Новата година започва със сняг и студ (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/novata-godina-zapochva-sys-sniag-i-stud-video-6047415

Времето през следващата седмица ще бъде по-топло от обичайното за края на декември. В дните около Бъдни вечер и Коледа даже ще се затопли

Самолет на Air France се приземи в Кения заради съмнения за бомба

http://offnews.bg/news/n_1/n_610404.html

Самолет на Air France се приземи извънредно в Кения, след като на борда е открит подозрителен пакет, съобщава AFP. Самолетът е пътувал от остров Мавриций към Париж и на борда му е имало 459 пасажери и 14 души екипаж. Той се е приземил на международното летище Мои в Момбаса. "Екипажът на самолета е поискал да се приземи в Кения заради съмнения за бомба, открива в тоалетната", съобщиха от полицията в Кения.  Съмнителният пакет вече е свален от самолета и в момента тече анализът му. В ранните сутрешни часове самолетът още е бил на летището в Момбаса.

Линейки, пълни с подаръци и храна, зарадваха деца без родители (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5185441

Линейки в поход на доброто. Никой не ги е викал и никой не е засичал времето, за което ще се отзоват на избрания адрес. Те не са от системата на спешната помощ, а от транспортния двор на Александровска болница. Сестрите и лекарите в Александровска болница намериха време и средства да напълнят две линейки с подаръци, разказва Нова тв.

Линейки, пълни с подаръци и храна, зарадваха деца без родители (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5185446

Линейки в поход на доброто. Никой не ги е викал и никой не е засичал времето, за което ще се отзоват на избрания адрес. Те не са от системата на спешната помощ, а от транспортния двор на Александровска болница. Сестрите и лекарите в Александровска болница намериха време и средства да напълнят две линейки с подаръци, разказва Нова тв.

Едни граници, други граници

http://viewpoint.actualno.com/edni-granici-drugi-granici-news_514399.html

В една почти ранна утрин на граничния пункт „Капитан Андреево” бе арестувана цялата смяна митнически служители. Мащабна работа, тъй да се каже: последваха и претърсвания по домовете в Свиленград и Хасково. Съвместна акция на ДАНС, БОП и прокуратурата, която, надяваме се, не се провежда само с цел да впечатли онази част от българите, която вярва във всичко, излъчено по телевизията и написано във вестника - все едно коя телевизия и кой вестник. Защото помним и други доста шумни акции,

Английският посланик: Промените в конституцията са първа стъпка, ЕС очаква още

http://society.actualno.com/anglijskijat-poslanik-promenite-v-konstitucijata-sa-pyrva-stypka-es-ochakva-oshte--news_514401.html

Промените в конституцията са важна първа крачка, която предприе вашият парламент, но държавите от ЕС очакват още стъпки. Това каза пред bTV посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс. Тя е харесала речта на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов от 11 декември по повод 135-годишнината на ВКС. „Харесаха ми не само думите, но и начинът, по който той произнесе нещо, което аз считам за много важно. Това е проява на един много силен и независими съдебен ум, нещо

Вижте къде спират водата в столицата

http://pik.bg/вижте-къде-спират-водата-в-столицата-news455359.html

Вижте къде спират водата в столицата

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 22 декември, съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество.

Във връзка с ремонт на уличен водопровод до бл. 706 жк. „Люлин“ 7, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на бл. 701, бл. 702, бл. 703, бл. 704, бл. 706, бл. 734, бл. 735,бл. 738, бл. 740, бл. 741,бл. 742, бл. 743, бл. 744; по бул. „Джавахарал Неру“ от ул. „Полк. Стоян Топузов“ до бул. „Д-р Петър Дертлиев“, ул. „Орион“ №84, бул. „Царица Йоанна“ №15, ул. 705.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Полк. Стоян Топузов“ ъгъла с ул. „Майор Иванов“.

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод в с. Войняговци , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на с. Войняговци. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Спортист“ ъгъла с ул. „Стара планина“.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. „Ботевградско шосе“ кв. „Враждебна“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи по бул. „Ботевградско шосе“ от №485 до с. Долни Богров. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бул. „Ботевградско шосе“№485.

Във връзка с подмяна на водомерен възел на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ жк. „Яворов“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 13:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района по ул. „Черковна“ от ул. „Султан тепе“ до бул. „Ситняково“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:ул. „Черковна“№89.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Младежкият център организира коледна работилничка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538158

Младежки център - Добрич организира коледна работилничка в ОУ „Йордан Йовков“. Целта бе да се създаде коледен дух сред младежите и насърчи доброволчеството. Изработените украшения бяха дарени на децата и младите хора от Центъра за настаняване от семеен тип и Центъра за обществена подкрепа 2. Работилничката за коледна украса бе организирана по общинския проект "Младежки център Добрич - Вашето утре".

Испанка е новата Мис Свят

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ElZ-evd9LqU/

Испанката Мирея Ройо бе избрана за Мис Свят 2015 на конкурса по красота, който се проведе в китайския град Сания. На второ място е Мис Русия, а на трето – представителката на Индонезия.Във финала на конкурса по красота тази година участваха представителките на 114 държави, съобщи Кросс.
Конкурсът „Мис Свят” се е състоял за пръв път през 1951 г. във Великобритания и е един от най-старите в света. Според регламента победителката получава право да живее в Лондон една година и е задължена да участва в различни благотворителни акции.
Миналогодишната Мис Свят бе представителката на РЮА Ролийн Строс.
Конкурсът този година ще се запомни с това, че Китай не позволи на Мис Канада да влезе в страната. Причината е, че тя се ангажира с каузата за защита на човешките права в Китай.
Същевременно в Ирак за първи път от 1972 г. насам бе избрана Мис Ирак. Титлата бе присъдена на 20-годишната Шалма Абделрахман, предаде AFP. Конкурсът в максимална степен съответстваше на международните критерии, но липсваше дефилиране на участничките по бански костюми. Страната възнамерява да участва в следващия конкурс за Мис Вселена.
Планиран за октомври, конкурсът бе отложен заради заплахи по адрес на участничките.

Вижте къде няма да има вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538157

Абонатите между бул."Владислав Варненчик", ул."Патриарх Евтимий", ул."Кракра", ул."Тодор Влайков" и ул."Георги Пеячевич" ще останат без вода почти цял ден. В посочения район тя ще бъде спряна до 16:00 часа, съобщават от ВиК-Варна....

Временно променят маршрутите на трамваи 5 и 19

http://pik.bg/временно-променят-маршрутите-на-трамваи-5-и-19-news455354.html

Временно променят маршрутите на трамваи 5 и 19

Във връзка с извършването на основен ремонт на трамваен релсов път на бул. “Цар Борис III” в участъка от бул. “Никола Петков” до спирка “Ул. Шипка” по маршрута на трамвайни линии № 5 и 19 се въвежда временна организация на движението.

Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

От 04.30 до 17.00 часа на 20 декември се предвижда: - Трамвайна линия № 5 ще се движи от Съдебна палата до ТМ ухо „Бъкстон”. - Трамвайна линия № 19 ще се движи от гара София север до бул. “Никола Петков”.

След 17.00 часа на 20 декевмри маршрутите на трамвайни линии № 5 и 19 ще се възстановят до кв. Княжево;

От 04.30 до 17.30 часа на 20 декември ще бъде разкрита временна автобусна линия № 5-ТМ с маршрут: кв. “Княжево” (начална и крайна спирки на автобусна линия 59), бул. “Цар Борис ІІІ”, надясно по бул. “Братя Бъкстон”, надясно по ул. “Тодор Каблешков” и наляво по бул. “Цар Борис ІІІ” по маршрута двупосочно.

Автобусите ще спират: - крайна и начална – спирка “Бул. Братя Бъкстон” за автобусна линия № 63 на бул. “Братя Бъкстон” в посока ул. “Бялата чешма”; - на съществуващите автобусни спирки „Кв. Павлово”, „Бул. Цар Борис ІІІ” и „Кв. Овча купел”; - крайната и началната на автобусна линия № 59 на автостанция Княжево; Както и на следните временни спирки: - “Бул. Цар Борис ІІІ” на 30 метра след бул. “Никола Петков” в посока автостанция Княжево; - двупосочна “Ул. Планинец” в района на трамвайната спирка; - двупосочна “Ул. Райска градина” в района на трамвайната спирка;

 

Photoshop Lightroom вече е безплатен и за Android

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/12/20/2672370_photoshop_lightroom_veche_e_bezplaten_i_za_android/?ref=rss


Два месеца след като Adobe направиха Photoshop Lightroom безплатно достъпен за iOS, компанията обяви, че това вече ще се отнася и за хората, които имат устройства с операционната система Android. От сега нататък всеки би могъл безплатно да се сдобие с Adobe Photoshop Lightroom 1.4 за Android от Google Play.

Единственото, което вече би могло да ви възпрепятства в използването на Photoshop, е да не можете да боравите с него. Разбира се, приложенията за мобилни устройства са много...

Авария остави без ток западните квартали на София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5185434

Сериозна авария остави без ток западните квартали на София. Софиянци са без електричество от 23 часа вчера, информира bTV. 
На сайта на ЧЕЗ има информация, че аварията е засегнала кв. „Надежда” 1, всички райони на кв. „Люлин”, кв. „Захарна фабрика”, кв. „Обеля” 1 и махала Толева.
На телефона за контакти на компанията – 0700 10 010,
Сериозна авария остави без ток западните квартали на София. Софиянци са без електричество от 23 часа вчера, информира bTV.  На сайта на ЧЕЗ има информация, че аварията е засегнала кв. „Надежда” 1, всички райони на кв. „Люлин”, кв. „Захарна фабрика”, кв. „Обеля” 1 и махала Толева. На телефона за контакти на компанията – 0700 10 010,

ПСС: Добри са условията за туризъм в планините

http://pik.bg/псс-добри-са-условията-за-туризъм-в-планините-news455353.html

ПСС: Добри са условията за туризъм в планините

Добри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. Температурите в сутрешните часове са от минус 1 до плюс 1 градус. В планините времето е с разкъсана облачност до ясно. Духа слаб до умерен вятър по билата. От ПСС съветват туристите да бъдат с подходяща зимна екипировка. Лифтовите съоръжения работят на Боровец и Пампорово.
Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.
Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=309387

Няколко варненски района ще останат днес без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. До 16 часа без вода остават абонатите между бул."Владислав Варненчик", ул."Патриарх Евтимий", ул."Кракра", ул."Тодор Влайков" и ул.

Взривиха банкомат в Хасково

http://petel.bg/Vzriviha-bankomat-v-Haskovo__138345

снимка: Булфото, архив   Неизвестни взривиха банкомат в Хасково на ул. "Ст. планина" тази нощ. В момента криминалисти правят оглед....

Павлова: Новите винетки са законни, обнародвани са в Държавен вестник на 10 ноември

http://petel.bg/Pavlova--Novite-vinetki-sa-zakonni--obnarodvani-sa-v-Darzhaven-vestnik-na-10-noemvri__138346

Новите винетки не са незаконни - обнародвани са още на 10 ноември в Държавен вестник. Това каза министърът на регионалното развитие и...

Заработи противоракетната база на САЩ в Румъния

http://www.moreto.net/novini.php?n=309380

Първата разположена в Европа американска система за противовъздушна отбрана Aegis Ashore вече функционира. Щитът е разположен край град Девеселу в Румъния и ще пази европейските партньори и съюзници от НАТО от потенциални ракетни удари от Близкия изток, най-вече от Иран.

EVN България съветва какво да направим при по-дълго отсъствие от дома

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QbvG2UBLX_c/

EVN България предлага няколко кратки и практични стъпки на своите клиенти, които планират по-дълго отсъствие от дома по време на коледните и новогодишни празници. Стъпките са лесни за изпълнение и са насочени към повишаване на информираността на клиентите относно факторите, които могат да повлияят на тяхното потребление дори и при отсъствие от дома.Стъпките включват:
• Изключете всички електроуреди, които не е необходимо да работят във Ваше отсъствие. Важно е да се знае, че уреди като хладилник или фризер, които не винаги е подходящо да се изключват, ще продължат да консумират електроенергия.
• Изключете от щепсела уреди като телевизор, аудио-уредба и монитор, защото и в режим на stand-by те ще продължат да консумират електроенергия.
• Уверете се, че външни хора нямат достъп до електрически контакти, които са част от ел.инсталацията на Вашия имот.
• Запишете показанията на електромера си преди да заминете и сравнете данните при завръщането си.
• Ако във Ваше отсъствие няма достъп до Вашия електромер, можете да заявите посещение на отчетник на денонощен телефон 0700 1 7777 в удобно време.

С цел навременна информираност EVN България съветва клиентите си да предоставят телефонен номер или имейл, на който безплатно да получават актуална информация за:
• Стойност на месечната фактура – по SMS или имейл
• Известяване преди прекъсване за неплатени задължения – по SMS или имейл.
Посочените SMS/имейл услуги са безплатни и се заявяват лесно и удобно по имейл на info@evn.bgили на място в EVN Офис.

EVN България напомня, че особено през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат следните фактори:
o режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство
o състояние на жилищната сграда/имот
o налице ли са енергийноефективни мерки в имота/сградата
o външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%.
o вид и брой на използваните уреди и техният клас на енергийна ефективност,
o брой помещения в жилището, които се отопляват, брой живущи в жилището и др.

Важно за всеки клиент е периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване данните от измервателния уред (електромер)

Н. Пр. Хопкинс: Словото на Лозан Панов е плод на независим съдебен ум

http://frognews.bg/news_103979/N-Pr-Hopkins-Slovoto-na-Lozan-Panov-e-plod-na-nezavisim-sadeben-um/

Промените в конституцията са важна първа крачка, която предприе вашият парламент, но държавите от ЕС очакват още стъпки, заяви по БТВ Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас.

Н. Пр. Хопкинс: Качеството на живот тук е много добро

http://frognews.bg/news_103979/N-Pr-Hopkins-Kachestvoto-na-jivot-tuk-e-mnogo-dobro/

Промените в конституцията са важна първа крачка, която предприе вашият парламент, но държавите от ЕС очакват още стъпки, заяви по БТВ Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас.

Н. Пр. Ема Хопкинс: Качестото на живот тук е много добро

http://frognews.bg/news_103979/N-Pr-Ema-Hopkins-Kachestoto-na-jivot-tuk-e-mnogo-dobro/

Колкото повече подкрепяме жертвите, насърчаваме хората да излязат и да кажат, че това е тежко престъпление, обществеността ще подобри нагласите си, заяви по БТВ Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас по темата за сексуалното насилие.

Съмнения за бомба приземиха самолет на Air France в Кения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5185428

Самолет на Air France , пътуващ от френския остров Мавриций към Париж се приземи извънредно в кенийския град Момбаса след като на борда беше открит съмнителен предмет, съобщи телевизия ABC.
Самолет на Air France , пътуващ от френския остров Мавриций към Париж се приземи извънредно в кенийския град Момбаса след като на борда беше открит съмнителен предмет, съобщи телевизия ABC. "Екипажът на самолета е поискал да се приземи в Кения заради съмнения за експлозив на борда", съобщиха от полицията в Кения.

37 училища се включиха в проекта за кариерно ориентиране

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537719

Заключителна областна среща по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование" се проведе .в Центъра за кариерно ориентиране Кюстендил.На срещата присъстваха ръководителят на МЕСПП и Началник на РИО Кюстендил- Радостина Новакова, Координатора по проекта Теодора Йорданова , заместник- кмета на община Кюстендил- Светослав Василев, представител на община Дупница, Директори на училища, учители, педагогически съветници от област Кюстендил. На събитието присъстваха още г-жа Ю. Хаджиева- директор на Дирекция Бюро по труда, г-н Бойко ...

Проф. Вучева: Данък „Уикенд” не е измислен от Горанов

http://www.cross.bg/vycheva-ministur-izpolzvane-1492245.html

/КРОСС/ Т. нар. данък „Уикенд" е влязъл в действие още в началото на 2014 г., но досега не е прилаган, съобщи бившият финансов министър проф. Христина Вучева в интервю за Нова телевизия. Поправката предвижда фирмите да не ползват в пълен размер кредит върху ДДС, платен за някои стоки като автомобили и техника, които се използват и за лични нужди, и разбуни духовете, защото се оказа, че въпреки обявлението, че е отхвърлена, на практика тя влиза в действие.„Поправката, за която говорим, е влязла в действие от началото на 2014 г., но тогавашният финансов министър Петър Чобанов не е обърнал внимание на прилагането на тази законова норма. Правилникът за прилагане на Закона за ДДС е трябвало да бъде коригиран заради въвеждането на тази норма, която е по сила на европейска директива и се прилага навсякъде в ЕС", обясни Вучева.От началото на 2016 г. този текст трябва заработи, защото ни питат защо не спазваме директивата. Не е вярно, че е нов данък, не е вярно, че Горанов си е измислил нещо, казва Вучева.Според нея проблемът в сега огласените промени е, че там е написано, че размерът на данъчния кредит ще се намалява пропорционално на степента на използване.„Степента на използване е нещо твърде субективно и относително

В Испания се провеждат решаващи парламентарни избори

http://www.cross.bg/partiya-byeno-ispaniya-1492243.html

/КРОСС/ В Испания се провеждат решаващи парламентарни избори. Очаква се те да сложат край на досегашния модел на управление на страната. Смята се, че в парламента ще влязат представители на две нови формации. Испанските партии приключиха с предизборните си кампании, но разговорите между хората продължават да се въртят около изборите и най-вече около възможните коалиции след тях. Силни емоции предизвика подхвърлената в последния ден на предизборната кампания версия за широка коалиция между Народната партия и социалистите. Премиерът и лидер на Народната партия Мариано Рахой отрече да е лансирал подобни идеи. Водачът на социалистите Педро Санчес отново повтори, че основната му цел е Рахой и неговата партия да бъдат отстранени от властта. Компромис между двата стари мастодонта е неприемлив и за испанското общество. То неслучайно излъчи двете нови партии - Podemos и Ciudadanos, като знак, че очакват по-динамична картина във властта, обновление в двата идеологически полюса, вслушване в гласа „отдолу". Пепа Буено - една от най-популярните телевизионни водещи в Испания, коментира: „Независимо от резултатите, които ще постигнат новите партии, вече трябва да сме им благодарни, че обновиха нашия обществен живот". Както и повечето други политически коментатори, Пепа Буено не се наема да дава прогнози кой от многото варианти на коалиции след вота ще проработи

20 декември в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-izvurshva-priema-1492241.html

/КРОСС/ 1604 г. - Отпечатан е първият екземпляр на книгата „Дон Кихот" от Мигел де Сервантес - първия бестселър в историята, пуснат в продажба на 16 януари 1605 година.1699 г. - Петър I променя използвания тогава руски календар и въвежда Нова година на 1 януари, вместо на 1 септември.1803 г. - САЩ купуват Луизиана от Франция.1879 г. - Томас Едисон извършва демонстрация на създадената от него електрическа лампа.1894 г. - Осмото обикновено народно събрание приема Закон за висшето училище, с което се въвеждат принципа на академичната автономия, факултетите като структурни звена и длъжността декан.1917 г. - Създадена е първата съветска тайна полиция - Общоруската комисия за борба с контрареволюцията и саботажите (ВЧК), с председател Феликс Дзержински.1927 г. - Правителството на България пренебрегва някои клаузи на Ньойския мирен договор и започва възстановяването на редовна и боеспособна българска армия.1943 г. - Втора световна война: британско-американската авиация извършва четвърта бомбардировка над София, при защитата на която загива българският летец Димитър Списаревски.1943 г. - Партизанско движение в България: в село Ястребино са разстреляни 18 партизани, сред които шест деца.1944 г. - в България започват заседанията на така наречения Народен съд

Неделя преди Рождество Христово – на светите Отци

http://www.cross.bg/rodi-vyara-iakov-1492242.html

/КРОСС/ С вяра се пресели той в обетованата земя, като в чужда, и се настани под шатри с Исаака и Иакова, сънаследници на същото обещание; защото той очакваше оня град, който има основи и чийто художник и строител е Бог. С вяра Авраам, бидейки изкушаван, принесе в жертва Исаака; и тоя, който бе получил обещанията, принесе единородния си, за когото му бе казано: „от Исаака потомство ще се назове с твое име"; защото той мислеше, че Бог е силен и от мъртви да възкреси Исаака, поради което го и прие назад като предобраз на възкресението. С вяра Исаак благослови Иакова и Исава за онова, що имаше да стане. С вяра Иаков на умиране благослови всекиго от синовете на Иосифа и „се поклони на върха на жезъла му". С вяра Иосиф на умиране спомена за излизането на синовете Израилеви от Египет и поръча за костите си. С вяра Моисей, след като се роди, три месеца биде скриван от родителите си, защото видяха, че детето е хубаво, и се не уплашиха от царската заповед. .

Предстоящи събития в страната за днес, 20 декември

http://www.cross.bg/sofiya-sustoi-hram-1492240.html

/КРОСС/ *** София. От 11 ч. заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов ще открие първия Коледен фермерски пазар. Фермерският базар ще се състои на ул. „Оборище", в отсечката между бул. „Васил Левски" и храм-паметника „Св. Александър Невски". ***София. От 10.30 до 16.30 ч. продължава инициативата "Коледни ателиета 2015" в Националния етнографски музей. ***София. От 11 ч. МГЕРБ-София организира „Работилница за коледна украса" на открито на кръстовището на бул. „Витоша" и бул. „Патриарх Евтимий" (в началото на пешеходната зона на бул. „Витоша"). ***София. От 10.30 ч. Коледен фестивал събира 45 творци в балната зала на хотел „Радисън Блу". ***София. От 11 ч. на летище "София" Европейския потребителски център ще даде брифинг. ***София. От 11.30 ч. ще се състои финалът на Националното дебатьорско състезание SDA OPEN 2015. Събитието ще се проведе в Аулата на Софийски университет „Св. Св. Климент Охридски". ***София. От 11 ч. в Paradise Center на водна сцена ще се състои конкурс „Мис и мистър бебе" 2015 г. ***Пловдив. От 12 ч. в Европейското висше училище по икономика и мениджмънт ще се състои публична лекция на тема „ Производство на нефт и газ - икономически и геополитически предизвикателства" . ***Варна. От 17 ч

Може ли новият бум в Ирландия да свърши зле?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/moje-li-noviiat-bum-v-irlandiia-da-svyrshi-zle-208121/

Икономиката на страната се разраства с 7% на годишна база, а безработицата се е понижила до 8,9%

Съмнения за бомба приземиха самолет на Air France в Кения

http://frognews.bg/news_103978/Samneniia-za-bomba-prizemiha-samolet-na-Air-France-v-Keniia/

Самолет на Air France , пътуващ от френския остров Мавриций към Париж се приземи извънредно в кенийския град Момбаса след като на борда беше открит съмнителен предмет, съобщи телевизия ABC.

Приемат заявки по схема „Младежка заетост"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537871

Продължава приемът по набиране на заявки от работодатели по схема „Младежка заетост". Агенцията по заетостта, в качеството си на конкретен бенефициент по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № 2014BGО5М90PО01-1.2014.001 - „Младежка заетост", информира работодателите, че могат да подават заявки за включване в схемата. Заявките се подават по улеснен за работодателите образец. Работодателите могат да подават заявки за свободни работни места, като същите ще се обработват текущо по реда на тяхното постъпване. Заявки могат да се ...

Жестоката катастрофа край Стара Загора взе жертва! Други двама берат душа след адския сблъсък

http://pik.bg/жестоката-катастрофа-край-стара-загора-взе-жертва-други-двама-берат-душа-след-адския-сблъс-news455349.html

Жестоката катастрофа край Стара Загора взе жертва!  Други двама берат душа след адския сблъсък

Един човек е загинал, а двама са тежко ранени при жестоката катастрофа край Стара Загора, съобщиха от полицията. (Вижте в Още по темата).

Припомняме, че пътният инцидент е станал вчера към 19.05 часа на пътя от Богомилово за Стара Загора. Сблъскали са се два леки автомобила.

Движението е било пренасочено по обходния път на Стара Загора.

 

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1492239.html

/КРОСС/ Акад. Венко Александров, лекар анестезиолог, бивш депутат Георги Константинов, поет Д-р Здравка Масларова-Якимова, завеждащ отделението по физиотерапия и рехабилитационна медицина в МБАЛ „Проф. Д. Ранев", Пещера Маргарита Хранова, певица Павлина Филипова, европейска шампионка по биатлон Петя Димитрова, гл. изп. директор и председател на УС на Пощенска банка Станислав Иванов, депутат в XLIII НС Христо Стоянов, писател  

Галерията в Кюстендил откупи творби на 5 кюстендилски автори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538084

Творбите на 5 кюстендилски автори бяха откупени от ХГ „Владимир Димитров- Майстора", това обяви директорът Валентин Господинов при откриването на традиционната Коледна изложба на кюстендилските художници. Това са картините на Добри Райков, Александър Ангелов, Светла Александрова, Юлиян Цветков и Димитър Петров. Одобрени за участие бяха 74 творби от 45 автори. Бяха представени картини на автори - родени, работили и работещи в Кюстендил, както и художници - родени другаде, но трайно св...

Зоран Миланович няма да бъде повече премиер на Хърватия

http://europe.actualno.com/zoran-milanovich-njama-da-byde-poveche-premier-na-hyrvatija-news_514396.html

Лидерът на Социалдемократическата партия и сегашен премиер на Хърватия Зоран Миланович съобщи, че повече няма да изпълнява длъжността на министър-председател. Изявлението бе направено след последните преговори за съставяне на кабинет с представителите от Движението Мост на Божо Петров. Според Миланович до вторник ще бъде посочено името на новия мандатоносител. Аз няма да бъде премиер, ще изпълнявам някоя друга висша държавна функция, уточни още лидерът на СДП, информира БГНЕС. Изненадв

34-годишен мъж загина при тежка катастрофа край Стара Загора

http://starazagora.actualno.com/34-godishen-myj-zagina-pri-tejka-katastrofa-kraj-stara-zagora--news_514397.html

34-годишен мъж загина при тежка катастрофа край Стара Загора, до село Богомилово, съобщиха от ОДМВР-Стара Загора. Снощи около 19:00 ч., по път 6602, (водещ към околовръстен път на гр. Стара Загора) в близост до с. Богомилово, общ. Стара Загора, в посока юг, се движел лека кола, управлявана от 26 годишна водачка от с. Дълбоки, общ. Стара Загора. От отбивка, западно от платното за движение водачката на автомобила, предприела маневра “обратен завой”, при което настъпил удар с дви

Василев: Винетката трябваше да е по-скъпа

http://frognews.bg/news_103977/Vasilev-Vinetkata-triabvashe-da-e-po-skapa/

Винетките в България отдавна трябваше да се вдигнат, заяви по НТВ бившият финансов министър Николай Василев. Колкото и да сме събирали досега от винетни такси, те са били много по-малко. Сега ще ги плащаме, но пак няма да стигат за пътища и държавата пак ще субсидира пътищата. Тези пари не падат от небето, вместо държавата да ги дава за детски градини, напр., тя ги дава за пътища.

Н. Василев: И при по-скъпите винетки държавата ще субсидира пътища

http://frognews.bg/news_103977/N-Vasilev-I-pri-po-skapite-vinetki-darjavata-shte-subsidira-patishta/

Винетките в България отдавна трябваше да се вдигнат, заяви по НТВ бившият финансов министър Николай Василев. Колкото и да сме събирали досега от винетни такси, те са били много по-малко. Сега ще ги плащаме, но пак няма да стигат за пътища и държавата пак ще субсидира пътищата. тези пари не падат от небето, вместо държавата да ги дава за детски градини, напр., тя ги дава за пътища.

Детски играчки по бреговете на остров Лесбос - доказателство за опасното пътуване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5185425

Накъдето и да погледнем по бреговете на остров Лесбос има доказателства за опасното пресичане на водите от Турция за Гърция. Спасителните жилетки, пояси и гумени лодки са се превърнали в постоянна настилка на бреговете на идиличния гръцки остров Лесбос, пише кореспондент на The Huffington Post, цитиран от "Фокус".
Накъдето и да погледнем по бреговете на остров Лесбос има доказателства за опасното пресичане на водите от Турция за Гърция. Спасителните жилетки, пояси и гумени лодки са се превърнали в постоянна настилка на бреговете на идиличния гръцки остров Лесбос, пише кореспондент на The Huffington Post, цитиран от "Фокус".

Детски играчки по бреговете на остров Лесбос - доказателство за опасното пътуване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5185420

Накъдето и да погледнем по бреговете на остров Лесбос има доказателства за опасното пресичане на водите от Турция за Гърция. Спасителните жилетки, пояси и гумени лодки са се превърнали в постоянна настилка на бреговете на идиличния гръцки остров Лесбос, пише кореспондент на The Huffington Post, цитиран от
Накъдето и да погледнем по бреговете на остров Лесбос има доказателства за опасното пресичане на водите от Турция за Гърция. Спасителните жилетки, пояси и гумени лодки са се превърнали в постоянна настилка на бреговете на идиличния гръцки остров Лесбос, пише кореспондент на The Huffington Post, цитиран от "Фокус".

Горя Кораборемонтният завод

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538156

Пожар е избухнал тази нощ в Кораборемонтния завод във Варна. Пострадали при инцидента няма. Огънят е потушен, допълва Нова телевизия.Нанесени са материални щети. Изпепелени са 200 квaдратни метра от покрива и част от втория етаж на сграда, в която са се помещавали съблекални и бани на работниците в завода.Причините за инцидент...

Китай и ролята му на суперсила

http://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-i-roliata-mu-na-supersila-207878/

Ключовата позиция в преговорите по климатичните промени миналата седмица е поредното доказателство за нарастваща амбиция на Пекин

НАП тегли първия печеливш от лотарията с касови бонове

http://petel.bg/NAP-tegli-parviya-pechelivsh-ot-lotariyata-s-kasovi-bonove__138344

илюстрация: Булфото До момента има 4 млн. регистрирани касови бележки Днес (20 декември) ще стане ясно кой е първият късметлия в...

Пазарът на труда в област Кюстендил остава потиснат

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537783

Пазарът на труда в област Кюстендил остава потиснат, без видими признаци на възстановяване от последната криза, показват данните от проучването на Инстититута за пазарна икономика. В противоречие с протичащото подобряване на национално ниво заетостта в област Кюстендил продължава да спада, достигайки 41,7% през 2014 г. - най-ниското ниво от 2005 г. насам. Намалява и икономическата активност, т.е. част от тези, които не успяват да си намерят работа, постепенно напускат пазара на труда. От 2011 г. насам безработицата се задържа около 14-15%, но...

Добра или лоша беше за България 2015-та?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261998_%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+2015-%D1%82%D0%B0%3F

 Дойче веле: Като пряк наблюдател на политическите процеси в България - с какво ще запомните 2015-та година?

Марко Арндт: 2015-та не беше лесна година нито за България, нито за Европа. Продължителната гръцка финансова криза през лятото беше засенчена от невиждана бежанска вълна през Балканите към Европа. И в двата случая решението на възникналите проблеми е все още много далече. Към напрежението трябва да се добави и случващото се между Русия и страните от Черноморския регион. На този фон България продължава да е своеобразна котва на стабилността в Европейския югоизток. В сравнение с периода 2013-2014 г. предвидимостта в развитието на страната значително се е подобрила. Но с декларацията в прав текст на премиера Борисов, че е готов да даде живота си, за да пази постигнатото равновесие, той, разбира се, определено надскача рамката на служебните си задължения ...

Дойче веле: Защо гласуваните промени в Конституцията оставят впечатление за половинчата и недовършена съдебна реформа?

Марко Арндт: Големите проблеми за провежданите от кабинета реформи произтичат от съотношението между парламентарните сили. Ето защо извършените конституционни промени по отношение на съдебната власт са като цяло успешни, независимо от това, че можеха да бъдат и по-дълбоки. Някои от възникналите проблеми на реформата са разрешими. Например чрез Закона за съдебната власт правителството има шанс да намали влиянието на прокурорската квота в разделения Висш съдебен съвет. По въпроса за свръховластяването на своя главен прокурор България може да потърси решения от опита на други страни. В това отношение пример може да бъде и Германия. Там федералният прокурор е подчинен непосредствено на правосъдния министър. В България позицията на главния прокурор е отживелица на политически зависимото правосъдие по времето на комунизма. Време е обаче тази наистина прекалено независима позиция да се преосмисли, което засега обаче не е част от съдебната реформа.

 

Кадър от протест след оставката на правосъдния министър Христо Иванов

 

Дойче веле: Липсата на адекватни закони ли пречи на правораздаването в България?

Марко Арндт: Бисмарк е казал, че една държава може да се управлява с лоши закони и с добри държавни служители, но не и с добри закони и с калпави чиновници. Законите в България са напълно достатъчни, но държавният апарат и най-вече правосъдието функционират с прекалено нисък капацитет на полезно действие, който в съдебната система би трябвало да достига поне 90%. А това не се случва само и единствено с нови закони и нови комисии за борба с корупцията... В това отношение много са важни професионалната етика и моралът на държавните служители и юристите. За мое учудване като че ли в Румъния по-бързо намериха решение на проблема с борбата с корупцията и някои високопоставени тамошни политици се оказаха в затвора. Вероятно това е свързано с промяна в етиката на румънските магистрати. Но вече се чуват и гласове, че новите институции и мерки за борба с подкупността се използват също така и за разчистване на политически сметки.

Ако в България има политическа воля, страната може да се справи с политическата корупция и без приемането на специални закони – сегашното законодателство е предостатъчно. Въпросът е обаче във волята и в етиката на тези, които го прилагат. В това отношение ролята на прокуратурата е решаваща. Навярно България ще се нуждае от втора съдебна реформа с оглед на липсата на отчетност на главния прокурор и заради неговата несменяемост в рамките на дългия му мандат. Не може в една правова държава да има длъжност, която да е безотчетна. Затова ако българите не искат над главния им прокурор да седи само Дядо Господ, са необходими съответните промени. Във всеки случай настоятелно съветвам партньорите от сега управляващата дясна коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок да останат заедно, защото съставянето на ново правителство или провеждането на предсрочни избори ще поставят България отново в опасна ситуация. Според мен, засега няма разумна алтернатива на сегашното управление. Освен това резултатите от наскоро проведените местни избори показаха, че сегашната коалиция не би могла да завоюва над две трети от парламентарното представителство, които са необходими за по-радикална съдебна реформа с промяна на прокурорската квота във ВСС. Бившият вече правосъден министър Христо Иванов свърза участието си в правителството именно с тази промяна, но не можа да я постигне главно заради съотношението на силите в Народното събрание. Надявам се обаче Реформаторският блок да остане в правителството като по-добър избор за България.

#

Д-р Марко Арндт, шеф на софийското бюро на фондация "Конрад Аденауер"

 

Дойче веле: Кои са основните външни опасности и предизвикателства за България през идната 2016-та?

Марко Арндт: Решаващото обстоятелство за външната сигурност на България в обстановката на руската експанзия в Черноморския басейн и Близкия изток е членството на страната в НАТО и Европейския съюз. Ето защо Бойко Борисов съвсем правилно не се съгласи предлаганият от „Газпром“ "Южен поток" да бъде изграден в противоречие с европейското законодателство. Политиката на България спрямо Русия е вече напълно хармонизирана с общоевропейските позиции и страната подкрепя санкциите, наложени на Москва. Руският натиск на юг все пак бе отслабен след решителния отговор, който срещна край турско-сирийската граница. Путин обаче продължава да разсъждава като политик от 19-ти век.

Дойче веле: Заплашени ли са България и Европа от нови бежански вълни?

Марко Арндт: Проблемът с притока на бежанци в България беше много по-остър преди една или две години, отколкото сега. Бежанските центрове в страната вече са полупразни, а повечето от пребиваващите в тях търсещи закрила хора се озоваха в Германия. Берлин се опита да облекчи страданията на бежанците край унгарските граници, но вече на всеки е ясно, че Германия не може да приема по над 1 милион имигранти и бежанци годишно, както се случи през настоящата 2015-та.

Авария остави без ток западните квартали на София

http://pik.bg/авария-остави-без-ток-западните-квартали-на-софия-news455345.html

Авария остави без ток западните квартали на София

Сериозна авария остави без ток западните квартали на София. Жители се оплакаха, че са без електричество от 23 часа вчера, съобщи Би Ти Ви.

На сайта на ЧЕЗ има информация, че аварията е засегнала кв. „Надежда” 1, всички райони на кв. „Люлин”, кв. „Захарна фабрика”, кв. „Обеля” 1 и махала Толева.

На телефона за контакти на компанията – 0700 10 010, оператор не вдига.

По информация от сайта аварията ще бъде отстранена в 12 часа на повечето места, а в „Захарна фабрика” – в 16.30 часа.

Путин: Руските тайни служби са предотвратили над 30 терористични атаки през годината

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5185399

Федералната служба за сигурност на Русия през 2015 година е предотвратила над 30 терористични престъпления, заяви руският президент Владимир Путин на гала вечер, посветена на Деня на руските агенции по сигурността в Кремълския дворец, предаде BBC.
По думите на Путин, тайните служби трябва да обърнат специално внимание на неутрализирането на
Федералната служба за сигурност на Русия през 2015 година е предотвратила над 30 терористични престъпления, заяви руският президент Владимир Путин на гала вечер, посветена на Деня на руските агенции по сигурността в Кремълския дворец, предаде BBC. По думите на Путин, тайните служби трябва да обърнат специално внимание на неутрализирането на

Пожар в Кораборемонтния завод във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=309385

Пожар е избухнал тази нощ в Кораборемонтния завод във Варна. Пострадали хора няма. Огънят е потушен. Нанесени са материални щети. Изпепелен е 200 квaдратни метра покрив и част от втори етаж на сграда, в която са се помещавали съблекални и бани на работниците в завода.

Западни квартали на София без ток заради авария

http://offnews.bg/news/n_1/n_610395.html

Авария остави без ток западни квартали на София, съобщава bTV. На сайта на ЧЕЗ има информация, че аварията е засегнала кв. „Надежда” 1, всички райони на кв. „Люлин”, кв. „Захарна фабрика”, кв. „Обеля” 1 и махала Толева. Според съобщенията на сайта токът на повечето места да бъде възстановен в 12 часа, а в „Захарна фабрика” – в 16.30 часа. В някои от кварталите няма електричество от 23 часа вчера.

Зловещо - Москва пак празнува “Деня на чекиста”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261997_%D0%97%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%BE+-+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%BA+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0+%E2%80%9C%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B5

 ЧеКа потопи Русия в кръв, отне живота на десетки милиони човешки същества, разнесе по света диверсии, атентати, масови убийства, разврат и мизерия

Милен Радев, Де зората

Отново в царството на подполковник Путин се празнува, както повелява традицията на дружеска вечеринка с наздравици, ордени и грамоти, възстановеният т.н. “Ден на чекиста”, 20 декември.

Страховита от десетилетия дата. Празник на една организация и на нейните членове, които от първите часове на своето съществуване след болшевицкия преврат, потопиха Русия в кръв и отнеха живота на десетки милиони човешки същества, разнесоха по света диверсии, атентати, масови убийства, нравствен разврат и мизерия.

Според бълнуванията на привържениците на конспиративното мислене светът уж се управлявал от някакви тайни общества, от еврейски световни заговори, масонски ложи, от билдербергери и пр. дивотии…tscheka

Всъщност има една единствена мощна и задкулисна тайна сила, която пронизва всички общества и която почти 100 години дърпа конците, сипва отрова и радиоактивен прашец, изгаря живи, натиска копчетата на адските машини, поставя и сваля (буквално!) държавни глави и бута цели народи в бездната е именно празнуващото днес в Москва ЧеКа (с всичките му мимикрии, разновидности, и филиали – от ГПУ и НКВД през Коминтерн, КГБ, КДС, ЩАЗИ до ФСБ).

И днес, пред очите ни, тази задкулисна сила (заедно с порочната си сестра ГРУ) обръща с главата надолу световните дела. Тя генерира конспиративно и инструментализира ислямския фанатизъм, произвежда тероризъм, чрез дезинформация и лъжливи внушения вдига от домовете им и направлява милионни човешки маси.

Всичко това все с една и съща, вече вековна цел:

съсипване на западната цивилизация

и налагане на своята, московска антицивилизация на бандитизма и всеобщото развращаване.

Сегашното честване в Москва не бива да ни учудва. Защото както никога досега в историята тъй всецяло, днешна Русия се управлява – и открито, и подмолно – от тайните служби, от наследниците на ЧеКа.

Чекист възсяда на президентския трон в Кремъл.

Чекисти са настанени на всички ключови политически, икономически и медийни позиции в Русия.

Чекисти държат тази страна оплетена в своята конспиративна – служебна и частно-корпоративна мрежа.

Газят я, стискат я, изцеждат от нея каквото могат да натикат в своите джобове, наливат в главите на все по-обезумяващото й гражданство злоба, завист и агресивност към всеки и всичко, които не желаят 

да се подчинят на чекисткия диктат

След 1991 г. имаше няколко години, когато Русия беше на кръстопът. Все още имаше шанс за коренна промяна. Но с идването на власт на невзрачния ленинградски подполковник през 1999 г. и празникът на чекиста бе възстановен, и векторът на развитие на Русия върнат в привичната си посока: назад, надолу, натам, откъдето връщане за тази страна, в този й вид, явно няма да има.

Спомних си 2006 година, черните месеци след убийството на Анна Политковская и Александър Литвиненко. За пръв път ми бе попаднало съобщение в руски медии за все още свенливото възстановяване и споменаване на “Деня на чекиста”. Тогава публикувах следното саркастично антрефиле с елементи на ирония. Каква наивност от една страна!

Но и каква участ: само няколко години по-късно написаното да се окаже, вече без всякаква ирония, грозна истина…

20.12.2006 г.

Назоваването на нещата с истинските им имена винаги помага за по-точното разбиране на често пъти скритите зад тях движещи сили и мотиви. Ще се опитаме да направим това тъкмо днес – в деня, на който от сайта на Федералната служба за сигурност (ФСБ, наследник на КГБ) с патетична тържественост се носи приветствието:

“Поздравяваме всички действащи сътрудници и ветераните на ДС по случай Деня на работниците от органите за държавна сигурност!”

Напира ни и на нас да честитим празника на безкористните труженици на тихия фронт, на деятелите, огъващи денонощно гръб, напрягащи мускули, ум, перо и дар слово с една едничка цел – държавното величие на матушка Рус.

Напира, но не чак до там. И то не защото ни се зловидят рюмката или две и повечко високоградусни напитки, които на този ден ще гаврътнат изтощените майстори на плаща и кинжала.

Причината не е и в някаква незряла предубеденост или, не дай Боже, злонамереност към днешните органи на северния гигант.

Просто тъкмо когато се канехме да се включим и ние според силите си в празничния салют, погледът ни се спря на един представителен сайт на популярната и в България руска Академия по проблемите на сигурността, отбраната и правния ред (АБОП). По-точно на един от медийните портали на тази организация на елитни ветерани на органите за сигурност от бившия СССР и на действащи държавници на днешна Русия.

Представителният медиен портал, наречен “Хранител” (българският потребител не може да не открие в названието многозначителна връзка както с охранителния бизнес, така и с храненето, най-вече от държавната ясла) публикува обширна честитка във връзка с празника. В нея, необременени от вниманието на публичния интерес, действащите и пенсионирани деятели на ДС оставят всяко прикритие и си казват, за какво става дума на този празник.

“На този ден, 20 декември 1917 г. с постановление на Съвета на народните комисари за борба с контрареволюцията и саботажите, в Съветска Русия бе основана Всеруската извънредна комисия (ВЧК). За неин пръв председател е назначен Феликс Едмундович Дзержински. По-рано този празник се наричаше Ден на чекиста.

Денят на работниците от органите на държавна сигурност се отбелязва в Русия като официален професионален празник от 1995 г., въведен с указ на първия президент на Русия Борис Елцин. Днес той е професионален празник на сътрудниците на ФСБ, на Службата за външно разузнаване СВР, на Федералната служба за охрана ФСО и на Главното управление за специални програми на президента на Русия. В съветско време всички тези служби влизаха като главни управления в структурата на КГБ.”

Какво излиза? Значи изброените “бивши главни управления” взели и ей така решили да продължат честването на Деня на чекиста, макар и под ново име. Също както държавата им, ръководена от един бивш подполковник от КГБ, реши да възстанови своя десетилетен съветски химн, от чийто звуци 

близките съседи ги побиват тръпки

Празнува се всъщност денят, в който Феликс Дзержински и Ленин основават организацията с име, напомнящо щракането на предпазителя на наган – ЧеКа. Един поглед на официалния сайт на ФСБ ще ни поучи, че Феликс Едмундович продължава да е пример за подражание и почитание на весело празнуващите днес “работници”. Няколко цитата от там:

“За характеризирането на исторически деятели, особено от такъв мащаб като Дзержински, е съвършено неприемлив едностранчивият подход. Под нарицателното “железният Феликс” разбираме неговото умение да налага в живота приетите решения, взискателността му, чувството за отговорност и дисциплина, личният пример…

Най-характерната черта на Ф. Дзержински е неговата вяра в правотата на делото, на което се е отдал. Именно тази вяра определя всички негови постъпки. Заради нея той не жали себе си…

Като ръководител на съветските органи за държавна сигурност Дзержински полага основите на могъщата съветска спецслужба, способна да противостои на всички световни разузнавания. Той формулира принципите на подбора, разпределението, обучението и възпитанието на чекистките кадри, учи ги да бъдат “политически бойци”, “законопослушни” (по-точно, “партийно-послушни”)… Дзержински не е против развитието на демокрацията, но “демокрацията трябва да се развива само на онази платформа, която ни дава партийният конгрес”. Той е борец за законност, но законност социалистическа, революционна…”

Поучени от горния текст разбираме, каква досадна грешка щяхме да допуснем, ако се бяхме присъединили към поздравлението с думите “Ден на работниците от…”. Не! Съкровеното желание на тези работници е да им бъде честитен именно Денят на чекиста.

Което и правим.

Пък току виж, че следващия празник посрещнат пред възстановения паметник на “железния Феликс” на Лубянския площад.

Ц. Цветанов: ГЕРБ се нуждае от силни и искрени партньори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261996_%D0%A6.+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%8

 По думите на председателя на ПГ на ГЕРБ, е необходимо да се отдаде заслуженото на онези партии, които искат да има просперитет в страната и правят компромиси в името на общия национален интерес

"Кабинетът "Борисов 2" се различава много от кабинета "Борисов 1", каза Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на ПП ГЕРБ. 

Цветанов припомни, че докато преди ГЕРБ е имал 117 депутати, сега те са 84, а в парламента има 8 партии, което прави диалога и конструктивизма изключително важни за стабилността на управлението. 

"Много е важно кабинетът "Борисов 2" да реализира своя управленски мандат и затова получава тази широка парламентарна подкрепа. Убеден съм, че това е правилното и е без алтернатива към настоящия момент в страната", допълни Цветанов. 

"ГЕРБ се нуждае от силни и искрени партньори, а не от партньори, които по никакъв начин не покриват очакванията на хората, мога да ги определя като комплексирани партньори", коментира той и благодари на всички партии, които са подкрепили конституционните промени. 

По думите на председателя на ПГ на ГЕРБ, е необходимо да се отдаде заслуженото на онези партии, които искат да има просперитет в страната и правят компромиси в името на общия национален интерес. 

"Мисията в политиката е да бъдеш открит за хората. Не да търсиш задоволяване на личното его, а да дадеш всичко от себе си за хората, които дават доверие и подкрепа. Аз никога няма да забравя периода преди да вляза в политиката и когато бях и вицепремиер и министър на вътрешните работи исках, когато сдам поста си да бъда същия Цветан Цветанов, какъвто съм бил преди да поема този пост и да не се променям към близките и приятелите. Най-важното в политиката е да се стъпва по земята", смята политикът.

Новата година идва със сняг и студ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538155

На 1-ви и 2-ри януари ще вали сняг в цялата страна, обясни в студиото на „Събуди се" по Нова телевизия метеорологът Петър Янков. „В края на почивните дни, когато хората отново тръгнат на път, ще има един слаб снеговалеж и всички шофьори трябва да карат с повишено вним...

"Труд"-ните 3.6 млн. евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261995_%22%D0%A2%D1%80%D1%83%D0%B4%22-%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+3.6+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE

 След близо 18 години съвместно съществуване в рамките на една медийна група "Труд" и "24 часа" се превърнаха в устойчиво словосъчетание на вестникарския пазар. И както подобава на едно такова дълго съжителство, раздялата е трудна. Близо две години на медийния пазар се коментираше, че Петьо Блъсков иска да стане собственик на вестниците "Труд" и "Жълт Труд". През пролетта на 2014 г. той обяви, че ги придобива от настоящия собственик на групата Венелина Гочева, през лятото стана главен редактор на вестника, а сега на границата между есента и зимата на 2015 г. става и реалното прехвърляне срещу 3.6 млн. евро.

Според публикация на Club Z през седмицата Блъсков е обявил пред екипа си, че финализира сделката и че редакцията на "Труд" се изнася от Полиграфическия комбинат. Петьо Блъсков потвърди тази информация, като каза, че новата ще е в неговите офиси до КАТ. "Цял живот съм в Полиграфическия комбинат и с радост ще се изместя на ново място", заяви той.

Разделянето обаче явно няма да е пълно, като според Венелина Гочева двете издания ще продължат да си партнират и да предлагат рекламни пакети заедно. Което означава и че фундаментална промяна от настоящата ситуация няма да има - след поемането на "Труд" от Блъсков реално споделеното редакционно съдържание между двете издания доста намаля.

Една дълга сделка

Публикуваният в Търговския регистър договор потвърждава, че Блъсков придобива специално създаденото за целта "Труд медиа" чрез "Блъсков медиа" - и двете са регистрирани през април 2014 г., дни преди той да обяви, че е договорил с Гочева покупката. Самата тя пък от дългогодишен журналист и главен редактор на "24 часа" се превърна в издател година по-рано, като купи "Медийна група България холдинг" от Огнян Донев и Любомир Павлов.

Преди продажбата на участието в "Труд медиа", което става по номиналните 5 хил. лв., сделката предвижда собственикът на изданията "Медиа холдинг" да му продаде срещу 3.6 млн. евро марките "Труд", "Дневен Труд", "Жълт Труд", "Седмичен Труд", "Нощен Труд", "Нощен труд - вестникът, който не спи" и домейна trud.bg. От тях в момента на пазара излизат само "Труд" и "Жълт Труд", както и сайтът им. Парите за това пък трябва да дойдат от заем от новия собственик "Блъсков медиа".

Откъде се финансира самият Блъсков не е официално известно и той не пожела да навлиза в детайли. Според източник, близък до сделката, тя е финансирана със заем от Първа инвестиционна банка. Това е и логично, доколкото според Имотния регистър през последните девет години Петьо Блъсков, фирмите и семейството му са получили от ПИБ ипотечни кредити за 3.5 млн. лв. Същевременно и редакционната политика на вестника в последните месеци върви неотменно по линията на интересите на фирми около банката, опериращи ски съоръженията в Банско и Витоша, и единия от големите й акционери Цеко Минев, който е председател на Българската федерация по ски.

Очевидно трансферът не става на секундата, тъй като е предвидено и обезпечение за плащане на пълната цена. От документите около събранието на директорите на "Медиа холдинг" става ясно, че "Труд медиа" учредява в полза на "Медиа холдинг" първи по ред особен залог върху своя данъчен кредит за вземания в размер на 720 хил. евро по повод плащането на ДДС на цената от 3.6 млн. евро. А също така и трети поред залог върху самите прехвърлени марки на стойност 4.32 млн. евро. Предишните два вероятно са в полза на Инвестбанк, която през 2012 г. финансира придобиването на медийната група от Венелина Гочева. Самото дружество "Медиа холдинг" също е заложено в полза на Инвестбанк срещу 15 млн. евро.

Продавачът "Медиа холдинг" е декларирал, че към момента на сделката и вписването на промяната в собствеността дружеството "Труд медиа" няма непогасени данъчни задължения, както и такива към доставчици. След януари 2016 г. всички бъдещи задължения на "Труд медиа" се поемат от "Блъсков медиа".

Полуразвод 

"Това е формално финализиране на сделка, която започна преди година. Имаше много въпроси от технологично и финансово естество по нея. Все пак двете компании са работили заедно близо 18 години. Важно е, че ще продължим да предлагаме обща реклама на клиенти, защото "Труд" и "24 часа, както и интернет изданията им са рекламна платформа с традиция", коментира пред "Капитал" Венелина Гочева. Тя потвърди, че издателството за книги "Труд" ще се управлява от нея и не е включено в сделката. Решението за обща рекламна политика гарантира по-голяма стабилност на изданията в и без това свитите рекламни инвестиции в хартиени издания.

Петьо Блъсков обясни, че има отделни споразумения относно рекламната политика. "Заедно двете издания са по-атрактивни за рекламодателите. Надявам се "Труд" да се развива добре като ново юридическо лице", каза новият издател, който може да се похвали с опит на пазара. Още в началото на 90-те години на миналия век Блъсков е съосновател на "Пресгрупа 168 часа", с която създаде "24 часа" и "168 часа". След това започна да издава вестниците "Монитор", "Политика" и "Телеграф", които продаде на Ирена Кръстева през 2007 г., а сега издава вестник "Република".

В последните години при спадащи тиражи "Медиа холдинг" е неизменно на оперативна загуба. В ерата на КТБ те, както и други конкурентни издатели, бяха индиректно финансирани с пари от банката през дружества бушони, което впоследствие доведе и до искове за несъстоятелност. Конкретно "Про нюз България" - дружеството, през което Гочева придоби контрола над медийната група, беше получило 6.5 млн. евро от "Сайга консулт" и в момента е в процедура по несъстоятелност, а дяловете в някои негови дружества са запорирани.

Така чисто бизнес ъгълът на сделката и как ще се изплаща заемът за покупката на "Труд" остават под въпрос.

Египетски войник ще лежи 3 години в затвора заради подигравка с президента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261994_%D0%95%D0%B3%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D1%89%D0%B5+%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8+3+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1

 Египетски съд прати за три години в затвора 22-годишен войник. Младият мъж си позволил да публикува във Фейсбук карикатура на президента на страната Абдел Фатах ал Сиси с уши като на Мики Маус, пише Daily Mail.
На Амр Нохан му оставали едва пет дни до уволнението, когато бил предаден на военен съд. На 22 август са му повдигнати обвинения от прокурор. Четири месеца по-късно той е осъден на три години затвор за поведение, което не подобава на военнослужещ от въоръжените сили. 



Младият човек е обвинен и в „размисли, отправени срещу управляващия режим”. В материалите по делото се посочва, че следователите са разбили паролите му в социалната мрежа и са се натъкнали на съобщения, в които той говори за тежките условия в армията. 

В момента Нохан е в затвора Бурдж ал Араб близо до Александрия, където присъдата си излежава и сваленият от власт президент Мохамед Морси.

Портокалите поевтиняват преди Коледа

http://www.moreto.net/novini.php?n=309383

Портокалите, мандарините и бананите са поевтинели предпразнично. Това показва статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Само през последните 5 дни цената на портокалите на едро се е понижила с 10,5% от 1,24 лв.

Избраха "Мис Ирак" за пръв път от 1972 гoдина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5185387

В Ирак за пръв път от 1972 г. насам бе избрана „Мис Ирак“. Това е 20-годишната Шалма Абделрахман.
Независимо че конкурсът се доближаваше в най-голяма степен до международните стандарти, тъй като страната планира да участва в следващия конкурс
В Ирак за пръв път от 1972 г. насам бе избрана „Мис Ирак“. Това е 20-годишната Шалма Абделрахман. Независимо че конкурсът се доближаваше в най-голяма степен до международните стандарти, тъй като страната планира да участва в следващия конкурс "Мис Вселена", нямаше дефиле по бански костюми. "Радостна съм, че Ирак се движи напред",

Съмнения за бомба приземиха самолет в Кения

http://africa.actualno.com/symnenija-za-bomba-prizemiha-samolet-v-kenija-news_514386.html

Самолет на Air France , пътуващ от френския остров Мавриций към Париж се приземи извънредно в кенийския град Момбаса след като на борда беше открит съмнителен предмет, съобщи телевизия ABC, цитирана от Нова тв. "Екипажът на самолета е поискал да се приземи в Кения заради съмнения за експлозив на борда", съобщиха от полицията в Кения. На борда е имало 459 пасажери и 14 души екипаж. Продължава анализът на съмнителния предмет. Заради кацането на самолета на Air France летището в Момбаса беше затв

Захариева: Не съм зависима от одобрението на главния прокурор

http://society.actualno.com/zaharieva-ne-sym-zavisima-ot-odobrenieto-na-glavnija-prokuror-news_514394.html

"Ще търся диалог с всички и ще чуя всички добри предложения", това каза новият министър на правосъдието Екатерина Захариева по bTV. Министър Захариева обясни, че е приела поста, защото счита, че реформата в съдебната власт е важна и че не бива да се отказваме по средата на пътя. На въпроса кой ще е истинският й началник – Борисов или Плевнелиев, тя каза, че вече е част от екипа на Борисов и ще изпълнява политиката на кабинета, но остава в много добри отношение с Плевнелиев. Захариева бе

На този ден: През 1989 г. войски на САЩ нахлуха в Панама и свалиха правителството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261993_%D0%9D%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%BD%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7+1989+%D0%B3.+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BB%D1%83%D1%85%D0%B0

 На 20 декември 1989 г. 26-хилядна групировка от американски войски със 100 единици бронетехника, 30 бойни самолета и 170 вертолета нахлува в Панама и сваля правителството. САЩ мотивират агресията със защитата на 35 хил. американски граждани и възстановяване на демокрацията в Панама.
Предистория на интервенцията

През 1984-1985 г. правителството на Панама получава препоръки от МВФ за икономически реформи, подкрепяни от САЩ, чието изпълнение влошава условията за живот на населението, предизвиква протести и антиамерикански настроения. Затова от 1985 г. правителството на Панама започва да води самостоятелна външна и вътрешна политика, която не съвпада с външнополитическия курс на САЩ. 

От началото на 1987 г., след като правителството на Панама отказва да предостави на САЩ територията си за водене на дейност против Никарагуа, отношенията между страните се влошват още повече, като САЩ непрекъснато осъществяват дипломатически, икономически, военнополитически и информационно-психологически натиск върху правителството на Панама.

През юни 1987 г. външният министър на Панама Хабадиа Ариас изпраща на държавния секретар на САЩ протестна нота по повод непрекъснатото вмешателство на САЩ във вътрешните работи на Панама. В отговор Вашингтон обявява прекратяване на икономическата и военната помощ за Панама.

През февруари 1988 г. Управлението по борба с наркотиците към правосъдното министерство на САЩ обвинява командващия въоръжените сили на Панама Мануел Нориега в търговия с наркотици и ред други престъпления. Съд в щата Флорида се произнася, че Нориега е член на организирана престъпна група, която се занимава с изнудване и транспортиране на наркотици.

През април 1988 г. САЩ увеличават военния си контингент в Панама с 1300 души „с цел осигуряване сигурността на гражданите и интересите на САЩ”. През май 1989 г. са изпратени още 2000 души.

На 25 май 1988 г. Нориега отхвърля предложението на САЩ да напусне страната в замяна на снемане на обвинението в причастност към наркотърговията. Това американски предложение за спазаряване, смесващо правораздаването с политиката, показва истинските цели на САЩ и обяснява последвалите събития.

Отношенията между двете страни интензивно се влошават.

Още през юли 1989 г. САЩ започват подготовка на летателните си екипажи за интервенцията в Панама.

На 3 октомври 1989 г. група проамерикански офицери, преминали военно обучение в САЩ, правят неуспешен опит за въоръжен преврат, след който се скриват в американската военна база Форт Клейтън.

На 11 ноември САЩ обявяват началото на евакуацията на всички членове на семействата на американски военнослужещи (7700 души) и незабавно започват изтеглянето им.

През септември е доуточнен военният план за операция против Панама (OPLAN 90-2).

На 5 декември Мануел Нориега прави изявление в панамския парламент, че по същество страната се намира в състояние на война със САЩ.

Агресията

По численост на войските и бойна техника, агресията на САЩ в Панама се явява най-голямата въздушно-десантна операция на САЩ след Втората световна война. Групировката от 26 000 военнослужещи е подкрепена от 17 десантни танка „Шеридан”, над 80 бронетранспортьора M113 и LAV-25, 140 оръдия и минохвъргачки, 30 бойни самолета (F-16, шест „невидими” F-117A, щурмови „Корсар”) и 170 вертолета, а също така доста над 100 транспортни самолета и въздушни цистерни.

Армията на Панама наброява общо 12 хил. души с 30 БТР, около 50 оръдия, 23 самолета, 20 вертолета и 12 патрулни катера.

Операцията започва час след полунощ на 20 декември 1989 г. Първи се задействат диверсантите. Три групи американски командоси се опитват да унищожат самолета на Нориега на летището в столицата, но са открити. Те все пак успяват да унищожат три самолета и отстъпват, загубвайки 3 убити и 4 тежко ранени. Панамците също дават 3 убити, ранените са 8 души.

В 2 часа след полунощ тактическата авиация на САЩ нанася удари по обекти в основните градове.

Американски командоси правят безуспешен опит да заловят президента Ф. Родригес, обаче той успява да се укрие.

Още на 20 декември президент на страната става Гилермо Ендара, който полага клетва в американска военна база.

Същия ден сутринта американски войници блокират посолствата на Куба, Никарагуа, Перу и Либия. На сградата на кубинското посолство са разбити камерите за външно наблюдение.

111 транспортни самолета на САЩ започват десантиране: 84 от тях (С-5, С-141 и С-130) хвърлят парашутен десант, а 27 стоварват войски и техника на три летища.

Сутринта на 21 декември командването на панамските сили е изведено от строя. Особено ожесточен е боят в центъра на столицата за сградата на панамската армия, атакувана от пехотен батальон при поддръжката на 4 танка и гаубична артилерия.

На 22 декември профсъюзните организации на Панама излизат с призив към населението да продължи съпротивата с войските на САЩ.

Същия ден американския полковник Майк Шнел съобщава на репортерите, че в дома на Нориега във Форт Амадор са намерени около 23 кг. кокаин. След проведената експертиза през януари се оказва, че в пакетите има обикновено брашно за питки „тамале”, но този факт не е широко огласен.

Операцията е опитен полигон за прилагане на най-нови методики в „психологическа война”, като са привлечени специални подразделения.

Съпротивата окончателно е сломена сутринта на 25 декември. Правителството на Панама е свалено.

През септември 1990 г. американското правителство съобщава, че разходите по операцията съставляват 163 млн. долара.

Загуби на странит
е

САЩ губят 23 военнослужещи убити и 330 ранени, което надхвърля допусканите загуби. През първите 2 денонощия повреди получават 15 самолета – четири С-141 и единадесет 130. Загубени са 4 вертолета, а други 45 вертолета са повредени.

По официални данни на САЩ, публикувани в U.S. Southern Command, по време на операцията са загинали 515 панамски граждани (51 военнослужещи, 202 граждански лица, останалите са с неустановена принадлежност).

По официални данни на правителството на Панама са загинали 570 панамски граждани (включително мародери и престъпници). Панамската армия е загубила 68 военнослужещи и 27 ранени. Това означава, че загубите на двете страни са съизмерими.

Последствия

По време на агресията подразделения на американската армия нанасят авиационни и артилерийски удари по градски квартали, разрушавайки жилищни сгради. Общите загуби за икономиката на Панама възлизат на 1 млрд. долара.

Американският анализатор Ейбрахъм Ливентал пише в Los Angeles Times, че дори в средата на 1992 г. икономиката на Панама не е излязла на равнището на 1987 г., а дошлият с подкрепата на САЩ президент Гилермо Ендара има подкрепата едва на 12% от населението.

Политиката на САЩ по отношение на Панама (искане за изплащане на външната задлъжнялост, предизвикало съкращаване на социални програми и ръст на безработицата, подписаното през април 1991 г. споразумение Mutual Legal Assistance Treaty) предизвиква остро недоволство в Панама.

Според заявление на Международния червен кръст условията за живот в страната силно се влошават, дефицитът на стоки от първа необходимост и медицинскипродукти става причина за смъртта на няколко души.

На 19 юли 1990 г. 60 компании със собственост на територията на Панама се обръщат към федералния съд в Ню Йорк с иск към правителството на САЩ във връзка с нанесени загуби по време на интервенцията.

По време на агресията е прекратено движението на кораби по Панамския канал, което нанася загуби на международната морска търговия и икономиката на трети страни.

До началото на май 1990 г. следствените органи в САЩ разглеждат над 60 военни и криминални престъпления, извършени от американски военнослужещи в Панама (от кражби на златни изделия и ограбване на задържани до убийства).

По време на операцията американците преднамерено пускат от затвора стотици криминални затворници, което значително влошава криминогенната обстановка в страната.

Веднага след началото на нахлуването 15 държави-членки на Съвета за сигурност към ООН гласуват резолюция за осъждане на агресията на САЩ в Панама, но САЩ, Великобритания и Франция използват правото си на „вето”, за да блокират резолюцията. На 29 декември обаче по време на заседание на Генералната асамблея на ООН интервенцията все пак е осъдена с приета резолюция и е поискано САЩ незабавно да изведат войските си от територията на Панама. В отговор САЩ безочливо заявяват, че „реализират правото си на самоотбрана”.

В Организацията на Американските държави САЩ изпадат в пълна изолация, като единствени гласуват против осъждащата резолюция, а 20 държави са „за”.

Последващи събития


Мануел Нориега се укрива в посолството на Ватикана, обкръжено от американски войници. За да го заставят да се предаде, американците поставят около посолството мощни говорители, денонощно предаващи оглушителна рок-музика. Обстановката става непоносима, на 3 януари 1990 г. той се предава и е откаран в САЩ.

Задържаните панамци са настанени в два лагера, част са пуснати още по време на операцията. На 12 януари в тях се намират над 350 души.

Семейството на Нориега (съпруга, три дъщери и внучка) чрез посолството на Куба заминават за Доминиканската република, където им е предоставено политическо убежище.

На 21 декември 1999 г., на десетата годишнина от агресията на САЩ, в Панама е проведена масова демонстрация на протест, като демонстрантите хвърлят камъни по посолството на САЩ.

През декември 2007 г. Националната асамблея на Панама взема решение да обяви 20 декември за национален Ден в памет на жертвите от нахлуването. Освен това Асамблеята създава комисия по разследване на обстоятелствата около интервенцията на американските войски, която да установи колко души са загинали тогава.

Всяка година на 20 декември в Панама преминава траурен марш (La Marcha Negra), посветен на годишнината от агресията и в памет на дадените жертви.

Внимание! Блондинки обират по молове и магазини

http://pik.bg/внимание-блондинки-обират-по-молове-и-магазини-news455341.html

Внимание! Блондинки обират по молове и магазини

Джебчийки дебнат и нападат по молове и магазини, напомниха вчера от полицията. Крадлите са руси или изрусени и са добре облечени. Някои от тях са българки, но други са пристигнали за гастроли от Румъния, Молдова или страни от бивша Югославия.

Придружават ги мъже, които набелязват разсеяните жертви и ги посочват на блондинките.

Въпреки че по големите търговски обекти са пуснати цивилни ченгета, от сектор “Улична престъпност” в СДВР предупреждават всеки сам да си пази чантите, в които носи пари в брой. Вълна от кражби на портмонета тази есен се наблюдава и по заведенията, където апашите сядат като клиенти и пребъркват джобовете на връхни дрехи, оставени на облегалките на столовете.

Жертви на джебчийски обири стават и самите продавачки в търговските обекти. Такъв е и случаят, споделен вчера във фейсбук от Веселина Драганова. Тя е пуснала клип от охранителна камера в магазин за играчки в Каварна. Записът е правен на 15 декември около 10,40 ч. На него се вижда как продавачката е оставила дамската си чанта на щанда, докато се занимава с клиенти в другия край на магазина.

През това време руса крадла задига портмонето на жената, в което има голяма сума пари и лични документи. “На останалите камери в магазина се вижда, че въпросната крадла не е сама. С нея се движат още три жени - двете по-млади, а третата - доста по-възрастна от тях. По действията им съм убедена, че са организирани и не са случайни. Споделяйте клипа, за да могат повече хора да го видят и да се предпазят”, моли Драганова.

Кметът на Трявна Дончо Захариев участва в годишното събрание на БЧК

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538154

Кметът на Община Трявна Дончо Захариев и председателят на ОбС Мария Пенчева са били официални гости на годишното отчетно събрание на местната организация на БЧК. Докладът за дейността на червенокръстците през изминалата година е бил представен от Тотка Димитрова, председател на ОбС на БЧК. Акцент в работата са били: младежките дейности, планинската спасителна служба, програмите за подпомагане на социално слаби лица и лица от рискови групи, социално-помощната дейност, образователните кампании, кампаниите за раздаване на хранителни продукти. Деле...

Симфоничният оркестър на БНР изпълни музиката от "Двете кули"

http://pik.bg/симфоничният-оркестър-на-бнр-изпълни-музиката-от-двете-кули-news455340.html

Симфоничният оркестър на БНР изпълни музиката от "Двете кули"

Хиляди аплодираха музиката от втората част на "Властелинът на пръстените" в зала Арена Армеец. Музиката към "Двете кули" беше изпълнена на живо от 300 музиканти от симфоничния оркестър на БНР, Детския хор на БНР, Смесения хор на БНР, както и на певци от Националното музикално училище.


Както и в първия епизод на "Властелинът на пръстените" диригент беше Давид Райц, а солисти Кейтлин Луск и Деметра Григорова.

Ислямска държава заплаши Саудитска Арабия с нападения

http://offnews.bg/news/n_1/n_610388.html

"Ислямска държава" заплаши с нападения Саудитска Арабия, съобщава Reuters. Според терористите монархията се е "съюзила с кръстоносците", с което се има предвид западните държави.  До заплахите на "Ислямска държава" се стигна, след като Саудитска Арабия обяви създаването на коалиция от 34 ислямски държави, която ще се бори срещу тероризма. "С позволението на Аллах, този съюз ще бъде началото на колапса на правителството на тираните - потисници в земите на исляма", се казва в предупреждението, отправено към монархията.

Любими произведения на световната класика ще звучат в коледния концерт на театъра

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538148

Обичани произведения от световната оперна и оперетна класика ще звучат на сцената на Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” във Велико Търново в навечерието на най-светлия християнски празник. Традиционният коледен концерт ще се проведе на 21 декември от 19 часа в голяма зала. Той ще премине под наслов “Искри от Коледно сияние”, а негов диригент е Жорж Димитров. Фрагменти от любими арии и дуети от произведенията на Моцарт, Пучини, Бизе, Росини, Щраус и Лехар, както и откъси от мюзикълите на Андрю Лойд Уебър и Ленард Бърнстейн са вклю...

Китай обвини САЩ в "сериозна военна провокация"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5185381

Китайското Министерство на отбраната определи като
Китайското Министерство на отбраната определи като "сериозна военна провокация" прелитането преди 10 дни на два американски тежки бомбардировача Б-52 над контролиран от Китай изкуствен остров в Южнокитайско море, предаде Асошиейтед прес. Обяснението на САЩ за инцидента бе, че самолетите са се отклонили от зададения курс.

Температурите се повишават

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538153

Прогноза за 20 декември, неделя В сутрешните часове на места в низините ще се образува мъгла или ще бъде облачно. Около обяд мъглите ще се разсейват, а облачността ще намалява до предимно слънчево време. Ще бъде тихо. Минималните температури в повечето места ще са между минус 5 и 0 градуса, максималните - между 7 и 12 градуса, съобщиха от НИМХ-БАН. Над Черноморието в сутрешните часове ще има временни увеличения на облачността. След обяд ще е предимно слънчево. Максималните температури ще са между 7 и 10 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 ба...

Важно! Как да се опазим от кражба по празниците

http://petel.bg/Vazhno--Kak-da-se-opazim-ot-krazhba-po-praznitsite-__138342

В почивните дни около Коледа и Нова година голяма част от нас ще предпочетат да посрещнат празниците с близки и приятели извън домовете...

Мъж загина, след като жена зад волана се опита да направи обратен завой

http://petel.bg/Mazh-zagina--sled-kato-zhena-zad-volana-se-opita-da-napravi-obraten-zavoy-__138343

снимка: Булфото, архив    34-годишен мъж загина при тежка катастрофа край Стара Загора, съобщиха от ОДМВР Стара Загора. Катастрофата...

Вучева: Данък "уикенд" е въведен още през 2014 г.

http://frognews.bg/news_103976/Vucheva-Danak-uikend-e-vaveden-oshte-prez-2014-g/

Това не е нов данък. Поправката на закона, въвеждащ данък уикенд, е трябвало да се въведе през януари 2014 г., обясни по НТВ проф. Христина Вучева. Данъкът е измислен и пригоден в целия ЕС и никой не плаче срещу него там.

„Майки за донорството” организират благотворителен базар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538150

Благотворителен коледен базар организира във Велико Търново фондация „Майки за донорството”. Той ще се проведе днес от 10.00 до 18.00 часа в МОЛ-а в старата столица. Събитието ще премине под надслов „Дари частица от теб за нов живот”. "Каним ви да се запознаете с дейността ни и да поговорим за донорството на репродуктивен материал, отговорното родителство и репродуктивното здраве. Ще Ви дадем още отговори на въприси като: Защо има хора, които мечтаят за дете? Как може да им се помогне? Защо Вие може да бъдете едни от тях без дори да подозирате?...

Метеоролог потвърди: Сняг навсякъде пада навръх Нова година, по Коледа ще е топло

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5185375

В края на почивните дни се очаква един слаб снеговалеж, който единствено трябва да прикове вниманието на шофьорите, които се прибират от коледните празници. Това заяви пред Нова телевизия метеорологът Петър Янков. По думите му се очаква понижаване температурите към края на годината.
В края на почивните дни се очаква един слаб снеговалеж, който единствено трябва да прикове вниманието на шофьорите, които се прибират от коледните празници. Това заяви пред Нова телевизия метеорологът Петър Янков. По думите му се очаква понижаване температурите към края на годината. "Очакваме от север нахлуването на студент фронт.

И днес събират благотворително храна на фермерския пазар във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=309376

Хранителни продукти ще се събират и днес благотворително на "Коледния фермерския пазар" във Варна, научи Moreto.net. Целта е майките и техните деца от социалната кухня на улица "Драва Соболч" 7А да не останат без храна по коледните празници.

Прогноза: Чака ни топла Коледа, на Нова година ще падне сняг

http://pik.bg/прогноза-чака-ни-топла-коледа-на-нова-година-ще-падне-сняг-news455336.html

Прогноза: Чака ни топла Коледа, на Нова година ще падне сняг

В края на почивните дни се очаква един слаб снеговалеж, който единствено трябва да прикове вниманието на шофьорите, които се прибират от коледните празници. Това заяви пред Нова телевизия метеорологът Петър Янков.

По думите му се очаква понижаване температурите към края на годината.

"Очакваме от север нахлуването на студент фронт. Дневните темпeратури в края на годината ще бъдат от минус 3 до плюс 4 градуса. Сняг ще има за Нова година на повечето места, а на 1-ви и 2-ри януари, снеговалежите ще обхванат цялата страна", категоричен е Петър Янков.

"В Западна Европа зимата ще бъде тежка. При нас обаче времето ще остане сравнително топло за празниците - на места от 5 до 10 градуса", допълни метеорологът, който разкри още: "Най-големите снеговалежи се очакват в края на февруари и началото на март."

Горя кораборемонтният завод във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538152

Пожар е избухнал тази нощ в Кораборемонтния завод във Варна. Пострадали при инцидента няма. Огънят е потушен, допълва Нова телевизия. Нанесени са материални щети. Изпепелени са 200 квaдратни метра от покрива и част от втория етаж на сграда, в която са се помещавали съблекални и бани на работниците в завода. Причините за инцидента се и...

Метеоролог потвърди: Сняг навсякъде пада навръх Нова година, по Коледа ще е топло

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5185379

В края на почивните дни се очаква един слаб снеговалеж, който единствено трябва да прикове вниманието на шофьорите, които се прибират от коледните празници. Това заяви пред Нова телевизия метеорологът Петър Янков. По думите му се очаква понижаване температурите към края на годината.
"Очакваме от север нахлуването на студент фронт.
В края на почивните дни се очаква един слаб снеговалеж, който единствено трябва да прикове вниманието на шофьорите, които се прибират от коледните празници. Това заяви пред Нова телевизия метеорологът Петър Янков. По думите му се очаква понижаване температурите към края на годината. "Очакваме от север нахлуването на студент фронт.

Зарадвайте близките с уникална картичка

http://ikea.actualno.com/zaradvajte-blizkite-s-unikalna-kartichka-news_514240.html

Още един начин да зарадвате себе си и близките си за празниците е да направите необикновени картички за тях. Нещо повече – вашите близки, които живеят по-далече, ще се радват да получат нещо толкова мило и вече забравено по пощата в истинско писмо, а не по имейла. Помислете само как подобен жест може да стопли сърцето на най-скъпите ви хора. Но уникална картичка можете да поднесете за празниците и на своите гости, и на своите колеги. Това е отлична идея за подарък, освен това за създаван

Сняг в цялата страна на 1-ви януари

http://society.actualno.com/snjag-v-cjalata-strana-na-1-vi-januari-news_514384.html

На 1-ви и 2-ри януари ще вали сняг в цялата страна,обясни метеорологът Петър Янков по Нова тв. „В края на почивните дни, когато хората отново тръгнат на път, ще има един слаб снеговалеж и всички шофьори трябва да карат с повишено внимание, защото пътищата ще са хлъзгави. На 27 декември температурите ще са между 0 и 5 градуса”, съобщи Петър Янков. След 27 декември от север се очаква да нахлуе по-студен въздух, който ще понижи чувствително температурите у нас. Дневните температури щ

Пожар в Кораборемонтния завод във Варна

http://pik.bg/пожар-в-кораборемонтния-завод-във-варна-news455334.html

Пожар в Кораборемонтния завод във Варна

Пожар е избухнал тази нощ в Кораборемонтния завод във Варна. Пострадали хора няма. Огънят е потушен.

 Нанесени са материални щети. Изпепелен е 200 квaдратни метра покрив и част от втори етаж на сграда, в която са се помещавали съблекални и бани на работниците в завода.

 Причините за инцидента се изясняват, възможно е огънят да е тръгнал от незагасена цигара.  

Мъжки рокли изместват класическата риза (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5185022

Ако до този момент за някои гледката на мъж с впити дънки е била ужасяваща, то най-новият тренд в модата за силния пол би ви се сторил направо скандален.
Мъжки “рокли” се наричат новите тениски, блузи и ризи, които са актуални сред мъжете. Тенденцията идва от т.нар. street style (от англ. уличен стил – б. а.).
Ако до този момент за някои гледката на мъж с впити дънки е била ужасяваща, то най-новият тренд в модата за силния пол би ви се сторил направо скандален. Мъжки “рокли” се наричат новите тениски, блузи и ризи, които са актуални сред мъжете. Тенденцията идва от т.нар. street style (от англ. уличен стил – б. а.).

Примабалерината Красимира Колдамова пред “Труд”: Красотата трябва да я имаш отвътре, за да я излъчиш

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5185023

Последното стъпало никой не го е качил, то е стъпалото на съвършенството, което винаги си остава недостижимо. То е стъпалото на стремежа

- Навършват се 20 години, откакто създадохте своя балетна школа в столичното читалище „Петър Берон”...
- Не, не съм създала школа. Смених руската дума „школа” със „студио”, която има същото значение.
Последното стъпало никой не го е качил, то е стъпалото на съвършенството, което винаги си остава недостижимо. То е стъпалото на стремежа - Навършват се 20 години, откакто създадохте своя балетна школа в столичното читалище „Петър Берон”... - Не, не съм създала школа. Смених руската дума „школа” със „студио”, която има същото значение.

Земеделското министерство отчита ръст на залесяването на гори

http://pik.bg/земеделското-министерство-отчита-ръст-на-залесяването-на-гори-news455332.html

Земеделското министерство отчита ръст на залесяването на гори

12 673 959 лв. струва на бюджета залесяването на българските гори. Това става ясно от писмен отговор на министъра на земеделието и храните Десислава Танева на въпрос на депутат.
От ведомството отчитат, че през тази година трябва да са залесени 15 857 дка горски територии, които са държавна собственост. Тази площ е с 21 % по-голяма от залесената през 2013 г. и с 24% от 2014 г.
“За залесяване се използват дървесни видове, които отговарят на типа на месторастенето и притежават необходимата устойчивост и качества за постигане на целите на залесяването, като се дава приоритет на местните дървесни видове. Залесяването се извършва основно с дъбове (зимен дъб, цер, благун и др.), бяла акация, обикновен бук, полски ясен и др. от широколистните видове, черен и бял бор, обикновен смърч от иглолистните”, пише в отговора си министър Танева.
“През 2015 г. от общините са залесени общо 11 128 дка горски култури, за които са използвани общо 4 900 000 бр. фиданки. По проекти с финансиране от програмите на ЕС и съфинансиране от общинските бюджети са залесени общо 10 832 дка, а със собствени средства – 296 дка. От частни лица са залесени общо 70 дка, от които 45 дка с 27 000 бр. фиданки от цер и 20 дка с 6 000 бр. фиданки от бяла акация, със средства на собствениците”, става ясно още от отговора на земеделското министерство.

Самолет на индонезийските ВВС се разби на авиошоу (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5185362

Учебно-боен реактивен самолет KAI T-50 Golden Eagle се разби на авиошоу в Индонезия. Мероприятието се е провело в провинция Джокякарта, съобщава Detik При инцидента са загинали двама души. Самолетът е собственост на индонезийските военновъздушни сили. Към момента причините за произшествието са неизвестни.

Отново мъгливо сутрин, максималните температури днес - до 12°

http://offnews.bg/news/n_1/n_610379.html

Максималните температури днес ще са между 7° и 12°. В сутрешните часове н а места в страната ще има мъгли или инверсионна облачност. Около обяд мъглите ще се разсейват, а облачността ще намалява до предимно слънчево време, съобщава НИМХ, цитиран от "Фокус". В планинските райони ще е слънчево. Над Черноморието в сутрешните часове ще има временни увеличения на облачността. След обяд ще е предимно слънчево. Максималните температури ще са между 7° и 10°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Температурата на морската вода ще е 8°-12°. В планините ще е предимно слънчево и почти тихо. Само по най-високите върхове ще духа слаб североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – 1°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще се повиши още.

Доставка на елха до дома и офиса по Коледните празници

http://pik.bg/доставка-на-елха-до-дома-и-офиса-по-коледните-празници-news455331.html

Доставка на елха до дома и офиса по Коледните празници

Доставка на елха до дома и офиса по Коледните празници е услугата, която набира все повече почитатели, забързани в ежедневието си.
Представителят на единствената озеленителна фирма у нас, която предлага този тип услуга вече 5 година, Ивайло Трайков заяви пред БГНЕС, че интересът към този тип доставки непрекъснато се увеличава. „Първата година хората се притесняваха какво ще им донесем, искаха да си избират на място, защото все пак българинът е малко недоверчив. В последствие се видя, че им караме качествени растения и започнаха да се обаждат и да поръчват един, два броя. Някои поръчват и повече - за роднини и подаръци”, разясни той.
Става ясно, че към края на ноември започват поръчките на елхи над 2 метра за офиси, ресторанти и хотели. Когато наближи Коледа пък започват поръчките на дръвчетата за дома.
„В началото на декември има бум за купуване на коледни елхи. След това има леко затишие и точно преди Бъдни вечер се купуват най-много дръвчета”, обясни Ивайло.
Той е категоричен, че да имаш живо дръвче вкъщи е за предпочитане и много голям плюс в сравнение с изкуствените елхи. „Едно естествено дърво не може да се сравни с пластмаса. Мирише на дърво, другото, колкото и добре да е направено, знаеш, че е пластмаса”, добави Ивайло.
Той посъветва за какво трябва да внимаваме, когато си взимаме елха.
“Когато купуваме елха трябва да гледаме цвета на дървото, който трябва да бъде зелен и да няма жълт оттенък. Ако жълтее елхата, значи има проблем. Освен това дървото трябва да бъде насадено в голяма саксия, за да оцелее и да има шанс след това да се насади след празниците”, добави Ивайло.
Според него най-евтините елхи са по хипермаркетите, които ги продават на безумно ниски цени. „Те ги внасят с цели контейнери най-често от Холандия. Въпросът е, че те не са аклиматизирани за нашия климат и голям процент от тях умират. Нашите не са от най-евтините, но са адаптирани за климатичните ни условия тук. Внасяме ги от Унгария. При нас най-малките размери започват от 35 лв., а големите, които са над 2 метра и са предназначени повече за офиси и ресторанти, излизат по около 200 лв.”, заяви той.
Ивайло припомни, че в края на 90-те години е имало тенденция изкуствените елхи да изместват истинските, сега, обаче пазарът на естествените елхи се увеличава с всяка година. Сива икономика засега при нас – няма, добави той.
Ако се чудим какво да правим с дръвчето след празниците, вместо да го изхвърлим може да го насадим в земята. Това трябва да стане най-късно в края на март, началото на април, за да има шанс да се прихване. Гледането на балкона не върши работа, защото дървото се мъчи и може да издържи максимум една година.

Пожар в Кораборемонтния завод във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5185358

Пожар е избухнал тази нощ в Кораборемонтния завод във Варна. Пострадали хора няма. Огънят е потушен.  Нанесени са материални щети. Изпепелен е 200 квaдратни метра покрив и част от втори етаж на сграда, в която са се помещавали съблекални и бани на работниците в завода.
Причините за инцидента се изясняват,
Пожар е избухнал тази нощ в Кораборемонтния завод във Варна. Пострадали хора няма. Огънят е потушен. Нанесени са материални щети. Изпепелен е 200 квaдратни метра покрив и част от втори етаж на сграда, в която са се помещавали съблекални и бани на работниците в завода. Причините за инцидента се изясняват,

Очакван паритет на днешния парламентарен вот в Испания

http://www.moreto.net/novini.php?n=309378

Испания провежда оспорвани парламентарни избори днес, предаде "Ройтерс". Както бе съобщено дни по-рано, очакванията са, че нито една от водещите партии в страната няма да спечели мнозинство и следващият кабинет ще е коалиционен.

Демокрация е, когато корумпираните обвинители са обвиняеми

http://frognews.bg/news_103974/Demokratsiia-e-kogato-korumpiranite-obviniteli-sa-obviniaemi/

В края на годината обикновено се правят равносметки. По отношение на правосъдната ни система от доста време тя е една и съща - просто няма такава. На книга има записани чудесни неща, които за живота са нещо като "Междузвездни войни: Силата се пробужда" - някога, но не сега...

С наближаването на Коледа температурите тръгват нагоре

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538120

Прогноза за 20 декември, неделя В сутрешните часове на места в низините ще се образува мъгла или ще бъде облачно. Около обяд мъглите ще се разсейват, а облачността ще намалява до предимно слънчево време. Ще бъде тихо. Минималните температури в повечето места ще са между минус 5 и 0 градуса, максималните - между 7 и 12 градуса, съобщиха от НИМХ-БАН. Над Черноморието в сутрешните часове ще има временни увеличения на облачността. След обяд ще е предимно слънчево. Максималните температури ще са между 7 и 10 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 ба...

Как ще се пенсионираме след 2015 г (много важна таблица)

http://petel.bg/Kak-shhe-se-pensionirame-sled-2015-g--mnogo-vazhna-tablitsa-__138341

marica.bg Според закона, пенсионната възраст на жените и мъжете от 2015 г. в трета (най-масовата категория труд) се увеличава с по 4 месеца до...

Асансьор от соца стана галерия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537733

Първата вертикална художествена галерия във Варна ще бъде открита в 16:00 часа в школа „Дедал“ на бул. "Съборни" 24, ет. 7 (в сградата на Стоматологията). Всеки, който посети експозицията, ще разбере как творческата среда променя стар, соцреалистичен асансьор чрез средствата на съвременното изкуство....

Слънчево днес, с максимални температури между 7° и 12°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5185350

Максималните температури ще са между 7° и 12°. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).   Времето ще бъде тихо. В сутрешните часове на места в низините ще се образува мъгла или инверсионна облачност. Около обяд мъглите ще се разсейват,
Максималните температури ще са между 7° и 12°. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Времето ще бъде тихо. В сутрешните часове на места в низините ще се образува мъгла или инверсионна облачност. Около обяд мъглите ще се разсейват,

Максималните температури ще са между 7° и 12°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5185356

Максималните температури ще са между 7° и 12°. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).   Времето ще бъде тихо. В сутрешните часове на места в низините ще се образува мъгла или инверсионна облачност. Около обяд мъглите ще се разсейват,
Максималните температури ще са между 7° и 12°. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Времето ще бъде тихо. В сутрешните часове на места в низините ще се образува мъгла или инверсионна облачност. Около обяд мъглите ще се разсейват,

Израелските ВВС нанесоха удар по Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261992_%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%92%D0%92%D0%A1+%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%BF%D0%BE+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Израелските ВВС нанесоха въздушен удар в предградието на Джерману, разположено източно от столицата Дамаск. Това съобщава „Ал Джазира”. По информация на изданието, ударът е бил нанесен по сграда. Предполага се, че има убити и ранени. Сред загиналият е и Самир Кунтар – бивш партизанин в южната част на Ливан.
За въздушния удар пише и ливанският вестник „Ан Нахар”. По информация на изданието, ВВС на Израел са нанесли удар в района на населения пункт Ел Мансури в южната част на Сирия. 

Сирийците военни източници не потвърждават информацията за израелския удар. По въпроса мълчи и военното ведомство на Израел. 

Предишният ракетен удар израелските ВВС нанесоха в околностите на Дамаск на 7 декември миналата година. ТАСС пише, че тогава са били бомбардирани жизнено важни обекти близо до международното летище на Дамаск. Израел твърди, че е ударил складове с оръжие на ливанската групировка „Хизбула”, която воюва на страната на сирийската армия. 

Google ще раздаде 1 млн. долара за награди за открити софтуерни проблеми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261991_Google+%D1%89%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+1+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA

 Google обяви, че заделя 1 млн. долара за следващата година, които ще раздаде като награди на специалисти по киберсигурност, които откриват проблеми в продуктите на компанията. Сумата ще финансира различни проучвания и инициатви.

Освен това Google ще продължи да раздава и до 20 хил. долара за всяко отделно откритие, което засяга киберсигурността на компанията. Конкретната сума ще се уточнява според сериозността и сложността на открития проблем.

Сумата от милион долара ще се използва за финансиране най-вече на независими проучвания в сферата на киберсигурността. Отделните финансирания ще варират от 500 долара до 3133 долара в зависимост от сложността на разработката и ще се дават преди тя да започне, за да покрият разходите й.

В случай, че не са открити никакви проблеми, парите няма да се връщат, тъй като за Google истинската стойност е в получената информация. Един специалист може да кандидатства за множество различни разработки, а експерти на Google ще преценяват кои от тях да получат финансиране.

Сестри Стоеви играят финал и в Мерсин

http://moresport.actualno.com/sestri-stoevi-igrajat-final-i-v-mersin-news_514381.html

Габриела и Стефани Стоеви се класираха за финалната среща на двойки на международния турнир по бадминтон в турския град Мерсин с награден фонд 15 000 долара. Поставените под номер 1 в схемата българки надделяха над Сетяна Мапаса и Гроня Съмървил от Австралия с 21-14, 21-18 за 43 минути игра. Това бе трети успех на Стоеви над тази двойка, след победите в Кардиф и Милано. В спора за титлата днес шампионките от Баку ще срещнат двойката на домакините Йозге Байрак и Неслихан Йиит. Поставените под н

Израелски ВВС са атакували предградие на Дамаск

http://asia.actualno.com/izraelski-vvs-sa-atakuvali-predgradie-na-damask-news_514382.html

Израелските ВВС извършиха тази нощ атака срещу източно предградие на сирийската столица Дамаск, съобщи телевизионният канал "Ал Джазира", цитиран от БНР. Ударът е бил нанесен по конкретна сграда в предградието Джарамана, като има убити и ранени. Сред загиналите е Самир Кантар - ливански екстремист от "Хизбула". В Израел го смятат за виновен за кървава атака в Галилея през 1979 година, при която загинаха четирима души. Кантар беше освободен през 2008 година след 28 година в затвора, при размян

Пожар остави без ток около 15 хил. души в столичен квартал

http://society.actualno.com/pojar-ostavi-bez-tok-okolo-15-hil-dushi-v-stolichen-kvartal-news_514388.html

Без ток са западните квартали на София. Аварията е засегнала кв. „Надежда” 1, всички райони на кв. „Люлин”, кв. „Захарна фабрика”, кв. „Обеля” 1 и махала Толева. Пожар в проходим кабелен колектор на ЧЕЗ е причината да останат без електрозахранване клиенти на компанията в столичния кв. Люлин, съобщиха от от пресцентъра на електроразпределителното дружество. Екипи на дружеството захраниха голяма част от засегнатите потребители по алте

Австрийският посланик посъветва България да не настоява точно сега за членство в Шенген

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261990_%D0%90%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D

 "Шенгенското споразумение в момента е подложено на сериозно изпитание. В рамките на Шенгенската зона се издигат огради, въведен е отново контролът по границите. Европейската комисия сериозно обмисля промени в тази насока. Така че не смятам, че сега е моментът за България да настоява за това членство. Бъдещето на Шенгенското споразумение не е ясно, но със сигурност ще претърпи сериозни промени. Така, че България ще трябва отново да изчака. И когато се очертае новата рамка на Шенген, да постави своето членство на дневен ред. А аз съм сигурен, че и тогава Австрия ще подкрепи България".


Това заяви австрийският посланик в Българи Роланд Хаузер, цитиран от БНР. Наскоро външният министър Даниел Митов също заяви, че няма пречки България да стане част от Шенген, но в момента "самата шенгенска зона преживява трусове". 

По думите на австрийския дипломат изходът от бежанската криза е решаването на военните конфликт в Сирия и Ирак. "Но и минава и през изграждането на зони за сигурност, на горещи точки за първична регистрация на бежанците и тяхното разпределение , както и през сигурна защита на външните граници на Европейския съюз", смята дипломатът.

За създаването на т.нар. горещи точки наскоро се обяви и президентът Росен Плевнелиев при срещата 
му с гръцкия държавен глава Прокопис Павлопулос. "Вече е пределно ясно, че нито една страна, засегната от бежанската вълна, не е в състояние да се справи сама с проблема. Може да има само общоевропейско решение, а това означава солидарност", отбеляза посланик Хаузер.

Дипломатът изтъкна, че Европейският съюз е изправен със сигурност пред едно от най-големите изпитания от създаването си, а именно бежанската вълна, но и че той винаги е успявал да намери правилното решение.

Портокалови коледни бисквити

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/12/20/2672997_portokalovi_koledni_biskviti/?ref=rss


 Сладкишите за Коледа трябва да бъдат с мек и плътен вкус, за да галят не само небцето, но и душата. Да те завиват с одеяло, докато ги хрупкаш, по пижама в кухнята. Да превръщат с аромата си всички ни в нетърпеливи малчугани, готови за смели подвизи и въображаеми пътешествия. Да носят настроение, което запалва празнини свещи и напомня уханието на борови иглички. Тези портокалови бисквити са точно такива - идеално хрупкави, с дъх на масло точно, колкото трябва и свежа тръпчивост,...

Военноморските сили подаряват Коледен концерт на варненци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537940

Представителният духов оркестър на Военноморските сили ще изнесе празничен Коледен концерт на 23 декември от 19:00 часа. Той е организиран съвместно с Община Варна и ще се проведе в зала 1 на  Фестивалния и конгресен център. Концертът ще бъде с подчертано празнична програма, в която са  включени произведения на класически и съвременни автори. Той ще бъде с вход свободен за  всички гости и граждани на град Варна. С него организаторите се надяват в навечерието на най-светлия  християнски празник, с музика и добро настроение, до сърцата на хората ...

Новата Мис Свят е испанката Мирела Ройо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261989_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%9C%D0%B8%D1%81+%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%9C%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%A0%D0%BE%D0%B9%D0%BE

 Испанката Мирела Лалагуна Ройо спечели титлата Мис Свят на 65-ия Световен конкурс за мис (MissWorld.com).

Тази година конкурсът се проведе в Сания, провинция Хайнан, Китай.

Подгласнички на Мирела Лалагуна Ройо са Мис Русия – София Никитчук, и Мис Индонезия – Мария Харфанти.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Новата Мис Свят е на 23 години и е студентка по фармация.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Тя е от Барселона и освен испански и каталунски, говори още английски и френски език.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Ройо е първата испанка, спечелила тази титла.

Източник: ЕПА/БГНЕС

При получаване на короната, Ройо каза, че иска да покаже на целия свят, че е достойна за тази титла и за короната на най-красивата жена на планетата, предаде АФП.

Източник: ЕПА/БГНЕС

На конкурса България беше представена от Венета Кръстева.

Във финала на конкурса тази година участваха представителките на 114 страни и територии.

Първата Мис Свят е избрана през 1951 г. във Великобритания. Според регламента победителката получава право да живее в Лондон една година, а според договора е задължена да участва в различни благотворителни акции.

Миналата година за Мис Свят бе обявена представителката на РЮА Ролийн Строс.

НАП дава първата награда от лотарията с бележки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538100

Днес ще стане ясно кой е първият късметлия в Лотарията на НАП и МФ с касови бележки. Победителят ще бъде изтеглен на живо в телевизионен ефир. Спечелилият ще се сдобие с нов модерен смарт телефон с четири-ядрен процесор, 2 СИМ-карти, 5,3 инча HD дисплей със 180-градуса зрителен ъгъл. В област Благоевград активните потребители на сайта са над 3100, като те са регистрирали в играта повече от 134 000 касови бележки на обща стойност над 2 млн. лева. До края на играта НАП ще раздаде общо 65 награди. Всяка седмица ще се връчва по един смарт телефон, ...

НАТО праща самолети и кораби на Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261988_%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F

 Съюзниците от НАТО се споразумяха да изпратят самолети и кораби в помощ на Турция за подсилване на въздушната отбрана на страната по границата със Сирия, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той уточни, че това е изключително отбранителна мярка и не спомена за някаква връзка с руското военно участие в сирийския конфликт. Ройтерс съобщава, че една от целите е да се избегнат повече инциденти като този със сваления руски самолет.


В следващите седмици НАТО трябва да изпрати разузнавателни самолети AWACS, с което ще се увеличи патрулирането на въздушното пространство. Патрулиращи кораби ще бъдат изпратени от армиите на Германия и Дания.


Анчелоти разкри с каква тактика е спечелил жена си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5184952

Карло Анчелоти, който би трябвало да смени Хосеп Гуардиола като треньор на “Байерн” през лятото, разкри на каква тактика е заложил, за да спечели сегашната си съпруга Мариан от Канада.
От четвърт век брак с първата си жена Луиза наставникът има две деца - Катя (31 г.) и Давиде (25 г.). След това се впуснал в афера с румънска репортерка,
Карло Анчелоти, който би трябвало да смени Хосеп Гуардиола като треньор на “Байерн” през лятото, разкри на каква тактика е заложил, за да спечели сегашната си съпруга Мариан от Канада. От четвърт век брак с първата си жена Луиза наставникът има две деца - Катя (31 г.) и Давиде (25 г.). След това се впуснал в афера с румънска репортерка,

Защо да вечеряме на тъмно (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zashto-da-vecheriame-na-tymno-video-6047411

Това е един от начините да се поставим на мястото на хората, лишени от зрение

Русия е готова да приеме отстраняване на Асад след сирийския преход

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261987_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B

 Русия ясно показа на западните страни, че не възразява

срещу оттегляне на сирийския президент Башар Асад като част от
мирния процес, смекчавайки публично заявената си непоколебима
подкрепа за Асад преди преговорите в Ню Йорк, казват дипломати.

Русия, както и Иран, е верен съюзник на Асад и осъществява
военна интервенция в негова подкрепа срещу антиправителствените
сили при петгодишната гражданска война, взела повече от четвърт
милион жертви. И Русия, и Иран дълго твърдяха, че съдбата на
Асад трябва да се реши чрез национални избори.

Западните сили, Турция, Саудитска Арабия и други неохотно се
съгласиха да позволят на Асад да остане на власт по време на
преходния период - компромис, проправил път за промяна от страна
на Русия, казват западни дипломати.

“Налице е развитие, което ще приключи с оттеглянето на
Асад”, каза висш западен дипломат, пожелал анонимност.
“Руснаците сами стигнаха до положение да признаят, че Асад
ще трябва да си иде до края на този преход, само че не са готови
да го заявят публично”, добави дипломатът. Няколко други
западни висши представители потвърдиха мнението му.

САЩ, Русия наред с Иран, Саудитска Арабия и големите
европейски и арабски сили се споразумяха за пътна карта за
спиране на огъня в национален мащаб, за да може през януари да
започнат шестмесечни преговори между правителството на Асад и
опозицията за съставяне на правителство на единството, а до 18
месеца да се свикат избори.

Днес в Ню Йорк ще се състои трети кръг разговори, на които
държавният секретар на САЩ Джон Кери, руският външен министър
Сергей Лавров и около дузина други министри ще се опитат да
запазят набраната инерция за постигане на сделка за спиране на
войната.

Американски и европейския представители казват, че Асад не
може да участва в никакви избори, организирани в съгласие с
условията, договорени от големите сили на двете предишни
министерски срещи във Виена.

Въпреки намаляването на противоречията, при преговорите все
още има дълбоки разногласия за прекратяването на петгодишната
гражданска война в Сирия, казаха близки до преговорите дипломати
и представители, поискали да останат неназовани.

“Пропастта постепенно се стеснява, но все още е голяма” ,
каза висш западен дипломат. “Все още има страни, които смятат,
че Асад е решението за справяне с Даеш (”Ислямска държава”) -
точно обратното на нашето виждане”, добави той.

Дипломати казват, че Русия вече е по-склонна от Иран да
изостави сирийския президент, ако бъде договорен план за преход.
Иран от години подкрепя Асад със свои военни и, подобно на
Русия, с оръжие, така че ще изгуби уважението и влиянието си,
ако се откаже.

“Иран още не е стигнал до разбирането на Русия по въпроса за
Асад”, каза високопоставения западен дипломат.

Друг западен представител отбеляза, че ключът би бил да
бъдат убедени Русия и Иран да се договорят точно как да се
откажат от Асад. “Те трябва да го изоставят заедно, а да се
накарат двете страни да съгласуват действията си в това
отношение няма да е лесно”, подчерта той.

Западен дипломат каза, че Русия вече има списък с възможни
заместници на Асад, но отказа да посочи подробности. Не е ясно
дали и Иран има такъв списък.

Съдбата на Асад няма да е централна тема на днешната
министерската среща, въпреки че е въпрос, в който Вашингтон и
Москва ще продължат да се вкопчват при двустранни разговори,
казаха дипломати.

След тези преговори Съветът за сигурност се надява да приеме
резолюция, подкрепяща кампанията за политически преход.
Дипломати от Съвета казват, че петте постоянни членове -
Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ - още не са
споразумели по текста.

Други предизвикателства пред сирийските преговори е
договарянето на състава на опозиционната делегация, която ще
преговаря с правителството на Асад. Състояла се наскоро в
Саудитска Арабия среща на опозиционни фигури постигна значителен
напредък в оформянето на опозиционен блок, казват западни
представители.

“Сега имаме ясна опозиция, която не е Даеш”, заяви
саудитският външен министър Адел ал Джубейр. “Имаме преговарящи
около масата. Ако другата страна е сериозна, то Башар Асад и
съюзниците му трябва да представят своя екип и да ги съберем
заедно”, добави министърът.

Сирия обвинява саудитците, Катар и Турция, че подкрепят
“Ислямска държава” и други джихадистки групировки - нещо, което
и трите страни отричат.

Сиренки със семена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5185011

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Китай навлиза в Близкия изток - защо никой не е обезпокоен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261986_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D0%BA+-+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0

 Китайците създават първата си задгранична военна база в

Джибути, един от най-важните аванпостове на Пентагона, и
Америка е разтревожена.

* * *
Деликатното равновесие на силите в Близкия изток вече се
промени драматично тази година, след като Москва реши да
предприеме военна интервенция в подкрепа на сирийския диктатор
Башар Асад. Сега се засилва безпокойството, че регионът може да
изпадне в още по-голяма нестабилност след решението на Китай да
създаде първия си военен аванпост в една от най-проблемните
горещи точки в света.

Откакто президентът Обама реши да намали американското
присъствие в регион, който от десетилетия е смятан за сфера на
влияние на Вашингтон, отговорни политически фактори
предупреждават, че образувалият се вакуум в равновесието на
силите ще бъде запълнен от режими, които не взимат присърце
западните интереси.

Отсъствието на ефективна западна политика за справяне с
хаоса в Сирия накара Владимир Путин да създаде военен съюз с
Иран, за да спаси режима на Асад от унищожение.

Сега китайците изглежда са готови да направят сериозен ход,
като създадат първата си задгранична военна база в Джибути,
стратегически важна държава и един от най-важните пунктове на
Пентагона за подслушване в арабския свят и Африка.

Джибути се намира в Африканския рог, където се смесват
водите на Аденския залив и Червено море. На негова територия е
разположен и главният пункт на Пентагона за събиране на
разузнавателни данни в арабския свят Кемп Лемоние, оттам минават
и стратегически важните морски коридори през Аденския залив и
Червено море. В базата има 4500 американски военнослужещи и тя
се превърна в един от главните подслушвателни пунктове след
атентатите от 11 септември.

Въпреки че главната задача на обекта е подслушването в
арабския свят и проблемни точки в Африка като Сомалия, в него са
разположени и американски специални сили, изтребители и
хеликоптери. Базата е и важен оперативен център за действия с
безпилотни самолети в Африка и Близкия изток.

Решението на Китай от началото на този месец за изграждане
на военноморска база в Джибути - първия път, в който Пекин
пожелава да установи постоянно военно присъствие извън границите
си, бе посрещнато с тревога в Пентагона, който неотдавна обяви,
че има план за разширяване на базата, който струва 1,4 милиарда
долара. Служители на Пентагона изразиха опасения, че близостта
на китайския военен обект може да се отрази зле на ефективността
на Кемп Лемоние като подслушвателен пункт.

Една от причините, поради които Китай можа да осъществи този
дързък във военно отношение ход в страна, която преди бе
смятана за част от американската сфера на влияние, е все
по-изменчивото поведение на автократичния ръководител на
Джибути, президента Исмаил Омар Гелех.

След като дойде на власт през 1999 г., Гелех в продължение
на много години изграждаше близки връзки с Вашингтон, който на
свой ред подкрепяше правителството му чрез помощ за бедната
африканска страна в размер на стотици милиони долари.

Отношенията обаче се обтегнаха, след като САЩ разкритикуваха
остро президента на Джибути заради неспазването на човешките
права, както и заради решимостта му да се кандидатира за
четвърти мандат на президентските избори през 2016 г. Много от
опонентите му твърдят, че това противоречи на конституцията.

Решимостта на диктатора да не изпуска властта доведе и до
конфликт с негов бивш бизнес партньор. Резултатът бе ожесточен
съдебен спор в Лондон, при който Търговският съд в британската
столица взе безпрецедентното решение да нареди на Гелех да се
яви в съдебната зала, след като адвокатите му бяха обвинени, че
умишлено са подвели съда. Това бе и първият път от времето на
екзекутирания за държавна измяна крал Черлз Първи, когато на
действащ държавен глава е наредено да се яви в британски съд. В
крайна сметка Гелех реши да не идва.

Все по-непостоянното му поведение обаче даде възможност на
китайците да създадат военен плацдарм, който да позволи на Пекин
да защитава ценните си търговски активи на Арабския полуостров
и в Индийския океан.

Създаването на военноморска база в Джибути е важна
придобивка за китайците, но в Пентагона се опасяват, че той може
да се окаже големият губещ, особено ако става дума за
контратерористичните му операции срещу “Ислямска държава” и Ал
Каида.

Реформаторският пациент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261985_%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82

 "Анестезиологът работи в реанимация, където пациентите са между живота и смъртта, решенията се взимат за минути и трябва да бъдат ефективни. Анестезиологът трябва да върви доста тънко по линията между това непрестанно да се съмнява в решенията си и да не се мисли за полубог. Ако държиш правата линия между тези две неща, успяваш, другото е или разпад, или самозабравяне, което води до грешки…" Половин година след това свое изказване в "Шоуто на Слави" министърът на здравеопазването (и анестезиолог) Петър Москов кривна от правата линия и изпрати Реформаторския блок (РБ) в клинична смърт. Решението му да остане в правителството, вместо да последва партията си ДСБ и да излезе в опозиция, направи така, че реформаторите станаха безформена партийна маса в управляващата коалиция.

Така само в рамките на една седмица двама министри от блока дадоха два напълно противоположни примера за политическо поведение. С оставката си Христо Иванов предизвика неочаквано голяма концентрация на обществена енергия в полза на съдебната реформа. С оставането си Петър Москов сложи край на вълната, която можеше да преформатира това управление, отвори нов разлом в Реформаторския блок и показа, че противоречията в него едва ли някога ще бъдат преодолени.

Символичното решение на Москов да остане в управлението даде алиби и на останалите представители на блока да запазят постовете си. В същото време РБ нито се разцепи, нито стана действаща коалиция, а съществуването му зависи само от това доколко неговите съставни части ще бъдат изгодни като поддръжници на правителството на ГЕРБ. Точно като пациент, чието съществуване се поддържа изцяло на системи. Които всеки момент може да бъдат прекъснати.

Живот в реанимацията 

Петър Москов обясни решението си с нуждата да се спасява стабилността на правителството от евентуалните предсрочни парламентарни избори, с които Бойко Борисов заплаши останалите партии от десния съюз, ако и те последват партньорите си.

Две от партиите в него – СДС и "Движение България на гражданите" (ДБГ), веднага намериха причина да останат във властта. И за благоприличие поискаха ново коалиционно споразумение с ГЕРБ, "гаранции за реформи" и дадоха шест месеца срок, за да се изпълнят новопоетите ангажименти. Тяхната позиция всъщност беше лесно предвидима и не беше изненада. Малко след като миналата седмица лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че снема доверието си от правителството, а правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка заради бламирането на промените в конституцията, председателят на СДС Божидар Лукарски побърза да заяви, че той няма намерение да напуска поста си на министър на икономиката, нито партията му ще излиза в опозиция. След като ДСБ официално подкрепи Радан Кънев и обяви решението си за напускане на управляващото мнозинство, от формацията на Меглена Кунева също заявиха, че остават в правителството.

Министърът на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев (вляво)

Фотограф: Надежда Чипева
Заради шизофренната ситуация, която създаде оставането на Москов в правителството, но запазването на членството му в ДСБ, другите две по-малки формации от блока – БЗНС и Народната партия "Свобода и достойнство" (НПСД), също се присъединиха към хора на подкрепящите кабинета. Както и към предложената от ДБГ декларация за ревизия на коалиционното споразумение с ГЕРБ. Така от четирите партии в Реформаторския блок ДСБ остана в изолация.

Ролята на Москов в случая беше ключова, защото кризата в управляващото мнозинство след бламирането на конституционните промени можеше да се развие по друг сценарий. Евентуалното напускане на поста от страна на Москов най-вероятно щеше да повлече след себе си и оттеглянето на министъра на отбраната Николай Ненчев. Според депутати той декларирал преди това, че ако се вземе решение за излизане в опозиция, той ще подаде оставка от поста. В опозиция към ДСБ и БЗНС щеше да се присъедини и другата по-малка формация – НПСД, чийто лидер Корман Исмаилов също даваше знаци в тази посока. При съотношение 3:2 в полза на оттегляне на подкрепата от кабинета оставането си във властта можеше да преосмисли и партията на Меглена Кунева. Щеше да бъде друго и съотношението между депутатите от парламентарната група в полза на напускането на властта. След избора на Москов за оставане във властта това вече е просто хипотеза в минало време.

Бившият зам.-председател на ДСБ обаче само помогна за изпадането на РБ в клинична смърт. Симптомите за тежкото състояние на блока бяха налице от доста време преди това.

Какво мислеха

Да припомним накратко: Реформаторския блок възникна по време на протестите срещу избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС и правителството на Пламен Орешарски през 2013 г. Тогава пет формации извън Народното събрание се обединиха и предложиха четири стъпки за изход от кризата. Поискаха предсрочни парламентарни избори и промени в изборния кодекс. Първоначално това бяха ДСБ, ДБГ, НПСД, зелените и "Синьо единство" на настоящия ни посланик в Турция Надежда Михайлова. На по-късен етап към тях се присъединиха СДС и БЗНС. Заради избора на Меглена Кунева за водач на листата за евродепутати  и сблъсъка със "Синьо единство" заради това формацията на Надежда Михайлова напусна обединението. А покрай преговорите за парламентарните избори от него си тръгнаха и зелените. Така в Реформаторския блок останаха пет формации – ДСБ, ДБГ, СДС, НПСД и БЗНС.

При учредяването си те се обявиха за сформиране на реформаторско правителство с ограничен мандат от две години, радикалната реформа на МВР, прокуратурата и съдебната система, операция "Чисти ръце", промени в конституцията и свикване на Велико народно събрание (ВНС).

Влизането на реформаторите в правителството на Бойко Борисов беше компромис. Блокът се отказа от радикалните си идеи за съкратен мандат и ВНС с обещанието, че ще бъде гарант за провеждането на реформите. Като още тогава от ДСБ бяха категорични, че залогът за коалицията с ГЕРБ ще е провеждането на съдебната реформа.

Какво стана

Първият сблъсък на реформаторите в реалността беше при съставянето на правителството. Тогава Бойко Борисов ги изненада неприятно, като реши да включи в мнозинството партията на бившия президент Георги Първанов – АБВ. И не просто като подкрепящи кабинета като Патриотичния фронт, а като партньори във властта с вицепремиер и министър на социалната политика. За да притисне реформаторите да преглътнат Първанов, Борисов дори включи в натиска председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол. Този "голям компромис" по думите на Радан Кънев обаче се оказа началото на поредица от компромиси, които реформаторите трябваше да правят по ключови гласувания в парламента. От които ставаше все по-ясно, че ГЕРБ няма намерение да се съобразява с коалиционните си партньори, а ще прокарва предложенията си с помощта на тематични мнозинства, най-вече чрез парламентарната група на ДПС или остатъците от партията на Николай Бареков и депутатите на бизнесмена Христо Ковачки.

Първата индикация за това беше гласуването на управителя и подуправителите на БНБ. Тогава старите-нови заместници на Димитър Радев бяха прокарани от ГЕРБ с гласовете на ДПС и въпреки недоволството на Реформаторския блок. Веднага след това последва изборът на депутата от БСП и главно действащо лице в аферата "Костинброд" за омбудсман, който беше договорен след среща на Бойко Борисов с лидера на БСП Михаил Миков. Сега, при гласуването на спорния текст в конституцията за квотното разпределение в прокурорската колегия, социалистите се отблагодариха за жеста на премиера, като го подкрепиха, въпреки че по останалите поправки бяха твърдо против. Тази подкрепа обаче на практика помогна предложението на АБВ, зад което застанаха останалите парламентарни групи без РБ, да събере 180 гласа и така промените в основния закон да стигнат максимално бързо до трето четене в пленарна зала и одобрени тази седмица.

През изминалата година имаше и редица други гласувания в парламента, от които беше видно, че по спорните въпроси между ГЕРБ и РБ няма да се търси компромис от страна на формацията на Бойко Борисов, а помощта на ДПС или БДЦ за прокарването им. 
"В българския национален парламент дясната политика вече е зачеркната от началото на 2015 г. От половин година дясното мнозинство беше ясно и официално подменено от мнозинство на ГЕРБ, ДПС и АБВ", каза Радан Кънев миналата неделя в Поморие след решението на ръководството на ДСБ да излезе в опозиция.

В този смисъл ходът на Радан Кънев да оттегли партията си от властта не е емоционален, както се опитаха да го представят от ГЕРБ, ДБГ и СДС. А единствено възможния след съучастието на ГЕРБ в бламирането на първоначално договорения вариант на промените в конституцията.

Хаосът в РБ

Всичко това стана на фона на непреодолимите противоречия, в които са изпаднали помежду си лидерите на отделните партии от блока, и блокирането на всякакви опити за сформиране на някаква централизирана структура, която да взема политическите решения. Първият и единствен опит за свикване на обединителен форум беше преди парламентарните избори, но провеждането му беше бламирано от лидерите на СДС и ДБГ Божидар Лукарски и Меглена Кунева. Отстрани изглеждаше доста странно, че от ДСБ не хвърлят сериозни усилия да защитават опитите на Кунева да се приеме антикорупционна стратегия. ДБГ пък не преливаше от ентусиазъм за предлаганите от Христо Иванов съдебни реформи. Лукарски през цялото време се беше съсредоточил да назначава кадри по бордовете на държавни предприятия или да консумира властта на колкото се може по-големи глътки.

Оттогава спря да функционира и гражданският съвет, който според подписаното между петте партии споразумение трябваше да формира политиката на блока. От повече от година не се събираше и ръководното тяло на десния съюз. Вместо това връзката на реформаторите с коалиционните партньори от ГЕРБ беше главно в парламента. А лидерите на партиите от блока предпочитаха да се срещат с Бойко Борисов поотделно, без да е ясно какви точно ангажименти поемат пред премиера. Което пък създаваше допълнително напрежение помежду им. След местните избори в блока отново се заговори за обединение, но това, което предлагаха от ДБГ и СДС, беше възстановяване на ежеседмичните сбирки на изпълнителния съвет на блока. Този орган на практика е неработещ, защото решенията в него се вземат с мнозинство от ¾, т.е. ако две от формациите не са съгласни с дадено решение, то не може да се прокара. При положение че обикновено ДБГ и СДС действат в синхрон, двете формации са в състояние да блокират каквото си пожелаят.

А сега накъде

Лидерът на НПСД Корман Исмаилов на влизане в централата на СДС за заседанието на изпълнителния съвет на РБ

Фотограф: Надежда Чипева
Разцеплението на Реформаторския блок по оста управляващи – опозиция поставя петте формации в доста абсурдна ситуация. Първо, защото разделянето на парламентарната група е доста трудно. Проблемът е, че според правилника за работа на Народното събрание напусналите дадена парламентарна група депутати не могат да сформират нова, дори и да имат необходимия минимум от 10 народни представители. Ако депутатите от ДСБ и гражданската квота решат да се отделят, те ще бъдат независими депутати, което означава, че ще имат по-малко време за изказвания от парламентарната трибуна и ще загубят правото да участват в парламентарните комисии. По тази причина най-вероятно за известно време групата на реформаторите ще действа като част от управляващото мнозинство, в рамките на която депутатите от ДСБ и гражданската квота ще са опозиция.

Радан Кънев обвърза решението на формацията му дали да напусне РБ с националното събрание на партията, което ще се проведе през март следващата година. Така на практика ще бъде даде възможност на останалите партии от блока да се прегрупират. Първите индикации за възможно преосмисляне на позицията за подкрепа на правителството идват от НПСД. Нейният лидер и депутат Корман Исмаилов се въздържа при гласуването на трето четене на промените в конституцията за разлика от депутатите от СДС и ДБГ, които в крайна сметка подкрепиха орязаните текстове. НПСД и БЗНС в момента блокират изключването на ДСБ от Реформаторския блок. Депутати твърдят, че подобна възможност сред четирите формации е сондирал дясната ръка на Меглена Кунева – Даниел Вълчев, но от двете по-малки партии засега категорично отказват да подкрепят подобно предложение.

Не е изключено разнобой да има и при подписването на актуализираното коалиционно споразумение с ГЕРБ. Неофициално от партията на Бойко Борисов твърдят, че се готвят да предложат всяка от партиите да подпише документа поотделно, което ще означава, че от ГЕРБ ще се опитат да разделят четирите партии.

Засега най-ясна изглежда съдбата на ДСБ. Решението за излизане в опозиция първо ще даде възможност на Радан Кънев да прочисти формацията си от хора, които са влезли в нея заради участието във властта. От ръководството на формацията не очакват оставането на Петър Москов в правителството да предизвика някакво разцепление в ДСБ. Почти сигурно е, че Кънев ще продължи да залага на привличането към партията на хора от гражданската квота.

Лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски

Фотограф: Надежда Чипева
На този етап обаче е трудно да се прогнозира какво ще предприемат останалите две партии от блока - СДС и ДБГ. Синята партия също има национална конференция през първата половина на следващата година, на която ще се избира нов лидер на формацията. В СДС вече се оформя едно крило, което е недоволно от факта, че съдбата на партията минава през личната амбиция на Божидар Лукарски и още няколко души около него да останат на всяка цена в изпълнителната власт. И не е изключено да се опитат да го сменят от лидерския пост. И в СДС, и в ДБГ са наясно, че без другата основна партия - ДСБ, политическата им съдба ще е с ограничен във времето хоризонт.

В краткосрочен план лошите новини за Реформаторския блок са добри новини за стабилността на правителството, но това не означава, че всички останали трябва да се радваме. Оставката на Христо Иванов и последвалите маневри на Радан Кънев и ДСБ бяха опит да покажат, че без реформи няма да има стабилност. Силите им обаче се оказаха недостатъчни, дори в рамките на собствената им коалиция и собствената им партия. Всички останали формации във властта им показаха, че могат да се справят и без тях. И че стабилност има и ще има. Правителството оцеля, мнозинството е стабилно. Реформите нямат значение.

МВР съветва: Не се хвалете и тагвайте във фейсбук къде празнувате

http://pik.bg/мвр-съветва-не-се-хвалете-и-тагвайте-във-фейсбук-къде-празнувате-news455317.html

МВР съветва: Не се хвалете и тагвайте във фейсбук къде празнувате

Избягвайте да се тагвате на снимки и да локализирате местата, където се намирате във фейсбук, когато отсъствате за няколко дни от дома си по време на празниците. Полицаите препоръчват за отсъствието ви от дома да знаят само много близки и доверени хора, пише в. Стандарт.

Би било добре, ако те минават по веднъж на ден през жилището, за да го наглеждат. Не е зле да оставите включено дежурно осветление или работещ транзистор.

При отсъствие за няколко дни трябва грижливо да затворите всички врати и прозорци. Добре е доверени съседи да наглеждат жилището и ако забележат съмнителни лица по стълбите на сградата, да се обадят на 112.  


Да платиш 97 лева за винетка само, за да отидеш до гробището

http://petel.bg/Da-platish-97-leva-za-vinetka-samo--za-da-otidesh-do-grobishheto__138338

кадър: Нова тв През 2016 година на жителите на много български села ще им се наложи да платят 97 лева за годишна винетка само, за да могат да...

Книга разказва за правителствени разхищения у нас

http://petel.bg/Kniga-razkazva-za-pravitelstveni-razhishheniya-u-nas__138340

кадър: Би Ти Ви   Книга разказва за десет случая на правителствени разхищения у нас. Проучване на общественото мнение за 600 хил. лв.,...

Alibaba и четиридесетте вестника

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261984_Alibaba+%D0%B8+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0

 Създателят на Amazon Джеф Безос купи през 2013 г. за 250 млн. долараWashington Post и инвестира 5 млн. долара в Busines Insider. Инвестицията му беше историческа и разрази сериозни дискусии за бъдещето на традиционните медии, безприкосновеността на информацията и свободата на словото.
Този текст обаче не е за Джеф Безос, а за неговия най-основен конкурент – създателят на най-голямата онлайн платформа за търговия в Азия Alibaba Джак Ма. От неотдавна Джеф Безос има повод да се притеснява от конкурента си не само на терена на онлайн търговията, където все още Amazon е непобедим. На медийния пазар обаче китаецът задмина своя най-голям противник. 

Ма като медии

Джак Ма следва интересна политика. След като качи компанията си за търговия на борсата и записа един от най-успешните дебюти в света, сега китайският предприемач се е насочил към изкупуването на медии. До момента усилията му са вложени предимно в Азия, където вече придоби някои ключови онлайн и печатни бизнес издания. През 2013 г. Джак Ма инвестира в китайското издание eBusiness Review, което е по модела на Harvard Business Review. Година по-късно купи 40% дял в Huxiu – един от водещите блогове в Китай за технологии и бизнес. През тази година дойде нова серия от придобивки. През юни Alibaba вложи 193 млн. долара в China Business Network, медиа за финансови новини и данни по модела на Bloomberg. През есента компанията сключи партньорство с две китайски медийни групи за лансирането на собствени новинарски онлайн медии. Ма притежава още компании за онлайн видео и филмови студиа. 
Последната новина дойде през тази седмица, когато Ма потвърди, че купува South China Morning Post (SCMP) – най-старото издание на английски в Хонконг, заедно с други медийни продукти при цена от 266 млн. долара. Сделката накара някои медии да нарекат Ма Рупърт Мърдок на Азия и го поставиха в групата в най-влиятелните медийни могули. 
Информации, че Ма се готви да купи SCMP, се появиха още преди около месец, а инвестицията явно е важна за китайския предприемач. Той купува един вестник, който действително преминава през период на спад, но все пак има приходи за 2014 г. от 160 млн. долара и чиста печалба от 16 млн. долара. Амбициите на новия собственик са да направи медиата по-достъпна на международно ниво и съдържанието й безплатно в интернет.
 "Може би се питате защо. Защо Alibaba купува традиционна медиа, като се смята, че тази индустрия залязва? Простият отговор е, че ние не смятаме така", заяви вицепрезидентът на Alibaba Group Джозеф Цаи в открито писмо до читателите на вестника, с което сделката официално беше потвърдена. "Виждаме убедителен бизнес казус в тази придобивка и вярваме, че Alibaba e в най-добрата позиция да пренесе SCMP на следващото ниво", се казва още в писмото. 
Цаи посочва, че медийният бизнес е в период на турбуленции. Той вече е преминал на дигитално ниво и сега му предстои да достигне до нови форми на онлайн дистрибуция и по-конкретно през социални мрежи и мобилни устройства. "С доказания си опит в дигиталната дистрибуция, особено през мобилните устройства, Alibaba има най-добрата възможност да развие технологията, да направи съдържанието по-ефективно и да разшири дистрибуцията отвъд границите", се казва още в писмото. 

А защо наистина?

Има различни тези защо Джак Ма се е насочил към глобалния медиен пазар. Едната от тях е, че като купува медии, той ще има контрол над съдържанието и ще може да разкрасява образа на Китай в репортажите за държавата и нейния бизнес. "Когато хората не могат да разберат Китай и имат грешна представа за страната, те имат и сериозни предразсъдъци спрямо Alibaba…Това, което е добро за Китай, е добро и за Alibaba", каза вицепрезидентът Цаи наскоро в интервю за The NewYork Times. Оттук произлизат и опасенията, че Ма ще използва новопридобитите си медии в услуга на правителството и в запазването на добър тон спрямо държавната политика и проекти. Ако тонът на медиите му обаче е прекалено ласкателен към управляващата прослойка, той би се компрометирал в очите на западните си партньори и пазари, коментира Bloomberg
Придобивката има и още един аспект. SCMP излиза едновременно и в Хонконг, където има сравнително либерална преса, и в Китай, където медиите са подложени на стриктна цензура. Оттук нататък Ма ще трябва да се съобразява с особеностите на тези два пазара, а в Хонконг веднага се появиха съмнения, че вестникът ще загуби позициите си на критикар, което може да си позволи сега. Политическият коментатор и бивш редактор в SCMP Уили Лам заяви пред NYT, че новопридобитият вестник ще стане част от една масова тенденция на автоцензура в синхрон с интересите на издателите. 
Самият Ма обясни в интервю пред Bloomberg наскоро, че търговията, медиите и интернет могат да бъдат комбинирани по интересен начин, и добави: "Медиите могат да помогнат за промотирането на нашия малък и среден бизнес." 
На обвиненията, че независимостта на вестника ще бъде нарушена, Ма отговори, цитиран от The Wall Street Journal: "Имайте ни доверие. Защо хората смятат, че като притежаваме нещо, непременно ще искаме да му отнемем независимостта. Ние също четем вестници и очакваме обективност и честност от медиите."

Джак и Джеф

Каквато и да е причината, поведението на Ма много прилича на основния му конкурент от другата страна на океана – Джеф Безос, който купи The Washington Post през 2013. Сделката тогава беше съпроводена по подобен начин с въпроси около бъдещето и независимостта на съдържанието на медиата. Две години по-късно анализаторите отчитат, че The Washington Post е стабилизирал значително финансовото си състояние и това, че може да се продава през Amazon Prime, е довело до увеличение на онлайн бизнеса му. 
Но само придобиването на новия вестник не дава гаранция, че Alibabaще има успех с него. За целта трябва да се намери балансът между качествената, независима журналистика и новите иновативни модели за достигане до читатели. Задача, пред която не само Ма е изправен. 

Обществен ли е договорът за диктатура на прокуратурата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261983_%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B

 През 2006 г. написах статията "Независим съд или прокурорска република". В нея обясних, че Европейският съд по правата на човека е изразил ясно мнение, че прокуратурата е страна в производството пред съда и не може да упражнява съдебна власт в наказателния и гражданския процес. Ненормалното разпределение на правомощията в нашата съдебна система не се промени. Вместо това десет години по-късно народните представители приеха промени в конституцията, с които се отказаха от своите правомощия за контрол в полза на държавното обвинение, и така придадоха на прокуратурата допълнителна "независимост", дължима по дефиниция само на съд. С това парламентът възведе в обществен договор собствените си представи за "съдебна власт" и свободата й от външни и политически влияния и натиск.

Предложението за разделяне на ВСС
на две колегии целеше най-после да разграничи различните функции на съда и прокуратурата в правосъдието, като елиминира влиянието на прокуратурата върху кадровите решения на съдиите. Тази цел беше постигната и беше крайно време, защото няма друга държава, в която прокурорите избират и наказват съдиите. Премахнатата  институционална зависимост обаче е само върхът на айсберга от възможности за насаждане на страх у съдиите. Както всички граждани, съдиите останаха подвластни на неограничените възможности на прокуратурата за натиск чрез безкрайно "наблюдаване" на произволно образувани тайни преписки, тяхното спиране или "изваждане" в "подходящия" момент. Тази скрита игра на котка и мишка може да се премахне чрез изменения в други закони, но не може да се премълчава. "Страхуването" на съдии е особено опасно оръжие срещу безпристрастието на съда, пред който прокурорите би следвало да са равнопоставена страна.

Народните представители не пожелаха да освободят съдиите от политическото влияние на парламентарната квота и избраните с нейните гласове председатели на върховните съдилища, но пък предоставиха на главния прокурор автономната възможност да взима кадровите решения в прокурорската гилдия заедно с подчинените си. В тази част приетите изменения са далеч от основната цел на предложената реформа - институционални гаранции за независимостта на съда и възможност за контрол поне върху кадровите решения на бездруго безконтролните правомощия на прокуратурата. Този избор отразява запазени от времето на Вишински представи за "съдебна власт" по модел, в който прокуратурата упражнява квазисъдебни функции, раздава привременно правосъдие, държи съдиите в страх и решава дали и за какво да им даде думата. Доколкото ми е известно, този модел продължава да съществува само в Русия.

Придавайки независимост
имунитет и несменяемост на прокурорите през 1992 г., конституционните законодатели целяха да ги освободят от функциите им на "железен юмрук", подчинен пряко на политическата воля на единствената и несменяема управляваща партия. По онова време обаче упражняването на широките правомощия за надзор за законност подлежаха на строг дисциплинарен и партиен контрол. Не съм убедена, че целта на конституционния законодател е била да придадат на прокуратурата днешните й неограничени възможности за избирателна и безотчетна "обвинителна власт" или да оставят "само небето" над главния прокурор. Този изненадващ "страничен ефект" е резултат от съчетанието от непроменените от комунистическо време правомощия и предоставените от конституцията имунитет и несменяемост, дължими по принцип за осигуряването на независимостта на съдиите, но не и непременно на прокурорите.  Комбинацията между статут на съдии и правомощия на Вишински позволява на прокуратурата днес както да "проверява" цената на яйцата по Великден и сделките за военните самолети, така и свободата дали да "изважда" прашасали с години преписки, съдържащи данни за реални престъпления, или да "опазва доброто име" на извършителите. Безсрочно, безотчетно и безнаказано.

През годините след конституцията и ерата "ние ги хващаме, те ги пускат" представите на политиците за дължимото на обществото правосъдие, институционалните гаранции за независимост на съда, ефективност и отчетност на разследващите органи и обвинителните функции на прокуратурата като че ли нито се избистриха, нито претърпяха особена еволюция. Изглежда, мнозина от тях още споделят идеите, че "добрите съдии" са онези, които "редовно си говорят" с министъра на вътрешните работи и "на никого не са отказали услуга", че е редно и справедливо министърът на вътрешните работи и премиерът да поведат уличния протест на полицаи с искане на "справедливи присъди" срещу обвинени в убийство полицаи, да обвиняват лекари в убийство от трибуната на Народното събрание, или обществото да бъде осведомено "по телевизора", че парите на една банка се изнесени в чували за боклук, а бившият (непременно бившият!) министър на отбраната е "абсолютен престъпник". За известно време фразата "ще те дам под съд" се замени със заплахата "ще те пратя на прокурора". Обществото обаче не приема повече показните арести и шумните изявления като правосъдие и не му е достатъчно съжалението на главния прокурор, че едно дело "започнало срамно и завършило срамно". Дисциплинарно наказани за такива  "заместители на правосъдието" няма, а данъкоплатецът осигурява обезщетението на засегнатите от джоба си. Според конституцията прокуратурата определя наказателната политика на държавата и обществото иска да знае каква е тя. Известно е, че над 75% от натъпканите в пренаселени затвори са лица, периодично осъждани на половин до една година лишаване от свобода за повтарящи се кражби. Въпреки създадените специализирани органи и съдилища броят на внесените обвинения и осъдените "бели якички" е незабележим.

Обществото иска и да види
действителните престъпници изправени пред съд и да чуе окончателната му дума по събраните от обвинението  доказателства. Проблемът е, че независимата прокуратура решава дали изобщо да даде думата на съда. Не съществуват гаранции, че нейните предпочитания не се определят от отмъстителни, коруптивни или политически съображения, като резултата от изборите например. Бившият главен прокурор и сегашен председател на Конституционния съд публично призна, че системата е открита за злоупотреби. В този момент вместо възможност за ефективен контрол и отчетност Народното събрание предостави на прокуратурата автономност и независимост и в преценката й дали злоупотребите да останат безнаказани.

Така прокурорите вече сами ще решават кого да избират, издигат и наказват измежду своите колеги, докато решенията на съдиите по тези въпроси ще продължат да зависят от инспекторат, учреден и назначен по политическата воля на Народното събрание и от мнението на парламентарните представители и избраници в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Прокуратурата и само прокуратурата ще продължи да решава еднакво "независимо" дали да търси наказателна отговорност както от обикновените граждани, политици и съдии, така и от собствените си колеги (с изключение на главния прокурор, комуто са подчинени. От решението по делото "Колеви срещу България" стана ясно и че самият закон не позволява такова разследване).  Не мога да кажа дали зад тази логика се крие потенциален страх от възможните злоупотреби или заслужено по някакъв начин по-високо доверие към (не)упражняването на правомощията прокуратурата. Общественият интерес изисква от обвинението да го представлява в реална борба срещу престъпността и корупцията, а не да избира кога и срещу кого от представителите на политическия елит да размахва заплашително пръст в защита на "държавния" интерес.  Само надеждата за взаимно разбирателство с "държавното обвинение" може да обясни почти единодушното съгласие прокуратурата да остане безотчетна за неефективните си действия, да не се поставя под външен контрол и дори да се разшири безпрецедентната еднолична власт в ръцете на главния прокурор, който държи в ръцете си евентуалното правосъдие. Очевидно е, че йерархичната структура на прокуратурата осигурява по-лесно достъпни възможности за симбиоза и уговорки с политическата власт. Известно е и че не едно правителство видимо разчиташе на това чрез избора на "правилния" главен прокурор.  Горчивият обществен опит показа, че неговата безконтролна власт може да се обърне срещу тях във всеки момент (или поне след поредните избори). Не мога да преценя дали и защо сегашният премиер "си е избрал" действащия главен прокурор, но ме смущава оповестеното преди няколко дни откровение на господин Борисов, че не е съгласен една партия да "избира" заместник главен прокурор, докато самият главен прокурор е "избран" от другите. Не разбирам  как според господин Борисов главният прокурор ще е независим от политическо влияние, ако е вярно, че е избран от партии – както той, изглежда, признава. И ако е така -  какво е предназначението на такава независимост? Почти единодушната подкрепа на мнозинството партии за независимостта на прокуратурата е сравнима само с мнозинството по въпроса за цената на кюфтетата в бюфета на Народното събрание. Всички разбираме обаче, че представители на почти всички партии не проявиха същата споделена решимост да предоставят независимост на съда, от чиято уста обществото (може би напразно) очаква последната дума на правосъдието по обвиненията (ако някога се внесат).

Векове наред
идеята за разделянето на властите и създаването на независим съд като техен контрольор и арбитър между власти и народ не се е нравела на властниците. Да не забравяме, че според легендата прочутата фраза "в Германия има съд" е произнесена от един воденичар в отговор на намерението на кайзера да си построи дворец върху неговия имот. Струва ми се, че у нас представата за разделението на властите и взаимното им възпиране се изкриви в стремеж на политическата власт да установи контрол и овладее съдебната власт било чрез необичайни правомощия на министъра, било чрез създаването на избран от политическата власт инспекторат, било чрез възможности да назначават административните ръководители на съдилища, които да разпределят делата на подходящи командировани, а не избрани с конкурс съдии. В отговор на първия опит за изясняване на необходимите институционални гаранции за независима съдебна власт в истинския смисъл на думата, т.е. за независими съдии, политиците решиха да се допитат до Конституционния съд, за който се знаеше, че не може да се произнесе, и до Венецианската комисия, която пък се беше произнасяла вече няколко пъти. След като чуха още веднъж мнението й в полза на предложените промени, народните представители отново упражниха суверенната си воля да не го уважат.

Може би в представите на Народното събрание главният прокурор е самият независим и безпристрастен съд, от който обществото очаква справедлив процес? Изправени отново пред старата дилема "независим съд или прокурорска република", народните представители предпочетоха "диктатура на прокуратурата". Изразената открита позиция на съдиите в защита на правосъдието им прави чест! Подкрепиха ги и граждани, че и полицаи, отвратени от безобразия. Може би е време Конституционният съд да разясни понятието "орган на съдебна власт" по смисъла на конституцията, за да стане ясно какво е държавното ни устройство, кой раздава правосъдието и кому се дължат институционални гаранции за независимост, както и функционален имунитет и статут на несменяемост. Може би е време премиерът да получи отговор на въпросите за справедливия съдебен процес, които го вълнуваха още като главен секретар на МВР: "За бандитите трябва трибунал! Не съд! Какво е това равнодушие у съдиите, че да ги пускат!? Щом са известни бандити - в затвора! Какви доказателства ще им търсим? И какви са тия съдии - някаква пикла ми завършила миналата година и вече с имунитет. Ами аз нямам имунитет, а на нея за какво й е?" За съжаление в звездочелата врява Народното събрание не даде разяснения по тези въпроси, но пък, изглежда, се вслуша в думите на министър-председателя, че реформите в съдебната система остават за "след Цацаров".

И така последната промяна на конституцията остави превръзката на българската Темида на устата й, а мечът й - в ръцете на прокуратура, над която е само небето.

*Здравка Калайджиева е адвокат, основател на "Български адвокати за правата на човека". От 2008 до 2015 г. е съдия в Европейския съд по правата на човека

С наближаването на Коледа температурите тръгват нагоре

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538122

В сутрешните часове на места в низините ще се образува мъгла или ще бъде облачно. Около обяд мъглите ще се разсейват, а облачността ще намалява до предимно слънчево време. Ще бъде тихо. Минималните температури в повечето места ще са между минус 5 и 0 градуса, максималните - между 7 и 12 градуса, съобщиха от НИМХ-БАН. Над Черноморието в сутрешните часове ще има временни увеличения на облачността. След обяд ще е предимно слънчево. Максималните температури ще са между 7 и 10 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Температурата на морската во...

Най-коментираното в "Дневник": Изказвания на Путин, туск и Москов

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2015/12/20/2673166_nai-komentiranoto_v_dnevnik_izkazvaniia_na_putin_tusk/?ref=rss


Публикациите за руски кораб, който открил огън срещу риболовен кораб в Турция, изказването на председателя на европейския съвет Доналд Туск, че "Северен поток-2" нарушава европейското законодателство и на руския президент Владимир Путин, че е удивен от позицията на България за "Южен поток" водят списъка на десетте най-коментирани статии в "Дневник" през изминалата седмица.

Ето цялата класация. справката е направена към 19 часа на 19 декември:

1. Руски кораб открил огън...

С наближаването на Коледа температурите тръгват нагоре

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538149

  Прогноза за 20 декември, неделя В сутрешните часове на места в низините ще се образува мъгла или ще бъде облачно. Около обяд мъглите ще се разсейват, а облачността ще намалява до предимно слънчево време. Ще бъде тихо. Минималните температури в повечето места ще са между минус 5 и 0 градуса, максималните - между 7 и 12 градуса, съобщиха от НИМХ-БАН. Над Черноморието в сутрешните часове ще има временни увеличения на облачността. След обяд ще е предимно слънчево. Максималните температури ще са между 7 и 10 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 ...

Електронната винетка влиза в сила от 2017 г., камионите преминават към тол такси

http://pik.bg/електронната-винетка-влиза-в-сила-от-2017-г-камионите-преминават-към-тол-такси-news455315.html

Електронната винетка влиза в сила от 2017 г., камионите преминават към тол такси

От 2017 г. ще плащаме за пътуване по републиканските пътища с електронна винетка, съобщи Нова телевизия.

Камионите пък ще преминат към тол такси.

Идеята е тировете да плащат за изминато разстояние, а леките коли - за време, с винетка, като логиката е, че за по-добри пътища ще плащат тези, които рушат най-много асфалта и замърсяват въздуха.

Предстои държавата окончателно да избере как точно ще се плаща. Вариантите за таксуване и контрол са няколко. Mоже да се плаща с чип, каквато е практиката в Германия, а скоро - и в Гърция.

В Унгария пък заплащането е без чип - на бензиностанции, след деклариране на крайната точка на пътуването. Ако плащането остане за всички пътища, контролът най-вероятно ще става със сателитна система, която ще следи и начислява такси за всеки изминат участък.

За контрол може да се използват и трафик камерите. Възможно е обаче таксуването да става и на пунктове по пътищата, оборудвани с камери и антени.

 

Набожна учителка прелъсти ученик и го изостави заради друг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261982_%D0%9D%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B8+%D0%B3%D0%BE+%D0%B8%D0%B

 28-годишна гимназиална учителка по математика е арестувана по подозрение в секс контакти с двама 17-годишни ученици. Хейли Уей, преподавала в гимназия Уестлейк в административния център на щата Тексас, град Остин, бе отведена в затвора в четвъртък, след като на бял свят изплуваха твърдения, че тя е правила секс с ученик най-малко десет пъти, съблазнявайки го по време на християнска образователна програма.
Ученикът, чието име не се съобщава, е споделил пред полицаите, че е спал с Уей през август и септември 2015 година, след което двамата прекратили връзката, защото даскалицата залюбила друг негов връстник. 

Другият ученик е разказал как е отишъл заедно с Уей на разходка в гората през септември и е признал, че двамата са се целували в хамак, съобщава KVUE. 

Срещу Уей са повдигнати две обвинения в непристойни контакти между възпитател и ученик. Според наказателния кодекс на Тексас, обвиненията включват „сексуални контакти, полов акт, или дериват на полов акт (орален или анален)” с ученик. В случай, че бъде осъдена, учителката може да получи присъда до 20 години лишаване от свобода. 

Първият непълнолетен любовник на Уей е казал на полицаите, че е правил „около десет пъти секс” с учителката, след като двамата се запознали на църковно събитие. Уей придружила ученика и семейството му по време на пътуване до Африка, където контактите им продължили. 

За непристойното поведение на учителката стана ясно през октомври, когато ученик разкрил в съобщение по телефона на училищната администрация връзката между Уей и ученика. Последвало разследване. Уей е била уволнена в края на октомври. 

Радарите за превишена скорост днес - 20 декември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=309337

Служители на пътната полиция ще следят днес -20 декември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: 08:10-09:20 гр. Варна на Южен пътен възел/вход/ 10:30ч.-12:30ч. Път І-9 – х-л „Света Елена“ 13:30ч.

Тя живя 122 години! Договорът, който е подписала на 90, ще ви остави без думи!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261981_%D0%A2%D1%8F+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D1%8F+122+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8%21+%D0%94%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%

 Французойката Жана Луиза Калман е жената, която в историята ще остане запомнена, като една от най-дълголетните личности на света, защото е живяла 122 години и 164 дни. Тя е родена през 1875 г., а е починала през 1997 г., и целия си живот е прекарала в града Арл.
Освен че е жив свидетел на множество исторически събития, тя ще остане запомнена и с един договор.

Всъщност, госпожа Калман през 1965 г., когато е била на 90 години, е подписала договор с адвоката си Андре Франсис Рафрей.

А според този договор, адвокатът се е ангажирал да й плаща по 2500 франка на месец, а той след нейната смърт щял да получи апартамента й, защото тя не е имала наследник. Адвокатът през 1965 г. е бил на 47 години и изпълнявал стриктно задълженията си. Но той със сигурност не е смятал, че Калман може да живее по-дълго от него! През 1997 г. адвокатът е починал, а до тази година той й платил около 180,000 долара, което е два пъти повече от стойността на апартамента.

След смъртта на Рафрей, съпругата му продължавала да плаща месечна такса на госпожа Калман. През всичките тези години, Жана имала обичай да казва, че тя се конкурира с Метусал (човек от библейска история, която живее близо 1000 години), който е символ на дълголетие. Жана Калман, която била пушачка и на седмица изяждала поне по кило шоколад, а на 100 години карала колело,  надживяла и дъщеря си и внучка си, и била записана в Книгата на рекордите Гинес, като най-старият човек на света. 

Испанка е новата Мис Свят

http://curious.actualno.com/ispanka-e-novata-mis-svjat-news_514377.html

Испанката Мирея Ройо бе избрана за "Мис Свят 2015" на конкурса по красота, който се проведе в китайския град Сания. На второ място е Мис Русия, а на трето - представителката на Индонезия.Във финала на конкурса по красота тази година участваха представителките на 114 държави.Конкурсът "Мис Свят" се е състоял за пръв път през 1951 година във Великобритания и е един от най-старите в света. Според регламента победителката получава право да живее в Лондон една година, а според договора е

Разбиха работилница за фалшиви документи в Македония

http://balkani.actualno.com/razbiha-rabotilnica-za-falshivi-dokumenti-v-makedonija-news_514380.html

В Република Македония разбиха нелегални работилници за изработка на фалшиви лични карти и други документи. От специалната прокуратура съобщиха, че при акцията са задържани трима души. От там уточниха, че в престъпната група със сигурност има и други участници, пише БГНЕС. Информацията за фалшивите лични документи бе предадена от журналиста от списание "Фокус" Любиша Арсич лично на вътрешния министър, се казва още в съобщението от Специалната прокуратура от Скопие. Преди две седмици списа

Максималните температури ще са между 7° и 12°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261980_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+7%C2%B0+%D0%

 Максималните температури ще са между 7° и 12°. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Борис Димитров от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН)Времето ще бъде тихо. В сутрешните часове на места в низините ще се образува мъгла или инверсионна облачност. Около обяд мъглите ще се разсейват, а облачността ще намалява до предимно слънчево време. В планинските райони ще е слънчево. Над Черноморието в сутрешните часове ще има временни увеличения на облачността. След обяд ще е предимно слънчево. Максималните температури ще са между 7° и 10°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Температурата на морската вода ще е 8°-12°. В планините ще е предимно слънчево и почти тихо. Само по най-високите върхове ще духа слаб североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – 1°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще се повиши още.

На 20 декември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5185055

Акад. Венко Александров, лекар анестезиолог, бивш депутат
Георги Константинов, поет
Д-р Здравка Масларова-Якимова, завеждащ отделението по физиотерапия и рехабилитационна медицина в МБАЛ “Проф. Д. Ранев”, Пещера
Павлина Филипова, европейска шампионка по биатлон
Петя Димитрова, гл. изп. директор и председател на УС на Пощенска банка
Станислав
Акад. Венко Александров, лекар анестезиолог, бивш депутат Георги Константинов, поет Д-р Здравка Масларова-Якимова, завеждащ отделението по физиотерапия и рехабилитационна медицина в МБАЛ “Проф. Д. Ранев”, Пещера Павлина Филипова, европейска шампионка по биатлон Петя Димитрова, гл. изп. директор и председател на УС на Пощенска банка Станислав

Даниел Панов и общински съветници от ГЕРБ се срещнаха с живущи в "Триъгълника"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538147

Разговори с жители на великотърновския квартал „Колю Фичето“ проведоха в края на работната седмица кметът Даниел Панов и общинските съветници от групата на ГЕРБ Атанас Парушев и д-р Даниела Андреева. Тримата осъществиха първата от поредица изнесени приемни за жителите на великотърновски квартали, които избраниците от ГЕРБ са запланували. Представителите на местната власт предпочетоха този път срещите да се проведат не в конкретно помещение, а неформално и „на терен“. Кметът, придружен от двамата съветници, огледа площадното пространство и парк...

Сняг навръх Нова година, дотогава топло

http://frognews.bg/news_103975/Sniag-navrah-Nova-godina-dotogava-toplo/

В края на почивните дни се очаква един слаб снеговалеж, който единствено трябва да прикове вниманието на шофьорите, които се прибират от коледните празници, заяви по НТВ метеорологът Петър Янков. Очаква се понижаване температурите към края на годината.

Сняг за Нова година, дотогава топло

http://frognews.bg/news_103975/Sniag-za-Nova-godina-dotogava-toplo/

В края на почивните дни се очаква един слаб снеговалеж, който единствено трябва да прикове вниманието на шофьорите, които се прибират от коледните празници, заяви по НТВ метеорологът Петър Янков. Очаква се понижаване температурите към края на годината.

Младежи в неравностойно положение ще се включат в Немския коледен базар

http://pik.bg/младежи-в-неравностойно-положение-ще-се-включат-в-немския-коледен-базар-news455303.html

Младежи в неравностойно положение ще се включат в Немския коледен базар

Младежи без семейства и живеещи на прага на бедността – всички те потребители на социалните услуги на фондация „Конкордия България“, ще се включат в Немския Коледен базар на 20 декември.

Базарът ще се проведе в Градската градина, до пл. Батенберг от 11,00 до 22,00 ч. Фондацията е част от международната организация „Конкордия Социални проекти“, която развива дейност в подкрепа на деца и младежи в Румъния, Молдова и България.

Социалните услуги на фондацията се обединяват около общите усилия и цели на екипа да осигури удовлетворяване на основните жизнени потребности на младежи и деца в неравностойно положение като база за интензивна социално-педагогическа работа с тях по посока на усвояване на умения за независим и самостоятелен живот.

В тази връзка ателието за изработване на свещи и работа с глина на „Конкордия“ възниква най-напред в контекста на педагогическата и трудотеапевтична програма на фондацията, а през годините работа се налага като място, в което редом с упражняването на базови трудови навици и умения, свързани с фината моторика, може да се доразвие в посока реализация на произведената продукция и осигуряване на регулярна заетост за младежи от целевата група. Те произвеждат севщи с различни форми, цвят и дизайн и винаги ръчно изработени за добра кауза.

Важно е за хора, преживели различни трудности, да изпитат сами усещането да създадеш нещо от началото до края и да хванеш в ръката си резултата на своя труд. По този начин поднасят своето пъстро и артистично „Благодаря“ към хората, които подкрепят „Конкордия“. В тази връзка фондацията с радост ще вземе участие със собствен щанд в Немския коледен базар в София, който предоставя пространството си и за благотворителна дейност насочена не само към пренасянето на културните обичаи на немско говорящите страни в България, но и към популяризирането на българските традиции в Европа.

По традиция през ноември и декември в цялата страна се организират различни базари и изложения, но този базар обединява усилията на екип, който работи в насока утвърждаване на българо-немските взаимоотношения и културен обмен, като същевременно си поставя за цел това да бъдe достъпнo за хората от всички социални групи.

Най-важното от Варна във вчерашния 19 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=309363

Обявиха кои кандидати във Варна за местна власт са работили за ДС 14 от кандидатите за общински съветници във Варна са работили за Държавна сигурност. От тях трима са били щатни служители, а останалите са регистрирани като агенти и съдържатели на явочни квартири, става ясно от обявения от Комисията по досиета списък.

История на мостовете над Янтра

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538151

Седма част от историята, която проследява стремежа на габровци да преминават от единия на другия бряг на реката може да намерите в броя на вестник "100 вести" от почивните дни. Янтра заедно с притоците Паничарка и Синкьовица са основният градообразуващ фактор за Габрово. Въпреки че градът се е развивал първоначално на десния бряг на река Янтра, неговите жители са имали нуждата от многобройни мостове, за да преминават и на другия бряг, където са били част от имотите им. Затова през реката са били прехвърлени немалко дървени мостове, а някъде се ...

Ивайло Иванов-Играта: Нямам приятелка, но сега търся такава за моя питбул

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5184994


За по-малко от година от 117 кг успях да сваля до 86 кг
Ивайло Иванов-Играта е сред най-популярните рап изпълнители у нас. Едва 18-годишен започва да се изявява като радиоводещ. А малко по-късно се качва и на музикалната сцена. Прави много успешни съвместни проекти с Лео, Део и Рафи, а парчетата им винаги се превръщат в хитове.
За по-малко от година от 117 кг успях да сваля до 86 кг Ивайло Иванов-Играта е сред най-популярните рап изпълнители у нас. Едва 18-годишен започва да се изявява като радиоводещ. А малко по-късно се качва и на музикалната сцена. Прави много успешни съвместни проекти с Лео, Део и Рафи, а парчетата им винаги се превръщат в хитове.

Кой коледен герой сте според зодията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5183589

Овен
Снежко
В Коледата участват много приказни герои, които допринасят за празничния дух. Вие сте неизбежната му съставка - човекът, който задвижва нещата, организира и събира хората. „Преведено“ на коледен език, вие сте Снежко, снежният човек, символ на коледната идилия - пухкав бял сняг, горяща камина и подаръци под елхата.
Овен Снежко В Коледата участват много приказни герои, които допринасят за празничния дух. Вие сте неизбежната му съставка - човекът, който задвижва нещата, организира и събира хората. „Преведено“ на коледен език, вие сте Снежко, снежният човек, символ на коледната идилия - пухкав бял сняг, горяща камина и подаръци под елхата.

Намалиха бройката на такситата в Смолян

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538132

Общинските съветници в Смолян приеха решение, с което се намаля бройката на таксиметровите автомобили. До сега, право да извършват тази услуга имаха 200 автомобила, а след новото решение тяхната бройка е сведена до 150. Според превозвачите в общината, това едва ли ще доведе до трусове в бранша, тъй като в момента таксиметрови превози извършват около 90 автомобила, тъй като кризата и миграцията на хора от района се е отразила много негативно в този сектор. Освен това, Общински съвет – Смолян прие и предложено да се възложи реконструкция на една...

Незагасена цигара може да е причинила големия пожар във Варна

http://petel.bg/Nezagasena-tsigara-mozhe-da-e-prichinila-golemiya-pozhar-vav-Varna-__138336

снимки: Румен Сарандев Големият пожар, който избухна в малките часове днес (и за който първо "Петел" съобщи), може да е възникнал от...

Хилари пак се кани: САЩ ще разгромят ИД!

http://petel.bg/Hilari-pak-se-kani--SASHH-shhe-razgromyat-ID--__138337

Съединените щати и техните съюзници в антитерористичната коалиция ще успеят да разгромят групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия...

В центъра на торнадо (ВИДЕО)

http://curious.actualno.com/v-centyra-na-tornado-video--news_514251.html

Какво е да се озовеш в центъра на торнадо? Ужасяващи, но незабравими впечатления споделя смелчак от Австралия, заснел видео във вътрешността на вихъра (или поне много близо до него). Видеото е заснето в Кърнел, на 30 км от централния делови район на Сидни, в сряда, 16 декември. Смелчакът, който веднага качил видеото в социалните мрежи, не само не забравил за камерата на телефона в опасния момент, но и активно коментирал случващото се. Около отчаяния оператор летят предмети, лее се дъжд, вихри

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване