Говорител на Белия дом опроверга информация, че директорът на ЦРУ е в Турция

http://www.mediapool.bg/govoritel-na-beliya-dom-oproverga-informatsiya-che-direktorat-na-tsru-e-v-turtsiya-news259949.html

Белият дом опроверга информация в турски вестник, че директорът на ЦРУ Майк Помпейо е вече в Турция, съобщава ДПА. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър каза пред репортери на брифинг, че точно е видял Помпейо, но не отрече, че предстои посещение директора на ЦРУ в Турция. Вестник "Дейли Сабах" съобщи по-рано от Истанбул, че Помпейо вече е в Анкара. Според отговорни представители от турското президентство, цитирани от СиБиЕс Нюз, решение за посещението на Помпейо в Турция е било взето по време на 45-минитуния телефонен разговор между американския президент Доналд Тръмп и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган късно във вторник. В съобщение на Белия дом след разговора бе посочено, че Тръмп е говорил за "споделен ангажимент (на двете страни) за борба срещу тероризма във всичките му форми" и е приветствал приноса на Турция в борбата срещу "Ислямска държава". Вестник "Хюриет" отбелязва, че Майк Помпейо се очаква да пристигне днес в Турция като това ще бъде първото му посещение в чужбина след поемането на поста. Очаква се той да разговаря с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Ако изборите бяха днес: БСП и ГЕРБ с равен резултат

http://www.cross.bg/izborite-gerb-dnes-1534138.html

/КРОСС/ Равни резултати между ГЕРБ и БСП показва поредната социологическа прогноза. Според Центъра за анализи и маркетинг, ако изборите бяха днес, е много вероятно двете най-големи партии да постигнат равни резултати. "Нашата оценка е, че между 3,7 млн. до 4 млн. души биха гласували, ако изборите бяха тази неделя. По отношение на резултатите, ГЕРБ продължава да води, но само номинално. Разликата между ГЕРБ и БСП от резултатите, които ще излязат от урните, е 1,1%. От статистическа гледна точка това означава паритет между първите политически сили", коментира директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов, съобщава Дарик. Според него никоя формация не застрашава първите две места. "Кой ще финишира първи е въпрос на кампания и организация. Смятам, че към момента симпатизантите на БСП са малко по-мобилизирани", посочи Павлов. По думите на социолога след изборите ни очаква период на дълги преговори за съставяне на правителство и кабинет, който няма да е одобряван от мнозинството българи.    

Актьорът Даниъл Радклиф се завръща на лондонска театрална сцена

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6046709

Актьорът Даниъл Радклиф се завръща на лондонска театрална сценаАктьорът Даниъл Радклиф, прочул се с ролята на Хари Потър във филмовата поредица за приключенията на момчето магьосник, по-късно през месеца ще се завърне на театралната сцена в Лондон, предаде Ройтерс, цитарана от БТА. 27-годишният Радклиф не се е изявявал на лондонска театрална сцена от 2013 г., когато участва в пиесата "Куцльото от Инишман",

Лекари откриха хлебарка в главата на индийка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046690

Лекари откриха хлебарка в главата на индийкаЛекари установиха, че що се отнася до 42-годишна индийска пациентка, не става дума за мисъл, а за жива хлебарка в главата й, предаде Франс прес, цитира БТА. След като почувствала неприятно усещане зад очните си ябълки, когато се събудила, жената посетила местната болница, където й направили промивка на носа. След това жената се върнала у дома.

Задържаха четирима, подготвяли терористичен атентат в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046724

Задържаха четирима, подготвяли терористичен атентат в ТурцияПолицията в Газиантеп /Югоизточна Турция/ е задържала четирима членове на джихадистката групировка "Ислямска държава", които подготвяли терористичен акт в Турция, съобщава в."Миллиет", цитиран от БНТ. При операцията са заловени 150 килограма експлозиви, оръжие и боеприпаси. Полицията в Газиантеп е попаднала по следите на четиримата терористи след

Една година до Пьончан 2018: Корейците очакват "нова ера в азиатския спорт" (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/09/2915154_edna_godina_do_pyonchan_2018_koreicite_ochakvat_nova/?ref=rss


Начало на нова ера за азиатския спорт. Това е едно от водещите очаквания на организационния комитет на Пьончан 2018.

До следващите зимни олимпийски игри остава точно година. Домакините поставиха начало на обратното броене с церемония, подхождаща на големите им надежди и очаквания.

"Започва нова ера в азиатския спорт. Нашата визия е да отворим пътя на зимния спорт в североизточна Азия", каза организационният директор Ли Хи Бом.

Стилната церемония включваше...

На Свети Валентин от зоопарка във Варна разказват за размножителния период на животните

http://www.moreto.net/novini.php?n=343553

Варненския зоопарка кани посетители на празненство за "Св. Валентин", научи Moreto.net. Всеки посетител може да сподели романтичния празник с обитателите на зоокъта на 14-ти февруари от 11.00 часа. От персонала обещават да споделят любопитни подробности за поведението на животните през размножителния им период.

Google затруднява намирането на пиратско съдържание след 1 юни

http://www.cross.bg/internet-piratstvoto-google-1534137.html

/КРОСС/ Google и още няколко компании обсъждат с развлекателната индустрия създаването на нов код, който да намали броя на пиратските резултати, които получават потребителите при търсене, съобщава Independent. По време на дискусиите, организирани от Бюрото за опазване на интелектуалната собственост на Великобритания, компаниите са се споразумели новите мерки да влязат в сила на 1 юни, предава TorrentFreak. Твърди се, че сделката между Бюрото и компаниите с „изключително близо" до подписване. Браузърите обикновено са обвинявани за пиратството в интернет, защото улесняват потребителите в намирането на такова съдържание. Според TorrentFreak, правителството на Великобритания спомогнало за срещата между Google и развлекателната индустрия, но и самите компании се опитват да се споразумеят и да преборят пиратството. „Мисля, че всички страни на сделката искат тя да бъде финализирана доброволно, затова смятаме, че няма нужда да прилагаме законодателна сила този път", заяви Пийта Бъскомб, член на Камарата на Лордовете. Миналия месец някои от доставчиците на интернет във Великобритания започнаха да изпращат „поучителни писма" на потребители, които използват достъпа си до интернет, за да стигнат до филми, сериали или музика незаконно. Това беше част от опитите на правителството да премахне пиратството в интернет.  

Айфеловата кула може да бъде защитена от противокуршумна стъклена стена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046682

Айфеловата кула може да бъде защитена от противокуршумна стъклена стенаСтена от противокуршумно бронирано стъкло с височина 2,50 метра може да бъде издигната тази есен около Айфеловата кула в Париж с цел засилване на мерките за сигурност около емблематичния монумент, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на парижкото кметство, съобщава БТА. Стената би заменила грозните метални бариери,

Вижте номинираните филми в конкурса за късометражно кино на "Джеймисън"

http://offnews.bg/news/n_1/n_646716.html

Енергия, творчески потенциал, безкрайно много усилия на десетки екипи са вложени във филмите, които кандидатстваха през 2017 година за участие в конкурса Jameson Short Film Award. Вижте номинираните за в конкурса за късометражен филм Jameson Short Film Award, селектирани от Александър Станишев – оператор, Анастас Пунев – кинокритик, Иван Бърнев – актьор, Кристина Грозева – режисьор, Тома Вашаров - режисьор, носител на наградата за 2016 година. Избраните филми по традиция са 12 на брой, подредени по азбучен ред на заглавията: "20 ритника" , реж. Димитър Димитров "Баща" , реж. Ивайло Минов "Благодаря ти" , реж. Невена Йовчева "Добри" , реж. Орлин Милчев "Дрехи" , реж. Веселин Бойдев "Капия" , реж. Елена Тончева "Крило на дракон" , реж. Антония Милчева "Леа" , реж. Павел Павлов "Песен" , реж. Цветомир Матев "Преди да заспя" , реж. Николай Тодоров "Пътуваща старана" , реж. Весела Данчева, Иван Богданов "I Don’t Want to Grow Up" , реж. Филип Андреев Международното жури на 21-вия София Филм Фест ще посочи победителя измежду 12-те филма, а наградата в размер на € 6 000 ще бъде връчена на неговия режисьор на официалната церемония за раздаване на наградите на София Филм Фест – на 18 март 2017 година. „Наградата Джеймисън” се превърна в една от институциите на София Филм Фест и заедно с Международния конкурс и София Мийтингс - един от двигателите на фестивала, които го изстреляха в орбитата на ключовите киносъбития в Централна и Източна Европа.  Създадена преди 17 години, „Наградата Джеймисън”  продължава да бъде сериозна мотивация за младите българските режисьори. Съвместна инициатива на Jameson Irish Whiskey и Европейската асоциация на филмовите фестивали, наградата първоначално се връчва на 18 фестивала в различни точки по света, а у нас се появява за първи път през 2003 година. 

Рила отгоре: Красота в действие (Видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_646710.html

По изгрев слънце преди няколко дни имахме уникалния шанс да осъществим първите два свободни полета с топловъздушни балони над Седемте рилски езера през зимата. Времето беше перфектно, в условие на безветрие, ярко слънце и искрящо сини небеса.  Предишния ден нашата експедиция качи двата балона с кошове, вентилатори, горелки и бутилки на заснежените склонове на Рила до езерото Бъбрека с помощта на колегите от "Рила спорт". Славейко Стайков осигури шейните и ратрака, с които качихме целия инвентар на снежното плато. На следващия ден пилотите разпънаха пъстрите куполи и полетяха над величествената панорама.  Тук руля поеха пилотите Росен Касабов, Ясен Касабов и руският им колега Витали Ненашев. Те носеха ниско над езерата, летяха в кръг, качваха се нагоре хващайки течения на различни височини, без да отлитат, изпълнявайки всички претенции на нашите оператори.  Не след дълго се снишиха и кацнаха за кратка почивка на бреговете на езеро Бъбрека. Аз имах честта да летя с руснака Витали, с който достигнахме височина 4600 метра. Усещах леко разредения въздух. След два часа и половина полет се приземихме като по учебник на заснежена горска поляна, близо до село Крайни дол.  Следвайки ритуала, още на поляната, отпразнувахме успеха с кафе, сварено в горелката на балона!  Специални благодарности и на Момчил Риладжиев, Хижа Рилски езера, Гроздан Найденов, и Александър Звездев и хижа "Рилски езера" за организацията и гостоприемството! Голямо браво и благодаря и на Марин Маринов за спиращите дъха кадри!  Слава на Бога и на всички светли Сили в районна на Седемте езера за благословения ден и за позволението да реализираме този проект на това свещено място!

Айфеловата кула може да се сдобие с противокуршумна стъклена стена

http://www.mediapool.bg/aifelovata-kula-mozhe-da-se-sdobie-s-protivokurshumna-staklena-stena-news259948.html

Стена от противокуршумно бронирано стъкло с височина 2,50 метра може да бъде издигната тази есен около Айфеловата кула в Париж с цел засилване на мерките за сигурност около емблематичния монумент, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на парижкото кметство. Стената би заменила грозните метални бариери, поставени около кулата още от европейското първенство по футбол миналата година. Става дума за стена от бронирано противокуршумно стъкло, която ще заобикаля по-съществената част от градините на Айфеловата кула, обясни Бернар Годийер, президент на фирмата, която експлоатира обекта. Проектът за стената се вписва в голям план на стойност 300 милиона евро, обявен от кметството на Париж миналия месец с цел засилване на мерките за сигурност, модернизиране на начина на посрещане на посетители и подобряване на условията на визитата на прочутата кула. Самата стена ще струва 20 милиона евро, допълва в. "Паризиен". Общински съветници са притеснени, че чрез новият план Айфеловата кула би се превърнала в крепост, въпреки че според него всеки ще има безплатно достъп до подножието на монумента. Сега по прилагането на плана се водят консултации. Айфеловата кула е посещавана от 6 милиона туристи на година.

Скок на търсенето за земеделски кредити

http://econ.bg/Новини/Скок-на-търсенето-за-земеделски-кредити_l.a_i.737102_at.1.html

Запитванията за земеделски кредити са се удвоили, а броят на отпуснатите кредити е скочил със 150% през последното тримесечие на 2016 г. в сравнение...

Малки певци се включват в конкурса "Напеви от Севрозапада"

https://www.24chasa.bg/region/article/6046634

Малки певци се включват в конкурса "Напеви от Севрозапада"Започна записването на млади таланти в Деветия национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. Организаторите от Младежкия дом в Монтана очакват заявките за участие на индивидуални изпълнители, певчески групи и народни хорове; инструменталисти и битови оркестри, танцови формации и ансамбли. Крайният срок за кандидатстване е 10 април 2017

В детските градини в София ще се предлагат допълнителни почасови занимания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046653

В детските градини в София ще се предлагат допълнителни почасови заниманияСтоличната община ще предлага на 3 и 4-годишните деца възможност за занимания в рамките на три астрономически часа преди обяд. Това се предвижда в Наредбата за прием на деца в общинските детски градини на територията на Столичната община, която Столичният общински съвет /СОС/ прие днес, предаде БТА. Промените ще влязат в сила от тази есен.

Само в "24 часа": Самозаклалата се Софка от Айтос пробвала още 2 пъти да се самоубие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046636

Само в "24 часа": Самозаклалата се Софка от Айтос пробвала още 2 пъти да се самоубие53-годишната Софа И. от Айтос, която сама си преряза гърлото и издъхна в адски мъки, е правела още два опита за самоубийство, научи 24 часа. Преди известно време психически лабилната жена се тровела с хапчета, пробвала и скок от високо, но била спасена в последния момент. Третият опит да сложи край на живота си обаче се оказва успешен,

Проверяват делата на ЧСИ, замесен в случая с измамените длъжници

http://offnews.bg/news/n_1/n_646719.html

Съветът на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) се е самосезирал от репортажите за измами с длъжници , които излъчи bTV. По случая ще бъдат проверени всички дела на частния съдебен изпълнител Иван Чолаков, съобщиха за OFFNews от Камарата. Проверката ще приключи с доклад за това дали са констатирани нарушения и едва след това, ако има основания, може да бъде образувано дисциплинарно производство. По случая проверка започна и прокуратурата. Освен случая на Цветанка Иванова се проверяват и сходните случаи. Жената стана жертва на измама, при която с подправен документ и без нейно знание, стана длъжник на жител на ромска махала в София Спас Ковачев. Сметките на жената са източени без тя да подозира и чрез фалшив запис на заповед е изкарана длъжник. Оказва се, че Ковачев е „кредитор“ и на други лица с атрактивно имущество в столицата, документите, с които те стават длъжници са придвижени от един и същ адвокат - Симеон Миков и са стигнали до един и същ частен съдебен изпълнител (ЧСИ) – Иван Чолаков.

Ликвидиран е джихадист от Косово, който заплашваше Балканския полуостров

http://www.moreto.net/novini.php?n=343615

Косовският джихадист от Гниляне Ридван Хакифи, познат като Абу Мукатил ал Косови е бил ликвидиран, докато се е борил на страната на „Ислямска държава“, предаде македонската медия „МКД“. Косовските медии сочат, че смъртта на Хакифи е потвърдена от семейството му.

С близо 5 млн. лева годишно ще подпомагат стопаните по Пчеларската програма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046659

С близо 5 млн. лева годишно ще подпомагат стопаните по Пчеларската програмаС близо 5 млн. лева годишно ще бъдат подпомагани стопаните по Националната програма по пчеларство в периода 2017 – 2019. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р Георги Желязков по време на откриването на 15-тото Международно изложение “Пчеларство Плевен 2017”, което се провежда от 9 до 12 февруари под патронажа на

Регулатор иска обяснение защо есемесите на кирилица са по-кратки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046617

Регулатор иска обяснение защо есемесите на кирилица са по-краткиКомисията за защита на потребителите (КЗП) е отправила покана за среща към трите телекомуникационни дружества за изясняване на въпросите, свързани с различното таксуване на есемесите на кирилица и на латиница, както и с новите правила за роуминга. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов, цитиран от пресцентъра си.

Bloomberg TV Bulgaria търси „Талантите в бизнеса“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046647

Bloomberg TV Bulgaria търси „Талантите в бизнеса“Телевизията насочва вниманието към нарастващата роля на човешкия капитал във всички сфери на бизнеса Bloomberg TV Bulgaria стартира информационна кампания, която ще обърне специално внимание на най-ценните хора във всички индустрии, вътрешните „мотори“ на компаниите, тези, за които казваме, че са незаменими по пътя към успеха – „Талантите в

Съдът спря новите критерии на здравната каса за лечение на хепатит C, засега

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046619

Съдът спря новите критерии на здравната каса за лечение на хепатит C, засегаВърховният административен съд (ВАС) е постановил да не се прилагат новите критерии за отпускане на модерното лечение срещу хроничен вирусен хепатит С, докато не приключи окончателно делото за легитимността им. Това се разбира от определение на първа инстанция във ВАС, което подлежи на обжалване в 7-дневен срок, пише "Дневник".

600-700 деца от община Монтана са станали жертва на насилие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046623

600-700 деца от община Монтана са станали жертва на насилие11 процента или 600- 700 деца от община Монтана са станали жертва на насилие. В Синята стая на „ЗонаЗакрила“ , създаден с помощта на БТВ са излушани само 10. Специалистите са оказали психологическа подкрепа на 47 деца жертви и свидетели на насилие. на междуинституционална работна среща на тема: „Всички заЕдно за защита правата и интересите на

Варненските данъчни запечатаха 8 търговски обекта

http://www.moreto.net/novini.php?n=343618

Усложнените зимни условия и трудната проходимост на пътищата изкушиха някои търговци в Североизточна България да не отчитат на касовите апарати извършените от тях продажби, съобщиха от НАП за Moreto.net. При дистанционно наблюдение на фискалните устройства инспекторите от НАП във Варна установяват магазин за хранителни стоки в с.

Финансовият инженеринг има все по-голяма роля при изпълнението на европроекти

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/finansoviiat-injenering-ima-vse-po-goliama-rolia-pri-izpylnenieto-na-evroproekti--233677/

Гъвкавите финансови инструменти и публично-частните партньорства намират все по-голямо приложение в европейската политика на финансиране, твърди експерт

МОН променя методиката за прием в университетите

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mO93GfEtKdw/

7159-800-0Министерството на образованието и науката ще промени методиката за прием в държавните висши училища. До 20 април т.г. правителството ще утвърди конкретните бройки за отделните университети и размера на субсидията по професионални направления.

Това обяви министър Николай Денков след среща с ректорите на 13-те висши училища, които обучават в хуманитарни направления. В разговора се включи и председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев.

През миналата година с Постановление на Министерския съвет №64 от 25 март 2016 г. беше намален приемът в редица професионални направления, включително и в част от хуманитарните. Целта на този нормативен акт беше да намали дисбалансите в тези професионални направления, чиито студенти не използват висшето си образование, след като завършат. Рейтинговата система на университетите показва, че едва един от всеки трима абсолвенти на някои  хуманитарни направления работят по специалността си. Ето защо при определянето на приема МОН ще вземе предвид реализацията на студентите.

„Като база ще използваме данните от 2015 г. Ако тогава е имало 50% реализация на завършилите студенти, но междувременно през следващата година заради намален интерес броят на приетите е намалял наполовина, няма да съкращаваме повече – очевидно системата се е саморегулирала. Ще продължим да регулираме системата само там, където тя не е успяла да се саморегулира“, увери министър Денков.

В същото време обаче държавата няма да позволи броят на приеманите студенти в което и да е направление да падне под критичния минимум. За намирането на баланс МОН ще работи заедно със Съвета на ректорите.

„Във висшето образованието трябва да има баланс между всички професионални направления по отношение както на броя студенти, така и на  финансирането. Само по този начин висшето образование ще изпълнява основната си функция – да осигурява висококвалифицирани кадри за икономиката и обществото“, категоричен е проф. Денков.

Той припомни, че от 1 януари 2017 г. субсидията за един студент в хуманитарно направление е увеличена с над 15% – от 1108.80 на 1282.05 лв.

Бившият лидер на СДС-София: Дясното избледнява, излинява и се цепи

http://offnews.bg/news/n_1/n_646717.html

Обещавам ви пълната стенограма. Но преди това искам да отбележа няколко неща. Първо, този разговор започнахме да го уговаряме веднага, след като бе публикувана декларацията на току-що сменения председател на столичната организация на СДС, в която той обяви, че е против предизборната коалиция с партията на Меглена Кунева и призова към друг формат за обединение на десните политически формации. Тогава все още бе зам.-министър на икономиката в оставка и зам.-председател на партията СДС. Второ, когато седнахме в сладкарницата да пием чай и да си поговорим, изтичаше последният ден за регистрация на партии и коалиции за парламентарните избори на 26 март, а той вече бе три пъти бивш. Защото правителството си отиде, а като партиен лидер вече си бе подал оставката. Призовал и Лукарски, но председателят не го последвал. Разговаряхме с Любо като хора, които се познават от две десетилетия, а имат и общо партийно минало от годините, преди да се откажа от партийни ангажименти. Сега просто бяхме двама редови демократи, както се пошегува той. Аз пък му припомних бурните месеци в началото на новия век, когато той, Стефан Иванов, Иван Сотиров и Боби Бориславов свалиха Евдокия Манева от позицията на председател на столичното СДС и оглавиха организацията. Така, в шеги и закачки около темата за излъганите надежди и разпиляната енергия започнахме един разговор за политика, икономика, ляво и дясно, национализъм и глобализъм, който, ако ви го предам в официална форма, няма да звучи убедително, а ми се струва, че ще ви е полезно да прочетете оценките за окръжаващата ни политическа среда на един, скочил в движение от трамвая. - Какво стана с онази ваша, компактна младежка група от енергични и амбициозни политици? Ами, разпиляхме се. Стефан пръв направи своя партия, Иван нещо се обиди, а Боби си е общински съветник, но май се занимава повече с археология. - Ти сега, като бивш отвсякъде, не си ли малко в рискова ситуация? Не съм в по-рискова ситуация от десницата. Аз имам икономическо образование, добра позиция, имам спестявания, имоти от реституция и няма опасност да потъна в мизерия. Това, което ме тревожи, е състоянието на дясното политическо пространство, което се опитах да събудя, но то очевидно е потънало в летаргичен сън. - Е, ти все пак хвърли камък в блатото ... Хвърлих, но той не образува кръгове, а само се чу едно „Плок!“ и камъкът потъна. Ти сам ми каза, че си се уморил и си се оттеглил. Направиха го и мнозина други. Оказа се, че останаха само такива, които се интересуват от това, да заемат властови позиции и от нищо друго. Вече няколко пъти през новия век сменяме председатели на партията и хората се надяват, че ще започне нещо ново, нещо смислено и градивно, но след всеки нов председател ние потъваме все по-дълбоко. В СДС има все още разумни хора, но скоро и те ще се обезверят. От онези, които вървяха по улиците и площадите преди 20 години почти никой не остана. По пътя изгубихме страшно много интелигентни хора и все по-често се сещам за бягството на евреите от Египет и 40-годишния им поход към Обетованата земя. Ако сме орисани да повървим още в кръг, останаха само някакви си 13 години, тъй че – има надежда. - Е, ти все пак бе във властта. Как оценяваш сам работата си като зам.-министър на икономиката? Аз и преди съм бил във властта. Бях кмет на район Витоша и съм избиран на мажоритарни избори. За мен властта не е самоцел. Живея с мисълта, че съм свършил някаква работа. Част от програмата на РБ, в чието изготвяне съм участвал лично, влезе и в програмата на правителството. В икономическата сфера постигнахме известна стабилност. Инвеститорите започнаха да поглеждат по-често насам. Българите също започнаха да инвестират, вместо да държат парите си в банките или да ги крият в дюшеците. Имаше събуждане, но цялата тази лидеромания в РБ, търканията между лидерите на отделните партии доведоха до криза в коалицията и като финал – до оставката на правителството. Говорил със с всички, включително и с Радан, но в моменти, когато емоцията вземе връх над политическата логика, разговорите стават безполезни, а конструкцията нестабилна. В политиката коалиции като РБ, за да оцелеят, трябва да са единни. Аз разбирам желанието на Радан да наложи радикалните мерки за съдебна реформа, но политиката, освен всичко друго, е и изкуство на възможното. С ултиматуми не става. Сега и аз самият съм пример за това. - Не те ли искат от ДСБ? Или не са забравили, как навремето скочихте дружно срещу Костов? Имам покани поне от няколко формации. Колкото до Костов, ДСБ не е толкова негова структура, колкото я изкарват. Просто аз не мога да преминавам от партия в партия, както го правят мои колеги. Засега си оставам редови член на СДС и ще погледам политиката от дистанция. Виждам, че десницата ще иде на три части на избори. - „Да, България“ за десни ли ги броиш? А ГЕРБ? ГЕРБ е отделна тема, а в „Да, България“ има действително доста личности, които я легитимират като представител на дясното, въпреки че те се обявиха за нито ляво, нито дясно. Съдебната реформа наистина не може да бъде окачествена като лява или дясна, ако говорим за законност, справедливост и равенство пред закона. Но пък от друга страна, за съдебна реформа говорят и левите, и ГЕРБ, и в един момент партиите отново извадиха рога на изобилието и започнаха да изливат от него популизъм на големи порции. За мен десните са онези, които са прагматици и не обещават на едро. Десните знаят, че първо трябва да произведеш, после да продадеш и чак накрая – да раздадеш. Колкото до ГЕРБ, членството в ЕНП не ги прави автоматично десни. То е необходимо, но не и достатъчно условие, ако си спомняш тази формулировка от математиката. - Добре, какво правим с мажоритарния вот? Това, че един шоумен накара два милиона и половина българи да подкрепят предложенията му и да подложи динена кора на професионалните политици, не е ли симптоматика? Независимо, че професиожналните политици накрая го изпързаляха. Симптоматика е. Българинът е толкова лъган в последните 27 години, че вече е готов и след магаре да тръгне. Кой ли не му кръстоса погледа през това време. Този референдум си е чист жълт картон, вдигнат срещу политиците. Има много логика в желанието на хората да избират не само готови, написани от партийното началство листи, а да си харесват и отделни представители на партиите. Но това не става в 12 без 5. За това е нужен диалог и сериозно обмислен механизъм. - А тази история с машините за гласуване? Тук няма ли корупционно двойно дъно? И това е възможно, тъй като ЗОП ще бъде заобиколен. Но аз като бизнесмен се опасявам от друго. В кратките срокове, в които тези машини трябва да бъдат купени или наети, сделката ще е златна и ще легне на гърба на данъкоплатеца. Това – първо. Второ, държавите, от които се говори, че ще ги доставим, не ми вдъхват доверие и може да се окаже, че или някъде машините не работят, или че дават резултати, различни от действителните. В бизнеса има едно правило: ако си на зор, по-добре продавай, а не купувай. Един добър стопанин не би тръгнал на подобна сделка. - Ти уцели десетката. Точно щях да те питам за отношението ти към стила на новия американски президент, който управлява, според критиците си, държавата като корпорация. Няма лошо. Винаги съм казвал, че в България нещата ще се оправят, когато в парламента и в управлението влязат хора, които имат свой бизнес и го управляват успешно, а не разчитат на политиката, за да издържат семействата си и евентуално да забогатеят. - През годините на дългото пътуване към демокрацията обществото ни загуби огромен материален ресурс – пари, производства, пазари и какво ли не още. Според теб кой има по-голям принос към този резултат – крадльовците или безхаберниците? Безхаберниците. Те са най-опасни, защото, ако на ключови места в държавата стоят хора, на които им пука, те ще ограничат и кражбите. Но тук има и друга конфигурация – едната ръка мие другата ... - Какво стана с лявото и дясното в България? В контекста на глобализма и поликоректността хората започнаха да губят ориентация. Национализмът като че ли се захрани от това. Дясното пее на различни гласове и се получава какофония. Лявото мимикрира и използва популизма, а национализмът е повърхностен. На колко къщи си видял да се вее българското знаме извън националния празник? Пък и в Деня на освобождението? Къде си видял българи в чужбина да се гордеят със страната си, освен, ако нямаме спортна победа в този момент на това място? Тодор Колев пееше навремето „Как ще ги догоним американците?“, а ние сега едва ли бихме догонили унгарците, пък и румънците. Гледай как реагираха на една управленска далавера. - Личи си, че са много обидени и се сърдят на правителството. А ние някак си преглътнахме КТБ. Това обикновена далавера ли беше? Един мозък ли действаше в случая? Според мен, не. Нито е обикновена далавера, нито е действал само един мозък, но се надявам след време истината да излезе. - Ти имаш лични наблюдения над взаимоотношенията ни с ЕС и големия световен бизнес. Как гледат на нас? С пренебрежение ли? Не бих казал. Вярно е, че първия въпрос, който един западен инвеститор поставя, е съдебната реформа и борбата с корупцията. В системата на съда, прокуратурата и МВР са нужни сериозни корекции. А ако говорим конкретно за МВР – и инвестиции. Полицаите ни работят с допотопни компютри, карат разбити автомобили, нямат средства за бензин ... Но в конкретните контакти отношението към нас зависи от поведението на личността, която е от българска страна. Унгария в този смисъл е добър пример. Унгарските представители винаги гледат първо интереса на своята държава, а след това всичко друго. - На финала – нещо съвсем актуално. Какъв е твоят коментар на трагедията в тунела „Ечемишка“ на магистрала Хемус? Платихме кръвен данък. На кого? Сега ще накажат някои служители вероятно от АПИ и случаят ще се забрави. Ще има разследване и то може да продължи с години. Затова отново се връщаме към проблемите на съдебната власт. - Вече сме в предизборен период и всеки обещава по-високи заплати, пенсии и социални фондове. Как ще стане това? Ако стане в действителност, значи сме се научили да произвеждаме, да продаваме и да разпределяме приходите разумно. Иначе няма откъде. Но са нужни много предпоставки за това. Образованието е една от задължителните. Горд съм, че дадох приноса си за осъществяването на три професионално-образователни програми, които да подготвят кадри за съвременните производства, които бихме развили. Защото се оказа, че България е богата на полуграмотни висшисти, а не достига квалифицирана работна ръка. Липсват ни хората, които в края на миналия век в Западна Германия наричаха работническа аристокрация. И е много важно да ги обучим. - Страхотна идея. Германия много ще я хареса ... Шегувам се. На следващите избори, ако са мажоритарни, ти ще се кандидатираш ли? Не знам. В момента нямам отбор, а аз съм отборен играч. В духа на черния ти хумор, следващите избори може и да са много скоро след тези. Но не вярвам да са мажоритарни. 

„Големият джакпот” раздаде допълнителни над 3 000 000

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/golemiiat-dzhakpot-razdade-dopylnitelni-nad-3-000-000-6065256

Само с едно познато число 65-годишният Христо Христов от град София вече се радва на страхотните 100 000 лева.

Статус на деня: Не се вживявайте в изборите - или няма да има машини, или ще има, но няма да има ток

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/09/2915077_status_na_denia_ne_se_vjiviavaite_v_izborite_-_ili/?ref=rss


"Апелирам да не се вживяваме много в предстоящите избори, щото или няма да има машини, или ще има, но няма да има ток. Много шум за нищо."

Краткият коментар във "Фейсбук" е на Самуил Петканов - създател на сайта "Не!Новините". Той комбинира така вълненията около регистрацията на участниците в предстоящите извънредни парламентарни избори, притесненията дали ще бъдат осигурени машини за гласуване във всички избирателни секции и коментарите доколко е стабилна енергийната система и има...

Изграждат стъклена стена около Айфеловата кула?

https://www.actualno.com/europe/izgrajdat-styklena-stena-okolo-ajfelovata-kula-news_592851.html

Айфеловата кула ще бъде обградена от стъклена стена от бронирано стъкло. Мярката ще бъде предприета от съображения за сигурност срещу терористични атаки, съобщи Le Parisien. По информация на изданието стената ще бъде висока 2,5 м и ще бъде издигната още тази есен. Стойността на съоръжението ще бъде 20 млн. евро. Администрацията на 7-ми район на Париж все още е коментирала информацията.  

Малки певци се включват в конкурса "Напеви от Севрозапада"

https://www.24chasa.bg/region/article/6046604

Малки певци се включват в конкурса "Напеви от Севрозапада" Започна записването на млади таланти в Деветия национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. Организаторите от Младежкия дом в Монтана очакват заявките за участие на индивидуални изпълнители, певчески групи и народни хорове; инструменталисти и битови оркестри, танцови формации и ансамбли.

Красотата на света, събрана в 2 минута от Google Earth

https://www.actualno.com/sciencelogy/krasotata-na-sveta-sybrana-v-2-minuta-ot-google-earth-news_592848.html

Ако обичате да пътешествате, но нямате тази възможност, Google Earth е идеалното място за вас. Нуждаете се само от компютър и интернет, за да се насладите на красотата и уникалността на нашата планета. Графичният дизайнер Матео Архондис е използвал едва 3300 скрийншота от програма

Почина велик вратар на Динамо Киев и СССР, подозират убийство

http://www.cross.bg/kiev-chanov-vratar-1534135.html

/КРОСС/Великият вратар Виктор Чанов, пазил за Шахтьор Донецк, Динамо Киев и СССР, почина вчера в болница на 58 години. Той беше приет на 20 януари с тежки мозъчни травми. Първата версия беше за падане от високо. Полицията обаче разследва и убийство. По предварителни данни Чанов е бил нападнат в околностите на Киев, близо до дома му. Неизвестни запречили пътя на автомобила на легендата и му нанесли жесток побой. Поне така твърди Александър Уваров, бивш съотборник на починалия. Още на 21 януари е направена сложна операция на Чанов, последвана е от още една. Но без успех. Погребението ще бъде в Киев, но се очаква завръщането на брата на жертвата от чужбина, за да бъде определена окончателна дата.  

Двоен протест организират в Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-ivan-totev-1534136.html

/КРОСС/ Протестни шествия срещу лъжата, мафията и корупцията организират от „Гражданско движение на обикновения човек срещу статуквото". Митингите са насрочени за събота и неделя (11 и 12 февруари), с начален час 10 пред часовника на Централна поща в Пловдив. Протестиращите граждани ще тръгнат по Главната улица и пред сградата на община Пловдив ще поискат оставката на кмета Иван Тотев. По думите на главния организатор Иван Бояджиев, по-известен като Дядя Ваня, искането на оставката е заради проблемите с новостроящия се пловдивски зоокът. Повдигнаха обвинение на Тотев за Зоокъта, кметът: Нямам основание да се притеснявам (ОБЗОР) Шествието ще продължи в посока Римския стадион и евентуално към Съдебната палата, защото една от причините за протеста е неефективната ни съдебна система.  

Боен арсенал съхранявал възрастен мъж, обвиниха го

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/boen-arsenal-syhraniaval-vyzrasten-myzh-obviniha-go-2002379

Районната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 57-годишен мъж за незаконно държане на оръжие и боеприпаси.

Той е предаден на съд за това, че от 30 юли 2014 г. до 28 май 2015 г. в къща в с. Старо Железаре, обл. Пловдив, е държал без надлежно разрешение пистолет „Макаров“, патрони, пиротехническа запалка, състояща се от два електродетонатора, капсул детонатор с огнепроводен шнур и един брой ръчна граната.

Обвиняемият съхранявал част от бойните патрони в полиетиленова чанта под навес в имота. Пистолетът бил поставен в скрин в едно от помещенията в къщата, а капсул детонатора на перваза на прозорец.

По делото са извършени три съдебно-балистични експертизи, разпити на свидетели, изготвени са фотоалбуми и др.   
 
 

Манолова: Изграждането на паркинг е решение за огромните опашки на "Капитан Андреево"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/manolova-izgrazhdaneto-na-parking-e-reshenie-za-ogromnite-opashki-na-kapitan-andreevo-2002380

Изграждането на съвременен паркинг е трайното решение за огромните опашки от ТИР-ове и автомобили на ГКПП "Капитан Андреево", заяви днес омбудсманът Мая Манолова.

Километрична колона от камиони на "Капитан Андреево"


6 км е към момента опашката от камиони там. Омбудсманът Мая Манолова отчете какво са свършили за два дни ангажираните с проблема служби. "Със сигурност няма аз да обработвам камионите и да стоя на гласите на митническите служители и да следя колко бързо го правят те. Моят ангажимент е да накарам институциите да работят. Мисля, че това се случи, защото в понеделник опашката беше близо 18 км, а сега е 6", посочи Манолова.

На Капитан Андреево обработиха 1523 камиона за 24 часа


"Има проблеми с турската страна, където беше спирана работа в две поредни нощи, но имам уверение, че митническите служители са работили максимално интензивно да бъдат обработвани камионите", допълни омбусманът. По нейни думи генералното решение на проблема с опашките би било изграждането на съвременен паркинг, който да предоставя нормални условия за престой и изчакване на шофьорите, изкарващи прехраната си с тежък труд.
 

Приморско празнува Трифон Зарезан

//dariknews.bg/regioni/burgas/primorsko-praznuva-trifon-zarezan-2002381

И тази година жителите на Община Приморско ще отбележат празника на виното – Трифон Зарезан едновременно с деня на любовта. Атракция в Ново Паничарево ще е и сключване на граждански брак в деня на влюбените.
 
Празникът ще започне от 10 часа във Веселие, където ще бъде извършено ритуално  зарязване. След това в местното читалище най-добрите винопроизводители ще се включат в конкурс за титлата „Цар на виното“.
 
Тази година освен традиционните ритуали на Трифон Зарезан в Ново Паничарево, две двойки ще сключат граждански брак. На връх празника на любовта младоженците ще си кажат заветното „Да“ в местното кметство.
 
От 10.30 часа ще започне празникът в Ясна поляна, а от 11.00 часа в Писменово. В Приморско честването е от 11.30 часа със зарязване на лозята. Програма ще продължи в залата на общината, със самодейците от секстет „Приморско“.
 
 

Пешеходци със счупени китки след сутрешния лед

//dariknews.bg/regioni/shumen/peshehodci-sys-schupeni-kitki-sled-sutreshniia-led-2002384

Фрактури на китки и глезен предизвика сутрешният лед в Шумен. В приемно отделение са обработени 4 души с наранявания на китките. Касае се за леки фрактури, който са наместени и след това гипсирани, обясни ортопедът д-р Милан Пеев. Той допълни, че пациентите са освободени и не са настанявани в болница. 

Нараняванията са се получили при падане, когато човекът се е опитал да се подпре, каза лекарят и допълни, че има и случай на счупване в глезена.

Д-р Пеев отбеляза, че се касае за млади хора между 30 и 50 години. Това са хора, тръгнали сутрин на работа, каза той и посочи, че всички пациенти са потърсили лекарска помощ преди обяд.

Лекарят коментира, че мокрото време вчера е заблудило хората, че няма да е хлъзгаво, а сутрешният лед е бил коварен към пешеходците.

Започна раздаването на храни в Несебър

//dariknews.bg/regioni/burgas/zapochna-razdavaneto-na-hrani-v-nesebyr-2002386

БЧК-Несебър започна раздаването на хранителни продукти по програма на Еевропейския съюз. То ще продължи до 10 март, бенефициенти са 464 жители на общината.
 
Всеки  ще получи по 10 килограма брашно, 6 – ориз, 3,500 макаронени изделия, картофено пюре – 1,250, гювеч – 2,400, компот – 1,600 кг; конфитюр – 2, месна консерва – 1,800, захар 8 и вафли – 2 килограма.
 
Раздаването на помощта за Несебър, Равда и Слънчев бряг започва от този петък, 10 февруари и ще се извършва в работните дни от 13.30 до 16 часа,  както и  събота в офиса на БЧК в Равда.
 
Правоимащи по програмата са:
 
- лица и семейства получавали целеви помощи за отопление през 2015/2016 г. (Наредба № РД-07-5 от 2008 г.)
 
- майки (осиновителки), които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година (по реда на чл. 8, ал. 1 ЗСПД)
 
- лица и семейства, получили еднократна помощ за ученици, записани в първи клас (по чл. 10а от ЗСПД)
 
- лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция и отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства (по реда и условията на Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето - ППЗЗД)
 
- лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, подпомогнати с еднократна помощ (по реда на чл. 16 от ППЗСП).
 
 

Противокуршумно бронирано стъкло ще пази Айфеловата кула

//dariknews.bg/novini/sviat/protivokurshumno-bronirano-styklo-shte-pazi-ajfelovata-kula-2002343

Стена от противокуршумно бронирано стъкло с височина 2,50 метра може да бъде издигната тази есен около Айфеловата кула в Париж с цел засилване на мерките за сигурност около емблематичния монумент, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на парижкото кметство.

Стената би заменила грозните метални бариери, поставени около кулата още от европейското първенство по футбол миналата година.

Става дума за стена от бронирано противокуршумно стъкло, която ще заобикаля по-съществената част от градините на Айфеловата кула, обясни Бернар Годийер, президент на фирмата, която експлоатира обекта.

Фалшива тревога евакуира Айфеловата кула


Проектът за стената се вписва в голям план на стойност 300 милиона евро, обявен от кметството на Париж миналия месец с цел засилване на мерките за сигурност, модернизиране на начина на посрещане на посетители и подобряване на условията на визитата на прочутата кула. Самата стена ще струва 20 милиона евро, допълва в. "Паризиен".

Общински съветници са притеснени, че чрез новият план Айфеловата кула би се превърнала в крепост, въпреки че според него всеки ще има безплатно достъп до подножието на монумента. Сега по прилагането на плана се водят консултации.

Айфеловата кула е посещавана от 6 милиона туристи на година.

България е на прага на онкологична катастрофа, алармират лекари

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgariia-e-na-praga-na-onkologichna-katastrofa-alarmirat-lekari-2002385

България е на прага на онкологична катастрофа, защото държавата е абдикирала от задълженията си. Това обявиха от Медицински център „Интегративна медицина“. Близо 400 хил. са онкоболните у нас. Данните обаче не са точни, защото в момента те не се регистрират, посочиха още от Центъра.  

Болници у нас купували едно и също лекарство за онкоболни на различна цена


Въпреки, че има заповед за неговото заличаване, тя се обжалва пред съда и Медицинският център продължава дейността си. Там се полага палеативна грижа на пациентите с онкозаболявания. Това означава, че се оказва помощ и се облекчава страданието на хората в крайна фаза на заболяването чрез използването на алтернативни методи.

Как държавата лишава онкоболни от възможността за алтернативно лечение?


Над 5000 болни до този момент са получили помощ в центъра, обясни управителят д-р Христо Дамянов. По негови думи над 90% от хората постъпват след неуспех от стандартното лечение. Според него пред онкоболните в България има две възможности - да прекарат последните си дни в домовете си или да търсят скъпо лечение в чужбина. "Над 1400 души ежегодно се лекуват в Турция. Захранваме турската икономика много успешно. Това е нагледен пример, който показва, че лечението е в абсолютен срив", коментира д-р Дамянов.

Орязват с 30% средствата за лекарства за онкоболни в болниците в страната


Медицинският център призова за обединяване на силите на всички, които имат отношение към проблема.
 

Хванаха 2 деца, ограбили жена в Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046591

Хванаха 2 деца, ограбили жена в Плевен
Две деца се нахвърлиха върху 66-годишна жена и с физическа сила издърпаха портфейла й с около 200 лева в пешеходния подлез до жпгарата в Плевен в сряда следобед. Сигналът за нападението постъпил в 15,15 ч чрез тел. 112. Според първите данни грабителите били мъж и жена, които след атаката изчезнали през подлеза към индустриалната зона.

Военни помогнаха при пътен инцидент край Хасково

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046567

Военни помогнаха при пътен инцидент край ХасковоТрима военнослужещи от военно формирование 52740 – Хасково от състава на Втора механизирана бригада са оказали съдействие при пътно транспортно произшествие по-рано днес. Това съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Младши сержант Христо Кюркчиев и редниците Даниел Господинов и Ангел Тончев, пътуват от Димитровград за Хасково,

Сенатът опитва да попречи на Тръмп да отмени еднолично санкциите срещу Русия

http://www.mediapool.bg/senatat-opitva-da-poprechi-na-tramp-da-otmeni-ednolichno-sanktsiite-sreshtu-rusiya-news259947.html

Група американски сенатори начело с републиканеца Линдзи Греъм внесе в Сената на САЩ законопроект, който изисква Конгресът да одобри евентуално еднолично решение на президента Доналд Тръмп да отменя санкции срещу Русия, предаде Ройтерс. "Причина за внасянето на този законопроект са изявленията на президента, които чухме по-рано, за възможно отслабване или отмяна на санкциите. Документът предвижда консултации с Конгреса и при необходимост предприемане на действия, ако президентът реши да промени нашата политика по действащите санкции без широка подкрепа и разбирателство с Конгреса", заявиха авторите на законопроекта преди внасянето му. Прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър отказа да коментира този въпрос по време на редовния си брифинг в сряда. "Не искам да изпреварвам нещата и да коментирам още неразглеждан законопроект", каза той. Спайсър напомни, че САЩ са въвели "два комплекта санкции" - след анексирането на Крим от Русия и във връзка с конфликта в Източна Украйна. Позовавайки се на изказване на постоянния представител на САЩ в ООН Ники Хейли, той повтори, че санкциите заради Крим ще бъдат снети само след връщането на полуострова в състава на Украйна. За възможността за отмяна на останалите ограничения Спайсър замълча. Руското ръководство смята политиката на санкции за "доста деструктивна"; според Кремъл тя вреди и на едната, и на другата страна, отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на молба да коментира новото законодателно предложение на американски сенатори за санкции срещу федерацията. Той обаче не коментира самия документ, уточнява ТАСС. Вътрешноукраинският конфликт не може да бъде обект на сделка между САЩ и Русия, заяви говорителят, помолен да коментира публикации в западни медии, че Вашингтон и Кремъл подготвят "голяма сделка" за уреждане на конфликта в Украйна. "Още по-малко обект на сделка може да бъде съдбата на хората, живеещи в Донбас и в момента фактически отритнати от собствената си държава", каза Песков, говорейки за сепаратистите в Източна Украйна, водещи бойни действия срещу сили на Киев. Русия се надява САЩ да използват своето влияние, за да убедят Киев "да изпълни ангажиментите за осъществяване на договореностите от Минск, също и да се откаже от агресивната политика в решаването на този проблем", каза говорителят на Кремъл. Русия и САЩ споделят схващането, че борбата с тероризма трябва да е приоритет в двустранното сътрудничество, Заяви Песков по повод подготвяната среща между двамата държавни лидери - Владимир Путин и Доналд Тръмп. "Има общо разбиране, че приоритет безспорно може и трябва да бъде (сътрудничеството) в борбата с тероризма и "Ислямска държава", каза Песков. "По останалите възможности ще се работи, след като стане ясен форматът" на срещата, добави той. "Все още няма нищо конкретно", що се отнася до времето и формата на евентуалната среща, допълни Песков.

Облаци и сняг утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6046564

Облаци и сняг утреПрез следващото денонощие ще преобладава облачно време. Ще продължи да духа до умерен североизточен вятър и с него понижението на температурите ще продължи. Утре на места в Северна и Източна България ще превалява слаб сняг. Минималните температури в повечето места ще са между минус 5 и 0 градуса. Максималните температури ще са предимно между минус

Почина велик вратар на Динамо Киев и СССР, подозират убийство

http://offnews.bg/news/n_1/n_646713.html

Великият вратар Виктор Чанов, пазил за Шахтьор Донецк, Динамо Киев и СССР, почина вчера в болница на 58 години. Той беше приет на 20 януари с тежки мозъчни травми. Първата версия беше за падане от високо. Полицията обаче разследва и убийство. По предварителни данни Чанов е бил нападнат в околностите на Киев, близо до дома му. Неизвестни запречили пътя на автомобила на легендата и му нанесли жесток побой. Поне така твърди Александър Уваров, бивш съотборник на починалия. Още на 21 януари е направена сложна операция на Чанов, последвана е от още една. Но без успех. Погребението ще бъде в Киев, но се очаква завръщането на брата на жертвата от чужбина, за да бъде определена окончателна дата.  

Ще се промени методиката за прием на студенти и субсидията за обучението им

http://www.mediapool.bg/shte-se-promeni-metodikata-za-priem-na-studenti-i-subsidiyata-za-obuchenieto-im-news259946.html

Методиката за новия прием в държавните висши училища ще бъде променена и при определянето на субсидираните от държавата бройки ще се вземе предвид колко от завършилите съответната специалност са се реализирали в нея и колко са били приети последната година. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката, откъдето обявиха още, че до 20 април т.г. правителството ще утвърди конкретните бройки за отделните университети и размера на субсидията по професионални направления. "Като база ще използваме данните от 2015 г. Ако тогава е имало 50% реализация на завършилите студенти, но междувременно през следващата година заради намален интерес броят на приетите е намалял наполовина, няма да съкращаваме повече - очевидно системата се е саморегулирала. Ще продължим да регулираме системата само там, където тя не е успяла да се саморегулира“, посочва просветният министър Николай Денков, цитиран в съобщението. Темата е била обсъдена на среща с ректорите на 13-те висши училища, които обучават в хуманитарни направления. В разговора е участвал и председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев. През март 2016 г- с постановление на Министерския съвет беше намален приемът в редица професионални направления, включително и в част от хуманитарните. Целта на този нормативен акт беше да намали дисбалансите в тези професионални направления, чиито студенти не използват висшето си образование, след като завършат, припомниха от ведомството. Рейтинговата система на университетите показва, че едва един от всеки трима абсолвенти на някои хуманитарни направления работят по специалността си. Ето защо при определянето на приема МОН ще вземе предвид реализацията на студентите, допълва се в съобщението. В същото време обаче държавата няма да позволи броят на приеманите студенти в което и да е направление да падне под критичния минимум. За намирането на баланс МОН ще работи заедно със Съвета на ректорите, заявяват от министерството. "Във висшето образованието трябва да има баланс между всички професионални направления по отношение както на броя студенти, така и на финансирането. Само по този начин висшето образование ще изпълнява основната си функция - да осигурява висококвалифицирани кадри за икономиката и обществото“, коментира министър Денков. От 1 януари 2017 г. субсидията за един студент в хуманитарно направление е увеличена с над 15% - от 1108.80 лв. на 1282.05 лв., припомня той.

България започна с победа участието си на "Фед къп" в Талин

http://www.cross.bg/grypa-bulgariya-chasa-1534134.html

/КРОСС/ България победи Израел с 2:1 в първия двубой от група I на зона Европа/Африка за "Фед къп" в Талин (Естония). Виктория Томова постигна победа над Дениз Казанюк в три сета - 6:4, 5:7, 6:2. Мачът продължи малко над два часа и половина. Във втория мач Елица Костова също се бори здраво, но в крайна сметка след близо два часа на корта отстъпи на Юлия Глушко с 3:6, 5:7. На двойки Костова и Сесил Каратанчева спечелиха срещу Глушко и Шели Круицки с 2:6, 6:3, 7:5. В нашата група „Д" са още съставите на Сърбия, които са следващият ни съперник, и домакините от Естония. Целта е първото място и достигането до плейоф за влизане в по-горната група. В отбора е и Изабелла Шиникова. Капитан е Дора Рангелова, Валентин Димов е помощник-капитан, а Росен Богоев - физиотерапевт.  

Косово: Русия засилва военния потенциал на Сърбия

https://www.actualno.com/balkani/kosovo-rusija-zasilva-voennija-potencial-na-syrbija-news_592845.html

Косовският министър на външните работи Енвер Ходжай изрази безпокойство, че Русия оказва военна помощ на Сърбия, която съответно засилва военни си потенциал. „Косово се безпокои, че Сърбия засилва своя потенциал с помощта на Русия“, заяви Ходжай пред комисията по

България възстанови износа на електричество

http://econ.bg/Новини/България-възстанови-износа-на-електричество-_l.a_i.737100_at.1.html

От полунощ България възстанови износа на ток, съобщи БНТ. Той беше временно спрян в началото на януари заради рекордно високото потребление на...

Денонощно наблюдават язовирите и реките в област Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6046569

Денонощно наблюдават язовирите и реките
 в област ПазарджикЗаради усиленото снеготопене със заповед на областния управител на пазарджишка област Гинче Караминова започна денонощно наблюдение на нивото на водите в язовирите и реките на територията на региона. С разпореждането са натоварени кметовете на 12-те общини в областта и директора на " Напоителни системи" - Пазарджик.

Харчим над 3,5 милиона за Свети Валентин

http://www.moreto.net/novini.php?n=343583

Харчим над 3 милиона и половина само за почивки и пътувания около 14 февруари. Прогнозата направи Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма в рубриката „Георги Георгиев на твоя страна”. Средно по 200 лева ще струва почивката за Свети Валентин.

Новият Hyundai i30 с престижна награда за дизайн

https://www.24chasa.bg/avto/article/6046566

Новият Hyundai i30 с престижна награда за дизайнHyundai отново получи международно признание за дизайна на автомобила си от журито на престижните награди iF Design Awards с изцало новото поколение на модела i30. Колата спечели в дисциплината „Продукт“ в категорията „Автомобили/Превозни средства/Велосипеди“. Наградата е признание за категоричния и неподвластен на времето външен вид на New

Фермерите в Гърция в готовност за нови блокади

http://www.cross.bg/gotovnost-blokada-dostupa-1534133.html

/КРОСС/Фермерите в Гърция в готовност да блокират граничните пунктове, жп линии и централната магистрала. Не само не се оттеглят тракторите от местата за блокади, но и се присъединяват още фермери, съобщава БНР. Показват готовност за пълна блокада на пътищата в страната и прекъсване на достъпа до граничните пунктове. Искането е за незабавна среща с трима министри от правителството и не само преговори, но и оттегляне на спорните наредби за по-високи данъци. Днес започва и блокадата на границата с Албания. Граничният пункт с Македония е затворен от дни. По магистралата Солун - Атина отново прекъсват движението в двете посоки за по няколко часа. При ескалация на напрежението се очаква и блокада на достъпа към пристанищата. Правителството прие искането за преговори утре.  

Местният бизнес се задъхва от липса на кадри и протяга ръка на професионалните училища

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vb7oht02uHU/

ba6cbd896de32261ea28c6ae02df7543Стругари, заварчици, шлайфисти, електротехници, шлосери, оператори на машини – стотици свободни и незаети от месеци работни места за тези специалности е обявил бургаският бизнес. Защо няма кандидати за тях и как да се преодолее този дефицит? Отговор на този и редица свързани с него въпроси беше даден днес на среща, организирана по инициатива на Община Бургас. В нея взеха участие зам.-кметът Красимир Стойчев и Ивелина Стратева – директор на дирекция “Икономика и стопански дейности”, директорите на три професионални училища – Коста Папазов/Електротехникума, Роза Желева/Механотехникума, Фотинка Въргова/Професионално техническо училище, Цанко Иванов от Бургаска търговско – промишлена палата,  директори и представители на мениджмънта от редица местни частни компании, Пристанище Бургас и общински фирми.

Чрез тази и поредица от следващи оперативни срещи в подобен формат, Община Бургас желае да въздейства за по-ускорено развитие на процеса за свързване и взаимодействие на местния бизнес и професионалните училища. Целта е да се подготвят по-успешно и повече кадри, които да се реализират тук и да работят за икономическото развитие на града.

 

* Какви са проблемите на бизнеса?

 

Бургаските предприятия твърдят, че реална безработица тук няма, трудно си обезпечават текущите кадрови нужди, а още по-трудно им е да мислят за растеж, въпреки че останалите условия за него са налице. Според тях не е нормално броят на местата в университетите всяка година да е почти равен с броя на завършващите средно образование. Така, вместо да се хване на работа, след абитуриентския бал буквално всеки може да влезе някъде и да учи за висше образование. Проблемът идва след това. Страната ни е пълна с дипломирани висшисти, които откриват, че не могат да си намерят работа по завършената специалност и тепърва започват да се преквалифицират, учейки занаят.

В Бургас е почти невъзможно да откриеш незает стругар, а тези на възраст под 45 години са редки като бяла лястовица!, твърди бургаският бизнес.

 

* Мнението на професионалните училища.

 

Според тях всеобщата мода сред младежите е да искат работа на компютър и да стават мениджъри. След 7 клас повечето кандидатстват в езиковите гимназии, а интересът към професионалните е по-слаб. Директорите изразиха желание преработването на учебните програми да продължи и то да става със съдействието на Общината и фирмите – потенциални работодатели. Искат да се разкриват паралелки в най-търсените специалности на пазара на труда.

 

На днешната среща всички се обединиха около мнението, че е много важно да се върши апостолска работа в училищата. Затова Община Бургас изготвя списък и график, по който представители на местни предприятия да участват в родителски срещи при седмокласниците. Там те ще се постараят да убедят родителите, че живеем във време, в което овладяването на един достоен занаят често ти дава по-висок стандарт на живот от ученето в университет на какво да е, просто заради дипломата. Целта на работодателите е да помогнат повече и качествени деца да изберат професионалните училища след 7 клас, след това да следят развитието им, да помагат, да инвестират в тях, за да ги вземат във фирмата си веднага след абитуриентския бал.

В този процес всячески ще помага и Община Бургас. С нейно съдействие от миналата година се разкриха паралелки по дуално обучение в Електротехникума и Механотехникума, благодарение на българо-швейцарския проект “Домино”. Сега се обмисля възможността за създаване на допълнителни обучителни центрове, които също да помагат за попълване на недостига от най-дефицитните кадри в местната икономика.

Заплахата на киберкукловодите от "Ислямска държава" обхваща целия свят

http://www.mediapool.bg/zaplahata-na-kiberkuklovodite-ot-islyamska-darzhava-obhvashta-tseliya-svyat-news259945.html

Групировката "Ислямска държава" губи позиции в Ирак и Сирия, където крепостите й са застрашени, и все повече разчита на манипулирането в интернет на кандидат-джихадисти, които да извършват нападения в цял свят, предупреждават експерти. Тези нападения или опити за атентати понякога се приписват на прословутите "вълци единаци", но разследванията показват, че в почти всички случаи извършителите им са били мотивирани, насърчавани, подпомагани, насочвани, понякога с точност до минута и до метър, от киберкукловоди, които са станали майстори в умението да приканват последователите си "да ударят неверниците". Тъй като пътищата към "земите на Халифата", които ИД е окупирала в Сирия и Ирак, са под все по-засилен контрол, те подканват привържениците си да нанасят удари където живеят, дори с подръчни средства, но водещи до смърт и терор, като с обикновени камиони в Ница и Берлин. В публикуван в понеделник доклад експерти от ООН уверяват, че "много нападения, които изглеждат вдъхновени от ИД и за които тя е поела отговорност, първоначално се приписват на самотни извършители, но последвалите разследвания показват, че нападателите често пъти са получавали подкрепа или материална помощ от други екстремисти". Истинският "вълк единак", който не споделя намеренията си с никого, не се свързва с никого, не се нуждае от никого за избора на мишената си, намиране на оръжия и преминаване към действие, не може да бъде засечен, но е и много рядък случай. "В повечето случаи роднина или приятел на извършителя на нападението предварително е знаел нещо, или пък джихадистът е получавал в интернет насърчавания, мотивация или е споделял нещо за плана си", заяви неотдавна нюйоркската експертна фирма "Суфан груп". През последните месеци са извършени атентати или в последния момент са осуетени опити в страни като Франция, Австралия, Германия, Индонезия, Индия, Малайзия и Бангладеш от кандидат-джихадисти, които чрез интернет са директно ръководени от специализирали се в тези задачи манипулатори на ИД, които се намират в Ирак или Сирия и работят с кодирани приложения. "Въпреки че освобождаването (от анти-ИД коалицията) на териториите под контрола на джихадисткото движение е жизненоважно, за да се постигне отслабване на организацията, тя несъмнено ще намери начини да се приспособи", подчертава Бриджет Моренг, анализаторка от вашингтонската фирма "Валенс глоубъл". "Използването на виртуални координатори е стратегия, която групировката може да ползва дългосрочно. Те могат да действат отвсякъде, а единствените им оръжия са компютър и интернет връзка. Западът трябва да е готов да понася нападения дълго след падането на Халифата", добавя тя. Един от най-известните и най-опасните кукловоди на ИД е 29-годишният французин от алжирски произход Рашид Касим. Името му, псевдонимите му и следи от връзките му са намерени от следователи в редица случаи, включително в убийството в края на юли на свещеник в църквата му във Франция от двама млади джихадисти. От лятото петнайсетина души, често пъти млади хора и дори непълнолетни, са задържани и са им повдигнати обвинения за заплахи или планиране на атентати, вдъхновени от неговите призиви към убийство, най-често публикувани в приложението за кодирани съобщения Телеграм. "Скъсай билета си за Турция, раят е пред теб. Манипулираш двама-трима дребни престъпника, намираш оръжие във всеки квартал", казва той във видеоклип от юли. В излъчено миналата седмица разследване журналисти от френското телевизионно предаване "Специален пратеник" се представят за радикализирани девойки и се свързват с Рашид Касим. "Има две възможни действия, които можеш да предприемеш", казва им той в аудиопослание. "Или се опитваш да дойдеш тук, или правиш нещо откачено там, ако се сещаш какво искам да ти кажа". По БТА

България напредна в ранглистата на ФИФА, Русия падна рекордно ниско

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/09/2915081_bulgariia_napredna_v_ranglistata_na_fifa_rusiia_padna/?ref=rss


Българският национален отбор по футбол напредна с едно място в световната ранглиста. Съставът се изкачи на 71-ата позиция.

Веднага след България се нарежда Беларус, който е един от съперниците в групата от квалификациите за световното в Русия през 2018 г.

Руският отбор записа най-ниското си класиране, откакто се води ранглистата на ФИФА. "Сборная" загуби пет места и вече е на 61-ата позиция.

Големият спад се дължи на липсата на официални мачове. Като домакин на...

България напредна с едно място в ранглистата на ФИФА, Русия падна рекордно ниско

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/09/2915081_bulgariia_napredna_s_edno_miasto_v_ranglistata_na_fifa/?ref=rss


Българският национален отбор по футбол напредна с едно място в световната ранглиста. Съставът се изкачи на 71-ата позиция.

Веднага след България се нарежда Беларус, който е един от съперниците в групата от квалификациите за световното в Русия през 2018 г.

Руският отбор записа най-ниското си класиране, откакто се води ранглистата на ФИФА. "Сборная" загуби пет места и вече е на 61-ата позиция.

Големият спад се дължи на липсата на официални мачове. Като домакин на...

Двама ислямски екстремисти арестувани в Германия

http://www.mediapool.bg/dvama-islyamski-ekstremisti-arestuvani-v-germaniya-news259944.html

Двама ислямски екстремисти бяха арестувани днес в германския град Гьотинген в провинция Долна Саксония по подозрение, че са планирали терористично нападение. Това съобщи местната полиция, цитирана от Асошиейтед прес в четвъртък. Мъжете - 27-годишен алжирец и 23-годишен нигериец, са били задържани при обиски рано сутринта. И двамата живеят в града и според полицията отдавна принадлежат към местната салафитска общност. При операцията, в която са участвали около 450 полицаи, са били обискирани 12 места. Директорът на полицията в Гьотинген каза, че през последните дни са събрали информация за възможно планиране на атентат и са решили да предприемат бързи действия.

Дешифрираха генома на киноата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6046553

Дешифрираха генома на киноатаУчени са разгадали генетичните тайни на киноата, почитана като "зърно-майка" от древните инки и възхвалявана като суперхрана от съвременните почитатели на здравословното хранене, съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър", цитирана от БТА. Геномът на псевдо-житното растение - киноата често е наричана зърнена

Нямало опасност от изтичане на газ от дерайлиралия влак

http://offnews.bg/news/n_1/n_646712.html

Дерайлиралият тази нощ товарен влак с девет вагона и 10 цистерни с газ край село Комунари е на частния жп превозвач Българска железопътна компания. Това дружество е най-големият конкурент на "БДЖ-Товарни превози" у нас. Това се разбра от съобщение на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Една от вагон-цистерните е изляза за кратко от релсите, но двамата машинисти успели да я върнат и да възстановят движението на композицията. От НКЖИ уточняват, че движението в междугарието Дългопол – Комунари в момента се осъществява само по път 1. В този участък линията е двойна. В момента продължават следствените действия, работи и комисия за изясняване на щетите по релсите. По предварителна информация има повреди по около 4 км железен път, както и по 3-те входни стрелки на гара Комунари. От НКЖИ изрично подчертават, че при инцидента не е имало опасност от излизане на композицията от железния път и изтичане на газ. 

Нападателят от Лувъра отрича връзка с "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/napadatelyat-ot-luvara-otricha-vrazka-s-islyamska-darzhava-news259943.html

Египтянинът, който нападна с мачете френски войници близо до Лувъра в Париж, е заявил на разпита в понеделник, че не е действал по поръчка на групировката на "Ислямска държава", съобщиха близки до разследването източници, предаде Франс прес. Абдула Реда ел Хамами, на 29 години, е обяснил, че е действал "изцяло по своя воля". Той искал да повреди картини в най-известния музей в света и по този начин да отмъсти на Франция заради действията на международната коалиция срещу сирийския народ. Следователите се отнасят предпазливо към версията на Хамами, който беше прострелян в петък, след като нападна патрулиращи войници с викове "Аллах е велик", и в момента е настанен в болница в тежко състояние. Те продължават да разследват мотивите и миналото на нападателя, който има диплома по право и работи в Обединените арабски емирства. Ел Хамами е влязъл във Франция на 26 януари законно с туристическа виза с полет от Дубай. Засега никоя терористична група не е поела отговорност за нападението и не са открити данни, че Хамами принадлежи към подобна група. Следователите разследват защо той е постнал точно преди нападението туит, в който има цитат от изявление на говорителя на "Ислямска държава" Абу Мохамед ал Аднани, убит при въздушен удар на антиджихадистката коалиция на 30 август в Сирия. Вестник "Паризиен" съобщава, че Хамами е посетил Лувъра пет дни преди нападението. Гид в музея го разпознал по снимки в медиите. Екскурзоводът е бил изслушан във вторник като свидетел от следователи на антитерористичната секция към парижката криминална служба. Вестник "Фигаро" съобщава, че Хамами е направил от Париж парични преводи до Полша. Пет хиляди евро са били изпратени на два пъти - на 31 януари и 1 февруари, чрез компанията "Уестърн юниън". Установена е самоличността на човека, до когото са адресирани парите. В момента той е разследван в сътрудничество с полицията на няколко страни, за да се установи дали има връзка между изпращането на парите и нападението. Вестникът обръща също внимание на странния начин, по който египтянинът се е движел с взетия под наем от него автомобил "Рено Меган". Той го покарал малко из града, след което спрял в подземен гараж, където престоял само няколко минути. После преместил колата на паркинг, близо до наетата от него квартира недалеч от Шан-з-Елизе. Експерти не изключват възможността заподозреният да е планирал да извърши терористично нападение с помощта на автомобила, прегазвайки хора, както се случи миналата година при терористичния акт в Ница, допълва "Фигаро". Съдебен източник е казал за Франс прес, че след като здравословното състояние на Хамами позволи, той ще бъде изправен пред съдия, който ще реши дали да повдигне обвинение срещу него. Нападението събуди болезнени спомени във Франция, където серия от джихадистки атентати през 2015 и 2016 г. отнеха живота на общо 238 души. От 15 месеца в страната е въведено извънредно положение.

Плувец, каякар и шахматистка са първите кандидати по програмата "Спортни таланти" на "Еврофутбол"

https://www.actualno.com/moresport/pluvec-kajakar-i-shahmatistka-sa-pyrvite-kandidati-po-programata-sportni-talanti-na-evrofutbol-news_592842.html

Първите три кандидатури за програма „Спортни таланти“ на „Еврофутбол“ вече са ясни – това са на плувец, каякар и шахматистка. Информацията дойде 20 дни преди края на конкурса по едноименната програма, чрез която българският букмейкър финансира индивидуални

Съдят крадеца "паяк", обрал адвокатска кантора в Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6046549

Съдят крадеца "паяк", обрал адвокатска кантора в Благоевград40-годишният Смилен Ц. от Благоевград ще бъде съден за обир на пари и пистолет за 2000 лв. от адвокатска кантора. На 13 юни м.г., около 3,50 ч., многократно осъжданият мъж се покатерил на покрива на сграда, за да извърши поредна кражба. Оттам се качил на открита тераса на втория етаж на по-високата съседна сграда, през която стигнал и до тази,

Нийл Горсъч, номиниран за върховен съдия, защити свой колега от нападките на Тръмп

http://www.mediapool.bg/niyl-gorsach-nominiran-za-varhoven-sadiya-zashtiti-svoi-kolega-ot-napadkite-na-tramp-news259942.html

Номинираният от Доналд Тръмп за член на Върховния съд на САЩ Нийл Горсъч нарече деморализиращи критиките на президента към федералния съдия Джеймс Робарт, спрял действието на имиграционния му указ, пише "Гардиън". Вестникът посочва, че думите са потвърдени от говорител на Горсъч, който казал това в разговор със сенатор. "Дейли телеграф" се спира на факта, че Горсъч е защитил съдията много скоро след като беше номиниран за Върховния съд. "Вашингтон пост" отбелязва, че изявлението му е направено в момент, когато президентът продължава водения от него дни наред кръстоносен поход срещу съдебната власт след отмяната на спорния му указ, забраняващ имиграцията от седем страни с предимно мюсюлманско население. Според "Ню Йорк таймс" "представлението", в което номинираният за върховния съд скъсва така решително с президента, издигнал кандидатурата му, подчертава необичайното естество на публичната вражда на Тръмп със съдебната система. "Файненшъл таймс" пише, че Тръмп преди това е окачествил като "политически" подхода на съдиите, поставили под въпрос правомощията му да издава такива укази. По-късно тази седмица се очаква тричленен съдийски състав в апелативен съд да реши дали спирането на действието на имиграционния указ да остане в сила. Необичайните лични нападки срещу федералните съдии от президента на САЩ Доналд Тръмп са обект на порицание от редица обществени кръгове и лица, включително от номинирания от него за върховен съдия Нейл Горсъч, но не и от самите съдии, отбелязва Асошиейтед прес. И това едва ли ще се промени, дори "Главният туитващ", както АП е нарекъл президента, да продължи да отправя нападки срещу тях. Агенцията се позовава на бивш съдия, декан на правен факултет и професор по конституционно право, според който назначаваните до живот независими съдии не бива да отговарят на критики. Дори когато те са язвителни или техният източник е президентът. Професорът по право от университета "Вандербилт" Сюзана Шери казва, че съдиите не трябва да обръщат внимание на "подобни детински изблици", а да продължават да изпълняват задълженията си по решаване на дела, включително дела, свързани с президента.

Шефовете на две разузнавателни служби ще бъдат членове на кабинета на Тръмп

http://www.mediapool.bg/shefovete-na-dve-razuznavatelni-sluzhbi-shte-badat-chlenove-na-kabineta-na-tramp-news259941.html

Белият дом обяви, че директорите на Националното разузнаване (НР) и на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) ще бъдат членове на кабинета на президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Сенатът вече утвърди бившия член на Камарата на представителите Майк Помпейо за директор на ЦРУ, а номинацията на бившия сенатор Дан Коутс за шеф на НР предстои да бъде утвърдена. Решението бе предшествано от политически спорове относно решението на Тръмп да не включи директора на НР и председателя на Съвета на началник-щабовете като пълноправни членове не т.нар. Комисия на принципалите (Principals Committee) - важен орган на Белия дом с решаващ глас. Ройтерс цитира Дейвид Прийс, експерт по история на американското разузнаване, според когото директорът на ЦРУ Уилям Кейси от времето на Роналд Рейгън е първият шеф на разузнавателна служба влязъл в президентския кабинет. Приемникът на Кейси на поста - Уилям Уебстър - поискал да не бъде член на кабинета поради убеждението си, че разузнаването трябва да бъде отделно от правенето на политика, казва историкът. По думите му през мандата на Бил Клинтън директорите на ЦРУ Джон Дойч и Джордж Тенет са членували в кабинета, а когато Джордж У. Буш става президент и Тенет продължава да оглавява ЦРУ, той напуска кабинета. В мемоарите си под заглавие "В центъра на бурята" Тенет пише, че изпитал облекчение, когато престанал да бъде член на президентския кабинет и да присъства на "ритуални прояви" като ежегодната президентска реч "За състоянието на съюза".

Разделителят за книга: Бижу и любов с постоянно присъствие

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6046191

Разделителят за книга:
Бижу и любов с
постоянно присъствиеЛюбителите на книгите никога няма да се откажат от тях заради възможностите, които дават различните електронни устройства. А отварянето на отбелязаната страница е онзи ритуал, който поставя началото на красивото пътуване в един различен свят. Защо тогава да не превърнем емоцията в нещо още по-специално с помощта на разделителя?

Осем страни се включват срещу политиката на Тръмп за ограничаване на абортите

http://www.mediapool.bg/osem-strani-se-vklyuchvat-sreshtu-politikata-na-tramp-za-ogranichavane-na-abortite-news259940.html

Осем страни са се присъединили към инициатива за набиране на милиони долари с цел компенсиране на дефицита, създаден от забраната на президента Доналд Тръмп работещи в чужбина организации да получават финансиране от САЩ, когато предоставят информация за извършване на аборт. Това съобщи шведската заместник министър-председателка Изабела Льовин, цитирана от Ройтерс. Льовин заяви за Ройтерс, че на 2 март в Брюксел ще се проведе конференция за стартиране на инициативата за набиране на средства за подпомагане на неправителствени организации, чиито проекти за семейно планиране могат да бъдат засегнати. През януари Холандия обяви създаването на международен фонд за улесняване на достъпа на жените до аборти и каза, че "правилото за глобално блокиране" на Тръмп ще доведе до дефицит от 600 милиона долара през следващите четири години. Швеция, Дания, Белгия, Люксембург, Финландия, Канада и Кабо Верде също са дали подкрепата си, каза Льовин. "Правилото за глобално блокиране" може да е много опасно за толкова много жени. Ако жените нямат контрол над телата си и собствената си съдба, това може да се отрази сериозно върху глобалните цели за правата на половете и премахването на бедността в световен мащаб", заяви още шведската заместник министър-председателка. "Правилото за глобално блокиране", което засяга работещи в чужбина американски неправителствени организации, беше въведено от президента Роналд Рейгън през 1984 г. Мярката беше отменена през 2009 г. от президента Барак Обама. Тръмп я върна на четвъртия ден от мандата си, припомня Ройтерс.

Прогнозират катастрофален трус в Мраморно море до Истанбул

https://www.actualno.com/asia/prognozirat-katastrofalen-trus-v-mramorno-more-do-istanbul-news_592841.html

Турският сеизмолог проф. Халук Озенер от Босфорския институт за земетресения към обсерваторията „Кандили“ заяви, че се очаква мощен трус в Мраморно море до истанбулския квартал Мармара. „За жалост, поредният силен земетръс с магнитуд, според мен, от над 7-ма стенен

Започна записването за “Флора Бургас” 2017, която тази година ще бъде от 28 април до 7 май

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/L77xKYza_7M/

Тази година Националната изложба за цветя с международно участие “Флора Бургас” 2017 очаква своите посетители в дните от 28 април до 7 май. Записванията за участие в най-цветното градско изложение вече започнаха. Крайният срок за подаване на заявки е 31 март 2017 г.

Право на участие във Флора Бургас имат всички български и чуждестранни специализирани фирми, стопанства, разсадници, оранжерии, кооперации, дружества, фирми и частни любители.

Фирмите, проявили интерес могат да намерят регламент, покана и заявка на следните ел.адреси: http://www.burgas.bg/bg/info/index/1186 или http://www.letenteatar.com/bg/index/static/24/
В социалните мрежи има специално създадено събитие за “ФЛОРА БУРГАС” 2017, където може да следите актуалната информация свързана със събитието: https://www.facebook.com/floraburgas/events/

Спазвайки традицията, 33-то издание на Национална изложба на цветя с международно участие “Флора Бургас” ще представи аранжировки от отрязан цвят, листно-декоративни растения, саксийни култури, посадъчен материал, архитектурни и художествени изделия и елементи, лека градинска техника и препарати за отглеждане на цветна растителност.

Повече от три десетилетия изложбата популяризира българския и световен опит в производството на цветя и декоративна растителност, паркоустрояването, озеленяването, опазването на природната среда и благоустрояването на населените места. Тя допринася и за развитие на цветарството, генетиката и селекцията, обогатяване на местната флора с нови видове и сортове, повишаване на декоративните качества на растителността в интериора и екстериора.

Тръмп гневен на търговска верига, отказала да продава марката на дъщеря му Иванка

http://www.mediapool.bg/tramp-gneven-na-targovska-veriga-otkazala-da-prodava-markata-na-dashterya-mu-ivanka-news259939.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува като "несправедливо" решението на веригата от магазини за луксозни стоки Нордстром (Nordstrom) да спре да продава линията от облекло на дъщеря му Иванка, предадоха световните агенции. "Нордстром се отнесе несправедливо към дъщеря ми Иванка. Тя е невероятна личност, която винаги ме подтиква да направя верния избор. Ужасно!", заяви президентът в Туитър само минути, след като произнесе реч по вътрешната сигурност пред асоциацията на американските шерифи. Съобщението на Тръмп в Туитър доведе до спад на котировките на Нордстром на Нюйоркската фондова борса от 42,70 долара за една до 42,48 долара, но след това цената им се вдигна до 43,12 долара. Не за първи път туитове на Тръмп влияят - поне временно - на курса на акциите, отбеляза Асошиейтед прес. След негови изказвания в Туитър преди време пострадаха акциите на американски автомобилостроителни компании, а също и на самолетостроителния концерн Боинг (Boeing) и групата Кариър (Carrier), произвеждаща климатици. Президентът на Националната федерация на търговията на дребно в САЩ Матю Шейн отбеляза, че новият президент на САЩ "много решително изказва гледната си точка по различни въпроси и на нас ни се налага да се учим да работим в такива условия". Популярната в САЩ верига универсални магазини Нордстром реши на 3 февруари да не купува модни изделия на фирмата на Иванка Тръмп. Тези стоки не са включени в новия сезон, който започва през есента на тази година. Нордстром обясни решението си със слабото търсене на марката. "Ние винаги сме заявявали, че вземаме решения за асортимента си въз основа на резултатите (от продажбите). При нас са представени хиляди различни търговски марки, включително над 2000 само на сайта ни", посочи пред сп. "Холивуд рипортър" пресслужбата на търговската верига, чийто централен офис е в Сиатъл, щата Вашингтон. Иванка Тръмп, която е на 35 години, пуска на пазара собствени линии бижута, обувки и аксесоари. Тя активно помагаше на баща си по време на предизборната му кампания. Иванка, заедно със синовете на Тръмп - Ерик и Доналд-младши, бе един от тримата вицепрезиденти в компанията Тръмп органайзейшън (Trump Organization), специализирана в строителството. По-рано през януари дъщерята на новия президент на САЩ заяви, че напуска поста си в Тръмп органайзейшън. Тя обеща временно да спре да управлява и собствената си фирма.

Местният бизнес се задъхва от липса на кадри и протяга ръка на професионалните училища, със съдействието на Община Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-ychilishta-obshtina-1534132.html

/КРОСС/ Стругари, заварчици, шлайфисти, електротехници, шлосери, оператори на машини - стотици свободни и незаети от месеци работни места за тези специалности е обявил бургаският бизнес. Защо няма кандидати за тях и как да се преодолее този дефицит? Отговор на този и редица свързани с него въпроси беше даден днес на среща, организирана по инициатива на Община Бургас. В нея взеха участие зам.-кметът Красимир Стойчев и Ивелина Стратева - директор на дирекция "Икономика и стопански дейности", директорите на три професионални училища - Коста Папазов/Електротехникума, Роза Желева/Механотехникума, Фотинка Въргова/Професионално техническо училище, Цанко Иванов от Бургаска търговско - промишлена палата, директори и представители на мениджмънта от редица местни частни компании, Пристанище Бургас и общински фирми. Чрез тази и поредица от следващи оперативни срещи в подобен формат, Община Бургас желае да въздейства за по-ускорено развитие на процеса за свързване и взаимодействие на местния бизнес и професионалните училища. Целта е да се подготвят по-успешно и повече кадри, които да се реализират тук и да работят за икономическото развитие на града. * Какви са проблемите на бизнеса? Бургаските предприятия твърдят, че реална безработица тук няма, трудно си обезпечават текущите кадрови нужди, а още по-трудно им е да мислят за растеж, въпреки че останалите условия за него са налице

Китаец изпива през носа си халба бира за 15 секунди

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6046502

Китайски купонджия бе заснет как изпива цяла халба бира през носа си за 15 секунди в кръчма в град Ланджоу в провинция Гансу, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Жадният посетител бил посрещнат като герой в заведението, след като показал уменията си да се черпи през ноздрите. Китаецът леко прикляква, преди да поднесе халбата към носа си.

Всички влизащи в Китай чужденци ще трябва да дават пръстови отпечатъци

http://www.mediapool.bg/vsichki-vlizashti-v-kitai-chuzhdentsi-shte-tryabva-da-davat-prastovi-otpechatatsi-news259938.html

Всички пристигащи в Китай чужденци ще трябва да дават отпечатъци от пръстите си при пресичане на границата, съобщи агенция Синхуа, цитирана от ТАСС. Решението е било взето от Министерството на обществената сигурност на КНР след утвърждаване на новите правила от Държавния съвет на страната. В съобщение на министерството се казва, че пръстови отпечатъци са задължени да дават всички влизащи в страната лица на възраст между 14 и 70 години. Новият ред не се отнася за лица, идващи с дипломатически паспорти, за членове на официални делегации, държавни служители или при особени случаи, предвидени от двустранни споразумения. Първият пункт за даване на пръстови отпечатъци ще започне да действа на летището на Шънчжън в южната провинция Гуандун. След това практиката ще се разпространи на всички гранични пунктове.

Има недостиг на кръвна група "А" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=343609

В Районен център по трансфузионна хематология във Варна има недостиг на кръвна група А. Не могат да се осигурят необходимите количество кръв за болничните заведения, съобщиха оттам за Moreto.net. Всеки, който има желание и възможност да дари кръв може да го направи на адрес: бул.

„МИГ Поморие” е сред първите с най-голямо финансиране през новия програмен период

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EZj44e-MDEI/

Местната инициативна група /МИГ/ – Поморие е сред сдруженията, които получават най-голямо финансиране от  Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), с което се осигуряват средства за реализиране на малки проекти на бизнеса и местните власти на територията на община Поморие, през новия програмен период.

Петстранното споразумение за изпълнение на Стратегия за подхода „Водено от общностите местно развитие” /ВОМР/ бе подписано от кмета Иван Алексиев, който е и председател на Сдружението с нестопанска цел „МИГ – Поморие”. Документът получи подкрепата на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони чрез ПРСР 20014-2020, Европейския фонд за регионално развитие, чрез оперативни програми „Околна среда“ 2014-2020 и „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, както и от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

Максималният общ размер на средствата е до 7 500 055. 00, като с тях ще се финансират дейности, свързани с  развитие на бизнес и предприемачество, изграждане и обновяване на туристическа и публична инфраструктура, осигуряване на повече възможности за трудова реализация и социално включване и други.

Потенциални бенефициенти са:  Община Поморие, като представител на публичния сектор; земеделски производители, кооперации на земеделски производители, микропредприятия, както и малки и средни предприятие, като представители на стопанския сектор и всички юридически лица с нестопанска цел, неправителствени организации, читалища, социални и здравни институции, като представители на нестопанския сектор.

Информация за допустимите мерки и условията за кандидатстване за финансиране на проекти могат да бъдат намерени на интернет страницата на МИГ Поморие –  www.mig-pomorie.eu или в офиса на сдружението на адрес:  гр. Поморие 8200, Микропазар Хлебозавода, ул.“Княз Борис I“ № 96A, офис 12, тел. 0877 909 333, факс: 0596 320 16, e-mail: office@mig-pomorie.eu

Тръмп смекчава тона към Китай

http://www.mediapool.bg/tramp-smekchava-tona-kam-kitai-news259937.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати писмо до китайския лидер Си Цзинпин, в което изразява надежда двамата да работят за "развитието на конструктивни отношения", които да бъдат от полза както за Пекин, така и за Вашингтон, предаде Ройтерс, цитирайки прессекретаря на Белия дом Шон Спайсър. Тръмп благодари на президента на КНР за поздравленията по случай встъпването му в длъжност и пожела на китайския народ успех и просперитет в годината на огнения петел по китайския календар. Ройтерс припомня, че лидерите на двете държави все още не са разговаряли пряко след като Тръмп влезе в Белия дом на 20 януари, макар че те имаха разговор, след като Тръмп спечели президентските избори през ноември. Китай заяви днес, че придава огромна важност на китайско-американските отношения, след като потвърди за получено писмо от президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Говорителят на китайското министерство на външните работи Лу Кан каза, че Пекин приветства изпращането от Тръмп на поздравителния адрес до китайския народ по случай Лунната нова година, както и че сътрудничеството между двете страни е единственият възможен вариант.

„Агрион Финанс” отчете 150% ръст в броя на отпуснатите кредити за земеделие

http://www.cross.bg/krediti-vreme-finansirane-1534131.html

/КРОСС/ Дружеството е осигурило финансиране на фермери от цялата страна  Земеделският бранш е оптимист за развитието си, но всеки втори земеделец признава, че е имал нужда от допълнителни средства през последната година като интересът към алтернативни финансиращи дружества се увеличава. Данните бяха представени от водещото дружество за кредити в земеделието „Агрион Финанс” по време на Петата национална среща на земеделските производители, която се провежда от 8-ми до 10-и февруари на Златни пясъци. Фермерите се обединиха около мнението, че бавните и сложни процедури по отпускане на кредити спират възможностите за развитие на динамичен сектор като агробизнеса. Компанията „Агрион Финанс” е регистрирана като кредитна институция в БНБ през миналата година и предлага кредитни продукти изцяло насочени към земеделския бранш. В последното тримесечие на миналата година спрямо периода юли-септември исканията за финансиране са се удвоили, а броят на отпуснатите кредити в компанията е скочил със 150%. Сделките й покриват почти всички земеделски общини в страната. Осигуреното финансиране е в широк спектър – от клиенти с кредити за 10 000 лв. до такива, получили 2,5 млн. лв. Обезпечението е земеделска земя, не се изискват съдлъжници, поръчители, отлична кредитна история и откриване на сметки или застраховки

ООН се опитва да намери изход от задънената улица в Либия

http://www.mediapool.bg/oon-se-opitva-da-nameri-izhod-ot-zadanenata-ulitsa-v-libiya-news259936.html

2017-а трябва да стане "година на решения" за Либия, като първо и най-важно е да се получи парламентарно одобрение за правителството на националното единство и за сформирането на силна армия и национална полиция, каза снощи специалният представител на ООН за Либия Мартин Коблер пред Съвета за сигурност на световната организация, цитиран от Асошиейтед прес. Той изтъкна, че в международната общност се оформя консенсус, че за да се преодолее политическата парализа, хаосът и анархията в северноафриканската страна, има необходимост от промяна в подкрепеното от ООН ръководство на страната. Отворихме пътя към ограничени промени в политическото споразумение от 2015 г. и по-конкретно в състава на Президентския съвет, посочи Коблер в интервю за Ройтерс, след като информира Съвета за сигурност за сложната обстановка в Либия сега. Правителството на националното единство се ръководи от Президентския съвет, съставен от девет членове, които трябва да представляват различните географски райони и политически течения в Либия. Съветът обаче е силно разцепен, като двама от неговите членове редовно бойкотират заседанията му, а останалите редовно правят противоречащи си изявления. Най-влиятелният военен командир в Източна Либия със значителен принос в борбата с ислямските екстремисти в страната - генерал Халифа Хафтар, бойкотира правителството. Привличането му към управлението ще има ключова роля за създаването на обединена либийска армия с ясна командна йерархия, отбеляза емисарят на ООН. Той каза, че се е срещнал с Хафтар само веднъж. Коблер обаче, който неотдавна посети Москва, посочи, че руснаците поддържат тесни връзки с Хафтар, така че няма липса на комуникация с този влиятелен либийски фактор. Според Коблер промените в споразумението от 2015 г. трябва да бъдат договорени по конструктивен начин, но това трябва да стане бързо, за да може парламентът най-после да одобри правителството на националното единство. Той каза, че е оптимист, защото "има нарастващ консенсус и съвпадение на възгледите между самите либийци - от източните, западните и южните райони на страната", за нуждата от промени в споразумението. Налице е и международен и регионален консенсус да се стимулира политическият процес, за да се излезе от политически задънената улица в Либия, добави той. Запитан дали не е твърде рисковано да се променя споразумението, Коблер каза: "Рисковано е също нещата да се оставят в сегашния вид, защото те просто не вървят". След заседанието Съветът за сигурност излезе с декларация , в която се признава "нарастващото осъзнаване сред либийците за необходимостта от по-всеобхватно политическо разрешение в рамките на споразумението от 2015 г." Посочва се, че либийците сами могат да постигнат това чрез политически преговори, които ще имат международна и регионална подкрепа.

Световното първенство по биатлон през 2021 г. беше отнето от Русия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/09/2915064_svetovnoto_purvenstvo_po_biatlon_prez_2021_g_beshe/?ref=rss


Международният съюз по биатлон (IBU) отне от Русия домакинството на световното първенство през 2021 г.

Решението беше взето на извънредно заседание преди началото на световното първенство в Хохфилцен, което стартира днес със смесената щафета.

Руският съюз по биатлон веднага излезе с изявление, че ще обжалва решението и ще се бори докрай за домакинството по съдебен път.

Шампионатът през 2021 г. трябваше да се проведе в Тюмен между 11 и 21 февруари. Той обаче ще...

Лидерство и управление на екипи в екстремни ситуации

https://pressbulgaria.com/m/QR4X2BYE.html

The Business Institute съвместно с фондация „Заслушай се“ организират първата от серия благотворителни бизнес лаборатории под надслов „Вземи знание, дари за кауза“ на 16 февруари, четвъртък от 18:30 часа в Erato Event Center, гр. София. Каним ви да участвате в една нетрадиционна лабораторна бизнес среда от чуващи и хора с увреден слух. Заедно ще трябва да се справят с предизвикателство, ще анализират и споделят опит и инструменти за лидерството и управление на екипи при екстремни ситуации. За екипния климат и конфликтите ще говорим заедно с Елизабет Костадинов-Хубер – бизнес трейнър и коуч в ефективната комуникация, лидерски умения, управление на хора и екипи, междукултурна комуникация. Елизабет е сертифициран коуч и трейнър “Rezonans Communication”. Тя има магистърска степен по икономика от Johannes Kepler Universität, Linz (Aвстрия) със специализация човешки ресурси и експорт мениджмънт. Всеки участник при регистрация може да опише ситуация или да зададе въпрос по темата за управление на екипи. Входът на събитието е 20 лева. Регистрацията е безплатна - онлайн на: https://business-lab-extreme.eventbrite.com/ или на място от 18:00 часа. Събраните средства ще подкрепят каузата на „Заслушай се“ – да премахне бариерите между хората с увреден слух и чуващото общество чрез платформа за видео жестов превод, говор към текст и среда за самостоятелно управление на субтитри.

България е увеличила износа и е намалила вноса през 2016 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-e-uvelichila-iznosa-i-e-namalila-vnosa-prez-2016-g--233686/

Общото външнотърговско салдо остава отрицателно и е в размер на 4,9 млрд. лв., сочат данни на НСИ

Първата кино звезда е измислила мигачите!

https://www.24chasa.bg/avto/article/6046497

Първата кино звезда е измислила мигачите!Чували ли сте за Флорънс Ани Бриджууд, по-известна като Флорънс Лорънс? Едва ли. Това е първата киноактриса на ХХ век, призната от специалистите за първата филмова звезда на Холивуд, която освен всичко е измислила и първите мигачи и стоп светлината на автомобила. Флорънс Лорънс е родена в пристанищния град Хамилтън (Онтарио, Канада) през 1886 г.

Първородните деца имат по-добри мисловни умения от братята и сестрите си

https://www.actualno.com/curious/pyrvorodnite-deca-imat-po-dobri-mislovni-umenija-ot-bratjata-i-sestrite-si-news_592838.html

Ново проучване доказа, че първородните деца действително имат някои предимства заради това, че са първи.Изследване на Университета в Единбург установи, че първородните деца имат по-добри мисловни умения в сравнение с по-малките си братя и сестри, тъй като получават по-сери

МОН ще промени постановлението на правителството, регулиращо приема в университети

http://www.cross.bg/napravleniya-hymanitarnite-denkov-1534130.html

/КРОСС/ Министерството на образованието и науката /МОН/ поема ангажимента постановлението на Министерски съвет /МС/, което регулира приема във висшите училища, да бъде променено. Това заяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков след среща с ректори на университети с хуманитарни професионални направления. Денков посочи, че единият от поставените от ректорите проблеми е свързан с приема за новата академична година 2017/2018 г. и с постановление на МС от миналата година, с което е намален приемът в редица професионални направления, включително и в част от хуманитарните. По думите му постановлението е било насочено към намаляване на дисбалансите в тези професионални направления, не само хуманитарните, а и другите, в които се обучават студенти, които след това не намират реализация, изискваща висше образование. Част от хуманитарните професионални направления успяват да реализират техните студенти след завършване в рамките на 35-39 процента, което означава, че там има повече завършващи студенти, отколкото в момента може да поеме пазарът на труда, добави министърът на образованието. Според него ректорите основателно поставят въпроса, че ако продължи да се използва същият механизъм, в близко време броят на приетите студенти ще падне под критичен минимум

"Дондуков" и "Цар Освободител" в София може да станат еднопосочни (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/sofia/dondukov-i-car-osvoboditel-v-sofija-moje-da-stanat-ednoposochni-snimki-news_592837.html

В София се обсъжда вариант – централните булеварди "Дондуков" и "Цар Освободител" да станат еднопосочни. Според проекта по "Дондуков" ще има и велоалеи в близост до трамвайните релси. Вариант за такава промяна на движението в столичния център е била обсъждана вчера в коми

Нападателят от Лувъра предварително разузнавал, отрича да е свързан с „Ислямска държава”

http://www.cross.bg/myzeya-hamami-parizien-1534129.html

/КРОСС/29-годишният египтянин Абдула Реда ал Хамами е посетил Лувъра пет дни преди атаката срещу патрулиращи войници с нож до националния музей в петък, пише вестник "Паризиен". Изданието отбелязва, че Хамами е участвал в тричасов тур в музея на 29 януари. Той е използвал истинското си име при регистрацията. Уредник в музея заяви пред "Паризиен", че е разпознал 29-годишния и си спомня, че е бил "един от най-приятелски настроените" членове на туристическата група. Тази седмица пред разследващи той е признал, че е възнамерявал да повреди картини в музея със спрей като отмъщение за сирийския народ. Нападателят отрича да има връзки с ДАЕШ ("Ислямска държава"), но призна, че се придържа към същата идеология. Прокуратурата разследва египтянина по обвинения в опит за убийство и връзки с терористични организации. Хамами живеел със съпругата и детето си в Обединените арабски емирства. Той влязъл във Франция в края на януари с едномесечна туристическа виза, издадена в Дубай. Мъжът наел апартамент в центъра на Париж, където властите намерили калъфи за ножове и египетски паспорт сред вещите му.  

Какви са шансовете на Навални да се кандидатира за президент?

http://www.mediapool.bg/kakvi-sa-shansovete-na-navalni-da-se-kandidatira-za-prezident-news259935.html

Ще може ли руският опозиционер Алексей Навални, повторно получил вчера присъда за злоупотреба, да се кандидатира за президент на изборите през 2018 г., пита се в четвъртък руският вестник "Ведомости". След процеса Навални обеща да продължи своята избирателна кампания, напомня вестникът. Признат повторно за виновен в присвояване на средства от държавно предприятие, Навални бе осъден на 5 години затвор условно. Той самият е убеден, че има право да претендира за висшия пост в страната - по конституция това право се отнема само от излежаващите присъди. В руското законодателство има противоречие - законът за изборите забранява да се кандидатират всички осъдени за тежки престъпления в течение на 10 години след снемане или погасяване на съдимостта. Правозащитникът Григорий Мелконянц вижда тук правна колизия с конституцията и препоръчва при отказ да бъде регистриран като кандидат-президент Навални да обжалва закона пред Конституционния съд и Европейския съд за правата на човека /ЕСПЧ/. С "цялото това безобразие - ново-старо чак до запетайките, грешките и свидетелските показания" ще трябва да се занимава Върховният съд на Русия, защото ЕСПЧ "ясно формулира претенциите си" към предишната присъда, "а нищо не е поправено", коментира юристката Елена Лукянова. Съратниците на Навални се канят да създадат ситуация, при която "политическите минуси от нерегистрацията му за Кремъл да са повече от тези при регистрация", цитира изданието шефа на щаба му Леонид Волков. "Кремъл ще види, че сме изкарали на улиците един милион души", предрича той. Навални има развита интуиция, креативен е и може да измисля нестандартни ходове, отбелязва наблюдателят Александър Кинев. В Кремъл "има не по-малко креативни другари" и опозиционерът няма да спечели играта срещу тях, убеден е обаче аналитикът Андрей Колесников. Навални може да бъде регистриран само при коренна промяна в политическата ситуация, но екипът му "няма достатъчно сили за целта", смята политологът Глеб Павловски. Всеки закон може да бъде оспорен, само след като бъде приложен на практика. Затова, ако Навални не бъде допуснат до президентската кампания, той ще трябва първо да иска от редовен съд тълкувание на законовите текстове и предишни решения на конституционните магистрати, а чак след това да се обърне към Конституционния съд, пояснява пред "Московский комсомолец" Тамара Моршчакова, бивш конституционен съдия. "Най-перспективен вариант" според "Независимая газета" е Навални "да мине през всички обжалвания в Русия" и пак да стигне до ЕСПЧ, който да копира предишното си решение. Тогава руският Върховен съд пак ще бъде изправен пред избор и може да се стигне до трети процес срещу Навални по същото дело за злоупотреби, прогнозира вестникът. "Не бива да изключваме и такъв един пикантен сценарий - опозиционерът все пак да бъде допуснат до изборите, но като подсъдим", добавя "Независимая газета".

Навременното лечение спасило пребитото от акушерката Ковачева бебе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046370

Навременното лечение спасило пребитото от акушерката Ковачева бебеПървата съдебно-медицинска експертиза по делото срещу акушерката Емилия Ковачева показва, че бебето Никол е било с тежка черепно-мозъчна травма. Според вещите лица, ако не е било последвало лечение на детето, краят е щял да бъде фатален, съобщи Дарик. По думите на единият от експертите д-р Цветелин Гатев състоянието на 4-дневната Никол е в

Николай Денков: Списъкът с приоритетните специалности ще бъде преразгледан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046447

Николай Денков: Списъкът с приоритетните специалности ще бъде преразгледан Списъкът с приоритетните специалности ще бъде преразгледан. Това заяви служебният министър Николай Денков след среща с ректорите на университетите. "Има дисбаланс между броя на приоритетните и защитените специалности. Отношението би трябвало да е обратно", заяви Денков. Очаква се списъкът да бъде преразгледан на следващата дискусия.

Под 30 лекари имат право да лекуват хилядите онкоболни у нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_646687.html

Едва около 28 лекари у нас имат право да лекуват онкоболни заради медицинския стандарт "Медицинска онкология". Това обявиха д-р Христо Дамянов и проф. Лъчезар Аврамов - съответно директор и управител на Медицинския център за интегративна медицина, който беше затворен през май миналата година.  Медицинският стандарт е на бившия здравен министър Петър Москов и ще бъде гледан от ВАС следващата седмица.  Според стандарта право да лекуват онкоболни имат лекарите със специалност "Медицинска онкология" или със специалностите "Онкология" и "Вътрешни работи". Специалността "Медицинска онкология" обаче е въведена у нас през 2008 г. и в момента лекарите с тази специалност са около 28.  Те трябва да лекуват около 400 000 пациенти - колкото по неофициални данни са онкоболните у нас. Така на лекар се падат по над 14 000 онкоболни. Всяка година се откриват 38 000 случая на болни от рак, а около 20 000 от тях умират.  "Какво да правят останалите? Онези, които са в периферията и не могат да дойдат в София, и да се лекуват в чужбина. Ние апелираме за адекватно лечение, профилактика и скрининг на онкоболните хора", подчерта адвокат Анели Чобанова. На практика е заличен и раковият регистър и в момента онкоболните не се регистрират, а няма как да се лекуват, след като не са регистрирани, уточни Чобанова.  Д-р Дамянов подчерта, че след въвеждането на медицинския стандарт е трябвало да се обърне към съда, за да докаже, че може да лекува болни, въпреки че има зад гърба си 30 години стаж в областта на онкологията.  Според него стандартът на екипа на Москов е разрушил цялата система на лечение в онкологията.  "Пътеката за палеативна грижа за терминално болните трае само 20 дни. Толкова ли трае човешкият живот - на хората, които са безнадеждно болни, че да им се каже, че трябва да живеят само 20 дни", коментира той.  Специалистите подчертаха, че в момента се води дело срещу решението за закриване на Медицинския център за интегративна медицина заради административни нередности и подправяне на документи.  Оттам уточниха, че след заповедта за закриване на Центъра са се обърнали с въпрос към бившия здравен министър Петър Москов, "Медицински одит" и здравната комисия с въпроса накъде да бъдат насочено пациентите в Центъра, но или не са получили отговор, или им е казано, че този въпрос не е от компетенцията им.  На въпрос за прилаганата алтернативна терапия в медицинския център - т.нар. инсулин потенцирана терапия, базирана на химиотерапия посредством инсулин, д-р Дамянов посочи, че алтернативни методи за лечение се прилагат в 10 болници у нас, но не са правени опити те да бъдат закрити или да им се забрани лечението.  Той уточни, че терапията се прилага в редица европейски държави в момента и пациентите, които искат да се лекуват по този начин, са принудени да се лекуват в чужбина, където заплащат повече.  За проблемите с онкоболните са сезирани служебния премиер проф. Огнян Герджиков, както и здравният министър д-р Илко Семерджиев.

Ще поскъпнат ли разговорите след отпадането на роуминга?

http://www.moreto.net/novini.php?n=343582

Краят на високите цени за роуминг в рамките на Европейския съюз настъпва на 15 юни. Това договориха Европейският парламент и страните членки. След тази новина обаче се появиха опасения, че мобилните оператори ще повишат цените на услугите си.

ЦИК не регистрира "България без цензура" за участие в изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046437

ЦИК не регистрира "България без цензура" за участие в изборитеЦентралната избирателна комисия (ЦИК) отхвърля искането на партия "България без цензура" да бъде регистрирана за участие в предстоящите избори. Причината е желанието на Николай Бареков изписването на партията в бюлетината да бъде "Движение презареди България". Решението подлежи на обжалване в тридневен срок пред ВАС.

Взрив в АЕЦ във Франция, няма опасност от ядрен инцидент

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/09/2915050_vzriv_v_aec_vuv_franciia_niama_opasnost_ot_iadren/?ref=rss


Взрив е избухнал извън ядрената зона на френската АЕЦ "Фламанвил", която се намира на Ламанша. Няма ядрена опасност, съобщиха веднага от институцията.

От енергийната компания EDF съобщиха, че огънят е под контрол, няма жертви и не се очакват последствия за безопасността или за околната среда.

Според местни медии има няколко леко ранени. Реактор 1 на централата е изключен.

АЕЦ "Фламанвил" има два реактора, построени през 80-те години, а в момента се строи и трети...

САЩ създават глобален рускоезичен тв канал

http://www.mediapool.bg/sasht-sazdavat-globalen-ruskoezichen-tv-kanal-news259934.html

Две финансирани от американското правителство електронни медии създават глобална рускоезична телевизионна мрежа като алтернатива на контролирани от Кремъл медии, които според Асошиейтед прес разпространяват пропаганда и дезинформация. Новият глобален тв канал се нарича "Кърънт тайм" ("Текущо време") и ще се ръководи от базираното в Прага "Радио "Свободна Европа/Радио Свобода" с помощта на базираното във Вашингтон радио "Гласът на Америка". Новият канал стартира официално тази седмица, макар че тихомълком започна да се излъчва още миналата година. Шест часа от денонощната му програма са отделени за предавани на живо новинарски емисии, включително едночасово пряко предаване от Вашингтон и второ предаване от Прага. Програмата на "Кърънт тайм" е насочена към рускоговорещи хора по цял свят, за да им предлага "базирани на факти новини", каквито болезнено липсват на руския медиен пазар, отбелязва АП. Глобалната тв мрежа, която ще се предава в Европа по кабел, сателит и по интернет, е американски опит да се ограничи хегемонията на "мощната руска пропагандна машина", най-ярки представители на която са държавните тв канали "Спутник" и РТ, добавя АП. Според САЩ тези и други руски медии изопачават представите на руснаците за политиката и действията на тяхното правителство. Руската публика, твърдят те, има твърде ограничени източници на независими новини и тази липса трябва да бъде запълнена. Нашата програма "не е замислена като пропаганда или контрапропаганда. Ние не възнамеряваме да се въвличаме в реакция на политическа програма, зададена от който и да е, в Русия или другаде", заяви по този повод Том Кент - шеф на "Радио Свободна Европа/Радио Свобода". АП припомня, че мисията на финансираното от САЩ радио има като мисия "подкрепата за свободата на словото и демокрацията по света". Тази мисия се корени във времената на Студената война, когато имаше нужда да се предоставят на хората отвъд Желязната завеса алтернативни гледни точки. Според АП приемането на програмата в самата Русия ще бъде затруднено поради липсата на договорни отношения с местни доставчици. Затова тамошните зрители ще могат да приемат програмата на американската рускоезична телевизия чрез сателит, специални приложения за приемане по интернет или на живо от сайта на "Кърънт тайм".

КЗП привиква телекомите заради ограниченията при есемесите на кирилица

http://www.mediapool.bg/kzp-privikva-telekomite-zaradi-ogranicheniyata-pri-esemesite-na-kirilitsa-news259933.html

Трите мобилни оператора у нас са поканени на среща идната седмица в Комисията за защита на потребителите (КЗП) да се изясни защо един есемес на кирилица позволява изпращане на съобщение до 70 символа, а на латиница – до 160, което на практика ощетява българите пишещи на родната си азбука, тъй като плащат реално за три есемеса, а ако е на латиница ще бъдат таксувани с един. Освен това с телекомите ще бъде обсъдено прилагането на новите правила за роуминг в Европейския съюз, според които от 15 юни 2017 г. европейците ще могат да говорят на редовните си тарифи без допълнителни такси, когато са извън родната си страна, съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов в четвъртък, цитиран от ведомството си На срещата са поканени и представители на Комисията за регулиране на съобщенията. "Посочва се, че има технически причини, свързани с криптирането на информацията, но при всички положения нашето становище е, че не може в родината на тази азбука, на която днес в света пишат над 300 милиона души, самите ние да нямаме възможност да пишем при равни условия с тези, които ползват другата азбука”, посочи Маргаритов. Относно новия европейски регламент за роуминга, чието окончателно одобряване предстои, Маргаритов посочи, че един от най-важните моменти за уточняване е как ще стои въпросът с услугите без лимит, включени в абонаментните планове. "Трябва да има ясни правила по отношение на случаите, в които в родната си страна говорите без ограничение, но извън нея в рамките на Общността цената би се променила след достигането на определени лимити на мегабайти интернет или на период от време”, обясни Маргаритов. Той допълни, че не трябвало да се подписват нови договори заради отпадането на роуминга. Възможно е само съгласно очакваното решение на европейския Регулатор да се допълни информация за това какви са лимитите на разговорите и на трафика на интернет, когато абонатът е в чужда страна от Европейския съюз. Добавянето на допълнителни услуги и увеличаване на цените за потребителите не трябва да има, смята Марагритов. Шефът на КЗП каза още, че комисията работи по случая със спортната телевизия на Мтел, чиито канали в момента се предлагат безплатно на абонатите на мобилния оператор и на кабелната телевизия Близу, която е негова собственост, но от 1 април ще започне автоматично да начислява 3 лв. такса, освен ако абонатът изрично не се откаже от каналите. "В комуникация с търговеца настояваме той да промени условията и да бъде възприет обратният принцип – само ако желае някой да ползва, тогава би трябвало да го заяви. В противен случай е редно автоматично технически да се направи така, че абонатът да не ползва и да не плаща. Впрочем, това е още един пример, който показва колко важно е потребителите да са активни, да ни информират и по този начин заедно да предотвратяваме извършването на нарушения преди още те да са се случили”, добави Маргаритов.

Любов преди и след желязната завеса препоръчва ИК "Хермес"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6046438

Любов преди и след желязната завеса препоръчва ИК "Хермес" Любов преди и след желязната завеса Романът “Неотминало” от Александър Чобанов (ИК “Хермес”) събира две любовни истории. Габриел и Сара се срещат през 80-те години, когато пада Берлинската стена. Пречките пред тяхната любов са много. Ема и Филип са заедно през новото хилядолетие. Имат свобода, комуникации, но не могат да ги оценят.

Сенатът на САЩ утвърди крайно консервативен сенатор за министър на правосъдието

http://www.mediapool.bg/senatat-na-sasht-utvardi-kraino-konservativen-senator-za-ministar-na-pravosadieto-news259932.html

След бурни дебати и въпреки яростната опозиция от Демократическата партия Сенатът на САЩ утвърди сенатора Джеф Сешънс за министър на правосъдието и генерален прокурор на САЩ, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Многоседмичната битка около кандидатурата на Сешънс завърши с вот от 52 срещу 47 гласа в негова полза. Това съотношение почти съответства на партийното разделение в горната камара на Конгреса. Демократите твърдяха, че Сешънс - един от най-консервативните сенатори - е твърде приближен на президента Доналд Тръмп и хайдлайнер по въпроса за имигрантите, че няма да защитава правата на малцинствата и на гейовете, както и правото на жените на аборт. Противниците на назначението му се опасяват, че нелегалните имигранти, живеещи от дълги години в страната, няма да могат да получат справедливо съдебно разглеждане на случаите им и може да бъдат депортирани по бърза процедура. По време на дебатите се стигна до фрапантен случай. С процедурна хватка лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл прекъсна изказването на сенаторката демократка Елизабет Уорън, която се опита да прочете в залата писмо от вдовицата на лидера на движението за граждански права Мартин Лутър Кинг, написано още през 1986 г., което не е било приложено към досието на Сешънс, предложено за обсъждане в Сената. В писмото се говори за расистките изказвания на Сешънс, заради които още тогава е било отхвърлено неговото назначаване за федерален прокурор. След като й бе попречено да говори в залата, сенаторката Уорън, която е смятана за перспективен кандидат на демократите за следващите президентски избори, продължи да чете писмото на Корета Кинг в кулоарите на Сената. Това бе предавано пряко във Фейсбук, където Уорън събра милиони зрители и горещо одобрение. Мнозина анализатори отбелязаха, че така неволно републиканците са я превърнали в политик от национален мащаб и нещо като легендарна фигура на демократите, които в момента имат силна нужда от обединителна фигура. Сешънс е привърженик на съкращаването на данъците и държавните разходи, заради което си спечели прозвището "бюджетен ястреб". Той беше и яростен критик на външната политика на предишния президент Барак Обама. Очаква се в най-близко време да бъде обявено кога той ще положи клетва. Администрацията ще бърза той да заеме поста си, защото положението в министерството на правосъдието е екстрено, след като Тръмп безцеремонно уволни и.д. министърката Сали Йейтс, която изрази съмнение в законността на неговия указ, въвеждащ забрана за имиграция от няколко мюсюлмански страни.

Шотландско пони се роди във варненския зоопарк

http://www.moreto.net/novini.php?n=343601

Шотландските понита Хана и Хари станаха родители. Тяхното бебе се появи на бял свят на 7-ми февруари. Животното е от женски пол в красива тъмносива окраска и бяла звезда на главата, съобщи Иванка Стоянова, директор на зоопарка за Moreto.

Назначеното правителство и министър на външните работи: Декларация на Българското дипломатическо дружество

https://pressbulgaria.com/m/M24TVU8N.html

Уважаеми дами и господа, В прикачения файл ще откриете декларация на Българското дипломатическо дружество във връзка с назначеното служебно правителство и служебен министър на външните работи. УС на БДД

Силен удар с твърд и тъп предмет причинил травмата на малката Никол

http://www.cross.bg/travmata-deteto-tvurd-1534128.html

/КРОСС/Черепно-мозъчната травма на малката Никол е вследствие на травматично въздействие. Това обяви пред съдебния състав експертът д-р Цветелин Гатев, изготвил експертизата относно състоянието на детето. Припомняме, че пред Софийския градски съд (СГС) за опит за убийство отговаря акушерката от болница "Софиямед" Емилия Ковачева. Вещото лице обясни, че е работило с медицинска документация при изготвяне на експертизата. По думите му Никол е диагностицирана своевременно в "Софиямед". След установяването на травмата детето незабавно е транспортирано в рамките на един час. Тази травма е доказана с обзорно изследване. Попитан по повод тезата на адвоката на Ковачева, че детето може да е изпуснато, експертът изтъкна, че не може да коментира какво предполага защитата. Той посочи обаче, че травмата се дължи на травматично въздействие с голяма сила от твърд, тъп предмет. Експертът посочи, че не може да се установи какъв е тъпият твърд предмет, защото няма съдебно-медицинско описание на травмата. Той се въздържа от коментар и за тезата на адвокат Владислав Янев, че травмите на детето може да са след дежурството на акушерката.  

Жените масово правят секс, за да си осигурят помощ в домакинството

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6046392

Жените масово правят секс, за да си осигурят помощ в домакинствотоЖените масово "подкупват" мъжете със секс, за да си осигурят помощта им в домакинството, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване на сайта Statisticbrain. Оказва се, че дамите са склонни тактически да се разгорещят в спалнята, за окуражат партньорите си след това да се развихрят в чистене на останалите стаи, съобщава БТА.

Кандидатът на Тръмп за Върховния съд критикува отношението на президента към съда

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/09/2915044_kandidatut_na_trump_za_vurhovniia_sud_kritikuva/?ref=rss


Номинираният от президента Доналд Тръмп за член на Върховния съд Нийл Горсъч критикува държавния глава за отношението му към съдебната система.

Горсъч, който бе предложен от Тръмп да наследи поста на покойния Антонин Скалия в институцията, е заявил, че коментарите на президента са "деморализиращи" и "обезкуражаващи", писа агенция "Ройтерс".

Наскоро Тръмп нападна остро федералния съдия Джеймс Робарт, който отмени временно забраната граждани на седем мюсюлмански държави да...

Турски сеизмолог твърди, че се очаква силно земетресение в района на Мраморно море

http://www.mediapool.bg/turski-seizmolog-tvardi-che-se-ochakva-silno-zemetresenie-v-raiona-na-mramorno-more-news259931.html

Професор Халук Йозенер, сеизмолог от Института за проучване на земетресенията към обсерваторията "Кандили" при Босфорския институт, твърди, че следващото силно земетресение се очаква да разтърси района на Мармара, към който спада мегаполисът Истанбул, предаде БТА. "Следващото силно земетресение, имам предвид такова с магнитуд над 7-ма степен, очакваме, че ще бъде в района на Мармара, за съжаление. Но какво може да направим? Земетресенията са природни явления. Ние нямаме начини да ги предотвратяваме", казва ученият. В изказване пред участници в конференция, посветена на рисковете във връзка със земните трусове в истанбулския квартал Есенлер, проф. Йозенер заяви още, че Турция е силно земетръсна страна. "Трябва да бъдем готови, няма да е изненада, ако Истанбул бъде разтърсен и от по-силни земетресения". Според сеизмолога Анадолският и егейският блок се плъзгат на запад обратно на часовниковата стрелка. "Мнозина сеизмолози вече очакват такива развития. Има много голямо натрупване на енергия. Гражданите също трябва да знаят. Рискът от силно, катастрофално земетресение в Турция, е 80-90 процента. Специално това се отнася за района на Мармара. Сега учените спорят наведнъж или на части ще има счупване на разломите в Мармара. От това ще зависи и интензитетът на земетресението - 7-ма или над 7-ма степен. Аз съм на мнение, че дали ще се разцепи наведнъж или на части, няма голяма разлика за енергията, която ще се отприщи. Земетресение с магнитуд 7,2 ще нанесе големи поражения в района Мармара. Но кога ще стане това, не мога да кажа", добави професорът.

Ще доведе ли отпадането на роуминга до ефекта на водното легло

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2017/02/09/2915004_shte_dovede_li_otpadaneto_na_rouminga_do_efekta_na/?ref=rss


Както вече се разбра от средата на юни се очаква роумингът в рамките на Европейския съюз да отпадне, което означава, че абонатите на мобилните оператори ще разговарят в някоя от тези страни с номер в родината си на цените, на които го правят и у дома.

От изказване на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков по Нова телевизия тази сутрин се разбра, че може да се очаква опит от страна на мобилните оператори в България да повишат цените на дребно, тоест...

Долната камара на британския парламент одобри законопроекта за Брекзит

http://www.mediapool.bg/dolnata-kamara-na-britanskiya-parlament-odobri-zakonoproekta-za-brekzit-news259930.html

Долната камара на британския парламент одобри на трето, последно четене законопроекта, който оторизира правителството да започне преговори с Европейския съюз за напускане на общността. В подкрепа на правителствения законопроект гласуваха 494 депутати, а 122-ма бяха против. Сега законопроектът отива в камарата на лордовете, която има пълномощия само да отложи разглеждането на законопроекта, но не и да го провали. Очаква се лордовете да започнат обсъждането му около 20 февруари. Правителството иска цялата парламентарна процедура да приключи в началото на март, за да може премиерката Тереза Мей да изпълни намерението си и да задвижи процедурата по член 50 на Лисабонския договор за ЕС до 31 март. Документът бе одобрен след тридневни дебати, в които депутати, привърженици на оставането в ЕС, безуспешно се опитаха да внесат в него поправки, даващи на парламента по-голяма роля в процеса на "развода" с Евросъюза. Законопроектът е кратък и се състои само от 133 думи. Отклонявайки повечето от направените поправки, правителството избегна необходимостта да получи одобрение на регионалните парламенти на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, или да се отчита пред депутатите за хода на преговорния процес. Отхвърлена бе и поправката на Либералнодемократическата партия за необходимостта от повторен референдум за Брекзит, както и поправката на Лейбъристката партия, предлагаща да бъдат пресечени плановете на правителството на Мей да задейства офшорен режим след излизането от ЕС. Въвеждайки такъв режим, правителството се надява да повиши привлекателността на страната за международния бизнес. Депутатите гласуваха и против поправката, предложена от лейбъристите, която предвиждаше гражданите на страните от ЕС автоматично да получат право да останат във Великобритания, след като тя излезе от съюза. Отхвърлянето на тази поправка обаче не означава, че гражданите на ЕС ще трябва да напуснат Обединеното кралство след Брекзита. Те просто приеха логиката на премиерката Мей, че страната не трябва да поема никакви задължения преди началото на преговорите с Брюксел, така че този въпрос ще бъде уреден в хода на пазарлъците по условията за Брекзита. Правителството обаче обеща, че след като преговорите с Брюксел бъдат завършени, парламентът ще гласува по подготвения текст на споразумението за "развода" с ЕС. Депутатите обаче така и няма да могат да внесат някакви изменения в него, защото ще имат само две възможности - да го приемат в представения вид или да го отхвърлят.

Тръмп гневен на търговска верига заради Иванка

http://www.cross.bg/trump-ivanka-nordstrom-1534127.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува "несправедливото" решение на веригата от магазини за луксозни стоки Nordstrom да спре да продава линията от облекло на дъщеря му Иванка. "Nordstrom се отнесе несправедливо към дъщеря ми Иванка. Тя е невероятна личност, която винаги ме подтиква да направя верния избор. Ужасно!", заяви президентът в Тwitter само минути, след като произнесе реч по вътрешната сигурност пред асоциацията на американските шерифи. Съобщението на Тръмп в Тwitter доведе до спад на котировките на Nordstrom на Нюйоркската фондова борса от 42,70 долара за една до 42,48 долара, но след това цената им се вдигна до 43,12 долара за една. Nordstrom обясни решението си със слабото търсене на марката. "Ние винаги сме заявявали, че вземаме решения за асортимента си въз основа на резултатите (от продажбите). При нас са представени хиляди различни търговски марки, включително над 2000 само на сайта ни", посочи пред сп. "Холивуд рипортър" пресслужбата на търговската верига, чийто централен офис е в Сиатъл, щата Вашингтон. Иванка Тръмп, която е на 35 години, пуска на пазара собствени линии бижута, обувки и аксесоари. Тя активно помагаше на баща си по време на предизборната му кампания. Иванка заедно със синовете на Тръмп - Ерик и Доналд-младши, бе един от тримата вицепрезиденти в компанията Trump Organization, специализирана в строителството

Камък, "нашарен" от музиканти, се превърна в богатство на 1700 години

https://www.actualno.com/society/kamyk-nasharen-ot-muzikanti-se-prevyrna-v-bogatstvo-na-1700-godini-news_592832.html

"Археолози се натъкнаха на уникална каменна галерия край антоновското село Богомолско. В търговищкия музей бе прибран камък, откъснал се от скала до намиращата се в близост крепост." Това е новина, съобщена от bTV през 2013 г.  От вчера обаче в социалните мрежи се разпростран

11-годишният Георги има нужда от нашата помощ

https://www.actualno.com/help/11-godishnijat-georgi-ima-nujda-ot-nashata-pomosht-news_592818.html

11-годишният Гeopги Baлeнтинoв от Перник cтpaдa oт тeжĸa бoлecт и eдинcтвeнaтa нaдeждa, ĸoятo дaвaт нa poдитeлитe мy, e в ĸлиниĸa в Typция, ĸъдeтo се намира семейството в момента, съобщава порталът Mirogled.com. Bce oщe нямa пocтaвeнa диaгнoзa, нo cyмaтa, нyжнa зa лeчeниeтo, щe e нeпocилнa зa близките на момчето. Πъpвoнaчa

Космос рок приключение с The Re-Stoned и Lunar Mgc

http://offnews.bg/news/n_1/n_646707.html

Аудио-визуално пътешествие в съботната вечер на 18-и февруари в столичния клуб Live & Loud ще бъде представено от руските спейс рок инструменталисти - The Re-Stoned и гръцките сайкъделик рокери - Lunar Mgc . Абстрактните визии, които ще използват двете групи, са направени лично от музикантите. Двете групи идват в България за първи път по покана на Wrong Fest. Билети се продават ексклузивно в мрежата на ticketlogic.bg , www.bilet.bg/каси/  или в Грешния Бар в София на ул. Шейново 18. Цената на билета за предварителната продажба е 13 лв., а на самата дата и на място ще са 15 лв.

Конкурс за "Армията", новата зала в Бургас го закъса

http://offnews.bg/news/n_1/n_646708.html

Национална спортна база ще обяви конкурс за стопанисването на стадион "Българска армия" и стадион базата в Панчарево. Това ще стане след като по документи съоръженията минат под шапката на НСБ. Това съобщи новият спортен министър проф. Дашева при представяне на екипа си. Той включва като съветник легендата на ЦСКА Емил Костадинов, който чака магистратура, за да стане официално заместник на Дашева. Тя се е срещнала с представителите и на двата клуба, които имат интерес към базите на ЦСКА - фенският ЦСКА 1948 и ЦСКА-София, който беше трансформиран от Литекс и получи право да играе там по невероятно бърза процедура. "ЦСКА 1948 ще участва в публичен търг за дългосрочното ползване на стадион "Българска армия". Това обявиха от клуба след вчерашната среща със служебния министър на спорта Даниела Дашева и с нейния съветник Емил Костадинов. "Червените" излизат с изявление, в което благодарят за отделеното време и дадената им възможност за честно състезание. "Позитивната новина за всички привърженици на ЦСКА е, че договор за дългосрочно ползване на стадион "Българска Армия" и базата в Панчарево ще бъде сключен след провеждане на задължителен публичен търг, който ще бъде открит и за ФК ЦСКА 1948 като пряко заинтересована страна, ползваща се с широко обществена подкрепа. Провеждането на тръжна процедура гарантира в най-голяма степен защита на обществения интерес. Честното състезание дава възможност на ФК ЦСКА 1948 да предложи модерна визия за развитие на футболен клуб, притежаван и управляван по демократичен модел от своите привърженици", написаха от ЦСКА 1948. Но търга явно на стадиона ще играе ЦСКА-София на Гриша Ганчев. Иначе министър Дашева призна за сериозен проблем със залата в Бургас. Строежът на новото съоръжение съвсем го закъса заради липса на пари. Според Дашева проблемите не са един или два. Залата трябваше за получи 35 милиона лева от бюджета, предвидени за ремонта на Зимния дворец по времето на министър Мариана Георгиева и правителството на Пламен Орешарски.

4 гимназии в Търновско въвеждат дуално образование

https://www.24chasa.bg/region/article/6046593

4 гимназии в Търновско въвеждат дуално образованиеЧетири гимназии в област Велико Търново са заявили желание да въведат обучение чрез работа от новата учебна година, стана ясно на заседание на Постоянната областна комисия по заетост. Дуално обучение искат да въведат в Професионалната гимназия по хранителни технологии "Проф. д-р Асен Златаров" в Горна Оряховица,

В Пловдив пак започнаха кражбите на винетки

http://www.cross.bg/bili-izvursheni-chasa-1534126.html

/КРОСС/ Годишни винетки са били откраднати от две моторни превозни средства на територията на Първо РУ в Пловдив. Според предварителната информация, посегателствата са извършени за времето между 18 часа във вторник и 8.30 часа в сряда. По идентичен начин - чрез разбиване стъкло на предна дясна врата, били откраднати стикерите за платена пътна такса от лек автомобил "Волво" на ул. "Скопие" и камион "Ивеко" на бул. "Македония". На местопроизшествията са извършени огледи. Образувани са досъдебни производства.

„Ротаракт“ и „Интеракт“ дариха на Детската хирургия апарати за вливания на медикаменти

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/rotarakt-i-interakt-dariha-na-detskata-hirurgiia-aparati-za-vlivaniia-na-medikamenti-2002352

Младежите от двете организации за втора поредна година правя дарение в детско клинично звено на в УМБАЛ „Свети Георги“

Военни помогнали на шофьра от катастрофиралия "Мерцедес"

//dariknews.bg/regioni/haskovo/voenni-pomognali-na-shofira-ot-katastrofiraliia-mercedes-2002354

Министерството на отбраната съобщи на официалния си сайт, че при катастрофата на пътя Димитровград-Хасково тази сутрин, първа помощ са оказали трима военнослужещи от хасковското военно формирование 52 740 от състава на Втора механизирана бригада. Младши сержант Христо Кюркчиев и редниците Даниел Господинов и Ангел Тончев пътували от Димитровград за Хасково и видели катастрофиралия автомобил. Военнослужещите оказали първа помощ на пострадалия шофьор до пристигането на КАТ и екип на Спешна медицинска помощ. Те предприели необходимите мерки за предотвратяването на пожар на превозното средство и са съдействали за регулиране на пътното движение, информират от военното министерство.
 

Заплати до 1030 лева предвиждат работодатели по европрограма

//dariknews.bg/regioni/razgrad/zaplati-do-1030-leva-predvizhdat-rabotodateli-po-evroprograma-2002353

35 работодатели от Разградска област се очаква да осигурят 117 работни места на млади хора – съобщават от Областния информационен център. Това е възможно да стане по процедура „Обучения и заетост за младите хора” (втора фаза) на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. – уточняват от ОИЦ.
Сред одобрените заявки от региона са такива на фирми и на Общините Разград, Исперих, Кубрат, Завет и Самуил. Заетостта на младежите до 29-годишна възраст се предвижда да е за период от шест месеца. Те ще се трудят в градовете Разград, Исперих, Кубрат, Завет, Цар Калоян, както и в селата Самуил, Хума, Тодорово, Китанчево, Езерче и Гецово. Заложената най-ниска заплата в заявките е 420 лв., а най-високата ‒ 1030 лв.
Работните места са за експерти и икономисти в търговията, продавач-консултанти, счетоводители, фризьори, козметици, работници в озеленяването, технически сътрудници, букмейкър, касиер-домакин, болногледач и др. В рамките на процедурата безработните ще се обучават за придобиване на професионална квалификация или по ключова компетентност 4 – „Компютърна грамотност”.
Работодателите следва да представят изискуемите документи в Бюрата по труда, в срок до 17:00 часà на 24 февруари 2017 г. (петък).
 
Агенцията по заетостта е класирала общо около 2000 работодатели, със заявки за близо 7400 свободни работни места в цялата страна. Резултатите са на база предоставените списъци от работата на Комисиите по заетостта към областните съвети за развитие в областните градове на цялата страна.
 
 

След тежката зима – изнервени шофьори и разкъртен асфалт под „Хаинбоаз“ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sled-tezhkata-zima-iznerveni-shofiori-i-razkyrten-asfalt-pod-hainboaz-snimki-2002359

Изнервени шофьори и разкъртен асфалт - това са последствията след тежката зима, в подножието на прохода "Хаинбоаз" от страна на Гурково. В началото на подбалканското градче е осеяно с "кратери", запълнени с вода, което разбираш едва когато потънеш вътре. Освен дупките се виждат и стърчащи павета, които са част от старата настилка на прохода. Създадените неравности са предпоставка за аварии по моторните превозни средства, както и евентуални инциденти. Липсата на маркировка също създава неблагоприятни условия за шофиращите, особено в тъмната част от денонощието. Това е участък, по който преминават стотици товарни камиони всекидневно, тъй като е една от най-преките дестинации от Юг на Север и обратно.
 

Задържаха свищовлия за обиди към полицаи

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/zadyrzhaha-svishtovliia-za-obidi-kym-policai-2002357

29-годишен свищовлия е задържан за 72 часа, след като е отправял закани и обиди към полицейски служители.

Във вторник при извършена полицейска проверка в жилището на 29 - годишен мъж,  той бил отведен в полицейското управление за даване на обяснения. Там  мъжът псувал, обиждал и отправял закани  към служители на полицейското управление и оказал съпротива на един от тях.

Вчера свищовлията е привлечен, като обвиняем за престъпление по чл.325, ал.4, вр.ал.2, вр.ал.1 от НК, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Велико Търново.

„Движение България на гражданите” иска водач на листа в Бургас

//dariknews.bg/regioni/burgas/dvizhenie-bylgariia-na-grazhdanite-iska-vodach-na-lista-v-burgas-2002358

„На тези избори Реформаторският блок има най-голяма нужда от обединение. „Движение България на гражданите винаги е работила за целостта на блока. Ще го направим и на тези избори” – Това заяви зам.-областният координатор на движението  в Бургас и общински председател Живко Табаков. Днес той официално потвърди, че няма да участва в предстоящите парламентарни избори, заради съпътстващи негови ангажименти, които биха били полезни за развитието на Бургас. Табаков обаче подчерта, че очаква все пак именно представител на „Движение България на гражданите” да оглави листата в Бургас. Въпросът все пак ще се реши на национално ниво в столицата през следващата седмица. „Каквото и да бъде това решение, ние ще го подкрепим”, каза той. Табаков очерта и акцентите в предизборната платформа на „България на гражданите”– съдебна реформа, здравеопазване, повече средства за образованието.
 

Пращат алоджия на съд, получил над 50 000 лева от чужденци

//dariknews.bg/regioni/razgrad/prashtat-alodzhiia-na-syd-poluchil-nad-50-000-leva-ot-chuzhdenci-2002356

Обвинителен акт срещу 28-годишен мъж от Дянково внесе Окръжна прокуратура-Разград заради неплатени данъчни задължения. Пламен Т. не декларирал парични преводи, които получавал от различни лица от чужбина – съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.
От февруари 2011 г. до септември 2015 г. подсъдимият получавал парични преводи от различни лица в Швеция, Германия, Турция и Холандия. Така по 91 превода 28-годишният Пламен Т. получил сумата от 56 714 лева.
В качеството си на данъчно местно физическо лице той имал задължението да декларира и заплати данъци за придобитите доходи от източници както у нас, така и в чужбина. Общата сума на данъчните задължения, които той не декларирал и не е платил, е 5217 лева, сочи назначената по делото икономическа експертиза.
По време на досъдебното производство Пламен Т. не дал обяснения, но се признал за виновен. Предстои делото срещу 28-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане в Разградския окръжен съд. 
 

ВСС упорства данъчните да събират вземанията на съдебната власт

http://www.cross.bg/sudebnata-vzemaniyata-razmer-1534125.html

/КРОСС/ВСС ще обжалва постановлението за отказ на СГП да образува досъдебно производство за вземания на съдебната власт. С решението си ВСС задължава Комисия по правни и институционални въпроси да обжалва постановлението за отказ на Софийска градска прокуратура да образува досъдебни производства за вземания на съдебната власт в размер на 5,4 млн. лв. пред Софийска апелативна прокуратура. Казусът тръгна след като Висшият съдебен съвет (ВСС) сезира прокуратурата за нежеланието на Националната агенция по приходите (НАП) да събира вземанията на съдебната власт.Поводът тогава бе писмо от председателя на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов, в което се посочва, че заради бездействието на столичната териториална дирекция на НАП не са събрани общо над 5.4 млн. лв. Това е довело до прекратяването на 7987 изпълнителни дела в съда. Елка Атанасова заяви пред членовете на пленума, че не може да се продължава с практиката, че заради огромен времеви и административен ресурс не се извършват проверки в системата на НАП за състоянието на длъжниците. Тя припомни, че общо вземанията на съдебната власт не са в малък размер и изтъкна, че през последните години те са в размер на 769 млн.лв. "Ние сезирахме прокуратурата за едни вземания в размер на 5 млн. лв", коментира тя. По думите и от 11 хиляди досъдебни производства едва за 577 са извършени проучвания за имуществените състояния на лицата и преглед на публичните регистри в информационните системи на НАП

Ограбили 60- годишна жена в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046366

Ограбили 60- годишна жена в МонтанаЗа пореден път жена от Монтана била ограбена, съобщават от ОД на МВР. Нападението станало на 8- ми февруари около 19,15 часа в областния център. 60-годишната жена е била нападната от мъж, който издърпал от дясното й рамо и ръцете й дамска чанта с лични вещи. Жената се е движила по тротоара на ул. "Св. Климент Охридски" в гр. Монтана с посока от ж.

Съдът спря новите критерии на здравната каса за лечение на хепатит C, засега

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/02/09/2915033_sudut_spria_novite_kriterii_na_zdravnata_kasa_za/?ref=rss


Върховният административен съд (ВАС) е постановил да не се прилагат новите критерии за отпускане на модерното лечение срещу хроничен вирусен хепатит С, докато не приключи окончателно делото за легитимността им. Това се разбира от определение на първа инстанция във ВАС, което подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

Според новите правила за икономическа целесъобразност на Националната здравноосигурителна каса скъпото лечение няма да е позволено за хора, на които не им остава много живот,...

Взрив във френската АЕЦ, успокояват, че няма обгазяване

http://offnews.bg/news/n_1/n_646709.html

Взрив е имало във френската АЕЦ „Фламанвил“ в Северна Франция, съобщи Ройтерс. Според агенцията при взрива има ранени, но няма опасност от обгазяване. Експлозията е станала извън ядрената зона на обекта и няма риск от замърсяване, предава AFP. „Това е голямо техническо събитие, но не е ядрен инцидент“, заяви местният представител на властите Оливие Мармион.  Очаквайте подробности!

В атомна електроцентрала във Франция е имало взрив – няма риск от ядрено замърсяване

http://www.moreto.net/novini.php?n=343604

Експлозия е избухнала в пределите на АЕЦ „Фламанвил“ в Северна Франция. Съобщава се , че има ранени, но местната полиция, цитирана от местни медии, твърди, че няма ядрено замърсяване, предаде Reuters. Служители от централата на компанията оператор на АЕЦ-а EDF все още нямат коментар и местната управа на обекта не е открита за такъв.

Студенти от пет държави правят проекти за разкрасяване на Варна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276861_%D0%A1%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%B5%D1%82+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8+%D0%B

 Студенти от България, Русия, Румъния, Турция и Италия ще участват през май в международен архитектурен конкурс, свързан с реновирането на градската среда във Варна.

Провеждането му ще постави началото на пилотен проект за реставрация на сгради в центъра, които са недвижимо културно наследство. Организатор е Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“, а инициативата е част от новосъздадената студентска лаборатория „Варна – град за хората“.

Целта й е да бъдат създадени публични пространства, адаптирани към потребностите на гражданите. Първите зони за облагородяване са фиксирани в районите „Приморски“, „Младост“ и „Владиславово“.

Идната седмица бъдещи архитекти, строителни инженери и дизайнери от ВСУ и от ПГ „Васил Левски“ ще огледат терените и заедно с представители на районните администрации ще се заемат с разработката на проекти за естетизацията им, които да се реализират през следващите 3 г.

Идеи и предложения ще се събират и от граждани на специално създадена за целта страница във фейсбук, обясниха от висшето училище.

Костадин Хаджииванов си купил фирма в Сингапур

https://www.24chasa.bg/sport/article/6046374

Костадин Хаджииванов си
купил фирма в СингапурБившият президент на “Беласица” (Петрич) Костадин Хаджииванов-Коце Маца контролира фирмата Vas Interactive от 2012 г. Това пише сингапурският “Стрейт Таймс”, който се занимава със съдбата на Дан Тан Сет Енг, който е обвинен като глава на синдиката за уреждане на мачове по цял свят. Година по-късно във фирмата влиза и съпругата му Ралица,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване