Карадайъ: Отцепниците от ДПС да напуснат парламента

http://www.cross.bg/karadaiiu-predstaviteli-dvizhenieto-1492845.html

/КРОСС/"Бившият вече лидер на ДПС Лютви Местан и подкрепилите го трима народни представители са избрани с листата на движението и е въпрос на морал да напуснат парламента", коментира пред bTV Мустафа Карадайъ, един от тримата нови съпредседатели на партията. По-рано днес бившият председател на "Движението за права и свободи" обяви, че напуска парламентарната си група заедно с Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и Шабанали Ахмед. Към тях се очаква да се присъединят още депутати. Според Карадайъ за четиримата е гласувал електоратът на движението и те не могат да го представляват извън ПГ. Той обаче не мисли, че има опасност ДПС да се разцепи, тъй като на честването в памет на жертвите на Възродителния процес се включила рекордна бройка хора, сред които 12 народни представители, трима евродепутати и шестима кметове от Кърджалийско. Всички те са подкрепили новите лидери на политическата сила.  

24-та българска антарктическа експедиция заминава за Ливингстън

http://pik.bg/24-та-българска-антарктическа-експедиция-заминава-за-ливингстън-news458400.html

24-та българска антарктическа експедиция заминава за Ливингстън

Утре в 19.15 часа с полет през Рим и Буенос Айрес за Ушуая /Аржентина/ заминава група от 24-та българска антарктическа експедиция, съобщиха от Българския антарктически институт. Групата е водена от ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев, а в състава й са включени двама геолози от Софийския университет. 

От Ушуаяполярниците ще отплават за остров Ливингстън с испанския военоизследователски кораб "Есперидес". Учените ще работят по проект за предварителни комплексни геоложки изследвания на полуостров Байърс, о-в Ливингстън, Антарктида. От Българската полярна база "Св. Климент Охридски" информират, че православният параклис "Св. Йоан Рилски" е напълно завършен и изографисан. Той ще бъде официално открит на Богоявление и осветен със светена вода, дадена на проф. Пимпирев от Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, който на 22 декември отслужи тържествен водосвет по случай заминаването на групата. 

Вчера окончателно е завършен националният "Проект Антарктика - Времева капсула до Утрешните хора". Времевата капсула, съхранила стотици послания на хора от цял свят, събирани през изтеклата година в сайта на проекта www.poslanie-antarctica.com, е заровена до първия православен храм на Леденият континент - българския. Мястото е специално избрано в скално възвишение на остров Ливингстън край българската база. 

В близките дни над капсулата ще бъде монтиран и триметров кръст, който ще се вижда от морето. Идеята е капсулата да бъде отворена през декември 2060 г., 99 години след ратифицирането на международния Антарктически договор, когато той изтича и бъдещето на девствения континент ще бъде отново в ръцете на 28-те страни с бази на Антарктида.

С 3% повече ток в сметките заради Бъдни вечер

http://petel.bg/S-3--poveche-tok-v-smetkite-zaradi-Badni-vecher__139089

Електропотреблението не можа да надхвърли стойностите, достигнати през делничните дни 107 272 MWh достигна потреблението на...

Ужас на улицата в Берлин: Въоръжени откриха стрелба по минувачи, има жертви

http://petel.bg/Uzhas-na-ulitsata-v-Berlin--Vaorazheni-otkriha-strelba-po-minuvachi--ima-zhertvi__139090

Един мъж е загинал, други трима са ранени Неизвестни лица, въоръжени с ножове и пистолети, нападнаха група мъже в центъра на Берлин. В...

От бюрото по труда във Варна се похвалиха, че изпращат годината с ниски нива на безработица

http://www.moreto.net/novini.php?n=309758

Тази година поддържаме ниски нива на безработица. Това заяви в интервю за Радио „Фокус” – Варна Божидар Михайлов, директор на Дирекция „Бюро по труда” – Варна. 4,5% е нивото на безработица за региона, който обслужва дирекцията – това са общините Варна, Аксаково и Белослав.

Сама на Коледа? Може да срещнем любовта ето тук...

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5196346

Дааа, тази сутрин всеки се буди и бива целунат най-първо от любимия си човек. Но и тази Коледа ти си сама. Това не е повод да си тъжна или бясна. Празнувай рождеството на новите си надежди и пусни самотата да трови само нечии страхливи сърца. Намери любовта в интернет!
В ерата на виртуалното всеки ден се пръква нова форма на срещите онлайн.
Дааа, тази сутрин всеки се буди и бива целунат най-първо от любимия си човек. Но и тази Коледа ти си сама. Това не е повод да си тъжна или бясна. Празнувай рождеството на новите си надежди и пусни самотата да трови само нечии страхливи сърца. Намери любовта в интернет! В ерата на виртуалното всеки ден се пръква нова форма на срещите онлайн.

Ахмет Давутоглу поискал от Борисов да подкрепи Местан в скандала в ДПС

http://offnews.bg/news/n_1/n_612959.html

Запознати лица от Министерския съвет са съобщили пред БНТ, че на 23 декември премиерът на Турция Ахмет Давутоглу е използвал "силен дипломатически натиск" и е накарал Бойко Борисов да разговаря с него по телефона. В разговора Давутоглу е поискал от лидера на ГЕРБ да се намеси във вътрешнополитическия скандал в ДПС и то на страната на Лютви Местан. Премиерът ни обаче е бил категоричен, че войната в ДПС не бива да е заложник на отношенията България-Турция, нито пък българите да страдат от отношенията Турция-Русия. Като допълнение Борисов е изтъкнал, че южната ни съседка не е помислила нито миг за държавата ни и нейните интереси, когато е водела преговори с Москва за "Турски поток". Той дори е споделил, че помни добре как Путин му е размахвал пръст от Анкара. Не е забравена и антибългарската позиция по отношение на АЕЦ "Белене" . Така Борисов е казал, че в скандала между Местан и Доган избира - България. В следствие на конфликта в ДПС Лютви Местан бе премахнат от председателството на партията и напусна парламентарната група в парламента заедно с колегите си Шабанали Ахмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов. Поводът беше декларацията на Местан, подкрепяща свалянето на руския самолет в Сирия от турски изтребители.

Хванаха пиян шофьор в Димитровград

http://pik.bg/хванаха-пиян-шофьор-в-димитровград-news458399.html

Хванаха пиян шофьор в Димитровград

Полицията в Димитровград образува бързо производство срещу 54-годишен мъж. Той е бил заловен да шофира автомобила си след употреба на алкохол.

Проверката с дретер показала, че концентрацията на алкохол в кръвта му е 3, 62 промила. Водачът е бил арестуван до 24 часа. Той ще бъде съден по бързата процедура.

"Българската Коледа" събра близо 1,8 млн. лв. до момента

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgarskata-koleda-sybra-blizo-18-mln.-lv.-do-momenta-6047645

Набирането на дарения за кампанията е целогодишно. На благотворителния концерт специално видео обръщение в подкрепа на децата на България и техните семейства отправи патриарх Неофит

Асфалтът на новата магистрала "Струма" се напука

http://www.bnews.bg/article-145501

Според водачите на автомобили, износването на пътната настилка ще доведе до нови пътни инциденти.

Турция ще продължи да се бърка у нас чрез Местан, смята Валери Симеонов

http://www.cross.bg/simeonov-mestan-tyrtziya-1492844.html

/КРОСС/Турция ще продължи да опитва пряко да се бърка в работата на България, вероятно пак с Местан, но под формата на друга политическа партия. Това коментира Валери Симеонов председател на Парламентарната група на "Патриотичен фронт" след поредното изявление на бившия вече председател на ДПС Лютви Местан от днес. "Разцепление вече има", заяви Симеонов, цитиран от агенция "Фокус", и шеговито обясни, че явно ДПС се дели на кърджалийска и делиорманска група. Симеонов обясни, че не може да предвиди дали и други депутати ще напуснат парламентарната група на ДПС, но посочи, че това е напълно възможно. "Ще има пряко зависима група от Турция, която ще се отдели от ДПС и останалото ще остане вярно на Ахмед Доган". Според него "без съмнение" ще има нова партия с лидер Лютви Местан. Самият той днес отговори на този въпрос уклончиво. "Турция ще продължи да опитва пряко да се бърка в работата на България. Това, което прави и до момента чрез Лютви Местан ще продължи да го прави, независимо чрез кого", убеден е Симеонов. "Що за безобразие? Как така посланик, дипломати ще вървят като охранители на Лютви Местан, за да го пазят? От какво?", запита Симеонов след като тази сутрин Местан беше придружен от посланика на Турция у нас при отдаването на почит към жервите на така наречения Възродителен процес в Момчилград и село Могиляне

Жена в мозъчна смърт спаси два живота във втория ден на Коледа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539536

Жена от Велико Търново, изпаднала в мозъчна смърт, стана донор на бъбреци във втория ден на Коледа, съобщиха от УМБАЛ "Александровска" ЕАД. Трансплантирани са двама мъже - от Бургас и от София. Реципиентите се възстановяват в реанимация, състоянието им е стабилно. Ръководството на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на семейството на починалата за преживяното нещастие на връх Коледа и огромна благодарност за хуманното решение да дарят органите й за спасяването на три човешки живота. През 2015 г. в УМБАЛ "Александровска" са нап...

Русия не се страхува от терористични атаки по време на световното

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/26/2676629_rusiia_ne_se_strahuva_ot_teroristichni_ataki_po_vreme/?ref=rss


Русия не се страхува от терористични атаки по време на световното първенство по футбол през 2018 г. Това заяви председателят на организационния комитет на мондиала Алексей Сорокин в интервю за германското издание Die Welt.

"Ние сме наясно с опасността. Нашите власти са създали концепция и стратегия, които ние вярваме, че са достатъчни, за да се гарантира, че по време на световното първенство няма да има терористични актове", заяви Сорокин. 

"Въпреки сегашната ситуация (с...

Проф. Константинов: Да се обявява депутат за независим е фалшива история

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5196340

Отцепването на депутати от ДПС няма да има никакво колосално значение за водената от движението политика. Това каза за Фокус проф. Михаил Константинов, директор на „Информационно обслужване“.
Той обясни, че това е така, защото ПГ на ДПС е достатъчно голяма. „Състоеше се от 36 души, а сега ще бъде от 32 народни представители,
Отцепването на депутати от ДПС няма да има никакво колосално значение за водената от движението политика. Това каза за Фокус проф. Михаил Константинов, директор на „Информационно обслужване“. Той обясни, че това е така, защото ПГ на ДПС е достатъчно голяма. „Състоеше се от 36 души, а сега ще бъде от 32 народни представители,

Проф. Константинов: Да се обявява депутат за независим е фалшива история

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5196332

Отцепването на депутати от ДПС няма да има никакво колосално значение за водената от движението политика. Това каза за Фокус проф. Михаил Константинов, директор на „Информационно обслужване“.
Той обясни, че това е така, защото ПГ на ДПС е достатъчно голяма. „Състоеше се от 36 души, а сега ще бъде от 32 народни представители,
Отцепването на депутати от ДПС няма да има никакво колосално значение за водената от движението политика. Това каза за Фокус проф. Михаил Константинов, директор на „Информационно обслужване“. Той обясни, че това е така, защото ПГ на ДПС е достатъчно голяма. „Състоеше се от 36 души, а сега ще бъде от 32 народни представители,

15 отбора взеха участие в благотворителен турнир в подкрепа на Дарин Тодоров

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539535

15 отбора взеха участие в Коледен благотвороителен турнир по минифутбол, в подкрепа на Дарин Тодоров - „Да върнем Дарко на терена". 27-годишният футболист вече 5-та година продължава борбата си за пълно възстановяване след преживяна тежка автомобилна катастрофа. Коледният турнир се проведе на игрищата до Спортен комплекс „Плиска" и събра много футболни деятели, футболисти и приятели на Дарко. Всеки един от отборите плати такса от 40 лв. за участие в надпреварата, като парите бяха дарени на юношата на „Шумен" и „Левски". На игрищата бе поставена...

Давутоглу поискал по телефона Борисов да защити Местан, твърди БНТ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/26/2676624_davutoglu_poiskal_po_telefona_borisov_da_zashtiti/?ref=rss


На 23 декември, след силен дипломатически натиск, премиерът Бойко Борисов е приел разговор по телефона с турския министър-председател Ахмет Давутоглу, съобщи БНТ като се позова на свои източници в Министерски съвет.

Давутоглу е настоял българският премиер да се намеси и недвусмислено да подкрепи Лютви Местан, който същия ден бе публично порицан от почетния председател на ДПС Ахмед Доган чрез разпространението от пресцентъра на ДПС на новогодишната му реч.

Същия ден няколко медии съобщиха, че Местан се намира в посолството на Турция у нас - информация, която днес беше потвърдена и от самия отстранен председател на сдружението. На пресконференция в Момчилград Местан обясни, че тогава имал няколко часа да "си организира сиурността". Местан не обясни от какво или кого се чувства заплашен.

В разоговора с Давутоглу Борисов предупредил, че войната в ДПС не бива да е заложник на отношенията България-Турция, нито пък българите да страдат от отношенията Турция-Русия. В разговора Борисов е припомнил на Давутоглу, че Анкара е пренебрегнала интересите на България по категоричен начин, когато е започнала разговори с Москва за "Турски поток".

Българският премиер казал, че помни добре как Путин му е размахвал пръст от Анкара. Той не бил забравил и антибългарската позиция по отношение на АЕЦ "Белене". В разговора българският премиер е дал ясен знак на Давутоглу, че пред Местан и Доган избира България, твърди БНТ.

Министърът на туриза обеща: През 2016г. връщаме руснаците у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=309764

Близо 6,5 млн. чужди туристи са посетили страната ни за десетмесечието на страната. Регистриран е спад от 3,3 %. Има обаче ръст в броя на дошлите с цел гостуване чужденци с над 6%. Тези данни изнесе в интервю за БТА министърът на туризма Николина Ангелкова.

Европа трябва да си върне контрола над границите си, заяви германският външен министър

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/12/26/2676625_evropa_triabva_da_si_vurne_kontrola_nad_granicite_si/?ref=rss


Необходимо е Европа да си възвърне контрола над границите си, заяви германският външен министър в събота, на фона на съобщения за сирийски подправени паспорти, произвеждани от членове на "Ислямска държава", предаде "Ройтерс".

Повече от един милион бежанци, много бягащи от войната и насилието в Близкия изток, са пристигнали в Германия тази година.

В интервю за вестниците от германската медийна група "Функе" Щайнмайер предупреди да не се слагат бежанците в една и съща категория със заподозрените терористи и посочи, че много от радикално настроените мюсюлмани идват от европейски страни.

"Но независимо от това, важно е отново да контролираме в по-голяма степен кой влиза и излиза от Европа", заяви германският министър.

Той добави, че предложението на Европейската комисия да се разширят правомощията на граничната служба на ЕС ФРОНТЕКС, както и споразумението на съюза, стимулиращо Турция да пресича бежанския поток, са основополагащи за по-добрия граничен контрол.

Само 16 процента от германците са на мнение, че страната им има полза от тазгодишното решение да приеме масовия приток на кандидати за убежище. Това сочи ново проучване по въпроса, цитирано от ДПА.

Социологът Хорст Опашовски заяви, че само 16 процента от запитаните са одобрили твърдението: "Бежанският приток ще ни създаде повече икономически възможности, отколкото проблеми".

Само 20 процента отговарят положително на друг въпрос - дали приемът на толкова много бежанци ще подобри образа на Германия в световен мащаб. Този дял е още по-нисък в източните райони, които най-трудно се примиряват с прииждането на бежанците - 12 процента.

В Западна Германия така са отговорили 22 процента от анкетираните. Процентите обаче се повишават във възрастовата група 14-17 години, където делът достига 32 процента.

От запитаните 56 процента отговарят, че германските политици не са на висотата на кризата. Това мнение е още по-разпространено сред анкетираните от градовете с население под 5000 жители, където споделящите го са общо 66 процента.

Анкара помага при създаване на нов украински батальон

http://svetoven.pogled.info/news/70296/Ankara-pomaga-pri-sazdavane-na-nov-ukrainski-batalon

/Поглед.инфо/ Министерството на отбраната на Турция оказва помощ при създаването на доброволчески батальон, заяви координаторът на „Гражданска акция за блокада на Клим“ Ленур Ислямов, пише „Взгляд“ в статия от събота (26 декември).

Анкара при създаване на нов украински батальон

http://svetoven.pogled.info/news/70296/Ankara-pri-sazdavane-na-nov-ukrainski-batalon

/Поглед.инфо/ Министерството на отбраната на Турция оказва помощ при създаването на доброволчески батальон, заяви координаторът на „Гражданска акция за блокада на Клим“ Ленур Ислямов, пише „Взгляд“ в статия от събота (26 декември).

Бойко Борисов отказал на турския премиер да се намесва в раздора в ДПС

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-otkazal-na-turskiya-premier-da-se-namesva-v-razdora-v-dps-news243553.html

Премиерът Бойко Борисов е имал разговор с турския министър-председател Ахмет Давутоглу по молба на турския му колега заради раздора в ДПС, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на информация от правителствения пресцентър. В разговора, който се е състоял на 23 декември, Бойко Борисов е обяснил, че няма да взима страна по конфликта и че вътрешнопартийните отношения в ДПС не бива да са залог на отношенията между България и Турция. Борисов e казал на своя турски колега, че българите да страдат и от отношенията Турция – Русия, съобщава вестник “24 часа“. БНТ допълва, че българските премиер е припомнил на Давутоглу, че Анкара е пренебрегнала интересите на България по категоричен начин, когато е започнала разговори с Москва за "Турски поток". Борисов е казал, че помни добре как Путин му е размахвал пръст от Анкара. Той не бил забравил и антибългарската позиция на Турция по отношение на АЕЦ "Белене". В разговора българският премиер е дал ясен знак на Давутоглу, че пред "Местан и Доган избира България", съобщава БНТ. В събота стана ясно, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу няма да реализира планираната си визита в България за 26 декември. Той възнамеряваше да участва в възпоминателните церемонии по повод т.нар. “Възродителен процес“.

Червен код за наводнения в части от Великобритания, армията оказва помощ

http://www.cross.bg/duzhdove-navodneniya-mesta-1492843.html

/КРОСС/Предупредителен код за големи наводнения бе издаден за части от Северозападна Англия заради прогнозирани силни дъждове. Въпросните райони вече бяха тежко засегнати от наводнения през последните седмици. На някои места се провежда евакуация, предаде Асошиейтед прес. Британската Агенция за околната среда обяви "червен код", което значи, че има опасност от жертви в тези райони. В графство Ланкашър, на 355 км северозападно от Лондон, част от населението бе евакуирано от домовете си, след като вследствие на проливни дъждове се скъсаха изградените защитни прегради срещу наводнение. В някои населени места водата стигна чак до улиците. На хората в част от градовете в района бе казано да напуснат домовете си и да отидат на по-високо, а на други - да преместят ценностите си и да следят за указания за възможна евакуация. Армейска рота помогна да бъдат изградени временни диги в графство Къмбрия, Северозападна Англия. Там местното население се бори с последствията от поредица зимни бури, придружени от силни дъждове. Ресорният британски министър Рори Стюърт определи дъждовете в наводнените райони като безпрецедентни. Той посочи, че на някои места върху почва, вече пропита от предишни дъждове, за ден валежите могат да достигнат количество, колкото при нормални условия са за цял месец. Още над 100 предупредителни кода за наводнения са издадени и за други части на Англия и Уелс.  

Животни сеят туберкулоза по хората

http://petel.bg/ZHivotni-seyat-tuberkuloza-po-horata__139088

Непастьоризираното мляко е основният виновник за бума на болестта Около 9,6 млн. души по света са се заразили с туберкулоза през 2014...

Диетолог: Заради лоши хранителни навици много хора се разболяват от диабет, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания

http://pik.bg/диетолог-заради-лоши-хранителни-навици-много-хора-се-разболяват-от-диабет-високо-кръвно-на-news458397.html

Диетолог: Заради лоши хранителни навици много хора се разболяват от диабет, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания

Не е нужно да се ограничаваме напълно от храните, които се приготвят за празничната трапеза, но трябва да спазваме определени правила, за да сме здрави и в кондиция и през следващата година. Това каза диетологът д-р Дарина Ангелова, цитирана от Фокус.

По думите й важно е на масата да отделяме повече внимание за разговори с близки и приятели, а не на прехранването. Според нея, на празничната трапеза е добре да присъстват повече постни ястия и салата и по-малко месо. „Не се препоръчват повече от три хранения, а вечерята трябва да бъде възможно най-рано”, каза още д-р Дарина Ангелова.

Според нея заради преяждане и лоши хранителни навици много хора се разболяват от диабет, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и всякакви инфекции, които се увеличават заради по-високата киселинност на кръвта.

„Имаме много добри възможности да си запазим здравето, формата и самочувствието и след празниците, ако бъдем по-внимателни с храната”, каза още диетологът.

Американско списание: Григор Димитров е разочарованието на годината в мъжкия тенис

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5196327

Григор Димитров беше обявен за разочарованието на годината в мъжкия тенис от американското списание Sports Illustrated, съобщи "Дневник". Българският тенисист повиши очакванията със силното си представяне през 2014 г., но имаше доста трудности през 2015 г.
"Очакванията продължават да надминават постиженията му.
Григор Димитров беше обявен за разочарованието на годината в мъжкия тенис от американското списание Sports Illustrated, съобщи "Дневник". Българският тенисист повиши очакванията със силното си представяне през 2014 г., но имаше доста трудности през 2015 г. "Очакванията продължават да надминават постиженията му.

Губернаторът на Севастопол: Турция ни нанесе още един „удар в гърба“

http://svetoven.pogled.info/russia/news/70295/Gubernatorat-na-Sevastopol-Turtsiya-ni-nanese-oshte-edin-udar-v-garba

/Поглед.инфо/ Сътрудничеството на Анкара с личности, които устроиха блокадата на Крим, показва истинското лице на Турция, заяви губернаторът на Севастопол Серегей Меняйло, съобщава РИА „Новости“, в събота (26 декември).

Американско списание: Григор Димитров е разочарованието на годината в мъжкия тенис

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5196318

Григор Димитров беше обявен за разочарованието на годината в мъжкия тенис от американското списание Sports Illustrated, съобщи
Григор Димитров беше обявен за разочарованието на годината в мъжкия тенис от американското списание Sports Illustrated, съобщи "Дневник". Българският тенисист повиши очакванията със силното си представяне през 2014 г., но имаше доста трудности през 2015 г. "Очакванията продължават да надминават постиженията му.

Митрополит Йоан поздрави шуменци за Коледа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539533

Варненският и Великопреславки митрополит Йоан отслужи Рождественска Света литургия в шуменския храм „Свето Вознесение". Негово Високопреосвещенство поздрави шуменци за Коледните празници. „Спокойно можем да кажем, че това е празник и на християнското семейство, защото в тези свещени моменти на идването на Христос в плът на земята, ние няма как да не си спомняме за Божията майка и за този празник събор на Света Богородица", заяви митрополитът. „В този миг аз искам да отправя към всички скъпи наши братя и сестри родилият се Богомладенец да вдъх...

Американски медии назоваха причините за популярността на Путин и Тръмп

http://svetoven.pogled.info/news/70294/Amerikanski-medii-nazovaha-prichinite-za-populyarnostta-na-Putin-i-Tramp

/Поглед.инфо/ Руснаците поддържат президента на Русия Владимир Путин, а американците – кандидата за президент на Републиканската партия на САЩ Доналд Тръмп, защото им е нужен силен лидер, пише „The Washington Post“, цитиран от „Взгляд“ в събота (26 декември).

Ердоган зове Близкия изток да се обедини срещу разпалването на вражда

http://svetoven.pogled.info/news/70293/Erdogan-zove-Blizkiya-iztok-da-se-obedini-sreshtu-razpalvaneto-na-vrazhda

/Поглед.инфо/ Турският президент Реджеп Ердоган призова страните от Близкия изток да се обединят, за да се противопоставят на заговорите за разпалване на междурелигиозна вражда в региона.

Цената на бензина падна под два лева

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2015/12/26/2676622_cenata_na_benzina_padna_pod_dva_leva/?ref=rss


Цените на масовите горива паднаха под 2 лева. Литър бензин А - 95 вече се продава за 1 лев и 97 стотинки, а дизелът струва 1 лев и 98 стотинки.

Поевтиняването с около 6-7 стотинки идва на фона на срива на цените на петрола на световните борси, които достигнаха най-ниските нива от 11 години насам.

Около 50 варненци бутаха колелета, защото не харесват новите велоалеи (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=309766

Петдесетина колоездачи, облечени като Дядо Коледа се събраха за пешеходна разходка из новите велоалеи във Варна, предаде репортер на Moreto.net. В 16 часа началната точка на разходката бе пред Козирката, след което колоната потегли по булевард “Владислав”.

Местан не признава фаталната грешка: Дори да знаех, че декларацията ще ми отреже главата, пак щях да я прочета

http://www.bnews.bg/article-145502

Според него декларацията му не е била изненадваща, защото членовете на парламентарната група на ДПС са били запознати с нея и дори са я подкрепили.

Бербатов може да си тръгне от ПАОК

http://football.actualno.com/berbatov-moje-da-si-trygne-ot-paok-news_515213.html

Бившият капитан на българския национален отбор Димитър Бербатов е на път да напусне ПАОК още през зимния трансферен прозорец, спекулират гръцки медии, цитирани от Sportlive.bg. Според спекулациите Бербатов ще си тръгне от "Тумба" заради твърде незадоволителното си представяне - само в 6 мача тази есен той започна като титуляр. Това се струва твърде малко на българина, който е готов да смени клубната си принадлежност. За мястото на Бербатов се спряга италианският национал Чиро Имобиле. След кат

Светът през 2015 година: Македония

http://balkani.actualno.com/svetyt-prez-2015-godina-makedonija-news_514692.html

2015 г. беше изключително турболентна година за Македония. Преминала под знака на остра и безпрецедентна политическа криза, настоящата година осветли едни от най-наболелите проблеми на западната ни съседка, но същевременно завършва само с половинчати решения. Правителството на премиера Никола Груевски попадна под жестокия "обстрел" на опозицията, което доведе до невиждани досега граждански протести. В комбинация с натиска от страна на Брюксел, това недоволство успя да накара Груевски да направи

Каракачанов: Напусналите депутати от ДПС ще създадат нова партия

http://www.cross.bg/karakachanov-partiya-depytati-1492842.html

/КРОСС/Очаквам още двама души да последват примера на отцепилите се от групата на ДПС в парламента депутати. Отцепниците вероятно ще станат 5-6 души. Това прогнозира зам.-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, по повод процесите в ДПС. "Най-вероятно това ще бъде основата за създаването на нова партия", счита Каракачанов.  

Трима депутати последваха Местан, напускат ПГ на ДПС

http://bulgarski.pogled.info/news/70292/Trima-deputati-posledvaha-Mestan-napuskat-PG-na-DPS

/Поглед.инфо/ Депутатите Айдоан Али, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед обявиха в Момчилград, че напускат парламентарната група на ДПС.

Без камиони на пътя в неделя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539532

От 14.00 до 20.00 часа се ограничава движението на товарните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и главните пътни мрежи, сред които са АМ "Струма", път Е-79, както и по интензивния в празнични дни път, Симитли-Разлог-Банско-Гоце Делчев. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, п...

Руснаците избраха Путин за човек на годината

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5196313

Президентът на Русия Владимир Путин беше избран за човек на 2015 г. Това показва проучване на социологическия център "Левада", съобщи Интерфакс. Следват министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу.
За жена на годината бяха посочени канцлерът на Германия Ангела Меркел и председателят на Съвета на
Президентът на Русия Владимир Путин беше избран за човек на 2015 г. Това показва проучване на социологическия център "Левада", съобщи Интерфакс. Следват министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу. За жена на годината бяха посочени канцлерът на Германия Ангела Меркел и председателят на Съвета на

Обама и Брежнев пеят празнични песни (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-145497

По-късно американските им колеги повториха опита с Барак Обама.

Стив Ханке: Банките в България са в много по-добро състояние отколкото преди кризата с КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/12/26/2676620_stiv_hanke_bankite_v_bulgariia_sa_v_mnogo_po-dobro/?ref=rss


Българските банки са в много по-добро състояние от времето преди кризата с Корпоративна търговска банка, заяви пред БНР американският икономист проф. Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас. Ханке обърна внимание на стегнатото кредитиране в България и прогнозира последваща консолидация на банките.

"Сега обаче вече в България има по-сериозен надзор над банките, но заради това те станаха още по-внимателни с отпускането на кредити и с обезпечаването им. Ако погледнете...

Руснаците избраха Путин за човек на годината

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5196304

Президентът на Русия Владимир Путин беше избран за човек на 2015 г., показва проучване на социологическия център
Президентът на Русия Владимир Путин беше избран за човек на 2015 г., показва проучване на социологическия център "Левада", съобщи Интерфакс. Следват министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу. За жена на годината бяха посочени канцлерът на Германия Ангела Меркел и председателят на Съвета на

Борисов е говорил с Давутоглу за раздора за ДПС

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-e-govoril-s-davutoglu-za-razdora-za-dps-6047644

Това обаче се е случило на 23 декември - ден преди отстраняването на Лютви Местан, потвърдиха за Нова ТВ от правителствения пресцентър

Борисов към Давутоглу: Пред Местан и Доган избирам България

http://www.moreto.net/novini.php?n=309763

След силен дипломатически натиск в сряда, 23 декември, премиерът ни е приел разговор по телефона с турския министър-председател. Борисов предупредил, че войната в ДПС не бива да е заложник на отношенията България -Турция, нито пък българите да страдат от отношенията Турция - Русия Бойко още помнел как Путин му размахал пръст от Анкара.

Путин нареди създаване на антитерористични щабове в морските региони

http://svetoven.pogled.info/russia/news/70291/Putin-naredi-sazdavane-na-antiteroristichni-shtabove-v-morskite-regioni

/Поглед.инфо/ Президентът на Русия Владимир Путин нареди с указ да бъдат създадени оперативни щабове в морските региони за борба с тероризма в Каспийск, Мурманск, Петропавловск-Камчатски, Симферопол и Южносахалинск, предаде ТАСС.

"24 часа": От кабинета на Борисов: Имаше телефонен разговор с турския премиер

http://petel.bg/24-chasa--Ot-kabineta-na-Borisov--Imashe-telefonen-razgovor-s-turskiya-premier__139087

Илюстрация "24 часа"   В 16,44 часа източник от правителството потвърди информацията на "24 часа" Информацията на "24 часа" за телефонен...

Неприлично богатите на годината

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5194759

За първи път през 2015 г. броят на свръхсъстоятелните надмина 1820 души - 180 повече от 2014 г.
Може вашите доходи да не растат стремглаво нагоре, но не такъв е случаят с 1826 избраници на съдбата, чиито загуби се измерват в милиони, а печалбите - в милиарди. Въпреки че в сравнение с най-имотния човек, живял някога - Джон Рокфелер,
За първи път през 2015 г. броят на свръхсъстоятелните надмина 1820 души - 180 повече от 2014 г. Може вашите доходи да не растат стремглаво нагоре, но не такъв е случаят с 1826 избраници на съдбата, чиито загуби се измерват в милиони, а печалбите - в милиарди. Въпреки че в сравнение с най-имотния човек, живял някога - Джон Рокфелер,

Вдовица от Дупница опита да се самоубие с хапчета на Коледа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5196301

47-годишна вдовица се нагълта с успокоителни дни след рождения си ден. Р.М. живеела само със сина си и на Коледа между двамата се разразил скандал. След него тя се нагълтала с транквиланти, съобщава struma.bg.
Десетина минути след това се свлякла в несвяст на пода. Разтревожен 24-годишният й син се обадил на телефон 112.
47-годишна вдовица се нагълта с успокоителни дни след рождения си ден. Р.М. живеела само със сина си и на Коледа между двамата се разразил скандал. След него тя се нагълтала с транквиланти, съобщава struma.bg. Десетина минути след това се свлякла в несвяст на пода. Разтревожен 24-годишният й син се обадил на телефон 112.

Местан за престоя му в Турското посолство: Рано е да отговаря на този въпрос

http://bulgarski.pogled.info/news/70290/Mestan-za-prestoya-mu-v-Turskoto-posolstvo-Rano-e-da-otgovarya-na-tozi-vapros

/Поглед.инфо/ Изконно право на всеки български политик е да осигури сигурността си. Не съм искал подкрепа, имах няколко часа да организирам сигурността си.

Путин разпореди създаване на антитерористични щабове в Русия

http://www.cross.bg/federatziya-ryskata-shtabove-1492841.html

/КРОСС/Президентът Владимир Путин издаде указ, с който се постановява в град Каспийск (в република Дагестан), в Мурманск, Петропавловск Камчатски, Симферопол и в Южно Сахалинск оперативни щабове в морските райони на Русия за борба с тероризма. Това се посочва в документа, публикуван на официалния портал за правна информация, предаде ТАСС. В указа се посочва, че в по-горе изброените градове трябва "да се изградят оперативни щабове за организацията на планирането на прилагането на сили и средства от федералните органи на изпълнителната власт и техните териториални органи за борба с тероризма, управление на контратерористични операции в териториално море, изключителната икономическа зона, на континенталния шелф на Руската федерация, в други морски пространства, в чиито предели Руската федерация осъществява суверенитет, суверенни права и юрисдикция, а също и на морските съдове, плаващи под държавни флаг на Руската федерация".  

Вдовица от Дупница опита да се самоубие с хапчета на Коледа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5196290

47-годишна вдовица се нагълта с успокоителни дни след рождения си ден. Р.М. живеела само със сина си и на Коледа между двамата се разразил скандал. След него тя се нагълтала с транквиланти, съобщава struma.bg.
Десетина минути след това се свлякла в несвяст на пода. Разтревожен 24-годишният й син се обадил на телефон 112.
47-годишна вдовица се нагълта с успокоителни дни след рождения си ден. Р.М. живеела само със сина си и на Коледа между двамата се разразил скандал. След него тя се нагълтала с транквиланти, съобщава struma.bg. Десетина минути след това се свлякла в несвяст на пода. Разтревожен 24-годишният й син се обадил на телефон 112.

Дарителска акция за нуждаещи се семейства

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539420

Дарителска кампания за събиране на средства започна настоятелството на храм "Света София" в Сливен. Събраните средства ще бъдат разпределени между нуждаещи се семейства, съобщи предстоятелят на храма отец Силвестър Янакиев. Тази година 1000 лева ще бъдат дарени на десет семейства. "Предпочитаме да дарим на хората пари, за да могат те сами да закупят това, от което имат нужда ", коментира отец Силвестър. Желаещите да се включат в кампанията, могат да дарят средства в храм "Света София" в квартал "Ново село". Помощите ще бъдат разпределени в наве...

Местан: И хиляда пъти да ми отрежат главата, пак ще произнеса декларацията

http://bulgarski.pogled.info/news/70289/Mestan-I-hilyada-pati-da-mi-otrezhat-glavata-pak-shte-proiznesa-deklaratsiyata

/Поглед.инфо/ И хиляда пъти да бях убеден, че ще ми се отреже главата заради декларацията за сваления руски самолет, пак щях да я произнеса.

Милош Земан: Миграционната криза е запланувано нахлуване, което засилва ИД

http://svetoven.pogled.info/news/70288/Milosh-Zeman-Migratsionnata-kriza-e-zaplanuvano-nahluvane-koeto-zasilva-ID

/Поглед.инфо/ Миграционната криза в Европейския съюз е запланувано нахлуване, което засилва групировката "Ислямска държава", заяви чешкият президент Милош Земан в коледното си обръщение към чешкия народ.

Милорд, гордо ми е, българка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5196286

Какво по-хубаво от това в мек декемврийски ден да изпиеш чаша ароматно кафе с приятелка насред централното градско нищо. Разговорът неангажирано обикаля из житейските теми и неизбежно стига до тази за мъжете. На два метра отстояние в същото градско нищо седят двама нафукани англо-саксонци и познайте, говорят за жени.
Какво по-хубаво от това в мек декемврийски ден да изпиеш чаша ароматно кафе с приятелка насред централното градско нищо. Разговорът неангажирано обикаля из житейските теми и неизбежно стига до тази за мъжете. На два метра отстояние в същото градско нищо седят двама нафукани англо-саксонци и познайте, говорят за жени.

Руснаците избраха Путин за човек на годината

http://offnews.bg/news/n_1/n_612954.html

Проучване на социологическия център "Левада", цитирано от "Интерфакс", показва, че за повечето руснаци човекът на годината е Владимир Путин. След него са министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Званието жена на годината си делят Ангела Меркел и председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, следвани от певиците Полина Гагарина и примата на руската естрада Алла Пугачова. Като най-добър филм на 2015 г. анкетираните определиха "Междузвездни войни: Силата се пробужда", следван от "Битката за Севастопол". "Левада" е провела анкетата си в периода 18-21 декември сред 1600 души от 137 населени пункта в 48 региона на Русия. Според проучване на Фонда "Обществено мнение" 47% от руснаците смятат, че годината за страната им е била по-лоша от миналата, но лично за тях 2015-а се оказала нито по-добра, нито по-лоша от предишната. Очакванията за нещо по-добро през 2015-а не се оправдали при 38% от допитаните. При 17% те се оправдали, а 38% не са имали никакви очаквания. Допитването бе проведено на 13 декември в 53 субекта на Русия и в 104 населени пункта. То обхванало 1500 души.

И патриарх Неофит се включи в "Българската Коледа"

http://pik.bg/и-патриарх-неофит-се-включи-в-българската-коледа-news458389.html

И патриарх Неофит се включи в "Българската Коледа"

Вече повече от 10 години благотворителната инициатива на президента на Република България "Българската Коледа" помага хиляди българчета да получат възможност да се лекуват и се радват на по-добър живот. Благодарение на дарения за повече от 200 лечебни заведения е осигурена съвременна медицинска техника. Темата на благотворителната кампания за 2015 г. бе „Детска реанимация”, предаде Нова тв.

Тази година в инициативата се включи и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. В специално видео обръщение в подкрепа на децата на България излъчено на Рождество Христово по време на концерта в Народния театър Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се обърна към българския народ с думите: „Скъпи сънародници, братя и сестри, в тази тиха вечер, когато си спомняме рождението по плът на Господ Исус Христос пожелавам на всички мирът и радостта, които се изливат на празника да ни направят щедри и любвеобвилни. Страданието на нашите ближни и особено на децата на България е изпитание за всички нас, изпитание за на нашата човечност и способност да съчувстваме и състрадаваме, за нашата готовност да отделяме от своето, за да облекчим мъката на другия”.

Патриархът призовава да отделим от нашето време сили и средства, за да помогнем на онези, които са в отчаяние и безнадеждност и ги утешим.

„Нека да се поучим от Христа в неговата безгранична любов и жертвеност към хората! Подадената ръка за помощ към децата в реанимация и техните близки да бъде нашият драгоценен дар за новородилия се Младенец, Господ да възнагради вашата отзивчивост с изобилните и благодатните си дарове и милости”, заяви той.

Патриарх Неофит пожела радостно посрещане на празника, любов и мир в сърцата и домовете.

"Честито Рождество Христово! Радвайте се и бъдете щастливи", пожела още патриархът.

Две успешни бъбречни трансплантации дадоха шанс за живот на двама мъже

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5196282

Във втория ден на Коледа, двама души получиха шанс за живот. В Александровска болница бяха извършени две успешни бъбречни трансплантации – на мъже на 49 г. и на 46 г., от Бургас и София, съобщи БиТиВи.
Донорът е жена от Велико Търново, чиито близки взеха решението да дарят нейните органи. Операциите бяха извършени от 12 лекари от екипа на проф.
Във втория ден на Коледа, двама души получиха шанс за живот. В Александровска болница бяха извършени две успешни бъбречни трансплантации – на мъже на 49 г. и на 46 г., от Бургас и София, съобщи БиТиВи. Донорът е жена от Велико Търново, чиито близки взеха решението да дарят нейните органи. Операциите бяха извършени от 12 лекари от екипа на проф.

Действащият мюфтия Мустафа Хаджъ е с Местан, бившият Фикри Сали – с ДПС

http://www.cross.bg/mestan-hadzhu-mystafa-1492839.html

/КРОСС/Главният мюфтия Мустафа Хаджъ и трама районни мюфтии подкрепят Лютви Местан, а бившият №1 в ислямската религия у нас Фикри Сали е начело на другите районни мюфтии, които са зад ДПС, пише 24rodopi.com. Това е новината от възпоменателния митинг Момчилград, където се видя, че мюфтиите са разделени. 31 години след смъртта на малката Тюркян, молитвите на гроба й също бяха две. От една страна тримата съпредседатели на ДПС, от евродепутати и депутати на партията, от кмета на Кирково Шинаси Сюлейманов, а преди тях Лютви Местан, посланик Сюлейман Гьокче и други турски дипломати.  

2015 г. – нови стрес тестове за българския туризъм

http://www.investor.bg/analizi/85/a/2015-g--novi-stres-testove-za-bylgarskiia-turizym-208073/

Редица глобални фактори наред с местните нерешени проблеми спъваха туристическата индустрия през годината

Защо коледните песни звучат в ушите ни цяла седмица?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539531

Американски учени обясниха защо коледните песни звучат натрапчиво в ушите ни в продължение на цяла седмица - коледен символ или аромат лесно ги пробужда в съзнанието ни, пише в. "Дейли мейл". Изданието цитира изследването на психоложката Елизабет Маргулис от университета в Арканзас. Достатъчно е да ни замирише на коледни сладки или да видим заскрежен прозорец с коледна украса, за да зазвучат моментално в ушите ни камбанките на "Jingle Bells". Учените наричат тези натрапчиви рефрени "червей в ухото". Той представлява кратък пасаж от песен или ме...

Две успешни бъбречни трансплантации дадоха шанс за живот на двама мъже

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5196276

Във втория ден на Коледа, двама души получиха шанс за живот. В Александровска болница бяха извършени две успешни бъбречни трансплантации – на мъже на 49 г. и на 46 г., от Бургас и София, съобщи БиТиВи.
Донорът е жена от Велико Търново, чиито близки взеха решението да дарят нейните органи. Операциите бяха извършени от 12 лекари от екипа на проф.
Във втория ден на Коледа, двама души получиха шанс за живот. В Александровска болница бяха извършени две успешни бъбречни трансплантации – на мъже на 49 г. и на 46 г., от Бургас и София, съобщи БиТиВи. Донорът е жена от Велико Търново, чиито близки взеха решението да дарят нейните органи. Операциите бяха извършени от 12 лекари от екипа на проф.

Технологичните провали на 2015

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/12/26/2674059_tehnologichnite_provali_na_2015/?ref=rss


Годината имаше своите върхове и в технологиите. Не всички събития обаче бяха положителни.

Сред тях например онлайн изданието ZDNet посочва спорът между политиците и технологичните компании. Първите искат разузнавателните агенции да имат улеснен достъп до криптираната информация. Бизнесът категорично отхвърля това като вариант, защото създава риск за сигурността на всички. Политиците обаче също са упорити и продължават да изискват тази промяна.

Windows 10 е сред нещата,...

Змия излезе на припек в Силистра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5196273

Змия излезе на припек сред разкопките в Дунавския парк на Силистра, съобщи БТА. Причината за необичайната за декември гледка са високите
Змия излезе на припек сред разкопките в Дунавския парк на Силистра, съобщи БТА. Причината за необичайната за декември гледка са високите

Радарите за превишена скорост утре във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=309761

Служители на пътната полиция ще следят утре - 27 декември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: 08:10 - 09:20 - гр.Варна - Аспарухов мост - Южен пътен възел /вход/ 10:00 - 12:00 - Гр.

Турция отказа да влезе в коалиция аз Сирия с Русия

http://bulgarski.pogled.info/news/70287/Turtsiya-otkaza-da-vleze-v-koalitsiya-az-Siriya-s-Rusiya

/Поглед.инфо/ Турция не влезе в създадената в Багдад коалиция от Русия, Иран, Ирак и Сирия, тъй като не признава легитимността на управляващия режим в Дамаск, заяви президентът Реджеп Ердоган в интервю за телевизия Ал Арабия.

Карадайъ: Отцепниците от ДПС да напуснат парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_612950.html

"Бившият вече лидер на ДПС Лютви Местан и подкрепилите го трима народни представители са избрани с листата на движението и е въпрос на морал да напуснат парламента", коментира пред bTV Мустафа Карадайъ, един от тримата нови съпредседатели на партията. По-рано днес бившият председател на "Движението за права и свободи" обяви, че напуска парламентарната си група заедно с Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и Шабанали Ахмед. Към тях се очаква да се присъединят още депутати. Според Карадайъ за четиримата е гласувал електоратът на движението и те не могат да го представляват извън ПГ. Той обаче не мисли, че има опасност ДПС да се разцепи, тъй като на честването в памет на жертвите на Възродителния процес се включила рекордна бройка хора, сред които 12 народни представители, трима евродепутати и шестима кметове от Кърджалийско. Всички те са подкрепили новите лидери на политическата сила.

Змия излезе на припек в Силистра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5196245

Змия излезе на припек сред разкопките в Дунавския парк на Силистра, съобщи БТА. Причината за необичайната за декември гледка са високите
Змия излезе на припек сред разкопките в Дунавския парк на Силистра, съобщи БТА. Причината за необичайната за декември гледка са високите

24-та българска антарктическа експедиция тръгва за Ливингстън

http://petel.bg/24-ta-balgarska-antarkticheska-ekspeditsiya-tragva-za-Livingstan__139085

Снимка cross.bg Утре в 19.15 часа с полет през Рим и Буенос Айрес за Ушуая /Аржентина/ заминава група от 24-та българска антарктическа...

Трагедия в Пловдив! Пенсионер се обеси в мазето си. Остави предсмъртно писмо и почерпи цяло кафене

http://petel.bg/Tragediya-v-Plovdiv--Pensioner-se-obesi-v-mazeto-si--Ostavi-predsmartno-pismo-i-pocherpi-tsyalo-kafene-__139086

Кадър Youtube 74-годишният пловдивчанин Неделчо Стайков бе открит обесен в мазето си в квартал „Столипиново”. Трупът е открит преди часове...

Антарктическа експедиция до остров Ливингстън

http://www.cross.bg/livingstun-ostrov-kapsyla-1492838.html

/КРОСС/Утре в 19.15 часа с полет през Рим и Буенос Айрес за Ушуая /Аржентина/ заминава група от 24-та българска антарктическа експедиция, съобщиха от Българския антарктически институт. Групата е водена от ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев, а в състава й са включени двама геолози от Софийския университет. От Ушуая полярниците ще отплават за остров Ливингстън с испанския военоизследователски кораб "Есперидес". Учените ще работят по проект за предварителни комплексни геоложки изследвания на полуостров Байърс, о-в Ливингстън, Антарктида. От Българската полярна база "Св. Климент Охридски" информират, че православният параклис "Св. Йоан Рилски" е напълно завършен и изографисан. Той ще бъде официално открит на Богоявление и осветен със светена вода, дадена на проф. Пимпирев от Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, който на 22 декември отслужи тържествен водосвет по случай заминаването на групата. Вчера окончателно е завършен националният "Проект Антарктика - Времева капсула до Утрешните хора". Времевата капсула, съхранила стотици послания на хора от цял свят, събирани през изтеклата година в сайта на проекта www.poslanie-antarctica.com, е заровена до първия православен храм на Ледения континент - българския. Мястото е специално избрано в скално възвишение на остров Ливингстън край българската база. В близките дни над капсулата ще бъде монтиран и триметров кръст, който ще се вижда от морето

Турция ще продължи да се бърка у нас чрез Местан, смята Валери Симеонов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/26/2676616_turciia_shte_produlji_da_se_burka_u_nas_chrez_mestan/?ref=rss


Турция ще продължи да опитва пряко да се бърка в работата на България, вероятно пак с Местан, но под формата на друга политическа партия. Това коментира Валери Симеонов председател на Парламентарната група на  "Патриотичен фронт" след поредното изявление на бившия вече председател на ДПС Лютви Местан от днес.

"Разцепление вече има", заяви Симеонов, цитиран от агенция "Фокус", и шеговито обясни, че явно ДПС се дели на кърджалийска и делиорманска група.

Симеонов обясни, че...

От кабинета на Борисов: Имаше телефонен разговор с турския премиер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5196253

В 16,44 часа източник от правителството потвърди информацията на
В 16,44 часа източник от правителството потвърди информацията на "24 часа" Информацията на "24 часа" за телефонен разговор между българския министър-председател Бойко Борисов и турския Ахмет Давутоглу е вярна, заяви източник от премиерския кабинет в София. В 16,44 часа бе потвърдена неофициалната новина на "24 часа",

Важно за водачите на МПС-та над 12 тона

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539527

Пътната агенция въвежда ограничения за движение на тежкотоварни автомобили по най-натоварените пътни отсечки утре. Промяната засяга водачите на превозни средства над 12 тона. В Бургаско ограничението важи за отсечките Бургас - Варна /Дуранкулак/ и Бургас - Царево. Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR). Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура. Всички граждани и ...

Загина най-яростния противник на Асад

http://www.bnews.bg/article-145498

Анализаторът Чарлс Листър, вече изрази своята позиция в социалната мрежа "Туитър".

Над 300 самодейци участват в „Зимни празници” в село Мечкарево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539528

Над 300 самодейци участват в „Зимни празници” в село Мечкарево Кметът на Сливен Стефан Радев откри 16-тия Регионален фолклорен събор ”Зимни празници” в село Мечкарево. Той поздрави присъстващите със светлия празник Рождество Христово. „Пожелавам много здраве, успешна година и сили да се справяме с предизвикателствата. Щастлив съм, че днес сме тук, за да присъстваме на поредното издание на празниците в Мечкарево. Всички ние сме участници в запазването на традициите, което е много важно, защото, докато пазим традициите си, Бъл...

Земетресение от 5.2 по Рихтер бе регистрирано в Егейско море

http://www.mediapool.bg/zemetresenie-ot-52-po-rihter-be-registrirano-v-egeisko-more-news243552.html

Земетресение с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер бе регистрирано в събота в Егейско море. Епицентърът му е установен на 16 км източно от остров Карпатос. Дълбочината на труса е близо 39 километра. Няма съобщения за пострадали и щети.

"Стоук сити" посочи изхода на Луис ван Гаал след 2:0 на "Британия"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/26/2676615_stouk_siti_posochi_izhoda_na_luis_van_gaal_sled_20_na/?ref=rss


"Стоук сити" нанесе поредния тежък удар на Луис ван Гаал и водения от него "Манчестър юнайтед". "Грънчарите" спечелиха с 2:0 на "Британия" в първия мач от кръга на "боксинг дей" и нанесоха четвърта поредна загуба на "червените дяволи" във всички турнири, с което поставиха под огромно съмнение бъдещето на холандеца на "Олд трафорд".  

"Юнайтед" направи поредното си разочароващо представяне и записа седми последователен мач без победа. Ван Гаал предприе изненадващ ход да остави...

Българин пилотира най-големия самолет в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=309762

„Еърбъс А380" е най-големият самолет в света. Той е на два етажа. Побира 550 души на борда. Далечината на полета е 15 700 километра. Или достатъчно за полет от Ню Йорк до Хонконг без междинни кацания, със скорост 900 километра в час.

Българин герой за Русия на световното по хокей

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5196243

Българският вратар Александър Георгиев стана герой за Русия при победата с 2:1 в мегадербито на световния хокей срещу Чехия на стартиралото във Финландия световно първенство за младежи до 20 години.
В редовното време Георгиев спаси 24 удара към вратата си, като бе пробит единствено от дузпа в 34-ата минута, която бе изпълнена от Михаел Спачек.
Българският вратар Александър Георгиев стана герой за Русия при победата с 2:1 в мегадербито на световния хокей срещу Чехия на стартиралото във Финландия световно първенство за младежи до 20 години. В редовното време Георгиев спаси 24 удара към вратата си, като бе пробит единствено от дузпа в 34-ата минута, която бе изпълнена от Михаел Спачек.

Симеонов: Местан ще направи нова протурска партия

http://offnews.bg/news/n_1/n_612945.html

"Турция ще продължи да опитва пряко да се бърка в работата на България, вероятно пак с Местан, но под формата на друга политическа партия", заяви Валери Симеонов пред "Фокус". Той се пошегува, че ДПС се е разцепила на кърджалийска и делиорманска група, но не знае колко точно депутати ще се отцепят. „Ще има пряко зависима група от Турция, която ще се отдели от ДПС и останалото ще остане вярно на Ахмед Доган. Турция ще продължи да опитва пряко да се бърка в работата на България. Това, което прави и до момента чрез Лютви Местан, ще продължи да го прави, независимо чрез кого. В случая пак ще е с Лютви Местан под формата на друга политическа партия вероятно. Това ще продължи – опитът на Турция да се намесва във вътрешните работи на България по такъв безобразен и брутален начин, по който го прави и днес. Що за безобразие? Как така посланик, дипломати ще вървят като охранители на Лютви Местан, за да го пазят? От какво?. Да не говорим, че неговото поведение е точно като на един разкрит резидент на чуждото разузнаване. В първия момент, в който е изключен, той бяга да осигури сигурността си в турското посолство. Може ли да си представите български граждани? Маските паднаха”, каза още Симеонов. Според Красимир Каракачанов от ДПС ще се отцепят 5-6 души, които ще създадат нова партия.

Простреляли полицая край Горубляне с "Макаров"

http://www.cross.bg/strelyano-opit-politzaii-1492836.html

/КРОСС/Пистолет „Макаров" е оръжието, с което е стреляно по 30-годишния полицай край Горубляне, съобщи БНР, цитирайки полицейски източници. Експертизите на мястото на инцидента са показали още, че е стреляно от прозореца на шофьорската врата на джипа, което не изключва вероятността да става дума само за един нападател. Все още не е открит автомобилът, от който е стреляно. Втори ден МВР издирва нападателите, които простреляха полицай след неуспешен опит да подпалят няколко автомобила. През целия ден вчера на мястото е извърван втори оглед. Търсени са записи от камери на близката бензиностанция, както и евентуално гилзи. Заради случая вече втори ден има засилено полицейско присъствие на входовете и изходите на столицата. Полицаите, патрулиращи из София, са с бронежилетки. Тепърва ще се изяснява и евентуалният мотив дали става дума за отмъщение или опит за предизвикване на по голям инцидент. На метри от мястото, на което са намерени тубите със запалителната течност и газовата бутилка, има газстанция, както и бензиностанция.  

Патриарх Неофит: Нека се поучим от Христа в неговата безгранична любов и жертвеност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539529

В инициативата "Българската Коледа" се включи и Българският патриарх Неофит, съобщиха от отдел "Връзки с обществеността" при Светия Синод на БПЦ. Повече от 10 години благотворителната инициатива на президента на България "Българската Коледа" помага хиляди българчета да получат възможност да се лекуват и се радват на по-добър живот. Благодарение на дарения за повече от 200 лечебни заведения е осигурена съвременна медицинска техника. Темата на благотворителната кампания тази година е "Детска реанимация". В специално видеообръщение в подкрепа на д...

Борисов в разговор с Давутоглу: Няма да взема страна в ДПС скандала

http://politics.actualno.com/borisov-v-razgovor-s-davutoglu-njama-da-vzema-strana-v-dps-skandala-news_515230.html

Министър-председателят Бойко Борисов е заявил на турския си колега Ахмет Давутоглу в телефонен разговор, че няма да вземе страна в скандалите, които тресат ДПС през последните дни. Информацията за това дойде от агенциите „Фокус” и ПИК, Българска национална телевизия, както и от в. ”24 часа”, като и четирите медии цитираха свои източници от „Дондуков” 1 (по-късно вестникът обяви, че за разговора официално са потвърдили от кабинета на Борисов - б.р.). Според в

Разговор ще реши политическата съдба на подкрепящият Местан областен лидер на ДПС в Кърджали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5196233


"Не съм запознат с позицията на Бахри Юмер. Първо е редно да се запознаем с фактите и след това да се произнасяме, заяви съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ на въпрос каква ще бъде политическата съдба на областният лидер на партията в Кърджали и един от основателите на Движението Бахри Юмер, който открито поддържа Лютви Местан.

Бадминтонистите обявиха най-добрите, догодина се състезават за уникална ракета

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539525

Ракета с подписа на бившия президент на Световната федерация по бадминтон Канг Янг Йонг ще е наградата за най-добрия спортист от СК“Бадминтон-Разград“ през 2016 г. Това обяви днес председателят на клуба Цветан Танев по време на обявяване на десетката от най-добрите състезатели през отминаващата година. Коледното парти на бадминтонистите се проведе в механа „Бохеми“, за младите състезатели имаше баница с късмети, торта със символите на любимия спорт, размениха си и подаръци един с друг. За №1 в клуба през 2016 г. е определена 13-годишната Иване...

Валери Симеонов: ДПС се дели на кърджалийска и делиорманска група

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-dps-se-deli-na-kardzhaliyska-i-deliormanska-grupa-news243551.html

“Разцепление вече има - явно ДПС се дели на кърджалийска и делиорманска група“, коментира в събота процесите в ДПС съпредседателят на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред агенция “Фокус“. Според него Турция ще продължи да опитва пряко да се бърка в работата на България, вероятно пак с Местан, но под формата на друга политическа партия. "Това ще продължи – опитът на Турция да се намесва във вътрешните работи на България по такъв безобразен и брутален начин, по който го прави и днес. Що за безобразие? Как така посланик, дипломати ще вървят като охранители на Лютви Местан, за да го пазят? От какво?”, допълни Симеонов. Според националиста поведението на Местан е точно като на “разкрит резидент на чуждото разузнаване“. “В първия момент, в който е изключен, той бяга да осигури сигурността си в турското посолство. Може ли да си представите, български граждани? Маските паднаха”, каза още Симеонов. Неговият колега от Патриотичния форн Красимир Карачанов на свой ред изрази очакванията си още двама депутати от ДПС да последват примера на отцепилите се от групата на ДПС трима народни представители. “Отцепниците вероятно ще станат 5-6 души. Най-вероятно това ще бъде основата за създаването на нова партия”, каза Каракачанов.

Граждански договори за учителите, които водят деца на екскурзии

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539524

Граждански договори за учителите, които водят деца на екскурзии - тази идея се обсъжда в момента сред туроператорите. Промяната може да бъде направена внаредбата за детските и ученически екскурзии. Теодора Иванова е начален учител от години, разказва 

Президентът на Чехия Милош Земан: Миграцията към Европа е планирана инвазия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5196227

Миграционната криза в Европейския съюз е планирана инвазия, укрепваща позициите на радикалната групировка „Ислямска държава“. Това заяви държавният глава на Чешката република Милош Земан, цитиран от TACC.
„Дълбоко убеден съм, че това, пред което сме изправени, е планирана инвазия и в никакъв случай не е спонтанно придвижване на бежанци“,
Миграционната криза в Европейския съюз е планирана инвазия, укрепваща позициите на радикалната групировка „Ислямска държава“. Това заяви държавният глава на Чешката република Милош Земан, цитиран от TACC. „Дълбоко убеден съм, че това, пред което сме изправени, е планирана инвазия и в никакъв случай не е спонтанно придвижване на бежанци“,

Марк Хюз унизи "Юнайтед", уволняват Луис ван Гаал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5196222

Легендата на
Легендата на "Манчестър Юнайтед" Марк Хюз унизи любимия си отбор, като го победи като мениджър на "Сток Сити" в първия мач след Коледа в английската Висша лига. "Сток" спечели с 2:0, като вече е ясно на всички, че Луис ван Гаал ще бъде уволнен от "Юнайтед" след срамна поредица от загуби, която включваше и две поражения от новаци,

Президентът на Чехия Милош Земан: Миграцията към Европа е планирана инвазия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5196220

Миграционната криза в Европейския съюз е планирана инвазия, укрепваща позициите на радикалната групировка „Ислямска държава“. Това заяви държавният глава на Чешката република Милош Земан, цитиран от TACC.
„Дълбоко убеден съм, че това, пред което сме изправени, е планирана инвазия и в никакъв случай не е спонтанно придвижване на бежанци“,
Миграционната криза в Европейския съюз е планирана инвазия, укрепваща позициите на радикалната групировка „Ислямска държава“. Това заяви държавният глава на Чешката република Милош Земан, цитиран от TACC. „Дълбоко убеден съм, че това, пред което сме изправени, е планирана инвазия и в никакъв случай не е спонтанно придвижване на бежанци“,

Борисов отказал на Давутоглу да подкрепи Местан?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539523

Източници от Министерския съвет съобщиха за БНТ че на 23 декември, след силен дипломатически натиск, премиерът Бойко Борисов е приел разговор по телефона с турския министър-председател. Ахмет Давутоглу е настоял българският премиер да се намеси и недвусмислено да подкрепи Лютви Местан. Борисов обаче предупредил, че войната в ДПС не бива да е заложник на отношенията България-Турция, нито пък българите да страдат от отношенията Турция-Русия.

Местан: Хиляди пъти да бях убеден, че ще ми се отреже главата след тази декларация, пак щях да я прочета

http://offnews.bg/news/n_1/n_612940.html

"Хиляди пъти да бях убеден, че ще ми се отреже главата след тази декларация, пак щях да я прочета. Колкото и да не бях съгласен с тези критики, усетих и шанса, че вътре в тази партия може да започне един истински дебат. Дали е грешка декларацията, която представих в парламента? Ние не можем да стоим като неутрален наблюдател между Русия и НАТО. България трябва да търси балансите, осъзнавайки статута си като член на НАТО". Това заяви в Момчилград бившият лидер на ДПС Лютви Местан, който беше изключен от партията след прочетената декларация в подкрепа на Турция след инцидента със сваления руски самолет, цитиран от „Фокус”. Според него декларацията му не е била изненадваща, защото членовете на парламентарната група на ДПС са били запознати с нея и дори са я подкрепили. "Диктувах я пред колегите. Мога да изброя имената на колегите, които присъстваха, а някои от тях взимаха участие с подсказването на идеи. Декларацията не ми е дадена в друга държава, през този период не съм и напускал страната, за да има такова твърдение”, каза той. Местан коментира и посещението си в турското посолство, където е бил, за да "организирам сигурността си". „Много, много кратко време. Причините ще ги коментираме друг път. Сега само ще Ви кажа, че изконно право на всеки български политик е да осигури собствената сигурност при критична ситуация. Бях за много кратко време там, през останалото време бях със семейството и децата си”, заяви политикът. Хората, с които работихме, много добре знаят, че Местан не може да бъда представен като национален предател на България. Те много добре знаят, че тази линия на евроатлантизма бе не линията на Местан, а обща кауза на ДПС, на цялата парламентарна група. Те по-добре от мен знаят, че точно евроатлантизмът ще измие от публичния образ на ДПС от години насажданото внушение, че сме скритата проруска партия. Няма друг път за развитие”, допълни той. На въпрос защо е придружаван от голяма група от турски дипломати Местан отговори, че изконно право на дипломатите е да уважат подобни митинги. "Решението за моята оставка е факт, аз го приемам, но не приемам начина, по които се взе. Най-често повтаряната теза не от мен, а от хората, с които се срещам – дори осъденият на смърт има право на последна дума. За последните 19 години съм защитавал почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и в най-критични ситуации не съм позволявал да падне прашинка върху публичния му образ. Не знам с какво заслужих, дори без да ми се поиска официално оставката, да бъде свикано заседание, до което да нямам достъп”, посочи още той.

Топлото време напълни с хора Морската градина и плажа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=309765

Слънчевото и тихо време изкара хиляди варненци от домовете им, за да се разходят из Морската градина и плажната алея в днешния празничен ден. Температурите достигнаха нетипичните за сезона 14-15 градуса. Голяма част от жителите на морската столица използваха възможността за да си направят разходка по плажната ивица и в морската градина.

Риза: Може би Местан е търсил някакъв друг вид сигурност в турското посолство

http://www.cross.bg/mestan-riza-ednolichni-1492835.html

/КРОСС/Не знам от какво е бил заплашен Лютви Местан, не се сещам. Това каза съпредседателят Рушен Риза по повод думите на Местан, който по-рано обяви, че е бил в турското посолство за кратко от съображения за сигурността си. "Може би е търсил някакъв друг вид сигурност", каза Риза, но не пожела да уточни какъв. Според него поведението на Местан през последните дни било много учудващо. "Не ми позвъни дори веднъж, за да ме попита по какви причини се стигна до тази ситуация", каза Риза. Той допълни, че през последната година, година и половина в ДПС са се взимали еднолични решения, без те да са били обсъждани с ръководството на партията. Това, според Риза, е една от причините за отстраняването на Местан. Съпредседателят каза че има и други причини, но не пожела да ги посочи. "Ние сме политическа партия и никой не може да ползва ДПС заради свои лични интереси и да взима еднолични решения", допълни Мустафа Карадайъ.  

В сравнение с действителността "Време разделно" е любовна история

http://www.bnews.bg/article-145495

Според него, ако се размножим мнението на англосаксонците за Османската империя, "турците не ще ни се разсърдят, а направо ще си обърнат гърба".

Путин разпореди създаване на антитерористични щабове в морските райони на Русия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539520

Президентът Владимир Путин издаде указ, с който се постановява в град Каспийск (в република Дагестан), в Мурманск, Петропавловск Камчатски, Симферопол и в Южно Сахалинск оперативни щабове в морските райони на Русия за борба с тероризма. Това се посочва в документа, публикуван на официалния портал за правна информация, предаде ТАСС. В указа се посочва, че в по-горе изброените градове трябва "да се изградят оперативни щабове за организацията на планирането на прилагането на сили и средства от федералните органи на изпълнителната власт и техните т...

Уникално решение за дома: 3D саморазливен под

http://www.cross.bg/doma-poda-nastilki-1492837.html

/КРОСС/Независимо дали харесвате паркета, теракота, ламината или дори каучуковите настилки, вероятно никога няма да успеете да създадете ефект на стенопис на пода в дома си, ако не заложите на реалистичните 3D саморазливни настилки. Те се правят по следния начин - слага се 3D снимка на пода на помещението, която се фиксира с няколко полупрозрачни слоя смола и се постига този невероятен, супер реалистичен ефект. Резултатът е, че може да се разхождате върху растения, животни, риби, корали и дори върху тюркоазени вълни, които изглеждат като истински и всъщност превръщат дома ви в произведения на изкуството. Тази сравнително нова тенденция в декорацията на жилищния интериор е подходяща както за банята и кухнята, така и за дневната зона, където може да ви спести слагането на килим. В Дубай тази арт техника е доста популярна, но тя набира фенове все повече и на Запад, тъй като освен ефектна е и много издръжлива. Саморазливните подови съединения са екологично чисти - нямат мирис или вредни изпарения, а структурата им прилича на камък.    

Сърбия издава дебитни карти на нуждаещи се бежанци

http://balkani.actualno.com/syrbija-izdava-debitni-karti-na-nujdaeshti-se-bejanci-news_515229.html

Дебитни карти с по 40 евро ще издадат властите на Сърбия на 17 000 най-нуждаещи се мигранти, преминаващи през страната. Това е заявил днес в транзитния приемен център Миратовац, на границата с Македония сръбският министър на труда Александър Вулин, предаде РИА Новости. Мигрантите ще могат да получат дебитни карти със сума 5000 динара (над 40 евро), като потвърдят, че са регистрирани в нашата система. Парите може да изразходват за свои нужди, цитира Танюг думите на Вулин. Най-напред кар

Каракачанов: Вероятно още двама ще последват отцепниците от ДПС и ще си направят нова партия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5196215

Отцепването на депутати от ДПС показва, че ще има още една партия на тяхна база. Това каза за Фокус лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.
„Вероятно те ще станат 5-6 души. Най-вероятно това ще бъде основата за създаването на нова партия” посочи Каракачанов. Той допълни, че очаква максимум още двама души да последват примера на отцепилите се от
Отцепването на депутати от ДПС показва, че ще има още една партия на тяхна база. Това каза за Фокус лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. „Вероятно те ще станат 5-6 души. Най-вероятно това ще бъде основата за създаването на нова партия” посочи Каракачанов. Той допълни, че очаква максимум още двама души да последват примера на отцепилите се от

Червен код за наводнения в части от Великобритания, армията оказва помощ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539519

Предупредителен код за големи наводнения бе издаден за части от Северозападна Англия заради прогнозирани силни дъждове. Въпросните райони вече бяха тежко засегнати от наводнения през последните седмици. На някои места се провежда евакуация, предаде Асошиейтед прес. Британската Агенция за околната среда обяви "червен код", което значи, че има опасност от жертви в тези райони. В графство Ланкашър, на 355 км северозападно от Лондон, част от населението бе евакуирано от домовете си, след като вследствие на проливни дъждове се скъсаха изградените за...

Каракачанов: Вероятно още двама ще последват отцепниците от ДПС и ще си направят нова партия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5196208

Отцепването на депутати от ДПС показва, че ще има още една партия на тяхна база. Това каза за Фокус лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.
„Вероятно те ще станат 5-6 души. Най-вероятно това ще бъде основата за създаването на нова партия” посочи Каракачанов. Той допълни, че очаква максимум още двама души да последват примера на отцепилите се от
Отцепването на депутати от ДПС показва, че ще има още една партия на тяхна база. Това каза за Фокус лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. „Вероятно те ще станат 5-6 души. Най-вероятно това ще бъде основата за създаването на нова партия” посочи Каракачанов. Той допълни, че очаква максимум още двама души да последват примера на отцепилите се от

Симеонов: Турция ще продължи да се бърка в работата на България

http://pik.bg/симеонов-турция-ще-продължи-да-се-бърка-в-работата-на-българия-news458390.html

Симеонов: Турция ще продължи да се бърка в работата на България

Турция ще продължи да опитва пряко да се бърка в работата на България, вероятно пак с Местан, но под формата на друга политическа партия. Това каза пред „Фокус" Валери Симеонов председател на ПП НФСБ и на ПГ на „Патриотичен фронт" във връзка със случващото се в ДПС и напусналите депутати от парламентарната група на партията.

„Разцепление вече има”, заяви Симеонов и шеговито обясни, че явно ДПС се дели на кърджалийска и делиорманска група. Симеонов обясни, че не може да предвиди дали и други депутати ще напуснат парламентарната група на ДПС, но посочи, че това е напълно възможно. „Ще има пряко зависима група от Турция, която ще се отдели от ДПС и останалото ще остане вярно на Ахмед Доган”.

На въпрос ще има ли нова партия с лидер Лютви Местан, Валери Симеонов коментира: „Да, това за мен е без съмнение. Турция ще продължи да опитва пряко да се бърка в работата на България. Това, което прави и до момента чрез Лютви Местан ще продължи да го прави, независимо чрез кого”. „В случая пак ще е с Лютви Местан под формата на друга политическа партия вероятно. Това ще продължи – опитът на Турция да се намесва във вътрешните работи на България по такъв безобразен и брутален начин, по който го прави и днес. Що за безобразие? Как така посланика, дипломати ще вървят като охранители на Лютви Местан, за да го пазят. От какво?”, попита Симеонов.

„Да не говорим, че неговото поведение е точно като на един разкрит резидент на чуждото разузнаване. В първия момент, в който е изключен той бяга да осигури сигурността си в турското посолство. Може ли да си представите български граждани? Маските паднаха”, каза още Валери Симеонов.

Земетресение от 5,4 в Гърция, друго от 4,1 в Анталия

http://www.cross.bg/kilometra-magnityd-antaliya-1492834.html

/КРОСС/Трус с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер е регистриран в Гърция. Според Европейския сеизмологичен център земетресението е регистрирано в 13.10 часа българско време. Епицентърът на труса се намира на 19 километра източно от остров Карпатос и на 131 километра югозападно от Родос. Трус с магнитуд 4,1 и разтърсил тази сутрин и турския курорт Анталия.  

Воден апокалипсис заля Северна Англия по Коледа (Видео)

http://petel.bg/Voden-apokalipsis-zalya-Severna-Angliya-po-Koleda--Video-__139083

Бурята Ева вгорчи празника на хиляди, армията се включи в евакуацията Домакинствата в Северна Англия бяха предупредени да си вземат...

Варненци възстанаха срещу новите велоалеи - бутаха велосипеди на центъра в знак на протест (Снимки)

http://petel.bg/Varnentsi-vazstanaha-sreshhu-novite-veloalei---butaha-velosipedi-na-tsentara-v-znak-na-protest--Snimki-__139084

Фото Румен Сарандев Активни колоездачи от Варна се събраха този следобед на протест срещу новите велоалеи в града. Те бутаха, вместо да...

Теодора Духовникова: Моят генерал е моето сърце

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5196203

Гримьорната й в Народния театър е малка и уютна, осветена топло от ноемврийското слънце. Стопанката докосва предметите вътре с едва доловими нежност и грижа, които обаче ми напомнят на нещо. Докато се подготвях за разговора ни, изчетох няколко нейни интервюта. Тогава го усетих за първи път – Теди докосва със същите нежност и грижа думите си,
Гримьорната й в Народния театър е малка и уютна, осветена топло от ноемврийското слънце. Стопанката докосва предметите вътре с едва доловими нежност и грижа, които обаче ми напомнят на нещо. Докато се подготвях за разговора ни, изчетох няколко нейни интервюта. Тогава го усетих за първи път – Теди докосва със същите нежност и грижа думите си,

Sports Illustrated обяви Григор Димитров за тенис разочарованието на годината

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/26/2676614_sports_illustrated_obiavi_grigor_dimitrov_za_tenis/?ref=rss


Григор Димитров беше обявен за разочарованието на годината в мъжкия тенис от американското списание Sports Illustrated. Българският тенисист повиши очакванията със силното си представяне през 2014 г., но имаше доста трудности през 2015 г.

"Очакванията продължават да надминават постиженията му. Настояща позиция в ранглистата: 28", пише авторът Джон Вертхайм. 

За разочарование на годината в женския тенис беше избрана Южени Бушар. 21-годишната канадка игра финал и два...

Мигранти нахлуват в Евротунела

http://www.bnews.bg/article-145496

По данни на полицията в поредния опит за проникване от Франция във Великобритания са участвали „най-малко няколкостотин мигранти“.

Мъж почина след катастрофа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539518

49-годишен мъж от Хасково е починал след катастрофа. Инцидентът е станал в село Средец. Мъжът е управлявал лек автомобил "Oпел Aстра". На десен завой, при маркировка забраняваща изпреварване, водачът предприема изпреварване на движещ се пред него автомобил "Алфа Ромео 145", при което губи управлението над автомобила, напуска платното за движение, навлиза в банкета и се блъска в крайпътно дърво. След удара, автомобилът отново се връща на пътното платно, като блъска задната лява страна на изпреварвания "Алфа Ромео". Водачът е изваден от лекия авт...

Трима депутати напускат ДПС

http://www.moreto.net/novini.php?n=309760

Хиляди пъти да бях убеден, че ще ми се отреже главата след тази декларация, пак щях да я прочета. Това каза пред журналисти в Момчилград бившият лидер на ДПС Лютви Местан, който беше изключен от партията след прочетената декларация в подкрепа на Турция след инцидента със сваления руски самолет, предаде Агенция „Фокус” .

Простреляли с "Макаров" полицая край Горубляне

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5196196

Пистолет „Макаров“ е оръжието, с което е стреляно по 30-годишния полицай край Горубляне, съобщи БНР, цитирайки полицейски източници.
Експертизите на мястото на инцидента са показали още, че е стреляно от прозореца на шофьорската врата на джипа, което не изключва вероятността да става дума само за един нападател.
Пистолет „Макаров“ е оръжието, с което е стреляно по 30-годишния полицай край Горубляне, съобщи БНР, цитирайки полицейски източници. Експертизите на мястото на инцидента са показали още, че е стреляно от прозореца на шофьорската врата на джипа, което не изключва вероятността да става дума само за един нападател.

Мъж е с опасност за живота след пътен инцидент

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539530

34-годишен мъж от Чирпан се бори за живота си след катастрофа. Мъжът е управлявал лек автомобил "Фолксваген Джета". Водачът загубил контрол над автомобила, навлязъл в лентата за насрещно движение и се блъснал странично в лек автомобил "Мерцедес 320", управляван от 30-годишен мъж. След удара "Фолксваген"-ът продължил движението си и се блъснал челно в насрещно движещия се автомобил "Ауди А5", управляван от 28-годишен мъж. В резултат на удара мъжът е получил фрактура на прешлен и лява китка, а водачът на "Ауди"-то фрактура на дясна подбедрица. По...

Нашенец пилотира най-големия самолет в света

http://pik.bg/нашенец-пилотира-най-големия-самолет-в-света-news458378.html

Нашенец пилотира най-големия самолет в света

От Ню Йорк до Хонконг без презареждане. 900 километра в час. 80 метра размах на крилете. Впечатляващо безшумен.

„Еърбъс А380” е най-големият самолет в света. Той е на два етажа. Побира 550 души на борда. Далечината на полета е 15 700 километра. Или достатъчно за полет от Ню Йорк до Хонконг без междинни кацания, със скорост 900 километра в час. Липсата на шум от двигателя е направо зловеща - той е 50% по-тих от „Боинг” 747 по време на излитане. A380 е толкова голям, че е невъзможно да усетиш скоростта. Горната палуба е толкова далеч от двигателите, че звукът напълно изчезва. Размахът на крилете е 80 метра. Събира изключително много багаж, а двигателите са изключително мощни.
Този гигант се подчинява на един човек. Неговият капитан - 35-годишният пилот Марио Бакалов.
„Крачка в кариерата, да летиш на най-големия самолет в света! Най-комплексният е, най-модерният! И съм горд, че съм успял", заявява пред Нова Марио Бакалов.

Работно място с мега размери.

„Няма друг самолет в света с по-голям кокпит”, обяснява пилотът.

Малцина са късметлиите, които имат шанса да управляват този звяр. Шанс си е дори да станеш пилот на по-малка машина.

„От тези, които формално са годни за това, по-малко от 5% успяват да стигнат до обучението. Аз съм късметлията”, смята Марио Бакалов.

Виновници за професията на Марио са майка му, която работи в авиокомпания, и един подарък от баща му.

„На малка възраст ми купи такъв модел самолет, който може да лети с дистанционно", спомня си пилотът.

Играчката се превръща в работното му място. Мечтата на едно малко дете се сбъдва!

Днес зад гърба си има 8000 летателни часа. Във въздуха е вече 11 години. Преподавател е и в най-голямата авиационна академия в Европа.

Граждански договори за учителите, които водят деца на екскурзии

http://www.cross.bg/ychitelite-ekskyrzii-sektor-1492827.html

/КРОСС/Граждански договори за учителите, които водят деца на екскурзии - тази идея се обсъжда в момента сред туроператорите. Промяната може да бъде направена в наредбата за детските и ученически екскурзии. Теодора Иванова е начален учител от години, разказва Нова телевизия. Екскурзиите за нея са задължителна част от учебния процес. "Ние избираме дадена оферта, защото тази дестинация например има връзка с нашия учебен материал", обяснява учителката. Сега след като училището сключи договор с определен туроператор, директорът издава заповед за командироването им, а командировъчните им се плащат от туристическата фирма. "За доходи е трудно да се говори, защото ние сме командировани и нашите дневни пари и нощувки са за сметка на туроператорите, така че не бих казала, че това точно е доход", заяви Теодора Иванова. В бранша обаче все повече се говори за нелоялни практики. "Има училища, с които работят с 5-6 туроператора, и такива, които казват: "Не, аз работя само с еди кой си". Когато разбереш, че точно този еди кой си е може би най-пошлото в туроператорския бизнес, тогава разбираш, че става въпрос за комисиони", коментира Аспарух Мачирски, представител на туроператорска фирма. Така често според част от туроператорите се оказва, че учителите получават пари, за които не се плаща и данък

Простреляли полицая край Горубляне с "Макаров"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5196186

Пистолет „Макаров“ е оръжието, с което е стреляно по 30-годишния полицай край Горубляне, съобщи БНР, цитирайки полицейски източници. Експертизите на мястото на инцидента са показали още, че е стреляно от прозореца на шофьорската врата на джипа, което не изключва вероятността да става дума само за един нападател.
Пистолет „Макаров“ е оръжието, с което е стреляно по 30-годишния полицай край Горубляне, съобщи БНР, цитирайки полицейски източници. Експертизите на мястото на инцидента са показали още, че е стреляно от прозореца на шофьорската врата на джипа, което не изключва вероятността да става дума само за един нападател.

Хората срещу корпорациите в румънски вариант или какво движи гражданското общество в Клуж Напока?

http://offnews.bg/news/n_1/n_612932.html

Помните ли румънския град, където ако четеш в градския транспорт, може да се возиш безплатно? Клуж Напока има 400 000 жители и е един от най-важните културни центрове на Румъния, с богата история и вековно културно многообразие. И с няколко универитета, сред които един от 17-ти век: всъщност една четвърт от жителите на Клуж са студенти. И на една голяма част от тях им пука за бъдещето на града и на държавата им. Тази статия е посветена на гражданското общество в Клуж. Защото то, изхождайки от ситуация много подобна на българската, всъщност е извървяло няколко важни крачки, които предстоят и на нас. Клуж Напока всъщност има още две имена: унгарско и германско, и е най-големият град в Трансилвания. В продължение на векове в него мирно съжителстват унгарци и саксонци, с парламент, в който и двете страни имат равен брой представители и една огромна църква в центъра, в която право на служба едната година имат унгарците (германците ползват една по-малка в съседство); на следващата година се сменят. Градът известно време е османски, а после и австроунгарски протекторат, но винаги запазва своята независимост и самостоятелно управление. И вярата си. Дори в мрачните години на комунистическата диктатура на Николае Чаушеско църквите (около 9 различни течения, сред които калвинистко, реформаторско, протестантско, евангелско, римо-католическо, православно и гръко-католическо), макар и неофициално, си остават една мирна опозиция и светлинка, която помага на хората да се справят с огромната бедност и с последиците от диктатурата без озлобление. Клуж и сега не е богат град. Учителските заплати са по 300 евро, но цените за храна и облекло са по-ниски, отколкото в България, а порциите в ресторантите биха стигнали за три или четири български миски. Еврейската синагога е сред най-старите религиозни постройки в Клуж. Днес в града има над 900 храма (предимно на различните християнски течения), но много от младите хора смятат подобна религиозна показност за ненужна и лицемерна. Бедно е и гражданското общество. Но се справя: с творчество и последователно отстояване на принципите си. Най-яркият пример за това е движението „Да спасим Рошя Монтана”. Рошя Монтана е село в Карпатите, а златното му находище е било разработвано още от римляните в началото на нашата ера. През 1999 г. канадската минодобивна компания „Гейбриел Рисорсис” получава от тогавашното румънско правителство първоначално разрешение да разработи свой проект, а когато той е готов, местните хора са ужасени: предвиденото излужване с цианиди и подготвяната огромна дупка на мястото на земите им, както и бруталните действия на компанията, в съчетание с отказа на правителството да ги чуе и да защити правата им, води до създаване на гражданската мрежа „Да спасим Рошя Монтана” със седалище в Клуж. Основният мотор са Тудор и Роксана, които през 90-те разработват биомагазинче в Клуж: популярно местенце, което служи и като дискусионен клуб за произхода на храната ни, плюсовете и минусите на високотехнологичното земеделие и в каква посока да развиваме добиването на храната си. Когато се захващат с каузата да спрат златната мина, магазинчето е затворено и те се фокусират да изнесат кампанията на гърба си. В началото не е лесно, скептичните гласове са ногобройни: Как двама души без никакви средства ще се изправят срещу една огромна корпорация с милиони зад гърба си? Роксана и Тудор представят движението "Да спасим Рошя Монтана" на група млади източноевропейци, ангажирани в областта на гражданкото образование. Постепенно съидейниците стават все повече (дори работещи за златната корпорация започват да им подават анонимно вътрешна информация), а накрая в безсилието си „Гейбриел рисорсис” казва, че не може да се бори с тези толкова богати граждани, които заливат с плакатите си цяла Румъния. „Богатите граждани” се помещават в две мрачни стаички в широкия център на града и обзавеждането им се състои от четири евтини бюра и десетина красиви стола за гости: подарък от едно кафене. Но очите им светят, когато говорят за дейността си. „Винаги вярна и точна информация, широко разпространена в социалните мрежи, както и много креативност: това е в основата на успеха на кампанията „Да спасим Рошя Монтана”, казва Роксана. Когато медиите мълчат, тъй като са финансово мотивирани, активистите за спирането на мината отиват с плакатите си на всички събития, към които има медиен интерес; окупират с посланията си една от големите сгради в центъра на Клуж за няколко часа; с принципност и честност печелят на своя страна все повече и повече хора, включително агитките на футболните отбори в Букурещ, които развяват на стадионите плакати с искане мината да спре. За много по-голям успех от спирането на мината Тудор и Роксана всъщност смятат създаването на мрежа от активни граждани, които умеят да работят заедно. И които излизат на улицата за смислени каузи: последната е спасените дървета в Клужката река, които общината се е канела да изсече. В момента групата разработва системата „Деклик”, която трябва да съчетава онлайн-петиции с офлайн действия. Работят и по проект „Майнинг уоч”, защото златната опасност в Румъния не е преминала: иска се разработването на нови 12 находища. „Опитваме се да обясним, че минодобивните компании смениха тактиката: започват скромно, но веднъж започнали, ще разширяват концесиите си все повече и повече”, казва Роксана. И двамата с Тудор са категорични: НЯМА екологично добиване на злато. Освен промиването на ръка, което всъщност е и причината сега в района на Рошя Монтана да има няколко красиви изкуствени езера. Неизбежно стигаме и до въпроса за политиката. На този етап активистите са разочаровани: нито един политик, заявил някаква подкрепа за идеята им, не е удържал на обещанието си, щом дойде на власт. „Затова сме се съсредоточили върху активизирането на гражданите, казва Тудор. При едно активно гражданско общество с широка основа в един момент трябва да се появят и нормални партии. Гледка от "Фабрика де Пенсуле" към квартал "България". Протестите свързват активистите с хората на изкуството в Клуж, тъй като в закона има вратичка, според която културни пърформанси нямат нужда от предварително обявяване в общината: за разлика от протести и демонстрации. Така отговорността за действията на активистите поемат артистите. Сред тях е и Рарица Збранка, основател на най-популярното споделено културно пространство в Клуж: Fabrica de Pensule. Бившата фабрика за четки за рисуване се намира в близост до гарата и до квартал „България” , кръстен така заради градинарите, които през 18-ти и 19-ти век се местят от Османската в Хабсбургската империя в търсене на по-добър живот. В момента в нея се помещават ателиетата на 30 художници, 7 галерии, две зали за представления. Самата Рарица завършва образованието си като медиен артист, но после се преориентира към продуцирането на културни продукти. В момента освен с Фабриката, тя работи и за кандидатурата на Клуж за Европейска столица на културата през 2021 година. „В началото, като отивах на тези срещи, беше ужасно, спомня си Рарица. С общинските служители, които отговаряха за културата, само си крещяхме: толкова много напрежение се беше натрупало понежду ни. Но сега, една година по-късно, на масата вече има ясна стратегия, с която са доволни и двете страни.” Рарица от "Фабрика де Пенсуле". За Рарица е важно да се промени цялостната политика по отношение на културата: сега се финансират бързо видимите неща, а работата на артиста е като айсберг: вижда се толкова малка част от нея. Ако не бъде финансирана и другата, подводна част, видимата никога няма да излезе на повърхността. И винаги ще бъдат подпомагани хората, които така или иначе са вече популярни. Затова и Рарица е доста критична по отношение на случващото се в Клуж през 2015 година, с инициативите по програмата „Клуж – Европейска столица на младежта”: „Най-големият успех беше фестивалът Untold, на който пускаха шведският диджей Авиджи и френският Дейвид Гета. Вярно, посетителите му бяха 230 хиляди, а всички места за нощувка в Клуж бяха разпродадени и не стигнаха. Но пък от друга страна, половината от градския парк беше затворен заради фестивала и гражданите не можеха да го ползват. Това не отговаря на нашите принципи за обществена солидарност, затова и не участвахме в организацията. Просто хора с различни ценности поеха инициативата.” В работата на Рарица и артистите, с които си сътрудничи, винаги има ясно послание: обществото трябва да е включващо, а не изключващо. Наскоро Фабриката финансира няколко проекта на млади артисти, сред които: проект, при който надписи „Всичко това е мое” се поставят на публични места, с идеята хората да се замислят за връзката между „мое” и „общо”; изграждането на дървена люлка на брега на реката (занемарено градско пространство в центъра на града, подобно на „каналите” в София), при която хората се люлеят не успоредно, а един срещу друг, за да виждат лицата си; проект за поправка на стари вещи, които хората се канят да изхвърлят: дрехи, обувки, инструменти, велосипеди и компютри; и изработване на видео от трите денонощия, в които млад унгарски артист живее и нощува в циганското гето на града,  израснало директно върху и около градското сметище. Картини от изложбата на Шандор Юхос "Крехки уравнения" във "Фабрика де Пенсуле". "Пата Клуж" изниква по принципите на свободния пазар: в началото на него циганите понякога си докарват дори по 250 леи на ден (около 40 долара). Но от една година в „частния” им бизнес се намесват институциите на държавата и сега за сортирането на боклука циганите получават надница от общината, която е доста мизерна: по 4-5 леи (около 1 евро) на час, а достъпът до сметището е строго регламентиран. Това предизвиква вълна от недоволство в ромската общност, допълнително подкладена от принудителното изселване на 20 ромски семейства от града в изградени от общината бетонни бункери в близост до останалите цигански семейства. В един бункер живеят по шест семейства, всяко в една стая, с обща баня и тоалетна. „Тук децата се раждат сред боклука и умират скоро след това, дори без да са кръстени”, казва Мария, социална работничка за децата от гетото. В изградения с европейски средства социален център в Клуж децата биват докарвани с автобус сутрин, изкъпани, дават им се чисти дрехи, закуска и се пращат на училище. След училище обядват, а после навличат отново мръсните дрехи и автобусът ги откарва към сметището. Това за Мария е най-тъжният момент. Самата тя е циганка, живее в града със съпруга си и мечтае за шест деца: „Обичам големи семейства”, казва с усмивка. Английски знае от следването си в Университета на Отворено общество в Будапеща, по програмата за ромски лидери. Отраснала е в ромско семейство с две деца, родителите й вкъщи говорели само унгарски. Основната й задача сега е да научи румънски, така шансовете й да намери работа ще се увеличат значително. Мария се готви да изпълни песен със свой текст: за мечтите на хората от гетото "Пата Клуж" за по-добър живот. В рамките на „Клуж – европейска столица на младежта” има и ден на културното многобразие. Покрай изселванията предвиденият ромски фестивал прераства в спонтанна демонстрация. Всичко минава мирно, единствените оплаквания са от собствениците на хотела, където отсядат ромите, дошли от други градове и държави: чаршафите са превърнати в транспаранти с искане за по-добър живот . Всъщност инициативата с четенето и безплатното возене в градския транспорт също е част от активностите послучай „Клуж – европейска столица на младежта 2015”. А най-ценното, което може да научи Варна, която също ще носи тази титла през 2017 година, е, че инициативата може да бъде предоставена на младежките организации, вместо на общинските институции. Начело на фондация „Share”, която отговаря за организирането на всички активности в Клуж, има двама съпрезиденти: единият е кметът на общината, а другият е излъчен от неправителствените организации. Паметникът на унгарския крал Матиас в центъра на Клуж продължава да е място за поклонение пред невинните жертви, загинали в пожара на дискотеката в Букурещ в нощта на 30 срещу 31.10.2015 г. В Клуж съществуват също анархисткият социален клуб „Акаса”, където варят собствена бира и сами пекат хляба си и ги разменят срещу дарения според възможностите на ползвателя, както и къща, в която човек може да отседне безплатно срещу помощ в дейностите: Casa de Cultura Permanenta. Ценности, които свързват всички тези хора са, че споделянето и общото участие са в основата на едно здраво и стабилно общество. Както и кръвта в човешкия организъм трябва да се движи, за да бъде той здрав. Натрупването води до тромби, от които изходът неизменно е фатален. Най-старият университет в Клуж съществува като учебно заведение от 1581 г.

Каракачанов: Отцепването на депутати от ДПС показва, че ще има още една подобна партия

http://pik.bg/каракачанов-отцепването-на-депутати-от-дпс-показва-че-ще-има-още-една-подобна-партия-news458377.html

Каракачанов: Отцепването на депутати от ДПС показва, че ще има още една подобна партия

Отцепването на депутати от ДПС показва, че ще има още една партия на тяхна база. Това каза пред „Фокус” заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов. 

„Вероятно те ще станат 5-6 души. Най-вероятно това ще бъде основата за създаването на нова партия” посочи Каракачанов. Той допълни, че очаква максимум още двама души да последват примера на отцепилите се от парламентарната група на ДПС народни представители.

Давутоглу натискал Борисов за Местан

http://frognews.bg/news_104318/Davutoglu-natiskal-Borisov-za-Mestan/

Премиерът Бойко Борисов е имал тежък телефонен разговор с турския си колега Ахмет Давутоглу. Той е проведен на 23 декември, сряда, в обедните часове след правителственото заседание

Ваня Джаферович пред "Шоу" - болна ли е наистина Соня Колтуклиева

http://petel.bg/Vanya-Dzhaferovich-pred-SHou---bolna-li-e-naistina-Sonya-Koltuklieva-__139082

Снимка e-79.com   Евгени Минчев ме харесва, но аз не съм гей!, уверява вторият в „Биг брадър ол старс” Ваня Джаферович се превърна в...

Риза: Може би Местан е търсил някакъв друг вид сигурност в турското посолство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5196177

Не знам от какво е бил заплашен Лютви Местан, не се сещам. Това каза съпредседателят Рушен Риза по повод думите на Местан, който по-рано обяви, че е бил в турското посолство за кратко от съображения за сигурността си.
Не знам от какво е бил заплашен Лютви Местан, не се сещам. Това каза съпредседателят Рушен Риза по повод думите на Местан, който по-рано обяви, че е бил в турското посолство за кратко от съображения за сигурността си. "Може би е търсил някакъв друг вид сигурност", каза Риза, но не пожела да уточни какъв.

И утре слънчево и топло по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=309759

И утре времето над Черноморието ще бъде предимно слънчево и топло за сезона. Максималните температури на въздуха ще са в диапазона 12°-14°, а на морската вода 9°-11°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Таз нощ над страната ще е ясно, а утре предимно слънчево, сочи прогнозата на НИМХ към БАН.

Топ заблудите за Коледа

http://www.bnews.bg/article-145494

В случай, че не знаете кои са те, то тази статия ще ви запознае с топ заблудите по Коледа.

Ердоган зове Близкия Изток да се обедини срещу разпалването на вражда

http://www.cross.bg/blizkiya-obedinyat-regiona-1492826.html

/КРОСС/Турският президент Реджеп Ердоган призова страните от Близкия Изток да се обединят, за да се противопоставят на заговорите за разпалване на междурелигиозна вражда в региона. В интервю за ТВ канала "Ал Арабия", цитирано от РИА Новости, той заяви, че е необходимо страните от региона да обединят усилията си и да преодолеят проблемите. "Ако успеят да направят това, ислямският свят ще стане още по-силен", каза Еродган. Той призна, че има разногласия между Турция и Иран, но че те не трябва да влияят на добросъседските отношения.  

Ханке: Българските банки са по-стабилни, отколкото преди кризата

http://frognews.bg/news_104317/Hanke-Balgarskite-banki-sa-po-stabilni-otkolkoto-predi-krizata/

Добрата новина обаче е, че банковата система става по-силна.Аз направих някои изчисления за състоянието на системата и ми прави впечатление, че банките в момента са в по-добро здравословно състояние, коментира бащата на валутния борд у нас Стив Ханке по БНР.

Борисов към Давутоглу: Пред Местан и Доган избирам България

http://www.cross.bg/borisov-bulgariya-davytogly-1492829.html

/КРОСС/След силен дипломатически натиск в сряда, 23 декември, премиерът ни е приел разговор по телефона с турския министър-председател. Борисов предупредил, че войната в ДПС не бива да е заложник на отношенията България -Турция, нито пък българите да страдат от отношенията Турция - Русия Бойко още помнел как Путин му размахал пръст от Анкара. Премиерът ни договорил тристранна среща за газа с Гърция Външно министерство категорично отказало вчера посещение на турския външен министър за честванията на възродителния процес. На 15 декември Давутоглу тайно се среща в държавната резиденция Бояна с Лютви Местан, два дни по-късно Доган произнася драматичната реч в Сараите. Бойко Борисов категорично е отказал да се намеси във вътрешнопартийния скандал на ДПС, за което върху него е бил упражнен силен дипломатически натиск. Българският министър-председател е имал тежък телефонен разговор с турския си колега Ахмет Давутоглу в сряда, 23 декември, по обяд след заседанието на правителството в София. Информацията е неофициална и все още „24 часа" търси потвърждение от Министерски съвет и Външно министерство. Още във вторник привечер, след като е започнала странната драма с Лютви Местан, приютен за часове в резиденцията на турския посланик Сюлейман Гьокче в София, Борисов е бил атакуван от дипломати в българската столица и от Анкара, да приеме разговор с колегата си Ахмет Давутоглу

Видео: Гол на Ивелин Попов е №1 в "Спартак" (Москва) през 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/26/2676613_video_gol_na_ivelin_popov_e_1_v_spartak_moskva_prez/?ref=rss




Ивелин Попов е авторът на най-красивия гол на "Спартак" (Москва) през 2015 г. Впечатляващото му попадение срещу шампиона "Зенит" в края на септември събра най-много гласове в анкетата на официалния сайт на столичани. 

Българският национал даде сериозна заявка за гол на сезона в руското първенство, след като получи топката с гръб към вратата, излъга технично пазещия го бранител и от дъгата на наказателното поле с левия крак намери далечния ъгъл, прехвърляйки вратаря Юри...

Отбелязваме Деня на Бащата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539517

На втория ден от Коледа - 26 декември, в България се отбелязва Денят на Бащата. Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Празникът прославя бащите и бъдещите бащи. В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати. Православната църква го чества на 26 декември. В този ден се чества...

Карадайъ: Четиримата независими да решат по съвест дали да напуснат НС

http://politics.actualno.com/karadajy-chetirimata-nezavisimi-da-reshat-po-syvest-dali-da-napusnat-ns-news_515227.html

"Членството в парламентарната група е воля на всеки един народен представител", обяви съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от "24 часа". Изказването му е по повод обявеното от Местан и още трима депутати напускане на групата на движението. Според Карадайъ по-важното е, че и четиримата са избрани с листата на ДПС, а хората са гласували за партията. "Всеки народен представител, който е станал депутат чрез ДПС, е естествено да напусне Народното събрание при това положение. Избори ще и

В Сараево арестуваха ислямисти, планирали атентат по Нова година

http://www.mediapool.bg/v-saraevo-arestuvaha-islyamisti-planirali-atentat-po-nova-godina-news243550.html

Властите в Сараево са арестували ислямистка група по подозрение за планиране на терористична атака навръх новогодишните празници, съобщи AFP, цитиран от агенция "Фокус". Според прокурора Дубравко Кампара планираната атака с експлозиви е трябвало да отнеме живота на около 100 души. Във вторник на няколко места в Сараево при полицейска акция са били арестувани 11 предполагаеми членове на ислямистко движение, сред които и радикални проповедници. При обиските обаче не са намерени взривни вещества.

Местан и още трима напускат парламентарната група на ДПС

http://www.cross.bg/mestan-hafuzov-hyusein-1492828.html

/КРОСС/Трима депутати заедно с екслидера Лютви Местан напускат парламентарната група на ДПС. Това обявиха самите те на специална пресконференция в Момчилград. Тримата са Айдоан Али, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед, предаде кореспондентът на БГНЕС в района. Те стават независими. Припомняме, на пресконференцията в Кърджали на 24 декември Местан бе придружен от депутатите Шабанали Ахмед, Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и Венцислав Каймакамов. Хафъзов определи като недопустимо и цинично изключването на Лютви Местан от всички постове и от партията без да бъде изслушан. То означавало предателство спрямо каузата ДПС. От своя страна областният лидер на партията в Кърджали Бахри Юмер обяви, че ако в местната структура се получи дори минимално разминаване на позициите, мястото му няма да бъде там. Юмер се движи с групата на Местан. Дали се ражда нов проект в българската политика все още няма яснота. Депутатите обаче били получили подкрепа от избирателите в своите райони. С бурни възгласи на одобрение стотици жители на Момчилград посрещнаха отцепниците и изгонения лидер. Очаква се към възпоменателния митинг в центъра на града да се включат и тримата новоизбрани съпредседатели на ДПС - Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза. По-рано бе почетена паметта на жертвите от Възродителния процес при Тюркян чешма.  

Туристи се изгубиха в Амазонската джунгла

http://petel.bg/Turisti-se-izgubiha-v-Amazonskata-dzhungla__139081

Колумбийските военновъздушни сили спасиха двама полски туристи от националния парк Серания де Чирибикете, разположен в амазонския...

Инспектор: Най-честите причини за възникнали пожари е неправилната експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди

http://pik.bg/инспектор-най-честите-причини-за-възникнали-пожари-е-неправилната-експлоатация-на-отоплите-news458375.html

Инспектор: Най-честите причини за възникнали пожари е неправилната експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди

По време на есенно-зимния сезон най-честите причини за възникнали пожари е неправилната експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди. Това каза гл. инспектор Стефан Стефанов, началник на сектор „ Превантивна дейност” в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, цитиран от Фокус.

„Уредите се включват в електрически инсталации, без да са оразмерени за съответната мощност или неизправни такива се използват, оставят се без наблюдение в близост до леснозапалими горивни предмети, което може да доведе до нагряването или запалването им”, посочи Стефанов.

По думите му често поради техническа неизправност в близост до комините водят до запалване на греди и в последствие на покривна конструкция, което също е една от причините за възникване на пожари по време на есенно –зимния сезон. „Не трябва да подценяваме безопасната работа с уредите на твърдо гориво. Те трябва да бъдат изправни и да бъдат на максимално разстояние от запалими предмети, за да няма възможности за падане на искри и въглени. Трябва много внимателно да се работи с тях, за да не се допусне концентрация на въглероден оксид в помещението. Не трябва да се изхвърля жарта на необезопасени места. Важно е да се проверяват кюнците, коминните тела и да се почистват преди началото на сезона. Това са важни неща и в последствие неспазването на тези правила води до възникване на пожари”, обобщи гл. инспектор Стефанов.

Земетресение от 5,4 в Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5196165

Трус с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер е регистриран в Гърция. Според Европейския сеизмологичен център земетресението е регистрирано в 13.10 часа българско време.
Епицентърът на труса се намира на 19 километра източно от остров Карпатос и на 131 километра югозападно от Родос.
Трус с магнитуд 4,1 и разтърсил тази сутрин и турския курорт Анталия.
Трус с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер е регистриран в Гърция. Според Европейския сеизмологичен център земетресението е регистрирано в 13.10 часа българско време. Епицентърът на труса се намира на 19 километра източно от остров Карпатос и на 131 километра югозападно от Родос. Трус с магнитуд 4,1 и разтърсил тази сутрин и турския курорт Анталия.

Орбан: Ако ЕС беше послушал Унгария, сега в Европа щеше да има до няколко хиляди мигранти

http://www.moreto.net/novini.php?n=309753

В интервю за унгарско издание премиерът на централноевропейската страна Виктор Орбан твърди, че ако Европейският съюз е бил послушал предупрежденията на унгарското правителство, сега в Европа щяло да има до 10 хиляди имигранти. Орбан заяви, че никой не може да налага на страните-членки на Съюза да приемат принудително определен брой мигранти и бежанци.

Почина и вторият младеж, пострадал при зверската катастрофа на Е-79

http://frognews.bg/news_104316/Pochina-i-vtoriiat-mladej-postradal-pri-zverskata-katastrofa-na-E-79/

Към 9 часа тази сутрин в реанимацията на МБАЛ-Благоевград е издъхнал и 24-годишният Георги, който беше тежко ранен снощи при катастрофата на Е-79.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване