Brexit, à la française*

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274690_Brexit%2C+%C3%A0+la+fran%C3%A7aise%2A

 Пет месеца след голямото разочарование, което предизвика резултатът от британския референдум за излизане от ЕС, все още гадаем в каква посока ще поемат оттук нататък отношенията на Острова с Европа. И с планетата като цяло. Заради самоналоженото британско народно допитване и прецедента, който произлезе от него, логично разсъждаващите хора очакваха Лондон да поеме инициативата в процеса. Явно неподготвени дори с хипотетичен анализ за възможните последствия от победа на Брекзит, консерваторите на Тереза Мей обаче потънаха в лепкаво юридическо блато.

Ден след ден датата на окончателния Брекзит отплува все по-далеч във времето – от началото на 2018 г., през средата й, до края й, и последно пролетта или лятото на 2019 г. Нито една от британските прогнози досега не е трайна. И нито един от приоритетите на Лондон в бъдещите преговори с ЕС не е бил обявен публично. Същевременно външният министър Борис Джонсън обикаля от седмици държави от Британската общност, за да ги замеря с обещания за общ търговски и икономически просперитет. И без изрично да споменава Брекзит – като причина за спонтанното преоткриване на Пакистан или Бангладеш като страни на “множество икономически възможности“, – користните цели зад маневрите му са повече от прозрачни. Тереза Мей пък тази седмица е на гости на богатите страни от Близкия изток като Бахрейн, традиционен потребител на британско военно оборудване, за да ги убеждава в… кой ли знае какво?!

С основание търпението на ЕС към лондонските фасони се изчерпа много отдавна – още по време на кампанията за референдума. И дойде моментът Брюксел да каже: „Няма закога да ви чакаме.“ ЕС не е основан от Великобритания; страната никога не се е смятала или държала като пълноправен член на клуба и е единствената, предоговаряла на два пъти условията на участието си – повече привилегии от това… .

„Искам да направя едно кратко вметване в началото. Много отдавна, на двадесетгодишна възраст, когато гласувах за първи път в живота си, беше на френския референдум за приемането на Великобритания в ЕС. Тогава подкрепях лагера „да“ и все още не съжалявам за избора си.“ С това въведение започна първото официално изявление на главния преговарящ на ЕС за Брекзит, бивш френски външен министър Мишел Барние, в Брюксел вчера. Дипломатичен, но и безкомпромисен. Търпението си има граници! В крайна сметка Великобритания решава дали иска или не иска да е част от ЕС. Европа е тази, която избира как и в какво качество да поддържа отношенията си с нея.

Мишел Барние започна изявлението си на английски език, за да са сигурни островитяните, че разбират какво им казва. Премина през френския като напомняне за чий точно Европейски съюз става въпрос и отново се върна на английския. Подчертано с най-натъртения акцент, с който потомците на Луи ХІV използват езика на наследниците на Хенри VІІІ. Барние ясно заяви, че намеренията на Лондон да протака, доколкото му е удобно началото на процедурата, няма да хванат дикиш. Докато британците се чудят „дали сбъркахме“, европейците вече са сигурни и просто искат да прехвърлят следващата страница. Искат или не искат англичаните да се съобразяват със създадения от тях прецедент, ЕС предвижда те да са вън най-късно до октомври 2018 г. И първо ще напуснат съюза, а след това ще преговарят за преференциални отношения, отсече Барние. Толкова!

* Изразът Brexit на английски език се образува от Britain и Exit (Великобритания и изход); à la française – „по френски“.

Потвърдиха 10 000 лева санкция за фирма, която пази от пожар детска градина в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/5920435

Потвърдиха 10 000 лева санкция за фирма, която пази от пожар детска градина в РусеРусенският Районен съд потвърди наказателно постановление, издадено от директора на пожарната в дунавския град, с което на фирма „Зона СОД 2002“ ЕООД е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 10 000 лв. Глобата е във връзка с пожарната безопасност на детска градина „Чуччулига” в Русе.

Държавен архив - Плевен представя днес "Календар на времето"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627894

На 7 декември от 16:30 часа в Плевен ще се състои представянето на проекта на Държавен архив „Календар на времето", който отразява събития и факти от миналото на Плевен и околностите. „Календар на времето", който споделя и житието на мнозина видни плевенчани и бележити българи на национално ниво, ще бъде представен в сградата на Държавен архив в Плевен с изложба, разположена в 12 витрини, показващи оригиналните документи, от които е изготван календарът. Създаването на календара е осъществено с подкрепата на Община Плевен и НПО „Плевен днес".   ...

Хасково домакин на форум в помощ на пострадали от домашно насилие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627895

Домакин на семинар „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие“ е хасковската областна администрация днес. Форумът е под патронажа на евродепутата Мария Габриел. Организира го „Асоциация Анимус“, като основни лектори ще бъдат директорът Надежда Стойчева, психологът от асоциацията Катя Кръстанова, вицепрезидентът на Европейското женско лоби Илиана Балабанова-Стойчева и Петя Петкова- от фондация „Български център за джендър изследвания“. Семинарът започва в 9.30 ч. в Областна администрация-Хасково, като ще участват предст...

Метрото се оказа неподготвено за реакция при тежка авария

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274689_+%D0%9C%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B

 Повреда на контактна релса между станции "Сердика" и СУ "Св. Климент Охридски" затвори за няколко часа метрото и предизвика хаос в час пик в понеделник вечерта. Авариралата мотриса беше блокирана в тунела за около 50 минути, повечето пътници не знаеха какво се случва, а междувременно гишетата продължаваха да продават билети и да пускат хора в неработещото метро. Така до 23 часа влаковете не се движеха в участъка от "Сердика" до "Младост 1", а чак в 21 часа Центърът за градска мобилност пусна автобус до квартала.

Първоначално служителите на "Метрополитен" не са очаквали, че повредата ще е толкова голяма и отстраняването й ще изисква повече време, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. Те са смятали, че технически проблем е имала само мотрисата и че след изтеглянето й, движението веднага ще бъде пуснато. След като я отместили обаче, станало ясно, че проблемът с контактната релса е по-сериозен. Затова продажбата на билети не била преустановена. Очакваше се същите талони да важат и за следващия ден, тъй като по часа можело да се разпознае, че е купен по време на аварията. За пътниците, ползвали карти, обаче няма информация как се процедира.

Същото обяснение беше дадено и за късното осигуряване на алтернативен транспорт до "Младост". "Направих всичко възможно през социалните медии и през пресцентъра да даваме информация, която трябваше в метрото да се подаде в реалното време", изтъкна Фандъкова. Според нея случаят е показал, че инструкциите за уведомяване на пътниците при авария трябва да се променят. Сега машинистът първо трябва да докладва на диспечера и до пет минути да каже на пътниците. Кметът предлага времето да бъде съкратено на 1 минута. Това обаче не решава проблема с продължилата продажба на билети и пропускане на пътници в неработещото метро. "В същото време трябва да се провеждат непрекъснато тренировки, защото едно е написаното, а друго - как хората реагират в по-екстремна ситуация", коментира Фандъкова. Въпреки системите за оповестяване в самото метро, тя препоръча на хората в подобни ситуации да звънят на тел. 112, тъй като е най-бързият начин за подаване на сигнал, който да стигне директно до общината.

Скандал разтресе Тотнъм преди мача с ЦСКА

http://offnews.bg/news/n_1/n_641623.html

Голям скандал разтресе отбора на Тотнъм преди мача с ЦСКА Москва от последния кръг на група Е в Шампионската лига. Двата отбора излизат на "Уембли" в Лондон в директен спор за третото място в групата, което ще им осигури място в Лига Европа напролет. Оказва се, че стражът на домакините Уго Лорис е финансово мотивиран дори и при загуба. Той получава по 4000 евро дори и за негативен резултат на тима си, което определено му помага да преглъща по-лесно загубите. При победата сумата е двойна. Разкритията идват по линия на разследващата мрежа "Футбол Лийкс", която публикува в последните дни шокиращи данни за данъчни измами, афери с трансфери и странни договори от света на футбола. Не само Лорис, а и останалите му съотборници като цяло няма да са особено мотивирани да спечелят срещу руския тим. Тотнъм няма интерес да участва в Лига Европа напролет, което си личи от резултатите на тима в последните му участия. ЦСКА определено е по-мотивиран да спечели и продължи в елиминациите. Следи мача на живо тук "Тотнъм е отличен отбор, но ние ще се борим до последно, защото ни трябват трите точки. ЦСКА заслужава да играе в Лига Европа и да се представи достойно", коментира българският национал в състава на московчани Георги Миланов. При успех, ЦСКА ще сложи край на дълга черна серия при гостуванията си на Острова. От 7 визити, московчани имат един успех. Това се случи през 2014 година, когато победиха с 2:1 Манчестър Сити в двубой без значение. Временно класиране в група Е 1. Монако 11 2. Байер Л - 7 3. Тотнъм - 4 4. ЦСКА М - 3 Всичко за днешните мачове от Шампионската лига може да видите тук

Венецуела започва производство на автомати Калашников

https://www.actualno.com/america/venecuela-zapochva-proizvodstvo-na-avtomati-kalashnikov-news_580131.html

Спорните въпроси около изграждането на завод за производство на автомати Калашников - 103 във Венецуела да решени, заводът ще за работи през 2019 година, съобщи БГНЕС. Това заяви пред журналисти вицепремиерът Дмитрий Рогозин, след заседание на руско – венецуелската комисия на високо ниво. "Планираме през 2019 година вече да заработи в пълна степен завод за производство на автомати АК-103 и боеприпаси за тях", каза вицепремиерът.

NYT: ЗА РАЗЛИКА ОТ ТРЪМП, БЪДЕЩИЯТ ГЛАВА НА ПЕНТАГОНА НЕ ВЯРВА НА ПУТИН

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274688_NYT%3A+%D0%97%D0%90+%D0%A0%D0%90%D0%97%D0%9B%D0%98%D0%9A%D0%90+%D0%9E%D0%A2+%D0%A2%D0%A0%D0%AA%D0%9C%D0%9F%2C+%D0%91%D0%AA%D0%94%D0%95%D0%A9%D0%98%D0%AF%D0%A2+%D0%93%D0%9B%D0%90%D0%92%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%9F

 Назначаването от Доналд Тръмп на генерал Джеймс Матис за министър на отбраната на САЩ означава «по-решителна позиция на Вашингтон» в Близкия Изток, пишат журналистите Хелън Купър и Ерик Шмит за New York Times.

 
Според експерти, това ще доведе до увеличаване броя на американските войски в Ирак и Афганистан, засилване на патрула в Персийския залив и голяма концентрация на военно-въздушни сили в Близкия Изток.
 
 
Както пишат авторите на материала, Матис счита по-твърдата политика на САЩ като «средство не за водене, а за предотвратяване на войната».
 
 
Като бъдещ ръководител на Централното командване на въоръжените сили на САЩ, Матис е за «запазване и развитие на военното присъствие на САЩ в Близкия Изток».
 
 
В тази връзка генералът отбеляза «пагубното влияние на Иран», доставящ оръжие на въстаниците в Йемен и обучаващ шиитски бойци от Сирия и Ирак.
 
«Според мен, иранският режим е най-дългата заплаха за стабилността и мира в Близкия Изток», — подчертава американският военен.
 
Проблем е и следното: как Тръмп и Матис ще се договорят, отчитайки «възхищението на Тръм от Владимир Путин».
 
«Както и болшинството военни от Пенатогона, Матис проявава твърдо недоверие към руския лидер», — подчертават авторите на материала.
 
На свой ред сенатор Джон Маккейн би бил «доволен» от назначаването на Матис на поста министър на отбраната на САЩ. Маккейн отбелязва, че ще «ускори този процес в новия конгрес», — резюмират авторите от  New York Times.

News Front

ГЕРБ иска предсрочни избори и те не могат да бъдат избегнати, смята Мартин Димитров

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/07/2878418_gerb_iska_predsrochni_izbori_i_te_ne_mogat_da_budat/?ref=rss


"Ясно е, че ГЕРБ иска да има предсрочни избори и те не могат да бъдат избегнати", каза днес депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той подчерта, че изборите ги е предизвикала партията на Борисов и тя трябва да понесе цялата отговорност за последиците.

Според Димитров при сегашната ситуация е безсмислено да се правят опити за съставяне на кабинет. Той изрази опасение, че дълго време може страната да се управлява от служебно правителство, защото и новият парламент може да не...

Samsung спечели ключово дело срещу Apple

https://www.24chasa.bg/novini/article/5920427

Samsung спечели ключово дело срещу AppleSamsung спечели ключово дело срещу Apple. Висшият съд на САЩ застана изцяло на страната на корейската компания и отхвърли решенията на по-ниски инстанции, че тя трябва да плати 399 млн. долара на Apple, съобщава агенция Reuters. Делото започна още през 2011 г. В него Apple обвини Samsung в нарушени патенти и копиране на дизайна на iPhone в

ГЕРБ иска предсрочни избори е те не могат да бъдат избегнати, смята Мартин Димитров

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/07/2878418_gerb_iska_predsrochni_izbori_e_te_ne_mogat_da_budat/?ref=rss


"Ясно е, че ГЕРБ иска да има предсрочни избори и те не могат да бъдат избегнати", каза днес депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той подчерта, че изборите ги е предизвикала партията на Борисов и тя трябва да понесе цялата отговорност за последиците.

Според Димитров при сегашната ситуация е безсмислено да се правят опити за съставяне на кабинет. Той изрази опасение, че дълго време може страната да се управлява от служебно правителство, защото и новият парламент може да не...

Сирийската армия навлиза все по-дълбоко в териториите на бунтовниците в Алепо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274687_%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%BE

 Сирийските правителствени сили се приближават до най-голямата си победа в продължаващата вече повече от пет години гражданска война. Армията на президента Башар Асад е навлязла в райони от Стария град в Алепо.

Така бунтовниците срещу режима на Асад губят около две трети от териториите си в града за последните две седмици, съобщава Ройтерс, като се позовава на оценки на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права.

Представител на бунтовниците отричат, като посочват, че правителствените сили се опитват да влязат в Стария град в Алепо и боевете продължават, допълва информационната агенция.

Министерството на външните работи на Сирия посочва, че вече няма да приеме никакво предложение за мир ако някоя от страните в конфликта се опита да преговаря. Русия и Китай пък наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, в която се настояваше за едноседмично примирие.

 

Москва продължава да настоява, че бунтовниците използват тези паузи за прегрупиране на силите.

Десетки хиляди цивилни все още са блокирани в Алепо. Хуманитарни работници на ООН нямат достъп до хората в контролираните от правителствените сили райони на града.

Дамаск и Москва призовават бунтовниците да се изтеглят от града, да предадат оръжията си и да приемат отварянето на хуманитарен коридор – процедури, които вече се проведоха в други райони на Сирия.

Бунтовниците обаче твърдят, че няма да се оттеглят, както и че нямат официален контакт с Вашингтон, откъдето получават подкрепа, по темата за хуманитарния коридор от седмица. 

По статията работи: Миглена Иванова

Административният съд във Варна прави благотворителен базар днес за Алекс и Емо от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=338028

Благотворителен коледен базар организира Административният съд във Варна. Средствата ще бъдат дарени на Алекс и Емо от Варна, научи Moreto.net. Алекс страда от „Фибуларна хемимелия на дясно краче” – пълна липса на малък пищял и скъсен крак с деформирани глезен и стъпало, и средствата са необходими за важни операции в САЩ, с чиято помощ детето ще ходи нормално.

Гръцкият дълг - наболял проблем или най-голямата лъжа на века?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274686_%D0%93%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3+-+%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BB+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0

 Гърция отново е изправена пред тежки преговори за дълга си. Има ли обаче южната ни съседка действително проблеми с дълга или дълговото бреме се е превърнало в най-голямата лъжа на века? Според Пол Казариан, основател на американската инвестиционна компания Japonica Partners, това е удобен мит особено за гръцките елити, зад който те крият своята некомпетентност и неумения за управление.

Преди да основе компанията си Казариан е работил в инвестиционната банка Goldman Sachs, разказва журналистът Йоргос Христидис в материал за германското списание Spiegel.61-годишният американец е най-големият частен кредитор на Гърция. През 2012 г., когато всички искаха да се отърват от гръцките високо рискови облигации, Japonica купува ценни книжа за около 3 млрд. евро. Казариан „надушва“ добрата сделка и не съжалява и до днес. Той твърди, че това е най-печелившата инвестиция, която компанията му някога е правила.

Според инвеститора при правилни изчисления гръцкият дълг е не 177% от БВП, а едва 71%. Какво означава обаче правилно изчисляване? Казариан твърди, че отправната точка не бива да е обемът на дълга и абсолютната му стойност (312 млрд. евро към края на 2015 г.). Вместо това дългът трябва се взима предвид срокът на задълженията, включвайки скритите облекчения, които европейските партньори на Атина са гарантирали.

Кредиторите на страната не само понижиха значително лихвите. Гърция може да изплаща дълговете си в рамките на значително по-дълъг период от време, при това ще започне да го прави 10 години по-късно, отколкото първоначално се очакваше. Заради инфлацията това означава, че дълговото бреме ще е далеч по-малко.

Това звучи трудно за разбиране, тъй като в медиите се разпространяват прогнози, че публичният дълг на Гърция ще достигне 200% от БВП. По думите на Казариан всеки път, когато условията по кредитите се променят, трябва да се промени и нивото на задлъжнялост.

Дискусията не е толкова абстрактна и теоретична, колкото изглежда. Когато дългът на една държава вече не се смята за устойчив, това може да доведе до едно самоизпълняващо се пророчество. Кредитният рейтинг на страната се влошава, заемите и жизнено необходимите капитали за частните компании стават по-скъпи и това отблъсква чуждестранните инвеститори.

Освен това Гърция е принудена да търси още финансова помощ от еврозоната. Държавите обаче отпускат кредити при условия на по-висок бюджетен излишък и властите в Атина от своя страна са принудени да въвеждат строги програми за икономии, както и непопулярни и често спорни структурни реформи. Това в крайна сметка води до още по-голямо натрупване на дълг и по-високи лихви по нови кредити, щом Гърция прибегне до капиталовите пазари.

Ако обаче дългът на Гърция действително е далеч по-нисък, отколкото се смята, защо гръцкото правителство само не настоява това да се признае? „По същата причина, по която Гърция представяше по-ниски нива на дълг преди кризата – за да може да влезе в еврозоната и да получи достъп до по-изгодни кредити. Днес преувеличените числа служат, за да може Атина да получи от европейските си партньори повече пари и солидарност“, обяснява Казариан.

„Освен това раздутият проблем с дълга отвлича вниманието на избирателите от това, че са необходими истински, ефективни реформи“, допълва инвеститорът. Според него дори и всички задължения на Гърция да бъдат опростени, проблемите остават – липса на прозрачност, лоши регулации и липса на професионализъм. „Хората не вярват на управляващите. Вие бихте ли поверили спестяванията си на финансовия министър Евклид Цакалотос и на управителя на централната банка Янис Стурнарас?“, пита Казариан.

Според него Гърция на първо време трябва да представи публичните си финанси съобразно международно признати стандарти. Тогава ще стане очевидно, че дълговото бреме на Гърция е далеч по-малко от това на редица други държави. Освен това така ще се увеличи прозрачността и ще се повишат изискванията за ефективно управление.

Казариан обаче не се надява особено, че ще се стигне до там: „Цялата реторика, че дългът е непоносим, вече не е състоятелна. Властите обаче се нуждаят от темата за дълга. Той е оправдание за всеки проблем“, заключава той.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Миглена Иванова

За родители: Какво е Общественият съвет, защо и как да се включите

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/12/07/2877034_za_roditeli_kakvo_e_obshtestveniiat_suvet_zashto_i_kak/?ref=rss


Според новия Закон за предучилищно и училищно образование предстои сформирането на обществен съвет във всяко училище и детска градина. Целта му е да осъществява граждански и родителски контрол и правомощията му са по-големи от тези на училищното настоятелство.

За да отговори на многото възникнали въпроси и неясноти за правомощията на обществения съвет, Национална мрежа за децата подготви кратко ръководство за родители. Целта на обединението на 137 организации, които работят за и с...

20 арестувани при антитерористична акция в Москва

http://offnews.bg/news/n_1/n_641621.html

Руските сили за сигурност са провели мащабна операция в столицата Москва и околностите й, в рамките на която са задържани 20 души, заподозрени в екстремизъм, съобщи за РИА Новости източник от правоохранителните органи. „Операцията е извършена от три ведомства – Федералната служба за сигурност, Център „Е“ на Министерството на външните работи, а силова подкрепа оказа Националната гвардия. По предварителни данни са задържани 20 души“, разкри източникът на агенцията, който обясни, че става въпрос за престъпна група. Други подробности около спецоперацията към момента не се съобщават.

67,9% от 15-годишните у нас са на критичното ниво на грамотност и под него

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274685_67%2C9%25+%D0%BE%D1%82+15-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B8%D0

 В областта на четенето с разбиране 41% от българските ученици на 15 години са под критичното второ равнище на функционална грамотност. В математиката положението е още по-зле - в тази област 42% от децата ни са на практика неграмотни. В природните науки (физика, химия, биология) ситуацията е малко "по-добра" - 37,9% от 15-годишните ученици у нас са под критичното второ ниво на функционална грамотност. Това означава, че те не разбират това, което четат в учебниците си и което им се преподава в час. Под дъното - напълно неграмотни, са цели 15,1%. А отлично представилите се българчета (на 5-о и 6-о ниво) са съответно едва 0,2 и 2,7%. 

Това показват резултатите от международното оценяване PISA, представени вчера в МОН. То бе проведено през 2015 г. сред учениците на тази възраст в 72 държави. В областта на природните науки общо 67,9% от нашите ученици са се представили на критичното второ ниво на грамотност и под него. Най-трудно за българчетата се оказва самостоятелното събиране на данни по дадена задача и анализирането им. Миналата година в тестовете PISA са участвали 6363 български ученици от ІХ клас в 180 училища, което е представителна група за българските ученици от различните видове училища като цяло.     
PISA се провежда на всеки три години от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Изследването мери грамотността не буквално, а чрез оценяване на умението получените знания да се прилагат на практика, което се нарича функционална грамотност. През 2015 г. акцентът бе върху природните науки с най-много въпроси в тази област, както бе и през 2006 г. Поради това коректните сравнения в природните науки се правят между резултатите от 2006 и 2009 г. Спрямо 2006 г. нашите ученици в тази област имат напредък с 12 точки, резултатът им в природните науки е същият като през 2015 г. В математиката те бележат лек ръст спрямо 2013 г. - с 3 точки. В четенето обаче имат спад - 4 точки по-малко, отколкото през 2015 г. 
И в трите направления - природни науки, математика, четене, България попада сред 39-те държави, чиито ученици показват знания и умения под средното ниво. в ЕС единствено Румъния е след нас, и то само в природните науки. В четенето и в математиката българските ученици са с най-лошия резултат сред връстниците си в ЕС. С резултати над средното за ОИСР са 24 държави, първи се класират учениците от Сингапур. В природните науки през 2015 г. средният резултат в ОИСР е 493 т., нашите ученици са получили 446 т. и са на 45 място сред връстниците си от 72 участвали страни. В четенето имат най-малко точки (420) и се класират на 49 място, а в математиката резултатът им е 441 точки - също 45 място.  
 България е страната, в която социално-икономическият статус на семействата се отразява най-силно върху знанията и уменията на децата. 59% от нашите ученици от социално слаби семейства и такива, за които българският не е майчин език, имат доста по-слаби постижения от останалите. Разликата в резултатите на децата от най-бедни семейства и тези от заможните е 124 точки в четенето, което означава, че социално слабите деца изостават спрямо връстниците си с над 3 години учене, тъй като в PISA 40 точки се равняват на около година обучение. Равният достъп до образование според PISA се измерва по това доколко училището успява да неутрализира социалните неравенства. За първи път се установява нов проблем - 17% от децата на заможни родители и с много книги вкъщи също имат ниски резултати.   


Процент на българските ученици по резултати в природните науки
 

Шесто ниво    0,4
Пето ниво    2,6
Четвърто ниво    10,3
Трето ниво    18,8
Второ ниво    25,2
Първо ниво    24,4
Под първо ниво    18,3
---------    
Общо 67,9% от нашите 15-годишни деца се класират на критичното второ ниво и под него. Само 29,5% са прилично грамотни, като от тях само 3% са отлично подготвени от училището ни. 

Майка бяга от България, за да оживее детето й (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5920414

Майка бяга от България, за да оживее детето й (Видео) Една майка на дете с увреждания е намерила изход от трудностите - избягала е от България, за да спаси сина си. Тя се оказва не политически или икомочески емигрант, а здравен, разказва Нова тв.  Животът на Елена се преобръща през 1996 г., когато се ражда сина й Виктор. Всичко в бременността й е нормално… до самото раждане.

Тази седмица ни очаква слънце, а следващата - сняг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627669

До понеделник-вторник следващата седмица ни очаква хубаво време. Предстои слабо повишение на температурите. Ще бъде предимно слънчево. Сутрин е възможно да има мъгли и намалена видимост. Хубавото време ще продължи до 12 декември. След това Средиземноморски циклон ще се разположи над източното Средиземноморие, в частност над Турция, и ще докара снеговалежи над страната. Те ще бъдат главно над източните райони. Там ще духа и силен североизточен вятър. От 13-14 декември до към 20 декември ни очаква много студено време. В северната част на страната...

Сирийската армия навлиза все по-дълбоко в териториите на бунтовниците в Алепо

http://www.investor.bg/drugi/338/a/siriiskata-armiia-navliza-vse-po-dylboko-v-teritoriite-na-buntovnicite-v-alepo-229753/

За две седмици опозиционните сили са изгубили около две трети от териториите си в града, според Сирийска обсерватория за човешките права

Димитров: Ако не беше ГЕРБ нямаше да има избори

http://vesti.bg/bulgaria/politika/dimitrov-ako-ne-beshe-gerb-niamashe-da-ima-izbori-6062488

„Фактът, че най-голямата политическа сила категорично иска парламентарни избори означава, че те не могат да бъдат избегнати”, смята депутатът от Реформаторския блок

ЕС потъва бавно, но славно, елитът свири гротеска!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274684_%D0%95%D0%A1+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%8A%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%2C+%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%2C+%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%B8+%D0%

 По всичко изглежда, че европейският елит отново не си извлича поука от поредния шамар, който получи тази неделя. Вярно, италианският референдум няма ефекта на политически земетръс, какъвто предизвика "Брекзит"-а, нито силата на шока от избирането на Тръмп. Но е знаков пример, който се вписва напълно в предупрежденията и оценките на мнозинството анализатори за големите промени, които настъпват в света. 

Италианците, подобно на други народи и държави, просто наказаха своите лидери, като дадоха да се разбере, че отхвърлят предложените от премиера Ренци реформи, които бяха съгласувани с Брюксел. А това значи "червен картон" и за Европейската комисия. Така самонадеяният Матео сам падна в капана, подобно на нашия Бойко Борисов. Вярваше, че го харесват много, както впрочем беше в началото на мандата му. Трябва обаче да си пълен малоумник, за да смяташ, че можеш да си платиш дълговете, като намалиш данъците. Или че ще оправиш безработицата, като улесниш бизнеса да уволнява работниците. Оланд например направи второто, след което предизвика масови протести във Франция през пролетта и лятото. В резултат на това рейтингът му се срути до степен, която го изхвърли от надпреварата да кандидатства за втори президентски мандат. Като "бонус" и двете държави се напълниха с мигранти. И всичко това заради политиката на Меркел, на която някой й казал, че на Германия й трябвала работна ръка?!

Как реагира евроелитът?

"Независимо, че се поражда известна политическа нестабилност, Италия е стабилна държава, има голяма икономика, която ще устои на оставката на премиера Матео Ренци", каза след злополучния вот европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси. 
"Резултатът от референдума в Италия не може да бъде сравняван с британския вот за напускане на Европейския съюз", самоуспокоява се Франсоа Вилероа дьо Гало, ръководен кадър от Европейската централна банка. Но не пропуска да подчертае, че тези, които "изготвят политиките, още дълго ще следят изкъсо и отблизо последствията от решението в Италия", защото се е появил "нов източник на несигурност след "Брекзит". 
"Не вярвам, че това е началото на нова криза. Няма причини за това. Политическата нестабилност усложнява нещата за Италия и еврозоната. Но това е нова реалност, в която трябва да работим", е мнението на председателя на Еврогрупата Йерум Диселблум. Трябвало да се изчака и да се види какви ще са следващите политически стъпки.
Германският външен министър Щайнмайер също е предпазлив и хлъзгав в оценката си: "Следим резултатите в Италия с безпокойство. Аз смятам, че Ренци направи правилното нещо, нужното нещо, но избирателите не го подкрепиха. Това, разбира се, не е криза в държавата и ЕС, но е правителствена криза, която трябва да бъде разрешена. Това не е положително послание към Европа в това трудно време", признава германският дипломат.
Истината, която прозира под този политически целофан, обаче е далеч по-нелицеприятна, а опасенията са свързани най-вече с нова банкова криза. Финансисти предупредиха, че оceм итaлиaнcки бaнки ca изпpaвeни пpeд pиcкa oт кoлaпc cлeдвaщитe мeceци, а секторът е задушаван от милиарди евро лоши кредити. Нужни са им колосалните 40 милиарда евро, за да бъдат спасени! Пpи пoдoбнo paзвитиe нa cитyaциятa Итaлия щe влeзe в пepиoд нa нecигypнocт в oпититe зa фopмиpaнe нa нoвo пpaвитeлcтвo. Това винaги вoди cлeд ceбe cи cпaд нa пaзapитe, което значи обезценка и на итaлиaнcкитe aкции и oблигaции. "Aкo oтнoвo се разрази кpизa в итaлиaнcкия бaнкoв ceктop, тя нe caмo мoжe дa ce paзпpocтpaни из цялa Eвpoпa, нo и дa пoдкoпae ocнoвитe нa бaнкoвия cъюз - eдинcтвeнaтa cфepa, в кoятo EC имa нaпpeдък oт 2009 г. нacaм", предупреждава Меган Грийн, главен икономист в голям европейски фонд.

Изборите в Австрия - рамо за Меркел

Самоуспокоението на европейския елит получи свежа инжекция адреналин тази неделя от изборите в Австрия, което някои определиха като "малка победа на Меркел". Още в първите минути, след като станаха известни резултатите, подвластните на статуквото медии и пропагандни централи надуха фанфари, а евролидери буквално се самоопияниха. "Победата на Ван дер Белен е тежко поражение за национализма и антиевропейския, гледащ назад популизъм", написа шефът на Европарламента Мартин Шулц в социалната мрежа туитър. "Цяла Европа нададе въздишка на облекчение", допълва го Щайнмайер. "Страхотна победа. Популизмът не е съдбата на Европа", почти изтанцува френският премиер Валс. 
Ето с такава удивителна риторика - тоя комунист, оня популист, трети - не знам какъв, ни заля Брюкселската метастаза. И дори не забеляза дребничкия факт, че самият Ван дер Белен някак не се вписва съвсем в схемата й, независимо от проевропейската му ориентация. Потомък на баща руснак и майка естонка, избягали навремето от СССР, бивш лидер на Зелената партия в Австрия, изборът му като независим кандидат сега сложи край на двупартийното многогодишно господство на социалдемократи и консерватори в страната. Поне що се отнася до президентския пост, чиито функции са повече церемониални, отколкото реално властови.  
В тази връзка си струва да погледнем за миг и към родните форуми на политкоректните грантови медии, където усещането за паралелна реалност извън времето и пространството е пословично. Цитирам буквално от "Медиапул": 
mony
ХОРА ПЕЧЕЛИ ВАН ДЕР БЕЛЕН, А НЕ ПУТИНОИДСКИЯТ КАНДИДАТ! Честито на всички европейци, че не се поддадоха на омразата, на Путин и на тръмпизма, на брекзита и на всички хейтъри! НЯМА ДА СЕ ДАДЕМ!     
Dimitardi100
ЕС е най-успешният политически проект на човечеството за мир, партньорство и сътрудничество! Не е добре заради една крива краставица да се унищожава цялата плодородна градина! Ще бъде нужна мобилизация на градивните сили за защита на Доброто! 
milan
Норберт Хофер искаше да "развива отношения с Русия" и загуби. Румен Радев да си извлече съответните изводи, ако иска да бъде президент на натовска и европейска членка-страна, каквато е България.

Е, дойдохме си на думата!

Няма спор - стане ли дума за "оцеляването и спасяването" на ЕС, неминуемо на хоризонта изплува дежурният виновник за всичките му драми и несполуки - разбира се, Путин и "агресивната Русия". А след като същите бяха посочени сред главните фактори, довели до провала на Клинтън и избора на Тръмп в САЩ, какво по-удобно оправдание за всичко, което предстои и в Европа. 
Германската канцлерка Ангела Меркел заяви преди месец, че "Русия може да повлияе върху парламентарните избори в страната чрез кибератаки или кампания за дезинформация. САЩ вече обвиниха Москва, че прави същото с президентските им избори"... "Дойче веле" също не се забави: "Москва ще се намесва в кампанията за изборите за Бундестаг през 2017 г. Тя вече се опитва да влияе за формиране на общественото мнение в Германия."
А нека не забравяме, че предстоят президентски избори и във Франция, където след определянето на десния Франсоа Фийон, смятан за фаворит за поста, някои медии вече иронично обявиха: "Путин си избра президент и във Франция". Или още по-лошо - Марин льо Пен, която недвусмислено заяви, че ако бъде избрана, ще прави референдум за излизане на страната от ЕС.    
Ах, тези руснаци, много лоши! Избраха руски президент в САЩ и оставиха Германия и Франция да треперят. Албанците и папуасите от Нова Гвинея направо не смеят да проведат избори. Току-виж Путин им избрал и техните ръководители... Е, явно трябва да свикнем, че "кремълската пропаганда" и нейните призраци ще продължат да стряскат евролидерите в техните сънища. И неизбежно в предизборните им платформи,

редом със словоблудството

за някакви изчерпани от съдържание клишета за уникалност, безалтернативност и евроценности... Като в същото време същият този елит ще продължи да си вдига заплатите и ще си раздава бонуси, както направиха еврокомисарите и бюрократите в Брюксел. Или с присъщото му лицемерие ще обгрижва мигранти и бежанци за сметка на слабохарактерни и подчинени държави като нашата. Докато в един прекрасен момент не усетят, че са "изпаднали от клона". Защото вече е дошъл моментът ЕС или да се реформира из основи, което минава и през смяна на "елитите", или да си отиде след дълга агония. Посоката - укрепване на националните държави и изоставяне на утопията "европейски съединени щати". Повече Европа днес означава по-малко Брюксел! 

Матео Ренци загуби доверието на италианците

Ван дер Белен триумфира на изборите в Австрия

Путин - кошмарът на Меркел и "обединена Европа"

 

 

За първи път Америка се управлява от толкова много богаташи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5919832

За първи път Америка се управлява от толкова много богаташи Милиардери и милионери влизат в правителството на Тръмп Никога досега американците не са били управлявани от толкова много богаташи. При това бъдещият президент Доналд Тръмп, чието състояние се изчислява на около 3,7 милиарда долара, не е най-богатият в кабинета, който от 20 януари догодина ще определя съдбините на САЩ.

И тази година ще проверяват за измами по празниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/5920412

И тази година ще проверяват за измами по празницитеКомисията по защита на потребителите ще следи за нарушения и измами покрай празниците. Гост в "Денят започва" беше Димитър Маргаритов, председател на комисията по защита на потребителите. Той заяви, че вече са започнали проверки в страната. "Със стабилно присъствие на целия пазар ще предпазваме потребителите.

Лудогорец остана на една минута от победа в Париж

http://www.mediapool.bg/ludogorets-ostana-na-edna-minuta-ot-pobeda-v-parizh-news257457.html

Лудогорец завърши с достойнство участието си в груповата фаза на Шампионската лига, завършвайки 2:2 при гостуването си на ПСЖ. Българският тим бе на минута от престижната победа в Париж, но не успя да задържи преднината си. Лудогорец поведе в 15-ата минута след гол с глава на Върджил Мисиджан. Тимът от Разград играеше добре, но с течение на мача натискът на ПСЖ се усилваше. Домакините имаха нужда от победата, за да се класират на първо място в група „А“ и да получат по-добър жребий в следващия кръг. През първата част вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов трябваше да спасява опасни удари на Моура, Кавани и Ди Мария.  В крайна сметка гостите удържаха преднината си до почивката. В началото на второто полувреме Лудогорец играеше прибрано, а натискът на ПСЖ бе по-скоро хаотичен. Така се стигна до 61-ата минута, когато защитата на разградчани се пропука. При разбъркване в наказателно поле топката достигна до Кавани, който със задна ножица изравни резултата. ПСЖ тръгна да вкарва втори гол, но българският отбор успяваше да парира натиска още преди своето наказателно поле. В 68-ата минута Лудогорец успя да шокира домакините още веднъж - Кафу открадна топката от защитник на ПСЖ и подаде на Вандерсон, който отново изведе Лудогорец напред в резултата. В следващите минути ПСЖ удари греда и създаде няколко опасни положения, но до края на редовното време не успя да отбележи. Съдия даде триминутно продължение. В 92-ата минута защитата на Лудогорец не издържа на натиска и допусна Ди Мария да изравни с удар от 5-6 метра – 2:2. Българският тим завърши трети в група А и се класира за 1/16-финалите на Лига Европа. Напред в Шампионската лига продължават Арсенал и ПСЖ. От европейските турнири отпада Базел.

Да избягаш от България, за да може детето ти да живее: Историята на един здравен мигрант

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627893

Днес ще се проведе протест на майки на деца с увреждания. Пореден техен вик за помощ. Една майка, обаче, е намерила изход - просто е избягала от България, за да спаси сина си, роден с увреждания. Има политически имигранти, има икономически...

Руски балет с грандиозен спектакъл тази вечер във Варна (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=338027

Национален балет на Русия „Берёзка” ще изнесе грандиозен спектакъл във Варна, научи Moreto.net. Това ще се случи тази вечер - 7 декември от 20:00 часа в Двореца на културата и спорта във Варна. В двучасовите постановки „Берёзка” разказват в танц руска народна приказка.

Изкупиха коледна украса, изработена от деца с увреждания

https://www.24chasa.bg/region/article/5920401

Изкупиха коледна украса, изработена от деца с уврежданияУникална коледна изложба подредиха деца с увреждания от дневния център в Монтана. Всики експонати за празника Рождество Христово бяха изкупени, каза директорката Калинка Миронова. Първи занесоха в домовете си частица от коледния дух областният управител Ивайло Петров, кметът Златко Жиквов и общинският съветник Иванка Делева.

Разходите за лекарства с рецепта в света ще скочат с 370 млрд. долара за пет години

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/12/07/2878413_razhodite_za_lekarstva_s_recepta_v_sveta_shte_skochat/?ref=rss


Световните разходи за предписани по рецепта лекарства ще достигнат близо 1.5 трилиона долара до 2021 година, макар че годишното темпо на растеж ще се понижи през последните години, сочат прогнозите на Куинтилс ай ем ес холдинг (Quintiles IMS Holding), съобщи "Ройтерс". Сумата е по цени на едро, и надвишава с 370 милиарда долара очакваните за тази година плащания.

От общите разходи, 675 милиарда долара се падат на САЩ. Като се отчетат очакваните намаления и отстъпки, чистите...

Гръцкият дълг - наболял проблем или най-голямата лъжа на века?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/gryckiiat-dylg-nabolial-problem-ili-nai-goliamata-lyja-na-veka-229724/

Пол Казариан, най-големият частен кредитор на Гърция, смята, че проблемът с гръцкия дълг е удобен за елитите в Атина мит

Мръсният въздух ни вреди повече от храната

http://www.moreto.net/novini.php?n=338031

"Ако кашляш, значи живееш в България!". Често се натъкваме на този факт, а проблемът идва от мръсния въздух, който дишаме в страната. Оказва се, че макар и в пъти по-малка, София е с много по-мръсен въздух от този в Лондон и Париж.

Цитат на деня: Реформаторският блок много пъти е бил на дръвника, но се е измъквал

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2016/12/07/2878410_citat_na_denia_reformatorskiiat_blok_mnogo_puti_e_bil/?ref=rss


Реформаторският блок много пъти е бил на дръвника, но се е измъквал.

Така Трайчо Трайков коментира евентуалната възможност Блока да вземе мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент. До подобен сценарий може да се стигне, ако днес БСП върне мандата на президента Росен Плевнелиев.

Според кандидата за президент на Реформаторския блок кабинет, който няма достатъчна подкрепа от избирателите няма как да просъществува дълго време. "Избирателите на Блока не...

Земетресение срина къщи и джамии в Суматра. Жертвите са най-малко 25

http://offnews.bg/news/n_1/n_641617.html

Най-малко 25 души са загинали и десетки са ранени след силно земетресение в индонезийската провинция Ачех, която се намира в северната част на о-в Суматра. Много хора се издирват и се предполага, че са под руините. Трусът е бил с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер, съобщи Ройтерс: "Земетресението бе усетено силно. Много хора излязоха в паника навън, а някои къщи се срутиха", коментира Сутопо Нугрохо от националната агенция за защита при бедствия. В най-засегнатия от труса окръг Пидие Джая са разрушени много къщи, административни сгради и джамии. Земетресението е усетено малко след 5 часа местно време с епицентър на 18 км североизточно от Пидие Джая, на 10 км дълбочина. Последвали са най-малко 5 вторични труса.

18-годишен от Враца се обеси от любовна мъка

https://www.24chasa.bg/region/article/5920410

18-годишен от Враца се обеси от любовна мъкаТийнейджър от Враца сложи край на живота си по мъчителен начин като се обеси на дръжката на входната врата в жилищен блок. Трагедията се е разиграла през уикенда в блок, който се намира на тиха уличка в центъра на града, научи "Конкурент". Информацията ни беше потвърдена от два източника, независими един от друг.

Силно земетресение на остров Суматра уби най-малко 58 души

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/07/2878408_silno_zemetresenie_na_ostrov_sumatra_ubi_nai-malko_58/?ref=rss


Най-малко 58 души са загинали и десетки са ранени след силно земетресение, което разтърси тази сутрин индонезийската провинция Ачех, в северната част на остров Суматра, съобщи представителят на местната власт Саид Муляди, цитиран от ДПА.

На телевизионни кадри от най-засегнатия от труса окръг Пидие Джая се виждат изравнени със земята къщи и други сгради, включително магазини и джамии. Има опасения, че още десетки хора са затрупани под руини.

Трусът бе усетен малко след 5...

Силно земетресение на остров Суматра уби най-малко 25 души

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/07/2878408_silno_zemetresenie_na_ostrov_sumatra_ubi_nai-malko_25/?ref=rss


Най-малко 25 души са загинали и десетки са ранени след силно земетресение, което разтърси тази сутрин индонезийската провинция Ачех, в северната част на остров Суматра, съобщи представителят на местната власт Саид Муляди, цитиран от ДПА.

На телевизионни кадри от най-засегнатия от труса окръг Пидие Джая се виждат изравнени със земята къщи и други сгради, включително магазини и джамии. Има опасения, че още десетки хора са затрупани под руини.

Трусът бе усетен малко след 5...

Момиче с кухарка направи уникален кавър на "Издислав" на Фики (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_641620.html

Момиче записа акустичен кавър на нашумялата песен на чалга певеца Фики Сторица - Is This Love, която заради английския на изпълнителя е по-позната като "Издислав". Кавърът е на Нели, както се разбира от описанието в нейния влог в Youtube . Нейната версия няма общо с варианта на Фики и представя интересна акустична интерпретация на нашумялата песен. Парчето е качено вчера в мрежата и вече има над 10 хил. прегледа. Под видеото Нели е написала, че благодари на своите приятели, вдъхновили я да направи кавъра. В социалните мрежи новата версия на песента бе приета с думи като "Най-сетне излезе английската версия на "Издислав". Видео:

Предстоящи събития в страната за 7 декември

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1527815.html

/КРОСС/*** София.От 10.00 часа на „Дондуков" 2, президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание на Парламентарната група на "БСП лява България". ***София.В зала „Сердика" София Хотел „Балкан" президентът Росен Плевнелиев ще открие Дванадесетия Национален иновационен форум на тема "Иновации чрез таланти". По-късно държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще посети Националната гвардейска част (бул. „Асен Йорданов" 2). ***София.От 09.00 часа ще започне заседанието на Народното събрание. ***София.От 10.00 часа ще започне седмичното заседание на Министерски съвет. ***София.От 09.00 часа в „София Хотел Балкан" вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева ще участва в конференция, по време на която ще бъде направен обзор на осъществените през 2016 г. дейности и постигнатите успехи по Програма „Еразъм+" в България. По време на събитието ще бъдат наградени отличените проекти по Програма „Еразъм +". ***София.От 10.00 часа в Дома на Европа ще се проведе Международна конференция на тема „Ролята на транспортната инфраструктура в развитието на регионалното сътрудничество с оглед на проекта Виа Карпатия". ***София.От 10.00 часа в Аулата на Софийския университет "Св. Кл

Творби на Майстора, Нерон и Сирак Скитник на търг

https://www.actualno.com/art/tvorbi-na-majstora-neron-i-sirak-skitnik-na-tyrg-news_580128.html

52 произведения на бележити български творци обявява на търг Аукционна къща „Ракурси”. Търгът „Българско изкуство ХIХ – ХХ век” обхваща живопис, скулптура, графика, рисунка. Най-ранните работи, за които ще се наддава, са „Композиция” от 1885 г. на Ярослав Веш

45% от българите нямат средства, за да се отопляват

http://bulgarski.pogled.info/news/80213/45-ot-balgarite-nyamat-sredstva-za-da-se-otoplyavat

/Поглед.инфо/ Почти 45% от българите нямат средства, за да се отопляват адекватно. Данните изнесе Лияна Аджарова от Асоциацията на енергийните агенции. 30 на сто от хората у нас се определят като енергийно бедни, тоест не могат да си покриват сметките за ток, парно или твърдо гориво. По този показател страната ни заема първо място в Европейския съюз. Средното за общността ниво е 9 на сто.

The New York Times: Разговорът на Доналд Тръмп с тайванския президент е вследствие на лобизъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/5920376

The New York Times: Разговорът на Доналд Тръмп с тайванския президент е вследствие на лобизъм

Бившият сенатор Боб Дол, действайки като чужд агент за правителството на Тайван, е работел зад кулисите през последните шест месеца, за да организира контакт на високо равнище между тайвански представители и новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, пише вестник The New York Times, цитиран от "Фокус".

Balkan Insight: Пловдив търси 5000 работници от Молдова, Украйна и Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5920398

Balkan Insight: Пловдив търси 5000 работници от Молдова, Украйна и ГърцияКомпаниите, съсредоточени в икономическия център на България – разположения в Тракийската низина град Пловдив, стартира кампания за набирането на около пет хиляди нови служители, съобщава Balkan Insight, цитиран от Фокус, като се позовава на представители на местния бизнес и власти. Компаниите, повечето от които са в индустриалния сектор,

Арести в Боливия след катастрофата със самолета на Чапекоензе

http://offnews.bg/news/n_1/n_641619.html

Властите в Боливия арестуваха директора и двама служители на авиокомпания „Ламиа“ (LaMia), чийто самолет се разби миналата седмица с по-голямата част от бразилския футболен отбор Чапекоензе на борда, съобщи прокурор, цитиран от ДПА. Прокурорът Иван Кинтаниля каза пред журналисти, че генералният директор на „Ламиа“ Густаво Варгас и двамата служители са заподозрени в престъпна небрежност, заради която са загинали 71 души при катастрофата. Кинтаниля каза, че се разследват както самият инцидент, така и авиокомпанията, включително нейната структура, лиценз и операции.

Частен детектив ще разследва смъртта на българската студентка в САЩ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627891

Родителите на загиналата при неизяснени обстоятелства българска студентка в САЩ ще наемат частен детектив, който да разследва смъртта й. Това заяви пред NOVA м...

Падат маските и в групи от Е до Н на Шампионската лига

http://offnews.bg/news/n_1/n_641618.html

Последните два участника в 1/8-финалите на Шампионската лига напролет ще станат ясни днес след изиграването на срещите от шестия и последен кръг в групи от Е до Н. По-голямата интрига ще се завърти около третите места в групите, които дават право на участие в плейофите на Лига Европа напролет. В група Е Монако е сигурен победител и участник на 1/8-финал, а Байер (Леверкузен) също продължава напред от втората позиция. Интрига има за третото място, за което ще спорят Тотнъм и ЦСКА (Москва) на "Уайт Харт Лейн" в Лондон, като единствено победа устройва гостите, а всякакъв друг резултат устройва "шпорите", които ще продължат на 1/16-финал в Лига Европа. В група F Реал Мадрид и Борусия (Дортмунд) ще се изправят един в директна битка за първото място, като "белият балет" се нуждае от победа, за да измести германците от тази позиция. Следи на живо и слушай коментар от мача тук. Легия (Варшава) и Спортинг (Лисабон) пък ще се сблъскат в пряк спор за третата позиция, а за поляците само победата може да гарантира продължаване в Европа и напролет. В група G английският Лестър обезсмисли спора за първото място, но направи интересна борбата за второто. За него спорят Порто и Брюж, а Лестър ще влезе в ролята на арбитър. "Драконите" приемат "лисиците" и с победа стават сигурен участник в на елиминациите. Равенство или загуба обаче ще означава, че те ще зависят от развитието на мача между Брюж и Копенхаген, в който ще се надяват датчаните да не си тръгнат с трите точки от Белгия. Вижте тук всички резултати, голмайстори и крайно класиране в групи от А до D на Шампионската лига Интригата в група Н е за първото място. Ювентус може да си го гарантира при успех над Динамо (Загреб) в Торино. Лион и Севиля ще определят вторият участник, който продължава напред в турнира. Французите имат нужда от победа с два гола разлика. Ако не я постигнат, то Севиля ще последва Ювентус в 1/8-финалите.

Изложба на гоблени в читалище „Братство 1869"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627892

Днес  от 17:30 ч. в читалище „Братство 1869" Кюстендил ще бъде открита изложба на гоблени на Василка Кацарова - певица в Туристически хор „Осоговско ехо" и Фолклорна формация „Струмски полъх" към читалището. Представени са 40 гоблени с разнообразна тематика - библейски сюжети, митология, цветя и пейзажи. Във връзка с приближаването на коледните празници, голямо място е отделено на божествените образи - иконите на Св. Богородица, Исус Христос, Св. Петка и др. Изложбата ще продължи до края на месец януари.  ...

Четвърти национален протест на хора с увреждания

https://www.actualno.com/society/chetvyrti-nacionalen-protest-na-hora-s-uvrejdanija-news_580129.html

Родители на деца с увреждания, хора с увреждания и Сдружение на лекарите от ТЕЛК-София излизат на протест в центъра на столицата. Най-малко 20 организации от 10 града в страната ще подкрепят протеста с настояване за „Гарантиране на Лична помощ за деца /лица с увреждания&rdquo

ПСС представя готовността си за зимния сезон

https://www.24chasa.bg/novini/article/5920373

ПСС представя готовността си за зимния сезонПланинската спасителна служба към БЧК представя днес готовността си за зимата. Ще бъдат разяснени опасностите в планината и основните правила за поведение в нея. Предстои да бъдат представени промените в Закона за защита при бедствия. Те предвиждат мобилните оператори да представят данни за бедстващо лице в планината в рамките на 2 часа.

Грейна Коледната елха в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627868

Светлините на Коледната елха на пл. „Цар Освободител" в Сливен грейнаха. В тържеството се включиха децата на Сливен, със специалното участие на Крисия Тодорова. Водещи бяха Ивайло Киров /11 клас/ и десетокласничката Камелия Василева от Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов", актьори от ученическия театър с ръководител Веселина Симеонова. В концерта на открита сцена пред сградата на общината малките балерини от балет „Барби" при Военен клуб, с ръководител Силвия Терзиева, изпълниха „Танц на снежинките". Децата от детска градина „Мак...

Мартин Димитров: Не съм кандидат-премиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/5920374

Мартин Димитров: Не съм кандидат-премиерАбсолютно несериозно е да се говори за съставяне на кабинет, шансът е много малък. Изпуснахме питомното, сега ще гоним дивото, заяви Мартин Димитров по Нова телевизия. На въпрос за появилите се информации, че може да бъде предложен за кандидат премиер, депутатът от Реформаторския блок заяви, че няма да участва в разговори с ГЕРБ по въпроса и това

107 години от рождението на Вапцаров

http://www.moreto.net/novini.php?n=338025

Днес честваме 107 години от рождението на знаменития български поет Никола Йонков Вапцаров. Роден е на 7 декември през 1909 година в град Банско. Поета завършва гимназията в град Разлог, след това по настояване на баща си се записва в Морското машинно училище във Варна (1926-1932), по-късно наречено на негово име.

Взрив пред офис на строителна фирма в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_641616.html

Взрив възникна през нощщта пред офис в столицата. За щастие няма жертви и ранени, а само материални щети. Взривът избухнал малко след 22:30 часа вечерта в квартал "Манастирски ливади", пише Нова телевизия. Според наши зрители се е чул силен тътен. Сградата е на строителната фирма "Станилов" ЕООД. Полицията разследва случая. Все още не е ясна причината за инцидента.

Защо трябва да се направи данъчна реформа в България?

http://offnews.bg/news/n_1/n_641613.html

От години обръщам внимание, че това което може да се направи в България, е данъчна реформа. Но не да се въвежда нов вид данък, а да се въведе необлагаем минимум в съществуващото данъчно подоходно облагане. Така хората с най-ниски доходи ще имат повече средства и ще са в състояние да финансират увеличено потребление, защото тези хора не са основната маса от спестители, които си отварят сметки в банката. Те обикновено потребяват. Това веднага влиза в търговския оборот и съживява потреблението. В България има и дискриминация по отношение на малкия и средния бизнес в лицето на едноличните търговци. Те все още продължават да плащат 15% данък печалба, при положение че всички останали – физически лица, акционерни дружества ЕООД, ООД, плащат по 10%. Затова смятам, че този данък трябва да се намали и за едноличните търговци на 10% и това върви със зануляване на данък дивидент, който е 5%. С това правим голям жест към инвеститорите и към малкия и средния бизнес, а те са основната бизнес среда. За да останат малко повече пари на хората в джоба, така че да потребяват и да са по-достъпни цените за тях, добавям и диференцираното ДДС – също широкоразпространено в ЕС. Това означава по-ниско ДДС за храни, лекарства, медицински услуги, което ще ги направи по-достъпни. Друга мярка е по-широкото въвеждане на обратно начисляване на ДДС, с оглед намаляване на злоупотребите и поставяне на всички икономически агенти при равни условия. Злоупотребите се изразяват в това, че голям брой търговци незаконно присвояват ДДС по търговски сделки, които са недействителни, като това става чрез фирми, които издават данъчни фактури, които са недействителни и на основание на които лица, занимаващи се с търговия, приспадат кредит за данък. Значението на ДДС е най-важният приходоизточник в републиканския бюджет, като на него обикновено се залага да осигури над 40% от данъчните приходи. Ефектът от всички гореизброени мерки за бюджета тогава няма да е намаляване на приходите. Защото ще има увеличен контрол и търговски оборот. Като се намали ДДС, се намалява наполовина и краденето на ДДС. Така намалява източването на републиканския бюджет. За да се променят нещата, предлагам следните прости данъчни корекции: - Едноличните търговци не трябва да имат данък печалба от 15%, а 10%. - Да се отмени данък дивидент, който е 5%. Така се прави жест към инвеститорите и малкия бизнес. Това ще оживи икономиката. - Да се въведе необлагаемият минимум върху доходите на физическите лица. В страните с плосък данък имат такъв минимум. Хората с най-ниските заплати, като ги освободят от необлагаемия минимум и като заплатата им стане 460 лв., ще имат 80 лв. още в джоба си. Тези хора са 500 - 600 000. Така още 40 млн. лв. месечно ще влязат в потребление. За 1 година в икономиката ще дойдат нови 500 млн. лв., а това ще повиши с половин процент ръста на брутния вътрешен продукт. - ДДС-то за храни и лекарства да стане диференцирано. Да се намали с 10%. Така също ще се увеличи търговският оборот. - Трябва да се въведе обратното начисляване на ДДС*. Това е начинът да се справим с фалшиви фактури, с фирмите фантоми, които точат ДДС-то. Като намалим ДДС-то на лекарства и храни, тогава това намалено ДДС да бъде с обратно начисляване. Тези 5 мерки ще донесат 1,5% допълнителен ръст на брутния вътрешен продукт на икономиката. Румен Гълъбинов е финансист. Бивш председател на Комисията за финансов надзор.

Д-р Мирослав Ненков: Няма политическа криза, има "ауу, ще стана ли министър"

https://www.actualno.com/healthy/d-r-miroslav-nenkov-njama-politicheska-kriza-ima-auu-shte-stana-li-ministyr-news_580139.html

Политическа криза няма. Има едно чудене "аууу, ще стана ли сега аз министър". Така бившият служебен здравен министър Мирослав Ненков коментира "суматохата" около това ще има или няма да има правителство и кога ще има предсрочни избори. Според Ненков най-доброто, което служеб

Частен детектив ще разследва смъртта на българска студентка в САЩ (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5920366

Частен детектив ще разследва смъртта на българска студентка в САЩ (Видео)Родителите на загиналата при неизяснени обстоятелства българска студентка в САЩ ще наемат частен детектив, който да разследва смъртта й. Това заяви пред NOVA майката на покойната Стефани Даниела Атанасова. Тя беше категорична, че семейството ще поиска и втора аутопсия. Причина за това станал и фактът,

Единадесет месеца затвор за държане на марихуана на стойност пет лева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627845

В съдебно заседание обвиняемият Е. Янков се призна за виновен и сключи споразумение с прокурор в Районна прокуратура - Кюстендил за извършено от него престъпление по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1, пр. 1 от Наказателния кодекс. На 13.07.2016 г., на ул. „София" в гр. Кюстендил, Янков държал найлоново пликче с наркотично вещество. Когато забелязал спиращия до него полицейски автомобил, той се уплашил и изхвърлил дрогата, която попаднала в двора на гаража на ОП „Чистота". Служителите на реда извършили оглед на местопроизшествие. Извършеният полеви н...

Честваме 100-годишнината на Иван Пейчев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627856

Чествания, посветени на 100 години от рождението на Иван Пейчев, организира Община Шумен. Поредицата от събития ще започне с представяне на двутомник с поезия и критика днес от 17.30 часа в Книжен център "Гринуич" в София. Първият том "Лирика" съдържа 237 избрани стихотворения на Иван Пейчев. Във втория том "Психография и критика" са публикувани нови изследвания върху творчеството на поета, специално посветени на 100-годишнината от рождението на поета. Автори на литературните анализи са проф. Добрин Добрев в съавторство с Илина Начева, проф. Де...

Масов бой между украински и турски футболни фенове

http://vesti.bg/sviat/masov-boj-mezhdu-ukrainski-i-turski-futbolni-fenove-6062486

По време на футболната среща агитките си спретнаха меле, бой е имало и преди да отидат на стадиона

Бивш шеф на Сметната палата: Партиите да дават отчет за какво харчат парите си

https://www.actualno.com/politics/bivsh-shef-na-smetnata-palata-partiite-da-davat-otchet-za-kakvo-harchat-parite-si-news_580125.html

Не самото получаване на субсидии, а за какво се харчат и въобще за какво харчат парите си - това трябва да стане прозрачно и публично. Такова мнение изрази бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров. Той беше категоричен - в момента обществото не знае за как

Президентът връчва мандат за съставяне на правителство на "БСП Лява България"

http://www.cross.bg/mandat-pravitelstvo-lyava-1527793.html

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание на Парламентарната група на "БСП Лява България". Мандатът ще бъде връчен в 10.00 часа на "Дондуков" 2. Първият проучвателен мандат беше връчен на ГЕРБ на 2 декември. Той беше върнат още в същия ден. Очаква се от "БСП Лява България" също да откажат да сформират правителство в рамките на 43-то НС. Лидерът Корнелия Нинова заяви по-рано, че този парламент е изчерпан и са необходими нови избори. Все пак, преди това, ако БСП откажат мандата, той трябва да бъде предоставен и на трета партия. В петък държавният глава коментира, че най-вероятно това ще бъде Реформаторският блок.Вчера РБ и ГЕРБ поведоха среща, на която се очакваше да стигнат до консенсус дали най-голямата партия в парламента ще подкрепи блок, ако приемат мандат. След срещата се оказа, че няма подобно решение, напротив този разговор щял да се води само, ако БСП върне мандата.

Популизмът на съдебната реформа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274683_%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0

 Политическата турбуленция около отминалите президентски и задаващите се предсрочни парламентарни избори, съчетани с отчетливото желание на българите за смяна на избирателната система, напълно закономерно изместиха фокуса от процесите в съдебната власт.

А там ситуацията изглежда като затишие пред буря. Не само защото очакваният след броени дни анализ на прокуратурата, изготвен от група европейски прокурори и Службата по структурни реформи на Европейската комисия, за пореден път ще бъде употребен за политически атаки срещу държавното обвинение.

Нито защото регулярният януарски мониторингов доклад на Брюксел по отношение на правосъдието у нас отново ще съдържа познатите доноси на провален бивш правосъден министър, а най-вече заради предстоящите през 2017 г. два ключови избора в Темида – за председател на Върховния административен съд и за нов състав на Висшия съдебен съвет. Наред с това правосъдната система тепърва започва да установява тежките последици от промените в Конституцията и в Закона за съдебната власт, които подведените по популистката идея за “съдебна реформа” депутати от отиващия си парламент реализираха.

Докладите – изначално манипулирани

За съжаление анализът на прокуратурата, който формално ще бъде приписан на британските обвинители Лийн Крос и Джон Рингут, на германския старши прокурор Клаас Вернер, на испанския професор и прокурор Хосе Диаз Кана и на холандския обвинител Хесел Шут, едва ли ще успее да постигне целите си. Първо, защото е невъзможно дори и за опитни юристи да придобият представа за състоянието на българските правоохранителни институции чрез няколко откъслечни посещения в София, второ, заради изначално манипулирания сценарий, по който мисията им бе реализирана, и трето, заради факта, че трудът им ще бъде политически употребен от добре познатите родни олигархични кръгове и техните говорители.
Най-големият порок на прокурорския доклад несъмнено е в неговото изначално манипулиране, постигнато чрез предварително подбраните им събеседници, с които европейските прокурори проведоха беседи в Постоянното представителство на Европейската комисия в София. Няма как да останеш обективен, ако източниците ти на информация са служители на олигархичните кръгове “Агнешките главички”, понастоящем “Капитал”, както и пряко заинтересовани от дискредитирането на българското държавно обвинение магистрати, адвокати и помощници на обикновения доносник и провален бивш правосъден министър Христо Иванов.

Същото е и с доклада по “Механизма за сътрудничество и партньорство” на Брюксел, който с появата си в края на януари 2017 г. ще даде идеален повод за политическото му употребяване в полза на N-тия партиен инженеринг, с който Радан Кънев пак ще пробва да сбъдне детската си мечта да бъде премиер.

Всъщност анализите на българската правосъдна система и най-вече тяхната употреба във вътрешнополитически план за задействане на тезата за нуждата от “радикална съдебна система” с нищо не се различават от популизма на патриотите, които с лекота обещават минимални пенсии от 300 лв. “Мантрите” на Радан Кънев и Христо Иванов за нуждата от реформа на прокуратурата не са нищо по-различно от всяка друга популистка игра. С тази разлика, че Кънев и Иванов ползват милионите на кукловодите си, в опит да им осигурят имунитет срещу търсене на наказателна отговорност. Ако едните се борят за 5-минутна слава, то плановете на другите са свързани освен с удовлетворяване на политическите им апетити, но и с овладяване на правосъдието.

Откровение или наглост

Неотдавна в поредно интервю за “експерта” по правосъдие Сашо Диков членът на съвета Калин Калпакчиев нагледно показа колко тънка е границата между “откровението“ и „наглостта”. Магистратът, който оправда подсъдимите по делото „Сапард“, докато по аналогичното дело в Германия обвиняемите бяха осъдени с ефективни присъди. В прав текст Калпакчиев призна, че той, а и още няколко негови колеги, саботират работата на висшия орган за управление на съдебната власт. Откровението, че опитите им са обречени на провал, няма как да прикрие наглостта в думите на Калпакчиев, че членове на ВСС умишлено превръщат откритите му заседания в поле за сеене на интриги, разчистване на сметки и в крайна сметка – ерозиране на доверието към правосъдието.

В същото време Калпакчиев изобщо не смята да се разделя с амбициите да продължи да бъде фактор в управлението на правосъдната система.

На първо време той отново ще се опита да изиграе ключова роля в подготвяното саботиране на избора на нов председател на Върховния административен съд, който трябва да се случи в първите месеци на 2017 г. Последващият избор на нови членове на ВСС ще е тест и за самите магистрати, особено за съдиите, доколкото сред тях мнозинство имат онези, които са поставили вярата в доброто и справедливостта над опитите на политически проксита и олигархични кукловоди за окончателно ликвидиране на върховенството на закона у нас.

Защото наместо да стартира проверка за обстоятелствата около документираното присъствие на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в кръчмарска прегръдка с Божидар Банков, адвокат на беглеца от правосъдие и фалирал КТБ фараон Цветан Василев, съдийската колегия на ВСС продължава да се тресе от хибридните интриги, продуцирани от Калпакчиев и компания, с активното съдействие на позорно напусналия властта провален бивш правосъден министър.

Промените в съдебния закон

Негативните последици от промените в Закона за съдебната власт продължават да се трупат, макар предупрежденията в тази посока да бяха изключително много още преди гласуването им. Подведени от популисткия напън за реформа на съдебната система, депутатите направиха така, че правосъдието нито се забърза, нито стана по-ефективно, а дори създадоха абсурдни прецеденти, заради които следващият парламент много скоро ще трябва да се заеме с ремонт на ремонтирания законодателен труд.

Темата изисква задълбочен и експертен анализ, който за пореден път би разкрил пагубната роля, която организации като Съюза на съдиите в България, както и на доносници като Христо Иванов и службогонци като Калин Калпакчиев имат върху правосъдната система у нас, прокарвайки в законодателството лобистки поправки. Достатъчно е да посочим обаче два примера от последните седмици, които биха родили страшни вицове, ако ситуацията не бе наистина сериозна.
Заради промените в Закона за съдебната власт ВСС вече е принуден масово да възстановява на постовете им прокурори и съдии, които са обект на самото правосъдие. Така, на 22 ноември, съдийската колегия на ВСС възстанови като съдия в Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, срещу когото вече година текат съдебни заседания пред Софийския градски съд по делото за злоупотреби с европейски средства от програмата “Административен капацитет”.

Възстановяването на Пенгезов наистина роди анекдот в Съдебната палата в столицата: “Правораздаване по български – сутрин се явяваш като подсъдим, следобед съдиш подсъдими…” Прокурорската колегия на ВСС пък бе принудена да възстанови на работа прокурор Димитър Захариев, който само преди година и половина бе отстранен заради оказван натиск върху свидетел по делото “Октопод”.

Старанието на държавното обвинение да не допусне политическото му овладяване не само е важно условие за независимост и устойчивост, особено в ситуации на политическа нестабилност, която в България очевидно тепърва ще се задълбочава, но започва да дава своите положителни резултати. На фона на компрометираните ръководства на ВКС и на СГС, в лицето на Лозан Панов и Калоян Топалов, работата на прокуратурата започва да среща доверие в обществото. За това говорят и социологическите данни от миналата седмица, според които 27,3% от гражданите смятат, че държавното обвинение работи най-добре по отношение борбата с корупцията. Макар да е само с 1,5% след прокуратурата, съдът тепърва ще губи позиции, а разделянето на ВСС на две колегии само ще ускори този процес.

И колкото и да не им харесва на олигарсите, част от работата на прокуратурата е да съблюдава спазването на законите и да защитава както обществения, така и държавния интерес. Особено когато става въпрос за вота на 2,5 млн. български граждани. Заради това няма нищо нелогично в това главният прокурор Сотир Цацаров да провежда срещи с когото намери за нужно, още повече че поканата за такъв разговор е на инициаторите на референдума, подкрепен с гласовете на толкова граждани, колкото почти всички партии в този, а и в следващия парламент могат само да мечтаят.
И докато атакуващите прокуратурата изглеждат все по-компрометирани, продължаващото неразплитане на зависимостите на двамата ключови председатели на съдилища – Панов и Топалов – ще има ефектът на бумеранг върху крепящите ги. Защото със засилващите се действия на прокуратурата и изправянето пред съда на властимащи и олигарси, въпросът за отказа от налагането на ефективни присъди ще става все по-актуален.

Тогава нито чуждите речи, които Лозан Панов рецитира пред контролирана аудитория, нито отеснелите спортни ризи със скандинавска символика на Калоян Топалов ще успеят да спрат общественото недоволство от липсата на справедливост. Фактите са красноречиви – само 2% от българите вярват в ефективността на съда – точно толкова, колкото е електоралната тежест на кукловодите от “Агнешките главички”, които и през 2017 година със сигурност ще продължат опитите си за менторстване в правосъдието.

Акцентите в печата

http://www.cross.bg/bulgariya-rust-radev-1527874.html

/КРОСС/ 60 хил. бежанци са пресекли България за 3 години, в. Сега Близо 60 хил. души са преминали през България от началото на бежанската криза през 2013 г. Само малка част от тях обаче са останали у нас, а повечето са продължили към Западна Европа и трудно ще бъдат върнати в България, където са регистрирани за първи път. Това съобщи вчера зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, според когото Дъблинското споразумение не работи. "Нали не си представяте как 1 млн. души, които са минали през Гърция, ще бъдат върнати там?", коментира Гунев. Тази година запитванията за връщане на хора от Западна Европа са били 8000, а върнатите - 400 души. Миналата те са били 250. ЦИК оспори сигнала на Слави Трифонов до главния прокурор, в. Сега Централната избирателна комисия (ЦИК) оспори сигнала на инициатора на националния референдум Слави Трифонов до главния прокурор Сотир Цацаров и дори уличи шоумена в манипулация. С остър тон говорителят на комисията Цветозар Томов дори си позволи да използва изрази като "дребен и жалък мошеник". В понеделник Слави Трифонов обвини комисията, че е заложила капан на референдума. Според него на гласувалите са раздадени 350 000 плика по-малко от бюлетините, а резултатът от допитването се изчислява на база на намерените пликове в урните. При гласуването за референдума бе установено, че в урните има пуснати бюлетини без пликове, което автоматично ги прави невалидни. България е втора в ЕС по ръст на икономиката, в

Нова доктрина за информационна сигурност подписа Путин

http://svetoven.pogled.info/russia/news/80212/nova-doktrina-za-informatsionna-sigurnost-podpisa-putin

/Поглед.инфо/ Документът отбелязва, че руските средства за масова информация са подложени на откровена дискриминация в чужбина

Лиляна Павлова – Мисис Инфраструктура

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274682_%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%E2%80%93+%D0%9C%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%81+%D0%98%D0%BD%D1%84%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0

 Когато премиерът Бойко Борисов заговори по една от любимите си теми – строеж на магистрали и саниране, винаги вмъква в някое изречение „Ето, с Лили Павлова…“ Сегашната министърка на регионалното развитие и благоустройството за втори път заема този пост под ръководството на Борисов. Дали ще има трети – отговорът след задаващите се предсрочни парламентарни избори.

Лиляна Павлова застана начело на МРРБ в края на лятото на 2011 година. Дотогава в първия кабинет на ГЕРБ тя бе заместник на Росен Плевнелиев. Именно решението на Бойко Борисов да го номинира за президент на България даде тласък на кариерното развитие на Павлова в изпълнителната власт.

Докато Плевнелиев се подготвяше за вота и обикаляше страната, Павлова започна да ръководи ведомството, което до днес отговаря за разпределянето на милиарди от европейските фондове за строителство на инфраструктура. Тогава основният приоритет на кабинета беше завършването на магистрала „Тракия“. Вече беше започната работа по продължаването на строителството на другия основен аутобан – „Хемус“. В ресора на Лиляна Павлова влизат още десетки отговорности като ремонтите и поддръжката на републиканските пътища, поддържането на язовири, нашумялата през последната година програма за саниране на жилищни сгради и други. Така че през 2011 година на плещите на Павлова падна цялата инфраструктура на страната.

А професионалната кариера на Лиляна Павлова всъщност започва през есента на 1996 година. Тогава тя постъпва на работа в Института за развитие на демокрацията.

„През март 1997 г. станах финансов мениджър по програма ФАР. В периода 1998-1999 г. бях офис мениджър по проект по ФАР – „Темпус Национален академичен център по мениджмънт и капиталови пазари“. През 1999 г. работих като експерт по международни проекти в Института за следдипломна квалификация към УНСС. В периода от 1999 до 2002 г. бях експерт в Координационното звено по програма ИСПА на ЕС към Министерството на регионалното развитие и благоустройството“, разказва Павлова на официалния си сайт в интернет.

След това от 2002-ра до влизането й в правителството като заместник-министър е шеф на отдел в дирекция „Национален фонд“ към Министерството на финансите.

Именно там е забелязана и попада в екипа на Росен Плевнелиев, който става строителен министър след победата на ГЕРБ на изборите през 2009 г.

В продължение на 2 години нейната задача в МРРБ е да ръководи управлението на средствата по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“ и на програмите за трансгранично и транснационално сътрудничество. Павлова е и национален координатор за участието на България в Стратегията на ЕС за Дунавския регион.

В дните преди оставката на кабинета „Борисов 1“ Павлова заема и вицепремиерски пост, след като лидерът на ГЕРБ приема молбата за напускане на тогавашния си заместник във властта и финансов министър Симеон Дянков.

Следва период, в който Лиляна Павлова е депутат в 42-рото народно събрание, когато на власт идва правителството на Пламен Орешарски, което управлява с подкрепата на БСП и ДПС. В миналия парламент е избрана от листата на ГЕРБ във Варна.

След падането на Орешарски формацията на Бойко Борисов отново печели изборите за Народно събрание и на 7 ноември 2014 г. Лиляна Павлова се завръща начело на МРРБ, за да продължи политиката на развитие на републиканската инфраструктура.

През 2016-а голяма част от средствата за инфраструктура, с които оперира МРРБ, бяха насочени към Северна България. В регионите там бяха рехабилитирани десетки километри пътища.

„В рамките на тази 2016-а са извършени ремонти по цялата републиканска пътна мрежа на над 650 км с целево финансиране от държавния бюджет. Инвестирали сме 400 млн. лв. приблизително за ремонти на пътища от всякакъв клас, както и за ремонти на тунели, съоръжения и виадукти. Над 15 са ремонтираните малки мостови съоръжения. Продължават ремонтите на големите тунели, мостове и виадукти“, обясни Павлова преди месец.

Тогава Борисов още не подозираше, че ще му се наложи за втори път през последните две години и половина да оттегля правителство, което оглавява. По всичко личи, че следващите избори ще са в началото на пролетта – дали след това Павлова отново ще бъде Мисис Инфраструктура, избирателите ще кажат.

Доктор по икономика

Лиляна Павлова е бакалавър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство в София. След това получава магистърска степен по публична администрация и европейска интеграция във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Има и докторска степен по икономика.
Автор и съавтор е на над 10 научни публикации, книги, статии, монографии. От 2002 година е хоноруван преподавател и лектор в направление „Администрация и управление“.

 

ЗА НЕЯ

 

Много добре е подготвена

Лиляна Павлова е много добре подготвена, с необходимите качества. Тя е човек с много добра репутация в Брюксел.

Премиерът Бойко Борисов

 

Ако не беше тя, още щяхме да чакаме язовир

Ако не беше министър Лиляна Павлова и правителството сигурно още 32 години щяхме да чакаме язовира. Хората не вярваха, че той ще стане, защото досега бяха само лъгани.

Кметът на Панагюрище Никола Белишки

 

Благодаря й за съвместната работа и подкрепата

Благодаря за подкрепата на министър Лиляна Павлова и за цялостната ни съвместна работа.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов

 

Каза, че винетките ще поскъпват ежегодно

Министър Лиляна Павлова каза, че винетките ще поскъпват още всяка година. Какво тогава става с транспортния отрасъл?

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев

 

Лъже! Не сме против санирането

Г-жа Лиляна Павлова лъже, ние не сме против санирането. Ако след избори бъдем избрани, бихме продължили тази програма за саниране.

Председателят на БСП Корнелия Нинова

Играта ва банк на Матео Ренци носи рискове за банките в Италия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274681_%D0%98%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BE+%D0%A0%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8+%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%

 Неуспехът на Разрушителя от Флоренция да промени баланса в законодателната власт и да отпуши процеса на дълбоки реформи за италианската икономика носи висок рисков потенциал за цяла Европа

 

Матео Ренци игра ва банк и загуби – това е най-краткото описание на резултата от проведения в Италия референдум тази неделя.

Каква всъщност бе целта на това допитване и защо амбициозният, реформаторски настроен министър-председател толкова много искаше да промени баланса на властите в своята страна? Големият проблем пред неговите планове за дълбока промяна в Италия бе отколешният паритет между горната и долната камара на парламента – Сенат и Камара на депутатите, в който бе заложено пословично бавното вземане на управленски решения. Въпросният институционален паритет нерядко прерастваше и в политическа криза, което също се приема за запазена марка на Апенините.

Ако промените в конституцията бяха одобрени на референдума, Сенатът щеше да е лишен от правото си да участва в одобряването на бюджета или приемането на по-голямата част от другите закони и нямаше да може да заплашва със сваляне правителството, като не му гласува доверие. Тези правомощия се прехвърляха изцяло и само на Камарата на депутатите. И въпреки че се запазваше правото на сенаторите да участват в избирането на държавен глава и на конституционни съдии, броят на членовете на горната камара щеше да бъде намален от 315 на 100, които не се избират пряко, а от властите на 20-те италиански области. Опитът да бъдат прехвърлени правомощия от Сената към регионалните власти, като по този начин този орган бъде превърнат от висш законодателен орган в представител на регионалните власти при управлението на страната, очевидно не бе разпознат именно от тези, които трябваше да се смятат за облагодетелствани. Защото в същото време точно за сметка на областите бе предвидено увеличение на правомощията на централното правителство в чувствителни области на икономиката като енергийната политика, националните транспортни мрежи, опазването на околната среда и др.

Сенатът от своя страна щеше да запази вето по конституционни въпроси и да се произнася с препоръчителна сила по закони, ако това поискат поне една трета от сенаторите.

Крайният резултат – развързване на ръцете на правителството и управляващото мнозинство в Камарата на депутатите, което да отпуши процес на по-нататъшни икономически реформи. Именно реформите в икономиката бяха основна цел на Ренци. И той имаше своето право – няма как без демонстриране на видима политическа воля, произтичаща от ясна законодателна и силна изпълнителна власт, да бъде променен закостенелият трудов пазар, например, където освобождаването на работник може да отнеме до 10 години. А именно това бе една от ключовите реформи, за да бъде върната Италия на пътя на растежа и да започне да намалява своя огромен държавен дълг от близо 133% от БВП. Болезнена и дълбока реорганизация – това е единствено възможният начин за постигането на тази цел според Ренци. Който за разлика от своите политически опоненти като Бепе Грило, лидер на популисткото движение „5 звезди“, и други евроскептици не дава и дума да се издума за излизане от еврозоната. Докато „петзвездният Грило“ не изключва отказ от еврото и минаване през процес на инфлация.

Проблемът на Ренци обаче бяха прекалено многото мощни противници, които той успя да мобилизира срещу себе си. С искането си за практическо ограничаване на регионите, чиито управители и неизменният им „шлейф от местна клиентела“ държат изключително много лостове за влияние и са на практика подобни корупционни крепости, каквито имаме и у нас. Само че ако у нас е нужна административна реформа, за да се отнеме власт от центъра и се даде на общините, за да се откъсне администрацията от политическото управление, то в Италия всъщност е нужен точно обратният процес. Но човек лесно може да си представи каква мобилизация е протекла сред тези крепости, за да бъдат отхвърлени предложенията на Ренци, и то в съотношение 2:1.

Разрушителя от Флоренция, както премиерът, вече в оставка, бе наречен от своите политически врагове, се изправи не само срещу цялата политическа опозиция, която съзря прекалена концентрация на правомощия в победилата политическа сила на изборите. Ренци застана и срещу цялото мощно локално статукво, чийто основен бизнес всъщност е именно търговия с влияние. Дали вече осъзнава, че не е трябвало да включва тази тема в референдума, няма голямо значение. Няма голямо значение и иронично звучащото твърдение, че дори и противници на популистите на Грило и сепарастично настроените националисти от „Северната лига“ на Салвини също гласуваха срещу предложенията на Ренци. Иронично, защото тези хора се страхуваха, че ако беше минал референдумът, силната концентрация на власт в Камарата на депутатите можеше да отиде именно в Грило и Салвинипри на следващите избори, които е възможно да са предсрочни и да се състоят още през ранна пролет. Така че много от трезвомислещите хора на Апенините със сигурност изпитват смесени чувства за крайните резултати.

Според някои наблюдатели Ренци е третият ляв политик на власт в западноевропейска страна през последните 20 години, който след Герхард Шрьодер (Германия) в началото на века и Франсоа Оланд (Франция) в последните години, е принуден да прави радикални реформи на пазара на труда. И това е наистина неизбежно, тъй като повишаването на конкурентоспособността на икономиката (сред трите най-големи в ЕС) и на нейния растеж, справянето с дълговото бреме и с безработицата преминават именно през такива промени. Такива са днешните реалности в еврозоната: не можеш повече да разчиташ на валутна девалвация (любим италиански инструмент в миналото), остава единствено вътрешната девалвация: орязване на доходите (заплати и пенсии) и социалните разходи, съпътствани от реформи на трудовото законодателство.

Големият въпрос оттук нататък – или със сигурност един от големите въпроси – е дали ще се намерят решения за проблемите в банковия сектор в Италия. Както е известно, осем банки, сред които третата най-голяма на полуострова – „Монте де Паски ди Сиена“, са в тежко финансово състояние.

Ренци веднъж вече отложи фалита на тази банка – това се случи на 29 юли тази година, когато в последните часове на петъчния работен ден бе подписано споразумение за спасяването на МПС чрез привличането на мощни финансови институции като „Джей Пи Морган“, „Голдман Сакс“, „Сити Груп“, Дойче банк, „Мерил Линч“, „Креди Сюис“, Медиобанка и др. Споразумението (използван бе принципът boil down) уточняваше две ключови стъпки, които включваха замяна на дълг на стойност 27,7 милиарда. В този момент твърдата позиция на Ренци и италианската държава в негово лице преобърнаха негативните очаквания и предизвикаха многобройни запитвания на потенциални инвеститори. Още в първия работен ден след подписването на споразумението пазарите потвърдиха тези позитивни очаквания и в крайна сметка онези играчи, спекулативно заложили на фалит на „Монте де Паски ди Сиена“ и на срив в италианския банков сектор, трябваше да се примирят с новата ситуация. Оказва се, временно. В деня след референдума те отново са в позиция за атака срещу италианския банков сектор.

В същия ден, 5 декември, президентът на ЕЦБ – италианецът Марио Драги, побърза да заяви, че ръководената от него европейска институция ще продължи изкупуването на италиански дългови книжа, за да поддържа техния пазар, а лихвите от около 2% са далеч под равнищата от кризата през 2010 г. Пазарният натиск, от който искат да се възползват борсовите играчи, залагащи на банков провал на Италия, както и острите проблеми на заплашените банки и вероятността от фалит на някои от тях с нищо не радват италианските граждани, без значение кой как е гласувал на референдума.

Още повече че в дългосрочен план исканите от Ренци реформи на трудовия пазар и повишаването на конкурентоспособността са незаобиколими, независимо кой е на власт. Така че дори и „петзвездният“ Грило, или „северният“ Салвини да вземат властта в Италия, този проблем ще се изправи срещу тях със същата огромна тежест.

Но преди това наследникът на Ренци – който и да е той, ще трябва да се заеме с решаването на проблемите в банковия сектор, заплашващ стабилността не само на Италия.

Едно е сигурното – спокойните дни за Европа изглеждат твърде далеч.

Преглед на печата - 7 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=338026

Дилемата ново правителство или предсрочни избори остава сред водещите теми на всекидневниците. "Въпреки заявката на президента Росен Плевнелиев да даде мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок (РБ), ГЕРБ не бързат да застанат зад досегашните си партньори в управлението.

Взрив пред офис в квартал „Манастирски ливади“ в столицата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274680_%D0%92%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%81+%D0%B2+%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BB+%E2%80%9E%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D

 Взрив избухна пред офис в столичния квартал „Манастирски ливади“, предаде БНТ.

Жертви и ранени няма, щетите са само материални. Взривът е избухнал късно снощи. Сградата е на строителната фирма „Станилов“ ЕООД. Полицията разследва случая. Все още не е ясна причината за взрива.

Взрив избухна пред офис на строителна фирма в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/07/2878401_vzriv_izbuhna_pred_ofis_na_stroitelna_firma_v_sofiia/?ref=rss


Силен взрив избухна късно снощи пред офис в София, съобщава Нова телевизия. При инцидента няма жертви и ранени, но са нанесени материални щети.

Взривът е избухнал малко след 22:30 ч. в кв. "Манастирски ливади". Сградата, пред която се е случило това, е на строителна фирма.

Все още не е ясна причината за инцидента. Полицията е започнала разследване.

Социалната комисия ще обсъди новите правила за празнуването

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/12/07/2878210_socialnata_komisiia_shte_obsudi_novite_pravila_za/?ref=rss


Промените в Кодекса на труда, с които да отпадне сливането на празнични и почивни дни и отработването в събота ще обсъди днес водещата Комисия по труда и социалната политика на Народното събрание.

Правителството в оставка предлага да се прекрати досегашната практика, с която Министерският съвет с постановление пренареждаше почивните и работните дни, когато се разкъсват от празник, а допълнителната почивка се отработваше в следваща събота.

В същото време се предлага, ако...

Походът на НАТО срещу свободата на изразяване

http://svetoven.pogled.info/news/80211/pohodat-na-nato-sreshtu-svobodata-na-izrazyavane

/Поглед.инфо/ Тиери Мейсан е френски журналист и интелектуалец, основател на дружеството „Резо Волтер”. Регулярно публикува своите материали в областта на международните отношения в арабски, испански и руски ежедневници и седмични списания. Последните му две книги „9/11. Чудовищната лъжа.” и „Пентагейт” са издадени на 28 езика, включително и на английски език.

Дежурният синоптик от БАН: Вятърът се обръща от североизток и с него нахлува студ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274679_%D0%94%D0%B5%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%BA+%D0%BE%D1%82+%D0%91%D0%90%D0%9D%3A+%D0%92%D1%8F%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D

 Днес вятърът ще се ориентира от североизток, в Източна България ще е предимно умерен и с него ще нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи, но ще се задържи без валежи. Максималните температури ще бъдат между 2° и 7°, в София – около 4°. Това съобщи дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), цитиран от "Фокус".
Над Черноморието ще има временни увеличения на облачността, но ще остане без валежи. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха: 3°-6°. Температурата на морската вода е 8°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще има временни увеличения на облачността, но ще остане без валежи. Ще духа силен вятър от север-североизток. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 4°, на 2000 метра – около минус 8°.

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е значително по-високо от средното за декември.

Близките на починалия от малария в Русе очакват проверките на институциите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5920358

Близките на починалия от малария в Русе очакват проверките на институциитеБлизките на починалия в русенска болница ще оставят институциите да си свършат работата по случая и след това ще решат дали да съдят ръководството й. Това каза за bTV Манушак Хачикян, дъщеря на 80-годишен пациент на тубдиспансера, починал след преливане на заразена с малария кръв. Бащата бил приет с пневмония в много тежко състояние,

Най-малко 25 жертви след силно земетресение в Индонезия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627890

Най-малко 25 души загинаха, а десетки бяха ранени при силно земетресение, разтърсило тази сутрин индонезийската провинция Ачех, в северната част на о-в Суматра, съобщи представителят на местната власт Саид Муляди, цитиран от ДПА и Би Ти Ви.Трусът е бил с магнитуд 6,4 по Рихтер, с епицентър на 18 км североизточно от Пид...

Днес ще е ветровито

http://offnews.bg/news/n_1/n_641606.html

Днес ще духа североизточен вятър, в Източна България ще е предимно умерен и с него ще нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи, но ще се задържи без валежи. Максималните температури ще бъдат между 2° и 7°, в София – около 4°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) . Над Черноморието ще има временни увеличения на облачността, но ще остане без валежи. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха: 3°-6°. Температурата на морската вода е 8°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините ще има временни увеличения на облачността, но ще остане без валежи. Ще духа силен вятър от север-североизток. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 4°, на 2000 метра – около минус 8°.

45% от българите нямат пари за топло

https://www.24chasa.bg/novini/article/5920356

45% от българите нямат пари за топло

Почти 45% от българите нямат средства, за да се отопляват адекватно. Данните изнесе Лияна Аджарова от Асоциацията на енергийните агенции. 30 на сто от хората у нас се определят като енергийно бедни, тоест не могат да си покриват сметките за ток, парно или твърдо гориво. По този показател страната ни заема първо място в Европейския съюз.

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска

http://www.cross.bg/amvrosiii-teodosiii-kazal-1527790.html

/КРОСС/ Житие на св. Амвросий Медиолански Св. Амвросий Медиолански се родил в 340 г. в Галия (сегашна Франция), където баща му бил управител. Той се учил в Рим. След смъртта на баща си живял там заедно с майка си, сестра си и брат си. Когато станал пълнолетен, той постъпил на гражданска служба и скоро обърнал върху себе си вниманието на Проб, главен управител на Италия в Рим. Проб, който бил християнин, обикнал младия Амвросий и му поверил управлението на две области - Лигурийската и Емилианската. Изпращайки го там, той го съветвал да управлява с кротост и справедливост. "Управлявай - казал му той - не като съдия, а като епископ!" Тия думи се оказали пророчески. Амвросий бил принуден да отиде в Медиолан (Милано), главен град на неговия окръг, където по случай избиране на епископ започнал да увещава враждуващите. Изведнъж в тълпата детски глас извикал: "Амвросий епископ! Амвросий епископ!" Тия думи се показали като внушение свише и целият събран народ единодушно извикал: "Нека Амвросий бъде епископ!" Амвросий в това време не бил кръстен, а само се готвел към св. Кръщение. Той обяснил това на присъстващите. Но те продължили да настояват на своето решение и изпратили до император Валентиниан прошение да утвърди техния избор. Между това Амвросий с всички средства се стараел да се отклони от епископството. Това високо звание му внушавало благоговеен страх. Два пъти той тайно бягал от Милано, но народът държал твърдо на своя избор

Китай е готов да смени "Росатом" в строителството на АЕЦ "Белене"

http://svetoven.pogled.info/news/80210/kitai-e-gotov-da-smeni-rosatom-v-stroitelstvoto-na-aets-belene

/Поглед.инфо/ Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) в понеделник (5 декември) изрази готовност да реализира проекта за строителството на АЕЦ "Белене" в България, съобщи РЕГНУМ, като цитира пресслужбата на българското правителство.

Икономическите възгледи на правителството...

http://www.cross.bg/dvizhi-ikonomicheskite-pravitelstvoto-1527792.html

/КРОСС/ 40-тият президент на САЩ Роналд Уилсън Рейгън: "Икономическите възгледи на правителството могат да бъдат обобщени с няколко думи: ако едно нещо се движи, обложи го с данък. Ако продължи да се движи, въведи регулация. Ако спре да се движи, го субсидирай."  

Радарите за превишена скорост днес - 7 декември във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=338020

Служители на КАТ ще следят днес - 7 декември, за превишена скорост във Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:40ч.

Учители от Бяла черква без заплати от 7 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/5920354

Учители от Бяла черква без заплати от 7 месецаБез заплата от месец май работят учителите от средищното училище в Бяла черква, Кърджалийско. Това заяви зрителка на Тази сутрин по bTV. Бедстващите алармирали областни институции, но оттам им отговаряли, че засега няма решение на проблемите. Учителите получавали по съвсем незначителни суми месечно.

Девет известни художници говорят за себе си във видеоизложба

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/12/07/2878336_devet_izvestni_hudojnici_govoriat_za_sebe_si_vuv/?ref=rss


Девет мини-документални филма за художници редом до техни произведения подреждат част от пъзела на историята на българското изкуство от втората половина на XX век до днес. Изложбата, която ще се открие в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) от 18 ч. тази вечер, е заключителна част от проекта "Визуални хроники" на Bureau Artrecord с куратори Мария Василева и Даниела Радева.

След изложбите "Форми на съпротива" и "Следобедът на една идеология" галерията отново тематизира...

Архитекти на модернистичнo Скопие осъждат ретроградната промяна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/07/2878260_arhitekti_na_modernistichno_skopie_osujdat/?ref=rss


Славко Брезоски е вече утвърден архитект, когато една юлска сутрин през 1963 г. градът, в който живее, е изравнен със земята: ключово събитие, което ще предначертае останалата част от професионалния му живот.

Преди малко повече от половин век при земетресението, което разтърси македонската столица Скопие (по това време все още част от бивша Югославия) загиват повече от 1000 души, а около три четвърти от сградите са разрушени.

Една от малкото оцелели постройки е универсален...

МВнР на Великобритания осъди нападението срещу руска болница в Алепо

http://svetoven.pogled.info/news/80209/mvnr-na-velikobritaniya-osadi-napadenieto-sreshtu-ruska-bolnitsa-v-alepo

/Поглед.инфо/ МВнР на Великобритания коментира нападението срещу руска военна болница в Алепо и заяви, че осъжда всякакви нападения срещу мирни жители и медицински учреждения, предаде РИА "Новости", позовавайки се на представител на ведомството. За това съобщи във вторник (6 декември) Газета.ru.

На 7 декември рожден ден имат

http://www.cross.bg/na-dekemvri-rozhden-den-imat-1527789.html

/КРОСС/ Петър Александров, футболен треньор Никола Корабов, режисьор Димитър Аврамов, режисьор Ованес Торосян, актьор Тошо Тошев, журналист и издател  

Как майките на деца с увреждания си търсят... втора работа

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/12/07/2878248_kak_maikite_na_deca_s_uvrejdaniia_si_tursiat_vtora/?ref=rss


Досега майките на деца с увреждания имаха постоянна работа на пълен работен ден работа - 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, по цяла година и без право на отпуск. От днес имат още една възможност - да получат ... втора работа.

Инициативата е на набиращия популярност сайт "Майко Мила", избрал да замени традиционната предколедна благотворителност с онлайн платформа, която дава възможност на майките на деца с увреждания да печелят средства с труда си и така да подпомагат...

Президентът връчва мандат на БСП за съставяне на правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/5920352

Президентът връчва мандат на БСП за съставяне на правителствоВ изпълнение на конституционните си правомощия, на 7 декември на “Дондуков” 2, президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание на Парламентарната група на "БСП лява България". Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Тръмп официално посочи Джеймс Матис за министър на отбраната

https://www.actualno.com/america/trymp-oficialno-posochi-djejms-matis-za-ministyr-na-otbranata-news_580127.html

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп официално издигна генерал Джеймс Матис за министър на отбраната, предаде БГНЕС. "За успеха на нашата военна стратегия се нуждаем от правилния човек, който ще оглави Министерството на отбраната. Затова днес аз имам удоволствието

Путин благодари на Ердоган за ратифицирането на договора за "Турски поток"

http://svetoven.pogled.info/news/80208/putin-blagodari-na-erdogan-za-ratifitsiraneto-na-dogovora-za-turski-potok

/Поглед.инфо/ Президентът на Русия Владимир Путин по време на среща с премиера на Турция Бинали Йълдъръм предаде благодарности на президента Тайип Ердоган за ратифицирането на споразумението за "Турски поток", съобщи във вторник (6 декември) "Взгляд".

Плевнелиев връчва днес мандат за кабинет на БСП

http://offnews.bg/news/n_1/n_641605.html

В изпълнение на конституционните си правомощия, на 7 декември на “Дондуков” 2, президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание на Парламентарната група на "БСП лява България".  Миналата седмица мандат за съставяне на кабинет получиха от ГЕРБ, но както бе заявено, те го върнаха и настояха за предсрочни избори. Същото се очаква да се случи и днес с БСП, които на няколко пъти казаха, че ще върнат мандата.  Трети на опашката вероятно ще бъдат от Реформаторския блок, като условието на президента за това е те да направят "истински опит" да съставят кабинет. Вчера от РБ се срещнаха с ГЕРБ за консултации, но без съществен резултат. 

Родител сигнализира за миши фекалии в ученическа закуска

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627837

Ученик откри миши фекалии в безплатната си закуска. За това сигнализира родител на детето. Животинските екскременти са били открити в опаковката на закуска тип курабия със захар, която детето донесло от училище, се посочва в сигнала, подаден онлайн в Регионалната здравна инспекция, чрез форума за мнения, препоръки, оплаквания и информация. Родителят настоява фирмата, която осигурява безплатните детски закуски на ученици от първи до четвърти клас, да бъде проверена. Посочва и името на фирмата, базирана в кв. „Аспарухово". Сигналът е подаден на 1...

На 7 декември през...

http://www.cross.bg/apolo-purvata-voiina-1527787.html

/КРОСС/ 1732 г. - Кралската опера в Лондон отваря врати. 1787 г. - Делауър става първият американски щат, ратифицирал Конституция на САЩ. 1920 г. - Започва строителството на японския самолетоносач „Акаги". 1941 г. - Втората световна война: Японският имперски флот провежда нападение над Пърл Харбър, в резултат на което САЩ обявява война на Япония. 1958 г. - Официално е открита първата отсечка на Автомагистрала А1 в Италия, която свързва Милано с Парма. 1972 г. - Изстреляна е последната лунна пилотирана мисия на Аполо - Аполо 17; докато напуска Земята, екипажът прави снимка, известна като Синьото топче. 1982 г. - Извършена е първата екзекуция в САЩ чрез смъртоносна инжекция в Тексас. 1988 г. - Арменското земетресение с магнитуд 6,8 по Скалата на Рихтер убива близо 25 000 души; ранените са 15 000, а 400 000 души остават без дом. 1988 г. - Ясер Арафат признава правото на Израел да съществува като държава. 1995 г. - Космическият апарат Галилео влиза в орбита около Юпитер, шест месеца след като е изстрелян от космическата совалка Атлантис. 2004 г. - Хамид Карзай полага клетва като президент на Афганистан. 2006 г. - 18 души загиват и 12 са ранени при една от най-големите пътни катастрофи в България - между градски автобус и ТИР край Бяла.  

Тестът PISA като билет за живота

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5919845

Тестът PISA като билет за животаТестът PISA ни съобщава периодично през годините колко грамотни или неграмотни са децата в цял свят. Според данните за тази година близо 42% от българчетата на 15-16 години са функционално неграмотни по четене, 42% - по математика, 38 на сто по природни науки. Ужас, ще кажат вкупом ученици и родители.

Побратимяването с чужди градове ни носи линейки, пари за ремонти и...мечки

https://www.actualno.com/society/pobratimjavaneto-s-chujdi-gradove-ni-nosi-linejki-pari-za-remonti-imechki-news_580107.html

Мечки, линейки, скенери и коледна украса са само част от армаганите, които сме получили по линията на побратимяването на български градове с 298 селища от чужбина. Ползите от „роднинските връзки“ са най-често културни, като се разменят посещения и делегации или пък наш

Склад с бойни отровни вещества на бунтовниците открит в Алепо

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/80207/sklad-s-boini-otrovni-veshtestva-na-buntovnitsite-otkrit-v-alepo

/Поглед.инфо/ По време на прочиствателна операция в квартал Масакин Ханано в град Алепо, сирийските правителствени войски са открили склад с бойни отровни вещества, използвани от бунтовниците.

Най-важното от Варна във вчерашния 6 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=337932

Варненските заведения в надпревара с оферти за Нова година До новогодишната нощ остава по-малко от месец и местата за забавление в някои от варненските заведения и ресторанти вече са изчерпани, показа проверка на Moreto.net. Осветяват допълнително реновираната фасада на Военноморския клуб във Варна Официално приключване на етап от ремонта на Военноморския клуб, свързан с обновяването на фасадата и ремонт на покрива, се състоя днес.

Максималните температури ще са между 2° и 7°, в София – около 4°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5920346

Максималните температури ще са между 2° и 7°, в София – около 4°Днес вятърът ще се ориентира от североизток, в Източна България ще е предимно умерен и с него ще нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи, но ще се задържи без валежи. Максималните температури ще бъдат между 2° и 7°, в София – около 4°. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към

Пол Макнами: Григор Димитров не трябва да носи турнира в София на гърба си

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/07/2877981_pol_maknami_grigor_dimitrov_ne_triabva_da_nosi_turnira/?ref=rss


Пол Макнами е бивш австралийски тенисист и треньор, а през тази година беше избран за директор на турнира "Гаранти Коза София оупън". Той има богат опит като ръководител, тъй като в продължение на 25 години е бил изпълнителен директор на Australian Open, а повече от три десетилетия е бил директор на "Хопман къп". Като състезател е сред най-силните играчи на двойки и смесени двойки през 70-те и 80-те години на миналия век. Достигал е до първото място в световната ранглиста на двойки и е спечелил...

25 убити и десетки ранени от трус в Индонезия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5920342

25 убити и десетки ранени от трус в ИндонезияНай-малко 25 души са загинали и десетки са ранени след силно земетресение с магнитуд 6,4, което разтърси тази сутрин индонезийската провинция Ачех, в северната част на о-в Суматра, съобщи ДПА. На телевизионни кадри от най-засегнатия от труса окръг Пидие Джая се виждат изравнени със земята къщи и други сгради, включително магазини и джамии.

Кабул приема върнатите от Швеция мигранти

http://svetoven.pogled.info/news/80206/kabul-priema-varnatite-ot-shvetsiya-migranti

/Поглед.инфо/ Афганистан ще продължи да приема свои граждани, които не са получили разрешение за пребиваване в Швеция, независимо че парламентът в Кабул не е ратифицирал съответното двустранно споразумение.

20 жертви след земетресение на о. Суматра

https://www.actualno.com/asia/20-jertvi-sled-zemetresenie-na-o-sumatra-news_580124.html

Най-малко 20 души загинаха, а десетки са ранените при земетресението с магнитуд 6,4, което разлюля днес индонезийския остров Суматра, съобщи БГНЕС. Както съобщава агенция Синхуа, разрушени са десетки жилища, сгради и храмове. Земетресението бе регистрирано около 05:03 местно в

Честит рожден ден на Кирил Борисов!

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5919826

Честит рожден ден на Кирил Борисов!Днес рожден ден празнува Кирил Борисов от криминалния отдел на в. “24 часа”. Когато не е зает с разплитането на някоя ДДС афера, Киро блести на футболния терен или с китара в ръка. Бъди жив и здрав и много щастлив. Наздраве!                                                                                                                            

Антики от Палмира иззети в Женева

http://svetoven.pogled.info/news/80205/antiki-ot-palmira-izzeti-v-zheneva

/Поглед.инфо/ Швейцарските власти са заловили девет антики, разграбени от Палмира и древни обекти в Либия и Йемен в свободната зона за изкуство на пристанище в Женева, съобщават местните медии.

Пътна обстановка в страната - 7 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=338021

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пловдив: Поради ремонт на надлез над АМ „Тракия“ се ограничава движението в лявото платно при км 133 посока Бургас-София. Движението се пренасочва двупосочно в дясното платно посока София-Бургас.

Най-луксозният и комфортен "Форд"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/12/07/2872308_nai-luksozniiat_i_komforten_ford/?ref=rss


Търсенето на SUV модели не спира да расте, като в Европа той вече е най-големият с дял от близо една четвърт. Доскоро "Форд" присъстваше с два модела – компактния "Екоспорт" и средноразмерния "Куга", а миналия месец на българския пазар дебютира и най-големият и луксозен модел - "Едж". Амбициите на "Форд" са тази широка гама да им позволи да продадат 200 хиляди SUV модела в Европа догодина

Изграден на платформата на "Мондео" и S-MAX, автомобилът има дължина почти пет метра. Отвън...

Обама: Грешки при операцията срещу Саддам помогнаха за появата на "Ислямска държава"

http://svetoven.pogled.info/news/80204/obama-greshki-pri-operatsiyata-sreshtu-saddam-pomognaha-za-poyavata-na-islyamska-darzhava

/Поглед.инфо/ Грешки, допустнати от САЩ по време на военната операция в Ирак за свалянето на Саддам Хюсеин, станаха една от причините за появата на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД).

Последните въпросителни в групите на Шампиноската лига отпадат днес

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/07/2878335_poslednite_vuprositelni_v_grupite_na_shampinoskata/?ref=rss


Днес ще се изиграят последните осем мача от груповата фаза на Шампионската лига, а с това ще отпаднат и единствените останали въпросителни в турнира преди елиминациите.

Четири отбора ще се борят за две места на осминафиналите, а интригата кой ще продължи европейското си участие в Лига Европа също е голяма.

В група Е победителят и вторият в подреждането вече са ясни - "Монако" и "Байер" (Леверкузен), но двата тима ще играят един срещу в Германия за престиж. Другите два...

От 2017 г. Google минава изцяло на възобновяема енергия

http://www.dnevnik.bg/zelen/resursi/2016/12/07/2878261_ot_2017_g_google_minava_izcialo_na_vuzobnoviaema/?ref=rss


От следващата година центрове за база данни на Google, както и офисите за всички нейни 60 000 служители ще се захранват изцяло от възобновяеми източници на енергия. Самата компания, цитирана от британския вестник "Гардиън" определя тази стъпка като "забележителен момент". Google и сега е най-големият корпоративен купувач на електроенергия от възобновяеми източници в света, след като миналата година изкупуваше 44% от своята енергия от вятърни и соларни паркове. От 2017 г. тази енергия ще бъде...

Обществено обсъждане на „Синята зона“ във Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627853

Община Враца организира публично обсъждане за изменение на Наредба за организация на движението при кратковременно паркиране – „Синя зона“. На него ще бъдат представени всички предложения, направени от ръководството на общинското предприятие „Паркинги и гаражи“,  както и постъпилите до момента от граждани и институции. „Намерението ни е от тук нататък всички наредби да бъдат подлагани на подобно обсъждане, за да може колкото се може да се вземе под внимание мнението на повече хора и самите наредби да имат по-широка обществена подкрепа“, коменти...

Тръмп официално издигна ген. Джеймс Матис за шеф на Пентагона

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/80203/tramp-ofitsialno-izdigna-gen-dzheims-matis-za-shef-na-pentagona

/Поглед.инфо/ Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп официално издигна генерал Джеймс Матис за министър на отбраната.

Samsung спечели ключово дело срещу Apple

http://vesti.bg/tehnologii/samsung-specheli-kliuchovo-delo-sreshtu-apple-6062482

Висшият съд на САЩ застана изцяло на страната на Samsung и отхвърли предишни решения, заради които компанията трябваше да плати 399 млн. долара на Apple

Обучават ученици в основни правни познания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627849

Продължава реализирането на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", прилагана в Административен съд Враца. Днес, от 12 часа, в съдебна зала № 3 сборна група ученици от Х клас на СУ „Христо Ботев" гр. Враца ще се запознаят с административното правораздаване, компетентността на Върховния административен съд и административните съдилища, административното нарушение и наказание, и как практически следва да подходят в често срещани житейски ситуации, в които се изискват няк...

Венецуела започва производство на автомати Калашников

http://svetoven.pogled.info/news/80202/venetsuela-zapochva-proizvodstvo-na-avtomati-kalashnikov

/Поглед.инфо/ Спорните въпроси около изграждането на завод за производство на автомати Калашников - 103 във Венецуела да решени, заводът ще за работи през 2019 гоидна.

Родители на деца с увреждания ще протестират с жива верига около парламента днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/07/2878252_roditeli_na_deca_s_uvrejdaniia_shte_protestirat_s_jiva/?ref=rss


Днес около Народното събрание по обяд ще се състои третият за тази година протест на родители на деца и възрастни с увреждания. Целта на протеста, организиран във "Фейсбук", е "да "арестуваме" парламента с жива верига около сградата".

"Този път не просто ще протестираме, този път ще има ОБСАДА на парламента, хванати за ръце около цялата сграда и няма да пуснем никой да си тръгне, докато не получим удовлетворяващо ни решение за реформа, не за нова социална помощ, не за една група...

Св. преподобна Филотея Търновска

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prepodobna-filoteja-tyrnovska-news_580085.html

Преподобна Филотея се родила във византийския гр. Поливот (южна Тракия). Тя била плод на продължителните молитви на своите бездетни родители. Получила добро за тогавашното време образование и достигнала вече пълнолетие, тя била омъжена против волята си, но успяла да склони

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=338019

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 7 декември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Проф. Анастас Герджиков: Демографският срив показа грешния модел за финансиране на университетите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5919842

Проф. Анастас Герджиков: Демографският срив показа грешния модел за финансиране на университетитеЦелта ни е Софийският университет да влезе в световния топ 500 С ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков разговаря Ярослава Прохазкова - Софийският университет отново е лидер в рейтинговата система на висшите училища. Номер едно е в 21 от 25 професионални направления, как го постигнахте?

Приходите от данъци като дял от БВП продължават да растат, сочи нов доклад

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/12/07/2877995_prihodite_ot_danuci_kato_dial_ot_bvp_produljavat_da/?ref=rss


Събирането на данъци в най-развитите икономики на света продължава да нараства. През миналата година този показател достигна най-високото си равнище за всички времена. Това показват данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), оповестени в края на ноември. Според тях най-голям ръст има при събирането на данъците върху труда и потреблението.

Тазгодишното издание на доклада на организацията показва, че средното съотношение между събраните данъци и БВП на...

Президентът връчва мандат за съставяне на правителство на БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/07/2878080_prezidentut_vruchva_mandat_za_sustaviane_na/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в този парламент на БСП днес. Социалистите вече заявиха, че ще го върнат неизпълнен веднага.

Миналата седмица така постъпи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Третата формация, която ще получи мандат за съставяне на правителство, е Реформаторският блок. Макар че започнаха консултации с ГЕРБ за евентуален кабинет, реформаторите смятат, че най-реалистичният сценарий са предсрочните...

Кои дизайнери биха обличали Мелания Тръмп и кои - не?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627874

Жан-Пол Готие каза, че няма проблеми да прави дрехи за Мелания Тръмп, въпреки позициите на дизайнерите Том Форд и Марк Джейкъбс, които отказаха да работят за нея, съобщи Би Би Си. Редица дизайнери обявиха, че биха отказали поръчка на бъдещата първа дама на Америка. Но други, като Томи Хилфигър, Том Браун и Готие, казаха, че нямат проблем да работят с нея. Запитан дали би обличал госпожа Тръмп, Готие отговори: "Определено. Не ми е цел, но защо не?". В изказване по време на Британските модни награди в понеделник французинът каза, че "не става в...

Афганистанското момче, коeто беше в кома след бунта в Харманли, е преместено в Бусманци

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/07/2878255_afganistanskoto_momche_koeto_beshe_v_koma_sled_bunta_v/?ref=rss


Афганистанското момче, което беше в кома заради тежка черепно-мозъчна травма след бунта в лагера в Харманли е преместено в Бусманци. "Дневник" научи, че от вчера то се намира в центъра от закрит тип край София. Информациите за състоянието му обаче са противоречиви.

Момчето, което е на 15 години, е

изписано от болницата в Стара Загора, където преди дни петърпя животоспасяваща операция

Информацията беше неофициално потвърдена от Държавната агенция за бежанците...

7 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=338018

Събития: 1732 г. – Кралската опера в Лондон отваря врати. 1787 г. – Делауър става първият американски щат, ратифицирал Конституция на САЩ. 1815 г. – Френският маршал Мишел Ней е разстрелян, след като е обвинен в държавна измяна от реставрационното правителство на Бурбоните на Луи XVIII за подкрепата, която оказва на Наполеон Бонапарт по време на неговите Сто дни.

Питка риба

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5919768

Питка рибаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

В ХГ"Илия Бешков" откриват „През обектива на фотоклуб "4хСОКИ" - Плевен!“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627809

Изложбата „През обектива на фотоклуб "4хСОКИ" - Плевен!" ще бъде открита в края на седмицата в Художествена галерия „Илия Бешков". Фото клуб "4хСОКИ" е създаден преди близо 6 години чрез посредничеството на глобалната мрежа. Комуникацията през интернет се оказала недостатъчна за пленените от магията на обектива ентусиасти и така се стигнало да първата среща в реалното пространство. Откриването на изложбата, в която ще участват 13 автора с общо 53 фотоса, ще се състои на 9 декември, от 17:00 часа в Камерната зала на ХГ "Илия Бешков"....

Джоли и Пит се разбраха за децата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627872

Анджелина Джоли и Брад Пит се споразумяха тя да получи временно пълно попечителство за децата, съобщи Контактмюзик. Най-скъпите холивудски разводи Двамата спореха ожесточено как да гледат шестте си деца, след като се разделиха през септември. Според съдебни документи, получени от "Ентъртейнмънт тунайт", Анджелина Джоли е получила пълно попечителство, а Брад Пит ще прави "терапевтични посещения на децата". Те ще зависят от мнението на семейния терапевт, който ще взима предвид...

Силен трус почерни Индонезия, провинция е в руини

http://vesti.bg/sviat/silen-trus-pocherni-indoneziia-provinciia-e-v-ruini-6062481

Земетресението е с магнитуд 6,4 и е станало в индонезийската провинция Ачех, има десетки загинали

Прогноза за времето - 7 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=338017

Днес температурите над страната ще се понижат. Над Черноморието ще има временни увеличения на облачността, но ще остане без валежи. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха: 3°-6°. Температурата на морската вода е 8°-10°.

Президентът ще връчи мандат за кабинет на БСП, очаква се Нинова да го върне

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627886

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание на Парламентарната група на "БСП лява България". Очаква се лидерът на БСП Корнелия Нинова да върне мандата. Председателката на партията вече многократно заяви, че столетницата ще остане в опозиция в настоящия парламент и няма да съставя правителство. Нинова: Обединение между ГЕРБ и БСП? Би било национално предателство Социалистите са кате...

Актуален виц

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5919806

Актуален виц - Знаеш ли как се казва братът на Издислав (на англ. - Is This Love)? - Не, как? - Дисислав (на англ. - This Is Love).                                                                                                                                                                                                                  

Восъчни фигури на британското кралско семейство в коледни премени (СНИМКИ/ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627876

Восъчните фигури на британската кралица Елизабет Втора и нейното семейство в музея на Мадам Тюсо в Лондон бяха украсени празнично с кичозни коледни пуловери, за да насочат вниманието към призива за благотворителност в полза на децата, съобщи Ройтерс. We've teamed up with @savechildrenuk to dress up our figures of The Royal Family for #ChristmasJumperDay! See more: https://t.co/FSIuhWE569 p...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване