Специализирана полицейска акция се проведе в Пловдив

http://pik.bg/специализирана-полицейска-акция-се-проведе-в-пловдив-news464281.html

Специализирана полицейска акция се проведе в Пловдив

Специализирана полицейска акция се проведе в Пловдив през изминалата нощ. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Има задържани, но техният брой и самоличност са неизвестни до момента. Акцията се е провела няколко часа, след като полицията в Пловдив разкри мащабна схема за пране на пари, при която бяха задържани деветима души.

Друг заподозрян - Георги Христов Георгиев беше обявен за общонационално издирване. Органите на реда разполагат с данни, че той е източил един милион и двеста хиляди евро. На задържаните за участие в схемата е повдигнато обвинение за пране на пари.

Според прокуратурата, те мамели фирми от 6 държави от Европейския Съюз и ги карали да пращат големи суми по сметки в България. По този начин те източили над 2 милиона евро. Ощетените чуждестранни компании са над 10.

Акцията на МВР, прокуратурата и ДАНС е предотвратила тегленето на други 5 милиона евро. Органите на реда проверяват и дали в престъпната схема има замесени и банкови служители.
Очаква се още информация да бъде дадена по-късно днес.

Сподели...Самуиловата крепост

http://www.dnevnik.bg/na_put/2016/01/08/2681508_spodelisamuilovata_krepost/?ref=rss


В края на Х и началото на ХІ в. сл.Хр., по времето, когато българската държава начело с цар Самуил (управлявал от 997 г. до 1014 г.) води война с Византия, на десния бряг на Струмешница, на 16 км западно от днешния град Петрич,  е изградена Ключката отбранителна система.

Част от тази система е и Самуиловата крепост, която е мястото на днешната виртуална разходка, подготвена от проекта "Сподели България". 

Националният парк-музей "Самуилова крепост" включва археологическия...

Петър Москов: Не съм предател, с Радан Кънев имаме някои различия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5219716

„Реформаторският блок не е сбор от отделни партии, в който всяка една да надделява над другата. Затова имам самочувствието че съм част от съществуването на Блока“. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов пред Нова телевизия.
Той коментира, че не смята себе си за предател. Думите му са по повод решението му да остане на поста здравен
„Реформаторският блок не е сбор от отделни партии, в който всяка една да надделява над другата. Затова имам самочувствието че съм част от съществуването на Блока“. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов пред Нова телевизия. Той коментира, че не смята себе си за предател. Думите му са по повод решението му да остане на поста здравен

Киберножовете за лечение на рак, струващи стотици милиони, събират прах заради нехайство

http://www.moreto.net/novini.php?n=310596

Супермодерна апаратура за лечение на рак, струваща стотици милиони левове, стои неизползваема вече месеци, първо, заради лекарско нехайство, а в момента заради спор между НЗОК и Българския лекарски съюз. От септември насам с нашумелите киберножове се сдобиха общо 7 болници в страната, но нито една от тях не може да ги използва, защото не е подписан Националният рамков договор между касата и БЛС.

Днес е Бабинден

http://www.bnews.bg/article-146004

От 1951 година Бабинден е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

Горанов: Тази година ще поработим повече върху ефективността на разходите

http://pik.bg/горанов-тази-година-ще-поработим-повече-върху-ефективността-на-разходите-news464280.html

Горанов: Тази година ще поработим повече върху ефективността на разходите

През тази година съм си поставил за цел да поработим малко повече върху ефективността на разходите. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в сутрешния блок на Bulgaria on Air.

Във връзка с отчетените 2,8 млрд. лв. повече приходи в хазната за миналата година, министърът заяви, че добрата събираемост е предпоставка за намаляване на дефицита и подобряване на фискалната позиция. Според него тази ефективност на разходите може да се реализира, когато е общо разбирането, че тя ще е ключова за модернизирането на всички системи. „Неслучайно се говори за реформи, а те са именно това – по-ефективно управление на ресурсите, които имаме”, поясни той.

Относно изказването на министър-председателя Бойко Борисов, че очаква ръст на икономиката от 4,5% в България през 2016 г. Горанов посочи, че има предпоставки за по-висок растеж от планирания. „Предпочитам да правим консервативни и устойчиви прогнози, които да ни дават възможност да не сме изненадани в негативен план. Темпът на инвестиции по линия на европейските фондове и на частния сектор може да се запази и през новата година”, каза той.

"Предпоставки за такъв растеж, какъвто се коментира, има. Трябва да си свършим добре работата", смята Горанов. „Дали ще успеем да достигнем това, което се прогнозира като оптимистична прогноза, зависи само от нас”, допълни той и заяви, че могат да се справят с удържането на дефицита на нива от 2%.

Глупави американци поздравиха Северна Корея за водородната бомба (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_617640.html

Обявеното за успешно изпитание на взривяване на водородна бомба под земята в Северна Корея изглежда е добра новина за някои американци. В популярното токшоу на Джими Кимъл невежи пешеходци застанаха пред микрофона на предаването, за да поздравят Ким Чен Ун за водородната бомба. Честитките към КНДР случайните минувачи дадоха в традиционна за предаването рубрика, в която нарочно се задават провокиращи въпроси, за да се тества критичното мислене на живеещите в Холивуд. В един от епизодите например на минувачи им е връчван Iphone 4, представен като последен модел смартфон от Apple.  Поздравите към Северна Корея от "братята" американци:

Бабинден- Ден на родилната помощ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542124

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. По стар стил се чества на 21 януари. Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова ...

Петър Москов: Аз няма да съм човекът, който ще отвори параданта врата за ДПС

http://www.cross.bg/moskov-blok-ministur-1493876.html

/КРОСС/ Лютви Местан каза, че ДПС трябва да се върне през параданта врата в управлението. Връщането на ДПС минава през самоунищожението или унищожението на Реформаторския блок, доказването му като недобра управленска конфигурация с ГЕРБ. Аз няма да съм човекът, който ще отвори тази врата, било пред Доган, било пред Местан. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на здравеопазването Петър Москов. Стратегическото стабилно политическо бъдеще на държавата зависи от трайна управленска конфигурация между РБ и ГЕРБ. Има програма за управление, тя трябва да се следва, допълни той. По думите му ДПС е опозиция, която се разпада. Проблемът на ДПС не е проблем на геополитическата ориентация, каза Москов. Това, според него е поредното алиби, зад което се прикрива една безнаказаност и разхищение към публичните финанси. Етническият модел в България трябва да се промени, защото той води до модела „Кой", смята той. А отговор на въпроса на кого е по-близък Пеевски - на Доган или на Местан, няма верен отговор. Реформаторският блок потвърди участието си в управленската коалиция. В момента е във висока степен на готовност от подписване на анекс към коалиционното споразумение между ГЕРБ и блока и внасянето му на Съвет за развитие, в който ясно, подробно и конкретно с дати, с ясна философия да бъде преподписано продължението на реформата в правосъдието, каза още министър Москов

Взимаме направление по всяко време

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5219732

Всеки български гражданин ще получи поне по едно направление на месец, независимо кога отиде при личния си лекар. Това каза здравният министър Петър Москов пред Нова тв и увери, че всеки ще може да ползва правата си на здравноосигурен. „Личният лекар е този, който преценява на база симптомите от какъв специалист имате нужда“, припомни той.
Всеки български гражданин ще получи поне по едно направление на месец, независимо кога отиде при личния си лекар. Това каза здравният министър Петър Москов пред Нова тв и увери, че всеки ще може да ползва правата си на здравноосигурен. „Личният лекар е този, който преценява на база симптомите от какъв специалист имате нужда“, припомни той.

Пеевски е собственик на корпорацията ДПС

http://offnews.bg/news/n_1/n_617638.html

Падението на корпорацията ДПС е свързано с падението на Ахмед Доган, а то е факт от години. Пеевски заедно с Доган е един от мажоритарните собственици на ДПС. Доган го създаде в тази му мощ и той се разви благодарение на този политически и икономически гръб. Това заяви депутатът от Реформаторския блок и председател на Народна партия "Свобода и достойнство"Корман Исмаилов. Според него част от хората в ДПС не осъзнават какви пионки са на шахматната дъска на Ахмед Доган. Исмаилов предположи, че следващият председател на движението ще бъде пак кукла на конци. "Очаквам това да бъде Мустафа Карадайъ", обяви депутатът. По думите на Исмаилов има логика Лютви Местан да търси сближаване с дясното и по-точно с партията на Радан Кънев - ДСБ. Той беше категоричен, че няма хипотетична възможност НПСД да намери общ език с Местан, защото той и съпартийците му имат категорично отношение към агентите на бившата ДС, които са навредили на българските граждани и на българските мюсюлмани. "Отдавна твърдим, че при ДПС става дума за авторитарно еднолично управление на една партия, която наричаме корпорация или холдингова структура", обясни Исмаилов.

Платини се отказа от надпреварата за президент на ФИФА

http://www.mediapool.bg/platini-se-otkaza-ot-nadprevarata-za-prezident-na-fifa-news243950.html

Мишел Платини няма да се кандидатира за президент на ФИФА, дори да спечели обжалването срещу осемгодишното наказание, което му беше наложено от етичната комисия на световната футболна федерация, предадоха агенциите. "Оттеглям се от надпреварата. Моментът не е добър за мен. Нямам шанс да се боря на равни начала с останалите кандидати. Не получих такава възможност. Сбогом, ФИФА, сбогом президентство", заяви Платини. Отстраненият от футбола президент на УЕФА за пореден път заяви, че не е направил нищо нередно и срещу него се води целенасочена кампания. "Не мога да съжалявам за нищо, защото всичко се стовари върху главата ми, без да съм направил нещо нередно. Не мога да разбера какво се случи. Единственото ми обяснение е, че някъде е имало желание да ми бъде попречено да се включа в надпреварата", каза още Платини.

"Чудовище в Париж" - един филм на продуцента Люк Бесон, ще бъде показан в зала Възраждане

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542125

С две филмови заглавия ще зарадва ценителите на седмото изкуство инициативата „На кино в зала „Възраждене“. На 15 януари, петък, от 18:00 ч. киноманите ще могат да гледат един от най-награждаваните български филми за миналата година „Потъването на Созопол“. Режисьор на продукцията е Костадин Бонев, а ролите са поверени на Васил Гюров, Деян Донков, Светлана Янчева, Снежина Петрова, Стефан Вълдобрев, Джийсън Брад Люис и др. На 16 януари, събота, от 11:00 ч. ще започне прожекцията на френския анимационнен филм „Чудовище в Париж“. Режисурата е дело...

Лисици тършуват контейнерите на Варна

http://petel.bg/Lisitsi-tarshuvat-konteynerite-na-Varna__140460

Илюстрация: Булфото Лисици се разхождат покрай домовете на хората в жк „Бриз” във Варна. Хората от комплекса си обясняват появата на...

Верижна катастрофа: Четири коли се намляха на Аспаруховия мост

http://petel.bg/Verizhna-katastrofa--CHetiri-koli-se-namlyaha-na-Asparuhoviya-most__140463

Снимка: "Петел", архив Вчера около 18:30 ч на Аспаруховия мост, поради необезопасен участък с повреда на пътната настилка, е станала...

Варненец се „прости” с часовник за 11 000 евро, след като неизвестен обра жилището му

http://petel.bg/Varnenets-se----prosti----s-chasovnik-za-11-000-evro--sled-kato-neizvesten-obra-zhilishheto-mu__140464

Кражба на изключително скъп часовник е станала вчера от частен дом, намиращ се в местност "Средна Трака" във Варна. Неизвестно лице е...

Промяна в наредбата спира грузинец за Спартак

http://petel.bg/Promyana-v-naredbata-spira-gruzinets-za-Spartak-__140470

Промяна в наредбата на БФС най-вероятно няма да позволи на Спартак да картотекира Вакханг Джварашвили за пролетния полусезон в „А“...

Простреляха 12-годишно момиче с въздушна пушка в село Кошарица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5219715

12-годишно момиче е простреляно в крака с въздушна пушка в село Кошарица. Инцидентът станал на 07.01. т.г. около 19.45 ч. Сигналът е подаден от 30 годишен мъж. Той обяснил, че в близост до дом №8 на ул.
12-годишно момиче е простреляно в крака с въздушна пушка в село Кошарица. Инцидентът станал на 07.01. т.г. около 19.45 ч. Сигналът е подаден от 30 годишен мъж. Той обяснил, че в близост до дом №8 на ул. "Стара планина" в село Кошарица, в областта на десния крак е простреляна вероятно с въздушна пушка 12-годишната му дъщеря.

Слагат картинки с мъртъвци на кутиите с цигари

http://www.cross.bg/tzigari-izdeliya-tzigarite-1493875.html

/КРОСС/Картинки с мъртъвци, хора на системи, поразени от рак бели дробове и развалени зъби са само част от изображенията, които ще се появят върху опаковките от цигари. Стряскащите снимки ще влязат в сила от май 2017 г. Това предвиждат одобрени от правителството промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които се налагат заради новите изисквания на Европейския съюз. Предстои промените в закона да бъдат гласувани в пленарната зала. Според промените, които предлага Министерският съвет, производителите ще имат възможност да избират от десетки стряскащи изображения за кутиите с цигари. В закона е създадена нова глава, свързана с етикетирането на цигарите. Опаковките вече ще трябва, освен сегашните предупредителни надписи за вредата от тютюнопушенето, да имат и цветна стряскаща картинка с последиците от пушенето. Целта е пушачите да бъдат провокирани да спрат цигарите. Стряскащите картинки с текстовете трябва да са от двете страни на кутията, както и на външните опаковки - примерно на стековете. Трябва да покриват по 65% от двете страни на кутията. Също така от май 2017 г. ще бъдат спрени от продажба ароматизираните цигари и съдържащите добавки, претендиращи, че тонизират организма или че улесняват абсорбирането на никотина. Изискванията ще бъдат вкарани в нова нормативна уредба, която ще влезе в сила от 20 май 2016 г., но за всички тютюневи изделия, произведени до тази дата, ще се даде едногодишен период да бъдат реализирани на пазара. От 20 май 2017 г

Автобус е предизвикал тежка верижна катастрофа в София

http://www.mediapool.bg/avtobus-e-predizvikal-tezhka-verizhna-katastrofa-v-sofiya-news243949.html

Тежка катастрофа между автобус и няколко автомобила е станал минути преди полунощ в София. За щастие няма жертви при инцидента. Инцидентът е бил на кръстовището на бул. "България" и бул. "Гоце Делчев". Автобус номер 64, който пътувал за гараж, пресякъл кръстовището на червено и не е могъл да спре. Шофьори на мястото на катастрофата разказват, че автобусът идвал от "Хладилника" по бул."Гоце Делчев". Минава през кръстовището и се удря в Ауди, което идва от НДК. След удара машината на градския транспорт връхлита чакащите в насрещното платно на бул."Гоце Делчев" автомобили. Повлича със себе си такси, което удря други коли. Автобусът спрял до намиращия се близо подлез. Според шофьорите на мястото водачът на автобуса отричал да е преминал на червен сигнал. До този момент не са ясни причините за катастрофата.

Бивш служител на НСО: Хората в ДПС ги „убиват" постоянно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542123

Решението за свалянето на охраната на Лютви Местан е взето от министър-председателя. Това каза полковник Николай Марков, бивш служител на НСО пред bTV. По време на пресконференция вчера бившият лидер на ДПС Лютви Местан заяви, че личната му охраната е била внезапно свалена. По думите му той се свързал с президента Росен Плевнелиев, за да го попита защо това се е случило, но Плевнелиев нямал информация. С "греховете си" Местан искал да върне ДПС във властта "през парадния вход"

Не силна, а слаба Европа е заплаха за САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5219034

През 1973 г. държавният секретар на САЩ Хенри Кисинджър обяви, че това е „годината на Европа”. Това се случи след период, в който САЩ бяха прекалено заети с Виетнам и Китай.
След като президентът Барак Обама обяви идеята си за стратегическата „ос”, т.е. за преместването на „оста на историята” от Европа към Азия, много европейци се разтревожиха,
През 1973 г. държавният секретар на САЩ Хенри Кисинджър обяви, че това е „годината на Европа”. Това се случи след период, в който САЩ бяха прекалено заети с Виетнам и Китай. След като президентът Барак Обама обяви идеята си за стратегическата „ос”, т.е. за преместването на „оста на историята” от Европа към Азия, много европейци се разтревожиха,

ВиК-аварии

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542121

- Община Добрич – жк Дружба 14; жк. Добротица 33, - Община Добричка – с. Минково, с. Опанец, с. Владимирово, ПС Батово, - Община Балчик – няма аварии, - Община Каварна – Каварна-ул. Царевец, - Община Шабла – с. Дуранкулак, - Община Ген. Тошево – няма аварии, - Община Тервел – няма аварии, - Община Крушари – ПС Крушари,...

Сагата за бащата-убиец от Русе за втори път на втора инстанция

http://pik.bg/сагата-за-бащата-убиец-от-русе-за-втори-път-на-втора-инстанция-news464278.html

Сагата за бащата-убиец от Русе за втори път на втора инстанция

Наказателно дело от общ характер е образувано в Апелативен съд - Велико Търново по случая с Пламен Петров, пребил до смърт 7-годишната си дъщеря Пламена навръх Великден 2014 г.

Доживотен затвор при първоначален специален режим  бе присъдата, която постанови Окръжен съд - Русе за бащата-убиец при повторното разглеждане на казуса през септември 2015 г. Отчетено бе, че убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, а пострадалата е малолетно лице, което се е намирало в безпомощно състояние.

Още тогава неговият адвокат Славчо Славчев бе категоричен, че ще обжалва присъдата. Делото в Апелативен съд Велико Търново е образувано именно по въззивни частни жалби на подсъдимите.

Със същата присъда, Окръжен съд Русе призна за виновна втората жена на Пламен - Емилия в това, че при непосредствена опасност за живота на малолетната Пламена не и се притекла на помощ, която е могла да даде без опасност за себе си или за другиго. Тя бе осъдена на пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца с периодичност 2 пъти седмично, както и на задължителни периодични посещения при пробационен служител за срок от 6 месеца и на безвъзмезден труд в полза на обществото за срок от 6 месеца – общо 150 часа.

Припомняме, че при първото разглеждане на делото, то приключи на първа инстанция в Русе с 16-годишна присъда за Петров и оневиняване на мащехата на Пламена – Емилия Георгиева, втората му съпруга.

След като Окръжният съд в Русе се произнесе, присъдата беше обжалвана пред Апелативния съд във Велико Търново от Пламен Петров, от адвоката му Славчо Славчев и протестирана от държавното обвинение. Второинстанционните магистрати обаче сметнаха да не разглеждат претенциите на страните, а направо отмениха присъдата и върнаха делото за ново разглеждане, но от друг състав на РОС.

Мотивът беше процесуално нарушение, което се състои в това, че делото в дунавския град се разглеждаше по съкратената процедура, при която подсъдимите приемат фактите, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт и се отказват от събиране на нови доказателства.

Преглед на регионалния печат на 08.01.2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542119

„Почват уволнения в общината“ – водещото заглавие за „Екип 7“. Връчиха предизвестия за прекратяване на трудовите договори на двайсетина служители в администрацията на Разград – разказва статията. „Четирима смелчаци се гмурнаха в ледените води край Лозница“ – съобщава още на първа страница „Екип 7“. Кръста извади 17-годишният Мартин Данчев  който скача за първи път – разказва статията. „Банда от ВУИ-Завет вилня в Исперих, задигна и бронзово разпятие“ – пише на стр. 4 „Екип 7“. Четиримата извършители обрали магазин и дома на 72-годишна жена – раз...

Камбитов с поздрав за Бабинден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542120

Уважаеми специалисти – акушери и гинеколози,Днес, когато отбелязваме Деня на родилната помощ или още Бабинден, засвидетелстваме нашата признателност към Вас и Вашия труд. Този празник носи надежда, светлина и вяра в бъдещето. Сърдечно Ви поздравявам за неуморната работа, хуманност и професионализъм, благодарение на които на бял свят идва новият живот. Заслужавате респект за благородна мисия, за силния характер, съчетан с безспорни умения и заслуги, спомагащи за раждането на нов живот. Пожелавам на всички здраве, увереност и успехи! Нека се ражд...

ДПС Кърджали е стабилна и няма разкол, заяви кметът Хасан Азис

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/08/2681802_dps_kurdjali_e_stabilna_i_niama_razkol_zaiavi_kmetut/?ref=rss


ДПС в Кърджали е сплотена и неделима организация както идейно, така и организационно. Няма нещо на политическия хоризонт, което да накара нашите членове и симпатизанти да се откъснат от организацията. Това обяви кметът на града Хасан Азис, избран от листата на ДПС, пред БНР.

Според него няма и признаци за разкол в областната организация на партията.

Днес тримата съпредседатели на партията Рушен Риза, Мустафа Карадайъ и Четин Казак ще бъдат в Кърджали, където на 8 януари 1990 г. е основана окръжната партийна организация. Очаква се над 300 души, сред които и учредители, да отбележат годишнината.

Искаме да дадем знак, че Кърджали стои зад идеите, с които започнахме преди 26 години. Знаем кои сме, кои са с нас, но не си правим илюзии, че случващото се около Лютви Местан няма да породи въпросителни за симпатизантите на движението, коментира Азис.

"Политическата лаборатория "Кърджали" на ДПС ще бъде замесена в подготовката и реализацията на нещо, което в настоящия момент никой не може да определи, затова сме внимателни. В момента лаборантът е ДПС."

В коментар за отстраняването на лидера Лютви Местан в края на миналата година, Азис заяви: "Ще бъде заблуда, ако се каже, че само с един акт се отнемат лидерските позиции на председател на партията, ако не се погледнат процесите в дълбочина. Това е нещо по-дълбоко и по-продължително от решение за една нощ."

Нормална зимна обстановка в община Габрово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542122

Времето в община Габрово е ясно. Духа север-североизточен вятър със скорост 1 м./сек. Температурата на въздуха, измерена в централна градска част от общинската МТО станция е 3,6 °С . Влажността на въздуха е 62 %. Проходът Шипка е нормално проходим при зимни условия. Пътната настилка е  обработена и опесъчена. Снежната покривка в района е 10 см. Температурата на въздуха е минус 3°С. Видимостта е добра. Няма наложени ограничения и допълнителни изисквания, но продължава забраната за движение на МПС над 10 тона. Пътят за Узана също е почистен и опе...

Баба изгоря, палейки си огън

http://pik.bg/баба-изгоря-палейки-си-огън-news464276.html

Баба изгоря, палейки си огън

80-годишна жена е починала, след като се е самозапалила вследствие на неправилно боравене с открит огън. Това съобщиха от пресцентъра на МВР-Бургас.

Вчера около 10.10 ч. в Районно управление - Приморско е получено съобщение за открита починала в дома си в с. Веселие 80-годишна жена с инициали Д.Д. Тялото на жената е открито от внука й на пода в банята, като дрехите и кожата й били обгорени.

При извършения оглед от полицейските служители, в близост до банята е открита отоплителна печка за твърдо гориво с отворена врата. Вероятно възрастната жена се е самозапалила вследствие на неправилно боравене с открит огън.

Тялото й е откарано в Катедра "Съдебна медицина" към МБАЛ – Бургас за аутопсия и установяване на точната причина за смъртта. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Приморско.

 

Проф. Михаил Нделчев: При криза в ДПС винаги изплува някаква вулгарна действителност

http://pik.bg/проф-михаил-нделчев-при-криза-в-дпс-винаги-изплува-някаква-вулгарна-действителност-news464275.html

Проф. Михаил Нделчев: При криза в ДПС винаги изплува някаква вулгарна действителност

Бъдещето на ДПС зависи от самото ДПС и то не би трябвало толкова много да интересува българската общественост. Тезата за избор между Турция и Русия беше натрапена от самите лидери на Движението.

Това каза в сутрешния блок на БНТ проф. Михаил Неделчев. Съжалявам, че обществото беше въвлечено в този дебат. Не може тази дилема да бъде натрапвана на българското гражданство. Не може да му се казва: "Турция или Русия", подчерта той. Винаги, когато има криза в ДПС, изплува някаква вулгарна действителност. Става така, защото ДПС има три лица - едното е обърнато към техния електорат, второто е обърнато към българското гражданство, а третото е лицето на олигархичния модел, на модела "Кой".

ДПС се превърна в нарицателно за бизнес корпорация, която е маскирана като партия, каза още проф. Неделчев. Имаме съвсем отчетлив опит за намеса във вътрешните работи, заяви социологът Андрей Райчев. Това въобще не може да е дреболия и шега. Присъствахме на опит Турция да подчини ДПС. Случва се много важно нещо – дали нашите турци ще имат автономна партия, както досега, или зависима от Турция партия, изтъкна Райчев.

По думите му тезата за намеса на Русия в кризата в ДПС е лансирана от десните, а в действителност спорът е между България и Турция. Това не е просто наш съсед, това е Ердогановска Турция – диктатура. Страна, която не цепи басма на САЩ и Израел, едва ли ще цепи басма на България. Събитията в ДПС са голям шанс за българското общество – трябва да се обединим, коментира Андрей Райчев.

Димо Гяуров: ДАНС да каже вярно ли е, че за България има опасност от откъсване на територии и население

http://www.cross.bg/gyayrov-mestan-bulgariya-1493874.html

/КРОСС/ Има въпроси към Агенцията за национална сигурност и нейното ръководство за възникналата за България опасност и грандиозното предателство на Лютви Местан. Ако дори частица от това е вярно - че за България има опасност от откъсване на територии и население, такъв черен сценарий, то от Агенцията за национална сигурност трябва да излязат и обяснят има ли такова нещо или няма, да успокоят публиката или да предприемат съответните действия. Това мнение изрази в ефира на БНР бившият директор на националното разузнаване Димо Гяуров. Подобни твърдения според него създават обществено напрежение и проблеми в отношенията ни с република Турция. Относно широкообсъжданото пребиваване на Лютви Местан в турското посолство, Гяуров коментира, че не е редно който и да е политик да демонстрира близки връзки отвъд допустимото с което и да е посолство. Отделен е въпросът, свързан със сигурността на господин Местан. Склонен съм да вярвам, че някой е провел операция по сплашването му. У нас за съжаление охраняването на важните лица е част от създаването на публичния имидж, то е демонстрация, каза той.  Това според Гяуров повдига въпроса кой точно има такова внимание върху службите, за да може да си играе с такива демонстрации. Новият закон легализира едно статукво. Нищо повече. Той не дава отговор на въпроса кой на какво основание определя нивото на заплаха към дадено лице, каза бившият разузнавач номер едно

Без вода в петък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542118

За извършване на аварийни ремонти се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 ч. на следните улици: "Баба Зара", "Бисер", "Светулка", "Слави Ангелов", "Митко Палаузов" и "Възход". ...

Ханс Ван Бален: Не се притеснявам от промяната на политиката на ДПС

http://www.cross.bg/balen-hans-ostavat-1493873.html

/КРОСС/Председателят на европейските либерали Ханс Ван Бален заяви в интервю за БНР, че не се притеснява от промяна на политиката на ДПС спрямо Турция и Русия след отстраняването на лидера Лютви Местан. Той допълни, че четиримата евродепутати, лоялни на ДПС, остават в групата на АЛДЕ и тя ще работи с новото ръководство на партията. ДПС е демократична партия. Тя ще реши по демократичен път каква да е нейната политика. Информираха ме, че Местан е бил освободен съгласно процедурите и устава на ДПС - затова нямам коментар дали решението е било правилно или не... След като евродепутатите на ДПС остават в партията и съответно в групата на либералите в Европейския парламент, останалото не е наша работа. Ще чакаме да видим какво ще направи новият председател и новото бюро, след като бъдат избрани през април и май. Това е българска партия - естествено, голяма част от турското малцинство в България е представено в нея, но ДПС е българска политическа формация и ние нямаме опасения, че тя би могла да наруши политическия консенсус сред европейските либерали, заяви Ханс Ван Бален.  

Жертва от Кьолн: Бяхме обградени от 20-30 мъже (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_617621.html

Жертва на сексуално посегателство в нощта на Нова година в Кьолн разказа, че тя и приятелките ѝ са били обградени от 20-30 мъже. Припомняме, че серия от сексуални нападения срещу жени в германския бяха регистрирани в нощта на Нова година. Само в рамките на вечерта бяха получени 60 оплаквания за посегателства, в това число и едно за изнасилване. 18-годишната Мишел разказа пред Би Би Си, че нападателите са били мъже от арабски произход на възраст около 30 години, но уточнява, че не е разбирала езика, на който нападателите са разговаряли помежду си. "Нападатели ни обградиха, като в един момент не можехме дори да се движим. Държаха ни ръцете и се опитаха да ни разделят. В един момент започнаха да ни опипват и да взимат всичко от джобовете ни. Искахме само да се измъкнем и когато успяхме, бяхме щастливи, че сме живи", разказа още пострадалата.

Петър Москов: Не съм предател

http://pik.bg/петър-москов-не-съм-предател-news464273.html

Петър Москов: Не съм предател

Здравният министър Петър Москов коментира темата с оттеглянето на подкрепата на Радан Кънев и още няколко депутата от ДСБ за кабинета "Борисов 2" след оставката на Христо Иванов като министър на правосъдието. По думите му, темата за него е затворена. В студиото на сутрешния блок по Нова телевизия той заяви, че е член на ДСБ.

„Реформаторският блок не е сбор от отделни партии, в който всяка една да надделява над другата и затова имам самочувствието че съм част от съществуването на Блока“, напомни той. Москов заяви, че не смята, че е предател и поясни, че е приятел с Радан Кънев. Той каза, че просто двамата имат някакви различия и напомни, че телевизионното студио не е място да се обсъжда това. Здравният министър коментира и вчерашната пресконференция на Лютви Местан. Той е на мнение, че всичко, което е опозиция се разпада. Разбира се, Петър Москов коментира и няколко здравни въпроса. Във връзка с данък „вредни храни“ министърът смята, че не е погребан и поясни, че ще бъде внесен следващия месец за обсъждане в Министерски съвет.

Москов отново обясни, че целта му не е финансова, а здравна и идеята е да се промени начинът на хранене на българина. На въпрос дали ще чакаме по два месеца за прием в болници или за направления при специалисти, министърът отговори: „Много хора, много неща пишат“. Той уточни, че Министерство на здравеопазването е настъпило интереси за милиони и посъветва да не се чете сайтът „Гошо и аз“. Москов успокои, че всеки един български гражданин, който си плаща редовно здравните осигуровки, ще може да получава направления независимо дали е в началото на месеца или в края му. Другата тема, която коментира са картинките с мъртъвци по кутията цигари. Водещият на „Здравей, България“ каза, че това пак е от сайта „Гошо и аз“.

Медии: Турските износители се разоряват заради руските санкции

http://www.cross.bg/izdanieto-ryskite-sanktzii-1493858.html

/КРОСС/ Турските компании, занимаващи се с търговия на едро на плодове и зеленчуци, вече започнаха да фалират заради ограничителните мерки на Русия, влезли в сила от 1 януари, пише Today’s Zaman, цитиран от РИА Новости. Особено пострадали са фирмите в провинция Анталия. Пред износителите предстои трудна зима, отбелязва изданието. Сега турската икономика няма големи основания за оптимизъм, експортът за 2015 г. спадна с повече от 8%. През 2016 г. руските санкции ще намалят износа още повече, пише изданието Asia Times. В списъка на забранените за внос в РФ стоки са месо и субпродукти от кокошки и пуйки, домати, лук, зеле и броколи, краставици, портокали, мандарини и кайсии, сливи, ягоди.

2/3 от американците подкрепят предложенията на Обама за контрол над оръжията

http://america.actualno.com/23-ot-amerikancite-podkrepjat-predlojenijata-na-obama-za-kontrol-nad-oryjijata-news_517131.html

Две трети от американците подкрепят предложенията на президента на САЩ Барак Обама за по-строг контрол над търговията с оръжия. Това показват публикуваните в четвъртък резултати от проучване на общественото мнение на телевизия CNN и компанията ORC. По данни от проучването 67% от американците са съгласни с предложените от президента изменения, а 32% са против. Шест от десет от участниците в допитването, включително 75% от притежателите на оръжие, са на мнение, че предложените мерки няма да могат

Простреляха 12-годишно момиче с въздушна пушка

http://nessebar.actualno.com/prostreljaha-12-godishno-momiche-s-vyzdushna-pushka-news_517132.html

Момиче на 12 години е простреляно с въздушна пушка в несебърското село Кошарица, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Полицията е информирана за случая снощи около 19.45 ч. от 30-годишния баща на детето. Той е съобщил, че дъщеря му е ранена в десния крак в близост до дом № 8 на ул. „Стара планина” в селото. Момичето получило медицинска помощ в Центъра за спешна медицинска помощ в Несебър и е откарано в МБАЛ – Бургас. Лекарите са обработили пострадалата и са я освободили за

Обещахме си пътуване

http://travel.actualno.com/obeshtahme-si-pytuvane-news_517134.html

Честита, вълнуваща, приключенска Нова година! Това е пожеланието на екипа на „Българският пътеводител“ към всички българи и нас самите в днешната следпразнична рубрика в Actualno.com. А пожеланията продължават да изпълват ежедневията ни. Добрите намерения, приповдигнатото настроение още витаят в пространството и вътре в нас. Но скоро то ще започне да отстъпва място на обичайната януарска меланхолия или да го кажем направо – депресия. Списъците с обещания ще запритискат мислите

Норвежки самолет изчезна от радарите

http://europe.actualno.com/norvejki-samolet-izchezna-ot-radarite-news_517137.html

Норвежки самолет F 16 е изчезнал от радарите около границата с Норвегия, след като е излетял от Лондон. На около 15 мили от границата, самолетът е подал сигнал за бедствие, съобщава express.co.uk. Летателният апарат е пътувал от Лондон към Тромсьо, Норвегия. На борда е имало двама души, информира The Local. Връзката със самолета е изгубена, когато е преминавал над езеро Акаяуре. Малко преди това пилотът е изпратил сигнала, посочва "Стандарт нюз". "Теренът е планински и там температурата е мин

Насърчават вътрешния туризъм чрез културно-историческите обекти

http://society.actualno.com/nasyrchavat-vytreshnija-turizym-chrez-kulturno-istoricheskite-obekti-news_517141.html

Културно-историческият туризъм е фокусът на кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й, инициативата е резултат от сътрудничеството между Министерството на туризма и общините, предаде Фокус. „Министерството на туризма изработи визиите и паната за билбордове, а общините предоставиха безплатно място, където те да бъдат поставени“, обясни Ангелкова и допълни, че това сътрудничество е изключително полезно за развитието

Колумбия е най-щастливата страни според допитване на Gallup

http://analysis.actualno.com/kolumbija-e-naj-shtastlivata-strani-spored-dopitvane-na-gallup-news_517142.html

Азербайджан влезе в четворката на най-щастливите страни по света. За това свидетелстват резултатите от допитване, проведено от аналитичната компания Gallup International, цитирано от ТАСС. Според резултатите на допитването списъкът на най-щастливите страни се оглавява от Колумбия – там 85% от запитаните колумбийци заявили, че се чувстват щастливи, след тях следват Фиджи и Саудитска Арабия (по 82%). На четвърто място е Азербайджан, където 81% от запитаните заявили, че са доволни от живота

Казанлък отбелязва 138 години от Освобождението си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542117

По случай 138-годишнината от Освобождението на град Казанлък в града на розите ще гостува министърът на туризма Николина Ангелкова. За честването на тази паметна дата са организирани няколко събития. В 11:00 часа в Девически манастир „Въведение Богородично" се организира тържествено честване на 138 години от Освобождението на града от турско робство. В 12:00 часа при Паметник на Победата, с. Шейново ще бъдат поднесени цветя по повод Освобождението на Шейново от турско робство. Заупокойната молитва ще бъде в 13:30 часа в храм „Рождество Христов...

Отбелязваме Бабинден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542116

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабат...

"Уникален" автобус по линията Кюстендил-Благоевград: Без парно, с изтекъл антифриз

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5219701

За мизерни условия по време на пътуване с автобус, сигнализира читател, предаде Дарик.
Мъж е пътувал в началото на Новата година от Автогара Кюстендил, в посока Благоевград, с автобус без парно и в окаяно състояние - мръсен както отвън, така и отвътре.
За мизерни условия по време на пътуване с автобус, сигнализира читател, предаде Дарик. Мъж е пътувал в началото на Новата година от Автогара Кюстендил, в посока Благоевград, с автобус без парно и в окаяно състояние - мръсен както отвън, така и отвътре. "Парното не работеше. Температурите навън бяха минусови.

Наводнени пътни участъци в Бургас

http://pik.bg/наводнени-пътни-участъци-в-бургас-news464272.html

Наводнени пътни участъци в Бургас

Два сигнала за наводнени пътни участъци в Бургас са получени през денонощието, съобщи дежурният в Община Бургас, предаде "Фокус".

Единият е на бул.„Димитър Димов”, в района на околовръстното,покрай Морската градина, а другият- на ул. „Одрин“.

На местата са изпратени екипи на ВиК, които са отводнили улиците. Не са постъпвали сигнали за наводнени дворове, къщи, обществени и административни сгради. 24- годишен мъж е пострадал след самостоятелна катастрофа в Бургас през изминалото денонощие, допълни дежурният в ОД на МВР.

Пътният инцидент е станал на ул. „Захари Стоянов“, в района на първия светофар на влизане в ж.к. „Меден Рудник”, вероятно поради движение с несъобразена с пътните условия скорост / обилен дъжд/. Мъжът е с комоцио, без опасност за живота, и е настанен за лечение в отделение „Неврохирургия” към МБАЛ – Бургас.

Общо 18 катастрофи са станали през денонощието на територията на Община Бургас. Няма други пострадали или убити.

"Макаров" със заглушител е използан за убийството на Веселин Стоименов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5219709

Пистолет "Макаров" със заглушител е използван за убийството на 53-годишният Веселин Стоименов – по прякор Веско Дебелия, който беше застрелян снощи в София. Това съобщaват източници от МВР, цитирани от БНР. Предполага се, че нападателите са били трима. Тялото на бизнесмена е открито от жена, която живее близо до дома му.
Пистолет "Макаров" със заглушител е използван за убийството на 53-годишният Веселин Стоименов – по прякор Веско Дебелия, който беше застрелян снощи в София. Това съобщaват източници от МВР, цитирани от БНР. Предполага се, че нападателите са били трима. Тялото на бизнесмена е открито от жена, която живее близо до дома му.

„Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541886

Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност" - Управляващ орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 обяви процедура за подбор на проекти „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията". Целта на процедурата е да се предостави фокусирана подкрепа на българските предприятия за повишаване на иновационната дейност в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС). Изпълнението на проектите, подкрепени по процедурата, следва да доведат до пазарна реализация на пр...

Захариева: Убийството на Стоименов е поръчково

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5219717

Със сигурност убийството снощи на Веселин Стоименов е поръчково, смята правосъдният министър Екатерина Захариева, цитирана от бТВ. Тя очаква бърза работа на разследващите. Тези престъпления, извършени от професионалисти, са трудно разкриваеми, по мнението й. Затова и част от съдебната реформа е преквалификация на разследващите органи.
Със сигурност убийството снощи на Веселин Стоименов е поръчково, смята правосъдният министър Екатерина Захариева, цитирана от бТВ. Тя очаква бърза работа на разследващите. Тези престъпления, извършени от професионалисти, са трудно разкриваеми, по мнението й. Затова и част от съдебната реформа е преквалификация на разследващите органи.

Корман Исмаилов: Пеевски и Доган са мажоритарни собственици на корпорацията "ДПС"

http://www.cross.bg/mestan-ismailov-korman-1493872.html

/КРОСС/Падението на корпорацията ДПС е свързано с падението на Ахмед Доган, а то е факт от години. Пеевски, заедно с Доган, е един от мажоритарните собственици на ДПС. Доган го създаде в тази му мощ и той се разви благодарение на този политически и икономически гръб. Това каза пред БНР Корман Исмаилов, председател напартия „Свобода и достойнство". По думите му част от хората в ДПС не осъзнават какви пионки са на шахматната дъска на Доган. Следващият председател ще бъде пак кукла на конци, каза още Исмаило. Той очаква това да бъде Мустафа Карадайъ.  Има логика Лютви Местан да търси сближаване с партията на Радан Кънев, посочи Корман Исмаилов. По думите му, няма хипотетична възможност партията му да намери общ език с Лютви Местан, защото имат категорично отношение към агентите на бившата ДС, които са навредили на българските граждани и на българските мюсюлмани. Имаме чувствителност към тази тема, подчерта още Корман Исмаилов. Позицията на Лютви Местан винаги е била много конюнктурна и той няма интегритет, за да се нареди в една редица до нас, за да водим една линия срещу хора в ръководството на ДПС, каквито има сега и срещу други партии, разбира се. Местан във времето изговаряше поредица от кьорфишеци, каза още той.  Като друга причина Исмаилов изтъкна късното съзряване на господин Местан за някои истини. Корман Исмаилов припомни много активната роля на Местан в процеса по тяхното изключване и посочи

Десетки коли пострадаха от дупка на Аспарухов мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=310595

Десетки коли са пострадали само за ден от дупка на Аспарухов мост, алармират читатели на Moreto.net. Дупката не е нова, но след снеговалежа от началото на седмицата тя е придобила нови размери. Истинският бум на произшествията е станал вечерта, когато видимостта е била намалена и е било трудно дупката да бъде забелязана и избегната.

Марков: Хората в ДПС ги „убиват” постоянно, обичат да си играят на жертви

http://frognews.bg/news_104938/Markov-Horata-v-DPS-gi-ubivat-postoianno-obichat-da-si-igraiat-na-jertvi/

Решението за свалянето на охраната на Лютви Местан е взето от министър председателят, каза по БТВ полковник Николай Марков, бивш служител на НСО. По време на пресконференция вчера бившият лидер на ДПС Лютви Местан заяви, че личната му охраната е била внезапно свалена. По думите му той се свързал с президента Росен Плевнелиев, за да го попита защо това се е случило, но Плевнелиев нямал информация.

Местан с първа крачка срещу #Кой, дупе да му е яко

http://frognews.bg/news_104939/Mestan-s-parva-krachka-sreshtu-#Koi-dupe-da-mu-e-iako/

Ако има нещо, от което наистина трябва да се срамуваме през последните години, това е страхът, който цари в държавата. Този страх дава живот на лъжите, кражбите и предателствата, които съсипват живота ни ден след ден.

Хардлайнерите искат конфликта между Иран и Саудитска Арабия

http://www.investor.bg/analizi/91/a/hardlainerite-iskat-konflikta-mejdu-iran-i-sauditska-arabiia-209090/

Не става дума просто за религиозен конфликт между сунити и шиити, а за битка за надмощие в Близкия Изток

Сезонни работници и учители сред търсените на пазара на труда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542088

Сезонни работници, учители и възпитатели са сред най-търсените на пазара на труда във Варна. В Бюрото по труда в града са обявени свободни места за преподаватели по информатика и немски език, има позиции и за психолози и логопеди. Търсят се още медицински сестри, техници, заварчици, хигиенисти, машинисти и продавачи. За сезонни работници са заявени 30 места. Работодателите имат нужда и от общи работници....

Св. Григорий, еп. Български

http://www.cross.bg/georgi-grigoriii-vreme-1493871.html

/КРОСС/ Св. преподобни Георги Хозевит от остров Кипър и Емилиан Изповедник. Св. преподобна Домника. Св. мъченици Юлиан и Василиса. Св. Григорий, епископ БългарскиСв. Григорий, епископ БългарскиСведенията за този светец са твърде оскъдни. Предполага се, че това навярно е бил "презвитер и монах Григорий, клирик на Всички български църкви", живял по времето на българските царе Симеон Велики (893-927) и сина му Петър (927-969). Св. Григорий е един от изявените старобългарски книжовници, особено като преводач и преписвач. Той превел хрониката на Йоан Малала, като я допълнил с бележки от библейските книги и други исторически паметници. На него се приписва и преводът на Хрониката на Георги Амартол. Приема се, че по-късно бил ръкоположен за епископ Пелагонийски (Битолски) и Прилепски. Скоро след смъртта си е бил канонизиран. В охридската катедрала „Св. София" дори имало малък престол, посветен на него.Българската православна църква тачи паметта на светеца на 8 януари.***Св. Григорий, еп. Български. Преп. Георги Хозевит. Св. Емилиан. Преп. ДоминикаВ памет на преподобния Григорий ПечерскиКакто Неокесария се гордее със свети Григорий Чудотворец, тъй и великата Печерска лавра се слави с неговия съименник. Бог показал Своето величие в светите Антоний и Теодосий, които се прославили с различни чудеса, избрал за делото на чудотворението и преподобния Григорий, когото призвал в светата Си лавра

Пресъздават обичая Бабинден в Слокощица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542113

Обичаят Бабинден ще бъде пресъздаден в село Слокощица. Организатор на проявата е читалище „Просвета 1922". Началото на събитието е днес от 13 часа в читалището.Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. По стар стил се чества на 21 януари.Още преди изгрев слънце майките с деца от ...

19 дни и 70 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=310589

Не всички турци са лоши. Даже повечето са страшно свестни хора. (Джамал, ако четеш това, обади се, бе, не съм си сменял номера на телефона). Но цялата върхушка на ДПС – българска и турска, Доган, Местан, Бисеров, Цонев - не заслужава грам доверие.

Жестока катастрофа между автобус и няколко коли в центъра на София (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5219682

Жестока катастрофа между автобус и няколко автомобила е станала късно снощи на кръстовището на бул.
Жестока катастрофа между автобус и няколко автомобила е станала късно снощи на кръстовището на бул. "България" и бул. "Гоце Делчев" в София. За щастие, няма пострадали или жертви, съобщава Нова ТВ. По разкази на очевидци, автобус номер 64, който пътувал за гараж, пресякъл кръстовището на червено и не е могъл да спре.

“КиберБеркут”: В украинския „Азов“ служат терористи от ИД

http://www.cross.bg/azov-polk-teroristi-1493857.html

/КРОСС/ Хакерите от “КиберБеркут” публикуваха на страницата си в социалната мрежа „ВКонтакте“ снимки, доказващи, че в националистическия полк „Азов“ служат бойци от „Ислямска държава“, съобщи vesti.ru. Хакерите съобщават, че са успели да получат достъп до смартфона на един от бойците от полка. В паметта на устройството са намерени снимки и кадри на хора в камуфлаж с нашивки “Азов”, но и с характерната черна символика на ИД и арабски надписи на кърпите, закриващи лицата им. “Всички демократи и либерали, ценители на Европейските ценности – събудете се! Призоваваме световната общност да обърне внимание на това, че украинските военни използват бойците от ИД от Турция, Сирия и други източни страни!, – пишат “КиберБеркут” в обръщението под снимките.  – Рискувате да срещнете тълпи уахабити, желаещи вашата кръв и стотици тренировъчни лагери на същите терористи, които с удоволствие ще повторят парижката трагедия практически във всяка точка на Европа!”. Нито командването на полк “Азов”, нито ръководството на Националната гвардия на Украйна пожелаха да коментират и да опровергаят тази информация.

Милиционери и уиски вдъхват живот на Мумията в сараите

http://frognews.bg/news_104937/Militsioneri-i-uiski-vdahvat-jivot-na-Mumiiata-v-saraite/

Първите хора в ДПС празнували цяла нощ в Боянските сараи. Лично почетният председател на партията Ахмед Доган на няколко пъти вдигал тостове с 30-годишно уиски за здравето на Лютви Местан и останалите сподвижници от обкръжението си. Трапезите в Боянските сараи преливали от изобилие.

Общината купува нови климатици за 35 хил.лева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542082

Община Пловдив е обявила публична покана за доставка и монтаж на чисто нови климатични системи. Общата им стойност не може да надвишава 35 хил.лева с ДДС. Всички разходи по доставката и монтажа ще бъдат за сметка на изпълнителя, който се задължава да достави техниката до 7 дни, след подписване на договора. Според техническите изисквания на общината климатиците трябва да са от енергиен клас А/А и да могат да работят в температурен диапазон от -15 до + 46 градуса.  

Обамеянг спря хегемонията на Туре и стана най-добър футболист на Африка

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/08/2681804_obameiang_spria_hegemoniiata_na_ture_i_stana_nai-dobur/?ref=rss


Нападателят на "Борусия" (Дортмунд) Пиер-Емерик Обамеянг беше определен за най-добър футболист на Африка. Габонецът прекъсна хегемонията на Яя Туре, който взе приза в предишните четири години.

Обаеянг събра 143 гласа и изпревари само със седем полузащитника на "Манчестър сити". Третото място зае ганаецът Андре Аю.

Успехът на Обамеянг идва в година без отличия. Нападателят беше капитан на националния отбор на Габон, който отпадна още в първия кръг от финалите на Купата на...

Бакари се възстановявал при треньор на Жирона, щял да е готов за контролите

http://petel.bg/Bakari-se-vazstanovyaval-pri-trenor-na-ZHirona--shhyal-da-e-gotov-za-kontrolite__140461

Кондиционният треньор на испанския втородивизионен Жирона е помагал на нападателя на Черно море Бакари при тренировките след...

Българите зад граница не могат да използват електронното издаване на лични документи

http://petel.bg/Balgarite-zad-granitsa-ne-mogat-da-izpolzvat-elektronnoto-izdavane-na-lichni-dokumenti__140462

Снимка Булфото Българите зад граница не могат ефективно да се възползват от електронните процедури за издаване на български лични...

Google с гаф! Преведе “Русия” като “Мордор”

http://petel.bg/Google-s-gaf--Prevede----Rusiya----kato----Mordor---__140465

Илюстрация: Уикипедия Google е коригирал грешка в един от онлайн инструментите си, след като е започнал да превежда “Руска федерация”...

ЦИК: Стефан Димитров може да е общински съветник в Димитровград

http://pik.bg/цик-стефан-димитров-може-да-е-общински-съветник-в-димитровград-news464262.html

ЦИК: Стефан Димитров може да е общински съветник в Димитровград

ЦИК отмени решението на ОИК Димитровград, в което се казваше, че Стефан Димитров от Коалиция „Да за Димитровград” не може да встъпи като общински съветник.

Стефан Димитров след като загуби съкрушително изборите за кмет, успя да събере нужните гласове, за да стане съветник, но не се появи на първото заседание да положи клетва. Той бе изпратил писмо до областния управител, че не може да се яви.

От ОИК Димитровград обявиха, че неговото място ще бъде заето от следващия в списъка. Димитров се жалва, а снощи  ЦИК излезе с решение, че може да положи клетва.

Сега казусът може да се разгледа от Върховния административен съд.  

Пазарът на бързите заеми падна жертва на популизма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5219029

Политическият популизъм във финансите никога не е водил до нещо добро. Ако с едната ръка ти дава нещо, с други две ти взема.
Поредната жертва на тази добре известна динамика стана пазарът на бързи кредити. Той бе сериозно прекроен в края на лятото на 2014 г., когато влезе в сила таван на оскъпяването на заемите в размер на около 50% за година
Политическият популизъм във финансите никога не е водил до нещо добро. Ако с едната ръка ти дава нещо, с други две ти взема. Поредната жертва на тази добре известна динамика стана пазарът на бързи кредити. Той бе сериозно прекроен в края на лятото на 2014 г., когато влезе в сила таван на оскъпяването на заемите в размер на около 50% за година

Празнуваме Бабинден, наричан Денят на родилната помощ

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/praznuvame-babinden-narichan-deniat-na-rodilnata-pomosht-6048177

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане. От 1951 г. Бабинден е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите

Подареното от Русия куче Добриня, което ще замести Дизел, пристига в Париж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542112

Кученцето порода немска овчарка Добриня, което Русия подари на Франция на мястото на полицейската овчарка Дизел, която бе убита при щурма срещу предполагаемия организатор на атентатите от 13 ноември в Париж, пристига днес във Франция, предаде Франс прес. Кученцето ще бъде предадено на специалните части на френската полиция от посланик при пристигането му от Москва на летище "Шарл де Гол" в 17.10 ч. по Гринуич. И Тексас подари обучено куче на парижката полиция Добриня е кръстено на прочутия руски богатир Добриня Ник...

Кметът на Димитровград апелира за активност в санирането на тухлени блокове

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542114

Собствениците на апартаменти в тухлени жилищни блокове в Димитровград да побързат с учредяването на сдружения и оформяне на документите за санирането им, призова кметът на общината Иво Димов. Той припомни, че започва втори етап от националната програма за безплатно саниране, като вече има възможност да участват и собственици на апартаменти в по-малки и тухлени жилищни сгради. Това е възможност да бъде решен един от дългогодишните проблеми на Димитровград- този с наложителния ремонт на блоковете по булевардите „Трети март”, „Благоев” и „България...

Близо 600 хиляди лева несъбрани такси и данъци има община Тунджа

http://pik.bg/близо-600-хиляди-лева-несъбрани-такси-и-данъци-има-община-тунджа-news464261.html

Близо 600 хиляди лева несъбрани такси и данъци има община Тунджа

Несъбраните от физически и юридически лица данъци и такси в община Тунджа са близо 600 000 лева. Голяма част от тях общината няма как да събере, е мнението на администрацията, предаде БНР.

Като рестриктивен определи тазгодишният бюджет кметът на община Тунджа Георги Георгиев. Все още не е ясен пълният му размер, но се залага той да е около 14 милиона лева.

Най-големият резерв тук са данъци, такси, които граждани и фирми не са плащали от години. Цифрата хич не е малка. Поне половината, ако съберем, ще е голям плюс за работата на общината, заяви Георгиев.

Натрупаните задължения на физически и юридически лица към общината са близо 600 000 лева. Процесът по събирането, обаче е изключително труден, обясни кметът:

Като например хора, които ги няма в държавата. Собственици, които от там и не плащат за имотите си, които се намират на наша територия и издирването им е изключително трудно, а там има съответни изисквания по закон. Като минат 5 години тия недобори стават по закон несъбираеми, опростени.

Очакванията за тази година са в общинската хазна от стари задължение да влязат около 300 000 лева.

Разстреляният Веселин Стоименов нямал охрана, близък е с Таки (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5219687

Разстреляният бизнесмен Веселин Сотименов не е ползвал охрана и не се е страхувал за живота си, научи
Разстреляният бизнесмен Веселин Сотименов не е ползвал охрана и не се е страхувал за живота си, научи "24 часа" от негов бизнес партньор. 53-годишният мъж е открит в четвъртък вечерта от съпругата си Стефка в кооперацията на бул. "Симеоновско шосе", където имат апартамент. Тя е подала сигнал в полицията.

Fiscal Times: Разрушените отношения с Русия ще останат най-лошото наследство от Обама

http://www.cross.bg/obama-rysiya-vreme-1493860.html

/КРОСС/ Пълното разрушаване на отношенията с Русия ще станат най-лошият резултат от външната политика на Барак Обама за времето като президент на САЩ, пише коментаторът на The Fiscal Times Патрик Смит. В оставащите месеци до края на мандата на Обама ще бъдат преследвани три външнополитически проблема, които той не можа да реши и по-рано: разривът в отношенията с Русия, ядрения проблем с Иран и кризата в Близкия Изток. Много е съмнително дали американските власти знаят как да решат поне един от тях. Руската страна препоръча на администрацията на Обама да признае своята съпричастност към кризата в Украйна, да спре разширяването на НАТО на изток и да започне да се съобразява с интересите на Русия. Обаче нищо подобно не се случи. Барак Обама и шефът на Пентагона Ащън Картър правеха всичко точно обратно, а държавният секретар Джон Кери от време на време се опитваше да играе миротворческа роля. Всичко това доведе до приемане от Русия на нова обновена стратегия за национална сигурност, в която САЩ и НАТО са обозначени като заплаха. „Това е печален и крайно нежелателен завой”, пише изданието. Що се отнася до сирийската криза, че натрапчивата мисъл за свалянето на Башар Асад вече е нереална. Лоша е обаче не само стратегията, но и съюзниците на САЩ, включително Турция, разгърнала кампания против кюрдите, които са на страната на САЩ против ИД. Саудитска Арабия също преследва само свои интереси

Щастието е взискателно като законна съпруга и вятърничаво като любовница

http://www.cross.bg/lyubovnitza-shtastieto-supryga-1493870.html

/КРОСС/ Иполит Жан Жироду (1882-1944)- френски писател и драматург, известен с пренебрежителното си отношение към спорта:Щастието е взискателно като законна съпруга и вятърничаво като любовница.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2016/01/08/2681619_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите, които БНТ ще следи днес:


Мая Манолова: Унизително е клошарите да бъдат подлагани на глоби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5219683

Мисля, че е унизително за човешкото достойнство, когато хората, които са притиснати от обстоятелствата, да биват натоварвани с допълнителни глоби, такси и репресии от страна на българската държава. Това каза националният омбудсман Мая Манолова, по повод предлаганите промени в Закона за управление на отпадъците пред БНТ.
Мисля, че е унизително за човешкото достойнство, когато хората, които са притиснати от обстоятелствата, да биват натоварвани с допълнителни глоби, такси и репресии от страна на българската държава. Това каза националният омбудсман Мая Манолова, по повод предлаганите промени в Закона за управление на отпадъците пред БНТ.

Последен ден за прием на документи за лични асистенти и ползватели на услугата в район „Аспарухово“

http://www.moreto.net/novini.php?n=310594

Днес, 8-ми януари 2016 година изтича срокът, в който се приемат молби за лични асистенти и ползватели на услугата във варненския район "Аспарухово". Документи се подават в сградата на район "Аспарухово", на ул. "Народни будители" № 2, етаж първи, гише № 2, припомниха от администрацията за Moreto.

Ал Кайда заплаши Мадрид, Рим и Неапол с терор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5219681

Клонът на Ал Кайда – Ал Кайда в Ислямски Магреб заплаши Мадрид, Рим и Неапол с терористични актове.
Това става ясно от 13 минутно видео, разпространено в ислямистки сайтове. От него става ясно, че групировката има намерение на бие жителите на тези градове на собствен терен, съобщава АП.
Експерти по тероризъм посочват,
Клонът на Ал Кайда – Ал Кайда в Ислямски Магреб заплаши Мадрид, Рим и Неапол с терористични актове. Това става ясно от 13 минутно видео, разпространено в ислямистки сайтове. От него става ясно, че групировката има намерение на бие жителите на тези градове на собствен терен, съобщава АП. Експерти по тероризъм посочват,

Сделката по ядреното споразумение с Иран влиза в сила "до дни", заяви Джон Кери

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/08/2681799_sdelkata_po_iadrenoto_sporazumenie_s_iran_vliza_v_sila/?ref=rss


Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви в четвъртък, че прилагането на сделката по иранската ядрена програма, договорена между Иран и шестте световни сили, ще започне до дни, позволявайки да бъдат вдигнати санкциите за десетки милиарди долари срещу Иран, предаде "Ройтерс".

Все още не е избрана дата за "деня за изпълнение" на т.нар съвместен план за действие, който беше подписан на 14 юли, в който Техеран се съгласи да намали ядрената си програма в замяна на вдигането на някои...

Горанов: Има предпоставки за 4,5% ръст на икономиката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5219677

Има предпоставки за ръст на икономиката, какъвто се коментира. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по повод изявлението на премиера Бойко Борисов, че очаква икономически растеж от 4,5% през тази година. Засега обаче няма да променяме заложената в бюджета прогноза за растеж, каза още Горанов в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR..
Има предпоставки за ръст на икономиката, какъвто се коментира. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по повод изявлението на премиера Бойко Борисов, че очаква икономически растеж от 4,5% през тази година. Засега обаче няма да променяме заложената в бюджета прогноза за растеж, каза още Горанов в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR..

На места пътищата са заледени и заскрежени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5219676

Републиканските пътища са проходими, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура”. Температурите са от - 3 С° до + 11 С°. Времето над страната е предимно облачно. Слаб до умерен вятър духа в цялата страна.
Пътните настилки в цялата страна са предимно мокри, по усойните места и в планинските райони са заледени, заскрежени, обработени и опесъчени.
Републиканските пътища са проходими, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура”. Температурите са от - 3 С° до + 11 С°. Времето над страната е предимно облачно. Слаб до умерен вятър духа в цялата страна. Пътните настилки в цялата страна са предимно мокри, по усойните места и в планинските райони са заледени, заскрежени, обработени и опесъчени.

Дупки зейнаха след снега на Е-79

http://pik.bg/дупки-зейнаха-след-снега-на-е-79-news464259.html

Дупки зейнаха след снега на Е-79

За множество дупки по главен път Е-79 в отсечката между тунела преди Благоевград и бензиностанция „Лукойл” на входа на града алармираха водачи на моторни превозни средства, пътуващи по маршрута, пише "Струма бг".

Те изразиха безпокойството си, че зейналите дупки създават реална опасност от реализиране на пътнотранспортно произшествие предвид факта, че маршрутът е изключително натоварен, а автомобилите карат с висока скорост.

 Част от дупките са с по-малък диаметър, но много са и с диаметър над 40 см и дълбочина на места над 5 см, а големината им расте ежедневно от големия трафик леки и тежкотоварни автомобили. Снегът от последната седмица и лугата, с която се обработват пътните артерии, също вероятно са оказали влияние за разрастването на опасните дупки, които според водачи са се появили през последните няколко седмици.

За да предпазят колите си, водачите криволичат по пътното платно в опит да избегнат преминаването през дупките. Много често такива маневри водят до навлизане в насрещното платно или на банкета, което е сериозна предпоставка за пътен инцидент.

„Резките маневри са опасни и при евентуални заледявания на пътя, защото при наличие на лед дори и опитен водач трудно би могъл да овладее автомобила, а да не говорим за младите шофьори“, коментираха пътуващи по пътя и за пореден път отправиха въпрос към управляващите защо да плащат 97 лева за винетка, след като се допуска дори толкова важни пътни артерии, какъвто е главен път Е-79, да бъде в такова състояние.

Другият въпрос, който водачите отправиха, е при пътен инцидент в резултат на лошия път кой ще бъде виновен и ще поеме вината - фирмите-изпълнители, които полагат некачествен асфалт, или държавата, която трябва да осъществява контрола над изпълнението и използваните материали.

Корман Исмаилов изключва сътрудничество с Местан

http://politics.actualno.com/korman-ismailov-izkluchva-sytrudnichestvo-s-mestan--news_517122.html

Няма хипотетична възможност партия „Свобода и достойнство“ да намери общ език с Лютви Местан, защото имат категорично отношение към агентите на бившата ДС. Това заяви по БНР нейният лидер Корман Исмаилов. “Позицията на Лютви Местан винаги е била много конюнктурна и той няма интегритет, за да се нареди в една редица до нас, за да водим една линия срещу хора в ръководството на ДПС, каквито има сега и срещу други партии, разбира се. Местан във времето изговаряше поредица о

И днес продължава подмяната на тролейбусната мрежа в Плевен

http://pleven.actualno.com/i-dnes-prodyljava-podmjanata-na-trolejbusnata-mreja-v-pleven-news_517125.html

Във връзка с изпълнение на проект "Интегриран градски транспорт на Плевен" продължават дейностите по работния план за демонтаж и монтаж на контактната тролейбусна мрежа на кръстовища в града, съобщиха от Общината. От 8 до 10 януари се извършва демонтаж на старата контактна мрежа на кръстовището между булевардите "Европа" и "Русе". Поради това движението там ще бъде спряно на тези дати от 9 до 16 ч., посочва БГНЕС. Възложител на реконструкцията, подобренията, разширяването и оптимизиране на мре

САЩ проверяват информацията за въздушен удар по иранското посолство в Йемен

http://asia.actualno.com/sasht-proverjavat-informacijata-za-vyzdushen-udar-po-iranskoto-posolstvo-v-jemen-news_517127.html

САЩ проверяват информацията за възможния въздушен удар по посолството на Иран в столицата на Йемен – Сана, възможно нанесен от ВВС на Саудитска Арабия. Това потвърди на брифинг официалният говорител на Белия дом Джошуа Ърнест. "Изясняваме какво се е случило там и случило ли се е изобщо нещо", казал той в отговор на въпрос на турска журналистка по тази тема. Според Ърнест от Йемен постъпва противоречива информация. От една страна, "Иран твърди, че саудитската коалиция се е прицелила в нег

Започва рехабилитация на пътя от Сливен за Карандила

http://sliven.actualno.com/zapochva-rehabilitacija-na-pytja-ot-sliven-za-karandila-news_517129.html

Започва възстановяването на републиканския път от Сливен за Карандила, като пропадането е до 150 метра, информира Topnovini.bg. На този етап се извършва проектирането. Приблизителната стойност за проекта на Агенция „Пътна инфраструктура” е около 2 млн. лева. Предстои да бъде възложено строителство. „Имаме уверението от АПИ и се надявам през 2016 година пътят да е готов”, обяви кметът на Сливен Стефан Радев. „Общината прави усилия да поддържа в изрядно състояние

Хасан Азис: Организацията в Кърджали е стабилна и единна

http://politics.actualno.com/hasan-azis-organizacijata-v-kyrdjali-e-stabilna-i-edinna-news_517128.html

Днес е денят, в който в Кърджали ще се поставят политическите знаци. Това каза пред бТВ кметът на Кърджали Хасан Азис по повод 26-ата годишнина от създаването на регионалната структура на ДПС в града, предаде Стандарт нюз. "Кърджалийската организация е стабилна и единна. Те е единна не само в организационно, но и в идейно отношение", подчерта Азис. „Нямаме сигнали за отделянето на някой наш член. Към настоящия момент мога да кажа, че нямаме никакви признаци за това, че наши членове и сим

Полк. Николай Марков: Местан отдавна да не е между живите, ако е трябвало

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5219661

Ако е трябвало да му бъде отнет животът, Лютви Местан отдавна да не е между живите. Това заяви пред bTV полк. Николай Марков, бивш шеф на НСО.
Ако е трябвало да му бъде отнет животът, Лютви Местан отдавна да не е между живите. Това заяви пред bTV полк. Николай Марков, бивш шеф на НСО. "Местан е жертва на закона, който сам е гласувал. Заповед за снемане на охраната от някой политик може да вземе само шефът на НСО, невъзможно е президентът да не е уведомен за това", каза още полк. Марков.

8 януари в историята

http://www.cross.bg/narodite-prezident-voiina-1493869.html

/КРОСС/ 1198 г. - Инокентий III става римски папа.1598 г. - Евреите са прогонени от Република Генуа.1815 г. - Британско-американска война: Американските сили водени от генерал Андрю Джаксън побеждават британската армия близо до Ню Орлеанс, две седмици след като САЩ и Великобритания подписват мирен договор за край на войната.1838 г. - Алфред Вейл демонстрира телеграфа, като използва точки и чертички (поставя се началото на т.нар. Морзов код).1900 г. - Президентът на САЩ Уилям Маккинли обявява военно положение в Аляска.1918 г. - Американският президент Удроу Уилсън излага своя мирен план за последиците от Първата световна война в 14 точки (включващи открита дипломация, право на народите на суверенитет, създаване на Общество на народите, либерализиране на търговията).1931 г. - Папа Пий XI издава енциклика срещу разводите и срещу контролирането на раждаемостта.1949 г. - В Москва социалистическите държави учредяват Съвет за икономическа взаимопомощ.1958 г. - 14-годишният Боби Фишър печели Американския шампионат по шахмат.1959 г. - Генерал Шарл дьо Гол е обявен за първи президент на Петата република на Франция.1962 г. - Картината на Леонардо да Винчи Мона Лиза е показана за пръв път в САЩ.1973 г. - Изстреляна е съветската космическа сонда Луна 21 с Луноход 2 на борда.1992 г. - Президентът на САЩ Джордж Х. У. Буш заболява, докато е на визита в Япония и по време на официален обяд повръща върху японския министър-председател.1996 г. - В България стартира масовата приватизация.2004 г

Става страшно! Роми плашат цял град: Ще ви утрепем на площада! (СНИМКИ)

http://www.bnews.bg/article-146000

„Ще се върнем всички от Белгия, Холандия, Англия, Испания и ще ви утрепем на площада.”

Две трети от американците поддържат Обама за по-строг контрол над търговията с оръжия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5219663

Американският президент Барак Обама заяви, че никога не е имал лично оръжие. Това той направи в ефира на телевизия CNN в четвъртък.
„Никога не съм имал пистолет“, каза Обама.
По-рано американският президент обяви, че американското правителство приема редица мерки, насочени към засилването на контрола над търговията с огнестрелно оръжие.
Американският президент Барак Обама заяви, че никога не е имал лично оръжие. Това той направи в ефира на телевизия CNN в четвъртък. „Никога не съм имал пистолет“, каза Обама. По-рано американският президент обяви, че американското правителство приема редица мерки, насочени към засилването на контрола над търговията с огнестрелно оръжие.

Как да разбираме мълчанието на немските медии за Кьолн?

http://www.cross.bg/medii-kyoln-mediite-1493862.html

/КРОСС/ Чух много версии за случилото се в Кьолн. Някои виждат в престъплението потвърждение на всичките си мрачни видения, че Европа вече е завладяна от ордите варвари и сега те налагат брутално собствените си правила. Други треперливо скачат срещу всеки, който се осмели да тълкува случката по-радикално и настояват, че тук етническата принадлежност няма никакво значение, а престъпленията са индивидуални, поради което никой не може да си вади глобални политически изводи от тях. Дори видях позиция, че всъщност бездействието на полицията в Кьолн е умишлено, защото Ангела Меркел се опитва да настрои общественото мнение срещу бежанците и така да има коз да ги изгони от Германия, с което да поправи огромния си политически гаф от ранната есен, когато всъщност ги покани там. Всички обяснения и псевдолиберални хълцания обаче не засягат един ключов за събитието в Кьолн проблем. Дори смятам, че за него трябва да се говори с най-голяма тревога, защото следите, които той остави, няма как да бъдат заличени с обикновено посочване на виновника. Става дума за мълчанието на немските медии за престъплението в Кьолн. Три дни водещите германски издания и електронни медии просто не съобщиха тази новина. Постфактум част от тях, като канала ZDF, си посипаха главата с пепел, но това не отменя провала. Те мълчаха, докато светът постепенно научаваше за мащаба на драмата и за лавинообразното нарастване на броя на реакциите

Има частични заледявания по пътищата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542111

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщават от Областното пътно управление. Настилките са мокри, на места има частични заледявания. 18 машини на пътноподдържащата фирма обработват настилките против заледяване. Времето е тихо и ясно, има добра видимост. Температурите са в интервал от -5 до 1 градуса. В Добрич днес ще бъде слънчево, с максимална температура 4 градуса. Ще духа умерен западен вятър....

Премиерът наредил свалянето на охраната на Местан

http://offnews.bg/news/n_1/n_617613.html

Свалянето на охраната на Лютви Местан е станало по нареждане на премиера Бойко Борисов. Това каза в студиото на bTV бившият служител на службата Николай Марков. По думите му НСО е постъпила некоректно с Местан, като го е поставила на стрестест, който е бил поръчан.  Марков е категоричен, че решението за свалянето на охраната на Местан е политическо. Той обясни още, че президентът Росен Плевнелиев не може да не е наясно кой охранява службата.  В същото време Марков постави въпроса какво налага държавна охрана да пази Местан. "Но в сучая да се играе жертва от човек, който знаете че също е сътрудник, "наше момче"... Той би трябвало да се държи като човек, който защитава българските инестереси", обясни Марков. По думите му, ако неговият живот е трябвало да бъде отнет, това е щяло да стане със или без охрана.  „Вие сте свидетели, че преди две години му беше дадена голяма охрана, след като се е оплакал, че сигурността му е застрашена. Държавата харчи милиони за охраната му. По принцип един кръг хора в ДПС "ги убиват" постоянно. Те обичат да се правят на жертви. Да се играе жертва по този начин е некоректно“, коментира още Марков. Марков каза още, че Местан е станал жертва на закон, който сам е гласувал. Той каза, че е предупредил политиците за това, че могат сами да станат жертва.  

Определиха най-православния град в Русия

http://www.cross.bg/rysiya-grad-vyara-1493861.html

/КРОСС/ Липецк е най-православният град на Русия, според изследване проведено в навечерието на Рождество Христово от департамента по социология във Финансовия университет към правителството на РФ, съобщи в. „Российская газета“, цитиран от “Руски дневник”. Целта на проведеното проучване била да установи степента на въвлеченост на населението в различните области на Русия в православната вяра и култура. Изследването е проведено сред пълнолетните граждани в селища с население над 250 хиляди души. Оказало се, че болшинството от жителите на централна Русия се интересуват от религия. Лидер станал Липецк, където 95% от запитаните се самоопределили като православни християни. В Курск процентът също е много висок – 94%,  Воронеж – 90%, Тамбов – 89%,  Рязан – 88%, Брянск – 79%. Проучването показало също, че всички привърженици на православната вяра са кръстени в църква и притежават Библията. 12% от тях посещават религиозна служба няколко пъти в месеца или по-често, а всеки десети познава добре основите на православното вероучение. Липецк е град в Западна Русия, близо до границата с Украйна, административен център на Липецка област. Населението на града през 2012 година е било 508 066 души.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/bankata-lider-mestan-1493868.html

/КРОСС/ Няколко от тиражните печатни издания поместват на първите си страници акценти от вчерашните изявления на Лютви Местан.„Някъде преди Коледа стъпих на руска мина", каза Местан, цитиран от Капитал Daily.„Местан стана пишман, след като проговори на пресконференция в БТА. Разжалваният председател на ДПС призна, че много го е страх, но не каза от кого и от какво", пише Стандарт в челния си материал.„Местан не пуска имунитета, усуква за нова партия", обобщава Монитор.„Местан заяви, че е бил лидер и пионка", твърди Труд и привежда следния цитат: „Аз бях посочен за лидер, нямам самочувствието, че съм избран. И посочилият ме реши, че с тази пионка е до тук."24 часа акцентира върху отговора на новото ръководство на ДПС, че Местан „никога не е бил лидер" на движението.„Мога да нося и на бой, но не и да бъда сломен. За 12 дни системата от медийни бухалки стовари минимум 12 хиляди топалки", каза още Местан, цитиран от вестник Сега.„И списъкът с лошите заеми не казва кой източи КТБ", пише същото издание на първата си страница. „Синдиците на КТБ публикуваха в срок и най-важния списък, който трябваше да разкрие как е източвана банката - за „лошите" кредити

Треньор в Жирона подготвял Бакари, нападателят готов още за първата контрола

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542110

Кондиционният треньор на испанския втородивизионен Жирона е помагал на нападателя на „Черно море“ Бакари при тренировките след възстановяването му от операцията на коляното, научи Дарик. Докато е бил в Испания, сутрин Бакари се е подлагал на процедури с масажиране на оперираното коляно, а редовно след обяд е имал тренировки на терен с топка под ръководството на кондиционен специалист от бившия му клуб Жирона. Според него нападателят не само е напълно възстановен, но дори след две-три седмици тренировки ще бъде готов да участва и в контроли. Тов...

Централата на ЩАЗИ става място за изучаване на диктатурата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/08/2681685_centralata_na_shtazi_stava_miasto_za_izuchavane_na/?ref=rss


Централата на тайните служби на бившата ГДР, в която някога са работели близо 7000 служители, се превръща в място за музеи, изложби и архиви, съобщи агенция ДПА.

В "офицерския клуб" в масивната бетонна сграда на ЩАЗИ в Източен Берлин ще има библиотека, зали за срещи и кафене с място за четене, разказа Роланд Ян, отговарящ за документните на спецслужбите.

"Проектът напредва. Ще е идеално, ако го приключим за 30-та годишнина от падането на Стената през 2019 г.", допълва той...

Днес да почерпят...

http://www.cross.bg/dnes-da-pocherpyat-1493867.html

/КРОСС/ Богомил Герасимов, писател, бивш посланик в МексикоВаля Балканска, народна певицаГеорги Данаилов, писател, драматург и сценаристГерго Гергов, бивш кмет на ВидинДимитър Димитров, световен шампион по културизъмЕмануела Шкодрева, актрисаАкад. Никола Попов, икономист, бивш ректор на СУ

Предстои обществено обсъждане на проекто- бюджета на общината

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542109

Предстои приемането на бюджета на Община Кюстендил за 2016 година и средносрочната бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г. Кметът на общината кани гражданите на общественото обсъждане на проекта за бюджет на община Кюстендил за 2016г. Обсъждането ще се проведе на 08.01.2016г. (петък) от 17,00 часа в залата на общината. 30 551 000 лв са предвидените разходи в проекто - бюджета на община Кюстендил за 2016 г. Предвидените собствени приходи са в рамките на 13 026 000 лв.Проекто-бюджета в частта на собствените приходи е направен на базата на прогн...

Бабинден- Ден на родилната помощ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542107

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. По стар стил се чества на 21 януари. Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и...

Растения отделят миризлив газ при потенциална заплаха

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5219648

Раби Муса от Университета в Албани в щата Ню Йорк е открила непознат досега механизъм за защита при растения - корени, които активно отделят неприятна миризма, когато засекат потенциална заплаха, пише New Science, цитирана от Фокус.
?Множество растения са прочути с отвратителните си миризми. От десетилетия е известно,
Раби Муса от Университета в Албани в щата Ню Йорк е открила непознат досега механизъм за защита при растения - корени, които активно отделят неприятна миризма, когато засекат потенциална заплаха, пише New Science, цитирана от Фокус. ?Множество растения са прочути с отвратителните си миризми. От десетилетия е известно,

И в Хелзинки са планирали нападения над жени, както в Кьолн

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5219642

Група бежанци във финландската столица са планирали да извършат в новогодишната нощ серия от нападения над жени, аналогични на събитията в Кьолн, предава финландската телевизия Yle, цитирана от
Група бежанци във финландската столица са планирали да извършат в новогодишната нощ серия от нападения над жени, аналогични на събитията в Кьолн, предава финландската телевизия Yle, цитирана от "Фокус". По данни на силите за сигурност, около хиляда мигранти от Ирак са се събрали в нощта на Нова Година в подлеза под гарата в Хелзинки.

В „Спартак“ чакат чужденец, подготовката стартира на 1-и февруари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542106

Подготовката на ФК „Спартак“ Вн ще стартира на 1-и февруари. Максимум петима нови футболисти ще бъдат привлечени. „Трима от играчите вече са дали своето принципно съгласие. С останалите двама мисля, че също няма да има проблеми. Всички момчета са минали през школа, има такива, които са играли професионален футбол. Може би ще вземем и чужденец. Търсим също задължително централен защитник и вътрешен халф“, заяви за „Морски гонг“ треньорът на варненския клуб Димитър Пантев. Отборът ще изиграе 4-5 контролни срещи. „Вярвам, че на база и селекцията щ...

Рождество в Луганск: За какво се моли Донбас

http://www.cross.bg/hrama-narodnata-pomosht-1493856.html

/КРОСС/ Настъпи Рождество. Във всички православни храмове в неспокойния Донбас горят свещи, по улиците на градовете и малките селища, пред големите църкви и малките параклиси звучат тържествените песнопения на църковните хорове. Отделни фрази от ехото на празничното богослужение сякаш замръзват в ледения въздух и утихват, спускайки се в чисто белия сняг. В храма в чест на иконата на Божията майка „Умиление“ в центъра на Луганск на Рождество бе многолюдно. Мирисът на елха и тамян лъхва приятно при влизането в храма от мразовитата улица. Върви празнична служба… И макар в републиката да бе отменен комендантският час, много хора решиха все пак да присъстват на богослужението през деня. В храма няма свободно място, хората стоят буквално рамо до рамо, сякаш всеки момент ще се втурнат в дружен строй към нещото, което толкова дълго са очаквали… В очите на мнозина има сълзи, и очакване на чудо… сякаш именно това мероприятие ще им даде отговора на всички въпроси, светлината на свещите ще им покаже пътя, а куполът на църквата ще ги защити от снарядите. Един до друг в храма стоят и беловласи старици, молещи се за синовете и внуците си, които са на фронта, и малки деца, гледащи омагьосано всичко наоколо, и опълченци във военни униформи и дори бездомник, който както преди войната, така и сега, стои на служба на централното кръстовище. И макар никой да не знае името му, той добре познава местните жители

Разясняват условията за саниране в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542108

Какви ще са условията за кандидатстване за безплатно саниране на жилищни сгради с до 35 апартамента от община Дупница ще разясняват на среща на 11 януари.Домоуправителите на такива сгради ще могат да зададат своите въпроси на специално сформирана комисия в общинската администрация.Срещата е насрочена 17 часа в заседателната зала.Право на безплатно финансиране имат масивните сгради, които са проектирани преди 26 април 1999 година, както и всички многофамилни сгради до 35 апартаменти, които са изграждани на индустриален способ. Многофамилните жил...

Снимки: "Уникален автобус" по маршрут Кюстендил- Благоевград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542029

Възмутен читател ни изпрати снимки от автобуса, с който е пътувал в началото на Новата година от Автогара Кюстендил, в посока Благоевград.Автобусът, ако може да се нарече такъв е бил мръсен, не само от вън, както се вижда от снимките, но и от вътре. "Парното не работеше. Температурите навън бяха минусови. Изтече му и антифриза или може би бе нещо друго- някаква зелета смес. С какви автобуси пътуваме?!", пише нашият читател.

Разстеляха Веселин Стоименов - ликвидатора на ВИС-2

http://www.moreto.net/novini.php?n=310593

В София малко преди 21 часа снощи брутално е застрелян 51-годишният Веселин Стоименов. Убийството е станало близо близо до комплекс "Макси". Около трупа са намерени седем гилзи. Фатален се е оказал изстрел в главата. Убийството е станало във входа на блок 19 зад комплекс "Макси" на бул.

Пътнически кораб се блъсна в кит, четирима души пострадаха

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5219641

Четирима човека са пострадали в резултат на сблъсък край бреговете на Южна Корея между японски пътнически кораб на подводни криле с морски обект, вероятно кит, съобщават японски медии.
Плаващият от пристанище Пусан за Фукуоку кораб
Четирима човека са пострадали в резултат на сблъсък край бреговете на Южна Корея между японски пътнически кораб на подводни криле с морски обект, вероятно кит, съобщават японски медии. Плаващият от пристанище Пусан за Фукуоку кораб "Beetle" със скорост 55 км/ч ударил, вероятно, плаващ край него кит.

Професия приемен родител - само за професионалисти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5219102

Щастливо детство или добър източник на доходи  
Приемните семейства трябва да осигуряват качествени грижи за децата


Мотивацията на хората да станат приемни родители е различна. Много от тях виждат в това възможност да помогнат на децата да изживеят детството си, но съвсем не са рядко и онези, които виждат в това източник на доходи.
Щастливо детство или добър източник на доходи Приемните семейства трябва да осигуряват качествени грижи за децата Мотивацията на хората да станат приемни родители е различна. Много от тях виждат в това възможност да помогнат на децата да изживеят детството си, но съвсем не са рядко и онези, които виждат в това източник на доходи.

Александра и Никола са най-предпочитаните имена в Кюстендил през 2015 г. Родиха се Трой, Вук, Сарая, Лана

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541855

Александра, Даная, Крисия, Йоана са най-предпочитаните имена за новородените момичета в Кюстендил през 2015 г. Никола, Александър, Виктор и Даниел са най-харесваните имена за момчета в общината. Предлагаме Ви и селекция на по-интересните или странни имена: Трой, Вук, Таиса, Сарая, Лана, Рикардо, Едуард-Джорд, Лоренцо, Дариан, Мойсей, Леонардо, Метин, Давид-Естир, Фернандо, Еван, Вуядин, Теон, Ясмин, Теа, Атина, Ахил, Джеандро, Яков, Мартен, Ксения, Анхел.    ...

Триетажна къща горя в кв. „Бояна”, има пострадали

http://pik.bg/триетажна-къща-горя-в-кв-„бояна”-има-пострадали-news464253.html

Триетажна къща горя в кв. „Бояна”, има пострадали

Триетажна къща горя малко преди полунощ в софийския квартал „Бояна”. При инцидента има пострадали, съобщава Би Ти Ви.

Сградата се намира на улица „Ралевица” №18. По разкази на очевидци, на мястото да гасят пожара са пристигнали 4-5 коли на пожарната. Пристигнали са и екипи на Бърза помощ.

При инцидента има най-малко двама пострадали, те са обгазени. Изясняват се причините за пожара.

 

Времето на 8 януари: Вятърът започва да стихва

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541937

Петък облачността ще е променлива, в много райони намаляваща до предимно слънчево. Вятърът ще е умерен от запад, през нощта срещу събота ще стихне. Максималните температури ще са от 2-3 градуса в Лудогорието, до 11-12 градуса в крайните югозападни райони. Атмосферното налягане ще се повишава. Към края на деня ще достигне средното за януари. Над планините ще е ветровито. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен северозападен вятър. Облачността ще е променлива, без валежи. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 3 градуса...

Ексклузивно! В ефира на Нова тв проговори синът на кокаиновия крал Пабло Ескобар

http://petel.bg/Ekskluzivno--V-efira-na-Nova-tv-progovori-sinat-na-kokainoviya-kral-Pablo-Eskobar-__140455

Кадър: Нова тв Журналистът Елена Чубакова се срещна със сина на кокаиновия крал Палбо Ескобар – Себастиян. Една история за купища пари и...

Хасан Азис: Днес е денят на политическите знаци

http://petel.bg/Hasan-Azis--Dnes-e-denyat-na-politicheskite-znatsi__140459

Кадър: bTV Днес е денят на политическите знаци, които ще се задават от Кърджали. Това каза кметът на града Хасан Азис, член на ДПС, в...

Откъде може да дойде растежът

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5219162


Заради смяната на
програмните периоди годината
ще е трудна за пари
от еврофондовете



ПРОГНОЗАТА за 2015 г. сочи ръст на икономиката от 2%. Вероятно тя леко ще бъде надскочена, тъй като годината се оказа малко по-добра от очакваното. Нека да видим на какво стъпи този ръст: на инвестициите вероятно с ръст над 1% годишно,
Заради смяната на програмните периоди годината ще е трудна за пари от еврофондовете ПРОГНОЗАТА за 2015 г. сочи ръст на икономиката от 2%. Вероятно тя леко ще бъде надскочена, тъй като годината се оказа малко по-добра от очакваното. Нека да видим на какво стъпи този ръст: на инвестициите вероятно с ръст над 1% годишно,

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/sustoi-provede-kazanluk-1493866.html

/КРОСС/ ***София. От 11 ч. в НАП ще се проведе пресконференция по повод данъчно-осигурителната кампания през 2016 г. В събитието участие ще вземат Боряна Георгиева, директор на дирекция „Обслужване" в НАП, Росен Бъчваров, директор на дирекция „Комуникации и протокол" в НАП и Анастас Троянски, директор „Бизнес статистика" в Националния статистически институт.***София. От 11 ч. омбудсманът Мая Манолова ще представи доклад от проверките в социално-педагогическите интернати и възпитателните училища.***София. От 11 ч. по случай Бабин Ден, Българският патриарх Неофит ще посети болница „Шейново" и ще отслужи водосвет за здраве в новото Родилно отделение и в Отделението по неонатология.***София. От 10 ч. в Софийската опера и балет ще се състои поклонение пред режисьорът Емил Бошнаков, който почина след кратко боледуване на 6 януари.***София. От 10 ч. Синдикатът на българските учители съвместно с фондация „Конрад Аденауер " и Асоциация на земеделските училища в България провежда конференция на тема „Ролята на професионалните гимназии по селско стопанство за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор". Събитието ще се проведе в зала „София", Гранд-хотел „София". В събитието ще участва заместник-министърът на земеделието доц. Георги Костов.***София. От 12 ч

Москов: Въпросът на кого е по-близък Пеевски-на Местан или Доган-няма верен отговор

http://frognews.bg/news_104936/Moskov-Vaprosat-na-kogo-e-po-blizak-Peevski-na-Mestan-ili-Dogan-niama-veren-otgovor/

Аз съм министър в коалиционно правителство и съмминистър на РБ такъв, какъвто е дал заявката си, за мен това е затворена тема, РБ потвърди участието си в коалицията, предстои подписването на анекс за управление между ГЕРБ и Блока, заяви по НТВ здравният министър Петър Москов

Манолова за глобата за клошари: Не можеш да вземеш на босия обувките

http://pik.bg/манолова-за-глобата-за-клошари-не-можеш-да-вземеш-на-босия-обувките-news464252.html

Манолова за глобата за клошари: Не можеш да вземеш на босия обувките

Идеята да вземеш от голия и босия обувките е абсурдна и не отива на нито едно министерство. Това е поредният закон, който ще бъде удар в празното пространство. Това каза в сутрешния блок на БНТ националният омбудсман Мая Манолова публикувания от екоминистерството проект за промени в Закона за управление на отпадъците, който предвижда между 300 и 1000 лева глоба ще отнасят клошарите, които събират отпадъци от контейнерите за разделно събиране.

Със същия успех екоминистерството може да предложи и глоба до 5000 лв. Хора, които са оставени да се издържат от кофите за боклук, ако разполагат с такава сума, нямаше да се занимават с това. Това е унизително и представлява репресия спрямо тези хора, подчерта Манолова.

Възниква и въпросът, защо след като Столична община възможности за разделно събиране на боклук не създаде и възможности за обработване на тези отпадъци.

По логиката на проектозакона би следвало да бъдат предвидени глоби и за фирмите, които събират отпадъците. Не може всичко да се стоварва върху клошарите, заяви омбудманът.

Огромната тема за социално изключените ще бъде един от приоритетите в моята дейност. Мая Манолова оповести и данни от доклада за интернатите. Тя уточни, че проверките в шестте интерната у нас са извършени през ноември и декемви. Резултатите показват, че тези заведения незабавно трябва да бъдат закрити. Абсурдно е във 21 век деца да бъдат настанявани там за постъпки, за които и възрастните не носят отговорност – като просия и насилствена проституция.

Би трябвало да бъдат създадени центрове за алтернативни грижи, където психолози и педагози да работят с тези деца. В интернатите децата могат единствено да се научат на престъпни навици, дори да не са имали такива, каза омбудсманът.

По думите й трябва да бъдат създадени и специализирани съдилища, които да работят с деца.

 

Хасан Азис: Кърджалийската организация е стабилна и единна

http://pik.bg/хасан-азис-кърджалийската-организация-е-стабилна-и-единна-news464251.html

Хасан Азис: Кърджалийската организация е стабилна и единна

Днес е денят, в който от Кърджали ще се дават политически знаци. Ще покажем, че кърджалийската организация е единна не само в организационно, но и в идейно отношение, заяви пред камерите на bTV кметът на Кърджали Хасан Азис по повод 26-ата годишнина от създаването на регионалната структура на ДПС в града.

„Днес на едно място ще се съберат всички членове, за да честваме 26 години от създаването на организацията в Кърджали.” 

„Нямаме сигнали за отделянето на някой наш член. Към настоящия момент мога да кажа, че нямаме никакви признаци за това, че наши членове и симпатизанти ще се включват към това неопределено нещо, което подготвя Местан”, заяви той. 

Азис подчерта, че в ДПС няма политически екзекуции. „Организацията ни е с ясни правила и принципи, които се спазват”, категоричен бе кметът на Кърджали.

Версия: Убийците на Веселин Стоименов са избягали пеша

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5219632


Убийците на 53-Веселин Стоименов са избягали пеша след показния разстрел в блок 19 зад комплекс
Убийците на 53-Веселин Стоименов са избягали пеша след показния разстрел в блок 19 зад комплекс "Макси" в София. Това е една от версиите, по които работи полицията, съобщава Нова телевизия. Криминалисти цяла нощ са оглеждали района за следи от килърите, екзекутирали фактическия ликвидатор на ВИС-2. Веселин Стоименов не е имал охрана.

Блъсков: Странна е любовта на определени кръгове към Местан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5219633

„За мен е странна любовта, която се изразява от определени кръгове към Лютви Местан, до онзи ден нямаше такава любов.“ Такъв коментар направи главният редактор на в. „Труд“ Петьо Блъсков по бТВ по повод отстраняването на Местан от председателското място и от партията, както и вчерашната му пресконференция. „Защото е против ДПС ли?“, допълни той.
„За мен е странна любовта, която се изразява от определени кръгове към Лютви Местан, до онзи ден нямаше такава любов.“ Такъв коментар направи главният редактор на в. „Труд“ Петьо Блъсков по бТВ по повод отстраняването на Местан от председателското място и от партията, както и вчерашната му пресконференция. „Защото е против ДПС ли?“, допълни той.

Кустурица: Русия обяснява на света кой плаща за удобствата на Запада

http://www.cross.bg/kystyritza-rysiya-nachelo-1493863.html

/КРОСС/ В интервю за руския сайт „ПолитНавигатор” сръбският режисьор Емир Кустурица каза, че именно Русия е тази сила, която ще постави всички играчи на политическата сцена по местата им, съобщи телевизия “Звезда”.  Според него, до май Москва ще регулира ситуацията в Сирия, след което народът на тази страна сам ще реши да остави ли начело на държавата Башар Асад, или не. Кустурица изрази съжаление, че начело на Русия в периода на гражданската война в Югославия не е бил именно Владимир Путин. „Ако той се бе появил по рано, ние с него щяхме да решим искаме ли „демокрация”, която не ни понася или политическа система, с която да живеем”, казва още сръбският режисьор. Той е на мнение, че руският президент обяснява на света сложната истина за това, че целият свят плаща висока цена за охолството и удобствата, в които тъне Западът. Според Кустурица, западните държави не намират покой от факта, че сибирските петролни находища са собственост на Русия и затова използват Турция, за да намалят енергийното превъзходство на Москва.

Мая Манолова: Глобата за клошарите е унизителна за човешкото достойнство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5219625

Унизително за човешкото доствйнство - така националният омбудсман определ новия проект за промени в Закона за управление на отпадъците, според който клошарите, които събират отпадъци от контейнерите за разделно събиране, ще отнасят между 300 и 1000 лв. глоба.
Унизително за човешкото доствйнство - така националният омбудсман определ новия проект за промени в Закона за управление на отпадъците, според който клошарите, които събират отпадъци от контейнерите за разделно събиране, ще отнасят между 300 и 1000 лв. глоба. "Със същия успех екоминистерството можеше да предложи глоба от 1000, 2000 или 3000 лв.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/zhivo-tema-ministur-1493865.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Какво е тълкуването на политическата метафора за „наивния романтичен сапьор"? Коментар на Андрей Райчев и Михаил Неделчев.Тема: Каква посока за развитие ще избере ДПС след разместването на върха? Гледайте на живо от Кърджали - Хасан Азис.Тема: Какъв ще е дневният ред на омбудсмана през 2016 година? И още - какво показва проверката за състоянието на интернатите? Говори Мая Манолова.Тема: За раждането като лично и обществено събитие - говорят двама акушер-гинеколози, които са работили и като министри на здравеопазването: д-р Таня Андреева и д-р Стефан Константинов.Тема: Бившият национал Евгени Иванов ще „стреля" с прогноза за представянето на България на олимпийската квалификация по волейбол

Бивш служител на НСО: Местан е жертва на собствения си закон!

http://pik.bg/бивш-служител-на-нсо-местан-е-жертва-на-собствения-си-закон-news464248.html

Бивш служител на НСО: Местан е жертва на собствения си закон!

Когато говорим за сигурност на политиците трябва да се придържаме към закона. Местан е човек, който гласува новия закон. Аз тогава казах, че той няма да даде сигурност. Той е жертва на собствения си закон за НСО. Това каза бившият гард от НСО полк. Николай Марков в ефира на БТВ.

Самите политици са гласували нещо, което може да работи срещу тях, за което предупредих преди време. „По този сценарий, който се развива в момента, такава заповед за снемане на охрана може да даде само началникът на НСО. Той в момента се крие. На него може да му е наредено. Може да му нареди само президентът. Решението за сваляне на охраната на Лютви Местан е било взето от министър председателя. Какви са били причините никой не знае.

Местан знае какви ги е свършил“. „Вие сте свидетели, че преди две години му беше дадена голяма охрана, след като се е оплакал, че сигурността му е застрашена. Държавата харчи милиони за охраната му. По принцип един кръг хора в ДПС "ги убиват" постоянно. Те обичат да се правят на жертви. Да се играе жертва по този начин е некоректно“, посочи Марков. Освен това той трябва да се държи като човек, който защитава българските интереси.

НСО е постъпила некоректно, като го е поставила в стрес-тест. Ако неговият живот е трябвало да бъде отнет, ви уверявам, че той отдавна нямаше да е между живите. Решението категорично е политическо, заради информацията за опасност за националната сигурност. Бившият гард посочи, че нямам как да има охрана човек, който вероятно би бил арестуван.

Продължават огледите след убийството на бизнесмена в София

http://www.bnews.bg/article-145999

Минути след убийството в Студентски град в столицата бе открит и опожарен автомобил.

ЦИК връща Стефан Димитров в Общинския съвет на Димитровград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542105

Централната избирателна комисия отмени решението на ОИК-Димитровград за заличаване на Стефан Димитров, като избран общински съветник от коалиция "Да за Димитровград" заради това, че не е положил клетва на първото тържествено заседание на местния парламент. Решението на ЦИК е обнародвано на официалния й сайт в 20.28 ч. снощи Комисията приема, че след като на 3 ноември 2015 г. Стефан Димитров е изпратил писмо за отсъствието си до областния управител, който свиква първата сесия, не е налице нарушение на предвидения в ЗМСМА уведомителен режим. Видн...

Подробности за убийството на Стоименов в София (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/podrobnosti-za-ubijstvoto-na-stoimenov-v-sofiia-video-6048176

Според една от версиите подпален автомобил в "Студентски град" може да е бил използван от извършителите на убийството на Веселин Стоименов

Подробности за показното убийство в София (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/podrobnosti-za-pokaznoto-ubijstvo-v-sofiia-video-6048176

Според една от версиите подпален автомобил в "Студентски град" може да е бил използван от извършителите на убийството на Веселин Стоименов

Григор Димитров излиза срещу Федерер в битка за 1/2-финалите в Бризбейн

http://offnews.bg/news/n_1/n_617272.html

Първата ни ракета Григор Димитров излиза днес срещу швейцареца Роджър Федерер в двубой от 1/4 финалната фаза на турнира в Бризбейн, Австралия. Вчера българинът победи Виктор Троицки от сърбинът с 2:1 сета - 5:7, 7:6 (6), 6:2. Федерер от своя страна отстрани Тобиас Камке от Германия с 6:2, 6:1 германецът. До момента Федерер и Димитров са се срещали 3 пъти, в които швейцарецът не е загубил сет. За последно те играха точно в Бризбейн преди година, но на полуфинална фаза. Двубоят между двамата започва в 11:00 часа.

Укринформ: Българският премиер обвини „Овергаз“ в шантаж и заговор

http://pik.bg/укринформ-българският-премиер-обвини-„овергаз“-в-шантаж-и-заговор-news464247.html

Укринформ: Българският премиер обвини „Овергаз“ в шантаж и заговор

В България Комисията за енергийно и водно регулиране започна извънредна проверка на лицензионните задължения и финансово състояние на „Овергаз“, половината от която принадлежи на „Газпром“.

Проверката е във връзка със заплахата от прекратяване от компанията на доставките на газ за потребителите в София по време на новогодишните празници, заради неплатежоспособност, предаде Укринформ.

Председателят на регулатора Иван Иванов съобщи, че при необходимост ще бъдат предприети предвидените в закона мерки, включително отнемане на лиценза.

В навечерието на Нова година „Овергаз“ обяви, че трябва да прекрати доставките на газ, защото няма средства.

Премиерът Бойко Борисов обвини „Овергаз“ в шантаж и заговор, а европейските медии отбелязаха, че „българските газови войни“ са част от стратегическия план на „Газпром“.

Клиенти на „Овергаз“ са около 55 000 битови потребители и около три хиляди предприятия.

Google преведе “Русия” като “Мордор”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5219619

Google е коригирал грешка в един от онлайн инструментите си, след като е започнал да превежда “Руска федерация” като “Мордор”, пише BBC News. Мордор е името на въображаем регион, наречен “Страната на сенките”, от книгата на Дж. Р. Р. Толкин “Властелинът на пръстените”. Освен това думата “руснаци” е била превеждана като “окупатори”,
Google е коригирал грешка в един от онлайн инструментите си, след като е започнал да превежда “Руска федерация” като “Мордор”, пише BBC News. Мордор е името на въображаем регион, наречен “Страната на сенките”, от книгата на Дж. Р. Р. Толкин “Властелинът на пръстените”. Освен това думата “руснаци” е била превеждана като “окупатори”,

Обявление

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5215443

„Миркат” ООД - официален вносител на марката SUZUKI Motor Corporation за България, информира широката общественост, че сътрудничеството ни с компания „С – АУТО ПЛОВДИВ” ЕООД, оторизиран дилър на SUZUKI за гр. Пловдив беше преустановено на 31.12.2015 г. след съвместно решение взето от двете страни.
Правата за продажби,
„Миркат” ООД - официален вносител на марката SUZUKI Motor Corporation за България, информира широката общественост, че сътрудничеството ни с компания „С – АУТО ПЛОВДИВ” ЕООД, оторизиран дилър на SUZUKI за гр. Пловдив беше преустановено на 31.12.2015 г. след съвместно решение взето от двете страни. Правата за продажби,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване