Община в Родопите само с двама първолака

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604865

Само двама първокласника ще има тази година в община Баните, обл. Смолян. Децата ще бъдат ученици в учебното заведение в Давитково, като едно от тях е от близкото село Загражден. В Средното училище в общинския център в Баните, няма да има нито един първокласник, като годината е обявена за нулева. Тази община в Смолянско е една от най-засегнатите, в следствие на демографската криза в региона. Според данни на Статистическото бюро в Смолян, за тази учебна година би трябвало да има общо десет деца в общината, които да започнат училище. Реално обаче...

Шойбле: Единна данъчна основа в ЕС е много добра идея

http://www.investor.bg/evropa/334/a/shoible-edinna-danychna-osnova-v-es-e-mnogo-dobra-ideia-224330/

Сега не е моментът за генерални, теоретични планове, а за решаване на спешните проблеми, каза германският финансов министър

Европарламентът опита лютеницата на Куртово Конаре

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5755006

Европарламентът опита лютеницата на Куртово КонареДепутатите в Европарламента си облизаха пръстите с лютеница от Куртово Конаре. Редяха се на опашка, за да я опитат. 40 буркана бяха изядени само за час. Това разказа Софка Митрева, която заедно с други жителки на пловдивското село е участвала преди дни в изложение на български храни в Брюксел. Митрева е сред най-добрите кулинарки в Куртово Конаре

Европарламентът опита лютеницата на Куртово Конаре

https://www.24chasa.bg/novini/article/5755006

Европарламентът опита лютеницата на Куртово Конаре Депутатите в Европарламента си облизаха пръстите с лютеница от Куртово Конаре. Редяха се на опашка, за да я опитат. 40 буркана бяха изядени само за час. Това разказа Софка Митрева, която заедно с други жителки на пловдивското село е участвала преди дни в изложение на български храни в Брюксел. Митрева е сред най-добрите кулинарки в Куртово Конаре

20-годишен софиянец счупи прозорците на ЖП гара-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=330723

20-годишен мъж е задържан от полицията във Варна, тъй като счупил два двойни стъклопакета от ПВЦ дограма нЖП гарата в града, научи Moreto.net. Инцидентът е станал вчера. Младежът е от София и не е известен на полицията. По случая има образувано досъдебно производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Турция остава силен и важен член на НАТО, увери генералният секретар Йенс Столтенберг

http://www.moreto.net/novini.php?n=330734

Турция остава силен и важен член на НАТО, увери в Анкара генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Той приветства усилията на Турция в борбата срещу Ислямска държава, но уточни, че за да бъде тя още по-ефективна и успешна, трябва да бъдат обучени и местните сили за сигурност в Сирия, както Северноатлантическият пакт е направил в Афганистан.

Иззеха близо 400 литра фалшив обезмаслител в Г. Оряховица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604864

При изненадваща проверка са иззети 371 литра фалшив обезмаслител от търговската мража в Горна Оряховица. Артикулът е с марка, изписана върху етикета, без съгласието на притежателя на изключителното право върху нея. Разкритията станали в петък при внезапна инспекция в три търговски обекта в железничарския град. Контролните органи са засекли и иззели 13 бройки обезмаслител от определената марка. В хода на извършената проверка е установено, че магазините са се сдобили със стоката от склад в града. При извършена незабавна проверка във въпросния...

Нови механизми ще определят общинските субсидии

http://econ.bg/Новини/Нови-механизми-ще-определят-общинските-субсидии-_l.a_i.728652_at.1.html

Нов механизъм за определяне на капиталовата субсидия на общините ще бъде разработен до 2018 г., а на изравнителната – до 2019 г. Това предвижда...

Илияна Йотова ще е вице на ген. Радев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271963_%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%99%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%B5%D0%BD.+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2

 Илияна Йотова ще е вторият човек в кандидат президентската двойка на БСП. Евродепутатът влиза в президентската битка на 6 ноември в тандем с ген. Румен Радев, потвърди източник от Столетницата пред 24news.bg. В момента социалистите има Национален съвет, на който трябва да одобрят кандидатъ за вице на генерала.  Както прогнозира изданието ни преди 20 дни Йотова е най-одобряваната за вицепрезидент от вътрешнопартийното допитване на БСП през юли.

"Канидатът за вицепрзидент трябва да има широка подкрепа от БСП, да е партийна фигура, да има ясна визия за проблемите и предзивикателствата пред България и да има европейски профил", оберта профила на кандидата за втори човек в кандидат президентската двойка Весела Лечев.

След номинирането на ген. Радев за президент и оттеглената подкрепа на АБВ, от БСП бяха категорични, че вицепрезидентът ще е партийна фигура на Столетницата. В момента няма по-сигурна и стабилна кандидатура от тази на Йотова. Със сигурност тя е една от най-популярните и активни български депутати в Европарламента, коментират съпартийците й.

От френската гимназия през БНТ до Европарламента

Илияна Йотова е родена на 24 октомври 1964 г. Завършила е българска и френска филологии в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Националното училище по администрация - Франция и в Центъра по европейски науки, Страсбург. Работила е като репортер, редактор, водещ и директор дирекция “Новини и актуални предавания” в БНТ (1990 - 1997 г.). Владее френски и руски език. Омъжена, има един син.

Депутат в 40-то Народно събрание (2005 - 2007 г.). Ръководител на Пресцентъра на ВС на БСП (1997 - 2007 г.). Член на Висшия съвет на Българската социалистическа партия (от 2000 г.) Заместник-председател е на Градския съвет на БСП - София от януари 2006 г. Председател е на българската делегация в Парламентарната асамблея на франкофонията и зaместник-председател на парламентарната делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Депутат в Европейския парламент от Групата на социалистите и демократите от юни 2007 г. Член на Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) и Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в ЕП по време на първия си мандат като евродепутат (2007- 2009г.).

През втория си мандат като депутат в Европейския парламент Илияна Йотова е заместник-председател на Комисията за борба срещу организираната престъпност, корупция и пране на пари (CRIM); заместник-председател на Делегацията в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Молдова; член е на Комисията по рибно стопанство (PECH), на Комисията по петиции (PETI), на Делегация в Парламентарна асамблея Евронест (DEPA); Заместник-член е на Комисията по заетост и социални въпроси (EMPL), на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), и на Делегацията за връзки с държавите от Магреб и Съюза на арабския Магреб (DMAG).

Йотова първа вкарва Черно море в политиката на Европейския съюз

Една от генералните теми в работата на Илияна Йотова е свързана с Черно море и мястото на черноморския регион в морската политика на ЕС. Още през 2010 година като член на Комисията по рибно стопанство и аквакултурата тя призова за специално внимание върху този европейски регион, който стоеше в страни от общата европейска политика в сектора на рибарството. През същата година Илияна Йотова постави въпроса пред ЕК за управление на орган за черноморките рибни ресурси и получи правото да разработи самостоятелен доклад - “Настоящето и бъдещото управление на риболова в Черно море”.

Докладът има за цел да създаде отделен консултативен съвет, тъй като до този момент липсваше каквото и да било общо споразумение между шестте държави около Черно море в областта на рибарството и всички свързани с него аспекти. С този доклад се прави първата стъпка към налагане на правила и координация между черноморските държави. В края на януари 2011 г., българските експерти запознаха Европсйкия Парламент и Европейската Комисия с основните проблеми на черноморския басейн, като например свръхкапацитета на флота, койото води до свръхулов. При подготовката на доклада бяха отчетени интересите на всички държави около Черно море и всички страни бяха единодушни за необходимостта от неговото приемане.

На 13 септември 2011 година в Страсбург докладът бе приет с пълно мнозинство от европейските депутати. С този акт Черно море зае достойното си място в общата европейска политика по морско дело и рибарство. До този момент черноморската територия стоеше далеч от интересите на европейските държави, тъй като само две от шестте страни, граничещи с Черно море, са членки на ЕС - България и Румъния и то едва от 2007 година.

„Искам действително да бъде направено така, че Черно море да бъде включено в големите структурни проекти, които разработва ЕС в тази област, да има достатъчно финансиране, защото ние се нуждаем от много неща, свързани с екология, с туризъм“, заявява Илияна Йотова. 

По нейна инициатива на посещение в България бе делегация от Комисията по рибарство на ЕП. Те преминаха през целия маршрут от най-северната до най-южната черноморска точка на България. Целта бе да се запознаят с Черно море и региона и да подпомогнат реализацията на доклада. Едно от многото заключения на Делегацията бе, че България е постигнала изключително много с парите от присъединителния фонд САПАРД, но за да се развива рибарството в страна, е необходима активна работа по възможностите на оперативните програми.

“През втория мандат като евродепутат се получи единствената в Комисията по рибно стопанство, която да защитава интересите на Черно море, дори няма колеги от Румъния и това направи още по-отговорна задачата ми да убедя останалите евродепутати. В Комисията по рибно стопанство има много противоречия и интереси. Тя доказва моята теза, че в 21 век има „война” между Севера и Юга. От една страна са държавите от балтийския басейн, които имат своите проблеми интереси, от друга са интересите на големите Франция, Испания и Португалия, от трета са страните, риболовстващи в северните части на Атлантическия океан.В тази сложна картина някъде между всички тези сили и огромни интереси сме и ние - шест държави от Черно море, като само две от тях са членове на ЕС и ние трябва да си отстоим правата”, категорична е българката.

24news.bg

Повдигнаха обвинение на двама мъже, похитили жена от Свищов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604863

Двама мъже от Троян и село Горно Трапе са привлечени като обвиняеми за отвличане. Те били арестувани в четвъртък след като похитили 36-годишната жертав. Най-напред е бил задържан 41-годишният М.М. Полицията открила жената в дома му в Троян. Същия ден тя била отвлечена от дома си в крайдунавския град. При разпитите М.М. издал съучастника си, който му помагал в реализирането на пъкления план. Така бил задържан и 44-годишния Р. К. от Горно трапе. Двамата извършители признали, че противозаконно са лишили от свобода млада жена от Свищов. На 8 се...

Собственик на неизправен камион, подпалил къща, застава пред Темида

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604861

Районната прокуратура в Троян внесе обвинителен акт срещу 55-годишен мъж, управлявал технически неизправен камион, който се запалил и след удар в къща разпространил пожара върху сградата и причинил значителни материални щети. Обвиняемият Христо Г. е земеделски производител и отглежда крави в село Балабанско. За целта закупил лекотоварен автомобил УАЗ. В началото на 2010 г. обвиняемият отишъл да регистрира автомобила в КАТ в Ловеч, но регистрацията му била отказана поради констатирани нередности. Товарният автомобил обаче му бил необходим, за ...

България чака помощ от Германия за справяне с нелегалните мигранти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604862

България очаква помощ с технически средства от Германия за справяне с нелегално преминаващите границата. Помощта трябва да пристигне до началото на ноември. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в Малко Търново. Министърът посети южната граница, където се строи пограничното оградно съоръжение. Опитите за нелегално преминаване на границата са най-много около Малко Търново Анализът от посещението ми показва, че мерките, които сме предприели към мом...

Клинтън има подкрепата на 17 щата, а Тръмп - на цели 23

https://www.actualno.com/america/klintyn-ima-podkrepata-na-17-shtata-a-trymp---na-celi-23-news_562073.html

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън има подкрепата на избирателите в 17 щата на страната, а главният ѝ съперник, републиканецът Доналд Тръмп – в 23. Това показват публикуваните днес резултати от последното общонационално допитване, проведено от социологическият център „Ипсос“ съвместно с агенция Ройтерс. Броят на щатите, които подкрепят Клинтън обаче са сред най-гъсто населените в САЩ. Сред тях са Калифорния и Ню Джърси и това може да се о

Социалните помощи ще се предоставят по настоящ адрес от догодина

https://www.actualno.com/healthy/socialnite-pomoshti-shte-se-predostavjat-po-nastojasht-adres-ot-dogodina-news_562076.html

Социалното подпомагане ще се предоставя по настоящ адрес от началото на следващата година. Промяната е съобразена с препоръки на Европейската комисия (ЕК), омбудсмана и съдебната практика. Социалното министерство предлага и други съществени промени в подпомагането, които ще увеличат броя на хората с право на помощи от държавата. Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага нова група с право на помощи. Това ще са деца от 16 до 18 години, когато не учат, но са регистрирани в бюр

„Локо“ ГО връща Цветан Генков в България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604860

Цветан Генков е пред договор с новака в елита „Локомотив“ ГО. Футболистът мина успешно медицински прегледи като показа завидно физическо състояние. Очаква се да подпише своя договор. Проектът на контракта е за една година с опция за удължаване. Цветан Генков за последно игра в турският Денизлиспор. В кариерата си се е състезавал за „Локомотив“ София, „Левски“, „Динамо“ Москва, „Висла“ Краков. Само за седмица „Локомотив“ се показа като един от най-активните клубове на трансферния пазар и си осигури услугите на двама класни състезатели за родните...

Скандал! Правителството издига официално Кристалина Георгиева за ООН

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271962_%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%21+%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%B

 Българското правителство официално ще издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, научи Клуб Z от източник от кабинета.

Това ще стане на извънредно заседание на Министерския съвет във вторник сутринта. Според нашия източник фактът, че кабинетът издига втори кандидат за поста не е прецедент. Случвало се е и друг път държави да подменят номинацията си, когато се вижда, че първият им избор не получава достатъчна подкрепа в ООН.

Информацията за официалната номинация на Георгиева идва часове, след като вчера Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия „Ал-Арабия“ към Обединените нации съобщи в туитър, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират българската еврокомисарка за генерален секретар на световната организация.

Клуб Z научи още, че снощи премиерът Бойко Борисов е разговарял с германската канцлерка Ангела Меркел и е получил уверение, че Берлин ще подкрепи номинацията на Георгиева.

В следващ туит вчера Талал Ал-Хадж поясни, че ако бъде издигната от три източноевропейски държави, Георгиева ще бъде кандидат на дясната европейска партия ЕНП. И добавя, че планът за нейната кандидатура е бил финализиран по време на странични разговори на последната среща на Г-20.

Според източници на Клуб Z очаквания за кандидатурата на Кристалина Георгиева имало и в централата на ООН в Ню Йорк.

Новото развитие на ситуацита се случва на фона на постепенното отпадане на досегашната номинация на България за генерален секретар от надпреварата за ООН. Вчера Ирина Бокова падна в класацията след четвъртото предварително гласуване сред кандидатите за поста на Бан Ки Мун.

При първото гласуване Бокова бе трета, при втората класация остана пета, при третата отново се качи на трето място, но след вчера отново остана пета. Вижте как гласуването подреди номинациите („подкрепям”, „не подкрепям”, „въздържал се”):

Антонио Гутереш: 12-2-1

Мирослав Лайчак: 10-4-1

Вук Йеремич: 9-4-2

Сърджан Керим: 8-7-0

Ирина Бокова: 7-5-3

Сусана Малкора: 7-7-1

Данило Тюрк: 7-6-2

Хелън Кларк: 6-7-2

Кристиана Фигерес: 5-10-0

Наталия Герман: 3-11-1

Във всички гласувания първото място неизменно печелеше Антонио Гутереш. До 2015 година той бе Върховен комисар на ООН за бежанците.

Изборът на генерален секретар на ООН става при закрити врата с гласовете на членовете на Съвета за сигурност на Световната организация. Те пускат бюлетина с „подкрепям“, „не подкрепям“ и „въздържал се“. За да бъде одобрен кандидатът, трябва да няма нито един глас „не подкрепям“. А Лондон вече твърдо заяви, че по никакъв начин няма да даде глас на Бокова. Резултатът от вота се съобщава само на посланика на съответната страна. Общо 15 души гласуват – толкова са страните, представени в Съвета за сигурност.

Мандатът на Бан Ки Мун изтича на 31 декември т.г.

Източник: ClubZ

РИОСВ предприе действия за преустановяване на замърсяванията на Янтра

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604859

Експерти от РИОСВ - Велико Търново, съвместно с представител на „ВиК Йовковци", район Горна Оряховица, извършиха обследване на канализационната система в района на Янтра при село Първомайци. Повод е подаден сигнал в РИОСВ на 29 август за мъртва риба в реката, при който се установи директно заустване на канал с отпадъчни води. Установено е, че в канала постъпват само битово-фекални води от три къщи на ул. „Антон Страшимиров“, от търговска база, от цех за сухи смеси и сградите на електроразпределителното дружество. При оглед на всеки от обектите ...

Greek Reporter: Пожар бушува на остров Тасос, две селища са евакуирани

http://www.cross.bg/tasos-pozhara-prinos-1519629.html

/КРОСС/Четири пожара са възникнали от изгрев слънце на гръцкия остров Тасос, предава Greek Reporter.Огънят рано сутринта предизвика незабавната евакуация на цялата околност и селата Принос Казавити и Свети Пантелеймон от пожарната и местните власти в Тасос. Първоначалната версия за причиняването на пожара са светкавици, които са поразили четирите района Рачони, Принос, Аликес и Линемария. Пожарът е възникнал на много малки интервали, почти спонтанно, докато пожарникарите са напускали Кавала рано сутринта в посока Тасос при операция с участието на 106 пожарникари, 37 автомобила и местни помагачи. Съществуват опасения, че пожарът може да се разрасне и пожарните в Източна Македония и Тракия са в постоянен контакт с генералния-секретар на Гражданската защита.

Тихо, че много прилича на истина

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/09/10/2825038_tiho_che_mnogo_prilicha_na_istina/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста на политолога Даниел Смилов от портал "Култура".

Последното интервю на Цветан Василев, публикувано в КТБфайлс и "Капитал", предизвика напрегната медийна тишина в основните телевизии, радиото и другите медии (извън определени острови в интернет). Това – в българска среда – е доказателство за правдоподобност на информацията, въпреки очевидните съмнения в източника – обвиняем по най-крупната стопанска афера след фалита на България от 1996-1997 г.
...

Великотърновските социалисти се преклониха пред паметта на загиналите за народна свобода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604857

Великотърновските социалисти поднесоха цветя и се поклониха пред подвига на загиналите за народна свобода. За 72-ри път привърженици на лявата идея поднесоха цветя на Братската могила в парка „Марно поле” и коленичиха с едноминутно мълчание, за да почетат жертвите на фашизма. Народният представител от „БСП лява България” Мариана Бояджиева припомни важността на датата 9-ти септември и подчерта всички социални придобивки, които хората са получили след това. „Хората имаха спокойствие, нещо което беше прекъснато на 10-ти ноември 1989г. Въпреки гре...

Съдът във Варна предаде българин, обвинен в измама, на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5754999

Съдът във Варна предаде българин, обвинен в измама, на САЩВарненският окръжен съд определи взимане на временна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок от 60 дни по отношение на 44-годишния К. Николов от Варна, за да се осигури присъствието му в предстоящо производство по екстрадиция в САЩ, съобщи petel.bg. На 08.09.2016 г. Съдът на Западен окръг на Пенсилвания - САЩ,

Съдът във Варна предаде българин, обвинен в измама, на САЩ

https://www.24chasa.bg/region/article/5754999

Съдът във Варна предаде българин, обвинен в измама, на САЩВарненският окръжен съд определи взимане на временна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок от 60 дни по отношение на 44-годишния К. Николов от Варна, за да се осигури присъствието му в предстоящо производство по екстрадиция в САЩ, съобщи petel.bg. На 08.09.2016 г. Съдът на Западен окръг на Пенсилвания - САЩ,

Ирина Шайк: Не искам да чувам въпроси за Кристиано!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604858

Супермоделът Ирина Шейк бе гост на вечерно шоу в родната си Русия, и за малко да удуши водещия Иван Ургант, съобщава Gong.bg. Ирина Шейк сваля все повече дрехи в Instagram (ВИДЕО/СНИМКИ) Още в началото на интервюто красавицата категорично обяви, че няма да отговори на въпроси, свързани с бивши и настоящи любими, основно - за Кристиа...

Безплатен базар за първия учебен ден организираха младежи от БСП

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604856

Втори безплатен базар за майки и деца организираха младите социалисти от Велико Търново. В парка „Марно поле” младежи раздаваха напълно безплатно ученически пособия, играчки и дрехи. Те бяха събрани от дарители в рамките на няколко седмици. Целта е децата и учениците да бъдат подготвени с най-необходимото за първия училищен звънец. Възможност, която не всички родители могат да осигурят на децата си, обясниха доброволците от левицата. „За втори път организираме базар. Опитваме се да го превърнем в традиция. Първият път беше по случай Деня на дет...

Програма за честване на Независимостта на България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604855

ОБЩИНА  ВЕЛИКО  ТЪРНОВО П Р О Г Р А М А ЗА ЧЕСТВАНЕ 108 –та ГОДИШНИНА ОТ ОБЯВЯВАНЕ НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ   21 септември, сряда

Тасос гори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271961_%D0%A2%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%81+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8

 Четири пожара са обхванали гръцкия остров Тасос, съобщи Greek Reporter.

Огънят е причинил пълната евакуация на две села, намиращи се в близост до пожарите. Смята се, че причината тях са мълнии, поразили областите Рачони, Принос, Аликес и Линемария.

Пожарите са избухнали в почти един и същ период от време. В акцията по погасяването на пожара участват 106 пожарникари, 37 пожарни коли и местни доброволци. Има опасения, че пожарите могат да достигнат Източна Македония и Тракия. Налице е мобилизация при евентуално разрастване на огъня.

Спират субсидиите на фермерите, предизвикали пожари с дейността си

http://econ.bg/Новини/Спират-субсидиите-на-фермерите-предизвикали-пожари-с-дейността-си_l.a_i.728651_at.1.html

Земеделци, които са причинили пожари заради почистване на пасища, няма да получават субсидии. Това е една от превантивните мерки, които...

Ето ги новите кандидати за слава в НАТФИЗ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5753418

Ето ги новите  кандидати  за слава в НАТФИЗМоже би сред тях са бъдещите майстори, които ще спечелят за България “Оскар”, “Златна палма” или “Златен лъв” Утре, неделя, ще станат окончателно известни имената на около 180 млади хора, горди студенти в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) “Кръстьо Сарафов”. Приемът беше за 21 специалности - 6 магистърски и 15

Коментаторите на Евроспорт Иван Чешанков и Николай Драгиев дадоха експертни прогнози преди финалите на US Open

http://www.cross.bg/evrosport-vavrinka-plishkova-1519632.html

/КРОСС/В събота и неделя вечерта зрителите на Евроспорт ще могат да наблюдават на живо двата финала на престижния тенис турнир US Open. След много напрегнати моменти и оспорвани двубои до финала при жените достигнаха Каролина Плишкова и Анжелик Кербер. Те ще се изправят една срещу друга в събота, 10-и септември, от 23:00 часа. Двубоят ще се предава на живо по Евроспорт 1 с коментара на Николай Драгиев. „Несъмнено Плишкова се намира в най-добрата си форма и реализира знаменити победи. Тя се превърна в едва четвъртата тенисистка, успявала да победи и двете сестри Уилямс в рамките на един турнир от Шлема, след Хингис, Клайстерс и Енен", коментира Драгиев. „Все пак смятам, че Кербер е лек фаворит във финалния мач, поради простата причина, че вече няколко пъти е била в подобно положение и има титла от Големия Шлем зад гърба си", добави той. „Отделно от това Кербер демонстрира много стабилна и компетентна игра на тазгодишния шампионат в Ню Йорк. Движи се перфектно по корта и умее еднакво добре да се защитава и да атакува, когато това е необходимо. Що се касае до Плишкова, според мен тя е сравнително праволинейна тенисистка, която зависи много от своя сервис. Ако той влиза - добре, ако ли не, не е ясно как ще се отрази това на останалата част от играта ѝ. Победата над Серина Уилямс стана възможна благодарение както на великолепните изпълнения на Плишкова, така и на доста разпиляната и изпълнена с грешки игра на американката

На Девети септември БСП – Варна се обяви против санкции срещу Русия

http://www.cross.bg/bulgariya-septemvri-rysiya-1519630.html

/КРОСС/Стотици варненци се събраха пред Пантеона в Морската градина, за да отбележат 72-та годишнина от Девети септември. Честването, организирано от Градския съвет на БСП премина под мотото „Не - на санкциите срещу Русия". Своеобразно начало сложи малката Димана Савова със стихотворението „Борба" на Вапцаров. Социалистите издигнаха плакати: „Не, на чужди самолети в нашето небе", „Вън оръжията от Черно море", „Националните интереси над всичко", „Винаги с Европа и никога срещу Русия". Те склониха глави в минута мълчание и поднесоха венци и цвята на паметника-костница. „Независимо, че за някои това е спорна дата, историята е тази, която ще оцени какъв е бил Девети септември. За всеки един от нас е ясно че, тази дата е била преломна за България. Дата, благодарение на която, успяхме да съхраним целостта на държавата, за да започне градежът на нова държава", каза лидерът на БСП - Варна Борислав Гуцанов. По думите му днес България има нужда от нов Девети септември, който да спре разрухата от последните 26 години. Да спре безумното управление, което работи с двойни стандарти. „Как е възможно министър - председателят на България да говори за диалог с Русия, а в същото време министърът на външните работи да обявява, че България е против падането на санкциите", коментира Гуцанов

50 хил. дка гори са унищожени при пожари през тази година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271960_50+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D0%B4%D0%BA%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5

 От началото на годината досега при почти 400 пожара са унищожени 50 хил. дка гори. Това съобщи днес пред журналисти зам.-министърът на земеделието Георги Костов след заседание на Междуведомствената работна група за борба с пожарите във ведомството, предаде БТА.

За сравнение, през миналата година от пожари са били унищожени 43 хил. декара гори. Статистиката показва, че през последното десетилетие от пожари са засегнати средно над 110 хил. декара горски насаждания годишно.

Само 5% от горските пожари през тази година са възникнали по естествени причини – например от мълнии, а две трети - от запалени вече съседни земеделски територии. Основна причина за пожарите в горите - около 90%, е чистенето на пасища с тежка техника през горещите летни месеци, установила е работната група. 

Санкциите срещу пожарите в ниви и в гори и сега са високи, но е много трудно да се установи виновно поведение, каза Костов. Лесно е обаче да се разбере откъде е тръгнал огънят и да се разбере кой е немарливият стопанин.

Работната група предлага на такива стопани да не се дават площи за пасища поне три години, както и да се спират помощите от Европейския съюз (ЕС). 

Въведохме същата мярка за паленето на стърнища и тази година можем да кажем, че проблемът е решен. Има само две глоби за стърнища, предизвикали пожар, каза Свилен Костов, зам.-министър на земеделието и храните.

Работната група предлага като превантивна мярка площите със запалени гори и стърнища да бъдат публично обявявани.

Експертите искат да се подобри комуникацията между общинските служби "Земеделие", фонд "Земеделие" и противопожарните служби, за да може бързо да се установи откъде тръгват пожарите.

 

 

Цялата статия от Тук

Задържаха 60 бежанци в София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604854

60 бежанци са задържани в междублоково пространство в района на бул. „Президент Линкълн", съобщи "Фокус", като се позова на СДВР. Бежанците са задържани в събота следобед. Установява се дали имат документи. Задържаха 47 мигранти в столичния квартал "Обеля" По-рано през деня 20 нелегални мигранти бяха задържани в Кнежа. Арестът е извършен след постъпил сигнал на телефон 112. Групата чужденци - шестима мъже, шест жени и осем деца - била засечена пред болницата в града....

Саудитският държавен инвестиционен фонд влиза в най-мащабния имотен проект на Рияд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271959_%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D1%84%D0%BE%D

 Саудитският държавен инвестиционен фонд преговаря за закупуване на дял в един от най-амбициозните имотни проекти на кралството на фона на опитите на Рияд да преструктурира икономиката заради спада на цените на петрола, съобщава Ройтерс, като се позовава на запознат източник.

Публичният инвестиционен фонд иска да инвестира в  King Abdullah Economic City (KAEC) на брега на Червено море в близост до Джеда, съобщава източникът на информационната агенция. 

Това ще инжектира капитал в бизнес зоната, която в момента се разработва от  Emaar the Economic City (EEC) – саудитски консорциум с участието на компанията от Дубай  Emaar Properties Group, строителят на най-високата сграда в света в моментаBurj Khalifa.

Проектът KAEC стартира през 2005 г. В момента в икономическия град има около 5 хил. души и 120 промишлени наематели. Плановете обаче са той да се развие като процъфтяващ метрополис.

Главният изпълнителен директор на проекта Фахд ал-Рашид коментира пред агенцията, че към 2020 г. се очаква населението на града да достигне 50 хил. души. Крайната цел е достигане на 2 млн. души към 2035 г.

Сред наемателите в икономическия град са френската фармацевтична компания Sanofi, американската компания  Johnson Controls, както и няколко производители на строителни материали.

 

 

Цялата статия от Тук

Повече от 200 болници в страната са въвели устройства за пръстова идентификация

https://www.actualno.com/healthy/poveche-ot-200-bolnici-v-stranata-sa-vyveli-ustrojstva-za-prystova-identifikacija-news_562071.html

Повече от 200 лечебни заведения в страната са въвели устройства за пръстови идентификация. Това каза в Плевен заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. За първи път в университетска болница “Георги Странски“, която не е в пилотния проект, демонстрираха въвеждането на пръстов идентификатор на пациент, съобщава БНР. В плевенската университетска болница вече има 49 устройства за въвеждане на пръстови идентификатори при прием на пациенти, които ще заработят активно п

В "Младост" искат зелени площи, свикват местен референдум

https://www.actualno.com/sofia/v-mladost-iskat-zeleni-ploshti-svikvat-mesten-referendum-news_562070.html

Жителите на столичния квартал "Младост" свикват местен референдум за мораториум на строителството в зелени площи. Темата на допитването е налагането на мораториум на строителството в зелени площи, паркове, детски площадки и междублокови пространства в район „Младост”. Основна цел на исканите промени е гарантиране на запазването на всички съществуващи зелени площи, междублокови пространства, детски площадки и паркови пространства. Протестите в район "Младост" срещу застрояването на

60 бежанци са задържани в междублоково пространство в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5754984

60 бежанци са задържани в междублоково пространство в София60 бежанци са задържани в междублоково пространство в района на бул. „Президент Линкълн”. Това съобщи "Фокус", цитирайки пресцентъра на СДВР. Задържани са преди около половин-един час. Към момента се установява дали бежанците имат документи. Предстои да бъдат предприети процедурни

И лесовъдите отрекоха да се готви сеч в Борисовата градина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/10/2825026_i_lesovudite_otrekoha_da_se_gotvi_sech_v_borisovata/?ref=rss


Екипът на Лесотехническият университет, на който Столичната община е възложила експертната оценка за съхраняване и опазване на горската част от Борисовата градина, нарече "нелепи и злонамерени" твърденията, че се готви сеч в най-големия парк в София.

В изявление на ректора на университета, разпратено до медиите днес, се посочва, че работата на лесовъдите е тълкувана некоректно и че тя отговаря на всички изисквания на законите, професионалните стандарти и научната етика. Вчера...

Станишев подкрепи плана на литовския премиер за 1100 евро средна заплата

http://offnews.bg/news/n_1/n_635792.html

Литва се промени през последните четири години. Вие изпълнихте предизборните си обещания и променихте живота на хората. Цифрите говорят сами: за четири години безработицата спада от 14% на 7%. След орязването на всички социални плащания от страна на десните, сега с близо 25% са увеличени доходите, включително с индексиране на пенсиите. Днес Литва е с почти нулев бюджетен дефицит. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на срещата си с премиера на Литва Алгирдас Будкевичус, който е и лидер на социалдемократическата партия в страната. Имате амбициозна програма за следващия мандат: 1100 евро средна работна заплата и 550 евро – минимална работна заплата. Пожелавам ви успех на предстоящите парламентарни избори, за да можем заедно да променим Европа, каза Станишев. Тук съм, за да заявя категоричната подкрепа на ПЕС и на европейските социалисти за моя приятел и колега Будкевичус и неговата партия. Сигурен съм, че те ще са първа политическа сила на изборите и ще съставят стабилно правителство, коментира президентът на ПЕС. Сергей Станишев взе участие и в организираната във Вилнюс конференция „Европа на кръстопът – социалистите и демократите са готови за това предизвикателство“, на която участниците се обединиха, че Европа може да излезе от кризата с инвестиции в образование и работни места, особено за младите европейци.

Изграждат се площадки за опасни домакински отпадъци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271958_%D0%98%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%89%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%BD

 – Г-жо Колева, ПУДООС в момента работи по два важни проекта. Какви са те и от кого се финансират?

– На 7 септември 2010 г. беше подписано Рамково споразумение между правителството на Република България и Федералния съвет на Конфедерация Швейцария. То е за намаляване на икономическите и социалните неравенства в рамките на разширения Европейски съюз. По това споразумение Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда е избрано като изпълнителна агенция по два от проектите.

– За какво точно става въпрос?
– Единият проект е “Екологосъобразно обезвреждане на излезлите от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност” на стойност 23 445 998 швейцарски франка. Другият – “ Пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци от домакинства”, е за 8 823 267 швейцарски франка. През 2013 г. на базата на Рамковото споразумение по всеки от проектите се направи предварително проучване.

– За пестицидите и препаратите за растителна защита каква е ситуацията?
– На територията на България бе извършена пълна класификация на видовете пестициди, подлежащи на обезвреждане. Направи се пълен инвентарен опис, идентификация и картографиране на количествата съхранявани пестициди в складови съоръжения в страната. Препаратите с изтекъл срок на годност в складовете са наследство от периода преди 1990 г., останали от някогашните ТКЗС и АПК. Пестицидите в складовете са основно два вида: фунгициди за третиране на растенията срещу гъбни заболявания и инсектициди за борба срещу вредителите. Проверката включи 323 склада – общински, държавни, частни и с неизвестен собственик. Установихме, че в 35 от тях няма наличност на препарати. Тоест към настоящия момент има 288 склада с пестициди на територията на цялата страна, като общото количество е 4918 тона.

– Колко склада ще бъдат обезопасени по време на изпълнението на проекта?
– По проека са заложени 216 склада, което включва всички държавни и общински складове за съхранение. Останалите са частни. По закон техните собственици носят отговорност за наличните препарати. След приключване на предпроектното проучване и идентифициране на наличните пестициди проектът бе одобрен от Швейцария и на 21 април 2015 г. бе подписано споразумение между вицепремиера г-н Томислав Дончев, министъра на околната среда и водите г-жа Ивелина Василева и посланика на Конфедерация Швейцария в България Н. Пр. Денис Кнобел за изпълнение на проекта. Неговата основна цел е осигуряване на екологосъобразно обезвреждане на 4388 т пестициди, намаляването на риска за здравето на повече от 2 250 000 българи, подобряването качеството на живот в населени места в над 100 общини и повишаване на възможностите за инвестиции в тях. Очаква се дейностите по опаковане, транспортиране, окончателно обезвреждане и саниране на складовете по проекта, в които се намират препаратите, да започне в средата на 2017 г. Предвидено е наличните препарати да бъдат преопаковани на място в съдове и/или опаковки съгласно изискванията на Европейската спогодба за международен превоз на опасни отпадъци по шосе (ADR), обезвреждащите инсталации и конкретните особености на препаратите като агрегатно състояние, физични и химични свойства, след което ще бъдат транспортирани извън страната, където ще се извърши окончателното им унищожаване. Складовете, където са държани, ще бъдат санирани.

– Кой ще се заеме с всичко това?
– Преопаковането ще се прави от квалифициран и обучен персонал, който ще е ръководен от специалист по опасни вещества, спазвайки всички практики и правила за безопасност. Количествата ще се изнесат със специализиран транспорт извън страната и ще се третират в лицензирани за този тип препарати инсталации за високотемпературно изгаряне, така наречените инсинератори. След това ще се пристъпи към почистване на складовете до степен, която не позволява да бъдат заплаха за околната среда и хората. Целият процес ще бъде под контрола на висококвалифицирани специалисти и се гарантира, че ще е напълно безопасен. Всички дейности ще се извършват в съответствие с действащото законодателство и по-специално със законовата рамка за третиране и транспортиране на опасни отпадъци на международно и национално ниво. Чрез изпълнението на проекта ще се реши един дългогодишен проблем и страната по напълно безопасен начин ще се освободи от тонове опасни вещества.

– За какви дейности става дума при втория проект?
– Проектът за “Пилотни модели за екологосъобразното събиране и временно съхранение на опасни отпадъци от домакинства” е по-различен. Той е пилотен, чрез реализацията му у нас ще бъдат изградени площадки за събиране на опасни отпадъци от домакинства. Това са примерно лекарства, бои, мастила, лепила разтворители, замърсени опаковки, живакосъдържащи уреди, перилни и почистващи препарати, киселини, основи, пестициди и фотографски химични вещества. По този проект имаше подготовка на окончателното проектно предложение, която разработи решения, потенциално приложими за България, както конкретни дейности и документи, свързани със спецификата на проекта. На база географска принадлежност и пътна инфраструктура бе решено къде да бъдат изградени пет стационарни центъра за събиране на опасните отпадъци от домакинства – в Разград, Шумен, Съединение, Левски и Созопол. Това са петте пилотни общини, които са избрани. В Разград и Шумен площадките ще са по-големи от останалите три. Всички ще са оборудвани със съответните съдове. Персоналът ще бъде обучен за работа с такъв вид отпадъци.

– Тоест проектът ще разкрие и работни места в изброените общини?
– Абсолютно. Освен това предвид пилотния характер на проекта за ефективното му изпълнение се предвижда към петте стационарни площадки да има и мобилни пунктове, които ще събират отпадъците от още 17 съседни общини на основните пет. Тоест проектът ще обхване общо 22 общини.

– Какво представляват мобилните пунктове?
– Микробуси или камиони с тегло до 3,5 тона със специализирано оборудване, които ще осигуряват безопасно събиране и транспортиране на отпадъците в съответствие с нормативните изисквания. Мобилните пунктове ще имат характерна визия, за да могат да бъдат разпознавани от хората. В този проект основната роля е на гражданите, които трябва да бъдат привлечени да предават своите опасни домакински отпадъци в пунктовете. Мобилните пунктове ще обикалят по график или по заявка. Графикът ще бъде направен съвместно с представителите на общините и кметовете. В началото сме предвидили мобилните пунктове да минават в конкретни дни и часове, като гражданите ще бъдат информирани предварително.

– Как точно ще бъдат запознати хората с тази новост?
– Предвид пилотния характер на проекта ще има информационни кампании на национално и местно ниво. Предвидено е хората да бъдат запознати в детайли кои всъщност са опасните отпадъци в техните домакинства, за да ги отделят, и какви ползи следват от това. Очакваните резултати са: отделяне на опасните отпадъци от бита от потока битови отпадъци и отклоняването им от депата с оглед намаляване на потенциалния риск за човешкото здраве и околната среда.

– Какво ще стане със стационарните и мобилните пунктове, след като проектът бъде осъществен?
– По време на проекта ще се направи оценка на резултатите. Чрез нея ще се прецени дали са постигнати заложените цели, доколко подходът е бил достатъчно ефективен и нужно ли е неговото надграждане и как този модел да бъде мултиплициран в други български общини. След приключването в края на май 2019 г. собствеността на центровете остава на общините. Ние им ги прехвърляме още след тяхното изграждане, но те ще поемат разходите едва след края на проекта. По време на неговото действие местните управи ще покриват единствено възнагражденията на наетите служители.

– Какъв е механизмът на самото финансиране?
– 85% от средствата са от Швейцария, а останалите 15 на сто са национално съфинансиране. По проекта за пестицидите конфедерацията осигурява 19 929 098 щвейцарски франка, а националното съфинансиране е 3 516 900 франка. В ПУДООС като изпълнителна агенция ще обявяваме обществените поръчки и ще контролираме цялостното изпълнение на дейностите.

Нашият гост
Ренета Колева работи в ПУДООС от 2012 г., а става изпълнителен директор на предприятието през септември 2014 г. Участвала е пряко в разработването, управлението и изпълнението на програми и проекти, по които ПУДООС е бенефициент и/или изпълнителна агенция. Експертният й опит е свързан още и с осъществяване на контролни функции при съставянето, съгласуването и изпълнението на финансовия план на институцията. Завършила правния факултет на Нов български университет. Владее испански, английски и френски език.

Манолова с дискусия за промените в Семейния кодекс

http://www.cross.bg/ombydsmana-semeiiniya-diskysiya-1519628.html

/КРОСС/Мая Манолова организира обществена дискусия на тема „Гарантират ли се правата на децата с промените в Семейния кодекс". Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана. За първи път институцията на омбудсмана дава широка трибуна и възможност за обсъждане на всички гледни точки по най-новите изменения в Семейния кодекс, подготвени от министерствата на труда и социалната политика и на правосъдието, които реформират системата за осиновяванията, припознаването, споделената родителска отговорност, настойничество и попечителство. Обществената дискусия ще се проведе на 12 септември 2016 г., понеделник, от 11.00 часа в институцията на омбудсмана - гр. София, ул. „Георг Вашингтон" № 22. Участници в обсъждането ще бъдат заместник-министрите на труда и социалната политика Деница Сачева и на правосъдието Вергиния Мичева-Русева, Велина Тодорова - член на Комитета по правата на детето към ООН, баскетболният треньор Константин Папазов /Тити/ - в ролята му на осиновител, журналистката с експертиза и посланик на добра воля на УНИЦЕФ Ани Салич, депутати, представители на ДАЗД, неправителствени организации с отношение по темата, биологични майки, осиновени и осиновители, представители на съдебната система, на академичната общност и др.  

Немски джипове в помощ на границата с Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5754968

Немски джипове в помощ на границата с Турция Високопроходими джипове, автобуси и видеокамери ще ни изпрати Германия като помощ за охрана на границата срещу нелегално преминаващи мигранти. Това обяви от Малко Търново вицепремиерът Румяна Бъчварова. Тя пристигна на браздата с Турция, за да инспектира изграждането на оградата. На бургаска територия й остават още 57 км.

Galaxy Note 7 е забранен в самолетите на САС и на Обединените арабски емирства

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604853

Скандинавските авиолинии САС (SAS) и авиационните власти на Обединените арабски емирства (ОАЕ)забраниха на пътниците да използват новите смартфони Галакси Ноут 7 (Galaxy Note 7) на Самсунг (Samsung), предадоха Асошиейтед прес и ДПА.Забранява се използването, зареждането и пренасяне на устройството в чекирания багаж. Емирейтс (Emirates), голяма държавна авиокомпания на ОАЕ, уточни, че забраната влиза в сила незабавно. Говорителят на САС Фредрик Хенриксон заяви пред АП, че става дума за забрана, а не за препоръка. Южнокорейският концернт Самсунг ...

С литургия почетоха канонизацията на майка Тереза във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=330739

Благодарствена света литургия по повод канонизацията на майка Тереза отслужи енорийският католически свещеник във Варна отец Яцек Вуйчик в храма "Непорочно зачатие на Дева Мария". Отец Вуйчик посочи, че още приживе майка Тереза е била считана за светица от всички хора по света.

Няколко пожара бушуват на остров Тасос

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/niakolko-pozhara-bushuvat-na-ostrov-tasos-6058626

Първоначалната версия за причината за пожарите са светкавици, които са поразили четирите района Рахони, Принос, Аликес и Лименария

Голям пожар бушува на остров Тасос

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/goliam-pozhar-bushuva-na-ostrov-tasos-6058626

Първоначалната версия за причината за пожара са светкавици, които са поразили четирите района Рачони, Принос, Аликес и Линемария

Булгаргаз иска по-висока цена на газа от 1 октомври

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604852

"Булгаргаз" ЕАД е предложил на Комисията за енергийно и водно регулиране да утвърди цена на природния газ за четвърто тримесечие на 2016 г. в размер на 290,28 лв./хиляда куб. м без акциз и ДДС, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Увеличението в сравнение с прилаганата през третото тримесечие на 2016 г. цена е с 9,20 лв./хиляда куб. м или 3,27 процента. Предложената цена е по-ниска спрямо прогнозираната преди месец. На 10 август Булгаргаз прогнозира, че цената на природния газ трябва да се повиши с 3,40 на сто, като се мотивира с очакваните ...

Четири държави обсъдиха в Будапеща вертикален газов коридор

http://econ.bg/Новини/Четири-държави-обсъдиха-в-Будапеща-вертикален-газов-коридор_l.a_i.728650_at.1.html

По-бързо да се изгради Вертикален газов коридор в Централна и Югоизточна Европа, който да свързва междусистемните газови връзки на Гърция, България,...

Необяснимата носталгия по дефицита на свобода

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271957_%D0%9D%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81

 Когато си роден в година, в която хората ти казват, че си дете на демокрацията, ти е трудно да разбереш жалейката на част от цели поколения по един друг период, което се отличава осезаемо от твоя. Когато си роден във време, в което личната свобода има стойност и значение, личната инициатива също, когато в магазина има всичко, което искаш, когато можеш да пътуваш където поискаш, е трудно да осъзнаеш тази ценностна дезориентация на част от българското общество по “онова време”.

Един от генералните проблеми, които към този момент съм имала с тази тема, е фактът, че българинът масово се омайва да гледа назад, сякаш помнейки само положителните неща, и някак масово забравя да гледа напред.

Една от причините, разбира се, е царящото общо усещане за несигурност. То до голяма степен се обуславя и от липсата на вяра, че ще дойдат по-добри времена. А дали е така?
Песимизмът е специфично българска черта. Българинът е човек, които, когато му се случи нещо хубаво, не смее да се зарадва, а чука на дърво да не чуе дяволът. Натрапчиво е клишето, че за всичко е виновно Османско робство и редовно подсмърчаме, че не сме били васални на Австро-Унгарската империя. Тезата е, че с такива поробители сградите ни щяха да изглеждат красиво като във Виена. Не се ли явява резонен въпросът: “Защо изобщо е трябвало да сме под някакво робство?”

Такъв тип въпроси съществуват и по-много други теми, ако се замислим. Българинът е едновременно много голям и едновременно много малък. Светът му е едновременно голям и едновременно малък. Той често търси сигурност в миналото, сякаш вижда в него предвидимост.

Носталгията по времето преди 90-те е носталгия по една държава, една система, която е била с глинени крачета. Но в съзнанието на част от поколенията, социализирани в това време, тази държава се е грижила за всичко, хората са имали работа, почти еднакви възможности. Това е големият дефект на тази специфична носталгия по “онова време”, че българинът трудно поема отговорност за живота си, затова и част от хората са се чувствали комфортно във време, в което държавата е иззела функцията за отговорността, която хората трябва да носят за себе си. Когато трябва да си отговорен за действията си, недоволните растат. Защото тази инициатива, тази свобода има цена. Затова за част от българите там, в миналото, е много по-добре, по-подредено е, някак по-уютно. Днес голяма част от българите смятат, че тогава е имало спокойствие, сигурност, ред, а сега няма. Имало е равенство, сега – не, имало е сигурна работа, добро образование, здравеопазване – сега няма. Носталгията не е по социализма, носталгията е по онази предвидимост, по усещането, че някой се грижи за теб, че ще отидеш задължително на море. Ако този строй се наричаше по друг начин, а не социализъм, то пак щеше да бъде наситен с копнеж да се върне.

Изследването “Живот в преход” на Световната банка от 2007 г. показва, че дори в групата на 18-35-годишните българи, които имат бегли спомени отпреди 1989 г., само 30% твърдят, че сега се живее по-добре. Дори и поколения, които не са преживели тези социални условия и обстоятелства преди 1989 г., изпитват носталгия по това време. Показателно е, че и при младите, които в по-голяма степен са носители на критично-преоценъчното, обновяващото и динамизиращото обществото трудно успяват да отсеят лошите и добрите страни на “онова време”.

Не без значение за подхранването на носталгичните пориви имат и рекламите в последно време, които като основна сюжетна линия акцентират на сравнението “тогава” и “днес”. Реклами на всевъзможни питиета връщат поколения към едно време с “по-качествената храна” или “по-хубавото детство”. Това подчертава романтичната представа за нещо, което е било по-добро, това води в някаква степен и до скъсяване на поколенческата разлика. Но всекидневната употреба на миналото по този начин в някаква степен влияе върху правилната и обективна оценка на времето на социализма. Едно е ясно обаче, че рекламните агенции не създават тази вълна, те се възползват от нея, защото тя съществува в общественото съзнание.

* Авторката е социолог в Агенция за проучвания “Тренд”.

Турция приветства постигнатото споразумение за Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5754938

Турция приветства постигнатото споразумение за СирияТурция привества постигането на споразумение за спирането на огъня в Сирия, договорено от Съединените щати и Русия в Женева, обявиха от външното министерство в Анкара, съобщи БНР. В изявление от министерството посочват, че е важно бойните действия да бъдат прекратени и хуманитарните доставки да достигнат до хората в нужда от първия ден на

Жертвите на тероризъм - на рекордни нива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271956_%D0%96%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC+-+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B0

 След серията от терористични нападения в Западна Европа през последните месеци много медии заговориха за бум на тероризма на континента, а политици предлагат въвеждане на нови мерки за сигурност и ограничаване на приема на мигранти. Дали в действителност е налице тенденция към увеличаване на терористичната активност?

Голяма част от отговора на този въпрос се крие в Global Terrorism Database (GTD) – впечатляващ набор от данни, включващ почти 160 000 отделни терористични нападения от 1970 г. насам и класифициращ ги по почти 140 показателя: географско разположение, извършители, брой жертви и ранени, организации, използвани оръжия, цел и други, се казва в анализ на Адриан Николов за „Инфограф“. Той проследява тенденциите в терористичната активност, уловени от GTD.

Тероризъм в Западна Европа

Първият подбор на данни от GTD включва нападенията и жертвите на тероризъм в Западна Европа. Причината за този избор е, че последните големи нападения на континента са именно в западни държави (Германия, Франция, Белгия).

Сравняването на терористичната активност в Западна Европа през последните 45 години доста категорично отхвърля тезата, според която се наблюдава невиждан скок на терористичната дейност. Дори напротив, от 2000 г. насам такава почти отсъства, в сравнение със 70-те и 80-те години на XX в., по време на пика на дейността на организации като ИРА, ЕТА и РАФ. 

Променил се и характерът на самите терористични актове. Докато през 70-те и 80-те години има множество нападения, които раняват и убиват малък брой хора (с някои важни изключения, като например нападението срещу полет на PanAm над Локърби през 1988 г.), то през новото хилядолетие относително малко на брой нападения вземат много жертви (бомбеното нападение в мадридското метро от 2004 г., срещу младежки лагер вЮтьоя през 2011 г. и атаките в Париж през октомври 2015 г.).

Тъй като годината все още не е завършила, 2016 г. не е включена в GTD, но по неофициални данни жертвите на тероризъм в Западна Европа вече са 130. По тази причина има известни основания да се говори за нов устойчив (макар и не невиждан) ръст на терористичната дейност, но е прекалено рано да се правят твърди заключения.

Въпреки че GTD не включва официална информация за мотивацията зад извършването на отделните терористични актове, прави впечатление, че докато в миналото по-голямата част от терористичната дейност е била извършвана от националистически или комунистически групировки, то днес почти всички терористични актове са свързани с религиозни (най-вече ислямистки) организации.

Расте броят на нападенията

Докато Западна Европа се радва на период на относителна липса на терористична активност през последните години, то на глобално равнище тенденцията е към постоянен ръст и в броя на нападенията, и в броя на жертвите през последните 45 години.

Причина за това е засилената активност на много религиозни организации в Близкия Изток и Азия, както и на комунистически/националистически организации в Латинска Америка. Част от този ръст може да се отдаде и на по-доброто и прецизно отразяване на терористичната активност, което води до включването на повече случаи в GTD.

Въпреки това тенденцията към увеличаване на терористичната активност не може да бъде отречена. Сред важните фактори е и рязкото засилване на дейността на няколко големи организации, сред които „Ислямска държава“, „Боко Харам“ и различните талибански групировки, за което свидетелства концентрацията на ръста на тероризма в няколко държави – Ирак, Афганистан, Пакистан, Нигерия.

Най-общо терористичните групировки, които извършават най-много терористични актове, могат да се разделят на три групи: ислямистки („Боко Харам“, „Ислямска държава“), националистически (ИРА, ЕТА) и марксистки (FARC, SL), като някои организации споделят характеристиките на двете последни групи.

Класификацията на GTD води до някои обърквания при определянето на най-активните групировки, най-вече поради факта, че някои организации са групирани по семейства („талибани“, „палестинци“, „маоисти“). Това ги "изтласква нагоре" и им позволява да се сравняват с отделни големи терористични групи. Именно това прави талибаните най-активната група според GTD, въпреки че на практика под това название спадат много различни по-малки и по-големи групировки.

Прави впечатление, че повечето от най-активните групировки действат от десетилетия, но след тях се нарежда и относително новата „Ислямска държава“.

GTD класифицира и някои събития в България като терористични атаки, въпреки че единственото с разпознат извършител е нападението на Хизбула над автобус с израелци през 2012 г. Интересно е и отчитането на няколко жертви в средата на 90-те години, но вероятно става дума за включване в базата данни на междуособици между силовите групировки от периода, тъй като GTD често отчита и нападения на мафията като тероризъм. Като цяло, не може да се каже че в страната до този момент е регистрирана каквато и да било значима терористична дейност.

*GTD не разполага с пълни данни за 1993 г., и по тази причина терористичните атаки от тази година не са включени в базата данни.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Реформаторите скастриха Борисов за оставката на областния управител на София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/10/2825023_reformatorite_skastriha_borisov_za_ostavkata_na/?ref=rss


В официална декларация партиите от Реформаторския блок, подрепящи управляващото мнозинство протестират срещу приетата оставка на областния управител на София Веселин Пенев, настояват да не се назначава нов и предупреждават управляващите, че няма да допуснат да се превърнат в "пушечно месо" в предизборната кампания.

Вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев, който напусна управлението каза: "Предупредих, че ще бъдат използвани за изкупителни жертви на провала на ГЕРБ в борбата с корупцията и...

Относителното спокойствие на британския паунд е изправено пред изпитание

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271955_%D0%9E%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D

 Относителното спокойствие на британския паунд е застрашено предвид завръщането на Английската централна банка (АЦБ) под светлината на прожекторите през следващата седмица, пише Bloomberg.

Макар че паундът сложи край на триседмичната печеливша серия, показателят за очакваната волатилност на валутата спрямо долара се понижи до нива отпреди обявяването на референдума за членството на страната в Европейския съюз (ЕС). Това е сигнал, че завръщането към нормалността се укрепва, коментира Bloomberg.

Спокойствието може да бъде разклатено от данните за инфлацията, които ще бъдат публикувани във вторник. Някои икономисти очакват ръстът през август да е най-резкият от ноември 2014 г.

Два дни по-късно е заседанието на АЦБ. През миналата седмица управителят Марк Карни заяви пред депутати, че вероятността от рецесия се е понижила, макар че обяви готовност за въвеждане на още стимули, ако е необходимо.

„Пазарите ще се фокусират върху заседанието на АЦБ, за да разберат дали банката планира още понижения на лихвения процент“, коментират от Commerzbank. Експертите посочват, че очакванията за понижение на лихвата са се понижили след публикуването на по-добри макроикономически данни.

Очакваната едномесечна волатилност на двойката паунд-долар се понижи с 0,76 пункта през тази седмица до 8,34% в петък, което е най-големият спад от месец насам. За сравнение, на 24 юни, когато бяха потвърдени резултатите от референдума, показателят достигна най-високото си ниво – 32,1%.

Тази седмица паундът поевтиня с 0,3% до 1,3259 долара за една лира и сложи край на триседмичната печеливша серия, при която валутата поскъпна с 2,9%.

Спрямо еврото лирата поевтиня се 0,8% до 84,61 пенса за евро през седмицата и продължи спада спрямо единната валута, след като ЕЦБ се въздържа от допълнителни стимули в четвъртък.

Британският паунд се представи по-добре от 16-те си основни конкуренти с изключение на една през последния месец. Редица доклади за секторите на услугите и производството показаха, че икономиката на Острова се представя по-добре, отколкото някои икономисти очакваха.

Всички 45 икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват АЦБ да остави лихвите без промянана рекордно ниските нива от 0,25%. Отделно проучване прогнозира, че инфлацията ще се ускори до 0,7% на годишна база през август.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Миглена Иванова

От 11 до 17 септември ще продължи Седмицата на ресторантите в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5754949

От 11 до 17 септември ще продължи Седмицата на ресторантите в СофияОт 11 до 17 септември ще продължи първото издание на Седмицата на ресторантите в София, което ще даде възможност на български и чуждестранни любители на хубавата кухня и автентични вкусове, да се насладят на 3-степенно меню за 25 лева в 25 софийски ресторанта. МЕТРО България се включва като основен партньор в проекта.

САЩ искат екстрадиране на варненец заради банкова измама

http://www.cross.bg/izmama-nikolov-bankova-1519623.html

/КРОСС/САЩ искат екстрадиране на варненец, който е разследван за банкова измама. Престъпленията, за които се издирва 44-годишният К. Николов са извършени през последните 5 месеца. Заповедта за ареста му е издадена преди два дни от Съда на Западен окръг на Пенсилвания въз основа на проведено разследване на специален агент на ФБР. Николов се издирва за банкова измама, заговор за измама, неоторизиран достъп в защитени компютри и престъпен заговор в САЩ. Те представляват престъпления по местното законодателство, наказуеми с „лишаване от свобода" за различен срок, кореспондират и с престъпления, посочени в българския Наказателен кодекс. За да се осигури присъствието на българина в предстоящо производство по екстрадиция в САЩ, Варненският окръжен съд му определи временна мярка за неотклонение „задържане под стража" за срок от 60 дни. Според магистратите Николов може да се укрие, ако остане на свобода.  

Разходите за дигитална реклама в България ще нараснат с над 10% през 2016 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271954_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80

 Стабилно покачване на общите рекламни инвестиции в България през 2016 г. с 2,5% и с 2,7% за 2017 г.  прогнозира медийната агенция Carat, част от глобалната мрежа на Dentsu Aegis Network. Очакванията са записани в актуализираните прогнози на компанията за развитието на рекламния пазар в световен мащаб. 

Най-добре представящата се медия в България остава дигиталната с ръст на годишна база от 10,6% за тази и 8,5% за следващата година, следвана от радиото (3,4% за 2017 г.), телевизията (2,5% за 2017 г.), списанията (2,1 за 2017 г.) и външната реклама (1,3% за 2017 г.).

Общите инвестиции в реклама може да достигнат 548 млрд. долара до края на 2016 г., което е увеличение с 4,4% на годишна база. Въз основа на данните, получени от 59 пазара в Европа, Африка, Северна и Южна Америка, Азия и Тихоокеанския регион, Carat прогнозира позитивен ръст през 2016 г., който ще се задържи и през 2017 г., задвижван основно от дигиталните инвестиции.

Като основни причини за доброто "здравословно" състояние на индустрията през тази година се отчитат Европейското първенство по футбол, Олимпиадата и Параолимпийските игри в Рио, както и очакваните президентски избори в САЩ. За последните се смята, че ще генерират рекламни инвестиции в размер на 7,5 млрд. долара.

Докладът отчита позитивно развитие в почти всички региони през 2016 г. с особено силен ръст в Северна Америка (5%) и възстановяване на руския пазар, където се очаква рекламните инвестиции да се увеличат с 6,2%. Това ще позволи да се уравновесят по-ниските прогнози за растеж на други пазари, като Бразилия и Китай.

Високите очаквания за позитивен тренд на руския пазар влияят и върху прогнозата за целия регион на Централна и Източна Европа, където се очаква ръст от 4,7% за цялата 2016 г. вместо предвидените 2,2% в доклада на компанията от март. Подобно е и увеличението за 2017 г., където прогнозирания през март позитивен тренд от 4% се увеличава до 5,5% на годишна база.

Индустрията през 2017 г. ще продължи да бъде задвижвана  от дигиталните медии и ще генерира 570 млрд. долара, което е ръст на инвестициите от 4% в световен мащаб. Броят на държавите, в които дигиталните медии вече са основен канал в комуникационния микс и отнемат първенството на телевизията, вече е 13.

„С три пъти по-бърз растеж от глобалната норма дигиталните медии само потвърждават мястото си на ненадминат двигател за растежа на индустрията. Тъй като в основата си дигиталната икономика е по-сложна, по-бърза и променяща статуквото във всяко отношение, именно на дигиталните медии се пада отговорността да изградят ангажираността между брандовете и тяхната аудитория, като адресират посланието им по-точно и в реално време“, коментира Джери Булман, главен изпълнителен директор на Dentsu Aegis Network, част от която е и Carat.

 

„В свят, в който постоянната свързаност е норма на живот, мобилните канали, социалните мрежи и онлайн видеото са елементите, които доведоха най-бързо до растежа на дигиталните инвестиции. С по-гъвкави, целенасочени и базирани на данни медийни решения тези три канала успяват да управляват глада за по-пълноценни и по-силни изживявания, които брандовете могат да предоставят на потребителите си на точното място и в точното време“, добавя той. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

Спортните журналисти след инцидента с Божидарова: Никаква толерантност към футболните хулигани

http://web.barometar.net/85983/

Българската асоциация на спортните журналисти изрази позицията си за инцидента с журналистката Стиляна Божидарова, която бе бита от фен на Нефтохимик по време на тренировка на клуба от Бургас, пише blitz.bg. Публикуваме позицията на Българската асоциация на спортните журналисти без редакторска намеса: „Българската асоциация на спортните журналисти настоява: Прокуратурата да се отнесе с цялата строгост […]

Мигрантската криза ще предопредели изхода от изборите в Австрия и референдума в Унгария

http://www.moreto.net/novini.php?n=330736

Година след пика на мигрантската криза, страхът от нов наплив на кандидати за убежище остава постоянна величина в Австрия и Унгария, особено в граничните градове и села. Нещо повече – този страх изглежда ще предопредели изхода от наближаващите президентски избори в Австрия и референдума за квотите за бежанци в Унгария.

Над 6000 души в Шуменско са одобрени за енергийни помощи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604851

6037 молби са одобрени за отпускане на енергийни помощи до момента в шуменската регионална дирекция „Социално подпомагане", съобщиха от ведомството. Общо 7956 заявления са били подадените заявления за подпомагане, като заповеди за отказ са получили 1064 човека. 855 молби все още се обработват. Най-много са желаещите да получават енергийни помощи в община Шумен - 1 444, а най-малко в община Каспичан - 404. Целевата помощ за отопление се отпуска за отоплителния сезон от 1 ноември до 31 март, а сумата за целия отоплителен сезон е общо 362 лева. О...

Нови механизми за определяне на общинските субсидии ще има до 2019 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271953_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D1%85%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA

 Нов механизъм за определяне на капиталовата субсидия на общините ще бъде разработен до 2018 г., а на изравнителната – до 2019 г. Това предвижда проектът на програмата за изпълнение на стратегията за децентрализация за периода 2016-2019 г. Самата стратегияобхваща периода 2016-2025 г.

И двата документа са публикувани на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Също до 2019 г. трябва да е готова и концепцията за второ ниво на самоуправление и да се подготвят законови промени, предвижда програмата.

За мерките за периода на действие на програмата са необходими почти 1,9 млн. лева, изчисляват от министерството. Най-голяма част от финансовия ресурс ще е необходима в последната година от периода – 2019 г.

Финансирането на мерките се предвижда да става със средства от държавния бюджет и с европейски пари по линия на оперативната програма “Добро управление”. 

Предвижда се да се анализират възможностите на местните администрации да противодействат на престъпността и за защита при бедствия, аварии и пожари. Ще се анализират и услугите, които биха могли да бъдат преобразувани за изпълнение от местните власти.

Що се отнася за местните приходи, предвиждат се промени в Закона за местните данъци и такси. Планира се и създаването на механизъм за участие на гражданите в бюджетния процес на общините и на предпоставки за програмно бюджетиране.

Предвиждат се и законови промени във връзка с финансово неосигурените отговорности на общините.

Ще се анализират и просрочените задължения на общините по сключени договори за обществени поръчки до 30 юни 2017 г. Залагат се и мерки за подобряване управлението на общинските имоти и общинските образователни институции

И в новата стратегия се залагат три основни стратегически цели, които така и не бяха изпълнени в процеса на децентрализация от последните две десетилетия - ускорено прехвърляне на правомощия и ресурси от държавните органи към общините, оптимизиране на функционалната компетентност на областния управител и териториалните звена на централната изпълнителна власт, развитие на местното самоуправление в рамките на общината.

Централната власт признава в документа, че по-голямата част от приходите в общинските бюджети се формират от държавната субсидия, а централната власт, която  използва преразпределителните механизми, за да поддържа равновесие, всъщност държи местните администрации в подчинение и контрол.

Затова се предвижда обвързване на отговорностите за предоставяне на услуги и управлението с достатъчно собствени ресурси, включително и чрез разширяване на собствената приходна база на общините – една от ябълките на раздора през последните години, която така и не се реализира заради кризата.

Анализът на изпълнението на предишната стратегия за периода 2006-2015 г. показва, че са реализирани по-малко от 40 на сто от заложените в нея мерки. Най-сериозно забавяне има при прехвърлянето на правомощия, както и преотстъпването на данъчни приходи.

Констатира се, че през последните години се увеличава делът на собствените приходи на общините в бюджетите им, но това е за сметка на намаление на другите общински приходи, вкл. и държавните трансфери, а не заради увеличаването на собствените постъпления на общините.

В сравнение с ЕС делът на общинските приходи в БВП на България е много по-нисък, а делът на общинските данъчни приходи от всички данъчни приходи е повече от пет пъти по-малък, показват данни, заложени в анализа към стратегията.

Целта е общинските приходи в БВП трябва да достигнат дял от 10% към 2025 г. спрямо 6,7% през 2014 г. и 7,7% през 2008 г., на общинските разходи – 23% спрямо съответно 15,1% и 19,6%, а на данъчните приходи – съответно 15% спрямо 3,1% и 2,9%.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Apple вече тества автономно движещи се коли?

http://www.investor.bg/novini/444/a/apple-veche-testva-avtonomno-dvijeshti-se-koli-224334/

Компанията работи в две направления – над собствени автомобили и над развитието на софтуер за роботизирани коли

Идва ли краят на ерата на смартфоните?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271952_%D0%98%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%3F

 Събитията в Apple често са сравнявани с религиозно поклонение. Фанатичните фенове следят внимателно как облеченият в тъмни дрехи шеф на компанията се движи по сцената – първо Стив Джобс, сега Тим Кук, докато представя лъскави нови iНеща пред екран с цветни слайдове, напомнящи стъклопис. Въпреки това възхитата от последното събитие на Apple на 7 септември не беше толкова силна, коментира The Economist.

Новият смартфон на компанията – iPhone 7, идва с по-добра камера, по-бърз чип и по-ярък дисплей, но иначе няма особени подобрения. Основната иновация е, че вече няма обикновен жак за слушалки, които сега ще трябва да се ползват чрез порта за зареждане или да бъдат безжични (за по-голямо „удобство“ Appleпредстави и нови безжични AirPods, които ще струват по 160 долара).

Тази липса на искра ще разочарова поклонниците, но новият iPhone добре капсулира настроението на пазара на смартфони. След почти десет буйни години, от представянето на първия iPhone в средата на 2007 г., както растежът, така и темпът на иновациите се забавя забележително много през последните месеци. Цените също се понижават. Някои хора започват да говорят за край на ерата на смартфоните, подобно на момента, в който времето на персоналните компютри изтече преди няколко години.

Световните продажби на смартфоните сега едва отбелязват ръст. Устройствата вече са достатъчно добри за нуждите на повечето потребители и темпът на навлизане на смартфоните в богатите страни е достигнало 90%. Но абсолютните цифри все още са забележителни. Около 1,46 млрд. устройства ще бъдат доставени през тази година, отчитат консултантите от IDC, аброят може би ще достигне 1,76 млрд. през 2020 г.

Подобни резултати правят смартфоните най-популярното електронно устройство досега. Вярно е, че продажбите на „носимите“ устройства, например умни часовници и фитнес гривни, нарастват. Те би трябвало да достигнат 14 млрд. долара през 2016 г., посочва консултантската компания CCS Insight. Но това е далеч по-малко от продажбите за 347 млрд. долара на смартфоните. Т.нар. „умни говорители“ като Echo на Amazon, които позволяват на потребителите да пускат музика, да включват светлини и, разбира се, да поръчват музика от гиганта в електронната търговия – и то само чрез гласови команди, ще бъдат доста популярни. Но е малко вероятно да се превърнат в нещо, което задължително трябва да имате. Устройствата за виртуална и добавена реалност все още не са готови да достигнат масовия потребител и може никога да не станат толкова удобни, че просто да влизат в джоба.

Ако смартфоните останат най-исканият продукт сред потребителите, как ще се развие пазарът? 

Хардуерните иновации ще бъдат по-постепенни, казва Бен Ууд от CCS Insight. Новите телефони ще имат по-добри екрани, по-бързи процесори и нови материали. Но друга област, която обещава бърз напредък, е изкуственият интелект. Ууд очаква компаниите да инвестират много, за да подобрят дигиталните си помощници, като Siri на Apple или Google Now, така че телефоните да станат наистина умни, комбинирайки данни от устройствата, за да улеснят, например, правенето на резервацията в ресторант само с няколко думи.

Нуждата от инвестиции ще засили консолидацията, смята Францииско Джеронимо от IDC.Вероятните кандидати, които ще контролират индустрията, са Apple, китайската Huawei и южнокорейската Samsung. Повечето други брандове ще изчезнат или ще обслужват малки ниши. Ще бъде неразумно да смятаме, както някои го правят, че водещите производители на смартфони са напът да останат в историята. Apple може дори да планира нещо чудотворно за годишнината на iPhone през следващата година. Или поне така се надяваме.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Ген. Румен Радев ще посети Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604846

Ген. Румен Радев - кандидат за президент, издигнат от БСП, ще посети гр. Стара Загора в неделя по покана на Инициативния комитет, подкрепящ кандидатурата му. Стара Загора бе сред първите области, в които бяха обявени инициативни комитети, застанали зад личността на издигнатия от БСП кандидат за президент. Срещата с гражданите на област Стара Загора, симпатизанти и членове на БСП ще се състои утре, 11 септември - неделя, от 18 ч. в Държавна Опера Стара Загора.  ...

Параолимпиецът Денислав Коджабашев: Това беше моят мач!

https://www.24chasa.bg/sport/article/5754943

Параолимпиецът Денислав Коджабашев: Това беше моят мач!Денислав Коджабашев направи своя дебют на параолимпийски игри. Участието му започна с победа. Ето какво разказа той за емоцията преди, по време и след отличното начало в Рио. - Дениславе, изпитваше ли страх преди началото на първия мач? - Страх не. По-скоро бях притеснен. Все пак това не ми е първо състезание,

Сирийската армия ще освободи пътя Кастело за установяването на хуманитарен коридор в Алепо

https://www.actualno.com/asia/sirijskata-armija-shte-osvobodi-pytja-kastelo-za-ustanovjavaneto-na-humanitaren-koridor-v-alepo-news_562067.html

Сирийската арабска армия се съгласи да се изтегли на един километър северно от магистралата Кастило, оставяйки пътя за използване от страна на хуманитарните конвои към град Алепо. Част от петъчното споразумение за примирие включва създаването на хуманитарна магистрала, но за това ще е необходимо сътрудничеството, както на опозицията, така и на правителството, пише Al Masdar News, цитирани от Фокус. Тъй като магистралата Кастило ще бъде използвана за хуманитарни доставки, ще бъде забранено на

Меркел ни праща джипове за охрана на границата

https://www.actualno.com/society/merkel-ni-prashta-djipove-za-ohrana-na-granicata-news_562066.html

Осем нови високопроходими джипове ще пристигнат в България от Германия. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Днес, 10 септември, тя посети южната граница, където се строи пограничното оградно съоръжение. Новите машини трябва да пристигнат през ноември. Те са обещани лично от канцлера Ангела Меркел. България ще получи още термовизионни камери и автобуси. До няколко дни ще пристигнат и джипове втора употреба, но в добро състояние. Бъчварова каза, че ц

20 години по-късно хората продължават да ме сочат с думите: "А, Цвят лилав"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5753362

20 години по-късно хората продължават да ме сочат с думите: "А, Цвят лилав"Тя е една от най-изящните български поппевици. Вероятно и заради това почитателите ѝ продължават нежно да я наричат Цвят лилав. Всички я познават с артистичния ѝ псевдоним Ирина Флорин. Иначе се казва Ирина Трифонова Костадинова. Родена е в с. Гиген, Плевенско. Завършва с отличие руската гимназия в Плевен.

Германия очаква нарастване на финансовия товар след Брекзит

http://econ.bg/Новини/Германия-очаква-нарастване-на-финансовия-товар-след-Брекзит_l.a_i.728649_at.1.html

Германското финансово министерство очаква нарастване на финансовите разходи върху Германия след Брекзит. Финансово ведомство очаква, че след...

7 от най-невероятните места на планетата

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/7-ot-naj-neveroiatnite-mesta-na-planetata-6058625

Вижте някои от най-красивите места на планетата в новото видео от канала във Vbox7 "Седемте най"

Спорт по тв днес: "Левски" в Бургас + още 15 мача, женски финал на US Open, баскетболистите срещу Украйна и бокс

https://www.24chasa.bg/sport/article/5754934

Спорт по тв днес: "Левски" в Бургас + още 15 мача, женски финал на US Open, баскетболистите срещу Украйна и бокс                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Утре над Черноморието ще бъде слънчево с лек вятър

http://www.moreto.net/novini.php?n=330729

През следващото денонощие облачността ще е разкъсана, утре след обяд над западната половина от страната - предимно значителна. Само на отделни места, главно в планинските райони, слабо ще превали. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево.

Десетки птици паднаха от небето в района на Бостън

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604850

Американските здравни власти се опитват да разберат какво е накарало десетки птици да паднат от небето в района на Бостън, съобщи Асошиейтед прес. Местните градски власти оповестиха, че в предградието Дорчестър били открити 47 гарги, като 35 от тях са мъртви. Десетина птици умрели, преди да пристигнат спасителите. Други гарги имали тежки наранявания и били евтаназирани или умрели, докато били транспортирани към приют за животни. Dorchester residents stunned to find dozens of dead and sick birds strewn across their yards and fire escapes

Две нови чешми ще разхлаждат девненци

http://web.barometar.net/85981/

Парк „Дунав“ и гробищата в кв. „Девня-2“ се сдобиха с нови чешмички. Първата е изградена в рамките на проекта за спортната площадка с тенис масите, а втората – с общински средства. Така девненци вече има къде да утоляват жаждата си навън и да се разхлаждат в жегите, а опечалените повече няма да пълнят вода от […]

Силно земетресение удари Перу

http://www.cross.bg/chasa-suobshtava-pery-1519622.html

/КРОСС/Земетресение с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер е разтресло северната част на Перу в 10:08 часа по Гринуич (13:08 часа българско), съобщава Геологическата служба на САЩ, цитирана от "Ройтерс". Епицентърът на труса е бил на 54 км североизточно от град Мойобамба, на дълбочина 114 км. Засега не се съобщава за жертви, пострадали и сериозни материални щети.  

Запомнящо се начало за Коджабашев в Рио

https://www.24chasa.bg/sport/article/5754933

Запомнящо се начало за Коджабашев в РиоС победа започна участието на Денислав Коджабашев в груповата фаза на състезанията по тенис на маса във втория ден от параолимпийските игри в Рио. Той се наложи с 3:1 гейма на китаеца Лиан Хао. В първия си мач на параолимпийски игри Денислав безпроблемно петия в световната ранглиста, макар че след втория гейм резултатът бе равен.

„Механикът: Възкресение“ поведе българския боксофис

http://www.investor.bg/zoom/355/a/mehanikyt-vyzkresenie-povede-bylgarskiia-boksofis-224321/

Сниманият и в България филм с Джейсън Стейтъм генерира приходи в размер на над 189 хил. лева за първия си уикенд у нас

Росатом чака от България информация за сроковете за погасяване на дълга по проекта "Белене"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604849

Росатом очаква информация от България за сроковете, в които ще изплати компенсациите по иска за прекратяване на сътрудничеството по проекта за АЕЦ "Белене". Това съобщава отделът за връзки с обществеността на руската държавна компания, цитиран от ТАСС. Руската страна подчертава необходимостта от скорошно изпълнение на решението на арбитражния съд и погасяване на дълга на българската страна, се посочва в съобщението, като се допълва още, че руската страна очаква информация от българска страна за сроковете на изплащане на дълга.

Земетресение от 6 по скалата на Рихтер разтърси Перу

https://www.24chasa.bg/novini/article/5754929

Земетресение от 6 по скалата на Рихтер разтърси ПеруТрус с магнитуд 6 бе регистриран в джунглата в северно Перу, информира АФП, като се позовава на американския геоложки институт (USGS), ц. Епицентърът му се е намирал на 50 км северно от селището Мойобамба, на дълбочина 124 км. Засега няма информация за пострадали и евентуални щети, уточнява БГНЕС. Всяка година в Перу стават поне стотина

Нови механизми за определяне на общинските субсидии ще има до 2019 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/novi-mehanizmi-za-opredeliane-na-obshtinskite-subsidii-shte-ima-do-2019-g-224332/

Почти 1,9 млн. лева ще са необходими за изпълнение на мерките за децентрализация на местните администрации за периода 2016-2019 г.

Пленихме бронирания "Скобелев" на Добруджанския фронт

https://www.24chasa.bg/novini/article/5753823

Пленихме бронирания "Скобелев" на Добруджанския фронтБратушките не можаха да превземат отново Плевен през 1916 г. Брониран автомобил прати руското командване срещу българската войска. През 1916 г. машината забръмча на Добруджанския фронт. С името “Скобелев” и идеята да превземе Плевен, както някога го е сторил Белия генерал. Стоманеното чудовище обаче срещна нашите юнаци и удари спирачки далеч преди

Бокова няма шанс за шеф на ООН, номинират Кристалина Георгиева

http://offnews.bg/news/n_1/n_635791.html

След вчерашното четвърто гласуване в Съвета за сигурност за нов генерален секретар на ООН шансовете на българския кандидат Ирина Бокова са твърде малки и през следващата седмица в надпреварата ще бъде включена Кристалина Георгиева. Това твърдят онлайн изданието Pass Blue и шефът на бюрото на телевизия "Ал Арабия" в ООН Халал Ал-Хадж. Кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН е договорена по време на срещата на лидерите на държавите от Г-20 на 4 и 5 септември в Китай, пише онлайн изданието Pass Blue, което следи дейността на международната организация. Георгиева разчита на подкрепата на Унгария, Хърватия и Латвия, а на срещата на Г-20 германският канцлер Ангела Меркел е догорила с руския президент Владимир Путин одобрението на Русия Георгиева да се кандидатира за генерален секретар на ООН, твърди Pass Blue. Очаквайте подробности.

Иван Портних: След охранителните кaнали в Аспарухово, започваме ремонт и на булевардите

http://web.barometar.net/85979/

„Изключително мащабни строителни дейности извършваме в Аспарухово. Днес проверих на място работата и спазването на графика по изграждането на двата охранителни канала. След това продължаваме с булевардите, Аспаруховия парк и с изграждането на рибарското пристанище.“ – информира кметът на Варна, Иван Портних. Припомняме, че възстановяването на водопроводимостта на охранителните канали са от важно значение за […]

Деца показаха знания по ислям на състезание в Гоце Делчев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604848

Днес Районно мюфтийство - Благоевград беше домакин на Национално състезание по познания за исляма, което се проведе в Дома на културата в град Гоце Делчев. Деца на мюсюлмански семейства от цялата страна, посещавали това лято курсове по Коран, проследиха представянето на трите отбора финалисти от с. Бел Камен, Якорудско, Силистра и Смолян. Всички участници получиха като подарък раници, училищни пособия и грамоти. За класиралите се на първо, второ и трето място и петимата индивидуални първенци имаше парични награди и таблети, осигурени от Главнот...

Четири държави обсъдиха в Будапеща вертикален газов коридор

http://www.moreto.net/novini.php?n=330737

По-бързо да се изгради Вертикален газов коридор в Централна и Югоизточна Европа, който да свързва междусистемните газови връзки на Гърция, България, Румъния и Унгария. Декларация с това искане подписаха участниците в среща на Групата за високо равнище за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа.

Ципрас вижда голямо бъдеще на отношенията между Гърция и Русия

http://www.cross.bg/rysiya-dvorkovich-imat-1519621.html

/КРОСС/Гърция и Русия имат общи традиции и отношенията им имат голямо бъдеще. Това е коментирал гръцкият премиер Алексис Ципрас на среща в Солун с руския вицепремиер Аркадий Дворкович в рамките на Международния солунски панаир, съобщава ТАСС. „Гърция и Русия имат общи традиции и нашите отношения могат да имат голямо бъдеще. Сериозното присъствие на Русия на 81-ия Международен панаир в Солун показва нарасналата степен на сътрудничество между двете страни. Това се потвърждава и от моето посещение в Санкт Петербург и неотдавнашното посещение на президента Путин в Атина", изтъкнал Ципрас. Русия проявява интерес към създаване на съвместни предприятия с Гърция, обмен на технологии и увеличаване на инвестициите, уточни руският вицепремиер. По думите на Дворкович, възстановяването на отношенията с Турция ще позволи на Руската федерация да развие южния газов коридор, да прокара един от тръбопроводите през Турция в Гърция и оттам в други европейски страни. Руският вицепремиер уверил, че Русия е готова да окаже подкрепа на гръцките компании за разширяване на търговията в Руската федерация в областите, които попадат извън санкциите и ембаргото между Русия и ЕС. Стана ясно и, че Русия проявявала интерес към гръцки активи. Дворкович подчерта, че Русия ще разгледа много сериозно следващите проекти в сферата на приватизацията на гръцки активи. По думите му, става дума за железопътната и летищна инфраструктура, за инвестиции в сферата на туризма

Кола удари мотор в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5754920

Кола удари мотор в СофияИнцидент с моторист в София. Лек автомобил удари мотор на кръстовището при метространцията на Бизнес парка в София. При удара моторът е премaзан, но за щастие водачът се е отървал без драскотина, съобщава Нова телевизия. Според свидетели шофьорът на колата се е движил с над 100 км/ч и е успял да спре едва 100 метра след удара.

Няма информация за пострадали българи при пожарите на Тасос

https://www.actualno.com/balkani/njama-informacija-za-postradali-bylgari-pri-pojarite-na-tasos-news_562059.html

За момента няма данни за пострадали българи вследствие на пожара на остров Тасос. Това съобщиха за "Фокус" от пресцентъра на Министерство на външните работи. От там уточняват, че към момента се проверява информацията за блокирани наши сънародници в районите, обхванати от пожар. Нашето посолство и консулството в Солун са във връзка с местните власти.

Разходите за дигитална реклама в България ще нараснат с над 10% през 2016 г.

http://www.investor.bg/medii/455/a/razhodite-za-digitalna-reklama-v-bylgariia-shte-narasnat-s-nad-10-prez-2016-g-224333/

Общите инвестиции в реклама на глобално ниво може да достигнат 548 млрд. долара до края на годината, прогнозира медийната агенция Carat

Уникален конкурс за ретроколи

https://www.24chasa.bg/novini/article/5753961

Уникален конкурс за ретроколиПървият конкурс за елегантност на ретроавтомобили ще се проведе днес, 10 септември, в Силистра. “За първи път колите не просто ще дефилират в Дунавската градина, а ще бъдат оценявани първо от експерти за автентичност и качество на реставрацията, а после от жури от естети, които ще изберат най-елегантната ретрокола у нас”,

Голямата дъщеря на Петко Петков от “Трамвай №5”се венча след 16- годишна връзка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5753345

Голямата дъщеря на Петко Петков от “Трамвай №5”се венча след 16- годишна връзкаГрета Петкова - голямата дъщеря на Петко Петков от “Трамвай №5”, се омъжи в края на миналата седмица, а младоженецът е мъжът, с когото има връзка от 16 години - Николай Ганев, известен сред приятели и познати като Коко. “Всъщност си живеехме прекрасно и така, без брак, но решихме в един момент покрай децата,

"Манчестър сити" и Гуардиола спечелиха голямото дерби на "Олд Трафорд"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/10/2824980_manchestur_siti_i_guardiola_specheliha_goliamoto_derbi/?ref=rss


"Манчестър сити" победи с 2:1 "Манчестър юнайтед" в дербито на града.

Срещата от четвъртия кръг на Висшата лига беше очаквана с голям интерес както заради съперничеството между отборите, така и заради историята на дуела между Жозе Моуриньо и Хосеп Гуардиола.

Двамата мениджъри се срещнаха за пръв път от август 2013 г. Испанецът спечели осмата си победа от 17 мача с отбори водени от Моуриньо.

До момента през новия сезона "Юнайтед" и "Сити" бяха безгрешни във...

Русия иска ясен срок за изплащане на дълга по АЕЦ "Белене"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/10/2825019_rusiia_iska_iasen_srok_za_izplashtane_na_dulga_po_aec/?ref=rss


Русия настоява решението на международния арбитраж да бъде изпълнено в най-скоро време и България да погаси дълга си от 620 млн евро за АЕЦ "Белене". Москва очаква българските власти да изпратят информация за сроковете за изплащане на парите за проекта. Това се казва в съобщение на държавната корпорация "Росатом", предаде руската агенция РИА "Новости".

Реакцията от руска страна идва ден след като в София се проведе среща на руско-българската работна група по въпросите, свързани с...

Всяко училище с по 24 хил. лв. за извънкласни дейности

http://www.moreto.net/novini.php?n=330738

Електронната платформа, чрез която училищата и външните лектори и организации ще кандидатстват по проекта „Твоят час“, вече е отворена. По този проект са предвидени 140 млн. лв. за повишаване на мотивацията за учене на децата и преодоляване на образователни дефицити.

Йотова искала да потъне в земята от срам при гостуване на Плевнелиев в ЕП

http://www.cross.bg/iiotova-zayavi-durzhavata-1519620.html

/КРОСС/Другари и другарки, много мислих как да започна това обръщение към вас. Познаваме се лично през всички тези дълги почти 20 години. Каквато и дума днес да ви кажа, сякаш вече сме си я казвали, но не мога да не започна с това - благодаря ви за огромното доверие - няма да ви предам. Това обещание даде номинираната за вицепрезидент Илияна Йотова по време на Националното съвещание на БСП Лява България, в което участваха структури на левицата от цялата страна. Тя се обърна към кандидата за президент ген. Румен Радев с думите: „Няма как да не почувствате как трепти във въздуха едно огромно доверие и очакване към вас. Още днес в тази зала вие трябва да почувствате и да знаете цената на всеки един глас, който е застанал зад вас. На всяка една личност, защото пред себе си имате най-старата партия в България". Нинова не пропусна да предупреди генерал Радев, че тук има достойни хора, които през последните години са били мачкани и обиждани само защото са били верни на левицата. „И най-малкото движение от ваша страна срещу тази партия няма да ви бъде простено", посочи Йотова. Кандидатът за вицепрезидент заяви, че в последните пет години един човек, който не беше избран, а е бил назначен за президент, е обезсмислил тази институция

Половин тон кокаин бе конфискуван в Испания в пратка от подправки

https://www.24chasa.bg/novini/article/5754916

Половин тон кокаин бе конфискуван в Испания в пратка от подправкиПоловин тон кокаин бе конфискуван в Испания в пратка от подправки, изпратени от Перу. Това стана в резултат на разследване, започнало след получаване на анонимно електронно писмо, предаде „Франс прес”, цитирани от bTV. Общо 535 кг кокаин са заловени на пристанището на Валенсия, скрити в контейнер с редовна доставка на подправки от

Българската федерация беше изключена от Европейския шахматен съюз

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/10/2824990_bulgarskata_federaciia_beshe_izkljuchena_ot/?ref=rss


Българската федерация по шах (БФШ) беше изключена от Европейския шахматен съюз (ЕШС). Това се случи по време на заседание в Баку.

Решението за отстраняването на България беше подкрепено от 37 от членовете на ръководството на европейския шах, а 11 гласуваха "против".

От ЕШС се обосновават с отказа на БФШ да предостави изискани документи за и фактури за преводи в периода 2011 - 2014 г., когато Данаилов беше начело на европейския шах. Отделно ЕШС твърди, че проведените в...

Реформаторите: Ако областният на София е невинен, да го върнат на поста

http://offnews.bg/news/n_1/n_635790.html

Не приемаме назначаването на нов титуляр за областен управител на София, докато не станат ясни резултатите от проверката на прокуратурата и ако тя потвърди невинността на Веселин Пенев, ще настояваме той да бъде възстановен на поста си. Това се посочва в "декларация на партиите от Реформаторски блок, подкрепящи управляващото мнозинство". Декларацията е провокирана от поисканата оставка на областния управител на София Веселин Пенев заради сделката с „Царските конюшни“. В петък вечерта правителствената пресслужба съобщи, че министър-председателят Бойко Борисов е приел оставката на Пенев, която поискал след среща с него. В петък следобед Пенев заяви на брифинг, че "докато няма установено нарушение, а аз съм 1000 процента сигурен, че няма да се установи, оставка няма да подавам". Публикуваме пълния текст на днешната декларация на РБ: ДЕКЛАРАЦИЯ на партиите от „Реформаторски блок“, подкрепящи управляващото мнозинство Във връзка с поисканата оставка на областния управител на София г-н Веселин Пенев, по повод сделката с т.нар „Царски конюшни“, заявяваме: 1. Върховенството на закона и презумпцията за невинност са основните принципи в една правова държава, каквато вярваме, че е България. Припомняме, че основният принцип и на политическата декларация между РБ и ГЕРБ, и в програмата на правителството за съвместно управление е „запазването на върховенството на закона и утвърждаване на институции, работещи ефективно и прозрачно в интерес на гражданите“ 2. Следвайки тези основополагащи принципи смятаме, че оставката на областния управител на София е морален жест от негова страна, но приемането й би трябвало да стане единствено след приключване на проверката на прокуратурата. 3. В тази връзка, не приемаме назначаването на нов титуляр, докато не станат ясни резултатите от проверката на прокуратурата и ако тя потвърди невинността на г-н Пенев, ще настояваме той да бъде възстановен на поста си. 4. Няма да допуснем да бъдем превърнати в пушечно месо в предизборната кампания на БСП, която очевидно се опитва да прикрие собственото си политическо безсилие, прилагайки принципа „Разделяй и владей!“ в управляващата коалиция. 5. Настояваме за незабавно обсъждане и приемане на антикорупционния закон на второ четене в Народното събрание, което ще гарантира бързо и ефективно справяне с корупцията на всички нива Пресофис, 10 септември 2016 г.

Стара Загора се включи в инициативата „Moят зeлeн гpaд“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604844

Като част от инициативата „Moят зeлeн гpaд", днес Кока-Кола Стара Загора, със съдействието на Община Стара Загора, извърши облагородяване на зоната на езеро "Загорка". Служителите, техните семейства и представители на общинското звено "Озеленяване" боядисваха пейки и кошчета, почистваха от отпадъци района на езерото и водите му. В инициативата се включиха и случайни минувачи, решили да помогнат в боядисването. Най-дейни бяха всички в посаждането на 9-те дръвчета от видовете елша и върба, което донесе най-голяма удовлетвореност на участниците в...

15 години след трагичния 11 септември САЩ с притеснение от нова заплаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/5754910

15 години след трагичния 11 септември САЩ с притеснение от нова заплахаПетнайсет години след атентатите от 11 септември 2011 г. САЩ вече знаят да се бранят от сложно изпипани джихадистки нападения, но все още са уязвими за по-прости операции, дело на местни екстремисти, пише Пол Хендли от АФП, цитиран от bTV. За антитерористичните служби на САЩ „става все по-трудно“ да разплитат замисли за атентати,

Щетите за икономиката ни от горските пожари от началото на годината са за 5 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Щетите-за-икономиката-ни-от-горските-пожари-от-началото-на-годината-са-за-5-млн-лв-_l.a_i.728635_at.1.html

Преките щети от горските пожари, бушували в страната от началото на годината досега, се равняват на 5 млн. лв., заяви зам.-министърът на земеделието...

Арена Армеец посреща феновете на е-спортовете на Game Evolution

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604847

Зала „Арена Армеец София" посреща феновете на електронните и традиционни спортове. Амбицията на първото издание на Game Evolution е да се превърне в най-мащабния фестивал за електронни и традиционни спортове в страната. Дългоочакваният фестивал, който се провежда с подкрепата на Община София и Фондация „София - Европейска столица на спорта", предлага вълнуваща програма от активности за цялото семейство. Според организаторите на събитието целта му е да разбие мита, че геймингът е нeщо лошо. Посетителите на форума имат възможност да премерят умен...

Тази вечер край Варна избират „Мис Сирена 2016“

http://www.moreto.net/novini.php?n=330694

22 са красавиците, които ще претендират за короната „Мис Сирена 2016“ тази вечер в ексклузивния морски курорт „Златни пясъци“. Момичетата вече се намират в комплекса и започнаха 3-дневната си интензивна подготвителна програма специално съставена от организаторите и техния хореограф Атанас Месечков.

Комисията по безопасност на движението прие проекта за „Синя зона"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604730

Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата разгледа и прие проекта за въвеждане на „Синя зона" в Сливен. На свое заседание членовете на комисията взеха решение проектът да бъде внесен за гласуване в Общинския съвет, като паралелно се разгледат и съгласуват изготвените планове за организация на движението. Комисията взе решение още за временна забрана на движението по пътя Гавраилово-Сливен заради влошеното му състояние и възникнала опасност за безопасността на движението. Пътят не е поддържан системно, има нарушение на наст...

Столична библиотека дигитализира книжовната памет на София

https://www.actualno.com/society/stolichna-biblioteka-digitalizira-knijovnata-pamet-na-sofija-news_562053.html

На 14 септември 2016 г. от 13:00 ч. в Столична библиотека ще бъде открит нов модерен Дигитален център – един от най-големите и иновативни в културните институции. Дигиталният център разполага с три скенера (специализирани за 3D издания и за редки и ценни книги) и мощен сървърен комплекс. Центърът е оборудван със средства по два европейски проекта по мярка 2 "Документиране на културната история" на Програма БГ 08 "Културно наследство и съвременни изкуства". Модерното оборудване ще позвол

Проверяват качеството на въздуха във Русе заради неприятна миризма

https://www.actualno.com/society/proverjavat-kachestvoto-na-vyzduha-vyv-ruse-zaradi-neprijatna-mirizma-news_562055.html

Експерти от РИОСВ в Русе извършват проверки в извънработно време във връзка с получени сигнали за неприятни миризми в града, съобщиха от екоинспекцията. Обходите са разпоредени от директора на РИОСВ Лилия Атанасова и се осъществяват през нощта в района на сигналите и промишлените зони. Извънредни проверки се правят на обекти в Индустриалния парк, Източната промишлена зона и централната част на Русе. В събота дежурният експертен екип е установил, че органите на "Пожарна безопасност и защита на

България чака помощ от Германия за справяне с нелегалните мигранти

https://www.actualno.com/society/bylgarija-chaka-pomosht-ot-germanija-za-spravjane-s-nelegalnite-migranti-news_562058.html

България очаква помощ с технически средства от Германия за справяне с нелегално преминаващите границата. Помощта трябва да пристигне до началото на ноември. Това съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в събота в Малко Търново. Тя посети южната граница, където се строи пограничното оградно съоръжение. Анализът от посещението ми показва, че мерките, които сме предприели към момента заедно с военните, дават резултат, оптимизацията на работа е добра, каза Бъчварова. От немск

Германия и Афганистан съгласуваха последните подробности за реадмисия

https://www.actualno.com/europe/germanija-i-afganistan-syglasuvaha-poslednite-podrobnosti-za-readmisija-news_562060.html

Германия е на път да сключи с Афганистан споразумение за реадмисия на намиращи се на нейна територия афганистански мигранти. Според списание „Шпигел” в Берлин са били съгласувани последните подробности от подписан с афганистанското външно министерство меморандум за взаимно разбирателство. Съгласно договореностите Кабул е готов да приема както афганистанци, решили доброволно да напуснат Германия, така и такива, чиято молба за убежище е била отхвърлена от германските власти. Мигранти

Щетите от горски пожари достигнаха 5 млн. лева от началото на годината

http://www.mediapool.bg/shtetite-ot-gorski-pozhari-dostignaha-5-mln-leva-ot-nachaloto-na-godinata-news253934.html

Преките щети от горските пожари, бушували в страната от началото на годината досега, се равняват на 5 млн. лева. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов по време на представянето на мерки на министерството за превенция на пожарите. За сравнение в началото на август 2015 г. те са възлизали на 10 млн. лв. Той обяви, че се предвижда създаване на публичен регистър на пожарите в горите и в земеделските територии. "Към момента в горите са възникнали 398 пожара, които са засегнали около 50 хил. дка горска площ, в което е много под средната годишна цифра за последните 10 години, благодарение на взетите организационни, информационни и други мерки от служителите на горите, от "Пожарна и аварийна безопасност" и от останалите служители". Костов допълни, че амбицията на министерството е броят на пожарите да се сведе до тези, които възникват по естествен път. И благодари на всички доброволци, кметове на общини, пожарникари и горски служители, които са се включили в овладяването на пожарите. Зам.-министърът каза и, че "Министерство на земеделието и храните инициира изготвяне на пакет от мерки за подобряване на превенцията срещу пожарите, идващи от земеделски територии в горите". Костов обясни, че със заповед на министър Десислава Танева е създадена работна група, която да анализира и предлага мерки за превенция срещу пожари, които се разпространяват от горски територии. В нея участват представители на Министерство на околната среда и водите, Държавен фонд "Земеделие", Изпълнителна агенция по горите, дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР и Националното сдружение на общините. По думите на друг заместник-министър Свилен Костов ще се въведе нова мярка, с която ще се ограничават ползватели, заради които са възникнали пожари, при ползване на общински поземлен фонд, както и ще се регулира видът на техниката, която се използва за почистване на земеделските площи. Предвижда се в заявлението за подпомагане за директни плащания да има и декларация с изисквания, които земеделските стопани трябва да спазват. Костов допълни, че експерти от фонд "Земеделие" ще проверяват постоянно затревените площи още в рамките на подаване на заявленията за подпомагане. "Това са мерките, които са пряко свързани със субсидиите и съм сигурен, че ще има ползотворен ефект още от следващата стопанска година", заяви той и допълни, че опожарените земеделски терени не се подпомагат.

Идва ли краят на ерата на смартфоните?

http://www.investor.bg/analizi/262/a/idva-li-kraiat-na-erata-na-smartfonite-224292/

След представянето на последния iPhone няма как да не си зададем въпроса дали не идва краят на една ера

Кевин Костнър чисти Мексиканския залив от петролен разлив

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5754122

Кевин Костнър чисти Мексиканския залив от петролен разливСлед “Воден свят” купува лаборатория от правителството, влага милиони в разработката на центрофуга, която разделя петрола от водата Холивудската звезда Кевин Костнър участва в почистването на Мексиканския залив от катастрофалния разлив на петрол. Той спечели два оскара с епичния “Танцуващият с вълците” (за най-добър филм и за най-добър режисьор),

ЕНП, а не Борисов иска ООН за десните

https://www.24chasa.bg/novini/article/5754887

ЕНП, а не Борисов иска ООН за деснитеСлухът, че Унгария, Латвия и Хърватия ще подкрепят Кристалина Георгиева за Генсек на ООН тръгва от срещата на Г-20 Европейската народна партия (ЕНП) държи десен политик да оглави ООН, а не левият бивш португалски премиер Антониу Гутериш. Този нов сценарий тръгва от завършилата преди дни среща на Г-20 в Китай и веднага бе свързан с името на

РБ: Приемането на оставката на Пенев трябва да стане след проверката на прокуратурата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604843

Реформаторският блок смята, че оставката на областния управител на София Веселин Пенев е морален жест от негова страна. Това се казва в декларация на партиите от дясната коалиция, подкрепящи правителството. Според РБ приемането й би трябвало да стане единствено след приключване на проверката на прокуратурата. Премиерът Бойко Борисов поиска и прие оставката на областния управител на София Веселин Пенев, след като се разбра за скандална сделка с имота в центъра на София, известен като "Царските конюшни". Информацията дойде от лидера на БСП Кор...

Томислав Дончев: Трябва веднага да платим руските реактори

http://econ.bg/Новини/Томислав-Дончев-Трябва-веднага-да-платим-руските-реактори_l.a_i.728634_at.1.html

„Преди да говорим за съдбата на руските реактори, предназначени за АЕЦ „Белене”, България трябва да си плати“. Това каза пред бТВ вицепремиерът...

Антониу Гутериш пак събра най-много гласове за генерален секретар на ООН, Бокова е на пето място

http://www.moreto.net/novini.php?n=330735

Проведе се четвърти кръг от тайното гласуване за генерален секретар на ООН. След него португалецът Антониу Гутериш е събрал 12 гласа и оглавява временното класиране. Българката Ирина Бокова е на пето място, като на този кръг за кандидатурата й са гласували 7 души.

20 нелегални мигранти бяха открити в Кнежа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5754864

20 нелегални мигранти бяха открити в Кнежа20 нелегални мигранти бяха открити в Кнежа. По първоначална информация групата е от шест мъже, шест жени и деца на различна възраст, съобщи БНР. Около 5 часа тази сутрин на телефон 112 е подаден сигнал, че група хора в Кнежа говорят на чужд език много шумно. Те се намирали на улицата пред болницата.

Зам.-министър Костов: МЗХ инициира изготвяне на пакет от мерки за подобряване на превенцията срещу пожарите

http://www.cross.bg/gorite-kostov-zemedelieto-1519614.html

/КРОСС/„Министерство на земеделието и храните инициира изготвяне на пакет от мерки за подобряване на превенцията срещу пожарите, идващи от земеделски територии в горите". Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов по време на представянето им в МЗХ. Той обясни, че със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева е създадена работна група, която да анализира и предлага мерки за превенция срещу пожари, идващи от горски територии. В нея участват представители на Министерство на околната среда и водите, Държавен фонд „Земеделие", Изпълнителна агенция по горите, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и Националното сдружение на общините. Георги Костов подчерта, че се предвижда създаване на публичен регистър на пожарите в горите и в земеделските територии. „Към момента в горите са възникнали 398 пожара, които са засегнали около 50 000 дка горска площ, в което е много под средната годишна цифра за последните 10 години, благодарение на взетите организационни, информационни и други мерки от служителите на горите, от „Пожарна и аварийна безопасност" и от останалите служители. Той допълни, че амбицията на Министерство на земеделието и храните е броят на пожарите да се сведе до тези, които възникват по естествен път. Заместник-министър Костов припомни, че преките щети за горите през 2016 г. са в размер на 5 млн. лева

Петър Стоянов: Борисов не греши с позицията към Турция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/10/2824970_petur_stoianov_borisov_ne_greshi_s_poziciiata_kum/?ref=rss


Президентът Петър Стоянов (1997 - 2001г.) подкрепи политиката на премиера Бойко Борисов към Турция и призова позицията на България към южната й съседка да остане балансирана и много премерена.

"Не съм сред близките приятели на премиера, но в този случай не бих оприличил ролята на България на пощенски гълъб, каквито обвинения чух", заяви Стоянов в интервю за "Нова телевизия" в събота. Той допълни, че страната не е сгрешила с позицията си по бежанската криза, изразена от Бойко...

Временно задържаха варненец, разследван за компютърни и други престъпления от американските власти

http://www.moreto.net/novini.php?n=330733

Варненският окръжен съд определи взимане на временна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок от 60 дни по отношение на 44-годишния К. Николов от Варна, за да се осигури присъствието му в предстоящо производство по екстрадиция в САЩ, научиMoreto.

Земетресение от 5,7 в Танзания

https://www.actualno.com/africa/zemetresenie-ot-57-v-tanzanija-news_562056.html

Трус с магнитуд 5,7 по Рихтер разлюля Танзания и съседните й страни и стана причина за рухването на сгради в град Букова, близо до езерото Виктория. Трусът бе усетен и в Руанда, Бурунди, Уганда и Кения, предаде АФП. Земетресенията не са рядкост в района на Големите езера в Африка, но обикновено са с по-нисък магнитуд.

Земеделското министерство ще ремонтира пътя до пещера "Бисерна"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604842

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева пое ангажимент да помогне за ремонт на пътя до пещера Бисерна по време на среща с кмета на община Шумен Любомир Христов. Министър Танева е в Шумен за среща със земеделските производители от областта и гост на изложението „Подкрепяме българското", съобщиха от Община Шумен. По време на разговорите с Десислава Танева Любомир Христов поиска съдействие от страната на министерството за ремонта на пътя до пещерата „Бисерна". „Това ще ни даде възможност да включим пещерата в туристически маршрут и мо...

Ути Бъчваров сготви гигантски миш-маш на фестивала на чушката в Кирково /снимки/

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5754859

Ути Бъчваров сготви гигантски миш-маш на фестивала на чушката в Кирково /снимки/Най-големия миш-маш в България сготви най-известният телевизионен кулинар Ути Бъчваров на площата в Кирково. С това беше даден стартът на първия фестивал на чушката, организиран от родопската община. Най-малко 600 българи, турци и гърци опитаха вкусното ястие, приготвено в гигантски тиган, направен от челната част на парен локомотив.

Ути Бъчваров сготви гигантски миш-маш на фестивала на чушката в Кирково /снимки/

https://www.24chasa.bg/novini/article/5754859

Ути Бъчваров сготви гигантски миш-маш на фестивала на чушката в Кирково /снимки/Най-големия миш-маш в България сготви най-известният телевизионен кулинар Ути Бъчваров на площата в Кирково. С това беше даден стартът на първия фестивал на чушката, организиран от родопската община. Най-малко 600 българи, турци и гърци опитаха вкусното ястие, приготвено в гигантски тиган, направен от челната част на парен локомотив.

Забрана за напускане на страната при неплатени глоби предлагат от Реформаторския блок

http://www.cross.bg/stranata-grazhdani-zaginali-1519617.html

/КРОСС/Не плащаш глоби, не напускаш страната - такава идея дават от Реформаторския блок с промени в Закона за движение по пътищата. Причината е ниската събираемост на глобите. Според данни на транспортната комисия през миналата година българите и румънците, сравнено с останалите европейски граждани, са дали най-много жертви по пътищата - 95 загинали на един милион жители. Затова се предлага глобата при каране с превишена скорост с над 50 километра в час да скочи двойно и да стане 700 лв. Ако бъдат заловени българи или транзитно преминаващи граждани през страната ни с подобно нарушение или са били част от тежка катастрофа, причинила тежки наранявания или смърт да бъдат сваляни и регистрационните номера на колите им. Всички нарушители могат да бъдат залавяни при напускане на границата като информацията ще се предава от КАТ до „Гранична полиция". Това е особено необходимо при гастарбайтерите, които се опитват да преминат през цялата територия на страната за 5 часа. Така може да се увеличи и събираемостта на глобите, която е едва 9%, а това лято бяхме свидетели и на много трагични инциденти с чужди граждани и мотористи. Статистиката и тук е стряскаща - за три години и половина, включително до средата на тази година са станали 1800 катастрофи с участие на мотоциклетисти със 160 загинали и 1900 ранени.  

Опитаха да купят авточасти с фалшиви пари в Шумен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604841

В два търговски обекта в Шумен са били използвани фалшиви пари за разплащане, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Около 15.30 часа вчера в магазин за авточасти на ул. "Съединение" влязъл мъж. Поискал да купи части и да плати с евро. Обяснил, че нямал български левове, защото идва от чужбина, но закъсал с товарен автомобил край Шумен и се налагало да направи ремонт. Опитаха да пробутат фалшиви 500 евро Купил част, платил с банкнота от 500 евро, върнали му ресто в български левове. От друг търговски обект...

Петролът се обезцени с 4% в петък, но приключи седмицата с прилична печалба

http://www.mediapool.bg/petrolat-se-obeztseni-s-4-v-petak-no-priklyuchi-sedmitsata-s-prilichna-pechalba-news253933.html

Цените на "черното злато" се понижиха много рязко в петък, заличавайки голяма част от солидните печалби само ден по-рано, но въпреки това петролът отбеляза добър седмичен растеж за пръв път от три седмици насам. В петък фючърсите на американския лек суров петрол се понижиха с 3.65% към 45.71 долара за барел, докато тези на петрола сорт брент се разделиха с 4% от стойността си, след като щатският долар поскъпна спрямо останалите основни валути, реагирайки на серия изказвания на членове на Фед, сигнализиращи за възможно повишение на американските лихви още този месец. Негативно влияние върху пазари на ценната енергийна суровина оказаха и данни на компанията за петролни услуги Baker Hughes, според които активните американски петролни сондажи се увеличиха през седмицата до 9-и септември със седем до общо 414 сондажа. Въпреки че броят има остава далеч под 652 активни сондажи точно година по-рано, това представлява тяхно нарастване за 10-та от последните 11 седмици до най-високо ниво от февруари насам. По този начин петролните цени заличиха почти напълно тяхното рязко повишение с над 4% в четвъртък, което се дължеше на изненадващо драматичен спад на американските седмични петролни запаси. Според Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) запасите на суров петрол се понижиха през последната седмица с цели 14,5 млн. барела до 511,4 млн. барела, бележейки най-драматичен седмичен спад от януари 1999 година насам. Запасите на бензин пък се понижиха с 4,2 млн. барела. В същото време вносът на петрол от Персийския залив падна с 1,8 млн. барела до едва 2.5 млн. барела на ден - най-слаб внос от 1990 година насам. Трябва обаче да се има предвид, че основна причина за много слабите данни за петролните запаси беше ураганът "Херман" в Мексиканския залив, който наруши танкерните доставки и доведе до превантивно спиране на работата на редица нефтени платформи. Въпреки солидното петъчно понижение, петролните цени успяха да отбележат добър растеж за пръв път от три седмици насам благодарение най-вече на изненадващата новина от понеделник, че Русия и Саудитска Арабия ще си сътрудничат, за да допринесат за стабилизиране на петролните пазари. В рамките на изминалата седмица фючърсите на американския лек суров петрол се повишиха с 2.5%, докато тези на петрола сорт брент поскъпнаха с 3,2%, тъй като инвеститори и търговци продължават да се надяват, че признаците за сътрудничество между Русия и Саудитска Арабия могат да спомогнат за постигане на споразумение между основните производителки от и извън ОПЕК за ограничаване на петролното производство по време на Международния енергиен форум в Алжир на 26-и и 28-и септември.

Вигенин: Кристалина Георгиева още днес да каже вярно ли е или не, че ще я издигат за ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/5754879

Вигенин: Кристалина Георгиева още днес да каже вярно ли е или не, че ще я издигат за ООНОще днес да има ясен сигнал от Кристалина Георгиева дали е вярно или не, че се подготвя издигането й за кандидат за шеф на ООН. Това призова бившият външен министър Кристиан Вигенин по повод появили се спекулации, че еврокомисарката може да бъде издигната за поста 3 седмици преди окончателното гласуване вместо номинираната в момента Ирина Бокова.

Съединени в дупката - Бойко да раздава автографи върху гипсираните мозъци на обкръжението си

http://bulgarski.pogled.info/news/76966/Saedineni-v-dupkata-Boiko-da-razdava-avtografi-varhu-gipsiranite-mozatsi-na-obkrazhenieto-si

/Поглед.инфо/ Една обикновена българска дупка – в ломския цигански квартал Младеново – обсеби тия дни вниманието на публиката. Някакъв тир хлътнал в нея и след това помлял къщата, в която живеели десетина клети цигани – убил един от тях и ранил деветима. „Моя страна, моя България“. Нищо и никаква история – такива като нея са хиляди. Но те ни пречат да видим нещо друго: че Всичко и Всички отдавна сме в една гигантска Дупка. Но пък уж здраво сме съединени един с друг. Нация от сиамски близнаци.

Бизнесът изрази готовност за диалог и партньорство с местната власт в Шумен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604839

Работна среща с представители на бизнеса се проведе в Шумен по покана на кмета Любомир Христов, съобщиха от пресцентъра на общинска администрация. В нея участваха заместник-кметовете Татяна Костова, Росица Антонова, Светлана Маркова, Боян Тодоров, Найден Косев, главният архитект Диана Стефанова и областният управител Донка Иванова. Целта на срещата е да се постави началото на ползотворен диалог и сътрудничество между местната власт и бизнеса и такива разговори да се провеждат поне веднъж годишно. В обръщението си към предприемачите кметът Любо...

Испански или ирландски сценарий за Хърватия?

http://www.euinside.eu/bg/news/spanish-or-irish-scenario-for-croatia

На 11 септември хърватите отново излизат да гласуват, след като миналогодишните избори произведоха странна коалиция между партия, обърната към миналото и новоизлюпена формация с амбиции за грандиозни реформи, но никакъв опит. Допреди седмица, а може и малко повече, изглеждаше сякаш ситуацията от ...

Неизвестни апаши взривиха банкомат, потрошен е и магазинът

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604840

Полицията разследва сигнал за посегателство над банкомат в Русе. Рано тази сутрин, в 03:14 часа, в ОДМВР - Русе е получен сигнал за взрив в банкомат, намиращ се в магазин на ул. Рига.  Изпратена е дежурна оперативна група на МВР за извършване на оглед и изясняване на случая. При инцидента няма пострадали хора, нанесени са щети по устройството и  витрините на магазина. Към момента няма данни да липсват пари от банкомата.   Работата на служителите на реда по разследване на сигнала продължава.

Щетите от горски пожари от началото на годината възлизат на 5 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/10/2824972_shtetite_ot_gorski_pojari_ot_nachaloto_na_godinata/?ref=rss


Преките щети от горските пожари, бушували в страната от началото на годината досега, се равняват на 5 млн. лв., заяви зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов по време на представянето на мерки на министерството за превенция на пожарите. За сравнение в началото на август 2015 г. те са възлизали на 10 млн. лв.

Той обяви, че се предвижда създаване на публичен регистър на пожарите в горите и в земеделските територии. "Към момента в горите са възникнали 398 пожара, които са...

Джокович - Вавринка е финалът на US Open

https://www.24chasa.bg/sport/article/5754860

Джокович - Вавринка е финалът на US OpenНовак Джокович ще защитава титлата си от последния турнир за годината от "Големият шлем" във финала. Сръбската звезда в тениса ще срещне в него утре вечер добрия си познайник от Швейцария Стан Вавринка. Джокович стигна до решителния двубой след 6:3, 6:2, 3:6, 6:2 над французина Гаел Монфис. Вавринка отстрани японеца Кей Нишикори след 4:6, 7:5, 6:4,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване