Европейско турне планува ОбДТ „Невена Коканова" - Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637025

Европейско турне планува ОбДТ „Невена Коканова" - Дупница-от Виена до Лондон, от 1 до 10 март. Това съобщи директорът на театъра Славчо Пеев. Те ще играят станалата изключително популярна постановка „Г-н Балкански", а с предстоящите представления ще надхвърли 100 изигравания на сцена. След завръщане от турнето актьорите започват подготовката на нова постановка, която трябва да е готова за майските празници. На 90 % това ще бъде чешката пиеса-мюзикъл „ Двама на коне, един на магаре". Славчо Пеев издаде, че имат уверение от Александър Морфов, кой...

Благоевградските млади социалисти номинираха четирима за народни представители

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637024

На първото си събрание за 2017 година младите социалисти от Благоевград обявиха своите изрбаници за парламента, приеха годишен отчет на лидера Ваня Маникатева и начертаха план за 2017 година. На 14 януари Младежкото обединение на БСП-Благоевград проведе своето първо събрание за 2017 г. Срещата на младежите е и първата от поредицата предстоящи събрания в общинската организацията. Социалистите безусловно се обединиха около номинацията на областния и общински председател на БСП Благоевград - Николай Бошкилов за депутат. Според тях той притежава ...

Форумът в Давос започва с подготовка за Четвъртата индустриална революция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/16/2899561_forumut_v_davos_zapochva_s_podgotovka_za_chetvurtata/?ref=rss


3000 души ще се съберат утре на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, която ще продължи до 20 януари.

"Светът около нас се променя с безпрецедентна скорост. В този критичен момент традиционните ни концепции за обществото, значимата заетост и националната държава са поставени на изпитание, а много се чувстват несигурни и застрашени", коментира изпълнителният директор на Световния икономически форум проф. Клаус Шваб.

Тазгодишната тема е "Отговорно и...

БДЖ: Ще се борим с ощетения график на влаковете с ускорени ремонти

https://www.24chasa.bg/novini/article/5996935

БДЖ: Ще се борим с ощетения график на влаковете с ускорени ремонтиС ускорени ремонти на локомотиви ще борят ощетения график на влаковете От общо 445 млн. лв. задължения, 380 трябва да бъдат поети от държавата. От стратегическа гледна точка тези средства трябва да се доизплатят. За да има насищане на жп мрежата с влакове, са необходимо 420 млн. лв., с които да бъдат закупени необходимите мотриси.

Най-малко 37 жертви при катастрофа на турски самолет

http://www.mediapool.bg/nai-malko-37-zhertvi-pri-katastrofa-na-turski-samolet-news258897.html

Най-малко 37 човека загинаха при катастрофа на турски товарен самолет близо до летище Манас в Киргизстан, съобщиха информационните агенции. Самолетът се е разбил в гъсто населен район край столицата Бишкек. Министерството на извънредните ситуации каза, че при катастрофата са били разрушени 15 къщи. Повечето жертви, сред които 6 деца, са били жители на населено място, където е паднала машината. Най-малко 11 души са тежко пострадали. Летищните власти съобщиха, че самолетът е пътувал от Хонконг за Истанбул. Той е трябвало да направи междинно кацане на международното летище Манас, но се е разбил, докато се е опитвал да се приземи в гъста мъгла, отбелязва Ройтерс. По информация на Анадолската агенция катастрофиралият самолет е на турската авиокомпания "Май карго еърлайнс", известна също като Ей Си Ти Еърлайнс, посочва ТАСС. Четиримата пилоти на самолета са сред загиналите, потвърдиха властите в страната. Заради катастрофата летище Манас е затворено.

Най-малко 32 жертви при катастрофа на турски самолет

http://www.mediapool.bg/nai-malko-32-zhertvi-pri-katastrofa-na-turski-samolet-news258897.html

Най-малко 32 човека загинаха при катастрофа на турски товарен самолет близо до летище Манас в Киргизстан, съобщиха информационните агенции.   Летищните власти заявиха, че самолетът е пътувал от Хонконг за Истанбул. Той е трябвало да направи междинно кацане на международното летище Манас, но се е разбил, докато се е опитвал да се приземи в гъста мъгла, отбелязва Ройтерс.    Заради катастрофата летище Манас е затворено. Министерството на извънредните ситуации каза, че при катастрофата са били разрушени 15 къщи.    По информация на Анадолската агенция катастрофиралият самолет е на турската авиокомпания "Май карго еърлайнс", известна също като Ей Си Ти Еърлайнс, посочва ТАСС.   Според първоначална информация шест от жертвите са деца.

Как "Фейсбук" "върна" открадната кола преди полицията

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kak-fejsbuk-vyrna-otkradnata-kola-predi-policiiata-6064173

Мъже задигнаха колата на младо момиче пред носа й, върнаха я след като случаят се разшумя в социалните мрежи

"Райънер" се мести на Терминал 2 в София от днес

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2017/01/16/2900272_raiuner_se_mesti_na_terminal_2_v_sofiia_ot_dnes/?ref=rss


Най-големият европейски нискобюджетен превозвач "Райънер" (Ryanair) от днес изпълнява полетите си от терминал 2 на летище София, съобщиха от порта в края на миналата седмица.

Досега всички нискобюджетни компании летяха от стария терминал на летището.

При неколкократните си посещения в София през миналата година от ръководството на превозвача казаха, че водят разговори с летището да преместят полетите си. Явно преговорите вече са приключили.

Ирландската компания...

Фейсбук въвежда мерки за борба с фалшивите новини в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5996908

Фейсбук въвежда мерки за борба с фалшивите новини в ГерманияФейсбук заяви, че въвежда мерки за борба с разпространението на фалшиви новини в Германия, където след няколко месеца има парламентарни избори, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Социалната мрежа каза, че разследващата медийна група "Коректив" ще бъде нейният първи външен проверител в Германия и че работи за включване на още организации.

Facebook започва да филтрира фалшиви новини

https://vesti.bg/tehnologii/facebook-zapochva-da-filtrira-falshivi-novini-6064172

Компанията започва тест на нова технология в Германия, като ще провери дали тя ще повлияе на изборите там

Ако има гръцка блокада, пак ли ще търпим

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5996485

Ако има гръцка блокада, пак ли ще търпимАко след 20 януари времето се позатопли и снегът се стопи, гръцките фермери със сигурност ще стоварят десетки трактори на граничния пункт Кулата - Промахон и ще блокират границата. Дотук новина няма, защото тези репортажи ги гледаме всяка зима по време на т.нар. голяма гръцка криза. Проблемът е как ще реагират българските превозвачи.

НАТО има проблеми и е остаряла организация според Тръмп

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637023

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп каза в интервю за британския в. "Таймс" и германския в. "Билд", че в НАТО има проблеми и че алиансът е остаряла организация, предадоха ТАСС и Ройтерс. Според Тръмп НАТО е остаряла, защото не е осигурила защита от тероризма, но все пак е много важна за него. "Аз бях подложен на толкова критики, когато казах, че НАТО е остаряла. Остаряла е, защото не се грижеше за тероризма. Понесох доста критики за два дни. А после започнаха да казват, че Тръмп е прав", заяви той. "Отдавна говоря, че в НАТО има проблеми...

С десет рекламни видео клипа ще популяризираме българските ЕДЕН дестинации

http://www.cross.bg/destinatzii-eden-bulgariya-1531618.html

/КРОСС/ С нови десет рекламни видео клипа ще популяризираме българските ЕДЕН дестинации. Те са изработени с европейско финансиране по проект „Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България - второ издание", изпълняван от Министерството на туризма като бенефициент по програма COSME 2014-2020 г. EDEN e акроним на European Destinations of ExcelleNce (най-добри европейски дестинации) и представлява инициатива, която популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма на територията на целия Европейски съюз. Кратките промоционални видеа са с продължителност до една минута и половина, по един за всяка от ЕДЕН дестинациите: Луковит, Враца, Каварна, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Сапарева баня, Природен парк Странджа и Сандански. Направен е и един общ имиджов клип, с продължителност малко над 3 минути за всички 12 дестинации, включени в проекта. Видеата са създадени по начин, представящ дестинациите за българските и чуждестранни туристи. Те включват и някои от интересните събития и туристическите обекти на тяхната територия. Клиповете ще бъдат сред показваните материали на предстоящите международни туристически изложения, на които България ще участва през 2017 г. Ще бъде използвано и онлайн пространството, а видеата могат да бъдат излъчвани и при бъдещи рекламни кампании на България, както и от съответните дестинации за реализиране целите на регионалния им маркетинг

Тройно убийство във Вълчи дол

http://www.moreto.net/novini.php?n=341334

Бивш пожарникар, жена му и синът им са били намерени убити в жилището им във Вълчи дол вчера, разказаха за Дарик източници от града. Пенсионираният огнеборец е на възраст над 60 години, както и съпругата му. Синът им Калоян е 30-годишен, а в градчето разказват, че е имал проблеми с алкохола и наркотиците.

ОЧАКВАЙТЕ НА ЖИВО: Интервю с Христо Иванов

https://www.actualno.com/politics/ochakvajte-na-jivo-intervu-s-hristo-ivanov-news_587591.html

Само след три часа и половина, в 11:30 часа Actualno.com ще излъчи на живо интервю с лидера на най-новата политическа партия в България, "Да, България" - Христо Иванов. Ще попитаме бившия правосъден министър как точно партията му възнамерява да се бори с корупцията, след като това по п

Проф. Начев за Зума: Сърцето му още е слабо!

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/prof.-nachev-za-zuma-syrceto-mu-oshte-e-slabo-6064171

Христо Бонев беше хоспитализиран в клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ "Свети Георги" след като получи инфаркт

С един билет, двама души на театър в Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637021

С един закупен билет от 10 или 12 лв., могат двама души да гледат спектакъла „Испанска афера“, съобщават от театъра в Хасково. Промоцията важи за представлението тази вечер и в четвъртък. От 19 часа в храма на Мелпомена в Хасково ще бъде игран спектакъла "Игра на дама" с Калин Врачански, Снежана Макавеева, Мила Люцканова и Васил Витанов. Представлението ще бъде играно и в четвъртък. ...

Христо Бонев е в стабилно, но все още критично състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/5996923

Христо Бонев е в стабилно, но все още критично състояниеСтабилно, но все още критично остава състоянието на легендата на „Локомотив” Христо Бонев, който получи инфаркт рано сутринта в неделя, съобщава Нова телевизия. Нощта за него е преминала спокойно и без проблеми, съобщиха дежурните лекари от реанимацията на кардиохирургията в УМБАЛ "Свети Георги", където в момента се намира Зума.

Черногорец е новият кошмар на Реал Мадрид (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_644521.html

Роденият в Подгорица Стеван Йоветич е новият кошмар на Реал Мадрид. Черногорецът донесе победата на Севиля с 2:1 над лидера в дербито на кръга . Така Йоветич има 2 гола от 2 мача за тима си, след като дебютира с попадение в четвъртък в дебюта си за севилци рещу Реал, но за купата при равенството 3:3  Нещата за Реал вървяха по вода, след като гостите поведоха с дежурния гол на Кристиано Роналдо от дузпа в 65-та минута. “Белите” виждаха как ще продължат серията си от поредни мачове без загуба на 41! Тогава обаче Серхио Рамос, кадър на Севиля и ненавиждан от местната публика, си вкара автогол,. В 92-та минута Йоветич довърши Реал. Така Реал Мадрид загуби за първи път от много време, но въпреки това е на първо място с 40 точки и мач по-малко от претендентите си. Севиля изскочи на втора позиция с 39, с една повече от Барселона. Йоветич пък явно намери идеални отбор след дълги години обикаляне  на европейските грандове. На 16 години той стана най-младият нападател в историята на Партизан. После направи 5 отлични сезона във Фиорентина. Беше продаден на Манчестър Сити, откъдето премина в Интер. Тази есен не играеше в Милано и преди 5 дни премина под Наем в Севиля срещу опция да бъде продаден за 14 милиона евро.

Пътната обстановка в Добричко

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637022

Пътищата в област Добрич са проходими при зимни условия. Пътните настилки са предимно мокри, на места заснежени, по усойните места заледени, почистени и обработени, съобщава АПИ. Трасето Варна-Каварна-Дуранкулак е отворено за МПС до 12 т. По пътища Генерал Тошево-Каварна и Балчик-Генерал Тошево е ограничено движение за МПС над 12 т; по Генерал Тошево-Росица и Кардам-Дуранкулак е ограничено движение за МПС над 3,5 т. Затворен за всички МПС е Конаре-Белгун-Божаново. По път Коритен-Капитан Димитрово е ограничено движение за МПС над 3,5 т; по Оногу...

Честни вериги на св. ап. Петър. Преп. Ромил Видински. Св. свщмчк Дамаскин Габровски

http://www.cross.bg/romil-vsichki-roman-1531612.html

/КРОСС/ Житие на св. преподобни Ромил Бдински Родно място на преподобни Ромил е бил град Бдин (Видин). Майка му била българка, а баща му - грък. При св. Кръщение бил наречен Руско. Заможността на родителите и неговата даровитост му дали възможност да получи добро образование, с което възхищавал всички около себе си. Когато пораснал, родителите му поискали да го задомят, но той избягал тайно от тях в столицата Търново и в манастира "Св. Богородица Пътеводителка" бил постриган за монах с името Роман. Неговото безпрекословно послушание и благоговението му пред Бога, неговото мъдро смирение и любов към всички и най-вече към болните били известни на всички братя в търновската "Света Гора" и в местността "Устие", обитавани от множество монаси, та всички започнали да го наричат "Калороман" по гръцки или "Добрият Роман" по български. Той чул, че великият подвижник на благодатното безмълвие (исихазъм) и богосъзерцание св. Григорий Синаит преминал да живее на българска земя в местността "Парория" ("пригранична" - на границата между България и Византия). Роман оставил всичко и дошъл тук, където бил приет добре и обучаван във високите добродетели на истинския духовен живот: получил дара на постоянната молитва, на постоянното вдъхновение, на постоянните покайни сълзи, на боговдъхновеното поучение. Турските нашествия, разбойническите нападения, смъртта на св

Турски товарен самолет се разби в Киргизстан, има десетки загинали

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/16/2900271_turski_tovaren_samolet_se_razbi_v_kirgizstan_ima/?ref=rss


Турски товарен самолет се разби близо до летище Манас в Киргизстан. При инцидента загинаха най-малко 32-ма души, съобщава БТА.

Повечето жертви, сред които шест деца, са били жители на населено място, върху което е паднал самолетът "Боинг 747". Летищните власти заявиха, че самолетът е пътувал от Хонконг за Истанбул. Той е трябвало да направи междинно кацане на международното летище Манас, но се е разбил, докато се е опитвал да се приземи в гъста мъгла.

Заради катастрофата...

Преглед на печата - 16 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=341333

Съд. "Труд": Петимата митничари остават в ареста Специализираният наказателен остави в ареста шефа на митническия пункт "Варна-Запад" и четиримата началници на смени, обвинени за получаване на подкупи. Мотивите на съда са, че петимата биха могли да извършат други престъпления, ако бъдат пуснати от ареста.

На тази дата в историята

http://www.cross.bg/imperiya-voiina-stava-1531611.html

/КРОСС/ 27 г. пр.н.е. - Сенатът на Римската империя удостоява за първи път с титлата Август императора Гай Юлий Цезар Октавиан.927 г. - Кордоба (в дн. Испания) е обявена за халифат.1547 г. - Иван Грозни се самопровъзгласява за цар на Русия.1556 г. - Императорът на Свещената Римска империя Карл V абдикира, разделяйки империята на две части, в полза на сина си Филип II и брат си Фердинанд I.1581 г. - Английският парламент узаконява англиканството като държавна религия, приемайки закони против католицизма.1593 г. - Мехмед III става султан на Османската империя, след което убива 19-те си братя.1707 г. - Шотландският парламент ратифицира договора за обединение с Англия, с което се създава Великобритания.1724 г. - Петър I забранява в Русия браковете по принуда.1878 г. - Руско-турска война (1877-1878): Капитан Александър Бураго с отряд руски драгуни освобождава Пловдив от Османската империя.1909 г. - Експедицията на Ърнест Шакълтън установява местонахождението на магнитния южен полюс.1915 г. - Открита българската легация във Вашингтон от първия пълномощен министър на България в САЩ Стефан Панаретов.1920 г. - В САЩ е въведен т.нар. "сух режим".1920 г. - В Париж се провежда първото заседание на Лигата на нациите.1920 г. - Страните от Антантата преустановяват търговската блокада на СССР.1963 г. - СССР обявява, че притежава водородна бомба.1969 г. - Чешкия студент Ян Палах се самозапалва в Прага, в протест срещу смазването на Пражката пролет от Съветския съюз, година по-рано

От тази година се въвежда задължителен профилактичен гинекологичен преглед

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1636675

От тази година се въвежда задължителен профилактичен гинекологичен преглед на жени, които навършват 30 години през календарната година, обяви д- р Румен Алексов, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в областта и секретар на УС на Националното сдружение. „Това означава, че жени родени 1987 г., когато отидат на профилактичен преглед при личния лекар, той ще им даде направление за гинеколог. Който освен преглед, трябва да им вземе и цитонамаска. В тази възрастова група е най- високия процент на тези неприятни гинекологични забол...

Самолет се разби в блокове в Киргизстан, повече от 20 загинали (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_644522.html

Турски товарен самолет се разби в жилища в Киргизстан. Загинали са повече от 20 цивилни хора, които са били в домовете си, предават световните агенции. Турският „Боинг” е извършвал редовен полет от Хонконг за Истанбул. Инцидентът е станал до аерогарата "Манас" на столицата на Киргизстан в 07:30 местно време (03:30 българско време) тази сутрин. Самолетът падна върху вилна зона, в която има постоянно живеещи хора. Точният брой на загиналите е различен според различните агенции - той варира от 20 до 3о души, които са загинали смазани от самолета в къщите си. При падането на самолета са разрушени около 15 едноетажни къщи. Според Анадолската агенция катастрофиралият самолет е на турската компания ACT Airlines. Самолетът е извършвал заход за кацане и се е разбил малко преди пистата. В района има лека мъгла.

Сексът напълно замества фитнеса

https://www.actualno.com/curious/seksyt-napylno-zamestva-fitnesa-news_587682.html

Учените доказаха, че сексът е по-добрата алтернатива на физическите упражнния или посещенията във фитнес залата, пише сп. Archives of Sexual Behaviour. Екипът, ръководен от Майкъл Аунджер е категоричен, че сексът тренира цялото тяло, като задейства едновременно 657 мускули. За сравнение

Жертвите от самолетната катастрофа в Киргизстан вече са 32 (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5996913

Жертвите от самолетната катастрофа в Киргизстан вече са 32 (Видео)Турски товарен самолет се разби днес близо до летище Манас в Киргизстан, при което загинаха най-малко 32 човека, предава ТАСС, цитирана от БТА. Повечето жертви, сред които шест деца, са били жители на населено място, върху което е паднал самолетът "Боинг 747". Летищните власти заявиха, че самолетът е пътувал от Хонконг за Истанбул.

Оспорван вот за председателя на Европарламента може да размести ключовите постове в Брюксел

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/16/2899284_osporvan_vot_za_predsedatelia_na_evroparlamenta_moje/?ref=rss


Днес евродепутатите ще гласуват за нов председател на Европейския парламент, който да ръководи институцията в следващите две години и половина.

Очаква се необичайно оспорван вот, след като широката коалиция между Европейската народна партия (ЕНП) и Прогресивният алианс на социалистите и демократите (С§Д) се разпадна.

От 2004 г. двете най-големи парламентарни групи си поделят петгодишния мандат на лидера на парламента по силата на неформално споразумение.

След...

Бизнесът опитва да спре ръста на минималните доходи, критикуват синдикатите

http://www.cross.bg/dimitrov-plamen-minimalnite-1531614.html

/КРОСС/ Някои бизнес организации се опитват да спрат ръста на минималните доходи у нас. Това обвинение отправи президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на БиТиВи. Припомняме, че в петък работодателите бойкотираха тристранния съвет за национално сътрудничество и напуснаха заседанието. Изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев коментира, че не се е спазило свикването на тристранската да стане 5 дни по-рано. Били са извикани в последния момент. Работодателите твърдят, че са използвани за параван. Пример за това било, че бележките им по бюджета например никога не били взимани под внимание. Пламен Димитров е категоричен, че нито един работодател не му е казал, че по-високата минимална заплата ще му пречи. Основният проблем на компаниите е липсата на кадри. Те искат именно той да бъде решен. Димитров отбеляза, че пазарът на труда става дефицитен, защото 40 000 души напускат страната.  

на 16 януари са родени

http://www.cross.bg/na-yanyari-sa-rodeni-1531610.html

/КРОСС/ Корнелия Нинова, председател на БСП Георги Костадинов, първият олимпийски шампион на България по бокс Красимир Коев, директор на ИА по лозата и виното Велислав Павлов, актьор Росен Елезов, режисьор и киновед Филип Попов, депутат в 43-ото Народно събрание  

Георги Рачев: Идват интензивни валежи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5996916

Георги Рачев: Идват интензивни валежи

През тази седмица ни очаква целият набор на зимата - поледици, дъжд, сняг, силен вятър. Всичко това ще бъде предимно в Източна България, на запад тази седмица ще се измъкнат от ледения капан. Това заяви климатологът Георги Рачев в ефира на БНТ. започват валежи, прогнозира Рачев. Най-много сняг ще падне в Родопите,

На специална конференция КРИБ ще обяснява възможностите по плана "Юнкер"

https://www.actualno.com/business/na-specialna-konferencija-krib-shte-objasnjava-vyzmojnostite-po-plana-unker-news_587692.html

Днес, 16 януари, в "София Хотел Балкан" ще се проведе конференция на тема „Планът Юнкер - възможности и резултати“ и подтема „Фондът на фондовете - нов подход в управление на средствата от ЕСИФ“, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Б

Пет месеца след Рио - случаят "Дънекова" остава обвит във въпросителни

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/16/2900233_pet_meseca_sled_rio_-_sluchaiat_dunekova_ostava_obvit/?ref=rss


Сто петдесет и девет. Точно толкова дни се навършват днес, откакто се появи информацията, че българската атлетка Силвия Дънекова е хваната с допинг при извънсъстезателен тест по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Пет месеца по-късно състезателката на 3000 м стипълчейз продължава да е със спрени права, без обаче да има официално наказание. Във въздуха остават да висят и много въпроси.

"Изпращала съм писма до МОК и до международната федерация по лека атлетика...

Левски взима безработни чужденци на килограм

http://offnews.bg/news/n_1/n_644518.html

Селекцията в Левски от чужбина се засилва. Днес при "сините" в Кипър трябва да пристигне защитникът на ПАОК Янис Скондрас. Десният бранител от няколко седмици преговаря с българския клуб. Според гръцките медии той иска да се запознае на място с офертата на Левски преди да подпише. Скондрас става свободен агент след 6 месеца, а в ПАОК нямат намерение да разчитат на него. Бившият младежки национал на Гърция има общо 63 мача и два гола за тима от Солун. Левски е много близо и до още един защитник от чужбина. Пред договор със "сините" е левият защитник Лерой Лабил, който за последно игра в холандския Маастрихт, пише "Меридиан Мач". Белгиецът е свободен агент, а клубът стартира преговорите с него още преди Нова година. 25-годишният футболист дълго време мислеше дали да приеме офертата, а Левски прати в края на миналата седмица главния селекционер Георги Чиликов на среща с Лабил. Очаква се в близките дни Лабил да подпише със "сините" и след това да се присъедини към подготовката на отбора в Кипър. Преди него "сините" привлякоха нападателя Амаду Сукуна от Верея и чешкия бранител Давид Яблонски. Очаква се в близките дни договор с клуба да подпише и Антон Огнянов, който имаше един неуспешен период на "Герена" през 2014 година.

Товарен самолет се разби в Киргизстан, най-малко 32 души са загинали (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637020

Турски товарен самолет се разби близо до летище Манас в Киргизстан и загинаха най-малко 32 души, предадоха ТАСС и Франс прес, като се позова на киргизстанските власти. Повечето жертви, сред които шест деца, са били жители на населено място, върху което е паднал самолетът "Боинг 747". Additional images from the crash site of #TK6491 in Bishkek (Photos —> https://t.co/qVG5Ja5LrS) pic.twitter.com/KeoBsQ1zYO — AirlineGeek...

Нова порция сняг от днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_644520.html

Около обяд днес се очаква да започне да вали поредната порция сняг. Снегът ще започне на юг, а след това ще обхване по-голямата част от страната. През нощта валежите от сняг ще се засилят и се очаква да натрупа нова солидна снежна покривка. В югоизточните райони и по морския бряг ще вали дъжд и мокър сняг. Ще се появи слаб, в Източна България – умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между минус 3° и плюс 2°, по Черноморието до 5 - 6°. Атмосферното налягане ще се понижава ще е по-ниско от средното за януари. Над Черномориeто ще е предимно облачно. От юг ще започнат валежи от дъжд и мокър сняг. Ще духа умерен, временно и силен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха: 4 - 6°. Вълнението на морето след обяд ще е 3 - 4 бала. Над планините облачността ще е облачно и след обяд на много места ще завали сняг. Значителни ще са валежите в Родопите и Странджа. Ще духа умерен до силен вятър от източната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 3°, на 2000 метра – около минус 8°. Прогнозата е на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).

Събитията в страната на 16 януари

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-deloto-1531609.html

/КРОСС/ ***София.От 10.30 часа в зала „Средец" на София Хотел Балкан Министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева ще участва във форум „Планът „Юнкер" - възможности и резултати". ***София.От 9.30 часа 21 състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Мирчо П., обвинен в престъпления по служба с цел облага. ***София.От 9.30 часа 2 състав на Специализирания наказателен съд ще разгледа делото срещу Емил М., Лазарин Л., Едуард П., Мартин Д., обвинени в приготовление на убийство. ***София.От 9.30 часа 16 състав на Специализирания наказателен съд ще разгледа делото срещу Милко М., Росен Др., Златомир И., Кирил И., Иван К., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 13.30 часа 13 състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Александър М., обвинен за престъпления против реда на управлението. ***София.От 14.00 часа 6 състав на Специализирания наказателен съд ще разгледа делото срещу Армен А., Еминидис В., Варнтан П., Лазаридис С., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 14.00 часа 11 състав на Специализирания наказателен съд ще разгледа делото срещу Борислав Т., Николай М., Методи Г., Христо Н., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 12

Трудовите инспектори във Варна проверяват как се работи в студа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637018

От Инспекцията по труда във Варна напомнят, че с очакваното ново застудяване работодателите трябва да се съобразят с неблагоприятните климатични условия и да не излагат на риск здравето на работниците. Само за миналата седмица във Варна са подадени три сигнала за места, където заради студа е било невъзможно да се работи, съобщава БНТ. От Инспекцията по труда са проверили трите обекта, два от тях са хипермаркети. Там температурите са били ниски, защото е имало повреда в климатичните инсталации. "Температурите бяха около граничните и за съжаление...

По телевизиите тази сутрин

http://www.cross.bg/tema-zashto-zhivo-1531608.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Слепи за доброто. Снежен човек с неизвестен автор развълнува хиляди в социалните мрежи. Защо една добра новина оцеля само за един ден. Вижте историята в "Денят започва". Тема: Прогноза за времето. В капана на студа - ще има ли нови снеговалежи или идва сезонът на поледиците? Кога да очакваме затопляне и какъв ще бъде февруари? Прогнозата на климатолога доц. Георги Рачев. Тема: БДЖ под прицел. Как тежката зима удари железопътния транспорт? Какви са вариантите за изход от кризата с липса на локомотиви? Изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров и управителят на "Пътнически превози" Димитър Костадинов. Тема: След конгреса на АБВ. Възможна ли е смяна на политическия модел и кои са алтернативите вляво 20 години след събитията от началото на 97-ма? Коментира досегашният лидер на АБВ Георги Първанов. Тема: Говори прокуратурата. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова за разследванията и обвиненията по повод приватизацията, за корупционните схеми, организираната престъпност и арестите във Варненската митница. Тема: На топло. Защо абонати на "Топлофикация - София" не можаха да се свържат с телефона за обслужване на клиенти в почивните дни. Топлинни счетоводители ще проверяват за кражбите на топлото

Европейският парламент избира ново ръководство

https://www.24chasa.bg/novini/article/5996911

Европейският парламент избира ново ръководствоЕвропейският парламент ще избере ново ръководство по време на първата за годината сесия в Страсбург, информира БНТ. Предвижда се дебатите по определянето на следващия председател на европарламента да започнат тази вечер с представянето на седемте кандидати за ръководния пост. За поста се борят Елеонора Форенза,

Най-важното от Варна във вчерашния - 15 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=341331

Варненски депутат купува кораб с жито, за да нахрани съселяните си Ако в днешна България думата „депутат“ не е от най-любимите на народа, то в началото на миналия век, за жителите на няколко варненски села тя е равнозначна на благороден и готов да помага на гладуващите човек.

Ще бъде ли 2017 годината на Мария Шарапова

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/16/2886346_shte_bude_li_2017_godinata_na_mariia_sharapova/?ref=rss


"Годината на допинга". Така изминалата 2016 г. ще остане в историята на спорта. Още в началото ѝ избухна скандалът с употребата на мелдоний, който влезе в забранения списък на Световната антидопингова агенция (WADA) точно тогава. Последваха разкритията за системата за употреба на допинг и забраните на руските атлети.

Но едва ли има по-голямо име от Мария Шарапова, което да е станало жертва на допинг скандалите. Тя даде положителна проба при участието си на Australian Open и в...

Христо Бонев остава в болница, опасността не е отминала

https://www.actualno.com/bgfootball/hristo-bonev-ostava-v-bolnica-opasnostta-ne-e-otminala-news_587706.html

Стабилно, но все още критично остава състоянието на футболната ни легенда Христо Бонев, който вчера (15 януари) получи масивен инфаркт. Нощта за Бонев е минала спокойно, но все още не може да се говори, че опасността за него е отминала. През следващите два дни сърцето на Бонев

Еклери “Сестри на милосърдието”

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5996255

Еклери “Сестри на милосърдието”Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Тръмп: НАТО има проблеми и е остаряла организация

https://www.24chasa.bg/novini/article/5996900

Тръмп: НАТО има проблеми и е остаряла организацияИзбраният за президент на САЩ Доналд Тръмп каза в интервю за британския в. "Таймс" и германския в. "Билд", че в НАТО има проблеми и че алиансът е остаряла организация, предава ТАСС, цитирана от БТА. Според Тръмп НАТО е остаряла, защото не е осигурила защита от тероризма, но все пак е много важна за него.

Телата на трима души са открити в дома им във Вълчи дол

https://www.actualno.com/varna/telata-na-trima-dushi-sa-otkriti-v-doma-im-vyv-vylchi-dol-news_587705.html

Телата на трима души са открити в дома им във Вълчи дол, основна версия на прокуратурата е битов скандал с последвало убийство и самоубийство. Това стана ясно от думите на окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров за Агенция „Фокус“. Телата са открити около 12.30 час

Жлъч: Ядосвам се и от удоволствието на някои хора да бъдат тъпанари

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/01/16/2884478_jluch_iadosvam_se_i_ot_udovolstvieto_na_niakoi_hora_da/?ref=rss


Матю Стоянов е рапър, известен с псевдонима Жлъч. Част от групата So Called Crew. Наскоро излезе неговият втори солов албум "Светлосянка", като инструменталите са дело на Евгени Енчев. Когато не е Жлъч, Матю е възпитаник на "Класическата гимназия", където завършва профил "Културология" с дипломна работа посветена на хип-хоп културата. В момента работи като копирайтър в рекламна агенция.

"Дневник" разговаря с него като изразител на младежкия гняв, който не е типичен за това, което...

Русия е изненадана от липсата на хуманитарна помощ за Алепо

https://www.actualno.com/asia/rusija-e-iznenadana-ot-lipsata-na-humanitarna-pomosht-za-alepo-news_587673.html

От руското министерство на отбраната заявиха, че международните хуманитарни организации не осигуряват никаква реална помощ за гражданите на сирийския град Алепо, въпреки че той е свободен от терористи в продължение на месец. Информацията преде сирийската агенция Syrian Arab N

194 бездомни са получили подслон в София

https://www.actualno.com/sofia/194-bezdomni-sa-poluchili-podslon-v-sofija-news_587704.html

През нощта в София са извършени обработки със смеси срещу заледяване на опасни и стръмни пътни участъци и основни трасета. Градският транспорт към момента се движи по всички линии с обичайните си маршрути. Фирмите, ангажирани със снегопочистването на града, изпълняват и ч

Днес - започват нови снеговалежи от юг

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5996902

Днес - започват нови снеговалежи от югДнес увеличението на облачността от юг ще обхване и Северна България. Това съобщиха за „Фокус” Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Около и след обяд от юг ще завали сняг, като до вечерта валежите ще обхванат по-голямата част от страната, а през предстоящата нощ ще се усилят.

В началото на седмицата ще бъде облачно и снежно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/16/2900191_v_nachaloto_na_sedmicata_shte_bude_oblachno_i_snejno/?ref=rss


В началото на тази седмица времето ще бъде облачно, с валежи от сняг, в крайните югоизточни райони и по Черноморието - от дъжд. Повече по количество ще са валежите в източната половина от страната.

Вятърът ще се ориентира от североизток, ще бъде доумерен, в Източна България временно силен и там отново ще има условия за навявания.

Минималните температури ще са предимно между минус 8 и минус 3 градуса, а максималните - между минус 5 и 0 градуса.

В сряда и...

Популизмът може да бъде бит от нови и модерни идеологии

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/01/16/2887780_populizmut_moje_da_bude_bit_ot_novi_i_moderni_ideologii/?ref=rss


Каква ще бъде политическата 2017 г., ще имат ли успех новите проекти, ще донесат ли предсрочните избори нови управленски формули - с такива въпроси "Дневник" се обърна към политолози и социолози. Четете техните мнения в специалната рубрика "Годината".

Днес отговаря политологът Петър Щурм Константинов. Оценката му за 2016 - може да прочетете тук.

Какви нови политически проекти ще се появят?

- В дясно и център засега заявките са за широко обединение около ДСБ и...

Св. свещеномъченик Дамаскин Габровски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-sveshtenomychenik-damaskin-gabrovski-news_587592.html

Свети свещеномъченик Дамаскин, родом от Габрово, бил Хилендарски монах и игумен. По уреждане на манастирски работи отишъл в Свищов в Светогорския метох. Турци, имащи парични задължения към манастира, вместо да се издължат, наклеветили преп. Дамаскина, че имал връзки с една

Прогноза за времето за 16 януари, понеделник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637019

Облачно с превалявания от сняг, такова време се очаква в региона на Габрово на 16 януари. Сутринта температурата е минус 12 градуса, през деня ще достигне минус 9. През деня увеличението на облачността ще продължи и около обяд в южните райони ще започнат снеговалежи, които през нощта срещу вторник ще обхванат по-голямата част от страната. В крайните югоизточни райони и по морския бряг, валежът ще е предимно от дъжд и мокър сняг. Ще се появи слаб, в Източна България - умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между мину...

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=341330

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 16 януари електрозахранването ще бъде прекъснато, а на места със смущения в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. - от 08:30 ч.

Какво време ни очаква през седмицата?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637017

В началото на тази седмица времето ще бъде облачно, с валежи от сняг, в крайните югоизточни райони и по Черноморието - от дъжд. Повече по количество ще са валежите в източната половина от страната. Вятърът ще се ориентира от североизток, ще бъде до умерен, в Източна България временно силен и там отново ще има условия за навявания. Минималните температури ще са предимно между минус 8 и минус 3 градуса, а максималните - между минус 5 и 0 градуса. За района на Хасково синоптичната прогноза с днешна дата е за облачно време и превалявания от сняг, к...

Tурски товарен самолет се разби в Киргизстан, най-малко 16 жертви

https://www.24chasa.bg/novini/article/5996898

Tурски товарен самолет се разби в Киргизстан, най-малко 16 жертвиТоварен самолет на авиокомпания "Търкиш еърлайнс" се разби днес близо до летище "Манас" в Киргизстан, при което загинаха най-малко 16 човека, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Спасителни екипи са открили тялото на един пилот и 15 местни жители, чиито къщи са се намирали в района, където е паднал самолетът "Боинг 747", заяви здравното министерство.

Защо безплатното саниране не е безплатно?

http://offnews.bg/news/n_1/n_644511.html

Това е проект финансиран от държавната Българска банка за развитие (ББР), чрез държавно гарантиран заем. Ако санирането се плаща само през бюджета, това е доста сериозен разход, като данъчните приходи ще върнат не повече от 20% от стойността на проектите. Не могат да се ползват пари по линия на еврофондовете, предоставени от ЕС до 2020 г. Така че така нареченото безплатно саниране може да разчита главно на национално бюджетно финансиране чрез държавни дългове. Всъщност програмата, която вече се изпълнява, се финансира основно от данъкоплатеца, който не знае, че финансира "безплатно" саниране. Не знае и че сумата вече е умножена по две - от 1 милиард лева бе увеличена на 2 милиарда лева. Първо ББР се финансира от чужбина чрез държавна гаранция, после ББР отпуска финансиране на жилищните блокове, а накрая се активира държавната гаранция и данъкоплатците плащат на ББР, която връща ресурса на чуждите кредитори. Видно е, че държавата плаща изцяло за санирането, като ББР е просто разпределител на парите, които после данъкоплатците връщат. Така българските данъкоплатци финансират една програма, която е уж извън бюджетните разходи, но през ББР това са пак държавни пари. Единствените печеливши са строителните фирми изпълнители. Те получават пари за сметка на всички нас, които ни карат да вярваме в безплатния обяд на тази програма. Такова нещо като безплатен обяд, даден от държавата няма. Във всеки случай няма нищо общо и с енергийната ефективност. Естествено е, че строителните фирми-изпълнители са близки до управляващите и не са случайни. Злоупотреби има, раздуват се цените, използват се материали с по-ниско качетство, пести се и от тях, както и изпълнението е “колкото да се не разпадне веднага”. Корупцията е налице, защото фирмите, които извършват санирането на сградите са избрани не по качеството на тяхната работа, а по това колко рушвет са дали под масата на съответните чиновници. Безплатното саниране не е нищо повече от поредния държавен разход с парите на българските данъкоплатци.

Йордан Йорданов: 800 млн. лева досега губим от спрения търг за толсистемата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5996482

Йордан Йорданов: 800 млн. лева досега   губим от спрения   търг за толсистематаНе я ли направим, оставаме единствената държава, през която се минава като през разорана нива, казва изпълнителният директор на " Контракс" Вероятно ще участваме в изграждането и, но като шерпи. Някой ще ни наеме да му свършим работата. - Г-н Йорданов, толсистемата, за която е обявена поръчка, е нещо ново и различно от старите, с бариери.

Габровци искат да продължи рехабилитацията на улиците в града

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637016

„Габровци искат да продължи рехабилитацията на улиците в града – така накратко мога да определя по-голяма част от предложенията, които бяха направени по време на публичното представяне на проекта за бюджет на Общината за 2017 година". Това съобщава за „100 вести“ кметът Таня Христова. Финансовата рамка на бюджета на Община Габрово, обсъден публично на 10 януари, е 39 702 943 лв. 55% от тях или 21 643 505 лв. са за държавни дейности и тяхното дофинансиране с общински приходи. Другите 45%, които са 18 059 438 лв., са за общинските дейности. Изд...

Варненските митничари, обвинени в корупция, остават в ареста

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637015

Варненските митничари, обвинени във взимането на огромни подкупи, остават в ареста. Това реши Специализираният съд, предаде NOVA. Съдът стигна до това решение, тъй като счете, че съществува реална опасност и петимата обвиняеми да извършат друго прест...

Задържаха телефонни измамници, на които жена е дала 32 000 лева

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9M0eYpGOtbg/

На 12.01.т.г. около 12.40 ч. в Първо Районно управление – Бургас е получено съобщение от служител в банка «ДСК», че в момента в клона на банката, разположен на ул. «Васил Априлов» се намира жена, желаеща да изтегли голяма парична сума. След проведени разговори със 71 -годишната бургазлийка, живееща в ж.к. «Изгрев», е констатирано, че спрямо нея се осъществява телефона измама. Полицейските служители предприели оперативно-издирвателни и заградителни мероприятия около домашния адрес на бургазлийката, която следвайки указанията по мобилния си телефон, изхвърлила плик с парична сума през терасата на жилището си. В момента на прибирането на плика, служителите от Първо Районно управление – Бургас задържали криминално проявения В.П., 30- годишен от Свищов. В резултат на съвместните действия на служители от Първо и Пето Районни управление – Бургас, отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас и служители от ОДМВР – Стара Загора са установени и задържани съпричастните към извършеното престъпление криминално проявени мъже : В.Ф., 49- годишен от Свищов и Д.П., 23 -годишния Д.П. от Бургас, придвижващи се с л.а. «Алфа Ромео», с великотърновска регистрация. Двамата мъже са задържани в Гурково, обл. Стара Загора. При проведените допълнителни полицейски действия е установено, че 71- годишната бургазлийка първоначално е заблудена по класическата схема «пострадал роднина», а след това многократно е била заплашвана по телефона, като в периода от 15.12.2016 г. до 12.01.т.г. предала на Д.П. / пускайки в торби или пликове през терасата на дома си/ общата сума от 32 000 лв., съобщиха от ОДМВР-Бургас. На В.П. е повдигнато обвинение, като е задържан за срок до 72 часа. Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на задържаните мъже продължава от служители на Пето Районно управление – Бургас.

Започва важна политическа седмица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637005

От днес започва изключително важна политическа седмица. Мандатът на Росен Плевнелиев приключва окончателно на 22-ри януари. Тогава новоизбраният президент Румен Радев ще приеме властта на специална церемония в президентството, предаде NOVA.

Прогноза за времето - 16 януари (понеделник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-16-januari-ponedelnik-news_587664.html

През деня увеличението на облачността ще продължи и около обяд в южните райони ще започнат снеговалежи, които през нощта срещу вторник ще обхванат по-голямата част от страната. В крайните югоизточни райони и по морския бряг, валежът ще е предимно от дъжд и мокър сняг. Ще се

Пак започват валежи от сняг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637014

В понеделник над Източна България времето в сутрешните часове ще бъде мъгливо по поречието на река Дунав, а започналото от юг увеличение на облачността бързо ще обхване целия район. Към обяд над Югоизточна България ще започнат слаби превалявания от сняг, по южното крайбрежие от дъжд, които до края на деня ще достигнат и най-северните райони. Вятърът от изток-североизток ще се усилва, а вълнението на морето ще се увеличи до 3 бала. Максималните температури ще са между 0 и 5 градуса, за Варна - около 4 градуса. Температурата на морската вода ще е...

Сръбският президент: Бяхме на ръба на избухването на война

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/81621/srabskiyat-prezident-byahme-na-raba-na-izbuhvaneto-na-voina

/Поглед.инфо/ Бяхме на ръба от избухването на война. Албанците искат война. Това каза сръбският президент Томислав Николич след заседанието на Съвета по национална сигурност по повод инцидента със сръбския влак, който потегли вчера от Белград за Косово, но се върна обратно тази нощ след като не успя да пристигне до град Митровица, в северната част на Косово, предадоха агенциите.

На първо четене - Ердоган постигна своето за президентска република

https://www.actualno.com/asia/na-pyrvo-chetene-erdogan-postigna-svoeto-za-prezidentska-republika-news_587694.html

Меджилисът (парламентът на Турция) прие в неделя на първо четене новата конституция на страната, която засилва правомощията на държавния глава, предаде БГНЕС. Вечерта в неделя (15 януари) бяха гласувани още две части на новия основен закон. Те получиха изискваното мнозинств

16 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=341329

Събития: 27 г. пр.н.е. – Сенатът на Римската империя удостоява за първи път с титлата Август императора Гай Юлий Цезар Октавиан. 927 г. – Кордоба (в дн. Испания) е обявена за халифат. 1547 г. – Иван Грозни се самопровъзгласява за цар на Русия.

Лед скова Бургаския залив (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1636995

Лед скова Бургаския залив. Големи ледени блокове плуват край лодките в рибарското пристанище на „Сарафово" и край Морска гара - Бургас. Зимата не пощади и пернатите обитатели на трите езера край морския град. Тази година орнитолозите там се натъкнаха и на розови фламинги. Морето в Бургас замръзна (СНИМКИ) Първият път, когато заливът е скован от подобен студ, е през далечната 1929 година, оттам започнали архивите. Тогава замръзнало не само Черно, но Балтийско море, както и ня...

Религиозен календар за 16 януари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5992556

Религиозен календар за 16 януариЧестни вериги на св. ап. Петър. Преп. Ромил Видински. Св. свщмчк Дамаскин Габровски Ирод Агрипа хвърлил апостол Петър в тъмница и мислел след Пасха да го изведе пред народа. Но същата  нощ,  както спял между двама войници, окован в две вериги, ангел господен го  събудил. Станал, веригите паднали от него и ангелът го извел извън тъмницата.

Разбита е гигантска мрежа за трафик на хора и терористи от ПКК и ФЕТО, България е част е нея

http://svetoven.pogled.info/news/81620/razbita-e-gigantska-mrezha-za-trafik-na-hora-i-teroristi-ot-pkk-i-feto-balgariya-e-chast-e-neya

/Поглед.инфо/ България е основна част от маршрут и тайна мрежа за прехвърляне на мигранти от Афганистан, Сирия и Пакистан към Европа с инфилтрирани в тях кюрдски терористи от ПКК и от организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

Прогноза за времето - 16 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=341328

Днес увеличението на облачността ще продължи и около обяд в южните райони ще започнат снеговалежи, които през нощта срещу вторник ще обхванат по-голямата част от страната. Над Черномориeто ще е предимно облачно. От юг ще започнат валежи, в южните райони – от дъжд, на север ще са от дъжд и мокър сняг.

Сравниха новата Мис Хелзинки с маймуна (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637007

В България сме свикнали всеки конкурс за красота да е съпроводен със скандали. Винаги има недоволни от избора, винаги има обвинения, че титлата е купена. Злобните нападки и коментари в това отношение обаче не са типични само на нашите географски ширини. Връчването на титлата на "Мис Хелзинки" беше разгорещено обсъждано масово в европейските медии, а в социалните мрежи дискусиите стигнаха до брутални грозни изказвания, предаде "24 часа". «Vince solo perché è nera» I...

На 16 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5996341

На 16 януари рожден ден иматАлек Попов, писател, драматург Корнелия Нинова, председател на БСП, депутат в 43-ото НС Иван Черкелов, режисьор и сценарист Проф. Борис Грозданов, председател на Фискалния съвет Георги Костадинов, олимпийски шампион по бокс Иван Петрушинов, актьор Красимир Коев, директор на ИА по лозата и виното Проф.

Расте броят на хакерските атаки срещу информационните системи на Русия

http://svetoven.pogled.info/news/81618/raste-broyat-na-hakerskite-ataki-sreshtu-informatsionnite-sistemi-na-rusiya

/Поглед.инфо/ Напоследък в Русия зачестяват опитите на външни сили за незаконно проникване в информационните системи на страната, заяви секретарят на Съвета по сигурността Николай Патрушев, предава РИА "Новости" в неделя (15 януари).

Делегатите на ПП АБВ са удовлетворени от избора на Константин Проданов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637013

40 представители от област Габрово - делегати и гости, участваха в заседанието на Конгреса на ПП АБВ, по време на което бе избран нов председател. Константин Проданов, който зае мястото на Георги Първанов, бе номиниран и от местните структури на политическата формация. Областният председател на ПП АБВ Тошко Тодоров изрази удовлетворението на делегатите от направения избор. "Подадохме ръка на партии в ляво и центъра, без БСП. По-скоро бихме очаквали, ако се стигне до някакви разговори, те да ни потърсят", коментира Тодоров и припомни ситуацията ...

Нов опит на СГС да гледа делото срещу Бат Сали

https://www.actualno.com/crime/nov-opit-na-sgs-da-gleda-deloto-sreshtu-bat-sali-news_587691.html

Софийският градски съд ще гледа делото срещу Александър Методиев (Бат Сали), който е с обвинения за хулиганство. На миналото заседание делото беше отложено, тъй като свидетелят Георг Радков не се яви, предаде БГНЕС. Очаква се да бъде призован още един свидетел - Александър А

Лондон демонстрира резервираност за Близкия изток

http://svetoven.pogled.info/news/81617/london-demonstrira-rezerviranost-za-blizkiya-iztok

/Поглед.инфо/ Представители на Великобритания отказват да подпишат заключителния документ от международната среща във Франция, предаде АФП.

Отново ще започнат валежи от сняг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QsLKu_RA7O4/

Над Черномориeто ще е предимно облачно. От юг ще започнат валежи от дъжд и мокър сняг. Ще духа умерен, временно и силен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха: 4 – 6°. Температурата на морската вода е 3 – 4°. Вълнението на морето след обяд ще е 3 – 4 бала, сочи прогнозата на НИМХ към БАН.

Турският парламент прие на първо четене засилването на президентската власт

http://svetoven.pogled.info/news/81616/turskiyat-parlament-prie-na-parvo-chetene-zasilvaneto-na-prezidentskata-vlast

/Поглед.инфо/ Меджилисът (парламентът на Турция) прие в неделя на първо четене новата конституция на страната, която засилва правомощията на държавния глава, предаде АФП.

Тръмп критикува Меркел за мигрантската ѝ политика

http://svetoven.pogled.info/news/81615/tramp-kritikuva-merkel-za-migrantskata-%D1%9D-politika

/Поглед.инфо/ Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Ангела Меркел, която е канцлер на Германия, е допуснала "катастрофална грешка", като е отворила границите на своята страна за бежанци. Интервюто излиза в ежедневниците "Таймс" и "Билд", като откъси от него се цитират от АФП в неделя.

Русия очаква до 2% ръст на промишленото производство

http://svetoven.pogled.info/russia/news/81614/rusiya-ochakva-do-2-rast-na-promishlenoto-proizvodstvo

/Поглед.инфо/ През тази година руското Министерство на промишлеността очаква възстановителен растеж до 2% в повечето отрасли на промишленото производство, посочва "Известия".

Тръмп ще пише в "Туитър" и като президент

http://svetoven.pogled.info/news/81613/tramp-shte-pishe-v-tuitar-i-kato-prezident

/Поглед.инфо/ Избраният за президент на САЩ републиканец Доналд Тръмп ще продължи да публикува в "Туитър" и когато положи клетва за президент на страната. Това той споделя в интервю за лондонския "Таймс" и германския "Билд".

В две хасковски училища- по-късно в класните стаи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637012

От днес приключи дългата ваканция за учениците и в 6 от 11-те общини в Хасковска област. Учениците от общините Хасково, Димитровград, Ивайловград, Маджарово, Стамболово и Симеоновград вече са класните стаи. Ваканцията, която започна на 23 декември, бе удължена след искания от кметовете на 6-те общини до министъра на образованието с аргументи за тежките зимни условия, неразчистените пътища и неотоплените училищни сгради. От събота в училищата на община Хасково работиха отоплителните инсталации. В община Димитровград на места е имало спукани тръ...

Осем души на планетата притежават толкова богатство, колкото половината хора по света

http://svetoven.pogled.info/news/81612/osem-dushi-na-planetata-pritezhavat-tolkova-bogatstvo-kolkoto-polovinata-hora-po-sveta

/Поглед.инфо/ Осем души на планетата притежават толкова богатство, колкото е общата собственост на по-бедната половина от населението на света. Тази "неприлична" ситуация "изостря неравенството", оплаква се британската неправителствена организация „Оксфам” (Oxfam) в доклад, публикуван в навечерието на срещата, организирана от неправителствената организация "Световен икономически форум" (СИФ), която се открива във вторник в Давос.

Плевнелиев: Големи грешки в своя мандат не съм допускал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276028_%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%8F+%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D

 В равносметка за петте години като държавен глава президентът Росен Плевнелиев заяви пред БНР, че големи грешки в мандата си не е допускал. Той каза още, че е помогнал на държавата в един труден момент да намали зависимостите си от определени кръгове.
"Помогнах на активното гражданско общество. Да, бях сам! Да, опирах се на съвестта си и носих отговорност за действията си. Мога най-честно да застана пред вас и да кажа – големи грешки в този мандат не съм допускал, каза той. 
В предаването "Неделя 150“ по "Хоризонт“ Плевнелиев отново заяви, че ще продължи да работи с политическите партии, но няма да се върне в парламента, нито ще прави своя формация. Той коментира и позицията на новоизбрания президент Румен Радев за отмяна на наложените европейски санкиции на Русия.
"Прочетох интервюто! Запознах се много внимателно със съдържанието. Разбира се, по най-добронамерения начин, когато се видим с президента Радев на 22-ри, в рамките на нашата среща по приемо-предаване, ще му кажа моята позиция. Тук има две неща, които са много важни! Когато продължаваме да твърдим, че Крим "де юре“ е украински, но "де факто“ е руски, защото Русия е забила флага си там и трябва да се питат хората за това какво да бъде бъдещето на Крим, тази теза не се споделя от нито един европейски лидер. Тази теза категорично не се споделя и от мен! Тази теза ще трябва, президентът Радев, когато встъпи в длъжност, да обмисли много внимателно. Аз ще му помогна като ще му дам своите аргументи! Над нас е законът! Над нас е върховенството на правото! Ако искаме да има мир в Европа, правила трябва да има и те трябва да важат за всички!", обяви той.
Плевнелиев припомни, че съдът в Хага е определил анексирането на Крим като "акт на въоръжена агресия“ и "незаконна окупация“. Ако един държавен глава застава зад върховенството на закона, той няма как да противоречи на решението на един европейски съд.
Прагматичност – да, решения - да, реализъм - да, но в основата на всичко това трябва да бъдат ценностите, моралът, върховенството на правилата, които са задължителни за всички! Именно за това няма как да се съглася със ситуация, при която ние казваме: “Ами вижте, тук гледаме едни таблички, в които губим едни милиарди и, понеже губим едни милиарди, дайте сега да се съгласим с най-голямото безобразие, което по-скоро ни води в посоката на война, а не на мир.
Президентът изтъкна пред БНР, че не е нарушил Конституцията като е отказал да назначи трето служебно правителство:
По принцип, оценката за импийчмънт, специално в този случай, дойде от един бивш президент на България, който до момента не е казал абсолютно нищо коректно по мой адрес! Лично аз трудно бих приел тази оценка, още повече, че спазих Конституцията. Гордея се, защото действах отговорно за България. Защо спазих Конституцията?! Защото в нея няма срок, след като бъде приключена конституционната процедура, държавният глава да назначи служебно правителство.
Плевнелиев глава припомни, че няма президент на страна-членка на ЕС, който да се кандидатира за трети мандат. 
На държавния глава не са необходими повече права по Конституция, тъй като е „по-скоро в категорията на силните президенти“ в ЕС, тъй като е избиран пряко от народа, а не от парламента на страната си, заяви Плевнелиев и изтъкна, че никоя държава-членка на ЕС, освен България, няма вицепрезидент.
Същевременно, той има глас! До края на живота си е силен, защото е бил избиран от народа. На един държавен глава му отива цял живот да има позиция, да казва истината! 
Президентът е разговарял със заместника си Маргарита Попова след телевизионното интервю, в което описа дълбочината на разрива помежду им:
Двамата с Маргарита Попова съзнаваме много добре, че над нас е и народът, и президентската институция, и Конституцията. Не ни отива, особено в последните дни от мандата, да излъчим погрешен сигнал към народа. С Маргарита Попова ще си тръгнем различни, но заедно.
Плевнелиев оцени по достойнство свършената от Попова работа на поста, както и различните позиции между него и заместничката му когато той свали доверието си от кабинета „Орешарски": 
Ние всички трябва да се поучим, че в демокрацията различните позиции не бива да водят до конфронтация дотолкова, доколкото се излагат с аргументи и доколкото разликите може да допринесат и за по-голямо многообразие.
Държавният глава заяви, че не съжалява, че е подписал указа, с който Сотир Цацаров беше избран от ВСС за главен прокурор. По думите му, оценка на мандата на Цацаров ще дадат гражданите. Президентът се обяви за повече граждански контрол върху институциите и припомни, че вече е имало проверки срещу и него. Той изтъкна пред БНР и, че не възразява да бъде подложен на нова.

Тръмп вижда ядрено споразумение с Русия срещу сваляне на санкции

http://svetoven.pogled.info/news/81611/tramp-vizhda-yadreno-sporazumenie-s-rusiya-sreshtu-svalyane-na-sanktsii

/Поглед.инфо/ Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп се обяви за сключване на ядрено споразумение с Русия в рамките на преговори за облекчаване на западните санкции към Москва.

Топеколог с потресаващи разкрития за Прокопиев: Заклех се в гроба на мой верен приятел да отмъстя на розовобузия!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276027_%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3+%D1%81+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%9F%D1%80

 Инженер Емил Георгиев е изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България. Преди това е бил депутат. Ръководил е и Центъра по метрология и стандартизация в Хасково. Председател е на партия "Екогласност". Потърсихме мнението му, след обвинението, което прокуратурата повдигна на Иво Прокопиев, с когото той води дългогодишна обществена битка.
- Г-н Георгиев, преди 6 години пръв изнесохте в публичното пространство потресаваща информация, свързана с един от най-скандалните бизнесмени на прехода Иво Прокопиев. Тогава мнозина не ви повярваха, дори ви анатемосаха. Сега Прокопиев е обвиняем. Чуствате ли се удовлетворен?
- Откровено казано, не съм удовлетворен напълно и искам правилно да бъда разбран.

В личен план нямам нищо против лицето Иво Георгиев Прокопиев. От друга страна, като човек, посветил се на каузата по опазване на природата, здравето и живота на хората не мога да остана безразличен към безобразията на  тази скандален олигарх.

- Каква е причината да сте толкова яростен към него?
- Не мога да остана безразличен, защото съм изстрадал кауза в личен план. Това, което съм преживял не бих пожелал и на най-големия мръсник. От друга страна моите родители, светла им памет, ме научиха да не си затварям очите пред истината.
 

Инж. Емил Георгиев не се притеснява публично да заявява позицията си

- Каква е истината, която остава скрита от обществото за действията на Прокопиев?
- Истината е, че  Прокопиев и неговата клика извършиха огромни безобразия, граничещи с престъпления срещу околната среда и хората. Върхът на безобразията  е това, което те  сътвориха в района на градчето Меричлери. Там много честни и достойни хора загубиха собственост. В продължение на четири години същите тези хора  се снабдяваха с питейна вода от водоноски като по време на чума, защото локалния водоизточник беше замърсен с канцерогенния елемент арсен, който е сериозен фактор за заболяване с левкемия.

За съжаление, въпреки, че е разполагало с информация, ръководството на  РЗИ Хасково съзнателно не е алармирало населението за опасността близо 6 месеца. И трагедията се случи. Десетки меричлерци починаха, заболявайки от левкемия. От същата болест почина и моя голям приятел Танко Русев. На неговия гроб се заклех, че ще водя битката с розовобузестия, докато не получи възмездие за мъката, която причини на стотици хора.
Чак тогава ще бъда напълно удовлетворен. Що се отнася до анатемосването, то е факт и сега.

- Да, но Прокопиев ви заведе дело за клевета. Как се почувствахте?
- Прокопиевци не могат да ми простят. Те наблюдават под лупа всяко мое действие и насъскват своите клакьори,  които избиват комплексите си с най-цинични коментари по мой адрес.

Само, че аз съм свикнал да се изправям фронтално срещу своите опоненти и въобще не се влияя от тяхното мнение.

- Не се ли опасявате , че заради квалификацията “олигарх”, Прокопиев отново ще ви изправи пред Темида?
- А как да го наричам? Ще съм пълен идиот, ако го нарека проспериращ предприемач, защото това ще бъде гавра с  достойните  български предприемачи, които са забогатели по честен път. Прокопиев не е такъв. Той е христоматиен пример за олигарх, забогатял от връзките си с властта при бандитската приватизация по времето на Иван Костов. Тогава тази дребна душица получи на безценица държавната фирма за добив на каолин и кварцов пясък “Каолин”. Това е фирма в отлично финансово състояние и много добри пазарни переспективи и в която белгийската фирма “Сибелко” беше готова да инвестира над 20 мил.долара.

За да се подари на Прокопиев,  “Каолин” беше “обезкостена” по матрицата на бандитската РМД приватизация и придобита за жълти стотинки.

Възходът на Прокопиев продължи и при управлението на НДСВ под попечителството на министрите Шулева и Арсенова.                         

Прокопиев се чустваше като “свещенна крава” и по времето на първото правителство на ГЕРБ. Не случайно, защото имаше четирима свои министри в лицето на Плевненлиев, Дянков, Трайков и Караджова. С тяхната протекция се извършиха безобразията  в Меричлери. Сега прокопиевци  се спотайват, а баш соросоидът,  почувствал, че прокуратурата  затяга примката, непрекъснато плещи глупости и гарнира медийните си манипулации с откровени лъжи  и интриги.

- Какво ви костваше в личен план битката с Прокопиев?
- Твърде много  нерви и напрежение. Факт е, че за дълъг  период тази персона се ползваше с огромна политическа протекция. Медийните му бухалки “Капитал” и “Дневник” нанасяха тежки удари върху неговите опоненти. Клакьорите му се бяха развихрили като за лов за “вещици”. Дейсташе се по схемата морков и тояга. Аз също бях удостоен с такава чест.

- Какво ви се случи?
- Най-напред ми подадоха “моркова”. Преди първата ми среща в края на април 2010 година с инициативния комитет на меричлирци, възроптали срещу вандализма на прокопиевци, бях посетен в офиса в Хасково от виден хасковски бизнесмен. Същия ми предложи от името на  лидера на ГЕРБ в Димитровград Антон Вълков да не се срещам с представителите на инициативния комитет.

Беше ми направен явен намек за финансово облагодетелстване. Отказах предложението и още същата вечер посетих Меричлери. През цялото време размишлявах по какъв начин прокопиевци са разбрали за срещата за която знаехме само аз, председателя на инициативния комитет Танко Русев и един софиянец Жоро. В последствие се оказа, че точно това жалко човече Жоро е бил Троянския кон, който е информирал непрекъснато хората на Прокопиев.

- Кога ви удариха бухалките "Капитал" и "Дневник"?
- След моркова  прокопиевци пуснаха в действие бухалките. Набързо ми спретнаха дело за клевета в Районен съд Димитровград и тамошния съдия Петър Петров ме „закова” да заплатя 20 хил.лв.

В последствие Окръжен съд Хасково отмени тази присъда. За да ми бъде затворена устата,  в действие влезе и тежката артилерия на Прокопиев. Почти по едно и също време през лятото на 2012 година срещу мен бяха заведени три идентични дела пак по сценария за клевета. Първото дело беше заведено от една мижитурка - изпълнителния директор във фирма „Каолин”, но на делото не се даде ход.

Не се даде ход и на делото, заведено от брата Александър Прокопиев. Накрая в надпреварата кой по-напред ще ме осъди се включи и самия „бащица”  Иво Прокопиев,  който предяви иск в размер на 600 хил.лв., защото съм го нарекъл олигарх, а той миличкият много страдал. Съдът отхвърли всичките му претенции , но  ми наложи административна глоба за това, че някъде съм казал, че розовобузкото е екологичен престъпник с колосана якичка.

- Съжалявате ли за обидите, които ненесохте на Прокопиев?
- Нямам спомен да съм го нарекъл по този начин, но дори да съм,  не съжалявам. Във връзка с последното дело се сещам за една трагикомична случка по време на едно от съдебните заседания. В качеството на свидетел се яви и  съпругата на Прокопиев. С насълзени очи тя заяви, че съпругът и много страдал, защото когато отивал на пазара да купува зеленчуци, продавачките го наричали, че е убиец. И въобще, представяте ли си Прокопиев на женския пазар да купува краставици…

- Това ми прилича на твърдението на Елена Костова, която се оплака, че са запорирали пенсията й в момент, в който си купувала хляб и мляко в кварталната бакалница...
- От такава картинка човек може да се разплаче от умиление. Мъка, както се казва. Голяма мъка.

- Какво очаквате от разследването срещу Прокопиев?
- Сега  на ход е прокуратурата, а аз се надявам, че истината ще възтържествува и  възмездието ще настигне Прокопиев.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Възможността за твърд Брекзит натиска паунда надолу

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/81610/vazmozhnostta-za-tvard-brekzit-natiska-paunda-nadolu

/Поглед.инфо/ Британският паунд падна в понеделник в Азия до най-ниското си ниво спрямо долара от своето пропадане през октомври. Сегашния спад е в навечерието на важната реч на Тереза Мей, която е премиер на Обединеното кралство.

Пловдив отбелязва 139-години от освобождението си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1636388

139 години от Освобождението на Пловдив от османско робство ще бъдат отбелязани днес от пловдивчани и гостите на града. В 11 часа пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина на Пловдив ще има поклонение по повод годишнината. Слово ще произнесе доц. Тодор Радев, преподавател в катедра "История и археология" на Философско-исторически факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Водещ на тържеството ще бъде актьорът от Драматичния театър в града Симеон Алексиев. В офи...

Отношенията на САЩ и Китай се превърнаха в минно поле

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276026_+%D0%9E%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%

 Китай отхвърли опита на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да използва американската политика спрямо Тайван като коз при преговорите между двете страни, пише вестник „Независимая газета“ . Представителят на китайското Министерство на външните работи Лу Кан заяви, че формулата „съществува само единен Китай“ не може да бъде предмет на преговори. След признаването на Китай през 1979г., Вашингтон е поддържал само неофициални връзки с Тайван. Тръмп обаче заплашва да се откаже от този подход. Според експерта това е личен удар срещу престижа на президента на Китай Си Дзинпин. 
Позицията на Китай се състои в това, че „в света съществува само един Китай“, а Тайван представя себе си като „неделима част от неговата територия“. Но в интервю за Wall Street Journal бъдещият американски държавен глава подчерта, че „единен Китай“ ще бъде предмет на преговорите. 
Такъв вариант за Пекин е неприемлив. „Принципът „за единен Китай“ служи за политическа основа за развитието на китайско-американските връзки. Ние призоваваме американската държава да се придържа към задълженията, поети от предишните администрации на САЩ“, посочиха китайските власти. Ако Вашингтон не постъпи така, това може да доведе до разпадането на стабилните китайско-американски отношения, предупреди китайското дипломатическо ведомство. 

Превод и редакция: Мария Динкова

Има ли действително основание за отстраняване на кмета, решава днес пловдивският съд?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637003

Ще бъде ли временно отстранен от длъжност кметът на Пловдив Иван Тотев ще стане ясно днес с решение на Пловдивския окръжен съд. Тотев бе обвинен по най-тежката алинея за длъжностно престъпление във връзка с изграждането на Зоологическата градина в Пловдив, от което, според разследващите, щетите за общинската хазна са в размер на 1 млн. лева. Прокуратурата поиска отстраняването на кмета Иван Тотев от длъжност Заседанието бе насрочено по искане на Софийска градска прокура...

Повече облаци, в южните райони започват валежи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1636987

Днес увеличението на облачността ще продължи и около обяд в южните райони ще започнат снеговалежи, които през нощта срещу вторник ще обхванат по-голямата част от страната. В крайните югоизточни райони и по морския бряг, валежът ще е предимно от дъжд и мокър сняг. Ще се появи слаб, в Източна България - умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между минус 6 и минус 1 градуса, по южното крайбрежие - до 4-5 градуса. За Шумен минимални минус 8 градуса, максимални минус 2 градуса. С преминаването на поредния Средиземноморск...

Учениците в Пловдив отново на училище

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1636945

От днес учебните занятия се възстановяват. В сряда от Регионалното управление на образованието удължиха ваканция на учениците в Пловдив и областта с още 2 дни до края на миналата седмица. Мерките бяха препоръчани от Регионалната здравна инспекция в града, заради разпространението на грипната епидемия, високата заболеваемост и честите усложнения.    ...

Доналд Тръмп: Ще сключа сделка с Великобритания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276025_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF%3A+%D0%A9%D0%B5+%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B0+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D1%81+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D

 Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп ще предложи на Великобритания бързо и „справедливо“ търговско споразумение със САЩ през първите седмици, след като встъпи в длъжност, пише The Times
Освен това Тръмп разкри, че ще покани Тереза Мей да го посети и иска да бъде сключено търговско споразумение между двете държави „много бързо“. 
Бъдещият държавен глава предвиди, че други страни ще последват примера на Великобритания и ще напуснат Европейския съюз, който според него е дълбоко засегнат от бежанската криза. 
„Народите, страните искат своя собствена идентичност и Обединеното кралство иска своя собствена идентичност“, подчерта Тръмп. 

Превод и редакция: Мария Динкова

Съветът "Външни работи" на ЕС ще заседава в Брюксел

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/81609/savetat-vanshni-raboti-na-es-shte-zasedava-v-bryuksel

/Поглед.инфо/ Българският външен министър в оставка Даниел Митов ще вземе участие на 16 януари в Съвета „Външни работи“. Срещата е в Брюксел в новата сграда „Европа“, която от началото на тази година е главното седалище на Европейския съвет и Съвета на ЕС.

Доналд Тръмп: НАТО е остаряла организация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276024_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF%3A+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%BB%D0%B0+%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0

 НАТО е „остаряла“ организация, заяви новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп в интервю за понеделнишките издания на германския таблоид Bild и за британския вестник Times of London, предава AFP
„Още преди време казах, че НАТО има проблем. На първо място Алиансът е остаряла организация, защото е създадена преди много, много години“, подчерта Тръмп. Макар да посочи, че НАТО остава „много важно за мен“, той отново се оплака, че много от държавите членки не плащат достатъчно. 
„Предполага се, че ние трябва да защитаваме страните. Но много от тези страни не плащат това, което трябва да плащат, което според е много нечестно за САЩ“, допълни бъдещият държавен глава. 

Дмитрий Песков: Санкциите накараха Русия да действа по-ефективно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276023_%D0%94%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B9+%D0%9F%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%

 Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че санкциите срещу Русия са я накарали да действа по-ефективно“, пише „Московский комсомолец“.
„Както неведнъж е казвал президентът на Русия, Москва никога не е инициирала въвеждането на санкциите или тяхната отмяна. Санкциите не са вече така ефективни. Те, разбира се, вредят на страната, спрямо която са въведени, но също така вредят на интересите на държавата, която ги е наложила. Заради санкциите американският бизнес губи пари. Може да се спори за мащабите на тези загуби, но вие губите пари… Що се отнася за негативните последствия за руската икономика, има такива, но освен това те дадоха много позитивни неща,… накараха ни да действаме по-ефективно, да създаваме технологии, които принципно внасяхме,... подтикнаха ни да се замислим за селското стопанство, което в момента се развива“, обясни Дмитрий Песков. 

Мнението на Доналд Тръмп за Брекзита, НАТО, Русия и Ангела Меркел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276022_%D0%9C%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B0%2C+%D0%9D%D0%90%D

 В неделя новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп даде интервю за понеделнишките издания на британския вестник The Times и на германския таблоид Bild. В него той заяви, че германският канцлер Ангела Меркел е допуснала „една много катастрофална грешка“, като е приела повече от един милион мигранти. Тръмп уточни, че Меркел до момента е най-важния лидер в Европа и че Европейският съюз служи на германските интереси. 
По време на интервю с бъдещият президент разкри детайли от своята външна политика. Неговият приоритет ще бъде създаването на справедливи търговски сделки за САЩ и силни граници. Той подчерта, че неговата администрация ще провежда преди всичко разумна търговия, а не свободна. 
Освен това бъдещият президент уточни, че ще предложи санкциите срещу Русия да бъдат прекратени, ако бъде постигнато споразумение с руския държавен глава Владимир Путин за намаляване на ядените въоръжения. Тръмп отбеляза, че иска ядрените арсенали на двете най-големи ядрени сили в света: САЩ и Русия, да бъдат „намалени значително“. По отношение на Русия той изрази критика към Москва заради намесата й в сирийската гражданска война, описвайки я като „много лошо нещо“, което е довело до „ужасна хуманитарна ситуация“. 
Тръмп отново засегна темата за НАТО: „Още преди време казах, че НАТО има проблем. На първо място Алиансът е остаряла организация, защото е създадена преди много, много години“. Макар да посочи, че НАТО остава „много важно за мен“, той отново се оплака, че много от държавите членки не плащат достатъчно. „Предполага се, че ние трябва да защитаваме страните. Но много от тези страни не плащат това, което трябва да плащат, което според е много нечестно за САЩ“, допълни бъдещият президент. 
Също така Тръмп не пропусна да коментира и Брекзита. Той разкри, че ще предложи на Великобритания бързо и „справедливо“ търговско споразумение със САЩ през първите седмици, след като встъпи в длъжност. Тръмп предвиди, че други страни ще последват примера на Великобритания и ще напуснат Европейския съюз, който според него е дълбоко засегнат от бежанската криза. „Народите, страните искат своя собствена идентичност и Обединеното кралство иска своя собствена идентичност“, подчерта Тръмп.

Следващото НС пише нови правила за вота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276021_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%9D%D0%A1+%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0

 Промените в изборните правила да са първата задача на следващото Народно събрание се врекоха депутати от ГЕРБ, БСП и Патриотичния фронт. И за трите формации социолозите прогнозират влизане в 44-тото НС.

„Подкрепяме резултата от референдума, така както беше обявен“, каза шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ. Кирилов отхвърли обвиненията на опозицията в популизъм и бе категоричен, че са направили всичко, което е необходимо, за да уважат волята на гласувалите в референдума.

Ангел Найденов от БСП бе категоричен, че усилията на ГЕРБ в 12 без пет да вкарат мажоритарния вот са популистки. „Това, което се случва през последните дни, е неприемливо. Поведението на ГЕРБ бе нелепо. Да правиш предложение за съществени промени в рамките на 6 календарни работни дни е висша проява на лицемерие, каза Найденов.

В Патриотичния фронт не са склонни на изцяло мажоритарна система, посочи Християн Митев от коалицията.

Дали парламентаристите в 44-тото НС ще се захванат с промяна в изборните правила ще покаже времето. Референдумът бе в рамките на това НС и никой не е в състояние да задължи следващ парламент да гледа решенията на това допитване.

 

 

 

 

 

Труд

Бизнесменът на нацията Доналд Тръмп встъпва в правата на президент

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81608/biznesmenat-na-natsiyata-donald-tramp-vstapva-v-pravata-na-prezident

/Поглед.инфо/ Издателство "Центрполиграф" публикува наскоро книгата на Леонид Млечин "Доналд Тръмп в Белия дом". Очаква се изданието да стане бестселър в московските книжарници. В книгата се разказва биографията на фамилията Тръмп, чиито корени могат да се проследят назад до 17 век в селските райони на Рейнланд-Пфалц. По произход са германци, фамилното им име изначално е звучало Друмпф.

Трагичното наследство на Барак Обама

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276020_%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0

 Радикалните ислямисти замениха авторитарните, но светски тирани

Близкият изток е по-опасно място след осемте години на президентството на Барак Обама в САЩ откогато и друг път. Осемте катастрофални години на Обама следват осемте катастрофални години на Джордж У. Буш, по време на които тази част на света също стана по-опасна. Така се случи и с други международни горещи точки.

Общо през последните 16 години станахме свидетели на някои сериозни външнополитически издънки по света и най-вече в региона между Либия и Иран, които включат Израел, Египет, Сирия, Ирак, Ливан, Турция и страните от Персийския залив.

По отношение на конфликта между Израел и палестинците политиките на Обама направиха така, че възможността за компромисен мир става все по-сложна за постигане. Когато Израел чувстваше, че САЩ стоят зад него по времето на президентите Бил Клинтън и Джордж У. Буш, те предлагаха щедри предложения, за да прекратят изграждането на селища и окупацията в почти всички части на Западния бряг.

Обама, вместо да подкрепя Израел, неколкократно го прониза в гърба, започвайки с едностранчивата си реч в Кайро в началото на мандата си, продължавайки с невъзможността си да наложи червена линия относно използването на химическо оръжие в Сирия, после позволявайки някои специфични клаузи да бъдат присъединени към Иранското ядрено споразумение и кулминирайки с отказа си да наложи вето върху резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, който постави по-голямата част от вината върху израелтяните за настоящата патова ситуация.

Тези действия, особено скорошната резолюция, премахнаха стимулите за палестинските власти да приемат предложението на Нетаняху да се започнат преговори за мир, основан на компромис. Те бяха погрешно накарани да повярват, че ще могат да постигнат държавност чрез ООН, или по друг начин, който да не включва компромис.
Традиционните съюзници на САЩ в Близкия изток – Израел, Египет, Саудитска Арабия, ОАЕ и Йордания, бяха отслабени от политиката на Обама, особено заради споразумението с Иран. Американските традиционни противници – Иран, Сирия и “Хизбула”, бяха засилени, както и Турция.

Дестабилизираният Близък изток представлява засилваща се заплаха за съюзниците на САЩ и за мира. Вината за нестабилността е споделена от президентите Буш и Обама. Инвазията в Ирак и свалянето на Саддам Хюсеин разделиха страната, направиха я неуправляема и поканиха Иран да има важна роля в настоящите нестабилни условия.
Свалянето на Муамар Кадафи остави Либия отворена за увеличаващи се терористични влияния. Опитът Башар Асад да бъде свален превърнаха Сирия в кошмар.

Насилственото “пенсиониране” на Хосни Мубарак първоначално постави Египет под контрол на “Мюсюлманско братство” и засили “Хамас” в ивицата Газа. Само превратът, на който администрацията на Обама се противопостави, донякъде възстанови някаква стабилност в Египет.

Ливан стана напълно подчинен на “Хизбула”, терористична групировка под влиянието на Иран, която има 100 хил. ракети, насочени към Израел. Шиитската дъга в момента преминава от Иран през части от Ирак и Сирия и завършва в Ливан.

Това е трагичното наследство на администрацията на Обама и нейните опити да поправи щетите, причинени от администрацията на Джордж У. Буш. Радикалните ислямистки терористи замениха авторитарните, но светски тирани.
Трябваше вече да си научим урока от заменянето на тираничния шах на Иран с далеч по-тираничните и опасни аятоласи.

Но не би. Ние решихме да подкрепим “демокрацията” на Арабската пролет, което доведе до сменянето на недемократичните домашни тирани с недемократични международни терористи.

* Авторът е професор в Харвардския университет, преводът е на агенция “Фокус”.

Как се използва световна свръхсила

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276019_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B0

 „Отборът Тръмп” залага върху утвърждаването на национализма като начин да наложи волята на САЩ над света

„Светът е неразбория”, каза на глас Мадлин Олбрайт през последната седмица по време на събиране на хора, които помежду си са били свидетели на всяка криза пред националната сигурност на Америка през последните 40 години. Това заключение на бившия държавен секретар предизвика приемането на междупартийно споразумение по време на конференцията за „предаване на щафетата”, организирана от Института за мир на САЩ, във Вашингтон на 9 и 10 януари.

Гости на срещата бяха бъдещите лидери в кабинета по национална сигурност на Доналд Тръмп, техните предшественици от правителството на Обама и – изнедадващо изплуващи от постизборната изолация хора, биха заемали същите постове при Хилъри Клинтън. Едновременно с това веднага щом участниците се захванаха с бистренето на световната неразбория, споразумението им разкри дълбоките разделения в разбиранията им. От едната страна стояха бивши посланици на републиканци и демократи, официални лица, генерали, академици, които не се възхищават от един объркан свят. Те виждат възхода на националистите „с железен юмрук” в Китай, Русия и Турция и се опасяват, че демократичният поход, постстудената война, е приключил. Наблюдават крехките международни споразумения, организации и алианси и се тревожат дали основаният на правилата ред, наложен от САЩ след Втората световна война, ще оцелее. Срещу тях стояха водещите членове на „Тръмп отбора”, които оценяват бурните съвременни времена като вълнуваща възможност за реорганизиране на международните отношения в полза на Америка.

Първата група представяше воденият от САЩ световен ред като безценен, но чуплив. Сюзън Райс, съветникът по национална сигурност на Барак Обама, определи пейзажа на глобалната сигурност като „най-неспокойния в последните години”. Тя изброи няколко заплахи, които ще тревожат толкова Тръмп, колкото и досегашния й началник – от ядрените амбиции на Северна Корея до нападенията, извършвани от наднационални терористични групировки. След което изложението й се насочи към по-оспорвани въпроси – области, които според нея изискват търпеливото внимание на Америка. Райс очаква САЩ да са лидер в глобалния тласък срещу климатичните промени и да „подковат” Европа срещу бежанските потоци от Близкия изток, ефектите от Брекзит, и „руските агресии”, включително медийните кампании, с цел подкопаване на изборни резултати в страните „на Запад”. Сюзън Райс изтъкна безплодните усилия на началника си да ратифицира търговско споразумение със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион. „Ако не определим тези правила сега, в движение, ще го направят други”, каза Райс. „Всеки провал в напредъка на Транстихоокеанското търговско споразумение уронва регионалния престиж на САЩ, с което Китай ще спечели най-много от икономическа и стратегическа гледна точка.”

Джейкъб Съливан, близък съветник на Хилъри Клинтън, даде за пример сделката срещу ядрените амбиции на Иран и Парижкото споразумение (бел.ред. – за климата) като примери за безкористно сътрудничество. Стивън Хендли, който заемеше поста на Сюзън Райс по времето на Джордж Буш-младши, изказа мнение, че в същината си воденият от САЩ международен ред е под заплаха. Той пресъздаде телефонен разговор, в който президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин се споразумяват, че САЩ са заплаха, която изнася по света враждебните идеи за демокрация от Украйна до Хонконг.

Като контраст съветниците на Тръмп са нетърпеливи да се възползват от същата чупливост и комплексни отношения. Дори да се тревожат за тероризъм и враждебни държави с ядрени мощности, според тях светът се намира във вълнуващо пластелиново състояние. Ако някой се интересува накъде ще задухат външните политики на Тръмп – той пренебрегна тези подробности по време на кампанията и назначи личности с противоречиви разбирания. Онези в подкрепа на екипа на Тръмп са уверени, че ограничаването на ядрената заплаха от Иран изисква допълнителен натиск и санкции, а не отстъпки, които засилват ролята на прагматиците в режима в Техеран. Те се задушават от мисълта, че околната среда е толкова крехка, че изисква международно споразумение за климата – и наистина възхваляват американската петролна продукция като инструмент за „световен натиск”.

Що се отнася до вълните от национализъм и популизъм, те не са заплаха: в крайна сметка Доналд Тръмп спечели. Стивън Банън, главният стратег на новия американски президент, споделя, че един бунт срещу обществените норми ще възкачи на власт крайнодесните във Франция и ще доведе до свалянето на Ангела Меркел в Германия. Според Банън САЩ трябва да отменят санкциите срещу Русия, наложени след анексирането на Кримския полуостров, за да се възползват от руската помощ в усмиряването на Иран, ислямския тероризъм и дори Иран.

Пенсионираният генерал Майкъл Флин, избран за близък съветник по национална сигурност изрази свободно през 2016 г. идеите си за обединяване на усилията между САЩ и Русия срещу „общия враг”, ислямския екстремизъм. Сега, на фона на фурора, предизвикан от руската намеса в американските президентски избори, описани подробно в доклад на специалните служби на САЩ, Майкъл Флин се задоволи с дискретни забележки, че „Тръмп ще се занимае и ще преразгледа отношенията ни по света”.

Заместник на генерал Флин ще бъде Кейтлийн Макфарланд, според която свят, в който се извършват тектонични промени, създава еднократни възможности за оказване на натиск или преформулиране на политики. Там, където преди години Роналд Рейгън настояваше за човешките права в СССР, Макфарланд оспорва правото на САЩ „постоянно” да налагат „на другите как да мислят”. Според нея глобалното доверие в Доналд Тръмп ще дойде от широката национална подкрепа, след като успя (по време на предизборната кампания) да привлече огромно количество избиратели, отчуждени от политиката.

„Отборът Тръмп” залага върху утвърждаването на национализма като начин да наложи волята на САЩ над света, който може да устои на известно „извиване на ръце”. Мир чрез сила, казват те, възраждайки лозунг от времето на Рейгън. Но други държави също имат своите настоятелни народи. В отсъствието на глобални правила Доналд Тръмп може да се озове в ситуация, в която неговият популизъм, и „да направим Америка отново велика” се изправя срещу китайския национализъм примерно. И може да стане много палаво.

Англо-американските бомбардировки са военно престъпление

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276018_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%BE-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B2%

 Бомбите са хвърляни, за да се убиват колкото може повече цивилно население и да се предизвиква паника. Убити са 750 българи, разрушени са 4000 сгради само в София

Акад. Георги Марков, историк

 - Академик Марков, на 10 януари се навършиха 73 години от бомбардировките над София по време на Втората световна война, при които са убити 750 души, а над 700 са ранени. Кои са причините, които карат Обединеното командване на англо-американските съюзнически войски да даде зелена светлина за тази атака? 

- Главната цел на тези бомбардировки е България да бъде извадена от войната и по-точно да бъде извадена от коалицията на Тристранния пакт. Чърчил смята, че трябва да бъде всята паника сред българското население и то да бъде настроено срещу тогавашните управляващи, които взели страната на Германия. Имайте предвид, че тази бомбардировка е извършена от около 400 американски бомбардировачи и изтребители. Извършено е от височина 7000 метра. Представете си какъв бомбен килим са изсипвали. Нямало е прицелно бомбардиране. Народният театър е полуразрушен, Българската академия на науките също е ударена от американските бомби. Целта е да се всее паника сред населението и англо-американците успяват, защото тогава започва масово бягство на хората в провинцията и всеки се спасява както може. Самият Богдан Филов, който обяви символична война, за малко да загине тогава в Регентския съвет. Това е сградата на сегашната Столична община на ул. „Московска“. Така че това е една терористична бомбардировка, която не е насочена срещу определени военни обекти. Просто са ръсени бомбите, за да се убиват колкото може повече цивилно население и да се предизвика паника. Не само населението, а и държавните учреждения тогава напускат столицата и по-голямата част от страната. С една дума това е едно военно престъпление, което трябва да бъде осъдено макар и 73 години по-късно.

- Възможно ли е било да се предотвратят тези атаки? 

- Вече са се водили преговори в Анкара и Кайро за излизане на България от коалицията на Тристранния пакт. Рузвелт непосредствено след бомбардировката пише на Чърчил: „Ето, сега България вече иска да се отдели от Германия. Целта е постигната, нека спрем бомбардировките за известно време“. Но Чърчил му отговаря: „След като лекарството дава ефект, трябва да утроим дозата“ и бомбардировките продължават. Така че войната се превръща в действителна и страда мирното, беззащитно население. Тук искам да отбележа нещо, което се прикриваше някога в нашата историография. В отбраната на София загиват петима германски военни. Това трябва да се отбележи, защото германците са имали една ескадрила на „Враждебна“ като съюзници, въпреки че и те са били бомбардирани масово и са унищожавани техни градове от англо-американската авиация. Направили възможното и те да защитят столицата.

- Какви щети са нанесени на столицата при тези бомбардировки? 

- Около 4000 сгради са унищожени, защото са употребени не само осколъчни бомби, но и запалителни бомби. Така че в продължение на няколко дни София е горяла. Не е било възможно пожарната да смогне да загаси тези огромни пожари. Голяма част от Центъра е разрушен. Днес това, което ние наричаме „Ларгото“ – между Президентството и Министерски съвет – тази търговска улица е била изцяло срината от бомбите на 10 януари. Следи има навсякъде. Били са хвърляни бомби по 2 тона. Представете си това са 2.5 м. в центъра на София с огромна разрушителна мощ.

- Защо спрямо България се предприема тази серия от атаки и съизмерими ли са те спрямо заплахата, която страната ни е представлявала за англо-американските съюзнически войски? 

- Аз го наричам това военно престъпление, защото Българската армия не е убила нито един английски, нито един американски войник. На практика Българската армия не воюва със Съединените щати и Великобритания, а войната е обявена под натиска на Хитлер на 13 декември 1941 година, но ние не участваме пряко във войната срещу американците. Точно обратното – Чърчил е смятал, че България трябва да бъде наказана, тъй като му е провалила плановете през пролетта на 1941 г., когато той иска да прави анти-германски блок на Балканите и настоява българската армия да воюва срещу германската армия, когато настъпва на юг срещу Гърция и на запад срещу Югославия. Не е било възможно Българската армия да воюва за защита на Версайските граници от 1919 година, когато милион и половина българи бяха подхвърлени под чужд национален герб. Чърчил не е бил прав тогава да стоварва върху нас отговорността, че не е успял да създаде анти-германски блок на Балканите.

- Каква е била готовността на българската авиация тогава? 

- Тогава не само София е бомбардирана. Бомбардирани са Враца, Русе, Скопие, Беломорието. Днешният Първомай, тогава Борисовград също е бомбардиран. Стотици селища са бомбардирани и българската изтребителна авиация е полагала всякакви усилия да покрие въздушната защита. Разбира се София е била основна обект на бомбардировките и тук са били съсредоточени основните български изтребители както от летището „Марино поле“ при Карлово. Оттам са излитали изтребителите. Имали сме добра система на оповестяване като сме засичали бомбардировачите още от Адриатическото крайбрежие. Големият брой бомбардировки са насочени срещу Плоещ, това е област в Румъния — единственият източник на Вермахта за гориво, а ние сме проследявали дали ще бъдат насочени бомбардировачите към Плоещ или към някой български град. Оповестявали са чрез сирени за въздушна опасност и вече е имало мрежа от скривалища. Особено София е била снабдена със скривалища, но те не са стигали за всички. За съжаление много от хората са се укривали в мазетата на своите къщи и са загивали заедно със своите домове. Цели семейства са загивали. Това е била ужасна трагедия. Това е едно престъпление, което някои днес смятат, че не е удобно да се напомня, защото видите ли, ние сме съюзници на Великобритания и САЩ в НАТО. Напротив историята трябва да я пишем каквато и да е и каквато е била, и да осъждаме военните престъпления на победителите. Независимо кои са те.

-  Как бомбардировките над българската столица повлияват политиката на София, и какви ходове предприема българското правителство след тях? 

- Ускоряват се преговорите в Анкара и Кайро за излизане на България от Тристранния пакт, но Чърчил е поставял условия, които не са били възможни да бъдат изпълнени веднага. Например той настоява българските войски и администрация да се изтеглят веднага в довоенните граници, което при онези условия след поредния опит за национално обединение не е било възможно. Това е пречело на преговорите, но според мен Чърчил ни е разигравал до последно, до навлизането на Червената армия на 5 септември 1944 година. Всъщност той си играе с нашите преговарящи. Той още от май 1944 г., когато сключва съюзен договор със Сталин, определя България в Съветската зона и искал да накаже българите, като ги предаде на Сталин, което и става. Това става с неговото злорадно съгласие.

- Каква е оценката на тези събития от днешна гледна точка? 

- Министър-председателят Богдан Филов обявява въздушната война за символична, като казва „Далече са англичаните, още по-далече са американците“, но тази война става действителна. Т. е. поуката е, че политиците трябва да предвиждат всички възможности от своите действия, включително и най-лошите.

Интервюто е на Агенция „Фокус”, заглавието е на ЗЕМЯ

Измерения на лявата политика в енергетиката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276017_%D0%98%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8

 Известно е, че в енергетиката най-важното е да има екологосъобразно енергопроизводство, енергоресури, устойчиво и стабилно развитие и т.н., и т.н. Не е важно какви са гигакалориите и мегаватите (те нямат цвят: червени, сини, жълти, зелени, розови или други). Важното е да ги има в полза на нашето и на всяко общество. Това, от една страна, но от друга страна, когато се формират обществените нагласи в едно общество, то те винаги дават отражение върху икономиката, индустрията и особено в енергетиката. Кои са социалните (леви) измерения в една енергийна система?

Предлаганата класификация може да бъде допълвана и разширявана в зависимост от зрелостта на обществото, качеството на енергийната система, природните богатства и ресурси на държавата и много други параметри:
o стабилна енергетика с устойчиво и перспектива за дългосрочно развитие;
o евтина енергия (електроенергия, топлоенергия, по-ниски цени на енергийните ресурси и продукцията от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) - топлопроизводство, електропроизводство, студопроизводство и ВЕР (вторични енергийни ресурси) - отпадъци и отходи от основни технологични производства във всички индустриални сектори и др.;
o работни места;
o енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), вторични енергийни ресурси (ВЕР) в индустрията и не само;
o други.
Анализът на всеки от посочените параметри дава широк обхват от

инициативи и мероприятия

в областта на лявата политика.
1. За евтината енергия. Тази тема вълнува всички. Моята позиция е ясна: днес добър енергетик е този, който всячески от позицията на своето образование, трудов  опит, стаж и политически убеждения допринася най-активно за провеждането на сдържана политика в областта на цените на енергията. Но откъде да дойде тази ниска цена? Ето откъде:
- въвеждане на нови ядрени мощности в енергийната ни система, удължаване срока на експлоатация на съществуващите такива, защото тук цената на електроенергията е най-ниска;
- изграждане и осигуряване на добра диверсифицирана енергийна система с висока степен на сигурност, стабилност и устойчивост на развитие с цел предотвратяване на аварийните ситуации, политическите сътресения и други кризисни ситуации при подаването на енергия;
- осигуряване на големи структуроопределящи енергийни обекти на територията на България с огромни за нас икономически последствия и изгоди в резултат на транзитните такси (магистрални газопроводи, нефтопроводи, други тръбопроводи с максимално използване на геостратегическите ни предимства на Балканите и Европа). Такива са проектът "Южен поток" и нефтопроводът "Бургас - Александруполис" и др.

Огромните доходи от транзита

през стотици километри наша територия на енергийни ресурси в размер на млн. долари (само от проекта "Южен поток"се очакваха около 400 млн.), като другите приходи няма да коментирам;
- оползотворяване на всички отпадъци и остатъци в индустрията, бита, селското стопанство, транспорта и т.н., като крайната цел е максималното приближаване до така наречените "малкоотпадни и безотпадни технологии" у нас в близко бъдеще.
2. Работни места. В АЕЦ "Козлодуй" след погрома над българската ядрена енергетика (закриването на четирите малки реактора с мощност от 1760 МВт) работят около 2850 души. В АЕЦ "Белене" се очаква да работят около 2350 души. Тук особено важно е друго обстоятелство: по време на възстановяване на строителството на централата (което се надявам да предстои), ще бъдат ангажирани нови десетки хиляди души за над десет години, второешелонни предприятия ще обслужват строителството (пак десетки хиляди души) и третоешелонни предприятия (в това число средни и малки) ще обслужват новата ядрена мощност още дълги години след въвеждането й в експлоатация. Така се очакват

общо над 150 000 души

да се сдобият с дългосрочни трудови доходи. Ако това не е добра лява политика в нашата енергийна система, тогава какво е?
ГЕРБ, след като умишлено проспаха и саботираха ядрената ни енергетика над четири години, сега изведнъж станаха толкова активни, че за един месец намериха цели трима инвеститори за АЕЦ "Белене". Ще има още. Просто не е за вярване. Но народът казва: "Късно е либе за китка".
Преди години, когато се анализираха отделните видове ВЕИ у нас, в табличен вид се даваше графа с новите работни места, които се очакват да бъдат открити. Днес това е жизненонеобходимо, като се следи редовно, акуратно и стриктно за изпълнението на този ангажимент. Ето някои от тях: за вятърната енергия в ЕС през 2020 г. се очакват над 328 хил. работни места, а у нас през 2015 г. бяха около 800-900. Броят на заетите в геотермалния сектор на ВЕИ у нас след внедряването на технологиите по японския гранд ще достигне няколкостотин души, а в Германия през 2010 г. са били 11 500 души.
Изграждането на крупни трансмагистрални тръбопроводи носи стотици работни места по време на строителството и след това по време на дългогодишната им експлоатация.
3. Енергийната ефективност, възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и екологията са

 територии на младите хора

Първо, защото самите източници са от по-младата материя в съвременните енергийни системи по света и второ - днес енергията и екологията вървят ръка за ръка, поставят нови иновационни критерии в енергетиката, което привлича младите хора. Не случайно добрата енергетика е най-екологосъобразната, най-чистата, най-ефективната енергетика. Затова през последните десетилетия, когато левите движения (социалдемократи, социалисти) и зелените сили дойдат на власт, то енергийната ефективност и оползотворяването на ВЕИ получават силен импулс, а когато дойдат десните сили, тези инициативи в енергетика и индустрията увяхват. Примери на подобни политически конструкции през последните 20-30 години има в Дания, Швеция, Финландия и др. и те са е красноречиви (в тези страни процентът на енергийната ефективност и оползотворяването на ВЕИ е най-висок и там младите хора доминират). Защо и в България да не се реализира такъв политически модел?
Мога да посоча и един негативен пример: протичащата кампания през последната година (Постановление № 18 от 2 февруари 2015 г. за приемане на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна, финансова помощ по програмата и за определяне на  органите, отговорни за реализацията й) вече е пълен

комплексен провал

Този факт е резултат от преработването на схемата за "модерно и съвременно бандитско ограбване на фонда". Такъв е пътят на "великата" партия ГЕРБ, която лека-полека си отива (по примера на СДС, НДСВ и други подобни).
Новите енергийни източници, енергийната ефективност (идеята за нейното разглеждане като нов вид енергиен източник у нас, датира от 80-те години на 20 в. и принадлежи на член-кор. проф. Никола Тодориев), ВЕИ и ВЕР са все още сравнително млади и атрактивни, защото при тях не се консумират и изразходват класически органични горива. Те са такива нови технологии, които използват безплатни енергийни източници, не генерират въглероден диоксид СО2 (не причиняват "парников ефект"), не влияят на топлинното и други вредни замърсявания на атмосферата,

гарантират безотпадност

и висока екологичност, затова днес те излизат на преден план.    
4. Енергетиката и младите хора - това е перспективата за кариера в енергетиката, перспектива за 10-20 години трудов стаж (това е срокът, през който младите хора стават истински енергетици, с по-високи заплати, с възможности за растеж на място и реализация, с бъдеще за висок обществен статут). Енергетиката е територия на младите хора в България. Тук се намесва и възможността за добро енергийно образование. Енергетиката дава солидно образование (средно, професионално, висше, докторантура и т.н.), а поривът на младите хора към образование е известен.
Всичко гореизложено е една от опорните точки на

необходимата промяна

в българската енергетика. То е част от предимствата в енергетиката за една бъдеща първа политическа сила, която ще дойде на власт само след няколко месеца у нас. Ние всички трябва да й помогнем и да я подкрепим, а след това тя да реализира тези възможности. Днес, онази политическа сила, която е ориентирана предимно към младите хора, против демографския срив у нас, която гледа в утрешния ден, тя ще победи през март 2017 г. Защо това да не е БСП?
                       
*Мнението на автора е лично

Скринът с изненадите: кои са в екипа на Доналд Тръмп?

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81607/skrinat-s-iznenadite-koi-sa-v-ekipa-na-donald-tramp

/Поглед.инфо/ Изборът на скандално известния бизнесмен Доналд Тръмп за президент може да се превърне в най-грандиозното събитие в историята на САЩ след Войната за независимост и Гражданската война. И Тръмп може да се нареди до Абрахам Линкълн и Джордж Вашингтон, ако изпълни поне една четвърт от това, което е обещал. Ще промени ли това обаче външната политика на Вашингтон?

Мразовита зима е дошла....

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276016_%D0%9C%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D1%88%D0%BB%D0%B0....

 Всичко е бяло. Дошла е зима, каквато не е бивала от 70 години, рече Бойко Борисов. То се знае, позабравил е човекът предишните си години...
А иначе си е зима. Термометрите не се шегуват - свалиха за кратко живака си до двайсетина градуса. Наоколо всичко е бяло - покривите на сградите, дърветата, улиците. Като казвам всичко, значи всичко. Една пътечка - тясна и недоутъпкана, ни води към трамвайната спирка и то така, че едва пазим равновесие. Ей на това му се казва хубава зима!
Радиото постоянно съобщава недобри новини - трудно, дори невъзможно е да се задоволят нуждите на домашните животни, които искат грижи - и да бъдат нахранени, и да бъде чисто около тях. Температурите също не благоприятстват нормалното отглеждане на кравите, конете и останалите им съжители в яхърите. В приютите кучета мръзнат, та народът се втурва да ги спасява. На другия ден се "постопли". Ала дори в столичните квартали хората едва пристъпят между блоковете, вижте баш в центъра на София какво беше - пред хотел "Балкан" киша до глезените, един човек с лопата би я изринал за половин час, ама де го?  
Е, три дни беше студеничко - осемнайсет градуса студ под нулата във Велико Търново и в Перник, шестнайсет - в Стара Загора, Пазарджик и Габрово, петнайсет - в София и Благоевград. Такива студове, че биха изплашили с арктическия си температури дори Гренландия и Северния полюс!Направи ми впечатление, че само в Сливенско - а Сливен, както знаем е център на българските ветрове, е вилнял вятър със скорост над сто километра в час. Подобна е била и картината в басейна на Марица при Димитровград, където движението на въздуха и ледоходът бил не по-слаб! То и по Дунава ледоход тръгна - не е като в някогашните зими, в които пеша до Румъния се е минавало, ама все пак...
Като си пишех бележката преди няколко дни, чудех се ще има ли промяна във времето, докато й дойде времето за вестника. Синоптиците казват - през ден студ, после топло и пак студ и сняг. Тежка зима ни налегна, от сутрин до вечер медиите ни заливат със зимни сензации, все едно снегът е паднал през август.
Вярно, в последните години не бяхме имали зима, но никой не е отменял зимата като сезон, нали? Не можем да променяме температурите на въздуха и падналия сняг, нито да го съгласуваме с нашите мажоритарни или пропорционални предпочитания! Трябва ние да се съобразяваме с природните бедствия и капризи, с непредсказуемите прояви на природата, като да не сме имали 150 години цивилизация след Освобождението!
Абе, хора, дотолкова ли изпадна България, та една зима като хората не можем да понесем?!

На БДЖ не достигат локомотиви, но разпродава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276015_%D0%9D%D0%B0+%D0%91%D0%94%D0%96+%D0%BD%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8%2C+%D0%BD%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D

 "Основният проблем на БДЖ в момента е липсата на локомотиви. Имаме 20 повредени локомотива от удари в преспите", каза преди ден пред Нова телевизия Димитър Костадинов, управител на БДЖ "Пътнически превози". По думите на Костадинов от 25 години не са правени ремонти на локомотивите. Според него има няколко варианта да се справят с проблема, като единият е спиране на железопътния транспорт, както се прави в други държави. Той допълни, че имат 580 влака, които се обслужват с минус 10-20 локомотива.
Същевременно изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров призна, че се продават локомотиви, тъй като не са в употреба. "Те са излишни и не са необходими за дейността на БДЖ. Те носят допълнителен разход. 41 млн. лева са платени на кредиторите от продажба на излишни активи", коментира той. По думите му проблемът е, че железницата се нуждае от инвестиции, но и задълженията трябва да се погасят. Според него "реформата е извършена".
"От шест години тече тежка реформа в БДЖ. Това е фирма с огромна задлъжнялост. Извадени са 559 млн. лева. Ако тези пари бяха останали в компанията, щяхме да купим 30 нови мотрисни влака", заяви Владимир. Няма как, при тази ситуация, компанията да е на ниво. През това време не е направена нито една инвестиция, каза той. Попитан клиентите ли са виновни за това, той отговори, че те се извиняват на хората, но няма какво да се направи.
Ден по-рано на пресконференция от ръководството на БДЖ поискаха да има и план Б за осигуряване на финансиране за стабилизирането на компанията в случай на проблеми с концесията. "Ако концесията не се случи, трябва да има резервен вариант на ниво държава, каза Владимиров. По думите му може да се вземат пари от друга сфера, като се ползват излишъци, или през бюджетния дефицит, но на всяка цена трябва да се търси механизъм за решаването проблема.
Протестът на пътници срещу закъсняващ влак пък бе сравнен от ръководството на БДЖ с тероризъм. Миналият четвъртък вечерта около 60 души от пътническия влак за Мездра, който закъснял за пореден път с над 90 минути, препречиха пътя на експреса София - Горна Оряховица при софийския кв. "Илиянци". От БДЖ поясниха, че някои от протестиращите са легнали на релсите. Машинистът е успял да спре на 2 метра от хората и по чудо бил избегнат сериозен инцидент. По повод инцидента ръководството на БДЖ дори поиска законови промени с по-строги наказания.
Пред бтв машинистът на блокирания влак Атанас Чопаков разказа важни подробности, които хвърлят допълнителна светлина около инцидента на "Илиянци". Той обясни, че е имал сигнализация за преминаване на гарата без спиране, а хората на релсите са били застанали в неосветената част на гарата, където не се вижда, че има пътници. При скорост 60 км в час на влизане в гарата той вижда светлинен знак от фенерче. Сигналът е подаден от негов колега, който по случайност бил сред пътниците. "Щеше да се случи много голяма трагедия. На фона на 60-70 човека пред линията и аз успях да спра на 2 метра, какво можеше да стане, ако не можех да спра, ако ми трябваха още 10 метра", коментира Атанас Чопаков. Той каза, че сред хората е имало и такива, които са били в нетрезво състояние и дори не са помръднали при наближаването на влака. Служителите на гарата обаче не са реагирали. Заради бездействието Чопаков настоява за сериозно разследване.



Осем милиардера притежават богатство, колкото половината от населението на света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276014_%D0%9E%D1%81%D0%B5%D0%BC+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%2C+%D0%

 Осем души притежават богатство, колкото половината от населението на света, пише The Telegraph, цитиран от "Фокус".Изследване, проведено от Oxfam е установило, че пропастта между богатите и бедните е много по-голяма от очакваното и призовава за коренна промяна в „деформираната“ икономика, която позволява малка група да има по-голямо богатство, отколкото може да изхарчи, докато един на всеки девет е гладен.
Проучването излиза точно преди откриването на Световният икономически форум, който се провежда ежегодно в швейцарския ски курорт Давос, често е критикувано заради това, че е по-скоро говорилня за богатите и влиятелните. 

Неравенството не само държи милиони в бедност, но то разделя нашите общества и отравя нашата политика. Oxfam призовава световните лидери да подобрят международното сътрудничество, за да спрат избягването на плащане на данъци; да предприемат действия, стимулиращи компаниите да действат в полза на персонала и на акционерите; да пренасочат данъците върху богатството за финансиране на здравеопазването, образованието и създаването на работни места; както и да подобрят възможностите за жените.

Откриха загадъчна черна дупка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276013_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0

 В съзвездието Дева е бил открит загадъчен обект, напомнящ обикновена спирална галактика, предава Федеральное агенство новостей, цитирано от "Фокус". При по-близко разглеждане обаче учените са установили необичайна особеност в центъра на тази галактика: черна дупка.
Според общите представи, в центъра на големите галактики има разположени черни дупки. Но необичайното в случая на галактиката RX J1140.1+0307 е относително неголемия размер на черната дупка. Освен това спектърът на излъчванията от системата не съвпада с нито една от съществуващите модели на структури на галактики и черни дупки. 

Сега учените се опитват да обяснят този феномен, открит благодарение на снимка с телескопа „Хъбъл“. Галактиката RX J1140.1+0307 се намира на разстояние един милиард светлинни години от Земята.

7 правила за успешни преговори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276012_7+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8

 За провеждането на преговори с успешен финал няма тайна. Колкото по-често водите такива, толкова повече практика ще придобиете и сами ще усещате на какво поведение да заложите. И все пак съществуват някои основни правила, които ще ви помогнат да постигнете целта си, пише Inc.com, цитиран от expert.bg
1. Опитайте да преговаряте на ваша територия или на неутрално място

Отсрещната страна печели предимство, когато се съгласите да преговаряте в техния офис. Опитайте се да задържите преговорите на ваша територия. Когато това е невъзможно, изберете неутрално място, което да изравни силите.

2. Не казвайте „да“ от първия път

Факт е, че повечето хора отправят първоначална оферта, която е по-ниска, от това, което всъщност са готови да предложат. Това е нормална и дори очаквана част от процеса на договаряне. Премислете добре първоначалното предложение и не показвайте голяма готовност да го приемете, за да не изглеждате отчаяни и готови на всичко. Ако предлаганите условия не отговарят на вашите нужди и виждания, направете контра-оферта, която да постави границите, които не бихте пренебрегнали.

3. Преговаряйте само с хора, които имат властта да вземат решения

Договарянето с хора, които нямат нужните правомощия, за да финализират сделки, е пълна загуба на време. Настоявайте за среща с човек, който е в състояние да каже „да“ и да подпише договора.

4. Не назовавайте цената първи

Има едно неписано правило при преговорите, което гласи, че губи този, който първи назове цена. Намалете говоренето и се фокусирайте върху слушането, за да разберете какво точно търси ответната страна и да обмислите очертанията на евентуалната сделка.

5. Контролирайте емоциите и настроението

Някои преговори може да станат много разгорещени. Важно е да запазите самообладание и концентрация, за да избегнете глупавите грешки. Невъздържаността намаляват шансовете за получаване на изгодна сделка. Покажете професионализъм като задържите под контрол емоциите си.

6. Не преговаряйте със себе си

Когато отправите предложение, оставете достатъчно време на ответната страна, за да разгледа и обмисли офертата. Не показвайте отчаяние, намалявайки цената, преди преговарящите да са имали възможност да реагират.

7. Търсете резултат, които задоволява и двете страни

Всяка страна в преговорите трябва да излезе от тях като победител. Когато се създаде ситуация, при която едната страна е печеливша, а другата губеща, изходът от преговорите става небалансиран, а това нанася щети върху дългосрочните взаимоотношения между двете страни. В някои случаи, тези отношения биват напълно унищожени.

Хороскоп за 16 януари, понеделник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276011_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+16+%D1%8F%D0%BD%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA

 Овен 21 март – 20 април

Ден на преобразяването. Това, което вчера е изглеждало лесно постижимо днес няма да стане както го очаквате. Ще срещате недостъпни и неразговорливи хора, особено ако стоите пред нечие гише. Чиновниците са неуслужливи, а и вие не сте в час с нормативните изисквания. Постарайте се до края на деня да приключите с подаването на документи и с всякакви плащания. Утре ще ви бъде още по трудно. Опасни зарибявания ви очакват. Тези дни ще поставят на изпитание издържливоста и търпението ви.

Р-4

П-4

Л-5

К-4

З-4

 

 

Телец 21 април – 20 май

Денят се свързва с подражанието, с желанието да се представиш за някой друг или да заемеш чуждо място, като по този начин си осигуряваш сигурност или по добри служебни и социални позиции. Няма да се съобразите с интересите на околните, но и другите ще постъпват егоистично. Събитията ще се развият така, че ще бъдете предпочетени за работа или за друг вид дейности и услуги, дори и да има по-добри кандидати. В бъдеще ще платите за направените услуги. Днес нищо не се дава даром и от сърце. Чувствата са илюзорни.

Р-6

П-6

Л-5

К-5

З-5

 

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Нелагоприятен ден за родените във втората декада. Стоите пред кривото огледало на страсти и илюзии, а това пречи да видите действителноста такава каквато е. Не бива да се действа по инстинкт, а с точно проверени факти и наличности. Не се предоверявайте. Не ползвайте посредници, особено при издължаване и всякакъв вид плащания. Нужна е точна и обективна оценка на реалностите. Любовните отношения ще ви вкарат в преразход на сили и средства, но в крайна сметка ще се почувствате употребени и пренебрегнати.

Р-5

П-5

Л-4

К-4

З-4

 

 

Рак 22 юни – 21 юли

Ако имате възможност да свършите работата си сами, направете го и гледайте да не опирате до чужди услуги и пари. Днес всичко взето и употребено ще се връща с лихвите още в следващите дни. Не очаквайте разбиране, не се доверявайте на крокодилските сълзи, с които някой се опитва да ви въздейства. Ден на ледените сърца. И любовта е повече платена, отколкото споделена. Всеки си прави сметки и избягва обвързването, но това не значи, че няма да се опита да върже някого със задължения, които е трябвало да свърши сам.

Р-4

П-4

Л-5

К-4

З-4

 

 

Лъв 22 юли – 22 август

Днес ще си проличи кой умее да властва и дава разпореждания и кой примиренчески изпълнява всичко, което му наредят. Държите се авторитарно, опитвате се да пренебрегнете разпоредби и условности и действате така, сякаш всичко ви е позволено. На едно място тези номера ще минат и ще ви донесат предимство, но на друго може да станете обект на атаки и задкулисни маневри. Не се замозаблуждавайте. Денят носи късмет за хората, които реално оценяват обсновката и не се доверяват на чуждите съвети или прогнози.

Р-5

П-5

Л-5

К-5

З-5

 

 

Дева 23 август – 22 септември

Ако всичко сте преценили и проверили, днес може да направите силен ход и да изтикате от позициите им тези, които не си изпълняват задълженията и смятат, че ще останат вечно на този пост. Предстоят благоприятни за вас рокади. Не е време за емоционални реакции, а за точни, прецизни и систематизирани действия, както само една подредена Дева може да го направи. Сега е момента да замете по-висок пост и служебна позиция. Ще се наложи и да направите услуга на тези, които ви вършат услуги.

Р-6

П-6

Л-4

К-4

З-4

 

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Ден на преобразяването. Ще видите как доста от хората, с които влизате в контакт изглеждат, мислят и действат различно. Ще ви е нужен нов подход, за да останете в играта, да направите впечатление и да ви забележат. Не се опитвайте да променяте новосъздадената ситуация, а положете усилия да се напаснете към изискванията на момента. Няма да спечели този, който влиза в директни сблъсъци и разправии. Информирайте се по странични канали за интересите и амбициите на тези, с които ще преговаряте.

Р-4

П-4

Л-5

К-5

З-4

 

 

Скорпион 23 октомври - 22 ноември

Денят слага край на една илюзия, помага да мислите и действате реалистично, но и да запазите светлинката на едно любовно чувство, което е на път да освети и нормализира живота ви. Вършете нащата по степен на важност. Влезте в положението на околните и не изисквайте да правят излишни жертви, за да ви доказват чувства и преданост. Маските падат. Виждате някого в истинската му светлина с амбициите, които го ръководят и желанията, които го обсебват. Това помага да направите изгоден ход в точния момент.

Р-6

П-6

Л-6

К-6

З-5

 

 

Стрелец 23 ноември - 21 декември

Очертават се загуби на позиции и влияние. Някой е сложил розовите очила или прекалено черните и не оценява значението на момента и на връзките с околните. Разговорите ви протичат повече емоционално, отколкото в синхрон с изискванията на заеманата позиция. Съветът е да излезете от илюзията и от фасадата, която сте си създали и която не отговоря на реалностите. Ще спечелят хората на твърдия подход, на твърдото и безкомпомисно поведение. Време е за преобразяване. Край с усмивките и отстъпките.

Р-5

П-5

Л-4

К-4

З-4

 

 

Козирог 22 декември - 20 януари

Действайте без да се съобразявате с чуждите претенции. Ще се обаждат с молба тези, които са ви отказвали услуга. Ден на кривите огледала. Каквото си посял, това ще пожънеш. Движете си личната работа и си гонете личния интерес. Време е да се откажете от всякакви илюзии, да не повтаряте старите грешки, да коригирате поведението си на работното място и в партньорските връзки. Не ви е нужно странично мнение, винаги има опасност да ви въздействат и накарат да работите за чужд интерес. Движете и работете над своите задачи.

Р-5

П-5

Л-5

К-4

З-4

 

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Денят сваля маските, показва истинското лице на колеги и приятели, дава възможност да се ориентирате в средата и да намерите мястото си в нея. Не позволявайте намеси в личния си избор. Не е време да се удовлетворяват претенциите на тези, които не са си свършили работата или по някакъв начин в миналото са ви подвели. Днес всеки играе своята игра и си гони интереса. Време е да се откажете от вечнете си илюзии и инстинкти. Дайте предимство на разума и на отговорната преценка. Не позволявайте да ви използват.

Р-5

П-5

Л-4

К-5

З-5

 

 

Риби 20 февруари – 20 март

Денят слага край на една илюзия, показва лицето на реалността и може да сложи край на една връзка и работна програма. Дистанциите се увеличават. Коригирайте подхода си към тези, които се стремят да живеят на ваш гръб и да ползват екстрите, които създавате с труд и отказ от удоволствия. Не е ден за компромиси спрямо колеги решили да отсъстват без предупраждение. Всеки трябва да си поеме отговорностите. Изисквайте допълнително заплащане на допълнителния труд, който полагате. Днес всеки получава по заслуги.

Р-5

П-4

Л-5

К-4

З-4

 

Честит Рожден Ден!

Личната ви година е деветка. Преди да тръгнете напред направете лична и професионална инвентаризация. Дипломирайте се, не оставайте нищо недовършено и недостроено. Време е да решите с кого и накъде ще продължите. Очертават се раздели, но и награди за миналите старания.

Родените днес са стари духове, които трудно ще бъдат разбалансирани. Ще си гонят интереса, няма да правят реверанси и жертви към околните. Притежават дарби и възможности, които съчетани с упарит труд ще ги изкачат на върха на славата и постиженията. Ще направят чудесен тандем с приятели или с любим човек родени под знака на Девата.

Заченатите днес ще имат крехко здраве, но и преданни блзки, които винаги ще са до тях. Очертават се като галеници на съдбата и на околните.

$50-60 за барел Brent през 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276010_%2450-60+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BB+Brent+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2017+%D0%B3.

 Средната цена петрола сорт Brent до края на годината ще бъде между 50 и 60 долара за барел, сочат резултатите от анкета на Gulf Intelligence, съобщава RNS, като се позовава на катарското издание The Peninsula.

29% от анкетираните предполагат, че средните котировки на суровината ще бъдат между 60 и 70 долара за барел, а други 16% - в диапазона 40-50 долара. 59% участвалите в допитването анализатори на пазара смятат, че нефтът до края на годината няма да пада под 40 долара за барел. Същият процент от запитаните не прогнозират скок на котировките над 70 долара. 28% от анкетираните обаче смятат, че петролът ще поскъпне над тази граница.

Двама от трима от запитаните прогнозират, че най-силно на петролния пазар ще повлияе политиката на новата американска администрация. Други 27% смятат за най-важен фактор до края на годината несъразмерната реакция на Китай на геополитическите събития в света, преди очакваните през септември кадрови промени в ръководството на Китайската комунистическа партия.

ГЕРБ пита 20 000 от актива си с кои партии да се коалира

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276009_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0+20+000+%D0%BE%D1%82+%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D1%81+%D0%BA%D0%BE%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+

 ГЕРБ пита актива на партията с кои политически сили да се коалира. От формацията са изпратили анкета по електронната поща на около 20 000 души, съобщиха от ГЕРБ пред „Монитор“.

Писмата са до най-активната част от партията, като това са членове , които последните две години за задавали въпроси и са изказвали мнения по различни теми, уточниха от ГЕРБ. Всички те ще имат срок за отговор до средата на тази седмица – най-късно до четвъртък. Причината е, че този уикенд ГЕРБ има планирано заседание на Националния съвет, където резултатите от допитването ще бъдат отчетени и анализирани.

Въпросите са около 10, но най-важни са три от тях. Първият е „Кои партии и организации са естествените политически партньори на ГЕРБ“. Всеки от активистите може да посочи до пет отговора. Изброени са над 12 възможности и са включени почти всички основни партии като Реформаторския блок, Обединените патриоти, БСП и ДПС.Сред възможните отговори е дори ДСБ на Радан Кънев, новата партия на Христо Иванов „Да,България“, формацията на Веселин Марешки „Воля“, както и Движение 21 на Татяна Дончева, ДОСТ на Лютви Местан, новата партия на Николай Бареков и „Глас народен“ на Светльо Витков.

Вторият важен въпрос е „От кои партии ГЕРБ трябва да се дистанцира“. Тук като отговор отново се посочват същите формации. Третият важен въпрос е свързан с приоритетните сфери, които трябва да бъдат част от следващата управленска програма на ГЕРБ. И тук възможните отговори са няколко като се тръгне през икономика и финанси, премине през образование, енергетика, земеделие и туризъм и се стигне до здравеопазване, инфраструктура и строителство, битовата престъпност и бежанците.

Междувременно зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на всички членове на партията, които ще отговарят на въпросите от допитването. „Отговорите ще използваме при подготовката на Управленската програма на партията и ще бъдат обобщени и представени на националния форум на ГЕРБ следващата неделя.”, написа той в профила си във Фейсбук.

Прокопиев си призна, бил част от „Да, България“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276008_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%2C+%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%E2%80%9E%D0%94%D0%B0%2C+%D0%91%D1%8A%D0%BB%

 

Обвиняемият олигарх плаши прокуратурата, че ще търси компенсации за делото срещу него, мълчи за „Каолин“ и останалите си афери

Обвиняемият за аферата „ЕВН“ фалирал енергиен бос Иво Прокопиев си призна, че е част от „Да, България“ - новоучредената олигархична партия, придобила известност вече като „Дай, България“ заради задкулисните кръгове стоящи зад нея. Както лъсна още преди седмици, зад създаването й стоят Иван Костов и двамата му „синове“ Иво Прокопиев и банкерът – беглец Цветан Василев, които се надяват формацията да им осигури отново достъп до държавната трапеза, както и индулгенция за всичките им престъпления, а според Блиц сред спонсорите е и друг фалирал олигарх – шефът на „Овергаз“ Сашо Дончев.
В интервю за bTV разградският храненик на Командира и кръга „Агнешки главички“ се пробва отрече участието си във формирането на „Дай, България“, като заяви, че „не стои зад нея“. На въпрос обаче защо тогава се появи на „промоцията“ й през декември миналата година пробва да замаже с думите: „Смятам, че съм част от тази общност.

С тия хора мислим по еднакъв начин и нямам никакви притеснения да бъда там.

Макар да не присъства лично в ръководните органи на формацията, които бяха избрани през изминалите дни, в тях изобилства със свързани с него лица, през които ще може да дърпа спокойно конците в иначе про форма оглавената от проваления бивш правосъден министър Христо Иванов „Дай, България“. Член на т.нар. „другарски съд“ на партията – контролният съвет, който ще решава кой партиец нарушава дисциплината и трябва да бъде изгонен, е дясната ръка на Прокопиев – шефът на инвестиционната му компания „Алфа финанс холдинг“ Юри Катанов. В Политбюро на формацията е и съгражданката на Прокопиев, негова сподвижничка и лице на „Протестна мрежа“ Антоанета Цонева, а също и неколцина още лица, които макар да не са толкова явно свързани с него, също са считани за част от обкръжението му. В състава на ръководството на „Дай, България“ има също представители на „зеления октопод“, разследвана от ОЛАФ бивша началничка на кабинета на Христо Иванов, докато бе правосъден министър, а също и хора на финансирани от Соросовото „Отворено общество“ НПО-та като Института за пазарна икономика на Красен Станчев.
На въпрос за финансирането на партията, Прокопиев отрече да е давал такова, като заяви, че то било достатъчно прозрачно и нарочно се правело с малки суми. В същото време обаче не е тайна, че докато и ако изобщо се добере до държавна субсидия на предстоящия парламентарен вот, формацията разчита на спонсорства от менторите си-олигарси, но най-вече на грантове. Именно затова играчите в нея бяха изнервени от разклащането на позициите на Сорос в САЩ и в други страни по света, а оттам – и на фондациите му под логото „Отворено общество“. Справка в сайта на

„Америка за България“ - организация, щедро спонсорирала

с над 6 млн. лева самия Иво Прокопиев,

показва, че тя вече е подпомогнала каузата на Христо Иванов с близо 1,2 млн. лева. Сумата в размер на 1 184 760 е отпусната от донорската структура на НПО-то на Иванов, което той оглавяваше преди да стане министър – Български институт за правни инициативи (БИПИ) през май 2016 г.– т.е. когато проектът „Дай, България“ е бил задвижен. Макар парите формално да са дадени за 4-годишен проект, това е условие, което бързо може да се заобиколи през преразпределението на средствата към цялата мрежа от грантаджийски НПО-та зад „Дай, България“.
Макар миналата седмица Прокопиев да се сдоби закономерно с обвинение по аферата „ЕВН“ като съучастник на бившия финансов министър Симеон Дянков за скандалната сделка с продажбата на миноритарния дял от енергоразпределителното дружество, направена от брокерската компания на разградския бос „Булброкърс“, в интервюто му бяха спестени всякакви неудобни за него въпроси както за случая, така и за останалите афери с негово участие, през които е жилена държавата. Като се стартира с „Каолин“ и се продължи с другите скандали, в които е бил движещо лице. Вместо да го пита за аферите му,

водещият - Светослав Иванов, който бе и сред журналисти,

избрани от банкера-беглец Цветан Василев

като удобна трибуна за едно от задграничните му интервюта, остави Прокопиев спокойно да се обяснява, че бизнесът на „Булброкърс“ бил съзнателно унищожен, а делото срещу него било „скалъпена история“ и дори заплаши прокуратурата, че ще „търси компенсация от нея и от съучастниците й“. В същото време обаче не отрече основното обвинение – че е давал разяснения на Дянков как да бъде манипулирана сделката продажбата на миноритарния дял на държавата от 33% при пускането на търга през Българската фондова борса.
На изпроводяк разградският бос оцени като „успешен“ мандата на отиващия си президент и негов семеен приятел Росен Плевнелиев, премълчавайки, че оценката му най-вероятно се дължи на факта, че по време на мандата си държавният глава откровено лобираше и действаше в интерес на Прокопиев.

 

 

ААгенция Мониторгенция Монитор

"Фиорентина" върна интригата в Серия А след успех над "Ювентус"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/16/2900240_fiorentina_vurna_intrigata_v_seriia_a_sled_uspeh_nad/?ref=rss


"Фиорентина" нанесе четвърто поражение на шампиона "Ювентус" за сезона, след като се наложи с 2:1 у дома в мач от 20-ия кръг на Серия А.

Виолетовите изиграха много силно първо полувреме, в което Никола Калинич откри, а малко след почивката Милан Бадел удвои. Гонсало Игуаин намали за гостите с поредния си гол в шампионата, но "бианконерите" не успяха да се спасят от поражение.

Играчите на Масимилиано Алегри продължават да са лидер с 45 точки и мач по-малко от втория "Рома",...

Приета е Търновската конституция

https://www.actualno.com/chronicles/prieta-e-tyrnovskata-konstitucija-news_587389.html

Търновската конституция е първата българска конституция, приета на 16 април 1879 г. от Учредителното събрание във Велико Търново, след Берлинския конгрес (13 Юни - 13 Юли 1878). Създадена е след конституциите на Гърция, Сърбия и Румъния, но в традицията на българските интелектуал

16 януари е Световният ден на групата "Бийтълс"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637009

На 16 януари ежегодно се отбелязва Световният ден на групата "Бийтълс". Световният ден на "Бийтълс" ще бъде отбелязан днес от многобройните фенове на групата в английския град Ливърпул. Денят се чества от 16 януари 2001 г., като е обявен от Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата /ЮНЕСКО/. Датата не е избрана случайно. На 16 януари 1957 г. в Ливърпул се открива клубът "Кавърн" /"The Cavern Club" - "Пещерата"/, откъдето започват творческия си път групата "Бийтълс". От февруари 1961 до август 1963 година съставът и...

Вдигат двойно лимита за гориво на полицейските коли

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637006

Правителството отпусна средства за допълнително гориво на полицейските автомобили, лимитът за бензин ще бъде увеличен двойно. Това са само част от мерките, които МВР предприема в стартиралата акция за борба с битовата престъпност, обяви в Бургас министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. МВР ще обнови половината от автопарка си. За цялата страна ще бъдат доставени нови 278 полицейски автомобила, осигурени са средства за допълнително 300 коли, посочи Бъчварова. „Статистическите данни показват спад в битовата престъпност. Всеки е...

Спортът в ефира на 16 януари

http://offnews.bg/news/n_1/n_644513.html

Тенис, волейбол и футбол доминират в ефира в понеделник, 16 януари. За любителите на тениса настъпва истински празник - започва първият за годината турнир от Големия шлем Аустрелиън оупън, който ще проследим в ефира на Евроспорт. 10,15 Евроспорт Тенис: Аустрелиън оупън 18,30 Диема Спорт Волейбол: Суперлига, "Миньор" - "Монтана" 21,45 Диема Спорт 2 Футбол: Чемпиъншип, "Брентфорд" - "Нюкасъл" 21,45 Ф+ Футбол: Примера дивисион, "Малага" - Реал Сосиедад 21,45 Ринг Футбол: Серия "А", "Торино" - "Милан" 02,00 Евроспорт 2 Тенис: Аустрелиън оупън

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване