Как се злоупотребява с "Възродителния процес"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268997_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D1%81+%22%D0%92%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1

 Парламентарната група на ДПС поиска събитията, свързани с престъпния „възродителен“ процес от 1970 до края на 1989, да получат своята историческа оценка. „Убедени сме, че такава оценка ще има и тя ще обяви всички жертви за герои на българската демокрация, а свързаните лица с процесите – за пионери на най-новата ни демократична история“, заяви новият председател на движението Мустафа Карадайъ.

Безспорно трагичните събития, свързани с опитите на режима на Тодор Живков да създаде единна социалистическа нация в НРБ, заслужават повече и по-задълбочени изследвания за мястото на диктатурата на БКП в класацията на най-кървавите и срамни престъпления на световния комунизъм. Но поисканата в декларацията на ДПС „историческа оценка“ е отдавна известна: събитията (от първите опити за асимилация на помаците през 60-те години на миналия век до кулминацията на „Възродителния“ процес - тъй наречената „Голяма екскурзия“ през лятото на 1989) се определят от повечето изследователи като безмилостно етническо претопяване и прочистване, съпроводено с кървави разправи с всяка съпротива.

Апологетите на развития социализъм обаче твърдят, че не всичко е било толкова зле за малцинствата в НРБ. В районите със смесено население са били направени значителни стопански и социални инвестиции, турски е изучаван в училищата, на турски са печатани вестници и книги. Младежите от районите със смесено население пък са влизали с привилегии в университети и институти. Някои си спомнят и една популярна сентенция през „добрите времена“ за малцинствата: „В България е най-добре да си футболист или турчин-комунист“. На този фон съвсем резонно възниква въпросът дали етническият мир в НРБ и "доброто" отношение на БКП спрямо малцинствата щяха да бъдат опазени, ако режимът на Живков не беше посегнал на имената и етно-религиозната идентичност на турци, помаци и цигани?

Медът и жилото на БКП

Експертът по етно-религиозните въпроси Михаил Иванов е категоричен, че всички културни и образователни привилегии за хората от смесените райони са били отнети още през 70-те години на миналия век. „Действително е имало обгрижвана върхушка и сред малцинствата. Но също така е показателно, че членове на БКП, в това число активни борци против фашизма и капитализма, а също и сътрудници на Държавна сигурност (ДС), на много места застават начело на борбата срещу преименуването и забраната да се говори на турски език", казва Иванов. Типичен в това отношение е зверски потушеният с танкове бунт в сливенското село Ябланово, продължава той. Там кметът и партийният секретар на селото, заедно с известен „активен борец“, се възпротивили на официалната линия и оглавили протеста на местните хора.

В кабинета на Милко Балев в ЦК на БКП Иванов открил документираните показания на ученичките Несрин и Гюлтен, които създали организация за борба с българските „възродители“, наречена от тях „Млада гвардия“ - по примера на едноименната група за съпротива в окупирания от нацистите Краснодон по време на Втората световна война. „Изтръпнах. В съзнанието на двете момичета образът на българските „възродители“ е съвпадал с този на нацистите“, казва Михаил Иванов. Той смята, че отношението къмжертвите на „Възродителния процес“ трябва да бъде същото, както към падналите във войните за освобождение и обединение на България. „В този смисъл декларацията на ДПС трябва да бъде подкрепена. Заедно с това трябва да се знае, че за 27 години движението можеше да предложи за държавни награди хора с големи заслуги в противодействието на режима на Живков в смесените райони. Известно е обаче, че сред награждаваните не може да има сътрудници на ДС. Досега едва петима ръководители на Демократичната лига и Независимото дружество за правата на човека бяха наградени с ордени от президента Плевнелиев. Но имената им не бяха предложени от ДПС“, посочва Иванов.

Кадър от тъй наречената Голяма екскурзия

1989: български мохамедани на път за Турция с цялото си имущество

Именно тези две правозащитни организации, заедно с групата „Виена-89“ и стачен комитет от Казанлък, а не обсебената от 12 агенти на ДС нелегална организация на намиращия се в затвора Ахмед Доган, стоят зад Майските събития през 1989, довели до „Голямата екскурзия“. „Следователят от ДС Ангел Александров, който разследва Доган, става особено близък с него. След падането на режима движението го лансира за шеф на националното следствие и член на Висшия съдебен съвет“, припомня Иванов. Според него, целта на декларацията на ДПС е да произведе груби реакции на националисти и популисти. Така, в навечерието на президентските избори, ДПС се надява да втвърди разклатеното от появата на партията на Лютви Местан единство в етническия вот за движението.

Разликата между жертви и герои

Философът Калин Янакиев съзира в декларацията на ДПС смесване на понятията „жертви“ и „герои“. „Не се съмнявам, че някои от хората, съпротивлявали се срещу „Възродителния процес", са проявили героизъм. Други пък несъмнено са жертви на репресиите. Но обявяването на някой за „герой в борбата за демокрация“ е смесване на понятията. Историята, а не институциите, се произнася за това кой е герой. По време на социализма героите бяха произвеждани от институциите – например героите на социалистическия труд“, посочва Янакиев. Той допълва, че въздигането на жертвите на „Възродителния процес" в герои на демокрацията всъщност маскира претенцията на ДПС да се представи за авангард в борбата за демократизирането на България. „А това е абсолютно неприемливо предвид авторитарния характер на тази партия от самото ѝ създаване до днес. Спомнете си как доскорошният формален лидер на ДПС Лютви Местан, по личната воля на почетния председател Доган, за една нощ се превърна от лидер във враг на партията и България", казва експертът.

Възпоменание за жертвите на насилственото преименуване на българските турци

Според Янакиев, не могат да бъдат „жертви“, а още пък по-малко „герои“ в борбата за демокрация, хора от ръководството на движението, представящи се за противници на „Възродителния процес“ и същевременно доносничели на ДС срещу собствения им етнос. Заедно с това не можем да не отдадем нужното признание на тези, които изгубиха живота си или бяха репресирани от „възродителите“ на Живков. "Ако ръководството на ДПС е искрено в намеренията си да поднесе своята почит към тях, то тогава незабавно би трябвало да поиска обяснение от своя стратегически партньор БСП за все още свежите цветя, поднесени пред паметника на инициатора на репресиите срещу малцинствата Тодор Живков“, казва Янакиев.

Заплашен ли е мирът между българи и турци?

Главният редактор на излизащия в София на български и турски език вестник „Заман“ Мехмед Юмер си спомня трагичното лято на 1989 г., но не желае тази страшна страница в историята да бъде превръщана в постоянен повод за вражди и разделение между етносите. „При комунизма постоянно живеехме в очакване, че всяка следваща изселническа спогодба с Турция може да отнесе и нашето село зад граница. По време на интервюта и разговори с роднини на хора, убити при смяната на имената, непрекъснато чувам, че паметта на близките им не бива да се използва за насаждане не омраза“, посочва Юмер. Той припомня, че по време на ежегодните възпоменателни митинги в смесените райони загиналите за имената и родовата си памет биват споменавани като мъченици. Такъв е и насловът на тези събирания – възпоменателни митинги за мъчениците.

"Герои или мъченици – този проблем вече е работа за историците. Ние сме призвани да опазим изградения през вековете комшулук между българи и турци и да продължаваме да се разбираме“, убеден е Юмер.

70 бежанци са спрени на зелената граница край Гоце Делчев, връщат ги в Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=322689

Група от 70 бежанци е била върната обратно при опит да премине зелената граница край Гоце Делчев. Бежанците, опитващи се да влязат в страната от Гърция, са засечени вчера следобед при обход на гранични полицаи в района на гранично контролно пропускателен пункт Илинден-Ексохи.

Пада цената на черешите и ягодите, лимоните скачат

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581048

Има тенденция към занижаване цените на някои зеленчуци и плодове, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Най-осезаема е разликата при черешите, които са поевтинели с 10%, а средната им цена на едро е 3.23 лв. Друг плод, който е с по-ниска цена, е ягодата, но там намалението е едва с 1.2 на сто. Цената на лимоните и ябълките се е увеличила съответно с 6.2 и 3.7 процента. При зеленчуците най-осезаемото поевтиняване е при пресните картофи – с 8%. С 6.7 на сто са намалели цените на вносния стар лук, оранжерийните крастави...

Хилари Клинтън печели в Пуерто Рико и е на крачка от номинацията на демократите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268996_%D0%A5%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%82%D1%8A%D0%BD+%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D0%9F%D1%83%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BE+%D0%A0%D0%B8%D0%BA%D0%BE+%D0%B8+%D0%B5+%D0%BD%D0

 Хилари Клинтън победи опонента си Бърни Сандърс на първичните избори на демократите в Пуерто Рико, според прогнозни данни, което я извежда на крачка от победата в продължителната битка за партийната президентска номинация. При обработени 22% от данните на окръзите на острова, бившият държавен секретар Клинтън води с 64.2% от вота срещу 35.3% за Сандърс, предаде CNN. Победата, комбинирана със съкрушителната победа на американските Върджински острови ден по-рано, ѝ дава голям тласък преди кулминацията на кампанията във вторник с гласуванията в Ню Джърси и Калифорния. 

Пушков: Решението на Германия да постави Русия в списъка със заплахи показва политиката на Меркел на подчинение на САЩ

http://www.cross.bg/rysiya-podchinenie-germaniya-1510324.html

/КРОСС/ Председателят на комисията по международни въпроси към Държавната дума на Русия Алексей Пушков смята, че включването на Русия в списъка с десетте най-опасни заплахи за Германия демонстрира, че немското ръководство е ориентирано към подчинение на администрацията на американския президент Барак Обама, предаде ТАСС. „Решението на правителството на ФРГ да обяви Русия за „противник“ на Германия отразява линията на Меркел за подчинение на ФРГ на администрацията на Обама, а не истинското положение на нещата“, написа политикът в микроблога си в „Туитър“. По-рано в неделя немското издание Die Welt съобщи, че министерството на отбраната на ФРГ е определило Русия в така наречената „Бяла книга“ за една от най-сериозните заплахи за страната. Според днешното германско правителство, Русия „вече не е партньор, а се е превърнала в съперник“. „Русия поставя под въпрос създаването след Студената война на европейски световен ред“ и „размива границата между войната и мира“, цитира изданието част от проекта „Бялата книга“.

За Германия Русия се превръща от партньор в съперник

http://www.cross.bg/rysiya-germaniya-granitzi-1510321.html

/КРОСС/ За пръв път от 2006 г. Германия се готви да внесе промени в своята Бяла книга – ръководство в областта на политиката по националната сигурност на държавата, съобщава в. „Велт“, цитиран от БГНЕС. В документа от 80 страници, съставен от министерството на отбраната с участието на останалите силови структури, са внесени редица ключови промени, в това число отнасящи се до Русия. Така, занапред Германия ще гледа на Москва не като на „партньор“, а като на „съперник“. Според авторите Русия размива границите между война и мир. „Москва отстоява интересите си с насилствени методи и самоволно променя гарантирани от международното право граници и затова представлява заплаха за световния ред в Европа, установен след края на „студената война“ – е посочено в ръководството. Отбелязва се още, че Русия се отвръща от Запада, засилва стратегическото съперничество и увеличава военната активност по външните граници на Евросъюза. Особено безпокойство у експертите предизвиква използването на цифровите комуникации за оказване на влияние върху обществеността – от неофициалния контрол над дискусиите в социалните мрежи до манипулирането на информациите в новините, подчертават авторите

Започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581045

Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан започва днес. През този месец спазващите ритуала вярващи се въздържат от вода и храна от ранни зори до залез слънце. Мюсюлманският празничен календар е изграден върху лунния годишен цикъл. Всяка следваща година празниците променят своето настъпване с 11 дни напред, честването им не е фиксирано с точна дата или сезон. Централно място в тази система заемат едномесечният пост и двата байрама - Рамазан и Курбан. На 6 юни в 21:00 часа в Националния исторически музей президентът ще бъде домакин на тържествената ...

LAST HOPE и ODD CREW се присъединяват към Каварна Рок Фест 2016

https://www.actualno.com/music/last-hope-i-odd-crew-se-prisyedinjavat-kym-kavarna-rok-fest-2016-news_543521.html

По-малко от месец остава до Каварна Рок Фест 2016, организиран от Loud Concerts и община Каварна. Към метъл фиестата тази година се присъединяват две от водещите родни тежки банди – Odd Crew и Last Hope. Румънските ни съседи също ще допринесат за доброто прекарване на феновете в Каварна с две групи – Е-an-na и Tiarra. Билетите за Каварна Рок Фест 2016 са в продажба в мрежата на Eventim и партньорите в цялата страна - магазинитe Office 1 Superstore, OMV, Picadilly, Техномаркет, Техно

Стойчо Младенов пое отбор от Казахстан

https://www.actualno.com/football/stojcho-mladenov-poe-otbor-ot-kazahstan-news_543523.html

Бившият треньор на ЦСКА Стойчо Младенов официално е новият наставник на казахстанския Атирау, съобщава Sportlive.bg. Младенов става третият български специалист в първенството на Казахстан, след Станимир Стоилов и Димитър Димитров - Херо. Атирау е на девето място в местното първенство с 13 точки след 14 изиграни кръга. Тимът все още има шанс да влезе в първата шестица на първенството преди финалната фаза. Всичко най-интересно около Евро 2016 четете в Sportlive.bg!

"Бургаската афера" от Елис Шуман

https://www.actualno.com/books/burgaskata-afera-ot-elis-shuman-news_543526.html

На 18 юли 2012 г. атентатор взривява автобус, пълен с израелски граждани, на летището в Бургас. Българските и израелски тайни служби започват съвместно разследване, което продължава и до днес. Подозренията падат върху ливанската шиитска организация Хизбула, но нейната вина все още не е доказана. Израелският писател Елис Шуман е посветил на атентата и последвалото разследване своя втори роман „Бургаската афера”. В него действието се развива малко след терористичния акт. Служителят на

Израелският писател Елис Шуман: Страхувам се, че мирът няма да дойде в рамките на това поколение

https://www.actualno.com/interview/izraelskijat-pisatel-elis-shuman-strahuvam-se-che-miryt-njama-da-dojde-v-ramkite-na-tova-pokolenie-news_543530.html

Елис Шуман е израелски писател, който вече е написал две книги, посветени на България. След криминалния роман „Долината на траките”, той издаде и трилъра „Бургаската афера”, в който действието се развива по време на и малко след атентата в Бургас. Главни герои са българин и израелка, които заедно трябва да разследват терористичния акт, но влизат конфликт и с българската мафия и се налага да спасяват живота си и самото разследване. „Бургаската афера” излезе н

Библиотеката в Димитровград отваря врати след месеци ремонт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581046

Димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” отваря отново врати днес след ремонта и реконструкцията в сградата, където се помещава и Историческият музей, продължили 5 месеца по проекта  "Съхраняване на културната идентичност на Димитровград в съвременния общоевропейски контекст". Реалното му изпълнение в края на октомври 2015 г. Над 1 млн. лв. е стойността му, а финансирането е по т. нар. Норвежки фонд, като средствата за строително-ремонтни дейности бяха 798 000 лв. Работите включваха ремонт на покрива, саниране, външен и вътрешен ремонт, подм...

Нацията „Среден 2,50“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5557552

Образованието служи на учащите да се учат как да учат
„Неочаквано“ слаби резултати на изпитите по български език и математика след седми клас тази година, регистрира националното външно оценяване. Двойките са на всеки ред. Заключението е още по-странно: Като цяло бъдещите средношколци се оказали по-уверени в зазубрянето на литературни клишета,
Образованието служи на учащите да се учат как да учат „Неочаквано“ слаби резултати на изпитите по български език и математика след седми клас тази година, регистрира националното външно оценяване. Двойките са на всеки ред. Заключението е още по-странно: Като цяло бъдещите средношколци се оказали по-уверени в зазубрянето на литературни клишета,

Огнян Златев: Планът “Юнкер” вече финансира български проекти за 40 млн. евро

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5557539

Огнян Златев: Планът “Юнкер” вече  финансира български проекти за 40 млн. евроСпоразумението с Турция за бежанския наплив действа, за нас няма план Б Огнян Златев е роден през 1963 г. в София. Завършва класическа филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализира управление и стратегически комуникации. Бил е директор на инфоцентъра на институт “Отворено общество” в София, ръководил е Центъра на Би Би Си у нас.

Арктика може да остане без ледена покривка за първи път от 100 000 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268995_%D0%90%D1%80%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B

 Професор Питър Уодхеймс от Кеймбриджкия университет прогнозира сроковете, в рамките на които Арктика за първи път от 100 000 години ще остане без лед. Ученият смята, че Арктика ще изгуби ледената си покривка през тази или следващата година, съобщава The Independent. Изводите си той основава на настоящите темпове на топене на ледената покривка в северното полукълбо и данни на Националния център на САЩ за снега и леда. Според тях, преди 30 години максималната площ на ледената покривка на Арктика е била 12,7 млн. кв. км. През 2016 г. този показател е 11,1 млн. кв. км. 
Разликата от 1,6 млн. кв. км е сравнима с площта на шест държави като Великобритания. Рекордно ниският показател от 3,4 млн. кв. км ледена покрива, според учения, до края на лятото –началото на есента може да бъде подобрен и да достигне едва милион квадратни километра или дори нула кв. км.

"Разговор за театър с дъх на "Канела" в Театралните празници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581044

С „Разговор за театъра с дъх на “КАНЕЛА”- поетично четене с Елин Рахнев и Жоро от “Остава” продължават в 19 ч. днес хасковските Театрални празници. Входът тази вечер е свободен, а в поетичното четене и дискусия с публиката за театъра участват: Иванка Шекерова, Димитър Атанасов, Петър Влайков, Стелиян Николов и Стефан Цирков. Театралните празници в Хасково завършват утре с „БРУДЕРШАФТ” от Анатолий Крим. Режисьор е Асен Шопов, участват: Васил Михайлов и Стефка Янорова. Билети на цена от 6 лв. все още могат да бъдат закупени от касата на театъра....

Започват тапите по столичния бул. „Владимир Вазов”

http://www.cross.bg/ylitza-produlzhi-lyatoto-1510340.html

/КРОСС/ Тапи и задръствания чакат столичани и гости на София по булевард „Владимир Вазов". Причината е, че общината започва ремонт за 16 млн. лева на шосето. Обновяването ще започне от моста „Чавдар" и ще продължи до вливането на трасето в бул. „Ботевградско шосе". В полунощ се забрани движението по южното платно на булеварда между улиците 549 и „Поп Груйо". Там майсторите ще леят асфалт до 29 юли. Заради ремонта ще се преместят с няколко метра и спирките на автобусите и тролей №1. Следващият голям обект, който ще се ремонтира през лятото, ще е бул. „Витоша", там ще продължи реконструкцията от НДК до Южния парк. Строителните дейности ще започнат в края на юли, началото на юни.Всички останали ремонти на улици ще бъдат извън центъра, защото продължава строителството на третия лъч на метрото. Заради подземната железница продължава копаенето по булевардите „Патриарх Евтимий" и „Гоце Делчев" и улица „Житница". Заради метрото ще има промени и по улица „Св. Георги Софийски" между бул. „Пенчо Славейков" и ул. „Константин Иречек". Там от утре до средата на 2018 г. ще е забранено влизането на коли. Движението ще се извършва по временна двулентова пътна връзка между бул. „Пенчо Славейков" и ул. „Константин Иречек", обобщава "Монитор"

В Хасково представят книгата „Каймакъ-Чаланъ”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581043

По покана на кмета на Община Хасково, Добри Беливанов от 18.00 ч. днес в голямата зала на НТС ще бъде представена книгата „Каймакъ-Чаланъ” с автор Красимир Узунов. Двутомната книга разказва за героизма на българските герои, участвали в Първата световна война (1914-1918) и в частност в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан. Според историците тази битка е един от най-драматичните моменти в българската история. ...

Разкриваемостта при кражбите и грабежите е под 30%

http://www.cross.bg/prestupleniya-obrazovanie-krazhbi-1510339.html

/КРОСС/ Извършителите на над 75 хил. престъпления през миналата година са неизвестни. Това сочи статистиката на МВР за миналата година. В същото време полицията отчита ръст в разкриваемостта на престъпления и я фиксира на 40.1%. Въпреки сравнително високия общ ръст на разкрити престъпления нивото при най-масовите - кражбите - остава 28.1 %, т.е. по-малко от 1/3 от взломните, домови, джебчийски кражби и грабежи се разкриват. Статистиката сочи, че от общо 61 203 престъпления против собствеността са разкрити 17 191, пише "Сега". От данните става ясно, че на всеки 100 хил. души население се вършат 849 кражби. Най-много са взломните кражби (12 305), следвани от домовите (10628). Джебчийските кражби пък са 2213. Над 4000 са посегателствата срещу автомобили. Най-много престъпления се вършат от хора без образование, написа в отчета си МВР. Над 17 хил. престъпления са извършени от неграмотни. Близък е броят на хората с начално и основно образование, извършили престъпления - съответно 3281 и 3915. В близо 6000 случая пък за автор на престъплението се сочи човек със средно образование. Висшистите, заподозрени в престъпление, са 639, а тези с полувисше - 115. Традиционно най-много престъпления се вършат в София - над 8500. Следват Бургас с 3618, Варна (3106), Пловдив (3209), Стара Загора (2081), Благоевград (2073) и Велико Търново - (1768)

Пак опашка на границата - 12 км коли чакат на "Капитан Андреево"

http://offnews.bg/news/n_1/n_630515.html

12-километрова колона от автомобили се е образувала на изхода на гранично-пропускателния пункт "Капитан Андреево". 3 км е опашката на Дунав мост 2. Данните са на "Гранична полиция" към 6 ч. тази сутрин. На ГКПП "Лесово" има колона от 1 км от товарни автомобили на изход. На ГКПП "Кулата" трафикът е интензивен, но няма колона от чакащи. На "Дунав мост" трафикът е нормален. Нормално се осъществява преминаването и през пунктовете на българо-сръбската и българо-македонската граници.

Очакваният бум от втечнен природен газ в Европа се отлага

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268994_%D0%9E%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D1%83%D0%BC+%D0%BE%D1%82+%D0%B2%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B3%D0%B0%D0%B7+%D0%B

 Вносът на втечнен природен газ (LNG) на един от терминалите в Европа е спаднал до най-ниските си нива от осем години, докато регионът очаква бум, който може да накара танкерите да се наредят акостирали по бреговете, коментира Bloomberg.

Терминалът Zeebrugge по белгийските брегове на Северно море миналия месец е поел само един товар от LNG, което е най-ниското ниво от март 2008 г. Доставките за износ пък са били две, използвайки гориво от резервоарите за съхранение, сочат данни на оператора Fluxys Belgium.

Това показва еволюиращата роля на терминала в момент, в който доставчиците в Европа се борят за пазарен дял, твърди Зак Алън, председател на Pan Eurasian Enterprises, консултантска компания, която след товарите през Zeebrugge от 2006 г. насам.

20-те терминала за LNG на Европейския съюз (ЕС) до голяма степен са създадени, за да позволят на блока да доставя газ от страни от Катар до Тринидад и Тобаго, намалявайки зависимостта си от доставки от руската "Газпром" и норвежката Statoil. Двете компании заявиха, че ще могат да се конкурират на фона на рекордния ръст на глобалния капацитет от втечнен природен газ, включително от САЩ.

„Макар че оригиналната идея за терминала вероятно е била за внасяне на LNG, замествайки доставките по тръбопроводи от Русия, Норвегия и холандско и британско Северно море, тази роля явно се променя“, казва Алън. „Предвид очевидната борба за завземане и запазване на дял от западноевропейския пазар между Катар, Газпром и Норвегия, ролята на Zeebrugge е еволюирала от доставчик на природен газ до хъб за търговия на LNG”.

Fluxys отказва коментар по причините за спада на вноса. Регионалното търсене, например в Южна Америка, отнема доставките на LNG от Европа на фона на по-ниските цени в северозападните европейски хъбове, заяви говорителят на компанията Лоран Реми.

Природният газ в Title Transfer Facility в Холандия – един от големите хъбове за търговия наLNG в континентална Европа, средно е струвал 4,30 долара за 1 млн. брит. терм. единици през май спрямо 4,02 долара за руски природен газ в края на април, сочат последните данни на Международния валутен фонд.

Износът от белгийския терминал е подкрепен от нарастващите малки LNG операциинапример засиленото използване на горива в корабоплаването с цел намаляване на замърсяването на околната среда. Миналата година доставките за износ терминала са се увеличили с 47% до 28, докато разтоварванията са нараснали с 21% до 41. Имало е 17 малки по мащаб и 11 конвенционални товари през 2015 г. спрямо 19 през 2014 г., всичките от които конвенционални, показват данните на Fluxys.

Все пак обаче втечненият природен газ ще се насочи към Европа заради ролята ѝ на място за „стоварване“ на големи обеми, като европейският вносен обем ще нараства с 11% годишно до 2020 г., сочат оценки на Societe Generale.

Междувременно Русия и Норвегия, които контролират над половината от европейските доставки, доставят рекордни количества газ към региона по газопроводи.

„Тъй като търсенето е все още слабо в Европа, ако вносът по газопроводи е висок, то ще се нуждаем от по-малко LNG", казва Тиери Бро, базиран в Париж анализатор в Societe Generale. “Единственият начин да се увеличи LNG е търсенето да нарасне, но това може да се случи само с по-ниски цени“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Влакова катастрофа в Белгия уби трима и рани близо 40 пътници

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/06/2772344_vlakova_katastrofa_v_belgiia_ubi_trima_i_rani_blizo_40/?ref=rss


Най-малко 3 души са загинали и около 40 са ранени при сблъсък снощи между пътнически и товарен влак близо до белгийския град Лиеж, предаде БТА.

Информацията е получена от Франсис Дежон, кмет на селището Сен Жорж сюр Мьоз. Данните са потвърдени и от кмета на град Ермал-су-юи, близо до който е станала катастрофата, съобщават ТАСС и Ройтерс.

Катастрофата е станала около 23 часа местно време (21 часа по Гринуич, съобщава Франс прес. Белгийската информационна агенция "Белга"...

Седмицата започва с валежи, гръмотевици и градушки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581042

В първия ден от седмицата над цялата страна, главно в следобедните часове, ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. На места валежите ще са значителни. Ще има и градушки. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури между 22 и 27 градуса, за района на Хасково- 16- 24 градуса. Какво време ни очаква през юни? Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за ...

Преглед на печата

http://www.cross.bg/leva-sgradi-protzenta-1510338.html

/КРОСС/ „75 хиляди престъпления са с неизвестен извършител", пише вестник "СЕГА" в анализ на статистиката на МВР за разкриваемостта на престъпленията през миналата година.  „Полицията отчита ръст на разкриваемостта и я фиксира на 40 процента. Въпреки сравнително високия общ ръст на разкрити престъпления нивото при най-масовите - кражбите - остава 28 на сто", отбелязва изданието. „Такситата масово ни возят с изключен апарат", пише "НОВИНАР" във водещото си заглавие.  „От началото на годината досега таксиметрови фирми отнесоха 290 хиляди лева глоби. Най-много нарушения има в София и Варна", допълва вестникът. „Армия данъчни дебне по морето", пише "ТРУД". „Стотици данъчни ще бъдат командировани по родното Черноморие тази година, за да следят за укриване на приходи от страна на ресторантьори, хотелиери и туроператори", съобщава вестникът, цитирайки говорителя на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. „Кметове ще доплащат за санирането на сгради", пише "СТАНДАРТ". Това ще стане, когато се изчерпи целият ресурс от 2 милиарда лева по Националната програма за енергийна ефективност, която позволява обновяването блоковете да бъде без пари за хората. Тогава ще се премине към вариант 75 процента безвъзмездна помощ и 25 на сто - доплащане

Радарите за превишена скорост днес - 6 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=322675

Служители на пътната полиция ще следят днес - 6 юни, за превишена скорсто във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 11:00ч.-13:00ч. - южен пътен възел - вход 14:00ч.-16:00ч. - ул. "Първи май" до БАН, посока "Галата" Извън Варна: 09.

ГАРБ спечели конкурса на БНТ за пийпълметрична агенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5557156

ГАРБ спечели конкурса  на БНТ за  пийпълметрична агенция Първите данни показват, че половин милион зрители са гледали последния епизод от последния сезон на “Под прикритие” Над 3500 души се събраха в зала 1 на НДК, за да видят на живо актьорите и създателите на “Под прикритие” в събота вечерта, 4 юни. В същото време половин милион зрители - 560 000 души,

Тежка катастрофа в Югоизточна Турция отне живота на 14 души

http://www.cross.bg/tyrtziya-tezhka-katastrofa-1510337.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа в Югоизточна Турция отне живота на 14 души. Сред жертвите са три момичета и три момчета от училищна група, която се завръщала от посещение на археологически обект в Каратепе, близо до град Османие. Шофьорът на автобуса, на който те пътували, загубил контрол върху превозното средство, което изскочило от пътя и паднало в канал. Двадесет и четирима ранени са били откарани в близки болници.  

Природата като оръжие в борбата с глобалното затопляне

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268993_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5+%D0%B2+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B

 Отговорът на Китай към северните му пустини, нахлуващи към градове като Пекин, се превръща в упражнение по садене на дървета, проект с наименованието Three-North Shelterbelt. Макар че т.нар. "Велика зелена стена" е един от най-амбициозните проекти в областта на околната среда, той е само един от много опити да се защитят градовете от замърсяване, бури и температурни повишения, като се използва ценен ресурс: природата, пише Financial Times.

Отдавна е известно, че зеленината подобрява качеството на въздуха. Ето защо градските паркове, като Майдан в Калкута, Индия или Сентръл Парк в Ню Йорк, често са наричани „белите дробове на града“. Но след като замърсяването и все по-силните бури заплашват градските райони, проектантите започват да признават, че природата има повече от една цел.

Т.нар. „зелена инфраструктура“ може да бъде използвана за попиването на вода, която иначе може да залее общинските площи. Когато супербурята Санди удари Ню Йорк и Ню Джърси в края на 2012 г., например, дъждът преля в тунелите на метрото и спря наземните електрически и комуникационни мрежи.

„Честотата, непредсказуемостта и силата на бурите се оказват разрушителни за много конвенционални системи“, казва Джейсън Скот, управляващ партньор в Encourage Capital,компания за управление на активи, която специализира в инвестиции в подкрепа на решаването на социални и екологични проблеми.

Силните дъждовни бури са причината огромни количества непречистени води – съдържащи всичко от моторно масло и торове до отпадъчни води, да попадат в системите за питейна вода и откритите водни пътища.

Зелената инфраструктура – например зелени покриви, саксии и пропускливи настилки, които позволяват на водата да се филтрира към почвата под тях, може да спре това. „Идеята зад подхода на зелената инфраструктура е да имитираме начина, по който природата управлява водите“, казва Лари Ливайн, старши юридически представител във водната програма на американската екологична група Natural Resources Defence Council.

Природата може да подобри и качеството на въздуха в градовете. В Ахмедабаб, един от големите градове в Индия, където летните температури могат да надминат 40 градуса, градоустройственият план включва свързването на реката на града - Сабармати, с езера, създаването на множество паркове и засаждането на дървета.

Подобни схеми могат да помогнат за контролирането на летните температури, казва Иън Мел, лектор по планиране и гражданско инженерство в Liverpool University. “Те използват дървета и по-добро управление на езерата и реката, за да облекчат екстремните характеристики на климата“, казва той.

Други природни ресурси също могат да бъдат ползвани. „В някои части от света мангровите дървета са невероятни за защита от наводнения и предотвратяването на ерозия на почвата“, допълва Ливайн. „Зелената инфраструктура от този вид е голяма част от механизмите за адаптиране към климатичните промени“.

Но макар че зелената инфраструктура прави много, за да се справи с наводненията, замърсяването на въздуха и негостоприемните градски температури, трудно е проектантите и инвеститорите да бъдат убедени, че идеята си струва парите.

„Всичко е свързано с това да разберат какви са предварителните разходи и как с времето те се превръщат в ползи“, казва Ерик Макърс, мениджър по ефективността на сградите в Ross Center for Sustainable Cities към World Resources Institute.

Това е особено трудно за развиващите се икономики, където конкуренцията в строителството означава, че градските центрове се застрояват със страхотна скорост, често без достатъчно планиране. „Мащабът на строителство означава, че климатичните промени са оставени за по-късно решаване“, казва Мел.

Някои по-стари градове създават финансови стимули за строителите, за да станат "зелени". Във Вашингтон, например, са въведени регулации, които правят задължително сградите в определени райони да имат зелена инфраструктура. Градът въведе схема за търговия с кредити за удържане на дъждовните води за сгради, където това не е технически възможно.

Кредитите, които се търгуват на отворен пазар, могат да бъдат купени от строители, действащи в части от града, които не са включени в регулациите, но които въпреки това инвестират в устойчиви проекти.

Скот вярва, че още от тези видове иновативни финансови механизми ще бъдат нужни, за да се засили въвеждането на градска зелена инфраструктура. „Много от решенията са финансиращи, тъй като капиталовите пазари не знаят как да оценят тези проекти“, казва той.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Левицата води на местните избори в Румъния

http://www.investor.bg/evropa/334/a/levicata-vodi-na-mestnite-izbori-v-rumyniia-218332/

Бившата журналистка Габриела Фиря печели кметското място в Букурещ с над 40% от гласовете, сочат три екзитпола

Валежи, гръмотевици и градушки се очакват в понеделник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581040

В понеделник в сутрешните часове над Източна България времето ще бъде слънчево. Около и следобяд ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. Очакват се краткотрайни валежи, на места интензивни и придружени от гръмотевици. Ще има условия и за локална градушка. Вятърът ще се усилва постепенно. Максималните температури ще са между 22 и 25 градуса, за Варна – 24 градуса. Вълнението на морето ще 1-2 бала, като постепенно ще се усили до 3 бала. Температура на морската вода ще е между 18 и 21 градуса. ...

Представиха проект за конструктивно укрепване на базиликата "Света София"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268992_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D1%83%D0%BA%

 Започва същинската работа по изпълнението на проекта за конструктивно сеизмично укрепване на базиликата "Света София". Това съобщи заместник-кмета на София д-р Тодор Чобанов.
Проектът е подготвян внимателно и в него участват известни специалисти като проф.Веселин Венков.

През септември 2015 г. бе обявена обществена поръчка с отделни конкурси за Западната порта и Триъгълната кула на Сердика, както и за укрепване на базиликата "Св. София". Общата стойност на поръчката бе близо 1,8 млн. лева без ДДС.
За изпълнението на дейностите по конструктивното укрепване на базиликата "Света София" са предвидени около 430 000 лева, като средствата са част от програма BG08 "Културно наследство и съвременни изкуства", за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проекта "Античната история на София-културно-историческото наследство достъпно за всички"

Изпълнението на конструктивното укрепване срещу сеизмични въздействия за запазване на целостта на базиликата ще изпълни Сдружение "Света София Премъдрост Божия 2015". То включва фирмите "Актив Билдинг Инк", ЕТ "ЕМ- Емил Митев" и "Антично наследство" АД.
Предвиденият срок за изпълнение по договор е 117 дни.
Консултант по проекта е "Светлозара Драганова СД" ЕООД.
[СО]

Проектът за конструктивно укрепване на базиликата включва изпълнение на две пилотни конструкции откъм северната и южната фасади на базиликата.
Важно е да се отбележи, че по време на укрепителните работи храмът ще продължи да функционира, като работите няма да променят по никакъв начин фасадата на сградата, отбеляза д-р Тодор Чобанов.

Базиликата е една от най-старите сгради в България и въпреки превратностите на времето - била е полуразрушена в средата на 11 век, днес църквата живее нов живот.

Пълният текст на статията от Тук

От днес започва Рамазан байрам

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ot-dnes-zapochva-ramazan-bajram-6054651

Мюсюлманската общност ще отбележи началото на свещения мюсюлмански месец с редица мероприятия

Искат спецгрупа "Антитрафик" в бургаската полиция

https://www.24chasa.bg/region/article/5557502

Искат спецгрупа "Антитрафик" в бургаската полицияСлужителите в нея ще работят приоритетно срещу каналджийството, предложението е изпратено до министър Румяна Бъчварова Каналджийството е сериозно явление и поради тази причина сме изготвили предложение до министър Бъчварова с искане да обособим група в областната дирекция, която ще се занимава с този вид престъпна дейност, съобщи ст.

Випуск 1996 на ПМГ отпразнуваха 20- годишния юбилей от завършването си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581039

На пищно тържество в ресторанта на "Парк хотел Кюстендил" Випуск 1996 г. на ПМГ "Проф. Ем. Иванов" отпразнува своят 20- годишен юбилей от завършване на училище. От всички краища на България и света в Кюстендил се стекоха бившите възпитаници на училището, за да отпразнуват подобаващо юбилея. Празникът уважиха и учителите Вера Вавеса, Радка Павлова, Лидия Иванова, Тамара Камбурова и Валери Стоянов - класни ръководители на вече порастналите им ученици. Вечерта бе изпълнена с много емоции, спомени и щастливи моменти.

Шведка и поляк са новите светци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581041

Папа Франциск провъзгласи двама нови светци в неделя, предаде Асошиейтед прес.Това са шведката Мария Елизабета Хеселблад и полякът Станислав Папчински, живял през 17 в. Папата канонизира първата семейна двойка в съвременната история Хеселблад е спасила живота на еврейски семейства по време на Втората световна война, като ги е укривала в манастир, на който била игуменка. Тя е вторият светец на Швеция за...

Преглед на печата - 6 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=322685

„24 часа”: Горанов затяга контрола над пенсионните фондове Пакет от мерки за законодателни промени, които да повишат контрола над пенсионните фондове, да намалят рисковия им профил и да гарантират по-висока доходност на управляваните от тях пари, ще внесе в Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов.

Пиронкова се изкачи до №71, участието ù на Олимпиадата още не е сигурно

http://offnews.bg/news/n_1/n_630514.html

Цветана Пиронкова се изкачи от №102 в световната ранглиста до №71 след участието си на "Ролан Гарос". Българката достигна за пръв път до 1/4-финала на турнира от Големия шлем. Очакваше се тя да влезе в Топ 70 при днешното пренареждане на класацията, но японката Нао Хабино, която достигна полуфиналите на турнира в Бол, я изпревари. Така все още не е сигурно, че пловдивчанката ще спечели виза за участие в Олимпийските игри в Рио де Жанейро през август. Тя има същия брой точки като Су Вей Сие - 944. За Игрите се класират първите 56 в света, но не повече от 4 състезателки от една страна. Така последната, която печели виза засега е 64-ата в света Камила Джорджи. Първата чакаща е Хабино, след която са Пиронкова и Су Вей Сие. Възможно е 34-ата в света Каролине Вожняцки (Дания) да не получи квота, тъй като не изпълнява критериите за участие на Олимпийски игри, а и за основната схема в Рио има още осем покани, които ще се дават според различни критерии, но ако не бъдат запълнени, ще бъдат раздадени на тенисистките, според подреждането им в световната ранглиста. Това дава шанс на Пиронкова. Международната федерация ще информира националните федерации кои състезателки са получили право да участват на Олимпиадата до идната сряда. Григор Димитров, който отпадна още в първия кръг на "Ролан Гарос", остава №36 в света.

Държавата иска ремонт на стария терминал от концесионера на летище София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268991_%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 Бъдещият концесионер на Летище София ще трябва да инвестира не по-малко от 306.5 млн. лв. без ДДС за 35-годишен период, като част от тези средства ще трябва да бъдат вложени в обновяването на пътнически терминал 1, така че той да разполага със седем ръкава и 5 входа-изхода за пътници с капацитет на обслужване 3 млн. пътници годишно. Това става ясно от откритата в петък от Министерството на транспорта процедура за предоставяне на концесия на летище София. Предвижда се също така концесионният договор да може да бъде изменен при надхвърляне на годишен трафик от 6 млн. пътници (сега са 4 млн.). Тогава ще бъде заложено разширяване на единия или на двата терминала или изграждане на нов, трети терминал. Може да се поиска и строеж на нова писта и една или повече пътеки за рулиране при достигане на 70% от капацитета на пистата за излитане и кацане, пише в обявлението на конкурса. То е публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз, в Националния концесионен регистър и е обнародвано в електронната страница на "Държавен вестник". Оферти ще се приемат до 20 октомври 2016 г. и ще бъдат отворени на следващия ден. Така по-вероятно е обектът да има частен стопанин чак догодина.

 
Летище София е един от най-атрактивните държавни активи в транспортния сектор. Министерството очаква да получи сумата от близо 1.1 млрд. лв. с ДДС за 35-годишния договор на концесията, като повече от половината от тях трябва да бъдат изплатени веднага и накуп.
 
Плащания, инвестиции и ползи
 
Бъдещият инвеститор ще трябва да заплаща за 35-годишния период на концесията не по-малко от 7% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година. Размерът на годишното концесионно плащане не може да бъде по-малък от 9.96 млн. лв. без ДДС, е заложено още в изискванията. То ще се извършва на две вноски годишно и ще се коригира на всеки три години според натрупването на инфлацията на потребителските цени. От кандидатите ще се иска да платят минимално еднократно концесионно плащане в размер, не по-малък от 550 млн. лева без ДДС, или 660 млн. лв. с данъка. Идеята е тези средствата да отидат за погасяване на задълженията на БДЖ. Новият терминал 1 пък трябва да бъде завършен до 5 години след одобряването на Подробен устройствен план, който пък трябва да е факт до една година след подписване на договора с новия концесионер.
 
Освен това инвеститорът ще трябва да заложи в бизнес предложението си и социална програма за работниците, както и мерки за сигурност на летището. Трябва да опише и търговска програма за управление на услугите на летището като магазини, заведения за хранене, рент-а-кар услуги и т.н. Кандидатите трябва да представят и екологична програма.
 
Неясно остава как ще излязат сметките на кандидатите. Министерство на транспорта твърди, че икономическият ефект за бъдещия концесионер ще е 2.675 млрд. лв. приходи от летищни такси, наземно обслужване, безмитна търговия, наеми, реклама, търговия с гориво и др. дейности (без приспадане на прогнозните разходите, които концесионерът ще извърши при експлоатацията и управлението на обекта). Сега според последните отчети на държавното дружество приходите на летището са 107.2 млн. лв. за 2014 г., а за 2015 г. - 118.2 млн. лв. Печалбите са скромни - 5.3 млн. лв. за 2014 г., а за 2015 г. - 5.6 млн. лв. Тъй като отчетите на дружеството са доста неясни, остава отворен въпросът доколко може да се повиши чрез добро управление нормата на възвращаемост, която в момента е около 5%. Високите очаквания от концесионера обаче са пряко признание от държавата, че тя не е управлявала обекта добре.
 
Изискванията към участниците
 
Минималните изисквания към участниците са да имат опит като летищен оператор на поне едно международно летище с пътникопоток, надхвърлящ 6 милиона пътници годишно. Трябва да разполагат с необходимото техническо оборудване, както и с квалифициран технически персонал. Важно изискване е да имат опит при изграждането на летищна инфраструктура, както и да дадат надеждни гаранции за осигуряване на финансирането.
 
Ще има възможност да кандидатстват и обединения от лица, които покриват различни критерии от изискванията за опит, капитал и други, но летищният оператор трябва да е водещ в консорциумите.
 
При оценката на офертите с най-голяма тежест ще е размерът на еднократното и годишно концесионно плащане - 55%. Съотношението между еднократното и годишното плащане в рамките на този критерий е 90 към 10, което означава, че предложилите по-високо първо плащане и минимална годишна такса ще получат повече точки от офериралите минималните изисквания. Бизнес предложението за опериране на летище София ще има относителна тежест 25% в общата оценка на офертата. Инвестиционната програма и размерът на инвестициите ще формират 15% от оценката, а мерките за сигурност - с 5%.
 
Какво влиза в концесията
 
В концесията няма да влязат сградите и съоръженията на "Ръководството на въздушното движение", летищната контролна кула, летищният радиолокационен комплекс, ВИП теминалът и имотите и сградите на територията на летище София, които са частна собственост на трети лица.
 
На бъдещия оператор ще бъде разрешено да закупи или наеме движими активи от "Летище София" ЕАД, свързани с осъществяването на дейностите по управление и експлоатация на обекта на концесия. Той ще може по своя преценка да прекратява договори по обществени поръчки, сключени с държавното "Летище София" ЕАД съобразно предвидените в контрактите условия за предсрочно спиране на поръчките.
 
Бъдещият оператор няма да има ангажименти по погасяването на взетите заеми за разширяването на летището и по все още неприключилото арбитражно дело по спора със строителя на новата писта - консорциума МАК/АДМАК. Транспортното министерство е предприело действия и по предсрочното погасяване на оставащите вноски по заема от Европейската инвестиционна банка за разширяването на летището, става ясно от документите. Те са за близо 15.37 млн. лв., като крайният срок за изплащане на оставащите 3 вноски е 5 септември 2017 г., но ще бъдат платени преди сключването на концесионния договор. Министерството съобщава също и че изцяло е погасило другия си заем от Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/petrov-zavezhdasht-predsedatel-1510335.html

/КРОСС/ Васил Георгиев (Васко Кръпката), певец и музикантАлександър Донев, кинокритикД-р Бисер Петров, хирург и завеждащ "Операционен блок" в УМБАЛ "Софиямед"Проф. Иван Данов, архитект, министър на инвестиционното проектиране в правителството на ОрешарскиКрасимир Райдовски, директор на пресцентъра на МС при Жан ВиденовМариана Попова, певицаМария Сапунджиева, актрисаНиколай Петров, треньор по лека атлетикаНиколай Урумов, актьорНиколо Коцев, музикант и композиторД-р Соня Лабова, завеждащ инфекциозното отделение в МБАЛ "Проф. Д. Ранев", гр. ПещераСтойчо Кацаров, лекар, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, бивш депутатТаня Джаджева, и.д. главен редактор на в. "Дума"Филип Владимиров, председател на Софийски окръжен съд

Двама братя от СК „Гладиатор" с отличия от Austria open 2016

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581038

Двама братя, състезатели на СК „Гладиатор" с отличия от Austria open 2016.Митко Джорджев завоюва златен медал на G1 турнира в Австрия, при юношите до 68 кг., брат му Александар е със сребро при кадетите до 53 кг. Теодор Георгиев се класира на второ място при мъжете, категория до 74 кг....

"Джи Пи груп" е един от двата кандидата за спортния комплекс в Бургас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268990_%22%D0%94%D0%B6%D0%B8+%D0%9F%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%22+%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D

 "Джи Пи груп" отново е сред кандидатите в подновения търг за изграждането на спортния комплекс в бургаския квартал "Славейков" с прогнозна стойност 14 млн. лв., но този път като самостоятелен кандидат. Това става ясно след изтичането на крайния срок за подаване на офертите. Компанията, свързвана с изпълнителния директор на "Лукойл България" Валентин Златев, бе спечелила в сдружение с "АБ инвест НН" първия търг за обекта срещу почти 13 млн. лв., но поръчката бе една от спрените покрай "катарзиса" на премиера Борисов през февруари - с официалния мотив, че община Бургас няма нужните средства. Два месеца по-късно обаче търгът бе подновен, при това с 3.2 млн. лв. по-висока цена и с параметри, които подозрително съвпадат с цели елементи от проекта, спечелил първия търг. 

Пълният текст на статията от Тук

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-sofiya-zala-1510334.html

/КРОСС/ ***София. В Националния исторически музей президентът Росен Плевнелиев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар в рамките на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. ***София. Д-р Андрей Ковачев - член на Европейския парламент, ще вземе участие в дискусията „Знание и ценности" - (не)изучаването на тоталитарните режими в българското училище, която ще се проведе в Дома на Европа. ***София. От 09.30 часа, XIV състав на Специализираният наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Илиян И., Юрий В., Николай В. и Георги Ж., които са обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел отнемане на чужди движими вещи. ***София. От 09.30 часа, II състав на Специализираният наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Тодор С., Олег И., Мартин С., Христо Б., Мартин П., Илия Е., Петър К., и Иван Г., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 09.30 часа, 10-ти състав на Софийски градски съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Марк С., обвинен в престъпление по чл. 354а,б от Наказателния кодекс. ***София. От 09.30 часа, ще се проведе „Ден на отворените врата във „Висшия съдебен съвет". ***София. От 10

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/intervyu-stranata-rabotyat-1510333.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Историята на едно семейство, което се бори за живота на своя син - за оцеляването след тежката диагнозаТема: Как се създава бъдещият лидер и какви качества са необходими? И още: Как добрите бизнес практики ще достигнат до младите предприемачи? Какво показва опитът на един от водещите финансови сайтове?Тема: Как повече от 110 жители на айтоски села бяха измамени със земя дадена под аренда. Виновни има, наказани не - как засегнатите да си търсят правата?Тема: За сигурността на нотариалните услуги, контролът на пълномощните, заверени от кметове и имотните измами - говори председателят на Нотариалната камара Димитър Танев.Тема: Какъв въздух дишаме и как европейските проекти работят за по-добра околна среда. Министър Ивелина ВасилеваТема: Доброволци се включиха в почистването на дивите плажовеТема: Между оздравяването и преструктурирането - по кой път поема ЦСКА? Отговорът от един от акционерите - Юлиян Инджов БТВ, "Тази сутрин" Тема: Право в очите: Ще ви срещнем с 87 годишната Баба Цветана, която без притеснение критикува премиера Бойко БорисовТема: Защитена ли е страната ни при нова бежанска вълна? Бившият шеф на „Гранична полиция" генерал Валери ГригоровТема: Нова идея срещу войната на пътя - шофьорски изпит на всеки десет години. Коментар на шефа на транспортната комисия Настимир Ананиев и експерта по пътна безопасност Владимир ТодоровТема: ГЕРБ готови с кандидата си за президент

70 бежанци са спрени на зелената граница край Гоце Делчев, връщат ги в Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5558060

Група от 70 бежанци е била върната обратно при опит да премине зелената граница край Гоце Делчев, съобщава БТВ.
Опитвали са се да влязат в страната от Гърция, но засечени вчера следобед при обход на гранични полицаи в района на гранично контролно пропускателен пункт Илинден-Ексохи.
Мигрантите опитали да влязат в България през граничната линия
Група от 70 бежанци е била върната обратно при опит да премине зелената граница край Гоце Делчев, съобщава БТВ. Опитвали са се да влязат в страната от Гърция, но засечени вчера следобед при обход на гранични полицаи в района на гранично контролно пропускателен пункт Илинден-Ексохи. Мигрантите опитали да влязат в България през граничната линия

Европейско първенство по футбол: България се гордее с един от най-резултатните защитници в света

https://www.actualno.com/bgfootball/evropejsko-pyrvenstvo-po-futbol-bylgarija-se-gordee-s-edin-ot-naj-rezultatnite-zashtitnici-v-sveta-news_543371.html

С европейското първенство през 1976 година започва една поредица от три шампионата на Стария континент, в които България няма с какво толкова да се гордее. Дори в тези трудни времена обаче в националния отбор има футболист, за които си заслужава да говорим и които са дали много на футбола ни. Такова име е стоперът ни Божил Колев, който тръгва за професионалния футбол от „Черно море”, но блести най-ярко със състава на ЦСКА. Той е петкратен шампион на България и има 74 гола в 373 мача

Ударно договаряме европари за транспорт, науката и околната среда са последна дупка на кавала

https://www.actualno.com/business/udarno-dogovarjame-evropari-za-transport-naukata-i-okolnata-sreda-sa-posledna-dupka-na-kavala-news_543520.html

0,09% от европейските пари за образование и наука, които страната ни има право да получи по европейските фондове до 2020 година са усвоени две години и половина след началото на програмния период. Това става ясно от справка на изпълнението на оперативните програми, предаде БГНЕС. Реално изплатените пари по ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” са малко под 1,2 млн. евро. Бюджетът на програмата е 1,2 млрд. евро, от които са договорени едва 112 млн. евро. В края на миналата

Седмицата започва с валежи, гръмотевици и градушки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581036

В първия ден от седмицата над цялата страна, главно в следобедните часове, ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. На места валежите ще са значителни. Ще има и градушки. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури между 22 и 27 градуса, в София около 23 градуса, в Плевен - до 24. Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месеца и през деня ще се задържи почти без промяна. Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачн...

Трима загинали при катастрофа между два влака в Белгия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5558061

Трима загинали при катастрофа между два влака в Белгия3-ма души загинаха, а десетки пострадаха след сблъсък между пътнически и товарен влак тази нощ близо до белгийския град Лиеж. Девет от пострадалите са настанени в болница, като състоянието на някои от тях е критично, посочва белгийската "ЕрТеБеЕф". Причина за сблъсъка е фактът, че двата влака се движели в един и същи коловоз.

Напрежение: Китай обвини САЩ в демонстрация на "военни мускули"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268989_%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%3A+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B2+%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D0

 Китайските власти обвиниха САЩ в игра на "военни мускули", а също така и в създаване на напрежение около ситуацията в Южнокитайско море. Както предава РИА Новости, официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Хуа Чунин заяви, че не съществува проблем за свободна авиационна и морска навигация в Южнокитайско море. "Всички страни в района осъществяват нормална навигация", подчерта тя.
Според нейните думи, като напряга обстановката в района, Вашингтон преследва други цели. "Те провокират вражда между държавите в района, а техният истински стремеж се явява военната и политическа интервенция", заяви Хуа Чунин.

Припомняме, че Китай в продължение на няколко десетилетия води спор с няколко страни в региона по повод териториалната принадлежност на няколко острова в Южнокитайско море. В спора са въвлечени виетнам, Бруней, Малайзия и Филипините.

Неотдавна пекин обяви за възможността за създаване на опознавателни зони на противовъздушната отбрана в Южнокитайско море. В отговор Джон Кери  заяви, че САЩ ще възприемат това като "провокация и дестабилизация", която ще доведе автоматично до увеличаване на напрежението.

Иван Николов от Западните покрайнини е новият носител на Наградата за европейски гражданин за 2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580730

Иван Николов от Западните покрайнини е новият носител на Наградата за европейски гражданин за 2016 година.От 2008 г. насам, Европейският парламент присъжда наградата на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение. Селекцията на 50-те лауреати от целия ЕС, беше извършена от национални журита и от жури на Европейския ...

Столичният квартал Кремиковци – евтина земя и чист въздух

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268988_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BB+%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8+%E2%80%93+%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%

 Два пъти по-ниски цени на имотите от тези в София и много желаещи да се заселят в квартал Кремиковци, където вече няма пушещи металургични комини, предаде БТВ.

Собственичка от Русе има къща с два декара двор. Тя и семейството и са поредните купили имот в Кремиковци.

В София 800 евро, а в Кремиковци цената е 400 евро на квадратен метър застроена площ. Разликата е заради лошата слава на Кремиковци. Заводът спря да пуши преди няколко години и сега районът започва да става привлекателен.

Кремиковци е на 20 мин. с кола от София. Според изследване на Столичната община и института Пушкаров в самия комбинат има силно замърсяване с олово и арсен. В почвите извън завода съдържанието им е в норма, но е естествено високо и затова тук не се препоръчва да се гледат зеле и марули.

Хакери превзеха профилите на Марк Зукърбърг в Twitter и Pinterest

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/06/06/2772342_hakeri_prevzeha_profilite_na_mark_zukurburg_v_twitter/?ref=rss


Хакери превзеха профилите на основателя на Facebook Марк Зукърбърг в Twitter и Pinterest. Смята се, че хакерска група е използвала хакнатите пароли на потребители на LinkedIn преди няколко седмици, съобщава онлайн изданието VentureBeat.

Групата OurMine Team твърди още, че е имала и достъп до профила на Зукърбърг в Instagram. От Facebook обаче съобщават, че това не е така и хакнати са единствено профилите в Twitter и Pinterest, като те вече са възстановени.

Преди няколко...

ОС- Кюстендил прие минералната вода да стигне до стадион "Осогово"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580525

Общински съвет прие единодушно предложението на съветникът и главен треньор на клуба по борба Валери Райчев, топлата минерална вода да стигне до спортен комплекс "Осогово"."Кметът Петър Паунов подкрепи идеята. От Общинска администрация са мислили вече по въпроса, като при Парк хотел Кюстендил е оставено отклонение за стадиона. Има притеснения, че резервоара е малък, но има начини, за да стигне минералната вода до комплекса, защото е крайно необходима и за спортистите", коментира пред Дарик Валери Райчев.Съветниците приеха и другото негово предл...

Валежи, гръмотевици и до 27 градуса днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268987_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8%2C+%D0%B3%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+27+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81

 Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, максималните температури ще са между 22° и 27°. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Днес над цялата страна, главно в следобедните часове ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. На места валежите ще са значителни. Ще има и градушки. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури между 22° и 27°, в София около 23°.Над Черноморието в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. По морския бряг ще духа до умерен предимно южен вятър. Максимални температури между 22° и 26°. Температурата на морската вода е 19-20°. Вълнението на морето е 1-2 бала. Над планините ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. Ще духа предимно умерен северозападен вятър. Максимална температура на 1200 метра около 17°, на 2000 метра – около 11°. Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месеца и през деня ще се задържи почти без промяна.

Велопоход за децата в Дупница организират Ротари и Ротаракт клуб

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580615

Ротари клуб Дупница и Ротаракт клуб Дупница организират велопоход за учениците от IV до VIII клас от община Дупница. Походът ще се проведе на 12 юни 2016 година (неделя), като тръгването ще бъде от пл. "Свобода". Записването започва в 8:30 часа, след което се тръгва по маршрут Дупница - с. Блажиево и обратно. Взети са всички необходими мерки за безопасност на децата. Осигурен е полицейски ескорт, екип на Бърза помощ, напитки и храна, както и награди за всички. Участниците трябва да имат свои собствени велосипеди и каски, а по време на почивките...

Любим виц на Георги Мамалев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5557256

Любим виц на Георги Мамалев Сватба. Пристига гост и го питат: - Вие от чия страна? - На булката. - Като какъв? - Любовник от втория

Катастрофа затруднява движението по АМ „Тракия” към София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5558056

Катастрофа затруднява движението по АМ „Тракия” към София
Заради катастрофа при 2-ри километър в посока София по автомагистрала "Тракия" временно движението се осъществява в една лента, съобщава Нова телевизия.  От пътната агенция съветват шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена

Ивайло Калфин: Никой няма да спечели, ако с БСП продължим по отделни писти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268986_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE+%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D1%84%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%B

 Със зам.-председателя на АБВ Ивайло Калфин разговаря Лиляна Клисурова

- Какво е да сте в опозиция, г-н Калфин? С какво се занимавате сега?

- В опозиция е АБВ, а аз помагам. Така че не се имам за опозиционер, а съм част от една система. Помагам на парламентарната група. Занимавам се с лични неща, които дълго отлагах. Като цяло - намалявам оборотите от работата в изпълнителната власт.

- Свикнали сте на високи обороти, успявате ли да си уплътните деня?

- Все още не ми е доскучало. Сигурно пак ще се вдигнат оборотите, но човек има нужда от време на време от малко успокоение.

- А АБВ как се чувства в опозиция?

- АБВ тепърва трябва да се докаже като опозиция. Това не е въпрос на чувства, а на доказване пред избирателите. Но АБВ няма да бъде опозиция по принцип и на всичко. Парламентарната ни група провежда много дискусии. Има предложения, които има смисъл да се подкрепят - например усилията за превъоръжаване на армията, където не гласувахме против само защото предложението е на ГЕРБ и правителството. Това са дългосрочни политики, които са важни.

Но в същото време

опозицията дава

свободата да не

правиш

компромиси

и сложни движения, както бе по Изборния кодекс. Затова сега внесохме собствените си предложения за Изборния кодекс, в които искаме да отпадне това отписване от списъците, което е абсурдно, да не се затрудняват условията за гласуване на българи в чужбина, да се подобрят гаранциите, че няма да има подправяне на изборни документи, и т.н. Предложения, които ще дадат възможност изборният процес да бъде по-честен и прозрачен. И които не можахме да прокараме, когато трябваше да правим компромиси заради участието ни в мнозинството.

- Като опозиция ви е по-комфортно, така ли?

- От гледна точка на формулиране на собствени политики - да. Но от гледна точка на влияние - тепърва трябва да се доказваме. Инструментите, които дава изпълнителната власт, са много големи.

- Хората ви излязоха от властта - доволни ли са структурите?

- Какво значи доволни или не? Ние всички сме влезли в изпълнителната власт заради участието на АБВ на политическо равнище. И е нормално, когато АБВ излезе, и ние да излезем.

- Вие се чувствахте добре в правителството и работехте добре с премиера и министрите. Липсва ли ви изпълнителната власт?

- Липсва ми. Още повече че трябва да погледнем малко по-цивилизовано на участието във властта - твърдя, че не ми се пречеше да работя. И отнемането на тези инструменти дава действително много по-слаби възможности за една политическа партия да си реализира целите. Ако говорим за увеличаване на доходи и създаване на работни места - едно е да имаш инструментите и да го правиш, друго е да го предлагаш от банките на опозицията.

- Какво ви предстои в личен план?

- Като човек, който от години се занимава с политика, избягвам да правя дългосрочни прогнози. Ще изчакам АБВ да се стабилизира в опозиционната си роля и ще съдействам на парламентарната група, която е основният ни политически инструмент в момента. Ще продължа да се занимавам и с експертните си ангажименти в Еврокомисията - участвам в групата МОНТИ и там предстои интензивна работа до края на годината, когато трябва да подготвим доклада си за това как да изглежда европейският бюджет в бъдеще. Така че други планове засега нямам.

- Заговори се за Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) или пост в Брюксел?

- ЕИБ, като една от европейските институции, си има квоти, правила и т.н.

Нямам оферти

от европейски

институции за

работа

- А като кандидат-президент ще ви видим ли?

- На този етап не ми се коментира, защото ми се ще да изчакаме и да направим така, че да се случи действително по-широк диалог за издигане на обща кандидатура. Ако всяка партия си издигне свой кандидат, значи, че се бори за собственото си доказване. Но ако искаш да спечелиш изборите, трябва да търсиш по-широко съгласие. Ние подадохме ръка към БСП, но там я възприеха като размахване на пръст. А сме предлагали единствено да се срещнем и да говорим, да започнем да очертаваме профила на президента. Без никакви условия. Виждам една доста гневна реакция, ще видим.

- След като Корнелия Нинова застана начело на БСП, Първанов беше оптимист, че ще се възобнови диалогът. Какво стана, че това не се случи и вече не сте оптимисти?

- Миков твърдеше съвсем открито, че не намира за необходимо да води диалог с АБВ. Затова имаше надежди, че ако има промяна, ще има и по-различно отношение. АБВ се доказа, има активна парламентарна група, доказахме се и в изпълнителната власт. Това е една партия, която има бъдеще. Въпросът е дали това бъдеще се развива самостоятелно, или ще търсим действително лява алтернатива на това управление.

Така че надеждите към БСП ги имаше, но още първите изказвания от тяхна страна бяха отново на агресия, на това, че АБВ е големият враг. Ако така продължаваме - ще вървим по две отделни писти, от които никой няма да спечели.

- Затова ли АБВ се насочи към коалиция с формации от центъра, че дори и център-дясно като ВМРО?

- Необходим е диалог с всеки. И започваме с тези, които са най-близо до нас. Бихме искали да има нормален диалог и с БСП. Но тъй като там има колебания или нежелание, водим диалог с партиите, които са най-близо от другата страна - център и център-дясно.

- Каква е целта на създадения парламентарен съвет между АБВ, “Народен съюз” и “Гергьовден”? Предвижда ли се създаването на единен политически субект?

- За единен

субект

не говорим

Формално не е и коалиция. Това е една платформа, на която можем да водим редовно диалог и да търсим взаимодействие по много теми. Да имаме съвместни инициативи, участия. Например да продължим заедно дискусиите за ролята на президентската институция, да развием теми като борбата с лобизма, демографската криза.

- И общ кандидат за президент, нали?

- Това ще бъде една от темите, по които ще търсим максимално обединение или съгласие.

- Георги Първанов ли ще ви е кандидат?

- Няма да споменавам имена, защото не е редно. Искаме да видим първо кой е готов да работим при равноправни условия и да търсим заедно избираемия кандидат.

- Вие не сте юрист, но какво е мнението ви по спора може ли, или не Първанов да се кандидатира отново според конституцията?

- Няма как да кажа аз, след като юристите заемат противоположни позиции. Но по наша преценка анализът, който правим - няма формална пречка. Отделен въпрос е дали той би бил кандидат и дали би се съгласил.

- БСП ще прави вътрешен референдум за отношението към АБВ. Какви са очакванията ви, ще ви отхвърлят ли червените партийци?

- От местните избори се опитваме да подаваме ръка, тогава БСП ни отказа и видяхме трагичния резултат - загуба в много знакови областни центрове. Ако няма диалог, трудна работа. Ако БСП реши сама да се явява на изборите, значи иска да си стегне редиците.

- Предрекохте бъдеще на АБВ, но последните проучвания ви оставят извън парламента?

- Не съм видял такова проучване. 3% при 100% от избирателите е сигурно място в парламента. Като сложим и задължителното гласуване, ще вдигнем още повече резултатите си.

Виждаме, че има ниско доверие към правителството, но то ще е такова и БСП да дойде на власт. Има голямо откъсване между избирателите и техните очаквания и това, което правят партиите. И тук АБВ има своя шанс.

- Ще изкара ли това правителство пълен мандат?

- Не знам дали ще изкара пълен мандат. Това зависи до голяма степен от премиера и способността да се търси съгласие по важните въпроси и правителството да се концентрира върху тях. Ако го остави на доизкарване на мандата и се откаже да прави тези промени, за които беше създадено - трудно ще изкара. Месеците до президентските избори ще са решаващи.

 

CV

Ивайло Калфин е зам.-председател на АБВ.

 

Беше вицепремиер и министър на социалната политика в кабинета “Борисов 2”, но подаде оставка, след като АБВ реши да напусне властта и управляващата коалиция.

Бил е вицепремиер и външен министър в кабинета “Станишев”, както и евродепутат от левицата.

Автобус падна в канал в Турция, 14 души загинаха

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581035

14 души, сред които и шест деца, са загинали при падането на пътнически автобус в напоителен канал край магистрала в Южна Турция, други 26 души са ранени, предаде Daily Sabah. 7 students were killed after their bus plunged into an irrigation channel in Turkey’s Osmaniye pic.twitter.com/dWbJvYpsqo — Yasir Enes Aykanat (@yasiraykanat) June 5, 2016 В момента ...

Най-важното от Варна във вчерашния - 5 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=322676

Ръст на пожарите в сухи треви отчитат във Варна През пролетта във Варна и областта са станали повече пожари в райони със сухи треви или отпадъци, в сравнение със същия период на миналата година. 380 тона отпадъци събраха варненци в събота 380 тона отпадъци събраха вчера варненци, които се включиха в инициативата на БТВ - "Да изчистим България заедно".

3 загинали и 40 ранени в жп катастрофа в Белгия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5558045

Трима души са загинали и 40 са ранени в сблъсък между пътнически и товарен влак в Белгия в град Ермал су Юи, намиращ се на границата на Сен Жорж сюр Мез и Анжи в Белгия, предаде ТАСС, цитиран от "Фокус"
„Тези цифри може и да се променят“, каза областният управител Франсис Дижон, областен управител.
„Двата влака са били на една линия.
Трима души са загинали и 40 са ранени в сблъсък между пътнически и товарен влак в Белгия в град Ермал су Юи, намиращ се на границата на Сен Жорж сюр Мез и Анжи в Белгия, предаде ТАСС, цитиран от "Фокус" „Тези цифри може и да се променят“, каза областният управител Франсис Дижон, областен управител. „Двата влака са били на една линия.

Bulgaria PM inaugurates Rose Museum in Kazanlak

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268985_Bulgaria+PM+inaugurates+Rose+Museum+in+Kazanlak

  “It is a policy of the government to offer active cooperation everywhere something new needs to be done,” said Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov, speaking at the inauguration of the Rose Museum in the town of Kazanlak, Radio FOCUS reported.
PM Borisov inaugurated the new Rose Museum in Kazanlak on Sunday.
The museum was built due to funding at the amount of BGN 1 million provided by the state and covers an area of 1,200 m2.
The building is multifunctional. 
There will be a special hall for smelling scents, a patio for doing demonstrations of rose brewing, conference halls, a multimedia hall, a children’s corner, and a panorama café.
Mr Borisov expressed his gratitude to the foreign ambassadors in Bulgaria who were among the official guests to the Rose Festival in Kazanlak on Sunday.
The Prime Minister said he was happy with the things done in Kazanlak, which were also done in every other town.
He specified it was a policy of the government to offer active cooperation everywhere there was a signal something new needed to be done.
Borisov said the rose was a symbol also of their “opponents”, referring to the Bulgarian Socialist Party (BSP).
He wondered why it had not occurred to them and they had not done their best to build a museum of that symbol.
“They are welcome in this museum as it belongs to everyone,” the head of government added.

Отварят пункт за събиране на опасни битови отпадъци в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5558053

Отварят пункт за събиране на опасни битови отпадъци в София

Четири мобилни пункта за събиране на опасни битови отпадъци ще разкрие Столична община през този месец, предава БНТ. Първият ще работи днес между 8.30 и 14.30 часа на паркинга пред Столичния инспекторат на улица "Париж" 5. Безплатно ще се приемат уреди, съдържащи живак, бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила,

Училищен директор намери златната среда между онлайн и офлайн обучението

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/06/2768706_uchilishten_direktor_nameri_zlatnata_sreda_mejdu/?ref=rss


"Остави телефона - в час си!", "По-тихо на задния чин, моля!". Тези реплики вече са демоде. В опита си да докаже това, директорът на Образцова математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив д-р Ивайло Старибратов в продължение на месеци прави различни анкети в училище, с които показва, че онлайн обучението, т.е. използването на интерактивни методи при преподаването на уроци, вече е непреодолима необходимост.

Обобщено в проучванията, които са непредставителни, са участвани 2347...

Хилари Клинтън победи в Пуерто Рико, остават й 30 делегати до партийната номинация

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/06/2772340_hilari_klintun_pobedi_v_puerto_riko_ostavat_i_30/?ref=rss


Претендентът за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия Хилари Клинтън спечели вътрешнопартийните избори в Пуерто Рико, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Си Ен Ен и Ен Би Си обявиха победата на бившия държавен секретар на САЩ, над шест часа след обявяването на изборните секции в американската територия, която участва в първичните избори, но не и в президентските.

Според резултатите от преброяването на 22 на сто от избирателните секции тя е...

Варненска ромка обвинена за зловещо убийство на мъжа си в Гърция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581037

49-годишната ромка от Варна Анелия Александрова е обвинена за убийството на бившия си съпруг Василис Кокинис, чийто труп бе открит във фризер в атинското предградие Калитеа. Гръцките власти приключиха разследването на престъплението, извършено преди две години. Освен Анелия, която се издирва, обвинени още са друга 26-годишна българка, 29-годишен румънски гражданин и 32-годишен българин, намиращ се в гръцки затвор за множество престъпления. Предполага се, че 26-годишната българка е свръзката между съпругата и румънеца в уговаряне и поръчка на из...

Германия определи Русия като заплаха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268983_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%85%D0%B0

 На властите в Берлин им бяха необходими цели десет години, за да направят ново стратегическо позициониране на заплахите на страната. Новата Бяла книга, която трябва да определя решенията, свързани с политиката на сигурност, най-накрая се появи, и в нея наред с тероризма, радикалния национализъм и бежанците, като заплаха за Германия е посочена и Русия, пише в. „Велт“. Според актуализирания текст, който отразява предизвикателствата на настоящето, Русия заличава тънката граница между мира и войната. В Берлин са категорични – Москва поставя на карта мирния ред в Европа, установен след края на Студената война, и поради тази причина вече не е партньор, а съперник на ФРГ.

Чрез активизирането на военните действия по външните европейски граници Русия обръща гръб на Запада и засилва стратегическо съперничество. За особено опасно в Берлин намират използването на „хибридни инструменти за целенасочено размиване на границата между мира и войната“, което води до „подкопаване на други държави“.

В събота канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че е за това Русия все повече да се сближава с европейското икономическо пространство и в крайна сметка да се стигне до обща икономическа зона от Лисабон до Владивосток. Тя също така подчерта, че санкциите срещу Русия ще бъдат премахнати ако Москва изпълни минските съглашения, пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Клинтън печели в Пуерто Рико, на крачка е от номинацията на демократите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5558046

Клинтън печели в Пуерто Рико, на крачка е от номинацията на демократитеХилари Клинтън победи опонента си Бърни Сандърс на първичните избори на демократите в Пуерто Рико, според прогнозни данни, което я извежда на крачка от победата в продължителната битка за партийната президентска номинация. При обработени 22% от данните на окръзите на острова, бившият държавен секретар Клинтън води с 64.2% от вота срещу 35.

Учени с доклад за влиянието на миграцията върху БГ икономиката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268982_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%8

 Екип от учени от БАН ще изнесат годишния си доклад за влиянието на емиграционните процеси върху развитието на регионите, икономическото развитие и политиките в България и значението на аграрния сектор като фактор за икономическото развитие на страната.
Участници: проф. д-р Александър Тасев – директор на института, проф. д-р Искра Белева – ръководител на проекта, и д-р Митко Димитров, проф. д-р Веселин Минчев и доц. Огнян Боюклиев – членове на авторския колектив.

Diplomat вече и на TV пазара

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581025

Следвайки желанието си да осигури добро качество на живот на клиентите си, Diplomat пуска на пазара и своите телевизори, които, наред с другите качествени уреди Diplomat, ще осигурят вашия комфорт в дома ви. Запознайте се с новия LED телевизор Diplomat, 32 инча екран, HD приемник, от производител на техника за световно известни марки. Телевизор Diplomat е със съвременен дизайн, множество функции, задоволяващи всеки вкус, удобно и лесно дистанционно управление, дизайнът на отворената стойка създава пространственостилен ефект. Освен обичайните м...

14 загинали при падането на автобус в канал в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5558043

14 загинали при падането на автобус в канал в ТурцияЧетиринадесет души, включително шест деца, са загинали при падането на пътнически автобус в напоителен канал край магистрала в Южна Турция, други 26 души са ранени, предаде Фокус, цитирайки Daily Sabah. В момента на инцидента в автобуса пътували учители, гимназисти и техни родители, които заминавали на екскурзия в град Османие.

Лятната почивка в планината наполовина по-eвтина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268981_%D0%9B%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0+

 

Само 12% от БГ туристите търсят прохладата

Поне с 30% по-евтино излиза лятната отпуска в планината в сравнение с активния зимен сезон, когато хотелиерите масово надуват цените, съобщи Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Конкретни оферти обаче могат да се намерят на цени наполовина и дори с над 50% по-ниски от зимните, показва проверка на „Монитор“.

Само 12 на сто от българите обаче почиват през лятото в планината. Драганов поясни, че такъв тип туризъм е предпочитан от по-възрастни хора, които желаят тишина и спокойствие, вместо шумните ни курорти по Черноморието. Любителите на планината най-често тръгват в търсене на прохлада в петък и се връщат в неделя, като основно отсядат в хижи, лагери, къмпинги с бунгала или къщи за гости. Планината е предпочитана лятна дестинация и за хора, които извършват походи, особено в края на август и началото на септември, когато узреят горските плодове.

По думите на Драганов летният сезон в планината започва от средата на юли до към 15 септември, когато времето е най-подходящо за практикуване на екстремен туризъм като алпинизъм, катерене, рафтинг и парапланеризъм.

Проверка на „Монитор“ установи, че за 11 лв. на вечер можем да отседнем в стара банска къща, като цената в момента е намалена с 50%. В хотелите цените също са достъпни. Нощувка в 4-звезден хотел в Банско би ни струвала 21 лв. на човек, вместо 45 лв. В посочената сума се включва и ползване на басейн, парна баня и сауна. Ако доплатим още 17 лв., домакините ще ни предложат и закуска, обяд и вечеря.

Вилните селища в зимния курорт Боровец също са пуснали оферти в сайтовете за колективно пазаруване. Бунгало за четирима струва 67 лв. на ден, като офертата включва и ползване на волейболно, баскетболно игрище и детска площадка.

За пет нощувки в хотел с 3 звезди на Боровец ще трябва да се бръкнем със 160 лв. на човек. В цената влизат закуски, вечери плюс неограничено количество бира и вино по време на вечерите. Ако пък искаме да се храним на база All inclusive, цената се покачва с 34,50 лв. По време на престоя си всички гости имат възможност да ползват и SPA зоната на хотела.

В Пампорово цените започват от 23 лв. и стигат до около 200 лв. СПА пакет за двама възрастни, настанени в двойна стая плюс дете до 6 години, струва 64 лв., като ще получим и закуски и вечери.

Въпреки ниските цени обаче планината не ни излиза по-евтино в сравнение със сумата, която бихме дали за да прекараме лятната си отпуска на морето.

„Българите основно ходят по южните курорти на Черно море и дават между 25 и 55 лв. за нощувка, а в планината цените са почти същите, така че не се наблюдава огромна разлика“, поясни Драганов.

Пътнически влак се удари в товарен в Белгия, има жертви и ранени

http://offnews.bg/news/n_1/n_630513.html

Трима души са загинали и 40 са ранени при сблъсък на пътнически в товарен влак в Белгия. Катастрофата е станала в град Ермал су Юи, близо до Лиеж. Броят на жертвите и пострадалите може и да нарасне, според областния управител Франсис Дижон.   „Двата влака са били на една линия. Пътническият влак се блъснал в задната част на товарен влак“, каза говорителят на белгийската жп компания Инфрабел" Фредерик Сакре. Причини за катастрофата не се съобщават. 

Проф. д-р Иван Митов: Чуждестранните студенти дават финансова свобода за развитие на Медицинския университет

http://www.dnevnik.bg/intervju/2016/06/06/2772236_prof_d-r_ivan_mitov_chujdestrannite_studenti_davat/?ref=rss


Член-кореспондент проф. д-р Иван Митов, дмн, е заместник-декан по учебната дейност на Медицинския факултет на Медицинския университет – София през последните осем години. Сега е единият от двамата кандидати за декан на Медицинския факултет в университета, чийто избор предстои тази седмица. "Дневник" разговаря с него преди Общото събрание.

Проф. Митов, защо решихте да се кандидатирате за декан?

- Опитът, който съм придобил в органите на управление на факултета, в...

Даже Швейцария не дава $ 2450 за долче вита

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5557495

Даже Швейцария не дава $ 2450 за долче вита Само един от петима швейцарци гласува с “да” за идеята всеки жител на тази пребогата и добре уредена държава да получава по 2450 долара на месец за долче вита, без значение дали работи, или не. И забележете, мотивите на онези, които не одобряват всеки да е с гарантиран пожизнен доход, са страховете да не стане икономиката на страната им по-слаба.

220 хил. туристи привлече Долината на розите за година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268980_220+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%94%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%

 Долината на розите е посетена от над 220 хил. туристи през 2015 г., като се надяваме тази година техният брой да е още по-голям. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на традиционния розобер, който се организира в рамките на Фестивала на розата в Казанлък.

Тя присъства и на отварянето за посетители на новия Музей на розата, който бе официално открит от министър-председателя Бойко Борисов. Сред официалните лица на церемонията бяха и министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, кметът на Казанлък Галина Стоянова, множество дипломати и др.

„Според маркетингови проучвания, правени на някои от най-големите ни генериращи пазари, именно розата е символът, с който най-често се асоциира България“, подчерта министър Ангелкова. Именно затова и Министерството на туризма се стреми да популяризира още повече Фестивала на розата и атракциите, които може да предложи региона на чуждестранните туристи. Един от осемте културно-исторически маршрути, които министерството е разработило, е изцяло съсредоточен в района, като е в ход изработването на интерактивни карти и брошури, които да представят голямото многообразие на туристическите обекти съсредоточени тук, стана ясно от думите на министъра. Тя допълни, че фестивалът не само привлича все повече туристи от далекоизточните пазари като Япония, Китай и Корея, но фокусира вниманието и на европейците.

Фестивалът на розата е с над стогодишна история, а днес розоберът и свързаните с него празненства ежегодно привличат хиляди български и чуждестранни посетители. Приходите от нощувки в областта за 2015 г. възлизат на над 2 млн., което е ръст от 18% в сравнение с 2014 г. Днешните празненства продължиха и с традиционното Карнавално шествие в града.

Новият Музей на розата е мултифункционален. Основната експозиция е разположена в две дъги. Предвидени са специална зала за дегустация на аромати, вътрешен двор за демонстрации на процеса на розоваренето, конферентни зали, мултимедийна зала, фондохранилища, детски кът и панорамно кафене. Гостите на музея могат да се докоснат до маслодайната роза, до производството на розово масло и розова вода. Посетителите имат възможност да разгледат инструменти за обработка на розовите градини и съдове за съхранение и износ на розови продукти. Единствената по рода си експозиция за традиционния поминък розопроизводство в Долината на розите е разположена на площ от 1 200 кв. м.

Пътна обстановка в страната - 6 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=322677

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пазарджик: Ограничена за движение е изпреварваща лента, посока Бургас, в участъка от км 59+500 до км 59+900, поради подмяна на комбинирана ограда на съоръжение. Движението се извършва в аварийната и интензивната/активна/ ленти, при ограничение на скоростта 90 км/ч.

Валежи, гръмотевици и градушки из цялата страна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5558030

Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, максималните температури ще са между 22° и 27°, съобщи дежурният синоптик Георги Цеков от НИМХ към БАН за "Фокус".
Днес над цялата страна, главно в следобедните часове ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.
Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, максималните температури ще са между 22° и 27°, съобщи дежурният синоптик Георги Цеков от НИМХ към БАН за "Фокус". Днес над цялата страна, главно в следобедните часове ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.

Загинали и ранени при влакова катастрофа в Белгия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581033

Най-малко 3 души са загинали и около 40 са ранени при сблъсък снощи между пътнически и товарен влак близо до белгийския град Лиеж, предаде ДПА. At least 3 dead, 40 injured in collision between 2 trains in Belgium, according to reports. https://t.co/qVOgNGo5hy pic.twitter.com/PIEXxDpcXb — ABC News (@ABC) June 6, 2016 Катастрофат...

Продават моторница от трабант за 3 бона в нета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/268979_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%82+%D0%B7%D0%B0+3+%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D

 Ръчно направена моторница от трабант си търси нов собственик в нета. Интересното изобретение е публикувано на сайта olx.bg, като обявената цена за продан е 3000 лв. Плавателното средство носи името „Дарк Трабантула“, а според автора на обявата моторницата е с двигател Johnson - с 6 конски сили и вместо регистрационен номер е изписано името „DARK”. Офертата е публикувана на 23 май, като само за 2 седмици има над 25 хил. преглеждания.

Най-скъпата актуална обява в момента на сайта е на стойност 2,150 млн. евро, като за тази сума се продава хотел в Стария град на Несебър, съобщиха от сайта за безплатни обяви. Луксозната триетажна сграда е построена през 2005 г., а общата квадратура на обекта е 2050 кв. м. Модерният имот разполага с 26 стаи, от които 14 двойни, 10 студиа, апартамент и единична стая, както и ресторант, лятна градина, конферентна зала, бизнес бар и паркинг.

Според собственика луксозният интериор на хотела е с уникални дизайнерски решения и преоткрива красотата, съчетавайки архитектурни елементи от две напълно различни епохи.

По данни, предоставени от изпълнителния директор на olx.bg Спас Сливков, най-търсените стоки през май тази година са мобилните телефони. След тях се нареждат таблети и четци, телевизори, автомобили, навигация, бебешки и детски колички, както и детски играчки.

От компанията отчитат, че най-голям интерес сред потребителите на платформата има категория електроника, която обединява телефони, таблети, компютри и бяла техника.

Оттам допълниха, че потребителите вече нямат право да качват обяви за продажба на билети за различни събития и концерти с по-висока стойност от обявената на самия билет. Тази промяна се наложила след като масово родни тарикати започнали да препродават билети на поне двойно по-висока цена от първоначално платената.

Въпреки това в момента все още има активни обяви, които не са премахнати от администраторите на онлайн платформата. Всеки потребител пък има право да докладва за подобни нередности.

 

Врачани с най-много оферти за GSM-и, в Ямбол хит са обувките

Най-много оферти на телефони пускат врачани и благоевградчани. По предлагане на дрехи номер едно са в Бургас, Варна, Пловдив и Стара Загора. Градовете, където на водещо място се предлагат обувки, са Ямбол, Търговище и Кърджали.

Оферти за гуми и джанти идват най-много от Монтана, а Кюстендил се нарежда сред градовете с най-много потребители с интереси в модата, но основно по отношение на аксесоари като бижута и гривни, съобщиха още от olx.

По отношение на активността по региони в България за последните 12 месеца средно се публикува по една нова обява на човек от населението. Най-активни градове в страната с най-много публикувани обяви на глава от населението са София, Варна, Пловдив, Габрово и Русе.

Съвсем различна е ситуацията обаче в Кърджали, където се публикуват 6 пъти по-малко обяви на глава от населението в сравнение със столицата. На следващо място се нареждат градовете Силистра, Смолян, Благоевград и Разград.

На сайта също се забелязва и специфика за най-предлагани стоки по региони.

Фирми фантоми произвеждат убийци на пътя

https://www.actualno.com/society/firmi-fantomi-proizvejdat-ubijci-na-pytja-news_543500.html

Идеята за проверка на знанията на шофьорите е в момента, в който си подновяваш документите да минеш и да решиш листовки, но това да бъде на място, бързо, без такса. И ако не можеш да отговориш на някакъв процент от въпросите, тогава да минеш опреснителен курс, обясни Настимир Ананиев. Той допълни, че това предложение е взаимствано от САЩ. Той поясни, че има хора, които имат книжка, но 10-20 години не карат. По думите му голяма част от катастрофите се дължат на младите водачи. А според статистик

Ангелкова: Контролът върху чистотата на плажовете ще бъде непрекъснат

https://www.actualno.com/society/angelkova-kontrolyt-vyrhu-chistotata-na-plajovete-shte-byde-neprekysnat-news_543513.html

Контролът върху чистотата на плажовете ще бъде непрекъснат, за да се гарантира безопасността на туристите. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова. „Тази година първите проби на водата показват, че водата е чиста, особено в Лозенец - там, където се спекулираше в началото на седмицата. Първите проби, които РЗИ взе в петък, показаха, че водата е абсолютно чиста“, заяви министър Ангелкова. По думите й процесът е динамичен и това налага постоянното присъствие на контролни орг

Дневен хороскоп за 6 юни

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-6-uni--news_543514.html

Овен Този понеделник може да се сетите за ваша стара идея, която ще ви свърши отлична работа сега. Нужно е само да я нагодите към днешните условия и задачата ви е готова. Не изпитвайте вина, че сте постъпили нечестно. Просто сте съобразителни. Телец Този ден ви е даден за красота. Обърнете внимание на външния си вид- може би е време за промяна. Облеклото също може да претърпи промени. Бъдете смели и не забравяйте, че най-важното е как се чувствате вие, а не какво мислят другите. Близн

Либия не е съгласна да приема обратно мигрантите от Европа

https://www.actualno.com/europe/libija-ne-e-syglasna-da-priema-obratno-migrantite-ot-evropa-news_543515.html

Либия не е съгласна да приема в страната мигрантите, които през територията ѝ се опитват да достигнат до Европа. Това каза премиерът на правителството на националното единство Файез Сарадж в интервю за вестник Die Welt. „Ние няма да се съгласим да приемаме обратно мигранти от ЕС. Европа трябва да намери начин да ги връща в родината им. Те не могат да живеят с нас. Ситуацията с мигрантите, пристигащи при нас от юг, е напълно различна от тази в Турция“, казва той. Според него пробл

Валежи, гръмотевици и до 27 градуса днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5558032

Валежи, гръмотевици и до 27 градуса днесЩе има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, максималните температури ще са между 22° и 27°. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Днес над цялата страна, главно в следобедните часове ще се развива мощна купесто-дъждовна

Детска градина "Соня" възпитава най-малките членове на комитета "В. Левски" в България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581029

Повече от 10 години децата от група „Пчелица“ при ЦДГ „Соня“- Велико Търново са най-малките членове на Общински кометет  „Васил Левски“.  По данни на Националния комитет,  оказва се, че търновските малчугани са най-малките членове на комитета в България. На тържествен ритуал бяха приети поредния випуск участници.  Присъстваха родителите на търновчетата, които подкрепиха идеята за ранното възпитание на децата в патриотизъм и родолюбие. Членските карти на малките родолюбци бяха връчени от Зинаида Иванова – изпълнителен секретар на Общонароден ком...

Льов вече е №2 по победи начело на Германия

https://www.24chasa.bg/sport/article/5557907

Льов вече е №2 по победи начело на ГерманияСелекционерът отпусна на момчетата си 2 дни в компанията на половинките им Със световната титла, спечелена при това в Бразилия, Йоахим Льов вече влезе сред най-големите фигури в историята на германския футбол. При едно успешно европейско той може да изравни и много стар рекорд. Под успешно трябва да се разбира победи и в 7-те мача и съответно

Раздават наградите на Фото салон Пловдив 2016

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581012

Официалното откриване и връчване на наградите на Изложбата от Трети  Международен фотосалон Пловдив 2016 е днес от 18,00 часа в галерията в Дружество на Пловдивските художници на ул. Гладстон 32. Фото конкурса е под патронажите на Международната Федерация за Фотографско Изкуство (FIAP  - International  Federation of Photographic Art), Фотографско общество на Америка (PSA - Photographic Society of America) и Национално Сдружение Фотографска Академия „Янка Кюркчиева“ (НСФА). В тази културна инициатива, подкрепена от Община Пловдив и включена в Ка...

Йовковата "Албена" е новият премиерен спектакъл на търновския театър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581028

Йовковата „Албена” репетират усилено артистите от Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Те работят над спектакъла с гост-режисьора Георги Михалков и заедно искат да разкажат на публиката една запленяваща история за греха, разкаянието и красотата. По-голяма част от музиката, която ще звучи в постановката, е на Стоян Янкулов - Стунджи. В някои от представленията той самият ще изпълнява на живо музикалните картини. В „Албена” участва и звездата на варненския театър Стоян Радев, когото зрителите познават от многобройн...

Седмицата започва с валежи, гръмотевици и градушки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581031

В първия ден от седмицата над цялата страна, главно в следобедните часове, ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. На места валежите ще са значителни. Ще има и градушки. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури между 22 и 27 градуса, в София около 23 градуса. Какво време ни очаква през юни? Атмосферното налягане ще бъд...

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=322674

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 6 юни са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 08:30 до 16:00 часа - Варна, ул.

14 жертви и десетки ранени, след като автобус падна в канал в Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_630512.html

Четиринадесет души, сред които шест деца, са загинали, след като автобус падна в канал в Южна Турция. Още 26 от пътниците са ранени, съобщава Daily Sabah.  Един от пострадалите е в критично състояние, ранените са настанени в болница. Спасителните екипи издирват във водата още хора, информира местният тв канал НТВ късно снощи.  В автобуса пътували учители, гимназисти и техни родители, тръгнали на екскурзия в град Османие. Причините за инцидента се установяват. 

Ивайло Калфин: Никой няма да спечели, ако с БСП продължим по отделни писти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5557564

Ивайло Калфин: Никой няма да спечели, ако с БСП продължим по отделни пистиОще акценти: Търсим широко съгласие и избираем кандидат за президент АБВ няма да бъде опозиция по принцип и на всичко Със зам.-председателя на АБВ Ивайло Калфин разговаря Лиляна Клисурова - Какво е да сте в опозиция, г-н Калфин? С какво се занимавате сега? - В опозиция е АБВ, а аз помагам. Така че не се имам за опозиционер,

Изкуството на превода в Дом на етносите днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581010

Носителите на награди за превод Иван Вълев и Манол Пейков ще четат творби в оригинал и в превод от 16 часа днес в Арт пространството на 2 етаж в Дома на етносите в Пловдив. Литературното пътешествие из света на полски и американски автори е част от програмата на фестивала „Пловдив чете“, организиран от ИК „Жанет 45“. В Дома на етносите ще звучат страници от романа "Морал" на Тадеуш Доленга-Мостович, стихове от Адам Мицкевич, Ян Кохановски и Вислава Шимборска, в превод от майстора на поетичния изказ Иван Вълев.

Правозащитникът Михаил Екимджиев: Български партии се хранят от страховете на хората

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5557685

- Г-н Екимджиев, не прекспонирахме ли темата с бурките? Няма ли опасност решенията, които се вземат, да предизвикат активиране на радикалния ислям в България?
- Действително темата е преекспонирана. Не отричам, че има проблем в европейски и световен мащаб с радикалния ислям и свързания с него тероризъм.
- Г-н Екимджиев, не прекспонирахме ли темата с бурките? Няма ли опасност решенията, които се вземат, да предизвикат активиране на радикалния ислям в България? - Действително темата е преекспонирана. Не отричам, че има проблем в европейски и световен мащаб с радикалния ислям и свързания с него тероризъм.

Историци настояват за изучаването на тоталитарните режими в училище

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/06/2771474_istorici_nastoiavat_za_izuchavaneto_na_totalitarnite/?ref=rss


Историци, кино-документалисти и експерти от образованието ще настояват за изучаването на тоталитарните режими в българското училище. На дискусия днес ще бъде приета рамката на факти и събития от периода 1944-1989 г., които следва да бъдат включени в новите учебни програми и учебници. Заключението ще бъде внесено в Министерството на образованието и науката (МОН), съобщиха от фондация "Истина и памет", които са организатори на събитието.

В дискусията ще участват проф. Евелина...

„Солидарност Швейцария – Източна Европа” направи дарение на Дома за стари хора в с. Домбромирка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581032

Сдружение „Солидарност Швейцария – Източна Европа” направи солидно дарение на Дома за стари хора в с. Домбромирка, пише във водещата си статия днес вестник 100 вести, като се позовава на казаното от президента на сдружението Андреас Сьони, който е начело на делегацията от швейцарски доброволци в България. Срещата се проведе в Трявна и то не случайно. От Трявна е единственият българският представител на сдружението Боряна Налетова, с чиято помощ и съдействие се осъществява дарителската дейност на швейцарците към български болници и социални до...

На 6 юни - валежи и гръмотевици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581030

В понеделник над цялата страна, главно в следобедните часове ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. На места валежите ще са значителни. Ще има и градушки. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури между 22 и 27 градуса, в София около 23 градуса. Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месеца и през деня ще се задържи почти без промяна. Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи ...

Джокович триумфира на "Ролан Гарос"

http://www.cross.bg/muri-dzhokovich-geiim-1510370.html

/КРОСС/ Световният №1 Новак Джокович спечели първа титла на Ролан Гарос в кариерата си след триумф в четири сета над Анди Мъри с 3-6 6-1 6-2 6-4. Сърбинът бе загубил три финала в Париж в миналото и като предаде първия сет днес, изглеждаше сякаш историята може да се повтори, но оттам нататък Ноле бе безапелационен и попълни мечтания Кариерен Шлем. Джокович е петият тенисист в Оупън ерата, триумфирал във всички турнири от Големия Шлем, след Род Лейвър, Андре Агаси, Роджър Федерер и Рафаел Надал, а постижението му е още по-впечатляващо, защото в момента той държи титлите и от 4-те „мейджъра", пише tenniskafe.com. Джокович започна вдъхновено мача с пробив на нула благодарение на две перфектни къси топки. Още в следващия гейм обаче авансът на сърбина бе заличен с великолепна комбинация къса - лоб на Мъри на брейкбола. В следващите минути стана ясно, че Мъри е излязъл с много по-агресивна нагласа за този финал в сравнение с някои от по-ранните си мачове в турнира и шотландецът набързо дръпна с 4-1 гейма. От друга страна, притеснението и сковаността си личаха в играта на Джокович и той допускаше сериозно количество непредизвикани грешки, предимно от форхенд. Световният номер 1 за първи път спечели подаването си в шестия гейм въпреки отличната игра в защита на Мъри. До края на сета и двамата имаха известни проблеми със сервирането си, но до нови възможности за пробив не се стигна и сетът отиде за шотландеца - 6-3 след 48 минути игра

Разполагат Алея на книгата на пл. "Централен"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580708

За поредна година Асоциация „Българска книга“ организира Алея на книгата. Инициативата е в рамките на фестивала „Пловдив чете“. Тя ще бъде открита утре от 10.00 часа на пл. „Централен“ пред Централна поща. 37 български издателства ще разположат печатна литература в 14 шатри. Алея на книгата ще бъде отворена всеки ден до 12 юни от 10.00 до 20.00 часа. „Пловдив чете” е част от културната програма на Община Пловдив и Пловдив – Европейска столица на културата 2019....

Метеоролог назова причината за наводненията в Европа

https://www.actualno.com/climate/meteorolog-nazova-prichinata-za-navodnenijata-v-evropa-news_543476.html

Метеорологът Найджъл Арнел от университета на Рединг (Великобритания) е назовал природна причина за разрушителните наводнения във Франция и Германия, съобщава New Scientist. Според Арнел причината за силните дъждове в Европа, в резултат на които нивото на река Сена в Париж се покачи с няколко метра, е природно явление, известно в метеорологията като омега блок. То се проявява в образуването на въздушни потоци в атмосферата, чието движение протича по траектория, напомняща гръцката буква омега.

Автобус с ученици катастрофира в Турция, има жертви

https://www.actualno.com/balkani/avtobus-s-uchenici-katastrofira-v-turcija-ima-jertvi-news_543497.html

Четиринайсет души са загинали, а над 20 са ранените при катастрофа на ученически автобус в Османие, Южна Турция, предаде турската частна телевизия НТВ. Автобусът, който е превозвал ученици на екскурзия, по пътя на връщане е паднал в напоителен канал. При спасителните операции са били намерени 14 тела, като по всяка вероятност повечето от загиналите са ученици. Смята се, че шофьрът на автобуса също е сред жертвите на пътния инцидент. Двайсет и шест души са били ранени при катастрофата, от кои

Само религиозно неграмотните стават атентатори-джихадисти

https://www.actualno.com/features/samo-religiozno-negramotnite-stavat-atentatori-djihadisti-news_543505.html

Има ли ислямът проблем с насилието? И защо призоваващите към насилие текстове в Корана в миналото не са пораждали тероризъм така, както днес? Може би защото атентаторите-джихадисти нямат нищо общо с ислямската традиция. При нападенията в Париж и Брюксел терористите избиха безразборно невинни хора. С варварските си деяния те дискредитираха една световна религия. Джихадистите се позовават на исляма и оправдават убийствата си с Корана. Това е неприемливо за мирното мнозинство от 98 процента от общ

Пак противоречие за образованието - хем да се учи много, хем да не се зубри

https://www.actualno.com/education/pak-protivorechie-za-obrazovanieto---hem-da-se-uchi-mnogo-hem-da-ne-se-zubri-news_543499.html

Има понижение на знанията по математика сред учениците. Това призна заместник-министърът на образованието Диян Стаматов след краха на тазгодишните матури и огромния брой двойки по математика – 17 000 двойки на първия модул и 3000 двойки на втория модул. Стаматов заяви, че матурите са правени на принципите на тестовете на „Пиза” – доста назад сме в тази класация, каза той, но не можа да каже къде. Трябва да се поставя акцент върху обучението по отношение на логиката. Това

Цачева не издаде кой ще е кандидатът за президент на ГЕРБ

https://www.actualno.com/politics/cacheva-ne-izdade-koj-shte-e-kandidatyt-za-prezident-na-gerb-news_543502.html

ГЕРБ ще има кандидат-президентска двойка, която ще бъде обявена не по-рано от края на лятото. Качествата на тази двойка, добре разпознаваема, няма да налагат продължителна кампания. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV председателят на парламента Цецка Цачева. По думите ѝ обявяването няма да е късно и е предвидено достатъчно време, съобразено със сроковете по закон. Според нея е несериозно да се пита дали кандидат-президентът на ГЕРБ ще е мъж или жена. „Важното е да б

Най-голямата лъжа на Бойко Борисов: Аз направих ...

https://www.actualno.com/actualno/naj-goljamata-lyja-na-bojko-borisov-az-napravih--news_543385.html

Няма и няма край – направо да се чудиш що за дебела кожа трябва да имат съществата, наричащи се български политици. Безспорно пример в това отношение е премиерът Бойко Борисов. Добре че ви построих едикакво си, е едно от най-любимите му изказвания. Строил го е сякаш сам, със собствените си ръце и пари, а не с тези на държавата – тези, които се събират от данъкоплатците т.е. от всички нас. На всичкото отгоре намира как да извърти и да противопостави по някакъв начин хората в "строите

Двама са кандидатите за декан на най-големия медицински факултет в България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/06/2772241_dvama_sa_kandidatite_za_dekan_na_nai-golemiia/?ref=rss


Най-големият факултет в България – по медицина в Медицинския университет – София ще избира декан във вторник. Общото събрание е от над 1000 души (то ще се състои в НДК) – 850 преподаватели, членовете на студентския съвет и администрацията. Във факултета се обучават 2835 студенти, от които 1800 са чуждестранни. Медицинският факултет е и най-желаното от българските кандидат-студенти лечебни заведения – за едно място се конкурират 6-7 души.
Кандидатите за декан са двама

– чл. кор....

6 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=322673

Събития: 1523 г. – Густав Васа е избран за крал на Швеция, с което настъпва края на Калмарската уния. 1853 г. – Основан е град Аламида, щата Калифорния, САЩ. 1882 г. – Хенри Сийли патентова електрическата ютия. 1925 г. – Уолтър Перси Крайслер основава корпорацията Крайслер.

Сблъсък между пътнически и товарен влак в Белгия взе жертви

http://www.cross.bg/vlak-vagona-grad-1510336.html

/КРОСС/ Най-малко трима души са загинали и около 40 са ранени при сблъсък между пътнически и товарен влак близо до белгийския град Лиеж, предаде ДПА.Катастрофата е станала край град Ермал-су-юи, между Лиеж и Намюр, около 23 часа местно време. Белгийската информационна агенция "Белга" съобщава, че двата влака са се движели по една линия и пътническият влак е блъснал задната част на товарния със скорост от 90 километра в часМестният всекидневник "Авенир" съобщава за около 30 ранени. На сайта на вестника се цитира описание на очевидец, пътувал в един от вагоните, според което първите два вагона на пътническия влак са със сериозни поражения.При сблъсъка са дерайлирали два от шестте му вагона. Обстоятелствата около инцидента все още се изясняват.

Ягодов чийзкейк без печене

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5557038

Ягодов чийзкейк без печенеС бисквитен блат и крема сирене Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Режат лентата на обновения бул. Васил Априлов“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581000

Край на реконструкцията на бул.“Васил Априлов“ от Централна гара до кръговото с ул. „Любен Каравелов“ ще даде официално днес кметът Иван Тотев, който се очаква да пререже лентата на ремонтираната отсечка от пътна артерия. Пълната рехабилитация на пътя включва полагане на изцяло нова асфалтова настилка, подмяна на три водопровода, вкарване на всички улуци в канализацията, увеличение на пътното платно с два метра, нови тротоар...

"Опел" модернизира луксозната си ложа на колела

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/06/06/2770028_opel_modernizira_luksoznata_si_loja_na_kolela/?ref=rss


От 1999 година насам "Опел Зафира" е сред най-предпочитаните седемместни ванове на пазара, като запази своята мултифункционалност, оценена от бизнеса и семейната аудитория, но еволюира до луксозна ложа на колела. Развитието на автомобила увеличи и неговата популярност, като до момента са продадени над 2.7 милиона бройки.

Историята на "Зафира" продължава с фейслифта на трета генерация на модела, след който ванът предлага подобрена ергономия, нови инфоразвлекателни системи и повече...

Тежка влакова катастрофа в Белгия, има загинали

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/tezhka-vlakova-katastrofa-v-belgiia-ima-zaginali-6054649

Най-малко 40 души пострадаха тежко, а още трима загинаха при тежката катастрофа в град Ермал су Юи

"Опел Зафира" модернизира луксозната си ложа на колела

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/06/06/2770028_opel_zafira_modernizira_luksoznata_si_loja_na_kolela/?ref=rss


От 1999 година насам "Опел Зафира" е сред най-предпочитаните седемместни ванове на пазара, като запази своята мултифункционалност, оценена от бизнеса и семейната аудитория, но еволюира до луксозна ложа на колела. Развитието на автомобила увеличи и неговата популярност, като до момента са продадени над 2.7 милиона бройки.

Историята на "Зафира" продължава с фейслифта на трета генерация на модела, след който ванът предлага подобрена ергономия, нови инфоразвлекателни системи и повече...

Прогноза за времето - 6 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=322672

Днес над цялата страна, главно в следобедните часове ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност Над Черноморието в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

Президентът ще бъде домакин на вечерята ифтар за Рамазан Байрам

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/06/2772070_prezidentut_shte_bude_domakin_na_vecheriata_iftar_za/?ref=rss


Тази вечер президентът Росен Плевнелиев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар в рамките на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, съобщиха от прессекретариата му.

Вечерята ще бъде в 21 часа в Националния исторически музей. Свещеният месец приключва с Рамазан Байрам на 5, 6 и 7 юли.

На празничната вечеря са поканени представители на всички традиционни вероизповедания в България, лидери на парламентарно представените политически партии, представители на...

Таен доклад разкри: 82 охранители на Евро 2016 потенциално опасни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5557192

Точно 82-ма души, които ще бъдат включени в мерките за сигурност на стартиращото в петък Евро 2016 във Франция, са потенциално опасни. Това стана ясно от доклад на френски разузнавачи за „двойна игра“, разпространен от местното издание „Ле пойнт“. Според информацията френската полиция е решена да увеличи броя на служителите,
Точно 82-ма души, които ще бъдат включени в мерките за сигурност на стартиращото в петък Евро 2016 във Франция, са потенциално опасни. Това стана ясно от доклад на френски разузнавачи за „двойна игра“, разпространен от местното издание „Ле пойнт“. Според информацията френската полиция е решена да увеличи броя на служителите,

Милиард евро щети след наводненията в Париж

https://www.actualno.com/europe/miliard-evro-shteti-sled-navodnenijata-v-parij-news_543488.html

Щетите от наводненията във френската столица Париж и околностите му ще надвишат един милиард евро, предаде АФП като се позова на общински представители и застрахователите. На 8 юни ще бъде разгледан въпросът за обезщетенията, които ще получат пострадалите от стихийното бедствие. В резултат на рекордните за последните 30 години наводнения в централните райони на Франция загинаха 4 души, ранени бяха 24. Само в един от най-силно пострадалите от разливането на Сена департаменти – Сен е Марн,

Ген. Валери Григоров: МВР няма необходимия ресурс за контрол на границата

https://www.actualno.com/politics/gen-valeri-grigorov-mvr-njama-neobhodimija-resurs-za-kontrol-na-granicata-news_543496.html

Службите може да се организират и направят стратегии, но оградата по границата не би могла да даде сигурност, освен ако не е елемент от обща система за охрана. Не бихме могли да разчитаме само на нея. Това заяви бившият директор на "Гранична полиция" ген. Валери Григоров. Според него от особена важност е била интегрирана система за управление на морската и сухопътната граница, както и информационна обработка при ГКПП, която при създаването си е била разрушена, защото е давала повече публичност

Ердоган продължава да се заяжда с Меркел на тема геноцид

https://www.actualno.com/europe/erdogan-prodyljava-da-se-zajajda-s-merkel-na-tema-genocid-news_543489.html

Президентът на Турция Реджеп Ердоган отново критикува Германия заради признаването на геноцида над арменците през 1915 година, съобщава Daily Sabah, цитиран от БГНЕС. По време на реч в истанбулския университет „Сабахатин Заим”, президентът заяви: „Германия! Повтарям още веднъж – вие трябва да дадете отчет за изтреблението на над 100 хиляди намибийци”. Ердоган отново напомни за Холокоста, като добави, че Федералната република трябва да се изказва за геноцид над арме

Димитров: До края на юли трябва да бъде избрана новата КЗК

https://www.actualno.com/business/dimitrov-do-kraja-na-uli-trjabva-da-byde-izbrana-novata-kzk-news_543493.html

Тази седмица изтича крайният срок за номинация на нови членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), след като първата процедура претърпя провал. Това каза пред БНР депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров. По думите му новата комисия трябва да бъде избрана до края на юли, за да може по-скоро да се задвижи и изборът на Комисията за финансов надзор. Припомняме, че тогава имаше една единствена номинация за председател на КЗК, направена от ГЕРБ – тази

Ето кой спечели двойна покана за "Обичам 90-те"

https://www.actualno.com/games/eto-koj-specheli-dvojna-pokana-za-obicham-90-te-news_543501.html

За пет години поредицата "Обичам 90-те" успя да срещне българските фенове на евроденс и рап музиката с множество популярни изпълнители, сред които бяха 2 Unlimited, Dr. Alban, E-Type, Jenny от Ace of Base, Ice MC, Captain Jack, NANA, C-Block, East 17, DJ Sash!, Masterboy, SNAP!, Haddaway и Corona. Петото юбилейно издание на "Обичам 90-те" ще завладее отново Зимен дворец на 11 юни 2016 г. Деветдесетарският дух ще се завръща с любими популярни хитове от La Bouche, Fun Factory, Culture Beat

Петя Първанова, председател на Агенцията за бежанците: Желаещите да останат в България ще подписват споразумение за интеграция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/06/2769710_petia_purvanova_predsedatel_na_agenciiata_za_bejancite/?ref=rss


Бившият вътрешен министър (в служебния кабинет на Марин Райков ) Петя Първанова оглави агенцията за бежанците в средата на март тази година. Предишният ръководител Никола Казаков бе отстранен заради съмнения за корупция и схеми с осигуряването на храната за бежанските лагери под шапката на институцията. "Дневник" разговаря с Първанова за проблемите, предизвикателствата, свързани с бежанската вълна и предстоящото в агенцията.

Вече близо два месеца сте начело на агенцията. Какво беше...

На 6 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5557210

На 6 юни рожден ден иматАлександър Донев, кинокритик Д-р Бисер Петров, хирург и завеждащ "Операционен блок" в УМБАЛ “Софиямед” Проф. Иван Данов, архитект, министър на инвестиционното проектиране в правителството на Орешарски Красимир Райдовски, директор на пресцентъра на МС при Жан Виденов Мариана Попова, певица Мария Сапунджиева, актриса Николай Петров,

Александър Симов: Първанов разделя левицата, не я обединява

http://bulgarski.pogled.info/news/74330/Aleksandar-Simov-Parvanov-razdelya-levitsata-ne-ya-obedinyava

/Поглед.инфо/ "Всеки, който тръгва да подценява БСП, много губи. БСП е партия с много дълга история и никога не се знае кога ще възкръсне." Това заяви в предаването "Беновска пита" на Канал 3 Александър Симов, член на ИБ на БСП.

Милиони снимки на бебета във Фейсбук...има причина

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/milioni-snimki-na-bebeta-vyv-fejsbuk...ima-prichina-6054572

Според авторите на изследването, майките качват снимки на децата си, защото по този начин жените търсят одобрението на останалите

Защо майките заливат "Фейсбук" с бебешки снимки

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/zashto-majkite-zalivat-fejsbuk-s-bebeshki-snimki-6054572

Според авторите на изследването по този начин жените търсят одобрението на останалите за ролята им на майки и от друга страна, демонстрират колко добри родители са

Преглед на печата от 6 юни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/06/2772231_pregled_na_pechata_ot_6_juni/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Държавата иска ремонт на стария терминал от концесионера на летище София
Инвеститорът трябва да вложи по-малко от 306.5 млн. лв. без ДДС за 35 години

Сега

75 хил. престъпления са с неизвестен извършителРазкриваемостта при кражбите и грабежите отново е под 30%
Пенсионерите в МО струват 34.4 млн. лв. годишноСредната им заплата варира от 792 до 1660 лв.
Сигнали за злоупотреби с фондове ще се подават и...

Марк Хигинс унищожи рекорда на ТТ на Ман

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/mark-higins-unishtozhi-rekorda-na-tt-na-man-6054638

Надпреварата на прочутия британски остров бе помрачена от два смъртни случая в събота

Русия опроверга, че е свален неин самолет край Алепо

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/74329/Rusiya-oproverga-che-e-svalen-nein-samolet-krai-Alepo

/Поглед.инфо/ Русия опроверга информациите, че в събота е бил свален неин военен самолет край Алепо в Сирия.

Арбанаси бе националният център на българщината

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581027

В архитектурния резерват, който се намира точно над Велико Търново, два дена над 2000 изпълнители от всички етнографски области на България се надпяваха, надсвирваха и надиграваха. Фестивалът „Насред мегдана” събра 143 формации и индивидуални изпълнители, като възрастта на участниците бе между 5 и 85 години. По време на откриването кметът на община Велико Търново Даниел Панов пожела на всички да бъдат здрави, да съхраняват и предават на поколенията нашата българска култура, фолклор, обичаи и традиции, защото те формират идентичността на нацията...

Улица „Магистрална” във Велико Търново ще бъде отворена до 15 юни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581026

Започна асфалтирането на улица „Магистрална” във Велико Търново, която е част от главния път София – Варна. Реконструкцията на натоварената отсечка, чиято дължина е близо 3 километра, вече е във финален етап. Изпълнителите увериха кмета Даниел Панов, че ще успеят да приключат с дейностите по ремонта до 15 юни, когато ул. „Магистрална” ще бъде отворена за движение. Новата настилка вече се полага по всички участъци от натоварената пътна артерия. В най-широката част е оформена разделителната ивица, която предстои да бъде облагородена. Пътната осно...

Саудитска Арабия намалява цената на петрола за Европа, вдига я за САЩ

https://www.actualno.com/asia/sauditska-arabija-namaljava-cenata-na-petrola-za-evropa-vdiga-ja-za-sasht-news_543485.html

Държавната петролна компания на Саудитска Арабия „Сауди Арамко” (Saudi Aramco) намалява цената на петрола за Европа, но я вдига за САЩ, пише The Wall Street Journal като се позовава на съобщения на компанията, предаде БГНЕС. Цените ще бъдат намалени с 35 цента на барел за северозападния регион на Европа и с 10 цента за средиземноморския. С 10 цента се покачва цената на барел за САЩ. Става въпрос за фючърсите за юли. Според изданието намаляването на цената е свързано с възобновяване

Базовият доход е съвременен барон Мюнхаузен – държавата да се хване за косата и да се изтегли от блатото

https://www.actualno.com/cite/bazovijat-dohod-e-syvremenen-baron-munhauzen--dyrjavata-da-se-hvane-za-kosata-i-da-se-iztegli-ot-blatoto-news_543491.html

Що е то базов доход – според мен имаше заблуда в това отношение. Това коментира съпредседателят на Съюза за директна демокрация Лидия Делирадева, за която това е справедлива мярка. Според Делирадева кампанията в Швейцария е била много заблуждаваща – че ще се вземат пари от работещите и ще се дадат на неработещите. В Швейцария кампанията тръгна с лъжа, че щели да са необходими пет пъти по-високи данъци, добави Делирадева. Откъде ще дойдат парите – директно от БВП, по думите ѝ.

Бойчев: Кандидат-президентът на БСП ще е родолюбец и гарант за независимостта

https://www.actualno.com/politics/bojchev-kandidat-prezidentyt-na-bsp-shte-e-rodolubec-i-garant-za-nezavisimostta-news_543498.html

Кандидат-президентът на БСП ще е родолюбец и гарант за независимостта. Това пред "Фокус" Жельо Бойчев, депутат и говорител на ПГ на „БСП лява България“, във връзка с вътрешнопартийното допитване в партията за участието ѝ в президентските избори. Той заяви, че голямата цел на Левицата е да покаже, че в България има алтернатива на сегашното управление. По думите му без широка подкрепа, едва ли БСП ще спечели изборите, затова са необходими и много компромиси. „Аз съм привърженик

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5556841

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Левицата поема управлението на Букурещ

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/74327/Levitsata-poema-upravlenieto-na-Bukuresht

/Поглед.инфо/ Социалдемократическата партия на Румъния по всяка вероятност ще има мнозинството и кметското място в столицата Букурещ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване