Тези жени са "уличници", обект на похот и презрение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542321

Много от мигрантите мюсюлмани имат крайно консервативна представа за жените. От този образ на жената, формиран от ислямисткия фундаментализъм, са се ръководили и извършителите на сексуалните посегателства в Кьолн. Това казва в интервю за Дойче Веле бившата депутатка от Германската социалдемократическа партия Лале Акгюн. Тя е от турски произход, живее в Кьолн и от години се занимава с проблемите на исляма и неговите фундаменталистки течения.

Роботът-Дринки прави компания на пияници

http://frognews.bg/news_104966/Robotat-Drinki-pravi-kompaniia-na-piianitsi/

Южнокорейски учен конструира робот-пияница, който да прави компания на самотните любители на чашката, за да си вдигат заедно наздравици, пише в. "Дейли мирър".Името на черпещия се робот е Дринки, но за разлика от хората, той никога не се напива. Вследствие на това той няма да изпита и неволите на махмурлука.

ИЗВЪНРЕДНО! Убитият ъндърграунд бос бил добър работодател! Вижте какво разказа негова служителка

http://pik.bg/извънредно-убитият-ъндърграунд-бос-бил-добър-работодател-вижте-какво-разказа-негова-служит-news464662.html

ИЗВЪНРЕДНО! Убитият ъндърграунд бос бил добър работодател! Вижте какво разказа негова служителка

„Това, което аз съм видяла от Веселин Стоименов е уважение. Той беше страхотен работодател и страхотен човек”. Това тазказа Златина Русчева, която работи в хотел „Дюн” от 10 години, съобщава Нова телевизия.

Служителите на Стоименов разказват, че за последно е бил в „Слънчев бряг” преди 3 седмици и както обикновено не се движел с охрана. „Той никога не е имал охрана”, убедена е Златина.

53-годишният Веселин Стоименов беше прострелян снощи със седем куршума в луксозен жилищен комплекс от затворен тип на бул. "Симеоновско шосе" в София. Убитият е спряган за наследник на Георги Илиев. Според някои публикации в медиите той е и човекът, извършил юридическата ликвидация на ВИС-2.

ГЕТА и запалянковци пишат химна на Евро 2016

http://frognews.bg/news_104967/GETA-i-zapaliankovtsi-pishat-himna-na-Evro-2016/

Френският дижей Давид Гета, който ще бъде автор на химна за Евро 2016, предложи на запалянковците да се включат в записа на песента, съобщи официалният сайт на УЕФА.

Индустриалното производство в България расте през ноември

http://econ.bg/Новини/Индустриалното-производство-в-България-расте-през-ноември_l.a_i.711786_at.1.html

Предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ) сочат, че през ноември миналата година индексът на промишленото...

Полша дава все повече признаци за сближаване с Унгария

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/01/08/2682251_polsha_dava_vse_poveche_priznaci_za_sblijavane_s/?ref=rss


Частна среща между Качински и Орбан, предстоящо посещение на полския премиер в Будапеща, похвали за унгарските успехи: сближаването между полските консерватори и унгарските популисти - и едните, и другите в деликатни отношения с ЕС - вече е очевидно във Варшава, пише Мишел Виато от "Франс прес", цитиран от БТА.

"Не искаме Будапеща във Варшава", скандираха полски демонстранти през декември на протест срещу промените в Конституционния съд, наложени от партия "Право и справедливост"...

В ДПС-Сливен без отцепници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5220701

Областната организация на ДПС-Сливен остава единна, заяви лидерът й Мустафа Мустафов.
Становището било потвърдено и от разширеното заседание на областния съвет, проведено в петък по обяд. От местната централа на ДПС съобщиха, че в заседанието са участвали тримата съпредседатели на движението - Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак,
Областната организация на ДПС-Сливен остава единна, заяви лидерът й Мустафа Мустафов. Становището било потвърдено и от разширеното заседание на областния съвет, проведено в петък по обяд. От местната централа на ДПС съобщиха, че в заседанието са участвали тримата съпредседатели на движението - Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак,

КЗК разреши покупката на БТК

http://www.vesti.bg/bulgaria/kzk-razreshi-pokupkata-na-btk-6048212

Зад дружеството купувач „Вива Телеком” стои бизнесменът Спас Русев

Hyundai Tucson 2,0 CRDi: Красавец (тест-драйв)

http://cars.actualno.com/hyundai-tucson-20-crdi-krasavec-test-drajv-news_517247.html

Наследникът на ix35 е един от най-важните модели на Hyundai. Компанията избра да препозиционира леко модела, изкачвайки го нагоре по ценовата стълбичка, но заедно с повишаване на качеството и оборудването. Моделът се връща към оригиналното си име, възприема въведения от Santa Fe дизайн и предлага по-големи размери и вътрешен обем. Tucson се предлага с широка гама от четири двигателя, механична и две автоматични трансмисии, щедро оборудване и версии с две или четири задвижващи колела. И накрая, м

Инфлацията в Бразилия и Чили се ускорява с по-бърз от целевия темп

http://www.investor.bg/drugi/338/a/inflaciiata-v-braziliia-i-chili-se-uskoriava-s-po-byrz-ot-celeviia-temp-209141/

Бразилската централна банка за пръв път от над десетилетие не може да постигне желаните годишни стойности през 2015 г.

Арестът във Враца вече е европейски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/08/2682245_arestut_vuv_vraca_veche_e_evropeiski/?ref=rss


Следственият арест във Враца вече се намира в зоната за повишена сигурност на затвора във Враца и е модернизиран и ремонтиранс оглед на европейските стандарто, съобщиха от правосъдното министерство. 

В ареста вече има десет нови спални помещения за 20 арестанти, които разполагат със самостоятелни санитарни възли.  Предвидени са отделни килии за жени и за непълнолетни. Спецификата на помещението за жени, е че в санитарния възел има и душ, вграден в стената.

Помещенията са...

Битата учителка: Нация, посягаща на учители, е обречена

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bitata-uchitelka-naciia-posiagashta-na-uchiteli-e-obrechena-6048211

Учителката посочва още, че едва ли скоро ще може да преподава, тъй като при нападението е пострадало зрението ѝ, както и едната ѝ ръка

Герджиков: С Бошнаков си отива цяло поколение силни режисьори

http://pik.bg/герджиков-с-бошнаков-си-отива-цяло-поколение-силни-режисьори-news464591.html

Герджиков: С Бошнаков си отива цяло поколение силни режисьори

Отива си едно поколение. Емил Бошнаков е един от последните мохикани на софийския оперен театър, с името на когото свързваме най-хубавите години на тази културна институция. Това заяви актьорът Павел Герджиков пред БГНЕС.

Днес десетки приятели на именития оперен режисьор се събраха във фоайето на Софийската опера, за да отдадат последна почит към него и неговия труд. 

Аз бях млад актьор, когато постъпих в операта и той вече беше утвърден режисьор, разказа Герджиков. Тези няколко десетилетия, през които аз бях в Софийската опера, всъщност, беше време, когато бяхме заедно и сме работили много пъти заедно. 

Днес и аз вече съм на една много прилична възраст. Дърветата в моята гора изпадаха едно по едно. Емил е от поколението преди мен, което си отива. Той като че ли е последен от тази група режисьори, които бяха силна група като Михаил Хаджимишев, Петър Щърбанов, Николай Николов. Той остана последен, какво да кажа за него? Много високо професионално подготвен, интелигентен човек, с организаторски талант, управленец, добър колега, посочи още Герджиков. 

Според него Бошнаков е изградил себе си и живота си в съдбата на софийския оперен театър. 
Да е вечна паметта му. 

Миков във Фейсбук: Заплахата за плурализма в обществените ни медии не е Петър Волгин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5220687


„Днес получих писмо от председателя на СЕМ Георги Лозанов, в което ясно е казано, че за сваленото предаване „Деконструкция” на Петър Волгин не е налагана административна санкция за нарушение на Закона за радиото и телевизията”, коментира във Фейсбук председателят на НС на БСП Михаил Миков. По думите му от СЕМ очаквали от БНР допълнителна
„Днес получих писмо от председателя на СЕМ Георги Лозанов, в което ясно е казано, че за сваленото предаване „Деконструкция” на Петър Волгин не е налагана административна санкция за нарушение на Закона за радиото и телевизията”, коментира във Фейсбук председателят на НС на БСП Михаил Миков. По думите му от СЕМ очаквали от БНР допълнителна

Извънредно! Мъжът, убит снощи, не е бил осъждан

http://pik.bg/извънредно-мъжът-убит-снощи-не-е-бил-осъждан-news464655.html

Извънредно! Мъжът, убит снощи, не е бил осъждан

Веселин Стоименов не е осъждан и няма висящи досъдебни производства. Това каза говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Павел Панов във връзка извършеното снощи убийство.

Работи се по всички версии за наличието на личен мотив, или за бизнес, или финансови интереси, но разследването е в своето начало и не би могло да се каже какъв е мотивът за убийството, каза Панов.

Под ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП) вчера започна разследване за убийството на Веселин Стоименов в София. Делото се води срещу неизвестен извършител.

Стоименов е убит с огнестрелно оръжие. До момента са разпитани свидетели, извършени са огледи на местопрестъплението. Назначени са освен балистична експертиза и съдебно–медицинска експертиза, биологична експертиза. Иззети са и записи от охранителни камери, намиращи се в района на убийството. Стоименов бе разстрелян около 20 часа снощи в столичния комплекс „Макси” пред блок 19. Той не е живеел там – отивал е на гости при своя позната. На място са открити общо до момента 7 гилзи, назначена е съдебно-балистична експертиза, която ще каже какъв е видът на оръжието, с което е стреляно. В момента се прави и аутопсия, която ще каже колко куршума има в тялото. Работи се по много версии, включително и за връзка на открития опожарен автомобил с убийството.

За това дали е ясно колко души са били на местопрестъплението, Павел Панов посочи също, че се работи по различни версии, включително и за повече от един извършител. Разследващите претърсили два адреса, които са свързани с убития. Няма информация за това да е бил заплашван. 

Lenovo ще използва 3D платформата Project Tango на Google за смартфоните си

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/01/08/2681793_lenovo_shte_izpolzva_3d_platformata_project_tango_na/?ref=rss


Lenovo обяви, че ще стане първият производител на мобилни телефони, който използва 3D платформата Project Tango на Google. Устройството трябва да бъде готово още тази година и ще струва под 500 долара, съобщи компанията по време на CES 2016.

Project Tango е разработка на Google, която позволява на смартфоните да създават 3D карти на заобикалящата ги среда. "Чрез Project Tango смартфонът става магически прозорец във физическия свят, като му позволява да възприема пространство и...

Нов офис на НСИ ще бъде открит във Враца

http://www.cross.bg/vratza-ofis-otkrit-1493941.html

/КРОСС/ Нов офис на отдел Отдел „Статистически изследвания" - Враца към Териториално статистическо бюро - Северозапад, ще бъде открит официално на 11 януари от 11 ч. от председателя на Националния статистически институт Сергей Цветарски, областния управител на област Враца и кмета на община Враца. Офисът се намира се на ул. „Георги Бенковски" 6. На събитието ще присъстват ръководителите на ТД на НАП, НОИ, РЗОК, Бюро по труда, РЗИ в града, както и представители на бизнеса, ръководството и служители на НСИ и ТСБ. Сградата ще бъде осветена от Траянополския епископ Киприян.  

Служителка на убития Стоименов: Беше страхотен работодател и човек

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5220681

Част от хотелите и заведенията, които е управлявал убития в четвъртък Веселин Стоименов, са по Южното Черноморие. Той е държал и бизнеса с развлекателни лодки по Ропотамо, съобщава Нова телевизия.
Бизнесменът е известна фигура в „Слънчев бряг”, която управлява имотите на “ВАИ Холдинг” след разстреля на боса на ВИС-2 през 2005 година.
Част от хотелите и заведенията, които е управлявал убития в четвъртък Веселин Стоименов, са по Южното Черноморие. Той е държал и бизнеса с развлекателни лодки по Ропотамо, съобщава Нова телевизия. Бизнесменът е известна фигура в „Слънчев бряг”, която управлява имотите на “ВАИ Холдинг” след разстреля на боса на ВИС-2 през 2005 година.

Асфалтират дупки по Е-79

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542320

Започва изкърване на настилката на участък от главен път E-79. Частичната рехабилитация е в района от разклона за благоевградското село Бело поле до първия тунел при симитлийското село Железница. Ремонтните дейности започват тази събота, информираха от Агенция "Пътна инфраструктура. В отсечката между км 356 и км 370, след снеговалежите се образуваха неравности и Областно пътно управление – Благоевград предприема необходимите действия. При добри метеорологични условия, каквито се прогнозите за следващите дни в област Благоевград, се очаква ремон...

Известният неврохирург професор Венцеслав Бусарски се самоуби

http://www.bnews.bg/article-146034

Преди няколко дни професорът е изпаднал в тежка депресия. 63-годишният мъж се затворил в жилището си и не е искал да разговаря с никого.

В Швейцария вече може да нощувате във военен бункер

http://www.investor.bg/galeriia/354/a/v-shveicariia-veche-moje-da-noshtuvate-vyv-voenen-bunker-209149/

Страната се опитва да намали разходите си за поддръжката на 8000 военни бункера, които вече не използва

Блокада в Пловдив! Преследват автокрадци зад стадион „Христо Ботев”

http://petel.bg/Blokada-v-Plovdiv--Presledvat-avtokradtsi-zad-stadion----Hristo-Botev---__140540

Снимка: Булфото, архив Автоапаши, опитали да откраднат две БМВ-та в Пловдив, са били преследвани при зрелищна полицейска акция сутринта,...

От понеделник закриват Митница Свиленград

http://pik.bg/от-понеделник-закриват-митница-свиленград-news464590.html

От понеделник закриват Митница Свиленград

От понеделник - 11 януари, митница Свиленград се закрива заедно с Митническо бюро Свободна зона Свиленград, съобщават от Агенция Митници.

Митническите пунктове Жп гара Свиленград и Капитан Андреево преминават в структурата на Митница Бургас, а митническите бюра в Кърджали и Хасково вече ще бъдат към Митница Пловдив. Към нея се разкрива и ново митническо бюро Свиленград.

В официалното съобщение се посочва още, че заради структурната промяна МП Капитан Андреево няма да обслужва икономическите оператори от 23:00 ч. до 24:00 ч. в неделя.

В случай, че икономическите оператори са подали транзитни декларации преди 23:00 ч. на 10 януари 2016 г., но митническите формалности за поставяне под режим не са били изпълнени до този час, същите ще се анулират и икономическите оператори ще е необходимо да подават нови митнически декларации с новия код на митническото учреждение.

Движението по Е-79 е спряно заради тежката катастрофа при Новачене

http://pik.bg/движението-по-е-79-е-спряно-заради-тежката-катастрофа-при-новачене-news464649.html

Движението по Е-79 е спряно заради тежката катастрофа при Новачене

Движението на главния път Е-79 при Новачене е спряно заради станалата по-рано в този участък катастрофа, предаде Трибали.

Пътуващи в района сигнализираха, че идващите от София и Враца автомобили са блокирани на пътя и са се образували огромни опашки.

В момента на мястото на инцидента има дознатели, които правят оглед на местопроизшествието. Вероятно колите ще бъдат пропуснати, когато работата на дознателтите приключи.

Припомняме, че от удара едната кола беше изхвърчала встрани от пътя, а другата е още на пътно платно. Вадачът на едния автомобил – млада жена от врачанското село Алтимир е с фрактура на ръката и гръдна травма и е транспортирана за болинца „Токуда” в София. Нараняванията на другия шофьор са повърхностни.

Свидетелство за съдимост и удостоверяване с Апостил вече може да се плащат чрез ПОС терминал

http://www.cross.bg/taksa-grazhdanite-sudimost-1493940.html

/КРОСС/ Държавната такса за издаване на свидетелство за съдимост и удостоверяване с Апостил (APOSTILLE) на документи за чужбина от днес могат да се заплаща директно на гише, с кредитни и дебитни карти чрез ПОС терминални устройства. Новата опция, въведена от Министерството на правосъдието в Централно бюро Съдимост и Апостил на ул. „Аксаков" № 5, цели улеснение на гражданите за получаване на услугите на едно гише и избягване на допълнителната такса при банковите преводи. Държавната такса може да се плаща, чрез карти, поддържани от следните платежни системи: MasterCard, Maestro, VISA, VISA electron. От началото на декември м.г. гражданите могат да получават услугата по издаване на електронно свидетелство за съдимост, чрез директно заплащане на държавната такса през сайта на Министерството на правосъдието с дебитна или кредитна карта. Това бе първата услуга в българската администрация, за която се въвежда подобна възможност за плащане, при това, без гражданите да дължат никаква такса за превод. Така гражданите могат по електронен път през интернет чрез електронен подпис да заявят, заплатят и получат електронно свид  

БАН и историците решават: По-стара ли е България с 516 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5220682

Образователното министерство очаква становищата на БАН и на факултетите по история във висшите училища у нас относно предложението на наши историци да се промени официално възприетата година на създаване на българската държава - от 681-ва на 165-та, съобщи ФОРУМНЮЗ.
Припомняме, че през декември миналата година учени изпратиха до просветното
Образователното министерство очаква становищата на БАН и на факултетите по история във висшите училища у нас относно предложението на наши историци да се промени официално възприетата година на създаване на българската държава - от 681-ва на 165-та, съобщи ФОРУМНЮЗ. Припомняме, че през декември миналата година учени изпратиха до просветното

САМО в ПИК! Кварталът на богатите заприлича на затвор след показния разстрел на Веселин Стоименов! Вижте ексклузивни снимки от мястото на екзекуцията!

http://pik.bg/само-в-пик-кварталът-на-богатите-заприлича-на-затвор-след-показния-разстрел-на-веселин-сто-news464612.html

САМО в ПИК! Кварталът на богатите заприлича на затвор след показния разстрел на Веселин Стоименов! Вижте ексклузивни снимки от мястото на екзекуцията!

Кварталът на богатите "Макси" в София се е превърнал в затвор само ден след показното убийство на бизнесмена Веселин Стоименов, видя репортер на ПИК.

Припомняме, че вчера около 21:00 часа вечерта соченият за наследник на боса на ВИС-2 Георги Илиев бе гръмнат със седем куршума пред входа на кооперацията, в която живее.

Часове след екзекуцията, която шокира цяла България, богаташите в комплекса още не могат да се отърсят преживяния кошмар, а повечето от тях предпочитат да не напускат домовете си.

В сградата където бе убит Стоименов дори листата по дърветата бяха притихнали и не шаваха. Никой не се престрашава да излезе дори на терасата. Мерките за сигурност в тузарските сгради са увеличени драстично. Кокетното блокче, където стана разстрелът е заприличало на затвор, опасано е с огромни огради и катинари.

От всяка страна на сградата има камери.

 

На мястото на престъплението е останала само една ограничителна лента. Комплекс "Макси" е един от най-известните и луксозни квартали в София. Тук живеят много вип личности като Крум Савов и съпругата му Мая, Денис Ризов, Лора Караджова и други.

Припомняме, че на 29 август миналата година близо до мястото на вчерашната екзекуция бе взривена колата на Мартин Антов - един от задържаните по делото "Килърите 2".

Полицията продължава да издирва убийците на Стоименов. Водещата версия за екзекуцията е, че бандитите са искали да отправят предупреждение към Христофорос Аманатидис-Таки да не се прибира в България.

Вижте ексклузивни и непоказвани снимки от входа на сградата, където вчера е бил разстрелян Стоименов:

Огромната статуя на Мао се оказа незаконна и беше демонтирана

http://www.mediapool.bg/ogromnata-statuya-na-mao-se-okaza-nezakonna-i-beshe-demontirana-news243984.html

Огромната позлатена 37-метрова статуя на Мао Дзъдун в китайската провинция Хънан е била демонтирана, само няколко дни след като беше издигната, съобщават държавните медии, цитирани от ББС. Причината за премахването й е, че строежът на гигантския Мао е започнал без разрешение. Гигантската статуя на покойния комунистически лидер беше издигната върху земеделска земя близо до град Кайфън в провинция Хънан. Тя струва близо 3 милиона юана (460 хил. долара) на местни бизнесмени, които са спонсорирали начинанието. Длъжностно лице в село Жушиганг, където се извисяваше статуята, е заявил, че тя не е била регистрирана и одобрена, и вече е отстранена, съобщават китайските медии. Административни служители на окръга също са потвърдили, че статуята е премахната, но не са знаели каква точно е причината за това. Провинция Хънан е била в центъра на масовия глад през 50-те години на миналия век в резултат от политиките на Мао. По независими чуждестранни оценки около 20 милиона души са загинали по време на глада, предизвикан от кампанията на Мао, известна като "Големият скок напред". Въпреки глада в началото на 60-те години и последвалата унищожителна "Културна революция", Мао Дзъдун продължава да бъде много почитана фигура в Китай. Той е виждан от мнозина като обединител на страната и човекът, който слага край на господството на колониалните държави върху Пекин. Неговият наследник Дън Сяопин започва плавна политика по ревизиране на заветите на Мао заедно с мащабните икономически реформи, които успяват да трансформират Китай в следващите 30 години. Най-голямата реформа в идеологията на комунистическата партия през 80-те години на миналия век е оспорването на непогрешимостта на председателя Мао и връщането на Китай към неговите конфуциански корени.

ИЗВЪНРЕДНО! Полицията търси убийците на Веселин Стоименов със записи от камерите в района на местопрестъплението

http://pik.bg/извънредно-полицията-търси-убийците-на-веселин-стоименов-със-записи-от-камерите-в-района-н-news464622.html

ИЗВЪНРЕДНО! Полицията търси убийците на Веселин Стоименов със записи от камерите в района на местопрестъплението

Полицията ще търси убийците на Веселин Стоименов по записи от камерите в района на инцидента. Под ръководството на Софийска градска прокуратура е започнало разследване престъплението, което стана снощи, информираха от прокуратурата.

Делото се води срещу неизвестен извършител.

До момента са разпитани свидетели, извършени са огледи на местопрестъплението.

Назначени са съдебно-медицинска експертиза, биологична експертиза и балистична експертиза. Извършени са претърсвания на два адреса в София, свързани със Стоименов.

Иззети са и записи от охранителни камери, намиращи се в района на убийството.

До момента стана ясно, че лекият автомобил БМВ, с който се предполага, че са избягали убийците на 53-годишния Веселин Стоименов - Веско Дебелия е откраднат от Пловдив през декември миналата година. Колата беше намерена опожарена в Студентски град, близо до Зимния дворец. При огледа късно снощи криминалистите не са открили регистрационни номера. Предполага се, че те са били свалени от нападателите.

В същото време стана ясно, че извършителите на показния разстрел вероятно са били трима.
Според информация на ПИК, единият извършител е стрелял, другият е оглеждал района, а третият ги е чакал с автомобил. Основната версия, по която работят криминалистите е, че екзекуцията е предупреждение към Таки, с когото Стоименов е бил много близък (виж в Още по темата).

Оръжието на убийството е било пистолет „Макаров” със заглушител. Около тялото са намерени седем гилзи. Единият от изстрелите е бил фатален - в главата. Мъжът е починал на място.
53-годишният мъж, свързан с ВИС-2, беше убит снощи в жк "Градина". Тялото беше намерено във входа на кооперацията и се предполага, че жертвата е проследена и причакана.
Полицията разследва възможността убийците да са избягали с краден автомобил, който по-късно е бил подпален в "Студентски град".

Брюксел обявява оценката си за бг-реформите на 27 януари

http://frognews.bg/news_104965/Briuksel-obiaviava-otsenkata-si-za-bg-reformite-na-27-ianuari/

Докладът на Европейската комисия за българските реформи в правосъдието и вътрешните работи ще бъде обявен на 27 януари. Това потвърди в Брюксел говорител на Комисията.

Вижте отбора на годината на УЕФА

http://offnews.bg/news/n_1/n_617918.html

Петима играчи на носителя на Шампионската лига Барселона, трима от Реал Мадрид, двама от Байерн Мюнхен и един от Ювентус попаднаха в отбора на УЕФА за изминалата 2015 г. Над 7 милиона гласа от потребители бяха отчетени през изминалите месеци на вот на сайта uefa.com. Най-често включваните играчи в отборите на гласувалите са Лионел Меси (70% от хората дали вот), Давид Алаба (68%) и Андрес Иниеста (63%). Футболисти на Барселона са попаднали в 23% от създадените отбори , а на Реал Мадрид в 15% от тимовете. Играчи на другия финалист от миналогодишния финал на Шампионската лига Ювентус са избрани в 8% от отборите на потребителите. 53% от гласувалите хора са от Европа , 19% от Азия, 15% от Южна Америка, 8% от Северна Америка, 4% от Африка и 1% от зона Океания. Най-много от далите вот са на възраст между 18 и 24 години (44%). 24% от гласувалите са във възрастовия диапазон 25-34 години, а 22% са под 18 години. Между 35 и 50 годишни са 8% от далите вот, а само 2% са над 50 навършени години. Отборът на UEFA за 2015 година: Вратар: Мануел Нойер Защитници: Давид Алаба, Серхио Рамос, Дани Алвеш, Жерар Пике Халфове: Андрес Иниеста, Пол Погба, Хамес Родригес Нападатели: Лионел Меси, Неймар, Кристиано Роналдо

Слънчево време по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=310643

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. По Черноморието ще преобладава слънчево време. след обяд ще се появи слаб вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са между 7° и 11°, вълнението на морето ще е 1 - 2 бала.

"Левски" е в заключителни преговори с ганайски нападател

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/08/2682262_levski_e_v_zakljuchitelni_pregovori_s_ganaiski/?ref=rss


"Левски" е в заключителни преговори с ганаеца Франсис Нар, съобщава "Гонг". Според информацията 21-годишният нападател е в България от четвъртък.

Нар е футболист на "Баник" (Острава), а договорът му с чешкия клуб е за още година и половина. Сайтът transfermarkt.de го оценява на 300 хил. евро.

Дотук през сезона нападателят има три гола в 15 мача в чешкото първенство. Общо за "Баник" има седем попадения в 46 срещи. Футболистът е играл за младежкия отбор на Гана до 20 години....

Туитър съди Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5220616

Микроблогинг платформата Туитър е подала съдебен иск в турски съд за анулиране на глоба. Тя е наложена за съобщения, счетени от властите за "терористична пропаганда", съобщи "Файненшъл таймс". Базираната в Сан Франциско компания иска Анкара да отмени санкцията от 50 хил. долара.
Предполага се, че глобата е заради туитове,
Микроблогинг платформата Туитър е подала съдебен иск в турски съд за анулиране на глоба. Тя е наложена за съобщения, счетени от властите за "терористична пропаганда", съобщи "Файненшъл таймс". Базираната в Сан Франциско компания иска Анкара да отмени санкцията от 50 хил. долара. Предполага се, че глобата е заради туитове,

Осъдиха брата на Бъсеску на 4 г. затвор

http://offnews.bg/news/n_1/n_617933.html

Съдът в Румъния осъди брата на бившия румънски президент Траян Бъсеску - Мирча Бъсеску, на четири години затвор за търговия с влияние, съобщиха световни агенции.  Мирча Бъсеску беше осъден за това, че е взел подкуп от 250 000 евро от сина на затворник, осъден за опит за убийство, като обещал присъдата му да бъде намалена.  По същото дело присъда получи и политикът Мариан Капатане. Той беше осъден на три години затвор.  Съдът реши още, че от двамата ще бъде конфискувана сумата от 265 000 евро. Бъсеску отрече обвиненията и обяви, че ще обжалва присъдата.

Предстои ремонт на тунелите край В. Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542318

Областният управител проф. Пенчо Пенчев, директорът на Областно пътно управление Ростислав Стефанов и Румен Михайлов от "Пътни строежи Велико Търново" направиха оглед на състоянието на двата тунела край Велико Търново. По време на инспекцията беше установено, че страничните стени на пътните съоръжения се нуждаят от ремонт. Те са  изградени от тухли, които оформят цокъл с  височина около 2 м. от вътрешната страна на тунелите. Повече от 40 години тя не е обновявана, руши се и пада на пътното платно.  Предстои да бъдат осигурени средства за ремонт...

ХДС иска твърдост спрямо нападателите в Кьолн

http://www.cross.bg/kyoln-napadatelite-angela-1493939.html

/КРОСС/ След серията нападения в Кьолн в новогодишната нощ, Християндемократическият съюз на германския канцлер Ангела Меркел иска да бъде проявена строгост спрямо търсещите убежище, които нарушават закона, предаде Reuters.  Изказване в този смисъл направи и вицеканцлерът Зигмар Габриел, лидер на Социалдемократическата партия. „Защо германските данъкоплатци да трябва да плащат за престоя в затвора на чужди престъпници", запита той. 121 жени заявиха, че са станали жертви на кражби, заплахи и сексуално насилие, извършени от млади мъже, повечето пияни, в квартала около катедралата в Кьолн в нощта на Свети Силвестър. Според шефа на полицията в града нападателите изглежда са били от арабски или северноафрикански произход - уточнение, което предизвика полемика на фона на дебатите за последствията от масовия приток на сирийски бежанци в Германия. Синдикален представител на силите на реда в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където се намира Кьолн, заяви пред вестник Die Welt, че е сигурен, че сред нападателите е имало бежанци. В документ, изготвен на заседание на ръководството на ХДС в Майнц, с който Reuters се е запознал, партията на Ангела Меркел иска да бъдат отхвърлени молбите за убежище на чужденци, които имат присъда. ХДС иска и смекчаване на условията за експулсиране, разширяване на видеонаблюдението и дефинирането на нови нарушения при физическите нападения.

Свидетелство за съдимост вече се плаща и чрез ПОС терминал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5220661


Държавната такса за издаване на свидетелство за съдимост и удостоверяване с Апостил (APOSTILLE) на документи за чужбина от днес могат да се заплаща директно на гише, с кредитни и дебитни карти чрез ПОС терминални устройства.
Новата опция, въведена от Министерството на правосъдието в Централно бюро Съдимост и Апостил на ул.
Държавната такса за издаване на свидетелство за съдимост и удостоверяване с Апостил (APOSTILLE) на документи за чужбина от днес могат да се заплаща директно на гише, с кредитни и дебитни карти чрез ПОС терминални устройства. Новата опция, въведена от Министерството на правосъдието в Централно бюро Съдимост и Апостил на ул.

Полицията е идентифицирала 31 от нападателите в Кьолн

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/08/2682258_policiiata_e_identificirala_31_ot_napadatelite_v_kyoln/?ref=rss


Федералната полиция е идентифицирала 31 от мъжете, нападнали над 100 жени в празничната нощ. Става въпрос за 9 алжирци, 8 мароканци, 5 иранци, 4 сирийци, 2 германци, иракчанин, сърбин и американец.

18 от тях са подали молби за убежище в Германия, заяви говорителят на германското вътрешно министерство Тобиас Плате, цитиран от агенция "Ройтерс".

Повечето от престъпленията са регистрирани като кражби и телесни повреди, само три са свързани със сексуално насилие, уточни...

Лекари алармират: Увеличават се заболелите бежанци на Балканите

http://www.bnews.bg/article-146036

По данни на благотворителните медицински организации - Международен медицински корпус и Лекари без граници повечето пациенти страдат от дихателни проблеми като бронхит и грип.

Българите ще започнат да работят за себе си на 6 май

http://www.mediapool.bg/balgarite-shte-zapochnat-da-rabotyat-za-sebe-si-na-6-mai-news243983.html

През настоящата 2016 г. ще работим до 6-ти май, за да си платим данъците към държавата. Образно казано това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си, съобщават в петък от Института за пазарна икономика. Датата е символична, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано – ние я наричаме ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day, отбелязват от неправителствената организация. През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства. Този процес е съпроводен и с увеличаването на бюджетния дефицит след 2013 г., който предполага и т. нар. дни за отработване - това са дните, които в бъдеще ще трябва да изработим, за да попълним текущата дупка в бюджета. През 2016 г. ще останат близо 8 дни за отработване, а само за последните три години (2014-2016) натрупаният бюджетен дефицит (над 7 млрд. лв.) се равнява на пълен месец, в който данъкоплатците трябва да работят само за държавата. Методологията за пресмятането на тази символична дата е сравнително проста – съпоставят се приходите в консолидирания бюджет на държавата (без помощите) спрямо БВП на страната. За целта се използват само официални данни или прогнози на правителството. Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през текущата годината. Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от джобовете на българските данъкоплатци – основно това са европейски средства. През 2016 г. българите ще изработят средно по 241 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2016). Следователно през текущата година са необходими малко над 126 дни, за да се изработят предвидените над 30 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от 1.8 млрд. лв. по консолидираната фискална програма. Какво означава това за българина? Нормално, сметките по-горе представляват средни стойности, които носят малко информация за отделния човек. Данъчната тежест в България е различна за всеки, като голямата тежест пада върху раменете на работещите българи, които плащат своите данъци – те плащат подоходни данъци, внасят осигуровки и потребяват повече, тоест пълнят хазната с ДДС и акцизи. За тези, които могат да бъдат определени като „средна класа”, денят на свобода от правителството може да настъпи дори през лятото. От друга страна за хората, които не работят или работят „на сиво”, денят на свобода от правителството идва много по-рано. И все пак, всеки пълни хазната по един или друг начин. Най-много дни през 2016 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 35 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни над 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 30 дни – 21 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общинските такси, пишат от ИПИ в своя анализ.

Битата учителка от Севлиево: Нация, която посяга на учителите и лекарите, е обречена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5220652

Учителката от Севелиево, която бе набита от майката на своя ученичка, написа отворено писмо.
Уважаеми познати и непознати родители и колеги,
нямам личен профил в социалните мрежи, затова използвам публичното пространство на sevlievo-online.com, за да благодаря на всички, които ме подкрепят в този труден за мен момент.
Учителката от Севелиево, която бе набита от майката на своя ученичка, написа отворено писмо. Уважаеми познати и непознати родители и колеги, нямам личен профил в социалните мрежи, затова използвам публичното пространство на sevlievo-online.com, за да благодаря на всички, които ме подкрепят в този труден за мен момент.

Патриарх Неофит благослови "Шейново" на Бабин ден

http://frognews.bg/news_104964/Patriarh-Neofit-blagoslovi-SHeinovo-na-Babin-den/

Патриарх Неофит освети ново отделение в столичната АГ болница "Шейново" на Бабинден - денят, в който отбелязваме почит към родилната помощ, акушерките, родилките и здравето на децата. Бабинден се отбелязва днес и на 21 януари.

Експлозивите от атентатите в Париж може да са правени в Брюксел

http://europe.actualno.com/eksplozivite-ot-atentatite-v-parij-moje-da-sa-praveni-v-bruksel-news_517276.html

Белгийските разследващи смятат, че експлозивите, използвани при нападенията в Париж на 13 ноември миналата година, може да са били произведени в апартаментна в Брюксел, в който полицията е открила в началото на декември следи от взривни вещества и отпечатъци на издирван терорист. От федералната прокуратура в Белгия съобщиха, че при акция на 10 декември, 2015 година в апартамент в област Схарбек, североизточно от центъра на Брюксел, са били открити три ръчно направени жилетки за самоубийствени а

Около 3500 са акушерките в страната, средната им възраст е 50 години

http://healthy.actualno.com/okolo-3500-sa-akusherkite-v-stranata-srednata-im-vyzrast-e-50-godini-news_517277.html

"Около 3500 са акушерките в България, които работят в момента. Тяхната средна възраст е около 50 години, защото младите, които завършват в много случаи заминават в други държави",  заяви проф. Станка Маркова, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, предаде "Фокус". Според нея заплащането е един от най-сериозните проблеми в родилната помощ в България, но още по-важен е този за отношението към акушерките. „Лекарите ги възприемат все още като едни помощни кадри

До 200 се увеличиха жалбите срещу мигрантското насилие в Кьолн

http://europe.actualno.com/do-200-se-uvelichiha-jalbite-sreshtu-migrantskoto-nasilie-v-kioln-news_517280.html

Полицията в Кьолн вече е получила 200 сигнала за престъпления, извършени главно от мигранти в центъра на града в новогодишната нощ, съобщава онлайн изданието на германския „Шпигел”. Повечето оплаквания от жените са за сексуален тормоз. В същото време, както отбелязва изданието, полицията е успяла да открие много от откраднатите мобилни телефони. Според информация на властите те са намерени основно в приюти за бежанци, пише БГНЕС. Около хиляда млади хора от арабски и северн

Политолог: През 2015 година България излезе от международната изолация

http://www.moreto.net/novini.php?n=310644

Важно за България през 2015 година бе, че успя да излезе от международната политическа изолация в която бе попаднала. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин проф. Лазар Копринаров, политолог и преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“. По думите му, сега сме добре приети в Европа и това е видимо не само около прегръдките на лидерите на различни европейски държави с нашия премиер.

Що е то, аксесоар или любимата ви храна?

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/shto-e-to-aksesoar-ili-liubimata-vi-hrana-6048207

25-годишната Роми се различава от другитe дизайнери с ексцентричния си вкус и факта, че прави аксесоари, които изглеждат като вкусна храна

ОИК няма да обжалва връщането на Стефан Димитров в ОбС-Димитровград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542319

Общинската избирателна комисия в Димитровград няма да обжалва публикуваното късно снощи решение на ЦИК по казуса със заличаването на Стефан Димитров от "Да за Димитровград" в списъка с избрани съветници заради това, че не е положил клетва на първото заседание. ЦИК отмени това решение на ОИК, като "незаконосъобразно, неправилно и необосновано". В 3-дневен срок това може да бъде обжалвано пред ВАС чрез ЦИК. На практика обаче димитровградската избирателна комисия не е страна по казуса и не може да обжалва решението на ЦИК, коментира председателят ...

Продажбата на билетите за тенис турнира в София върви успешно

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/08/2682248_prodajbata_na_biletite_za_tenis_turnira_v_sofiia_vurvi/?ref=rss


Продажбата на билетите за турнира по тенис в София върви с пълна сила, обявиха организаторите. Те не съобщиха колко са продадените пропуски до момента.

За пръв път България ще е домакин на турнир от календара на АТП. Мачовете ще са в "Арена Армеец" от30 януари – 7 февруари, а наградният фонд е 453 хил. евро.

Седмичните билети струват между 70 и 280 лева. "Атрактивно е и предложението за първите три дни на турнира (събота, неделя и понеделник), когато цените на талоните за...

Немски политик: Трябва да се сложи край на тайните връзки на Анкара с ИД

http://petel.bg/Nemski-politik--Tryabva-da-se-slozhi-kray-na-taynite-vrazki-na-Ankara-s-ID__140536

Снимка: Булфото, архив Трябва да бъде оказан натиск турския президент Реджеп Ердоган да прекрати тайните връзки на Анкара с...

4,5 по Рихтер разлюля Черна гора

http://petel.bg/4-5-po-Rihter-razlyulya-CHerna-gora__140537

Снимка: Булфото, архив Земетресение с магнитуд от 4,5 по Рихтер е било усетено в Черна гора, съобщават от Европейския средиземноморски...

80-годишна изгоря в дома си, намират я на пода в банята

http://petel.bg/80-godishna-izgorya-v-doma-si--namirat-ya-na-poda-v-banyata__140538

80-годишна жена от село Веселие край Приморско е открита мъртва в дома си на 7 януари сутринта. Динка Д. била паднала на пода в банята, а...

Въвеждат дистанционен контрол относно електронното таксуване на пътници в Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542317

До 6 февруари 2016 година ще бъде въведен дистанционен контрол за работа на валидаторите, които са част от системата за електронно таксуване на пътници, въведена по проекта „Интегрирана система за градски транспорт в град Русе“. Контролът ще се упражнява от фирмата за поддръжка на системата и от инспекторите за наблюдение на обществения градски транспорт, стана ясно по време на проведена среща между екипа по управление на проекта за Интегриран градски транспорт, представителите на фирмите–превозвачи и изпълнителя по договора – ДЗЗД „е-Трафик 20...

Подпалиха автомобил на съпругата на старозагорски бизнесмен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5220638

Автомобил
Автомобил "Пежо 307" е бил подпален в Стара Загора през нощта. Той е бил на съпругата на местния бизнесмен Иван Котаров, съобщава bTV. Палежът е извършен половин час след полунощ на улица "Св. Княз Борис I". Подпалвачът е неизвестен. Образувано е досъдебно производство, a от полицията отказват коментар за версии и мотиви.

Отличиха окръжния прокурор на Ловеч с грамота от Сотир Цацаров

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542316

Окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков е отличен с грамота от главния прокурор на Република България Сотир Цацаров. За това информират от Великотърновската апелативна прокуратура. Освен това Вълков е получил отличие „служебна благодарност за висок професионализъм в пряката прокурорска работа и образцово изпълнение на служебните задължения при осъществяване на ръководството на окръжна прокуратура". Валентин Вълков има 18 години юридически стаж, 17 от които в органите на съдебната власт. Започва работа като съдебен кандидат през 1998 г. От 1...

Въпроси и отговори

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2016/01/08/2682242_vuprosi_i_otgovori/?ref=rss

Отговорите са подготвени от консултантите на "ЕЛАНА Инвестмънт"


Въпрос: По коя мярка мога да кандидатствам за изграждането на шато-винарна?

Отговор: По Програма за развитие на селските райони (ПРСР) можете да кандидатстване за изграждане на винарна, като бихте получили финансиране за строително-монтажни работи и оборудване по подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти". Безвъзмездната помощ може да покрие до 50% от инвестиционния...

Турция с остра реакция към Техеран заради Ердоган и екзекуциите

http://www.bnews.bg/article-146033

Ние решително осъждаме появилите се в близките до иранските правителствени структури медии съобщения, свързващи неотдавнашната визита на нашия президент в Саудитска Арабия с екзекуциите в тази страна.

Две варненски местности остават без вода за ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=310653

За 12 часа ще останат без вода утре две варненски местности. Това съобщиха от ВиК за Moreto.net. От 9 до 21 часа вода няма да има в "Ракитника" и част от "Прибой".

„Атака” отбелязва годишнината от американските бомбардировки над София с протест пред посолството на САЩ

http://www.cross.bg/sofiya-protest-bombardirovki-1493938.html

/КРОСС/ Партия „Атака" ще отбележи годишнината от американските бомбардировки над София с протест пред американското посолство на 10 януари (неделя) от 11 часа. Митингът ще премине под лозунга „САЩ - военнопрестъпници".

Защо не трябва да изхвърляме боклука си, можем ли да изкарваме пари от него?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542315

Юлиян Кирилов, известен още като Краля на боклуците, е дизайнер и собственик на магазин в центъра на София. Бизнесът му е насочен към това да превръща отпадъци като стари вестници, картон и опаковки в полезни вещи. В предаването "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия Юлиян разказа, че ...

Киберножът във Варна за лечение на рак заработва до края на февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=310649

До края на февруари се очаква да заработи киберножът за лечение на рак, с който разполага университетската болница във Варна „Св. Марина" от средата на декември. В момента тече обучение на екипът, който ще работи с високотехнологичнaта система за радиохирургия.

Честита 7524 година, според Българския календар

http://frognews.bg/news_104963/CHestita-7524-godina-spored-Balgarskiia-kalendar/

Най-старият календар в света е…български! Той е създаден много преди Китайския, Григорианския, Юлианския и този на маите! Календарът е научен труд създаден от хора, които са обитавали земята преди Христос.

Европейската комисия ще публикува доклада за напредъка на България на 27 януари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/08/2682233_evropeiskata_komisiia_shte_publikuva_doklada_za/?ref=rss


Докладът на Европейската комисия за напредъка на България в сферите правосъдие и вътрешни работи ще бъде обявен на 27 януари, заяви говорител на комисията Кристиан Виганд, предаде БНР. Вчера холандският посланик у нас Томас ван Оорсхот  заяви, че доклади ще има, докато България не изпълни всички критерии.

Механизмът за контрол бе въведен като условие в договорите на България и Румъния, за да се присъединят към ЕС през 2007 година. Оттогава Еврокомисията докладва на останалите...

Патриарх Неофит благославя на Бабинден в „Шейново“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5220587

Лично патриарх Неофит освети ново отделение в столичната АГ болница "Шейново" на Бабинден - денят, в който отбелязваме почит към родилната помощ, акушерките, родилките и здравето на децата. Бабинден се отбелязва днес и на 21 януари. 
За здраве ръси и протосинеглът на Софийската митрополия отец Ангел Ангелов.
Лично патриарх Неофит освети ново отделение в столичната АГ болница "Шейново" на Бабинден - денят, в който отбелязваме почит към родилната помощ, акушерките, родилките и здравето на децата. Бабинден се отбелязва днес и на 21 януари.  За здраве ръси и протосинеглът на Софийската митрополия отец Ангел Ангелов.

КЗК позволи на Спас Русев да купи БТК

http://offnews.bg/news/n_1/n_617893.html

Комисията за защита на конкуренцията позволи на Спас Русев да придобие БТК. Това става ясно от решение на КЗК от 22 декември 2015 г., публикувано днес.  От решението става ясно, че КЗК разрешава на „Вива Телеком (Люксембург)“ да придобие контрол върху ИнтерВ Инвестмънт, която, от своя страна, притежава „Вива Телеком България“, БТК, БТК Нет, НУРТС България и НУРТС Диджитъл. „Доколкото нито придобиващото контрол дружество, съответно и дружествата от групата Вива Телеком (Люксембург) С.А., нито придобиваното дружество и предприятията контролирани от него са активни на един и същ съответен пазар, нито на продуктов пазар, който предхожда или следва пазара, на който е активен другият участник в концентрацията, както и на тясно свързан съседен пазар, може да се направи извод, че няма пазари, върху които сделката ще окаже въздействие“, пише КЗК. От решението става ясно още, че за приключване на сделката не е необходимо разрешение от Европейския антимонополен регулатор. Спас Русев спечели търга за БТК на 20 ноември 2015 г. с оферта за 330 млн. евро. В наддаването, продължило 16 часа, участва и Greek Olympia Group на гръцкия бизнесмен Панос Германос заедно с хедж фонда Third Point. До продажбата на БТК се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро на банка "ВТБ Кепитъл" до крайния срок - 22 май 2015 г. 6 месеца по-късно "ВТБ Кепитъл" пристъпи към продажбата оператора.  Няколко дни след обявяването на БТК за продажба се появи неизвестен досега акционер, който обяви, че притежава 76% от акциите в телекома – руският бизнесмен Дмитрий Косарев. Той предупреди, че се готви незаконно поглъщане на компанията, като по думите му предварително е решен и новият собственик – Спас Русев. Русев e известен като „царски лобист“ по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски. Смята се, че той действа с финансирането на руската VTB, която е продавачът на БТК.

НЗОК: Без да оставят отпечатък пациентите ще задействат с пръст уникален личен идентификационен код

http://pik.bg/нзок-без-да-оставят-отпечатък-пациентите-ще-задействат-с-пръст-уникален-личен-идентификаци-news464625.html

НЗОК: Без да оставят отпечатък пациентите ще задействат с пръст уникален личен идентификационен код

С пръста си пациентът ще задейства личен цифров идентификационен код, който позволява от негово име да бъде извършено плащане от Националната здравноосигурителна каса.
Това поясниха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), провокирани от неяснотите около въвеждането на личния идентификационен код.
Пръстовият отпечатък не се съхранява в електронна памет и не оставя следа в устройството или в софтуера, свързан с него, нито е възможно чрез задействания от него уникален код да се стигне до пациента по обратен ред. Няма никаква възможност през пръстовия отпечатък в идентификационното устройство да се достигне до биометричните данни на пациента, както и до всяка друга защитена лична информация.
Устройствата за снемане на идентификационния код ще се закупуват от аптеките и лечебните заведения. Единственото изискване към тях ще е да могат да осъществяват връзка със софтуера на НЗОК.
НЗОК трябва да изготви продукт, който да осигурява максимално широки възможности за свързване с разнообразни такива устройства, за да не затруднява или натоварва излишно аптеките и лечебните заведения, като ограничава техническите изисквания.
Ползването на новата система не предвижда въвеждането на никакви допълнителни законови ограничения и забрани за гражданите и пациентите. Предвидени са възможности за работа на системата и в случаите на затруднен достъп на трудноподвижни пациенти. Базата данни ще разпознава родовата свързаност на родителите с децата им и те ще могат да получават предписаните им лекарства.

Проф. Бусарски фокусираше изключителни научни постижения и благодарността на хиляди пациенти

http://www.cross.bg/nevrohiryrgiya-naychni-bysarski-1493937.html

/КРОСС/ С кончината на проф. д-р Венцеслав Бусарски България загуби един от своите най-добри лекари, фокусирали в едно изключителни научни постижения и благодарността на хиляди пациенти, заявява изпълнителният директор на УМБАЛ „Света Анна - София" д-р Славчо Близнаков и от името на колектива на болницата поднася съболезнования на роднините и близките на проф. Бусерски.  Проф. Бусерски работеше в Клиниката по неврохирургия на Университетската болница „Св. Анна" в София, и беше Главен секретар на Българското дружество по неврохирургия. Роденият през 1948 г. проф. Бусарски е завършил медицина в София и започва работа в Катедрата по неврохирургия от 1974 г. Има специализации в Германия, Великобритания, САЩ. Защитава кандидатски дисертации на тема „Следоперативен компютертомографски контрол при интракраниални обемни процеси" и „Микроневрохирургия на черепно-мозъчната основа". Има над 220 научни труда, съавтор е на ръководството „Неврохирургия", на ръководства по хирургия, неврология и др. Има две изобретения и приноси в невроонкологията, съдовата, спиналната и функционалната неврохирургия. Председател на Българското дружество по неврохирургия през периода 2000-2010 година.

Кой загуби саудитците?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/koi-zagubi-sauditcite-209072/

Иран и Русия имат интерес да бъде свалена династията Сауд, пише Wall Street Journal

В болниците няма да оставяме отпечатък, а ще задействаме личен идентификационен код

http://healthy.actualno.com/v-bolnicite-njama-da-ostavjame-otpechatyk-a-shte-zadejstvame-lichen-identifikacionen-kod-news_517266.html

Пациентът ще задейства с пръста си уникален личен идентификационен код, а няма да оставя пръстов отпечатък, съобщават от пресцентъра на НЗОК. Във връзка със запитвания от страна на медии, свързани с различни аспекти от въвеждането на личен идентификационен код, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прави следните уточнения: С пръста си пациентът ще задейства личен цифров идентификационен код, който позволява от негово име да бъде извършено плащане от Националната здравноосигурителна ка

Берлин ще се справи с престъпността сред мигрантите

http://analysis.actualno.com/berlin-shte-se-spravi-s-prestypnostta-sred-migrantite--news_517267.html

Управляващите в Германия партии обещава в петък да предприемат агресивни мерки срещу мигрантите, които извършват престъпления, след като нападенията над жени в Кьолн в новогодишната нощ предизвикаха дебат относно гостоприемната политика на канцлера Ангела Меркел към бежанците. Около 121 жена са били ограбени, заплашвани или сексуално малтретирани от банди от предимно пияни мъже на възраст между 18 и 35 години докато празнували. Началникът на полицията в Кьолн каза, че извършителите явно са от

Асоциацията на вносителите иска коли втора употреба да се купуват само от големите автокъщи

http://society.actualno.com/asociacijata-na-vnositelite-iska-koli-vtora-upotreba-da-se-kupuvat-samo-ot-golemite-avtokyshti-news_517270.html

Коли втора употреба да се купуват само от големите автокъщи, призоваха от Асоциацията на вносителите, предаде БНР. Любомир Доросиев от Асоциацията предупреди, че има много нелоялни търговци. "Те взимат автомобили, които са с дефекти, закърпват ги само, за да ги продадат, наемат едно паркомясто и на това паркомясто оставят автомобила, продават го и след това хората няма как да се оплачат, че са взели некачествен автомобил. Търсете знака на асоциация "Вносители на автомобили" в България, член

Патриарх Неофит посети АГ болница "Шейново" на Бабинден

http://offnews.bg/news/n_1/n_617786.html

По повод Бабинден Негово Светейшество българският патриарх Неофит посети столичната АГ болница "Шейново" и отслужи водосвет за здраве в новото родилно отделение, предава БТА. През октомври миналата година патриархът дари 3000 лв. на болницата, събрани като подаръци на 70 годишния му юбилей. С парите болницата планира да закупи нов ултразвуков апарат. На днешния ден се почита "бабата" - помощничката при раждането, а датата е обявена за празник на родилната помощ, на акушерките и гинеколозите през 1951 г. Според данните в Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването, през 2015 г. в България са се родили малко над 60 хиляди бебета - с 3600 по-малко спрямо 2014 г. Патриарх Неофит бе придружен от Браницкия епископ Григорий, Викариен епископ на Софийския митрополит и ставрофорен иконом Ангел Ангелов, който е протосингел на Софийска св. митрополия.

Реакцията на Община Севлиево във връзка с нападението над учителка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542311

Във връзка с инцидента от 6 януари 2016 г., в който родител нападна учител по време на учебни занятия, Община Севлиево счита, че възникналата ситуация нарушава Правилника за вътрешен ред и етичните норми, с което създава предпоставки за уронване престижа на учителската професия. Предприетите непосредствено след инцидента допълнителни мерки за въвеждането на по-строг пропускателен режим и ограничаване достъпа на родители до класните стаи, по време на учебни занятия, са адекватни. Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов изпрати писмо до директорите на...

Отстраниха шефа на полицията в Кьолн

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/otstraniha-shefa-na-policiiata-v-kioln-6048209

29 от идентифицираните мъже са чужденци, включително 18 кандидати за убежище в Германия, съобщиха от вътрешното министерство

31 разпознати за насилието в Кьолн, двама задържани

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/31-razpoznati-za-nasilieto-v-kioln-dvama-zadyrzhani-6048209

29 от идентифицираните мъже са чужденци, включително 18 кандидати за убежище в Германия, съобщиха от вътрешното министерство

Етиопия на ръба на гражданска война

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/etiopiia-na-ryba-na-grazhdanska-vojna-6048208

Местните фермери се страхуват, че ще загубят поминъка и земите си, а правителството отговаря с репресии

Община Тунджа ще поиска промени в Закона за обществените поръчки

http://www.cross.bg/tyndzha-obshtina-obshtestvenite-1493936.html

/КРОСС/ Община Тунджа, чрез Сдружението на общините в България, ще поиска промени в Закона за обществените поръчки. Правен абсурд остави без ремонтирани улици над 20 села в община Тунджа през миналата година. Най-големият проект на община Тунджа за 2015 г., финансиран със собствени средства се провали, благодарение на правен абсурд, твърди кметът на община Тунджа Георги Георгиев. От бюджета на община Тунджа за финансиране на проект „Ремонт на улична пътна мрежа" бяха отпуснати 1,25 млн. лева. След процедурите по Закона за обществените поръчки е избран изпълнител. Фирмата, която не е спечелила поръчката, обаче обжалва. Мотивът на кмета на община Тунджа да не сключи договор с жалващата се фирма, е че в онзи момент фирмата е била длъжник на държавния бюджет. Фирмата завежда дело и в края на ноември ВАС се произнася в нейна полза, съобщи кметът на община Тунджа Георги Георгиев: „От тук нататък, аз какво трябва да правя - не знам. Да сключвам ли договори, да не сключвам ли? Рискувам да се повтори тази ситуация". Разминаването идва от факта, че по процедура общините са длъжни да изискат от НАП удостоверение за задължение на фирмата, спечелила търга, към държавата и ако има такива да не се сключва договор. До сключването на договора, обаче фирмата може да погаси задълженията си и да оспори решението на общината.

Подемът на Кносос е продължил и след упадъка на минойската цивилизация

http://www.grreporter.info/podemt-na-knosos-e-prodlzhil-i-sled-upadka-na-minoiskata-tsivilizatsiya/18478

Нови научни изследвания показват, че древният град Кносос на остров Крит е имал развити търговски връзки през ранната Желязната епоха (между 1100 и 600 г. пр.Х.), а територията му е била почти три пъти по-голяма от досега известните данни

прочети повече

Графика на деня: Коя е най-добре представилата се валута през 2015 г.?

http://www.investor.bg/valuten-pazar/343/a/grafika-na-denia-koia-e-nai-dobre-predstavilata-se-valuta-prez-2015-g-209137/

Спрямо кошница от други валути щатският долар отчита ръст от 8,3%. Не той обаче е най-добре представилата се валута

Спокойна за сезона е епидемиологичната обстановка в Сливенско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542309

Заболеваемостта от остри респираторни заболявания за Сливен е обичайна за сезона. Няма изолация на грипни вируси от заболелите, съобщи за Дарик д-р Николай Боскович, главен инспектор в Регионална здравна инспекция Сливен. Специалистът посочи още, че грипните щамове, които се очакват у нас са „Швейцария", "Калифорния" и Свински грип. При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за не...

До шести май работим за държавата

http://www.moreto.net/novini.php?n=310652

През 2016 година българите ще работят до 6 май, за да си платят данъците към държавата. Метафорично това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си, пресметна Институтът за пазарна икономика.

Учебниците за първи и пети клас ще бъдат пуснати в най-кратък срок

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542313

Учебниците за първи и пети клас ще бъдат пуснати в най-краткия законов срок, който е седем месеца. Това съобщи образователният министър Тодор Танев. Той обясни, че издателите трябва да бъдат готови с новите учебници и с пробните им екземпляри до август и беше категоричен, че се работи усилено, защото сроковете са кратки. Танев каза, че ако има забавяне в печата на учебниците за първолаците и за петокласниците или възникнат финансови проблеми, децата ще започнат да учат по старите учебници за първи и пети клас. Дори да се стигне до там обаче, ще...

Общински съветник разкри далавери на лекарите в Средец

http://pik.bg/общински-съветник-разкри-далавери-на-лекарите-в-средец-news464619.html

Общински съветник разкри далавери на лекарите в Средец

Сериозни обвинения срещу лекарите в Медицински център I в Средец отправи общинският съветник Янко Германов. Според острието на БСП в местния парламент лекарите в болницата отклонявали средства. Схемата лъснала при последния анализ на годишния отчет на лечебното заведение. Представителите на опозицията се заканиха, че на следващата сесия ще поискат одит на болницата.

„Когато правихме анализ на годишния отчет, установихме, че лекарите отчитат средно по един прегледан пациент на ден. Това не е вярно и се получават някакви нереални доходи или криене на доходи. Например, ако един лекар прегледа 15 човека, а те са петима лекари – това са 75 лв. на ден, които влизат в касата на медицинския център. Сами може да пресметнете каква е точната сума за цялата година. И защо ние трябва да им даваме пари, като те могат да си ги изкарат. А те ги крият и ги взимат по някакъв начин. Отклоняват средства, които после си слагат в джоба”, заяви за Флагман.БГ Янко Германов.

Думите му имат резон. В Средец живеят близо 15 хил.жители, голяма част от тях са застаряващо население и е невъзможно прегледите при лекарите да са толкова малко.

Нашата медия потърси за коментар управителя на медицинския център д-р Милчо Георгиев, който беше назначен на поста през май миналата година. Служителка на лечебното заведение обаче заяви, че още по обяд д-р Георгиев е напуснал работното си място и ще се върне в понеделник.

Въпреки обвиненията на последната сесия за миналата година общинските съветници в Средец единодушно приеха предложението на кмета Иван Жабов за допълнителна субсидия на МЦ I в размер на 12 238 лв. Докладната беше внесена по искане на д-р Георгиев заради неизплатени заплати и задължения към доставчици.

Повече от 15 000 се подписаха в Плевен "за" референдума на Слави Трифонов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542314

Повече от 15 000 са събраните в Плевен гласове в подписката на Слави Трифонов и инициативен комитет, за свикване на национален референдум като заедно с подписите, събрани в общините в Област Плевен броят им е над 17 000. Това съобщи Елена Бонева - координатор на Движение ДНЕС, чийто структури участват в събирането на гласовете за подписката. Тя подчерта, че подписката е в служба на гражданите на България и обърна внимание на факта, че шестте въпросаса за референдума не вървят в пакет, а за всеки ще се отговаря поотделно с да или с не. В странат...

Джихадист разстреля майка си, опитала се да го убеди да напусне ИД

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5220598

Джихадист от „Ислямска държава“ екзекутира публично майка си, защото се опитала да го убеди да напусна терористичната групировка, съобщават световните агенции. Разстрелът е станал в сирийския град Ракка, обявен за столица на ДАЕШ.
20-годишния Али Сакр ал Касем е застрелял с пушка 45-годишната си майка Лена.
Джихадист от „Ислямска държава“ екзекутира публично майка си, защото се опитала да го убеди да напусна терористичната групировка, съобщават световните агенции. Разстрелът е станал в сирийския град Ракка, обявен за столица на ДАЕШ. 20-годишния Али Сакр ал Касем е застрелял с пушка 45-годишната си майка Лена.

Проф. Бусарски, който изгоря при катастрофа преди години, се самоуби

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5220589



Един от най-добрите български неврохирурзи - проф. Венцеслав Бусарски, е сложил край на живота си в петък сутрин като е скочил от 9-ия етаж.
Причините за фаталното решение не са известни, но според негови близки през последните месеци той страдал от дълбока депресия.
Информацията за смъртта му бе потвърдена от болница “Св.
Един от най-добрите български неврохирурзи - проф. Венцеслав Бусарски, е сложил край на живота си в петък сутрин като е скочил от 9-ия етаж. Причините за фаталното решение не са известни, но според негови близки през последните месеци той страдал от дълбока депресия. Информацията за смъртта му бе потвърдена от болница “Св.

Масирана акция срещу нелегални мигранти в столицата

http://petel.bg/Masirana-aktsiya-sreshhu-nelegalni-migranti-v-stolitsata__140533

Снимка: Булфото, архив Общо 562-ма души са проверени днес в София в рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на...

Грипната вълна ни застига в края на януари - ето как да се предпазим и лекуваме

http://petel.bg/Gripnata-valna-ni-zastiga-v-kraya-na-yanuari---eto-kak-da-se-predpazim-i-lekuvame__140534

Кадър БТВ Бум на грипа се очаква към края на януари. Водещата разновидност на заразата тази зима и как да се лекуваме, съветват...

Ето къде няма да има ток в следващите дни във Варна

http://petel.bg/Eto-kade-nyama-da-ima-tok-v-sledvashhite-dni-vav-Varna__140535

Събота, 09.01.2016 г.: Няма прекъсвания за тази област Неделя, 10.01.2016 г.: Няма прекъсвания за тази област Понеделник, 11.01.2016 г.: На 11.01.2016...

“Ал Кайда”: Терор за Неапол, Рим и Мадрид

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5220586


Терористичната организация “Ал Кайда в Ислямски Магреб” разпространи видео, в което заплашва да извърши атентати в Неапол, Рим и Мадрид, съобщиха агенциите.
На записа са показани сцени от терористични актове, както и кадри с членове на групировката в Мали, между които гражданин на Испания, представен с името Абу ал Нур ал Андалуси.
Терористичната организация “Ал Кайда в Ислямски Магреб” разпространи видео, в което заплашва да извърши атентати в Неапол, Рим и Мадрид, съобщиха агенциите. На записа са показани сцени от терористични актове, както и кадри с членове на групировката в Мали, между които гражданин на Испания, представен с името Абу ал Нур ал Андалуси.

Атентат в Брюксел на 15 януари?

http://frognews.bg/news_104962/Atentat-v-Briuksel-na-15-ianuari/

Белгия под тревога. Федералната прокуратура предупреди за опасност от терористични нападения в страната на 15 януари.

Романов вече е на "Тича", чакат Николов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542307

Крилото Владислав Романов пристигна във Варна и всеки момент ще сложи подписа си под договор с "Черно море". Той ще бъде второто ново попълнение на "Тича" след Георги Илиев. С привличането на Романов Никола Спасов ще засили конкуренцията при крайните нападатели. В следващите дни се очаква към отбора да се присъедини централният защитнк Пламен Николов, който за последно носи екипа на "Ботев Пловдив". Първо занимание с "Черно море" за годината направи малийският централен бранител Мамуту Кулибали. Варненци проведоха заниманието днес на стадион „М...

Пекин увеличава капиталовите контроли

http://econ.bg/Новини/Пекин-увеличава-капиталовите-контроли_l.a_i.711781_at.1.html

Китай въведе капиталови контроли, за да спре ускоряващия се отлив на средства от страната, предаде Financial Times. Налагат се лимити върху покупките...

Единият от "перачите" получил 2 превода от Франция в размер от 1,1 млн. лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5220564

Един от задържаните в мегасхемата за пране на пари - Александър Александров, е получил два превода от Франция. Единият е в размер на 950 хил. лева, а другият - 403 хил. евро.  Това стана ясно в пловдивския Окръжен съд, където прокуратурата иска постоянен арест за Александров, Стефан Стефанов и Анатоли Кунев.
Един от задържаните в мегасхемата за пране на пари - Александър Александров, е получил два превода от Франция. Единият е в размер на 950 хил. лева, а другият - 403 хил. евро.  Това стана ясно в пловдивския Окръжен съд, където прокуратурата иска постоянен арест за Александров, Стефан Стефанов и Анатоли Кунев.

Пекин увеличава капиталовите контроли

http://econ.bg/Новини/Пекин-увеличава-капиталовите-контроли-след-сривовете-на-Шанхайската-фондова-борса_l.a_i.711781_at.1.html

Китай въведе капиталови контроли, за да спре ускоряващия се отлив на средства от страната, предаде Financial Times. Налагат се лимити върху покупките...

Танев: И на шиш да ни мъчат, няма да правим само бизнес ориентирано образование

http://www.mediapool.bg/tanev-i-na-shish-da-ni-machat-nyama-da-pravim-samo-biznes-orientirano-obrazovanie-news243982.html

Каквото и да ни мъчат на шиш - ние няма да го дадем, няма да правим образование, което е непременно и само бизнес ориентирано и няма да се даваме на двама-трима търговци, които искат да унищожат плода от това, за което сме се събрали тук. Няма някой у нас, който да иска това безобразие. Това заяви образователният министър Тодор Танев в приветствието си към участниците в националната конференция “Ролята на професионалните гимназии по селско стопанство за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор”. “Обичам Добруджа, обичам всяка педя земя, радва ме когато видя това, което избуява на българската земя. Радвам се когато се връщам от чужбина и виждам това, което най-после се съживи малко или повече, и много ме болеше преди преди 20-ина години, когато гледах угари в България“, заяви Танев. “За съжаление, животновъдството не се вдигна на това равнище, което беше някога, но поне някъде вървят нещата. Но имаме и разкъсвания - арендатори, които имат по 40 хил. дка обработваема площ са принудени да пращат свои работници в чужбина, за да получат там необходимата квалификация, която е свързана със сателити и други такива неща, които насочват съвременните машини, където имат екран отпред, а не толкова - кормило. И не върви вече да се говори къде е стартовият мотор на трактор "Беларус" - това вече го няма никъде“, допълни той. “За съжаление, има и много високо, но продължава и една инерция във все повече ставащото слабо ниво, което някога може да е било добро, но това е било когато съм бил дете“, каза министърът. “Заради тези разминавания предполагам се събираме и тук в момента. Първото нещо, което е много важно от страна на МОН е добрата традиция на връзки с Министерството на земеделието да продължат по същия начин. Между двете министерства няма нищо друго освен едно добро сътрудничество и аз се надявам то да продължи по този начин особено сега, когато имаме планове за определени реформи“, посочи Танев. “Второ нещо е, че ще се наложи от страна на нашето министерство - оптимизация на мрежата от такива училища - на някои места, дали Плевен, или друго няма значение, има натрупване, в което се появява въпросът за мъртвите души, за неефективността. Ще го кажа художествено - ако един оркестър с добри цигулари в него чака да стане 12 часа през нощта, за да получат музикантите някакви пари за нощни записи, и си сложат цигулките малко по-ниско от рамото, ей тук, на пъпа, това няма да звучи добре. Има го този момент, когато си отчаян от това, че имаш малко ученици, да гледаш вече други неща, а не доброто им образование. Искаме да лишим дявола от възможността да се проявява по съвсем необразователен начин в училищата“, заяви той. По думите му оптимизацията не е нищо толкова фатално и страшно при условие, че е направена с много добро изчисление, с добър бизнес план по места, не под диктата на министерството, а на местния бизнес, на местното учителство, на местните регионални инспекторати. “Друго важно нещо е българско и качествено образование, а не взаимствано отнякъде. Такова е било в земеделските училища в началото на 20-и век, в 30-те, 40-те, в 50-те години даже с някои отклонения. Трябва да се продължава в същата линия. Знаете "Монсанто" какво направи в Индия - семената, които са генетично обработени могат да бъдат посаждани само една година. Те обаче заразяват с опрашване и околните територии, тъй че трябва да се купува от "Монсанто" всяка година. И това, което се купува не е сигурно и никой не е доказал, че е най-доброто“, каза Танев. “Аз съм против този вид бизнес подход към най-важното, което имаме - най-дълбокият плодороден слой, ако не в целия свят, то поне в Европа; най-голямата социална инфраструктура - това означава манталитет, разбиране в Европа към това какво означава да правиш хляба... Това не трябва да се... Каквото и да ни мъчат на шиш - ние няма да го дадем. Няма да правим образование, което е непременно и само бизнес ориентирано и няма да се даваме на 2-ма, 3-ма търговци, които искат да унищожат плода от това, за което сме се събрали тук. Не може това! Аз съм сигурен, че и министерството на земеделието не го иска, и Министерството на образованието не го иска, социалните партньори не го искат. Нито има някой тук в залата, който иска такова безобразие“, заяви той.   “Има един марш от старите български, дето са прекрасни - "Един завет", в който се казва: "Пазете си земите". Училищата, селскостопанските особено, имат земи и към тях има определени апетити. Кажете ми някъде, където няма апетит. Ние ще направим всичко възможно да задържим тези земи, които трябват за процеса. Дали те са на този или онзи университет, свързан със селското стопанство или на последното училище, отдалечено от центъра София, тия стотици хиляди декари добра площ не трябва да бъдат обект на каквото и да било нечестно. Това става по много начини от общинарите не само по един. Контрол! Бутон на нашата страница - сигнали къде това се е случило, защото най-голямото безобразие е, когато се открадне от ученик. Това е кражба от бъдещето!“, каза Танев.

Закриват Митница Свиленград от понеделник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5220575

От понеделник - 11 януари, митница Свиленград се закрива заедно с Митническо бюро Свободна зона Свиленград, съобщиха от Агенция Митници.
Митническите пунктове Жп гара Свиленград и Капитан Андреево преминават в структурата на Митница Бургас, а митническите бюра в Кърджали и Хасково вече ще бъдат към Митница Пловдив.
От понеделник - 11 януари, митница Свиленград се закрива заедно с Митническо бюро Свободна зона Свиленград, съобщиха от Агенция Митници. Митническите пунктове Жп гара Свиленград и Капитан Андреево преминават в структурата на Митница Бургас, а митническите бюра в Кърджали и Хасково вече ще бъдат към Митница Пловдив.

Орбан: България трябва да влезе в Шенген

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5220573


България трябва да влезе в Шенгенската зоната за свободно движение на ЕС, а на Македония трябва да се дава финансова подкрепа и друга помощ, така че може да подсили отбраната си заради ситуацията с бежанците. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за държавното радио на Унгария, предаде Ройтерс.
България трябва да влезе в Шенгенската зоната за свободно движение на ЕС, а на Македония трябва да се дава финансова подкрепа и друга помощ, така че може да подсили отбраната си заради ситуацията с бежанците. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за държавното радио на Унгария, предаде Ройтерс.

Къде и кога ще се проведат обществените обсъждания по населени места в община Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/WJaWaBylCtk/

На основание чл.84, ал.2 от Закона за публичните финанси и чл.17, ал.2 от НАРЕДБА за условията и реда за съставяне на тригодишната бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, обсъждане, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на община Поморие,

Кметът на община Поморие Иван Алексиев кани жителите на общината, представители на бизнеса, НПО и цялата общественост на обществените обсъждания на проектобюджета на Община Поморие за 2016 г. Обсъжданията започват на 18.01.2016 г. /понеделник/ и ще продължат до 22.01.2016 г. /петък/ включително и ще обхванат всички съставни селища в общината, като на всяко едно от тях ще присъства лично кметът и/или негов заместник.
Постъпилите от срещите предложения ще бъдат взети под внимание при изработване на окончателния проектобюджет.

Ето и пълния график за срещите:

meetings

Иззети са записи от камерите в района на убийството на Веселин Стоименов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542306

Под ръководството на Софийска градска прокуратура е започнало разследване за убийството на Веселин Стоименов, което стана снощи, информираха от прокуратурата. Делото се води срещу неизвестен извършител. Убийство в София, жертвата е сочен за ликвидатор на ВИС-2 До момента са разпитани свидетели, извършени са огледи на местопрестъплението. Назначени са съдебно-медицинска експертиза, биологична експертиза и балистична експертиза. Извършени са претърсвания на два адреса в София, свързани със Стоименов. ...

Ислямисти намушкаха бангладешец, приел християнството

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542304

"Ислямска държава" пое отговорността за убийството на бангладешец, приел християнството, предаде Ройтерс. Ислямисткото насилие в Бангладеш през последните месеци се засили, но правителството отхвърля твърденията, че "Ислямска държава" има присъствие в страната. Вместо това правителството обвинява за подстрекателство към престъпленията политически опоненти от редиците на ислямистите. Джихадист екзекутира публично майка си в Ракка Американският център за наблюдение н...

Кърпят ударно Е-79, прилича на швейцарско сирене след снега

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5220563

След снега и заледяванията се образуваха над 100 дупки по главен път Е-79 в участъка от Благоевград до отбивката за село Железница, община Симитли.
Пътят буквално е заприличал на швейцарско сирене. „Нормално е с оглед на климатичните условия да се получат подобни отвори в асфалтовата настилка. Веднага направихме организация и този уикенд започваме
След снега и заледяванията се образуваха над 100 дупки по главен път Е-79 в участъка от Благоевград до отбивката за село Железница, община Симитли. Пътят буквално е заприличал на швейцарско сирене. „Нормално е с оглед на климатичните условия да се получат подобни отвори в асфалтовата настилка. Веднага направихме организация и този уикенд започваме

Гответе се за погроми, глупави германци!

http://www.cross.bg/kyoln-germanski-zhenite-1493935.html

/КРОСС/ Известно време се колебах как да нарека тази статия. Фаворити ми бяха заглавията „Кьолнски ужас за момичета" и „Ще поберат ли затворите в Германия всички мигранти!" След като размислих, избрах това за погромите - изглежда достатъчно зловещо, подходящо за случая. А и погроми най-вероятно наистина ще последват. Сложих това заглавие, препрочетох статията и ми се прииска да я нарека по друг начин: „Вълци и овце", но се отказах. Нека бъдат „погроми", в края на краищата натам вървят нещата. Какво се случи? На 1 януари стотина германки са нападнати от бежанци-мигранти на улиците на Кьолн в района на местната гара, до катедралата - традиционното място за срещи в новогодишната нощ в този старинен немски град. Бежанците - млади мъже, тийнейджъри и по-големи - „обкръжавали момичетата, тормозели ги, събличали ги и ги ограбвали". Това пишат медиите. Това е стерилният германски преразказ на случилото се. В действителност вече има няколко заявления за изнасилвания, както и за такива не съвсем обичайни неща, като „опипване на половите органи". Представете си как мигрантите - чернооки, тъмнокожи, превъзбудени от алкохола мъже - обграждат русите немски фройлайн ката вълци и разкъсват дрехите им. И наоколо не се появява нито един въоръжен вермахтовски мъжага, който да им се притече на помощ. Полицията твърди, че не е чула нищо на фона на грохота от пиратките и нищо не е видяла в целия този дим

Уволниха шофьора на автобуса, предизвикал голямата катастрофа на бул. "България" в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5220561

Уволниха автобусния шофьор, който предизвика жестоката катастрофа късно снощи в София, предаде Нова тв. Колата на градския транспорт минала на червено на кръстовището на бул. "България" и бул. "Гоце Делчев", последвал удар в такси, джип, светофар, а накрая за малко и подлез.
От Столичния автотранспорт потвърдиха,
Уволниха автобусния шофьор, който предизвика жестоката катастрофа късно снощи в София, предаде Нова тв. Колата на градския транспорт минала на червено на кръстовището на бул. "България" и бул. "Гоце Делчев", последвал удар в такси, джип, светофар, а накрая за малко и подлез. От Столичния автотранспорт потвърдиха,

Гигантската позлатена статуя на председателя Мао е била демонтирана

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/08/2682214_gigantskata_pozlatena_statuia_na_predsedatelia_mao_e/?ref=rss


37-метровата позлатена статуя на председателя Мао в провинция Хънан в Китай е била демонтирана, само дни след като беше издигната, съобщават държавните медии, цитирани от Би Би Си.

Според представител на властите, цитиран от People's Daily, строителството на статуята не е било одобрено.

Гигантската статуя на покойния комунистически лидер беше издигната върху земеделска земя в окръг Тунсюй, близо до град Кайфън в провинция Хънан, и се твърди, че е струвала близо 3 милиона...

Варненец регистрира над 800 бележки за лотарията на НАП

http://www.moreto.net/novini.php?n=310650

Въпреки засиления интерес към играта на Националната агенция по приходите, Варна се нарежда на едно от последните места по брой регистрирани касови бонове от един участник, научи Moreto.net. По информация на данъчните в морската столица играчът, подал най-много бончета е един.

Финализираха зациклилия „воден цикъл” на Търговище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5220554

Зациклилият проект за водния цикъл на Търговище е финализиран по документи и остава минимална част довършителни работи по изграждане на няколко шахти, преасфалтиране на разкопани участъци и други.
Това обяви новият кмет на Търговище д-р Дарин Димитров (ГЕРБ) на първата си официална пресконференция, която даде в петък – два места след встъпване в
Зациклилият проект за водния цикъл на Търговище е финализиран по документи и остава минимална част довършителни работи по изграждане на няколко шахти, преасфалтиране на разкопани участъци и други. Това обяви новият кмет на Търговище д-р Дарин Димитров (ГЕРБ) на първата си официална пресконференция, която даде в петък – два места след встъпване в

Иван Алексиев: Целта ни е децата на Поморие масово да спортуват

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542305

Спортът е един невероятен социален феномен. Ето защо политиката на Община Поморие е да се стимулират от малки децата да спортуват. Това каза в интервю за Дарик Иван Алексиев - кмет на Поморие. Той е категоричен, че в тази посока общината трябва да залага повече средства. Около 10 млн. лв. е държавното ни финансиране в бюджета за 2016 на Поморие. Около 12 млн. лв. са съвместните приходи, като от тях се отделят пари за спорта. "Няма да крия, че отделяме много пари за спорт. За социални дейности многократно многократно сме увеличили сумите в срав...

Синдромът „Москов” разделя ДСБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5220528

Множество високопоставени кадри на ДСБ, получили постовете си по силата на участието на партията в управляващата коалиция, препочетоха да останат във властта, вместо да последват лидера си Радан Кънев в опозиция, показва проверка на Труд онлайн. Повечето от тях предпочетоха варианта, който избра здравният министър Петър Москов – членове на
Множество високопоставени кадри на ДСБ, получили постовете си по силата на участието на партията в управляващата коалиция, препочетоха да останат във властта, вместо да последват лидера си Радан Кънев в опозиция, показва проверка на Труд онлайн. Повечето от тях предпочетоха варианта, който избра здравният министър Петър Москов – членове на

Ердоган не може да излезе от порочния кръг на своята политика

http://analysis.actualno.com/erdogan-ne-moje-da-izleze-ot-porochnija-kryg-na-svojata-politika-news_517273.html

Президентът на Турция Реджеп Тйип Ердоган без всякаква необходимост прекъсна мирното регулиране с кюрдите, създаде допълнително огнище на конфликт в Близкия изток и сега трябва да отговаря за това, пише Frankfurter Rundschau, цитиран от РИА Новости. Днешната ситуация в Турция напомня за страшните времена в началото на 90-те, когато войната с кюрдите беше в своя разгар. Турската армия демонстрира несъразмерна жестокост в югоизточната част на страната, войниците не успяват да изтеглят телата на у

Областен управител уволнява дисциплинарно юристка, проспала знаково дело

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5220526

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов уволнява дисциплинарно юристка от администрацията, която се оказа, че е проспала и не се е явила на знаково дело заради което управата е осъдена да плати 25 хиляди лева.
Делото е срещу Райо Димитров-Чората за обявяване на незаконна сделка за продажба на хотел,
Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов уволнява дисциплинарно юристка от администрацията, която се оказа, че е проспала и не се е явила на знаково дело заради което управата е осъдена да плати 25 хиляди лева. Делото е срещу Райо Димитров-Чората за обявяване на незаконна сделка за продажба на хотел,

КАТ и община в Дупница с електронна връзка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5220545

Общината в Дупница ще получи безплатен софтуер, предоставен от финансвото министердство, касаещ базата данни на местни данъци и такси. Така министерството на финансите, КАТ и "Местни приходи" на общината ще са в електронна връзка и това ще улесни много клиентите. Ежедневно в Дупница, където действат над 70 автокъщи,
Общината в Дупница ще получи безплатен софтуер, предоставен от финансвото министердство, касаещ базата данни на местни данъци и такси. Така министерството на финансите, КАТ и "Местни приходи" на общината ще са в електронна връзка и това ще улесни много клиентите. Ежедневно в Дупница, където действат над 70 автокъщи,

Колата, с която избягали килърите на Стоименов, била открадната в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5220530

Колата, с която са избягали убийците на 53-годишния Веселин Стоименов, е била открадната от Пловдив, предаде БНР. Това е станало през декември.
Както Труд писа, автомобилът бе намерен опожарен в Студентски град.
При огледа следователите не са открили регистрационни номера, предполага се, че те са били свалени от убийците.
Колата, с която са избягали убийците на 53-годишния Веселин Стоименов, е била открадната от Пловдив, предаде БНР. Това е станало през декември. Както Труд писа, автомобилът бе намерен опожарен в Студентски град. При огледа следователите не са открили регистрационни номера, предполага се, че те са били свалени от убийците.

Брюксел ще обяви оценката си за реформите в българското правосъдие на 27 януари

http://www.cross.bg/komisiyata-vigand-govoritelyat-1493934.html

/КРОСС/ Докладът на Европейската комисия за българските реформи в правосъдието и вътрешните работи ще бъде обявен на 27 януари, потвърди в Брюксел говорител на комисията. Докладът на Еврокомисията за резултатите в борбата с корупцията и мафията у нас ще бъде оповестен след две седмици, в последната сряда на месеца, обяви говорителят на комисията Кристиан Виганд, отговарящ за върховенството на закона и правосъдието: „Следващите ни доклади по Механизма за сътрудничество и проверка се очакват в края на януари, по план - на 27 януари, но знаете, че окончателно потвърждаваме графика на комисията едва на по-късен етап". Механизмът за контрол бе въведен като условие в договорите на България и Румъния, за да се присъединят към ЕС през 2007 година. Оттогава Еврокомисията докладва на останалите правителства от съюза какви резултати постигат реформите на правителствата в София и Букурещ за да постигнат европейските стандарти за правова държава. В постоянен контакт сме с властите в Румъния и България, допълни говорителят Виганд, но не коментира подробности за съдържанието на доклада. Миналата година в този документ Европейската комисия призова българските партии за нова политическа култура и подкрепи стратегията за промяна на съдебната система, предложена от вече подалия оставка правосъден министър Христо Иванов.

Руснаци продължават да купуват имоти в Турция въпреки кризата в отношенията

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/rusnaci-prodyljavat-da-kupuvat-imoti-v-turciia-vypreki-krizata-v-otnosheniiata-209139/

След инцидента със самолета руски граждани са купили имоти за 37 млн. долара в Турция, а за цялата 2015 г. - за 398 млн. долара

До шести май работим за държавата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5220531

През 2016 г. българите ще работят до 6 май, за да си платят данъците към държавата. Метафорично това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си, пресметна Институтът за пазарна икономика.
Датата е символична, като показва кога държавната хазна ще се попълни,
През 2016 г. българите ще работят до 6 май, за да си платят данъците към държавата. Метафорично това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си, пресметна Институтът за пазарна икономика. Датата е символична, като показва кога държавната хазна ще се попълни,

Финландската полиция: Знаехме предварително, че мигранти готвят нападения над жени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5220442

Нападенията над жени във Финландия са били подготвени предварително и свързани с тези в Кьолн. Това признаха от полицията в Хелзинки, предаде Телеграф. Според последната информация в нощта на 31-ви срещу1-ви имигранти масово са посегнали на жени не само в Германия и Австрия, но и в Швейцария и във Финландия.
Нападенията над жени във Финландия са били подготвени предварително и свързани с тези в Кьолн. Това признаха от полицията в Хелзинки, предаде Телеграф. Според последната информация в нощта на 31-ви срещу1-ви имигранти масово са посегнали на жени не само в Германия и Австрия, но и в Швейцария и във Финландия.

Мигранти заснеха клип, в който се гаврят с момиче(ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-146032

Минаващо през тълпата едно от момичетата е приклещено от чернокож мъж, докато друг заснема шокиращото видео.

Безплатно тържище за рибарите в Сарафово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5220537

Новото пристанище в Сарафово предлага на рибарите безплатно тържище. В рамките на красивия порт, който бе построен наскоро, морските вълци могат да ползват напълно безвъзмездно маси, пригодени за продажба на риба.
"Община Бургас дава възможност за безплатно ползване на алуминиевите маси, закупен е и ледогенератор",
Новото пристанище в Сарафово предлага на рибарите безплатно тържище. В рамките на красивия порт, който бе построен наскоро, морските вълци могат да ползват напълно безвъзмездно маси, пригодени за продажба на риба. "Община Бургас дава възможност за безплатно ползване на алуминиевите маси, закупен е и ледогенератор",

Закриват митницата в Свиленград на 11 януари

http://frognews.bg/news_104960/Zakrivat-mitnitsata-v-Svilengrad-na-11-ianuari/

На 11 януари митница Свиленград се закрива заедно с митническото бюро "Свободна зона" Свиленград, съобщиха от Агенция "Митници".

Кадафи предупреждавал Европа за ислямистката заплаха

http://www.moreto.net/novini.php?n=310647

Бившият либийски диктатор Муамар Кадафи е предупреждавал за ислямистката заплаха малко преди да бъде убит през 2011 г., пише британският в. „Гардиън”. Британското външно министерство е публикувало стенограми от телефонни разговори между Кадафи и бившия британски премиер Тони Блеър.

За родината! Работим за държавата до 6 май

http://petel.bg/Za-rodinata--Rabotim-za-darzhavata-do-6-may__140531

Снимка: Булфото, архив През 2016 г. българите ще работят до 6 май, за да си платят данъците към държавата. Метафорично това е денят, в който...

Христина Балинска по БТВ: И утре ще е слънчево, постепенно затопляне до вторник

http://petel.bg/-Hristina-Balinska-po-BTV--I-utre-shhe-e-slanchevo--postepenno-zatoplyane-do-vtornik-__140532

Утре в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време с максимални температури от 7 до 12 градуса, северните райони около 5-6...

И бирата с мяра, иначе - рак

http://frognews.bg/news_104961/I-birata-s-miara-inache---rak/

Не бива да пият повече от 14 алкохолни единици седмично, което се равнява на шест халби бира, иначе рискът от рак нараства значително. Това съобщи Ройтерс. Агенцията цитира новите препоръки на британските здравни власти.

Промишленото производство ускорява ръста си през ноември

http://www.mediapool.bg/promishlenoto-proizvodstvo-uskoryava-rasta-si-prez-noemvri-news243981.html

През ноември промишленото производство ускорява растежа си благодарение основно на добивната промишленост.   В предпоследния месец на 2015 г. индексът на промишленото производство нараства с 0.8% на месечна сезонно изгладена база и с 1.7% на годишна календарно изгладена база. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).   За сравнение през октомври ръстът в промишлеността беше от 0.3% на месечна и 1.2% на годишна база, сочат ревизираните в положителна посока данни на НСИ. Месечният ръст е втори по ред, докато на годишна база промишленото производство остава на положителна територия вече 13-и пореден месец. Последният годишен спад НСИ регистрира през септември 2014 г.   Основен принос за ръста на промишленото производство има добивната промишленост, която се повишава с 11% спрямо октомври и с 1.3% в сравнение с година по-рано.   Покачване от 0.2% на месечна база и 4.6% на годишна база отчита и преработващата промишленост.   Същевременно производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ спада за трети пореден месец както в сравнение с октомври, така и с ноември 2014 г. Месечното намаление е от 1.3 на сто, а годишното – 6.7%.   По-значителен ръст в преработващата промишленост е отчетен при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители (14.9%), производството на тютюневи изделия (8.2%), дървен материал и изделия от него, но без мебели (6.9) и при производството на метални изделия, но без машини и оборудване (5.1%).   Спад спрямо октомври е регистриран при производството на химични продукти (12.3%), на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти (4.8%), на текстил и изделия от текстил (4.6%) и на облекло (3.8%).   На годишна база по-значително увеличение сe наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили (26.5%), печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители (24.1%), производството на метални изделия, без машини и оборудване (17%), на хартия, картон и изделия от хартия и картон (15.8%), на изделия от други неметални минерални суровини (14.4%).   В сравнение с ноември 2014 г. намаление има при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм (21%), производството на машини с общо и специално предназначение (14%), на химични продукти (7.8%), ремонт и инсталирането на машини и оборудване (6.6%).

„България Ер" получи максимален брой звезди за безопасност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542302

Националният авиопревозвач получи максималния брой звезди за сигурност - 7, в годишната класация за безопасност на авиопревозвачите, съобщават от "България Ер". В класацията се оценяват 407 компании, като са отличени топ 20 на най-сигурните авиокомпании в света. С максималния си брой звезди за безопасност "България Ер" се нарежда до компании като Qantas, която за трети пореден път печели класацията с нито един тежък инцидент в своята над 90-годишна история, последвана, по азбучен ред, от Air New Zealand и A...

Българските биатлонисти са 20-и 23-и на спринта в Руполдинг

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/08/2682199_bulgarskite_biatlonisti_sa_20-i_23-i_na_sprinta_v/?ref=rss


Владимир Илиев завърши на 20-о място, а Красимир Анев - на 23-о в спринта на 10 километра от Световната купа по биатлон в германския зимен център Руполдинг, който приема състезанията вместо страдащия от липса на сняг Оберхоф.

Двамата българи завършиха без грешка на огневия рубеж. Илиев измина дистанцията за 23:01,9 минути, а Анев - за 23:07,7 минути. Те си осигуриха място в утрешното преследване.

Световният шампион Йоханес Тингес Бьо победи своя по-голям брат Тарей Бьо и...

Николай Тишев приема в понеделник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542303

Общинският съветник от БСП Николай Тишев ще има приемен ден в понеделник, от 13.00 часа, в централата на партията, на улица „Фердинандова” 60. Николай Тишев е заместник-председател на комисията по „Транспорт” и член на комисията по „Бюджет и финанси” в местния парламент.   ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване