Обсъждат българско участие в операция за усилване на противовъздушната отбрана на Турция

http://pik.bg/обсъждат-българско-участие-в-операция-за-усилване-на-противовъздушната-отбрана-на-турция-news490802.html

Обсъждат българско участие в операция за усилване на противовъздушната отбрана на Турция

Министрите ще обсъдят на редовното заседание на правителството проект на решение за разрешаване изпращането на военнослужещи от въоръжените сили на България за участие в операцията на НАТО по усилване на противовъздушната отбрана на Турция.

Правителството ще разгледа и проект на решение за приемане на план за управление на природен парк „Беласица”. В дневния ред на кабинета е предвиден и проект на решение за утвърждаване на споразумението между правителството на страната ни, това на Гърция и Турция за изграждане и функциониране на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество, подписано на 25 май 2015 г. в София.

Дневният ред за редовното заседание на Министерския съвет е от 19 точки. 

Правителството няма да разглежда доклада за промяна в концесионния договор за ски зона Банко

http://pik.bg/правителството-няма-да-разглежда-доклада-за-промяна-в-концесионния-договор-за-ски-зона-бан-news490799.html

Правителството няма да разглежда доклада за промяна в концесионния договор за ски зона Банко

Докладът на междуведомствената работна група относно концесионния договор за ски зона Банско няма да бъде внесен за разглеждане на правителствено заседание на Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Решението на министър-председателя Бойко Борисов е взето след разговор с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Миков обсъди добросъседските отношения с председателя на сръбския парламент

http://pik.bg/миков-обсъди-добросъседските-отношения-с-председателя-на-сръбския-парламент-news490798.html

Миков обсъди добросъседските отношения с председателя на сръбския парламент

Лидерът на БСП Михаил Миков, в качеството си на председател на Групата за приятелство България – Сърбия, даде официален обяд за гостуващата делегация, водена от председателя на сръбския парламент Мая Гойкович.

Обсъдени бяха въпроси от взаимен интерес за продължаване на добросъседските отношения, довършване изграждането на новия ГКПП пункт Салаш - Ново корито, решаването на проблема с двувластните земи. Миков заяви пълната си подкрепа за европейската интеграция на Сърбия, съобщиха от пресцентъра на БСП.

От своя страна, Гойкович показа задоволството си от развитието на отношенията между двата парламента, което е изключително ползотворно в последните години. Михаил Миков запозна гостите с проведената на 1 март конференция „Бежанската криза в ЕС – гласовете на Балканите”, организирана от представителя на БСП в европейския парламент Илияна Йотова и Делегацията на българските социалисти. Заявена бе позиция, че не може да бъде приета идеята „трикордонна защита на Европа”, лансирана от някои европейски медии.

В срещата взеха участие народните представители от БСП лява България Димитър Горов и Кънчо Филипов, както и депутатът от сръбския парламент – Адриана Анастасова. 

Трус с магнитуд 5.9 е бил регистриран в Тихия Океан

http://petel.bg/Trus-s-magnitud-5-9-e-bil-registriran-v-Tihiya-Okean__146432

Геологическата служба на САЩ съобщава, че е било регистрирано земетресение с магнитуд 5.9 по скалата на Рихтер край бреговете на Антарктид...

Огромен метеор е изгорял над Атлантическия океан

http://petel.bg/Ogromen-meteor-e-izgoryal-nad-Atlanticheskiya-okean__146433

Снимка: АФП Най-големият метеор след експлозията в Челябинск е преминал през атмосферата над Атлантическия океан, пише BBC News, цитирана о...

Българо-гръцката граница отново е затворена

http://petel.bg/Balgaro-gratskata-granitsa-otnovo-e-zatvorena__146434

Илюстрация: Булфото Българо-гръцката граница отново е затворена - блокадата на Кулата беше подновена тази сутрин малко след 5 часа, но са...

Меси развали прокобата срещу Чех и Барса удари Арсенал в Шампионска лига

http://football.actualno.com/mesi-razvali-prokobata-sreshtu-cheh-i-barsa-udari-arsenal-v-shampionska-liga-news_525402.html

Шампионска лига има още един почти сигурен четвъртфиналист и това е носителят на трофея от предходния сезон Барселона. Каталунците изиграха силен двубой и спечелиха с 2:0 гостуването си на Арсенал на "Емиратс" в първи осминафинален двубой между двата гранда. Решаваща роля в мача изигра Лионел Меси, който сложи край на головата си суша срещу Петър Чех и с два гола през второто полувреме донесе победата на своя тим. Първото си попадение той вкара в 72' след асистенция на Неймар, а 10 минути

От днес започват валежи, температурите падат с 10 градуса

http://society.actualno.com/ot-dnes-zapochvat-valeji-temperaturite-padat-s-10-gradusa-news_525325.html

Времето над страната ще бъде облачно, на много места с валежи от дъжд. Минималните температури ще бъдат между 8° и 13°, в София около 9°. Около обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили и с него в страната ще нахлува по-студен въздух. Дневните температури значително ще се понижат и максималните ще бъдат между 10° и 15°, в София около 11°. През нощта срещу четвъртък валежите от запад на изток ще спрат, а облачността ще се разкъсва и намалява, съобщих

Раздадоха наградите на БАИТ

http://pik.bg/раздадоха-наградите-на-баит-news490797.html

Раздадоха наградите на БАИТ

Необходимо е да бъдат опростени условията за правене на ИТ бизнес у нас. Това заяви Петър Иванов, председател на Българска асоциация по информационни технологии. Според Иванов, заради тежките мерки, които се взимат за издаване на синя карта за работещите в ИТ сектора, има много свободни позиции без специалисти.

Иванов посочи, че страната ни трябва да стане привлекателна дестинация за тези квалифицирани работници, защото в момента пазарът буквално “прегаря” заради липсата на специалисти.

БАИТ раздаде награди в осем категории. Екип от младежи от Техническия университет взе студентската награда за проекта “Валкирия” - разработка на “умна ръкавица”, която управлява уреди от разстояние. Образователната награда отиде при “Враца Софтуер общество”, които са разработили 9-месечен курс за програмисти от северозападния регион. За журналистически принос бе наградена Татяна Величкова - Маринова от БНР.

За държавна администрация награда получи Националната здравноосигтурителна каса, а за общинска администрация - община Бургас. Алтерко Роботикс ЕООД взе приза за стартираща компания, а за бизнес иновативност фирмата MammothDB. С приза за E-business бе отличена банката ДСК заради иновацията “виртуален чек”.

Наградата за корпоративна и социална отговорност, която вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин връчи, отиде при “Програмиста” АД, които са се разширили от 3 служители до 140 души. Калфин дори се пошегува, че всяка компания, която направи такъв ръст в назначаването на нови служители, ще получи награда от повереното му министерство. Специалната награда на БАИТ беше връчена лично от президента Росен Плевнелиев и отиде в Шумен при преподавателя Бисерка Йовчева, която е преподавател по информатика в Шуменския университет и в Школа по информатика и математика “АиБ”.

Тя е преподавателят, който е подготвил най-много ученици, които печелят международните състезания по информатика. Нейни възпитаници са донесли за страната ни 20 златни медала, 23 сребърни и 24 бронзови.

Според президента българите отдавна чакат пълна прозрачност в управлението на обществения ресурс. Според него, ако всички обществени поръчки са видими през сайт, няма да има нужда да бъдат пускани и спирани, защото ще бъдат прозрачни за всички.

Плевнелиев посочи също, че трябва да се засили работата по въвеждането на електронно правителство, защото българите отдавна не заслужават да чакат по опашките и не заслужават за едно строително разрешение да ходят до 17 институции, нещо, което електронното правителство ще спести, а това нещо е постигнато още преди 15 години в Естония и Австрия.

Според президента, като нация трябва да бъдем с много по-високо самочувствие, защото сме първите, които имат информационна екосистема в региона и са създадени 17 500 работни места в ИКТ сектора и имаме план да ги удвоим, а освен това и българите са едни от най-добрите програмисти в световен план.

Пак пълна блокада на Кулата, не е подкрепена от инициативния комитет

http://pik.bg/пак-пълна-блокада-на-кулата-не-е-подкрепена-от-инициативния-комитет-news490793.html

Пак пълна блокада на Кулата, не е подкрепена от инициативния комитет

Десетина водачи на ТИР-ове са блокирали самоволно ГКПП Кулата, не се пропускат никакви автомобили да влизат в Гърция. Действията на шофьорите не са подкрепени от инициативния комитет, блокирал напълно същия граничен пункт от 16 до 21 февруари.

„До сега максимално сме изчаквали, преди да прибегнем да такава крайна мярка. Сега нито е моментът, нито това е начинът. Министър Ивайло Московски ни помоли в неделя и отворихме контра блокадата, ние по гръцкия сценарий ли ще действаме, до сега такова нещо не е имало”, каза Веселин Дангов, участник в блокадата от миналата седмица, който в момента е в Гърция.

Блокадата от 18 часа миналата вечер най-вероятно е спонтанно ответно действие на наложената в 14.30 часа днес забрана от страна на гръцките фермери за преминаване на товарни автомобили. Инициативният комитет на предишната контра блокада в момента се събира на Кулата за да видят какво да предприемат по третата вече пълна блокада на граничния пункт. Първата такава бе за 10 часа на 9 февруари, втората от 16 до 21 същия месец. 

Омбудсманът махна такса „юрисконсулт“ на „Топлофикация София“ ЕАД

http://pik.bg/омбудсманът-махна-такса-„юрисконсулт“-на-„топлофикация-софия“-еад-news490788.html

Омбудсманът махна  такса  „юрисконсулт“ на „Топлофикация София“ ЕАД

„Топлофикация София“ ЕАД вече няма да прибира по 300 лева юрисконсултски възнаграждения от клиенти на дружеството, които е дала на съд. Това е една от мерките, които омбудсманът Мая Манолова успя да наложи по време на организираната от нея дискусия по проблемите на потребителите на топлинна енергия в България.

Във форума участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов, председателят на ресорната комисия в парламента Делян Добрев, зам.-председателят на СОС Николай Стойнев, ръководството на „Топлофикация София“ ЕАД, шефът на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, експерти, депутати и др. Комисията за енергийно и водно регулиране ще започне процедура за премахване на юрисконсултските такси, начислявани на клиентите на всички топлофикационните дружества при съдебен спор с тях, увери председателят на КЕВР Иван Иванов. Промяната ще стане в рамките на Общите условия на дружествата за работа с клиентите, до един месец. „Не може дружествата, чрез своите непоносимо големи юрисконсултски възнаграждения, да обременяват с непоносими и големи като размер такси клиентите“, коментира Иванов.

Омбудсманът Мая Манолова извади статистика, от която е видно, че за миналата година само от съдебните такси „Топлофикация София“ е прибрала близо 15 милиона лева от 21 766 столичани. Общественият посредник показа и нагледно как дълг от 100 лева, след начисляването на такси и лихви нараства до 1 483 лева. (как става това, виж на сайта на омбудсмана, www.ombudsman.bg, в презентацията, качена в раздел „библиотека“, подраздел „доклади“).

Манолова представи пакет от мерки, насочени за подобрение на услугата „топло“. Сред тях са – при саниране на сгради по проекти, финансирани със средства по Националната програма за енергийна ефективност, задължително да се въведе изискване за преминаване от вертикална към хоризонтална инсталация на жилищните блокове и кооперации.

„По този начин ще се намалят разходите за отопление при централизирано топлоснабдяване и сключване на индивидуални договори с абонатите“, обясни Манолова. По тази мярка тя получи пълната подкрепа от председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. 

В НСО са изпратени материали с искане за охрана и за друг депутат

http://pik.bg/в-нсо-са-изпратени-материали-с-искане-за-охрана-и-за-друг-депутат-news490779.html

В НСО са изпратени материали с искане за охрана и за друг депутат

Няма образувано досъдебно производство за опит за убийство на Делян Пеевски, по данните, които излязоха по делото за опит за убийство на Алексей Петров. Това се разбра от думите на главния прокурор Сотир Цацаров.

Вчера главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов съобщи, че по делото за опит за убийство на Алексей Петров, , при провеждане на беседи и последващи следствени действия, е придобита значима информация, която се отнася за подготвен опит за убийство на депутата Делян Пеевски. Затова и от понеделник депутатът от ДПС е с държавна охрана и го пази и НСО.

„Единственото, което е направено, са отделените материали, които са изпратени на НСО. Такива материали по отношение на друг народен представител са изпратени и днес. Винаги, когато са налице данни ние ги изпращаме, а дали е реална опасност, която налага охрана – това се преценява съобразно Закона за НСО”, каза Цацаров. Той обаче не поиска да каже името на депутата, за когото материали са изпратени днес и не отговори на въпроса дали това е Мартин Димитров. Вчера стана ясно, че има и заплахи срещу премиера Бойко Борисов. Действията по тях са извършвани от Софийска градска прокуратура (СГП).

Левски 2014 падна за едно полувреме в Македония

http://pik.bg/левски-2014-падна-за-едно-полувреме-в-македония-news490879.html

Левски 2014 падна за едно полувреме в Македония

Втора загуба в група D на SIGAL-UNIQA Балканска лига записа отборът на Левски 2014. Тя дойде при гостуването на "сините" на македонския Кожув след резултат 72:99.

Двата тима си размениха по една част през първото полувреме, но през второто домакините използваха по-големия си опит и стигнаха до успеха. Той бе първи за тях в тази фаза, а двата отбора вече са с баланс 1-2. Следващата седмица Левски посреща косовския Пея и ще търси победа, за да запази шансове за полуфиналите в турнира, съобщава bgbasket.com. Двубоят тръгна ужасно за левскарите, които след само четири минути изоставаха с 2-16. След това "сините" заиграха, но не можаха да намалят и след десет минути изоставаха със 17 точки.

Нещата обаче се промениха през втората част, която започна с отлична серия от 21-2 за българите. Така те излязоха напред, а след размяна на кошове Венци Петков вкара тройка за край на полувремето и даде аванс от точка на своите. След паузата домакините на свой ред започнаха с 11-2 и дръпнаха с 9 точки, а малко по-късно"сините" свалиха до 4. Кожув обаче отговори със 7-0 и водеше с 11 след края на третата четвърт.

В последната домакините контролираха резултата и не позволиха нов обрат, а даже и увеличиха разликата. Трима състезатели от българския отбор бяха най-резултатни с по 14 точки. Това са Евгени Хаджирусев, Алекс Симеонов и Венцислав Петков. За домакините с 27 точки и 10 борби завърши Александър Радулович. 

Нефтохимик U19 посреща Ботев в първата си официална среща за годината

http://pik.bg/нефтохимик-u19-посреща-ботев-в-първата-си-официална-среща-за-годината-news491074.html

Нефтохимик U19 посреща Ботев в първата си официална среща за годината

Елитната юношеска група до 19 години на Нефтохимик открива пролетния полусезон с домакинство на Ботев /Пловдив/. В XVIII кръг от първенството отборите ще се срещнат, на 28 февруари /неделя/, от 13:00 часа, на стадион Българово. „Шейховете“ зимуваха на девета позиция във временното класиране с актив от 25 точки, докато пловдивчани са пети, с 31 пункта. В предишната си среща с „канарчетата“, в I кръг от шампионата, момчетата на Венелин Петков претърпяха минимална загуба като гости. В неделя те ще потърсят реванш. 

„Юлен” : Група „еколози“ отново разпространяват неистини относно ски зона Банско

http://pik.bg/„юлен”--група-„еколози“-отново-разпространяват-неистини-относно-ски-зона-банско-news490774.html

„Юлен” : Група „еколози“ отново разпространяват неистини относно ски зона Банско

„Юлен АД“ сме изненадани, че след постигнато съгласие на общата среща между нас, еколозите, МОСВ и ДНСК, същите “еколози” извъртяха позицията си. „Юлен АД“ за пореден път потвърждава факта, че след многобройни проверки и съдебни решения на българския съд, ДНСК, РИОСВ, Европейската Комисия и дори мисията на ЮНЕСКО през 2012 година, е потвърдено, че нарушения в ски зона Банско не съществуват и екологичното съответствие на съоръженията е на световно ниво, съобщиха от дружеството.

Знаем, че еколозите от коалиция „За да остане природа в България“ не признават тези институции, но за нас е изненадващо, че дори след постигнат с тях консенсус през изминалата седмица, те отново публикуват неверни твърдения и противоречат на собствените си думи. А именно, на 16 февруари 2016 година в зала „Запад“ на Народното събрание се проведе среща по инициатива на заместник-председателя на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски с тема ски зона Банско.

На срещата присъстваха представители на Юлен АД, МОСВ, ДНСК и групата еколози от коалиция „За да остане природа в България“. След няколкочасов дебат се достигна до консенсус, че концесионният договор е необходимо да се анексира и няма случаи на незаконни дейности в ски зона Банско. Със заключителните думи на Андрей Ковачев, еколозите се съгласиха с това, за което свидетелства и звуковия запис от срещата. Една седмица по-късно, същите еколози разпространиха писмо с редицата неверни твърдения, които повтарят от вече 10 години, въпреки че същите въпроси бяха дискутирани на гореспоменатата среща. Юлен АД изразяваме недоумението си от всичко това, но в името на пълната прозрачност, за пореден път ще изложим истината, подкрепена с факти. Операторът на ски зона Банско се придържа стриктно към Териториално устройствения план (ТУП) и обектите, описани в него. Всички изградени обекти са допуснати и съгласувания по установения ред, външната граница на ТУП-а е спазена.

Еколозите от коалиция „За да остане природа в България“ твърдят, че в ТУП-а от 2001 липсват 4 съоръжения, но не споменават, че този ТУП е актуализиран през 2004 и същите съоръжения фигурират там (за сметка на други, които са премахнати). Всичко това е подлежало на съдебен контрол и проверено от десетки проверки на всички отговорни институции. Няма установени нарушения. За пореден път разясняваме на еколозите от коалиция „За да остане природа в България“, че ако прочетат концесионния договор, публикуван и на техния собствен сайт, ще видят, че там няма списък с обекти. Концесионният договор указва, че концесионерът има правото и задължението да реализира предвиденото в ТУП-а – нещо, което се спазва изрядно. „Юлен” АД реши да се сертифицира по ЕМАС, което е доброволна международна процедура, изискваща спазването на много по-високи екологични норми от тези в българското законодателства. Получихме този сертификат на международно ниво, но той не беше одобрен в България. На срещата в НС, на еколозите от „Коалиция за да остане природа в България“ беше обяснено, че обекти в ски зона Банско са били частна собственост преди сключването на концесията и съответно те нито някога са били обект на концесията, нито могат да бъдат. Няма как държавата да концесионира частна собственост – концесионира се само държавна собственост. Такива обекти са лифтовете на фирма „Академика 2000“ ЕООД, които през 2000 година престават да бъдат публична държавна собственост. Концесионното възнаграждение се определя според ясна методика на базата на сезон от 100 дни. Тук държавата сама е определила параметрите и „Юлен” АД не могат да ги променят по никакъв начин, без значение дали сезонът в конкретната година е по-дълъг или по-къс (примерно, през 2016 вероятно ще е по-къс).

Относно член 21, ал.1 от ЗЗТ, който, според еколозите от коалиция „За да остане природа в България“, забранява изграждане на спортни съоръжения на територията на НП „Пирин“, има трайна съдебна практика и тя е недвусмислена. В над 60 свои решения, съдът е потвърдил, че изграждането на спортни съоръжения е разрешено. В заключение, искаме отново да повторим, че тезите на еколозите от коалиция „За да остане природа в България“ са не само несъстоятелни, но и не отговарят на реалността. Всичко това е потвърдено от институции като Европейската Комисия, българския съд, ДНСК и дори ЮНЕСКО в мисията си през 2012 година. „Юлен” АД остава отговорен пред европейските и българските закони, европейските и българските институции. Пред кого са отговорни нашите опоненти, не можем да знаем и по този въпрос не можем да вземем отношение. 

Ненчев: Няма да мобилизираме когото и да било

http://pik.bg/ненчев-няма-да-мобилизираме-когото-и-да-било-news491017.html

Ненчев: Няма да мобилизираме когото и да било

Няма да мобилизираме когото и да било. Това заяви военният министър Николай Ненчев в Министерски съвет.

За това, че през последните няколко дни отново се заговори за мобилизация на мъже между 18 и 33 години, Ненчев обясни, че правилната дума не е мобилизация. „Няма да мобилизираме когото и да било. Касае се за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, който предвижда резервът да бъде попълнен под една или друга форма. Резервът в българската армия е доброволен или задължителен, но ние не говорим за резервисти в този случай”, каза той. Ненчев увери, че се набират резервисти на доброволен принцип като Министерство на отбраната организира за това съответните обучения. „Ние правим един регистър на всички младежи.

Това е нормално, всяка една държава има такава практика, просто ние ще вземем тези списъци от служба ГРАО и ще разполагаме с тях. Те са необходими в случай на недай си Боже на война или конкретно напрежение”, поясни Ненчев. Той заяви, че по силата на Конституцията се извършва мобилизация в точно определени срокове. Ако това се наложи, те ще бъдат призовани и ще бъдат обучени. На този етап, обаче подобно нещо не се предвиждало.

„Просто ние искаме да разполагаме със съответната информация колко от тези младежи на каква възраст и в каква позиция са. Ще вземем списъци от ГРАО няма да ги каним и да бъдат регистрирани, няма да имаме срещи с тях и да ги призоваваме за каквото и да било. Просто това е необходимо за наша информация”, каза министърът на отбраната. Ненчев бе категоричен, че не вижда нещо, което буди безпокойство.

„Няма да мобилизираме, ще начисляваме. Тоест ще поискаме единствено справка за тези хора, ако той желае да премине специално обучение, тогава ще бъде регистриран, ще бъде сключен договор с него и ще бъде зачислен в резерва”, каза още Николай Ненчев. Той поясни, че миналата година доброволно много хора са се отзовали за обучение. Самото обучение пък трае няколко месеца понякога.

„В зависимост от необходимостта във военни университети се осигурява необходимата логистична поддръжка и мисля, че това е изключително полезно. Трябва да обръщаме по-сериозно внимание на военната подготовка, както беше преди”, убеден е Ненчев. Освен това той съобщи, че България изпраща 8 военнослужещи, които да оказват подкрепа за охраната на въздушното пространство над Турция.

„Това е част от нашите задължения. Изпращаме 8 военнослужещи, които ще окажат подкрепа, които не са пилоти. Те ще извършват и ще окажат техническа помощ”, конкретизира Ненчев. Военнослужещите ще останат в Турция в рамките на 6 месеца. „Ще извършват, както споменах наблюдение, ще осъществяват контрол, но това още веднъж подчертавам не са пилоти. Техните дейности са свързани с охраната на въздушното пространство над Турция”, добави военният министър. За това защо БЗНС няма да се подпише под анекса за коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ, той обясни, че от партията му искат то да бъде изчистено и конкретизирано. 

М.Димитров: Искров е получавал най-висока заплата точно при фалита на КТБ

http://pik.bg/мдимитров-искров-е-получавал-най-висока-заплата-точно-при-фалита-на-ктб-news491010.html

М.Димитров: Искров е получавал най-висока заплата точно при фалита на КТБ

Най-високи заплати заедно с бонуси са получавали председателят и членовете на УС на БНБ точно при фалита на КТБ, като възнаграждението на управителя Иван Искров е достигало 19 070 лв. на месец за периода януари- юни 2014 г. Това стана ясно от думите на депутата от РБ Мартин Димитров на брифинг днес в НС.

Димитров и колегите му от гражданската квота на РБ и от ДСБ разкриха в подробности заплатите и бонусите на висшите банкери за периода 1-ви януари 2014 т.- 30 юни 2015 г. , като раздадоха на медиите и таблица с данните. След юни 2014 г. заплатата и допълнителното възнаграждение на Искров пада на 16 995 лв. , а след това- на 16 096 лв. За периода януари- юни 2014 г.

Димитър Костов е вземал по 17 199 лв. на месец, Калин Христов- също 17 199 лв., а Цветан Гунев- 17 080 лв. Засега в закона няма предвиден таван на заплатите на управителя и членовете на УЕС на БНБ и затова за в бъдеще Мартин Димитров и колегите му ще предложат това да се коригира, като за най-високо заплащане да се вземе размера на възнаграждението на председателя на НС. Очаквайте подробности. 

Преглед на печата от 24 февруари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/24/2710794_pregled_na_pechata_ot_24_fevruari/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Новите пътни такси ще погълнат 200 млн. лева
Държавата търси изпълнител на системата за тол-плащания от камиони и електронни винетки за автомобили. Тя трябва да заработи в началото на 2018 г.

Държавата ще изгражда Wi-Fi мрежа по морските пристанища за 6 млн. лева
Пет от осемте терминала, част от проекта, вече са отдадени на концесия на компании, свързани с "Химимпорт", Кирил Домусчиев и Делян Пеевски

Сега...

Национална гореща телефонна линия за хора, пострадали от насилие, вече с нов безплатен номер

http://pik.bg/национална-гореща-телефонна-линия-за-хора-пострадали-от-насилие-вече-с-нов-безплатен-номер-news490765.html

Национална гореща телефонна линия за хора, пострадали от насилие, вече с нов безплатен номер

Национална гореща телефонна линия за хора, пострадали от насилие 02/ 981 76 86 към Фондация „Асоциация Анимус” вече разполага и с нов безплатен номер: 0800 18 676 - за обаждания от цялата страна, съобщиха от фондацията. За 18 години на линията са потърсили помощ 28 877 души.

За обаждания от чужбина остава: 02/ 981 76 86. 

Съветът по прилагане на Актуализираната стратегия за съдебна реформа обсъди промените в ЗСВ

http://pik.bg/съветът-по-прилагане-на-актуализираната-стратегия-за-съдебна-реформа-обсъди-промените-в-зс-news490762.html

Съветът по прилагане на Актуализираната стратегия за съдебна реформа обсъди промените в ЗСВ

Съветът по прилагане на Актуализираната стратегия за съдебна реформа обсъди промените в Закона за съдебната власт по време на двудневно извънредно заседание по обсъждане на проекта за промени в ЗСВ в Министерството на правосъдието. В общо 11-часовата дискусия по редактиране и гласуване на текстовете, участие взеха и представители на парламентарно представените партии, съобщиха от МП. Разделяне на Висшия съдебен съвета (ВСС) на две колегии след влизане в сила на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Въвеждане на пряк избор на съдии, прокурори и следователи, за членове на съвета от магистратската квота. Всички решения на пленума и двете колегиите, да се мотивират, включително и отхвърлените предложения. Постоянно действащи комисии от членове на ВСС и магистрати, откъснати от работния процес, да оценяват съдиите и прокурорите, с цел по-голяма обективност и повишаване качеството на работа . Пълна гаранция, че избраните от парламента членове на Висшия съдебен съвет не могат да блокират решенията на избраните от съдиите, прокурорите и следователите членове във връзка с назначаване, повишаване, налагане на дисциплинарни наказания, преместване или освобождаване на магистрати. Отпадане на възможността членовете на ВСС да получават допълнително възнаграждение за участие в комисии. Това са част от приетите предложения. „Проблемът с реалното оценяване на работата на магистратите, е една от основните критики в последния доклад на ЕК“, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева и допълни, че за да има качествена оценка за работата на магистратите и уеднаквяване на атестационната практика, е редно членовете им да са откъснати от работните си места и да са ангажирани само и единствено с дейността по оценяване на магистрати на ротационен принцип.

Съветът прие да се въведе постоянно действащи атестационни комисии към съдийската и прокурорската колегия, който да се сформирани от членове на ВСС и действащи магистрати. Като последните ще бъдат избирани от пленумите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и съответно от Върховна касационна прокуратура, Върховна административна прокуратура и Националната следствена служба. Проектът дава свобода на всяка колегия сама да определи броя на членовете й и организацията на работата им. „До април работната група, заседаваща по останалите промени в ЗСВ, ще разпише подробностите по атестирането. Ще се мисли и за създаване на атестационни комисии на апелативно ниво, които да подпомагат централните“, каза правосъдният министър. По думите й в преходните и заключителните разпоредби изрично ще се регламентира, че започналите атестации и конкурси ще продължат по стария ред, но решенията ще се приемат от колегиите, както предвижда конституцията. Правилата за прекия избор на членове на ВСС от магистратската квота да се определят от пленума по предложения на колегията на съдиите, за кандидатите от квотата на съдиите и от колегията на прокурорите за кандидатите от квотата на прокурорите и следователите. Във връзка с начина на провеждане на избора на кандидати от магистратската квота, членовете и гостите на Съвета решиха като алтернатива на гласуването с хартиени бюлетини, освен електронното гласуване, да се въведе и машинно гласуване. Предложението бе направено от Атанас Атанасов от ССБ с аргумент, че това ще спести много време при броенето на бюлетините и резултатите ще се отчетат веднага след последния подаден глас. „Това трябва да се случва при гаранция за спазване на тайната вота, за което е нужно детайлно разписване на правилата за прилагането на машинно гласуване“, заяви министър Захариева и допълни, че ще чака до края на днешния ден предложението по новите допълнителни текстове от предложителите.

На обстоен дебат бяха подложени текстовете за начина, по който ще се избират кандидатите за членове от магистратската квота. На финала Съветът прие решенията на Общите събрания на съдиите, прокурорите и следователите да се провежда в две последователни съботи, като в първата ще се избира избирателна комисия и ще се изслушва кандидатите. А през втората ще се провежда самият вот. За валидни ще се считат Общите събрания, които имат кворум половината от членовете вписаните в списъците (което е пълният състав на съответната гилдия), а за избрани да се считат кандидатите, получили подкрепа с гласовете на повече от половината действителни бюлетини. „Една от основните цели на Министерството на правосъдието, при изработване на текстовете, бе да се изключи възможността, само с гласовете на членовете, избрани от парламента, да се вземат едни от най-важните решения, като тези за кадруването“, заяви Захариева, която председателства съвета.

След изразено мнение на председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Атанас Атанасов за намаляване на минимално изискуемия брой гласове за вземане на решения от колегиите във ВСС, Съветът прие решенията в съдийската колегия да се вземат с мнозинство не по-малко от 8 гласа, а решенията в прокурорската с не по-малко от 6. Първоначално публикуваният проект предвиждаше решенията в колегиите да се вземат съответно с не по-малко от 9 от общо 14 гласа на съдийската и с не по-малко от 7 от общо 11 гласа на прокурорската колегии.

Съветът гласува да се запише изрично, че членовете на ВСС не получават допълнително възнаграждение за участието си в комисии към съвета. Заложеният в проекта индивидуален план за професионално развитие на магистратите също предизвика продължително обсъждане. В крайна сметка Съветът прие аргументите на министъра на правосъдието, че това ще мотивира съдиите, прокурорите и следователите да търсят форми за повишаване на квалификацията си от една страна, и поглед върху ангажираността им, от друга.

Съветът обсъди с представителите на парламентарно представените партии още преминаването на имуществото на съдебната власт от Министерството на правосъдието към ВСС, което е предвидено с последните конституционни промени. Законопроектът предвижда към пленума на ВСС да се създадат постоянни комисии по „Бюджет и финанси” и „Комисия по управление на собствеността”, които преимуществено да се занимаят с това , както и с бъдещите съответни дейности. Утре проектът на ЗИД на ЗСВ с нанесените поправки ще бъда пратен за повторно съгласуване от ангажираните институции, така че и в най-кратък срок – 2 март, той да бъде внесен в МС, каза в заключение Екатерина Захариева. 

Меси - Чех 2:0 и гол 10 000 за "Барса", "Байерн" подари 2:2 на "Юве" (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/Article/5321886

Лионел Меси за първи път в кариерата си успя да вкара гол на Петер Чех и даже го направи 2 пъти, за да донесе победата на "Барселона" с 2:0 над "Арсенал" насред Лондон в първи мач от 1/8-финалите на Шампионската лига. В предишните си 6 двубоя срещу чешкия вратар, който в тях пазеше за друг тим от английската столица - "Челси",

Еколози сезират прокуратурата за пожарите в „Калимок-Бръшлен“

http://pik.bg/еколози-сезират-прокуратурата-за-пожарите-в-„калимок-бръшлен“-news490759.html

Еколози сезират прокуратурата за пожарите в „Калимок-Бръшлен“

Регионалната екоинспекция в Русе ще сезира прокуратурата и полицията за пожарите, които зачестиха в защитената местност „Калимок-Бръшлен“. Последният инцидент бе вчера, като през нощта пожарникари и ловци се бореха с огъня в района между селата Нова Черна и Старо село.

Това е втори пожар, при който са унищожени 900 дка сухи треви, папур и храсти. За щастие няма пострадали животни и птици, запазени са и горските масиви. През деня днес продължава да гори локално огнище, което се наблюдава на място от пожарникари, общински служители от Тутракан и горски пазачи. Засега дигата и водните огледала не позволяват огънят да се разпространи.

Причините за пожара тепърва ще се изясняват – дали става дума за небрежност или умишлен палеж. От екоинспекцията в Русе в понеделник организират среща с всички институции, които имат грижата за опазване на защитената местност край Дунава.

„Целта е да разработим и приемем един авариен план или ефективни мерки за работа в такива ситуации. Ще бъде обсъдена и възможността всички тези случаи, които сме констатирали във времето, да бъдат обобщени и представени на прокуратурата и съответните органи на реда, за да бъде потърсен виновникът, тъй като до момента само се говори, че е умишлено въздействие, но няма установен причинител на това деяние“, коментира Анелия Николова, директор на дирекция „Превантивна дейност” в РИОСВ-Русе.

Делегация от Ардино тества влизане в Турция

http://pik.bg/делегация-от-ардино-тества-влизане-в-турция-news490758.html

Делегация от Ардино тества влизане в Турция

Кметът на община Ардино Ресми Мурад заведе делегация в турския град Бурса, а като се завърна, съобщи, че преминаването през ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле е било напълно безпроблемно. Мурад акцентира на спокойното пътуване заради тиражираните напоследък слухове за наложена възбрана за влизане в Турция спрямо десетки от елита на ДПС. „Поводът за гостуването бе откриването на стоматологична клиника в община Нилюфер на Бурса, собственост на изселници от Ардино.

Двете общини са побратимени отдавна, там след т.нар. „Голяма екскурзия“ от 1989 г. се установиха хиляди наши жители, а децата им развиват свои бизнеси“, посочи кметът Мурад.

Петима млади зъболекари, с корени от Ардинско и от кирковското село Фотиново откриха модерна стоматологична клиника, а лентата прерязаха кметът на Ардино Ресми Мурад, председателят на Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер” /“Ардинци“, от тур./ в Бурса Айдън Йълмаз, кметът на побратимената община Нилюфер Мустафа Бозбей и депутатите от Народно-републиканската партия проф. Лале Карабъйък и Еркан Айдън, допълни говорителят на ардинската администрация Гюнер Шукри. Той допълни, че специален гост на събитието е била и Мис Турция за 2015 г. Еджем Чърпан, бивша волейболистка от общинския спортен клуб „Нилюфер”. „Д-р Джунейт Кале е с корени от Ардино, завършил е стоматология в Медицинския университет в Пловдив и доскоро работеше в Кърджали. Баща му Наджи Кале е общински съветник в местния парламент в Нилюфер. Колежката му д-р Фатме Йълдъръм също е с корени от Ардинско - баща й се е изселил в южната ни съседка през далечната 1951 г. от село Любино.

Родителите на останалия състав от екипа, д-р Севгин Шен и д-р Танер Алтън Йълдъз, са изселници от кирковското село Фотиново, а д-р Махир Шахин е ардински зет. Кметът Мурад подари на младите лекари уникална снимка от центъра на Ардино от средата на миналия век“, уточни Шукри. Той също потвърди, че турските гранични власти не са създали никакви проблеми на пътниците нито при влизането, нито при напускането на страната. 

САЩ не изключват разпадане на Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/24/2710789_sasht_ne_izkljuchvat_razpadane_na_siriia/?ref=rss


"Нещата да станат много по-грозни и Русия трябва също да прави преценките си. Може да се окаже твърде късно Сирия да бъде запазена цяла, ако чакаме още."
  Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери пред сенатската комисия по външна политика. За пръв път най-високопоставеният американски дипломат открито говори за подялба на разкъсаната от гражданска война арабска държава. Русия обаче едва ли ще приеме подобен сценарий, коментира лондонският "Гардиън".
В същото време според "Уолстрийт джърнъл" министърът на отбраната на САЩ и директорът на ЦРУ не вярват, че руснаците ще спазят своята част от договорката за примирие, което трябва да започне след броени часове - в полунощ на петък срещу събота. Те призовавали Вашингтон да има План Б в случай, че примирието се провали.
Кери също каза пред сенаторите, че той ще премине към План Б, който може да включва разделяне на Сирия - макар лично той да не одобрявал подобно решение, ако планираното примирие не се материализира или ако в следващите месеци не се премине реално към преходно управление в Дамаск.
Държавният секретар не изключи подкрепяните от руската авиация части да превземат най-големия сирийски град Алепо недалеч от границата с Турция. Но той допълни, че след 5 години гражданска война Сирия се е превърнала в територия, в която е трудно да задържиш трайно контрола над определени земи.
В следващите няколко месеца - най-вероятно около 3 - ще се разбере дали Башар ал Асад сериозно желае компромис, добави Кери. По думите му всички страни в конфликта искат светска Сирия, в която властта да не е поделена по верски или кланов принцип и в която малцинствата са защитени и хората имат право да изберат своя лидер и своето бъдеще.
Британския му колега Филип Хамънд каза пред Камарата на общините в Лондон, че "Каквито и да са детайлите, картината е следната: докато руските въздушни удари не намалеят драматично, прекратяването на огъня няма да се задържи, тъй като умерената въоръжена опозиция не може просто да сложи оръжие и няма да го стори, докато ги избиват от въздуха. (...) Възможно е руснаците да са се включили в това споразумение на базата на това, че нищо няма да променят от поведението си. Ако е така, всичко ще се провали още преди началото и в крайна сметка нещата зависят от доброто намерение на Русия."
 

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Пътници висяха часове наред на гарата в Пазарджик

http://pik.bg/пътници-висяха-часове-наред-на-гарата-в-пазарджик-news490755.html

Пътници висяха часове наред на гарата в Пазарджик

Пътници чакаха часове наред на гарата в Пазарджик, за да се придвижат до София, Пловдив и Бургас. Оказа се, че влаковете не се движат от обед, информира Би Ти Ви. Служители на БДЖ коментираха, че проблемът е предизвикан от ремонт по инфраструктурата, който е продължил повече от предвиденото.

Повечето пътници бяха принудени да чакат, защото нямаше друг начин как да се придвижат до крайните си дестинации. 

Отговор защо се е стигнало до конфликтната ситуация отказаха да дадат както началника на гарата, така и служителите на билетните каси.

До момента няма официален коментар от БДЖ. Може единствено да се гадае дали подобни проблеми ще възникнат и в бъдеще.  

Александровска болница получи сертификат за качество на медицинските услуги

http://pik.bg/александровска-болница-получи-сертификат-за-качество-на-медицинските-услуги-news490753.html

Александровска болница получи сертификат за качество на медицинските услуги

Управлението и организацията на работа в УМБАЛ „Александровска“ ЕАД вече покриват международните изисквания за качество, съобщиха от болницата. Свидетелство за постигнатите най-високи стандарти в здравното заведение е полученият днес сертификат ISO 9001:2008, който гарантира, че медицинските услуги, предоставяни в болницата отговарят на добрите медицински практики и на националните стандарти за диагностика, лечение и рехабилитация.

Стандартът е гаранция и за високото качество на оборудването, с което разполага лечебното заведение. Присъденият сертификат е за цялостната дейност на медицинските и спомагателни структури на Александровска болница и на базовите й възможности за обучение на студенти и специализанти. Сертификатът бе официално връчен на директора на лечебното заведение доц. Ангелов от зам. -министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който информира, че МЗ ще включи сертификатите за стандарт в своята наредба, като преференции и допълнителни точки, които ще се дават на болниците при сключване на договори с тях. „Най-голямата университетска болница с този сертификат доказва, че наистина може да управлява качество, което повишава доверието към нея от страна на институции, партньори, пациенти и пр.”, подчерта зам. -министърът.

Доц. Ангелов благодари на административния екип за усилията и огромния обем свършена работа и спомена, че в близко бъдеще предстои сертифициране на болницата и по други стандарти за управление на качеството. Тъй като ISO 9001:2008 удостоверява качеството, съгласно европейските директиви и специфичните правила и норми, сертифицираните дейности се проверяват постоянно и ежегодно се извършва актуализация. По същество това са набор от правила, чието спазване гарантира постоянство на извършваните дейности – не само в медицинската сфера, но и в цялостното управление на дейностите.

Одитът на системата е извършен от глобалната компания Intertek Moody, една от трите най-големи сертифициращи компании в света. В знак на благодарност за оказаното към нея доверие, представител на компанията подари статуетка на ръководството на болницата „УМБАЛ „Александровска” – здрав дух в сигурност и качество”. 

Лукарски: Устойчиво развитие може да се постигне чрез иновации и ресурсна ефективност

http://pik.bg/лукарски-устойчиво-развитие-може-да-се-постигне-чрез-иновации-и-ресурсна-ефективност-news490751.html

Лукарски: Устойчиво развитие може да се постигне чрез иновации и ресурсна ефективност

„Поддържането и ускоряването на икономическия ръст в дългосрочен план изисква изграждането на интелигентни производства с капацитета да мултиплицират полезното действие на единица ресурс или да използват алтернативни източници. Само по този начин можем да се развиваме устойчиво в условията на ограничени ресурси.“ Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на конференция на тема „Кръговата икономика и възможностите за българския бизнес“, организирана от Министерство на околната среда и водите, съобщиха от Министерството на икономиката.

По думите на министър Лукарски линейният модел на развитие на икономиката ни, при който ресурсите за дадено производство се използват в процеса еднократно, вече не е приложим. „Има нужда от рязка промяна в подхода ни и преход от линейния принцип на производство и потребление към този на кръговата икономика. Това може да се случи чрез подобряване на ресурсната ефективност или чрез многократното влагане на единица ресурс, който в последствие се рециклира“, посочи икономическият министър. „Моята допирна точка с този многопластов процес е бизнесът и начинът, по който той създава добавена стойност. Дали е устойчив, дали използва ефективно своите ресурси, дали инвестира в иновации, които подобряват не само производствените процеси, но и увеличават потребителската полза от даден продукт или услуга“, обясни Лукарски.

Като ключови думи за осъществяването на подобен преход той определи „иновации“ и „ресурсна ефективност“, които са и в основата на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК). Именно по линия на програмата българският бизнес може да постигне устойчиво развитие и да се превърне в двигател на изцяло нов подход към производството и потреблението, който отчита необходимостта от преодоляване на ресурсните ограничености. Министър Лукарски заяви, че от началото на годината по ОПИК са подписани 420 договора по първата процедура за подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия.

Общият размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ е малко над 230 млн. лв. „Надявам се изпълнението на заложените бизнес планове да доведе до реални резултати, които да са сериозна стъпка в посока преминаване към кръгова икономика“, допълни той.

По третия краен срок за предприятия от секторите на интензивни на знание услуги, предложени за финансиране са 23 проекта, като безвъзмездната финансова подкрепа е над 29,3 млн. лв. Възможности за българския бизнес и за подобряване на цялостното ни иновационно представяне са и отворените в момента процедури за внедряване на иновации в предприятията с бюджет от близо 97,8 млн. лв. и за разработване на иновации от стартиращи предприятия, по която ще бъдат предоставени 19,5 млн. лв. Не на последно място важно за преминаване към кръговата икономика по думите на Лукарски е и повишаване на енергийната ефективност на предприятията.

Отново по ОПИК е предвидена такава процедура, насочена към малките и средните предприятия, като общият размер на безвъзмездната финансова помощ е над 176 млн. лв. „Доколкото Министерство на икономиката може да бъде партньор на бизнеса в този процес, ние сме на разположение и ще подкрепим всяка инициатива, която работи в тази насока“, завърши икономическият министър. 

Христо Григоров: Ситуацията с бежанците в България е напълно под контрол

http://pik.bg/христо-григоров-ситуацията-с-бежанците-в-българия-е-напълно-под-контрол-news490749.html

Христо Григоров: Ситуацията с бежанците в България е напълно под контрол

В момента ситуацията с бежанците в България е напълно под контрол. Държавните институции работят, Червеният кръст помага, Агенцията за бежанците също си свърши своята работа. Но не дай си боже след два-три месеца да тръгне тази вълна, от която всички се страхуваме, тогава България ще бъде изправена действително пред едно голямо предизвикателство. Това заяви във Варна председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров.

Но като се има предвид, че България е част от голямото европейско семейство, това не би трябвало да бъде проблем само за нас, а проблем на цяла Европа. Така че, ако се наложи както ЕС мисли да охранява границата между Гърция и Турция, може би трябва да се помисли за евентуална охрана на границата между България и Турция, допълни Григоров. Той е в морската столица, където се проведе годишното отчетно събрание на Областната организация на Българския Червен кръст.

В дневния ред на събранието са заложени приемане на Отчет на организацията за 2015 г., Отчет на контролната комисия на БЧК – Варна за 2015 г., План за работа на ОС на БЧК за 2016 г. 

Плевнелиев: Нито България, нито Сърбия могат поотделно да са атрактивни за инвеститорите

http://pik.bg/плевнелиев-нито-българия-нито-сърбия-могат-поотделно-да-са-атрактивни-за-инвеститорите-news490748.html

Плевнелиев: Нито България, нито Сърбия могат поотделно да са атрактивни за инвеститорите

Регионът на Югоизточна Европа ще постигне трайна стабилност и ще реализира икономическия си потенциал само когато бъде завършен процесът на европейска интеграция и Сърбия и останалите държави от Западните Балкани станат част от Европейския съюз. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря вчера на „Дондуков“ 2 с председателя на Народната скупщина на Република Сърбия Мая Гойкович, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава посочи, че и занапред България ще бъде добронамерен партньор за реализацията на европейската перспектива на Сърбия и е готова да сподели своя опит в този процес. „Знаем пред какви тежки и отговорни реформи е изправена Сърбия, но сме готови да ви подкрепим, за да извървите успешно своя европейски път“, подчерта президентът. Росен Плевнелиев призова министерствата на външните работи на България и Сърбия да завършат в скоро време преговорите за подписването на двустранен Договор за добросъседство. По думите на държавния глава, това е работещ инструмент в подкрепа на регионалната стабилност, който ще насърчи и двустранната търговия и взаимните инвестиции. „Нито България, нито Сърбия могат поотделно да бъдат атрактивни за големите инвеститори. Само заедно държавите от Балканите могат да гарантират стабилност в региона и да се утвърдят като разпознаваем пазар“, заяви президентът. Росен Плевнелиев отново призова страните от региона да се обединят за изграждането на обща енергийна борса, с която ще постигнат пазарни цени на доставките на природен газ и ще увеличат конкурентоспособността на своите икономики. По покана на президента Томислав Николич българският държавен глава ще посети Сърбия, както и регионите, в които живее Българското национално малцинство в страната, стана ясно още по време на разговора.

Росен Плевнелиев припомни, че нееднократно е получил уверения, че въпросът с издаването на учебниците на български език за сънародниците ни в Сърбия предстои да бъде разрешен и България очаква това да се случи в най-скоро време. „Имаме отлични отношения и истинско приятелство със Сърбия и не трябва да допускаме наличието дори и на такъв въпрос“, отбеляза държавният глава. Росен Плевнелиев изрази подкрепата си за институционализирането на тристранния формат за сътрудничество между България, Сърбия и Румъния (Крайовска група), както и за разширяване на това сътрудничество по отношение на парламентарните институции на трите държави.

Обща беше оценката, че засиленият миграционен натиск към Европа изисква общи действия от страна на европейските държави, както и усилия за намаляване на напрежението и преустановяване на военните действия в Близкия Изток и Северна Африка. През територията на Сърбия преминава един от маршрутите на търсещите убежище в Европа и досега през страната са преминали 600 000 души. Мая Гойкович увери, че 90% от тези мигранти са били регистрирани и благодари за оказаната от Европейския съюз финансова подкрепа. 

Фирмите без дейност също подават данъчна декларация

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554160

От НАП напомнят, че на 31 март изтича срокът за подаване на годишната данъчна декларация за облагане с корпоративни данъци. Този срок важи и за фирмите, които не са извършвали дейност през 2015 г. Дружествата, които не са работили през миналата година попълват отделен формуляр - образец 1010 а. В него декларират, че за предишната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността. Неподаването на декларациите се санкционира като минима...

Германия подкрепя Вежди Рашидов за културната програма на България по време на председателството на ЕС

http://pik.bg/германия-подкрепя-вежди-рашидов-за-културната-програма-на-българия-по-време-на-председател-news490747.html

Германия подкрепя Вежди Рашидов за културната програма на България по време на председателството на ЕС

Министърът на културата Вежди Рашидов получи в Германия подкрепа за амбициозната програма България да представи най-доброто от своята култура по време на нашето Председателство на ЕС през 2018 г. Това стана вчера по време на срещата на министър Вежди Рашидов със Зигмунд Ерман, председател на Комисията по култура и медии в Германския Бундестаг, съобщиха от МК.

Вежди Рашидов е на кратко работно посещение в Германия. „България е страна с изключително културно наследство и с големи таланти, искаме да ги представим на най-добрите европейски сцени и зали, а Германия е много важна за нас в културния обмен”, заяви по време на срещата Вежди Рашидов. Той сподели амбицията си Националната ни опера да се представи така блестящо и в немската Щатс опера, както направи това през м. септември миналата година във Фюсен на Вагнеровия Фестивал.

„Прочутият музеен комплекс Пергамон може да си сътрудничи успешно с най-големите български музеи и галерии”, допълни министър Рашидов. „Голяма ще бъде и ролята на българските културни институти в подготовката на културната програма на Българското председателство на ЕС. Искаме да направим всичко възможно чрез културата си страните-членки на ЕС да се познават добре взаимно”, посочи още министър Вежди Рашидов. „Подкрепяме идеята Ви България да се представи по запомнящ се начин в подготовката на Председателството на ЕС, още повече, че в лицето на Вежди Рашидов имаме министър, който е и известен художник с голяма чувствителност към творчеството”, заяви Зигмунд Ерман. Той предложи на министър Рашидов в представянето на измеренията на българската култура да бъдат включени също така възможностите на немската държавна фондация „Пруско наследство”, както и на Двореца на културите на света в Берлин.

Освен историческото и археологическото наследство на България ние искаме да видим и динамиката на съвременното българско изкуство – изявите на художници, артисти, изпълнители, кинотворци”, подчерта г-н Ерман. Той подкрепя и усилията на българското Министерство на културата и на България в опазването на наследството, в борбата с нелегалния трафик на културни ценности, както и общите усилия на ЮНЕСКО и на страните от ЕС да се противопоставят на разрушителните посегателства върху паметниците на културата.

По-късно вчера бе срещата на Вежди Рашидов с ръководството на Щатс опера в Берлин. Тази вечер Вежди Рашидов ще присъства на откриването на изложбата „Съвременно българско изкуство – живопис и скулптура” в Българския културен институт в Берлин. 

Кунева: Парите за висше образование няма да се намаляват

http://pik.bg/кунева-парите-за-висше-образование-няма-да-се-намаляват-news490746.html

Кунева: Парите за висше образование няма да се намаляват

С новия Закон за висшето образование ще се определят приоритетни специалности във висшите учебни заведения. Такива направления според всички проучвания за нуждите на пазара на труда са инженерните науки, природните науки и математиката, информационно-комуникационните технологии, педагогиката и аграрните науки. До две седмици Министерството на образованието и науката ще оповести списъка с конкретните специалности за обществено обсъждане, като целта е да бъде приет с постановление на Министерския съвет до края на март, за да послужи за подготовката на приема в университетите за следващата учебна година. Това обявиха днес на брифинг в МОН вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева и ресорният зам.министър проф. Николай Денков.

Разписването на приоритетни специалности отразява както демографската криза, така и диспропорциите между подготвяните от ВУЗ-овете кадри и нуждите на пазара на труда. В момента една трета от студентите завършват икономика и администрация и управление, докато дефицитите на пазара на труда са по-скоро за специалисти по инженерни науки и информационни технологии. Крайно време е университетите да спрат да произвеждат кадри, които не намират реализация и да държат студенти, само за да реализират приходи, коментира министър Кунева. По думите й икономиката на страната има дефицити и образованието е един от начините те да се адресират. Кунева беше категорична, че парите за висше образование няма да се намаляват, даже напротив.

Самото финансиране на ВУЗ-овете вече ще става на база качество. Ще се финансират по-добре онези професионални направления в онези университети, които дават добри резултати. Оставяме на тях да преценят. Досега рейтинговата система служеше за инструмент на кандидатстващите да преценят къде да учат, сега от него е време да се възползват и университетите, каза още вицепремиерът, допълниха от министерството. Тя посочи, че в понеделник, 29 февруари, ще има работна среща с ректорите на университетите. Искам да дам отново много силен и ясен сигнал - обсъждания ще има толкова колкото е необходимо с всички, каза тя. Финансирането на университетите ще се прави по четири критерия: оценката по програмната акредитация, комплексната оценка за научната дейност, пазарната оценка за реализацията на студентите и приоритетните специалности, обясни главният секретар на МОН Красимир Вълчев.

Финансирането на база качество ще се прави плавно, за да няма сътресения в системата, обяви вицепремиерът. По думите й се дава достатъчно автономност на университетите да изберат кои са най-добрите им специалности и да развиват тях. Зам.министър Денков коментира, че университетите сами могат да решават дали да използват държавната си субсидия за стипендии, намаляване на таксата или за друго. Той съобщи, че също така МОН ще изготви списък на защитените специалности – онези немасови специалности, които обаче произвеждат необходими за пазара на труда нишови професионалисти и които не могат да се преквалифицират в друга специалност. Такива са например ядрените специалисти или японистите. Техният списък ще бъде обсъден с останалите министерства и работодателите.

По думите на Денков редуцирането на някои от масовите специалности се налага и заради демографската криза. Тази година училище ще завършат 4 хил. по-малко човека. Невъзможно е бройките за приема при това положение да стоят същите, посочи той. 

Голям пожар до НДК - горя лятното кино

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5321850

Голям пожар избухна в сърцето на София. Запали се лятното кино до НДК. Два екипа на пожарната изгасиха пламъците. Няма жертви и пострадали, съобщава Нова тв. Пламъците избухнаха около 22.30 часа. Предполага се, че клошари са запалили огън и така се е стигнало до пожара. На място са екипи и на ЧЕЗ, които загасиха уличното осветление,

На 24 февруари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/Article/5321250

Йордан Йовчев, световен шампион, олимпийски вицешампион по спортна гимнастика, бивш зам.-министър на младежта и спорта
Екатерина Генова, журналистка, директор на “БНТ Свят и региони”
Борис Календеров, спортен журналист
Валери Цеков, лекар
Акад. д-р Дамян Дамянов, хирург
Д-р Динчо Генев, зам.-управител на УМБАЛ “Софиямед”
Любен Чаталов,Йордан Йовчев, световен шампион, олимпийски вицешампион по спортна гимнастика, бивш зам.-министър на младежта и спорта Екатерина Генова, журналистка, директор на “БНТ Свят и региони” Борис Календеров, спортен журналист Валери Цеков, лекар Акад. д-р Дамян Дамянов, хирург Д-р Динчо Генев, зам.-управител на УМБАЛ “Софиямед” Любен Чаталов,

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5315597

Гаврил Митов, изпълнителен директор на Национален компенсационен жилищен фонд, 71 г.
Акад. Дамян Дамянов, началник на Клиника по хирургия в УМБАЛ "Царица Йоанна", зам. председател на БАН, член на УС на Съюза на учените в България, 70 г.
Д-р Динчо Генев, зам.-управител на УМБАЛ "Софиямед".
Йордан Йовчев, единственият гимнастик,
Гаврил Митов, изпълнителен директор на Национален компенсационен жилищен фонд, 71 г. Акад. Дамян Дамянов, началник на Клиника по хирургия в УМБАЛ "Царица Йоанна", зам. председател на БАН, член на УС на Съюза на учените в България, 70 г. Д-р Динчо Генев, зам.-управител на УМБАЛ "Софиямед". Йордан Йовчев, единственият гимнастик,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване