Протест блокира Гърция

http://petel.bg/Protest-blokira-Gartsiya__136249

Двата най-големи синдиката в Гърция организират обща стачка в знак на протест срещу усвояването на бюджета на страната, съобщи БГНЕС.  ...

До края на годината: Русия въоръжава Афганистан с 10 000 калашници

http://petel.bg/Do-kraya-na-godinata--Rusiya-vaorazhava-Afganistan-s-10-000-kalashnitsi__136251

Илюстрация: Булфото До края на 2015 г. Русия ще достави на Афганистан 10 000 автомата „Калашников” и патрони за него, съобщи френския...

При спецакция: Разбиха български канал за наркотици в Атина

http://petel.bg/Pri-spetsaktsiya--Razbiha-balgarski-kanal-za-narkotitsi-v-Atina__136252

Илюстрация: Булфото Разбиха български канал за наркотици в Атина. Четирима българи са арестувани след акция на гръцката полиция. У тях е...

Преглед на варненския печат - 3 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=308006

„ОбС – Варна, си избра трима зам.-председатели”, е заглавие от първа страница в днешния брой на варненския вестник „Черно море”. Трима заместник-председатели на Общинския съвет бяха избрани на сесията на местния парламент, информира изданието.

Калфин: Бюджет 2016 е бюджет в рамките на възможностите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151468

Може много неща да се искат за социалната политика, но замразяването на социалните разходи е несериозно и невярно твърдение. Това каза вицепремиерът и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред bTV.   Вицепремиерът поясни, че приоритетите за следващата година са възрастните хора, НОИ, както и децата и детските плащания,
Може много неща да се искат за социалната политика, но замразяването на социалните разходи е несериозно и невярно твърдение. Това каза вицепремиерът и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред bTV. Вицепремиерът поясни, че приоритетите за следващата година са възрастните хора, НОИ, както и децата и детските плащания,

Трус от 5,5 по Рихтер разлюля Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261317_%D0%A2%D1%80%D1%83%D1%81+%D0%BE%D1%82+5%2C5+%D0%BF%D0%BE+%D0%A0%D0%B8%D1%85%D1%82%D0%B5%D1%80+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D1%8E%D0%BB%D1%8F+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F

 Земетресение с магнитуд 5.5 по скалата на Рихтер е регистрирано в източната част на Турция, съобщи Геологичната служба на САЩ.
Епицентърът на труса е бил на 12 км югозападно от град Киги в провинция Битгел, на дълбочина 6 км. За момента няма данни за разрушения и пострадали.

ФРОГОКО! СКАНДАЛ: Автобус 204 пили нервите на софиянци всеки божи ден

http://frognews.bg/news_102989/FROGOKO!-SKANDAL-Avtobus-204-pili-nervite-na-sofiiantsi-vseki-boji-den/

Един от най-нередовните автобуси в столицата е номер 204; сутрин обикновено по спирките му е ад, хората не успяват да се качат в препълнените коли; висят на гроздове от вратите, закъсненията са повече от правило. Така се ожалиха потърпевши, които поканиха екипа ни на една от столичните спирки, но с уговорката, че стълпотворението е ежедневно.

"Не се лъжете, лихвите по кредитите днес са ниски, но утре няма да е така"

http://offnews.bg/news/n_1/n_601472.html

"Лихвите са исторически ниски. Това не бива да ни лъже, че можем да си позволим повече кредити. В момента, в който тръгне инфлацията, тези стимули, които се хвърлят на пазара, ще тръгнат нагоре, включително лихвите", предупреди главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян. Причината лихвите да са толкова ниски е фактът, че те са обвързани с индексите ЮРИБОР и ЛИБОР, които са ниски в момента. "Индексите ЮРИБОР и ЛИБОР днес са много ниски, но утре може и да не са", каза Хампарцумян. Той се обяви категорично против БНБ да се намесва по какъвто и да е начин при определяне цената на кредита. "Най-добрият регулатор е пазарът",  каза Хампарцумян. Банкерът допълни, че българите не са сред най-задлъжнелите нации. Ако у нас кредитите представляват 40-50% от дохода, във Великобритания например процентът надхвърля 100. Ниските лихви по депозитите той обясни с факта, че има голяма ликвидност, няма голямо търсене на кредити, фирмите са много предпазливи с взимането на кредитите, а потреблението на физическите лица е "леко затормозено", защото те не се чувстват сигурни, уверени да потребяват повече. Аз също имам кредит, призна банкерът. "Имам и сега кредит. Направих си една къща, която е с кредит от банката. "

Ученикът, пострадал от футболна врата, е с тежка контузия на главния мозък и счупен череп

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151466

Остава тежко състоянието на момчето, върху което падна част от метална футболна врата в Разлог и изпадна в кома, съобщи БиТиВи.
Тежкият инцидент се случи вчера в час по физическо. Все още се уточняват точните обстоятелства около падането на вратата.
В късния следобед момчето беше преместено в София.
Остава тежко състоянието на момчето, върху което падна част от метална футболна врата в Разлог и изпадна в кома, съобщи БиТиВи. Тежкият инцидент се случи вчера в час по физическо. Все още се уточняват точните обстоятелства около падането на вратата. В късния следобед момчето беше преместено в София.

Калфин определи Бюджет 2016 като възможен

http://pik.bg/калфин-определи-бюджет-2016-като-възможен-news446059.html

Калфин определи Бюджет 2016 като възможен

Може много неща да се искат за социалната политика, но замразяването на социалните разходи е несериозно и невярно твърдение. Това каза вицепремиерът и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в ефира на Би Ти Ви. Вицепремиерът поясни, че приоритетите за следващата година са възрастните хора, НОИ, както и децата и детските плащания, особено в семействата с 3 деца.

„Бюджет 2016 е бюджет в рамките на възможностите. Социалните разходи са очевиден приоритет за следващата година. Бих искал да има повече възможности за повече политики”, заяви Калфин и посочи, че са предвидени повече европейски средства за следващата година.
„В АБВ много ясно заявихме какви са ни приоритетите, спазваме ги и ги отстояваме”, добави Калфин.

Той отбеляза, че АБВ се съобразява и играе в екип. Във връзка с актуализацията за 2015 г. Калфин коментира, че голяма част от министерствата не са успели да се сместят в разходите. „Това надали е политика, която можем да подкрепим. Видяхме една много голяма актуализация. Очевидно, че колегите в министерствата не могат да се справят, но аз не бих поставил страната в такова състояние”, каза още Ивайло Калфин.

„За 2016 г. ако имаме увеличение на средствата в социалната политика и възможности, то е заради реформите в пенсионната система и помощите за деца. Това, което ни изнерви вчера е, че след като приехме бюджета в МС започнаха различни размествания. Ако партиите се съгласят да приемат в МС един бюджет, той трябва да мине и през парламента”, подчерта вицепремиерът и допълни, че иначе не може да се говори за коалиционно поведение.
„Увеличението на доходите на българите е факт. Доходите в България трябва да растат, разбира се, доходите от труд най-много в производството и администрацията”, отбеляза още Ивайло Калфин.

Бъдещето на Европа – концлагер или халифат?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261316_%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%E2%80%93+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D1%80+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D

 Европейските страни про­дължават да треперят от съ­общенията за възможни нови терористични актове. Спе­циалните служби и полици­ята на някои от тях работят в интензивен режим, внесени са промени в разписанието на публичните мероприятия и в работата на транспорта. Както се казва, сигурността е по-важна от всичко. Но извън скобите си остава въпросът – може ли да бъде наречен нор­мален един живот в атмосфе­ра на страх?

Седем терористични акта в Париж, извършени на прак­тика едновременно в нощта срещу 14 ноември, сериозно промениха психологическо­то състояние на европейци­те. Запаленият на 15 ноември на Площада на Републиката фойерверк в момент, в който там бяха дошли хиляди хора да поднесат цветя в памет на жертвите, провокира масова паника. Не предизвикват оп­тимизъм и постоянните съоб­щения в средствата за масова информация за нови подгот­вяни терористични актове. На 22 ноември групата от интер­нет хакери „Anonimous” съоб­щи за

ПОДГОТВЯНИ ВЗРИ­ВОВЕ В МИЛАНО, ПАРИЖ, РИМ

и в други градове по стадиони, в концертни зали и на други места с масово струпване на хора.

Властите в европейските държави дори не се опитват да успокояват гражданите. Обра­тното, всички техни действия показват, че трябва да се от­насяме към заплахите повече от сериозно. На 16 ноември бе обявено, че спецопераци­ята за залавяне на терористи­те в Брюксел е приключила. Действително, не успяха да открият никого и съобщиха, че координаторът на атентатите в Париж Салах Абдеслам все още е на свобода и може да взриви брюкселското метро, тъй като в миналото е работил там и добре го познава.

В резултат от това на 21 ноември в многомилионен Брюксел (град, в който се намират Европейският пар­ламент и щаб-квартирата на НАТО) метрото не работеше, не се изпълняваха повечето трамвайни и автобусни марш­рути. Бяха затворени множе­ство концертни зали, музеи, кафенета и ресторанти. Това не даде по-добри резултати, престъпниците не са залове­ни, затова пък свикналите с определен буржоазен начин на живот жители на Брюксел на­блюдават по улиците на града военни и бронирани автомо­били.

Не по-добра е обстановка­та и в Париж. Франция въведе засилен контрол по границите, а Париж вече не напомня све­товна туристическа столица.

Съвременният европейски живот се отличаваше тъкмо със спокойствие, умереност, възможност да се приобщиш към велика култура. Тъкмо всички тези музеи, театри, уютни ресторантчета са въ­плъщение на благополучието на Стария свят. Ако всичко това изчезне,

ЖИВОТЪТ В ЕС ПОЧ­ТИ НЯМА ДА СЕ ОТ­ЛИЧАВА ОТ ЖИВОТА В НЯКОИ АФРИКАН­СКИ ДЪРЖАВИ.

Европейската цивилизация не би съществувала, ако я ня­маше убедеността на жителите на Стария свят в правотата на техните устои. Но какво биха могли да противопоставят не­въоръжените и свободолюби­ви хора на фанатиците, които са готови да умрат, за да при­несат в жертва останалите?

Старият благополучен и безопасен свят в Европа си отиде, казва Андрей Манойло, професор в Московския дър­жавен университет. Европей­ците дълго не забелязваха, че този свят си отива. Оттук след терористичните актове в Па­риж идва този шок и това чув­ство за пълна беззащитност. Срещу цялата западна цивили­зация действа терористичният интернационал. Под ударите могат да попаднат и други дър­жави.

Преди месец и нещо бяха атакувани армейските казарми в Белгия. Колко сигурни в себе си трябва да се чувстват теро­ристите в Брюксел, след като могат да си позволят планира­ни атаки срещу армейски под­разделения? При това те не са най-слабите в Европа по ниво на въоръжение и подготовка. Всичко това говори, че светът се промени.

Светът започна да се про­меня по-отрано. Просто евро­пейците упорито не искаха да забележат това. До голяма сте­пен поради факта, че бяха ув­лечени да противостоят на Ру­сия. Те смятаха, че основните заплахи са политиката на Мос­ква и треската Ебола. И ето, че внезапно се прояви истинската реалност.

Светът вече никога няма да бъде предишният. Европейци­те трябва спешно да се прис­пособяват към реалността, в която живеят сега. А в тази реалност

НИТО ЕДИН ЖИТЕЛ НА ЕВРОПА НЕ Е ЗА­ЩИТЕН ОТ ТЕРОРИС­ТИЧНИ АТАКИ.

Докато европейските дър­жави живееха своя мирен жи­вот, терористите изграждаха мрежа от опорни пунктове и опорни бази. Формирането на тази мрежа отне не една година, но понастоящем тя е оплела цяла Европа. Вече са налице самоуправляващи се анклави с мюсюлманско насе­ление, повечето от тях живеят по законите на шериата.

Изпуснато бе време за съз­даването на общоевропейска система за сигурност. На ев­ропейците им е време да се събудят и да започнат да съз­дават такава система направо „в движение”.

Терористите планират нови престъпления. Париж беше само първи етап в ре­ализирането на програмата им. Седем различни атаки на различни места във френската столица бяха координирани и планирани от един-единствен център. Навярно следващите атентати ще бъдат не само в Париж, но и в други градове на Франция. Сетне – в други градове на Европа.

Франция беше първа, тъй като бе най-просто терорис­тичните актове да се органи­зират там. В тази държава са налице най-много самоупра­вляващи се анклави с мюсюл­манско население, над които не се простира суверенитетът на френската държава. Това е готова мрежа от опорни бази за терористични атаки.

Във Великобритания тази мрежа е малко по-малка. Това обаче не означава, че тя е за­страхована от подобни атаки, както и останалите европей­ски държави.

Съществува съвсем реална перспектива терористите да изподушат всички европей­ски държави поред и да реа­лизират своя план, отбелязан на множество карти на теро­ристичните групировки. Ев­ропа вече е разделена на вила­ети, тоест на провинциите на „халифата”.

"Килърите" продължава във Варна с разпит на свидетели

http://www.moreto.net/novini.php?n=308001

Днес Варненският апелативен съд продължава заседанията по наказателното дело срещу престъпната група на „килърите”. В 9,30 часа, в залата на ул.”Христо Смирненски” № 19, до Затвора Варна, втората съдебна инстанция ще разпита свидетели, поискани допълнително от страните.

Поредна стачка парализира Гърция

http://offnews.bg/news/n_1/n_601487.html

Поредна стачка блокира Гърция днес. Поводът е проектозакон за промени в данъчното облагане на фермерите, уволнения на държавни служители и орязване на заплати и пенсии. Стачката спира ваковете, не работят част от държавните учреждения, затворени са училища и университети. Пристанищата са блокирани от докери и моряци. Фермери от цялата страна демонстрират пред парламента, съобщи БНР. Синдикатите организират протестни демонстрации в цялата страна.  Стачката е втора поред от идването на власт на партията СИРИЗА. 

Св. прор. Софония. Св. свщмчк Теодор, архиепископ Александрийски

http://www.cross.bg/gospod-prorok-tebe-1490423.html

/КРОСС/ Житие на свети пророк Софоний Св. пророк Софоний, живял в VІІ век преди Христа, бил съвременник на св. пророк Йеремия и пророчествувал в дните на цар Йосия. Като предсказал бедствията, които трябвало да постигнат Юдея и околните страни, той предвещал на юдейския народ и светлите новозаветни времена, когато Господ щял да посети Своя народ и си избере люде кротки и смирени, които ще се уповават на името Господне, няма да вършат неправди и няма да говорят лъжа. "Ликувай, дъще Сионова! - се провиква той. - Весели се и се радвай от все сърце, дъще Йерусалимова! Господ отмени присъдата над тебе, изгони врага ти! Господ, цар Израилев, е посред тебе: повече няма да видиш зло... Господ, Бог твой, е посред тебе: Той е силен да те спаси." (Софон. 3:14-17)  

САЩ с нова мишена – Средна Азия! Целта им е да управляват чрез хаос*

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261315_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%E2%80%93+%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%B7%D0%B8%D1%8F%21+%D0%A6%D0%B5%D0%BB%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BC+%D

 Преди месец приключи визитата на американския държавен секретар Джон Кери в Средна Азия. Той посети Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Киргизия и Туркмения. Впечатлява об­хватът: пет държави поред, и то само за три дни, в някакво дивашко полити­ческо бързане, обикновено неприсъщо за Вашингтон. Сякаш американците се опасяват да не изпуснат нещо важно в този регион.

Експертите смятат, че посещението на Кери е откровена демонстрация за изграждане на американско влияние в Средна Азия.
ВАШИНГТОН РАЗГРЪЩА В РЕГИОНА ПРОТИВОПОСТА­ВЯНЕ С РУСИЯ
– такива мрачни мисли се изказват от аналитиците, запознати с местната ситуация. Експерти не вярват в идеята за „укрепване на отношенията с дър­жавите в Средна Азия чрез икономи­ческо партньорство”, проповядвана от Държавния департамент, а също и за „сътрудничество в сферата на сигур­ността”.
Материал в руската агенция РЕГНУМ недвусмислено е наречен: „Изтикват Русия от Средна Азия чрез Афганистан”.
В него пише, че Белият дом продъл­жава да мисли с категориите на студе­ната война. Продължава да се оттласква от същите понятия, които се използваха в епохата на съществуването на СССР, особено в годините на Рейгън, който наричаше Съветския съюз „империя на злото”.
Предполага се, че задачата е Русия да бъде изтласкана не само от регионите, подкрепяни от нея преди това (от дър­жавите в Близкия изток), но също и от Средна Азия.
 
Един от най-опасните процеси в региона на Средна Азия е ислямизацията. Броят на джамиите в Таджикистан надвиши броя на общообразователните училища – над 4 хиляди за 8 милиона души
Та какво е Средна Азия? Това е една конструкция в евразийския дом, която като че ли не играе особена роля, но ако бъде нарушена, ако бъде извадена, ще тръгнат пукнатини по всички стени и неминуемо ще се стигне до срутването на жилището. Още повече, че обитате­лите на това жилище са обидчив народ, който трудно възприема външното на­лягане. За да може да спаси тази паянто­ва конструкция, да не допусне появата на сглобки у Евразия (тръбопроводни, железопътни, енергийни, инфраструк­турни и т.н.), които да я стегнат в един­но търговско-икономическо цяло без разделителните геополитически линии, нарисувани по картите на Пентагона, Джон Кери пръв измежду държавните секретари на САЩ посети всичките пет постсъветски държави”.
Според анализатори посещението на Кери в Средна Азия трябва да се оце­нява като провокация срещу Руската федерация. Появата на държавния се­кретар в петте държави свидетелства – Щатите не възнамеряват да се отказват от влияние в региона; напротив, в „свет­лината на сирийската и афганистанска­та криза” те „ще увеличават там своето геополитическо и военно присъствие”. На свой ред Москва не е заинтересо­вана да изгуби своето влияние. За да запази Средна Азия в „орбита”, Русия ще трябва да „събира сили за солидарно посрещане на нови провокации”.
Анализаторът Михаил Шейнкман с присъщата за него ирония каза, че днес Средна Азия за американците е „най-подходящото място да си излеят душата”.
Понастоящем регионът може да бъде наречен „безстопанствен”.
А щом е така, на това ще се играе: за мнозина е изгодно Средна Азия „да за­тъне в хаос и за известно време да изгу­би стратегическата си привлекателност за конкурентите”. Това е теорията за „управляемия бардак”, който америка­нците реализират през последните три десетилетия, пишат анализатори. При­мерите са Югославия, Ирак, Либия, Сирия.
Кой ще се превърне в покровител на задаващото се дестабилизиране на Централна Азия? Ролята на покрови­тели ще играят „основните модератори на арабската пролет”: Катар, Саудитска Арабия и Турция. Тези държави са за­интересувани от засилването на сунит­ския ислямизъм. Няма да е излишно и отслабването на съседите и партньори­те на Иран. Методите на „кураторите” са финансиране и политическо при­криване на екстремистите от местна­та „опозиция”. Освен това, Турция ще продължи да изгражда „големия тюрк­ски свят” в рамката на модела за „Нова­та отоманска порта”.
„Бедата е там, че дори локална еска­лация на насилие в региона доста бързо ще се излее в мащабен въоръжен кон­фликт. Наблизо са воюващите Афганис­тан и Сирия, които незабавно ще дос­тавят джихадисти, „ловци на късмет”, религиозни фундаменталисти. Доста­тъчни са и местните, изхвърлени от жи­вота граждани. Стълкновенията ще се отличават с особено източно коварство и жестокост, така че действията на „Де­сния сектор” в Украйна ще ни се стру­ват като детска играчка. Това вече бе показано по време на войната в Таджи­кистан, избухнала в началото на 90-те години и продължила дълги седем го­дини. По приблизителни оценки тогава загинаха около 200 хиляди души, което надвишава общия брой на загиналите във всички конфликти в постсъветското пространство, взети заедно.
Един от най-опасните процеси е ре­гионална ислямизация: „Скоростта, с която се ислямизира населението в це­лия регион на юг от руските граници, поразява въображението. Броят на джа­миите в Таджикистан надвиши броя на общообразователните училища – над 4
хиляди за 8 милиона души. В 17-мили­онен Казахстан са регистрирани 2228 джамии, в Узбекистан с население над 30 милиона души функционират 2050 джамии, в петмилионните Киргизия и Туркменистан – съответно 2200 и 400 джамии.
В днешно време населяващите Средна Азия представляват един от най-многобройните интернационални контингенти, задействан в конфликти по цял свят. През август миналата годи­на за емир на ИД в провинция Ар-Рака бе назначен тъкмо жител на Таджикис­тан. Експертите не са учудени, че сред­ноазиатските територии са включени в планираните граници на „халифата”.
*Заглавието е на редакцията
 
 
АМЕРИКАНЦИТЕ ГОТВЯТ НАПРЕЖЕНИЕ НА РУСКИТЕ ГРАНИЦИ
 
Управляемият хаос в Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Киргизия и Туркмения би позволил на американците да спретнат голямо огнище на напрежение покрай границите на Русия
Управляемият хаос в Казахстан, Таджи­кистан, Узбекистан, Киргизия и Туркме­ния би позволил на американците да спретнат голямо огнище на напрежение покрай границите на Русия
Американците замислят геополи­тическа „експанзия” в Средна Азия в най-подходящия момент. Ето защо те бързат. Русия е отслабена от санк­циите, от понижаването на световните цени на петрола, от инфлацията, от политическите дрязги заради Украйна (включително явно неразрешимата си­туация с огромния заем, даден още на правителството на Янукович), от разхо­дите, свързани с Крим и от проблема с украинските бежанци. Освен това се налага да се водят бойни действия в Сирия срещу групировката ИД.
Появата на чичо Сам в Средна Азия неминуемо ще създаде още едно ре­гионално противоречие, където ще се сборят интересите на „сигурността” на САЩ и Русия. Управляемият хаос в Средна Азия би позволил на амери­канците да спретнат голямо огнище на напрежение покрай границите на Русия и да сформират постоянна заплаха в тази посока.

Визитата на Дейвид Камарън блокира центъра на София

http://www.bnews.bg/article-144588

В програмата на Камерън са включени срещи с премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев.

"Гръцката любов" или педерастията като образователна институция

http://www.grreporter.info/grtskata-lyubov-ili-pederastiyata-kato-obrazovatelna-institutsiya/18310

Откъс от книгата "Аспекти на всекидневния живот в Древна Гърция според античните автори и керамографията" на Иванка Дончева

прочети повече

Ученикът, пострадал от футболна врата, е с тежка контузия на главния мозък и счупен череп

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151461

Остава тежко състоянието на момчето, върху което падна част от метална футболна врата в Разлог и изпадна в кома, съобщи БиТиВи.
Тежкият инцидент се случи вчера в час по физическо. Все още се уточняват точните обстоятелства около падането на вратата.
В късния следобед момчето беше преместено в София.
Остава тежко състоянието на момчето, върху което падна част от метална футболна врата в Разлог и изпадна в кома, съобщи БиТиВи. Тежкият инцидент се случи вчера в час по физическо. Все още се уточняват точните обстоятелства около падането на вратата. В късния следобед момчето беше преместено в София.

Увеличава се броят на домейните .bg

http://www.cross.bg/domeiini-domeiinite-vklyuchitelno-1490422.html

/КРОСС/Стабилен ръст на новите регистрации с .bg домейни през 2015 г. отчита най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ, цитирана от "Новинар". Статистиката показва, че има увеличаване на регистрации от най-популярните международни области, включително .com, .net, .org", .info и .eu. Броят на активните .bg домейни също се е увеличил с 20 процента% спрямо 2014 г. Във всички посочени по-горе области, включително и .bg, са регистрирани общо над 15 200 нови домейна от началото на 2015 г., като сред тях с най-голям дял са .com домейните (44,5 на сто). Новите домейни, пуснати на пазара от хостинг компанията през тази година, са се увеличили със 105, като общата бройка на предлаганите от нея нови домейни вече е 350. Сред тях най-желан е домейнът .kitchen, след него се нареждат .club, .guru и .academy. Денонощният център за поддръжка на компанията е обработил над 1 600 000 запитвания през целия период на нейното съществуване.  

Левон Хампарцумян: В момента нищо не е рисково

http://pik.bg/левон-хампарцумян-в-момента-нищо-не-е-рисково-news446050.html

Левон Хампарцумян: В момента нищо не е рисково

"В момента нищо не е рисково, само ако човек си направи сметката. Няма нужда да се взима един заем, след който ще останат пари само за две кофички кисело мляко", коментира в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян.

По думите му, българите не са прекалено задлъжнели, както е в англосаксонските страни. Банкерът коментира защо според данни на БНБ банките тази година имат доста голяма печалба.

Той напомни, че с парите в банките много хора пазаруват вече през интернет и това увеличава приходите на банковите институции.

 

Бенитес: Нямахме представа за наказанието на Черишев

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/03/2661991_benites_niamahme_predstava_za_nakazanieto_na_cherishev/?ref=rss


Треньорът на "Реал" (Мадрид) Рафаел Бенитес заяви, че в отбора нямали представа за наказанието на Денис Черишев. Нападателят започна като титуляр за победата с 3:1 срещу "Кадис" като гост в среща от 1/16-финалите за Купата на краля.

Заради този ход "Реал" може да бъде изваден от надпреварата. Испанските медии съобщават, че за целта е необходимо единствено от "Кадис" да подадат жалба. Нещо, което от клуба заявиха, че ще направят.

Наказанието на Черишев е от миналия сезон,...

Тунел на "Струма" поставя абсолютен рекорд по скъпо строителство у нас - 250 млн. лева без ДДС

http://www.cross.bg/tynel-evro-stroitelstvo-1490421.html

/КРОСС/Пробиването на тунел от 2 км по магистрала "Струма" заедно с още около 2.5 км подходи към него се очертава да бъде най-скъпото пътно строителство у нас. Прогнозната цена от 250 млн. лева без ДДС е посочена в обявата за избор на строителна компания, която трябва да изпълни общо 4.5 км от аутобана към Гърция. Досега рекордът за най-висока цена се държеше от магистрала "Люлин", пише "Сега". Националната компания за стратегически инфраструктурни проекти - звеното към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което отговаря за новите магистрали, вече пусна обществена поръчка. Тя е за проектиране и строителство на част от трасето, в което основната работа е прокопаването на тунел при село Железница. Както в. "Сега" писа, преди време държавата се отказа от идеята да строи 15-километров тунел през Кресненското дефиле. Приет беше алтернативният вариант от редуващи се виадукти, къси тунели и открити участъци. Оставащите участъци от "Струма" между Благоевград и Сандански от 64 км са разделени на три отсечки. Това са Благоевград-Крупник, Крупник-Кресна и Кресна-Сандански. Проектът за тунел "Железница" е част от лота Благоевград-Крупник. За него беше взето решение да бъде отделен в самостоятелен проект. Прогнозната стойност е определена на 250 млн. лева без ДДС. Това са около 128 млн. евро и се получава цена от около 25.6 млн. евро на километър

Битката за Балканите не е приключила

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261314_%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B0

 НАТО изпраща две послания към Москва: нямаме никакъв интерес от задълбочаването на вашия конфликт с Турция, но тъй като тя е наш съюзник, ще усилим защитата ѝ; и второ - не разрешаваме да ни се месите по отношение на Западните Балкани, затова ще приемем за член малката Черна гора.

Особено второто решение показва, че започналата в Украйна битка за сфери на влияние ни най-малко не е приключила. От дълго време насам Русия се опитва да си възвърне стратегическите позиции на Балканите като използва за това главно съюза си със Сърбия. Приемането на Черна гора в НАТО несъмнено няма да увеличи сигурността на Атлантическия алианс чувствително. С това си действие Западът по-скоро прави опит да запази и разшири достъпа си до този все още нестабилен район на Европа.

Всичко това показва, че общият интерес - да бъде победена "Ислямска държава" - не е достатъчно силен, за да неутрализира централния конфликт между Русия и Запада. Този конфликт все повече започва да се върти около въпроса дали Европа, а сега и Близкият изток, да бъдат либерално или авторитарно устроени.

Николас Бусе, Франкфуртер Алгемайне Цайтунг

www.faz.net

Всички права запазени!

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Столичната община готви концесията на "Топлофикация - София"

http://www.cross.bg/razmer-sofiya-toplofikatziya-1490420.html

/КРОСС/Бъдещият концесионер на "Топлофикация - София" ще трябва да плати първоначална вноска в размер на 200 млн. лв. от задълженията на дружеството към Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това предвижда доклад на Столичната община, с който се дава разрешение на топлофикационното дружество за сключване на споразумение за ново разсрочване на дълга му към Българския енергиен холдинг, който е в размер на 503 млн. лв. натрупан от 1998 г. насам. Освен това БЕХ претендира за други 50 млн. лева, които "Топлофикация - София" не признава, пише "Капитал". Документът вече е бил одобрен от ресорните общински комисии и приемането му ще бъде гласувано окончателно от общинския съвет в четвъртък (3 декември). Най-голямото топлофикационно дружество в страната, което захранва с топлоенергия цяла София, от години е в лошо финансово състояние, а през 2014 г. реализира загуба от 57 млн. лв. В опит да бъде оздравявано неговата собственост многократно е прехвърляна между държавата и общината. Натрупаните дългове са основно от невъзможността на дружеството да плаща за закупения природен газ от "Булгаргаз". Вариантът за отдаването на концесия на топлофикацията през годините е обсъждан многократно, като не са липсвали и кандидати. Сега обаче за първи път подобна възможност влиза в официален документ

Честит рожден ден на Любомир Илков и Тони Щилянова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150941

Днес рожден ден празнува кореспондентът ни в Пазарджик Любомир Илков.
Той винаги е готов да поеме на път из малките села и махали.
Празник има и колежката ни в редакцията в Бургас Тони Щилиянова.
За нея няма тайни в криминалните дела в
Днес рожден ден празнува кореспондентът ни в Пазарджик Любомир Илков. Той винаги е готов да поеме на път из малките села и махали. Празник има и колежката ни в редакцията в Бургас Тони Щилиянова. За нея няма тайни в криминалните дела в

"Ако ЕС се разпадне"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261313_%22%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%95%D0%A1+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B5%22

 Публикуваме интервюто на "Ди Пресе" със съкращения и с разрешението на Иван Кръстев. Той уточнява, че по-голямата част от разговора е проведен преди атентатите в Париж.

Ди Пресе: Може ли кризата с бежанците да доведе до разпадането на ЕС?

Иван Кръстев: Европейският съюз в момента се бори срещу поне четири кризи: руско-украинската, евентуалното излизане на Великобритания, еврокризата и бежанците. Последната криза е най-опасна. Тя е общоевропейска и всички се чувстват засегнати от нея. Всяка една страна смята, че се намира в бежанска криза, дори и в нея да не влизат никакви бежанци. Освен това обикновените хора виждат бежанците с очите си – за разлика от финансовата криза. Бежанската криза води и до ренационализация: гражданите сякаш са много по-склонни да се доверяват на собственото си правителство, отколкото на "онези в Брюксел". А след терористичните атаки в Париж тази криза се преобяснява вече като тема, свързана със сигурността.

Ди Пресе: Но има ли бежанската криза действително потенциала да събори ЕС?

Иван Кръстев: Не можем да изключим такава опасност. Ако ЕС се разпадне, това ще стане не по желание на мнозинството членки – то ще се случи неволно, просто защото на някоя от кризите се реагира или прекомерно, или пък никак. Можем да използваме една поука от разпадането на Съветския Съюз: такива процеси започват винаги в центъра, а не в периферията. Съветският Съюз щеше да понесе напускането на Балтийските държави. Всичко свърши едва тогава, когато Русия каза, че не иска повече.

Ди Пресе: Ако пренесем този пример върху ЕС, това би означавало Париж или Берлин да се отдръпнат, така ли? Смятате ли, че това е вероятно?

Иван Кръстев: Вероятно не е, но е възможно. Една от големите опасности, криеща кризата с бежанците, е, че тя променя Германия. Тази държава е уникална в ЕС не само като икономика, но и политически. Германия все още е запазила традиционната си партийна система, в парламента няма десни екстремисти, хората хранят високо доверие в медиите. От европейска гледна точка обаче Германия се намира в тежко положение. По време на гръцката криза срещу Берлин беше отправено обвинението в липса на солидарност. Сега пък се казва, че със своя морален империализъм Меркел е една от причините за актуалната криза с бежанците.

Ди Пресе: Как би изглеждал сценарият, в който Германия се отдалечава от ЕС?

Иван Кръстев: Може да настъпи момент, в който Германия или Франция да кажат: за нашата демокрация и за нашата икономика е по-добре да снижим зависимостта си от ЕС. Или пък представете си, че Меркел заяви: Дъблин е в сила, ние сме заобиколени от сигурни трети страни, поради което повече няма да приемаме бежанци, пристигащи по суша. Кризата начаса ще се изостри.

Ди Пресе: Най-често за "морален империализъм" говорят средноевропейците. Какъв взривоопасен потенциал крие напрежението между Запада и Изтока в ЕС?

Иван Кръстев: Това противопоставяне го имаше още по време на Иракската война, когато "Нова Европа" последва САЩ във войната, а Западът отказа. През последните години Източна Европа беше ориентирана изключително към Германия. Страни като Полша или Балтийските държави винаги се обръщаха към Германия, когато имаха проблеми. Същото се случи и с конфликта около Украйна. Те помолиха именно Меркел да даде силен отговор на Русия. Тогава обяче тя ясно им даде да се разбере: това е ваш проблем. Това показва, че Германия отдавна се е съсредоточила главно върху държавите от еврозоната и ние вече живеем в една "Европа на различните скорости". Естествено, и поведението на източноевропейците дава на мнозина моралното основание да се държат хладно към тях. При това, ако говорим за кризата с бежанците, разликата между Западна и Източна Европа е както между големите градове в Австрия, където хората имат много контакти с чужденци, и провинцията, където настроенията са по-силни.

Ди Пресе: Упрекът срещу Източна Европа гласи: вие спечелихте от европейските пари, но сега, когато от вас се очаква солидарност, се криете. Защо правителствата в Прага и в Будапеща си запушват ушите за този аргумент?

Иван Кръстев: Хората в Средна и Източна Европа смятат себе си за жертви на историята, които са обречени на страдания, докато оттатък, във Виена или в Брюксел, отвъд Желязната завеса, някакви други хора си живеят прекрасно. В същото време в една етнически хомогенна Полша например последните спомени за някакви междукултурни взаимодействия датират от епохата между двете войни – и тези спомени са крайно неприятни. И още: въпросните страни не могат да се справят дори с интеграцията на собствените си роми. Между другото, става дума не за липса на солидарност, а за сблъсък между две солидарности: поляците например са солидарни, обаче не със сирийците, а със собственото си етническо население. Някои малки страни се боят да не изчезнат от картата. Вземете България: според прогнозите на ООН, до 2050 година страната ще изгуби 27% от населението си. Това е и една от последиците на отворените граници: младите напускат страната.

Ди Пресе: Доколко нелибералната демокрация на Виктор Орбан може да се приеме като сериозна алтернатива на западните демокрации?

Иван Кръстев: Смятам Орбан за най-влиятелния политик в Европа – след Ангела Меркел. Защото той е именно нейната алтернатива. В рамките на бежанската криза тази алтернатива стана значително по-привлекателна. Във времена на криза обратното на доверието не е недоверието, а страхът. Орбан добре го разбира и се възползва от този страх. В същото време той има невероятен нюх за духа на времето. В цяла Европа се надига консервативна съпротива.

Ди Пресе: Виждате ли вече подражатели на Орбан?

Иван Кръстев: Между Полша и Унгария има сериозни разлики по отношение на политиката към Русия. Но полската партията "Право и справедливост", която сега взе властта, още преди години повтаряше: "Днес Будапеща, утре Варшава". Орбан е силен с критиката си, която до голяма степен е основателна. Да, ние не можем да приемем всички. Но той как ли ще може да затвори границата? Готов ли е да изпрати войници, които дори да стрелят, ако се налага? И нима ЕС ще съумее да помири острата антиислямска реторика, която практикува Орбан, с надеждата си, че Ердоган ще помогне в бежанската криза? Орбан има и друго предимство: политика като неговата досега никой не е опитвал. А на думи всичко звучи силно.

Ди Пресе: Познавате лично Путин. Дали двамата с Орбан си приличат?

 

Иван Кръстев

 

Иван Кръстев: И двамата са много надарени политици. И двамата смятат, че Западът е декадентен и беззащитен. Но между двете им страни има разлика. Мога да си представя, че Русия може да оцелее известно време в някаква агресивна самоизолация. Но Унгария? Тя живее от парите на Брюксел и от чуждестранните инвестиции. А тъкмо тези две цели Орбан непрекъснато атакува. Според поговорката човек не може едновременно да седи на два стола. Орбан обаче показва, че може.

Ди Пресе: Какво накара Русия да се намеси в Сирийската война?

Иван Кръстев: Русия беше засегната не толкова от санкциите, колкото от падането на цените на петрола. Руските лидери са убедени, че в дъното на всичко са американците, които са накарали саудитците да дръпнат цените надолу. Намесата в Сирия е и опит да се влезе в диалог със Саудитска Арабия, т.е. да се натрупат някакви точки, които могат да се използват в преговорите. Не бива да се изненадвате, ако в крайна сметка голямата сделка за Сирия бъде сключена не между САЩ и Русия, а по споразумение между Русия и Саудитска Арабия.

Манфред Вебер: България пази границите си по-добре от Гърция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261312_%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%92%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%80%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1

 България се справя по-добре от Гърция в охраната на границата си с Турция под натиска на имигрантския поток. Тази категорична оценка даде председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер на среща с журналисти, организирана от българския евродепутат Ева Паунова. В същото време обаче той бе скептичен за скорошно приемане на страната ни в Шенген, но посочи като причина самата система, която в настоящата ситуация трябвало първо да се стабилизира и едва след това - разширява.
„В борбата срещу терористите трябва да се заложи не на националната изолация, а на сътрудничеството”, категоричен бе още Вебер в отговор на въпрос на Агенция Монитор. Като една от спешните стъпки той посочи своевременната обмяна на информация и изготвянето на единен европейски списък с потенциалните терористи. И уточни, че в момента всяка страна си имала своя база данни, което спъвало антитерористичните мерки.
Като следващ ключов приоритет Вебер посочи справяне със ситуацията в самата Сирия със силите на широка международна коалиция, която задължително да включва и самите сирийци, Иран и Саудитска Арабия. „Не бива да се повтаря грешката след 11 септември, когато се обяви едва ли не кръстоносен поход”, подчерта шефът на  групата на ЕНП и обясни, че християни и мюсюлмани трябва да са заедно срещу радикализма. Той приветства и подхода на френския президент Франсоа Оланд след кървавите атентати в Париж за военна солидарност на европейско ниво и умишлено избягване на формата НАТО, за да останат отворени вратите както за страните в самия конфликтен регион, така и за Русия. Той определи и като грешка свалянето на руския самолет от Турция. Вебер подчерта обаче, че за момента не стои въпросът за предприемане на сухопътна операция срещу Ислямска държава. Битката ще се води от самите сирийци и мюсюлманите от региона, а международната коалиция ще помага по въздух и с доставки на оръжие.
„Не трябва да позволим на страха да победи”, призова Вебер всички европейци. И подчерта, че ако променим начина си на живот, това ще означава, че терористите са ни победили. Затова той апелира да продължим да ходим на ресторанти, театър, кино и футболни мачове, както сме го правили и преди.

Във Варна започват безплатни прегледи за онкологични заболявания

http://varna.actualno.com/vyv-varna-zapochvat-bezplatni-pregledi-za-onkologichni-zaboljavanija-news_511212.html

355 лица от Варненско, включени в представителна регионална извадка, могат да се прегледат безплатно за няколко онкологични заболявания. Скрийнинговите прегледи и изследвания ще се извършват в ДКЦ 1 "Св. Клементина", ДКЦ 4 "Варна", ДКЦ "Чайка", Онкоболницата и медицински център "Клиника нова". Всеки, попаднал в извадката, ще получи поименна покана за преглед и ще има възможността да избере една от посочените болници и да си запише час предварително. Консултациите ще продължат до 10 декември, по

Разследват случай на простреляна домашна котка в с. Търговище

http://vidin.actualno.com/razsledvat-sluchaj-na-prostreljana-domashna-kotka-v-s-tyrgovishte-news_511217.html

Полицаи от Белоградчик разследват случай на простреляна домашна котка в село Търговище, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Видин. Вчера, към 13.00 часа жител на село Търговище сигнализирал в Районно управление „Полиция”-Белоградчик за това, че неизвестно лице простреляло домашната му котка. Местопроизшествието е посетено от дежурна група. Трупът на животното е предаден за ветеринарна аутопсия. По случая е образувано досъдебно производство.  

Мартин Димитров и Пламен Димитров срещу такса за влизане в София

http://politics.actualno.com/martin-dimitrov-i-plamen-dimitrov-sreshtu-taksa-za-vlizane-v-sofija-news_511219.html

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и депутатът Мартин Димитров се обявиха против въвеждането на пътна такса за колите, които влизат в София, а нямат столична регистрация. Идеята се лансира преди дни и на шега бе наречена „данък Перник”, визирайки големия поток от коли от миньорския град, които влизат в столицата. „Аз съм категорично против такава такса и се надявам повече да не ми се задава този въпрос. В целия Европейски съюз говорим за свободно придвижване на работна ръка,

Бюджет 2016 е бюджет в рамките на възможностите, заяви Калфин

http://business.actualno.com/budjet-2016-e-budjet-v-ramkite-na-vyzmojnostite-zajavi-kalfin-news_511223.html

Може много неща да се искат за социалната политика, но замразяването на социалните разходи е несериозно и невярно твърдение. Това каза вицепремиерът и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването „Тази сутрин” по bТВ. Вицепремиерът поясни, че приоритетите за следващата година са възрастните хора, НОИ, както и децата и детските плащания, особено в семействата с 3 деца. „Бюджет 2016 е бюджет в рамките на възможностите. Социалните разходи са очевиден при

640 лв. за фалшива дипломна работа

http://www.cross.bg/rabota-diplomna-stranitza-1490419.html

/КРОСС/Срещу сума от около 640 лв. студентите могат да се снабдят с готова дипломна работа. Интернет изобилства от оферти за платени писмени разработки, с което научният труд се превръща в машина за пари, пише "Монитор". Студентите пък могат да представят на университетските комисии дипломните си разработки, без да са си мръднали пръста по изготвянето им. Така например в един от сайтовете „услужливи" писачи взимат по 5 лв. на страница от дипломна работа, която се написва за 30 дни. Ако студентът обаче бърза и иска разработката за две седмици, ще трябва да брои за експресната поръчка по 8 лв. на страница. Така за една дипломна работа от 80 страници клиентът ще трябва да плати 640 лв. за написването й.

Минералните води докарват кислороден глад

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261311_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B3%

 

Бъбречни болки, ако ги пием повече от месец

Минералните води, колкото и да са полезни за редица заболявания, могат да бъдат и изключително опасни. Ако те се употребяват повече от месец, човек може да си докара тежки бъбречни проблеми, предупреждават лекари балнеолози.

Причината е, че почти всяка минерална вода е алкална, в нея се съдържа голямо количество хидрокарбонатни йони (НСО3). При въвеждането на натриев хидрокарбонат (NаНСО3), който всъщност е съставка на содата за хляб, молекулите в кръвта се държат така, сякаш кипят. От това дишането се ускорява. Причината е, че натриевият хидрокарбонат алкализира кръвта и организмът започва да изпитва кислороден глад, резултатът е усилено дишане. На практика в алкализираната по този начин кръв хемоглобинът се свързва по-силно с кислорода и не го отдава на клетките.

Ако пием алкална минерална вода, кръвта ни също придобива алкална реакция. При хората, които постоянно я употребяват, често се наблюдават

 

свръхтегло и задух

 

обяснява балнеологът д-р Никола Друзяков.

Затова, преди да купите вода за вкъщи, погледнете етикета. Ако лекарят не ви е препоръчал вода от определен избор за конкретно заболяване, то купете тази, която съдържа не повече от 60 мг/л хидрокарбонатни йони (НСО3) и не повече от 20 мг/л калциеви йони на литър.

Затова минералната вода не бива да се използва като питейна постоянно и за повече от един месец. Дори през това време марката трябва да се сменя на всеки пет дни – максимум седмица.

Трапезната вода, независимо че е по-бедна на хидрокарбонатни йони, също не е безобидна. Причината е, че в състава си тя има много над 1 мг/л соли, които, макар и в различна степен, водят до обезводняване при продължителна употреба.

Най-добрата вода за пиене трябва да има общо съдържание на солите в нея 303,11 – 374,40 мг/л, тъй като организмът лесно усвоява само тази с ниско минерално съдържание. Но в същото време тя не бива да е напълно лишена от минерални соли, защото се стига до другата крайност. При системното й използване

 

клетките набъбват

 

а това се отразява отрицателно върху дейността на мозъка, сърцето и други органи.

Съставът на кръвта и всички течности в организма на човека и на животните се регулира с висока точност, за което изключително важна роля играе осмотичното налягане. Затова балнеолозите препоръчват минералната и трапезната вода да се редуват с чешмяна, а на децата да се дава предимно вода от чешмата.

Вредни са при 13 болести

Независимо че минералните води като цяло са целебни и се препоръчват за редица болежки, пиенето им не бива да става без препоръка от лекар балнеолог. Ако нямате на разположение такъв специалист, можете да се допитате и до своя джипи.

Тринадесет са заболяванията, при които те не само че не помагат, но могат да бъдат и вредни.

Продължителната употреба - повече от три дни, на минерална вода е противопоказна при всички заболявания в остър стадий, като например възпалена язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и при всички хронични заболявания в стадий на обостряне. Тя не бива да се консумира при всички видове тумори, тъй като е възможно някой от елементите в нея да активизира бързото делене на раковите клетки. Минералните води са абсолютно противопоказни за хората с декомпенсирани сърдечносъдови заболявания, хипертония, запушване на уретера с анурия, уремия и предуремични състояния, камъни в бъбреците и жлъчката и при диабет. Те не бива да се пият и от всички, които са претърпели наскоро операция на стомаха и дванадесетопръстника, страдат от ендокринни заболявания или чернодробна цироза, както и от хората над 80-годишна възраст.

Шефът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров:

Чревни вируси обезводняват децата през есента

 

- Доц. Мангъров, времето застудя, но много деца са със стомашно-чревни неразположения и повръщане. Каква е причината?

- Съвсем закономерно е със захлаждането на времето, когато хлапетата в детските градини и учениците прекарват повечето време затворени със свои връстници в едно и също помещение, да си обменят всякакви адено- и риновируси. Истината е, че срещу баналните респираторни вирусни инфекции не може да се направи нищо, просто трябва да бъдат преболедувани.

- Как може да помогне родителят на детето си, ако то е със стомашно неразположение, до идването на педиатъра?

- Диарията и повръщането при децата през лятото се причиняват от ентеровируси, а сега, през есента, от ротавируси. Впрочем по-големият пик е именно сега, когато времето се захлажда.

В самото начало, когато детето повръща или има диария, трябва да се изчака и да се остави да изповръща всичко, каквото има. Добре е дори да се изчака да поспи, за да се успокои обратната перисталтика. В такова състояние каквото и да му се даде, ще бъде повърнато. Затова почивката е важна. След това трябва да му се даде разтвор за рехидратация. Той се пие по 2-3 глътки през няколко минути. В аптеките се продават съвременни разтвори за орална рехидратация. Представляват сашета, които се разтварят във вода. На тях има указания как да се приготвят. Те отговарят на изискванията на СЗО и осигуряват резорбция със скорост до 10 милилитра на килограм на всеки час, което отговаря на скоростта на интравенозно вливане, но през устата. Ако детето повърне, се изчаква и отново се продължава по същия начин. Дори разтворът да бъде повърнат, част от него остава в стомаха, преминава в червата, резорбира се и в крайна сметка водно-електролитното равновесие се нормализира и повръщането спира. Практическото прилагане не е толкова лесно и изисква мотивация и настойчивост. Вкусът на разтвора, напомнящ ”морска вода със захар”, може да се облагороди чрез охлаждане. Успоредно може да се дава и по малко вода, но без да се смесва с разтвора. Алтернативата са интравенозни вливания, но те се правят само в болница най-вече на малки деца до една-две годинки, на които трудно може да се даде каквото и да било вкъщи, когато са неразположени.

- Можем ли да даваме глюкозно-солеви разтвори у дома?

- Предназначението на глюкозните и глюкозно-солевите разтвори е за венозно вливане. Те не стават за пиене и е безсмислено да се използват за даване през устата, макар и някои родители да се опитват да го правят.

- Каква диета трябва да спазва детето, когато е с диария и повръщане?

- Диетата е много проста – давайте му храна само когато то поиска. Не го мъчете да яде, ако то не желае. Човек без храна може да издържи продължително време, докато без вода - не повече от три дни.

Няма умряло от глад дете с диария, но има отишли си от обезводняване. Затова майките трябва да следят дали то приема достатъчно течности. Ако става въпрос за бебе, трябва да бъде продължено кърменето. Ако детето е на изкуствено хранене, обичайната храна се замества със специални храни, предназначени за кърмачета с остра диария. На по-големите се дават само бисквити, солети или сухари, и то от обикновен препечен хляб. Глезотийката като хляб с масълце е противопоказна.

- Може ли да се дават варени картофи, ориз и банани, както препоръчват някои педиатри?

- Не, защото ще започне да ги изхожда, диарията ще продължи – и дете, и родители ще се въртят в омагьосания кръг памперси-лъжица, памперси-лъжица. Най-важно е да не се допусне обезводняване. Признаците за него са жажда, за която детето не всякога може да си каже. При по-тежка форма на обезводняване се проявяват намалени тургор и еластичност на кожата, хлътнали, подкръжени очи, хлътнала фонтанела (при онези, при които още не е затворена), неотделяне на урина в продължение на повече от 5-6 часа. При най-тежката степен на дехидратация се нарушава и съзнанието. Като цяло майката може донякъде да се ориентира по общото състояние на детето и да помни, че когато детето е болно, трябва да го кара не да яде, а да пие.

Чакат мъж от съмнителния бус на летище София да кацне у нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_601478.html

Днес по обед един от мъжете, изоставили съмнителния бус на Летище София, трябва да кацне у нас с полет от Брюксел. В хода на разследването стана ясно, че той притежава двупосочен билет, но не е ясно дали ще се възползва от него, съобщи Нова тв. Според експерти по сигурността има голяма вероятност историята с бомбената заплаха, която изнерви пътници и полиция, да се окаже стрес тест, извършен от терористи, за да бъде изпробвана реакцията на властите у нас при критична ситуация. Ако това е така, според главния секретар на МВР Георги Костов, службите са работили по правилата. 

Тежкотоварни камиони пресичат границата между Сирия и Турция

http://svetoven.pogled.info/news/69686/Tezhkotovarni-kamioni-presichat-granitsata-mezhdu-Siriya-i-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Руското Министерство на отбраната публикува видеоматериал, където се вижда безпрепятственото преминаване на сирийско-турската граница от тежкотоварни превозни средства в района на Рейнхала, информира „Взгляд“ в сряда (2 декември).

Великобритания започна да нанася удари по "Ислямска държава" в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/03/2661985_velikobritaniia_zapochna_da_nanasia_udari_po_isliamska/?ref=rss


Четири изтребителя "Торнадо" на британските ВВС са извършили първите си въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия, е потвърдило Министерството на отбраната, предаде Би Би Си.

Ударите дойдоха няколко часа след като британският парламент одобри ударите с 397 гласа за и 233 против след 10 часов дебат.

Изтребителите са излетели от базата "Акротири" в Кипър, като са поразили шест цели в петролно поле, контролирано от "Ислямска държава", в източна Сирия, предаде Би Би Си.

Министерството на отбраната е потвърдило, че изтребителите са се завърнали в базата след "първата офанзивна операция в Сирия и проведени удари".

Кореспондентът на Би Би Си Джонатан Бийл заяви, че първата двойка изтребители е напуснала базата с по три ракети Paveway всеки и са се върнали малко преди 03:00 GMT без тези оръжия.

Самолетите са използвали и специално оборудване за фотография на далечно разстояние. Безлилотен дрон Reaper непилотирания също е бил използван по време на мисията, за да се осигури разузнаване.

Министерството на отбраната се очаква да даде подробности за своите цели по-късно в четвъртък.

Атаките по петролната инфраструктура са част от стратегията да се лишат екстремистите от тяхното финансиране и приходи.

Британските ВВС вече извършват операции срещу "Ислямска държава" в Ирак.

След гласуването, премиерът Дейвид Камерън заяви, че депутати са "взели правилното решение да запазят сигурността на страната", но опонентите му твърдят, че решението е било грешка.

Общо 66 депутати от опозиционната Лейбъристка партия са подкрепили правителството.

Междувременно американският президент Барак Обама приветства решението на парламента във Великобритания, която по думите му е "един от най-ценните партньори в борбата с "Ислямска държава".

Обама приветства също изявлението на германското правителство, че Германия ще съдейства с максимум 1 200 военни в международната операция срещу групировката,

Базата "Акротири" е една от двете суверенни британски територии в Кипър, който е бил британска колония до 1960 г. Военновъздушната база се намира само на 107 км от сирийските брегове. От септември 2014 г. базата се използва за въздушните удари срещу "Ислямска държава" в Северен Ирак.

Великобритания нанесе първите си въздушни удари срещу позиции на ИД

http://www.moreto.net/novini.php?n=308004

Великобритания нанесе първите си въздушни удари срещу позиции на „Ислямска държава“, съобщава вестник The Telegraph. Говорител на Министерството на отбраната в Лондон разкри, че британските самолети са бомбардирали Сирия, но детайли за техните цели ще бъдат оповестени по-късно в четвъртък.

Новият тест за отношенията между Дания и ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/-noviiat-test-za-otnosheniiata-mejdu-daniia-i-es-207070/

В четвъртък в Дания ще има референдум по въпроси, свързани с участието на страната в ЕС

Терористите от "Ислямска държава" заклаха руснак и декларираха: Путин е следващият!!!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261310_%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%22%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%22+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B0%

 Джихадистите от "Ислямска държава" пуснаха видео, в което "наказват" руски шпионин и заявиха, че президентът на Русия Владимир Путин е следващият. Екзекутираният си "признава", че е бил пратен да шпионира за руското разузнаване. Това съобщение бе публикувано на сайта на терористите SITE.

Примирието в Хомс - пролог към прекратяването на огъня в Сирия

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/69685/Primirieto-v-Homs-prolog-kam-prekratyavaneto-na-oganya-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Примирието в северното предградие Ел Ваер на град Хомс може да бъде пролог към цялостното прекратяване на огъня в Сирия и създаването на благоприятни условия за преговори между правителството на Сирийската арабска република и опозицията, съобщи руското външно министерство, цитирано от „Взгляд“ в сряда (2 декември).

Мъж от съмнителния бус на Т1 може да кацне у нас

http://www.vesti.bg/razvlechenia/myzh-ot-symnitelniia-bus-na-t1-mozhe-da-kacne-u-nas-6046543

В хода на разследването стана ясно, че мъжът притежава двупосочен билет, въпреки че не е ясно дали той ще се възползва от него.

Руско Министерство на отбраната: Фактите сочат, че Ердоган купува откраднат петрол от терористи

http://petel.bg/Rusko-Ministerstvo-na-otbranata--Faktite-sochat--che-Erdogan-kupuva-otkradnat-petrol-ot-teroristi__136246

Военният отдел на Руската федерация представи убедителна информация, че незаконния бизнес на банди на „Ислямска групировка” в Сирия с...

Вижте районите във Варна, които остават без вода днес

http://petel.bg/Vizhte-rayonite-vav-Varna--koito-ostavat-bez-voda-dnes__136247

Няколко района във Варна и региона ще останат без вода днес, съобщиха от "ВиК - Варна".    До 11 часа без вода ще е част от местност...

Надмина ли Алан известния си баща Влади Априлов. Ето какво го отличава от връстниците му

http://petel.bg/Nadmina-li-Alan-izvestniya-si-bashha-Vladi-Aprilov--Eto-kakvo-go-otlichava-ot-vrastnitsite-mu__136248

Кадър: bTV Малкият син на актьора, музикант и текстописец Влади Априлов – Алан, вече го е надминал по популярност. Това призна известният...

Полицията в Сан Бернардино ликвидира стрелците, убили 14 души

http://www.mediapool.bg/politsiyata-v-san-bernardino-likvidira-streltsite-ubili-14-dushi-news242603.html

Полицията в Сан Бернардино в американския щат Калифорния потвърди информацията, че е ликвидирала двама души, отговорни за масовата стрелба в района на центъра за социални грижи Инланд, при която бяха убити 14 души и ранени 17-има. Нападателите вече са идентифицирани – 28-годишният Саид Фарук и 27-годишната Ташфин Малик. Мъжът е гражданин на САЩ, а националността на жената засега не е известна, съобщи Франс прес, позовавайки се на местния полицейски началник Джеръд Бъргуан. Заподозрените са ликвидирани няколко часа след стрелбата, след като са били прихванати да се движат с черен джип на магистрала. Между тях и полицията започва престрелка, при която един от двамата е хвърлил и взривно устройство по полицията, но то не се задействало, посочва ТАСС. Саид Фарук е работел в Сан Бернардино. Той е бил общински служител, предаде Ройтерс. Според медии, цитирани от ТАСС, Фарук е работел в социалните служби на Сан Бернардино и е бил контрольор по качеството на храните. Франс прес пък посочва, че той от пет години е бил специалист по околната среда в отдела за обществено здраве в общината на Сан Бернардино. Двамата нападатели откриха огън по участниците в парти в центъра за социални грижи Инланд, който е агенция за предоставяне на социални услуги и осигуряване на социални грижи за инвалиди, основно деца. Според Джеръд Бъргуан Саид Фарук е присъствал на партито, после го е напуснал и след това се е върнал с Малик, за да открие огън по участниците в него. По-рано медии съобщиха, че Фарук напуснал партито след скандал. В хода на издирването на нападателите полицията стигнала до къща в съседния град Редландс и в близост до нея открила предполагаемата кола, с която избягали убийците. Последвало преследване на автомобила, завършило с ликвидирането на заподозрените. Според роднини на Фарук и Малик те са били женени, предаде Асошиейтед прес. Властите все още проверяват миналото на двамата, но според американски медии Фарук неотдавна е бил в Саудитска Арабия и се е върнал оттам с жена, с която се запознал в интернет, предаде ТАСС. Неговият зет Фархан Хан, който е женен за сестра му, разказа, че не може да си обясни действията на двойката, предаде Франс прес. Преди седмица Хан говорил с Фарук и нищо не подсказвало какво може да се случи, допълни Хан, цитиран от Асошиейтед прес. Според американски медии нападателят може би е търсел саморазправа с колеги от отдела, в който работел, предаде ТАСС. Американският таблоид "Ню Йорк дейли нюз" посочва, че според бащата на Фарук, чието име не се споменава, синът му е бил много религиозен, предаде Франс прес. В интервю за Си Би Си Нюз американският президент Барак Обама използва случая за пореден път да призове за въвеждане на по-строг контрол над търговията с оръжия в страната. "Ние трябва да се обединим по двупартиен принцип и то на всяко едно ниво в управлението. Да превърнем подобни събития в рядкост вместо да бъдат нещо нормално. Ние не трябва да приемаме, че това е част от нормалните обстоятелства, защото подобни неща не се случват със същата чистота в други държави", заяви държавният глава на САЩ. Докато хората в САЩ треперят дали няма те да са жертва на следващото масово убийство, безконтролните продажби на оръжия достигат нови върхове, отбелязва "Ню Йорк таймс". Клането в Сан Бернардино се случи, докато страната още се опитваше да се съвземе след станалото в Колорадо Спрингс, където загинаха трима и бяха ранени девет души. Въпреки това продажбите на оръжие не спират да растат – по време на "черния петък" миналата седмица бе ударен нов рекорд, допълва изданието. Нападението в Сан Бернардино е най-кървавото в Съединените щати за последните три години, отбелязва Ройтерс. При нападение срещу училище в Нютаун, щата Кънектикът, през декември 2012 година бяха убити 27 души.

Двама заподозрени за стрелбата в Сан Бернардино са убити от полицията

http://www.mediapool.bg/dvama-zapodozreni-za-strelbata-v-san-bernardino-sa-ubiti-ot-politsiyata-news242603.html

Полицията в Сан Бернардино в американския щат Калифорния уби при престрелка мъж и жена, заподозрени за разстрела на 14 души в сряда вечерта, съобщават световните агенции в четвъртък. Трети човек пък е задържан за предполагаема съпричастност към безразборната стрелба, при която бяха ранени 17 души. Нападателите откриха огън към 21.00 часа българско време в сряда в комплекса "Иниланд риджинал център". По думите на полицията те са действали все едно са били на внимателно подготвена мисия. Засега не е разкрита самоличността на заподозрените и мотивите за техните действия и в същото време няма точни данни колко души са участвали в стрелбата. ФБР работи над няколко версии, като две от тях са насилие на работното място от разгневен служител или тероризъм. В интервю за Си Би Си Нюз американският президент Барак Обама използва случая за пореден път да призове за въвеждане на по-строг контрол над търговията с оръжия в страната. "Ние трябва да се обединим по двупартиен принцип и то на всяко едно ниво в управлението. Да превърнем подобни събития в рядкост вместо да бъдат нещо нормално. Ние не трябва да приемаме, че това е част от нормалните обстоятелства, защото подобни неща не се случват със същата чистота в други държави", заяви държавният глава на САЩ. Нападението в Сан Бернардино е най-кървавото в Съединените щати за последните три години, отбелязва Ройтерс. При нападение срещу училище в Нютаун, щата Кънектикът, през декември 2012 година бяха убити 27 души.

Учени са създали материал, който е по-твърд и по-бляскав от диамант

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261309_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D1%82%D0%B2%D1%8A%

  Учени са създали материал, което сияе по-ярко дори от диамант, пише CNN News. Материалът, наречен Q-въглерод, е разработен от изследователи от Университета в Северна Каролина чрез облъчване на вид слабо свързан въглерод с лазерни импуси, продължаващи части от секундата – 200 наносекунди. Това е само 200 милиардни от секундата, но е достатъчно да нагрее въглерода до приблизително 3700 градуса по Целзий. Температура, два пъти по-висока от температурата, при която се смята, че са се образували естествените диаманти преди повече от милиард години. След това учените веднага охлаждат въглерода, подреждайки атомите в определена кристална структура. Резултатът е ново вещество, което вероятно никога не е съществувало на Земята и което има уникални свойства. Проучването е публикувано в Journal of Applied Physics.
Въглеродът има няколко твърди форми, които са съвсем различни една от друга заради структурата си. Те включват както най-твърдия естествен материал диамант, така и едно от най-меките вещества графит. Q-въглеродът има по-силен блясък от диамант и сияе дори при съвсем слаба светлина. „Създадохме трета твърда фаза на въглерода,“ казва изследователят Джей Нараян. „Единственото място в естествения свят, където би могъл да съществува са ядрата на някои планети.“
Q-въглеродът има характеристики, които го отличават от диамантите. Той е дори по-твърд, но е феромагнитен, което означава, че може да се намагнетизира. По думите на изследователите материалът ще намери изключително полезни приложения. Интезивният му блясък би могъл да направи електронните дисплеи по-ярки и по-ясни. В същото време инженерите могат да променят лазерните импулси, за да създават диамантени структури в Q-въглерода, а това може да се използва в медицината. „Можем да създадем диамантени наноигли или микроигли, наноточки или диамантени покрития за доставка на медикаменти,“ изтъква Нараян. При това, на ниска цена, допълва ученият.

5,5 по Рихтер удари Източна Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151429

Земетресение с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер разтърси източната част на Турция, съобщава агенция
Земетресение с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер разтърси източната част на Турция, съобщава агенция "Фокус", позовавайки се на USGS. Епицентърът на подземния трус се е намирал в провинция Бингел. Не са постъпили данни за пострадали и

3 декември в историята

http://www.cross.bg/podpisvat-voiina-most-1490418.html

/КРОСС/ 1557 г. - В Единбург (Шотландия) е подписана Конгрегация на Бог, с което се узаконява Реформацията и създаването на презвитарианска църква.1586 г. - В Англия са пренесени от Колумбия картофите като земеделска култура.1621 г. - Галилео Галилей изобретява телескопа.1775 г. - За първи път е издигнат американския флаг.1810 г. - Англия завоюва от Франция остров Мавриций.1818 г. - Илинойс става 21 щат на САЩ1828 г. - Осъществено е обединението на Прусия и за столица на унията е определен Кьонигсберг (дн. Калининград).1866 г. - Петко Славейков основава вестник Македония в Цариград.1891 г. - Народното събрание приема закон за армията, който полага основите на модерната Българска армия.1910 г. - Жорж Клод демонстрира създадената от него неонова лампа на изложение в Париж.1912 г. - Балканската война приключва с подписването на примирие между Османската империя, от една страна, и България, Гърция, Черна гора и Сърбия (Балканският съюз). Тази война трае 2 месеца.1917 г. - Открит е Квебекският мост - най-дългият за своето време мост в света.1938 г. - В Германия е приет закон за национализация на собствеността на евреите.1951 г. - В Турция е въведено смъртно наказание за комунистическа дейност.1955 г. - ООН приема решение за създаване на Международна агенция за атомна енергетика.1959 г. - Първият в света атомен ледоразбивач „Ленин" е пуснат на вода в корабостроителницата в Ленинград (СССР).1960 г

Президентът Путин включи първата линия на енергийния мост в Крим

http://svetoven.pogled.info/russia/news/69684/Prezidentat-Putin-vklyuchi-parvata-liniya-na-energiiniya-most-v-Krim

/Поглед.инфо/ Президентът на Русия Владимир Путин взе участие в церемонията по включването на първата линия на енергийния мост в Крим, съобщи ТАСС в сряда (2 декември). „Сега включваме първия кръг, оборудването, което е използвано е съвсем ново и може да се наложи да се донастройва. Затова сме длъжни да предупредим потребителите – жители на Крим, че са възможни още проблеми. Но като цяло първият кръг следва да работи устойчиво – това са 200 мегавата“, каза Путин при включването на електроенергията.

Спасена японска космическа сонда има последен шанс да се завърти около Венера

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261308_%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%8F%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%BE

 През декември 2010 година японският апарат “Акацуки” не успя да влезе в орбитата на Венера след пет и половина месеца пътуване през Космоса заради дефектна двигателна дюза, пише Space. Без да разполага с възможност да намали ускорението си, “Акацуки” се понесе покрайки покритата с облаци планета, влизайки в орбита около Слънцето. Малко след това инженери от Японската космическа агенция (JAXA) успяха да установят причината за проблема и разработиха план за втори опит за влизане в орбита.
Пет години по-късно денят на този втори и последен шанс наближава - 7 декември, понеделник. При успех “Акацуки” ще събере данни за атмосферата на Венера по време на еклиптична орбита, по която ще лети в продължение на между осем и девет дена. Първоначалните планове са били експедицията около Венера да продължи най-малко две години. Сега продължителността ще зависи от живота на батериите на сондата.
Няколко запалвания на двигателите за извършване на маневри на “Акацуки” показват, че апаратът трябва да е в състояние да влезе в орбитата на Венера - особено сега, когато е малко по-лек след изгарянето на излишно гориво. Според японската агенция сондата функционира нормално. Апаратът е извършил няколко орбитални маневри по-рано тази година, подготвяйки за опита на 7 декември. Потвърждение за успешно влизане в орбита ще има няколко дена по-късно.

Проф. М. Миланов: Знаете кои са вредни – спрете ги от производство

http://www.cross.bg/milanov-vredni-chovek-1490417.html

/КРОСС/ Сланината, когато си я приготвяте в къщи - не, стига да не прекалявате, но когато решите да я продавате - да.Така д-р Адам Персенски от здравното министерство отговори на въпроса на Нова телевизия вредна ли е сланината.В направената за ядене сланина всъщност нещата, които се водят вредни са солта и така наречените масни киселини, с които моите колеги прекаляват и обвиняват за всичко, допълни проф. Милан Миланов. Той допълни, че човек е направен толкова велико, че има своя вътрешна саморегулация и когато нещо му е солено, сам ще спре да го яде. Децата са много по-подвластни на саморегулиращият се механизъм, посочи още той.Коментарът им бе по повод думите на премиера Бойко Борисов във връзка със здравната реформа, в частност предложението на министър Петър Москов за данък „вредни храни".Вчера Борисов каза: Който пие ракия, пуши и яде сланина, няма друг да му плаща лечениетоБолестта си човек усеща много преди да я разбере лекарят. Той може да не може да я формулира, защото няма познанията, но той я усеща. И това е моето принципно несъгласие със закона, каза проф. Миланов. Аз съм на принципа: Знаете кои са вредни - спрете ги от производство, допълни той. Това е много краен начин на контрол, възрази д-р р Адам Персенски.Увеличавайки цената на тези продукти, ние се надяваме обществото да промени своите хранителни навици, както и производителите да избягват вредните суровини. Другият начин е с такива разговори, които водим в момента, обясни той

И Великобритания вече бомбардира ИДИЛ в Сирия

http://frognews.bg/news_102984/I-Velikobritaniia-veche-bombardira-IDIL-v-Siriia/

Великобритания нанесе първите си въздушни удари срещу позиции на „Ислямска държава". Това става часове, след като британският парламент гласува страната да се присъедини към военната операция в Сирия срещу терористичната групировка.

SpaceX ще се опита да приземи следващата си ракета Falcon 9 на твърда земя

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261307_SpaceX+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0

 При следващото изстрелване на ракета Falcon 9 американската компания SpaceX ще се опита да я приземи обратно на твърда земя, пише The Verge. До момента фирмата е извършвала опити само за кацане в океана на плаващи платформи, но сега целта е да започне да приземява ракетите си на на космодруми на сушата. При успех приземяването ще бъде първата крачка към разработката на ракета Falcon 9 за многократно изстрелване.
Новината съобщава представител на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) в космическия център “Кенеди” в щата Флорида. “Планът им е да се опитат да канцнат тук на Кейп Канаверал,” казва Каръл Скот. По думите й наскоро тя е разговаряла по тази тема с един от директорите на SpaceX. SpaceX от своя страна отказва да потвърди информацията.
През изминаващата година компанията се опита да приземи първата степен на Falcon - високo 14 етажа тяло, което съдържа основните двигатели и по-голямата част от горивото. Обикновено ракетните корпуси се отделят след изстрелването и не могат да се използват повече. Това прави цената на комерсиалните космически полети твърде висока, тъй като за всяко изстрелване се строи нова ракета. Приземяването на част от ракетата ще позволи на SpaceX да я използва повторно, без да конструира напълно нова летателна машина.
Приземяването на Falcon 9 би било сериозен технологичен пробив, въпреки че няма да бъде първото вертикално кацане на ракета. Миналата седмица компанията Blue Origin на основателя на Amazon Джеф Безос приземи ракета New Shepard, след като я изпрати в суборбита. Постижението на Blue Origin е исторически момент, но SpaceX се опитва да извърши нещо значително по-сложно, тъй като Falcon 9 е много по-бърза и е на по-голяма височина, когато започва връщането си към Земята.

Хампарцумян: Не сме нация от длъжници

http://frognews.bg/news_102983/Hampartsumian-Ne-sme-natsiia-ot-dlajnitsi/

Лихвите в момента са на много ниски нива, но основната лихва е възможно да се повиши и оттам да следва увеличение по веригата, заяви по НТВ банкерът Левон Хампарцумян. В България кредитите в швейцарски франкове не са много, но в други държави са и това стана проблем заради скока на лихвата.

Премиерът и президентът се срещат с британския премиер Дейвид Камерън

http://bulgarski.pogled.info/news/69683/Premierat-i-prezidentat-se-sreshtat-s-britanskiya-premier-Deivid-Kameran

/Поглед.инфо/ Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън, който ще бъде на посещение в България.

Bulgaria to keep its military contingent in Afghanistan in 2016

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261306_Bulgaria+to+keep+its+military+contingent+in+Afghanistan+in+2016

Bulgaria insists to lay a firm fundament of its bilateral relations with Macedonia through the signature of the agreement of good neighborly relations, which has been a subject of negotiations for a long time, Bulgaria’s Foreign Minister Daniel Mitov told the Bulgarian National Radio on occasion of the appeal of the NATO Foreign Ministers sent to Macedonia to improve its relations with neighboring countries. Our counterparts in Skopje know well that we have been insisting on the signature of such agreement, Minister Mitov further said. Daniel Mitov also said that Bulgaria is to keep its contingent of 84 military men in Afghanistan in 2016. Minister Mitov proposed that Bulgaria should send ten more advisers to that mission to train the Afghani security forces. Besides, Minister Mitov welcomed NATO’s invitation to Montenegro to join the alliance. This is a very strong message in times of heavy geopolitical turbulence, which is of great significance for the stability of the Balkan region, Daniel Mitov said.

Археолози може да са открили тунел към древна гробница на ацтекски владетел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261305_%D0%90%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D1%82%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%BB+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%B4%D1%

  Мексикански археолог съобщава, че екипът му е открил подобен на тунел коридор, който вероятно води към две запечатани камери, пише CBS News. Това може да е поредната глава от търсенето на все още неоткрита гробница на ацтекски владетел.
Смята се, че ацтеките са кремирали тленните останки на вождовете си в периода от 1325 до 1521 година, но досега мястото, където кремираните останки са положени не е намерено. Експерти, които не са участвали в проучването посочват, че откритието в Тепло Майор в Мексико Сити би било от изключително значение.
Националният институт за антропология и история обявява, че екип под ръководството на археолога Леонардо Лопез Лухан е открил 8.4-метров тунел, водещ към центъра на кръгла платформа, където се смята, че мъртвите владетели са били кремирани. Входът на тунела е бил запечатан с 3-тонен скален къс. При вдигането му през 2013 година, учените са открили кухо пространство, съдържащо скъпи и в същото време зловещи дарове.
В съда за жертвоприношения е имало златни орнаменти и кости от орли и малки деца. Намерени са два черепа на деца на възраст между 5 и 7 години заедно с първите три прешлена от гръбначния стълб, което предполага, че са били обезглавени. Наред с това един от членовете на екипа е забелязал, че коридорът вероятно води по-навътре в церемониалната платфома, където, според писмени сведения от испански конкистадори, владетелите са били погребвани. Оказало се е, че коридорът е широк 45 сантиметра и висок 1.5 метра. „След като скалите и пръстта бяха изнесени, видяхме, че той води директно към сърцето на платформата,“ казва Лопез Лухан. „В края на коридора има нещо, което прилича на две стари зазидани врати.“ Коридорът е бил запълнен отново за около две години, тъй като работата е продължила при едно от местата за достъп до руините.
„Очевидно трябва да разкрием отново коридора и да разберем какво се крие зад двете зазидани врати,“ пише Лопез Лухан. „Хипотезата е, че там ще има две малки камери с урни, съдържащи праха на мексикански владели, но тя може да се окаже и погрешна.“

Surva festival enters UNESCO intangible cultural heritage list

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261304_Surva+festival+enters+UNESCO+intangible+cultural+heritage+list

The UNESCO Intergovernmental Committee for the Safeguarding of Intangible Cultural Heritage which holds its sitting in Namibia included the Bulgarian folklore festival Surva in the UNESCO’s Intangible Cultural Heritage List. Surva is an ancient pagan ritual where people chase away evil spirits. The festivities related to Surva are held in January, where fans of this traditional feast mark the beginning of the New Year with music and dances.

Великобритания с първи въздушни удари срещу ИД в Сирия

http://www.bnews.bg/article-144587

Великобритания се присъединява към Съединените щати и Франция, които бомбардират крайните ислямисти в Сирия.

Преглед на печата - 3 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307997

В. „Аз Буки“, бр. 49, 3 – 9 декември 2015 г Инвестираме 350 млн. лв. в мозъчни тръстове Общо 350 млн. лв. е бюджетът на първите операции за наука по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. За изграждане или модернизиране на центрове за върхови постижения, в които се провеждат научни изследвания на световно ниво, се отделят 200 млн.

Книгата на Адолф Хитлер ще бъде публикувана в Германия за първи път след Втората световна война, но с академични бележки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261303_+%D0%9A%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D1%84+%D0%A5%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%80+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%

 За първи път след края на Втората световна война в Германия ще бъде публикувана книгата на Адолф Хитлер "Моята борба", съобщава британският вестник The Times. Антисемитският манифест на фюрера ще се появи на бял свят с разяснителни академични бележки под линия, които да "обкръжат" пропагандните му писания. 
Хитлеристкият план за Холокост, транслиран като "Моята борба", е издадена за първи път в два тома през 1925 г. и 1926 г. В нея австриецът излага омразата си към евреите и славяните, и необходимостта от разширяването на Германия на Изток за сметка на териториите, обитавани от тях. 

САЩ отхвърлят предположението, че Турция извършва контрабанда на нефт с ИД

http://svetoven.pogled.info/news/69682/SASHT-othvarlyat-predpolozhenieto-che-Turtsiya-izvarshva-kontrabanda-na-neft-s-ID

/Поглед.инфо/ САЩ отхвърлят предположението, че Турция сътрудничи с терористичната групировка "Ислямска държава" в контрабандата на нефт от територията на Сирия.

EC urges Sofia to verify corruption signals

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261302_EC+urges+Sofia+to+verify+corruption+signals

In a letter to Bulgaria’s Minister of Justice Hristo Ivanov Vice-President of the European Commission Frans Timmermans reminded that one of the criteria about the progress of Bulgaria in the Mechanism for Cooperation and Verification regards the country’s capacity to investigate high-level corruption and trading in influence. The letter was sent on occasion of the wiretapping scandal about a conversation between a former head of the Sofia City Court and a former magistrate, where the names of Premier Boyko Borissov, the Chief Prosecutor Sotir Tsatsarov, the Chairman of the Supreme Administrative Court Georgi Kolev and members of the Supreme Judicial Council are mentioned. Last week the EC called on Bulgaria to make an unbiased investigation of the facts and now it reminds that all signals about trade in influence and corruption must be verified.

Само в Бургас: Солна стая мощно повишава имунитета и лекува

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150604

Терапиите със супер ефект при астма, синузит и респираторни заболявания
Стотици клиенти са преминали за няколко месеца през терапиите в солните стаи на центъра за подобряване на здравето „Халомедика“ в Бургас. Иновативната процедура действа мощно върху имунитета и успя да привлече в града десетки страдащи от хронични болести на дихателната система,
Терапиите със супер ефект при астма, синузит и респираторни заболявания Стотици клиенти са преминали за няколко месеца през терапиите в солните стаи на центъра за подобряване на здравето „Халомедика“ в Бургас. Иновативната процедура действа мощно върху имунитета и успя да привлече в града десетки страдащи от хронични болести на дихателната система,

Bulgaria’s population dwindles by 0.6% in 2014

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261301_Bulgaria%E2%80%99s+population+dwindles+by+0.6%25+in+2014

Bulgaria’s cabinet received the 2014 report of the updated National Strategy for Demographic Development of the Bulgarian Population 2012-2030. According to data of the National Statistical Institute, by December 31, 2014, Bulgaria’s population amounted to 7,202,198 people, or 1.4% of the population of the European Union. In 2014 the population of Bulgaria decreased with 43,479 people, or 0.6%, NSI further informs. The average life expectancy calculated in the period 2012-2014 is 74,7 years, or 0.2 years higher, as compared to the previous period. The increase in the number of the newly-born and the average life expectancy are positive trends, the document notes. According to the recent trends, the population of Bulgaria has been orientating towards a family model with more than one child.

Rakia distiller device owners launch protests

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261300_Rakia+distiller+device+owners+launch+protests

The owners of cauldrons for distilling brandy and small quantity grape producers from southwestern Bulgaria come out for a warning protest meeting. Hundreds of producers discontent with the suggested changes in the Bill on excise and tax warehouses are gathering on the E-79 highway. The protesters are firmly opposing the planned changes adopted by Parliament and claim that these would not only destroy the small brandy distilleries but also the producers of small quantities of grapes. According to the changes, brandy can be distilled only in the period July 1-December 31, while the most active period for the production of rakia brandy is in the period January – Mach. The introduction of these changes is lobbying policy, the protesting producers maintain.

Стрелецът в Калифорния е американски гражданин, ФБР не изключва тероризъм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151417

Самоличността на основният нападател от градчето Сан Бернардино, Калифорния, вече е установена. Неговото име е Саид Фараук, на 28 г.,  и той е американски гражданин, предаде Си Ен Ен. Съучастничката му е 27-годишната Ташвин Мелик. Двамата живеели заедно като двойка. ФБР не изключва стрелбата да е терористична атака,

На Бюджет 2016 акцентират вестниците днес

http://www.cross.bg/miliona-leva-turnovo-1490416.html

/КРОСС/ Днешните печатни издания отразяват вчерашните дебати в парламента по държавния бюджет за следващата година. Ето и акцентите по темата във вестник ТРУД: „Депутатите отрязаха енергийния регулатор и БАН за по-високи заплати. Увеличават се възнагражденията в пет ведомства. Десет милиона повече за музеи, галерии и библиотеки. Лидерът на АБВ Георги Първанов заплаши за пореден път, че партията му ще напусне управлението." ТРУД цитира и председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова: Без надбавка за прослужено време към заплатата. „ГЕРБ замрази всички социални разходи", гласи заглавието в ДУМА. Депутатите от управляващата партия отхвърлиха всички искания за увеличаването им, подчертава вестникът.Тунел „Струма" поставя абсолютен рекорд по скъпо строителство у нас, пише вестник СЕГА във водещата си публикация. Пробиването на тунел от два километра по магистрала Струма заедно с още около два километра и половина подходи към него е с прогнозна цена от 250 милиона лева без ДДС, посочена в обявата за избор на строителна компания, отбелязва вестникът.СТАНДАРТ акцентира върху предстоящото посещение на британския премиер у нас. Дейвид Камерън лично ще се убеди колко надеждно България пази границата си от наплива на бежанци

Заплахата Саудитска Арабия

http://features.actualno.com/zaplahata-sauditska-arabija-news_511207.html

Анализ на германското външно разузнаване BND предупреждава за сериозните опасности, произтичащи от Саудитска Арабия. Ето какво се казва в документа: "Саудитска Арабия все повече се стреми да се превърне във водеща регионална сила. (...) Досегашната линия на дипломатическа сдържаност, водена от по-възрастните членове на кралското семейство, вече отстъпва място на един нов вид импулсивна интервенционна политика", се казва във вътрешен анализ на германското външно разузнаване BND. В него се

269 жертви на наводнения в Южна Индия

http://asia.actualno.com/269-jertvi-na-navodnenija-v-ujna-indija-news_511208.html

Броят на загиналите при наводненията в Южна Индия достигна 269 души, съобщи вътрешният министър на страната Раджнат Сингх в ефира на телевизия NDTV. Международното летище в град Ченаи е затворено до неделя, за пътнически полети ще се използва пистата в база на ВМС на 70 км от града. На летището остават около 4000 пътници. В съобщение на индийското правителство се казва, че в спасителните операции участват 15 спасителни екипа. А допълнително в засегнатия регион ще бъдат изпратени екипи от съсед

„Княжево“, „Драгалевци“ и „Лозенец“ без вода

http://sofia.actualno.com/knjajevo-dragalevci-i-lozenec-bez-voda-news_511210.html

Заради ремонт „Софийска вода“ ще спре водоснабдяването от 10 до 22 часа днес по ул. „Войводина могила“, от ул. „Владайско въстание“ до ул. 711, бул. „Цар Борис III”, ул. „Селище“, както и по ул. „Полк. Стойно Бачийски“ от ул. „Войводина могила“ до ул. 605 и ул.. 711 в кв. „Княжево“. Вода няма да има и на ул. „Мала Кория“ от номер 35 до номер 55. Във връзка с изграждане на сградно водопров

Българската и Руската православни църкви заседават в съвместна комисия

http://society.actualno.com/bylgarskata-i-ruskata-pravoslavni-cyrkvi-zasedavat-v-syvmestna-komisija-news_511214.html

Съвместна комисия от духовници и богослови на Руската и Българската православни църкви ще заседава на 3 и 4 декември в София. Комисията се свиква по предложение на РПЦ (решение на Св. Синод на РПЦ от 22 октомври 2015) и по решение на Светия Синод на БПЦ от 25 септемри 2015 г. във връзка с започнатата от РПЦ процедура по канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев), съобщиха от Снода. В състава на комисията влизат от българска страна: Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Знеп

Знаеш ли, че идеалната формула за почивка се състои от два елемента?

http://business.actualno.com/znaesh-li-che-idealnata-formula-za-pochivka-se-systoi-ot-dva-elementa-news_511027.html

На първо място ти е необходима прекрасна зима. Такава като типично нашенските – дълга и студена, но все пак способна да остави в теб чувство на очакване на нещо приятно. Вторият елемент е винаги с теб. И е способен да направи всеки твой момент специален и да улесни ежедневието ти – твоята карта Visa. Когато зимата на 2015 г. и твоята карта Visa се срещнат, могат да те отведат на един от най-магнетичните острови в света – Тенерифе. Там постоянно валят слънчеви лъчи, плажовете

Ердоган отново отхвърли обвиненията за участието на турското ръководство в контрабандата на петрол

http://www.cross.bg/erdogan-petrol-rysiya-1490409.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново отхвърли обвиненията за участието на ръководството на страната в контрабандата на петрол, добиван в сирийските райони, контролирани от терористичната групировка „Ислямска държава“, предаде ТАСС. „Турция още не е загубила съвестта си, за да получава петрол от терористични организации“, каза той в Катар. Изказването на Ердоган в пряк ефир бе излъчено от турска телевизия. Турският президент отбеляза също, че Турция не иска да изостря напрежението в отношенията си с Русия, но е готова да приеме ответни мерки. „Ние не се държахме емоционално и няма да го правим. Нямаме за цел да изостряме това напрежение. Ние ще действаме по дипломатични методи. Ако Русия продължи да се държи по този начин, в отговор ние ще приемем свои мерки. Със съжаление наблюдаваме непропорционалната реакция на Русия“, каза Ердоган. Зам.-министърът на отбраната на РФ Анатолий Антонов по-рано заяви, че турското политическо ръководство е въвлечено в незаконен добив и износ на петрол от Сирия и Ирак.

Eдин от хората, изоставали съмнителния бус на летището, трябва да кацне у нас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151416

Днес по обед един от хората, изоставили съмнителния бус на Летище София, трябва да кацне у нас с полет от Брюксел, информира Нова тв.  В хода на разследването стана ясно, че мъжът притежава двупосочен билет, въпреки че не е ясно дали той ще се възползва от него.
Според експерти по сигурността има голяма вероятност историята с бомбената заплаха,
Днес по обед един от хората, изоставили съмнителния бус на Летище София, трябва да кацне у нас с полет от Брюксел, информира Нова тв.  В хода на разследването стана ясно, че мъжът притежава двупосочен билет, въпреки че не е ясно дали той ще се възползва от него. Според експерти по сигурността има голяма вероятност историята с бомбената заплаха,

Chief Mufti meets EC Vice-President Kristalina Georgieva

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261299_Chief+Mufti+meets+EC+Vice-President+Kristalina+Georgieva

“We have a good example in Bulgaria, which we should present to the world. This is the peaceful living together of Christians, Muslims and Jews”, said Chief Mufti Dr. Mustafa Hadji while meeting European Commission Vice-President Kristalina Georgieva in Brussels. The Chief Mufti added that religions are meant to make people closer and not divide them. They are not a goal in themselves, but a means to help people get to know each other. Kristalina Georgieva said in her turn that Bulgaria is a good example for peaceful coexistence of people of different religion and that the participation of our religious leaders in various international forums is of special importance for popularizing this positive example.

Да приключваме с паразитирането на Иванов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261298_%D0%94%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%81+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD

 Колкото повече “гостоприемникът” отлага отстраняването на “паразита”, толкова по-големи са щетите за организма

През февруари френският посланик в София Ксавие дьо Кабан си позволи грубо вмешателство в работата на българската прокуратура. Поводът бяха действия на прокуратурата по сигнал срещу активисти на шайката за поръчкови демонстрации “Протестна мрежа”.

Проверката бе възложена на прокурор Боряна Бецова, което даде повод на дипломата, съвсем недипломатично, да попита в туитър: “Боряна Бецова каква ябълка е?” Така дьо Кабан се опита да пришие Бецова към съдийката Румяна Ченалова, която няколко месеца по-рано бе определил като “гнилата ябълка” на българската съдебна система. Когато прокурорската проверка срещу “Протестна мрежа” приключи, без да са установени нарушения, посланикът не поднесе извиненията си нито на държавния обвинител, нито на българската прокуратура, нито на българската държава. Твърде непривично за французин.

По всичко изглежда, че прокурор Бецова не е останала извън полезрението на френския посланик дори и след като “изчисти” името на приятелите му протестъри. Вероятно и защото същият този обвинител си позволи преди две години да не образува дело срещу Пеевски-Василев-Бареков, защото просто не бе открила основание за това, макар сигналът срещу тримата да бе внесен именно от главните актьори в “Протестна мрежа”, начело с днешния правосъден министър Христо Иванов.

Очевидно прокурор Бецова трябва много да упреква съдбата си. Какво да прави обаче, като се оказва, че професионалните й задължения често и пряко я сблъскват с интересите на френския посланик и на правосъдния министър. При това не само заради двата казуса с “Протестна мрежа”, но и с трети, в който Ксавие дьо Кабан и Христо Иванов също имат общ интерес - твърденията на пощенската кутия за доноси “Биволъ”, че бившият министър Иван Данов е източвал френската социална система.

Но как да предполага прокурор Бецова, че френският посланик и българският министър на правосъдието се чуват и виждат по-често, отколкото дипломатическият етикет и междудържавните отношения допускат това. Разбира се, Франция и България са партньорски страни, но това не значи, че посланикът на Париж в София може да се държи като генерал-губернатор, а представителят на българското правителство да изглежда повече като негов адютант, отколкото като министър на суверенна държава.

Като посланик на Франция в България Ксавие дьо Кабан има като основно задължение да защитава интересите на своята държава, но и на френските частни компании и бизнесмени, които печелят от присъствието си на българския пазар. Както министър Христо Иванов трябва да защитава интересите на държавата, нейните институции и граждани. Преди всичко и едва след това чуждите интереси, пък били те и на Франция. Освен обаче, ако интересите и на двамата не се преплитат и се свеждат до защита на определени бизнес, медийни и политически кръгове, които имат всички признаци да се наричат съвременна българска олигархия или протестърско-реформаторско задкулисие.

Какво обаче да си мисли един редови български прокурор, който в деня, в който се явява в съдебна зала по дело срещу бивш заместник-председател на Народното събрание и пледира за 4 години лишаване от свобода, научава, че правосъдният министър на Републиката (България, не Франция - б.р.) е поискал от Висшия съдебен съвет срещу него да бъде образувана не просто дисциплинарна проверка - търси му се наказателна отговорност. Още повече че искането на Христо Иванов се базира на пряко свързани с него журналисти и сайтове, които го играят “медийни бухалки” срещу държавното обвинение. Точно така, докато пледираше с искане за затвор на Христо Бисеров, прокурор Бецова трябваше да се пита дали тя самата няма да попадне в него по искане на министъра на правосъдието, който по конституция трябва да е свързващото звено между изпълнителната и съдебната власт. Горките законодатели от Великото народно събрание, които приеха настоящата конституция преди четвърт век, ако са знаели какви паразити ще се появят по върховете на държавата, сигурно щяха да внимават повече.

Освен Ксавие дьо Кабан и Христо Иванов, българите също трябва хубаво да запомнят името на прокурор Боряна Бецова. Защото благодарение на такива представители на съдебната система Темида все някак продължава да въздава правосъдие, въпреки много желаещи да я “реформират”. Защото на прокурорката й се наложи дори да научава от журналисти какви, евентуално, можело да са мотивите на правосъдния министър “да иска главата й”. А именно - необразуването на прокурорско разследване срещу бившия министър Иван Данов. За това виновна била не само Бецова, но и нейният началник - градският прокурор Христо Динев.

Ксавие дьо Кабан и Христо Иванов обаче дълго време ще помнят името на Бецова. И най-вече хладнокръвието, с което прокурорката обясни, че е прекратила проверката, защото не са установени данни за престъпление. “Едно се пише в медиите и то невинаги съответства на онова, което е в кориците на делото”, заяви Боряна Бецова и допълни, че според международна конвенция, който получава заплата до 70% от предишното си възнаграждение, може да получава и обезщетение при определени условия.

Какъвто е бил конкретният казус и с архитект Данов. Но генерал-губернаторът и адютантът му най-много ще помнят звучната плесница, която получиха, от факта, че прокурор Бецова не е могла да образува дело по преписката, защото “във Франция в продължение на години не са образували дело, за да разследват случая”. Никой не очаква Ксавие дьо Кабан да прояви мъжество, още по-малко джентълменство, но поне да пише на френския министър на правосъдието да види, пък може “гнилите ябълки” у нас да са дошли от Франция?

Освен че нямаме работа да се месим във френската правосъдна система, много по-голямо внимание заслужава поредният атентат, който т.нар. “министър на правосъдието” се опита да осъществи с новото си “активно мероприятие”, каквото се оказа и искането му за дисциплинарки срещу Бецова и Динев. Внасянето на дисциплинарките по спешност в петък и насрочването от Христо Иванов на извънредно заседание на ВСС за понеделник, разбира се, не е част от серията атаки, насочени срещу главния прокурор, целящи да дестабилизират държавното обвинение, а още по-малко има нещо общо с факта, че в четвъртък ресорната комисия за промени в конституцията ще разглежда текстовете на второ четене, а следващата седмица това трябва да направи и пленарната зала. Само пълен наивник може да смята, че екстремисткото поведение на правосъдния министър от последните дни няма нищо общо с опитите на протестърско-реформаторското задкулисие да прокара промени в конституцията, които целят овладяването на ВСС и са пряко насочени срещу държавното обвинение и неговия ръководител.

Каквито и планове да си е правил българският адютант на правещият се на генерал-губернатор френски посланик, то те бяха разбити с лекота от главния прокурор, който стори единствено логичното и правилното в конкретната ситуация. Сотир Цацаров нагледно разкри как за втори път в рамките само на две заседания на Висшия съдебен съвет българският министър на правосъдието си позволява да руши авторитета не само на съдебната система и нейните органи, но и на държавата, като за целта използва поръчкови материали в пряко свързани с него медии.

Очевидно, че само Христо Иванов продължава да не си дава сметка, че след фабрикуваната с пряко негово съдействие лъжа на сайта на Стоянка Георгиева - как Европейската комисия е искала отстраняването на Цацаров - на него трябва да се гледа само като на бивш министър на правосъдието. Което не пречи Иванов да използва последните дни, в които номинално е министър, за да се опита за последни отчаяни удари срещу Цацаров. Както и в случая с опроверганата на два пъти от Брюксел лъжа, така и казуса с опита за “дисциплинарки” срещу Бецова и Динев, Иванов използва компромати, които той и прислужващите му “медийни бухалки” са изфабрикували в полза на неуспешния опит за обезглавяване на държавното обвинение и превземането му от протестърската шайка.

Всъщност медийните бухалки на Прокопиев и Огнян Донев не пропуснаха, напълно координирано, да „ударят” Бецова и веднага след оправдателната присъда на Христо Бисеров, постановена от съдия Снежина Колева от Софийския градски съд. Само два часа след като стана ясно, че Бисеров е оправдан по всички повдигнати му от прокурор Бецова обвинения, „Медиапул” вече публикува материал с гръмкото заглавие "Гнила ябълка" ли е прокурор Боряна Бецова?”. В него акцентът е, че прокуратурата отново не е успяла да защити обществения интерес - разбирай, Бецова не си е свършила работата и е позволила на Христо Бисеров да избегне заслуженото наказание. Нещо повече, извадени са данни от атестацията на Бецова, от които било видно, че повечето от преписките, които са й били разпределени, са спрени или прекратени (фактът, че доста от прокурорските преписки по принцип се прекратяват, тъй като са образувани по недоказани сигнали, не се коментира). След минути темата намери място и на страниците на „Капитал” и Клуб Z. Всъщност може да се разсъждава дали бързо постановената оправдателна присъда на Бисеров не е закономерна именно в този момент, защото идеално пасва на конюнктурата - „Бецова - новата гнила ябълка”. През пролетта съдия Колева (съдийка от близкото обкръжение на новия председател на СГС Калоян Топалов) върна делото, за да бъдат отстранени допуснати процесуални нарушения в обвинителния акт. Въпреки отстраняването им, съобразно дадените указания от самия съдебен състав, последва и светкавичната оправдателна присъда. Както се казва - всички средства са позволени, щом целта е да се удари когото трябва. Все пак да не забравяме, че прокуратурата обвинява, но съдът е този, който оправдава.

Дълго време ще има да се възстановяват щетите, които паразити* като Христо Иванов нанасят на държавата в моментите, в които се доберат до властови позиции. В конкретната ситуация обаче случилото се на двете поредни заседания на ВСС, на 26 и на 30 ноември, ни най-малко не трябва да остава без последици. Иванов вече година и половина паразитира на гърба на съдебната власт, като освен че непрекъснато я атакува, унищожава и малкото изградено доверие в нея сред европейските партньори на България.

Освен върху Темида обаче номиналният правосъден “министър” паразитира най-вече върху правителството, министър-председателя, както и върху партията мандатоносител - ГЕРБ. Христо Иванов не се явява на избори най-малкото защото се ползва с обществена подкрепа от “минус 12%” и за него би гласувал единствено Радан Кънев, поемайки риск, че самият той ще остане и без един глас. Вън от шегата, природата е доказала, че колкото повече “гостоприемникът” отлага отстраняването на “паразита”, толкова по-големи са щетите за организма. Не са редки и случаите, в които прекомерното забавяне се оказва и фатално.

* Паразитите са организми, които черпят необходимите за оцеляването им продукти от друг жив организъм. Паразитите се развиват за сметка на гостоприемниците и така постепенно отнемат от жизнеността им. В превод от гръцки parassitos означава „хранещ се от чужда трапеза“.

Състоянието на момчето, върху което падна врата по време на физическо, е критично

http://pik.bg/състоянието-на-момчето-върху-което-падна-врата-по-време-на-физическо-е-критично-news446006.html

Състоянието на момчето, върху което падна врата по време на физическо, е критично

Началникът на инспектората на образованието в Разлог Ивайло Лазаров обвини учителя по физическо възпитание за тежкия инцидент с 14-годишния ученик в Разлог вчера. Както е известно, върху Атанас Мишков падна врата по време на час по физическо. Момчето изпадна в кома и бе откарано в „Пирогов”, където в момента лекарите се борята за живота му.

„Когато вратата е паднала, учителят не е бил на двора, а вътре в училището с други ученици. Липсвал е контрол от негова страна. В момента проверката ни продължава, но има основание да смятаме, че останалите пет ученика са се люшнали на вратата, щом тя е паднала по такъв жесток начин върху момчето, което е било в нейния обсег. Не мога обаче да приема как е възможно да липсва контрол от страна на учителя”, коментира Лазаров, предаде Нова тв.

Говорителят на „Пирогов” Мария Порязова изрази мнение за състоянието на Атанас Мишков в момента. „Момчето продължава да е в дълбока кома. Има двустранно счупване на черепа и мозъчен оток. Направени са му високоспециализирани изследвания, но състоянието му продължава да е критично.

На този етап не могат да се давят прогнози кога може да се събуди или дали ще успее да се възстанови напълно след подобни травми”, каза Порязова.

Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев: Делото „Червей“ е гигантска измама

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261297_%D0%91%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%99%D0%BE%D0%B2%D1%87%

 „Това дело започна с една гигантска измама, извършена от Атанас Атанасов (шеф на вътрешната комисия - б.а.) и Веселин Вучков (бивш вътрешен министър - б.а.)“. Така Цветлин Йовчев, който оглавяваше МВР в кабинета „Орешарски“, коментира в Софийския градски съд вчера зародиша на делото „Червей“.

Подсъдими са бившият шеф на „Вътрешна сигурност“ в МВР Тодор Костадинов и експредседателката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. Според прокуратурата Костадинов неправомерно поискал прилагане на СРС по „Червей“, а Янева го разрешила.

„Тази помия, в която всички сме принудени да газим, се излива и върху изпълнителната, и върху съдебната власт“, каза Йовчев. Той заяви, че делото „Червей“ е „заченато в грях“ и че подбудите за това били „лични и групови интереси, а не партийни“.

„Атанасов гледа на властта, както е гледал Бай Ганьо на Солунската митница. Вучков е човек, който се поддаде на натиска. Беше натиснат от три страни и се чудеше къде да застане“, каза Йовчев. И добави, че Атанасов генерира „измишльотини“ и „лъже“. Напомни, че първо говорил за 1000 подслушвани протестиращи, а после се отметнал. Обвини и журналистите, че „ретранслират глупостите“ му.

Обясни, че разработка „Червей“ започнала след два устни сигнала, че служители на МВР проверяват дали клиенти на банки имат крими регистрации.
Атанасов и Вучков вчера не отговаряха на телефоните си.

 

Бившият главсек на МВР: Атанасов и Иванов клатят държавата

Бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви пред съда, че не е знаел за разработка „Червей“. А пред репортерите по-късно заяви: „Атанас Атанасов, Христо Иванов (министърът на правосъдието - б.а.) и Радан Кънев (лидер на ДСБ - б.а.) клатят държавата. Моето име беше пришито към този случай, който аз не познавам, във вътрешната комисия“. После подчерта, че ДСБ използвало спрямо него „груб политически натиск".

Показания даде и бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев. Той обясни, че искането за СРС по „Червей“ било от „външен заявител“ и те нямали право да се интересуват. „Дела като тези се отразяват деструктивно“, каза Писанчев.

Хамънд: Путин е партньор на Великобритания в стремежа към стабилизиране в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/69681/Hamand-Putin-e-partnor-na-Velikobritaniya-v-stremezha-kam-stabilizirane-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Президентът на Русия Владимир Путин е партньор на Великобритания в стремежа към стабилизиране на ситуацията в Сирия. Това заяви британският министър на външните работи Филип Хамънд.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова за белия бус, кучето и хаоса на летището: МВР пише правила за медиите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261296_%D0%92%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B8%

 - Как ще коментирате действията на служителите си при проверката за бомба пред летище София?

- Службите си свършиха много добре работата с един-два детайла, които допълнително трябваше да бъдат осигурени. Като преграждане на автомобили и видимостта. И по-голяма сигурност на журналистите. Поех ангажимент пред колегите си в кабинета да уточним правилата, при които се работи при съмнение за терористична заплаха, при терористична атака и при терористичен акт. Ние работим по план, който аз искам да се конкретизира най-вече в частта за медиите. Много е важно в такава ситуация да не допускаме създаване на паника и информация към потенциалните извършители на терористичния акт. Трябва да се уточни коя е отговорната институция, която подава информацията. МВР не съобщава информация за съмнение. Не искаме да ограничаваме правата на медиите и на гражданите. Дори да допуснем свръхмерки, е важно да гарантираме живота на гражданите. Ще разпишем правила, ще ги обсъдим с ръководителите на медиите.

- Нали няма да накажете кучето, което беше нарочено?

- Иронията ви не е уместна.

- Не е ирония. Следя изказванията на премиера Бойко Борисов. Той каза, че някое улично куче е вдигнало крак край микробуса и полицейското куче хванало следата.

- Кучето си е свършило работата така, както е обучено. Хората, които работят с кучетата, се справят изключително добре. Не би трябвало да е общодостъпно по какви методи работим.

- В кой момент медиите направиха нещо нередно?

- Трябва да пускат само проверена информация. До последно не беше ясно кой дава информацията. Как проверихте информацията?

Излезе официален представител на летище София.

- Оказа се, че не е официален представител. Шефът на летището не знаеше коя е тази служителка.

- Чия работа оценявате като некадърна?

- Може би организацията по външния периметър на летището. Единственото неочаквано обстоятелство беше присъствието на толкова много медии, заради което трябваше да се осигури някакво визуално прикриване.

- Във Франция има много повече медии. Ние не сме чак толкова много.

- Достатъчно е да има няколко камери, за да се види какво правят нашите служби.

- Премиерът критикува ли ви? Каза, че бил бесен.

- Мен лично? Какво искате да коментирам? Това е неговата реакция. Ядосал се е на конкретни факти. Днес направихме анализ и видяхме евентуалните общи пропуски. Изтече информация и към чужди медии, което не трябваше да става.

- Видяхте ли поведението на един полицай, който обясняваше на хората да стигнат от единия терминал до другия така, както са и дошли?

- Аз не одобрявам тона и маниера по никакъв начин. Полицаят не знае каква е организацията. Самата логистика се поема от този, който взема решението (ръководството на летището - б.р.). 

Експертна група ще преценява дали Ердоган прилича на Ам-Гъл

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151408

Съд в Турция назначи експертна група, която да прецени дали президентът Реджеп Ердоган прилича на Ам-Гъл от филмите „Властелинът на пръстените” по Дж.Р.Р.Толкин, пише вестник „Гардиън”. В нея влизат двама академика, двама психолога и експерт по кино и телевизия.
Обвиняемият Билгин Чъфчъ е уволнен от работата си като лекар,
Съд в Турция назначи експертна група, която да прецени дали президентът Реджеп Ердоган прилича на Ам-Гъл от филмите „Властелинът на пръстените” по Дж.Р.Р.Толкин, пише вестник „Гардиън”. В нея влизат двама академика, двама психолога и експерт по кино и телевизия. Обвиняемият Билгин Чъфчъ е уволнен от работата си като лекар,

В Бразилия беше открита процедура по импийчмънт срещу президента Русеф

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/03/2661982_v_braziliia_beshe_otkrita_procedura_po_impiichmunt/?ref=rss


Говорителят на долната камара на Конгреса на Бразилия е открил процедура по импийчмънт срещу президента Дилма Русеф, предаде Би Би Си.

Процедурата се базира на твърденията, че Русеф е нарушила закона в управлението на бюджета за миналата година, каза Едуардо Куня.

Въпреки преизбиране й през миналата година, популярността на Русеф се срина на фона на корупционния скандал в държавния петролен гигант Petrobras.

"Бях възмутена от решението", каза Русеф в...

Бум на алергии от цветни дрехи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261295_%D0%91%D1%83%D0%BC+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%B8%09

 Доц. Жана Казанджиева: Облекла в синьо, червено, оранжево и жълто причиняват екземи при над 2% от населението

Текстилните бои са най-новият алерген

Текстилните бои са най-новият алерген, който тази година бе включен в стандартната серия за тестуване, прилагана у нас и в Европа. Просто казано това е изследването, с което се открива към какво пациентът има непоносимост.

„Алергиите към текстилните бои надминаха критичната граница от 2% от населението на Европа. Затова те бяха поставени на последното 30-о място в т.нар. стандартна или базова европейска серия (от тридесет вещества), установяваща към какви агенти сме чувствителни.“

Това съобщи вчера за „Труд“ доц. Жана Казанджиева, председател на секцията по дерматоалергология в Българското дерматологично дружество, която работи в столичната университетска Александровска болница.

„Осем дисперсни текстилни бои водят до алергии. Това са няколко вида жълто, оранжево, червено и синьо“, посочи водещата специалистка. Става дума за точно определени червени бои (например т.нар. дисперсно червено номер 1 и 17 в концентрация от 0,5%), за няколко вида синьо (дисперсно синьо номер 35 в концентрация 0,5%, но и номер 106 и 124 само, че в концентрация 0,1%), за няколко вида оранжево (дисперсно номер 1 и 31 също в конценрация от 0,5%) и жълто (номер 3 в концентрация 0,5%).

Всички тези видове бои имат потенциала да отключат т.нар. текстилен дерматит, чиято изява е екземата. „Разбира се, не всяка дреха в описаните цветове може да го причини. Имат се предвид най-вече дрехите от изкуствени влакна. Ако сега някой от читателите ви каже: „Аз не нося такива блузи или панталони“, нека си погледне спортния екип за фитнес или джогинг. Именно той, ярко оцветен в червено или жълто например, води до алергия към текстилни бои“, обясни доц. Казанджиева.

Други рискови дрехи с изброените цветове са униформите - в транспорта, във фирмите за чистота, във всички комунални служби, на инспектори, на работещи в различни предприятия, за персонала във влакове, автобуси или самолети.

Проявата на текстилния дерматит се наблюдава най-често по тялото там, където най-силно се изпотяваме. Това са зоните под мишниците, лакетните и задколенните сгъвки, ингвиналните гънки, шията. „А при текстилните бижута екземата изниква върху зоните, където е поставена примерно текстилната огърлица или гривна“, каза още доц. Казанджиева.

Сред непреходните алергии е тази към никел, която засяга все повече хора. Установено е, че се наблюдава при над 20% от населението на Европа или при всеки пети жител. „И как няма да е така, като почти всичко, с което влизаме в контакт във всекидневието ни, е с никел. Да започнем от никеловите монети, компютрите и лаптопите, мобилните телефони, колани, токи, верижките на часовниците, всички много атрактивни, но евтини бижута с вложен никел в тях, дори електронните цигари (макар и още да са поставени под въпрос)“, изброи специалистката по дерматология от столичната Александровска болница. Примеси от никел има дори в бялото злато и когато то се носи 2-3 години в комбинация с изпотяване, също може да се стигне до проблеми.

Най-тежката проява на кожните алергии е генерализираният обрив по цялото тяло. Най-страшно е, ако тя е професионална, може да се стигне до там, че човек да се откаже от работата си. Например непоносимост към бои или дерматологични продукти може да сложи край на работата на фризьори и козметици. А на лекари и сестри - ако имат алергия към гумени ръкавици или лекарствени вещества.

 

Внимание - опасност заради никел от телефона или колана

За седма поредна година тази седмица у нас се провежда кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тя е под егидата на Българското дерматологично дружество и на Европейската академия по дерматология.

По време на инициативата в столичните болници Александровската и „Токуда“, в университетските клиники в Пловдив и Плевен се провежда безплатно изследване за алергии на записалите се. След 2 седмици тестуването ще продължи в Стара Загора и Русе. Процедурата е безплатна, а иначе струва 60-70 лв., защото не се поема от НЗОК. Въз основа на направените през седемте години изследвания по време на кампаниите са ясни най-често срещаните алергени в България.

 

Първите три места на най-често срещаните алергени у нас се заемат от никела, кобалта и хрома. На четвърто място се нарежда колофонът, или боровата смола. Тя се открива в червилата, струнните музикални инструменти, в процеса на различни видове производства.

На следваща позиция се поставя консервантът метилизотиазолинон, който замести парабените. Дълго време те бяха ужасът за хората с алергии, затова преди 2 години метилизотиазолинонът бе поставен на тогавашното последно 29-о място в класическата серия за тестуване, с която се откриват непоносимости. Това обясни водещият дерматоалерголог доц. Жана Казанджиева.

За съжаление голяма част от козметичните продукти не биха могли да се произвеждат без консерванти. Ако се изключат от състава им, щом отворим капачето на кутията с крем, в един момент ще се появи плесен по повърхността му. Защото няма да има вещество, което да предпазва от развитието на плесен. „Т.е. консервантите са необходимото зло, ако искаме да ползваме козметиката по-дълго време“, обясни доц. Казанджиева. Тя разказа, че щом метилизотиазолинонът преди време започва масово да се поставя в разкрасителните продукти, тъй като има по-малък алергичен потенциал от парабените, кривата на алергичните реакции към него също тръгва да се движи нагоре. В момента тя е на много високо ниво, включително и у нас, затова често се откриват българи с непоносимост към по-новия консервант.

„Така се стигна до разрешаването му за влагане само в измивните козметични продукти. Ограничението се въведе от началото на тази година“, посочи доц. Казанджиева.

Колелото пак се завъртя и метилизотиазолинонът днес се замества от феноксиетанола. Но още през настоящата година в медицинската литература се публикуват изследвания, че алергичните реакции и към него се повишават.

Парфюмните и ароматните алергени са на следващите позиции в класацията на алергените в България. След тях се нарежда боята за коса, която е в пряка връзка с новия алерген - текстилните бои. Обяснението е, че много често пациентите с непоносимост към боята за коса имат такава и към текстилните алергени. В този случай се наблюдава кръстосана реакция. „Когато си облечем тениската, която има дисперсна боя, на повърхността на кожата тя се разгражда от ензими. Стига се до разграждане на ниво паракомпоненти, които са близки по структура до алергена „боя за коса“, обясни доц. Казанджиева.

Поредният алерген в класацията за нашата държава е прополисът. Българинът много го обича, независимо дали е поставен в собствено приготвени кремове или в пасти за зъби, или пък в продукти, купени от аптеката. Той има много полезни качества, но проблемът е, когато се употребява масово и особено за зарастване на рани. В този случай кожната бариера е нарушена и алергизирането към прополиса се осъществява доста бързо.

 

Алергичен паспорт за застигнатите

След извършването на теста за алергии и след като се установи към какво пациентът има непоносимост, лекарите му издават алергичен паспорт. В него изрядно се записва опасният за човека алерген, къде се открива той и как да се избягва.

Около 20% от населението на Европа има никелова алергия, 11% - към кобалт, 6% - към хром и т.н. Трудно е да се посочи общия брой на алергичните, завършиха лекари.

Facebook ще спре да следи хората без профили в Белгия

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/12/03/2661973_facebook_shte_spre_da_sledi_horata_bez_profili_v/?ref=rss


Въпреки че ще обжалва решението на съда, Facebook ще се съобрази с наложената забрана да следи интернет потребителите в Белгия, които нямат профили, поне докато не приключат съдебните процедури, съобщава БиБиСи. Миналия месец белгийският съд забрани на социалната мрежа да следи активността на потребителите в интернет, които не разполагат с профили във Facebook.

Според съда Facebook нарушава правилата, като анализира дейностите на потребителите в интернет, чрез т.нар. "бисквитки" за...

Синът, който закла майка си, се преоблякъл и опитал да избяга - ето как полицията го залови

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261294_%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B8%2C+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D1%8

 Син закла майка си пред жилищния им блок в Шумен.Трагедията се разиграла към 13,42 часа в сряда на ул."Света гора" 4.

Преди да се стигне до крайната проява на жестокст в жилището им на първия етаж имало скандал. Явно жената опитала да се спаси с бягство от апартамента, както е била по домашни чехли, но синът я настигнал и прерязал гърлото й. Еленка/50г./ била убита под първото борче в кварталната градинка.

24-годишният Радослав Златев е арестуван за изстъплението и срещу него е образувано досъдебно производство за умишлено убийство, съобщиха от апелативната прокуратура-Варна.

Точно по време на убийството съседката Станка от четвъртия етаж излизала от блока и се засякла на входната врата с окървавения син, който се прибирал. "Махай се!", креснал мъжът с окървавени дрехи и голям нож в ръцете. Жената е в шок от преживяното. Още един съсед Исмаил разказа пред "Труд", че е видял убиеца отдалеч.

След убийството синът се прибрал в жилището, преоблякъл се и се готвел да избяга.

Сигналът за кървавата разпра бил получен на телефон 112 от гражданин, съобщиха от полицията и на мястото веднага е изпратен патрулен екип. Униформените заварили пред входа на блока починалата жена с порезна рана. Полицаите забелязали мъж, който опитал да избяга.

Към 14,40 часа той беше изведен от блока и отведен в полицейското управление в града. От прокуратурата съобщиха, че ще наложат 72-часов арест.

Работата по изясняване на инцидента продължава. Еленка имала трима сина. Радослав бил средният, разказаха съседи. Жената работела в Дом майка и дете, но била съкратена при закриването му. Съпругът й бил строител. Жената се грижела за домакинството. Била учтива и добра, разказват комшии. Недоумяват какво е подтикнало сина да стане касапин.

От полицията не потвърждават информацията, че младият мъж е имал психични отклонения. Изясняването на обстоятелствата продължава.

ИЗВЪНРЕДНО! Eдиният от съмнителния бус каца на летище София днес! Експерти твърдят, че паниката е стрес тест, направен от терористи

http://pik.bg/извънредно-eдиният-от-съмнителния-бус-каца-на-летище-софия-днес-експерти-твърдят-че-паника-news446001.html

ИЗВЪНРЕДНО! Eдиният от съмнителния бус каца на летище София днес! Експерти твърдят, че паниката е стрес тест, направен от терористи

Днес по обед един от хората, изоставили съмнителния бус на летище София, трябва да кацне у нас с полет от Брюксел.

В хода на разследването стана ясно, че мъжът притежава двупосочен билет, въпреки че не е ясно дали той ще се възползва от него.

Според експерти по сигурността има голяма вероятност историята с бомбената заплаха, която изнерви пътници и полиция, да се окаже стрес тест, извършен от терористи, за да бъде изпробвана реакцията на властите у нас при критична ситуация. Ако това е така, според главния секретар на МВР Георги Костов, службите са работили по правилата, предаде Нова тв.

Засега виновен за хаоса е пресаташето на летището, която заяви пред медиите, че в белия бус има бомба. Тя вече е освободена от службата си.

Спа туризмът във Велинград печели толкова, колкото ски туризмът в Банско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151406

Спа туризмът във Велинград създава точно толкова доходи, колкото ски туризмът в Банско – „снежната перла“ на Балканите. Това сочи комплексно икономическо и социално изследване в 6 планински общини на Югозападна България, проведено през пролетта и лятото на 2015 г, цитирано от "Дарик".
Бизнесът в Банско отчита 12 млн. лв.
Спа туризмът във Велинград създава точно толкова доходи, колкото ски туризмът в Банско – „снежната перла“ на Балканите. Това сочи комплексно икономическо и социално изследване в 6 планински общини на Югозападна България, проведено през пролетта и лятото на 2015 г, цитирано от "Дарик". Бизнесът в Банско отчита 12 млн. лв.

Разработват подводно лепило, вдъхновено от мидите

http://petel.bg/Razrabotvat-podvodno-lepilo--vdahnoveno-ot-midite__136245

Илюстрация: Булфото Учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара са създали гъвкав и здрав синтетичен материал,...

Aмериканският разрушител "Русия" през деня ще е в Черно море. Вижте с каква цел

http://petel.bg/Amerikanskiyat-razrushitel-Rusiya-prez-denya-shhe-e-v-CHerno-more--Vizhte-s-kakva-tsel__136244

Aмериканският ракета разрушител "Русия" през деня ще остане в Черно море, където той ще се установи сътрудничество с "съюзници и партньори"...

Нестандартно обяснение в любов върху билборд стопли сърцата на бургазлии (снимка)

http://pik.bg/нестандартно-обяснение-в-любов-върху-билборд-стопли-сърцата-на-бургазлии-снимка-news446004.html

Нестандартно обяснение в любов върху билборд стопли сърцата на бургазлии (снимка)

Лудо влюбен мъж се обясни в любов на дамата, пленила сърцето му, по нестандартен начин, съобщава Флагман.БГ. Билбордът се намира на едно от най-оживените кръстовища в града и освен че топли сърцето на неговата любима, впечатлява и бургазлии, които редовно се заглеждат в посланието.

„Едно момиче, а всъщност целият свят. Обичам те! Честита годишнина!“, пише върху рекламното съоръжение. На него има и снимка на двойката. Романтичният билборд е поставен на бул. „Димитър Димов“, точно до стадион „Лазур“.

Бургас не за първи път става свидетел на романтични послания. Няколко пъти централният плаж беше украсен с огромни надписи „Обичам те!“. Освен че събират погледите и радват нежния пол, посланията са доказателство, че романтичните мъже все още съществуват.

Светла нощ: Крим получи електроенергия по енергомоста от Русия

http://www.cross.bg/elektroenergiya-krim-megavata-1490410.html

/КРОСС/ Вечерта в сряда Крим започна да получава електричество по енергомоста от континенталната част на Русия, старт на доставката на електроенергия даде специално пристигналият на полуострова президент на РФ Владимир Путин, предаде РИА Новости. След седмица изолирана работа, откъсната от украинските доставки, енергосистемата на Крим се включи към руската. Включването на първата линия на енергомоста в Крим ще позволи предаването на полуострова на 200 мегавата електроенергия, като този обем постепенно ще бъде постигнат днес (3 декември). По думите на министъра на енергетиката на РФ Александър Новак, до 20 декември ще бъде пусната втората линия, също предаваща 200 мегавата електроенергия. Допълнителните 400 мегавата електроенергия, които ще постъпват общо по енергомоста в Крим от Кубан след 20 декември, ще позволят покриването на 80-90% от потребностите на руския полуостров, поясни Новак. Втората фаза на енергийния мост – още 400 мегавата – ще стартира през май 2016 г. Припомняме, че полуостровът беше напълно лишен от електроенергия през нощта срещу 22 ноември заради взривяване на стълбовете на електропреносната мрежа, идваща от Украйна. До момента енергийната система на Крим работеше на прекъснат режим, за да се пести ток, като вътрешната генерация позволяваше осигуряването едва на половината от потребностите на полуострова.

Спа туризмът във Велинград печели толкова, колкото ски туризмът в Банско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151401

Спа туризмът във Велинград създава точно толкова доходи, колкото ски туризмът в Банско – „снежната перла“ на Балканите. Това сочи комплексно икономическо и социално изследване в 6 планински общини на Югозападна България, проведено през пролетта и лятото на 2015 г, цитирано от
Спа туризмът във Велинград създава точно толкова доходи, колкото ски туризмът в Банско – „снежната перла“ на Балканите. Това сочи комплексно икономическо и социално изследване в 6 планински общини на Югозападна България, проведено през пролетта и лятото на 2015 г, цитирано от "Дарик". Бизнесът в Банско отчита 12 млн. лв.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1490415.html

/КРОСС/ Ген.-майор проф. Стоян Тонев, бивш началник на ВМААлбена Денкова, фигуристка, двукратна световна шампионка при танцови двойкиПроф. Божидар Димитров, историк, дирeктор на НИМВолодя Стоянов, певецМартин Стоев, треньор по волейболНиколай Апостолов, бивш депутатПроф. д-р Павел Павлов, зам. ректор на ВСУ „Черноризец Храбър"

Нова "гениална" приумица: Съсипаха парчето от Берлинската стена до НДК

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261292_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%22%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%22+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0%3A+%D0%A1%D1%8A%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%

 Архитектурните странни решения в София не спират. Частта от Берлинската стена, която се намира до НДК е … бетонирана. За това сигнализира чрез Фейсбук профила си българският поет Стефан Иванов
„Това парче от берлинската стена седи до ндк вече девет години. преди няколко седмици видях, че и то е „реставрирано“ по онзи начин. нищо не е останало от автентичните графити. не проверих дали си седи правописната грешка на плочата до нея за „възтановеното единство на европа“. възтановителни работи.“, пише под снимката той.

Изглежда след „реставрирането на Ларгото“ управляващите имат още находчиви идеи.

Под публикацията има множество коментари на потребители:

„Трябвало е да си останат и оригиналните графити и това, което е надраскано впоследствие! Това е публично изкуство и винаги има риск да бъдат надраскани графити … А в случая става въпрос за парче от Берлинската стена, която е станала визуален символ и с графитите по нея!!!“

„Да вземат да го санират“

Ето как изглеждаше паметникът преди да бъде „реновиран“ 

Радарите за превишена скорост днес - 3 декември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=307984

Служители на пътната полиция ще следят днес - 3 декември, за превишена скорост във Варненско, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10-09:30 - Южен пътен възел до кръста 11:00-12:30 - кв.Аспарухово ул.Първи май до автомивка AMG 15:00ч.

Експерти: Москва и Анкара едва ли ще си проговорят скоро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261291_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8%3A+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%90%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D1%80

 Руският президент Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган така и не се видяха в Париж на срещата на високо равнище на ООН по климата, но пък направиха редица резки изявления, които, според експерти, не оставиха на лидерите шанс за примирение.
Докато не се смени режимът

„Много трудно ще бъде да се възстанови това равнище на сътрудничество между Турция и Русия, което те имаха преди инцидента със Су-24, защото то бе градено с „не малко усилия“ от началото на нулевите години”, отбелязва в интервю за „Руски дневник“ старшият преподавател в катедрата по обща политология на Висшата школа по икономика, арабистът и специалист по мониторинг на конфликти Леонид Исаев.

„Рязката декларация на Путин, която предизвика достатъчно резки изявления от турска страна, е в състояние за години да прекъсне общите мостове“, посочва експертът, и сега руско-турските отношения ще се насочат към нулата. Разбира се, подобна конфронтация в крайна сметка не е изгодна нито на Русия, нито на Турция, нито на НАТО, чиято членка е Турция, но за да се забрави кулоарната реторика на климатичната среща на високо равнище, сега ще бъде необходима „минимум смяна на режима“: прекалено лично се възприемат подобни изказвания и от двете страни.

Тюркологът и директор на Центъра за изучаване на изтока в международните отношения и публичната дипломация Владимир Аватков също е съгласен, че само смяна на режима ще позволи да се излезе от тази криза. Разбира се, не бива да се отъждествят турският режим и турският народ, предупреждава той. „Да, турският режим се солидаризира с тероризма, когато свали нашия самолет, но ние трябва да мислим за бъдещето“. Турция все пак едва ли ще бъде забравена като перспективен партньор.

Намесата на НАТО

Дали руско-турският разрив ще повлияе на сътрудничеството между действащите сили в Сирия? На този въпрос добър отговор даде самият Путин в Париж, отбелязва водещият научен сътрудник на Института по световна икономика и международния отношения към Руската академия на науките Виктор Надеин-Раевски: каква ти широка коалиция, когато на теб ти нанасят удар в гърба? При все това Русия е заинтересована от борбата срещу „Ислямска държава“ и не се отказва от сътрудничеството с французите.

Нещо повече, на този фон едва ли си струва да се чака влошаване в борбата срещу тероризма в Сирия. В действителност ситуацията само се подобри, посочва Надеин-Раевски. Появата на системата ПВО С-400 в Сирия коренно промени разпределението на силите: радиусът на действие на радарните системи покрива на практика всички участъци на фронта, турските самолети предпочитат да не навлизат в тази зона на действие на локаторите и се страхуват да бомбардират районите, където са дислоцирани отрядите на народната самоотбрана на сирийските кюрди.

„Турците ги бомбардираха на практика всеки ден, а тези отряди в действителност водят много ефективна борба с ислямистите на своята територия“, казва Надеин-Раевски.

Нещо повече, според него, ако действията на Турция силно възпрепятстват съвместната борба на страните-партньорки срещу „Ислямска държава“ в Сирия, то НАТО може да се опита да отстрани Анкара от този процес.

„В Сирия и без това ситуацията е напрегната, и ако там се задълбочи конфликтът по линията Русия – Турция, то това ще е само от полза за „Ислямска държава“. Алиансът, макар и да продължи да взема страната на турците, както стана в случая с бомбардировача, ще направи всичко възможно, така че страните да не преминат в по-остра конфронтация“, казва Исаев. 

Лавров: Москва е готова за свикване на Съвета Русия-НАТО

http://www.cross.bg/nato-rysiya-nato-lavrov-1490407.html

/КРОСС/ Москва е готова за провеждането на Съвета Русия-НАТО, в РФ се събраха много въпроси към алианса. Това заяви в Никозия руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС. „Разбрах, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е предложил свикване на Съвета Русия-НАТО (СРН) на ниво постоянни представители, – каза руският външен министър. – Русия никога не е отказвала работа в този формат, както и в други“. Министърът припомни, че „след агресията на Михаил Саакашвили в Южна Осетия през 2008 г. по инициатива на САЩ СНР бе замразен“. „Няколко месеца след това самите членове на НАТО заявиха, че това е било грешка и СНР трябва да се събира „при всякакви климатични условия“, като се изразиха те, – продължи Лавров. – Но сега след събитията в Украйна, когато беше организиран антиконституционния въоръжен преврат, когато на власт дойдоха националисти, нашите колеги в НАТО за пореден път се обидиха и заявиха за замразяване на механизмите между РФ и НАТО, включително прекрати работа и СРН“. „Ако сега на (генералния секретар на НАТО) господин Столтенберг са му разрешили да прояви такава инициатива, то ще се съберем, ще видим, ще чуем какво искат да ни кажат колегите ни в НАТО, – отбеляза руският външен министър

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/zala-provede-bulgariya-1490414.html

/КРОСС/ ***София.Президентът Росен Плевнелиев ще разговаря на „Дондуков" 2 с изпълнителния директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк, който пристига на посещение в България по покана на държавния глава. Президентът и изпълнителният директор на УНИЦЕФ ще обменят мнения по българския опит и ролята на организацията при изпълнението на политиките за децата, включително процеса на деинституционализация на деца и развитието на алтернативни социални услуги.***София.Президентът Росен Плевнелиев ще се срещне на „Дондуков" 2 с премиера на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Дейвид Камерън.***София.Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън, който ще бъде на посещение в България. Двамата премиери ще разговарят в Министерския съвет.По време на срещата се очаква да бъдат обсъдени предложените от Великобритания реформи в Европейския съюз, миграционният натиск и сигурността на външните граници на ЕС, както и теми от двустранен интерес.***София.От 9.30 до 17.30 ч. в зала 3 на НДК ще се проведе конференция „Измененията на климата - предизвикателства пред българската природа и туризъм"

Иракските шиити са готови да атакуват специалните части на САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261290_%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%88%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%B

 Иракските шиити са готови да атакуват специалните военни части на САЩ. Информацията за готовността на Вашингтон да изпратят сили със специално предназначение предизвика крайно негативна реакция в Багдад.
Премиер-министъра Хайдер ал-Абади заяви, че Ирак не се нуждае от чуждестранни въоръжени сили, съобщи "Ройтерс". Той напомни, че всякакво присъствие на територията на страната на чуждестранни въоръжени сили и провеждането от тях на операции изисква съгласието на правителството на Ирак.

Много по-крайно реагираха на новината представителите на военните шиитски групировки.

"Ние ще преследваме и атакуваме всяко американско подразделение, което пристигне в Ирак. То ще стане мишена за нашите групи. Ние сме се борили с тях и по-рано и сме готови да възобновим нашата борба", заяви прессекретарят на шиитската групировка "Катаиб Хизбола".

Аналогична позиция заеха и представителите на другите проирански формирования. 

60-годишен женен свещеник се венча за 19-годишна бременна девойка, съпругата му няма против

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151397

Жененият свещеник Том Милър се венча за своята бременна 19-годишна приятелка Риба Керфутруба в американския град Мансфилд (щата Охайо). 44-годишната му съпруга Белинда Милър поддържа решението на мъжа си, пише "Индепендънт".
60-годишният пастор дълго време е бил приятел на семейството на Керфутруба и я познавал от години.
Жененият свещеник Том Милър се венча за своята бременна 19-годишна приятелка Риба Керфутруба в американския град Мансфилд (щата Охайо). 44-годишната му съпруга Белинда Милър поддържа решението на мъжа си, пише "Индепендънт". 60-годишният пастор дълго време е бил приятел на семейството на Керфутруба и я познавал от години.

60-годишен женен свещеник се венча за 19-годишна бременна девойка, съпругата му няма против

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151392

Жененият свещеник Том Милър се венча за своята бременна 19-годишна приятелка Риба Керфутруба в американския град Мансфилд (щата Охайо). 44-годишната му съпруга Белинда Милър поддържа решението на мъжа си, пише
Жененият свещеник Том Милър се венча за своята бременна 19-годишна приятелка Риба Керфутруба в американския град Мансфилд (щата Охайо). 44-годишната му съпруга Белинда Милър поддържа решението на мъжа си, пише "Индепендънт". 60-годишният пастор дълго време е бил приятел на семейството на Керфутруба и я познавал от години.

Жители от халифата на "Ислямска държава" разказаха за упадъка му

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261289_%D0%96%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%84%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%22

 "Ислямска държава" обеща на мюсюлманите, които станат част от халифата висока заплата и безопасност. Сега обаче присъединилите се жители на Сирия и Турция бягат от контролираните от терористите територии.
Както съобщава телевизионният канал "Звезда", позовавайки се The New York Times, жителите от завоюваните от ИД територии отбелязват моралното и социално разложение сред екстремистите.

Все по-често хората плащат на контрабандисти, за да ги превозят през контролно-пропускателните пунктове в съседни страни. 

"Много хора бягат. "Ислямска държава" иска да построи ново общество, но то неминуемо ще се провали", разказа учителка от град Дейр-ал-Зур, избягала през миналия месец в Турция. 

Когато в града било закрито правителственото училище, жената обучавала децата със собствени сили, докато не се появили джихадистите. 
Веднага я накарали да носи закриващи цялото и тяло черни дрехи и и забранили да преподава на учениците музика и рисуване. Известно време се опитвала все пак да обучава, но се отказала, когато екзекутирали няколко други учители.

Заради острата липса на професионалисти, терористите заставят местните жители да изпълняват работа, за която нямат опит. Например,в един от контролираните от ИД градове медицински услуги извършва бивш строител, а в детското отделение пък е данъчен инспектор. 

В Рака се наложило да бъде закрита Националната болница след като повечето от лекарите избягали. А забраната мъжете да лекуват жени остави жителките на цял град без медицинска помощ. Затова джихадистите накарали акушерките да изпълняват задълженията на квалифицирани лекари.

Двама от заподозрените за стрелбата в Сан Бернардино са мъртви

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/69680/Dvama-ot-zapodozrenite-za-strelbata-v-San-Bernardino-sa-martvi

/Поглед.инфо/ Един от предполагаемите извършители на стрелбата, при която бяха убити 14 души, а 17 - ранени, се нарича Сайед Фарук, съобщи "Лос Анджелис Таймс".

Отбелязва Международния ден на хората с увреждания

http://www.cross.bg/horata-yvrezhdaniya-dostuput-1490482.html

/КРОСС/На 3 декември се отбелязва Международния ден на хората с увреждания. Посланията на този ден са различни, защото и политиките по отношение на хората с увреждания имат много лица. Предизвикателството на днешния ден обаче е, че той задължава всички, които говорят и обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му. Това е европейският модел на политики към и за хората с увреждания, който и България трябва да следва. За съжаление, днес хората с увреждания се сблъскват с най-много трудности, когато се опитват да реализират правата си. Като общество трябва да осъзнаем, че те се нуждаят от особено внимание. Основна цел на политиките за хората с увреждания е да се създават условия те да имат същия индивидуален избор и контрол над живота си, както хората без увреждания. През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания. Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.  

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-sofiya-razlog-1490413.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Нов случай на шокиращ възпитателен метод на дете. Кой трябва да осъществява контрол върху частните детски центрове.Тема: Има ли риск предоговарянето на условията по вече изтеглени заеми и ще има ли промяна на лихвите - Петър Андронов - гост на предаването.Тема: Сигурност в несигурността - как се действа по време на заплаха - ген. Васил Василев.Тема: Горещ дебат за сланината - вредна или полезна е. Говорят експертите.Тема: 10 години предаване „Вяра и общество" - Горан Благоев в „Денят започва". BTV, „Тази сутрин" Тема: Етичната комисия разследва скандала с двете каки. На ход са кадровиците на съдебната власт;Тема: Трагедия в Разлог. Тийнейджър в кома след инцидент в училищен двор;Тема: АБВ постави управлението под въпрос. Достатъчно социален ли е бюджет 2016? Гост министър Ивайло Калфин;Тема: Вход за София. Ще има ли допълнителна винетка за столицата? Депутатът Мартин Димитров и президентът на КНСБ Пламен Димитров;Тема: Живеем ли в страх след терора във Франция? Психологът Ани Владимирова прави стрес тест на българина. Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: На живо от Разлог и София - как е детето, върху което падна футболна врата? Какви са причините за нелепия инцидент?Тема: Ще изяде ли сланината здравните ни осигуровки? В спор проф. Милан Миланов и д-р Адам Персенски от здравното министерство

Хампарцумян за кредитите в швейцарски франкове: Спасете ни, бяхме алчни

http://business.actualno.com/hamparcumjan-za-kreditite-v-shvejcarski-frankove-spasete-ni-bjahme-alchni-news_511188.html

Лихвите по кредитите са на исторически ниски нива, но не бива да се лъжем – щом в еврозоната настъпи оживление, ЕЦБ ще вдигне основната лихва, за да прибере парите, които е отпуснала за съживяване на икономиката и лихвите ще тръгнат нагоре. Затова не може да се смята, че сегашната ситуация представлява изгода за вземане на кредити, предупреди банкерът Левон Хампарцумян пред Нова телевизия. Хампарцумян е дипломиран инженер-химик и определени източници в интернет рисуват интересно минало за

Денонощие без жертви в катастрофи

http://crime.actualno.com/denonoshtie-bez-jertvi-v-katastrofi-news_511204.html

17 души са ранени при станали 15 катастрофи през изминалото денонощие в страната. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В София са станали 131 леки и две тежки пътнотранспортни произшествия, при които са ранени трима души.

Започва разглеждането на процедура по импийчмънт на президента на Бразилия

http://america.actualno.com/zapochva-razglejdaneto-na-procedura-po-impijchmynt-na-prezidenta-na-brazilija-news_511202.html

Председателят на долната камара на бразилския парламент Едуард Куня обяви, че започва разглеждането на процедура по импийчмънт на президента на страната Дилма Русеф. Съобщението е на Ройтерс, като в него се уточнява, че е внесена петиция с искане за импийчмънт и съответната комисия трябва да реши дали да се даде ход на такъв процес. Има редица законови процедури, които трябва да се преминат, преди да се стигне до гласуване в парламента на искането за импийчмънт.

Бранимир Събев: Не губете вяра в българските книги и писатели

http://interview.actualno.com/branimir-sybev-ne-gubete-vjara-v-bylgarskite-knigi-i-pisateli-news_511124.html

Бранимир Събев е само на 34 години, но успешно съчетава няколко ангажимента. Нещо повече – съчетава ги с удоволствие и показва завиден професионализъм, въпреки че никога не парадира с това. Освен, че изпълнява служебните си задължения и балансира в личния си живот – неща, за които няма да говорим, – Бранко (така предпочита да се обръщаме към него ние, приятелите му) е може би най-ревностният поддръжник на съвременните български писатели, книжен блогър и автор на фантастика, фен

13 години затвор за баща, изнасилвал многократно собствената си дъщеря

http://pleven.actualno.com/13-godini-zatvor-za-bashta-iznasilval-mnogokratno-sobstvenata-si-dyshterja-news_511198.html

Състав на Окръжен съд – Плевен присъди 13 години и 4 месеца затвор и 100 000 лева обезщетение за мъж, многократно изнасилвал собствената си малолетна дъщеря след заплахи и употреба на сила. За справедливото решение информираха от пресцентъра на правораздавателната служба. З. Ц. С. бе признат за виновен в това, че от февруари до април, в условията на продължаващо престъпление, неколкократно се съвкупил със своята дъщеря, ненавършила 14 години. При всички случаи използвал сила и заплахи к

Нова серия от арести във ФИФА

http://football.actualno.com/nova-serija-ot-aresti-vyv-fifa-news_511199.html

Швейцарските власти започнаха нова серия от арести на високопоставени членове на ФИФА, съобщава „Тhe New York Times”. Повече от 12 души са били задържани в Цюрих, като се очаква срещу тях да бъде повдигнати обвинения в корупция. Съобщава се, че сред арестуваните са били и президентите на КОНКАКАФ и КОНМЕБОЛ Алфредо Хавит и Хуан Анхел Напот. Властите се провели арестите малко преди членовете на изпълнителния комитет на ФИФА да започнат втората част от двудневната среща, на коя

Тази вечер грейват светлините на коледната елха в Благоевград

http://blagoevgrad.actualno.com/tazi-vecher-grejvat-svetlinite-na-kolednata-elha-v-blagoevgrad-news_511200.html

Светлините на коледната елха ще бъдат пуснати тази вечер от 18.30 часа с музикална програма, предава Topnovini.bg. Преди това от 18 часа ще стартира шествие, което ще започне от Съдебната палата и ще бъде предвождано от снежни крал и кралица и елха на кокили, съобщи заместник-кметът по хуманитарните дейности на Благоевград Христина Шопова. Тя допълни, че тази година Дядо Коледа отново ще изненада жителите и гостите на Благоевград. Три коледни фоайета ще заработят от 7 декември - едното ще е в Р

В Търговище започва кампания в подкрепа на деца със синдром на Даун

http://targovishte.actualno.com/v-tyrgovishte-zapochva-kampanija-v-podkrepa-na-deca-sys-sindrom-na-daun-news_511206.html

Музикална школа “ New voices” от Търговище подкрепя децата със синдром на Даун. Новината беше обявена на специално пресконференция под мотото "Едно добро", предава Topnovini.bg. В навечерието на коледните празници музикалната школа и Сдружението на родителите на децата със Синдром на Даун работят по съвместен проект „Приказки за Доброто, приказки за Слънцето“. Четвърта поредна година едни от най-обичаните български популярни личности и звезди участват безвъзмездно в спец

Летс ми спик фром май харт, или как се печели световно с развален английски

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/03/2661719_lets_mi_spik_from_mai_hart_ili_kak_se_pecheli_svetovno/?ref=rss


Да изръсиш "самтаймс уин, самтаймс люн" пред безобиден южноафрикански репортер е по-скоро в сферата на забавното. Но да излезеш пред членовете на изпълкома на ФИФА и да се опиташ да спечелиш домакинство на световно първенство по футбол с развален английски вече е висша форма на риск.

Точно преди пет години Русия получи правото да организира шампионата през 2018 г., след като министърът на спорта Виталий Мутко направи точно това. Репликата "Летс ми спик фром май харт" се превърна...

Великобритания нанесе първите си въздушни удари срещу позиции на „Ислямска държава“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261288_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%

 Великобритания нанесе първите си въздушни удари срещу позиции на „Ислямска държава“, съобщава вестник The Telegraph, цитиран от "Фокус".
Говорител на Министерството на отбраната в Лондон разкри, че британските самолети са бомбардирали Сирия, но детайли за техните цели ще бъдат оповестени по-късно в четвъртък. 

Световни агенции твърдят, че ударът е нанесен от два изтребителя "Торнадо", излетели от гръцкия остров Суда.

Представителят на военното ведомство пожела да говори анонимно, тъй като не е получил разрешение да дискутира операцията. 

Военният министър пристига в Хасково днес

http://pik.bg/военният-министър-пристига-в-хасково-днес-news445999.html

Военният министър пристига в Хасково днес

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва днес в ритуала по тържествено посрещане на военнослужещите от 29-ия контингент на въоръжените сили, участвали в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан.

Церемонията ще започне от 10.30 часа на площад "Свобода" пред областната управа в Хасково и в нея ще участват още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и представители на местната изпълнителна власт.

Контингентът е в състав от 110 военнослужещи и включва национален елемент и взвод за охрана. В състава на контингента бяха включени 6 жени, от които 4 в състава на взвода за охрана. Национален командир на контингента е полковник Иван Ортомаров, а командир на взвода за охрана е капитан Христо Василев.

Британският премиер Дейвид Камерън ще пристигне у нас в ранния следобед (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151382

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън пристига на двудневно посещение у нас. Домакинът му - Бойко Борисов анонсира визитата още преди шест месеца.
Дейвид Камерън е сред европейските лидери, които са най-застрашени от терористично нападение. Именно от мерки за сигурност програмата му у нас до последно още се пази в тайна.
Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън пристига на двудневно посещение у нас. Домакинът му - Бойко Борисов анонсира визитата още преди шест месеца. Дейвид Камерън е сред европейските лидери, които са най-застрашени от терористично нападение. Именно от мерки за сигурност програмата му у нас до последно още се пази в тайна.

На този ден: Техногенна катастрофа в Бопал погуби 18 000 души

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261287_%D0%9D%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%BD%3A+%D0%A2%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D0%BE%D0%BF%D

 На 3 декември 1984 г. половин час след полунощ в индийския град Бопал става техногенна катастрофа – в резултат на авария в химическия завод на Union Carbide (Юниън Карбайд) умират 15 000 души (от които 3000 още в първия ден) и пострадват в различна степен между 150 и 500 хиляди души.
Хроника на събитията

През 1970 г. правителството на Индия предприема политика по привличане на чуждестранни инвестиции в местната промишленост. Union Carbide Corporation (UCC) получава разрешение да построи в завод за селскостопански пестициди в Бопал, столица на щата Мадхя Прадеш.

Заводът е построен от дъщерната компания Union Carbide India Limited (UCIL). Отначало е планирано, че заводът ще импортира част от продукцията си. Опитвайки се обаче да се конкурира с други химически заводи, заводът в Бопал преминава към по-сложни и опасни производства.

Неурожайните 1980-1984 г. намаляват търсенето на продукцията на завода и той е подготвен за продажба през юли 1980 г. Обаче купувач не е намерен и работата в завода продължава със старото оборудване, което вече изобщо не отговаря на нормите на сигурност.

Заводът произвежда популярния по онова време инсектицид Севин (карбарил, 1-нафтил-N-метилкарбамат). Този пестицид се произвежда при реакция на метилизоцианат (МИЦ) с α-нафтол в среда на четирихлорен въглерод. МИЦ се съхранява в района на завода в три частично вкопани резервоари, всеки от тях с вместимост около 60 000 литра течност.

Непосредствена причина за трагедията става аварийното изхвърляне на пари на метилизоцианат, нагрял се до температура на кипене (39 C), което на свой ред довежда до повишаване на налягането и задействане на аварийния клапан.

В резултат от 0:30 до 2:00 часа на 3 декември в атмосферата са изхвърлени около 42 това отровни пари. Облакът от метилизоцианат покрива близко разположените гъсто населени бордеи и железопътната гара, намираща се на 2 км.

Големият брой на жертвите се обяснява именнои с високата плътност на хората в мизерното предградие, несвоевременното информиране на населението в среднощните часове, недостигът от медицински кадри, а също така и от неблагоприятните ветрове – облакът от тежки пари не ляга над завода, а е разнесен от вятъра.

Причини за трагедията

Причината за катастрофата и до сега не е установена официално. Сред версиите преобладава грубо нарушение на техниката на безопасност и преднамереното саботиране на работата на завода.

В телевизионното предаване „Секунди преди катастрофата” се прави извод, че първото звено във веригата, довела до катастрофата, става икономическата погрешна оценка за търсенето на продукцията на предприятието, довела до икономически натиск от собствениците на компанията върху ръководството на губещия завод с цел да се намалят разходите, довели на свой ред до непосредствената причина – икономия на мерки по осигуряване на безопасността.

В цитирания филм е показано, че всички защитни системи се оказват неработещи или неефективни, уредите не отразяват реалното състояние на резервоарите, уволнен е инспекторът по безопасността, а най-ефективното защитно средство – изгарящата изтичащия газ тръба (комин) – се оказва разглобена от няколко седмици.

Компанията не представя нито едно съществено доказателство в полза на теорията на саботажа, което свидетелства, че тя е съчинена за спасяване на корпоративната репутация.

Някои вестници през 1984 г. съобщавмат, че собствениците на завода в първите часове на аварията нарочно не съобщават състава на отровното вещество, за да опазят търговската тайна на предприятието. Това увеличава броя на жертвите, тъй като лекарите не могат да подберат ефективно лечение.

Последствия от аварията

Цитираните вече цифри – 18 000 загинали и до 500 000 пострадали – дават основание да се счита, че Бопалската трагедия е най-голямата индустриална катастрофа в света по броя на жертвите.

Union Carbide, отговорна за трагедията, през 1987 г. в рамките на извънсъдебно споразумение изплаща на жертвите 470 млн. долара в замяна на отказ от понататъшни съдебни искове.

През 2004 г. арт-групата The Yes Men устроийва мистификация, в която по BBC World е обявени за продажбата на Union Carbide и разпределение на получените 12 млрд. долара за ликвидиране на последствията от катастрофата, медицинска помощ и изследване на възможна вреда от други продукти на компанията. Dow Chemical, собственик на компанията, само след 2 часа пуска опровержение, въпреки това падането на акциите на компанията достига 2 млрд. долара.

На 7 юни индийски съд признава 7 от бившите ръководители (1 американец и 7 индийци) на индийското отделение на компанията Union Carbide за виновни в небрежност, довела до гибелта на хора. Те са осъдени на 2 г. затвор и глоба в размер на 100 000 рупии (около $2100). Правителството на САЩ обаче отказва да екстрадира своя поданик.

През 2001 г. компанията Union Carbide е придобита от „Дау Кемикъл“ (Dow Chemical Company) - втората в света в сферата на химическата индустрия.

/По материали в интернет/

Най-важното от Варна във вчерашния 2 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307974

Ричард Клайдерман пристига във Варна на 4 декември Принцът на романтичното пиано Ричард Клайдерман идва във Варна в петък, 4 декември, с вечерен полет от София, научи Moreto.net. Закриха благотворителната кампания „Изкуството за деца в нужда“ във Варна 38 500 лева бяха събрани по време на тазгодишната благотворителна кампания на Фондация „Св.

Първи британски въздушни удари срещу цели на ИД в Сирия

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/69679/Parvi-britanski-vazdushni-udari-sreshtu-tseli-na-ID-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Великобритания извърши призори първите въздушни удари срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия, съобщи министерството на отбраната.

Слънце и облаци се редуват днес!

http://www.bnews.bg/article-144586

Над планините ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но без валежи.

Пускат тестово енергийната борса от 11 декември

http://pik.bg/пускат-тестово-енергийната-борса-от-11-декември-news445997.html

Пускат тестово енергийната борса от 11 декември

Очаква се българската независима енергийна борса да започне тестова работа с реални участници на 11 декември. Това съобщи пред БТА изпълнителният директор на борсата Константин Константинов. Ще бъде организирана демонстрационна сесия, в която ще се включат и регистрирани борсови членове.

Към 1 октомври на пазара има 11 500 участници, в това число 70 големи търговски фирми, 11 производители и средни и малки предприятия, допълни Емилия Желязкова - аналитик в Електроенергийния системен оператор /ЕСО/. По думите й вече са лицензирани и регистрирани около 150 търговци на ток. Само 40 от тях обаче са активни. Качеството на електроенергията по никакъв начин не зависи от търговците, уточни енергийният омбудсман на ЧЕЗ Радослав Димитров.

По думите му то се определя от степента на стабилност на мрежата, възрастта й и реализираните инвестиции. В Западна България мрежата е собственост на "ЧЕЗ-Разпределение", нейното качество не е много добро, в никакъв случай не е европейско, призна омбудсманът. Според него с направените досега инвестиции е реновирана само една трета от цялата мрежа, стопанисвана от "ЧЕЗ-Разпределение-България".

Частта, която ще се заплаща за мрежовите услуги, ще остане регулирана, уточни Александър Йорданов - представител на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. По думите му свободната част за договаряне е само стойността на електрическата енергия.

Слънчево време и до 14 градуса ни чакат днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261286_%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+14+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%

 Над страната днес ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни в часовете преди обяд, като максималните температури ще са между 9 и 14 градуса.
По морето ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Максимални температури на въздуха от 9 до 11 градуса. Температурата на морската вода е 12-13. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините също ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но без валежи. Ще духа силен, по билата все още бурен северозападен вятър, който до края на деня ще отслабне. Максимална температура на височина 1200 метра около 5 градуса, на 2000 метра – около 0.

Великобритания с първи удари по ИД, Камерън у нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_601459.html

Великобритания нанесе първите си въздушни удари срещу позиции на „Ислямска държава", часове, след като британският парламент гласува страната да се присъедини към военната операция в Сирия срещу терористичната групировка.  Общо 397 депутати гласуваха в подкрепа на военните действия срещу екстремистите, срещу 223, които се обявиха против включването на страната в близкоизточния конфликт.  Британският премиер Дейвид Камерън пристига днес у нас, той ще се срещне с колегата си Бойко Борисов и с президента Росен Плевнелиев. От съображения за сигурност информацията за визитата е оскъдна.

Адът в Калифорния: Братята Фарук оставили бомба в апартамента си?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261285_%D0%90%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%A4%D0%B0%D1%80%D1%83%D0%BA+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0

 Саид Фараук и брат му най-вероятно са оставили взривно устройство в апартамента, където са направили опит да се укрият, след като откриха масова стрелба в Сан Бернардино. При атаката бяха убити 14 души, 14 са тежко ранени.
Саид и неговата съучастничка бяха убити при преследване с полицията, след като откриха масова стрелба. По-рано беше съобщено, че нападателите са трима, но засега не е ясно дали има трети човек, съобщава Нова телевизия.

Фараук е бил служител на общинската здравна служба, която е имала празненство в сградата, където е било извършена атаката. Според свидетели той е бил част от коледното парти, но си е тръгнал след възникнал скандал. Скоро след това мъжът се върнал въоръжен със своята съучастничка и са открили стрелба. Нападателите са били тежко въоръжени, носели са бронежилетки.

Все още не е ясно дали става дума за терористичен акт. 

В момента американската полиция провежда обиск в жилищна сграда, отдалечена на 3 километра от мястото на стрелбата. В този район са били убити и двамата заподозрени. По предварителна информация апартаментът, в който протича операцията, е тяхна собственост. Те са отишли там след престрелката. Силите за сигурност опитват да обезвредят пакет, който според тях е взривно устройство.

Велоалеите във Варна – пълен абсурд за 4.6 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/12/03/2661868_veloaleite_vuv_varna_pulen_absurd_za_46_mln_lv/?ref=rss


Само няколко месеца, след като десетки снимки и видеоклипове, публикувани в Интернет, илюстрираха абсурда на системата от велосипедни алеи в Бургас, Варна вече е на път да засенчи тази популярност.

В момента в града се изграждат около 16 км. велосипедни алеи. Те са един от десетте компонента на проекта за интегриран градски транспорт, който се изпълнява с европейско финансиране по програма "Регионално развитие".

Начинът на проектиране и изпълнение на велосипедните алеи...

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://pik.bg/„софийска-вода”-временно-ще-прекъсне-водоснабдяването-в-някои-части-на-столицата-news445994.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 3 декември, съобщиха от пресцентъра на дружеството.
Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Войводина могила“ кв. „Княжево“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Войводина могила“ от ул. „Владайско въстание“ до ул. 711
по ул. „Владайско въстание“ от ул. „Войводина могила“ до бул. „Цар Борис III“, ул. „Селище“
по ул. „Полк. Стойно Бачийски“ от ул. „Войводина могила“ до ул. „Полк. Стойно Бачийски“ №92, ул. 605, ул. 711
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Войводина могила“ ъгъла с ул. 605.
След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.
Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Свищов“ жк. „Зона Б-19“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Враня“ от ул. „Карлово“ до ул. „Свищов“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Враня“ ъгъла с ул. „Карлово“.
Във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Свобода“ вилна зона „Банкя“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Лале“ и ул. „Свобода“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Лале“ ъгъла с ул. „Свобода“.
Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Криволак“ жк. „Лозенец“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Криволак“ от ул. „Христо Смирненски“ до ул. „Милин камък“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Криволак“ ъгъла с ул. „Света гора“.
Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Хаджи Димитър“ жк. „Хаджи Димитър“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Скайлер“ от ул. „Найден Георгиев“ до ул. „Никола Войновски“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Скайлер“ ъгъла с ул. „Никола Войновски“.
Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Република“ с. Мрамор , се налага спиране на водоподаването от 13:30 до 18:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Христо Ботев“, ул. „3-ти март“, ул. „Нарцис“, ул. „Пламък“, ул. „Мичур“, ул. „Васил Левски“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ ъгъла с ул. „Александър Стамболийски“.
Във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. „Мала кория“ кв. „Княжево“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 12:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Мала кория“ от №35 до №55
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул.684№1.
Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Маестро Атанасов“ кв. „Драгалевци“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Маестро Атанасов“ от ул. „Ябълкова градина“ до ул. „Христина Морфова“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Маестро Атанасов“ ъгъла с ул. „Христина Морфова“.
Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Могила“ с. Лозен , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Могила“ от ул. „Сергин Сердарски“ до ул. „Свети Спас“
по ул. „Рудината“ от ул. „Свети Спас“ до ул. „Сергин Сердарски“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Свети Спас“ ъгъла с ул. „Рашовец“.
Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Йове войвода“ кв. „Кумарица“ , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 14:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Иван Фелдшера“, ул. „Иван Вазов“, ул. „Стадион“, ул. „Хаджи Димитър“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Иван Фелдшера“ ъгъла с ул. „Иван Вазов“.
Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Чемшир“ кв. „Драгалевци“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Чемшир“ от площад „Драган Цанков“ до ул. „Малина“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Чемшир“ ъгъла с ул. „Малина“.
Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

Бойко Борисов се среща с британския премиер Дейвид Камерън в МС

http://bulgarski.pogled.info/news/69678/Boiko-Borisov-se-sreshta-s-britanskiya-premier-Deivid-Kameran-v-MS

/Поглед.инфо/ Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън, който ще бъде на посещение в България.

Великобритания нанесе първите си въздушни удари срещу позиции на ИД

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5151373

Великобритания нанесе първите си въздушни удари срещу позиции на „Ислямска държава“, съобщава вестник The Telegraph.
Говорител на Министерството на отбраната в Лондон разкри, че британските самолети са бомбардирали Сирия, но детайли за техните цели ще бъдат оповестени по-късно в четвъртък. Представителят на военното ведомство пожела да говори
Великобритания нанесе първите си въздушни удари срещу позиции на „Ислямска държава“, съобщава вестник The Telegraph. Говорител на Министерството на отбраната в Лондон разкри, че британските самолети са бомбардирали Сирия, но детайли за техните цели ще бъдат оповестени по-късно в четвъртък. Представителят на военното ведомство пожела да говори

Блокират центъра на София заради Камерън

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261284_%D0%91%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8A

 На посещение у нас пристига британският премиер Дейвид Камарън. От съображения за сигурност, информацията за визитата е оскъдна. От Столична община засега нямат официално искане за спиране на движението. Ограничения ще се въвеждат поетапно по маршрута на делегацията, който се очаква да бъде от летището по „Цариградско шосе” до Министерския съвет.
В програмата на Камерън са включени срещи с премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев. После британският премиер ще посети и Хай Тек Парк след 7-ия км на Цариградско.

Очаква се акцент на разговорите им да бъдат реформите в Европейския съюз, мигрантския натиск и сигурността по границите. Камерън вероятно ще отиде лично да види оградата на браздата с Турция. 

Внимавайте! Над 350 уловки при бързите кредити

http://www.bnews.bg/article-144585

Проверени са споразуменията и общите условия към договорите на 45 фирми за бързи кредити.

Мигранти масово насилват европейски ученички

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261283_%D0%9C%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%83%D1%87%

 Близо до финландския център за прием на бежанци в град Хейнола двама пияни мъже нападнали непълнолетна ученичка. Мигрантите, родната страна на които се скрива от полицията, за да се избегне възникването на протести от местните жители, отначало ударили момичето, а след това се опитали да я изнасилят.
Местната Федерална новинарска агенция съобщава, че след инцидента пострадалата е била незабавно хоспитализирана в болница.
Изданието отбелязва, че на територията на лагера живеят бежанци от Афганистан, Пакистан, Сирия, Либия. Освен това сред тях има много млади мъже, които постоянно заявяват, че им е скучно, независимо от безплатното им хранене по три пъти на ден и даваните им джобни пари.

"Работа няма, нас ни хранят, но тук няма какво да се прави, много е скучно и хладно", разказва един от жителите на центъра, иракчанинът Абдал Сахут.

"Аз мисля, че местните жени много фантазират в сексуален аспект. В крайна сметка южните мъже ги привличат със своето здраве, местните мъже нищо не могат и се боят от всичко. Те даже не се бият, ако ги бутнеш на улицата, макар че може да вървят по няколко, а ти да си сам", поясни той.

Друг мъж, представящ се като Абрахман, също идва от Ирак. Той разказва, че е дошъл във Финландия с цялото си семейство от две жени и три деца. По думите му много от дошлите бежанци "не се държат достойно". Думите му се потвърждават от факта, че в Хейноле е било регистрирано още едно нападение на мигранти срещу местна ученичка. Те я накарали насила да пие алкохол и също се опитвали да я изнасилят.

Началникът на канцеларията на финландската полиция Пяйви Нерг заяви, че това далеч не са единични случаи.

"Понастоящем случаите на сексуално насилие на бежанци спрямо местното население са не един, два или три", призна тя, отбелязвайки, че полицията скрива тези престъпления от журналистите "за да не шокира местното население" и да не инициира протести. 

Сексуалните престъпления на мигрантите вече предизвикаха скандал и провокации от страна на друг финландски град - Кемпеле.
Бежанците бяха замеряни с камъни и коктейли Молотов след като група подрастващи - мигранти от Афганистан жестоко изнасилила 12-годишно момиче. 

Освен това, веднага след това, на следващия ден в югозападната част на страната била изнасилена също и 14-годишна ученичка. Престъпникът бил задържан. Той се оказал 19-годишен иракски юноша, преживяващ във Финландия със статус на молещ за убежище.

Убиха двама от стрелците на кървавия ужас в САЩ

http://www.bnews.bg/article-144584

Според свидетели той е бил част от коледното парти, но си е тръгнал след възникнал скандал. Скоро след това мъжът се върнал въоръжен със своята съучастничка и са открили стрелба.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване