЕАИС), Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и Асоциацията на страните в Югоизточна Азия (АСЕАН). Съответното предложения руският държавен глава отправи по време на обръщението си пред Федералното събрание, предаде ТАСС. „Предлагам заедно с колегите от Евразийския икономически съюз да започнем консултации с членовете на ШОС и АСЕАН, както и с държавите, които се присъединяват към ШОС, за формиране на вероятно икономическо партньорство“, каза Путин. Той отбеляза, че заедно тези държави представляват почти една трета от световната икономика по размер на покупателната способност. Според руския лидер, в първоначалния си етап това партньорство може да бъде съсредоточено върху въпросите на защита на капиталовложенията, оптимизиране на процедурите за движение на стоки през границите, съвместно изготвяне на стандарти за производство на следващото технологично поколение и на взаимно отваряне на достъпа до пазарите на услуги и капитали. „Естествено, това партньорство трябва да се гради на принципите на равноправието и зачитането на взаимните интереси“, подчерта руският лидер

ФИФА иска 40 отбора на финалите на Световно първенство по футбол

http://www.cross.bg/tima-klasirat-fifa-1490486.html

/КРОСС/ФИФА започна обсъждането на вариант за увеличаване на броя на участниците на Световното първенство по футбол, съобщи Sky Sports. В момента на финалите се класират 32 тима, но международната футболна федерация възнамерява бройката да скочи до 40. Това означава, че срещите ще се увеличат от 64 на 96. 32 мача повече ще се играят в груповата фаза, което добавя още седмица към 31-дневния турнир. Планът на ФИФА е да има 8 групи с по 5 тима, а победителите във всяка решетка да се класират на 16-финалите на Мондиала. Припомняме, че Евро 2016 във Франция за първи път ще се проведе с 24 отбора, тъй като до този момент в надпреварата взимаха участие 8 тима по-малко.  

България вече е в топ 10 в Европа по отворени данни

http://www.moreto.net/novini.php?n=308058

България вече е в топ 10 в Европа по отворени данни, показва последното изследване на Европейската комисия за състоянието на отворените данни и достъпа до обществена информация в Европа (Open Data Maturity in Europe 2015). В България ангажиментът за отворените данни се изпълнява от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова, съобщиха за Moreto.

ПФ изключва Полина Карастоянова заради подкрепено ограничение за казаните за ракия

http://www.mediapool.bg/pf-izklyuchva-polina-karastoyanova-zaradi-podkrepeno-ogranichenie-za-kazanite-za-rakiya-news242615.html

Председателят на медийната комисия в парламента Полина Карастоянова е пред изключване от парламентарната група на Патриотичния фронт, съобщи съпредседателят на ПФ и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Формалната причина е, че тя единствена от групата е подписала промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се въведе ограничение за варене на ракия и малките казани – тези с вместимост до 500 литра ще се контролират от Агенция "Митници" и ще работят само от 1 юли до 31 декември. Приемането на промените от бюджетната комисия доведе до протест на собствениците на казани в малките населени места. По думите на Симеонов Карастоянова се е подписала под проекта, без да уведоми ръководството на Патриотичния фронт и е била в основата на приемането на точно това ограничение. На 27 ноември, на свое заседание, парламентарната група е свалила политическото си доверие от Полина Карастоянова. На следващото заседание – на 8 декември, тя ще бъде предложена за изключване.

Белгия обвини двама нови заподозрени за атаките в Париж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5152259

Белгия повдигна обвинения на двама нови заподозрени за атентатите в Париж. Това предадоха Франс Прес и БГНЕС, позовавайки се на изявление на прокуратурата в страната.
Белгийските сили за сигурност са вдигнати на крак след кървавите атентати в Париж, при които загинаха 130 души, а над 350 бяха ранени.
Белгия повдигна обвинения на двама нови заподозрени за атентатите в Париж. Това предадоха Франс Прес и БГНЕС, позовавайки се на изявление на прокуратурата в страната. Белгийските сили за сигурност са вдигнати на крак след кървавите атентати в Париж, при които загинаха 130 души, а над 350 бяха ранени.

Премиерът Борисов се срещна с еврокомисар Мариан Тейсен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5152256

Очакваме българското домакинство на Петата конференция на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог (ASEM) да бъде добра среда за ползотворен диалог. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата си в Министерския съвет с еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси,
Очакваме българското домакинство на Петата конференция на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог (ASEM) да бъде добра среда за ползотворен диалог. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата си в Министерския съвет с еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси,

Магдалена Ташева заприлича на Цецка Цачева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152244

Депутатката от
Депутатката от "Атака" Магдалена Ташева се появи с нова прическа в парламента вчера, която много наподобява тази на председателката на НС Цецка Цачева. По време на парламентарния контрол двете се оказаха близо една до друга и приликата бе очевидна. Новата визия на Ташева е златисто русо каре, което не отстъпва по блясък на това на Цачева.

Миков към Кунева: Европа дава 3 млрд. евро на Турция. Ще плащаме ли?

http://frognews.bg/news_103013/Mikov-kam-Kuneva-Evropa-dava-3-mlrd-evro-na-Turtsiia-SHTe-plashtame-li/

„България години наред пази външната граница на ЕС с нейни средства, без да е член на Шенген. В Малта се правят договорки Турция да засили граничния контрол и да ограничи бежанската вълна на своята граница и затова ще получи 3 млрд. евро, които и ние ще плащаме”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на блиц-контрол към вицепремиера Меглена Кунева в парламента.

Военният университет в Търново връчва дипломи на 301 бакалаври и магистри

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152235

Бакалаври и магистри от НВУ
Бакалаври и магистри от НВУ "Васил Левски" ще получат дипломи в навечерието на 8 декември. Церемонията е на 4 декември в Дома на културата на Националния военен университет. Завършващите бакалаври във факултет "Общовойскови" са 228, а магистрите са 73, съобщиха от военния вуз. Дипломиралите се с отличие студенти са 53-ма и те ще получат грамоти

Белгия обвини двама нови заподозрени за атаките в Париж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152238

Белгия повдигна обвинения на двама нови заподозрени за атентатите в Париж. Това предадоха Франс Прес и БГНЕС, позовавайки се на изявление на прокуратурата в страната.
Белгийските сили за сигурност са вдигнати на крак след кървавите атентати в Париж, при които загинаха 130 души, а над 350 бяха ранени.
Белгия повдигна обвинения на двама нови заподозрени за атентатите в Париж. Това предадоха Франс Прес и БГНЕС, позовавайки се на изявление на прокуратурата в страната. Белгийските сили за сигурност са вдигнати на крак след кървавите атентати в Париж, при които загинаха 130 души, а над 350 бяха ранени.

Премиерът Борисов се срещна с еврокомисар Мариан Тейсен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152236

Очакваме българското домакинство на Петата конференция на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог (ASEM) да бъде добра среда за ползотворен диалог. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата си в Министерския съвет с еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси,
Очакваме българското домакинство на Петата конференция на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог (ASEM) да бъде добра среда за ползотворен диалог. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата си в Министерския съвет с еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси,

Разбойнически терор за старци по селата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5152000

Трета седмица 70-годишната Олга Г. не смее да заспи. Ужасява се, че крадците могат отново да нахлуят в дома й, да я бият и тормозят и да й искат пари. Баба Олга от монтанското село Княжева махала живее сама и няма кой да я защити. Няма и какво да даде на бандитите. Те са й взели и портмонето с последните 5 лева,
Трета седмица 70-годишната Олга Г. не смее да заспи. Ужасява се, че крадците могат отново да нахлуят в дома й, да я бият и тормозят и да й искат пари. Баба Олга от монтанското село Княжева махала живее сама и няма кой да я защити. Няма и какво да даде на бандитите. Те са й взели и портмонето с последните 5 лева,

Ясен Тодоров: Записите са незаконни, "Биволъ" са рекетьори

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/03/2662342_iasen_todorov_zapisite_sa_nezakonni_bivolu_sa_reketyori/?ref=rss


Записите са незаконни, "Бивол са рекетьори", целта им е не обективно разследване, а да бъде свален Висшия съдебен съвет и "да бъде сложен" друг и да бъде ударен главният прокурор и министър-председателят.

Така коментира за пореден път  председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров пред БТВ изтеклите записи между Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Той не коментира  по същество  нито един въпрос от поставените  преди това в същото предаване от члена на ВСС Калин...

Разпитват единия от собствениците на белия микробус, открит на летище София

http://www.cross.bg/sofiya-vtornik-letishte-1490484.html

/КРОСС/ Полицията вече разпитва единия от арменците, собственици на белия микробус, открит на летище София във вторник. Мъжът се казва Арташес Тигранян и се е завърнал в четвъртък от Брюксел. За момента срещу него няма повдигнати обвинения. Другият от собствениците е отпътувал към Русия. Заради подозрения за бомба в микробуса на крак във вторник бяха вдигнати специализираните служби, а противоречивата информация за взрив доведе до уволнение на служителка от пресцентъра на "Летище София".  

Ще има ли предложение за брак във „Фермер търси жена”

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/shte-ima-li-predlozhenie-za-brak-vyv-fermer-tyrsi-zhena-6046574

Не пропускайте дългоочакваното решение на фермерите във „Фермер търси жена” в петък, 21:00 ч. по Нова

Телекомуникациите с по-ниски приходи в сравнение със световната култура

http://econ.bg/Новини/Телекомуникациите-с-по-ниски-приходи-в-сравнение-със-световната-култура_l.a_i.709957_at.1.html

Приходите от телекомуникации са по-малко от тези, създадени от световната култура. Секторите на културата и творчеството представляват 3 процента от...

Лионел Меси отправи прочувствено послание към Кобе Брайънт

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/03/2662341_lionel_mesi_otpravi_prochuvstveno_poslanie_kum_kobe/?ref=rss


Футболната звезда Лионел Меси отправи прочувствено послание към своя приятел Кобе Брайънт, който тази седмица обяви, че приключва с баскетбола след края на сезона.

Играчът на "Барселона" определя американеца като "един от най-великите" и му благодари, че го е вдъхновявал, макар и да практикува друг спорт.

Двамата спортисти се сближиха покрай серията от реклами, които заснеха за турските авиолинии. 

"Винаги е тъжно да чуеш, че спортист слага край на кариерата си....

Как да се предпазим от деменцията?

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/kak-da-se-predpazim-ot-demenciiata-6046577

Никой не знае какво го чака след години, но има стъпки, които можем да предприемем, за да намалим риска

Люпко Петрович отново е начело на Литекс

http://offnews.bg/news/n_1/n_601681.html

Литекс назначи новия си стар старши треньор Люпко Петрович, след като румънецът Лауренциу Регекампф напусна поста. Петрович пристигна тази сутрин в Ловеч и ще води следобедната тренировка на тима, която е насрочена за 14:00 часа. Той поема ловчалии за втори път през този сезон. Сръбският специалист наследи Красимир Балъков, който подаде оставка след отпадането на Литекс от латвийския Йелгава в първия квалификационен кръг на турнира Лига Европа в началото на юли. В три мача под ръководството на Петрович "оранжевите" победиха шампиона Лудогорец с 2:0 и новака Монтана с 2:1 и завършиха 2:2 срещу Левски на "Герена", но изненадващо в началото на август той беше заменен от Лауренциу Регекампф. Румънецът беше подписал договор за 3 години с ловешкия тим, но снощи напусна и се очаква днес да подпише официално с румънския гранд Стяуа. Това е общо третата треньорска смяна в Литекс от началото на сезона. Люпко Петрович е легендарно име в треньорската професия и един от най-авторитетните сръбски специалисти. Треньор е на Осиек, Спартак Суботица, Войводина Нови Сад (шампион през 1989 г.), Цървена звезда през 1990–1991 и през 1994–1995 г. – носител на КЕШ през 1991 г., шампион през 1991 и 1995 г., носител на купата през 1995 г. Бил е начело на Еспаньол, Пенярол, ПАОК и Олимпиакос. През есента на 1999 г. е треньор на Левски (София) и има принос в успехите на тима в първенството и в турнира за Купата на УЕФА. През 2000 г. ръководи Шанхай Шенхуа, а от есента на същата година до 10 септември 2001 г. отново е треньор на Левски. Със "сините" е шампион през 2001 г. и стига до третия предварителен кръг на Шампионската лига, като само един гол срещу Галатасарай не достига за влизане в европейския елит. През 2002 г. е треньор на Бейцзин Гоан (Пекин), с който печели второ-трето място. През 2003 г. е начело на Хюндай (Пекин), с който печели купата през 2003 г. От февруари 2004 г. е треньор на Литекс (Ловеч) с когото през 2004 г. печели Купата на България. С „оранжевите“ участва в груповата фаза от турнира за Купата на УЕФА 2005-06, където е отстранен на 1/16 финала от френския Страсбург.

Четата на Петев приключва годината 71-ва в света, Кабо Верде и Уганда са пред нея

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5152232

Националният отбор на България завършва 2015 година на 71-во място в класацията на ФИФА.
В обявената днес ранглиста за декември България губи 5 позиции спрямо предходния месец, когато бе на 66-то място. Един от тимовете, които задминават селекцията на Ивайло Петев, е този на Беларус, който е съперник на националите в предстоящите квалификации за
Националният отбор на България завършва 2015 година на 71-во място в класацията на ФИФА. В обявената днес ранглиста за декември България губи 5 позиции спрямо предходния месец, когато бе на 66-то място. Един от тимовете, които задминават селекцията на Ивайло Петев, е този на Беларус, който е съперник на националите в предстоящите квалификации за

Националите завършват годината 71-ви в света, след Кабо Верде и Уганда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152222

Националният отбор на България завършва 2015 година на 71-во място в класацията на ФИФА.
В обявената днес ранглиста за декември България губи 5 позиции спрямо предходния месец, когато бе на 66-то място. Един от тимовете, които задминават селекцията на Ивайло Петев, е този на Беларус, който е съперник на националите в предстоящите квалификации за
Националният отбор на България завършва 2015 година на 71-во място в класацията на ФИФА. В обявената днес ранглиста за декември България губи 5 позиции спрямо предходния месец, когато бе на 66-то място. Един от тимовете, които задминават селекцията на Ивайло Петев, е този на Беларус, който е съперник на националите в предстоящите квалификации за

Стартира конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ”

http://frognews.bg/news_103012/Startira-konkursat-Stani-stipendiant-na-CHEZ/

За четвърта поредна година ЧЕЗ предоставя стипендии на талантливи ученици от 12 клас от технически и икономически гимназии. Състезанието по електроенергетика и икономика „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ се провежда под патронажа на Карел Крал – регионален мениджър на ЧЕЗ за България. То е част от графика за провеждане на националните състезания по професии през учебната 2015 – 2016 година на Министерството на образованието и науката.

"Бивол": В записите "Яневагейт" има следи от официални СРС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/03/2662276_bivol_v_zapisite_ianevageit_ima_sledi_ot_oficialni_srs/?ref=rss


В записите на разговори между бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева и бившия съдия Румяна Ченалова има следи от официално използвани специални разузнавателни средства. Това е наблюдението на независима група експерти, на които се позовава сайта "Бивол".

Анализът показва, че файловете са обработвани и е правен опит маркерите да бъдат изличени, но са останали следи и именно това предизвиква съмнения, че записите може да са от СРС-та.  Такива маркери са били открити...

Столичното парно ще плаща 503 млн. лв. газов дълг в идните 20 г.

http://www.mediapool.bg/stolichnoto-parno-shte-plashta-503-mln-lv-gazov-dalg-v-idnite-20-g-news242614.html

"Топлофикация София" ще сключи споразумение с "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) за изплащане в следващите двадесет години на натрупания през последните повече от десет години 503  млн. лв. дълг за потребен природен газ. Това реши Столичният общински съвет (СОС) в четвъртък, който даде зелена светлина за сделката. Борчът на столичното парно бе натрупан през годините към обществения доставчик "Булгаргаз", тъй като дружеството традиционно не може да си събере голяма част от сметките. Тъй като това влошаваше силно финансовото състояние на държавната газова компания, нейният собственик БЕХ изкупи този дълг като в последните години съществуваха редица спорове за точния размер на дължимата сума. Сега това е уточнено, заяви вносителят на доклада за одобряване на сделката зам.-кметът Дончо Барбалов пред журналисти. Първите дългове датират от 1998 г., като междувременно дружеството смени на няколко пъти собствеността си. Първо държавата взе част от акциите  именно заради борчовете, после стана пълен собственик, за да го върне накрая отново на общината като през това време бяха извършвани някакви операции с дълговете. Сега се урежда как точно ще бъдат погасени те. Според Барбалов плащането им ще стане по максимално изгоден за дружеството начин, приемлив и за БЕХ, който няма да натовари потребителите на топлинна енергия. Погасяването на задълженията ще стане в период от 20 години при лихва от 3.25 процента. В първите пет години обаче ще се плащат само лихвите, които ще позволи на на дружеството да инвестира в подобряването на инфраструктурата и услугите си, както и да се стабилизира финансово. След това вече ще почне погасяването и на главницата, като дългът може да бъде уреждан предсрочно, частично или пълно без санкции и допълнителни финансови отежнения за столичното парно. Барбалов коментира, че със споразумението се урежда и опасността от завеждане на съдебни искове срещу топлофикацията. От думите му стана ясно, че за сключването на сделката се преговаря от началото на 2015 г. и към нея са се отнесли отговорно от Министерството на енергетиката и ръководството на БЕХ. Зам.-председателят на СОС Николай Пехливанов от "Атака" отбеляза, че при преговорите е можело да бъде постигната още по-ниска лихва. Сегашната може да е пазарна, но не е изгодна за дружеството, каза той. Трайчо Трайков от Реформаторския блок обаче подчерта, че лихва от 3.25 процента е изключително добро постижение за "Топлофикация". По-добра лихва няма как да бъде постигната, коментира бившият министър на икономиката и енергетиката от първия кабинет на ГЕРБ. Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че за първи път се изяснява точният размер на задълженията към БЕХ, за да се сложи най-после край на спекулациите. Кметът изрази удовлетвореност от постигнатото споразумение и благодари за подкрепата на СОС.

Каракачанов: Твърде тежка санкция е сваляне на доверието заради казаните с ракия

http://www.cross.bg/karakachanov-kasae-sanktziya-1490483.html

/КРОСС/Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов определи решението на НФСБ да свали политическото доверие от Полина Карастоянова като прекалено тежка санкция. „Всички ние знаем, че има нелегална търговия с алкохол. И ще си затваряме ли очите? Много хора, абсолютно превратно, говорят, че това било посегателство върху ракията на хората. Не е вярно, защото това касае големите казани от 1000 литра. Гражданин с половин декар лозе, който прави 100-150 литра ракия за себе си и близките си, това не ги касае. Има немалко в цялата страна 1000-литрови казани. И има хора, които чрез подставени лица държат по 5-10 такива казана и продават тонове алкохол, без да плащат нищо", обясни той.  

Путин се закани: Турция няма да се размине само с "доматена забрана"

http://www.bnews.bg/article-144604

Ако някой си мисли, че след извършване на военно престъпление - убийството на наши хора - ще е възможно да се размине само с ограничения в търговията с домати или ограничения в строителството и други индустрии, явно греши.

Новак: Преговорите за „Турски поток” са прекратени

http://www.vesti.bg/sviat/novak-pregovorite-za-turski-potok-sa-prekrateni-6046576

Милер: Ако Турция има интерес от строителството на газопровода, трябва да се помоли на Москва

Слаб интерес към конференцията за климата в НДК

http://www.bnews.bg/article-144605

По време на изказванията никой не направи анализ какво е влиянието на глобалните климатични промени в България.

Влаковете по теснолинейната линия Септември-Добринище отново с имена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152192

9-те влакови композиции, които се движат по теснолинейната линия Септември- Велинград - Добринище отново ще носят имена, както е било до преди 25 години. Инициативата е на студента Кристиан Ваклинов, станал известен с популяризирането на теснолинейката и работата си тя да не бъде закрита. Идеята е била подкрепена и осъществена със съдействието на
9-те влакови композиции, които се движат по теснолинейната линия Септември- Велинград - Добринище отново ще носят имена, както е било до преди 25 години. Инициативата е на студента Кристиан Ваклинов, станал известен с популяризирането на теснолинейката и работата си тя да не бъде закрита. Идеята е била подкрепена и осъществена със съдействието на

Осъдиха параолимпиец за убийство на втора инстанция

http://frognews.bg/news_103011/Osadiha-paraolimpiets-za-ubiistvo-na-vtora-instantsiia/

Южноафриканският параолимпиец Оскар Писториус е осъден за убийство от Върховния апелативен съд на ЮАР, който отхвърли присъдата на първа инстанция във връзка със смъртта на приятелката му Рийва Стийнкамп през 2013 година, съобщава „Франс прес”.

Военните се включват в честванията на Никулден във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=308036

На Никулден от 11.00 часа пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” ще се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето и силата на военните моряци, по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – закрилник на моряци и рибари, и във връзка с навършването на 150 години от изграждането на православния храм „Свети Николай Чудотворец”.

13-годишно онкоболно дете дарява пари на друго болно момче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5152211

13-годишно онкоболно дете дарява пари на друго болно момче. Георги Гюров от Шумен, чиято диагноза е тумор в мозъка, вече е в ремисия, благодарение на помощи и лечение в чужбина. Част от парите - 5000 лева, са останали и той ги пренасочва за лечението на своя съгражданин Наско.
„Хората, които разбира се заслужават да получават добри дела трябва и
13-годишно онкоболно дете дарява пари на друго болно момче. Георги Гюров от Шумен, чиято диагноза е тумор в мозъка, вече е в ремисия, благодарение на помощи и лечение в чужбина. Част от парите - 5000 лева, са останали и той ги пренасочва за лечението на своя съгражданин Наско. „Хората, които разбира се заслужават да получават добри дела трябва и

Условно наказание и глоба за трима афганистанци, опитали да преминат нелегално "Дунав мост"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5152213

Условно наказание и глоба постановиха магистрати за трима афганистанци, опитали да преминат нелегално “Дунав мост”. Съдът одобри постигнатите споразумения между Районна прокуратура- Русе и обвиняемите.
Закеруллах Мохамад и Хамаюн Мохамад, заедно с непълнолетния Шабир Кариб се признаха за виновни в това,
Условно наказание и глоба постановиха магистрати за трима афганистанци, опитали да преминат нелегално “Дунав мост”. Съдът одобри постигнатите споразумения между Районна прокуратура- Русе и обвиняемите. Закеруллах Мохамад и Хамаюн Мохамад, заедно с непълнолетния Шабир Кариб се признаха за виновни в това,

Общинските съветници във Велико Търново няма да получават заплати, ако не работят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5152200

Търновските общински съветници няма да получават заплати ако не работят. Решението бе взето по време на дебатите около гласуването на проекта за Правилник на местния парламент в старата столица. Предложението бе внесено от председателя на групата на ГЕРБ Деян Хаджийски.
Всеки, който не се яви на заседание на Общинския съвет и не изтъкне
Търновските общински съветници няма да получават заплати ако не работят. Решението бе взето по време на дебатите около гласуването на проекта за Правилник на местния парламент в старата столица. Предложението бе внесено от председателя на групата на ГЕРБ Деян Хаджийски. Всеки, който не се яви на заседание на Общинския съвет и не изтъкне

13-годишно онкоболно дете дарява пари на друго болно момче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152201

13-годишно онкоболно дете дарява пари на друго болно момче. Георги Гюров от Шумен, чиято диагноза е тумор в мозъка, вече е в ремисия, благодарение на помощи и лечение в чужбина. Част от парите - 5000 лева, са останали и той ги пренасочва за лечението на своя съгражданин Наско.
„Хората, които разбира се заслужават да получават добри дела трябва и
13-годишно онкоболно дете дарява пари на друго болно момче. Георги Гюров от Шумен, чиято диагноза е тумор в мозъка, вече е в ремисия, благодарение на помощи и лечение в чужбина. Част от парите - 5000 лева, са останали и той ги пренасочва за лечението на своя съгражданин Наско. „Хората, които разбира се заслужават да получават добри дела трябва и

С 90% събираемост "Топлофикация - София" разсрочи 503 млн. лева дългове

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/03/2662266_s_90_subiraemost_toplofikaciia_-_sofiia_razsrochi_503/?ref=rss


"Топлофикация - София" отчита ръст от 20% при събираемостта на сметките си само първите 11 месеца от 2015 г. Докато в началото на годината процентът бил 70, в края на ноември е 90, съобщи общинският съветник от ГЕРБ Валя Чилова днес по време на редовното заседание на общинския съвет при гласуването на точка за разсрочено плащане на задължения за 503 млн. лева на общинското дружество към Българския енергиен холдинг.

По-късно пред журналисти на въпрос дали големият ръст не се дължи на...

Трагедия! Здравко от "Ритон" изгубил най-скъп човек дни преди "ВИП брадър"

http://petel.bg/-Tragediya--Zdravko-ot-Riton-izgubil-nay-skap-chovek-dni-predi-VIP-bradar__136295

Oгpoмнa зaгyбa пpeтъpпя Здpaвĸo Жeлязĸoв oт дyeт Pитoн, ĸoйтo изпpaти в пocлeдния мy път eдинcтвeния cи ocтaнaл poдитeл, cвoя бaщa. Maйĸaтa нa пeвeцa – Hoнĸa e пoчинaлa...

Станислав Славейков преминава в Левски

http://petel.bg/Stanislav-Slaveykov-preminava-v-Levski__136297

Станислав Славейков сигурно ще напусне Черно море-Порт Варна и ще премине да играе в Левски, съобщи зам.-председателят на варненския клуб...

Двайсет употребявани трамвая ще бъдат доставени от Чехия

http://pik.bg/двайсет-употребявани-трамвая-ще-бъдат-доставени-от-чехия-news446299.html

Двайсет употребявани трамвая ще бъдат доставени от Чехия

Столичният общински съвет /СОС/ одобри на днешното си заседание доклад за сключване на договор за доставка на 20 употребявани трамвая от Чехия за нуждите на "Столичен електротранспорт" ЕАД.

Цената за 20-те трамвая е 760 хил.лв. и включва доставката от Прага до София на стойност 10 хил.лв., посочи пред журналисти Зафир Зарков /ГЕРБ/, вносител на доклада. Сумата ще бъде заплатена от "Столичен електротранспорт" на чешкото дружество. Той каза, че 27 хил.лв. за един трамвай е много добра цена, направо подарък, тъй като чисто нов трамвай струва над 3 млн.лв. Трамваите ще бъдат доставени в началото на следващата година и най-вероятно ще обслужват линия номер 22.

Зарков каза, че ще бъдат заменени най-старите, над 50 годишни трамваи, които все още са в експлоатация в столицата. Значително ще се подобри качеството на обслужване на пътниците, ще се намали и шумовото замърсяване, посочи Зарков. Той каза, че 20-те трамвая в момента се движат в Прага и е получено уверение, че нямат нужда от ремонт за няколко години. Общинският съветник обърна внимание, че трамваите ще могат да бъдат експлоатирани изключително дълго време. При трамваите не е като при автомобилите, 17 годишен трамвай, не означава 17 годишен автомобил, подчерта Зарков. Той посочи, че стари трамваи се използват в много европейски градове като аткракциони и връзка с миналото. В

Прага тези 20 трамвая не са най-старите, има и 30 годишни, каза Зарков. Той увери, че не трябва да има никакви опасения относно качеството им.
Зафир Зарков припомни, че предстои и доставка на 28 швейцарски трамвая. Те са дарение и също ще пристигнат в началото на 2016 година.

Дете, болно от рак, дарява пари на друго болно момче

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dete-bolno-ot-rak-dariava-pari-na-drugo-bolno-momche-6046570

Георги Гюров от Шумен, чиято диагноза е тумор в мозъка, вече е в ремисия, благодарение на помощи и лечение в чужбина

Инвестиционен проект за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" все още няма

http://www.cross.bg/donchev-kozlodyii-mi-1490481.html

/КРОСС/Инвестиционен проект за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" все още няма. Това каза от парламентарната трибуна вицепремиерът на Томислав Дончев, в отговор на въпроса на народния представител Искрен Веселинов, във връзка с информацията, че страната ни има намерение да изгради 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" по американска технология и с участие на китайски инвеститори, в рамките на днешния блиц-контрол. „Водят се преговори и в зависимост от резултата по тях, може да се стигне до подобен проект, но може и да не се стигне. Още повече, че 50 % участие на българската държава или някое държавно дружество, към момента е чиста спекулация", посочи Дончев. По думите му, щом пазарът на Балканите осмисля логиката на подобна инвестиция, инвеститорът е добре дошъл. „От разговорите, които са проведени до момента, една подобна инвестиция ще цели износ на електроенергия за други балкански държави", коментира още вицепремиерът Дончев.

Книгата като подарък

http://offnews.bg/news/n_1/n_601163.html

Помните ли оная пиеса „Дядо Коледа е боклук“? Това твърдение съответства на нашенския израз "Дедо Омраз" и заковава всички останали валентини и хелоини. Нормалните хора, ония, дето не слушат чалга, не вярват на телевизора и не си тричат децата в лунапарковете, се страхуват от т. нар. коледни празници. За тях това е един истеричен и потискащ период, който си мечтаят да се изниже по-бързо, да го забравят и да не си го спомнят до следващия път, когато ще им бъде отново натрапен от всепоглъщащата машина на комерса. Чудовищна машина, която ужким ни предоставя избор, но всъщност изборът е между един боклук и друг боклук, важното е върху боклуците да е лепнато някакво известно лого, ама, както пее Заззката, не са предметите и парите това, което ми доставя радост... Познавам такива сродни души, които се дразнят от цялата пазарна дандания, от това психотично безумие, не обичат да получават подаръци, но самите те обичат да подаряват, обаче подаръкът трябва да е специален, да е нещо извън матрицата, да не е поредната електронна джаджа, чиято мода ще отмине след няколко месеца. И подаръкът трябва да може да се подари през цялата година, не само когато са ни заповядали господарите от машината. Извън матрицата е много по-весело и цветно, повярвайте ми. От няколко години се старая и се опитвам да не влизам в нея, около празниците не посещавам ония хамбари, дето им викат молове, все едно си нямаме друга дума. Дето вика Торлака, спасението за човека от мисленето се крие в Шоселмет – шопинг, селфита, метросексуалност. Шоселмет разрешава всички проблеми! Като го споменах, издавам му книгите на тоя дивак неземен, та горе-долу и него го познавам като човек, гаранция, че е аут ъф спейс, извън машината е и той и това ни обединява. Ние с него заедно се страхуваме да влизаме в матрицата, иначе сме много различни като характери. Ненавиждам Коледата, на път съм да основа асоциация Анти-Коледа, с която да провеждаме просветителски курсове сред чалгаджиите, белким престанат да хвърлят салфетки и почнат да се зачитат в някоя и друга книжка, може да се почне с „Винету“, но не бива да се остава само при нея, все пак не всеки е министър-председател. Тука едно леко отклонение ще направя, пиша научен труд, посветен на автостопа, та установих в реалния опит, че чалгаджиите не качват стопаджии почти никога, докато рокаджиите качват много често, всякакви бивши и настоящи пънкари и хевиметъли задължително спират, като видят човек с вдигнат палец на шосето. Това обяснение беше, за да се заям още повече с ония с изгладените мозъци, но фактите говорят красноречиво, естетиката и етиката, формата и съдържанието са тясно свързани, отдавна е доказано. Та мразя празничната околоновогодишна олелия, защото тогава чалгата се развихря. И вместо Коледа, се опитвам да празнувам Рождество, но това е друга тема. А днешната ми тема е книгата, която си купих за подарък. Веднъж си я купих за себе си, но толкова я харесах, че си поръчах по интернет и още един екземпляр, който пристигна увит не в полиетилена на някой куриер, а направо в кутия с панделка, готов за подаряване, без оскъпяване, честна дума, да им направя и на тях реклама, завалиите, че са го окъсали. Формата трябва да отговаря на съдържанието, а опаковката на подаръка. Ползвам нета, за да избегна тълпите, макар че в книжарниците те не са като в хамбарите. И това също е един от българските ни симптоми. Споменавал съм го и преди, хората със средно образование в Чехия, Словакия и Русия четат книги, ако не всички, поне 80 процента. У нас четящите от групата с такъв образователен ценз (доколкото все още висшето образование тук има стойност) са, да речем, 20 процента. Но едно такова проучване е задължително, ако искаме да почнем да променяме нещо. За изброените държави знам от личен досег с хора, живеещи там. И книгата, която толкова много харесах, се нарича „Младите години на медицинския брат Паровозов“ от Алексей Моторов. Такава литература обичам, от плът и кръв, написана от мъдър човек, написана интересно и увлекателно, с уважение към мен, читателя, въздействащо и хирургически прецизно перо притежава лекарят Моторов. Разказва за своята младост, когато е работил като медицински брат (медицинска сестра мъж) в реанимацията на една от големите московски болници и е приет в медицинския институт едва на шестото кандидатстване, когато вече бил изгубил надежда, но книгата не е автобиографична, а си е роман отвсякъде. Така трябва да се пише, господа писатели, не по друг начин, това е истинската литература, другото са измишльотини. Както и да е. Та исках само да кажа, съвсем пристрастно, като издател и писател, че най-добрият, най-универсалният подарък по повод и без повод винаги е бил добрата книга. Петнайсетина лева, какво му плащаш. За един е добра една, за друг - друга, както казала оная котка за вкуса, така че не се наемам да променям вкусовете, нито да възпитавам еднолично, за превъзпитанието трябва да се впрегне цялата държавна машина, но тя явно е заета с друго, а комерсиалната машина разчита на търсенето, а то е чалгаджийско и така нататък. Та, ако вашият човек е рибар, има книги за риболов, ако е моторист, има книги за мотори, ако е звездоброец, има книги от Стивън Хокинг. Възмущението ми от изчезването на книгите никога няма да намери покой, това го осъзнавам. Умрат ли книгите, умираме и ние. И само книгите могат да ни дадат най-безценното съкровище, онова, което никой не може да ни отнеме. Клиширано звучи, но си е самата истина. И една рецепта за всички, които като мен не могат да понасят Шоселмета – взимате си книга по ваш вкус, затваряте се някъде на тихо, спирате телевизора. И зачитате. Аз чета хубавите книги горе-долу по една седмица, значи с четири книги ще успея да преодолея цялата блееща наоколо лудост.

Подлезите към Морската градина вече са достъпни за хора с увреждания

http://web.barometar.net/82821/

Ремонтът на девет подлеза по бул. „Княз Борис I“, които осигуряват пешеходна връзка с Морската градина, приключва, съобщи инж. Петър Гърбузов, директор на дирекция „Инженерна инфраструктура и облагородяване“. Освежени са таваните, свалена е компрометираната мазилка, извършено е измазване, шпакловане и боядисване на стените, ремонтирани са стълбите и осветлението. По време на рехабилитацията на булеварда пък […]

Певецът Мориси спечели наградата за "най-лош секс" върху белия лист

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/03/2662317_pevecut_morisi_specheli_nagradata_za_nai-losh_seks/?ref=rss


Бившият вокалист на "Смитс" и успешен солов изпълнител Мориси, известен с добрата поезия в собствените си песни, спечели безапелационно наградата Bad Sex за най-нескопосано описана еротична сцена, съобщава БТА.
Шеговитият приз се присъжда от 1993 г. и с него изданието Literary Review удостоява "зле написаните, повърхностни или чисто ненужни сексуални пасажи в съвременната литература". 
 
Музикантът печели за дебютния си роман "Списъкът на изгубените", публикуван през септември,...

Валери Симеонов: Сваляме доверието на Полина Карастоянова заради нейните провинения

http://pik.bg/валери-симеонов-сваляме-доверието-на-полина-карастоянова-заради-нейните-провинения-news446298.html

Валери Симеонов: Сваляме доверието на Полина Карастоянова заради нейните провинения

По-рано днес Валери Симеонов съобщи, че сваля доверието си върху депутатката Полина Карастоянова, заради това, че неин подпис стои под прокарването на закона за акцизите на алкохола. Закон, който Патриотичен фронт не приема и иска да бъде променен. Репортер на ПИК потърси мнението на лидера на патриотите относно скандала, като Симеонов заяви, че това не е първото провинение на Полина.

„Не искам да коментирам какви са й провиненията, за да не ставаме жълти, но имаме причина за това наше искане. Дали то ще бъде прието зависи от останалите депутати. Ако те решат, че тя може да остане аз няма какво да кажа”, това каза Валери Симеонов пред нас.

Той допълни, че не се е чувал с Карастоянова след пресконференцията на която той обяви свалянето на доверие от нея и не виждал причина да говорят. 

Красимир Каракачанов защити Полина, след като каза, че не вижда толкова голямо провинение за да бъде изключен депутат от парламентарната група.

"Това е негово мнение. Пак казвам според мен има причина и за това съм предложил да свалим доверието и от нея", завърши Симеонов.

Кадиров обеща да отмъсти на терористите от ИД за убийството на руски гражданин

http://www.cross.bg/kadirov-videozapis-ostavyat-1490479.html

/КРОСС/ Чеченският лидер Рамзан Кадиров обещава да „изпрати на онзи свят“ виновните за екзекуцията на чеченеца, предаде ТАСС. „Чеченците знаят, помнят и няма да оставят това така“, каза той пред журналисти. А уточняващ въпрос, какво означава „няма да оставят това така“, Кадиров заяви: „Ще го изпратим на онзи свят, ще му дадем еднопосочен билет“. „Това е чеченец, той беше обезглавен, има потвърдена информация, че той е работил за някого, но аз не вярвам в това, защото по начина, по който той говореше, по начина, по който седеше, според мен това е инсценировка“, каза Кадиров. Той обеща да проучи съответния видеозапис. По-рано в интернет се появи видеозапис на убийство, както се твърди, на руски гражданин от терористи от ИД, които го обвинили, че работи за руските спецслужби.

"Кой открадна чипса?“ ще разкриете ли танцовата криминална загадка

http://kidsart.actualno.com/koj-otkradna-chipsa-shte-razkriete-li-tancovata-kriminalna-zagadka--news_511295.html

„Кой открадна чипса?“ ще разкриете ли танцовата криминална загадка Заповядайте на пъстрия детски танцов спектакъл на Петър Илиев "Кой открадна чипса?" на 13 и 14 декември 2015 г. в Националния музикален театър "Стефан Македонски" - София Забавно шоу, което провокира детското въображение и разбужда разузнавача у малки и големи! Емоционално поднасяна заплетена интрига, която не оставя никого равнодушен!  Една необикновена, забавна и поучителна история, случила се с децата

Атаките в Париж стрували съвсем малко, Путин поиска общ антитерористичен фронт

http://europe.actualno.com/atakite-v-parij-struvali-syvsem-malko-putin-poiska-obsht-antiteroristichen-front-news_511285.html

Организирането на нападенията в Париж от миналия месец, при които загинаха 130 души, е струвало на извършителите им не повече от 30 000 евро. Терористите са финансирали нападението като са обединили малки суми, които са трудни за проследяване, и са използвали предплатени кредитни карти. Това съобщи френският финансов министър Мишел Сапин по време на пресконференция, предаде БГНЕС. „Цената на последните атаки, финансирането им, представлява сума ненадвишаваща 30 000 евро“, каза той.

Местната власт в Стралджа намали заплатите си

http://sliven.actualno.com/mestnata-vlast-v-straldja-namali-zaplatite-si-news_511300.html

Новоизбраният кмет на Стралджа Атанас Киров сам поиска Общинският съвет да намали възнаграждението му. Първоначалното предложение беше заплатата на новия кмет да бъде 1975 лева, но по изрично настояване на кмета, местният парламент гласува с 225 лева по-ниско възнаграждение. 15 от съветниците гласуваха „за" новото предложение, информира "Дарик нюз". Новият председател на общинския съвет инж. Живко Ангелов също сам е пожелал заплатата му да е с близо 50 % по-ниска в сравнение с председател

С парите от винетки ще се реконструират и второкласните и третокласни пътища

http://www.cross.bg/putishta-hemys-suoruzheniya-1490480.html

/КРОСС/Част от парите от вече увеличените винетки ще отидат за реконструкция на второкласни и третокласни пътища. Това стана ясно от отговора на вицепремиера Томислав Дончев на въпрос на депутата от БДЦ Борислав Иглев. Иглев се поинтересува ще се инвестират ли част от парите, които ще постъпят от винетки за реконструкция на пътища втори и трети клас. Депутатът изтъкна още, че повишаването на цената на винетния стикер е шоково за народа, а в същото време републиканската пътна мрежа реално е в много лошо състояние. Той подчерта, че се обръща внимание на магистралите, а в някои краища на страната второкласните и третокласните пътища са единствените, по които може да се стигне до дадено населено място. Като пример народният представител посочи пътищата от неговия избирателен район - Хасково, пътят Тополовград - Стара Загора и пътят Маджарово - Хасково, които са в лошо състояние. „Съветвам Ви да не ги използвате, защото преминаването по тях е рисково и животозастрашаващо", добави още Иглев. В отговор Томислав Дончев подчерта, че най-справедливата система е тази, която отчита какво разстояние изминаваш, но за момента винетката е възможният вариант за набавяне на приходи за поддържане на пътната мрежа. С увеличаването на цената на винетния стикер годишният приход ще бъде около 300 млн., което ще увеличи възможността да се строят нови съоръжения, най-вече „Хемус", каза по време на блиц-контрола Дончев

За 6 години учениците в България са намалели с повече от 100 хиляди

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/12/03/2662270_za_6_godini_uchenicite_v_bulgariia_sa_namaleli_s/?ref=rss


От 856 хиляди през учебната 2007/2008 г., българските ученици са намалели до 749 хиляди през 2013/2014 г. или с около 107 хиляди. Причината е демографският срив в комбинация с нарастващ дял на емигриращите в чужбина семейства. Докато през 2007 г. това е повод за напускане на българското училище за около 19% от всички отпаднали, шест години по-късно делът на емигриралите деца е вече над една трета. 

Това показва одит на Сметната палата за социалните и икономическите ефекти от оптимизирането на училищната мрежа за периода от 2012-2014 г., публикуван днес. Повод за одита са притесненията, че броят на училищата в страната не отговаря на значително намаления брой на децата в училищна възраст, което е и предпоставка за неефективност на образователната система.

Паралелно на намаления брой на учениците в страната, намалява и този на преждевременно отпадащите от системата. През учебната 2007/2008 г. техният брой е почти 23.3 хиляди, а през 2013/2014 г. - 17.7 хиляди. Почти половината от тях са напуснали по общо формулирания повод "семейни причини". Около 18 на сто напускат, просто защото не желаят да учат повече. 

Най-рисковите фактори за преждевременно напускане на училище остават социално-икономическите - бедност, безработица, неграмотност или незаинтересованост на родителите.

Най-драстично намалява броят на учениците в малките населени места, поради ниската раждаемост, миграцията на младото население към областните и икономически развитите центрове в страната и в чужбина. Това води до един основните проблеми на неоптимизираната образователна система - наличието на голям брой маломерни и слети паралелки.

Такива паралелки не отговарят на съвременните изисквания за качествено образование и оскъпяват образователния процес. Затова целта е да се стимулира постепенното премахване на тези паралелки, пише в доклада на Сметната палата.    От 2012 г. до 2014 г. са закрити и преобразувани 55 училища по финансираните общински програми за оптимизация на училищната мрежа. Това е с 22 повече, отколкото първоначално е било планирано. В това число влизат и преобразувани и закрити професионални гимназии, в които в последните години оставали много незаети места и неизползвано оборудване. 
  На фона на намаляващите ученици, намаляват и учителите. От 2007 г. до 2013 г. преподавателският персонал в основното и средното образование се е стопил със 17% от 54 хиляди на 45 хиляди. Въпреки това съотношението учител-ученик в България остава по-високо от средното за ЕС. Нараства делът на преподаватели в пенсионна и предпенсионна възраст, а младите хора в системата са трайно малко - под 1%. 

Хакнат ли е Instagram?

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/haknat-li-e-instagram-207161/

Приложението изпита известни технически проблеми, което притесни потребителите

Каракачанов защити Поли Карастоянова, не заслужавала най-тежката санкция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/03/2662306_karakachanov_zashtiti_poli_karastoianova_ne/?ref=rss


Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов защити колежката си от Патриотичния фронт Полина Карастоянова.  

По-рано днес председателят на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че групата е снела политическото си доверие от Карастоянова, защото, без да информира ръководството, е станала вносител на поправката за намаляване размера на казаните за ракия, за които ще се плаща такса. И заяви, че на следващото заседание ще иска да бъде изключена от групата.

Карастоянова влезе в парламента като представител на партията на бившия евродепутат от "Атака" Слави Бинев – ГОРД, която пък миналата година се вля в Националния фронт за спасение на България, а на местните избори тази година влезе в "Народен съюз" на Светлин Танчев –  бивш зам.-председател на "България без цензура", а сега съпредседател на групата на "Български демократичен център".

Това е прекалено тежка санкция, коментира пред журналисти в парламента Каракачанов. Той напомни, че за да се вземе каквото и да било решение, са необходими гласовете на три четвърти от депутатите в групата.
Каракачанов защити колежката си и обясни, че тя е внесла и подкрепила предложения в бюджета, засягащи по-голяма събираемост на данъците, и попита дали това е престъпление. Ако това е лобизъм, то той е в полза на бюджета и гражданите, добави той.

Въпросът е поставен емоционално, каза лидерът на ВМРО, но според него никой от колегите му не е направил толкова тежко провинение, че да бъде наказан с най-тежката санкция. Може на някой да не му харесва предложението, но това не означава, че човек, който има мнение, трябва да бъде наказван, отбеляза той.

Запитан дали ракията може да разцепи Патриотичния фронт, Каракачанов цитира гръцките хроники: "Когато византийците обсаждали българските крепости, част от тях падали, а в хрониките било записано - "Българите се бият докрай. Предават се само когато виното вкисне или свърши."

България цени високо приноса на УНИЦЕФ в изпълнението на реформата в областта на детската грижа

http://www.cross.bg/ynitzef-detzata-suvet-1490477.html

/КРОСС/България цени високо приноса на УНИЦЕФ в изпълнението на реформата в областта на грижата за децата. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с изпълнителния директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. Двамата разговаряха в Министерския съвет тази сутрин. Страната ни приема с голяма отговорност членството ни в Изпълнителния съвет на УНИЦЕФ, посочи премиерът и добави, че България полага максимални усилия да участва активно и да носи добавена стойност в работата на ръководния орган на детския фонд на ООН. България е член на Изпълнителния съвет на фонда за периода 2013-2015 г., като през 2014 г. българският постоянен представител към ООН посланик Стефан Тафров беше заместник-председател на Бюрото на съвета.„България е водеща в деинституционализацията на децата, като днес 10 хиляди по-малко деца се намират в заведения за социални или медицински грижи", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. Според него е научно доказано, че настаняването на децата в такива институции се отразява на психиката им до края на живота и ограничава развитието и способностите им. „Това е лошо за децата и за обществото, в което живеят", сподели г-н Лейк. Той подчерта, че УНИЦЕФ се ангажира да продължи подкрепата си за правителството чрез работа в семейно-консултативните центрове и в предоставянето на услугите за ранно детско развитие за всички деца, особено за тези в най-неравностойно положение

"Турски поток" е прекратен

http://www.cross.bg/potok-tyrtziya-yuzhen-1490478.html

/КРОСС/ Проектът за строителството на газопровода "Турски поток" е прекратен. Това заяви министърът на енергетиката Александър Новак. "Преговорите са прекратени", каза той, цитиран от ТАСС. По-рано днес президентът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че ако Турция има интерес от строителството на газопровода, да се обърне към Москва. Той уточни, че до момента подобна молба не е получавана от турска страна. "Що се отнася до "Турски поток", то на първо място Турция трябва да ни потърси, ако за нея този проект представлява интерес. В момента Турция не се е обърнала към нас с подобно предложение", каза Милер. На 1 декември 2014 г. по време на визитата си в Анкара руският президент Владимир Путин отмени изграждането на газопровода „Южен поток", който трябваше да свързва Русия и България по дъното на Черно море. Вместо него стопанинът на Кремъл предложи нов проект - „Турски поток". Новият газопровод също трябваше да мине по дъното на Черно море и до голяма степен повтаряше маршрута на „Южен поток" с една малка подробност - вместо към България, той завиваше към Турция. „Турски поток" трябваше да има сходен с този на „Южен поток" капацитет - 63 милиарда куб.м. газ и четири отсечки, пише БГНЕС.    

Китайски инвеститор иска да изнася ток от България

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/12/03/2662315_kitaiski_investitor_iska_da_iznasia_tok_ot_bulgariia/?ref=rss


Вицепремиерът Томислав Дончев очаква развитие в близките месеци в преговорите за китайски инвестиции в българската енергетика. В рамките на парламентарния блиц контрол, в отговор на питане на народния представител Искрен Веселинов от Патриотичен фронт, Дончев припомни, че към момента най-ангажиращият държавата сценарий по идеята, обсъдена в Китай с потенциален инвеститор, е миноритарно участие на някое от държавните дружества, съобщи БТА. 

От проведените до момента разговори един...

Томислав Дончев: С увеличаването на цената на винетния стикер годишният приход ще бъде около 300 млн.лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=308062

С увеличаването на цената на винетния стикер годишният приход ще бъде около 300 млн. лв., което ще увеличи възможността да се строят нови съоръжения, най-вече „Хемус“. Това каза по време на блиц-контрола вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос от народния представител от ПГ на Борислав Иглев от БДЦ във връзка с увеличените цени на винетките, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

От "Литекс" потвърдиха: Раздялата с Регекампф е факт, "Стяуа" ще плати сериозна неустойка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5152196

Румънският гранд Стяуа ще заплати сериозна неустойка на Литекс, за да си осигури услугите на наставника Лауренциу Регекампф, заявиха от ръководството на оранжевите пред клубния сайт. Точна клауза със значителна сума е фиксирана в договора на специалиста с ловчанлии, която клубът от Букурещ е готов да изпълни.
Румънският гранд Стяуа ще заплати сериозна неустойка на Литекс, за да си осигури услугите на наставника Лауренциу Регекампф, заявиха от ръководството на оранжевите пред клубния сайт. Точна клауза със значителна сума е фиксирана в договора на специалиста с ловчанлии, която клубът от Букурещ е готов да изпълни.

Грейна 10-тонната коледна елха на Рокфелер плаза в Ню Йорк

http://www.mediapool.bg/greina-10-tonnata-koledna-elha-na-rokfeler-plaza-v-nyu-york-news242613.html

Светлините на елхата на площад Рокфелер плаза в комплекса Рокфелер в Ню Йорк бяха запалени на тържествена церемония с участието на знаменитости като Стинг и Андреа Бочели, предадоха АП и ТАСС в четвъртък. 10-тонната елха беше накичена с дълъг пет мили гирлянд с 45 хиляди лед лампички, а на върха й грееше гигантска кристална звезда, изработена от австрийската фирма Сваровски. Десетки хиляди души присъстваха на церемонията въпреки дъжда. За доброто им настроение се погрижиха знаменитости като Андреа Бочели, Мери Джей Блайдж, Джеймс Тейлър и Стинг. Засилени мерки за сигурност, включващи забрана на чадъри и раници, съпътстваха проявата. Улиците около Рокфелер плаза бяха отцепени, а зрителите останаха зад полицейски барикади. Празничната традиция датира от 1931 г.

"Литекс": "Стяуа" ще плати сериозна неустойка за Регекампф, раздялата е факт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152187

Румънският гранд Стяуа ще заплати сериозна неустойка на Литекс, за да си осигури услугите на наставника Лауренциу Регекампф, заявиха от ръководството на оранжевите пред клубния сайт. Точна клауза със значителна сума е фиксирана в договора на специалиста с ловчанлии, която клубът от Букурещ е готов да изпълни.
Румънският гранд Стяуа ще заплати сериозна неустойка на Литекс, за да си осигури услугите на наставника Лауренциу Регекампф, заявиха от ръководството на оранжевите пред клубния сайт. Точна клауза със значителна сума е фиксирана в договора на специалиста с ловчанлии, която клубът от Букурещ е готов да изпълни.

Преди "Яневагейт" жената на Ясен Тодоров го мислела за "смотаняк"

http://www.mediapool.bg/predi-yanevageit-zhenata-na-yasen-todorov-go-mislela-za-smotanyak-news242612.html

Шефът на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров се похвали в четвъртък за втори път, че аферата "Яневагейт" му е помогнала да се издигне в очите на жената си.   "Представен съм като някаква супер силна и влиятелна фигура... Аз благодарих на сайта "Биволъ", че така ме издигнаха в очите на жена ми, защото тя като прочете този запис каза: "Аз мислех досега, че ти си един смотаняк, а ти си един много сериозен човек", каза Тодоров пред бТВ.   В записите се чува как тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева определя Ясен Тодоров и Димитър Узунов за "най-оправните момчета" във ВСС, които сговаряли лобитата там.   Тодоров отново отхвърли тези твърдения. Без изненада той обясни, че най-важното нещо в аферата е да се разбере кой е пуснал записите и какъв е сценарият зад това. От думите му се разбира, че не е толкова важно да се разбере дали има търговия с влияние.   "За "Биволъ", ако искат да ме съдят, директно ще кажа, че това са едни рекетьори. Може да се обадите на кмета на Поморие и на кмета на Царево и да ги питате. Ако "Биволъ" искаха да съдействат на истината по този случай, те щяха да предоставят на ВСС всичко, с което разполагат", каза Ясен Тодоров.   "Те не искат обективно разследване, а искат да свалят целия ВСС. Г-н Атанас Чобанов (б.р., главният редактор на "Биволъ") е част от т.нар. организация "Правосъдие за всеки", която иска да свали ВСС и главния прокурор", каза още шефът на Етичната комисия.   Досега той плътно се движи по опорните точки, спуснати от медиите на Делян Пеевски. Така Тодоров създаде на 17 октомври условия за дипломатически скандал, след като заподозря пред БНТ, че Финансовият механизъм за европейско икономическо пространство формира някакъв център, който дава пари, за да се клати властта в държавата. Тодоров дори не беше чувал, че вече шест години този механизъм (финансиран от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) налива пари директно във ВСС, за да се решат едни от най-тежките проблеми на съдебната власт. С отпуснатия грант в размер на 1.5 милиона лева съдебният съвет създава системата за електронно призоваване в съдебната система, както и решаването на проблема с неравномерното натоварване на магистратите.   В четвъртък Ясен Тодоров пусна поредната си опорна точка срещу Съюза на съдиите в България. "Съюзът на съдиите, щедро финансиран отвън, на практика действа като политическа партия", каза шефът на етичната комисия.   Съдийската организация обаче настоява единствено за независимо разследване на аферата.

Анкара ускорява ТАНАП след спирането на "Турски поток"

http://www.mediapool.bg/ankara-uskoryava-tanap-sled-spiraneto-na-turski-potok-news242611.html

Турция и Азербайджан са се договорили да ускорят реализацията на проекта за Трансанадолския газопровод (ТАНАП) и строежът му да приключи преди договорения срок от 2018 г., съобщи в Баку турският премиер Ахмет Давутоглу на съвместна пресконференция с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Давутоглу заяви, че на министрите са дадени съответните задачи и подчерта, че газовите ресурси на Каспийско море играят голяма в роля в обезпечаванетон а енергийната сигурност на Европа. Алиан на свой ред каза, че е уверен, че съвместният проект на Турция и Азербайджна ТАНАП ще бъде реализиран вероятно по-рано от 2018 г. и по този начин страната ще може да изнася природан газ за Турция и за Европа в по-големи количества. Азерският държавен глава допълни, че потвърдените газови запаси на страната му са 2.6 трилиона куб. м. Стартът на строежа на ТАНАП бе даден през март 2015 г. Акционери в проекта са азерската държавна компания СОКАР и турската държавна БОТАШ, които участват в консорциума, разработващ "Шах Дениз ІІ" в Каспийско море. ТАНАП е част от Южния газов коридор, на който Европейският съюз разчита да разнообрази доставките си на природен газ и да намали зависимостта си от руското синьо гориво. Тръбата ще захранва Трансадриатическия газопровод (ТАП). Предвижда се газопроводът с дължина от 1850 км да премине през територията на Турция от грузинско-турската до турско-гръцката граница. Строежът се очакваше да бъде завършен през 2018 г., когато газопроводът ще започне да доставя годишно 6 млрд. куб. м газ за Турция и 10 млрд. куб. м за Европа, сред които и 1 млрд. куб. м за България. Ускоряването на проекта бе обявено часове след като руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че е спрян проектът за строителство на газопровода "Турски поток" от руското крайбрежие по дъното на Черно море до Турция. "Преговорите са прекратени", каза той, цитиран от агенция ТАСС. Разговорите за изграждането на атомната електроцентрала "Аккую" по руска технология в Турция обаче продължават, допълни Новак, цитиран от Ройтерс. Спирането на газовия проект е свързано с прекратяването на работата на руско-турската междуправителствена комисия, в чиито рамки се подготвяше подписването на споразумението за "Турски поток". Това се очакваше да стане още през декември-януари, но все още между Москва и Анкара има спор за това с колко тръби трябва да тръгне строежът. Руския искаше да са две, а Турция – една. По-рано през деня шефът на "Газпром"Алексей Милер заяви, че "ако на Турция й трябва "Турски поток", тя трябва да се обърне към Русия". "Към момента Турция не се е обръщала към нас с подобно предложение", заяви той, цитиран от ТАСС. Така шефът на газовия монополист действа в типично руски стил в ситуацията, при положение, че Русия бе тази, която предложи на Турция новия газопровод. Това стана по време на посещение на руския президент Владимир Путин в Анкара през декември 2014 г., когато изненадващо за България обяви спирането на "Южен поток" и замяната му с "Турски поток". Принципната договорка тогава обаче бе в замяна на намаление на цената на руския газ за Турция, но преговорите в тази посока зациклиха, оттам и "Турски поток", а след свалянето на руския изтребител от Анкара на 24 ноември двете страни влошиха силно отношенията си и Москва обяви икономическа война на Анкара. Руския дори излезе с конкретен списък с икономическите санкции, след които обаче не бяха "Турски поток" и АЕЦ "Аккую", която трябваше да бъде построена от руската "Росатом". Сега обаче се оказва, че все пак газопроводът пада жертва на усложнената политическа ситуация. Заради наложените от Русия икономически санкции възникнаха очаквания Турция да отвърне със забрана за преминаване на руските петролни танкери през проливите й Босфор и Дарданели, но засега няма индикации, че това ще се случи. Ако все пак бъде въведено такова ембарго, загубите ще са до 440 млн. долара годишно, изчисли президентът на руската петролна компания "Транснефт" Николай Токарев. Според него потърпевш ще е превозът на около 110-115 млн. т нефт, която обаче през проблем можело да бъде пренесен по други маршрути. Като един от тях бе посочен този през Балтийско море, но Токарев изрази убедеността си, че реална опасност за транспорта на руски петрол през турските проливи няма.

"Турски поток" е спрян, строежът на АЕЦ "Аккую" не

http://www.mediapool.bg/turski-potok-e-spryan-stroezhat-na-aets-akkuyu-ne-news242611.html

Проектът за строителство на газопровода "Турски поток" е спрян, съобщи пред ТАСС министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. "Преговорите са прекратени", каза той. Разговорите за изграждането на атомната електроцентрала "Аккую" по руска технология в Турция обаче продължават, допълни Новак, цитиран от Ройтерс. Спирането на газовия проект е свързано с прекратяването на работата на руско-турската междуправителствена комисия, в чиито рамки се подготвяше подписването на споразумението за "Турски поток". Това се очакваше да стане още през декември-януари, но все още между Москва и Анкара има спор за това с колко тръби трябва да тръгне строежът. Руския искаше да са две, а Турция – една. По-рано през деня шефът на "Газпром"Алексей Милер заяви, че "ако на Турция й трябва "Турски поток", тя трябва да се обърне към Русия". "Към момента Турция не се е обръщала към нас с подобно предложение", заяви той, цитиран от ТАСС. Така шефът на газовия монополист действа в типично руски стил в ситуацията, при положение, че Русия бе тази, която предложи на Турция новия газопровод. Това стана по време на посещение на руския президент Владимир Путин в Анкара през декември 2014 г., когато изненадващо за България обяви спирането на "Южен поток" и замяната му с "Турски поток". Принципната договорка тогава обаче бе в замяна на намаление на цената на руския газ за Турция, но преговорите в тази посока зациклиха, оттам и "Турски поток", а след свалянето на руския изтребител от Анкара на 24 ноември двете страни влошиха силно отношенията си и Москва обяви икономическа война на Анкара. Руския дори излезе с конкретен списък с икономическите санкции, след които обаче не бяха "Турски поток" и АЕЦ "Аккую", която трябваше да бъде построена от руската "Росатом". Сега обаче се оказва, че все пак газопроводът пада жертва на усложнената политическа ситуация. Заради наложените от Русия икономически санкции възникнаха очаквания Турция да отвърне със забрана за преминаване на руските петролни танкери през проливите й Босфор и Дарданели, но засега няма индикации, че това ще се случи. Ако все пак бъде въведено такова ембарго, загубите ще са до 440 млн. долара годишно, изчисли президентът на руската петролна компания "Транснефт" Николай Токарев. Според него потърпевш ще е превозът на около 110-115 млн. т нефт, която обаче през проблем можело да бъде пренесен по други маршрути. Като един от тях бе посочен този през Балтийско море, но Токарев изрази убедеността си, че реална опасност за транспорта на руски петрол през турските проливи няма.

"Литекс": Очакваме сериозна неустойка от "Стяуа" за Регенкампф

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/03/2662293_liteks_ochakvame_seriozna_neustoika_ot_stiaua_za/?ref=rss


"Литекс" потвърди информацията за раздялата с треньора си Лауренциу Регенкампф. Румънският специалист застава начело на "Стяуа".

Оранжевите очакват да получат финансова компенсация от клуба от Букурещ. "Точна клауза със значителна сума е фиксирана в договора на специалиста с ловчанлии", се казва в сайта на "Литекс".

"Раздялата с Регекампф е факт, но все още се изчистват някои детайли. Нещата обаче ще се развият по цивилизован и европейски начин, без драми и в коректен тон....

Русия и Турция прекратиха преговорите за „Турски поток“

http://offnews.bg/news/n_1/n_601649.html

Русия и Турция прекратиха преговорите за газопровода „Турски поток“. Това съобщи руският енергиен министър Александр Новак. В момента преговорите са спрени, още повече, че с постановление на правителството е прекратена работата на междуправителствената комисия по търговско-икономическо сътрудничество, уточни Новак. Ако на Турция ѝ трябва „Турски поток“, тя може да се обърне към Русия за провеждане на разговори по въпроса. За момента не е имало такива искания, каза шефът на „Газпром“ Алексей Милер. За изграждането на газопровода Русия и Турция се договориха на 1 декември 2014 г., когато руският президент Владимир Путин обяви и спирането на проекта „Южен поток“. Междуправителствено споразумение обаче така и не беше подписано. Преговорите между двете страни продължиха с месеци, като те не успяха да постигнат окончателно споразумение за цената на руския газ, който Турция ще купува. Освен това не беше уточнено докъде ще стига газопровода. Първоначалната идея беше той да достига Турция и оттам границата с Гърция, откъдето газ да си купуват страните от ЕС. По-късно планът беше променен, като от „Газпром“ съобщиха, че първоначално тръбата ще осигурява газ само за турските потребители. След като Турция свали руския изтребител Су-24 обаче, преговорите между двете страни бяха напълно прекратени. Милер все пак не уточни дали в случай на интерес от страна на Турция разговорите ще продължат. Ако Турция смята, че този проект е важен, нека да се обърне към нас. Към днешна дата не е постъпвало такова предложение. Ако постъпи, ще го обмислим, заяви шефът на „Газпром“. Руският премиер подписа във вторник постановление за икономическите мерки, които Русия ще предприеме по отношение на Турция след свалянето на руския изтребител. С постановлението беше прекратена работата на междуправителствената комисия с Турция за търговско-икономическо сътрудничество, но не са споменати големи проекти като „Турски поток“ и АЕЦ „Аккую“, която Русия щеше да строи в Турция.

Евакуация на пощата в Перник, имало съмнителни пликове

http://pik.bg/евакуация-на-пощата-в-перник-имало-съмнителни-пликове-news446289.html

Евакуация на пощата в Перник, имало съмнителни пликове

Съмнителни писма вдигнаха по тревога служители и наематели в централния клон на „Български пощи” в Перник. Пощальонка към 12 ч. на обяд днес взела пакета с писма за участъка, който обслужва, и от него се посипал бял прах.

Незабавно е уведомено ръководството и е подаден сигнал в полицията. За броени минути районът е отцепен, на място са полиция, пожарна, чакат се специалисти от София, които да установят какво е бялото вещество, поръсило се от пликовете.

Сградата за повече от два часа ще бъде затворена. През това време ще бъде извършена щателна проверка на въпросните пликове. Ако се окаже, че става въпрос за фалшива тревога, служителите от пощата и наемателите на офиси в сградата ще се върнат на работа.

Хирург сбъдва мечтата на 6-годишно момиченце, високо едва 94 см

http://www.cross.bg/zhivkov-kraiinitzite-detza-1490475.html

/КРОСС/Мечтата на всяко малко дете е да порасне. За родените с ахондроплазия, които са едно на 50 000 новородени, обаче сбъдването на това съкровено желание неизменно е свързано с лекарска намеса. Такъв е случаят на 6-годишно момиченце от Благоевград. Детето е пациент на д-р Мирослав Живков от клиниката по ортопедия и травматология на варненската МБАЛ „Света Анна". Световноизвестната методика за „порастване" на деца, родени с рядката диагноза, от години е запазена марка в практиката на д-р Живков. Малката пациентка от Благоевград е седмото българче, на което ортопедът-травматолог помага да порастне, разказва Дарик. На 6 години момиченцето е високо 94 см. Първото влизане в операционната ще й даде възможност да порастне само за половин година с 12 см. Следващите два етапа от интервенциите ще позволят на детето да повиши ръстта си общо с до 40 см. Лечението по удължаването на крайниците протича в три етапа. Д-р Живков го провежда по станадрите на най-добрите клиники в света. Преминал е серия от обучения и практики в Англия, Турция и САЩ, където е сертифициран за високоспециализираната дейност. Ортопедът-травматолог ползва последно поколение външни фиксатори за удължаването на крайниците на родените с ахондроплазия, както и за други вродени аномалии, които се поемат от Центъра „Фонд за лечение на деца"

Кражба на пари в село Рогачево

http://pik.bg/кражба-на-пари-в-село-рогачево-news446290.html

Кражба на пари в село Рогачево

Извършена е кражба на пари от търговски обект в село Рогачево, информират от Областната дирекция на МВР.

Кражбата е станала за времето от 17.10 часа на 1 декември до 7.50 часа на 2 декември, чрез взлом на прозорец. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ МВР Албена.

Изпълнителният съвет на ДБГ ще направи оценка на едногодишното участие в управлението

http://www.cross.bg/kyneva-tanev-otzenka-1490474.html

/КРОСС/Да отчетем резултатите от едногодишното управление и пред партиите от РБ, и пред коалицията е много важно. Като става дума за управление, честността е най-важното нещо. Това коментира в кулоарите на парламента председателят на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева по повод предстоящата оценка от страна на ДБГ за удногодишното участие на партията в управелнието.Тя бе категорична ,че няма никакво напрежение между партиите в РБ и няма нужда да се преекспонира ситуацията с оценката на министрите на Блока. По-рано заместник-председателят на „Движение България на гражданите" и депутат от РБ Димитър Танев коментира пред журналисти в парламента, че на Изпълнителен съвет на Блока е била съобщена позиция на ДСБ за сваляне на политическото доверие от министъра на образованието проф. Тодор Танев. Радан Кънев дойде на това заседание и ни съобщи това решение на тяхната партия. Ние присъствахме на това заседание на Изпълнителния съвет на РБ и чухме решението на колегите от ДСБ. Аргументи не сме обсъждали. Нормално е да има оценка на министрите и участието в управление от всяка партия в РБ, каза още Димитър Танев, в края на първата година от управлението.Нашата оценка ще бъде направена на Изпълнителен съвет на ДБГ другата седмица. Ще я съобщим, разбира се, но не коментираме в момента конкретни имена, допълни още той. Ще си вземем решение в съответните партийни формати, каза още Димитър Танев

Данъчни отстъпки в бедни райони

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151970

Опрощаване на данъци, субсидиране на половината лихвени плащания по инвестиционни заеми и целенасочени вложения в предприятия и инфраструктура. Това предвижда мащабна програма в подкрепа на изостанали региони на България до 2020 г., изготвена по поръчка на регионалното министерство и пусната за обществено обсъждане.
Опрощаване на данъци, субсидиране на половината лихвени плащания по инвестиционни заеми и целенасочени вложения в предприятия и инфраструктура. Това предвижда мащабна програма в подкрепа на изостанали региони на България до 2020 г., изготвена по поръчка на регионалното министерство и пусната за обществено обсъждане.

Условно наказание и глоба за трима афганистанци, опитали да преминат нелегално „Дунав мост“

http://pik.bg/условно-наказание-и-глоба-за-трима-афганистанци-опитали-да-преминат-нелегално-„дунав-мост“-news446287.html

Условно наказание и глоба за трима афганистанци, опитали да преминат нелегално „Дунав мост“

Съдът одобри постигнатите споразумения между Районна прокуратура Русе  и трима афганистански граждани, опитали се да преминат нелегално през ГКПП„Дунав мост“ - престъпление по чл. 279 ал. 1 вр. чл. 18 ал. 1 от НК.

Закеруллах Мохамад, Хамаюн Мохамад и  Шабир Кариб /като непълнолетен/   се признаха за виновни  в това, че на 24.10.2015 год. в гр. Русе, на съвместен българо-румънски ГКПП “Дунав мост”- трасе „изход- Гюргево“, направили опит да излязат през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта - служители на ГКПП- ГПУ- Русе, като деянието е останало недовършено по независещи от волята им причини. За това деяние на Закеруллах Мохамад и на Хамаюн Мохамад им е наложено наказание  шест месеца лишаване от свобода  и глоба 150 лева, като на основание чл. 66 ал.1 от НК, изпълнението на наложеното наказание се отлага за срок от три години.

Наказанието на Шабир, който е непълнолетен е четири  месеца лишаване от свобода и обществено порицание, като на основание чл. 66 ал.1 от НК, изпълнението на наложеното наказание се отлага за срок от две години. Одобрените споразумения имат последиците на влезли в сила присъди.

Защо Балмър недоволства от Microsoft

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/zashto-balmyr-nedovolstva-ot-microsoft-207162/

Бившият главен изпълнителен директор смята, че компанията трябва да е по-прозрачна към инвеститорите си

Бразилия: Започна процедурата по отстраняване на президента Дилма Русеф

http://offnews.bg/news/n_1/n_601594.html

Говорителят на долната камара в конгреса на Бразилия започна процедура по импийчмънт на президента Дилма Русеф, съобщи Ройтерс. Производството е на базата на обвинения, че Русеф е нарушила закона при разпределянето на бюджета на страната за миналата година. Внесеният документ показва, че Русеф незаконно е взела кредити от бразилски банки, за да компенсира дефицитите в бюджета. Макар че беше преизбрана през същата година, доверието към президента се срина след избухването на скандала за корупция, в който е замесен и петролният гигант Petrobas. "Бях възмутена от това решение", заявява Русеф в обръщение към нацията, настоявайки, че не е извършила престъпление. Президентът свика спешно заседание на кабинета по-рано и заяви увереността си, че предложението за импийчмънт ще бъде отхвърлено. За да бъде прието, две трети от долната камара на конгреса трябва да го одобрят. Управляващата коалиция има мнозинство там, което прави приемането му малко вероятно. От своя страна основният кандидат за поста на Русеф от опозицията - Сенатор Ецио Невес - подкрепи внесеното предложение, като публикува в личния си туитър акаунт съобщението, че "всеки в страната трябва да спазва законите и най-вече президентът." Стартиралият процедурата Едуардо Кунха също е замесен в скандал с корупция. Той е обвинен, че е излъгал за тайна банкова сметка в Швейцария. Комисията по политическа етика в страната ще гласува дали той да бъде отстранен от поста си на говорител в близките дни.

24-годишен шуменец уби майка си пред очите на съседите си

http://www.cross.bg/zadurzhan-godishen-maiika-1490473.html

/КРОСС/24-годишен шуменец е задържан като заподозрян извършител на тежко престъпление, съобщиха от ОД на МВР-Шумен. В 13.42 часа днес чрез телефон 112 е получен сигнал от гражданин, който съобщил, че пред вход на ул. "Света гора" в Шумен е възникнал скандал, в който мъж се опитва да нанесе с нож прободни рани на жена. На място веднага е изпратен патрулен екип, който заварил пред входа на блока починала жена с прорезна рана. Униформените забелязали мъж, който опитал да избяга. Той бил заловен и отведен в полицейското управление в града. За срок до 24 часа е задържан 24-годишен мъж. Окръжната прокуратура в Шумен образува досъдебно производство срещу 24-годишния Радослав Златев, който уби майка си днес. Срещу Златев ще бъде повдигнато обвинение по член 116, ал. 1, т. 3 от Наказателния кодекс, след което извършителят на тежкото криминално престъпление ще бъде задържан за срок до 72 часа, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. В момента се извършват процесуално-следствени действия и оглед на местопроизшествието. Намерен и иззет е ножът, с който е извършено престъплението. Работата по започналото досъдебно производство продължава.    

ВАС окончателно: При доброволно погасяване длъжниците плащат такси на частните съдия-изпълнители

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152185

Дори да се издължат доброволно, длъжниците ще продължат да плащат таксите за дейността на частните съдия-изпълнители по казуса им.
Това следва от окончателното решение на Върховния административен съд, който върна таксите, отменени от правителството
Дори да се издължат доброволно, длъжниците ще продължат да плащат таксите за дейността на частните съдия-изпълнители по казуса им. Това следва от окончателното решение на Върховния административен съд, който върна таксите, отменени от правителството "Орешарски" в последните му дни. Петима висши магистрати обявиха приетата от кабинета промяна за

Кампанията "Купи и дари" събира хранителни продукти в помощ на бедни и деца във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=308053

Благотворителна кампания „Купи и дари" ще даде възможност на всеки желаещ да помогне в навечерието на Коледните празници с хранителни продукти на нуждаещи се варненци. Тази година инициативата е насочена към социално слаби хора и семейства от Варна, на лишени от родителска грижа деца и на малчуганите в психиатричното отделение на УМБАЛ "Св.

Искащите достъп до класифицирана информация ще бъдат проверявани за чисто агентурно минало

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/03/2662289_iskashtite_dostup_do_klasificirana_informaciia_shte/?ref=rss


Кандидатстващите за достъп до класифицирана информация да бъдат проверявани за чисто агентурно минало и ако се установи принадлежност, да им се отказва допуск до секретните документи. Това предвижда приетите на първо четене днес от парламента промени в Закона за защита на класифицираната информация. Поправката, внесена от ГЕРБ и Реформаторския блок, беше приета със 104 гласа "за", 27 "против" и 17 "въздържал се".
 
Предвидено е изискване към кандидатстващите за достъп до информация...

Христо Иванов скрил от Меглена Кунева документ от ЕК

http://web.barometar.net/82820/

Поредният лют скандал се вихри от вчера в Реформаторския блок. Причината е, че правосъдният министър е скрил официалното писмо от първия зам.-председател на Европейската комисия Фрас Тимерманс по повод исканото от „Медиапул“ и правосъдния министър Христо Иванов отстраняване на главния прокурор Сотир Цацаров.Документът бил адресиран до двамата – до Кунева, и до Иванов. Иванов обаче […]

Разпитват арменеца за взривения бус, кацнал с полет от Брюксел

http://pik.bg/разпитват-арменеца-за-взривения-бус-кацнал-с-полет-от-брюксел-news446283.html

Разпитват арменеца за взривения бус, кацнал с полет от Брюксел

Единият от двамата арменци, които са собственици на взривения бял бус на летището, кацна с полет от Брюксел. В момента го разпитват спецслужбите, съобщи Канал 3.

Те имаха информация, че чужденецът има билет и за връщане в България.

Във вторник куче реагира на експлозив, което принуди да бъде проведена операция по обезвреждане и взривяване на съмнителната товарна кола с белгийски номера, паркирана до Терминал 1.

Още не е ясно дали арменецът ще поиска неустойки за унищожената собственост.

Русия спира работата по "Турски поток"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/03/2662281_rusiia_spira_rabotata_po_turski_potok/?ref=rss


Русия спира подготвителната работа по проекта за газопровода "Турски поток". Това заяви пред журналисти руският енергиен министър Александър Новак, предаде "Ройтерс".

"В момента работата по "Турски поток" е спряна", обясни Новак. Той допълни, че разговорите за строеж на атомна електроцентрала в Турция остават отворени.

Във вторник агенция "Ройтерс" разпространи твърдение, че "Турски поток" може да бъде замразен за няколко години заради влошаването на отношенията между...

Роботи заменят почти половината работна сила в Япония до 20 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5152179

Роботи с изкуствен интелект след 10-20 години ще могат да изпълняват повече от една трета от видовете работа, която сега се извършва от хората. Те ще станат работници в супермаркети, шофьори на таксита, чистачи и камериерки в хотели, охранители, се казва в доклад на Изследователския институт Номура,
Роботи с изкуствен интелект след 10-20 години ще могат да изпълняват повече от една трета от видовете работа, която сега се извършва от хората. Те ще станат работници в супермаркети, шофьори на таксита, чистачи и камериерки в хотели, охранители, се казва в доклад на Изследователския институт Номура,

След 20 години: Роботи заменят почти половината работна сила в Япония

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152168

Роботи с изкуствен интелект след 10-20 години ще могат да изпълняват повече от една трета от видовете работа, която сега се извършва от хората. Те ще станат работници в супермаркети, шофьори на таксита, чистачи и камериерки в хотели, охранители, се казва в доклад на Изследователския институт Номура,
Роботи с изкуствен интелект след 10-20 години ще могат да изпълняват повече от една трета от видовете работа, която сега се извършва от хората. Те ще станат работници в супермаркети, шофьори на таксита, чистачи и камериерки в хотели, охранители, се казва в доклад на Изследователския институт Номура,

Дончев: С увеличаването на цената на винетния стикер годишният приход ще бъде около 300 млн.лв.

http://pik.bg/дончев-с-увеличаването-на-цената-на-винетния-стикер-годишният-приход-ще-бъде-около-300-млн-news446281.html

Дончев: С увеличаването на цената на винетния стикер годишният приход ще бъде около 300 млн.лв.

С увеличаването на цената на винетния стикер годишният приход ще бъде около 300 млн., което ще увеличи възможността да се строят нови съоръжения, най-вече „Хемус“. Това каза по време на блиц-контрола вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос от народния представител от ПГ на Борислав Иглев от БДЦ във връзка с увеличените цени на винетките, предаде „Фокус“.

Според вицепремиерa Томислав Дончев всяка проява на недоволство е обоснована от всяка гледна точка. „България има 19 хиляди и 800 км. републикански пътища от различен клас. Поне една трета от тази инфраструктура е в недобро състояние. Имаме много нужди, най-вече искам да коментирам тежкия дисбаланс между севера и юга по отношение на изградена транспортна инфраструктура. на юг имаме три магистрали, третата е почти готова, а на севера е само парче от „Хемус“.

Към момента от винетни стикери на годишна база се събират около 224 млн. лева“, каза той и посочи, че сумата е абсолютно недостатъчна за адекватната поддръжка на републикански пътища и за инвестиции в нови съоръжения. „Ние ползваме и средства от оперативната програма „Транспортна инфраструктура“, които също не достигат. С увеличаването на цената на винетния стикер годишният приход ще бъде около 300 млн., което ще увеличи възможността да се строят нови съоръжения, най-вече „Хемус“ , посочи той.

„Да, средствата ще бъдат използвани не само за изграждането на нови обекти и за поддръжка на старите и бе категоричен, че няма да има каквато и да е дискриминация за типовете клас пътища.

Бъчварова: България вече е в топ 10 в Европа по отворени данни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5152174

България вече е в топ 10 в Европа по отворени данни, показва последното изследване на Европейската комисия за състоянието на отворените данни и достъпа до обществена информация в Европа (Open Data Maturity in Europe 2015). В България ангажиментът за отворените данни се изпълнява от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова.
България вече е в топ 10 в Европа по отворени данни, показва последното изследване на Европейската комисия за състоянието на отворените данни и достъпа до обществена информация в Европа (Open Data Maturity in Europe 2015). В България ангажиментът за отворените данни се изпълнява от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова.

Генералите на Саддам създадоха Ислямска държава

http://www.cross.bg/irak-durzhava-bulgariya-1490472.html

/КРОСС/Допреди 25 г. България бе марка в Близкия изток, сега връзките са скъсани, казва Мохаммад Али Ал Хаким в интервю за "Стандарт" - Г-н Ал Хаким, къде са корените на избухналата сунитско-шиитска война? Всъщност откъде изникна "Ислямска държава" (ИД)? - Отношенията между сунити и шиити открай време са били обтегнати. Сунитите винаги са искали да бъдат на власт и не са позволявали на шиитите да управляват. Те смятат, че шиитите не са истински мюсюлмани и се отклоняват от исляма. Голямата промяна в региона настъпи след 2003 г., когато американците окупираха Ирак и свалиха Саддам Хюсеин. Балансът на населението в Ирак е в полза на шиитите, които са 65 на сто. Затова те спечелиха изборите и бе съставено коалиционно правителство. Ощетени ли бяха сунитите при новото статукво? Според мен не - те взеха под свой контрол много министерства и учреждения. Властта навсякъде се разпределяше по квоти - сунити, шиити, кюрди, християни, туркмени, арменци. По конституция президентът е кюрд с двама вицепрезиденти - сунит и шиит. Премиерът е шиит, но останалите министерства се определят пак по тези етно-религиозни квоти. Навсякъде службите се раздаваха на този принцип - от министъра до чистачката. - Защо се провали този модел? - Сунитите решиха, че балансът е нарушен с шиитската вълна в Близкия Изток. Каква е тази вълна? В Иран 90% от 80-те милиона население са шиити. Богата държава с много петрол и полезни изкопаеми

Посред бял ден: Жена с 3,23 промила алкохол причини катастрофа на пътя за Златните

http://petel.bg/Posred-byal-den--ZHena-s-3-23-promila-alkohol-prichini-katastrofa-na-patya-za-Zlatnite__136285

Снимка: Булфото, архив Вчера около 15,35 ч. на пътя между Варна и Златни пясъци е станала катастрофа с материални щети между лек автомобил...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване