Цветан Василев с нов опит да открадне част от БТК!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271426_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D1%81+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B5+%D1%87%D0%B0%D1%

 Лъсна поредната нагла схема, чрез която избягалият бивш банкер Цветан Василев се опитва да докопа активите на срутилата се пирамида КТБ. След фиаското с Пиер Луврие, на когото Василев уж продаде за 1 евро БТК, Дунарит, Авионамс, ГАРБ, НУРТС и ТВ7, се появи нов „собственик“ на Виваком - руснакът Дмитрий Косарев, претендиращ за 76 % от компанията. Междувременно, от публикуван в пресата скандален „договор“, стана ясно, че двамата са се разбрали да си поделят най-атрактивните предприятия закупени с пари на КТБ, в съотношение 20% за Косарев и 80% за Василев.
През април тази година Косарев заяви, че негова дъщерна компания била завела дело пред Международния арбитраж в Париж, тъй като руската банка ВТБ задържала незаконно 33% от акциите в БТК.

Според източник на БЛИЦ, истината обаче е съвсем различна и разкрива поредния опит на Василев да отхапе парче от масата на несъстоятелността на КТБ.
Оказва се, че искът в Париж е пуснат не от компания на Косарев, а от името на ТЦ-ИМЕ – едно от основните дружества бушони на Василев, останало след рухването на банката под контрола на изпълнителния директор Теодора Танева. Въпреки множеството опити на Василев да я смени с лоялната към него Людмила Петрова, до момента Танева е една от малкото бивши служители на Василев, която не позволява разпиляване на имуществото на банката.

Скандалното в случая е, че искът на практика не е заведен от ТЦ-ИМЕ, а от двама от членовете на съвета директорите на дружеството – верните на Василев адвокат Мартин Апостолов и Людмила Петрова, макар че по закон ТЦ-ИМЕ се представлява единствено от Теодора Танева.
Още по-фрапиращо е обстоятелството, че по това дело вече са платени от Апостолов и Петрова стотици хиляди левове арбитражни такси от името на ТЦ-ИМЕ, без разбира се самото дружество да се е съгласявало с подобни плащания. И това е обяснимо, защото видно от разсекретения доклад на Аликс Партнърс, ТЦ-ИМЕ е прехвърлило още през м. септември 2015г. правата върху тези акции, в полза на КТБ. Което е единственото правилно решение, с оглед на факта, че всички средства за закупуването на дяловете в БТК не са лични на Василев, а са пари на вложителите в банката.   

Може би ще е интересно Апостолов и Петрова да обяснят от къде имат парите, за да водят делото в Париж, защо ощетяват дружеството и защо се афишират като негови представители, без да имат подобни права.
Всъщност обяснения едва ли са необходими, тъй като е повече от очевидно, че средствата са предоставени директно от Цветан Василев, който прави пореден опит да сложи ръка на част от БТК.

Запознати твърдят, че след като Гриша Ганчев е врътнал кранчето на „Петрол“, в последната година нужните на Василев пари в брой, с които посреща многобройните си харчове, идват от русенското дружество „Дунарит“, като хората му редовно пресушават сметките на оръжейното предприятие в Румъния.
Че Василев е организатор на опита за отмъкването на 33% от БТК през делото в Париж, говори и фактът, че придворният му журналист Мирослав Иванов – чест негов гост в банката преди затварянето й, „следи“ всичко случващо се с активите на КТБ, в опит да отклони общественото внимание от ментора си и поредната му пионка Косарев.

Руска ескадра с десантни кораби излезе в Черно море

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/26/2817413_ruska_eskadra_s_desantni_korabi_izleze_v_cherno_more/?ref=rss


Повече от 15 кораба и снабдителни съдове на Черноморския флот излязоха в открито море в рамките на внезапната проверка на бойната готовност на армията, наредена в четвъртък от президента Владимир Путин.

За проверката от 25 до 31 август в пълна бойна готовност са приведени части на сухопътните, въздушно-десантните, военно-въздушните, ракетните и военноморските войски от Северно до Черно и Каспийско море.

В съобщението на минитерството на отбраната не се посочва къде се...

Сърбия кани унгарски полицаи да пазят от мигранти границата й с България

http://www.mediapool.bg/sarbiya-kani-ungarski-politsai-da-pazyat-ot-migranti-granitsata-y-s-bulgaria-news253382.html

Сърбия покани унгарски полицаи да й помагат при охраната на границата с Македония и България срещу мигрантите, предаде БГНЕС. Това е станало по време на срещата между сръбския министър на вътрешните работи Небойша Стефанович и унгарския му колега Шандор Пинтер. Двамата министри са разговаряли за изпращането на унгарски полицаи по границата с Република Македония или България с цел предотвратяване на увеличаващия се мигрантски натиск, който може да се очаква в следващия период. "Сърбия по никакъв начин няма да толерира нито трафикантите на хора, нито нелегалното преминаване на границата - независимо дали става въпрос за влизане или излизане от страната. Ще продължим сътрудничеството между двете полиции в борбата срещу организираната престъпност", каза Стефанович. Той е оценил високо оцени процеса по реадмисия, защото по този начин се намалява броят на мигрантите, търсещи убежище и в същото време те може да се връщат в държавите, откъдето идват. От своя страна Шандор Пинтер е оценил като "отлично сътрудничеството между двете полиции" и обещал полицейска и правна помощ от страна на Унгария, ако Сърбия има нужда от тях. Междувременно македонският президент Георге Иванов предупреди, че предстои много по-голяма и по-мащабна мигрантска вълна от Африка. Това е станало по време на годишната среща в Скопие с македонските дипломати. Мигрантската криза от миналата година бе най-голямото предизвикателство за Република Македония за последните 15 години, каза Георге Иванов. Благодарение на отговорното ни поведение спечелихме уважението и доверието на нашите съюзници, които много добре разбраха, че помагайки на Македония, помагат на самите себе си, допълни той. "В следващия период посланиците ни от съседните държави ще бъдат от ключово значение. От тях очаквам двойно увеличение на работата им в посока на сътрудничеството", подчерта македонският държавен глава.

Неправоспособен водач се опита да избяга от проверка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601654

По време на специализирана полицейска операция авто-патрул от Козлодуй на кръстовище в града подава ясен и разбираем сигнал със стоп-палка, светлинен и звуков сигнал за спиране на приближаващ лек автомобил „Мазда-Кседос”. Първоначално  автомобилът спира, но след това рязко тръгва на заден ход. След проследяване е установено, че водач е Г. Х. на 32 години от с.Бутан, неправоспособен водач. При извършена справка в информационния масив на МВР е установено, че на Г.Х. е издадено и връчено наказателно постановление  на РУ-Козлодуй за управление на М...

Властта затегна коланите, НС и министерствата с излишък

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271425_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%9D%D0%A1+%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D1

 

За първото полугодие са изразходвали далеч под половината заложени пари

Здраво затягане на коланите във финансово отношение е направила властта, става ясно от отчетите за харчовете на парламента и министерствата към първата половина на годината. Данните в тях масово вещаят излишъци след декември, като изразходваните пари в повечето случаи са далеч под половината от заложения за цялата 2016-а бюджет за съответното ведомство.

Икономиите идват на фона на многократното настояване на премиера Бойко Борисов пред министрите за по-добра финансова дисциплина. Заръка в тази посока той отправи и на заседанието на кабинета в началото на месеца, ядосан от появили се молби за отпускане на допълнителни средства. Тогава той

сряза министрите да „не потъркват ръце“ пред излишъка

който се трупа в държавния бюджет.

Добър пример за спестовност за поредна година дава Народното събрание. От заложените 57,3 млн. лв. разходи за цялата година към юли са похарчени едва 22,5 млн. лв. Това означава, че ако парламентът я кара така, до края на годината ще спести над 12 млн. лв. Основните икономии идват от нереализирани до момента капиталови разходи. За основен ремонт например са заложени над 4 млн. лв., а до първата половина на годината са похарчени едва 72 000 лв. Предвидените в бюджета инвестиции в дълготрайни материални активи са за 1,8 млн. лв., а до юли са похарчени 90 000 лв. До момента НС не е пипало и заложения резерв от половин милион лева за непредвидени разходи.

През тази и следващите две години парламентът ще има голям разход за изграждането на нова пленарна зала в бившия Партиен дом – 25 млн. лв. Средствата за нея обаче вече са разпределени от държавния бюджет и няма да се налага да се бърка в касичката на НС. Тя и без това бе ошушкана в мандата на 42-рото НС, когато спестените 15 млн. лв. през предходните години бяха извадени през 2013 година, за да се дадат за коледни добавки за пенсионерите.

Сериозни спестовни усилия полага и най-голямото министерство – на вътрешните работи, показват данните от финансовите му отчети за тази година. Така за първата половина на 2016 г. МВР е изхарчило 500 млн. лв. от предвидените за цялата година 1,127 млрд. лева. Най-много от парите отиват за заплати и осигуровки на служителите на реда. От Силовото ведомство са

свили разходите за командировки

Досега по това перо са похарчени около 5,6 млн. лева, докато за миналата година отделената сума е била над 14 млн. лева. В бюджета на МВР за полугодието има повече пари от дарения и помощи от чужбина - близо 2,8 млн. лв. През 2015-а сумата е била 2,3 млн. лв. Тройно по-малко обаче се приходите от дарения от страната.

В Министерството на туризма от заложените общо 13,4 млн. лв. за 2016 г., до юли са похарчени 4,4 млн. лв.. С това темпо на харчовете до края на годината биха спестили около 4,6 млн. лв. Наред с това ведомството значително е надскочило и предвидените приходи – от 1,8 млн. лв. постъпленията вече били стигнали близо 3 млн. лв. Основно парите са дошли от собственост – наеми на земи и имущество.

Министерството на регионалното развитие от своя страна е изхарчило около 151 млн. лв. от планираните за годината 426 млн. лв. От ведомството на Лиляна Павлова са свили разходите за дългосрочните командировки в чужбина, за сметка на тези в страната. Оказва се, че

служителите в МРРБ пътуват по-често, но за по-кратко време

Екоминистерството пък до полугодието е изхарчило едва 20 млн. лв. от планираните 55,8 млн. лв. Свити разходи има както в издръжката, така и в разходите за служителите, като от заложените 1844 щатни бройки във всички структури заетите са 1786.

Със сходно темпо на спестовност вървят още министерствата на правосъдието, на енергетиката и на икономиката. Финансовото ведомство също дава пример за дисциплина. Похарчени са около 183 млн. лв. от общия бюджет, който тази година надхвърля 403 млн. лв. Едно от мегаминистерствата – това на отбраната пък е реализирало 473 млн. лв. от заложените за цялата година 1,06 млрд. лв. Това е 44,4%, пресметнали са си от ведомството. Пестенето идва по пера издръжка и капиталови разходи, но при средствата за персонал парите за полугодието леко са надхвърлени.

Има и ведомства с преразход. Министерството на спорта например до юли е изхарчило вече 181 761 лв. от заложените общо за годината 278 000 лв. Надхвърлянето на бюджета е дошло по перо издръжка. Министерство на транспорта също е в лек преразход – от заложените 266,3 млн. лв., към полугодието вече са отишли 139,7 млн. лв.

 

 

Мина Маринова, Тихомира Михайлова

70-годишна пешеходка пострада при маневра на заден ход

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601650

70-годишна пешеходка е пострадала при ПТП в Кюстендил . Тя е била блъсната от лек автомобил „Опел" на ул. „Шести септември". Водачът е извършвал маневра на заден ход. Пострадалата е настанена в кюстендилската болница с фрактура на лицева кост, без опасност за живота е. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил....

Тази вечер избират Мис Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=329574

Тази вечер ще стане ясна новата Мис Варна. За титлата се борят осемнадесет варненски красавици, а победителката ще представи морската ни столица на националния конкурс Мис България. Организаторите на събитието агенция VIP Fashion Group са подготвили грандиозен спектакъл, по повод единадесетото издание на престижния конкурс за красота, научи Moreto.

„Несебър Мото“ отбелязва 10 години с вълнуващо шоу в Слънчев бряг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/A0pP4moI5W8/

Несебърският клуб „Несебър МОТО“ кани всички с бензин в кръвта на своя 10-ти рожден ден, който ще бъде отбелязан на 27-ми август 2016 г., събота, от 10:00 часа. Бийч парти, морска обиколка с круизен катамаран, стънт шоу и Несебърмото парти – това са само част от мероприятията за празника на мотористите, които ще разчупят стандартите и ще предоставят незабравими емоции. Стънтът пред хотел „Европа“ ще спре дъха на присъстващите с каскадите на професионалистите от шоуто „Полицейска академия“, което ще е подарък от клуба не само за гостите на празника, но и за всички туристи в Слънчев бряг.

„Несебър Мото“ вече 10 години развива спортна, мото, туристическа и обществена дейност. От тази години той има нов, трети поред, председател – Кръстьо Пеев. Клубът се гордее с десетки завоювани международни и национални отличия. Участва активно в обществения живот. Сред проявите, които организира е уникалното състезание по Супермото в Слънчев бряг по случай 50-годишнината на комплекса, както и състезание по ендуро кръг от националния шампионат. През 2008-ма организира „Несебър Мото Бийч Уикенд“, с което отново излезе от познатите рамки за събития на мотористи.

На рождения ден ще присъстват състезатели, приятели, спонсори, представители на Община Несебър.

14163780_10208865769778774_960392857_o

ОЛИМПИЙСКА МАТЕМАТИКА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271424_%D0%9E%D0%9B%D0%98%D0%9C%D0%9F%D0%98%D0%99%D0%A1%D0%9A%D0%90+%D0%9C%D0%90%D0%A2%D0%95%D0%9C%D0%90%D0%A2%D0%98%D0%9A%D0%90

 Основната интрига на всяка олимпиада е класирането на олимпийските комитети на отделните държави, които за краткост ще наричаме само „държави”. По традиция това се прави по брой съответно на златни, сребърни и бронзови медали. Веднага се вижда, че това класиране е до известна степен нечестно и не отразява реалната спортна сила на държавите. Така например една държава със само 1 медал, но златен, се класира преди друга, която няма златни медали, но има примерно 10 сребърни и 10 бронзови.

Друга несправедливост на подобна класация е неотчитането на броя на по-задните места, примерно 4-то, 5-о и 6-о, а защо не и до 10-о включително? Наистина, на последната олимпиада в Рио ние заслужено се гордеем със седмото място в многобоя по художествена гимнастика на Невяна Владинова, както и с осмото място в спринта на 200 метра на Ивет Лалова. Но тези иначе отлични олимпийски постижения нямат принос към класирането на България, когато това класиране се прави само по медали. Така принос имат само среброто на Мирела Демирева (висок скок), бронзът на Елица Янкова (борба) и бронзът на ансамбъла ни по художествена гимнастика.

Изброените по-горе недостатъци на класирането по медали

са известни отдавна и са правени опити те да се отстранят, като се промени методиката на оценка на олимпийските постижения. Сред по-известните предложения за промени са различните точкови системи. При най-простата отново се отчитат само медалите, като за златен медал се дават 3 точки, за сребърен 2 точки и за бронзов 1 точка. При тази схема 2 златни, или 3 сребърни, или 6 бронзови медала дават един и същи принос в класирането, а именно 6 точки.

При една по-усложнена схема се отчитат местата от първо до шесто, като за златен медал се дават 9 точки, за сребърен 6 точки, за бронзов 4 точки и съответно 3, 2 и 1 точки за 4-то, 5-о и 6-о място. Използва се също системата 7, 5, 4, 3, 2 и 1 точки за местата от първо до шесто съответно. За опростяване на сметките по-долу ще се спрем само на първата схема, а именно 3, 2 и 1 точки за първо, второ и трето място.

Някои спортни анализатори правилно отбелязват, че дори и точковите системи не отчитат относителната (спрямо населението) спортна сила на държавите. Как например да класираме две държави А и Б, когато примерно държавата А има два пъти повече точки от държавата Б, но същевременно населението на А също е два пъти по-голямо от това на Б? Класирането само по точки е абсолютно и то поставя А пред Б. Ако обаче отчетем и населението, то двете държави трябва да се класират на едно и също място.

Тази идея може веднага да бъде проверена

На завършилите летни олимпийски игри 2016 в Рио Китай е трети по медали с 26 златни, 18 сребърни и 26 бронзови медала. В доста слабото си представяне пък България е на 65-о място с нула златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала. Ако пресметнем точките по предложената схема, Китай получава 26 х 3 + 18 х 2 + 26 = 140 точки, а България има 0 х 3 + 1 Х 2 + 2 Х 1 = 4 точки. И по медали, и по точки Китай води убедително пред България. Но това е абсолютно класиране, което не отчита факта, че Китай е огромна държава, а България е една средна европейска страна. Нека сега се опитаме да поправим тази несправедлива класация.

Според статистически оценки в момента населението

на Китай е над 1370 милиона, а населението на България е едва 7,17 милиона. Ще въведем относителна оценка (ОО) на спортната мощ на всяка държава, като разделим броя на точките от олимпийските й медали на броя на нейното население в милиони. Веднага се пресмята, че за Китай ОО = 0,10, докато за България имаме ОО = 0,56. Виждаме, че дори в едно от най-слабите си представяния на летни олимпийски игри в историята, България показва над 5 пъти по-голяма относителна спортна мощ от такъв спортен колос като Китай. Звучи абсурдно, но ще повторим: България се оказа относително 5 пъти по-мощна от Китай на игрите в Рио!

Тук обаче с право може да се възрази, че Китай е специален случай: твърде голяма по население и много нееднородно развита държава. Затова нека си направим труда да пресметнем ОО на първите десет (според класирането по медали) държави на последната олимпиада. Получаваме следната таблица, в която последната колона съдържа относителните оценки, като в скоби е дадено класирането именно според тези оценки.

Какво показва тази таблица? Според нея Австралия излиза начело в относителната класация сред първата десетка, Англия е втора, а Франция – трета, следвана отблизо от Германия. На пето и шесто място се оказват Италия и Южна Корея. Големите съперници САЩ и Русия разделят 7-8 място, Япония се оказва 9-а, а Китай е на 10-о място. В действителност обаче, по относителна олимпийска мощ Китай е доста по-назад.

Но това е само относителното класиране в първата десетка по медали. А кой все пак е на първо място по ОО от всички държави? Ясно е, че съответната държава трябва да има доста медали и малко население. Оказва се, че класираната на 16-о място по медали Ямайка има 6 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала и общо 26 точки, но набира внушителната ОО от 9,53 благодарение на относително малкото си население от 2,73 милиона. Така според критерия относителна спортна мощ победител на игрите в Рио през 2016 година е Ямайка главно благодарение на нейните феноменални спринтьори.

Що се отнася до България, освен че бие Китай с много

тя е и съвсем малко по-назад (само с една стотна) от Япония. Ако на някого му се струва странно, нека погледне на нещата така. Китай има 35 пъти повече точки от България, но пък населението му е 190 пъти по-голямо. Нашият относителен резултат 0,56 се оказва и доста близък до резултата 0,78 на великите спортни сили САЩ и Русия. Разбира се, според класирането по ОО България изпреварва и още много други държави и се изкачва над неособено престижното си 65-о място по медали.

Това, от една страна, е успокояващо, а от друга – не може да скрие факта, че през последните години България се срива в класирането по медали. За любителите на статистиката ще припомним класирането по медали на страната ни през последните 40 години. При това за бойкотираните олимпиади през 1980-а в Москва и през 1984-та в Лос Анджелис в таблицата няма данни – в първата олимпиада България имаше много по-малко сериозни съперници от обикновеното, а във втората не взе участие.

 
 

Таблицата на българската олимпийска история навява едни не съвсем весели мисли. Особено показателно е сравнението между олимпиадите в Сеул през 1988 година и в Лондон през 2012 година. Между двете олимпиади златните ни медали са паднали от 10 на 0, сребърните – от 12 на 1 и бронзовите – от 13 на 1. И освен това, през 1988 година в Сеул се състезават два германски отбора: на ГДР и ГФР. Ако обединим техните резултати, Германия излиза на второ място, а България става шеста! И тук възниква естественият въпрос: а какво би било класирането според относителните оценки на тази, най-добра за България, олимпиада? Отговорът е над очакванията и на най-големите оптимисти. По относителни данни, през 1988 година България е първа олимпийска сила, при това със зашеметяваща преднина пред втората държава, която се оказва... Унгария. Този резултат заслужава собствена таблица.

 

Вижда се, че тогава сме били над втората сила Унгария с 55%, и над отбора на обединена Германия с над 105%. И сме били почти 8 пъти по-добри от победоносния тогава Съветски съюз и 9 пъти по-добри от САЩ! Китай пък сме го отнесли с фантастичните 186 пъти, вместо сегашните само 5. Не е за вярване, но е факт. Или, по-точно, беше факт. Тогава, през 1988 година, никой не смееше да тълкува така олимпийските класации. За да не се обидят съветските другари, вероятно. Сега можем да тълкуваме както искаме всякакви резултати. Само дето те, днешните наши резултати, са доста по-скромни.

Описаните резултати показват, че на последните четири олимпиади България регистрира значителен спортен регрес, като особено отчетлив е той на последните две: Лондон 2012 и Рио 2016. Затова е добре спортните ръководители на страната ни да си направят съответните изводи. А още по-добре е държавата да си извади главата от... пясъка и да вземе мерки.

Line на лов за нови придобивки

http://www.investor.bg/novini/261/a/line-na-lov-za-novi-pridobivki-223456/

Японското чат приложение иска да се превърне в място, от което потребителите да пазаруват

Да береш ягоди с британски привкус

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271423_%D0%94%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%88+%D1%8F%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D1%81+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81

 Една от най-желаните дестинации за българските гастарбайтери си остава Англия. От години нашенците са готови да се цанят на всяка нископлатена и презряна от поданиците на кралицата работа, за да изкарат няколкостотин лири, с които да свържат двата края. За студентите пък това си е истински шанс да се сдобият с кола втора ръка. Дори с изкараната най-ниска заплата за няколко месеца там у нас може да се изкара цяла година. За да сбъднат мечтите си обаче, родните берачи ще трябва да имат разрешително за работа, след като кралството излезе от Европейския съюз. Така, за да си заварчик или шофьор, вече ще трябва да минеш тест и интервю. Ами ,прави са си албионците, то да береш по десет часа ягоди на полето не е за всеки, те затова и се плашат от такава работа. До обсъждането на мярката се стига, след като в сряда Консултативната комисия по въпросите на миграцията излезе с доклад, според който нискоквалифицираните мигранти товарели допълнително „жилищните, образователните, здравните и транспортните услуги“. Вече почти не минава и ден, в който да не слушаме от устата на британски политици за нови и нови изисквания за бедните и ужасни имигранти от България и Румъния. Нека поданиците на Острова потърсят причините за високата си безработица първо в собствената си паница. Доколко обаче е вярно, че прекомерният брой чужденци ще доведе до намаляване на заплащането за нискоквалифицирания труд на Острова, както твърдят англичаните? От една страна, непрекъснато се оплакват едва ли не от „нашествие” от наши сънародници, които възприемат като втора ръка хора. От друга, имат глад за квалифицирани кадри, за добър медицински персонал, пред който обаче създават бюрократични спънки. Така нашенците ще удрят на камък при намирането на работа на Острова. Явно на британците не им угодиха нито полските водопроводчици, нито българските селскостопански работници, нито пък медиците ни. Крайно време е Великобритания да проучи опита и на други страни. Тогава ще разбере, че нито една държава не е загубила от притока на имигранти. Нещо повече, мисля, че отдавна вече доказахме, че сме пълноправни европейски граждани, така че е крайно време поданиците на кралицата да спрат с този изтъркан рефрен за имигрантите, защото накрая сами ще трябва да си берат ягодите!

Църквата почита паметта на Светите мъченици Адриан и Наталия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601648

На 26 август имен ден празнуват всички, които носят името Адриан, Адриана, Наталия /Наталия идва от латински означава родна, рождена, Адриан идва от името на древен град в северна Италия, дал името на Адриатическо море/. На този ден православната църква почита паметта на Светите мъченици Адриан и Наталия. Те са живели по времето на император Максимиан, който останал в историята с жестоки гонения срещу християните. Легендата разказва, че войниците на Максимиан намерили в една пещера 23 човека, които твърдо отстоявали своята вярва, войници...

Серия от торнадо връхлетя Охайо (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5729941

Серия от торнадо връхлетя Охайо (видео)Серия от торнадо връхлетя северозападните райони на американския щат Охайо. Има повредени сгради, изкоренени дървета и скъсани електропроводи, съобщава "Нова телевизия". Лошото време стана причина за прекъсването на концерт на рок групата "Кис" в Толедо. До това решение се е стигнало, след като в града е било издадено предупреждение за торнадо.

Вторични трусове разлюляха Централна Италия, още търсят оцелели в руините

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601651

Нови трусове разклатиха тази нощ Централна Италия, където редица селища бяха разрушени в сряда от земетресение, взело най-малко 250 жертви. Междувременно спасителите продължиха да търсят оцелели под развалините, предаде Франс прес. Според националния сеизмичен център през нощта са регистрирани повече от 40 труса, най-силният от които е бил с магнитуд 4,8, а по-голямата част от останалите над 3.В зоната на земетресенията е имало от сряда досега над 500 вторични труса. Улични камери показва...

У нас трусове с магнитуд 7 има на 2-3 века

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271422_%D0%A3+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D1%82%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%B4+7+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+2-3+%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0

 

Няма опасност за страната ни след бедствието в Аматриче

 

- Проф. Ботев, на какво точно се дължи опостушителното земетресение в Италия, характерно ли е за този район? Кметът на Аматриче заяви, че реално градът не съществува.

- Всъщност сеизмичната активност там не е изненада, напротив. През 2009 г. беше тотално разрушен Акуила, който е само на 40 км южно от Аматриче. Тогава загинаха над 300 души. На 40 км северно пък от Аматриче в друг град през 1997 година имаше земетресение с 6,1. Сегашният трус е от 6,2. Така че през последните 20 години в този район има две силни земетресения. До момента имаме и над 100 последващи труса, от които поне 60 от тях са с магнитуд над 3 и със сигурност са усетени. За съжаление, както при Акуила, така и при Аматриче имаме отново повърхностни земетресения с разкъсвания на по-малко от 10 км дълбочина. Магнитуд 6 не е от най-силните земетресения за Италия. В северната и южната част там се регистрират трусове с магнитуд близо 8. При тях говорим за близо 1000 пъти по-голяма енергия. Най-неприятното за този район е наличието на множество сгради - паметници на културата, които се използват за туристически цели. Особено сега през август там е пълно с туристи. Така че има много щети. Става дума за стари сгради, на няколкостотин години, които бяха напълно разрушени след втория трус. Засега доколкото знам, жертвите вече са близо 300, а най-вероятно над 10 000 сгради са рухнали. Така че за този район подобен трус не е нещо необичайно. Но както казах, само преди около 17 години са станали две идентични земетресения. В случая можем да направим асоциация с Перник и Радомир от гледна точка на разстоянието.

- Отново повдигнахте въпроса за сградите. И тук ли качеството е от първостепенно значение?

- Основният проблем е липсата на устойчивост на старото строителство. И понеже тези стари сгради се използват най вече с туристическа цел, те са красиви и удобни за живеене, няма как хората да не ги запазят. В България за съжаление нещата не стоят точно така. Сградите ни, които са на по 200 години, отдавна са неизползваеми. Селата пък се обезлюдиха, в градовете отдавна се строи многоетажно, сравнително по-модерно, железобетонно. И колкото и да некачествено, все пак има елементи на сеизмична устойчивост. В по-ново време пък и контролът се засили и след влизането ни в Европейския съюз нашето законодателство е хармонизирано с другите страни от общността. Институциите ни са заинтересовани изискванията да се спазват.

- Неизбежно възниква въпросът дали може да търсим някаква връзка и има ли опасност за страната ни от разместване на пластове?

- Мога директно да ви отговоря, но нека използваме информацията за предишните трусове. Както казахме, преди няколко години на север и на юг в този район на Италия е имало силни земетресения. Сега се случва трето. Това наистина говори за някакво препредаване на напреженията. Но скоростта на това препредаване и преразпределяне на напреженията на земните пластове в съседни зони става в много широки времеви интервали. Необходими са години, за да се предаде една такава връзка и то на съседни сеизмични зони. А ние се намираме не на 50 или 550 км, а на 900 км от този район. Така че практически опасност за нашата страна няма. Теоретически е напълно невъзможно, защото подобни повърхностни земетресения не могат да имат такова далечно влияние. По-дълбоките земетресения могат да създадат някакво допълнително въздействие, но отново само на съседни зони. В рамките на десетилетия естествено се препредава някакво напрежение, но ние участваме в съвсем друг тип движения, които следим на повърхността и за които си мислим, че отговарят и дълбочинните недра. Предизвикани са от съвсем друг тип контакти между микроплочите в нашия регион, който основно наричаме Егейска сеизмична зона. Така че активните движения са на юг от нас и в този аспект, ако ще търсим някаква връзка, то тя може да се търси между нас и земетресенията в Северна Гърция например. Така че връзката с Централна Италия не може да бъде мигновена.

- Споменахте Северна Гърция, но ваши колеги непрекъснато алармират за активност във Вранча. Очаква ли се наистина ново, мощно земетресение там?

- Много резонен въпрос, защото много по-висока е честотата на силните земетресения във Вранча, отколкото в северноегейския район. През май 2014 година близо до остров Самотраки имаше земетресение с магнитуд 7. А трусовете с магнитуд 8 са близо 1000 пъти по-силни по енергия от сегашното земетресение в Италия. Но фактът, че се намираме във вътрешноконтинентална област по отношение на високосеизмичните части между отделните плочи като егейската и средиземноморската, говори, че при нас движенията са по-бавни. В исторически план е известно, че трусовете у нас са повърхностни.

- Все пак виждате ли някаква вероятност за земетресение във Вранча?

- Нека уточним, че хипотезата за Вранча е недоказуема, защото сеизмичният източник е на дълбочина около 100 км. Човечеството досега е достигнало до 30-38 км дълбочина чрез сондаж. Ако имахме точни методи, можехме да предвидим кога се очаква едно земетресение, а такива няма. Така че не мога да ви отговоря точно за Вранча. Може по общи методи на статистиката да изчислим, че средно на 40 години там има земетресение с магнитуд 7-7,5, както през 1977 година. Те се повтарят средно на 40 години.

- Значи можем да говорим за някаква цикличност?

- Да, има такава цикличност. Но не може с категоричност да се уточни кога може да се очаква нов трус там. В България разликата във времето е няколкостотин години между две земетресения с магнитуд 7. Онова катастрофално въздействие на земетресението от 1977 година във Вранча всъщност се дължи и на антропогенни причини. Тогава двата разрушени блока - жилищната кооперация и общежитие, бяха с променени приземни етажи. Това доведе до тяхното срутване.

- Можем ли да говорим все пак за някаква повишена сеизмична активност у нас, след като само преди няколко дни имаше трус край Благоевград?

- Нека споменем, че средногодишно на територията на нашата страна стават по 30-50 земетресения с магнитуд 3, които се усещат от хората. Те обаче са десетки хиляди пъти по-слаби от сегашния трус в Италия. Като добавим към това и нашите методи за наблюдение на отделните скорости на придвижване между отделните области, за да оценим натрупването на напрежението между тях, можем да кажем, че засега нямаме такива аномалии в поведението на съседни области или сеизмични зони. При нас последното най-силно земетресение беше с магнитуд 5,6 в Перник. В Северна Гърция достигат до 7, но те стават на 30-40 години. При нас за последните 200 години са ни известни шест такива земетресения. Преди това нямаме данни в исторически план. Повторяемостта на нашите земетресения с магнитуд 7 е на около 200-300 години. Късмет е, че са се случили наведнъж няколко в началото на миналия век. Всички са повърхностни. Ние имаме средно 900-1000 микротруса на година, но те не се усещат от хората. Нашите приповърхностни структури нямат онези свойства на плочовите характеристики на Южна Гърция например, където кората е много по-издръжлива на силни земетресения. При нас последното по-силно земетресение е било 1928 година. От тогава досега ние нямаме дори трус с магнитуд 6.

 

ВИЗИТКА:


През 1979 г. е завършил СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Физика”

Специализирал е в Москва

От самото начало на кариерата си работи в Геофизичния институт при БАН

Заместник-директор е в периода от 2002 до 2006 година

Турция привика Бойко Борисов

http://www.cross.bg/borisov-tyrtziya-bulgariya-1518380.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов ще разговаря в Истанбул днес с турския си колега Бинали Йълдъръм, предаде "Дневник". Срещата е по искане на турската страна, а темите на разговор ще са миграционната криза и въпроси от сферата на енергетиката. По-късно Борисов ще разговаря и с турския президент Реджеп Ердоган. Министър-председателят е придружаван от министъра на транспорта Ивайло Московски и министъра на културата Вежди Рашидов. Програмата на еднодневното посещение на Борисов в Турция ще се променя в движение, уточниха от Министерския съвет. Възможно е българският премиер да присъства на откриването на третия мост над Босфора, където са поканени над 20 турски и чуждестранни министри. Според Анадолската агенция на церемонията по откриването на моста, кръстен на султан Селим I Явуз, ще присъстват кралят на Бахрейн Хамад бин Иса ал Халифа, македонският президент Георге Иванов, държавният глава на Севернокипърската република (призната само от Турция - бел.ред.) Мустафа Акънджъ, българският премиер и официални представители на Сърбия, Грузия и Пакистан. След срещата с турския си колега Борисов заминава за Берлин, където в събота - на 27 август, ще разговаря с канцлера на Германия Ангела Меркел. Във формата на тази среща ще участват и премиерите на Австрия, Хърватия и Словения. Въпросът за мигрантския натиск премиерът е поставил и на заседанието на кабинета в сряда. "Не виждам в Европа перспектива за решаване на проблема с мигрантската криза

Засякоха младежи с канабис

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601649

Снощи, около 23.25ч. в гр.Враца, на кръстовище екип при РУ-Враца  при извършване полицейска проверка на 19-тодишния Л. Д. от гр.Враца в десен джоб на панталона, в кутия от цигари са намерени 11 полиетиленови топчета, всяко по 0.5 гр. суха листна маса, реагирала при извършения полеви нарко-тест на канабис.   По-късно през нощта, около 01.05ч. в гр.Враца, парк Дъбника е извършена полицейска проверка на  лицата М. В. на 19 год. от гр.Враца, Б. С.на  25 год.от гр.Враца, С. Г.на 18 год.от гр. Благоевград и Ц. Л. от гр. Враца. По време на проверката ...

Мигрантската криза в Европа е обсъдена на българо-турска среща

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vZTiw9yuzZ8/

Мигрантската криза в Европа и нейното отражение върху държавите, поставени на най-голям натиск, беше обсъдена на среща на министър-председателите на България и Турция Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм при започналото посещение на българския премиер в Истанбул.

„Въпреки натиска от нелегални мигранти, етническият мир в страната ни е стабилен. Представители на различните етнически общности присъстват на всички нива в управлението на страната, а правителството периодично отпуска значителни суми за възстановяване на обредни домове и храмове на всички изповедания, за развитие на пътната и социална инфраструктура навсякъде в страната. Това допринася за равнопоставеното развитие на всички региони”, посочи министър-председателят Борисов по време на срещата.

Взрив разтърси турската провинция Ширнак

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601643

Кола бомба избухна пред полицейски участък в турския югоизточен град Джизре, уби един полицай и рани 25 души, съобщиха държавни медии. Експлозията в провинция Ширнак предизвика огромни разрушения на сградата на специалните антитерористични полицейски сили в града. Петима ранени от взрив в Турция край сграда на жандармерията Телевизионните канали излъчиха кадри с гъст черен дим, които се издига от пов...

Шофьорка уби велосипедист край село Лозенец

http://offnews.bg/news/n_1/n_635033.html

73-годишен велосипедист е загинал при катастрофа в района бургаското село Лозенец вчера, съобщават от полицията. По неустановени до момента причини се сблъскват лек автомобил “Рено Клио”, със софийска регистрация, управляван от 42 годишната Д.Й. от Бургас, и велосипедистът П.П., 73 годишен от село Велика. От инцидента на място загинал велосипедистът. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Царево.

Пожарът на алчността и безхаберието

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271421_%D0%9F%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%BB%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%85%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE

 Новината за опожарения Тютюнев град в Пловдив ме завари в Хамбург. Изпитах гняв, тъга и срам.

Както може би знаете, в Хамбург също има търговски складове, които са обявени за паметници на културата и са една от световноизвестните забележителности на града. Намират се в центъра, до пристанището, от двете страни на каналите на Елба. От миналата година сградите са в списъка на ЮНЕСКО. Строени са в периода 1883-1927 г. Стилът е неоготика. Пловдивските са малко по-стари и са в стил сецесион. За разлика от тях обаче тези в Хамбург не са потънали в разруха и не са опасани с предпазни огради, за да не пострада някой минувач. Част от помещенията и днес се използват като складове, в други са се настанили офиси на фирми. Има и празни, които очакват своите наематели.
Собственик на складовете е общината. Тя се грижи за тях и печели, като отдава площите под наем. И, разбира се, стриктно следи за запазването на конструкцията и фасадата. Те не могат да бъдат променяни от никого и по никакъв начин.
Същите правила важат и за други, не толкова забележителни за туристите сгради, които са паметници на културата. Това са уникалните 5-етажни жилищни блокове от малки червени тухлички. Построени са преди близо 100 години и се намират в един от скъпите квартали на Хамбург. Точно в такъв блок съм отседнала при приятели. Вътре апартаментите са модерни, а единствената промяна отвън за тези 100 години е новата дограма и тя е еднаква навсякъде, въпреки че собствениците са най-различни хора и фирми. Те обаче нямат право да извършват каквито и да било преустройства – никакво надстрояване, пристрояване, заграждане на коридори и балкони, монтиране на външни простори, навеси или каквото друго се сетите. В тези сгради дори не може да се пуши.
Навсякъде има датчици, чиято изправност се проверява периодично от фирмата, която засича водомерите и топломерите. Малцината пушачи могат да бъдат забелязани на някоя от пейките пред блока. От фасовете им, разбира се, няма и следа.
За ново строителство в изключително апетитните междублокови пространства и детски площадки никой не си и мечтае, въпреки че тук инвеститори бол - Хамбург е градът с най-много милионери в Германия. Така или иначе на никого и през ум не му минава, че може да наруши правилата и да забогатее от това. Сигурно глобите са зловещи дори за един истински милионер. Но едва ли само те спират евентуалните нарушители. Голямата спирачка е в манталитета, в чувството за отговорност, което е дълбоко вкоренено в съзнанието на всеки германец.
А какви мисли се въртят в главите на хората, които придобиват паметници на културата у нас обикновено за жълти стотинки според нормалната практика в България? Те много добре знаят какво купуват. Наясно са, че нямат право да събарят тези сгради и че трябва да се грижат за тях за своя сметка. Но знаят и друго - няма закон, който да ги задължи да го правят, нито пък има кой да ги контролира. И започват да се чудят как да се отърват от проклетото културно наследство, за да осъществят върху ценния парцел под него великите си инвестиционни намерения от рода на мол, казино, хотел. Дали да чакат паметникът на културата да падне сам, или да се молят някое голямо природно бедствие да разчисти терена? А може и някой клошар да свърши работата - драсва клечката и багерите тръгват. После потичат едни печалби...
Но да се върнем пак в Хамбург. В края на юли 1943 г. градът преживява най-тежката бомбардировка в историята на въздушните боеве за онова време. Загиват над 50 хиляди души, унищожени са 250 хиляди сгради, включително голяма част от складовете, дори асфалтът се запалва. След войната всичко е възстановено в предишния си вид – по снимки и спомени и с цената на много труд и лишения. Пловдив никога не е преживявал подобен апокалипсис. И както е тръгнало "разчистването", май не му й трябва.
Днес в Хамбург живеят около 1,8 милиона души. Градът е разделен на седем административни района, които се управляват от един кмет. Населението на Пловдив няма и половин милион души. Районите са шест, но затова пък кметовете са седем. И пет пъти повече да бяха, все тая, ако не са си на мястото и не си вършат работата, за която им се плаща.
В понеделник министърът на културата Вежди Рашидов се закани, че ще настоява Тютюневият град в Пловдив да бъде напълно възстановен за сметка на собствениците. Дано да успее. Междувременно може да закрие Националния институт за недвижимо културно наследство, както и Инспектората за опазване на това наследство. Ясно е, че тези чиновници не могат да опазят нищо, освен топлите си местенца. Крайно време е и депутатите да напишат един читав закон с ясни и категорични правила. С кръпки нищо не става. От март 2009 г. до юли 2016 г. в Държавен вестник 16 пъти са публикувани разни изменения и допълнения на Закона за културното наследство. Ефекта го видяхме в Пловдив, а и не само там. В противен случай пожарът на алчността и безхаберието много скоро ще изпепели и последните останки от това наследство.
Между другото в наши дни паметници на културата унищожават само терористите на Ислямска държава. И ние.

Откриха амфетамин в затвора във Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601644

Снощи, около 18.50ч. в РУ-Враца е получено съобщение от надзирател в Затвора- Враца, който е заявил, че минути по-рано в коридор на ет. 4, по време на дежурство е видял как лишения от свобода К. К .от гр. Враца подава на лишения от свобода А. Г. от гр. Лом кутия от цигари. При извършената проверка в кутията са намерени 2 хартиени сгъвки съдържащи бяло прахообразно вещество, което при направения полеви нарко-тест е реагирало на амфетамин. По случая в РУ Враца е образувано бързо производство.  ...

Природозащитници предупреждават - готви се огромно застрояване на Банско без ОВОС

https://www.actualno.com/blagoevgrad/prirodozashtitnici-preduprejdavat---gotvi-se-ogromno-zastrojavane-na-bansko-bez-ovos-news_559161.html

Екоминистерството разрешава Банско да бъде застроено с още 8 комплекса, в които има капацитет за допълнителни 40 хиляди легла. Това става без екологична оценка, предупреждават от "За да остане природа в България". Ако това стане факт, обитателите на Банско могат да достигнат до 60 000 души в пиковите моменти. А новата пречиствателна станция на града е с капацитет на 30 000 еквивалент жители, посочват природозащитниците. Според "За да остане природа в България" някои от новите квартали граничат

Все още издирват 26-годишния Галин Статев

https://www.actualno.com/society/vse-oshte-izdirvat-26-godishnija-galin-statev-news_559162.html

Продължава издирването на Галин Красимиров Статев. Младият мъж е в неизвестност от 4 август т.г. Независимо от предприетите усилени издирвателни действия на криминалистите, до този момент следите на Галин Статев се губят, съобщиха от МВР. 26-годишният мъж бе обявен за издирване по молба на близките, подадена в ОДМВР-Ямбол По техни данни, на 4 август Галин Статев е пристигнал в България с автобус от Германия и оттогава нямат контакт с него. Мъжът е висок около 182 сантиметра, с нормално телосл

650 нови мигранти са установени през последната седмица на българска територия

https://www.actualno.com/society/650-novi-migranti-sa-ustanoveni-prez-poslednata-sedmica-na-bylgarska-teritorija-news_559164.html

650 нови мигранти са установени на територията на страната за периода 18-25 август 2016 г., сочи справка на МВР. Данните показват, че ако мигрантския натиск се запази, максимум до месец центровете за настаняване на чужденци към Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет ще бъдат запълнени. Изминалата седмица все пак бележи спад на броя на мигрантите, които органите на МВР са задържали на българска територия. За сравнение – в периода 11-18 август 2016 г. броят на задържаните

В Гърция се появиха още турски граждани, бягащи от Ердоган

https://www.actualno.com/balkani/v-gyrcija-se-pojaviha-oshte-turski-grajdani-bjagashti-ot-erdogan-news_559166.html

Гърция се изправи пред ново предизвикателство в отношенията си с Турция, след като на гръцка територия нелегално влязоха седем турски граждани, търсещи спасение от режима на Реджеп Ердоган. Четирима от тези хора са семейство – университетски професори, с двете си деца. Те са пристигнали в Александруполис, като най-вероятно са дошли с лодка, прекосявайки река Еврос. И четиримата имат турски паспорти, но само този на бащата е валиден. Другите трима нелегално появили се в Гърция твърдят, че

Увеличи се броят на загиналите в турския град Джизре

https://www.actualno.com/asia/uvelichi-se-brojat-na-zaginalite-v-turskija-grad-djizre-news_559168.html

Загиналите при взрива на камион бомба в турския град Джизре вече са 11, съобщи Анадолската агенция. Ранени са 78 души. След днешния атентат, Висшият съвет по радио и телевизия на Турция временно забрани в интерес на обществената сигурност съобщаването на определени подробности и излъчването на фото и видео материали, свързани с престъплението и действията на органите на реда. Джизре е в югоизточната провинция Ширнак – на границата със Сирия и Ирак, и в района живее значителна кюрдска об

Турция изпрати още 4 танка в Северна Сирия

https://www.actualno.com/asia/turcija-izprati-oshte-4-tanka-v-severna-sirija-news_559169.html

Турция изпрати още 4 танка през границата в сирийския град Джараблус, освободен от подкрепяни от Анкара сирийски бунтовници по-рано тази седмица, съобщи БГНЕС. Фоторепортерът предаде, че в града се чуват експлозии докато продължава прочистването от джихадисти и обезвреждането на експлозиви в сградите.

Подреждат изложба с творби на децата, участвали в лятната Работилница за въображение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601646

Приключват заниманията в лятната Работилница за въображение в Художествената галерия. По време на ваканцията, децата бяха предизвикани да участват освен в ежедневните уроци по рисуване на различна тематика, и в конкурс за рисунка „Моето лято в галерията" . Той се провежда за втора поредна година. В него вземат участие много деца, които посещават ежедневните летни занимания в Художествена галерия-Добрич. Днес победителите ще бъдат наградени на тържество от 10.30 ч. в галерията и ще бъде открита представителна изложба с най-добрите рисунки от то...

Намушкан

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601647

Мъж на 56-годишен от Сливен е бил намушкан с нож на метри от Белодробната болница, съобщиха от полицията. Непознатият атакувал рано тази сутрин. Пострадалият е скитник, бил застигнат и нападнат в гръб, уточняват от МВР. Транспортиран е до МБАЛ - Бургас с прободни рани в левия крак и гърба. Няма опасност за живота му. Извършителят се издирва.    ...

Пускат частично трафика по моста на Западната дъга над Ломско шосе

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271420_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B

 Днес се пуска двупосочно движението по източното платно на моста на пътния възел на втората част от Западната дъга на столичното околовръстно. Това стана ясно след проверката на напредъка на довършването на отсечката, която направиха строителният министър Лиляна Павлова и шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров.

„По този начин ще се намалят рисковете от задръствания по трасето между западния край на Северната скоростна тангента и пътния възел при бул. „Сливница”, обясни министърът. Тя добави, че цялата Западна дъга ще бъде готова на 14 септември. По думите физическото изпълнение на строителството е над 95%. „Изпълнителят успя за по-малко от 9 месеца да изпълни толкова сложен обект без да се спира движението”, посочи министърът.

5,5-километровата отсечка на втората част на Западната дъга започва от моста над река Какач до пресичането със Северната скоростна тангента. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Открит е трупът на 30- годишен мъж

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YXXRA2ShdJs/

На 24.08.т.г. около 18.30 ч. в Районно управление – Несебър е получено съобщение за мъж, открит починал в таванска стая, разположена в бл. 51 в ж.к. «Младост». При извършения оглед е установено, че тялото / в напреднал стадий на трупно разлагане/ е на 30- годишния Й.Б. от с. Искра, общ. Първомай, обл. Пловдив, криминално проявен за осъществени кражби и търговия с наркотици.

Трупът на Й.Б. е откаран за аутопсия в Катедра «Съдебна медицина» към МБАЛ – Бургас. Според съдебните медици няма данни за насилствена смърт. Взета е кръвна проба за химичен аналз, тъй като по данни на съседи, в последните дни Й.Б. е бил непрекъснато под въздействие на алкохол и вероятно упойващи наркотични вещества.

По  случая е образувано досъдебно производство, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР-Бургас.

 

Стотици посрещнаха „златни момичета“ от Рио

http://www.moreto.net/novini.php?n=329568

Няколко стотин души с много цветя, знамена и специално израбетени за случая транспаранти посрещнаха възторжено националните състезателки по художествена гимнастика, техните треньори и ръководители при завръщането им от Олимпийските игри в Рио.

Мъж обра картофите на свой съселянин

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601641

За кражба на земеделска продукция в с.Голямо Бабино съобщават от ОД на МВР Враца. Кражбата е извършена от парцел, намиращ се в землището на селото и е собственост на С.Д. от Враца. Липсвали около 50 кг. картофи. Установено е че извършител е Б. И. на 61 год. от същото село. Земеделската продукция е върната на собственика.   От извършителят е снето сведение след което е освободен.    ...

Откриват трети мост над Босфора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601645

Днес се открива трети мост на Босфора, който е без аналог в Турция, а и в световната практика той е плод на редица уникални решения. Дължината на основната част на съоръжението е 1408 м, ширината е 59 метра. На моста има осем платна за движение на превозни средства - по четири във всяка посока, и две железопътни линии. Двете опори на моста се издигат над морското равнище до 322 метра. Мостът е изграден от турско - италиански консорциум. Официално строителството на моста започна през май 2013. Цената му е около три милиарда долара. Инвестициите ...

Един загинал и 25 ранени при експлозията в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5729935

Един загинал и 25 ранени при експлозията в ТурцияЕдин полицейски служител е загинал, а 25 души са пострадали при експлозията, която разтърси полицейски участък в югоизточната турска провинция Шърнак, предава Reuters, като се позовава на източници от медицинските кръгове, съобщава "Фокус". Бомбата, заложена в автомобил, избухна около 6.40 часа (местно време).

2022 година е крайният срок за паспортизирането на сградите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271419_2022+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B5+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%BE%D0%BA+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%

 

На 1 септември ще бъде подписан договор за яз. „Луда Яна“ до Панагюрище

Срокът за издаване на технически паспорти на сградите беше удължаван многократно, откакто беше приет нормативният акт Наредба №6 за това през 2006 година. 2022 година е крайният срок за паспортизирането на всички сгради в страната. Това обяви в ефира на „България он Еър“ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той обясни още, че след 2022 кметовете на общините ще издават по служебен път технически паспорти на сградите, които поради една или друга причина не са се справили с това. Техническият паспорт е рентгеновата снимка на всяка една сграда. Той съдържа описание на състоянието ѝ, гарантира нейната конструктивна устойчивост и регистрира необходимостта от неотложни ремонти и укрепвания, допълни още той. Издаването на технически паспорт е безплатно за сградите, които участват в Националната програма за енергийна ефективност, това е един бонус към програмата – сградите получават енергиен и технически сертификат след извършване на съответните обследвания, каза още зам.-министър Нанков. Процесът, по който се правят самите замервания и анализ на конструкцията, не нарушава целостта на сградата, като се извършва със скенери и термокамери, но за да се направи, трябва да бъде осигурен достъп до жилищата.

Николай Нанков заяви, че собственици извършили неправомерно преустройвания на сградата, могат да бъдат санкционирани, тъй като подобни действия могат да застрашат устойчивостта ѝ и съответно - живота, здравето и собствеността на съседите.


Цялата статия от Тук

Граждански инициативен комитет за подкрепа на ген. Румен Радев се учреди в Казанлък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601642

Казанлъчани започнаха подписка в подкрепа на ген. Румен Радев като кандидат за президент на РБългария. Общественици, спортисти, икономисти, представители в сферата на културата, отбраната, образованието, знакови фигури в лявото пространство и др. се включиха в инициативата. Активните граждани са убедени, че ген. Радев ще бъде президентът на всички българи. Инициативният комитет, който издига неговата кандидатура, цели постигането на широка публична подкрепа в името на България. „Родината ни има необходимост от авторитетен президент, какъвто ще...

Задържаха автокрадци, гастролиращи по Южното Черноморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QXk3mbPhmcQ/

Около 02.30 ч. на 23.08.т.г. в Китен, общ. Приморско, в момент на кражба на части и вещи от л.а. “БМВ 525” полицейските служители задържали : 28- годишния К.Г. и 26- годишния Д.Ж., и двамата от Перник, за които се предполага, че са извършители и на множество авто-кражби от МПС, паркирани на територията, обслужвана от ОДМВР – София и Перник. Същите, чрез изключителен професионализъм, отваряли купетата на различни леки автомобили /повечето от висок клас/, спрени от водачите си или на паркинги в курортните селища, или в близост до плажни ивици по Черноморието, като извършвали кражби на множество части и вещи от моторните превозни средства, предназначени вероятно за препродажба на втора ръка на частни лица или фирми, работещи в този бизнес.

При проведените множество процесуално-следствени действия по категоричен начин е доказана, че К.Г. и Д.Ж. са извършители на : десет кражби, осъществени на територията на Община Приморско, две кражби – на община Созопол, една кражба на територията на Община Царево и една кражба на части и вещи от МПС, паркирано на територията, обслужвана от Пето Районно управление – Бургас, съобщиха от ОДМВР-Бургас.

В квартирата в Приморско, ползвана от двамата перничани, са намерени и иззети част от вещите – предмет на престъпленията. Със съдействието на служители от ОДМВР – Перник са извършени претърсвания в домовете на К.Г. и Д.Ж в Перник, като са намерени и иззети множество части и вещи от МПС, също предмет на престъпления / сред които фарове на скъпи автомобили, въздушни възглавници, волани, навигации, двигатели на различни автомобили със заличени номера и др./. В гараж в Перник е установен и иззет лек автомобил “Фолксваген Голф 4” – предмет на противозаконно отнемане от територията на София – град.

Констатирано е, че по време на кражбите, извършителите се придвижвали с л.а. “Фиат Добло”, с транзитен номер, от който са иззети инструменти за взломяване и демонтаж на частите от МПС. Предпочитани са били фаровете на скъпи автомобили, сред които марките „БМВ”, „Фолксваген”, „Ауди” и „Порше”.

До момента са намерени и иззети общо 26 комплекта фарове, от които 11 за л.а. „БМВ”, 11 – за л.а. „Фолксваген” / повечето за модел „Таурег”/, два за „Волво” и два – за л.а. „Ауди”. Иззети са шест въздушни възглавници за л.а. „БМВ”, шест за л.а. „Фолксваген” и три за л.а. „Ауди”., Намерени и иззети са пет управления за климатроник за л.а. „Фолксваген”, три за „БМВ” и два за л.а. „Ади”, пет DVD Players за л.а. „БМВ”, цял комплекс лайсни с вградени парктроници за „Мерцедес S класа”, два комплекта модули за климатроник за л.а. „БМВ”, километражи, двигател за л.а. „БМВ”, два волана за л.а. „Ауди” и чети странични огледала. По данни на потърпевшите собственици комплект фарове за БМВ 5 серия /каквито са всички/ чисто нови струват около 3 200 лева, а втора употреба комплекта може да се намери за около 1 200 лв.

К.Г. и Д.Ж. са задържани с прокурорско постановление за срок от 72 часа, като предстои гледане на постоянната им мярка за неотклонение в Районен съд – Царево

Социалното министерство дава близо 80 000 лв. за архиватори

http://www.cross.bg/stava-mtsp-kalfin-1518379.html

/КРОСС/ Министерството на труда и социалната политика си нае архиватори. Това става ясно от сключен преди месец и половина договор, предаде actualno.com. Макар договорът да е сключен в мандата на настоящия министър Зорница Русинова, процедурата е стартирала още по времето на нейния предшественик и бивш вицепремиер Ивайло Калфин. Срещу сумата от 76 176 лв., с ДДС, социалното министерство е възложило за срок от три месеца да бъде извършен анализ на "жизнения цикъл" на документите, архивните помещения, наличното оборудване за съхранение на физическия архив, както и да се изготви методика за управление на архива. Средствата са по европейските фондове. Три фирми са били допуснати до финалната фаза на процедурата.  От сключения договор става ясно, че ще се прави и "анализ на IT средата и възможностите за внедряване на допълнителни софтуерни решения за управление на физическия и електронен архив", т.е. МТСП очевидно тепърва възнамерява да инвестира в разрастране на архивната си дейност, пише БГНЕС. Друга особеност на процедурата и последващия договор е обстоятелството, че става въпрос за обследване на архива на вече приключилата европейска оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007-2013", която беше завършена в края на миналата година. Към момента служителите на МТСП и на Агенцията по заетостта, чийто архиви също са обект на анализа, изпълняват новата ОП "Развитие на човешките ресурси 2014-2020"

31-годишен с регистрации за кражби открит мъртъв в Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/region/article/5729934

31-годишен с регистрации за кражби открит мъртъв в Слънчев бряг31-годишен мъж, който по първоначални данни е от Пловдивско, е намерен в квартирата си в Слънчев бряг. Все още не са изяснени причините за смъртта, тъй като при първоначалния оглед видими следи от насилие не са открити. Взети са обаче проби за хистологични изследвания, които ще установят дали мъжът е приел някакви упойващи вещества.

Мъжът без книжка, оставил дете в кома, шофирал и преди

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/myzhyt-bez-knizhka-ostavil-dete-v-koma-shofiral-i-predi-6057998

Хората в село Юруково, откъдето са всички участници в катастрофата, са потресени. Разказват, че не само Ахмед Юсуфов шофира без книжка в района, а поне 30-40 души го правят и дори се хвалят

Два района без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=329575

Два района ще останат без вода днес във Варна поради аварии. Засегнати от повредите са абонатите в: - ж.к. "Победа" - до около 14 ч. - кв. "Аспарухово" - около ул. "Костур" и "Кирил и Методий" - от 10 до около 14 ч.

11 жертви и 78 ранени при атентат в Турция

http://www.vesti.bg/sviat/11-zhertvi-i-78-raneni-pri-atentat-v-turciia-6058000

Мишената на атаката, която според местни медии е извършена от ПКК, е бил полицейски участък в град Джизре

9 жертви и 64 ранени при атентат в Турция

http://www.vesti.bg/sviat/9-zhertvi-i-64-raneni-pri-atentat-v-turciia-6058000

Мишената на атаката, която според местни медии е извършена от ПКК, е бил полицейски участък в град Джизре

Жертви и ранени при атентат в Турция

http://www.vesti.bg/sviat/zhertvi-i-raneni-pri-atentat-v-turciia-6058000

Мишената на атаката, която според местни медии е извършена от ПКК, е бил полицейски участък в град Джизре

Световна премиера за три варненски филмови продукции на „Bridge of Arts“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601555

Три варненски филмови продукции ще направят своята световна премиера в Ростов на Дон, Русия. Лентите ще бъдат прожектирани на 26 август в „Нощ на варненското кино", научи Дарик. Събитието е в рамките на второто издание на Международния фестивал на мотивационното кино „Bridge of Arts", на който се очаква да пристигнат големи имена като Микеле Плачидо (Италия), Настася Кински (Германия), Долф Лундгрен (Швеция - САЩ), Марк Докаскос (САЩ), Олег Тактаров (Русия) и много други. С варненската вечер се отбелязват и 90 години от премиерата на лентата „К...

Мощен взрив до полицейско управление в турския град Джизре

http://offnews.bg/news/n_1/n_635032.html

Кола бомба избухна близо до полицейско управление в турския град Джизре, съобщават местни медии. Взривът е възникнал в ранните часове на днешния ден, като след избухването е имало престрелка между нападатели и полиция. По информация на турското издание "Хюриет" при нападението са загинали 8 полицейски служители и са ранени над 40 души.  Джизре се намира в провинция Шърнак, която е заселена с предимно кюрдско население. Очаквайте подробности.

Нов атентат в Турция с жертви и ранени

http://www.mediapool.bg/nov-atentat-v-turtsiya-s-zhertvi-i-raneni-news253381.html

Нов атентат с жертви и ранени е станал в Турция тази сутрин, предаде Анадолската агенция. Към момента загиналите са 9, а ранените 64, предаде Ройтерс. Пълен с експлозиви автомобил е бил взривен в 6:40 часа местно време на контролно-пропускателен пункт в близост до сграда на полицията в град Джизре в провинция Шърнак в Югоизточна Турция. На сградата на полицейското управление са нанесени значителни щети. Не е ясно колко хора са били вътре в нея по време на експлозията. Пострадалите са откарани до близките болници. Провинция Шърнак се намира на границата със Сирия и Ирак. По-голямата част от населението са  кюрди. Все още никой не е поел отговорност за нападението. Според Анадолската агенция зад атентата стои забранената Кюрдската работническа партия.    

Новият път през Кресна с по три ленти през баирите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271418_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%9A%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D0%BE+%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0

 

Най-дългият тунел ще е 1700 м

Новият път през Кресненското дефиле, който ще се строи по проекта за лот 3,2 на автомагистрала „Струма”, само на места ще бъде трилентов. Това съобщи шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров, след вчерашната проверка на строежа на Западната дъга на София и допълни, че този вариант на проекта без дълъг тунел е бил представен в пътната агенция преди 6 месеца.

Той обясни, че шосето, което ще води от Кресна към Симитли и София ще е с повече от 2 ленти само в най-стръмните участъци. Новият път ще е на изток от стария. Трасето

ще се минава с много виадукти

защото теренът в Пирин планина е силно пресечен. Ще има и 5 тунела, като най-дългият ще е около 1700 м, както и пътни връзки към населените места в района. Това ще бъде скоростен път с допустима скорост 90 км в час.

По сегашния път, след като бъде основно реконструиран, ще се пътува от Симитли към Кресна и Кулата. На места по него ще има уширения за аварийно спиране.

Според инж. Лазаров подобен вариант на разделяне на платната за движение в двете посоки

се прилага широко в Алпите и други планински райони

в Европа.

„Вариантът е оптимален за опазване на околната среда и за строителството”, категоричен той. „При дълъг тунел от 15 км в силно сеизмичен район едно силно земетресение ще го извади завинаги от строя. Съоръжението няма да може да се възстанови”, поясни пътният шеф и добави, че забавянето на строителството на пътя през дефилето ще е пагубно за човешкия живот и природата.

„Идеята е за по-бързо изграждане на лота. Вариантът, който сме предложили, е до 2020 г. това да се случи”, добави Лазаров. Той подчерта, че

районът не е безопасен

и затова се търсят оптимални и строителството да завърши по-бързо.

По думите му екипът има редовни срещи с еколозите, които трябва да предоставят мерки за защита на хабитати и околна среда, които да бъдат заложени в проекта.

Шефът на АПИ поясни още, че не е удачно да се сложи мантинела между двете ленти на сегашния първокласен път и така да се направи невъзможно изпреварването. Според него при катастрофа в една от тях ще се запуши напълно трафикът по нея и ще се затрудни бързото пристигане на аварийните екипи.

Поименните компенсационни бонове намаляват с нови 7,6 млн. лв.

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/poimennite-kompensacionni-bonove-namaliavat-s-novi-76-mln-lv-223454/

Ккомпенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи само за 570 хил. лв. номинал са използвани за плащания към държавата от началото на годината

За Фестивала на солта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601639

Специален модул „Аз съм мигрант" провокира гостите на Фестивала на солта да се разровят в собственото си минало и да споделят откъде са мигрирали те или техните прародители, защото районът около Бургас събира много бежанци преди повече от век. Организаторите от проект „Солта на живота", LIFE+ се надяват да привлекат голям интерес чрез тази арт инсталация, която ще бъде разположена в производственото хале на Черноморски солници АД, заедно с въздействащата изложба „Миграции" на Българска фондация Биоразнообразие, създадена специално за Фестивала....

Банките свалиха цената на ипотеките до 5,34%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271417_%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%BE+5%2C3

 

Потребителските заеми поскъпнаха

Банките свалиха цената на жилищните кредити в левове до 5,34%. Това сочат последните данни на Българската народна банка (БНБ) за юли 2016 г. Само за месец годишният процент на разходите (ГПР), в който освен лихвата се включват и всички такси, комисиони и разходи за сметка на клиента, е паднал с 0,06 на сто. Цената на ипотечните заеми се намира на рекордно ниско ниво, като се понижава за пети пореден месец. През февруари лихвата е била 5,89%. Това означава, че от февруари до юли се отчита спад от 0,55 на сто. На годишна база също се наблюдава понижение на ГПР с 0,87%, тъй като през миналата година заем за покупка на апартамент, изтеглен в левове, трезорите са отпускали срещу 6,21%.

Понижение се отчита и при ипотечните кредити в евро

През юни лихвата е била 6,18%. Месец по-късно процентът пада с 0,16 на сто – до 6,02%. За година жилищните заеми са поевтинели с 0,38%, тъй като през седмия месец на миналата година банките са искали 6,40% лихва.

Според данните потребителските кредити, изтеглени в българска валута, поскъпват. Така през юни лихвата е била 10,42%, а месец по-късно скача до 10,90 на сто. В сравнение с юли на 2015 г. обаче заемите за покупка на стоки поевтиняват. През миналата година лихвата е възлизала на 11,63%. При заемите за потребление в евро се наблюдава минимално понижение на месечна база – от 0,03%. През юли ГПР е бил 7,39%.

БНБ отново отчита спад и при големите заеми на фирми. При кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове и евро, намалението е съответно с 0,18 и 0,52%, като новите проценти са 4,52 и 4,20 на сто.

Корпоративните кредити над 1 млн. лв. в българска валута и евро обаче са поскъпнали. През юли лихвите по тях са 4,76 и 5,45%, като месец по-рано процентите са били 4,18 и 5,16%.

Статистиката на централната банка показва още леко покачване на лихвите по влоговете до 0,84%.

На годишна база обаче се регистрира спад от 0,71 на сто

като през юли 2015 г. лихвата е била 1,55%.

При депозитите, договорени в евро, лихвата, която са получавали българите през миналия месец, е била 0,64%. Само година по-рано цената на депозираните пари в европейска валута е била 1,22%, или с 0,58 процентни пункта повече. През април трезорите са давали 1,17% лихва, като се регистрира 3-месечен спад.

Въпреки понижението при влоговете на домакинствата, лихвите при фирмените депозити се покачват. За месец процентът се покачва от 0,35% на 0,41%. Ако обаче търговците са си сложили парите в лева през миналия юли, лихвата, която са щели да им дадат трезорите, е 0,65%. При договорените сметки в евро, увеличението е от 0,03% като през юни лихвата достига 0,43 на сто.

Километрична опашката от тирове на ГКПП „Дунав мост 2” на изход от България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5729930

Километрична опашката от тирове на ГКПП „Дунав мост 2” на изход от БългарияОколо 3 км е опашката от тежкотоварни автомобили на ГКПП „Дунав мост 2”, съобщи за радио “Фокус” дежурният граничен служител. Той уточни, че автомобилите изчакват да излязат от България. На вход в страната няма чакащи автомобили. Преминаването през граничния пункт е нормално, както и през останалите два гранични пункта в областта „Връшка чука” и

Днес е голям християнски празник, черпят Адриан и Наталия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271416_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC+%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA%2C+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BF%D1%8F%D1

 Православната църква почита днес паметта на светите мъченици Адриан и Наталия. Те живели по времето на император Максимиан, който извършвал жестоки гонения против християните. Един път свети Адриан присъствал на мъчения на християни и впечатлен от силната им вяра, решил да стане християнин. Съпругата му Наталия вече била християнка, но криела това от него. След като разбрала за решението на Адриан, тя била много щастлива.

Щастието им не траело дълго. Императорът хванал Адриан и с жестоки мъчения се опитал да го откаже от новата вяра, той все пак не се отказал и напуснал този свят като християнин, припомня zajenata.bg.

Името Наталия има латински корен и идва от думата “natale”, която означава “родна” или “рожденна”.

Адриан пък е името на известен римски император - произхожда от "Хадрия" (от латинскoтo hadrianus). Хадрия е град в северна Италия, дал името на Адриатическо море.

10 красиви имена празнуват днес имен ден. Повод да почерпят имат всички с имената Адриан, Адриана, Ади, Адрианна, Адриян, Адрияна, Адриянна, Наталия, Натали и Наташа. Пожелаваме им здраве, щастие и силна вяра в утрешния ден!

Вестниците пишат

http://www.cross.bg/godina-prodykti-zaradi-1518378.html

/КРОСС/ Комисията за защита на конкуренцията след продължили половин година протакания и сменено ръководство пусна сделката за "Дунарит" преди дни, пише Сapital daily. Но битката между ръководството и преките акционери (които са подкрепяни от банкера Цветан Василев) и заложния кредитор "Виафот инвестмънт България" (което е контролирано от Делян Пеевски) очаквано се пренесе в Търговския регистър. Обявеното намерение конкурентът на русенския военния завод "Емко" да придобие контрол чрез увеличение на капитала с 60 млн. лв. беше заявено за вписване в понеделник. Надеждите за приключване на сагата обаче явно са били прибързани и от насрещния лагер първо направиха опит чрез молби до Агенцията по вписванията да забавят процедурата, а после и чрез определение на Софийския градски съд успяха да спрат вписването заради иск, с който оспорват легитимността на общото събрание на "Дунарит". Спорът Василев - Пеевски е за разпределение на един от големите активи от наследството на КТБ - русенското предприятие за мини, артилерийски и авиационни боеприпаси има приходи за миналата година от 91 млн. лв. Желаещият да го купи - "Емко", има продажби за 150 млн. лв. Мед, кремове за красота с розово масло и сладка ще са част от българските стоки, които ще бъдат представени в Шанхай, съобщава "Сега". За целта в най-големия китайски град ще бъде открит павилион за български продукти. Той ще се намира в свободната търговска зона

Частен инвеститор предизвиква варненските архитекти в Конкурс за най-добра идея за жилищна сграда

http://www.moreto.net/novini.php?n=329238

„ИНТЕРКОМ ГРУП БРИЗ” ЕООД ОБЯВЯВА КОНКУРС За Идеен проект за Жилищна сграда, находяща се в УПИ XXIV, кв.20 по плана на ж.к.”БРИЗ”, гр.Варна, представляващ ПИ с идентификатор 10135.2563.760 по КК и КР на гр.Варна, одобрени със Заповед РД-18-92/14.

Министерството на туризма е залято от жалби от недоволни туристи

http://www.cross.bg/tyrizma-poslednite-oplakvaniya-1518377.html

/КРОСС/ Жалби от летовници за неудобни шезлонги и водорасли на плажа валят в Министерство на туризма. Това сочат данни на ведомството, предоставени на „Монитор". Получен е дори сигнал, че липсва плажно масло от конкретна марка в близката аптека. Едва 10% от всички оплаквания са за проблеми с управлението на морските плажове. Най-често те са за размера на свободната зона на ивиците, за липса информационни табели, за недостиг на спасители и за непочистен пясък. Отчетен е и бум на жалбите и исканията за откриване на нудистки плажове в няколко района по черноморското ни крайбрежие, обясниха от ведомството на Николина Ангелкова. Част от оплакванията на летовниците са традиционни през последните две десетилетия - за неиздадени касови бележки или за шум от съседното заведение. Тези жалби обаче не са в правомощията на инспекторите на туристическото ведомство, уточниха оттам. Линията за сигнали за нередности в туризма беше открита в края на юни тази година, като до момента са получени около 300 оплаквания. През последните дни средно се получават по около 10 сигнала.

Борисов вече тотално прекали!

https://www.actualno.com/viewpoint/borisov-veche-totalno-prekali-news_559154.html

Не виждам в Европа перспектива за решаване на проблема с мигрантската криза. В тази ситуация България трябва да се опита да поддържа максимално прагматични и добронамерени отношения със съседите. „Сърбите изкараха армията, заградиха границата и вече няма изход от България. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна“. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди днес (26 август) да отиде в Турция на посещение. Публичният завой на Бо

Защо беше нужна драмата с магистрала "Струма" през Кресненското дефиле?

https://www.actualno.com/actualno/zashto-beshe-nujna-dramata-s-magistrala-struma-prez-kresnenskoto-defile-news_559159.html

Преди дни министър Лиляна Павлова обяви, че експертите работят по ново предложение, по което има почти пълен консенсус, за две отделни ленти на магистрала "Струма", които ще минават еднопосочно по различни маршрути. Това е прост, лесен и добър вариант. Въпросът е защо той не беше предложен като основен още в началото, а трябваше да минат години да ожесточени дискусии, за да се стигне до него. Работата по проекта за магистрала "Струма" започва още през 90-те години. В по-новите времена обаче, к

Взриви се газова бутилка в село Енина

https://www.actualno.com/society/vzrivi-se-gazova-butilka-v-selo-enina--news_559160.html

Стопанин на къща в с. Енина се размина на косъм от трагедия, след като теч от газова бутилка се взриви в пристройка на дома му. Той запалил котлона и щял да прави зимнина, но когато излязъл от пристройката се чул адски гръм като от снаряд. Съборени са две стени от постройката, а бетонната плоча на тавана буквално е станала като гъба. За щастие няма пострадали хора. Можело е да се стигне до по-големи щети, ако самата бутилка се е била взривила. Пожарът е потушен от огнеборците, предаде БГНЕС

Жителите на бургаски квартал получават супермаркет и жилищна сграда вместо паркинг и детска площадка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/26/2817180_jitelite_na_burgaski_kvartal_poluchavat_supermarket_i/?ref=rss


Застрояването на междублокови пространства предизвика недоволството и на жителите на бургаския квартал "Братя Миладинови". Теренът в по-голямата си част е общински и се намира в близост до Бургаски свободен университет и СОУ "Братя Миладинови".

Преди две години от общината обещават на мястото да се изгради паркинг и детска площадка. Впоследствие обаче земята е продадена на инвеститор, който ще строи сграда на девет етажа в непосредствена близост до останалите жилищни блокове.

Експлозия разтърси полицейски пункт в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5729924

Експлозия разтърси полицейски пункт в ТурцияЕксплозия разтърси полицейски пункт в югоизточната турска провинция Шърнак, съобщава "Фокус", позовавайки се на Sigma Live. Мишена на атаката, която според местни медии е извършена от членове на забранената „Работническа партия на Кюрдистан“, е бил полицейски участък в град Джизре. По данни на Anadolu Agency взривът е причинен от кола-бомба,

Жителите на бургаски квартал получават супермаркет и жилищна сграда вместо паркинг и детска площадка

http://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/regioni/2016/08/26/2817180_jitelite_na_burgaski_kvartal_poluchavat_supermarket_i/?ref=rss


Застрояването на междублокови пространства предизвика недоволството и на жителите на бургаския квартал "Братя Миладинови". Теренът в по-голямата си част е общински и се намира в близост до Бургаски свободен университет и СОУ "Братя Миладинови".

Преди две години от общината обещават на мястото да се изгради паркинг и детска площадка. Впоследствие обаче земята е продадена на инвеститор, който ще строи сграда на девет етажа в непосредствена близост до останалите жилищни блокове.

И една гърбица на пътя вече се вижда от цялата държава. Без значение кой е строил - българин или чужденец

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5729414

И една  гърбица на пътя вече се вижда от цялата държава. Без значение кой е строил - българин или чужденецВлизаме в нов етап - европарите за инфраструктура спират и ще строим със средства от бюджета, с приходи от винетки и толтакси, с дългосрочни кредити от Световна банка и Европейската инвестиционна банка Кой да ни строи магистралите? Български или чуждестранни фирми? Глупав въпрос, защото за държавата е важно да има пари,

Властта пак иска специален съд за знаковите дела срещу себе си

http://www.mediapool.bg/vlastta-pak-iska-spetsialen-sad-za-znakovite-dela-sreshtu-sebe-si-news253380.html

Министерството на правосъдието  възкреси отхвърлената само преди пет години скандална идея на Цветан Цветанов за създаването на специален съд, който да гледа делата срещу хората от властта. Сега тя се появява в плана за ускоряване на съдебните процеси под мотото:“ По-качествено правораздаване при корупция по високите етажи на властта“. Планът е всички дела за корупционни престъпления срещу депутати, министри, шефове на държавни органи (вкл. от митниците и НАП), съдиите, членовете на Висшия съдебен съвет и съдебните инспектори да се разглеждат от специализираните съд и прокуратура. Сега специализираните магистрати работят само по дела срещу организираните престъпни групи. Аргументите са няколко. Така щяло да се създадат условия за “рационално използване на специализираните съдилища и прокуратури“, както и да се разчита на специализацията на магистратите. Целеният резултат е “да бъдат постигнати очакванията на обществото за своевременни и справедливи наказания, когато подсъдимият е заемал висша държавна длъжност“. Когато не става дума за корупция, делата срещу тези лица ще се разглеждат от общите съдилища. Идеята е възродена от работна група от прокурори, съдии и адвокати, сочат от правосъдното министерство. Най-добре тази идея бе обяснена от съдия Красимир Шекерджиев в интервю за вестник “Сега“ през 2011 година: "Те (спецсъдиите) ще гледат делата, които властта за нищо на света не иска да изгуби. По "медийните" дела отборът на обвинението не се справяше досега и вместо да подобрят играта, за да спечелят мача, те искат да сменят съдията" Преди пет години най-големият застъпник за тази идея бе тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов. Срещу това се вдига толкова голяма съпротива, че ГЕРБ сами се отказаха от предложението си. Проблемът е, че вкарването на делата срещу определена категория лица в отделен съд означава, че се създава специално съдилище, а не специализирано такова. А това е забранено изрично от конституцията. През 2011 година първи се противопостави тогавашният главен прокурор Борис Велчев, който сега е председател на Конституционния съд. “Ако този съд (спецсъда) бъде натоварен и с допълнителни очаквания да противодейства на корупционно поведение, се размива тази първоначална идея за специализация и необходимостта от профилиране на съдиите и това е неуместно", каза тогава Велчев. В рамките на 41-ото Народно събрание всички парламентарни групи, без тази на ГЕРБ, се обявиха срещу предложението за създаване на специален съд срещу лицата от властта. БСП, ДПС и Синята коалиция  обявиха, че това означава, че се прави “извънреден“ и “политически съд“. Дори “Атака“, която тогава по принцип подкрепяше ГЕРБ за създаването на специализираните съдилища, поиска отпадане на идеята за изнасяне на делата срещу властта от системата на общите съдилища. Тогавашният правосъден министър Маргарита Попова (сега вицепрезидент) също изрази резервите си към предложението. Президентът Георги Първанов (2002-2012) също бе против . Накрая самият премиер Бойко Борисов и ГЕРБ се отказаха от идеята, след като ГЕРБ научиха, че Венецианската комисия няма да ги подкрепи. Разликата между тогавашното предложение и сегашното е, че през 2011 година идеята бе всички дела срещу властта да се гледат от специализираните съдилища, а сега се изнасят само корупционните. И тогава беше ясно, че целта на промяната са именно знаковите дела срещу политици и магистрати. Какво се цели? В момента делата срещу политици и съдии се гледат от Софийския градски съд (СГС). Преди малко повече от година СГС беше оглавен от съдия Калоян Топалов, който се обяви открито срещу статуквото в съдебната власт. Това го вкара в постоянен конфликт управляващото лоби на главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на Върховния административен съд Георги Колев. Предложената промяна на пръв поглед няма друго обяснение, освен конюнктурното. Специализираните съдилища и прокуратури не се справят по-добре от общите съдилища при гледането на сложните дела, а в много случаи са по-зле. Преди пет години там бяха назначени магистрати, които в общия случай нямаха особено голям опит. Това доведе до забавяне на много дела, а в анализите на прокуратурата откровено се признава, че специализираните прокурори не се справят със сложните данъчни дела. Сега се иска там да отидат и още по-сложните дела за корупция по върховете на властта. Преди няколко месец шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов дори се опита да отвори дебата за закриване на спецсъдилищата като безсмислени.

"Златните момичета" разказаха за емоцията от спечелването на бронза в Рио, готвят бенефис

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601638

За 8 години националният ансамбъл по художествена гимнастика спечели 81 медала. Последният е олимпийски бронз от Рио. „Уникална емоция!" - така треньорката им Ина Ананиева определи спечелването на медалите на Олимпиадата. Бронзов медал за ансамбъла ни по художествена гимнастика в Рио „Имахме много тежка квалификация в събота. Дори ми минаваха мисли, че можем да не влезем и на финал. Но за 24 часа тези момичета се преобразиха и излезе един нов отбор", заяви пред

Днес да почерпят

http://www.cross.bg/dnes-da-pocherpyat-1518376.html

/КРОСС/ Александър Мутафчийски - оперетен певецАлександър Цветков - бивш министър на транспортаВелко Йотов - футболистЕмануел Икономов - писателЛюбомир Любенов - кануистНиколай Николов - футболистПавел Станчев - изп. директор на bTV

Сподели ... Асеновата крепост

http://www.dnevnik.bg/na_put/2016/08/26/2817055_spodeli_asenovata_krepost/?ref=rss


Асеновата крепост е място, където човек наистина може да се почувства като в Средновековието. Естественият скален масив с почти отвесни стени, надвесени над реката, е недостъпен от три страни, а стратегическото му местоположение и естествена защита е била използвана още от траките, които през V век пр. н. е. строят укрепление, разказва официалният туристически портал на България.

Крепостта е подновена по времето на римския император Юстиниан като една от 300-те точки за защита от...

Дует “Ритон” ще пее на празника на Аксаково

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5729342

Дует “Ритон” ще пее на празника на АксаковоДует “Ритон” са поканени на празника на Аксаково в неделя, 28 август. Тържествата започват още в събота с “Приказно-песенна въртележка” с актрисата Илиана Балийска. На празничния концерт ще се изявят различни фолклорни групи от региона, солистите на фондация “Звезди на изкуството”, Теди Генев. Черешката на тортата ще бъдат Катя и Здравно от дует

Спорт по тв днес: жребий за Лига Европа, старт на Бундеслигата, още 5 мача, тенис, Формула 1, дартс, колоездене и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/5729350

Спорт по тв днес: жребий за Лига Европа, старт на Бундеслигата, още 5 мача, тенис, Формула 1, дартс, колоездене и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Откриват най-широкия мост в света над Босфора (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5729899

Откриват най-широкия мост в света над Босфора (Видео)В Турция откриват най-широкия мост в света, информира Нова тв.  Мостът „Явуз Султан Селим” ще е третият над Босфора, който ще свързва Европа с Азия. Широк е 59 метра. Съоръжението виси на 1408 метра над морското равнище и е с дължина от малко над 2 километра. Цената на мегапроекта е 2,5 млрд долара.

Преглед на регионалния печат на 26.08.2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601637

„Гюнай Хюсмен инициира оформяне на екопътека в Сборяново“ – водещата тема за „Гледища Днес“. Вече са поръчани и указателните табели до екопътеката, която ще е дълга 7 км. – разказва статията. „Пожар е пламтял в Горско стопанство Разград“ – информира още от първа страница „Гледища Днес“. Общо 15 пожара са бушували на територията на СЦДП от началото на годината – разказва статията. „Разградският Вароша е представен в сборник“ – съобщава на стр. 6 „Гледища Днес“.   „Десетки нарушения на метан станцията откриха при първите проверки“- водещата тема...

НДК припомня ролите на Маестро Никола Гюзелев с юбилейна изложба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5729900

НДК припомня ролите на Маестро Никола Гюзелев с юбилейна изложба Събитието отбелязва 80-годишнината от рождението и 50 години сценична дейност на прочутия оперен певец Юбилейна изложба от снимки и афиши на Маестро Никола Гюзелев организират Националният дворец на културата (НДК) и Фондация “Никола Гюзелев” в рамките на голямото юбилейно честване в памет на рождението на големия български бас.

Борисов пое ролята на посредник между Анкара и Брюксел

http://www.mediapool.bg/borisov-poe-rolyata-na-posrednik-mezhdu-ankara-i-bryuksel-news253379.html

Българският премиер Бойко Борисов пое по време на срещите си в Истанбул в петък ролята на посредник в отношенията между Турция и Европейския съюз. Той обеща на своите събеседници да предаде посланията им в Брюксел и призова лидерите на ЕС да спазват поетите към Анкара ангажименти, включително да свалят визите за турските граждани, за да се избегне опасността мигрантска вълна да залее България и Гърция. "Политиката, особено медийната, е много изгодна в момента, но реалността е такава, където всеки ден се срещат със смъртта. Всеки ден. Поели сме ангажимент (ЕС), гласували сме споразумение (за сваляне на визите). И с претенциите си на правови държави трябва да спазваме това, което сме поели като ангажимент", каза Борисов след срещата с турския си колега Бинали Йълдъръм. "В момента това, което правят колегите (в Турция), е да препятстват нова над два милионна вълна от мигранти от областта на Алепо. Като прибавите над 3 милиона тука в Турция, не малка част в Истанбул, действително ние в Европа трябва да си направим ясна оценка – ако гласовете за неподкрепяне на приетото споразумение в Европейския съвет... докога Турция ще успява да ги спира?", попита Борисов. Безвизовото пътуване в шенгенското пространство бе едно от ключовите условия на Анкара при подписването на споразумението за реадмисия на нелегалните мигранти през март. ЕС обаче постави на Турция някои изисквания, включително да се променят антитерористичните закони, за да се гарантира спазването на човешките права. Тези изисквания още не са изпълнени, а чистките в Турция, последвали неуспешния опит за преврат, буквално замразиха преговорите по отпадането на визите.   Борисов: Записах си посланията Посланието на Бинали Йълдъръм към ЕС беше ясно. Той каза: "Нашите европейски приятели трябва да знаят, настъпи времето да разберат, че трябва да поемат повече отговорност във връзка с мигрантите". "От жизнено важно значение е в края на октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим (с Турция). Ако споразуеменията за реадмисия и либерализиране на визовия режим не бъдат изпълнени, това ще постави Европа пред огромен риск", предупреди турският премиер и допълни, че обяснил подробно това на своя "приятел Бойко". "Разчитам, че той (Борисов) ще предаде (посланието) на европейските ни партньори. Оставяйки настрана проблемите ни с ЕС, ще направим всичко възможно по силите ни да намалим товара на гърба на България", каза Йълдъръм. Той добави, че съответните учреждения вече работели по тези въпроси и се с надява техните действия да дадат резултат. В отговор Борисов каза, че си е записал посланията на турския премиер, за да ги предаде на своите колеги в ЕС. "Имам доста послания, които да споделя с колегите. За да бъда точен, съм си ги записал. Защото България и Гърция са първите изключително уязвими държави. Тук става въпрос за истинска европейска солидарност. Солидарност и с нашите съседи като ЕС", каза Борисов, който по-късно в петък заминава за Берлин, където Ангела Меркел събира премиерите на централноевропейски страни.   Кризата като война   Накрая Борисов започна да говори за бежанската криза като за "война".   "Защото добра война няма, а не се ли реши по дипломатичен път, тя е неизбежна и в наша територия... Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш на преден план борбата срещу мигрантите, много удобно е да знаеш, че ще ги върнеш оттам, откъдето са дошли, но аз не си представям как ще почнем да приемаме на летището в София десетки хиляди мигранти, които ни връщат от Европа. Нито ще приема вариант България да е буферът между Турция и Европа", обяви Борисов. Според него ново сепаративно споразумение между България и Турция за охрана на границата няма да свърши работа за намаляване на риска от мигрантската вълна. Той допълни, че от Турция не са поставени никакви условия към България за решаване на проблемите с мигрантите. "Ако гарантираме тази с Турция, кой ще ни гарантира гръцката, македонската, сръбската граница? Надявам се реализмът над национализма и популизма да надделее. Надяваме се с ЕС да намерим достатъчно воля да защитим всяка държава", каза Борисов. "Искам европейско единство и защита на суверенитета на всяка държава, а не да е за сметка на едни. Вярвам, че съвместно ЕС и Турция ще дадат по-голяма сигурност на региона", изясни позицията си българският премиер. В заключение Бинали Йълдъръм подчерта колко са добри отношенията между Турция и България в рамките на НАТО и регионалното сътрудничество. По думите му нямало проблеми между двете страни, които да не могат да бъдат решени. Борисов пред Ердоган: С воля ще намерим изход   "Вярвам, че заедно – с воля от ЕС и Турция, може да намерим изход за решаване на мигрантската криза", обяви по-късно в петък Бойко Борисов по време на срещата си с турския президент Реджеп Ердоган, цитиран от правителствения пресцентър.   Борисов допълни, че предстоят изключително трудни месеци на преговори в търсене на правилните решения, които трябва да бъдат взети на базата на солидарността между държавите в ЕС и в диалог с турската страна. Той изрази убеждението си, че Европа и Турция ще дадат много по-голяма стабилност заедно в региона. По думите му Европа трябва да е солидарна, а не всеки да се спасява поединично: "Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка. Ние можем да решим проблема с мигрантите още днес само за България, но аз не искам да е за сметка на Гърция или други европейски страни“. В същото време Борисов е благодарил на Ердоган за изразената подкрепа от страна на Турция и готовността й да намали миграционния натиск към България, но му е казал, че работи за европейското единство.   Отделно премиерът е запознал Ердоган с решението по делото за АЕЦ "Белене", както и с големите енергийни проекти, които могат да бъдат осъществени в страната. Ердоган пък изказал благодарност за позицията на страната ни след опита за преврат в Турция.   Борисов предупреди още преди срещата Още преди срещата в интервю за "Франкфурт Алгемайне Цайтунг" Борисов обяви, че Турция е готова да действа, ако визите не бъдат свалени. "Страхувам се от това, което се случва в Турция. Понастоящем е "модерно" за някои политици да се представят като "смели герои", които с танкове и самолети се включват към войната", казва българският премиер. "Този, който постянно дрънчи със сабята, трябва все някога и да посегне с нея", добавя Борисов. "Той (Ердоган) трябва да изпълни заплахата си", смята Борисов. Според него последиците от едно такова развитие ще бъдат фатални. Борисов призовава Европейския съюз да помогне на най-бедния си член с осигуряването на защитата по границата с Турция. Към момента неговата държава е практически изоставена "сама" да се справя със ситуацията, смята българският премиер. "Аз не знам още колко дълго ще успеем да удържим мигрантския настиск по нашите граници", казва Борисов и защитава решението да бъде построена ограда с Турция. "Това ни позволява изобщо да имаме шанс да опазим няколкостотин километровата европейска граница с Турция. Турция трябва да знае, че ние не сме изоставени сами на себе си", казва Борисов. Министър-председателят: В света няма по-добър политик от Меркел Още в първия си отговор в интервюто пред "Франкфурт Алгемайне Цайтунг" Борисов изтъква високите качества на германския канцлер Ангела Меркел. "През изминалите десет години не само в Европа, но и в целия свят, едва или има по-успешен политик от Ангела Меркел", посочва Борисов. По думите му, ако Европа е намерила изход от финансовата и гръцката криза, това се дължи в най-голяма степен на нея. "Аз лично съм научил много от нея", казва българският премиер и в отговор на упреците към канцлера, които бил чувал на европейските срещи на върха. "Но аз винаги питам: Какъв избор е имала през лятото на 2015 г.? При нас, който гледа вечерно време новини, вижда само картини от разрушения в страни без болници, училища и водоснабдяване, където камък върху камък не е останал. Виждат се ужасни убийства и обезглавявания, или страдания на жени и деца, които бягат от война. Къде да отидат тези хора? Ако нашите страни бъдат обстрелвани с ракети, ние също бихме се опитали да избягаме. Да не се помогне, не беше опция", уточнява Борисов. "Трябваше обаче всички ние, държавите-членки на ЕС, да можем и да действаме по-бързо. Ние всички имаме разузнавателни служби, и те ни предупреждаваха, какво ще дойде към нас, както и сега предупреждават за онова, което се случва, например, в Северна Африка. Преди една година не трябваше да бъдем по-малко човечни, а да реагираме по-бързо и по-гъвкаво", каза още премиерът.  

От Истанбул Борисов призова ЕС да свали визите за Турция

http://www.mediapool.bg/ot-istanbul-borisov-prizova-es-da-svali-vizite-za-turtsiya-news253379.html

От Истанбул силно наплашеният български премиер Бойко Борисов призова лидерите на ЕС да свалят визите за турските граждани заради опасността мигрантска вълна да залее България и Гърция. "Политиката, особено медийната, е много изгодна в момента, но реалността е такава, където всеки ден се срещат със смъртта. Всеки ден. Поели сме ангажимент (ЕС), гласували сме споразумение (за сваляне на визите). И с претенциите си на правови държави трябва да спазваме това, което сме поели като ангажимент", каза Борисов след срещата с турския си колега Бинали Йълдъръм. "В момента това, което правят колегите (в Турция), е да препятстват нова над два милионна вълна от мигранти от областта на Алепо. Като прибавите над 3 милиона тука в Турция, не малка част в Истанбул, действително ние в Европа трябва да си направим ясна оценка – ако гласовете за неподкрепяне на приетото споразумение в Европейския съвет... докога Турция ще успява да ги спира?", попита Борисов. "Имам доста послания, които да споделя с колегите. За да бъда точен, съм си ги записал. Защото България и Гърция са първите изключително уязвими държави. Тук става въпрос за истинска европейска солидарност. Солидарност и с нашите съседи като ЕС", каза Борисов, който по-късно в петък заминава за Берлин, където Ангела Меркел събира премиерите на централноевропейски страни. Посланието на Бинали Йълдъръм беше ясно. Той обясни, че "нашите европейски приятели трябва да разберат, вече настъпи времето да разберат, че трябва да поемат повече отговорност във връзка с мигрантите". "От жизнено важно значение е в края на октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим. Ако споразуеменията за реадмисия и либерализиране на визовия режим не бъдат изпълнени, това ще постави Европа пред един огромен риск", предупреди турският премиер Бинали Йълдъръм и допълни, че обяснил това на своя "приятел Бойко". "Разчитам, че той ще предаде (посланието) на европейските ни партньори. Оставяйки настрана проблемите ни с ЕС, ще направим всичко възможно по силите ни да намалим товара на гърба на България", каза Йълдъръм. Той добави, че съответните учреждения вече работели по тези въпроси и се с надява техните действия да дадат резултат. Йълдъръм подчерта колко са добри отношенията между Турция и България в рамките на НАТО и регионалното сътрудничество. По думите му нямало проблеми между двете страни, които да не могат да бъдат решени. Според Бойко Борисов ново сепаративно споразумение между България и Турция за охрана на границата няма да свърши работа за намаляване на риска от мигрантската вълна. Той допълни, че от Турция не са поставени никакви условия към България за решаване на проблемите с мигрантите. "Надяваме се с ЕС да намерим достатъчно воля да защитим всяка държава", каза Борисов, на когото предстои и среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Борисов предупреди още преди срещата Още преди срещата в интервю за "Франкфурт Алгемайне Цайтунг" Борисов обяви, че Турция е готова да действа, ако визите не бъдат свалени. "Страхувам се от това, което се случва в Турция. Понастоящем е "модерно" за някои политици да се представят като "смели герои", които с танкове и самолети се включват към войната", казва българският премиер. "Този, който постянно дрънчи със сабята, трябва все някога и да посегне с нея", добавя Борисов. "Той (Ердоган) трябва да изпълни заплахата си", смята Борисов. Според него последиците от едно такова развитие ще бъдат фатални. Борисов призовава Европейския съюз да помогне на най-бедния си член с осигуряването на защитата по границата с Турция. Към момента неговата държава е практически изоставена "сама" да се справя със ситуацията, смята българският премиер. "Аз не знам още колко дълго ще успеем да удържим мигрантския настиск по нашите граници", казва Борисов и защитава решението да бъде построена ограда с Турция. "Това ни позволява изобщо да имаме шанс да опазим няколкостотин километровата европейска граница с Турция. Турция трябва да знае, че ние не сме изоставени сами на себе си", казва Борисов. Българският премиер е и сред чуждите лидери, поканени от турските власти да присъстват на тържественото откриване на третия мост над Босфора. Съоръжението с ширина 59 метра и дължина от над 2 километра струва на турската държава 6 милиарда долара. Прогнозите са, че инвестициите ще се върнат от таксата за преминаване през моста, която е около 3 евро на лек автомобил. В същото време в Прага германския канцлер Ангела Меркел се среща с представителите на страните от Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария. След срещата със страните от Вишеградската четворка, в събота Ангела Меркел ще проведе в Германия т.нар. "Берлински преговори". В тях ще участва премиерът Бойко Борисов и министър-председателите на Холандия, Швеция, Финландия, Дания, Словения и Хърватия, както и австрийският канцлер. Основни теми на разговорите ще са мигрантската вълна и вземането на решения за обща европейска политика, които да бъдат приети на Европейския съвет през септември.

Бойко Борисов предупреждава за нова мигрантска вълна

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-preduprezhdava-za-nova-migrantska-valna-news253379.html

Премиерът Бойко Борисов предупреждава за нова мигрантска вълна, ако спогодбата между Европейския съюз и Турция от март се провали. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган още миналата година заплаши, че може да "наводни"‘ Европа с мигранти, казва Борисов в интервю за германския вестник "Франкфурт Алгемайне Цайтунг", което излиза часове преди срещата с турския му колега Бинали Йълдъръм. "Страхувам се от това, което се случва в Турция. Понастоящем е "модерно" за някои политици да се представят като "смели герои", които с танкове и самолети се включват към войната", казва българският премиер. "Този, който постянно дрънчи със сабята, трябва все някога и да посегне с нея", добавя Борисов. С поглед към Ердоган и споразумението за мигрантите, пред председателя на българското правителство стои въпросът какво ще направи някой, който заплашва Европа с мигранти, ако Европа наруши споразумението. "Той трябва да изпълни заплахата си", смята Борисов. Според него последиците от едно такова развитие ще бъдат фатални. Борисов призовава Европейския съюз да подпомогне на най-бедния си член с осигуряването на защитата по границата с Турция. Към момента неговата държава е практически изоставена "сама" да се справя със ситуацията, смята българския премиер. "Аз не знам още колко дълго ще успеем да удържим мигрантския настиск по нашите граници", казва Борисов и защитава решението да бъде построена стена с Турция. "Това ни позволява изобщо да имаме шанс да опазим няколкостотин километровата европейска граница с Турция. Турция трябва да знае, че ние не сме изоставени сами на себе си", казва Борисов. В петък той ще се срещне с турския си колега Бинали Йълдъръм. Двамата ще обсъдят в Истанбул механизъм за двустранно сътрудничество срещу наплива от имигранти по общата граница. Българският премиер е и сред чуждите лидери, поканени от турските власти да присъстват на тържественото откриване на третия мост над Босфора. Съоръжението с ширина 59 метра и дължина от над 2 километра струва на турската държава 6 милиарда долара. Прогнозите са, че инвестициите ще се върнат от таксата за преминаване през моста, която е около 3 евро на лек автомобил. В същото време в Прага германския канцлер Ангела Меркел се среща с представителите на страните от Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария. По време на посещението си Меркел ще обсъди с премиера на Чехия Бохуслав Соботка засилването на сигурността между страните-членки на Европейския съюз и миграционната криза в Европа. Соботка е потвърдил несъгласието на Прага с идеята за бежанските квоти. След срещата със страните от Вишеградската четворка, в събота  Ангела Меркел ще проведе в Германия т.нар. "Берлински преговори". В тях ще участва премиерът Бойко Борисов и министър-председателите на Холандия, Швеция, Финландия, Дания, Словения и Хърватия, както и австрийският канцлер. Основни теми на разговорите ще са мигрантската вълна и вземането на решения за обща европейска политика, които да бъдат приети на Европейския съвет през септември.

Златните момичета: Уникална емоция, мечтаем за живот без режим

http://offnews.bg/news/n_1/n_635031.html

За 8 години националният ансамбъл по художествена гимнастика спечели 81 медала. Последният е олимпийски бронз от Рио.  „Уникална емоция!”. Така треньорката им Ина Ананиева определи спечелването на медалите на Олимпиадата в Рио. „Имахме много тежка квалификация в събота. Дори ми минаваха мисли, че може да не влезем и на финал. Но за 24 часа тези момичета се преобразиха и излезе един нов отбор”, заяви Ананиева по Нова тв. Момичетата пък заявиха, че треньорите им много са ги мотивирали и помогнали да се изправят. „Нямах право на грешка. За 2 месеца трябваше да стигна до нивото, което те правеха от години”, коментира Любомира Казанова, която влезе в отбора на мястото на Цветелина Стоянова.  Всички са единодушни, че при първа възможност ще отидат при съотборничката си Цвети Стоянова в "Пирогов".  Златните момичета заявиха още, че в момента мечтаят само за почивка и живот без режим.  По думите на треньорката от Федерацията по художествена гимнастика готвят бенефис за момичетата.  Илияна Раева: Минахме от ада до рая  Извървяхме пътя от ада до рая. Първо инцидентът с Цвети Стоянова, после това беше тяхното последно съчетание, а и всички очакваха на всяка цена момичетата да вземат медал от Рио. Това беше изключително натоварващо, заяви Илияна Раева по бТВ.  "Не мисля, че това е финалът. Един ден ще се върнем в големия спорт. Гимнастиката е част от нас и никога няма да ни напусне", заяви Ренета Камберова.  Раева разкри и как момичетата са се превърнали от индивидуалности в отбор. "Това е една сериозна работа. Когато ги поех преди 8 години работих много над тяхната психическа устойчивост. Те са много различни, всяка една от тях има силен характер. Всяка една от тях индивидуално е много чепата, но успяхме да създадем отборен дух. Показателно е, че за 8 години никога не съм чула да се скарат. В началото те бяха много отричани. След първото им състезание в Бремен, на което станаха 7-ми, имаше доста мнения, че трябва да се откажат. После взеха първия си медал в Москва. След това станаха световни шампионки и тогава всички ги оставиха намира. Беше тежък и трънлив път, но и много красив" "Негативната критика беше най-добрата ни мотивация. Всяко лошо нещо ни обединяваше и ни караше да вървим напред", разкри Камберова. Тя разказа, че най-тежкият момент за нея в Рио са били квалификациите, на които направи грешка. В този момент останалите момичета са я подкрепили и са застанали зад нея. "Бях много щастлива, че играхме последни на финала. Имах предчувствие, че ще се случи нещо и всички ще чакат нашата оценка", спомни си капитанът на националния отбор Михаела Маевска.  "Трудно ми е да ги опиша по отделно, защото при мен те бяха малки, не си показваха реакциите и характера. В Рио обаче видях големи жени. Най-спокойна се оказа Ренета, но тя не позволява да ѝ казват какво да прави, ако не иска. Само Михаела осъзнава какво е станало. В Рио след състезанието ми каза: "Госпожо, не мога да си представя, че ще стана в понеделник и няма да отида на тренировка". Буба е с уникална психика. Тя е единствената, която изигра 6 подиумни съчетания без грешка. Цвети Найденова е универсална гимнастичка. Тя е безгрешна. След състезанието в Рио я попитах дали е бъркала някъде, а тя ми отговори "Веднъж". Хриси е най-емоционална. Много я измъчихме с тези килограми, но на игрите тя беше страхотна", разкри Раева.  

Вижте какво ще се случи днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-veliko-1518375.html

/КРОСС/ ***София. От 10.00 часа в столичния парк „Възраждане", Район „Възраждане" се присъединява към инициативата „Градът на игрите", която се организира за втора поредна година от Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на децата за здравословна и безопасна лятна ваканция. ***Благоевград. От 09.30 часа в зала „22-септември" ще се проведе редовно заседание на Общинския съвет. ***Бургас. От 8.00 до 12.00 часа на „Точката" ще се проведе четвъртото издание на Фестивала на солта на брега на лагуната Атанасовско езеро. ***Бургас. Между 9.30 и 17.00 часа в сградата на Бизнес инкубатор ще се проведе информационна лекция, посветена на Китай. *** Бургас. От 11.00 часа в сградата на „ Кариерен център" към дирекция „Регионална служба по заетостта"- Бургас ще се проведе съвместната пресконференция на Дирекция „Регионална служба по заетостта" - Бургас, Дирекция „Бюро по труда"-Бургас, Регионална дирекция „Социално подпомагане" - Бургас и Дирекция „Областна инспекция по труда" - Бургас. ***Бургас. От 12.00 до 20.00 часа в център „Флора" ще се проведе Green Life Expo - изложение за природосъобразен и здравословен начин на живот. ***Бургас. От 13.00 часа, пред входа на Спешния център на Бургаската болница, зам

М. Будинов: Предстоят ни трудни изпитания, но с феновете сме още по-силни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601635

Мирослав Будинов пристигна в Русе преди 2 години. Той бе част от селекцията на Веселин Великов в "Дунав", която с минимални промени извърва пътя от третото до най-високото ниво. Комплексната му игра по целия терен и решителните попадения са нещото, с което се откроява нападателят и в първите мачове в елита. Началото на сезона в Първа лига напомня старта на друг отбор, с който той направи нещо подобно - "Любимец". Там нещата не завършиха по най-добрия начин, но Будинов е категоричен, че "Дунав" тепърва предстои да постигне много повече. "За моме...

Два дни рок концерти в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601636

Рок концерти предстоят в Кюстендил тази вечер и утре, на Арката на пл. "Велбъжд", част от културната програма на общината "Кюстендилско лято". Тази вечер, от 19, 30 ч., на сцената ще се изявят групите „The CARDINAL", „BLACK ROSE" и „NIGHTKISS".Почитателите на рок музиката ще видят утре на концерт в Кюстендил група "SEVI". Начало- 20 часа. Организира - Община Кюстендил....

Близо 16% от българите вече живеят под наем

http://www.moreto.net/novini.php?n=329573

"Моят дом е моята крепост" важи за все по-малко българи. У нас осезаемо спада делът на хората, които живеят в собствено жилище, и обратно, расте процентът на наемателите. Преди години заедно с румънците бяхме начело в европейската ранглиста с над 90%, а вече сме чак на шесто място с 84.

Откриват най-широкия мост над Босфора (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/otkrivat-naj-shirokiia-most-nad-bosfora-video-6057997

Според съобщение от президентската пресслужба на церемонията се очаква да присъства кралят на Бахрейн Хамад бен Иса Ал Халифа, македонският президент Георги Иванов, министър-председателят на България Бойко Борисов

Откриват най-широкия мост в света над Босфора (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/otkrivat-naj-shirokiia-most-v-sveta-nad-bosfora-video-6057997

Ширината на моста е 59 метра. На моста има осем автомобилни платна, по четири във всяка посока, както и две железопътни линии

Сутрешните блокове на телевизията

http://www.cross.bg/tema-zhivo-novini-1518374.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Златните момичета на България и треньора им Ина Ананиева след завръщането си от Рио, където спечелиха мечтания медал Тема: Борба за живот под руините. Пряко от епицентъра на смъртоносния трус в Италия. Тема: Убиец зад волана. На живо - как мъж, който никога не е имал книжка, помете колата на семейство с дете? Тема: Световни звезди - жертва на манията за подмладяване. Къде е границата между суета и патология? Тема: „Опознай България" - в най-позитивната ни рубрика Марта Вачкова разкрива тайните на Етрополския балкан. Тема: Рок на село. На живо часове преди началото на феста в Миндя БНТ, „Денят започва" Тема: На живо - италианските власти продължават да търсят оцелели под руините. Специалният пратеник на БНТ Александър Марков с последните новини от засегнатите райони. Тема: Как се „заравят томахавките" в политиката? Кандидатът за президент Красимир Каракачанов, гост на „Денят започва" Тема: Защо българското културно наследство се срутва под тежестта на безхаберието? Отговорът търсим с проф. Божидар Димитров Тема: Ансамбълът по художествена гимнастика отново на българска земя след невероятния успех в Рио! Тема: История за обезлюдените села на Родопите Тема: Наши учени откриха доказателства за сложна медицинска процедура, извършена преди 1700 години

Могат ли Русия и САЩ да стигнат до компромис кой да води ООН?

http://svetoven.pogled.info/news/76568/Mogat-li-Rusiya-i-SASHT-da-stignat-do-kompromis-koi-da-vodi-OON

/Поглед.инфо/ След месеци на спекулации, надпреварата за следващ генерален секретар на ООН достигна точката, при която ще стане ясно колко тежи подкрепата за претендентите. Вече минаха два кръга от предварителното гласуване в Съвета за сигурност - при тях държавите членки на съвета можеха да "насърчават" или "обезкуражават" кандидатите. Третият вот е насрочен за следващия понеделник.

Деси Цонева: Делото на баща ми няма да бъде забравено

https://www.24chasa.bg/novini/article/5729897

Деси Цонева: Делото на баща ми няма да бъде забравено"Неговото име може да продължи по този начин, правейки тази фондация на името на Димитър Цонев", това заяви пред БНТ дъщерята на Димитър Цонев - Деси Цонева. "Неговото дело няма да остане забравено, той е направил нещо за това общество", каза дъщерята на журналиста. "В момента нещата се доизясняват, но нещата вървят в тази посока", заяви тя.

Полицията издирва от дни математик медалист

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601634

Вече десет дни полицията издирва 26-годишния Галин Статев от Ямбол. Той е пристигнал от Германия на Централната автогара в София на 4 август и от тогава е в неизвестност. На 16 август Галин Статев е обявен за общонационално издирване. Галин Статев е висок около 182 сантиметра, с нормално телосложение, сини очи, късо подстригана черна коса. Родителите му и Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи умоляват всички, които разполагат с информация за местонахождението му, да помогнат за издирването, като се обадят в най-близкото райо...

„Златните момичета”: За 8 години - 81 медала (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5729892

„Златните момичета”: За 8 години - 81 медала (видео)За 8 години националния ансамбъл по художествена гимнастика спечели 81 медала. Последният е олимпийски бронз от Рио. „Уникална емоция!”. Така треньорката им Ина Ананиева определи спечелването на медалите на Олимпиадата в Рио пред "Нова телевизия". „Имахме много тежка квалификация в събота. Дори ми минаваха мисли, че можем да не влезем и на финал.

„Златните момичета”: За 8 години - 81 медала (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5729892

„Златните момичета”: За 8 години - 81 медала (видео)За 8 години националния ансамбъл по художествена гимнастика спечели 81 медала. Последният е олимпийски бронз от Рио. „Уникална емоция!”. Така треньорката им Ина Ананиева определи спечелването на медалите на Олимпиадата в Рио пред "Нова телевизия". „Имахме много тежка квалификация в събота. Дори ми минаваха мисли, че можем да не влезем и на финал.

Без вода в петък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601633

За извършване на аварийни ремонти без вода от 9:00 до 17:00 ч. ще останат ул."Боровска", част от ул."Никола Войновски" - от Хлебозавода нагоре, кв.Велчевци, кв.Гачевци и село Гъбене. Във връзка с основния ремонт ул."Малуша" ще е с нарушено водоподаване....

Русия изкара десетки бойни кораби в Черно и Каспийско море

http://www.mediapool.bg/rusiya-izkara-desetki-boini-korabi-v-cherno-i-kaspiysko-more-news253378.html

Русия изкара десетки бойни кораби и катери в Черно и Каспийско море, предаде ТАСС. Това се случва в рамките на внезапна проверка на бойната готовност на голяма част от руската армия, която се провежда от 25 до 31 август. В морето са излезли над 15 бойни кораба от Черноморския флот, а в Каспийско море над 10 кораба от базите в Астрахан и Каспийско, се казва в официално съобщение на Министерството на отбраната на Русия. Преди да излязат бойните кораби на учение в морето, изтребителната авиация на Западния военен окръг в Русия беше вдигната по тревога в рамките на ученията. Самолетите патрулират въздушното пространство на Русия в крайграничните райони. На 25 август американското военно министерство изрази загриженост заради внезапната проверка на бойната готовност на Въоръжените сили на Русия и изрази надежда, че Москва ще изпълнява своите задължения пред съседите си в областта на контрола над въоръженията. Мащабната проверка на бойната готовност на руската армия обхваща  Южния,както и части от  Западния и Централния военен окръг с привличането на силите на Северния флоти авиацията на Военно-космическите сили на страната. Според военният министър Сергей Шойгу, основната задача е да се провери способността на въоръжените сили бързо да сформират групировки на стратегическото югозападно направление с цел локализиране на възможни кризи. Заради внезапното руско учение Полша свика съвещание на главния щаб на оперативното командване на въоръжените им сили, в което са участвали още и разузнавателните служби на страната, съобщи полското министерство на отбраната.

Шиникова отпадна във втория квалификационен кръг на US Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/26/2817406_shinikova_otpadna_vuv_vtoriia_kvalifikacionen_krug_na/?ref=rss


Българската тенисистка Изабелла Шиникова отпадна в квалификациите на US Open. Тя загуби с 4:6, 4:6 срещу британката Лаура Робсън във втория предварителен кръг.

Шиникова започна отлично, като направи пробив в първия гейм. Робсън успя да спечели сервис-гейма на съперничката си в четвъртия и изравни за 2:2.

Последваха няколко гейма, в които двете печелеха геймовете, в които сервираха. В деветия гейм Робсън удържа подаването си и след нов пробив спечели с 6:4.
...

Американци избраха най-добрите автомобили за 2016 г.

https://www.actualno.com/cars/amerikanci-izbraha-naj-dobrite-avtomobili-za-2016-g-news_559113.html

Американското издание Consumer Reports, специализирано в изпробване на масови продукти, публикува своя класация на най-добрите и най-лошите автомобили за 2016. Рейтингът е съставен след тестове на повече от 70 модела, направени от журналисти от изданието.В крайна сметка най-високи оценки получиха 6 автомобила, като сред тях попаднаха два немски модела - Audi Q7 и BMW 7-Series, два японски - Honda Civic и Toyota Prius, един корейски - Kia Optima, и един американски - Lincoln MKX. Ето и мнението н

Изровиха скелети на 2800 г., които се целуват

http://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/izroviha-skeleti-na-2800-g.-koito-se-celuvat-6057973

През 1972 г. са открити два скелета в интересна поза, олицетворяваща вечната любов

Стратиев: Има стотици случаи на седмица на шофиране без книжка (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5729884

Стратиев: Има стотици случаи на седмица на шофиране без книжка (видео)В момента глобата за шофиране без книжка е от 100 до 300 лева. Ежеседмично се установяват около 400-500 такива случаи, обясни в „Здравей, България" по "Нова телевизия" бившият началник на КАТ Алекси Стратиев. „Има последваща санкция, но съм на мнение, че първоначалната глоба е изключително малка”, на мнение е той.

47 катастрофи и четирима пострадали за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=329572

47 катастрофи са регистрирани на територията на Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. Четирима пострадали има при два тежки инцидента в града. От полицията допълниха, че те са с различни контузии и няма опасност за живота на потърпевшите.

В Турция откриват най-широкия мост в света

http://offnews.bg/news/n_1/n_635030.html

В Истанбул днес ще се състои тържественото откриване на трети мост над Босфора, който ще свързва Европа и Азия.  На церемонията са поканени много чуждестранни гости, включително и лидерът на ДОСТ Лютви Местан.  Висящият мост „Явуз Султан Селим” е широк 59 м и се смята за най-широкия в света.  Той е изграден на 1408 м над морското равнище и има обща дължина 2,164 км. Движението ще се осъществява в осем ленти, а две отделни ленти са предвидени за влакови композиции. Общата стойност на съоръжението е 4,5 млрд. турски лири.

Спасителният фонд за енергетиката набра над 181 млн. лв. приходи

http://www.investor.bg/energetika/472/a/spasitelniiat-fond-za-energetikata-nabra-nad-181-mln-lv-prihodi-223444/

През юни и юли приходите във Фонда се повишават след включването на "Булгартрансгаз" и ЕСО сред задължените лица

Времето на 26 август: Предимно слънчево и почти без валежи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601609

Ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд, главно над Източна България, ще има временни увеличения на облачността, но ще бъде почти без валежи. Ще духа слаб, в Източна България - умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 25 и 30 градуса. Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното за месеца. Над планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 19 ...

В бизнеса не оцеляват големите, а бързите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5727414

В бизнеса не оцеляват големите, а бързитеПоля Спасова: Пазарът е много динамичен, всеки ден е предизвикателство Фирма "Тон БонБон" ООД организира луксозни тържества за деца и възрастни. Притежава 10 детски центъра в Пловдив, София, Стара Загора и Бургас. Има зали за лазерни битки и дискотеки за тийнейджъри в Пловдив и Бургас. За обслужването и декорацията за детски рождени дни разчита на

Свидетели на земетресението в Италия: Беше като бомбардировка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5729877

Свидетели на земетресението в Италия: Беше като бомбардировкаДесетки оцелели от едно от най-пострадалите села - Пескара дел Тронто, бавно слизат към базовия лагер на спасителите. Спасители и спасени заедно говорят. "Спях на втория етаж, когато стана големият бум. Всичко потъмня", споделя пострадалият ог Пескара дел Тронто Ио. Токът спрял, осветлението изгаснало, чул буботенето и след това - бам!

Цонко Цонев представя "Кметълски истории" в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601632

Промени се мястото на срещата с бившия кмет на Каварна Цонко Цонев, който днес ще представи книгата си "Кметълски истории" в Дупница. Събитието ще се състои в "THE OLD DUBLIN", от 19.30 ч. Цонко Цонев е кмет на град Каварна от 2003 до 2015 г. Избран за Мъж на България за 2005 г. Фен на рок музиката и инициатор на ежегодния фестивал „Каварна рок фест". Градоначалникът, който прочу Каварна като столицата на рока. В книгата „Кметълски истории" авторът повдига завесата над интересни случки извън сцената, с едни от най-великите рок музиканти, идвали...

Италия: Извънредно положение в пострадалите от земния трус райони

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601631

Правителството на Италия обяви въвеждане на извънредно положение в пострадалите от земетресението райони, съобщи ТАСС, позовавайки се на агенция АНСА. Улични камери показват момента на земетресението в Италия (ВИДЕО) Италианският премиер Матео Ренци заяви, че на заседание на правителството е била обсъдена ситуацията в пострадалите от земетресението зони. "Въведохме извънредно положение в засегнатите от стихията райони и отпуснахме 50 милиона евро за оказване на спешн...

Кюстендилка е капитан на националния отбор по волейбол на България за девойки до 19 г. на ЕП

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601568

Кюстендилката Моника Кръстева е капитан на националния отбор по волейбол на България за девойки до 19 години, за Европейското първенство 2016, което е в Унгария и Словакия. Волейболистките, водени от Димо Тонев заминаха за Словакия. България е в група 1 в Нитра, Словакия, като съперници на нашите момичета са Франция, Хърватия, Белгия, Словакия и Турция. Младите ни националки играха в последните три дни тренировъчни контроли с женския национален отбор на България, в столичната зала "Христо Ботев". След тях, селекционерът Димо Тонев определи гр...

Почитаме мъчениците Адриан и Наталия

http://www.moreto.net/novini.php?n=329569

На 26 август православната църква почита паметта на светите мъченици Адриан и Наталия. Те живели по времето на император Максимиан, който извършвал жестоки гонения срещу онези, които изповядвали Христовото учение. Императорът издал заповед да се издирят християните в столицата му гр.

Запазват максималните тарифи за таксиметров превоз в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601562

Максималната цена за таксиметров превоз на пътници да остане същата, а именно: дневна тарифа- 0, 70 лв. на километър пробег и нощна тарифа- 0, 80 лв. на километър пробег.Тарифите са приемливи и поносими за гражданите и таксиметровите фирми, доколкото няма постъпили възражения до момента, пише в докладната на кметът Петър Паунов до Общинския съвет. Закона за автомобилните превози изисква цените да бъдат актуализирани всяка година....

Какво да следят пазарите на симпозиума на Фед в Джансън Хол?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/kakvo-da-slediat-pazarite-na-simpoziuma-na-fed-v-djansyn-hol-223449/

Тазгодишното мото на форума е „Създаване на издръжлива рамка на паричната политика за бъдещето“

Трима убити при атака с арбалет в Торонто

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601630

Трима души са били убити на улица в жилищен квартал в Торонто след нападение, което властите смятат, че е било извършено с арбалет, предаде ДПА. Полицията в Торонто първоначално получила сигнал за мъж, който имал тежка кръвозагуба след предполагаема прободна рана, съобщават местни медии. Испански тийнейджър уби учител и рани съученици с арбалет Когато полицаите пристигнали на мястото, открили двама мъртви, за които се предполага, че са били ранени с арбалет. Първият ...

Ограничения в движението към "Студен кладенец" за състезанието "Планинско Осогово"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601424

Движението на превозни средства по пътя с. Богослов - местността „Студен кладенец" ще бъде спряно на 27 август от 13.30 ч. до 18.30 ч. и на 28 август 2016 г. от 10 до 15.00 ч. Ограниченията се налагат, поради провеждане на 6- тия кръг, последен кръг от републиканския шампионат- „Планинско Осогово 2016", информират от ОД МВР- Кюстендил.    ...

Понякога размерът има значение

https://www.actualno.com/cite/ponjakoga-razmeryt-ima-znachenie-news_559144.html

"Говори се обаче, че проф. Казимир Попконстантинов ще сложи всички в джоба си – откритата от него базилика край с.Онгур, община Тервел била дълга 59 метра. Понякога размерът има значение", заяви директорът на НИМ Божидар Димитров, който в момента реставрира базиликата на цар Борис I в Плиска, дълга…102,50 метра.      

Рибена чорба

https://www.actualno.com/recipes/ribena-chorba-news_559100.html

Необходими продукти: 2 риби 2 рибени глави 3 картофа 1 морков 5-6 розички карфиол 1 домат 1 ч.л. сух магданоз 1 ч.л. сух девисил сол   Начин на приготвяне: Нарежете зеленчуците на кубчета. Увийте рибата и рибените глави в марля и ги сложете да се варят в 1.5 л подсолена вода. Добавете зеленчуците и варете до готовност. Извадете готовата риба, обезкостете я и върнете месото в бульона със зеленчуците. Подправете с магданоза и девисила. Сервирайте, докато е топла.   Съве

На 31 август на летището в Хавана ще кацне американски самолет

https://www.actualno.com/america/na-31-avgust-na-letishteto-v-havana-shte-kacne-amerikanski-samolet-news_559145.html

На 31 август на летището в Хавана ще кацне самолет на американската авиокомпания JetBlue, което ще ознаменува възстановяването на редовните директни полети между Куба и САЩ, съобщи на пресконференция кубинският зам.-министър на транспорта Едуардо Родригес. Самолетът А320 ще излети от американския град Форт Лодърдейл, щата Флорида и ще се приземи на летище Санта Клара в центъра на Куба, допълни БГНЕС. Това ще е първият редовен полет между двете страни след преустановяването на авиационните връз

Катастрофа с автобус е станала в района на летището в София

https://www.actualno.com/sofia/katastrofa-s-avtobus-e-stanala-v-rajona-na-letishteto-v-sofija-news_559147.html

Днес, малко след 10 часа, в полицията е получен сигнал за пътен инцидент,  съобщи МВР. По първоначални данни, малко преди да навлезе в кръстовището от Терминал 2 към ул. „Продан Таракчиев”, водачът на автобус, движещ се по линия 84, рязко натиснал спирачки, за да избегне удар с друго моторно превозно средство. Двама пътници с леки наранявания са откарани в болнично заведение за оказване на медицинска помощ. Работата по изясняване на случая продължава.

Новият български филм „Летовници” с предпремиерна прожекция на фестивала „Любовта е лудост”

https://www.actualno.com/cinema/novijat-bylgarski-film-letovnici-s-predpremierna-projekcija-na-festivala-lubovta-e-ludost--news_559148.html

Във комедията взимат участие дузина звезди на българското кино и театър като Анета Сотирова, Пламена Гетова, Васил Банов, Станимир Гъмов, Китодар Тодоров, Филип Аврамов и други. 26.08.2016 г. – Новата българска комедия „Летовници” на режисьора Ивайло Пенчев ще бъде представена предпремиерно по време на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост” тази събота (27-ми август) във Фестивалния център във Варна от 20:00 ч.. Филмът е съвременна комедия и разказва и

NIGHTWISH избраха българите SEVI за подгряваща банда

https://www.actualno.com/music/nightwish-izbraha-bylgarite-sevi-za-podgrjavashta-banda--news_559149.html

Малко повече от две седмици делят меломаните от едно от най-вълнуващите събития в края на лятото. Феновете на симфоничния метъл най-накрая ще видят любимците си от NIGHTWISH в София. Това е и единствената дата на Балканите от това турне в годината, в която финландските титани празнуват 20 години на сцената. Вече е известно и името на бандата, която ще открие епичния концерт в зала Арена Армеец на 14.09. След обстойно преслушване на редица кандидати от България и региона, NIGHTWISH решиха да пок

Григор Димитров с бонус $ 500 000, ако спечели US Open

https://www.24chasa.bg/sport/article/5729851

Григор Димитров с бонус $ 500 000, ако спечели US OpenГригор Димитров ще получи допълнителен бонус от 500 000 долара, ако спечели US Open, съобщи сайтът на мъжката тенис асоциация ATP. Последният турнир от "Големият шлем" започва в понеделник в Ню Йорк, а победителят при мъжете ще прибере 3,5 млн. долара. Григор обаче е втори в така наречените US Open серии,

Червен индекс за пожароопасност в 8 области на страната днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/5729847

Червен индекс за пожароопасност в 8 области на страната днесВ 8 области от страната е обявен червен индекс за пожароопасност. Това сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Областите, за които важи предупреждението са: Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали, Смолян и Стара Загора, съобщава "Фокус".

Преглед на варненския печат - 26 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=329567

„Куриерски фирми захвърлят личните данни на хората на улицата”, е заглавие от първа страница във варненския ежедневник Черно море. За трети път тази седмица читател е сигнализирал за безотговорното отношение на някои от фирмите за куриерски услуги към доставката на писма до получателите и съответно към тайната на кореспонденцията, за която те са пряко отговорни.

Църквата почита паметта на Светите мъченици Адриан и Наталия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601628

На 26 август имен ден празнуват всички, които носят името Адриан, Адриана, Наталия. Наталия идва от латински означава родна, рождена, Адриан идва от името на древен град в северна Италия, дал името на Адриатическо море. На този ден православната църква почита паметта на Светите мъченици Адриан и Наталия. Те са живели по времето на император Максимиан, който останал в историята с жестоки гонения срещу християните. Легендата разказва, че войниците на Максимиан намерили в една пещера 23 човека, които твърдо отстоявали своята вярва, войниците ги въ...

Турция още не е дала на САЩ доказателства за участието на Гюлен в метежа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601627

Турция призна, че все още не е представила на САЩ доказателства за участието на ислямския проповедник и опозиционер Фетхулах Гюлен в опита за държавен преврат от 15 юли, съобщава сп. "Форин полиси". Доказателствата, свързващи Гюлен с опита за преврат, "ще бъдат предадени своевременно", цитира изданието представителя на турското посолство в САЩ Наджи Айдан Караманоглу. САЩ са получили официално искане за екстрадирането на Фетхуллах Гюлен"Не е възможно да се представят доказат...

Преглед на печата - 26 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=329566

„24 часа”: “Газпром” очаква $ 180 млн. за дела си в “Овергаз” 180 млн. долара - такава цена очаква “Газпром” за дела си от 50% в “Овергаз инк”, твърдят източници, запознати с плановете на руската компания. Преди ден стана ясно, че тя е включила в бизнес плана си до края на тази година продажбата на акциите.

Жак Атали: Повечето политици са готови на всичко за 15 минути слава

http://svetoven.pogled.info/news/76567/ZHak-Atali-Povecheto-polititsi-sa-gotovi-na-vsichko-za-15-minuti-slava

/Поглед.инфо/ В нашите разклатени демокрации, повечето от политиците са готови на всичко, за да постигнат или да задържат властта.

„MIxedUp” и „Border land” откриват рок феста в Свиленград тази вечер

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601629

Рок фестът в Свиленград ще бъде открит днес и ще продължи на 27 август. За втора година община Свиленград и местната група „Border land” го организират със съдействието на местни фирми-спонсори. Откриването е от 19 часа днес в парк „Младежки”. Входът е свободен, като са осигурени места за публиката и заведения за храна и напитки. В парка край река Марица ще се представят 6 групи от България, една от съседна Гърция и една от Сърбия. В петък откриването е с „MIxedUp” - нов проект, създаден от група приятели, който се отличава с интересен женски в...

Нов силен трус в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5729848

Нов силен трус в ИталияНово силно земетресние бе регистрирано в Италия само 48 часа, след като там имаше трус от 6,2 по скалата на Рихтер. Силата на второ земетресение е 4,8, а епицентърът е отново в централна Италия, където има най-много разрушения. Отделно са регистрирани и над 700 вторични труса. По последни данни 250 души са загинали при първия трус.

Прекалено резки и объркващи завои направи ръководството на БСП, и объркаха хората

http://bulgarski.pogled.info/news/76566/Prekaleno-rezki-i-obarkvashti-zavoi-napravi-rakovodstvoto-na-BSP-i-obarkaha-horata

/Поглед.инфо/ "Преди време прогнозирах, че ще има две кандидатури вляво и май ще позная". Това заяви Михаил Миков в ефира на БТВ.

Слънчево и топло време в петък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601624

В петък над Източна България времето ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността в следобедните часове в източните райони. Валежи са малко вероятни. Ще духа умерен северен, по крайбрежието засилен североизточен вятър. Минималните температури ще са между 15 и 20 градуса, а максималните - от 25 до 29. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, а температура на морската вода - около 25 градуса....

Газова експлозия уби човек в Белгия (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601625

Голяма експлозия е избухнала в южния белгийски град Шиме, намиращ се близо до границата с Франция, като един човек е загинал, а четирима са ранени, съобщава ДПА, позовавайки се на агенция Белга. "Вероятно става въпрос за газова експлозия", заяви официален представител за Ройтерс, като добави, че няма индикации инцидентът да е терористично нападение. Взривът е избухнал в спортен център малко след полунощ, когато в сградата е имало петима души. Част от сградата се е срутила, отбелязва БТА. Полицията е отцепила района в града, който се намира на о...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване