Всеки може да изпрати послание в Космоса с #We The Explorers

https://www.24chasa.bg/Article/5322020

 С новата кампания на американската космическа агенция всеки може да изпрати своя песен, картина, скеч или кратко видео в страниците на НАСА в Twitter и Instagram с хаштаг #We The Explorers, съобщава Си Би Ес.
Космическата агенция ще събере най-интересните предложения в хард диск, който ще полети заедно с космическата сонда  С новата кампания на американската космическа агенция всеки може да изпрати своя песен, картина, скеч или кратко видео в страниците на НАСА в Twitter и Instagram с хаштаг #We The Explorers, съобщава Си Би Ес. Космическата агенция ще събере най-интересните предложения в хард диск, който ще полети заедно с космическата сонда "Озирис Рекс" към

Свикват общо събрание на областната организация на БЧК - Добрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554196

Областната организация на БЧК - Добрич ще проведе редовната си сесия на 65-ото общо събрание. Форумът се организира от 10.30 часа в зала „Европа” в сградата на Областна управа. Дневният ред предвижда отчет за дейността на червенокръстката организация за 2015 година. Делегатите на събранието ще приемат план за работата и бюджет за планираните дейности през настоящата година....

Контролът над съда и прокуратурата е в носенето на отговорност, обяви министър Захариева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/24/2710823_kontrolut_nad_suda_i_prokuraturata_e_v_noseneto_na/?ref=rss


Контролът над съда и прокуратурата е носенето на отговорност и прозрачността на решенията, каза днес по Би Ти Ви министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Тя допълни, че промени в законите ще има, но и сегашните текстове дават възможност да се работи.

"Най-важно е качеството на хората", обобщи Захариева. Тя допълни, че трябва на работещите в системата и да се осигурят нормални условия на труд и обучение.

Министърът на правоъдието посочи, че командироването на съдии е...

Турция обяви български дипломат за персона нон грата

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/71802/Turtsiya-obyavi-balgarski-diplomat-za-persona-non-grata

/Поглед.инфо/ Напрежението между България и Турция продължава да расте след като вчера южната ни съседка обяви български дипломат за persona non grata. Зорница Апостолова, първи секретар в Генералното ни консулство в Истанбул, е била помолена да напусне територията на Турция, съобщи вестник „Хюриет дейли нюз"

Бъчварова: Заплахи към политици винаги е имало, не е добре да се коментират широко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5322026

Не е добре да се коментират широко заплахите към дадени личности. Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова по темата със заплахата за убийство към Бойко Борисов и сложената охрана от НСО за Делян Пеевски.
"Заплахи към отделни политически личности винаги е имало. Ние ги проверяваме и комисията преценява дали да има допълнителна охрана”,
Не е добре да се коментират широко заплахите към дадени личности. Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова по темата със заплахата за убийство към Бойко Борисов и сложената охрана от НСО за Делян Пеевски. "Заплахи към отделни политически личности винаги е имало. Ние ги проверяваме и комисията преценява дали да има допълнителна охрана”,

Депутати коментират доклада на "Аликс партнърс" като „една жена каза"

http://www.cross.bg/chobanov-doklada-gerb-1499360.html

/КРОСС/ Разгледах доклада, не съм го прочела, защото е огромен по обем и е на английски. Ние установихме как се е случвало източването на КТБ още с доклада на нашата парламентарна комисия. Акционерите на КТБ са основните виновни лица да се стигне до фалит на банката. Това каза Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ, в студиото на Нова телевизия, ден след като на депутатите беше предоставен докладът за КТБ на „Аликс партнърс", който е секретен и поради тази причина не може да се превежда и да се интерпретира. Докладът може да бъде прочетен само в секретната секция. Макар да не го е прочела, Атанасова е убедена, че докладът доказва, че ГЕРБ няма нищо общо с ГЕРБ. Петър Чобанов, депутат от ДПС и бивш финансов министър, също все още не е чел доклада, но от това, което чул от колеги е разбрал, че „с този доклад имаме поредното потвърждение за това кой е откраднал парите". Доказва се, че е имало фирми бушони, каза Чобанов. Според Чобанов парите са в Цветан Василев, в когото са активите. Цветан Василев така е организирал нещата, че активите да не могат да бъдат проследени, коментира Чобанов.    

Доналд Тръмп с убедителна победа в Невада

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554197

Доналд Тръмп победи на републиканските партийни събрания в Невада с голяма преднина пред съперниците си за президентската номинация, обявиха американските телевизии минути след приключване на гласуването. Клинтън победи в Невада, Тръмп - в Южна Каролина Според прогнозите на Фокс Нюз, Си Ен Ен и Ем Ес Ен Би Си милиардерът печели 42 процента от гласовете на републиканските симпатизанти, а Марко Рубио и Тед Круз се борят за второто място, предаде Ройтерс. Източник: БТА ...

Старозагорски колекционер направи първия музей на малкия алкохол в България (кадри)

http://petel.bg/Starozagorski-kolektsioner-napravi-parviya-muzey-na-malkiya-alkohol-v-Balgariya--kadri-__146457

Старозагорецът Петьо Нейчев създаде първия музей на малкия алкохол в България. В него той има над 2400 миниатюрни шишенца, пълни с оригина...

Силата на волята: Парализирано момче от Варна проходи след 18 години в инвалидна количка

http://petel.bg/Silata-na-volyata--Paralizirano-momche-ot-Varna-prohodi-sled-18-godini-v-invalidna-kolichka__146458

Кадър: Нова Парализирано момче от Варна проходи след 18 години в инвалидна количка. Разказвали сме ви за Пламен Кавраков няколко пъти - за...

Русия обяви началото на споразумението за Сирия

http://petel.bg/Rusiya-obyavi-nachaloto-na-sporazumenieto-za-Siriya__146459

Илюстрация: Уикипедия Практическото реализиране на споразумението между Русия и САЩ за Сирия започна, съобщи пред журналисти източник ...

Вземат книжката за неплатен акт

http://www.cross.bg/putna-politziya-tencho-1499359.html

/КРОСС/  Хиляди шофьори останаха без книжки заради неплатени глоби. Столичният КАТ започна в понеделник акция за стари задължения. Пътните полицаи вземат документите на всеки водач, който има акт с изтекъл срок за плащане. До 3 дни шофьорите имат право да платят задълженията си и да получат свидетелствата си обратно, пише "Стандарт". Целта е да повишим събираемостта на глобите, съобщи за "Стандарт" шефът на столичната Пътна полиция Тенчо Тенев. Само за 2 дни катаджиите са хванали няколко хиляди водачи със стари актове, които не са си платили. По примера на ведомството на Тенчо Тенев се очаква в следващите месеци да работят и останалите подразделения на Пътна полиция в страната.

Обирджиите от мола - рецидивисти от провинцията, сформирали се за удара

https://www.24chasa.bg/Article/5322028

Няколко от бандитите, които в понеделник обраха 400 000 лева от инкасо екип в мола на Няколко от бандитите, които в понеделник обраха 400 000 лева от инкасо екип в мола на "Цариградско шосе" с калашници, са от провинцията. По оперативни данни на МВР става въпрос за група, която не действа постоянно заедно, а се е сформирала специално за удара на подземния паркинг. Това съобщават криминалисти пред "Телеграф".

Атанасова в комфорт: ГЕРБ няма абсолютно нищо общо с КТБ

http://frognews.bg/news_107449/Atanasova-v-komfort-GERB-niama-absoliutno-nishto-obshto-s-KTB/

Бях първата, която разгледа доклада, огромен по обем е, на английски е и на човек му трябва доста време, заяви по НТВ Десислава Атанасова от ГЕРБ. Имало и придружително писмо, в което се настоява докладът да се представи на депутатите само на английски, за да няма допълнителни интерпретации, а заради банковата тайна - само в секретната секция на НС.

Бъчварова отказа да коментира заплахите срещу политици

http://bulgarski.pogled.info/news/71801/Bachvarova-otkaza-da-komentira-zaplahite-sreshtu-polititsi

/Поглед.инфо/ Заплахите срещу политиците не е добре да се коментират публично. По-добри бихме работили, ако тези неща не се съобщават.

Правилата за Шенген нямат общо с правосъдната система, увери Захариева

http://pik.bg/правилата-за-шенген-нямат-общо-с-правосъдната-система-увери-захариева-news490878.html

Правилата за Шенген нямат общо с правосъдната система, увери Захариева

Правилата за Шенген нямат общо с правосъдната система. Това увери в сутрешния блок на бТВ правосъдният министър Екатерина Захариева в отговор на нападките от страна на холандския посланик у нас. На въпроса има ли унищожени документи за източването на КТБ, тя отговори:

„Надявам се проверките да покажат какво точно има – работни документи ли са, копия ли са, оригинали ли са“. Ще предложим не само за прокурори и следователи, но и за съдии да има максимум на командироването не повече от 6 месеца, максимум година, каза още тя. В отговор на обвиненията от страна на бившия премиер Пламен Орешарски за лошия доклад от ЕК по наш адрес, Захариева посочи:

„Аз не си спомням по негово време какво беше направено – нито имаше промени във ВСС, нищо. Истината е, че тази година имаше положителна оценка на работата на правителството. Имаше много пропуски в доклада по време на управлението на г-н Орешарски“. Имам диалог с всички – и с тримата големи, и с ВСС, увери Захариева и допълни:

„Не знам дали сме на едно мнение, но аз казвам своето мнение и те го знаят. Последно говорихме по НПК с главния прокурор“. Захариева призна, че не се е запознала с доклада за КТБ, който е написан изцяло на английски, тъй като в момента работела изцяло по закона за НПК.

В Александровска болница преглеждат безплатно хора, прекарали инфаркт

http://pik.bg/в-александровска-болница-преглеждат-безплатно-хора-прекарали-инфаркт-news490877.html

В Александровска болница преглеждат безплатно хора, прекарали инфаркт

В рамките на един месец кардиолози от столичната Александровска болница ще преглеждат безплатно пациенти, прекарали инфаркт.

Освен ЕКГ и оценка на сърдечния статус, по преценка на медиците ще бъде правена и ехокардиография.

Лекарите припомнят, че инфарктът на миокарда е сред основните заболявания, водещи до смърт, както при мъжете, така и при жените. Повече от половината пациенти с инфаркт умират през първите два часа от началото на удара. Преживелите обаче са с по-голям риск от повтаряне на инцидента, от развитие на сърдечна недостатъчност, както и от внезапна смърт.

От желаещите да се прегледат няма да се изискват направления. Необходимо е обаче да се запишат на тел.: 02/ 9230 467 и 02/9230 339.

 

Ген. Атанасов: Борисов управлява държавата орташки с Доган

http://offnews.bg/news/n_1/n_624725.html

"Тежки реверанси" на Борисов по отношение на ДПС и "орташко" управление на държавата в тандем Борисов-Доган са причините ДСБ и гражданска квота на Реформаторския блок да излязат в опозиция.  Това стана ясно от интервю на Атанас Атанасов пред bTV. "Виждам напоследък много тежки реверанси от Борисов по отношение на ДПС", коментира той. По думите му големият проблем е, че "Борисов управлява държавата орташки с Доган". Атанасов каза, че в последната година са натрупани достатъчно доказателства. "Хората трябва да се убедят, да видят, на други им трябва време. Обществото узрява и вижда тази симбиоза в управлението на страната и това обстоятелство тревожи управляващите", обясни Атанасов.  Той припомни, че един от успешните кметове на ГЕРБ, бургаският, отишъл "на една особена седянка", организирана от библиотекарския университет , за да бъде награден с медал, с който беше награден и Ахмед Доган. "Това е вид взгляда, ГЕРБ предлага на Ахмед Доган дали би подкрепил бургаския кмет за президент", коментира Атанасов. Според Атанасов, който е и бивш шеф на разузнаването, заплахите за живота на Борисов и Пеевски са мероприятие, което цели отклоняване на вниманието от дневния ред. В тази връзка той посочи, че главният секретар на МВР Георги Костов трябва да бъде отстранен, защото с брифинга, на който беше обявена охраната на Пеевски, е огласена държавна тайна. "Има ли институция в държавата, а те са подчинени на министър-председателя, която сега да провери кой издаде държавна тайна, което пък е наказуемо по Наказателния кодекс? Няма никой, защото службите за сигурност се управляват ръчно от Бойко Борисов", обясни Атанасов. Той допълни, че в службите все още има кадри на ДС, а новите попълнения се правят с кадри от библиотекарския университет . "Новите назначения се подават от библиотекарската част и никой не може да се помисли, че ще разследва действия било на министър-председателя, било на когото и да е", каза Атанасов. Той обясни, че в случая със заплахата към Борисов става въпрос за контролирано изпускане на информация, която цели внушаване на определени обществени нагласи. "Наистина е получено писмо със заплаха, чух само, че това във времето е станало доста преди той да е започнал спирането на обществените поръчки. Но в публичното пространство какво беше внушението – Бойко Борисов застава срещу мафията и му пратиха куршум", обясни Атанасов.  "Имам тежко подозрение че изобщо има заплаха за Пеевски", коментира още той. По думите му всеки един сигнал за заплаха трябва да се разследва сериозно и в условията на пълна конспиративност, без това да се огласява. В противен случай се получава отвличане на вниманието - в случая с Пеевски, за да бъде показан като жертва, а в случая с Борисов - да бъде показан като герой. 

Съветниците от ПП ГЕРБ - Сливен ще подкрепят всички точки включени в дневния ред на сесия на ОбС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554193

Общинските съветници от ПП ГЕРБ - Сливен ще подкрепят всички точки включени в дневния ред на предстоящата сесия на местния парламент, съобщи общинският председател на партията Здравко Костадинов. В заседанието ще бъдат разгледани 32 точки. Съветниците ще гласуват учредяване безвъзмездно право на строеж на Сдружение „Спортен клуб по борба Станка Златева", върху имот частна общинска собственост. По този начин община Сливен ще дари 1,250 кв. м на Станка Златева за строителството на спортна зала за борба. До самата зала ще бъде изграден паркинг. Сп...

Димитров започна с победа турнира в Акапулко

http://offnews.bg/news/n_1/n_624724.html

Григор Димитров спечели първия си мач от тенис турнира в Акапулко. Българинът победи Денис Кудла в първя кръг с 7:5, 6:1 сета. В следващия кръг Димитров ще играе срещу Доналд Йънг. Димитров допусна пробив още на старта и имаше сериозни проблеми в първата част. Той имаше трудности на начален удар, правеше чести двойни грешки и не показа увереност на корта. Във втория сет обаче, Григор демонстрира качествата си и тотално надигра съперника си. Кудла взе само един гейм и логично напусна борбата още на старта.

Биохраните - гвоздеят на "Агра" в Пловдив

https://www.24chasa.bg/Article/5320937

Биосуровините и пчелните еликсири са акцентът на международната изложба Биосуровините и пчелните еликсири са акцентът на международната изложба "Агра 2016", която се открива днес в Пловдив и ще продължи до 28-и. В рамките на форума се организира специално изложение "Биоагра". На него се показват качествени и здравословни продукти, произведени по методи, щадящи околната среда и здравето.

БЧК организира курсове за водни спасители

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554191

Български Червен кръст Кюстендил организира курс за подготовка на „Водни спасители на плувни басейни и водни паркове" Кандидатите за включване в курса е необходимо да отговарят на следните условия: • Навършени 17 години;• Да имат добра плувна подготовка;• Да покрият нормативите на приемен изпит;За приемане в курса, кандидатите е необходимо да подадат в Секретарята на Българския Червен кръст - гр. Кюстендил, ул. „Ст.Караджа" № 25, следните документи:• Заявление по образец /образеца са получава от БЧК /;• Медицинско свидетелство удостоверява...

Карол: Рецесия в средносрочен план е по-вероятна от продължаващ възход

http://www.investor.bg/drugi/338/a/karol-recesiia-v-srednosrochen-plan-e-po-veroiatna-ot-prodyljavasht-vyzhod-211865/

Безизходицата, пред която би бил изправен Фед при нужда от подпомагане на икономиката, е една от причините анализаторите на посредника да правят това допускане

Почина братът на Фидел Кастро

http://www.bnews.bg/article-148800

Смъртта на Рамон Еусебио Кастро Рус беше оповестена официално от Кубинската национална телевизия

Временно затварят улица в центъра на Варна заради ремонт

http://www.moreto.net/novini.php?n=314238

Улица "Одесос", в участъка от улица "Цар Калоян" до улица "Сан Стефано", както и площадчето пред сградата на варненската полиция ще бъдат затворени днес - 24 февруари, за асфалтиране. Това съобщиха от общината за Moreto.

Новозагорските дървета отново „разцъфват" в червено-бяла премяна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554190

Община Нова Загора остава вярна на поставената традиция да отправи поздрав към всички граждани и гости на града по различен начин. За първа година в градската градина, до предвестниците на пролетта - красивите щъркели, ни гостуват Пижо и Пенда. По случай 1 март дърветата в централната градска част ще грейнат в бяло и червено и ще донесат много усмивки и пролетно настроение. Ръководството на Общината вярва, че изобретателността и въображението на най-малките граждани ще направят китния град още  по-красив и усмихнат,...

Селска банда обрала 400-те бона в мола!

http://pik.bg/селска-банда-обрала-400-те-бона-в-мола-news490874.html

Селска банда обрала 400-те бона в мола!

Няколко от бандитите, които в понеделник обраха 400 000 лв. от инкасо екип в мола на "Цариградско шосе" с калашници, са от провинцията. По оперативни данни на МВР става въпрос за група, която не действа постоянно заедно, а се е сформирала специално за удара на подземния паркинг.

Това съобщават криминалисти пред "Телеграф".

По думите им не става въпрос за банда от "Люлин", а по-скоро за закоравели рецидивист си опит в грабежите, които са имали вътрешна информация. "Бандата категорично не е същата - както по метод на изпълнение, така и по почерк. Престанете вече с тези наследници на Джиджи, много е изтъркано, реалността е друга", допълват ченгетата. 

Предстои до няколко дни тримата инкасатори от "ВИП секюрити", както и хора от екипа на обраната фирма за чейнджбюра да минат на детектор на лъжата. По този начин ще стане ясно дали някой не е бил "славей" на обирджиите или пък да е подал информация за готвената пратка. Към момента според ченгетата нямало някой, който да откаже изследването с полиграф. "Това ни навежда на мисълта, че може течът да е от някой бивш или наскоро уволнен служител, тогава вече ще е по-трудно", смятат разследващите.

Румяна Бъчварова отново неадекватна! Вместо с мерки за заплахите за убийство на премиера, хвърля прах в очите със статистика за обири (обновена)

http://pik.bg/румяна-бъчварова-отново-неадекватна-вместо-с-мерки-за-заплахите-за-убийство-на-премиера-хв-news490871.html

Румяна Бъчварова отново неадекватна! Вместо с мерки за заплахите за убийство на премиера, хвърля прах в очите със статистика за обири (обновена)

Вътрешният министър Румяна Бъчварова за пореден път доказа, че не е подходяща за поста, който заема. Докато цялата държава се тресе около съобщението за заплахите за живота на премиера, тя реши да наблегне на статистика. 

„Що се отнася до премиера, той е изключително важна личност. Има заплахи за него, ние ги проверяваме”, каза Бъчварова в ефира на Нова телевизия относно полученото в Министерски съвет писмо с куршум. Все пак тя посочи, че не става въпрос за пиар акция, каквито твърдения също бяха лансирани.

"Искам да кажа, че темите за заплахи срещу премиера Бойко Борисов и Делян Пеевски не е хубаво да се коментират широко. През последните дни се разшумя за охраната от НСО, защото искахме да избегнем спекулациите, които се случиха с охраната на Лютви Местан. По-добре е да не говорим по тези теми. Не искам да давам повече информация. Работим съвестно, професионално и отговорно по всички сигнали. Тук няма политика", заяви тя.

За сметка на това относно статистиката за извършени обири на територията на страната и колко от тях за разкрити, Бъчварова се беше добре подготвила със статистика, като дори беше донесла в студиото и диаграми. 

"В сравнение с 2014 година обаче, имаме огромен спад на грабежите и ръст при тяхната разкриваемост. Това не означава, че сме решили проблема. МВР има интерес от истинска статистика, за да си вършим по-добре работата, разкри Бъчварова и показа схема, според която грабежите са намелели, а разкритите престъпления са се увеличили. Една от най-високата разкриваемост отчитаме при битовата престъпност и нападенията над старите хора", заяви Бъчварова.

Относно решението да бъде оповестена информацията за назначената охрана на Делян Пеевски, Бъчварова обясни, че причината бил Лютви Местан.

„Заради този проблем с охраната на Лютви Местан, затова главният секретар каза за Пеевски. Защото беше направен опит да се спекулира с охраната на Местан и решението беше , за да не се създаде прецедент”, посочи Бъчварова.

Тя коментира и напрежението между България и Турция. "Към този момент няма влияние на турската страна в България. Не отричам, че може да има такива опити, но ние ги пресичаме своевременно, както стана с турското аташе в Бургас. Сблъсък между мен и Цветан Цветанов няма. Ние работим заедно от 2007 година. Темата за конфликт между нас е измислен сюжет. От разговорите ми с Бойко Борисов разбрах, че е той категоричен в решенията си за обществените поръчки. Това е един от законните механизми, чрез които държавата да си върне контрола, коментира горещите теми от последната седмица вицепремиерът.

 

Кадиров: Провеждайки военната операция в Сирия, Русия защитава своята сигурност

http://www.cross.bg/kadirov-sigyrnost-operatziya-1499342.html

/КРОСС/ Провеждайки военната операция в Сирия, Русия защитава своята сигурност, заяви лидерът на Чечня Рамзан Кадиров, предаде РИА Новости. „Заставайки на страната на действащата сирийска власт, ние защитаваме своята сигурност. Ако дадем възможност на терористите да се укрепят, то те първи ще дойдат при нас“, каза Кадиров в ефира на „Русская служба новостей“ във вторник. Той подчерта, че решението на руския президент е правилно. „Президентът избра правилна стратегия, ние трябва да я подкрепим, да говорим за това, да застанем до него, за да може президентът да е сигурен, че целият руски народ го подкрепя и е готов да тръгне да воюва, за да имаме ние спокоен живот“, каза Кадиров.

Почина най-възрастният от братята Кастро

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554192

На 91 години в Хавана почина най-възрастният от братя Кастро - Рамон Кастро Рус, съобщи снощи кубинската телевизия, цитирана от ТАСС. За разлика от Фидел и Раул, по-големият им брат така и не проявил особен интерес към политиката и в младостта си се посветил на обучението по агрономия преди да поеме управлението на семейното стопанство в Биран, провинция Олгин. Той не последвал братята си и в партизанската борба срещу диктатора Фулхенсио Батиста, която през 1959 г. ги довежда на власт. Рамон обаче сътрудничи на "Движение 26 юли", в което отгова...

Без вода в сряда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554189

Във връзка със започналата реконструкция на водопровод, без вода от 9:00 до 17:00 ч. ще остане ул."Веселие"....

Откъс от "Пуканките. Ти си от друга звезда" на Щефани Ташински

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/02/24/2710424_otkus_ot_pukankite_ti_si_ot_druga_zvezda_na_shtefani/?ref=rss


Верен на идеята да насърчава четенето сред децата ,"Детски Дневник" и тази година е медиен партньор на гласуването за любима детска книжка "Бисерче вълшебно". 

До 17 април редакцията ще публикува откъси от книгите, които се състезават в категорията "Мечтатели (9-11 години)", за да могат и читателите на сайта да се запознаят с тях. Пълен списък на всички номинирани в надпреварата книги можете да разгледате на сайта на "Бисерче вълшебно".

Днес ви предлагаме откъс от първата...

Мая Манолова: Всеки може да си създаде арбитражен съд

https://www.24chasa.bg/Article/5322015

Всеки, който поиска, може да си създаде арбитражен съд. Това заяви за Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова по повод прийомите на фирмите, които събират дългове.
Всеки, който поиска, може да си създаде арбитражен съд. Това заяви за Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова по повод прийомите на фирмите, които събират дългове. "Дружество монополист продава свои малки дългове на колектор на безценница, защото те са погасени по давност. Колекторът си създава арбитражен съд. Няма никакви правила за това.

Програмите за работа с деца жертви на насилие не се прилагат адекватно от МОН

http://education.actualno.com/programite-za-rabota-s-deca-jertvi-na-nasilie-ne-se-prilagat-adekvatno-ot-mon-news_525432.html

Има разработени програми за работа с децата в случаи на насилие и за превенция на тормоза, но те не се прилагат от образователното министерство. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ психологът Иван Игов, по повод Международния ден за борба с агресията в училище. По думите му е много важно децата да се научат да споделят за преживяно или видяно насилие. „Едва 30% от децата говорят с родителите си за подобни проблеми, а много по-малъ

Енчев поиска в състава на КЗК да не влизат хора "като Бойко Борисов"

http://business.actualno.com/enchev-poiska-v-systava-na-kzk-da-ne-vlizat-hora-kato-bojko-borisov-news_525438.html

Председателят и членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да не членуват в масонски ложи, тайни общества, неправителствени организации с тайно финансиране, да не са завършили Академията на МВР преди 1989 година, да не са били съдии и прокурори преди 1989 година, да не са осъдени от Комисията по етика на парламента по предложение на главния прокурор. Това предложение направи независимият депутат Велизар Енчев при гласуването на процедурните правила за избор на нов състав на КЗК. То

Ремонт на водопровод решава проблем с ниското налягане на водата в части от Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/remont-na-vodoprovod-reshava-problem-s-niskoto-naljagane-na-vodata-v-chasti-ot-asenovgrad-news_525439.html

Предстоят планирани ремонти на стари водопроводи от водопроводната мрежа на Асеновград. Това съобщи началникът на ВиК в града инженер Пламен Мегленчев, предаде кореспондентът на Actualno.com в града. Сред проблемните зони е мрежата в част от улица „Княз Батенберг“, от където преминава основен водопровод. "Не малко пъти се е случвало на главния булевард покрай „Конската чешма“ да се пръскат тръбите, така че този участък го имаме предвид да бъде направен съвместно с Община

Фандъкова повтори, че няма намерение да се кандидатира за президент

http://politics.actualno.com/fandykova-povtori-che-njama-namerenie-da-se-kandidatira-za-prezident-news_525440.html

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че няма намерение да се кандидатира на следващите президентски избори. По думите й това би било в разрез с плановете, които има за София. Мерките за гарантиране сигурността на софиянци ще бъдат сред приоритетите на кмета. Увеличават се зоните с видеонаблюдение и полицейско присъствие в столицата, каза тя в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите ѝ Столична община работи усилено с МВР и СДВР, които осигуряват денонощни патрули в районите с най-много беж

Amnesty International пак ни захапа за отношението ни към бежанците и ромите

http://society.actualno.com/amnesty-international-pak-ni-zahapa-za-otnoshenieto-ni-kym-bejancite-i-romite-news_525425.html

Amnesty International отправи критики към България в годишния си доклад. Според правозащитната организация в страната ни има проблеми в политиката към бежанците, ксенофобията и съдебната система. На световно ниво Amnesty International предупреждава за все по-мащабно подкопаване на човешките права. Неправителствената организация съобщава, че въпреки усилията на българските власти да отклонят бежанския поток към граничните пунктове, търсещите международна закрила и опитали да влязат в България п

САЩ разследват 14 случая на зика, предадени по полов път

http://america.actualno.com/sasht-razsledvat-14-sluchaja-na-zika-predadeni-po-polov-pyt-news_525443.html

Властите в САЩ разследват 14 случая на вируса зика, предаден по полов път, съобщи "Гардиън". Вероятно партньорите, носители на вируса, са се заразили по време на пътувания до страни от Латинска и Централна Америка, където в момента има епидемия. В някои от тези държави вече има починали, а болните са десетки хиляди и броят им нараства много бързо. Особено тежко засегнати са Колумбия и Бразилия. Случаи бяха регистрирани и в Европа, като бе установено, че болните са пътували до тези държави. К

Полицаите готвят нов протест заради промените в Закона за МВР

http://bulgarski.pogled.info/news/71800/Politsaite-gotvyat-nov-protest-zaradi-promenite-v-Zakona-za-MVR

/Поглед.инфо/ Най-големият синдикат на служителите в МВР - Синдикална федерация на служителите в МВР, е в състояние на протестна готовност и прави допитване до структурите си за организиране на протестни действия. Причината са приетите от Министерския съвет промени в Закона за МВР, който е все още недостъпен на сайта на Народното събрание.

Премиерът на Словакия призова за скорошна отмяна на санкциите срещу Русия

http://www.cross.bg/rysiya-fitzo-ykraiina-1499341.html

/КРОСС/ Премиер-министърът на Словакия Робърт Фицо призова за скорошно сваляне на санкциите от Русия, въведени във връзка със ситуацията в Украйна, предаде РИА Новости, позовавайки се на агенция „Блумбърг“. По думите на Фицо не трябва да се възлага вината за конфликта само върху Русия, а антируските санкции са „безсмислени“. „Колкото по-скоро бъдат отменени те, толкова по-добре“, заяви Фицо, като добави, че в момента Украйна се намира под пълната защита на Запада. „Необходимо е да се постигне споразумение между Русия и САЩ, в противен случай никога няма да има стабилност в Украйна“, каза още словашкият премиер.

Паси: Трябва да очакваме около 14 млн мигранти, колосално число

http://frognews.bg/news_107459/Pasi-Triabva-da-ochakvame-okolo-14-mln-migranti-kolosalno-chislo/

Бежанската вълна е огромна заплаха за България, която е подценявана от десетилетия, каза по БТВ Соломон Паси. По думите му първият доклад, писан у нас на тази тематика, е от 2003 година. „Още тогава сме се опитали да алармираме общественото мнение, че предстои огромен проблем, който не може да ни подмине”, допълни Паси.

МИСТЕРИЯ! Пътнически самолет изчезна!

http://www.bnews.bg/article-148799

На борда е имало двама чужденци и две деца, казаха от полицията

Обявиха жълт код заради силен вятър в област Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554188

Жълт код е обявен за днес в 4 области на Северозападна България заради силен вятър. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска и Плевенска. В тези области в следобедните часове ще се усили вятърът от запад-северозапад. Поривите ще достигнат 20-22 м/сек. За останалата част от страната е обявен зелен код. Динамично време ни очаква в следващите две седмици Времето над страната ще бъде облачно, на много места - с валежи от дъжд. Минималните температури ще бъдат между 8 и 13 градуса, в София - около 9, уточниха от НИМХ. Подробна инфо...

Вътрешният министър отказа да коментира заплахите срещу политици и "шпицкомандата" на Цацаров

http://www.cross.bg/buchvarova-rymyana-ministur-1499357.html

/КРОСС/ Заплахите срещу политиците не е добре да се коментират публично. По-добри бихме работили, ако тези неща не се съобщават. С тази уговорка Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи, започна коментара си в студиото на Нова телевизия по повод заплахите срещу политици в последните дни. Премиерът Бойко Борисов получи плик със снимката си и куршум. Депутатът от ДПС Делян Пеевски получи охрана от НСО заради заплахи за убийство. По-рано пък депутатът от РБ Мартин Димитров се оплака, че са му срязали спирачките на автомобила. Има случаи на заплахи срещу премиера и ние ги проверяваме. Дали наистина са срязани спирачките на Мартин Димитров предстои да докаже експертиза. Работим отговорно по всички сигнали, които се отнасят до застрашените лица. Въпрос на професионална работа, лаконично отговори Бъчварова. По повод коментарите от вчера на политици, както и на бившия шеф на разузнаването Димо Гяуров, според които тези заплахи са евтин пиар, Румяна Бъварова каза, че едва ли човек, който има такава заплаха срещу него, ще си прави ПР с това. Тя отказа да прави и политически коментари по темата с аргумента „Не е редно" в отговор на казаното от ген. Кирчо Киров, че става въпрос за провокация към правителството и опит за сваляне на кабинета

Бъчварова: Винаги е имало заплахи към политиците

https://www.24chasa.bg/Article/5322007

„Заплахи към отделни политически личности винаги е имало. Ние ги проверяваме и комисията преценява дали да има допълнителна охрана”.
Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова относно заплахите срещу премиера Бойко Борисов и депутата Делян Пеевски.
По думите ѝ темата не трябва да се коментира много,„Заплахи към отделни политически личности винаги е имало. Ние ги проверяваме и комисията преценява дали да има допълнителна охрана”. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова относно заплахите срещу премиера Бойко Борисов и депутата Делян Пеевски. По думите ѝ темата не трябва да се коментира много,

В Александровска болница преглеждат безплатно хора, прекарали инфаркт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554186

В рамките на един месец кардиолози от столичната Александровска болница ще преглеждат безплатно пациенти, прекарали инфаркт. Освен ЕКГ и оценка на сърдечния статус, по преценка на медиците ще бъде правена и ехокардиография. Интересни факти за сърцето Лекарите припомнят, че инфарктът на миокарда е сред основните заболявания, водещи до смърт, както при мъжете, така и при жените. Повече от половината пациенти с инфаркт умират през първите два часа от началото на удара. Преживелите обаче са с по-голям...

Тим Курт: На втората година ученикът вече е полезен за фирмата и носи печалба

https://www.24chasa.bg/Article/5321624


Тези работници са по-лоялни от привлечените отвън
Тим Курт е изпълнителен директор на “Аурубис България” и президент на Германо-българската индустриална камара. Роден е през 1967 г. в Бремен, Германия. Той е специалист по логистика от Университета по приложни науки във Фрийдберг, Германия. В “Норддойче Афинери” (предишното наименование на Тези работници са по-лоялни от привлечените отвън Тим Курт е изпълнителен директор на “Аурубис България” и президент на Германо-българската индустриална камара. Роден е през 1967 г. в Бремен, Германия. Той е специалист по логистика от Университета по приложни науки във Фрийдберг, Германия. В “Норддойче Афинери” (предишното наименование на

Камерите на КАТ вече ще следят и за "Гражданска отговорност"

http://www.moreto.net/novini.php?n=314237

КАТ ще снима водачите без задължителната застраховка вече и със стационарните камери на пътя, съобщава Нова телевизия. По регистрационните номера ще се прави справка за задължителната полица и шофьорите без застраховка могат да получат честитка от КАТ, без дори да са спирани на пътя.

Изпращаме военни за охрана на турското небе

http://bulgarski.pogled.info/news/71799/Izprashtame-voenni-za-ohrana-na-turskoto-nebe

/Поглед.инфо/ Проект на решение за разрешаване изпращането на военнослужещи от Въоръжените сили на Р България за участие в операцията на НАТО по усилване на ПВО на Р Турция ще разгледат министрите по време на утрешното заседание на кабинета. Проектът ще бъде внесен от министъра на отбраната Николай Ненчев.

КРИБ учредява местна структура в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554185

Регионална структура в Сливен ще учреди днес Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Очаква се в нея да се включат над 30 местни фирми от различни сектори на икономиката, като основната цел на структурата ще бъде да подпомага местния бизнес в партньорство с местната власт. Инж. Иван Бойков, заместник-председател на Управителния съвет на организацията ще открие официално Регионалната структура на КРИБ в Сливен. Официални гости на събитието ще бъдат областният управител на Сливен, кметове от областта, представители н...

МО: Всички мъже между 18 и 32 години да бъдат зачислени във военните окръжия

http://pik.bg/мо-всички-мъже-между-18-и-32-години-да-бъдат-зачислени-във-военните-окръжия-news490869.html

МО: Всички мъже между 18 и 32 години да бъдат зачислени във военните окръжия

Армията ще води на военен отчет и младежи, които не са ходили в казармата след отмяната на наборната военна служба. Министерството на отбраната е подготвило промени в Закона за резерва, които предвиждат задължително мъжете между 18 и 32 години да бъдат зачислени във военните окръжия.

Така от МО се надяват да попълнят резерва за военно време, който става все по-малък след въвеждането на професионалната армия. Това става ясно от съобщение на МО за готвените промени. Самите промени все още обаче не са публикувани, пише "Сега".

След премахването на наборната служба в резерва се зачисляваха само мъжете, които са минали казарма, и бившите военни. С професионализацията на армията бяха отменени и военните комисии, на които се явяваха всяка година момчетата в гимназията.

Така няколко поколения не бяха зачислени в окръжията и реално във военно време е невъзможно да бъдат мобилизирани. С промените военните целят да попълнят именно този законов вакуум.

"Мотив за това е обстоятелството, че с отпадането на наборната военна служба възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени.

Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството", обясняват и от МО. Подготвените промени повдигат доста въпросителни не само поради факта, че не бяха публикувани.

Засега не е ясно как точно се завеждат на военен отчет младежите - дали това ще става само по служебен път, или всеки ще има задължение да подава някакъв документ за регистрация във военното окръжие. По всяка вероятност ще се избере вторият вариант, тъй като на военните ще са необходими данни, които само младежите знаят - образование, здравословно състояние, местоживеене, професионални умения и т.н. 

През Кулата и Илинден не преминават товарни автомобили

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554194

От 5.10 часа е прекратено преминаването на товарни автомобили през ГКПП-Кулата, след като през нощта пунктът е бил отворен ва всички видове МПС, съобщават от пресцентъра на МВР. От около 22 часа снощи затворен за товарни автомобили е и ГКПП-Илинден. През останалите гранични пунктове с Гърция няма ограничения в трафика....

До 20 март ще са ясни свободните места за новия прием в детските градини във Варна

http://petel.bg/Do-20-mart-shhe-sa-yasni-svobodnite-mesta-za-noviya-priem-v-detskite-gradini-vav-Varna__146454

Илюстрация: Булфото Около 20 март ще бъдат ясни свободните места за новия прием в детските градини заяви директор дирекция "Образование ...

Стотици американци заснеха как 8 НЛО-та кръжат над Калифорния (Видео)

http://petel.bg/Stotitsi-amerikantsi-zasneha-kak-8-NLO-ta-krazhat-nad-Kaliforniya--Video-__146455

Осем НЛО-та, наподобяващи разтворен чадър, полетяха над Калифорния. Те не приличат нито на самолети, нито на дронове, нито дори на летящи ч...

През март: Стартират безплатните профилактични онко прегледи във Варна

http://petel.bg/Prez-mart--Startirat-bezplatnite-profilaktichni-onko-pregledi-vav-Varna__146456

Илюстрация: Булфото Специализираната болница за активно лечение на онкологичните заболявания „Д-р Марко А.Марков – Варна” ЕООД старт...

Тук ходя с колело на неофициални срещи, иначе не съм разбиран правилно, сподели Н. Пр. Ван Оорсхот

http://pik.bg/тук-ходя-с-колело-на-неофициални-срещи-иначе-не-съм-разбиран-правилно-сподели-н-пр-ван-оор-news490868.html

Тук ходя с колело на неофициални срещи, иначе не съм разбиран правилно, сподели Н. Пр. Ван Оорсхот

България трябва да привлече своите собствени хора, които напускат страната с икономическо развитие. Ние в Нидерландия ставаме силни като привличаме нови хора. Вие имате най-хубавото вино, вие сте талантливи математици, имате добри специалисти в информационните технологии, трябва да ги върнете обратно.

Хората не напускат България, защото искат, те са принудени, защото виждат просперитета на другите страни. Това обяви в интервю „на колела“ за бТВ холандският посланик у нас Н. Пр. Ван Оорсхот. Интервюто бе тематично – на колело, тъй като това е обичайният начин за придвижване в Холандия. На въпрос обаче дали е приятно да се придвижваш с колело в София, посланикът заяви: „Тук инфраструктурата липса.

В Нидерландия имаме специални алеи за велосипеди, но мисля, че Столична община се старае по въпроса“. Все пак Оорхост сподели, че му е приятно да кара колело в София. По думите му в Нидерландия автомобилът по никакъв начин не е символ на статут. „Тук ходя с колело за срещите си в центъра, но само ако не са официални. На официалните срещи ходя с кола, защото иначе не съм разбиран правилно“, обясни Н. Пр. Ван Оорсхот.

„При нас не е така. Държавниците не използват държавни коли. Има субсидии за използване на колело. Например, получаваш намаляване на данъците, ако ходиш на работа с колело“, допълни още той. „В Нидерландия политическият дебат се води по съвършено различен начин. Тук политическият дебат е много интензивен, много обвинителен. Тук изобилстват конспиративни теории, това е нетипично за Нидерландия“, изтъкна той.

Според него решението на парламента да се раздели съдебната система на две камари е много добро. „Инвеститорите се страхуват да дойдат тук, правото им не е гарантирано“, смята още Оорсхот.

По думите му КТБ е очевиден случай, че нещата са сгрешени. На въпрос какво е условието на Нидерландия да приеме България в Шенген, посланикът на Холандия у нас посочи: „Аз мисля, че ако ние премахнем вътрешните граници, ще можем да вярваме в правораздаването. Обратно, ако нямаме вяра в правораздаването, няма защо да махаме вътрешните граници. В тази връзка мисля, че България не е готова да влезе в Шенген“.

Стартирахме програма за женския бокс, кандидатстваме за домакинство на световно

https://www.24chasa.bg/Article/5322002

Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по бокс стартират специална програма за развитие на женския бокс. Това обяви министър Красен Кралев при откриването на 67-ото издание на турнира за Купа „Странджа”. Той допълни, че страната ни кандидатства за домакинство на Световно първенство при дамите през 2018 г.Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по бокс стартират специална програма за развитие на женския бокс. Това обяви министър Красен Кралев при откриването на 67-ото издание на турнира за Купа „Странджа”. Той допълни, че страната ни кандидатства за домакинство на Световно първенство при дамите през 2018 г.

Гардовете от обира на "Цариградско" - на психолог

http://www.bnews.bg/article-148798

Охранителите са реагирали повече от адекватно, смята председателят на НАФТСО

Адвокат: Пръста ли ще ми режат, за да получа лекарства?

http://pik.bg/адвокат-пръста-ли-ще-ми-режат-за-да-получа-лекарства-news490867.html

Адвокат: Пръста ли ще ми режат, за да получа лекарства?

Ще ми отрежат пръста да го носят близките ми в аптеката, ако не мога да ходя, каза адвокат Христина Николова от организация за защита на пациентите по БНТ.

С тези думи юристката коментира предложението на здравния министър Петър Москов за взимане на пръстови отпечатъци в болниците, поликлиниките и аптеките. Тя също поясни, че ред предложения на ведомството са противозаконни и представяната от нея организация ще ги атакува в съда. "Аптеките не са администратори на лични данни и събирането на информация ще е отново загуба на ресурс", допълни тя.

"От много години се занимавам с тази дейност и всеки провежда реформа. Утре може би ще ни проверят с ретина", каза още юристката.

Американски сенатор: Примирието в Сирия ще бъде осъществено при условията на Москва

http://www.cross.bg/siriya-korkur-rysiya-1499340.html

/КРОСС/ Прекратяването на военните действия в Сирия ще бъде осъществено при условията на Москва, заяви пред агенция Sputnik председателят на комитета по международните въпроси на сената на САЩ Боб Коркър, предаде РИА Новости. „Мисля, че когато Русия постигне успехите, които сметне за достатъчни за постигането на резултата, който има в Сирия, тогава, според мен, те ще прекратят огъня“, заяви Коркър. Той добави, че държавният секретар на САЩ Джон Кери „не разполага с лостове“ на преговорите за прекратяване на огъня. „Защото Русия смята, че Съединените щати при сегашния президент няма да предприемат никакви действия“, поясни сенаторът.

Гришо победи Денис Кудла в Акапулко пред погледа на Никол Шерцингер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5322001

Григор Димитров стартира с победа турнира в Акапулко. Най-добрата ни ракета се класира за втория кръг в турнира след като би с 7:5, 6:1 американеца Дениск Кудла. Българинът спечели титлата на този турнир през 2014 година. 24-годишният хасковлия си осигури 19000 долара и 45 точки за световната ранглиста, в която заема 28-о място.
Григор Димитров стартира с победа турнира в Акапулко. Най-добрата ни ракета се класира за втория кръг в турнира след като би с 7:5, 6:1 американеца Дениск Кудла. Българинът спечели титлата на този турнир през 2014 година. 24-годишният хасковлия си осигури 19000 долара и 45 точки за световната ранглиста, в която заема 28-о място.

ВАС решава днес делото за касиране на изборите за общински съветници в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554184

Днес Върховен административен съд заседава по делото за касиране на изборите за ОбС Дупница. Призовани са настоящите общински съветници, както и кандидат съветници обжалвали решението на Общинската избирателна комисия. Призовани са 47 лица - жалбоподател, ответници, заинтересовани страни и прокурор. Съдебното заседание започва в 11 часа. Ако Върховният административен съд потвърди решението на Кюстендилският административен съд, в Дупница ще има нови избори за ОбС....

Орхан Исмаилов: Премиерът каза да се разберем с министър Ненчев

http://www.cross.bg/nenchev-otbranata-ministur-1499358.html

/КРОСС/ Това, че сме в Реформаторския блок, не значи, че имаме съгласие по всички въпроси, казва пред "Сега" зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов Повече от три седмици продължи конфликтът между министъра на отбраната Николай Ненчев и заместника му Орхан Исмаилов заради промени в Министерството на отбраната. Без да съгласува със заместниците си, Ненчев реши да слее две ключови дирекции в МО - "Отбранителна аквизиция" и "Инфраструктура на отбраната". Последната е в ресора на Исмаилов. За промените не са знаели и другите двама зам.-министри. За да не се стигне до оставка, с казуса се зае премиерът Бойко Борисов, който имаше разговор с Исмаилов. По случая заседава и ръководството на Реформаторския блок. В крайна сметка Ненчев и Исмаилов стигнаха до примирие, но не стана ясно какво са се разбрали. Според одобрените от правителството промени в устройствения правилник на МО новата дирекция, която ще обединява съществуващите досега две, се казва "Отбранителна аквизиция". През нея ще минават всички проекти за покупка на нова техника и въоръжение, управлението и продажбата на имоти, провеждане на обществени поръчки в МО, реализирането на инвестиционните проекти на НАТО и САЩ, контролът върху търговските дружества и строителство. Реално това е почти цялата дейност и финансов ресурс на Министерството на отбраната

Родителите на малката Мерал, спасена след уникална операция: Доброто е живо

https://www.24chasa.bg/Article/5321995

Името ѝ значи - всичко най-хубаво. Мерал. На 2 годинки и четири месеца е. Родителите й я кръстили така, защото първородното им дете починало от рядко генетично заболяване. Когато Мерал започнала да расте, родителите открили същите симптоми и при нея. Името ѝ значи - всичко най-хубаво. Мерал. На 2 годинки и четири месеца е. Родителите й я кръстили така, защото първородното им дете починало от рядко генетично заболяване. Когато Мерал започнала да расте, родителите открили същите симптоми и при нея. "От шестия месец, в който е родена и се появиха хлътнали ребра, навътре",

Отбелязваме 123- годишнината от рождението на Крум Кюлявков

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554182

123- годишнината от рождението на Крум Кюлявков ще бъде отбелязана в читалище „Братство" днес.Роден е в град Кюстендил на 24 февруари 1893 година в семейство на бежанци от Велешко. В 1919 година завършва Рисувалното училище в София. Участва в Балканската война в 1912 година като доброволец е в Македоно-одринското опълчение и служи в Инженерно-техническата част. Взима участие и в Първата световна война. Следва история на изкуството във Виена (1920-21). След завръщането си в България е общ работник, а след това учител по рисуване в Копривщенската...

Съдът в Белград ще гледа делото за екстрадицията на Цветан Василев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554183

Очаква се днес съдът в Белград да заседава по делото за екстрадицията на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, съобщава БНТ. Висшият съд в Белград ще заседава втори път по делото на банкера, тъй като миналата година Апелативният съд върна делото на първа инстанция. В началото на март 2015 г от Висшия съд в Белград съобщиха, че искането за екстрадицията на Василев е било уважено. Пет дни по-късно обаче Апелативният съд в сръбската столица отмени решението.

Пътнически самолет с 23-ма души изчезна от радарите над Централен Непал

http://offnews.bg/news/n_1/n_624723.html

Пътнически самолет изчезна в Централен Непал, съобщи полицията, цитирана от ДПА. Самолетът на авиокомпания "Тара еър" пътувал от Похара за Джомсом с 20 пътници и тричленен екипаж. На борда е имало двама чужденци и две деца, казаха от полицията. Към района на предполагаемото място, където е паднал самолетът, са изпратени спасителни екипи, каза пред журналисти началникът на полицията в район Мустанг Харихар Йоги. „По цялото протежение на маршрута на полета няма писта. Смятаме, че самолетът се е разбил“, каза Йоги. Самолетът е излетял от град Покхара за Джомс, административен център на район Мустанг. Според показанията на диспечерите, 10 мин. след излитането бил изгубена връзка с него. На борда му са пътували 20 пътници, сред които и две деца, двама чужденци – граждани на Китай и Кувейт, както и трима членове на екипажа.

Предсрочни избори в Македония - друг път

http://www.bnews.bg/article-148797

Опозиционните партии заявиха, че 24 април е твърде ранна дата, тъй като не са налице условия за произвеждане на честни и демократични избори

Утринни фанфари от Бъчварова: Спад на грабежите и по-висока разкриваемост

http://frognews.bg/news_107448/Utrinni-fanfari-ot-Bachvarova-Spad-na-grabejite-i-po-visoka-razkrivaemost/

Заплахите към политици не е добре да се коментират широко, такива винаги има, проверяваме ги прецизно и преценяваме има ли нужда от допълнителна охрана, заяви по НТВ вътрешният министър Румяна Бъчварова. Заради проблема с охраната на Л. Местан сега се поразшумя повече, обясни тя.

Утринни фанфари от Бъчварова: Спад на грабежите и по-висока разкриваемост от 2014 г.

http://frognews.bg/news_107448/Utrinni-fanfari-ot-Bachvarova-Spad-na-grabejite-i-po-visoka-razkrivaemost-ot-2014-g/

Заплахите към политици не е добре да се коментират широко, такива винаги има, проверяваме ги прецизно и преценяваме има ли нужда от допълнителна охрана, заяви по НТВ вътрешният министър Румяна Бъчварова. Заради проблема с охраната на Л. Местан сега се поразшумя повече, обясни тя.

Захарова: САЩ се опитват да сдържат не само Русия, но и ЕС

http://www.cross.bg/rysiya-zaharova-dopysnat-1499356.html

/КРОСС/ Политиката на САЩ е насочена към сдържане не само на Русия, но и на Европа, счита официалният представител на руското министерство на външните работи Мария Захарова, предаде РИА Новости. „Действията на Вашингтон – това е реализиране на политиката на сдържане, но в този случай не само на Русия, но и на Европа“, заяви тя в интервю за в. „Аргументи и факти“. По думите й САЩ се опитват да не допуснат укрепване на връзките между Русия и ЕС. „Да се допуснат тесни връзки между Европа и Русия би означавало да се усилят и двете. И именно Вашингтон накара Евросъюза да приеме санкциите. Това признаха и вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, и държавният секретар Джон Кери. ЕС не смяташе да го прави, но го направи под натиск. Какъв натиск им оказаха? Какви аргументи използваха Щатите? Много добър въпрос за в бъдеще. И все някога ще разберем отговора“, отбеляза Захарова.

Преглед на варненския печат - 24 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=314235

„Тодор Иванов, зам.-кмет: В Морската градина масово не се спазва законът”, е заглавие от първа страница на варненския вестник „Черно море”. За изминалите почивни дни са издадени 160 глоби на територията на парка, допълва изданието.

Родителите на малката Мерал, спасена след уникална операция: Доброто е живо!

http://pik.bg/родителите-на-малката-мерал-спасена-след-уникална-операция-доброто-е-живо-news490862.html

Родителите на малката Мерал, спасена след уникална операция: Доброто е живо!

Името ѝ значи - всичко най-хубаво. Мерал. На 2 годинки и четири месеца е. Родителите й я кръстили така, защото първородното им дете починало от рядко генетично заболяване. Когато Мерал започнала да расте, родителите открили същите симптоми и при нея.

"От шестия месец, в който е родена и се появиха хлътнали ребра, навътре", разкрива пред БНТ майката Гюлбахар Хайдула, а бащата  Мехмет добавя: "Ходихме на консултации във Варна, защото там ни е по-близо и нищо...казаха, че почти нищо не може да се направи за нея. Да търсим евентуално в чужбина."

Отправят се към Турция. В една от големите болници на страната. Лекарите там казват почти същото - трябва да порасне, засега нищо не може да се направи за нея. Поне да стане на четири години.

Но ако бяха чакали Мерал да стане на четири, можеше и да се случи най-лошото. Защото, оказва се, детето има "Синдром на Жун" - рядко срещано генетично заболяване, което се предава от родителите на дете.

Пациентите най-често са с гръден кош, който спира да расте. Ребрата не растат навън, а неправилно - навътре. Така те притискат белия дроб и сърцето, и това пречи на децата да дишат. 75 процента от тях умират до втората година от раждането си, заради дихателна недостатъчност.
"И през това време, случайно по новините видяхме, че в "Пирогов" е направена уникална по рода си операция. И така се завъртяхме", разкрива бащата на малката Мерал, който допълва, че веднага те са се свързали с двамата лекари - проф. Дребов и д-р Кацаров. Хирург и травматолог.
През юни 2015-а, двамата лекари, оперират Мерал, извършвайки уникалната за цял свят операция, при която поставят 2 титаниеви пластини, с които разширяват гръдния кош на детето. Нещо, което никой не правил до този момент! Но успяват!

"Голяма надежда и вярваме", споделя Гюлбахар, а Мехмет допълва: "Правилните хора, Детска хирургия, детска травматология. Това са големи хора. Наистина големи хора."

Проф. Дребов, Д-р. Кацаров. Лекари, които не само дадоха нов живот на малката Мерал, а върнаха на родителите вярата в добрите хора. "Ще правим много добрини и ние. Има добри хора, със сигурност. Доброто е живо", казва още Мехмет. 

Гърците пак ни натриха носа на тема "блокада - контраблокада"

http://actualno.actualno.com/gyrcite-pak-ni-natriha-nosa-na-tema-blokada---kontrablokada-news_525421.html

Блокадата по границата ни с Гърция отново има. Макар гръцките фермери да са обещали коридор между 05:00 часа и 10:00 часа тази сутрин (24 февруари), обещанието не е изпълнено. Част от българските превозвачи обаче пък са вдигнали контраблокадата. Коментар на редактора В понеделник, 22 февруари, Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) обяви, че ще направи блокада на границата с Гърция в периода 15 юни – 15 юли тази година. След днешната новина обаче едва ли ня

362 к.с. за Mercedes-AMG C43 Coupe

http://cars.actualno.com/362-ks-za-mercedes-amg-c43-coupe-news_525427.html

Пред публика C43 Coupe ще дебютира за започващото другата седмица изложение в Женева. Проектиран да се противопостави на Audi S5, C43 Coupe привлича със спортна предна маска с диамантена шарка на радиаторната решетка и по-големи въздухоотвори. Моделът е оборудван и с черни кутии на страничните огледала, матови сребърни акценти и спортна ауспухова система. Върху капака на багажника е монтиран спойлер, дифузьор под него и 18-цолови лети джанти. Интериорът е добре познат, но е монтиран волан с

12 537 нарушения на пътя са установени в страната само за пет дни

http://crime.actualno.com/12-537-narushenija-na-pytja-sa-ustanoveni-v-stranata-samo-za-pet-dni-news_525429.html

По данни, предоставени от ГД „Национална полиция“, 5587 от констатираните нарушения са засечени в присъствието на контролен орган. Издадени са 6025 фиша и са съставени общо 4351 акта. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Издадените електронни фишове са 6413. Броят на установените неправоспособни водачи е 585. За периода са настъпили 114 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 11 души, 143 са пострадали. Издадени са също 355 акта и 25 фиша за управление на МПС без вине

Насилниците от новогодишната нощ в Кьолн може никога да не бъдат заловени

http://europe.actualno.com/nasilnicite-ot-novogodishnata-nosht-v-kioln-moje-nikoga-da-ne-bydat-zaloveni-news_525437.html

Повечето от мъжете, които извършиха сексуално насилие срещу жени в град Кьолн на Нова година, може никога да не бъдат заловени, съобщи директорът на полицията, цитиран от ВВС. Детективите досега са идентифицирали 75 заподозрени, повечето от които са от Северна Африка и са влезли в Германия незаконно или търсят убежище. Над 500 жалби са били подадени в полицията, като 40 процента от тях са за сексуално насилие. Записите от камерите не са достатъчно добри, за да се определят ясно сексуалните нап

В търсене на инженерни таланти

http://goodnews.actualno.com/v-tyrsene-na-injenerni-talanti--news_525431.html

20 технологични компании подкрепят предстоящото трето издание на „Аз, инженерът“ Името да започва с "инж."? Спомняте ли си значението на това съкращение преди 50 години, когато това да си инженер беше изключително престижна професия. После дойде времето на икономистите и сякаш не остана място за електро- и машинни инженери. Сега гладът за технологични кадри увеличи размерите си неимоверно и не се ограничава само до софтуерния сектор. Едно младежко събитие има амбицията не само

Фандъкова: Зелените политики заемат водещо място в приоритетите ми за новия мандат като кмет

http://pik.bg/фандъкова-зелените-политики-заемат-водещо-място-в-приоритетите-ми-за-новия-мандат-като-кме-news490861.html

Фандъкова: Зелените политики заемат водещо място в приоритетите ми за новия мандат като кмет

В приоритетите ми за целия нов мандат, зелените политики заемат водещо място във всички сфери – транспорт, строителство, екологията и др. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на Bulgaria ON AIR. „Получих доверието на гражданите само преди няколко месеца за трети път. Вече седма година работим с много ясен план, за да променяме града в рамките на възможностите и бюджета, с който разполага”, заяви Фандъкова.

„Бюджетът са парите на софиянци и усилията да привлечем достатъчно допълнително европейски безвъзмездни средства и изобщо външни източници. Това беше усилието ни през тежките години на криза, когато не променихме местни данъци и основни такси на софиянци, увеличихме събираемостта, което беше важно и се случи благодарение на няколко важни мерки – възможността да се плаща чрез интернет, обвързаността на различните данъчни администрация, привличане на безвъзмездни европейски средства”, коментира тя.

На въпрос как са разпределени приоритетно парите за столицата, тъй като бюджетът за 2016 г. е в размер на над 1. 260 млрд. лв., Фандъкова отбеляза: „От тези средства над 420 млн. са средствата за инвестиционната капиталова програма”. „Това именно са парите, които разпределяме, за да можем да подобряваме условията на живот за хората. Половината от тях тази година сме отделили за най-важния проект за всички и за града са за проекта на метрото. Започна изграждането на 3-тата линия на метрото. 200 млн. лв. сме заложили за тази година, 180 млн. са безвъзмездните европейски средства и държавното съфинансиране и 20 млн. лв. са средствата от бюджета на Столична община”, каза още Йорданка Фандъкова.

Григор Димитров се справи с Кудла в първия кръг в Акапулко

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/24/2710817_grigor_dimitrov_se_spravi_s_kudla_v_purviia_krug_v/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров преодоля първия кръг на турнира в Акапулко. Той се наложи със 7:5, 6:1 срещу американеца Денис Кудла.

Димитров имаше нужда от около час и половина игра, за да стигне до успеха.

Следващият му съперник отново е от САЩ - Доналд Йънг. Американецът преодоля с 6:3, 6:3 Жил Мюлер от Люксембург.

Очаквайте подробности!


Фандъкова: Зелените политики са приоритет за новия мандат като кмет на София

https://www.24chasa.bg/Article/5321987

В приоритетите ми за целия нов мандат, зелените политики заемат водещо място във всички сфери – транспорт, строителство, екологията и др. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.
„Получих доверието на гражданите само преди няколко месеца за трети път. Вече седма година работим с много ясен план,В приоритетите ми за целия нов мандат, зелените политики заемат водещо място във всички сфери – транспорт, строителство, екологията и др. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. „Получих доверието на гражданите само преди няколко месеца за трети път. Вече седма година работим с много ясен план,

Крият часа за екстрадицията на Цветан Василев?!

http://www.bnews.bg/article-148796

Адвокатите на банкера също не разкриват часа на съдебното заседание

Соломон Паси: Има огромна бежанска заплаха за България,1 милиард африканци тръгват към Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5321989

Има огромна бежанска заплаха за страната ни. Ние сме 7 милиона, а очакваме 14 милиона бежанци да влязат в България до 2030 година, а това е колосално число. Това заяви бившият външен министър Соломон Паси пред bTV.
Още през 2003 година имаме доклад в Атлантическия клуб за опасността от това. От Африка може да се очакват около 1 милиард емигранти в
Има огромна бежанска заплаха за страната ни. Ние сме 7 милиона, а очакваме 14 милиона бежанци да влязат в България до 2030 година, а това е колосално число. Това заяви бившият външен министър Соломон Паси пред bTV. Още през 2003 година имаме доклад в Атлантическия клуб за опасността от това. От Африка може да се очакват около 1 милиард емигранти в

Изборите в Македония са насрочени за 5 юни

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/24/2710814_izborite_v_makedoniia_sa_nasrocheni_za_5_juni/?ref=rss


Парламентът в Македония гласува за разпускането си на 7 април, точно 60 дни преди изборите, които следва да се произведат на 5 юни. Това решение бе подкрепено късно снощи с 83 гласа "за" срещу 3 гласа "против".
 Представителите на опозиционната СДСМ са  не са гласували, защото според тях не е постигнато споразумение за медиите и няма напредък в пречистването на избирателните списъци, предаде "Фокус". Партията смята, че без необходимите реформи не може да има свободни избори. 
...

1-во и 2-ро намиране честната глава на св. Йоан Кръстител

http://www.cross.bg/glava-ioan-sveti-1499355.html

/КРОСС/ Първо (IV в.), второ (452 г.) и трето (ок. 850 г.) намиранеВъзпоменават се на 24 февруари и 25 май Първо и второ намиране на честната главана Господния предтеча и кръстител Иоан Когато била отсечена честната глава на свети Иоан Предтеча (Мат. 14:11), дъщерята на Иродиада я приела на блюдо и я отнесла на майка си. Тази нечестива жена пробола с игла езика на светеца, който я изобличил в беззаконие, и като се погаврила с честната глава, не позволила да я предадат на погребение заедно с тялото на светеца: Иродиада се бояла, че ако погребат тялото му заедно с главата, Иоан ще възкръсне и отново ще почне да я изобличава. Учениците на свети Иоан Кръстител тайно взели тялото му и през нощта го погребали (Мат. 14:12; Марк. 6:29) в самарийския град Севастия*. А Иродиада закопала главата на светия Предтеча дълбоко в тайно безчестно място в двореца си. * Севастия - главният град на Самария. Според преданието свети евангелист Лука, проповядвайки Христа в Севастия, измолил от жителите дясната ръка на Иоан Кръстител и я пренесъл в Антиохия. През Х век десницата на Кръстителя била пренесена в Константинопол, а в 1798 г. орденът на иоанитите я принесъл в дар на Руския император Павел I. Бел.ред. Само жената на Иродовия домакин Хуза, на име Иоана, за която споменава свети евангелист Лука (Лук. 8:3), знаела това място

Протест срещу разширяване на ски зоната в Банско

http://offnews.bg/news/n_1/n_624722.html

Протест срещу разширяването на ски зоната в Банско ще се проведе днес пред сградата на Министерския съвет. Протестиращите настояват за прекратяване на настоящата концесия и конкурс за нов концесионер на Банско. Според природозащитници правителството е узаконило сегашните нарушения на територията на природен парк Пирин и се готви да подари нови територии на концесионера Цеко Минев. Междувременно късно снощи от правителствената пресслужба съобщиха, че докладът на междуведомствената работна група относно концесионния договор за ски зона Банско няма да бъде внесен за разглеждане и гледан на правителствено заседание днес.

Отложиха предсрочните избори в Македония

https://www.24chasa.bg/Article/5321981

Основните македонски политически партии се договориха да отложат за по-късна дата предсрочните парламентарни избори, планирани първоначално за 24 април. Решението беше взето по настояване на опозицията, подкрепена от Европейския съюз и Съединените щати, съобщи БНТ.
Депутатите приеха с 83 срещу 3 гласа решение за отлагане на разпускането на Основните македонски политически партии се договориха да отложат за по-късна дата предсрочните парламентарни избори, планирани първоначално за 24 април. Решението беше взето по настояване на опозицията, подкрепена от Европейския съюз и Съединените щати, съобщи БНТ. Депутатите приеха с 83 срещу 3 гласа решение за отлагане на разпускането на

Джон Кери: Споразумението за Сирия би било невъзможно без Русия

http://www.cross.bg/siriya-rysiya-dzhon-1499338.html

/КРОСС/ Споразумението за прекратяване на огъня в Сирия би било невъзможно без участието на Русия, заяви във вторник държавният секретар на САЩ Джон Кери, предаде РИА Новости. „Не съм убеден, че без сътрудничеството с Русия бихме могли да постигнем споразумение за Сирия“, заяви той по време на заседание на Комисията по международните въпроси. Припомняме, че в понеделник бе публикувано съвместно заявление на САЩ и Русия за Сирия, съгласно което примирието между войските на правителството на Сирия и въоръжените групи на опозицията трябва да влезе в сила от 27 февруари. То обаче няма да важи за „Ислямска държава“, „Джебхат ан-Нусра“ и други групировки, признати от ООН за терористични.

В руската авиобаза „Хмеймим“ в Сирия е създаден координационен център по помиряване

http://www.cross.bg/tzentur-suzdaden-ryskata-1499339.html

/КРОСС/ В руската авиобаза Хмеймим в Сирия е създаден Координационен център по помиряването на враждуващите страни в сирийския конфликт, предаде РИА Новости. „В съответствие с руско-американските споразумения от 22 февруари за прекратяване на бойните действия в Сирия, за реализиране на механизма за контрол за спазване на режима на прекратяване на огъня, в руската авиобаза Хмеймим е създаден и е пристъпил към работа Координационен център по помиряването на враждуващите страни на територията на Сирия“, заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. По неговите думи основната задача на центъра е съдействие в преговорите между сирийските власти и опозицията, с изключение на „Ислямска държава“ , „Джебхат ан-Нусра“ и други терористични организации.

Бих разменил всичките си технологии за един следобед в разговор със Сократ

http://www.cross.bg/sokrat-sledobed-razgovor-1499354.html

/КРОСС/ Стив Джобс (24 февруари 1955 - 5 октомври 2011) - главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите на Apple Inc. - компания, която той основава заедно със Стийв Возняк през 1976 г.:Бих разменил всичките си технологии за един следобед в разговор със Сократ.

Всички до 32 години да влязат на военен отчет, предлагат от Министерството на отбраната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/24/2710813_vsichki_do_32_godini_da_vliazat_na_voenen_otchet/?ref=rss


Всички български граждани, на възраст между 18 и 32 години, да бъдат заведени на военен отчет, предвиждат предложения за промени в Закона за резерва, подготвени от Министерството на отбраната. На сайта на ведомството се уточнява, че с отпадането на наборната военна служба, възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във...

Автоинструктор: Участниците в гонки са комплексирани хора, нацията ни е болна

http://pik.bg/автоинструктор-участниците-в-гонки-са-комплексирани-хора-нацията-ни-е-болна-news490860.html

Автоинструктор: Участниците в гонки са комплексирани хора, нацията ни е болна

Участниците в гонките са ниско образовани и комплексирани хора. Нацията ни е болна. Тези хора имат психични проблеми. Те не се страхуват от смъртта. Те се страхуват да не останат инвалиди. Те се страхуват за колата си, защото това е тяхното дете. Колата е тунингована и тях ги е страх, да не й се случи нещо. Това не е нормално.

Това каза пред камерите на Нова телевизия Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Проблемът с гонките е в малките населени места. Там всички се познават. Участниците се знаят с кмета, с катаджиите. Всичко е въпрос на законотворчество. Виждате какво става със светофарите в София.

Похарчиха се милиони левове за подмяна на светофарните уредби. Защо? Кой го прави това? Проблемът с гонките може да се реши, но трябва държавническа воля, категоричен беше Иванов.

Соломон Паси алармира: Очаква се половин милиард бежанци да ни залеят

http://pik.bg/соломон-паси-алармира-очаква-се-половин-милиард-бежанци-да-ни-залеят-news490859.html

Соломон Паси алармира: Очаква се половин милиард бежанци да ни залеят

Ако говорим за бежанците, заплаха за България има. Огромна заплаха за България има. Този проблем е систематически подценяван и не може да ни подмине. Това предупреди в ефира на Би Ти Ви бившият външен министър Соломон Паси. „От Африка през следващите 15-20 години се очаква около половин милиард да дойдат. В ЕС има половин милиард. Ако ние в България сме 7 милиона, средно трябва да очакваме 17 млн. Това е колосално число“, подчерта Паси.

„Доста сме закъснели, но все още могат да се вземат мерки. Ако не се вземат мерки, тази вълна ще ни залее“, категоричен бе политикът. Десетилетия наред вече този въпрос е проспиван. В Атлантическия клуб е имало хора, които са мислили по този въпрос и аз тогава бях министър. Няма магическо решение за миграцията. Това трябва да бъде комплекс от няколко точки, на мнение е Паси. По думите му трябва да има адаптация за хората, които идват.

„Също така трябва да има и селекция на хората, които искат. Не да приемаме всякакви. Ние не искаме хора с бурки“, поясни той. На въпрос дали няма да ни обвинят в расизъм, ако наложим такива условия,

Паси изтъкна: „Никой не може да обвини за това, че имаме условия. Вие у дома всекиго ли приемате? Някой обвинява ли ви, че сте расист?“. „Имаме необходимост от укрепване на границите. Границите в момента са пробити“, подчерта Соломон Паси.

Помолен да коментира наболелия въпрос меси ли се Турция във вътрешната политика на България, Паси отговори: „Отношенията между България и Турция са ненужно обтегнати. Дипломация не се прави с мегафони и интервюта. Дипломация се прави по един много специален начин. С Изтока не може да се прави дипломация с брадва“.

Според него големият проблем на България е, че не само Турция, а всеки се меси в нашата политика.

„При нас има неприлагане на закона и това е големият проблем на България. При нас важи правилото за счупените прозорци – че когато има няколко счупени прозореца, хулиганите започват да чупят и другите прозорци“, допълни още Соломон Паси.

 

Наришкин: Европейските народи няма да простят на лидерите си загубите от санкциите срещу Русия

http://www.cross.bg/narishkin-rysiya-suveta-1499337.html

/КРОСС/ Председателят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин счита последните две години за може би най-опасния период в историята на отношенията между Русия и Запада от времето на Студената война, предаде ТАСС. В статията си по случай 20-тата годишнина от встъпването на РФ в Съвета на Европа, публикувана в „Российская газета“, той характеризира „двегодишната криза на сигурността“, по време на която „ние видяхме много: …не само опити от страна на САЩ „да потисне“ с негова помощ две безпрецедентни търговско-икономически споразумения едновременно (Трансатлантическото и Транстихокаенското), и не само едно желание на Запада да ни отслаби, да приближи НАТО към границите ни и обещанието на Украйна за бърза евроинтеграция (въпреки задълженията й в зоната за свободна търговия на ОНД)“. Изглежда „планът за това ново развитие се състои от редица политико-икономически и военни цели,“, предполага Наришкин. Въпреки това, „без активното участие на ключови европейски политици този план би бил невъзможен, а САЩ и ЕС решаваха изцяло практически задачи, при това за сметка на други страни“, отбеляза председателят на Държавната дума. „Мисля, че този период е може би най-опасният от времето на Студената война“, заяви Наришкин

Мъж се бори за живота си, блъснал го влак

http://petel.bg/Mazh-se-bori-za-zhivota-si--blasnal-go-vlak__146450

Снимка: Булфото 66-годишен мъж от Стара Загора, блъснат от влак, е транспортиран тази сутрин в 5,30 часа в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Слив...

Стряскащ анализ: Обикновено лекарство причинило вродени дефекти у 450 бебета

http://petel.bg/Stryaskashh-analiz--Obiknoveno-lekarstvo-prichinilo-vrodeni-defekti-u-450-bebeta__146451

Илюстрация: Булфото Често използвано лекарство за лечение на епилепсия е причинило вродени дефекти при близо 450 бебета във Франция, кои...

Сашо Кадиев пак "взриви" ефира. Вижте с какви риза и чорапи води (кадри)

http://petel.bg/Sasho-Kadiev-pak-vzrivi-efira--Vizhte-s-kakvi-riza-i-chorapi-vodi--kadri-__146452

Кадри: bTV Водещият на предаването "Преди обед" по bTV Александър Кадиев за пореден път доказа колко е ексцентричен. Синът на Екатерина ...

Чобанов в ефира на "Нова": Цветан Василев открадна парите от КТБ

http://petel.bg/CHobanov-v-efira-na-Nova--TSvetan-Vasilev-otkradna-parite-ot-KTB__146453

"Мажоритарният собственик и акционерите на КТБ са основните виновни лица за това да се стигне до несъстоятелност". Това заяви за "Здравей, ...

БРУТАЛНО! Петима се изредиха в мазе на 49-г. жена

http://www.bnews.bg/article-148792

Петимата са задържани, четирима от тях били на възраст между 20 и 30 години.

Мистерия около делото за екстрадицията на Цветан Василев!

http://pik.bg/мистерия-около-делото-за-екстрадицията-на-цветан-василев-news490853.html

Мистерия около делото за екстрадицията на Цветан Василев!

Висшият съд в Белград крие часа, в който трябва да започне делото за екстрадицията на банкера Цветан Василев. Делата в съда започват от 8.30 часа българско време, но поради факта, че заседанието е при закрити врата, няма яснота в колко точно ще се яви Василев в сградата, съобщава БНТ.

Адвокатите на банкера също не разкриват часа на съдебното заседание. Съпругата на обвинения за източването на КТБ също е в сръбската столица.

През март миналата година искането за екстрадиция беше уважено на първа инстанция, но впоследствие - отхвърлено от Апелативния съд в сръбската столица. Каквото и да постанови Висшият съд в Белград, окончателното решение за екстрадицията на Цветан Василев ще бъде взето от министъра на правосъдието на Сърбия.

В началото на този месец главният прокурор Сотир Цацаров сезира две европейски институции заради тромавата процедура по искането за екстрадиция на банкера. В писмо до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността Цацаров настоява за спешно разглеждане на казуса.

Двегодишният срок за разследване изтича това лято. Междувременно доклада за проследяване на активите на КТБ в несъстоятелност, изготвен от компанията "Аликс Партнърс", беше заведен вчера в секретната секция на деловодството на парламента. Със съдържанието му могат да се запознаят всички народни представители, но при условие, че спазят клаузата за конфиденциалност.

Изгоря лятното кино пред НДК (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_624721.html

Огромен пожар бушува снощи в лятното кино пред НДК, съобщи Нова тв. Пламъците са избухнали около 22:30 часа, като два екипа на пожарната се бориха с огъня. Пострадали и жертви при инцидента няма. Предполага се, че клошари са запалили огън и така се е стигнало до пожара.

Скърцат ли ресорите на кабинета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5321513

Между информациите за заплахата за живота на премиера Бойко Борисов и на депутата Делян Пеевски успя да пробие още една новина. Министър-председателят направи ново разпределение на ресорите, за които отговарят вицепремиерите.
Веднага тръгнаха коментари с ироничен оттенък как вицето Кунева отговаря за МВР, което се оглавява от вицето Бъчварова,
Между информациите за заплахата за живота на премиера Бойко Борисов и на депутата Делян Пеевски успя да пробие още една новина. Министър-председателят направи ново разпределение на ресорите, за които отговарят вицепремиерите. Веднага тръгнаха коментари с ироничен оттенък как вицето Кунева отговаря за МВР, което се оглавява от вицето Бъчварова,

Диплома, но е важно за какво

https://www.24chasa.bg/Article/5321567

В България има свръхпроизводство на висшисти в специалностите икономика и администрация и управление. Показват го и последните рейтинги на университетите. Няма особен смисъл всеки трети да завършва такава специалност, а после да не може да намери работа, или да работи нещо, което не изисква такава диплома.В България има свръхпроизводство на висшисти в специалностите икономика и администрация и управление. Показват го и последните рейтинги на университетите. Няма особен смисъл всеки трети да завършва такава специалност, а после да не може да намери работа, или да работи нещо, което не изисква такава диплома.

Всички младежи минават на отчет в армията

http://www.moreto.net/novini.php?n=314236

Армията ще води на военен отчет и младежи, които не са ходили в казармата след отмяната на наборната военна служба. Министерството на отбраната е подготвило промени в Закона за резерва, които предвиждат задължително мъжете между 18 и 32 години да бъдат зачислени във военните окръжия.

Експерт: В гонките участват комплексирани нискоинтелигентни младежи

https://www.24chasa.bg/Article/5321976

Участниците в гонките и дрифтовете са Участниците в гонките и дрифтовете са "комплексирани нискоинтелигентни младежи", заяви за Нова телевизия Йонко Иванов, председател на Съюза по авто-мото подготовка. "Те са агресивно настроени и търсят поле за изява", посочи той. По думите му най-голямата заплаха се крие в това, че тези хора нямат страх от смъртта: "Страх ги е,

Доц. Преслав Димитров: Нашият туризъм страда от гръцката блокада

http://pik.bg/доц-преслав-димитров-нашият-туризъм-страда-от-гръцката-блокада-news490855.html

Доц. Преслав Димитров: Нашият туризъм страда от гръцката блокада

Загубите за родния туризъм от блокадата на българо-гръцката граница са сериозни, твърдят, че са в размер на около 1 млн. лв. Тези две седмици неуредици на ГКПП-та доведе наистина до отказ от резервации в Сандански, Банско, Пловдив и Велинград, защото точно те са дестинациите, посещавани от гръцки туристи.

Същото се отнася и за пътуващите за почивка в Гърция, които обикновено пред уикендите посещават и България. Това показват изчисленията на експерти от браншовите организации в сектора на туризма. Данните са окрупнени, макар че едва ли ще се различават много от реалната статистика. Гърция тепърва ще страда от тази блокада, поради страха на българите да планират почивката си за великденските празници в южната ни съседка. Те са наплашени от действията на гръцките фермери.

Цяла Северна Гърция разчита на българските, румънски и сръбски туристи, и в много по-малка степен - на английските и руските, защото за последните този регион е непривлекателен. А едни контрамерки от българска страна могат сериозно да ударят малкия и среден бизнес там, който залага на туризма за постъпленията си. Зимния туризъм у нас се оказа този сезон по-добър от очакванията.

Най-вече, защото Турция като че ли направи услуга на българската туристическа индустрия заради разрива си с Русия, и последвалата игра на нерви с търговските санкции. А голяма част от руските туристи, които по традиция празнуват Рождество Христово в Турция, се насочиха към България. Не бива, обаче, да забравяме, че приходите ни от зимния ски и планински туризъм все още изостават от 7 до 10 пъти от средствата, които влизат у нас през летния сезон.

Има още много препоръки към зимните ни курорти, които бавно влизат в крак с критериите, валидни за престижните ски дестинации. България продължава да бъде слабо позната на по-големите потребители. Най-добрият български курорт - Банско, от рекламна гледна точка, както и заради настаняването и услугите, се позиционира в очите на западните туристи като нескъп и не особено качествен.

Причината за тези оценки се корени в липсата на втора въжена линия, която да може да обслужва туристите и да ги качва горе на пистите. В Банско липсва също качествено градоустройствено планиране, свързано с разположението на хотелите, има и редица строителни неуредици, които смущават почивката на гостите и техните очаквания.

А курорт като Банско би могъл да се позиционира в по-висок ценови сегмент. България в зимния туризъм все още се бори за престижно място и престижен туристически продукт. През март и април т.г. престои да излязат точните данни за изминалия зимен сезон като брой гости и ДДС оборотите от туризма. Тогава със сигурност може да се каже в конкретни цифри дали е бил наистина толкова успешен сезона за туроператорите, хотелиерите и ресторантьорите в планинските ни курорти. / ----------- Доц. д-р Преслав Димитров, заместник-декан на Стопанския факултет и ръководител на катедра "Туризъм" в ЮЗУ. 

Блокада на движението и на ГКПП „Илинден-Ексохи"

http://pik.bg/блокада-на-движението-и-на-гкпп-„илинден-ексохи-news490854.html

Блокада на движението и на ГКПП „Илинден-Ексохи"

Затворени за движение за товарни автомобили са ГКПП „Кулата-Промахон“ и „Илинден-Ексохи". Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

През нощта трафикът на ГКПП „Кулата-Промахон“ се е извършвал нормално, като към 05:10 часа пунктът е затворен за товарни автомобили.

ГКПП „Илинден-Ексохи" също е затворен за товарни автомобили от снощи – към 22.00 часа.
През останалите гранични пунктове с Гърция няма ограничения в трафика.

Късно снощи се проведе среща между българските превозвачи и гръцките фермери. В разговорите е взел участие и шефът на полицията в Серес, като е гарантирал преминаването в двете посоки на товарни автомобили на ГКПП „Кулата” между 05.00 и 10.00 часа в сряда сутрин. По-късно през деня предстои среща на българските шофьори с транспортния министър Ивайло Московски и външния министър Даниел Митов.

Екатерина Захариева: Ще премахнем централизирания модел на прокуратурата

http://www.mediapool.bg/ekaterina-zaharieva-shte-premahnem-tsentraliziraniya-model-na-prokuraturata-news245981.html

Ще предложим премахването на централизирания модел на прокуратурата, не сме се отказали от демократизацията на съда, нито от реформата на държавното обвинение, декларира правосъдният министър Екатерина Захариева в интервюто й за Mediapool. Според нея проверката на думите на следователя Бойко Атанасов ще бъде тест за системата дали може да проведе безпристрастно и подробно разследване. Тя дава още пълна информация за предстоящия независим анализ на прокуратурата от страна на европейските експерти. Тя обясни, че анализът ще бъде разширен и в посока МВР.   Г-жо Захариева, възможно ли е безпристрастно разследване на твърденията на следователя Бойко Атанасов и как може да се гарантира това?   Би трябвало да е възможно. Надявам се наистина така да се случи. Знаете, че Етичната комисия на ВСС вече започна проверка. Ще бъде извикан следователят, който вероятно само ще преповтори казаното досега. Аз не знам какво друго би могъл да каже човекът. Надявам се да бъдат извикани и останалите следователи в този отдел, за който се говори. Мисля, че би било добре да се погледне дали наистина съществуват делата, които Бойко Атанасов споменава. Това ще бъде тест за системата дали може да се проведе безпристрастно и подробно разследване.   Не би ли трябвало след твърденията на следователя Бойко Атанасов да се поеме и отговорност от самата прокуратура?   Разбира се. Етичната комисия на ВСС трябва да установи дали наистина има намеса върху работата на следователите. Трябва да бъдат снети обясненията от отговорните наблюдаващи прокурори. В твърденията на следователя има доста конкретни неща. Те би следвало да могат да се проверят. Нека да видим какво ще се направи.   Вчера станахме свидетели на изхвърлени документи в кофите на следствието. Това случайно ли ви изглежда? Излиза един следовател, говори, после някой реже и хвърля документи. Спомена се делото "КТБ"...   Дали е случайно аз не мога да кажа. Факт е, че този следовател заведе журналистите пред тези кофи за боклук. Въпросът не е дали е случайно. Въпросът е, какви са тези документи. Може да са копия. Но дори да са копия, изниква въпросът те не са ли част следствената тайна? Не им е мястото в общия боклук. Трябва да помислим как унищожаваме и къде изхвърляме документи си. Би трябвало да има правила. Първо трябва да видим дали това са оригинални документи, макар че едва ли, най-вероятно не са. Съдя по това, което видях вчера(в понеделник-бел.ред.). Питам обаче, ако са оригнали? Тогава какво правим?   Въпросът е дали може да имаме доверие на прокуратурата? Думите на Румяна Ченалова в рамките на "Яневагейт" бяха дискредитирани с аргумента, че тя е обвиняема. Тук обаче излиза действащ следовател, който хвърля петно върху имиджа на прокуратурата и обществото все по-малко й вярва.   Най-големият проблем е липсата на доверие в цялата съдебна система и в частност в прокуратурата. За съжаление нито съдът, нито прокуратурата се ползват с доверие. Обществените проучвания, доколкото помня, показваха съответно 94 и 96 процента недоверието към съда и прокуратурата. Сега работата на прокуратурата е да провери. Човекът застана с лицето си. Нека да видим и Етичната комисия на ВСС какво ще свърши.   Правилно ли беше решението на ВСС да не възобнови проверката по "Яневагейт", предвид критиките на ЕК? Брюксел определи решението на ВСС като "необяснимо".   Според мен, ВСС не може да направи повече. Работата продължава в прокуратурата. Нека да видим каква част от тези думи е истина. Аз също съм чувала какви ли не клюки за себе си...   Румяна Ченалова и Владимира Янева не са случайни хора...   Министрите и заместник-министрите също не са случайни хора, но и те трябва да внимават с кого се срещат, какво говорят и да не разпространяват клюки... Казвам, ако в случая става дума за клюки. Етичната комисия трябва да публикува всички налични документи по казуса. Разбира се, като спазва закона.   Няма особено желание да се публикуват.   Аз съм отправила този призив. Според мен публикуването на документите би приключило  казуса във ВСС. Мисля, че Етичната комисия няма какво повече да направи. Тя няма правомощия да разследва. Призовавам ги: "Качете всичко, което сте направили". Защо тези документи да не са публично достояние? Аз мисля, че това по някакъв начин ще вдигне доверието във ВСС. Ще станат много по-публични като институция.   Нужна ли ни е прокуратура по румънски модел, за да постигнем румънските резултати? Една от основните критики срещу България е за липса на резултати по ключови дела, после се случи "Яневагейт" и сега излиза този следовател. В криза ли е прокуратурата?   Криза – не бих казала, но хората нямат доверие в нея и със сигурност това пречи на работата по разследването. Хората толкова не вярват, че започват да правораздават с протеста си, което не е добре.   Смяна на лицата би ли помогнала?   Ние трябва да следваме такива институционални модели, че да имаме качествено разследване. Много медии критикуваха ВСС, включително вашата. Когато политически сили излязоха и призоваха ВСС за оставка, тогава всички попитаха защо се иска тази оставка, включително тези, които най-много критикуваха. Донякъде с основание. Смятам, че само смяната на лицата няма да помогне. Аз се фокусирам върху механизмите на работа на институции, за да стане така, че независимо кой е министър, главен прокурор, председател на ВКС, председател на ВАС, под тях машината да върви. Така работят истинските демокрации. Поради това аз не призовавам за оставки. Призовавам за качествена работа и за подкрепа за реформата.   Румънският модел на независима прокуратура би ли променил играта?   Трябва да създадем добре работеща българска прокуратура и качествено разследване. Аз бих искала да го наречем българския модел. Факт е, че всички имат съществени критики, включително и самата прокуратура по отношение на работата на разследването по знаковите дела. Не бива да ни успокоява, че имаме огромен процент осъдителни присъди по всички дела. Факт е, че делата, които наблюдава ЕК приключват в повечето случаи с оправдателни присъди, с безкрайно връщане от съда или с прекратяване. Трябва да се замислим какво трябва да променим в НПК и да осигурим условия на магистратите да извършват качествено разследване.   Как да ги мотивираме?   Чрез пряк избор на членовете на ВСС. Така ще ги убедим, че хората, които взимат кадровите решения и налагат дисциплинарните наказания са най-добрите сред тях. Да са хора с безспорна почтеност и професионални качества. Ще мотивираме магистратите чрез качествено атестиране. В момента то е формално. Трябва да има наказания за магистрати при изтичане на абсолютната давност на делата, защото зад тях стоят човешки съдби. Сроковете са важни, но те трябва да се преценяват и с оглед натовареността на магистратите. Трябва да дадем гаранции на съдебния инспекторат, че ще имат достатъчно експертиза за извършване на проверките за почтеност. Подобни проверки не са правени досега в България и ние поискахме експертиза от Световната банка, което да ни помогне в разработването на тези правила. Ще мотивираме съдиите, когато им дадем право на самоуправление. Ще мотивираме прокурорите, когато им дадем увереност, че разпореждането на горестоящия прокурор нямам да заглушават вътрешното му убеждение. Указанията ще бъдат спускани само за приложението на конкретните процесуални норми и само в писмен вид.   Как ще стоят нещата с прокурорските проверки?   Предварителните проверки са нещо изключително важно, но те не бива да продължават до безкрайност. Тяхното място е в НПК. Проверките ще продължават най-много един месец при нужда от неотложни действия по разследването, които в повечето случаи се извършват от полицаите. След това трябва да бъда прекратени или да се образува досъдебно производство. Зад това се обединиха всички експерти, съдии и прокурори в работната група.   Ще има и други промени, свързани с възможността за връщане на делата за доразследване и правото на съда да дава указания на прокуратурата. Ще въведем в процеса едно единствено разпоредително заседание на съда, в което трябва да бъдат изчерпани всички възражения на страните и съда. Това ще единствената възможност делото да се върне за дораследване. От там нататък горестоящият съд ще може да се разпорежда само заради нарушения в съдебната процедура. Това ще дисциплинира разследващите и ще засили носенето на отговорност в прокуратурата. Това не са неща без значение и те ще имат много по-видими резултати, отколкото очакваме.   Ще отпадне ли прословутия текст от Закона съдебната власт, че прокуратурата е централизирана и подчинена на главния прокурор?   Да, ще предложим да отпадне. Не сме отказали нито от увеличаването на правомощията на общите събрания на съдиите и прокурорите, нито от реформата в прокуратурата.   Имате ли политическата подкрепа от премиера за съдебната реформа?   Да, имам пълна политическа подкрепа. На заседанията на Съвета за съдебна реформа каним и представителите на парламентарно представените политически сили. Причината е, че ние не желаем парламентът да приеме нещо съвсем различно от това, което е минало през съвета. По законопроекта за разделянето на ВСС имаме подкрепа от представителите от ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ, които присъстваха на заседанията. Поисках срещи и с парламентарните партии, които не присъстваха на Съвета, за да представя промените. Надявам се до края на тази седмица тези срещи да се състоят. Добре е, когато политическите сили чуят мнението на професионалните гилдии на една по-ранна фаза.   Какво точно ще включва анализа на ЕК върху прокуратурата?   Ще се анализира структурния и функционалния модел на прокуратурата, отчетност и прозрачност. Отделно ще се анализира работата на разследващите органи, специализираните структури в системата на прокуратурата. Това е свързано с първия ви въпрос. Ще се анализира ефективността и срочността на разследването. Много е важна следната тема за анализ: Независимост на отделния прокурор и следовател и независимост на системата на прокуратурата в Република България като цяло. Тук искаме наистина да видим къде ни куцат законовите правила, но не само те. Искаме да проверим какви са законовите и институционални гаранции за това. Има ли възможност за оказване на натиск върху прокуратурата и върху следствието? Говорим за всякакъв натиск - икономически, политически и медиен. Анализът ще обхване основни резултати от работата на прокуратурата за периода 1 януари 2013 – 1 януари.2016. Анализът ще включви цялостна оценка за ефективност по направление борбата с корупцията по високите етажи на власти, кариерно развитие, прозрачност...   Колко експерти ще ни изпратят? Да не стане проформа проверката, да изпратят няколко души от Брюксел, които ще са като спуснати от Луната.   Нашата молба е да се изпратят хора, които познават ситуацията в България и да действащи прокурори. От службата на ЕК имат вече идея и представиха няколко експерти плюс такива от държавите, които традиционно партнират на България - Германия, Обединеното кралство, Холандия. Тези държави са се съгласили да изпратят по един експерт. Не е необходимо тези хора да изкарват тук по една година. Важно е дойдат качествени експерти, които да идват тук на мисии, да изискват необходимите материали и да се връщат обратно в страните си, за да работят. По-добре така, отколкото да дойдат хора, които тепърва ще се запознават. Това беше и нашата молба.   Говорила съм вече с вицепремиера Румяна Бъчварова да разширим анализа на разследващите органи, за да помислим какво трябва да подобрим и в структурата на МВР. Знаете, че доста често има прехвърляне на топката между прокуратурата и МВР. Имам съгласието на главния прокурор да подпишем заедно това желание, за да бъде убедена ЕК, че когато те активизират цялата машина, ще имат пълното съдействие на прокуратурата. Имам уверението му, че това ще стане.   Кога ще приключи този анализ? Ще влезе ли той в доклада на ЕК? Ще правим ли промени в законодателството?   Ние поискахме до 10 април да имаме яснота за експертите и настояваме те да са качествени хора. Поради това държавите членки поискаха малко повече време, защото не са убедени, че в този срок ще успеят да ни ги осигурят. Най-оптимистично първите анализи ще бъдат готови септември – октомври. Това ще е структурен анализ. Трябва да припомня, че през 2012-2013 вече бяха направени анализи на 4-5 дела от обществен интерес. Сега не искам препоръките да останат на хартия. Сега работим и по НПК, целият ми екип работи върху това, предоставили сме анализа на тези 4-5 дела на ВКС и прокуратурата, които работят върху проекта за промени в НПК. Нека използваме тази експертиза, която ни беше предоставена. Тя е структурирана върху проблемите в наказателния процес.   Европейските експерти ще могат ли да проверяват конкретни дела?   Експертите ще могат да си поискат дела, ще им бъде осигурен достъп, но тук ние ще се фокусираме върху структурата на прокуратурата и въпроси като независимост, безпристрастност, ефективност... Делата ще бъдат част от анализа. Те няма как да не се погледнат. От ресорната служба в ЕК ни информираха, че са работили и по т.нар. "менторна процедура" в Холандия, Белгия и Гърция. Става дума за процедура, която засяга дела, които са трудни за всички прокуратури - пране на пари, кражба на ДДС, икономическите престъпления... Идеята е да се ползват добрите практики в Европа. Да се вземе конкретното дело, което в момента се разследва и наблюдаващите прокурори да могат да получат опита на колегите си от другите държави. На мен това ми се струва добра идея. Това е споделяне на експертиза. В тази менторна процедура категорично трябва да бъдат МВР, прокуратурата и следствието. ЕК ни обясни, че този механизъм може да бъде задействан едва през втората половина на годината. Сега нашата цел е анализите да са готови по-бързо, но не само заради доклада на ЕК. Докладите на ЕК не трябва да се ползват само за политически цели, а трябва да водят до резултати заради гражданите на България. Когато обществения натиск влиза в съдебната зала, правосъдието излиза през прозореца. За да спре този обществен натиск, хората трябва да повярват в системата.   Трябва да има осъдени.   Ами то осъдени има, но те не трябва да са само за дребни престъпления.   Блокира ли независимостта на съдебната власт с квалифицираното мнозинство в съдийската колегия?   Абсурдно твърдение. Ние го въведохме заради критиките, които имаше за разпределението на квотите в двете колегии на ВСС при промените в конституцията. Идеята на работната група бе парламентарната квота да не може сама при определени обстоятелства да взема сама кадрови решения. Отново разгледахме този въпрос и решим да намалим мнозинството за взимане на кадровите решения от 9 на 8 за съдийската колегия и от 7 на 6 души за прокурорската.   Ще запазите ли идеите за демократизация на съда, както те присъства в проекта на екипа вашия предшественик?   Да, както казах – не сме се отказали от съдийското самоуправление. Административните ръководител ще управлява бюджета, ще назначава администрацията, ще извършва и другите административни функции. Терминът в конституцията е добър. Няма нужда да ги наричаме председатели.   Как оценявате изказването на Жан-Клод Юнкер за прекратяване на румънския мониторинг и политическите реакции в България? Може ли да се търси връзка на това изказване с прекратяването на обществените поръчки?   Не може да се търси връзка. Премиерът обясни, че ги спира, защото има съмнения в обществото. Когато има съмнения, че има получаване на обществени поръчки само от един кръг хора, трябва да преосмислят и тези поръчки да се проведат по новия закон. Ще ви дам пример с магистрала "Хемус", когато няма осигурено финансиране, няма как да се изпълни такава поръчка. По повод изказването на Юнкер твърдя, че наистина ни е къса паметта. През 2012 година България го искаше същото нещо. Двете държави никога не са били заедно, защото те имат отделни доклади. Изказването на Юнкер при неговото стъпване на поста бе, че неговата цел докладите и за двете държави да се прекратят до приключването на мандата на ЕК.   Но това ни жегна?   Разбира се, че ни жегна, но вместо да се обиждаме, трябва да се вземем в ръце и да си изпълним препоръките, за да станат докладите по-позитивни. Факт е, че ЕК не е взела решение да прекрати мониторинга за Румъния. Няма такова изказване на Юнкер. Екипът ми и цялото правителство сме силно мотивирани докладът на ЕК догодина да е доста по-различен от този.

Преименуват "Етър"-а от архитектурен в етнографски музей на открито

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554181

Преименуването на Архитектурно-етнографския комплекс „Етър” в Музей на открито ще обсъжда на предстоящото си заседание в четвъртък местният парламент в Габрово. Предложението на директора на институцията доц. Светла Димитрова беше направено пред ОбС на 3 декември 2015 година, но то трябваше да получи позицията на Министерството на културата, за да бъде обсъдено и прието. Четиридесет и четири годишен мъж от Трявна ще отиде на съд заради лъжи и разиграване на служители от няколко институции, дежурни на спешния телефон 112. Поредният му опит за за...

24 февруари в годините назад

http://www.cross.bg/voiina-suzdaden-nezavisimost-1499353.html

/КРОСС/ 303 г. - Император Диоклециан издава указ за преследване на християните в Римската империя.1303 г. - Битката при Рослин, част от Първата война за независимост за Шотландия1510 г. - Папа Юлиан II отменя наложеното над Венеция отлъчване от Католическата църква.1582 г. - Папа Григорий XIII представя за първи път Григорианския календар.1607 г. - За първи път е поставена операта „Орфей" на Клаудио Монтеверди по либрето на Алесандро Стриджо.1616 г. - Комисия от римокатолически теолози определя идеята на Николай Коперник за хелиоцентричната система като „безсмислена, абсурдна, и официално еретична, тъй като отявлено противоречи на Светото писание...".1711 г. - Състои се премиерата на операта „Риналдо" от Георг Фридрих Хендел в Лондон.1719 г. - Император Петър I учредява в Санкт Петербург Кунсткамерата - първия руски музей.1783 г. - Английският парламент взема решение за прекратяване на Британско-американската война.1821 г. - Мексико получава независимост от Испания.1839 г. - Уилям Отис получава патент за парен багер.1841 г. - Създаден е окръг Ричлънд в щата Илинойс, САЩ.1848 г. - Излиза „Манифест на комунистическата партия", написана от Карл Маркс и Фридрих Енгелс.1848 г. - Кралят на Франция Луи-Филип абдикира от престола; във Франция е обявена Втора република.1861 г. - Великият църковен събор в Цариград низвергва и осъжда на заточение Иларион Макариополски, Авксентий Велешки и Паисий Пловдивски.1876 г

"Кулата" и "Илинден" остават затворени за камиони

http://offnews.bg/news/n_1/n_624720.html

Затворени за преминаване на тежкотоварни камиони остават граничните пунктове "Кулата-Промахон" и "Илинден-Ексохи". Вчера гръцките фермери решиха да продължат протестите както във вътрешността на страната, така и по границата, съобщава БНР. В ранния следобед блокадата на Промахон бе възобновена. В 18.00 часа български шофьори отговориха с контраблокада и върнаха металните заграждания, а след двучасово заседание стачният комитет на превозвачите, който се събра спешно на Кулата, реши контраблокадата да продължи. Преди полунощ обаче тя беше вдигната. В 22 часа фермерите, които са струпали земеделска техника край село Ексохи, затвориха за камиони и пункта "Илинден". Ситуацията по границите ще обсъдят българските превозвачи на среща с минстрите на транспорта и външните работи Ивайло Московски и Даниел Митов. Превозвачите обявиха, че след разговора с министрите ще решат какви действия да предприемат.

Григор бие в Акапулко, Никол гледа от ложите

https://www.24chasa.bg/Article/5321975

Григор Димитров тръгна с двусетова победа на турнира от категория Григор Димитров тръгна с двусетова победа на турнира от категория "500" в мексиканския курорт Акапулко, където преди две години спечели втората титла в кариерата си. Българинът пречупи американеца от украински произход Денис Кудла със 7:5, 6:1 за час и половина игра. От ложите палци за Григор стискаше певицата Никол Шерцингер.

ГКПП ”Кулата” и ”Илинден” отново са затворени за камиони

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554180

Затворени за движение за товарни автомобили са ГКПП „Кулата-Промахон" и „Илинден-Ексохи". Това съобщиха от пресцентъра на МВР. През нощта трафикът на ГКПП „Кулата-Промахон" се е извършвал нормално, но към 05.10 часа пунктът е затворен за товарни автомобили. Пак блокада на Кулата ГКПП „Илинден-Ексохи" също е затворен за товарни автомобили от 22.00 часа снощи. През останалите гранични пунктове с Гърция няма ограничения в трафика. Къс...

Г. Оряховица отново се присъединява към инициативата Ден за борба с тормоза в училище

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554169

По инициатива на  Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните  Община Горна Оряховица отново се присъединява към инициативата Ден за борба с тормоза в училище - Ден на розовата фланелка. Денят се отбелязва последната сряда на месец февруари. 24 февруари 2016 г. е деня, в който за пореден път казваме „Стоп на насилието!“ Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Община Горна Оряховица е осигурила за всички 17 училища на територията на общината специално под...

След 40 дни жалейка: Мая Антова свали черното, събра се с бившия си

http://www.bnews.bg/article-148790

В профила си във Фейсбук Мая смени черната лента с букет бели рози около 19:28 часа - приблизителният час, в който е бил застрелян шефът на „Агресия”

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/promeni-kompaniya-namali-1499352.html

/КРОСС/ Всички български граждани на възраст от 18 до 32 години ще бъдат водени на военен отчет. От Министерството на отбраната обявиха, че ще предложат промени в няколко закона. Досега на отчет се водеха единствено хора, които са служили в армията, полицията или други силови структури, пише ТРУД. Хиляди шофьори останаха без книжки заради неплатени глоби. Столичният КАТ започна акция за стари задължения, като полицаите вземат документа на всеки, който има акт с изтекъл срок на плащане, съобщава СТАНДАРТ. България е първа в Европейския съюз по процент на хората, които не могат да затоплят жилищата си адекватно. Според данните на "Евростат" в такова положение са 40,5% от българите. След нас е Гърция, а на трето място се нарежда Португалия, информира МОНИТОР. Да се намали такса "сградна инсталация", да отпаднат плащанията от страна на потребителите за юрисконсулт при заведено дело от "Топлофикация" и сметките да станат по-разбираеми. Това предвиждат мерки, подкрепени от Комисията за енергийно и водно регулиране, енергийното министерство, омбудсмана и др., пише НОВИНАР. За промени в план-приема на университетите съобщава "Земя". Още тази година ще има орязване на места, особено за икономическите специалности, администрацията и бизнес управлението. Общината във Видин закрива и слива детски градини, за да намали разходите си с около 500 хиляди лева

Очите на страха са големи

http://interest.actualno.com/ochite-na-straha-sa-golemi-news_525261.html

Израелски учени от университета Бен Гурион са открили, че арахнофобите (хора, които се страхуват от паяци) смятат, че паяците са по-големи, отколкото са в действителност. Ново изследване сочи, че страхът изкривява обективното възприятие на размерите на тези членестоноги. В изследването взели участие момичета, които били разделени на две групи – такива, които се страхували от паяци, и такива, които не ги възприемали като опасност. И едните, и другите разглеждали еднакви картинки на различн

Над 4000 бежанци чакат да влязат от Гърция в Македония

http://balkani.actualno.com/nad-4000-bejanci-chakat-da-vljazat-ot-gyrcija-v-makedonija-news_525418.html

Тази сутрин има над 4000 бежанци в гръцкото село Идомени, недалеч от македонската граница. Те чакат разрешение да преминат на македонска територия. Бежанците се намират в препълнения временен лагер в Идомени. Мнозинството от тях са от Афганистан. Вчера гръцката полиция евакуира 300-400 души, които блокираха пътищата и жп-линията между двете държави. Само през вчерашния ден от Идомени обратно в посока на Атина бяха транспортирани 1260 бежанци от Афганистан. Припомняме, че властите в Република

Цветан Василев може и да не дойде пред българския съд, Чобанов защити Пеевски за КТБ

http://crime.actualno.com/cvetan-vasilev-moje-i-da-ne-dojde-pred-bylgarskija-syd-chobanov-zashtiti-peevski-za-ktb-news_525414.html

Днес, 24 февруари, на практика започна процедурата за евентуална екстрадиция на банкера Цветан Василев. Той за пръв път ще се появи пред Белградския съд – първа инстанция. Банкерът се явява пред съда, защото на втора инстанция беше решено, че са му нарушени правата за защита. Припомняме, че съдът в Белград даде зелена светлина за екстрация на първа инстанция. Всъщност опасността Василев въобще да не се изправи пред българското правосъдие е много голяма. Дори съдът на две инстанции да раз

Индонезия: Химическа кастрация за педофилите?

http://features.actualno.com/indonezija-himicheska-kastracija-za-pedofilite-news_525423.html

Само за четири години в Индонезия са извършени 16 000 сексуални посегателства срещу деца. Сега Джакарта иска да подлага педофилите на химическа кастрация. Правозащитници обаче критикуват намеренията й. Джамалудин е бил само на седем години. Той е бил първокласник в държавното начално училище в Депок, южно от Джакарта. След училище детето често се срещало с Джануар, когото то смятало за свой приятел. 35-годишният Джануар и Джамалудин редовно посещавали залата за компютърни игри, където ост

Пунктовете "Кулата-Промахон" и "Илинден-Ексохи" остават затворени за камиони

http://www.cross.bg/kamioni-kylata-promahon-ilinden-eksohi-1499351.html

/КРОСС/ Затворени за преминаване на тежкотоварни камиони остават граничните пунктове "Кулата-Промахон" и "Илинден-Ексохи". Вчера гръцките фермери решиха да продължат протестите както във вътрешността на страната, така и по границата. В ранния следобед блокадата на Промахон бе възобновена. В 18 часа български шофьори отговориха с контраблокада и върнаха металните заграждания, а след двучасово заседание стачният комитет на превозвачите, който се събра спешно на Кулата, реши контраблокадата да продължи. Преди полунощ обаче тя беше вдигната. В 22 часа фермерите, които са струпали земеделска техника край село Ексохи, затвориха за камиони и пункта "Илинден". Ситуацията по границите ще обсъдят българските превозвачи на среща с минстрите на транспорта и външните работи Ивайло Московски и Даниел Митов. Превозвачите обявиха, че след разговора с министрите ще решат какви действия да предприемат.  

Манолова погва арбитражните съдилища, които дерат кожи на клиенти

http://frognews.bg/news_107457/Manolova-pogva-arbitrajnite-sadilishta-koito-derat-koji-na-klienti/

Юрисконсултските възнаграждения вече отпадат по делата на Топлофикация. Тези хора получават трудови възнаграждения, няма нужда да лежат на плещите на столичани. Трудно решение и успех за гражданите е това, успех за омбудсмана и понеже успехът в България има много бащи, благодаря на всички, които се включиха, каза по НТВ омбудсманът Мая Манолова.

Облачно и дъждовно, максимум 15°

http://www.bnews.bg/article-148786

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за февруари

Висшият съд в Белград ще заседава по искането за екстрадиране на Цветан Василев

http://www.cross.bg/visshiyat-vasilev-belgrad-1499350.html

/КРОСС/ Висшият съд в Белград ще заседава по искането на България за екстрадиране на банкера Цветан Василев. Очаква се той да се яви, придружен както от български, така и от сръбски адвокати. Според предварителната информация Василев ще бъде изслушван от съда. Преди близо година Висшият съд разреши екстрадирането на банкера. Адвокатите му обжалваха пред апелативната инстанция с мотива, че е нарушено правото на защита. Доводите им бяха уважени. Затова Висшият съд ще започне процедурата отначало. Последна дума, според законодателството на Сърбия обаче, има министърът на правосъдието.  

Експерт: Със спрените поръчки Борисов прави бързи прозападни маневри

http://pik.bg/експерт-със-спрените-поръчки-борисов-прави-бързи-прозападни-маневри-news490850.html

Експерт: Със спрените поръчки Борисов прави бързи прозападни маневри

Премиерът Бойко Борисов прави бързи маневри, за да си възвърне прозападните позиции, казва политотогът Първан Сименов.

Според събеседника на изданието министър-председателят е загубил прозападната си ориентация и заради това е спрял съмнителните обществени поръчки. По думите на Симеонов предсрочни парламентарни избори надали ще са възможни.

"В момента не се е очертала някаква алтернатива на сегашното управление", допълва той пред вестника.

"Ако питате българите нужни ли са предсрочни избори, 60% ще ви кажат “не”, а 15% - “да”. Останалите ще се колебаят. Това показва, че и обществото се е поуморило от месеците и годините на нестабилност", допълва експертът.

Радарите за превишена скорост днес - 24 февруари във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=314228

Служители на пътната полиция ще следят днес - 24 февруари, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 15:00ч.-16:00 часа - Бизнес парк, бензиностанция "Петрол" Извън Варна: 09.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1499349.html

/КРОСС/ Йордан Йовчев, световен шампион, олимпийски вицешампион по спортна гимнастика, бивш зам.-министър на младежта и спорта Екатерина Генова,журналистка, директор на "БНТ Свят и региони" Борис Календеров, спортен журналист Валери Цеков, лекар Акад. д-р Дамян Дамянов, хирург Д-р Динчо Генев, зам.-управител на УМБАЛ "Софиямед" Любен Чаталов, актьор Милена, рокпевица Стоян Граматиков, директор на "Национална система 112"  

Соломон Паси: Има огромна бежанска заплаха за България

https://www.24chasa.bg/Article/5321972

Има огромна бежанска заплаха за България. Още през 2003 година имаме доклад в Атлантическия клуб за опасността от това. От Африка може да се очакват около 1 милиард емигранти в следващите 10 години. Ние сме 7 милиона, трябва да очакваме 14 милиона бежанци и това е колосално число. Ако не вземем мерките сега, тази вълна ще ни залее.Има огромна бежанска заплаха за България. Още през 2003 година имаме доклад в Атлантическия клуб за опасността от това. От Африка може да се очакват около 1 милиард емигранти в следващите 10 години. Ние сме 7 милиона, трябва да очакваме 14 милиона бежанци и това е колосално число. Ако не вземем мерките сега, тази вълна ще ни залее.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-sofiyaot-zala-1499348.html

/КРОСС/ ***София.В Централния военен клуб президентът Росен Плевнелиев ще участва в представянето на книгата на Момчил Методиев и Мария Дерменджиева „Държавна сигурност - предимство по наследство". ***София.Новоназначени извънредни и пълномощни посланици ще връчат акредитивни писма на президента Росен Плевнелиев. В 14.00 часа акредитивни писма ще връчи Наргиз Акиф Гурбанова - посланик на Република Азербайджан. В 14.45 часа акредитивни писма ще връчи Ерик Сет Рубин - посланик на Съединените американски щати. В 15.30 часа акредитивни писма ще връчи Штефан Горда - посланик на Република Молдова. ***Израел.Министър-председателят Бойко Борисов заминава на двудневно работно посещение в Израел. По време на визитата премиерът Борисов ще проведе среща с израелския си колега Бенямин Нетаняху. Като част от възприетата от държавите-членки на ЕС практика, българската делегация ще посети и Рамала, Палестина. Там премиерът Борисов се проведе срещи с министър-председателя Рами Хамдала и с президента Махмуд Абас. ***София.В 11.30 часа в сградата на Министерството на транспорта, информационните технологии съобщенията ще се състои брифинг на транспортния министър Ивайло Московски, външния министър Даниел Митов и представители на българските превозвачи във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница и продължаващите блокади там. ***Пловдив.От 11

„Амнести” критикува България заради бежанците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5321971

България все още не разполага с план за интеграция на бежанците и други хора, ползващи се с международна закрила. Това се казва в годишния доклад на Амнести интернешънъл за правата на човека в частта му за България.
Според документа продължават да будят безпокойство условията, при които живеят кандидатите за убежище.
България все още не разполага с план за интеграция на бежанците и други хора, ползващи се с международна закрила. Това се казва в годишния доклад на Амнести интернешънъл за правата на човека в частта му за България. Според документа продължават да будят безпокойство условията, при които живеят кандидатите за убежище.

Подписват договора за проектиране на коритото на река Марица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1553753

Община Пловдив официално ще подпише договорът за проектирането на коритото на река Марица днес, с което ще бъде даден символичният старт на проекта. Това съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който допълни, че вече има избран изпълнител – „Проджект планинг енд инвестмънт“ ООД. Цената, която е получена по време на обществената поръчка е с около сто хиляди лева по-малко от обявената. Първата зона, която ще бъде възложена за проектиране, е брегът от западната страна на моста на бул. „Васил Априлов“ до жилищен комплекс „Марица Гардънс“, тъй кат...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване