Лечението с хомеопатия има единствено плацебо ефект, доказаха учени

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/02/24/2711515_lechenieto_s_homeopatiia_ima_edinstveno_placebo_efekt/?ref=rss


Хомеопатията помага при нула от 68 различни видове заболявания. Ако има резултати от лечението с хомеопатични средства, те са единствено заради плацебо ефектът - самовнушението, че здравословното състояние се подобрява.

Това е генералният извод на група учени, водени от известния проф. Пол Глазио от Университета "Бонд". По поръчка на Националния съвет по медицина и здравеопазване на Великобритания, екипът направил метаанализ на 176 проучвания, съсредоточени върху 68 конкретни...

САЩ: Сирия може да се разпадне

https://www.24chasa.bg/Article/5323955

САЩ не изключват разпадане на Сирия, ако споразумението за прекратяване на огъня не бъде спазено. Това каза държавният секретар на САЩ, цитиран от Ройтерс.
“Нещата може да станат много по-неприятни и Русия трябва също да направи преценките си. Ако чакаме още, може да се окаже твърде късно Сирия да бъде запазена цяла”,САЩ не изключват разпадане на Сирия, ако споразумението за прекратяване на огъня не бъде спазено. Това каза държавният секретар на САЩ, цитиран от Ройтерс. “Нещата може да станат много по-неприятни и Русия трябва също да направи преценките си. Ако чакаме още, може да се окаже твърде късно Сирия да бъде запазена цяла”,

Жители на Якутия събраха 1,5 кг сребро, за да направят "Оскар" на Ди Каприо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554487

Жители на Якутия са събрали 1,5 кг сребро за своя награда "Оскар" за холивудския актьор Леонардо ди Каприо, предаде ТАСС. Статуетката вече е готово, оповестиха организаторите на инициативата. "Събрахме близо 1,5 кг сребро за нашия "Оскар", поясниха те. Със семейните си бижута се разделили 144 жителки на Якутия. Игра помага на Леонардо ди Каприо да се добере до "Оскар" "В близките няколко дни нашият "Оскар" за Лео ще бъде напълно готов. Сега въпросът е как наградата ни да бъде предоставена на Ди Каприо. За т...

Спасиха епилептик от пожар в Мадан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5324094

Пожарникари спасиха епилептик от пожар в жилището му в Мадан. Пламъците обхванали апартамента в къща на улица "Орфей" през нощта срещу сряда. Около 4 часа сутринта съседи подали сигнал, че жилището на 29-годишният мъж гори.
Тихомир Бодуров бил изваден в несвяст от горящото помещение от пожарникарите.
Пожарникари спасиха епилептик от пожар в жилището му в Мадан. Пламъците обхванали апартамента в къща на улица "Орфей" през нощта срещу сряда. Около 4 часа сутринта съседи подали сигнал, че жилището на 29-годишният мъж гори. Тихомир Бодуров бил изваден в несвяст от горящото помещение от пожарникарите.

„Бъдители“ зарадваха децата в столично училище

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264497_%E2%80%9E%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%E2%80%9C+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%

 Биляна Панталеева и Явор Панталеев – едни от най-мотивиращите „Бъдители“ разказаха на децата от 171 ОУ „Стоил Попов“ в София своите успешни професионални истории и разкриха тайните за това как да станем Бъдители. 

Събитието е съвместна инициатива между район „Нови Искър“, 171 ОУ „Стоил Попов“, общността „Бъдители“ и се реализира под патронажа на кмета на Нови Искър, г-жа Даниела Райчева. Директорът на училището г-жа Весела Иванова откри събитието и представи пред учениците, учителите и гостите лекторите от благотворителната инициатива „Бъдители“.

Първа своята лекция започна бизнес обучителят Биляна Панталеева, която е основател на инициатива „Бъдители“. Пред децата от 171 ОУ „Стоил Попов“ тя разказа своята лична история, какво е професията Човешки ресурси (HR) и за това каква е правилната формула да открием желаната професия, която да ни носи лично и финансово удовлетворение. По време на лекцията децата също споделиха за своите стремежи, хобита, мечтани професии и се убедиха в едно – бъдеще в България има!

Като втори лектор се изяви Явор Панталеев – търговски директор на първото частно дружество в България за спедиция и логистика. Той предложи на децата забавни техники за презареждане при умора, с което успя да предизвика много истински усмивки и спечели сърцата на гостите. От неговата лекция децата научиха подробности за различните дейности в спедицията, както и един важен урок по финансова грамотност, за да оценят подобаващо уютното училище и добрата атмосфера, в която те получават знания и се развиват като личности.

Специален гост-лектор на събитието беше фотографът Теди Грозданов, който разказа на децата как е превърнал любимото хоби в своя професия и уроците, които е научил по пътя си до момента. Той е известен като „фотографът на звездите“, а пред обектива му са заставали едни от най-популярните лица от България и чужбина, сред които Миро, Преслава, Илиана Лазарова, Алисия, Ивелин Попов, Наталия Кобилкина, Орлин Павлов, Анелия, Йоргос Ясемис, Кириакос Георгиу, звездите от Dancing Stars Атанас Месечков и Нели Атанасова, Мис България 2011 Ваня Пенева, Мисис България Марияна Маринова и още куп модели от водещи модни агенции в България, които красят кориците  на  най-лъскавите списания.

Повече информация можете да откриете на сайта на „Бъдители“: www.buditeli.bg и на Фейсбук страницата на инициативата: https://www.facebook.com/buditelite.bg

Прокуратурата: Братята от Враца не са убили Тодор (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5323799

Братята Иван и Десислав Дамянови от Враца, известни като Поничките, не са убили 18-годишния Тодор, а са извършили само хулиганство, като се сбили с него. Това съобщи вчера прокуратурата, след като се позова на 4 съдебномедицински експертизи.
Заключенията им доказали категорично, че Тодор е починал, защото имал сърдечен проблем.
Братята Иван и Десислав Дамянови от Враца, известни като Поничките, не са убили 18-годишния Тодор, а са извършили само хулиганство, като се сбили с него. Това съобщи вчера прокуратурата, след като се позова на 4 съдебномедицински експертизи. Заключенията им доказали категорично, че Тодор е починал, защото имал сърдечен проблем.

Новият американски посланик ще е с мандат до края на 2018 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/24/2711595_noviiat_amerikanski_poslanik_shte_e_s_mandat_do_kraia/?ref=rss


Посланикът на САЩ в София Ерик Рубин днес връчи акредитивните си писма на президента Росен Плевнелиев, съобщиха от дипломатическата мисия.

С одобрението от президентството българското правителство официално признава Рубин за Посланик на САЩ в България. Очаква се мандатът на Рубин в страната да е три години, уточняват от американското посолство.

Ерик Рубин пристигна в София на 17 февруари тази година. Той е дипломат от кариерата, клас министър-съветник.

Преди да...

Народът в нова коалиция: "За да останат хора в България!"

http://pik.bg/народът-в-нова-коалиция-за-да-останат-хора-в-българия-news491303.html

Народът в нова коалиция: "За да останат хора в България!"

Господин премиер, вече 10 години една и съща група зелени самозванци води война срещу българските региони и българския туризъм. Спряха проекти за над 3 милиарда лева, обезлюдиха цели общини, отнеха хляба на стотици хиляди хора, само от областите в Рила и Пирин изселиха десетки хиляди граждани.

Докога ще продължава това?

Господин Борисов, под носа на властта вече 10 години тази група псевдоеколози „усвоява“ по 250 милиона лева на петилетка. Броиха гъски, развъждаха лалугери, местиха лешояди, гониха миди, браха билки, събираха изпражнения на мечки, и какво ли още не. Разберете, че тези „усвоени“ 250 милиона лева не допринасят нищо за природата на България – всичко се краде, а ефектът е нулев. Нито въздухът стана по-чист, нито водата стана по-бистра, нито биоразнообразието стана по-разнообразно. Половината пари се откраднаха, а с другата половина същите хора финансираха ударите срещу българските региони и туризъм. А все по-често и срещу Вашето правителство. 

И ВИЕ, И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД СМЕ ИЗПРАВЕНИ СРЕЩУ ЗЕЛЕНАТА ОЛИГАРХИЯ!

Докога ще разрешавате да продължи това? Зелените човечета се хранят години на гърба на държавата и не внасят в хазната нито лев! Това са паразитите на българската нация, която заробва децата ни!

Господин премиер, вече 10 години ходим по министерства, агенции, комисии и къде ли още не. Правим протести, обсъждания, кръгли маси! Решение няма. Писахме апели, молби, жалби, но отникъде не дойде помощ. Само празни обещания, след който се завръща старият зелен рекет, финансиран с държавните пари. С парите на народа!

И ние като Вас имаме деца и внуци. Ние отглеждаме тях, а не разни лешояди, лалугери и мишки. Няма лошо стриктно да пазим природата, напротив. Но над всичко е човекът, нормалният живот, поминъкът, бъдещето на народа.

След ясната Ви реакция при съмнения за други търгове и конкурси - очевидно е, че само Вие можете да решите и този въпрос. Не искаме да вярваме на слухове, че сте се уплашил от шепа зелени рекетьори!

Спрете обществените поръчки на Зелените! Спасете народа си! 

Разрешете проблемите в ски зона Банско! Не вярвайте на зелените лъжци и манипулатори! За каква олигархия в Банско става дума, щом десет години в ски зоната се наливат милиони частни инвестиции, два пъти повече от предвиденото в концесионния договор! В Банско се инвестира дългосрочно в бъдещето на държавата, а не се черпи от хазната!

С лешояди не се живее, колкото и да са ценни. Направете всичко необходимо, за да останат хора в България! Последната ни надежда е във Вас!

24 февруари 2016 г.

Подписано от организации на хотелиерите и ресторантьорите, на ски училищата, на собственици на хотели, на алпийския клуб на ветераните по ски, на представители на местния бизнес

Борисов нареди пълна проверка на поръчките по министерства

https://www.24chasa.bg/Article/5324076


Премиерът Бойко Борисов е издал заповед да се направят проверки на обществените поръчки във всички министерства. Това обявява той по време на заседанието на правителството в сряда, стана ясно от публикуваната стенограма.
“И тук да ви уведомя да знаете, днес съм издал заповед всички инспекторати, които проверяват дейността на министерствата, Премиерът Бойко Борисов е издал заповед да се направят проверки на обществените поръчки във всички министерства. Това обявява той по време на заседанието на правителството в сряда, стана ясно от публикуваната стенограма. “И тук да ви уведомя да знаете, днес съм издал заповед всички инспекторати, които проверяват дейността на министерствата,

Nokia представи нови решения и услуги на #MWC16

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264496_Nokia+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%23MWC16

  Nokia представя серия от мобилни услуги и решения на Световния мобилен конгрес (MWC) 2016 в Барселона между 22-25 февруари.

 

NetGuard Security Management Center  - Центъра за управление на сигурносттa е уникална софтуерна платформа, която контролира всички съществуващи решения за сигурност на различните оператори, разположени в телекомуникационна мрежа.

 

На кратко:

·         Интегрира всички съществуващи системи за сигурност на различни производители за за наблюдение и управление на мрежовите дейности и улавя всички уязвимости, политики за сигурност и достъп до мрежата.

·         Решението има за цел да следи и идентифицира мрежовите атаки чрез проактивно констатиране на нарушения в сигурността, предлагайки възможности за разрешение от вътрешната база данни.

·         Въз основа на анализ на сигурността, се задействат автоматични коригиращи интервенции или възможност за ръчно отстраняване на проблема.

Системата оптимизира параметрите за конфигуриране на сигурността и намалява риска от атаки в мрежовата инфраструктура.

 

 

LTE-Advanced Pro – 4 пъти по- високи скорости на ъплоуд и 3 пъти по-бързо изтегляне без допълнително оборудване

 

Nokia представя и  решенията LTE Advances и LTE-Advancee Pro на MWC 2016, който драстично подобряват капацитета на TD-LTE и FDD-LTE мрежите. За пръв път ще използват технологиите 3D Beamforming и 8x4 Intelligent Beamforming, с уникални възможности за доставчиците на телекомуникационни услуги, които имат възможност да създадат оптимизиран спектър за по-високи скорости и трафик,съчетани с напреднал метод на модулация за тройна възходяща скорост на данните.

 

 

Основни ползи за операторите:

 

·         4 пъти по- високи скорости за качване и 3 пъти по- големи скорости за качване със TD-LTE-Advanced Pro.

·         Решението Nokia INTER-SITE CA за TDD-FDD LTE може да се прилага без допълнително оборудване.

 

 

 

Pop-up Networkбез загуба на сигнал на събитията с огромна аудитория

 

Geo-Data –3D изображения за по-бърз отговор спрямо промените в клиентското поведение и ефективността на терминали и мрежи

 

Двете нови решения Nokia, Pop-up Network и Geo-Data, ще помогнат на операторите да различават чрез споделеният клиентски опит и ще могат да се приложат, без първоначални инвестиции от страна на операторите.

 

Основни ползи за операторите:

·         Nokia Pop-up Network осигурява до три пъти по-голям капацитет и скорости на връзката на събитията с големи тълпи, което в резултат елиминира липса на сигнал за крайните потребители.

·         Nokia Pop-up Network намалява общите разходи с до 80% и дава възможност на операторите да се се ориентират чрез споделените клиентски преживявания на събития на открито и в претъпканите пространства.

·         Nokia Geo-Data подобрява 3D изображенията, за по-бърз отговор спрямо промените в клиентското поведение и ефективността на терминали, приложения  и мрежи.

 

 

AirFrame Data Centre Solution – сървъри, софтуер и услуги Open Compute project (OCP) за центрове за данни

Nokia ще включи дизайна Open Compute Project (OCP) към портфолиото си от решения за центрове за данни AirFrame, за повече ефективност, плътност, охлаждане и по- добро потребление на енергия - основни характеристики, което ще доведе до значителни икономии в оперативните разходи и ще помогне за подобряване качеството на обслужване.

 

 

 

 

SCORE, high power small cell şi Flexi Zone  – иновации small cell и подобряване на портфолиото

Nokia продължава да разширява клетъчните си възможности с нова серия от продукти, включително и нова категория клетки. Nokia Flexi Zone Mini-Macro Base Station е компактна и лесна за изпълнение клетка, която доставя мощност от 2 х 20W, за да даде възможност на операторите да осигурят по- евтино и по- добро покритие в  районите без или със слабо такова.

 

Други нововъведения представени по време на Mobile World Congress 2016 включват възможности за подпомагане на LTE-Advanced Pro LWA интегрирани в клетките с малки размери, което ще допринесе за подобряване на ефективността и ще осигури висока скорост на трансфер на данни и нови възможности за синхронизиране на абонати, както и значително намаляване на разходите.

 

Въвеждането на малки клетки в градските райони е значително опростено с новата услуга Nokia SCORE (Site Certified for Overall Relative Efficiency). Сега операторите могат лесно да избират клетките, който отговарят най-добре на техните нужди, като се възползват от по-бързо изпълнение с до 30% и по- ниски общите оперативни разходи с 20%, благодарение на по-кратък цикъл на изпълнение.

 

 

FastMileснабдява населените райони с широколентов достъп и оптимизира използването на радиочестотния спектър с LTE

Nokia пуска FastMile, решението което позволява на операторите да използват безжичната технология LTE за предоставяне на широколентов достъп до жилищни райони без обхват и оптимизира използването на радиочестотния спектър.

 

Основни ползи от жилищното оборудване:

 

·         Модемът за жилища е оборудван с антена, която автоматично настройва лъчите и осигурява до 3,5 пъти по- добро покритие в сравнение със стандартните мобилни мрежи.

·         Wi-Fi рутер / GigE снабдява населените места с широколентова връзка.

·         Cloud Controller, задвижван от Nokia AirFrame, следи и гарантира минимална скорост на трансфер за всички потребители..

·         Позволява на операторите на мобилни мрежи да се възползват от вече инсталирани клетки.

·         Оборудването е лесно за инсталиране и гарантира по-ниски разходи за изпълнение.

 

 

 

За Nokia

 

Nokia е световен лидер в областта на технологиите, които свързват хора и неща. Багодарение на изследователските усилия на Bell Labs и Nokia Technologies, тя е първата фирма, която създава и лицензира технологии, които все повече присъстват в центъра на един свързан свят.

 

Със софтуер от ново поколени, хардуер оборудване и услуги за всеки тип мрежа, Nokia е в уникалната позиция да помогне на доставчиците на телекомуникационни услуги, държавни институции и големи компании да предоставят продукти и да се възползват от 5G възможностите на облачните услуги или интернет на нещата (IoT). http://nokia.com

 

И жените от 18 до 32 години ще се водят на военен отчет

http://www.cross.bg/podgotovka-rezerva-voennite-1499507.html

/КРОСС/ На военен отчет ще се водят и жените от 18 до 32 години, предвиждат промени в Закона за резерва на въоръжените сили, подготвяни от Министерството на отбраната. Аргументите на военните са, че при война може да бъдат мобилизирани медицински сестри. Военният резерв и военната подготовка остават доброволни. Включените във военните регистри жени и мъже ще получават триседмична подготовка само в случай на мобилизация.След заседанието на кабинета министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че промените предвиждат създаване на регистър, както и че започва кампания за набиране на доброволци за резерва.

След 3 месеца в кома почина ученичката, пушила „чай“

http://web.barometar.net/83814/

След три месеца в кома снощи е починала 16-годишната ученичка от Шумен Теодора, която пуши „чай“. Момичето е издъхнало в бургаската болница, където било преместено по искане на близките й. От МБАЛ-Бургас съобщиха, че момичето е било в „изключително тежко състояние“. Теодора изпадна в кома в средата на ноември миналата година, след като с неин […]

В държавата на Бъчварова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5323881

Който е гледал интервюто на вътрешната министърка Румяна Бъчварова по Нова тв вчера сигурно е разбрал, че тя и обществото живеят в различни държави. Инак няма как да се обясни разминаването между нейното и общественото усещане за престъпността.
В държавата на Бъчварова има, както каза тя, „много значим спад на грабежите“.
Който е гледал интервюто на вътрешната министърка Румяна Бъчварова по Нова тв вчера сигурно е разбрал, че тя и обществото живеят в различни държави. Инак няма как да се обясни разминаването между нейното и общественото усещане за престъпността. В държавата на Бъчварова има, както каза тя, „много значим спад на грабежите“.

5-о място за смесената щафета на европейското по биатлон

https://www.24chasa.bg/Article/5324048

Смесената щафета на България се представи силно на европейското първенство в Тюмен (Рус). Карето ни в състав Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Владимир Илиев и Красимир Анев завърши на 5-а позиция. Развитието на състезанието сигурно е накарало феновете у нас да съжаляват за пропуснатата възможност да се атакува бронзовият медал.Смесената щафета на България се представи силно на европейското първенство в Тюмен (Рус). Карето ни в състав Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Владимир Илиев и Красимир Анев завърши на 5-а позиция. Развитието на състезанието сигурно е накарало феновете у нас да съжаляват за пропуснатата възможност да се атакува бронзовият медал.

Биотютюн? Защо не?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264495_%D0%91%D0%B8%D0%BE%D1%82%D1%8E%D1%82%D1%8E%D0%BD%3F+%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BD%D0%B5%3F

 Вярно ли е, че е възможно производството на биотютюн в България?  Такъв въпрос бе зададен на Първия конгрес по  биоземеделия в България, който се провежда вече втори ден в хотел Санкт Петербург в Пловдив. Запитването учуди експертите от сертифициращи фирми и те завдигаха рамене склонни да кажат не! Но този въпрос не бе оксиморон / умна глупост/ стана ясно, когато взе думата Йоханнес Куулс, главен мениджър на „Кива БЦС Еко–Гаранти“, България, основен организатор на форума.

Биотютюнът е факт. Самият Куулс е участвал в подобно сертифициране на тютюн за цигари и пури, произведен без торове и пестициди. Следващият етап е бил производство на биохартия за завиването на папиросите. Така, че пред нашите родни тютюнопроизводители се откриват нови внезапни хоризонти. Всички знаем, че  големи площи в Източните Родопи и в Благоевградско има развито конвенционално  тютюнопроизводство, което е в криза заради ниските изкупни цени, въпреки, че тютюнът, заради нарастващата бедност на производителите, не се тори и не се пръска.

Разбира се това е само щрих от дейността на този Първи по рода си конгрес.  Защо  голямата сертифицираща фирма прави този форум?  Защото най-добрата фирма в  бранша  има интерес нейните клиенти в страната ни да ползват, чрез запазената й марка, пазарите в цяла Европа и в  целия свет. Стефан Андре, представител за Източна Европа на „Кива БЦС Еко Гаранти“ / фирмата има представителства в повече от 80 страни/, идва не за първи път в България. Открил е тук прекрасни условия за биопроизводство. Срещнал се с търговци в Германия, които търсят биологични продукти и ги насочва към  страната ни като голям потенциал в това отношение. А едно такова производство ще усвои нови пустеещи земи, ще открие нови работни места.

Преди 15 години  Андре е започнал подобна дейност в Чили  и след 5 години са излезли с готова продукция на Световния пазар.

За съжаления там, на този пазар, България почти я няма. Има голямо търсене на биопродукти както в Европа, така и в САЩ. Япония също изкупува много от тях, защото има традиция. От 4 до 10 процента  годишно нараства пазарът на биоорганични продукти в света. Но за да се появиш там и да се задържиш е необходимо Доверие! Страната ни и Източна Европа като цяло не се ползва с такова. Затова е необходимо  сертифицирането на нашите фирми да се извърши от известна фирма, която има световно доверие.

Но, за да се премине от конвенционално към биоземеделие са необходими и познания, и време, и  средства. Откъде могат да получат такава помощ нашите бъдещи биопроизводители? Отговорът бе категоричен на Първия биоконгрес – от фондацията „Зелена биоорганична България“ - GBOB /ДЖИБОБ/, която също е съорганизатор на форума. Финансирането да стане организирано чрез нея. И семената ще дойдат по този път от Холандия или от другаде. А също и консултациите. Повече по тази тема ще разискват днес във втората част на конгреса. За финансирането на подобни начинания ще говори Борислава Габровска  от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Много фактори участват в калкулирането на крайните продукти  от биоземеделието – затова и те са по-скъпи. Тук влизат и разходите по сертифицирането и по-късното наблюдение, а също и повишеното участие на ръчен труд, който замества обработката с пестициди на почвата против плевели и вредители, споделиха участници във форума.

Ние вече изкупуване продукти от България и Румъния – например овес, каза потомственият мелничар от Германия Карл Рутхард от фирма „Алдорфе Мюле“. С производителите на органична продукция, ако предложат добра и честна цена, бихме могли да се споразумеем и да я изнесем в Германия. Това важи за всички биопродукти. Неговата мелница е една от първите в Германия, която работи с био зърно.

Фирмата „ Мартин Бауер“ изкупува и продава билки от България още от 60-те години на миналия век. Има два източника – събиране на диворастящи билки и продукти и произвеждане на култивиране продукти. И за двете направления фермерите могат бъдат сертифицирани. Има голямо търсене и на двата вида продукти. Събирането на диворастящи билки е по-лесно. България е четвърта в света по износ на билки и първа в Европа.

Когато става дума за  производство на култивирани продукти става дума за цялостен процес по обработване на земята. Биоземеделието означава работа без  торове и пестициди. Затова трябва  да  се отглеждат колкото се може повече култури –  и това е сложен процес – да се организират така реколтите,  че чрез ротации да се попречи на плевели и вредители, сподели специалистът от „Мартин Бауер“ Адриан Кранвогел.

На особен интерес се радваха специалистите от ХИП, Германия, световен лидер в производството на бебешки храни. Те нямат доставчици от България, но се надяват след този конгрес вече да изкупуват и наша продукция. Фирмата, която за последните 4 години има ръст на производството 4 пъти, търси преработена органична суровина. И се доверя основно на сертифициращата фирма „Кива БЦС Еко–Гаранти“.

Повече подробности как да се сертифицират биоземеделците ще получат на щанд № F1 на „Кива БЦС Еко–Гаранти“ в палата 2 по време на започващата утре АГРА в Международния панаир Пловдив.

Виена: Заплашено е съществуването на ЕС

https://www.24chasa.bg/Article/5324055


Унгария прави референдум за квотите за мигранти в ЕС
Проблемът с бежанците в Европа поставя под заплаха по-нататъшното съществуване на Европейския съюз.
Това предупреди вътрешната министърка на Австрия Йохана Микл-Лайтнер след конференция във Виена по проблемите на миграцията, в която участваха министри на вътрешните и външните работи на Унгария прави референдум за квотите за мигранти в ЕС Проблемът с бежанците в Европа поставя под заплаха по-нататъшното съществуване на Европейския съюз. Това предупреди вътрешната министърка на Австрия Йохана Микл-Лайтнер след конференция във Виена по проблемите на миграцията, в която участваха министри на вътрешните и външните работи на

Годеница на атентатор от Париж скъса с него публично

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-parizh-okyrvaven/godenica-na-atentator-ot-parizh-skysa-s-nego-publichno-6050551

„Срамувам се от теб”, заяви младата жена на единствения оцелял от терористите, а писмото й беше публикувано в списание

Какво да очакваме от изборите в Иран?

http://svetoven.pogled.info/news/71807/Kakvo-da-ochakvame-ot-izborite-v-Iran

/Поглед.инфо/ Когато наближат изборите в Иран, зачестяват заглавията, които предричат, че е време за смяна на режима в Ислямската република. Горе-долу по същото време започват да се появяват и интервюта с политици от опозиционни групи в изгнание, които даже стигат по-далече и твърдят, че говорят от името на иранския народ, който искал точно това, нищо че ръководителите им не са стъпвали в Иран от години. За голямо съжаление и на политическите оракули, и на дисидентите, предстоящите избори няма да доведат до смяна на политическата система в страната. Защо тогава резултатите от тях са важни не само за Иран?

Джокович записа експресно своята победа №700 в кариерата

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/24/2711525_djokovich_zapisa_ekspresno_svoiata_pobeda_700_v/?ref=rss


Световният №1 Новак Джокович се класира без проблеми за четвъртфиналите на турнира в Дубай.

Сърбинът победи с 6:1, 6:2 участващия с "уайлд кард" тунизиец Малек Джазири в мач, който отбеляза победа №700 за Джокович в двубои от тура на АТП.

Той стана 12-ият играч в Откритата ера в тениса (след 1968 година) със 700 победи. Лидер в тази класация е Джими Конърс с 1254 победи, следван от Иван Лендъл (1071) и Роджър Федерер (1067).

От действащите тенисисти, освен...

Патриархът не възрази срещу честванията за Априлското въстание на Великден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554493

Патриарх Неофит и пловдивският митрополит Николай без единна позиция за съвпадането тази година на Великден и годишнината от Априлското въстание. Във вторник пловдивският владика се обяви срещу честването от въстанието, защото съвпада с Възкресение Христово. Според митрополит Николай на един от най-големите християнски празници не трябва да има други чествания, защото така се отклонява съзнанието на вярващите. Това се казва в писмо, изпратено до Община Панагюрище от владиката. В него митрополит Николай твърди, че общината искала да премест...

Тръмп грабна в Невада трета поредна победа (обзор)

https://www.24chasa.bg/Article/5324042


С 46% от гласовете той циментира първото място в партийната надпревара
Щабът на Републиканската партия в Лас Вегас се разтресе от крясъци и овации, когато тв каналите обявиха в нощта срещу сряда победа на Доналд Тръмп в щата Невада.
Милиардерът от Ню Йорк грабна огромен брой гласове на първичните избори там - 46%. С 46% от гласовете той циментира първото място в партийната надпревара Щабът на Републиканската партия в Лас Вегас се разтресе от крясъци и овации, когато тв каналите обявиха в нощта срещу сряда победа на Доналд Тръмп в щата Невада. Милиардерът от Ню Йорк грабна огромен брой гласове на първичните избори там - 46%.

Важно за всяка жена! Всички на военен отчет! Ето какво предстои

http://petel.bg/Vazhno-za-vsyaka-zhena--Vsichki-na-voenen-otchet--Eto-kakvo-predstoi__146546

Снимка Булфото Жените на възраст между 18 и 32 г. също ще се водят на военен отчет. Това съобщи ген. Атанас Запрянов, съветник на военния ми...

Сумата за оградата по границата с Турция достигна 100 млн. лева

http://society.actualno.com/sumata-za-ogradata-po-granicata-s-turcija-dostigna-100-mln-leva-news_525585.html

Сумата за построяване на новата ограда с Турция вече достигна 100 млн. лв., а цената на 1 км вече гони 1 млн. лв. Правителството отпусна още 35 млн. лв. за доизграждането на съоръжението от 132 км. Досега в него са вложени 65 млн. лв. И това не е окончателната сметка. Вътрешният министър Румяна Бъчварова каза пред депутатите от вътрешната комисия, че оскъпяването идва от трудния терен. Доста объркано тя се опита да обясни как върви строежът. "Първо покриваме най-рисковите участъци, след това

Момиче и момче загинаха при тежка катастрофа на разклона за село Гърмен

http://blagoevgrad.actualno.com/momiche-i-momche-zaginaha-pri-tejka-katastrofa-na-razklona-za-selo-gyrmen-news_525583.html

19-годишно момче и 17-годишно момиче са загинали при пътен инцидент в района на разклона за село Гърмен. Сигнал за станало пътнотранспортно произшествие в района на разклона за село Гърмен е получен около 17:05 часа днес. Лек автомобил „Опел” - Астра, управляван от 19-годишно момче от село Дъбница, движейки се в посока от село Дъбница към град Гоце Делчев, на дясна крива от платното за движение, се блъска в пътен знак и дърво. Вследствие на инцидента са загинали водачът на автомоб

Турчин съди жена си за обида на Ердоган, тя иска развод

http://frognews.bg/news_107528/Turchin-sadi-jena-si-za-obida-na-Erdogan-tia-iska-razvod/

Турски шофьор на камион е подал официално жалба срещу съпругата си заради обида към президента Реджеп Тайип Ердоган, след като бил раздразнен от това, че тя проклинала президента при всяко негово появяване по телевизията, съобщи БТА, като цитира агенция "Франс прес".

Само „Реал“ и ПСЖ вкарват повече от триото на „Барса“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5323662

Само „Реал“ (Мадрид) и „Пари Сен Жермен“ останаха с повече голове от атакуващия тризъбец на „Барселона“ във всички турнири през сезона. Испанският в. „Ас“ извади статистиката за петте елитни първенства в Европа, след като Лионел Меси зашемети „Арсенал“ с две попадения за 2:0 насред Лондон в първия осминафинал от Шампионската лига.
Само „Реал“ (Мадрид) и „Пари Сен Жермен“ останаха с повече голове от атакуващия тризъбец на „Барселона“ във всички турнири през сезона. Испанският в. „Ас“ извади статистиката за петте елитни първенства в Европа, след като Лионел Меси зашемети „Арсенал“ с две попадения за 2:0 насред Лондон в първия осминафинал от Шампионската лига.

Армията като плашило

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5323724

Българската армия беше хвърлена спешно на границата с Турция, за да спаси нацията от прииждащата бежанска вълна. Депутатите бързо гласуваха законовите промени на първо четене, до дни ще са готови и на второ.
Бойците няма да имат право да използват оръжие, довери министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.
Българската армия беше хвърлена спешно на границата с Турция, за да спаси нацията от прииждащата бежанска вълна. Депутатите бързо гласуваха законовите промени на първо четене, до дни ще са готови и на второ. Бойците няма да имат право да използват оръжие, довери министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

И. Московски: България ще предложи нов вид мярка за реакция при подобни кризи в ЕС

http://www.cross.bg/moskovski-hora-granitzata-1499506.html

/КРОСС/ Водещ: Двама министри подкрепиха идеята за контраблокада на българо-гръцката и дори българо-македонската граница на българските превозвачи - Даниел Митов и Ивайло Московски. Единият от тях, при това ресорният, е в студиото на „Лице в лице". Здравейте, г-н Московски. Това е наистина безпрецедентно - двама български министри да подкрепят блокада на две граници, буквално; да приемат пред тях да се говори, че никой няма да може да стъпи по Великден в Гърция, нито цяло лято да отиде в Гърция, ако иска ще чака 15 часа и вие ги подкрепихте. Защо се наложи чак такова радикално решение?  Ивайло Московски: Няма нищо безпрецедентно в това решение и в тази подкрепа към българските превозвачи. Първо става въпрос за системен проблем, който е от 2007 година, като 2009, 2011, 2013 и 2016 г. сме нотифицирали Европейската комисия (ЕК) за този проблем. За голямо съжаление няма реакция от тях за решаването му. Едни и същи групи фермери от Гърция по едно и също време, за горе-долу период от две-три до повече седмици блокират българо-гръцката граница и за мен това си е осъществяване на тормоз върху българските превозвачи основно и разбира се върху въобще свободното преминаване на хора и стоки, което е европейски регламент и което е основна част от функционирането на договора в ЕС.Водещ: Това са някакви варварски взаимоотношения между нас... Това е някакво чудо. Сега някакъв Динко от Ямбол набил един гръцки фермер, пробил блокада... е такива неща

Докога Ненчев ще го играе луд с картечница

http://bulgarski.pogled.info/news/71806/Dokoga-Nenchev-shte-go-igrae-lud-s-kartechnitsa

/Поглед.инфо/ След полската авиационна авантюра пан Ненчев продължава да прави всичко по земеделските си сили да превърне България от прифронтова държава – между два бушуващи военни конфликта – в участник в подготовка за бойни действия. Или поне в потенциална мишена.

Класация на най-купуваните книги

https://www.24chasa.bg/Article/5323818

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Бъчварова: Мерките в Закона за МВР не застрашават служителите (Видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5324018

"Мерките, които предлагаме в Закона за МВР не застрашават служителите и правата им", заяви по време на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Тя поясни, че първият формат, в който е била представена концепцията за реформа в МВР е бил пред синдикатите в МВР.

Мерджанов: Борисов гледа от високо сеира на Бъчварова

http://frognews.bg/news_107527/Merdjanov-Borisov-gleda-ot-visoko-seira-na-Bachvarova/

Резултатите от оповестената справка за борба с престъпността, макар и да са позитивни, не "топлят" никого, тъй като грабежи и убийства в страната продължава да има всеки ден. Какво да си помислят хората, след като има заплаха за живота на премиера, а службите са безсилни да се справят? Това попита по БНТ зам.-председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов, който е и член на Комисията по вътрешна сигурност.

Младеж и девойка загинаха в жестока катастрофа край Гърмен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5324017

19-годишно момче и 17-годишно момиче са загинали при тежка катастрофа край село Гърмен, съобщават от полицията в Благоевград пред агенция „Фокус“.
Според информацията сигналът за трагедията е подаден малко след 17:00 часа. В минутите преди това „Опел” - Астра, управляван младежа от село Дъбница, движейки се в посока към Гоце Делчев,
19-годишно момче и 17-годишно момиче са загинали при тежка катастрофа край село Гърмен, съобщават от полицията в Благоевград пред агенция „Фокус“. Според информацията сигналът за трагедията е подаден малко след 17:00 часа. В минутите преди това „Опел” - Астра, управляван младежа от село Дъбница, движейки се в посока към Гоце Делчев,

Даниел Панов: Ще видим и чуем всеки проблем в българските градове!

https://www.24chasa.bg/Article/5323832


Ще видим и чуем всеки проблем в българските градове, казва новият шеф на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново

- Г-н Панов, какви са приоритетите ви като председател на сдружението на общините?
- Ще продължа да работя за децентрализация на общините, промяната на Закона за местните данъци и такси, Ще видим и чуем всеки проблем в българските градове, казва новият шеф на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново - Г-н Панов, какви са приоритетите ви като председател на сдружението на общините? - Ще продължа да работя за децентрализация на общините, промяната на Закона за местните данъци и такси,

95 сигнала за деца в риск са постъпили през месец януари в отдела за „Закрила на детето” - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=314303

95 сигнала за деца в риск са постъпили през месец януари в отдела за „Закрила на детето” във Варна. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Ана Конукова, началник отдел „Закрила на детето”, Дирекция „Социално подпомагане” – Варна. По думите й, сигналите се касаят до общините Варна и Аксаково, тъй като отделът включва обсега и на двете администрации.

Арестуваха кварталния на село Михалци за подкуп

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5324013

Младши районният инспектор на павликенското село Михалци е бил закопчан с белезници в сряда сутринта на площада при акция на отдел „Вътрешна сигурност„ към МВР.
Стефан Стефанов бил заловен с 50 лева белязани пари, които по-рано искал от местния жител Димитър Рашков. Срещу 22-годишния кардараш имало сигнали за различни престъпления и за да ги
Младши районният инспектор на павликенското село Михалци е бил закопчан с белезници в сряда сутринта на площада при акция на отдел „Вътрешна сигурност„ към МВР. Стефан Стефанов бил заловен с 50 лева белязани пари, които по-рано искал от местния жител Димитър Рашков. Срещу 22-годишния кардараш имало сигнали за различни престъпления и за да ги

Испанските социалисти готови за коалиция

https://www.24chasa.bg/Article/5324015


Лидерът на социалистите в Испания Педро Санчес подписа сделка с движението “Сиудаданос” (“Граждани”) в опит да сформира правителство, съобщи Би Би Си. Движението го подкрепя за премиер.
Лидерът му Алберт Ривера представи неподлежащи на обсъждане 5 изисквания за конституционна реформа като условия на партията му за партньорство със социалистите. Лидерът на социалистите в Испания Педро Санчес подписа сделка с движението “Сиудаданос” (“Граждани”) в опит да сформира правителство, съобщи Би Би Си. Движението го подкрепя за премиер. Лидерът му Алберт Ривера представи неподлежащи на обсъждане 5 изисквания за конституционна реформа като условия на партията му за партньорство със социалистите.

Проверяват изпълнението на новия сайт на общината

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554486

Общинският съветник от Местна коалиция "Истината за Стара Загора" Янко Янков е подал сигнал до кмета Живко Тодоров, че качеството на новия сайт на общинска администрация не отговаря на цената. Изработването на новия сайт е на стойност 11 851,20 лева. "Да, има такъв сигнал. Започва вътрешна проверка", каза пред Дарик Живко Тодоров. Той е категоричен, че ако сигналът се окаже верен, на фирмата изпълнител няма да бъде платено.  ...

Момче и момиче на 19 и 17 г. загинаха в катастрофа до Гърмен

http://offnews.bg/news/n_1/n_624779.html

Момче на 19 години и момиче на 17 години са загинали при катастрофа в района на село Гърмен, съобщи МВР. Сигналът е получен около 17:05 часа. Лек автомобил „Опел Астра”, управляван от 19-годишен младеж от с. Дъбница, движейки се в посока от с.Дъбница към гр. Гоце Делчев, на дясна крива от платното за движение, се блъска в пътен знак и дърво. Вследствие на инцидента са загинали водачът на автомобила и 17-годишно момиче от с. Гърмен, пътуващо в него.

Отбелязваме Деня на розовата фланелка (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5323877

Всяка последна сряда на февруари се отбелязва Деня на розовата фланелка. В този ден децата от много училища по целия свят се обличат в розово, за да кажат "Не на насилието в училище". У нас това се случва за трета година, а иначе традицията е възникнала през 2007 година.
Тогава един деветокласник от Канада се появява на откриването на учебната
Всяка последна сряда на февруари се отбелязва Деня на розовата фланелка. В този ден децата от много училища по целия свят се обличат в розово, за да кажат "Не на насилието в училище". У нас това се случва за трета година, а иначе традицията е възникнала през 2007 година. Тогава един деветокласник от Канада се появява на откриването на учебната

София остава най-лошият град за живеене в ЕС

http://www.cross.bg/gradove-klasatziyata-grad-1499505.html

/КРОСС/ София е най-лошият град за живеене в ЕС за тази година, показва 18-ото годишно изследване на консултантската компания „Мърсър" за качеството на живот в 230 града по света. Столицата ни е на 115-о място за втора поредна година и единствените градове от Стария континент, класирани по-назад, са Киев, Белград, Тирана и Минск. За поредна година разместване на върха и на дъното няма - Виена е най-добрият град за живеене, а Багдад е най-лошият - на последното 230-о място. Проучването изследва социалните и икономическите условия в градовете, както и тези, свързани със здравеопазването, обучението, околната среда и жилищните условия. Според авторите класацията се използва от големите международни компании при преценката им къде да установят офиси и колко да плащат на персонала в съответните страни. На позициите непосредствено преди София са класирани столицата на Парагвай Асунсион, Тунис и Насау (Бахамите). Всички столици на страни от ЕС са преди нашата. Букурещ не е обаче много преди нас - на 109-о място. Бруней, Малайзия и Оман имат по-предно класирани от София градове. Немскоговорящи градове доминират класацията. След Виена е Цюрих, а в челната седмица са още Мюнхен, Дюселдорф, Франкфурт. Между тях успяват да се вмъкнат Оукланд, Нова Зеландия (трета позиция) и Ванкувър, Канада (пето място). Париж е пропаднал с 10 позиции миналата година до 37-о място, но остава преди Лондон (на 39-о). Причината за този срив са терористичните атаки

Правната комисия прие да гласуваме задължително на избори

http://offnews.bg/news/n_1/n_624771.html

Комисията по правни въпроси към парламента прие въвеждането на задължително гласуване.  Това се предвижа в законопроект за промени в Изборния кодекс, предложен от Патриотичния фронт (ПФ). То беше подкрепено от 12 депутати, 3-ма бяха против, а 1 се въздържа. Предстои проектът да бъде разгледан на първо четене в пленарна зала. След гласуването от ДПС обявиха, че законопроектът е противоконституционен именно заради задължаването за гласуване, тъй като според Основния закон това е право, а не задължение. От партията на Доган подчертаха, че биха сезирали Конституционния съд, ако тези текстове минат и на второ четене. "Според мен се касае за сделка с колегите от ПФ", коментира депутатът от ДПС Хамид Хамид. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ репликира, че "сделка има дотолкова, доколкото с ПФ сме партньори". Освен това подчерта, че според него ако вотът е задължителен, но няма санкции при негласуване, то няма нищо противоконституционно.  Текстът на ПФ обаче предвижда и санкции за тези, които не са успели да отидат до урните - за работещите ще има глоба от 50 лв., а за социално слабите - спиране на помощите за 3 месеца. Предложението на патриотите въвежда и активна регистрация, както и увеличаване на прага на преференциите за общински съветници - от 7% от избирателна квота да стане 50 % от нея. От ПФ искат да се въведе и забрана за раздаване на награди и поощрения за гласувалите над 2 лв. Освен законпроекта на ПФ, днес правната комисия прие още 9 законопроекта за промени в Изборния кодекс. Отхвърлени бяха 4. Всички те бяха разгледани заради решението, което парламентът прие през януари , след като 1 883 411 избиратели казаха "да" на електронното гласуване на провелия се през октомври референдум. Само два от всичките общо 14 законопроекта обаче предвиждат въвеждане на електронно гласуване - един на ГЕРБ и един на РБ. По време на гласуването в зала проектът на РБ, който предлага въвеждане на електронно гласуване след 2 години, първо беше отхвърлен, но след прегласуване беше приет на косъм - 9 депутати гласуваха "за", а 7 се въздържаха. Предложението на ГЕРБ беше прието по-убедително - 12 "за" и 3 "въздържал се". То обаче предвижда въвеждането само на експериментално електронно гласуване, като резултатите от него няма да се зачитат.  Техният проект предвижда и въвеждането на избирателен район "Чужбина", за да могат българите зад граница да гласуват преференциално. От партията на Борисов предлагат още предизборната кампания да се намали от 30 на 21 дни. Тази идея на ГЕРБ беше посрещната остро от независимия депутат Георги Кадиев, който присъстваше на заседанието, за да представи проекта си за агитация на майчин език, който беше отхвърлен от комисията. Другите приети днес проекти бяха на БСП, ДБГ, АБВ, ДПС, БДЦ и на депутатите от гражданската квота на РБ Мартин Димитров и Петър Славов. Подкрепените законопроекти на ДБГ са два - един за забрана на "служителите на вериозповеданията" да агитират и един за въвеждането на машинно преброяване на бюлетините. АБВ пък искат КЗК да се допълва след избори и така всички партии, които имат депутат или евродепутат, да са представени в нея. Те предлагат още протоколите, които не са подписани от някой от членовете на избирателна комисия, да се считат за недействителни. На подобна тема е и приетият проект на БДЦ- той обаче се касае само за партиите с евродепутати. Приетият проект на ДПС пренареждането на листата за общински съветници да стане почти невъзможно - те искат кандидатът на дадена партия да събере толкова преференции, колкото гласове са нужни за спечелване на място в общинския съвет, за да мине на по-предна позиция.  Славов и Димитров пък искат премахване на номерацията пред партиите в листите, както и създаването на три МИР-а в чужбина.  Отхвърлени бяха и двата законопроекта за позволяване на агитация на майчин език - единият на Кадиев, а другият - на ДПС. Не беше прието и предложението на "Атака" за въвеждане на образователен ценз и задължително гласуване. Отпадна и законопроектът на ДБГ, който предвиждаше машинното гласуване на предстоящите избори да се въведе в половината от секциите.  От ДПС заявиха, че между първо и второ четене ще предложат всеки гражданин да може да се регистрира като кандидат-депутат, президент, кмет или общински съветник. Те ще поискат всеки да може да се регистрира само с лична карта и декларация.

Депутатите отвориха вратата за въвеждане на задължително гласуване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/24/2711517_deputatite_otvoriha_vratata_za_vuvejdane_na/?ref=rss


Въпреки Конституцията и отказа на парламента да подложи въпрос на референдум, правната комисия одобри днес на първо четене промени в Изборния кодекс за въвеждане на задължително гласуване, предложени от Патриотичния фронт.

Предвиждат се глоби за тези, които не са упражнили правото си на глас - едната мярка е лишаване от социални помощи за срок от 3 месеца, а другата е глоба от 50 лв. За хората с трайни увреждания, както и за възрастните над 80 години, които не са гласували, не се...

Кадиев: Не съм доволен от доклада на AlixPartners за КТБ

http://frognews.bg/news_107494/Kadiev-Ne-sam-dovolen-ot-doklada-na-AlixPartners-za-KTB/

Този доклад не изпълнява очакванията, които имах. Една средна одиторска компания можеше да го направи. С тези думи депутатът Георги Кадиев обяви изради недоволството си от доклада за КТБ.

Загиналите в катастрофата край Гоце Делчев стягали годеж

https://www.24chasa.bg/Article/5324006

Загиналите момче и момиче при катастрофата край Гоце Делчев са от гърменското село Дъбница, били приятели и се готвели за годеж. 17-годишната Катя В. и 20-годишният Шенол Ф. загинаха на място при зверски удар в крайпътен знак и дърво на разклона между селата Дебрен и Дъбница. Шенол карал с несъобразена скорост,

“Джонсън и Джонсън“ осъдена за 72 млн. долара заради връзка между бебешка пудра и рак

http://www.mediapool.bg/dzhonsan-i-dzhonsan-osadena-za-72-mln-dolara-zaradi-vrazka-mezhdu-bebeshka-pudra-i-rak-news246031.html

Козметичният гигант “Джонсън и Джонсън“ (Johnson & Johnson) беше осъден да изплати 72 млн. долара на семейството на починала от рак жена, което обвинява компанията, че смъртта й е свързана с употребата на тяхна бебешка пудра, съобщи ББС. Джаки Фокс от Бирмингам, Алабама, починала от рак на яйчниците през миналата година на 62-годишна възраст, като в продължение на десетилетия използвала бебешката пудра на компанията. Семейството й твърди, че козметичният гигант е знаел за рисковете от употребата на пудрата, но въпреки това не е предупредил потребителите. “Джонсън и Джонсън“ отрече твърдението и обяви, че възнамерява да обжалва решението на съда в Мисури. “Съчувстваме на семейството, но твърдо вярваме в безопасността на козметичния талк и това се подкрепя от научни доказателства“, казва говорител на компанията. Той допълва, че са разочаровани от изхода на делото. Това е първата подобна присъда, въпреки че повече от 1000 иска срещу пудрата са все още висящи и според адвокати след този развой могат да бъдат предявени още хиляди. От години има опасения, че системната употреба на талка, особено в областта на половите органи, може да причинява рак на яйчниците. Доказателствата обаче не са достатъчно убедителни. Международната агенция за изследване на рака е класифицирала употребата на талка по гениталиите като “вероятно канцерогенно“. Минералният талк в своята натурална форма съдържа азбест и причинява рак, но в козметиката като бебешката пудра и други продукти се влага талк без азбест от 1970 година. Проучванията върху талка без азбест обаче дават противоречиви резултати. Според някои изследвания има връзка между употребата на талк и онкологичните заболявания, според други – не. Благотворителната организация Ovacome казва, че няма категорично доказателство за връзката и че употребата евентуално увеличава риска от рак с една трета. В същото време ракът на яйчниците е сравнително рядък и увеличаването на риска с една трета, прави опасността малка. Според съдебното жури обаче има убедителни доказателства за връзката между употребата на талка и болестта, поради което е постановило присъдата. 10 милиона долара от присъдата е за директно причинени щети и 62 милиона долара е са присъдени като компенсация, че е допуснат риск. Близките може да получат част от сумата, а не цялата. Журито заяви, че е огорчено от поведението на компанията в процеса.

Стопираха търга за най-скъпия тунел (Обновена)

https://www.24chasa.bg/Article/5323873


Поръчката е за 250 млн. лв. без ДДС и е една от големите в държавата
Ден преди подаването на техническите оферти за една от най-големите поръчки в държавата - за 250 млн. лв., тя бе спряна. Търгът е за изграждане на най-скъпия тунел - този при Железница на магистрала “Струма”. Отварянето на офертите бе насрочено за петък. Поръчката е за 250 млн. лв. без ДДС и е една от големите в държавата Ден преди подаването на техническите оферти за една от най-големите поръчки в държавата - за 250 млн. лв., тя бе спряна. Търгът е за изграждане на най-скъпия тунел - този при Железница на магистрала “Струма”. Отварянето на офертите бе насрочено за петък.

И зам.-председател на Държавната агенция за бежанците е уволнен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/24/2711514_i_zam-predsedatel_na_durjavnata_agenciia_za_bejancite/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов е освободил днес зам.-председателя на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Александър Димитров, научи "Дневник" от източници в Министерския съвет.

Това е третото уволнение в агенцията тази седмица след освобождаването на председателя Никола Казаков и главния секретар Златко Александров. Преди два дни Борисов сезира и главния прокурор Сотир Цацаров за злоупотребите с обществени поръчки в ДАБ. 

Причината е журналистически репортаж на Нова ТВ за...

Всички министерства проверяват обществените си поръчки (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5323951

Премиерът Бойко Борисов е издал заповед инспекторатите в министерствата да направят проверки на обществените поръчки във всяко ведомство. Целта е да се разбере как са провеждани търговете и дали са спазвани процедурите. „Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари.
Премиерът Бойко Борисов е издал заповед инспекторатите в министерствата да направят проверки на обществените поръчки във всяко ведомство. Целта е да се разбере как са провеждани търговете и дали са спазвани процедурите. „Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари.

Сирия: Уязвимото примирие. Фалшивите тези на Анкара

http://svetoven.pogled.info/news/71805/Siriya-Uyazvimoto-primirie-Falshivite-tezi-na-Ankara

/Поглед.инфо/ Постигнатото спозарумение между САЩ и Русия за прекратяване на огъня от 27 февруари изпревари евентуални действия на Турция, които биха поставили началото на една военна авантюра с непредсказуеми последици. Ще има ли обаче наистина примирие? Защо възприемаме някои послания от Турция в разрез с европейските си ценности и заслужава ли доверие сегашният турски президент?

Условни присъди за първите осъдени за събитията в Кьолн

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/uslovni-prisydi-za-pyrvite-osydeni-za-sybitiiata-v-kioln-6050550

23-годишният мароканец и 22-годишен тунизиец получиха по няколко месеца условно за кражба на лични вещи

Условна присъда за първия осъден за събитията в Кьолн

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/uslovna-prisyda-za-pyrviia-osyden-za-sybitiiata-v-kioln-6050550

23-годишният мароканец, който беше обвинен в кражба на мобилен телефон и притежание на наркотици получи едва 6 месеца условно

Мъж подаде жалба срещу съпругата си заради обида към турския президент Ердоган

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/24/2711510_muj_podade_jalba_sreshtu_suprugata_si_zaradi_obida_kum/?ref=rss


Турски шофьор на камион е подал официално жалба срещу съпругата си заради обида към президента Реджеп Тайип Ердоган, след като бил раздразнен от това, че тя проклинала президента при всяко негово появяване по телевизията, съобщи БТА, като цитира агенция "Франс прес".

40-годишният Али Дънч, който се е оженил за Г.Д. преди три години, непрекъснато молел жена си да престане да сипе обиди към президента.

Изнервената от това съпругата отправила към мъжа си предизвикателство да...

Новата ни анкета: Харесвате ли новите "Like" бутони във Фейсбук?

http://offnews.bg/news/n_1/n_624778.html

Днес социалната мрежа Фейсбук въведе 5 нови начина, по които можем да харесваме публикациите в нея. В новата ни анкета Ви питаме: харесвате ли новите "Like" бутони във Фейсбук? Запитването ни има 5 възможни отговора, като всеки наш читател има правото да гласува само веднъж. Анкетата можете да намерите в дясната част на сайта или да гласувате директно в тази статия.

Французи търсят девета планета в Слънчевата система

http://www.moreto.net/novini.php?n=314302

Къде би могла да се намира деветата планета в Слънчевата система? Става въпрос за планета, която американски учени смятат, че са открили с помощта на математически модели. Френски астрономи уточниха посоките, към които трябва да се насочат телескопите, за да се опитаме да я открием, предаде Франс прес.

Германските власти върнаха доброволно 135 мигранти в Афганистан

http://europe.actualno.com/germanskite-vlasti-vyrnaha-dobrovolno-135-migranti-v-afganistan--news_525584.html

Германия депортира група от 135 мигранти, които доброволно се върнаха в Афганистан заради липса на бъдеще в Европа. Международната организация по миграция организира транспортирането и приемането на групата, която включва 107 мъже, 18 жени и десет деца. Молбите за доброволно връщане от Германия до Афганистан значително са се увеличили през последната седмица, съобщи германски представител. По данни на афганистанското посолство в Германия в момента има близо 1000 афганистански мигранти в Герма

Убиецът на Ангел от Катуница проговори от затвора: Не аз прегазих момчето, всичко е нагласено!

http://petel.bg/Ubietsat-na-Angel-ot-Katunitsa-progovori-ot-zatvora--Ne-az-pregazih-momcheto--vsichko-e-naglaseno-__146544

Снимка Булфото Да натискат Цар Киро! Защо го пуснаха на свобода? И ме прибраха мен? Защото аз нямам никой зад гърба ми. И да го кажа, че той ...

Франция поиска Google да плати 1,6 млрд. евро

http://petel.bg/Frantsiya-poiska-Google-da-plati-1-6-mlrd--evro__146545

Френските данъчни власти са поискали американската компания Google да плати 1,6 млрд. евро. Става въпрос за данъчни задължения на Google пред фре...

Трима пребиха шофьор в София, защото им изсвирил с клаксон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554485

Трима мъже пребиха шофьор в столицата. Инцидентът е станал около 17:40 часа на Околовръстния път. По първоначална информация пострадалият 30-годишен шофьор. Той подал звуков сигнал с клаксон на две бързо движещи се коли, близо до автомобила му. Водачите им го засекли и от автомобилите слезли трима души, които се нахвърлили на шофьора. Той е потърсил помощ в болница. Полицията издирва биячите.  ...

Туск: Европейският съд не може да отмени сделката с Великобритания

https://www.24chasa.bg/Article/5323989

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Върховният съд на съюза не може да отмени сделката на Великобритания за промяна на условията за членство в ЕС.
По-рано днес британският правосъден министър Майкъл Гов, който подкрепя излизането на Лондон от ЕС, заяви, че споразумението между премиера Дейвид Камерън и европейските лидери от Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Върховният съд на съюза не може да отмени сделката на Великобритания за промяна на условията за членство в ЕС. По-рано днес британският правосъден министър Майкъл Гов, който подкрепя излизането на Лондон от ЕС, заяви, че споразумението между премиера Дейвид Камерън и европейските лидери от

Осъдиха лидер на "Зелените" за обида във фейсбук

http://frognews.bg/news_107493/Osadiha-lider-na-Zelenite-za-obida-vav-feisbuk/

Обявиха ме за виновен по обвинение за обида. Съдът ме призна за невинен по обвиненията в клевета. Това за мен означава, че се признава, че е имало отравяне, но е изречено по обиден начин. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов по повод наложената му глоба от 3000 лв. от съда в Панагюрище заради изказване на екоактивиста в личната му Фейсбук страница.

Оградата срещу бежанците няма да покрива цялата граница с Турция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/24/2711476_ogradata_sreshtu_bejancite_niama_da_pokriva_cialata/?ref=rss


Отпуснатите средства за изграждане на ограда по границата на България с Турция няма да са достатъчни, за да се покрие цялата й дължина. Там, където няма да има ограда, за охраната ще се грижат патрули. Граничните екипи обаче ще са много по-малко, отколкото сега разположените по цялата граница. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседанието на парламентарната комисия по вътрешени работи и обществен ред. Това бе първото изслушване на вътрешния...

Спряха поръчката и за тунела на магистрала "Струма"

http://frognews.bg/news_107526/Spriaha-porachkata-i-za-tunela-na-magistrala-Struma/

Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" е спряла поръчката за тунел "Железница" от лот 3.1 на магистрала "Струма". Това се вижда от сайта на държавната компания.

Mars България: У нас не са разпространявани партиди със засегнатите продукти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5323960

„Mars България потвърждава, че компанията не е разпространявала на българския пазар партиди от засегнати продукти“, съобщават от компанията, вносител на десертите на Mars Inc.
От дружеството припомнят, че в световен мащаб са предприети превантивни мерки за изтегляне на продуктите, произведени в Холандия,
„Mars България потвърждава, че компанията не е разпространявала на българския пазар партиди от засегнати продукти“, съобщават от компанията, вносител на десертите на Mars Inc. От дружеството припомнят, че в световен мащаб са предприети превантивни мерки за изтегляне на продуктите, произведени в Холандия,

И. Московски: Готвим наказателна процедура срещу Гърция заради блокадата

http://www.cross.bg/gurtziya-ministur-fermeri-1499504.html

/КРОСС/ България е започнала действия, чрез които да се задейства наказателна процедура срещу Гърция за недопускане на свободното движение на хора и услуги, заяви транспортният министър Ивайло Московски в интервю за BTV. „Проблемът е, че процедурата е прекалено бавна. Приема се, че няма нужда да се задейства. Обмисляме да предложим нов вид мярка за незабавна реакция при подобни кризи в ЕС. В момента се обмислят различни възможности", каза той.Блокадата на границата ни от гръцки фермери е системен проблем от 2007 г., каза Московски. За този период преките щети за превозвачите ни са 10 млн. лева. Това обаче са само преките загуби, а косвените били много повече.„Няма реакция от ЕС за решаването на проблема. Блокадите са от едни и същи групи фермери от Гърция в един и същ период от време. Това е тормоз спрямо българските превозвачи", изтъкна министърът.Московски увери, че не са допуснати ексцесии, „но когато шофьорите бедстват, нервите не издържат. Начинът за стачкуване на гръцките фермери е да обърнат няколко трактора, а си почиват в къщите, тъй като живеят с околните села".Транспортният министър коментира и критиките, че мястото му не е на границата. Според него един министър трябва да е там, където има и един български гражданин.Днес около 15 ч. главният прокурор на Гърция е наредил всички селскостопански машини да бъдат изтеглени от границата

Докладът на Пирински за ЕИБ получи широка подкрепа в контролната комисия на ЕП

http://european-parliament.pogled.info/news/71804/Dokladat-na-Pirinski-za-EIB-poluchi-shiroka-podkrepa-v-kontrolnata-komisiya-na-EP

/Поглед.инфо/ На 23-ти този месец Комисията по бюджетен контрол утвърди с 22 гласа "за", без против и с 3-ма въздържали се проекта за резолюция на Европейския парламент по дейността на Европейската инвестиционна банка за 2014 г., представен от евродепутата социалист Георги Пирински.

Правят паметник на Стоичков в София!

http://www.bnews.bg/article-148848

По този начин ще бъде отбелязан и 50-годишният юбилей на най-добрия български футболист.

Русия и Украйна се договориха за възобновяване на товарните превози

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/24/2711378_rusiia_i_ukraina_se_dogovoriha_za_vuzobnoviavane_na/?ref=rss


Товарните превози между Русия и Украйна ще бъдат възобновени от 25 февруари. Това посочва  съобщение на сайта на Министерството на транспорта на Руската федерация, публикувано днес. Постигнато е двустранно споразумение за вдигане на взаимното транспортно ембарго, наложено по-рано този месец.

Краткият текст гласи следното: "Съгласно действащата нормативно-правна база, Министерството на транспорта на Русия и Министерството на инфраструктурата на Украйна се договориха за възобновяване...

Трима души пребиха шофьор на столичния Околовръстен път заради надут клаксон

https://www.24chasa.bg/Article/5323888

Днес, към 17.40 часа, в полицията постъпил сигнал за пострадал при побой. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Според първоначалните данни, два автомобила засекли кола, движеща се по Околовръстния път в София.   От от тях слезли трима души, които нанесли побой на 30-годишния водач на засеченото превозно средство.Днес, към 17.40 часа, в полицията постъпил сигнал за пострадал при побой. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Според първоначалните данни, два автомобила засекли кола, движеща се по Околовръстния път в София. От от тях слезли трима души, които нанесли побой на 30-годишния водач на засеченото превозно средство.

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=314297

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 25 февруари, са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 08:30 ч.

Вин Дизел пусна снимка с Нина Добрев

https://www.24chasa.bg/Article/5323812

Холивудската звезда Вин Дизел пусна снимка с българската актриса Нина Добрев в социалната  мрежа Инстаграм. Фотосът е от снимачната площадка на продължението на филма Холивудската звезда Вин Дизел пусна снимка с българската актриса Нина Добрев в социалната  мрежа Инстаграм. Фотосът е от снимачната площадка на продължението на филма "Трите хикса", където двамата си партнират. "Забавляваме се повече, отколкото можех да очаквам, докато снимаме Завръщането на Ксандър, написа под снимката Дизел.

Задължителната казарма е робство и 100% данък върху доходите

http://offnews.bg/news/n_1/n_624777.html

Започват сериозни стъпки по връщане на задължителната наборна военна служба (с промени в закона за Резерва Министерство на отбраната въвежда задължителен военен отчет за всички българи между 18–32 г.). Идеята за задължителната военна служба засега се счита едва ли не за кьорфишек, но си се прокарва на седмица по лъжичка и става все по-реална. Проблемът се обостря с оглед на: 1) прокси-световната война в Сирия, в която една срещу друга се сблъскват две наши познати съседки — Турция и Русия; 2) реалната угроза на Ердоган да му писне на феса и да пусне стотици хиляди (дори милиони) бежанци през границите със съседните му страни; 3) реално у нас си тече “тиха” мобилизация, а запасняците редовно са привиквани с повод или не из цяла България. Наборната военна служба нищо чудно вече да е решена където трябва, затова е важно да знаем какво е тя в същността си. Не малко — и при това доста образовани - хора въздишат по ползите от казармата и нуждата от наборна служба. Аргументите са разнообразни, но основните са: - По-евтино е за държавата да го има този “ресурс”, стопил се при отпадането на наборната служба. - Въпрос на патриотизъм и задължение към обществото. - Целият свят е на тази вълна, това е консервативната (на Републиканската партия) американска визия за това да пазиш родината. - Полезно е за физиката и психиката на мъжа, понеже поколенията се израждали и трявало някой да се “погрижи” за тях. - Тя службата е като стаж, тоест полза има и за “стажанта”. - В крайна сметка може да се направи “качествено”, без щети, така че хем вълкът сит, хем агнето — цяло. Контра-аргументите Задължителната военна повинност е престъпление срещу личността. Тя е отвличане, робство и склоняване към най-страшното престъпление  - убийството. В полза на държавниците и политическата дискреция. Защото нали няма съмнение, че войната не е друго освен убийство на хора от страна на държавата, но в по-голям мащаб… А който откаже да участва — е съден като дезертьор и изменник, което на места се наказва със смърт. 2) Робство, защото “А” — държавата — разполага с тялото и живота на “Б” — мобилизирания. Дали ще го накара да лъска ботуши, охранява воененен обект/граница или бомрбардира хора, в единия случай, или просто ще го прати на плантация да бере памук — няма никаква разлика по същество. 3) Що за аргумент е “че било по-евтино за хазната”? Ами то най-евтино за хазната вероятно би било да избият пенсионерите и да падне голям финансова дерт. Аргументът за себепритежанието, за индивидуалните права и неотменимоста им — къде изчезна? 4) Икономически погледнато: задължителната военна служба е и 100-процентов данък върху доходите— през това време, жертвата не може да прави нищо друго, целият й доход е собственост на армията. 5) Ако човек е пацифист и предпочита да умре, но да не пипа оръжие, тази принуда реално изтрива личността, избора му и т.н. 6) Нищо патриотично няма в това да подкрепяш правителството на страната си, когато иска да избива собствените си и чужди граждани,тоест да громи, вместо да остави хората на спокойствие да живеят, работя и създават. 7) Вместо да се чуди как да вкара младите мъже в казармите в най-продуктивните им години, за да не стоят без работа, държавата да махне ограничения пред трудовия пазар —админстративното бреме, осигурителни прагове, МРЗ, колективни договори, трудности пред наемане/освобождаване. С една дума — единствената причина младите да не могат да намерят работно място и да се докоснат до занаят, поради смазване на бизнеса и бариери пред най-неопитните и нискоквалфицирани за влизане на пазара на труда. 8) Наборната служба не е стаж — стажът е по желание и ако не ти харесва, можеш да го прекъснеш. Обратно, в другия случай те грози най-малкото затвор. 9) Консерваторите в САЩ са обратното на патриоти — те, както не малко политици в Русия, — знаят, че държавата (не свободните граждани) винаги черпи сили от войната, мобилизирайки ресурса в своя полза. Затова и живеят за войната, но не за самозащита, а за имперска атака — това е тяхното верую. Патриотизмът, ама истинският, би спестил тези създаващи опасност от външна контра-агресия и тероризъм, фактори. 10) Обществото е сбор от индивиди, собственици на живота си. Никой не “дължи” нищо на обществото, освен да не застрашава живота и собствеността на другите. Ако се приеме обратното за вярно, то при достатъчно представители на “обществото”, олицетворено в политиците на власт, всеки отделен човек може да бъде смазан. Под всеобщи - на мнозинството — аплаузи, разбира се. Животът си е собственост на всеки и няма как някакви псевдо-патриоти да знаят кое по-добро за мен или вас във физическо и психическо отношение, та че и да се “грижат” за него. 11) Така както партизанските отряди винаги громят и най-мощните армии, така, ако се наложи, отпор с живота и собствеността си, ще дават и българите. (Афганистан, Виетнам, Ирак и САЩ при войната за Независимост са пример за сблъсък на партизани с топ-армиите на времето им. С ясен изход в полза на партизанските и герила формирования, бранещи домовете и децата си.) Епилог За жалост, у нас няма много политици, които да са напълно наясно с националния интерес — мирът, — и които да се борят и да работят за него и само за него. Повечето не разбират, че т. нар. “колективна сигурност” в лицето на световния жандарм НАТО/САЩ (правителството им) е причината днес Близкия Изток да е такова взривоопасно буре с барут, както и че “благоговеенето” пред “непобедимата” Руска армия, нито ще ни донесе сигурност, нито е нещо по-различно в същината си, а само в мащаба. Свободният човек срещу господството на сблъскващите се за глобален контрол държави. Това е залогът. Новата крачка със “задължителния” военен отчет е опасна, защото ако искате да мобилизирате населението, първо се нуждаете от информация — с колко хора разполагате, къде живеят и т.н. Статистиката, архивите и “отчетите” пред държавата служат само за едно — контрол и подчинение, нямат никаква друга полза в мирния икономически живот. С една дума: това е крачка в грешната, да не кажем, пагубната посока. ------------- Авторът е пазарен анализатор и водещ по Bloomberg TV Bulgaria

Започна втори етап от ремонта на бул.Трети март

http://web.barometar.net/83812/

„Скоро такива дупки няма да има по бул.“Трети март“, пише в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних под снимка на голяма дупка на булеварда и продължава: „Започнахме 2-ри етап от ремонта на най-разбития варненски булевард в навечерието на националния празник. Преди 2 г., пак по същото време, направихме първа копка на първия етап – […]

Осъдиха Johnson

http://offnews.bg/news/n_1/n_624776.html

Съд в Мисури осъди Johnson & Johnson заради бебешка пудра, предизвикала рак на яйчниците.  Джаклин Фокс използвала за интимна хигиена продуктите Baby Powder и Shower to Shower в продължение на 35 години. Преди 3 години ѝ поставили диагноза рак на яйчниците. Жената починала през октомври на 62 години.  Съдът е отсъдил на семейството на жената да се изплатят 72 млн. долара - 10 млн. долара за директно причинени щети и 62 млн. долара компенсация.  Талкът в натуралната си форма съдържа азбест, който причинява рак, затова след 1970 г. в бебешката пудра и останалата козметика се използва талк без азбест.  Според компанията безопасността на козметичния талк е подплатена с научни свидетелства от последните десетилетия. Някои изследвания доказват връзка между използването на талк и рака, но според експерти резултатите не са категорични, тъй като при изследванията участниците е трябвало сами да определят какво количество пудра са използвали.  Според съда потребителите не са били уведомени за подобен риск и по този начин са извършили измама и заговор, като са прикрили факти, които са знаели още през 80-те години на миналия век.  От компанията заявиха, че са разочаровани от присъдата, като подчертаха, че проявяват висша степен на отговорност към клиентите си и че безопасността на козметичния талк е подплатена с научни свидетелства. През октомври 2013 г. съдът в Южна Дакота определи, че пудрата за тяло на Johnson & Johnson е била фактор за развиването на рак на яйчниците. Обезщетение обаче не е присъдено.  Срещу компанията има заведени 1000 иска пред щатския съд на Мисури, а други около 200 – пред съда в Ню Джърси.

Ето в кои партиди на десертите Mars и Snickers има пластмаса

http://frognews.bg/news_107515/Eto-v-koi-partidi-na-desertite-Mars-i-Snickers-ima-plastmasa/

Към момента няма данни партиди от произведените в Холандия шоколадови десерти с наличие на пластмасови парчета в тях да са дистрибутирани на българския пазар. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Трима пребиха шофьор на Околовръстното заради свирване с клаксон

http://offnews.bg/news/n_1/n_624775.html

Трима мъже пребиха водача на лек автомобил на Околовръстния път в София, защото им свирнал с клаксона си, предаде МВР. Сигналът за инцидент е получен около 17:40 часа. Според първоначалните данни, два автомобила засекли кола, движеща се по Околовръстния път в София. От от тях слезли трима души, които нанесли побой на 30-годишния водач на засеченото превозно средство. По информация към момента, причина за агресията бил подаден им звуков сигнал заради движение с висока скорост. Пострадалият мъж е потърсил медицинска помощ в болнично заведение. Предприети са действия за установяване и задържане на нападателите.

Борислав Сандов: Присъдата за обида във "Фейсбук" е опасен прецедент

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/24/2711498_borislav_sandov_prisudata_za_obida_vuv_feisbuk_e/?ref=rss


Членът на Националния съвет на "Зелените" Борислав Сандов е осъден на първа инстанция заради негов статус в личната му страница във "Фейсбук". Съдът в Панагюрище е признал Сандов за виновен по обвинение за обида на председателя на надзорния съвет на "Асарел-Медет" Лъчезар Цоцорков, когото нарекъл "олигарх" и "отровител". Сандов е бил оневинен по обвинение за клевета, за същия статус, обясни той пред Би Ти Ви.

Според Сандов решението на съда означава, "че признават действието, че е...

Какво постигна България от договорката с Камерън по Брексит?

http://www.bnews.bg/article-148851

Според източници от Брюксел, Камерън е бил готов да предостави гаранции за увеличаване на британските инвестиции в България.

Москва: Връзките между България и Русия са по-силни от всякакви опити за разделяне на народите ни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5323910

Резултатите от Руско-турската война от 1877-1878 година са възстановяване на българската държавност и пълно освобождение на българския народ от османския гнет. Това припомни говорителят на руската държавна Дума Сергей Наришкин при откриването на изложба от гравюри и фотографии, посветени на 139-та година от освобождението на България.
Резултатите от Руско-турската война от 1877-1878 година са възстановяване на българската държавност и пълно освобождение на българския народ от османския гнет. Това припомни говорителят на руската държавна Дума Сергей Наришкин при откриването на изложба от гравюри и фотографии, посветени на 139-та година от освобождението на България.

В ДФСГ "Интелект" отбелязаха Световния ден на социалната справедливост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554484

В навечерието на 20 февруари в ДФСГ"Интелект" беше отбелязан Световния ден на социалната справедливост. Решението за честването на този ден като световен е взето от Общото събрание на ООН на 26 ноември 2007 г. Денят се отбелязва на 20 февруари от 2009 г. В този ден международната общност насочва своето внимание към социалната справедливост и начините за превръщането и в една от непреходните ценности на развитието в глобален план. Фокусът е върху политиките за повишаване на благосъстоянието на гражданите, чрез осигуряване на пълноценното и равн...

Coca-Cola не успя да защити дизайна на бутилката си в ЕС

http://www.investor.bg/novini/346/a/coca-cola-ne-uspia-da-zashtiti-dizaina-na-butilkata-si-v-es-212012/

В друго постановление съдът на ЕС защити Adidas срещу белгийска компания за опита ѝ да регистрира лого за произвежданите от нея обувки, подобно на трите ленти

„Лестър“ прибира 39-годишния Тоти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5323648

Сензацията в английската Висша лига „Лестър“ изкушава Франческо Тоти. 39-годишният символ на „Рома“ не се погажда с новия треньор на отбора Лучано Спалети и все по-рядко влиза в игра. Той дори бе пратен на трибуните след критичните си изказвания към наставника.
В същото време Клаудио Раниери, треньорът на „Лестър“,
Сензацията в английската Висша лига „Лестър“ изкушава Франческо Тоти. 39-годишният символ на „Рома“ не се погажда с новия треньор на отбора Лучано Спалети и все по-рядко влиза в игра. Той дори бе пратен на трибуните след критичните си изказвания към наставника. В същото време Клаудио Раниери, треньорът на „Лестър“,

Арена "Христо Стоичков" грейва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5323462

Арена "Христо Стоичков" в румънския град Стар Бешанов ще стане много модерно съоръжение. Кметът Георги Наков се е заел да направи сериозен реконструкция на открития преди 4 години стадион. Стар Бешанов е домът на банатските българи и Камата лично присъства при дебюта на своя стадион като футболист. През миналото лято Кавалера на „Златната топка“
Арена "Христо Стоичков" в румънския град Стар Бешанов ще стане много модерно съоръжение. Кметът Георги Наков се е заел да направи сериозен реконструкция на открития преди 4 години стадион. Стар Бешанов е домът на банатските българи и Камата лично присъства при дебюта на своя стадион като футболист. През миналото лято Кавалера на „Златната топка“

Европарите за млади фермери изхарчени неефективно

http://www.mediapool.bg/evroparite-za-mladi-fermeri-izharcheni-neefektivno-news246030.html

Отпуснатите по старата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) пари за създаване на стопанства от млади фермери са похарчени неефективно и чрез неадекватни мерки. В резултат на това вместо да се увеличи заетостта на земеделците до 35-годишна възраст те са намалели с 30 процента. Освен това одобряването на проекти е било свързано с излишна административна тежест и да се финансирали неприоритетни за земеделието ни дейности като отглеждане на калифорнийски червеи, вместо на плодове и зеленчуци.   Това сочи проверка на Сметната палата за изпълнението на мярката 112 "Създаване на стопанства на млади фермери“ в периода 1 януари 2008 г. - 30 юни 2014 г. В публикувания в сряда одит се посочва, че показателен за неефективността на заложените мерки и механизми е фактът, че през 2013 г. броят на заетите до 35-годишна възраст в селското стопанство е бил 52 417, което е с 30 процента по-малко спрямо 2010 г., когато младите фермери са били 71 638 души. От Сметната палата смятат, че още при подготовката на ПРСР не е предвиден достатъчен бюджет, което се личи от одобрените само 63 процента от подадените заявление по време на едва трите обявени приема. "Сложните процедури, липсата на планомерно определени периоди за прием на заявления за финансиране до 2012 г. и честите изменения в условията за допустимост на кандидатите създават допълнителна административна тежест и изместват фокуса от изпълнение на целите на мярката към спазване на процедурите", пише в одитния доклад. Сложните изисквания към бизнесплана и значителният обем документация за кандидатстване не подпомагат ефективния избор и изпълнението на проектите предвид това, че парите трябва да стигнат до фермери от малки населени места. Слабата организация в областните земеделски дирекции пък бавела разглеждането на проектите, според констатациите. Сметната палата установила още, че съществените промени на критериите за прием на проекти на млади фермери  от 2007 г. до 2013 г. противоречат на принципите за равнопоставено третиране на бенефициентите. Прилаганите критерии са създали условия за концентрация на средства в отделни сектори и райони на страната, пише в доклада. В него се дава пример как при третия прием от подадени 2678 заявления за финансиране в 1104 от тях е предложено отглеждане на калифорнийски червеи, което е около 41 на сто от внесените проекти. Сключени са 254 договора за отглеждане на калифорнийски червеи, което представлява 63 на сто от общо сключените 404 договора. Това е станало въпреки заключенията от Доклада за текуща оценка за 2009 г. относно големия брой одобрени бенефициенти при първия прием по мярката, които се занимават единствено с отглеждането на червени калифорнийски червеи. Подпомагането на подобна дейност е неподходящо, тъй като тя не присъства в Договора за създаване на ЕО и не може да бъде считана за същинска селскостопанска дейност. Общо за периода са сключени 2252 договора за отглеждане на калифорнийски червеи, а проекти по приоритетни за страната сектори като зеленчукопроизводство и овощарство не са приети. Като слабост в работата Сметната палата определя честите промени в нормативната уредба, част от които не са пряко обвързани с изпълнението на изискванията на ЕС и икономическата конюнктура, а увеличават административната тежест за Фонд "Земеделие" и за бенефициентите. Забавяно е било завеждането на нередности по проекти.

Сърбия - капитулация или начало на "партизанска война"?

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/71803/Sarbiya-kapitulatsiya-ili-nachalo-na-partizanska-voina

/Поглед.инфо/ Перипетиите на сирийската война отклониха вниманието от нарастващия драматизъм на Балканите. Междувременно, събитията от 20 и 21 февруари в Белград и други сръбски градове, които в по-скромен мащаб се проявиха и в Черна гора, показаха, че, независимо от окупацията на Запада, полуостровът продължава да се бунтува отвътре. И именно сега може да се окаже, че Запада и Русия могат да изтикат Балканите на преден план в близките месеци. /Рус.ез./

Национално училище по изкуствата „Добри Христов”-Варна чества рожден ден с концерт

http://www.moreto.net/novini.php?n=314299

На 25 февруари Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна, чества 71 години от откриването на учебните занятия в това първо по рода си извънстолично музикално учебно заведение в страната. Това съобщиха от школото за Moreto.

Борислав Сандов определи като "неприятен прецедент" осъждането му заради Facebook статус

http://society.actualno.com/borislav-sandov-opredeli-kato-neprijaten-precedent-osyjdaneto-mu-zaradi-facebook-status-news_525578.html

"Неприятен прецедент за българското публично пространство" – така екоактивистът Борислав Сандов нарече съдебното решение, с което той беше осъден за обида във „Фейсбук” от председателя на Надзорния съвет на „Асарел Медет” Лъчезар Цоцорков. Причина стана статус, в който бившият съпредседател на „Зелените” нарича бизнесмена „олигарх” и „отровител”. Сандов посочи, че на първа инстанция е бил признат по другото обвинение – за

Шапки долу: Mercedes-Benz 190 E 2,5-16 Evolution II

http://cars.actualno.com/shapki-dolu-mercedes-benz-190-e-25-16-evolution-ii-news_525582.html

Преди четвърт век Mercedes-Benz все още не може да настигне вечния враг BMW, но по онова време двете марки не се борят за лидерство при продажбите: не, става въпрос за нещо по-лично от това. Двата бранда са се „захапали“ в здрав клинч в шампионата за туристически автомобили. Те водят здрави битки по пистите, но BMW има прекрасния E30 M3. Затова Mercedes-Benz се нуждае от подходящия отговор. 190 E 2.5-16 Evolution не може да даде нужния отпор, затова се налага производството на по-но

Търпението удължава живота

http://curious.actualno.com/tyrpenieto-udyljava-jivota-news_525446.html

Струва си жените да бъдат по-търпеливи, са установили специалистите от университета на Сингапур. Изследване, проведено от учените от университета, сочи, че при младите жени, които се отличават с нетърпеливост, се отбелязват признаци на стареене на клетъчно ниво, пише The Economic Times. В изследването участвали 1158 здрави студенти от Китай. Изследователите играели с тях на игра, като им предлагали да избират между два варианта: бързо да получат 100 долара или да получат по-голямо възнагражде

Сметната палата отчита провал на мярката на ПРС за младите фермери

http://www.cross.bg/deiinost-chervei-kaliforniiiski-1499503.html

/КРОСС/ Две трети от младите фермери гледат калифорнийски червеи  Масови злоупотреби при агропроекти за отглеждане на калифорнийски червеи са разкрити в Одитен доклад на Сметната палата за изпълнение на мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери" на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година. Констатациите на ведомството бяха публикувани днес. Според тях при много от проектите е липсвала оценка на риска, което е довело до допускане на съществени пропуски свързани с непланомерно изразходване на средствата, 3-годишен период на спиране на приема по мярката, късно приемане на критерии за оценка, допускане на значителен брой проекти с дейност единствено отглеждане на червеи, която следва да е допълнителна стопанска дейност и др. „При третия прием по мярката 41 на сто от подадените заявления и 63 на сто от общо сключените договори са за отглеждане на калифорнийски червеи. Въпреки заключенията от Доклада за текуща оценка за 2009 г. относно големия брой одобрени бенефициенти при първия прием по мярката, които отглеждат червени калифорнийски червеи, не са предприети действия", пише в одита на Сметната палата. Според преценката на оценителите, подпомагането на подобна дейност е неподходящо, тъй като тя не присъства в Приложение I към Договора за Създаване на ЕО, следователно не може да бъде считано за същинска селскостопанска дейност

Момче на 19 години и момиче на 20 загинаха при тежка катастрофа край Гърмен

https://www.24chasa.bg/Article/5323857

Тежка катастрофа уби двама младежи на разклона за Гърмен преди около час. Според първоначална информация младежите, момче на 19 години и момиче на 20 години са пътували сами в лекия автомобил, който изхвърчал от пътя и се е преобърнал, съобщава struma.com.
По първоначална информация причината за инцидента е несъобразена скорост.Тежка катастрофа уби двама младежи на разклона за Гърмен преди около час. Според първоначална информация младежите, момче на 19 години и момиче на 20 години са пътували сами в лекия автомобил, който изхвърчал от пътя и се е преобърнал, съобщава struma.com. По първоначална информация причината за инцидента е несъобразена скорост.

Пристанище "Сарафово" със специална награда за принос в националната инфраструктура

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264494_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%B5+%22%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%BE%D0%B2%D0%BE%22+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%

 Проектът „Рибарско пристанище "Сарафово", град Бургас“ взе специалната награда в тазгодишното издание на Infrastructure Bulgaria Awards. Той беше отличен от 30-членното жури на конкурса в категорията „Транспортна пристанищна инфраструктура“. Изпълнител на обекта е консорциум Стройинжект – БКС, с участието на „Евро Алианс Геотехника“ АД, а проектант е консорциум "Урбанико" с ръководители арх. Александър Симеонов и арх. Борислав Богданов.

 

Инициативата се провежда за първи път и е под егидата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на  регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите и се провежда със съдействието на браншовите и професионални организации в сектора.

 

„Тази награда е едно заслужено признание за всички мои колеги и партньори, които изградиха пристанище „Сарафово“ като едно съвременно и красиво морско съоръжение, с което допринесохме за повишаването на  качеството на обитаване в региона“, сподели Председателят на Борда на директорите на Евро Алианс Валентин Трашлиев в рамките на церемонията по награждаването.

 

Площта на защитената акватория е общо 47 889 кв. м., а площта на съоръжението е 27 096 кв. м. То включва обслужваща сграда с покрито тържище за продажба на улова с 20 броя маси - рибна борса. То е с капацитет от 104 места за плавателни съдове до 8 метра и 6 места за кораби до 20 метра.

Прекратена е и поръчката за тунела "Железница" на магистрала Струма

https://www.24chasa.bg/Article/5323861

Формалният мотив - необходими са допълнителни проекти и чертежи  Серията прекратени обществени поръчки продължава с тунел при с. „Железница“ от недостроения участък на магистрала „Струма“.
На сайта на Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ е публикувано съобщение за прекратяването на процедурата.Формалният мотив - необходими са допълнителни проекти и чертежи Серията прекратени обществени поръчки продължава с тунел при с. „Железница“ от недостроения участък на магистрала „Струма“. На сайта на Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ е публикувано съобщение за прекратяването на процедурата.

М. Кунева: Реформите в българското образование са в унисон с обсъжданите в ЕС мерки

http://www.cross.bg/obrazovanie-kyneva-obrazovanieto-1499502.html

/КРОСС/ Реформите в българското образование - както в училищното, така и във висшето са в унисон с реформите, които в момента се обсъждат на ниво Европейски съвет. Това заяви пред журналисти в Брюскел вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, която участва в редовното заседание на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС. Нещата, с които се бори българското общество и българската икономика, са типични за почти всяка една европейска държава. В момента едва ли има страна, която да може да каже, че има пълно съответствие между уменията, с които младите хора излизат от образователната система, и уменията, необходими за трудовия пазар, коментира още Кунева. Тя посочи, че страните в ЕС имат възможността да обсъждат добри практики и да се сравняват, което развива всички. Страните, които успяват са тези, които в тясно взаимодействие с бизнеса създават още от ранна училищна възраст умения за предприемачество, както и онези държави, които подкрепят професионалното и дуалното образование. Българското правителство ще предприеме необходимите мерки по тези две линии, както и по отношение на висшето образование. С промените в Закона за висшето образование се дава предимство на приоритетни професионални направления, за които има глад на пазара на труда, както и се разписват защитени специалности

И жените ще се водят на военен отчет

http://offnews.bg/news/n_1/n_624770.html

И жените на възраст между 18 и 32 г. ще се водят на военен отчет. Това съобщи ген. Атанас Запрянов, съветник на военния министър Николай Ненчев пред Дарик радио. От новия регистър не произтича нищо задължително, нито за момчетата, нито за момичетата. Но ако бъде обявено военно положение или война и момчетата, и момичетата ще могат да бъдат мобилизирани, каза Запрянов. Освен хипотезата за война и военно положение обаче днес военният министър Николай Ненчев коментира, че мобилизация може да се извърши и "при възникване на конкретно напрежение". Ако това се наложи, те ще бъдат извикани и специално обучени, каза Ненчев. Съветникът му ген. Запрянов уточни, че в момента военната подготовка не е задължителна и в мирно време никой не може да задължава някой да се явява на военна подготовка. Но при възникване на извънредна ситуация и момчетата, и момичетата "ще получат съответната подготовка за защита на Отечеството". Началното военно обучение ще продължи 3 седмици, обясни ген. Запрянов. Промените, за които OFFNews пръв писа още в понеделник, вече са приети от Съвета по отбраната и следващата седмица ще бъдат качени в сайта на Министерството на отбраната за обсъждане.

Момче и момиче загинаха при жестока катастрофа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554483

Двама младежи загинаха на място след тежка катастрофа, станала на пътя към село Гърмен. Сигналът за пътния инцидент е подаден към 17.00 часа, съобщиха от полицията в Гоце Делчев. В колата, която се обърнала край пътя, пътували момче и момиче на 20 години. По първоначална информация, загиналите са от село Дъбница. Вероятната причина за инцидента е шофиране с висока скорост.  ...

Дъждът спира, максимални температури от 10° до 15°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5323863

„През нощта валежите от запад на изток ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен предимно западен вятър, в Източна България от север-северозапад. Минималните температури ще са между минус 1° и 4°. Утре над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но привечер от запад облачността отново ще се увеличи.
„През нощта валежите от запад на изток ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен предимно западен вятър, в Източна България от север-северозапад. Минималните температури ще са между минус 1° и 4°. Утре над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но привечер от запад облачността отново ще се увеличи.

Унгария свиква референдум по бежанските квоти

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ungariia-svikva-referendum-po-bejanskite-kvoti-211997/

Премиерът Виктор Орбан заяви, че само унгарският парламент може да взима решение за преразпределение на чужденци в страната

Министър Лиляна Павлова награди общините Русе и Добрич за проектите им за подобряване на градската среда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264493_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B8%

 Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова бе сред официалните гости на първата церемония за връчване на награди за принос в изграждането на инфраструктурата на България – „INFRASTRUCTURE BULGARIA AWARDS“. Учредител на конкурса е „Градът Медиа Груп“, а инициативата е под егидата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на околната среда и водите и със съдействието на браншовите, академични и професионални организации в сектора. Целта е да бъдат отличени и наградени най-добрите инфраструктурни проекти у нас, реализирани в периода 2013-2015 г. Награди бяха раздадени в 8 категории, а печелившите проекти са определени от 30-членно авторитетно жури с председател инж. Павел Диковски.

 

„Благодаря на „Градът медия груп“ за ентусиазма и огромния хъс, с който направи конкурса. Досега строителният бранш и институциите се събирахме за традиционния приз „Сграда на годината“, но благодарение на организаторите вече ще отдаваме подобаващо внимание и на развитието на инфраструктурата“, отбеляза при откриването министър Павлова. По думите й има много проекти, заслужаващи награди, защото 2015 г. е била годината с най-мащабни строителни дейности на инфраструктурни обекти – пътни, железопътни, метро, градска среда, водна инфраструктура, туристически проекти и много други, реализирани, благодарение на европейската солидарност и средства от държавния бюджет. Министърът определи като изключително успешен изминалия програмен период с огромен финансов ресурс, инвестиран в инфраструктура, която промени градовете и държавата ни. „Всичко това благодарение на строителите, проектантите, инженерите, надзора и тези, които управляват проектите – всички възложители на обществени поръчки, агенции, общини. Пожелавам през тази година и следващите в новия програмен период да продължим да строим качествено, с дългосрочна визия и мащаб. Като министър на регионалното развитие и благоустройството си пожелавам времето да е такова, каквото е в последните дни, да е с нас и да открием по-рано строителния сезон, защото много работа ни чака. 2016 г. стартира с ентусиазъм за още по-голямо строителство“, отбеляза още Лиляна Павлова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството връчи специалните награди в категорията „Градска среда“. С приз бе удостоена община Русе – за мащабност и интегрираност на два проекта - „Благоустрояване и достъпна градска среда на централна градска зона – участък от ул. „Александровска“ и площад „Батенберг“ и проектът за интегриран градски транспорт. Наградата прие лично кметът на община Русе Пламен Стоилов, както и представители на строителните компании, реализирали дейностите по проекта.

Министър Павлова отбеляза, че в тази категория има силна конкуренция, защото е видяла с очите си всички проекти за подобряване на градската среда. През изминалите 7 години реализирахме 51 проекта за модернизиране на градската среда на всички големи градове. Направихме и много проекти, свързани с градския транспорт и улици. Инвестицията е от над половин милиард лева по линия на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 (ОПРР). Конкуренцията бе силна, но община Русе заслужи приза за своите два проекта“, изтъкна Павлова. Общата стойност на двата проекта на община Русе е над 31 млн. лв., финансирани от ОПРР.

Специална награда за оригинална комплексна ландшафтна композиция получи община Добрич за обновената и модернизирана градска среда чрез реконструкция на градския парк „Св. Георги“. Министър Павлова връчи отличието на областния управител на Добрич Детелина Николова, бивш кмет на общината, през чийто мандат се реализира проектът, и на Росица Йорданова, зам.-кмет на община Добрич с ресор „Икономическо развитие и европейско фондове“.

Проектът е на стойност над 10 млн. лв., осигурени от ОП „Регионално развитие“.

С няколко награди бе удостоена и Агенция „Пътна инфраструктура“ – за проекта за изграждане на АМ „Струма“ и Западната дъга на Софийския околовръстен път. С награда бе отличена и системата за автоматизирано събиране на данни по магистрали и първи и втори клас пътища на Република България.

Парламентът прие законопроект за равнопоставеност на жените и мъжете

https://www.24chasa.bg/Article/5323838

Законопроектът отговаря на необходимостта от по-пълно регулиране в областта на равнопоставеността на жените и мъжете чрез нормативно регламентиране на национален механизъм за провеждане на единна държавна политика в тази област, се посочва в мотивите на вносителя, цитирани от БНТ.
В проекта е записано,Законопроектът отговаря на необходимостта от по-пълно регулиране в областта на равнопоставеността на жените и мъжете чрез нормативно регламентиране на национален механизъм за провеждане на единна държавна политика в тази област, се посочва в мотивите на вносителя, цитирани от БНТ. В проекта е записано,

Стопанската академия в Свищов осъмна с двама ректори

http://frognews.bg/news_107525/Stopanskata-akademiia-v-Svishtov-osamna-s-dvama-rektori/

В сряда Стопанската академия “Димитър А. Ценов” в Свищов осъмна с двама ректори. До куриозната ситуация се стигна след решение на Районния съд, което излезе на 23 февруари, съобщи Дарик.

Триметров питон захапа дете за главата, майка му го спаси (18+)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5323809

Австралийка успя да спаси живота на 6-годишния си син, който бе захапан за главата от триметров питон, информира The Telegaph. Тами спяла спокойно в дома си в градчето Максвил, когато била събудена в средата на нощта от силните писъци на своето дете. Тя веднага изтичала в стаята му и станала свидетел на потресаваща гледка.
Австралийка успя да спаси живота на 6-годишния си син, който бе захапан за главата от триметров питон, информира The Telegaph. Тами спяла спокойно в дома си в градчето Максвил, когато била събудена в средата на нощта от силните писъци на своето дете. Тя веднага изтичала в стаята му и станала свидетел на потресаваща гледка.

Утре ще е слънчево, максималните температури ще са между 10° и 15°

https://www.24chasa.bg/Article/5323834

Атмосферното налягане ще е около средното за февруари, през деня бавно ще се понижава. През нощта валежите от запад на изток ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен предимно западен вятър, в Източна България от север-северозапад. Минималните температури ще са между минус 1° и 4°.Атмосферното налягане ще е около средното за февруари, през деня бавно ще се понижава. През нощта валежите от запад на изток ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен предимно западен вятър, в Източна България от север-северозапад. Минималните температури ще са между минус 1° и 4°.

Моуриньо: Почвам работа през лятото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5323637

Жозе Моуриньо планира да се върне в треньорския занаят през лятото след приключване на сезона. Португалецът не желае да се захваща на работа в момента и да вади от огъня кестените на други наставници като Луис ван Гаал.
Специалния непрекъснато е спряган за наследник на холандеца в „Манчестър Юнайтед“.
Жозе Моуриньо планира да се върне в треньорския занаят през лятото след приключване на сезона. Португалецът не желае да се захваща на работа в момента и да вади от огъня кестените на други наставници като Луис ван Гаал. Специалния непрекъснато е спряган за наследник на холандеца в „Манчестър Юнайтед“.

Ваня Манова заема длъжността Мениджър за MasterCard България и Македония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264492_%D0%92%D0%B0%D0%BD%D1%8F+%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80+%D0%B7

 MasterCard обяви днес, че от 1-ви март 2016 г. Ваня Манова е новият Мениджър за MasterCard България и Македония. Тя ще е отговорна за развитието и изпълнението на локалната стратегия на MasterCard, а именно поддържане растежа на картовите плащания и на двата пазара, въвеждане на иновациите на MasterCard, затвърждаване взаимоотношенията с ключови клиенти, както и създаване на стабилни партньорства с правителствения и публичния сектор.

 

„Много съм щастлив да обявя, че Ваня Манова е повишена до позицията на Мениджър за MasterCard България и Македония“, заяви Артур Туремка, Генерален мениджър за Балканския регион. „Днешният свят е толкова необятен и разнообразен, че вече не знаеш от къде ще се появи следващият лидер. Вече не живеем в свят само на мъже. Днешно време жените са добре образовани, находчиви и силни. Те имат различен бизнес подход, който им позволява да откриват нови перспективи и да намират необработени ниши, а Ваня  е доказала, че притежава всички тези качества. Светът, както и MasterCard, дават все повече възможности на жените да блеснат и да покажат своите истински лидерски умения и по този начин да ни разкрият нови хоризонти и възможности“, добави той.

 

 

Г-жа Манова се присъединява към MasterCard през 2008 г. като Мениджър връзки с клиенти. През последните години тя ръководи представителството на компанията в България и помага за позиционирането на MasterCard като стратегически партньор на ключови клиенти, нетрадиционни партньори и местни правителствени институции и регулаторни органи. Г-жа Манова лансира и работи за разрастването на безконтактните плащания в България и Македония, област, в която MasterCard е безспорен лидер и на двата пазара.

 

 

Ваня Манова работи в банковата индустрия в продължение на 20 години. Започва през 1995 г. като системен администратор в Българо-Руската Инвестиционна Банка (сегашната CIBank). Преди да се присъедини към MasterCard, тя е Директор „Банкови карти“ в ДЗИ Банк (по-късно слята с Пощенска Банка). Завършила е Софийска математическа гимназия (СМГ) и има магистърска степен по Компютърни технологии от „Техническия Университет“ в София. Ваня има три деца.

 

Бразилия изпълнява своята роля в глобалната борба срещу Зика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264491_%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%BB%D1%8F+%D0%B2+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB

 На 1 февруари, понеделник, Световната здравна организация (СЗО) обяви вируса Зика, предаван от комара Aedes aegypti, за международна извънредна ситуация в общественото здравеопазване. Съобщението последва декларацията на Бразилия за национална извънредна ситуация в общественото здравеопазване, след като миналата година беше открито огнище на Зика. Оттогава, вирусът е бил идентифициран в различни държави в Латинска Америка. Основното притеснение е относно връзката между вируса и микроцефалията,  вродено състояние, при което детето се ражда с по-малка от нормалния размер глава и с нарушено развитие на мозъка.  

Декларацията на СЗО ще даде възможност за по-добра координация на действията и мобилизация на необходимите средства на глобалните усилия, насочени към предотвратяване на разпространението на вируса, както и да ускори научните изследвания за разработване на ваксина и нови терапевтични лекарства.

Въпреки реалния обществен риск, важно е да се избегне невярната информация. На този етап, няма причина за отмяна на пътувания по работа или удоволствие, но трябва да се вземат допълнителни предпазни мерки от бременните жени, които трябва да говорят с лекуващия си лекар, преди да пътуват към най-засегнатите места.

Вирусът Зика е, разбира се, повод за притеснение, предвид връзката му с микроцефалията при новородени.  Необходима е повече информация и стандартизирани протоколи преди връзката, открита за пръв път от бразилски лекари, между вируса и подобни случаи на необичайно малки глави и мозъчни увреждания да бъде напълно изяснена.   

Микроцефалията при новородени може да бъде причинена и от редица други заболявания. Здравните експерти се занимават с нещо ново:  връзката между Зика и микроцефалията е безпрецедентна в научната литература и изисква задълбочени проучвания и анализи, които вече са в ход, за да се разбере какво наистина се случва и да се определи степента на риска за бременни жени.

От бразилска перспектива, тази борба е глобална, регионална и национална. На глобално ниво, СЗО ще бъде главния координатор на усилията в тази борба за контрол на вируса по света. На регионално ниво, Бразилия е в постоянен контакт с Пан американската здравна организация (ПАЗО) и с регионалните си партньори, като Съединените Американски Щати.

Федералното правителство стартира Национален план за борба срещу комара Aedes aegypti и микроцефалията в три насоки: превенция и борба срещу Aedes aegypti, здравни грижи и помощ за бременни жени и деца и научни изследвания. Всички усилия са координирани от федералното правителство, в партньорство с щатските и местните органи на управление.

Мобилизацията също включва гражданското общество, училища, неправителствени организации и други обществени и частни институции, в широкообхватен съюз, за повишаване на обществената осведоменост относно инфекцията и за превенция на разпространяването на болестта.

Бразилия инвестира в технологии и научни изследвания за разработване на ваксина и нови лекарства. Генетично модифициран комар, който все още подлежи на опити, би могъл да бъде ново и обещаващо оръжие. Нашите обществени здравни институции се обръщат към своите партньори в чужбина, за да засилят изследователската мрежа и да разработят по-ефективно диагностично оборудване, антивирусни лекарства и ваксина срещу Зика.

В Бразилия, институтите Бутантан, Шагас, Пастьор и Фио Крус  работят като водещи институции от световна класа с богат опит в тропическите болести и големи постижения в технологичното развитие. Целият наличен експертен опит и работна сила на тези и други организации, сега са насочени към тази борба, в сътрудничество с международни партньори. Частният сектор, по-специално фармацевтичните компании, също инвестира в научни изследвания за нови и иновативни начини за борба с вируса. Това е извънредна ситуация, но Бразилия и света имат уменията и способностите да обединят човешките и материални ресурси, за да посрещнат това предизвикателство.

Тъй като Бразилия се подготвя за Олимпийските игри през август, органите работят усилено за да отърват региона на Рио де Жанейро и цялата държава от комарите Aedes aegypti. Освен това, Олимпийските игри ще се проведат през зимата в южното полукълбо, период на ниски температури, което обикновено спомага за резкия спад на болести, предавани от комари.

Международната общност трябва да се обедини в това глобално усилие и да си извади правилните поуки, за подобряване на международната рамка за превенция и борба с епидемии и тропически болести. Бразилия ще продължи да изпълнява своята роля с твърдост и решителност.

Световната здравна организация актуализира на 12 февруари документ, който съдържа „информация за туристи, които желаят да посетят страните, засегнати от Зика“, който може да бъде намерен на сайта на Организацията: http://www.who.int/csr/disease/zika/information-for-travellers/en/

Унгария ще свика референдум за бежанските квоти

http://www.moreto.net/novini.php?n=314312

Унгарското правителство ще свика референдум, на който гражданите ще определят дали страната да приеме мигранти на квотен принцип. Това заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от АФП. "Правителството реши да свика референдум относно задължително разпределение на квотен принцип", заяви Орбан пред журналисти в унгарската столица, без да уточнява датата на допитването.

Българи в охраната на небето на Турция

http://www.vesti.bg/bulgaria/bylgari-v-ohranata-na-nebeto-na-turciia-6050548

Контингентът ще се присъедини към операция, която цели да усили противовъздушната отбрана на страната

Български военни заминават на мисия на НАТО в Турция

http://www.vesti.bg/bulgaria/bylgarski-voenni-zaminavat-na-misiia-na-nato-v-turciia-6050548

Контингентът ще се присъедини към операция, която цели да усили противовъздушната отбрана на страната

Роналдо №1 с 200 млн. последователи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5323674

Кристиано Роналдо има вече над 200 милиона последователи в социалните мрежи. Те са 109,7 млн. само във фейсбук, където Лионел Меси е с 83,3 млн. Португалецът има 49,7 млн. последователи в инстаграм, а аржентинецът - 38,5 млн. Десетката няма профил в туитър, където 7-ицата е с 40,7 млн. почитатели. Кристиано е най-популярният спортист в социалните
Кристиано Роналдо има вече над 200 милиона последователи в социалните мрежи. Те са 109,7 млн. само във фейсбук, където Лионел Меси е с 83,3 млн. Португалецът има 49,7 млн. последователи в инстаграм, а аржентинецът - 38,5 млн. Десетката няма профил в туитър, където 7-ицата е с 40,7 млн. почитатели. Кристиано е най-популярният спортист в социалните

Новините от деня, сряда, 24 февруари

http://econ.bg/Новини/Новините-от-деня-сряда-24-февруари_l.a_i.715331_at.1.html

Бившият управител на БНБ Иван Искров със заплата от над 19 000 лв. около фалита на КТБ Бившият управител на БНБ Иван Искров и подуправителите на...

До 3 г. затвор за превишена скорост с над 60 км/ч

https://www.24chasa.bg/Article/5323870


 


До 3 г. затвор за шофьори, които са превишили разрешената скорост с над 60 км/ч. 
Това предвижда промяна в Наказателния кодекс, която депутатите гласуваха на първо четене в сряда. Според тях затвор до една година или глоба от 500 до 1000 лв. се предвижда за водачи, чиито коли са с чужди регистрационни табели или возилата им не са регистрирани.   До 3 г. затвор за шофьори, които са превишили разрешената скорост с над 60 км/ч. Това предвижда промяна в Наказателния кодекс, която депутатите гласуваха на първо четене в сряда. Според тях затвор до една година или глоба от 500 до 1000 лв. се предвижда за водачи, чиито коли са с чужди регистрационни табели или возилата им не са регистрирани.

Министърът на земеделието: Селското стопанство е във възходящ тренд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264490_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE%3A+%D0%A1%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%

 Възходящ тренд на производството се наблюдава в  почти всички отрасли на селското стопанство, подчерта министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването  на мегафорума за агробизнес, вино и храни в Международен панаир Пловдив. Събитието е  единствен по рода си на Балканите, а неговото второ издание е по-мащабно от предишното.

            По-големия интерес към проявата отбеляза и министър Танева в приветствието си, преди да пререже лентата.  Мегафорумът  продължава от 24 до 28 февруари 2016 г. с участието на над 670 компании от 29 държави.    

            Под егидата на Министерството на земеделието са четирите най-значими изложения, включени в него – Международната селскостопанска изложба „Агра“ със специализираната изложба „БиоАгра“, Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“, Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“ и „Хорека Пловдив“ - за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти.В рамките на инициативата са също „Апи България“ - за пчеларство,  и  „Вкусове от Италия“ - за храни и вина. Така се обхваща цялата верига от нивата до трапезата.

            По-голямо е  чуждестранното участие и в „Агра“, и във „Винария“, а българското става по-силно като ниво на презентираните продукти.  Заради големия интерес е разширен Градът  на виното, където съвместно се презентират  вина, спиртни напитки и  храни  от участници в изложбите „Фудтех“ и „Винария“, на която се завърнаха известни български изби.

            Всичко това е знак, че редица важни отрасли влизат в по-висока орбита, заяви при откриването д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. „Забелязваме тенденция  доста фирми да участват в по 2-3 наши изложения през годината. Очевидно, бизнесът започва пазарна експанзия“, отбеляза д-р Иван Соколов на пресконференция преди старта на мегафорума.

            Участниците в него демонстрират модерни технологии, техника, оборудване и материали за над 150 бранша.  Научните институти от състава на Селскостопанската академия показват последните  си разработки.  В Конкурса за иновации се състезават 35 новости. Експозициите са  разположени в шест палати и откритите площи край тях в панаирния комплекс в Пловдив.

            Съпътстващата програма  включва 48 събития. Освен делови и научни прояви, в нея има художествени изложби, фолклорни спектакли, дегустации на вина и храни,  кулинарни демонстрации и конкурс „Изборът на потребителя“.

            Очакват се над 30 000 посетители от страната и чужбина. Международен панаир Пловдив отново е осигурил награди за тях  -  прецизна механична сеялка Earth Way, разпръсквач за семена и торове  Earth Way и Tyrolbox за  бране на плодове. Гостите  могат да се включат в  анкета и да пуснат попълнените карти  в урна. Талоните се получават заедно с входния билет, чиято цена е пет лева, а за  ученици, инвалиди и пенсионери струва 3 лева.

            Изложбите са отворени всеки ден от 9 до 18 ч., а на 28 февруари – до 14 часа. Час преди края ще бъдат обявени имената на посетителите, спечелили награди. 

Британски министър: Съдът на ЕС може да отмени сделката между Лондон и Брюксел

http://offnews.bg/news/n_1/n_624773.html

Съдът на ЕС може да отмени сделката между Великобритания и Европейския съюз, въпреки че тя беше подкрепена от всички държави членки. Това заяви британският правосъден министър Майкъл Гоув.  Той вече обяви, че има намерение да агитира за излизане на страната от ЕС преди предстоящия референдум през юни.  След подписването на споразумението британският премиер Дейвид Камерън обяви, че споразумението няма как да бъде отменено и съдът в Люксембург трябва да се съобрази с него.  Според Гоув обаче Съдът на ЕС не е обвързан с това решение, докато Договорите на ЕС не се изменят.  Хората трябва да разберат, че Съдът на ЕС стои над всички държави членки и ще реши на базата на договорите. А нашата сделка не е вписана в договорите, коментира правосъдният министър. Британското правителство обаче е на мнение, че споразумението е легално, тъй като съдържа само разпоредби, които разясняват и допълват договорите, но са напълно съвместими с тях. Споразумението между Брюксел и Лондон беше сключено преди няколко дни. По време на преговорите, продължили повече от денонощие, лидерите на държавите членки на съюза единодушно се съгласиха за приемането на пакет от мерки, с които да бъде задържана Великобритания в ЕС. Документът дава на Великобритания уникален статут, с който страната ще бъде изключена от принципа на европейска интеграция за „все по-тесен съюз“. Освен това Лондон вече ще има правото да откаже редица социални придобивки на новопристигнали работници от други страни членки.

Цакалотос: Пенсиите в Гърция няма да се орязват повече

http://www.investor.bg/evropa/334/a/cakalotos-pensiite-v-gyrciia-niama-da-se-oriazvat-poveche-212008/

Основните проблеми на икономиката са корупцията и укриването на данъци, коментира финансовият министър на южната ни съседка

Макс Телеком: Платили сме 50 млн. лв. досега, ще платим още

https://www.24chasa.bg/Article/5323814

Решението на Комисита за регулиране на съобщенията да започне процедура по отнемане разрешението на мобилния телекомуникационен оператор Макс Телеком е стандартна процедура, която цели да стимулира операторите да плащат задълженията си. Това заявиха от ръководството на Макс Телеком относно появила се по-рано информация,Решението на Комисита за регулиране на съобщенията да започне процедура по отнемане разрешението на мобилния телекомуникационен оператор Макс Телеком е стандартна процедура, която цели да стимулира операторите да плащат задълженията си. Това заявиха от ръководството на Макс Телеком относно появила се по-рано информация,

Транспортният министър Ивайло Московски: Кой е Радан Кънев?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5323825

„Кой е Радан Кънев? Аз не го познавам, никога не съм разговарял с него в лично качество. Дори не ми е задавал въпрос в парламента, не съм го виждал никога на четири очи”, заяви в предаването „Лице в лице“ в ефира на бТВ транспортният министър Ивайло Московски. Думите му бяха по повод поисканата му оставка от председателя на ДСБ.
„Кой е Радан Кънев? Аз не го познавам, никога не съм разговарял с него в лично качество. Дори не ми е задавал въпрос в парламента, не съм го виждал никога на четири очи”, заяви в предаването „Лице в лице“ в ефира на бТВ транспортният министър Ивайло Московски. Думите му бяха по повод поисканата му оставка от председателя на ДСБ.

Нови бутони във Фейсбук!

http://www.bnews.bg/article-148842

Реакциите, които стават достъпни сега, са следствие от цяла година изследвания и експерименти.

Борисов уволни заместник-председателя на Агенцията за бежанците

http://frognews.bg/news_107523/Borisov-uvolni-zamestnik-predsedatelia-na-Agentsiiata-za-bejantsite/

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов днес е освободен от длъжност заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Александър Димитров, съобщи пресслужбата на кабинета.

Младежи загинаха край Гърмен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554482

Двама младежи загинаха на място след тежка катастрофа на пътя към село Гърмен. Сигналът за пътния инцидент е подаден към 17.00 часа, информираха от полицията в Гоце Делчев. В колата, която се преобърнала в крайпътен скат, пътували момче и момиче на 20 години. По първоначална информация, загиналите са от село Дъбница.Вероятната причина за трагедията е шофиране с висока скорост.Имената на жертвите не се съобщават....

Градът на виното обединява агробизнеса и хранително-вкусовата индустрия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264489_%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B0+

 50 български и чуждестранни изби участват в 24-то издание на международната специализирана изложба „Винария“. Пресъздавайки стила на възрожденските къщи, Градът на виното за втора година посреща посетителите със зони за дегустации, за гурме демонстрации, за презентации и майсторски класове, както и с места за отдих и магазин, където ценителите могат да купят вина на цени на производителите. В 11-та палата на панаирния комплекс се презентират храни и кулинария от Апенините в зоната „Вкусове от Италия“, която се провежда за 12 поредна година в рамките на престижната изложба. Специално място заемат и щандовете на Асоциацията на месопреработвателите в България, където водещи компании представят вкусни филета и колбаси с традиционен вкус.

 

Започва второто издание на единствения на Балканите мегафорум за агробизнес, храни и напитки. Над 670 фирми от 29 държави, обединени в амбицията да представят здравословни и качествени продукти, съчетавайки съвременни технологии и модерни стандарти, се срещат в Международен панаир – Пловдив до 28 февруари, каза във встъпителното си слово председателят на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов. Той посочи, че „Винария“ е затвърдила своята слава като престижна сцена на вина и спиртни напитки, съчетавайки своя имидж с изложението за храни „Фудтех“ и със зоната „Вкусове от Италия“.

 

„Намерихме най-добрия начин за представяне на българските вина в Града на виното, който се провежда в по-широк формат. Този международен форум за храни, напитки и земеделска продукция е важен за производителите от лозаро-винарския бранш. Изключително добри вина са представени и на конкурса, съпътстващ „Винария“. Голяма част от напитките събраха точки за златни медали, но според регламента не повече от 30 % от представените проби могат да бъдат отличени с високото отличие. Това затрудни международното жури, каза председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Той посочи, че тази година в конкурса на „Винария“ 30 на сто от пробите са от чуждестранни компании.

 

От своя страна изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев заяви, че винарските изби в страната подобряват качеството на виното, което произвеждат. „Над 150 са златните отличия от международни конкурси на български винопроизводители само през 2015 година“, подчерта инж. Красимир Коев.

Сдружението „Традиционни сурово-сушени месни продукти“ прави всичко възможно да наложи традиционните защитени месни продукти не само на българския пазар, но и в чужбина, заяви на форума неговият председател Димитър Маджаров. Той посочи, че в сектора се въвеждат съвременни технологии и оборудване, които подобряват качеството на продуктите, за да бъдат наложени на световните пазари.

 

„Има ръст в почти всички отрасли на земеделието през миналата година“, каза при откриването на мегафорума в Пловдив министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя пожела на българските производители възстановяване на продукцията им на старите пазари и откриване на нови.

 

Истинска зона за вкусови изкушения е домашната кухня и традиционните специалитети, приготвени специално за посетителите на „Винария“ от шеф-готвачите на елитни ресторанти „Проя“. Като неразделна част от изложението е експозицията в 10 палата, където се демонстрират технологии, машини, съоръжения и материали за лозарството, винарството и хранително-вкусовата промишленост.

 

Тази вечер ще станат ясни победителите в престижния международен конкурс за вина и спиртни напитки. По време на официалната церемония „Нощта на ритоните“ авторитетното жури от дегустатори от 7 държави ще обяви носителите на най-високата награда „Златен ритон“. 40 производители от България, Италия, Чехия, Турция и Молдова участват в надпреварата. Дебютантите са от Молдова и Турция. За втори път на „Винария 2016“ ще бъде обявена изба на годината.

 

За втори път в Международен панаир Пловдив се провеждат седем изложения, които обединяват агро бизнеса и хранително-вкусовата индустрия: „Агра“, „Винария“, „Фудтех“, „БиоАгра“, „Апи - България“, „Хорека - Пловдив“ и „Вкусове от Италия“. Те продължават до 28 февруари в Международен панаир – Пловдив. 

Гениално-фаталният мач на "Байерн"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5323494

Гениално-фаталният мач на "Байерн"! Така вестник "Билд" определи гостуването срещу "Ювентус" в Шампионска лига - 2:2. Баварците поведоха с 2:0, владееха повече от 70 процента топката и... не биха. За последно "Байерн" пропиля преднина от два гола при 2:3 срещу "Манчестър Сити" в мач без значение в Лигата.
Гениално-фаталният мач на "Байерн"! Така вестник "Билд" определи гостуването срещу "Ювентус" в Шампионска лига - 2:2. Баварците поведоха с 2:0, владееха повече от 70 процента топката и... не биха. За последно "Байерн" пропиля преднина от два гола при 2:3 срещу "Манчестър Сити" в мач без значение в Лигата.

Деля го куршум не фата

http://www.cross.bg/kyrshym-chovek-rabota-1499501.html

/КРОСС/ Прати един куршум на един човек, за да можеш да сложиш охрана на двама, та да е ясно къде ходи и какво прави единият. #Какво е Делян Пеевски - име или щат? „Деля го куршум не фата, Деля го сабя не сече" - аха да си помисля, че една буква е изпусната, но виждам, че става дума за Дельо войвода, не за един друг човек. Народно поверие било. Написала съм думата „куршум" в гугъл, опитвам се да се ориентирам в устройството на боеприпасите. Повишавам си тоест военната грамотност, за да я синхронизирам с бурния напредък на взаимоотношенията в българската политика и икономика. Хм, имало разлика между патрон, гилза, куршум, а осколка изобщо не било селище в Полша, както ми звучи. Да ти пратят куршум в плик не е като да ти пратят мартеница, а и текстът с печатни вестникарски букви едва ли е бил „Аз съм вече грамотен!", но въпреки това не изглежда много страшно. Виж, ако имаше поговорка „Ако имаш два куршума - прати единия с „Български пощи", а другия с оптически мерник", щеше да изглежда далеч по-опасно. Обаче поговорката е „С един куршум - два заека" и в случая звучи повече като „прати един куршум на един човек, за да можеш да сложиш охрана на двама, та да е ясно къде ходи и какво прави единият". С една мухобойка - уж две мухи, за да е сигурно за едната. Пак гугъл казва, че на куршум, който не убива, му казват халосен. Ония хора горе май ни халосват нещо

Още преди отваряне на офертите, мистериозен жалбоподател спря търга за скъпия тунел на "Струма"

http://society.actualno.com/oshte-predi-otvarjane-na-ofertite-misteriozen-jalbopodatel-sprja-tyrga-za-skypija-tunel-na-struma-news_525579.html

Кампанията за чистене на съмнителни обществени поръчки навлиза в превантивна фаза и при все по-странно формулирани мотиви. Дни преди да бъдат отворени офертите Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) е спряла поръчката за 250 млн. лв. на тунел "Железница" от магистрала "Струма". Мотивът е подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от страна на компания, която няма нищо общо със строителство. Поискана е временна мярка за спиране на търга, но произнас

Лавров: План "Б" за Сирия ще задълбочи войната

http://asia.actualno.com/lavrov-plan-b-za-sirija-shte-zadylbochi-vojnata-news_525580.html

"Тези, които поставят под съмнение споразумението на Русия и САЩ за Сирия, призовават за война, а не за мир", заяви руският външен министър Сергей Лавров. "Днес има много хора, които искат да попречат на нормалното сътрудничество между Русия и САЩ, има и такива, които се опитват да навредят на руско-американските отношения”, каза министърът. "Буквално в същия ден, когато президентите на Русия и САЩ одобриха съвместна инициатива за прекратяване на военните действия в Сирия, се чуха гласов

Събраха Областната транспортна комисия заради автобусната линия до село Пчелина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554479

7 от 10-те членове на Областната транспортна комисия одобриха изменение в разписанието на автобусната линия от Разград до самуилското село Пчелина. Останалите участници в комисията не се включиха в днешното заседание. Искането рейсът за Пчелина да тръгва в 13,30 ч. вместо в 15,30 ч. бе на община Самуил, чиито жители се жалвали, че по-късният час им е неудобен. Заместник-кметът на Самуил Ахмед Мустафа обясни, че автобусната линия касае хората от 10 села в общината. Решението да се промени областната транспортна схема бе гласувано единодушн...

Шествие в подкрепа на съдебната реформа на 27 февруари

http://offnews.bg/news/n_1/n_624764.html

На 27 февруари от 12:00 часа пред Съдебната палата в София ще се проведе шествие с искане за съдебна реформа и борба с корупцията, организирано от инициатива "Правосъдие за всеки". Събитието "Марш за правосъдие" се разгласява чрез плакати в столицата и във Фейсбук, където присъствие засега са заявили 200 души. "Убедени сме, че Конституционните промени от декември 2015г. са силно недостатъчни, за да бъде поставена правилната основа на съдебната реформа. Статуквото в съдебната система бе запазено. Висшият съдебен съвет трябва да бъде деполитизиран, а прокуратурата да бъде реформирана като структура, правомощия и отчетност. ", се казва с изявление на организаторите. През декември миналата година "Правосъдие за всеки" внесе седем предложения за промени в съдебната система: - намаляване на парламентарната квота от 11 на 7 членове, като изборът на тези членове да става с мнозинство от две трети от всички народни представители - намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години - намаляване мандата на членовете на Висшия съдебен съвет от 5 на 3 години, без право да бъдат избирани повторно -явно гласуване по всички кадрови въпроси в колегиите и пленума на ВСС, за да има прозрачност и носене на лична отговорност от членовете на съвета - въвеждане на нова длъжност – заместник-главен прокурор за борба с корупцията, който да действа самостоятелно и без възлагане от главния прокурор - разделяне на ВСС на две колегии – една за съдиите и друга за прокурорите и следователите - обжалваемост на всички административни актове по съдебен ред След разглеждане от две парламентарни комисии и одобрение с пълно мнозинство от Обществения съвет към Комисията по взаимодействие с неправителствените организации, следва предложенията да бъдат разгледани в пленарна зала.

Варненски ученици казаха "Стоп" на тормоза

http://www.moreto.net/novini.php?n=314309

Във варненското VII СОУ "Найден Геров" бе отбелязан Деня за борба с тормоза в училище, съобщиха от школото за Moreto.net. Поводът за появата на този ден е инцидент в едно от училищата на провинция Нова Скотия в Канада.

След 3 месеца в кома почина ученичката, пушила "чай"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554480

След три месеца в кома снощи е починала 16-годишната ученичка от Шумен Теодора, която пуши „чай". Момичето е издъхнало в бургаската болница, където било преместено по искане на близките й. От МБАЛ-Бургас съобщиха, че момичето е било в "изключително тежко състояние". Ученичка е в будна кома след алкохол и "чай" за пушене Теодора изпадна в кома в средата на ноември миналата година, след като с неин съученик пили алкохол и пушили „чай". Малко след Нова година момичето било преместено в реанимация.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване