Вижте честването на Съединението на България през обектива на "24 часа"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5747954

Вижте честването на Съединението на България през обектива на "24 часа"С пищна заря и официална програма бе отбелязана 131-авата годишнина от       Съединението на България в Пловдив.  Председателят на парламента Цецка Цачева поздрави армията, а по-късно изнесе и пламенна реч. Кметът на града  Иван Тотев също произнесе реч по повода, след което бяха поднесени венци пред паметника на Съединението в града под тепетата.

13 джихадисти от "Ал Кайда" са убити при три американски атаки в Йемен

http://offnews.bg/news/n_1/n_635583.html

Тринайсет членове на терористичната групировка "Ал Кайда" са убити в Йемен в три антитерористични нападения на САЩ от 24 август до 4 септември, предаде Ройтерс, като цитира Централното командване (Сентком) на САЩ. И трите американски атаки срещу "Ал Кайда" на Арабския полуостров са били извършени срещу мишени в централната йеменска провинция Шабуах. Сентком не уточни как са извършени нападенията, нито кои са убитите членове на Ал Каида, добавя Ройтерс.

Хъб "Балкан", или залъгалка за наивници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271856_%D0%A5%D1%8A%D0%B1+%22%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%22%2C+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8

 "Хъб "Балкан" е интересен и страстен проект". Така го нарече Клаус-Дитер Борхард, директор на "Вътрешен енергиен пазар" в Главна дирекция "Енергетика" към ЕК по време на кръглата маса, проведена в понеделник край Варна. Той е дяволски прав. И дипломатичен. Защото как иначе да определи проект за газоразпределителен център, без да обиди автора му, който няма яснота нито откъде ще докара газ, нито откъде ще намери пари за строителството. А детайли като липсата на правила за конкурентна търговия с газ, законова рамка, икономическа ефективност, целесъобразност и прочие, въобще не показва да го вълнуват. На брюкселски дипломатичен език подобен проект се нарича "интересен". И щеше деликатно да потъне в чекмеджетата на евробюрокрацията, ако инициаторът му не беше се вкопчил в идеята като дете в нова играчка, която родителите отказват да му купят, но която то страстно желае и тропайки с крак, иска неистово. Възрастните знаят, че желанията са едно, а възможностите - друго. Ето защо, за да ги остави на мира, обикновено

подхвърлят на пищящия досадник

залъгалка, която временно отвлича вниманието му, а на тях им печели време за други, техни си неща. 
Нещо подобно се случи в понеделник на кръглата маса, провела се край Варна, която беше рекламирана като стратегически форум, който да върне България и най-вече Бойко Борисов (не казвам кабинета, защото в него има хора, които не подкрепят премиера за този проект, Меглена Кунева, например) в голямата газова игра. Не стана. Нямаше как да стане поради ред причини, за които медиите услужливо мълчат, помагайки на Борисов да разказва вълшебната си приказка за хъба, която служи само и единствено за вътрешен пиар, за демонстрация на активност, съзидателност и го показва като милеещ за интересите на България. Това обаче няма как да заличи неговата несигурност,

непостоянство в позициите

и онова, което той реално стори - провала на проекта "Южен поток". И още. Благодарение на "усилията" му, неговите и на дузина "експерти" по всичко - от газ, през ток, ВЕИ, АЕЦ, тръби, геополитика и т.н. (виж изказванията им в каре) опасността страната ни от транзитьор на природен газ да се превърне в краен и неатрактивен потребител на синьо гориво, не са безпочвени. И друго. Не стига, че бюджетът ще се лиши от приходите от транзитни такси, но нищо чудно да се сбъднат някои от най-кошмарните прогнози - България да купува руски газ от Турция. Или от Гърция. А защо не от Румъния. Важното е да не е от Русия понеже това не е евроатлантически някак. И не се връзва с новите демократични ценности. Ако се случи, надбавката в цената за лоялност към евроатлантизма, а тя ще е солена, следва да се осребрява от Бойко Борисов, хилтън-анализаторите и пишман експертите. Те не са анонимни. Знае се кои са. Този вариант придобива все по-реални очертания, затова са паническите усилия на Борисов да спаси каквото може. Или поне да имитира, че прави опити да спасява неспасяемото. Твърде непохватни и прозрачни.  
Както ДУМА единствена съобщи в броя си от 3 септември,

"Газпром" не прати

свои представители на форума край Варна. Същия ден (3 септември) министърът на енергетиката Александър Новак обяви, че "Южен поток" не съществува за Русия и че тя се съсредоточава върху проектите "Турски поток" и "Северен поток-2". Отсъствието на "Газпром" беше подминато от медиите, все едно такава компания няма. В същото време обаче, според проекта на "Балкантрансгаз" хъб "Балкан" разчита основно на руски газ, докаран през Черно море. Само дето тези, които можеха да докарат този газ, отсъстваха и не показват да се интересуват от проекта. 
И защо да се интересуват? След като сърбаха попарата на българските грандиозни енергийни идеи, логично е да искат стабилни гаранции, но не от нашите политици, а от ЕК понеже ясно е, че ние сме предоставили суверенитета, живота и съдбата си на брюкселските чиновници. Според Борисов присъствието на двама евробюрократи на кръглата маса в понеделник е достатъчна гаранция, че проблеми с еврокомисията няма да има. Дали?

Кой всъщност дойде

на крака във Варна и какво каза? Още детайли, спестени от медиите. Доминик Ристори, ръководител на Дирекция "Енергетика" (от 2014 г.) е бакалавър по право и магистър по политически науки. От 1978 г. той е администратор на различни позиции в ЕК. "Европейската комисия е готова да подкрепи проекта за газовия хъб "Балкан" и на този етап го смятаме за удачен", каза той. "На този етап" е ключов момент от изложението му и със сигурност ще държи нащрек всеки, който има някакви намерения да се впусне в авантюрата, наречена хъб "Балкан". 
Другият представител на ЕК Клаус-Дитер Борхард, директор на "Вътрешен енергиен пазар" в генерална дирекция "Енергетика", също е юрист. Работи за ЕК от 1987 г. Отговарял е за тематични области като социални въпроси, гражданство, земеделие, селско стопанство и развитие на селските райони. От април 2013 г. е директор на "Вътрешен енергиен пазар". Изказването му беше

 клиширано и обтекаемо

пълно с фрази от типа: "Балкан ще донесе редица ползи на България - нарастваща сигурност на доставки за България и съседните страни, ще има по-ниски цени за домакинствата и промишлените потребители, ще има подобрен достъп до чист природен газ". Между изреченото, че ни липсва правна и регулаторна рамка и че със заповед и закон (насила един вид) хъб не се прави, Борхард спомена и следното: "Цената на стоката не е най-важното, много често има нужда от политически арбитраж", заяви той. Интересно как всичко това се вмества с тезите за свободен пазар, конкуренция, равнопоставеност, прозрачност и прочие неща, които ни се внушават всеки ден от 2007 г. насам, откакто сме станали член на ЕС. 
От присъствието на двамата европратеници стана ясно, че засега ЕК подкрепя проекта, че ни

 предстои още много, ама много работа

и че до 9 ноември България трябва да подаде апликационна форма за участие в търг за финансиране. Не, не е за това, за което си мислите! Търгът е за икономическо проучване и оценка на проекта "Хъб "Балкан". Ако спечелим финансиране от ЕК, "проучването ще продължи около година, след което ще дойде моментът на истината за този толкова интересен и страстен проект" по думите на Борхард. 
Залъгалката е подхвърлена, възрастните могат да се заемат с техните си неща, нищо че пищящият досадник тропа с крак, врещи и плаши с вето. Той си мисли, че ще му позволят да диктува условията. Но греши. Нищо не диктува. На никого. А ако вземе, че си повярва, една наказателна процедура, едно спиране на еврофондовете и ей го в поза "партер", готов да следва указанията на Брюксел. Изпуснал питомното, сега гони дивото.


3 ноември 2013 
Меглена Кунева:
Проектът "Южен поток" е още една крачка на отдалечаване на България от ЕС. По тази тръба трябва да тече газ. Вместо газ, по тази тръба ще тече зависимост.

3 април 2014
Алекс Алексиев: 
ГЕРБ продължава да защитава "Южен поток", който е един открито антиукраински, антибългарски и антиевропейски проект. С други думи - те също защитават интересите на Москва...

2 декември 2014 
Огнян Минчев: 
Спирането на "Южен поток" е добра новина за Европа, тъй като доказва, че законите на територията на ЕС се спазват. Това, че България ще изгуби пари от спирането на "Южен поток", е твърдение, направено на едро.

3 декември 2014 
Илиян Василев:
От гледна точка на газовия баланс на България проектът "Южен поток" няма никакво значение. Нонсенс са и сценариите, които шефът на "Газпром" Милер чертае за навлизането на "Южен поток" в Европа през Турция или за превръщането на Гърция в някакъв разпределител за руски газ в Европейския съюз.

Красен Станчев
Проектът "Южен поток" бе замислен върху грешни предположения и международно вредни цели.

18 декември 2014
Движение за енергийна независимост: 
"Южен поток" е руски геостратегически проект с антиевропейска и антибългарска насоченост, без икономическа обосновка и с огромен корупционен потенциал.

14 януари 2015 
Васил Филипов:
"Южен поток" не е потребен. Руският газ не е ситуиран - няма ситуация да минава през Черно море. Те не могат да го прекарат.

18 януари 2015 г. 
Румяна Бъчварова:
Нека да не забравяме, че Борисов е премиер, който спря три големи енергийни проекти - на газопровод, нефтопровод и ядрен проект, това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори.

9 януари 2016 
Илиян Василев:
Всякакви аналогии за изгодите от транзита на руски газ, които управляващите в България правят с проекти като "Северен поток-2", са лишени от съдържание. Евентуална съвместна инициатива на България и "Газпром" за хъб на Черноморието ще е проблематична и поради това, че компанията играе ролята на политическа маша на Кремъл.


Бойко Борисов

11 юни 2014  от Вашингтон:
Когато ГЕРБ се върне на власт в България, ще прекрати договора с изпълнителя на строежа на българското трасе на "Южен поток".

2 януари 2016
Ако ГЕРБ не беше паднал от власт, "Южен поток" щеше вече да се строи. Той беше изгоден за България. Да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян "Южен поток". Аз казвам: Ако бях продължил да съм премиер тогава, "Южен поток" щеше да се строи, нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България.

5 септември 2016
Всички знаем, че заради куп грешки ЕС не позволи да бъде реализиран "Южен поток"

САЩ са снели санкциите срещу „Рособоронекспорт“ заради поддръжката на Ми-17

http://svetoven.pogled.info/news/76870/SASHT-sa-sneli-sanktsiite-sreshtu-Rosoboroneksport-zaradi-poddrazhkata-na-Mi-17

/Поглед.инфо/ САЩ са отменили санкциите срещу „Рособоронекспорт“ по договорите за техническо обслужване на хеликоптерите Ми-17 в Афганистан, съобщи в интервю за РИА „Новости“ в кулоарите на международния военно-технически форум „Армия-2016“ заместник-главният директор на компанията Сергей Гореславски.

Даниел Митов пред "Ройтерс": България няма да подкрепи отмяната на санкции на ЕС срещу Русия!

http://www.cross.bg/rysiya-mitov-roiiters-1519266.html

/КРОСС/ България няма да подкрепи отмяната на санкции на ЕС срещу Русия, заяви външният министър Даниел Митов в интервю за "Ройтерс". "Русия грубо и безмилостно наруши международния ред и право. Това не може да се остави без последици и единственият мирен инструмент са санкциите. Докато не се приложат изцяло Минските споразумения, не мисля, че има каквито и да е обстоятелства, позволяващи облекчаване на ембаргото. Напротив", цитира думите му агенцията. Дипломати от ЕС заявяват, че тактиката на Москва методично да лобира в страните членки от Южна и Югоизточна Европа започва да подкопава единството в съюза относно санкциите срещу Русия. Това прави потенциално по-турдно и подновяването им в началото на следващата година. "Би било добре за нас, ако се подобрят икономическите отношения, но има по-важни въпроси на масата. Изгубено е доверието и трябва да го изградим отново без пропаганда или изкривяване на истината", допълва Митов. Турция трябва да приложи споразумението с ЕС за приемане обратно на мигранти, преди да е получила безвизово пътуване за гражданите ѝ в Европа като част от сделката за намаляване потока от мигранти и бежанци, казва още българският външен министър пред "Ройтерс". "Споразумението ЕС-Турция трябва да оцелее и да бъде прилагано", цитира думите му агенцията. ""Искаме да подчертаем, че споразумението за реадмисия трябва да се приложи преди либерализирането на визовия режим."  

Винят Асад за химическа атака в Алепо

http://offnews.bg/news/n_1/n_635582.html

Сирийските власти бяха обвинени, че са използвали химическо оръжие, хвърлено от хеликоптери над град Алепо, съобщава Би Би Си. Става въпрос за барели с хлор, които ранили около 80 души. Информацията идва от разследване на ООН, проведено през август, като според доклада сирийският президент и неговите войски са използвали хлор поне два пъти. Не за първи път сирийското правителство е обвинено в това, че използва химическо оръжие, но Асад отрича. Докладът на ООН идва малко преди сирийските опозиционни лидери да се срещнат в Лондон, за да направят нов опит конфликтът в Сирия да бъде прекъснат политически.

Плажуване на остров Корсика - само полуголи

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/plazhuvane-na-ostrov-korsika-samo-polugoli-6058436

Миналият месец петима души бяха ранени на острова при сбиване между местни младежи и семейства със северно-африкански произход

БСП предлага на парламента да гласува рестарт на АЕЦ "Белене"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/07/2822847_bsp_predlaga_na_parlamenta_da_glasuva_restart_na_aec/?ref=rss


БСП предлага Народното събрание с гласуване да отмени свое решение от март 2012 г. за прекратяване на строителството на АЕЦ "Белене". Проекторешението е записано като четвърта точка в програмата на Народното събрание, която предстои да бъде обсъдена и одобрена на председателски съвет преди първото за седмицата заседание.

Първа точка в проекта е предложеният от Реформаторския блок законопроект, с който да отпадне облагането с ДДС на дарените храни. Така според вносителите ще спре...

Вашингтон разследва „таен план“ на Москва за провал на изборите

http://svetoven.pogled.info/news/76869/Vashington-razsledva-taen-plan-na-Moskva-za-proval-na-izborite

/Поглед.инфо/ Американските разузнавателни и правоохранителни органи разследват предполагаема „мащабна тайна операция на Русия в САЩ“, имаща за цел да подрони доверието в предстоящите президентски избори и в политическите институции, пише „Вашингтон пост“, като цитира официални представители на спецслужбите и конгреса, съобщава „Взгляд“ във вторник (6 септември).

ЧРД на Мария Райчева!

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5747332

ЧРД на Мария Райчева!Днес рожден ден празнува хубавата Мария Райчева от отдел “Оживление”. Благодарение на нея читателите стигат до интервюта с едни от най-големите музикални звезди, идвали у нас. Тя е и властелинът на модата във вестника, което ѝ отива, тъй като е бивша манекенка. Желаем ѝ да е жива и здрава. Честито!

Най-важното от Варна във вчерашния - 6 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=330392

Варна отбеляза тържествено Съединението на България Десетки варненци и гости на морската столица се събраха в центъра на града тази сутрин за отбелязването на 131-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, предаде репортер на Moreto.

Журналист от FAZ: Не съм писал с ирония за Бойко Борисов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271855_%D0%96%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+FAZ%3A+%D0%9D%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BB+%D1%81+%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D

 Михаел Мартенс: Лесно е да седиш в кафенето и да даваш съвети на политиците  На 4.09.2016 в неделното издание на Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (известен със съкращението FAZ) излиза статията на журналиста Михаел Мартенс "Kick it like Borissow. Ден по-късно българската редакция на Дойче Веле пуска обобщение на тази статия със заглавие "Борисов е як като дънер. Но дънер с плитки корени". Твърди се, че това е мнението на автора. В обобщението се казва още, че журналистът Мартенс с "ирония" преразказва историята за смъртта на дядото на премиера Борисов и с "ирония" пише за неговото кариерно развитие.  Михаел Мартенс е дал интервю за informo.bg, където коментира статията си "Kick it like Borissow". Ето го: Г-н Мартенс, обръщаме се към Вас във връзка с различни интерпретации, които излязоха в българските медии като обобщение на Вашата статия, озаглавена „Kick it like Borissow“. На няколко пъти определени издания пишат, че Вие „иронично“ описвате историята за смъртта на дядото на българския премиер, както и „не без ирония“ разказвате за неговата кариерата. Това така ли е?  Не знам откъде идва интерпретацията, че съм писал „иронично“ за смъртта на дядото на Борисов. Не съм запознат с интерпретациите на българските медии. В моя текст няма нищо подобно и то по принципни съображения: не смятам, че е почтено да се пише иронично за смъртта на хора, независимо кои са те. Какво точно имате предвид като казвате „Борисов е як като дънер. Но дънер с плитки корени.“? За съжаление това е непълен цитат. Оригиналният текст гласи: „Борисов е як като дънер. Но дънер с плитки корени, казват враговете му.“ Чрез задраскването на последните три думи изречението придобива съвсем различно значение. Създава се впечатлението, че това е мое лично мнение или мнение на ФАЦ. Това обаче не е така. Аз единствено съм цитирал приятели и врагове на премиера, както прави всеки журналист, който пише портрет. След няколко дни ще се появи пълният превод на портрета и тогава хората ще могат сами да добият представа. Какви са впечатленията Ви от срещата Ви с българския премиер? Трябва да призная, че преди и аз бях в лагера на скептиците, що се касае до Бойко Борисов. През 2005-та, когато той стана кмет, написах един много критичен портрет за него. При все това трябва също да призная, че днес бих формулирал някогашната си критика много по-умерено. Като интелектуалец или журналист е много лесно да седиш в кафенето и да даваш съвети на политиците. Но действителното положение в повечето случаи е много по-сложно, отколкото интелектуалците, които се крият зад чаша кафе или ракия, си представят. Разбира се, продължавам да гледам критично на някои неща, свързани с Борисов. Но политикът не е благороден рицар на бял кон, а човек със своите грешки и недостатъци, както всички останали. Когато в Берлин разговарям с политици за Борисов, оставам с впечатлението, че той добре представлява България. Освен това винаги трябва да си задаваме въпроса: има ли в България някой, който може да се справи по-добре и се радва на подкрепата на мнозинството от българските граждани? Аз не виждам такъв, поне не в този момент. Това наподобява ситуацията в Сърбия: всички критикуват сръбския министър-председател Александър Вучич и имат много поводи за това. Но когато питам кой може да се справи по-добре и да мобилизира мнозинството от гражданите в своя подкрепа, обикновено срещам мълчание.

 
 
© www.24chasa.bg

Миньори блокират пътя Бургас-Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603922

Миньори ще блокират днес пътя Бургас-Варна. Бившите работници от мина "Черно море" ще протестират срещу собственика Христо Ковачки. Хората твърдят, че не са получавали обезщетенията си с месеци и нямат яснота дали изобщо парите им ще бъдат изплатени. Блокадата започва в 8:00 часа сутринта пред рудника, след ж.п. прелеза по пътя за село Лъка. След това миньорите ще се преместят на основния път и ще блокират отсечката Бургас- Сарафово по пътя за Слънчев бряг. ...

Превозвачи и таксиметрови шофьори излизат на протест в Ловеч

https://www.actualno.com/lovech/prevozvachi-i-taksimetrovi-shofiori-izlizat-na-protest-v-lovech----news_561255.html

Превозвачи и таксиметрови шофьори ще протестират в Ловеч. Те недоволстват от намерението на общината данъкът върху таксиметровия превоз в града да бъде повишен до 720 лева на автомобил годишно. Това, според шофьорите, ще е един от най-високите данъци за таксиметров превоз в страната. Кметът на Ловеч Корнелия Маринова обясни пред БНР част от мотивите от общината да искат данък от 720 лв. за таксиметров автомобил от следващата година. „Има стоянка, на която таксиметровите шофьори, за разли

На първо четене: Пада ДДС за дарението на храни

https://www.actualno.com/business/na-pyrvo-chetene-pada-dds-za-darenieto-na-hrani-news_561262.html

Народното събрание прие на първо четене законопроект за улесняване на процедурите за даряване на храна с изтичащ срок на годност, като тя да не се облага с данък добавена стойност (ДДС). Единодушно със 129 гласа депутатите приеха предложението на Петър Славов и Мартин Димитров от Гражданската квота на Реформаторския блок. В момента законодателството в България е направено така, че е по-евтино за един търговец да изхвърли дадено количество храна, отколкото да я дари. Според вносителите промени

Миньори от "Черно море" излизат на протест заради неизплатени обещетения

http://offnews.bg/news/n_1/n_635581.html

Съкратените преди няколко месеца миньори от мина "Черно море" тази сутрин излизат на протест, заради неизплатените им обезщетения, съобщи БНТ. Собственика на фалиралото предприятие "Ковачки" до този момент не е превел нито лев от дължимите суми, а съкратените миньори изнемогват. Преди седмица съдия-изпълнител обяви, че затворената мина "Черно Море" се продава на търг заради задължения към банки и доставчици. В 8.00 часа миньорите ще блокират входа към рудника, а два часа по-късно ще блокират и отсечката Бургас-Сарафово по пътя за Слънчев бряг.

Мъск към служителите на Tesla: Работете повече, харчете по-малко

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271854_%D0%9C%D1%8A%D1%81%D0%BA+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+Tesla%3A+%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1

 Последният призив на Илон Мъск към служителите на Tesla - да произвеждат повече и да харчат по-малко, не е просто призив за затягане на коланите, а искане към инвеститорите за влагане на повече пари. Той отразява и разкола на Wall Street относно състоянието на производителя на електрически коли, анализира Bloomberg.

Мъск призова служителите в компанията да намалят разходите и да доставят „всеки автомобил, които ние евентуално можем да направим" в мейл, изпратен на 29 август и получен от Bloomberg News в петък. Ако покаже положителен паричен поток през това тримесечие, Tesla Motors Inc. ще може по-лесно да набере средства през последните три месеца на годината, нужни за завършването на новия автомобил Model 3 и така наречената „gigafactory“.

„Ние ще бъдем в много по-добра позиция, за да убедим потенциалните инвеститори да заложат на нас, ако заглавията в пресата не са „Тesla отново губи пари", а „Тesla не оправда всички очаквания и постигна печалба"", пише Мъск. „Това ще бъде невероятно!". 

Посланието на главния изпълнителен директор показва спешната необходимост от правене на добро впечатление на Wall Street, където анализаторите са разделени по отношение на перспективите за Tesla. От 19 анализатори, анкетирани от Bloomberg в петък, седмина поддържат рейтинг за купуване на акции, седмина – за задържане, а петима препоръчват продажбата на акциите.


Колин Лонгън от UBS Securities има най-ниската 12-месечна целева цена - от 160 долара за акция, докато Чарли Андерсън от Дохърти & Co. е с най-висока - от 500 долара. Акциите на компанията загубиха 18% от стойността си от началото на тази година, като приключиха сесията в петък на ниво от 197,78 долара. 


Разликата между очакванията на анализаторите не е типично разделение на бикове срещу мечки. Това е едно мрачно разделение: наречете го „фундаменталистите“ срещу „правоверните“, анализира още Bloomberg.


Фундаменталистите обвързват бързото свиване на кеша в компанията с броя на проектите, които Мъск стартира. По-оптимистичните анализатори са склонни да вярват в дългосрочната визия на милиардера за по-зелено бъдеще на човечеството, в което марката Tesla ще проправя пътя напред.


„Нашата целева цена от 160 долара се основава на нашия анализ на дисконтираните парични потоци, което е фундаментална оценка", казва Лонгън в имейл до агенцията. „Най-общо, има много несигурност в по отношение на производството, рентабилността и паричните нужди. Аз съм предпазлив по отношение на това дали компанията ще спази производствените си цели за 2018 г. и 2020 г.".


Лонгън казва също, че има резерви по отношение на Model 3, по-достъпния седан на концерна, който ще започне да се продава на цена от 35 000 долара преди стимули.


"Аз съм загрижен за рентабилността на Model 3 на фона на предизвикателната икономика за производството на превозното средство на тази цена предвид все още високите разходи за батерии", казва той.


В момента Tesla произвежда изцяло електрическия седан Model S и джипа Model X в съвместна поточна линия в завода си във Фримънт, Калифорния. Компанията достави само 50 658 превозни средства през миналата година, но има за цел да направи 500 000 коли до 2018 г. Тя бърза да модернизира фабриката във Фримънт за Model 3, за който се очаква да започне серийно производство в края на 2017 г.


Едновременно с това Tesla изгражда своята „gigafactory” за производство на батерии в Рино, Невада, която се очаква да започне дейност през четвъртото тримесечие. Намаляването на разходите за батериите е от ключово значение за пускането на Model 3 на ниската цена, която пазарът очаква.


На фона на всичко това Мъск се стреми да направи Tesla лидер в областта на автономното управление въпреки фаталния инцидент с участието на автопилотната технология на компанията, който е в процес на разследване от страна на регулаторите на САЩ. А Мъск предложи също така и придобиване на SolarCity Corp., където той е председател и най-големият акционер на дружеството, а братовчед му, Линдън Райв, е главен изпълнителен директор.


Предложеното сливане сега се разглежда от Комисията по ценните книжа и фондовите борси, и може да бъде гласувано от акционерите на Tesla и SolarCity през октомври.


Дори и някои от традиционните бикове по отношение на Tesla показват диви колебания в своите прогнози за цените. Така например анализаторът на Morgan Stanley Адам Джонас представи целева цена от 465 долара през септември миналата година. През юни, след като бе обявена сделката за SolarCity, той понижи целта до 245 долара от 333 долара, като се позова на риска от сделката, наред с други проблеми.




По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Деляна Петкова

Порошенко обвини Русия за спадането на жизнения стандарт в Украйна

http://svetoven.pogled.info/news/76868/Poroshenko-obvini-Rusiya-za-spadaneto-na-zhizneniya-standart-v-Ukraina

/Поглед.инфо/ Най-малко $15 млрд е загубила Украйна от затварянето на руския пазар за украински стоки, призна украинският президент Петро Порошенко във вторник (6 септември), цитиран от RT.

Сладко-киселите отношения между Китай и Силициевата долина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271853_%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%B8

 Базираният в Маунтин Вю, Калифорния, стартъп Quixey предизвика завистта на мнозина в Силициевата долина, когато компанията обяви инвестиция за няколко десетки милиона долара от една от най-големите и най-мощни технологични компании в Китай – Alibaba.

Сделката за 110 млн. долара – разделена на два финансиращи кръга през 2013 и 2015 г., бе поредното доказателство, че богатите китайски инвеститори ще платят висока цена, за да купят дялове в най-горещите млади компании в региона, коментира The Washington Post.

Тогава обаче нещо се обърка: Alibaba спря да плаща, твърдят запознати източници. И докато стартъпът се чудеше какво да прави, Alibaba излезе с контрасделка: ние ви даваме заем, вие обещавате да не ни съдите. След няколко месеца тежки преговори Quixey се съгласи, като седмици обяви, че е взел заем за 30 млн. долара. Според източниците обаче условията за взимането на средствата са много по-лоши от тези в първоначалното споразумение.

В сърцето на този горчив спор между китайския гигант в онлайн пазаруването и Quixey, чиято технология позволява на потребителите да търсят в рамките на приложения, е културният сблъсък. А той символизира както обещанията, така и опасностите във връзката между Силициевата долина и Китай, която е достигнала нова критична точка с безпрецедентните парични потоци, изливащи се от азиатската страна в технологичния център на света.

През последните две години интернет гиганти като Alibaba, Baidu и Tencent, както и множество частни инвеститори, семейни компании, местни общини и държавни дружества се втурнаха да купуват дялове в най-напредналите технологии на региона.

Инвестициите от Китай към Силициевата долина, без да се включват недвижимите имоти, са достигнали 6 млрд. долара до края на първото полугодие на 2016 г., като повече от половината от тази сума е била вложена през последните 18 месеца, сочат данни на Rhodium Group.

“Китай осъзнава, че се нуждае от модел за подражание, който да следва, докато страната преминава от производство към иновации", казва Шоучен Джан, прочут физик от Станфорд, който стартира фонд за рисков капитал за 350 млн. долара преди две години, за да се възползва от бума.

„Това е новият дигитален Път на коприната“.

Американските стартъпи пък са по-гладни от преди за достъп до богатите китайски компании и новоизлюпени милионери, които могат да отворят врати към над 1 млрд. потребители в Китай за услуги и продукти, изправени пред наситен пазар в САЩ.

Подобни инвестиции могат да променят посоката на една зараждаща се компания. „Стартъп финансирането в Силициевата долина няма да функционира без китайски пари“, казва Крис Никълсън, главен изпълнителен директор на двегодишната компания за изкуствен интелектSkymind.io, получила средства от Tencent и други китайски инвеститори.

Все още има недоверие и от двете страни обаче. Американските стартъпи са предпазливи към тактиките и силата на някои китайски играчи. Някои изразяват опасения за копиране на иновациите им, като това е трайна тревога за много американски корпорации, партниращи си с китайски компании. Като новодошли китайските инвеститори пък не искат да виждат липса на уважение към тях или да бъдат третирани като наивни, сочат мениджъри, работещи в близки отношения с тях.

В същото време американските предприемачи твърдят, че китайските инвеститори често играят по непознати правила. Quixey, например, научава това по трудния начин.

Проблемът е, че в Китай, където върховенството на закона е по-слабо, мощното правителство непрекъснато иска растеж, а конкуренцията между компаниите е огромна, по-агресивнитебизнес тактики са широкоразпространени, казва Тило Ханеман, икономист в Rhodium Group.

“Понякога тези тактики не са недоразумения, а отражения на културните норми за това как се случва бизнесът в Китай. Китайският инвеститор може да поиска условия, които биха били възприемани като твърде агресивни в Силициевата долина, но са справедливи в Китай“, казва Кони Чан, партньор във фонда за рисков капитал Andreessen Horowitz, фокусиран върху Китай.

Като цяло предприемачите и инвеститорите казват, че китайските инвестиции са отворили много нови врати. За CloudFlare – стартъп за уеб представяне и сигурност, необичайното партньорство с Baidu през 2015 г. поставя технологията на компанията в ръцете на милиони китайски потребители. За Artsy – онлайн пазар за предмети на изкуството, инвеститори от Китай са помогнали на компанията да разшири пазара си в Хонконг.

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Без роуминг в ЕС, но само за 90 дни годишно?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271852_%D0%91%D0%B5%D0%B7+%D1%80%D0%BE%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D0%B2+%D0%95%D0%A1%2C+%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+90+%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%BE%3F

 Роумингът в ЕС ще отпадне от 15 юни 2017 г., но потребителите ще могат да говорят и да пращат данни от чужбина по цените за вътрешна употреба само 90 дни годишно.

 
Това предлага Европейската комисия в нови правила за използването на мрежите след 15 юни, когато роуминг таксите трябваше да изчезнат окончателно на територията на съюза.
 
Причината са опасенията, че гражданите ще злоупотребяват с изравняването на цените и ще товарят сметките на мобилните оператори в по-евтините страни, оставяйки "на сухо" тези в по-скъпите. Ето защо Брюксел предлага система от ограничения, която да защити доходите на телекомите, наричана "политика за честно ползване“, предава Dnes.bg.
 
Според тази политика операторите ще бъдат задължени да предлагат една и съща цена за разговори, SMS-и и мобилен интернет в роуминг по националните тарифи за 90 дни годишно. Изчисленията на Брюксел сочат, че средностатистическият европеец прекарва под 3 месеца в чужбина за почивка, командировка и други пътувания.
 
90-те дни ще могат да се ползват по всяко време на годината, а след прехвърлянето им върху цената ще се начислява такса от 4 евроцента на минута разговр, 1 цент на SMS и 0,85 цена на мегабайт интернет.
 
За да избегне злоупотребите в рамките на тези 3 месеца, ЕК предлага изговорените минути в роуминг и обемът на ползвания интернет да не могат да надхвърлят лимитните ограничения на вътрешните абонаментни планове. Така потребител, който има план за 1000 минути месечно, няма да може да говори в роуминг за повече от 1000 минути. Когато приближат лимита си в роуминг, потребителите ще получават предупреждение, че ще бъдат прехвърлени на друга тарифа. 

Пазаруването на предплатени SIM-карти в по-евтините държави и ползването им в роуминг в тези с по-високи тарифи се предлага да бъде парирано, като се предвижда картите да се ползват първо в страната на покупката, а едва след достигането на определена сума да се отварят и за използване в чужбина.

Потребителите ще трябва да се логват по няколко пъти месечно в мрежата на издателя на картата, т.е.на територията на държавата, в която той оперира. Така ще се удостоверява, че те не живеят постоянно в чужбина и не използват телефона си непрекъснато в роуминг.

Изравняването на тарифите за роуминг с тези за вътрешна употреба ще стане невъзможно извън определените дни за хора, които живеят и учат постоянно или за по-дълъг период в друга страна от ЕС. Новата политика за честност ще изключи от потенциалните ползватели на ниските тарифи и студентите, които се обучават с европейски средства по програмата "Еразъм", тъй като сроковете на техните специализации обикновено са 6 месеца.

Единствените, които ще могат целогодишно да избират по-ниската тарифа, са работниците в пограничните райони, които всеки ден прекосяват граница, за да работят в съседната държава. Тъй като непрекъснато ще влизат от едната мрежа в тази на съседната държава, те няма да се считат като ползватели на роуминг услуга и ще могат да си вземат абонамент от страната с по-ниска тарифа и да говорят с нея в другата.

Европейската комисия предлага държавите членки да могат да наложат продажбата на SIM карти с възможност за разговори в чужбина само на лица, които имат постоянна адресна регистрация в съответната страна, за да попречат на гражданите на други да ги ползват постоянно в чужбина.

Операторите ще бъдат задължени да предлагат еднакво качество на услугите, включително скорост на пренос на данни, както на територията на държавата, в която работят, така и когато абонатите им се намират в друга европейска членка.

Според Европейската комисия неограниченото ползване на роуминг по вътрешно-национални цени ще доведе до поскъпване на тарифите на всички оператори, които ще искат "да си избият" разходите, от което ще пострадат и онези потребители, които не пътуват в чужбина. Мобилните оператори ще могат да предлагат еднаква цена за разговори в страната и извън нея и за повече от 90 дни, но само пожелание. ЕК смята, че това ще стане повсеместна практика, тъй като операторите ще се конкурират помежду си в търсене на повече клиенти.

Но според "политиката за честна употреба" обещаните като всеобщо облекчение за гражданите евтините тарифи за разговори и сърфиране в интернет вече ще важат само за временни пътувания, като годишни отпуски и екскурзии.

За да влезе в сила, предложението тепърва трябва да бъде одобрено от страните членки и от Европейския парламент. За да падне роумингът от 15 юни 2017 г., както е планирано, то трябва да бъде прието до 15 декември. 

По статията работиха: Екип на Dnes.bg , редактор Бойчо Попов

Заложническа драма в заведение в Одеса, над 20 арестувани

https://www.24chasa.bg/novini/article/5747951

Заложническа драма в заведение в Одеса, над 20 арестуваниЗаложническа драма се разигра снощи в заведение в украинския град Одеса. Около 22 часа (местно време) група от неизвестни лица е проникнала в заведение, барикадирала се е в помещението и е взела посетителите му като заложници, предава информационната агенция Укринформ, цитирана от "Фокус". Украинската полиция задържа повече от 20 души след

Виктор Орбан: Европа е длъжна да се защити от миграционната криза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271851_%D0%92%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%9E%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B5+%D0%B4%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%

 Европа привлича потоци от мигранти, които могат да разрушат съществуващия в региона ред и затова трябва да се защитим. Това заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан по време на форум в полския град Криница - Здруй, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

За него причината за бежанската вълна не са толкова военните действия в Африка и Близкия изток. "Причината за миграцията е, че Европа е слаба, но богата - тя е обезпечила добър начин на живот, какъвто искат да получат и други", поясни Орбан.

Ако не можем да защитим това, което имаме, ще загубим всичко, за което сме работили в последните години, предупреди още унгарският премиер.

Той обаче призна, че трябва да бъде оказана помощ на нуждаещите се. "Ние сме страни с християнска култура и не можем да се държим като хора, които имат камъни вмести сърца", заяви Орбан.

По отношение на мигрантите чувствата са противоречиви - чувстваме се под заплаха, но и съчувстваме на тези хора, категоричен е той. Препоръката му обаче е да се помага на нуждаещите се там, където е проблемът, а не да се пренася проблемът в Европа.

По статията работи: Деляна Петкова

RT: Може ли петролното обединение между Русия и Саудитска Арабия да замени ОПЕК?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271850_RT%3A+%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%A0%D1%83

 Русия и Саудитска Арабия подписаха договор за стабилизация на световния пазар на петрол, стана ясно след срещата на министрите на енергетиката на РФ и на Саудитското кралство – Александър Новак и Халид ал-Фалих, проведена в рамките на срещата на Г-20 в Ханджоу, пише RT в анализ по темата. Новината моментално предизвика скок в цената на петрола сорт Брент на Лондонската борса с 3% - до $48,11 за барел. RT анализира какво ще е значението за световния пазар на това споразумение, което Новак нарече „исторически момент в отношенията между ОПЕК и страните, нечленуващи в организацията“.
В изявлението след срещата двамата министри признаха необходимостта, от ограничаване на свръхпроизводството на нефтения пазар, оказващо негативно влияние върху глобалния икономически ръст и стабилност. Изразена бе загриженост и за дългосрочните предизвикателства пред страните-производителки, свързани със съкращаване на капиталовите разходи в нефтодобива, както и с масовата отмяна или отлагане на инвестиционните проекти в сектора, което създава нестабилност на нефтения пазар, както за производителите, така и за потребителите, отбелязва RT.

Отчитайки гореизложеното, министрите отбелязаха важността от поддържането на конструктивен диалог и тясно взаимодействие между най-големите страни-производителки с цел да се гарантира стабилност на нефтения пазар и устойчив ръст на инвестициите в дългосрочна перспектива. В тази връзка министрите се договориха да действат съвместно или в кооперация с други производители на петрол“, се отбелязва в изявлението.

Съгласно договореностите между Русия и Саудитска Арабия през октомври ще се проведе първото заседание на работната група за сътрудничество в нефтогазовата сфера. По думите на руския министър на енергетиката то ще се състои в Москва. Договорени бяха и две нови срещи между двамата министри - през октомври в Алжир и през ноември във Виена.

RT цитира водещия експерт на руския Съюз на производителите на нефт и газ Рустам Танкаев, според когото споразумението от Ханджоу може да се окаже предвестник на нова организация на страните-износителки на петрол, която да замени ОПЕК.

„Русия и Саудитска Арабия държат около 21% от световния добив на петрол. Те изнасят годишно по 400 млн. тона нефт при общ обем на международната търговия от 2,1 млрд. тона годишно. Тоест, заедно Русия и Саудитска Арабия осигуряват малко под 40% от световния външнотърговски оборот. Ако двете страни се споразумеят, и към тях се присъединят Иран, Ирак, Катар и Кувейт, които също отчитат невисоки производствени загуби по добива, това обединение ще е в състояние да управлява световния пазар“, казва Танкаев в интервю за медията.

Според него няма никакво значение дали новият съюз ще бъде официализиран.

„ОПЕК фактически умря преди малко повече от две години, разпадайки се на две групировки, неспособни да се разберат помежду си. Така че подобно споразумение е способно действително да окаже силно влияние върху световния пазар, още повече, че то почива на  сериозна основа – ниските производствени разходи в Русия, Саудитска Арабия и рудица други страни“, твърди експертът.

"Има основания да се смята, че в близките месеци цените на петрола ще се покачат до 60 долара за барел след подписания между Москва и Рияд договор за стабилизация на пазара на петрола", прогнозира "Московский комсомолец".

В анализа си по темата изданието твърди, че покачването на цената ще е прекият резултат от замразяването на добива, а за това вече са готови Русия, Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК като Алжир и Венецуела.

Всеки десети руснак има свои собствени изобретения

http://svetoven.pogled.info/russia/news/76867/Vseki-deseti-rusnak-ima-svoi-sobstveni-izobreteniya

/Поглед.инфо/ Всеки десети руснак има интерес към потребителски иновации. При това, „домашните изобретатели“ нямат за цел да печелят от идеите си и с охота ги споделят си с другите.

Засилваме кампанията в интернет, за да стигнем до младите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271849_%D0%97%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D

 

Трябват поне 2500 подписа за независим кандидат-президент. Секциите ще отворят с час по-късно

- Г-жо Нейкова, на 6 ноември предстои вот 2 в 1. Очаквате ли трудности в организацията?

 

- Смятам, че Централната избирателна комисия (ЦИК) доста от рано започна своята подготовка – още когато в парламента се разглеждаха последните изменения в Изборния кодекс. С приемането им беше ясно, че изборите за президент и за вицепрезидент ще се произведат заедно с национален референдум. А в София на територията на район „Младост“ ще имаме и вот 3 в 1, тъй като там има насрочен частичен избор за кмет.

 

- Ще се объркат ли избирателите там?

 

- Ние ще направим всичко възможно избирателите да не се объркат. Надяваме се разяснителната кампания да помогне.

 

- На какво ще заложите в разяснителната кампания, за да стигнете до повече гласоподаватели?

 

- ЦИК е приела своята концепция за провеждане на разяснителната кампания. Тя ще бъде отделна за президентските избори и за националния референдум, именно за да няма объркване сред избирателите. Например при изработването на печатните материали ще имаме една информационна брошура за изборите и друга за допитването. На същия принцип ще бъдат подготвени и аудиовизуалните произведения. Ще има и разяснителни материали за българските граждани, които ще гласуват извън страната. Предвиждаме също да има по-засилена кампания в интернет пространството и социалните мрежи, за да достигнем и до колкото се може повече млади хора.

Планираме да бъде изработен обучителен материал под формата на видеоклип и за членовете на самите избирателните комисии – районни и секционни. Така че по разяснителната кампания се работи активно.

 

- Колко средства ще отидат за нея?

 

- Отсега не може да се каже точно, тъй като план-сметката все още не е приета от Министерския съвет. Но нашето предложение е за 950 000 лв., като за миналите местни избори средствата бяха 750 000 лв.

 

- А колко биха стрували като цяло изборите, по-скъпи ли ще са от местните миналата година?

 

- Не бих могла сега да се ангажирам с конкретна цифра и не мога да кажа дали ще са по-скъпи. Но когато става въпрос за разходи за изборите, се придържаме към това, което е било на предходни такива с яснотата, че сега ще се проведат заедно с национален референдум.

 

- На предишните избори едно от най-големите предизвикателства бе хакерската атака в деня на вота не само към сайта на ЦИК, но и към други институции. Какви мерки се предприемат сега, за да не се случи отново това?

 

- Аз първо не бих го нарекла предизвикателство. Да, изпаднахме в такава ситуация както ЦИК, така и други институции. Но това по никакъв начин не застраши сигурността на данните и резултатите от гласуването. Тази ситуация беше преодоляна. Т.нар. хакерска атака само забави визуализацията на интернет страницата на ЦИК и достъпността до нея. Иначе по отношение на самите данни нямаше никакъв проблем – те бяха гарантирани. Разчитаме, че преброителят, който предстои да бъде избран за предстоящите избори, ще направи всичко възможно сигурността да бъде гарантирана в не по-малка степен.

 

- На всички три въпроса в бюлетината за референдума ли трябва да се отговори, за да бъде тя валидна?

 

- Гласоподавателят не е длъжен да отговаря и на трите въпроса. Това е уредено в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, известен повече като Закона за референдумите. Всеки гласоподавател може да отговори на колко въпроса прецени, но може да има само 1 отговор – „да“ или „не“.

 

- Ще има ли инструкции към членовете на СИК да подават задължително и бюлетината за референдума, след като миналата година при допитването с местния вот имаше оплаквания?

 

- Към СИК ще има единствено методически указания от страна на ЦИК, каквито е имало на всички избори и референдуми. Считам, че не бива да се злоупотребява с тази тема, защото не виждам проблем. На местните избори имаше както гласоподаватели, които бяха недоволни от това, че са ги питали дали ще участват и в референдума, и такива, които бяха недоволни, че не са ги питали. Така че тук не може да се каже кое е правилно. Но членовете на СИК, след като бъдат обучени, са тези, които трябва да създадат необходимата организация в избирателната секция, за да нямат гласоподавателите затруднения. А на самите избиратели бих препоръчала по-рано да се запознаят с правилата за гласуване, с бюлетините, с това какви точно избори ще се произведат, както и какъв е предметът на референдума, за да бъдат наясно как искат да изразят гласа си преди изборния ден, а не да правят това в последния момент. Разбира се, сигурно ще има избиратели, които ще се затруднят, но СИК е тази, която трябва да им окаже съдействие.

 

- На този вот ще има експериментално машинно броене – на колко места, къде и ще забави ли това обявяването на резултатите?

 

- В ЦИК има формирана работна група по този въпрос. Колегите подготвят своите проекти на правила, които предстои много скоро да бъдат разгледани и приети, след което ще бъде ясно къде ще бъде проведен експериментът, в колко избирателни секции, при какви условия и по какъв ред. Не бих се ангажирала от сега с коментар дали експерименталното машинно преброяване ще забави резултатите – нека изчакаме приемането на правилата.

 

- На предстоящите избори ще се гласува и с машини – къде и ще ги купуваме ли?

 

- Такова гласуване ще има в 500 избирателни секции на територията на страната, като то вече няма да бъде експериментално, тоест резултатът от машинното гласуване ще се преброи реално с този от хартиените бюлетини. Рано е да се каже дали ще се купуват машините, или ще се наемат.

 

- Изборният кодекс беше прекроен и преди този вот. Кои са основните промени, които касаят пряко гласоподавателите?

 

- Да, има основни промени, които са нови и за гласоподавателите, и за изборната администрация. Такава например е въвеждането на задължителното гласуване. Освен това избирателите вече ще имат възможност, когато упражняват своя вот, да не подкрепят никого от кандидатите. Промяна има и по отношение на образуването на избирателните секции извън страната, като отпадат т.нар автоматични. Секции ще се образуват в държавите, в които има консулско или дипломатическо представителство на България, а също така въз основа на заявления на български граждани, като те трябва да бъдат не по-малко от 60. А общият брой на избирателни секции в чужда страна ще бъде до 35.

Има промяна с един час и в откриването и закриването на самия изборен ден. Така той ще започне в 7 ч. сутринта, а не в 6 ч., както беше досега, и ще приключи в 20 ч. с възможност да бъде удължен с още час, ако пред изборното помещение чакат гласоподаватели. Тук пак бих се обърнала към избирателите да не чакат последния момент, за да упражнят правото си на вот.

 

- Има ли опасност да се повтори казусът с „Арена Армеец“ от миналите избори?


- Трябва по-положително да гледаме към предстоящите избори и да не се връщаме към подобни събития. Никой не може да каже предварително какво ще се случи на изборите или какво няма да се случи. ЦИК ще направи всичко възможно по отношение на организацията, ще изпълни своите задължения във взаимодействие с останалите избирателни комисии и с другите институции, които имат отношение към вота – администрацията на МС, МРРБ, МВР, МВнР, областни и общински администрации.

 

- Къде ще се печатат бюлетините?

 

- Изборният кодекс е ясен в това отношение – в печатницата на БНБ. Тя, разбира се, ако прецени, може да използва подизпълнители, които обаче също ще трябва да отговарят на изискванията в закона.

 

- Кога изтича крайният срок за регистрация за президентския вот?

 

- Крайният срок за регистрация на партии и коалиции в ЦИК е 21 септември, а за инициативните комитети – 26 септември. Самите кандидатски листи се регистрират до 4 октомври, така че желаещите партии, коалиции и инициативни комитети да издигнат кандидат-президенти ще имат достатъчно време за регистрация.

 

- Какви са условията за издигане на независим кандидат за президент?

 

- Инициативният комитет трябва да се състои от не по-малко от 21 избиратели – български граждани с постоянен адрес на територията на страната. Един инициативен комитет може да предложи само една кандидатска двойка за президент и вицепрезидент. Депозитът за участие в изборите е 100 лв. Също така, когато се внасят документите за самите независими кандидати, инициативният комитет трябва да представи и списък с подписите на не по-малко от 2500 избиратели, които подкрепят регистрацията им.

 

 

ВИЗИТКА

 

Родена е през 1969 г.

 

Завършила е право в Русенския университет “Ангел Кънчев”

 

Притежава над 20 години опит в областта на административното право и изборното законодателство

 

От март 2014 г. е говорител на ЦИК

Общинският съвет заседава извънредно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603921

Варненският общински съвет ще заседава извънредно днес заради опасната сграда на  детска градина „Иглика" в квартал „Виница". По нея има пукнатини , които застрашават здравето и живота на децата и персонала, и има спешна необходимост от пренастаняване на 100 деца в предучилищна и яслена възраст. За проблема алармира директорът на единствената детска градина в квартала. В писмо до шефа на дирекция „Образование и младежки дейности" се посочва, че е възложено изготвянето на конструктивно становище за състоянието на сградата, съгласно което състоян...

ЕК подкрепя проекта за газов хъб „Балкан” и тристранните преговори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271848_%D0%95%D0%9A+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2+%D1%85%D1%8A%D0%B1+%E2%80%9E%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D

 Европейската комисия подкрепя проекта за газова хъб „Балкан” и тристранните преговори. Това стана при посещението на вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и Калус-Дитер Борхард, директор „Вътрешен енергиен пазар“, генерална дирекция „Енергетика“, ЕК на газостанция Провадия, която ще бъде част от бъдещият газов хъб. Борхард съобщи, че Европейската комисия е готова да финансира всички проекти за газова свързаност между Балканските страни от ЕС и извън него, като за целта ще бъде използван фондът „Свързана Европа и други механизми. По думите му на срещите проведени в последните дни с инвеститори те са проявили интерес към проекта. ЕК подкрепя проекта и го намира за интересен. Той обясни още, че и без руски газ хъбът ще може да бъде реализиран, но с по-малък капацитет. Еврочиновникъкт потвърди готовността на ЕК за тристранни преговори между България, ЕК и трети страни заинтересовани от реализацията на проекта.

Пътна обстановка в страната - 7 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=330411

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма. АМ „Хемус“: област София: от 10,00 часа на 07.09.2016 г. до 10,00 часа на 11.09.2016 г. на км 15+160 ляво платно се обособяват две ленти посока Варна и една лента посока София. Срок 11.

Облачно време с превалявания на места

http://offnews.bg/news/n_1/n_635579.html

Облачно време с максимални температури между 22° и 27°, прогнозират синоптиците за днес. Ще вали предимно в югозападна България, в североизточната част от страната ще има повече слънчеви часове, според НИМХ към БАН, съобщи Фокус. Ще духа предимно умерен вятър от изток-североизток. Над Черноморието облачността ще е значителна и на отделни места по южното крайбрежие слабо ще превали. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините ще бъде предимно облачно, по билата мъгливо. На места ще превали слаб дъжд. Ще духа силен вятър от изток-югоизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 17°, на 2000 метра – около 10°.

Искаме разсрочено плащане на реакторите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271847_%D0%98%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%

 Ще искаме разсрочено плащане на реакторите. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му другият вариант е да теглим заем. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че се поддържа непрекъсната връзка с партньорите от Росатом и Росатомстройекспорт, които скоро ще дойдат. Ще имаме възможност да обсъдим размера на главницата и лихвата, както и други неуточнени въпроси, свързани с арбитражното решение. Ще вървим в посока да бъде изпълнено решението на международния арбитраж, заяви Теменужка Петкова.

България лидер по икономически растеж в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271846_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80+%D0%BF%D0%BE+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B6+%D0%B2

 България е сред държавите с най-силен икономически растеж в Европейския съюз за периода април – юни 2016 г., като регистрира 3% годишен ръст на БВП Това става ясно от доклада на европейската статистическа служба Евростат.

Според данните първенец е северната ни съседка Румъния, която отчита 5,9 на сто увеличение на БВП. Следват Словакия с 3,7%, Испания с 3,2 на сто, Полша и Швеция - с по 3,1% ръст.

За тримесечието най-силно е нарастването в Румъния – 1,5%, следвана от Унгария с 1% и Чехия, Полша и Словакия – с по 0,9 на сто.

Статистиката показва, че икономическият растеж на еврозоната се забавя до 0,3% през второто тримесечие на годината спрямо 0,5% през първите три месеца на 2016 г. А годишният растеж достига 1,6% за периода спрямо 1,7% за предходните три месеца.

БВП на целия Европейски съюз се разширява с 0,4% за периода април-юни 2016 г. спрямо 0,5% през януари-март. Годишният растеж е 1,8% спрямо 1,9% през предходното тримесечие.

През второто тримесечие на 2016 г. потребителските разходи на домакинствата забавят увеличението си до 0,2% в еврозоната и с 0,4% в целия ЕС. За предходния тримесечен период беше отчетено нарастване от съответно 0,6% и 0,7%, се допълва в доклада

Същевременно износът се разширява с 1,1% и в еврозоната, и в ЕС, а ръстът на вноса се ускорява до съответно 0,4% и 0,6%.

Предимно облачно време в сряда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603920

В сряда над Източна България облачността ще е променлива, като по-значителна ще е над южната част от района. Валежи не се очакват. Ще духа умерен източен, а по крайбрежието североизточен вятър. Максималните температури над северните райони ще са между 26 и 31 градуса, над южните райони - от 24 до 27, за Варна - около 27. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, а температурата на морската вода - до 25 градуса....

Саудитска Арабия не изключи прекратяване на огъня в Сирия

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/76866/Sauditska-Arabiya-ne-izklyuchi-prekratyavane-na-oganya-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр не изключва до няколко дни да има споразумение за пресратяване на огъня в Сирия. Джубейр е на посещение във Великобритания.

Китайци готвят мулти милионна инвестиция край Хасково

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271845_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%86%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%

 

Във фирмата работят милион работници, имат над 160 хил. инженери

Мултимилионна инвестиция подготвя огромна китайска фирма за бившето военно летище „Узунджово” край Хасково, научи „Монитор”. „В момента експерти на една от най-реномираните южнокорейски консултантски фирми оглежда терена на бившата авиобаза, чийто терен е близо 2000 декара”, потвърди кметът на Хасково Добри Беливанов.

„Корейците консултират една от най-мощните китайски фирми. Не мога да бъда конкретен, тъй като сме на много ранен етап, но мащабът е огромен. Мога да кажа, че китайската фирма има осъществени досега инвестиции за трилиони щатски долари. Персоналът й е огромен. Имат над 160 хил. инженери, а работници надхварлят 1 млн. души. Това са мащабите на Китай, които за нас са непонятни”, открехна леко завесата за читателите на „Монитор” кметът на Хасково.

Имало голяма вероятност китайците да построят своя индустриална база в едната част от бившите казарми край Узунджово.

Други големи инвеститори пък са готови да изградят карго терминал, като запазят една от пистите на легендарната авиобаза от времето на Студената война.

Двата парцела на бившето военно летище са с обща площ от 1960 декара. Преди по-малко от месец бяха прехвърлени безвъзмездно на община Хасково от военното министерство.

„Много сериозни фирми, с моного сериозни намерения. Но наистина е рано за подробности”, потвърди за китайския интерес и корейската експертиза хасковския депутат от ГЕРБ и шеф на енергийната комисия в НС Делян Добрев.

Ако тези две инвестиции се реализират, около границата на общините Хасково и Димитровград може да се обособи една от най-мощните икономически зони на България.

На 2-3 км от бившето военно летище, от другата страна на пърклосния път Хасково – Димитровград, са започнати строежите на други два големи инвеститора.

Японският гигант в областта на кабелните инсталации за автомобилната промишленост „Ядзаки” строи там третия си завод в България. Той се очаква да заработи до три години и да осигури над 3000 работни места.

Австрийската „Щрабаг” (Strabag ), пък ca е в напреднал етап да построи своя база точно срещу японския завод. „Щрабаг” (Strabag ) се считат за фирма от топ десет на строителните компании в Европа. В същия район турската „Са-Ба” планира до 2 години да отвори фабрика за автомобилни фарове, стопове и мигачи.

Облачно време днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5747939

Облачно време днесДнес в по-голямата част на страната ще преобладава облачно време, максималните температури ще бъдат между 22° и 27°. На места, главно в югозападната половина ще има слаби превалявания. Значителни разкъсвания и намаления на облачността ще има над Североизточна България. Ще духа предимно умерен вятър от изток-североизток.

АПИ ще ремонтира пътя през Лом

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271844_%D0%90%D0%9F%D0%98+%D1%89%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%9B%D0%BE%D0%BC

 Цялостният ремонт на участъка от пътят Лом е заложен в програмата на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ)за 2017 г., съобщиха от АПИ. Информацията идва ден след като разбитото трасе стана причина камион да излети от него и да се забие в къща. В съобщението се посочва, че участъкът с дължина около 2,5 км, който минава през града, е с настилка от павета, като има множество пропадания и слягания. Въпреки многократните изкърпвания с асфалт тя бързо се поврежда от недоброто отводняване и от натоварения трафик, посочват още от агенцията. Според информацията им на пътят трябва да се направи цялостен ремонт, но в момента това е невъзможно. Първата причина е, че са нужни сериозни инвестиции, с които средства АПИ не разполага към момента, но освен това участъкът през града не може да бъде затворен заради обновяването на трасето от Видин до Димово, което се прави в момента.

Освен тежкотоварния трафик, който разрушава настилката, проблем създава и отводнителен канал, който се намира по дължината на целият участък. Съоръжението трябва да отвежда високи подпочвени и фекални води, но от години е запушен, което води до преовлажняване на основата на пътя и пропадане на настилката, информира АПИ. В началото на участъка има поставен знак за неравности с действие 3000 м, както и поставени знаци за ограничение на скоростта на 40 км, които често не се спазват, посочват още от агенцията.

През пролетта на 2016 г. по републиканската пътна мрежа в гр. Лом са направени машинни кръпки, което значително подобри състоянието на пътната настилка, се казва в информацията на пътната агенция. И се уточнява, че са запълнени и най-големите пропадания, но, за съжаление, стичащата се вода и тежкото движение доведоха до ново разрушаване на пътната настилка.

659 сигнала за деца в риск са постъпили във Варненско

https://www.actualno.com/varna/659-signala-za-deca-v-risk-sa-postypili-vyv-varnensko-news_561251.html

659 сигнала за деца в риск са постъпили в Дирекция „Социално подпомагане” – Варна, отдел „Закрила на детето” за шестмесечието на 2016 година. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане” – Варна. Тя отбеляза, че спрямо същия период на миналата година се наблюдава увеличение на броя на постъпилите сигнали, като тогава те са били 596. „Анализирайки месечните данни за броя

Властите в Германия започнаха война с Fiat-Chrysler

https://www.actualno.com/cars/vlastite-v-germanija-zapochnaha-vojna-s-fiat-chrysler-news_561227.html

Министерството на транспорта на Германия е готово да създаде нов дизелов скандал, в който този път главната роля ще играе не концернът Volkswagen AG, а италиано-американският алианс Fiat-Chrysler (FCA). Срещу него вече са повдигнати обвинения, идентични с тези срещу Volkswagen от миналата година, съобщава „Ройтерс”.Властите в Германия са изпратили писмо до Европейската комисия, в която съобщават, че 2,0-литровите дизелови двигатели, предлагани от моделите на FCA, са оборудвани с устр

Хъб "Балкан" или пъб "Но пасаран"?

https://www.actualno.com/viewpoint/hyb-balkan-ili-pyb-no-pasaran-news_561129.html

Въпреки сериозните опити на най-големите телевизии да неглижират проведената през почивните дни конференция за бъдещия хъб „Балкан”, заливайки ни с личните драми на катастрофирали хора, включително и с малък самолет, в следващите редове ще обърна подобаващо внимание на новината, която касае абсолютно всички българи – не само пострадалите от ударите на съдбата. Конференцията постави много въпроси и даде някои отговори по темата дали България може да се превърне в газова борса,

Нова система за електронно таксуване в градския транспорт работи от днес в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/nova-sistema-za-elektronno-taksuvane-v-gradskija-transport-raboti-ot-dnes-v-burgas-news_561253.html

Нова система за електронно таксуване в градския транспорт работи от днес в Бургас. Нововъведенията са част от проекта "Интегриран градски транспорт". Пътниците ще пътуват с пластмасови електронни карти, съобщи БНР. Електронните карти дават възможност на всеки пътник да ги зареди със срочен абонамент, ако ползва намаление от държавния и общинския бюджет, или с пари в електронното портмоне, които може да ползва без ограничение във времето. С новата система се въвежда времево пътуване. То дава въз

До 30 септември БЧК-Пазарджик раздава хранителните пакети

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1602552

До 30 септември ще продължи раздаването на хранителните пакети от БЧК, съобщават от областната структура на организацията. В региона продукти могат да получат 11 569 души. Раздаването ще бъде организирано в 17 пункта в региона след показване на лична карта. На всеки от включените в листата за подпомагане се полагат 14,640 кг храни, сред които грах, гювеч, ориз, булгур, зелен фасул, мед, консерви, нектар и сладкиши. Олио и захар не са включени и в този транш. Разпределянето на стоките ще става в 17 пункта в Пазарджишко, два от тях са в областния...

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=330390

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 7 септември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

В Словения откриха чешма за бира

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603909

Няколкостотин жители и гости на словенския град Жалец присъстваха на откриването на чешма за бира - атракция, която цели да привлече туристи в населеното място, предаде Франс прес. Съоръжението е инсталирано в общинския парк на града. Почитателите на напитката трябва да платят 6 евро, за да могат да напълнят халбите си пет пъти. За да няма нарушения, халбите за пълнене са оборудвани с електронен чип. Идеята е не да се тласкат хората към пиянство, а да се насърчава културата на дегустацията и да се популяризират местните бири, казва Янко Кос, км...

Рекордните 5,64 млн. тона жито не се събират от съсипано земеделие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5747511

Рекордните 5,64 млн. тона жито  не се събират от съсипано земеделие Новината, че България прибра невиждана дори от времето на социализма реколта от жито, дойде сякаш напук на всички хейтъри и мърморковци, че българското земеделие е съсипано и унищожено, откак сме влезли в ЕС. Тази година ще остане паметна с прибраната 5,64 млн. тона пшеница, като почти половината от нея е с високо качество.

Тапи на столичния бул. "Яворов" заради ремонт на осветлението

http://offnews.bg/news/n_1/n_635578.html

Заради ремонт на осветление на директното трасе на бул. „Пейо Яворов” на кръстовището с бул. „Драган Цанков” се въвеждат промени в организацията на движението от днес , съобщи Столична община.  До 11 септември се забранява влизането на пътни превозни средства на етапи по 40 метра в дясната лента на бул. „Пейо Яворов“ на кръстовището с бул. „Драган Цанков“ в посока бул. „Цариградско шосе“. От 11 до 14 септември пък  се забранява влизането на пътни превозни средства на етапи по 40 метра в дясната лента на бул. „Пейо Яворов“ на кръстовището с бул. „Драган Цанков“ в посока бул. „Черни връх“.  От полунощ до 11 октомври се забранява влизането на пътни превозни средства в участък по дясната пътна лента при пл. „Васил Левски” от бул. „Васил Левски” към бул. „Янко Сакъзов”. Движението на пътни превозни средства ще се извършва в останалите две ленти в същия участък. 

Главен комисар Николай Николов: Хванахме 19 подпалвачи на горски пожари

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5747498

Главен комисар Николай Николов: Хванахме 19 подпалвачи на горски пожари - Комисар Николов, през последните дни горяха тежки пожари около Хасково и Стара Загора. Каква е равносметката, след като ги потушихте? - Пожарът в Хасково унищожи над 10 000 дка. Заловихме и подпалвачите - баща и син, и човек от фирмата им. За съжаление, разбирам, че това им е втори пожар за годината при събиране на реколтата.

7 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=330362

Събития 70 г. – Римската армия начело с Тит превзема Втория храм и плячкосва Йерусалим. 451 г. – Римската войска нанася поражение на хуните в Битка на Каталаунските полета. 1776 г. – САЩ за първи път в света използват подводница (Американ Търтъл) за военни цели.

България начело в групата след измъчено 4:3 срещу Люксембург

http://offnews.bg/news/n_1/n_635577.html

Българският национален отбор по футбол е начело в група А от квалификациите за световното първенство в Русия през 2018 г. след трудна победа с 4:3 срещу Люксембург. Воденият от Ивайло Петев състав има три точки. В другите два мача се получиха равенства - Беларус и Франция не си отбелязаха голове, а Холандия стигна до 1:1 при гостуването си на Швеция. "Лъвовете" ще играят на 7 октомври с Франция, а на 10 октомври с Швеция.  Снощи Димитър Рангелов вкара първият гол, след почивката Орелиен Жоаким вкара два гола за две минути и направи обрат. Последваха голове на Марселиньо и Ивелин Попов за 3:2. В добавеното време Флориан Бонер изравни, но секунди по-късно Александър Тонев вкара победния гол.  Селекционерът на националния отбор Ивайло Петев остана разочарован от играта на футболистите си. "Не очаквах такъв развой. Лошо е, че направихме груби индивидуални грешки в защита. В днешния футбол това е недопустимо. Не трябва да ги правим в бъдеще", каза Петев пред БНТ. С два удара ни вкараха три гола. Сами им дадохме шанс, който нямаха, допълни той. 

Определят състава на РИК във Видин

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603837

Консултации за определяне на състава на Районната избирателна комисия във Видин ще се проведат днес в 11 часа в областната администрация в крайдунавския град. Срещата е насрочена от областния управител на област Видин. Избирането на новия състав на РИК е във връзка с предстоящите на 6 ноември избори за президент и вицепрезидент на Република България и провеждането на национален референдум. За участие в консултациите са поканени представители на всички политически партии и коалиции....

Завъртулки с кайма

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5747353

Завъртулки с каймаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vboianova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Евакуация на летище "Пулково" в Санкт Петербург заради заплаха от бомба

https://www.actualno.com/europe/evakuacija-na-letishte-pulkovo-v-sankt-peterburg-zaradi-zaplaha-ot-bomba-news_561243.html

Руската полиция евакуира част от пътниците и персонала на летище „Пулково“ в Санкт Петербург, съобщи БГНЕС. При контакт на репортер със справочната служба на летището било казано, че става дума за мероприятие по осигуряване на безопасността. Петербургското издание „Фонтанка.ру“ свърза евакуацията с анонимен сигнал за поставяне на бомба. Според изданието летището е отцепено. Полицията проверява сградите и площите около тях за взривно устройство. Но от летището продължават

Вижте кой спечели наградите от Уейуърд Пайнс по FOX

https://www.actualno.com/games/vijte-koj-specheli-nagradite-ot-uejuyrd-pajns-po-fox-news_560594.html

Еуфорията след премиерата на втория сезон на Уейуърд Пайнс не стихва. С все още пресни спомени от снощния епизод и в очакване на третия от поредицата, който ще можем да видим другия вторник от 22:00 ч., Actualno.com и FOX ще зарадват петима от най-верните фенове на сериала. Преди 2 седмици ви попитахме кой от посочените актьори изпълнява ролята на д-р Йедлин в сериала. Верният отговор е Джейсън Патрик, а всеки, отбелязал персонажа на картинката и попълнил регистрационната форма, участва в то

AFP отвори бюро в Северна Корея

https://www.actualno.com/asia/afp-otvori-buro-v-severna-koreja-news_561245.html

Агенция Франс прес вече има свое бюро в КНДР и стана една от малкото чуждестранни медийни организации с постоянно представителство в изолираната комунистическа държава. Офисът на AFP в Пхенян беше открит късно снощи. Дейността му ще е фокусирана главно върху разпространяване на видео материали и снимки за хилядите клиенти по света. Главният изпълнителен директор на AFP Емануел Ог заяви при откриването, че бюрото в Пхенян запълва празнина в мрежата на агенцията, която разполага с около 200 пред

Миньорите от мина "Черно море" блокират пътя Бургас - Слънчев бряг

https://www.actualno.com/burgas/miniorite-ot-mina-cherno-more-blokirat-pytja-burgas---slynchev-brjag-news_561231.html

Пътна блокада са готови да направят миньорите от мина „Черно море”. Протестът ще започне в 10:00 часа – на пътя Бургас – Слънчев бряг. Става въпрос за възела, откъдето върви и основният трафик към Летище Бургас. Миньорите се решиха на крутите действия след като от април насам не са получили дължимото. За последно те взеха 60% от заплатите си за март, като това се случи в началото на май тази година. На прага на зимата оставаме на улицата, казаха миньори пред Нова телеви

Моя работа си е къде и как почивам!

https://www.actualno.com/actualno/moja-rabota-si-e-kyde-i-kak-pochivam-news_561135.html

Дойдоха четири почивни дни заради празника на Съединението и централна тема на винаги чудещите се какво да правят при такива дълги паузи големи телевизии и медии стана кой почива в Гърция и кой - в България. Принос за поредния безумен спор даде и премиерът Бойко Борисов, а основна нишка в измислената от болни мозъци дискусия беше отново "патриотизмът в туризма". Коментар на редактора Ще почивам където си искам! В личните си профили в социалните мрежи ще споделям впечатления и снимки от което с

Крави предизвикаха зверска катастрофа край Русе

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/kravi-predizvikaha-zverska-katastrofa-kraj-ruse-6058434

Животните излезли за пътя през нощта, а шофьори не успели да спрат навреме, по чудо няма загинали хора

Прогноза за времето - 7 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=330380

Над Черноморието облачността ще е значителна и на отделни места по южното крайбрежие слабо ще превали. Разкъсвания и намаления на облачността до предимно слънчево ще има над северното крайбрежие. Ще духа умерен вятър от изток-североизток.

Италиански фотограф в шок, получи фактура за ток за 65 000 евро

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603908

Италианец получи сметка за тока в размер на 65 000 евро и обеща, че ще я обжалва в съда, защото тя му е причинила здравословни проблеми, предаде ДПА. Живеещият в Рим фотограф Даниел Камети Астри бил уведомен от електрическата компания Ачеа Енерджия, че в сметката му били включени преизчислени суми за потребена енергия през последните 10 години. Той получил фактурата преди две седмици и бил призован да я плати до 19 септември. Според фотографа компанията Ачеа Енерджия, издала му фактурата, не е трябвало да чака 10 години, за да внесе корекции в ...

Враца чества 100 години от Първата световна война

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603835

Враца днес ще отбележи 100 години от Първата световна война. Тържествата в този ден ще започнат в 10 часа с празнична сесия на общинския съвет, която ще се проведе в градската концертна зала. След нея ще се проведе общоградско шествие, което ще тръгне от площада пред сградата на общинска администрация, по пешеходната зона на бул. „Никола Войводов“, през площад „Македония“ и ще стигне до Военния паметник на загиналите във войните за Национално обединение 1912 – 1918, известен на врачани като „Лъвчето“. Точно в 11 ч. там ще бъде направено тържест...

Любим виц на Маргарита Петкова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5747347

Любим виц на Маргарита ПетковаУчените откриха нов вид веган, когото нарекоха ултравеган. Особеност на ултравегана е, че той яде само растения, починали от естествена смърт.                                                                                                                                                                                    

Спират водата в части от Бояна и Владая

http://offnews.bg/news/n_1/n_635576.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването днес в части от столицата, съобщиха от дружеството.  Заради подмяна и монтаж на спирателни кранове в с. Владая, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на ул. „Китен", ул. „Плиска", ул. „Шаварница", ул. „Приплат", ул. „Пернишко шосе" в.з. „Приплат", ул. „Превалски езера", ул. „Подкраище". Във връзка с ремонтни дейности на ул. „Беловодски път" №15, в.з. „Беловодски път", се налага спиране на водоподаването от 11:00 до 22:00 часа на ул. „Беловодски път" от ул. „Георги Рилски" до ул. „Севастократор Калоян", ул. „Илия Кутев" от ул. „Беловодски път" до ул. „Богова стъпка", ул. „Църковна" от ул. „Беловодски път" до ул. „Богова стъпка" и ул. „Учителят".

Общинският инспекторат отново погва шумните нощни заведения в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603919

Пловдивският общински инспекторат отново ще проведе акция по затваряне през нощните часове на големи пътни артерии в Пловдив, за да бъдат направени прецизни измервания на шума от различни заведения и барове, за които има постъпили сигнали. Това съобщи  за Дарик шефът на проверяващата институция Ангел Славов. Проверките ще бъдат осъществявани съвместно с КАТ и Регионалната здравна инспекция. Подобна акция се проведе в началото на лятото, като две популярни заведения в града бяха глобени заради превишаване на устан...

Най-мощното кабрио с 4 места

https://www.24chasa.bg/avto/article/5738739

Най-мощното кабрио с 4 местаТунинг ателието Brabus представи по време на "24-те часа на Льо Ман" модифицирана версия на кабриолета Mercedes-AMG S 63. Създателите на колата определиха тази машина като "най-мощния 4-местен кабриолет в света." Тунинг майсторите са увеличили обема на стандартния битурбо двигател V8 от 5,5 на 5,9 литра.

Приятелка на Цвети Стоянова: Тя се чувства нормално, но трябва да я пазим

https://www.actualno.com/moresport/prijatelka-na-cveti-stojanova-tja-se-chuvstva-normalno-no-trjabva-da-ja-pazim-news_561237.html

Цвети Стоянова е в добро състояние и ние се радваме, че всичко върви нормално, каза Цветелина Найденова, съотборничка и близка приятелка на гимнастичката, която пострада при тежък инцидент на 14 юни. "Има още неща, които да се възстановяват, но в момента трябва много да я пазим. Всички, които я обичаме, сме до нея и се грижим за нея. До нея са и нейните близки – баба ѝ, баща ѝ, брат ѝ", каза Найденова, която не беше многословна в отговорите си за конкретното състояние на своята съотборнич

Ген. Михо Михов: Ген. Румен Радев изпълнява инструкции

https://www.actualno.com/politics/gen-miho-mihov-gen-rumen-radev-izpylnjava-instrukcii-news_561230.html

Кандидатът на БСП за президент ген. Румен Радев изпълнява "инструкции", които са твърде партийни. Това коментира неговият колега от ВВС, бивш началник на генщаба и настоящ депутат от АБВ ген. Михо Михов. "Приветствам участието на военните във властта, защото те могат да воюват не само с оръжие и техника, но и с думи. Не приветствам тази площадна ораторска проява, защото площадните оратори никога не са били добри войници", каза той пред bTV по повод словесната престрелка между кандидат-президент

Затварят ПВ "Кочериново" за ремонт

https://www.actualno.com/blagoevgrad/zatvarjat-pv-kocherinovo-za-remont--news_561226.html

Пътният възел „Кочериново“ ще бъде затворен от сряда заради предстоящ ремонт на участъка с много катастрофи. Съоръжението беше открито преди по-малко от година. Включването в магистралата по него обаче става чрез опасен ляв завой, съобщи BTV. Сега ще бъде изградено кръгово кръстовище. От Пътната агенция съобщават, че ремонтът ще приключи до края на месеца. Дотогава шофьорите ще използват обходен маршрут. Пътуващите в двете посоки ще могат да използват другия пътен възел в района

Филип Киркоров се обяви в подкрепа на Доналд Тръмп

https://www.actualno.com/showbusiness/filip-kirkorov-se-objavi-v-podkrepa-na-donald-trymp----news_561238.html

Известният руски изпълнител Филип Киркоров се обяви в подкрепа на кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп, съобщи БГНЕС. „Ако Доналд Тръмп стане президент, отношенията между нашите страни ще се подобрят значително, ще станат по-близки и аз се моля за това”, каза Киркоров за Би Би Си. Той изтъква, че „двете големи държави трябва да са приятели”. Киркоров каза, че ще поздрави Тръмп лично, ако той спечели избори5те на 8 ноември. Киркоров и Тръ

Wintershall иска по-бързо решение за увеличение на обема на газопровода ОПАЛ

https://www.actualno.com/europe/wintershall-iska-po-byrzo-reshenie-za-uvelichenie-na-obema-na-gazoprovoda-opal-news_561234.html

Председателят на управителния съвет на газовата компания Wintershall Марио Мерен призова Европейската комисия да ускори приемането на решение за увеличаване на обема на транспортирания газ по газопровода ОПАЛ (OPAL). Брюксел повече не трябва да блокира планираното начало на използването на германския газопровод на пълна мощност”, казва Мерен. Той изразява надежда, че одобряването на пълното натоварване на ОПАЛ ще стане преди настъпването на зимата. Ръководителят на Wintershall подчерта,

ДНЕС РОЖДЕН ДЕН ИМАТ

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5747336

ДНЕС РОЖДЕН ДЕН ИМАТАнтонина Зетова, бивша националка по волейбол Виолета Донева, актриса Войн Войнов, треньор по футбол Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините О.з. вицеадмирал Димитър Павлов, бивш министър на отбраната Димитър Буюклийски-Мичи, художник Проф. д-р Димитър Попов, завеждащ Клиника по вътрешни болести и пулмология в

А, ето къде си се скрил – роботът Philae (видео)

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/09/07/2822894_a_eto_kude_si_se_skril_robotut_philae_video/?ref=rss


Роботът "Филе" (Philae) стана световна знаменитост, когато през ноември успешно се спусна на комета – първото подобно постижение на космическите инженери. Но малко по-късно екипът на Европейската космическа агенция изгуби контакт с него и се отказа да го издирва.

Хипотезата на ESA бе, че "Филе" е попаднал в някоя яма, далеч от слънчева светлина, която да захранва батериите и апаратурата.

Точно на такова място го откри преди дни обикалящата около кометата...

А, ето къде си се скрил – роботът Philae най-после е открит (видео)

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/09/07/2822894_a_eto_kude_si_se_skril_robotut_philae_nai-posle_e/?ref=rss

Роботът "Филе" (Philae) стана световна знаменитост, когато през ноември успешно се спусна на комета – първото подобно постижение на космическите инженери. Но малко по-късно екипът на Европейската космическа агенция изгуби контакт с него и се отказа да го издирва.

Хипотезата на ESA бе, че "Филе" е попаднал в някоя яма, далеч от слънчева светлина, която да захранва батериите и апаратурата.

Точно на такова място го откри преди дни обикалящата около кометата...

50 млн. деца са без дом заради войни и природни бедствия

https://www.actualno.com/analysis/50-mln-deca-sa-bez-dom-zaradi-vojni-i-prirodni-bedstvija-news_561224.html

Почти 50 милиона деца по целия свят са били принудени да напуснат домовете си заради конфликти и други бедствия. Те се превръщат във вътрешни бежанци или поемат пътя извън родината си и емигрират. По данни на публикувания доклад на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) „28 милиона деца са принудени да напуснат домовете си, бягайки от насилие и конфликти”. Сред тях са 10 милиона бежанци, 1 милион очакващи получаване на убежище в други страни, както и 17 милиона деца, определяни като вътрешни

Американските избори ще се окажат по-важни за нас, отколкото нашите собствени

https://www.actualno.com/cite/amerikanskite-izbori-shte-se-okajat-po-vajni-za-nas-otkolkoto-nashite-sobstveni-news_561223.html

Това заяви шефът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов в коментар за политическата обстановка в България. Това, което се случва тук, изглежда провинциално, но е далеч по-добре от това, което става в други държави и което не бих искал да видя тук, добави Константинов пред Нова телевизия. В отговор политологът и бивш депутат от БСП Татяна Буруджиева изрази несъгласие с гледната точка на Константинов и важността на собствените ни президентски избори. Тя отправи критика към всичк

Анкара и Вашингтон ще участват в съвместна операция срещу Ракка

https://www.actualno.com/asia/ankara-i-vashington-shte-uchastvat-v-syvmestna-operacija-sreshtu-rakka--news_561225.html

Анкара и Вашингтон обсъждат провеждането на съвместна операция за освобождаването на сирийския град Рака, столицата на терористичната групировка „Ислямска държава“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, пише Hurriyet. „Ракка е важен център за „Ислямска държава“. Обама иска заедно (с нас) да направи нещо по въпроса за Ракка. Ние отговорихме, че от наша страна няма никакъв проблем“, отбеляза Ердоган. „След разговорите ще има повече яснота какво

Петцифрена е глобата за хотелиери, които всъщност нямат хотел

https://www.actualno.com/business/petcifrena-e-globata-za-hotelieri-koito-vsyshtnost-njamat-hotel-news_561220.html

До 30 000 лева глоба грози обектите, които се рекламират като хотел, а всъщност не са. Отделно при липса на категоризация за ол инклузив може да се стигне до затваряне на заведението, докато то не се категоризира. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в коментар по темата за заблудени по Черноморието ни туристи. Маргаритов поясни, че заедно с БАБХ се правят проверки по отношение на качеството на храната при ол инклузив например, но не даде кон

Възстановяват къща, отнесена от ТИР в Лом

https://www.actualno.com/montana/vyzstanovjavat-kyshta-otnesena-ot-tir-v-lom--news_561222.html

В Лом днес ще има извънредна сесия на Общинския съвет. Единствената точка е как да бъде подпомогнато пострадалото семейство, в чийто дом в неделя се вряза тир, съобщи bTV. Общинарите ще обсъдят помощта за възстановяване на къщата на семейството. При инцидента в неделя вечер загина един човек, а осем други бяха ранени. Вчера хората от ромския квартал излязоха на протест и блокираха пътя. Освен за ремонт и обезопасяване на трасето, те настояват тежкотоварният трафик да се изведе от града.

Япония е заплашена от нов тайфун

https://www.actualno.com/asia/japonija-e-zaplashena-ot-nov-tajfun-news_561221.html

Тайфунът Малу, 13-ти за сезона в Азия, настъпва в сряда сутринта към японския югозапад. Той носи вероятността мощни дъждове да залеят голяма част от страната и риска от наводнения и свлачища, информира БГНЕС. Два мощни циклона преминаха наскоро през част от архипелага и причиниха смъртта на най-малко 20 души в североизточната част. Няколко души са в неизвестност. Малу е по-малък ураган, но се съчетава с дъждовен фронт и носи проливни дъждове в югозападната и централната част на страната. Части

Месец и половина по-късно - момичето, убило рецидивист, вече не чувства подкрепа

https://www.actualno.com/starazagora/mesec-i-polovina-po-kysno---momicheto-ubilo-recidivist-veche-ne-chuvstva-podkrepa-news_561228.html

Намушкан многократно брутално с нож или „леко порязан в областта на корема и крака” – това са основните версии за убийството на 62-годишния Богдан Динев с прякор Боньо Фаса. Той беше намерен мъртъв в дома си, а за убийството му беше задържана 18-годишната Мария Гиздева. Засега основната версия за случилото се е, че Мария е действала при самозащита, като обвинението срещу нея беше променено точно в тази насока. Динев е многократно осъждан, изтърпявал наказания „лишаване от

Мис Босна избяга и се крие от босненското правосъдие

https://www.actualno.com/curious/mis-bosna-izbjaga-i-se-krie-ot-bosnenskoto-pravosydie-news_561218.html

Бившата Мис Босна Слободанка Тосич, която се е снимала за "Плейбой", се укрива след като съд в Босна я осъди ефективно за това, че е заложила капан на гангстер, за да бъде ликвидиран от конкурент. 30-годишната Слободанка Тосич е осъдена през март за това, че през 2006 година си уредила среща с местния бос на мафията Джордже Здрале и го предала на най-големия му враг Дарко Ележ, който се опитал да го убие. При покушението Здрале бил ранен, но успял да избяга, пише БГНЕС. През юли апелативен съд

Киев предлага необратимо спиране на огъня в Донбас

https://www.actualno.com/europe/kiev-predlaga-neobratimo-spirane-na-ogynja-v-donbas----news_561213.html

Представители на Украйна ще предложат на преговорите на контактната група в Минск да бъде разгледан въпросът за постигане на необратим характер на режима на спиране на огъня в Донбас, съобщи БГНЕС. Това бе съобщено от представител на президентската администрация в украинската столица. „Бихме искали да обсъдим въпроса за постигане на необратим характер на режима на прекратяване на огъня”, каза в предаването „Донбас. Реалии” Константин Елисеев, който е заместник-ръководит

Не е ясно на кои производители на ток плаща държавата

https://www.actualno.com/business/ne-e-jasno-na-koi-proizvoditeli-na-tok-plashta-dyrjavata-news_561211.html

Кои производители на ток в България получават пари от Националната електрическа компания (НЕК)? На този въпрос официален отговор няма от страна на НЕК. И в Министерството на енергетиката, което е и принципал на НЕК, също не знаят на кого превежда пари подопечната им фирма. Към края на юни извършените плащания на НЕК към производители на ток са за 2,3 млрд. лв. С това НЕК е покрила 88% от плащанията си към производители на ток - въглищни централи, ВЕИ-та, когенерации, зелени и водноелектрически

Тежка катастрофа взе човешки живот и прати трима души в болница

https://www.actualno.com/ruse/tejka-katastrofa-vze-choveshki-jivot-i-prati-trima-dushi-v-bolnica-news_561219.html

Тежка катастрофа на пътя Бяла-Попово взе жертва и изпрати трима души в болница, предаде БГНЕС. Челно са се ударили два автомобила, като по предварителна информация причината най-вероятно е неправилно изпреварване. Инцидентът е станал на около километър от село Копривец, Русенско, в непосредствена близост до знаци, обозначаващи завои и забрана за изпреварване. Челният сблъсък е бил между „Рено Сеник“ и „Нисан Алмера“, и двата с плевенска регистрация. Във френската кола са

Саудитска Арабия не изключва прекратяване на огъня в Сирия

https://www.actualno.com/asia/sauditska-arabija-ne-izkluchva-prekratjavane-na-ogynja-v-sirija-news_561212.html

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр не изключва до няколко дни да има споразумение за пресратяване на огъня в Сирия. Джубейр е на посещение във Великобритания, напомня БГНЕС. Главата на саудитското МВнР коментира възможностите за постигане на договореност за прекратяване на огъня между страните в сирийския конфликт, след преговорите, които сега се водят между САЩ и Русия. „Съществува възможност за постигане на взаимно разбиране в следващите 24 часа или прибл

Самолет на американска компания се приземи спешно заради буйстващ арабин

https://www.actualno.com/america/samolet-na-amerikanska-kompanija-se-prizemi-speshno-zaradi-bujstvasht-arabin--news_561216.html

Самолет на американската авиокомпания „Юнайтед еърлайнс” (United Airlines) извърши извънредно кацане във Флорида заради буйстващ пътник, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал през нощта срещу 6 септември в самолета от Синсинати (щата Охайо) за Хюстън (Тексас). Един от пътниците на борза – Мохамед Насър Алдосери, строшил вратата на повредена тоалетна на борда. Пилотът взел решение за извънредно кацане в Нешвил, (Тенеси). След като се качили на борда, полицаите установили, че Алдо

Много българи не знаят, че тегленето на пари в брой излиза скъпо

https://www.actualno.com/business/mnogo-bylgari-ne-znajat-che-tegleneto-na-pari-v-broj-izliza-skypo-news_561210.html

Около 19% е лихвата, която плащаме при използване на кредитни карти за суми извън гратисния период. Това сочи статистиката на БНБ за месец юли. През миналия месец средният лихвен процент е бил 18.21% за левове и 18.36%, ако сумите са в евро. Такива са ставките по кредитните карти на физически лица. За фирмите те са дори по-високи - средният процент за усвоени суми, непогасени в гратисния период, е 18.84% за левове и 19.41% за евро, пише в. "Сега". Всъщност тази висока летва - на 18%, си стои о

Крави за малко да убият цяло семейство по пътя Русе - Разград

https://www.actualno.com/ruse/kravi-za-malko-da-ubijat-cjalo-semejstvo-po-pytja-ruse---razgrad-news_561217.html

Излезли на пътното платно крави на платното предизвикаха тежка катастрофа на пътя Русе - Разград, предаде БГНЕС. За щастие инцидентът не доведе до човешки жертви. Сблъсъкът е е станала във вторник късно вечерта малко преди разклона за село Бъзън. Лек автомобил „Рено“, в който са пътували възрастно семейство и 9-годишният им внук, се е движил към Русе. Внезапно на пътя в тъмното са се появили две крави. Водачът се е опитал да избегне удара, но е връхлетял върху едната крава. От силни

Провежда се Бородинската битка

https://www.actualno.com/chronicles/provejda-se-borodinskata-bitka-news_560704.html

На 7 септември 1812 година се състои едно от най-жестоките бойни сражения между френската и руската армия – битката край село Бородино. Тогава френските войски, предвождани от Наполеон Бонапарт, нанасят тежко поражение на руските военни сили. В следствие на тази победа, френските военни части навлизат в Русия и превземат Москва. Битката край Бородино се определя като едно от най-кръвопролитните бойни сражения в руската и френската история. Въпреки успеха на французите, смята се, че т

Прогноза за времето - 7 септември (сряда)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto---7-septemvri-srjada-news_561188.html

Над по-голямата част от страната ще преобладава облачно време и на места, главно в югозападната половина от страната ще има слаби превалявания. Значителни разкъсвания и намаления на облачността ще има над Североизточна България. Ще духа предимно умерен вятър от изток-североизток, съобщи бГНЕС по информация на НИМХ. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, на места в Североизточна България, където ще има и слънчеви часове – до 29-31°. В София максималните градуси ще

Св. дякониса Фива

https://www.actualno.com/celebrate/sv-djakonisa-fiva-news_561209.html

За тази светица споменава Апостол Павел в посланието си до Римляни.  “Препоръчвам ви Фива - пише той, - наша сестра, дякониса при църквата в Кенхрея*; приемете я в Господа, както прилича на светии, и помогнете й, в каквото ще има нужда от вас, защото и тя беше помощница на мнозина и на самия мене" (Рим. 16:1-2).  * Селището Кенхрея било корабно пристанище в Коринт. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи"

Фенове на Люксембург със симпатично посрещане на националите в хотела в София (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5747912

Фенове на Люксембург, дошли да подкрепят футболните си национали в България, устроиха симпатично посрещане на играчите пред хотела им в София. Отборът на Люксембург изглеждаше съкрушен, че не е успял да вземе поне точка от гостуването на стадион "Васил Левски", но привържениците на футболното джудже от княжеството оцениха подобаващо представянето

Нови футболисти подсилиха отбора на "Спартак" - Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603901

Двама нови футболисти подсилиха футболния Спартак (Плевен). Това са нападателят Рангел Абушев - Рони и полузащитникът Емил Петров. 27-годишният пловдивчанин, познат с прозвището "тарана" имаше договор с руския втородивизионен тим Сибир (Новосибирск) до 2017 година, но го разтрогна и от 15 август е свободен. Причината за раздялата са неизплатени заплати. В момента ФК Сибир е в тежко финансово състояние, което принуди и още няколко руски съотборници на Рони да си тръгнат от тима. През пролетта на миналия сезон Абушев бе част от стратегията на тре...

Петев: Направихме недопустими грешки в защита

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/07/2822880_petev_napravihme_nedopustimi_greshki_v_zashtita/?ref=rss


Селекционерът на националния отбор по футбол Ивайло Петев остана разочарован от играта в защита в мача с Люксембург. България спечели драматично с 4:3 в първия си мач от квалификациите за световното в Русия през 2018 .

"Не очаквах такъв развой. Лошо е, че направихме груби индивидуални грешки в защита. В днешния футбол това е недопустимо. Не трябва да ги правим в бъдеще", каза Петев пред БНТ.

"С два удара ни вкараха три гола. Сами им дадохме шанс, който нямаха."
...

България е начело в групата след две равенства в другите мачове

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/07/2822882_bulgariia_e_nachelo_v_grupata_sled_dve_ravenstva_v/?ref=rss


Българският национален отбор по футбол е еднолично на върха в група А от квалификациите за световното първенство в Русия през 2018 г.

След трудната победа с 4:3 срещу Люксембург воденият от Ивайло Петев състав има три точки. В другите два мача се получиха равенства - Беларус и Франция не си отбелязаха голове, а Холандия стигна до 1:1 при гостуването си на Швеция.

След месец българският отбор има две трудни гостувания - на 7 октомври е мачът с Франция, а три дни по-късно е...

България стартира с инфарктна победа световните квалификации

http://www.cross.bg/minyta-lyuksembyrg-bulgariya-1519265.html

/КРОСС/ Националният отбор на България стартира трудно квалификационната кампания в група "А" за Мондиал 2018 в Русия. Възпитаниците на селекционера Ивайло Петев победихa инфарктно сочения за аутсайдер тим на Люксембург с 4:3 пред едва около 3000 зрители на столичния стадион "Васил Левски".  Първото попадение за "трикольорите" отбеляза Димитър Рангелов в 16-ата минута с хубав удар от над 22 метра. Това е негов шести гол за "лъвовете" в 39 мача. След това Георги Миланов удари горната греда в 42-ата минута. Халфът на ЦСКА (Москва) стреля силно от границата на наказателното поле, но топката се отби в гредата и излезе в аут. В 60-ата минута Йоахим изравни след грешка в родната защита, а в 62-ата минута донесе пълен обрат със светкавична контраатака. Попадението шокира присъстващите по трибуните, но в 65-ата минута Марселиньо с глава изравни. Родните ни национали все пак стигнаха до пълен обрат 14 минути по-късно. Страхил Попов проби през центъра, след което бе фаулиран на границата на наказателното поле. Зад топката застана Ивелин Попов, който след отлично изпълнение на пряк свободен удар се разписа за 3:2 в 79-ата минута. Родната десетка прехвърли стената и вкара своя 11-и гол за България.След 3:2 обаче, Люксембург продължи да търси гол, и доста затрудни националите ни във финалните минути

България стартира с инфарктна победа световните квалификации

http://www.cross.bg/minyta-bulgariya-popov-1519265.html

/КРОСС/ Националният отбор на България стартира трудно квалификационната кампания в група "А" за Мондиал 2018 в Русия. Тимът на България победи инфарктно аутсайдера Люксембург с 4:3 пред едва около 3000 зрители на столичния стадион "Васил Левски".  Първото попадение за "трикольорите" отбеляза Димитър Рангелов в 16-ата минута с хубав удар от над 22 метра. Това е негов шести гол за "лъвовете" в 39 мача. След това Георги Миланов удари горната греда в 42-ата минута. Халфът на ЦСКА (Москва) стреля силно от границата на наказателното поле, но топката се отби в гредата и излезе в аут. В 60-ата минута Йоахим изравни след грешка в родната защита, а в 62-ата минута донесе пълен обрат със светкавична контраатака. Попадението шокира присъстващите по трибуните, но в 65-ата минута Марселиньо с глава изравни. Селекцията на старши треньора Ивайло Петев стигна до пълен обрат 14 минути по-късно. Страхил Попов проби през центъра, след което бе фаулиран на границата на наказателното поле. Зад топката застана Ивелин Попов, който след отлично изпълнение на пряк свободен удар се разписа за 3:2 в 79-ата минута. Родната десетка прехвърли стената и вкара своя 11-и гол за България.След 3:2 обаче, Люксембург продължи да търси гол, и доста затрудни националите ни във финалните минути

На 7 септември Румъния връща Южна Добруджа на Царство България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603914

На 7 септември 1940 г. е подписана Крайовската спогодба, съгласно която Румъния връща Южна Добруджа на Царство България. Договорът е наложен от Нацистка Германия, СССР и Италия, макар за осъществяването му да са съдействали всички велики сили, участващи във Втората световна война. Условията на спогодбата налагат Румъния да върне на България Южна Добруджа, както и да се осъществи обмен на населението от Северна Добруджа и Южна Добруджа. На 19 август 1940 г. протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави. Румънската страна се стреми да...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване