Петима турски войници са загинали при сблъсъци с "Ислямска държава" в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046888

Петима турски войници са загинали при сблъсъци с "Ислямска държава" в СирияПетима турски войници са били убити, а десетима - ранени при сблъсъци тази сутрин с бойци на "Ислямска държава", предаде турската частна агенция Доган, цитирана от Ройтерс, съобщи БТА. Това е станало по време на операциите по превземане на северносирийския град Ал Баб от джихадистите. Вчера в същия район загинаха други петима турски военнослужещи.

Андрей Ковачев: Нито едно от твърденията на Корнелия Нинова за СЕТА не е истина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046934

Андрей Ковачев: Нито едно от твърденията на Корнелия Нинова за СЕТА не е истинаС последните си изказвания по темата за търговското споразумение между ЕС и Канада, г-жа Нинова за пореден път потвърди, че заслужава незавидното си прозвище. Нито едно от твърденията й не отговаря на истината, което може лесно всеки да установи като прочете съвместния тълкувателен инструмент между ЕС и Канада.

Кабинетът увери дипломатическия корпус, че ще има последователност в политическия курс на страната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/09/2915271_kabinetut_uveri_diplomaticheskiia_korpus_che_shte_ima/?ref=rss


По отношение на външнополитическите приоритети на България ще има последователност и стабилност в политическия курс, увери ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в страната, министърът на външните работи Ради Найденов. Срещата, на която са присъствали също служебният премиер Огнян Герджиков и вицепремиерът по подготовката на председателството Деница Златева, се е провела днес в Министерския съвет, съобщи пресслужбата на кабинета.

"Независимо от близкия времеви...

Корнелия Нинова за СЕТА: Вредно е! Говорим от името на хиляди българи

http://www.cross.bg/gerb-korneliya-politikata-1534153.html

/КРОСС/Председателят на БСП Корнелия Нинова изпрати отворено писмо до ГЕРБ, в което тя критикува политиката на ГЕРБ за споразумението с Канада. Ето пълния текст на писмото:  Уважаеми ГЕРБ, Вие от чие име обявявате подкрепа за споразумението с Канада? От ваше собствено. Аз го обявявам за вредно за България, икономиката и суверенитета й. Тази позиция "против" беше изразена пред нас и от Сдружение "Солидарна България", КНСБ, КТ "Подкрепа", "Произведено в България"- зад които стоят хиляди български фирми и граждани. Изразявам, освен собственото си мнение, волята им. Приемам задачата си в политиката като отстояване на интереса на българите, а не като възможност да го търгувам за лична изгода. Корнелия Нинова - председател на НС на БСП

Проф. Огнян Герджиков се срещна с Дипломатическия корпус

http://www.cross.bg/predsedatelstvo-bulgarskoto-zlateva-1534152.html

/КРОСС/Основните приоритети и задачи пред служебното правителството представиха днес министър-председателят Огнян Герджиков, вицепремиерът по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС-2018 Деница Златева и министърът на външните работи Ради Найденов по време на работна среща с ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България. Това съобщиха от правителствената информационна служба. „2017 г. е специална за нашата страна от гледна точка на това, че се навършват 10 години от приемането ни за пълноправен член на Европейския съюз. Ние се гордеем с това членство и сме лоялен партньор. Един от основните ни приоритети, който ни предстои в началото на следващата година, е Председателството на Съвета на ЕС", каза премиерът Герджиков. По думите му, независимо от близкия времеви хоризонт за работа на служебния кабинет и различните възможни сценарии за резултатите от провеждането на предстоящите парламентарни избори, екипът на правителството има готовност да организира максимално добре Българското председателство. В рамките на работната среща заместник министър-председателят Деница Златева посочи, че с институционализирането на ресорен вицепремиер е заявен ясен политически ангажимент, че подготовката на Българското председателство е ключов приоритет, наред с гарантиране нормалното функциониране на институциите и организацията и провеждането на предсрочните парламентарни избори

Пчеларите с по 5 млн. лв. годишни помощи до 2020 г.

http://www.mediapool.bg/pchelarite-s-po-5-mln-lv-godishni-pomoshti-do-2020-g-news259955.html

С близо 5 млн. лева годишно ще бъдат подпомагани стопаните по Националната програма по пчеларство в периода от 2017 г. до края на 2019 г. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните Георги Желязков по време на откриването на 15-тото Международно изложение "Пчеларство Плевен 2017". Това е четвъртата поред Национална програма по пчеларство, която е одобрена с решение на Европейската комисия. За всяка от трите години пчеларите ще получават по 4.7 млн. лв. За първи път по пчеларската програма ще се финансира закупуване на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед. Нова мярка, която ще се финансира, е подвижно пчеларство. "У нас се произвеждат близо 11 хил. тона мед годишно, от които близо 7 хил. тона се изнасят. Няма друг български продукт, който над 50% да бъде продаван извън страната ни", коментира зам.-министърът на земеделието. По думите му българският мед е много добре приет на всички външни пазари, а всеки готов продукт, който е произведен и е експортно ориентиран, носи по-голяма добавена стойност, което води да устойчиво развитие на сектора. Като още една възможност за подпомагане на сектора Желязков посочи направлението "Биологично пчеларство" от Програмата за развитие на селските райони.

Блед, слаб и с напудрена коса – това е истинският мистър Дарси

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/09/2915259_bled_slab_i_s_napudrena_kosa_tova_e_istinskiiat_mistur/?ref=rss


Блед, слаб и с напудрена коса – най-вероятно така е изглеждал господин Дарси, любимият герой от "Гордост и предразсъдъци" на Джейн Остин.

Макар че в екранизациите на класическия роман Фицуилям Дарси е бил игран от секссимволи като Лорънс Оливие и Колин Фърт, в действителност той би изглеждал много различно от съвременния идеал за мъжественост, съобщава агенция "Ройтерс".

Приведени рамене, бяла напудрена коса, бледа кожа, слабо овално лице и малка уста – така са изглеждали...

БСП и ГЕРБ в спор за СЕТА

http://offnews.bg/news/n_1/n_646733.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова публикува отворено писмо до ГЕРБ за СЕТА. В него тя обявява споразумението между ЕС и Канада за вредно за икономиката и суверенитета на България.  В текста на писмото се казва:  Уважаеми ГЕРБ, Вие от чие име обявявате подкрепа за споразумението с Канада? От ваше собствено. Аз го обявявам за вредно за България, икономиката и суверенитета й. Тази позиция "против" беше изразена пред нас и от Сдружение "Солидарна България", КНСБ, КТ "Подкрепа", "Произведено в България"- зад които стоят хиляди български фирми и граждани. Изразявам, освен собственото си мнение, волята им. Приемам задачата си в политиката като отстояване на интереса на българите, а не като възможност да го търгувам за лична изгода.  Евродепутатът Андрей Ковачев: Ще доведе до нови работни места Евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП отхвърли твърденията, че СЕТА ще навреди на българската икономика, ще донесе вреди на околната среда или на здравето на хората. Ковачев получи писмен отговор от еврокомисаря за търговията Сесилия Малстрьом, в който се посочва, че споразумението няма да доведе до понижаване на европейските стандарти. Андрей Ковачев добави, че споразумението дава възможност именно Европа да задава стандартите, това ще доведе до повече търговия, следователно и до нови работни места: Всеизвестно е, че свободната търговия води до нови работни места. Има едно изследване, което показва, че на всеки един милиард евро търговия се създават 14 000 нови работни места. Така, че свободната търговия води до повишаване на брутния вътрешен продукт, до нови работни места и от там - разбира се - до повишаване на жизнения стандарт, което очаквам и за България, заявява Ковачев в съобщение, изпратено от пресофиса му. 

Корнелия Нинова за СЕТА: Вредно е! Говорим от името на хиляди българи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046900

Корнелия Нинова за СЕТА: Вредно е! Говорим от името на хиляди българиПредседателят на БСП Корнелия Нинова изпрати отворено писмо до ГЕРБ, в което тя критикува политиката на ГЕРБ за споразумението с Канада. Ето пълния текст на писмото: Уважаеми ГЕРБ, Вие от чие име обявявате подкрепа за споразумението с Канада? От ваше собствено. Аз го обявявам за вредно за България, икономиката и суверенитета й.

Обмислят среща на върха на НАТО с Тръмп на 25 май

http://www.cross.bg/nato-vurha-bryuksel-1534151.html

/КРОСС/Американският президент Доналд Тръмп ще се срещне с другите държавни ръководители на страните от НАТО в Брюксел на 25 май. Това обяви белгийското правителство, въпреки че от Алианса заявиха, че датата на срещата все още не е договорена, съобщава "Ройтерс". Белгийският премиер Шарл Мишел написа в "Туитър" късно снощи следното: "Много съм доволен да приветствам моите колеги за следващата среща на върха на НАТО в Брюксел на 25 май и откриването на новата централа (на Алианса)." Новите американски президенти обикновено идват в НАТО, но определението на Тръмп на Организацията на Северноатлантическия договор като "отживелица" прави срещата на върха още по-важна, за да се затвърдят трансатлантическите отношения, коментират дипломати. НАТО и мисията на САЩ в Алианса заявиха, че все още не можели да потвърдят датата. "Консултациите за точната дата продължават сред съюзниците", посочи представител на НАТО. Тръмп и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се разбраха да проведат среща на върха в края на май. Белгийски източници са уточнили, че правителството, което организира мерките за сигурност в столицата Брюксел за събитието, е било уверено, че датата е била определена. Срещата на върха се очаква да бъде проведена в новата централа на НАТО в Брюксел, която е в процес на строителство от 2010 г. и ще замени настоящата централа, построена през 1967 година.  

Вилици, лъжици и ножове, но в букети

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6046833

Вилици, лъжици и
ножове, но в букетиАн Карингтън е творец, който умее да вдъхва необичаен живот на предмети, които по силата на навика виждаме само в една светлина. Серията й Bouquets and Butterflies е едно от най-ярките доказателства за безграничните възможности в дизайна. За нея британката използва стотици вилици, лъжици и ножове, които вплита в невероятни форми и комбинации.

Румънският министър на правосъдието подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046828

Румънският министър на правосъдието 
подаде оставкаРумънският министър на правосъдието Флорин Йордаке съобщи днес, че е решил да подаде оставка, предаде агенция Аджерпрес, цитирано от БТА. "Реших да подам оставка от длъжността министър на правосъдието", заяви Йордаке на брифинг за журналисти в двореца Виктория (Министерски съвет). Той уточни, че всички предприети от него инициативи са били

Огнян Герджиков се срещна с Дипломатическия корпус

http://www.moreto.net/novini.php?n=343633

Основните приоритети и задачи пред служебното правителството представиха днес министър-председателят Огнян Герджиков, вицепремиерът по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС-2018 Деница Златева и министърът на външните работи Ради Найденов по време на работна среща с ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България.

Ударно чистят и дезинфекцират пешеходните подлези в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6046860

Ударно чистят и дезинфекцират
пешеходните подлези в ТърновоОще четири подлеза във Велико Търново вече са почистени и дезинфекцирани. През днешния ден служители на общинското предприятие „Зелени системи” работиха в подземните пешеходни съоръжения, намиращ се в района на автогара „Юг” и до въжения мост в квартал „Чолаковци”, съобщиха от общината. До края на седмицата ще бъде почистен и подлезът до Mall

Турция обвинява наш ексграничар за прострелян бракониер през 2008 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046858

Турция обвинява наш ексграничар за прострелян бракониер през 2008 г.Бургазлията Михаил Цонков, разследван у нас за инцидент с турски бракониери през 2008 г., днес сутринта е получил призовка от Районен съд Бургас да се яви на 21 март за връчване на документи, свързани с предстоящ процес в Тежкия наказателен съд в турския град Къркларели. Получена е съдебна поръчка от Турция за връчване на обвинителен акт на Цонков,

ЦИК отказа да регистрира новата партия на Бареков

https://vesti.bg/bulgaria/politika/cik-otkaza-da-registrira-novata-partiia-na-barekov-6065262

Причината е, че партията на евродепутата се регистрира като „България без цензура”, но заявява, че в бюлетината иска да бъде изписано името „Презареди БГ”

ЦИК отказа да регистрира партията на Бареков

https://vesti.bg/bulgaria/politika/cik-otkaza-da-registrira-partiiata-na-barekov-6065262

Причината е, че партията на евродепутата се регистрира като „България без цензура”, но заявява, че в бюлетината иска да бъде изписано името „Презареди БГ”

Холандия не е проверявала подписите, предизвикали реферерендума за Украйна

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/02/09/2915243_holandiia_ne_e_proveriavala_podpisite_predizvikali/?ref=rss


Автентичността на подписите в петицията, с която бе предизвикан референдумът в Холандия през 2016 г. за споразумението между ЕС и Украйна, никога не са били проверявани, съобщи правителството.

Телевизия RTL е поискала чрез закона за достъп до информация отговор от вътрешното министерство за това дали някой е прегледал дали наистина близо 400 000 включени имена са дадени със съгласието на собствениците им.

Говорителката на Съвета за провеждане на избори потвърди пред...

Държавата спря болницата във Враца да тегли кредит

http://www.cross.bg/bolnitzata-kredit-naii-veroyatno-1534150.html

/КРОСС/ Държавата, която притежава над 70% от акциите на врачанската болница, не разреши на ръководството да тегли кредит за погасяване на дълговете в размер над 12 милиона. Това стана ясно след извънредно заседание на директорския борд, предаде Нова. Всички кметове на общини подкрепиха искането да бъде изтеглен заем в размер между 5 и 8 милиона лева, с които да се покрият поне част от задълженията на лечебното заведение. Представителят на държавата Емилия Влахова обаче гласува "въздържал се" и отказа какъвто и да е коментар. Директорът на болницата Орлин Цветков пък заяви, че проблемът е сериозен, тъй като съществува реален риск някой от кредиторите да обяви здравното заведение в несъстоятелност. Заради опасността ще се търси помощ от Министерството на здравеопазването. "В устава на болницата има няколко варианта сега за кредит. Най-вероятно е някакаъв правен казус. Малко ме изненада държавата с „въздържал се", коментира директорът на болницата Орлин Цветков. "Не съм упълномощена да коментирам", казва Емилия Влахова. "Най-вероятно ще трябва да се оправим или с по-малък заем, или да търсим помощ от министъра на здравеопазването", добави директорът на болницата.  

Любомир Хаджийски става заместник-министър на транспорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046918

Любомир Хаджийски става заместник-министър на транспортаПремиерът Огнян Герджиков назначи Любомир Хаджийски за заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Предложението е на министър Христо Алексиев. От 2007 г. до 2015 г. Любомир Хаджийски бил член на Европейския икономически и социален комитет в Брюксел. Заемал е длъжността заместник-директор на НК БДЖ в периода

"Бакхус" отново търси ресторанта на годината

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/02/09/2915245_bakhus_otnovo_tursi_restoranta_na_godinata/?ref=rss


Списание "Бакхус" за 16-а поредна година провежда конкурса "Ресторант на годината 2016, AcquaPanna&S.Pellegrino". По-късно през месеца се очаква да бъдат обявени номинациите.

През последните три месеца 50 предварително селектирани ресторанта в София и страната бяха посетени и оценени от 14-членно жури - дегустатори с богат опит в различни сфери на кулинарията и ресторантьорството. Дегустаторите оцениха преживяването си единствено като клиенти, без да влизат в кухните на ресторантите....

Общините нямат пари за ремонт на язовирите, обяви Гинка Чавдарова

http://www.cross.bg/chavdarova-yazoviri-ginka-1534148.html

/КРОСС/Общините не разполагат с пари, за да изпълнят евентуални предписания за язовирите. Ако след предстоящите проверки на общинските язовири се стигне до изисквания за по-сериозни ремонти на язовирни стени и преливници, кметствата нямат средства. Това каза пред БНР председателят на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова в коментар за средствата за профилактика на общинските язовири. 50 на сто от рисковите язовири са собственост на общините. Преди 3 дни директорът на главна дирекция "Язовири" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Йордан Кюмюрджиев обяви, че малко повече от 200 са рисковите язовири в страната преди очакваното обилно снеготопене. Общините изпитват недостиг от квалифицирани хидромелиоративни експерти, подчерта Гинка Чавдарова. Планира се експресното провеждане на две регионални обучения - за Северна и Южна България за всички общински експерти, които не са тесни специалисти по язовирите, за да бъде участието им в предстоящите проверки на язовирите по-ефективно. Наблюдаващите и контролиращи институции, които отправят предписания, са твърде много, обясни още Чавдарова. Лошото е, че ние, затрупани от многобройните предписания и по по-малки и по-малко рискови и язовири с належащи мерки, понякога трудно се ориентираме в степента на важност и приоритетност, каза тя. Почистването на коритата на реките също е неотложен ангажимент на общините. Той е извън инспекцията на язовирните стени

Невероятният живот на Дейвид Бекъм (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6046834

Невероятният живот на Дейвид Бекъм (Снимки)                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Дейвид Бекъм е в центъра на медийна буря,

Стари противници на Тръмп могат да го спрат да свали еднолично санкциите срещу Русия

https://www.actualno.com/america/stari-protivnici-na-trymp-mogat-da-go-sprat-da-svali-ednolichno-sankciite-sreshtu-rusija-news_592880.html

Група сенатори и от Републиканската, и от Демократическата партия в САЩ внесоха законопроект, с който ще бъде отменена възможността на президента на страната Доналд Тръмп еднолично да свали санкциите срещу Русия, предаде USA Today. Съгласно промяната Тръмп задължително ще тр

Разкриха канал за трафик на бежанци през Калотина

http://www.cross.bg/bili-stranata-politziya-1534149.html

/КРОСС/ Осуетен е незаконен трафик на чужденци от страната, съобщават от пресцентъра на МВР. В операцията са участвали служители от сектор "Престъпления, свързани с незаконното преминаване или пребиваване на чужденци в страната" към Криминална полиция на Главна дирекция "Национална полиция" и гранични полицаи на ГКПП-Калотина. Акцията е проведена на 4 февруари, но от полицията информират за нея днес. Униформените спрели за проверка излизащ от страната ни камион с ремарке. В товарното отделение открили общо 18 чужди граждани - 5 мъже, 7 жени и 6 деца. От издадените от Държавната агенция по бежанците документи станало ясно, че 17 от чужденците са от Афганистан, а един от Пакистан. Те били отведени в Гранично полицейско управление-Калотина. Шофьорът на камиона - 40-годишен сръбски гражданин, е задържан. Ден по-късно във връзка със случая били задържани и трима българи, сред които и жена. Те били спипани на територията на Драгоман, София и Годеч. 44-годишната жена е криминално проявена. Мъжете са на възраст 52 и 48 години, като единият също е криминално проявен. Срещу сърбина е образувано досъдебно производство.  

Облачно, но без валежи по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=343616

През следващото денонощие ще преобладава облачно време. По Черноморието ще бъде предимно облачно, но ще се задържи почти без валежи. Само в крайните южни райони е възможно да превали. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 2 и 5°.

Арсен Венгер: Имаме шанс за титлата

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/09/2915256_arsen_venger_imame_shans_za_titlata/?ref=rss


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер е уверен, че отборът му все още има възможност да спечели шампионската титла. "Топчиите" загубиха с 1:3 гостуването си на водача "Челси", с което разликата от върха стана 12 точки.

"Все още нищо не е приключило. "Челси" имат предимство, защото не играят в Европа и не трябва да играят мачове през седмицата", каза Венгер.

"Арсенал" е четвърти с 47 точки, като разликата между втория и шестия е пет точки. Венгер е начело на "топчиите" от...

ВКС ще е домакин на националния кръг от световното състезание по международно право Jessup

http://www.cross.bg/pravo-jessup-sustezanieto-1534147.html

/КРОСС/ Върховният касационен съд (ВКС) ще бъде домакин на финала на националните кръгове на състезанието по международно право Jessup, съобщиха организаторите. Седмият пореден финал на състезанието ще се проведе на 12-ти февруари (неделя) от 10,00 часа в тържествената Зала 15 на Съдебната палата. Събитието се провежда на английски език, а националният кръг на Jessup се организира от Сдружение за международни състезания по право. В националната фаза на световното състезание по Международно публично право отбори от най-престижните университети в България ще спорят по казус, свързан с добиването на вода от подземни източници на територията на две държави, културното наследство, правата на бежанците и други вълнуващи и актуални теми. Всяка година в състезанието се включват участници от над 100 държави, които разискват горещи геополитически, културни и дипломатически въпроси в симулиран процес пред Международния съд на ООН.

Огнян Герджиков се срещна с Дипломатическия корпус

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046887

Огнян Герджиков се срещна с Дипломатическия корпусОсновните приоритети и задачи пред служебното правителството представиха днес министър-председателят Огнян Герджиков, вицепремиерът по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС-2018 Деница Златева и министърът на външните работи Ради Найденов по време на работна среща с ръководителите на дипломатическите мисии,

Принс и Джорж Майкъл ще бъдат почетени на наградите "Грами"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/02/09/2915211_prins_i_djorj_maikul_shte_budat_pocheteni_na_nagradite/?ref=rss


Задаващите се в неделя награди "Грами" ще отдадат почит на музикантите Принс и Джордж Майкъл, които починаха през 2016 г., предаде "Ройтерс" Миналогодишната церемония включваше специално изпълнение на Лейди Гага в памет на Дейвид Боуи, но тази е още по-задължаваща заради преждевременната смърт на редица звезди от световна величина.

Президентът на звукозаписната академия Нийл Портноу посочи, че Принс и британецът Майкъл са "икони на поп музиката, които показаха рядък музикален гений и...

КЗК пусна сделката за столичния The Mall

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046859

КЗК пусна сделката за столичния The MallКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиването на втория по големина търговски център в София – The Mall на бул. "Цариградско шосе", от страна на инвестиционната група New Europe Property Investments (NEPI) чрез дъщерното й българско дружество "София къмършъл сентър". Това стана ясно от публикувано на интернет страницата на

Разработва се платформа за листване на малки и средни предприятия на фондовата борса

http://econ.bg/Новини/Разработва-се-платформа-за-листване-на-малки-и-средни-предприятия-на-фондовата-борса_l.a_i.737107_at.1.html

Министерството на икономиката разработва платформа за участие на малките и средните предприятия в търговията на Българската фондова борса. Разглежда...

Путин и Ердоган обсъдиха съвместна борба в Сирия срещу ИД

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-i-erdogan-obsydiha-syvmestna-borba-v-siriia-sreshtu-id-2002410

Президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган обсъдиха сирийската проблематика в телефонен разговор, съобщи прес-службата на Кремъл.

„Продължена бе размяната на мнения по ключови аспекти от кризисната ситуация в Кирия в контекста на съвместната борба с международния тероризъм“,казва се в съобщението.

По време на разговора Путин изрази съболезнованията заради гибелта на турски военнослужещи при боевете в района на сирийския град Ел Баб.

Там загинаха 4-ма турски войници и 15 бяха ранени при престрелки с джихадисти от групировката „Ислямска държава“ (ИД).

Още четири подлеза във Велико Търново са почистени и дезинфекцирани

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/oshte-chetiri-podleza-vyv-veliko-tyrnovo-sa-pochisteni-i-dezinfekcirani-2002366

Още четири подлеза във Велико Търново вече са почистени и дезинфекцирани.

През днешния ден служители на общинското предприятие "Зелени системи” работиха в подземните пешеходни съоръжения, намиращ се в района на автогара "Юг” и до въжения мост в квартал "Чолаковци”. До края на седмицата ще бъде почистен и подлезът до Mall Veliko Tarnovo, а вчера това бе сторено с тунелните алеи под булевард "България” и улица "Полтава”.
 
В началото на седмицата кметът Даниел Панов назначи комисия, която да провери състоянието на всички подлези във Велико Търново. Първата от набелязаните мерки бе дезинфекцията им. Работата ще продължи с частични ремонти на електроинсталациите и осветлението. При нужда ще бъдат ремонтирани и отделни елементи от пешеходната инфраструктура – стълбища, плочки, парапети.

Подземните пешеходни тунели, макар и често да стават обект на вандализъм, са безопасни. За последните две години Община Велико Търново е възлагала четири пъти извършването на частични ремонти заради хулигански прояви.
Извън експлоатация, поради отпаднала необходимост, е само подлезът в Южната промишлена зона, намиращ се района на бившата база на "Дървообработване ВТ”.

Бус и джип полетяха в канавка, забавиха движението към Русе

//dariknews.bg/regioni/razgrad/bus-i-dzhip-poletiaha-v-kanavka-zabaviha-dvizhenieto-kym-ruse-2002412

Бус и джип с разградска регистрация претърпяха пътен инцидент на границата между Разградска и Русенска област – съобщи читател на Дарик-Разград. Двете возила пътували към дунавския град в следобедните часове, когато се озовали в канавката. Пострадали хора няма, забавено е било било движението в участъка, докато бъдат изтеглени двата автомобила.
Няма затворени пътища в региона, няма и въведени ограничения, шосетата са проходими при зимни условия – увери дежурният в Областно пътно управление.   

Успешната за ЕМО „Етър” 2016 година

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/uspeshnata-za-emo-etyr-2016-godina-2002413

Повече чужденци, ученици и студенти. Повече продадени абонаментни карти и изнесени беседи. Такива са резултатите, които постигна екипът на ЕМО „Етър” през 2016 година. И когато говорим за туристите в този музей, „повече” се измерва в хиляди.
 
През 2016 година 24 442 повече туристи са посетили ЕМО „Етър” в сравнение с 2015-та. 211 442 са преминалите през музея, от които 22 561 с право на безплатно посещение.
 
Цифрите може да са „сухи”, но по отношение успешната за ЕМО „Етър” 2016-та са ясни:
25 176 чужденци (с 1363 повече от 2015 г.)
41 403 ученици от І до ХІІ клас (с 2754 повече от 2015 г.)
12 862 деца под 7 години (с 5731 повече от 2015 г.)
16 130 студенти (с 2311 повече от 2015 г.)
149 продадени абонаментни карти (с 76 повече от 2015 г.)
302 изнесените беседи (с 74 повече от 2015 г.)
Руските туристи имат най-голям интерес към ЕМО „Етър”. 5864 жители на тази държава са посетили музея през 2016-та. Французите са друга устойчива туристическа група – 2364, както й посетителите от Израел – 1771.
 
Рекорд по посещаемост е отчетен и по време на ХІV Международен панаир на традиционните занаяти, който се провежда в началото на септември. 14 534 души видяха панаирното изложение.
 
На какво се дължи този засилен интерес от страна на публиката към ЕМО „Етър”?
Отвъд видимото за публиката, има творчески подход, труд и стремеж към надграждане. Разбира се, всичко това е възможно да се случи, благодарение на съхранената традиция, но екипът от над 50 души знае, че на „стари лаври не бива да се лежи”. Новаторството, понякога дискретно, друг път набиващо се на очи, е станало част от стила на работа в този неповторим български музей.
 
Постиженията на екипа на ЕМО „Етър” през 2016 година:
Получена е наградата „Асеневци” на Асоциацията на туроператорите в България.
Рекорден брой посетители – 14 534 души, по време на ХІV Международен панаир на традиционните занаяти, в който участват майстори от Судан, Холандия, Румъния, Беларус, Украйна, България.
Приета е нова визия на рекламните материали.
Предметите, изработени по време на Майсторската надпревара са представени в изложба на открито.
Реализирани са изложби на най-старите тъкачки и изследователки на тъкачни техники у нас – Стойна Кръстанова и Симеонка Стойчева, двете са над 90-годишни.
ЕМО „Етър” е домакин на Първият национален панаир на музейната книга.
Възстановено е членството в Асоциация на европейските музеи на открито.
Поставено е началото на образователна програма, свързана със старопланинската архитектура.
Създадена е научна група в музея.
Организирана е символична надпревара на демонстратори на домашни занятия.
Музеят е включен в инициативата „Ден на бащата”.
Утвърден е Правилник за устройство и дейността, според Закона за културното наследство.
Въведени са намалени цени за посещения през зимните месеци.
 
Научната продукция на ЕМО „Етър”:
Представени са 21 научни съобщения на конференции в страната и чужбина.
Отпечатани са 18 научни публикации в сборници и научни списания.
Публикувани са 2 сборника (Народните занаяти – минало, настояще, бъдеще т. XI, 50 години АЕК „Етър”) 1книга (А.Гоев, Магическа защита от зли сили).
 
Изложби:
Реализирани са 17 в музея и 4 в страната.
 
Реставрирани недвижими културни ценности:
Части от Валявицата.
Изграден е отново обект „Купа сено”, любима за туристите атракция.
Пребоядисани са фасади на къщи от Чаршията.
Ремонтирани са:
Монолитни стъпала, каменни зидове и плочници.
Часовниковият механизъм на кулата.
Дървените огради и порти.
Дренажната система.
Дървените части на приземните етажи на Чаршията.
Изцяло е подновен Дюкяна.
 
ЕМО „Етър” е домакин и организатор на над 80 прояви. Сред тях: Европейски дни на художествените занаяти, IV Национална среща, организирана от Министерството на културата за устойчиво развитие на музеите на тема „Визуална култура и музеите”, III Национален фестивал на хумористичната песен, Училище за лазарки.
 
Данните бяха изнесени по време на годишното събрание на ЕМО „Етър”, което се проведе на 9 февруари. Гост на екипа беше Радост Балевска, представител на отдел Култура в Община Габрово.

Близо 90 мигранти са спасени в Адриатическо море

//dariknews.bg/novini/sviat/blizo-90-migranti-sa-spaseni-v-adriatichesko-more-2002414

Близо 90 мигранти на борда на 15-метрова яхта, бяха спасени от италианските гранични патрули в Адриатическо море, предаде Франс прес.

Яхтата била забелязана първо от гръцките гранични патрули, които подали сигнал до италианските си колеги. На борда на плавателния съд били наблъскани 89 мигранти - пакистанци, иранци и афганистанци. Сред тях имало 20 жени и 26 непълнолетни, сред които и двумесечно бебе. Яхтата била локализирана малко след полунощ в Адриатическо море край бреговете на италианската област Пулия. Мигрантите са откарани в град Отранте. Бебето е прието в болница с хипотермия. На яхтата имало и двама руснаци, за които се подозира, че са трафиканти. Те са задържани.

Могерини: Европа има нужда от имигранти


Потокът от мигранти през Адриатическо и Йонийско море към Южна Италия остава ограничен в сравнение с този от бреговете на Либия през Средиземно море до италианските брегове.

В последните 10 дни 76 сирийци и иракчани, основно семейства с деца, пристигнаха в Кротоне в областта Калабрия на брега на Йонийско море, а 64 души пристигнаха по море в Бриндизи в областта Пулия на брега на Адриатическо море. Повечето от мигрантите плават през нощта. Най-често те са прекарвани от украински трафиканти, които незабавно се връщат обратно.

ГЕРБ: Червена метла прави чистката на областни управители, държи я НДСВ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-chervena-metla-pravi-chistkata-na-oblastni-upraviteli-dyrzhi-ia-ndsv-2002411

ГЕРБ пита превръща ли се БСП в невидим кадровик в служебния кабинет. Този въпрос постави на пресконференция политологът Антон Тодоров по повод решението на премиера Огнян Герджиков да освободи 14 областни управители и да назначи други, голяма част от които според ГЕРБ са кадри или свързани със Социалистическата партия и НДСВ.

Правителството освободи половината областни управители и назначи нови


От ГЕРБ уточниха, че не атакуват законовото право на премиера Герджиков да извърши тези назначения, но възниквали съмнения за възраждане на тройната коалиция през задния вход, без дори да са спечелили парламентарните избори. Кой дава папката с назначенията на служебния премиер и дали не се случва това зад гърба на президента Румен Радев, попита Георг Георгиев. По думите му това можело да злепостави държавния глава. От партията на Борисов обърнаха внимание, че рокадите са станали, докато президентът беше на посещение в Германия.

Трябва да се види откъде "червената метла", която извърши чистката, държана от ръката на НДСВ, получава гориво за това, коментира Димитър Главчев. От ГЕРБ настояха отговори да дадат Корнелия Нинова или премиерът Герджиков. Оттук нататък БСП да носи отговорност за провеждането на предсрочния парламентарен вот, призова Тома Биков. ГЕРБ се притеснява и от възможността да се повтори аферата "Костинброд".
 

Меркел държи отрязаната глава на Шулц на корицата на "Шарли Ебдо"

http://offnews.bg/news/n_1/n_646727.html

Немската версия на "Шарли Ебдо" излезе с карикатура на германския канцлер Ангела Меркел на корицата.  Меркел е изобразена с отрязаната глава на бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц в ръка - неин съперник на предстоящите избори.  Карикатурата явно препраща към корицата на списание "Шпигел" от 4 февруари, на която американският президент Доналд Тръмп беше изобразен с отрязаната глава на Статуята на свободата, след като въведе забраната за влизане в страната на граждани на 7 мюсюлмански държави.  "Шпигел" получи много критики за корицата, като се наложи главният редактор да се оправдава, обяснявайки, че идеята е списанието да "защити демокрацията". От "Шарли Ебдо" обясняват, че с карикатурата на Меркел са искали да покажат солидарност с колегите си от "Шпигел". 

Москва: България ще може да се присъедини към новите руски енергопроекти

http://www.moreto.net/novini.php?n=343631

"Сега е трудно да се говори за реанимиране на "Южен поток", казват от руското външно министерство. В момента Русия не обсъжда въпроса за възобновяване на газопровода "Южен поток", замразен „заради неконструктивната позиция на Евросъюза“, който препоръча отказ от изграждането на тръбопровода.

Само 90 свободни гроба има в Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046831

Само 90 свободни гроба има в ДобричСамо 90 свободни гробни места има в Добрич. Това наложи спешно частично изменение в общия устройствен план на града – за гробищния парк. Беше изведено като отделен сегмент застрояването и разширението му и беше подложено на обществено обсъждане. Миналата година от общината е бил закупен 3,4 дка парцел, който вече бил почти „усвоен”.

В общинските детски градини в София ще се предлагат почасови занимания

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/02/09/2915159_v_obshtinskite_detski_gradini_v_sofiia_shte_se/?ref=rss


Допълнителни почасови занимания за децата в общинските детски градини, както и промяна в правилата за прием прие на заседанието си днес Столичният общински съвет.

Заниманията ще се провеждат сутрин по 3 и 4 часа и ще се предлагат от септември до май.

"Наредбата ще влезе в сила от есента, като още през април ще започнем да информираме родителите за тази възможност през информационната система на детските градини" обясни зам-.кметът по културата и образованието Тодор...

Франция произвежда половината от ядрената енергия в ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/franciia-proizvejda-polovinata-ot-iadrenata-energiia-v-es-233701/

В периода 1990 - 2015 г. произведената електроенергия от ядрени реактори в България се увеличава с 5%

Правосъдният министър на Румъния официално подаде оставка

http://www.cross.bg/ykaz-rymuniya-protesti-1534145.html

/КРОСС/ Министърът на правосъдието на Румъния Флорин Йордаче подаде оставка във връзка с правителствен указ, който доведе до масови протести и международни критики, съобщава Ройтерс. "Подадох оставката си. Вече заявих, че това, което съм направил е законно", изтъкна министърът пред журналисти. Оставката на министъра беше очаквана. Междувременно Конституционният съд на държавата обяви, че няма да излиза с решение за спорния указ, след като омбудсманът, главният прокурор и президентът на Румъния сезираха съда. "Този указ повече не съществува. Отменен е от правителството. Ние изхождаме от факта, че извънредният указ вече не съществува", каза председателят на съда Валер Дорнеану. Оттеглянето на указа обаче трябва да бъде одобрено от парламента. Запитан какво ще последва, ако законодателният орган не го направи, Дорнеану отговори: "Ние не отсъждаме на базата на предположения". Припомняме, през последната седмица стотици хиляди румънци протестираха срещу указа. Указът декриминализира престъпления, свързани с корупция и злоупотреба с власт. Конкретно за случаи, при които откраднатите средства не надвишават 48 000 долара. Първоначално правителството отказваше да оттегли постановлението, но под натиска на най-големите протести в страната от падането на комунизма през 1989 година кабинетът беше принуден да се предаде и да оттегли постановлението с поправките в Наказателния кодекс.    

Министър Балтова иска консенсус от бранша за промените в Закона за туризма

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2017/02/09/2915207_ministur_baltova_iska_konsensus_ot_bransha_za/?ref=rss


Служебният министър на туризма Стела Балтова иска общ консенсус между бизнеса за решаването на проблема с регулирането на потребителската защита чрез гаранционен фонд или клиентска сметка, която е залегнала в измененията на Закона за туризма.

Тя се срещна днес с членове на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Балтова посочила, че е необходимо бизнесът да отстрани проблемите и да бъде предложена обща визия на следващия...

Втори съд потвърди доживот без право на замяна за Петко Стрелеца от Лясковец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046823

Втори съд потвърди доживот без право 
на замяна за Петко Стрелеца от ЛясковецВеликотърновският апелативен съд потвърди изцяло най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна за Петко Петков от Лясковец, който на 14 март 2014 г. уби командоса Емил Шарков и направи опит да умъртви още петима спецполицаи от СОБТ при акция в дома му. В края на 2015 г. Окръжният съд във Велико Търново постанови най-тежката присъда

Браншът: Туристическият ни маркетинг е сбъркан

http://offnews.bg/news/n_1/n_646730.html

Служебният министър на туризма Стела Балтова поиска консенсус между бизнеса за решаването на проблема с регулирането на защитата на потребителите. В измененията на Закона за туризма е залегнала идеята това да става чрез гаранционен фонд или клиентска сметка. Министър Балтова се срещна днес с членове на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Според нея туристическият бранш следва да отстрани противоречията си и да излезе с обща визия, която да предложи на следващия парламент. „Надявам се до края на март да имаме финални предложения“, каза още тя. От АБТТА посочиха че има проблем с туристическия маркетинг, който се прави от министерството. Според тях той бил хаотичен и не бил правилно фокусиран. От организацията смятат, че усилията трябва да са насочени приоритетно към европейския пазар, от който имаме ръстове, заради увеличените полети на нискотарифните авиокомпании. Председателят на организацията Байко Байков обясни, че сайтът на държавата bulgariatravel.org е морално остарял и е по-добре да бъде закрит. Той препоръча да бъде създаден изцяло нов продукт. От АБТТА предложиха и да се правят анализи на туристите, които идват по пазари, а не само да се броят гостите. Това означава да има визия какви туристи идват, тяхната платежоспособност и дали се връщат в България.

Ликвидиран е джихадист от Косово, който заплашваше Балканския полуостров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046822

Ликвидиран е джихадист от Косово, който заплашваше Балканския полуостров. Косовският джихадист от Гниляне Ридван Хакифи, познат като Абу Мукатил ал Косови е бил ликвидиран, докато се е борил на страната на „Ислямска държава“, предаде македонската медия „МКД“, цитирана от "Фокус". Косовските медии сочат, че смъртта на Хакифи е потвърдена от семейството му. Терористът от юли 2014 замени джихадиста Лавдрим Мухаджери на

Министърът на правосъдието в Румъния подаде оставка

https://www.actualno.com/europe/ministyryt-na-pravosydieto-v-rumynija-podade-ostavka-news_592878.html

Флорин Йордаке – румънският министър на правосъдието, подаде оставка след вълната от масови протести, предизвикани от правителствен указ за намаляване на наказанията за корупция, предаде БГНЕС. „Реших да подам оставка”, обяви министър Йордаке, който беше един от инициаторите за указа, приет на 31 януари от кабинета на Сорин Гриндяну и впоследствие отменен заради непреставащите протести.

Министър на правосъдието в Румъния подаде оставка

https://www.actualno.com/europe/ministyr-na-pravosydieto-v-rumynija-podade-ostavka-news_592878.html

Флорин Йордаке – румънският министър на правосъдието, подаде оставка след вълната от масови протести, предизвикани от правителствен указ за намаляване на наказанията за корупция, предаде БГНЕС. „Реших да подам оставка”, обяви министър Йордаке, който беше един от инициаторите за указа, приет на 31 януари от кабинета на Сорин Гриндяну и впоследствие отменен заради непреставащите протести.

Романтични имена на ястия изкушават влюбените за 14-ти февруари във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=343619

За поредна година за Деня на влюбените се предлага огромно разнообразие от оферти за подаръци и преживявани. Търговци и ресторантьори стават все по-изобретателни в идеите, които предоставят за романтичен подарък, научи Moreto.net. Романтични имена на ястия в менютата на варненските заведения за „Св.

ВМРО кани в листите си граничен полицай, за да го спаси от съд в Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_646731.html

Михаил Цонков, бивш граничен полицай, защитил държавната граница от турски бракониери през 2008 г., е получил призовка за получаване на обвинителен акт от Тежкия наказателен съд в Къркларели, Турция, на 21 март тази година.   ВМРО е готова да предостави убежище на Михаил Цонков, както и да го включи в листата за народни представители на Обединени патриоти, за да може да получи имунитет.  Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки отправи покана до Цонков за осъществяване на среща с Комисията по отбрана и сигурност към групата на Европейските консерватори и реформисти, както и с водещи депутатите от Комисията по външни работи в Европейския парламент. Целта е евродепутатите да бъдат информирани за проблемите по опазване на европейската граница и европейското икономическо пространство.  Национално предателство е решението на управляващата по това време коалиция между БСП, НДСВ и ДПС в угода на Турция да не подкрепи граничния полицай. Партията остро осъжда бездействието на българската държава и през 2008 г., и сега, което може да доведе до екстрадиция на български полицай в недемократичната ни южна съседка. Цонков е изпълнил дълга си към Република България и към Европейския съюз, като е противодействал със сила на нерегламентирано навлизане на турска лодка в териториалните ни води в района на Бургас. Този български граничен полицай е трябвало да получи адекватна държавна закрила, а не да обслужва интереса на чужда държава, гласи позицията на ВМРО.  Крайно време е да започнем да защитаваме и българското население, и суверенитета си. Турция не е наш партньор и това се доказва за пореден път. Тя не може да бъде член на Европейския съюз предвид водената от нея политика и към свои, и към чужди. След като българската държава абдикира от отговорността си към човек, който е защитил границата ни според българското законодателство, тогава ние от ВМРО ще го подкрепим, категорични са от партията.

Ройтерс: Tesla започва с производството на Model 3 още през февруари

http://www.investor.bg/novini/444/a/roiters-tesla-zapochva-s-proizvodstvoto-na-model-3-oshte-prez-fevruari-233688/

Засега няма детайли за обема на производството, но е възможно първо да бъдат пуснати пилотни бройки

Германия е върнала всичките си златни резерви от Ню Йорк обратно във Франкфурт

http://www.investor.bg/evropa/334/a/germaniia-e-vyrnala-vsichkite-si-zlatni-rezervi-ot-niu-iork-obratno-vyv-frankfurt-233694/

Планът отпреди четири години за връщане по-голямата част от германските резерви обратно в страната, се осъществява далеч по-бързо от предвиденото

Митниците открили 1500 л нелегална ракия в Троянския манастир. Игуменът - колекция е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046814

Митниците открили 1500 л нелегална ракия в Троянския манастир. Игуменът - колекция еСлужители на Агенция "Митници" са открили над 1500 литра нелегална ракия в Троянския манастир, съобщи БТА. Алкохолът е намерен при рутинна проверка на търговски обекти на територията на Троянската света обител вчера (8 февруари). Предлаганата в търговските обекти стока е била с валиден акцизен бандерол,

Ерата на ТЕЦ-овете в Европа би трябвало да приключи до 2030 г.

http://www.mediapool.bg/erata-na-tets-ovete-v-evropa-bi-tryabvalo-da-priklyuchi-do-2030-g-news259954.html

Всички електроцентрали на въглища в Европейския съюз трябва да бъдат спрени до 2030 година, за да могат да бъдат изпълнени ангажиментите, поети в рамките на Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, подписано от 195 държави през декември 2015 г. За повечето от българските топлоелектрически централи срокът дори е по-кратък – до 2020 г., сочи проучване на института Клаймит Аналитикс (Climate Analytics), обявено в четвъртък. Целите в документа от Париж са ограничаване на средното увеличение на температурите до под 2 градуса по Целзий спрямо нивото от преди промишлената революция, което изисква бързо премахване на въглеродните емисии в световния сектор за производство на енергия и постепенното затваряне на централите на въглища в ЕС към 2030 година, смята институтът, извършил своеобразния стрес тест на ТЕЦ-овете в Европа. Клаймит аналитикс е изчислил, че "въглеродният бюджет" на ЕС - въглеродните емисии, които може да произвежда, ако иска да остане под прага от 2 градуса по Целзий - е 6,5 гигатона до 2050 година. Авторите на доклада подчертават, че при сегашната работа на ТЕЦ-овете този бюджет ще бъде надвишен на 85 на сто към тази дата. "Не само съществуващите въглищни централи се надвишат емисионния бюджет на ЕС, с единадесетте планирани нови мощности надхвърлянето ще е двойно", коментира Майкъл Шайфър, научен директор на Клаймит Аналитикс при представянето на доклада в Брюксел. Изследването идва на фона на обявените от БСП предизборни намерения да строи нова въглищна мощност в комплекса "Марица Изток", без обаче да са ясни техническите и икономическите параметри на потенциалния проект. В момента страната ни разполага с 36 въглищни блока с обща инсталирана мощност от 5372 МВ, което е дял от 4.9 на сто от европейските въглищни мощности. Българските ТЕЦ изхвърлят 29.7 мегатона въглероден двуокис годишно, според представения анализ. Той маркира два начина за постигане на целите на Парижкото споразумение чрез поетапно затваряне на въглищните централи в ЕС – на регулаторен и на пазарен принцип. Според предложените в него графици една четвърт от съществуващите 315 ТЕЦ в Европа с общо 738 блока трябва да бъдат затворени до 2020 г. като сред тях попадат повечето български въглищни централи. Други 47 на сто от въглищните мощности трябва да спрат работа до 2025 г., до 2030 г. това трябва да се случи с 90 процента от европейските ТЕЦ, а година по-късно да прекратят експлоатация всички. Най-потърпевши от подобна мярка ще са Германия и Полша, на които се падат 51 на сто от общо инсталирания в Европа капацитет на въглищните централи и са отговорни за 54 процента от въглеродните емисии. Според изследването инвестициите в инсталации за намаляване на въглеродните емисии, изхвърляни от въглищните централи, ще са прекалено скъпи и нерентабилни. "Най-евтиният начин за постигане на целите на Парижкото споразумение е да се изключат въглищните централи от електроенергийния сектор и техният капацитет да бъде заместен от възобновяеми източници и мерки за енергийна ефективност", коментира един от авторите на изследването Паола Янгуас Пара. Изследването отчита, че използването на въглища в Европа е намаляло с 40 процента от 1990 г. до 2014 г. Най-силен спад има в Белгия (-69%), Дания (-60%), Испания (-55%) и Великобритания (-54%), докато далеч по-слаби са постиженията в България (-12%) и Полша (-29%), а в две държави дори потреблението е нараснало – в Холандия с 6 на сто и в Португалия – с 3 процента, според данни на Евростат за 2016 г. В доклада се посочва още, че на въглищните мощности в пет държави от ЕС се падат над една четвърт от всички парникови емисии. Най-голяма част от тази дял се пада на България – 44 процента, според данни от 2015 г. Делът на въглищата и лигнита в производството на електричество в ЕС е спаднал с 21 на сто между 1990 и 2014 година или с 1 процент годишно, цитира докладът още данни на Европейската агенция по околна среда.

Ерата на ТЕЦ-овете в Европа би трябвало да приключи до 2030

http://www.mediapool.bg/erata-na-tets-ovete-v-evropa-bi-tryabvalo-da-priklyuchi-do-2030-news259954.html

Всички електроцентрали на въглища в Европейския съюз трябва да бъдат спрени до 2030 година, за да могат да бъдат изпълнени ангажиментите, поети в рамките на Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, подписано от 195 държави през декември 2015 г. За повечето от българските топлоелектрически централи срокът дори е по-кратък – до 2020 г., сочи проучване на института Клаймит аналитикс (Climate Analytics), обявено в четвъртък. Целите в документа са ограничаване на средното увеличение на температурите до под 2 градуса по Целзий спрямо нивото от преди промишлената революция, което изисква бързо премахване на въглеродните емисии в световния сектор за производство на енергия и постепенното затваряне на централите на въглища в ЕС към 2030 година, смята институтът, извършил своеобразния стрес тест на ТЕЦ-овете в Европа. Клаймит аналитикс е изчислил, че "въглеродният бюджет" на ЕС - въглеродните емисии, които може да произвежда, ако иска да остане под прага от 2 градуса по Целзий - е 6,5 гигатона до 2050 година. Авторите на доклада подчертават, че при сегашната работа на ТЕЦ-овете този бюджет ще бъде надвишен на 85 на сто към тази дата. "Не само съществуващите въглищни централи се надвишат емисионния бюджет на ЕС, с единадесетте планирани нови мощности надхвърлянето ще е двойно", коментира Майкъл Шайфър, научен директор на Клаймит аналитикс при представянето на доклада в Брюксел. Анализът маркира два начина за постигане на целите на Парижкото споразумение чрез поетапно затваряне на въглищните централи в ЕС – на регулаторен и на пазарен принцип. Според предложените графици една четвърт от съществуващите 315 ТЕЦ в Европа с общо 738 блока трябва да бъдат затворени до 2020 г. като сред тях попадат повечето български въглищни централи. Други 47 на сто от въглищните мощности трябва да спрат работа до 2025 г., до 2030 г. това трябва да се случи с 90 процента от европейските ТЕЦ, а година по-късно да прекратят експлоатация всички. Най-потърпевши от подобна мярка ще са Германия и Полша, на които се падат 51 на сто от общо инсталирания в Европа капацитет на въглищните централи и са отговорни за 54 процента от въглеродните емисии. Според изследването инвестициите в инсталации за намаляване на въглеродните емисии ще са прекалено скъпи и нерентабилни. "Най-евтиният начин за постигане на целите на Парижкото споразумение е да се изключат въглищните централи от електроенергийния сектор и техният капацитет да бъде заместен от възобновяеми източници и мерки за енергийна ефективност", коментира един от авторите на изследването Паола Янгуас Пара. Изследването отчита, че използването на въглища в Европа е намаляло с 40 процента от 1990 г. до 2014 г. Най-силен спад има в Белгия (-69%), Дания (-60%), Испания (-55%) и Великобритания (-54%), докато далеч по-слаби са постиженията в България (-12%) и Полша (-29%), а в две държави дори потреблението е нараснало – в Холандия с 6 на сто и в Португалия – 3 процента, според данни на Евростат за 2016 г. В доклада се посочва още, че на въглищните мощности в пет държави от ЕС се падат над една четвърт от всички парникови емисии. Най-голяма част от тази дял се пада на България – 44 процента, според данни от 2015 г. Делът на въглищата и лигнита в производството на електричество в ЕС е спаднал с 21 на сто между 1990 и 2014 година или с 1 процент годишно, цитира докладът още данни на Европейската агенция по околна среда.

Всички ТЕЦ в Европа под заплаха от затваряне до 2030 г.

http://www.mediapool.bg/vsichki-tets-v-evropa-pod-zaplaha-ot-zatvaryane-do-2030-g-news259954.html

Всички електроцентрали на въглища в Европейския съюз трябва да бъдат спрени до 2030 година, за да могат да бъдат изпълнени ангажиментите, поети в рамките на Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, подписано от 195 държави през декември 2015 г. За повечето от българските топлоелектрически централи срокът дори е по-кратък – до 2020 г., сочи проучване на института Клаймит аналитикс (Climate Analytics), обявено в четвъртък. Целите в документа са ограничаване на средното увеличение на температурите до под 2 градуса по Целзий спрямо нивото от преди промишлената революция, което изисква бързо премахване на въглеродните емисии в световния сектор за производство на енергия и постепенното затваряне на централите на въглища в ЕС към 2030 година, смята институтът, извършил своеобразния стрес тест на ТЕЦ-овете в Европа. Клаймит аналитикс е изчислил, че "въглеродният бюджет" на ЕС - въглеродните емисии, които може да произвежда, ако иска да остане под прага от 2 градуса по Целзий - е 6,5 гигатона до 2050 година. Авторите на доклада подчертават, че при сегашната работа на ТЕЦ-овете този бюджет ще бъде надвишен на 85 на сто към тази дата. "Не само съществуващите въглищни централи се надвишат емисионния бюджет на ЕС, с единадесетте планирани нови мощности надхвърлянето ще е двойно", коментира Майкъл Шайфър, научен директор на Клаймит аналитикс при представянето на доклада в Брюксел. Анализът маркира два начина за постигане на целите на Парижкото споразумение чрез поетапно затваряне на въглищните централи в ЕС – на регулаторен и на пазарен принцип. Според предложените графици една четвърт от съществуващите 315 ТЕЦ в Европа с общо 738 блока трябва да бъдат затворени до 2020 г. като сред тях попадат повечето български въглищни централи. Други 47 на сто от въглищните мощности трябва да спрат работа до 2025 г., до 2030 г. това трябва да се случи с 90 процента от европейските ТЕЦ, а година по-късно да прекратят експлоатация всички. Най-потърпевши от подобна мярка ще са Германия и Полша, на които се падат 51 на сто от общо инсталирания в Европа капацитет на въглищните централи и са отговорни за 54 процента от въглеродните емисии. Според изследването инвестициите в инсталации за намаляване на въглеродните емисии ще са прекалено скъпи и нерентабилни. "Най-евтиният начин за постигане на целите на Парижкото споразумение е да се изключат въглищните централи от електроенергийния сектор и техният капацитет да бъде заместен от възобновяеми източници и мерки за енергийна ефективност", коментира един от авторите на изследването Паола Янгуас Пара. Изследването отчита, че използването на въглища в Европа е намаляло с 40 процента от 1990 г. до 2014 г. Най-силен спад има в Белгия (-69%), Дания (-60%), Испания (-55%) и Великобритания (-54%), докато далеч по-слаби са постиженията в България (-12%) и Полша (-29%), а в две държави дори потреблението е нараснало – в Холандия с 6 на сто и в Португалия – 3 процента, според данни на Евростат за 2016 г. В доклада се посочва още, че на въглищните мощности в пет държави от ЕС се падат над една четвърт от всички парникови емисии. Най-голяма част от тази дял се пада на България – 44 процента, 34 на сто се държат от Гърция, по 31% имат Полша и Чехия, а 28% е на Германия, според данни от 2015 г. Делът на въглищата и лигнита в производството на електричество в ЕС е спаднал с 21 на сто между 1990 и 2014 година или с 1 процент годишно, цитира докладът още данни на Европейската агенция по околна среда.

Русия кани България за новите руски енергийни проекти

https://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-iuzhen-potok/rusiia-kani-bylgariia-za-novite-ruski-energijni-proekti-6065261

„Сега е трудно да се говори за реанимиране на „Южен поток“, коментира Боцан-Харченко от външното министерство в Москва

Модната верига, която се опълчи на Тръмп

http://www.investor.bg/novini/346/a/modnata-veriga-koiato-se-opylchi-na-trymp-233698/

Инвеститорите възнаградиха Nordstrom за твърдото решение да се откаже от модните продукти на Иванка Тръмп

Вижте кои са крадците на колела (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_646729.html

Крадци са задигнали колелото на жена, живееща в столичния квартал "Надежда" 1. Лицата им обаче добре се виждат на запис от охранителна камера във входа. Кражбата е станала тази нощ, въпреки че на камерата се вижда друга дата. Извършителите са разпознати от хора, участващи във фейсбук-групите на колоездачи, където клипът беше разпространен. В момента пострадалата е в полицията и се надява със записа, който има и с информацията, дадена й от колегите-колоездачи, полицията официално да установи извършителите и да вземе мерки. Публикуваме записа от охранителната камера с надеждата, че и други хора ще разпознаят извършителите и ще помогнат на разследването. Кражбата на колела е едно от най-масовите престъпления в момента. По информация от групите на колоездачи, този бизнес се владее от няколко малки групи, които нямат кой знае какъв гръб и разчитат на незаинтересоваността на полицията, която смята тези случаи за маловажни. По непотвърдена информация в края на лятото една такава групичка е била заловена от потърпевши и е последвала жестока саморазправа.

Сп. „Schweizer Revue“ хвали посланик Плугчиева за професионалното образование

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046802

Сп. „Schweizer Revue“ хвали посланик Плугчиева за професионалното образованиеСписание „ Schweizer Revue“ публикува в януарското си издание статия от Марк Летау относно опита на Конфедерация Швейцария в областта на професионалното обучение, което свързва „практиката и теорията по уникален начин и води до изключително по-ниска безработица“. Професионалното обучение служи за пример за образователната система в много държави.

ЕС би могъл да откаже одобрение на вероятния нов посланик на САЩ

http://www.mediapool.bg/es-bi-mogal-da-otkazhe-odobrenie-na-veroyatniya-nov-poslanik-na-sasht-news259952.html

Всяка държава от ЕС би могла да блокира назначението на нов постоянен представител на САЩ в ЕС, потвърди говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА в четвъртък. Според протокала на ЕС, всяка държава, която желае да акредитира посланик, трябва да изпрати съответното писмо-молба, придружено от автобиографията на кандидата. Писмото се изпраща до службите на Европейската комисия. В срок от осем седмици следва да бъде оповестено съвместното решение на председателите на ЕК и на Съвета на ЕС (обичайно премиера на държавата ротационен председател), на Службата на ЕС за външно действие и на всички държави от ЕС. Всеки от тези участници в процеса би могъл да го блокира. Не сме получили писмо с номинация от Вашингтон, затова не можем да коментираме кандидата, заяви днес говорителят на ЕК. Двата сценария са възможни, това е очевидно, добави той, попитан дали е възможно отхвърляне на номинирания. Не е моментът да спекулираме кой какво би могъл да направи, коментира говорителят. Той заяви, че не знае дали досега е бил отказван агреман на посланик в ЕС. Въпросът бе повдигнат, след като три от основните групи в Европейския парламент (Европейска народна партия, социалисти и либерали) поискаха ЕС да не приема за посланик Тед Малок. Американският икономист, вероятен кандидат за посланик на САЩ в Брюксел, отправи обиди към ЕС и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Малок бе цитиран да сравнява ЕС със СССР, както и да говори за Юнкер - дълголетен премиер на Люксембург - като за "кмет на някакъв град в Люксембург, където би било най-добре да се върне". Доскорошният постоянен представител на САЩ в ЕС Антъни Гарднър бе отзован от президента Доналд Тръмп заедно с много други посланици след клетвата на новия американски държавен глава. На тръгване Гарднър призова Тръмп да не подкопава водената 50 години външнополитическа линия на Вашингтон за тясно сътрудничество с Европа и да не възхвалява намерението на Великобритания да напусне Общността.

VW обмисля дали да не даде Фердинанд Пиех на съд

http://www.investor.bg/novini/444/a/vw-obmislia-dali-da-ne-dade-ferdinand-pieh-na-syd-233699/

Компанията ще търси отговорност от дългогодишния си шеф, защото обвини днешното ръководство в бездействие около Дизелгейт

Актуализират списъка със защитените специалности и направления

http://www.moreto.net/novini.php?n=343614

Министерство на образованието и науката (МОН) ще актуализира списъка със защитените специалности и направления. С този проблем се ангажира служебният министър проф. Николай Денков след среща с ректорите на висшите училища, обучаващи студенти в различни хуманитарни специалности.

Нова Република поиска уволнение на шефовете на столичното парно

http://offnews.bg/news/n_1/n_646726.html

Нова Република настоява ръководството на „Топлофикация София“ ЕАД да бъде отстранено и веднага след това да бъде проведен конкурс за ново непартийно ръководство, обявиха от надпартийния проект, воден от Радан Кънев.  „В последните години „Топлофикация София“ се ръководи от кадри на ГЕРБ и БСП. Те оставиха хората на студа. Техните кадри притискат софиянци и ги карат да плащат, дори и когато радиаторите са студени“, се казва в позиция на дясното обединение. От формацията обявиха и че в следващото Народно събрание ще предложат премахването на такса „сградна инсталация“ и ще наложат таван на наказателните лихви за длъжниците на „Топлофикация“. „Крайно време е проблемите на „Топлофикация“ да си ги решава „Топлофикация“. Няма повече всички хора да плащат за провалите на некадърните партийни кадри на ГЕРБ и БСП. Студените радиатори са видимите резултати от коалицията ГЕРБ-БСП“, заявяват десните. От Нова Република припомнят, че вече са помогнали за защита на интереса на клиентите на „Топлофикация“, тъй като именно техни депутати в предишното Народно събрание са се преборили за отмяната на такса „юрисконсулт“, с която топлофикационното дружество принуждаваше длъжниците си да плащат много повече.

5 млн. лв. годишно ще получават пчеларите

https://www.actualno.com/society/5-mln-lv-godishno-shte-poluchavat-pchelarite-news_592868.html

С близо 5 млн. лева годишно ще бъдат подпомагани стопаните по Националната програма по пчеларство в периода 2017 – 2019. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р Георги Желязков по време на откриването на 15-тото Международно изложение “Пчеларств

Арабско- ислямската цивилизация е изчерпана

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6045383

Арабско- ислямската цивилизация е  изчерпанаВреме е да признае превъзходството на Запада АРАБСКО-ИСЛЯМСКАТА цивилизация навлезе в ХХI век, но все още е в плен на отминали генерации. Голяма част от духовните ѝ водачи, живели преди много векове, все още определят насоката на мислене и светогледа на арабина и мюсюлманина. Все още ислямската риторика обединява философията и религията и

Само 3% одобряват коалиция между ГЕРБ и БСП

http://offnews.bg/news/n_1/n_646723.html

ГЕРБ води с един процент пред БСП, пет формации влизат в следващия парламент след вота на 26 март.  Ако изборите са сега партията на Бойко Борисов ще получи 29,1 на сто от гласовете, БСП - 28,1%, трети са ДПС с 9,6 на сто. Това показват данните от проучване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено сред 1012 души между 3 и 7 февруари и финансирано със собствени средства. "Кой ще финишира първи е въпрос на кампания и организация. Смятам, че към момента симпатизантите на БСП са малко по-мобилизирани", заяви Юлий Павлов, шеф на ЦАМ.  Бариерата преминават Патриотите със 7,5% и ВОЛЯ на Веселин Марешки с 5,2 на сто. Под чертата остават десните, най-много подкрепа сред тях има Реформаторският блок - 3,7 на сто, Нова република на Радан Кънев е с 1,6%, а Да, България на Христо Иванов получава 1,5%.  Двете формации, отделилисе от ДПС - ДОСТ и НПСД, могат да съберат около 2% и също няма да влязат в парламента, прогнозира Павлов.  Най-желаната коалиция според проведеното проучване е това на ГЕРБ и други десни партии с 23,5% одобрение. Коалиция между БСП и други партии получава 16,8%, коалицията ГЕРБ и "Обединени патриоти" получава 9,7% одобрение, БСП и Обединени патриоти - 9,1%, БСП и ДПС - 6,2%, ГЕРБ и БСП - 3%.  

Самоделна печка усмърти човек в Ловеч

https://www.24chasa.bg/region/article/6046794

Самоделна печка усмърти човек в Ловеч
55-годишен мъж загина при пожар в Ловеч в сряда вечерта. Сигнал за пламъците бил подаден в Районната служба на ПБЗН бил подаден в 21.15 часа. Горяло помещение на втория етаж в изоставена постройка, навираща се на ул. "Патриарх Евтимий" №17. След потушаването на огъня било открито тялото на И.С., жител на града.

Стефан Милев е новия ръководител на Софийския районен съд

http://www.cross.bg/sudiya-boteva-raiionen-1534144.html

/КРОСС/ Съдийската колегия на ВСС с 8 гласа „за" определи Стефан Милев за изпълняващ функциите „административен ръководител - председател" на Софийския районен съд. Съдия Албена Ботева бе подкрепена с 6 гласа „за", а съдия Борис Динев не получи нито един глас „за". Повече от три часа продължи изслушването на тримата предложени кандидати за председател на Софийския районен съд. Те представиха професионалната си биография, личната си мотивация за заемане на длъжността, както и визията си, подходите и приложими мерки за овладяване на кризата и решаване на проблемите в Софийския районен съд. Последователно бяха изслушани подкрепените от Общото събрание на съдиите в СРС кандидати Албена Ботева и Борис Динев и предложения от членове на Съдийската колегия съдия от СГС - Стефан Милев. Съдия Ботева се отказа от възможността да се изкаже поради факта, че вече е изслушана в аналогична процедура в предходно заседание на Колегията и се възползва от предоставената й възможност да отговори на зададените й въпроси. Другите двама кандидати представиха професионалната си кариера на магистрати, визията си за преодоляване на констатираните проблеми. В дебата се включи и председателят на ВКС Лозан Панов, който обобщи значимостта на проведената дискусия, като открои двете основни теми в него - съдийското самоуправление и принципността и критериите, по които се взимат решенията от ВСС

Как футболният Терек ще бъде прекръстен на Ахмад Кадиров

http://offnews.bg/news/n_1/n_646721.html

Руският футболен Терек може да се прекръсти на Ахмад в чест на бившия президент на Чечня Ахмад Кадиров. За идеята съобщи вицето на тима Хайдар Алханов, а предложението идвало от благодарни фенове. Терек е основан през 1946 година. Тогава носи името Динамо. След две години тимът от Грозни е преименуван на Нефтяник. След още 10 получава името Терек. Сега пълното название е "Терек Грозни на името на А. Кадиров". Отборът играе на стадион "Ахмад-Арена". На името на покойния чеченски командир вече са кръстени улица в Москва, мост в Санкт Петербург, регионален обществен фонд, огромна джамия в Йерусалим, че дори звезда - гигант, от съзвездие Лъв. Ахмад Кадиров - религиозен и държавен лидер, е първият президент на Чечня, герой на Русия. Първо воюва срещу руснаците, но после минава на тяхна страна. Убит е при атентат на стадиона през 2004 година. Синът му Рамзан Кадиров, който сега управлява Чечня,  се направи на приятно разсеян. Командирът заяви, че само бордът на директорите на Терек може да вземе решението. Аз мнение не съм давал. Авторите на предложението се аргументират, че съществуват успешно доста клубове с името "Ахмад" в другите спортове. Също така Ахмад-Хаджи Кадиров има съществена роля във възраждането на Терек", каза прочутият син. Припомняме, промоутърите от бойния клуб "Ахмат" получиха наистина световна известност през 2016 година, когато проведоха ММА турнир с участието на деца. В него се биха и тримата сина на Рамзан Кадиров, като телевизионен канал излъчваше пряко. Наложи се чак шефът на руската ММА федерация - легендата Федор Емеляненко, да критикува организаторите. Подобни идеи не са новини в руския футбол. Запалянковци предложиха на "Бургер кинг" да дадат 500 милиона рубли за Зенит, като клубът се прекръсти на Зенит-Бургер кинг. Прочутата верига отказа. Новият владетел на швейцарския Ксамакс пък е Булат Чагаев, вицепрезидент на Терек. Той предложи тимът да се казва вече Ксамакс Вайнах. На чеченски "вайнах" означава "наш народ". Феновете на Ксамакс скочиха  и предложението беше оттеглено. При всички случаи промяната може да стане след края на сезона. В момента Терек върви отлично в руското първенство, като заема четвърто място с 28 точки след 17 кръга.

Трябват истински и реални мерки срещу замърсяването на въздуха!

http://www.cross.bg/durva-momenta-stolichna-1534146.html

/КРОСС/ Ограничаване скоростта на автомобилите до 30 км/час и безплатен градски транспорт. Това са едни от мерките, които Столична община реши да предприеме за справяне със замърсяването на въздуха на столицата. „Изчислено е, че дори само намаляването на скоростта на автомобилите също помага за ограничаване на запрашването", категорична бе Фандъкова. Интересно обаче къде го видяха това изчисление? Защо не го показаха пред медиите, за да разберем и ние, гражданите. И в момента скоростта на движението по тесните улички на София е горе-долу с тази скорост. Сутрин и вечер в пиковите часове дори е и по-бавно - с около 10-20 км/ч. Така че, не виждам никаква логика в подобна мярка, защото тя просто няма да е ефективна, тъй като тя и в момента се прилага, макар и наложена от трафика. А защо от Столична община не започнат по-често да мият улиците, за да не се вдига прах? Направих си труда да потърся информация в интернет и открих едно проучване, направено от лондонския Кингс Колидж. Според него 95% от емисиите от фини прахови частици (PM10) идват не от ауспусите на превозните средства, а от износването на гумите и спирачките, както и от износването на пътната настилка. За състоянието на автомобила отговарят контролните органи на КАТ, но за състоянието на столичните пътища - общината! Вместо държавата, в лицето на Столична община, постоянно да забранява нещо, може да стимулира използването на повече електрически и хибридни автомобили

Трябват истински и реални мерки срещу замърсяването на въздуха!

http://www.cross.bg/durva-stolichna-obshtina-1534146.html

/КРОСС/ Ограничаване скоростта на автомобилите до 30 км/час и безплатен градски транспорт. Това са едни от мерките, които Столична община реши да предприеме за справяне със замърсяването на въздуха на столицата. „Изчислено е, че дори само намаляването на скоростта на автомобилите също помага за ограничаване на запрашването", категорична бе Фандъкова. Интересно обаче къде го видяха това изчисление? Защо не го показаха пред медиите, за да разберем и ние, гражданите. И в момента скоростта на движението по тесните улички на София е горе-долу с тази скорост. Сутрин и вечер в пиковите часове дори е и по-бавно - с около 10-20 км/ч. Така че, не виждам никаква логика в подобна мярка, защото тя просто няма да е ефективна, тъй като тя и в момента се прилага, макар и наложена от трафика. А защо от Столична община не започнат по-често да мият улиците, за да не се вдига прах? Направих си труда да потърся информация в интернет и открих едно проучване, направено от лондонския Кингс Колидж. Според него 95% от емисиите от фини прахови частици (PM10) идват не от ауспусите на превозните средства, а от износването на гумите и спирачките, както и от износването на пътната настилка. За състоянието на автомобила отговарят контролните органи на КАТ, но за състоянието на столичните пътища - общината! Вместо държавата, в лицето на Столична община, постоянно да забранява нещо, може да стимулира използването на повече електрически и хибридни автомобили

Треньорът Дани Валверду: С Григор се разбираме много добре

https://www.24chasa.bg/sport/article/6046772

Треньорът Дани Валверду: С Григор се разбираме много добреТреньорът на Григор Димитров Даниел Валверду заяви, че позитивното отношение към тениса е най-важното нещо, на което е успял да го научи. 30-годишният специалист пристигна в България за предстоящото участие на българина на турнира "София Оупън". „Мисля, че една от причините да приема работата е, че когато говорихме стана ясно, че сме на една вълна.

Общоазиатският индекс индекс MSCI покори 18-месечен връх

http://econ.bg/Новини/Общоазиатският-индекс-индекс-MSCI-покори-18-месечен-връх_l.a_i.737104_at.1.html

Азиатските акции достигнаха 18-месечен връх в четвъртък, след като инвеститорите станаха по-спокойни за развитието на Китай, предаде "Ройтерс". ...

Депутати се сбиха в украинския парламент (видео)

http://www.cross.bg/leshchenko-poroshenko-gysha-1534143.html

/КРОСС/ Двама украински депутати от пропрезидентската партия „Блокът на Петро Порошенко" (БПП) се сбиха по време на заседание във Върховната Рада. Иван Мeлничук и Сергей Лешченко се хванаха гуша за гуша при обсъждане на проект за Конституционния съд. Сбиването бе толкова ожесточено, че единият откъснал ръкава на сакото на другия. Мелничук се нахвърли върху Лешченко "заради циничните му лъжи и интриги". По думите му Лешченко написал в Туитър, че депутатите от БПП били получили указание от администрацията на Порошенко да не ходят на заседания на парламентарния комитет за борба с корупцията. Депутатите настоявали Лешченко да даде обяснения и заявиха, че той разпространява лъжлива информация. В отговор Лешченко заяви, че „може да публикува на страницата си както поиска". video:https://www.youtube.com/watch?v=_w0kEsnS2Jk  

Даниела Дашева иска промяна на финансирането в спорта и по-голям контрол

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/09/2915042_daniela_dasheva_iska_promiana_na_finansiraneto_v/?ref=rss


Спортният министър в служебния кабинет проф. Даниела Дашева заяви, че елитният спорт трябва да бъде приоритет на държавата.

По думите й системата за разпределение на държавни средства трябва да се оптимизира, като има по-голям контрол в изразходването им. Според нея трябва да се отсеят около десетина спорта, които да бъдат приоритетно финансирани.

"Животът на нашето правителство е кратък, така че и целите, които сме си поставили, ще бъдат преди всичко оперативни. Разбира...

Учени: Ще има катастрофално земетресение край Истанбул

https://vesti.bg/sviat/ucheni-shte-ima-katastrofalno-zemetresenie-kraj-istanbul-6065260

„Шансът за мощно, катастрофално земетресение в Турция се оценява на 80-90%“, казва проф. Халук Озенер

Жена е с опасност за живота след пожар в дома й във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=343624

Възрастна жена е пострадала при пожар, възникнал около 9 часа тази сутрин в дома й във варненското село Дюлино. Жената е на 87 години и е вдишала много дим. Настанена е за лечение в болнично заведение, като състоянието й е критично и има опасност за живота й.

Промяна в маршрута на тролейбусите във Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/promiana-v-marshruta-na-trolejbusite-vyv-vraca-2002401

Община Враца и „Тролейбусен транспорт“ ЕООД уведомяват всички граждани, че на 10 февруари /петък/ ще има промяна в маршрута на градската транспортна схема. Крайната спирка на всички тролейбусни линии ще бъде кв. „Медковец“.
По маршрута от кв. „Медковец“ до Нов гробищен парк ще бъде осигурен алтернативен транспорт с автобус, който ще се движи от 05:45 ч. до 19.00 ч., през интервал от 30 минути.

Промяната се налага поради възникнало пътно транспортно произшествие на 9 февруари /четвъртък/, при което бе нанесена щета на тролейбусната мрежа. Нормалният график на тролейбусите, пътуващи до Нов гробищен парк ще бъде възстановен след отстраняване на аварията.
 
 
 

Мая Манолова настоява за промяна на нормативната уредба за помощите за деца с увреждания

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/maia-manolova-nastoiava-za-promiana-na-normativnata-uredba-za-pomoshtite-za-deca-s-uvrezhdaniia-2002406

Омбудсманът Мая Манолова ще настоява пред служебния министър на труда и социалната политика да бъде променена подзаконовата нормативна база в Закона за социално подпомагане, според който държавата отпуска 930 лева на родители на деца с увреждания, но от друга страна им забранява да кандидатстват и работят по Програмата „Личен асистент”,по която родителите получаваха социални и здравни осигуровки. Това заяви тя в Кърджали, където се срещна с майки на деца с увреждания по време на приемна за граждани. 
„Крайно несправедливо решение, защото на практика за една майка да се осигурява ще трябва една част от тези 930 лева да бъдат похарчени за това. Така че държавата е голям длъжник на всички семейства, които са избрали сами да се грижат за децата с увреждания”, коментира мая Манолова.
От думите й стана ясно още, че тя и екипът й са подготвили пакет от законодателни промени, свързани с дейността и злоупотребите на банките по отношение на гражданите, на фирмите за бързи кредити, на частните съдебни изпълнители и предложения за създаване на Закон за личния фалит, който отново да предпази хората от на практика съсипване на техния живот заради  взети заеми и кредити. Пакетът от законодателни промени ще бъдат внесени в следващия парламент, след като бъдат подложени на широко обществено обсъждане, уточни омбудсманът. 
 

Секретарят на община Мездра стана баба на близнаци

//dariknews.bg/regioni/vraca/sekretariat-na-obshtina-mezdra-stana-baba-na-bliznaci-2002407

Севдалина Джамбазка стана баба на прекрасни момченца близнаци. Малките юнаци - Никола и Самуил са проплакали рано тази сутрин. Те имат идеални мерки – 2.650 кг. и 2.850 кг., 52 см., макар и подранили с половин месец. За тях ще се грижи по-голямата им сестричка 2-годишната София, съобщиха от Община Мездра.
Дарик също се се присъединява към поздравите и пожелава на фамилията здраве и много щастливи мигове!
 
 
 

С 4,7 млн. лева годишно ще бъдат подпомагани пчеларите

//dariknews.bg/regioni/pleven/s-47-mln.-leva-godishno-shte-bydat-podpomagani-pchelarite-2002405

С близо 5 млн. лева годишно ще бъдат подпомагани стопаните по Националната програма по пчеларство в периода 2017 – 2019. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р Георги Желязков на пресконференция след откриването на 15-тото Международно изложение “Пчеларство Плевен 2017”, което се провежда от 9 до 12 февруари под патронажа на Министерство на земеделието и храните и Областния управител на Плевен.
 
Проф. Желязков заяви, че това е четвъртата по ред Национална програма по пчеларство, която е одобрена с Решение на Европейската комисия и е с бюджет над 4,7 млн. лв. за всяка от трите години на изпълнението й. Като новост, проф. Желязков посочи, че Пчеларската програма ще финансира закупуване на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед.
По новата Национална програма за стимулиране на пчеларството за първи път ще се финансира добиване на мед и преработката му, както и мярката, свързана с практикуване на мобилно пчеларство.
„У нас се произвеждат близо 12 500 тона мед годишно, близо 7 хил. тона се изнасят. Няма друг български продукт, който над 50% да бъде продаван извън страната ни“, заяви още зам.-министър Желязков.
По думите му българският мед е много добре приет на всички външни пазари, а всеки готов продукт, който е произведен и е експортно ориентиран носи по-голяма добавена стойност, което води да устойчиво развитие на сектора. Медът е изконен български продукт и е много добре приет на всички външни пазари, каза още проф. Желязков.
Като още една възможност за подпомагане на сектора, зам.-министър Георги Желязков посочи направлението „Биологично пчеларство“ по Мярка 11 от Програмата за развитие на селските райони, по която средствата са в размер на 4,5 млн лева.. 

Сградите в "Бедечка" имат ток

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/sgradite-v-bedechka-imat-tok-2002409

Построените вече сгради в квартал "Бедечка", както и тези, които в момента се строят, имат електрозахранване. Те нямат връзка с трафопоста, който трябва да бъде изграден. Захранват се от друг трафопост, коментираха собственици на имоти по повод информацията, че постройките са без ток. 

В квартала трябва да бъдат изградени няколко трафопоста, но тъй като в момента има забрана за всякакъв вид това няма как да се случи. От ЕВН изчакват казусът да се разреши и тогава ще предприемат действия.

Представиха план-приема за новата учебна година

//dariknews.bg/regioni/haskovo/predstaviha-plan-priema-za-novata-uchebna-godina-2002408

Регионалното управление на образованието - Хасково представи в Областната администрация пред Комисията по заетостта към Областния съвет за регионално развитие обобщеното предложение за държавен план-прием за учебната 2017/2018 г днес. На срещата беше представен анализ за изпълнението на план-приема през последните три години, както и предложенията на отделните училища за държавен план-прием за учебната 2017/2018 г.

Броят на завършващите основно образование след 7 клас ученици през настоящата учебна година е 1911. Броят на планираните паралелки е 77, от които 36 профилирани и 41 професионални.
Броят на завършващите основно образование след 8 клас ученици през настоящата учебна година е 991. Броят на планираните паралелки е 40, от които 6 профилирани, 7 непрофилирани и 27 професионални.
Предвиден е и прием в задочна форма на обучение – 3 паралелки в общините Стамболово, Тополовград и Хасково. За ученици със специални образователни потребности са заложени и 4 паралелки с придобиване на първа степен на професионална квалификация в общините Хасково, Харманли и Свиленград.

За първа година е заявен и прием за обучение чрез работа в ПГЕТ „Захари Стоянов” – Харманли по професия – Електротехник, специалност Електрически машини и апарати.

Община Минерални бани съвместно с местния бизнес заявява и план-прием в две училища.
 
 

Престъпна небрежност или саботаж в Топлофикация-София?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prestypna-nebrezhnost-ili-sabotazh-v-toplofikaciia-sofiia-2002397

Сагата с „Топлофикация-София” стига и до прокуратурата. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че ще сезира компетентните органи заради аварията в дружеството, която остави половината град без парно и топла вода в продължение на няколко дни. От Столичния общински съвет пък настояват „Топлофикация” да приспадне от сметките на потърпевшите абонати дните, в които услугата не е стигнала до тях. Шефът на злополучното дружество Георги Беловски обеща, че ще има корекции във фактурите за февруари.

Столична община ще сезира прокуратурата за аварията в Топлофикация-София


От тази вечер започва поетапно топлоподаване към абонатните станции и пускане на топлата вода, обещават от „Топлофикация – София”. И днес обаче все още не е ясно какво причини аварията и остави без отопление стотици хиляди столичани. Именно затова кметът на града Йорданка Фандъкова ще подаде сигнал до прокуратурата.

"От една страна ще назначим проверка за реакцията на Топлофикация, а от друга специализираните компетентни органи да разследват това", каза тя.

Председателят на местния парламент Елен Герджиков разясни как ще изглежда сигнала до обвинението. "Дали има престъпна небрежност от страна на служители на дружеството или има някаква външна намеса като умишлен саботаж или вандалска проява", допълни той. А общинският съвет, който е и принципал на дружеството ще иска обезщетение за клиентите, останали на студено, заяви Герджиков. "Ние настояваме още с фактурите за февруари всеки клиент да му стане ясно как и с колко точно е компенсиран", посочи той.

"Топлофикация" обещава да пусне парното във всички квартали в столицата още днес


Шефът на „Топлофикация” Георги Беловски увери, че ще има корекции в сметките и то в полза на абонатите. "За времето, за което не е ползвано топлоподаване няма да бъдат начислявани суми и това ще бъде индикирано в платежния документ", обеща той. Енергийното ведомство също ще ревизира столичната топлофикация и причините за аварията. 
 

Млад мъж продава колата си благотворително, дарява сумата за болно дете

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mlad-myzh-prodava-kolata-si-blagotvoritelno-dariava-sumata-za-bolno-dete-2002403

Благородна кауза обедини Перник. Редица хора и институции помагат за събирането на средства за болно дете. 12-годишният Георги Валентинов от Перник се нуждае от човечността и милосърдието на хората. Преди дни в клиника в Турция скенер и ядрено-магнитен резонанс показват наличие на два тумора. Кампанията в помощ на Жорко подеха близки и приятели на семейството, информацията се разпространява и в социалните мрежи, като съвсем непознати на роднините хора се отзовават.

24-годишният Денис Александров обяви за продан любимия си автомобил, като получените средства ще дари за лечението на Жорко. Две дюнерджийници в Перник обявиха, че два дни ще работят за 12-годишното момче. Марио Алексов обяви на търг любимата икона на семейството си на Св. Георги. Момичета продават балните си рокли, като с това желанието им е да се включат в спасителната кауза. Кутии за набиране на дарения са поставени в магазини, заведения и предприятия.

Някои от заведенията обявиха и куверт за обедно меню в помощ на момчето. Салон за красота също даде заявка за даряване на част от приходите си към сметката за лечение. Община Перник и ансамбъл "Българе" също се включват в благотворителната кауза за лечението на Георги. Специални кутии ще бъдат поставени за дарения преди зрелищния спектакъл „Осмото чудо”, който ще бъде на 16 февруари от 19 часа в Двореца на културата. 
Надеждата за Жорко и родителите му е в клиника в Турция, където са в момента. Все още няма поставена диагноза, но сумата нужна за лечението ще е непосилна за семейството.

Няколко седмици преди настоящата благотворителна кампания в помощ на млад перничанин, градът се обедини за оздравяването и финансовата подкрепа на 9-годишния Симеон Руевски. На 23 декември бе достигната необходимата сума от 50 318 евро за черепно-мозъчната интервенция в клиника в Хановер. В подкрепа на Мони имаше два благотворителни концерта в пернишкото село Дивотино, откъдето е майката и в Перник, организиран от средношколци. Множество кутии из целия град също набираха средства за момчето.
 
БАНКОВА СМЕТКА В ПОМОЩ НА ГЕОРГИ:
IBAN: BG98FINV91501316905961
BIC FINVBGSF
Титуляр: Георги Георгиев Валентинов

 

И какво, ако познавам кварталния?!?

http://www.cross.bg/nyama-grazhdanite-politziyata-1534142.html

/КРОСС/ МВР има един куп проблеми, но ръководството му реши, че връзката с гражданите е най-сериозният Голяма работа, че познавам кварталния, ако МВР не може да разкрие кой ме е обрал. Но някъде в Министерството на вътрешните работи явно има човек или група хора, които смятат подобна измишльотина за ужасно добра идея и я представят със сериозен тон. Излиза, че доверието на гражданите към полицията може да се повиши, ако гражданите се запознаят с кварталния! И това навярно трябва да се превърне в задължителен ритуал? Само че гражданите не искат да познават полицията си. Защото досегът с нея обикновено носи разочарование Доказателството е в процента разкриваемост на кражбите - 37% според последната статистика, публикувана на сайта на МВР. Това са около 7 хил. причини годишно никой да не иска да ги познава. А разнасянето на листовки с имена и телефони няма да накара гражданите да харесат МВР повече, това е сигурно. Но би помогнало, ако полицията започне да разкрива престъпления. Разбира се, нужни са далеч по-големи усилия от това да принудиш кварталните инспектори да обикалят с наръч листовки. Те няма как да откажат, все пак работят в система, в която властва единоначалието, по силата на което министърът заповядва. Тъй че щат - не щат, ще разнасят книжнината по входове на кооперации и къщи. И могат да продължат да го правят години наред, без особена полза

Йоханес Хан: Единен пазар на Балканския полуостров би бил трамплин към ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046758

Йоханес Хан: Единен пазар на Балканския полуостров би бил трамплин към ЕСЕвропейският комисар по политиката на добросъседство и преговори по разширяване Йоханес Хан заяви по време на министерската среща на страните от Западните Балкани, провела се в Скопие посочи, че изграждането на единен пазар на Балканския полуостров би бил трамплин към ЕС, съобщава македонското електронно издание „Нова Македония",

Изпреварихме Конго на футбол

https://www.actualno.com/moresport/izprevarihme-kongo-na-futbol-news_592864.html

Националният отбор по футбол на България се изкачи до 71-вата позиция в ранглистата на ФИФА. По този начин нашите момчета се изкачиха с една позиция спрямо предходния месец, изпреварвайки националите на Конго. България не изигра нито един мач през януари месец, но африканци

Sanofi отбелязва ръст в продажбите и доходността на акциите при постоянен обменен курс

http://www.cross.bg/sanofi-rust-postoyanen-1534141.html

/КРОСС/ Оливие Брандикур, Главен изпълнителен директор на Sanofi коментира финансовите резултати на компанията: „2016 беше доста активна година за Sanofi, в която ние напреднахме в изпълнението на стратегическия ни план 2020. Успешно приключихме сделката за размяната на бизнеси с Boehringer Ingelheim, която ни изведе на лидерска позиция в областта на лекарствата без лекарско предписание. Добре организираната ни структура започна да дава резултат и спомогна за по-добро финансово представяне от предварителните ни очаквания. В същото време завършихме регистрирането на иновативното ни лекарство за атопичен дерматит в САЩ и Европа. Отделно, пет нови молекули вече са в регистрационна фаза." Всички глобални бизнес направления (ГБН) отбелязаха ръст в продажбите в четвъртото тримесечие (Q4) на 2016- Нетните продажби са в размер на 8,867 милиарда евро, което представлява 3.3%увеличение (3.4% ръст при при постоянен обменен курс). - Продажбите на Sanofi Genzyme (Специални грижи) регистрират ръст от 12.6%, благодарение на добрите резултати на портфолиото ни от продукти в областа на множествената склероза.- Продажбите на Sanofi Pasteur растат с 3.7%, заради доброто представяне на комбинираните детски ваксини. - Продажбите на глобалното бизнес направление „Диабет и сърдечно-съдови заболявания" са се увеличили с 3.8%. Глобалните продажби на диабетни медикаменти са с ръст от 1.9%. Увеличението на продажбите през 2016 г

Руски хакер разкрива връзките на неговата група с Федералната служба за сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046755

Руски хакер разкрива връзките на неговата група с Федералната служба за сигурностЧлен на руска хакерска група, замесена в изнудване на високопоставени служители, разкрива, че тя е имала контакти с Федералната служба за сигурност, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Александър Глазастиков казва в интервю за независимата телевизия "Дожд", излъчено днес, че ФСС е предложила на групата "Шалтай-Болтай" да работи под неин

Бой и откъснат ръкав на сако при дебат в украинския парламент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046748

Бой и откъснат ръкав на сако при дебат в украинския парламентДвама украински депутати от пропрезидентската партия „Блокът на Петро Порошенко“ (БПП) се сбиха по време на заседание във Върховната Рада, информира РИА-Новости, цитирана от БГНЕС. Иван Мeлничук и Сергей Лешченко се хванаха гуша за гуша при обсъждане на проект за Конституционния съд. Сбиването бе толкова ожесточено,

С 5 млн. лв. подпомагат пчеларите

http://www.cross.bg/zhelyazkov-pchelarstvo-programa-1534140.html

/КРОСС/ С близо 5 млн. лева годишно ще бъдат подпомагани стопаните по Националната програма по пчеларство в периода 2017 - 2019. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р Георги Желязков по време на откриването на 15-тото Международно изложение "Пчеларство Плевен 2017", което се провежда от 9 до 12 февруари под патронажа на Министерство на земеделието и храните и Областния управител на Плевен. Проф. Желязков заяви, че това е четвъртата по ред Национална програма по пчеларство, която е одобрена с Решение на ЕК и е с бюджет над 4,7 млн. лв. за всяка от трите години на изпълнението й. Като новост, проф. Желязков посочи, че Пчеларската програма ще финансира закупуване на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед. За първи път ще стартира и мярката, свързана с практикуване на подвижно пчеларство.„У нас се произвеждат близо 11 хил. тона мед годишно, близо 7 хил. тона се изнасят. Няма друг български продукт, който над 50% да бъде продаван извън страната ни," заяви още зам.-министър Желязков. По думите му българският мед е много добре приет на всички външни пазари, а всеки готов продукт, който е произведен и е експортно ориентиран носи по-голяма добавена стойност, което води да устойчиво развитие на сектора. Като още една възможност за подпомагане на сектора, зам.-министър Желязков посочи направлението „Биологично пчеларство" от Програмата за развитие на селските райони.

Китай взема пръстови отпечатъци от всички чужденци

http://www.moreto.net/novini.php?n=343587

Китай започва да взема пръстови отпечатъци от всички чужденци преди да влязат на територията на азиатската държава, съобщи министерството за обществена сигурност, цитирано от Ройтерс. Ведомството пояснява, че това е част от мерките за засилване на охраната по границата.

Стефан Милев ще изпълнява функциите "административен председател" на СРС

https://www.actualno.com/society/stefan-milev-shte-izpylnjava-funkciite-administrativen-predsedatel-na-srs-news_592863.html

Съдийската колегия на ВСС с 8 гласа „за“ определи Стефан Милев – съдия в Софийския градски съд (СГС), за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Софийския районен съд (СРС), съобщиха от Висшия съдебен съвет. Колегията му възложи д

Отнеха от Русия домакинството на световното първенство по биатлон през 2021 г.

http://www.cross.bg/rysiya-biatlon-domakinstvoto-1534139.html

/КРОСС/ Международният съюз по биатлон (IBU) отне от Русия домакинството на световното първенство през 2021 г. Решението беше взето на извънредно заседание преди началото на световното първенство в Хохфилцен, което стартира днес със смесената щафета. Руският съюз по биатлон веднага излезе с изявление, че ще обжалва решението и ще се бори докрай за домакинството по съдебен път. Шампионатът през 2021 г. трябваше да се проведе в Тюмен между 11 и 21 февруари. Той обаче ще бъде преместен заради разкритията на Световната антидопингова агенция (WADA) за държавно спонсорирана система за употреба, разпространение и прикриване на забранени вещества. В последната част от доклада на Ричард Макларън беше обявено, че над 1000 руски спортисти, участвали на летни и зимни олимпийски и параолимпийски игри, са замесени в схемата. IBU получи списък с 31 имена на руски биатлонисти, за които има информация, че са участвали. По тази причина Русия вече загуби няколко домакинства на международни състезания по биатлон, сред които Световната купа в Тюмен през март, както и световните първенства за младежи и юноши. Днес от IBU обявиха, че Русия има срок до 24 февруари да върне доброволно правата за домакинство. В противен случай то ще бъде анулирано. Ние сме категорично против да се откажем доброволно от първенството", заяви президентът на руския съюз по биатлон Александър Кравцов. "Ще обмислим какви съдебни стъпки да предприемем

Отварят нови сектори за шоуто на Саманта Фокс, Си Си Кеч и Сандра

http://offnews.bg/news/n_1/n_646724.html

Първото издание на шоуто Hits Only ще осигури на всички ценители на доброто прекарване една освежаваща доза диско и големи количества неподправено забавление. Горещата комбинация от трите кралици на евродиското – Саманта Фокс, Сандра и Си Си Кеч, ще се случи за първи път у нас на 29-и април в Арена Армеец. След като голяма част от седящите места в залата са вече пред изчерпване, организаторите пускат в продажба още сектори, за да може тази вечер да е още по-мащабна и незабравима за повече фенове. Новите места са на цена от 45 лв., все още има налични и правостоящи места срещу същата сума. Трите диско диви ще завладеят София през април за една дълга вечер с най-обичаните хитове, много звезден блясък и танци. Си Си Кеч ще дойде у нас след концертите си в Естония и Боливия, а след изявата ѝ у нас я очаква участие в Мюнхен. Любимката на Дитер Болен не е спирала с турнетата от края на 90-те, за което споделя: „Изявите на живо са истинско пътуване във времето и са много вълнуващи за мен. Когато изляза на сцена и видя хилядите греещи лица, се връщам към усещането за свобода. Нашите песни носят лекота и този оптимизъм, от който напоследък все повече имаме нужда по целия свят.“ Другата чаровна блондинка – Сандра, наричана още „германската Мадона“, ще ни зарадва с хитове като (I'll Never Be) Maria Magdalena, In the Heat of the Night, Everlasting Love, Secret Land, Hiroshima и още много други.  Третата дива, която ще допринесе за доброто настроение на 29-и април, е Саманта Фокс и едва ли има нужда от представяне. Най-сниманата жена във Великобритания през 80-те години, която оглавява класациите с Touch Me в 17 държави, все още е в топ форма и ни е приготвила голяма доза истинско диско.

Старозагорка топли котки с електрическо одеяло, но запали семейния автомобил

https://www.24chasa.bg/region/article/6046750

Старозагорка топли котки с електрическо одеяло, но запали семейния автомобилСтарозагорка на 53 г. остави в гаража си включено електрическо одеяло, за да бъде топло на приютените в него улични котки, но уредът подпали семейния лек автомобил "Сеат Ексел", от който след пожара останаха само ламарини. Опушен е и гаражът на улица "Подполковник Калитин". При огледа не са установени данни за умишлен палеж,

5 принципа, които могат да ви направят богати

http://econ.bg/Новини/5-принципа-които-могат-да-ви-направят-богати_l.a_i.737103_at.1.html

цели,Ако и вие сте сред тези хора, знайте, че осъществяването на мечтата ви съвсем не е невъзможно. Необходими са ви обаче отдаденост, упоритост,...

Нова джаджа предупреждава за лоша телесна миризма

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6046726

Нова джаджа предупреждава за лоша телесна миризмаОбсебените от хигиената японци пуснаха на пазара нова джаджа с джобни размери, предупреждаваща за лоша телесна миризма, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Устройството носи търговската марка Kun-Kun, която е вдъхновена от японската дума "подушване". То улавя всички неприятни миризми, излъчвани от човешкото тяло - от вонливите крака до

Русия ще иска гаранции от ЕС за второ разклонение на „Турски поток“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046738

Русия ще иска гаранции от ЕС за второ разклонение на „Турски поток“

Русия не възнамерява да строи второ разклонение на „Турски поток“ към Европа при липса на гаранции и одобрение от Европейската комисия, предаде Интерфакс, цитирани от "Фокус".  „В момента несляпо, разбира се, никой няма да строи нищо, защото това е свързано с определени загуби. И никой не може сега да си позволи да зависи от някакви си прищевки,

Президентските избори в Германия - нов политически тест за Меркел

http://www.mediapool.bg/prezidentskite-izbori-v-germaniya---nov-politicheski-test-za-merkel-news259951.html

Бившият министър на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер се очаква да бъде избран за президент при гласуване в неделя, което може да се окаже също тест за политическия авторитет на канцлера Ангела Меркел в началото на тежка изборна година. Щайнмайер, 61-годишен член на лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), разполага с подкрепата на коалиционното правителство на Меркел, което означава, че избирането му от 1260-членното Федерално събрание на този до голяма степен церемониален пост е гарантирано. Но някои в консервативния блок на Меркел е възможно да използват вота за Щайнмайер като шанс да оспорят политическия курс на канцлера, в частност подхода й към бежанската криза, обхванала Германия преди около 18 месеца. Ако другите трима кандидати получат по-голям резултат от очакваното, това би могло да бъде изтълкувано като признак за недоволство сред редиците на партията на Меркел Християндемократически съюз (ХДС) и техния баварски съюзник Християнсоциален съюз (ХСС). Редовно сочен за най-популярния политик в Германия в социологическите проучвания, Щайнмайер ще поеме правомощията на държавен глава от приключващия мандата си Йоахим Гаук. Това ще стане след гласуване в специално свиканото Федерално събрание, състоящо се от членове на Бундестага и делегати, избрани от парламентите на 16-те федерални провинции. Самият избор на федерален президент протича чрез тайно гласуване. Щайнмайер ще се изправи срещу трима кандидати, сред които Александър Холд - бивш съдия и известен в Германия телевизионен водещ - номиниран от малката десноцентристка партия "Свободни избиратели". Останалите кандидати са изследователят на въпросите за бедността Кристоф Бутервеге, представител на твърдолинейната партия "Левите" и Албрехт Глазер от дясната популистка партия "Алтернатива за Германия". "Като федерален президент бих искал да бъда нещо като противовес на сегашната тенденция на безкрайно опростяване на нещата", каза Щайнмайер, който се превърна в един от водещите гласове срещу възхода на популизма. Меркел го окачестви като кандидата "на здравия разум". "Във времена на размирици и нестабилност по целия свят смятам за правилно и важно консерваторите да изпратят послание за стабилност, като подкрепят кандидатурата на Щайнмайер", каза тя. Но Меркел и блокът ХДС/ХСС бяха принудени да подкрепят Щайнмайер за държавен глава, след като не се споразумяха помежду си за свой собствен кандидат. ГСДП е по-малкият партньор в коалицията на Меркел. Щайнмайер претърпя тежко поражение от Меркел на изборите през 2009 г., когато беше кандидатът на социалдемократите за канцлер при тогавашния им опит да изместят консерваторите от властта. Той беше и два пъти министър на външните работи на канцлера през 12-те години, откакто тя за пръв път беше избрана да ръководи най-голямата европейска икономика. Политическите анализатори виждат в подкрепата на блока ХДС/ХСС за Щайнмайер знак, че сегашното коалиционно правителство на Меркел ще продължи да управлява и след парламентарните избори през септември. Но неговата кандидатура за президент по косвен начин съдейства за сътресение в ръководството на ГСДП, завършило с номинирането за канцлер на бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц, който ще се изправи срещу Меркел на парламентарните избори. Последвалото нарастване на подкрепата за социалдемократите доведе до увеличаване на натиска върху Меркел, в момент, когато партията й се готви за най-тежката предизборна кампания в историята, както я определи канцлерът. Но избирането на президент - чиито правомощия в Германия включват назначаване на нови правителства и съдии - се оказа особен проблем за Меркел през годините. Предишните двама номинирани от нея кандидати подадоха оставки още в началото на мандатите си. Единият беше бившият регионален премиер от консерваторите Кристиан Вулф, който се оттегли заради твърдения за корупция. След него на поста дойде Гаук, бивш пастор и правозащитник от Източна Германия, чийто мандат изтича през март. Правителството на Меркел се надяваше да си спести гласуването в неделя в момент на подготовка за федерални избори и справяне с хаоса след обявения план за излизане на Великобритания от ЕС и идването на Тръмп в Белия дом. Кабинетът настойчиво увещаваше 76-годишния Гаук да остане за още един мандат. Той обаче отказа, аргументирайки се с възрастта си. Но процесът за избор на президент може да стане още по-проблемен, ако германските избиратели се включат в него на даден етап. Според социологическо изследване сред 2037 германци на компанията "Ю Гов" 71 процента от електората иска също да има глас при избирането на президент. По БТА

НЗОК няма да спазва новите критерии за модерно лечение на хепатит C, засега

http://offnews.bg/news/n_1/n_646715.html

Здравната каса няма да прилага новите критерии за отпускане на модерно лечение на хепатит C до окончателното приключване на делото за тяхната легитимност, става ясно от определение на Върховния административен съд.  Определението на ВАС може да се обжалва в 7-дневен срок.  Според новите правила НЗОК няма да отпуска скъпото лечение, ако реши, че пациентът няма да живее дълго, макар че не е ясно как точно ще се изчисли това.  Новите правила влязоха в сила от 16 януари, а срещу тях се обявиха пациентите, които ги определиха като дискриминационни.  Д-р Димитър Петров, който се върна като подуправител на НЗОК преди дни, обяви, че Касата няма да се съобразява с наложените от Надзора критерии, докато не бъдат пренаписани през март.  Безинтерфероновата терапия е първата в света, която дава шанс за пълно излекуване. Тя обаче е скъпа, тъй като е без алтернатива. 

Чист въздух! Но без да подарим поршета на псевдоеколози и дежурни тарикати

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6046745

Чист въздух! Но без да подарим поршета на псевдоеколози и дежурни тарикатиДа се твърди, че въздухът в София е чист само защото е бил толкова мръсен и миналите години, е точно толкова извратено, колкото да правиш медийна кампания за замърсяването, за да откраднеш милиони по различни програми за екоравновесие. Да, не сме Пекин, но столицата ни и много големи градове в страната са изправени пред сериозен екологичен проблем.

Създават единен регистър на продажбите, извършвани от синдиците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046692

Създават единен регистър на продажбите, извършвани от синдиците"Започва работа по създаването на единен регистър на продажбите, извършвани от синдиците". Това каза Мария Шукерова - председател на Асоциацията на синдиците в България в националния пресклуб на БТА. Тя уточни, че целта на този регистър е информацията да достига до по-голям кръг лица. "У нас има вписани 250 синдици.

100-килограмов леден блок строши колата на бивш шеф от НАП

http://offnews.bg/news/n_1/n_646722.html

Огромен леден къс с приблизително тегло сто килограма падна върху автомобила на бившия директор на НАП във Велико Търново Пламен Томов. За късмет в този момент в колата не е имало никого. За инцидента съобщи в. "Борба". Автомобилът бил паркиран на улица Хан Аспарух в града. Леденият блок се откъснал от покрива на съседна сграда. „За мой огромен късмет не бях в автомобила и по тази причина съм жив. Звънях на спешния телефон 112, откъдето в продължение на почти 4 часа ме прехвърляха от една институция на друга. Оказа се, че много трудно може да ми бъде изготвен протокол за установяване на щетата, която не е предизвикана от ПТП, а от ледена висулка. На пръв поглед един дребен проблем с непочистени ледени висулки би могъл да коства човешки живот”, коментира пред „Борба” Пламен Томов. Само за ден леден е регистриран и втори инцидент заради топящия се сняг. Леден къс е смазал и кола на ул. Възрожденска във Велико Търново. От общината апелираха граждани и институции да премахнат опасните висулки.

Български телефонни измамници изкарват по 100 000 евро на ден в Гърция

https://www.actualno.com/society/bylgarski-telefonni-izmamnici-izkarvat-po-100-000-evro-na-den-v-gyrcija-news_592859.html

Български телефонни измамници изкарват по 100 000 евро дневно в Гърция. Това разказват от Националната полиция. Телефонните измамници са започнали да действат в Гърция, след кризата с банковата система там, когато хората масово са изтеглили парите си и ги държат най-често в д

Просветното министерство ще направи промени в приема и финансирането на университетите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/09/2915034_prosvetnoto_ministerstvo_shte_napravi_promeni_v_priema/?ref=rss


Просветното министерство ще направи нови промени в методиката за прием в държавните висши училища, с което се очаква да има корекции в конкретните бройки за прием в различните специалности в отделните университети, както и в размера на държавната субсидия по професионални направления. Окончателното решение ще бъде взето от правителството до 20 април т.г. Това се разбра след среща на служебния министър на образованието и науката проф. Николай Денков с ректори на висши учебни заведения у нас....

Меркел се надява да засили депортирането на мигранти от Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6046734

Меркел се надява да засили депортирането на мигранти от Германия
Канцлерът Ангела Меркел се надява на напредък в депортирането на по-голям брой имигранти с отхвърлени молби за убежище. Днес тя ще се срещне с регионалните премиери на 16-те федерални провинции на Германия, в чиито правомощия е депортирането, информира БТА. Меркел, която се кандидатира за преизбиране,

Искат паметник на Пламен Горанов във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=343622

Варненци събират подписка за изграждане на паметник на Пламен Горанов, който се самозапали през 2013 година във Варна, научи Moreto.net. “По време на големите протести през 2013-та година Пламен Горанов пробуди духа на Варна, възПЛАМЕНи града, промени го, промени и цялата страна! Както казва Димитър Събев в книгата си „Саламандър”, посветена на него: „Свали от власт един премиер и един кмет.

Износът успя да отбележи ръст през 2016 г.

http://www.mediapool.bg/iznosat-uspya-da-otbelezhi-rast-prez-2016-g-news259950.html

Покачването на международните цени на суровините в края на 2016 г. успя да изкара износа на България на положителна територия, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). След огромните сривове на експорта към трети страни през пролетта, стигащи в отделни месеци до минус 21% - 27%, тенденцията се преобърна в края на годината, както Mediapool вече писа. Подобрението започна да се усеща още през септември, като най-високата си стойност експортът на страната е достигнал през декември – 15.1%. По отношение на ЕС износът е нараснал с 12.8% на годишна база през декември, а към държавите извън съюза – т. нар. трети страни - с 18.9%, съобщи националната статистика. Вносът през 2016 г. обаче не успя да излезе на позитивна територия. Той бележи спад от 1.1%, който се дължи изцяло на намалението на стоките от трети страни със 7.1%. Най-сериозно намаление в стойностно изражение на българския износ през 2016 г. към сраните извън ЕС се отчита по отношение на Турция, Украйна, Сингапур, Китай, САЩ и Египет, става ясно още от данните на НСИ към 31 декември 2016 г.

Тонове нелегална ракия в Бачковския и Троянския манастири

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/tonove-nelegalna-rakiia-v-bachkovskiia-i-troianskiia-manastiri-6065258

Според управата на Троянския манастир, ракията не е за продажба, а за подаръци, в Бачковския пък е дарение

Хванаха мъж с влязла в сила присъда

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/hvanaha-myzh-s-vliazla-v-sila-prisyda-2002387

56-годишен мъж с влязла в сила присъда, установиха служители на РУ – Горна Оряховица.

При провеждане на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността в село  Крушето вчера е извършена проверка на  мъж от Трявна. В хода на проверката е установено, че той се издирва, във връзка с влязла в сила присъда "лишаване от свобода" за срок от 3 години по наказателно дело от общ характер на Районен съд – Перник.

Мъжът  е предаден на ОЗ "Охрана съдебна власт" за привеждане в затвора гр. Ловеч, съобщиха от полицията във Велико Търново.
 
 

Съдът отмени дискриминицонно решение на Здравната каса

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sydyt-otmeni-diskriminiconno-reshenie-na-zdravnata-kasa-2002389

Върховният административен съд отмени новите критерии на здравната каса, според които тя няма да заплаща лечението на хората с Хепатит С, ако прецени, че те няма да живеят дълго. Съдът е категоричен, че последиците и вредите от действието на въпросните правила ще са необратими и непоправими. Те ще доведат до сериозно влошаване на здравословното състояние на хората, съпроводено със страдание и застрашаване на живота.

Касата ще преценява шансовете за живот на хора с Хепатит С преди да плати за лечението им


Новите критерии влязоха в сила от 16 януари. Тогава неправителствени организации ги атакуваха с колективна жалба в съда, определяйки ги като геноцид. В новите правила, приети от надзорния съвет на здравноосигурителната каса, като изключващи критерии за лечение на хепатит C са посочени случаите, при които се очаква ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб други заболявания или пък поради злоупотреба с алкохол.
От касата обясниха за Дарик, че става въпрос за скъпоструващо лечение, което трябва да се предписва на хора, на които наистина ще помогне. Пациентски организации обаче приеха правилата като ужасяващи.

Новите критерии за лечение на хепатит С не противоречат на действащите сега правила


„Тоест, тук пише, че няма да бъдеш лекуван ако ти имаш хепатит С, защото някъде някак си си се заразил, обаче имаш и проблем с бъбреци или примерно някакво ревматологично заболяване. Особено ако някой чиновник прецени, че продължителността на живота ти ще е малка и не е рентабилно да бъдеш лекуван, защото скоро ще умреш... Кой от тези чиновници преценява кой кога ще умре?, каза Иван Димитров от Федерация „Български пациентски форум”.

Седмици по-късно обаче Върховният административен съд излиза с мотивите, че новите изисквания рефлектират върху качеството на предоставяната здравна грижа и осуетявайки своевременния достъп до адекватна медицинска помощ, поставят в риск пациентите, страдащи от хроничен вирусен хепатит С. Последиците, които е възможно да настъпят за тях, от съда смятат за значителни и труднопоправими, тъй като влошаването на здравословното състояние не би могло да се компенсира по никакъв начин.

С тези мотиви съдът спира действието на въпросните изисквания до приключване на производството по делото с влязъл в сила съдебен акт. Решението на съда обаче подлежи на обжалване в седем дневен срок. 
 

Няма драма между Нина Добрев, Ники Рийд и Иън Сомърхолдър (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/niama-drama-mezhdu-nina-dobrev-niki-rijd-i-iyn-somyrholdyr-snimki-2002388

Актрисата Нина Добрев сложи край на спекулациите относно отношенията ѝ с актьора Иън Сомърхолдър, с който бяха заедно в продължение на три години. Красавицата публикува снимка в Instagram, на която е в компанията на Иън и съпругата му Ники Рийд.

Наскоро Нина Добрев развълнува феновете си и с друга снимка в Instagram


„Как лети времето само! Прощална вечеря с екип “Сомъррийд“! Беше страхотно да се видим“, написа Нина под снимката.

Естествено, появиха се редица спекулации - Нина е напуснала сериала заради раздялата, Нина Добрев ревнува от Ники Рийд, Нина Добрев и Ники Рийд са скарани заради Иън Сомърхолдър.

Е, тримата актьори доказаха, че няма нищо вярно в слуховете.

Строителен работник загуби ръката си при инцидент

//dariknews.bg/novini/bylgariia/stroitelen-rabotnik-zagubi-rykata-si-pri-incident-2002393

Строителен работник е загубил ръката си при инцидент на строителен обект в с. Пожарево, община Божурище. Сигналът за инцидента е подаден около 17:15 вчера.

Машина почти намачка ръката на млад мъж


По първоначални данни при почистване на машина за разбъркване на строителни смеси, движещите части са захванали и ампутирали дясната ръка на работника в областта на лакътя.

Началници отиват на съд за смъртта на работник


Пострадалият 42-годишен мъж е откаран веднага за лечение в „Пирогов”. По случая е образувано досъдебно производство.
 

Еврокомисията защити Македония от скандалното изказване на американски конгресмен

//dariknews.bg/novini/sviat/evrokomisiiata-zashtiti-makedoniia-ot-skandalnoto-izkazvane-na-amerikanski-kongresmen-2002391

Европейският съюз зачита суверенитета на Република Македония, включително границите на македонската държава. Официалното становище на ЕС бе изразено от говорителката на Еврокомисията Мая Коциянчич, цитирана от македонските медии.

Тази позиция бе изразена по повод скандалното изявление на американския конгресмен Дейна Рорабейкър, че „Македония не е държава и трябва да бъде поделена между Косово и България.

Коцянчич поясни, че Еврокомисията няма практика да коментира подобни изявления, но реши да вземе отношение заради отзвука от изявлението на конгресмена, което съвпадна с появата на т.нар. албанска платформа на някои политически партии в страната, представляваща заплаха за унитарността на страната.

„Когато става дума за Македония, това е страна кандидатка и ние я уважаваме. Ние изцяло подкрепяме страната, включително нейния суверенитет, зачитаме и нейните граници. Ние всъщност постоянно казваме, че не може да има промени, когато става дума за границите и работим с кандидатките с цялата сериозност, подкрепа и решителност, заяви Коциянчич.

Потвърдиха "доживотен затвор без замяна” за Стрелеца от Лясковец

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/potvyrdiha-dozhivoten-zatvor-bez-zamiana-za-streleca-ot-liaskovec-2002392

Великотърновският апелативен съд потвърди присъдата за "доживотен затвор без замяна" на Окръжен съд-Велико Търново по делото "Стрелецът от Лясковец”. Съдът определя Петко Петков за виновен за това, че на 14 март 2014 г., около 6 часа в Лясковец е умъртвил баретата Емил Шарков, и е застрашил живота на още петима служители на МВР по време на провеждането на полицейска операция на територията на Областната дирекция на МВР във Велико Търново. Осъденият ще изтърпи наказанието  при първоначален специален режим в затвор.

Петко Петков ще трябва да заплати 380 000 лв. кръвнина на съпругата, дъщерята и родителите на убития Емил Шарков и 10 000 лв на единия от ранените барети, заедно с лихвата. Петков е осъден и да заплати направените по досъдебното производство разноски в размер на 33 814,95 лева по сметката на Великотърновска окръжна прокуратура, направените по съдебното производство разноски в размер на 3297,31 лева по сметка на Окръжен съд Велико Търново, държавна такса върху уважения размер на гражданските искове в размер на 15 600 лева, както и 5 лева за служебно издаване на изпълнителен лист в случай на невнасянето им.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Висшия касационен съд в 15-дневен срок. 

Пречиствателната станция за питейни води може да бъде доизградена?

//dariknews.bg/regioni/sliven/prechistvatelnata-stanciia-za-pitejni-vodi-mozhe-da-byde-doizgradena-2002394

 В Сливен се очакват много инвестиции по Оперативна програма „Околна среда“ и с проект ВиК дружеството ще може да  довърши пречиствателната станция за питейни води. Това заяви председателя на Българска асоциация по водите инж. Иван Иванов.

По думите му довършването на пречиствателната станция е най- спешно и най- важно за ВиК – дружеството, както и за всички жители на града. Сливен е един от малкото големи градове в страната, където няма пречиствателна станция за питейни води. „До 3-4 години трябва да се подмени голяма част от водопроводната и канализационна мрежа и да се подобри качеството на питейната вода”, коментира още инж. Иванов.

Това стана ясно на третата поредна годишна среща на Българската асоциация по водите, и представителите на членуващите в нея  ВиК оператори, чийто домакин е Сливен.  ВиК Сливен ще кандидатства и с проекти за  подмяна на водопроводи и изграждане на канализация. В момента се подготвя се апликационната форма. До месец ще има оценка колко средства са необходими за реализация на тези проекти, както и  какъв е  най – ефективният начин за отстраняване на съществуващите ВиК – проблеми на града. 

На срещата бяха представени нови технологии за управление на ВиК – мрежите. Сред тях оборудване за откриване на течове чрез сателит, и системи, позволяващи със  специални очила да се вижда състоянието на водопроводите под земята.

Експлозия във френска АЕЦ

//dariknews.bg/novini/sviat/eksploziia-vyv-frenska-aec-2002313

Експлозия и пожар са избухнали в атомната електроцентрала "Фламанвил" в Северозападна Франция. Вследствие на взрива петима души са с интоксикация. Според властите няма опасност от радиоактивно замърсяване.

Инцидентът се е случил около 10 часа местно време в машинната зала на атомната централа. Испански туристи, станали свидетели на взрива публикуваха в социалните мрежи видео с експлозията. 

На място са изпратени екипи на пожарната. Лекари от Спешна помощ се грижат за пострадалите. Службите отхвърлиха и версията за евентуален терористичен атентат.

Директорът на полицията в град Шербур Оливие Мармион: "Става дума за значителен технически инцидент, но не за ядрена опасност. Експлозията се е случила извън ядрената зона и скоро последствията от нея ще бъдат ограничени. Работата на Блок 1 на централата е временно спряна заради инцидента”.

Централата "Фламанвил" е строена през 80-те години на ХХ век. Тя се намира на брега на Ла Манша на 25 км. западно от град Шербур. Атомната станция разполага с два реактора с вода под налягане с мощност от по 1300 мегавата и още един блок в строеж, който по план трябваше да заработи през 2018 г. Централата се управлява от държавната компания „Електрисит де Франс“ – най-големия оператор на атомни електроцентрали в света. 

 

Нов уеб сайт улеснява кандидатстването за бригада в САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_646684.html

Нов сайт  ще помага на студентите да кандидатстват за работна виза за САЩ. Платформата е създадена от Американския център в помощ на стотиците хиляди студенти от цял свят, които заминават за САЩ всяка година по програмата Work and Travel. Ежегодно повече от 800 000 студенти пътуват, за да работят в Щатите, а условията за тазгодишната програма бяха представени вчера в Американския център в София. Условия за издаване на виза: 1.  Английски език поне на средно ниво , което се проверява по време на интервюто - то се провежда изцяло на английски. Целта тук, освен способността за комуникация при работата, е и осигуряване сигурността на пътуващия, който трябва да може да обясни какво му се е случило и къде го боли, ако му се наложи да отиде в болница. 2.  Студент редовно обучение. Задочници не се допускат заради опасенията, че веднъж намерили работа, студентите може и да не се върнат, а да останат нелегално в Щатите. 3. Възраст до 29 години. 4.  Добър успех в университета. Причината за това условие е същата като при ограничението за задочни студенти. Американската страна трябва да е сигурна, че няма да останете нелегално в САЩ. 5.  Осигурена работа преди заминаването. На сайта на посолството на САЩ има списъци на одобрените агенции, които ще ви помогнат да намерите работа, а можете и сами да си потърсите. Необходими документи : - лични документи; - справка от университета с всички оценки. Представителите на програма ще съберат всички останали нужни документи и формуляри и ще ги занесат в консулството от ваше име. Багаж: - нямате право да носите оръжие; - нямате право да носите електрически уреди. Разходи: - 679 долара - включва издаване на работно разрешително DS 2019, пълна застраховка за целия период на програмата от 5 месеца и съдействие от спонсора по време на целия престой в САЩ; - 370 долара (по желание) - консултация за най-подходящата работна оферта. Начин на плащане: - в брой или с карта; - с данъците от предишна бригада; - чрез кредит от банка. Периодът на позволен престой за българи е между 1 май и 30 септември. Когато заминете, в САЩ ще ви очаква така нареченият „US sponsor”, който ще ви помага през престоя там и ще ви предпазва от евентуални проблеми.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване