Избирам Сокола!

http://pik.bg/избирам-сокола-news490947.html

Избирам Сокола!

След дълголетната „хибридна война” срещу България с телевизионните си „сапунки”, упорито разпространявани у нас от небългарските електронни медии, комшиите решиха, че почвата е готова за следващата фаза на обладаването ни. И ни натресоха ДОСТ.

Но тъй като това на Местан няма никакви политически шансове, Ердоган реши да го подсили с острата си реакция спрямо Доган. Демек, нежелан в България ДОСТ срещу нежелан в Турция гост.

Тюрлюгювечът придоби още по-пикантен вкус, след като му бяха притурени и „геополитически” подправки. Според които се оказа, че Местан е голям демократ, евролиберал и евроатлантик, а Доган – обикновен назадничав русофил.

Логично дойде и следващото – Доган (и Пеевски) още плачат по „Южен поток”, докато Местан гледа в светлото ни енергийно бъдеще. Нищо че то малко ни позаобиколи, ама това са детайли…

Всъщност хайде малко пояснения. Като огромна по територия и население държава, Турция не е една, а фактически три отделни. Включително и като манталитет.

Едната е „европейската Турция” – от Босфора до нашите граници. Това е страната на Кемал Ататюрк, създателя на Турската република. Модерна светска държава.

На другия край е кюрдската Турция. Която е в постоянна гражданска война с поробителите си.

А те са по средата. Това е всъщност сегашната, „третата”, управляващата в момента анадолска, неоосманистка (и радикално ислямизираща се) Турция на Ердоган.

И Местан избра тъкмо нея като свой патрон и работодател. Докато Доган определено е привърженик на „европейската” й част. Пък и неслучайно огромното мнозинство от нашите изселници в Турция също предпочетоха тези земи. Не само като по-близки до България, но, повтарям, и като манталитет.

Още едно пояснение. В Европа има три умни дипломации – английската, руската и турската. Когато не се разберат, става война. Когато обаче се договорят, настъпва мир. А и всяка знае кога е моментът да настъпи и кога – да се сниши.

Отвъд океана обаче има една доста тъпа дипломация. Която в началото на 90-те години на миналия век успя да внуши на държавното ръководство на САЩ, че те са вече едноличният лидер (и господар) на целия свят.

Внуши обаче и на Турция, че разчита на нея като най-верен съюзник. Още Буш-старши декларира в Анкара през 1990 г., че ако трябвало да избира втора родина, това щяло да е Турция.

Досещате се защо. Ами просто е – защото това е най-прекият път до подстъпите към Русия...

Но това беше при горбачово-елциновата Русия. А сега май настъпиха доста яки промени.

И Доган ги оцени. Той също едно време твърдеше, че пътят на България към Европа минава през Босфора. После обаче май поразмисли и се убеди, че всъщност пътят на „Босфора” (т.е. на Турция) към Европа минава през България.

Вижте целия коментар само в Retro.bg

Трима адвокати защитават генерал Шивиков в съда

https://www.24chasa.bg/Article/5322325

С масирана адвокатска защита се яви в Пловдивския военен съд бившият командир на 61-ва Стремска бригада ген. Димитър Шивиков. Той ще отговаря по 13 обвинения, едно от които е за това, че войници са му работили в софийския апартамент. Адвокат Иван Жерков от Враца и колегите му Светла Георгиева от София и Иван Денев от Велико Търново защитаватС масирана адвокатска защита се яви в Пловдивския военен съд бившият командир на 61-ва Стремска бригада ген. Димитър Шивиков. Той ще отговаря по 13 обвинения, едно от които е за това, че войници са му работили в софийския апартамент. Адвокат Иван Жерков от Враца и колегите му Светла Георгиева от София и Иван Денев от Велико Търново защитават

БЪРЗИ, СМЕЛИ, СРЪЧНИ! Откраднали химикалките на парламента в Деня на отворени врати!

http://pik.bg/бързи-смели-сръчни-откраднали-химикалките-на-парламента-в-деня-на-отворени-врати-news490942.html

БЪРЗИ, СМЕЛИ, СРЪЧНИ! Откраднали химикалките на парламента в Деня на отворени врати!

Изчезнали са всички химикалки в Народното събрание. Това разкри председателят на парламента Цецка Цачева. По време на днешното пленарно заседание тя се обърна към своите заместници с молба: "Колеги, моля ви дайте една химикалка, че в Деня на отворени врати изчезнаха всички!". Това се чу от всички, защото Цачева забрави да изключи микрофона си.

Припомняме, че миналата събота парламентът отвори врати за граждани по повод на 143 години от гибелта на Васил Левски. По всяка вероятност всеки от посетителите е решил да си вземе нещо за спомен от Народното събрание. 


Арестуваха данъчни при зрелищна спецакция във Велико Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554239

Акция на ДАНС и специализираната прокуратура във Велико Търново. Полицаи са отцепили района около клона на Националната агенция за приходите (НАП), съобщава

Стартират обучения към Дирекция „Бюро по труда”-Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/q9f4kUn91eQ/

Стартират обучения към Дирекция „Бюро по труда”-Поморие от месец март 2016 г.
Обучението по специалност „Охранител” ще бъде във времето от 01.03.2016 г. – 28.04.2016 г. Място на провеждане- гр.Поморие.
Обучение от 07.03.2016 г. до 27.04.2016 г. ще бъде за професионална квалификация по част от професия ’’Сервитьор – барман’’ – с място на провеждане кк.Сл.бряг
Стартира и обучение от 07.03.2016 г. до 27.04.2016 г. за професионална квалификация по част от професия ’’Камериер’’. Място на провеждане -кк.Сл.бряг.
Обучението от 07.03.2016 г. до 27.04.2016 г. е за професионална квалификация по част от професия ’’Болногледач’’ . Място на провеждане гр.Поморие. Целевата група за това обучение са безработни над 50-годишна възраст.
Целевите групи за включване в обучение са следните:
• Безработни младежи до 29 г. с подгрупа до 25 г., младежи, които нито се обучават, нито са заети (NEET’s);
• Безработни над 50-годишна възраст;
• Продължително безработни лица, включително от ромски произход;
• Безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход);
• Лица извън работната сила, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица.
Кандидатите за обучение по професиите с първа степен на професионална квалификация могат да имат начален етап на основно образование, или успешно завършен курс за ограмотяване по реда на ЗНЗ. Обучението изисква целевите групи по професиите с втора степен на професионална квалификация да имат завършени X или XI клас, а с трета професионална квалификация да имат придобито право за явяване на държавни изпити за завършено средно образование, или завършено средно или по – високо от средно образование.
На всяко безработно лице, включено в обучение, се предоставя стипендия и средства за транспортни разходи за всеки присъствен ден, когато обучението се провежда в населено място, различно от местоживеенето
Информация за включване в обучение кандидатите могат да получат при трудовите посредници в стая № 4 в сградата на ДБТ Поморие- гр.Поморие, ул.Солна ’’15’’ и стая № 8 в сградата на филиал Несебър- гр.Несебър, ул.’’Струма’’ 6

Изтеглят "Марс" и "Сникърс" от пазара

http://www.vesti.bg/razvlechenia/iztegliat-mars-i-snikyrs-ot-pazara-6050513

При производството на партида в завод в Холандия се е счупил предпазен пластмасов капак, парчета от който са попаднали в десертите. България обаче не е в списъка

"Марс" и "Сникърс" с пластмаса в 56 страни

http://www.vesti.bg/razvlechenia/mars-i-snikyrs-s-plastmasa-v-56-strani-6050513

При производството на партида в завод в Холандия се е счупил предпазен пластмасов капак, парчета от който са попаднали в десертите

Кънев: Докладът за КТБ не върши работа на прокуратурата

http://frognews.bg/news_107467/Kanev-Dokladat-za-KTB-ne-varshi-rabota-na-prokuraturata/

Докладът за източването на КТБ не върши работа на прокуратурата, за да накаже виновниците за фалита на банката, каза пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, предаде Фокус.

Кънев: Премиерът отдавна няма мнозинство

http://frognews.bg/news_107467/Kanev-Premierat-otdavna-niama-mnozinstvo/

Докладът за източването на КТБ не върши работа на прокуратурата, за да накаже виновниците за фалита на банката, каза пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, предаде Фокус.

От последните минути! Отцепиха улица "Уилям Гладстон" във Варна!

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Ottsepiha-ulitsa-Uilyam-Gladston-vav-Varna--__146471

Района на улица "Уилям Гладстон" във Варна е отцепен в момента. Очаквайте подробности от мястото след малко!

Билети за театър срещу снимка на неправилно паркиралa колa във Варна (видео)

http://petel.bg/Bileti-za-teatar-sreshhu-snimka-na-nepravilno-parkirala-kola-vav-Varna--video-__146472

Билети за театър срещу снимка на неправилно паркирала кола във Варна. Инициативата срещу  наглите шофьори стартира във Facebook, а публикува...

Почина най-възрастният от братята Кастро - Рамон

http://petel.bg/Pochina-nay-vazrastniyat-ot-bratyata-Kastro---Ramon__146473

Кадър: БНТ Смъртта на Рамон Еусебио Кастро Рус беше оповестена официално от Кубинската национална телевизия. Рамон Кастро е сътрудничи...

Жълт код за силен вятър в 4 области на страната

http://www.cross.bg/silen-vyatur-stranata-1499401.html

/КРОСС/ Очаква ни рязко захлаждане. Температурите ще са с 10 градуса по-ниски в сравнение с вчера - около 11 -15 градуса. Ще има силен Северозападен вятър в планините.  Жълт код за силен вятър е обявен за 4 области в страната. Кодът е в сила за областите Видин, Враца, Монтана и Плевен, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.  След обяд ще се усили вятърът от запад-северозапад. Поривите ще достигнат 20-22 м/сек. Днес над страната ще бъде облачно, на много места с валежи от дъжд.  През нощта срещу четвъртък валежите от запад на изток ще спрат, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. В петък и събота се очаква слабо затопляне, но отново ще е предимно облачно време с превалявания. В неделя ще се затопли още.  

Заплатите в Австралия растат с най-бавния темп в историята си

http://www.investor.bg/novini/130/a/zaplatite-v-avstraliia-rastat-s-nai-bavniia-temp-v-istoriiata-si-211941/

Почасовите възнаграждения без бонусите нарастват с 0,5% през последните три месеца на 2015 г., а годишното повишение възлиза на 2,2%

Системата за въвеждане на тол такса ще струва 200 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/02/24/2710897_sistemata_za_vuvejdane_na_tol_taksa_shte_struva_200/?ref=rss


Агенция "Пътна инфраструктура" подготвя поръчка за 200 млн. лв. без ДДС. Тя е за създаването и внедряването на система за държане на тол такси на камионите и суми за електронните винетки на автомобилите, които се предвижда да се въведат у нас от началото на 2018 г. Очаква се поръчката да бъде обявена през април, съобщава в днешния си брой "Капитал daily".

Моделът за тази система е на Световната банка и беше представен през ноември. Той предвижда камионите с тегло над 3.5 тона да...

Младеж блъсна психично болен мъж в Казанлък

http://pik.bg/младеж-блъсна-психично-болен-мъж-в-казанлък-news490945.html

Младеж блъсна психично болен мъж в Казанлък

Младеж блъсна тази нощ психично болен мъж в Казанлък. Инцидентът стана около 1 часа през нощта на бул. "Ал. Батенберг" до ромската махала на участък, в който уличното осветление не работи, предаде БГНЕС. 

Момчето разказа, че мъжът му е изскочил в страни от колата, и ударът е бил неизбежен. Мъжът бе откаран в старозагорската болница със счупен крак и без опасност за живота. Според запознати той е бил пуснат преди дни от психиатричната болница в Раднево, където е бил настанен преди месец.

Възможно е да е направил опит да се самоубие, скачайки пред движещ се автомобил. По автомобила няма други щети, освен счупено предно стъкло, което потвърждава версията на момчето, че е карало бавно. Тестът с дрегер не установи употреба на алкохол.

България не е готова за Шенген, потвърди посланикът на Холандия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/24/2710906_bulgariia_ne_e_gotova_za_shengen_potvurdi_poslanikut/?ref=rss


Ако в България правосъдната система заработи, ще има и икономически растеж, коментира пред Би Ти Ви посланикът на Холандия Том ван Оорсхот.

Дипломатът даде интервю на колела, карайки велосипед по централни булеварди в столицата. В Холандия само министрите имат служебни коли, а държавните служители се придвижват с велосипеди или с обществен транспорт, каза той.

Липсата на паркинги около министерствата и другите обществени сгради в съчетание с високи такси за паркиране...

Голям кран се запали, няма пострадали хора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554237

Голям кран се запали, а след това рамото му падна върху една от улиците в австралийския град Мелбърн. Истинско чудо е, че никой не е пострадал при инцидента, съобщава Нова телевизия. Очевидци разказват, че в момента на падането в района се намирали много хора. Щети има по паркиран в основата на крана автомобил. Причините за избухването на пожара и последв...

Инвалид осъди "Титан" заради небрежен боклукчия в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5322312

Инвалид осъди "Титан АС" ЕООД да му плати 6500 лв. обезщетение, след като небрежен боклукчия го блъсна край контейнери за смет в Русе. Районният съд постанови концесионерът в крайдунавския град да покрие още 1449,20 лв. за имуществени вреди, причинени от работника му на Б.В.З.
"Служителят А.А.А. не е спазил задълженията си да осигури безаварийно
Инвалид осъди "Титан АС" ЕООД да му плати 6500 лв. обезщетение, след като небрежен боклукчия го блъсна край контейнери за смет в Русе. Районният съд постанови концесионерът в крайдунавския град да покрие още 1449,20 лв. за имуществени вреди, причинени от работника му на Б.В.З. "Служителят А.А.А. не е спазил задълженията си да осигури безаварийно

Нагъл обир посред бял ден в Люлин, задигнаха пари и бижута, докато семейството е на църква

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5322303

Двама нагли обиржии нахлуха в частен дом в Люлин и отмъкнаха злато и солидна сума пари посред бял ден. Взломът е станал в неделя сутрин, когато по традиция цялото семейство ходи на църква в съседния квартал Филиповци. Крадците са заснети от охранителна камера на съседи, а потърпевшите изпратили видеото освен в полицията и в рубриката „Дръжте

Британският паунд може да спадне до нивата си от средата на 80-те години

http://econ.bg/Новини/Британският-паунд-може-да-спадне-до-нивата-си-от-средата-на-80-те-години_l.a_i.715288_at.1.html

Брексит може да доведе до поевтиняване на британския паунд, смята мнозинството от икономистите, интервюирани от Bloomberg. Те са на мнение, че той...

Трудова борса ще се проведе на 15 март в читалище «Светлина 1939» -Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bQMnkcheF1Y/

Дирекция „Бюро по труда” – гр.Поморие, в качеството си на посредник на трудовия пазар, кани работодатели и търсещи работа лица за участие в специализирана трудова борса в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Работодателите могат да представят своята дейност и перспективи за развитие, да обявят свободни работни места, да извършат посредничество, а търсещите работа да поставят въпроси относно съвместната работа и др. Трудовата борса ще се проведе на 15.03.2016 г. от 10.00 часа в Читалище ”Светлина”, с адрес гр.Поморие, ул. ”Княз Борис I” №110.

Седем торнада връхлетяха Луизиана и Мисисипи (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554236

Най-малко седем торнада връхлетяха южните части на щатите Луизиана и Мисисипи, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на метеорологичната служба в Луизиана. Екстремни феномени бележат началото на 2016-а Торнадата са причинили смъртта на трима души, а най-малко 30 са били ранени. Представител на службата каза, че тази сутрин на място ще бъдат изпратени екипи да документират щетите и да направят оценка на силата на смерчовете.

МЗХ облекчава процедурите за регистрация на храни със защитени наименования

http://society.actualno.com/mzh-oblekchava-procedurite-za-registracija-na-hrani-sys-zashtiteni-naimenovanija-news_525477.html

Министерството на земеделието предлага промени в Наредбата за земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно спечифичен характер. Улесняват се процедурите при подаване на заявления за вписване на защитени наименования за произход, защитени географски указания и храни с традиционно специфичен характер, съобщи Елена Божилова от МЗХ. Наредбата е публикувана за обществено обсъждане, предаде БНР. Проектопредложението предвижда и отпадане на изискванията за предоставя

ДАНС влезе в НАП във Велико Търново

http://velikotarnovo.actualno.com/dans-vleze-v-nap-vyv-veliko-tyrnovo-news_525478.html

В Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) във Велико Търново се провежда акция на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Акцията е под ръководството на Специализираната прокуратура в София. По непотвърдена официална информация, акцията е в резултат на сигнали за корупция на данъчни служители, информира БНР. Достъпът до сградата не е преустановен, но тя се охранява от коли на полицията.

ГКПП "Илинден" е затворен в двете посоки

http://society.actualno.com/gkpp-ilinden-e-zatvoren-v-dvete-posoki-news_525481.html

Граничен пункт "Илинден" е затворен за преминаване в двете посоки. ГКПП "Кулата" остава затворен за товарни автомобили. Това е информация към 10.00 часа днес, 24 февруари. Според предварителната информация граничният пункт ще бъде затворен от 10.00 до 17.00 часа за всички моторни превозни средства. Шофьорите, които се насочват към ГКПП "Маказа" трябва да са информирани, че на около 20 километра във вътрешността на Гърция, по основния път към Комотини има блокада, която ще продължи до 22.00 ча

Кандидатите за ръководни постове в КЗК ще бъдат проверявани за принадлежност към ДС

http://www.cross.bg/chlenove-hora-gyzna-1499399.html

/КРОСС/През проверка за това дали имат досие към Държавна сигурност ще минават всички номинирани за постовете председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това решиха народните представители, които приеха процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател, заместник-председател и членове на КЗК. Освен стандартните срокови уточнения, по предложение на депутата от Реформаторския блок Петър Славов мнозинството в пленарна зала се съгласи новият шеф и новите членове на регулатора да кажат дали са били сътрудници на ДС. Така всеки номиниран за постовете ще бъде проверяван за досие към ДС. Желанието на "реформатора" отключи още предложения за това кой може да бъде част от новия КЗК. "Тези хора не трябва да бъдат зависими. Заради това те трябва да не са членове на масонски ложи, не трябва да са били и съдии, прокурори от преди 1989 година", настоя независимият депутат Велизар Енчев. "Тези хора не трябва да имат зависимости. Не трябва да имат гузна съвест. Един от белезите за гузна съвет е принадлежността към ДС", се включи в обсъждането и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Социалистите пък поискаха да се разбира дали новите хора за КЗК са членове на граждански организации, които се финансират от чужди държави

Б.Т.Р. с турне в Европа

http://www.cross.bg/germaniya-tyrne-bandata-1499397.html

/КРОСС/Само три месеца след успешното , едномесечно турне в 14 града в САЩ , от 4 до 25 март Б.Т.Р. тръгват на турне в Европа. 11 концерта в клубове и концертни зали рок бандата ще изнесе през месец Март - 4 - Виена / Австрия/, 5 - Нюрнберг /Германия/ , 6 - Цюрих / Швейцария/, 8 - Манхайм /Германия/ , 11 - Брюксел /Белгия/ , 12 - Франкфурт/Германия/ , 13 - Карлсруе/Германия/, 18 - Мюнхен/ Германия/, 19 - Берлин /Германия/, 20 - Амстердам /Холандия/, 25 - Лондон / Великобритания/. В двучасовите концерти с впечатляваща мултимедия са включени популярните песни „Спасение", „Елмаз и стъкло" , "Да погледна в теб", "Хвани живота си в ръце" и др. , както и най-новите хит сингли от последния 10-и албум на групата „Защо". След концертите момчетата ще се срещнат с почитателите си за раздаване на автографи и разговори. Непосредствено след завръщането от Стария континент, рок бандата започва и обиколката с 10 концерта през месец април на българските сцени. След категоричния успех на хит синглите „ Защо", „Забравената нежност", "Несбъдване", „100 Надежди" и „Златен дъжд" от албума „Защо", предстои работа по видеото на шестия сингъл „Само с теб".   video: https://www.youtube.com/watch?v=PK0hpA4sErM  

Б.Т.Р. с турне в Европа

http://www.cross.bg/tyrne-germaniya-zashto-1499397.html

/КРОСС/Само три месеца след успешното , едномесечно турне в 14 града в САЩ , от 4 до 25 март Б.Т.Р. тръгват на турне в Европа. 11 концерта в клубове и концертни зали рок бандата ще изнесе през месец Март - 4 - Виена / Австрия/, 5 - Нюрнберг /Германия/ , 6 - Цюрих / Швейцария/, 8 - Манхайм /Германия/ , 11 - Брюксел /Белгия/ , 12 - Франкфурт/Германия/ , 13 - Карлсруе/Германия/, 18 - Мюнхен/ Германия/, 19 - Берлин /Германия/, 20 - Амстердам /Холандия/, 25 - Лондон / Великобритания/. В двучасовите концерти с впечатляваща мултимедия са включени популярните песни „Спасение", „Елмаз и стъкло" , "Да погледна в теб", "Хвани живота си в ръце" и др. , както и най-новите хит сингли от последния 10-и албум на групата „Защо". След концертите момчетата ще се срещнат с почитателите си за раздаване на автографи и разговори. Непосредствено след завръщането от Стария континент, рок бандата започва и обиколката с 10 концерта през месец април на българските сцени. След категоричния успех на хит синглите „ Защо", „Забравената нежност", "Несбъдване", „100 Надежди" и „Златен дъжд" от албума „Защо", предстои работа по видеото на шестия сингъл „Само с теб".  

Гуардиола: Не сме очаквали "Байерн" да победи със 7:0 в Торино

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/24/2710898_guardiola_ne_sme_ochakvali_baiern_da_pobedi_sus_70_v/?ref=rss


Треньорът на "Байер" Хосеп Гуардиола заяви, че никой в отбора не е очаквал баварците да доминират цял мач и да спечелят със 7:0 срещу "Ювентус". В първия мач от осминафиналите в Шампионската лига воденият от него състав водеше с 2:0 като гост, но допусна изравняване.

"Доволен съм от играта ни. Справихме се много добре през всичките 90 минути, а не само до 60-ата", каза Гуардиола. Отборът му водеше с 2:0 до 55-ата минута с головете на Томас Мюлер и Ариен Робен. След това...

Организират безплатни онко прегледи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=314246

Специализираната болница за активно лечение на онкологичните заболявания „Д-р Марко А.Марков – Варна” стартира пролетната серия от годишната програма за безплатна профилактика с прегледи за ранна диагностика на най-разпространените онкологични заболявания – рак на гърда, рак на шийката на матката, рак на простата и рак на дебело черво.

Кой стои зад навлизането на Марешки на пазара за горива?

http://web.barometar.net/83804/

Какво цели бизнесменът Веселин Марешки с навлизането си на пазара за горива и кой стои зад него? Това са двата въпроса, на които ако се намери отговор ще бъде обяснен „феноменът“ как една бензиностанция във Варна свали цените на бензина и дизела в морския град. Според конкуренти на Марешки, той внася контрабандно горива или си […]

Нови попълнения подписаха договори с „Локомотив“ Мездра

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554233

Двама футболисти с френски паспорти подписаха договори с втородивизионния Локомотив (Мездра). Това са 23-годишният нападател Любоя Арсен (Arsene Luboya), който е бивш юношески национал до 20 г. на Конго, но идва от четвъртоешелонния белгийски клуб Ath, и дефанзивният полузащитник Абдулай Кулибали (Coulibaly Abdoulaye), също на 23 години, който е роден в Мали, но за последно е играл във втородивизионния люксембургски клуб CS Petange. Контрактите на двамата са за шест месеца с ...

В Александровска болница преглеждат безплатно хора, прекарали инфаркт

http://www.cross.bg/infarkt-patzienti-smurt-1499398.html

/КРОСС/ В рамките на един месец кардиолози от столичната Александровска болница ще преглеждат безплатно пациенти, прекарали инфаркт. Освен ЕКГ и оценка на сърдечния статус, по преценка на медиците ще бъде правена и ехокардиография. Лекарите припомнят, че инфарктът на миокарда е сред основните заболявания, водещи до смърт, както при мъжете, така и при жените. Повече от половината пациенти с инфаркт умират през първите два часа от началото на удара. Преживелите обаче са с по-голям риск от повтаряне на инцидента, от развитие на сърдечна недостатъчност, както и от внезапна смърт. От желаещите да се прегледат няма да се изискват направления. Необходимо е обаче да се запишат на тел.: 02/ 9230 467 и 02/9230 339.  

Две жертви на телефонни измами в Казанлък

http://pik.bg/две-жертви-на-телефонни-измами-в-казанлък-news490938.html

Две жертви на телефонни измами в Казанлък

Две нови телефонни измами са извършени в Казанлък през изминалото денонощие. 82-годишен мъж е получил обаждане от мъж, който, след като се представил за негов близък, го помолил да капарира поръчани от него климатици в голяма търговска верига.

Малко по - късно, пред дома си, възрастният човек предал сумата от 5000 лв. на непознато за него лице.

Образувано е досъдебно производство. 84-годишна жена също е станала жертва на телефонна измама. Мъж, представил за неин познат, я помолил да капарира поръчана от него скъпа машина.

Малко по - късно, пред дома си, възрастната жена предала сумата от 1200 лв. на непознато лице. Образувано е досъдебно производство.


Бургазлии скочиха срещу новата транспортна схема на града

http://pik.bg/бургазлии-скочиха-срещу-новата-транспортна-схема-на-града-news490933.html

Бургазлии скочиха срещу новата транспортна схема на града

Шофьори и експерти в Бургас възнегодуваха срещу мега проекта за „Интегриран градски транспорт“ в приморския град, съобщи БНР.

От КАТ- Бургас подготвят възражения за нередности и за грешна маркировка, която е в нарушение на правилата за движение. Новите, изнесени на уличното платно спирки, създават предпоставки за катастрофи и блокират движението на колите зад автобусите, твърдят контролните органи.

 

Тоалетна за 40 хил. долара за принцесата на Тайланд

http://www.cross.bg/mestni-kambodzha-izgradena-1499395.html

/КРОСС/За посещението на тайландската принцеса Маха Чакри Сириндорн в Камбоджа бе изградена специална тоалетна, чиято цена е около 40 хил. долара, информира Гардиън. Помещението, чиято площ е около 8 кв. м, или малко по-малко от обикновена спалня, е климатизирано и изградено за 19 дни. Стойността му обаче се равнява на 66 средни годишни заплати в Камбоджа, или на около 130 публични тоалетни по местни цени. След края на тридневното посещение на принцесата, тоалетната по всяка вероятност няма да бъде ползвана за физиологични нужди, а постройката ще бъде превърната в офис, тъй като е изградена от луксозни материали. В Камбоджа около 33% от училищата не разполагат с тоалетни, докато в селските райони този процент достига 80 на сто. Прицеса Маха Чакри Сириндорн се очаква да посети няколко местни училища и да дари около 200 стипендии на местни ученици.  

Влак помете мъж на релсите

http://www.bnews.bg/article-148807

Все още не са ясни причините и обстоятелствата, довели до инцидента

Общината представя мултимедиен спектакъл в чест на Левски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554232

Мултимедиен спектакъл в две части ще постави начало на честванията на Националния празник - 3 март, в Бургас. "За твоя един син, Българийо..." е логичен преход от отбелязването на 143 години от гибелта на Васил Левски към 138-та годишнина от Освобождението на България.Музикално-документалната постановка ще се проведе на 1 март /вторник/ от 18.00 часа в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино".Тематичната вечер проследява пътя към Освобождението, като разказва живота и гибелта на Левски, национално-освободителните борби, Априлското ...

Алена: Защо завиждате и мразите? За да се разболявате ли?

https://www.24chasa.bg/Article/5322289

"Българинът отказва да разбере, че всеки има своя път и никой не може да му го открадне. Защо тогава завиждате и мразите? За да се разболявате ли? Друга печалба нямате", казва Светлана Тилкова - Алена в интервю за в. "Всичко за семейството". Известната с прогнозите си астроложка споделя, че е много неща я правят щастлива - хармонията в брака и

Румен Гечев: Парите от КТБ могат да се проследят и без синдиците

http://pik.bg/румен-гечев-парите-от-ктб-могат-да-се-проследят-и-без-синдиците-news490926.html

Румен Гечев: Парите от КТБ могат да се проследят и без синдиците

"Не е работа на синдиците да обясняват кой е виновен за КТБ. Това е мониторингов доклад, който е анализирал счетоводни баланси на фирмата. Не е тяхна работа да сочат с пръст кой е виновен, това е работа на прокуратурата", заяви депутатът от БСП Румен Гечев относно вече изнесения доклад за фалита на КТБ. 

Документът бе внесен вчера от финансовия министър Горанов след дълга борба със синдиците от "Аликс Партнърс", които не искаха докладът да бъде оповестяван. Дори и сега той ще бъде достъпен за едва няколко народни представители. Причината е, че докладът не може да бъде преведен от английски на български, защото се губел смисълът и така до информацията ще мога да стигнат единствено тези, които владеят отлично английски език. Дори и те обаче няма да имат право да изнасят информацията, с която са се запознали. 

В допълнение Румен Гечев добави, че изтеклите пари от КТБ могат лесно да бъдат проследени и без доклада. "Кой е взел парите от банката се знае още преди две години. Съдебната система обаче не прави нищо по въпроса", каза още Гечев.

Той направи и апел към съдиите и прокурорите да се заемат с виновните и да започнат процесите. 

И Русенският театър поиска оставката на Христо Мутафчиев

http://www.cross.bg/artistite-teatur-bulgariya-1499394.html

/КРОСС/Творческият състав на театъра в Русе, подкрепиха колегите си от Народния театър, които поискаха оставката на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Това стана с отворено писмо, подписано от 21 души от състава на Държавен театър "Сава Огнянов". Преди дни Христо Мутафчиев заяви, че държавата не може да храни всички държавни театри и на тези сцени, които са на загуба, сега се дава последен шанс. Ако през годината те не покажат добри финансови резултати, държавата ще поеме управлението на театрите, но в тях няма да се поддържат постоянни трупи. Работещите в Народния театър "Иван Вазов" смятат, че позицията на Мутафчиев е политически обвързана. "Ние също споделяме мнението, че е недопустимо в една творческа синдикална организация да бъдат подменяни основополагащи и каузални принципи с тяснопартийни интереси. Тази с години наред налагана практика доведе до смазващо уронване авторитета както на САБ, така и на актьорската и прилежащите й гилдии", се казва в писмото на актьорите от русенския театър. Те са категорични, че Съюз на артистите в България трябва да продължи да съществува и че той "трябва да отстоява правата и интересите на всички заети в сферата на сценичните изкуства, да утвърждава и насърчава устойчивото и качественото развитие на тези изкуства, да представлява постоянен и безпристрастен коректив както на съответните работодатели, така и на Министерството на културата"

Парламентът прие правилата за избор на нови членове на КЗК

http://offnews.bg/news/n_1/n_624729.html

Депутатите приеха процедурните правила за избор на председател, зам.-председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Текстовете бяха приети със 135 гласа "за", 2 "против" и 3 "въздържал се". Предложения за членове на КЗК ще се правят от депутати или от парламентарни групи, като това трябва да стане до другата сряда. Кандидатурите ще се предават на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която ще ги внася в парламентарната комисия по икономика и туризъм.  Към всяко едно предложение трябва да има писмени мотиви, които аргументират "високите професионални и нравствени качества на съответния кандидат". Всеки кандидати трябва да има завършено висше юридическо или икономическо образование. По предложение на Петър Славов от гражданската квота на РБ кандидатите за членове на КЗК ще бъдат проверявани за принадлежност към Държавна сигурност. Всяка една кандидатура, заедно с приложените към нея документи, ще се публикува на сайта на Народното събрание не по-късно от 3 дни преди изслушването на кандидатите, което ще стане на открито заседание на икономическата комисия. Там кандидатите за председател и зам.-председател ще трябва да представят тяхната концепция за дейността на КЗК. Предложените за шефове ще имат на разположение до 15 минути, а за техни заместници - до 10.  След това комисията ще трябва да изготви доклад, който да бъде представен в пленарна зала. Избирането на председателя, зам-председателя и членовете на КЗК ще става с обикновено мнозинство - когато за даден кандидат са гласували повече от половината от присъстващите депутати. Ако няколко кандидати за една длъжност са получи повече от половината от гласовете, избран е кандидатът, получил най-много гласове „за“.

БГ превозвачи плашат с блокада границата с Македония

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-gryckata-kriza/bg-prevozvachi-plashat-s-blokada-granicata-s-makedoniia-6050509

„Ще блокираме гръцката земеделска продукция, която влиза, излиза и преминава през България. Ще блокираме и българо-македонската граница", коментират от Българската асоциация на сдруженията на автомобилния транспорт

Проучване: Славните дни на пазара на смартфони са към края си

https://www.24chasa.bg/Article/5322280

Индустрията на смартфоните вероятно ще остави зад гърба си дните на двуцифрен растеж, пише CNET. Ключовите пазари по целия свят са достигнали точка на насищане, посочва Каролина Миланези от консултантската компания Kantar Worldpanel ComTech, цитирана от Фокус.
В Северна Америка 65 процента от потребителите притежават смартфон.Индустрията на смартфоните вероятно ще остави зад гърба си дните на двуцифрен растеж, пише CNET. Ключовите пазари по целия свят са достигнали точка на насищане, посочва Каролина Миланези от консултантската компания Kantar Worldpanel ComTech, цитирана от Фокус. В Северна Америка 65 процента от потребителите притежават смартфон.

Арестуваха популярен банков обирджия, изнудвал "Байерн Мюнхен"

https://www.24chasa.bg/Article/5322260

Полицията в Мюнхен е арестувала популярния банков обирджия Харалд Цирнгибъл заради опит за изнудване на футболния клуб Полицията в Мюнхен е арестувала популярния банков обирджия Харалд Цирнгибъл заради опит за изнудване на футболния клуб "Байерн Мюнхен", съобщава германското издание "Ди Велт". 63-годишният бивш затворник е изтърпял присъда от 13 години и половина заради 17 банкови обири. Тази година е отправил две заплахи срещу "Байерн" и е поискал да получи в

Отново блокади по границата, на Кулата има 10 км опашка

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-gryckata-kriza/otnovo-blokadi-po-granicata-na-kulata-ima-10-km-opashka-6050509

Вчера гръцките фермери без предупреждение отново затворили гръцката граница и до момента не са пропускали товарни автомобили, съобщават от областната управа в Благоевград

Тръмп печели с голяма преднина изборите в Невада

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/24/2710874_trump_pecheli_s_goliama_prednina_izborite_v_nevada/?ref=rss


Aмериканският милиардер Доналд Тръмп спечели сериозна победа в Невада срещу своите съперници Марко Рубио и Тед Круз. Така той затвърди преднината си в надпреварата за президентската номинация на републиканците, предаде агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

Час след приключването на вота телевизиите Фокс Нюз, Си Ен Ен и Ем Ес Ен Би Си предсказваха за Тръмп 42% от гласовете на републиканските симпатизанти, за Рубио – 24%, а за Круз - около 22%.

Тръмп спечели първичните...

Експерт: България има потенциал да изнася газ на европейския пазар

http://frognews.bg/news_107466/Ekspert-Balgariia-ima-potentsial-da-iznasia-gaz-na-evropeiskiia-pazar/

България има потенциал да изнася газ на европейския пазар, но е необходимо време, докато това стане, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев във връзка с подписания вчера договор за търсене и проучване на нефт и газ в блок „Силистар“ в Черно море. Според проф. Тасев, цитиран от Фокус, е показателно, че договорът е подписан в условията на тежка криза в сферата на горивата. По думите му процесът на диверсификация у нас ще се случи до няколко години.

Мартина Апостолова: Да има различни условия за различните театри

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554235

Преди няколко дни актьорският състав на Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград излезе с отворено писмо по повод проблемите на театралната реформа. Години наред благоевградския театър е в преразход, а според театралите това е вследствие от реформата в сценичните изкуства приета през 2010 година."Няма как да говорим за равен старт и конкурентноспособност, когато сравняваме пазара на един театър от провинцията и такъв на "Раковска". Проблемите в реформата не бяха взети предвид с години, което доведе до постепенно влизане в преразход на ...

Новият път Кърджали – Подкова с разрешение за ползване до ден

http://econ.bg/Новини/Новият-път-Кърджали-Подкова-с-разрешение-за-ползване-до-ден_l.a_i.715289_at.1.html

Новият път Кърджали – Подкова ще получи разрешение за ползване утре, 25 февруари 2016 г. Това ще се случи след проверка на Държавната приемателна...

Огромен кран се запали и се срути в Мелбърн

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5322268

Огромен кран се запали, а след това рамото му се срути върху улица в австралийския град Мелбърн, предаде Нова телевизия.
Няма пострадали при инцидента, въпреки че в района са се намирали много хора, споделят очевидци.
Нанесени са щети върху автомобил, който е бил паркиран под основата на крана. Започнало е разследване на причините за избухването
Огромен кран се запали, а след това рамото му се срути върху улица в австралийския град Мелбърн, предаде Нова телевизия. Няма пострадали при инцидента, въпреки че в района са се намирали много хора, споделят очевидци. Нанесени са щети върху автомобил, който е бил паркиран под основата на крана. Започнало е разследване на причините за избухването

30 фирми от Сливен влизат в местна структура на КРИБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5322285

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) –най-голямата организация на бизнеса в България, ще открие Регионална структура на КРИБ в Сливен, съобщиха от конфедерацията. Регионалната структура ще обедини над 30 местни фирми от различни сектори на икономиката, като основната цел на структурата ще бъде да подпомага местния
Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) –най-голямата организация на бизнеса в България, ще открие Регионална структура на КРИБ в Сливен, съобщиха от конфедерацията. Регионалната структура ще обедини над 30 местни фирми от различни сектори на икономиката, като основната цел на структурата ще бъде да подпомага местния

Напрежението между мен и Цветанов е измислен сюжет, каза Бъчварова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/24/2710848_naprejenieto_mejdu_men_i_cvetanov_e_izmislen_sjujet/?ref=rss


Заплахи към политически личности винаги е имало и те се проверяват най-прецизно, но не е редно да се коментират публично, каза пред Нова тв вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Промяна в тази практика е настъпила заради създадения политически проблем около охраната на депутата Лютви Местан - така Бъчварова обясни пресконференцията във вътрешното министерство, свикана за да се оповести въвеждането на охрана за Делян Пеевски.

Комисия преценява дали се налага...

Камерите на пътя ще следят и за "Гражданска отговорност"

http://www.cross.bg/sledyat-zastrahovka-putya-1499393.html

/КРОСС/Камерите по пътищата у нас вече ще следят дали имаме сключена застраховка "Гражданска отговорност". КАТ ще заснема регистрационните табели на колите, от които ще става ясно дали шофьорът е сключил задължителната застраховка, съобщава Нова тв. До този момент нарушителите се наказват, само ако срещнат катаджийската палка. Сега обаче за задължителната застраховка ще следят и камерите на КАТ на пътя. Те ще са свързани със системата на Гаранционния фонд и ще сканират всеки регистрационен номер. След като камерите ги засекат, тръгват и глобите. Според застрахователите така по-лесно ще достигнем европейските нива за сключени застраховки. В момента МВР изготвя образец на фиша за нарушители. Следващата стъпка е стационарните камери на пътя да следят и за технически преглед на автомобилите, след което нарушителите ще бъдат глобявани.  

12 537 нарушения на пътя само за седмица, близо 400 заловени без винетка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5322282

Само за последната седмица катаджии са регистрирали 12 537 нарушения на пътя, съобщават от МВР. Според данните, предоставени от ГД "Национална полиция", 5587 от констатираните нарушения са засечени в присъствието на контролен орган.
За периода от 15 до 21 февруари са издадени 6025 фиша и са съставени общо 4351 акта.
Само за последната седмица катаджии са регистрирали 12 537 нарушения на пътя, съобщават от МВР. Според данните, предоставени от ГД "Национална полиция", 5587 от констатираните нарушения са засечени в присъствието на контролен орган. За периода от 15 до 21 февруари са издадени 6025 фиша и са съставени общо 4351 акта.

Холандци показаха соларен "Велосипед за всички" (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554230

Соларен "Велосипед за всички" (Bike 4 all) бе представен в Технологичния институт в Айндховен, Холандия от своя изобретател Марк Петерс и неговите колеги по проекта. Холандският колоездач Тим Керкхоф участва в представянето на велосипеда. Велосипед се движи и по вода, пести задръстванията в града Петерс обясни как дори в дъждовен ден в Холандия, когато слънцето не се показа, велосипедът може да продължи да се снабдява със соларна енергия. "Всъщност той използва амбиентна светлина, каквато имаме в стаята, така че дори в дъждовен де...

Окопахме се на дъното в ЕС с минимална заплата от €210

http://www.moreto.net/novini.php?n=314253

От 1 януари 2016 г. минималните работни заплати в ЕС варират от 210 евро в България /420 лева/ до 1923 евро в Люксембург /над 3800 лева/, или повече от девет пъти разлика, отчита анализ на Евростат за покупателната способност сред страните-членки на Евросъюза.

САЩ разследват 14 сучая на Зика, предадени по полов път

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5322251

Център за контрол и превенция на заболяванията в Сащ разследва 14 нови случая, за които е възможно, вирусът Зика да се предават по полов път, съобщи BBC. Потвърдено е, че единият случай на заразен от Зика, е станал без да пътува в потенциални страни с бум от вируса. До сега инфекцията се разпространяваше само от ухапване на заразени с нея тигрови
Център за контрол и превенция на заболяванията в Сащ разследва 14 нови случая, за които е възможно, вирусът Зика да се предават по полов път, съобщи BBC. Потвърдено е, че единият случай на заразен от Зика, е станал без да пътува в потенциални страни с бум от вируса. До сега инфекцията се разпространяваше само от ухапване на заразени с нея тигрови

Протест срещу разширяване на ски зоната в Банско

http://www.cross.bg/protest-sreshty-razshiryavane-na-ski-zonata-v-bansko-1499392.html

/КРОСС/Протест срещу разширяването на ски зоната в Банско ще се проведе днес пред сградата на Министерския съвет. Протестиращите настояват за прекратяване на настоящата концесия и конкурс за нов концесионер на Банско. Според природозащитници правителството е узаконило сегашните нарушения на територията на природен парк Пирин и се готви да подари нови територии на концесионера Цеко Минев. Междувременно късно снощи от правителствената пресслужба съобщиха, че докладът на междуведомствената работна група относно концесионния договор за ски зона Банско няма да бъде внесен за разглеждане и гледан на правителствено заседание днес.  

Тръмп с трета поредна победа

http://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-s-treta-poredna-pobeda-211939/

Въпреки често враждебните спрямо имигрантите изказвания милиардерът печели повече гласове и сред испаноезичните гласоподаватели

Крадец ще лежи година в затвора, след като ограби непълнолетно момче

http://petel.bg/Kradets-shhe-lezhi-godina-v-zatvora--sled-kato-ograbi-nepalnoletno-momche__146468

Илюстрация: Булфото Районната прокуратура в Исперих приведе в изпълнение наложеното наказание от една година лишаване от свобода при п...

Преди минути: Газова бутилка избухна в жилищен блок в Пловдив

http://petel.bg/Predi-minuti--Gazova-butilka-izbuhna-v-zhilishhen-blok-v-Plovdiv__146469

Илюстрация: Булфото Избухнала е газова бутилка в жилищен блок в пловдивския квартал "Смирненски" съобщи Петър Тосков, зам.-директор на П...

Съдът в Белград решава за екстрадицията на Цветан Василев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5322275

Висшият съд в Белград ще гледа делото за екстрадицията на Цветан Василев. То ще се гледа при закрити врата, но не се знае за колко часа е насрочено, съобщава специалният пратеник на БНТ.
Адвокатите на Цветан Василев не желаят да коментират.
Очаква се Василев да се яви в съда заедно с български и сръбски адвокати.
Висшият съд в Белград ще гледа делото за екстрадицията на Цветан Василев. То ще се гледа при закрити врата, но не се знае за колко часа е насрочено, съобщава специалният пратеник на БНТ. Адвокатите на Цветан Василев не желаят да коментират. Очаква се Василев да се яви в съда заедно с български и сръбски адвокати.

Млад мъж се натрови с газ при пожар в Мадан

https://www.24chasa.bg/Article/5322262

29- годишен мъж е пострадал при пожар в жилището му в Мадан. Той е вдишал газ и е на настанен за лечение в смолянската болница. Пожарът на ул. 29- годишен мъж е пострадал при пожар в жилището му в Мадан. Той е вдишал газ и е на настанен за лечение в смолянската болница. Пожарът на ул. "Орфей" е възникнал в къща, собственост на пострадалия. Предполагаема причина за пожара е небрежност при боравене с открит огън. Освен собственика, който след вдишания газ е транспортиран от ЦСМП-Мадан до

Русия обяви началото на споразумението за Сирия

https://www.24chasa.bg/Article/5322264

Практическото реализиране на споразумението между Русия и САЩ за Сирия започна, съобщи пред журналисти източник от руското външно министерство, цитиран от РИА Новости.
„Практическата реализация започна“, каза източникът , цитиран от РИА Новости. Всички сили трябва да бъдат хвърлени за реализирането на план А за Сирия, който е съгласуван и подписа,Практическото реализиране на споразумението между Русия и САЩ за Сирия започна, съобщи пред журналисти източник от руското външно министерство, цитиран от РИА Новости. „Практическата реализация започна“, каза източникът , цитиран от РИА Новости. Всички сили трябва да бъдат хвърлени за реализирането на план А за Сирия, който е съгласуван и подписа,

Славните дни на пазара на смартфони са към края си, сочи проучване

http://www.cross.bg/smartfoni-protzenta-smartfon-1499390.html

/КРОСС/Индустрията на смартфоните вероятно ще остави зад гърба си дните на двуцифрен растеж, пише CNET, цитиран от "Фокус". Ключовите пазари по целия свят са достигнали точка на насищане, посочва Каролина Миланези от консултантската компания Kantar Worldpanel ComTech. В Северна Америка 65 процента от потребителите притежават смартфон. В Европа, делът им достига 74 на сто, а в Китай - 72 процента. Това означава, че на тези пазари има все по-малко и по-малко хора, които купуват смартфон за пръв път. Тъй като липсват значими промени в новите поколения телефони, потребителите трудно могат да бъдат изкушени от последните модели. Пример за това са намаляващите продажби на Samsung и застоя при Apple. Ситуацията подтиква производителите на телефони да изпробват нови концепции. Насищането на пазара няма да бъде временно явление. За да се генерира нов растеж на продажбите през 2016 година, изтъква Миланезе, компаниите трябва да се фокусират върху две тактики - да убедят собствениците на обикновени телефони, че имат нужда от смартфон и да накарат собствениците на смартфони да повярват, че се нуждаят от „следващото голямо нещо". И двете задачи са трудни. В САЩ 48 процента от собствениците на смартфони вероятно ще обновят устройството си през следващите 12 месеца. Във Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания цифрата е 46 на сто. В градските области на Китай - най-големият пазар на смартфони в света, процентът пада до 28

Постоянен арест за криминално проявен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554229

Магистратите в Разлог постановиха постоянна мярка "задържане под стража" спрямо Асен Каназирев, който преди денонощия бе уличен за притежание на наркотици и боеприпаси. Съдът счете, че деянието извършено от Каназирев, крие риск на обществена опасност. Ако е на свобода има опасност да се укрие от органите на досъдебното производство. Той бе задържан от полицията, след като в автомобила му намериха и иззеха канабис, хероин, патрони и около 400 грама тротил. Каназирев е криминално проявен. През 1996 година е осъждан за убийство, за което е наложен...

Новозагорец седна зад волана с 2,20 промила алкохол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554227

Водач с алкохол 2,20 промила е установен да шофира в Нова Загора. На 24 февруари на ул. "Димитър Благоев" е спрян за проверка 49-годишен мъж. Той е управлявал лек автомобил "Опел Астра" в пияно състояние. Срещу него е образувано бързо досъдебно производство.    ...

Стефан Шарлопов уволнява звезди в риалити на Нова тв

https://www.24chasa.bg/Article/5321454

Стефан Шарлопов ще оценява бизнес уменията на 14 известни личности в новото шоу “Звездни стажанти”. И ще уволнява всяка седмица по един от тях, който се е справил най-лошо с поставената задача.
Предаването всъщност е по световен формат, чийто водещ 14 сезона е Доналд Тръмп. “Със съпругата ми бяхме на Филипините. Тя четеше нещо, а аз - Доналд Тръмп.Стефан Шарлопов ще оценява бизнес уменията на 14 известни личности в новото шоу “Звездни стажанти”. И ще уволнява всяка седмица по един от тях, който се е справил най-лошо с поставената задача. Предаването всъщност е по световен формат, чийто водещ 14 сезона е Доналд Тръмп. “Със съпругата ми бяхме на Филипините. Тя четеше нещо, а аз - Доналд Тръмп.

ББР и Черноморската банка за търговия и развитие разширяват сътрудничеството си

http://www.cross.bg/razvitie-banka-sutrydnichestvo-1499388.html

/КРОСС/Българска банка за развитие (ББР) и Черноморската банка за търговия и развитие ще обменят ноу-хау и добри практики. Това е част от засиленото сътрудничество между двете банки, гласи подписания днес от изпълнителните директорите на ББР Ангел Геков и Билян Балев и президента на ЧБТР Ихсан Угур Деликанли Меморандум за сътрудничество. Двете финансови институции ще си сътрудничат и в няколко приоритетни сектора. Това са подкрепата и развитие на малки и средни предприятия (МСП), енергия от възобновяеми източници, развитие на инфраструктурата, включително общинската, подобряване на експортния потенциал и улесняване на търговията, развитие и внедеряване на технологии, опазващи околната среда и др. ББР и ЧБТР предвиждат още обмяна на ноу-хау и добри практики във финансирането на трансгранични проекти и регионални инициативи за сътрудничество, както и промотиране на всяка една от институциите на местния пазар или пазарите на страните-членки. Черноморската банка за търговия и развитие е международна финансова институция, създадена от Албания, Армения, Азърбайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Финансовата институция подкрепя икономическото развитие и регионално сътрудничество чрез предоставяне на заеми, кредитни линии, дялови участия и гаранции за финансиране на проекти и търговски дейности в публичния и частен сектор в своите страни членки.

Промени ли се Църквата три години след като водачеството пое Патриарх Неофит?

http://www.cross.bg/tzurkvata-sivov-obshtestvoto-1499389.html

/КРОСС/Днес се навършват три години откакто Патриарх Неофит беше избран начело на Българската православна църква. В анализ на изминалия период историкът Иван Петрински коментирав ефира на Националното радио, че направеното от Патриарха е много малко, безлично и хаотично. Първата негова изява, малко след като беше въздигнат, беше искането да се въведе вероучение като задължителен предмет в училищата. Това мина много набързо, не беше отбелязано в обществото. Големият скандал през миналата есен с посещението на Цариградския патриарх Вартоломей в София също трябва да се отбележи. Поддържането на каквито и да са връзки с този човек противоречи на интересите на българския народ и държава, каза той.  Петрински, който се занимава с християнска история и архиология, призова Църквата и Патриарха да водят по-национално отговорна политика. На Църквата днес й липсват ерудирани хора и това е жалко, коментира Петрински. Ние няматме такива хора не само в Църквата. Ние нямаме такива хора въобще - коментира по темата и Пламен Сивов - директор на Фондация „Покров Богородичен". Ние ще имаме нормална църква, когато имаме нормално общество, категоричен е той. Ние нямаме все още богословстващи епископи, това е голям проблем. Нямаме пишещи епископи, с малки изключения, посочи Сивов.  Като акцент в изминалите три години Пламен Сивов посочи няколко неща: Синодът започна да се изказва по-често по обществено значими въпроси. Това е положително

Кой и как източи КТБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/koj-i-kak-iztochi-ktb-6050510

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ виновниците са мажоритарният собственик и акционерите. Петър Чобанов от ДПС допълни, че Цветан Василев в авторът на организацията по източването

Отворено писмо на НСЧБ към БЛС: Национален рамков договор 2016 е вреден и опасен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5322257

Рамковият договор крие административен натиск и затруднения, материални негативи и рискове при изпълнение на лечебното изкуство

На вниманието на
д-р Венцислав Грозев
Председател на Български лекарски съюз
УС на Български лекарски съюз
Делегатите на Събора на БЛС
Регионалните лекарски колегии
Всички лекари и граждани

Уважаеми д-р Грозев,
Рамковият договор крие административен натиск и затруднения, материални негативи и рискове при изпълнение на лечебното изкуство На вниманието на д-р Венцислав Грозев Председател на Български лекарски съюз УС на Български лекарски съюз Делегатите на Събора на БЛС Регионалните лекарски колегии Всички лекари и граждани Уважаеми д-р Грозев,

Спират водата в Гръцката махала

http://www.moreto.net/novini.php?n=314255

Вода в Гръцката махала няма да има днес, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Водоподаването там ще бъде възстановено около 13 часа. До 16 часа няма да има вода в "Манастирски рид".

ШОК! Обикновено лекарство причинява вродени дефекти у бебетата!

http://www.bnews.bg/article-148804

Регионалните здравни власти съобщават, че от 1 март предупреждение към бременните жени ще бъде изписано на кутията на лекарството.

Българи и гърци масово отменят резервации заради блокадата на границата

https://www.24chasa.bg/Article/5322253

Не само превозвачите, а и туристическият бизнес търпи икономически загуби заради блокадата на българо-гръцката граница.
Започнахме да анулираме резервации, каза пред БНР Здравка Чимева – представител на туристическа агенция в Благоевград.
Имахме една група, която беше за карнавала в Ксанти, хората се отказаха.Не само превозвачите, а и туристическият бизнес търпи икономически загуби заради блокадата на българо-гръцката граница. Започнахме да анулираме резервации, каза пред БНР Здравка Чимева – представител на туристическа агенция в Благоевград. Имахме една група, която беше за карнавала в Ксанти, хората се отказаха.

Полицията разследва незаконен добив на инертни материали

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554226

Служители на РУ-Котел са установили незаконен добив на градешки камъкв землището на село Катунище. На 23 февруари в местността "Кайряка"е направена проверка и оглед в присъствието на главен експерт при община Котел. Намереният инертен материал е иззет. За случая е уведомена Окръжна прокуратура-Сливен. Образувано е досъдебно производство.  ...

Растежът на икономиката на Сингапур се забави до 2% през 2015 г.

http://www.investor.bg/novini/130/a/rastejyt-na-ikonomikata-na-singapur-se-zabavi-do-2-prez-2015-g-211936/

БВП на страната, в която условията за правене на бизнес са най-добри в света, расте с 6,2% на тримесечна и 1,8% на годишна база през четвъртото тримесечие

Без помощи при бедствия, ако имаш над 500 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=314254

Помощ за възстановяване на пострадали от бедствия жилища ще получават само хората, които имат под 500 лв. в банка. С подготвени промени в Правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет се предлагат критерии, на които трябва да отговарят хората, за да имат право на помощ.

Ч. Георгиев: Чрез промените в Изборния кодекс процесът да стане по-честен и демократичен

http://www.cross.bg/georgiev-levitzata-protzes-1499386.html

/КРОСС/„БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе в деловодството на НС собствен проект за промени в Изборния кодекс". Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев в сутрешния блок на БНТ. Той посочи, че целта е изборният процес да стане по-честен и демократичен и припомни, че последните избори, организирани от управляващото мнозинство, са били изключително порочни. „Промените, които ние предлагаме са свързани с това максимално да се ограничат възможните манипулации. Предлагаме образователен ценз за участниците в изборния процес - основно образование за членовете на СИК и средно за ръководствата им, чисто съдебно минало за членовете на комисии, наблюдатели, представители на партии и застъпници", обясни народният представител. Като още една идея Георгиев посочи и ясен регламент как да се попълват протоколите. Той поиска и да отпадне вторият оригинален протокол, който е напълно излишен, според него. Сред предложенията на левицата са също: как да става поправката на евентуална грешка при попълване на данни и какъв да бъде начинът за обжалване. „Оставаме категорични и с непроменена позиция по отношение на електронното гласуване по интернет. То е противоконституционно, за което се произнесе и нашият съд. Не виждам защо колеги се опитват да го въвеждат, когато този начин не гарантира доброволността и тайната на вота", коментира депутатът от левицата и допълни, че затова има избирателни секции. „Фарсът КТБ продължава

Монтираха система за известяване на лавинна опасност на Седемте рилски езера

http://pik.bg/монтираха-система-за-известяване-на-лавинна-опасност-на-седемте-рилски-езера-news490917.html

Монтираха система за известяване на лавинна опасност на Седемте рилски езера

Система за тестване изправността на лавинните уреди, ползвани от скиори, сноубордисти, а и от туристите в района на Седемте рилски езера, е монтирана на изхода на хижа "Рилски езера“, съобщиха арендаторите на обекта вчера.

"Бийп чекът" е монтиран по идея на Българската асоциация за ски, сноуборд и системата на екстремните спортове АСССЕС. Струва около 1000 лева, осигурени от собствениците на съоръжения и обекти по Езерата. При преминаване покрай него устройството проверява дали скиорът /сноубордистът/ е включил на режим "предаване" своя лавинен уред и дава звукова и светлинна сигнализация.

Системата издава звуков и светлинен сигнал в зелено, ако всичко е изправно, и съответно – в червено, ако лавинният уред е повреден или не е в готовност. Оборудването и изправните технически средства увеличават шансовете за оцеляване при лавина, каквито се случват зимата и в този циркус - Седемте рилски езера.

На няколко участъка на Седемте рилски езера от десетина години скиори и сноубордисти опитват екстремни спускания, карат по необработени, но атрактивни маршрути и участъци на планината. Новата система ще се ползва на 100% и от тях. 30% намаление за седалковия лифт от хижа "Пионерска" до Рилски езера за клиентите с карта обяви собственикът на съоръжението и шеф на "Рила спорт" Славейко Стайков вчера. Лифтът и влекът за абонатите с карта иначе са 31 лева. Ползването на лифта от туристи пък е 18 лева - за качване и слизане.

 

Женският футболен клуб „Машинац Трейс ПЗП“ ще изиграе две контроли в Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554141

От днес до 27 февруари футболистките на „Машинац Трейс ПЗП" (Ниш, Сърбия) ще гостуват в Стара Загора. Женският футболен клуб благодари на ФК "Верея" за възможността да проведе своите тренировки и реализира две контроли на спортната база „Трейс Арена", както и на ЖФК"Берое" . Първата контрола „Машинац Трейс ПЗП" ще изиграе срещу юношите до 17 година на ФК "Верея" в четвъртък (25 февруари) от 15,00 часа на изкуствения терен на "Трейс Арена". Другата приятелска среща ще бъде между футболистките на „Машинац" и на „Берое". Тя ще се проведе на 27 фев...

Затвориха сектор "В" на "Българска армия"

https://www.24chasa.bg/Article/5322252

Общинската комисия за безопасност на спортните съоръжения е затворила сектор Общинската комисия за безопасност на спортните съоръжения е затворила сектор "В" на стадион "Българска армия", съобщи единствено вестник "24 часа". Причината е, че имало опасни елементи за зрителите. Действано е отново по сигнал, както стана с волейболните зали "Христо Ботев" и "Васил Симов". От ЦСКА смятат, че се вземат предварително мерки,

Две телефонни измами в Казанлък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554224

Две нови телефонни измами са извършени в Казанлък през изминалото денонощие. 82-годишен казанлъчанин е получил обаждане мъж, който след като се представил за негов близък, го помолил да капарира поръчани от него климатици в голяма търговска верига. Малко по - късно, пред дома си, възрастният човек предал сумата от 5000 лв. на непознато за него лице. Образувано е досъдебно производство. 84-годишна жена също е станала жертва на телефонна измама. Мъж, представил за неин познат, я помолил да капарира поръчана от него скъпа машина. Малко по - късно,...

Две коли горяха през изминалото денонощие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554225

Лек автомобил горя в село Железница вчера, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Благоевград. Сигналът за пожара е постъпил към 16:40 ч. На място веднага се отзовал екип на РСПБЗН-Благоевград, който потушил огъня. Нанесени са щети на купето на автомобила. Причината за инцидента е късо съединение. Сигнал за пожар в лека кола в село Сатовча е постъпил и 11:12 ч. вчера, съобщават от полицията. Пожарът е погасен от огнеборците от РСПБЗН-Гоце Делчев. Нанесени са щети на ел.инсталация, купето, двигателя, предните гуми и на около 60 ...

Първи международен рок фестивал „Кюстендил 2016"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554223

Първи международен рок фестивал „Кюстендил 2016" ще се проведе за първи път в едноименния град. Идеята за него се заражда след като множеството рок фенове в региона все повече се ентусиазират да поканят групи от световна величина в своя роден край. За съжаление обаче местният рок - клуб "Никита - Кюстендил" е прекалено малък, за да побере мощният саунд и многобройните фенове на рок-легенди като Divlje Jagode. Не случайно групата на великия Zele Lipovaca е хедлайнер в първото издание на Фестивала. С музиката на Divlje Jagode израстват няколко по...

Защо глухите не гледат български филми

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554228

Глухите хора у нас не са гледали български филми от години. Причината е елементарна, но факт - нашите филми се правят без субтитри. Дискриминацията към инвалидите у нас се простира на всички нива, включително и култура. „Много ми е тъжно, че не мога да гледам вече български филми, защото съм глуха от 15 г. и те нямат субтитри. Същото е и с театрални представления. Успях да видя само 3 моноспектакли, като предварително научих наизуст текста на пиесите... „, оплака се във „Фейсбук" Антония Бонева, която има проблеми със слуха. Тя много искала да ...

Народ без поминък, остане ли и без памет, е свършен народ!

http://www.cross.bg/identichnost-tzurvyli-bulgarskoto-1499387.html

/КРОСС/ Юристът Атанас Семов написа статия, в която разгроми българското образование, но се оказа, че никой не иска да я публикува. Сайтът spodeli.eu обаче я публикува без съкрашения. Атанас Семов е юрист, университетски преподавател и политик. Основател и заместник-председател на партия „Ред, законност и справедливост". Кандидат-президент за президентските избори през 2011 година. Син е на проф. Марко Семов, писател, журналист, сценарист, есеист, народопсихолог, професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски" и член-кореспондент на БАН.   Министърът на образованието бил уволнен заради „лоша комуникация"! Как ли трябваше да изглежда добрата комуникация за факта, че от учебната програма отпада „Балканджи Йово"? Това най-ярко, най-знаково за трагичната същност на турското робство произведение! То отпада, но вече се изучава ромската песен „Джалем, джалем". И междувременно по митинги песента за Райна Княгиня се пее на турски и с друг текст... „И нашата нация вече е същи Йово: отсякоха й двете ръце (земеделието), отсякоха й двата крака (икономиката), избодоха й двете очи (образованието) - и вече никой не пита нация ли сме, рая ли..

Сталинист иска да удуши Блага Димитрова с голи ръце

https://www.24chasa.bg/Article/5321461

Една история с участието на Румен Данов и Костадин Кюлюмов

В архива си Румен Данов пази един много интересен документ - собственоръчно подписано писмо на поетесата Блага Димитрова до Костадин Кюлюмов.
Румен Данев е икономист и журналист, активен участник в събитията преди и след 1989 г., депутат от СДС в 7-ото ВНС,Една история с участието на Румен Данов и Костадин Кюлюмов В архива си Румен Данов пази един много интересен документ - собственоръчно подписано писмо на поетесата Блага Димитрова до Костадин Кюлюмов. Румен Данев е икономист и журналист, активен участник в събитията преди и след 1989 г., депутат от СДС в 7-ото ВНС,

Генерал Шивиков се изправя пред съда днес

http://pik.bg/генерал-шивиков-се-изправя-пред-съда-днес-news490914.html

Генерал Шивиков се изправя пред съда днес

Във Военния съд в Пловдив днес започва делото срещу бившия командир на 68-ма Стрямска механизирана бригада о.з. ген. Димитър Шивиков. Той ще отговаря по 13 престъпления по служба и злоупотреба с власт, а доказателствата са събрани в 51 тома. Призовани за свидетели са 82 войници, офицери и кметове. 

Обвинението твърди, че в 11 случая генералът е предоставял безплатно техника, високопроходими автомобили и войнишки труд на кметове от региона за различни прояви. По закон той е трябвало да сключи с тях проектодоговор за услугите срещу заплащане, който да бъде одобрен от командването на Сухопътни войски, вместо това той ги е предоставял безплатно, което е оценено като щета за армията на стойност 43 729 лв.

В един от случаите- на 18 май 2014 година ген. Шивиков е разпоредил да се осигури озвучаването на мотокроса на пистата в с. Васил Левски, а на 29 и 30 април преди това е изпратил военни да посрещат официални гости в Клисура. Военни са участвали и в строителни дейности в ловния парк на Карлово, заради това на свидетелската банка ще застане и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. 
В друг случай генералът е обвинен и за използване труда на петима редници от бригадата за ремонт на личното му жилище в София. След анонимен сигнал Военна полиция ги заварва да боядисват. 

Освен делото в Пловдив, срещу ген. Шивиков има и второ дело, този път в Софийския военен съд. По него той ще отговаря за присвояване на имущество на стойност 10 225 лв. в качеството си на национален командир на 18-ти контингент на въоръжените сили на Република България при операцията в Афганистан. Става дума за зимни детски дрехи, спортни екипи, топки и походни легла, предоставени на контингента през 2010-та година със цел да бъдат раздадени като безвъзмездна помощ на населението в Афганистан. Помощта е осигурена от коалиционните партньори от мисията на НАТО- ИСАФ " Международни стабилизиращи сили в Афганистан". Част от вещите, обаче, не са раздадени там, а са изпратени в България, където, според обясненията на ген. Шивиков, са раздадени на домове за деца и нуждаещи си.

Само преди два дни подсъдимият днес генерал Шивиков бе награден от Пловдивския митрополит Николай с най- високото отличие на Пловдивската митрополия- ордена " Св. Апостол Ерм"- първа степен. Както самият митрополит каза, той се награждава за това, за което държавата го съди.

Фестивалът "Кукерландия" завладява Ямбол

http://society.actualno.com/festivalyt-kukerlandija-zavladjava-jambol-news_525473.html

"Кукерландия" стартира на 25 февруари с карнавално шествие на кукери и маскирани по улиците на Ямбол и в Градския парк, съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол. Началото е в 17.30 часа. Шествието ще тръгне от площадното пространство пред община Ямбол и ще се движи по ул. „Г. С. Раковски”, ул. „Цар Освободител”, до Кукерград в Градския парк. Процесията и този път ще включва гигантските маски – един от символите на ямболския фестивал. Програмата продължава с празник

Отново блокада и контраблокада на границата с Гърция

http://econ.bg/Новини/Отново-блокада-и-контраблокада-на-границата-с-Гърция_l.a_i.715287_at.1.html

Границата с Гърция при ГКПП „Кулата – Промахон“ отново беше затворена от блокада, организирана от гръцките фермери. Тя бе последвана от контраблокада...

Българи и гърци анулират резервации заради блокадата

http://pik.bg/българи-и-гърци-анулират-резервации-заради-блокадата-news490915.html

Българи и гърци анулират резервации заради блокадата

Туристическият бизнес също търпи икономически загуби заради блокадата на българо-гръцката граница. Започнахме да анулираме резервации, заяви пред БНР Здравка Чимева – представител на туристическа агенция в Благоевград.

„Имахме една група, която беше за карнавала в Ксанти, хората се отказаха. За Великден започнаха анулациите за пътувания в Гърция. Резервациите, които ги правим за лятото, вече са малко нестабилни. Има само запитвания, хората не са потвърдили резервациите. Всичко това води до безкрайно напрежение и несигурност и сред нас като туроператори, и сред нашите клиенти“, категорична бе тя.

По думите на Чимева има масово анулиране на резервации от гръцки туристи в хотели в Банско и Сандански. Има и много косвени загуби, които търпят секторите, предоставящи услуги на туристите - магазини, ресторанти, допълни още тя.


Община Русе с награда за два проекта в категория "Градска среда"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554222

Два проекта на Община Русе са наградени в категория „Градска среда“ от 30-членното жури на инициативата „INFRASTRUCTURE BULGARIA AWARDS 2016“. Това са проектите „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе” и „Благоустрояване и достъпна градска среда на централна градска зона – участък от ул. „Александровска”, площад „Батенберг” и прилежащите пространства“. Наградата беше връчена на кмета Пламен Стоилов от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Това се случи снощи по време на официална церемония в 1-то...

Откърти се парче от мост в Куклен, търсят пари за ремонт

http://pik.bg/откърти-се-парче-от-мост-в-куклен-търсят-пари-за-ремонт-news490910.html

Откърти се парче от мост в Куклен, търсят пари за ремонт

От разширението на моста в град Куклен, Пловдивска област, се е откъртило парче. Районът е обезопасен с ленти и знаци, общината е подала сигнал до собственика на съоръжението - агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Това каза кметът на община Куклен Мария Белчева, цитирана от БТА.

Според първоначалните данни от огледа основната част от моста е здрава и не е опасна за преминаване, очаква се обаче официалната експертиза. Пропаднала е плоча от разширението на моста, която осигурява прехода от асфалтовата пътна настилка към съоръжението, но устоите и гредите са здрави, коментира главният инженер на Куклен Тодор Лозанов.

Според него, ако не се вземат бързи мерки, отворът ще се разширява и ще затрудни движението на пешеходците. Той добави, че единствено от АПИ могат да направят ремонт, тъй като мостът е тяхна собственост.

Това е единственият мост, който свързва двете части на града. Общината обмисля вариант да изгради временен път през малката индустриална зона на града.

 

Шуслеровите соли са тема на клуб "Здраве"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554220

Поредното събитие, организирано от библиотеката в Клуб „Здраве“ ще се проведе днес. Темата е „Солите на д-р Шуслер - есенция на здравословния живот“. Гост-лектор на срещата ще бъде д-р Милен Христов, специалист по хомеопатия, лазерна терапия, лазерпунктура, електропунктура и ароматерапия. Той ще направи презентация и ще запознае публиката с ефекта от използването на солите на д-р Шуслер, които са метод за въздействие върху организма за активиране на собствените му сили за осъществяване на оздравителен процес. Началото е в 17.30 ...

Ина Ананиева - Диригентът на грациите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5321389

Ина Ананиева е треньор №2 в анкетата на в. „Труд” за 2015 г., а през 2014-а спечели медийното допитване. За втора поредна година националният ансамбъл спечели многобоя на турнира „Гран при“ в Москва. Триумфът в сърцето на Русия е едно от най-трудните неща в художествената гимнастика. Успехът отново даде сериозна надежда,
Ина Ананиева е треньор №2 в анкетата на в. „Труд” за 2015 г., а през 2014-а спечели медийното допитване. За втора поредна година националният ансамбъл спечели многобоя на турнира „Гран при“ в Москва. Триумфът в сърцето на Русия е едно от най-трудните неща в художествената гимнастика. Успехът отново даде сериозна надежда,

Деца от Варна се включват в Деня за борба с тормоза в училище

http://www.moreto.net/novini.php?n=314244

Всяка година, последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. В този ден ще се включат и малчуганите от ЦДГ "Карамфилче" във Варна, съобщиха оттам за Moreto.

Германия ще използва компютърни вируси за следене на граждани

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/02/24/2710815_germaniia_shte_izpolzva_kompjuturni_virusi_za_sledene/?ref=rss


Правителството на Германия е приело нови мерки, които разрешават на полицията да използва компютърни вируси и "троянски кон", за да следи онлайн активността на заподозрени, съобщава "Дойче веле". Програмата беше първоначално предложена през есента на миналата година.

"На практика вече имаме уменията в сфера, в която преди нямахме умения", коментира говорител на вътрешното министерство. Той уточнява, че за всяко подобно следене ще е необходимо съдебно разрешение и ще има контрол....

Чобанов за казуса КТБ: Василев открадна парите, той е организирал цялата структура

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5322131

"Цветан Василев е организирал цялата тази структура чрез свързани лица, за да може после банката да не притежава нищо, а той да има тези придобити активи". Това заяви депутатът от ДПС Петър Чобанов в отговор на въпроса кой е откраднал парите от КТБ.
По думите му тайният доклад на Alixpartners Services UK LLP е професионално написан и доказва
"Цветан Василев е организирал цялата тази структура чрез свързани лица, за да може после банката да не притежава нищо, а той да има тези придобити активи". Това заяви депутатът от ДПС Петър Чобанов в отговор на въпроса кой е откраднал парите от КТБ. По думите му тайният доклад на Alixpartners Services UK LLP е професионално написан и доказва

Кметът на Тервел представя програмата си за управление през мандата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554221

Кметът на община Тервел Живко Георгиев ще представи програмата си за управление на предстоящата сесия на Общинския съвет. В програмата са предвидени мерки за поддържане на добра среда за бизнеса. Една от тях е изготвянето на стратегия за местно развитие, която да отчита натрупания в първите години на работа на МИГ опит и да предвиди мерки за дейности, които съответстват на нагласите на местните фирми. Срокът за изготвяне на стратегията е 30 май. Планира се още до края на годината да приключи работата по изготвяне на Общ устройствен план на общи...

Германското правителство ще използва компютърни вируси за следене на граждани

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/02/24/2710815_germanskoto_pravitelstvo_shte_izpolzva_kompjuturni/?ref=rss


Правителството на Германия е приело нови мерки, които разрешават на полицията да използва компютърни вируси и "троянски кон", за да следи онлайн активността на заподозрени, съобщава "Дойче веле". Програмата беше първоначално предложена през есента на миналата година.

"На практика вече имаме уменията в сфера, в която преди нямахме умения", коментира говорител на вътрешното министерство. Той уточнява, че за всяко подобно следене ще е необходимо съдебно разрешение и ще има контрол....

Валентин Михов в Кюстендил: Без президенти в изпълкома на БФС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554219

Без президенти в изпълкома на БФС, призова от Кюстендил бившият президент на футболната централа и Професионалната футболна лига Валентин Михов. Той представи биографичната си книга "В играта на живота", в компанията на верния си приятел, бившият международен съдия и секретар на ПФЛ Любе Спасов.Михов гостува в Кюстендил по покана на брат и сестра- Юри и Даниела Стоименови, със съдействието на община Кюстендил. Десетки футболни хора и приятели на спорта изпълниха залата на парк хоте...

Според проучване: Големият интерес към пазара на смартфони е към края си

http://petel.bg/Spored-prouchvane--Golemiyat-interes-kam-pazara-na-smartfoni-e-kam-kraya-si__146464

Илюстрация: Булфото Индустрията на смартфоните вероятно ще остави зад гърба си дните на двуцифрен растеж, пише CNET. Ключовите пазари по ц...

Зрелищна спецакция! Закопчаха данъчни в Търново

http://petel.bg/Zrelishhna-spetsaktsiya--Zakopchaha-danachni-v-Tarnovo__146466

Снимка: Нова Акция на ДАНС и специализираната прокуратура във Велико Търново. Полицаи са отцепили района около клона на Националната аг...

6‐те най‐ ефективни домашни маски за бърз растеж на косата. Накарайте я да расте с 5см на месец

http://petel.bg/6---te-nay----efektivni-domashni-maski-za-barz-rastezh-na-kosata--Nakarayte-ya-da-raste-s-5sm-na-mesets__146467

Снимка: "За жената" Днес ще ви запознаем колко са полезни маските с естествени средства за растеж на косата. Маските за коса са най‐ефек...

Китай разполага самолети на спорни острови

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264467_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80

 Китай е разположил изтребители на спорния остров Ууди в Южнокитайско море, съобщава американската телевизия Fox News.

Информацията е от източници на разузнаването на САЩ, което е фиксирало през последните дни разполагането на самолети Шънян J-11, известен като „Летяща акула" и Сиан J-11 - изтребител-бомардировач.

Миналата неделя се появи информация, че на спорния остров Китай е настанил ракети „земя-въздух“ HQ-9 („Хунци-9"), които имат 200 км обсег на действие. Остров Ууди е част от архипелага Парацелз, който е под контрола на Китай повече от 40 години, но за него претендират също Тайван и Виетнам.

Ескалацията на напрежението в спорния регион се случва на фона на посещението на външния министър на Китай Ван И във Вашингтон. Вчера той трябваше да посети Пентагона, но визитата бе отменена заради несъгласуваност на графика.

66 - годишен старозагорец с опасност за живота, след като е блъснат от влак

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5322115

66 - годишен мъж от Стара Загора е бил блъснат от влак и в 05:30 часа, тази сутрин,  и е бил хоспитализиран в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен с опасност за живота, предаде "Фокус". 
Вследствие на премазването мъжът е с тежки травми. Зам.-директорът на болницата д-р Хрисант Хрисантов заяви, че пациентът е в изключително тежко състояние,
66 - годишен мъж от Стара Загора е бил блъснат от влак и в 05:30 часа, тази сутрин,  и е бил хоспитализиран в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен с опасност за живота, предаде "Фокус".  Вследствие на премазването мъжът е с тежки травми. Зам.-директорът на болницата д-р Хрисант Хрисантов заяви, че пациентът е в изключително тежко състояние,

Карикатура: Борисов - Дарт Вейдър срещу куршумите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554216

Новата видеокарикатура на Чавдар Николов е посветена на темата за заплахите срещу сигурността на премиера Бойко Борисов. Творбата представя министър-председателя като героя от "Междузвездни войни" Дарт Вейдър, който се брани от летящи срещу него куршуми. Още от творбите на Чавдар Николов гледайте в канала му във vbox7.com.  ...

Вечер на роботиката в университета

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554218

Вечер на роботиката ще се проведе в Русенския университет. Програмата предвижда демонстрации на разработки и награждаване на изявени студенти от клуба. Участниците ще покажат най-новите си модели, както и роботи, с които вече са печелили призови места в различните състезания.   Една купа, два златни, два сребърни и три бронзови медала е равносметката от участието на студентите от клуб „Роботика“ на висшето училище в турнири през 2015 година. Екипът завоюва и отборно второ място по време на Дните на роботиката в Техническия университет в София ...

Барак Обама утеши момиченце, което плаче за него - не било готово за нов президент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5322089

Видеопклип във фейсбук показва как малко момиче от Бирмингам, щата Алабама, плаче за президента Обама. Нейна роднина споделя в своя профил: "В събота сутринта, точно преди гимнастика, моето бебче разбра, че нашият президент Барак Обама вече няма да е президент! Той е бил нейният президент през целия й живот.

Всички мъже от 18 до 32 г. - на военен отчет

http://www.bnews.bg/article-148787

Досега на военен отчет се водеха единствено хора, които са служили в армията, полицията или други силови структури

Германия постигна рекорден бюджетен излишък от 25 години - 19.4 милиарда евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264466_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%B8%D0%B7%

 ГЕРМАНИЯ миналата година постигна рекорден бюджетен излишък от обединението с Източна Германия.

         Както на Федералното бюро за статистика пусна SRN, излишъкът в края на 2015 г., е 19,4 1000 милиона евро и е най-големият от 1990 г. насам.

         Този резултат на практика яде като цяло германската икономика да расте само 0,6 на сто.Въпреки това, той е бил планиран растеж от само 0,5 на сто.

         Немски фирми за миналата година, изнесени стоки и услуги за 1196 милиарда евро. И това е 6,4% по-висока, отколкото година по-рано.

България заплаши Гърция с блокада по цялата граница и през лятото

http://www.mediapool.bg/bulgaria-zaplashi-gartsiya-s-blokada-po-tsyalata-granitsa-i-prez-lyatoto-news245988.html

Българското правителство и превозвачите заплашиха Гърция с контраблокада по цялата граница, ако не бъде възстановено свободното преминаване до понеделник. Това стана ясно след среща на министрите на транспорта и външните работи Ивайло Московски и Даниел Митов с представители на превозвачите. Протестиращите гръцки фермери от месец блокират пунктовете по границата, като България настоява на няколко пъти пред Европейската комисия и гръцките власти да се намери решение на ситуацията, но досега няма промяна. "Фокус на контраблокадата ще бъдат изцяло и само селскостопански стоки, тоест бусове, автомобили, тежкотоварни превозни средства, превозващи изцяло и само селскостопански стоки. Ще се постараем да страдат само тези, които причиняват на нас това страдание", заяви Московски. Той добави, че тормозът продължава повече от десет години и затова държавата ще настоява да бъдат компенсирани щетите на българската страна, които само за тази година се изчисляват на милиони евро. Контраблокадите бяха подкрепени преди няколко дни и от премиера Бойко Борисов. Възможни са блокади и през лятото  Превозвачите допуснаха, че може да пристъпят и към блокади по границата с Македония, за да не намират гърците обходен маршрут. Превозвачите обмислят и гранична блокада по Великден към Гърция. Председателят на Браншовата асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски предупреди, че за почивните дни по Великден ще се спират и леките автомобили, като влизането в страната ще отнема по около петнадесет часа. Превозвачите смятат да правят периодични блокади и по време на целия активен летен сезон - от 15 юли до 20 август. Засега плановете са за 24 часа границите да са свободни за преминаване само за 5 часа.  "Тогава може би гръцките фермери ще разберат какво значи да имат щети и да няма кой да ги компенсира. Ако тогава искат компенсации от ЕС и ако им бъдат дадени такива, съюзът ще покаже, че има "двоен аршин", един за галените деца Гърция и един за тези, които си изкарваме с труд парите", коментира Столарски. Отново затворени пунктове В сряда граничните пунктове "Кулата-Промахон" и "Илинден-Ексохи" по границата с Гърция отново бяха затворени, след като гръцките фермери решиха да продължат протестите, както във вътрешността на страната, така и по границата. "Ние ще настояваме, както на двустранен принцип с Гърция, така и на ниво ЕК да се разработи нов тип документ, който да е адекватен на подобен тип кризи и считаме, че това би могло да стане в рамките на тази година", каза още Московски. Той припомни, че засега ЕК няма реално работещ документ за решаване на подобен тип кризи. "Вчера от двете министерства - на транспорта и на външните работи, сме разпратили писма до всички държави в ЕС, с предупреждение, че има затруднения в преминаването през пунктовете на българо-гръцката граница и те да преценят дали да насочват трафици насам", каза още Ивайло Московски. Митов: Опитваме се да не разваляме отношенията с Гърция Даниел Митов от своя страна коментира, че "25 години сме градили отношенията си с Гърция и няма да позволим 100- 200 фермери да съсипят този труд". "Инструментите на ЕК като пазител на общностното право трябва да бъдат използвани именно, за да могат такива казуси никога повече да не се случват", заяви Даниел Митов. За разлика от Московски, който от няколко седмици се изказва остро за гръцките власти, Митов запази умерен тон. "Опитваме се да реагираме спокойно, хладнокръвно без да разваляме отношенията с нашите съседи", заяви външният министър.  Той коментира още, че не е работа на който и да е министър да преговаря с фермери, но Московски се е включил, за да бъдат защитени максимално добре българските интереси. 

България заплаши Гърция с блокада по цялата граница

http://www.mediapool.bg/bulgaria-zaplashi-gartsiya-s-blokada-po-tsyalata-granitsa-news245988.html

Българското правителство и превозвачите заплашиха Гърция с контраблокада по цялата граница, ако не бъде възстановено свободното преминаване. Това стана ясно след среща на министрите на транспорта и външните работи Ивайло Московски и Даниел Митов с представители на превозвачите. Протестиращите гръцки фермери от месец блокират пунктовете по границата, като България настоява на няколко пъти пред Европейската комисия и гръцките власти да се намери решение на ситуацията, но досега няма промяна. "Фокус на контраблокадата ще бъдат изцяло и само селскостопански стоки, тоест бусове, автомобили, тежкотоварни превозни средства, превозващи изцяло и само селскостопански стоки. Ще се постараем да страдат само тези, които причиняват на нас това страдание", заяви Московски. Той добави, че тормозът продължава повече от десет години и затова държавата ще настоява да бъдат компенсирани щетите на българската страна, които само за тази година се изчисляват на милиони евро. Контраблокадите бяха подкрепени преди няколко дни и от премиера Бойко Борисов. Превозвачите допуснаха, че може да пристъпят и към блокади по границата с Македония, за да не намират гърците обходен маршрут. Превозвачите обмислят и гранична блокада по Великден към Гърция. В сряда граничните пунктове "Кулата-Промахон" и "Илинден-Ексохи" по границата с Гърция отново бяха затворени, след като гръцките фермери решиха да продължат протестите, както във вътрешността на страната, така и по границата. "Ние ще настояваме, както на двустранен принцип с Гърция, така и на ниво ЕК да се разработи нов тип документ, който да е адекватен на подобен тип кризи и считаме, че това би могло да стане в рамките на тази година", каза още Московски. Той припомни, че засега ЕК няма реално работещ документ за решаване на подобен тип кризи. "Вчера от двете министерства - на транспорта и на външните работи, сме разпратили писма до всички държави в ЕС, с предупреждение, че има затруднения в преминаването през пунктовете на българо-гръцката граница и те да преценят дали да насочват трафици насам", каза още Ивайло Московски. Даниел Митов от своя страна коментира, че "25 години сме градили отношенията си с Гърция и няма да позволим 100- 200 фермери да съсипят този труд". "Инструментите на ЕК като пазител на общностното право трябва да бъдат използвани именно, за да могат такива казуси никога повече да не се случват", заяви Даниел Митов. За разлика от Московски, който от няколко седмици се изказва остро за гръцките власти, Митов запази умерен тон. "Опитваме се да реагираме спокойно, хладнокръвно без да разваляме отношенията с нашите съседи", заяви външният министър. 

Граничните пунктове “Кулата“ и “Илинден“ са затворени за камиони

http://www.mediapool.bg/granichnite-punktove-kulata-i-ilinden-sa-zatvoreni-za-kamioni-news245988.html

Затворени за преминаване на тежкотоварни камиони остават граничните пунктове  "Кулата-Промахон" и  "Илинден-Ексохи" по границата с Гърция, съобщи БНР в сряда сутринта.  Във вторник гръцките фермери решиха да продължат протестите, както във вътрешността на страната, така и по границата. В ранния следобед на вторник блокадата на Промахон бе възобновена.   В 18 часа  български шофьори отговориха с контраблокада и върнаха металните заграждания, а след двучасово заседание стачният комитет на превозвачите, който се събра спешно на Кулата, реши контраблокадата да продължи, припомня БНР. Преди полунощ тя беше вдигната. В 22 часа фермерите, които са струпали земеделска техника край село Ексохи, затвориха за камиони и пункта "Илинден". Ситуацията по границите ще бъде обсъдена на среща с министрите на транспорта и външните работи Ивайло Московски и Даниел Митов. Българските превозвачи от трите браншови организации искат границата ни с Гърция да бъде напълно затворена, заради  продължаващата блокада от гръцките фермери и безотговорното отношение на гръцките институции.  

Всеки кандидат за шеф на КЗК ще бъде проверяван за ДС минало

http://pik.bg/всеки-кандидат-за-шеф-на-кзк-ще-бъде-проверяван-за-дс-минало-news490903.html

Всеки кандидат за шеф на КЗК ще бъде проверяван за ДС минало

Депутатът от БСП Димитър Горов предложи при избора на шеф на КЗК, както и за членовете в комисията, да бъдат проверявани за финансиране от чужда държава и организация. Горов иска да се добави точка, в която управляващите КЗК да бъдат проверявани за зависимости и най-вече дали са взимали грантове от чужди организации. 

От Реформаторите пък искат всеки да бъде проверяван за минало в ДС и, ако има такова да не може да бъде избран.

Според Петър Славов трябва да се извършва проверка на всеки кандидат. 

"Не може човек с минало в ДС да управлява КЗК", заяви Славов от трибуната. Предложението на реформатора бе прието с 89 гласа "за" и така се оказва, че всеки ще бъде проверяван. 

Депутатът от БСП Георги Божинов пък обяви, че ГЕРБ гласят за шеф на КЗК Росен Желязков, председателят да се избира с 2/3 от народните представители, а членовете с над 121 гласа. Предложението на Божинов не беше прието. 

Според Велизар Енчев пък членовете на комисията трябва да декларират, че не са членове на масонски ложи, тайни общества и не са били в МВР преди 1989 година и най-вече, че не са съдени от Етичната комисия на Народното събрание, което беше директно отправено към Методи Андреев. Депутатът от ГЕРБ бе осъден от Етичната комисия за това, че е лобирал и упражнявал натиск за избор на шеф на МВР в Първомай. Предложението на независимия депутат все пак не беше прието. 

След разгорещените дебати в крайна сметка процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател, заместник-председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията бяха приети със 135 гласа "за". 

Днес мъжете са в розово (видео)

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/lica/dnes-myzhete-sa-v-rozovo-video-6050498

На 24 февруари, когато е международният ден срещу тормоза в училище, бащите и важните за децата мъже са поканени да сложат розова риза, тениска, вратовръзка или лентичка и да кажат „Не!“ на тормоза

Д. Атанасова: Аз бях първата, която видя доклада за КТБ

http://www.cross.bg/atanasova-doklada-parite-1499384.html

/КРОСС/Аз бях първата, която видя доклада за КТБ. Не мога да кажа, че съм прочела целият доклад, защото обемът е голям и е на английски език. Това каза пред камерите на Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Основният въпрос е за справедливостта. Ние установихме как се е случвало източването на КТБ още с работата на нашата временна парламентарна комисия. Изключително съм доволна, че се доказа, че ГЕРБ нямат никакви влогове в КТБ. Въпросите за фалита не трябва да се задават към нас. За мен най-голяма отговорност трябва да носят компетентните органи в БНБ, каза още Атанасова. В разговора участие взе и бившият финансов министър Петър Чобанов. Още не съм се запознал с доклада, но разбрах, че и там се споменава за фирми бушони. Не мога да знам дали Делян Пеевски е дължал 150 млн., както твърди Цветан Василев. Дори и да е било така, това са около 3% от кредитния портфейл на банката, което е много малко, за да се събори КТБ. Цветан Василев така е организирал цялата структура, че да не може да се разгадае къде са изчезнали парите. В него са активите и това отговаря на въпроса кой открадна парите от КТБ. Питайте и една партия, която имаше най-голям влог в КТБ от всички политически сили. Говоря за ДСБ, поясни Чобанов.  

Млад мъж пострада при пожар

http://pik.bg/млад-мъж-пострада-при-пожар-news490902.html

Млад мъж пострада при пожар

Млад мъж пострада при пожар в дома си. На 24 февруари около 04.10 ч. в гр. Мадан на ул. “Орфей” е възникнал пожар в къща, собственост на 29-годишен мъж.

Това съобщиха от ОД на МВР – Смолян. Предполагаема причина за пожара е небрежност при боравене с открит огън.

Пострадал от пожара е 29-годишният мъж, който е вдишал газ и е транспортиран от ЦСМП-Мадан до болницата за лечение.

При пожара са унищожени мебели и домашно имущество. Спасени са хора и сграда. Пожарогасенето е извършено от екип на РС ПБЗН-Мадан.

 

Само за седмица: 12 537 нарушения на пътя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554217

12 537 нарушения на пътя са установени в страната от 15 до 21 февруари, съобщават от МВР. Според данните, предоставени от ГД "Национална полиция", 5587 от констатираните нарушения са засечени в присъствието на контролен орган. Камерите на КАТ вече ще следят и за "Гражданска отговорност" Издадени са 6025 фиша и са съставени общо 4351 акта. Издадените електронни фишове са 6413. Броят на установените неправоспособни водачи е 585. За периода са настъпили 114 пътно-транспортни произшествия, при които са загина...

Лекарство за епилепсия причинило вродени дефекти у 450 бебета във Франция

https://www.24chasa.bg/Article/5322118

Често използвано лекарство за лечение на епилепсия е причинило вродени дефекти при близо 450 бебета във Франция, които били изложени на лекарството преди раждането си.
Това показва анализ на френското здравно министерство, цитиран от The Local.
В доклад се посочва да има между 425 и 450 „случая на живородени или мъртвородени бебета изложени в Често използвано лекарство за лечение на епилепсия е причинило вродени дефекти при близо 450 бебета във Франция, които били изложени на лекарството преди раждането си. Това показва анализ на френското здравно министерство, цитиран от The Local. В доклад се посочва да има между 425 и 450 „случая на живородени или мъртвородени бебета изложени в

39 процента от британците за оттегляне от ЕС, а 37 на сто - за да остане

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264465_39+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D

 Процент от британците, които подкрепят оттеглянето на неговата страна от Европейския съюз е намалял с две седмици от 45 до 38 на сто - според Института за проучване на общественото мнение за изследване на общественото мнение YouGov, проведено от ред листTimes .

         Същото проучване показа също, че леко се е увеличил процентът на тези, които искат да останат в Обединеното кралство ЕС - с 36 до 37 процента от времето.

         Това означава, че две противоположни лагери - привържениците на оттегляне и остават - в действителност равни, че е - че е идентифициран поддръжници напускане на ЕС 1 процента от в момента.

         Какво ще се случи по-нататък - не е ясно, тъй като 25 на сто от британците все още не са идентифицирани.

         В началото на февруари, оттеглянето, 45 процента от анкетираните, против - 36%.

Френско кино с вход свободен

http://www.cross.bg/silvi-denyov-katrin-1499385.html

/КРОСС/Френският културен институт в София обяви серия от прожекции на френски филми с вход свободен. От 26 феворури до 4 март в зала "Славейков" ще бъдат прожектирани няколко филма. Достъпът е без билети, до запълване на местата в злата. Филмите са със субтитри на български.  До 4 март ще се представя ретроспектива, посветена на Катрин Деньов. 26 февруари, петътк, 19.00 ч. - "Човекът, когото всички обичаха прекалено много". 2013, 116 мин., Драма, режисьор: Андре Тешине, в ролите: Гийом Кане, Катрин Деньов, Адел Хайнел Годината е 1976. След един провален брак, Аниес Льо Ру се прибира от Африка и се връща при майка си Рене, която държи казино в Ница. Младото момиче се влюбва в Морис Аниеле, адвокат. По негов съвет тя се опитва да разори майка си. Но през 1977 година Аниес неочаквано изчезва. В продължение на 30 години Морис остава единственият заподозрян за нейното изчезване, но няма нито доказателство за престъпление, нито труп. 27 февруари, събота, 16.00 ч. - "Три сърца" 2014, 106 мин., Драматична комедия, Фикция, Режисьор: Беноа Жако, в ролите: Беноа Пулворд, Шарлот Гейнсбург, Киара Мастрояни, Катрин Деньов Една вечер Марк среща Силви, когато си изпуска влака за Париж. Те се скитат по улиците до зори, разговаряйки за всичко, освен за тях самите. Качвайки се на първия влак, Марк се уговаря със Силви да се срещнат след няколко дни. Силви отива на срещата, а Марк, за съжаление, не

Клайдерман ще излезе на една сцена с Русенската филхармония

http://www.cross.bg/klaiiderman-filharmoniya-rysenskata-1499383.html

/КРОСС/Световноизвестният солист Ричард Клайдерман ще излезе на една сцена на "Булстрад Арена" с Русенската филхармония. Това ще стане на 7 юли от 19 часа. В Русе той ще изпълни повечето от известните си хитове, ще има и популярна филмова музика. Клайдерман ще свири на пиано "Фенуей", което ще бъде преместено за него от местната зала "Филхармония". Билетите за концерта му, който ще бъде единствен в България, ще се продават на цени от 40 до 100 лв.

Григор Димитров започна с победа в Акапулко

http://www.cross.bg/grigor-dimitrov-starta-1499382.html

/КРОСС/ Григор Димитров надигра Денис Кудла в първия кръг на турнира по тенис в Акапулко. Победителят ог 2014 година ще играе в следващата фаза срещу с Доналд Йънг, който отстрани Жил Мюлер. Димитров допусна пробив още на старта и имаше сериозни проблеми в първата част.Той имаше трудности на начален удар, правеше чести двойни грешки и не показа увереност на корта. Във втория сет обаче, Григор демонстрира качествата си и тотално надигра съперника си. Кудла взе само един гейм и логично напусна борбата още на старта.  

Венгер дава 5% шанс на "наивния" "Арсенал" да отстрани "Барселона"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/24/2710856_venger_dava_5_shans_na_naivniia_arsenal_da_otstrani/?ref=rss


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер смята, че отборът му има минимална възможност да отстрани "Барселона" и да стигне четвъртфиналите в Шампионската лига. Лондончани загубиха с 0:2 първия мач на свой терен.

"Барселона" е 95% в следващата фаза, но искаме да отидем там и да играем. Няма да отидем на "Камп ноу" като отбор без никакви шансове", каза Венгер.

Той сравни поражението с това с 1:3 срещу "Монако" преди година. По думите му "Арсенал" отново е проявил наивност, което...

Клайдерман ще излезе на една сцена с Русенската филхармония

https://www.24chasa.bg/Article/5321412

Световноизвестният солист Ричард Клайдерман ще излезе на една сцена на “Булстрад Арена” с Русенската филхармония. Това ще стане на 7 юли от 19 часа. В Русе той ще изпълни повечето от известните си хитове, ще има и популярна филмова музика. Клайдерман ще свири на пиано “Фенуей”, което ще бъде преместено за него от местната зала “Филхармония".Световноизвестният солист Ричард Клайдерман ще излезе на една сцена на “Булстрад Арена” с Русенската филхармония. Това ще стане на 7 юли от 19 часа. В Русе той ще изпълни повечето от известните си хитове, ще има и популярна филмова музика. Клайдерман ще свири на пиано “Фенуей”, което ще бъде преместено за него от местната зала “Филхармония".

На военен отчет - всички български граждани от 18 до 32 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264464_%D0%9D%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B5%D1%82+-+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%

 В изпълнение на Законодателната програма на Министерския съвет за първото полугодие на 2016 г. Министерството на отбраната подготви проекти за изменения на Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за резерва и Закона за военната полиция.

Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на Министерство на отбраната.

В Закона за отбраната и въоръжените сили се предлагат изменения в пределната възраст за служба на военнослужещите с различни звания.

Намалява се възрастта за прием на войници (от 32 на 28 години) и пределната възраст, до която ще служат (от 50 на 46 години).

С тези изменения се създава възможност за ранното им пенсиониране по чл. 69 от КСО, тъй като придобиват необходимите 18 години, действително изслужени на военна служба. С новите изисквания на чл. 69 от КСО е съобразено и предложението за увеличение на пределната възраст на сержанти, офицерски кандидати, младши офицери, офицери със звание „майор“ и „подполковник“ на 55 години.

Премахва се рестрикцията от въведения максимален срок за престояване във военно звание и в длъжност на военнослужещите.

С предложените изменения в ЗОВСРБ се дава възможност при наличие на средства в бюджета да се увеличава месечното възнаграждение на военнослужещите с увеличаването на коефициента спрямо базата - за офицери с не по-малко от 2,3; за офицерски кандидати и сержанти - с не по-малко от 1,9 и за войници (матроси) – с не по-малко от 1,7. С това предложение се цели и уеднаквяване на коефициентите на служители от МО и МВР.

Регламентират се и въпросите на полагането на извънреден труд от военнослужещите, като се дава детайлна уредба на дежурствата /чл. 194-196/, както и неговата компенсация над нормалната му продължителност.

С новите разпоредби за първи път от много десетилетия се дава възможност на съкратените или уволнилите се по организационно-щатни промени военнослужещи да постъпят повторно на военна служба във въоръжените сили.

Урежда се и статутът на курсантите като се разграничава обемът на издръжката на курсанта, която се поема от Министерството на отбраната и тази, която представлява трансфер от Министерството на образованието и науката.

Уеднаквява се терминологията, касаеща стратегическите планове и планове за операции с тази в НАТО, както и задълженията на България за изготвяне на Каталог със способности за подкрепа на съюзните сили от страната домакин.

С промените в Закона за резерва се разграничават дейностите и отговорностите по подготовката на резерва и по подготовката на гражданите за защита на страната, предвид различната регламентация на реда, организацията и начина на прием и обучение на съответните лица. Регламентира се възможността по време на обучението на доброволен принцип на българските граждани да се провеждат практически занятия с използване на оръжие и боеприпаси, по ред, определен с уставите и наставленията на въоръжените сили.
Прецизира се възрастта на гражданите, които се водят на военен отчет, като на военен отчет ще се завеждат всички български граждани - от 18 до 32 години. Мотив за това е обстоятелството, че с отпадането на наборната военна служба, възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството.

Диференцира се и пределната възраст за водене на военен отчет за различните категории резервисти и запасни. Целта е качествено окомплектоване на военновременните формирования на въоръжените сили и ефективно изпълнение на функционалните задължения от различните категории.

По този начин се осигурява и възможността за служба в запаса и на лица, освободени от военна служба по пределна възраст.

Конкретизират се видовете възнаграждения, дължими на резервистите от доброволния резерв и начина на тяхното изплащане при участие в специалната военна подготовка, служба по време на обучение в курсове за придобиване и повишаване на квалификацията (чл.51, ал. 4, 5 и 6, чл.52, ал.2, чл. 53, ал.5 и чл.54).

Предлага се създаване на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.

Промените в Закона за военна полиция прецизират норми, свързани с оперативно-издирвателната дейност на служба „Военна полиция”, дейностите по охрана и ескорт, употребата на оръжие, помощни средства и физическа сила от органите на службата, действия свързани с полицейската регистрация и идентификацията. Досега тези норми бяха регламентирани в подзаконови актове. Предложените изменения отговорят на решения на Европейския съд по правата на човека.

С измененията не се разширява кръгът от правомощия на органите от военната полиция, не се променя и не се разширява обхватът на извършваните от тях дейности.
Прецизирането на текстовете създава по-голяма гаранция за защита на основните граждански права и свободи.

Всеки може да изпрати послание в Космоса с #We The Explorers

http://www.cross.bg/izprati-twitter-kosmicheskata-1499379.html

/КРОСС/С новата кампания на американската космическа агенция всеки може да изпрати своя песен, картина, скеч или кратко видео в страниците на НАСА в Twitter и Instagram с хаштаг #We The Explorers, съобщава Си Би Ес. Космическата агенция ще събере най-интересните предложения в хард диск, който ще полети заедно с космическата сонда "Озирис Рекс" към астероида "Бену" през септември тази година. Мисията ще продължи до 2023 година. Тогава паратът ще се върне на Земята с проби от космическата скала. Всеки може да изпрати своя творба до 20 март или докато хард дискът изчерпи своя капацитет. Ето и някои от посланията, които искат да изпратят потребители на Twitter и Instagarm.  

Делчев: С активна регистрация ще изчистим изборните списъци от около 1 млн. „мъртви души“

http://www.cross.bg/delchev-glasyvane-blok-1499380.html

/КРОСС/С въвеждането на активната регистрация опитваме да решим един от най-големите проблеми и да изчистим изборните списъци от около 1 млн. „мъртви души", каза в студиото на „Денят започва" по БНТ Димитър Делчев, народен представител от „Движение България на гражданите" от Реформаторския блок, член на правната комисия в парламента. Промените в Изборния кодекс, чрез които въвеждаме правила за провеждането на електронно гласуване, са консултирани с много специалисти и почиват на 10 принципа, от който основен е този за запазване на тайната на вота, заяви Делчев. Предвиждаме пилотно гласуване, което да убеди хората, че гласуването по електронен път е сигурно и ще помогне да подобряване на демократичния процес при изборите, добави той. Делчев обяви, че от Реформаторския блок ще настояват за въвеждане на машинно гласуване в поне половината секции в цялата страна с около 4000 машини. Това ще даде възможност много бързо след края на изборния ден да има резултати и ще намали възможностите за манипулации по време и след изборния ден, коментира депутатът. В законопроекта, който внесохме от ДБГ, предлагаме да се махнат от бюлетината номерата пред имената на партиите, добави народният представител. Имаме сигнали за провеждана кампания от представители на различни религии. Не може да позволим да се смесва религията с политиката, затова предлагаме забрана за политическа агитация от духовни лица, обяви Делчев.

Родители пропищяха: Възпитателка бие и блъска децата ни! Директорката спи!

http://www.bnews.bg/article-148791

Възпитателката продължава да е на работа, а директорът съучастник проявява безотговорно отношение към случващото се

Бойко Борисов пристигна на двудневно работно посещение в Израел

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-pristigna-na-dvudnevno-rabotno-poseshtenie-v-izrael-news245987.html

При засилени мерки за сигурност започна работното посещение на министър-председателят Бойко Борисов в Израел. Програмата включва посещение на Палестина, където в Рамала нашата делегация ще се срещне с министър-председателя Рами Хамдала и с президента Махмуд Абас, предаде БТА в сряда. По-късно тази вечер Борисов ще се срещне с представители на българската общност в Ерусалим. Министър-председателят Борисов е придружаван от вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министъра на външните работи Даниел Митов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване