Св. мъченици Иулиан и Василиса

http://celebrate.actualno.com/sv-mychenici-iulian-i-vasilisa--news_517089.html

Свети Иулиан се родил в египетския град Антиноя в семейството на знатни и богати родители. Младият човек обикнал чистотата на девството и пожелал да го запази до края на дните си. Той го положил за основа на всички останали добродетели и като четял прилежно и изучавал Божествените книги, живеел в страх Божий. Иулиан изучил и елинската мъдрост, и християнското учение, запознал се със светската философия, овладял добре и Божественото Писание. Когато навършил осемнадесет години, родителите м

МОН дава разчита главно на други, за да спре бягството от училище

http://education.actualno.com/mon-dava-razchita-glavno-na-drugi-za-da-spre-bjagstvoto-ot-uchilishte-news_517096.html

50 хил. лв. планира да отпусне просветното министерство през 2016 г., за да разработи пилотен проект за прилагане на система за ранно предупреждаване за учениците, застрашени от отпадане от училище. Още толкова пари за същата цел са предвидени и за 2017 г. Това е една от мерките в проектоплана на МОН за 2016-2017 г. в изпълнение на стратегията за намаляване на дела на децата, преждевременно напускащи образователната система. Повечето от предвидените дейности обаче са или част от ежегодните задъл

5,6 по Рихтер разлюля Чили

http://america.actualno.com/56-po-rihter-razlulja-chili-news_517093.html

Земетресение с магнитуд 5,6 е било регистрирано в Чили. Според данни на Геологическия институт на САЩ (USGS) епицентърът на труса се е намира на 46 км западно от град Овалие. Огнището е на 31 км дълбочина. По данни, обобщени от Европейския средиземноморски сеизмологичен център (emsc-csem.org), трусът е на 327 км северно от столицата Сантяго и с дълбочина 20 км. Усетен е от очевидци и там. Няма първоначална информация за разрушения и пострадали, предаде ТАСС.

Немското средно - мерцедесът на образователните системи в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262536_%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+-+%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%86%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B

 - Германската образователна система е 5-степенна и доста сложно организирана, но гарантира всеки зрелостник да има професия и може да си доучва цял живот

-  Децата се отсяват след пети клас и се насочват към подходящото за тях образование

-  В девети клас можеш да приключиш с гимназията и да имаш занаят и професионален опит чрез дуалната система

 

 

Германия е страна, която не може да се похвали с огромни залежи на петрол, ценни метали или други природни ресурси, но въпреки това е една от най-силните икономики в света, а гражданите ѝ са сред най-богатите на планетата. Добруването на немеца се дължи най-вече и изключително на доброто му образование и професионална квалификация.

Страната е богата заради марката Made in Germany - печат, който отваря широко вратите на всеки продукт, излязъл изпод ръцете на обучен в Германия работник или специалист. Любопитно е, че

Made in Germany е създадено като

марка във Великобритания

през XIX век,

за да пази британските продукти от евтин внос, но днес печатът, бележещ уж евтини и не толкова качествени продукти, се е превърнал в гаранция за най-високо качество.

Това се дължи и до ден-днешен единствено и само на образователната система в страната, която не оставя нито един свой гражданин без умения за работния пазар. Образованието в Германия има две основни цели - да квалифицира всички задължително за пазара на труда и да дава шанс на всеки да преминава в по-висока степен, без значение от възрастта и постигнатото образование до този момент.

За разлика от България, където децата имат право на един-единствен опит в живота си да влязат и завършат така наречените елитни гимназии с изпит след 7-и клас, в Германия е възможно по всяко време от живота си да доучиш и квалифицираш до степен, даваща ти право за следване в университет, тоест да положиш матура.

Елитни гимназии в българския

смисъл не съществуват

- гимназията като форма на образование сама по себе си вече е елитно обучение. Разбира се, има разлики в качеството на абитуриентите от различни гимназии, но те се дължат по-скоро на регионални, а не на училищни особености. Така например баварските училища се славят с едни от най-добре образованите си випуски.

Германската образователна система е петстепенна и доста сложно организирана, тъй като се опитва да вземе предвид всички възможни особености на децата и да не ги остави необразовани само заради проблемно семейство, лош немски или пък буен пубертет. Тя включва първа степен, втора степен IІ, втора степен IIІІ, трета степен и четвърта степен, като последните две са част от професионалното образование и са допълнителни професионални квалификации. Така структурирана, образователната система на Германия съпровожда нейните граждани през целия им живот.

Доскоро образованието в страната започваше със задължителното основно училище, но това се променя лека-полека, като

отделни провинции започнаха да

вкарват и предучилищното

образование в задължителната програма

С тази мярка целят да дадат равен шанс на деца от семейства, в които не се говори немски, или на деца от социално слаби семейства и чиито родители са далеч от образователните структури и съответно не възпитават у децата си отговорност към ученето. 

 

 

Първата степен от образованието обхваща началното училище, което в Германия е 4 години, а в Берлин и Бремен - 6, като пети и шести клас се водят вече към втора степен І.

След завършване на първата степен, отговаряща на нашето основно училище, децата могат да отидат в един от четири вида училища от втора степенІІ. За хлапетата с проблеми в развитието и нужда от по-специални грижи има специализирани училища. Според оценките и уменията на другите пък имаше до скоро три възможности -

гимназия за отличниците, реално училище

за децата със среден успех и т. нар. основно

училище за слабите ученици,

които нямат интерес към дълъг академичен живот и следване в университет.

До 90-те години кое дете за кое училище е пригодно, посочваха учителите, днес изборът е до голяма степен зависим от родителите. Основното и реалното училище наскоро бяха обединени в общо училище, което също дава възможност за полагане на матура след 10-и клас и улеснява преминаването на децата от по-лошата в по-добрата учебна форма. Идеята за това обединяване е да няма твърде рано сортиране на деца с по-нисък успех в училища, които не ги стимулират все пак да опитат да продължат по-дълго образованието си.

В отпадналите основни училища

се учеше само още 5 години след

завършването на четвърти клас,

като акцентът беше предимно върху професионалната подготовка на бъдещите работници. С тази реформа държавата отговори на нуждите на пазара на труда, на който се търсят все по-квалифицирани работници, а нискоквалифицираният труд почти не се предлага.

Втора степен ІІ включва гимназиалното или професионалното образование, което отговаря на нашия техникум. Има и трета форма -

съкратена гимназия, която

се завършва с десети клас

И трите форми се приключват с матура и дават достъп до университет. В Германия за университетите не се кандидатства с изпит, а с оценките от матурата.

В каква посока ще работиш или следваш, решаваш в 10-и клас, когато започваш по-тясно специализирано образование, състоящо се основно от три предмета, с които ще се занимаваш и по-късно в университета.

Третата степен започва след придобиването на право да следваш в университет.

Тук държавата отново реагира бързо на нуждите на пазара на труда, като

разхлаби доста изискванията за

достъп до висше училище

Така например младежи, които не са завършили с матура, но пък са придобили майсторска степен в професионално училище (майсторската степен се дава след завършена професионална квалификация), имат право на следване във висше техническо училище.

Професионалното обучение също не е задължително да става в техникум или по време на училище, може да се добие и по-късно във вечерно училище. Много фирми предлагат тази форма на обучение за работниците си, комбинирайки теория и практика на своя територия. Това е тъй нареченото дуално обучение, за което се водят дълги спорове у нас.

След завършване на училище германците могат да следват или да започнат обучение по професията, която са избрали, ако тя не изисква висша академична степен.

Има близо 4000 професии, които се упражняват

само с тапия за положено две-

до тригодишно образование

по нея. Такива са професиите на медицинските сестри, санитарите, автотехниците, продавачите в магазини, търговците във фирми, секретарките, възпитателите в детски градини, строителите. 

В германските училища не се преподава фронтално, децата работят на групи, а уроците преминават под формата на дискусия, в която те сами трябва да стигат до повечето отговори. Така придобитите знания са много по-трайни, отколкото назубрените, поднесени от учителя лекции. СНИМКИ: АРХИВ

 

Германците могат да се връщат към училищната форма на образование през целия си живот под най-различни форми. Задължителното посещаване на училище обхваща всички между 6 и 18 години.

Училище се

завършва

обаче на 19 г.

Често пълнолетните спират да ходят на училище и се залавят с изучаване на професия, но могат във всеки един момент от живота си, ако променят мнението си, да си доучат и да се явят на матура. Повтарянето на класове в Германия също е изключително срещана практика. Повтарят дори деца в първи и втори клас, докато не покрият нормата за преминаване в следващ клас. Тук водещото е детето да е в състояние да следва учебния процес в следващия клас, за да не се стига до чести за България ситуации - шестокласници, които не знаят дори таблицата за умножение, преподавана в началния курс. Това ги изхвърля трайно от учебната система и обрича на пълен провал.

В Германия често се повтаря и последният клас, ако ученикът иска да изкара по-високи оценки.

Оценките са критерий и за

допускане до матура - не всеки

може да се яви, нужен е определен успех. Този модел е от особено значение за имигрантите, които идват в страната с деца в училищна възраст. Детето може да се върне един-два класа назад или да повтори два пъти първи клас, докато усвои перфектно немски - основната предпоставка за успешно образование. Философията тук отново е: по-добре да се загубят една или две години, а не цял един живот.

Колко успешен е този модел на обучение, може да се види и в биографията на едни от водещите политици в страната. Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер, както и сегашният вицеканцлер Зимар Габриел са деца на така наречения втори учебен път. Тоест те са наваксали матурата с вечерни класове и по-късно доучване, след което са започнали да следват. Ако не съществуваха тези шансове, много от успешните днес германци вероятно щяха да са загубени за германското общество.

Истината за вредата от мобилните телефони

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262535_%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%84%D0%BE

 Страх и подозрения витаят около едно от най-знаковите открития на епохата, в която живеем - мобилната комуникация.

Като всяко изобретение от такъв масов характер и около GSM-ите се завихрят огромен брой конспирации и странни случаи. Подобен ефект върху масовото съзнание не е новост и е познат от стотици години. В края на ХIХ век например, когато в Америка навлиза електрификацията, мнозина са говорели за
непредсказуемите вреди, които новата енергия
може да причини
на човешкото здраве

Според популярни представи и суеверия "електричеството, което капе от тавана в дома ви", се попива от тялото и окончателно обърква нормалните биотокове.

Затова почти не минава месец, без световните медии да не ни стреснат с някое заглавие, свързано с рисковете от използването на мобилните устройства.

Съвсем пресен пример е "новината" за находката на мобилен телефон отпреди 800 години в Австрия (за нея четете подробно в новия брой на в. "168 часа"). Но въпреки всичко явно не всички страшни слухове, свързани с мобилните телефони са неверни.
Конспирациите са главно в две посоки. Първата е, че безжичните телефони са опасни за здравето, защото причиняват рак, репродуктивни проблеми и разбиват съня. Другата е, че чрез тях се нарушават правата ни на неприкосновеност - накратко, подслушват ни.
Между най-разпространените теории, които съпътстват модерните комуникационни устройства още от създаването им, е тази за
вероятността те да причиняват злокачествени заболявания

След много "за" и "против" напоследък изглежда, че дори сериозни институции приемат този риск за съвсем реален. През 2011 г. даже Световната здравна организация (СЗО) класифицира радиоизлъчването на мобилните телефони като потенциален канцероген. Към момента са проведени множество изследвания относно това влияние, но данните са противоречиви. Все пак мобилният телефон разпространява електромагнитно излъчване, което може да предизвика повишаване на температурата на живите тъкани и да доведе до възникването на хромозомни аберации (отклонение в развитието или растежа) при клетките.

Тъй като обикновено телефонът се намира в непосредствена близост до човешкото тяло, има опасения за потенциална вреда за организма вследствие на излъчването му.
Наскоро в свой репортаж CNN разказа за едно от тези проучвания. Според него при активна употреба на мобилен телефон по половин час на ден в продължение на 10-годишен период
има 40 процента повишен риск от глиома - вид мозъчни тумори
Освен това се оказва, че мобилните телефони действат зле и на съня.

Само един час използване на мобилен телефон по вечерно време може да влоши качеството на съня, твърдят група швейцарски учени пред в. "Сънди мирър". Изследователите се позовават на резултата от опитите, които провели с 16 млади мъже. Половината от доброволците били подложени на радиоактивно излъчване от мобилен телефон в продължение на един час точно преди лягане. Като следствие учените наблюдавали определено и
повтарящо се увеличаване
на мозъчната активност
С нейното покачване били отчетени и смущенията в характеристиките на съня. Втората група мъже, които не били облъчвани от мобилни телефони преди лягане, не показали никакви отклонения.

Това откритие на учените от Института по фармакология и токсикология в Цюрих се смята за едно от най-важните доказателства за възможните рискове, на които са изложени хората, ползващи мобилни телефони, коментира "Сънди мирър". То потвърждава откритието на британския учен д-р Алън Прийс от университета в Бристол. Преди време той установи, че употребата на мобилни телефони забавя времето за реакция у хората, които ги използват.

Японският физик Цуйоши Хонду от университета "Тохоку" пък е изследвал как действат сигналите от телефоните в затворени пространства, като вагони, автобуси и асансьори. Според него, ако голям брой пътници в метрото бъбрят, сърфират в интернет или пращат съобщения, магнитното лъчение става опасно високо. Негови испански колеги от университета в Овиедо, обаче оспорват тези изводи, с аргумента, че телата на другите пътници снижават нивото на радиация. Лошото в случая е, че и двете изследвания се основават на теоретични модели, а не на реални измервания.

Заради вредата от електромагнитните лъчения производителите на мобилни апарати отдавна са задължени да спазват ограничения. Нивото на поглъщане на радиация от телефона зависи от телесното тегло и се измерва във ватове на килограм, като максимално допустимата му стойност е 1,6W/kg. Най-опасно близо до тази горна граница са 5 модела: Huawei Vitra (1,49W/kg) Alkatel One Touch Evolve (1,49W/kg) Mototrola Moto E (1,5W/kg) Motorola Droid Ultra (1,54W/kg) и Motorola Droid Maxx (1,54W/kg).

Дългия - президент?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262534_%D0%94%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D1%8F+-+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%3F

 Една от интересните интриги на 2016 г. е дали и как Слави Трифонов ще зареже шоу бизнеса и ще се впусне в политиката. Няма лошо, от това политиката може само да спечели. Аз винаги съм симпатизирал на неговите политически етюди, още от времената на “Ку-Ку” и “Хъшове”.

Този път обаче съм принуден да го разкритикувам другарски. Какъв е този шантав референдум?

Това не е референдум,

а тюрлю-гювеч!

Защо с една подписка се задават цели 6 въпроса, които си пречат един на друг?

От тези 6 въпроса аз лично одобрявам един плюс още един, но с уговорки. Става дума за мажоритарните избори на депутатите, разбира се. Виж, да се избират по същия начин шефовете на областните дирекции на МВР и на районните управления е малко по-сложно. Достатъчно е те да се назначават от местните власти, така че да са отговорни пред местните политици и пред местните избиратели. Но пък чудесна идея би било народът да си избира съдиите,

за да могат двете каки

да получат втори шанс

Един от въпросите на Слави ми се струва излишен – нали вече правихме референдум за електронното гласуване? Що се отнася до намаляването на партийните субсидии, не ми е ясно колко точно пари й трябват на една партия, за да не умре от глад. Затова се въздържам.

По останалите 2 въпроса съм категорично против и никога не бих се подписал. Не съм съгласен броят на депутатите да се намали на 120, тъй като ще се увеличи дистанцията между властта и народа.

Това е долнопробен популизъм, който залага на черната завист. Проблемът не е в това, че депутатите са много, а че не работят за избирателя. Затова утре ще ни се струва, че и 120 са прекалено много. И 60 ще са много. Но ако изборите станат мажоритарни, веднага ще се види, че един депутат на 30 000 граждани е 2 пъти по-добре от един на 60 000. Задължителното гласуване пък е за овце, за роби.

Има и такава генетика у нас. Неслучайно сме били 500 години под турско робство. Но защо, щом държим да станем европейци,

все се учим от двойкаджиите в демокрацията –

Гърция, Белгия? Кога най-сетне ще вземем пример от отличниците? Вижте как го правят в Англия, САЩ, Франция, Швейцария...

Разумният човек не би одобрил подписка, в която му харесва само 1 въпрос, а 3 са му противни. Видяхме какво стана на последния референдум. Тогава с една подписка се движеха 3 въпроса, но депутатите отхвърлиха 2 и допуснаха само 1. Защото в закона пише, че при 500 000 подписа трябва задължително да има референдум, но не пише колко от въпросите трябва да останат. Достатъчно е само един. Отсега знам кой ще е тоя един – за задължителния вот. Въпросът на робите.

Много пъти съм писал, че

този закон за референдумите издава

или неграмотността,

или злонамереността на своите автори. В цял свят за 1 въпрос се иска една отделна подписка. Само у нас може да се набутат 5, 6 или дори 100 въпроса в един кюп. Може и 1000. И накрая парламентът ще си избере най-сбъркания, колкото да отбие номера с референдума. Тука има – тука нема е много по-честна игра.

Затова ми се струва, че екипът на Слави не държи чак толкова на резултатите от референдума. Важното не е резултатът, а самият процес, борбата на полза роду. Тази борба е нещо като ритуална инициация в истинската политика, с която Дългия ще покаже, че е народен човек и че е тръгнал да сменя системата.

А въпросите са много, защото така се разтваря по-широка мрежа, в която ще се хване повече риба. Но възможно е да се случи точно обратното – мрежата да уплаши рибата. Ако 5 от 6 въпроса не ми харесват, ще си сложа ли името в подписката? И утре ще гласувам ли за Слави? Освен това не е много разумно да правиш лошо впечатление на по-интелигентната част от населението.Вярно, тя е на изчезване, но все още влияе силно на простолюдието, което също е на изчезване.

И така, подписката си е подписка, референдумът – референдум. Но

каква е по-конкретната

цел на Слави?

Минимумът е да направи партия и да вземе над 1 процент, така че да получава субсидии. Това според мен му е 100% гарантирано. Той е много по-известен и популярен, отколкото беше Волен Сидеров, докато работеше в СКАТ.

Само че Волен постепенно и много усърдно си изгради монолитна и органична идеология, която му завоюва сърцата на част от избирателите, няма да казвам кои. Това не стана изведнъж. Дълги години той си я трупаше и зидаше по метода на пробите и грешките. Всекидневните проповеди в СКАТ го превърнаха в силен оратор. Има и артистични данни. Но и това не би го вкарало в парламента, ако зад него не бе застанал един съюз от по-стари националистически партии, които

имаха сериозни

организационни

възможности

Това са двата компонента на политическата игра – органичната идеология и силната организация. Слави и неговият екип засега са на светлинни години от една монолитна и органична идеология. Разбира се, това не му пречи да вземе над 1 процент от вота и субсидиите. Ако пък зад гърба му застане сериозна организация, нищо чудно да го докара до 10 процента, че и повече. Я вижте какво постигна Бареков само за едно лято!
Но пък до следващите избори за парламент има още 2 години. Закъде тогава се е разбързал Дългия? Една интересна възможност е да се кандидатира за президент още тази година.

 

The New York Times: Ердоган пресече поредната граница

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262533_The+New+York+Times%3A+%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

 Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пресече миналата седмица поредната граница. На въпрос относно стремежа му да увеличи собствените си изпълнителни правомощия той отговори пред репортери, че вече е имало такъв прецедент в „Хитлеристка Германия“,коментира The New York Times, цитиран от "Фокус".

Това са шокиращи думи от световен лидер, особено от такъв на привидно демократична държава, член на НАТО, посочва изданието.

Веднага след като международното осъждане започна, администрацията на Ердоган даде заден ход, обявявайки, че изказването е било „изкривено от медиите“. Президентът Ердоган обаче вече е изградил смущаващ образ на авторитарен водач, който е готов да погазва човешките права, върховенството на закона и политическите и медийни свободи. Откакто е дошъл на власт преди повече от десетилетие, той е използва правомощията си на министър-председател, а по-късно и на президент, за да преследва медиите, профсъюзите и всички останали критици.

Все повече от най-лошите страхове относно това как ще се държи след победата на неговата консервативна и националистическа Партия на справедливостта и развитието през ноември се потвърждават.

Дори и преди гласуването, в опит да събере сподвижници Ердоган поднови борбата си с въоръжените кюрдски сепаратисти като използва в своя полза неразумното решение на Кюрдската работническа партия (ПКК) да прекрати продължилото две години примирие. Той също така се е насочил срещу Народната демократична партия, която събра достатъчно гласове, за да влезе в парламента.

Доминираната от кюрди партия подкрепя политическите права на сънародниците си, но не се намесва във въоръжената борба.

Съюзниците на Турция – САЩ и ЕС, позорно се примириха, докато армията на Турция брутално удря кюрдски цели в югоизточната част на страната. Бомбардировките са ударили десетки градски общини, като от началото на 2015 г. са избили 3100 кюрдски бунтовници, както в страната, така и в Ирак. Броят на цивилните е неизвестен.

Както Турция, така и САЩ и ЕС смятат, че ПКК е терористична групировка. Преди подновяването на боевете Ердоган имаше прогрес в преговорите за мирно споразумение с нейния ръководител Абдуллха Йоджалан, който е в затвора, излежаващ доживотна присъда. Все по-често обаче министър-председателят на Ердоган Ахмет Давутоглу смята че Народната демократична партия е единствено продължение на кюрдските терористи и отказва да преговаря с политическите ѝ лидери, докато те не се докажат като „зряла и сериозна политическа партия“ – каквото и да означава това.

Ако Ердоган иска солиден мир, то той трябва да работи с Народната демократична партия. Вместо това той възнамерява да смаже кюрдите на политическата сцена, както и на бойното поле, обвинявайки лидера на партията Селахатин Демирташ в предателство заради това, че призовава към кюрдско самоуправление.

Някои членове на ПКК са наистина терористи и като такива трябва да се ликвидират. Групата с радикализирано младежко движение, вдъхновено от войната в Сирия, е обявило автономия и е пристъпило към борба за самоуправление. Ердоган без съмнение се бои, че това движение ще събере територия, както направиха кюрдите в Ирак и Сирия. Но повечето кюрди в Турция искат просто да живеят мирно и тяхното желание за самоуправление трябва да се посрещне на преговорната маса.

Вместо да прекрати войната и да интегрира кюрдите в турската политика, Ердоган се движи в обратната посока, радикализирайки все повече хора към заключението, че насилието е единствения път към повече автономия. Междувременно той игнорира по-важната борба с „Ислямска държава“ и налива масло в огъня на регионалното напрежение. Президентът Ердоган е далеч от дните, когато към него се отнасяха като с уважаван водач на мюсюлманска демокрация и доверен партньор в региона.

Застреляха в София Веселин Стоименов от ВИС-2

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262532_%D0%97%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%92%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D1%82

 В София малко преди 21 часа брутално е застрелян 51-годишният Веселин Стоименов. Убийството е станало близо близо до комплекс "Макси". Трупът още е на местопрестъплението, извършва се оглед. Около него са намерени седем гилзи. Фатален се е оказал изстрел в главата.

Убийството е станало във входа на блок 19 зад комплекс "Макси" на бул. "Симеоновско шосе".Затвореният жилищен комплекс "Макси" е блокиран, охраната не допуска никого да влезе. 

Комплекс "Макси" е притихнал Снимки: Николай Литов
 
 

 

По неофициална информация Стоименов е юристът, който е извършил ликвидацията на ВИС-2.  Строименов е отговарял за заведенията на бившата групировка по Черноморието в миналото. После е управлявал хотелите, останали от Георги Илиев -"Дюн", "Орел",  "Астория". Неговата фирма държала и лодките за разходки по Ропотамо.

В близост до мястото на убийството, в "Студентски град", е открит опожарен лек автомобил, който може да е свързан с разстрела, извършват се проверки за връзка между двете събития.

Оожарената кола

 

Убитият има бизнес със заведения, като по първоначална информация има обекти в столицата и по морето. В публикация на сп."Тема", Стоименов е посочен като един от управляващите инвестициите на ВИС по Черноморието чрез редица фирми, сред които "Сохо", "Венис", "Айсберг 02", "Алфа кар", "Интертур" - Несебър, и други.

Убитият Стоименов от години работи като мениджър в хотелиерския бизнес в Слънчев бряг. Хотелският комплекс “Астория” и съседният “Дюн”, дискотека “Айсберг” и изграденият около нея базар са имотите в Слънчев бряг, които се свързват с името на Георги Илиев.  Стоименов е публично известната фигура в Слънчев бряг, която управлява имотите на “ВАИ холдинг”.След смъртта на боса на ВИС-2 Стоименов продължава да управлява хотелите.

В началото на новото хилядолетие, когато все още имаше парцели за продажба в комплекса, Стоименов се явяваше на търговете от името на фирми, свързани с живия по това време Георги Илиев.

Най-известният от имотите на Георги Илиев в Слънчев бряг е хотел “Дюн”. Красивата постройка на самия плаж се появи на мястото на някогашния соцресторант “Дюни”, приватизиран през 1999 г. от варненската “Ел би джей”.

Фирми, близки до някогашния ВИС, управляват на концесия Южния плаж и имат търговски обекти и заведения и в самия център на Слънчев бряг, изградени върху парцели, купени на търговете преди десетина години.

Веселин Доброславов Стоименов има участие в следните фирми:  EТ „Стоименов мотор спорт”, „Венис” ООД, „Хемус инвест” ООД, „Ер Ви Инвестмънт” ООД, „Сохо ООД”, показва справка в Търговския регистър.

В „Сохо” ООД той е съдружник с известния футболист от близкото минало Даниел Боримиров, в момента шеф на школата на „Левски”. Както е известно, неговата съпруга Афродита е сестра на Христофорос Аманатидис-Таки. В по ранен етап – 2008-2010 г. съдружник в „Сохо” е била Антигона Янулис, жената, от която осъденият като лидер на наркобанда Димитър Желязков - Очите има син.

В „Хемус Инвест” Стоименов е съдружник с Афродита Боримирова, Радостин Бързанов /чрез „Ирида 71” той концесионира южния плаж в Несебър/ и Красимир Мавров, кандидат за общински съветник от местната коалиция СИЛА на изборите през 2015 г.

Криминалистите работят по няколко версии за причините за убийството. Основната от тях е засегнати бизнес интереси.

Фирмата на убития предприемач Веселин Стоименов „Венис Марина“ стопанисваше лодките за разходка по река Ропотамо в едноименния резерват край Приморско, но атракцията бе съпроводена с много скандали и съдебни дела.

Последно петте катамарана на "Венис Марина" трябваше да бъдат изкарани принудително от реката заради загубени съдебни дела и разтрогнат договор за наем, но до тази мярка така и не се стигна.

"Венис Марина" "влезе" в резерват Ропотамо в края на 2012 г. Дотогава дългогодишен концесионер на лодките бе бургаската фирма "Ки То трейд".

Само няколко месеца по-късно обаче избухна огромен скандал след сигнал, че концесионерът "Венис Марина" налива бетон в резервата. Ставаше дума за строителни работи по съществуващото заведение на пристана на реката. Стигна се до там, че в края на март 2013 г. договорът с фирма "Венис Марина" за стопанисване на заведението бе прекратен.

Новината бе съобщена на извънредна пресконференция, на която присъстваха шефове от екоминистерството и експерти от РИОСВ Бургас. Те се заканиха, че фирмата-наемател ще отнесе и глоба до 50 000 лв.

Заради допуснатото строителство в резервата тогавашният шеф на екоинспекцията в Бургас Бойчо Георгиев, прочул се покрай несебърската афера "Дюни гейт", получи дисциплинарно наказание "последно предупреждение".

От "Венис Марина" отрекоха да са наливали бетон в резервата и твърдяха, че са предприели само почистване на района и обновяване на съществуващата база на пристана.

Малко след скандала с бетона в резервата РИОСВ разтрогна и концесията за лодките, но "Венис Марина" обжалва. С писмо /изх. Nр6177/ от 12.08.2013 РИОСВ-Бургас уведомява фирмата на Стоименов, че едностранно прекратява и сключения на 24.10.2012 г. договор за концесия на лодките и нарежда да се освободи изцяло имота, който е изключителна държавна собственост.

В началото на 2014 г. процедурата за избор на намател по времето на Бойчо Георгиев е обявена за незаконосъобразна от Бургаски административен съд. Определението се потвърждава окончателно от ВАС с решение 4494/22.04.2015 г.

До освобождаване на реката от катамараните на "Венис Марина" обаче не се стигна нито тогава, нито сега. Така ситуацията стана абсурдна - според РИОСВ, която стопанисва резервата, Венис Марина вече не е законен немател, държавата й връща миналогодишната такса в размер на 48 000 лв. Това лято лодките отново возят туристи срещу 12 лв. на човек, но държавата отново не получава никаква финансова полза от дейността в резервата.

От екоинспекцията в Бургас потвърдиха, че от датата на прекратяване на договора, преведените от "Венис Марина" такса за ползване на обекта са върнати.

Адвокатите на "Венис Марина" обаче обжалват всеки акт на РИОСВ и твърдят, че те са изряден наемател. Следват дела след дела, като към лабиринта от съдебно производства се включва и предишния наемател "КиТо трейд". Той също обжалва процедурата, с която за концесионер на лодките по река Ропотамо е избрана фирмата на Стоименов.
"Спечелил съм всички дела, "Венис Марина" отнесе не една и две глоби, но въпреки това никой не изкара лодките й от Ропотамо“, казва бившият концесионер Тодор Ташев..

В средата на изминалото лято "Роптамо гейт" отново напомни за себе си с едно решение на Върховния административен съд от 27 юли 2015 г., според което следва да бъде извършено принудително изваждане на лодките, собственост на "Венис Марина".
Това трябваше да стане със заповед на областния управител на Бургас, но не стана.
Мотивът на бургаския губернатор Вълчо Чолаков бе, че трябва да се изчака окончателното произнасяне по търговско дело, което касае наличие на договорно отношение между РИОСВ - Бургас и "Венис Марина" ЕООД за стопанисването на лодките.
Според РИОСВ Бургас и това дело вече е спечелено от екоинспекцията, но никой не изкара лодките на Стоименов от реката.

Очаквайте подробности.

Бабинден e!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262531_%D0%91%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BD+e%21

 Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. По стар стил се празнува на 21 януари.

Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й "полеят". Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. Бабата закичва невестата с китка здравец, вързана с "мартеничка" - червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля със шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: "Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!" След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното й рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила ("хванала") червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. На обед булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата-акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на бабата и й подава подноса с храната. Дъщерите и снахите на бабата подреждат дълга и богата трапеза, около която сядат всички присъстващи. Започва весело и буйно пиршество, придружено с песни, танци и понякога с твърде пиперливи и разюздани закачки и сценки. Често бабата поставя около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца. Наричанията и припевките имат в повечето случаи сексуален символичен смисъл. След обеда на трапезата у бабата започват да идват и мъжете. Кулминационен момент в обредността представлява обредното изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата. Мъжете и жените изнасят бабата навън и я качват в двуколка или на шейна. Понякога слагат бабата в голям плетен кош. Мъжете, преоблечени като "волове", с кожени маски и рога, влачат колата или шейната из селото. Ако по пътя невестите срещнат мъж, свалят калпака му и искат откуп. Шумната дружина отвежда бабата на реката и там мъжете обръщат двуколката или коша, в който носят старицата. Изкъпват я във водата. Този обред е известен по нашите земи като "влечугане" на бабите. Вечерта на селския мегдан всички се залавят на общо хоро, с което празничният ден завършва.

Още: От 1951 година 8 Януари е също така професионален празник на родилната помощ и на всички акушери и гинеколози.

Експерт обяснява защо Русия няма да пострада от евтиния петрол

http://petel.bg/Ekspert-obyasnyava-zashho-Rusiya-nyama-da-postrada-ot-evtiniya-petrol__140442

Сривът на цените на петрола, който изкуствено се организира от редица държави начело със Саудитска Арабия с цел преразпределение на...

Григор Димитров излиза за първа победа срещу Роджър Федерер

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/08/2681768_grigor_dimitrov_izliza_za_purva_pobeda_sreshtu_rodjur/?ref=rss


Григор Димитров не успя да спечели нито един сет в досегашните си три мача с Роджър Федерер, а днес ще опита да сложи край на тази серия и да запише първа победа срещу носителя на рекордните 17 титли от Големия шлем. 

24-годишният българин и 34-годишният швейцарец се изправят в четвъртфиналите на турнира в Бризбейн, който е първи за двамата през 2016 г. Мачът е четвърти на централния корт и ще започне не преди 11.00 часа българско време. 

Последният двубой между Димитров и...

Д-р Михайлов: Говоренето на Местан бе отблъскващоКопирано от standartnews.com

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262530_%D0%94-%D1%80+%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%93%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%B1%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B1%

 Неговата декларация не беше произнесена да защити евроатлантическата кауза, а за да защити каузата на Ердоган

 
Местан-1 се закрива, Местан-2 се открива. Това стана ясно. Днес приключва един политически субект и се ражда втори политически субект – достатъчно декоративен, със специфичен стил. Присъстваме на раждането на завършен ярък фарисей, този път в евроатлантическо издание. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" д-р Николай Михайлов, според когото пресконференцията на Лютви Местан е била отблъскваща.
 
"Първо това е класическо предателство, включително и на себе си, не само на политическата сила, защото Местан се самоописа на тази пресконференция като Троянски кон на евроатлантизма в проруската олигархична партия ДПС, на която беше до вчера лидер", сподели психиатърът и теолог", "Основен адресат на това, което говори той, е широката българска публика, която трябва да разбере, че той не е протурски ориентиран, което е крайно неубедително. Неговата декларация не беше произнесена да защити евроатлантическата кауза, а за да защити каузата на Ердоган в момента на едно погрешно съвпадение на свалянето на самолета на Ердоган и на желанието на НАТО и Америка този самолет да бъде свален. Но той се излъга в тази оценка, защото беше много предварителна и много лошо изтълкувана", заяви още д-р Михайлов пред БНР.
 
Той продължи: "От тук нататък един постоянен рефрен ще се чува от страна на господин Местан, че той е обвързан с евроатлантическите ценности, което трябва да му даде картбланш за преговори с Реформаторския блок", предположи д-р Михайлов, "ДПС на Доган ще бъде систематично изтласквано чрез реториката на Местан на изток. Той ще бъде дефиниран не като загрижен за българския национален интерес, а като активизирана пета колона в България.
 
Това изглежда трябва да бъде признато и осъзнато- рисковете за ДПС и за турския етнос са свързани с обстоятелството, че ако Местан се опита да развива политическа кариера, ще трябва на терен да говори протурски неща и на аванс сцената евроатлантически неща, за да събере електорат", каза още психиатърът.
 

Западът да се примири, че Путин държи ключа към мира

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262529_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B8+%D0%BA%D0%BB%D1%8E%

 Днес знанието се придобива от екрана, а не от хартия

Хенри Кисинджър, нобелист и бивш държавен секретар на САЩ


Мигрантската криза е събитие, което не се е случвало от хилядолетия, сегашната конфликтност в света е по-различна от Студената война, а интернет води до по-малко размисъл. За първи път в историята събитията се случват едновременно. Това означава, че хората знаят едновременно какво се случва във всяка част на света. А това ускорява процесите и ги прави по-сложни. Съществуват редица катаклизми в различни части на света. Но те не са с едни и същи характеристики, така че няма общ обединяващ принцип, чрез който могат да бъдат решени. В Близкия изток имате три или четири различни революции, които се случват едновременно. Има катаклизми срещу съществуващото състояние, сътресения сред различните религиозни групи, между различни етнически групи, както и разместване на пластовете отвъд националните граници. И има бунт срещу цялата система. И това е само един регион! Китай става все по-силен и по този начин на международната сцена се появява нова сила. И самите те са подложени на огромни промени. Русия търси своята идентичност в условията на една чужда за нея среда. Освен това има проблем и със западния свят. Днешна Европа е почти неузнаваема в сравнение с това, което беше преди 100 години. Тя се опитва да създаде ново единство, без обаче да е в състояние да му даде политически израз. Европа не е в състояние да прави дългосрочна политика. Така че всички тези елементи се преплитат. Тук виждам ново качество на сложност.


Близкият изток, "Ислямска държава" и тероризмът


Нападението от 11 септември 2001 година е извършено от една ограничена група хора срещу една западна държава. Оттогава характерът на конфликта се промени. Същността на "Ислямска държава" е различна от тази на "Ал Кайда". ИД има териториална база и оттук действа, от една страна, като традиционна държава със своя администрация, а от друга, като религиозно движение във външните си амбиции, като идеологически субект, а не като държава. Смятам, че не може да намерим дипломатическо решение на проблема с ИД. Докато съществува, ИД ще се плоди, ще твърди, че другите общества са незаконни и ще се опитва да създаде халифат в Близкия изток. Най-значимата дипломация ще бъде онази, която ще може да обедини застрашените общества и те да създават структура, която ще е по-трудно да бъде атакувана от ИД. Винаги съм вярвал, че за да има смислени преговори, трябва да има някаква обща структура на цели или ценности и тук аз не виждам място за ИД. Възможно ли е Западът да постигне някакво разбирателство с ислямския свят извън ИД? Ако ислямският свят приема легитимността на света като структура от държави, тогава аз мисля, да, трябва да се преговаря. Сътресенията в Близкия изток няма да приключат, освен ако не се постигне нещо като Вестфалския договор, с който приключи 30-годишната война в Европа през 17 век. Най-накрая бе въведена държавна система, която в продължение на няколкостотин години се превърна в основата на международния ред. Може ли това да се случи? Да, но това няма да се случи чрез пряко договаряне с ИД. Мирното напускане на сцената от страна на Башар Асад ще бъде един от компонентите на споразумението. Владимир Путин ще трябва да бъде компонент. Западът трябва да се примири, че без руското съгласие няма да се бъде постигнато споразумение. Мирната деескалация на този и други проблеми също няма да бъдат възможни без участието на Русия. САЩ трябва да имат нещо повече от виждането, че на Путин трябва да се даде урок, преди да има преговори с него. В Сирия трябва да се ликвидира контрола на ИД върху териториите. Тази групировка няма да изчезне, но няма да има териториалната база, която да използва като заместител на държавността. Но след това трябва да има споразумение за териториите, които да не доведе до възпроизвеждане на кризата.


Мигрантската криза и бъдещето на ЕС


Мигрантската криза в Европа е много рядко историческо събитие, при което регионът не защитава границите си, а вместо това ги е отворил. Това не се е случвало няколко хилядолетия. Дилемата е, че има хуманитарна подбуда, когато човек вижда страданието на бежанците. Но има и исторически процес, който се случва. Когато съставът на населението се променя драматично и бързо в резултат на външни фактори, ще има исторически последици. Изпитвам огромна симпатия към действията на канцлера. Тя не желае да е човекът, който ще откаже на хората да влизат в страната. Тя обаче също така знае, че в определен момент ще настъпи трансформация на социалните и политически структури. Това е неизбежно. Особено когато си имаш работа с групи от хора, които не възприемат базовите принципи на западните общества. Проявявам разбиране към нейната ситуация. Тя трябва да балансира между страданието на бежанците и дълготрайните последствия за народа й. Големият въпрос е можеш ли като германец сам да поемеш отговорността за затварянето на границите?


Ако по време на Студената война имахме конфронтация между държави, сега напрежението е на етническа и религиозна основа, а конфликтите са между държави и недържавни организации. Така че сегашното състояние на конфликтност в света има различен характер. Смятам, че във външната политика от съществено значение е да имате и двата елемента - на идеали и на реализъм. Вие не може да провеждате външна политика, без добър анализ на проблема, с който се опитвате да се справите, и на целите, които се опитвате да достигнете, а също ще трябва да стъпите на реализма. Но... трябва да бъдете убеден в етичните намерения, които преследвате. Ето защо аз съм нетърпим към хора, които казват, че трябва да бъдете чист реалист или чист идеалист. Не мисля, че това е възможно. Дори Бисмарк, който е трябвало да бъде чист реалист, е казвал: "Най-доброто, което един държавник може да направи, е да слуша внимателно стъпките на Бога в историята". Значимостта на реда не бива повече да се подценява. Когато анализираме последиците от липсата на стабилност и анализираме наличието на оръжията, които се увеличават у всички страни, ние постоянно сме застрашени от катастрофа, която е немислима за предишните поколения. Има предвид по-специално ядреното и кибероръжието.


Интернет


Една от основните промени на днешния
свят е появата на интернет. Това означава, че днес знанието се придобива от екрана, а не от хартия. Така придобитите знания са по-мигновени, по-емоционални и по-малко насочени към размисъл. Когато четеш интернет, ти знаеш, че можеш отново и отново да получиш отговор, така че това е по-малък стимула да категоризираш, синтезираш и концептуализираш световните дела. Многобройните факти често изтласкват анализа. Освен това политическите ръководства имат повече причини да реагират на моментното настроение. И всичко това води до по-различни начини за справяне с проблеми в сравнение с практиката отпреди 20 години. Аз не казвам, че това е лошо, просто това е по-различно.


САЩ


Трябва да е ясно, че за голям период от време американското лидерство се взимаше за даденост, както в САЩ, така и в други страни по света. Сега сме в края на период, в който САЩ взеха участие в 5 войни, без да постигнат целите си - в Корея, където всичко беше неясно, Виетнам, Ирак, Афганистан и Либия. Това превърна американското военно участие в противоречива тема. За да бъдем честни, капацитетът на европейските правителства да изискват от гражданите неикономически жертви също се изчерпа сериозно в сравнение с миналото. Дори икономическите жертви не се постигат лесно. Когато живееш в свят, разтърсван от огромни катаклизми и демократичните народи са частично парализирани от собствените си вътрешни процеси, си изправен пред уникална ситуация.


Лили грейна в изложба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262528_%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0

 Изящен портрет на Лили Иванова грейна в изложба в столичния "Гранд хотел София". Творбата на Васил Горанов с маслени бои е с размер 100/80 см и е гвоздеят на експозицията на художника. Примата на родната попмузика остана очарована от работата на живописеца и написа на страницата си във Фейсбук: "Много, много специални благодарности на невероятния художник Васил Горанов и на галеристката Милена за изключителния жест! Благодаря ви отново!".Велинградчанинът не за първи път рисува родни творци. Известни са портретите му на Искра Радева, Александра Сърчаджиева, "Мис България 2003" Ива Титова. Негови творби са собственост на колекционери на изкуството у нас и в чужбина.

Не за първи път художници ваят образа на Лили.


Тя открай време е мечтан обект за корифеи и дебютанти. Рядко обаче се съгласява да позира. Понякога се е случвало да експонират лика й без нейно съгласие в проекти, ухаещи на масова култура.


Лили обаче има изключително изтънчен вкус не само за музика, но и за изящните изкуства. В дома й, където всичко е избрано и аранжирано с много изисканост и с уважение към сетивата, може да се видят изключително стойностни платна и пластики. Включително и портрет на примата.


Пепеляшка на XXI век

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262527_%D0%9F%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%88%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+XXI+%D0%B2%D0%B5%D0%BA

 Новата любима на Гришо е "момиче от народа"

Амбицията на Никол Шерцингер няма почивен ден


Началото на кариерата на Никол Шерцингер, новата любима на Гришо, звучи познато за всички талантливци, тръгнали от нулата и стигнали до върха - момиче от народа, преследващо мечтата си да бъде певица. Започва като беквокалистка на безизвестна рок група, следва участие в телевизионно риалити, присъединяване към две женски музикални банди, в които личността й изпъква веднага. Всъщност тя е единствената, която може да пее в "Пусикет долс". Дамите са танцьорки, които си въобразяват, че е лесно да се изпълняват хитове. Следва смелото решение да започне да работи за себе си - през декември 2010 година Никол официално започва соло изяви с издаването на първия си студиен албум "Killer love". Вторият сингъл от албума "Don't hold your breath" достига първо място в британската класация. После Никол печели риалитито "Dancing stars", а по-после е съдия в "Х фактор".


37-годишната възлюбена на Григор Димитров е родена на Хаваите в ревностно католическо семейство. Никол Пресковиа Еликолани Валиенте Шерцингер има хавайско-филипинско-руски произход. Тя се появява, когато майка й е все още в гимназията. Родителите й се разделят, докато е бебе. На 6 Никол се мести в Луисвил, Кентъки, и приема името на втория си баща - Гари Шерцингер. И получава подарък, който ще определи посоката на живота й - малък лилав касетофон и дебютния албум на Уитни Хюстън, който покорява класациите през 1985 г.


"Родителите ми нямаха пари, но в диска беше песента Greatest Love of All. Това беше! От този момент нататък исках да пея. Гласът й беше толкова силен - чувствах всяка нота като истината." И макар че нямат много възможности, родителите я подкрепят във всичко. Никол неведнъж ще благодари на майка си. Записват я в училище по изкуствата, където взима главната роля на почти всички музикални спектакли. Една от учителките казва за нея: "Никол беше това, което наричахме "мечтания ученик". Когато стана на 15, вече беше перфекционист. Винаги даваше най-доброто от себе си, дори понякога прекаляваше." В интервю за риалитото "Dancing Stars" през 2010 г. баба й пък казва: "Когато Никол бе в 5 клас, тя вече знаеше какво иска от живота и наистина работеше за него."


Всичко звучи лесно - бачкаш и просперираш. Така става в Страната на големите възможности, но дали винаги... В първата женска група, в която участва Никол, "Eden's Crush", тя претърпява много трудни моменти и плаче всеки ден. "Беше ужасно. Снимаха ни по денонощно и атмосферата беше ужасна. Трябваше да е забавно, но истината е, че беше кошмар. Бях прекалено чувствителна тогава, но успях да стана по-твърда. Нямаше да успея да стигна до "Пусикет долс", връща лентата красавицата. Равносметката е горчива, защото заради договора й с групата, тя изпуска място в прословутите "Блек айд пийс", а вместо нея вземат Фърги.


Ники обаче усилено продължава да търси пробив в музикалната индустрия. Успехът идва, когато се явява на кастинг за "Пусикет долс" през 2003-а. Дори тогава тя цели друго - среща с Рон Фейр, председател на звукозаписна компания. Никол обяснява по-късно: "Истината е, че отидох на прослушването, за да се изявя като соло артист. Не исках да съм в група. Отидох само, за да съм в една стая с Рон и да му дам демото си. Това е всичко. Но те видяха нещо в мен и ми казаха, че не могат да ме изпуснат. Да съм в друга група не беше част от плана ми, но бях готова да направя всичко, което в бъдещето ще ме издигне на ново ниво". Първият им албум достига до 7 милиона продадени екземпляра в целия свят. А сингълът им "Don't cha" с рапъра Бъста Раймс достига до номер едно в много държави, включително Обединеното кралство, Австралия и Канада, и номер 2 в "Билборд". Групата на Никол дори подгрява Риана на турнето й във Великобритания. Вторият им и последен албум от 2009-а не е толкова успешен, но пък тогава прохождащата Лейди Гага ги подгрява на турнето им в Австралия и Европа. Година по-късно групата се разпада, защото всяко от момичетата напуска в преследване на солова кариера. Всъщност последна си тръгва именно Никол, която вярва, че "Пусикет долс" ще продължат да съществуват.


Никол подготвя първия си албум повече от 3 години, за него тя пише 75 - 100 песни, отлага го няколко пъти по свое желание. Най-накрая той става факт през 2011-а. Оттогава до днес Никол бавно и полека гради успешна соло кариера. Нейните латино черти я превръщат в секссимвол и тя редовно оглавява класациите за най-сексапилни жени. Благодарение на всичко това, в сметката й вече има 14 милиона долара.


Тази сладко-горчива биография превръща Никол Шерцингер в съвременна Пепеляшка. Може би точно това харесва в нея Григор Димитров. Все пак и двамата си проправят пътя към върха, разчитайки единствено на собствените си умения. А това обещава дълъг и щастлив романс.


В много райони ще бъде предимно ясно

http://society.actualno.com/v-mnogo-rajoni-shte-byde-predimno-jasno-news_517088.html

Валежите и в Източна България ще спрат, а облачността от запад на изток ще се разкъсва и намалява, в много райони до предимно ясно. Ще продължи да духа умерен в Дунавската равнина и временно силен западен вятър. Минималните температури ще са предимно между минус 4° и 1°, съобщиха от НИМХ. Облачността ще е променлива, в много райони намаляваща до предимно слънчево. Вятърът ще е умерен от запад, през нощта срещу събота ще стихне. Максималните температури ще са от 2-3° в Лудогорието, д

Обирът в "Люлин" е направен с джип на син на бивш министър

http://sofia.actualno.com/obiryt-v-lulin-e-napraven-s-djip-na-sin-na-bivsh-ministyr-news_517095.html

Зрелищният обир на банков клон в "Люлин" отпреди три дни е извършен с джип, който е бил собственост на сина на бившия екоминистър и сегашен евродепутат Искра Михайлова. Според Нова телевизия джипът е откраднат още на 21 декември, но не е бил намерен от полицията. Потвърдено е обаче, че возилото е използвано при обира. В обира са участвали петима души. Двама от тях са били въоръжени с огнестрелно оръжие, най-вероятно пистолети, а един е носил нервнопаралитичен спрей, предаде БНР, позовавайки се

Откъс от "Загадката на катакомбите"

http://literature.actualno.com/otkys-ot-zagadkata-na-katakombite-news_516987.html

Смело момче. Тайнствена древна гробница. Опасно пътуване в археологията и мистиката. Дълбоко под улиците на Рим, в мрачни антични катакомби, 14-годишният Роберт се натъква на вековна тайна. Заради нея фанатизиран монашески орден го преследва чак в Норвегия и поставя в опасност живота на близките му... Роман за загадките на историята и окултизма, за най-големите мистерии на живота и смъртта.   ---------------------- Откъс     Монасите Осло       I. &nbs

Разбойникът Ким

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262526_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%9A%D0%B8%D0%BC

 Само до преди няколко седмици световните медии и международни организации бяха заети с това да се подиграват на севернокорейския лидер Ким Чен-Ун заради отшелническата му политика и "забавната" изостаналост на една изолирана нация. Най-смешна на медиите се стори новината, че където и да отиде Ким, винаги го придружава лична тоалетна. "Тоалетни има не само в личния влак на Ким, но също в малките и средни по големина автомобили, в които се вози, а дори и в специалните превозни средства за планински терени и сняг", написа британският "Гардиън". Вестникът се позова източник, близък до шефа на ескорта, който се грижи за охраната на лидера.

Когато в сряда обаче Пхенян обяви, че е тествал първата си водородна бомба, смехът секна и се превърна в панически страх. Ако провеждането на изпитанието бъде потвърдено и от външни експерти, този тест би потвърдил големия технологичен напредък на нация, която понякога изглежда се бори за световно унищожение. А това вече определено не е забавно.


Без значение какъв точно вид бомби взривява, Ким и Северна Корея не могат да преминат за една нощ от "палячото" на международната сцена към "кошмарът" за световния ред. Всъщност, така, както севернокорейският лидер никога не е спирал да изглежда весел и усмихнат, така и винаги е бил ужасяващо страшен. Много народи по света обичат да се смеят на веждите, на прическата му или на личната момичешка банда, която си има и така забравят за железните правила, които той следва в управлението си и начина, по който третира собствения си народ. Глас. Расизъм. Наказания. Международни провокации с ядрени оръжия. Всичко, от което ни побиват тръпки.


Въпреки това потайността около Северна Корея и особено около лидера й постоянно провокира любопитството и най-вече на медиите. Много често се появяват материали, в които се прави опит да се хвърли светлина върху самата личност на Ким, върху това, което той харесва, къде е ходил на училище, каква храна обича да яде, а дори и кои членове на на партията вероятно е екзекутирал и защо. Да започнем с това, че следващият път, когато отново реши да заплашва Запада с война, най-вероятно отново ще го стори на родния си език макар, че отлично би се справил и на немски с швейцарски диалект. От 1998 г. до 2001 г. едно корейско момче на име Пак Ун посещава училище в Лийбефелд Щайнхьолцли недалеч от швейцарската столица Берн. В регистрите е регистриран като син на служител на севернокорейското посолство. Първите спекулации, че Пак Ун всъщност е младият Ким Чен-Ун, са още от 2009 г. Тогава японски вестник пръв тиражира новината, а малко по-късно пред репортер на швейцарския "Тагесанцайгер" млад мъж си спомня как съученикът му Пак му разказал, че всъщност не е син на служител в посолството, а дете на севернокорейския президент Ким Чен-Ир. Показал му и снимки, на които бил с баща си. Двамата младежи играели почти всеки ден баскетбол, а Ким често слушал севернокорейския химн. Не е много ясно колко вярна е цялата тази история. Миналата година обаче френският антрополог Раул Перо предостави ново доказателство: след като сравнил по 17 признака чертите на лицата на Пак Ун и на Ким Чен-Ун (посредством снимки съответно от 1999 г. и актуална фотография на сегашния севернокорейски лидер), той установил 95% съвпадение. Петте процента отклонение Перо отдава на разликите във възрастта и теглото.


Друг любопитен факт около Ким е, че той е изключително чувствителен, когато става въпрос за почитане паметта на неговия баща Ким Чен-Ир. Толкова чувствителен, че прати в затвора зам.-министъра на отбраната Ким Чол заради "недостатъчно траур" по време на погребението на "великия вожд".


Що се отнася до хобитата му баскетболът е любимият му спорт, а Майкъл Джордан - любим спортист. Негов приятел от студентските години разказва, че хобито му по-скоро граничи с мания и "прекарвал часове, рисувайки с молив портрети на Въздушния". В тази връзка бившата звезда от НБА Денис Родман пък е сред най-добрите приятели на севернокорейския диктатор. Родман дори бе в Пхенян през 2013 г. и 2014 г., за да посети Ким, като дори по-късно бе съобщено, че е бил разследван от американското Министерство на финансите, че е отделил милиони долари за луксозни подаръци за скъпия си приятел.


Друго удоволствие, на което обича да се отдава върховният лидер, е вносът на хиляди литри шотландско уиски всяка година. Очевидно няколко глътки огнена течност и кутия цигари на вечер са рецептата, която поддържа Ким спокоен. Което може да се окаже за добро за останалата част от света, особено, след като знаем и другото му любимо хоби - изстрелването на ядрени ракети и взривяването на водородни бомби.


Китайска компания представи “първия в света” пътнически дрон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262525_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%E2%80%9C%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D1

 Китайска компания представи дрон, който може да транспортира един човек, като обяви, че това е първата в света роботизирана пътническа летателна машина, пише The Guardian. Базираната в Гуанджоу Ehang Inc показа квадрикоптера Ehang 184 по време на Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас. В рекламен видеоклип летящият дрон изглежда като малък хеликоптер, но четирите му перки, въртящи се паралелно на земята, го доближават до конструкцията на други дрони.
Захранваната с електричество машина се зарежда за два часа. Тя е в състояние да транспортира 100 килограма и да лети в продължение на 23 минути. Кабината, в която има място за един човек и малка раница, е оборудвана с климатик и лампа за четене. С прибрани перки дронът се събира на едно стандартно паркомясто.
След избора на летателен план пътниците управляват летателната машина с две команди - “излети” и “приземи се”, които се задействат с едно докосване на екрана на таблет, посочва компанията. Дронът е разработен да лети на между 300 и 500 метра над земята. Максималната височина, която може да достигне е 3.5 километра, а максималната скорост - 100 км/ч.
Китайската фирма се надява да започне да продава апарата за между 200000 и 300000 долара тази година, но признава, че попада в сива законова зона. “По света не е имало нещо подобно досега,” казва Шенг Сиао, един от основателите и финансов директор на Ehang.
Пътникът в дрона не разполага с възможност за ръчно управление като резервен вариант. Компанията планира изграждане на център за дистанционно управление в случай на проблем. Създателите на Ehang 184 посочват, че квадрикоптерът е по-безопасен от хеликоптер, благодарение на много си перки. Дори ако три от рамената, всяко от които с по две перки, се повредят, последното рамо с работещи перки би могло да осигури спираловидно приземяване.

"Ал Кайда" с нови мишени! Заплаши с терористични атаки Неапол, Рим и Мадрид

http://petel.bg/Al-Kayda-s-novi-misheni--Zaplashi-s-teroristichni-ataki-Neapol--Rim-i-Madrid__140439

Снимка: Уикипедия Терористичната организация „Ал Кайда в Ислямски Магреб“ е разпространила в четвъртък видео, в което заплашва да...

Reuters: Алабама заведе дело срещу американското правителство заради бежанците

http://petel.bg/Reuters--Alabama-zavede-delo-sreshhu-amerikanskoto-pravitelstvo-zaradi-bezhantsite__140440

Илюстрация: Булфото Представители на Алабама в четвъртък заведоха дело срещу американското правителство във връзка със заселването на...

Турция въвежда визов режим за сирийците, пристигащи по въздух и по море

http://petel.bg/Turtsiya-vavezhda-vizov-rezhim-za-siriytsite--pristigashhi-po-vazduh-i-po-more__140441

Снимка: Уикипедия Гражданите на Сирия, пристигащи в Турция с морски и въздушен транспорт, вече ще трябва преди това да получат виза, за...

Събития и случки на 8 януари

http://offnews.bg/news/n_1/n_616908.html

В България 1908 След продължителна криза правителството на Народнолибералната партия (стамболовисти), водено от Петър Гудев, подава оставка. На 16 с.м. го сменя кабинет на Демократическата партия с министър-председател Александър Малинов. 1952 Създаден е Комитет за кинематография при Министерския съвет; от 6 февруари 1954 г. - Управление за кинематография при Министерството на културата. 1971 От БКП са изключени писателите Христо Ганев, Валери Петров, Гочо Гочев и Марко Ганчев. Предната есен те, както и безпартийният Благой Димитров, са отказали да подкрепят кампания против руския писател дисидент Александър Солженицин. 1980 Скиорът Петър Попангелов става първият българин, спечелил състезание за световната купа (слалом) – в Ленгрис, Баварските Алпи. 1996 Официално стартира т. нар. масова приватизация. 1997 Левицата издига кандидатурата на Николай Добрев (1947 – 1999) за премиер (на мястото на подалия оставка Жан Виденов). По-късно Добрев се отказва от съставяне на второ правителство на БСП. По света 1877 Последно сражение на легендарния индиански вожд Ташунка-Уитко (Лудия кон или Конят-му-е-луд, на около 37 г.) и бойците му. Нападнати от превъзхождащи американски сили в щата Монтана, те дават отпор, после успяват да се оттеглят във виелицата. През май с.г. Ташунка-Уитко все пак води изнемощелите си хора (около 1100 мъже, жени и деца) в резерват и се предава. Няколко месеца по-късно е коварно убит. Портрет на Ташунка-Уитко, скициран чак през 1934 г. по спомени на сестра на вожда. Тя одобрява рисунката, според нея приликата е пълна. 1918 Президентът на САЩ Удро Уилсън (1856 – 1924) обявява своите „14 точки“ - платформа за установяване на траен мир след като свърши Първата световна война. Те включват явна дипломация, свободна търговия и мореплаване, самоопределение на народите и т.н. Повечето европейски политици критикуват „идеалистичните“ идеи на Уилсън, спечелили широка обществена подкрепа. 1946 На 11-ия си рожден ден Елвис Пресли получава своята първа китара. Подарява му я неговата майка Гладис. Инструментът, който според history.com „ще промени хода на историята” струва $ 6,95 (а преизчислено по покупателна способност в днешни щатски долари – $ 89,66). 1961 В референдум във Франция с мнозинство от 75% е решено да се даде независимост на Алжир. Това става след 7-годишна война против национално-освободителното движение в колонията. 1989 Британски „Боинг 737” пада върху автомагистрала малко преди да достигне летище Ийст Мидландс, където е насочен за аварийно кацане, тъй като единият му двигател се е запалил. Той се разбива, след като спира и вторият двигател; загиват 46 души, оцеляват 80. На магистралата на мястото на удара в момента няма движение, няма и жертви. Нелепа грешка на пилотите е причинила катастрофата, показва разследването. Опитвайки се да овладеят машината, те са изключили... изправния двигател.

Удроу Уилсън обявява своите 14 точки - проект за мирен план след Първата световна война

http://chronicles.actualno.com/udrou-uilsyn-objavjava-svoite-14-tochki---proekt-za-miren-plan-sled-pyrvata-svetovna-vojna-news_516362.html

Четиринадесетте точки на Уилсън е проект на САЩ за всеобщ мир след Първата световна война. Обявен е от президента на САЩ Удроу Уилсън на 8 януари 1918 г. в специално послание до Конгреса на САЩ, отправено към воюващите през Първата световна война държави. 1. Мирни съглашения, сключени открито: дипломацията да работи искрено и публично. 2. Неограничена свобода на корабоплаването в мирно и военно време. 3. Премахване, доколкото е възможно, на всички стопански прегради и уреждане на еднакви тър

Анкара вероятно ще загуби $3 млрд. от руските санкции

http://svetoven.pogled.info/news/70584/Ankara-veroyatno-shte-zagubi-3-mlrd-ot-ruskite-sanktsii

/Поглед.инфо/ Турция вероятно ще загуби $3,1 млрд. от търговия през 2016 г. заради икономическите санкции, които Русия наложи на Анкара, заяви турският вицепремиер Мехмет Шимшек в сряда (6 януари), цитиран от „Интернешънъл бизнес таймс“ (International Business Times) в четвъртък.

Шоколадът е по-ефикасен от меда при кашлица

http://pik.bg/шоколадът-е-по-ефикасен-от-меда-при-кашлица-news464188.html

Шоколадът е по-ефикасен от меда при кашлица

Всички сме чували, че мед и лимон може да помогнат за успокояване на кашлицата. Сега, обаче, водещ експерт в областта на кашлицата и респираторната медицина доказа, че шоколадът е по-ефикасен. Професор Алън Морис, ръководител на сърдечно-съдови и дихателни изследвания в Университета в Хъл, посветил живота си на изследвания на кашлицата, твърди, че може да докаже полезното действие на шоколада. Оказва се, че сиропа за кашлица, съдържащ какао, е най-доброто средство при неприятна кашлица.

Експеримент показва, че пациентите, приемащи шоколадовото лекарство, имат значително подобрение на симптомите в рамките на два дни. В изследването участват 163 пациенти. Все пак това не е първото проучване, показващо, че шоколадът може да успокои кашлицата. Преди това Кралския колеж в Лондон откри, че теобромина в какаото в по-ефикасен от кодеина – основна съставка в лекарствата срещу кашлица.

Идеята, че шоколадът може да лекува може да звучи малко налудничаво, но учените смятат, че всичко се дължи на полезните свойства на какаото. Шоколадът е по-лепкав от стандартните лекарства срещу кашлица, така че образува покритие, предпазващо нервните окончания в гърлото, които предизвикват желание да кашляте. За това, когато почувствате първите симптоми, оставете парче шоколад бавно да се разтопи в устата ви, съветват авторите на изследвания.

Русия ще произвежда невидим за противника снайпер

http://svetoven.pogled.info/russia/news/70583/Rusiya-shte-proizvezhda-nevidim-za-protivnika-snaiper

/Поглед.инфо/ Инженерите от руската компания ТПК „Аргус-НВ“ работят върху далекомер, който ще направи снайпера невидим за врага, съобщи генералният директор на компанията Антон Софин, цитиран от „Взгляд“ в четвъртък (7 януари).

ЕК получи официалната жалба на Киев срещу „Северен поток-2“

http://svetoven.pogled.info/news/70582/EK-poluchi-ofitsialnata-zhalba-na-Kiev-sreshtu-Severen-potok-2

/Поглед.инфо/ Украинската компания „Нафтогаз“ заяви, че в ЕК вече са получили официалната й жалба срещу изграждането на „Северен поток-2“, защото проектът не съответства на европейските директиви, съобщи „Рамблер“ в четвъртък (7 януари).

В Москва ще започнат да работят антитерористични автобуси

http://svetoven.pogled.info/russia/news/70581/V-Moskva-shte-zapochnat-da-rabotyat-antiteroristichni-avtobusi

/Поглед.инфо/ През 2016 г. по улиците на руската столица ще се появят специални автобуси за наблюдение, подслушване и заглушаване на преговори между престъпници и терористи. Подобен „мобилен комплекс“, оборудван по последната дума на техниката, е планирано да се използва при провеждане на масови мероприятия в Москва и други големи градове в Русия, съобщи RT в четвъртък (7 януари).

560 млн. за общините да рециклират отпадъци

http://pik.bg/560-млн-за-общините-да-рециклират-отпадъци-news464132.html

560 млн. за общините да рециклират отпадъци

560 млн. лв. могат да ползват общините от новата ОП "Околна среда 2014-2020" специално за подобряване на системите за управление на отпадъците. Това заяви министърът на околната среда Ивелина Василева.

В България се рециклират едва 29% от изхвърлените отпадъци, отчете тя. Въпреки това разделното сметосъбиране в България има добри показатели и макар да е далеч от най-добрите примери в други държави, има напредък през годините, посочи министър Василева. Искаме да подпомогнем общините в усилията им да създадат новите общински площадки, на които да се събират едрогабаритни и други отпадъци, което да доведе до подобряване на управлението на целия поток смет, каза Василева.

С подготвените промени в Закона за управление на отпадъците площадките, където хората безплатно да оставят едрогабаритни отпадъци, ще могат да се експлоатират самостоятелно от общината или чрез сключване на договор с лице, притежаващо разрешение за събиране на отпадъци.

 

 

 

 

"Стандарт"

Арабският свят след 100 години

http://svetoven.pogled.info/news/70580/Arabskiyat-svyat-sled-100-godini

/Поглед.инфо/ Разбира се, че стоте години, посочени в заглавието, не са нищо повече от поетическа метафора. Предвид настоящата ситуация, новата регионална система ще бъде сформирана ориентировъчно към 2030 г. и вероятно ще просъществува няколко десетилетия (30-50 години), докато Близкият Изток не се раздвижи отново. В дългосрочна перспектива това може да означава периода от 2030 до 2070 година. Но при цялата условност на далечната перспектива има някои неща, за които може да се говори с известна увереност.

Съпругата открила окървавения труп на разстреляния Веселин Стоименов

http://pik.bg/съпругата-открила-окървавения-труп-на-разстреляния-веселин-стоименов-news464165.html

Съпругата открила окървавения труп на разстреляния Веселин Стоименов

Окървавеният труп на Веселин Стоименов е открит от съпругата му във входа на блок 19 в затворения комплекс "Макси", който се намира на бул. "Симеоновско шосе" в София, съобщи Би Ти Ви. Тя се е натъкнала на ужасната гледка, след което веднага сигнализирала полицията.Трупът още е на местопрестъплението, извършва се оглед. Около тялото му са намерени седем гилзи. Фатален се е оказал изстрел в главата.

Комплексът е блокиран от полицаи, охраната не допуска никого да влезе. До момента няма официална информация какво е довело до зверското покушение. Криминалистите работят по няколко версии за причините за убийството. Основната от тях е засегнати бизнес интереси.

Както вече писахме, разстреляният Стоименов е вторият човек, на когото е поверена грижата за инвестициите на ВИС по Черноморието.
Собственик и съсобственик е в редица фирми, сред които "Сохо", "Венис", "Айсберг 02", "Алфа кар", "Интертур" - Несебър, и други.

Свързаната със Стоименов и регистрирана във Великобритания "Стоименов груп лимитид" е собственик на "Венис марина" - фирмата, която изливаше незаконно бетон в резерват "Ропотамо" и държеше услугата "разходка с лодка". "Стоименов груп лимитид" е собственик и на "Ер Ви инвестмънт" ЕООД, която пък си партнира с Христофорос Аманатидис–Таки в несебърската фирма "Интертур", показва Търговският регистър. Фирмата е концесионер и на доста оборотния плаж на Харманите в Созопол. 

През февруари 2013 г. става ясно, че фирма „Венис Марина“ЕООД с управител Веселин Стоименов се настанява на пристана на река Ропотамо, където лятно време върви най-доходоносния бизнес по Южното Черноморие. Стоименов е наследникът на убития Георги Илиев, който отговаря за заведенията и хотелите по морето. До този момент обаче по Южното Черноморие интересите на бившата борческа групировка се изчерпват с присъствието й в Слънчев бряг и Несебър.

За да бъде устроен Стоименов, РИОСВ-Бургас и Областна управа струпват жандармерия и полиция на пристана и започват с кранове да вадят от водата лодките на тогавашния наемател от Бургас Тодор Ташев. Заедно с това започва и събарянето на старите дървени постройки и фургони, които служат за склад за националния отбор по кану-каяк. 

Стоименов има и бизнес със заведения, като по непотвърдена информация има обекти в столицата и по морето.

Галерия "Академия" представя изложбата "Позиции на съвременни художници от България"

http://pik.bg/галерия-академия-представя-изложбата-позиции-на-съвременни-художници-от-българия-news464174.html

Галерия "Академия" представя изложбата "Позиции на съвременни художници от България"

Националната художествена академия представя изложбата „Позиции на съвременни художници от България”, предава сайтът Artprice. Откриването е на 11 януари (понеделник), 18:00 часа в галерия „Академия“.

Експозицията представя творби, част от цикъла изложби - „Ситуация София“, представени в Гьоте-институт през 2015 г. Културният институт си постави интересната и едновременно с това нелека задача – да представи част от „ситуацията“ на съвременното изкуство в София.

Кураторският екип на поредицата институт бе в състав: Свилен Стефанов, зам. ректор, НХА София; Надежда Джакова, главен уредник, Национален музеен комплекс – София; Енцио Ветцел, директор на Гьоте-институт; Ваня Кубадинска, културен отдел, Гьоте-институт.

Осем художници показват свои нови произведения, създадени специално за съответната изложба, които дават представа за актуалното творчество и настоящата ситуация на съвременното изкуство в София. Показани са творби на Петер Цанев, Камен Старчев, Людмил Лазаров, Алла Георгиева и Александър Вълчев. Преподавателите във висши училища Иван Кюранов (НХА), Венелин Шурелов (НХА) и Нели Митева предложиха и творби на свои студенти.

По повод изложбите през 2015 г. доцент Свилен Стефанов коментира: „Проектът на Гьоте-институт е важен и поради факта, че софийската арт сцена е особено невралгично културно образувание, което се отличава с нехомогенност и противоречивост на критическите и кураторските концепции. В такива ситуации е необходимо да се работи със спокойствие и професионализъм, независимо от разнопосочните влияния и внушения.” Изложбата „Позиции на съвременни художници от България” в галерия „Академия” при НХА ще продължи до 30 януари. 

 

Посланик дьо Кабан пред пловдивски студенти: Няма нелиберална демокрация

http://pik.bg/посланик-дьо-кабан-пред-пловдивски-студенти-няма-нелиберална-демокрация-news464138.html

Посланик дьо Кабан пред пловдивски студенти: Няма нелиберална демокрация

Обучението по право е от изключително значение, защото бъдещите юристи - и българските, и френските - трябва да бъдат не техници, които го прилагат, а хора, посветили се на справедливостта. С тези думи посланикът на Франция у нас Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан откри кръгла маса в Пловдивския университет на тема " Правното образование" с лектори - проф. Ксавие Годен и проф. Жан-Кристоф Барбато от Факултета по право и политически науки на Университета в Нант, Франция. Посланик дьо Кабан каза, че инициативата за днешната кръгла маса идва от предходния министър на правосъдието Христо Иванов, " за чиято оставка съжаляват всички посолства".

Последната реформа в правното образование в България е направена през 1994 година, по време на катастрофалното правителство на Любен Беров и преди открито целящия връщането на режима опит с правителството на Жан Виденов, каза още дипломатът. Тя е направена 13 години преди присъединяването на България към Европейския съюз и пет години преди началото на Болонския процес, който цели да улесни създаването на европейско пространство на висшето образование.

"Правото е особена дисциплина, тъй като е инструмент за постигане на цел", каза в словото си посланик дьо Кабан."Тази цел е справедливостта. Позитивното право, което в демократичните общества е възникнало вследствие на взето от всички решение посредством съвкупност от закони, които след това се прилагат от изпълнителната власт, и за чието спазване следят съдиите – това позитивно право е само един инструмент , който сме изобретили, за да дадем възможност на едно комплексно устройване на многообразно общество да направи така, че гражданите му да живеят в мир. Всъщност програмата, целта на политическата дейност в демократичните общества е свързана с осигуряване на мир чрез справедливост. Едно общество не може да бъде определено като демократично, ако неговите граждани не го чувстват справедливо. Ако имат обратното усещане, те бягат от него, не гласуват, емигрират."

Посланик дьо Кабан цитира речта на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов на 11 декември м.г., в която той призова всички магистрати за върховенство на правото, не на закон, защото понятието „върховенство на закона” крие един опасен риск , тъй като става дума за управление на човек от човек. " Господството на правото е власт на ценностите, които са фундаментални за всички нас, затова сме ги поставили в законност - с тези думи председателят на ВКС припомни силата на естественото право и естествено - правните устои на позитивното право в либералните демокрации." "Практически европейските демокрации са поставили позитивното право над гласувания от парламентите закон с променливо мнозинство, различни влияния и идеологии. Неприкосновени принципи, посредством вписаните в конституциите правила и поети международни ангажименти като Европейската конвенция за защита правата на човека и на основните свободи, а ние, гражданите на демократичните режими на управление сме решили да оправдаем антигона и да обвиним креона. Или, иначе казано - ние сме пожелали съдията да може да обяви несправедлив даден закон , като с приемането на нашите конституции , с подписването на тези конвенции сме посочили на съдията кои са тези принципи и ценности, в чието име той може непроизволно да не приложи несправедлива правна норма."

По-нататък в словото си посланик дьо Кабан посочи закони, приети от тоталитарните режими в Европа в ХХ век, които под формата на привидна законност са упражнявали пълен произвол - като например закона за статута на евреите, приет във Франция през 1940 година, Закона за защита на нацията, приет в България през 1941 година, законовите текстове, направили възможен Народният съд у нас през 1944 година.

"Европейският съюз губи своя смисъл, ако не постави на преден план своите ценности , които са добре обобщени в девиза на моята страна „ Свобода. Равенство. Братство”. Спазването на тези ценности от всяка негова членка е от основополагащо значение, и то в буквалния смисъл на думата. То полага основите на нашия съюз и оправдава съществуването му." каза още дипломатът.

"В самия Европейски съюз сега отново са надвиснали рискове над свободите ни в името на така наречената нелиберална концепция на демокрацията. Без привържениците на тази концепция да отчитат, че става дума за противоречие, каза още френският посланик. Демокрацията може да бъде само либерална. Режим, който претендира, че всеки може да бъде лишен от свобода в името на народната воля- един образ, който почива на митичното единство на общността, престава да се стреми към постигането на целта на демокрацията, която е свързана с осигуряването на мир чрез справедливост , следователно престава да бъде демократична. Политиците във Франция, България и в други европейски страни, които претендират, че са демократи, като същевременно насърчават омразата и отхвърлянето на част от гражданите, са лъжци. Затова е важно за моята страна бъдещите български юристи, независимо от това дали ще станат след това съдии, прокурори, адвокати, нотариуси, да научат най-напред кои са нашите ценности. Кои са философските и теоретичните устои, историческите събития. Необходимо е бъдещите български и, естествено, френски юристи, които не са живели по времето на комунистическия режим, и не са били обект на пропагандата му , нито по време на немската окупация във Франция, да знаят, че позитивното право и това, което в него постоянно е изменяно, е само опит за формализиране на посочените по-горе принципи. Следователно, както става ясно от само себе си, именно с политическата философия, историята на идеите, понятията, които използваме в ежедневието, - свобода, справедливост, правосъдие - трябва да започне обучението по право на хора, които ще практикуват правото, посветили се на справедливост, а не техници, които владеят правото, но са неспособни да видят каква идея стои зад думата", завърши той. 

Триетажна къща горя в кв. "Бояна", има пострадали

http://pik.bg/триетажна-къща-горя-в-кв-бояна-има-пострадали-news464160.html

Триетажна къща горя в кв. "Бояна", има пострадали

Къща на три етажа горя малко преди полунощ в софийския квартал „Бояна”. При инцидента има пострадали. Сградата е разположена на улица „Ралевица” №18. По разкази на очевидци, на мястото да гасят пожара са пристигнали 4-5 коли на пожарната.

Пристигнали са и екипи на Бърза помощ. При инцидента има най-малко двама пострадали. Към момента подробности около състоянието им не са налични, съобщи БЛИЦ. 

Най-малко два полицейски екипа са на мястото на инцидента. Установяват се причините за пожара. 

Новата сграда към ГД „Борба с организираната престъпност“ e символ на българо-американското сътрудничество

http://pik.bg/новата-сграда-към-гд-„борба-с-организираната-престъпност“-e-символ-на-българо-американскот-news464149.html

Новата сграда към ГД „Борба с организираната престъпност“ e символ на българо-американското сътрудничество

Новата сграда на стойност 1,9 милиона щатски долара, в която ще се помещава Съвместното звено за борба с наркотиците между ГДБОП и ДЕА, ще допринесе за борбата с трафика на наркотици на Балканите, според официални американски и български представители, които участваха в церемонията по откриването й.

Говорейки за успешното залавяне на хиляди килограми от наркотични субстанции като осезаем резултат от стабилните работни взаимоотношения между двете страни, българският вицепремиер и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза, че новата сграда символизира новото начало, както и продължаващото изключително добро сътрудничество между българските и американските агенции.

Според шарже д‘афер Мартина Стронг, сградата, финансирана от Европейското командване на САЩ и построена в сътрудничество с Инженерния корпус на Сухопътните сили на САЩ, ще предостави сигурна среда, която ще укрепи силното оперативно партньорство между българската ГДБОП и американската Агенция за борба с наркотиците. „Ние имаме стратегическо, широко партньорство, което включва сътрудничество в много области“, каза шарже д‘афер Стронг.

„Ние работим заедно като съюзници, за да защитим нашите страни от съществуващи и нови заплахи и предизвикателства. Ние работим заедно като партньори в бизнеса и инвестициите, за да повишим просперитета на нашите две страни. Ние работим заедно в много други области, включително и в прилагането на закона. Ние сме постигнали съществени успехи, не само тук , в този регион, но и в глобален мащаб.“

Според представител на ДЕА България се намира на важен стратегически кръстопът, използван за трафик на наркотици. Той добави, че по-голямата част от афганистанския хероин влиза в Западна Европа през Балканите, а стимуланти от типа на амфетамините минават по обратния път за Близкия Изток. На церемонията присъстваха и регионалният директор на ДЕА за Близкия Изток Кайл Уйлямсън, шефът на Отдела за глобално сътрудничество Дънкан Лингъл от централата на ДЕА във Вашингтон, офицерът за свръзка на ДЕА към Европейското командване на САЩ в Щутгарт Джоузеф Габор, представители на Посолството на САЩ в София, представители на българските правоохранителни служби, на съдебната система, на военни и разследващи агенции. 

Руското външно министерство: Оставката на Асад не е съгласувана във Виена

http://svetoven.pogled.info/news/70579/Ruskoto-vanshno-ministerstvo-Ostavkata-na-Asad-ne-e-saglasuvana-vav-Viena

/Поглед.инфо/ Руският заместник-външен министър Михаил Богданов заяви, че въпросът за оставката на сирийския президент Башар Асад, която се очаква през март 2017 г. от САЩ, не е координирана в рамките на заседанията на Международната група за подкрепа на Сирия във Виена, предаде газета.ru в четвъртък (7 януари).

САЩ не изключват военни операции в Либия

http://svetoven.pogled.info/news/70578/SASHT-ne-izklyuchvat-voenni-operatsii-v-Libiya

/Поглед.инфо/ САЩ не изключват провеждането на военни операции срещу екстремистка групировка "Ислямска държава" (ИД) в Либия, потвърди говорителят на Белия дом Джошуа Ърнест на днешния редовен брифинг.

Катастрофиралият в София автобус, помел такси и джип и почти влязъл във вход на подлез

http://pik.bg/катастрофиралият-в-софия-автобус-помел-такси-и-джип-и-почти-влязъл-във-вход-на-подлез-news464145.html

Катастрофиралият в София автобус, помел такси и джип и почти влязъл във вход на подлез

Тежка катастрофа стана на кръстовището на булевардите „България” и „Гоце Делчев” в столицата тази вечер.

Според очевидци, автобус на градския транспорт, прибиращ се за гараж, не е могъл да спре и първо е ударил джип, а след това се блъснал челно в такси, което чакало на светофара.То се е завъртяло и е ударило други две коли.

Автобусът е излетял от пътя и почти е влязъл в близкия вход на подлез. Все още не са ясни причините за катастрофата, съобщава Би Ти Ви.

НЗОК не спира заплащането на 12 лекарства за онкоболни

http://pik.bg/нзок-не-спира-заплащането-на-12-лекарства-за-онкоболни-news464144.html

НЗОК не спира заплащането на 12 лекарства за онкоболни

Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) не спира да заплаща 12 лекарства за онкологично лечение, съобщиха от пресцентъра на Касата. От НЗОК заявяват, че няма да бъде нарушено лечението на нито един пациент с онкологично заболяване. Гарантираме, че НЗОК е осигурила цялата модерна палитра от лекарствени продукти за лечение на онкологични заболявания и няма да бъде нарушен планът на лечение на нито един пациент, посочват от Касата.

Става ясно, че цитирани в медиите лекарствени продукти не се заплащат от НЗОК поради различни причини, независещи от НЗОК, в периода 2012 г. – 2016 г. Два от цитираните лекарствени продукта по същество не са онкологични медикамента и не са за основно лечение. Това е рядко прилагана имуностимулираща терапия, която не е свързана с конкретно заболяване /Ciyclophosphamide и HOLOXAN/.

За три от лекарствените продукта Българското медицинско сдружение по хематология е дало становище, че лекарствата вече се използват изключително рядко в клиничната хематология и отсъствието им не нарушава модерната лечебна стратегия /Mitomycin, Methotrexate tabl. и Calcium folinate caps./.

За лекарствения продукт Lenograstim притежателят на разрешение за употреба не желае и не предлага на НЗОК участие за този продукт в процедурата по реда на Наредба № 10/2009 г., защото е предприел процедура за оттегляне на продукта. Останалите лекарствени продукти имат алтернативна терапия. Те са отпадали от заплащане в периода 2012 г. -2015 г. и са заличени от Позитивния лекарствен списък (ПЛС) от Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарствени продукти (НСЦРЛП). 

Катастрофа между автобус и няколко коли в центъра на столицата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542098

Катастрофа между автобус и няколко автомобила тази вечер в столицата, съобщава Нова телевизия. Инцидентът е станал на кръстовището на бул. "България...

След серия от контузии, Клоп пита за Терзиев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5219501


"Ливърпул" са отправили запитване към мениджърите на защитника на "Лудогорец" Георги Терзиев дали може да бъде привлечен. Неговите агенти работили и с Марко Груич от "Цървена звезда", който неотдавна подписа договор с англичаните за 5,1 милиона лири. Това пише insidefootball.com, като цитира "Тутомеркато".

Верижна катастрофа между три коли и автобус в София, има ранени

http://pik.bg/верижна-катастрофа-между-три-коли-и-автобус-в-софия-има-ранени-news464141.html

Верижна катастрофа между три коли и автобус в София, има ранени

Верижна катастрофа между три коли и автобус на градския транспорт се случи тази вечер в столицата София. Колата на обществения транспорт е минала на червено, по непотвърдена информация, съобщи БЛИЦ. Към момента борят на пострадалите при катастрофата не е известен. Информация за тежко пострадали няма. 

По разказите на очевидци, автобус №64 на градския транспорт е минал на червен светофар кръстовището на бул. „Гоце Делчев” и бул. „България” и е предизвикал катастрофата. На място са пристигнали екипи на пожарната, полицията и Бърза помощ. Установяват се обстоятелствата около инцидента. 

Преди това джигити самокатострофираха, като преобърнаха автомобила си по таван в района на гара Захарна фабрика, близо до бул „Сливница”. Неустановеният брой пътници и шофьора са избягали от местопроизшествието. В опит да скрият своята самоличност, водачът на авариралата кола е свалил регистрационните й номера. 

“Връзки” по “Фокс” в осем държави в най-гледаното време

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5218851



Първият сезон на
Първият сезон на "Връзки" - един от най-новите и харесвани български сериали, ще бъде излъчван в праймтайма на “Фокс лайф” в осем държави. Това са Сърбия, Хърватия, Словения, Македония, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Косово и Албания, по които ще върви всеки понеделник от 18 януари. Успехът е голям,

8 януари - Бабин ден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542090

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й ...

Филми в Дневник След 5: Джой

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2016/01/08/2679934_djoi/?ref=rss


Жанр: Драма
САЩ / 2015 / 124 минути
Възрастова група: B - Без ограничения в показа
Сценарист: Дейвид О. Ръсел
Режисьор: Дейвид О. Ръсел
В ролите: Даян Лад, Дрена Де Ниро, Едгар Рамирес, Вирджиния Мадсън, Изабела Роселини, Елизабет Рьом, Робърт де Ниро, Брадли Купър, Дженифър Лоурънс
Оператор: Линус Сандгрен
Продуцент: Дейвид О. Ръсел, Джонатан Гордън, Мегън Елисън, Джон Дейвис, Кен Мок
"Джой" е новият игрален филм на режисьора Дейвид О. Ръсел, който...

УМБАЛ „Св. Иван Рилски” ще лекува по здравна каса с линеен ускорител

http://pik.bg/умбал-„св-иван-рилски”-ще-лекува-по-здравна-каса-с-линеен-ускорител-news464136.html

УМБАЛ „Св. Иван Рилски” ще лекува по здравна каса с линеен ускорител

УМБАЛ „Св. Иван Рилски” ЕАД ще лекува пациенти по линия на здравната каса с единствения по рода си на територията на страната линеен ускорител. От здравното заседание съобщиха, че на връх Богоявление е подписан договор с Национална здравноосигурителна каса за лечение на пациенти по клинични пътеки за лъчелечение и радиохирургия.

Договорените за изпълнение и подлежащи на заплащане от бюджета на НЗОК нови дейности предоставят и осигуряват възможността на здравноосигурени лица с онкологични и неонкологични заболявания да бъдат обслужвани и лекувани с функциониращия в лечебното заведение високотехнологичен линеен ускорител за стереотактична радиохирургия TrueBeam STX. 

Филми в Дневник След 5: Омразната осморка

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2016/01/08/2590776_omraznata_osmorka/?ref=rss


Жанр: Уестърн
САЩ / 2015
Сценарист: Куентин Тарантино
Режисьор: Куентин Тарантино
В ролите: Чанинг Тейтъм, Демиан Бичир, Брус Дърн, Майкъл Медсън, Зоуи Бел, Тим Рот, Уолтън Гогинс, Кърт Ръсел, Самюел Л. Джаксън, Дженифър Джейсън Лий
Действието в "Омразната осморка" тръгва от дилижанс през заснежения Уайоминг шест-осем-дванайсет години след Гражданската война в САЩ.

Пътниците, сред които ловецът на глави Джон Рут (Ръсел) и заловената от него Дейзи Домерг...

Себастиен Льоб спечели трета етапна победа в рали "Дакар"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/08/2681766_sebastien_lyob_specheli_treta_etapna_pobeda_v_rali/?ref=rss


Деветкратният световен шампион във WRC Себастиен Льоб спечели трета етапна победа в рали "Дакар", а "Пежо" отново окупира почетната стълбичка, след като Карлос Сайнц и Стефан Петерханзел заеха второто и третото място в днешния пети етап. 

Льоб измина 327-километровата специална отсечка между Хухуй и Уюни за 3,32:34 часа. Френският пилот изпревари Санйц с 22 секунди, а 11-кратният победител в "Дакар" Петерханзел пристигна на финала с изоставане от точно три минути. 
...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5219330

Ангел Марин, вицепрезидент на Република България (2002-2012), 74 г.
Богомил Герасимов, писател, бивш дипломат, 85 г.
Валя Балканска, народна певица, песента й "Излел е Дельо хайдутин" лети в Космоса.
Георги Данаилов, писател, 80 г.
Емануела Шкодрева, актриса.
Илия Чубриков, автомобилен състезател, 81 г.
Чл.-кор.
Ангел Марин, вицепрезидент на Република България (2002-2012), 74 г. Богомил Герасимов, писател, бивш дипломат, 85 г. Валя Балканска, народна певица, песента й "Излел е Дельо хайдутин" лети в Космоса. Георги Данаилов, писател, 80 г. Емануела Шкодрева, актриса. Илия Чубриков, автомобилен състезател, 81 г. Чл.-кор.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване